Zobacz pełną wersję : Sprzęt do ślubów
O co chodzi z tym servem?
to znaczy nie wiesz co to jest??
manfred1
08-11-2010, 17:29
To znaczy nie
MM-architekci
08-11-2010, 18:04
tryb ciągły pracy AF
manfred1
08-11-2010, 18:23
Aaa to znam i stosuję nagminnie a zwłaszcza na początku zabawy potem mniej jak już nie mają sił tańczyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canonowcy tego nie mają? "o maj god"
Handelson
08-11-2010, 18:27
Aaa to znam i stosuję nagminnie a zwłaszcza na początku zabawy potem mniej jak już nie mają sił tańczyć.
:roll:
blackninja
08-11-2010, 23:24
Co jakiś czas dowiadujemy się, że Canonem to zdjęć robić nie da. Widać koniecznie trzeba przejść na ciemną stronę mocy. Tak jak mój kumpel. Kopę lat robił C, teraz się tego wstydzi... tylko jakoś nie zauważyłem, żeby zaczął robić lepsze zdjęcia, pomimo niewątpliwej "lepszości" N nad całym pozostałym chłamem pseudofotograficznym :D
manfred1
08-11-2010, 23:25
No to świadczy tylko o koledze, że może by grabie do ręki wziął... zamiast aparatu.
eh kiedy nadejdzie taki postęp technologiczny ze aparat sam pójdzie zrobi zdjęcia i sam zrzuci na kompa a komp sam obrobi eh leżałbym i pifko se siorbał :) :P
blackninja
08-11-2010, 23:56
No jak to? Ja tam znam kilku takich aparatów. Na szczęście nie robią zdjęć za mnie :D
Rece opadaja... :???:
No comment... :shock:
manfred1
09-11-2010, 15:49
Widać że specyficzny żart nie ma tu miejsca. Pozdrawiam już na poważnie
Zbyszko666
09-11-2010, 17:59
Jutro mam zaszczyt pstrykania ślubu... (znajomych) sprzęt jaki będe dysponować to:
400D + 50/1.8 + 17-50 tamron /F.2.8 + ex580
plener młodzi życzą sobie w dzień ślubu aczkolwiek jest szybko ciemno, więc myślę że owy sprzet powinien się spisać w warunkach pogodowych. Sala jest z białym sufitem także nie ma źle i nie jest dosyć wysoka. Za to przypuszczam że kościół chyba tylko ratuje mnie lampa na wprost... Jakie wasze odczucia co do powyższego?
Jutro mam zaszczyt pstrykania ślubu... (znajomych) sprzęt jaki będe dysponować to:
400D + 50/1.8 + 17-50 tamron /F.2.8 + ex580
plener młodzi życzą sobie w dzień ślubu aczkolwiek jest szybko ciemno, więc myślę że owy sprzet powinien się spisać w warunkach pogodowych. Sala jest z białym sufitem także nie ma źle i nie jest dosyć wysoka. Za to przypuszczam że kościół chyba tylko ratuje mnie lampa na wprost... Jakie wasze odczucia co do powyższego?
Dasz radę. ;)
Zastanawiam się tylko, jak młodzi pogodzą ślub z plenerem. Plener przed ślubem, czy między ślubem a weselem? Bo plener wychodzi zwykle tak coś koło 3-5 godzin. Chyba, że im wystarczy kilka zdjęć na przystanku tramwajowym, lub w parku. ;)
Zbyszko666
09-11-2010, 20:05
Dasz radę. ;)
Zastanawiam się tylko, jak młodzi pogodzą ślub z plenerem. Plener przed ślubem, czy między ślubem a weselem? Bo plener wychodzi zwykle tak coś koło 3-5 godzin. Chyba, że im wystarczy kilka zdjęć na przystanku tramwajowym, lub w parku. ;)
Jak wiadomo warunki pogodowe są inne już teraz w porze listopadowej. Jest powiedziane,że jak będzie ładnie to jedziemy zrobić parę ujęc plenerowych. A jak nie to plener po weselu się zrobi.
mastercheat
09-11-2010, 21:31
Dasz radę. ;)
kurcze jak u mnie plener trwa dłużej niż 3 h to już się młodzi delikatnie mówiąc denerwują zwykle :)
Jutro mam zaszczyt pstrykania ślubu... (znajomych) ....
W środę ?:shock:
Co się dziwisz? Sam miałem przyjemnośc być na ślubie, własnie w środę. I to kościelnym. :)
Co się dziwisz? Sam miałem przyjemnośc być na ślubie, własnie w środę. I to kościelnym. :)
Dziwię się,bo nigdy takiej przyjemności w środę nie miałem.
Rozumiem,piątek-ok,mało wolnych terminów;ale ślubo-wesele w środę ?
No,chyba,że poprawiny będą trwały długo :mrgreen:
mastercheat
09-11-2010, 21:58
Fajnych masz młodych :D
no jak dostaną parę razy blendą po oczach :) na dworze + 30 parę stopni, a oni w tych całych babilotach to się im nie dziwię w sumie :)
A jak się z wieczora wejdzie do jakiegoś parku, tudzież w żytko to komary nie dają żyć :lol:
Misiek87
09-11-2010, 23:17
W czwartek swieto to z tego tez Mlodzi korzystaja ;)
Zbyszko666
09-11-2010, 23:28
no niestety środa... wesele o 11:30 lLecz jak wiadomo o 15 już jest pozamiatane na plener,a ten moze trwać i 2 H ,lecz się upierają ,aczkolwiek zależne wszytko od pogody. Dla mnie najważniejsze będzie chyba wykonanie go po weselu w godzinach do południa... Wszystko wyjdzie w praniu. Sprzęt już gotowy. Kościół iso 800 ,czas 1/80 - moze i niżej... na początek tamron i lampa
Welese mówisz o 11:30... A kiedy ślub?
Zbyszko666
09-11-2010, 23:30
Welese mówisz o 11:30... A kiedy ślub?
heh ślub o 11:30 sorki... wesele... 13:00 w lokalu
Kościół iso 800 ,czas 1/80 - moze i niżej... Łoł! Jasny kościół!
Zbyszko666
10-11-2010, 00:49
Łoł! Jasny kościół!
wiesz to była tylko teoria ... lecz wrócilem niedawno z kośćioło no i....
800 z pewnośćią +/- 1/30 sek. + lampa innej możliwości przy tamronie nie widzę z przysłoną 2.8.
Chyba ,że jechać stałką... 50mm ,przysłona na 1.8 + lampa i czas .... ?/1/30??
kośćioło
Ile Ty miałeś z polskiego ??
A tak do rzeczy to przy 1/30 to życzę powodzenia :-D
Zbyszko666
10-11-2010, 01:12
Ile Ty miałeś z polskiego ??
A tak do rzeczy to przy 1/30 to życzę powodzenia :-D
z polskiego było dobrze, tylko przy pisaniu wcisło się to co nie trzeba... Myślisz ,ze za krótki czy długi czas....? :shock:
z polskiego było dobrze, tylko przy pisaniu wcisło się to co nie trzeba... Myślisz ,ze za krótki czy długi czas....? :shock:
Boze chlopie i ty chcesz slub robic? Lepiej niech sie mlodzi o cod modla!
Jak na 50siatce nie utrzymasz czasow 1/80 to zapomnij o ostrych zdjeciach i mowie tu o statycznych scenach. Wez ty sobie lepiej jakis poradnik dla poczatkujacych przeczytaj bo sprzet da rade ale ty nie.
Zbyszko666
10-11-2010, 01:33
Boze chlopie i ty chcesz slub robic? Lepiej niech sie mlodzi o cod modla!
Jak na 50siatce nie utrzymasz czasow 1/80 to zapomnij o ostrych zdjeciach i mowie tu o statycznych scenach. Wez ty sobie lepiej jakis poradnik dla poczatkujacych przeczytaj bo sprzet da rade ale ty nie.
to był tylko sceniczny żart:] chłopie:):razz:
Dużo ludzi mówi że to był "sceniczny żart" a później przychodzą do nas młodzi i mówią czy da się coś z tego naprawić bo to jest ich jedyna pamiątka a fotograf się uczył na nich.
to był tylko sceniczny żart:] chłopie:):razz:
hmm, ciekawe co młodzi na ten sceniczny żart powiedzą..?? A z resztą... sami są sobie winni. A może im na zdjęciach nie zalezy tylko na kamerowaniu i do tego wzieli profesjonalnego kameruna..??
hmm, ciekawe co młodzi na ten sceniczny żart powiedzą..?? A z resztą... sami są sobie winni.
Ślub we środę, na którym byłem, odbywał się w wielkim pośpiechu i atmosferze skandalu, jakich nie powstydziliby się scenarzyści wenezuelskich seriali. W tej sytuacji, najistotniejsza więc była sama ceremonia. Zarówno fotograf, jak i cała reszta tzw. "oprawy" była organizowana na szybko i bez przebierania/wybierania/decydowania, bo nie było na to czasu.
Podejrzewam, że dzisiejszy ślub może mieć bardzo podobny przebieg. Jestem pewien, że młodzi będa się cieszyć z każdych zdjęć, nawet tych trochę nieudanych. Życie pisze bardzo ciekawe i zaskakujące scenariusze.
Zbyszko666
11-11-2010, 14:05
hmm, ciekawe co młodzi na ten sceniczny żart powiedzą..?? A z resztą... sami są sobie winni. A może im na zdjęciach nie zalezy tylko na kamerowaniu i do tego wzieli profesjonalnego kameruna..??
Kamerun czy ja to wiem ,czy on taki profi był...?:roll: Lecz z pewnością jestem zadowolony z wesela, sala praktycznie cały czas jasno .Kamerun własnie kręcił materiał i musiał mieć cały czas jasno.. więc iso 400/800 jak najbardziej wystarczalne. Dało się przymknąć czasami do F4 tamrona i czasy z rzędu 1/30 do 1/60 dało się uzyskać.. Też parę zdjęć wykonanych było na iso 1600.
iso 400/800 jak najbardziej wystarczalne. Dało się przymknąć czasami do F4 tamrona i czasy z rzędu 1/30 do 1/60 dało się uzyskać.. Też parę zdjęć wykonanych było na iso 1600.Wrzuć coś do swojego wątku, na pożarcie ;)
Też chętnie obejrzę Twoje wypociny...
blackninja
12-11-2010, 13:29
Też chętnie obejrzę Twoje wypociny...
Skąd ta złośliwość? Kąśliwe uwagi? Najwyraźniej niektórzy urodzili się z zestawem wbudowanych w oko eLek i niesamowitym zmysłem i kunsztem fotograficznym. Kolega Zbyszko666, to pewnie za dużo nie wie, ale moim zdaniem chwała mu za to, że pyta. Ilu znacie takich co wszystkie rozumy pozjadali a robią śluby amatorskim body z podczepionym kitem? I robią to regularnie od paru lat, więc zarabiają na tym.
Rozumiem zniecierpliwienie co niektórych, ale Panowie, skoro macie wiedzę, którą chcecie się podzielić za darmo, to piszcie tu konkrety, na tą za którą chcecie kasę zapraszajcie na warsztaty. Po co kogoś obrażać.
Czytam parę forów i nasze jest wyjątkowe na pewno pod jednym względem. Złośliwość... Czytam też forum N. Nie mam zamiaru się przesiadać sprzętowo, ale tam dużo bardziej merytorycznie się dyskutuje. Smutne :???:
Skąd ta złośliwość? Kąśliwe uwagi? To tylko twoja interpretacja. Ja bynajmniej nie byłem złośliwy, jedynie interesuje mnie efekt.
blackninja chyba zle kolegow zrozumiales bo dla mnie "na pozarcie" czy "wypociny" to normalny forumowy zargon a nie zlosliwosci.
Tak jak dinderi już napisał źle nas zrozumiałeś i nic złego w tym nie jest że chcemy zobaczyć jak kolega sobie poradził np: przy czasie 1/30 i tyle...
blackninja
12-11-2010, 14:23
ok, "na pożarcie" ma chociaż element humorystyczny, ale słowo "wypociny" nie kojarzy mi się zbyt dobrze. Tym gorzej świadczy to o forumowym żargonie, jeżeli to słowo ma tu pozytywny wydźwięk.
Poza tym nie wiecie jak wygląda zdjęcie na 1/30 sek? :D Jeżeli fotografujący świadomie użył takiego czasu, to wygląda tak jak chciał zapewne. Wam to się nie musi podobać, jemu może. Mi się zdarza użyć czasu 1/8 sek i co? Jest tak jak chciałem.
Pozdrówka.
Poza tym nie wiecie jak wygląda zdjęcie na 1/30 sek? :D Wiem. Ale ciekaw jestem, jak się koledze powiodło. Bez podtekstów, bez złośliwości. Z najczystszej ciekawości.
Mi się zdarza użyć czasu 1/8 sek i co?I nic. Wrzuć coś, żebym mógł zobaczyć. Ciekaw jestem.
Wiem. Ale ciekaw jestem, jak się koledze powiodło. Bez podtekstów, bez złośliwości. Z najczystszej ciekawości.
I nic. Wrzuć coś, żebym mógł zobaczyć. Ciekaw jestem.
Mnie tez poprostu interesuje jak wyszlo wesele na takich czasach jesli kolega nie ma doswiadczenia. Nie wiem czy robil to z lampa czy nie.
lukeandro
12-11-2010, 20:22
Dużo ciekawych info.
To ja może dołączę swoje pytanie,
Mam do dyspozycji około 7000 zł, chciałbym zainwestować w szkiełka pod 5dII głównie śluby, ale również poza weekendami wykonuję niewielkie sesje beauty & fashion ( że tak pro-żargonem zarzucę).
Za te pieniążki chciałbym coś sensownego kupić, na dwie stałki L mi nie starczy. Myślałem o 1 zoomie i do tego stałka( a z czasem zmiana na stałki ale czymś trzeba pracować) myślałem o :
a --- 16-35 II + 50 mm 1,4
ale po dokończeniu "epopejii systemowej" zbiłem się z tropu i stwierdziłem, że
b --- 24-70 + 85mm 1,8 , będzie trochę lepiej.
Może macie jakieś sugestie ??
gadget_zary
12-11-2010, 20:35
A może S20 1.8 + C28 1.8 + C50 1.4 + C85 1.8. Jak dla mnie całkiem przyjemny zestaw.
Do opcji a,b dodałbym
c: 24L + 50 1.4 + 85
blackninja
12-11-2010, 22:54
Wiem. Ale ciekaw jestem, jak się koledze powiodło. Bez podtekstów, bez złośliwości. Z najczystszej ciekawości.
I nic. Wrzuć coś, żebym mógł zobaczyć. Ciekaw jestem.
Co Ty masz takie ciśnienie na oglądanie zdjęć innych osób? Ciągle tylko wrzuć, wrzuć... A proszę Cię bardzo http://img826.imageshack.us/gal.php?g=0132img6994.jpg
Zdjęcia sprzed dwóch lat. Zrobione testowo. Niestety tu masz tylko 1/13 i 1/15. Nie chce mi się szukać na płytach tych zdjęć zrobionych na 1/8 sek, ale gwarantuję Ci, że nie są gorsze. Bez lampy rzecz jasna. Sprawdzałem ile utrzymam. Zrobiłem kilka fotek na takich ustawieniach, nie całość rzecz jasna. Exify zachowane, możesz sobie pooglądać. Kościół św. Jana Chrzciciela w Malborku, kto był ten wie jak tam wygląda. Zlecenie wyjazdowe. Nie moje miasto a w tym kościele byłem pierwszy raz.
Co Ty masz takie ciśnienie na oglądanie zdjęć innych osób? Ciągle tylko wrzuć, wrzuć... Lubię oglądać zdjęcia. Ciśnienia nie mam, w przeciwieństwie do innych, którzy sie tu tak spinają. ;)
A proszę Cię bardzo
Bardzo dziękuję.
Jak na 50siatce nie utrzymasz czasow 1/80 to zapomnij o ostrych zdjeciach i mowie tu o statycznych scenach.
Mówisz o FF czy cropie ?
lukeandro
13-11-2010, 20:25
Do opcji a,b dodałbym
c: 24L + 50 1.4 + 85
Czyli sugerujesz 24 L zamiast któregoś zmoom`a ??
Może nie zamiast, ale sugeruję 24L, chociaż wychodzi że zamiast :). Najjaśniejsze i najszersze.
24-70 i 85/1,8 bedzie dobrym zestawem. Mi sie tym slubasy dobrze klepalo z 5DII ;)
Mówisz o FF czy cropie ?
O cropie oczywiscie.
Dużo ciekawych info.
To ja może dołączę swoje pytanie,
Mam do dyspozycji około 7000 zł, chciałbym zainwestować w szkiełka pod 5dII głównie śluby, ale również poza weekendami wykonuję niewielkie sesje beauty & fashion ( że tak pro-żargonem zarzucę).
Za te pieniążki chciałbym coś sensownego kupić, na dwie stałki L mi nie starczy. Myślałem o 1 zoomie i do tego stałka( a z czasem zmiana na stałki ale czymś trzeba pracować) myślałem o :
a --- 16-35 II + 50 mm 1,4
ale po dokończeniu "epopejii systemowej" zbiłem się z tropu i stwierdziłem, że
b --- 24-70 + 85mm 1,8 , będzie trochę lepiej.
Może macie jakieś sugestie ??
Ja bym kupil s20 35L 85 1.8
Ewentualnie 24L 50 85
Mad_Mac-----> To ok.
Też bym sobie dokupił 24L albo 35L tylko ta cena. W wersji niskobudżetowej polecałbym C28 f1.8 USM albo C35 f2.0
Mad_Mac-----> To ok.
Też bym sobie dokupił 24L albo 35L tylko ta cena. W wersji niskobudżetowej polecałbym C28 f1.8 USM albo C35 f2.0
Pytanie czy kolega ma 1 body czy dwa.
Jesli dwa to polecam zestawik jak w mojej stopce. 20 28 50 85
W przyszlosci przejscie na 35L
Mnie nareszcie wczoraj udalo sie kupic 5d mkI z oszalamiajacym przebiegiem 1200 zdjec :D
35L chyba dopiero w marcu po wyplacie rocznej premii :(
andrev17
15-11-2010, 19:40
Panowie witam, i drogie Panie również! Doradźcie mi proszę od serca:) bo od myślenia i nieprzespanych nocy to mnie .... strzeli i krew nagła zaleje;(
mam 50D, szkiełka to 50 1.4 + 85 1.8 + fishka 8mm ciamciang.
Właśnie kupiłem 5d mkii bedzie to oczywiscie główne body i chcę zespawać je ze szkłem 24L ii, a z drugim body czyly 50D mieszałbym pozostale szkiełka, tylko tutaj moj problem czy nie bedzie za duzy skok ogniskowej z 24mm na ff do 50mm na apsc.
A moze by tak dokupic 28 1.8 wtedy na 50d?
Dziękuję za wszelką pomoc!
spoko ja mam na jednym 24, a na drugim 85
czy nie bedzie za duzy skok ogniskowej z 24mm na ff do 50mm na apsc.[/B]
Będzie dobrze. Ja na 5dII zakładam 16-35 lub 35 a na 50d 85 i jest ok. Czyli podobny skok jak u Ciebie. Pierwszym całą reporterke zrobię a 85 portreciska popstrykam:)
Panowie witam, i drogie Panie również! Doradźcie mi proszę od serca:) bo od myślenia i nieprzespanych nocy to mnie .... strzeli i krew nagła zaleje;(
Właśnie kupiłem 5d mkii bedzie to oczywiscie główne body i chcę zespawać je ze szkłem 24L ii, a z drugim body czyly 50D mieszałbym pozostale szkiełka, tylko tutaj moj problem czy nie bedzie za duzy skok ogniskowej z 24mm na ff do 50mm na apsc.
Ale masz jeszcze 50 1.4, zawsze będziesz mógł założyć na 5D, nie pogryzą się :)
Zamiast kupowac 28 1.8 sprzedaj 50d i kup uzywana 5d mkI.
Bedziesz mial super tandem.
andrev17
16-11-2010, 11:48
dzieki za pomoc Panowie, 50d chyba jednak zostanie, w sumie w połączeniu z 50 1.4 nie powinno byc za wasko.
tylko jeszcze zastanawiam sie nad szerokim katem, wiadomo ze to znikoma czesc fotek, ale przyjemna w ogladaniu... albo zostane przy rybie 8mm, albo kupie tokine 11-16
samboman
16-11-2010, 12:02
Będę miał możliwość robienia zdjęć(jako dodatkowy fotograf) na ślubie u znajomych. Jak narazie posiadam 7d z kitowym 18-135 i 50 1.8 więc będę potrzebował czegoś szerszego. Czy szkło z zakresu 10-22 dałoby radę?
Będę miał możliwość robienia zdjęć(jako dodatkowy fotograf) na ślubie u znajomych. Jak narazie posiadam 7d z kitowym 18-135 i 50 1.8 więc będę potrzebował czegoś szerszego. Czy szkło z zakresu 10-22 dałoby radę?
Bardziej bym sie skupil nad czyms jasnym w zakresie 18-50 niz pakowac w np i tak dosc ciemna sigme 10-20
samboman
16-11-2010, 14:35
gavin: Właśnie jestem na etapie zakupów więc w najbliższych planach jest 430 (nie wiem czy w moim zastosowaniu 580 będzie niezbędna)
Mad_mac chodzi Ci o sigmę 18-50? Myślałem też o C17-55 2.8, ale nie wiem jak się sprawdzi w takich warunkach.
gavin: Właśnie jestem na etapie zakupów więc w najbliższych planach jest 430 (nie wiem czy w moim zastosowaniu 580 będzie niezbędna)
Mad_mac chodzi Ci o sigmę 18-50? Myślałem też o C17-55 2.8, ale nie wiem jak się sprawdzi w takich warunkach.
Cokolwiek ze swiatlem 2.8 by sie przydalo. Tami 17-50 na przyklad.
samboman
16-11-2010, 18:35
Ok więc za T17-50 się rozejrzę, do tego pewnie dojdzie 430 EX II. Zastanawiam się jeszcze nad 50 1.8 czy przy tym Tamronie będzie on przydatny? Fakt, że jest jaśniejszy więc to chyba przemawia za jego pozostawieniem
szarpnij się a 85 1.8
Ale jemu by sie raczej przydalo cos jasnieszego w dolnym zakresie a nie kolejna portretowka.
A ja odradzam kupno 85mm do crop'a. Mz korzystniej kupić 50 USM i np. koreańskie 8mm. Ładny dość tani zestaw. No ale to tylko moje zdanie, zrobisz jak będziesz uważał, bo to jest właśnie ten problem że jednemu odpowiada 50mm na cropie i się z tym dobrze czuje, a innemu nawet 85mm jest za krótko bo lubi ciasno;) Rzecz gustu...
znaczy tamron 17-50 i 85mm 1.8
co myślicie o SAMYANG 85mm 1.4 ? lepiej brać Canonowe 85mm 1.8 ? ważna jest ostrość, chyba lepiej spisze się systemowy obiektyw w tych ciemnych kościołach, co ?
Robię czasem 50mm 1.4 i czasem mnie zawodzi
co myślicie o SAMYANG 85mm 1.4 ? lepiej brać Canonowe 85mm 1.8 ? ważna jest ostrość, chyba lepiej spisze się systemowy obiektyw w tych ciemnych kościołach, co ?
Robię czasem 50mm 1.4 i czasem mnie zawodzi
Manualne 1.4 na sluby do kosciola? POWODZENIA!
Sami jest ostrzejszy co nie oznacza ze canon jest nie ostry.
Bierz canona jak masz kase, 85 jest lepsze od 50 1.4.
samboman
17-11-2010, 18:56
Zdecyduję się najprawdopodobniej na T17-50, poza tym zbieram na C70-200 f/4L IS, który może się przydać do pleneru, a na pewno przyda mi się przy sporcie, którym bardziej się zajmuję.
Co do lampy, to niestety nie miałem możliwości testowania obydwu egzemplarzy(430 i 580II. Jest sens dorzucać tych kilka stów do 580tki zważając na moje amatorskie jej wykorzystanie?
streaker
17-11-2010, 20:23
85/1.8 lepsza od 50/1.4, tylko 85 na cropie na małej sali może być wąsko, a 50mm wszędzie powalczymy.
Imo Tamron 17-50/2.8 + Canon 85/1.8 to rozsądny zestaw, tamron na przygotowania, ślub, wesele, canon na plener.
Natomiast jeśli miałbym wybierać między 85/1.8 a 70-200/4 biorąc pod uwagę tylko śluby to bez zastanowienia biorę 85/1.8
No i jest jeszcze 28/1.8 z którego na cropie robi się jasny standard (28*1.6 = 44) - szkiełko mimo swoich wad daje ostry i fajny (lub jak kto woli 'plastyczny') obrazek. Raz zapiąłem sztukę od kumpla do 5d na plenerze i choruję teraz na to szkiełko :)
580EXII jest fajna, ale 430 wystarczy :)
Manualne 1.4 na sluby do kosciola?
nie, AF
to jeszcze rozwinę mój dylemat:
czy brać 24-70 2.8L w zamian za 17-40? lubie szeroki kat, ale uniwersalnosc 24-70 mnie przekonuje.. ktos ma podobny zestaw?
a cóż ty masz w tej stopce...?? tyle stron ślubnych..?? handlujesz domenami a się zastanawiasz jaki obiektyw?? Jak do cropa to 17-40, jak do FF to 24-70
streaker
17-11-2010, 21:34
Mam 24-70 - czasami brakuje mi szerokości 17-40 ;)
Głównie chodzi o błogosławieństwa i wykupiny w tych śmiesznie ciasnych klatkach i malutkich mieszkankach oraz szerokie ujęcia z kościoła. Na salę i plener 24-70.
... poza tym zbieram na C70-200 f/4L IS, który może się przydać do pleneru, a na pewno przyda mi się przy sporcie, którym bardziej się zajmuję.
...
Ja bym się rozejrzał za 70-200 f/2.8 bez IS, cena podobna jak f/4 z IS, w plenerze IS za bardzo Ci się nie przyda, chyba, że chcesz focić przy "szarówkach", ale do tego lepsze C85 f/1.8.
Do sportu liczy się krótki czas ekspozycji, a nie to, że utrzymasz długi czas ze stabilizacją, sportowcy i tak się rozmyją, chyba, że będziesz "cykał" szachistów.
Szkło warte taszczenia, ale wyłącznie na kilka klatek wzbogacających materiał o efekciarskopłytką GO i płaską perspektywę
Plaską? A dokladniej? Mozesz opisac?
Nie jestem pierwszy :
http://www.wykop.pl/link/473039/zobaczcie-jak-obrazy-van-gogha-ozywaja-dzieki-technice-tilt-shift/#comment-2981851
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=155686&sid=aab0ee8cca3727a1f4441f1e35ff9fb0#155686
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_zrobic_takie_zdjecie_podtrzymujemy_krzywa_wiez e_w_pizie
A moze lepiej zamiast tej 430 zarzucic Nissin-a 866Pro ???
A może lepiej zamiast tej 430 zarzucić 580II?
Oczywiscie ze lepiej ale bardziej mialem na mysli porownanie cenowe i w wartosci 430-tki chyba lepszym wyborem jednak Nissin 866Pro.
Taka moja opinia ;)
Ogólna zasada mówi co systemowa lampa to systemowa i ja zdania nie zmieniam.
fotopawkas
18-11-2010, 11:19
a odnośnie lampki - przymierzam się to Metz 58 AF-2, czy ktoś może powiedzieć coś złego o tym modelu? wiem, że nie systemowa, wiem, że niewiele tańsza od 580EXII, ale zastanawia mnie jej porównanie do Canonowskiej. o klawiszologi, budowie doskonale wiem, bo juz sobie je wizualnie porównałem - bardziej mi chodzi o to, czemu lepiej brać Metz, niz Canona?
Ogólna zasada mówi co systemowa lampa to systemowa i ja zdania nie zmieniam.
Tez wybralem systemowke i nie zaluje. A i mocy z 430 nigdy mi nie zabraklo.
niesystemowa lampa jest lepsza tylko pod względem ceny np. nissin 866 2 razy tańszy od 580exII
a odnośnie lampki - przymierzam się to Metz 58 AF-2, czy ktoś może powiedzieć coś złego o tym modelu? wiem, że nie systemowa, wiem, że niewiele tańsza od 580EXII, ale zastanawia mnie jej porównanie do Canonowskiej. o klawiszologi, budowie doskonale wiem, bo juz sobie je wizualnie porównałem - bardziej mi chodzi o to, czemu lepiej brać Metz, niz Canona?
jest caly wątek na forum lub nawet wiecej ktory o tym mowi ... sa nawet porownania wiec poszukaj
samboman
18-11-2010, 13:27
Tez wybralem systemowke i nie zaluje. A i mocy z 430 nigdy mi nie zabraklo.
Teraz ze spokojem mogę kupić 430 EX do mojej amatorskiej fotografii:-D
Tylko pojawia się pytanie, czy opłaca się kupować używkę, ew. kupić nową trochę tańszą w USA?
zobacz na allegro masz np. 430 EX w cenach do 600zł, a nową 430 EX II już za cenę ponad 800zł. 430EX od 430EX II różni się tylko czasem ładowania i metalową stopką, o ile dobrze pamiętam. jeśli znajdziesz w dobrym stanie i z pewnego źródła to bierz używaną za cenę ok 600zł, a jak już masz niepewność to zakup nówkę. na używce zawsze zaoszczędzisz jakieś 300zł ale czy czasami warto...
Pewnie odgrzewam stare kotlety, wybaczcie, podstron jest tak dużo, że ciężko mi wyłapać mi konkretną odpowiedź na pytanie, które mnie nurtuje. Od jakiegoś czasu bawię się fotografią. Chciałbym zająć się fotografowaniem poważniej i na nieco innej płaszczyźnie, więc w tym momencie proszę Was doświadczeni koledzy o pomoc w doborze sprzętu.
Załóżmy, że na początek będe miał do rozporządzenia ok. 7000zł stopniowo.
Z tego co czytałem 50D i szkło 50mm 1.4 będzie dobrym wyborem, z czasem szeroki kąt i lampa.
Potwierdzicie? Podważycie?
Co polecacie?
Dodam, iż nie jestem gadżeciarzem i lnie rajcuje lansowaniem się sprzętem np szkiełkiem za 5000zł. Zależy mi o jak najlepszej jakości w możliwie rozsądnych pieniądzach. Żeby wykrzesać ze sprzętu jak najwięcej tylko mogę (wiadomo, że sprzęt to nie jest receptą na dobre zdjęcie, ale omawiam tutaj wątek sprzętu).
Proszę Was naprawdę szczerze, o podanie mi konkretnych modeli - body, szkieł, rodzaji, lampy. argumentując w dwóch zdaniach dlaczego to a nie tamto.
Oczywiscie, jak temat wskazuje interesują mnie zdjęcia ślubne - przygotowania, ceremonia, sesje plenerowe i ogolnie fotografia reportażowa tego typu.
Raz jeszcze proszę o pomoc.
(generalnie post dla cierpliwych).
jak ja bym miał 7000zł to bym kupił
1. canona 5D (cena ok 4000zł)
2. 28mm 1.8 USM (1800zł)
3. 50mm 1.8 II(400zł)
4. speedlite 430EX
oczywiście wszystko zależy w jakiej cenie wyrwiesz używki... np. 430EX można dostać za 500zł, 28mm 1.8 USM używka ok 1400-1600zł, 5D tylko używka i ceny różne.
a pozniej jak zaczniesz juz zarabiac to dokupic szkła i sie cieszyc robieniem zdjec
Handelson
18-11-2010, 19:29
I znowu jedziemy w kółeczko :-?
mike.s - piszesz, że nie chce się Tobie czytać wszystkich stron tego wątku ale...
jest on tak długi dlatego, że ciągle odpisuje się dokładnie to samo na kolejne pytania o to samo. Zadajcie sobie choć trochę trudu i przeczytajcie 1/3 tego wątku - gwarantuję, że znajdziecie odpowiedzi na wszystkie Wasze pytania.
I znowu jedziemy w kółeczko :-?
mike.s - piszesz, że nie chce się Tobie czytać wszystkich stron tego wątku ale...
jest on tak długi dlatego, że ciągle odpisuje się dokładnie to samo na kolejne pytania o to samo. Zadajcie sobie choć trochę trudu i przeczytajcie 1/3 tego wątku - gwarantuję, że znajdziecie odpowiedzi na wszystkie Wasze pytania.
Ament!
mike.s z zdjęcia już kiedykolwiek jakieś robiłeś..?? to pytanie nie tylko do ciebie, bo wielu tu takich co słyszeli o dobrych zarobkach kotleciarzy i z tym zamiarem kupują swój pierwszy aparat w życiu.
Tak czy siak łatwiej załapać jakiegoś kotleta niż sesję dla Vogue ;)
fotopawkas
18-11-2010, 23:40
zgodzę się z Handelson'em, ale tak na serio, to weźcie też pod uwagę, jak wiele postów to nabijanie liczników - jak ten mój, czy powyżej. stąd się bierze to, że szukaj wywala miliony postów na jakieś-tam pytanie, a wątek, w którym dyskusja powinna toczyć sie o sprzęcie ślubnym ma setki podtematów - a'la co mam lepsze od ciebie lub bardziej się znam...
ale żeby nie być nabijaczem postów w tym temacie...
proponuję podobnie jak obcy2 - poszukać niezajechanej 5D i kupić dwie podstawowe stałki (28/1.8 i 50/1.8II lub nawet 50/1.4), bo z zoomem to nie zaszaleje zbytni, bo i inne graty trzeba dokupić.
lampa też się przyda, bo tak na serio, to między bajki można wsadzić teksty o "niebłyskaniu" na takich "iwentach" - po prostu czasem się nie da inaczej. zatem taka 430EXII powinna zagościć w torbie - niech nawet się przyda na doświetlenie w plenerze - lepiej mieć niż szukać czegoś innego.
ciężko z czystym sumieniem polecać crop'a, chociaż sam na razie od tego zaczynam, ale mam wspomniane stałki, które niebawem nabiorą nowego życia na FF. jeśli nie chcesz za jakiś czas kombinować, lepiej od razu FF i z bani. na pewno da się coś znaleźć.
Pewnie odgrzewam stare kotlety, wybaczcie, podstron jest tak dużo, że ciężko mi wyłapać mi konkretną odpowiedź na pytanie, które mnie nurtuje. Od jakiegoś czasu bawię się fotografią. Chciałbym zająć się fotografowaniem poważniej i na nieco innej płaszczyźnie, więc w tym momencie proszę Was doświadczeni koledzy o pomoc w doborze sprzętu.
Załóżmy, że na początek będe miał do rozporządzenia ok. 7000zł stopniowo.
Z tego co czytałem 50D i szkło 50mm 1.4 będzie dobrym wyborem, z czasem szeroki kąt i lampa.
Potwierdzicie? Podważycie?
Co polecacie?
Dodam, iż nie jestem gadżeciarzem i lnie rajcuje lansowaniem się sprzętem np szkiełkiem za 5000zł. Zależy mi o jak najlepszej jakości w możliwie rozsądnych pieniądzach. Żeby wykrzesać ze sprzętu jak najwięcej tylko mogę (wiadomo, że sprzęt to nie jest receptą na dobre zdjęcie, ale omawiam tutaj wątek sprzętu).
Proszę Was naprawdę szczerze, o podanie mi konkretnych modeli - body, szkieł, rodzaji, lampy. argumentując w dwóch zdaniach dlaczego to a nie tamto.
Oczywiscie, jak temat wskazuje interesują mnie zdjęcia ślubne - przygotowania, ceremonia, sesje plenerowe i ogolnie fotografia reportażowa tego typu.
Raz jeszcze proszę o pomoc.
(generalnie post dla cierpliwych).
Jak by ci zalezalo to przeczytal bys ten watek i znalazl bys odpowiedz na twoje pytania wiec nie bede marnowal swojego czsu po raz koleny komu sie nie chce.
7000 stopniowo? Myslisz ze z 50d i 50 1.4 obskoczysz slub potem cos dokupisz? To nie tak dziala.
"Dodam, iż nie jestem gadżeciarzem i lnie rajcuje lansowaniem się sprzętem np szkiełkiem za 5000zł." - ZALOSNE! Myslisz ze ludzie wypluwaja po 5000zl za szklo dla lansu? Zaskocze cie! NIE! Placa dlatego zeby ich prace byly jeszcze lepsze)kontrast, ostrosc, af, uszczelnienia...
Na koniec dodam, ze jak sie chce to mozna osiagnac wszystko, ale trzeba chciec! Z twoim podejsciem daleko nie zajdziesz.
Jak by ci zalezalo to przeczytal bys ten watek i znalazl bys odpowiedz na twoje pytania wiec nie bede marnowal swojego czsu po raz koleny komu sie nie chce.
7000 stopniowo? Myslisz ze z 50d i 50 1.4 obskoczysz slub potem cos dokupisz? To nie tak dziala.
"Dodam, iż nie jestem gadżeciarzem i lnie rajcuje lansowaniem się sprzętem np szkiełkiem za 5000zł." - ZALOSNE! Myslisz ze ludzie wypluwaja po 5000zl za szklo dla lansu? Zaskocze cie! NIE! Placa dlatego zeby ich prace byly jeszcze lepsze)kontrast, ostrosc, af, uszczelnienia...
Na koniec dodam, ze jak sie chce to mozna osiagnac wszystko, ale trzeba chciec! Z twoim podejsciem daleko nie zajdziesz.
BRAWO! tak to trzeba robić.
Gdybym miał do wydania na ślub taką, niewielką w sumie kwotę, to
5D
28/1.8
i zamiast 50/1,4 to 85/1,8
Ale koledzy oczywiście mają rację. Jeśli ktoś chce na poważnie coś robić, to powinien poświęcić kilka godzin na lekturę forum.
Gdybym miał do wydania na ślub taką, niewielką w sumie kwotę, to
5D
28/1.8
i zamiast 50/1,4 to 85/1,8
Ale koledzy oczywiście mają rację. Jeśli ktoś chce na poważnie coś robić, to powinien poświęcić kilka godzin na lekturę forum.
Dokladnie. 2 lata temu bylem prawdopodobnie w tym samym punkcie co nasz leniwy kolega ale mnie chcialo sie poswiecic kilka wieczorow i przebrnac przez 250 stron. Zrobilem kilka slubow za darmo potem zainwestowalem w 3 dniowe warsztaty na ktore specjalnie przylecialem do PL i tak sie to zaczelo.
Teraz mam coraz wiecej klientow, sprzet zaczyna sie zwracac i wszystko sie kreci.
Ale niestety niektorzy mysla inaczej. Mysle ze kolega reprezentuje tu typowe zachowanie poczatkujacego fotoziutka.
Mam nadzieje ze nie potraktuje tego jako zniewage a poteznego kopa w dupe ktory troszke nim potrzasnie i podejdzie do tego powaznie. Wtedy chetnie poswiece pare minut na to zeby pomoc.
HurricanE
19-11-2010, 14:57
Wtedy chetnie poswiece pare minut na to zeby pomoc.
To ja mam pytanie do Ciebie.
Widze w stopce 20 1.8 - jak ta sigma się spisuje w warunkach bojowych.
Pracuję sobie na zumach, i jest ok - ale coraz chętniej siegam po stałki - jedną z takich interesujących pozycji jest własnie sigma 20 1.8 i 24 1.8 (28 już za wąsko nawet na FF - jak dla mnie).
Chciałbym usyszec opinie jak Tobie się pracuje tym szkłem. AF, bokeh, temperatura fotek (czy ociepla).
24 1.4 jeszcze nie kupie - mam inne ważniejsze wydatki - choć w planach gdzieś tam jest.
Tak więc - co napiszesz o tym szkiełku?
Łukasz
na ktore specjalnie przylecialem do PLTaniej, czy lepiej? (niż w UK)
yanovitz
19-11-2010, 15:04
Dokladnie. 2 lata temu bylem prawdopodobnie w tym samym punkcie co nasz leniwy kolega ale mnie chcialo sie poswiecic kilka wieczorow i przebrnac przez 250 stron. Zrobilem kilka slubow za darmo potem zainwestowalem w 3 dniowe warsztaty na ktore specjalnie przylecialem do PL i tak sie to zaczelo.
Teraz mam coraz wiecej klientow, sprzet zaczyna sie zwracac i wszystko sie kreci.
Ale niestety niektorzy mysla inaczej. Mysle ze kolega reprezentuje tu typowe zachowanie poczatkujacego fotoziutka.
Mam nadzieje ze nie potraktuje tego jako zniewage a poteznego kopa w dupe ktory troszke nim potrzasnie i podejdzie do tego powaznie. Wtedy chetnie poswiece pare minut na to zeby pomoc.
Mad_Mac nie bulserwuj sie tak, szkoda nerwow ;-)
Co do lansu to ostatnio jak pstrykalem sobie rodzinnie na jakims festynie, mialem 501.4 zapiete na 5d2, stojaca obok grupka azjatow z korpusami xxD i bialymi eLkami wyraznie sie ze mnie naigrywala ;-) Reasumujac jak kolega nie chce szpanowac to stalki sa dobrym wyborem ale mozna sie tez narazic na szykany.
Eee tam zaraz naigrywała. Oni mają taką specyficzną mowę ;) Ale fakt jak masz czerwony pasek i ktoś obok ma też lustrzankę Canona z nieelkowym szkłem to albo zagląda zazdrośnie albo podejdzie zagadać. Ostatnio w klasztorze na Jasnej Górze tak gość się patrzył, że już chciałem podejść i mu dać żeby pomacał :)
Lulu1988
19-11-2010, 15:35
Ostatnio .... tak gość się patrzył, że już chciałem podejść i mu dać żeby pomacał :)
Zwróć czasem uwagę na to co piszesz. Przecież forum mogą czytać też dzieci. :lol: :P
To ja mam pytanie do Ciebie.
Widze w stopce 20 1.8 - jak ta sigma się spisuje w warunkach bojowych.
Pracuję sobie na zumach, i jest ok - ale coraz chętniej siegam po stałki - jedną z takich interesujących pozycji jest własnie sigma 20 1.8 i 24 1.8 (28 już za wąsko nawet na FF - jak dla mnie).
Chciałbym usyszec opinie jak Tobie się pracuje tym szkłem. AF, bokeh, temperatura fotek (czy ociepla).
24 1.4 jeszcze nie kupie - mam inne ważniejsze wydatki - choć w planach gdzieś tam jest.
Tak więc - co napiszesz o tym szkiełku?
Łukasz
Jestem zadowolony srednio bo miala BF i nie jest to najostrzejsza sztuka. Za to ogniskowa naprawde lubie. Af jest glosny ale trafia(jak skalibrujesz lub kupisz dobra sztuke), bokeh akurat mi sie podoba a temperatura fotek hmm chyba cieplejsza niz w canonie ale mnie akurat pasuje. Jedynie trzeba czesto ustawic expo na -1/3 -2/3 bo lubi cos przepalic.
Rozmawialem z paroma osobami i niektorzy maja ponoc bardzo ostre sztuki wiec trzeba szukac.
Na mojej stronce masz sporo fotek z tego szkla.
Taniej, czy lepiej? (niż w UK)
Czy taniej to nie wiem ale napewno lepiej. Jak widze reklamy kursow w anglii to reklamuja sie fotkami jakie ja robilem przed kursem. Porazka.
Mad_Mac nie bulserwuj sie tak, szkoda nerwow ;-)
Co do lansu to ostatnio jak pstrykalem sobie rodzinnie na jakims festynie, mialem 501.4 zapiete na 5d2, stojaca obok grupka azjatow z korpusami xxD i bialymi eLkami wyraznie sie ze mnie naigrywala ;-) Reasumujac jak kolega nie chce szpanowac to stalki sa dobrym wyborem ale mozna sie tez narazic na szykany.
Nie bulwersuje sie. Bylem spokojny jak to pisalem ;-)
Ja na takich delikfentow leje cieplym moczem. Nie obchodzi mnie co ktos mysli o moim sprzecie czy o mnie. Licza sie zdjecia a nie jak wyglada sprzet.
Zwróć czasem uwagę na to co piszesz. Przecież forum mogą czytać też dzieci. :lol: :P
LOL :mrgreen:
:mrgreen:
yanovitz
19-11-2010, 16:28
Eee tam zaraz naigrywała. Oni mają taką specyficzną mowę ;) Ale fakt jak masz czerwony pasek i ktoś obok ma też lustrzankę Canona z nieelkowym szkłem to albo zagląda zazdrośnie albo podejdzie zagadać. Ostatnio w klasztorze na Jasnej Górze tak gość się patrzył, że już chciałem podejść i mu dać żeby pomacał :)
Taa... wymowa. Wyraznie patrzyli z pogarda ;-) Dodam jeszcze ze mieli podpiete co tylko sie dalo i.e. gripy, lampy, stofeny - slowem cokolwiek fabryka wypuscila. Co do macania to ja raczej spasuje, chociaz komus perspektywa macanka przez grupe azjatyckich onanistow sprzetowych moze sie wydawac bardzo atrakcyjna :mrgreen:
kolego, chcialem w pierwszym momencie napisać ci kilka dobitnych słów, ale sobie daruje.
czytałem inne tematy na forum, twoje zdanie nieszczególnie mnie interesuje, więc możesz sobie darować czas na "pomoc". widać 250 przeczytanych stron nadal ci za dużo nie dało, no nic ziutek pracuj dalej, może sie jeszcze ogarniesz.
lejesz cieplym moczem powiadasz? naucz się lać na stojąco wyspiarzyku.
dzieki osobom, które probowały faktycznie coś doradzić :) pozdro chłopy!
mike.s - trochę kultury *****
mike.s, czyżby 2 posty i ban..??
mike.s, czyżby 2 posty i ban..??
jak by się to pytał, to jestem "za"
yanovitz
19-11-2010, 17:54
Mnie np. osobiscie ubodlo okreslenie "wyspiarzyk" wiec jestem za.
lukeandro
19-11-2010, 18:00
O JA..... 2 dni czytałem ten wątek i ani razu nie dojrzałem aby ktoś komuś tak dopieprzał jak to ostatnim czasy się tutaj dzieje.
Panowie...
Jak to się mówi panu mike.s już podziękujemy :)
Może zamiast wszystkich banować lepiej wyważać słowa przed ich napisaniem, albo co jeszcze lepsze wogóle nie zabierać głosu, aby nie denerwować i siebie i człowieka do którego je kierujemy.
Witam..
Mam taki dylemat... obecnie posiadam C550D i myślę nad T17-50 2,8, lampą 430 EX II no i jakieś stałe 50mm lub 28mm...
Teraz pytanie... co najpierw kupować waszym zaniem ?
Najważniejsze pytanie ile masz do wydania? i rozumiem że chcesz sprzęt do ślubu ?
Witam..
Mam taki dylemat... obecnie posiadam C550D i myślę nad T17-50 2,8, lampą 430 EX II no i jakieś stałe 50mm lub 28mm...
Teraz pytanie... co najpierw kupować waszym zaniem ?
A czego ci brakuje?
coś na początek...
czego brakuje? chyba lampy bo ta wbudowana jest w sam raz na imprezy u cioci... no i trochę jaśniejsze szkło do kościoła...
coś na początek...
Książka o fotografowaniu?
czego brakuje? chyba lampy bo ta wbudowana jest w sam raz na imprezy u cioci... no i trochę jaśniejsze szkło do kościoła...To masz odpowiedź na swoje pytanie.
Husky, nie jest aż tak źle...
tylko zastanawia mnie czy bawić się w tamrona 17-50 2,8 czy od razu brać stałą 50mm ? tylko że jak na cropa może mi brakować dołu... a kupna 50 i 28mm nie wchodzi w grę na chwilę obecną :(
fotopawkas
19-11-2010, 22:11
ja nie widzę dylematu... brać Tamrona, zbierać na lampę... zbierać na stałkę... zbierać na pełną klatkę... focić ;)
poważnie - kup najpierw zooma. 50mm nawet i z f/2.8 da ładny portrecik, a i jakoś tam zrekompensuje brak błysku. później koniecznie lampę, bo nie raz się przyda.
Husky, nie jest aż tak źle...
tylko zastanawia mnie czy bawić się w tamrona 17-50 2,8 czy od razu brać stałą 50mm ? tylko że jak na cropa może mi brakować dołu... a kupna 50 i 28mm nie wchodzi w grę na chwilę obecną :(
Jak brak funduszy to tami + 50 1.8 i koniecznie lampka. Ja zaczolem z 400d 20 1.8 + 50 1.8 i 430exII
kolego, chcialem w pierwszym momencie napisać ci kilka dobitnych słów, ale sobie daruje.
czytałem inne tematy na forum, twoje zdanie nieszczególnie mnie interesuje, więc możesz sobie darować czas na "pomoc". widać 250 przeczytanych stron nadal ci za dużo nie dało, no nic ziutek pracuj dalej, może sie jeszcze ogarniesz.
lejesz cieplym moczem powiadasz? naucz się lać na stojąco wyspiarzyku.
dzieki osobom, które probowały faktycznie coś doradzić :) pozdro chłopy!
A po czym to wywnioskowales ze nic mi to nie dalo?
Wyspiazyku powiadasz? Szczerze juz mnie to nie rusza wiec sobie daruj.
jak dla mnie nie ma zbytnio sensu brać się za tamrona, kupił bym w takiej kolejności 28 1.8 50 1.8 430EX(razem ok 2500zł) chyba że nie masz kasy to zakup 28 2.8 i 50 1.8 do tego jeszcze lampka 430ex(razem ok 1800 - prawie cena nowego tamrona). Wszystko zależy od kasy, sam stałem przed dylematem tamron czy stałka canona 28mm i wybrałem canona, jakość wykonania tamrona mnie zawiodła, taki "tandetny" plastik.
jest jeszcze opcja zakupienia 35mm f/2 jest tańszy od 28 1.8 o jakieś 800zł (mówię o nowych) a pole widzenia nie jest tak strasznie zawężone, testowałem w sklepie obydwa obiektywy i różnica była naprawdę symboliczna, chociaż zauważalna ;) - ale jak się nie ma kasy to się wybiera na co nas stać :)
Misiek87
20-11-2010, 16:46
A moze ktos pochwali sie fotkami 50 1.8 ze slubu jakiegos? :)
Mnie np. osobiscie ubodlo okreslenie "wyspiarzyk" wiec jestem za.
Popieram - mając ksywke "mike.s" dowalać innym "wyspiarzykiem"...
No i ubodło mnie podwójnie - mieszkam w Szkocji.
E tam zaraz "ubodlo" :)
W koncu jestescie wyspiarzykami, a ze to zdrobnienie od wyspiarza to tylko podobnie jak polaczek od polaka. Wszystko to jest tylko tak przykre jak nasze wyobrazenie o tym - wiec wiecej luzu ;)
To troche jak z zydami, tak juz naladowane emocjami slowo ze ani do czlowieka nie powiesz "zyd", "zydzie", a juz za "zydka" to z pewnoscia powinienes oberwac po mordzie :D
Mnie moze byc jedynie szkodza czlowieka, taki mlody a juz taki zgorzknialy :D
Sorry za offtopa, o czym to bylo?
Ja polecam 24L ;)
yanovitz
20-11-2010, 21:47
E tam zaraz "ubodlo" :)
W koncu jestescie wyspiarzykami, a ze to zdrobnienie od wyspiarza to tylko podobnie jak polaczek od polaka. Wszystko to jest tylko tak przykre jak nasze wyobrazenie o tym - wiec wiecej luzu ;)
To troche jak z zydami, tak juz naladowane emocjami slowo ze ani do czlowieka nie powiesz "zyd", "zydzie", a juz za "zydka" to z pewnoscia powinienes oberwac po mordzie :D
Mnie moze byc jedynie szkodza czlowieka, taki mlody a juz taki zgorzknialy :D
Sorry za offtopa, o czym to bylo?
Ja polecam 24L ;)
Racja... ale w kontekście wypowiedzi kolegi Mike.s okreslenie "wyspiarzyk" miało defynitywnie wydźwięk pejoratywny, wręcz pogardliwy. Polaczek tez jest okresleniem negatywnym coś jakby "pomniejszy, mniej wartościowy".
I że zgorzkniały też szkoda, moze powinien na wyspach pomieszkać ;-) - mniej stresu, więcej radości z życia itp....
Koniec OT.
24L sam bym zakupił chętnie - ostatnio robiłem ślub koleżance w ramach przysługi i wyszło na to że miałem tylko 50 1.4 i 85 1.8 bo 28 nie dojechało. Teraz myślę żeby może dozberać do eLki ale ta cena troche odstrasza.
Pomysl o wersji I.
Mozna trafic czasem za fajne pieniadze.
Ebay raczej, na allegro ciezko.
wojtasw007
21-11-2010, 09:52
Witam,
Do wydania mam max. 14 tysięcy polskich złotych. Jakieś propozycje na zestaw do ślubów?
Szklarnia zerowa, posiadam jedynie C50D który zostanie jako backup.
Pozdrawiam
5d2, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, albo jak starczy 5d2, 24L, 85 1.8 (nie wiem jak obecnie z cenami i czy odliczasz vat)
Witam,
Do wydania mam max. 14 tysięcy polskich złotych. Jakieś propozycje na zestaw do ślubów?
Pozdrawiam
5dII + 35L + 85/1,8 + 580exII
więcej do szczęścia przy tych pieniądzach nie trzeba. Wszystko tym zrobisz
35 bez niczego szerszego może być MZ za wąskie. Nie wiem jednak, czy 24 jest bardziej za szerokie niż 35 za wąskie.
Witam,
Pozdrawiam
Fotografowałeś już śluby?
35 bez niczego szerszego może być MZ za wąskie. Nie wiem jednak, czy 24 jest bardziej za szerokie niż 35 za wąskie.
no wiesz, może być i czasami za wąsko np. na sali ale z drugiej strony to jak dla mnie ujęcia z ceremonii, zbliżenia mniej rozciągnięte. Co by nie pisać to 24 i 35 podobne pieniądze i jednym i drugim sobie poradzi
No, "jednym i drugim" to na pewno :D
Mi czasami brakowało i musiałem używać 14. Z czystej ciekawości zamieniłbym się z kimś na 24 na kilka dni i zobaczył czy nie za szeroko, bo nie powiem, szkło kusi...
myślałem nawet kiedyś żeby do 35 dokupic jeszcze 24 bo czasami właśnie na sali potrzebowałbym cos jasniejszego i szerszego ale jak przeglądam fotki z całości ślubów gdzie podpinam czasami 16-35 to okazuje się że w zdecydowanej wiekszości zdjęcia mam albo na 16mm albo na 35mm.
wojtasw007
21-11-2010, 11:24
Fotografowałeś już śluby?
Tak bardzo długi czas jako drugi fotograf mając 50d, 50 1.4 i tokine 11-16.
Teraz mam w planach zająć się tym solo. Ten tydzień pokaże ile będę miał pieniążków na sprzęŧ jednak wstępnie i w 100% pewne jest to ok. 14 tysięcy. Sam myślałem nad takim zestawem jaki zaproponował amroz, tylko nie 35mm, a 24mm jak podpowiada micels no i do tego ex 580 II i oczywiście 85 1.8 (kiedyś mam nadzieje 1.2 L)
Co o tym myślicie?
Kwestia jeszcze tego czy sprzęt brać nowy czy "z drugiej ręki". Osobiście chciałbym nową puchę, szkła mogą być już "macane". Czekam jednak na Wasze zdanie i nim ostatecznie się podeprę.
A...i nie, nie odliczam VAT.
Kwestia jeszcze tego czy sprzęt brać nowy czy "z drugiej ręki". Osobiście chciałbym nową puchę, szkła mogą być już "macane". Czekam jednak na Wasze zdanie i nim ostatecznie się podeprę.
A...i nie, nie odliczam VAT.
za 14 tys kupisz nówki jak dobrze poszukasz. Są osoby na tym forum które handlują nowym sprzętem i ceny są atrakcyjne. Dasz ogłoszenie i znajdziesz sprzedawcę. Szukaj nówek
wojtasw007
21-11-2010, 11:37
Ok w takim razie postanowione, jak już będę w 100% pewien, że jest to 14 tys, a nie więcej to szukam
5d2 + 24mm 1.4 L + 85mm 1.8 + ex580II
Jak przybędzie pieniążków jeszcze coś dorzucę. Póki co postanowione. Dzięki za pomoc i niedługo zamieszczę tak jak mówisz ogłoszenie.
dzwoń do forumowych tip'ów na pewno kupisz w dobrej cenie.
Dziękuję za info... trochę mi rozjaśniliście w głowie :)
Powiem Ci że robiłem takie próby w pomieszczeniach na 17-40L ustawiając ogniskową na 17, 24, 28 i 35. Wg mnie najlepiej wypadała ogniskowa 24. Wystarczająco szeroko ale nie aż tak żeby mocno przerysować perspektywę. Ostatecznie można było skusić się na 28. Natomiast ogniskowa 35 to zdecydowanie za wąsko. W kościele daje radę spokojnie, ale przy błogosławieństwie, przygotowaniach już nie bardzo. Posiadanie zaś dwóch szkieł o zbliżonych ogniskowych raczej mija się z celem. Zestaw 24 + 85 moim zdaniem jest najbardziej optymalny.
[...]Natomiast ogniskowa 35 to zdecydowanie za wąsko.
Eee, zalezy kto co lubi i gdze maja miejsce zdjecia.
W kościele daje radę spokojnie, ale przy błogosławieństwie, przygotowaniach już nie bardzo.
Eee, to samo co wyzej.
Posiadanie zaś dwóch szkieł o zbliżonych ogniskowych raczej mija się z celem.
Zupelnie sie nie zgadzam.
Zestaw 24 + 85 moim zdaniem jest najbardziej optymalny.
Tu racja, ala warto tez miec cos wezszego w zapasie na specjalne chwile :)
Ja bym proponował 28,50 i 85 i wszystko obskoczysz :)
Ja bym proponował 28,50 i 85 i wszystko obskoczysz :)
Dokladnie tym da rade zrobic wszystko.
Choc ja majac ten zestawik ostatnio coraz czesciej siegam po 20 1.8
Kupil bym 24L ale szkoda mi tracic tych 4mm bo oprocz ryby nie mam nic szerszego. 17-40 jest troszke ciemne a 16-35 za drogie... ehhh...
Szkoda Ci 4 mm ? Przecież 20 1.8 a 24L to różnica klas. Powiedz raczej, że szkoda Ci kasy :)
4mm przy szerokim końcu to czasem dużo i mało...Jeśli chodzi o 28 1.8 to fajne szkiełko szczególnie jak ktos ma ff+cropa bo ma jasno umiarkowanie szeroko oraz jasny standard.Narzekają niektórzy na spadek ostrośći bliżej krawędzi na ff (wielu z nich to pewnie po testach w internecie),chociaż jak dla mnie nie jest to AŻ TAK widoczne i uciążliwe jak spodziewałem sie przed zakupem :) Delikatna winieta?Dla mnie to żaden problem usunięcie 5sekund,a sam często dodaje większą.Ogólnie fajna ogniskowa coś pomiędzy 35L i 24L .Kupując którąś z nich możesz mieć czasem za troche za szeroko lub ciut za wąsko,więc fajnie by mieć obie :marzyciel: 28 używam często do reportarzu i daje radę również pod względem prędkości,gdzie tańsza 35 bez usm mogła by mieć problemy.Skoro tutaj daje radę więc na weselach nie powinno być problemów,a potwierdzają to galerie użytkowników tego szkła, które jeszcze kiedyś prześledziłem :D
nie jest to AŻ TAK widoczne i uciążliweZależy dla kogo, mnie to irytowało, że nawet przy 5.6 grupówki od lewej do prawej nie miałem ostrej...
Zależy dla kogo, mnie to irytowało, że nawet przy 5.6 grupówki od lewej do prawej nie miałem ostrej...
Tak się składa,ze wczoraj przy piwku przeczytałem wkońcu Twój wątek od ok 130 strony do końca ,bo ciekaw byłem właśnie jaka różnica w obrazku jest pomiędzy 28,a 35L ,nie chodziło mi o testy na optycznych tylko właśnie normalne sample.No i suma sumarum stwierdziłem ,że muszę mieć 35L mimo wszystko :mrgreen: Co nie znaczy,że posiadana ww stałka jakoś mnie,amatora obecnie ogranicza :grin:
Szkoda Ci 4 mm ? Przecież 20 1.8 a 24L to różnica klas. Powiedz raczej, że szkoda Ci kasy :)
Oj nie, kasy mi nie szkoda. Poprostu jej brak :(
Jak bym mial kase to kupil bym 16-35 jako uzupelnienie do 24L lub 35L i nie bylo by marudzenia.
mam prośbę czy ktoś mógł by zamieścić dwie fotki tych samych kadrów z aparatów 5d(bądź inne FF) i 40d bądź 50d. z obiektywem 50 1.8 bądź jakąś inną jasną stałką, może być zdjęcie jakiegoś kwiatu bądź innej rzeczy, chciał bym zobaczyć jaka będzie różnica pomiędzy tymi zdjęciami z dwóch różnych matryc.
mam prośbę czy ktoś mógł by zamieścić dwie fotki tych samych kadrów z aparatów 5d(bądź inne FF) i 40d bądź 50d.Nawet nie dwie! : http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
Misiek87
28-11-2010, 16:40
Ok, teraz czas na pytanie "gdzie to dostane"? :)
Chodzi mi o pasek do aparatu. We Wroclawiu udalo mi sie znalezc tylko paski firmy Lowepro, model Transporter, Voyager. Ale maja takie smieszne spinki przez ktore aparat wg mnie latwo moze sie wypiac albo ktos moze nam zrobic glupi zart...
Spodobal mi sie Kata Reflex E - ktos uzywal?
Kilka osob polecalo R Strapy. Idzie je w PL gdzies kupic?
Jesli ktos moze polecic jakis pasek to czekam na propozycje :)
Moze Crumpler?
http://www.amazon.com/Crumpler-The-Industry-Disgrace-Black/dp/B001K2GRYA
lukeandro
28-11-2010, 17:44
Ostatnio czytałem o takim nowym produkcie na fotopolis.pl, który wprowadzili niedawno do oferty poniższego sklepu :
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1370_Double-Quick-Strap---podwojny-pasek-na-2-aparaty.html
Wydaje się rozsądną ofertą i wygląda na dość dobrze zrobiony produkt. Niestety nigdy nie używałem tego i zastanawia mnie jak tego typu rozwiązania sprawdzają się w reportażu ślubnym. Zwłaszcza, że większa część z Was posługuję się dwoma aparatami.
manfred1
28-11-2010, 18:27
Ten pasek jak dla mnie to idealne rozwiązanie. Tylko czy komponenty do jego wykonania są na najwyższym poziomie. No bo aparat z obiektywem wart 10 tys powiesić na pasek za stówkę?
Ostatnio czytałem o takim nowym produkcie na fotopolis.pl, który wprowadzili niedawno do oferty poniższego sklepu :
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1370_Double-Quick-Strap---podwojny-pasek-na-2-aparaty.html
Wydaje się rozsądną ofertą i wygląda na dość dobrze zrobiony produkt. Niestety nigdy nie używałem tego i zastanawia mnie jak tego typu rozwiązania sprawdzają się w reportażu ślubnym. Zwłaszcza, że większa część z Was posługuję się dwoma aparatami.
Wierna kopia blackrapida :D http://www.blackrapid.com/product/camera-strap/rs-dr2/
Jezeli jakosc jest tak dobra jak kopia to polecam ;)
Misiek87
28-11-2010, 19:28
Chcialbym na jeden aparat ;)
R w PL sie kupi?
heniek85
28-11-2010, 20:34
Chcialbym na jeden aparat ;)
R w PL sie kupi?
Czy R kupisz w PL to nie wiem. Ale polecam paski reporterstrap.com.
Wg mnie nie ustępują R-Stra'om :)
Quick Starpa miałe w pierwszej wersji. Tutaj moja z nim ostatnia przygoda: http://canon-board.info/showthread.php?p=861311#post861311
Więcej przygód nie będzie.
Witam, posiadam Canona 50D, zamierzam się troche zainteresowac fotografią ślubną, chciałbym sie dowiedzieć jakie obiektywy najlepiej kupic?
Posiadam tylko 50 ze swiatłem 1.8, wiem ze bede musiał ja na pewno wymienic bo AF jest przeciętny, co polecicie?
Na zabieg mam ok 2-3tys zł.
Myslałem o 85 1.8 lub 50 1.4 / oraz o Tamronie 17-50.
Miałem C17-55 ale sie go pozbyłem, troche potrafił mydłem porysowac..
Pozdrawiam!
W Twoim budżecie: Canon 85 f1.8 i do tego Tamron 17-50 f2.8.
W wersji najtańszej za używki (tamron bez stabilizacji) powinieneś dać w sumie niewiele więcej niż 2 tys. zł. W wersji najdroższej - nówki (w tym tamron ze stabilizacją) nieznacznie przekroczą 3 tysiące.
Z efektów będziesz zadowolony
Pozdrówka
Witam, posiadam Canona 50D, zamierzam się troche zainteresowac fotografią ślubną, chciałbym sie dowiedzieć jakie obiektywy najlepiej kupic?
Dlaczego tylko "trochę" i co Ciebie skłoniło do tego?
Jeśli całkowicie nie wiesz co kupić to z pewnoscią jeszcze nie czas dla ciebie na śluby.
Posiadam tylko 50 ze swiatłem 1.8, wiem ze bede musiał ja na pewno wymienic bo AF jest przeciętny, co polecicie?
Na zabieg mam ok 2-3tys zł.
Myslałem o 85 1.8 lub 50 1.4 / oraz o Tamronie 17-50.
Miałem C17-55 ale sie go pozbyłem, troche potrafił mydłem porysowac..
Pozdrawiam!
Ja bym tam sobie ta 50siatke zostawil jesli nie masz zamiaru robic tego profesjonalnie. Ja zaczolem z 50 1.8 i do dzis mam ja w torbie. W sumie teraz glownie uzywam na spacerach z 5d.
Chcę to robić, chce się zając fotografowaniem ceremonii ślubnych, myśle ze na start 85 1.8 i ten Tamron powinien wystarczyć. Z czasem się bedzie myślało.
Jeśli całkowicie nie wiesz co kupić to z pewnoscią jeszcze nie czas dla ciebie na śluby.
Przeciez napisałem wstępne propozycje.
Dlaczego tylko "trochę" i co Ciebie skłoniło do tego?
Chce spróbować wejść w ten biznes.
Chce spróbować wejść w ten biznes.
To moze przeczytaj raz jeszcze ten watek od poczatku?
Powaznie, bez cynizmu i zlosliwosci.
Tak z reka na sercu przeczytales od deski do deski?
Gdyby tak bylo to Twoim nastepnym pytaniem byloby:
[Kupie] Canon 85 1.8 i 50 1.4 oraz C 17-55 2.8/Tamron 17-50 2.8
Albo chcesz wejsc w ten biznes, albo "sprobowac wejsc". Jezeli tylko to drugie, to zaczalbym na powaznie od wszelkiej literatury sprzetowej - skoro kompletujesz sprzet.
Bo nie wydaje mi sie zeby 17-55 2.8 Canona bylo zlym wyborem.
Trafila Ci sie wadliwa sztuka? Pozbyles sie? Super.
Moze warto wrocic do tego szkla - w sprawnej wersji?
jeśli chcesz spróbować wejść w ten biznes to ja bym skompletował taki zestaw:
canon 40D, 50D
canon 28mm f/1.8
canon 50mm f/1.8
canon 85mm f/1.8
speedlite 430EX II
wszystko zależy czy używki czy nówki dlatego cena może być różna.
Czytając wątek dowiesz się że aby zacząć przygodę ze ślubami to musisz mieć minimum 2x5Dmk2 i worek eLek bo innym sprzętem to zdjęć dobrych nie zrobisz. Każdy od czegoś zaczyna inwestując swoje oszczędności... później jak zacznie ci się ta cała imprez zwracać to już sobie kupisz lepsze słoiki i puszki, a na początek to co napisałem wyżej spokojnie wystarczy - takie jest moje subiektywne zdanie i sam do takiego skompletowania takiego zestawu dążę, a przy okazji ciągle się uczę...
oszczepnik
03-12-2010, 22:05
hmm, też na początku miałem 2x40D ale po przesiadce na stara 5 nigdy więcej cropa! Zdecydowanie na Twoim miejscu celowałbym w 5d MKI, różnica ogromna w obrazku, a jako zapas możesz sobie dokupić narazie jakieś 40D. Ze szkieł to 50 i 85 musowo i coś na szerokość nie wiem czy 28, mam to szkoło i jakoś nie mogę się do niego przekonać, może dlatego że miałem pożyczone 24 f1.4 i miłość moja jest do tego słoika przeogromna :D:D
pozdr
p.s ale spokojnie trzeba wiary w siebie i swoje umiejętności (oby te umiejętności były) i do roboty.
tylko za cenę 5Dmk1 masz dwa 40D - więc chyba lepiej już tego cropa na początek mieć a jak się uzbiera kasa to od razu 5D.
Z fajnym szklem lepiej zrobic slub na jednej piatce niz na dwoch cropach.
Nawet majac 300d za emergency backup ;)
Przemek_PC
04-12-2010, 11:03
Pytanie czy z 40D ktoś u niego zamówi reportaż ze ślubu. Ostatnio do kolegi kamerzysty przyszła młoda para z listą pytań i pytali o model kamery (wręcz chcieli ją obejrzeć), jaki przetwornik, jakim programem obróbka itp itd. Lista pytań zapewne z jakiegoś internetowego poradnika i w przypadku pary z taka listą bez 5DII nie podchodź :)
To juz uwazam za przegiecie w druga strone.
O ile faktycznie crop/ff mialoby dla mnie znaczenie, ale szkla o wiele wieksze.
Nie wspominajac juz o pierwszym pytaniu dotyczacym kilku pelnych repo, a nie the best of the best ;)
Parteq, masz racje jak będzie miał w backupie jakąś inną puszkę 300D, 350D bądź inne to jak najbardziej kupić używane 5D. Jeśli jednak nie ma wcale sprzętu i kompletuje z własnych oszczędności to już chyba lepiej kupić 2x40D i tak troszkę polatać i się odbić od denka i zakupić już nowe 5Dmk2.
Przemek_PC, wiesz tacy ludzie mnie normalnie śmieszą. chociaż też ich rozumiem bo dają grube pieniądze za film bądź zdjęcia to i mają wymagania.
sam sobie przypominam swój ślub, o nic nie pytałem tylko zapłaciłem, film średni, fotki marne, ale widać że kolesiowi się biznes kręci bo a to nowy motorek, a to nowy zestaw kina domowego itp. A zdjęcia robione były aparatem Panasonic DMC-FZ50 kamery nawet nie pamiętam co to było. kolejki ma bo jest tani i ludziom się podoba, chyba podoba się im za tą cenę jaką oferuje.
chociaż powinny mieć bardzie wymagania do jakości zdjęć i ich wyglądu niż do sprzętów. Bo dla mnie może fotograf i z "małpką" latać jak zdjęcia będą cud miód i orzeszki :)
michal_sokolowski
04-12-2010, 11:30
Pytanie czy z 40D ktoś u niego zamówi reportaż ze ślubu. Ostatnio do kolegi kamerzysty przyszła młoda para z listą pytań i pytali o model kamery (wręcz chcieli ją obejrzeć), jaki przetwornik, jakim programem obróbka itp itd. Lista pytań zapewne z jakiegoś internetowego poradnika i w przypadku pary z taka listą bez 5DII nie podchodź :)
myślę że nic dobrego ze współpracy z taką parą nie wyjdzie.
chyba by mi się odechciało z taką parą.
Przemek_PC
04-12-2010, 12:31
Ciąg dalszy, po pytaniach o sprzęt młodzi wyciągnęli umowę do podpisania, która na samym początku stawiała kolegę na straconej pozycji bo tyle było warunków do spełnienia z odpowiednim poziomem artystycznym całości cokolwiek by to nie znaczyło że kolega po prostu im podziękował. Wrócili za jakiś czas już bez umowy i dali koledze wolną rękę i dzięki temu mają fajny film :)
Niektóre paty młode porywają się z motyką na słońce :D
Może 40D i udałoby się kupić nie zajechane 30D, zawsze kilka stówek taniej, a potem jak by bakcyl został połknięty i by przyszła pora na 5D to 30D sprzedać. W końcu to prawie takie same aparaciki.
Może 40D i udałoby się kupić nie zajechane 30D, zawsze kilka stówek taniej, a potem jak by bakcyl został połknięty i by przyszła pora na 5D to 30D sprzedać. W końcu to prawie takie same aparaciki.
Ale się uśmiałem teraz, jasne kolego 30D i 5D to "prawie" jedno i to samo :D
Prawie robi wielką różnicę...
wiktor2323
04-12-2010, 22:56
Crazy chodziło zapewne o 40D i 30D.
Crazy chodziło zapewne o 40D i 30D. Zapewne, tylko jaki jest przekaz takiej wypowiedzi? (Agresywność 1).
wiktor2323
04-12-2010, 23:15
Że post wyżej jest napisany agresywnie? Dobrze zrozumiałem? Jeżeli tak, to nie ma w nim ani deka agresywności ect. ;)
Pozdrawiam.
Że post wyżej jest napisany agresywnie? Dobrze zrozumiałem? Nie. Chodziło o to, że ja pytam bo pytam, a nie, że jestem agresywny.
Chyba, że ja czegoś nie zrozumiałem... :smile:
lepiej chyba po zakupie zostawić drugie body jako backup ;)
mowa oczywiście o zakupie 5D a 30/40/50d w backupie
30d i stara 5tka wizualnie są prawie nie do rozróżnienia,ta sama wielkość i rozkład klawiszy,różnice z tego co pamiętam symboliczne :D
Tylko jest mała różnica 30d to crop a 5d to FF czyli jak kto woli pełna klatka :)
Tylko jest mała różnica 30d to crop a 5d to FF czyli jak kto woli pełna klatka :)
Ale to takie istotne?
To tak jakbys chcial powiedziec ze jpg jest lepszy od rawa :D
Akurat czy jpg jest lepszy od raw to każdy musi sam zrozumieć, według mnie nie jest, ale ile jest ludzi tyle opinii.
Szajse, spalilem, mialo byc raw lepszy od jpg'a :D:D:D
Ale się uśmiałem teraz, jasne kolego 30D i 5D to "prawie" jedno i to samo :D
Prawie robi wielką różnicę...
Jakbyś kolego crazy czytał ze zrozumieniem to byś stwierdził, że Twój mail był niepotrzebny.
30D stawiam koło 40D, a potem sprzedać 30D i kupić 5D jako body docelowe (przynajmniej na dłużej), a 40D jako beckup.
Pedro44 planujesz sprzedać 30d kupić 40d, a kiedyś 5d to troche tego nie rozumie ponieważ wszystko juz masz w spopce. Stopka to plany?
jeśli chcesz spróbować wejść w ten biznes to ja bym skompletował taki zestaw:
canon 40D, 50D
canon 28mm f/1.8
canon 50mm f/1.8
canon 85mm f/1.8
speedlite 430EX II
wszystko zależy czy używki czy nówki dlatego cena może być różna.
Czytając wątek dowiesz się że aby zacząć przygodę ze ślubami to musisz mieć minimum 2x5Dmk2 i worek eLek bo innym sprzętem to zdjęć dobrych nie zrobisz. Każdy od czegoś zaczyna inwestując swoje oszczędności... później jak zacznie ci się ta cała imprez zwracać to już sobie kupisz lepsze słoiki i puszki, a na początek to co napisałem wyżej spokojnie wystarczy - takie jest moje subiektywne zdanie i sam do takiego skompletowania takiego zestawu dążę, a przy okazji ciągle się uczę...
Skonczyl bys lepiej te *******y wypisywac jak nie masz pojecia o sprzecie.
canon 28mm f/1.8
canon 50mm f/1.8
canon 85mm f/1.8
Taki zastaw byl by bardzo dobry pod 5d a nie cropa.
I nie chrzan ze ten watek mowi ze musisz miec 2x5dmkII. To chyba marzenie kazdego kto siedzi w temacie ale zadko kto zacznal z takim arsenalem.
Kilka stron wczesniej pisalem ze zaczynalem z 400d + 20 1.8 + 50 1.8 i 430ex
Kolego obcy21, ja zaczynałem od 350, później było 40d, a teraz jest 5dmk2 (tylko trochę siłowni muszę zażyć bo 24-70+grip do tego to ciężki kawał cholery :)), pomalutko skompletujesz wszystko co zechcesz, będziesz kupował i sprzedawał. Przeczytasz ten wątek i okaże się, że to co miałeś kiedyś być może okaże się teraz świetnym sprzętem. A co do klientów, którzy pytają się o sprzęt hmmm... może naczytali się jakiegos zrytego poradnika, w którym "wyraźnie" jest napisane, że Pan Fotograf winien mieć 2x5Dmk2 co najmniej + woreczek szkiełek (im więcej tym lepiej) a zdjęcia same się zrobią :)
A mnie jak się trafią młodzi co zaczynają od pytania "A jakim aparatem Pan robi zdjęcia?" to odpowiadam - zenitem a w zapasie mam smienę, a później proponuje oglądnięcie zdjęć.
fotopawkas
06-12-2010, 12:42
Skonczyl bys lepiej te *******y wypisywac jak nie masz pojecia o sprzecie.
canon 28mm f/1.8
canon 50mm f/1.8
canon 85mm f/1.8
Taki zastaw byl by bardzo dobry pod 5d a nie cropa...
z całym szacunkiem, ale (poza 50/1.8, bo mam 50/1.4) dysponuje całym takim "arsenałem" głównie używając cropa, bo FF jak mi się uda dopożyczam (już idzie kasa na własne). nie rozumiem, dlaczego taki zestaw szkieł ma nie być bdb pod cropa? mam jeszcze 17-55/2.8 - właśnie pod cropa TYLKO i jakoś nie widzę przeszkód do podpięcia jaśniejszych stałek, kiedy, jak wiadomo, wyższe ISO w xxD to nie to samo co w FF, a ten 1-2EV dzięki jaśniejszemu szkłu to już troszkę.
jeśli chodzi o inne aspekty, to nie widzę również powodu, żeby to nie były dobre szkła do robienia zdjęć - bez względu czy crop czy FF.
aha, no i faktycznie - nawet nie planuję zakupu 24-70/2.8 pod pełną klatkę, bo będę korzystał właśnie ze stałek, ale nie widzę argumentu, że takie szkła nie są dobre pod cropa.
.
Dobrze gadasz, 50 w szczególnośc f1.4 pod cropa jest super :), myslę, że i 1.8 oprócz wykonania tez jest ok
z całym szacunkiem, ale (poza 50/1.8, bo mam 50/1.4) dysponuje całym takim "arsenałem" głównie używając cropa, bo FF jak mi się uda dopożyczam (już idzie kasa na własne). nie rozumiem, dlaczego taki zestaw szkieł ma nie być bdb pod cropa? mam jeszcze 17-55/2.8 - właśnie pod cropa TYLKO i jakoś nie widzę przeszkód do podpięcia jaśniejszych stałek, kiedy, jak wiadomo, wyższe ISO w xxD to nie to samo co w FF, a ten 1-2EV dzięki jaśniejszemu szkłu to już troszkę.
jeśli chodzi o inne aspekty, to nie widzę również powodu, żeby to nie były dobre szkła do robienia zdjęć - bez względu czy crop czy FF.
aha, no i faktycznie - nawet nie planuję zakupu 24-70/2.8 pod pełną klatkę, bo będę korzystał właśnie ze stałek, ale nie widzę argumentu, że takie szkła nie są dobre pod cropa.
.
Widze ze chyba nie zrozumialem o co mi chodzilo.
Nie twierdze ze te szkla nie nadaja sie do cropa ale ze posiadajac wyzej wymieniony zestaw nie dasz rady zrobic niektorych slubow.
28 na cropie to szeroki portret.
Gdyby kolega obcy dodal do tego zestawu cos szerokiego to podpisuje sie pod tym jak najbardziej.
Poprostu wyglada jak by malo doswiadczony kolega Obcy skopiowal to co poleca sie bardzo czesto w tym watku nie rozumiejac ze poleca sie ten zestaw pod FF nie cropa.
A wracajac do tematu to spokojnie mozna by slubik zrobic np cropem z 17-55 2.8 + 85 1.8
Pod cropa idealne bylo by chyba
8 20 50 85 lub np 14 20 50 85
A co myślicie o 15mm, używać jako fisza i dodatkowo niektóre zdjęcia prostować:), pytanie ile się traci na prostowaniu zdjęcia ;]
A co myślicie o 15mm, używać jako fisza i dodatkowo niektóre zdjęcia prostować:), pytanie ile się traci na prostowaniu zdjęcia ;]
Szczerze, wolal bym zainwestowac w tani UWA jak sigma 17-35 czy tami niz bawic sie w prostowanie fisha.
A wiadomo ile się traci? Bo bawienie się w prostowanie wydaje się nie skomplikowane ;]...
fotopawkas
06-12-2010, 21:14
Mad_Mac, zrozumiałem to co przeczytałem, że pod FF bdb zestaw a pod cropa nie - nie sprecyzowałeś, że chodzi o zakres, raczej poleciałem tokiem rozumowania "jakość obrazka" - zatem zwracam honor i jeśli o to chodzi, to faktycznie może być "za mało" z 28mm, ale.. osobiście uważam, że trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile tych zdjęć z fisha, czy UWA wykonam i czy to jest coś co lubię. mi osobiście brakuje 10-22, ale jakoś żyje bez tego zakresu.
moim zdaniem warto uzupełnić zestaw o coś z zakresu 8-16mm, ale jak dla mnie to na szarym końcu stawki priorytetów.
.
Mad_Mac, zrozumiałem to co przeczytałem, że pod FF bdb zestaw a pod cropa nie - nie sprecyzowałeś, że chodzi o zakres, raczej poleciałem tokiem rozumowania "jakość obrazka" - zatem zwracam honor i jeśli o to chodzi, to faktycznie może być "za mało" z 28mm, ale.. osobiście uważam, że trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile tych zdjęć z fisha, czy UWA wykonam i czy to jest coś co lubię. mi osobiście brakuje 10-22, ale jakoś żyje bez tego zakresu.
moim zdaniem warto uzupełnić zestaw o coś z zakresu 8-16mm, ale jak dla mnie to na szarym końcu stawki priorytetów.
.
Tu nie chodzi o to czy ktos lubi czy nie. Jak wytlumaczyl bys mlodym ze z blogoslawienstwa maja tylko popiersia bo nie miales szerszego szkla.
Moim zdaniem na cropie 18mm to minimum jakie trzeba miec.
A wiadomo ile się traci? Bo bawienie się w prostowanie wydaje się nie skomplikowane ;]...
Przepraszam, że nie ślubniak, ale takie akurat miałem pod ręką :D
Tyle się traci:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img46.imageshack.us/img46/9217/fiszprostowany.jpg)Fisz wyprostowany idealnie, programowo.
Pedro44 planujesz sprzedać 30d kupić 40d, a kiedyś 5d to troche tego nie rozumie ponieważ wszystko juz masz w spopce. Stopka to plany?
Nie kolego, pisałem tak w odpowiedzi na pytanie, albo ja jakoś niezrozumiale napisałem, albo...
Jeszcze raz:
1) kupić 2 body 30D i 40D, wyznaję zasadę, że backup musi być (o tych dwóch pisałem, że podobne),
2) następny krok - sprzedać 30D,
3) kupić 5D - zostaje głównym body,
4) 40D zostaje jako drugie - backup.
Sam przerabiałem tak jak wypunktowałem powyżej.
I tyle w temacie.
Stopkę jaką mam - taką mam, marzeniami nie żyję.
Załamanie perspektywy pewnie takie samo jak przy 14mm.... Najwięcej się traci na rogach jak widzę, więc czasem zamiast zdjęcia fiszowego można dać tak jak przy szerokim:)...
Mad_Mac, w ślubach nie mam wielkiego doświadczenia bo zawodowo się tym nie zajmuje, ale u znajomych itp. pierw miałem zestaw sigmy z krótkim końcem na poziomie 18mm i tak starałem się robić zdjęcia, była to dla mnie jednym słowem "tragedia", bo tak jakoś nie mogłem się odnaleźć. dlatego sigma sprzedana i zakupiony 28mm canona, który to już dla mnie jest szeroko i jak dla mnie wystarczająco. A to że niby polecam to co inni polecają pod FF metodą "kopiuj wklej" to tak sobie myśl ;) widzę co mi bardziej podchodzi i to polecam. oczywiście mam cropa x1.6.
lukeandro
08-12-2010, 22:46
28mm szeroko na cropie hmm...
Ale rzeczywiście, masz rację każdy wybiera sprzęt pod siebie. I jak coś poleca to znaczy, że danemu obywatelowi się na tym dobrze pracuje.
Mad_Mac po co się tłumaczyć młodym ?? Tak jest i tak miało być, i tyle a nie się spuszczać i gadać że niby miałby być lepiej no ale...
28mm szeroko na cropie hmm...
Ale rzeczywiście, masz rację każdy wybiera sprzęt pod siebie. I jak coś poleca to znaczy, że danemu obywatelowi się na tym dobrze pracuje.
Mad_Mac po co się tłumaczyć młodym ?? Tak jest i tak miało być, i tyle a nie się spuszczać i gadać że niby miałby być lepiej no ale...
Poprostu nie chce by kolega doradzil komus zakup 28mm jako najszerszego szkla bo zrobi mu kuku. Czasem zdjecia robi sie w takiej ciasnocie ze 28 na FF nie daje rady.
fotopawkas
09-12-2010, 05:58
Poprostu nie chce by kolega doradzil komus zakup 28mm jako najszerszego szkla bo zrobi mu kuku. Czasem zdjecia robi sie w takiej ciasnocie ze 28 na FF nie daje rady.
jeśli to o mnie chodzi, to nie przypominam sobie, żebym gdzieś komuś doradzał jako najszerszego szkła 28mm.. ale "faktycznie może być "za mało" z 28mm". więc spokojnie i z uwagą...
poza tym - jak napisałem - każdy dopiera pod siebie i - jak napisałem- mi pod cropa brakuje np. 10-22, ale żyje bez niego.
poza tym 2. - pole widzenia 28mm na FF już z 1m (słownie: jednego metra!) to ok. 75* po przekątnej, daje nam pole widzenia ok. 1,3 x 0,8 m, czyli dajmy na to - młodego siedzącego tam, gdzie król chodzi piechotą (z 1m) - sory ale nie wiem jak ciasno musiałoby być by tym szkłem nie zrobić zdjęcia na FF - to minimalnie szerzej niż 17mm na cropie - sorry, ale mam wyobrażenie jak to wygląda i praktykę z tymi ogniskowymi... więc nie róbmy sobie kuku pisząc takie rzeczy.
.
jeśli to o mnie chodzi, to nie przypominam sobie, żebym gdzieś komuś doradzał jako najszerszego szkła 28mm.. ale "faktycznie może być "za mało" z 28mm". więc spokojnie i z uwagą...
poza tym - jak napisałem - każdy dopiera pod siebie i - jak napisałem- mi pod cropa brakuje np. 10-22, ale żyje bez niego.
poza tym 2. - pole widzenia 28mm na FF już z 1m (słownie: jednego metra!) to ok. 75* po przekątnej, daje nam pole widzenia ok. 1,3 x 0,8 m, czyli dajmy na to - młodego siedzącego tam, gdzie król chodzi piechotą (z 1m) - sory ale nie wiem jak ciasno musiałoby być by tym szkłem nie zrobić zdjęcia na FF - to minimalnie szerzej niż 17mm na cropie - sorry, ale mam wyobrażenie jak to wygląda i praktykę z tymi ogniskowymi... więc nie róbmy sobie kuku pisząc takie rzeczy.
.
Nie jestem pewien jakie ty zdjecia preferujesz ale ja lubie robic zdjecia gdzie widac cos wiecej niz mlodych, np osoby zgromadzone w pokoju na np blogoslawienstwie. W niektorych M jest tak ciasno ze nie ma gdzie sie cofnac zeby objac mlodych rodzicow i moze ciocie placzaca z boku.
Umowmy sie ze te 28 na FF da rade w 90% ale ja tam wole miec cos szerszego zeby nie byc w sytuacji kiedy nie moge zrealizowac swojej wizji.
Przez długi czas używałem do reportażu ślubnego 24-70 , oczywiście na cropie .... nigdy nie brakowało mi szerokości , wręcz bardzo często zbliżałem. Wszystko zależy od tego jakie ogniskowe lubimy .
A co do opinii młodych - fotograf decyduje co i jak chce pokazać ( nigdzie nie wyczytałem reguły , że na zdjęciu z błogosławieństwa musi być widać nogi rodziców , bliskimi planami można przekazać tak samo dużo , jeśli nie więcej emocji ). Poza tym to tylko 4 foty z dwustu czy trzystu ... więc osobiście nie widzę problemu.
teraz staram się nie świecić ... a jak muszę to 580ex z płytką własnej roboty
fotopawkas
12-12-2010, 09:45
Niby nie ten .... trudno też akredytację nazwać sprzętem ...ale do (fotografowania) ślubu - niezbędne:mrgreen:
najwyraźniej trudno też zachować porządek, ale przecież to wszystko jedno... co niektórym..
ZAPRASZAM (http://canon-board.info/showthread.php?t=32459)
.
W tele to nie mam rozeznania, ef 200 2.8 II będzie przydatny? Chodzi mi o jakieś "emocje" na sali i plener. 85 mnie drażni zbyt dużą odległością min. ostrzenia.
85 lapie za szeroko? to co Ty chcesz fotografowac? galki oczne?
a co do 200mm na sali ... czasem 135 nie da sie uzyc bo malo miejsca. do tego 2.8 przy 200mm ... slabo to widze, chyba ze wyczarujesz iso 25600 ;)
no oczy, obrączki , takie tam
ale co 100 macro? to wtedy 85 już chyba zbędna, chyba że pierścienie macro? używa ktoś z 85?
streaker
15-12-2010, 18:52
gavin - to chcesz emocje i plener, czy makro ? Bo raz piszesz tak, a raz tak :P
85 na minimalnej odległości ostrzenia łapie całą głowę i kawałek szyi, czego chcieć więcej do normalnych zdjęć.
Ja kupiłem sobie 100 makro (nie do ślubów), ale raz wziąłem go z sobą - zrobiłem dosłownie 3 ujęcia (obrączki na dużym zbliżeniu, żeby było widać wygrawerowaną datę, detal sukni i coś tam jeszcze - do finalnego reportażu dałem tylko to z obrączkami). Do 85 możesz sobie raynoxa dcr-250 założyć - skala odwzorowania niewiele mniejsza od 100 makro wychodzi (tak na oko coś koło 1:1.2, 1:1.3), a jakość imo wystarczająca.
Czacha - 200mm na sali da radę doświetlić - mocna lampa (580exII) w sufit lekko do przodu + podciągnąć iso i daje radę - warunki: wielka sala z jasnym sufitem, dość ciasny kadr. Tylko pozostaje kwestia na co to komu ?
100 macro nie zastapi 85tki - po pierwsze nie to swiatlo, po 2gie nie ten AF ..
moze kup soczewke powiekszajaca za 50zl ... chyba ze zdjecia macro stanowia 40% zdjec ktore oddajesz klientom z ich slubu, wtedy inwestuj w optyke do macro
oczywiscie ze da sie robic na weselu 200tka.. nawet dalo by rade 400tka .. tylko po co? ;) juz chyba lepiej 70-200/2.8L IS, przynajmniej bedzie ze stabilizacja, bo swiatlo przeciez takie same jak stalka
nawet dalo by rade 400tka ..DAŁO radę. Ba, nawet film dało radę skręcić :D Po co? Niezapomniana GO, zbliżenie tylko na główki przyklejone do siebie... Bajka. Jak ma się czas/zrobiło się już wszystko co się miało zrobić, to można się pobawić :D
bo ja mam taką blokadę żeby bardzo blisko podejść, poza tym ludzie się inaczej zachowują jak widzą taki wielki aparat z lampą pół metra od twarzy
dobra macro odpuszczam, a sprawdzi się w plenerze? jak daleko trzeba odejść żeby zrobić całą postać?
streaker
15-12-2010, 23:21
gavin - bo trzeba opanować technikę robienia takich zdjęć, żeby ludzie się nie płoszyli ;)
Ja nawet rybą robię na sali (i bynajmniej nie tylko koszące ujęcia na całą salę) :)
bo ja mam taką blokadę żeby bardzo blisko podejść, poza tym ludzie się inaczej zachowują jak widzą taki wielki aparat z lampą pół metra od twarzy
dobra macro odpuszczam, a sprawdzi się w plenerze? jak daleko trzeba odejść żeby zrobić całą postać?
To moze zmien profesje i rob ptaki z 400mm.
A tak na powaznie to uwazam ze 200 to za duzo poza plenerem. ze 135L masz ostrzenie z 90cm co daje ci naprawde spore zblizenie.
Nawet na sporej sali 135L to blisko. Na plener tez wiecej nie potrzeba.
Ostatnio tu cicho a ze targa mna pewna niepewnosc co do kolejnego zakupu pytam.
24L czy 35L?
To pytanie kieruje wylacznie do ludzi ktorzy maja lub mieli obydwa szkla.
Interesuje mnie dlaczego wybraliscie te a nie inne i jesli mysieli byscie zostac tylko z jednym z nich to z ktorym i dla czego.
Zastosowanie to oczywiscie sluby.
I prosze bez przepychanek i starania sie udowodnienia swoich racji.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
oskarkowy
16-12-2010, 13:05
Ostatnio tu cicho a ze targa mna pewna niepewnosc co do kolejnego zakupu pytam.
24L czy 35L?
To pytanie kieruje wylacznie do ludzi ktorzy maja lub mieli obydwa szkla.
Interesuje mnie dlaczego wybraliscie te a nie inne i jesli mysieli byscie zostac tylko z jednym z nich to z ktorym i dla czego.
Zastosowanie to oczywiscie sluby.
I prosze bez przepychanek i starania sie udowodnienia swoich racji.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Jedyna właściwa odpowiedź brzmi: OBA.
To są różne szkła, do różnych zastosowań.
Osobiście zdecydowanie częściej sięgam po 35mm na ff. Niby podobnie jest 24mm x1.3, ale to już nie to samo, choć pracuje środkiem.
Ja po prostu nie lubię dużych przerysowań, a już nawet przy 35mm zdarza się wodogłowie w rogu kadru.
Roztrząsanie, które szkło jest lepsze optycznie nie ma sensu, tak samo można by zapytać czy lepsze 35L czy 50L.
Nikt Ci nie pomoże w wyborze, sam musisz wiedzieć, którą ogniskową widzisz świat lepiej.
Jedyna właściwa odpowiedź brzmi: OBA.
To są różne szkła, do różnych zastosowań.
Osobiście zdecydowanie częściej sięgam po 35mm na ff. Niby podobnie jest 24mm x1.3, ale to już nie to samo, choć pracuje środkiem.
Ja po prostu nie lubię dużych przerysowań, a już nawet przy 35mm zdarza się wodogłowie w rogu kadru.
Roztrząsanie, które szkło jest lepsze optycznie nie ma sensu, tak samo można by zapytać czy lepsze 35L czy 50L.
Nikt Ci nie pomoże w wyborze, sam musisz wiedzieć, którą ogniskową widzisz świat lepiej.
Wiem ze najlepiej miec oba i pewnie kiedys do tego dojde.
Nie chce odpowiedzi typu ktore szklo ostrzejsze itp.
Generalnie interesuje mnie wasze zdanie i wasze preferencje.
Nie chce zeby ktos mnie do czegos przekonywal, chce obiektywnych opinii.
PS dzieki za odpowiedz Grabek
Lulu1988
16-12-2010, 13:53
Na Twoim miejscu postawiłbym sobie pytanie: czy fotografując 28/1.8 brakuje mi tych 4mm na szerokości, czy bardziej pasuje mi coś o 7mm węższego.
Powołując się na częstą złośliwość CB: jeśli tego nie wiesz to lepiej nie kupuj nic ;)
Konkretniej to ja wybieram 24mm bo 35mm w wielu sytuacjach jest za wąskie, ale Ty masz jeszcze 20/1.8.
Blindseeker
16-12-2010, 13:58
Ja wybrałem 24L.
A teraz przymierzam się do 35L ;)
Ja wybrałem 24L.
A teraz przymierzam się do 35L ;)Ja wybrałem 35L.
A teraz przymierzam się do 24L ;)
oskarkowy
16-12-2010, 17:08
Ja mam oba. Przymierzam się do dobrego zdjęcia..:-?
Najlepiej to mieć całą serię eLek jaką Canon wypuścił :) Ja w pierwszej kolejności kupił bym 35L. 24L też jest świetny, ale bardziej przerysowuje perspektywę co nie jest porządane na każdym ujęciu.
Zawsze idzie zrobić szerzej i wykadrować :D
Zawsze idzie zaczekac ze dwa lata na kolejna z kolejnych generacji PS CS .. i poszerzyc kadr w sofcie :D
sirgerwazy
16-12-2010, 22:03
ja wybrałem 35L.
według mnie zdecydowanie bardziej użyteczna ogniskowa do reportażu : brak jakiś wielkich przerysowań. Co więcej bardziej pasuje mi ze nie muszę aż tak blisko podchodzić do fotografowanych osób.
andrev17
16-12-2010, 22:31
Mam ten sam problem 24L vs 35L :]
Z tego względu, że posiadam też 50d, skłaniam się ku 24L, na cropie wtedy bede mial 38mm, tylko czy jest sens podpinac owe szklo pod cropa...
Nie wiem, nie wiem. Ciężki orzech ;]
Ja miałem 28 1.8 i stwierdziłem, że 24L bardziej się przyda.
Mam przeogromną ochotę kupić 35L i na pewno to zrobię w najbliższym czasie.
Choć może po zakupie 5D mkII.
Mam ten sam problem 24L vs 35L :]
Z tego względu, że posiadam też 50d, skłaniam się ku 24L, na cropie wtedy bede mial 38mm, tylko czy jest sens podpinac owe szklo pod cropa...
Nie wiem, nie wiem. Ciężki orzech ;]
tez mam 50d i posiadam 24L II i choc mam to szklo krotko to moge powiedziec, ze z cala pewnoscia warto je pod cropa miec. A juz na pewno bardziej uzyteczne na cropie jest 24L niz 35L, choc oczywiscie tu juz osobiste gusta graja role. Mialem oba szkla i jestem duzo bardziej zadowolony z 24L. Zaznacze tylko, ze nie jestem slubnym, amatorsko foce dzieci i czasem jakies portreciki. Robilem portrety w domowym ministudio wlasnie 24L i zadnych znieksztalcen itp nie zauwazylem fotografujac z bliska (warunki domowe:) )
MM-architekci
17-12-2010, 09:53
to radze się dobrze przyjrzeć bo zniekształcenia niestety będą
oskarkowy
17-12-2010, 10:58
Dobra, podsumowując: wszyscy z nas mają (lub już za chwilę będą mieli) całą wielką piątkę (24, 35, 50, 85, 135). Wszystkie są świetne, jak ktoś nie ma każdego z tych szkieł, to właśnie to, co ma jest najlepsze. Nawet kosztem całkowitego zaślepienia i nie dostrzegania przerysowań w 24 czy aberracji w całej reszcie.
Teraz wracając do wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem. Zaryzykuję tezę, że najlepsze jest to szkło, którym umiemy pracować. Nie w milimetrach kłopot ale w tym, jak postrzegamy świat. Ja poniżej 35mm nie czuję się wcale dobrze. Znam za to ludzi, którzy 35mm traktują jak teleobiektyw a ich zdjęciom nic nie brakuje. Ot, kwestia stylu, przyzwyczajeń i doboru klientów.
Cieszmy się, że mamy komplet narzędzi do pracy i róbmy co się da, żeby je dobrze wykorzystać. A takie dyskusje zwykle do niczego nie prowadzą.
Jarek, to uswiadamianie i tak nie przyniesie zadnych efektow.. za tydzien znow ktos zapyta co jest lepsze - 24 czy 35 ... ciekawe dlaczego nikt nie pyta 50 czy 85?
streaker
17-12-2010, 11:26
Serio pytasz ?
Wiesz, dla mnie 24 i 35 to tak samo rozne obiektywy jak 50 i 85.
streaker
17-12-2010, 11:42
Ale tam mamy tanie i dobre 50/1.4 i 85/1.8, które razem kosztują połowę 24L.
A w dolny zakresie jest całkiem fajne 28/1.8 (w które osobiście celuję), droga 35L, jeszcze droższa 24L i imo nieciekawe 35/2.
Wieć jak ktoś się nie potrafi zdecydować czy 24, czy 35 to niech kupi/zostanie przy 28 ;)
Ale kogo interesuje cena? Rozmawiamy w wątku o sprzecie do ślubow.. o sprzecie do zawodwców, a nie tanich substytutach.
24mm - kąt widzenia 84*
35mm - kąt widzenia 63*
róznica w kącie widzenia - 21*
50mm - kąt widzenia 47*
85mm - kąt widzenia 29*
róznica w kącie widzenia - 18*
Ponawiam pytanie - dlaczego nikt sie nie zastanawia 50L vs 85L? Bo to dwa rozne obiektywy, prawda? To dlaczego 24L z 35L traktowane sa zamiennie? Przeciez w ich przypadku roznica w kącie widzenia jest wieksza niz z 50mm i 85mm.