Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Ja także należe do grona zadowolonych użytkowników. Przesiadłem się z 7d i widzę same pozytywy.
Body lżejsze ale nie za lekkie, pomimo mniejszych rozmiarów dobrze leży w dłoni. Af działa świetnie, ja nie wykożystywałem w pełni zalet af w 7d więc nie czuję że coś straciłem (nie focę sportu, ale do dzieciaków wystarcza).
Ergonomia, jak dla mnie ok oczywiście z jojstickiem było lepiej ale wybierak w 6d daje radę.
Jakość obrazka dużo lepsza niż w 7d.
Oczywiście 4000 ogranicza w słoneczne dni przy przysłonach 1,4 ale dla mnie nie jest to warte 4000 dopłaty.
Sent from my iPhone using Tapatalk
strideer
31-03-2013, 00:04
Tym bardziej nie pojmuję tego, że po 5 latach od wprowadzenia 5d2 nowy 6d chociaż jest z lekka innej pułki nie dorównuje mu w pewnych kwestiach. Łyżką dziekciu jest też to, że 7d, który również nie jest zaliczany do pułki profesjonalnej ma pewne rozwiązania lepsze od 6d więc proszę nie piszcie mi, że to puszka nieprofesjonalna więc nie dało się trochę dołożyć skoro do 7d się jednak dało i to za niższe pieniądze.
Dalej zdajesz się nie rozumieć na czym polega pozycjonowanie sprzętu. 7D to sprzęt dla entuzjastów i półprofesjonalistów, którzy nie pozwoliliby sobie (z różnych powodów) na zakup aparatu z serii 1D (tej sprzed modelu X i nie 1Ds). Model powstał w momencie, kiedy Canon postanowił zamiast jednego następcy modelu 50D dać wypaśniejszego 7D dla osób, które chciały usportowionego autofokusa, ale nie zamierzały brać jedynki, oraz 60D dla tych użytkowników, którzy mieli coś z serii 500D, a chcieli pójść dalej. Podobna rzecz spotkała następców modelu 5D Mark II (nawiasem mówiąc warto pamiętać, że 50D i 5D Mark II miały premierę niemal w tym samym czasie): mamy 5D Mark III dla osób, które chciały mieć puszkę o sznycie sportowo-reporterskim, oraz 6D dla ambitniejszych fotoamatorów. Podsumowując: jeśli już musisz porównywać, to porównuj 7D do 5D Mark III, a 6D do 60D, a nie w inny sposób. Cena tu nie ma nic do rzeczy: ona pokazuje jedynie ile warty jest dany sprzęt dla odbiorców z danej grupy docelowej, a nie bezpośrednio wyraża czy dany model jest profi, czy nie.
Taka ciekawostka... Gdy pierwsi użytkownicy dostali w swoje ręce 6D nie mogli się nacieszyć z jego sprawności, możliwości i jakości zdjęć. Po drodze nie wyszły żadne choroby wieku dziecięcego tej puszki, a coraz więcej da się zauważyć opinii o "dodoupności" tej puszki. Czy to nie lekka przesada? Z tego co widzę, to użytkownicy tego aparatu są zadowoleni, a marudzą głównie teoretycy. Gorzej by było, gdyby było odwrotnie :) . Pogódźmy się z tym, że to nie aparat idealny i nie dla każdego. Niech każdy zadecyduje wedle własnych potrzeb i własnej zasobności portfela.
30k zdjęć mi pęknie na dniach, powtórzę co mówiłem od początku, najbardziej przeszkadza (ciągle) mi zwalona ergonomia w stosunku do 5/7. Ai- servo jest z gatunku gadżetowych, poza tym to świetny aparat. WiFi użyte już na kilku sesjach, w tym zabawa, że łaziłem na imprezie z aparatem na monopodzie podpiętym, a kolega chodził za mną ze smartfonem i robił zdjęcia. Świetna zabawa :D. AF pracuje szybko i sprawnie na środkowym bardzo, na bocznych przyzwoicie i wystarczająco. Czasów rzędu 1/8000 to ja nie używam więc nie odczuwam. Moja 50/1.4 którą chciałem do serwisu słać (z 7D wcześniej pracowała) przeżywa drugą młodość w ostrości spokojnie konkurując z 85/1.8. Narasta natomiast zmarwienie żywotnością migawki, ale mam nadzieję że skoro 7D wytrzymała mi 288k to 6 wytrzyma przynajmniej te 150k. Potem bede się martwił. To jeszcze napiszę coś co może zaskoczy niektóych z Was - to body wspaniale zachowuje ise na wysokich iso zarówno na rawach jak i co ważne dla mnie - jpgach. :D Bardzo dobre body, polecam z pełną odpowiedzialnością!
seweryn1
02-04-2013, 06:45
:D Bardzo dobre body, polecam z pełną odpowiedzialnością!
No i ja też. Przesiadłem się z 5d mk2
zrobiłem to świadomie i w pełni władz umysłowych. O zaletach nie piszę - wielokrotnie już zostało to zrobione - kto nie wierzy i tak po moim poście tego nie zrobi, ale ... dorzuciłem swoje 3 grosze.
Ja też zmieniłem 5DII na 6D. Brakuje kilku guzików na wierzchu, ale da się z tym żyć ;) Dla mnie to nie jest duży problem, wszystko co potrzebuję jest dostępne w podręcznym menu po naciśnięciu jednego przycisku. Dla mnie świetny sprzęt! Tak jak niektórzy pisali - za różnicę w cenie w stosunku do 5DIII, wolę dokupić jakieś eL :)
Voyager70
02-04-2013, 23:16
Pragnę zauważyć, że półka nie ma nic wspólnego z pułkiem. Dziękuję za uwagę.
Zaraz Cię któryś Moderator dorwie, regulaminowo, jak w pułku, albo raczej kompanii... :)
Pragnę zauważyć, że półka nie ma nic wspólnego z pułkiem. Dziękuję za uwagę.
To mi się podoba.
Lucky Luck
03-04-2013, 07:19
Ja też zmieniłem 5DII na 6D. Brakuje kilku guzików na wierzchu, ale da się z tym żyć ;) Dla mnie to nie jest duży problem, wszystko co potrzebuję jest dostępne w podręcznym menu po naciśnięciu jednego przycisku. Dla mnie świetny sprzęt! Tak jak niektórzy pisali - za różnicę w cenie w stosunku do 5DIII, wolę dokupić jakieś eL :)
Pewnie, że tak! Powinni zlikwidować też górny wyświetlacz - wszystko co on pokazuje byłoby dostępne w podręcznym menu po naciśnięciu
jednego przycisku. Różnica w cenie w stosunku do 5DIII byłaby jeszcze większa. :) I wtedy Ci których nie stać na 5dmIII mogliby
kupić za pieniądze których nie mają jakieś dwie elki ...
Pewnie, że tak! Powinni zlikwidować też górny wyświetlacz - wszystko co on pokazuje byłoby dostępne w podręcznym menu po naciśnięciu
jednego przycisku. Różnica w cenie w stosunku do 5DIII byłaby jeszcze większa. :) I wtedy Ci których nie stać na 5dmIII mogliby
Kolegę chyba trochę poniosło...
jednego przycisku. Różnica w cenie w stosunku do 5DIII byłaby jeszcze większa.
Myślę, że i na takiego kastrata znaleźliby się klienci. Na przykład użytkownicy canonów xxxD, którzy nigdy nie mieli górnego wyświetlacza, a jakoś zdjęcia robili.
Jak ktoś nie ma kasy to jak sądzę NICZEGO nie może kupić, nie wspominając już nawet od dwóch eLkach :) .
Może kupić - na kredyt :-)
Niby fakt. Ja po prostu jestem ze starej szkoły, w której uczono, że wydaje się pieniądze wcześniej zarobione :) . Jak dotychczas mi się to sprawdza :) .
Kiedyś matematyka była jedynie królową nauk. Dziś stała się rdzeniem ustroju :) .
Paweł Grabowski
03-04-2013, 19:32
Cześć!
Byłem dzisiaj w sklepie, oglądałem 6D i 5D Mark III , obydwa porównałem bezpośrednio z 5D MarkI , możecie się śmiać, ale 6D ergonomicznie było za małe a Mark III trochę za duże :-).
Z dwóch jakbym miał wystarczająca ilość kasy wybrałbym jednak Marka III. 6D ma cieńszy grip i jakoś tak nie leży w dłoni jak MarkI . Guzikologie pomijam bo to kwestia przyzwyczajenia. Poczekam na Mark IV i promocje na Mark III :-). Pan ze sklepu zachwalał AF 6D i o ile ktoś robi zdjęcia na centralnym to AF nie powinien stanowić o wyborze. Kurcze Canon robi wszystko żeby zamącić. 6D w body od 5D byłby ideał. Co do jakości wykonania i plastików to nie zauważyłem na pierwszy rzut oka różnic pomiędzy Mark III i 6D. Oba wykonane są pierwsza klasa. Aby sie pocieszyć wyszedłem z 50-tką 1.4 :-). Pierwszy egzemplarz ostrzy w punkt na moim starym 5D. Kusiła Sigma 35mm f1.4 ale poczekam :-), zanim wyjdzie 5D Mark IV napewno trafi do szklarni :-). Wszystki potencjalnym nabywcą polecam wycieczkę do sklepu i przymierzenie się do sprzętu.
Pzdr
:) facet wie co robi zdjęcia w aparacie fotograficznym, na pewno nie nie robi ich górny wyświetlacz ani inne bajery typu wifi (to akurat może być przydatne) czy gps.
rozumiem go bo ja uważam że po pierwsze primo biednego nie stać na zakup tanich rzeczy w związku z tym zakup elek uważam za uzasadniony (sam też tak robię) po drugie primo (jak to u mnie na wsi mawiają) korpusy się zmieniają a optyka zostaje, po trzecie primo staram się nie płacić za rzeczy których nie potrzebuję.
Lucky Luck
03-04-2013, 21:28
:) facet wie co robi zdjęcia w aparacie fotograficznym, na pewno nie nie robi ich górny wyświetlacz ani inne bajery typu wifi (to akurat może być przydatne) czy gps.
rozumiem go bo ja uważam że po pierwsze primo biednego nie stać na zakup tanich rzeczy w związku z tym zakup elek uważam za uzasadniony (sam też tak robię) po drugie primo (jak to u mnie na wsi mawiają) korpusy się zmieniają a optyka zostaje, po trzecie primo staram się nie płacić za rzeczy których nie potrzebuję.
A skąd biedny ma wziąć pieniądze na drogie porządne rzeczy ? Tego już wyznawcy ludowego porzekadła : "biednego nie
stać na zakup tanich rzeczy" nie wyjaśniają ? :)
Cześć!
Z dwóch jakbym miał wystarczająca ilość kasy wybrałbym jednak Marka III. 6D ma cieńszy grip i jakoś tak nie leży w dłoni jak MarkI . Guzikologie pomijam bo to kwestia przyzwyczajenia. Poczekam na Mark IV i promocje na Mark III :-). Pan ze sklepu zachwalał AF 6D i o ile ktoś robi zdjęcia na centralnym to AF nie powinien stanowić o wyborze. Kurcze Canon robi wszystko żeby zamącić. 6D w body od 5D byłby ideał.
mi tam podoba się, że 6 jest trochę mniejsza i z 30 deko lżejsza, ale to sprawa gustu
ale ma feler z górnym wyświetlaczem, a nawet dwa:
-ikonka wi-fi pojawia się nawet gdy w-fi jest wyłączone. co prawda jest napisane "off" ale już mniejszymi literkami i właściwie po co pisać "off" jak można zniknąć napis "wifi"?
-nie wyświetla wszystkich punktów AF w czasie wybierania ich na górnym wyświetlaczu. w 5DII jest określony każdy punkt, w 6D tylko środkowy, "inny" lub automat. wiem, że to rzadka sytuacja, ale po co tak komplikować?
-nie ma ustawienia balansu bieli. jak robiłem tylko RAW, to myślałem, że nie ma to znaczenia, ale teraz, gdy robię i filmy, to przydała by się temperatura barwowa w K lub auto :(
A skąd biedny ma wziąć pieniądze na drogie porządne rzeczy ? Tego już wyznawcy ludowego porzekadła : "biednego nie
stać na zakup tanich rzeczy" nie wyjaśniają ? :)
pasja wymaga wyrzeczeń :) nie każdy do realizacji swojej fotografii potrzebuje marka III z kompletem elek (większość nie potrzebuje) powiem więcej nie każdy potrzebuje 7D z twojej stopki ,np ja 7D nie kupię bo większość funkcjonalności jaką posiada jest z mojego punktu widzenia zbędna co nie oznacza że nie kupię 6D powiem więcej jeśli kupię to będę się starał kupic wersję bez wifi i gpsa (bo taka wersja ponoć istnieje) jesli będzie rozsądnie tańsza bo ta funkcjonalność w żaden sposób nie wpływa na zdjęcia jakie robię, życie to sztuka wyboru
To jest przysłowiowa "burza w szklance wody" - piszę o tej dyskusji. Guzikologia, górny wyświetlacz , obudowa mniejsza, czy to są rzeczy, które zdecydują o zakupie 6 czy 5 mkiii?. NIE. Zadecyduje cena i AF i w dalszej kolejności WIFI (ale są karty z modułem WIFI i można to ominąć, oprócz sterowania aparatem np. z komórki) i GPS (choć to też można ominąć przez aplikację na komórkę). Ja nie wiem co kupię. Miałem w ręce 5 mkIII i wiem, że to mi siedzi. Dotychczas robie zdjęcia 50 D i 5mkII. Ale może 6 mnie zaskoczy pozytywnie. Mając do wyboru 6 i sigmę 35 albo body 5 mkIII można mieć różne pomysły....
To jest przysłowiowa "burza w szklance wody" - piszę o tej dyskusji. Guzikologia, górny wyświetlacz , obudowa mniejsza, czy to są rzeczy, które zdecydują o zakupie 6 czy 5 mkiii?. NIE. Zadecyduje cena i AF i w dalszej kolejności WIFI (ale są karty z modułem WIFI i można to ominąć, oprócz sterowania aparatem np. z komórki) i GPS (choć to też można ominąć przez aplikację na komórkę). Ja nie wiem co kupię. Miałem w ręce 5 mkIII i wiem, że to mi siedzi. Dotychczas robie zdjęcia 50 D i 5mkII. Ale może 6 mnie zaskoczy pozytywnie. Mając do wyboru 6 i sigmę 35 albo body 5 mkIII można mieć różne pomysły....
No właśnie, kupiłem 6D(przesiadka z 5D) i mniejsze wymiary mi pasują, do guzikologii można się przyzwyczaić, wifi fajny bajer. Najważniejsze, że obrazek jest super. Wysokie iso dobrze że jest, staram się unikać robienia zdjęć przy takich parametrach, ale zdarzają się sytuacje kiedy możliwość zrobienia zdjęcia w trudnych warunkach nawet z gorszą jakością jest bezcenna. Jest to puszka prawie idealna dla podróżnika i ja praktycznie tylko będąc w takiej sytuacji jej uzywam. 6D ma wg mnie tylko jedną wadę, ogołocony AF, jeden centralny krzyżowy to przegięcie ze strony Canona. Koledzy wcześniej polecają ostrzenie centralnym i przekadrowywanie, ale to jest chore. Do scen dynamicznych ten aparat z tego względu średnio się nadaje, przy mojej 13-nasto miesięcznej wnuczce dostaje zadyszki. Myślę, że Canon musiał to zrobić by zachować pozycję 5DIII, co dobrze świadczy o pozostałych parametrach 6D. Osobiście żałuję wyboru i teraz kupiłbym 5, ale po miesięcznym używaniu 6D oceniam tę puszkę jako bardzo dobrą z minusem.
strideer
05-04-2013, 15:06
Moje pierwsze wrażenia (wszelkie porównania do 5D Mark II)
- rozmiar mi bardzo odpowiada (chociaż teraz moje dwa szkła wydają się większe i aparat leżący na płaskim zawsze jest uniesiony do góry)
- plastik na górze - to może być problem wyłącznie psychiczny, przypuszczam, że przy upadku prędzej popęka elektronika w środku niż coś się stanie w tej części korpusu)
- AF na centralnym punkcie znakomity (boczne też bez zarzutu)
- ergonomia, przyciski, możliwości konfiguracji - wszystko na plus. Powiększanie zdjęć jest znacznie wygodniejsze niż w 5D Mark II, chociaż muszę się przyzwyczaić, że ten mechanizm działa inaczej
- menu - lekki minus, opcji jest bardzo dużo i mam wrażenie, że są poukładane trochę chaotycznie
- brak joysticka - właściwie nie boli, korzystałem i tak z punktu centralnego
- wizjer - może to wrażenie, ale to pierwszy wizjer który w oksach ogarniam niemal w całości
- karty SD - na plus, w końcu mogę normalnie zgrywać fotki do laptopa
- Wifi, GPS - jeszcze nie próbowałem, ale te opcje też jak najbardziej na plus ze względu na zwiększoną funkcjonalność. Zwłaszcza z Wifi będę korzystał przy archi, zamiast wężyka i stawania na palcach żeby zobaczyć obraz w wizjerze lub na monitorze
- jakość zdjęć, tak mocno wstępnie, też na plus. Wysokie czułości wychodzą świetnie, kolory mam wrażenie wychodzą z puszki też ciekawsze (choć to może być bardzo subiektywne i jeszcze trochę na pozakupowym haju).
- auto ISO - rzecz do ogarnięcia, ale bardzo dobrze, że są możliwości konfiguracji. Będę niewątpliwie korzystał.
- lusterko ma mniejsze <i tu mnie szanowna redakcja ocenzuruje, więc pozostawię wyobraźni, każdy wie o co chodzi> - też na plus, mniejszy odsetek poruszonych kadrów
- pomiar światła matrycowy - wygląda, że lepiej sobie radzi w skomplikowanych sytuacjach oświetleniowych
Może doradzicie jak sprawdzić przebieg migawki??
strideer
05-04-2013, 22:35
To są już używki? :-) Biorąc pod uwagę datę premiery, to aparat musiałby mieć spust zaklejony taśmą i być włączony przez parę dni non stop, żeby w ogóle zbliżyć się do liczby cykli określonej przez producenta :-)
A może ktoś chce zobaczyć ile pstryknięć zrobili Japońcy w magazynach
strideer
05-04-2013, 22:57
:-) Nie ma to jak bezpieczna, kontrolowana dawka paranoi.
Kolekcjoner
06-04-2013, 03:34
Może Maeda San siedzi po godzinach i pstryka - nigdy nic nie wiadomo :lol:.
Ja kupiłem 22 lutego i już mam zrobionych....890 klatek, w tym ~ 100 "testowych". Licznik wystartował od 0001, wszystkie klatki mam zgrane. Jak trafi mi się bezsenna noc to te klatki policzę i dopiero wtedy będę miał pewność, że licznik w tej puszce nie oszukuje. Canon ostatnio trochę przegina, więc mogę mu nie ufać.:cry:
Pytam bo miałem przypadek nowego body z 1 tyś przebiegu ale na szczęście został wymienione.
Grzesiek_PL
06-04-2013, 13:09
Pod linuksa - gPhoto - gPhoto Home (http://gphoto.sourceforge.net/)
Piszą o wsparciu dla 6D więc powinno dać rade.
Pytam bo miałem przypadek nowego body z 1 tyś przebiegu ale na szczęście został wymienione.
A nie był kupiony z ekspozycji?
Zamieszczone przez DAniel_
A nie był kupiony z ekspozycji?
To wg mnie wygląda na zwrot, ktoś mógł się rozmyślić, a miał dobry układ ze sprzedawcą.
Kolekcjoner
06-04-2013, 15:36
A skąd wiadomo że miał 1 tyś przebiegu?
Eberloth
06-04-2013, 22:27
A czasem nie wystarczy włożyć karty z fotkami i body bedzie kontynuowało numeracje zdjęć? Zależne od konfiguracji rzecz jasna... Także ja bym się nie stresował numeracją zdjęć bez rzetelnego sprawdzenia przebiegu body...
po imprezie spędzonej z 6D i sigmą 35 powiem Ci że to bardzo, bardzo dobry pomysł. Ten duet miażdzy...
Janczewski
07-04-2013, 17:50
Wolę jednak mój duet, 6D plus 35 F1.4 L :D
tylko w tej cenie to możesz mieć 5d3 + sigmę 35/1.4 i ja bym osobiście to wolał...
Dzisiaj króciutko przećwiczyłem 6d + 85L w kościele w swojej miejscowości. Byłem na próbie komunijnej. Znam ten kościół doskonale, ze wszystkimi aparatami tam swych sił przez lata próbowałem. Byłem ciekawy jak 6d będzie radził sobie w porównaniu np. do 5dII. Automatyczny balans bieli rewelka, zawsze w tym kościele miałem z tym problemy, zawsze wstrętne kolory i grzebanie w photoshopie, tym razem bezbłędnie, jestem szczęśliwy bo często jeszcze tam będę pracował. ISO max które dzisiaj miałem to 1600 i wiadomo że to mocny punkt tego body. Ostrość łapana wyłącznie środkowym (nie było dużo czasu na próby bocznych) i na 20 zdjęć wszystkie w punkt trafione na przysłonie 1,4-1,8, w 5dII było tez dobrze ale na pewno nie tak skutecznie. Cóż mogę powiedzieć, jeśli na najbliższym weselu będzie nadal tak perfekcyjnie to głównym moim body stanie się 6d a 5dII będzie do pomocy. To taka moja subiektywna opinia o tym aparacie:) A, właśnie, wydaje mi się że 85L lepiej leży na 5dII niż na 6d. Można robić ale ja jakoś w ręku komfortu z tym szkłem nie mam, za duże chyba trochę.
Janczewski
07-04-2013, 18:39
tylko w tej cenie to możesz mieć 5d3 + sigmę 35/1.4 i ja bym osobiście to wolał...
Co kto lubi, fakt, że wolałbym 5d3, ale body kiedyś i tak zmienię a szkiełko pozostanie ze mną na wieki ;)
dlatego wybór padł na 6D plus eLkę i dorzuciłem rzutem na taśmę 85 F1.8, no i grip też się znalazł. 5D3 z gripem bardzo mocno podbijało cenę. Sigmę 35 F1.4 mam przy mojej Sigmie SD15, ale przy tym body najczęściej używam albo Sigma 70 F2.8 macro, albo zoomka 17-50.
szambonur
07-04-2013, 18:48
To są już używki? :-) ...
Też jestem w szoku jak zobaczyłem... Jak można się pozbywać tak wspaniałego sprzętu po takim krótkim użytkowaniu...? ;)
Sigmę 35 F1.4 mam przy mojej Sigmie SD15, ale przy tym body najczęściej używam albo Sigma 70 F2.8 macro, albo zoomka 17-50... 5D3 z gripem bardzo mocno podbijało cenę... Hm dla kogoś kto kupuje sigmę 35/1.4 do SD15 kasa chyba nie ma znaczenia za bardzo bo to wybitnie trzeba nie mieć co z kasą robić żeby dokonywać takich zakupów...
Janczewski
07-04-2013, 18:57
Hm dla kogoś kto kupuje sigmę 35/1.4 do SD15 kasa chyba nie ma znaczenia za bardzo bo to wybitnie trzeba nie mieć co z kasą robić żeby dokonywać takich zakupów...
Nie znasz Waść Foveona, to jedyne wytłumaczenie, tej mało przyjemnej opinii.
Nie znasz Waść Foveona, to jedyne wytłumaczenie, tej mało przyjemnej opinii.
wybacz ale nie znajduję nic w jego możliwościach czego nie mógłbym uzyskać canonem 6D, za to w drugą stronę znajduję nader dużo...
ale nie o tym my tu chyba...
strideer
07-04-2013, 22:07
Po weekendzie z 6D do wcześniejszej wypowiedzi mogę dodać jeszcze jedno. Może to tylko wrażenie: po wrzuceniu plików do Lightrooma, ustawienie dobrych kolorów jest prostsze niż w przypadku 5D Mark II. Wybieram w Camera Calibration profil Camera Standard, pipetą wskazuje punkt neutralny dla balansu bieli - i sprawa w zasadzie załatwiona. W przypadku 5D Mark II miałem na stałe wpisaną dodatkową korektę nasycenia (na minus względem ustawień domyślnych), a zabawa balansem bieli zabierała więcej czasu (chodziło o dokładniejsze ustawienie tinty, tak żeby cały obrazek wyglądał lepiej - na moje domyślne kolory z 5D Mark II za bardzo leciały w magentę).
janulrich
08-04-2013, 21:54
Dzisiaj króciutko przećwiczyłem 6d + 85L w kościele w swojej miejscowości. Byłem na próbie komunijnej. Znam ten kościół doskonale, ze wszystkimi aparatami tam swych sił przez lata próbowałem. Byłem ciekawy jak 6d będzie radził sobie w porównaniu np. do 5dII. Automatyczny balans bieli rewelka, zawsze w tym kościele miałem z tym problemy, zawsze wstrętne kolory i grzebanie w photoshopie, tym razem bezbłędnie, jestem szczęśliwy bo często jeszcze tam będę pracował. ISO max które dzisiaj miałem to 1600 i wiadomo że to mocny punkt tego body. Ostrość łapana wyłącznie środkowym (nie było dużo czasu na próby bocznych) i na 20 zdjęć wszystkie w punkt trafione na przysłonie 1,4-1,8, w 5dII było tez dobrze ale na pewno nie tak skutecznie. Cóż mogę powiedzieć, jeśli na najbliższym weselu będzie nadal tak perfekcyjnie to głównym moim body stanie się 6d a 5dII będzie do pomocy. To taka moja subiektywna opinia o tym aparacie:) A, właśnie, wydaje mi się że 85L lepiej leży na 5dII niż na 6d. Można robić ale ja jakoś w ręku komfortu z tym szkłem nie mam, za duże chyba trochę.
wrzucisz jakiś link do fotek :)
Dostępny jest nowy firmware do 6d- EOS 6D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6DWG.aspx?faqtcmuri=tcm:125-1045326)
Zauważył ktoś z was problem? U mnie on nie występuje ale i tak zrobie upgrade.
Janczewski
09-04-2013, 20:14
dzięki, już wgrane :)
Dostępny jest nowy firmware do 6d- EOS 6D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6DWG.aspx?faqtcmuri=tcm:125-1045326)
ja to nawet nie rozumiem tego opisu :) ale upadate nie zaszkodzi :P
No wlasnie u mnie dzis aparat zmienil date na jakas marcowa... Wiec chyba update mi sie przyda.
Dostępny jest nowy firmware do 6d- EOS 6D
Również dziękuję, już załatwione.
Praktycznie 100% cropy z AI servo. Piesek niestety nie poruszał się bardzo szybko ale zawsze to jakiś pogląd.
http://img577.imageshack.us/img577/7201/mg0036n.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/1333/mg0037c.jpg
http://img805.imageshack.us/img805/5792/mg0038.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/4994/mg0039d.jpg
http://img442.imageshack.us/img442/3162/mg0040.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/231/mg0041x.jpg
http://img255.imageshack.us/img255/5315/mg0042m.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/16/mg0043.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/2483/mg0044.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/9687/mg0045s.jpg
bardziej ciemnych zdjęć nie było ?
poszukiwacz2006
11-04-2013, 14:10
Eeee, jak ta puszka tak naświetla, to niezła wtopa :-)
chwile wcześniej fociłem czarnego kota i miałem ustawione -1ev :roll:
gabrielr24
11-04-2013, 22:51
Daj jakieś zdjęcia takie normalne z tego aparatu. poproszę :) Jest niby w sieci kilka ale wszystkie dopieszczone, chciałbym coś surowego zobaczyć na ISO 6400. Chyba, że znacie link gdzie mogę takie zdjęcia pooglądać, ale nie modelek w studio czy kwiatków w doniczce.
kurczeblade
12-04-2013, 08:17
Praktycznie 100% cropy z AI servo. Piesek niestety nie poruszał się bardzo szybko ale zawsze to jakiś pogląd.
http://img577.imageshack.us/img577/7201/mg0036n.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/1333/mg0037c.jpg
http://img805.imageshack.us/img805/5792/mg0038.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/4994/mg0039d.jpg
http://img442.imageshack.us/img442/3162/mg0040.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/231/mg0041x.jpg
http://img255.imageshack.us/img255/5315/mg0042m.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/16/mg0043.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/2483/mg0044.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/9687/mg0045s.jpg
Masakra jakaś ! : o
Sorry kolego, ale nie psuj więcej opinii tego aparatu, takimi zdjęciami - bez obrazy, to już lepiej zdjęcia mojej kobiety wyglądają, która robi na 4letnim finepixie na pełnym auto :)
chyba nie wiesz kolego o co chodziło w tych zdjęciach. to nie miały być foty na wystawe lub do galerii jakichś. to są 100% cropy na AI servo żeby sobie zobaczyć czy można tego używać czy nie. o naświetleniu wspomniałem
http://img841.imageshack.us/img841/1551/mg0040b.jpg
tu 70% crop z AI, na oko trafionych było około 80% zdjęć
witam.
mam pytanie do praktykow: na ile rozni sie szybkosc pracy srodkowego af w porownaniu do 1ds II i IIII w one shot? nie mowie o sytuacjach z mala iloscia swiatla gdzie ponoc 6d wygrywa, tylko w takich normalnych, dziennych. mam obiektywy f/4. zastanawiam sie nad wymiana na 6d, a na dobra sprawe uzywam tylko srodkowego punktu autofocusa i pomijajac wszystkie inne roznice to dla mnie kluczowa sprawa. czy faktycznie jest duza roznica w szybkosci af?
witam.
mam pytanie do praktykow: na ile rozni sie szybkosc pracy srodkowego af w porownaniu do 1ds II i IIII w one shot? nie mowie o sytuacjach z mala iloscia swiatla gdzie ponoc 6d wygrywa, tylko w takich normalnych, dziennych. mam obiektywy f/4. zastanawiam sie nad wymiana na 6d, a na dobra sprawe uzywam tylko srodkowego punktu autofocusa i pomijajac wszystkie inne roznice to dla mnie kluczowa sprawa. czy faktycznie jest duza roznica w szybkosci af?
Z 24-105 środkowy działa bardzo szybko i sprawnie.
dzieki. wlasnie generalnie wszyscy sa zadowoleni, natomiast chodzi mi o bezposrednie porownanie, czy szybkosc pracy jest mocno w tyle za 1d
Kolekcjoner
14-04-2013, 00:38
dzieki. wlasnie generalnie wszyscy sa zadowoleni, natomiast chodzi mi o bezposrednie porownanie, czy szybkosc pracy jest mocno w tyle za 1d
Zależy też od tego jakie szkło podepniesz. Jedynki mają bardzo wydajną "elektrownię" to ma spory wpływ na żwawość pracy AF-a - szczególnie w szkłach w których jest czym poruszyć.
6D + 70-200 f/2.8 IS srodkowym ostrzy wolniej niż w 40D z tym samym obiektywem. Ogólnie ze wszystkimi które mam (28f1.8, 50f1.4 i 85f1.8) ostrzy wolniej :(, ilośc nietrafinych jest podobna (czyli mała)
to cos chyba jest nie tak,
u mnie 7d ostrzy rewelacyjnie, ale 6d jest takze dobry, na moich szklach, naprawde rzadko ktore zdjecia wyrzucam
to cos chyba jest nie tak,
u mnie 7d ostrzy rewelacyjnie, ale 6d jest takze dobry, na moich szklach, naprawde rzadko ktore zdjecia wyrzucam
Czemu nie tak? Usjwo napisał przecież, że celność jest wysoka, tylko szybkość nie ta.
macgaw u Ciebie 6D ostrzy tak szybko jak 7D?
Kolekcjoner
14-04-2013, 12:09
40D jest niesamowicie szybki na centralnym. Porównywałem z 1DmkIII i nie było większej różnicy przy "lekkich" szkłach.
grzegorzki
16-04-2013, 05:42
Zauważył ktoś z was problem?
Zauważyłem problem :)
W instrukcji update'u w załączonym 6d firmwareupdate.pdf napisane, żeby po wgraniu wyjąc baterię na dwie sekundy.
Natomiast na stronie gdzie ten update jest dostępny: "Po zaktualizowaniu oprogramowania sprzętowego należy wykonać następującą czynność: zostawić całkowicie naładowany akumulator LP-E6 w aparacie przez co najmniej godzinę. Spowoduje to naładowanie modułu funkcji kopii zapasowej, a problem nie powinien się już powtarzać. Jeśli całkowicie naładowany akumulator LP-E6 pozostanie w aparacie krócej niż przez godzinę, problem może wystąpić ponownie."
--- Kolejny post ---
Poczułem się obrażony...
Sorry, bo nie wiem czemu ? Czy jesteś profesjonalistą który używa kabelka ?
szambonur
16-04-2013, 07:59
To bryndza. Ja mam YN622C i spokojnie plumkam 1/800 na studyjnych (nie mówiąć o HSS), a inni pisali że nawet 1/2000 lub szybciej. I nie ma limitu 5 metrów. Nie ma obawy że wizażystka zaczepi o kabel i wywróci lampę lub wyrwie mi aparat z ręki.
Przed sesją ładuje się wszystkie akumulatory i sprawdza czy zdjęcia z pamięci zostały zgrane.
Czy jest jeszcze jakiś zaawansowany amator (nie mówiąc o profesjonalistach), który używa kabla ? Tym bardziej w plenerze na słonku, kabel do każdej lampy, także tej z tyłu modela.
Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek, podobnie jak wcześniej wichajsterek do opóźnionego wyzwalania migawki. A był fajny, bo bzyczał i było widać kiedy dojdzie do pionu i zrobi pstryk. I ten wichajsterek pewnie uratował niejednego fajtłapę, któremu się popsuł standardowy spust migawki.
--- Kolejny post ---
Sorry, bo nie wiem czemu ? Czy jesteś profesjonalistą który używa kabelka ?[/QUOTE]
Przyjacielu wyciągasz jakieś treści sprzed miesiąca jeszcze pozbawiasz je kontekstu. Nazwałeś Nas "fajtłapami" wiec Ci odpisałem ze poczułem się obrażony. W przeciwieństwie jak widać do Ciebie, zrobiłem to w żartach...
Pod linuksa - gPhoto - gPhoto Home (http://gphoto.sourceforge.net/)
Piszą o wsparciu dla 6D więc powinno dać rade.
Dzięki za dobrą poradę, zainstalowałem gphoto2-2.5.1 + biblioteki libgphoto2-2.5.1.1. Nie znałem Linuxa, ale moja żądza wiedzy o stanie licznika 6D była tak wielka, ze conieco poznałem ten system i po kilkudniowej walce odczytałem licznik = 900 klapnieęć. Największym problemem była instalacja wielu bibliotek o jakie woła ten program. Moje obawy że sprzedawca sprzedał mi aparat z przebiegiem 3700, o co go podejrzewałem, bo taka była liczba w pliku zdjęcia - okazały się niepotrzebne. Jednak licznik migawki nie jest manifestowany w numeracji pliku, co czasem jest sugerowane że tak jest w aparatach z początkowym przebiegiem. W programie tym jest też sugestia, że obsługuje także 5D. Pożyczę może od znajomego i sprawdzę. Tym samym trochę chlebka przepadło by Serwisowi Canona:lol:
strideer
18-04-2013, 15:24
Pojawiła się nowa aktualizacja płatnej aplikacji DSLR Controller dla urządzeń z systemem Android, umożliwiającej sterowanie aparatem przez kabel (de facto zamieniającą telefon/tablet w rozbudowany wężyk spustowy z timerem, HDR-em, focus peakingiem, focus bracketingiem i wieloma innymi narzędziami. Nowością jest dodanie obsługi 6D chyba ze wszystkimi dostępnymi ficzerami (w tym poziomicą i cichymi trybami migawki). Program pozwala teraz sprawdzić liczbę cykli migawki (ktoś tu o to pytał, to jest chyba jedyna "domowa" metoda sprawdzenia przebiegu). Autor coś pisze o obsłudze aparatu przez Wi-Fi, ale jeszcze nie rozgryzłem jak to działa - na pierwszy rzut oka nie jest to realizowane w taki sposób jak w EOS Remote (szkoda). Więcej info tu: DSLR Controller :: Download (http://dslrcontroller.com/download.php#changelog-097-0)
Koledzy i koleżanki
Kupiłem 6d. Zacząłem czytać ten wątek i po paru stronach zmęczyłem się opisami ludzi. którzy przeczytali kilka stron i widzieli kilka plików w necie, a nie mieli aparatu do testowania.
Zastanawiałem się nad 5d mkII i tą 6-stką.
Zabrałem cztery litery i pojechałem szukać sprzętu swoich marzeń. Na blat poszły 5d mkII, 6d i dla kontrastu nikon d600. Przyjechałem do domu i wrzuciłem do lightrooma, bo jak wiemy jpg nie są interesujące w obróbce. Patrze i co widzę: 5d MKII i Nikon d600 ten sam poziom szumów - super 3200 , 6400 paski przy rozjaśnieniu ekspozycji (ogólnie 6400 problem) . Do 3200 fenomenalna plastyka. Wow, ale to będzie jak zerknę do 6d. I tu du.a. Kaszana. Wszystko jest tylko ta "plastyka 6400 czyste, ale jakieś takie płaskie, plastykowe jak z mojego 50d. Niby dynamika jes,t bo pasków nie ma 6400, jak 3200 w pozostałych (jakby inny groszek). Nie mogłem uwierzyć, że opisywany faworyt to takie marne pudło. Ale uwaga. Na drugi dzień się nie poddałem. Niby pojechałem po 5D mkII, ale z kartą SD, bo coś mnie tkneło, że tak nie może być, żeby z 6 szóstką było tak źle. Kazałem wygrzebać drugą sztukę (skrzętnie ukryta w szafce w media markcie). pstryknąłem fotki niby nietrafną 50mm 1.8 i Tamronem 28-75 2.8. Powrót do domku.
Pierwsza fotka, druga, trzecia, no inny sprzęt - REWELACJA - 5d z bajerami i mega ISO.
Uważam, że dwa 6d ze sklepu i zupełnie inne zdjęcia.
Mam min 90% trafionych focusem (używam środkowego) - a szkła żadne fenomeny :) do focusa. Piękna - identyczna plastyka. Walnąłem synkowi fotkę przy ISO 12800. Oświetlała go komórka (nie latarka tylko sam ekran w ciemnym pokoju . Autofocus bez wspomagania złapał ostrość. )(efekt poniżej) 1/10s z ręki i 2.8. Jestem zakochany w tym sprzęcie i oczywiście jest już mój.
Link do fotki z RAW
Lekkie rozmycie, bo to 1/10 s (łapki), oko ostre i te ISO 12800. Ludziska 50d nic nie widziało, jeździło obiektywem, jak z założonym dekielkiem.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://markstudio.pl/IMG_4688.jpg)
Numer jpg wysoki bo z karty złapało wsadzonej, to 45 sztuka :)
Pozdrawiam i życzę udanych sztuk
luciferi
21-04-2013, 00:32
Czyli twierdzisz, ze rożne egzemplarze szóstki robią rożne zdjęcia czy tez ja tu czegoś nie zrozumiałem?
Może i jestem fotograficznym onanistą, ale przy wydawaniu takiej kasy, to razy 2. Fotki z pierwszego body, z porównaniem z innymi, oglądałem z kolegą z pracy (nie zaglądał do Exif-ów). Miał odpowiedzieć, które mu najlepiej leżą. Jego zdanie pokrywało się z moim. Jak zrobiłem seryjką z drugiego body na drugi dzień, to nie potrzebowałem nawet 10 sekund, żeby podjąć decyzję.
Dam średni przykład padłej fotki. niestety nie mogę dać tych ważnych przykładów, bo są na nich twarze sprzedawców, a tak nie ładnie. Tu będzie ISO 3200 1/1600s 2,5 50mm 1.8 (2,5 jest normalnie żyletą nie było FFi BF bo sprawdzałem strzelając na rzęsy sprzedawców). Nie wiem o co chodzi, ale to nie było to
przykład puchy z której mi się nic nie podobała co wypluła:
- to nie jest poruszona fotka, czas 1/1600
źródło (http://markstudio.pl/IMG_2157.jpg)
Mam serie pod rząd na twarze i każde rozczarowuje i te same szkiełko na 5d mkii gdzie jest super.
A to 6d co mam ja, i 50mm,i jest w porządku. Nie mam z twarzami jeszcze na tym obiektywie , a testowe wywaliłem , może jutro coś upoluje
źródło (http://markstudio.pl/IMG_0057.jpg)
A tu moje z tamronem, też to samo ISO i podobny czas, ale jest buzia:
źródło (http://markstudio.pl/IMG_4720.jpg)
Wszystkie foty surowe z lightrooma
Moja opinia jest taka, że aparat się udał, tylko trzeba sobie dobrze sprawdzić sztukę. Pierwsza mi się trafiła jakaś taka, może taka 1 na milion.
Myślałem, że mi się zdawało, dlatego dawałem komuś fotki do recenzji.
Czegoś takiego to jeszcze nie słyszałem, no nic, trzeba wybierać teraz nie tylko szkła, ale także puszki :D Nie pozostaje nic innego jak jeździć od sklepu do sklepu w poszukiwaniu tej jednej jedynej, wymarzonej, idealnej.
tkosiada
21-04-2013, 10:03
Myśle, że akurat te szkła działały lepiej z drugim body i do tego mogły być troszke inne ustawienia w cn. f i wszystko
cieszy, że jesteś zadowolony
napewno każdy z nas chce mieć świadomość że dobrze wybrał, udanej zabawy wszystkim
Porównując zdjęcie z marketu ze zdjęciem z kuchni to nie wiem jak miałyby prezentować taką samą "plastykę" skoro różni je wszystko poza przesłoną.
Światło - w markecie równomierne, w kuchni punktowe
Odległości od obiektów - w markecie ostrość ustawiona daleko od aparatu, w kuchni kilkadziesiąt centymetrów
Rozmieszczenie przedmiotów - w markecie wszystko jest na jednym planie, w kuchni od aparatu do ostatniego planu mamy kilkanaście nastepujących po sobie przedmiotów na których widzimy zmianę ostrości.
Nie bronię 6D bo broni się sam - ale ten akurat przykład niczego nienormalnego nie pokazuje.
Jedyne co widze złego na pierwszym zdjęciu, a raczej czego tam brakuje to - światła.
A jak każdemu dobrze na tym forum wiadomo "nie ma światła nie ma fotografii", bez niego nawet Hasselblada za pół miliona można sobie wsadzić w... buty.
liquidsound
21-04-2013, 12:26
Myślę, że różnice pomiędzy tymi dwoma egzemplarzami wynikają z braku powtarzalności w tym co robi fotograf oraz trochę innego światła.
to dlaczego mam fotki z drugiego body 5d mkII z paru minut później i wszystko jest ok (dynamika, ostrość, plastyka - i te same ISO), gdzie jest to samo światło ?
Nie pokaże, bo nie mam zgody na rozpowszechnianie od osób ze zdjęcia.
Jednak wszystko możliwe, może coś źle zrobiłem. Grunt, że jestem teraz zadowolony z 6D.
P.S.
Powtarzam nie szukam tu w sumie rozwiązania tej sprawy.
Chciałem opisać, że aparat, który mam jest wart swojej kasy i gorąco polecam 6D
Tak jak mówione było wcześniej, być może to wina ustawień, nie sądzę żeby dwa identyczne aparaty robiły inne zdjęcia. Co innego przy obiektywach, konstrukcje optyczne są bardzo delikatnym tworem, nawet najmniejsze przesunięcia mogą mieć ogromny wpływ na jakość.
Uważam, że dwa 6d ze sklepu i zupełnie inne zdjęcia.
Pierwej powinieneś dobrze skontrolować i ujdnolicić ustawienia w menu obydwu aparatów i potem dopiero wyrokować.
grzegorzki
21-04-2013, 22:37
Przyjacielu wyciągasz jakieś treści sprzed miesiąca jeszcze pozbawiasz je kontekstu. Nazwałeś Nas "fajtłapami" wiec Ci odpisałem ze poczułem się obrażony. W przeciwieństwie jak widać do Ciebie, zrobiłem to w żartach...
Określenie 'fajtłapa' odnosiło się do tych od popsutego wichajsterka, a w kontekście był PC port. Nikogo nie zamierzam obrażać, a ludziska teraz zrobili się "'"wrażliwi"'" że strach się bać.
A ten zepsuty wichajsterek to miałem ja lub mój kolega z podstawówki, tylko że to było ponad 30 lat temu. Chyba jednak on :)
gabrielr24
22-04-2013, 12:44
Takie moje zdjęcie z nowiutkiego 6D, zdjecie robione SIGMA 70-200/2.8. Parametry ISO8000, 104mm, f5,6. Tylko exposure ściągniete o 1,79 w lightroom.
GG dysk. iso8000 (1).jpg (http://www.gg.pl/dysk/U73gxVKp3W_ZUr3gxVKp9gc/iso8000%20(1).jpg)
szambonur
22-04-2013, 12:46
Takie moje zdjęcie z nowiutkiego 6D, zdjecie robione SIGMA 70-200/2.8. Parametry ISO8000, 104mm, f5,6. Tylko exposure ściągniete o 1,79 w lightroom.
GG dysk. iso8000 (1).jpg (http://www.gg.pl/dysk/U73gxVKp3W_ZUr3gxVKp9gc/iso8000%20(1).jpg)
To ja dziękuje za taki aparat..., już go na pewno nie kupie...;)
f/5.6 ? A gdzie jest ostrość?
PS. a już widzę, na skrawku welonu przy lewym uchu PM..
Grzesiek_PL
22-04-2013, 18:54
A gdzie jest ostrość?
To wszystko przez Sigme :mrgreen:
Ja kilka dni temu bawiłem się 6D + Canon 85mm f1.8 i było mega ostro i celnie... foty też robiłem w markece typu satu.... i nie powiem bo ten zestaw dawał sobie świetnie radę :) Prawdopodobnie w tym tygodniu jeszcze będzie to body u mnie :D
Moje body jest właśnie w drodze do PL .... planowany dzień dostawy za 2 dni :) a w sobotę test w warunkach bojowych na ślubie !
gabrielr24
23-04-2013, 10:50
Dziwne są też niektóre zdjęcia bo różnice ISO 12800, a 2500 są iście kosmetyczne na wydruku a4 praktycznie nie do odróżnienia, gdzie za chwile podobna sceneria i nawet 10x15 widać różnice. Tak po analizie mam jakieś wrażenie, że zdjęcia są jakby poruszone, właśnie brak ostrości. Punkt ostrości jest tam gdzie trzeba ale zdjęcia są jakieś takie "tępe" z 5D mkI nie było tego problemu wszystko było jak żyletka. Poza tym tak jakby coś z tym ISO było nie tak. Zdjęcia robiłem na AUTO ISO. Tam gdzie 5d I spisywał się genialnie 6D ma jakby rajstopę na matryce zaciągniętą. Może coś trzeba w body przestawić ?
A jakich obiektywów używasz?
gabrielr24
23-04-2013, 11:17
Sigma 70-200 f2,8 II bez stabilizacji, Canon 50 f1,4, canon L 24-70 f2,8. Nigdy nie mialem z tymi obietywami problemu, na 20D, 50D, 5D.
Może wina leży w obiektywach.... a bawiłeś się kalibracją z poziomu aparatu ? Może tam ktoś coś pogrzebał ;)
12tys. na 6D jest naprawdę b.dobre
gabrielr24
23-04-2013, 19:21
Aparat nówka nie używany, AF trafia idealnie w punkt.
I to jest najważniejsze !!!
kurczeblade
24-04-2013, 10:56
Widzę że teraz już sami użytkownicy nieświadomie wtapiają ten aparat w dno. Sugerując się zdjęciami które tu widziałem, nie widzę finezji tego aparatu, wręcz jest tragicznie, jak oglądam niektóre zdjęcia tutaj wystawione to jestem przerażony! i ta subiektywna opinia o rozbieżności jakościowej w modelach - trochę wyssane to z palca. Dobrze że jeszcze niektórzy ratują tu ten aparat, pokazując naprawdę jego moc, bo zapewne nie jest tak źle jak w treści na ostatnich stronach ... (?)
fotowesolowski
27-04-2013, 12:20
Pocet Wizzart TT5 TT1, z aparatem 6D udało sie komus uruchomic ten zestaw.
Uprzedze wybieranie poprzez aplikacje w ustawieniach mark III, 7D, 60D nie daje rady, autodetekcja tez nie daje rady.
Wspieraja oni wogole 6D ??
mariusz2704
27-04-2013, 15:32
Pocet Wizzart TT5 TT1, z aparatem 6D udało sie komus uruchomic ten zestaw.
Uprzedze wybieranie poprzez aplikacje w ustawieniach mark III, 7D, 60D nie daje rady, autodetekcja tez nie daje rady.
Wspieraja oni wogole 6D ??
A jaką masz wersję oprogramowania w pw?? może musisz sobie zaktualizować.
fotowesolowski
28-04-2013, 11:10
A jaką masz wersję oprogramowania w pw?? może musisz sobie zaktualizować.
Aktualizowałem, ze strony producenta , nie da rady, na dodatek przestało mi działąc z 5d po aktualizacji, autodetekcja aparatu w PW nie działa, musiałem recznie wybrac typ aparatu przez aplikacje zeby znów ruszyło na 5d
Do użytkowników 6d :) .... jak korygować ekspozycję na " + " lub " - " przy ustawieniach M + auto iso? W trybie Av i Tv korekta ekspozycji działa.
Witam. Dorzucam coś od siebie z 6d.
Aparat u mnie od ok. tygodnia, na początek testuję ISO celem rozpoznania użyteczności.
Zdjęcia wykonane w puszce, jako JPG. Wyostrzenie domyślne:3,
wyłączone: korekcja aberracji i winiety, redukcji zakłóceń, optymalizacja jasności
obiektyw EF85mm f/1.8 USM , przysłona f:4 czas dobierany pod ISO: 1/8 do 1/4000
gdyby aparat miał 1/8000 dociągnąłbym do ISO 25600 na zadanej przysłonie - a tak oparło sie o ISO 20.000
zdjęcia ze statywu, ostrość ustawiona automatycznie na łączenie w blacie stołu i zablokowana.
Zdjęcia są przeskalowane do 7 MPX (z 20mpx) w Lightroomie i lekko wyostrzone bo domyślne 3 w puszcze lekko rozmywa jak dla mnie. I nic więcej nie ruszane.
Przy pełnej rozdzielczości było by więcej szczegółów dla miłośników crop 100% ;) ...
ale takie skalowane pliki mniej ważą w necie, oraz i tak pokrywają cały ekran monitora i nadają się na wydruki A4
paczka rar: https://www.box.com/s/mczvo5okb16tmjnzcnnh (https://www.box.com/s/mczvo5okb16tmjnzcnnh)
ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 8000, 10000, 12800, 20000
Ja mam jedno pytanie dla obecnych użytkowników 6D, którzy jednocześnie mieli (bądź dalej mają) kontakt (możliwie duży) z innymi korpusami EOS, posiadającymi joysticki. Dodatkowym kryterium niech będzie taki styl fotografii, w którym zmienia się często punkt AF (czyli pytanie raczej nie dla tych, którzy 'jadą' na środkowym i przekadrowują).
Jakie macie odczucia w sprawie braku joysticka w 6D, jak sobie z tym radzicie z tym nowym kółeczkiem w 6D? Na ile jest precyzyjne podczas normalnego użytkowania?
Ciężko jest wyrobić sobie jakiekolwiek jednoznaczne opinie na temat tego typu manipulatora, na podstawie standardowej "macanki" w sklepie.
Trzeba się po prostu przyzwyczaić. Po kilku dniach nieczęstego używania 6D nauczyłem się sprawnie zmieniać punkty AF tym kontrolerem multipozycyjnym, czy jak tam się nazywa to, co jest wewnątrz pokrętła. ;) Przyznam, że nie jest to aż tak wygodne, jak joystick w 5DI (bo do niego mam bezpośrednie porównanie), ale jak najbardziej da się się szybko i sprawnie robić.
Jakie macie odczucia w sprawie braku joysticka w 6D, jak sobie z tym radzicie z tym nowym kółeczkiem w 6D?
Zdecydowanie w 5D joystik sprawował się lepiej niz ten kontroler w 6d... zmaina punktu AF ciutkę nieststy jest gorsza w 6d.
W długi weekend będę sprawdzał jak 6d sprawuje się z wyzwalaczami radiowymi oraz skuteczność bocznych punktów AF :)
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety, potwierdzają moje obawy.
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety, potwierdzają moje obawy.
obawy? hmm, nie jest to dal mnie żadne kryterium doboru body. Przerobiłem już tym body wesele, plener, chrzciny i nie widzę żadnego problemu ze zmian punktu AF. Wystarczy pobawić się godzinkę i już automatycznie przebierasz palcami :)
Panowie, prosiłbym o małą opinię, obecnie pracuję*na 5D mark II, robię*zdjęcia portretowe, reklamowe, architekturę, eventy i zaczynam coraz mocniej wchodzić*w film. O ile do fotografii piątka starcza całkiem nieźle, to z filmem miałem parę*problemów i przestałem ufać*tej puszce. Za jakieś*dwa tygodnie chciałbym kupić 6D, z racji tego, że jest bezpośrednim następcą*mojej puszki i podoba mi się*pare udoskonaleń:
- af
- iso
- wifi//gps
- tania pamięć (mega fajne do video)
- rozmiar
Początkowo będę*na nim robić wszystko, finalnie to będzie kamera do kadrów w nocy, bo planujemy przesiadkę na system Blackmagic m4/3 i aps-c, w tym momencie mnie na to nie stać (7 dobrych szkieł pod pełną klatkę robi swoje) a chwilowo po prostu nie mam na czym pracować. 5D mark III odpada, bo poza dopłatą 4000 zł za dużo pól autofokusa, z których nie korzystam, zdjęć seryjnych, które nie są*mi potrzebne, dopłata 1200-1500 zł na karty CF mi wybitnie nie leży, zwłaszcza, że sprzęt na liście zakupowej jest napędzany SD i SSD :-)
Pojawiły się*jakieś*problemy o których wiadomo, a na które warto zwrócić*uwagę?
Pozdrawiam,
igi.
strideer
01-05-2013, 16:53
Pojawiły się*jakieś*problemy o których wiadomo, a na które warto zwrócić*uwagę?
Nie. [minimum 5 znaków]
Nie. [minimum 5 znaków]
Dobrze slyszec.
Jak ma sie sprawa kart SD, do tej puszki wystarcza 45mbps czy potrzeba 95-ek?
Odnosnie GPS - nie ma problemow z lapaniem fix'a? Normalnie przy wazniejszych sesjach geotagowalem za pomoca ajfona, ale raz ze to niezbyt wygodnie, a dwa ze niespecjalnie precyzyjne.
Ps. Sorka za te gwiazdki wyzej, bezpieczniej chyba bedzie pisac bez polskich znakow :-)
strideer
01-05-2013, 18:18
GPS z moich obserwacji fixuje z przeciętną szybkością, ale przyznaję od razu, że nie używałem tego jakoś często - tylko dla sprawdzenia.
Karty z okolic 40 MB/s są wystarczające do zdjęć. Do wideo możesz potrzebować szybszych.
obawy? hmm, nie jest to dal mnie żadne kryterium doboru body. Przerobiłem już tym body wesele, plener, chrzciny i nie widzę żadnego problemu ze zmian punktu AF. Wystarczy pobawić się godzinkę i już automatycznie przebierasz palcami :)
U mnie tak ładnie nie poszlo, oczywiście że wystarczy godzinka żeby sie nauczyć "palcować", jednak szybkość zmiany punktu jest duzo gorsza niz z joystickiem (przynajmniej u mnie). Ja znów zacząłem ostrzyć środkowym i przekadrowywać :(. Inna sprawa że ze względu na wielkość matrycy, punkty w 6D są jak dla mnie zbyt centralne więc przekadrowywanie i tak jest niezbędne. Poprzednio używałem 40D. W "ciężkich chwilach" przyganiam sobie że pożałowałem 4000 na 5mk3 ;)
Dla mnie jest - i to spore.
Chociażby dlatego, że mam obecnie 3 korpusy z joystickami, ten aparacik co najwyżej by robił jako backup, więc sprawa tego manipulatora jest ważna.
bartezzx
03-05-2013, 14:44
Karty z okolic 40 MB/s są wystarczające do zdjęć. Do wideo możesz potrzebować szybszych.
Sandiski 45MB/s wystarcza do filmowania bo mi ani razu nie zdarzyło żeby przerwało nagranie, wyskoczył bufor lub cos podobnego
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Grzesiek_PL
03-05-2013, 14:47
Wg testów kart pamięci w tej puszce na forum Magic Lantern :
Sandisk 45MB/s - ML benchmark 35MB/s
Sandisk 95MB/s - ML benchmark 37,9MB/s
W tych testach widać, że puszka nie obsłuży szybszej karty, różnica jest niewielka. Narazie tutaj wygrywa 5D III, który jest wstanie zapisywać około 100MB/s na CF. Canon będzie bardzo ostrożny z szybszą obsługą kart pamięci ;) szybki zapis np 5D III z 2 kart po 100MB/s umożliwił (lub ułatwił) by video raw 14bit (w zasadzie już jest ale nie ma jak zapisywać dla tego działa jedną sekunde do zapełnienia bufora w aparacie a później zapisuje na kartę).
Sandiski 45MB/s wystarcza do filmowania bo mi ani razu nie zdarzyło żeby przerwało nagranie, wyskoczył bufor lub cos podobnego
Wiem że "nie na temat" ale po zakupie Mk III nie miałem nowej karty więc wyjąłem z 30D CF Sandisca 8GB Extreme III 30MB/s - zero zacięć przy rawach i 1080p (IPB) ale to nic, włożyłem przez przejściówkę microSD z telefonu kom. sandsicka 16GB (klass 2) i co... hula bez zacięć jak przy w/w CF.
Przy ALL-I buffor potrafi się zapełnić na CF, SD staje praktycznie zaraz po starcie.
Jednak IPB nie zacięło ani razu, nawet przy kręceniu 30min non-stop w przypadku obu kart.
W isntrukcji w moim przypadku canon podaje min. prędkości kart SD:
IPB - min 6MB/s,
All-I - min 20MB/s
A z tego co wiem "klass 2" to 2MB/s, jak więc możliwe że działa bez zacięć?
Jeśli ktoś intensywnie filmuje zawodowo (wiadomo ALL-I) ze względów starej zasady że lepiej mieć więcej w zapasie niż spitolić materiał wybierze szybkie karty - najszybsze jakie są, jednak w przypadku fotografii i okazjonalnego filmowania (tu sprawdzi się lepiej IPB) nie trzeba aż tak szaleć z MB/s.
Ja mam jedno pytanie dla obecnych użytkowników 6D, którzy jednocześnie mieli (bądź dalej mają) kontakt (możliwie duży) z innymi korpusami EOS, posiadającymi joysticki. Dodatkowym kryterium niech będzie taki styl fotografii, w którym zmienia się często punkt AF (czyli pytanie raczej nie dla tych, którzy 'jadą' na środkowym i przekadrowują).
Jakie macie odczucia w sprawie braku joysticka w 6D, jak sobie z tym radzicie z tym nowym kółeczkiem w 6D? Na ile jest precyzyjne podczas normalnego użytkowania?
Ciężko jest wyrobić sobie jakiekolwiek jednoznaczne opinie na temat tego typu manipulatora, na podstawie standardowej "macanki" w sklepie.
kontroler w 5D był lepszy, ale tam nie było po co przestawiać :)
Jak ma sie sprawa kart SD, do tej puszki wystarcza 45mbps czy potrzeba 95-ek?
W czasie mojej krótkiej praktyki w filmowaniu przy zastosowaniu ALL-I, na sandisku 45MB/s nie miałem jeszcze zacięcia, wnioskuję więc, że takie karty będą "wystarczające" do filmowania.
Kolekcjoner
05-05-2013, 21:00
45 wystarcza w pro kamerach - przy większym bitrate niż w tej puszce - więc myślę, że wystarczy aż nadto. Znajomy używa 30MB w 650D i działa bez problemu.
Może to dziwne ale w C550D różnica w szybkości kart była znacząco widoczna między 20MB/s a 30MB/s... domyślam się że i między 45 a 90 też będzie to odczuwalne...
Jak kupię 90 to sprawdzę i napisze. Obecnie chodzi na 30 i działa ;)
Czy ktoś już wypróbował czy działają wyzwalacze YongNuo YN-622 z 6D.... bo pixel knight niestety nie działa
Czy ktoś już wypróbował czy działają wyzwalacze YongNuo YN-622 z 6D.... bo pixel knight niestety nie działa
Działa, przynajmniej u mnie, 6D i YN-622
Qbańczyk
14-05-2013, 22:59
Panowie mam problem z połączeniem między 6D a iPad 4. Po zainstalowaniu EOS Remote iPad widzi utworzoną sieć WiFi ale nie chce z nią połączyć.
Wie ktoś jaka może być przyczyna ? Spotkał się ktoś z Was z taką sytuacją ?
Dodam tylko że z iPhone 5 działa jak należy.
Pozdrawiam
josephcom
16-05-2013, 04:13
dział :)
45 wystarcza w pro kamerach - przy większym bitrate niż w tej puszce - więc myślę, że wystarczy aż nadto. Znajomy używa 30MB w 650D i działa bez problemu.
Jak pisałem wcześniej u mnie w 5d3 dziala leciwa juz karta 30MB/s która wyjąłem z 30D, we wszystkim wyrabia, zdarza się jej zaciąć tylko przy 1080p w All-I, ale jako że nie zajmuje się pro kręceniem filmów i z tym narazie nie mam problemu - używam IPB.
pan.kolega
19-05-2013, 18:37
Coś mi sie wydaje, ze panowie tutaj rozmawiają o szybkości odczytu a nie zapisu. Co powoduje nieporozumienia.
Janczewski
20-05-2013, 09:19
Sandisk SDHC 8 GB Extreme Pro 95MB/s takie cóś sobie zakupiłem x4 wraz z 6D i szok!, działa pięknie zapis, odczyt, w lewo, w prawo ;)
przepraszam za ten wtręt, ale jak się wydaje 7tysia na body to można sobie kupić chociaż jedną taką kartę za 100PLN a nie mieć nadzieję, że może jednak uda się zdjęcie zapisać na starą kartę. Jak dla mnie za duże ryzyko, fotografia jest ważna a nie 100PLN.
szybkość zapisu jest zazwyczaj inna niż szybkość odczytu... dlatego najlepiej szybkość zapisu brać z testów które są w necie... różnice potrafią zaskakiwać..
Grzesiek_PL
22-05-2013, 14:58
Sandisk SDHC 8 GB Extreme Pro 95MB/s
6D ma techniczny limit teoretycznie 50MB/s więcej nie wyciągnie. Tutaj są przedstawione standardy UHS i ilość MHz - Speed Class and Performance | SD Memory (Industrial Use) | Recording Media | Panasonic Global (http://panasonic.net/avc/sdcard/industrial_sd/performance.html)
W praktyce jest to mniej niż 50MB/s dla tego sandisk 45MB/s powinien w pełni wystarczać.
Dla przykładu puszki Canona bez UHS mają teoretyczną barierę 25MB/s w praktyce jest to 20-22MB/s
Prędkość zależy też od sposobu zapisu, rozmiaru bufora.
Pytanie- używał ktoś może gripa Newell do 6d? Jeśli tak to jak z jego solidnością i czy dobrze współpracuje? Widzę w specyfikacji że ma metalową konstrukcje w środku, więc chyba jest zbliżony do orginału?
Pytanie- używał ktoś może gripa Newell do 6d? Jeśli tak to jak z jego solidnością i czy dobrze współpracuje? Widzę w specyfikacji że ma metalową konstrukcje w środku, więc chyba jest zbliżony do orginału?
Newell i Pixel - sprawdzone, działają bardzo ładnie. Wykonanie bez zarzutu.
lysy1980
23-05-2013, 09:03
Ja używam , bardzo dobrze wykonany v nie widzę różnicy pomiędzy innymi topowymi jak pixel i phottix. Raczej przez jedne chinskie ręce przechodzą, ale spasowany jest bardzo dobrze i jakość ok. Jak masz jakieś pytania to pisz.pozdr
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Tyle mi wystarczy, dzięki! Zastanawiam się ciągle pomiędzy Newellem, Phottixem a oryginałem. Ale 600 zł piechotą nie chodzi, więc canonowski chyba odpuszczę jeśli różnica nie jest aż tak znacząca.
Czy na gripie jest przycisk AF-ON?
fotowesolowski
23-05-2013, 19:58
Czy na gripie jest przycisk AF-ON?
jest, kupiłem u Cichego Phottixa, grip jest spasowany wszysko jak trzeba nic nie razi, moze spust jest minimalnie, czulszy niz w body, ale to pomijalny szczegół. cena bardzo przyjemna
Jeszcze czulszy? Oj, to ciezko bedzie.
lysy1980
23-05-2013, 22:35
Jeszcze czulszy? Oj, to ciezko bedzie.
Jest przycisk af i u mnie spust ma raczej podobną czułość bo jie zwróciłem na to uwagi wcale.
Mialem zawsze fripy zamienniki i 5d mki , mkii i ten jest najlepiej wykonany.
Kupiłem w sklepie w moim mieście w tej samej cenie co na allegro.
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
jest, kupiłem u Cichego Phottixa...
Hmm, to chyba jednak nie był Phottix :)
fotowesolowski
23-05-2013, 23:04
Hmm, to chyba jednak nie był Phottix :)
niewazne :)
kupiłem u ciebie, załozyłem działa, jestem zadowolony, nie wnikam co to za ustrojstwo
bartezzx
24-05-2013, 00:39
A może polecicie jakieś baterie zamienniki do gripa które chodzą z 6d?
lysy1980
24-05-2013, 08:26
Kupiłem dokładnie te baterie AKUMULATOR LP-E6 CANON 6D 7D 60D 5D Mark II III (3227453540) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3227453540)
Jak zwykle wydaje mi się że różnią się tylko naklejkami od innych Chińskich baterii.
Wytrzymują ponad 1000 zdjęć na jednej zrobiłem nawet ponad 1300
najlepiej iść i podpiąć akumulator w sklepie... bo są cyrki, jedne widzi aparat, inne nie. do tego ładowarka jedne ładuje inne nie. Ja miałem tak z phottix, ale wymienili mi w sklepie na działające.
bartezzx
24-05-2013, 16:49
może miał ktoś do czynienia jeszcze z jakimiś zamiennikami baterii do 6D i może sie wypowiedzieć?
Cichy Ty chyba pisałeś raz że masz jakieś w ofercie? Newelle chyba, testowales je może? Różnią się mocno od oryginałów?
może miał ktoś do czynienia jeszcze z jakimiś zamiennikami baterii do 6D i może sie wypowiedzieć?
Cichy Ty chyba pisałeś raz że masz jakieś w ofercie? Newelle chyba, testowales je może? Różnią się mocno od oryginałów?
Testowane, działają, ładują. Pojemnościowo nie porównywałem z oryginałem, a tym bardziej żywotnościowo....
Słyszałem już dużo opinii, że zamienniki wystarczają na dłużej niż oryginały...
Testowane, działają, ładują. Pojemnościowo nie porównywałem z oryginałem, a tym bardziej żywotnościowo....
Czemu nie napisałeś że jest z nimi więcej problemów niż z phottixami ? Jako zamiennik baterii to trochę taki sobie... ze względu na ich losowość w działaniu (opinia ze zwrotów).
A co do zamienników i ich trwałości to faktycznie zamienniki potrafią dłużej trzymać niż ory. Bynajmniej u mnie tak było z photti....
Czemu nie napisałeś że jest z nimi więcej problemów niż z phottixami ? Jako zamiennik baterii to trochę taki sobie... ze względu na ich losowość w działaniu (opinia ze zwrotów).
A co do zamienników i ich trwałości to faktycznie zamienniki potrafią dłużej trzymać niż ory. Bynajmniej u mnie tak było z photti....
Te Newelle które mam to najnowsza wersja (dostawa z Chin sprzed 3 dni - oznaczone jako LP-E6+ ). Z poprzednimi były problemy w 6d.
Kupiłem jakis czas temu zamienniki do 6D:
link: Akumulatory - Akumulator Fotoamigo LP-E6 do Canon 5D Mark II, 7D, 60D, 5D Mark III - Z CHIPEM - Fotoamigo (http://www.fotoamigo.pl/akumulator-fotoamigo-lpe6-do-canon-5d-mark-ii-7d-60d-5d-mark-iii-6d-chipem-p-849.html)
Aktualnie po 59 PLN, nie zauważyłem aby trzymały krócej niż oryginały (no ale dopiero 2-3 ładowania).
Te Newelle które mam to najnowsza wersja (dostawa z Chin sprzed 3 dni - oznaczone jako LP-E6+ ). Z poprzednimi były problemy w 6d.
To by się zgadzało... ;)
Po zakupie nie pokazującej stopnia naładowania akumulatora długo szukałem,aż w końcu trafiłem i działa jak trzeba:) jeszcze nie sformatowałem, więc nie wiem ile wytrzymuje. Akumulator Newell LP-E6 Canon 6D Nowy CHIP (3200244020) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/akumulator-newell-lp-e6-canon-6d-nowy-chip-i3200244020.html) tutaj jest link do działających bezproblemowo zamienników w dobrej cenie. Aukcja niby się skończyła ale można poszukać u sprzedawcy.
grzegorzki
27-05-2013, 15:42
Są już minimum 2 starsze wątki o zamiennikach do 6D. Cena Newella spadła ze 160 zł na 60 zł, żeby Canon tak ciął ceny :)
link (http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/problem-z-zamiennikiem-baterii-lp-e6-phottix-titan-w-canon-6d-88659/)
To nie są akumulatory Ni-Mh lub Ni-Cd. Baterii Li-Io się nie formatuje, bo to tylko skraca ich żywotność..
DitchesKing
27-05-2013, 20:28
Co myślicie o zakupie na ebayu?
Tutaj Brand New Canon EOS 6D Full Frame 20.2MP Digital SLR Camera Body | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Brand-New-Canon-EOS-6D-Full-Frame-20-2MP-Digital-SLR-Camera-Body-/150966893470?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item232653fb9e)
wychodzi niezła cena.
Nic jeszcze na ebayu nie kupiłem, tym bardziej w UK. Macie jakieś doświadczenia?
Co myślicie o zakupie na ebayu?
Tutaj Brand New Canon EOS 6D Full Frame 20.2MP Digital SLR Camera Body | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Brand-New-Canon-EOS-6D-Full-Frame-20-2MP-Digital-SLR-Camera-Body-/150966893470?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item232653fb9e)
wychodzi niezła cena.
Nic jeszcze na ebayu nie kupiłem, tym bardziej w UK. Macie jakieś doświadczenia?
Kupiłem na eBayu (UK) 6d N czyli bez GPS i Wifi .... za bardzo dobre pieniądze :)
Dużo kasy zostało na "wiadro" kart pamięci grip itp itd
za bardzo dobre pieniądze :)
A dokładniej - ile taki sprzęt kosztuje?
Kupiłem na eBayu (UK) 6d N czyli bez GPS i Wifi .... za bardzo dobre pieniądze :)
Dużo kasy zostało na "wiadro" kart pamięci grip itp itd
Ile kosztował? jeśli mogę spytać? bo też jestem takim gołym zainteresowany co już deklarowałem w jakimś poście. zawsze twierdziłem że golce do jewropy tez dojdą w końcu.
zawsze twierdziłem że golce do jewropy tez dojdą w końcu.
Z eBaya w UK to pewnie Chińczyki z KH tym handlują, nie z oficjalnej dystrybucji...
Z eBaya w UK to pewnie Chińczyki z KH tym handlują, nie z oficjalnej dystrybucji...
pewnie tak - kwestia ceny cła z HK (jeśli idzie z HK a nie z UK) i ryzyka ale i tak jestem zainteresowany
No i jeszcze kwestia gwarancji...
nie no taki dobry prawie profesjonalny sprzęt powinien działać jak telewizory firmy sony z lat osiemdziesiątych - wiecznie
To nie jest "prawie profesjonalny sprzęt". To amatorska pucha z pełną klatką. Zresztą - sprzęt z lat 80. był dużo bardziej niezawodny.
dla mnie amatora robiącego zdjęcia dla własnej przyjemności i satysfakcji taki aparat to szczyt profesjonalizmu jest, nawet ten bez gpsa i wi-fi :)
Kupiłem na eBayu (UK) 6d N czyli bez GPS i Wifi ....
gwarancja eu czy asia?
kwestia ceny cła z HK
No i jeszcze kwestia gwarancji...
dokładnie.
do tego zapewne brak FV i możliwości odliczenia podatków.
IMHO, gdyby kosztował dużo więcej, niż 4000,00 zł, to już się nie opłaca.
natomiast poniżej tej kwoty - myślę, że nikt na fakturę czy gwarancję patrzeć nie będzie. :mrgreen:
(o ile tylko pochodzenie będzie legalne)
(myślę :twisted:)
nie no taki dobry prawie profesjonalny sprzęt powinien działać jak telewizory firmy sony z lat osiemdziesiątych - wiecznie
oj, to niestety już nie te czasy są.
właśnie strzeliła mi migawka w 20D. :cry:
już trzecia.
przy czym pierwsza wytrzymała ponad 90 tys. zdjęć, druga 20 tys., a ta nawet nie wiem, czy ponad 10 tys. (bo aparat od dwóch lat jest prawie nieużywany). oczywiście można dywagować, czy CSI prawidłowo wymieniało migawkę, skoro nowe tak mało wytrzymały, ale to nie temat na ten wątek. obecnie w charakterze 4 migawki został zakupiony 600D - zobaczymy, jak długo pociągnie. :roll:
podsumowując - dziś produkcją steruje marketing i planowane postarzanie produktu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Planowane_starzenie), więc na długowieczność bym nie liczył.
choć oczywiście - przynajmniej w kontekście 6D - chciałbym się mylić. 8-)
W Chinach 6D z WiFi i GPS (wersaj HK) to około 5000PLN, z gwarancja sklepowa, bez GPS z WiFi pewnie za 4500 można kupić (z gwarancja Canona na Chiny)
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem 6-ki.
Kupiłem grip Pixel Vertax BG-E13. Jest solidnie wykonany i jestem z niego bardzo zadowolony.
Baterie zamienniki kupiłem w Sklep internetowy Fotoamigo.pl - filtry i akcesoria typu Cokin, Hitech, filtry fotograficzne, osłony LCD, blendy, piloty, wężyki spustowe (http://www.fotoamigo.pl) i też jestem zadowolony.
Jedyna uwaga, iż po w włożeniu baterii do grip-a pojawia sie komunikat iż jest brak komunikacji z prawym akumulatorem. Po zaakceptowaniu można normalnie korzystać z aparatu.
Przymierzyłem się do kupienia viewfindera i tu pojawił się problem.
Kupiłem Meike LCD 3" 3:2 przymierzając ramkę w sklepie.
Wszystko wydawało się ok do momentu korzystania. Ramka zaczęła się odklejać gdyż jeden z boków przykleił się do szybki a nie plastiku.
Nic z tym zrobić się nie da więc musiałem zwrócić do sklepu.
Czy ktoś może znalazł model viefindera, który by dobrze działał z 6d?
Jeśli wyskakuje błąd że brak komunikacji z akumulatorem to znaczy że akumulator jest do wymiany... nie komunikuje się z body, a co za tym idzie przy dwuch bateriach będzie korzystał tylko z jednej baterii.
Jeśli wyskakuje błąd że brak komunikacji z akumulatorem to znaczy że akumulator jest do wymiany... nie komunikuje się z body, a co za tym idzie przy dwuch bateriach będzie korzystał tylko z jednej baterii.
Zamienniki jak są włożone do aparatu bez gripa to wszystko działa jak należy. Dopiero po włożeniu do gripa 2-baterii mówi o braku komunikacji z prawym. Ale pyta też czy używać akumulatora?
Aparat wydaje mi się że wykorzystuje 2-baterię ale nie daje informacji o stopniu jej zużycia. JAk zamienie miejscami i np prawym akumulatorej jest oryginał canona. To też jest taki komunikat.
Może to wskazywać na niedoskonałość gripa. Poszukam o tym w necie jeszcze.
nie komunikuje się z body na zasadzie pokazywania stopnia zużycia/wyczerpania. Poza tym normalnie można pstrykać tylko nie wiesz kiedy się skończy. Mam dwa takie jeszcze z 7D mi zostały i idealnie się spisują jako zapas...
Czy ktoś kto przesiadł się z 5dmkII mógłby napisać krótką opinię na temat AF? Chodzi mi głównie o celność na centralnym i bocznych przy jasnych stałkach.
strideer
29-05-2013, 22:52
Czy ktoś kto przesiadł się z 5dmkII mógłby napisać krótką opinię na temat AF? Chodzi mi głównie o celność na centralnym i bocznych przy jasnych stałkach.
Centralny jest bardzo celny. Bocznych nie sprawdzałem, stare nawyki umierają wolno (i mam na myśli nawyk nabyty w czasach Nikona F-801s, a nie 5D :-D)
Boczne troche slabiej, ale i tak nieporownywalnie do 5d2
michael_key
30-05-2013, 10:00
Mam cichą nadzieję, że na Zlocie będą użytkownicy 6D ;)
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Centralny genialny a boczne dużo, dużo lepiej
AF jest faktycznie lepszy i szybszy niż w 5D MKII, celność też bez zastrzeżeń (przynajmniej u mnie). Ostatnio na weselu korzystałem z bocznych punktów i problemu z ostrością i celnością nie miałem. Poruwnując znów AF do 7D to 7D jednak bardziej celny i szybszy (ale to pewnie dla tego że ma 19 punktów krzyżowych). ISO genialne... wszystkie foty robiłem bez lamy :) aż miło.
michael_key
31-05-2013, 07:34
Kusicie Panie Morfii, kusicie :)
Kusicie Panie Morfii, kusicie :)
Piszę tylko jak jest :) Są to moje prywatne odczucia i nie kieruje mną nic innego... mogę dodać, że jedyne co mi przeszkadzało to fakt że te punkty boczne AF mogły by być trochę dalej od siebie, a skrajny lewy i prawy mogły być po dwa na stronę. Było by idealnie. Byłem ostatnio na weselu gdzie średnia wysokość osób na sali to jakieś 1,90... a przy moim 1,70 korzystałem praktycznie cały czas ze skrajnych punktów. Więc użyteczność skrajnych punktów jest b.dobra.
Porównywał ktoś może obrazek z 5D mkI i 6D?
fotowesolowski
31-05-2013, 17:38
tak , jest tylko lepiej :)
Myślałem, że jestem stały w uczuciach, bardzo lubiłem 5DmkI, ale 6-tka mnie zauroczyła i stara miłość zardzewiała.
masz może jakieś porównawcze zdjęcia z tych korpusów?
Kilka słów o 6D ode mnie. Mam od 2 tygodni, puszka nie przestaje mnie pozytywnie zaskakiwać. Właściwie to mogę tylko potwierdzić to, co zostało już powiedziane: Bardzo dobry AF jeśli chodzi o czułość i celność, nawet na bocznych (choć nie tak czułe jak środkowy). Aparat bardzo fajnie leży w ręku, niestety przebudowana tylna ścianka (choć wiem, że wszystko co związane z ergonomią jest subiektywne) jest fatalna, zwłaszcza wybierak pól ostrości, kastracja joysticka to duży minus (ale też rozumiem z czego wynika). I to jest jedyny minus, no może drugi to dosyć słabe radzenie sobie z obiektami w ruchu, ale cóż, zawsze można kupić 5d3. Obrazek cudo, % trafionych zdjęć blisko 100%, pod warunkiem korzystania z jednego pola, w opcji auto już tak dobrze nie jest ale też nie ma dramatu, po prostu % trafionych jest mniejszy. Bardzo czysty jpg, zarówno na niskich i wysokich czułościach, czasami aż się nie chce grzebać w RAW-ach. W erze ledów balans bieli lubi pojechać, więc RAW się przydaje. Aku! W weekend robiłem imprezę, bez lampy zewnętrznej, obiektywy głownie L ze stabilizacją, akumulator 100% przed imprezą, po imprezie 780 zdjęć (zapis L jpg oraz RAW), karta 95MB/s, stan aku po imprezie: 75% . Ekran 2s. Wow. Akumulator ma około roku, pochodzi jeszcze z 5d2. Wynik jest po prostu zabójczy, nie wiem wprawdzie czy akumulator rozładowuje się liniowo, czy pod koniec przyśpiesza ale nawet gdyby te 75% spadło na taką samą ilość zdjęć to daje ponad 1500 wyzwoleń na jednym ładowaniu. Nieźle. Co można dodać: GPS i wifi. GPS mnie nie kreci. Wifi za to moim zdaniem to must have każdego aparatu za 2 lata. Sterowanie smartfonem aparatu daje taką frajdę choćby dzieciom, że uwążam, że warto do tego dopłacić. Fajnie działa to przy makro, polecam - zabawa z dzieciakami rewelacyjna.
Porównanie do 5d2: moim zdaniem nokaut. Mam duży sentyment do 5d1 i 5d2 ale moim zdaniem 6d jest dużo lepszym aparatem. Wybaczcie – nie oznacza to, że 5d2 jest zły, albo że się nie nadaje, chodzi o to, że oprócz ergonomi joysticka 6d jest lepsze właściwie we wszystkim. Ma jedną, wg mnie ogromną zaletę do w/w. Auto iso dla trybu M, jest to prosty i fenomenalny wynalazek, uważam, że w 5d2 był wykastrowany z tej opcji celowo za co szczerze nie znoszę Canona. Czasami w tym całym pozycjonowaniu trochę się zapędzają. Dodam jeszcze szybszy czas reakcji migawki, 5d2 przegrywało z moimi dzieciakami nieustannie, 6D czasami daje radę, 5d3 ogarnia prawe zawsze. Czy warto dopłacić do 5d3? Moim zdaniem bardzo trudne pytanie, dla amatora moim zdaniem nie warto, z kilku powodów: wielkość, waga, różnica prawie 4k w cenie daje już konkretne możliwości w kwestii szkieł. Profesjonalista sam wie co wybrać, choć moim zdaniem 6d jako back up jest bdb pomysłem. Co do wielkości, 6d z 40mm stm, jest maleńki a jakość zdjęć odsyła w niebyt wszelkie bezlusterkowce. Kosztuje przy tym trochę mnie niż leica, i ma AF. Jedyne czego naprawdę nie znoszę w tej puszce jest tylny wybierak. Przy ilości plusów przestaje to mieć znaczenie. Udał się Canonowi ten aparat. Po prostu.
Mi akumulator wystarczyl na dwa śluby :D (ok. 3000 zdjęć)
Wysyłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk 2
Zgadzam się całkowicie, pomimo początkowej niechęci ze względu na specyfikację i porównanie do bezpośredniego konkurenta ze stajni nikona, 6d to na prawdę świetny aparat.
Mam go od 3 miesięcy, i nie rozczarował mnie w tym czasie ani razu. No może GPS mógłby nie zużywać baterii jak aparat jest wyłączony, może wtedy bym rzeczonego używał :D
Kilka słów ode mnie. 6D posiadam od około tygodnia i ciagle testuje przed kolejnym ślubniakiem. Auto iso jest po prostu bajkowe, AF potrafi zwariować tylko w ekstremalnych warunkach (ciemnica jak w d*upie). Po podpięci do 6D 50.f1.4 dostała skrzydeł i za każdym razem w punkt (nawet na bocznych, na 5DII i 50D świrowała) a 24.f1.4 L II poprostu rakieta. Palce już się powoli przyzwyczajają do braku "joysticka", jak to kolega espe powiedzial: "Udał się Canonowi ten aparat. Po prostu."
Janczewski
11-06-2013, 13:51
też sobie pogadam a co tam, 4 miesiące pracy z 6D to przyjemność, dobra puszka jest i już.
josephcom
13-06-2013, 19:56
Mam pytanie odnośnie nastaw automatycznego zakresu ISO. A mianowicie podczas testów nowej lampy NISSIN 866 MARK II:( zauważyłem że automatyka działa do max 400 ISO. Czyli robię zdjęcie w AV bez lampy przysłona na 3.2 czas ustawia się na1/100 ISO6400 natomiast gdy włączę lampę przy tych samych nastawach i warunkach oświetlenia czas wychodzi 1/8 no i wspomniane ISO 400. Jak to zmienić żeby automatyka ISO działała w pełnym zakresie w takim jakim działa bez lampy?
pan.kolega
13-06-2013, 20:28
Z lampa zejdze poniżej ISO 400 tylko wtedy, kiedy inaczej się nie da żeby uniknać prześwietlenia.
josephcom
13-06-2013, 22:08
Z lampa zejdze poniżej ISO 400 tylko wtedy, kiedy inaczej się nie da żeby uniknać prześwietlenia.
Ale przecież mi chodzi o to żeby ISO było wyższe bo czasy są ekstremalnie długie bez lampy jest OK podnosi ISO do 6400 przez to czas jest 1/100 a gdy włączę lampę ISO max 400 przez co czas jest rzędu 1/8
pan.kolega
13-06-2013, 23:34
No bo z lampa ustawia 400 i koniec, chyba , że albo 1. Grozi prześwietleniem albo 2. Lampa nie wydoli. Odbij lampę od sufitu, wtedy ustawi wyższe ISO (jeśli sufit wystarczajaco daleki albo ciemny).
Jak się nad tym zastanowić, to ta logika wydaje się mieć sens, bo z lampa jest możliwość różnych kombinacji. Jeden priorytet dla,algorytmu to niskie ISO, drugi to czas. Algorytm zakłada, że z lampa i tak się nie poruszy pierwszego planu przy założonym stosunku światła lampy do zastanego. A jak się chce to dopasować do smaku, to już trzeba wyłaczyć auto, bo można różnie.
grzegorzki
14-06-2013, 02:00
Mam pytanie odnośnie nastaw automatycznego zakresu ISO. A mianowicie podczas testów nowej lampy NISSIN 866 MARK II:( zauważyłem że automatyka działa do max 400 ISO. Czyli robię zdjęcie w AV bez lampy przysłona na 3.2 czas ustawia się na1/100 ISO6400 natomiast gdy włączę lampę przy tych samych nastawach i warunkach oświetlenia czas wychodzi 1/8 no i wspomniane ISO 400. Jak to zmienić żeby automatyka ISO działała w pełnym zakresie w takim jakim działa bez lampy?
Robić zdjęcia bez lampy.
Dokładnie.
W ubiegły weekend byłem na wręczeniu dyplomów jednej z uczelni. Światło całkiem dobre (aula solidnie oświetlona, sporo okien). Iso 3200-4000 i jechałem bez problemu. Obok był wynajęty fotograf z 7D i walił lampą, szczególnie w momencie podrzucania tradycyjnych nakryć głowy.
ISO w tym aparacie powoduje, że coraz bardziej mam ochotę sprzedać lampę.
Po lekturze tego wątku użytkowników 6D można podzielić na następujące grupy:
- Nie mają aparatu i narzekają że kiepski w używaniu
- Nie mają aparatu i chwalą że jest świetny w używaniu
- Mają aparat uważają że jest dobry, ale woleli by 5mkIII (za tą samą cene)
- Mają aparat i uważają że jest świetny.
Każdy znajdzie tu coś dla siebie :mrgreen:
Nie ma grupy "ma aprat i jest kiepski", ale Ci użytkownicy mogli sie zadekować w trzeciej grupie. ;)
Ja jestem "zadekowany" w tej trzeciej grupie. Ale naprawdę nie ma się do czego przyczepić w 6D, jedynie AF mógłby być lepszy (tak jak w 5mkIII, zdjęcia w ruchu). Niestety róznica w cenie pomiedzy aparatami jest ogromna i na razie cieszę się z tego co mam. Cała reszta w 6D super.
Dokładnie.
W ubiegły weekend byłem na wręczeniu dyplomów jednej z uczelni. Światło całkiem dobre (aula solidnie oświetlona, sporo okien). Iso 3200-4000 i jechałem bez problemu. Obok był wynajęty fotograf z 7D i walił lampą, szczególnie w momencie podrzucania tradycyjnych nakryć głowy.
święte słowa... też zaczynam się zastanawiać po co mi lampa ;) ale niech będzie gdyby nagle gdzieś na sali prądu brakło :)
Obecnie lampy używam tylko do doświetlenia cieni w plenerze.
Ergonomia faktycznie była trochę lepsza w 5D2 i tutaj mamy paradoks. W starszym aparacie łatwiej było zmieniać aktywny punkt AF, ale i tak się tego nie robiło, bo boczne były fatalne. W 6D są dobre, ale trudniej je wybrać. Choć, szczerze mówiąc, nie narzekam i nie przeszkadza mi to. Największy problem może to stanowić dla osób mających 2 różne body jednocześnie.
josephcom
14-06-2013, 09:31
No bo z lampa ustawia 400 i koniec, chyba , że albo 1. Grozi prześwietleniem albo 2. Lampa nie wydoli. Odbij lampę od sufitu, wtedy ustawi wyższe ISO (jeśli sufit wystarczajaco daleki albo ciemny).
Jak się nad tym zastanowić, to ta logika wydaje się mieć sens, bo z lampa jest możliwość różnych kombinacji. Jeden priorytet dla,algorytmu to niskie ISO, drugi to czas. Algorytm zakłada, że z lampa i tak się nie poruszy pierwszego planu przy założonym stosunku światła lampy do zastanego. A jak się chce to dopasować do smaku, to już trzeba wyłaczyć auto, bo można różnie.
Jak dla mnie to kupy się nie trzyma. Przy auto ISO zadeklarowanym czasie 1/125 i zakresie ISO 100-6400 aparat bez lampy poprawnie naświetla scenę w czasie 1/100, natomiast wystarczy włączyć lampę i nagle czas się wydłuża do 1/8 przy czym ISO 400 automatycznie się ustawia. Nie rozumiem dla czego tak jest według mnie czas powinien być taki sam lub krótszy przy podobnym ISO, a aparat uparcie ustawia auto ISO na 400. Wiem że mogę to zrobić bez lampy na ustawieniach manualnych ale nie oto mi chodzi. Chciałbym zrozumieć dlaczego tak zachowuje się auto ISO w aparacie po zapięciu lampy? No i czy można to zmienić żeby auto ISO zachowywało się podobnie jak przy lampie wyłączonej. No chyba że Canon 6d tak ma…:( to dla mnie dziwna sytuacja bo w ciemniejszych miejscach czyli wyższe ISO od 400 automatyka ISO leży i kwiczy jest bezużyteczna :(
josephcom
14-06-2013, 10:08
Dla porównania zrobiłem mały test
Bez lampy tryb AV przysłona 2,8 auto ISO (6400)czas ustawił się na 1/100 zdjęcie naświetlone poprawnie.
Z lampą w sufit tryb AV przysłona 2,8 auto ISO (400)czas ustawił się na 1/20 zdjęcie naświetlone poprawnie
Z lampą w sufit tryb M przysłona 2,8 ISO 160 czas 1/100 zdjęcie naświetlone poprawnie
Z lampą w sufit tryb M przysłona 2,8 ISO 160 czas 1/100 korekta ekspozycji lampy +3EV zdjęcie przepalone.
Zakres ustawień auto ISO to 100-6400 i 1/125
Jak widać bez lampy ok. max ISO przez co czas jest nieco wydłużony, natomiast przy lampie czas wydłużył się grubo ponad ograniczenie a ISO zatrzymało się na 400.
Nie uzywaj AutoISO i problem z glowy.
josephcom
14-06-2013, 10:47
Proszę darować sobie wpisy nie używaj wyłącz po co ci lampa itp. Interesuje mnie konkretnie czy gdzieś w ustawieniach można zmienić zakres auto ISO do pracy z lampą, bez lampy działa to świetnie:) lub uzasadnienie dlaczego jest takie ograniczenie? Skoro nie można tego zmienić widocznie są jakieś powody dla których ISO powyżej 400 jest czymś złym podczas pracy z lampą???
Nie zmienisz tego, jest to tak ustawione i dlatego jesli chcesz uzywac innych wartosci ISO przy pracy z lampa to musisz je manualnie ustawic. A dlaczego? Sam sie chetnie dowiem.
Znalazlem tylko tyle:
When using a flash on the EOS 6D, 5D Mark III or 1D X, photographers need to be aware of these settings:
Auto ISO normally is locked at ISO 400 when an EOS speedlite is attached and turned on
Auto ISO can be lowered down as far as 100, if over-exposure would occur in fill-flash situations in bright outdoor lighting
If an EX-series speedlite is swiveled for bounce, Auto ISO can extend from 400 or up to 1600 (depending on level of ambient lighting in the scene) and allow for an extra measure of E-TTL exposure when flash is scattered by bouncing
[...]
Znalazlem tylko tyle:
When using a flash on the EOS 6D, 5D Mark III or 1D X, photographers need to be aware of these settings:
Auto ISO normally is locked at ISO 400 when an EOS speedlite is attached and turned on
Auto ISO can be lowered down as far as 100, if over-exposure would occur in fill-flash situations in bright outdoor lighting
If an EX-series speedlite is swiveled for bounce, Auto ISO can extend from 400 or up to 1600 (depending on level of ambient lighting in the scene) and allow for an extra measure of E-TTL exposure when flash is scattered by bouncing
Ciekawe co piszą, bo 5D3 próbowałem wymusić zwiększenie Auto ISO robiąc próbę w ciemnej łazience (w której praktycznie nic nie widziałem), z obróconym palnikiem i nic z tego, zarówno na w pełni otwartym obiektywie jak i f:22, czas 1/200 - ISO było cały czas 400. W dół owszem - w wyżej opisanych warunkach zawsze działało z lampą, w górę jeszcze się nie spotkałem, ani w trybie M, ani AV. Ale może to rzeczywiście tylko dotyczy użycia systemowej lampy - ja używałem z Metz'em 58AF2.
pan.kolega
14-06-2013, 19:39
W łazience się ten test nie uda, bo lampa odbita od ścian i tak wystarczy w tak małym pomieszczeniu. Spróbuj w nocy na zewnatrz albo w kościele (najlepiej katolickim).
--- Kolejny post ---
Proszę darować sobie wpisy nie używaj wyłącz po co ci lampa itp. Interesuje mnie konkretnie czy gdzieś w ustawieniach można zmienić zakres auto ISO do pracy z lampą, bez lampy działa to świetnie:) lub uzasadnienie dlaczego jest takie ograniczenie? Skoro nie można tego zmienić widocznie są jakieś powody dla których ISO powyżej 400 jest czymś złym podczas pracy z lampą???
Nie rozumiesz , ze masz do czynienia z dwoma systemami Auto naklładajacymi się na siebie. Czyli auto odnoszace sie do doboru czasu przy Av z lampa i auto ISO. Przeczytaj w instrukcji pod "Flash Sync Speed in Av mode" o trzech możliwych ustawieniach. Również przeczytaj o C. Fn i-6 "Safety Shift". Przetestuj, i jeżeli to Ci coś pomoże, donieś.
Tak Wszystkie canony tak mają. Mi też to przeszkadza (5d3). Jak fotografuję np na av to wolałbym żeby lampa błyskowa tylko trochę doświetlała scenę zostawiając max światła zastanego a nie odwrotnie. Jakimś rozwiązaniem jest ręczne ustawienie iso ale często światło zastane się zmienia i dobrze jest zmniejszyć iso -wtedy znów trzeba kręcić. Fajnie jak by w ustawieniach aparatu oddzielnie można było zdefiniować zakres auto-iso dla lampy.
Dokładnie, mam tak samo ;)
ISO 3200 czy 6400 i spokojnie pracuję.
--- Kolejny post ---
Obecnie lampy używam tylko do doświetlenia cieni w plenerze.
Ergonomia faktycznie była trochę lepsza w 5D2 i tutaj mamy paradoks. W starszym aparacie łatwiej było zmieniać aktywny punkt AF, ale i tak się tego nie robiło, bo boczne były fatalne. W 6D są dobre, ale trudniej je wybrać. Choć, szczerze mówiąc, nie narzekam i nie przeszkadza mi to. Największy problem może to stanowić dla osób mających 2 różne body jednocześnie.
Niestety borykam się z tym problemem. Co dziwne, po 4 zleceniach (pracy z 5D i 6D jednocześnie) bardziej się mylę na 5D niż na 6D.
Za wybieranie aktywnego punku AF w 6D uciął bym palce, temu kto wymyślił taki sposób. To co daje 7D w zakresie wyboru punktów i obsługi AF jest super (5DmIII również, a nawet jeszcze lepiej).
--- Kolejny post ---
Fajnie jak by w ustawieniach aparatu oddzielnie można było zdefiniować zakres auto-iso dla lampy.
Też bym tak chciał!!! Bardzo!
A ja po prostu poszedłem robić zdjęcia... architektura z 17-35 i koncert TSA z 17-35 i 85/1,8 oczywiście wszystko podłączone do 6D.
masz może jakieś porównawcze zdjęcia z tych korpusów?
5Dc vs 6D - a first impression (with samples) - Canon Digital Photography Forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1254361)
Były ale się zmyły, facet wystawiał je ze swojego serwera NAS. Ale nic straconego. Zapomniał ustawić jednakowe czasy naświetlania w obydwu aparatach, więc test i tak należałoby uznać za źle przeprowadzony.
Ja też jestem posiadaczem 5Dc, i zastanawiam się nad zakupieniem jakiejś nowszej konstrukcji. Jeżeli zdecyduję się na zakup 6D, to nie widzę problemu aby zrobić porządny zdjęciowy test porównawczy.
Widziałeś te porównawcze zdjęcia? Czy różnica była znaczna, czy tylko kosmetyczna :)
Też się zastanawiam nad zmianą 5dc na 5dmiii lub 6d ale boję się że niewiele to zmieni w moich zdjęciach i zastanawiam się czy nie lepiej wydać kasę na szkła....
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Widziałeś te porównawcze zdjęcia? Czy różnica była znaczna, czy tylko kosmetyczna :)
Na link natrafiłem przedwczoraj, zdjęcia wyleciały z tamtego wątku jeszcze w 2012 więc nie miałem szansy nic zobaczyć. :?
Facet, który założył tamten wątek na tamtym zagranicznym forum, jeżeli chodzi o jakość zdjęć napisał coś takiego:
IQ with good lighting conditions:
I can only say I don;t see much difference between 5Dc and 6D shots. That, my dear fellow enthousiasts, is a compliment to the 6D.
IQ with bad lighting conditions:
Well, there's no competition here. 6D is fenomenal.
IQ to zapewne skrót od IMAGE QUALITY czyli jakość obrazu.
Jakość obrazu w dobrych warunkach oświetleniowych:
Mogę jedynie powiedzieć, że nie widzę zbyt dużej różnicy pomiędzy ujęciami z 5Dc a 6D. To, moi drodzy koledzy entuzjaści, jest komplement dla 6D.
Jakość obrazu w złych warunkach oświetleniowych:
Cóż, nie ma tutaj żadnego współzawodnictwa.* 6D jest fenomenalny.
* Autor wątku pochodzi z Holandii, nie zna dobrze języka angielskiego. Chyba miał na myśli słowo "comparison" czyli "porównanie", i powinno to zdanie brzmieć "Cóż, nie ma tutaj żadnego porównania."
Co ten facet zrobił później? Wystawił swojego 5Dc na sprzedaż. ;) Czyli zapewne 6D i jego nowe funkcje przypadły mu do gustu. ;)
Bo jeżeli jakość zdjęć nie spada, a można mieć "puszkę" poprawioną w wielu miejscach to gra jest warta świeczki. No chyba że ktoś nie zamierza podłączać aparatu fotograficznego pod komputer, nie posiada smartfona pracującego pod kontrolą systemu operacyjnego Android lub iOS i lubi bardzo często operować gruszką do przedmuchiwania kurzu - wtedy niech zostanie przy 5Dc, i może faktycznie lepiej niech zainwestuje pieniądze w lepszy obiektyw/y.
Ja wczoraj zamówiłem sobie 6D. Jak przyjdzie, to 5Dc zapewne będzie moim zapasowym aparatem fotograficznym. Tak, dokładnie - nie sprzedaję swojego 5Dc. To jest zbyt dobry sprzęt (pomimo wad bardzo dobrze wszystkim znanych), aby się go od razu pozbywać - trzeba mieć jakiś zapas w razie gdyby miało się coś dziać niedobrego z 6D.
Eberloth
17-06-2013, 08:24
A co to za model 5Dc ?
Takie coś co wyszło przed MKII
W zasadzie to chyba najlepiej nazywać po imieniu czyli 5D następnie 5dII i 5DIII i jest to wystarczająco jasne. Ale to tylko tak na marginesie.
ale nie rozumiem 5d mark ii i 6d mają taką samą cenę, więc w czym jest przewaga 6d o którym tyle się tu na forum wychwala?
Mam do Was takie pytanie. Również z powodu Waszych opinii sprawiłem sobie 6d w komplecie z sigma 35 1.4
Na testowaniu to ja się za dobrze nie znam ale chciałem sprawdzić jak działa AF w tym aparacie bo podobno działa bardzo fajnie. Wydrukowałem więc jakąś kartę i sprawdzałem ostrość na różnych obiektywach, no i ilość trafień chyba nie jest w moim przypadku zachwycająca.
135L 2.0 9/10, 85 1.8 5/10 i podobnie sigma 35 5/10.
Możliwe że jestem przesadnie szczegółowy bo już drobną zmianę ostrości uznałem jako nietrafienie ale jak rozumiem tak trzeba ?
135 wypadło fajnie z 6d, 85 pewnie się będę pozbywał ale myślę co z sigmą? Chyba nie chodzi tu o FF czy BF więc czy poradzą sobie z tym w serwisie Sigmy? Czy może to 6d jednak nie trafia 100/100 ?
Mam 6 D od 10 dni. Po tym czasie nasuwają mi się następujące wnioski:
- guzikologia beeeeeeznadziejna, powinni karać śmiercią za takie pomysły,
- lżejszy od 50D (wiem, bo mam),
-AF na środkowym bardzo dobry, robiłem koncert na 400 zdjęć parę nieostrych (obiektywy Tokina 17-35/2,8-4 i 85/1,8)
- AI Servo przeciętne, ale lepsze niż w 50D
- Boczne punkty przeciętne,
- zdjęcia po prostu szok na 12800 zupełnie dobre,
- wydaje się, że obudowa i guziki "mniej profesjonalne" niż 5mkII i mkIII a nawet 50D
- brak karty CF okazał się zaletą,
Reasumując, przez chwilę żałowałem że nie wziąłem 5 mkIII, ale trudno. Gdyby nie to że aparat robi super zdjęcia, to bym go nie kupił.
strideer
18-06-2013, 09:12
Mam 6 D od 10 dni. Po tym czasie nasuwają mi się następujące wnioski:
- guzikologia beeeeeeznadziejna, powinni karać śmiercią za takie pomysły,
Mi się za to bardzo podoba nowy sposób obsługi. Fakt że potrzebowałem paru dni żeby się dostroić, ale na ten moment mówię z całą odpowiedzialnością, że 6D to najwygodniejszy w obsłudze aparat jaki miałem (z tym zastrzeżeniem, że pracuję tylko centralnym punktem AF, więc brak joysticka z 5D/50D mnie nie boli zupełnie).
No to jesteś chyba pierwszym, który to odpowiada.
źródło (E:\\nb\\TSA)
- AI Servo przeciętne, ale lepsze niż w 50D
Ja tam nie widze różnicy w działaniu AI Servo pomiedzy 6D a 50D, obydwa przeciętne.
Wg mnie jest robiłem pseudo test i więcej trafionych miałem z 6D z obiektywm 85/1,8 na wszystkich AF
Punkty łatwo się wybiera po dostosowaniu tej manetki z kułkiem w ustawieniach... wybieramy by działał ten wybierka do punktów AF i jest gitara... kwestia przyzwyczajenia :)
Tak to działa i jest w porządku. Tylko zastanawiam się po co było zmieniać guzikologię, skoro wszyscy już przystosowali się do innego ułożenia przycisków. Ale najważniejsze, że zdjęcia robi super. Przeskok z 50D na 6D to orgazm.
Mam i ja, przyszedł dzisiaj 6D i najpierw myślałem że mnie rozniesie: bateria rozładowana, czekanie 2,5 h aż się naładuje.
Ale po uruchomieniu szok, inna bajka (wcześniej 650D). Cicho (migawka), szybko, canon 24-70(I) chyba wreszcie odżył.
Tutaj przykładowy strzał (jpg z puszki z ustawieniami domyślnymi po zakupie): http://djmarjo.pl/canon/hydrant.jpg
Wygląda na lekko poruszone ;)
może być poruszone bo wzruszyłem się, na pewno jednak nie jest poruszające :-)
A czy ktoś sie orientuje czy 6d działa z wyzwalaczami pixel knight.
pewnie każde nowe body nie będzie działało poprawnie ze starymi wyzwalaczami...
Co do klawiszologi... to pewnie było taniej zrobić to cudo niż tamten dżoy... a co do baterii... to ponoć nowe Canony tak mają że baterie są rozładowane... u mnie też był rozładowany.
A jakie z tych tańszych działają poprawnie z 6d i przenoszą hss.
Sprzęt (6D z akcesoriami) przyszedł wczoraj, zamawiałem na Cyfrowe.pl Przy okazji rozpakowywania i kompletowania całości okazało się, że sklep dał błędny opis co do jednego z akcesoriów i prawdopodobnie jestem w plecy niecałe 50 zł ale o tym napiszę później.
Generalnie poniższy post jest przeznaczony dla posiadaczy 5Dc (c jak classic) czyli 5D bez Mark II i III, chcących zrobić ewentualną przesiadkę na 6D. Pisane z punktu widzenia faceta, który właśnie dokonał takiej przesiadki, ale jednocześnie nie pozbył się (i jak na razie nie zamierza tego robić) 5Dc.
Zalety 6D już zostały wymienione w tylu miejscach w Internecie, że chyba nie ma potrzeby aby się nimi zajmować. Gdybym chciał coś dodać od siebie, to na pewno napisałbym coś takiego:
1. Obiektywy bez stabilizacji, dzięki fantastycznej pracy 6D w ciemniejszych pomieszczeniach zyskują drugie życie. Testowałem to na jednym ze swoich obiektywów, a dokładniej na EF 70-200mm f/4L USM. Do tej pory był to obiektyw, który z mojego punktu widzenia kompletnie wykluczał go z pracy wewnątrz budynków. Obecnie tam gdzie zdjęcie byłoby już od dawna poruszone (wręcz rozmazane), otrzymujemy z tego obiektywu zdjęcie z którym możemy normalnie pracować.
2. Jeśli to w ogóle ma w dzisiejszych czasach jakiekolwiek znaczenie, 6D podobnie jak 5Dc został wyprodukowany w Japonii (Made in Japan).
3. Z poziomu aparatu możemy sobie włączyć automatyczną korekcję aberracji obiektywu (jasność brzegów i aberracja chromatyczna).
4. Firmware aparatu i funkcje w nim zawarte, nareszcie pozwalają myśleć o 6D jako o aparacie z XXI wieku. Tak! Wreszcie mamy język polski w menu! :lol:
5. Bardzo przydatna poziomica elektroniczna.
6. Przycisk Q (Szybkie nastawy) to naprawdę super sprawa.
7. Nowa matówka Eg-A II jest ultra przejrzysta. W połączeniu chociażby z takim "naleśnikiem" Canon EF 40mm f/2.8 STM, człowiek się zastanawia czy tu w ogóle jest jakaś matówka, tak dobrze wszystko widać. :)
Wady... Wady dotyczą głównie ergonomii użytkowania sprzętu.
1. Inżynierowie z Canona ukarali użytkowników 6D pokrętłem wyboru trybów (czyli tego od Av, Tv i pozostałych), wprowadzając do niego jakąś blokadę tegoż pokrętła. Czyli żeby przejść sobie np. z Av na Tv, trzeba wcisnąć guzik u góry pokrętła, i dopiero z tym wciśniętym guzikiem można zrobić obrót pokrętłem wyboru trybów. Cóż, serwisanci już zapewne zacierają rączki. Wystarczy że ktoś będzie miał tzw. parę w łapach i się zapomni - ukręcenie tego pokrętła murowane. Także jak już opanujemy jego obsługę, to nie dajemy aparatu nikomu obcemu do ręki a zwłaszcza jakiemuś psujowi.
2. To samo z przełącznikiem ON/OFF, który znajduje się pod pokrętłem wyboru trybów. Jakiś taki wystający pstryczek, kompletnie nie wzbudza mojego zaufania - uważam iż rozwiązanie zastosowane w 5Dc było znacznie lepsze.
3. Znane wszystkim kółko z napisem SET. Kółko jest mniejsze niż w 5Dc, więc ktoś z długimi palcami odczuje zdecydowanie dyskomfort w jego obsłudze. I mniej precyzyjne, ma tendencję do przeskakiwania - kręcisz nim, wiesz że powinieneś wylądować pozycję dalej, ale lądujesz dwie pozycje dalej w menu.
4. Celownik optyczny to kolejna niespodzianka od inżynierów z Canona. Kogo tam podkusiło zrobić zaokrąglone rogi? To pod kątem filmowców czy co? Przez to zostało zawężone pole widzenia. Nie dość że celownik jest mniejszy niż w 5Dc, to jeszcze te cholerne rogi. W dodatku jeśli ktoś nosi okulary, to czeka go dodatkowy bonus. Trzymając aparat pionowo, nie ma żadnych odbić światła w celowniku. Trzymając aparat poziomo, na dole celownika (a konkretniej na dolnej części jego ramki), odbija się delikatnie światło. Przyznam iż na ten czas jest to z lekka irytujące, ale może się człowiek jakoś przyzwyczai.
5. Ładowarka akumulatora nagrzewa się intensywniej niż ta od 5Dc. Ja mam u siebie położoną wykładzinę PVC, musiałem zrobić sobie podkładkę ze zbędnej półeczki od stojaka na płyty CD/DVD z płyty wiórowej.
6. Konieczność uczenia się nowego układu przycisków i obsługi menu.
Całe szczęście, że jakość zdjęć pozostaje niezmiennie wysoka.
Znalazłem dłuższą chwilę i zrobiłem zdjęcia porównawcze z obydwu aparatów. Takie w stylu tych z Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/) które można znaleźć w ich recenzjach aparatów, tylko że uważam iż zrobiłem je lepiej. Bo ekipa z tej zacnej strony przepuszcza pliki JPG przez oprogramowanie graficzne, i zapomniała w przypadku 6D wyłączyć "Peripheral illumination correction" i "Chromatic aberration correction" z poziomu menu aparatu. Ja wyłączyłem u siebie obydwie korekcje, uważam iż mając je włączone wypacza się wyniki takiego testu.
Test zrobiłem na dwóch skrajnych sprzętowych ISO dla 5Dc - 100 i 1600. Sprzętowych, bo ISO 50 i 3200 w trybie rozszerzonym to już jest ingerencja oprogramowania z tego co się orientuję. Dlaczego tak? Po pierwsze uważam, iż to wystarczy aby świetnie pokazać czy widoczne są jakieś różnice pomiędzy obydwoma aparatami w zakresie generowanego obrazu, a po drugie ze zwyczajnego braku czasu. Bo to naprawdę zajmuje sporo czasu.
Metodologia:
Body:
Canon EOS 5D z firmware 1.1.1
Canon EOS 6D z firmware 1.1.3
Tryb focusa: MF (manualny), ostrzenie w punkt (krzyżyk naklejony na książkę)
Balans bieli: Sunny (Światło dzienne)
Obiektyw: Canon EF 50mm f/1.4 USM ustawiony na F11
ISO 100 - czas naświetlania 1/1.3 sekund
ISO 1600 - czas naświetlania 1/25 sekund
Zdjęcia w JPG były zapisywane z ustawionym trybem Picture Style: Neutral
Obydwa aparaty były ustawiane na statywie, migawka wyzwalana ręcznie z opóźnieniem.
JPG do obejrzenia:
http://sdrv.ms/11JtI9V
Po zdjęcie w oryginalnej rozdzielczości proszę kliknąć na "Wyświetl oryginał" w górnym menu.
RAW + JPG do ściągnięcia:
http://sdrv.ms/16efbax
Tak na koniec. Napisałem wcześniej "sklep dał błędny opis co do jednego z akcesoriów i prawdopodobnie jestem w plecy niecałe 50 zł". O co chodzi? A o to chodzi Delta Szklana osłona na LCD do Canon 5D MK III - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-szklana-oslona-na-lcd-do-canon-5d-mk-iii.html) Zamiast jakiejś Delty otrzymałem osłonę od GGS (czyli jak najbardziej na plus), z tym że ta osłona NIE PASUJE do 6D. :( Wymiary wyświetlacza LCD w 5D Mark III to 48.2mm x 70.5mm, a w 6D to 47mm x 68.2mm. I zostałem z nowiutką nieużywaną osłoną, która jest mi do niczego potrzebna. :/
W tej chwili nie ma na polskim rynku nic porządnego markowego z tych osłon na LCD dla 6D, snują się po Allegro jakieś szajsy. A jak czegoś nie ma, to robię zamówienie prosto u Brando. Firmy chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. I tak też zrobiłem. Zamówiłem 6 sztuk w wersji Ultra-Clear. Ze 2 na pewno zostawiam dla siebie, reszta pójdzie prawdopodobnie na Allegro. Jak już je będę miał to dam znać.
pan.kolega
19-06-2013, 05:58
4. Celownik optyczny to kolejna niespodzianka od inżynierów z Canona. Kogo tam podkusiło zrobić zaokrąglone rogi? To pod kątem filmowców czy co? Przez to zostało zawężone pole widzenia. Nie dość że celownik jest mniejszy niż w 5Dc, to jeszcze te cholerne rogi. W dodatku jeśli ktoś nosi okulary, to czeka go dodatkowy bonus.
Chyba masz jednak chińską podróbkę.
Celownik jest prawie taki sam, ale o włos wiekszy w 6D.
http://www.neocamera.com/article/viewfinder_sizes
O co chodzi z tymi rogami w ogóle nie rozumiem.
Co do osłon to kupiłem Larmor GGS. Bezklejowa, bardzo porządnie wykonana. Są i na allegro i w sklepach. Ja brałem w Rimexie.
I ta Larmor GGS pasuje idealnie, tzn jest dedykowana do 6D?
Qbańczyk
19-06-2013, 10:03
Co do osłon to kupiłem Larmor GGS. Bezklejowa, bardzo porządnie wykonana. Są i na allegro i w sklepach. Ja brałem w Rimexie.
Też ją posiadam na 6D i jak najbardziej polecam
josephcom
19-06-2013, 12:58
Wcześniej pisałem o problemie współpracy aparatu z lampą przy auto ISO w AV . Wczoraj założyłem lampę i okazało się że jest ok. to znaczy ISO dalej tylko do 400 ale czasy już są inne. Wcześniej niezależnie jaki zakres czasów synchronizacji błysku w trybie AV wybrałem(auto lub 1/180-1/60 czy 1/180) zawsze czas był ustawiany jak w opcji auto. W dzień nie było problemu ale w ciemnych pomieszczeniach miałem czasy rzędu 1/8 mimo wybranej opcji np. 1/180 i włączonej lampie. Czy jest jakaś inna opcja w menu aparatu której załączenie ma taki wpływ na ustawienia czasów przy pracy z lampą w trybie AV?
Chyba masz jednak chińską podróbkę.
Celownik jest prawie taki sam, ale o włos wiekszy w 6D.
DSLR Viewfinder Sizes | Neocamera (http://www.neocamera.com/article/viewfinder_sizes)
O co chodzi z tymi rogami w ogóle nie rozumiem.
Przepraszam bardzo, czy Ty człowieku w ogóle zwróciłeś uwagę na to, co napisałem we wcześniejszym swoim poście? "Generalnie poniższy post jest przeznaczony dla posiadaczy 5Dc (c jak classic) czyli 5D bez Mark II i III, chcących zrobić ewentualną przesiadkę na 6D."
Na liście spod DSLR Viewfinder Sizes | Neocamera (http://www.neocamera.com/article/viewfinder_sizes) NIE MA 5Dc czyli 5D bez Mark II i III. Jeżeli chodzi o kształt, to celownik w tym aparacie jest zupełnie inny, niż w pozostałych modelach lustrzanek cyfrowych marki Canon, niezależnie od tego do jakiej kategorii przynależą (dla początkujących, dla entuzjastów, czy może dla profesjonalistów). Przykład? Proszę bardzo:
5D - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/159_eos_5d_2.jpg
5D Mark II - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/3799_canon_5dmk2_2.jpg
5D Mark III - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/7707_big_EOS5DmIII_back.jpg
6D - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/8174_big_6d_back.jpg
Którym celownikiem wolałbyś celować?
5Dc
źródło (https://imageshack.com/a/img819/7728/ownb.jpg)
6D
źródło (https://imageshack.com/a/img844/5240/ksqj.jpg)
A teraz przeproś za tę chińską podróbkę:
źródło (https://imageshack.com/a/img13/2882/okvk.jpg)
No to miałeś farta. Bo ja już się nie załapałem, i inni zapewne też już się nie załapią:
http://i43.tinypic.com/opo3gw.jpg
*mkamelg
Wielkie dzięki za porównanie. Sam jestem użytkownikiem 5Dc. Myślałem o 6D jednakże kupiłem 2e 5Dc. Bardzo fajnie pokazałeś różnice.
Szczerze mówiąc to ja nawet nie zauważyłem różnicy.
pan.kolega
19-06-2013, 16:46
Przepraszam bardzo, czy Ty człowieku w ogóle zwróciłeś uwagę na to, co napisałem we wcześniejszym swoim poście? "Generalnie poniższy post jest przeznaczony dla posiadaczy 5Dc (c jak classic) czyli 5D bez Mark II i III, chcących zrobić ewentualną przesiadkę na 6D."
Na liście spod DSLR Viewfinder Sizes | Neocamera (http://www.neocamera.com/article/viewfinder_sizes) NIE MA 5Dc czyli 5D bez Mark II i III. Jeżeli chodzi o kształt, to celownik w tym aparacie jest zupełnie inny, niż w pozostałych modelach lustrzanek cyfrowych marki Canon, niezależnie od tego do jakiej kategorii przynależą (dla początkujących, dla entuzjastów, czy może dla profesjonalistów). Przykład? Proszę bardzo:
5D - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/159_eos_5d_2.jpg
5D Mark II - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/3799_canon_5dmk2_2.jpg
5D Mark III - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/7707_big_EOS5DmIII_back.jpg
6D - http://www.optyczne.pl/aparaty_image/8174_big_6d_back.jpg
A teraz przeproś za tę chińską podróbkę:
To, o co Ci chodzi to nie kształt (nikt ne zaokraglił rogów) ani nie rozmiar obrazu w celowniku.. Chodzi o tzw. "eye relief" albo "eye point" czyli odległość oka od wziernika potrzebna, żeby zobaczyć cały obraz. To, że obraz wydaje się być okragły z daleka, to tylko optyczny wynik patrzenia ze zbyt dużej odległości. To oczywiście jest problem dla osób noszacych okulary. Tak, wydaje się, że 5dc ma dłuższy eye point.
Ale rozmiar obrazu w celowniku nie jest mnieejszy w 6d tylko nieco większy. Tabela pod linkiem jest częściowym zestawieniem danych ze specyfikacji i obliczeniem dla osób nie majacych kalkulatora pod ręka: 5dc tam akurat nie ma, ale względna wielkość obrazu to pokrycie, pomnożone przez powiększenie, podzielone przez "krop faktor" (1 w tym przypadku).
Fakt, że tańszy i prostszy jest celownik z krótkim eye point, ku niezadowoleniu tych , co musza nosić okulary.
Mimo, że Chińczycy potrafia również oczywiście podrobić napis "made in Japan", ;) szczerze przepraszam za insynuację jakoby Twój egzemplarz był chińska podróbka. :p
274 stron o 6D, czy myślicie że 6D się poprawi/pogorszy od tych dyskusji, zaraz ktoś powie że obudowa nie jest czarna i nie ma 255,255,255.
Mimo, że Chińczycy potrafią również oczywiście podrobić napis "made in Japan", ;) szczerze przepraszam za insynuację jakoby Twój egzemplarz był chińska podróbka. :p
Stereotypy, które niestety działają na korzyść Chińczyków.
274 stron o 6D, czy myślicie że 6D się poprawi/pogorszy od tych dyskusji, zaraz ktoś powie że obudowa nie jest czarna i nie ma 255,255,255.
jak już, to chyba 0,0,0. ;)
ale pytanie wcale nie takie bez sensu - w 60D przecież gumy się "rozłaziły" i lekko "siwiały" (sam widziałem jedną taką sztukę) - choć pewnie dotyczyło to tylko jakiejś pojedynczej serii z początku produkcji - przynajmniej mam taką nadzieję - i mam nadzieję, że przy całym cięciu kosztów taka "wtopa" nie dotknie 6D.
Mnie jednak najbardziej cały czas interesuje porównanie obrazu z 5D mkI i 6D. Kurcze, nie mam gdzie tego looknąć?
jak już, to chyba 0,0,0. ;)
Tu bym się przychlił do zdania ;)
ale pytanie wcale nie takie bez sensu - w 60D przecież gumy się "rozłaziły" i lekko "siwiały" (sam widziałem jedną taką sztukę) - choć pewnie dotyczyło to tylko jakiejś pojedynczej serii z początku produkcji - przynajmniej mam taką nadzieję - i mam nadzieję, że przy całym cięciu kosztów taka "wtopa" nie dotknie 6D.
Oj nie kracz, nie kracz ;), na 100% za poł roku znajdziesz takiego użytkownika (który opowie to na forum)
--- Kolejny post ---
Mnie jednak najbardziej cały czas interesuje porównanie obrazu z 5D mkI i 6D. Kurcze, nie mam gdzie tego looknąć?
na ISO100, czy ISO 25600 ?
na ISO100, czy ISO 25600 ?
;) powiedzmy od 800 do 3200
Grzesiek_PL
19-06-2013, 21:49
Zawsze się dziwiłem po co te rogi w wizjerze 5D II widać 6D też to ma. Nie miałem 6D w ręce ale patrząc na zdjęcia, wizjer bardziej wystaje więc powinien być wygodniejszy.
To są działania marketingowe zachęcające do zmiany na nowszy model, wystarczy popatrzeć na serię 1D, tam wizjer od lat wystaje za puszkę.
Mnie sie wczoraj z kolei wifi przydalo. Przegralem sobie rawa do telefonu, bo mlodzi chcieli jedno obrobione zdjecie na szybko :)
--- Kolejny post ---
I co w tel. obrabiales...:)
W chmurze, pewnie obrobił :-)
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
grzegorzki
26-06-2013, 03:13
Wcześniej pisałem o problemie współpracy aparatu z lampą przy auto ISO w AV . Wczoraj założyłem lampę i okazało się że jest ok. to znaczy ISO dalej tylko do 400 ale czasy już są inne.
Napisz o co idzie, bo chyba niepotrzebnie się męczysz. Jeśli chodzi żeby aparat wybierał wyższe ISO dla szeroko otwartej przysłony to masz w 6D taką opcję.
pan.kolega
26-06-2013, 09:14
Wcześniej pisałem o problemie współpracy aparatu z lampą przy auto ISO w AV . Wczoraj założyłem lampę i okazało się że jest ok. to znaczy ISO dalej tylko do 400 ale czasy już są inne. Wcześniej niezależnie jaki zakres czasów synchronizacji błysku w trybie AV wybrałem(auto lub 1/180-1/60 czy 1/180) zawsze czas był ustawiany jak w opcji auto. W dzień nie było problemu ale w ciemnych pomieszczeniach miałem czasy rzędu 1/8 mimo wybranej opcji np. 1/180 i włączonej lampie. Czy jest jakaś inna opcja w menu aparatu której załączenie ma taki wpływ na ustawienia czasów przy pracy z lampą w trybie AV?
Chyba nie.
Niestety w trybie Av i Auto ISO z lampą 6D nigdy nie ustawi ISO wyzszego niż 400, choćby wynikało niedoswietlenie. Co jest raczej błędem.
Najbliższe co możesz ustawić jesli chcesz kontrolować czas to Tv z opcją Safety Shift na ISO. Wtedy ISO wzrośnie ponad 400, nawet z lampą.
grzegorzki
27-06-2013, 01:25
Co to jest opcja Safety Shift na ISO ?
pan.kolega
28-06-2013, 09:43
Co to jest opcja Safety Shift na ISO ?
To jest Custom Function, która ustawia co ma puszka robić jeżeli automat nie jest w stanie uzyskać prwawidłowego naswietlenia w Av, Tv, albo P. Wtedy nie robi nic, albo zmienia manualnie ustawiony przez użytkownika parametr (przysłona, czas, albo ISO - nawet z lampą).
W zeszłym tygodniu w piątek dotarło do mnie kilka sztuk oryginalnej folii Brando prosto z HK, oczywiście przeznaczonej dla 6D. Folia jest tylko na tylni monitor LCD. Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem, niech szuka mojej ksywy na Allegro.
A warto mieć coś założone na tylni monitor LCD. Bo wystarczyło raptem kilkanaście dni użytkowania bez żadnej ochrony, i już się trochę porysował. Na szczęście tylko przy jednej z krawędzi:
https://canon-board.info/imgimported/2013/07/wi4au-2.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/wi4au.jpg)
Oczywiście jest to duże powiększenie, normalnie nie wygląda to aż tak tragicznie. Szczerze mówiąc kompletnie nie wiem co mogło to spowodować, możliwe że klips od paska. Teraz już oczywiście folia jest nałożona i mam święty spokój, szkoda że nie dane mi było posiadać jej od samego początku.