Zobacz pełną wersję : Sprzęt do ślubów
Ja tam widziałem fotki a nie wykresy i wcale nie uważam żeby to szkło było złe, bynajmniej wiem czego szukać (jakiej ostrości) w dostępnych egzemplarzach :) Jakoś innej alternatywy dla takiej szerokości ogniskowej i Światła pod cropa nie widzę :( A co do przestarzałości konstrukcyjnej ... C 50/1.4 i 85/1.8 nówkami tez nie są, 35/1.4L ... i tak można by wymieniać ;)
ok.. konstrukcja konstrukcją.. chodziło mi o ostrość na pełnym otworku, jestem na tym punkcie wyczulony, dlatego przestrzegałem.. a co do testów to po coś są i swoją prawdę zawierają.
a sample są różne.. np
f/1.8 1/200 400d iso 100
https://canon-board.info/imgimported/2009/07/2731321155_08e9f41c32_b-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3090/2731321155_08e9f41c32_b.jpg)
to jest ostre ?
Merauder:
A no może i tak :) ja tam się w śluby nie bawię w weekend wole sobie odpocząć od pracy przy browcu :)
Tutaj możemy się nie zgodzić, fakt dość często wolę manual - ale to jakieś tam moje przyzwyczajenie (do staroci) i zboczenie ;) Sam mam kilka jasnych L-ek i z tym AF to różnie bywa... przynajmniej z jakiegoś doświadczenia gdy robiłem ot tak dodatkowo foty będąc u znajomych na ślubach czy innych imprezach.
Dlatego przynajmniej dla mnie - wykorzystanie komercyjne nie musi dyskwalifikować szkieł bez AF. Zresztą tak jak napisałeś to kwestia indywidualna jak kto lubi fotki robić...
Merauder
17-07-2009, 10:02
Merauder:
A no może i tak :) ja tam się w śluby nie bawię w weekend wole sobie odpocząć od pracy przy browcu :)
Tutaj możemy się nie zgodzić, fakt dość często wolę manual - ale to jakieś tam moje przyzwyczajenie (do staroci) i zboczenie ;) Sam mam kilka jasnych L-ek i z tym AF to różnie bywa... przynajmniej z jakiegoś doświadczenia gdy robiłem ot tak dodatkowo foty będąc u znajomych na ślubach czy innych imprezach.
Dlatego przynajmniej dla mnie - wykorzystanie komercyjne nie musi dyskwalifikować szkieł bez AF. Zresztą tak jak napisałeś to kwestia indywidualna jak kto lubi fotki robić...
Dla hobbystycznych portretow sam sie juz nie raz zsatanawialem nad M42. Poki co udaje mi sie kupowac w miare dobre szkla, a wiec nie spogladam na M42, ale moze kidys. Przynajmniej wiem do kogo bede mogl sie zwrocic o porade, zwlaszcza ,ze w swiecie manuali jestem zielony od strony technicznej tj. przejsciowki, wiedza na temat dobrych szkiel itp.
Zeby sie nie zgubilo, Lulu1988 czekam na rcenzje AFa w 35-tce :)
MM-architekci
17-07-2009, 10:29
a czemu ma nie byc ostre ?
poza tym duzo wymagasz moze od tej sigmy 20/1.8 , to nie eLka stalka , ciezko dorwac sztuke nie mydlaca i ostra od 1.8 , natomiast sa sztuki bdb gdzie jest w normie i jakosc jest bardzo dobra
Przykładowy sampelek demonem ostrości nie jest, ale i mydlący także nie, i dlatego pisałem że wiem czego szukać (jakiej ostrości) wśród tych . A skoro twierdzisz że to szkło się nie nadaje, to podaj jakąś alternatywę dającą na cropa okolice 30-35 mm i takim światłem. Będę wdzięczny :)
Canon 28/1.8 co prawda nie jest aż tak szeroki ale za to szybki i przyzwoicie ostry od pełnej dziury.
Merauder
17-07-2009, 11:16
Canon 28/1.8 co prawda nie jest aż tak szeroki ale za to szybki i przyzwoicie ostry od pełnej dziury.
Z powodu w/w argumentow jest to najprawdopodbniej moj nastepny zakup. Wlasnie jak to jest z ta ostroscia, mozna to poronwac do 50 1.4 na pelnej dziurze? Bo jesli tak to ok, bo dla mnie 50 na pelnej jest akceptowalnie ostra. A walsnie i jak sobie radzi to szklo w koscielnych ciemnosciach?
Ale pod cropem to jest 45 mm a to szerokie nie jest. a mi chodzi o uzyskanie max 35 mm pod cropem. I tu się pojawia problem ...
To szkło Canona odpadło w przedbiegach właśnie ze względu na ogniskową.
Z powodu w/w argumentow jest to najprawdopodbniej moj nastepny zakup. Wlasnie jak to jest z ta ostroscia, mozna to poronwac do 50 1.4 na pelnej dziurze? Bo jesli tak to ok, bo dla mnie 50 na pelnej jest akceptowalnie ostra. A walsnie i jak sobie radzi to szklo w koscielnych ciemnosciach?
Tak na moje oko, 28/1.8 na 1.8 jest ostre jak 50/1.4 również na 1.8. A co do kościołów - radzi sobie jak wszystkie ultrasoniki canona - bardzo dobrze :)
Blindseeker
17-07-2009, 11:25
U mnie 28 na 1.8 jest podobnie ostra jak 50 na 1.4. W kosciele radzi sobie bardzo dobrze, AF szybki i celny.
Ja bym raczej napisał że 28 na 1.8 jest minimalnie słabsze niż 50 na 1.4, ale i tak, biorąc pod uwagę że alternatywą jest 24L to efekt jest niewspółmierny do różnicy w cenie tych obiektywów.
Blindseeker
17-07-2009, 11:41
Ja bym raczej napisał że 28 na 1.8 jest minimalnie słabsze niż 50 na 1.4, ale i tak, biorąc pod uwagę że alternatywą jest 24L to efekt jest niewspółmierny do różnicy w cenie tych obiektywów.
Moze ja mam gorsze 50mm albo lepsze 28mm ;)
W zasadzie napisałem prawie to samo co Ty, bo różnica jest minimalna, odpisywałem pjakuszowi a w międzyczasie napisałeś posta którego nie było jak zacząłem odpisywać.
MM-architekci
17-07-2009, 12:06
albo 20/1.8 sigmy albo 24L w sumie nic wiecej nie , reszta to juz 2.8 np canonowski 20/2.8
Blindseeker
17-07-2009, 13:29
albo 20/1.8 sigmy albo 24L w sumie nic wiecej nie , reszta to juz 2.8 np canonowski 20/2.8
Są jeszcze Sigmy 24 i 28 /1.8.
MM-architekci
17-07-2009, 13:56
mowie o uzyskaniu na cropie ogniskowej 30-35mm stad wspomnialem tylko tych , a te kolejne sigmy to prawie ze to samo co 20 , chociaz z tego co czytalem/slyszalem/rozmawialem 20 wypada najlepiej ;]
Blindseeker
17-07-2009, 14:16
chociaz z tego co czytalem/slyszalem/rozmawialem 20 wypada najlepiej ;]
Podobno tak, niemniej jednak 24/28 to zawsze jakas alternatywa.
Sigma 20/1.8 - polecam, świetne szkło ;]
Wymieniłem 17-70/2.8-4.5 na tą właśnie stałkę - przy pstrykaniu poza-ślubnym ten jest u mnie prawie cały czas założony, bo nie lubię swojej 24-70/2.8 ;-)
Na cropie to jest IMO podstawowa ogniskowa na zabawę, doszedłem do tego po dwóch pierwszych ślubach zrobionych 17-70...
Następne szkło dla mnie to coś koło 35mm (35/2 lub 28/1.8 ) i 50/1.4. Po przejściu na FF będę miał ładny komplet ogniskowych...
Czy ktoś próbował 135L + TCx1.4? Myślałem nad wymianą 70-200/2.8L na taki zestaw
Ja uzywalem sigmy 20 1.8 w kosciele i sprawowala sie swietnie. To nie zaden ums ale af radzil sobie lepiej niz w canonie 50 1.8.
Ostrosc tez jest bardzo dobra choc czesto jade na 2.0 , 2.2 bo boje sie pudla. W kosciele chyba glownie jechalem na 2.5, 2.8
W zasadzi to od kiedy mam to szklo to zoom poszesl w odstawke nawet na spacerach z zona.
Ostatnio robilem foty w klubie. Caly reportarz przelecialem tym szklem.
W tej chwili jestem na etapie kupna zenitara 16mm, potem 85 1.8
Mysle ze zestaw 40d 400d 16 2.8 20 1.8 50 1.8 i 85 1.8 430exII starczy na start za darmo.
....
Czy ktoś próbował 135L + TCx1.4? Myślałem nad wymianą 70-200/2.8L na taki zestaw
Ja próbowałem. Jest to świetny zestaw. Ale ja nie robię ślubów...
sebcio80
19-07-2009, 18:38
jakosc optyczna takiego zestawu bedzie nie gorsza od 70-200 2.8L,
AF raczej bedzie dzialac gorzej, co nie znaczy ze zle
135L to genialne szklo warte zdecydowanie swojej ceny,
na plenerze prawie nie odpinam go od body, z tym ze na FF, na cropie wedlug mnie to juz za duzo
to może sigme 30 f/1.4 HSM ..
przeczytałem wszystko! troche to trwało...
oczywiście to szalenie ciekawy watek bo choc dotyczy głównie fotografii ślubnej to omawia wiele innych dziedzin fotografii, bo przecież zasady wszędzie takie same. I wielu miejscach sie śmiałem z żartów kolegów.
ale wracając do sedna: śluby w USC to wy robicie? jaki jest procent ślubów cywilnych w zleceniach poważnych i drogich fotografów? przecież w kraju jest wielu nie-katolików lub takich osób które zwyczajnie nie chcą koscielnego ślubu.
czy fotografowanie w USC jest tansze? przyznacie że urzedy są też jaśniejsze od kosciołów...wiec nie trzeba takich super jasnych stałek?
MM-architekci
21-07-2009, 09:53
stalka to nie tylko daje wiecej swiatla , ma tez inne plusy
stalka to nie tylko daje wiecej swiatla , ma tez inne plusy
zalety stałek znam sam jestem ich zwolennikiem, ale wracając do USC, nikt z was nie robi? mało chętnych jest klientów czy jak?
przecież w kraju jest wielu nie-katolików lub takich osób które zwyczajnie nie chcą koscielnego ślubu.
Babcie/mamy/ciocie chcą i w większości przypadków to wystarczy by zacisnąć zęby...
jeszcze wiele lat uplynie zanim zmieni sie mentalnosc ludzi ale czy wtedy nie czeka nas recesja ?? brak zlecen ??
adi760303
21-07-2009, 17:40
jeszcze wiele lat uplynie zanim zmieni sie mentalnosc ludzi ale czy wtedy nie czeka nas recesja ?? brak zlecen ??
Nie bedzie brak zlecen tylko sluby beda nie w kosciele a w innym miejscu - może w ogrodach jak w USA :)))
Wreście się skończą narzekania na ciemne kościoły.
zalety stałek znam sam jestem ich zwolennikiem, ale wracając do USC, nikt z was nie robi? mało chętnych jest klientów czy jak?
Wiekszosc nie pokazuje slubow USC :) Bo nie ma tego czegos, co ma kosciol (klimatu dla przyciagniecia klientow)... Ale imho to tez ceremonia i normalnie sie bierze takie zlecenia. To tylko ceremonia... Reszta jak wesele i plener to przeciez to samo...
super by było!
Bo ja wiem? Ostatnio robiłem wesele w górach, na świeżym powietrzu i warunki były chyba gorsze niż w kościele - pełne słońce, kompletny brak chmur - masakryczne kontrasty nie do zredukowania małymi lampami - kilka 500w/s to by było minimum chyba.
Orientujecie się może jaka wysoka czułość C 50D jest zadowalająca? bo 3200 to raczej jedna wielka kicha...
http://www.optyczne.pl/88.7-Test_aparatu-Canon_EOS_50D_Szumy_i_jakosc_obrazu_w_RAW.html
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/page17.asp
http://www.google.pl/search?q=50d+test&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
http://www.google.pl/search?q=50d+iso+samples&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
dzięki a jak to wygląda w praktyce, np. zdj w kościele przy 1600 są znośne?
Z 40d były więc 50d też da radę. Oczywiście nie mówię o 30x45;).
ja licze ze A4 to będzie max, a głównie to A5 do albumu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeszcze jedno pytanko polecasz 17-85 czy lepiej kupic 20 1.8 tu na plus jest światełko a o połowe droższa :(
17-85 to bym najgorszemu wrogowi nie polecił ;).
Do kościoła to zdecydowanie coś jasnego, myślę że zestawem 20 1.8 + 50 1.8 mimo średniej klasy autofocusa spokojnie dało by się obskoczyć całe wesele.
MM-architekci
21-07-2009, 21:20
w 40d iso lepsze , wiec w 50d iso1600 wypada dobrze i mozna uzywac
ja myslałem o 50 f/1.4, jak bede robil a sraw to szumy powinny byc mniejsze niz na raw i 15mp, tak? jesli sie myle to mnie poprawcie
Jak dobrze naświetlisz to dla odbitki 15x21 nie zobaczysz szumu przy iso 1600, a nawet 3200. Dla 20x30 nie wiem jak to wygląda ale podejrzewam że podobnie :P
17-85 to bym najgorszemu wrogowi nie polecił ;).
Do kościoła to zdecydowanie coś jasnego, myślę że zestawem 20 1.8 + 50 1.8 mimo średniej klasy autofocusa spokojnie dało by się obskoczyć całe wesele.
Taki zestawik mam ja i z 400d dalem rade zrobic komunie glownie z iso 400 czasem 800
MM-architekci
21-07-2009, 23:43
tak , wtedy i 3200 od bidy spokojnie da rade ( jak dla mnie poprostu w 50d nie o tyle ze wiecej tego szumu , moze troche , co poprostu gorszej jakosci ( kolorki wylaza )
Merauder
22-07-2009, 08:19
Taki zestawik mam ja i z 400d dalem rade zrobic komunie glownie z iso 400 czasem 800
To naprawdebyl chyba jasny kosciol, z swietlikiem zamiast dachu.
Nie bedzie brak zlecen tylko sluby beda nie w a w innym miejscu - może w ogrodach jak w USA :)))
Wreście się skończą narzekania na ciemne .
będzie więcej ślubów .. bo nie będzie takiego bata nad głową jak w kościele ;)
To naprawdebyl chyba jasny kosciol, z swietlikiem zamiast dachu.
Bylo dosc jasno to fakt.
pytanko co bardziej polecacie Sigma 20 f1.8 czy Canon 24 f2.8 , wiem dwie rózne ogniskowe ale mi nie robi to rożnicy czy mam 20 czy 24 mm, warte 1.8 Sigmy?
Polecam sigme tylko nowa lub sprawdzona uzywke.
dzięki bardzo :)
szkiełko Tokina 12-24 warte zainteresowania ? jako rybie oko? dzieki
MM-architekci
22-07-2009, 19:03
12-24 to nie rybie oko
takie 100% to nie jest ale takie małe na 12 to tak, wole to niż Samyang 8mm bo tam jest manual
dzięki bardzo :)
szkiełko Tokina 12-24 warte zainteresowania ? jako rybie oko? dzieki
To nie jest rybie oko. On jest korygowany w płaszczyźnie. Do tego ma monstrualne aberracje. Ale lubiłem to szkło .
takie 100% to nie jest ale takie małe na 12 to tak, wole to niż Samyang 8mm bo tam jest manual
Przy 8mm i takim polu widzenia po lekkim przymknięciu ostrość będziesz miał od kilku(nastu) cm do nieskończoności - więc fakt że jest manualny nie ma najmniejszego znacznie imo.
MM-architekci
22-07-2009, 20:45
chyba nie od kilkunastu i nie po lekkim ;]
8mm/5.6 -
Focus at the hyperfocal
distance, 1.98 ft
Depth of field extends from
0.99 ft to infinity
30cm styka;)
MM-architekci
22-07-2009, 21:49
no to nie kilkanascie :D , zenitar slabiej wypada chyba
piisigma
23-07-2009, 06:12
Jaka kombinacje obiektywow staloogniskowych uwazacie za najbardziej praktyczna na slubie/weselu (majac do wyboru 3 obiektywy)?
Bogdan56_Ch
23-07-2009, 06:58
Ja wybrałbym zapewne: 50mm - odpowiednia odległość do nieprzeszkadzania młodej parze, 85 do portretów i coś szerokiego np. 15 do 20 mm aby można było podejść bliżej. Szkiełka o jasności min 1.8, lepiej jakby to było 1.4
Wolę jednak zoomy, takie przyzwyczajenie. Zbieram powoli i zamieniam szkiełka na solidnej klasy. Pierwszy zakup to Canon 24-105 L, zbieram na Canon 70-200 f/4.0 L
Wybór taki, ponieważ mam już dość focenia na ślubach itp. za stary na to jestem, szybko się męczę. Dodatkowo cyfrowe zdjęcia rozleniwiają, w analogu zanim cykłem długo myślałem i nie miałem praktycznie odrzutów, teraz jest gorzej.
Ja dużą większość zdjęć na weselu robię za pomocą 30/1.4 i 85/1.8.
Jaka kombinacje obiektywow staloogniskowych uwazacie za najbardziej praktyczna na slubie/weselu (majac do wyboru 3 obiektywy)?
Temat ten ma już swój wątek na tym forum i tam znajdziesz bardzo dużo przydatnych informacji.
Ja tylko dodam że szkła zależą od rodzaju puszki bo inne będą na pełnej klatce a inne w crop'ie.
Ogólnie potrzeba 35mm, 85mm i cos szerokiego. Więcej na ten temat poczytasz w wyżej wspomnianym wątku.
iktorn92
23-07-2009, 08:40
MI 50mm na FF srednio pasuje wiec uzywałbym 24L 35L i 85 1.8 albo L... :P
Jest o tym setki stron na forum.
Ja na cropa polecam sigme 20 1.8 co daje 32mm(lub s30 1.4) i do tego 50 1.4 lub 1.8 ktora da ci 80mm. Dla mnie tandemik swietny na poczatek.
Jedyny problem z cropem to znlesc cos niedrogie szerokiego. Albo manualna rybka i prostowanie albo cos ala sigma 10-20 ale to juz troszke kosztuje i tez trzeba popszebierac.
piisigma
23-07-2009, 10:02
Sluchajcie, dziekuje Wam za odpowiedzi i za link, do 20d mam w tej chwili 17mm i albo dokupie 24 i 50 albo 28 i 85, a moze 35 i 85....
Jest o tym setki stron na forum.
Ja na cropa polecam sigme 20 1.8
Ja również zastanawiam się nad tym szkłem, ale producent SIGMA skutecznie odstrasza mnie od zakupu.
Szczególnie interesuje mnie AF w tym szkle a dokładniej jego celność w słabych warunkach oświetleniowych.
Jedna puszka 35mm druga z 85mm i jazda. W torbie przyda się jeszcze coś szerokiego i spawara na szczególne okazje.
plyszczarz86
23-07-2009, 12:08
a zamiast martwić sie AF w ciemnościach nie lepiej załozyć lampe ze wspomaganiem AF?
Przeciez można z poziomu aparatu wyłączyć błysk a wspomaganie bedzie nadal działało
piisigma
35 i 85 to szkla pod full frame wiec na cropa bedzie za wasko. 35 musisz zastapic czyms co da ci ta ogniskowa na cropie czyli cos z przedzialu 20-24(chyba ze sigma 30) a 85 sie nada jesli bedziesz mial tez 50 bo 85 moze byc za waskie w niektorych momentach lub gdy kosciol nie jest wielki.
ART
Powiedzial bym ze nie jest zle. Wiekszym problemem jest tu FF BF. Trzeba sobie wybrac dobra sztuke. Specjalista nie jestem ale uwazam ze szkielko sie sprawdza.
sebcio80
23-07-2009, 12:17
jak zawsze wszystko zalezy od przyzwyczajen no i oczywiscie od samego kosciola
kosciol to jak przedmowcy ~35mm (obraczkowanie, zdjecia z bliska) + 85mm, jak duzy kosciol to i 135mm bedzie fajnie cos z boku pstryknac, trzeba miec cos szerszego do paru zdjec panoramy kosciola, ~24mm na FF powinno starczyc
jesli chodzi o wesele to nie wyobrazam sobie nie miec 16mm na pelnej klatce, im szerzej tym lepiej
plener to wlasciwie sama 85mm mozna zrobic
ART
Powiedzial bym ze nie jest zle. Wiekszym problemem jest tu FF BF. Trzeba sobie wybrac dobra sztuke. Specjalista nie jestem ale uwazam ze szkielko sie sprawdza.
Właśnie przeczytałem stary wątek na CB o tym szkiełku. Dowiedziałem się że na początku nie byłeś zadowolony i chciałeś wysłać obiektyw do kalibracji. Jak się to skończyło? I drugie pytanie. Czy wybierałeś obiektyw z kilku egzemplarzy?
Dublowanie tematu imo...
http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
Sebcio80
Mysle ze niepotrzebnie mieszasz tutaj z ogniskowymi dobrymi po FF'a. Pytanie padlo od osoby z cropem a jesli ktos jest poczatkujacy moze nie zawsze rozumiec roznice dzialania szkiel pod cropem a FFem.
ART
Dokladnie nie bylem ale tylko ze wzgledu na BF'a jak pewnie wyczytales. Szkla wkoncu nie poslalem do serwisu bo bede kupowal nowa puszke i noz potem znowm bedzie cos zle. Ogolnie to nie wiem jak to jest ale przyzwyczailem sie zeby powtorzyc fotke z 2 razy wtedy zawsze trafie na to co chce. Optycznie szklo to rewelacja. Z bliska ostra i trafia przepieknie. W ciemniejszych warunkach z odleglosci kilku metrow jest gorzej.
Tak jak pisalem komunie przeszlo i bylem zadowolony i juz nie narzekam.
Za szko zaplacilem 220f uzywka wiec nie przebierane. Za ta cene za takie szklo poprostu nie moge narzekac nawet jesli czasem wychodzi ten BF. Kiedys bede mial kaske i nowa puszke to pewnie sobie ja posle do serwisu. Puki co nie widze takiej potrzeby.
Mad_mac - dziękuję za informację.
sebcio80
23-07-2009, 15:29
Sebcio80
Mysle ze niepotrzebnie mieszasz tutaj z ogniskowymi dobrymi po FF'a. Pytanie padlo od osoby z cropem a jesli ktos jest poczatkujacy moze nie zawsze rozumiec roznice dzialania szkiel pod cropem a FFem.
wiesz, staram sie tu kierować logiką, że ktoś kto chce zarabiać na fotografii a zwłaszcza robić zdjęcia ślubne, ktore wymagaja sporo wprawy przy samym fotografowaniu jak i obrobce i są dla pary BARDZO ważna pamiatką ma podstawowa wiedze o fotografii, a roznice miedzy cropem i FF jest to wiedza BARDZO podstawowa
wiesz, staram sie tu kierować logiką, że ktoś kto chce zarabiać na fotografii a zwłaszcza robić zdjęcia ślubne, ktore wymagaja sporo wprawy przy samym fotografowaniu jak i obrobce i są dla pary BARDZO ważna pamiatką ma podstawowa wiedze o fotografii, a roznice miedzy cropem i FF jest to wiedza BARDZO podstawowa
No wiesz ja to wiem, ty to wiesz ale roznie to bywa.
Polecacie szkiełko 70-200 f/4.0 L do portletów czy wystarczy 50 f/1.8 II
sebcio80
24-07-2009, 18:03
Polecacie szkiełko 70-200 f/4.0 L do portletów czy wystarczy 50 f/1.8 II
ślubnych w plenerze? z tych dwoch to 70-200, ale uzyjesz go tylko w plenerze, lepszym zakupem jest 85mm 1.8
Czy warto zostać przy 50 mm na APS-C to jest 80, wtedy by było f/1.4, z kolei zoom to zoom
piisigma
.............. ze szkielko sie sprawdza.
mógłbym prosić jakiś link z sigmy 20 f/1.8 z kościoła z flash i bez ?
mógłbym prosić jakiś link z sigmy 20 f/1.8 z kościoła z flash i bez ?
rano zapodam ci bez lampy bo teraz ide sie klasc, chcesz rawa czy jpaga?
Jaca9
Kup 85 1.8 jesli to ma byc do slubow bo przynajmniej w kosciele tego wiecej pouzywasz. Sam jak bede mial kase to 85 kupie bo to chyba idealne szkielko zeby bez zwracania na siebie uwagi gdzies fotke z boku trzasnac.
Tylko że 85 pod croppa to jest już 136 a to mało nie jest.
Tylko że 85 pod croppa to jest już 136 a to mało nie jest.
85 jest swietne w tandemie z 50tka. Strzelasz portreciki w kosciele stojac niezauwazony z boku.
http://www.optechusa.com/product/detail/?PRODUCT_ID=87&PRODUCT_SUB_ID=
35 dolców, sensowna cena. Gdyby ktoś zamawiał to poproszę jedną sztukę ;).
35 dolców, sensowna cena. Gdyby ktoś zamawiał to poproszę jedną sztukę ;).
Jak mi sie uda to bede sigal dla siebie, tylko jak by bylo na Ebay to kupil bym bez problemu bo ze sklepu to to chyba mi sie nie uda mi sie kupic?
Ale powalcze z tematem.
jesli chodzi o wesele to nie wyobrazam sobie nie miec 16mm na pelnej klatce, im szerzej tym lepiej
Ja ostatnie wesele na którym byłem, robiłem w całości 135-ką na FF :)
Ja ostatnie wesele na którym byłem, robiłem w całości 135-ką na FF :)
Wow!
Masz jakas "grupowke"?? :D
A poważniej to chętnie bym zobaczył kilka zdjęć z tego wyrażenia.
Skoro wszystko na 135.
Można? Jakiś taniec, impreza - coś niepozowanego.
Może powinienem przewartosciowac trochę moje myślenie o 135'tce.
Wow!
Coś by się znalazło :)
Skoro wszystko na 135.
Oczywiście ja tam byłem dla przyjemności, a nie pracy więc mogłem odjechać trochę ekstremalnie, stąd 135-ka.
Ale muszę przyznać że nie było tak źle i w sumie byłem bardzo zadowolony z efektów końcowych :)
Mogę wystawić kilka zdjęć, ale dopiero za kilka dni.
Wow!
Skoro wszystko na 135.
Pierwsze 3 śluby zrobiłem wyłącznie 35 i 85 na corpie - spokojnie się da.
MM-architekci
26-07-2009, 21:31
Czy te szele ktos bedzie zamawial moze ? Bo ja nie mam doswiadczenia w zakupach z usa ;] , chetnie bym takie cos przygarnal bo w koncu jakies sensowne rozwiazanie na 2 body i to z lampami spokojnie.
No chyba w naszym piknym kraju mozna takie cos dostac ?
Zróbmy zrzutkę, 5 sztuk chyba można spokojnie zamówić bez cła, koszt przesyłki dzielony na 5 też zrobi się sensowny.
Tyle że trzeba by poprosić jakiegoś forumowego kolegę z USA o wysyłkę od siebie bo większość sklepów do pl wysyła w chorych cenach.
http://www.adorama.com/OTDHR.html?searchinfo=DUAL+HARNESS
ale takie szelki z marynarką to kiepsko pewnie będą wyglądać ;)
Wow, nastepny. :)
Ok, mozna jakas galeryjke? Jakies fotki, chetnie popatrze jak to wyszlo w praniu.
niestety przez wakacje troche kasy uciekło i nie starczy na stałke Sigmy 20 f/1.8 :(( chyba jakis zoom lykne, Tamron 17-50 ?? Tylko trzeba trafic na dobry model lub nowy, jak jest z gwarancja Tamiego?
sebcio80
26-07-2009, 22:14
pewnie i sie da ale zadnych szerokich ujec kosciola? a na weselu jak? nie za wasko?
MM-architekci
26-07-2009, 22:17
ale takie szelki z to kiepsko pewnie będą wyglądać ;)
ostatnia rzeczo jakiej bede myslal to wyglad , nie przesadzajmy z tym , kazy kto jednoczesnie pracuje na 2 body z lampami , albo i lepiej , wiec ze to troche zabawy jest
to co kto by mogl podjac sie sciagniecia tych szelek ? ze 3 osoby chyba juz sa chetne ;]
pewnie i sie da ale zadnych szerokich ujec kosciola? a na weselu jak? nie za wasko?
Wąsko ale generalnie da się zrobić wszystko co trzeba. W kościele można odejść dalej, w zabawie zawsze można wyczekać i zrobić gdy się zrobi luźniej na sali. A cała reszta bez problemów. Przykładów nie pokazuje bo jak je zobaczyłem przed chwila w archiwum strony to się załamałem, muszę to powywoływać raz jeszcze bo obrobione są tragicznie.
ostatnia rzeczo jakiej bede myslal to wyglad , nie przesadzajmy z tym , kazy kto jednoczesnie pracuje na 2 body z , albo i lepiej , wiec ze to troche zabawy jest
to co kto by mogl podjac sie sciagniecia tych szelek ? ze 3 osoby chyba juz sa chetne ;]
Jak ktos juz od niego bral i wie ze wysle do PL to ok.
Jak nie moge zagadac i zapytac o wysylke do UK.
Pozniej to przeslac komus w PL. Lub jak kilka sztuk to kazdemu z osobna.
Nie powinno byc problemu.
testował lub miał ktoś Tokine 16-50 f/2.8 warta zachodu, czy lepiej Tamiego 17-50?
http://www.optyczne.pl/79.11-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_165_16-50_mm_f_2.8_PRO_DX_Podsumowanie.html
widziałem ten test, Tokina lepiej wychodzi w Canonie niż w Nikonie, a jak to jest w praktyce? różnica w cenie jakieś 600zł warto wydać, na plus lepsza pancerna obudowa.
Witam. Po przeczytaniu dość dużej części tego wątku znalazłem sporo użytkowników posiadających 5d 28/1.8 50/1.4 85/1.8.
Przesiadam się na 5dII i posiadam z wyżej wymienionych obiektywów
50/1.4, 85/1.8 i tamrona 17-50/2.8 (zestaw do 40D)
ze względu na przesiadkę, chcę sprzedać tamiego i zakupić 28/1.4
I teraz moje pytanie - zastanawiam się czy nie sprzedać też 50-ki i dokupić tele 70-200
Mój zestaw wtedy składałby się z 28, 85 i 70-200 (na którym lubiłem pracować w plenerze - niestety w którymś momencie go zabrakło...)
to zależy jaki styl fotografowania lubisz bardziej - bliżej pary lub dalej ..
według mnie 50 na cropie to i tak dość daleko oddalasz się od pary, żeby zrobić im fotke w całości ..
proponuje 28 | 50 | 70-200 .. ale to mój typ
pozdrawiam
No właśnie przy 40-ce 50.1.4 często miałem gości poucinanych - nie narzekam bo i tak spełniał swoje zadanie.
Przy większej sali nie ma problemów ale ostatnio trafiła mi się sala 4x4- kameralne przyjęcie.
Przy 5 będzie lepiej ale wtedy mogę zapinać 28. i będę miał gości w całości.
Chodzi mi o to że nie chcę kupować żadnego szerokiego zooma bo naumiałem się robić stałkami i pasuje mi ten sposób fotografowania.
Zastanawiam się tylko czy przy 5-ce z 28 i 85 ogarnę ślub i wesele. A na plener- TELE
MM-architekci
27-07-2009, 12:25
50 na cropie jak dla mnie nie sluzy do fotografowania pelnej sylwetki , mozna owszem 300 tez mozna , ale po co i jaki sens kiedy mam inne szkla ktore hmm powiedzmy ze lepiej sie sprawdza , bo tak podchodzac do zakupow mozna kupic np 35 i rocic od portretow po landszafty ;]
tak przy 5 , 28 i 85 "ogarniesz" bo czemu i nie ( ja robilem 35 i 135 )
50 na cropie jak dla mnie nie sluzy do fotografowania pelnej sylwetki
Zgadzam się, tylko przy 40-ce jak miałem dobre warunki to wolałem 50 canona
niż 17-50 tamrona.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale w ten sposób chciałbym zamienić prace
40d z T 17-50 na
5d z 28/1.8
40d z 50.14 na
5d z 85/1.8
i w tym przypadku sprzedać 50 i zakupić tele na plenery
Zgadzam się, tylko przy 40-ce jak miałem dobre warunki to wolałem 50 canona
niż 17-50 tamrona.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale w ten sposób chciałbym zamienić prace
40d z T 17-50 na
5d z 28/1.8
40d z 50.14 na
5d z 85/1.8
i w tym przypadku sprzedać 50 i zakupić tele na plenery
jak dla mnie to dobrze kombinujesz, 28(lub 35) i 85 na FF da się w zasadzie zrobić wszystko
Potrzebuję rozwiązania - wskoczył mi ślub na wrzesień, a planowałem pełną klatkę na początku przyszłego roku. Mam aktualnie 30D oraz 20/1.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8. Wiem jaką jakość oferuje mi ta puszka, robiłem już nią śluby ale chciałbym zaoferować klientom lepszą jakość.
Mam dwie opcje:
- zamienić 30D na 50D, na początku 2010 zamienić 50D na 5dmk2 - zostaję bez backupu
- zrobić wrześniowy ślub 30D, przeczekać i dokupić 5dmk2 a 30d na backup
Aktualnie puszka backupowa to pożyczany 400D...
Oprócz ślubów robię także między innymi sport, tu zakup teraz 50D jest dobrą opcją , jednak 30D nadal robi zdjęcia a backup na śluby wypadało by mieć własny...
Nie będzie mnie stać na początku na posiadanie 50d + 5dmk2, bo planuję niedługo 35/2 oraz 85/1.8, co po przejściu na FF da mi odpowiednie ogniskowe...
MM-architekci
30-07-2009, 08:24
wedlug mnie zamiana z 30D na 50D jakosci ci nie da , zakupil bym 5D a na backup 30D zostawil , zwlaszcza przy ograniczonym budzecie powiedzmy nie widze sensu kupna 5d2 , nie warto przy takie cenie chorej
- zrobić wrześniowy ślub 30D, przeczekać i dokupić 5dmk2 a 30d na backup
to jest dobra decyzja
Zamiast 50D poluj na używany 5D.
proponuję przeczekać, na pewno warto.
Może sprzedaj 70-200 i sigmę 20 za to (ew. niewiele dołożysz) kup 5d + 85/1,8 lub 100/2,0 i będziesz mieć piękny zestaw(5d+24-70 oraz 30d+85/100). Choć wiem jak trudno rozstać się z dobrym szkłem jakim z pewnością jest 70-200.
70-200 zostaje - do sportu
24-70/2.8 to nie L, jest od Sigmy, ze względów jakościowych na 2.8 nie oprę na tym szkle...
20/1.8 kupione niedawno, crop- podstawowe szkło, na FF fajny szeroki kąt.
5D w dobrej cenie (tzn nie za 5,5kzl) jest ciężko kupić, szczególnie niezajechane... Poluję od dłuższego czasu, ale wiadomo, jak to ze starą 5 jest. ;-)
Jeśli chodzi o 50D, to myślałem o używanej - ostatnio miałem możliwość kupić za 3k zł 4- puchę z przebiegiem 15k, dlatego biorę pod uwagę to body. jakościowy jest w do 30D, a szczególnie ratuje jeszcze możliwość użytkowania iso 3200 które na 20x30 jest bardzo przyjemne :)
MM-architekci
30-07-2009, 14:11
nie powiedzial bym zeby iso 3200 w 50d bylo jakos lepsze , to predzej pomyslal bym o 40d , tak czy owak uwazam ze nie warto tak sie przesiadac , chyba ze zaczniesz cykac slub czesciej itd to co innego , porownywalem sobie 40d vs 50d , tak tamo 5d vs 5d2 , stad na twoim miejscu sklanial bym sie do polowania za stara 5 a sam odczujesz roznice ;] , ciezko kupic ale sie da
Mnie do 5d - czy to mk1 czy to mk2 - przekonywać nie trzeba, główną barierą są teraz finanse...
Teoretycznie na wrzesień mógłbym mieć 5d mk1, ale to po ostrym spięciu finansowym. Do tego brakowało by mi czegoś szerokiego i jasnego. Teraz zostanę przy 30D, dokupię 35/2 (28/1.8 trochę za drogie) a po nowym roku dokupię FF.
.....(28/1.8 trochę za drogie) ....
i nigdzie nie ma :-/ .. . w rozsądnej cenie (według skąpca rosądna cena to 2050zł ;) )
Merauder
31-07-2009, 10:47
i nigdzie nie ma :-/ .. . w rozsądnej cenie (według skąpca rosądna cena to 2050zł ;) )
Kolega posiadajacy watek w kat. Dla poczatkujacych kupil, sklep: cyfrowe pl, cena 1900 z groszami, czas oczekwiania nie cale 2 tyg.
pytałem przedwczoraj w kilku sklepach również w cyfrowe.pl, nie mają w sklepie, a dystrybutor na Polskę nie wie kiedy będzie dostawa.
http://www.allegro.pl/item693906450_e_oko_canon_28_1_8_ef_usm_nowy_f_vat _od_reki_w_wa.html
jest, ale trochę drogi
no właśnie .. cierpliwość albo 500zł w plecy ;) ... w mojej sytuacji mogę pozwolić sobie na cierpliwość
Merauder
31-07-2009, 23:08
pytałem przedwczoraj w kilku sklepach również w cyfrowe.pl, nie mają w sklepie, a dystrybutor na Polskę nie wie kiedy będzie dostawa.
No dobrze, w tamtym wypadku byla taka sama sytuacja, zamowienie i odpowiedz, ze nie wiadomo kiedy bedzie i efekt w postaci czekania Bodajze nie calych dwoch tygodni. Jesli jestes zdecydowany na to szklo, to sprobuj zlozyc w cyfrowych zamowienie i poczekaj, nic nie tracisz. A kolega to szklo otrzymal od cyfrowych doslownie kilka dni temu.
Sam bym tak zrobil, jednak nie mam wszystkich srodkow zebranych i bede musial poczekac, mam nadzieje, ze max do konca sierpnia.
Takie pytanko. Czy na pokrycie 7-8h(slub+wesele) wystarcz 4 baterie do puszki + do 430ex II akumulatorki 2500mha+2 komplety paluszkow? Lampa tylko na weselu. Do tego 2x4gb.
sebcio80
04-08-2009, 20:54
ja na slub biore do 5D dwie baterie (ale ladowarka tez i laduje je na przemian na sali weselnej)
do jednej lampy biore dwa kompety akku i starczy mi to na ceremonie + wesele (błyskam w kościele), akku w lampie wymieniam okolo godziny 22, zeby miec swierze na oczepiny
To zależy od wielu rzeczy, czy max błysk będzie, czy tylko będzie sobie doświetlał itd... a karta to też różnie czy w jpeg czy w raw ewetualnie sraw.
Do obu piątek (starej i nowej) mam po 3 akumulatory, do dwóch lamp mam po 2 komplety akumulatorków, plus jeden komplet "nadmiarowy" i ładowarki do wszystkiego w samochodzie..
mi na "pokrycie" calej imprezy wystarczyl jeden aku w puszce i jeden komplet baterii w metz 58 AF1
mi na "pokrycie" calej imprezy wystarczyl jeden aku w puszce i jeden komplet baterii w metz 58 AF1
mnie też w większości starcza... ale czasem może braknąć i jak potem wytłumaczysz że akurat oczepin nie masz bo ci się akumulator wyczerpał? to nie kwestia tego czy starczy tylko tego co będzie jak braknie ;)
Do 30D zabieram jedną baterię w aparacie + zapas w torbie. Do lampy - 430 - podobnie (Ansmann 2600 mAh. W lampie zdarzyło mi się je wymienić w czasie wesela, w aparacie jeszcze nie.
Może szkockie wesela za krótkie, albo ja za mało pstrykam?
Takie pytanko. Czy na pokrycie 7-8h(slub+wesele) wystarcz 4 baterie do puszki + do 430ex II akumulatorki 2500mha+2 komplety paluszkow? Lampa tylko na weselu. Do tego 2x4gb.
Na całość imprezy; czyli przygotowania, ślub i wesele w moim przypadku potrzeba 2xakumulator do puchy, 2xkomplet akumulatorów do 580EX i 8GB na której ostatnio zrobiłem ok650 RAW'ów.
Baterie wystarczają do ok 20-21 potem zmiana i do końca już nie ma problemu.
znam takich, którzy oddają na płycie ok 900 zdjęć +- 100 :)
wiec oni ze 20gb potrzebuja:)
To nie w UK tu sie zazwyczaj oddaje od 30 do 80 fotek. Jako ze jest to moj pierwszy slub, wolalem byc przygotowany jesli chodzi o baterie i karty.
- karta 8gb staczy, ale teoretycznie też by się przydała jakaś zapasowa..
- 2x aku do puszki to podstawa .. zawsze jeden może się wysypać
- 1x komplet aku do flasha starczy przy samym przyjęciu ale lepiej mieć drugi z powyższego powodu ..
- ładowarki też lepiej zabrać do auta, tak na wszelki wypadek.
jest taki cytat "Przywódca może przegrać bitwę, ale nie może zostać zaskoczony"
pzdr
sebcio80
05-08-2009, 09:26
"Przywódca może przegrać bitwę, ale nie może zostać zaskoczony"
cytat akurat nietrafiony jesli chodzi o zdjecia slubne, tam nie mozna przegrac :-)
miałem na myśli przygotowania.. ;), żeby nie być na straconej pozycji jeszcze w przygotowaniach..
Ale czy jest w tym coś złego?;)
Btw - lepiej mieć podwójny backup baterii, dużo to nie waży a przynajmniej jest pewność że nie będzie cyrku gdy główny jednak nie starczy a zapasowy np upadnie i rozwali się na części pierwsze.
To nie w UK tu sie zazwyczaj oddaje od 30 do 80 fotek. Jako ze jest to moj pierwszy slub, wolalem byc przygotowany jesli chodzi o baterie i karty.
Tzn tamta osoba też w albumie oddaje od 40-100 fotek. Ale dodatkowo płyta ze "wszystkimi" zdjeciami. Tak na prawde to jest to połowa zdjec, no bo tryb seryjny, tu lampa nie błysnęła, tu cos. Co nie zmienia faktu ze ktos pisał ze robi 700 zdjec i z nich wybiera, a są tacy ktorzy z 2000 wybierają połowe;)
grzybek_75
05-08-2009, 10:10
witam,
nie fortgrafuję na slubach zawodowo, ale w czerwcu fotografowałem ślub szwagra. wykonałem łącznie około 800 zdjeć, od przygotowań, błogosławieństwa, ceremonii po wesele (które dla mnie skończyło się nad ranem bo rolę miałem podwójną - gościa i fotografa :twisted: ).
1. Mój 40d dał radę na jednej baterii i jeszcze duuużo zostało prądu.
2. 580 EX II dawala radę mniej więcej do oczepin, przed oczepinami już się muliła i zmieniłem - używam baterii GP 2700 mAh. dodam, że cały kosciół i wesele robiłem z lampą. korekcja błysku -2/3
3. Najgorzej było z pamięcią - miałem 2x4GB i gdyby nie laptop pana didżeja i wizyta po soft do canona w domu byłoby cienko :-D
Wnioski: jeden oryginalny aku do puszki powinien starczyć, koniecznie co nammniej 2 kpl. 2700mAh aku do lampy, (w żadnym wypadku nie zwykłe baterie!), gigabajtów nigdy za wiele, minimum 8 GB (dla rawu).
pozdrawiam
Kurczę, ale jesteście oszczędni. Ja przez cały dzień, od fryzjera, przez przygotowania, ceremonię, mini plener i wesele robię ok 2k zdjęć z czego oddaję 60 porządnie obrobionych + 100 tylko po korekcie w LR żeby każdy z rodziny był na zdjęciu.
Kurczę, ale jesteście oszczędni. Ja przez cały dzień, od fryzjera, przez przygotowania, ceremonię, mini plener i wesele robię ok 2k zdjęć z czego oddaję 60 porządnie obrobionych + 100 tylko po korekcie w LR żeby każdy z rodziny był na zdjęciu.
hehe a Jeff Ascough robi do 200 zdjęć reportażowych podczas całego dnia, to gdzieś jest błąd ;)
Ale Jeff Ascough trochę dłużej ode mnie śluby robi. Nie twierdzę że im więcej tym lepiej, ale z drugiej strony, czemu nie skorzystać z dobrodziejstw ery cyfrowej i mieć pewność że na tym jedynym, najlepszym, rewelacyjnym kadrze nikt nie mrugnie, nie ziewnie nie zrobi głupiej miny itp?
Jak idę na cały ślub (od przygotowań do oczepin) to zabieram ze sobą 2x16GB + 4GB + 2x1 GB. Szesnastki idą do 5DmarkII, a czwórka i jedynki do 350d. Akumulatorków mam 3 komplety 2x panasonic infinium 1x eneloop
Akumulatory w gripie w piątce wystarczają bez najmniejszego problemu
Robię przeważnie około 1500 zdjęć. Ile oddaję Klientom, to już zależy od wybranego pakietu oraz od tego czy są to znajomi (daję zawsze wszystkie dobre ujęcia, bez ograniczeń) czy też zupełnie obce mi osoby.
Każda metoda jest dobra jeśli tylko przynosi dobre wyniki.
sebcio80
05-08-2009, 10:49
po to jest wolny rynek, kazdy ma inna oferte, robi inna ilosc zdjec i oddaje inna ilosc obrobionych
ja robie 1200 - 2000 (zaleznie od wesela bo na nim robie najwiecej)
założyłem nowy wątek o tym, jak niepotrzebnie to moderatorzy pewnie przekleją :http://canon-board.info/showthread.php?t=50869
Sprawa wydaje się być ciekawa i dotyczą raczej filozofii robienia zdjęć reportażowych.
Dzieki wszystkim za wypowiedzi. Widze ze jestem dobrze przygotowany :) Uspokoilem sie.
Przydala by sie jeszcze 85 1.8 ale nie dam rady z kasa wyrobic.
W przyszlym roku mam juz slub w ogrodach pieknego hotelu oraz ruinach w przepieknym parku ale do tego czasu bedzie juz 85mm i co najwazniejsze 5d mk2 :D
o ile 5dmkII będzie do tego czasu dostępna:twisted:
adi760303
05-08-2009, 16:44
Dzieki wszystkim za wypowiedzi. Widze ze jestem dobrze przygotowany :) Uspokoilem sie.
Przydala by sie jeszcze 85 1.8 ale nie dam rady z kasa wyrobic.
W przyszlym roku mam juz slub w ogrodach pieknego hotelu oraz ruinach w przepieknym parku ale do tego czasu bedzie juz 85mm i co najwazniejsze 5d mk2 :D
A może już będzie 5d mk3 :) he he - a tak poważnie to powodzenia w plenerze.
hehe a Jeff Ascough robi do 200 zdjęć reportażowych podczas całego dnia, to gdzieś jest błąd ;)
A on nie robi przypadkiem na filmie ? :P
A on nie robi przypadkiem na filmie ? :P
A gdzieżby tam! Jeff jest "twarzą" Canona był jednym z fotografów testowych 5dMkII. W sumie obecnie to głównie tym robi, aczkolwiek jego fotografie mają z jego założeniach imitować analoga - co mu z resztą nieźle wychodzi - nawet wydał ostatnio pakiet akcji do PSa w tym celu.
Ok to dałem się nieźle złapać ! Dałbym sobie głowę uciąć że to analog ... :shock:
Nie czytałem dokładnie całości, ale z grubsza wygląda całkiem sensownie napisane:
http://www.trochetechniki.pl/Fotografia-slubna-dla-amatorow-%E2%80%93-wybor-sprzetu,t,653,page,1.html
http://www.trochetechniki.pl/texts/download/id/653
miał ktoś może Sigma AF 18-50 mm f/2,8 EX DC Macro lepsza jest od Tamiego pod bagnet Canon'a słyszałem że w Sigmie rzadko występuje problem z FF i BF jak to wygląda w praktyce...
http://www.optyczne.pl/75.11-Test_obiektywu-Sigma_18-50_mm_f_2.8_EX_DC_Macro_Podsumowanie.html
Kup już lepiej tego tamrona...
a uzywal ktos z Was sigme 20 mm f/1.8 ?? jak sie w boju spisuje ??
że w Sigmie rzadko występuje problem z FF i BF
ktos Ci chcial zrobic duza krzywde
allxages
08-08-2009, 23:46
Nie chce sie drapac nie po swoich jajach, ale w okresie zimowym w czasie oczekiwań na 5d2 i 85 proponuje przysiasc troche do angielskiego, bo skoro UK to Twoj target to az strasznie kłują te błędy..
Nie wiem gdzie "w UK" masz na mysli ale w Londynie oddaje sie i po kilkaset.
Mówię o obrobionych i przygotowanych do albumu.
Mam na myśli imprezę typu 4pm-1am
Te 30-80 to jakiś totalny "basic".
Bogdan56_Ch
09-08-2009, 06:16
Pokazał się ciekawy artykuł na temat fotografii ślubnej.
Dostępny pod linkiem:
http://www.trochetechniki.pl/Fotografia-slubna-dla-amatorow-%E2%80%93-wybor-sprzetu,t,653,page,1.html
Zrzuciłem to do pliku worda (*.doc) razem z fotkami. Do ściagnięcia 1.3MB pod adresem:
http://rapidshare.com/files/265324492/Fotografia___347_lubna_dla_amator_w.rar.html
Nie wiem gdzie "w UK" masz na mysli ale w Londynie oddaje sie i po kilkaset.
Mówię o obrobionych i przygotowanych do albumu.
Mam na myśli imprezę typu 4pm-1am
Te 30-80 to jakiś totalny "basic".
Prosze znajdz sobie w googlach fotografie slubna w uk przelec przez pierwszych 20 stron fotografow slubnych. Troche tego przerobilem zanim swoja stronke stawialem i 80% fotografow oddaje tyle wlasnie zdjec.
Nie chce sie drapac nie po swoich jajach, ale w okresie zimowym w czasie oczekiwań na 5d2 i 85 proponuje przysiasc troche do angielskiego, bo skoro UK to Twoj target to az strasznie kłują te błędy..
A to ciekawe bo kilku anglikow juz to sprawdzalo i wszystko co bylo nie tak zostalo poprawione.
Prosze znajdz sobie w googlach fotografie slubna w uk przelec przez pierwszych 20 stron fotografow slubnych. Troche tego przerobilem zanim swoja stronke stawialem i 80% fotografow oddaje tyle wlasnie zdjec.
Jezeli swoje wiadomosci o rynku opierasz tylko na google to mozesz sie troche zdziwic gdy klient poprosi Cie o minimum 300 zdjec w odbitkach i minimum 150 w albumie. Od Ciebie bedzie zalezalo czy wykazesz sie asertywnoscia i wytlumaczysz mu ze Twoj artyzm jest wystarczajaco dobry na 30-80 zdjec czy raczej powiesz mu zeby przejrzal sobie w googlach pierwsze 20 stron z fotografami slubnymi i zmienil zdanie.
Oczywiscie ze sa tacy ktorzy oddaja i po 25 zdjec ze slubu.
Pytanie tylko jak wielu klientow znajdziesz ktorzy tyle beda chcieli tyle otrzymac wydajac na slub czasem £10.000 i wiecej.
Nie przerabialem google ale znam troche ten rynek, kilku fotografow osobiscie i zaden z nich nie oddaje mniej niz 100 odbitek.
Oczywiscie kazdy robi po swojemu.
[...]A to ciekawe bo kilku anglikow juz to sprawdzalo i wszystko co bylo nie tak zostalo poprawione.
Pamietaj ze Anglik trzy razy powie Ci ze jest dobrze zanim Polak Cie poprawi.. ;)
allxages
09-08-2009, 15:39
A to ciekawe bo kilku anglikow juz to sprawdzalo i wszystko co bylo nie tak zostalo poprawione.
To akurat nic nie znaczy. Polacy błędów w polskim nie robią? Też robią. W kilku miejscach coś tam było co mocno krzywiło. Były też problemy z samą stroną. Chyba w galerii podpisy się rozjeżdżają w stosunku od zdjęć.
maki1000
10-08-2009, 22:04
Witam
Przyznam że nie przebrnąłem przez cały wątek ale tak ok 100 stron przeczytałem. Mam do przeznaczenia 17000zł na sprzęt do ślubów. Do tego aktualnie posiadam body 40D + c100mm f2 + kit + 430ex + canon 50mm 1,8. "czterdziestka" będzie śmigała jako drugie body. Szkła mogę spokojnie sprzedać i zamienić na coś innego.
Co proponujecie dokupić za tą kasę ewentualnie zamienić z tego co mam. Ja myślałem o czymś takim:
Canon 5D używka ok 5500zł z fakturą vat
Canon 35mm 1,4L ok 6000zł
Cannon 50mm 1,4L ok 1600zł
Canon 85mm 1,8 ok 1600zł
Lampa 580EX II ok 1550zł
Razem: 16300zł
Sprzedał bym jeszcze 430ex i 100mm i kita + 50mm za jakieś 2200zł + 700zł które zostało czyli 2900zł na coś szerokiego. Czy taki zestaw jest ok ?
Zamiast 35 weź 24, dalej od 50. Za to co Ci zostało kup fiszaja 15/2.8.
To ja mam takie zapytanie z innej beczki, sprzęt foto sprzętem foto ale na sprzęt również do ślubów składa się też komputer itd. Chodzi o to że do tej pory obrabiam zdjęcia na laptopie (świetna Toshiba 17" panorama wyświetlacz HD, mniejsza o parametry), mam zamiar dokupić sobie monitor aby lepiej się obrabiało zdjęcia (docelowo będzie służył do komputera stacjonarnego który zostanie zakupiony w przyszłości). Ze względu na to że nie stać mnie na sprzęt marki EIZO mój wybór padł na monitor 24" LG http://www.pixmania.com/pl/pl/2700976/art/lg/monitor-tft-24-wide-w2453.html .
Co o tym sądzicie?
sebcio80
10-08-2009, 22:18
Canon 85mm 1,8 ok 1600zł
Lampa 580EX II ok 1550zł
- body ok
- 35L ok
- 50mm sobie odposc poki co, masz body z cropem, po podpieciu do niego 35L bedziesz miec 50mm
- Canon 100 2.0 to swietne szklo, ale biorac pod uwage ze do 5D bedzie podpiety 35L to do 40D bardziej pasuje 85mm - wiec tu zamiana (za 100mm 2.0 dostaniesz z 1400 zł)
- lampa ok
430ex bym nie sprzedawal, praca na dwoch body na raz to normalna rzecz, pozatym warto miec tez rezerwowa lampe
zostaje Ci kolo 4000 zł na cos szerokiego, moze warto poszukac uzywki 16-35L
Witam
Przyznam że nie przebrnąłem przez cały wątek ale tak ok 100 stron przeczytałem. Mam do przeznaczenia 17000zł na sprzęt do ślubów. Do tego aktualnie posiadam body 40D + c100mm f2 + kit + 430ex + canon 50mm 1,8. "czterdziestka" będzie śmigała jako drugie body. Szkła mogę spokojnie sprzedać i zamienić na coś innego.
Co proponujecie dokupić za tą kasę ewentualnie zamienić z tego co mam. Ja myślałem o czymś takim:
Canon 85mm 1,8 ok 1600zł
Lampa 580EX II ok 1550zł
Sprzedał bym jeszcze 430ex i 100mm i kita + 50mm za jakieś 2200zł + 700zł które zostało czyli 2900zł na coś szerokiego. Czy taki zestaw jest ok ?
doatację z UP bierzesz? jeśli tak to używane body raczej nie przejdzie..
50ki bym nie brał, wymieniłbym 430kę na drugą 580kę i sprzedałbym 100/f2 i 50/1,8 - i rozejrzał się za 16-35 lub czymś szerszym typu sigma 15mm (czy jakoś tak)
[...] Ze względu na to że nie stać mnie na sprzęt marki EIZO mój wybór padł na monitor 24" LG http://www.pixmania.com/pl/pl/2700976/art/lg/monitor-tft-24-wide-w2453.html .
Co o tym sądzicie?
Mam SyncMaster'a 2494HM, nie wiem jak ten z tego linka ale moj ma tilt'a (chyba tak to sie nazywa) -- przydatne do obrobki portretu, przekrecasz to pionu. Cena byla praktycznie taka sama.
Swieci jakos, nie mialem nigdy Eizo wiec jeszcze nie wiem co trace :)
moj ma tilt'a (chyba tak to sie nazywa)
pivot? ;-)
Dzięki Parteq co prawda nie oczekuję w tej cenie jakichś cudów na kiju, nie potrzebuję też opcji pivot, nigdy tego nie miałem i nie używałem. Chciałem po prostu kupić coś dużego co pomoże w obróbce, a ten monitor wypada dość korzystnie cenowo w stosunku do jakości (mam na myśli wielkość, Full HD, no i dynamiczny kontrast 50 000:1 co w innych przypadkach jak Samsung to jest 20 000:1). Do tego mój laptop (pewnie większość już dziś) daje mi możliwość pracy na 2 monitorach więc może to być i ciekawe doświadczenie.
Jeszcze raz dzięki za chęć wypowiedzi.
Dzięki Parteq co prawda nie oczekuję w tej cenie jakichś cudów na kiju, nie potrzebuję też opcji pivot, nigdy tego nie miałem i nie używałem. Chciałem po prostu kupić coś dużego co pomoże w obróbce, a ten monitor wypada dość korzystnie cenowo w stosunku do jakości (mam na myśli wielkość, Full HD, no i dynamiczny kontrast 50 000:1 co w innych przypadkach jak Samsung to jest 20 000:1). Do tego mój laptop (pewnie większość już dziś) daje mi możliwość pracy na 2 monitorach więc może to być i ciekawe doświadczenie.
Jeszcze raz dzięki za chęć wypowiedzi.
No problem, (dzieki blum za uswiadomienie :) )
Pivot (ale glupia nazwa..) przydaje mi sie gdy jest sporo pionowych kadrow, u mnie to jakies 90% wiec troche wygodniej jest z obrobka - nie trzeba przesuwac zdjecia co chwila lub czasem wcale. No i tvn24.pl z CB fajnie sie czyta :D
Witam
Canon 85mm 1,8 ok 1600zł
Lampa 580EX II ok 1550zł
piszą ci byś olał 50/1.4 a ja do tego szkła wracam (przez dłuższy czas robiłem po max 10 zdjęć tą ogniskową), fajne szkiełko za małą kasę. Na 5D masz fajnie do zabawy bo jeszcze nie tak ciasno a już fajnie tło rozmywasz.Na 40D masz portretówkę którą możesz np przy przysiędze -gdy masz np 35L do 5D podpięte- do obrączek. 430 zostaw, na dobrą sprawę można nią zrobić bez problemu cały ślub. 580EX dokupiłem bo chciałem mieć bezpieczeństwo w postaci drugiej lampy. Zastanawiałbym się jednak jeśli juz kupujesz 50/1.4 czy nie 24L zamiast 35L. bo szerokosci ci braknie wcześniej czy później, ewent. 16-35...
maki1000
11-08-2009, 08:15
doatację z UP bierzesz? jeśli tak to używane body raczej nie przejdzie..
50ki bym nie brał, wymieniłbym 430kę na drugą 580kę i sprzedałbym 100/f2 i 50/1,8 - i rozejrzał się za 16-35 lub czymś szerszym typu sigma 15mm (czy jakoś tak)
Tak kasa z dotacji. Dzwoniłem i sprzęt używany jak najbardziej wchodzi w grę ale tylko z fakturą VAT i nie może to być sprzęt kupiony od rodziny itp. Przeglądałem ostatnio trochę ogłoszeń i mega ciężko mi będzie dostać 16-35 L używanego z fakturą. Więc może coś nowego szerokiego za ok 4000zł by się znalazło ?
Zestaw:
canon 40D - free
canon 5D 5500zł - tu też ciężko będzie znaleźć coś używanego z fakturą.
canon 35mm 1,4 6000zł
canon 85mm 1,8 1600zł
canon 580EX II 1550zł
Razem - 14650zł
Sprzedał bym
canon 100mm f2 ok 1400zł
canon 50mm 1,8 ok 350zł bo jest praktycznie nowy z gwarancja na 11 mies.
kita 150zł
430EX - sprzedał bym bo 2 lampy przy tak jasnych szkłach raczej nie potrzebne, poza tym robię bardzo mało zdjęć z lampą i praktycznie nigdy na body tylko gdzieś z boku sobie leży i wyzwalam radiowo. ok 600zł
Czyli jakieś 2500zł + 2350zł które zostają u góry = 4850zł na szeroki kąt.
Chyba że źle myślę i można za tą kasę zrobić lepszy zestaw do ślubów ?
AMMarshall
11-08-2009, 08:29
Tak kasa z dotacji. Dzwoniłem i sprzęt używany jak najbardziej wchodzi w grę ale tylko z fakturą VAT i nie może to być sprzęt kupiony od rodziny itp.
(...)
Sprzedał bym
canon 100mm f2 ok 1400zł
canon 50mm 1,8 ok 350zł bo jest praktycznie nowy z gwarancja na 11 mies.
kita 150zł
430EX - sprzedał bym bo 2 lampy przy tak jasnych szkłach raczej nie potrzebne, poza tym robię bardzo mało zdjęć z lampą i praktycznie nigdy na body tylko gdzieś z boku sobie leży i wyzwalam radiowo. ok 600zł
(...)
Wszystko fajnie ale tę 430stkę zostaw sobie jako backup.
Ja miałem 430EX ale przed pierwszym ślubem kupiłem dla bezpieczeństwa używaną 420EX. Motałem się, czy nie wziąć od razu 580-ki ale mam jeszcze kilka szkieł do kupienia więc zakup 580 odłożyłem na później.
MM-architekci
11-08-2009, 08:36
Jesli masz lampe to ja zostaw lepiej , stac cie na to ze tak powiem.
Zobacz czy aby kupic cos uzywanego nie trzeba wczesniej tego zglosic , oni to rozwaza we wniosku i bedzie kupic.
Dzięki Parteq Full HD, no i dynamiczny kontrast 50 000:1 co w innych przypadkach jak Samsung to jest 20 000:1).
Do zdjęć to kupujesz czy to oglądania filmów? Full HD to sobie możemy do każdego monitora nakleić, rozdzielczość monitorów zawsze była większa od TV no i mają teraz spece od marketingu kolejnego ogłupiacza dla ludu.
Dynamiczny kontrast? Fotografie raczej statyczne są, co najwyżej spowoduje, że to co wyglądało pięknie na monitorze będzie beznadziejne po wydruku.
A taki piękny wątek o monitorach jest na CB...
maki1000
11-08-2009, 11:26
PS. Dowiedziałem się jeszcze że sprzęt mogę kupić na fakturę VAT MARŻA. Więc jest już większe prawdopodobieństwo dostania czegoś takiego używanego :)
Do zdjęć to kupujesz czy to oglądania filmów? Full HD to sobie możemy do każdego monitora nakleić, rozdzielczość monitorów zawsze była większa od TV no i mają teraz spece od marketingu kolejnego ogłupiacza dla ludu.
Dynamiczny kontrast? Fotografie raczej statyczne są, co najwyżej spowoduje, że to co wyglądało pięknie na monitorze będzie beznadziejne po wydruku.
A taki piękny wątek o monitorach jest na CB...
Oczywiście że do zdjęć, do filmów mam coś innego i nie musi to być komputer. Dzięki również za info odnośnie monitorów.
MM-architekci
11-08-2009, 12:32
Ten monitor jest generalnie taki sobie , w takiej kwocie , cos sensownego 24" za nic w swiecie nie kupisz poprostu , temat o monitorach jest wiec poczytaj co nieco faktycznie.
OK, jeszcze raz wielkie dzięki.
Jezeli swoje wiadomosci o rynku opierasz tylko na google to mozesz sie troche zdziwic gdy klient poprosi Cie o minimum 300 zdjec w odbitkach i minimum 150 w albumie. Od Ciebie bedzie zalezalo czy wykazesz sie asertywnoscia i wytlumaczysz mu ze Twoj artyzm jest wystarczajaco dobry na 30-80 zdjec czy raczej powiesz mu zeby przejrzal sobie w googlach pierwsze 20 stron z fotografami slubnymi i zmienil zdanie.
Oczywiscie ze sa tacy ktorzy oddaja i po 25 zdjec ze slubu.
Pytanie tylko jak wielu klientow znajdziesz ktorzy tyle beda chcieli tyle otrzymac wydajac na slub czasem £10.000 i wiecej.
Nie przerabialem google ale znam troche ten rynek, kilku fotografow osobiscie i zaden z nich nie oddaje mniej niz 100 odbitek.
Oczywiscie kazdy robi po swojemu.
Pamietaj ze Anglik trzy razy powie Ci ze jest dobrze zanim Polak Cie poprawi.. ;)
Wiesz napewno sa rozni klienci i rozni fotografowie. Mowie tylko co widzialem wchodzac na strony fotografow slubnych znalezionych w googlach.
Moze poprostu mowimy o innym segmencie rynku.
Ci ktorych strony sprawdzalem cenowo zaczynali sie od 500f na 2h i 30-40fotek. 8h to przewaznie od 900-1000 w gore i 100-120 fotek.
Jako ze nie mam duzego doswiadczenia oparlem sie na innych. Czas pewnie sam pokaze czego oczekuja klienci. Narazie ludzie decyduja sie na 4h i 70 fotek + cd z fotami.
Jak pewnie zauwazyles ja narazie celuje w klientow z mniejszym budrzetem.
A tak na marginesie to wlasnie dostalem maly zastrzyk gotoweczki i w przyszlym tygodniu kupuje 5d mkI wiec bede od poczatku lecial na dwoch puszkach :)
Zastanawiam sie teraz jak to podepne z moimi szklami?
5d + fisz i 20, 400d + 50? tu obawiam sie ze 20 bedzie za szerokie
czy 5d + 50 i fisz a 400d + 20 tu obawiam sie o brak czegos waskiego
Nie dam rady teraz dokupic jeszcz 35 2.0 i 85 1.8
Wiem ze niektorzy z was uzywaja 24 na FF i sobie chwala. Czy 20 nie bedzie juz przegieciem?
MM-architekci
11-08-2009, 14:51
w czym przegieciem ? dziwne pytania zadajesz troche , przegiecie jest jak nie wiesz co z taka ogniskowa robic
w czym przegieciem ? dziwne pytania zadajesz troche , przegiecie jest jak nie wiesz co z taka ogniskowa robic
Nie nie wiem co zrobic tylko rzecz w tym ze nigdy tak szerokim katem nie operowalem.
allxages
11-08-2009, 19:29
Nie nie wiem co zrobic tylko rzecz w tym ze nigdy tak szerokim katem nie operowalem.
a dlaczego podchodzisz do sprawy tak statycznie. przeciez 50tke mozsz sobie raz zapiac tu, raz tam. i juz nie ma problemow ze za wasko czy cos..
Canon 85mm 1,8 ok 1600zł
Lampa 580EX II ok 1550zł
ja bym raczej 430 zostawil na backup. zreszta najpierw znajdz 5D w odpowiedniej cenie i na fakture. nagle wyjdzie ci +- wiecej mniej i wtedy reszte dopasuj. ta 50tka to nie L i ja bym w ogole ja olał, bo majac 35 i 85 nie masz takiego problemu. z pieniedzy ktore zostaja pewnie na 16-35 zabraknie, moze warto wziasc cos po prostu na szerko ze stalek. 20/2.8? albo jak jestes odwazny to na te kilka kadrow przyatakowac z fish-eyem?
a jak nie nie wiesz co z zrobic z posotalymi 4000 zl to bym wzial 5dmk2 po prostu :)
http://www.optechusa.com/product/detail/?PRODUCT_ID=87&PRODUCT_SUB_ID=
Bede sciagal dla sie takie szelki ktos potrzebuje?
kontak na PW
maki1000
13-08-2009, 08:47
Panowie a co powiecie na taką opcję:
5DII - 10300zł ( dużo pytałem i będzie mi ciężko I wersie kupić z FV )
35L - 5800zł
580EX- 1600zł
Do tego moje 40D + kit + 85mm 1,8 + 430EX
i jak bym znalazł to dokupił bym na razie szerokiego tamrona 17-35 do 5D
Tylko czy ten 85mm nada się na plener ?
Wszystko zależy od ilości miejsca jakim dysponujesz. Ja na 85/1.8 robię bardzo dużo plenerów. Szybkie, ostre, dobra ogniskowa pod FF, szczerze polecam.
krzychoo
13-08-2009, 09:27
Dobrze się czyta Wasze dyskusje: co kupić i po co? Ale zastanówcie się jak to wszystko później nosić? Ja mam ten problem. Torba niby duża ale dla wygody często stałki zostają w domu, radzę sobie na plenerach jasnymi zoomami a drugiego korpusu nawet nie wyciągam. Więc po co to całe parcie na szkła? Często wybory są nieuzasadnione, jak choćby używanie jednocześnie 70-200/2.8 i 85/1.8. Te szkła generują b.podobny obrazek żonglowanie nimi w czasie pleneru to niepotrzebna strata czasu. Oczywiście z mojego punktu widzenia :)
A kto używa jednocześnie 85 i 70-200? 85 ze swoim światłem będzie lepsze w kościele, a 70-200 to fajne szkło plenerowe.
Panowie a co powiecie na taką opcję:
5DII - 10300zł ( dużo pytałem i będzie mi ciężko I wersie kupić z FV )
35L - 5800zł
580EX- 1600zł
Do tego moje 40D + kit + 85mm 1,8 + 430EX
i jak bym znalazł to dokupił bym na razie szerokiego tamrona 17-35 do 5D
bardzo dobry zestaw.. 85ka to b.fajne szkiełko..
Dobrze się czyta Wasze dyskusje: co kupić i po co? Ale zastanówcie się jak to wszystko później nosić? Ja mam ten problem. Torba niby duża ale dla wygody często stałki zostają w domu, radzę sobie na plenerach jasnymi zoomami a drugiego korpusu nawet nie wyciągam. Więc po co to całe parcie na szkła?
ale piszesz tylko o plenerze czy o kościele też?
maki1000
13-08-2009, 11:55
Dzięki WIELKIE Panowie za wszystkie odpowiedzi. Za około 2 mies. zaprezentuję foty ślubne wykonane tym zestawem.
Pozdrawiam
AdamMaxx
15-08-2009, 12:55
Też mam ten problem bo mam 16 k refundacji ale kupię tylko 5dmk2, 24-70L i 430. Mam problem z backupem pewno narazie będzie analog. Potem pierwszy zakup to druga pucha jakieś 40d nawet z kitem albo jak dobrze pójdzie z eLkopodobnym 17-55. Długo potem będzie druga pucha FF i eLki stałki 24, 85 i może 70-200 f4L tylko nie wiem czy on się przyda? Pewno sensowne było by kupienie 24-105L i mocniejszej lampy ale nawyzywaliście go od spacerzoomów to go nie chcę :D. To będzie Wasza wina :D.
sebcio80
15-08-2009, 14:32
Dobrze się czyta Wasze dyskusje: co kupić i po co? Ale zastanówcie się jak to wszystko później nosić? Ja mam ten problem. Torba niby duża ale dla wygody często stałki zostają w domu, radzę sobie na plenerach jasnymi zoomami a drugiego korpusu nawet nie wyciągam. Więc po co to całe parcie na szkła? Często wybory są nieuzasadnione, jak choćby używanie jednocześnie 70-200/2.8 i 85/1.8. Te szkła generują b.podobny obrazek żonglowanie nimi w czasie pleneru to niepotrzebna strata czasu. Oczywiście z mojego punktu widzenia :)
70-200 2.8 brac na slub to moim zdaniem przerost formy nad treścią, ogniskowa 85mm na cropie lub 135mm na FF to max, wiecej nie trzeba
a jak nosic dwa body i kilka stalek? dwa body ze szklami na szyji a reszta obiektywow na pasie pod reką, zadnych toreb i plecakow - te zostaja w aucie
w kosciele mam pod reka na pasie 15mm, 16-35L, 24L, 50L, 85 1.8, 135L
Też mam ten problem bo mam 16 k refundacji ale kupię tylko 5dmk2, 24-70L i 430.
A po co Ci to 24-70? Weź lepiej 28/1.8 i 85/1.4. Będziesz miał lepsze światło. 70-200 ze światłem 4 nie przyda Ci się do niczego, najwyżej na plener.
Robson01
16-08-2009, 13:11
[QUOTE=pank;687950]Weź lepiej 85/1.4. QUOTE]
Chyba raczej 1.8 lub 1.2
...
w kosciele mam pod reka na pasie 15mm, 16-35L, 24L, 50L, 85 1.8, 135L
dobre :) .. a masz może jakieś swoje zdjęcie jak to wygląda w akcji ?
sebcio80
16-08-2009, 16:38
moze i wygladam smiesznie, szczegolnie ze duzy ze mnie facet ale ja sie tym nie przejmuje :-) nie ma chyba wygodniejszej opcji niz pas z obiektywami
hehe sądzicie, że dzięki większej ilości sprzęty jesteście lepszymi fotografikami? ;)
sebcio80
16-08-2009, 22:49
ja sadze ze dzieki wiekszej ilosci sprzetu mam wiecej mozliwosci aby stac sie lepszym fotografem, umiejetnosci bez sprzetu sa tak samo malo warte jak sprzet bez umiejetnosci
czesto jadac do kosciola nie mam pojecia co zastane na miejscu, zreszta moj sprzet praktycznie sie nie dubluje, kazdy obiektyw jest od czegos innego
hehe sądzicie, że dzięki większej ilości sprzęty jesteście lepszymi fotografikami? ;)
Pewnie.
Nie ale wieksza ilosc sprzetu daje ci mozliwosc zrobienia roznego typu zdjec tak jak bys chcial(np fisza niczym nie zastapisz).
Pewnie ze slub bys na upartego np z 35 obskoczyl ale nie sadzisz ze brakowalo by zblizen twarzy, szerokiego i np fisza?
Nie trolluj :evil: .
oskarkowy
17-08-2009, 06:32
Tutaj "lepszych" poznaje się po tym, że nie wstydzą się podać linka do swoich prac. Wielkość torby nie ma znaczenia.
Nie ale wieksza ilosc sprzetu daje ci mozliwosc zrobienia roznego typu zdjec tak jak bys chcial(np fisza niczym nie zastapisz).
Pewnie ze slub bys na upartego np z 35 obskoczyl ale nie sadzisz ze brakowalo by zblizen twarzy, szerokiego i np fisza?
W życiu nie użyłem na kotlecie tego szkła. Ja nie mam niedosytu, klienci raczej nie załamują z tego powodu rąk.. Nie liczy się efektowe szkło, tylko pomysł na zdjęcie i tyle.
W życiu nie użyłem na kotlecie tego szkła. Ja nie mam niedosytu, klienci raczej nie załamują z tego powodu rąk.. Nie liczy się efektowe szkło, tylko pomysł na zdjęcie i tyle.
To ze ty nie uzyles i ci to nie przeszkadza nie znaczy ze inni by nie uzyli. Klienci sie nie zalamuja ale jak bys taka fotke zrobil to pewnie by im sie podobala.
Tak liczy sie pomysl na zdjecie ale jak ci w torbie brak odpowiedniego szkla to pomyslem tego zdjecia nie zrobisz.
moze i wygladam smiesznie, szczegolnie ze duzy ze mnie facet ale ja sie tym nie przejmuje :-) nie ma chyba wygodniejszej opcji niz pas z obiektywami
Ja nie mówię, że wyglądasz, jestem tylko ciekawy jak to wygląda w akcji bo jeszcze nie widziałem
oskarkowy
17-08-2009, 09:40
Tak liczy sie pomysl na zdjecie ale jak ci w torbie brak odpowiedniego szkla to pomyslem tego zdjecia nie zrobisz.
A mnie się zwyczajnie wydaje, że kotleciarnia i tak jest z założenia zbyt kiczowata, żeby brnąć dalej w takie tanie efekciarstwo. Niezmiernie rzadko widuję dobre zdjęcia z rybiego oka. A miejsce w torbie można zaoszczędzić na zdecydowanie potrzebniejsze szkła.
A mnie się zwyczajnie wydaje, że kotleciarnia i tak jest z założenia zbyt kiczowata, żeby brnąć dalej w takie tanie efekciarstwo. Niezmiernie rzadko widuję dobre zdjęcia z rybiego oka. A miejsce w torbie można zaoszczędzić na zdecydowanie potrzebniejsze szkła.
Wiesz, pisanie o kiczu i tanim efekciarstwie w kontekście fisza, kiedy samemu ma się w galerii czarno białe zdjęcia z kolorowym bukietem jest dość odważne. Taką wiochę można odstawić, faktycznie, dowolnym obiektywem.
A mnie się zwyczajnie wydaje, że kotleciarnia i tak jest z założenia zbyt kiczowata, żeby brnąć dalej w takie tanie efekciarstwo.
dobry tekst
pewnie że każde szkło zwiększa ilość sposobów możliwego wykonania zdjęcia
tylko mam takie poczucie, że świadomość ograniczeń budzi więcej kreatywności
niż nieskrępowane możliwości sprzętowe
co oczywiście nie znaczy że robię cały ślub 50 mm : )
sebcio80
17-08-2009, 10:40
dla Ciebie efekciarstwo i kicz, dla mnie nie do pomyslenia aby fisha nie brać na ślub
są ceremonie gdzie go w ogóle nie uzywam, poniżej zdjęcie z kościoła w którym najciekawszym elementem był sufit, cieżko go pokazać ciekawe bez fisha
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/6163/img4759.jpg)
oskarkowy
17-08-2009, 10:52
są ceremonie gdzie go w ogóle nie uzywam, poniżej zdjęcie z kościoła w którym najciekawszym elementem był sufit, cieżko go pokazać ciekawe bez fisha
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/6163/img4759.jpg)
Sufit ładny, ale wybacz, czy przy aparycji tej Młodej za celowe uważasz dodatkowe rozciąganie jej urody na boki? Zmierzam do tego, że szerokie kadry z założenia są dość niebezpieczne i kontrowersyjne.
I do kilku innych: przestańcie dyskusje o sprzęcie rozpatrywać ad personam. W kotleciarni tę kwestię rozpatrują tylko Młodzi i tylko w momencie wpisywania sumy na dole umowy. Resztę podbudowywania własnego ego zostawcie dla siebie.
Pank, to zdjęcie ma.. a z 10 lat. Czemu dalej jest na stronie? Bo ciągle mam dylemat: zmienić zdjęcia, czy dotrzymać terminu oddania kolejnej sesji. :?
Nowy layout już mam, wersja testowa działa jak należy. Kiedy wywalę te zdjęcia i włożę porządne - nie wiem. Inna rzecz, że motywacji brak.
sebcio80
17-08-2009, 11:03
Widać, że nie za bardzo orientujesz się jak działa fish, Para Młoda w żadnym wypadku nie jest ani rozciągnieta ani wydłużona, Twój komentarz co do aparycji Panny Młodej zostawie bez słowa.
oskarkowy
17-08-2009, 11:11
Widać, że nie za bardzo orientujesz się jak działa fish, Para Młoda w żadnym wypadku nie jest ani rozciągnieta ani wydłużona, Twój komentarz co do aparycji Panny Młodej zostawie bez słowa.
Klienci są różni, trzeba się imać różnych optycznych sztuczek, żeby pokazać ich ładniejszymi, niż są w rzeczywistości. Taka jest nasza praca. Trzeba rzeczy nazywać po imieniu, żeby wiedzieć, jak temu zaradzić. Udawanie, że ktoś jest bez wad i potęgowanie jego niedoskonałości przez błędnie dobrany kadr to trochę chowanie głowy w piasek.
sebcio80
17-08-2009, 11:25
jak pisałem już Para Młoda nie jest w żaden sposób zniekształcona, więc żadnych wad nikogo nie potęguje, czy sam kadr błędny to już kwestia dyskusyjna, wcale nie uważam się za guru fisha, tak naprawdę nie potrafie wykorzystać jego walorów i ciągle się uczę.
Fishem mozna też pobawić się w plenerze. Mozliwości są ogromne, ja nie potrafie ich póki co wykorzystać. Od najprostszych ujęc twarzy z bliska do innych ciekawszych kadrów. Tak tak, wiem co napiszesz, że takie zniekształcone twarze z bliska to kicz. Dla młodych jednak to świetna zabawa i moze jedyna okazja w życiu aby takie zdjecia zrobić. Zupełnie nie przejmuje się też tym, że takie foty pozbawione są nawet nutki artyzmu. Ale nie kazde ujęcie musi być zaraz wyzwaniem dla fotografa. Liczy się to, że para świetnie się bawi na planerze i może się trochę wyluzować miedzy bardziej ambitnymi kadrami.
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/62/p179b.jpg)
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/4066/p180.jpg)
obywatelgc
17-08-2009, 11:27
"Klienci są różni, trzeba się imać różnych optycznych sztuczek, żeby pokazać ich ładniejszymi, niż są w rzeczywistości. Taka jest nasza praca."
niestety ale to prawda :(
na temat zdjęcia się nie wypowiadam, nie znam się na fotografii
Pozdrawiam
poniżej zdjęcie z kościoła w którym najciekawszym elementem był sufit,
a mi sie zawsze zdawało że najciekawszym elementem ma byc Para Młoda ;) ;)
sebcio80
17-08-2009, 11:45
a mi sie zawsze zdawało że najciekawszym elementem ma byc Para Młoda ;) ;)
no jeśli PM to Twoim zdaniem element to masz racje ;-)
no jeśli PM to element to masz racje ;-)
A cóż innego?
sebcio80
17-08-2009, 11:48
A cóż innego?
to są chyba ludzie a nie element koscioła, przy Twoim mysleniu to mozna walnąc ISO 100 w body i walić lampa na wprost aby tylko PM było widać bo reszta nieważna :-)
A cóż innego?
bohaterowie ;-)
to są chyba ludzie a nie element koscioła, przy Twoim mysleniu to mozna walnąc ISO 100 w body i walić lampa na wprost aby tylko PM było widać bo reszta nieważna :-)
Chodziło mi o element zdjęcia, kompozycji, etc. Nie wiem jakie wnioski na temat mojego myślenia można wyciągnąć na podstawie 2 słów ale raczej nie walę lampą na wprost, a wręcz, jak mogę to nie walę nigdzie.
sebcio80
17-08-2009, 11:53
Chodziło mi o element zdjęcia, kompozycji, etc. Nie wiem jakie wnioski na temat mojego myślenia można wyciągnąć na podstawie 2 słów ale raczej nie walę lampą na wprost, a wręcz, jak mogę to nie walę nigdzie.
zrobiłem to samo co Ty, zacytowałeś moje zdaniem, w którym wyrażnie piszę o elemencie kościoła a nie zdjecia
W cytacie nie ma nic o kościele, jest o elemencie, o kościele piszesz wcześniej. Luz.
Nie trolluj :evil: .
sorry, nie chciałem nikogo obrazić, poprostu wydaje mi się, że zbyt dużo sprzętu może przeszkadzać, oodniosłem to do wypowiedzi ebcio80:
"w kosciele mam pod reka na pasie 15mm, 16-35L, 24L, 50L, 85 1.8, 135L" co mnie zaszokowało, bo to aż 6 szkieł. Ciągle też dźwięczy mi w uszach tekst Jeffa Ascough, w którym pisze że bierze 2 body i do tego max. 3 do 4 szkieł z tego zawsze 24L i 85L.
oskarkowy
17-08-2009, 12:00
IMO nawy boczne, drzwi, ołtarz, ksiądz czy wreszcie Młodzi, to są elementy składowe kompozycji, z których musimy coś poskładać do kupy. Nie ma się co licytować na słówka, to do niczego nie prowadzi.
Młodym szacunek można okazywać na rożne sposoby, ale tak samo nie obetnę Młodej nogi, jak nie obetnę nogi krzesła, na którym siedzi. Czy w ten sposób traktuję ją na równi z krzesłem?
sorry, nie chciałem nikogo obrazić, poprostu wydaje mi się, że zbyt dużo sprzętu może przeszkadzać, oodniosłem to do wypowiedzi ebcio80:
"w kosciele mam pod reka na pasie 15mm, 16-35L, 24L, 50L, 85 1.8, 135L" co mnie zaszokowało, bo to aż 6 szkieł. Ciągle też dźwięczy mi w uszach tekst Jeffa Ascough, w którym pisze że bierze 2 body i do tego max. 3 do 4 szkieł z tego zawsze 24L i 85L.
Wczoraj mnie ktoś z gości podliczył, to pamiętam. 7 szkieł, 3 flashe. Wszystko dla wygody. Taki zestaw przeszkadza tylko podczas wnoszenia i wynoszenia. Jak stoi pod ołtarzem, to jeść nie woła.
[QUOTE=oskarkowy;688217]Tutaj "lepszych" poznaje się po tym, że nie wstydzą się podać linka do swoich prac. Wielkość torby nie ma znaczenia.
pokażę jak będę miał co, ja nie jestem profesjonalistą. Ale co do wielkości torby to się zgadzam w 100%.
...pewnie że każde szkło zwiększa ilość sposobów możliwego wykonania zdjęcia
tylko mam takie poczucie, że świadomość ograniczeń budzi więcej kreatywności
niż nieskrępowane możliwości sprzętowe
co oczywiście nie znaczy że robię cały ślub 50 mm : )
Mnie również bliższy jest minimalizm sprzętowy (w rozsądnych granicach ;) ). Odnoszę to do wszystkich sytuacji zdjęciowych, w których uczestniczę. Nie tylko ślubnych.
Pozdrawiam i przypomnę, że tytuł wątku odnosi się do sprzętu więc po co te osobiste wycieczki ?
pawelira
17-08-2009, 14:34
Ostatnio miałem okazję być na uroczystościach komunijnych w Piwnicznej i tam pan pstrykał zdjęcia dzieciom w kościele a potem na zewnątrz. Sprzęt to 400d z kitem i wbudowana lampa błyskowa. Etatowy fotograf z tego miasteczka.Ludziska zadowoleni.
Z tego co wiem śluby i wesela też robi i wszyscy happy.
Panowie po co ten drogi sprzęt jeśli można tanio.
oskarkowy
17-08-2009, 14:44
Ostatnio miałem okazję być na uroczystościach komunijnych w Piwnicznej i tam pan pstrykał zdjęcia dzieciom w kościele a potem na zewnątrz. Sprzęt to 400d z kitem i wbudowana lampa błyskowa. Etatowy fotograf z tego miasteczka.Ludziska zadowoleni.
Pewnie po to, żeby przy zestawieniu tego drogiego sprzętu z jakimiś umiejętnościami wziąć za jedno zlecenie tyle ile ten pan ma przez miesiąc obskakując wszystkie socjale w powiecie.
Pracowałem raz w Piwnicznej ze 3 lata temu. Na czysto za jedną wycieczkę połączoną z wypoczynkiem, łażeniem po górach itp dostałem na nowe 35L. To na oko przynajmniej 2x tyle, ile jest wart cały sprzęt tego pana, o którym piszesz. Gdyby ludziska byli tak zadowoleni, to nie ściągaliby mnie z Warszawy, nie wynajmowali hotelu, zwracali za dojazdy i płacili dwóch średnich krajowych za nockę.
Gdyby ludziska byli tak zadowoleni, to nie ściągaliby mnie z Warszawy, nie wynajmowali hotelu, zwracali za dojazdy i płacili dwóch średnich krajowych za nockę.
szczerze gratuluje wypracowania sobie takiej opinii i pozycji :)
Po co?
1.
żeby ułatwić sobie pracę czyli żeby się nie męczyć
2.
żeby mieć powody do zadowolenia ze swojej pracy
3.
żeby klienci widząc jakość nie pytali czemu tak drogo, czyli żeby brać za to przyzwoite pieniądze
4.
żeby dzięki weselom itp. spełniać swoje wcześniej nierealne zachcianki zakupowo - sprzętowe
5.
żeby się rozwijać i nie stać w miejscu bo nic tak nie motywuje niektórych do rozwoju jak nowe zabawki : )
AMMarshall
17-08-2009, 14:57
Ostatnio miałem okazję być na uroczystościach komunijnych w Piwnicznej i tam pan
(...)
Ludziska zadowoleni.
Nie wiem czy z deka nie prztrollowałeś ale OK... :)
Ano po to ta dyskusja o sprzęcie, że się przykładowo w tej Piwnicznej pojawić może ambitny amator, który do takiego samego body 400D podepnie jasny obiektyw który tutaj jest polecany i zrobi masę piękniejszych fot bijąc tego lokalnego profesjonalistę na łeb...
I ludzie będą bardziej zadowoleni (Ci, którzy porównają fotki).
pawelira
17-08-2009, 15:10
Wydaje mi się że zdjęcia robimy dla siebie i dla bardzo wąskiego grona znawców. Większość ludzi nie ma pojęcia o fotografii i nie wie jak wygląda ładne foto.
Kiedyś miałem być okazję na wystawnym przyjęciu, elita biznesu i polityki wojewódzkiego miasta. Robiłem tam zdjęcia w sumie przez przypadek. Sprzęt pożyczyłem od kolegi, pamiętam że practica, obiektyw podstawowy. Zdjęcia wyszły poprawne, w sumie nic szczególnego. Na forum bym nie prezentował bo widziałem sto razy lepsze. A ludzie zachwyceni kazali sobie w ramki oprawiać.
michal_sokolowski
17-08-2009, 15:27
fish to nic innego jak inna ogniskowa.... pewnych rzeczy nie zrobisz bez fisha..
i pewnych rzeczy nie zrobisz bez jakiegoś jasnego tele....
myślę że z fishem nie można przesadzać, bo to takie "efektowe" szkło, ale podobnie nie można przesadzać z tele.....
nie rozumiem dlaczego deprecjonujesz fisha....
fish to nic innego jak inna ogniskowa....
że co takiego? tzn. że nie potrzebuje 14L bo mam 15 fisha a to 1mm różnicy tylko? :roll: Proszę bez takich ;-)
michal_sokolowski
17-08-2009, 16:52
że co takiego? tzn. że nie potrzebuje 14L bo mam 15 fisha a to 1mm różnicy tylko? :roll: Proszę bez takich ;-)
chodziło mi o inne zastosowanie fisha, nie trolluj ;-)
nie robie ślubów więc może sie nie znam ;) ale mam wrażenie oglądając wiele galerii na ten temat oraz zdjec na forach że fisz jest ostatnimi czasy mocno eksploatowany przez wielu fotografujących śluby i służy często do maskowania nieudolności...wiadomo rybka mocno wszystko powygina wiec po co sie martwic o kompozycje zdjecia...naprawdę to sie ludziom i wam podoba?
sebcio80
17-08-2009, 19:09
ja na ceremoni, robie gora 3 ujecia fishem, panorama koscioła, coś jak pokazalem wcześniej i fotka przy wychodzeniu z kościola i rzucaniu ryzem/platkami kwiatow
na weselu czasami podpinam, ale ostatecznie tez gora 3 ujecia oddaje,
w plenerze roznie, dzis np w ogole nie bralem go na plener
nie uwazam zeby to bylo za duzo, fotki z fisha maja tylko uzupelniac album a nie go tworzyc
tormentor
17-08-2009, 19:17
Co do fisha... Ostatnio robilem slub w tak ciasnym pomieszczeniu USC, ze nikt z lustrzankowcow (nie bylo zadnego wynajetego fotografa, sam bylem "po znajomosci" i jako jedyny mialo wiecej niz jedno szklo) nie pokusil sie o zdjecie "z przodu". Tylko fish umozliwil mi objecie calego pomieszczenia.
Większość ludzi nie ma pojęcia o fotografii i nie wie jak wygląda ładne foto.
Dziwne, ze jakos zdjecia reklamowe, zdjecia mody (chocby do galerii handlowych) robi sie porzadne. Dlaczego nikt teraz nie zrobi ich kitem? Bo ludzie sa przyzwyczajeni do tego, ze to maja byc ladne, "perfekcyjne" ujecia.
No wlasnie *przyzwyczajeni*. Gdyby tak samo ich przyzwyczaic, ze dobre zdjecia moga miec ze slubu, to by takie kitowe fotopstryki nie mialyby racji bytu. No chyba, ze za spoooooooro nizsza cene, ale, jak wiemy, wcale nie biora duzo mniej niz wielu dobrych fotografow slubnych.
Kiedyś miałem być okazję na wystawnym przyjęciu, elita biznesu i polityki wojewódzkiego miasta.
No to rzeczywiscie elYta jak w morde strzelil. Podejrzewam, ze wielu z nich, siedzac w ogrodku, zadowala sie jakoscia muzyki disco polo z komorki (nie, nie z sluchawek). Tylko czy to ma byc wyznacznik jakosci?
krzychoo
20-08-2009, 19:08
, fotki z fisha maja tylko uzupelniac album a nie go tworzyc
Trzeźwe spojrzenie na wykorzystanie formy ekspresji w fotografii ślubnej. Gratuluję. Widziałem już różne przegięcia, jak np cały ślub i plener w skośnych kadrach... Zgroza.
no tak najgorsze co mozna zrobic to zachwycic sie szklem i na jednym wszystko zrobic, mi zawsze mowiono aby zrobic material ktory musi byc a pozniej mozna sie bawic i eksperymentowac
Trzeźwe spojrzenie na wykorzystanie formy ekspresji w fotografii ślubnej. Gratuluję. Widziałem już różne przegięcia, jak np cały ślub i plener w skośnych kadrach... Zgroza.
Tu sie musze zgodzic: nie moge przetrawic i przekonac się do krzywych kadrów...rozumiem że czasem wzbogacają one przekaz ale ostatnio są nagminnie i bez opamiętania nadużywane! wszystko się chwieje i przewraca! dziwna ta moda...
zastanawia mnie czy kiedys nadejdzie moda na uroczystości zaślubin w plenerze? parku, czy jakis zamkach czy pałacach?
... zastanawia mnie czy kiedys nadejdzie moda na uroczystości zaślubin w plenerze? parku, czy jakis zamkach czy pałacach?
Zastanawia Cię? Przecież już to jest, może nie ogólnie stosowane ale jest.
zastanawia mnie czy kiedys nadejdzie moda na uroczystości zaślubin w plenerze? parku, czy jakis zamkach czy pałacach?
W Kielcach wszystkie śluby cywilne są zamiast w USC teraz w Sali Portretowej w Pałacu Biskupów Krakowskich (obecnie Muzeum Narodowe) - moim zdaniem to doskonały ruch dla wszystkich stron - taka uroczystość bardzo zyskuje na takom otoczeniu :
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090704/POWIAT0104/889478834
W Kielcach wszystkie śluby cywilne są zamiast w USC teraz w Sali Portretowej w Pałacu Biskupów Krakowskich (obecnie Muzeum Narodowe) - moim zdaniem to doskonały ruch dla wszystkich stron - taka uroczystość bardzo zyskuje na takom otoczeniu :
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090704/POWIAT0104/889478834
Jeździłem tam oglądać malarstwo Jacka Malczewskiego. Nie mów że to właśnie tam się odebywa i że pozwalają używać flasha
Jeździłem tam oglądać malarstwo Jacka Malczewskiego. Nie mów że to właśnie tam się odebywa i że pozwalają używać flasha
Malczewski chyba gdzie indziej wisi (znaczy w innej sali) ale pewny nie jestem.. a co do flesza to nie wiem - jest tam nie najgorzej pod względem jasności.. a z tym wpływem flesza na obrazy to jest raczej ściema niż to faktyczne szkodzi, ale to temat na inny wątek ;)
MM-architekci
21-08-2009, 18:34
tak samo jak byla , jest , moda na kiczowate ramki tak jest na krzywe kadry i inne rzeczy , jednym przeszkadza innymi nie ,wedlug mnie dobrze ze tak jest , trzeba eksperymentowac , nie musi to kazdemu odrazu przypasc do gustu
sebcio80
21-08-2009, 18:39
ramek do zdjęć nigdy nie będa na pewno dodawal ale krzywe kadry (nie chodzi o fisha) uwielbiam i może nawet z nimi trochę przesadzam, chociaż zawsze uwazalem i uwazam, ze swiadome krzywe kadrowanie jest jak najbardziej poprawne
krzychoo
21-08-2009, 19:37
... i uwazam, ze swiadome krzywe kadrowanie jest jak najbardziej poprawne
I uważa tak większość z nas. Ale cały reportaż czy plener po skosie to już przesada. Umiar Panowie, umiar.
sebcio80
21-08-2009, 19:44
I uważa tak większość z nas. Ale cały reportaż czy plener po skosie to już przesada. Umiar Panowie, umiar.
oczywiście, chociaż przy fotach na zabawie weselnej mozna bardziej poszaleć ;-)