Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
17
18
19
20
Mamy aktualizację do 6D — oprogramowanie układowe w wersji 1.1.4
EOS 6D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6D.aspx?type=download&page=1)
Mamy aktualizację do 6D — oprogramowanie układowe w wersji 1.1.4
EOS 6D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6D.aspx?type=download&page=1)
Zmiany w stosunku do 1.1.3 na stronie producenta :
1. Naprawiono błąd, w wyniku którego niektóre obrazy nie mogą być przenoszone do urządzeń przenośnych z uruchomioną aplikacją EOS Remote.
2. Poprawiono błąd w niemieckim przewodniku po funkcjach.
3. Poprawiono błąd w koreańskim przewodniku po funkcjach.
Czy ktoś wie czego dot. poprawka poz1 ?
Nie aktualizowałem aparatu od początku, czy wiele zyskam gdy zaktualizuję?
-przewodnik po koreansku moze byc pokusa. A czy ktos taki przewodnik uruchamia nwet po polsku?
-przewodnik po koreansku moze byc pokusa. A czy ktos taki przewodnik uruchamia nwet po polsku?
Koreanczycy z LG, ktorzy chca sie uczyc polskiego? :)
tak się zastanawiam ,czy przy aktualizacjach nie poprawiają czegoś więcej - o czym nie wiemy (lub pogarszają :) ) w naszych aparatach - poza wymienionymi w tej liście
tak się zastanawiam ,czy przy aktualizacjach nie poprawiają czegoś więcej - o czym nie wiemy (lub pogarszają :) ) w naszych aparatach - poza wymienionymi w tej liście
Używając kilka lat 5DMII wgrywałem każdą aktualizacje jaka się pojawiła i pogorszenia nie zauważyłem nigdy ( polepszenia chyba też nie) i obecnie także sie zastanawiam czy wgranie tejże nowej ma sens, skoro aparat dobrze pracuje ( no chyba dla polepszenia koreańskiego)
Koreańskiego używam sporadycznie, więc daruję sobie aktualizację w myśl zasady "if it ain' broken, don't fix it".
No raczej, na co to komu. Ciekawi mnie jedynie na czym polega poprawka z pkt.1, bo nie zauważyłem żadnych problemów transferu.
Ogólnie aktualizacja raczej zbędna :(
photogambler
21-03-2014, 12:45
Też podziękuje.Gdyby poprawili aliasing w video albo dolozyli 1/8000 sek to biore :-)
Albo dodali krzyżowe punkty ostrości? ;-)
Pozdrawiam
Grabus
Kurczę, sporo osób ma ten świetny aparat, a ja nie mogę znaleźć nikogo na forum kto wrzuca fotki z 6D. Ma ktoś jakiegoś linka?
Witek_K wrzuca chyba z 6D.
ja też wrzucam ale na moje nie patrz, nie to nie wina body- to moje umiejętności :D
Ok, ale jak tam wejść :) Sory, ale nie ogarniam tych opcji tutaj. Wszedłem w profil użytkowników ale tam w zakładce zdjęcia, nie ma zdjęć.
Szukaj tu: Galerie użytkowników (http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/) i tu: Nasze fotografie (http://www.canon-board.info/nasze-fotografie-43/)
Ok, ale jak tam wejść :) Sory, ale nie ogarniam tych opcji tutaj. Wszedłem w profil użytkowników ale tam w zakładce zdjęcia, nie ma zdjęć.
Powiedz, co Cie interesuje a postaram sie dostarczyc Ci male conieco. :)
Witam Wszystkich.
Dziś stałem się mam nadzieje szczęśliwym posiadaczem 6D :D - przesiadka z leciwego 20D.
Bateria się ładuje, aparat jeszcze nie odpalany ale trochę zastanawia mnie działanie przycisku spustu migawki. We wszystkich poprzednich EOSach wyczuwalne były dwie pozycje, nastaw ostrości a potem wyraźne pyknięcie włączenia migawki. W moim 6D wyraźnie czuć nastaw ostrości natomiast spustu już wcale... Tzn da się wcisnąć ale nie ma wyraźnego ruchu przycisku, gómowato to działa.
Czy to normalne ?
Tomek
dzisiaj zauważyłem że nie odlicza czasu na B? coś robię nie tak? czy ten model tak ma? wiem że wszyscy mają telefon, a niektórzy nawet prawdziwe zegarki, ja to mam nawet taki (nie chwaląc się) bez bateryjki, więc można z nich skorzystać ale jak dotąd polegałem na tych sekundach co się w prawym dolnym rogu wyświetlacza pojawiały, zamiast poprawiać koreański opis może by taki sekundnik zrobić. taki sekundnik jest potrzebny bardziej niż łącze do facebooka.
też na początku mi to przeszkadzało. Przez to myślałem, że sprzedawca mnie przeklnie, bo rozpakowałem mu 3 aparaty. Teraz już przyzwyczaiłem się do tej "gumy". Pocieszę Cię, że w oryginalnym gripie kumpel ma tak samo. Na moim nieoryginalnym travorze mniej "gumy" jest.
dzisiaj zauważyłem że nie odlicza czasu na B? coś robię nie tak? czy ten model tak ma? wiem że wszyscy mają telefon, a niektórzy nawet prawdziwe zegarki, ja to mam nawet taki (nie chwaląc się) bez bateryjki, więc można z nich skorzystać ale jak dotąd polegałem na tych sekundach co się w prawym dolnym rogu wyświetlacza pojawiały, zamiast poprawiać koreański opis może by taki sekundnik zrobić. taki sekundnik jest potrzebny bardziej niż łącze do facebooka.
Czas w trybie B jak najbardziej odlicza i wyświetla ale niestety na górnym wyświetlaczu. Szkoda że na tylnym nie wyświetla bo jak aparat jest na statywie (a raczej na pewno jest w tym trybie :lol:) i podniesiony to ciężko zerkać na górny wyświetlacz.
Czas w trybie B jak najbardziej odlicza i wyświetla ale niestety na górnym wyświetlaczu. Szkoda że na tylnym nie wyświetla bo jak aparat jest na statywie (a raczej na pewno jest w tym trybie :lol:) i podniesiony to ciężko zerkać na górny wyświetlacz.
dzięki, przyzwyczajenia do słabszego sprzętu :)
pan.kolega
23-03-2014, 12:00
Witam Wszystkich.
Dziś stałem się mam nadzieje szczęśliwym posiadaczem 6D :D - przesiadka z leciwego 20D.
Bateria się ładuje, aparat jeszcze nie odpalany ale trochę zastanawia mnie działanie przycisku spustu migawki. We wszystkich poprzednich EOSach wyczuwalne były dwie pozycje, nastaw ostrości a potem wyraźne pyknięcie włączenia migawki. W moim 6D wyraźnie czuć nastaw ostrości natomiast spustu już wcale... Tzn da się wcisnąć ale nie ma wyraźnego ruchu przycisku, gómowato to działa.
Czy to normalne ?
Tomek
To w zasadzie zauważa się tylko bawiac się korpusami bez baterii, na sucho, np. wystawionymi w sklepie.
Mnie też to najpierw zdziwiło, ale szybko zdałem sobie sprawę, że wszystkie nie moga być zepsute. Nikony chyba takie spusty maja już od dawna. Natomiast 60d, czy 500d i inne daja wyraźny całkiem głośny pstryk, 20d trochę cichszy (bo magnez nie rezonuje tak dobrze jak plastyk:D). Spustu 6d nie da się usłyszeć, bo nic tam nie pstryka.
Czy to lepiej czy gorzej? Fotografujac (z bateria:mrgreen:) w ogóle tej różnicy nie zauważam. Czy taki spust można łatwiej wyzwolić bez poruszenia? Być może. Przypuszczam, że jest tańszy i trwalszy.
Masz raję w praktyce spust dzała ok, nie odczuwa się dyskomfortu.
Wreszcie naładowałem baterię, oczyiście cały wieczór straciłem nie wiedząc że bateria nie jest ładowana. Dopiero lektura i ponowne włożenie do ładowaki uruchomiło proces.
Jedyne co mogę powiedzić to to że dosyć zabawkowo zrobiny w porównaniu do 20D, raczej jakościowo na poziome trzycyfrówek. Obudowa w jednym miejscu trzeszczy, od przodu przy czujniku guma nie jest doklejona (mimalnie odstaje możnaj ą dociskać).
Jednk myślę żę nie będę żałował, wahałem sie między zestawem 6D + 24-70 L F4 a korpusem 5DIII. Zestaw 6D ze szkłem w moim sklepie był o 2tys tańszy od samgo korpusu 5DIII. Czytałem dobre opinie na tema tego 24-70 stwierdziem że o dobra inwestyca skoro nie posiadam żadnego obiektywu IS USM
To chyba nie był najlepszyczas na kupowaie 5DIII za takie pienądze. Niebawem bym sobie pluł w brodę po premierze IV ;-)
Trzeszczaca obudowa? Odklejone gumy? Wzialem jeszcze raz do reki moja "szescde" i pochylilem sie nad nia z uwaga, niczego takiego nie moge stwierdzic. Wykonanie wzorcowe i to nawet juz po kilku miesiacach macania. Czasem dochodze do wniosku, ze cos jest w tej teorii sortowania towarow na rynek wschodni...
Trzeszczaca obudowa? Odklejone gumy? Wzialem jeszcze raz do reki moja "szescde" i pochylilem sie nad nia z uwaga, niczego takiego nie moge stwierdzic. Wykonanie wzorcowe i to nawet juz po kilku miesiacach macania. Czasem dochodze do wniosku, ze cos jest w tej teorii sortowania towarow na rynek wschodni...
Są to rzeczy minimalne- już tak mam zwracam uwagę na drobiazgi :)
Czasem zatrzeszczy w okolicy klapki bateri na dolnej krawędzi jam mocniej złapię.
Guma "rusza się" - daje się minimalnie docisnąć w miejscu w którym raczej nie będzie się dalej odklejała z powodu trzymania. Może źle się wyraziłem, zauważyłem miejsce w którym ta guma na krawędzi była jakaś grubsza. Jak dotykam to zgrubienie znika - dochodzi do obudowy.
Panowie drobiazgi, czepiam się bo sprzęt nowy i zwracam uwagę na wszystko :)
To chyba nie był najlepszyczas na kupowaie 5DIII za takie pienądze. Niebawem bym sobie pluł w brodę po premierze IV ;-)
Nie bedziesz, przeciez czekasz na kultowy 5D mk V.
KamWaw89
24-03-2014, 14:37
Są to rzeczy minimalne- już tak mam zwracam uwagę na drobiazgi :)
Czasem zatrzeszczy w okolicy klapki bateri na dolnej krawędzi jam mocniej złapię.
Guma "rusza się" - daje się minimalnie docisnąć w miejscu w którym raczej nie będzie się dalej odklejała z powodu trzymania. Może źle się wyraziłem, zauważyłem miejsce w którym ta guma na krawędzi była jakaś grubsza. Jak dotykam to zgrubienie znika - dochodzi do obudowy.
Panowie drobiazgi, czepiam się bo sprzęt nowy i zwracam uwagę na wszystko :)
Mam w moim 6D tak samo, konkretnie w tym miejscu:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s6970.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=JWaPuaO0LsPpo5DHmHtmdD9ruEmZSzH XVOXSb2vSzozpm_9I11wrAU01Dh3wGu_D7J_CJzmqAoeHD_nc1 4Lks51WZI3oEb1Ta-t4xy0tQQQ&pv=2)
Widocznie ten typ tak ma, na poczatku troche sie przestraszylem, ale jak narazie nic zlego sie z tym nie dzieje i mam nadzieje ze tak zostanie.
Zbyszko666
25-03-2014, 00:35
Mam w moim 6D tak samo, konkretnie w tym miejscu:
http://s6970.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=JWaPuaO0LsPpo5DHmHtmdD9ruEmZSzH XVOXSb2vSzozpm_9I11wrAU01Dh3wGu_D7J_CJzmqAoeHD_nc1 4Lks51WZI3oEb1Ta-t4xy0tQQQ&pv=2
Widocznie ten typ tak ma, na poczatku troche sie przestraszylem, ale jak narazie nic zlego sie z tym nie dzieje i mam nadzieje ze tak zostanie.
Link do zdjęcia się nie wyświetla więc wygląda to tak co autor chciał pokazać
https://canon-board.info/imgimported/2014/03/rrrpyg-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/rrrpyg.jpg)
Jeszcze raz, w temacie odklejajacych sie gum albo innych niedociagniec. W moim 6D nic takiego nie ma miejsca, po dokladnych (bardzo dokladnych ogledzinach) nic sie u mnie nie odkleja (nie jest grubsze itp.) i nic nie skrzypi. Tez jestem upierdliwy jesli chodzi o drobiazgi.
bober5264
25-03-2014, 17:56
u mnie tez ta gumka minimalnie odstaje
a ja potwierdzę ze mówiłem dokładnie o tym miejscu. Palcem się tam nie trzyma wiec nie powinno się nic dziać
Przecież na prezentowanym foto nic nie odchodzi - to tak ma być, bo gdzieś się okładzina musi kończyć :)
KamWaw89
27-03-2014, 07:31
Przecież na prezentowanym foto nic nie odchodzi - to tak ma być, bo gdzieś się okładzina musi kończyć :)
Hehe, dobre :D To nie jest zdjęcie mojego body tylko pierwsze lepsze z google z oznaczonym przeze mnie miejscem odstawania gumy, takie pogladowe żeby każdy wiedział o które miejsce chodzi...
KamWaw89
27-03-2014, 19:29
Ponizej zamieszczamy krótki filmik przedstawiajacy problem, tym razem w roli głównej moje osobiste body :) sory za jakość ale nagrywane kalkulatorem :)
https://youtu.be/DChzIfSjPn0
Niby nic strasznego ale denerwuje mnie że kupuje nowy sprzęt i odrazu coś sie odkleja. Oby tylko sie nie pogarszalo. Mimo wszystko uważam że to świetny aparat :)
maciek12ss
27-03-2014, 19:38
u mnie w 6 jest wszystko ok, a trochę ja włóczę to tu to tam. Za to w 600d miałem podobnie, ale dopiero po roku użytkowania.
Idźcie robić zdjęcia a nie zastanawiajcie się nad gumami, jak się odklei to przykleicie !
Nadmieniam, że u mnie wszystko OK ;)
Ponizej zamieszczamy krótki filmik przedstawiajacy problem, tym razem w roli głównej moje osobiste body :) sory za jakość ale nagrywane kalkulatorem :)
https://youtu.be/DChzIfSjPn0
:)
Ten film to jakiś żart, ale niezły ten kalkulator jak takie filmy kręci.
Nie nadaje się to na żadną reklamację - śmiechem Cię zabiją w Serwisie na Żytniej :)
KamWaw89
28-03-2014, 22:00
Ale nikt nie mówi tutaj o reklamacji, ja z mojej strony wrzucilem filmik zeby zobrazowac to o czym mówili poprzednicy, żeby każdy wiedział o co chodzi, bo mialem taka możliwość. Tak jak juz pisałem, uważam 6D za świetny aparat i żadna guma tego nie zmieni a o reklamacji i wysyłaniu swojego "dziecka" na żytnią z tak blachego powodu nawet bym nie pomyślał :)
No to całe szczęście - ja osobiście w trosce o los aparatu nawet bym o tym nie pomyślał. Pomijam fakt, że to jedynie względy estetyczne, ale obejrzałem kilka takich modeli wczoraj w swoim otoczeniu i takiej usterki jak opisana nie zauważyłem.
Jak się odklei to zawsze można przykręcić to wkrętem albo urwać całą gumę. Chłopaki nie plączą ;)
Zdarza się, myślę że to zależy od sztuki. Po prostu można źle trafić. U mojego brata tak się dzieje z jednym N D700. Odkleja się dosłownie każda guma z body. W drugim egz. jest ok.
Zmieniając trochę temat.
Po ponad roku od zakupu postanowiłem się pobawić wyzwalaniem przez WiFi za pomocą iP4. Program działa dosyć wolno, ale to wina starego urządzenia. Podstawowe funkcje jednak ma i to mi się bardzo podoba.
maciek12ss
01-04-2014, 11:13
Zmieniając trochę temat.
Po ponad roku od zakupu postanowiłem się pobawić wyzwalaniem przez WiFi za pomocą iP4. Program działa dosyć wolno, ale to wina starego urządzenia. Podstawowe funkcje jednak ma i to mi się bardzo podoba.
Też korzystam z tego dobrodziejstwa tylko że na "andnku". Super sprawa ostatnio robiłem sobie fotkę do dowodu. Mogłem sie odpowiednio ustawić i cyknąć sobie sam w odpowiednim momencie zdjęcie :)
To rozwiązanie generalnie działa dosyć wolno ale to raczej wina interfejsu a nie urządzenia :( Niemniej jednak jest i warto z niego korzystać. Ja używam zarówno na iPad3 jak i na Google Nexus2.
Eberloth
01-04-2014, 12:42
Napociłem się próbując przesunąć palcem ramkę, gdzie ma być ustawiona automatycznie ostrość. Przemieszcza się ją inaczej - klikając raz w inną lokalizację na ekranie. Oczywiście można też z poziomu aplikacji ustawiać ostrość manualnie, dwukrotne kliknięcie w ekran i powiększenie fragmentu obrazu znacznie to ułatwia. Może komuś się przyda...
Mam takie pytanie, czy AF w 6D działa wyraźnie szybciej niż w 5DmkI, czy to tylko raczej niuanse?
Zbyszko666
01-04-2014, 15:16
Mam takie pytanie, czy AF w 6D działa wyraźnie szybciej niż w 5DmkI, czy to tylko raczej niuanse?
To chyba prima aprilis-owy żart biorąc takie porównanie na warsztat. Rozumie z wersją MKII, ale o tym już tutaj była mowa nieraz.
Nie, to nie żart. Mam starą piątkę i myślę nad przesiadką.
To już nie myśl tylko sie przesiadaj. Na pewno nie pożałujesz, a i trochę poczytać warto ( chociażby na tym forum )
Zbyszko666
01-04-2014, 17:07
przewałkuj 400 stron tematu i z pewnością gdzieś w połowie zrozumiesz ,że raczej nie pytać , tylko się przesiadać .
Nie ma porównania - o tym było wiele razy. To tak mniej więcej 2 epoki różnicy w fotografii :)
photogambler
04-04-2014, 12:34
Hej;) tylko sie ze mnie nie śmiejcie! Ostatnio w 6d zauwazylem dziwny fenomen.Otoż puszka dziala bezbłędnie,jednak kiedyś nastawilem tryb cichy (nb. przypadkowo).I co sie okazalo:na blizsze odleglosci,przy ustawieniu one shot,pomiar punktowy, punktowy centralny AF pojawil sie front fokus.Sprawdzilem z innymi obiektywami - bez zmian. Kiedy skasowalem tryb cichy - wszystko wrocilo do normy.Ufffff!! Na szczescie w studiu i nie tylko nie potrzebuje trybu cichego:lol: Czy ktoś z Kolegow spotkał sie z czymś takim??
pozdrawiam, s.
Jak Waszym zdaniem wypadnie porównanie 6D z 1Ds mkIII(używka)?
6D mniejsze i duzo lzejsze (nawet niz 5D mkII o 1Ds nawet nie wspominajac).
co do obrazka - o ile wiem 1Ds mkIII mial porownywalny z 5D mkII (modulo wyobraznia osob, ktore "racjonalizuja" wydatek na 1-ke :D ). a 6D na pewno znacznie lepszy
akustyk dziękuję za odpowiedź, szala przechyla się w kierunku 6-ki :)
Zdecydowanie obrazek z 6D jest dużo lepszy. Poza tym obsługa body bardziej intuicyjna :)
Porobię jakieś fotki mojej 5-ki i wystawiam korpus z gripem na allegro :) Troszkę mi go szkoda, bo ma niecałe 8tys. przebiegu, ale chyba wiosna mi w głowie i czas na nową zabawkę ;)
Zbyszko666
04-04-2014, 18:50
Ja jestem w posiadaniu 6D od wczoraj i jak na razie trzeba przyznać jest całkiem inaczej po przejściu z 7D. Jeżeli oczywiście chodzi o sam korpus - testowych zdjęć nie zdążyłem jeszcze porobić bo trzeba ogarnąć instrukcję itp. A że tak zapytam posiadaczy jakie macie funkcje z ważniejszych włączone w menu ?
Eberloth
04-04-2014, 20:00
Obrabiając pierwszego RAW-a doznasz szoku ;)
maciek12ss
04-04-2014, 20:00
Ja mam wyłączone wyświetlacz tylny, wifi i gps, że by bateria dłużej trzymała . Włączam tylko w tedy kiedy potrzeba :) Gratuluje zakupu ! :)
kurczę coraz mocniej mnie przekonujecie do przesiadki z 5Dmk1 na 6D... mniejszy, lżejszy, więcej Mpx.. szkoda, że nie ma przycisku do WB, ja dość często z niego korzystam, bo często przychodzi mi focić w warunkach zmiennych. Mam nadzieję, że grzebanie w menu 6D aby zmienić WB nie wymaga więcej ruchów niż 3 :P
Bingant masz 5D1 z 8tys klapnięć? :D trzymaj go jeszcze z 10 lat to sprzedasz za grube tysiące ;)
Bingant masz 5D1 z 8tys klapnięć? trzymaj go jeszcze z 10 lat to sprzedasz za grube tysiące
w rzeczywistości to on ma z 2tys. klapnięć lustra mniej, bo kiedyś włożyłem swoją kartę do aparatu kolegi i karta przejęła jego numerację :)
kurczę coraz mocniej mnie przekonujecie do przesiadki z 5Dmk1 na 6D... mniejszy, lżejszy, więcej Mpx.. szkoda, że nie ma przycisku do WB, ja dość często z niego korzystam, bo często przychodzi mi focić w warunkach zmiennych. Mam nadzieję, że grzebanie w menu 6D aby zmienić WB nie wymaga więcej ruchów niż 3 :P
;)
Nie masz się co zastanawiać. Mnie namówili na przesiadkę z 5DII na 6D i nie żałuję. Z WB sobie poradzisz bez problemu - trzeba się przyzwyczaić.
--- Kolejny post ---
w rzeczywistości to on ma z 2tys. klapnięć lustra mniej, bo kiedyś włożyłem swoją kartę do aparatu kolegi i karta przejęła jego numerację :)
To tak nie działa, że licznik przejmie numerację z karty. Może co najwyżej inaczej numerować zdjęcia na karcie.
maciek12ss
07-04-2014, 21:35
Dla niezdecydowanych i tych którzy mają problem z wyborem ciekawy link do poczytania :) Jak głupio wydać pieniądze na lustrzankę cyfrową | FotoTok (http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/)
Wszystko w sumie racja, tyle że można by ją streścić w jednym akapicie albo wypunktować.
Mimo wszystko wolałbym przycisk do WB i info o nim na wyśw. monochr. zamiast przycisków do Wifi, GPS i info o nich na monochromie. Tak samo jak rozmiar pliku i rodzaj fotek.
Chyba jednak wstrzymam się jeszcze w tym roku z wydaniem ponad 5tysi na aparat. Dla mnie kompletnego amatora to całkiem spora sumka. Czasem się zapalę jak dziki, a potem przychodzi ochłonięcie i apel do własnego zdrowego rozsądku i twierdzenia, że dopóki mi staruszek 5D1 nie padnie na amen to nie ma po co dokładać. Chyba że cena zrobi się naprawdę atrakcyjna.. Raczej zdecydowanie bardziej czekam na nowego 28-300 PZD Tamrona, który o kilogram zmniejszyłby mi wagę plecaka na wycieczkach.
No nie wszystko racja. 6d ma filterek low-pass, a 120 milisekund to nie ponad dwa razy więcej niż 290 :P
Zbyszko666
13-04-2014, 22:56
https://canon-board.info/imgimported/2014/04/1447h8o-2.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/1447h8o.jpg)
coś z dzisiaj w połączeniu z Sigmą 35mm
Zbyszko666
14-04-2014, 18:42
To na Servo czy OneShot?
Servo
Po weekendzie majowym 6D zagości pewnie też w mojej torbie.
Odpiszcie z własnego doświadczenia, ile RAWów wchodzi na kartę 32gb a ile na 64gb i ew. jakie karty polecacie? Gdzieś wcześniej czytałem że do foto 45mb/s chyba wystarczy? Jak z buforem?
Konfrontacja filmowania Canon 6D vs Nikon D600 | LENSPRO (http://lenspro.pl/konfrontacja-filmowania-canon-6d-vs-nikon-d600/) ktoś widział? ciekawe, że na 6D nawet zdjęcia szybciej wpadają w cienie
Po weekendzie majowym 6D zagości pewnie też w mojej torbie.
Odpiszcie z własnego doświadczenia, ile RAWów wchodzi na kartę 32gb a ile na 64gb i ew. jakie karty polecacie? Gdzieś wcześniej czytałem że do foto 45mb/s chyba wystarczy? Jak z buforem?
Do foto to spokojnie wystarczy 30MB/s a 45-60 to do filmowania potrzeba. To ile RAW-ów się zmieści na kartę zależy od ilości szczegółów na zdjęciu - średnio na kartę 32Mb ok 800 .
michalko
15-04-2014, 12:17
Czyli brać poczciwego 5d i nie przejmować się?! :D
Do foto to spokojnie wystarczy 30MB/s a 45-60 to do filmowania potrzeba. To ile RAW-ów się zmieści na kartę zależy od ilości szczegółów na zdjęciu - średnio na kartę 32Mb ok 800 .
Wystarczy 30MB/s jeśli nie robisz zdjęć seryjnych - tylko pojedyncze.
Minimum 45 MB/s, jeśli robisz zdjęcia seryjne - lepiej szybsza.
Bufor chwile daje radę (ok 2-3 sek i 8-12 zdjęć/tylko CR2), ale później musisz mieć szybką kartę - zdjęcia co niecałą 1 sek (przy karcie SanDisk Extreme SDHC I, 45MB/s).
Średnio 1000/1050 zdjęć/CR2 (tylko RAW) na 32GB - karta jak wyżej.
Mi jakoś o szybciej aparat myśli na 45 MB/s niż jak wcześniej na 30 MB/s - robię same rawy, czasem seria 3-6 w odstępie ok. sekundowym. Teraz mam same 45MB/s i no problem :)
To nie tak, aparat szybciej nie myśli, bo ma określony bufor i szybkość karty ma znaczenie przy zrzucaniu informacji po wykonaniu serii. Stwierdzenie lepiej szybsza karta to oczywista sprawa, tylko po co ?
Proponuję zapuścić test używanej karty i sprawdzić jaki ma transfer w rzeczywistości. Często okazuje się, ze karta 45MB/s w realu osiąga 34 a karta 30MB/s ma znacznie więcej.
Mam tego namacalny przykład w postaci karty SanDisk ULTRA 32GB gdzie deklarowany transfer wynosi 30MB/s a rzeczywisty dochodzi do 120MB/s :) tak nie pomyliłem się, 3 różne testy nie kłamią.
Mam tego namacalny przykład w postaci karty SanDisk ULTRA 32GB gdzie deklarowany transfer wynosi 30MB/s a rzeczywisty dochodzi do 120MB/s :) tak nie pomyliłem się, 3 różne testy nie kłamią.
tylko jakie to ma znacznie w sytuacji jeśli chodzi o zapis CR2 z bufora na kartę - przez body 6D (a nie komputer)? No chyba, że testy robione przy zapisie CR2 przez body a nie na komputerze - jeśli tak, to chętnie się zastanowię nad kolejnymi zakupami kart.
Pytanie jak testy były robione - na kompie czy w aparacie? Zapis czy odczyt? Co z cache?
Szybkie karty to niestety temat mocno niedoceniany przez fotografów. Mi tylko żal jest czasami patrząc na różnych eventach na takich oszczędnych, jak cyknęli kilka fotek, i później dioda zapisu u nich miga i miga i skończyć migać nie może, a przejście do podglądu trwa wieczność. :-)
tylko jakie to ma znacznie w sytuacji jeśli chodzi o zapis CR2 z bufora na kartę - przez body 6D
Jak jakie? Zawsze szybsza karta będzie... szybsza. ;-)
Zapis zdjęć (i filmów) to jedno, podgląd to drugie. Jeżeli dla kogoś komfort pracy ma jakiekolwiek znaczenie, to inwestycja w szybsze karty zawsze się opłaci, a 6D to wykorzysta.
Mi jakoś o szybciej aparat myśli na 45 MB/s niż jak wcześniej na 30 MB/s
No właśnie.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL za pomocą Tapatalk2.
Mi jakoś o szybciej aparat myśli na 45 MB/s niż jak wcześniej na 30 MB/s - robię same rawy, czasem seria 3-6 w odstępie ok. sekundowym. Teraz mam same 45MB/s i no problem :)
Ja na karcie 30 MB/s nie jestem w stanie nagrać video 1080p ALL-I, zatrzymuje się po kilku sekundach.
[QUOTE=mxw;1217669]Pytanie jak testy były robione - na kompie czy w aparacie? Zapis czy odczyt? Co z cache?
QUOTE]
Testy robione przy pomocy programów i benchmarków - kilka różnych dla wiarygodności. W czasie testu mierzone są zarówno zapis jak i odczyt dla plików o różnych wielkościach. Wszystko robione na kompie przy pomocy porządnego czytnika Transcend USB 3.0 pod Windows 8.
robson999
18-04-2014, 08:55
Przymierzam się do zakupu tego aparatu. Czy naprawdę są aż takie problemy z tymi martwymi pikselami, o których piszą na Cyfrowe.pl??
A ja mam inne pytanie. Kupiłem 6d (wcześniej miałem 40d) i z tego co zrozumiałem z instrukcji jest możliwość bezprzewodowego wyzwalania lampy błyskowej. Mam YN-565EX i próbowałem, ale nie udało mi się jej połączyć bezprzewodowo. Pytanie: czy coś źle robię czy też nie ma takiej możliwości (z tą lampą czy z tym aparatem)? Słabo bo wcześniej w 40D mogłem chociaż z fotoceli korzystać a teraz tylko na stopce. Czy może jakiś wyzwalacz wystarczy?
Potrzebujesz pary wyzwalaczy. Jeden na aparat, drugi do lampy. Na przykład Yongnuo RF-603C lub droższy zestaw Yongnuo YN-622C. Ten drugi da dodatkowo możliwość sterowania lampy zdalnie z poziomu menu aparatu, co jest bardzo użyteczne; oraz obsługę automatyki lampy.
Czyli jednak:/ A co w takim razie oznacza zapis na str.175 w instrukcji w kwestii Funkcje lampy bezprzewodowej?
Te funkcje dotyczą sterowania lampą bezprzewodowo za pomocą czegoś co podepniesz do stopki lampy. Może to być jakaś inna lampa z funkcją master, pozwoli to sterować mocą lampy, ale nie wiem czy na przykład zoomem można w ten sposób sterować, chyba nie. Może to być też jakiś wyzwalacz radiowy jak na przykład YN-622C, wtedy można sterować też zoomem i innego tego typu parametrami.
Przymierzam się do zakupu tego aparatu. Czy naprawdę są aż takie problemy z tymi martwymi pikselami, o których piszą na Cyfrowe.pl??
Nie ma żadnych problemów, a przynajmniej nie bardziej niż dotychczas :)
--- Kolejny post ---
tylko jakie to ma znacznie w sytuacji jeśli chodzi o zapis CR2 z bufora na kartę - przez body 6D (a nie komputer)? No chyba, że testy robione przy zapisie CR2 przez body a nie na komputerze - jeśli tak, to chętnie się zastanowię nad kolejnymi zakupami kart.
Nie widzę problemu - wystarczy podłączyć puszkę z kartą do kompa zamiast czytnika i zapuścić benchmark :)
Pierwszy raz o tym czytam, co mnie mocno zaskoczyło. Mam body od ponad pół roku i zero problemów z tym związanych, no ale ja nie kupowałem na Cyfrowe ;)
Radą podobno na to jest „zapuszczenie” ręcznego czyszczenia matrycy :)
robson999
19-04-2014, 13:40
Pierwszy raz o tym czytam, co mnie mocno zaskoczyło. Mam body od ponad pół roku i zero problemów z tym związanych, no ale ja nie kupowałem na Cyfrowe ;)
Radą podobno na to jest „zapuszczenie” ręcznego czyszczenia matrycy :)
Ja jestem ze wsi. Praktycznie prawie wszystko co mam , to kupiłem w sklepach internetowych. W Cyfrowe 90% całego sprzętu foto. Nie boję sie zakupów internetowych, ciekawi mnie natomiast ta sprawa związana pikselami.
To że nie kupowałeś w cyfrowe, to akurat w żaden sposób Ciebie nie wyróżnia. Przecież zawsze można trafić na jakiś felerny egzemplarz.
Czy sprawdzałeś w sklepie swój aparat, po kątem martwych pikseli??
Ja miałem pecha bo pierwszy 6D kupiony w cyfrowe.pl miał wadę i nie działał LCD. Ale forma jest profesjonalna i za 3 dni wymienili mi na nową sztukę. Więc dla mnie duży plus. Będę tam kupował nowy sprzęt. Co do hot pixeli to ja bym się tak tym nie przejmował. Jak zaczniesz czytać fora to po zakupie zamiast robić zdjęcia będziesz szukał wad ...
J(...)
To że nie kupowałeś w cyfrowe, to akurat w żaden sposób Ciebie nie wyróżnia. Przecież zawsze można trafić na jakiś felerny egzemplarz.
Czy sprawdzałeś w sklepie swój aparat, po kątem martwych pikseli??
To był taki żarcik ;)
Kupowałem w FJ, przez neta z odbiorem osobistym, przy którym tylko sprawdziłem, czy działa.
Nie myśl o tych martwych pikselach, nieraz ten temat był na forum wałkowany...
Tak jak pisałem "zapuszczenie" ręcznego czyszczenia matrycy "problem" co do zasady rozwiązuje ;)
Zbyszko666
20-04-2014, 23:32
W ramach podsumowania na pełnym aku zrobiłem 1011 zdjęć :) bez korzystania z Wi-fi , GPS itp .. Tylny ekran tylko wyświetla zdjęcia na 2 sekundy i znika. Także z tymi bateriami nie ma aż tak źle :), jak kiedyś pisano w wątku osobnym ,że 6 lubi je pożerać.
Od lat kupuję sprzęt w Cyfrowe.pl i nie miałem problemu. Właśnie odebrałem swoje 6D i nie znalazłem słynnych już "martwych pikseli".
Za Adam71 wszystkim poszukującym wad radzę ruszyć ze sprzętem w plener.
Jak dla mnie to w 6D zmieniłbym matówkę na tę w liniami, to pewnie przyzwyczajenie jeszcze z 5D bo tam też wymieniłem.
Poza tym puszka super.
Zbyszko666
21-04-2014, 21:45
Od lat kupuję sprzęt w Cyfrowe.pl i nie miałem problemu. Właśnie odebrałem swoje 6D i nie znalazłem słynnych już "martwych pikseli".
Za Adam71 wszystkim poszukującym wad radzę ruszyć ze sprzętem w plener.
Jak dla mnie to w 6D zmieniłbym matówkę na tę w liniami, to pewnie przyzwyczajenie jeszcze z 5D bo tam też wymieniłem.
Poza tym puszka super.
równiez tam był mój zakup jak i sigmy :)
robson999
21-04-2014, 21:54
To był taki żarcik ;)
Kupowałem w FJ, przez neta z odbiorem osobistym, przy którym tylko sprawdziłem, czy działa.
Nie myśl o tych martwych pikselach, nieraz ten temat był na forum wałkowany...
Tak jak pisałem "zapuszczenie" ręcznego czyszczenia matrycy "problem" co do zasady rozwiązuje ;)
Ależ ja również żarcikiem, choć może to mogło inaczej wyglądać;)
Mam pytanie odnośnie spustu migawki w 6D. W moim poprzednim Canonie spust był bardzo wyraźnie dwu stopniowy. Doskonale było czuć skok przycisku.
W 6D nie czuje tego skoku. Mam wrażenie, że spust pomimo, że funkcjonuje jak dwu stopniowy, to odczucie jest jednego, miękkiego stopnia.
Przycisk nie ma również charakterystycznego dźwięku 'klik', jest bezgłośny. Możecie sprawdzić jak to u Was wygląda?
Mam pytanie odnośnie spustu migawki w 6D. W moim poprzednim Canonie spust był bardzo wyraźnie dwu stopniowy. Doskonale było czuć skok przycisku.
W 6D nie czuje tego skoku. Mam wrażenie, że spust pomimo, że funkcjonuje jak dwu stopniowy, to odczucie jest jednego, miękkiego stopnia.
Przycisk nie ma również charakterystycznego dźwięku 'klik', jest bezgłośny. Możecie sprawdzić jak to u Was wygląda?
Jest tak samo, jak u Ciebie. Po przesiadce z 20D musiałem się przyzwyczaić...
Konfrontacja filmowania Canon 6D vs Nikon D600 | LENSPRO (http://lenspro.pl/konfrontacja-filmowania-canon-6d-vs-nikon-d600/) ktoś widział? ciekawe, że na 6D nawet zdjęcia szybciej wpadają w cienie
Pozwolę sobie przypomnieć pytanie sprzed kilku stron w tym temacie, które przeszło zupełnie bez echa.
Nikt nie ma nic do napisania na ten temat? Teraz dopiero zajrzałem do tego porównania i muszę przyznać, że wyniki były bardzo zaskakujące, praktycznie zmieniające mój obecny punkt widzenia tych dwóch aparatów. Nikt nie ma nic do napisania w tej kwestii?
strideer
24-04-2014, 14:05
Spust jest miękki.
Spust jest miękki, dla mnie zbyt miękki
Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
robson999
24-04-2014, 14:06
Widocznie nie jest to tak dobry aparat, jak mogłoby się wydawać. Ja właśnie czekam na kuriera i jestem trochę zestresowany. Może nie przyjmę paczki?
Widocznie nie jest to tak dobry aparat, jak mogłoby się wydawać. Ja właśnie czekam na kuriera i jestem trochę zestresowany. Może nie przyjmę paczki?
Durniejszego komentarza dawno na forum nie widziałem...
robson999
24-04-2014, 14:14
Durniejszego komentarza dawno na forum nie widziałem...
Proponuję trochę powściągliwości oraz wewnętrznej ogłady na forum publicznym kolego...
Spust jest miękki, dla mnie zbyt miękki
Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
kwesta indywidualnych upodobań, mam duże dłonie, a lubię małe aparaty i nie potrzebuję wynalazków typu grip, podobnie ze spustem ten w 6D jest doskonały znacznie lepszy niż w serii xxxd.
Kolekcjoner
24-04-2014, 15:22
Pozwolę sobie przypomnieć pytanie sprzed kilku stron w tym temacie, które przeszło zupełnie bez echa.
Nikt nie ma nic do napisania na ten temat? Teraz dopiero zajrzałem do tego porównania i muszę przyznać, że wyniki były bardzo zaskakujące, praktycznie zmieniające mój obecny punkt widzenia tych dwóch aparatów. Nikt nie ma nic do napisania w tej kwestii?
Ale jakich wniosków się spodziewasz, że oba przy filmie dają mydlany obraz z morą w gratisie ;)?
jan pawlak
24-04-2014, 17:38
To jakaś dziwna sprawa, już dzisiaj 3 raz powołuję się na nowy numer EOSmagazine April-June 2014. Teraz na str. 56-61 gdzie jest artykuł EOS 6D in the field w którym Graham Clark, zawodowy fotograf pejzażu opisuje swoje całoroczne doświadczenia z 6D, omawia wady i zalety, częściowo porównuje z 5D3, sporo fotek.
Podsumowanie :
Dla fotografów pejzażu którzy oczekują ekstremalną jakość obrazu ............. bardzo rekomenduję ten aparat.
jp
PS
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać skany tych 6 stron (j. angielski)
Info na priv : jan.pawlak@onet.pl
zoom2, skany poszły
Czego się spodziewasz - nagrody ? Mądra ta Twoja wypowiedź to nie jest niestety :(
Wielu zawodowych fotografów rekomenduje 6D jako wymarzony sprzęt do fotografii krajobrazu w podróży.
robson999
24-04-2014, 21:52
Czego się spodziewasz - nagrody ? Mądra ta Twoja wypowiedź to nie jest niestety :(
Wielu zawodowych fotografów rekomenduje 6D jako wymarzony sprzęt do fotografii krajobrazu w podróży.
Kolejny naprawiacz świata??? Na pewno nie będę przepraszał, bo nikogo nie obraziłem. Mało tego, nic głupiego nie napisałem. Tak sie składa, że od kilku godzin posiadam 6D, więc jak go bardziej przetestuję, to napiszę co nieco. Nie posiadam na szcęście klapek na oczach, więc na pewno nie będę bronił czegoś dlatego, że zapłaciłem, a jeśli zapłaciłem, to ma być ok!
Mało tego, nic głupiego nie napisałem.
Skąd, zastanawianie się czy nie wydymać sprzedawcy na koszty przesyłki ze względu na własne rozchwianie emocjonalne faktycznie jest godne pochwały :-)
robson999
24-04-2014, 22:14
Skąd, zastanawianie się czy nie wydymać sprzedawcy na koszty przesyłki ze względu na własne rozchwianie emocjonalne faktycznie jest godne pochwały :-)
Eeee...to jeśli o takich dyrdymałach mamy tutaj dyskutować, to rzeczywiście może lepiej się położyć i poczytać coś ciekawego:)
Dobranoc
PS Jak na razie, to fajny ten 6D.
PS Jak na razie, to fajny ten 6D.
I tego się trzymaj. Może oprócz braku joya od AF to puszka pod każdym względem lepsza od 5D MkII.
Sam bym sobie sprawił, ale moje wydatki są ściśle monitorowane przez siłę wyższą...
pan.kolega
24-04-2014, 22:37
Eeee...to jeśli o takich dyrdymałach mamy tutaj dyskutować, to rzeczywiście może lepiej się położyć i poczytać coś ciekawego:)
Dobranoc
Takie łóżko, a taka dobra rzecz
To był świetny pomysł z tym łóżkiem.
Jak ktoś chce sobie życie poprawić
To wystarczy poprawić poduszkę
Dobranoc
myślicie, że warto go kupić? czy może lepiej dołożyć do nówki?
Canon EOS 6D body + grip - 14tys zdjęć gwara Szcz. (4193883785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-body-grip-14tys-zdjec-gwara-szcz-i4193883785.html)
moim zdaniem wart rozważenia
z drugiej strony JA bym myślał o
Canon Eos 6D Nowy Gwarancja adobe 5 instrukcja PL (4163070082) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-nowy-gwarancja-adobe-5-instrukcja-pl-i4163070082.html)
Canon EOS 6D Nowy GW FV23% tylko 5490 zł ! Adobe (4187181631) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-nowy-gw-fv23-tylko-5490-zl-adobe-i4187181631.html)
4 paki więcej i nówka
Podobnym tokiem myślenia podążam :)
Ta druga aukcja jest troszkę nie na moje nerwy, trzeba wpłacić kasę i czekać przeszło miesiąc :shock:
w opiniach ma pozytywy za sprzedaż 6d i c100-400L, wiec chyba jednak nie
myślicie, że warto go kupić? czy może lepiej dołożyć do nówki?
Canon EOS 6D body + grip - 14tys zdjęć gwara Szcz. (4193883785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-body-grip-14tys-zdjec-gwara-szcz-i4193883785.html)
Za 6150 masz nowy z Adobe w cyfrowe.pl
Ja bym nie ryzykował 1000 zł ....
photogambler
28-04-2014, 20:30
w opiniach ma pozytywy za sprzedaż 6d i c100-400L, wiec chyba jednak nie
opinie mozna "nabić". Tez bym nie ryzykowal.
Pozdro;)
strideer
28-04-2014, 21:09
Ja bym nie ryzykował 1000 zł ....
Przecież to Towers. Chyba nie trzeba lepszej rekomendacji?
opinie mozna "nabić". Tez bym nie ryzykowal.
Pozdro;)
Ja nawet pytałem jednego z komentujących. Potwierdził że czekał 6 tygodni i wszystko było w porządku. Pytałem też samego sprzedającego czym spowodowana jest ta zwłoka. Wyjaśnił, że aby uzyskać dobrą cenę czekają na ubieranie odpowiedniej liczby chętnych. Niemniej jednak sam też się jeszcze nie odważyłem.
Pozdrawiam
Grabus
robson999
28-04-2014, 21:50
Hmm...w czwartek kupiłem za 6099, nieznacznie podnieśli cenę.
Mój nowy 6D już leży na stole a bateria się ładuje. Kupiłem za niecałe 6 tys. z pakietem Adobe.
Od jednego sprzedawcy słyszałem, że podobno cena idzie w górę a pakiet Adobe już nie będzie w zestawie.
Mój nowy 6D już leży na stole a bateria się ładuje. Kupiłem za niecałe 6 tys. z pakietem Adobe.
Od jednego sprzedawcy słyszałem, że podobno cena idzie w górę a pakiet Adobe już nie będzie w zestawie.
Gratuluję zakupu.
Ale co ci miał powiedzieć handlarz? Żebyś poczekał jeszcze ze 2-3 miesiące, bo może potanieć? :-)
Może coś w tym jest, że cena idzie w górę, w marcu kupując od jednego tipa zapłaciłem z pakietem Adobe i przesyłką 5500. Pakiet
sprzedany za 350, body wyszło 5150 z polską gwarancją.
A ja widziałem, że ostatnio w cyfrowe.pl lekko potaniał.
Pozdrawiam
Grabus
A ja się cieszę, że w pewnym momencie przestałem patrzeć na skoki cen i liczyć na jakąś niesamowitą obniżkę i dzięki temu od listopada zeszłego roku cieszę się zdjęciami ze swojego 6d;)
Witam.
Podczas zdalnego sterowania 6D z włączonym LV lampy błyskowe nie działają. Trzeba coś włączyć w menu, czy to wina mojej puszki?
Lampy: YN568EX oraz YN560III (przez RF603 błysk również nie odpala).
Pozdrawiam.
A ja się cieszę, że w pewnym momencie przestałem patrzeć na skoki cen i liczyć na jakąś niesamowitą obniżkę i dzięki temu od listopada zeszłego roku cieszę się zdjęciami ze swojego 6d;)
dokładnie ja swojego kupiłem rzutem na taśmę cachebacka i też jestem zadowolony
robson999
30-05-2014, 11:00
dokładnie ja swojego kupiłem rzutem na taśmę cachebacka i też jestem zadowolony
A jak u Was z doświetlaniem sceny w tym aparacie?? Czy często korzystacie z korekty exp. na +? Jak Wam się sprawuje 6D w bardzo zróżnicowanych oświetleniowo scenach??
A jak u Was z doświetlaniem sceny w tym aparacie?? Czy często korzystacie z korekty exp. na +? Jak Wam się sprawuje 6D w bardzo zróżnicowanych oświetleniowo scenach??
U mnie ( +0,3 lub +0,7 ev ), mam wrażenie że delikatnie nie doświetla, być może to takie moje fanaberie bo na każdej puszce miałem podobnie, lubię nieco więcej światła ;)
korzystam ale powinienem znacznie częściej, najprościej sprawdzić histogram ale postanowiłem jeszcze auto ETTR z MLa rozkminić i sprawdzić jak się będzie w praniu sprawować.
poszukiwacz2006
30-05-2014, 12:16
Przeglądając zdjęcia też odnoszę wrażenie, że trochę niedoświetla. Ale może mieć na to wpływ mocno winietujący obiektyw ( s 35 1.4)
robson999
30-05-2014, 12:33
W przypadku mocnego winietowania, to raczej normalne, że histogram oraz realny obrazek będzie ciut niedoświetlony.
Ja porównuję sobie doświetlenie do 40D, no i tam hitogram jest trochę bardziej stabilny i wyrównany w stosunku do 6D. Porównuję oczywiście w bardzo podobnych warunkach oświetleniowych.
Tłumaczę sobie po prostu to tym, że matryca w 6D jest bardzo światłoczuła, więc to normalne, że różnice w doświetleniach tych bardziej dynamicznych scen, będą naturalnie większe.
Po przesiadce na FF stwierdziłem, że pełna klatka, to nie tylko magia, ale również nowe trudności i wyzwania, w uzyskaniu poprawnej ekspozycji:)
Witam.
Podczas zdalnego sterowania 6D z włączonym LV lampy błyskowe nie działają. Trzeba coś włączyć w menu, czy to wina mojej puszki?
Lampy: YN568EX oraz YN560III (przez RF603 błysk również nie odpala).
Pozdrawiam.
Należy wyłaczyć Silent LV shoot . W trybie 1 lub 2 nie canonowska lampa nie odpali.
w manualu ang. http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300009238/01/eos6d-im-en.pdf strona 171
pozdrawiam.
robson999 używasz może swojego 35/f2IS w bardziej dynamicznych scenach? Ciekawi mnie skuteczność AFa. 50/1.4 na 5dmkII trochę się wykłada w takich sytuacjach a twój zestaw jest nowy technologicznie :)
robson999 używasz może swojego 35/f2IS w bardziej dynamicznych scenach? Ciekawi mnie skuteczność AFa. 50/1.4 na 5dmkII trochę się wykłada w takich sytuacjach a twój zestaw jest nowy technologicznie :)
50tka 1.4 to nie jest demon predkosci: ) 35L ma szybki AF
robson999
30-05-2014, 14:35
Niedawno zabrałem 6D i 35IS na Dzień Matki, do przedszkola i tam były tańce. Fotografowałem moją małżonkę, która tańczyła z naszym synkiem:) Fociłem na f2, przy AUTOiso. Zdjęcia w tańcu wyszły pięknie.
homesicalien
30-05-2014, 18:06
50tka 1.4 to nie jest demon predkosci: ) 35L ma szybki AF
Nie wiem skąd aż takie zachwyty. Jest ok, ale jest wolniejszy od np. 24-105.
Kamilone
31-05-2014, 20:35
No nie przesadzajmy, 35L wcale nie jest demonem prędkości. Jest mega magia ale na przekład porównując do 28 f1/8 to leży i kwiczy :) Miałem obydwa szkła i powiem że 28 jest w moim odczuciu szybsze. Foty są ok ale nie ma tego wow !!! Myślę że po prostu chodzi tu o wielkość obiektów (szkieł) które silnik usm musi poruszyć w określonym czasie. Chyba że miałem taki wybitny egzemplarz 28.
Należy wyłaczyć Silent LV shoot . W trybie 1 lub 2 nie canonowska lampa nie odpali.
w manualu ang. http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300009238/01/eos6d-im-en.pdf strona 171
pozdrawiam.
Dzięki wielkie :oops:
Pozdrawiam.
No ja własnie zauważyłem że czasami słabo doświetla pierwszy plan. Po wyłączeniu funkcji zrównoważonego oświetlenia jest jeszcze gorzej. Nie jest to uciążliwe, ale najczęściej mam ustawione +1/3.
Generalnie z puszki jestem bardzo zadowolony. Z ok. +1500 zdjęć z wesela mam bardzo mały odrzut nietrafionych centralnym w stosunku do starego 5D.
Jednak muszę przyznać że 5D lepiej ostrzyło na bocznych punktach (chociaż też szału nie było). W 6D pierwszy boczny jest ok, ale ten maksymalnie z boku punkt AF jest jakimś nieporozumieniem.
Robiłem wczoraj zdjęcia na Komunii moim nowym 6D, i tak jak obiektyw 24-105 okazał się rewelacją (ostrość żyleta już od pełnej dziury), to Tamron 70-200 f2,8 okazał się totalną porażką w kościele. Wszystkie zdjęcia nieostre, zupełny brak kontrastu.
Ostrość łapana na punkt środkowy, kościół zaliczyłbym do jasnych. Na 40D z tym obiektywem zdjęcia z kościołów były mega ostre.
Czy ja czegoś nie umiem, czy ten obiektyw nie lubi się z Canonem ?
Przykładów niestety nie dam, bo nie mam zezwolenia na publiczną prezentacje.
I od razu uspakajam, nie byłem wynajętym fotografem :) Ot pamiątkowe zdjęcia rodziny :)
Subiektywne podsumowanie 6d(po 3 slubach) w stosunku do 5dII(ok 100 slubów).
1 Pomiar. Tutaj niestety różnie. Pomiar matrycowy jest mocno powiązany z punktem ostrości więc zależy na co się ostrzyło, ale ogólnie nie doświetla. Ja na stałe mam +0.5, ale zdarzają się i foty gdzie mocno nie doświetli (nawet 2EV). Na szczęście matryca jak z gumki więc bez obaw.
2. Matryca. W porównaniu do 5dII to jestem w szoku co można wyratować. Foty co w 5dII potraktowałbym jednym słusznym przyciskiem, tutaj ciągnięte 3EV w górę wyglądają naprawdę dobrze, a jeszcze potraktowane procesem 2012 w LR to już malyna. Nie mówię tutaj o testach gdzie ktoś jeszcze wypełnia filllight/shadows +100 tylko o normalnym ratowaniu ekspozycją przy zachowaniu kontrastu.
3. AF Centralny. Porównując do 5dII to szybciej na pewno nie jest. W warunkach braku światła AF centralny działa dużo lepiej niż 5dII. Mówię tutaj o naprawdę kiepskim świetle (świetlówki kompaktowe w kinkietach). Ostrzy wolno ale nie szuka. Dojedzie i w 80% przypadkach jest celnie. AF serwo to już różnie, ogólnie lepiej niż w 5dII chociażby dlatego że potrafi złapać ostrość na statycznym obiekcie, czego 5dII raczej nie potrafił... AF ma niestety dość wkurzającą przypadłość. Jest wrażliwy na rodzaj światła. Ale nie zawsze, tzn są miejsca, sale gdzie muszę przestawiać wszystkie mAF np +10 a są miejsca gdzie nie muszę. W dziennym wszystko jest OK, mAF nie pływa.
4. AF punkty boczne. Nie wiem może mam genialne 6d i miałem kiepski 5dII ale tutaj to niebo a ziemia. Działają nawet w świetle żarowym aż jestem w szoku. Teraz żałuję że obcięli joya bo tu w przeciwieństwie do 5dII by się naprawę przydał.
5. Szybkość pracy. Niestety na full RAW to demonem prędkości to body nie jest. Po serii kilku zdjęć trzeb odczekać nawet kilka sec aby zadziałał podgląd, nie wiem czy to wina kart (sandisk 30mb/s) czy tylko moje body tak ma ale ta przypadłość mocno irytuje. Po zmianie na mRAW aparat przypsiesza i wydaje się OK. Niestety różnica w wielkości plików mRAW i Raw nie jest taka duża jakby się mogło wydawać. Full raw zajmuje średnio ~22MB(zaleśy od iso i tematu), mraw ok 18MB...
Body czasami ciężko wybudzić czy to chcąc zrobić czy przeglądnąć zdjęcia, trzeba trochę ponaciskać i po 2-3s się obudzi, w 5dII tego nie było.
6.Autoiso - Chciałoby się rzec NARESZCIE! O dziwo działa nawet w M:) .. ale tylko bez lampy :(. Dodatkowo ma ograniczenia co do czasu otwarcia migawki, min 1/250. Niestety MagicLattern nie supportuje Autoiso dla 6d(takie prawdziwe w M z lampą i bez ograniczeń czasu). Przynajmniej mi sę nie udało tego uruchomić(nawet znaleźć).
7.Dualiso w MagicLattern. Działa fajnie jak działa ale czaem nie wiem czemu nie chce działać. Wszystko włączone a zdjęcie nie ma przeplotu. Niestety ML nie wydało wersji finalnej na 6D, co gorsza nie jest supportowane(tylko tzw blind support)
8.Cicha migawka(właściwie lustro) - Działa jak ma działać. Genialne rozwiązanie.
9. Ergonomia:
+ Przycisk DOF ze zamianą trybu AF.
+ Selektywna blokada - np tylko kółko(korekta EV), a wybierak(punkty AF) można zostawić odblokowane.
+ Konfiguracja przycisków (szału nie ma dużo lepiej niż w 5dII)
-brak WB pod guzikiem
-przycisk zmiany trybu AF za daleko
-brak joya
-przycisk del pod kciukiem - niestety robiąc selekcje na aparacie naprawdę trudno to zrobić szybko bo wszystkie przyciski są pod kciukiem. Po parudziesięciu fotach zaczyna palec zaczyna się męczyć. Dodatkowo "del" jest głęboko osadzony i ciężko go wcisnąć kciukiem. Tutaj bardzo duży minus z mojej strony.
Ogólnie jestem zadowolony z 6D :)
3. AF Centralny. Porównując do 5dII to szybciej na pewno nie jest. W warunkach braku światła AF centralny działa dużo lepiej niż 5dII. Mówię tutaj o naprawdę kiepskim świetle (świetlówki kompaktowe w kinkietach). Ostrzy wolno ale nie szuka. Dojedzie i w 80% przypadkach jest celnie. AF serwo to już różnie, ogólnie lepiej niż w 5dII chociażby dlatego że potrafi złapać ostrość na statycznym obiekcie, czego 5dII raczej nie potrafił... AF ma niestety dość wkurzającą przypadłość. Jest wrażliwy na rodzaj światła. Ale nie zawsze, tzn są miejsca, sale gdzie muszę przestawiać wszystkie mAF np +10 a są miejsca gdzie nie muszę. W dziennym wszystko jest OK, mAF nie pływa.
4. AF punkty boczne. Nie wiem może mam genialne 6d i miałem kiepski 5dII ale tutaj to niebo a ziemia. Działają nawet w świetle żarowym aż jestem w szoku. Teraz żałuję że obcięli joya bo tu w przeciwieństwie do 5dII by się naprawę przydał.
mysle, ze Twoj 5D mkII mial brudna komore ukladu AF (ta pod lustrem). to sie bardzo mocno przeklada na prace ukladu, a wiekszosc uzytkownikow nawet nie wie, ze to mozna przeczyscic. ja mam pod reka magika, ktory jak czysci matryce to i pryzmat i komore AF-a obleci i widac jak po czyszczeniu kulturka pracy z AF-em rosnie. 7D sie z tego nie zrobi, ale lepiej na pewno bedzie ;)
5. Szybkość pracy. Niestety na full RAW to demonem prędkości to body nie jest. Po serii kilku zdjęć trzeb odczekać nawet kilka sec aby zadziałał podgląd, nie wiem czy to wina kart (sandisk 30mb/s) czy tylko moje body tak ma ale ta przypadłość mocno irytuje.
szybsza karta powinna pomoc, ale to jest tez przypadlosc samego standardu SD - ta magistrala jest o ile dobrze pamietam, nie ma dupleksu, tylko moze albo na raz pisac albo czytac. a to sie potrafi zemscic.
Body czasami ciężko wybudzić czy to chcąc zrobić czy przeglądnąć zdjęcia, trzeba trochę ponaciskać i po 2-3s się obudzi, w 5dII tego nie było.
nigdy czegos takiego nie mialem. sprawdz cfny, albo moze profilaktycznie zresetuj aparat do ustawien poczatkowych i sprawdz, czy tak samo jest. ten aparat nie powinien tak dzialac...
@ akustyk - a mógłbyś podpowiedzieć jak to przeczyścić - tak łopatologicznie -czym i jak?
@ wain - z tym wybudzaniem - u mnie tak z całą pewnością nie ma, momentalnie się wybudza.
mysle, ze Twoj 5D mkII mial brudna komore ukladu AF (ta pod lustrem). to sie bardzo mocno przeklada na prace ukladu, a wiekszosc uzytkownikow nawet nie wie, ze to mozna przeczyscic. ja mam pod reka magika, ktory jak czysci matryce to i pryzmat i komore AF-a obleci i widac jak po czyszczeniu kulturka pracy z AF-em rosnie. 7D sie z tego nie zrobi, ale lepiej na pewno bedzie ;)
Na początku, przez pierwszy rok, to to 5dII nawet działało - boczne od początku średnio (szkoda było nerwów na te 30% skuteczności). Na końcu, mając już ok 400K klapnięć, wytarty bagnet(dziesiątki przepięć szkła na robocie bez wyłączania nawet body bo nie ma czasu), rozklekotany mechanizm podnoszenia lustra to czyszczenie niewiele już dawało. Korzystałem z zewnętrznego serwisu/magika i sam tez co tydzień gruchą, i aspiratorem wykonanym własnoręcznie).
Co do wybudzania to sprawdzę, może faktycznie coś namieszałem.
--- Kolejny post ---
Na początku, przez pierwszy rok, to to 5dII nawet działało - boczne od początku średnio (szkoda było nerwów na te 30% skuteczności). Na końcu, mając już ok 400K klapnięć, wytarty bagnet(dziesiątki przepięć szkła na robocie bez wyłączania nawet body bo nie ma czasu), rozklekotany mechanizm podnoszenia lustra to czyszczenie niewiele już dawało. Korzystałem z zewnętrznego serwisu/magika i sam tez co tydzień gruchą, i aspiratorem wykonanym własnoręcznie).
Co do wybudzania to sprawdzę, może faktycznie coś namieszałem.
@ akustyk - a mógłbyś podpowiedzieć jak to przeczyścić - tak łopatologicznie -czym i jak?
u mnie wyglada to tak:
1. spakowac aparat
2. podjechac do magika
3. "sensor aub schoonmaken, en ook autofocuskamer. bij voorbaat dank"
4. za godzinke podejsc i ladnie powiedziec "dank u wel"
wersje zlokalizowane beda brzmialy inaczej ;)
tak serio, to nie mam pojecia. w przypadku 5D/5D mkII facet mi czyscil demontujac modul matrycy (z tego co kumam to caly tyl korpusu, ale nie dopytywalem), wiec mial dostep i do toru AF-a.
Wczoraj wyjąłem swoją 6-tkę z torby, leżała 2 dni włączona zapomniałem wyłączyć, jedno klikniecie i w ułamku sekundy była gotowa do strzału.
--- Kolejny post ---
Wczoraj wyjąłem swoją 6-tkę z torby, leżała 2 dni włączona zapomniałem wyłączyć, jedno klikniecie i w ułamku sekundy była gotowa do strzału.
u mnie wyglada to tak:
tak serio, to nie mam pojecia. w przypadku 5D/5D mkII facet mi czyscil demontujac modul matrycy (z tego co kumam to caly tyl korpusu, ale nie dopytywalem), wiec mial dostep i do toru AF-a.
To takiego magika zdecydowanie nie widział mój aparat :) Nie wiem czy nawet na żytniej tak czyszczą czy tylko kompresorem przedmuchają :)
--- Kolejny post ---
u mnie wyglada to tak:
To takiego magika zdecydowanie nie widział mój aparat :) Nie wiem czy nawet na żytniej tak czyszczą czy tylko kompresorem przedmuchają :)
pan.kolega
13-06-2014, 18:28
Zamieszczone przez wain
"Subiektywne podsumowanie 6d(po 3 slubach) w stosunku do 5dII(ok 100 slubów).
[...]
Ogólnie jestem zadowolony z 6D "
Ogólnie moje doświadczenia sa podobne.
Jeśli chodzi o wybudzanie, to się wybudza, ale zacina się czasem przy przegladaniu zdjęć. Przy powiększeniu kursor powinien porzesuwać w obrębie klatki a kręcenie kółkiem powinno przewijać film. Czasem nie przewija i trzeba wyjść i wejść żeby zadziałało. Może ma to zwiazek z tym, czy się podglada natychmiast po naświetleniu, z 2s automatycznego podgladu, czy później, ale nie badałem tego zjawiska.
Naświetlenie czasem ustawiam na minus żeby nie przepalić nieba i wtedy zdjęcie wyglada na wyświetlaczu dosyć czarno, ale wychodzi bardzo dobrze. Ważne jest to, że wyglad zdjęcia ze sporym kontrastem bez obróbki (niestety) nie świadczy bezpośrednio o niedoświetleniu czy prześwietleniu, tylko o ustawieniu tego przez Canona, różnie w różnych korpusach. Dopóki mieści się w DR, jest naświetlone prawidłowo.
AF działa prawdopodobnie wolniej, kiedy jest jakiś problem, ale dokładniej. Wyglada na to, że zmieniony jest algorytm, ale hardware pewnie niewiele. W każdym razie rezultat jak dla mnie jest wyśmienity. Punkty boczne sa też dokładniejsze niż w moim 60d, chociaż w 60d sa niby wszystkie krzyżowe. Ja używam bocznych tylko sporadycznie, ale rozumiem, że dla prawdziwych dżokejów dżojstyka to nie jest to.
eclipsis
13-06-2014, 18:40
Powolne wybudzanie zdarza się na wolnych kartach. 30MB to ona pewnie ma w odczycie i jeszcze z gwiazdką, ze to prędkość maksymalna. Sprawdź w czytniku ile ciągnie w zapisie. A jak pisze, ze tyle ciągnie w ciągłym zapisie, to sprawdź, czy nie podrobiona. U mnie świetnie sprawdzają się karty sandisca przeznaczone do wideo z gwarancją zapisu 45 mega na sekundę.
eclipsis
13-06-2014, 18:50
Z tego co wiem, 6d potrafi koło 40mega na sekundę pisać. Na karcie 95mega różnica jak dla mnie nie do zauważenia w realnym użytkowaniu.
Z tego co wiem, 6d potrafi koło 40mega na sekundę pisać. Na karcie 95mega różnica jak dla mnie nie do zauważenia w realnym użytkowaniu.
dokładniej to czterdzieści kilka mega na sekundę pisze - podobno (z tego co wyszperałem w internecie, bo sam nie potrafię tego zweryfikować). Widzę zauważalną różnicę w użytkowaniu 45MB/s i 95 MB/s przy zdjęciach seryjnych (używam wyłącznie SanDisk'ów)
--- Kolejny post ---
dokładniej to czterdzieści kilka mega na sekundę pisze - podobno (z tego co wyszperałem w internecie, bo sam nie potrafię tego zweryfikować). Widzę zauważalną różnicę w użytkowaniu 45MB/s i 95 MB/s przy zdjęciach seryjnych (używam wyłącznie SanDisk'ów)
Mam 6-kę od piątku :) Po przesiadce z 5D mkI jestem w ciągłym szoku :) Przeskok jakościowy w obrazku utrzymuje mi banana na twarzy ;)
--- Kolejny post ---
Mam 6-kę od piątku :) Po przesiadce z 5D mkI jestem w ciągłym szoku :) Przeskok jakościowy w obrazku utrzymuje mi banana na twarzy ;)
robson999
15-06-2014, 21:38
Gratuluję.
Wydaje mi się, że to dobry wybór:)
--- Kolejny post ---
Gratuluję.
Wydaje mi się, że to dobry wybór:)
eclipsis
16-06-2014, 01:28
Vass ile więcej klatek na 95 zrobisz zanim aparat zwolni względem 45?
U mnie na karcie 30mega zrobił 20 klatek, na 45mega wykonał 24, a na 95mega zrobił klatek 25 do pierwszego spowolnienia. Oczywiście ta ilość będzie zmieniać się w zależności od ilości detali w kadrze, ISO i odszumiania, ale stosunek powinien pozostać taki sam. U mnie było to po prostu czarne tło na niskim ISO i krótkim czasie z standardowym poziomem odszumiania.
Dodam jeszcze, że poziom odszumiania nie ma wpływu na wydajność pracy aparatu i ustawienie nawet najwyższego stopnia nie powoduje zmniejszenia liczby zdjęć wyswietlanych na liczniku, możliwych do zrobienia w serii. W takim 7D licznik wyświetla coraz mniejsze wartości wraz ze wzrostem ISO, a dodatkowo jak ustawiamy odszumianie na poziom wysoki, to seria zrobi się śmiesznie krótka.
Do ISO 400 wskazuje 23 klatki
Do ISO 6400 wskazuje 22
Na ISO 1280 wskazuje 19
Po podniesieniu odszumiania na poziom najwyższy na każdej czułości pamięci zostaje jedynie na 3 klatki.
U mnie na karcie 30mega zrobił 20 klatek, na 45mega wykonał 24, a na 95mega zrobił klatek 25 do pierwszego spowolnienia.
Podstawowe pytanie: RAW czy JPG?
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.
eclipsis
16-06-2014, 09:24
Tylko pełnych rozmiarów RAW
6D nowy, wifi wyłączone, gps włączony, bateria oryginalna wzięta z 7D - padła po 160 zdjęciach (AF one shot, IS włączony). W 7D wytrzymuje co najmniej kilkaset. Czy to normalne w 6D?
--- Kolejny post ---
6D nowy, wifi wyłączone, gps włączony, bateria oryginalna wzięta z 7D - padła po 160 zdjęciach (AF one shot, IS włączony). W 7D wytrzymuje co najmniej kilkaset. Czy to normalne w 6D?
lysy1980
16-06-2014, 11:28
Trochę wifi dwa dni pracy , około 1400 zdjęć i padła bateria...zamiennik newell , w aparacie który ma ponad rok i bateria też rok...
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
Normalne jeżeli gps jest włączony.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.
eclipsis
16-06-2014, 12:13
GPS działa nawet jak aparat jest wyłączony przełącznikiem przy kółku nastaw
zwlaszcza wtedy dziala ;) GPS jest po to, zeby podrozujacy fotograf mial zapisana informacje, gdzie konkretnie wykonane jest zdjecie.
a taki fotograf nierzadko ma aparat (duzo) czesciej na stand-by niz w rece do focenia. i gdyby GPS sie wylaczal, to by z niego nie bylo zadnego pozytku
No w stand-by to oczywiście, że nie powinien się GPS wyłączać, ale już kiedy przełączymy fizyczny wyłącznik to bym się spodziewał, że nic nie będzie prądu żarło. W ten sposób miałbym kontrolę nad zużyciem baterii i użytecznością GPS. Wiedząc, że chcę śledzić pozycję, nie wyłączałbym przełącznikiem tylko trzymał aparat w stand-by; a kiedy bym chciał wyłączyć wszystko, to tylko pyk - przełącznik na off i gotowe. Szczytem użyteczności byłoby dodanie możliwości sterowania zachowaniem GPS po przełączeniu przycisku na off.
No w stand-by to oczywiście, że nie powinien się GPS wyłączać, ale już kiedy przełączymy fizyczny wyłącznik to bym się spodziewał, że nic nie będzie prądu żarło. W ten sposób miałbym kontrolę nad zużyciem baterii i użytecznością GPS.
"You have to start with the customer experience and work backwards to the technology"
to jest cytat ze Steve'a Jobsa. fanem zdecydowanie nie jestem, a caly rezerwat Apple'a mnie mierzi. ale...
... ale to jest bardzo sluszne podejscie i kwintesencja tego, dlaczego wiele rozwiazan tej frmy sie sprzedaje, gdy tymczasem Japonczycy wypuszczaja idiotyczne baboki.
to co piszesz jest oczywiscie prawda. tylko zeby do tego dojsc, to trzeba zweryfikowac rozwiazanie w praktyce. Canon tego nie zrobil, bo japonski inzynier
wymysla srodek techniczny i probuje do niego dopasowac uzytkownika ;) a bez weryfikacji ten babok byl skazany na pojawienie sie, bo aparaty Canona od czasow
20D tak naprawde nigdy nie sa wylaczane calkowicie, chyba ze bateria jest pusta/wyjeta. to jest relikt czasow, kiedy start systemu operacyjnego aparatu trwal kilka
sekund i Canon chcial ten czas (slusznie) skrocic. wlacznik glowny aparatu tylko przestawia go w stan stalego uspienia. praktycznie taki sam w jaki aparat przechodzi
po kilku minutach nieaktywnosci (to mozna sobie ustawic), z ta roznica ze wlacznik aparatu aktywuje badz dezaktywuje reakcje na spust migawki.
moze w 6D mkII dojda do tego, ze da sie zrobic Cfn, ktory pozwala wylaczyc interfejsy komunikacyjne wraz z wylacznikiem aparatu. bo sami z siebie na to nie wpadli.
nikt tego aparatu porzadnie nie uzywal w terenie przed premiera, a na desce kreslarskiej wygladal dobrze ;) chociaz znajac Azjatow to bym sie nie zakladal. oni do dzis
nie doszli do tego jak sensownie rozwiazac MLU ;) jakby ktos z nich uzywal aparatu w terenie i ogladal zdjecia robione na newralgicznych czasach (te 1/2 do 1/10 sekundy)
to by zauwazyl, ze juz na etapie matryc 10Mpix bez MLU nie ma naprawde ostrych zdjec... no ale, jak juz mowilem... z tym uzytkowaniem jest problem wlasnie ;)
Wiedząc, że chcę śledzić pozycję, nie wyłączałbym przełącznikiem tylko trzymał aparat w stand-by; a kiedy bym chciał wyłączyć wszystko, to tylko pyk - przełącznik na off i gotowe. Szczytem użyteczności byłoby dodanie możliwości sterowania zachowaniem GPS po przełączeniu przycisku na off.
priorytet gotowosci do focenia (czyli tez utrzymywania aparatu w stanie uspienia zamiast calkowitego wylaczenia) jest sluszny, bo Canon od zawsze projektuje aparaty
pod katem fotografii akcji, wiec to rozwiazanie jest logiczne. tylko jest oczywiscie problem z pogodzeniem go z nowymi interfejsami, zracymi baterie.
Witam, przymierzałem się do zakupu 6D ale wyczytałem w testach i instrukcji że AF działa tylko do F5.6 a potem tylko manualnie. Czy to jest prawda i tak się dzieje? Dziękuję za odpowiedź
--- Kolejny post ---
Witam, przymierzałem się do zakupu 6D ale wyczytałem w testach i instrukcji że AF działa tylko do F5.6 a potem tylko manualnie. Czy to jest prawda i tak się dzieje? Dziękuję za odpowiedź
a masz obiektyw o maksymalnym swietle powyzej f/5.6 ?
bo jesli nie, to przeciez nie ma z tym problemu.
czyli mam rozumieć że chodzi o obiektyw z tym zakresem a nie ustawienia przysłony podczas fotografowania? Jeśli tak to nie ma problemu.
--- Kolejny post ---
czyli mam rozumieć że chodzi o obiektyw z tym zakresem a nie ustawienia przysłony podczas fotografowania? Jeśli tak to nie ma problemu.
eclipsis
16-06-2014, 17:38
Dokładnie.
Witam Wszystkich , kilka słów o 6D :)
porównuję do 4 lat z D700 i 1,5 roku do k5II, wcześniej 40D i E-30 :) ale to dawno było :)
do d700 :
plusy
ogólnie odwzorowoanie kolorów w 6D, zwłaszcza w pomieszczeniach na wyższym iso, d700 trzeba było długo grzebać aby było dobrze ale cigle mi czegoś brakowało, trochę to dziwne bo puchy nikona tyle lat wiodły prym w gładkosci iso, ale nikt za bardzo nie wspominał że w efekcie koncowym fotki wychodziły takie se, ze wzgledu na kolory w wyzszym iso (mówię tu też o RAW). Tutaj 6D ma pikne kolory i mozna używac spokojnie 6400 a wyżej zależy od naświetlenia zdjęcia.
AF czuły centralny, (czulszy niż d700 ale w tak ekstremalnych warunkach i tak nie robimy zdjęć) jeżeli chodzi o dokładnośc AF to naprawde jest b. dobrze (d700 był tu dla mnie najlepszy, z wszystkich aparatów jakie miałem).
myśle że dynamika na niskim jesat na poziomie D700, czyli ok, na wyzszym widac dużą przewagę 6D, plus kolory o których pisałem wyżej.
grip jest pewiejszy (głebszy)
minusy:
rozstaw punktów AF, w d700 było szerzej i portrety nie trzeba było przekadrowywać
body delikatniejsze niż d700
podgląd zdjęć
brak wb na przycisku
w prównaniu do k5II:
plusy:
af dokładniejszy, nie ma zdjęć które powinny wyjść a nie wychodzą
zmiana puktów af mozna zmieniać 1 reką :) w k5II zmiana punktów to jakieś nieporozumienie..dwigienka... :(
minusy
body delikatniejsze
wb auto w 6D nie jest taki idealny jak w k5II
live view af o wiele wolniejszy niż k5II
boczne punkty w 6d nie są takie czułe jak k5II ale sprawdzałem w łazience z szczeliną w dzwiach, w rzeczywistosci nie ma takich warunków..
ogólnie to super pucha, mysłałem że kupię d610 ale po 3 strzałach w salonie FJ dałem sobie spokój... :)
--- Kolejny post ---
Witam Wszystkich , kilka słów o 6D :)
porównuję do 4 lat z D700 i 1,5 roku do k5II, wcześniej 40D i E-30 :) ale to dawno było :)
do d700 :
plusy
ogólnie odwzorowoanie kolorów w 6D, zwłaszcza w pomieszczeniach na wyższym iso, d700 trzeba było długo grzebać aby było dobrze ale cigle mi czegoś brakowało, trochę to dziwne bo puchy nikona tyle lat wiodły prym w gładkosci iso, ale nikt za bardzo nie wspominał że w efekcie koncowym fotki wychodziły takie se, ze wzgledu na kolory w wyzszym iso (mówię tu też o RAW). Tutaj 6D ma pikne kolory i mozna używac spokojnie 6400 a wyżej zależy od naświetlenia zdjęcia.
AF czuły centralny, (czulszy niż d700 ale w tak ekstremalnych warunkach i tak nie robimy zdjęć) jeżeli chodzi o dokładnośc AF to naprawde jest b. dobrze (d700 był tu dla mnie najlepszy, z wszystkich aparatów jakie miałem).
myśle że dynamika na niskim jesat na poziomie D700, czyli ok, na wyzszym widac dużą przewagę 6D, plus kolory o których pisałem wyżej.
grip jest pewiejszy (głebszy)
minusy:
rozstaw punktów AF, w d700 było szerzej i portrety nie trzeba było przekadrowywać
body delikatniejsze niż d700
podgląd zdjęć
brak wb na przycisku
w prównaniu do k5II:
plusy:
af dokładniejszy, nie ma zdjęć które powinny wyjść a nie wychodzą
zmiana puktów af mozna zmieniać 1 reką :) w k5II zmiana punktów to jakieś nieporozumienie..dwigienka... :(
minusy
body delikatniejsze
wb auto w 6D nie jest taki idealny jak w k5II
live view af o wiele wolniejszy niż k5II
boczne punkty w 6d nie są takie czułe jak k5II ale sprawdzałem w łazience z szczeliną w dzwiach, w rzeczywistosci nie ma takich warunków..
ogólnie to super pucha, mysłałem że kupię d610 ale po 3 strzałach w salonie FJ dałem sobie spokój... :)
poszukiwacz2006
20-06-2014, 20:42
A jakie wrażenia z szybkości af-u?
--- Kolejny post ---
A jakie wrażenia z szybkości af-u?
Lucas1981r
21-06-2014, 01:13
gie a z jakich szkiel korzystales (korzystasz) w poszczegolnych tych puszkach - D700, K-5II , 6D ??
jaromir26
21-06-2014, 14:22
Witam.
Czy ktoś wie czy jest wyświetlana siatka kadrująca w wizjerze Canona 6d??
Co sądzicie o obecnej promocji Canona tj. Canon 6d plus 24-105 wychodzi coś koło 8600zł i do tego w ramach tej promocji lampa canon 430exII. Zastanawiam się nad wyborem Canona 6D bądź Nikona D610 z 24-120 (koszt takiego zestawu to około 10000zł)
i czy coś więcej wiadomo o problemie hot pixeli w canonie6d.
--- Kolejny post ---
Witam.
Czy ktoś wie czy jest wyświetlana siatka kadrująca w wizjerze Canona 6d??
Co sądzicie o obecnej promocji Canona tj. Canon 6d plus 24-105 wychodzi coś koło 8600zł i do tego w ramach tej promocji lampa canon 430exII. Zastanawiam się nad wyborem Canona 6D bądź Nikona D610 z 24-120 (koszt takiego zestawu to około 10000zł)
i czy coś więcej wiadomo o problemie hot pixeli w canonie6d.
Siatka w wizjerze Canona 6D się nie wyświetla. O hot pixelach w Canonie 6D nie słyszałem (mam 6D od roku) natomiast ja mam trzy martwe piksele na tylnym wyświetlaczu (od nowości, ale mi to nie przeszkadza- tak mnie urzekł obrazek że nie wymieniałem, reklamowałem).
--- Kolejny post ---
Siatka w wizjerze Canona 6D się nie wyświetla. O hot pixelach w Canonie 6D nie słyszałem (mam 6D od roku) natomiast ja mam trzy martwe piksele na tylnym wyświetlaczu (od nowości, ale mi to nie przeszkadza- tak mnie urzekł obrazek że nie wymieniałem, reklamowałem).
Co do af to po początkowym zachwycie, wczoraj test bojowy :
Hala sportowa bez naświetla, światło sztuczne skrajne boczne punkty af
nie trafiają zbyt często ale tragedii nie ma, powodem może być ef 50 mm f1.8 który okazał się bardzo ostry ( właśnie dlaczego ef 50 f1.4 USM jest sporo gorszy na f1.8 od głowienka za 400 zł?) ale na sigmie 70 Macro bylo podobnie ale ciut lepiej czyli tez nie trafiala, wszystkie nie trafione strzaly byly z dosc duzej odleglosci, z bliska bylo OK. Na centralnym wszystko bylo OK czy z bliska czy z daleka. AF zlaszcza na sigmie z limited odleglosci bardzo szybki.
Z d700 mialem szkla Nikkor 24-70 f2.8 , 50 f1.4G sigma180 macro f3.5 sigma 12-24 hsm, najfajniesze szklo to 50 f1.4g bardzo precyzyjna ostra ale dosc wolna z d700, wogole d700 wcale nie ma takiego szybkiego AF Jak sie o tym mowi, napewno ma bardzo precyzyjny af.
Z k5II mam szkla fa 50 f1.4 , f135 f2.8 , samyang 85 f.1.4 I Tamron 17-50 f2.8 najcelniejszy okazal die Tamron, wogole zoom jest genialny ostry Jak brzytwa, lekki dosc maly, szybki w swietle dzienym, i tani. Niema takiego drugiego...:-)
Taki centralny jak jest w 6d stykalby w 5d3. 6'tka trafia w ciemnosci 5'tka nie zawsze.
Zamiennik oryginalnego gripa do 6D której firmy jest wg Was najlepszy?
Różnice są minimalne, ale jednak są - czy ktoś miał okazję porównać Phottixa, Newella i Meike - który wypada najlepiej?
--- Kolejny post ---
Zamiennik oryginalnego gripa do 6D której firmy jest wg Was najlepszy?
Różnice są minimalne, ale jednak są - czy ktoś miał okazję porównać Phottixa, Newella i Meike - który wypada najlepiej?
lysy1980
23-06-2014, 11:23
Ja mam Newell i działa rok bez problemu oraz nic się od niego nie odkleja :-) więc polecam :-)
Ja mam Newell od roku- niestety blokuje kółka nastaw na aparacie raz na jakiś czas. Wcześniej do 650D miałem Phottixa i jeśli miałbym jeszcze raz wybierać wybrałbym Phottixa- nie sprawiał żadnych problemów i był jakby sztywniejszy
eclipsis
23-06-2014, 12:19
Mam phottixa, 0 problemów
lysy1980
23-06-2014, 14:34
Dziwne w moim jest kółko do nastaw...
eclipsis
24-06-2014, 09:48
Dlaczego dziwne?
Na ostatniej robocie 6d mnie zaskoczył przykrym komunikatem "BUSY". Strzelilem ok 10 -15 zdjęc z przerwami 1 - 2 sec miedzy zdjeciami, odczekałem ok 5-10 sec i przy probie zrobienia zdjecia dostałem komunkat "BUSY". Odczekalem 3 sec i dalej "BUSY", znowu wciskam spust i to samo (a akcja leci) wyłączyłem body i komunikat z na ekranie "3 images remaining .. 2. ..1". Po włączeniu wszystko OK. Wygląda że jest jakiś bug w sofcie co blokuje bufor. Czasu na pewno było wystarczająco żeby opróżnić bufor na conajmniej 3 zdjęcia a body było zajęte. Karty sandisk 30MB/s.
Wniosek, trzeba kupić sandisk 45MB/s lub coś porównywalnego.
PS. Przy nagrywaniu filmu w jakości HD z ALL-I przerywa po kilku sekundach. Karty kupione w EURORTV, może nie są demonami prędkości ale na oko powinny dawać radę..
Przy nagrywaniu filmu w jakości HD z ALL-I przerywa po kilku sekundach. Karty kupione w EURORTV, może nie są demonami prędkości ale na oko powinny dawać radę..
sony 45MB/s też nie daje rady - w ALL-I przerywa po ok 15 sek.
Ostanio nagrywałem film 3 minutowy jak Młody biega po parku linowym. Zero problemów z buforem.
@wain - a może odszumianie działało?
Ostanio nagrywałem film 3 minutowy jak Młody biega po parku linowym. Zero problemów z buforem.
@wain - a może odszumianie działało?
Full raw. Nie pamietam na ile mam ustawione odszumianie. Pewno standard ale fakt, wyłączę, może przyspieszy.
U mnie w HD IPB działa OK, też nie przerywa. Dziwi mni,e że na kartach 45/MBs przerywa, bo z tego co czytam to nie ma różnicy w działaniu (w zdjęciach) pomiędzy 90/MBs a 45MB/s. Wydawało mi się że 45/MB to jest blisko wydajności szyny w 6d...
eclipsis
24-06-2014, 11:45
U mnie na sandisku ultrze 30mega nic się nie zacina w all-i
eclipsis
24-06-2014, 11:48
Przetestujcie na kompie ile tak na prawdę wam te karty ciągną w zapisie. Mam na przykład samsunga z serii pro, który niby 95mega ma ciągnąć a zapis na nim to około 20mega na sekundę. Często też można trafić na podrobiony egzemplarz, lub po prostu karta nie wyrabia bo jest wadliwa.
Może jakieś karty lewe?
Ja robię foty w RAW-ach i praktycznie wszelkie ustawienia mam wyłączone, typu odszumianie, ALO.
Przetestujcie na kompie ile tak na prawdę wam te karty ciągną w zapisie. Mam na przykład samsunga z serii pro, który niby 95mega ma ciągnąć a zapis na nim to około 20mega na sekundę. Często też można trafić na podrobiony egzemplarz, lub po prostu karta nie wyrabia bo jest wadliwa.
Niby tak ale mam 2 szt 32GB kupione w EURORTV więc źródło raczej pewne.
Przydałby się jakiś dobry czytnik usb 3.0 żeby to przetestować a mam jakiegoś taniego all in 1..
Z tego co kojarzę USB 2.0 ma ogranicznie w granicach 20MB/s, ja przynajmniej takie transfery osiągam przy zgrywaniu zdjęć na kompa, mimo, że karta ma większe wartości.
eclipsis
24-06-2014, 15:13
Szybciej da radę jak dobry czytnik i odpowoednia karta po dobrym kablu to pod 30mega podchodzi. U mnie tyle wyciąga czytnik pod usb3 podpięty pod usb2.
eclipsis
24-06-2014, 15:20
W Saturnie lub mediamarkcie kupisz za około 50 zł niebieski czytnik Hamy. Wspiera on UDMA, dlatego ładnie drze dane. Jak na lapku lecisz to pamiętaj, że w zależności od trybu zarządzania energią, USB może różne prędkości wyciągać, a przynajmniej zaobserwowałem takie coś u siebie.
Lexar USB 3.0 ma swietny czytnik. Wcale nie drogi a pieronsko szybki!
Przykladowy link.
http://www.amazon.com/Lexar-Dual-Reader-Professional-LRW307URBNA/dp/B007FEFQDA/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1403616413&sr=1-1&keywords=lexar+usb+3.0+card+reader
Bez GPS, 300 zdjęć i spadła jedna kreska. A więc jest ok. Dzięki
Ale mam 2 kolejne pytania:
1. Wracam wieczorem, bateria ma jeszcze 3 kreski, aparat wyłączony (GPS i WiFi też). Rano bateria całkowicie rozładowana, nie da się włączyć aparatu. Co mi zżera prąd jeśli aparat jest wyłączony?
2. Bateria zamiennik Hama. Wkładam do ładowarki od 6D, zaczyna mrugać, ładuje się całą noc, rano mruga w dalszym ciągu, wkładam do aparatu - bateria pusta zupełnie. Wkładam ją do ładowarki od 7D, ładuje się bez problemu. Dodam, że obie ładowarki to dokładnie ten sam model.
1. Wracam wieczorem, bateria ma jeszcze 3 kreski, aparat wyłączony (GPS i WiFi też). Rano bateria całkowicie rozładowana, nie da się włączyć aparatu. Co mi zżera prąd jeśli aparat jest wyłączony?
dziwne
u mnie bateria np połowa, aparat uśpiony
wyciągam po np 2 tygodniach i spoko strzelę ze 300-500 fotek
obstawiam baterię
miałem taką w 400d - zamiennik, pełna naładowanie wystarczało na ok 20-30 fotek
dziwne
u mnie bateria np połowa, aparat uśpiony
wyciągam po np 2 tygodniach i spoko strzelę ze 300-500 fotek
obstawiam baterię
miałem taką w 400d - zamiennik, pełna naładowanie wystarczało na ok 20-30 fotek
Testowałem na dwóch, obie oryginalne, jedna nowa od 6D, jedna używana od 7D. Na obu rano aparat nie dał się włączyć.
Nie masz moze Tamrona 24-70? One zzeraly baterie.
Ja kupilem Newella i laduje ok. Moze sprobuj jeszcze raz ze swoja ladowarka.
Zapięty jest właśnie Tamron 24-70vc. Dzisiaj to samo na baterii Hama. Były cztery kreski, aparat wyłączony. Po 7h są 2 kreski
Sent from my iPhone using Tapatalk
Obiektyw do serwisu, wina jego softu.
A'propos baterii. Ktoś pisał, że 6D robi 1800 fotek na jednym fabrycznym aku. Kiedyś nie wierzyłem... dziś to potwierdzam po ostatnim ślubie. 2000 zdjęć na jednym w pełni naładowanym aku. Szacun dla Canona :)
No własnie. Robiłem w sobotę ślub i wesele koleżance i niepotrzebnie kupowałem drugi akumlator.
maciek12ss
25-06-2014, 09:17
Ja pisałem, że nawet 2700 ;) Lcd wyłączony tylny, tylko podgląd 2s, szkła bez is. wifi gpsy powyłączane. Swoją drogą kupiłem jakiś najtańszy zamiennik za 59zł . Sprawdziłem e-mail z allegro ale nawet marki nie ma tego aku jakieś nie wiadomo co . Tylko Model aku i że z chipem napisane było. Trzyzma mi po 2000 fotek czasami :)
Na jednym aku zrobiłem 1800+ i zostało 5% ale w tym była i mała selekcja zdjęć, trochę zmiany ustawień itd, jasność ekranu chyba jeden ząbek wyżej niż połowa. Takie wartości osiągam co tydzień więc nie jest to nic niespotykanego. Jak ktoś jeszcze używa MF i wyłączony ma ekran to sądzę że da się i 3000 wyciągnąć.
Co do zacinania się aparatu i małego bufora. Wyszło szydło z worka - winne są karty. Sandiski ULTRA 30MB/s realnie dają max 10MB/s (waha się od 7 do 10) w zapisie. Testowałem na 3 różnych czytnikach (fakt usb 2.0 ale daleko karcie było do wykorzystania jego przepustowości). Sprawdzałem też szybkość opróżniania bufora i byłem mocno zdzwiony że zapis jednego zdjęcia na kartę zajmuje aż 3 SEC! Teraz wiadomo dlaczego...
Testował ktoś jakieś karty i może polecić? Takie z realnym transferem a nie papierowym co pisze np 45MB/s * ..... * up to 45MB/s. ?
W tym poście http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index60.html#post1179382
pisałem o baterii w kontekście bardziej hardcorowego zapotzrebowania na prąd ;)
Testował ktoś jakieś karty i może polecić? Takie z realnym transferem a nie papierowym co pisze np 45MB/s * ..... * up to 45MB/s. ?
Używam Sandiski Extreeme 45MB/s i Extreme Pro 95MB/s i obie polecam. Jest delikatnie szybciej na 95 MB/s przy zdjęciach seryjnych, ale to nie przepaść w róznicy prędkości zapisu przy opróżnianiu bufora.
Sandisk 45MB/s też nieźle dają radę przy zdjeciach seryjnych i opróżnianiu bufora.
--- Kolejny post ---
2. Bateria zamiennik Hama. Wkładam do ładowarki od 6D, zaczyna mrugać, ładuje się całą noc, rano mruga w dalszym ciągu, wkładam do aparatu - bateria pusta zupełnie. Wkładam ją do ładowarki od 7D, ładuje się bez problemu. Dodam, że obie ładowarki to dokładnie ten sam model.
Niby ten sam model, ale nie ten sam. Miałem to samo. Oryginalne akumulatory ładowane były na obu ładowarkach (od 6D i 7D) ale zamiennik aku, który prawidłowo się ładował w ładowarce od 7D, nie ładował się w ładowarce od 6D.
A ja mam pytanie z innej beczki:
Dojrzewam do zakupu 6D i zależy mi na ustawieniu odcieni kolorów jakie ma Sony.
To mój obecny aparat (Alpha 550) którego używam od 8 lat i przyznam że przyzwyczaiłem się do uzyskiwanych kolorów.
Mam świadomość że można ustawić większe wysycenie kolorów ale nie mam wiedzy czy można je tak ustawiać by były podobne w odcieniach?
Jeśli ktoś z was ma taką wiedzę to proszę o odpowiedź.
ps.jestem amatorem więc wybaczcie za może głupie pytania :)
Mam jeszcze jedno który aparat przy poprawnych ustawieniach będzie robił bardziej ostre zdjęcia: ?
Canon 6D + EF 24-70mm f/2.8II USM czy Canon 5D Mark III + EF 24-70mm f/2.8II USM
Pytam bo nie jestem entuzjastą pracy w Photoshopie i zależy mi na ostrych zdjęciach a nie siedzeniu i ich poprawianiu.
Czy amator powinien dołożyć 3000 zł do Mark III bo na obecną chwilę taka jest różnica ?
A ja mam pytanie z innej beczki:
Dojrzewam do zakupu 6D i zależy mi na ustawieniu odcieni kolorów jakie ma Sony.
To mój obecny aparat (Alpha 550) którego używam od 8 lat i przyznam że przyzwyczaiłem się do uzyskiwanych kolorów.
Mam świadomość że można ustawić większe wysycenie kolorów ale nie mam wiedzy czy można je tak ustawiać by były podobne w odcieniach?
Jeśli ktoś z was ma taką wiedzę to proszę o odpowiedź.
ps.jestem amatorem więc wybaczcie za może głupie pytania :)
Mam jeszcze jedno który aparat przy poprawnych ustawieniach będzie robił bardziej ostre zdjęcia: ?
Canon 6D + EF 24-70mm f/2.8II USM czy Canon 5D Mark III + EF 24-70mm f/2.8II USM
Pytam bo nie jestem entuzjastą pracy w Photoshopie i zależy mi na ostrych zdjęciach a nie siedzeniu i ich poprawianiu.
Czy amator powinien dołożyć 3000 zł do Mark III bo na obecną chwilę taka jest różnica ?
dla amatora zdecydowanie nie ma takiej potrzeby.
co o kolorystyki to sprawa jest ciezka. rozni producenci maja rozne profile kolorystyczne i jesli jestes nawykly do sonowskiego
to kolory Canonow moga Ci, przynajmniej na poczatku, nie pasowac. ale z reguly daje sie przyzwyczaic
A nie dałoby się tego ustawić korzystając z oprogramowania dostarczanego razem z aparatem, służącego do tworzenia własnych profili?
A nie dałoby się tego ustawić korzystając z oprogramowania dostarczanego razem z aparatem, służącego do tworzenia własnych profili?
Da się tylko trzeba mieć profil. I tu zaczynają się schody. Jakbyś zapłacił komuś obeznanemu w temacie to mógłby ukręcić coś takiego - ale szczerze to nie znam ceny za taką usługę. Można też samemu na oko profile editorem - ale satysfakcja z efektu może być różna, zależna od poziomu akceptacji/czepialstwa.
Color Passport Checker firmu Xrite. Tego potrzebujesz aby powalczyc z profilami puszki w konkretnych warunkach oswietleniowych.
martinox
26-06-2014, 15:03
hej,
pytanko do użytkowników 6D:
Po wykonaniu zdjęcia wyświetla się ono na ekranie (akurat mam ustawione 2s). W ciągu tego wyświetlania chciałbym od razu zobaczyć np. wcześniejsze zdjęcie dla porównania, jednak aby to zrobić muszę najpierw wcisnąć przycisk podglądu co mnie troszkę denerwuje (w Nikonie była taka możliwość). Zdaję sobie sprawę z tego, że pokrętła są ustawione na np. przesłonę, ekspozycję, ale już taki 8-pozycyjny kontroler nie. Czy można jakoś to poustawiać?
Wydaje mi się, że nie. Sam też na to zwróciłem uwagę już podczas używania 60D, w końcu przyzwyczaiłem się, że jeśli chcę zobaczyć coś więcej czy inne zdjęcie, to muszę najpierw wcisnąć przycisk podglądu.
hej,
pytanko do użytkowników 6D:
Po wykonaniu zdjęcia wyświetla się ono na ekranie (akurat mam ustawione 2s). W ciągu tego wyświetlania chciałbym od razu zobaczyć np. wcześniejsze zdjęcie dla porównania, jednak aby to zrobić muszę najpierw wcisnąć przycisk podglądu co mnie troszkę denerwuje (w Nikonie była taka możliwość). Zdaję sobie sprawę z tego, że pokrętła są ustawione na np. przesłonę, ekspozycję, ale już taki 8-pozycyjny kontroler nie. Czy można jakoś to poustawiać?
w kazdym DSLR Canona to tak dziala, od przeszlo 10 lat.
eclipsis
26-06-2014, 16:01
Jeśli masz tamrona 24-70 to były przypadki że w 6d zjadał baterie. W twoim przypadku zapewne zamiennik się nie rozumie zbyt dobrze z body i ładowarką. Baterie od 7d wsadź do ładowarki i zobacz co się stanie jak ją włożysz do 6d.
Wysłane z mojego GT-S7562 przy użyciu Tapatalka
Dzisiejszy test:
- 6D z podpiętym T70-300 - po 24 h bateria pełna
- 7D z podpiętym T24-70 - po 24h bateria pełna
Czemu T24-70 rozładowuje akurat 6D, a nie rozładowuje 7D?
Obiektywu do serwisu na razie wysłać nie mogę, jestem teraz za granicą. Potem 2 tyg urlopu, gdzie będzie mi potrzebny. Pozostaje chyba tylko wyciągać baterię z 6D, gdy nieużywany.
W twoim przypadku zapewne zamiennik się nie rozumie zbyt dobrze z body i ładowarką. Baterie od 7d wsadź do ładowarki i zobacz co się stanie jak ją włożysz do 6d.
Baterie 6D i 7D są identyczne i działają bez zarzutu. Zamiennik Hama też działa bez zarzutu w obu body. Problem tylko, że ładuje się w ładowarce od 7D, a nie ładuję się w ładowarce od 6D, a obie ładowarki również są identyczne.
Nie miał człowiek problemów to kupił sobie nowy aparat i od razu są problemy ;)
eclipsis
26-06-2014, 18:59
Bateria od 7 ładuje się w ładowarce od 6? 24-70 faktycznie potrafi ci rozładować 6d?
Bateria od 7 ładuje się w ładowarce od 6?
Tak, canonowska od 7D ładuje się bez problemów w ładowarce od 6D
24-70 faktycznie potrafi ci rozładować 6d
Na to wygląda. Zostawiam aparat z dwiema lub trzema kreskami, a rano nie da się włączyć. I tylko w konfiguracji z T24-70.
Tylko właśnie zastanawia mnie, że jeśli obiektyw jest rzeczywiście wadliwy to czemu rozładowuje tylko 6D, a z 7D to się nie dzieje.
eclipsis
26-06-2014, 19:59
Ładowarka pewnie wie że zamiennik ładuje. Nowsza wersja pewnie niż ta z 7d mimo że wyglądają tak samo.
A jak się ma różnica w temacie ostrości między tymi puszkami ?
Założenie jest takie że oba aparaty mają ten sam obiektyw EF 24-70mm f/2.8II USM i te same ustawienia?
Czy ktoś z was miał możliwość porównać w ten sposób oba aparaty w realu ?
Ładowarka pewnie wie że zamiennik ładuje. Nowsza wersja pewnie niż ta z 7d mimo że wyglądają tak samo.
Jak dobry zamiennik aku, to ładowarka myśli, że to oryginał, bo inaczej by nie ładowała :)
Chcąc nie chcąc będę musiał do tego dokupić jakiś prgram do obróbki zdjęć.
Czy ktoś z was testował Capture One Pro 7 ?
Zależy mi na prostym programie obsługujacym RAW-y najlepiej po Polsku z racji swej złożoności
Najlepszy był by program który jest intuicyjny w obsłudze.
Poprosze o podpowiedź
sony 45MB/s też nie daje rady - w ALL-I przerywa po ok 15 sek.
Sprawdziłem u siebie z ciekawości. 1,5 minuty nagranej w max jakości bez problemów. Po zatrzymaniu nagrywania dioda zapisu świeciła się jeszcze przez pół sekundy i bufor pusty. Karta to Sandisk Extreme 45 MB/s 32GB z Fotoformy.
Sprawdziłem u siebie z ciekawości. 1,5 minuty nagranej w max jakości bez problemów. Po zatrzymaniu nagrywania dioda zapisu świeciła się jeszcze przez pół sekundy i bufor pusty. Karta to Sandisk Extreme 45 MB/s 32GB z Fotoformy.
mała poprawka - karta to sony kupiona w MM ale tylko 40MB/s.
nie wiem na ile to miarodajne ale wsadziłem ją do czytnika do lapka procek i5 winda 8.1 64x , 8 GB RAM i przy kopiowaniu zdjęć pokazuje mi max 21 MB/s czyli przy zapisie będzie sporo mniej a w instrukcji jest ze minimalnie 20MB/s obsługuje ALL-I. znaczy trzeba kupować Sandisk 45 minimum a nie jakieś wynalazki.
mała poprawka - karta to sony kupiona w MM ale tylko 40MB/s.
nie wiem na ile to miarodajne ale wsadziłem ją do czytnika do lapka procek i5 winda 8.1 64x , 8 GB RAM i przy kopiowaniu zdjęć pokazuje mi max 21 MB/s czyli przy zapisie będzie sporo mniej a w instrukcji jest ze minimalnie 20MB/s obsługuje ALL-I. znaczy trzeba kupować Sandisk 45 minimum a nie jakieś wynalazki.
Z ciekawości sprawdziłem też Sandisk Ultra 30MB/s 16GB i zachowanie takie samo jak z szybszą wersją. Ale ona ma akurat bardzo dobre wyniki w testach, przewyższając to co podaje producent chociaż przy seriach w raw'ach potrafi chwile przyciąć. Gdy trwa jeszcze zapis nie da sie przeglądać zdjęć ale to podobno normalne ze względu na budowę SD...
Z ciekawości sprawdziłem też Sandisk Ultra 30MB/s 16GB i zachowanie takie samo jak z szybszą wersją. Ale ona ma akurat bardzo dobre wyniki w testach, przewyższając to co podaje producent chociaż przy seriach w raw'ach potrafi chwile przyciąć. Gdy trwa jeszcze zapis nie da sie przeglądać zdjęć ale to podobno normalne ze względu na budowę SD...
Jeszcze raz poproszę. Chcesz powiedzieć że Sandisk Ultra 30MB/s 16GB osiąga zapis na poziomie 20MB/s?
maciek12ss
27-06-2014, 15:47
Ja mam karty Sandisc Ultra 16 gb. Serią jadę 14 zdjęć w raw oczywiście. Potem je mieli jakiś czas. Nie da się obejrzeć , ale praktycznie dwa zdjęcia można od razu zrobić. reszta bufora zwalnia się po jakimś czasie.
Na 5d3 to wyglada tak:
Canon 5D Mark III buffer Test CF & SD RAW - YouTube (http://youtu.be/5uWwc2VCEgc)
Jeszcze raz poproszę. Chcesz powiedzieć że Sandisk Ultra 30MB/s 16GB osiąga zapis na poziomie 20MB/s?
Podobno prawie 44
Test kart SDHC 16GB Class 10 - Przegląd popularnych modeli (strona 11) | PurePC.pl (http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_kart_sdhc_16gb_class_10_przeglad_popularnych_ modeli?page=0,10)
Podobno prawie 44
Test kart SDHC 16GB Class 10 - Przegląd popularnych modeli (strona 11) | PurePC.pl (http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_kart_sdhc_16gb_class_10_przeglad_popularnych_ modeli?page=0,10)
Ciężko mi w to uwierzyć. Ja mam właściwie wyniki bardzo podobne do tych z linka:
https://www.youtube.com/watch?v=Hs54vdZejAk
Ciężko mi w to uwierzyć. Ja mam właściwie wyniki bardzo podobne do tych z linka:
https://www.youtube.com/watch?v=Hs54vdZejAk
Nic z tym nie zrobię, że u mnie działa jak działa. Po za tym na tym linku typ wciska tę kartę do czytnika w laptopie i wątpię żeby był wstanie powiedzieć jakiej jest jakości. Po co ludzie kupują czytniki SanDisk ImageMate za ponad stówkę?
Trochę wiki ;)
Secure Digital â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital)
oraz Secure Digital - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital)
Ja generalnie kupując kartę zawsze patrzę jaka to klasa - class 10 i jeszcze UHS ma znaczenie, a nie na to, że jest napisane "up to ...MB" ;)
Używam od pewnego czasu tych kart i zero zastrzeżeń, SanDisc SDHC/16GB Extreme HD Video 45MB/s Class10 (90978) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/24748825)
Nadmieniam, że jedna serii Ultra mi padła - nowa! Od tamtego czasu nie ufam serii Ultra i wymieniona stanowi awaryjny zapas ;)
Chcąc nie chcąc będę musiał do tego dokupić jakiś prgram do obróbki zdjęć.
Czy ktoś z was testował Capture One Pro 7 ?
Zależy mi na prostym programie obsługujacym RAW-y najlepiej po Polsku z racji swej złożoności
Najlepszy był by program który jest intuicyjny w obsłudze.
Poprosze o podpowiedźPo polsku raczej nie ma odrawiaczy a prosty, darmowy i całkiem fajny jest program canona - DPP. Ja bardzo lubię capture one i polecam, ale standardem są produkty adobe - lightroom, photoshop (adobe camera raw). Najprawdopodobniej skończysz z lightroomem właśnie :)
Nic z tym nie zrobię, że u mnie działa jak działa. Po za tym na tym linku typ wciska tę kartę do czytnika w laptopie i wątpię żeby był wstanie powiedzieć jakiej jest jakości. Po co ludzie kupują czytniki SanDisk ImageMate za ponad stówkę?
Nie pomyślałeś, że w laptopie może mieć magistralę USB 3.0 :)
--- Kolejny post ---
Ja generalnie kupując kartę zawsze patrzę jaka to klasa - class 10 i jeszcze UHS ma znaczenie, a nie na to, że jest napisane "up to ...MB" ;)
Używam od pewnego czasu tych kart i zero zastrzeżeń, SanDisc SDHC/16GB Extreme HD Video 45MB/s Class10 (90978) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/24748825)
Nadmieniam, że jedna serii Ultra mi padła - nowa! Od tamtego czasu nie ufam serii Ultra i wymieniona stanowi awaryjny zapas ;)
Ja używam podobnych kart - aktualnie są ze złotą naklejką i mają transfer lepszy od deklarowanego. Kart Ultra również używałem wcześniej ale nie mam zastrzeżeń.
Nie pomyślałeś, że w laptopie może mieć magistralę USB 3.0 :)
Bez znaczenia jeśli podłączysz do niej tandetny czytnik. Po za tym mowa była o dwóch testach z różnymi wynikami wydajności tej samej karty kiedy to moje odczucia sensoryczne są bliższe wynikom z purepc. Nikogo nie bedę namawiał ani na siłe przekonywał że dobrze wydałem 50zł (wow) ;) Pozdro
słuchajcie ludzie,
czy ktoś robił fotki naszych gór 6D, zwłaszcza Tatr? można prosić o jakieś linki do galerii? Byłbym super wdzięczny za Tatry, Bieszczady i Pieniny :)
Zbyszko666
28-06-2014, 22:04
słuchajcie ludzie,
czy ktoś robił fotki naszych gór 6D, zwłaszcza Tatr? można prosić o jakieś linki do galerii? Byłbym super wdzięczny za Tatry, Bieszczady i Pieniny :)
A co chcesz zobrazować ??
głównie kolorystykę i zakres tonalny
słuchajcie ludzie,
Robiłem, ale przy okazji pleneru, którego jeszcze nie zdążyłem obrobić.
Wygląda to tak:
http://37.media.tumblr.com/13624d693b029143eec368e7cd21c7aa/tumblr_n7gjplJpne1s9m36ko1_1280.jpg
Bez znaczenia jeśli podłączysz do niej tandetny czytnik. Po za tym mowa była o dwóch testach z różnymi wynikami wydajności tej samej karty kiedy to moje odczucia sensoryczne są bliższe wynikom z purepc. Nikogo nie bedę namawiał ani na siłe przekonywał że dobrze wydałem 50zł (wow) ;) Pozdro
Kto powiedział, że czytnik ma być tandetny ?
Ja używam od ponad roku czytnik TRANSCEND TS-RDF8K USB 3.0 i on nie jest tandetny a testy są miarodajne :)
No cóż widocznie miałeś szczęście. Ja wydałem 200 za 2 karty w okolicach kwietnia i pieniądze w błoto. Kupowałem markowe w normalnym sklepie. Ale nie tylko ja mam problem z sandisk ultra:
Amazon.com: Customer Reviews: SanDisk Ultra 32GB SDHC Class 10/UHS-1 Flash Memory Card Speed Up To 30MB/s- SDSDU-032G-U46 (Label May Change) (http://www.amazon.com/SanDisk-Ultra-Memory-SDSDU-032G-U46-Change/product-reviews/B007BJHEWK)
Jak poszukasz w sieci to więcej znajdziesz info że ta karta do demonów prędkości nie należy.
eclipsis
29-06-2014, 23:42
Jak dobry zamiennik aku, to ładowarka myśli, że to oryginał, bo inaczej by nie ładowała :)
Właśnie w tym rzecz, że nie ładuje.
Nowe baterie maja chipy, ladowarki prawdopodobnie tez. Ogolnie Canon utrudnil nam zycie z zamiennikami. Nie chca byc ladowane, nie jest pokazany stopien rozladowania.
kamilovip
04-07-2014, 01:25
Witam
Mam pytanko do posiadaczy 6D. W sobotę cykałem pierwszy raz 6D Ślub. Bez lampy bajka pracuje aparat ale z lampą miałem problem.
Bez lampy- tryb AV i ISO na AUTO (genialnie sobie radzi i nie ma problemu)
z lampa (posiadam ex II 430) - tryb AV ISO na AUTO - i tu wychodzi problem, ze gdy włączę lampę wtedy gdy mam dalej ustawione ISO na AUTO on mi ustawia bez względy na ilość światła itd na "400". I nic nie można było zrobić (oczywiście ustawić manualnie , to nie problem :) ). Ale gdy przełączyłem na każdy z trybów na pokrętle to na C2 i na głuptaku (czyt. tryb A) ISO przy włączonej lampie sobie pracowało po całe skali.
Czy Wy tez tak macie i to jest programowo na złość zablokowane, cy ja mam coś nie tak ustawione. Dodam że przywracałem ustawienia fabryczne lampy i bez zmian.
Też jestem ciekawy czy 5d mark III coś takiego występuje, bo jak dobrze pójdzie to będę miał tez i tego.
pozdrawiam
Witam
Mam pytanko do posiadaczy 6D. W sobotę cykałem pierwszy raz 6D Ślub. Bez lampy bajka pracuje aparat ale z lampą miałem problem.
Bez lampy- tryb AV i ISO na AUTO (genialnie sobie radzi i nie ma problemu)
z lampa (posiadam ex II 430) - tryb AV ISO na AUTO - i tu wychodzi problem, ze gdy włączę lampę wtedy gdy mam dalej ustawione ISO na AUTO on mi ustawia bez względy na ilość światła itd na "400". I nic nie można było zrobić (oczywiście ustawić manualnie , to nie problem :) ). Ale gdy przełączyłem na każdy z trybów na pokrętle to na C2 i na głuptaku (czyt. tryb A) ISO przy włączonej lampie sobie pracowało po całe skali.
Czy Wy tez tak macie i to jest programowo na złość zablokowane, cy ja mam coś nie tak ustawione. Dodam że przywracałem ustawienia fabryczne lampy i bez zmian.
Też jestem ciekawy czy 5d mark III coś takiego występuje, bo jak dobrze pójdzie to będę miał tez i tego.
pozdrawiam
Ciężko mi powiedzieć jak jest z automatycznymi lampami jak 430-tka, bo takiej się jeszcze NIE dorobiłem ;)
Mam manualnego SunPaka odziedziczonego jeszcze po analogu i też ignorował lampę, a robiłem w trybie Av ze stałym ISO.
Czasy były ustawiane jakby lampy nie było. Oczywiście w M problem znikał, choć 6-tka bardzo protestowała pokazując wskazania światłomierza na -3EV ;)
Mam świadomość, że pewnie mój problem wynikał z ograniczonych możliwości komunikacji lampy z aparatem (właściwie to chyba jest tylko synchro z migawką
i tyle), ale może problem faktycznie jest szerszy i dotyczy również lamp automatycznych...
Jak podłączysz lampę to aparat ustawia ISO 400 bo tak sobie wymyślili inżynierowie w Canon. Normalna sprawa. Radą na to jest ustawienie ISO na sztywno.
Nie widzę sensu aby iso miała ustawiać automatyka przy zdjęciach z lampą. Ja wolę sam decydować jak ma być jasny drugi plan.