Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

janulrich
30-01-2013, 15:44
7290,01 =>EOS 6D Body (8035B024) w Morele.net (http://www.morele.net/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-6d-body-8035b024-541628/)
Sporo rzeczy w Morele.net kupowałem i mam do nich zaufanie i myślę, że można polecić :) Ostatnio zasilacz do kompa Corsair :)

Widzę, że cena puszki leci do ceny bardziej normalnej. Moim zdaniem puszka jest warta 5700zł max. Ale to moja opinia.

luc
30-01-2013, 17:27
7290,01 =>EOS 6D Body (8035B024) w Morele.net (http://www.morele.net/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-6d-body-8035b024-541628/)
Sporo rzeczy w Morele.net kupowałem i mam do nich zaufanie i myślę, że można polecić :) Ostatnio zasilacz do kompa Corsair :)

Widzę, że cena puszki leci do ceny bardziej normalnej. Moim zdaniem puszka jest warta 5700zł max. Ale to moja opinia.

Można jeszcze parę PLN uszczknąć z ceny płacąc za pomocą Synca. Oczywiście Morele do płatności kartą dolicza swoją dolę, ale ostatecznie wyjdzie koło 7081...

rojo
30-01-2013, 17:54
wkurza mnie natomiast że 6D nie ma w konkursie - Obierz pieniądze... zawsze kilka stów byłoby do przodu, ale przynajmniej dzisiaj dostałem info że zwrócą mi 294pln za 17-40...

airhead
30-01-2013, 18:05
A wystawia fakturę VAT? Jeśli nie - masz odpowiedź.
tak, również dlatego

Ligo
30-01-2013, 18:15
Ligo możesz napisać gdzie widziałeś w u usa po ok 1700$?
Zwyczajowo najtaniej mają Żydzi na Brooklynie (ibuyonline i inne), także Ryther z NJ. B@H trzyma jeszcze cenę na poziomie $2100, ale widać już wyraźną tendencję spadkową; sklep na 42-giej Street na Manhattanie zjechał z ceny $2100 do $1879. Za tydzień, czy dwa też będzie sprzedawał za $1700.

jac+
30-01-2013, 18:22
Wracając do tematu głównego... Po dłuższym marudzeniu ( w tym poniekąd moim własnym ), że: migawka za wolna, obudowa za słaba, ergonomia pogańska, a cena z kosmosu, okazuje się, że aparat jednak się broni tym co najważniejsze: jakością obrazu. W obliczu tej ostatniej zalety wcześniej wspomniane wady stają się dla 90% użytkowników sprawą marginalną, godną pominięcia. W weekend ruszam na rekonesans do MM i jeśli na żywo puszka mnie czymś nie odrzuci - w marcu zagości w mojej "spiżarni".

horak
30-01-2013, 18:47
Więc broni się tym samym co 5dmk2

jac+
30-01-2013, 19:02
Nie brnijmy znów w porównania i dociekanie co dla kogo lepsze. Pisałem powyższą opinię o 6D w kontekście jego samego, a nie w porównaniu do...

lysy1980
30-01-2013, 22:11
Wracając do tematu głównego... Po dłuższym marudzeniu ( w tym poniekąd moim własnym ), że: migawka za wolna, obudowa za słaba, ergonomia pogańska, a cena z kosmosu, okazuje się, że aparat jednak się broni tym co najważniejsze: jakością obrazu. W obliczu tej ostatniej zalety wcześniej wspomniane wady stają się dla 90% użytkowników sprawą marginalną, godną pominięcia. W weekend ruszam na rekonesans do MM i jeśli na żywo puszka mnie czymś nie odrzuci - w marcu zagości w mojej "spiżarni".

Podziwiam Cię że nie miałeś puszki w ręce a już masz opinie o ergonomii :)
Pewnie jak wezmiesz na żywo to stwierdzisz że to nie to ale polecam najpierw ustawić przyciski af itp pod siebie i dopiero testować :)
A wracając do ceny to aż sie uśmiecham jak ludzie piszą ze wartość aparatu jest poniżej 6tys .:)
Ta puszka jest lepsza od mkII pod każdym względem i ma parę rzeczy których mkII nie ma.
Myślę ze cena jest niska i min cena powinna być 7.8tys
A na pewno nie jeden podróżnik i zawodowiec ja kupi...

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

jac+
30-01-2013, 22:21
Podziwiam Cię że nie miałeś puszki w ręce a już masz opinie o ergonomii

Słuszne wyrazy podziwu przyjmuję :twisted:

A teraz na serio... NIGDZIE nie znajdziesz mojego posta, w którym OSOBIŚCIE narzekałbym na ergonomię 6D. To co napisałem powyżej dotyczyło wad 6D najczęściej wytykanych przez ogół społeczności tego forum. Jak dla mnie od początku brakowało mi w 6D kompletnie magnezowej puchy i migawki 1/8000s. Jednak reszta zalet chyba skłoni mnie do zakupu tej puszki.

Merde
30-01-2013, 22:58

W tym przypadku chyba wystarczy mieć w ręce 60D, żeby wiedzieć jakie są różnice?

filharmoniusz
30-01-2013, 23:11
Słuszne wyrazy podziwu przyjmuję :twisted:

A teraz na serio... NIGDZIE nie znajdziesz mojego posta, w którym OSOBIŚCIE narzekałbym na ergonomię 6D. To co napisałem powyżej dotyczyło wad 6D najczęściej wytykanych przez ogół społeczności tego forum. Jak dla mnie od początku brakowało mi w 6D kompletnie magnezowej puchy i migawki 1/8000s. Jednak reszta zalet chyba skłoni mnie do zakupu tej puszki.

A robisz zdjęcia na czasie 1/8000? Dużo? Z jakimi obiektywami?

A rozbiłes kiedyś jakąś niemagnezową puszkę? Albo magnezowa obudowa uchronila Ci kiedyś korpus przed rozpadnięciem się na kawałki?

jac+
30-01-2013, 23:16
A robisz zdjęcia na czasie 1/8000? Dużo? Z jakimi obiektywami?

Niewiele, toteż ten parametr odpuszczam. Chociaż w wartościach bezwzględnych lepiej mieć migawkę 1/8000 z 150000 cykli niż taką jak w 6D.

A rozbiłes kiedyś jakąś niemagnezową puszkę?

Nie, ale... Ja po prostu lubię sztywne, ciężkie puszki. I moje LUBIENIE ma tu znacznie większe znaczenie niż realne ZAGROŻENIE :) .

rojo
30-01-2013, 23:26
Pewnie jak wezmiesz na żywo to stwierdzisz że to nie to ale polecam najpierw ustawić przyciski af itp pod siebie i dopiero testować :)

nie no Marcin, już nie idealizujmy, ergonomia jest w tej puszcze gorsza niż w 5 czy 7, tył moim zdaniem jest do **** zaprojetkowany i o ile przyzwyczaiłem się do powiekszania przyciskiemz lupką (pomaga ustawienie powiekszenia po przyciśnięciu przycisku do 1:1 do punktu ostrości) o tyle brak wb (jednak odczuwam), brak joysticka (muszę odrywać prawie oko od puszki żeby zmienić punk AF), jakieś dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym (że jak niedajboże jestem gdzie u góry na czujnikach AF to mi nie przeleci po wszystkich kręcąc górnym kółkiem tylko muszę zejść sterownikiem przy secie o jeden w dół żeby być na środku) wywalenie kosza na prawą stronę (najwieksza masakra ergonomiczna) to na szybko, a pewnie jak bym pomyślał to bym wymyślił wiecej rzeczy które mi przeszkadzają. Nie da się ukryć ,że egronomię ma ten aparat dla mnie wyraźnie gorszą niż 7D, nie przeszkadza to oczywiście w robieniu zdjęć ale też nie ułatwia...

lysy1980
30-01-2013, 23:45
No dobra a ile osób miało ta puszkę że c mogło powiedzieć o jej ergonomii?
Bo kiedy ja napisalem że kupiłem to bylo chyba nas 3ech a nikt inny na żywo nawet w sklepie nie macal .
:)

I trwał onanizm samplowy...

Panowie zanim zaczniecie pisać *******y to polecam najpierw osobiście po testować ,a dopiero później pisać.
Bo jak na razie nic ciekawego nie piszecie po za zalami na temat ceny albo obsłudze o ktorej nic nie wiecie bo nie uzywaliscie go.

szuwary
30-01-2013, 23:49
Proszę nie pisać bzdur o rękojmi. ..

Kiedy możemy skorzystać z rękojmi?Mówiąc z pewnym uproszczeniem, z uprawnień wynikających z rękojmi skorzystać może:a) przedsiębiorca kupujący rzecz od innego przedsiębiorcy,b) konsument kupujący rzecz od innego konsumenta lub,c) przedsiębiorca kupujący rzecz od konsumenta.Wbrew pozorom, jeśli jako konsument kupujemy rzecz ruchomą od przedsiębiorcy, wtedy nie możemy skorzystać z rękojmi, lecz możemy powołać się na tzw. niezgodność towaru z umową, o której mowa będzie w dalszej części artykułu (patrz punkt VII).

Nie wiem co Cię tak bulwersuje, przecież dokładnie o tym pisze algha.
Wyraźnie było w nawiasie "dawna rękojmia", bo faktycznie tak to się kiedyś nazywało.
Teraz rękojmia dla firm a dla konsumentów "szczególne warunki sprzedaży konsumenckiej".
Dziwi mnie dlaczego, nie tylko tutaj tak się ludzie przejmują gwarancją. Ze jeden producent daje rok, drugi półtora.
Ta "dawna rękojmia" ma same plusy:

1. Daje ją sprzedawca, i sprzęt reklamujemy u niego, odpada zmartwienie, że serwis producenta w Szczecinie a my mieszkamy w Przemyślu.

2. Jeśli reklamowana usterka zostanie usunięte nieskutecznie, czyli problem pojawi się ponownie, mamy prawo do wymiany towaru na nowy bądź zwrotu pieniędzy. W dodatku to my decydujemy, co chcemy.
A na gwarancji od producenta mogą naprawiać do końca świata, jeśli tak jest sformułowana gwarancja. I sprzęt leży w serwisie więcej niż u nas.

Oczywiście sprzedawcy cicho siedzą i udają, że coś takiego nie istnieje. Raz miałem sytuację, że sprzedawca próbował coś kręcić, ale jak wspomniałem o Rzeczniku Praw konsumentów to zmiękł.

Gorąco polecam stronę federacji konsumentów, to wszystko jest tam prosto i klarownie opisane.

Przepraszam za off-top, ale w tym wątku były dużo bardziej odjechane wpisy, a to może się komuś przydać.
:)

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

MC_
30-01-2013, 23:52
Wszystko fajnie, ale:
1. Sprzedawca nadal musi "istniec".
2. Wymiany na nowy mozna zadac za pierwszym razem, a nie po ponownym pojawieniu sie usterki.

jacek_73
31-01-2013, 00:01
Panowie zanim zaczniecie pisać *******y to polecam najpierw osobiście po testować ,a dopiero później pisać.
Bo jak na razie nic ciekawego nie piszecie po za zalami na temat ceny albo obsłudze o ktorej nic nie wiecie bo nie uzywaliscie go.

Ciekawa myśl. Ale o samym aparacie też za dużo zawartych informacji w niej nie ma. Oprócz tego, że jesteś posiadaczem.

szuwary
31-01-2013, 00:18
Wszystko fajnie, ale:
1. Sprzedawca nadal musi "istniec".

No tak. Oczywiście. Ale to należy sobie skalkulować. Tak samo jak zakupy zagranicą. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy na danym towarze "przebitka" jest na tyle duża, że opłaca nam się*ryzykować brak możliwości skorzystania z niektórych / wszystkich dróg reklamacji.
Dla każdego zapewne ta granica będzie w innym miejscu. Jeden zaryzykuje za 5% a drugi nie skusi się na 20% ;)

2. Wymiany na nowy mozna zadac za pierwszym razem, a nie po ponownym pojawieniu sie usterki.

Tak, to prawda, dawno zaglądałem sam i pokręciłem. Za pierwszym zgłoszeniem wybieramy, czy chcemy naprawić*czy wymienić*na nowy. Za drugim możemy odstąpić od umowy.

lysy1980
31-01-2013, 00:35
Ciekawa myśl. Ale o samym aparacie też za dużo zawartych informacji w niej nie ma. Oprócz tego, że jesteś posiadaczem.

A co chcesz wiedzieć ?

Napisałem o ergonomii i o tym że można skonfigurować przyciski aby przyjemnie sie go obsługiwało.
O tym ze wifi i podgląd fot fajnie działa a nie jak piszą tu co niektorzy co czytali w necie, o af który jest lepszy niż mkII, o szumach małych i że iso ok oraz fotki testowe i pewnie by sie jeszcze coś znalazło...
Ale chyba nie czytałeś poprzednich postów a przypiąć sie można bo taka nasza natura :-)

algha
31-01-2013, 00:42
A co chcesz wiedzieć ?
Ja chcę wiedzieć czy dobiegaczka jest lepsza/gorsza/taka sama jak w 5dmk2

Kuba1
31-01-2013, 01:47
nie no Marcin, już nie idealizujmy, ergonomia jest w tej puszcze gorsza niż w 5 czy 7, tył moim zdaniem jest do **** zaprojetkowany i o ile przyzwyczaiłem się do powiekszania przyciskiemz lupką (pomaga ustawienie powiekszenia po przyciśnięciu przycisku do 1:1 do punktu ostrości) o tyle brak wb (jednak odczuwam), brak joysticka (muszę odrywać prawie oko od puszki żeby zmienić punk AF), jakieś dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym (że jak niedajboże jestem gdzie u góry na czujnikach AF to mi nie przeleci po wszystkich kręcąc górnym kółkiem tylko muszę zejść sterownikiem przy secie o jeden w dół żeby być na środku) wywalenie kosza na prawą stronę (najwieksza masakra ergonomiczna) to na szybko, a pewnie jak bym pomyślał to bym wymyślił wiecej rzeczy które mi przeszkadzają. Nie da się ukryć ,że egronomię ma ten aparat dla mnie wyraźnie gorszą niż 7D, nie przeszkadza to oczywiście w robieniu zdjęć ale też nie ułatwia...Rojo, tu nic nie jest wywalone, ani przeniesione, ani nie "dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym ". To wszystko jest guzikologia żywcem z xxxD, plus dodatkowy wyświetlacz.

lysy1980
31-01-2013, 09:45
nie no Marcin, już nie idealizujmy, ergonomia jest w tej puszcze gorsza niż w 5 czy 7, tył moim zdaniem jest do **** zaprojetkowany i o ile przyzwyczaiłem się do powiekszania przyciskiemz lupką (pomaga ustawienie powiekszenia po przyciśnięciu przycisku do 1:1 do punktu ostrości) o tyle brak wb (jednak odczuwam), brak joysticka (muszę odrywać prawie oko od puszki żeby zmienić punk AF), jakieś dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym (że jak niedajboże jestem gdzie u góry na czujnikach AF to mi nie przeleci po wszystkich kręcąc górnym kółkiem tylko muszę zejść sterownikiem.

To czemu nie ustawisz sobie wybierania af tam gdzie przycisk set na krzyzaku?
Przecież to wtedy jest jak na joystiku góra dół i na boki a nie pitolic sie z kółkiem... WB nigdy nie użyłem bo robię foty w raw.

lysy1980
31-01-2013, 10:01
Niewiele, toteż ten parametr odpuszczam. Chociaż w wartościach bezwzględnych lepiej mieć migawkę 1/8000 z 150000 cykli niż taką jak w 6D.

A to zależy bo w cenie jednej puszki możesz mieć dwie, wymiana migawki to pewnie okolo 1tys wiec cena i tak niska...a zresztą co tu porównywać mkIII to inny segment prawie za dwa razy taką kase.

Nie, ale... Ja po prostu lubię sztywne, ciężkie puszki. I moje LUBIENIE ma tu znacznie większe znaczenie niż realne ZAGROŻENIE :) .

Znów piszesz coś wyssanego z palca bo roznica w wadze jest około 100g z tego co pamiętam i mając doiero dwie puszki w obudwu dloniach jesteś w stanie to odczuć. I przecież to że gorna część to plastik to nie sprawia że puszka nie jest sztywna bo gdyby o tym nie mowili to ciężko by bylo się domyślić :)

liquidsound
31-01-2013, 10:48
Czekam na informację, że AF na bocznych spisuje się dobrze w kościele i na ciemnej sali weselnej. Cała reszta jakby dla mnie stworzona, puszka idealna na podróże :)

będę brał :)

janulrich
31-01-2013, 11:03
Czekam na informację, że AF na bocznych spisuje się dobrze w kościele i na ciemnej sali weselnej. Cała reszta jakby dla mnie stworzona, puszka idealna na podróże :)

będę brał :)

yyy.... no my też czekamy :). Wydaje mi się, że jeśli chodzi o wesela to trzeba będzie skupić się na centrum... ja w sumie zawsze przekadrowuje. Niczym wybiore punkt to już pozamiatane ;)

Fonek
31-01-2013, 13:12
Co do ergonomii to decydowanie najważniejszym czynnikiem przy jej ocenie są przyzwyczajenia, wiec niemal każdy będzie miał coś od siebie do powiedzenia.
Posiadałem wcześniej puszkę 60D, która ma niemal identyczny układ co 6D. I jak dla mnie jest bardzo OK. Palce same chodzą po obudowie i trafiają we właściwe guziki. Jeszcze mam problem z lupką, ale powoli zaczynam doceniac to rozwiązanie.

A obudowa jest naprawdę sztywna, pomimo górnych elementów z tworzywa. Co ważne, jest to bardzo dobrej jakość materiał.

liquidsound
31-01-2013, 13:21
Po przesiadce z 1Ds2 ergonomia musi być fantastyczna w 6D :D

jac+
31-01-2013, 13:25
Znów piszesz coś wyssanego z palca bo roznica w wadze jest około 100g z tego co pamiętam i mając doiero dwie puszki w obudwu dloniach jesteś w stanie to odczuć. I przecież to że gorna część to plastik to nie sprawia że puszka nie jest sztywna bo gdyby o tym nie mowili to ciężko by bylo się domyślić

Po pierwsze... Różnica 100 gram między 6D, a czym? Bo jakoś nie pisałem o aparacie, do którego porównuję jego masę. Poza tym opisywałem moje subiektywne upodobania, nie narzucając nikomu ich słuszności, więc nie wiem, czy powinieneś to komentować. O gustach się wszak nie dyskutuje.

Po drugie... Nie życzę sobie niedokładnego cytowania tego co piszę. Środkowe zdanie, które cytowałeś rzekomo po mnie - NIE POCHODZI Z ŻADNEGO MOJEGO POSTU. Ciekawe i kreatywne podejście do dyskusji...

Matson
31-01-2013, 13:37
Kolega Łysy1980 chyba się pomylił i zapomniał zakończyć cytatu dodając swoją odpowiedź (przynajmniej tak to wygląda), więc raczej nie chodziło mu o manipulowanie Twoimi słowami, na prawdę trochę dystansu :D

Zacząłem mocno zastanawiać się nad 6d po tym jak wyszły problemy z syfem i af-em w d600 który już planowałem kupić, dlatego dołączam się do prośby kolegów i o stwierdzenie jak słabe jest servo w tym aparacie- bardzo, troche, czy na zasadzie mogło by być lepsze? Ergonomia raczej mi nie będzie przeszkadzała gdyż do tej pory pracowałem na puszkach niższej klasy, a cała reszta wygląda obiecująco, lecz servo jest dla mnie dość ważne -fotografuje m.in kolej a tam dynamiczne sceny się trafiają.

jac+
31-01-2013, 15:11
fotografuje m.in kolej a tam dynamiczne sceny się trafiają

Poczekaj, poczekaj... Ty fotografujesz polską kolej? No bo te dynamiczne sceny jakoś mi do PKP nie pasują :mrgreen: .

rojo
31-01-2013, 15:21
Rojo, tu nic nie jest wywalone, ani przeniesione, ani nie "dziwne absolutnie ustawianie punktów AF pokretłem górnym ". To wszystko jest guzikologia żywcem z xxxD, plus dodatkowy wyświetlacz.

tym bardziej nie rozumiem co ta ergonomia robi w puszcze xD za 7500 pln? Tzn oczywiście rozumiem, wymusza zakup 5D3 jak ktoś potrzebuje lepiej - albo inaczej na siłę próbuje pozycjonować 6D w tategorii aparatów amatorskich. Reasumując - w stosunku do innych xD albo nawet xxD jest wywalone, przeniesione i dziwne...

To czemu nie ustawisz sobie wybierania af tam gdzie przycisk set na krzyzaku?
Przecież to wtedy jest jak na joystiku góra dół i na boki a nie pitolic sie z kółkiem... WB nigdy nie użyłem bo robię foty w raw.

Ja może też zapomniałem wspomnieć, bo ja kadruję lewym okiem, wieć żeby zmieniać krzyżakiem przy secie punkt wyboru AF szczególnie ten po lewej stronie to muszę nos oderwać a czasem i oko. W dodatku joystick był blisko i wygodnie a te sterowniki są tak że musze kciuka dziwnie wyginać (już pisłem o tym). Nie wposminając o tym że czasem zdarzy mi się nosem zmienić punk wyboru AF zupełnie niezamierzenie. Może jak przećwiczę to będę je w ogóle nosem zmieniał, ale nie o to chyba chodziło twórcom...
A ja nie robie fotek w raw i wb używam...

lysy1980
31-01-2013, 15:30
Po drugie... Nie życzę sobie niedokładnego cytowania tego co piszę. Środkowe zdanie, które cytowałeś rzekomo po mnie - NIE POCHODZI Z ŻADNEGO MOJEGO POSTU. Ciekawe i kreatywne podejście do dyskusji...
Tak jak pisał kolega Matson Taptalk zrobił psikusa i część mojej odpowiedzi do twojego posta wkleił jako cytat sorki. I porównuje wagę do 5D mkII po do MKII to 200g różnicy.

jac+
31-01-2013, 15:31
Może jak przećwiczę to będę je w ogóle nosem zmieniał, ale nie o to chyba chodziło twórcom...

Kto wie? W 50E, 3-ce i 5-tce analogowej starowało AF się za pomocą oka. W 6D za pomocą nosa. Jednak funkcja ta jest zarezerwowana wyłącznie dla lewoocznych :) Dla jasności: też jestem lewooczny :)

@lysy1980 - sorki przyjęte. Serio trudno mnie nakręcić, ale jestem wyczulony na przypisywanie mi opinii, których nie jestem autorem. Summa summarum pomimo pewnych ALE, też najpewniej będę właścicielem tego "wykastrowańca" :) .

rojo
31-01-2013, 16:00
Kto wie? W 50E, 3-ce i 5-tce analogowej starowało AF się za pomocą oka. W 6D za pomocą nosa. Jednak funkcja ta jest zarezerwowana wyłącznie dla lewoocznych :) Dla jasności: też jestem lewooczny :) .

eh, mam 50E ciągle i powiem szczerze że jakby się dało to o oczko udoskonalić i dorzucić do tego z 11 efektywnie działających czujników krzyżowych to byłby absolutnu hit!

Matson
31-01-2013, 16:14
Poczekaj, poczekaj... Ty fotografujesz polską kolej? No bo te dynamiczne sceny jakoś mi do PKP nie pasują :mrgreen: .

Czasem się zdarzają :P Jak np stoisz blisko torów a pociąg jedzie te 120 km/h :D Dlatego servo jako tako funkcjonujące by mi się przydało. Ale i tak chyba z lutym kupie 6d i zobaczymy :D

rojo
31-01-2013, 16:17
Czasem się zdarzają :P Jak np stoisz blisko torów a pociąg jedzie te 120 km/h :D Dlatego servo jako tako funkcjonujące by mi się przydało. Ale i tak chyba z lutym kupie 6d i zobaczymy :D

120/h z 5 metrów to raczej nawet 1dx nie ogarnie z tego co sie orientuję...

luc
31-01-2013, 16:35
eh, mam 50E ciągle i powiem szczerze że jakby się dało to o oczko udoskonalić i dorzucić do tego z 11 efektywnie działających czujników krzyżowych to byłby absolutnu hit!

Będzie, będzie... w EOSie 3D ;-)

matlog
31-01-2013, 16:36
Mam pytanie dla tych co kupili w zestawie z 24-105. Czy tam jest osłona przeciwsłoneczna do obiektywu czy sam obiektyw z zaślepkami?

Sent from my iPhone using Tapatalk

kurczeblade
31-01-2013, 16:48
Miałem okazje pobawić się w MM z obiektywem 24-105

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to nie czuje braku tej magnesowej obudowy, wg. mnie z bardzo dobrych materiałów aparat został wykonany, aparat bez gripa ładnie układa się w ręce jest wygodny dla moich łap :) Środkowy punkt AF śmiga aż miło z 24-105 Ostrząc na ciemne partie sklepu AF środkowym punktem łapał bezbłędnie, bocznymi punktami nie bawiłem się aż tak jak środkowym.

Faktycznie ergonomia dziwna wręcz, miałem pełną świadomość że nie ma joya ale robiąc zdjęcia momentami się zapominałem i macałem kciukiem w poszukiwaniu joya, faktycznie jeśli chodzi o zmianę punktów AF to trochę nie wygodnie w tym "krzyżaku" przy pokrętle, ale kto będzie to zmieniał, skoro tym aparatem głównie focić będzie się środkowym punktem. Drażniła mnie klawiszologia aparatu, wszystko wydawało się takie rozrzucone po nim i chaotyczne, paluszki się plątały - kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem.

waka
31-01-2013, 17:25
Mam pytanie dla tych co kupili w zestawie z 24-105. Czy tam jest osłona przeciwsłoneczna do obiektywu czy sam obiektyw z zaślepkami?

osłona oczywiście jest

matlog
31-01-2013, 17:27
Dzieki nie wiedziałem czy jest tylko przy obiektywach kupiwanych osobno

Sent from my iPhone using Tapatalk

Diabeł
31-01-2013, 19:33
Zacząłem mocno zastanawiać się nad 6d po tym jak wyszły problemy z syfem i af-em w d600 który już planowałem kupić, dlatego dołączam się do prośby kolegów i o stwierdzenie jak słabe jest servo w tym aparacie- bardzo, troche, czy na zasadzie mogło by być lepsze? Ergonomia raczej mi nie będzie przeszkadzała gdyż do tej pory pracowałem na puszkach niższej klasy, a cała reszta wygląda obiecująco, lecz servo jest dla mnie dość ważne -fotografuje m.in kolej a tam dynamiczne sceny się trafiają.

To tak jak ja, myślałem żeby się przesiąść na Nikona D600 ale trochę wystraszyły mnie problemy z brudzącą matrycą. Cenowo Nikon wychodzi całkiem nieźle, na przykładzie fotoit za d600 plus 24-70 f2.8 i 70-200 f2.8 wychodzai 4,5 tys. mniej niż za 6 d z takimi obiektywami. Ciekawe jak w 6d wygląda servo w porównaniu do 40d.

rojo
31-01-2013, 19:42
Miałem okazje pobawić się w MM z obiektywem 24-105

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to nie czuje braku tej magnesowej obudowy,

ja mam mimo wszystko prośbę o trzymanie sie faktów, to body w ponad 2/3 jest wykonane z magnezu. Z innego tworzywa jest tylko góra. I faktycznie róznica między elementami magnezowymi a niby plastikiem u góry jest de facto niezauważalna...

jac+
31-01-2013, 19:43

Jeśli chodzi o n 50E i EOSa 5... Mają jedną rewelacyjną, ale niestety wycofaną przez canona rzecz: wspomaganie AF za pomocą wiązki w paśmie podczerwieni. Jak mi kiedyś odbije to kupię jeszcze 50E. Taką w idealnym stanie zachowania można znaleźć już za trochę ponad 100zł :) .

rojo
31-01-2013, 19:45
To tak jak ja, myślałem żeby się przesiąść na Nikona D600 ale trochę wystraszyły mnie problemy z brudzącą matrycą. Cenowo Nikon wychodzi całkiem nieźle, na przykładzie fotoit za d600 plus 24-70 f2.8 i 70-200 f2.8 wychodzai 4,5 tys. mniej niż za 6 d z takimi obiektywami. Ciekawe jak w 6d wygląda servo w porównaniu do 40d.

to akurat będę Ci mógł jutro sprawdzić bo mam oba w domu...

--- Kolejny post ---

Jeśli chodzi o n 50E i EOSa 5... Mają jedną rewelacyjną, ale niestety wycofaną przez canona rzecz: wspomaganie AF za pomocą wiązki w paśmie podczerwieni. Jak mi kiedyś odbije to kupię jeszcze 50E. Taką w idealnym stanie zachowania można znaleźć już za trochę ponad 100zł :) .

to rozwiązuje założenie dowolnej lampy na 6...

jac+
31-01-2013, 19:50
to rozwiązuje założenie dowolnej lampy na 6...

Tyle, że ja nie znoszę światła błyskowego z lamp innych niż studyjne, a kupowanie lampy systemowej dla samego wspomagania raczej nie ma sensu. Sprawa kolejna: lampę trzeba dokupić, a tam wspomaganie było "na pokładzie".

Diabeł
31-01-2013, 19:57
to akurat będę Ci mógł jutro sprawdzić bo mam oba w domu...

To super, pewnie więcej osób będzie zainteresowanych. Własnie sprzedałem starą piątkę, może i czas przyjdzie na 40

luc
31-01-2013, 20:53
Tyle, że ja nie znoszę światła błyskowego z lamp innych niż studyjne, a kupowanie lampy systemowej dla samego wspomagania raczej nie ma sensu. Sprawa kolejna: lampę trzeba dokupić, a tam wspomaganie było "na pokładzie".

ST-E2 i wspomaganie jest; wiem - sztuka dla sztuki ;-)

janmar
31-01-2013, 22:14

Wszystkie Elki mają osłonę w komplecie.

kurczeblade
01-02-2013, 15:40
ja mam mimo wszystko prośbę o trzymanie sie faktów, to body w ponad 2/3 jest wykonane z magnezu. Z innego tworzywa jest tylko góra. I faktycznie róznica między elementami magnezowymi a niby plastikiem u góry jest de facto niezauważalna...

Zgadza się .

waka
01-02-2013, 16:15
Canon EOS 6D – test Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2013/01/31/canon-eos-6d-test/budowa-i-obsluga/top)
chyba nie było?

PoulN
01-02-2013, 16:17

Tak się zastanawiam skoro canon od niepamiętnych czasów żydzi umieszczenie podczerwonego czy laserowego wspomagania AF w body, to czemu chociaż nie wypuści na rynek (czy inna firma) wspomagacza AF zapinanego na gorącą stopkę? oczywiście pomijam tu ciężkie i nieporęczne lampy, w wielu sytuacjach mooocno by to ułatwiło życie..

Maver
01-02-2013, 16:22
Yongnuo RF622 ma wspomagacz. A przy okazji mozesz go uzywac zgodnie z przenaczeniem do bezprzewodowego wyzwalania lamp ;)
Na ebayu w HK kupisz za 150zeta za sztuke :)

Grzesiek_PL
01-02-2013, 16:51
Yongnuo RF622 ma wspomagacz.
Tym wspomaganiem bym się nie kierował, obejmuje tylko centralny punkt i to nie zawsze. Problemem jest tu mocowanie YN-622C, gdy go przykręcimy do puszki to świeci wyżej.

PoulN
01-02-2013, 16:54
Czyli nici, kiedyś miałem zrobioną samoróbkę ze wskaźnika laserowego ;) fajnie to działało ale się *******yło..

Maver
01-02-2013, 18:01
Tym wspomaganiem bym się nie kierował, obejmuje tylko centralny punkt i to nie zawsze. Problemem jest tu mocowanie YN-622C, gdy go przykręcimy do puszki to świeci wyżej.

No to pozostaje tylko latarka z mocowaniem na goraca stopke ;-)

waka
01-02-2013, 19:45
a powiedzcie jaką kartę sd dokupić. chodzi mi o szybkość 30mb czy 45mb? do jakiej prędkości karty obsługuje?

RHJG
01-02-2013, 20:19
Proponuje taką;SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I 95 Mb/s 16GB - Sprzęt fotograficzny (http://fotoforma.pl/sprzet-fotograficzny/sandisk-extreme-pro-sdxc-uhs-i-95-mb-s-16gb.html)

mxw
01-02-2013, 20:36
Tak się zastanawiam skoro canon od niepamiętnych czasów żydzi umieszczenie podczerwonego czy laserowego wspomagania AF w body, to czemu chociaż nie wypuści na rynek (czy inna firma) wspomagacza AF zapinanego na gorącą stopkę?
no właśnie. tym bardziej, że N. ma takie coś nawet z kablem.

natomiast opinia Canona jest zdaje się taka: na body nie umieszczamy już wspomagania, bo każdy normalny obiektyw (czyli L z osłoną :roll:) zasłoni to światełko. poza tym po co? przy obecnej czułości AFów? :wink:

przy okazji: nie podczerwone, a zwykłe czerwone.

ech, mam 50E, to wspomaganie AF działa tam pięknie. w 6D przydałoby się idealnie. :grin:

No to pozostaje tylko latarka z mocowaniem na goraca stopke ;-)

nic z tego. :roll:
chyba, że potrafisz ją tak podłączyć, żeby automatycznie gasła, gdy aparat robi zdjęcie.
o automatycznym zapalaniu gdy pracuje AF już nie będę wspominać.

poza tym... latarka np. na koncercie? ;)
to już lepszy celownik laserowy. szczególnie, gdy puszczają dym. :mrgreen:

koniec .

Kolekcjoner
01-02-2013, 22:10
Proponuje taką;SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I 95 Mb/s 16GB - Sprzęt fotograficzny (http://fotoforma.pl/sprzet-fotograficzny/sandisk-extreme-pro-sdxc-uhs-i-95-mb-s-16gb.html)
Tak się zastanawiam po co w tym aparacie taka droga karta?

waka
01-02-2013, 22:14
no i właśnie czy rzeczywiście taka prędkość jest potrzebna?

crazy
01-02-2013, 22:39
Jak nie robi sie zdjęć seryjnych nie, kolejna sprawa, że mało który aparat jest w stanie sprostac takim kartom :)

Kolekcjoner
01-02-2013, 23:18
Ale tam taki transfer jest w ogóle możliwy do wykorzystania?

waka
01-02-2013, 23:23
właśnie też jestem ciekawy jaką prędkość max obsłuży

crazy
02-02-2013, 00:14
W pro puszkach mało która karta daje radę więc w 6D nie spodziewałbym się takiego odczytu. Inna kwestia jest fakt, że to producenci kart wymuszają kupowanie tych drogich wiadomo po co. Do normalnego użytku wystarczy karta z zapisem x133. Już dawno przestalem inwestowac w drogie karty, mam obecnie 16GB preteca x266 i ani razu nie miała zacinki w starym 5D.

mxw
02-02-2013, 00:41
Tak się zastanawiam po co w tym aparacie taka droga karta?
chyba proste: żeby potem piorunem zgrać te zdjęcia na kompa. :roll:

crazy
02-02-2013, 00:48

Tylko tak ci sie wydaje, bez szybkiego portu w kompie i szybkiego czytnika sama karta nie wystarczy

Kolekcjoner
02-02-2013, 01:11

Jest to jakiś argument ale póki co nie widzę żadnej istotnej różnicy pomiędzy sandiskami zwykłymi, a tymi złotymi. Używam tych kart (32) w kamerach, niby miało być lepiej, a dropy są takie same jak na innych kartach (tu zapewne znacznie większe znaczenie ma kodek i sama kamera jako taka) 8-). Po prostu wyrzucona kasa. Przy czym używam bardzo szybkiego lapka i czytnika USB 3.0.

Tedi
02-02-2013, 08:24
Mam od 2 tygodni 6d obsługuje szybkie karty. Na nic nie czekasz w kompie zdjęcia natychmiast. HDR z aparatu od razu gotowy nie czekają jak z wolniejszą kartą.

pawelo1
02-02-2013, 15:35
Canon 6D obsługuje karty sd uhs-1, więc prędkość karty będzie wykorzystana a różnica będzie widoczna przy opróżnianiu bufora. W instrukcji jest to podane dla karty 8 GB sdhc z uhs-1. W 5d III nie ma wsparcia uhs-1 i dlatego karty sdhc są wolniejsze od cf. Raczej każdy posiada już usb 3.0 i szybki czytnik, więc problem z transferem odchodzi. Różnice pomiędzy portem usb 2.0 a cz 3.0 są bardzo duże w praktyce 8 razy dlatego warto inwestować w takie karty na przyszłość.Tym bardziej gdy ktoś robi dużo zdjęć seryjnych,zależy mu na szybkim zapisie i odczycie. Pozdrówki

sylwester Samluk
02-02-2013, 15:52
Wyszukiwanie zaawansowane (http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=none&camera=1672&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)

Słuchajcie pojawilo się sporo nowyc sampli z Canona 6D zobaczcie sami jak dla mnie super to wygląda

centur
02-02-2013, 16:20
znam takich co mimo wszytsko będą czekali na 6d mk2 ;-)

crazy
02-02-2013, 17:56
Canon 6D obsługuje karty sd uhs-1, więc prędkość karty będzie wykorzystana a różnica będzie widoczna przy opróżnianiu bufora. W instrukcji jest to podane dla karty 8 GB sdhc z uhs-1. W 5d III nie ma wsparcia uhs-1 i dlatego karty sdhc są wolniejsze od cf. Raczej każdy posiada już usb 3.0 i szybki czytnik, więc problem z transferem odchodzi. Różnice pomiędzy portem usb 2.0 a cz 3.0 są bardzo duże w praktyce 8 razy dlatego warto inwestować w takie karty na przyszłość.Tym bardziej gdy ktoś robi dużo zdjęć seryjnych,zależy mu na szybkim zapisie i odczycie. Pozdrówki

Skąd wziąłeś to info o 8krotnym przyśpieszeniu z USB 2 na USB 3? Bo ja jakoś ostatnio robiłem testy pendrive'ów (USB 2 i 3) i różnicy w zapisie nie ma żadnej dla tego samego pliku.

Zdziwiony ?

fro
02-02-2013, 18:09
To jakie Ty masz te pendrive'y? Ja mam SanDisk Extreme USB Flash Drive i wąskim gardłem dla niego są dyski twarde z których zgrywam lub na które nagrywam pliki, dopiero dysk SSD potrafi sprostać jego prędkości (przekraczając ją oczywiście).

crazy
02-02-2013, 19:03
na SSD idzie szybko ale na zwykły dysk SATA nie ma różnicy, pendrivy miałem Adaty oba, USB 2 szybszy jak przeciętny a USB 3 zapis i odczyt 150 Mb więc raczej szybki :)

janulrich
02-02-2013, 19:13
To jakie Ty masz te pendrive'y? Ja mam SanDisk Extreme USB Flash Drive i wąskim gardłem dla niego są dyski twarde z których zgrywam lub na które nagrywam pliki, dopiero dysk SSD potrafi sprostać jego prędkości (przekraczając ją oczywiście).

Mój na Sata III 7200obr/min daje radę , ok 192MB/s średni odczyt i zapis.

Parametry techniczne:
1. USB 2.0 (3 Gbit/s[1] (384 MB/s).) vs SATA III 6 Gbit/s, (768MB/s)
2. USB 3.0 (5 Gbit/s[1] (640 MB/s).) vs SATA III 6 Gbit/s, (768MB/s)

Więc nie trzeba cudów w postaci SSD -> bo to są już odrzutowce :)

pawelo1
02-02-2013, 19:35
Skąd wziąłeś to info o 8krotnym przyśpieszeniu z USB 2 na USB 3? Bo ja jakoś ostatnio robiłem testy pendrive'ów (USB 2 i 3) i różnicy w zapisie nie ma żadnej dla tego samego pliku.

Zdziwiony ?

to musisz zakupić coś normalnego bo adata niestety nie jest dobrym wyborem tylko sandisk extreme 3.0, który bije pod każdym względem wszystkie pendrivy warto poczytać testy, że nawet na usb 2.0 osiąga transfer do 30 MB/s bo tyle usb 2.0 max wyciąga, a na usb 3.0 osiąga tyle ile powinien zależy od pojemności.Wszystko tak jak podaje producent tego pendrive sandisk jest zgodne, a nawet osiąga większe transfery niż deklarowane.To nie jest tematem tego wątku. Mam usb 3.0 od ponad roku więc wiem jaka jest różnica. Tak jak fro i janulrich napisał to jest prawdą i takie testy można znaleźć w sieci i Ci polecam skoro nie widzisz różnicy. A jak nie masz większych transferów to coś masz nie tak bo każdy różnice widzi tak jak koledzy Ci już napisali. Na porcie usb 2.0 różnicy nie zobaczysz żadnej jak coś masz na usb 3.0 i to jest logiczne. Poczytaj troche o usb 2.0 i 3.0 pisałem o tym już w wątku o czytnikach jaki wybrać. Pozdrówki

crazy
02-02-2013, 19:43
Spoko, testowałem w pracy bo mam do tego dostęp ale wróćmy do meritum lub zapraszam do moich wrażeń z użytkowania Sigmy 35/1,4 w dziale test :)

fro
02-02-2013, 20:39
Parametry techniczne:
1. USB 2.0 (3 Gbit/s[1] (384 MB/s).) vs SATA III 6 Gbit/s, (768MB/s)
2. USB 3.0 (5 Gbit/s[1] (640 MB/s).) vs SATA III 6 Gbit/s, (768MB/s)

Więc nie trzeba cudów w postaci SSD -> bo to są już odrzutowce :)

Ale o czym Ty piszesz :) To są prędkosci kontrolerów, a nie dysków twardych :) Możesz pomarzyć, że twój dysk 7200 osiąga 768MB/s - takie rzeczy to tylko w erze :)

EDIT: Jeden z najszybszych magnetycznych dysków WD VelociRaptor WD1000DHTZ - Średnia prędkość transferu danych podczas odczytu i zapisu wynosiła 162 MB/s - nie wiem jak ty na zwykłym dysku 7200 osiągasz srednio 192 mb/s

Edit II: sorry za OT

lysy1980
02-02-2013, 22:39
Dobra przetestowany w boju podczas dzisiejszych sesji :-)

AF spisał się na medal pudeł praktycznie nie ma a foty ostre jak nigdy !!

Cieszę się jak mały gwizdek :-) !!!

Korzystałem z dowolnych punktów AF jakie potrzebowałem :-)

crazy
02-02-2013, 22:45
miło się czyta takie rzeczy, do tego sigma 35/1,4 i piękny zestaw :)

Witos
02-02-2013, 23:24
znam takich co mimo wszytsko będą czekali na 6d mk2 ;-)

pijesz do mnie ??? ;)

kichu
03-02-2013, 10:27
Jak nie robi sie zdjęć seryjnych nie, kolejna sprawa, że mało który aparat jest w stanie sprostac takim kartom :)

W Nikonie D800 te SD 95mb/sek pracują z zapisem ok 45mb/sek (realny transfer), dokladnie taki sam jak maja o polowe droższe Compact Flash Extreme 60mb/sek.

Przy zrzucie do kompa transfer na poziomie jest 80-90 mb/sek - czytnik lexar na usb3.

Tak jak ktos pisal 5dmk3 mie wspiera tych kart i one tam najzwyczajniej
w świecie mula nie pokazując na co ich stać. Z kolei jesli w 6D juz chodzą
ok to jesli komuś zależy na szybkich kartach z czystym sumieniem mogę polecić.

To są w tej chwili jedne z najszybszych kart na rynku... Szybciej to juz tylko
Cf 90 mb/sek i xqd :)

liquidsound
03-02-2013, 11:31

Jakimi szkłami? No to, że boczne działają przy 2.8-4.0 to akurat mnie nie pociesza :P

gdzie ta sesja? W dzień? Przydałby się test w kościele na bocznych...

Koledzy skonczcie chrzanić o tych kartach bo robicie syf w wątku. Potem ktoś chce poczytać o 6D i musi przewalić parę stron wątku o wyższości USB 3.0 nad 2.0...

dj_zibi
03-02-2013, 16:08
Panowie zastanawiam się nad 6D jednak widze ze narazie w sklepach bra BG-E13. Czy ktoś może ma ten grip?

janulrich
03-02-2013, 20:08

Prosimy o pokaz fotek.

Mam kilka pytań :):

1. Strzelałeś coś seryjnie?
2. Z jakim szkiełkami?
3. Przy jakich przysłonach robiłeś na bocznych?
3a. Jak centralny przy przysłonach powyżej f4?
4. Ile na pełnej baterii fotek?
5. Jak zmiana AF w praktyce?
6. Coś z ciągłym AF robiłeś?

waka
03-02-2013, 21:17
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/9438/mg8656.jpg)

iso 12800

lysy1980
03-02-2013, 21:33
Jakimi szkłami? No to, że boczne działają przy 2.8-4.0 to akurat mnie nie pociesza :P

gdzie ta sesja? W dzień? Przydałby się test w kościele na bocznych...

Koledzy skonczcie chrzanić o tych kartach bo robicie syf w wątku. Potem ktoś chce poczytać o 6D i musi przewalić parę stron wątku o wyższości USB 3.0 nad 2.0...

Sesja w pomieszczeniach to najnowszego folderu pewnej uczelni.
Światło sztuczne plus błyskowe choć nie zawsze.
Szkieł jakich używałem to 28mm 1.8 , 50mm 1.4 , 85.1.8 , i 70-200 2.8 is
Przesłony jakie używałem to od 1.4 do 2.2 oczywiście z 70-200 to 2.8 bo więcej nie używam.
Korzystałem ze wszystkich punktów i jak najbardziej żaden mnie nie zawiódł bo wszytskie foty któe wybrał do obróbki są takie jakie bym chciał :-)

--- Kolejny post ---

Prosimy o pokaz fotek.

Mam kilka pytań :):

1. Strzelałeś coś seryjnie?

2. Z jakim szkiełkami?

3. Przy jakich przysłonach robiłeś na bocznych?

wszytskie fotki robiłem od 1.4 do 2.2 z 28mm najmniej ale wszystkie wyglądały bardzo ok

3a. Jak centralny przy przysłonach powyżej f4?

4. Ile na pełnej baterii fotek?
'
5. Jak zmiana AF w praktyce?

6. Coś z ciągłym AF robiłeś?

1.Nie nie strzelam seryjnie bo nie widzę takiej potrzeby akurat przy takich fotkach.

2.28mm 1.8 , 50mm 1.4 , 85.1.8 , i 70-200 2.8 is

3.nie wiem bo rzadko używam powyżej f4 a wsumie 2.8 ale za parę miechów może się zmieni to więc przekaże info jak by co :-)

4.Coś koło 1300 hakiem fot łącznie z przez czas który użytkuje i ma 8% bo to pierwsze lądowanie.

5.już kiedyś pisałem że nie ma problemu gdyż używam krzyżaka który znajduje się na kółku a kadruje przez wizjer prawym okiem.

6.niestety prawie nigdy tego nie używam.

Chtiej
03-02-2013, 23:26
lysy1980 Możesz mi odpowiedzieć na pytanie - jaki zasięg ma WiFi - chodzi mi o to czy jesli na stadionie lub hali zostawię aparat (6d) na statywie, to czy będę mógł swobodnie się z nim połączyć z odległości powiedzmy 100-200m, przy użyciu laptopa lub telefonu?
kolejne pytanie, na które odpowiedź mnie interesuje to czy reakcja aparatu na polecenie (np. zrobienie zdjęcia) wysłane z telefonu/laptopa przez Wifi jest długa?

amroz
04-02-2013, 00:32
No i przez przypadek stałem się użytkownikiem 6D:) Jeszcze kilka dni temu nic nie wiedziałem o tym aparacie wiec to całkowity spontan. Plany były takie że kupię 5d III ale nagle stwierdziłem że będzie to przeinwestowanie(fotografia ślubna) i stało się jak się stało. Poczytałem oczywiście na forum na temat tego body i miałem mieszane uczucia. Teraz jestem po domowych testach i mogę napisać co myślę.
Na budowę i wykonanie nie mam co narzekać, nie jest to na pewno odpustowy plastik. W mojej dłoni leży doskonale i na pewno lepiej mi się go trzyma bez paska niż mój drugi 5d II. Jest fajnie wyprofilowany i pięknie leży w dłoni. Co do obsługi to nie jest tak źle jak przeczytałem na forum. Wybieranie punktów AF-a po kilku minutach jest opanowane i mało męczące. Reszta też, wystarczy tylko pobawić się trochę i nic nie sprawia trudności. No a teraz ważniejsze sprawy, AF:) środkowy faktycznie celny i błyskawiczny i na pewno lepszy niż w 5d II. Ostrzy idealnie i szybko nawet w dość ciemnych miejscach, w takich gdzie 5d II już by się pogubił. Boczne punkty AF-a osobiście to mnie zaskoczyły, sprawdziłem je tak bez wiary a tu okazuje się że jest bardzo dobrze (może mam zepsuty aparat). Wszystkie boczne łapały pięknie w nocy, w pokoju przy trzech energooszczędnych żarówkach. Na pewno używanie ich jest lepszym rozwiązaniem niż przekadrowywanie. Może faktycznie przy bardzo dokładnych testach wyszłyby troszeczkę słabsze ale ja jestem bardzo zadowolony. Wspomnę że testowałem tylko i wyłącznie na 35/1,4 i tylko na przysłonie 1,4. Z innych ciekawostek to zaskoczył mnie pozytywnie ten tryb cichej migawki, fajna rzecz do kościoła, teatru itp. Dziwna sprawa jest przy przewijaniu zrobionych zdjęć, jak powiększy się zdjęcie zaraz po zrobieniu to nie można przewijać wszystkiego, jakaś lipa jest z tym, mam nadzieję że rozgryzę o co tam chodzi. Tyle na razie się dowiedziałem :)

airhead
04-02-2013, 01:52
lysy1980 Możesz mi odpowiedzieć na pytanie - jaki zasięg ma WiFi - chodzi mi o to czy jesli na stadionie lub hali zostawię aparat (6d) na statywie, to czy będę mógł swobodnie się z nim połączyć z odległości powiedzmy 100-200m, przy użyciu laptopa lub telefonu?
kolejne pytanie, na które odpowiedź mnie interesuje to czy reakcja aparatu na polecenie (np. zrobienie zdjęcia) wysłane z telefonu/laptopa przez Wifi jest długa?wydaje mi się, że nie ma wifi, które ma zasięg powyżej 100m

Grzesiek_PL
04-02-2013, 03:48
Na forum ML ktoś robił test prędkości karty, uzyskał coś około 40MB/s Myślę, że dobrym wyborem będzie zakup SanDisk Extreme 45MB/s (sam używam takiej z 500D, wyciąga 20MB/s ale bufor opróżnia wyraźnie szybciej od karty z serii Ultra II 15MB/s).

luc
04-02-2013, 13:10
wydaje mi się, że nie ma wifi, które ma zasięg powyżej 100m

W instrukcji wi-fi do 6D piszą, że zasięg to około 30m:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300009248/01/eos6d-wff-im-en.pdf

Tutaj koleś porównuje to do WFT-E7A, które ma mieć 150 metrów:
Canon EOS 6D Camera - First Shots (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-6d/canon-6dA.HTM)

Chtiej
04-02-2013, 13:22
W instrukcji wi-fi do 6D piszą, że zasięg to około 30m:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300009248/01/eos6d-wff-im-en.pdf

Tutaj koleś porównuje to do WFT-E7A, które ma mieć 150 metrów:
Canon EOS 6D Camera - First Shots (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-6d/canon-6dA.HTM)

Dzięki wielkie za linki. Swoją drogą ciekawe czy da się połączyć przez Acces Point i sterować.

jaro321
04-02-2013, 13:59
Dzięki wielkie za linki. Swoją drogą ciekawe czy da się połączyć przez Acces Point i sterować.
Da się. W domu łączyłem się za pomocą routera netgear, zarówno ze smartfonem jak i z TV.

waka
04-02-2013, 21:39
źródło (http://imageshack.us/a/img202/1472/mg8657.jpg)
jeszcze jedno 12800

janulrich
05-02-2013, 12:27
http://imageshack.us/a/img202/1472/mg8657.jpg
jeszcze jedno 12800

Dzięki za sample.
Masz może coś na f1.8 , f2.8 nie koniecznie wysokie ISO :) jakieś portrety?

kurczeblade
05-02-2013, 12:53
Dzięki za sample.
Masz może coś na f1.8 , f2.8 nie koniecznie wysokie ISO :) jakieś portrety?

Kochani, ale co z tego że dajecie takie miniaturki, takie zdjęcie to mogę na 50D z iso 3200/6400 zrobić, pomniejszyć i też nie będzie widać tak szumu ...

habakuk
05-02-2013, 12:58
mam od wczoraj, przyjemny aparacik, nieduży, ale bardzo wygodny - gdzie dla mnie, mimo +100 kg, mały rozmiar jest zaletą, uchwyt głeboki.
obrazek świetny. AF w statycznych scenach super, bez porównania skuteczniejszy niż w 5d2.
servo nie umywa się do 5d3, jest kiepskie, nieskuteczne, jak w poprzednikach.

dziala
05-02-2013, 13:12
mam od wczoraj, przyjemny aparacik, nieduży, ale bardzo wygodny - gdzie dla mnie, mimo +100 kg, mały rozmiar jest zaletą, uchwyt głeboki.
obrazek świetny. AF w statycznych scenach super, bez porównania skuteczniejszy niż w 5d2.
servo nie umywa się do 5d3, jest kiepskie, nieskuteczne, jak w poprzednikach.

mógłbyś napisać jak leży w dłoni porównując do mk2, czy tylne kółko nie jest za małe (chyba trochę mniejsze niż w mk2) wygodnie się go używa?

habakuk
05-02-2013, 13:37
leży w bardzo dużej dłoni znakomicie. natomiast obsługa - jak na razie, fatalna, kółko małe, za nisko.
1/4000 też jest sporym ograniczeniem.
aparacik na pewno przyjemny, ale też jest to duży kompromis :)

janulrich
05-02-2013, 14:13
leży w bardzo dużej dłoni znakomicie. natomiast obsługa - jak na razie, fatalna, kółko małe, za nisko.
aparacik na pewno przyjemny, ale też jest to duży kompromis :)

a tak w ogóle to ile dałeś ? :) I z jakim szkiełkiem strzelasz?

habakuk
05-02-2013, 14:16
Canon EOS 6D (http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/EOS-6D)

z licznymi, działa ok, nic nie trzeba regulować.

jac+
05-02-2013, 14:35
Miałeś może styczność z 40D/50D? Jeśli tak to jak w stosunku do nich wygląda praca tylnego kółka (wielkość, łatwość operowania)? Praca wybieraka AF nie ma tu dla mnie znaczenia. Jeszcze jedno: czy jest wystarczająca ilość miejsca na palce między gripem, a zamontowanym obiektywem?

wain
05-02-2013, 14:42
...

Ciiii !!!! Takie stwierdzenia nie są tutaj popularne..

jac+
05-02-2013, 15:08
Ciiii !!!! Takie stwierdzenia nie są tutaj popularne..

Ta migawka też mi spędzała sen z oczu. Do momentu, gdy załapałem, że mój ulubiony cyfrak sprzed lat (EOS 10D) też miał migawkę 1/4000 i jakoś mi to w niczym nie przeszkadzało :) .

habakuk
05-02-2013, 15:30
mała korekta - nomen omen - z 24LII nie dogaduje się najlepiej, ale też nie jest źle.

jeszcze raz podsumowując: bardzo fajny aparat, i fajny jest tu wyrażeniem odpowiednim :)
mimo wszystko przy 5d3 ilość ograniczeń jest spora w kontekście moich oczekiwań. ale w pracy się na pewno sprawdzi nieźle.

Cichy
05-02-2013, 15:31
Ta migawka też mi spędzała sen z oczu. Do momentu, gdy załapałem, że mój ulubiony cyfrak sprzed lat (EOS 10D) też miał migawkę 1/4000 i jakoś mi to w niczym nie przeszkadzało :) .

Sprawdziłem archiwum fot i tak naprawdę zdjęć na 1/6400 czy 1/8000 nie miałem praktycznie wcale. A też mi się wydawało, że to będzie kłopotliwe ograniczenie.

janulrich
05-02-2013, 15:39
Ja mam taką klepodajdkę Samsun EX-1 i tam jest 1 / 1 500 s i daje radę ;) heheh , za bardzo 1/4000 s bym się nie przejmował. Chyba, że ktoś ma sporo szkieł f0.85 i ładuje w słoneczne dni na pełnej dziurze ;)

liquidsound
05-02-2013, 16:08
Zatem decyzja podjęta - biorę :)

Pytanie do Adama: jak sobie radzą boczne punkty na sali weselnej w tańcu? Testowałem 5D3 i poezja. Duża jest różnica?

Cichy
05-02-2013, 16:18
Ja mam taką klepodajdkę Samsun EX-1 i tam jest 1 / 1 500 s i daje radę ;) heheh , za bardzo 1/4000 s bym się nie przejmował. Chyba, że ktoś ma sporo szkieł f0.85 i ładuje w słoneczne dni na pełnej dziurze ;)

No akurat w słońcu to 1/8000 jest za mało już na f/1.4, więc jak zakręcam filtr ND 3x to i tak mi wychodzą czasy 1/1000 - 1/2000 więc nawet 6d mam zapas.

janulrich
05-02-2013, 17:06
No akurat w słońcu to 1/8000 jest za mało już na f/1.4, więc jak zakręcam filtr ND 3x to i tak mi wychodzą czasy 1/1000 - 1/2000 więc nawet 6d mam zapas.

hehe trza przymykać , będą ostrzejsze fotki :) same zalety :) => a tak na poważnie, trzeba będzie jakoś sobie radzić .

habakuk
05-02-2013, 17:19
mam od wczoraj, nie wiem jak na weselu, na wesela to ja mam nikona. nie przewiduję, żeby miało być specjalnie dobrze, bo przy dynamicznych scenach nawet środkowy radzi sobie raczej słabo.

ja zwykle mocno domykam, czasem bardzo mocno. ale zdarza się, że odwrotnie.
specjalnie słonecznie nie było, środek lipca, f 1,6 przy iso 125 - t 1/6400

źródło (http://www.adamtrzcionka.pl/2012/canon.jpg)

jac+
05-02-2013, 17:25
Może przypomnę szanownemu koleżeństwu czasy, kiedy to migawka 1/1000 w Prakticy była rewelacją? Zenity miały tylko 1/500 :) . I co? Jakoś się ogarniało :) .

rojo
05-02-2013, 18:22
[QUOTE=habakuk;1141701]mam od wczoraj, nie wiem jak na weselu, na wesela to ja mam nikona. nie przewiduję, żeby miało być specjalnie dobrze, bo przy dynamicznych scenach nawet środkowy radzi sobie raczej słabo.

[QUOTE]

to wczoraj był lipiec? bo jak nie to musiałeś mieć jakaś mocno przedprodukcyjną wersję 6D
mam nadzieję ze nikon weselny kadruje i naświetla lepiej niż ten ze zdjęcia...
wybacz mój sarkazm ale nie prawdą jest to co piszesz. zrobiłem już kilka imprez i koncertów 6D (ślubów akurat nie robię ale dynamicznie tańczących ludzi owszem) i jakoś nie zauważyłem problemów z af, a tym bardziej na środku. I tak przeważnie bardziej walczysz z czasem żeby zachować nieporuszenie niż z trafnością AF, a z tym nie ma problemu bo nawet przy szalejących strobach radzi sobie nadwyraz dobrze...

waka
05-02-2013, 18:40
portrecik na szybko
f4, boczny punkt ostrości, iso 12800

źródło (http://img442.imageshack.us/img442/6359/mg8829.jpg)

janulrich
05-02-2013, 19:11
Witam, przeglądnąłem masę fotek z Pentax K-5 + Sigma 30mm f1.4 . W słoneczny dzień, + korekcja cieni (minimalne iso przy tym trybie ISO 160 )
I fotki faktycznie przy f1.4, f1.6 , f1.8 przy ISO 160 to sporo było 1/8000 . Tyle, że jakby ustawić 6D -> ISO 50 :) to już się robi ciekawiej :)

A można linka do oryginału fotki wyżej . Może być sam crop oczu. NO piękne foto :)

habakuk
05-02-2013, 19:13
[QUOTE=habakuk;1141701]mam od wczoraj, nie wiem jak na weselu, na wesela to ja mam nikona. nie przewiduję, żeby miało być specjalnie dobrze, bo przy dynamicznych scenach nawet środkowy radzi sobie raczej słabo.

[QUOTE]

to wczoraj był lipiec? bo jak nie to musiałeś mieć jakaś mocno przedprodukcyjną wersję 6D
mam nadzieję ze nikon weselny kadruje i naświetla lepiej niż ten ze zdjęcia...
wybacz mój sarkazm ale nie prawdą jest to co piszesz. zrobiłem już kilka imprez i koncertów 6D (ślubów akurat nie robię ale dynamicznie tańczących ludzi owszem) i jakoś nie zauważyłem problemów z af, a tym bardziej na środku. I tak przeważnie bardziej walczysz z czasem żeby zachować nieporuszenie niż z trafnością AF, a z tym nie ma problemu bo nawet przy szalejących strobach radzi sobie nadwyraz dobrze...

nigdzie nie pisałem, że to jest 6d, to 5d3 i przykład bardzo zwykłej sytuacji zdjęciowej w relacji czas naświetlania/pogoda.

tudno mówić o prawdzie w kontekście użytkowania sprzętu, bo każdy ma swoją i poruszamy się raczej w strefie wrażeń, a nie prawd.

ty kadrujesz, naświetlasz i śledzisz AF niewątpliwie lepiej, bo prawdopodobnie jesteś lepszym fotografem ode mnie - galerie w twojej stopce są wprost imponujące, więc i kompakt to w twoich rekach prawdziwy pershing.

w moich rękach i w mojej ocenie servo 6d jest niezadowalające i nie da nawet na centralnym części komfortu jaki dawało sprawne 5d3.

rojo
05-02-2013, 19:40
nigdzie nie pisałem, że to jest 6d, to 5d3 i przykład bardzo zwykłej sytuacji zdjęciowej w relacji czas naświetlania/pogoda.

to co to foto robi powiedz mi w wątku o 6D? po co śmiecisz?
o słabym ai-servo 6D piszę od początku, ale nie powiesz mi chyba że swoim i "na ślub to ja mam nikonem" na weselach śledzisz galopujące po parkiecie pary ai-servo (czy jak to się tam w nikonie nazywa) Chciałbym zobaczyć aparat który radzi sobie z kilkoma przemieszczjącymi się szybko i co rusz prawie wpadjącymi na siebie parami w ciemno oświetlonej sali sledząc jedną wybraną.
resztę twojej wypowiedzi odnośnie stukania sie pindolkami kto robi lepsze zdjęcia pozwolisz że pominę milczeniem...

jacek_73
05-02-2013, 19:49
to co to foto robi...

Pokazuje, że nie potrzeba rozbłysku supernowej nad głowami by uzyskać czas krótszy niż 1/4000s.

habakuk
05-02-2013, 19:52

po to np, żeby zilustrować niedostatki 6d - ograniczenie do 1/4000 dla ludzi fotografujących śluby przy użyciu jasnych obiektywów będzie bardzo bolesne, a zdaje się jest ich tu co najmniej kilku.

o słabym ai-servo 6D piszę od początku, ale nie powiesz mi chyba że swoim i "na ślub to ja mam nikonem" na weselach śledzisz galopujące po parkiecie pary ai-servo (czy jak to się tam w nikonie nazywa) Chciałbym zobaczyć aparat który radzi sobie z kilkoma przemieszczjącymi się szybko i co rusz prawie wpadjącymi na siebie parami w ciemno oświetlonej sali sledząc jedną wybraną.

w nikonie nazywa się to AF-Continous i jest porażająco skuteczne, na tyle, że opłaca mi się utrzymywać dwa systemy jednocześnie.

resztę twojej wypowiedzi odnośnie stukania sie pindolkami kto robi lepsze zdjęcia pozwolisz że pominę milczeniem...

tak, w odpowiednim miejscu odkryłeś, że milczenie jest złotem.

w jednym zdaniu podsumowania - lepszy od 5d2 i z tego zestawienia do ślubów wybrałbym 6d, ale znacznie ustępuje sprawnemu 5d3 w wielu ważnych elementach - AF/śledzenie, ergonomia, migawka.
pozdrowienia :)

rojo
05-02-2013, 20:06
Pokazuje, że nie potrzeba rozbłysku supernowej nad głowami by uzyskać czas krótszy niż 1/4000s.

akurat naświetlenie pokazanego zdjęcia na 1/4000 zamiast 1/6400 by mu pomogło...

--- Kolejny post ---

w jednym zdaniu podsumowania - lepszy od 5d2 i z tego zestawienia do ślubów wybrałbym 6d, ale znacznie ustępuje sprawnemu 5d3 w wielu ważnych elementach - AF/śledzenie, ergonomia, migawka.
pozdrowienia :)

czyli generalnie powtarzasz prawdę opisaną tu już jakieś 30 razy i nie można się z tym nie zgodzić bo tak jest. Ale robisz to tak jakby się nim nie dawało zdjęc robić co jest troche irytujące...

habakuk
05-02-2013, 20:29
myślę, że przy 1/4000 suknia wyjściowo nie wyglądałaby dobrze, ale to bez znaczenia - to wypruty jpg z raw, pierwsza z brzegu ilustracja dla wielu piszących tu fotografujących śluby, że przy jasnym otwartym obiektywie może być ciężko nawet w średnio słoneczny dzień.

ale dobrze, widzę, że wyraźnie psuję ci samopoczucie; dla mnie to tylko narzędzie na rok, może dłużej, jedno z wielu, z kluczowym plusem w postaci fantastycznego obrazka ale i znaczącymi minusami, które w twojej pracy są być może marginalne a w mojej istotne.

nie mam do aparatu aż tak osobistego stosunku i życzę ci tego emocjonalnego uniesienia zw. z użytkowaniem 6d jak najdłużej.
pozdrawiam, pace, żegnam

waka
05-02-2013, 20:32
http://www.gophoto.it/view.php?i=http://img541.imageshack.us/img541/6359/mg8829.jpg#.URFOpKV2QeM
tu link do prawie oryginału(lekko zmniejszone)

janulrich
05-02-2013, 21:29
Dzięki :), nie no jest żyleta :) Fakt faktem to f4 ale przy ISO 12800 :) Jestem już jedną nogą w sklepie :)

Mi trzeba do ślubów sprzętu -> 6D. Muszę jeszcze się zastanowić ... czy czasem nie 5D Mark III

Diabeł
05-02-2013, 21:51
Miałeś może styczność z 40D/50D? Jeśli tak to jak w stosunku do nich wygląda praca tylnego kółka (wielkość, łatwość operowania)? Praca wybieraka AF nie ma tu dla mnie znaczenia. Jeszcze jedno: czy jest wystarczająca ilość miejsca na palce między gripem, a zamontowanym obiektywem?
Aktualnie mam 40D i od soboty 6D ( przesiadłem się z 5dmkI ). Jakiejś specjalnej różnicy w pracy tylnego kółka nie zauważyłem, 6D sprawia wrażenie mniejszego aparatu od 40 ale w ręce całkiem nieźle leży. W porównaniu do starej 5 czy 5dmk2 jest zdecydowanie gorzej. Na pewno ergonomia to sprawa bardzo indywidualna wyżej Adam napisał że tylne kółko małe, za nisko, ja na to nie zwróciłem uwagi, natomiast ciężko mi się przyzwyczaić do wybieraka i podglądu. Punkty AF lepiej wybiera mi się za pomocą dwóch kółek.

jeju
05-02-2013, 21:54

To ja czegoś nie rozumie rojo. Jak na płytkiej przysłonie można zrobić ostre zdjęcie w ruchu, nie używając do tego al-servo w 6D, zakładając np. że mamy do czynienia z tańcem, a nie sytuacją w której wyostrzysz sobie wcześniej i ludzie wchodzą Ci w przygotowaną przestrzeń ostrości?

rojo
05-02-2013, 22:00
To ja czegoś nie rozumie rojo. Jak na płytkiej przysłonie można zrobić ostre zdjęcie w ruchu, nie używając do tego al-servo w 6D, zakładając np. że mamy do czynienia z tańcem, a nie sytuacją w której wyostrzysz sobie wcześniej i ludzie wchodzą Ci w przygotowaną przestrzeń ostrości?

dokładnie tak jak napisałeś, poza tym czasem para przemieszcza się równolegle do Ciebie a nie prostopadle. Naprawdę wszyscy na ślubach jedziecie na dobiegaczkach? Ja w życiu tego w canonie nie używałem choć poprzednio miałem 7D wiec teoretycznie sprzęt z dobrą dobiegaczką...
Poza tym af i shutterlag w 6 jest naprawdę cholernie szybki (krótki) i wystarczy złapać i pstryknąć...

jac+
05-02-2013, 22:17
@Diable - dziękuję za wrażenia "organoleptyczne". Dziwi mnie trochę, że 6D sprawia wrażenie mniejszego od 40D. Wymiary specyfikacyjne mówią co innego, ale czasami dane producenta sobie, a życie sobie. Byłem w ostatnią sobotę w płockim MM, żeby oblukać ten cud techniki, jednak nie udało mi się to. "Nie ma, możemy mieć, ale tylko na zamówienie". No jasne - zamówię w ciemno sprzęt za ca. 7,5 KPLN. Nie wiesz gdzie w Płocku można namierzyć 6D na żywo?

Diabeł
05-02-2013, 22:24
@Diable - dziękuję za wrażenia "organoleptyczne". Dziwi mnie trochę, że 6D sprawia wrażenie mniejszego od 40D. Wymiary specyfikacyjne mówią co innego, ale czasami dane producenta sobie, a życie sobie. Byłem w ostatnią sobotę w płockim MM, żeby oblukać ten cud techniki, jednak nie udało mi się to. "Nie ma, możemy mieć, ale tylko na zamówienie". No jasne - zamówię w ciemno sprzęt za ca. 7,5 KPLN. Nie wiesz gdzie w Płocku można namierzyć 6D na żywo?

W Płocku nie widziałem, ja przed kupnem oglądałem w MM 60D. Jak jesteś zainteresowany 6D pisz na priv, możemy jakoś się spotkać W Płocku.

jeju
05-02-2013, 22:38
dokładnie tak jak napisałeś, poza tym czasem para przemieszcza się równolegle do Ciebie a nie prostopadle. Naprawdę wszyscy na ślubach jedziecie na dobiegaczkach? Ja w życiu tego w canonie nie używałem choć poprzednio miałem 7D wiec teoretycznie sprzęt z dobrą dobiegaczką...
Poza tym af i shutterlag w 6 jest naprawdę cholernie szybki (krótki) i wystarczy złapać i pstryknąć...

Ja przykładowo na 6d robiłem ostatnio pokaz tańców klasycznych (bez lampy), nie mogłem dać czasów dłuższych niż 1/500. Pary taneczne nie przesuwały się równoległe. Do zdjęć zabrałem obiektyw 135 mm. Zdjęcia mam nieostre.

bj_
05-02-2013, 22:45
Dziwna sprawa jest przy przewijaniu zrobionych zdjęć, jak powiększy się zdjęcie zaraz po zrobieniu to nie można przewijać wszystkiego, jakaś lipa jest z tym, mam nadzieję że rozgryzę o co tam chodzi.

Mam 6D od tygodnia i tez mnie to zastanawiało czemu nie można, ale poklikałem i w 6 zrobili coś takiego ze można zrobić jedno zdjęcie bez karty i je oglądać itp ( zapisane w buforze ) i gdy zrobi się zdjęcia nawet z włożona karta to preview jest z bufora i nie można przewijać pomiędzy innymi zdjęciami( bo czyta z bufora a nie już z zapisanego pliku na karcie ) przynajmniej tak wyszło z moich obserwacji. Nie wiem czy tak juz było w innych modelach ale w np 55D tego nie ma. Mnie osobiście to trochę denerwuje bo trzeba więcej klikać...od taka opcja żeby można było sobie strzelić zdjęcie w sklepie i pooglądać na zoomie bez karty.

amroz
05-02-2013, 22:47
Mam 6D od tygodnia i tez mnie to zastanawiało czemu nie można, ale poklikałem i w 6 zrobili coś takiego ze można zrobić jedno zdjęcie bez karty i je oglądać itp ( zapisane w buforze ) i gdy zrobi się zdjęcia nawet z włożona karta to preview jest z bufora i nie można przewijać pomiędzy innymi zdjęciami( bo czyta z bufora a nie już z zapisanego pliku na karcie ) przynajmniej tak wyszło z moich obserwacji. Nie wiem czy tak juz było w innych modelach ale w np 55D tego nie ma. Mnie osobiście to trochę denerwuje bo trzeba więcej klikać...od taka opcja żeby można było sobie strzelić zdjęcie w sklepie i pooglądać na zoomie bez karty. Fakt, to też mnie wnerwia

janulrich
05-02-2013, 23:07
Ja przykładowo na 6d robiłem ostatnio pokaz tańców klasycznych (bez lampy), nie mogłem dać czasów dłuższych niż 1/500. Pary taneczne nie przesuwały się równoległe. Do zdjęć zabrałem obiektyw 135 mm. Zdjęcia mam nieostre.

No to bida jak cholera :( Masz jakieś sample z tego pokazu ?

rojo
05-02-2013, 23:30

a robiłes na ai-servo czy kombinowałes coś?
robiłes takie rzeczy już wcześniej czy to pierwszy raz
jak robiłeś wcześniej to czym?

spino
06-02-2013, 01:38
Aktualnie mam 40D i od soboty 6D ( przesiadłem się z 5dmkI ). Jakiejś specjalnej różnicy w pracy tylnego kółka nie zauważyłem, 6D sprawia wrażenie mniejszego aparatu od 40 ale w ręce całkiem nieźle leży. W porównaniu do starej 5 czy 5dmk2 jest zdecydowanie gorzej. Na pewno ergonomia to sprawa bardzo indywidualna wyżej Adam napisał że tylne kółko małe, za nisko, ja na to nie zwróciłem uwagi, natomiast ciężko mi się przyzwyczaić do wybieraka i podglądu. Punkty AF lepiej wybiera mi się za pomocą dwóch kółek.

Szybko się przyzwyczaisz i będzie OK (przynajmniej mi się tak zeszło) - chociaż wieloletnie przyzwyczajenie sprawia, że palce czasem "same" szukają przycisków ze starego body.

MaciekSK
06-02-2013, 10:24
link do prawie oryginału(lekko zmniejszone)
Tak przeglądam różne sample i dochodzę do wniosku, ze ten aparat naprawdę daje ładny obrazek, myślę, że w końcu zdecyduję się kupić cyfrową lustrzankę :) (trzeba będzie zacząć opróżniać powoli lodówkę), wydaje mi się, że moje amatorskie potrzeby będą w zupełności zaspokojone a nawet dostanę więcej (np. wysokie ISO).

liquidsound
06-02-2013, 10:30
Pytanko do posiadaczy: jak działa autoiso? Tzn nie w teorii :D ale w praktyce.

lysy1980
06-02-2013, 10:35

Idealnie i bdb tak jak w mkIII

waka
06-02-2013, 11:21
wg mnie naprawdę bdb, w końcu zacząłem z niego korzystać. dodatkowo można ustawić maksymalny czas otwarcia migawki (przykładowo ustawiasz 1/60s i zawsze będzie robić z czasami krótszymi lub takim)

wain
06-02-2013, 11:34
wg mnie naprawdę bdb, w końcu zacząłem z niego korzystać. dodatkowo można ustawić maksymalny czas otwarcia migawki (przykładowo ustawiasz 1/60s i zawsze będzie robić z czasami krótszymi lub takim)

Uff!!! Czyli jednak litosciwy canon nie zakwalifikowal tego ficzera do PRO only! Alleluja!

rojo
06-02-2013, 11:53

idealnie
a o co dokładnie pytasz?

--- Kolejny post ---

nie zawsze, jak mu się skończy iso to zjedzie z czasem poniżej 1/60 ale dopiero po wyczerpaniu ustawionego limitu iso

Od kiedy mam 6D praktycznie cały czas w warunkach trudnych jade na autoiso. Czasem tylko zmieniam sobie minimalne czasy bo już raz się przejechałem na początku że mi przy szerokim kącie ustawił czas na 1/30 a artysta się miotał po scenie i poruszony wyraźnie wyszedł, a iso miałem na 200 nie wiem po co... Więc tylko tego defacto trzeba czasem pilnować...

fotowesolowski
06-02-2013, 12:44
Mam 6D od tygodnia i tez mnie to zastanawiało czemu nie można, ale poklikałem i w 6 zrobili coś takiego ze można zrobić jedno zdjęcie bez karty i je oglądać itp ( zapisane w buforze ) i gdy zrobi się zdjęcia nawet z włożona karta to preview jest z bufora i nie można przewijać pomiędzy innymi zdjęciami( bo czyta z bufora a nie już z zapisanego pliku na karcie ) przynajmniej tak wyszło z moich obserwacji. Nie wiem czy tak juz było w innych modelach ale w np 55D tego nie ma. Mnie osobiście to trochę denerwuje bo trzeba więcej klikać...od taka opcja żeby można było sobie strzelić zdjęcie w sklepie i pooglądać na zoomie bez karty.

Wystarczy wyłaczyc funkcje ze NIE mozna zrobic zdjecia bez karty...i juz.

liquidsound
06-02-2013, 15:25
Super, Auto ISO to dla mnie dar niebios :)

MC_
06-02-2013, 16:20
Szybkie pytanie - jak w 6D wygląda kompensacja mocy lampy błyskowej? Czy da się to zrobić bez wchodzenia w menu?

rojo
06-02-2013, 16:50
aha, na lampie...

luc
06-02-2013, 16:59
aha, na lampie...

l o l

Zader
06-02-2013, 17:51
Szybkie pytanie - jak w 6D wygląda kompensacja mocy lampy błyskowej? Czy da się to zrobić bez wchodzenia w menu?

ja mam do tego przypisany przycisk set na tylnym kolku.

airhead
06-02-2013, 18:12
dziś robiłem packshoty szóstką :D dzięki live view zrobiłem robotę wiele szybciej :)

photogambler
06-02-2013, 18:17
czyli generalnie powtarzasz prawdę opisaną tu już jakieś 30 razy i nie można się z tym nie zgodzić bo tak jest. Ale robisz to tak jakby się nim nie dawało zdjęc robić co jest troche irytujące...

I bardzo dobrze ze piszecie, nawet "30 razy". Mam klopot czy kupic szostke i takie opinie sa mi potrzebne.Na ten sam temat ale piszacy roznia sie od siebie - jak np. Ty i Habakuk. Zreszta podobnie jak On tez trzymam nikona do scen dynamicznych. I uwazam to za optymalne rozwiazanie. Nie kazdy musi focic jak Ty. Jak lubisz to foć sobie jak chcesz. I pozwol innym.
Pozdrawiam :-)

janulrich
06-02-2013, 18:44
dziś robiłem packshoty szóstką :D dzięki live view zrobiłem robotę wiele szybciej :)

Packshoty? Co to jest? :)

rojo
06-02-2013, 19:53
I bardzo dobrze ze piszecie, nawet "30 razy". Mam klopot czy kupic szostke i takie opinie sa mi potrzebne.Na ten sam temat ale piszacy roznia sie od siebie - jak np. Ty i Habakuk. Zreszta podobnie jak On tez trzymam nikona do scen dynamicznych. I uwazam to za optymalne rozwiazanie. Nie kazdy musi focic jak Ty. Jak lubisz to foć sobie jak chcesz. I pozwol innym.
Pozdrawiam :-)

ależ ja nikomu nie zabraniam focić jak chce, właśnie polemizuje raczej ze zdaniem, że inaczej sie nie da i nie tym aparatem bo taką tezę rzucił Adam. Nie ciągnijmy już tego, nie ma to sensu, bo teraz spór jest o to czy lepiej robić dynamiczne zdjęcia tym czy tym. Jedno jest pewne, 6D nie został stworzony do rejestrowania sportów i innych dynamicznych scen co nie znaczy, że nie mozna nim takich rzeczy robić, choć pewnie o wiele łatwiej to robić puszkami z funkcjonalną dobiegaczką jak choćby 53D (o ile af działa :D) czy 1Dx...

MC_
06-02-2013, 19:53
ja mam do tego przypisany przycisk set na tylnym kolku.

Dziękuję. O to mi chodziło.

jeju
06-02-2013, 21:04
a robiłes na ai-servo czy kombinowałes coś?
robiłes takie rzeczy już wcześniej czy to pierwszy raz
jak robiłeś wcześniej to czym?

1 al-servo
2 tak robiłem
3 piątkami I-III

Naprawdę zachęcam do domowych testów zwłaszcza tych którzy kupili już to body. Niech ktoś z rodziny zbliża się do Was dość szybko, a Wy zróbcie w miarę poprawną serię zdjęć. Można też np. uchwycić jakiś moment przy końcu tego ruchu, a że w reportażu nie ma idealnych warunków, poproście aby osoba pod koniec wykonała dodatkowy ruch ciałem, wymusi to lekkie przekadrowanie i ponowne poszukiwanie ostrości punktem AF . Koniecznie pochwalcie się wynikami.

Nie chce prezentować zdjęć z pokazów tańca, ponieważ rozgorzeje dyskusja na zupełnie inny temat.

fotowesolowski
06-02-2013, 21:26
1 al-servo
2 tak robiłem
3 piątkami I-III

Naprawdę zachęcam do domowych testów zwłaszcza tych którzy kupili już to body. Niech ktoś z rodziny zbliża się do Was dość szybko, a Wy zróbcie w miarę poprawną serię zdjęć. Można też np. uchwycić jakiś moment przy końcu tego ruchu, a że w reportażu nie ma idealnych warunków, poproście aby osoba pod koniec wykonała dodatkowy ruch ciałem, wymusi to lekkie przekadrowanie i ponowne poszukiwanie ostrości punktem AF . Koniecznie pochwalcie się wynikami.

Nie chce prezentować zdjęć z pokazów tańca, ponieważ rozgorzeje dyskusja na zupełnie inny temat.

Uzywałem 5DI, od kilku dni mam 6D, srodkowy to jest dla mnie kosmos, ocznych nigdy nie uzywałem, ale widze ze sa lepsze troche niz w 5DI.

Tak słucham kolegów i sie zastanawiam jakim cudem robie zdjecia idacej na mnie pary i do dzis nie wiem co to jest dobiegaczka :):)
kazdy ma swój sposób jedemu starczy sznurek z haczykiem inny musi sie brandzlowac 5 wedkami, najwazniejsze oby kazdy miał dobre samopoczucie i zadowalajace go zdejcia.

Dzisiaj zrobiłem pare klatek na ISO 10 000 , ja piiiiiip

photogambler
06-02-2013, 21:47
Tak słucham kolegów i sie zastanawiam jakim cudem robie zdjecia idacej na mnie pary i do dzis nie wiem co to jest dobiegaczka :):)
ja piiiiiip

To takie urzadzenie,ktore przewiduje/oblicza trajektorie,gdzie bedzie ruchomy obiekt w chwili otwarcia migawki i tam ustawia ostrosc. Dziala w ulamkach sekundy. To mają nawet tanie kropowe nikony (dx-y)

rojo
06-02-2013, 22:30
To takie urzadzenie,ktore przewiduje/oblicza trajektorie,gdzie bedzie ruchomy obiekt w chwili otwarcia migawki i tam ustawia ostrosc. Dziala w ulamkach sekundy. To mają nawet tanie kropowe nikony (dx-y)

ja i tanie cropowe canony np 7D...

janulrich
06-02-2013, 22:50
co do dobiegaczki -> myślę, że to można poprawić programowo => może jakaś aktualizajca wyjdzie kiedyś.... :)

crazy
06-02-2013, 23:06
a ja w starym 5D kilka razy jej użyłem w sporcie, w reportażu nigdy bo po co ? Jeśli normalny single af daje radę :)

rojo
07-02-2013, 00:47
1 al-servo
2 tak robiłem
3 piątkami I-III

sprowokowany Twoim postem ustawiłem się jutro na robienie zdjęć warsztatów tańca towarzyskiego :D Obiecuję w razie czego przyznać sie publicznie do własnej słabości :D

janulrich
07-02-2013, 12:07
a ja w starym 5D kilka razy jej użyłem w sporcie, w reportażu nigdy bo po co ? Jeśli normalny single af daje radę :)

Są kozaki co na analogach do dzisiaj trzaskają ... nawet sport i nie widzą problemu :). Im więcej bajerów... tym więcej usterek i problemów. Aparatem się ma robić fotki, a nie śledzić :)

A tak w ogóle to w D7000 działało to całkiem dobrze... ale nigdy tego nie używałem :)

crazy
07-02-2013, 12:11
Dokładnie tak, analoga mam do dziś(nawet 3 w tym średni format) bardzo je lubie a fotografia z nich uważam, że nadal ma charakter którego nie ma cyfra :) Ale są gusta i guściki jedni robią zdjęcia inni wola o nich rozmawiac :D

rojo
07-02-2013, 12:33
podejrzewam że 90% z nas ma choć jeden aparat analogowy, którym robi zdjęcia a większość ma ich conajmniej kilka, i to piekne jest, tylko że ja z analogiem do pracy nie pójdę, chyba że mam konkretne zlecenie na średni albo duży format, a do codziennej pracy potrzebuję sprzęt szybki, sprawny, niezawodny z błyskawiczną możliwością publikacji zdjęć - czego analog akurat nie daje. Ale to chyba nie miejsce na taką dyskusję... :D

crazy
07-02-2013, 12:45
Zgadza się . Ja chyba skutecznie wyleczyłem się z 6D, wysokie ISO to nie wszystko.

janulrich
07-02-2013, 13:09
Zgadza się . Ja chyba skutecznie wyleczyłem się z 6D, wysokie ISO to nie wszystko.

To znaczy ... czemu musiałeś się leczyć? Czego Ci brakuje?

photogambler
07-02-2013, 13:14
ja i tanie cropowe canony np 7D...

jezeli dla Ciebie 7d jest tanim kropem to gratuluje dochodow.

Są kozaki co na analogach do dzisiaj trzaskają ... nawet sport i nie widzą problemu . Im więcej bajerów... tym więcej usterek i problemów. Aparatem się ma robić fotki, a nie śledzić
Dobiegaczki mialy nikony analogowe.To stary wynalazek :-)

crazy
07-02-2013, 14:09
To znaczy ... czemu musiałeś się leczyć? Czego Ci brakuje?

Chodziło mi bardziej o braki w tej puszcze w stosunku do tego co mam i chciałbym mieć :)

janulrich
07-02-2013, 15:34
Chodziło mi bardziej o braki w tej puszcze w stosunku do tego co mam i chciałbym mieć :)

Jakie braki? :) Może dowiem się czegoś na nie :)

crazy
07-02-2013, 16:47
A prosze Cie bardzo

1/4000s
Brak joy'a do wyboru punktu AF
Zmiana guzikologii

liquidsound
07-02-2013, 16:50
Jak dla mnie bez znaczenia. W 1ds joya nie mam a sprawnie operuje punktami, 1/4000 do przeskoczenia, zmiana guzikologi - dla mnie argument wyssany z palca.

waka
07-02-2013, 16:53
dla mnie jedyne wady to słabe servo(bo czasem chciałbym sport pofocić) i jeden slot na karte pamięci. 1/4000 narazie nie odczuwam

liquidsound
07-02-2013, 17:06
dla mnie jedyne wady to słabe servo(bo czasem chciałbym sport pofocić) i jeden slot na karte pamięci. 1/4000 narazie nie odczuwamTo się mogę zgodzić :)

crazy
07-02-2013, 17:07
Jak dla mnie bez znaczenia. W 1ds joya nie mam a sprawnie operuje punktami, 1/4000 do przeskoczenia, zmiana guzikologi - dla mnie argument wyssany z palca.

Ta jasne i mając 2 różne body będę szukał za każdym razem w innym miejscu, kolejna sprawa 1/4000s do przeskoczenia wiem ale nie chce sie bawic w filtry a miec aparat od razu gotowy, następnie joy przydatny , nie będe latał kółkiem aby wybrać środkowy a za chwile kręcił aby zmienic na boczny :D

Servo mnie nie interesuje w ogóle robie wszystko na single af

liquidsound
07-02-2013, 21:33
Subiektywnie rzecz biorąc to nie są rzeczy które dyskwalifikują tą puszkę...

amroz
07-02-2013, 21:33
1/4000s
Brak joy'a do wyboru punktu AF
Zmiana guzikologii
Każdy patrzy po swojemu. Mi osobiście te wymienione "wady" nie przeszkadzają. 1/4000 nie przeszkadza bo skoro do tej pory nie używałem takich czasów to pewnie w przyszłości za często nie będę używał. Guzikologia do przeskoczenia, można się nauczyć. Wiem że dobrze bym się psychicznie czuł mając 5d III ale to bardziej dla własnego samopoczucia (co jest bardzo ważne) niż do zarabiania pieniędzy.

jacab1
07-02-2013, 22:19
Czasem robię naprzemiennie 5d i 350d .... gdzie guzikologia jest zgoła inna. Nie mam żadnych problemów gdy biorę do ręki jeden czy drugi aparat... palce lecą automatycznie tam gdzie trzeba. To jest trochę tak jak z jazdą autami naprzemiennie z manualną i automatyczną skrzynią biegów... po kilku razach obsługuję się bez zastanowienia i bez tzw "motania się"

janulrich
08-02-2013, 00:15
... znaczy się powiem tak: Jak Pan chce zbić psa to zawsze kija znajdzie :) ... jeśli chodzi o przyciski to jest to dla mnie absurd... bo widziałem ludzi w necie co nogami fotki robią i się cieszą i nie widzą w tym problemu :). Oni się cieszą, że mają aparat => a takie foty odpier... że głowa mała.
Tak na prawdę 1/4000 może być kłopotliwe jeśli światło przepali nam fotkę, jeśli rozświetli to te 1eV zjechać przy wołaniu to chyba nie problem ? Ja przeważnie te 1/2, 2/3eV zawsze rozświetlam przy wołaniu.

Czekam nadal aż 6D stanieje... od tygodnia ani drgnie cena ;/

liquidsound
08-02-2013, 09:36
Boje się, że na wiosnę cena skoczy bo wzrośnie popyt przed wakacjami...

crazy
08-02-2013, 10:28
... znaczy się powiem tak: Jak Pan chce zbić psa to zawsze kija znajdzie :) ... jeśli chodzi o przyciski to jest to dla mnie absurd... bo widziałem ludzi w necie co nogami fotki robią i się cieszą i nie widzą w tym problemu :). Oni się cieszą, że mają aparat => a takie foty odpier... że głowa mała.
Tak na prawdę 1/4000 może być kłopotliwe jeśli światło przepali nam fotkę, jeśli rozświetli to te 1eV zjechać przy wołaniu to chyba nie problem ? Ja przeważnie te 1/2, 2/3eV zawsze rozświetlam przy wołaniu.

Czekam nadal aż 6D stanieje... od tygodnia ani drgnie cena ;/

Wszystko się zgadza ale płacę to chcę gotowy produkt a ten nie do końca mi pasuje. Kolejna sprawa 1/4000 przy jasnych szkłach to jest kłopot(sprawdzałem swoje plenery) Prześwietlenie do końca nie zredukujesz w sofcie, bo będzie płaskie i mdłe a "rozświetlanie" też nie zawsze zdaje egzamin. Wychodzę z założenia że lepiej miec poprawnie naświetlone zdjęcie aniżeli potem 30min spędzać przy nim w sofcie :)

liquidsound
08-02-2013, 10:38
To domykasz przysłonę :D

crazy
08-02-2013, 10:40
Akurat to jest lekarstwo :D

MC_
08-02-2013, 10:40
Ja w Egipcie używałem przy portrecie polara.

crazy
08-02-2013, 11:17
Polar to dobre rozwiązanie i sam o nim myślałem :)

liquidsound
08-02-2013, 13:02
W polarze w Egipcie może być za gorąco :D

rojo
08-02-2013, 16:41
takie humorystyczne znalazłem z jednej z grup na fejsie
"bo 6D to takie polaczenie D300 i D700"
:D

janulrich
08-02-2013, 19:09
takie humorystyczne znalazłem z jednej z grup na fejsie
"bo 6D to takie polaczenie D300 i D700"
:D

hehe no boki zrywać :) ja żadnego związku nie widzę, po za wielkością matrycy z D700 :) hehe
Nic nie chce tanieć 6D :( beee

michael_key
09-02-2013, 08:50
Ja w Egipcie używałem przy portrecie polara.
Za crazy, w zasadzie najlepszy wyjście.

Merde
09-02-2013, 14:40
hehe no boki zrywać :) ja żadnego związku nie widzę, po za wielkością matrycy z D700 :) hehe
Nic nie chce tanieć 6D :( beee

Wielkość matrycy jak w D700, a wielkość korpusu jak D300.

janulrich
09-02-2013, 16:06
Wielkość matrycy jak w D700, a wielkość korpusu jak D300.

tak... a fotki jak 1Dx , kolor jak D80, video jak w D7000 , napięcie wejściowe jak w D90 i w ogóle pasek jak w D4 wielkością, w sumie do mojego Samsunga Ex-1 to by też pasowało : rozmiar fotek, a i jeszcze do mojego byłego K-5 to, że nie ma AF w VIDEO :)

Spoko... ja czekam aż stanieje. Myślę , że jak się przełamie granica 7k to już poleci do 6,5 k gładko ... znaczy do wiosny.

photogambler
09-02-2013, 18:47
tak...

Spoko... ja czekam aż stanieje. Myślę , że jak się przełamie granica 7k to już poleci do 6,5 k gładko ... znaczy do wiosny.

Amen :-)

jac+
09-02-2013, 19:42
Amen

Prędzej "niech słowa ciałem się staną" :) .

habakuk
09-02-2013, 21:13
mam za sobą pierwszy ślub fotografowany 6d, w trudnym kościele Mariackim.
czułości bajecznie czyste, może mi się wydaje, ale jest zdaje się nawet tyć lepiej niż w 5d3.
auto iso - znakomite.
ergonomia - po kilku dniach zabaw - mimo, że fotorafowałem równolegle 5d2 i 5d, bezproblemowa.
AF - taki sobie, czuły, było ciemnawo, celny, ale ogólnie dość wolny i względem 5d2 rewolucji nie przynosi, choć na pewno lepszy bo celny i z bliska i z daleka :)
niemniej zakup uważam za udany. tyle w skrócie :)

liquidsound
09-02-2013, 22:05
Biorę już na 100% :)

janulrich
09-02-2013, 22:11
czułości bajecznie czyste, może mi się wydaje, ale jest zdaje się nawet tyć lepiej niż w 5d3.
auto iso - znakomite.
ergonomia - po kilku dniach zabaw - mimo, że fotorafowałem równolegle 5d2 i 5d, bezproblemowa.
AF - taki sobie, czuły, było ciemnawo, celny, ale ogólnie dość wolny i względem 5d2 rewolucji nie przynosi, choć na pewno lepszy bo celny i z bliska i z daleka :)

... wow na to czekałem, a jakimi szkłami ładowałeś? A tak w ogóle to 6D ma śrubokręt? (podejrzewam, że ma na pewno ale tak dla potwierdzenia)

habakuk
09-02-2013, 22:20
14,15,24,35,50,85
najsłabiej z 50/1.4 na dużych dystansach. z Lkami bezbłędnie.
35 miałem pożyczone (moje w serwisie), bez żadnych kalibracji w punkt, z bliska, daleka, z 85 podobnie, tych używałem głownie.

iso 6400 wygląda fantastycznie czysto.

amroz
09-02-2013, 22:31
mój 35 L też w punk ostrzy bez żadnej mikroregulacji a w 5d II o kilka działek musiałem podkręcić. Myślałem zawsze że kupiłem lekko rozregulowane szkło a teraz okazuje się że to kwestia dopasowania body do słoika.

algha
09-02-2013, 22:33
... wow na to czekałem, a jakimi szkłami ładowałeś? A tak w ogóle to 6D ma śrubokręt? (podejrzewam, że ma na pewno ale tak dla potwierdzenia)

Hmmm. W Canon Eos śrubokręt ? Kolega nie od żółtych przypadkiem ?

blackninja
09-02-2013, 22:36
No to czekamy na jakąś magiczną ilość klatek, po przekroczeniu której aparat będzie beee.

algha
09-02-2013, 22:39
14,15,24,35,50,85
Habakuk, a co Ciebie skłoniło do 6d pi Twoich przejściach z 5dmk3 ? Z tego co pamiętam to masz również system Nikona.

habakuk
09-02-2013, 22:47
obiektywy wolę C

janulrich
09-02-2013, 23:28
14,15,24,35,50,85
35 miałem pożyczone (moje w serwisie), bez żadnych kalibracji w punkt, z bliska, daleka, z 85 podobnie, tych używałem głownie.

iso 6400 wygląda fantastycznie czysto.

Dzięki za info.. A podłączałeś może jakąś lampę, chodzi mi o TTL, czy w 6D wszystko gra. A i jeszcze jedno ... patrzyłeś na czystość matrycy czy coś "kurzy" ... fobia z Nikon D600 :)

Ja odliczam dni do zakupu... znaczy żona mnie już wygania bo mówi, że za chwile coś nowego wyjdzie i znów będę kasę zbierał na coś lepszego :)

RHJG
09-02-2013, 23:52
Po tej słusznej pozytywnej reklamie 6D kol. habakuk. Serwis Canona powinień dostarczyć nowiuteńką bez wad puszke wiadomo jaką(mam nadzieje,że serwisowi Canona TEŻ)

--- Kolejny post ---

Kol.Janurlich pociesz Swoją Lubą,że aparat zmienia sie częściej niż Żone.

janulrich
10-02-2013, 00:02
Po tej słusznej pozytywnej reklamie 6D kol. habakuk. Serwis Canona powinień dostarczyć nowiuteńką bez wad puszke wiadomo jaką(mam nadzieje,że serwisowi Canona TEŻ)

yyy .... ale o co chodzi?

RHJG dzięki :) już żonie powiedziałem :) ucieszona :) hehee Jak to kobiety.

lysy1980
10-02-2013, 01:00
Rojo a jak tam test śledzenia w 6D tych tańców :D ?

Kolekcjoner
10-02-2013, 12:55
A tak w ogóle to 6D ma śrubokręt? (podejrzewam, że ma na pewno ale tak dla potwierdzenia)
Nie ma 8-).

photogambler
10-02-2013, 13:15
auto iso - znakomite.

Rzeczowa relacja,jak to w Galicji sie robi :-) Dzięki. Mam pytanie: piszesz ze smiga z Lkami,a 85 tez masz Lkę?To by mnie zmartwilo,bo mam 85/1,8 zwyklaka ale rysuje świetnie.
Pozdrawiam ...

janulrich
10-02-2013, 13:31
Nie ma 8-).

A tak na poważnie? Kurna... to Canon ma wszystkie szkła pod FF z USM? (Przechodzę do Canona to się tak nie orientuję).
Jeśli nie ma to o takiej Sigmie można zapomnieć? http://www.sigma-sklep.pl/sigma-24-70mm-f2-8-ex-dg-macro-canon,336,p.html (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-24-70mm-f2-8-ex-dg-macro-canon,336,p.html) hmmm
Z szerokiego kąta Sigmy też się zatem wyleczyłem jak nie ma śrubokręta http://www.sigma-sklep.pl/sigma-20-f1-8-ex-dg-asp-rf,495,p.html

Merde
10-02-2013, 13:48
A tak na poważnie? Kurna... to Canon ma wszystkie szkła pod FF z USM?

Nie. Ma wszystkie szkła z silnikiem, ale nie każdy silnik to USM.

algha
10-02-2013, 13:48
Janulrich - w canonie eos nie ma śrubokrętu od zawsze. To był pierwszy system z silnikiem poza body. Każdy obiektyw tego systemu ma silnik. Także sigma.

algha
10-02-2013, 13:49
Aha. Nie każdy obiektyw ma usm. Są także silniki mm. Ale to nie ma znaczenia. I tak są w obiektywie.

kosdkp
10-02-2013, 13:53
A tak na poważnie? Kurna... to Canon ma wszystkie szkła pod FF z USM? (Przechodzę do Canona to się tak nie orientuję).
Jeśli nie ma to o takiej Sigmie można zapomnieć?Sigma 24-70mm F2.8 EX DG MACRO Canon - Obiektywy standardowe - Obiektywy - sigma-sklep.pl (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-24-70mm-f2-8-ex-dg-macro-canon,336,p.html) hmmm
Z szerokiego kąta Sigmy też się zatem wyleczyłem jak nie ma śrubokręta Sigma 20 F1.8 EX DG ASP RF - Obiektywy szerokokątne - Obiektywy - sigma-sklep.pl (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-20-f1-8-ex-dg-asp-rf,495,p.html)
Bagnet EOS: EF czy EF-s to bagnet elektroniczny. Mocowanie Canon EF (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mocowanie_Canon_EF)
Pod FF masz szkła FF, pod aps-c masz ef-s i ef. Szkła z mocowaniem ef-s nie podepniesz do FF, jak ma to miejsce u nikona (351.8 G ), bo zachodzi obawa o uszkodzenie lustra. Nie ma żadnych śrubokrętów.

A wspomniana sigma jest pod EF czyli FF i APS-c

jac+
10-02-2013, 13:57
Ale Ty też na poważnie? EOS nigdy nie miał ŻADNYCH śrubokrętów. Dalej: To czy szkło ma USM nie ma żadnego związku z tym czy jest pod FF, czy pod APS-C. To po prostu taka, a nie inna konstrukcja silnika przesuwającego soczewki podczas pracy AF. Do każdej lustrzanki canona podepniesz dowolny obiektyw EF. Jednak szkła EF-S można podpiąć WYŁĄCZNIE pod cropa.

janulrich
10-02-2013, 14:23
Janulrich - w canonie eos nie ma śrubokrętu od zawsze. To był pierwszy system z silnikiem poza body. Każdy obiektyw tego systemu ma silnik. Także sigma.

Ahaaaa :) Teraz rozumiem. Myślałem, że HSM to w sigmach po prostu silnik do sterowania , że bez HSM nie można kupic szkła. Zatem dzięki wielkie za info :)

--- Kolejny post ---

Ale Ty też na poważnie? EOS nigdy nie miał ŻADNYCH śrubokrętów. Dalej: To czy szkło ma USM nie ma żadnego związku z tym czy jest pod FF, czy pod APS-C. To po prostu taka, a nie inna konstrukcja silnika przesuwającego soczewki podczas pracy AF. Do każdej lustrzanki canona podepniesz dowolny obiektyw EF. Jednak szkła EF-S można podpiąć WYŁĄCZNIE pod cropa.

Cropa => masz na myśli APS-C rozumiem tak?

--- Kolejny post ---

auto iso - znakomite.

Jest szansa na jakieś sample?

--- Kolejny post ---

Nie no, miałem Pentax K-5 i tam był śrubokręt, a Sigma 30mm f1.4 działał akurat ze śrubokrętem. Pod wszystkie bagnety oprócz Pentax Sigma 30mm f1.4 miała HSM. Zatem stwierdziłem iż Sigma która nie ma HSM musi działać ze śrubokrętem.

rojo
10-02-2013, 20:52
Dzięki za info.. A podłączałeś może jakąś lampę, chodzi mi o TTL, czy w 6D wszystko gra. A i jeszcze jedno ... patrzyłeś na czystość matrycy czy coś "kurzy" ... fobia z Nikon D600 :)QUOTE]

w eTTlu pracuje fajnie troche inaczej niż 7D (nie do końca potrafię określić na czym polega różnica wydaje mi się że mniej światła puszcza na dalszy plan skupiając się na pierwszym) ale nie ma błedów w naświetlaniu (choć mam defaultowo korekcję na lampie ustawioną na +2/3 ale ja walę często od sufitów i to czasem wysokich, wczęsniej musiałem ustawiać podobnie) i wygląda to ładnie (nwet jeden koleg stwiedził że zacząłem inaczej siecić i mu się bardziej podoba choć nie zmieniałem nic poza body). Lampa 580ex pierwsza wiec z drugą winno być jeszcze lepiej. Matryca pomimo 10k zdjęc zrobionych w zadymionych i zakurzonych klubach przy częstych zmianach szkieł - czysta, autoczyszczenie wygląda że działa bardzo dobrze.

[QUOTE=photogambler;1142793]Rzeczowa relacja,jak to w Galicji sie robi :-) Dzięki. Mam pytanie: piszesz ze smiga z Lkami,a 85 tez masz Lkę?To by mnie zmartwilo,bo mam 85/1,8 zwyklaka ale rysuje świetnie.
Pozdrawiam ...

mam 85/1.8 - śmiega idealnie (to szkło z resztą mi idealnie śmigało z każdym body jakiem miałem...) Af ustawia szubciutko i pewnie, szybciej niż np w 70-200/2.8 :D
generalnie z wszystkimi obiektywami daje radę, najgorzej jest chyba dokładnie z tym co wspomniał Habakuk czylo 50/1,4 na długim dystańsie, z kilku metrów trafia szybko i prezcyzyjne ale już z kilkunastu faktycznie jest jakiś rozjazd. Ale z tym szkłem to ja zawsze miałem jakiś problem...

Rojo a jak tam test śledzenia w 6D tych tańców :D ?

z powodu choroby dziecka testy przełożone mam nadzieję na ten tydzień...

photogambler
10-02-2013, 21:46
mam 85/1.8 - śmiega idealnie (to szkło z resztą mi idealnie śmigało z każdym body jakiem miałem...) Af ustawia szubciutko i pewnie, szybciej niż np w 70-200/2.8 :D
generalnie z wszystkimi obiektywami daje radę, najgorzej jest chyba dokładnie z tym co wspomniał Habakuk czylo 50/1,4 na długim dystańsie, z kilku metrów trafia szybko i prezcyzyjne ale już z kilkunastu faktycznie jest jakiś rozjazd. Ale z tym szkłem to ja zawsze miałem jakiś problem...
..

Dzięki :-) to zn.ze cala moja szklarnia bedzie smigac. O 24-105 L juz nawet nie pytam.

amroz
10-02-2013, 21:55
podpowiedzcie lepiej czy macie jakieś sprawdzone zamienniki akumulatora do 6d ?

gnom
10-02-2013, 22:17
janulrich

No niestety w kościele Mariackim (ciemno !!!) Lampy używać nie można :/
Ps. Ja też coraz bardzie zastanawiam się nad przytuleniem tego cudeńka :)

crazy
10-02-2013, 22:34
Kusicie koledzy coraz mocniej tym 6D :D

Grzdyll
10-02-2013, 23:47
podpowiedzcie lepiej czy macie jakieś sprawdzone zamienniki akumulatora do 6d ?

O właśnie, właśnie, bo w innym wątku wygląda że te zamienniki, które się ładują w ładowarce Canona i pokazują stan naładowania w 5D2 i 7D w nowej puszce już nie pokazują (pewnie nowy chip)... Ma ktoś już jakieś własne doświadczenia?

janulrich
11-02-2013, 01:09
janulrich

No niestety w kościele Mariackim (ciemno !!!) Lampy używać nie można :/
Ps. Ja też coraz bardzie zastanawiam się nad przytuleniem tego cudeńka :)

Ja kupuję 6D na bank... tylko czekam aż cena zejdzie tak do 6,5k :)

Matson
11-02-2013, 11:33
Ja też muszę się pozbyć tylko 1100d i obiektywów EF-S i pewnie na dniach także stanę się jego posiadaczem :D Opinie kolegów mnie przekonały :D

dj_zibi
11-02-2013, 12:33
Ostatnie pytanie przed podjęciem decyzji o 6D.
Czas synchro z lampą został zmniejszony do 1/180, w canonie 5dmkII było to 1/200 co przy zastosowaniu tanich wyzwalaczy RF602 dawało mozliwośc błyskania z czasem 1/160 bez zaciemnionego dołu zdjęcia. Czy ktoś próbował wyzwalać bezprzewodowo lampy 6D? Czy czaś ten dalej pozostanie 1/160 czy trzeba zejśc niżej?

rojo
11-02-2013, 13:04
Ostatnie pytanie przed podjęciem decyzji o 6D.
Czas synchro z lampą został zmniejszony do 1/180, w canonie 5dmkII było to 1/200 co przy zastosowaniu tanich wyzwalaczy RF602 dawało mozliwośc błyskania z czasem 1/160 bez zaciemnionego dołu zdjęcia. Czy ktoś próbował wyzwalać bezprzewodowo lampy 6D? Czy czaś ten dalej pozostanie 1/160 czy trzeba zejśc niżej?

do 1/180 działa z jeszcze starszymi photixami pt 04, nie ma śladu żadnych zaciemnień, z RF602 konkretnie nie testowałem ale raczej powinno działać...

Co rozumiesz przez bezprzewodowe wyzwalanie lamp 6D, ani 6D nie ma lampy ani bezprzewodowego wyzwalacza. Jeśli chodzi o wyzwalanie systemówek tymi photixami to robiłem to samo i gadało tak samo jak ze studynymi lampami...

dj_zibi
11-02-2013, 13:04
do 1/180 działa z jeszcze starszymi photixami pt 04, nie ma śladu żadnych zaciemnień, z RF602 konkretnie nie testowałem ale raczej powinno działać...

To zamawiam 6680zł... cena jest dobra.

rojo
11-02-2013, 13:13
gdzie Ty taką cenę masz?

dj_zibi
11-02-2013, 13:17
Na forum jest lista sprawdzonych "TPIów". Oni takie ceny mają.

Cichy
11-02-2013, 13:34
6680 ? To i ja poproszę namiar.

dj_zibi
11-02-2013, 13:36
6680 ? To i ja poproszę namiar.

Cichy Ty masz sklep wiec nie potrzeba... a ze jedni mają wyższe inni niższe ceny to juz tak jest;)

rojo
11-02-2013, 13:43
tylko że cena 6680 za 6D to cena nierealna jak ktoś prowadzi legalną działalnoć a jak nielegalną to za wysoka :D

bj_
11-02-2013, 13:45
Ja tydzień temu zakupiłem z allegro szóstkę, bardzo sceptycznie do tego podchodziłem i w końcu się skusiłem.Cena atrakcyjna bo 6770zł (po negocjacjach) i muszę powiedzieć ze jestem bardzo zadowolony towar nowy z gwarancją i paragonem.
Na PW mogę podać sprzedającego.

Matson
11-02-2013, 14:02
I stało się, w MM już online także 9999zł z 24-105, więc za body w przeliczeniu wychodzi poniżej 7 tys. Chyba nie ma już co dłużej czekać.

Cichy
11-02-2013, 14:19
Cichy Ty masz sklep wiec nie potrzeba... a ze jedni mają wyższe inni niższe ceny to juz tak jest;)

Przyda się, taniej niż w hurcie, skoro z paragonem to zapewne i z fakturą?

airhead
11-02-2013, 14:27
O właśnie, właśnie, bo w innym wątku wygląda że te zamienniki, które się ładują w ładowarce Canona i pokazują stan naładowania w 5D2 i 7D w nowej puszce już nie pokazują (pewnie nowy chip)... Ma ktoś już jakieś własne doświadczenia?
ja mam doświadczenia, które opisałem w wątku, do którego nawiązujesz :)
w każdym razie mimo dziwnych komunikatów baterie działają, choć nie pokazują stanu naładowania

dziś jestem po pierwszej komercyjnej reporterce i jestem znowu zadowolony :)
iso jest świetne, ale nie ma co tego opisywać, bo to akurat dobrze widać na samplach - dodam od siebie, że zdjęcia robiłem w słabo oświetlonym pomieszczeniu i zdjęcia po prostu są ładniejsze przez to, że jest zapas iso i nie trzeba go dziadować z myślą typu: iso się kończy, to dodam 1EV w Lr
w 5DI był problem, że na wyższych iso (niedoświetlone 1600 i 3200) robiła się słaba tonalność i kolory

lepiej opiszę AF, bo on jest bardziej kontrowersyjny w tej puszce (a może nawet we wszystkich Canonach ;) )
no więc było bardzo dobrze :) po raz pierwszy w swojej 6-letniej przygodzie z Canonami używałem punktów bocznych i - niewiarygodne! - były całkiem szybkie oraz - jeszcze bardziej niewiarygodne po doświadczeniach z 5DI! - celne
po prostu miało to sens, nie jak w starej piątce
było ciemno - mniej więcej iso-6400 f/2,8 t 1/125
boczne punkty wydają się jakieś mniejsze, bo musiał dosyć dokładnie celować je na kontrastowy wzór i z tego powodu zdarzyło mi się powtarzać ostrzenie
może rysujące i bawiące się dzieci to nie jest jakiś wyjątkowo wymagający temat, ale kto chce robić sport, to chyba już dawno się pogodził, że 7D, 5DIII lub któraś stara 1D-ynka
używałem z jasnymi szkłami 35/1,4 i 85/1,8
ostrzyłem kciukiem z AF servo (chyba)
żeby ostudzić entuzjazm przypomnę, boczne są jednak gorsze niż środkowy, a ja nigdy nie używałem 1D, żeby porównać do naprawdę zawodowego AF
jeszcze jedna sprawa: tu jest naprawdę duża rozdzielczość i zdjęcia są ostre, więc ostrość trzeba ustawiać dokładniej. np. nawet w szerszym planie nie wystarczy "mniej więcej na twarz" tylko musi być punkt w oko
no chyba że komuś to nie przeszkadza, bo widać tylko na naprawdę dużym powiększeniu

wolniejsza cicha migawka była idealna (normalna migawka też jest całkiem cicha w porównaniu do 5DI) do zdjęć na konferencji prasowej! czyli ma to też zastosowanie praktyczne :)

janulrich
11-02-2013, 15:30
tylko że cena 6680 za 6D to cena nierealna jak ktoś prowadzi legalną działalnoć a jak nielegalną to za wysoka :D

Ja już się przejechałem... wolę dopłacić te 600-800zł i mieć prawa konsumenta w razie problemów. Dmucham na zimne.

rojo
11-02-2013, 17:23
ja wiem ze tu w większości jesteście fanami trzaskania na rawach i potem postprodukcji, ale mnie osobiście ryra jak dostaje z aparatu praktycznie gotowy obrazek i to fajny :D
multieksopzycja, 2 naświetlenia, styl kolorów BW, filtr czerwony, czysty zrzut z karty nie tknęty żadnym pozaaparatowym narzedziem. Jedyne co może trzeba to odrobinę kontast podkręcić.
www.royo.pl/6d/IMG_1463.jpg
Strasznie fajnie się bawi takimi gówienkami jak własnie multiekspozycja, ja wiem, że to do złożenia w 5 minut programowo z dwóch fotek, z dokadnieszą kontrolą przenikania i położenia względem siebie poszczególnych kadrów, ale zabawa i może też jakaś magia ginie...

crazy
12-02-2013, 00:20
Kurcze chyba zacznę czytać ten wątek bo coraz większy smak mam na ten aparat :D

rojo - świetny ten obrazek :)

konioo
12-02-2013, 01:02
Witam
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 6D. Nie miałem żadnego dylematu - 5D Mark II czy 6D. 6D jest po prostu lepszym i nowszym aparatem, z przede wszystkim bardziej zaawansowaną matrycą, nie było więc nawet chwili zastanowienia. Jeżeli już to brałem pod uwagę ewentualnie 5D Mark III, ale przede wszystkim cena mnie zniechęciła. Jedyny szkopuł jaki widziałem w 6D w porównaniu z 5d Mark II to nowa i niesprawdzona w działaniu konstrukcja, ale biorąc pod uwagę, że w przeciwieństwie do np. żółtej konkurencji 6D jest made in Japan, to nie powinno być niespodzianek. Wcześniej używałem 1000D i powiem tak, że to tak jakby przesiąść się z malucha do mercedesa. Możliwości jakie daje ten aparat są olbrzymie w takim porównaniu. Ale od początku.
Budowa bardzo przyzwoita - bardzo przyjemny ten chropowaty plastik na górze korpusu. Aparat sam przykleja się do dłoni. Nie robi mi żadnej różnicy, że nie jest to magnez. Poza tym z wyglądu jest dość niepozorny, nie rzuca się w oczy jak inne pełne klatki. Daje to nieco więcej dyskrecji, chyba że ktoś chce się lansować na plaży.
Ergonomia całkowicie na tak. Braku joystika nie odczuwam wcale, bo nie używałem piątek. Przełączanie punktów AF nie jest dla mnie żadnym problemem. Jak dawałem z tym radę w 1000D, to tutaj jest to bułka z masłem. Brak przycisku od WB to na prawdę nie problem - dwa kliknięcia więcej i mam ustawione to co chcę.
Punkty AF rozmieszczone są bliżej centrum niż w 1000D, ale na tyle szeroko, że można bez większej gimnastyki ustawić sensowną kompozycję. Z ich ilością można sobie poradzić. Mogłoby być ciut więcej, ale nie wiem czy kilkadziesiąt punktów AF rozmieszczonych tuż obok siebie zrobiłoby dużą różnicę.
Sprawność i szybkość AF to miazga w porównaniu z 1000D. Boczne punkty w standardowym oświetleniu spokojnie dają radę, ale gdy robi się ciemno lub robimy coś bardzo dynamicznego to już odpadają. Środkowy punkt w szybkich ujęciach też często nie daje rady (przy moich dzieciach wymięka), ale gdy jest spokojniej to rządzi. W ciemności to jest dla mnie szokujące, że aparat ustawia ostrość, a ja nawet nie widzę na co.
Obrazek jaki generuje matryca 6D to osobna historia. W wielu sytuacjach przestaję przejmować się ISO - jakie by nie było to ze zdjęcia da się wycisnąć to co trzeba. Biorę aparat w miejsca, gdzie wcześniej mogłem zapomnieć o robieniu zdjęć bez statywu lub lampy. Na oko 12800 ISO w 6D to tak jakby 1600 ISO w 1000D. Abstrahując od szumów plastyka obrazu jest powalająca. W zasadzie tutaj widać prawdziwą przewagę FF nad cropem. Tego się nie da opisać, to trzeba zobaczyć.
Na koniec coś, do czego muszę się przyczepić. Szkoda, że obraz widziany przez wizjer nie jest tak duży, jak np w d800 lub d3 (tam czułem się jak w kinie). Przede wszystkim jednak pomiar światła działa trochę dziwnie. Spora część zdjęć jest niedoświetlona. Praktycznie na stałe można sobie skorygować ekspozycję na +2/3 EV. Próbowałem na różnych obiektywach i nie wiem z czego to wynika. Może to wina jakiś ustawień, których nie zdążyłem jeszcze rozkminić? Drodzy posiadacze 6D - macie z tym jakieś problemy i doświadczenia? Podobna sugestia jest w teście aparatu w DFV. Ciekaw jestem, czy też to potwierdzacie.
Pozdrawiam

ekrowa
12-02-2013, 01:53
Czy mógłby ktoś z szanownych posiadaczy wrzucić jakieś choćby testowe zdjęcie na miarę jednocyfrowego body? Takie po którym będzie można się zachwycić jakością? Bo przejrzałem kilkadziesiąt stron i poza owacją i dewiacją sprzętową nie znalazłem tego co powinno generalnie zachwycić - a mianowicie jakość zdjęć. Te czarno białe rozmazane zdjęcie, rodem jak z Canona 300D na iso 1600 które ktoś ostatnio podrzucił pomińmy. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

Matson
12-02-2013, 01:59
Czy mógłby ktoś z szanownych posiadaczy wrzucić jakieś choćby testowe zdjęcie na miarę jednocyfrowego body? Takie po którym będzie można się zachwycić jakością? Bo przejrzałem kilkadziesiąt stron i poza owacją i dewiacją sprzętową nie znalazłem tego co powinno generalnie zachwycić - a mianowicie jakość zdjęć. Te czarno białe rozmazane zdjęcie, rodem jak z Canona 300D na iso 1600 które ktoś ostatnio podrzucił pomińmy. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

Po stronie w stopce domyślam się że kolega prosi o jakieś zdjęcia kropel wpadających do wody? :P

rojo
12-02-2013, 02:02
Witam
...Przede wszystkim jednak pomiar światła działa trochę dziwnie. Spora część zdjęć jest niedoświetlona. Praktycznie na stałe można sobie skorygować ekspozycję na +2/3 EV. Próbowałem na różnych obiektywach i nie wiem z czego to wynika. Może to wina jakiś ustawień, których nie zdążyłem jeszcze rozkminić? Drodzy posiadacze 6D - macie z tym jakieś problemy i doświadczenia? Podobna sugestia jest w teście aparatu w DFV. Ciekaw jestem, czy też to potwierdzacie.
Pozdrawiam

a na czy mierzysz?
ja tam mam korektę na minus raczej jak mierzę matrycowym, albo w punkt na punktowym. Jakie miałeś w 1000d bo nawet nie wiem jak jest? Jak łapiesz AF bocznymi to sobie ustaw matrycowy bo jest powiązany z wybranym punktem AF, jak środkiem to zalezy co robisz, ja lubie w punkt i sobie popatrzyć co tam gdzie świeci, zablokować ekspozycję na czym się chce, przekadrować i cyknąć. Pewnie do oswojenia, bo ja po 7D też miałem chwilę głupiaki z nim ale szybko sie przestawiłem. Matrycowy generalnie działa u mnie bardzo przyzwoicie...

ekrowa
12-02-2013, 02:06
Po stronie w stopce domyślam się że kolega prosi o jakieś zdjęcia kropel wpadających do wody? :P

Niekoniecznie. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcie wykonane w możliwe dobrych warunkach oświetleniowych w formacie 1:1 może być RAW bez konwersji, sam sobie skonwertuję na DPP. Zniechęcony wcześniejszym czekaniem popatrzyłem na jakość zdjęć z 6D które znalazłem w Internecie i na razie to mogę powiedzieć, że nie ma czym się zachwycać, ale nie miałem w rękach i chciałbym zobaczyć. Ktoś tam teraz pisał, że za ciemne za jasne, pokażcie kurcze jakieś zdjęcia z tego aparatu i nie muszą być krople...

rojo
12-02-2013, 02:36
Niekoniecznie. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcie wykonane w możliwe dobrych warunkach oświetleniowych w formacie 1:1 może być RAW bez konwersji, sam sobie skonwertuję na DPP. Zniechęcony wcześniejszym czekaniem popatrzyłem na jakość zdjęć z 6D które znalazłem w Internecie i na razie to mogę powiedzieć, że nie ma czym się zachwycać, ale nie miałem w rękach i chciałbym zobaczyć. Ktoś tam teraz pisał, że za ciemne za jasne, pokażcie kurcze jakieś zdjęcia z tego aparatu i nie muszą być krople...

masz takie mam pod ręką, warunki bardzo dobre, mój błąd że nie przymknąłem bardziej... nie mam rawa do niego ale to jpg teoretycznie bez dodatków, taki dla Ciebie...

www.royo.pl/6d/IMG_5305.JPG

w zdjęciu które zamieściłem wcześniej, tym z 300D, nie do końca chodziło o jakość, choć biorąc pod uwagę jak powstawało - nie mam jego jakości nic do zarzucenia...

janulrich
12-02-2013, 11:16
[...]

www.royo.pl/6d/IMG_5305.JPG
[...]

Pytania:
1. Obrabiana fotka?
2. Wyostrzałeś coś?
3. Czym wołałeś , czy w ogóle z RAW
4. Jakie szkło?

Jak dla mnie to jest żyleta niesamowita :)

lysy1980
12-02-2013, 11:25
Tu jedna moja ze spacerku niedzielnego :-)

źródło (https://dl.dropbox.com/u/12231817/AK/Foty%20PG/IMG_1517.jpg)

dulak
12-02-2013, 12:08
Tu jedna moja ze spacerku niedzielnego :-)

źródło (https://dl.dropbox.com/u/12231817/AK/Foty%20PG/IMG_1517.jpg)

No i...? Sorry ale nie nadążam :)

rojo
12-02-2013, 12:25
Pytania:
1. Obrabiana fotka?
2. Wyostrzałeś coś?
3. Czym wołałeś , czy w ogóle z RAW
4. Jakie szkło?

Jak dla mnie to jest żyleta niesamowita :)

1- Tylko tyle co aparat w sobie obrabia zapis z matrycy do jpg-a - ja nic tam nie tykałem poza aparatem, nie pamietam jaki styl był i czy w stylu ustawione jakieś wyostrzanie, jeśli tak to minimalnie raczej to od razu odnośnie pkt2 przy okazji, poza ustawieniami w aparacie nie tykane zdjęcie w ogóle.
3 - jpg, niczym nie wołane :D
4 - 50/1.4 domknięta do całego 1.8, masz w exifie wsio info z resztą...

janulrich
12-02-2013, 12:36
4 - 50/1.4 domknięta do całego 1.8, masz w exifie wsio info z resztą...

Dzięki za info, jak masz aparacik pod ręką to zobaczyłbyś jakie masz tam wyostrzanie ustawione teraz, bo to w sumie ważne.

No niech stanieje :) A masz coś zrobione po prostu na polu/dworze takie pstryki , najlepiej całe sylwetki :)
I jakiekolwiek portert jak jest możliwość z otwartymi oczami w oryginalnym rozmiarze :) i moje życzenia tyle :) hehe

latant
12-02-2013, 14:18
Praktycznie na stałe można sobie skorygować ekspozycję na +2/3 EV.

Prawdopodobnie to akurat przypadłość każdego modelu firmy C, np. w 5DIII również można na stałe skorygować ekspozycję.

lysy1980
12-02-2013, 14:29
No i...? Sorry ale nie nadążam :)

No aparat działa :-)