PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Goomis
17-09-2012, 08:44
Jest już oficjalna specyfikacja:
Canon EOS 6D Official Specs Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/canon-eos-6d-official-specs/)

Na papierze wygląda na dobrego następcę 5DmkII.
No może oprócz tego, że raczej będzie mniejszy, jest jedynie gniazdo na karty SD.
Ale jest wbudowane wifi (bezprzewodowe przesyłanie zdjęć bez dodatków typu eye-fi?), gps - geotagging.
Zobaczymy jeszcze jaki będzie bufor bo 4,5fps to też już niezły wynik.

wain
17-09-2012, 10:09
Z tym AF to pewno na modłe Nikona będzie układ 3x3 cross + po jednym bocznym liniowym. Centralny spodziewam sie podwojnej precyzji. Czułość pewno -1EV. Jak dadzą -0.5EV to .. sami wiecie.

strideer
17-09-2012, 10:11
Tak przekleiłeś, że zjadło moje wpisy :-)

Canon EOS 6D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/) tu jest preview.

W skrócie: AF 11 polowy, tylko centralny krzyżowy, za to czuły od -3 EV. Brak przycisku wyboru WB. Brak joysticka do AF - jest tylko krzyżak w pokrętle (czyli na modłę 60D). Jest wbudowane WiFi i GPS. Poziomica jest jednoosiowa. Jest cichy tryb migawki. Układ przycisków z tyłu wygląda jak połączenie 60D z 650D - brakuje kolumny guzików po lewej stronie monitora.

wain
17-09-2012, 10:15
Wlasciwie to .. nie wiem co powiedizec. Z jednej strony w glowie sie nie mieści że można po raz 3 sprzedać AF z crossem tylko w srodku.. a z drugiej strony .. -3EV - pytanie jak w praktyce to bedzie dzialac.

pawelbara
17-09-2012, 10:15
No właśnie też chciałem wkleić ten link i lipa bo wątek zniknął :d
Taki lekki niesmak jeżeli chodzi o AF.... Zobaczymy jak to w praktyce będzie wyglądać.
Ja rozumiem dotykowy ekran...ale żeby tak po prostu pozbyć się joy'a?? no bez przesady.... W każdym razie puszka jest mniejsza niż 5d mk iii, no czyli w sumie to co chcieli wszyscy :D Kompaktowe FF :D

strideer
17-09-2012, 10:17
Piszą jeszcze, że górna pokrywa jest plastikowa, nie metalowa - co ma rzekomo umożliwić pracę transmiterowi WiFi i GPS, ale skutkiem jest mniej solidne "wrażenie" całego urządzenia, w porównaniu do 5D i 7D. Zastanawiający jest ten aparat, zobaczymy co pokaże na obrazku.

wain
17-09-2012, 10:18
Po diabla Ci joy przy jednym crossie ... sry troche jestem zły bo jakby był nawet górny i dolny cross to wiele zmienia..

przeedytowalem. prosze na przyszlosc samemu korygowac, przed dodaniem odpowiedzi ;)

vojtekk
17-09-2012, 10:18
Tylko nie mówcie że myśleliście że wszystkie 11 punktów będzie krzyżowych. Canon aż tak głupi nie jest :grin:

jaś
17-09-2012, 10:19
Chłopacy z działu RD nadal idą w zaparte że można kadrować nie widząc 100% kadru :), ci z nikona już powoli od tego dochodzą, poza tym korpus wygląda nieźle - karty SD są dobre :) już raz zmieniałem na SD - nie będę w kółko zmieniał :), wifi i gps to nadmiar szcześcia w takim korpusie powinni obciąć a dać kukułkę bo jest bardziej potrzebna (ja co prawda jej nie używam ale kukułka jest przydatna) np do sterowania normalną lampą niż wifi i gps, chociaż z drugiej strony wifi jest bardzo wygodne. Trzeba zaczekać na testy i pomiar DR i szumów.

Mad_Mac
17-09-2012, 10:24
Powiem jedno. PORAZKA!
JAK MOZNA WYPUSCIC KOLEJNY BUBEL W POSTACI AF Z JEDNYM KRZYZOWYM!!!
Stracilem nadzieje...
Jestem wsciekly na canona.

strideer
17-09-2012, 10:27
Spokojnie Mad_Mac, to tylko aparat, nic osobistego :-D

mrjq
17-09-2012, 10:28
To straszne tylko na krosie można robić zdjęcia ;) A nadzieja umiera ostatnia :)

akustyk
17-09-2012, 10:28
przekleilem...

co do opinii o specyfikacji - z punktu widzenia pocztowkowca i fotografa podrozujacego: jest perfekt.

ficzery, ktore mi sie bardzo podobaja to:
- mniejszy i lzejszy
- uszczelniany (lepiej niz 5D mkII)
- nowy AF do -3 EV
- drabinka korekcji ponad +/- 2 EV
- zgodnosc z LP-E6
- wbudowany GPS! yes! yes! yes! koniec z kminieniem w ktorym * miejscu zrobilem ta fote? :D :D :D
- blokada kolka zmiany trybow. czyli, ze jak po wyjeciu z pudelka wlacze M, to do zasranej smierci (mojej albo aparatu) bedzie to M, a nie przelaczy sie przypadkowo na jakies zielone kwadraciki

cechy, ktore mnie zgrzewaja:
- 97% w wizjerze. nie bede lal lez. prawie zawsze tyle mialem/mam... ;) oczywiscie, wolalbym 100%, ale jak sie nie ma...
- karty SD. mechanicznie krok w tyl, ale cenowo duzo lepiej. i czytnika nie trzeba wozic, zeby na lapsie otworzyc...

cechy, ktore mi sie mniej podobaja:
- mniejszy niz 5DmkII wiec bedzie trzeba nowy L-bracket (a to kosztuje spory bakszisz) :(
- nie ma lechtaczki jak w 5DmkII tylko ten jakis nowy zintegrowany wynalazek. oby nie byl znacznie gorszy niz lechtaczka...

ogolnie, to mi sie ten aparat bardzo podoba. 5D mkII na niego nie zamienie, ale jakby trzeba bylo wybrac od zera, to to jest bezdyskusyjny zwyciezca porownania...

zanussi
17-09-2012, 10:30
Jest ok. Mały ff do robienia zdjęć.

strideer
17-09-2012, 10:31
Ja myślę, że to w tym i kolejnym roku będzie najlepiej sprzedający się aparat Canona, pomijając puszkę trzycyfrową :-) Wbrew wszelkim narzekaniom widać, że Canon po raz kolejny skroił puszkę, która bardzo dobrze adresuje potrzeby wielu ambitnych i niezawodowych fotografów, nie dając przy tym nic więcej, niż jest to absolutnie potrzebne. Trochę jedynie szkoda, że aparat na poziomie półprofesjonalnym podrożał o te 30-40% (mam na myśli relację 5D Mark II do Mark III), ale widać że to znak czasów.

michaś
17-09-2012, 10:31
Powiem jedno. PORAZKA!
Stracilem nadzieje...

Zobaczymy jak będą czułe i jak działać będą pozostałe punkty, może się okazać, że będą używalne po ciemku. Ja go narazie nie skreślam. Pierwsze testy wszystko wyjaśnią, tym bardziej, że opisują go jako sprzęt z przeznaczeniem do słabo oświetlonych warunków. Ciekaw jestem ceny - najgorsze jest to, że już raczej nie ma co liczyć na dalsze spadki wartości 5d3.

Mad_Mac
17-09-2012, 10:35
To straszne tylko na krosie można robić zdjęcia ;) A nadzieja umiera ostatnia :)

Pewnie ze mozna i ich uzywam ale na boga to 2012 rok i mowimy o aparacie ktory ma kosztowac 2000 dolcow a nie o seri xxxD!
Wsciekam sie bo mialem cicha nadzieje ze sobie zmienie stara piatke na cos z lepszym AF a tu dalej to samo!
Czy canon czuje sie tak pewnie na rynku ze leje na postepy nikona?

p0lish
17-09-2012, 10:36
strzelam cenę w PL - 9k+ na początek

strideer
17-09-2012, 10:37
Idę o zakład, że ten AF będzie lepszy od tego co daje 5D Mark II - zwłaszcza jeśli chodzi o precyzję w środkowym punkcie. Na DPR wspominają, że punty są bardzo skupione w centrum, co jest jasnym komunikatem - chcesz w EOS-ie AF o bardziej sportowym zacięciu: kup 5D Mark III albo 7D. Dla portrecistów, podróżników jeden ale naprawdę solidny punkt ostrzenia to wszystko co potrzeba. Nie znalazłem tylko informacji czy model będzie dawał możliwość mikroregulacji. Oby nie było tak jak w 60D.

Czacha
17-09-2012, 10:41
Fajne maleństwo dla amatorów - beda z tego powstawaly niezle foty i filmy ;) Mogli jednak gorne przyciski przy ekraniku LCD dac takie jak zawsze ... bedzie sie ludziom mieszało ;)

szwayko
17-09-2012, 10:44
Widać że jest to następca pierwszej 5D, pozostałe poszły do wyższej klasy.
Porównanie 5D, 6D
12,7 Mpix, 20,2 Mpix
ISO (standard) 1600, 25600
focus point 9, 11
czułość AF -0,5EV, -3EV (!!!)
screen 2,5" 230k, 3,2 1040k
viewfinder 96%, 97%
powiekszenie 0,71x, 0,71x
czasy 30s-1/8000s, 30s-1/8000s
ilość klatek 3fps, 4,5fps.
waga 895g, 770g
wielkość 152x113x75mm, 145x111x71mm

Także widać że mimo większego numeru w klasyfikacji Canona, jest to aparat bardziej zaawansowany niż pierwsze 5D.
Nie ma co narzekać.

akustyk
17-09-2012, 10:44
gwaltu rety... Canon osmielil sie wypuscic aparat nie skrojony na miare kotleciarzy, a wrecz odwrotnie - dla amatorow i pasjonatow. widoczkow, fot wakacyjnych, podrozy, itp.

ten aparat bedzie hitem sprzedazy w gronie landszafciarzy i podrozujacych fotografow. niech Canon do tego wypusci przyzwoite optycznie szklo 17-40/4 IS (dla tych pierwszych) i 28-135 albo 28-200 (dla drugich) i jest pozamiatane.

ten aparat za pol roku bedzie tanszy i latwiejszy do kupienia niz D600 Nikona. a juz definitywnie bedzie duzo tanszy w przeliczeniu lacznej ceny systemu - body z odpowiednimi dla danego typu fotografii szklami. a ze nie ma takiego "wow" na papierze...? jestem zdania, ze na tej polce cenowej jednak decyduje nie folder, ale twardy rachunek gotowkowy i ocena faktycznych potrzeb/checi...

Mad_Mac
17-09-2012, 10:45
Generalnie canon nie jest glupi bo nie strzela sobie w stope. Jak by dal za doby AF do tego body to czesc ludzi kupila by 6d a nie 5d.
Mnie akurat mniejszy rozmiar sie nie podoba bo mam wielkie dlonie i lubie rozmiar piatki. Nic pozostaje zbierac i czekac az 5d spadnie do 2000 funtow.

Grzdyll
17-09-2012, 10:46
Mikroregulacja ponoć jest.

Dla mnie puszka poniżej (wyolbrzymionych zapewne) oczekiwań, przede wszystkim oczywiście ze względu na AF - nie wierzę by przy jednym krzyżowym były cuda w półmroku a klasyfikacja jako aparat do ciemnych pomieszczeń to pewnie dla tych co zastanawiają się czy brać XXXD XXD czy może to cacko. Widząc go od tyłu wzdragam się w myślach na ergonomię, w takich rzeczach jak aparat nie wyobrażam sobie używania touchscreena w poważniejszych zastosowaniach a tu sporo z przycisków zniknęło.

Canon wie co robi, pewnie i tak jak większość będę rozważał jego zakup mając już szklarnię C i zbyt ubogi budżet na 5DIII

Gregolius
17-09-2012, 10:48
Mnie ciekawi ten nowy AF i matryca.Jeśli faktycznie jest nowa to co w niej poprawili lub co zchrzanili:)

Canon EOS 6D - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5189-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_6D.html)

vaas
17-09-2012, 10:48
Idę o zakład, że ten AF będzie lepszy od tego co daje 5D Mark II - zwłaszcza jeśli chodzi o precyzję w środkowym punkcie. Na DPR wspominają, że punty są bardzo skupione w centrum, co jest jasnym komunikatem - chcesz w EOS-ie AF o bardziej sportowym zacięciu: kup 5D Mark III albo 7D. Dla portrecistów, podróżników jeden ale naprawdę solidny punkt ostrzenia to wszystko co potrzeba. Nie znalazłem tylko informacji czy model będzie dawał możliwość mikroregulacji. Oby nie było tak jak w 60D.
to samo mnie interesuje - obecność mikroregulacji i sprawność AF w ciemności (mimo braku krzyżowych, poza centralnym)

Podobnie jak Mac_Mac liczyłem na zmianę 5D na lepszy AF...
czekam zatem na testy AF i matrycy

igor58
17-09-2012, 10:49
akustyk, 6D będzie może tańszy, ale w Holandii

kaindox
17-09-2012, 10:50
Bardzo sensowny podział jeśli chodzi o możliwości body. Nikt kto kupił trójeczkę nie będzie miał powodu do płaczu jak to jest u "żółtych"
Na dodatek ciekawa propozycja na backup, o ile poprawi się działąnie AF w stosunku do piątki, wydaje mi się że Canon trafił w dychę.

vojtekk
17-09-2012, 10:52
Jest też tryb cichej migawki, który chcieliście

strideer
17-09-2012, 10:53
ze względu na AF - nie wierzę by przy jednym krzyżowym były cuda w półmroku

Dlaczego? Dla naprawdę wielu osób jeden ale naprawdę dobry punkt to wszystko czego potrzeba.

akustyk
akustyk, 6D będzie może tańszy, ale w Holandii

nie wiem, zobaczymy. na ile pamietam, marketing Canona w PL jest tak do d*, ze mozliwe jest to co mowisz nawet gdyby w Holandii roznica siegnela 10~15% na korzysc czerwonego.

z tym korpusem Canon akurat nie moze przeszarzowac cenowo, bo amator nie ma ograniczenia w postaci zakupu na fakture i jak mu sie nie spodoba nowe 6D to moze sobie zawsze kupic chocby uzywane 5D mkII (w tej chwili 1200 EUR). na zachod od Polandy takie zakupy sa z reguly bezpieczne i pewne. wiec z tego circa 2100 EUR na starcie 6D dosc szybko musi sie zrobic odpowiednio mniej...

wain
Tak czy tak jesli cena będzie w okolicach ~7k to będzie to lepszy wybór niz 5dII ..

michaś
17-09-2012, 10:54
The EOS 6D - Your entry into the full-frame world - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=LgGAl_i4YR4)
Mały zwiastun.

i jeszcze film:

http://www.youtube.com/watch?v=Vwqo91NsIZI

wain
17-09-2012, 10:57
Wiadomo cos o autoiso? W spec pisze auto ale .. takie jak dawniej czy to nowsiejsze?

Grzdyll
17-09-2012, 11:00
Dlaczego? Dla naprawdę wielu osób jeden ale naprawdę dobry punkt to wszystko czego potrzeba.

No masz rację, myślałem o podobnych jak ja kotleciarzach którzy przywykli do kilku dobrze działających punktów, nie musi ich być wcale pierdylion jak w Nikonach, mi starczyłoby 9 krzyżowych sensownie rozmieszczonych. Nawet jak ten centralny będzie super-hiper-uber-extra to wątpię by pozostałe działały dobrze w kiepskich warunkach. Ale to moje własne zdanie i obym się mylił :)

szwayko
Ale jęczycie. Mi do tej pory wystarczają 5D mk 1 - potem różnice w obrazku dawały już tylko lepsze szkła a nie mkII czy mkIII.
5D miał 9 punktów, jeden krzyżowy o czułości od -0,5EV, a
6D ma 11 punktów, jeden krzyżowy ale o czułości od -3EV.
Dla mnie to rewelacja.
I jeszcze
5DII AF -0.5EV, 1D IV/1DsIII -1EV, new 1D X down to -2EV.

akustyk
jeszcze jedna fajna rzecz w tym korpusie - zdalna kontrola przez smartphone. bomba sprawa do robienia bardzo niskich ujec (kwiatki, grzybki, gasieniczki, ...)

No masz rację, myślałem o podobnych jak ja kotleciarzach którzy przywykli do kilku dobrze działających punktów,

no dobra, ale do kotleciarstwa jest cala masa fajnych korpusow w ofercie Canona. albo Nikona. a cena 5D mkIII dla kogos zarabiajacego na sprzecie jest istotnie nizsza niz tego 6D dla hobbysty. a tym drugim tez nalezy sie cos od zycia (Canona). 5D mkI i mkII byly bardzo popularne wsrod pasjonatow, ale juz mkIII jest inaczej wyprofilowany. wlasnie w ta luke wchodzi 6D.

jotes25
17-09-2012, 11:04
jeszcze jedna fajna rzecz w tym korpusie - zdalna kontrola przez smartphone. bomba sprawa do robienia bardzo niskich ujec (kwiatki, grzybki, gasieniczki, ...)

Taaaaaaaaa, już to widzę... A wystarczyło dać odchylany ekranik jak w wyśmiewanych rebelach...

tomkod
Ostatnio byłem już zdecydowany na 5d II ale z tego co widzę to chyba odłożę jeszcze zakup na trochę i poczekam na to 6d. Jeśli cena będzie podobna i aparat nie gorszy to pewnie będzie mój nowy zakup.

strideer

Ja to już mam dzięki fantastycznej aplikacji DSLR Controller na Antka.

akustyk
17-09-2012, 11:06
Taaaaaaaaa, już to widzę... A wystarczyło dać odchylany ekranik jak w wyśmiewanych rebelach...

osobiscie wole takie rozwiazanie jak w 6D. staly ekranik, podglad na telefonie/tablecie.

ale to moje wyobraznie jak bym chcial robic te zdjecia, ktore kiedys robilem w pozycji zbieracza pilek tenisowych (z celownikiem katowym) albo tarzajac sie jak swinia po ziemii... Twoje wyobrazenie moze byc oczywiscie inne, zapewne masz inne doswiadczenia...

Ja to już mam dzięki fantastycznej aplikacji DSLR Controller na Antka.
no to w 6D bedziesz mial bez kabelka, no... ;)

z innej beczki - fajny ten DSLR Controler, niestety HTC ogolnie nie nada, a juz moj Desire, ze stara wersja Androida, tym bardziej... ;)

arra
17-09-2012, 11:06
Ja mam wrażenie, że Canon po raz kolejny chce nas wydymać, zwłaszcza w porównaniu do oferty konkurencji. Za kolejny wykastrowany 11-polowy AF wydaniu Canona serdecznie dziękuję.

centur
17-09-2012, 11:07
jak myślicie, czy teraz cena 5d ll poleci lekko w dół (np do 6.900) czy raczej odwrotnie ???

strideer
17-09-2012, 11:08
jak myślicie, czy teraz cena 5d ll poleci lekko w dół (np do 6.900) czy raczej odwrotnie ???

Raczej odwrotnie - 5D Mark II to jednak odrobinę bardziej "dopakowany" aparat z obsługą kart CF. Będzie prawdopodobnie tak jak z ceną 50D po wprowadzeniu 60D.

akustyk
17-09-2012, 11:09

5D mkII teraz ma jak najszybciej zniknac z polek. zeby wahajacy sie klient mogl bez stresu wybrac, czy da sie wydoic za cene 5D mkIII czy 6D ;)

tomkod
17-09-2012, 11:09
Cały czas ciekawi mnie cena, ale jak patrze np na 5D II to cena zaczeła spadać. W jednym z holenderskich sklepów jeszcze 2 tyg temu nowy 5D II kosztował ~1740€, dzisiaj już jego cena to 1662€ i dostępny od ręki w sklepie. Teraz ciekawe jak będzie z 6d?

szwayko
17-09-2012, 11:10
tutaj jeszcze porównywarki wielkości i innych parametrów
Canon EOS 6D Digital SLR Camera Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-6D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx)

Czacha
17-09-2012, 11:12
Kotleciarze jako zawodowi fotografowie powinni raczej patrzec na sprzet o mozliwosciach adekwatnych do warunkow pracy ... 6D zdecydowanie nie jest takim sprzętem ;)

Bartek_902
17-09-2012, 11:13
Nie wiem w ogóle po co canon wypuszcza tego 6d a nikon d600 , przecięż nadal w tej samej cenie prawie mamy 5dmkII i d700 , przecięż te aparaty dalej mogły by być produkowane i sprzedawane w obecnych cenach .

No ale to wymysł marketingowców TANIE FF , tyle że 6 czy 7k w polsce to wcale nie tak tanio , gdyby ta nowość kosztowała ta 4-5 tysięcy to pewnie było by sens to kupić a tak to mamy FF z zielonym trybem za 7k PLN dla hipsterów i bananowców którym przestały wystarczać kompakty i iphone i z takim CANONEM będą mieć na ulicy +50 do lansu :)

jotes25
17-09-2012, 11:14
osobiscie wole takie rozwiazanie jak w 6D. staly ekranik, podglad na telefonie/tablecie.

ale to moje wyobraznie jak bym chcial robic te zdjecia, ktore kiedys robilem w pozycji zbieracza pilek tenisowych (z celownikiem katowym) albo tarzajac sie jak swinia po ziemii... Twoje wyobrazenie moze byc oczywiscie inne, zapewne masz inne doswiadczenia...

Owszem, próbowałem obu rozwiązań. Choć ze smartphonem/tabletem wydawało mi się atrakcyjne, to w praktyce jest skrajnie niewygodne, zwłaszcza w plenerze. Dodatkowo nie mamy możliwości zmiany kadru. W przypadku gibanego ekraniku i aparatu na statywie wszystko daje się zrobić jedną ręką.

szwayko
Migawka w 6D na 100 000 cykli jak w 5D.
Natomiast 5DII, 5DIII, czy 7D mają na 150 000 cykli

https://canon-board.info/imgimported/2012/09/CanonEOS6DComparisonChart-2.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-EOS-6D-Digital-SLR-Camera/Canon-EOS-6D-Comparison-Chart.jpg)

wain
... 6D zdecydowanie nie jest takim sprzętem ;)

To sie dopiero okaże po testach AF (-3EV...)

jotes25
17-09-2012, 11:15
Nie wiem w ogóle po co canon wypuszcza tego 6d a nikon d600 , przecięż nadal w tej samej cenie prawie mamy 5dmkII i d700 , przecięż te aparaty dalej mogły by być produkowane i sprzedawane w obecnych cenach .

Po to, żebyś ciułał na 5dIII / D800 :D

Cichy
17-09-2012, 11:16
No i jest silent mode. Działający pkt AF tylko środkowy, ale jestem już przyzwyczajony :) Ma mikroregulację, bo nie mogę znaleźć ?

akustyk
17-09-2012, 11:17
Owszem, próbowałem obu rozwiązań. Choć ze smartphonem/tabletem wydawało mi się atrakcyjne, to w praktyce jest skrajnie niewygodne, zwłaszcza w plenerze. Dodatkowo nie mamy możliwości zmiany kadru. W przypadku gibanego ekraniku i aparatu na statywie wszystko daje się zrobić jedną ręką.

zgoda. z tym ze to jest kwestia czestotliwosci. ja te grzybki robie 2 razy w roku. przez pozostaly czas wole jednak staly ekran, mniej narazony na uszkodzenia. jakbym czesciej robil makro (w NL nierealne ze wzgledu na notoryczny wiatr), to pewnie bym wolal ekran uchylny...

Czacha
17-09-2012, 11:20
To sie dopiero okaże po testach AF (-3EV...)

To widać po ogólnej specyfikacji, nie trzeba żadnych testów - to puszka amatorska.

tomkod
17-09-2012, 11:23
No ale to wymysł marketingowców TANIE FF , tyle że 6 czy 7k w polsce to wcale nie tak tanio , gdyby ta nowość kosztowała ta 4-5 tysięcy to pewnie było by sens to kupić a tak to mamy FF z zielonym trybem za 7k PLN dla hipsterów i bananowców którym przestały wystarczać kompakty i iphone i z takim CANONEM będą mieć na ulicy +50 do lansu :)

Ale jak założę 5D III to od razu przeskakuje poziom wyżej i z bananowca robię się profi!

dinderi
17-09-2012, 11:25
Kotleciarze jako zawodowi fotografowie powinni raczej patrzec na sprzet o mozliwosciach adekwatnych do warunkow pracy ... 6D zdecydowanie nie jest takim sprzętem ;)
5d był, 5DII też był, a teraz się okazuje, że teoretycznie lepszy 6D już nie jest? Dlatego, że 5DIII ma lepszy AF, czy dlaczego?

Czacha
17-09-2012, 11:27
A mozesz wskazać w którym miejscu napisałem że 5D lub 5DII były profesjonalnymi puszkami przeznaczonymi do zawodowej pracy?

akustyk
17-09-2012, 11:31
A mozesz wskazać w którym miejscu napisałem że 5D lub 5DII były profesjonalnymi puszkami przeznaczonymi do zawodowej pracy?

no akurat wedlug Canona 5D mkI byl na polce pro, mkII dla entuzjastow. tak to przynajmniej bylo targetowane* rynkowo

* -przepraszam za "polszczyzne" rodem z agencji reklamowych. jak ktos zna ladny odpowiednik, to z gory dziekuje za podpowiedz.

wain
17-09-2012, 11:33

Przypomina mi to dyskucje na ffs dawno temu jak byla kłótnia kto ma profi body i kto jest profi .. i czy może być..
Jakie ma znaczenia co pisze producent a do czego ja to wykorzystuje? Zadna piatka nie byłą profi a polowa userow ja wykorzystuje do celów zarobkowych(w tym ja) i pewno długi czas będzie dalej to robić..

Czacha
17-09-2012, 11:35
Oczywiscie ze ludzie ich uzywali do pracy i robili (i robia i beda robic) swietne foty. Z reszta na poczatku ery cyfrowych SLR uzywali tez 300D z braku innych sensownych narzedzi ;) 6D zapowiada sie jako tani backup.

tomkod
17-09-2012, 11:36
Na jakiejś austriackiej stronie doczytałem że 6D ma być dostępny dopiero od grudnia w cenie 2000€

Canon EOS 6D: Neue DSLR mit Vollformat-Sensor | Produkte | futurezone.at: Technology-News (http://futurezone.at/produkte/11328-canon-eos-6d-neue-dslr-mit-vollformat-sensor.php)

akustyk
17-09-2012, 11:40
z innej beczki, to mam mieszane odczucia co do braku kukulki w tym korpusie. jak sadze chodzilo o ograniczenie gabarytow i zachowanie porzadnej odpornosci mechanicznej (bo i tez uszczelniany ten 6D jest), ale biorac pod uwage odbiorce z gatunku podrozujacych, to chyba jednak mogli zrobic ten wyjatek...

Mad_Mac
17-09-2012, 11:41
Na WEX UK jest juz mozliwosc zamowienia za 1799f
Jak dla mnie roznica zbyt mala do 5d zeby bylo warto w to inwestowac(mowie jako kotleciarz).

centur
17-09-2012, 11:42
w ciągu miesiąca muszę kupić 5d ii z dotacyjnej kasy, radzicie czekać czy się śpieszyć ??? :-?

acidjazz
17-09-2012, 11:43
Mi, jako amatorowi używającemu do tej pory 5D mark I z manualnymi Zeissami, 6D się bardzo podoba przynajmniej z 4 powodów.
1. Wielkość
2. Dobre ISO
3. Wbudowany GPS - idealna sprawa w podróży.
4. Ostatnie, ale bardzo ważne - możliwość zastosowania wymiennych matówek, w tym precyzyjnej Eg-S, której to możliwości 5D Mark III nie posiada.

centur
17-09-2012, 11:47
3. Wbudowany GPS - idealna sprawa w podróży.
nigdy nie zakumam po kiego ten GPS, 5 lat temu trzaskałem foty na 2 końcu świata i do dziś pamiętam ich dokładną lokalizację tak, że mogę wam wskazać w google earth te miejsca, no chyba ze foty trzaskasz w środku dżungli lub na saharze ...8-)

strideer
17-09-2012, 11:49
4. Ostatnie, ale bardzo ważne - możliwość zastosowania wymiennych matówek, w tym precyzyjnej Eg-S, której to możliwości 5D Mark III nie posiada.

O, to przeoczyłem - bardzo fajne :-)

Mad_Mac
w ciągu miesiąca muszę kupić 5d ii z dotacyjnej kasy, radzicie czekać czy się śpieszyć ??? :-?

Jak w ciagu miesiaca to nie widze wyboru bo ten aparat do grudnia sie nie pojawi.
Wiesz MKII nie przestal robic zdjec dzis rano.

Bahrd
No i jest silent mode. Działający pkt AF tylko środkowy, ale jestem już przyzwyczajony :) Ma mikroregulację, bo nie mogę znaleźć ?
AF-MA (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/3) ;)

strideer
nigdy nie zakumam po kiego ten GPS, 5 lat temu trzaskałem foty na 2 końcu świata i do dziś pamiętam ich dokładną lokalizację tak, że mogę wam wskazać w google earth te miejsca, no chyba ze foty trzaskasz w środku dżungli lub na saharze ...8-)

Bo to jest dość wygodne - otwierasz plik w Lightroomie i od razu masz go na mapie, nie musisz nic szukać ani nic samemu przyporządkowywać.

dinderi
17-09-2012, 11:50
Nie napisałeś. I ja się nie odnosze do tego czego nie napisałeś. Napisałeś, że możliwości 6D są nieadekwatne do warunków pracy kotleciarzy, co wydaje mi się wielce pochopne. Jeśli AF będzie sprawny przy -3EV, jego celność będzie na poziomie 5DII, lub nieco lepsze, a natywne ISO25600 da nadzieję na poprawę jakość ISO6400 z 5DII, to jest to sprzet adekwatny do warunków pracy kotleciarza.
Oczywiście, jeśli chce się wyglądać profi, to powinno się szukac większej gabarytowo puszki.

acidjazz
17-09-2012, 11:50
zamykając temat GPS - jak w ciągu tygodnia odwiedzam kilka podobnych wiosek w Jordanii czy innym kraju, często nie pamiętam gdzie dokładnie zrobiłem tą fotę - może pamięć mam już złą:)

kaindox
17-09-2012, 11:51
Słyszałem że są problemy jak się kupi inny sprzęt niż ten co w biznesplanie, jeśli to prawda to lepiej nie czekać aż go zabraknie na półkach.

centur
17-09-2012, 11:51
Jak w ciagu miesiaca to nie widze wyboru bo ten aparat do grudnia sie nie pojawi.
wiem nie zrozumiałeś do końca, chodzi mi o to czy cena 5d ll pójdzie w górę czy w dół wobec pojawienia się 6D????

Czacha
17-09-2012, 11:54
Napisałeś, że możliwości 6D są nieadekwatne do warunków pracy kotleciarzy, co wydaje mi się wielce pochopne. Jeśli AF będzie sprawny przy -3EV, jego celność będzie na poziomie 5DII, lub nieco lepsze, a natywne ISO25600 da nadzieję na poprawę jakość ISO6400 z 5DII, to jest to sprzet adekwatny do warunków pracy kotleciarza.
Ja patrzę na to trochę inaczej. Gdy nie było 5D3 foty trzeba było robić 5D1 oraz 5D2 godząc się na ich ułomności związane z AF. Dziś już nie trzeba rzeźbić w .. błocie i można sobie pozwolić na zakup profesjonalnej puszki, która zamiast utrudniać, ułatwi nam pracę ... no i nie kosztuje tyle co seria 1D. Niestety ale 6D nawet pomimo zakresu pracy AF od -3 EV wciąż będzie utrudniał tym pojedynczym sensorem krzyżowym ...

Oczywiście, jeśli chce się wyglądać profi, to powinno się szukac większej gabarytowo puszki.
Po ciemku i tak nie widać ..

kaindox
17-09-2012, 11:55
wiem nie zrozumiałeś do końca, chodzi mi o to czy cena 5d ll pójdzie w górę czy w dół wobec pojawienia się 6D????
Do czasu wypuszczenia testów 6D musisz zapytać wróżbity Macieja Wróżbita Maciej - 7.XI.2010 - YouTube (http://tinyurl.com/8qjnshc)

jasiorzaca
17-09-2012, 11:56

Sam chcę kupić 5d II. 6D w Polsce dostępny pewnie będzie w styczniu, bo Canon zawsze ma poślizgi. Sądzę, że nie warto czekać po to aby zapłacić więcej za aparat, który na pewno nie będzie rzucał na kolana jakością zdjęć w stosunku do 5D II. Przecież przewaga jakościowa zdjęć nowego 5D III jest zauważalna tylko i wyłącznie na najwyższych czułościach (od ISO 6400). Pomijam oczywiście AF.

centur
17-09-2012, 11:56
Słyszałem że są problemy jak się kupi inny sprzęt niż ten co w biznesplanie, jeśli to prawda to lepiej nie czekać aż go zabraknie na półkach.
zabezpieczyłem się na taką ewentualność i nie wpisałem konkretnego modelu tylko cenę (7,5k), poza tym o ile mi wiadomo 6D nie jest oficjalnym następcą 5d ll więc nie rozumiem dlaczego ma nagle zniknąć z rynku skoro nie zniknął po pojawieniu się 5d lll i z tego co wiem 5d ll i lll są równolegle produkowane ...

akustyk
17-09-2012, 11:57
zamykając temat GPS - jak w ciągu tygodnia odwiedzam kilka podobnych wiosek w Jordanii czy innym kraju, często nie pamiętam gdzie dokładnie zrobiłem tą fotę - może pamięć mam już złą:)

tez tak miewam, ze na odcinku 50km zdarza mi sie stanac przy drodze z 5 razy i nie zawsze mam jak sprawdzic (na miejscu) jak sie dane miejsce nazywa. o pamietaniu o nim po 2 tygodniach nie mowiac.

dla mnie osobiscie GPS jednak bardzo przydatna rzecz...

strideer
17-09-2012, 11:59
zabezpieczyłem się na taką ewentualność i nie wpisałem konkretnego modelu tylko cenę (7,5k), poza tym o ile mi wiadomo 6D nie jest oficjalnym następcą 5d ll więc nie rozumiem dlaczego ma nagle zniknąć z rynku skoro nie zniknął po pojawieniu się 5d lll i z tego co wiem od 5d są równolegle produkowane ...

Mark II był w produkcji, żeby nie została pusta półka w ofercie Canona do czasu wprowadzenia nowego modelu o adekwatnych możliwościach i cenie. Ten aparat teraz już jest, więc nie ma raczej sensu utrzymywać produkcji 4-letniego aparatu, którego sprzedaż może być utrudniona ze względów czysto marketingowych (bo są nowe, lepsze, fajniejsze, etc).

kaindox
17-09-2012, 12:00
zabezpieczyłem się na taką ewentualność i nie wpisałem konkretnego modelu tylko cenę (7,5k), poza tym o ile mi wiadomo 6D nie jest oficjalnym następcą 5d ll więc nie rozumiem dlaczego ma nagle zniknąć z rynku skoro nie zniknął po pojawieniu się 5d lll i z tego co wiem od 5d są równolegle produkowane ...

To że nie jest oficjalnym jeszcze o niczym nie świadczy. Ja przynajmniej nie widzę sensu współistnienia tych puszek na półce sklepowej a już na pewno nie utrzymywania dwóch linii produkcyjnych na sprzęt skierowany do podobnej grupy docelowej.
Poza tym z marketingowego punktu widzenia nie ma sensu utrudniania wyboru potencjalnemu klientowi.

jaś
17-09-2012, 12:03
Na kotlecie fotografowanie się nie kończy - od dwudziestu lat używam środkowego punktu autofocusa i pewnie juz zawsze będę tak robił - to ma być ponoć puszka amatorska czyli do wszystkiego - a kotlet jak wiadomo jest działalnością komercyjną czyli profesjonalną (dobrze by było) więc to nie ten target ...tfu znaczy grupa docelowa.

igor58
17-09-2012, 12:04
nie wiem, jak to działa, ale na CB każdy aparat, zanim jeszcze wejdzie do sprzedaży, jest uznany za gniota
40D mydlił, 50D szumiał, 60 był wykastrowany, a 5II nie miał af
potem się okazywało, że to jednak fajne puszki
może z 6D też tak będzie
na szczęście nie musimy kupować wszystkiego, co C wypuści

RTSiak
17-09-2012, 12:07
No i kiszka. Za jak można się domyślać +/- 9tyś zł dostaniemy kastrata bez lampy błyskowej, z niezbyt rewelacyjnym AF (-3ev? zobaczymy jak to wyjdzie w praniu), słabą serią, bez joya i ogólnie jakby uszczuploną guzikologią, gpsy wifi to nadal zbędny bajer, z którego zapewne 95% użytkowników nie korzysta i korzystać nie ma zamiaru. Za taką kase wolałbym 1dIII a nawet 1dsIII, którego za te +/-9tys można wyrwać. Ehhh gdyby nie zaporowa cena to nawet bym pomyślał nad zmianą 7d i przełknął wszystkie te ''moje'' wady w 6d, a tak nie widzę sensu.

jotes25
17-09-2012, 12:09
Na kotlecie fotografowanie się nie kończy - od dwudziestu lat używam środkowego punktu autofocusa i pewnie juz zawsze będę tak robił - to ma być ponoć puszka amatorska czyli do wszystkiego.

To duży błąd, pora zacząć się rozwijać ;) Pomijając kwestię kadrowania z użyciem bocznych punktów AF (to chyba oczywiste), to jest jeszcze cała masa amatorów, którzy używają AF w trybie servo do fotografii obiektów w ruchu. A boczne krzyżowe punkty AF ma już nawet 650d i działa to w połączeniu z DiGIC V rewelacyjnie... Więc ten AF w 6d jeśli nie ma bocznych krzyżowych, oceniam jako podstawowy, duży minus tej puszki.

Kolekcjoner
17-09-2012, 12:10
Powiem jedno. PORAZKA!
Stracilem nadzieje...
No ale podobnym bublem jakoś dajesz radę ;).

Pewnie ze mozna i ich uzywam ale na boga to 2012 rok i mowimy o aparacie ktory ma kosztowac 2000 dolcow a nie o seri xxxD!
Wsciekam sie bo mialem cicha nadzieje ze sobie zmienie stara piatke na cos z lepszym AF a tu dalej to samo!
Jest 5D mkIII.

Czy canon czuje sie tak pewnie na rynku ze leje na postepy nikona?
Wygląda na to, że nie ale mają od lat zupełnie inną strategię - i widać że słuszną (co ma odzwierciedlenie w finansach).

Otóż to. Dla zawodowców jest 5D, a przede wszystkim 1D.

Podobno jest.

No z tym to nigdy nic nie wiadomo :D.

wróżka.pl
Póki co nie ma wyraźnego komunikatu na temat ceny. Chodzą słuchy że ma być nawet 1800$.
Zobaczymy. Canon zrobił świetny ruch i zarobią kupę kasy.

jasiorzaca
17-09-2012, 12:11
Na kotlecie fotografowanie się nie kończy - od dwudziestu lat używam środkowego punktu autofocusa i pewnie juz zawsze będę tak robił - to ma być ponoć puszka amatorska czyli do wszystkiego - a kotlet jak wiadomo jest działalnością komercyjną czyli profesjonalną (dobrze by było) więc to nie ten target ...tfu znaczy grupa docelowa.

Ja również w ten sam sposób fotografuję. Dla mnie nie musi być 40 czy 100 polowy autofokus :). Ja potrzebuję jednego dobrego i celnego punktu af przynajmniej w 95 % :) Mam 1d III i z af bywa bardzo różnie ;/ W ciemnych pomieszczeniach nie widzę szalonej różnicy między 5D 1 a 1D III

zaitsev
17-09-2012, 12:14
Mam nadzieję, że będzie drogi, bo zaraz każda licealistka imię nazwisko photography będzie latać z FF i trzaskać kwiatki, kotki, pieski i koleżanki i wtedy będzie jeszcze bardziej photography niż była bez FF.

strideer
17-09-2012, 12:14
To duży błąd, pora zacząć się rozwijać ;) Pomijając kwestię kadrowania z użyciem bocznych punktów AF (to chyba oczywiste), to jest jeszcze cała masa amatorów, którzy używają AF w trybie servo do fotografii obiektów w ruchu. A boczne krzyżowe punkty AF ma już nawet 650d i działa to w połączeniu z DiGIC V rewelacyjnie... Więc ten AF w 6d jeśli nie ma bocznych krzyżowych, oceniam jako podstawowy, duży minus tej puszki.

Rozwijać się przez używanie bocznych punktów? Chyba rozwijać mięśnie kciuka, a nie umiejętności fotograficzne :-) Do fotografowania ruchu jest cała gama innych puszek - od nowych 5D Mark III i 7D, przez używane jedynki. 6D przecież nie jest aparatem od wszystkiego!

kaindox
17-09-2012, 12:17
Niestety najwidoczniej przez pryzmat oczekiwanej ceny 6D niektórzy chcieliby żeby by on puszką do wszystkiego :)

Czacha
17-09-2012, 12:19
Mam nadzieję, że będzie drogi, bo zaraz każda licealistka imię nazwisko photography będzie latać z FF i trzaskać kwiatki, kotki, pieski i koleżanki i wtedy będzie jeszcze bardziej photography niż była bez FF.

Co w tym złego? Boisz sie ze nastolatki beda robily lepsze zdjecia niz Ty? ;)

tomkod
17-09-2012, 12:22
Zdaniem zaitsev najlepiej jakby puszki FF były na kartki o do tego za cenę niedostępną żadnemu śmiertelnikowi

akustyk
No i kiszka. Za jak można się domyślać +/- 9tyś zł dostaniemy kastrata bez lampy błyskowej, z niezbyt rewelacyjnym AF (-3ev? zobaczymy jak to wyjdzie w praniu), słabą serią, bez joya i ogólnie jakby uszczuploną guzikologią, gpsy wifi to nadal zbędny bajer, z którego zapewne 95% użytkowników nie korzysta i korzystać nie ma zamiaru.

ja nie korzystam = 95% uzytkownikow nie korzystalo, nie korzysta i nigdy nie bedzie korzystac ("mezczyzn nie bylo, nie ma i nigdy nie beda potrzebni!")

to ze puszka nie jest dla Ciebie wcale nie znaczy, ze innym nie pasuje. akurat ten korpus jest bardzo sensowny dla swojej grupy docelowej (dzieki jas!).

Za taką kase wolałbym 1dIII a nawet 1dsIII, którego za te +/-9tys można wyrwać.

napisze w ten sam desen jak powyzej: 1D(s) to taki ogromny kloc, ze 95% uzytkownikow nie bedzie go chcialo w ogole nosic.

oczywiscie, racji nie bede mial wylacznie dlatego, ze 95 to zbyt mala wartosc, to jest znacznie blizsze 99,9% :)

Ja również w ten sam sposób fotografuję. Dla mnie nie musi być 40 czy 100 polowy autofokus :). Ja potrzebuję jednego dobrego i celnego punktu af przynajmniej w 95 % :)
ja rowniez tak mam, ze mi ilosc pol AF nie robi. zasadniczo rozmieszczenie 9 punktow 5D mkII nie bolaloby mnie (albo takie 11-polowe jak nikonowski D80 itp.), niestety co do tej sprawnosci mam swoje uwagi. jak sie raz na jakis czas czysci sprzet w dobrym serwisie, to jeszcze jakos ujdzie, ale jak sie sprzetu potem pare tygodni pouzywa i nalapie brudu, to cokolwiek poza centralnym jest ja-cie-nie-moge... z 40D tego problemu nie mam - tam AF chodzi zwinnie i poprawnie...

ten uklad w 6D wyglada, przynajmniej na papierze, na w zupelnosci wystarczajacy do moich potrzeb. a moze sie w praktyce okazac nawet zbyt dobry...

zaitsev
Tak. A nadrabiam hejtowaniem sprzętu na forach. :D

Nie napisałem nic o umiejętności robienia zdjęć, tylko o posiadaniu "wypasionego-wow-FF" i robieniu z siebie tylko z tego powodu profi photographerem. Panowie chyba nie zrozumieli.

Chyba, że wrócimy do korzeni i FF stanie się standardem. Jestem za.

dinderi
17-09-2012, 12:23
Jak się poczyta wpisy na grupie o fotografowaniu za darmo, to jest cała masa "profesjonalistów", którzy sie tego boją ;) Inna sprawa, że pomimo pozornej przepaści w umiejętnościach, podaż "fotografa" na rynku może być powaznym problemem, dla osób próbujących się z tego utrzymać.

Bahrd
17-09-2012, 12:23
może z 6D też tak będzie
Na pewno - bo to znakomity aparat FF.
IMHO jego jedyną wadą - z punktu widzenia rozwydrzonego (tak właśnie!) - klienta jest:

that the EOS 6D simply lacks the 'wow' factor of its main rival.

PS
Ja wiem, że to zabrzmi jak stary tekst, że "ja w twoim wieku, to kozy pasałem, i nie marzyłem o tym co ty masz teraz na wyciągnięcie ręki", ale jakby to powiedzieć, pamiętam jak czerpaliśmy autentyczną radość z obchodzenia niedoskonałości sprzętu i jego ograniczeń (znacznie kiedyś poważniejszych)!
W ten sposób można było, chociażby aparatem, cieszyć się przez 5-10 lat - ucząc się i poznając nowe jego możliwości wraz ze wzrostem własnego doświadczenia...
A teraz? Mam kasę - mam mieć wszystko i to już teraz i od razu!
A jak nie to płacz (przy okazji każdej premiery - na przykład)...

(Ale ja już stary jestem!?)

PMP
17-09-2012, 12:24
Jeśli cena sięgnie 9tys to nikt tego nie kupi bo różnica cenowa będzie zbyt mała względem 5mIII. Moim zdaniem cena nie powinna przekroczyć 7,5tys aby model sprzedawał się jak świeże bułki a chyba o to chodzi.

Bahrd
17-09-2012, 12:25
ten uklad w 6D wyglada, przynajmniej na papierze, na w zupelnosci wystarczajacy do moich potrzeb. a moze sie w praktyce okazac nawet zbyt dobry...
W sumie nikt nic dotąd nie pisał, że nowa matryca, to i może DR większy jak raz do krajobrazów.

Kolekcjoner
17-09-2012, 12:26
Ktoś pytał o microadjustment.

The EOS 6D does, however offer the same AF microadjust as the 5D Mark III. Adjustments can be made separately for the wide and telephoto ends of zoom lenses, and can also be made per serial-numbered lens (should you have two copies of the same lens that require differing amounts of adjustment).

Czacha
17-09-2012, 12:27
Jeśli cena sięgnie 9tys to nikt tego nie kupi bo różnica cenowa będzie zbyt mała względem 5mIII. Moim zdaniem cena nie powinna przekroczyć 7,5tys aby model sprzedawał się jak świeże bułki a chyba o to chodzi.

Mylisz się. Wielu osobom możliwości 5D3 sa niepotrzebne i nawet za 9tyś 6D znajdzie swoich nabywców. Inaczej nikt by nie kupował najtańszych lustrzanek tylko wszyscy parli by na modele wyższe... a tak nie jest.

wain
17-09-2012, 12:30
W sumie nikt nic dotąd nie pisał, że nowa matryca, to i może DR większy jak raz do krajobrazów.

Można to wnioskować pośrednio po -3EV. Jakby im ta sprawność kwantowa nieco .. wzosła..

siudym
17-09-2012, 12:31
Ciekawe jak bedzie z rozstawem tych 11pt.

edit: aaha:

Disappointingly the layout doesn't offer any expanded coverage compared to the 9-point system on the EOS 5D Mark II - the additional points are squeezed-in to a similar diamond layout

namoamo
17-09-2012, 12:32
Jak ktoś potrzebuje lepszego AF i "łechtaczki"(kapitalne porównanie :-D ) to ma 5d3, w czym problem?

Bahrd
Podpuszczony przez Kolegę Dinderiego o "Pokoleniu DAJ", załączam co następuje:

http://www.youtube.com/watch?v=JdoiEfB-W2w

Kolekcjoner
Ja wiem, że to zabrzmi jak stary tekst, że "ja w twoim wieku, to kozy pasałem, i nie marzyłem o tym co ty masz teraz na wyciągnięcie ręki", ale jakby to powiedzieć, pamiętam jak czerpaliśmy autentyczną radość z obchodzenia niedoskonałości sprzętu i jego ograniczeń (znacznie kiedyś poważniejszych)!
W ten sposób można było, chociażby aparatem, cieszyć się przez 5-10 lat - ucząc się i poznając nowe jego możliwości wraz ze wzrostem własnego doświadczenia...
A teraz? Mam kasę - mam mieć wszystko i to już teraz i od razu!
A jak nie to płacz (przy okazji każdej premiery - na przykład)...

(Ale ja już stary jestem!?)

Ja bym to w ramki oprawił :D.
Samą prawdę Przemku piszesz.

Bahrd
17-09-2012, 12:33
Można to wnioskować pośrednio po -3EV. Jakby im ta sprawność kwantowa nieco .. wzosła..
Poniekąd - ale czy to nie tyczy sensora AF jedynie?

kaindox
17-09-2012, 12:34
Niby za 2 - 3 tysie można całkiem fajne szkiełka zgarnąć ale... no właśnie cena powinna być na tyle niższa od nowej piątki, żeby nikt nie miał wątpliwości. Oczywiście przy premierze nie wykluczam 9 tys, ale mam wrażenie że cena całkiem szybko dojdzie do 7,5 tys.
W końcu to samo było z markiem III :)

Yova
17-09-2012, 12:34
Mylisz się. Wielu osobom możliwości 5D3 sa niepotrzebne i nawet za 9tyś 6D znajdzie swoich nabywców. Inaczej nikt by nie kupował najtańszych lustrzanek tylko wszyscy parli by na modele wyższe... a tak nie jest.

No ale w półce FX/FF jest jednak dużo mniejszy odsetek nieświadomych użytkowników, i ta "świadomość" może spowodować że jednak wybiorą 5DIII więc też uważam że cena w okolicy 9k za "szóstki" N i C sprzedaży nie napędzi i realnie w granicach 7k powinno to być sprzedawane.

dinderi
17-09-2012, 12:35
Podpuszczony przez Kolegę Dinderiego o "Pokoleniu DAJ", No ładnie! Zaraz dostanę ostrzeżenie, za niewybredne epitety ;)

wain
17-09-2012, 12:37
Poniekąd - ale czy to nie tyczy sensora AF jedynie?

Podejrzewam że aby osiągnąć taką czułość to nowa technologia była konieczna.. pytanie czy poskąpili ją w sensorze czy dali na podreperowanie "nadszumionej" opinii ...

RTSiak
17-09-2012, 12:38
to ze puszka nie jest dla Ciebie wcale nie znaczy, ze innym nie pasuje. akurat ten korpus jest bardzo sensowny dla swojej grupy docelowej (dzieki jas!).

Generalnie chodzi mi o to, że w Polsce będzie kosztował +/- 9/10tys a biorąc pod uwage, że za 1/2tys zl więcej mozna mieć 5d III to 6d jest kompletnie bezsensowny w naszych realiach. Za oceanem będzie kosztował 2/3 ceny 5d III, a to juz jest znacząca różnica. My niestety nadal jesteśmy w ciemnym cenowym zadku ;]

Mad_Mac
17-09-2012, 12:39
Kolekcjoner - tak daje rade ale myslac o zmianie na nowsza puszke chcial bym czuc ze place za cos nowego cos co w znaczacy sposob poprawie moja prace.
Gdyby wpakowali tam AF z 40d to byl bym szczesliwy a tak...
Pozostaje poczekac na testy ale cos czuje ze kupno 5dmkIII mnie nie ominie.

jaś
17-09-2012, 12:40

No rozwinąłem się i to znacznie jeszcze wcześniej przez 20 lat nie używałem żadnego punktu AF :).

akustyk
17-09-2012, 12:40
zobacze to uwierze. raczej sie nie nastawiam...

czemu "wnioskowac"? matryca a uklad AF to jednak zupelnie osobne czujniki i

No ale w półce FX/FF jest jednak dużo mniejszy odsetek nieświadomych użytkowników, i ta "świadomość" może spowodować że jednak wybiorą 5DIII
ale swiadomi nie sa tylko ci, ktorzy zgadzaja sie z Twoja opinia...

tez sie uwazam za swiadomego potrzeb/checi odnosnie sprzetu, ale 5D mkIII zdecydowanie bym nie kupil za jego cene, jesli alternatywa sa 5D mkII i 6D. gdzie z tej drugiej dwojki nowych aparatow wybralbym zapewne 6D (swiadomie uwazam, ze ma szanse* lepiej wpisac sie w moje potrzeby). a jeszcze chetniej zostane z moim uzywanym 5D mkII, jakie teraz mozna spokojnie kupic w okolicach 1200 EUR ;)

* - to oczywiscie wyjdzie w praniu, jak pierwsi testerzy dostana korpus w rece...

więc też uważam że cena w okolicy 9k za "szóstki" N i C sprzedaży nie napędzi i realnie w granicach 7k powinno to być sprzedawane.
z calym szacunkiem... ale marketoidy Canona nie daly jakos powodow do watpliwosci w ostatnich... tak ze 20 latach. jesli rzucaja cena wejsciowa 2000 USD, to ja sie nie bede nawet zakladal, ze to bedzie schodzic jak cieple buleczki za ta wlasnie cene. bo bedzie...

strideer
17-09-2012, 12:43
Generalnie chodzi mi o to, że w Polsce będzie kosztował +/- 9/10tys a biorąc pod uwage, że za 1/2tys zl więcej mozna mieć 5d III to 6d jest kompletnie bezsensowny w naszych realiach. Za oceanem będzie kosztował 2/3 ceny 5d III, a to juz jest znacząca różnica. My niestety nadal jesteśmy w ciemnym cenowym zadku ;]

Powiedzcie mi, jak aparat za 2 tysiące zielonych papierów ma kosztować u nas 9-10 tysięcy, kiedy aparat za 3,3 tysiące papierów kosztuje 12? Łot zagwozdka!

akustyk
17-09-2012, 12:46
Generalnie chodzi mi o to, że w Polsce będzie kosztował +/- 9/10tys a biorąc pod uwage, że za 1/2tys zl więcej mozna mieć 5d III to 6d jest kompletnie bezsensowny w naszych realiach.
oczywiscie przy takim stosunku cen to moze byc tak jak piszesz.

dlaczego watpie w taki stosunek cen wspominalem juz wyzej - 6D to jest puszka dla pasjonata/hobbysty, nieograniczonego koniecznoscia zakupu na fakture, czy nawet w ogole nowego korpusu ze sklepu. i zeby takiemu odbiorcy sprzedac korpus, to on cenowo nie moze bujac w oblokach.

osobiscie obstawiam, ze po pol roku ten korpus zejdzie cenowo do okolic 1700~1800 EUR w PL w granicach 7500 PLN. mowiac o cenach TIP, bo to bedzie pewnie spora czesc sprzedazy tego korpusu. bo to wedlug mojego szacunku w 9 na 10 przypadkach bedzie w PL kupowal amator za swoje prywatne pieniadze, bez wpuszczania w zadne koszty...

nie zapominajmy o tym czynniku przy dyskusji o cenach. bo on robi ogromna roznice.

igor58
17-09-2012, 12:50
kiedyś za kompakta Olka dałem tyle, ile niedawno za 60D
prędzej czy później pełna klata wejdzie pod strzechy, tak jak lustro (Canon 300D za 1000$ to był przełom)

kaindox
17-09-2012, 12:51
to tylko czekać aż średni cyfrowy zejdzie do cen obecnych FF :)

Canion
17-09-2012, 12:52
6D nie jest po to by się sprzedawać, ale po to by sprzedawać 5dmkIII

kaidox średni juz zszedł z cenami do poziomu topowych FF. hasselblad H4d-31 +80- kit to 9900 euro

Kolekcjoner
17-09-2012, 12:54
Kolekcjoner - tak daje rade ale myslac o zmianie na nowsza puszke chcial bym czuc ze place za cos nowego cos co w znaczacy sposob poprawie moja prace.
Gdyby wpakowali tam AF z 40d to byl bym szczesliwy a tak...
Pozostaje poczekac na testy ale cos czuje ze kupno 5dmkIII mnie nie ominie.
No bo to jest tak wymyślone, że dla kogoś kto ma duże wymagania jest mkIII a dla amatorów 6D. I to dobrze wymyślone dla Canona oczywiście 8-).

czemu "wnioskowac"? matryca a uklad AF to jednak zupelnie osobne czujniki
Być może chodzi o potencjalne możliwości technologiczne.

z calym szacunkiem... ale marketoidy Canona nie daly jakos powodow do watpliwosci w ostatnich... tak ze 20 latach. jesli rzucaja cena wejsciowa 2000 USD, to ja sie nie bede nawet zakladal, ze to bedzie schodzic jak cieple buleczki za ta wlasnie cene. bo bedzie...
Ja myślę że obecna cena 5D mkII zostanie szybko osiągnięta. D600 trochę popsuł początkowo sprawę ale widzę, że już zjeżdżają z ceną - no a 6D jest w zasadzie pół działki niżej więc musi być tańszy.

RTSiak
17-09-2012, 12:57
Powiedzcie mi, jak aparat za 2 tysiące zielonych papierów ma kosztować u nas 9-10 tysięcy, kiedy aparat za 3,3 tysiące papierów kosztuje 12? Łot zagwozdka!

Widziałeś ceny d600 w FJ ? 9tys bez paru groszy - cena w stanach? 2099$....

Obawiam się, że z 6d będzie podobnie.

kaindox
17-09-2012, 12:57
6D nie jest po to by się sprzedawać, ale po to by sprzedawać 5dmkIII

kaidox średni juz zszedł z cenami do poziomu topowych FF. hasselblad H4d-31 +80- kit to 9900 euro

które topowe FF tyle kosztuje?

merida
17-09-2012, 13:03
Ciesze sie ze robi sie na rynku coraz wieksza konkurencja,a Canon czując oddech innych na plecach musi nadganiać. Mysle,ze poczatkowo beda chcieli sprzedac wiecej 5d3 ktory wyszedl na rynek wczesniej, wiec zastosuja prosty zabieg kontrastu.czyli przy stosunkowo niewielkiej doplacie mozna miec korpus z wyzszej polki. Sprzedadza okreslona ilosc nowych piàtek i wtedy cena 6d znormalnieje.

strideer
17-09-2012, 13:07
Dalej nie rozumiem jak dopłata ponad 50% ceny może być uznana za "niewielką" dopłatę. Może mi to ktoś wyjaśnić?

igor58
17-09-2012, 13:10
a co maja powiedzieć ci, którzy kupili worek szkieł pod APS-C?
taki 17-55/2.8 na przykład?
może rynek wtórny ożyje (ucywilizuje się)?

Yova
17-09-2012, 13:11
9k a 11,5k to chyba nie jest dopłata rzędu 50%. Mówimy tu o polskich cenach zakładając że 6 canona wystartuje w cenie 600 nikona, a nie o cenach sugerowanych podawanych w $.

PMP
17-09-2012, 13:11

Mylisz się. Jeśli ktoś wydaje na sprzęt foto 7-10tyś to raczej już wie czego chce i myślę, że zdecydowana większość kupi 6D dlatego, że będzie po prostu tańszy od 5mIII. Jeśli różnica w cenie będzie zbyt mała to zdecydowana większość będzie wolała dozbierać kasę i kupić 5.

strideer
17-09-2012, 13:12
Ale nie mamy jeszcze przecież sugerowanej ceny w Polsce, ani tym bardziej cen transakcyjnych.

jellyeater
17-09-2012, 13:16
Zamiast cieszyć się że format 135 staje się powoli coraz bardziej popularny, to marudzą. Z czasem pewnie w ogóle nie będzie już matryc APS-C (może poza kompaktami). Bo jakoś trzeba kontynuować wyścig na MPX. Fajnie, że będzie taki aparat. Mam starą piątkę i jakoś mi AF wystarcza. W tej i tak będzie lepszy. Boli trochę odarcie z łechtaczki i guzików. Ale da się pewnie to przeżyć.

GPS w aparacie to raczej marna radocha. Tak jak piszesz, że się zatrzymujesz i robisz zdjęcie, to musiałbyś go nie wyłączać. Bo zanim on się zsynchronizuje to pewnie zdążysz pojechać dalej.

Czacha
17-09-2012, 13:26
Jeśli ktoś wydaje na sprzęt foto 7-10tyś to raczej już wie czego chce
No właśnie mylisz się ...

cauchy
17-09-2012, 13:27
eee zaczekam raczej na odpowiednika RX1 z bagnetem EF. W normalnej cenie. Czyli jeszcze pewnie parę latek.. a do tego czasu moja piąteczka mk1 dokona żywota.

kaindox
17-09-2012, 13:29
Jeśli ktoś wydaje na sprzęt foto 7-10tyś to raczej już wie czego chce

To zależy ile na te 7-10 tys musi zarabiać i co powie Pan Sprzedawca w sklepie. A ten pewnie i tak sprzeda mu Sony :)

kerami82
17-09-2012, 13:29
W większości krajów pułap cenowy 2000 EUR jest jak najbardziej dostępny dla amatora. Patrząc jednak przez pryzmat polskich zarobków jest to już dla większości suma poza zasięgiem. A więc ci co narzekają, że jest drogo niech pamiętają, że to tylko Polska :)

sando
17-09-2012, 13:36
Cena 6D będzie odpowiednio niższa od ceny D600, tak samo było w porównaniu 60D vs D7000 i 50D vs D300s. Więc nie straszcie tak tymi 9 tysiącami.

Grzesiek_PL
17-09-2012, 13:37
Flash X sync speed : 1/180 sec :shock:

jaś
17-09-2012, 13:40
9 tys nikt (przy zdrowych zmysłach) za to nie zapłaci wolałbym kupić D600 i zmienić szklarnię :) - szklarnia droższa ale "normalne obiektywy" są lepiej wykonane a matryca będzie lepsza niż w 6D - nie wierzę w taki postęp u canona.

Merde
17-09-2012, 13:42
To ja jeszcze raz napiszę - dla mnie sensowną ceną za entry level FF (a tutaj "słaby" AF i korpus "zerżnięty" z 60D ewidentnie o tym świadczy) powinien kosztować tyle (lub odrobinę mniej), co topowe FF.
Inaczej rewolucji pt. "FF dla ludu" nie będzie, bo niby czemu miałaby być? Korpusy w tej (tj. $2000) cenie przecież od kilku lat już były dostępne.

Za 5-5,5 tysiaka byłbym w stanie wybaczyć im ten AF, ale z taką specyfikacją to D600 wygląda znacznie ciekawiej.

gadget_zary
17-09-2012, 13:46
No Canon jak dla mnie (i pewnie dla wielu) strzelił sobie w stopę... Jest podobnie jak było z d700 i 5dmkII -> U jednych lepszy af u innych lepszy obraz (tak wiem dla wielu kwestia sporna). Szkoda bo miałem nadzieję na przejście na FF w przyszłym roku...

akustyk
17-09-2012, 13:46
W większości krajów pułap cenowy 2000 EUR jest jak najbardziej dostępny dla amatora. Patrząc jednak przez pryzmat polskich zarobków jest to już dla większości suma poza zasięgiem. A więc ci co narzekają, że jest drogo niech pamiętają, że to tylko Polska :)

e no... nie tracmy kontaktu z rzeczywistoscia. jesli oceniamy Polske na tle UE albo G8/G15 to na pewno, nie jest tak rozowo. ale juz chocby biorac ranking PKB, to jednak na tle swiata jest dosc wysoko ( PKB per capita (http://pl.wikipedia.org/wiki/PKB_per_capita) ). a jakby uwzglednic rozne czynniki pokroju koszty stale zycia itd. itp. to nawet jeszcze lepiej.

zupelnie z innej beczki... kiedy jako swiezo upieczony posiadacz uzywanego 10D rejestrowalem sie na tym forum znakomita wiekszosc zawodowych fotografow na CB robila korpusami pokroju 20D a szczesliwi, lepiej sytuowani pasjonaci kupowali 300D a jak sie szarpneli to i nawet 1 elzbiete. moje 10D (wowczas 3800 PLN), jak na entuzjaste w PL, to byl wypas.

dzisiaj pasjonaci kupuja 7D badz 5D mkII do fotografii hobbystycznej, do tego worek czerwonych paskow. a zawodowcy jak w ulegalkach przebieraja miedzy 5D mkIII a 1D...

oczywiscie, ze to nie jest poziom bogactwa taki jak za Odra, ale nie robmy sobie jaj, ze w PL jest bida i duze koncerny foto maja ten kraj w nosie. to jest duzy kraj (bylo nie bylo prawie 40 milionow) z bardzo silnie zakorzeniona pasja fotografowania, do tego ekonomicznie bylo nie bylo coraz bogatszy...

jac+
17-09-2012, 13:48
Buda nie w całości magnezowa. To źle. Jednak jeśli wierzch jest naprawdę zrobiony z poliwęglanu, a nie ze zwykłego plastiku to nie ma dramatu.

Lucky Luck
17-09-2012, 13:48
9 tys nikt (przy zdrowych zmysłach) za to nie zapłaci wolałbym kupić D600 i zmienić szklarnię :) - szklarnia droższa ale "normalne obiektywy" są lepiej wykonane a matryca będzie lepsza niż w 6D - nie wierzę w taki postęp u canona.

Nie ma jeszcze aparatu, nie ma ceny na Polskę, nie ma testów, nie znamy własności matrycy, sprawności af,

... ale dyskusja czy warto go kupić czy nie - jest, jak najbardziej :)

jaś
17-09-2012, 13:50
To ja jeszcze raz napiszę - dla mnie sensowną ceną za entry level FF (a tutaj "słaby" AF i korpus "zerżnięty" z 60D ewidentnie o tym świadczy) powinien kosztować tyle (lub odrobinę mniej), co topowe FF.
Inaczej rewolucji pt. "FF dla ludu" nie będzie, bo niby czemu miałaby być? Korpusy w tej (tj. $2000) cenie przecież od kilku lat już były dostępne.

Za 5-5,5 tysiaka byłbym w stanie wybaczyć im ten AF, ale z taką specyfikacją to D600 wygląda znacznie ciekawiej.

dobrze pisze dać mu ... (tutaj wstawić odpowiedni napój).

Kolekcjoner
17-09-2012, 13:51
Chmmm ... tu jest kwestia tzw. targetu - jeśli chodzi o pewną prostotę i bajery to 6D nie wypada źle. Nie wiem jakie były założenia co do tego do kogo jest kierowany ale intuicyjnie czuję, że jest to dobrze wpasowany w potrzeby rynku sprzęt i chyba lepiej niż Nikon.

akustyk
17-09-2012, 13:54
Nie ma jeszcze aparatu, nie ma ceny na Polskę, nie ma testów, nie znamy własności matrycy, sprawności af,

kolega nowy na forum... ? pierwsza taka premiera na CB? :D

...aaaa... to wiele wyjasnia ;)

dobrze pisze dać mu ... (tutaj wstawić odpowiedni napój).

ale tak realnie... jesli XXX ludzi deklaruje, ze za 5000 PLN to spokojnie "by kupilo", to znaczy, ze przy cenie skalkulowanej na 9000 PLN to co uda sie rzucic do sklepow w pierwszych transzach zejdzie jak swieze buleczki ;)

a potem, z czasem, cena zacznie spadac. ale nie oszukujmy sie, ze do poziomu 5000 PLN...

Kolekcjoner
17-09-2012, 13:56
No Canon jak dla mnie (i pewnie dla wielu) strzelił sobie w stopę... Jest podobnie jak było z d700 i 5dmkII -> U jednych lepszy af u innych lepszy obraz (tak wiem dla wielu kwestia sporna). Szkoda bo miałem nadzieję na przejście na FF w przyszłym roku...

Troszkę sam sobie przeczysz tym przykładem, bo akurat 5D mkII sprzedawał się znakomicie - do tego stopnia że w pierwszych miesiącach przerosło to możliwości fabów matryc.

jaś
17-09-2012, 13:57

Na AF mi nie zależy gorszy nie będzie, co do matrycy to chciałbym się mylić chciałbym zeby DR był większy niż w D600 chciałbym żeby szumy były mniejsze niż w D600 ale - doświadczenie mówi że będzie jak zwykle bo czemu miałoby być lepiej jak może być gorzej.

wain
17-09-2012, 14:01
(...)

Na papierze - owszem ale d600 ma układ AF o wątpliwej opinii. Trzeba poczekać na testy co potrafia oba układy AF (d600 ma -1EV) i co potrafi matryca 6D. Reszta parametrów jest podobna. Oba maja silent shutter. Tanie stałki - cenowo po stronie Canona. Niestety nie jest to takie oczywiste co jest lepsze całościowo..

motoko
17-09-2012, 14:03
GPS w aparacie to raczej marna radocha. Tak jak piszesz, że się zatrzymujesz i robisz zdjęcie, to musiałbyś go nie wyłączać. Bo zanim on się zsynchronizuje to pewnie zdążysz pojechać dalej.

A ile czasu faktycznie taki GPS potrzebuje na "zlapanie" satelitow? Duzo pradu bedzie to zarlo?

luc_october
17-09-2012, 14:09
Bardzo fajna puszka. Szkoda, że nie 100% wizjer i że nie ma dwóch slotów na karty. Poza tym kto im kazał pozamieniać kolejność przycisków u góry? :D
Fajnie że jest wi-fi, gps, małe rozmiary, zdalne sterowanie, cicha migawka, mega czuły punkt środkowy, Iso jak w 5d3 wow. Idealne body w podróż, lub drugie body/zapasowe.

akustyk
17-09-2012, 14:14
a z ta kolejnoscia przyciskow to faktycznie zonk. i brak kompensacji flesza na wierzchu to IMHO killer dla kotletowych zastosowan tego korpusu.

natomiast jesli chodzi o sam nowy uklad...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://3.static.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/Images/lcdpanel02.jpg)

jak zywo powrot do przeszlosci...

soko
17-09-2012, 14:17
A ile czasu faktycznie taki GPS potrzebuje na "zlapanie" satelitow? Duzo pradu bedzie to zarlo?

Mam Canona D20 (taki niby podwodny) . Ma GPSa. Pierwszy fix danego dnia - po dwu trzech dniach nieużywania GPSa - trwa ok. 60-90 sek. Potem zazwyczaj 10-20 sek maks. Chyba , że jest ustawiony w tryb "trackloga" ( zapis sladu), wtedy w zasadzie stale ma pozycję. Nie mam pojecia , co to za chipset, ale wyraźnie zuzywa baterię i nie powinno się szacować czasu działania na więcej niż kilka godzin w trybie ciągłej rejestracji pozycji. Przecietne GPSy Garmina zuzywają ok 50-100 uA pradu, też zaleznie od trybu dokładności pozycji ( WAAS / EGNOS lub bez ).
Warto jednak pamiętać, że (przynajmniej w D20) więcej prądu zużywa nastawienie oświetlenia ekranu na max.
Pozdrawiam Krzysztof

dinderi
17-09-2012, 14:22
brak kompensacji flesza na wierzchu to IMHO killer dla kotletowych zastosowan tego korpusu.
http://3.static.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/Images/lcdpanel02.jpg
Jeśli mnie wzrok nie myli, kompensacja flasza została w tym samym miejscu, co jest w 5DII

wain
17-09-2012, 14:30
Jeśli mnie wzrok nie myli, kompensacja flasza została w tym samym miejscu, co jest w 5DII

To nie jest fota z 6D.

Najbardziej przygrzali ze zmiana trybu AF ... obawiam sie ze ciezko bedzie dostać tam palcem.

akustyk
17-09-2012, 14:35

no nie w moim 5D mkII.

ten panelik na zdjeciu wyzej jest z 30D. Canon juz raz zmienil rozlozenie tych knefli na etapie 30D -> 40D (juz na ten temat bluzgalem podowczas), teraz widac znowu miesza... :twisted:

dla porownania:

30D

źródło (http://3.static.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/Images/lcdpanel02.jpg)

40D

źródło (http://4.static.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/Images/statuslcd02.jpg)

wain
17-09-2012, 14:37
(..) (juz na ten temat bluzgalem podowczas), teraz widac znowu miesza... :twisted:

Bluzgać to dopiero będą osoby które będą tych body używać naraz z innymi...

akustyk
17-09-2012, 14:44
Bluzgać to dopiero będą osoby które będą tych body używać naraz z innymi...

nawet mi nie mow. jak pol roku juz mam 5D mkII, a na plenerki, bylo nie bylo, wyprowadzam regularnie 2-3 razy w tygodniu, tak nadal zdarza mi sie nieprawidlowo przestawic tryb seryjny, tzn. zrobic to tak jak w 5D mkI (bo normalnego rozwiazania MLU oczywiscie zaden z tych korpusow nie ma :twisted: szczesliwie mkII ma chociaz My Menu)

tak serio, to uwazam tego typu zmiany za jeden z najgorszych pomyslow. nikt na to nie zwroci uwagi w prospekcie reklamowym, w sklepie, w recenzjach online... ale uzytkownik nie ma szansy uniknac szewskiej pasji, jak juz zacznie aparatu uzywac i knefle dzialaja nie tak, jak jest przyzwyczajony. jeszcze mnie, jako pocztowkowcowi, z szybkostrzelnoscia nie przekraczajaca 1 foty na minute (w trybie burst :D ), to az tak nie przeszkadza. ale jesli ktos zarabia na szybkim robieniu foto, to moge tylko wspolczuc...

Czacha
17-09-2012, 14:54
Dokupienie 5D3 sprawilo, ze jeszcze dzis czasami myle sie z ta puszka i szukam guzika do powiekszenia... a przeciez zmiany guzikologi w 5D3 wzgledem 5D2 sa niemal ze kosmetyczne. To co zrobili w 6D bedzie powodem do lawiny niecenzuralnych slow w czasie fotografowania, zwlaszcza u tych ktorzy przyzwyczaili sie do serii 5D .. ;)

strideer
17-09-2012, 14:58
Dokupienie 5D3 sprawilo, ze jeszcze dzis czasami myle sie z ta puszka i szukam guzika do powiekszenia... a przeciez zmiany guzikologi w 5D3 wzgledem 5D2 sa niemal ze kosmetyczne. To co zrobili w 6D bedzie powodem do lawiny niecenzuralnych slow w czasie fotografowania, zwlaszcza u tych ktorzy przyzwyczaili sie do serii 5D .. ;)

Przeżyliśmy wojny, loty w kosmos i Facebooka. Temu też damy radę, przetrwamy!

luc_october
17-09-2012, 15:00
Mam to samo z powiększaniem i ciągle na 5d2 wciskam info :/ Tu będzie zabawa jak się będzie chciało zmienić ISO bez odrywania oka od wizjera. Ale czarują. Kto te pomysły wprowadza w ogóle?
Gdzie betatesty Ja się pytam?

Czacha
17-09-2012, 15:01
Z ISO nie powinno być problemu, będzie go łatwiej wyczuć i też jest trzecie od lewej.

algha
17-09-2012, 15:19
Ktoś już wrzucał ? Z oficjalnej strony canona:
Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 6D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_6d)
No i sample (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos6d/) "canonowskie":

Mad_Mac
17-09-2012, 15:27
Szkoda tylko ze wszystko powyzej iso 400 jest niedostepne

algha
17-09-2012, 15:30
Pewnie siedzą i szlifują sample w ps :-) Bo naprawdę nie rozumiem dlaczego są niedostępne, skoro miniaturka jest...

dinderi
17-09-2012, 15:31
Jaja se robią :)

źródło (http://imageshack.us/a/img845/2219/15630448.jpg)

pawelo1
17-09-2012, 15:31
max czas dla migawki to 1/4000 sec, a jeszcze pare h temu było 1/8000 sec na Canon EOS 6D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/2) czyli tak jak u nikona d600. Na optycznych też taką podają, a na canon rumors jest nadal niezmienione 1/8000. Co do af to centralny jest krzyżowy i czuły -3EV, a dla pozostałych punktów czułość od 0,5 EV i będzie wszystko dobrze. Nikt z Was tego nie wziął pod uwagę, że tak może być. 5d mark II ma 9 punktów w tym jeden krzyżowy czuły -0,5 EV, więc ten af 6D napewno będzie lepszy i pewniejszy. No i 100% pole krycia wizjera powinno być, a nie 97%. W 7D jest 100%, a tu takie oszczędności ehhh. Wymiary 6D można powiedzieć, że są takie same jak w 7D. Różnica jest tylko w szerokosci i glebokosci o 3 mm, więc niewielka no i wysokość ta sama 111 mm. Pozdro

algha
17-09-2012, 15:41
Ale tu przynajmniej jest prawidłowa ilość punktów na lcd. Szkoda tej 1/4k. Ewidentnie pucha robiona przez księgowych.
No i zabili mi ćwieka. Byłem w sumie już zdecydowany na 5mk3, a tu taka niedorobiona pucha, ale jednak sporo tańsza...

wain
17-09-2012, 15:47
Sens posiadania/używania jasnych stałek (<F2) w sloneczny dzień odpada z tą puchą (trzeba pewno przymknąć do ok F2.2).. widze coraz mniejsze uzasadnienie dla startowej ceny..

qbar
17-09-2012, 15:49
To w takim razie ja w d... mam tą całą pełną klatkę i czekam na 7d mark II:-x

tomkod
17-09-2012, 15:49
Sens posiadania/używania jasnych stałek (<F2) w sloneczny dzień odpada z tą puchą (trzeba pewno przymknąć do ok F2.2).. widze coraz mniejsze uzasadnienie dla startowej ceny..

ponieważ?

Merde
17-09-2012, 15:50
Sens posiadania/używania jasnych stałek (<F2) w sloneczny dzień odpada z tą puchą (trzeba pewno przymknąć do ok F2.2)..

E tam, po prostu drobne utrudnienie (trzeba się zaopatrzyć w filtry ND).
Nikoniarze długo mieli podobnie (1/8000 wprawdzie, ale min. iso 200; D600 też ma 1/4000).

Czacha
17-09-2012, 15:53
Nikoniarze nie mieli utrudnień, bo nie maja szkieł 1.2 :mrgreen:

akustyk
17-09-2012, 15:55
Nikoniarze nie mieli utrudnień, bo nie maja szkieł 1.2 :mrgreen:

touché :-D

Yova
17-09-2012, 15:55
Nikon Nikkor MF 50 mm f/1.2 - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/608-Nikon_Nikkor_MF_50_mm_f_1.2-specyfikacja_obiektywu.html) mieli mieli :)

dinderi
17-09-2012, 15:57
E tam, po prostu drobne utrudnienie (trzeba się zaopatrzyć w filtry ND).
W jasnych stałkach nie da się przymknąc przysłony? ;)

Merde
17-09-2012, 15:59

Ale wiesz, tu chodzi o zdjęcia z efektem "wow", a wiadomo na czym to polega :)

pawelo1
17-09-2012, 16:02
też się z tą migawką wkurzyłem bo liczyłem że nie pójdą w ślady nikona d600, a wczoraj nawet o tym pisałem oby tak nie było, No, ale stało się trudno. Mnie wymiary nie przeszkadzają mogłyby być takie same jak w 7d, a nawet ciut większe i byłoby oki. Mam 7d i dobrze się go trzyma, ergonomia jest oki przynajmniej się czuje że ma się aparat w rękach jeszcze z podłączonym gripem. 6D tylko 90 gram lżejszy od 7D, więc tyle co sama bateria lp-e6 waży.

centur
17-09-2012, 16:03
skoro dali już tego dżipiesa to szkoda że nie dorzucili jakiejś mapy co by nie zgubić się na plenerku i znależć drogę do auta lub schroniska, że tez jeszcze nikt na to nie wpadł :-D

Goomis
17-09-2012, 16:04
No to jednak 5DIII :P

Nie na zbyt dużo rzeczy mi "nie gra":
- migawka tylko do 100k (w pierwszej 5DII już mam ~130k nabite :P)
- tylko 1/4000 - choć niby mam ND do dyspozycji, ale nadal jest to niedogodność.
- ten AF. Zobaczymy w praktyce. Niby już się przyzwyczaiłem do przekadrowywania, no ale come-on... Nie chciałem miliarda punktów bo i po co, mogło zostać i 9 ale chociaż 5 krzyżowych i środkowy podwójnie... No i sorry ale komentarze, że amatorom wystarczy 1pkt są o kant d****. Właśnie profi się nauczy i przyzwyczai do przekadrowywania, a amator będzie chciał sobie zmieniać punkty... a i czegoś nie rozumiem:
Center: cross-type at f/5.6; vertical line-sensitive at f/2.8 - to kurde jest krzyżowy od 5.6 czy 2.8? :p (nie żeby mi osobiście to robiło bo nie posiadam nic ciemniejszego niż 2.8 no ale nie kumam).
- karty SD (ja wiem słaby argument - no ale nie po to mam 60GB w CFkach żeby teraz dokupować SDki :P )
- ergonomia. No dobra drugi joy przy tak naprawdę jednym punkcie AF nie jest taki ważny, ale ja już się nim nauczyłem operować nie tylko do zmiany punktów AF...

algha
17-09-2012, 16:05
... co by nie zgubić się na plenerku i znależć drogę do auta lub schroniska, ...
No i alkomat na plenerki i możliwość instalacji aplikacji z CanonAppStore ...

wain
17-09-2012, 16:07

Nie no jasne że się da ale po co kupować 85/1.2 za 9k po to zeby je przymknąc do F2 (85usm jest za 1500 pln)...

Wiem że można nakrcać filtry ale ..

pawelo1
17-09-2012, 16:09
Center: cross-type at f/5.6; vertical line-sensitive at f/2.8

- to kurde jest krzyżowy od 5.6 czy 2.8? (nie żeby mi osobiście to robiło bo nie posiadam nic ciemniejszego niż 2.8 no ale nie kumam).

Goomis na optycznych tak pisze:

Detekcja fazowa TTL
• 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6),
• Automatyczny lub ręczny wybór punktów AF spośród 11 punktów
• Tryby AF: One-Shot (pojedynczy), AI Servo (ciągły), AI Focus (automatyczny wybór pojedynczy lub ciągły), Tryb Manualny (MF)
• Zakres detekcji: od -3 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla centralnego punktu AF f/2.8),
• Zakres detekcji: od 0.5 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla pozostałych punktów AF),
• Asysta AF: zewnętrzna lampa błyskowa
• Podgląd głębi ostrości
• AF w trybie Live View (LV): Tryb szybki (detekcja fazowa z 11 punktów AF), FlexiZone (1-punktowa detekcja kontrastu), Tryb wykrywania twarzy (detekcja kontrastu), MF (powiększenie obrazu 5x lub 10x w dowolnym punkcje ekranu)

Kolekcjoner
17-09-2012, 16:37
Fatalnie, że Canon nie zrobił 5D mkIII w obudowie z 6D za 1000$ - jak strasznie niesprawiedliwy jest ten świat :mrgreen:.

vojtekk
17-09-2012, 16:39
Fatalnie, że Canon nie zrobił 5D mkIII w obudowie z 6D za 1000$ - jak strasznie niesprawiedliwy jest ten świat :mrgreen:.
Myślisz, że wszyscy byliby wtedy zadowoleni :mrgreen:

jac+
17-09-2012, 16:43
Jeśli obrazek będzie zacny to zniosę wiele zniewag płynących ze specyfikacji 6D. Jednak coraz bliżej mi do myśli, że 5D Mk III zagości w mojej torbie. Może trochę później niż planowałem (trzeba dociułać grosza), ale prawie na pewno.
Tak w ogóle to stanęło na moim :cool: : 5D Mark II okazał się mityczną "tanią FF canona".

tomkod
17-09-2012, 16:50
5D Mark II okazał się mityczną "tanią FF canona".

Mityczny to on sie stanie jak go wycofają z produkcji - wtedy podrożeje tak jak stare 24-70L :P

zanussi
17-09-2012, 16:51
jako czwarta puszka-uważam że 6D będzie w sam raz :D :D

jac+
17-09-2012, 16:57
Mityczny to on sie stanie jak go wycofają z produkcji

O nie, nie. Wtedy to on się stanie kultowy! Chociaż w sumie to tak mu niewiele brakuje do mojego ideału: lepszego AF i ciszej kłapiacego mechanizmu migawki/lustra. Te dwie rzeczy załatwiałyby mi sprawę.

algha
17-09-2012, 17:09
O nie, nie. Wtedy to on się stanie kultowy! Chociaż w sumie to tak mu niewiele brakuje do mojego ideału: lepszego AF i ciszej kłapiacego mechanizmu migawki/lustra. Te dwie rzeczy załatwiałyby mi sprawę.

Czyli mk3 :-) powoli rozumiem cenę nadaną tej puszce przez canona

Mad_Mac
17-09-2012, 17:17
Z ta migawka to juz dla mnie wbili ostatni gwozdz do trumny.
Kijem przez szmate tej puszki nie rusze :)
Zbieram na 5dmkIII

Kolekcjoner
17-09-2012, 17:21
Myślisz, że wszyscy byliby wtedy zadowoleni :mrgreen:
No fakt - przejawiam zbyt duży optymizm :lol:.

I wszystko to 5D mkIII ma ;)8-).

luc_october
17-09-2012, 17:34
Da się przeżyć. Powyżej 1/4000 to jakiś 1% zdjęć. Nawet sprawdziłem ostatni plener w pogodny dzień i 0 zdjęć powyżej 1/4000 na 250 klatek. Oczywiście przy f/1.4-1.8 większość.

Z ta migawka to juz dla mnie wbili ostatni gwozdz do trumny.
Kijem przez szmate tej puszki nie rusze :)
Zbieram na 5dmkIII

jac+
17-09-2012, 17:35
I wszystko to 5D mkIII ma

Tyle, że cenę ma niezbyt dopasowaną do mojej chęci wydatkowania :) .
5D Mk III ma dużo więcej niż mi potrzeba. A wystarczyłoby ciut ulepszone MkII i cena ok 8000zł. Takie moje mrzonki :) .

Mad_Mac
17-09-2012, 17:40
Da się przeżyć. Powyżej 1/4000 to jakiś 1% zdjęć. Nawet sprawdziłem ostatni plener w pogodny dzień i 0 zdjęć powyżej 1/4000 na 250 klatek. Oczywiście przy f/1.4-1.8 większość.

Mnie bardziej chodzi o sytuacje kiedy zmieniaja sie warunki nagle i to 1/8000 ratuje ci 1ev przeswietlenia.

Kolekcjoner
17-09-2012, 17:45
Ja myślę że Panowie i Panie, którzy w jakikolwiek sposób zarabiają na fotografii nie powinni nawet patrzeć na cokolwiek innego poniżej marka III.

photogambler
17-09-2012, 17:48
Przypomina mi to dyskucje na ffs dawno temu jak byla kłótnia kto ma profi body i kto jest profi .. i czy może być..
Jakie ma znaczenia co pisze producent a do czego ja to wykorzystuje? Zadna piatka nie byłą profi a polowa userow ja wykorzystuje do celów zarobkowych(w tym ja) i pewno długi czas będzie dalej to robić..

Swiete słowa!!! ważne co potrafi puszka i jak bedzie wykorzystywana przez userow a nie urzędnicze sytuowanie/pozycjonowanie puszki dla celow PR-owskich.Znam duza firme foto ktorej 8 osob pracuje na ...d90
(śluby,eventy etc). To jest optymalizacja kosztow :-) !!

Mad_Mac
17-09-2012, 17:52
Ja myślę że Panowie i Panie, którzy w jakikolwiek sposób zarabiają na fotografii nie powinni nawet patrzeć na cokolwiek innego poniżej marka III.

Jesli nie chcesz zeby sprzet cie ograniczal lub denerwowal to sie zgadzam.

Goomis
17-09-2012, 17:59
Goomis na optycznych tak pisze:

Detekcja fazowa TTL
• 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6),
• Automatyczny lub ręczny wybór punktów AF spośród 11 punktów
• Tryby AF: One-Shot (pojedynczy), AI Servo (ciągły), AI Focus (automatyczny wybór pojedynczy lub ciągły), Tryb Manualny (MF)
• Zakres detekcji: od -3 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla centralnego punktu AF f/2.8),
• Zakres detekcji: od 0.5 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla pozostałych punktów AF),
• Asysta AF: zewnętrzna lampa błyskowa
• Podgląd głębi ostrości
• AF w trybie Live View (LV): Tryb szybki (detekcja fazowa z 11 punktów AF), FlexiZone (1-punktowa detekcja kontrastu), Tryb wykrywania twarzy (detekcja kontrastu), MF (powiększenie obrazu 5x lub 10x w dowolnym punkcje ekranu)

Nie rozumiesz raczej o co mi chodzi. Umiem po angielsku i nie chodzi mi o tłumaczenie...
Skoro piszą, że krzyżowy od 5.6 to i poziome i pionowe linie powinny działać od 5.6
A tu wyszedł jakiś dziwny twór, że krzyżowy od 5.6, ale pionowe łapią dopiero od 2.8 - więc między 2.8 a 5.6 to on nie jest krzyżowy tylko liniowy czuły na poziome linie. Chyba, że ja naprawdę czegoś tu nie rozumiem.

Bahrd
17-09-2012, 18:05
Jesli nie chcesz zeby sprzet cie ograniczal lub denerwowal to sie zgadzam.
Mocne!

pawelo1
17-09-2012, 18:13
Nie rozumiesz raczej o co mi chodzi. Umiem po angielsku i nie chodzi mi o tłumaczenie...
Skoro piszą, że krzyżowy od 5.6 to i poziome i pionowe linie powinny działać od 5.6
A tu wyszedł jakiś dziwny twór, że krzyżowy od 5.6, ale pionowe łapią dopiero od 2.8 - więc między 2.8 a 5.6 to on nie jest krzyżowy tylko liniowy czuły na poziome linie. Chyba, że ja naprawdę czegoś tu nie rozumiem.

Goomis, a tutaj patrzyłeś Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 6D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_6d#Features) są pokazane punkty af i właśnie ten krzyżowy. Napewno Ci to wszystko wyjaśni. Śledzenie af w ai servo można dostosować za pomocą śledzenia, przyspieszania i zwalniania czułości śledzenia czyli tak jak w 5d III. Oczywiście iso można rozszerzyć do wartości iso 50 i wtedy z czasem migawki 1/4000 nie będzie problemu. Najlepiej całą tą zakładke Features przeczytać. Nie wiem czy zauważyliście, ale będzie można wykonać więcej zdjęć według specyfikacji to 1090 fotek przy 23 stopniach z użyciem wizjera. Znając życie będzie ich więcej niż podane. W canon 7D podają jak dobrze pamietam 950 zdjęć, a 1200 spokojnie można zrobić. Pozdro

sando
17-09-2012, 18:16
Nawet lepiej, że dali 1/4000s zamiast 1/8000s. Kolejny powód aby było taniej niż D600.

Merde
17-09-2012, 18:18
Nawet lepiej, że dali 1/4000s zamiast 1/8000s. Kolejny powód aby było taniej niż D600.

Przecież D600 też ma 1/4000.

sniper88
17-09-2012, 18:21
Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 6D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_6d?selectedName=Specifications)

Bulb - ISO 400 fixed*1

*1: It depends on [Minimum] and [Maximum] of auto ISO setting.

Hmm?

Patrzac na specyfikacje dla mnie bylby to aparat idealny, poza ceną:mrgreen:

Mały i lekki FF i (wreszcie!) wbudowany GPS:)

Bahrd
17-09-2012, 18:27
Mały i lekki FF i (wreszcie!) wbudowany GPS
Kurczę! On naprawdę jest mały!

https://canon-board.info/imgimported/2012/09/dsc09274-2.jpg
źródło (http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/09/dsc09274.jpg)

Canon EOS 6D hands-on - Engadget Galleries (http://www.engadget.com/photos/canon-eos-6d-hands-on/#5290287)

pawelo1
17-09-2012, 18:34
jak pisałem wcześniej jest taki jak 7D tylko 3 mm się różni na szerokość i głębokość a to niewielka róźnica. 7D nie jest aż taki mały, a ma dobrą ergonomie i jest w sam raz nawet w większej ręce dobrze się go trzyma. Szkoda że nie ma takich wymiarów jak 7d bądź ciut większy:)

sando
17-09-2012, 18:35
Goomis, a tutaj patrzyłeś Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 6D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_6d#Features) są pokazane punkty af i właśnie ten krzyżowy.
Jeśli punkty AF są rozłożone tak szeroko jak na tamtym obrazku to super, wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy.

Przecież D600 też ma 1/4000.
Zgadza się. Chodzi mi o to, że jeśli w tej kwestii jednak 6D nie jest lepszy od D600 to porównując wszystkie zalety obu aparatów 6D ma o jedną zaletę/przewagę mniej więc jest to kolejny powód do niższej ceny względem D600.

Grzesiek_PL
17-09-2012, 18:36
Mogli usunąć jeszcze przycisk AF-ON i INFO, byłby niezły trabant :mrgreen:

tkosiada
17-09-2012, 18:44
troche teorii spiskowej: najbardziej zastanowiło mnie to, że w tym samym momencie C i N wydają bliźniacze puszki, które bedą ze sobą konkurowały i niestety obje mają czas do 1/4000. tak mnie to troche zastanowiło
poza tym bardzo fajny model canona wakacyjno-wycieczkowy
szkoda tylko tego AF, że ma tak skupine pola blisko siebie i 1 krzyż

Nieznany
17-09-2012, 18:46
Nie mogli zrobić 7D Mark II FF ? Wymienili by matrycę no jeszcze mogli by procesor na Digic 5+.
Cena w górę i było by lepiej. Chyba ?

No ale ten D6 FF jest przeznaczony dla osób które chcą pełną klatkę ale wykorzystają tylko te funkcje które ma ten aparat. Więc po co robić cuda w tej puszce żeby cena wzrosła. Przecież już jest 5D MIII który jest dużo lepszy i przeznaczony właśnie dla osób z innym podejściem do fotografii.

Marudzę a jeszcze jest świetna kosa 1D X : ))) (Oczywiście o cenie proszę zapomnieć) :P

EDIT: Szkoda że marzenia o FF prysły. Z takimi opcjami jakie ma 6D to już wolę 7D. ;)

akustyk
17-09-2012, 18:48
mujboze... bo nie ma 1/8000s to jest totalnie do doopci, do niczego sie nie nadaje i w ogole kijem go przez szmate nie dotykac...

jakies upaly w Polsce dzisiaj sa, ze tak przypieklo? :cry:

jac+
17-09-2012, 18:51
troche teorii spiskowej: najbardziej zastanowiło mnie to, że w tym samym momencie C i N wydają bliźniacze puszki, które bedą ze sobą konkurowały i niestety obje mają czas do 1/4000. tak mnie to troche zastanowiło

To nie pierwszy taki "przypadek". Ciekawe czy to kwestia cichych porozumień, czy skutecznego szpiegostwa przemysłowego?
Co do rozmiarów puszki... Według specyfikacji jest niby zbliżony do 50D, jednak wg zdjęć wydaje się od niego mniejszy. Uchwyt jest jakoś niepokojąco wąski jak dla mnie. Ciekawe kiedy da radę go obmacać w sklepach.

jacek_73
17-09-2012, 18:57
mujboze... bo nie ma 1/8000s to jest totalnie do doopci, do niczego sie nie nadaje i w ogole kijem go przez szmate nie dotykac...

BINGO! tak właśnie jest. No i lampy wbudowanej nie ma?

BTW: ciekawe ile można będzie wydobyć z cienia?

pawelo1
17-09-2012, 19:02
no i ciekawe czy znowu nie będzie jakiejś afery, że gumy będą blaknąć czy też uczulać:). Oby nie było żadnej i wszystko było dopracowane i sprawne tak jak być powinno. Napewno przecieki były bądź ciche porozumienia jak to jest w większości firmach, które konkurują ze sobą i dali taką samą migawke. Inżynierowie już dawno mają przygotowane projekty czy prototypy tylko produkcje rozpocząć i trzaskać kasę. Tak samo jak intel z amd konkuruje tu to samo i pomiędzy sobą uzgadniają bo wiedzą co i jak. Raz ci coś lepszego dadzą później drudzy i tak się kręci marketing.

Merde
17-09-2012, 19:06

Ale co tu takiego zaskakującego? Że wywiad gospodarczy działa? To oczywista oczywistość przecież.

Kolekcjoner
17-09-2012, 19:09

Nie to CB - niestety :(.

Grzesiek_PL
17-09-2012, 19:10
Jeszcze sampli nie ma, a już się zastanawiać będziemy czy banding poziomy czy pionowy, a może taki i taki :D
Wątpię by się coś w tej kwestii poprawiło od 5D III :razz:

Układ przycisków na górnym panelu jest jak w 60D, tył też dosyć podobny. Ktoś kto by się przesiadał z 60D nie powinien narzekać.

michaś
17-09-2012, 19:10
Tak myśle, że ten aparat spokojnie sprawdzi się do kotleta. Ma wszysko na trochę wyższym poziomie co 5d2 ( z rzeczy naprawdę istotnych jak iso, af, silent mode). Może jest nieco za mały, ale grip załatwi sprawę.
Poza tym, dla mnie jest bajerancki, do obskoczenia zarówno weselicha jak i wakacje z poręczną puszką. 1/4000 - chyba nigdy nie użyłem wyżej. Jednak kląłem na af, marzyłem o trochę lepszym iso o trybie cichym nawet nie myślałem. No i jest rozwiązanie w postaci drogiego 5d3, a teraz poważnie zastanawiam się nad 6d. Wydaje mi się, że nie ma na co narzekać. Posiadacze wysłużonych 5d2, nie muszą kląć na cenę 3 i jeśli nie mają wenętrznej potrzeby nabycia nowej piątki z powodzeniem dadzą radę z 6d.

flisia4
17-09-2012, 19:45
Ktoś pytał o rozmieszczenie punktów AF, z filmiku promocyjnego da sie wyłapać widok z wizjera jeśli nic nie po....pierniczyłem to powinno wyglądać to tak

źródło (http://www.fotoload.pl/index.php?id=acc36d0ee6101df920c665abd5a60f52999)

PS.może jestem niewyspany ale FAQ do wrzucania fotek trochę jest do d...

sv
17-09-2012, 19:50

A ja myślę, że wręcz przeciwnie :-) Szybciej się zamortyzuje. Czekam tylko na jakieś info odnośnie mory i aliasingu i jeżeli będzie OK, to 6d będzie dla mnie idealny. Wpasuje się świetnie do torby pomiędzy jedynką i 5d mk II i zostanie jeszcze trochę miejsca na GH3 :-)

sando
17-09-2012, 19:58
Ktoś pytał o rozmieszczenie punktów AF, z filmiku promocyjnego da sie wyłapać widok z wizjera jeśli nic nie po....pierniczyłem to powinno wyglądać to tak
http://www.fotoload.pl/123aa58/acc36d0ee6101df920c665abd5a60f5211082_min.jpg (http://www.fotoload.pl/index.php?id=acc36d0ee6101df920c665abd5a60f52999)

PS.może jestem niewyspany ale FAQ do wrzucania fotek trochę jest do d...

Plusik że Ci się chciało :-) Wygląda na to, że pokrycie jest prawie takie samo jak w 5DII.

pawelo1
17-09-2012, 19:59
rozmieszczenie punktów już było w poście nr 201 w linku http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_6d?selectedName=Features&fileName=0901e02480655f02_feature2.html. Nie wiem czy zauważyliście z sampli ze stronki canona wynika, że był testowany na 2 wersjach firmware: 3.4.2 z 1 jak i 2 sierpnia oraz firmware 4.0.1 z 13 sierpnia. Nr body w testach to 000000000666, więc dużo poszło sztuk do testów.
W samplu 05 af ustawiony był na włosy, a nie na oko dlatego twarz mało ostra, a oczy w szczególności. Pozdro

sando
17-09-2012, 20:09
pawelo1, tylko wygląda na to iż na tamtym diagramie ze strony canona punkty rozmieszczone są znacznie szerzej niż w rzeczywistości.

jacek_73
17-09-2012, 20:09
...Nr body w testach to 000000000666, więc dużo poszło sztuk do testów...

"666 the number of the beast
Sacrifice is going on tonight"

:evil:

pawelo1
17-09-2012, 20:13
pawelo1, tylko wygląda na to iż na tamtym diagramie ze strony canona punkty rozmieszczone są znacznie szerzej niż w rzeczywistości.

ja wrzuciłem te 3 sample do dpp i są szeroko rozstawione punkty af i chyba tak samo jak z linka co podałem.
No fajny numerek body 666 mieli do testów:)

sv
17-09-2012, 20:15
Po premierze 6d to nawet żółte forum padło :-) Jakieś czary?

pawelo1
17-09-2012, 20:17
Po premierze 6d to nawet żółte forum padło :-) Jakieś czary?

hehe pewnie z wrażenia ojjjj czarujący ten dzisiejszy poniedziałek:)

flisia4
17-09-2012, 20:24
ja wrzuciłem te 3 sample do dpp i są szeroko rozstawione punkty af i chyba tak samo jak z linka co podałem. No fajny numerek body 666 mieli do testów:) Ja też i fakt są szeroko .... szeroko jak u dziewicy
źródło (http://www.fotoload.pl/index.php?id=50ab8ffd6054c1a11931d7023a8be03f344) typowo jak 5dmkII

jaś
17-09-2012, 20:29
przy takim rozstawieniu to czuję że jednak nie będę się rozwijał i używał innego niż środkowy :))), kupiłem kiedyś (dawno temu) minoltę 7000i miała trzy punkty przestawiłem na środkowy i tak robię do dzisiaj z każdą puszką.

McLaren
17-09-2012, 21:25
Lampa błyskowa 1/180 :-(
1/4000 sek. :-/
Karty SD :-(
AF jednak powinien być lepszy niż w 5D Mark II, może nawet przy Digic 5, AF Servo na środkowym będzie działać :)
Wizjer optyczny, mniej więcej podobny do 5D Mark II, czy się mylę?
A jak się ma Shutter Lag w porównaniu do 5D Mark II, 50D, 5D Mark III?

Canon wie jak dać do myślenia :-/
Nie chodzi o to czy brać 6D czy 5D Mark III - bo to inne aparaty.
Tylko czy kupować szybko 5D Mark II, czy spokojnie czekać na 6D ?

jac+
17-09-2012, 21:39
Tylko czy kupować szybko 5D Mark II, czy spokojnie czekać na 6D ?

Spokojnie czekać. Dopóki kasa w garści - MASZ WYBÓR. Na 5D (wersja dowolna) i 6D świat się nie kończy. Wcześniej, czy później pojawi się kolejny "cud techniki". No chyba, że ktoś ma albo potrzebę, albo ciśnienie na zakup. Wtedy ma rebusik :) .

Paprochwbody
17-09-2012, 21:43
Nie wiem, czy już ktoś nie podawał, ale informacja jest już na polskiej stronie CanonaCanon EOS 6D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska (http://www.canon.pl/For%5FHome/Product%5FFinder/Cameras/Digital%5FSLR/EOS%5F6D/)

jac+
17-09-2012, 21:55
informacja jest już na polskiej stronie CanonaCanon EOS 6D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska

Trochę skąpo...

photogambler
17-09-2012, 21:56
Tego chyba nie było - 6d vs d600:

Canon EOS 6D Vs. Nikon D600 Specs Comparison | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.com/canon-eos-6d-vs-nikon-d600-specs-comparison/)

strideer
17-09-2012, 22:17

Mój nowy aparat ma najkrótszy czas 1/400 sek (nie pomyliłem zer). Co ja teraz zrobię?

akustyk
17-09-2012, 22:30
Mój nowy aparat ma najkrótszy czas 1/400 sek (nie pomyliłem zer). Co ja teraz zrobię?

no zdjec, jak sie slusznie domyslasz, na pewno nie...

michalab
17-09-2012, 22:45
Tylko nie pisz ile ma fpsów bo wyjdzie, że jeśli to w ogóle jest aparat, to na zęby, a nie fotograficzny.

strideer
17-09-2012, 22:47
Tylko nie pisz ile ma fpsów bo wyjdzie, że jeśli to w ogóle jest aparat, to na zęby, a nie fotograficzny.

A jak szybko jesteś w stanie naciągać wajchę i wciskać wężyk spustowy? :-D

szambonur
17-09-2012, 22:53
my tu gadu gadu... a zrobił kto dzisiaj jakieś fajne zdjęcie...? bo mój 5DII od czasu info o 6D zaczął jakby lepsze zdjęcia produkować..., czyżby się wystraszył...? ;)

strideer
17-09-2012, 22:54
Mój woła "wyczyść mi matrycę". Szkoda, że producenci ciągle jeszcze nie rozwiązali tego problemu w sposób bezpieczny dla sensora.

_igi
17-09-2012, 22:54
Fantastyczny aparat w podróże (SD, gps), do studio (wi-fi) i jako backup. Oczywiście standardowo coś namieszali, ale jest naprawdę dobrze.

Jeśli będzie opcja zmiany matówki na precyzyjną szykuje się idealny sprzęt pod Zeissy i TS-E :-)

michalab
17-09-2012, 22:55
A jak szybko jesteś w stanie naciągać wajchę i wciskać wężyk spustowy? :-D
Tak myślałem ... żenada. Zawsze możesz jeszcze zaistnieć pisząc jaki ma rozmiar obrazka, pewnie będziesz górą nad tym żałosnym 6D.

strideer
17-09-2012, 23:06
Tak myślałem ... żenada. Zawsze możesz jeszcze zaistnieć pisząc jaki ma rozmiar obrazka, pewnie będziesz górą nad tym żałosnym 6D.

Już nie wiem czy w tym momencie ironizujesz, czy coś wytykasz :-) Ja jestem fanem 6D!

jot
17-09-2012, 23:39
Fantastyczny aparat w podróże (SD, gps), do studio (wi-fi) i jako backup.

ze studio może być o tyle problem, że realny czas synchro będzie pewnie, trochę niższy..

Mad_Mac
17-09-2012, 23:45

O przestan z tymi cynicznymi komentarzami. Kazdy ma inne potrzeby. Jak bym lecial na f5 to tez by mi nie bylo wiecej niz 1/400 potrzebna. Cykasz kotlety tym magicznym aparatem?
Jak ide z para w plener to czasem cykam na f1.4 a czasem na f16.
Grunt w tym ze taki czas migawki to kolejne ogranicznie a nie chce placic za nowy aparat ktory bedzie mnie ograniczal bardziej niz stary i nie wazne czy przyda mi sie to w 1% czy w 0.01% fotek ktore robie bo ta jedna fotka na tysiac ktora moge stracic moze byc byc ta najlepsza z tysiaca.

strideer
17-09-2012, 23:49
O przestan z tymi cynicznymi komentarzami. Kazdy ma inne potrzeby. Jak bym lecial na f5 to tez by mi nie bylo wiecej niz 1/400 potrzebna. Cykasz kotlety tym magicznym aparatem?

Nie, oczywiście, że nie. A czy Ty przymykasz czasem przysłonę w swoich ultrajasnych obiektywach? Jak już ktoś tu mądrze napisał, sytuacji kiedy potrzeba 1/8000 jest bardzo niewiele, a nawet jeśli są - to wystarczą trzy kliknięcia pokrętłem, by temu zaradzić.

acidjazz
18-09-2012, 00:04
Fantastyczny aparat w podróże (SD, gps), do studio (wi-fi) i jako backup. Oczywiście standardowo coś namieszali, ale jest naprawdę dobrze.

Jeśli będzie opcja zmiany matówki na precyzyjną szykuje się idealny sprzęt pod Zeissy i TS-E :-)

Tak jak pisałem wcześniej jest taka opcja - pasują matówki z 5d mark II, między innymi eg-s

djtermoz
18-09-2012, 00:14
ficzery, ktore mi sie bardzo podobaja to:
- mniejszy i lzejszy
- uszczelniany (lepiej niz 5D mkII)
- nowy AF do -3 EV
- drabinka korekcji ponad +/- 2 EV
- wbudowany GPS! yes! yes! yes!
- blokada kolka zmiany trybow.

cechy, ktore mnie zgrzewaja:
- 97% w wizjerze. nie bede lal lez. prawie zawsze tyle mialem/mam... ;) oczywiscie, wolalbym 100%, ale jak sie nie ma...
- karty SD. mechanicznie krok w tyl, ale cenowo duzo lepiej. i czytnika nie trzeba wozic, zeby na lapsie otworzyc...

cechy, ktore mi sie mniej podobaja:
- nie ma lechtaczki jak w 5DmkII tylko ten jakis nowy zintegrowany wynalazek. oby nie byl znacznie gorszy niz lechtaczka...

Zgadzam się z kolegą Akustykiem. Gdybym miał dzisiaj wymieniać mój starzejący się 5D to bym się bardzo poważnie zastanawiał nad 6D. Ma właściwie to wszystko czego mi brakuje w 5D i raczej nie ma, jak dla mnie, wad. Może czas 1/8000s by się czasem przydał ale to raczej rzadko więc ten brak nie dyskwalifikuje aparatu.
Brak wizjera 100%? Nie ma to dla mnie znaczenia - noszę okulary więc trzymam oko z dala od wizjera więc i tak nie widzę całości kadru naraz.
Więcej punktów AF? 5D mnie nigdy nie zawiódł. Większość zdjęć robię na środkowym czujniku więc większa jego czułość w 6D to piękna sprawa.
Do tego 6D jest mniejszy i lżejszy i ma GPS. Świetny aparat dla amatora-pstrykacza jak ja.

Gdy kupowałem 5D lata temu nie miałem wyboru - był to jedyny FF dostępny za jeszcze w miarę normalne pieniądze dla przeciętnego zjadacza chleba. Dzisiaj można prawie przebierać jak w ulęgałkach i to cieszy. 6D to znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku i za parę lat wrócimy do lat 80-tych czyli, że (prawie) wszystkie DSLRy będa miały wreszcie taki sam rozmiar klatki jak stare analogi.

arra
18-09-2012, 06:20
Jak już ktoś tu mądrze napisał, sytuacji kiedy potrzeba 1/8000 jest bardzo niewiele, a nawet jeśli są - to wystarczą trzy kliknięcia pokrętłem, by temu zaradzić.

Jeżeli jest iso50 to 1/4000 spokojnie powinno wystarczyć, ja miałem na 1.8 w Włoszech (wiadomo lampa z nieba) dość często czasy rzędu 1/6400, ale na iso-100

igor58
18-09-2012, 08:32
gdzieś przeczytałem, że u nas ma kosztować 8600
prosty rachunek: 2000$ x 3= 8600