Zobacz pełną wersję : Sprzęt do ślubów
Panowie, jeśli chodzi o śluby to zestaw 35 i 85 załatwia 90% kadrów. Do zadań specjalnych 15 i gotowe. Broń boże żadne "zumy". :)
24 kolego, 24 :)
tego nie wiesz, bo zdaje sie ze jeszcze nie masz ... do czego podpiac :mrgreen:
mastercheat
17-03-2010, 23:12
No to krakowskim targiem 28 ;) do tego 85 i na zapasie crop z zoomikiem :rolleyes:
trochę z innej beczki,
co sądzicie o takim zestawie 1DMarkIV + 24L oraz 5D + 85L,na plener 70-200 2,8L IS.
Każdy ślub nawet w największych ciemnościach jest do wykonania :razz:.
jeśli 24 to II, a i tak nie mamy pewności że trafimy tam gdzie chcemy :) 35 pewniejsze, mniejsza winieta i oczywiście zniekształcenia, ale pewnie że warto mieć oba...
35 lepsze do nauki stałek.
Ja mam 24I i trafiam. Pewności oczywiście nigdy nie ma jak się foci 5d/5d2. Nie powiedziałbym, że 35L trafia pewniej od 24L.
Tere fere <joke>. Wywalić 5 kafli do nauki? Kupić 50 1.8 i styknie.
28 1.8 jednak trochę wąsko (na FF). 24 drogie.
Marzę o 20 1.8 (fajny kompromis) i dumam, czemu jeszcze nie zrobili —> nie wspominajcie o Sigmie ƒ:¬>.
Evitagen
18-03-2010, 09:13
28 1.8 jednak trochę wąsko (na FF).
Dla bardzo bardzo wielu fotografow 35 na FF jest ok do obskoczenia wiekszej czesci slubu:)
Dla bardzo bardzo wielu fotografow 35 na FF jest ok do obskoczenia wiekszej czesci slubu:)
zwroc uwage, ze Kinski pisze ze 28 za wąsko, ale w zdaniu wczesniej proponuje 50mm :lol:
czacha nie czepiaj się po 50-tce jest już szeroko ;)
MM-architekci
18-03-2010, 10:16
jeśli 24 to II, a i tak nie mamy pewności że trafimy tam gdzie chcemy :) 35 pewniejsze, mniejsza winieta i oczywiście zniekształcenia, ale pewnie że warto mieć oba...
co ? ze niby af w 24 teraz jakis gorszy od tego w 35 ? czizes zaczynacie juz bzdurki wygadywac
trochę z innej beczki,
co sądzicie o takim zestawie 1DMarkIV + 24L oraz 5D + 85L,na plener 70-200 2,8L IS.
Każdy ślub nawet w największych ciemnościach jest do wykonania :razz:.
genialny zestaw!
Tere fere <joke>. Wywalić 5 kafli do nauki? Kupić 50 1.8 i styknie.
Akurat wątek dotyczył dwóch stałek, 24 i 35.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co ? ze niby af w 24 teraz jakis gorszy od tego w 35 ? czizes zaczynacie juz bzdurki wygadywac
Ja trafiłem na gorszy. A przed kupnem przeprowadziłem dziesiątki rozmów z użytkownikami, na końcu również z Towersem u którego kupowałem 35, i tylko piszę o wnioskach z tych rozmów, że 35 pewniejsze.
tego nie wiesz, bo zdaje sie ze jeszcze nie masz ... do czego podpiac :mrgreen:
no nie mam nie mam, ale mam za to niestety dylemat, mk I czy mk II, ogolnie to mk I by wystarczylo, boje sie tylko 1 rzeczy ktora wyczytalam na forum, ze body podobnie jak obiektywy moga miec BF/FF i jesli juz mam wydac tyle kasy to moze na nowe mk II a nie podejmowac ryzyko kupujac uzywke na allegro.
Akurat wątek dotyczył dwóch stałek, 24 i 35.
Ja trafiłem na gorszy. A przed kupnem przeprowadziłem dziesiątki rozmów z użytkownikami, na końcu również z Towersem u którego kupowałem 35, i tylko piszę o wnioskach z tych rozmów, że 35 pewniejsze.
Pewniejsze jak, w czym? bo chce 24 II zeby ostrzylo od pelnej dziury :lol:
popelniasz radykalny blad na ktory nie mozesz sobie pozwolic robiac zdjecia slubne - chcesz kupic uzywany sprzet ktory jest obarczony wiekszym ryzykiem awarii niz nowy.. nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to malo profesjonalne podejscie. chyba ze masz 2gi aparat ktory bedzie robil za backup ... ale mimo wszystko nigdy bym sie nie bawil w uzywki, chyba ze jako backup do nowego i pewnego 5D dokupil bym sobie 1DmkIV lub 1Ds'a dla lepszego AF
A co jest złego w używanym 5D z małym przebiegiem?
zwroc uwage, ze Kinski pisze ze 28 za wąsko, ale w zdaniu wczesniej proponuje 50mm
W ogóle nie chodzi o to. Nie wyrywaj kontekstu Panie Czaszka ;-] —>
Proponuję, ale do nauki stałek. Wystarczy 50 1.8 (low end) lub 28 1./8 (middle end).
Na fotoreportaż ślubny 24 i 85 i każdy to powie.
A co jest złego w używanym 5D z małym przebiegiem?
Totalnie nic - pytanie skad masz pewnosc ze takie wlasnie kupujesz? Podpowiem - z nikad ... ;)
I co ta ekspertyza Ci powie - ile kliknięć ma obecna migawka ... a nie jak bardzo zakatowany jest ten aparat ;)
oskarkowy
18-03-2010, 17:27
Z ekspertyzy na żytniej.
Sam byłem świadkiem przypadku ekspertyzy, gdy na żytniej powiedzieli o przebiegu 14k, tylko zapomnieli wspomnieć, że migawka nie była pierwsza.
Ale tak czy inaczej nie ma co uogólniać, w końcu nowy sprzęt też ma prawo się wysypać. Oczywiście szansa na to w przypadku używki jest większa, jednak łażenie na zlecenia z jedną puszką, nową czy używaną, to proszenie się o kłopoty.
No i na tej podstawie, jak i na podstawie oględzin ogólnych widać czy warto czy nie. Aparat z małym przebiegiem nie będzie wyglądał tak jak aparat z drugą migawką.
Ale tak czy inaczej nie ma co uogólniać, w końcu nowy sprzęt też ma prawo się wysypać. Oczywiście szansa na to w przypadku używki jest większa, jednak łażenie na zlecenia z jedną puszką, nową czy używaną, to proszenie się o kłopoty.
Oczywiscie ze tak, inaczej nie istnialo by cos takiego jak rynek wtorny i wszyscy robili by zdjecia nowkami ;) Mimo wszystko ja do focenia slubow jako glownego aparatu nie kupil bym uzywki, tym bardziej takiej ktora jest juz po gwarancji.
Dokładnie, i tak trzeba mieć 2 body, reguły nie ma. Jest tu wątek o padniętej migawce w Dsie po, zdaje się, kilkunastu tysiącach klapnięć. W 5D mojej szanownej rodzicielki migawka padła też coś koło kilkunastu tysięcy, aparat kupiony nowy. Ja bym się używek ze sprawdzonym przebiegiem nie bał. Z resztą, za niewiele więcej niż cena nowego 5D II można kupić 2x5D I.
Migawka może paść w każdym aparacie, niezależnie od przebiegu. On tylko troszkę zwiększa prawdopodobieństwo.
Migawka może paść w każdym aparacie, niezależnie od przebiegu. On tylko troszkę zwiększa prawdopodobieństwo.
A na podstawie jakich danych stwierdzasz ze tylko troszkę, a nie ciutkę wiecej? :mrgreen: Bo rozumiem ze chcesz powiedziec ze rownie mocno ufasz sprzetowi ktory ma 1.5roku i trzasniete 50tys zdjec jak i nowemu z przebiegiem 5tys, jesli ten pierwszy jest od nieznajomej osoby, a 2gi Twoj od nowosci?
Tym, że na przykład kolega ma Minoltę D5D z przebiegiem prawie 150tys (ona nie miała gwarantowanego przebiegu) i aparat nadal działa świetnie, a innemu C40D zepsuł się z przebiegiem kilkanaście tysięcy. Nie ważne czy sprzęt jest nowy czy nie - na ślubie zapas być musi.
Tym, że na przykład kolega ma Minoltę D5D z przebiegiem prawie 150tys (ona nie miała gwarantowanego przebiegu) i aparat nadal działa świetnie, a innemu C40D zepsuł się z przebiegiem kilkanaście tysięcy. Nie ważne czy sprzęt jest nowy czy nie - na ślubie zapas być musi.
No tak, ale pisanie ze przebieg aparatu zwieksza prawdopodobienstwo "troszke" jest naduzyciem ;) Wszystko zalezy od tego jak bardzo jest uzywany ten aparat i w jakich warunkach pracowal.. reszta to lud szczescia, ktory o niczym nie swiadczy, tak jak D5D z przebiegiem 150tys czy 40D z 15tys w serwisie.
A większe prawdopodobieństwo jest że padnie nowy 5D II czy 2 używane 5D?
oskarkowy
18-03-2010, 18:14
Zawsze starałem się dojść, dlaczego te aparaty się psują. Pewnie niejeden z Was może potwierdzić, że molestowałem go na PW po wieściach o awarii. Wniosków nie mam żadnych :cry:
I na dokładkę: mam półtoraroczne 5II z przebiegiem ponad 40K, kolega ma miesięczny z przebiegiem 300 klatek. Mój przez ten czas nawet nie jęknął, jego wysypał się na pierwszym wieczornym plenerku. Zaczął pluć kodami błędów, wyłączanie i wyciąganie zasilania nic nie dawało. Następnego dnia za to aparat zachowywał się jak nowy. Na szczęście kolega fotografuje bo lubi, więc poza narzekaniami nic się nie stało. Ale wyobraźcie sobie, że taka sztuka trafia się komuś, kto z pracy sprzętem żyje..
A większe prawdopodobieństwo jest że padnie nowy 5D II czy 2 używane 5D?
Posiadanie nowego 5D2 nie zwalnia z noszenia ze soba backupu.
mi drugi aparat raz uratował d*pę :) inaczej musiałbym robić foty komórką hehe albo schować się, aby wstydu nie robić
Backup to podstawa, w każdej dziedzinie:) nie wyobrażam pójścia na ślub z jednym body.
No dobra, szarpne sie na nowe mk II i tak nie mam zamiaru brac mniej niz 3,5k za sesje wiec sie zwroci wczesniej czy pozniej :) No i oczywiscie 24 1.4 II
No dobra, szarpne sie na nowe mk II i tak nie mam zamiaru brac mniej niz 3,5k za sesje wiec sie zwroci wczesniej czy pozniej :) No i oczywiscie 24 1.4 II
Jak na kogoś kto nie wie nawet jaki aparat kupić do dość odważnie.
co do apartu to dobrze wiem jaki kupic, chodzi raczej o to ze mi jako kobiecie jest sie trudno zdecydowac, chce dobrze wybrac. Aby wybor byl bez kompromisow musialbym kupic 1Ds mk III ale nawet i tu bylby do jakiego stopnia kompromis biorac pod uwage brak iso 6400.
sprowadzacie watek do poziomu do ktorego sprowadzany byc nie powinien i prosze o przystopowanie.
sprowadzacie watek do poziomu do ktorego sprowadzany byc nie powinien i prosze o przystopowanie.
Spokospoko, tylko nie wiem czemu piszesz w liczbie mnogiej. Tak przy okazji, kto napisał "powodzenia hihihi"?
Czacha, po co kasujesz posty brosny? Tak zabawnie było.
MM-architekci
18-03-2010, 21:34
3.5k , to musisz juz byc na rynku slubnym troche ?
co do apartu to dobrze wiem jaki kupic, chodzi raczej o to ze mi jako kobiecie jest sie trudno zdecydowac, chce dobrze wybrac. Aby wybor byl bez kompromisow musialbym kupic 1Ds mk III ale nawet i tu bylby do jakiego stopnia kompromis biorac pod uwage brak iso 6400.
Czyli zastanawiasz się nad używanym 5D I, szarpniesz się jednak na 5D II, a Dsa nie bierzesz bo? Za ciężki?
Tak przy okazji, kto napisał "powodzenia hihihi"?
z mlodej piersi mi sie wyrwalo ;)
rozeslalem dzis maile z prosba o oferty na sprzet i juz sie nie moge doczekac nowych zabawek ;)
Do Nowarta pisałeś? Mi sprzedał najtańsze 85L II na dzikim zachodzie.
oskarkowy
18-03-2010, 21:44
Czy tylko mi się wydaje, że masz problem z identyfikacją własnej płci? Piszesz jak facet, uparcie twierdzisz jednak, że jesteś kobietą. Za tą ostatnią tezą przemawia Twój brak zdecydowania, samozaparcie i braki w wiedzy technicznej, jednak przeczy jej rodzaj męski, w którym piszesz wyrażając siebie.
Co do stawek i poziomu optymizmu, to już Ci inni gratulowali, więc nie będę się powtarzał.
3.5k , to musisz juz byc na rynku slubnym troche ?
A czy to ma cos wspolnego? Jesli oferuje cos na wyskim poziomie? Poza tym ja sie szanuje :)
A kiedy i czym zrobiłaś/łeś to coś na wysokim poziomie?
Piotrusiu :) Ty zobaczysz pierwszy, nie martw sie.
Czyli jeszcze nie zrobiłaś, ale już wiesz za ile będziesz robić? W sumie to nadaje się do wątku "fotografia ślubna - jak zacząć" ale czym zamierzasz przekonać pary do siebie?
Rysowała panoramę Warszawy na tarasie widokowym PKiN.
Brosna kup sobie zestaw jakiego jeszcze nikt nie zaproponował w tym temacie:
5DMKII
17-35/2.8
35/1.4
50/1.2
80/1.2
będzie drugim foto z Tobą ;) oczywiście jak się na coś zdecyduje
Rysowała panoramę Warszawy na tarasie widokowym PKiN.
Brosna kup sobie zestaw jakiego jeszcze nikt nie zaproponował w tym temacie:
5DMKII
17-35/2.8
35/1.4
50/1.2
80/1.2
24 1.4, 50 1.4, 85 1.2 kolego
a i jeszcze 14 2.8 :)
24 1.4, 50 1.4, 85 1.2 kolego
a i jeszcze 14 2.8 :)
Po co powielać kolego ogniskowe? :-D
MM-architekci
18-03-2010, 22:49
A czy to ma cos wspolnego? Jesli oferuje cos na wyskim poziomie? Poza tym ja sie szanuje :)
odnosnie poziomu , nic nie widzialem , wiec nie przytakne
ps
czyli ja siebie nie szanuje , ech zycie...
Po co powielać kolego ogniskowe? :-D
nie powielam, masz problemy z odczytem cyfr? i jaki kolego?
Powielasz 50/1.2 z 50/1.4 85/1.2 z 85/1.8 i 17-35 z 24.
Kolego :)
kompromisow musialbym kupic 1Ds mk III
wez 1Ds i bedziesz brala 10k za sesje, tez predzej czy pozniej sie zwroci przeciez
michal_sokolowski
19-03-2010, 07:12
wez 1Ds i bedziesz brala 10k za sesje, tez predzej czy pozniej sie zwroci przeciez
hehehe, dobre.
Proponuję, ale do nauki stałek. Wystarczy 50 1.8 (low end) lub 28 1./8 (middle end).
Na fotoreportaż ślubny 24 i 85 i każdy to powie.
No właśnie nie każdy. Tak często polecacie przeczytać cały ten wątek wstecz, więc i ja teraz odsyłam. Sam dyskutowałem o 24vs35 a i wcześniej było to maglowane, numerów postów już nie pomnę, sorry. Ale wiedz, że nie każdy takie sądy wydawał, iż na ślub 24... Więc nie uogólniałbym :???:
Najlepiej weź 5DMKII i za sesje 7K i odrazu się zwróci po co czekać...
Najlepiej weź 5DMKII i za sesje 7K i odrazu się zwróci po co czekać...
wiesz co, w sumie to pisze do wszystkich, ja sie nie smieje ze ktos bierze 500 zl za sesje, jego sprawa sa ludzi ktorzy biora tez duzo wiecej niz 3,5k jesli tylko znajda ludzi ktorzy im za to zaplaca ich sprawa... jesli tylko maja czy nie maja umiejetnosci ale potrafia sprzedac to co robia. Widze ze odzywa sie ty typowe polaczkowate zapyzienie, nieie wspiminajac juz o elementarnym braku szacunku dla kobiet.
oskarkowy
19-03-2010, 18:59
wiesz co, w sumie to pisze do wszystkich, ja sie nie smieje ze ktos bierze 500 zl za sesje, jego sprawa sa ludzi ktorzy biora tez duzo wiecej niz 3,5k jesli tylko znajda ludzi ktorzy im za to zaplaca ich sprawa... jesli tylko maja czy nie maja umiejetnosci ale potrafia sprzedac to co robia. Widze ze odzywa sie ty typowe polaczkowate zapyzienie, nieie wspiminajac juz o elementarnym braku szacunku dla kobiet.
Kobiety zwykle nie używają rodzaju męskiego pisząc o sobie.
A jeśli chodzi o stawki, to nie sztuka "brać 5k". Sztuką jest robić w tej sytuacji przynajmniej 50 ślubów rocznie, a nie 5, z czego 3 u koleżanek. No i jeszcze ten drobiazg, że jak klient sporo płaci, to zwykle wie za co...
Chcialyscie rownouprawnienia? :twisted:
A tak na powaznie to nie odzywalem sie do tej pory bo twoje wypowiedzi wygladaly mi na jedna wielka prowokacje.
Z twoich wypowiedzi wynika ze raczej nie masz wielkiego doswiadczenia wiec tak jak i innych smieszy mnie podana kwota 3.5k za slub.
I nie chodzi tu o brak szacunku.
Kobiety zwykle nie używają rodzaju męskiego pisząc o sobie.
A jeśli chodzi o stawki, to nie sztuka "brać 5k". Sztuką jest robić w tej sytuacji przynajmniej 50 ślubów rocznie, a nie 5, z czego 3 u koleżanek. No i jeszcze ten drobiazg, że jak klient sporo płaci, to zwykle wie za co...
a gdzie tu masz rodzaj meski?
Chcialyscie rownouprawnienia? :twisted:
A tak na powaznie to nie odzywalem sie do tej pory bo twoje wypowiedzi wygladaly mi na jedna wielka prowokacje.
Z twoich wypowiedzi wynika ze raczej nie masz wielkiego doswiadczenia wiec tak jak i innych smieszy mnie podana kwota 3.5k za slub.
I nie chodzi tu o brak szacunku.
tak? na prawde? bo ja mysle ze jestes w bledzie. I moze Cie smieszyc, ja sobie moge podac ile chce, jesli Ci zal, to masz kolego duzy problem ze soba. Nie powinnam tego pisac, ale coz co mi tam, zwykla polska zwisc nieudacznika pracujacego na zmywaku w UK :)
brosna, juz dawno powinnas zalapac, ze do czasu gdy nie przedstawisz nam zdjec ktore robisz bedziesz traktowana po prostu jak typowy fotoziutek i troll - Ciebie to ni ziebi ni grzeje zapewne, nas rowniez, ale pogodz sie z owym odbiorem Twojej osoby jakiekolwiek plci by nie byla.. lub pokaz w koncu fotki by wszystkim zamknely sie jadaczki
brosna, juz dawno powinnas zalapac, ze do czasu gdy nie przedstawisz nam zdjec ktore robisz bedziesz traktowana po prostu jak typowy fotoziutek i troll - Ciebie to ni ziebi ni grzeje zapewne, nas rowniez, ale pogodz sie z owym odbiorem.. lub pokaz w koncu fotki by wszystkim zamknely sie jadaczki
Czacha, ok. Tylko chce powiedziec i podkreslic jeszcze jedna rzecz na koniec, kazdy moze brac za zdjecia ile chce. Ja napisalam tyle ile napisalam. Nie rozumiem atakow na moja osobe. Zycie zweryfikuje :) i nikt nie musi wyrzywac na mnie swoich flustracji.
oskarkowy
19-03-2010, 20:18
Aby wybor byl bez kompromisow musialbym kupic 1Ds
Chcesz więcej? :mrgreen:
Resztę napisał Czacha. Troll jesteś i tyle. A szacunek to się zdobywa dorobkiem, nie macicą.
Chcesz więcej? :mrgreen:
Resztę napisał Czacha. Troll jesteś i tyle. A szacunek to się zdobywa dorobkiem, nie macicą.
[a sio!]!!!
Ja bym tylko delikatnie zaproponował rozmówcom poluzowanie kucyków. Nie ma co się spinać przy takich błahostkach.
Jeżeli Brosna chce brać 3,5k za ślub to nikt jej przecież nie zabroni. Prędzej czy później rynek zweryfikuje te ceny. Są oczywiście ludzie, którzy są w stanie zapłacić tyle, a nawet więcej. Kumpel z roboty za zdjęcia ze swojego ślubu, (full-opcja, czyli przygotowania, ceremonia, wesele, dwa plenery i możliwe, że coś jeszcze), łącznie z wydrukowaniem, zapłacił blisko 5k. Zdjęcia ładne, wszyscy zadowoleni. Tyle tylko, że fotograf był podobnych z tych najlepszych w mieście, na co pracował zapewne długie lata.
prosze bez wyzwisk i o sprzecie, bynajmniej nie rozrodczym ;)
MM-architekci
19-03-2010, 22:11
Brosna zaprezentuj swoje portfolio i ludzie zaczna sie traktowac powaznie , to normalne na tego typu forum , chyba 13 lat nie masz zeby nie zdawac sobie z tego sprawy
oskarkowy
19-03-2010, 22:30
Czacha, jak się teraz edytuje posty? Guzik "edit" zniknął a zmiany jakoś następują. To chyba niezbyt uczciwe, żeby zmieniać czyjeś posty, nie zostawiając po tym śladu. Nasze posty świadczą o nas samych, takie zachowanie uważam za nie fair.
Ustrzegam brosne przed banem.. a i my bedziemy mieli zabawniej i moze w koncu doczekamy sie zdjec ;) Wybaczcie :)
oskarkowy
19-03-2010, 22:40
Widzisz, ja tylko proszę o konsekwentną sprawiedliwość. Kiedyś obskoczylem od Viteza za to, że napisałem "****"*. Nie było dalszej dyskusji i dostosowałem się z pokorą. A teraz ktoś wyzywa mnie od chamów, a Ty w ramach reakcji "Spadaj chamie !!!" edytujesz po cichu na "a sio". Wybacz więc, że spytam wprost: czy poziom wymiaru sprawiedliwości zależy teraz od wyposażenia w macicę?
* tak, dostrzegam swoją recydywę i posłusznie poddam się karze. W końcu i tak nie ja na tym forum zadaję pytania, więc wiele nie stracę.
"Dziecko trzeba nauczyc plywac, a Pan mu chce rzucac caly czas kola ratunkowe?"
A taki mi sie cytat przypomnial z Dnia Swira ;)
Roznica pomiedzy mna a Vitezem polega na tym, ze ja nie banuje za zadki ;) Kazdy orze jak moze i uwaza to za stosowne byle zgodnie z regulaminem.
Jarku, jesli czujesz sie urazony tym ze nazwala Cie tak a nie inaczej daj znac - zostana za to wlepione punkty i 500zł ;)
oskarkowy
19-03-2010, 23:05
Roznica pomiedzy mna a Vitezem polega na tym, ze ja nie banuje za zadki ;) Kazdy orze jak moze i uwaza to za stosowne byle zgodnie z regulaminem.
Sęk w tym, że ten regulamin ma w takim razie bardzo ruchome reguły. Nigdy nie miałem Vitezowi za złe; ukarał, uzasadnił punktem regulaminu i po krzyku. Mało przyjemnie zrobiło mi się dopiero, gdy wyedytowaleś tamten post.
Jarku, jesli czujesz sie urazony tym ze nazwala Cie tak a nie inaczej daj znac - zostana za to wlepione punkty i 500zł ;)
Ja nie mam za co czuć się urażony. Wiem co potrafię, nie muszę wypisywać na forach za ile zamierzam pracować, wiem też jaki kupić sprzęt, żeby osiągnąć potrzebny mi efekt. Gdyby coś podobnego napisał mi ktoś o kim wiadomo, że wie od której strony trzymać aparat, to pewnie bym się przejął. Gdyby napisał to ktoś, którego pracę szanuję, pewnie zacząłbym kombinować, co zrobiłem źle. Ale tutaj standardowo psy szczekają, karawana jedzie dalej. Dopiero, gdy nadzorca zamiast nadzorować tuszuje po cichu sprawę to daję znać, że coś jest jednak nie tak. EOT.
W regulaminie nie ma listy slow za ktore sa kary.. ja za stosowne uznalem wyedtyowanie jej wypowiedzi oraz napisane prosby o nie obrazanie innych uzytkownikow.
Jesli masz zastrzezenia zlgos to prosze do Hazana.
EOT
tak? na prawde? bo ja mysle ze jestes w bledzie. I moze Cie smieszyc, ja sobie moge podac ile chce, jesli Ci zal, to masz kolego duzy problem ze soba. Nie powinnam tego pisac, ale coz co mi tam, zwykla polska zwisc nieudacznika pracujacego na zmywaku w UK :)
Wymagasz szacunku a sama co chwilę częstujesz nas prostackim zachowaniem. To nie stawka przez Ciebie podana wywołała tu rozbawienie, bo taka stawka nie jest niczym szczególnym, to Warszawska średnia, śmieszne jest to że masz już wymyślone stawki a sprzętu ani zdjęć nim zrobionym nie bardzo. Nie wiesz nawet jaki ten sprzęt kupić. Wypisujesz różne bzdury, wyśmiewasz się z warsztatów ślubnych po czym okazuje się że chciałaś się na nie zapisać, doradzasz w sprawie sprzętu sama nie wiedząc co kupić, wypisujesz dyrdymały na temat czyjejś pracy kiedy za Tobą nie stoi żadne portfolio. To wszystko sprawia że Twoja obecność tutaj jest traktowana tak a nie inaczej, mnie to w sumie bawi, jesteś takim miejscowym folklorem, ale nie oczekuj że będziesz traktowana poważnie skoro sama poważnie się nie zachowujesz. Konkludując, działajcie dalej obywatelko brosna, ku uciesze gawiedzi.
streaker
20-03-2010, 11:38
To nie stawka przez Ciebie podana wywołała tu rozbawienie, bo taka stawka nie jest niczym szczególnym, to Warszawska średnia
Chyba czas zmienić miejsce zamieszkania ;)
I warszawska piszemy z małej litery, ale to już się czepiam :P
przenieście te brudy do pralni
Brosna zaprezentuj swoje portfolio i ludzie zaczna sie traktowac powaznie , to normalne na tego typu forum , chyba 13 lat nie masz zeby nie zdawac sobie z tego sprawy
Spokojnie, pokaze. Na razie jestem jak kierowca rajdowy bez odpowiedniego bolidu.
Spokojnie, pokaze. Na razie jestem jak kierowca rajdowy bez odpowiedniego bolidu.
bolid bedzie musiał być spory, że by sie takie WILKIE ego zmieściło
bolid bedzie musiał być spory, że by sie takie WEILKIE ego zmieściło
qrcze jaja zbez możliwości edycji postów:evil:
streaker
20-03-2010, 19:28
brosna - z każdym postem coraz bardziej się kompromitujesz, więc daj sobie spokój i idź lepiej jakieś zdjęcia porobić...
Nienienie, niech pisze, musi być jakieś życie na osiedlu.
Lulu1988
20-03-2010, 19:58
Chyba czas zmienić miejsce zamieszkania ;)
I warszawska piszemy z małej litery, ale to już się czepiam :P
Jakby co to 'warszawska' piszemy małą literą, a nie z małej litery. Ale to już się czepiam ;)
Brosna dla mnie siegnelas dna. Piszesz o szacunku a sama probunesz ponizac forumowiczow bo prawde ci mowia. Jesli ciebie bylo by stac tylko na zmywak to nie mysl ze innych tez. Prawda jest taka ze jestes tak zakomplksiona ze wstydzisz sie pokazac swoich zdjec. Z takim nastawieniem daleko nie zajdziesz. Jak przeczytalem twojego posta to sie we mnie zagotowalo ale nie zejde do twojego poziomu.
Czacha nie wiem dlaczego kolerzanka nie jest jeszcze na wakacjach? Czemu ma sluzyc dalsze ciagniecie tej dyskusji? Ze niby co zabawnie jest?
streaker
20-03-2010, 20:12
Jakby co to 'warszawska' piszemy małą literą, a nie z małej litery. Ale to już się czepiam ;)
Ooooo.... ale mnie zagiąłeś :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
I tu też się mieszasz. Jeśłi mówimy o bolidzie to mamy na myśli kierowcę wyścigowego, na przykład formuły 1.
Ok, to jeśli tak to przychodzi jedno skojarzenie - można Ciebie porównać do Nelsona Piqueta Jr. bo też jest bez bolidu :mrgreen:
Brosna wierzysz, że jak kupisz dobry aparat to on będzie robił za ciebie świetne zdjęcia? Zazdroszę optymizmu i wiary sprzęt.
plaucjusz
20-03-2010, 21:04
Ale tutaj ma!
Panowie po co karmicie następnego trolla!!
Lubimy jak trole jedzą nam z ręki.
plaucjusz
20-03-2010, 21:39
Lubimy jak trole jedzą nam z ręki.
To wyjaśnia wszystko :)
A tak na marginesie z Niej taka kobieta jak: z koziej .... trąba...
Sądzę, że to jakiś klon nikonowskiego Uboota. Kto bywa, ten wie o co chodzi. Jakiś profi sobie jaja robi...
My tu gadu gadu a do mnie przyjechała kolejna zabawka. 35L na pełnej dziurze:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/4479/vc7c4667.jpg)
oskarkowy
20-03-2010, 22:13
A tak na marginesie z Niej taka kobieta jak: z koziej .... trąba...
Byłem pierwszy :mrgreen: posty 5544 i 5561.
Do tego można jeszcze dorzucić niedbałości stylistyczne, problemy z podstawową ortografią i brak logicznego postrzegania przyczynowo skutkowego. Czyli nie ma pewnie 20 lat.
Co do płci to oczywiście nie mam pewności, ale nadal obstawiam odciski na dłoniach od zbyt częstego oglądania zdjęć 5DII na stronach Canona.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/4479/vc7c4667.jpg)
Pank, może i ostre, ale pionów nie trzyma. Masz pretekst do wymiany :mrgreen:
Miłej zabawy, od 5 lat to moje podstawowe narzędzie i nigdy się nie nudzi.
A ja dzis przepstrykalem 50/1.2 oraz 85/1.2 .. faktysznie zółwiki pod kątem AF, ale za to ten bokeh ................. :mrgreen:
Lkowicze szczesciaze. Mam nadzieje ze w listopadzie na urodzinki tez zaspiewam "mam i ja!''
Co, 50 też wolna?
jest szybsza niz 85tka, ale mimo wszystko ustawianie ostrosci nie nastepuja blyskawicznie - takie mam odczucia. moglem kurcze podpiac 50/1.4 zeby porownac bezposrednio, ale nie przyszlo mi to do glowy niestety wiec zdaje sie jedynie na swoja pamiec
aha - warunki byly skrajne, na ISO3200 i przyslonie 1.2 czasy byly okolo 1/90-1/200s
Lkowicze szczesciaze. Mam nadzieje ze w listopadzie na urodzinki tez zaspiewam "mam i ja!''
niestety, to nie moja ;)
A ja dzis przepstrykalem 50/1.2 oraz 85/1.2 .. faktysznie zółwiki pod kątem AF
Na jakiej puszce pstrykałeś?
Na jakiej puszce pstrykałeś?
5D2, ale jak juz wczesniej wspomnialem, warunki oswietleniowe byly ekstremalne.. w sumie mniej wiecej takie jak na sali weselnej gdzie glownym oswietleniem sa niewielkie zyrandole i ogolnie panuje polmrok
Ciekawe, czy na 40d albo 50d byłoby znacząco szybciej?
MM-architekci
21-03-2010, 14:27
nie byly by , bo niby czemu...
nie byly by , bo niby czemu...
Kombinujesz intuicyjnie, czy miałeś możliwość to sprawdzić w praktyce?
Panowie - jeżeli dla kogoś tak jak dla mnie 50 to podstawowa ogniskowa (starej daty ze mnie grzyb;) to do wycierania na ślubach nie ma alternatywy pod względem wykonania jak 50L. (zresztą to samo tyczy się innych ogniskowych)
Z nową piątką sprawuje się ok - robię nim 60-70% reportażu. Oczywiście przy pracy na f1,2-1,8 jest z 20-30 % odpadów, na starej piątce było znacznie gorzej - mowa o trudniejszych warunkach na sali. Pracuję zawsze na ONE SHOT więc opóźnienie piątki nie jest bez znaczenia.
85L miałem od kolegi na kilka godzin - jest nieco wolniejszy od 50L, większe problemy z trafieniem, ale do spokojnych białych misiów daje radę. Mogę porównać ze 135 - ten jest na pewno szybszy od w.w.
Robiłem też 50L na 1Dmk3 test na ulicy, z serwo - 15/15 strzałów bardzo ostrych - "model" szedł dość szybko w moim kierunku, piątka nie dała rady wcale w tej sytuacji.
MM-architekci
21-03-2010, 15:16
a co tu kombinowac ? oba szkla sie ciezkie i maja wolne silniczki, zmiana body nic nie da , af przez to nie jest szybszy bo fizycznie nie da sie
to i owo mialem okazje uzywac
michal_sokolowski
21-03-2010, 15:19
Panowie - jeżeli dla kogoś tak jak dla mnie 50 to podstawowa ogniskowa (starej daty ze mnie grzyb;) to do wycierania na ślubach nie ma alternatywy pod względem wykonania jak 50L. (zresztą to samo tyczy się innych ogniskowych)
Z nową piątką sprawuje się ok - robię nim 60-70% reportażu. Oczywiście przy pracy na f1,2-1,8 jest z 20-30 % odpadów, na starej piątce było znacznie gorzej - mowa o trudniejszych warunkach na sali. Pracuję zawsze na ONE SHOT więc opóźnienie piątki nie jest bez znaczenia.
85L miałem od kolegi na kilka godzin - jest nieco wolniejszy od 50L, większe problemy z trafieniem, ale do spokojnych białych misiów daje radę. Mogę porównać ze 135 - ten jest na pewno szybszy od w.w.
Robiłem też 50L na 1Dmk3 test na ulicy, z serwo - 15/15 strzałów bardzo ostrych - "model" szedł dość szybko w moim kierunku, piątka nie dała rady wcale w tej sytuacji.
a co byś napisał o 50 1.4 w porównaniu do 50 L ?
krzychoo
21-03-2010, 15:20
No i ja miałem okazję :) wczoraj porównać 50L do 85L na starej piątce - jestem mile zaskoczony pracą i obrazkiem 50tki - af trochę szybszy i pewniejszy, bokeh niewiele ustępuje większej L.
Sprawdziłem 85L na 50d w trybie servo - trafił wszystkie, na 5d o takim wyniku można pomarzyć.
hmm a ja miałem okazje protestować 50 mm 1.4 sigmy i tez jestem pozytywnie zaskoczony jej praca, focilem w trudnych warunkach oświetleniowych i jestem zadowolony zarówno z AF jak i obrazka jaki daje to szkiełko
oskarkowy
21-03-2010, 15:41
Poprzepinałem z ciekawości szkła z 5II i 1DIV. Wyczuwalne różnice widzę na dłuższych stałkach i co ciekawe 70-200/2.8 IS (kręciłem pierścieniem przez cały zakres i pozwalałem ustawić). Mimo wszystko to nie jest jakiś problem w stylu "być czy mieć". Pomijam shutter lag, tutaj różnica jest kolosalna.
Sprawdziłem 85L na 50d w trybie servo - trafił wszystkie, na 5d o takim wyniku można pomarzyć.
A jak było z szybkością ostrzenia?
Byłem pierwszy :mrgreen: posty 5544 i 5561.
Do tego można jeszcze dorzucić niedbałości stylistyczne, problemy z podstawową ortografią i brak logicznego postrzegania przyczynowo skutkowego. Czyli nie ma pewnie 20 lat.
Co do płci to oczywiście nie mam pewności, ale nadal obstawiam odciski na dłoniach od zbyt częstego oglądania zdjęć 5DII na stronach Canona.
Pank, może i ostre, ale pionów nie trzyma. Masz pretekst do wymiany :mrgreen:
Miłej zabawy, od 5 lat to moje podstawowe narzędzie i nigdy się nie nudzi.
No coz, a ja myslalam, sadzac po nazwisku, ze to Ty jak to juz wspomniales to ze masz, sadzac po nazwisku, odciski od, swojej GRABY :lol: kolego grabek hihi
No coz, a ja myslalam, sadzac po nazwisku, ze to Ty jak to juz wspomniales to ze masz, sadzac po nazwisku, odciski od, swojej GRABY :lol: kolego grabek hihi
P.s ponoc najlepsza baba to wlasna graba, jak to mawia moj kolega. :)
Chyba pora aby brosna opuściła forum.
Chyba pora aby brosna opuściła forum.
Husky a ja mysle ze pora abys zamknal swoja niewyparzana jadaczeke. Co ty na to?
Husky a ja mysle ze pora abys zamknal swoja niewyparzana jadaczeke. Co ty na to?
Nie pasuje Ci, nie czytaj moich postow.
A i nie obrazaj psow, husky to fajne psiochy :)
Brosna, to się nazywa obłęd. Cytujesz i komentujesz samą/ego siebie. Na to poradzic moze tylko odpowiedni lekarz.
I to by było na tyle brosny na naszym forum.
I to by było na tyle brosny na naszym forum.
że tak powiem... NARESZCIE
oskarkowy
21-03-2010, 19:50
Doszła nam schizofrenia? Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś pyskował do własnych postów.
a co byś napisał o 50 1.4 w porównaniu do 50 L ?
...nic - nie miałem nigdy w rękach 50 1,4:), ale to co forumowicze wypisują o słabej konstrukcji mechanicznej skutecznie mnie zniechęciło. Dla sprawiedliwości dodam, że 50L też ma od tej (mechanicznej) strony piętę achillesową - nikomu nie radzę wyciągać jej z kabury/torby za osłonę, lub stawiać opartą o osłonę - pierwszy pierścień (ten z filtrem i mocowaniem bagnetowym osłony) jest wykonany z PLASTIKU!!! - i przykręcony do tubusa 2 lub 3 śrubami fi~1mm - bardzo łatwo to wyrwać/uszkodzić
Ewentualnym zamiennikiem do elki to CHYBA Sigma, która też wygląda solidnie...
Brosnie chyba brakuje paru klepek, dobrze że ten koszmar się już skończył
W końcu nie wytrzymała i puściła... wodzę fantazji. Żałosne.
A tam koszmar, bardziej sitkom, ale prawda że raczej niskich lotów.
Alleluja. Powracamy do normalnej dyskusji.
michal_sokolowski
22-03-2010, 07:24
dobra, napiszcie czy warto brać 50 1.4
to zalezy do czego porownasz :) moim zdaniem warto, ja lubie taka ogniskowa
Wyspa Bahama
22-03-2010, 09:14
dobra, napiszcie czy warto brać 50 1.4
zalezy od tego co juz masz i czy zasilenie tym obiektywem wniesie cos nowego ?
jest to b dobrze skorygowany obiektyw ale dopiero od 2,8.
ten obiektyw kupuje sie po to by wlasnie miec brzytwe juz na tej przyslonie.
na 1,4 mydli sporo i pociechy wielkiej nie ma - uzywa sie jesli sie rzeczywiscie musi.
mechanicznie az taki slaby nie jest - przyzwoicie wykonany , choc jest niedosyt.
silnik micro - usm . nigdy nie zrozumiem dlaczego w podstawowej stalce c zastosowal wlasnie takie tansze rozwizanie , no i wysuwa morde , nie przeszkadza to bardzo ale np stosujac nakrecane oslony przeciwslonecze to juz troche tak .
w sumie nie ma powodow zeby odradzac , ale to 1,4 jest marne i wystepuje bardzo duza fluktuacja rozdzielczosi na brzegach przy tej przyslonie - kazdy brzeg rysuje inaczej .
Na przyslonie 5,6 osiaga max. - ale wspolczene zoomy projektowane pod cyfre na tej przyslonie potrafia rysowac lepiej.
niwiewleki , lekki.
to zalezy do czego porownasz :) moim zdaniem warto, ja lubie taka ogniskowa
Ile osob zapytasz tyle odpowiedzi roznych dostaniesz - ja mowie: nie warto :)
Tylko dlatego ze ja nie mam pojecia jak dzialac z taka ogniskowa. Nawet pomimo
ff jest czasem za szeroko, a czasem za wasko. Nie chce byc "w sam raz" :)
Jednak co do optyki - tak, warto, w tej cenie to swietne szklo i przy 1.4 na ff daje dobre efekty. Jezeli ktos lubi te ogniskowa - polecam zdecydowanie.
Moze sam jeszcze sie kiedys do niej przekonam ;)
jest to b dobrze skorygowany obiektyw ale dopiero od 2,8.
ten obiektyw kupuje sie po to by wlasnie miec brzytwe juz na tej przyslonie.
Fakt, że od 2,8 jest super ostry, ale mniejsze przysłony też są używalne.
mechanicznie az taki slaby nie jest - przyzwoicie wykonany , choc jest niedosyt.
Moim zdaniem mechanicznie jest bardzo słaby. Silnik AF z biegiem czasu chodzi coraz wolniej i gorzej. Wygląda to tak, jakby łapał każdy syf z otoczenia i powoli się tym syfem blokował.
no i wysuwa morde , nie przeszkadza to bardzo ale np stosujac nakrecane oslony przeciwslonecze to juz troche tak .
Osłonę zakładasz na obudowę a nie na wysuwany tubus. Wysuwana mordka nie ma wpływu na używanie osłony.
jak dla mnie ostrość jest OK juz od 1.6-1.8 z tym 2.8 to już przesada, ale może zależy od egzemplarza i body
co do osłony jak napisał pjakusz
Wyspa Bahama zarejestrowałeś się w marcu i masz 150 postów to w maju będziesz miał więcej od modów ?
Wyspa Bahama
22-03-2010, 10:47
Ile osob zapytasz tyle odpowiedzi roznych dostaniesz - ja mowie: nie warto :)
Tylko dlatego ze ja nie mam pojecia jak dzialac z taka ogniskowa. Nawet pomimo
ff jest czasem za szeroko, a czasem za wasko. Nie chce byc "w sam raz" :)
Jednak co do optyki - tak, warto, w tej cenie to swietne szklo i przy 1.4 na ff daje dobre efekty. Jezeli ktos lubi te ogniskowa - polecam zdecydowanie.
Moze sam jeszcze sie kiedys do niej przekonam ;)
na pytanie czy warto , czy nie nie mozna dac uniwersalnej i jedynie slusznej odpowiedzi. Ostatecznie to nie tylko kwestia preferncji fotograficznych ale i statusu materialnego - a tego przeciez nie znamy
poczynilem 3 proby tym obiektywem na FF
na 1,4 2,8 5,6
wyraznie slabiej na 1,4 . obiektyw mydli - rysuje soft . spora aberacja ( widac na klamce)
na 2,8 na ff w centrum osiaga praktycznie maximum , jest tutaj fantastyczny , na 5, 6 poprawia sie nadal rozdzielczosc na brzegach.
i zalaczylem 2 wykresy rozdzielczosci w centrum pola w warunkach porownawczych c50d ( zolty ) c5d2 ( niebieski )
nie ma watpliwosci na 1,4 jest wyrazniej slabiej i to widac na zdjeciach.
widac juz na takiej malej wgladowce.
( zeby zobaczyc w 100% trzeby zrobic download)
Na 1,4 uzywalne z ograniczeniami/ kompromisem , ale i tak lepiej niz 1,2 w c 50/1,2 L.
Na pewno kupujac ten obiektyw niczego sie nie przeplaca.
na 5,6 24-70L na ff resuje lepiej , ale to nie ma znaczenia gdyz i tak jest b,dobrze.
http://picasaweb.google.at/fotografie25/DivTesty#5451372998217838386
i w prawo 4 nastepne.
osobiscie tego obiektywu uzywam zadko maja zoomy w tym zakresie .
Ale czasem mozna sie pobawic - twarz we wnetrzach.
50/1.4 mam, używam i nie narzekam. Szkło ze światłem 1.4 w takiej cenie jest bardzo fajną alternatywą dla Lki która, jak powszechnie wiadomo, do mistrzów obrazka nie należy. Po 2 latach używania nie zauważyłem żeby AF był wolniejszy.
Wyspa Bahama
22-03-2010, 11:14
50/1.4 mam, używam i nie narzekam. Szkło ze światłem 1.4 w takiej cenie jest bardzo fajną alternatywą dla Lki która, jak powszechnie wiadomo, do mistrzów obrazka nie należy. Po 2 latach używania nie zauważyłem żeby AF był wolniejszy.
to juz jest kwestia osobistych oczekiwan i wymagan , a kazdy moze miec inne.
ale wiedzac ze wystarczy przymknac do 2,8 i otrzymamy wspanialy rysunek , o ile to rzeczywiscie nie jest bezwzglednie konieczne warto zrezygnowac z 1,4.
ja uzywam 1,4 b.b rzadko , ale bez zmruzenia oka 2,8 . 2,0 lezy gdziec po srodku.
Na 1,4 wyraznie jest gorzej na brzegach.
ja w tych przykladach wycialem jednak srodek zdjecia zeby przeszlo w calosci bez redukcji przez picase.
Nie wiem, może moje oczekiwania względem jakości obrazka nie są strasznie wysokie ale używając tego szkła na przesłonach 1.6-2.2 nie mam większych zastrzeżeń. Fakt że akurat ta ogniskowa nie jest moją ulubioną i nie używam często.
to juz jest kwestia osobistych oczekiwan i wymagan , a kazdy moze miec inne.
to nie kwestia wymagan i oczekiwan, tylko tego, ze masz kiepski egzemplarz
:) :) :) sorki :) :) ma bardzo dobry tylko wersję 1.8
oskarkowy
22-03-2010, 12:16
to nie kwestia wymagan i oczekiwan, tylko tego, ze masz kiepski egzemplarz
Dokładnie. Ja swój wybierałem dość dokładnie, zastanawiałem się też nad 50L. Przy porównaniach znalazłem egzemplarz, który ostrością był przy f/1.4 identyczny z 50L a miał mniejsze aberracje. Kiedyś to już tutaj opisywałem, może któraś wyszukiwarka to jeszcze wyrzuci.
Mam 50/1,4 i na 50D ostrość jest dla mnie akceptowalna od 1,8 czy 2,0. Nie miałem do czynienia z 50L ale Sigma 50/1,4 daje znacznie ładniejszy bokeh od Canona 1,4. Niestety poszukiwania dobrze ostrzącej Sigmy nie powiodły się i zakupiłem Canona. Szkło które z tę kasę warto mieć choć ma oczywiście swoje wady w postaci obwarzankowego bokeh i pseudo USM-a. Mnie generalnie nie leży ogniskowa na cropie ale mam nadzieję że po przesiadce na ff będzie lepiej.
Mi też 50mm na cropie "nie leży", za to na FF praktycznie go nie odpinam. Mój C 50/1,4 jest wystarczająco ostry na 1,4, na 1,8 to już zupełna żyleta - nie wiem, może ślepy lub mało wymagający jestem - albo trafiłem bdb sztukę. Na AF nie narzekam, w kategorii "koncert życzeń" chciałbym, żeby mu się mordka nie wysuwała - cóż, jest jaki jest. Ale i tak myślę o Sigmie 50/1,4 - popstrykałem trochę pożyczoną - i faktycznie, obrazek daje duużo ładniejszy (bokeh), a i ostrość jest jeszcze lepsza. Choć różnca w cenie, gabarytach i wadze spora...
Nie wiem skad te narzekanie na temat 50mm f/1.4 - jak dla mnie na 50D idzie uzywac w pelni otwartej, no chyba ze nam mala GO przeszkadza wtedy warto przymknac i i widac poprawe ostrosci ale 1.4 jest do zaakceptowania jak dla mnie (mam 1wszy lepszy egzemplarz kupiony na allegro).
Do oceny ostrosci dodam zdjecia pluszaka na f/1.4 (http://img705.imageshack.us/img705/6458/img4536m.jpg) i f/2.8 (http://img511.imageshack.us/img511/9633/img4535f.jpg). Zdjecia prosto z puszki - ostrzone na miejsce pomiedzy bialym a brazowym materialem (na srodku zdjecia).
Jak juz bedziecie mieli 1:1 powiekszenie to zwrocice uwage jak miminalna jest wtedy GO pozniej pomniejszcie tak by sie fotka zmiescila na calym ekranie i wnioski wysuncie sami -jak dla mnie jest bdb:)
dreamstorm
22-03-2010, 16:33
Rozrzut każdego modelu jakiś jest. Jak się trafi na dobrą sztukę to nie ma co narzekać. Na używam tego szkiełka od f1.6 i jest naprawdę ostro. Na 1.4 ostrość nawet akceptowalna, ale nie samą ostrością człowiek żyje.
Wyspa Bahama
22-03-2010, 16:57
Nie wiem skad te narzekanie na temat 50mm f/1.4 - jak dla mnie na 50D idzie uzywac w pelni otwartej, no chyba ze nam mala GO przeszkadza wtedy warto przymknac i i widac poprawe ostrosci ale 1.4 jest do zaakceptowania jak dla mnie (mam 1wszy lepszy egzemplarz kupiony na allegro).
Do oceny ostrosci dodam zdjecia pluszaka na f/1.4 (http://img705.imageshack.us/img705/6458/img4536m.jpg) i f/2.8 (http://img511.imageshack.us/img511/9633/img4535f.jpg). Zdjecia prosto z puszki - ostrzone na miejsce pomiedzy bialym a brazowym materialem (na srodku zdjecia).
Jak juz bedziecie mieli 1:1 powiekszenie to zwrocice uwage jak miminalna jest wtedy GO pozniej pomniejszcie tak by sie fotka zmiescila na calym ekranie i wnioski wysuncie sami -jak dla mnie jest bdb:)
narzekania to jedno , a jakosc rysunku obiektywu to cos innego.
mozna narzekac na obiektyw o rozdzilczosci 200 albo i cieszyc sie obiektywem o rozdzielczosci 50.
Ze sie tak wyraze, nie ustosunkowuje sie do nastroju uzytkownikow tego obiektywu , a jedynie do jakosci obrazu.
przeciez to zdjecie na 1,4 jest mydlaste - i to wyraznie.
nie ma na czym ostrym zawiesic oka .
mydli jak kazdy egzemplarz.
na 2,8 jest wyrazna poprawa , mozna rozpoznac po odbiciu okna w oku misia.
Dokładnie. Ja swój wybierałem dość dokładnie, zastanawiałem się też nad 50L. Przy porównaniach znalazłem egzemplarz, który ostrością był przy f/1.4 identyczny z 50L a miał mniejsze aberracje.
Gdzie wy kupujecie swoje szkła, że macie zawsze taki wybór? Wygląda na to że przebieracie jak w ulęgałkach :shock: :-D
oskarkowy
22-03-2010, 17:41
Gdzie wy kupujecie swoje szkła, że macie zawsze taki wybór? Wygląda na to że przebieracie jak w ulęgałkach :shock: :-D
Mam głównie dwa wyjścia:
- w wawce jeżdżę z laptopem pomiędzy interfoto i fotoit, przegrzebuję pudła i wybieram,
- kupuję u Towersa, on wybiera egzemplarz i wysyła mi rawy do akceptacji albo i nie.
W zasadzie drugą opcję testowałem tylko raz, ale jestem bardzo zadowolony.
michal_sokolowski
22-03-2010, 18:13
powiedzcie mi proszę jak oceniacie pracę AF w 50d - BOCZNE punkty w słabym świetle, bo nie wiem czy reklamować..... są znacznie słabsze od środkowego, i są gorsze niż boczne w 5d II...
?????????????????????????????????????????????????? ???????????????????
testowałem trochę wczoraj, przy słabym świetle, jedna lub dwie żarówki w pokoju, dosyć ciemno, ale AF wariował często na bocznych - nie mógł się odnaleźć w ogóle.....
kurcze, spodziewałem się całkiem niezłych bocznych a tu kupa.... zawód.
jezli poszukujesz konkretnego szkła napisz mi na hekssa@interia.eu co dokładnie potrzebujesz w maju bede sprowadzał dla siebie 3 szkła z USA wiec coś mogę przywieść
Rozrzut każdego modelu jakiś jest. Jak się trafi na dobrą sztukę to nie ma co narzekać. Na używam tego szkiełka od f1.6 i jest naprawdę ostro. Na 1.4 ostrość nawet akceptowalna, ale nie samą ostrością człowiek żyje.albo rozrzut oczekiwań użytkowników :)
A ja dzis przepstrykalem 50/1.2 oraz 85/1.2 .. faktysznie zółwiki pod kątem AF, ale za to ten bokeh ................. :mrgreen:
Czacha, przecież ty antysprzętowy jesteś..;)
jakby ktoś zamieniał 17-40 na coś jaśniejszego to chętnie zakupię, oczywiście po rozsądnej cenie.
michal_sokolowski
22-03-2010, 22:47
powiedzcie mi proszę jak oceniacie pracę AF w 50d - BOCZNE punkty w słabym świetle, bo nie wiem czy reklamować..... są znacznie słabsze od środkowego, i są gorsze niż boczne w 5d II...
testowałem trochę wczoraj, przy słabym świetle, jedna lub dwie żarówki w pokoju, dosyć ciemno, ale AF wariował często na bocznych - nie mógł się odnaleźć w ogóle.....
bardzo proszę kompetentne osoby o ustosunkowanie się ;-)
Czacha, przecież ty antysprzętowy jesteś..;)
potrafie docenic dobry obiektyw czy aparat, za to nie lubie idealizowania jednego slusznego rozwiazania - drog do osiagniecia dobrego zdjecia jest wiele, a bokeh na przyslonie 1.2 nie jest idealnym lekarstwem na kazda sytuacje.. co nie znaczy ze nie jest piekny :)
albo rozrzut oczekiwań użytkowników :)
Jeśli chodzi o 50/1.4 to rozrzut jakościowy jest faktem. Warto poprzebierać bo faktycznie można znaleźć ostrą sztukę od pełnej dziury.
przejrzałem prawie cały wątek i zauważyłem, że nikt nie wspomina o Sigmie 20 1.8. Jest to ogniskowa, która bardzo mi leży, a nie stać mnie na 24L.
Co sądzicie o tym obiektywie? Bawiłem się nim wczoraj w sklepie, gdzie nie było zbyt jasno, z AF nie miałem problemu, na kilkanaście strzelonych fot nie miałem nie trafionej ( przynajmniej nie w znaczący sposób )
W zeszłym roku ja się chajtałem i fotograf który mi robił foty miał D700 + właśnie tą sigmę i jestem bardzo zadowolony z efektów, dlatego rozważam zakup.
Hm, to dziwne ze nie znalazles nic co dotyczy Sigmy 20/1.8. Nie wiem czy powinienes rozpatrywac ten obiektyw jako zastepstwo dla 24mm, bo rownie dobrze 28mm moze byc rozpatrywana tak samo, w koncu roznica to tylko pol kroku ;)
Moim zdaniem obiektyw wart zainteresowania.
oskarkowy
23-03-2010, 11:23
a bokeh na przyslonie 1.2 nie jest idealnym lekarstwem na kazda sytuacje.. co nie znaczy ze nie jest piekny :)
Dla fotografa. Bo dla zwykłego ludzia wierz mi jest lekarstwem. Na poparcie tych słów: oglądałem gotową sesję ślubną kogoś stąd, kilka z 60 zdjęć dalekie były od ostrości (15x21). Ale świetlisty bokeh 85L walił po oczach, więc ludziom i tak się podobało.
Jeśli chodzi o 50/1.4 to rozrzut jakościowy jest faktem. Warto poprzebierać bo faktycznie można znaleźć ostrą sztukę od pełnej dziury.
Dokładnie tak. A jak już znajdziecie ostre, to zerknijcie jeszcze na AC na brzegach kadru i pracę z flarami pod światło. Miłego wybierania, mi się udało :-D
Hm, to dziwne ze nie znalazles nic co dotyczy Sigmy 20/1.8. Nie wiem czy powinienes rozpatrywac ten obiektyw jako zastepstwo dla 24mm, bo rownie dobrze 28mm moze byc rozpatrywana tak samo, w koncu roznica to tylko pol kroku ;)
Moim zdaniem obiektyw wart zainteresowania.
od 28 mam na razie tamrona, jak się sprawa rozwinie to w przyszłości czeka mnie zakup 35L, odłożę wtedy tamrona i będzie sprawa załatwiona, teraz mam kłopot bo lubię mieć szerzej niż 28mm
Dla fotografa. Bo dla zwykłego ludzia wierz mi jest lekarstwem. Na poparcie tych słów: oglądałem gotową sesję ślubną kogoś stąd, kilka z 60 zdjęć dalekie były od ostrości (15x21). Ale świetlisty bokeh 85L walił po oczach, więc ludziom i tak się podobało.
no tak, masz racje - ja wciaz nie moge sie przestawic na myslenie pod kątem klientow.. narazie patrze tak zeby dla mnie bylo wygodniej i lepiej ;) ale niedlugo to sie zmieni gdy zaczne robic pierwsze sluby.. :)
..a wracajac do problemu kolegi an4r, skoro ma Tamrona ktory pokrywa 28mm to zdecydowanie poszedl bym w strone Sigmy 20mm.
maly OT ktory sie rozpetal wydzielilem do nowego wątku
http://canon-board.info/showthread.php?t=60830
Mr_Black
23-03-2010, 22:52
Hej. Posiadam to co w stopce, targetem są śluby. Trzy takie imprezy zrobiłem, jedna w lecie, dwie w zimie. O ile w lecie (jasno) zdjęcia są ok, o tyle zima (ciemne kościoły, na zewnątrz też) spowodowała kompleks wysokiego ISO i plastyczności tych fotek. Od dwóch tygodniu się zastanawiam, przeczytałem sporo i wybrałem kilka opcji, doświadczonych proszę o radę.
1. Sprzedaż 350 D, tamrona 28-75, zakup w to miejsce używanego 40D + Tamron 17-50 2,8 + Canona 85 1,8 (Ela zostanie chyba).
2. Sprzedaż 350 D, tamrona 28-75 i ukochanej, ale nie zarabiającej dla mnie Elżbiety czyli C 100-400 L IS USM, zakup w to miejsce używanego 40D + Tamron 17-50 2,8 + Canona 85 1,8 + Tamrona 70-200 2,8 Di LD, w którym dziś się zakochałem po przeczytaniu testów.
3. Sprzedaż 350D, C 100-400, zakup w to miejsce używanego 5D. (wtedy T28-75 powinien się przydać ) Do tego coś szerokiego w rozsądnej cenie ( obawiam się trochę Canona 17-35, z racji kiepskiej jakości poza centrum kadru-podobno). Ktoś coś wspominał o Sigmie 20mm 2,8, ale skro omam 28mm, to może coś jeszcze szerszego? Na więcej nie starczy mi kasy, bo myślałem jeszcze nad C 85 1,8 lub Tamronem 70-200 2,8 (w opcji kredytowej).
Dodam, że staram się o dofinansowanie z UP, jestem 120 w kolejce, na dzień dzisiejszy nie wiem nic, więc gotówkę mogę dostać za 3 a może i 7 miesięcy. Mam już kilka zleceń i chcę czegoś WIĘCEJ niż moje 350D z kitem (tamron b często za wąski).
Na wszelki wypadek nie stać mnie na 24-70 2,8, czy 24 L. A boję się samych stałek (nie mam zapasowego body) i zmiany na szybko i często szkieł podczas reportażu.
pawciolbn
24-03-2010, 14:00
mam podobny dylemat (z tym co w stopce..), ale moim zdaniem, nie masz co się pakować w 40D, prędzej już 50-kę, albo 7D. sam rozważam te dwie opcje z ukierunkowaniem na imprezy okolicznościowe. do swojego zestawu po zmianie 40-ki na 7D (50D) planuję dorzucić jakieś 24mm, ale czy będzie taka potrzeba to wyjdzie w praniu.
IMHO, może warto poczekać na kasę (ja tak właśnie robie) i za jakiś czas może się okazać, że w obecnej cenie 50-ki kupisz 7D albo w cenie 7D następce 50-ki - taka mała loteria, może warta wstrzymania się.
Co do szkieł - testowałem ostatnio swoje 17-55 f/2.8 w katedrze i jednym z mniejszych kościołów w mieście. światło zastane to promyczki wpadające przez górne witraże i odbijane od kolorowych lub białych ścian. przy f/2.8 i ISO 640 (czasem i 400) zdjęcia wyszły jak dla mnie i oceniającej je rodziny AKCEPTOWALNIE. zakładając, że 50-ka i 7-ka ma lepszą jakość przy tych iso, co pozwoli wydłużyć Tv albo zwiększyć Av - nie pchałbym się w 40D. dodatkowo przemawia za tym nieco lepsza "jakość" fotek z tych puszek niż z 40-ki. nieco, bo to kwestia odbioru i dopatrywania się mikro-przeszkadzaczy.
Hej. Posiadam to co w stopce, targetem są śluby.
Kupujesz 5D i zostawiasz tamrona który będzie miał fajną ogniskową na FF. Lampę masz. 100-400 sprzedajesz i kupujesz stałki. Na pewno 85/1.8. Jeśli chcesz coś szerszego od 28mm to zastanów się nad 17-40. To szkło i tak będziesz wykorzystywał sporadycznie bo 28mm na FF to już wystarczająco szeroko.
dreamstorm
24-03-2010, 14:29
Dokładnie tak. 5D , Tamrona bym zostawił a sprzedał 100-400. Nie sprzedawaj tylko 350. Jakiś backup musisz mieć. 85ka byłaby ok i UWAteż. Do tego 50tka i 28 1.8 w przyszłości i masz zestaw w ogromnymi możliwościami.
Mr_Black
24-03-2010, 14:41
Co do 50D i 7D, mam teraz pożyczone 40D (nie przetestuję na ślubie) ale po fotkach kolegi, które widziałem (pstryka 40D + C17-55 2,8) nie przemawia do mnie bokeh i plastyczność tych zdjęć. Przy 50D chyba byłoby podobnie (może wysokie ISO bardziej akceptowalne).
Co do 7D, wspomniany kolega nabył, nie jest zadowolny do końca, bo wysokie ISo - według niego też kiepskie, osobiście jeśli miałbym wydać na 7D, zdecydowanie wolałbym 5D1, wiadomo AF gorszy ale plastyka fotek, to mnie kręci. Większość SemiPro/Pro ślubnych fotografów w mojej okolicy ma APS-C (poza dwoma) i jakoś te foty do mnie nie przemawiają ...
Docelowo moim marzeniem jest FF (miłość do plastyki), jeśli dostanę kaskę z UP będzie 5DII. Ale równie dobrze, mogę nie dostać tej kasy (w moim UP panują dziwne zasady i inne takie).
Zapomniałem dodać do stopki C50 1,8 II, które mam i na FF może ostrość byłaby lepsza.
Jak wspominałem, obawiam się o te 28mm na FF (ciasne pomieszczenia i 20 cioć w pokoju u młodych), ale nie miałem okazji obmacać takiego zestawu na żywca.
Czy warto 85 1,8 skoro na Tamronie mam 75 ?
Czy warto 85 1,8 skoro na Tamronie mam 75 ?
Warto. To zupełnie inne szkło. Bokeh, ostrość, kolory, AF - wszystko na plus.
Co do 50/1.8 to faktycznie lepiej się sprawuje na FF niż na cropie. Jak się pogodzisz ze sporą winietą i mało precyzyjnym AF to da się tym robić zdjęcia. Zdecydowanie jednak warto kupić 50/1.4
Mr_Black
24-03-2010, 15:43
Warto. To zupełnie inne szkło. Bokeh, ostrość, kolory, AF - wszystko na plus.
Co do 50/1.8 to faktycznie lepiej się sprawuje na FF niż na cropie. Jak się pogodzisz ze sporą winietą i mało precyzyjnym AF to da się tym robić zdjęcia. Zdecydowanie jednak warto kupić 50/1.4
Do mało precyzyjnego AF jestem przyzwyczajony już :) Winieta teraz popularna przy ślubniakach (ew korekcja w ACR) nad 501,4 pomyślę za kilka miesięcy.
---------------------------------
Zakładając kompensatę z C100-400 na 5D1, muszę dołożyć 1100zł na 85 1,8. na 350D mam kupca za 1000zł, więc jako backup może dołożyć 800 około i 40D (wysokie iso w trabancie jest tragiczne) am nie wiem. Tak więc miałbym zestaw w porządku. Brak tylko ciągle szerokości, 17-40L trochę kiepskie światło, ale w 5D iso już używalne. Kolejny minuc to cena 17-40, musiałbym zapożyczyć na nowe 2500 :/ Używane ciężko chyba trafić, a cena około 2000 ehhh portfel cienki
Do mało precyzyjnego AF jestem przyzwyczajony już :) Winieta teraz popularna przy ślubniakach (ew korekcja w ACR) nad 501,4 pomyślę za kilka miesięcy.
---------------------------------
Zakładając kompensatę z C100-400 na 5D1, muszę dołożyć 1100zł na 85 1,8. na 350D mam kupca za 1000zł, więc jako backup może dołożyć 800 około i 40D (wysokie iso w trabancie jest tragiczne) am nie wiem. Tak więc miałbym zestaw w porządku. Brak tylko ciągle szerokości, 17-40L trochę kiepskie światło, ale w 5D iso już używalne. Kolejny minuc to cena 17-40, musiałbym zapożyczyć na nowe 2500 :/ Używane ciężko chyba trafić, a cena około 2000 ehhh portfel cienki
350D możesz zostawić jako backup.
Hej. Posiadam to co w stopce, targetem są śluby.
Skoro targetem są śluby to po co łamiesz 3. Punkt Regulaminu zakładając nowy wątek? Przenoszę do odpowiedniego.
Mr_Black
24-03-2010, 19:23
Patrzyłeś na Sigme 20
Patrzyłem, martwi af (ale to sigma nie L) oraz mydło dla 1,8, a zależy mi na świetle :/
Jak ty tak wybrzydzasz w tej kwocie, to jak to starzy górale powiadali, z h*ja bata nie ukręcisz
Mr_Black
24-03-2010, 20:10
Jak ty tak wybrzydzasz w tej kwocie, to jak to starzy górale powiadali, z h*ja bata nie ukręcisz
Wybrzydzam, nie - szukam, pytam, czytam, dzięki za polecenie sigmy, jeśli kolega miał styczność ze wspomniana, bo jeśli nie to, po góralsku - jak ktoś nie ma/miał i radzi to niech lepiej owcy wsadzi. No ale już kończymy offtop góralski :smile:
Używałem 50D trochę ponad pół roku i prawdę powiedziawszy nie zauważyłem znacznej różnicy w działaniu(celności, szybkości ostrzenia) na punktach bocznych i centralnym (bez względu na warunki oświetleniowe), jeżeli są gorsze niż boczne w 5DII to albo trafiłeś fenomenalny egzemplarz 5 (co mało prawdopodobne:mrgreen:) albo...reklamacja
To ja trochę inaczej - ile procent zdjęć robicie na szeroko, ile średnio (ok. 50 mm) a ile tele?
W jakich chwilach szeroko albo wąsko i jakie ujęcia?
Mnie też bardzo to interesuje!:-D
Czy wogóle używacie tele? Jak tak to na jak wąsko?
amphotos
28-03-2010, 02:41
Sami musicie wiedzieć co ma być ujęte i do tego użyć obiektywu odpowiednio jasnego, albo walić lampą - to chyba już wie każdy, a czy to będzie 24mm / 50mm / 85mm czy 250 to musicie do tego dojść sami.
Merauder
28-03-2010, 13:06
A może zagrać jakiś lepszy kawałek na organach:-D
A dlaczego?
Widziałeś jaki efekt daj wbudowany flesh i pytasz jeszcze dlaczego, bądźmy poważni.
Z innej beczki. Uzywal ktos lub uzywa 70-200 f4 IS w kosciele? Oczywiscie nie pisze o kilkusetletniej drewnianej piwnicy. Nie jakos podstawowe szkielko ale do kilku zblizen na twarze rodzicow itp.
MM-architekci
29-03-2010, 18:44
a co jest zlego w 85 w takich sytuacjach ? zwlaszcza na cropie
a co jest zlego w 85 w takich sytuacjach ? zwlaszcza na cropie
To ze zaniedlugo cropa moge juz nie miec a po za tym chcial bym zooma bo foce tez poza kosciolami. Ostatnio zapiolem 85 pod 40d i przechodzilem z nia tak 2 weekendy po miescie i wtedy zapadla decyzja ze nie 135l a zoom. Przewaznie brakowalo mi ogniskowej. Najgorze jednak bylo z ludzmi jak mi uciekali w dal a nie bede za kims przeciez biegl.
Jak Ci nie trzeba swiatla to bierz f4is.
Ja bym jednak zostawil sobie 85mm.
Choc jakos cienko widze te f4is w kosciele. Czesto na 1.4 przy iso1600 lub nawet 3200 bylo ciezko.
No chyba ze jakies statyczne portrety.
Mnie 135 wlasnie w zupelnosci to zalatwia. No ale w katedrze jeszcze nie musialem robic zdjec :D
70-200 - do pleneru swietne szkielko :)
Ja idę w kierunku 70-200 f/2,8, które właśnie dzisiaj kupiłem.
IS też fajny, szczególnie, że ręka czasem drży.
Jak Ci nie trzeba swiatla to bierz f4is.
Ja bym jednak zostawil sobie 85mm.
Choc jakos cienko widze te f4is w kosciele. Czesto na 1.4 przy iso1600 lub nawet 3200 bylo ciezko.
No chyba ze jakies statyczne portrety.
Mnie 135 wlasnie w zupelnosci to zalatwia. No ale w katedrze jeszcze nie musialem robic zdjec :D
70-200 - do pleneru swietne szkielko :)
Ale kto tu mowi o sprzedazy 85tki?! Nigdy w zyciu! To moja ukochana ogniskowa. Chodzilo raczej o uzupelnienie szklarni. Nie wiem zobacze czego mi bardziej bedzie brakowac. Moze poprostu kupie 70-200 bez is na miasto i spacery za kase z 28 a kupie 35L bo pomimo super ostrosci mojej 28 jakos ciezko mi sie znalesc w tej ogniskowej. 32mm na cropie lepiej mi pasowaly. Ale to plany na okres po wakacjach bo mi zona eLke na urodziny obiecala :P
http://fotosik.pl/module.show_document_htm.php?doc=DFV_lekcja_17
MM-architekci
30-03-2010, 08:46
SUGESTIA: wbrew obiegowym opiniom lampa błyskowa jest konieczna w fotografii ślubnej - choćby po to, by korzystać z podświetlenia dla autofokusa.
bosko , juz widze mine kamerzysty :D
Panowie ktoś pracował na sigmie 24-70 2.8??jakie opinie?
blackninja
31-03-2010, 20:33
Miałem kiedyś okazję pracować tym obiektywem. Przynajmniej ten egzemplarz był bardzo mało ostry. Na 2.8 wręcz mydło. Porównywałem go z 24-70 2.8L Canona. Przepaść. W cenie niestety też duża różnica, tym razem na niekorzyść C. Jeżeli zoom o tym zakresie ogniskowych i stałym świetle 2.8, to mimo ceny jednak Canon.
Napisz o jaka wersję Sigmy Tobie chodzi , starą czy nową?
Starsza wersja- http://www.optyczne.pl/72.2-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_Macro_Zdj%C4%99cia_i_parametry.h tml
Nowa- http://www.optyczne.pl/160.2-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_HSM_Zdj%C4%99cia_i_parametry.htm l
Tylko mogę potwierdzić różnice o których napisał blackninja. Polecam C mimo różnicy ceny..będzie Pan zadowolony :)
oszczepnik
31-03-2010, 23:52
Ale kto tu mowi o sprzedazy 85tki?! Nigdy w zyciu! To moja ukochana ogniskowa. Chodzilo raczej o uzupelnienie szklarni. Nie wiem zobacze czego mi bardziej bedzie brakowac. Moze poprostu kupie 70-200 bez is na miasto i spacery za kase z 28 a kupie 35L bo pomimo super ostrosci mojej 28 jakos ciezko mi sie znalesc w tej ogniskowej. 32mm na cropie lepiej mi pasowaly. Ale to plany na okres po wakacjach bo mi zona eLke na urodziny obiecala :P
Hmm uparłeś się na f4, wiem że cen awersji jaśniejszej jest większa ale... no właśnie, miałem okazję focić tym i tym, i powiem Ci, że nie zamieniłbym f2.8 na f4. Fakt cholerstwo cięższe ale światło to światło i warto dołożyć - przemyśl sprawę.
pzdr
Wiem ze swiatlo to swiatlo ale chyba ostatecznie kupie f4 bez is'a na poczatek zeby miec cos dlugiego w plener. Obiektyw nie traci bardzo na wartosci wiec jak zdecyduje czego mi brakuje to zamienie jak bedzie kaska.
Do tego zamienie 28 na 35L.
Mysle ze zestaw 8,20,35,50,85,70-200 zalatwi wszystko.
Miałem ten obiektyw wyporzyczony na targach w Łodzi, też się zastanawiałem nad zakupem. Trafiał w punkt co 2-3 raz, lepie kupić używanego Canona.
T.
Czy coś się stało? Wątek umarł?
Zimowy ogien w kominku wygasl.
Sluby sie zaczely! :D
oskarkowy
09-04-2010, 21:22
jest jeszcze taka ewentualność, że wszyscy już wiedzą "czym", a teraz tętni życiem wątek: "jak???"
MM-architekci
09-04-2010, 21:30
blyskotliwe podsumowanie ;]
CameoPhotography
09-04-2010, 22:26
To ja w takim razie odświerzę temat:wink:
Chcę skompletować sprzęt do fotografii ślubnej, na tą chwilę do ok. 23000zł.
Poniżej moja wstępna propozycja. Bardzo proszę, aby osoby doświadczone w temacie, napisały co jest ok, co zamienić na co itp
Do rzeczy:
Canon 5D m II
Lampa Canon 580 EX II
Obiektyw canon 24-70/2.8 EF-L USM
Obiektyw canon 16-35/2.8 L USM II
plus oczywiście karty pamięci, torba itp itd.
Dodatkowo chciałbym jakiegoś "fisheye'a":-D ktoś doradzi co można wziąść?
Ewentualnie zastanawiam się na zostawieniem 24-70, a w zamian za 16-35 jakąś jasną stałkę? co bardziej przyda się w praktyce wg. Was?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc:cool:
5D2 - 7300zł
580EX2 - 1450zł
16-35 - 5000zł
70-200/2.8 - 4300zł
85/1.8 - 1400zł
135L - 4000zł
To nam daje 23450zł
Lub ładniej, ale trudniej:
5D2
580EX2
24L
50/1.4
85/1.8
135L
Łącznie poniżej 22tys.
CameoPhotography
09-04-2010, 22:44
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź.
Sklaniam się bardziej ku pierwszej propozycji.
Właśnie czytam coś więcej na temat podanych obiektywów.
Jeszcze pytanie, co z "dodatków", co się przydaje, co jest zbędne?
Powiedzmy:
2x kartka pamięcie 8GM
czytnik
torba (może ktoś poleci jakiś konkretny model)
filtry? (ochronne uv raczej na pewno)
grip?
coś jeszcze?
Bekap. Drugie body musisz mieć. Filtry sobie daruj, chyba że koniecznie chcesz mieć gorszy obrazek. Nie są do niczego potrzebne.
lub 2x16GB ... chociaz dla spokoju sumienia moze lepiej 3x16GB?
podobno teraz w modzie robic 3tys zdjec na slubie, wiec jeszcze laptop do zgrywania materialu w czasie wesela ;)
CameoPhotography
09-04-2010, 22:50
Bateria
oj, no nienapisałem:-D oczywiście bateria?
4x8gb
32gb? hmm... z moich wyliczeń wynikało że 16 powinno starczyć.
Ile "plus-minus" zdjęć pstrykacie w całym reportażu?
Akurat większa ilość mniejszych kart jest sensowniejszym rozwiązaniem niż odwrotnie. W przypadku padu jednej karty zostaje więcej materiału.
Dopóki na weselu ktoś nie potraktuje obiektywu na przykład alkoholem czy soczkiem... albo korkiem od szampana...
Drugie body faktycznie się przyda też. Myślę, że używane 40D wystarczy.
CameoPhotography
09-04-2010, 22:52
lub 2x16GB ... chociaz dla spokoju sumienia moze lepiej 3x16GB?
podobno teraz w modzie robic 3tys zdjec na slubie, wiec jeszcze laptop do zgrywania materialu w czasie wesela ;)
U mnie w "wiosce" jest fotoziutek który reklamuje się w następujący sposób:
"ini każą płacić za 100 zdjęć 3000zł, u mnie dostaniesz około 1000 profesjonalnie wyretuszowanych zdjęć. Abyś nie musiał czekać, dostaniesz je w przeciągu trzech dni..." koniec cytatu:-D żeby nie było, gość naprawdę istnieje i chodzi po tym świecie:-D
No to jak Ci z obliczeń wynikało że 16 gb wystarczy to pomnożenie tego przez 2 jest bardzo sensowne. Warto mieć przy sobie tyle kart i baterii żeby na 2 śluby starczyło.
Wlasnie tez sie nad tym zastanwialem. Poczatkowo myslalem ze ktos go zamknol.
Dopóki na weselu ktoś nie potraktuje obiektywu na przykład alkoholem czy soczkiem... albo korkiem od szampana...
To się bierze ściereczkę i wyciera.
CameoPhotography
09-04-2010, 22:54
Drugie body faktycznie się przyda też. Myślę, że używane 40D wystarczy.
Faktycznie, dzięki za spostrzeżenie. Na tą chwilę jako drugie body będzie musiało wystarczyć posiadane 30D, ale nie od razu Rzym zbudowano:-)
To się bierze ściereczkę i wyciera.
Szczególnie rozwaloną przednią soczewkę. Koledze jeden z weselników zbił w tańcu łokciem filtr ochronny. Gdyby nie on, to byłaby to przednia soczewka obiektywu.
Bez przesady - przednia soczewka jest 'troche' trwalsza niz filtr. Zbicie jej to nie taka prosta sprawa, nawet jesli chce sie tego dokonac umyslnie ;) Co innego zarysowanie ... tylko jak duza rysa musiala by powstac, aby byla widoczna na fotach? ;)
Dokładnie, gdyby nie filtr nic by się nie zbiło.
Dosyć duża zapewne. Ale Marumi Lens Protect nie jest drogi, a nie zauważyłem, aby pogarszał jakość zdjęć.
Dosyć duża zapewne. Ale Marumi Lens Protect nie jest drogi, a nie zauważyłem, aby pogarszał jakość zdjęć.
Jak Ci światło w obiektyw wpadnie to owszem.
oj, no nienapisałem:-D oczywiście bateria?
A co jak nie wystarczy?
Ja mialem taka sytuacje przy 2 cropach a kart mialem 18gb. Strzelalem od 9 rano i okolo 18 zgrywalem fotki na lapka. Teraz sobie przelicz ile fotek mozesz zrobic 5dmk2 gdzie rawy zajmuja 25mb.
Jak sie strzela slub przez 15h to trzeba byc gotowym na wszystko. Baterie to 3 bym wziol.
CameoPhotography
09-04-2010, 23:02
ok, z kartami mnie Przekonaliście. Cieszę się że wątek tak się ożywił:-D
Może pozostali uczestnicy rozmowy zerkną parę postów wyżej na sprzęt zaproponowany przez kolegę MC_
ok, z kartami mnie Przekonaliście. Cieszę się że wątek tak się ożywił:-D
Może pozostali uczestnicy rozmowy zerkną parę postów wyżej na sprzęt zaproponowany przez kolegę MC_
2 opcja da lepsze efekty ale jak chcesz pracować zumami to po kiego Cię przekonywać do stalek?
CameoPhotography
09-04-2010, 23:10
zdaje sobie sprawę że jednak żaden zoom nie da tego co stałki.
Natomiast do tej pory zawsze pracowałem z zoomami i zastanawia mnie "komfort" pracy ze stałkami w momencie posiadania jednego pożądnego body?
jakiś czas temu "asystowałem" przy ślubach znajomemu fotografowi i on miał podpięte pod dwie 5 mII dwie stałki i w miarę potrzeby je zamieniał. Nie wyobrażam sobie (szczególnie w czasie ceremonii) wymiany obiektywu i utraty jakiegoś ważnego momentu.
Chyba że się myle, to wyprowadźcie mnie z błędu.
zdaje sobie sprawę że jednak żaden zoom nie da tego co stałki.
Natomiast do tej pory zawsze pracowałem z zoomami i zastanawia mnie "komfort" pracy ze stałkami w momencie posiadania jednego pożądnego body?
jakiś czas temu "asystowałem" przy ślubach znajomemu fotografowi i on miał podpięte pod dwie 5 mII dwie stałki i w miarę potrzeby je zamieniał. Nie wyobrażam sobie (szczególnie w czasie ceremonii) wymiany obiektywu i utraty jakiegoś ważnego momentu.
Doszedl bys do wprawy. Mial bys w glowie zaplanowane kiedy jaka ogniskowa bedzie potrzebna.
Ceremonia ma stałe "elementy programu". Przy odrobinie doświadczenia da się przewidzieć jaka ogniskowa będzie najlepsza.
CameoPhotography
09-04-2010, 23:22
oj dobrze koledzy argumentujecie:-D
zaczynam myśleć trochę o stałkach. Może rzeczywiście nie trzeba iść na łatwizne, bo jednak jakość te trudy wynagrodzi:wink:
Ok, muszę w takim razie sobie uporządkować zdobytą wiedzę i ruszyć na zakupy. Może ktoś poleci jakiś sklep? (najlepiej Warszawa ale może być też wysyłka)
dziękuje serdecznie za bardzo szybki odzew na post i pomoc;-)
Odezwij się do forumowych foto tipów np. nowarta. Kupiłem od niego 85L 500 zł taniej niż w najtańszym sklepie, obiektyw oczywiście nowy i z gwarancją.
oj dobrze koledzy argumentujecie:-D
zaczynam myśleć trochę o stałkach. Może rzeczywiście nie trzeba iść na łatwizne, bo jednak jakość te trudy wynagrodzi:wink:
Oczywiscie ze dobrze, bo wiedza co pisza, z wlasnego doswiadczenia.
Jesli masz 2 body, to odpusc sobie zoomy, zwlaszcza 24-70mm, to juz jednak stary lens i widac braki, poza tym trzeba szukac dobrego egzemplaza.
Jesli koniecznie musisz miec jakis zoom to 16-35 bedzie dobrym wyborem, na 5D II bedzie to juz bardzo szeroko, a wysokie iso piatki bedzie pomocne w ciemnych sytuacjach. Do kompletu 50 1.4 + 85 1.8, backup 40D i masz juz przyzwoity zestaw, pamietaj ze 85 na crpoie da ok 135, piekna ogniskowa do portretow.
Pozdrawiam.
to odpusc sobie zoomy, zwlaszcza 24-70mm, to juz jednak stary lens i widac braki,
możesz rozwinąć tą myśl, proszę...
robertskc7
10-04-2010, 08:27
A ja myślałem, że profesjonalizm w tej branży to kilkadziesiąt porządnych kadrów a tu mowa co niektórych o tysiącach ....
sądzę, że nie rozwinie bo:
a/ nie miał tego szkła wcale w rękach,
b/ trafił na rozjechany egzemplarz.
To bardzo dobre szkło. Zarówno optyczne jak i mechanicznie. Nie rozlatuje się masowo jak analogiczny ultrahipernanokrystalicznosoniczny Nikkor :)
Coraz częściej powtarzam, iż zdumiony jestem tą wszechobecną pogonią za jak największą rozdzielczością i nowościami - zwłaszcza w czasach, gdy znakomita większość odbiorców ogląda fotografie na ekranach monitorów/telewizorów lub na odbitkach nie przekraczających 20x30cm... aa tak, wiem, dziś każdy cropuje i ostrość zawsze się przyda ;)
streaker
10-04-2010, 11:17
Czy coś się stało? Wątek umarł?
Widocznie wszystko już zostało napisane... jakby nie patrzeć ponad 570 stron ;)
Dużo małych kart - zabezpieczenie na wypadek awarii. I zgrywanie w czasie wesela (niekoniecznie na laptop, ale np. bank pamięci) też nie jest głupią sprawą, bo robimy sobie backup (zdjęcia oczywiście zostają na karcie).
A 50d, gdzie rawy to 18-20mb wychodzi zazwyczaj poniżej 10GB materiału (ponad 700 ujęć, razem z dublami, etc.), z czego klienci dostają ok. 300.
Osobiście mam 3x4GB + 3x2GB, czyli spory zapas.
No i kolejna ważna sprawa, o której już wspomniano - baterie - dwie w gripie zazwyczaj wystarczają, choć parę razy musiałem zmieniać, więc 3 baterie to minimum i ładowarka w torbie (jakby, któraś padła). No i baterie do lampy - dwa komplety zazwyczaj wystarczają, ale nigdy nie wiadomo gdzie trafisz i jak będzie trzeba błyskać, więc trzeci komplet również mile widziany.
Mówisz, że masz 30d ? Więc możesz spróbować mojego pomysłu :) - na 5d stałka, a na cropie dajemy jakiegoś uniwersalnego zooma, np. taki tani i dobry tamron 17-50 f/2.8, który przyda się w sytuacjach, gdzie 'machnąłeś' się z ogniskową stałki jaka będzie potrzebna.
sądzę, że nie rozwinie bo:
a/ nie miał tego szkła wcale w rękach,
b/ trafił na rozjechany egzemplarz.
To bardzo dobre szkło. Zarówno optyczne jak i mechanicznie. Nie rozlatuje się masowo jak analogiczny ultrahipernanokrystalicznosoniczny Nikkor :)
Coraz częściej powtarzam, iż zdumiony jestem tą wszechobecną pogonią za jak największą rozdzielczością i nowościami - zwłaszcza w czasach, gdy znakomita większość odbiorców ogląda fotografie na ekranach monitorów/telewizorów lub na odbitkach nie przekraczających 20x30cm... aa tak, wiem, dziś każdy cropuje i ostrość zawsze się przyda ;)
nowart, zachowaj sarkazm dla innych, to czy mam(mialem to szklo) to juz nie powinno Cie interesoac, w innym przypadku bym nie pisal, moj egzempaz jest dobry mechanicznie i ostry, jednak nie dorownuje szklom staloogniskowym, i to jest niestety prawda potwierdzona przez wiele osob z ogromnym dorobkiem w tej branzy. Nie bawie sie w wojny systemowe, jednak fakt faktem, nikorr 24-70 jest o niebo lepszy od eLki. Nawet nie chodzi tu o pogon za nowinka, ale o wygode pracy, jaka daje nam pewny focus i swiatlo w stalkach, a sa sytuacje kiedy niestety tego nam bardzo potrzeba.
Czesc. A ja mam pytanie co dokupic, w zasadzie bedzie to wielka zmaina.
Mamteraz:
500D
50mm 1.4
85mm 1.8
szeroki zoom
Chce:
5d/5dII
24mm L
35mm L
inna jasna dluga stalka...?
pytanie czy warto kupowac tak bliskie ogniskowe? to ponoc tylko jeden krok (24 i 35)
zostawiam wszystko co mam i na dwa aparaty bede mial zapiete rozne obiektywy,
np w razie kupna 24L bedzie on na 5d, a 85 powedruje na 500D.
a moze 14 i 35? ;/
Ktos cos potrafi poradzic?
Dodam, ze chce kupic aparat i 2 obiektywy w cenie ok 5000zl (wiadomo dotacja) to mnie ogranicza. Prosze o porade co nabyc do mojego skromnego zestawu.....
Na początek nie ma sensu kupować 24L i 35L na raz. Kup jedno z nich i do tego coś szerokiego (17-40?) bo długie widzę że już masz..
Na początek nie ma sensu kupować 24L i 35L na raz.
Dziekuje za odp. A ktory z tych dwoch pod FF? 24 czy 35?
Zależy od osobistych preferencji i stylu. Ja używam 35L i nie czuje żeby było za wąsko. To moje główne szkło gdy nie jest ciasno dookoła. 24L jest już dosyć szerokie - będziesz musiał bliżej podchodzić do obiektu który chcesz uchwycić - czasami nie jest to wskazane.
Ja używam 35L i nie czuje żeby było za wąsko.
Czuje sie przekonany, o taka porade "praktyka" wlasnie mi chodzilo. DZIEKI wielkie! :)
Bez przesady - przednia soczewka jest 'troche' trwalsza niz filtr. Zbicie jej to nie taka prosta sprawa, nawet jesli chce sie tego dokonac umyslnie ;) Co innego zarysowanie ... tylko jak duza rysa musiala by powstac, aby byla widoczna na fotach? ;)ale już przy sprzedaży cena leci dość mocno.
nowart, zachowaj sarkazm dla innych, to czy mam(mialem to szklo) to juz nie powinno Cie interesoac
sarkazmu tu nie było. było to uzasadnienie najczęściej odpowiadające takim dziwacznym opiniom na temat sprzętu fotograficznego, zwłaszcza optyki.
Poza tym bez obaw, nie interesujesz mnie kompletnie ale to forum publiczne i jeśli ktoś pisze bzdury na temat świetnego szkła to licz się z ripostą innych użytkowników.
moj egzempaz jest dobry mechanicznie i ostry, jednak nie dorownuje szklom staloogniskowym, i to jest niestety prawda potwierdzona przez wiele osob z ogromnym dorobkiem w tej branzy.
a od kiedy to obiektyw zmiennoogniskowy musi dorównywać jakością obrazka szkłom stałoogniskowym? I niby jak to porównujesz? Przymykasz stałkę do 2.8 i potem oceniasz? Pewnie jedynie ostrość w centrum kadru bo to w końcu kwintesencja optyki :lol: Popytaj dokładniej te "osoby z ogromnym doświadczeniem" bo coś Ci źle wytłumaczyli ...
Nie bawie sie w wojny systemowe, jednak fakt faktem, nikorr 24-70 jest o niebo lepszy od eLki. Nawet nie chodzi tu o pogon za nowinka, ale o wygode pracy, jaka daje nam pewny focus i swiatlo w stalkach, a sa sytuacje kiedy niestety tego nam bardzo potrzeba.
Pewny focus, światło w stałkach? Możesz mi wytłumaczyć o czym piszesz i co to ma do szkła 24-70 bo chyba za Tobą nie nadążam...
Wytłumacz mi w czym on niby taki "o niebo" lepszy? Pewnie w tym, że sypie się jak liście na wiosnę, blokuje z powodu niedociągnięć konstrukcyjnych, rozklejają się gumy? czy może Twoja "lepszość" ogranicza się wyłącznie do ostrości?
...
Ktos cos potrafi poradzic?
Dodam, ze chce kupic aparat i 2 obiektywy w cenie ok 5000zl (wiadomo dotacja) to mnie ogranicza. Prosze o porade co nabyc do mojego skromnego zestawu.....
Chcesz kupić wszystko za 5k czy na szt. ma być 5k? Obiektyw - 5k, aparat - 5k itd.
foton84 - napisz pełnym zdaniem co chcesz za te 5tyś kupić ? puszkę, czy sama szklarnie ?
sarkazmu tu nie było. było to uzasadnienie najczęściej odpowiadające takim dziwacznym opiniom na temat sprzętu fotograficznego, zwłaszcza optyki.
Poza tym bez obaw, nie interesujesz mnie kompletnie ale to forum publiczne i jeśli ktoś pisze bzdury na temat świetnego szkła to licz się z ripostą innych użytkowników.
a od kiedy to obiektyw zmiennoogniskowy musi dorównywać jakością obrazka szkłom stałoogniskowym? I niby jak to porównujesz? Przymykasz stałkę do 2.8 i potem oceniasz? Pewnie jedynie ostrość w centrum kadru bo to w końcu kwintesencja optyki :lol: Popytaj dokładniej te "osoby z ogromnym doświadczeniem" bo coś Ci źle wytłumaczyli ...
Pewny focus, światło w stałkach? Możesz mi wytłumaczyć o czym piszesz i co to ma do szkła 24-70 bo chyba za Tobą nie nadążam...
Wytłumacz mi w czym on niby taki "o niebo" lepszy? Pewnie w tym, że sypie się jak liście na wiosnę, blokuje z powodu niedociągnięć konstrukcyjnych, rozklejają się gumy? czy może Twoja "lepszość" ogranicza się wyłącznie do ostrości?
Nie rozumiem czego nie rozumiesz jesli mowa o swietle. Chyba nie chcesz powiedziec ze mozliwosc zejscia do np f1,4 to nie duza zaleta?
Piszesz z doswiadczenia czy jestes teoretykiem? Mowimy o slubach gdze jak trafisz na ciemny kosciulek mozesz byc w tarpatach jesli nie masz jasnycu szkiel a nie chcesz blyskac.
Nie rozumiem czego nie rozumiesz jesli mowa o swietle. Chyba nie chcesz powiedziec ze mozliwosc zejscia do np f1,4 to nie duza zaleta?
To może wpierw przeczytasz ze zrozumieniem wypowiedź kolegi a potem zaczniesz rozumować? Może coś przegapiłem ale mój dyskurs z nim toczy się WYŁĄCZNIE o szkle Canon 24-70...
Nie bawie sie w wojny systemowe, jednak fakt faktem, nikorr 24-70 jest o niebo lepszy od eLki. Nawet nie chodzi tu o pogon za nowinka, ale o wygode pracy, jaka daje nam pewny focus i swiatlo w stalkach...
[/QUOTE]Piszesz z doswiadczenia czy jestes teoretykiem? Mowimy o slubach gdze jak trafisz na ciemny kosciulek mozesz byc w tarpatach jesli nie masz jasnycu szkiel a nie chcesz blyskac. [/QUOTE]
Nie miałem jeszcze jasnej stałki w kościułku :) więc wezmę sobie tę cenną lekcję głęboko do serca...
foton84 - napisz pełnym zdaniem co chcesz za te 5tyś kupić ? puszkę, czy sama szklarnie ?
No tak troszke smiesznie wyszlo :)
naturalnie chce kupic dwa obiektywy za ok 10 tys zl oraz 5 d II za kolejne ok 7 tys,
juz w zasadzie moje watpliwosci rozwialiscie Panowie :) bardzo dziekuje!
zakup sklania sie do 24L II oraz 135 L
Pozdrawiam:)
Strasznie duży rozstrzał ogniskowych, ja bym raczej celował albo w 24+85 albo w 35+135 raczej z naciskiem na to pierwsze.
Przecież kolega foton84 napisał że ma 50mm f/1.4 i 85mm f/1.8 więc zakup 24mm i 135mm jest jak najbardziej ok.
Pank widzę , że masz 70-200 ze stabilizacją. Czy bez niej da radę robić zdjęcia w kościele?
już widzę kogoś z tą lufą w kościele :)
W kościele raczej tego nie używam, chyba że bardzo duży, szkło raczej plenerowo–portretowe.
A, właśnie skumałem że o stabilizację Ci chodzi. No więc, czasy rzędu 1/200 s przy 2.8 i ISO 3200 we w miarę jasnym kościele można wyciągnąć.
Masz gdzieś zdjęcia z ciemnego kościoła robione tym obiektywem?
Nie mam, jak pisałem, w kościele tego raczej nie używam, a już w ciemnym tym bardziej.
A co myślisz o 135mm na 5DmkII? Widzę, że nie masz tego sprzętu? Dlaczego?
Bo trafiło mi się 70-200 w dobrej cenie. Gdyby nie to, 135 miał bym wcześniej, ale w planach jest, nawet się przez chwilę zastanawiałem czy 70-200 nie sprzedać i nie kupić 135 ale trochę mi szkoda bo przydaje się w poza ślubnej fotografii i żal mi się pozbywać, 135 na pewno będzie do kościoła lepsze, mniejsze, jaśniejsze, czarne ;).
Właśnie dokonałem takiej zamiany, od dawna byłem nastawiony na nie, szkoda mi było 70-200, ale po zrobieniu zdjęć testowych 135 już nie miałem wątpliwości. Cholernie ostre już na 2.0, a na 2.8 nie ma co porównywać.