Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Widzisz udzieliło mi się ogólne i wszechobecne narzekanie :P Jeśli chcesz to możesz wywalić moje narzekanie, żeby nie robić bałaganu, bo i tak nie wniosło ono nic do dyskusji.
DxOMark - Nikon D600 (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Nikon/D600)
D600 ładnie zapunktował. Ciekawe jak wypadnie 6d ;)
Kolekcjoner
21-09-2012, 21:19
Widzisz udzieliło mi się ogólne i wszechobecne narzekanie :P Jeśli chcesz to możesz wywalić moje narzekanie, żeby nie robić bałaganu, bo i tak nie wniosło ono nic do dyskusji.
Widzisz to się wpisuje w zbyt długą tradycję tego forum żeby to tak łatwo usuwać ;).
DxOMark - Nikon D600 (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Nikon/D600)
Myślę że na tej stronie jak zawsze kiepsko. Podejrzewam że kompakty Nikona wypadną tam lepiej :D.
luc_october
21-09-2012, 22:00
Równie dobrze mogliby nazwać stronę "Nikon mark" gdzie Nikony przewyższają średni format, a cropy są lepsze od pełnych klatek Canona. Śmieszna stronka, która o dziwo robi taki szum w sieci.
Równie dobrze mogliby nazwać stronę "Nikon mark" gdzie Nikony przewyższają średni format, a cropy są lepsze od pełnych klatek Canona. Śmieszna stronka, która o dziwo robi taki szum w sieci.
Można z łatwością znaleźć potwierdzenie tych wyników w praktyce. Testy są robione b. solidnie i z dobrą znajomością tematu, a ocena końcowa jest tylko średnią ważoną wyników w poszczególnych kategoriach.
Dla osoby potrafiącej się świadomie posługiwać konwerterem RAW nie jest tajemnicą, że ostatnie matryce Canona ustępują konstrukcjom Sony pod względem szumów, rozpiętości tonalnej i separacji barw (to ostatnie nb. w pewnych warunkach jest zaletą z uwagi na mniejsze defekty metameryczne), zaś średnioformatowe matryce CCD na wysokich ISO szumią jak atlantyk.
Myślę że na tej stronie jak zawsze kiepsko. Podejrzewam że kompakty Nikona wypadną tam lepiej :D.
Porównaj wyniki testów konkurencyjnych modeli C i N z okresu rynkowej supremacji Canona - jakoś 5D za cholere nie chce wypaść gorzej od D2X czy D200, nawet w tendencyjnych laboratoriach DxO ;)
(to ostatnie nb. w pewnych warunkach jest zaletą z uwagi na mniejsze defekty metameryczne)
Ciekawe! Opowiesz więcej?
Ciekawe! Opowiesz więcej?
Matryca aparatu cyfrowego naśladuje budowę ludzkiego oka - sensele zaopatrzone w filtry czerwone, zielone i niebieskie naśladują czopki czerwono, zielono i niebieskoczułe znajdujące się w siatkówce ludzkiego oka.
Niepodobna jednak zrobić matrycy o funkcji uczulenia spektralnego odpowiadającej sposobowi uczulenia spektralnego czopków ludzkiego oka, lub mówiąc prościej - ponieważ matryca "widzi barwy" inaczej niż postrzega je ludzkie oko, koniecznej jest stosowanie korekty, która dopasuje zarejestrowane przez aparat barwy tak, by odpowiadały wrażeniom naszego zmysłu wzroku.
Problem polega na tym, że korekta wystrojona jest pod*światło dzienne. Światło sztuczne, szczególnie fluorescencyjne (świetlówki, LED itp.) będzie ujawniać różnice między sposobem widzenia matrycy i oka ludzkiego.
Matryce aparatów słabiej lub mocniej separują barwy, mniej lub bardziej podkreślając zróżnicowanie walorów barwnych fotografowanej sceny. Zasadniczo daje to bogatszą kolorystykę na zdjęciach i pozwala wyciągnąć niuansy kolorystyczne, ale też stanowi większe wyzwanie dla automatycznego balansu bieli, a przede wszystkim eksponuje różnice w metameryźmie matrycy i oka.
Przykładowo - wielu użytkowników kompaktów wścieka się, że uzyskuje lepszą kolorystykę zdjęć górskich, bo w przypadku lustrzanek śnieg wychodzi niebieski - mocniej separująca lustrzanka eksponuje chłodne światło w cieniu oświetlone światłem nieba i ciepłe w partiach oświetlonych słońcem. Ken Rockwell narzekał na beznadziejne odwzorowanie barw przez Leikę M9, bo jej matryca CCD potrafi wyssać feerię barw nawet przy pochmurnej, mglistej aurze.
W prostych słowach tłumaczy to ten mały artykulik, opublikowany przez nienawistne DxO:
http://www.dxo.com/var/dxo/storage/fckeditor/File/embedded/2009_EI_InformationCapacity.pdf
Kolekcjoner
21-09-2012, 23:19
Porównaj wyniki testów konkurencyjnych modeli C i N z okresu rynkowej supremacji Canona - jakoś 5D za cholere nie chce wypaść gorzej od D2X czy D200, nawet w tendencyjnych laboratoriach DxO ;)
Wiesz Marcinie są naprawdę ciekawsze rzeczy niż czytanie takich stronek ;). Zapewniam Cię że zawsze znajdzie się metodologia pomiarów wedle której coś zmierzone będzie lepsze, a coś gorsze - szczególnie jak za mierzącymi, za drzwiami stoi taki potentat jak Sony.
BTW: w niektórych testach i pomiarach D200 wypadał lepiej niż 5D więc..... ;)
Wiesz Marcinie są naprawdę ciekawsze rzeczy niż czytanie takich stronek ;). Zapewniam Cię że zawsze znajdzie się metodologia pomiarów wedle której coś zmierzone będzie lepsze, a coś gorsze - szczególnie jak za mierzącymi, za drzwiami stoi taki potentat jak Sony.
BTW: w niektórych testach i pomiarach D200 wypadał lepiej niż 5D więc..... ;)
No więc w rankingu DxO D200 dostał bezdyskusyjnie wp... od 5D, więc jakąś elementarną przyzwoitość jednak zachwują ;)
Kolekcjoner
21-09-2012, 23:39
Wiesz to już prehistoria - pewnie im to zwisa ;).
Tak nawiasem mówiąc to ciekawi mnie jaki wpływ na baterie będzie miał GPS. Dziś jadąc samochodem widziałem jak w ekspresowym tempie wyżera baterię w komórce - krótko mówiąc jak to rozwiązali?
Tak nawiasem mówiąc to ciekawi mnie jaki wpływ na baterie będzie miał GPS. Dziś jadąc samochodem widziałem jak w ekspresowym tempie wyżera baterię w komórce - krótko mówiąc ja to rozwiązali?
W nawigacji samochodowej moduł GPS działa nieustannie - w aparacie będzie potrzebny tylko w momencie wyzwalania ekspozycji. Może nie będzie więc tragedii...
Problem polega na tym, że korekta wystrojona jest pod*światło dzienne. Światło sztuczne, szczególnie fluorescencyjne (świetlówki, LED itp.) będzie ujawniać różnice między sposobem widzenia matrycy i oka ludzkiego.
Dzięki.
Czyli idealne RGB nadaje się co prawda do wyświetlania, ale w filtrze Bayera zbyt selektywny filtr kolorów RGB ogranicza ilość wpadającego światła (no i nie przypomina zachowaniem czopków). I stąd Canon osłabia(ł) filtry?
--- Kolejny post ---
krótko mówiąc jak to rozwiązali?
W nawigacji samochodowej moduł GPS działa nieustannie - w aparacie będzie potrzebny tylko w momencie wyzwalania ekspozycji. Może nie będzie więc tragedii...
GPS potrzebuje chwilę na "zorientowanie się".
Podobny problem mają właściciele pieców do pizzy - klienci przychodzą od czasu do czasu i nie opłaca się opalać pieca non-stop. Z drugiej strony - jak piec się długo nagrzewa, to klienci zwyczajnie mogą nie chcieć czekać.
Kolekcjoner
21-09-2012, 23:51
GPS potrzebuje chwilę na "zorientowanie się".
Podobny problem mają właściciele pieców do pizzy - klienci przychodzą od czasu do czasu i nie opłaca się opalać pieca non-stop. Z drugiej strony - jak piec się długo nagrzewa, to klienci zwyczajnie mogą nie chcieć czekać.
No właśnie. Bo moment wyzwalania to chyba zbyt krótko żeby GPS się "zorientował". Ciekawe jak to rozwiązali.
Dzięki.
Czyli idealne RGB nadaje się co prawda do wyświetlania, ale w filtrze Bayera zbyt selektywny filtr kolorów RGB ogranicza ilość wpadającego światła (no i nie przypomina zachowaniem czopków). I stąd Canon osłabia(ł) filtry?
"Idealne RGB" odpowiadało by swym zachowaniem zachowaniu czopków i pręcików, co jednak jest dość skomplikowane - czopki mają dość wredną funkcję uczulenia spektralnego, bo niebieskoczułe są również troszkę czerwonoczułe, jej przebieg potrafi się*dynamicznie zmieniać na skutek adaptacji chromatycznej, a do tego w warunkach niskiej luminancji dochodzi uczulenie niebieskoczułych pręcików (odpowiedzialnych za widzenie mezopowe i skotopowe), do tego dochodzi szereg pomniejszych percepcyjnych dziwactw.
Dość ciężko to naśladować przy pomocy kolorowych szkiełek i scalaków, więc różnice zawsze będą występować i wymagać skorygowania. Dążąc do lepszego odwzorowania niuansów chromatycznych jednocześnie eksponujemy błędy w rejestracji barw przez matrycę, minimalizując błędy zmniejszamy zróżnicowanie walorów barwnych.
No właśnie. Bo moment wyzwalania to chyba zbyt krótko żeby GPS się "zorientował". Ciekawe jak to rozwiązali.
Ja bym dał dwa tryby: dokładny i oszczędny. Ten drugi włączałby się w momencie robienia zdjęcia. Przy założeniu, że nikt po jego zrobieniu nie zacznie uciekać (co oczywiście nie jest wykluczone w niektórych zastosowaniach :D), współrzędne odnotowane z niewielkim opóźnieniem nie powinny istotnie się różnić od prawdziwych.
wrzucam troche lektury na temat GPS bo ktoś z Was pytał Canon DLC: Article: Inside the EOS 6D's integrated GPS (http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/eos6d_inside_gps.shtml) i jeszcze jest o af: 11-point AF system, with cross-type center AF point and ability to focus in light as low as EV -3 (equivalent to a 0.5 sec exposure at f/2.8, at ISO 3200).
Na 5 zdjęciu jest przedstawiony sensor autofokusa Canon DLC: Product - Model: EOS 6D (http://www.learn.usa.canon.com/resources/products/eos_6d/eos_6d.shtml#). Pozdro
Generalnie ciężko się nie zgodzić z tym, że Nikon tam ma fory, ale z drugiej strony, Canon tych matryc genialnych nie ma - zwykły X100 dużo lepiej trzyma detal w światłach niż Canon 5DII. Canon ma piękne szkła, ale matryce zostawiają nieco do życzenia. Nie znaczy to, że nie da się robić zdjęć, ale w niektórych wypadkach efekty są średnie.
Bardzo ciekawi mnie porównanie matryc w 1Dx, 5DIII i 6D pod kątem wyciągania detalu ze świateł, czy cieni.
dziobolek
22-09-2012, 14:16
Tak nawiasem mówiąc to ciekawi mnie jaki wpływ na baterie będzie miał GPS. Dziś jadąc samochodem widziałem jak w ekspresowym tempie wyżera baterię w komórce - krótko mówiąc jak to rozwiązali?
Napewno nie będzie - sorki, ale patrzycie na to od ( )( ) strony
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)
Spójrzcie na to nie z perspektywy nawigacji samochodowej,
w której mnóstwo energii idzie w... wyświetlacz i głośniki,
ale z perspektywy prostego GPS Trackera, który może działać baaaardzo długo,
w zależności od tego czy zasila go "pastylka", czy "paluszek"
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
GoOrange
22-09-2012, 21:06
W zasadzie pewnie dość przewidywalnie. Coś ok. 80 pkt.
Sam jestem ciekaw tego 6D, mam Marka II i czaję się na III ale może warto poczekać...
iPad + Tapatalk HD
Kolekcjoner
22-09-2012, 22:13
Napewno nie będzie - sorki, ale patrzycie na to od ( )( ) strony http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif
Spójrzcie na to nie z perspektywy nawigacji samochodowej,
w której mnóstwo energii idzie w... wyświetlacz i głośniki,
ale z perspektywy prostego GPS Trackera, który może działać baaaardzo długo,
w zależności od tego czy zasila go "pastylka", czy "paluszek" http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif
Nie bardzo ta Twoja teoria, bo ja mówiłem o bardzo małym wyświetlaczu (2.5" bodaj) i bez dźwięku ;).
dziobolek
22-09-2012, 22:26
Nie bardzo ta Twoja teoria, bo ja mówiłem o bardzo małym wyświetlaczu (2.5" bodaj) i bez dźwięku ;).
Jaki by nie był, to właśnie wyświetlacz jest chyba najbardziej prądożernym podzespołem,
szczególnie w przypadku nawigacji bo pracuje non-stop LCD i podświetlenie ;)
Krótkie pytanie, 5d mark II vs 6D? Który byście wybrali?
GoOrange
22-09-2012, 22:47
Myślisz że ktoś z forumowiczów ma już 6D?
iPad + Tapatalk HD
Jaki by nie był, to właśnie wyświetlacz jest chyba najbardziej prądożernym podzespołem,
szczególnie w przypadku nawigacji bo pracuje non-stop LCD i podświetlenie ;)
SiRFstarIII - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/SiRFstarIII) < 0.1 W na GPS. Chyba faktycznie mało...
Tak. ;)
tu nie ma nad czym się zastanawiać bo odpowiedź jest oczywista, ale to Ty sam musisz podjąć decyzje:wink:
tu nie ma nad czym się zastanawiać bo odpowiedź jest oczywista, ale to Ty sam musisz podjąć decyzje:wink:
ja nie wiem co w tym jest oczywistego. mam 5D mkII, nie bede go wymienial, szkoda kasy. ale gdybym w grudniu stanal przed wyborem korpusu od zera - to wsrod nowek zdecydowanie bralbym 6D...
Kolekcjoner
23-09-2012, 00:05
Panowie ale może lepiej to wróżenie z fusów przenieść do innego wątka. Tu piszemy o 6D.
no właśnie, mowa nie o wymianie tylko o kupnie nowego bo takie było pytanie:).
Ja czekałem na tanią pełną klatke i intuicja mi podpowiada, że będzie dobrym następcą 5d II.
Nowsza konstrukcja, szybki procek i af chociaż czuły środkowy dla mnie to wystarczy, a boczne powinny dać rade sobie w lepszych warunkach bo w gorszych napewno będzie ciężko bo mają słabą czułość.
Zawsze można się wspomagać af lampy błyskowej i nie będzie z tym problemu.
Wszystko się okaże jak pojawi się i po testach. Ja wierze, że będzie to dobra puszka. No większośc wybierze 6D jak się pojawi kto nie ma 5D II tylko od zera i to jest normalne. Chociaż mając 5D II mogą być przypadki wymiany na nowsze body i tak pewnie też będzie.
A ja mając 5mk1 wstrzymam się chyba z przesiadką na 6D. Jedyne co do mnie przemawia to więcej MP i zapewne lepsza czułość. Korpus nie jest wcale ani taki znowu mniejszy i lżejszy, AF pewnie znowu nie nadąży nawet za umiarkowanie szybko poruszającym się obiektem... No ale cóż... Poczekam na testy... Ciekawe jaki obrazek będzie generował.
Przesiadka z mk2 na 6D?? Ktoś naprawdę rozważa taką opcję? :D
michael_key
23-09-2012, 09:01
Przesiadka z mk2 na 6D?? Ktoś naprawdę rozważa taką opcję? :D
Gadżeciarz nowości :grin:
Gadżeciarz nowości
A ów "gadżeciarz" pewnie zechce sprzedać "stary" Mk I czy Mk II,
dzięki czemu ktoś inny zdecyduje się na zakup aparatu FF,
którego dotąd kupić sobie nie mógł/ nie chciał....
I zyskują na tym (prawie)* wszyscy - czyż nie? ;)
* Oprócz tych, którzy grają na spadek cen wywołany słabym popytem,
ale nie posądzam nikogo o tak szczwane wyrafinowanie! ;)
jacek_73
23-09-2012, 10:34
I zyskują na tym (prawie(*)) wszyscy - czyż nie? ;)
Stracą na tym (jeśli można tutaj mówić o stracie) posiadacze 5Dm2, chcący opylić swojego lekko śmiganego grata, gdyż cena za jaką będzie gotowy nabyć go spragniony pełnej klatki lud cokolwiek się obniży. Już teraz mocno tłuczone piątki chadzają po 4500-4700 :evil:
Merauder
23-09-2012, 15:37
A mnie zastanawia marketingowe określenie "tania pełna klatka". Niektóre osoby tutaj też to połkneły. Jaka z 6D tania pełna klatka? , Przecież cena oscyluje wokół ceny mark II, który nigdy tani nie był i nie był tak nazywany.
A więc bełkot marketingowy robi ostro papkę z mózgu.
Wysłane z mojego GT-I9000
strideer
23-09-2012, 15:49
A mnie zastanawia marketingowe określenie "tania pełna klatka". Niektóre osoby tutaj też to połkneły. Jaka z 6D tania pełna klatka? , Przecież cena oscyluje wokół ceny mark II, który nigdy tani nie był i nie był tak nazywany.
Już o tym pisałem, ale dla przypomnienia chętnie powtórzę. W USA 6D kosztuje 2100 dolarów. W dniu premiery 5D kosztował 3300 dolarów, 5D Mark II kosztował 2700 dolarów, a 5D Mark III - 3500 dolarów. Jakby nie liczyć, 6D jest modelem najtańszym spośród wszystkich pełnoklatkowych lustrzanek Canona, jeśli uwzględnić ceny nowych modeli w dniu premiery. To, że z czasem cena spada, to oczywiste. To, że ceny modeli starszych i używanych są niższe, to oczywiste. To, że cena w złotówkach jest zależna od kursu walut i że w czasach 5D Mark II złotówka była dość mocna, to oczywiste. To, że statystycznie zarabiamy mało i 7 kawałków za aparat to sporo, to również oczywiste. Ale te wszystkie oczywistości w niczym nie wpływają na fakt, że 6D jest najtańszym pełnoklatkowym modelem od Canona.
nikt nie połyka bo każdy ma swój rozum. To jest przytaczanie tego o czym była mowa dużo wcześniej.
Cena spadnie i to dużo jak tylko się pojawi w sklepach. To jest normalne zjawisko spadków cen jak będzie wszędzie dostepny. I pewnie wyjdzie mniej niż 7800 zł. 5D II widać ile kosztuje obecnie, a ile kosztował po premierze. Teraz w sklepach są ceny zawyzone na 5D II bo nawet po 7400 zł to już przesada.
Jak zostanie wycofany to 6D będzie go godnie zastępował w cenie dużo mniejszej za pare miesięcy niż 5D II i wtedy będzie tanią pełna klatką. To samo dzieje się z nikon d600 pare dni i ceny poszły w dół od dnia premiery. A jeszcze nie wszędzie jest dostępny w sklepach. Canon nie pozwoli sobie i ceny będą niższe niż nikona. Zgadzam się ze strideer. Ta kwestia była już poruszana w tym wątku i bardzo ładnie to opisał. Pozdro
Ku pokrzepieniu serc w temacie taniej pełnej klatki: dziś po 10 latach własnoręcznie reanimowałem Prakticę BCA ze stałką 50/1.8 :) . Z niedzielnym pozdrowieniem!
Ku pokrzepieniu serc w temacie taniej pełnej klatki: dziś po 10 latach własnoręcznie reanimowałem Prakticę BCA ze stałką 50/1.8 :) . Z niedzielnym pozdrowieniem!
to gratulacje że reanimacja się powiodła:) i również pozdrówki niedzielne
Kolekcjoner
23-09-2012, 18:07
Pozdówka :D
Miałem - wspominam fatalnie. Na szczęście po stosunkowo niedługich męczarniach z tym czymś wymieniłem na 650-tkę 8-).
Miałem - wspominam fatalnie.
Mam ambitny zamiar zrobienia nią chociaż jednej rolki :) . Kupiłem ten aparat wieki temu jako złom fotograficzny z zamiarem zastosowania jej jako przycisk do papieru (w tej roli sprawdzała się znakomicie). Aż to dziś po raz kolejny ją wybebeszyłem i... światłomierz ruszył, diody błysnęły, a migawka zaczęła pracować na wielu czasach (wcześniej kłapała stało-migawkowo :) ). Osobiście naście lat temu przesiadłem się z zenka 122 od razu na nikona F70.
Wiem, że to off-top, ale chciałem zaakcentować co oznacza "tania pełna klatka" w wartościach bezwzględnych :) . W dodatku z jasną stałką :) .
GoOrange
23-09-2012, 21:33
Już o tym pisałem, ale dla przypomnienia chętnie powtórzę. W USA 6D kosztuje 2100 dolarów. W dniu premiery 5D kosztował 3300 dolarów, 5D Mark II kosztował 2700 dolarów, a 5D Mark III - 3500 dolarów. Jakby nie liczyć, 6D jest modelem najtańszym spośród wszystkich pełnoklatkowych lustrzanek Canona, jeśli uwzględnić ceny nowych modeli w dniu premiery. To, że z czasem cena spada, to oczywiste. To, że ceny modeli starszych i używanych są niższe, to oczywiste. To, że cena w złotówkach jest zależna od kursu walut i że w czasach 5D Mark II złotówka była dość mocna, to oczywiste. To, że statystycznie zarabiamy mało i 7 kawałków za aparat to sporo, to również oczywiste. Ale te wszystkie oczywistości w niczym nie wpływają na fakt, że 6D jest najtańszym pełnoklatkowym modelem od Canona.
Sorry ale to że jest najtańszy z automatu oznacza że jest tani? Nie "tania pełna klatka" tylko "najtańsza pełna klatka Canona*".
*w dniu premiery
iPad + Tapatalk HD
strideer
23-09-2012, 21:43
Tani to pojęcie wyjątkowo względne. To, że dla Ciebie aparat nie jest tani, nie oznacza, że nie jest tani dla innych.
Panowie-Tapatalkowie dwaj!
Ale o co Wam chodzi z tą taniością?? :roll:
Potraktujcie zwrot "tani FF" tak jak wszyscy - jako skrót myślowy "tani jak na FF".
I problem sam się rozwiąże... ;)
jacek_73
23-09-2012, 21:52
Potraktujcie zwrot "tani FF" tak jak wszyscy - jako skrót myślowy "tani jak na FF".
tak se ne da :(
GoOrange
23-09-2012, 21:52
Tani to pojęcie wyjątkowo względne. To, że dla Ciebie aparat nie jest tani, nie oznacza, że nie jest tani dla innych.
Żadne tłumaczenie, tak można o wszystkim. Dla jednego tanie dla innego nie. Dlatego ja napisałem jakie są fakty a Ty względnie.
Inna sprawa że ja inaczej do tego podchodzę. Dla mnie kablówka za 70 zł / mies. jest za droga bo nie oglądam a 3 x droższy abonament Adobe Creative Cloud już nie bo używam, tak jak 2 x 5dmkII z resztą...
iPad + Tapatalk HD
ano tak właśnie trzeba to rozumować. Bo cena będzie jak na pełną klatke dobra i musi być też różnica pomiędzy aps-c a ff cenowa oczywiście. Bo jakby tak różnica była tylko 500- 700 zł to by każdy ff kupował. Będzie tania ze względu na cene do 5D II, która w tym momencie jest troche zawyżona bo i po 7400 zł są nówki, więc porównać z tą co będzie za 6D jest oki. W ten sposób trzeba porównać tanią pełną klatke i będzie wszystko oki. Im więcej sklepów będzie oferować to ceny spadną tak jak to jest z nikon d600 już spadły po kilku dniach i to samo będzie z 6D. Canon nie pozwoli sobie na to i pewnie nawet mniej niż 7799 zł będzie kosztował 6D po pojawieniu się. Większość pewnie myślała, że tania pełna klatka to 4 czy 5 tyś zł będzie kosztować czy więcej no bez przesady. Napisać do canona co znaczy tania u nich i powiedzieć, że tania nie jest bo nie kosztuje mniej o 2 tyś np. Czas pokaże i ustali cene.
Lucky Luck ja o tym samym pisałem wcześniej bo tak będzie i cena będzie niższa niż obecnie 5D II kosztuje co ponad 3 lata temu miała premiere. Pozdrówki
Lucky Luck
23-09-2012, 21:54
[QUOTE=Merauder;1112027]A mnie zastanawia marketingowe określenie "tania pełna klatka". Niektóre osoby tutaj też to połkneły. Jaka z 6D tania pełna klatka? , Przecież cena oscyluje wokół ceny mark II, który nigdy tani nie był i nie był tak nazywany.
Można na ten problem spojrzeć przyszłościowo ... po wycofaniu 5dm2 i utrzymaniu ceny na 5dm3
6d rzeczywiście stanie się "tanią" FF. Po prostu ceny przeniosły się na inny poziom czy nam się to
podoba czy nie. Mnie też bulwersuje cena nowego 24-70 II , ale dzięki temu 24-70 I za który
dałem mniej niż 5tys. .... teraz wydaje mi się tani. :) Ale dopiero teraz :)
ano tak właśnie trzeba to rozumować. Bo cena będzie jak na pełną klatke dobra i musi być też różnica pomiędzy aps-c a ff cenowa oczywiście. Bo jakby tak różnica była tylko 500- 700 zł to by każdy ff kupował. Będzie tania ze względu na cene do 5D II, która w tym momencie jest troche zawyżona bo i po 7400 zł są nówki, więc porównać z tą co będzie za 6D jest oki. W ten sposób trzeba porównać tanią pełną klatke i będzie wszystko oki. Im więcej sklepów będzie oferować to ceny spadną tak jak to jest z nikon d600 już spadły po kilku dniach i to samo będzie z 6D. Canon nie pozwoli sobie na to i pewnie nawet mniej niż 7799 zł będzie kosztował 6D po pojawieniu się. Większość pewnie myślała, że tania pełna klatka to 4 czy 5 tyś zł będzie kosztować czy więcej no bez przesady. Napisać do canona co znaczy tania u nich i powiedzieć, że tania nie jest bo nie kosztuje mniej o 2 tyś np. Czas pokaże i ustali cene.
Lucky Luck ja o tym samym pisałem wcześniej bo tak będzie i cena będzie niższa niż obecnie 5D II kosztuje co ponad 3 lata temu miała premiere. Pozdrówki
Trzy razy czytałem ten post, żeby zrozumieć ocb... ;)
hah no to coś ze zrozumieniem nie tak skoro tyle razy musiałeś czytać. Post napisany poprawnie, treściwie a tym bardziej jest zrozumiały:). No, ale wątek jest o 6D, więc nie ma co odbiegać od niego.
To już każdego indywidualna sprawa i nie ma co się chwalić tym:). Pozdrówki
grzegorzki
24-09-2012, 01:22
to by każdy ff kupował
Od wielu wielu lat cena jest ustalana na podstawie pozycjonowania produktu, a nie kosztów produkcji. Cena musi być taka żeby gwarantowała stabilną sprzedaż. Wątpliwe żeby 5DIII lub 1DX okazały się jakimiś extra hiciorami (tak jak poprzednie 5D czy 50D) stąd 6D i testowanie nowego progu cenowego. Do tego ficzery wspomagające pozycjonowanie jak moduł GPS, który w hurcie z oprogramowaniem na pewno kosztuje mniej niż 10$.
Ja myślałem o kupieniu FF w 2012, ale dla mnie 5D III trochę źle został ... spozycjonowany :)
Widzę, że Canon już osiągnął to co zamierzał. Puszka zapowiedziana ze względu na Photokinę, dostępna od grudnia (jeśli nie będzie problemów) a w środowisku już głośno. Teraz poczytają komentarze odnośnie produktu i ceny, zrobią burzę mózgów i będą liczyć zyski. Bardzo dobra strategia.
Zaplanowałem sobie kupno nowej puszki na koniec tego roku i pierwotnie myślałem o 5DmIII teraz kiedy pojawia się 6D nie jestem do końca pewien co wybiorę. Powód dość prozaiczny, 6D jest dedykowany do zdjęć, które najczęściej wykonuję ale mam świadomość jego małych braków w stosunku do 5DmIII. Wydaje mi się, że 6D jest propozycją Canona dla tych, którzy sporo podróżują i fotografują a chcą mieć dobrej jakości zdjęcia i do tego łatwo identyfikować miejsca. Zresztą film reklamowany na YouTube jasno wskazuje podstawowe zastosowanie tej puszki.
W naszym kraju cena nadal będzie zaporowa ale tam gdzie społeczeństwa są bogatsze znajdzie się nie jeden nabywca 6D jako puszki na wypady turystyczne. Pewnie sam bym tak zrobił.
ciekawe, co "robi" cenę w puszkach FF, bo chyba nie wielkość matrycy?
Cenę robi parcie ludzi do FF.
Ma zasadnicze. Z dwóch powodów:
na pojedynczej płytce krzemu (waflu) mieści się mniej matryc FF niż np. APS-C (załóżmy 12 FF i 30 APS-C). Jeśli zatem trafi się w czasie produkcji 10 defektów, to z wafla dostaniemy (w najgorszym wypadku) tylko 2 sprawne duże matryce przy 20 mniejszych.
przez wiele lat tylko Canon potrafił w jednym przejściu nałożyć maski matryc FF na krzem - inni robili to na dwa razy (co również miało wpływ na liczbę defektów).
Obecnie wafle są coraz większe a i Sony pewnie nauczyło się nakładać maski. Możliwe zatem, że ceny FF zaczną maleć w tempie szybszym niż dotychczasowe...
PS
Canon to nawet ładnie zilustrował: http://www.robgalbraith.com/public_files/Canon_Full-Frame_CMOS_White_Paper.pdf
Sam stoję przed dylematem kupna pełnej klatki. Miałem w planie jeszcze zdążyć kupić nowe 5D Mark II. Pojawia się 6D, koledzy prze 56 stron mieszają i mieszają, człowiekowi w głowie aż huczy, już sam nie wie co myśleć … 5D Mark II to klasa sama w sobie, 6D nowa konstrukcja , itp. itd. Jeszcze kilka postów wyżej szala przechylała się na 6D , aż do czasu przeczytania fajnej opinii jednego z kolegów na forum dfv.pl . Zacytuję, może komuś również ten tekst rozświetli w głowie tak jak mi :)
„A wszyscy grzecznie przyjmują za pewnik slogany producenta: "Aparat EOS 6D jest pełen zaawansowanych funkcji, które wspierają fotografa w jego codziennej pracy.
A świstak siedzi....
Widząc że wszyscy maja w ..... ergonomię i możliwości obsługi tego "cuda" dodam coś od siebie...
Złym przykładem (rodem z 60D) z górnych przycisków funkcyjnych usunięto WB (balans bieli) oraz korektę mocy błysku lampy błyskowej. Oczywiście jest do nich dostęp, bo zostały głęboko "zaszyte" w menu.
Niby drobiazg ;) tyle tylko, że fotografując z zewnętrzną lampą błyskową aby przestawić (zmniejszyć/zwiększyć) siłę błysku trzeba będzie wejść w menu, odszukać zakładkę z lampą błyskową, odszukać w ustawieniach lampy zakładkę korekty błysku, zatwierdzić ją, ustawić odpowiednią korektę na drabince, zatwierdzić itp.
:/
I tak za każdym razem przy zmianie warunków oświetleniowych, gdybym miał w ten sposób fotografować z lampą w trybie HSS w plenerze - to od razu by mnie krew zalała.
:/
W 5D I/II/III górne przyciski są i zawsze były (podobnie jak w serii 10D,20D,30D,40D,50D i 7D) dwufunkcyjne i można było bezpośrednio bez odrywania oka od wizjera cały czas kontrolować ekspozycję światła zastanego i błyskowego na drabince w wizjerze a później wynik na LCD.
Jeśli ktoś woli zamiast wygody obsługi wbdowane Wi Fi + GPS jego sprawa, ja przedkładam wygodę i szybkość obsługi nad ww. "nowinki".
;P
No ale może mają rację? Po co amatorowi, który kupi 6D lampa błyskowa (może jej nie kupi?) i korekta błysku w owej? Fanaberie jakieś i wymysły osób, które się nie znają. Przecież to pełna klatka i zdjęcia będą doskonałe same z siebie - nawet z "kitem" 24-105 f/4 bez lampy błyskowej ;P”
Oryginalny tekst na stronie Forum / Canon 6D już jest! (http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=7516&p=2)
WB nieistotny (RAW), korektę flasha pewnie da się gdzieś podpiąć (SET).
Idąc tym tropem rozumowania wszyscy powinni pokupować sobie 1DX - na pewno jest najwygodniejszy :D
Każdy kupuje puszkę pod swoje potrzeby - jeśli ktoś notorycznie spawa i robi w jpegach, to być może dla niego taki guzik ma fundamentalne znaczenie.
Ogólnie jest wielu mistszuf kreujących rozbudowane teorie spiskowe wokół puszki, której nawet jeszcze palcem nie tknęli. A to guziczek zawadza, a to paseczek za krótki, a to za mało profesjonalne, a to za drogie - pojawiły się takie zastępy malkontentów, jakby pół Polski rok temu kupiło już sobie szóstkę, która okazała się największą porażką Canon Inc...
...tyle że - jak pospolicie wiadomo - "ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi". Najlepiej wszystko sprawdzić i ocenić samemu, bo to my będziemy później musieli robić zdjęcia tym albo tamtym cudem techniki i to nam ma być wygodnie, a nie mistszom spawalniczo-jpegowym.
napewno będzie dało się przypisać do któregoś przycisku, a nie wiem czy przycisk Q nie jest do flasha jak w 7d można korygować wszystko za jego pomocą. Szybkie nastawy to przecież przycisk Q.
Guziki nie mają znaczenia i dlatego dali touch screena.Ktoś pisze, ale chyba nie wie co.
W ettl to tylko wystarczy w lampie przekręcić kółko i już moc lampy się zmienia.
Nie trzeba nigdzie wchodzić i jest dużo szybciej.
To samo w innych trybach. Wszystko zależy jak kto lampy używa. HSS też można łatwo włączyć w lampie i tylko kółkiem kręcić dobierając kompensacje błysku.
Co innego jak jest więcej lamp to tak, ale z jedną nie ma problemu. Wszystkiego da się nauczyć i opanować aparat do perfekcji i przez to zajmuje nam to kilka sekund. Nie rozumiem takich dywagacji.
Czytałem to już wcześniej co przytoczyłeś bo śledze dfv.pl. Wiadomo jak ktoś nie ma 5D II i stoi przed wyborem ff to wybierze 6D z logicznych powodów, które były wcześniej przytaczane.
6D będzie godnym następcą 5D II i to w niższej cenie. 6D ma być dla amatora, który dużo podróżuje dlatego inna konstrukcja, funkcje i lżejszy. A że ma WiFi i GPS to dla niektórych przydatne technologie i wykorzystają je w 100%. Zawsze można je wyłączyć. Wiadomo, że technologie wlan czy gps to nie nowość i nie kosztują dużo dlatego lepiej coś dołożyć niż odjąć. W kompaktach też są gps i wlan, więc dlaczego nie w 6D.
6D musi być cenowo dużo tańszy, żeby był wybór pomiędzy nim a 5D III a nie dylematy.
Ktoś jest pro to wybierze 5D III i dylematu nie ma to proste.
To rynek ustala cene, a cena po wejściu 6D będzie spadać. Jak to ma miejsce z nikon d600 po kilku dniach od premiery i ceny są inne. Gdy body będzie dostępne w każdym sklepie to ceny będą niższe i to jest normalne.
Czas pokaże to wszystko w praktyce. Pozdrówki
...tyle że - jak pospolicie wiadomo - "ch... tancerzowi pyta w tańcu mrowi..."
To chyba kamyczek rzucony do mojego ogórdka więc chętnie odpowiem - skoro mi będzie ta "pyta" przeszkadzać to czemu mam się na nią świadomie decydować. Przytoczyłem treść posta ponieważ pomógł mi on coś zrozumieć i pozwolił zdecydować co wybrać.
To chyba kamyczek rzucony do mojego ogórdka
W żadnym wypadku ;)
Po prostu polecam mniej się kierować opiniami innych, które niekoniecznie są miarodajne. Zamiast tego poczekać, sprawdzić samemu i podjąć świadomą decyzję w oparciu o własne wrażenia.
Agent Orange
24-09-2012, 12:55
przez wiele lat tylko Canon potrafił w jednym przejściu nałożyć maski matryc FF na krzem - inni robili to na dwa razy (co również miało wpływ na liczbę defektów).
Nigdy nie potrafił i nie potrafi do dziś. Kiedyś robił to w trzech przejściach(o czym z resztą sam Canon informuje w broszurze którą podlinkowałeś), dziś w co najwyżej dwóch choć podejrzewam że dalej jednak w trzech. Na chwilę obecną nie istnieje stepper który to zrobi w jednym cyklu.
Nigdy nie potrafił i nie potrafi do dziś.
Dziś już potrafi ;)
Field Size 52mm x 34mm
Canon U.S.A. : Semiconductor & Industrial Products : FPA-5510iV Stepper (http://www.usa.canon.com/cusa/semiconductor/products/semiconductor_equipment/steppers/fpa_5510iv_stepper#Specifications)
wrzucam bo związane z wątkiem http://www.optyczne.pl/5237-nowość-Dzień_Otwarty_z_firmą_Canon_w_Proclub.html.
Może ktoś z wawy chce skorzystać i podzieli się później wrażeniami. Warto się zapisać.
Pewnie będzie można zadać też osobie prowadzącej z canona pytania, które nas tutaj nurtują.
Byłoby napewno miło i dodałoby smaczku podczas prezentacji czy też po jej zakończeniu:).
Pozdrówki
Agent Orange
24-09-2012, 13:22
Przyznam że nie śledziłem tego ostatnio dokładnie (co z resztą przyznałem, że nie wiem jak to robi na chwilę obecną), co nie zmienia faktu że się trochę rozpędziłeś :) Bo do niedawna robił to w trzech cyklach, co z resztą sam przyznaje w swoich materiałach źródłowych. Różnica jedynie w koszcie układu, a patrząc na ich ceny na przestrzeni ostatnich lat, oraz najnowszych "tanich" FF - niewiele to zmienia.
Co nie zmienia faktu że się trochę rozpędziłeś
I tym spostrzeżeniem kończymy off-top ;)
Większość tu pisze, że 6d to następca 5d2. Dla mnie osobiście to żaden następca - następcą jest 5d3. Uważam, że 6d to kolejny szczebel lustrzanek z oferty Canona ale nie jest następcą, bez przesady. Jakby taki miał być postęp w kolejnych nowych modelach w stosunku do poprzedników to ja dziękuję.
no zgadza jak narazie 5D III jest jego następcą dopóki jest na rynku 5D II. A po wycofaniu 5D II następcą będzie 6D ze względu na cene, która będzie niższa niż obecnie 5D II i tak należy to odbierać.
6D przecież jest nowszy i nie brakuje mu niczego co ma 5D II może oprócz klawiszy po lewej stronie i wielkości czy migawce do 1/4000 sek, ale amatorowi to wystarczy w zupełności.
A konstrukcyjnie jest nowszy i ma 2 technologie wbudowane, inna matryca, procek szybszy i czulszy punkt środkowy. Boczne punkty są czułe od +0,5 EV dla 6D, a w 5D II od -0,5EV, ale jak działają na 6D w średnich warunkach tego narazie nikt z nas nie wie. Wszystko wyjdzie w praniu po testach.
Wszystko to w mniejszej cenie niż 5D II, a możliwości dużo większe.
Różnica pomiędzy 6D, a 5D III będzie i musi być większa żeby był wybór bez żadnych dylematów.
Ja do tego w ten sposób podchodze i w ten sposób należy to traktować.
Pozdrówki
Problemem AF'a 5dmkII nie jest brak krzyża a czułość bocznych. Wystarczy spojrzeć w specyfikację, później przeliczyć obecne światło na EV i jakoś dziwnie pasuje kiedy zaczyna się psuć.
W sobotę latałem w plenerze z 5dmkII na bocznych i trafiał zajebiście, ich ilość mnie nie ograniczała.
Co do 6D, jak się okaże że ma ********ą matrycę to dopiero będzie ciekawie. Jak trabant przeskoczy jakością 5dmkIII. A nie jest to wykluczone.
no zgadza jak narazie 5D III jest jego następcą dopóki jest na rynku 5D II. A po wycofaniu 5D II następcą będzie 6D ze względu na cene, która będzie niższa niż obecnie 5D II i tak należy to odbierać.
6D przecież jest nowszy i nie brakuje mu niczego co ma 5D II może oprócz klawiszy po lewej stronie.
A konstrukcyjnie jest nowszy i ma 2 technologie wbudowane, inna matryca oraz procek szybszy i czulszy punkt środkowy a boczne jak działają w średnich warunkach tego narazie nikt nie wie z nas.
Różnica pomiędzy 6D, a 5D III będzie i musi być większa żeby był wybór bez żadnych dylematów.
Pozdrówki
Taki to następca, jak 60D miał być następcą 50D ;P Szumne określenie docelowego odbiorcy nie zmienia faktu, że Canon różnicuje kolejne konstrukcje z tego samego segmentu XXD i XD ze wskazaniem na redukowanie możliwości w odniesieniu do poprzedników.
Kolekcjoner
24-09-2012, 14:30
Cenę robi parcie ludzi do FF.
Wątpię żeby tak było.
Jakby taki miał być postęp w kolejnych nowych modelach w stosunku do poprzedników to ja dziękuję.
Przykład 5D -> 5D mkII pokazuje, że istotnie może tak być i było. Generalnie to nie tworzyłbym teorii tam gdzie wszystko zależy od "chcenia" producenta 8-).
Taki to następca, jak 60D miał być następcą 50D ;P
Dokładnie tak. 6D nastepcą 5DII nie będzie, kwestia ceny to co innego. Canon wprowadzając na rynek 6D i 7D ładnie sobie wszystko ułożył cenowo. 60D mimo, że klasowo poniżej 50D zachował jego cenę. 7D musiał być droższy. To samo z 6D, mimo, że teoretycznie klasowo niżej pewnie zachowa cenę 5DII. Dzięki temu prawowity następca 5DII czyli 5DIII jest w stanie zachować docelowo cenę na poziomie 9-10k pln podczas gdy jego poprzednik dokonując żywota spadł prawie do 7k pln.
czekam na wątki, które zaraz się zaczną czyli:
6D czy 5DII?
6D czy 5DIII?
Czy warto zamienić 5DII na 6D?
itd. itd. ;).
Coraz to wiecej tych body a kiedyś wybór był taki prosty.
...a kiedyś wybór był taki prosty.
...i ocet na półkach
Generalnie to nie tworzyłbym teorii tam gdzie wszystko zależy od "chcenia" producenta .
I "chcenia-mania" klienta.
PS
Czegoś chyba nie rozumiem - stąd pytanie: jakie znaczenie dla klienta ma "przynależność klasowa" aparatu?
Wydawałoby się, że decydując się na dany model kierujemy się (rozmaitą) kombinacją ceny i możliwości, a nie tym, że jeden jest jakoś tam wyżej/niżej "pozycjonowany" (ewentualnie zastępowany) przez producenta?
Wydawałoby się, że decydując się na dany model kierujemy się (rozmaitą) kombinacją ceny i możliwości, a nie tym, że jeden jest jakoś tam wyżej/niżej "pozycjonowany" przez producenta?
No chyba nie każdy tak podchodzi, a wręcz mniejszość(samochody zegarki ubrania i milion innych) :-)
No chyba nie każdy tak podchodzi, a wręcz mniejszość(samochody zegarki ubrania i milion innych) Czyli aparat jest wówczas symbolem szeroko rozumianego statusu.
Rozumiem.
To samo z 6D, mimo, że teoretycznie klasowo niżej pewnie zachowa cenę 5DII
dlaczego tak uważasz że jest niżej klasowo. Cenowo będzie dużo mniej kosztował niż obecnie nawet 5D II.
Po kilku miesiącach tym bardziej nie mówie już ile będzie po roku czy 2 latach kosztował, a mozliwości ma lepsze od 5D II, więc tego nie rozumiem dlaczego oceniasz go niżej klasowo. Na przyciski nie ma co patrzeć, że ich nie dali bo dali touch screena, małym aparatem nie jest tylko w sam raz i po dopięciu gripa będzie super i przynajmniej 140 gram lżejszy to prawie tyle co 2 baterie lp-e6.
Cena do jego możliwości jest dobra i będzie jeszcze mniejsza. Dla mnie 6D jest o klase wyższy, a cena spadnie bardzo szybko po pojawieniu się go w sklepach.
Pozdrówki
Merauder
24-09-2012, 15:57
[...]Na przyciski nie ma co patrzeć, że ich nie dali bo dali touch screena, [...]
Jakiego touch screnna, przecież nawet na dpreview piszą, że touchscreena nie ma. A więc mógł by ktoś jednoznacznie rozwiać te wątpliwości odnośnie LCD.
Jakiego touch screnna, przecież nawet na dpreview piszą, że touchscreena nie ma. A więc mógł by ktoś jednoznacznie rozwiać te wątpliwości odnośnie LCD.
Wątpliwości żadnych nie ma bo jest touch screen lcd. To żadna nowość bo już od premiery o tym była mowa i w tym wątku było to również poruszane od początku. Szkoda, że nie oglądałeś żadnego filmu z youtube z premiery photokina 2012 tam są takie, które obrazują to w 100%. Pozdrówki
jacek_73
24-09-2012, 16:33
Czyli aparat jest wówczas symbolem szeroko rozumianego statusu.
Rozumiem.
Na pewno rozumiesz? Aparat fotograficzny nie jest już symbolem żadnego luksusu, natomiast istnieje coś takiego jak pozytywne myślenie, które jak wiesz jest połową sukcesu. Z małego obrazka zrobiła się pełna klatka i WOW :)
Natomiast pozycja aparatu w 'hierarchii' nie sprawi że będzie on lepszy bądź gorszy, ale sprawi że samopoczucie wyżej wymienionych takie będzie.
Na pewno rozumiesz? Aparat fotograficzny nie jest już symbolem żadnego luksusu, natomiast istnieje coś takiego jak pozytywne myślenie, które jak wiesz jest połową sukcesu.
A teraz to rozumiem jeszcze więcej! ;)
Natomiast pozycja aparatu w 'hierarchii' nie sprawi że będzie on lepszy bądź gorszy, ale sprawi że samopoczucie wyżej wymienionych takie będzie.
I jeszcze więcej...
PS
No to ostatnie pytanie - w cenie 600D nie generowałby "pozytywnego myślenia"?
jacek_73
24-09-2012, 17:09
...
PS
No to ostatnie pytanie - w cenie 600D nie generowałby "pozytywnego myślenia"?
Mam podejrzenia graniczące z pewnością że 'wyżej wymienieni' odczuwali by 'pewien niedosyt'. Ogólne straszne narzekanie w forumowym wątku (tj. jeszcze straszniejsze) byłoby jednym z objawów owego niedosytu. Tak mi to wytłumaczył mój psychoanalityk ;)
Szkoda, że nie oglądałeś żadnego filmu z youtube z premiery photokina 2012 tam są takie, które obrazują to w 100%.
Podaj linki do tych filmików. Z tych, które ja oglądałem wynika, że akurat nie ma touchscreena.
sorki zaszła pomyłka nie ma raczej touch screena to następny model będzie miał:).
Było w tym wątku poruszane i to po premierze chyba, nawet na depreview podali że jest, ale później zmienili tak jak z migawką się pomylili bo dali 1/8000, a jest 1/4000 sek. Pomyliło mi się ze sterowaniem za pomocą tabletu czy smarfona widocznie. Oglądałem wszystkie filmiki i większość jest na jedno kopyto o tym samym. Wczoraj nawet oglądałem i zasugerowałem się tym, że jakaś reporterka sprawdzała wifi za pomocą właśnie ekranu. Za duzo już o tym się czyta, śledzi i tak to bywa. W plotkach było że ma być, ale w sumie dobrze że go nie ma. Teraz większość ma tablet to będzie miał każdy touchscreena w nim:). Pozdrówki
Dzień Otwarty z firmą Canon - wtorek 25.09.2012 - ProClub (http://www.proclub.pl/pl/dzien_otwarty_z_firma_canon_wtorek_25_09_2012.html )
Może ktoś sie wybiera i podzieli wrażeniami ? Mi robota nie pozwala :/
Będzie 6D do przetestowania.
miło by było jakby ktoś z wawy się wybrał na te warsztaty i podzielił wrażeniami.
Wrzucałem też tą informacje wcześniej z optycznych.pl w poście nr 565. Trzeba się zapisać wcześniej.
Miejmy nadzieje, że ktoś się wybierze i zada pare nurtujących pytań prowadzącemu, które tu na forum się pojawiały dodając w ten sposób smaczku podczas prezentacji czy też po jej zakończeniu.
Oprócz EOS 6D będzie też EOS M i modelki heh.
Pozdrówki
@pawelo1 - czy Ty przypadkiem masz jakieś związki z polityką? Bo najpierw TS miał być na 100%, a potem wyszło, że nic z tego. Politycy też obiecują, że na 100% będzie u nas raj na ziemi, a potem prostują, że owszem, ale dopiero po kolejnych wyborach :) . W 6D ekran będzie w pewnym stopniu dotykowy, tzn. podotykać to go niby będzie można, tyle, że nic z tego poza śladami paluchów nie wyniknie :) . I BARDZO DOBRZE!
Dotykowy ekran na pewno by nie zaszkodził i szkoda że go nie ma. Ja np. nie miałbym nic przeciwko temu, bym mógł na LV ustawiać ostrość w miejscu kadru wskazanym palcem, powiększać/pomniejszać/przesuwać zdjęcia jak na iP itd.
Wiele osób traktuje swoją działkę fotograficzną jako jedynie słuszną i nie uwzględnia potrzeb innych. Być może dla reportera wojennego video/LV/dotyk/GPS/WiFi to zbędne, pedalskie utensylia, ale na reporterce wojennej fotografia się nie tylko nie kończy, ale wręcz jest to jej patologiczna i zdegenerowana forma.
W 6D ekran będzie w pewnym stopniu dotykowy, tzn. podotykać to go niby będzie można, tyle, że nic z tego poza śladami paluchów nie wyniknie :) . I BARDZO DOBRZE!
Też się cieszę, bo to być może będzie moja kolejna zabawka ;)
aha rozumiem że Tobie nie zdażyło się nigdy pomylić. Większość też tak myślała bo na dpreview też podali.
No niestety do polityki się nie mieszam bo każdy wie jak to jest, jak obiecują i w ich bajki nie wierze:)
Pewnie, że bardzo dobrze. Też się z tego powodu ciesze, że nie ma touchscreena bo będzie bardziej wytrzymały przez to i mniej awaryjny. Cały czas mi to chodzi po głowie że widziałem dlatego napisałem logiczne, ale mniejsza z tym. Nigdy nie pisze jak czegoś nie sprawdze. Za dużo oglądałem tych prezentacji i utrwaliło się przez to. To w nastepnym body będzie dopiero zastosowane:wink: No ale looz, nic się nie stało. Tu w wątku też o tym była mowa, więc o co biega. Nie ma co gdybać bo ja tylko sobie głowe zawracam tym niepotrzebnie. Pozdrówki
jacek_73
24-09-2012, 20:05
... ale wręcz jest to jej patologiczna i zdegenerowana forma.
Kiedyś to się kobiety po [censored] głaskało, dzisiaj się głaska telefony komórkowe i inne graty :p Nie martw się, era sprzętów głaskanych dopiero nadchodzi...niestety.
NO PATRZ! Ja tu żartem prostuję mu światopogląd, a ten się zaperza. LUZIK! Co do pomyłek to nawet zdrowo raz na jakiś czas się "walnąć". Choćby dla pokazania światu, że się nie jest androidem. Ludzie nieomylni są nie do zniesienia. Jak każde ekstremum.
Kiedyś to się kobiety po [censored] głaskało, dzisiaj się głaska telefony komórkowe i inne graty :p Nie martw się, era sprzętów głaskanych dopiero nadchodzi...niestety.
w następnym modelu canon zastosuje, więc nie ma co się martwić na zapas bo głaskanie nas nie ominie:-D
--- Kolejny post ---
NO PATRZ! Ja tu żartem prostuję mu światopogląd, a ten się zaperza. LUZIK! Co do pomyłek to nawet zdrowo raz na jakiś czas się "walnąć". Ludzie nieomylni są nie do zniesienia. Jak każde ekstremum.
ano patrze i widze, że robotem nie jestem:) i każdy z nas ma prawo się chociaż raz w życiu pomylić:).
No już obiecuje poprawe i proszę o rozgrzeszenie:razz: Mówisz o ekstremum lokalnym funkcji:)
dlaczego tak uważasz że jest niżej klasowo. Cenowo będzie dużo mniej kosztował niż obecnie nawet 5D II.
Gdyby był klasę wyżej canon nazwałby go 4D ;). To jest dość proste. Nie napisałem, że bedzie gorszy od 5DII, być może będzie lepszy, są na to duże szanse. W końcu to aparat 4 lata młodszy a w tym biznesie to jest już czasem technologiczna przepaść. Nie cena jednak kreuje klasę. Aktualnie 600D jest dużo droższy od 10D, co nie zmienia faktu, ze jest to klasa niżej, nieprawdaż ;)? Jak z samochodzmi, mimo, że stare bmw 5 z lat '90, nadal jest klasę wyżej niż nowa 3-ka.
Z ocenami proponuję jednak poczekać do testów, bo widzę, że już wielu z nas albo go gloryfikuje albo wiesza na nim psy. Jedno jest pewne, 5DIII nadal pozostanie lepszym aparatem, bo kto by go kupował...
P.S. Dla mnie waga i wielkosć 5D w porównaniu z 6D przynajmniej z opisu jest dużą zaletą tego pierwszego. Mimo że nie mam łap jak goryl, to dużo lepiej leży mi uchwyt większego aparatu, a 5DIII jest po prostu pod tym względem mistrzem świata. Z większym obiektywem jest idealnie wyważony.
miło by było jakby ktoś z wawy się wybrał na te warsztaty i podzielił wrażeniami.
Będę jutro w okolicy, może się skuszę.
Na codzień używam iPhone'a, Macbooka, Wacoma Intuos Touch, i mojej - niezawodnej od ponad 15 lat - żony. Wszystkie te urządzenia doskonale obsługuje się przy pomocy dotyku, głaskania i multigestów.
Mówisz o ekstremum lokalnym funkcji
Nie wiem w jaki sposób, ale po 20 latach nawet pamiętam co to jest :) . Najwyraźniej szkoła średnia z okresu przełomu ustrojowego była nad wyraz skuteczna. Potem przyszło nowe...
Kolekcjoner
25-09-2012, 03:21
Na codzień używam iPhone'a, Macbooka, Wacoma Intuos Touch, i mojej - niezawodnej od ponad 15 lat - żony. Wszystkie te urządzenia doskonale obsługuje się przy pomocy dotyku, głaskania i multigestów.
Hmmm.. tylko żeby nie wyszło że głaskasz iPhone'a i Maca dotykasz Wacoma, a na żonę to już tylko multgiesty zostają ;)8-).
wątek się wypala, może i lepiej...
Spoko! Jest przecież przed nami, komentatorami sprzętowymi, spotkanie w Proclubie! ;)
Ileż można bić piany pod coś czego jeszcze nikt nie testował. Wątek przybierze na sile jak pojawią się pierwsze testy oraz pierwsi użytkownicy. Obecnie pozostaje bić co innego... :)
No ja mam akurat odwrotne wrażenie mimo praktycznego braku jakichkolwiek sensownych informacji o nowej puszce. Staram się tu zaglądać bo mnie ona interesuje i codziennie trzeba przewijać parę stron postów o wyższości krajobrazów nad kotleciarstwem albo portretem (albo vice versa rzecz jasna) oraz bardzo ożywczych i odkrywczych wniosków w stylu "każdy i tak powinien sam zdecydować co dla niego najlepsze"...
No to trochę wirtualnych konkretów: Canon EOS 6D First Impressions Review - DigitalCamerainfo.com (http://www.digitalcamerainfo.com/content/Canon-EOS-6D-First-Impressions-Review.htm)
The entire system seems more precise and responsive than what’s found on either the Mark II or the 7D, though the 6D lacks the fine autofocus control that we’ve fallen for in their high-end models such as the EOS 1D X.
We’re very eager to get the 6D into our labs for a full performance breakdown, but until then consider us impressed at what Canon has managed to fit into the 6D’s diminutive design.
ja poczekam na wrażenia osób, które były na warsztatach w sklepie proclub.
W tym co zamieściłeś nic nowego nie ma i wszystko to było poruszane i napisane.
Osobiście niczego nowego się nie dowiedziałem co bym chciał wiedzieć:).
Dlatego zadałbym osobie prowadzącej z canona pare pytań dla smaczku w trakcie prezentacji bądź po jej zakończeniu:). Szkoda, że z wawy nie jestem bo już wrażeniami bym się podzielił:wink:. Pozdrówki
Jarek Jaworski
25-09-2012, 15:11
Tak się złożyło, że trafiłem na pokaz Canona 6D.
Trzymałem w ręku, robiłem zdjęcia i starałem się wyciągnąć jakieś wnioski.
Z jednej strony świetny ruch marketingowy Canona. Produkt dobrze stworzony... do zabicia ćwieka w głowie kupującego ;)
Ma wifi i gps, można bez tego żyć i robić zdjęcia, jednak są to funkcje całkiem przydatne.
Właściwie to jest jedna rzecz, zrobiona świadomie, żeby jak to mówią marketingowcy - nie kanibalizować sprzedaży 5D Mark III - autofokus
Obrazowanie, wysokie ISO, tak na szybko, wszystko jest OK. Właściwie to nie ma się co dziwić, bo czy była jakaś nowa pełna klatka, która dawała zły obrazek.
Srodkowy punkt AF, tak jak pisali, jest bardzo czuły, lepszy od 5D MkIII, podobny do 1D X jeśli chodzi ó reakcję w ekstremalnie ciemnych miejscach. AF ruszył na 25600 ISO przy 1/40s i 2.8.
W sytuacjach, gdy jest jaśniej 5D Mk III wydaje się być trochę szybszy.
I teraz pytanie, czy tak jest naprawdę, czy marketing Canona zrobił dobrą robotę i podświadomie pozycjonuje nową piątkę wyżej
O dziwo punkty boczne całkiem, całkiem,. Spodziewałem się, że będzie dużo gorzej.
Oczywiście to wszystko to tylko moje subiektywne odczucia. Nie było czasu, ani warunków do wyciągania jakiś poważnych wniosków.
Mam jeszcze kilka spostrzeżen, jak chcecie wiedzieć coś więcej pytajcie
O dziwo punkty boczne całkiem, całkiem,. Spodziewałem się, że będzie dużo gorzej.
Ja najbardziej jestem ciekaw jak to z tymi punktami bocznymi jest właśnie. Czy subiektywnie wydaje się, że działają lepiej (szybciej i celniej) niż np. w 5dMkII (nawet przy słabym świetle)? No i jak w praktyce sprawdza się rozmieszczenie punktów AF?
Pozdrawiam
a można było zadawać pytania na prezentacji czy po jej zakończeniu. Były jakieś pytania zadawane jeśli tak to jakie. Czy zadał ktoś takie pytanie dlaczego boczne mają czułość +0,5 EV a nie -1 EV. No canon dobrze pomyślał i nie mógł inaczej zrobić bo 5D III musi się też sprzedawać, ale to jest inna cena i dla kogo innego aparat stworzony. To body będzie tanieć szybko tak jak nikon juz staniał, a dopiero tydzień w sklepach i to nie wszędzie jeszcze. Canon będzie musiał zejść z ceną bo od grudnia nikon może kosztować mniej niż 7500 zł. No o to chodziło, żeby ktoś podzielił sie wrażeniami jak sprawuje się af na środkowym to było wiadomo że celnie i szybko, ale boczne mówisz że dają rade ale chyba w dobrych warunkach testowałeś nie w słabych bo z tą czułością +0,5 EV troche przesadzili. Szybkość napewno jest oki bo procek digic 5+ robi swoje.
A jak z ergonomią jest taka sama jak w 7D np. Bo aparat nie jest mały ogladając te wszystkie filmy na youtube z photokina i po wymiarach to oki. Tryb cichy chyba jest oki no i obrazek chyba będzie trochę lepszy od 5D II od iso 6400. Pozdrówki
Jarek Jaworski
25-09-2012, 16:03
Ja najbardziej jestem ciekaw jak to z tymi punktami bocznymi jest właśnie. Czy subiektywnie wydaje się, że działają lepiej (szybciej i celniej) niż np. w 5dMkII (nawet przy słabym świetle)? No i jak w praktyce sprawdza się rozmieszczenie punktów AF?
Pozdrawiam
Tak subiektywnie to działają szybciej, ale nie powiem o ile. To niestety nie były warunki na testy
Co do rozmieszczenia punktów, to nie zwracam na to uwagi jestem ze szkoły - punkt środkowy i przekadrowanie.
Punkty boczne mogłyby być rozstawione szerzej, ale to może w następnym modelu :wink:
--- Kolejny post ---
Było pytanie o czułość bocznych, odpowiedź: - 3 Już nie drążyłem tego tematu. Bo i po co. Mają jednego człowieka technicznego od spraw foto-video i pewnie czasem nie pamięta całej specyfikacji. Wolę sprawdzić osobiście jak to działa i nie bić piany.
Co do spadków ceny, to wróżenie z fusów i nie spodziewam się gwałtownych spadków. Nam może się coś wydawać a cyferki sprzedaży z całego świata będą mówiły Canonowi co innego.
Szybkość bocznych może brać się z szybszego przetwarzania przez procesor. Jednak właściwie jest mi to obojętne co i jak, ważne, że działa. A co do światła - było ciemno.
Ergonomia - kwestia przyzwyczajenia, nic więcej. Gorzej jak się na zmianę używa np 6D i 5d Mk III. Wtedy może być to bolesne
no to fajnie odpowiedział na pytanie i się przygotował nie ma co nawet. Boczne punkty są czułe +0,5 EV, a nie -3 i tak jest w specyfikacji. Każdy z nas o tym wiedział od premiery, ale mniejsza z tym.
To nie jest jakieś bicie piany bo po to są prezentacje, że należy pytania zadawać aby ją urozmaicić.
Zwrócić uwagę można i nawet wypada żeby to szybciej zapamiętał i w błąd nie wprowadzał.
To może w następnym modelu takie czułości af dadzą heh:).
No to bardzo mało było pytań. Co do spadków cen to widać to po nikonie d600 i to samo będzie z canon.
Im więcej sklepów będzie oferowało to spadki ceną będą. Nikon 8880 zł kosztował jak wchodził, a już za 8000 zł można wyrwać, więc za 2 miechy nie będzie gorzej tylko lepiej. Canon 6D wyjdzie 15 grudnia albo troche wcześniej to cena będzie inna niż te 7799 zł co zapowiadali na nasz rynek. A jeśli nawet byłby w tej kwocie to od razu cena spadnie duzo niżej i zawsze tak było. Cena, którą oferują sklepy jest niższa od podanej przez canona. Ergonomia canon 7d jest bardzo dobra, więc dlatego zadałem to pytanie. Różnica pomiędzy 7d a 6d jest niecałe 3 mm w szerokości i głębokości, więc nie dużo. No jak ktoś posiada 5D II czy 5D III, a chciałby zakupić 6D to ją napewno odczuje i może też się mylić ze względu na brak przycisków po lewej stronie.
No z tego wynika, że af będzie dobry tak jak można było się tego spodziewać.
Pewnie to zasługa tak jak piszesz procka, który jest szybszy przez co szybciej przetwarza dane i może też nowej matrycy. Testy pokaża oblicze tego sprzętu. Pozdrówki
jasiorzaca
25-09-2012, 17:29
Ja również razem z Jarkiem byłem na pokazie nowego 6D. AF w stosunku do 5D II jest zdecydowanie lepszy (chodzi o centralny punkt w ciemnościach). Specjalnie przy zgaszonym świetle testowaliśmy AF - w miarę szybko i celnie ustawiał ostrość.
Specjalnie przy zgaszonym świetle testowaliśmy AF - w miarę szybko i celnie ustawiał ostrość.
Powoli otwiera się nowa dziedzina - "bats in flight in available light"! ;)
heh nowa dziedzina testów. Szkoda, że bocznych punktow czy też środkowy punkt nie testowaliście
w trybie ai servo tylko w one shot:) A na jakim obiektywie testowaliście i widzieliście to później na większym ekranie w powiększeniu, że trafił z ostrością w punkt tam gdzie miał trafić? Bo z sampli, które canon zamieścił w zdjęciu 5 to af trafił na włosy nie na oko i twarz dlatego jest nie ostra. Fotka ta robiona była obiektywem 135L na przysłonie 3.2 w dobrych warunkach. Pozdrówki
Jarek Jaworski
25-09-2012, 18:04
Niestety, tak jak pisałem w pokoju 5x4 m ciężko testować AI Servo.
Warunki jakie były, nie nadawały się do obiektywnych testów ostrości.
Pozostaje tylko wiara w nasze słowa:wink:
Obiektywy różne 24-70 II 2.8 , 35 1.4, 50 1.4, 70-300 4-5.6 L
ano zgadza się w takim pokoju nie ma jak potestować. Wyjdzie wszystko w praniu po większych testach.
Ja od początku wierzyłem, moja intuicja mi podpowiadała i nadal tak jest, że to body będzie lepsze od 5D II.
A wasze wrażenia w tym jeszcze bardziej mnie utwierdziły. Chodzi mi o af i jego szybkość.
Inna konstrukcja m.in. procek, matryca no i af ma na to duży wpływ. Plus 2 tehnologie, które mogą się przydać każdemu w różnych sytuacjach. Wczoraj Matsil wspominał, że może zahaczy do proclub to też pewnie podzieli się swoimi wrażeniami. Pozdrówki
No i ja jestem po pierwszym macaniu ;).
Aparat na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie, nie jest taki mały jak go sobie wyobrażałem - uchwyt w miarę OK, waga też. Taka wersja rzekłbym wycieczkowa. Mi nie przypadł do gustu rozkład przycisków na tylnej ściance, czegoś tu brakuje, ale canon przyzwyczaił juz to tego, że biorąc do ręki różne body trzeba chwilę poświęcic na przestawienie się.
Na pewno największe wrażenie robi AF z centralnym punktem, w porównaniu do 5DII nie ma porównania, do 5DIII jest praktycznie to samo. Boczne też trafiają, ale wyraźnie wolniej. Miałem krótko w rękach, więc nie powiem więcej.
Myślę, że trzeba poczekać na pierwsze testy obrazkowe, ale zapowiada się niezła puszka, bo chyba jeszcze nikt na obrazek z FF canona nie narzekał ;).
xxxxxxxxxxxxxxxxxx
...... podepnę się pod pytanie o ergonomię - w porównaniu z 7D albo 5DII
Matsil - czy to, że górna część puszki jest z tworzywa da się jakoś negatywnie odczuć? Jak sprawa chwytu w porównaniu do zabawek, których na co dzień używasz?
Jarek Jaworski
25-09-2012, 21:03
Przepraszam za zaśmiecanie wątku i przy okazji też podepnę się pod pytanie o ergonomię - w porównaniu z 7D albo 5DII
Co do 7D to się nie wypowiadam, bo nie używałem.
W porównaniu z 5DII zmiana guzikologi jest trochę bolesna, ale sądzę, że do opanowania w tydzień. Chyba gorzej, będzie ze zmianą punktu nastawiania ostrości. Wszystko jest w tylnym kole nastaw i to jest gorsze ergonomicznie, manewrowanie kciukiem nie jest wygodne, ale da się przeżyć
--- Kolejny post ---
Co do 6D - pokazali może Wi-Fi w działaniu (transfer/zdalne sterowanie)?
A może GPS (przy oknie) zadziałał?
No niestety, nie mieli dedykowanego softu, więc Wi-Fi działało tylko w teorii
GPS tylko migał, czyli pewnie brak sygnału, a okna nie było :wink:
Kolejną zagadką okazało się uruchomienie oświetlacza AF w lampie zewnętrznej. Nijak się nie dało, ani obsługa Proclubu, ani pan z Canona
podepnę się pod pytanie o ergonomię - w porównaniu z 7D albo 5DII
Matsil - czy to, że górna część puszki jest z tworzywa da się jakoś negatywnie odczuć? Jak sprawa chwytu w porównaniu do zabawek, których na co dzień używasz?
Nie zwróciłem szczególnej uwagi na jakość tworzywa, wygląda OK, ale może dlatego, że aparat miałem w rękach dość krótko i chciałem pobawić się głównie AFem. Na pewno nie wygląda tak tandetnie jak seria xxxxD, bo to od razu rzuca się w oczy. Rzekłbym obudowa jest w porządku.
Co do uchwytu, to jest dobrze, ale w porównaniu z 5DII czy 5DIII jest jak dla mnie gorzej. Bardziej przypomina uchwyt 50D lub 7D, jest bardzo podobny wymiarowo, może ciut mniejszy a może to tylko moje odczucie. Ale tragedii nie ma jak np. w serii xxxD, gdzie ostatni palec nie mieści się na korpusie i nie wiadomo co z nim zrobić. Jak najbardziej da się tym robić zdjęcia, choć biorąc sprzęt do ręki od razu widać, że jest to sporo młodszy brat 5DIII. Ergonomia z powodu dużej roszady guzików jak dla mnie do kitu, nawet w porównaniu z 50D, gdzie wszystko jest w miarę równo rozłożone. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i można się tego wyzbyć.
Marcin, mam 2 takie same modele (żona od 20 lat i Wacom) oraz 2 inne modele (HTC i XPS) i też jestem zadowolony z multigestów i obsługi dotykowej!
Marcin, mam 2 takie same modele (żona od 20 lat i Wacom) oraz 2 inne modele (HTC i XPS) i też jestem zadowolony z multigestów i obsługi dotykowej!
I w ogóle nie korzystacie z "Siri"? :D
I w ogóle nie korzystacie z "Siri"? :D
Ja korzystam: wat is weder tudej 8-)
Ja korzystam: wat is weder tudej
Miałem na myśli hmmm interfejsy Małżonek...
Dziwna sprawa, Canon cenę 6D wyznaczył na 7799 pln, a Cyfrowe.pl jakimś tam podobno pro-dilerem Canona jest.
Canon EOS 6D body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-6d-body.html)
Dobrze że dostawa gratis ;-)
olek.tbg
29-09-2012, 15:04
Ceny cyfrowe.pl od dawna mnie zaskakują :)
Akurat tym razem nie zwracajcie na to uwagi. Wrzucają taki towar do oferty byle tylko zaistnieć z nim w wyszukiwarkach typu skąpiec/ceneo. Cena jest wzięta z czapy, bo i tak nie ma żadnego znaczenia.
Swoją drogą to kiedyś bardziej ceniłem cyfrowe.pl. Dziś cyfrowe.pl same bardziej się cenią :) .
Pewnie mają duże obroty i pozwalaja sobie tu czy tam na żyłowanie ceny.
Co do ceny....to zaczyna spadać :) Jeszcze do premiery sklepowej daleko a w jednym z niemieckich sklepów można zamówić za 1899€ :)
Canon EOS 6D - Digitalkamera ˇ EDV Günstiger - gut, schnell und günstig (http://www.edv-guenstiger.de/eshop.php?action=article_detail&s_supplier_aid=2991369&rid=idealo.de)
Ale to jest tyle ile Canon zapowiada w Polsce - czyli ok. 7.8k
No tak ale debiutował w 10 sklepach z ceną 1999€.
Dziwna sprawa, Canon cenę 6D wyznaczył na 7799 pln, a Cyfrowe.pl jakimś tam podobno pro-dilerem Canona jest.
Canon EOS 6D body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-6d-body.html)
Dobrze że dostawa gratis ;-)
Są i inni, w ślad za Cyfrowe.pl
http://www.redcoon.pl/B408828-Canon-EOS-6D-Body_High-End
pozdr, kasia
Cyfrowe dają do 6D kupon na kolejne zakupy wart 200PLN. Tak czy inaczej to z tą ceną kogoś ewidentnie poje..ało. Wybaczcie, ale pomimo niezgorszego wykształcenia nie znajduję innych słów.
Kwapiszon
10-10-2012, 18:04
Poczekam kolejne 5 lat. Nie mam ciśnienia na FF.
Canon EOS 6D - body - Dobra cena w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-6d-body.bhtml)
Zawsze mi się wydawało że jak jest przedsprzedaż to można kupić w tańszej cenie niż sugerowana przez producenta, tylko przypomniało mi się że w Polsce mieszkam.
Ja właśnie sprzedałem Cropa, wiec powoli ciśnienie przychodzi ;-)
sylwester Samluk
11-10-2012, 09:45
Witam
Dzisiaj rozmawiałem z firmą "Cyfrowe.pl" i na moje pytanie w jakiej cenie będzie aparat 6D odpowiedzieli około 8600zł, także zapomnijmy o tanim FF.
Szkoda, bo miałem tak jak większość z Was nadzieję na cenę góra 6000zł.
Pozostaje zawsze rynek wtórny gdzie można kupić 5D markII za pieniądze poniżej 6000zł.
Pozdrawiam
No cóż, miejmy nadzieję, że cena szybko spadnie. Zwłaszcza, że jest Nikon D600, który wydaje się ciekawszym korpusem niż 6d, a bez specjalnych wygibasów można go już dostać za ca. 7kPLN.
Niestety znając Canona, to 6 tysięcy za 6d jest raczej ceną zupełnie abstrakcyjną.
No cóż, miejmy nadzieję, że cena szybko spadnie. Zwłaszcza, że jest Nikon D600, który wydaje się ciekawszym korpusem niż 6d, a bez specjalnych wygibasów można go już dostać za ca. 7kPLN.
gdzie taki wypas cenowy jest? w NL ceny za goly korpus zaczynaja sie na 1970 EUR, to zwykle przy kursie PLN/EUR na poziomie 4,10 dawalo zawsze bite 8000 PLN. jak dobrze poszlo, bo nierzadko wiecej - NL pod wzgledem sprzetu jest wzglednie tanie (bo nie ma tych kosztow transportu, ktore ma reszta Europy :D )
Sam aktualnie mieszkam w NL ale ceny nie są tu najniższe.
Popatrz na to:
Nikon D600 Body Vollformatkamera: Spiegelreflexkamera Preisvergleich - Preise bei idealo.de (http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/3532601_-d600-body-nikon.html)
Cena sukcesywnie spada z dnia na dzień,
Dzisiaj można już zamówić poniżej 1900€. Patrząc z prawej strony na "Preisentwicklung" widać tendencję spadkową. Debiutował z cena 2100€ w środku września i po miesiącu stracił już 200€. Ja myślę że podobnie będzie z Canonem. Na początku będzie się utrzymywał w okolicy 2k € ale po miesiącu cena zacznie lecieć. Wtedy ja wkroczę do akcji :P
gdzie taki wypas cenowy jest?
Paradoksalnie na ... Canon-board :D Allegro pewnie też Ci wiele podpowie. Więcej reklamy nie będę robił ;)
I tak jak napisałem, bez wygibasów ;) Nie uważam tej ceny (7kPLN) za jakąś super atrakcyjną. Z decyzją zaczekam jeszcze do pierwszych testów 6d. Ale powiedzmy sobie szczerze: poza AF nic nas tam nie zaskoczy (i to niekoniecznie pozytywnie). Czyli jest słabiej niż u Nikona, a cena będzie (przynajmniej na początku) dużo wyższa. Koniec końców, pewnie na gwiazdkę da się nabyć d600 za ca. 6500 :)
Sam aktualnie mieszkam w NL ale ceny nie są tu najniższe.
Popatrz na to:
Nikon D600 Body Vollformatkamera: Spiegelreflexkamera Preisvergleich - Preise bei idealo.de (http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/3532601_-d600-body-nikon.html)
nie znam tych sklepow i nie jestem pewny, ze sa 100% zaufane, zwlaszcza jak maja raptem 15 opinii. no i np. cena na Amazonie nie jest taka, jak podana w tym zestawieniu (duza roznica nie jest, ale chodzi o fakt). tak ze generalnie bym z takimi rankingami troche uwazal. holenderskie (np. kieskeurig.nl) sa IMHO duzo pewniejsze
a ze faktycznie w NL jest to D600 drozsze niz w Germanii... jak widac, tak tez moze byc. natomiast nieodmiennie wydaje mi sie, ze NL ceny sklepowe sa (duzo) nizsze niz sklepowe PL...
Na allegro (nawet z odbiorem osobistym) zaczynaja sie od 6999 ;/ Gdybym nie miał takiej awersji do nikona to może nawet bym pomyślał nad d600. Szkoda, ze canon tak pojechał z ceną, dając mimo wszystko mniej niż tańsza konkurencja. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i poczekać na mega wypasionego, wszystko mającego i pewnie dość taniego Pentaxa FF :P Chyba, że wcześniej znajde kupca na nerke (albo i 2 :D) i zanabędę 1d X... ehhh
z tym ze nie zapominajmy, ze 6D jeszcze nie ma w dystrybucji, wiec cena nie miala szansy zjechac... dokladnie tak jak Nikon zrobil pozycjonujac finansowo swoje D600
Chyba, że wcześniej znajde kupca na nerke (albo i 2 ) i zanabędę 1d X... ehhh
Póki co ze mną wszystko w porządku, ale tak na wszelki wypadek spytam: jaką masz grupę krwi? :mrgreen:
Kolekcjoner
11-10-2012, 14:05
z tym ze nie zapominajmy, ze 6D jeszcze nie ma w dystrybucji, wiec cena nie miala szansy zjechac... dokladnie tak jak Nikon zrobil pozycjonujac finansowo swoje D600Otóż to. Wskazana jest daleko idąca cierpliwość ;) bo cena po pokazaniu się w sklepach może być zupełnie inna od tego co sobie teraz uroili sprzedawcy.
Kwapiszon
11-10-2012, 14:19
Nigdy w życiu nie dam 8 klocków za FF. I nie dlatego, że mnie niestać, czy że jestem amatorem, ale dlatego, że nie wnosi to niczego wartego tych pieniędzy w porównaniu do aps-c.
Nigdy w życiu nie dam 8 klocków za FF. I nie dlatego, że mnie niestać, czy że jestem amatorem, ale dlatego, że nie wnosi to niczego wartego tych pieniędzy w porównaniu do aps-c.
Wiesz,Ty może nie dasz ale są tacy co zapłacą dużo więcej za nową zabawkę. Czasem myślę sobie, że wcale nie jesteśmy lepsi od naszych żon jeśli chodzi o wydawnie pieniędzy. Inny jest tylko rodzaj zabawek:-)
Nigdy w życiu nie dam 8 klocków za FF
Ja owszem - jestem gotów tyle wydać. Jednak na pewno nie za puszkę w rodzaju 6D. Już prędzej dołożę do 5D3. Jak na razie cierpliwie sobie poczekam na obrót sytuacji na rynku. Póki co 50D wystarcza mi w 90% przypadków, a w pozostałych 10% też zachowuje się w pełni przyzwoicie.
Ja owszem - jestem gotów tyle wydać. Jednak na pewno nie za puszkę w rodzaju 6D. Już prędzej dołożę do 5D3. Jak na razie cierpliwie sobie poczekam na obrót sytuacji na rynku. Póki co 50D wystarcza mi w 90% przypadków, a w pozostałych 10% też zachowuje się w pełni przyzwoicie.
I tu się w pełni z Tobą zgadzam. Te 8 klocków to byłaby jeszcze akceptowalna cena, ale za body pokroju 5D mk III:D A na razie robię podobnie, jak Ty, czekając na rozwój sytuacji i spadek cen. Jak już gdzie indziej pisałem, moje 30D nie straciło póki co nic na jakości zdjęć, względem dnia jego zakupu. A na pewno nie należę do ludzi, którzy dadzą zrobić sobie wodę z mózgu i wydadzą ostatnie zaskórniaki na najnowszą, ekstremalnie wyżyłowana cenowo, zabawkę o przeciętnych parametrach.
Kolekcjoner
11-10-2012, 18:08
Myślę że trochę cierpliwości i będzie 6D za ca. 6 kzł/* 8-).
/* - no może z małym ogonkiem ;)
Hehe, tu się różnimy diametralnie. Nic, obyś miał rację, wszystkim to na dobre wyjdzie :)
:)
liczyłam tak na 5dmk2 - że wreszcie stanieje... już nie liczę;)
No ale na początku 5dmk2 kosztował bliżej 10k. To chyba staniał ?
z tym ze nie zapominajmy, ze 6D jeszcze nie ma w dystrybucji, wiec cena nie miała szansy zjechać... dokładnie tak jak Nikon zrobił pozycjonując finansowo swoje D600
Też podpisuję się pod tym. Jeszcze miesiąc - półtorej i ceny zrobią się normalniejsze. Może złota jesień się skończy do tego czasu, ale jeśli nie ma ciśnienia poczekajmy z tym narzekaniem na ceny z kosmosu.
PS ale przyznać muszę, że gdybym to dzisiaj się przenosił na FF, D600 kusiłby jak hoho...
PS ale przyznać muszę, że gdybym to dzisiaj się przenosił na FF, D600 kusiłby jak hoho...
tez tak myslalem, ale trzeba rowniez pomyslec o kontekscie i TCO (Total Cost Ownership). dla mnie zakup FF oznacza: koprus, zoom UWA, zoom standardowy, zoom tele. w Canonie mam 17-40, 24-105 i 70-300L. w Nikonie trzeba liczyc 16-35 (drozszy), 24-120 (drozszy i gorszy), a alternatywy do 70-300L specjalnie nie ma: 70-200 VR nie siegaja 300mm, a 70-300 nie ma stopki statywowej (optycznie tez specjalnie kolo 70-300L nie lezal)...
w zwiazku z czym to jakos nawet mnie nie kusi. puszka to jest raptem dokretka na sloiczki ;) a ze D600 fajne jest, to nie ulega tzw. alibi...
jak ktoś jest ograniczony do jednej marki systemowej to ma problem :)
No i stało się:
7 999 zł z Vat
A cena sugerowana 7 498,55 zł [SRP]
I jak podoba wam się taka cena? :/
Zacznie się podobać jak będzie poniżej 7k zł a najbardziej w okolicach 6k zł.
Kupiem 5D Mark II w digital24 za 7299zł ... taka moja ciekawość - czy warto dopłacać do 6D ?
Kupiem 5D Mark II w digital24 za 7299zł ... taka moja ciekawość - czy warto dopłacać do 6D ?
Teraz już nie :-)
szczemat
26-10-2012, 16:20
Z ciekawości zapytam czym ten Nikon tak góruje nad 6D?
Czułość punktów w AF w D600 wynosi -1 EV (Canon centralny -3 EV, ale zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce, wierzę że bardzo dobrze)
Migawka max.: 1/4000 w Nikonie, a 1/8000 w Canonie
Owszem Nikon ma bardzo dobrą matrycę podobno, ale tej z Canona jeszcze nie znamy. Canon dodatkowo dodaje WiFi oraz GPS, więc zainteresowane osoby nie muszą wydawać dodatkowo kasy na te akcesoria.
Oba aparaty przynajmniej na papierze są bardzo dobre, ale mnie mimo wszystko dalej kusi Canon. Może jednak jest coś o czym nie wiem albo nie doczytałem? :-)
Migawka max.: 1/4000 w Nikonie, a 1/8000 w Canonie
Ale nie w 6D, tam jest też 1/4000 jak w Nicponiu.
Trzeba poczekać na testy matrycy , wtedy poznamy prawdziwą wartość tego sprzętu.
Wysłane z telefonu
Kolekcjoner
28-10-2012, 14:55
To fakt bez testów nie ma szans nim robić zdjęć 8-).
jacek_73
28-10-2012, 15:12
Aparat już istnieje coby można nim robić cokolwiek, bo miał być jakoś w grudniu dostępny z tego co pamiętam.
Trzeba poczekać na testy matrycy , wtedy poznamy prawdziwą wartość tego sprzętu.
Czy o "prawdziwej wartości sprzętu" decydują wyłącznie wyniki testów matryc :?: Nic więcej nie ma znaczenia :confused:
A co boicie się że testy wypadną słabo? Dla mnie jest to bardzo ważne tak jak i sprawność AF. W tej chwili jestem w takim punkcie, że mogę wybrać Canon , Nikon czy Sony. Jak ktoś nie może to testy go nie obchodzą bo nie ma wyboru :-).
Kolekcjoner
28-10-2012, 17:00
A co boicie się że testy wypadną słabo?
No jasne. Trzeba będzie sprzedać cały ten złom Canona :lol:.
jacek_73
28-10-2012, 17:10
... Jak ktoś nie może to testy go nie obchodzą bo nie ma wyboru :-).
Szczerze? Testy to testy - jakiś tam wgląd dają, ale nie ma co się tak nimi podniecać. I żaden z userów C-B.info nie podpisywał cyrografu z firmą canon, więc wybór ma każden łan :)
Szczerze? Testy to testy - jakiś tam wgląd dają, ale nie ma co się tak nimi podniecać. I żaden z userów C-B.info nie podpisywał cyrografu z firmą canon, więc wybór ma każden łan :)
każden łan, zawsze można wszystko opchnąć, i kupic inny system, potem opchnąć i wrócić do starego ale czy zdjęcia będą lepsze - pewnie nie. każdy system ma plusy dodatnie i plusy ujemne - co robić - najlepiej nic nie kupować (jeśli się nie musi) to zdecydowanie korzystnie wpływa na jakość fotografii, można kupować też przyzwoite obiektywy - to też może mieć korzystny wpływ na fotografię. Gdzieś wyczytałem że canon już ma matrycę porównywalną z konkurencją i będzie ją wkładał do nowych korpusów ale czy 6D będzie już tym nowym? pewnie niestety nie.
Kolekcjoner
28-10-2012, 17:59
Gdzieś wyczytałem że canon już ma matrycę porównywalną z konkurencją i będzie ją wkładał do nowych korpusów ale czy 6D będzie już tym nowym? pewnie niestety nie.
Wiesz tylko mnie zawsze w takich sytuacjach nasuwa się pytanie: i co z tego? Co - obecnymi aparatami powoli nie da się robić zdjęć? A starszymi to już w ogóle?
Po prostu zastanawiam się czytając wciąż te jęki, że tu na forum większość osób osiągnęła takie wyżyny artyzmu i sztuki że jedyne co ich ogranicza to sprzęt. Tylko gdzie to można zobaczyć, bo ja chyba złe galerie oglądam :roll:.
Kwapiszon
28-10-2012, 18:24
większość osób osiągnęła takie wyżyny artyzmu i sztuki że jedyne co ich ogranicza to sprzęt
Takich ludzi nie ma na forum. Oni nie mają czasu na bzdury.
Po prostu zastanawiam się czytając wciąż te jęki, że tu na forum większość osób osiągnęła takie wyżyny artyzmu i sztuki że jedyne co ich ogranicza to sprzęt. Tylko gdzie to można zobaczyć, bo ja chyba złe galerie oglądam :roll:.
Jedna z trafniejszych opinii jakie czytałem na tym forum.
Ja liczyłem że C wypuści coś w stylu ff + af z 50d (9 polowy krzyzowy) + filmy i to by w sumie było body idealne dla mnie (tak samo dziwi mnie migawka - brak 1/8000 - zdarza mi się często używać latem robiąc foty na małych przysłonach, iso 50/100 i 1/8000 jest na styk.
jacek_73
28-10-2012, 19:23
...- brak 1/8000 - zdarza mi się często używać latem robiąc foty na małych przysłonach, iso 50/100 i 1/8000 jest na styk.
To sobie szarego filtra dokup - to chyba najmniejszy problem?
Wtedy za drogo go wyniesie taki zestaw :twisted:
Zobaczymy czy 6D nie ma czasem jakiejs "niespodzianki", jaka sprawil d600?
Nikon D600 sensor's dust spots caused by a gap around the shutter? | Nikon Rumors (http://nikonrumors.com/2012/10/23/nikon-d600-sensors-dust-spots-caused-by-a-gap-around-the-shutter.aspx/)
Nikon D600 (oficjalnie) - Strona 166 - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=166)
Wiesz tylko mnie zawsze w takich sytuacjach nasuwa się pytanie: i co z tego? Co - obecnymi aparatami powoli nie da się robić zdjęć? A starszymi to już w ogóle?
:) całe forum jest przepełnione podobnymi treściami - "tylko full frame robi przyzwoite zdjęcia" (może z wyjatkiem jednego wyznawcy APS-H), "właściwie to tylko jedynki bo inne mie mają autofocusa", co do zdjęc to gdzie je chcesz zobaczyć? na forum? czasem widzę komentarze w stylu "użytkownik xxx robi dobre zdjęcia obiektywemm yyy" ale jakoś po zdjęciach (jak rzucam okiem na galerię) tego nie widać - nawet poprawności technicznej brak, a od poprawności technicznej do zdjęcia droga jeszcze daleka. Parę razy przeczytalem wyjaśnienie - "to forum sprzętowe" - fotografie jest tematem drugoplanowym (albo trzecioplanowym). Jeśli pytasz o mnie to trafiłeś - tak matryca canona ogranicza mnie - robię sporo zdjęć z gęstymi filtrami (10EV) i mógłbym robić je znacznie szybciej gdyby matryca miała odrobinę lepiej wyciągalne cienie.
Problem to taki że do 3 jasnych szkieł nie będę kupował osobno szarego filtr.
Zresztą głównie boli mnie af z 1 krzyżowym.
jacek_73
29-10-2012, 20:35
...gdyby matryca miała odrobinę lepiej wyciągalne cienie.
Możesz rozwinąć to sformułowanie?
Możesz rozwinąć to sformułowanie?
a czego konkretnie nie rozumiesz? - gdzieś jest wątek (tu albo u konkurencji) w którym czornyj robi porównanie zamieszczone są dwa zdjęcia można rzucić okiem i dość szybko zorientować o co chodzi jak to mawiają - jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów - w tym przypadku to dwa obrazy.
jacek_73
30-10-2012, 22:11
...a czego konkretnie nie rozumiesz?
Najwidoczniej wyraziłem się niezbyt jasno, więc rozwinę swoją myśl. Też bym chciał osiągnąć takie fotograficzne wyżyny, abym mógł napisać że sprzęt mnie ogranicza tylko nie wiem, kurczaczki, jak to zrobić? Myśl mi taka, przez głowę czas jakiś temu przeszła, by aby osiągnąć pożądaną maestrię muszę zacząć wydobywać z cienia. Tylko żeby wydobyć, muszę wiedzieć co. I tego próbuję się dowiedzieć na forum C-B.info. Zapytam się więc wprost: co w tych cieniach jest takiego kuszącego???
Najwidoczniej wyraziłem się niezbyt jasno, więc rozwinę swoją myśl. Też bym chciał osiągnąć takie fotograficzne wyżyny
Musisz zrobić to, co Brian w pierwszym odcinku jedenastego sezonu Family Guy.
Kolekcjoner
30-10-2012, 23:47
Jeśli pytasz o mnie to trafiłeś - tak matryca canona ogranicza mnie - robię sporo zdjęć z gęstymi filtrami (10EV) i mógłbym robić je znacznie szybciej gdyby matryca miała odrobinę lepiej wyciągalne cienie.
Nie - moje stwierdzenie było natury ogólniejszej 8-). Wiem że świata nie zmienię i ludzie się będą podniecali cyferkami i wykresami niezależnie czy im to potrzebne czy nie. Czy ma to wpływ na ich działania czy nie ot choćby tak dla sportu 8-). A wąskie zastosowania nie mają tu nic do rzeczy bo jak się istotnie potrzebuje bardzo specjalistycznych cech no to się szuka odpowiedniego narzędzia, które spełni te oczekiwania.
Wybiera się ktoś:
Prezentacja nowości firmy Canon w Krakowie - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5353-nowość-Prezentacja_nowości_firmy_Canon_w_Krakowie.html)
Jeśli by ktoś był, to niech się dopyta o konkretną datę 6D w polskich sklepach.
I przetestował boczne punkty w ciemniejszych warunkach, bo AI Servo będzie pewnie ciężko sprawdzić.
Nikt z Forumowiczów się nie wybiera??? Ja niestety nie mogę :-/
Kwapiszon
12-11-2012, 13:01
Widocznie ludzie maja mądrzejsze rzeczy do roboty niż testowanie bocznych w 6d :D
No ja niestety też... a wolał bym tam być i porobić mniej mądre rzeczy (przetestować boczne) ;-)
patric89
13-11-2012, 16:43
Ja również jestem ciekawy wszelkich opinii dotyczących 6d...
VomitroN
13-11-2012, 16:56
Jeśli zależy Ci na sensownych opiniach użytkowników 6D, to zajrzyj do tego wątku za jakieś 20 stron :)
patric89
13-11-2012, 17:42
Jeśli zależy Ci na sensownych opiniach użytkowników 6D, to zajrzyj do tego wątku za jakieś 20 stron :)
Albo Jesli zależy Ci na sensownych opiniach użytkownikow to nie zaglądaj na forum... i idź na prezentacje pobaw się
a w zasadzie, to moze po prostu poczekajmy na pierwsze egzemplarze w sklepach. bo na razie watek jest o nieistniejacym aparacie. jesli ktos czuje sie rozczarowany brakiem merytorycznych informacji... to chyba nie jest problem tego forum, tylko nieracjonalnych oczekiwan :)
jacek_73
13-11-2012, 20:58
Większość użytkowników chce robić piękne zdjęcia. Gdzie tu irracjonalność?
Większość użytkowników chce robić piękne zdjęcia. Gdzie tu irracjonalność?
irracjonalnosc mialem na mysli w konkrekscie oczekiwan, ze przed premiera tego body na sklepowych polkach ten watek bedzie pelen merytorycznych opinii... i pretensji do takiej sytuacji...
jacek_73
13-11-2012, 21:35
...a to przepraszam... :) Często bywa tak, że człowiek oczekuje niewiadomoco i spotyka go rozczarowanie. Ja liczę nieskromnie, że za 2-3 lata pod strzechy trafi zjadliwe ISO 25 000. Ale żeby to nastąpiło to zjadliwe ISO powinno się pojawić już w wątkowym modelu.
patric89
13-11-2012, 21:58
Nie mam żadnych pretensji do forum czy osób tu przebywających, nie mam też jakiś wygórowanych oczekiwań, liczyłem jedynie że ktoś z dzisiejszej podzieli się odczuciami jak mu się robiło zdjęcie danym modelem :smile:
Pokazała by się już ta 6stka w sklepie i jakieś jej testy...
Może 6D to tylko prototyp wystawowy? :) Może canon po cichu liczy na to, że zapomnimy o tym aparacie? :) Im dalej od Photokiny, tym o nim ciszej...
Oby nie :D ,kilka największych zalet kusi mnie do niego ale póki co nie wiadomo jak to wszystko kolorowo w praktyce będzie.
kurczeblade
18-11-2012, 14:45
5dmk2 nowy już spokojnie można nabyć za 7099zł , używane do 6tyś, choć jak widzę używki za 5,5tyś nawet z małymi ryskami, brakiem gwarancji i przebiegiem około 50tyś to jednak wole te nowe 7099 :) ciekaw jestem czy warto czekać na 6d i póki co powstrzymać się na kuszące ceny 5dmk2 :) Jak myślicie warto powstrzymać się od zakupienia 5dmk2 i poczekać, zobaczyć jak będzie z 6d ?:)
https://www.canon.com.au/cashback - -$300 gdzieniegdzie na starcie?
EOS 6D on a Rainy day - a set on Flickr (http://www.flickr.com/photos/fotois/sets/72157632034920918/with/8193121163/) - znalezione na CR.
W tym cashback-u jak dobrze zrozumiałem pisze że dostępny od 30 listopada.
Poza tym, Australia cashback na nowości, Polska konkurs na "nie nowości"
Sam mam ten sam dylemat: 5D2, 5D3, 6D? Kolejność przeze mnie podana nie jest przypadkowa. Najbliżej mi do 5D2. Do tego 50D jako zapas do sportu i ptaszydeł.
Ja już cropa nie mam, i u mnie zagości 6D lub 5D Mk III, w zależności od tego jak zaprezentuje się 6D. Najdalej mi do 5D Mk II, ale nic jeszcze nie przesądzam.
Wysłane z mojego GT-I9001
happytommy
18-11-2012, 18:26
A ja kupiłem 5d Mark II :) i jestem bardzo zadowolony!
kurczeblade
18-11-2012, 22:55
Dlatego jeszcze nie warto się napalać, teraz praktycznie mało aparat będzie wyciągało się z torby ( przez zimny okres ) warto poczekać na 6d i zobaczyć co z tego wyjdzie, ewentualnie jeśli nie będzie ciekawy 6d to wtedy znajdzie się bankowo jeszcze jakiś nowy 5dmk2 w sklepach i może w atrakcyjniejszej cenie niż teraz :) chyba że wtedy już 5dm3 :)
happytommy
18-11-2012, 23:01
Z tym czekaniem to różnie bywa... chciałem niedawno kupić canon 24-70 L, to dość że ceny poszły szybko do góry to zniknął w mig a "nowy kosztuje jeszcze raz tyle.
Przypuszczam że gdy wejdzie 6D to 5D II podrożeje i szybko zniknie z półek.
I jeszcze jedno, nie wierzę że będzie generował o niebo lepszy obrazek niż 5D II o ile wogóle będzie lepszy jakościowo.
Jeśli obrazek będzie taki sam, ale AF będzie lepszy na bocznych i środkowy będzie lepiej działał w Servo to jak dla mnie jest lepszy.
A jak by wszystkie 11 były krzyżowe, to brał bym 6D w ciemno.
Jeśli obrazek będzie taki sam, ale AF będzie lepszy na bocznych i środkowy będzie lepiej działał w Servo to jak dla mnie jest lepszy.
Nie Ty jeden.
A tak chlip, chlip i czekamy na spadek cen 5d3
Ale 6d ze wszystkimi krzyżowymi i kilkoma dodatkowymi bajerami nazywa się 5dmk3 :-)
5D3 to bardziej jak 7D. Ja bym widział 6D, coś jak 50D. Teraz już nawet amatorski 650D ma wszystkie 9 krzyżowych.
5D3 to bardziej jak 7D. Ja bym widział 6D, coś jak 50D. Teraz już nawet amatorski 650D ma wszystkie 9 krzyżowych.
No tak. Bo teraz to czy jest to croo czy ff to już znaczenia nie ma :-)
Mam 7d. Nie potwierdzam zachwytów jego af, a jakość obrazka jest słaba. Jeżeli ten centralny w 6d będzie niezły, to z chęcią zamienię na niego siódemkę
(...)
I jeszcze jedno, nie wierzę że będzie generował o niebo lepszy obrazek niż 5D II o ile wogóle będzie lepszy jakościowo.
Jestem dokładnie tego samego zdania. Ja w dniu wczorajszym, ot tak z sentymentu, uruchomiłem rawy sprzed wielu lat robione różnym sprzętem, był nawet Olympus E1 czy Nikon D70, a to co mnie zaskoczyło to fakt, że na niskim ISO obrazek współczesnych matryc kompletnie nie jest lepszy w niczym niż obrazek starych matryc z początków ery cyfrowej w przypadku Olka E1.
Obecnie jest jakieś szalone parcie na wysokie czułości, kompletnie tego nie ogarniam.
Jestem dokładnie tego samego zdania. Ja w dniu wczorajszym, ot tak z sentymentu, uruchomiłem rawy sprzed wielu lat robione różnym sprzętem, był nawet Olympus E1 czy Nikon D70, a to co mnie zaskoczyło to fakt, że na niskim ISO obrazek współczesnych matryc kompletnie nie jest lepszy w niczym niż obrazek starych matryc z początków ery cyfrowej w przypadku Olka E1.
to ja jednak mam inne wrazenia. moze wynika to z ograniczenia do matryc Canona, ale jak ogladam sobie 1:1 (przy odplamkowywaniu, normalnie tego nie robie) z 5D mkII i potem np. 40D, 30D albo 10D to jednak skok jakosciowy jest duzy. jak dolozyc jeszcze wzrost liczby megapikseli, to naprawde postep jest wyrazny.
Obecnie jest jakieś szalone parcie na wysokie czułości, kompletnie tego nie ogarniam.
wlasnie to, IMHO, powinno byc inaczej zrobione w 6D. to aparat dla landszafciarzy i jesli w ogole, to matryca powinna byc zoptymalizowana pod niskie ISO. on wrecz powinien miec ciut gorsze wysokie ISO, zeby nie "zniechecac" kotleciarzy i im podobnych do zakupu 5D mkIII :)
Dobre wysokie iso daje możliwość focenia w dowolnych warunkach przy świetle zastanym.
Jeśli prawdą jest to, co mówi Akustyk o przeznaczeniu 6D - to ja osobiście będę się kierował ku D600 - genialna matryca.
happytommy
19-11-2012, 14:44
Jeżeli skupimy się na jakości zdjęć to D600 wyszedł bardzo dobrze (wręcz świetnie) w teście, na wysokich ISO również. Niestety póki co, na razie jest problem z AF.
Nikon D600 im Test: Vollformat für 2.000 Euro - ColorFoto (http://www.colorfoto.de/testbericht/nikon-d600-im-test-vollformat-fuer-2000-euro-1440145.html) i tabela z wynikami testu: Nikon D600 Datenblatt - ColorFoto (http://www.colorfoto.de/produkte/nikon-d600-1443439.html)
Oby 6d był jeszcze lepszy :)
A propos wyboru pomiędzy Nikonem D600 i Canonem 6D... Mam staruszka 5D i budżetowe stałki sztuk kilka, jedną systemową i kilka chińskich lamp. Do mojej amatorszczyzny i kilku tysięcy klatek na rok wystarcza. Jednak przechodzą przez głowę myśli o zmianie czasem na coś nowszego. Pomijając ergonomię, bo to kwestia indywidualna użytkownika, AF - którym(poza aktualnym problemem w D600) Nikon niezaprzeczalnie bije Canona na głowę, DR - znów na korzyść Nikona na niskich ISO, są jeszcze obiektywy no i obrazek. I tu jest jak sądzę przysłowiowy pies pogrzebany. Obrazek z 6D, jeśli chodzi o odwzorowanie barw raczej nie zmieni się w stosunku do 5D czy 5dII, czyli dalej będzie bez zarzutu. Obróbka będzie przyjemniejsza, jeśli chodzi o kolor skóry itp. A może się mylę? Jak to jest z Nikonem? Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, czy matryce w Nikonie dalej mają te same mankamenty, które kiedyś były bolączką 'żółtych'? Pytam używających obu systemów, nie o powtarzane sieciowe komunały, ale o konkrety. W różnych wątkach na tym i na żółtym forum można przeczytać wiele opinii, sprzecznych zwykle ze sobą w zależności od posiadanego sprzętu. I nie chcę kolejnej wojenki systemowej, od czasów analogowego 50E żyję z canonem, co nie znaczy, że nie dostrzegam wad. Jest tu ktoś, kto ma doświadczenie praktyczne z 5DII np. i nowszymi Nikonami FF i chciałby się wypowiedzieć? Znając życie o ile w ogóle zmienię, będzie to 6D, bo mi będzie bliżej i łatwiej.
San
patric89
20-11-2012, 10:13
Jeśli obrazek będzie taki sam, ale AF będzie lepszy na bocznych i środkowy będzie lepiej działał w Servo to jak dla mnie jest lepszy....
Zdecydowanie zgadzam się z McLarenem.
Mam 5d II i chce kupić drugiego ff 5d III nieco dla mnie za drogi. Kupiłbym drugie 5d II ale czekam na pierwsze testy 6d. Obraz z pewnością nie będzie gorszy od 5d II (a ten mi w zupełności wystarcza) Jeżeli AF będzie choćby ciut lepszy to moim zdaniem warto dopłacić do 6d. Co do cen 5dII to o ile w sklepach po pojawieniu się nowego canona może rosnąć to na aukcjach będzie pewnie bardzo dużo interesujących ofert
Gregolius
20-11-2012, 10:37
Generalnie bardzo ciekawe to będzie porównanie do d600. Pierwsze sample jednak chyba pchają ku Nikonowi. Chyba nawet znany nam tu kolega Cichy już przeszedł na żółtą stronę mocy.
To jest jego problem,jego suwerenna decyzja...
http://i.stack.imgur.com/VVoQ6.jpg
Canon EOS 6D Beta preview samples gallery: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-6d-beta-preview-samples-gallery#page=2)
To jest jego problem,jego suwerenna decyzja...
http://i.stack.imgur.com/VVoQ6.jpg
Szóstce dali lepszą matrycę (względnie soft) niż mk3!?
Gregolius
20-11-2012, 11:54
Wszytko jest możliwe. Trzeba będzie sprzedać 5dIII i kupić coś innego. Podobno AF i tak jest do ****:D:D. O ten soft to bym się nie martwił o ile faktycznie to zasługa softu. :)
Na wysokim iso fotografie rzeczywiście są imponujące, ale na niskim to jakiś żart chyba jest. Ostrej fotki to ja tam nie mogę dojrzeć, fotka piersza lepsza:
http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/2321803.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1353406754&Signature=RmBil86%2fzrCPLY79X4GoHjZkXfI%3d
Wg Photo ME celowano na korę a ostrość skupiona jest na górnym liściu, coś mnie się zdaje, że AF to z 5D żywcem wzięli :)
Po obcowaniu z obiema piątkami śmiało twierdzę, że na zdjęciach zaprezentowanych na Dpreview obrazek na niskich iso jest wręcz fatalny, a zważywszy na szkła, które wykorzystano to kompletnie nie wiem co o tym myśleć.
Gregolius
20-11-2012, 12:16
Jak nie poprawią AF to zapewne grono przyszłych, obecnych użytkowników FF nie posiadających mega szklarni zwieje do N
Widzisz i tak - i nie, wbrew temu co twierdzą użytkownicy D600 i D800 na zdjęciach widać wyraźnie, że korpusy te nadal "napromieniowują" trawę :)
Ja jestem byłym wieloletnim użytkownikiem Nikonów, wciąż mnie ciągnie do powrotu z uwagi na dobrze pracujące korpusy, jednakże obrazek w plenerze nadal jest plastikowy, bardzo plastikowy.
Kolorki natomiast w tym 6D są naprawdę śliczne.
patric89
20-11-2012, 14:07
Nie wiadomo na ile te zdjęcia są autentyczne i czy wersja już do kupienia nie będzie robiła innych ale ja nie widzę żadnych problemów z ostrością a na wysokim iso jest wspaniale.
Co do d600 to nie dziwiłbym się fotografom bez szklarni Canona pod ff zmiany systemu.
sample na dpreview nijak sie maja do zestawu 5D mkII + 70-300L (mam, wiem jak to wyglada 1:1), ale tez trzeba pamietac, ze to sa zapewne JPEG-i prosto z aparatu wiec stopien wyostrzenia nie musi byc taki, jaki znany np. mnie z Lightrooma. ostateczny rezultat moze wygladac lepiej.
Gregolius
20-11-2012, 14:32
Co do d600 to nie dziwiłbym się fotografom bez szklarni Canona pod ff zmiany systemu.
To tez zapewne zalezy od danej osoby:))
patric89
20-11-2012, 14:39
To tez zapewne zalezy od danej osoby:))
No wiadomo że nie wszyscy, ale jednak d600 kusi specyfikacją, matrycą i ceną.
Jakie są te sample nie mam pojęcia, wiem, że możemy tam zobaczyć piękne wysokie iso, ładne kolorki, mizerną ostrość oraz mijaki autofokusa :)
patric89
20-11-2012, 15:24
Dla mnie to nie jest mizerna ostrość
http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/2321808.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1353418617&Signature=5%2fvhHVyY2SR%2f2hnfPGBEdwTVLO4%3d
Dla mnie to nie jest mizerna ostrość
http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/2321808.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1353418617&Signature=5%2fvhHVyY2SR%2f2hnfPGBEdwTVLO4%3d
Obrazek jest miękki na tych samplach, nie ma się co czarować.
Ciekawe czy to kwestia filtra AA?
600D jest naprawdę sympatyczny. Gdyby jeszcze nie to łatwe brudzenie się marycy...
600D jest naprawdę sympatyczny. Gdyby jeszcze nie to łatwe brudzenie się marycy...
E tam, zwykły crop entry level. Ale matryca mu się wcale nie brudzi bardziej niż w innych korpusach ;-)
E tam, zwykły crop entry level. Ale matryca mu się wcale nie brudzi bardziej niż w innych korpusach ;-)
To prawdopodobnie nie chodzi o 600D tylko o D600 - format FX i matryca jednak brudzi mu się bardziej niz w innych korpusach -
Nikon D600 - problem z kurzem na matrycy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5317-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D600_-_problem_z_kurzem_na_matrycy.html)
:-)
To nie crop tylko format FX i matryca jednak brudzi mu się bardziej niz w innych korpusach
Popatrz co jac+ napisał...
Popatrz co jac+ napisał...
Własnie popatrzyłem i wyedytowałem swojego posta - IMO jac+ postawił D zamiast przed to po liczbie 600 :smile:
Ale matryca mu się wcale nie brudzi bardziej niż w innych korpusach
Na tyle mi się podobała ta puszka, że przeszukałem sieć, żeby się jak najwięcej na jej temat dowiedzieć. Akurat z tym szczególnym papraniem matrycy to ponoć prawda. Zerknij na test na optycznych/podsumowanie/użytkowanie. W innych miejscach też o tym wspominają.
Własnie popatrzyłem i wyedytowałem swojego posta - IMO jac+ postawił D zamiast przed to po liczbie 600 :smile:
Na tyle mi się podobała ta puszka, że przeszukałem sieć, żeby się jak najwięcej na jej temat dowiedzieć. Akurat z tym szczególnym papraniem matrycy to ponoć prawda. Zerknij na test na optycznych/podsumowanie/użytkowanie. W innych miejscach też o tym wspominają.
Ja to wszystko wiem, ironizowałem nawiązując do klasycznej pomyłki w nazewnictwie :-)
Pilnujcie się, bo o pomyłkę jednak całkiem łatwo.
Sample z 6d wyglądają bardzo dobrze, no, może z wyjątkiem pokazywanego już tutaj na forum. Na wysokich ISO widać mocne działanie algorytmu odszumiającego.
Ja to wszystko wiem, ironizowałem nawiązując do klasycznej pomyłki w nazewnictwie
Pilnujcie się, bo o pomyłkę jednak całkiem łatwo.
Ożeż! Dopiero teraz zauważyłem swoją skuchę :) . Jak człowiek cały czas myśli o 5D to D samoczynnie ląduje na końcu :) .
Tak w ogóle: zgodnie z atlasem anatomii D znajduje się z tyłu :) . Więc mi tu nie dowcipkować! :lol:
Jak człowiek cały czas myśli o 5D to D samoczynnie ląduje na końcu :) .
Tak w ogóle: zgodnie z atlasem anatomii D znajduje się z tyłu :) .
Może gdybyś nie myślał cały czas aż o 5D, to by Ci D nie "lądowało samoczynnie" raz na końcu raz z tyłu. :twisted:
W którym atlasie anatomii znalazłeś lokalizację D... :?: :-)
Więc mi tu nie dowcipkować! :lol:
Sam mnie zainspirowałeś :mrgreen:
Sam mnie zainspirowałeś
Nie dziękuj, nie trzeba. :mrgreen: Samo wyszło. :mrgreen:
Nie no Panowie! Chcecie oceniać puszkę po jpg z DP? Poczekajcie na rawy i poszukajcie sobie w sieci, ile można wycisnąć z NEFa D600 - vide fota z jeepem ;)
Nie no Panowie! Chcecie oceniać puszkę po jpg z DP? Poczekajcie na rawy i poszukajcie sobie w sieci, ile można wycisnąć z NEFa D600 - vide fota z jeepem ;)
Ludzie oceniają na podstawie tego, co jest dostępne.
Będą rawy - oceny się zweryfikuje.
jacek_73
20-11-2012, 21:40
Za mały ruski miesiąc pokaże się aparat, to się oceny zweryfikuje...ale po dopieszczeniu software.
Dpreview niczego nie wyciska. Wręcz przeciwnie, jak większość testerów, robią słabe zdjęcia.
Dpreview niczego nie wyciska. Wręcz przeciwnie, jak większość testerów, robią słabe zdjęcia.
No bo nie wyciśnie nic z jpg - w tym właśnie sęk. Nie da sie zbadać sprzętu po prostu. Poczekajmy spokojnie na pełny test na DP i Optycznych i na RAWy.
Założę się o kulę ziemską, że D600 okaże się lepszy od 6D - tak mi podpowiada intuicja.
Założę się o kulę ziemską, że D600 okaże się lepszy od 6D - tak mi podpowiada intuicja.
Wtedy już będzie za późno! Szajs Canona będzie nie do odsprzedania, za żadne pieniądze. Zapisy w komitetach kolejkowych po puszki Nikona, stacze przed sklepami, horrendalny wzrost cen.
Dramatycznie miękkie zdjęcia to jedno, a nietrafione z ostrością to już zakrawa o jakiś żart normalnie.
Kolekcjoner
20-11-2012, 22:26
Będą rawy - oceny się zweryfikuje.
Ale nie na CB. Przecież tu już zostało ustalone, że 6D to qpa jakich mało i porażka jakiej dotąd/* nie było :mrgreen:.
/*- do czasu kolejnej premiery Canona 8-)
Lucky Luck
20-11-2012, 23:07
Ale nie na CB. Przecież tu już zostało ustalone, że 6D to qpa jakich mało i porażka jakiej dotąd/* nie było :mrgreen:.
/*- do czasu kolejnej premiery Canona 8-)
... no bo tutaj szklanka zawsze jest do połowy pusta ... :)