Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

strideer
02-03-2013, 16:53
Trochę sam sobie przeczysz w powyższej wypowiedzi :-) niemniej pozostaje mieć nadzieję. Mnie osobiście ten "brak" boli najbardziej z minusowych cech 6D.

Grzesiek_PL
02-03-2013, 17:06
Skopiowania funkcji z wyższego modelu nikt się nie podejmie, więc musi to zostać inaczej rozwiązane niż w 5D III. Aktualnie nikt nie wie jak odczytać dane z poziomicy. Zawsze jest szansa, że dołączy jakiś nowy programista z całkiem nowym pomysłem.

Kiedyś też myślałem, że poziomica jest mi bardzo potrzebna, odkąd mam ją w głowicy nie pomyślał bym, że brak tego w aparacie to jakiś problem (może temu, że mój aparat nie schodzi ze statywu;)).

strideer
02-03-2013, 17:31
Nie no, ja przypuszczam, że skoro większość współczesnych telefonów ma układy wykrywające nachylenie, przyśpieszenie i pole magnetyczne, to w aparacie za 2 tysiące dolarów nagle nie pojawił się jakiś okrojony procek. Mi po głowie chodzi glowica na kołach zębatych (np. 405 od Manfrotto) ale zawsze dobrze mieć precyzyjne potwierdzenie elektroniczne.

Matson
02-03-2013, 17:43
Dobra, dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem 6d. W moim przypadku przesiadka z 1100d więc skok praktycznie w każdym aspekcie gigantyczny, ale największe wrażenie robi jednak tak jak koledzy wcześniej x razy mówili wysokie iso- ta puszka pod tym względem po prostu miażdzy. Zdjęcia na niskich także wywołują u mnie opadnięcie kopary, ale jak już mówie przesiadłem się z 1100d więc nie ma co się dziwić. Ergonomia - jak dla mnie- spoko, wydaje się być solidnym aparatem. Boczne w trudnych warunkach dość średnio, na zewnątrz przy słonecznej pogodzie bez problemów. Środkowy jak wiadomo radzi sobie doskonale w każdych warunkach. Mam go od 4 godzin i póki co jestem zachwycony.

Lucky Luck
02-03-2013, 17:46
Nie no, ja przypuszczam, że skoro większość współczesnych telefonów ma układy wykrywające nachylenie, przyśpieszenie i pole magnetyczne, to w aparacie za 2 tysiące dolarów nagle nie pojawił się jakiś okrojony procek. Mi po głowie chodzi glowica na kołach zębatych (np. 405 od Manfrotto) ale zawsze dobrze mieć precyzyjne potwierdzenie elektroniczne.

Szkoda, że w lustrzankach nie można wejść w menu serwisowe / a może można? / i odblokować sobie to i owo

podobnie jak w telewizorach. :)

e-pic
02-03-2013, 17:47
Dobra, dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem 6d. W moim przypadku przesiadka z 1100d więc skok praktycznie w każdym aspekcie gigantyczny

Gratuluję i zazdroszczę wrażeń po przesiadce :D To musi być szok ;)

Matson
02-03-2013, 17:52
Gratuluję i zazdroszczę wrażeń po przesiadce :D To musi być szok ;)

Jest :) Do tej pory nie mogę się otrząsnąć :D

Janczewski
02-03-2013, 18:09
Moja przesiadka to z 400D, mam też Sigmę SD15, prawdę mówiąc to trudno coś z siebie wykrztusić, do 400D nie da się zupełnie porównać, do SD15, cóż, mam teraz to co mam na SD15 jeśli chodzi o kolory czyli jak dla mnie miód z maliną. Dalej to już tylko ochy. Plastyka FF, ISO 12800 w porównaniu do ISO 400. Rozdielczość 20 do 4,6, chociaż Sigmę można było rozdmuchać nawet do 16Mpix.
Prawdę mówiąc zadowolony jestem bardzo.

merida
02-03-2013, 18:22
Im dłużej użytkuję 6d uważam,że przeskok 5d->6d to ogromny krok na przód (niosło to za sobą konieczność wymiany komputera na szybszy oraz zakupu nowych kart). Przeskok ten jest on odczuwalny tam gdzie potrzebne wysokie iso, pewny i sprawny af.Migawka tak cicha,że nie zwraca niczyjej uwagi,rozmiar podobnie. Jednak jeśli posiadałbym 5d2 to raczej bym się nie przesiadł, za to kupując nowy korpus 5d2/6d w moim przypadku wybór był jeden. Jestem po ok 5tys zdjęć i jak do tej pory sama frajda. Robię jednak mniej zdjęć, ze względu na pewniejszy af -mam mniej do wyrzucenia. Lepszy wyświetlacz to też spora zaleta :)

Usjwo
02-03-2013, 18:59
Zamiana z 40D na 6D to używalne wysokie ISO, więcej grzechów nie pamietam ;) (no i video)

Eberloth
02-03-2013, 19:54
Tak tylko nieśmiało wspomnę, że 7D w najnowszym oryginalnym sofcie ma poziomicę w każdą stronę. Niemanie tego w 6D to kpina z użytkowników...

airhead
02-03-2013, 20:20
I takie co prawda błache sprawy bywają irytujące - celowe ograniczanie takich drobnych funkcjonalności przez Canona w 6d

nie mogę zrozumieć. Migawka 1/6000 , pokrycie kadru 100% czy dwuosiowa elektroniczna poziomica na pewno nie zabrały

klientów 5dm3 .....
są i to strasznie :/
najważniejszy jednak jest zawsze obrazek

jac+
02-03-2013, 21:21

Obrazek już w 5D2 jest boski, a i funkcjonalności są BARDZO bogate.

Lucky Luck
02-03-2013, 21:25

Tak. Obrazek. Teraz mam 7d. Nie ukrywam, że myślałem o 6d zanim jeszcze miał premierę. Trochę mnie zawiódł.

No bo zobacz sam w porównaniu z 7d:

- solidność budowy .... krok wstecz

- ergonomia ..................krok wstecz

- szybkość migawki .......krok wstecz

- zaawansowanie AF ....krok wstecz

- wizjer ..........................krok wstecz

- kl/sek ..........................krok wstecz

- synchro z lampą ..........krok wstecz

- parę innych popierdułek ..... krok wstecz

Obrazek! Lepszy ! Pewnie od iso 1600 sporo lepszy. Nie robię zdjęć w nocy murzynowi ze świeczką

w d .... znaczy ręce, ale czasem mam ochotę :) . Na razie kasa leży na koncie i czeka. Ja też :)

DitchesKing
02-03-2013, 22:31
Odnoszę wrażenie, że się bez sensu licytujemy. Tyle razy w tym wątku były zestawiane specyfikacje 6d i 7d i 5dmkII i innych.
Przecież nikt nie zmusza nikogo do zakupu tego czy innego aparatu. Trzeba mieć świadomość zalet i wad konkretnego modelu zanim się wyda ciężko zarobione pieniądze.

- ergonomia - zależy co to dla kogo znaczy
- szybkość migawki - mogło by być 1/16000 ale nie jest. Ja ze swoimi ciemnymi zoomami przeżyję. Jak kupię sobie 85 f1.2L to będzie już 6d mkII i wtedy pomyślę
- zaawansowanie AF - jak wielu z Was używam wyłącznie centralnego. Jest on podobno bardzo zaawansowany.
- wizjer - bez przesady, w szybkiej akcji daje lekki zapas, przy tzw landszafcie można skorzystać z LV albo smartfona, jest 100% a może i więcej :-)
- kl/sek - ja nie używam serii, zatem ten mankament mnie nie dotyczy.
- synchro z lampą - robiłem test kilka postów wcześniej, jak dla mnie różnica między 6d a 400d pomijalna i czysto teoretyczna.
- parę innych popierdułek - jak Wifi w dobie wszechobecnych smartfonów i tabletów, GPS, zajewysokie ISO

NIech no mi się tylko noga zrośnie, zgłaszam się do Nowarta, biorę ten szmelc do ręki i wypstrykam te jedyne 100.000 klapnięć żałośnie cichej migawki.

--- Kolejny post ---

Pewnie od iso 1600 sporo lepszy. Nie robię zdjęć w nocy murzynowi ze świeczką
w d ....
Mój 400d się kończy na ISO 1600. Jednak na ISO 1600 jest już taka żenada, że lepiej wyglądają sample z 6d na 51200 a może i na 102400 (tu nie jestem pewien oceny).
Ileż to razy brakowało mi tego 3200, ileż to razy marzyłem o tym, żeby mieć jako takie 6400, nigdy jednak nie śniłem o 12800 czy 25600, którego mógłbym spokojnie używać.
Nie potrzebujesz wysokiego ISO- nie kupuj 6d, rozważ zakup sigmy, poważnie.
Moje obecne potrzeby, po wieloletniej przygodzie z EOS to FF i ISO. Resztę ewentualnych braków nadrabiam własnymi umiejętnościami wynikającymi z doświadczenia.
Ten aparat jest stworzony dla mnie. Kupuję.

--- Kolejny post ---

Pewnie od iso 1600 sporo lepszy
Pewnie większość porównywanych tutaj aparatów do ISO 1600 jest BAAAARDZO identyczna.

rojo
02-03-2013, 22:38
Tak tylko nieśmiało wspomnę, że 7D w najnowszym oryginalnym sofcie ma poziomicę w każdą stronę. Niemanie tego w 6D to kpina z użytkowników...

w sumie jakby sie czepiać to 6D jest okrojony programowo z wielu ważniejszych funkcji niż poziomica... ale kazdego boli to co lubi, że go boli. Ja mam poziomicę w głęboki poważaniu, nie poziomicą robię zdjęcia tylko raczej tym co widzę...

namoamo
02-03-2013, 22:44
Nooo dla turysty na wakacjach szybkostrzelność czy super zaawansowany AF ma takie znaczenie, że hej!! Ten temat to juz nawet nie onet.. przerażające.

airhead
02-03-2013, 22:44
Tak. Obrazek. Teraz mam 7d. Nie ukrywam, że myślałem o 6d zanim jeszcze miał premierę. Trochę mnie zawiódł.

Obrazek! Lepszy ! Pewnie od iso 1600 sporo lepszy. Nie robię zdjęć w nocy murzynowi ze świeczką

w d .... znaczy ręce, ale czasem mam ochotę :) . Na razie kasa leży na koncie i czeka. Ja też :)
no i właśnie dlatego, że obrazek jest ważniejszy, wybrałem 6D, mimo jego gorszej funkcjonalności

rojo
02-03-2013, 22:45

nie mogę Cię już czytać wiesz, strasznie to dziwne zatem, że przy tylu krokach wstecz poczułem wyraźny skok do przodu przy przesiadce z 7 na 6
weź Ty go w łapki porób troche zdjęć to przestaniesz klepać farmazony z papieru, których ja osobiście czytać nie mogę po 3 letnim użytkowaniu 7D i 2 miesięcznym 6...

DitchesKing
02-03-2013, 22:53
nie mogę Cię już czytać
To samo miałem na myśli, kiedy pisałem swojego (trzy łączone) ostatniego posta...

Lucky Luck
02-03-2013, 23:11
nie mogę Cię już czytać wiesz, strasznie to dziwne zatem, że przy tylu krokach wstecz poczułem wyraźny skok do przodu przy przesiadce z 7 na 6
weź Ty go w łapki porób troche zdjęć to przestaniesz klepać farmazony z papieru, których ja osobiście czytać nie mogę po 3 letnim użytkowaniu 7D i 2 miesięcznym 6...

Kiedyś gdzieś ktoś na jakimś portalu napisał : " Canon wypuszczając 6d uważa, że jego klienci są coraz głupsi"

Nie bierz tego do siebie ....

--- Kolejny post ---

To samo miałem na myśli, kiedy pisałem swojego (trzy łączone) ostatniego posta...

Przepraszam .... że mam czelność krytykować 6d.

Paprochwbody
02-03-2013, 23:12
Porównujecie reporterską puszkę APSC z entry FullFramem dla landszafciarzy.
To przecież zupełnie inny sprzęt, nieprzypadkowo w tylu sprawach różny. Dla marud, bez wymieniania z imienia i nazwiska potrzebna jest chyba 1DX za 7 tys.
Też nie doskonały, za ciężki.

DitchesKing
02-03-2013, 23:23
Są tacy debile jak ja, dla których najważniejsze funkcje aparatu fotograficznego zapewnia już nawet 300d. Reszta ułatwia tylko zrobienie zdjęcia w mniej sprzyjających warunkach.

--- Kolejny post ---

Przepraszam .... że mam czelność krytykować 6d.
Nie o czelność idzie. Nie dostrzegasz jego zalet. Widzisz same wady. Dla nas (którzy widzimy jego zalety) te wady nie mają najmniejszego znaczenia.
Dobrze, że rynek foto się dzieli. Gdyby tak nie było wszyscy musielibyścmy kupować 1d. A tak mamy 7d dla maniaków AF i tele oraz 6d dla ciemnostrzelnych i landszafciarzy (nie lubię tego słowa)

--- Kolejny post ---

Zresztą, co byś mi polecił, gdybym na tym forum zapytał: Co kupić. Budżet do 8000 złotych, może kapkę więcej. Trochę już pstrykam 400d i brakuje mi zdecydowanie ISO, lubię focić w ciemnicy ale sprzęt mnie ogranicza, zakochałem się w FF (tego jestem pewien), AF z 400d jest dla mnie w pełni zadowalający, nie używam servo, celuję na centralnym i nie zamierzam tego zmieniać.
Mam sporo szkieł canona i nie zmienię systemu
Ciekaw jestem Twojej (i innych) opinii i porady dla takiego ktosia jak ja...
Czy ktoś poleci mi 5dIII, 5dII, 5d?

Paprochwbody
02-03-2013, 23:41
Nie 7D? :))))))

Jakub
02-03-2013, 23:56

U mnie 7d wytrzymał miesiąc albo dwa a był tylko zapasową puszką. Wszystko zależy od tego kto na jaką jakość się godzi ale akurat crop i ff to inne bajki.
Jak ktoś nie widzi różnicy to niech się cieszy cropem, prosta sprawa.

rojo
03-03-2013, 00:13
Najzabawniejsze że AF w 7D jest jakięs 70% bardziej zawodny niż ten w 6D. Ilość nie trafionych zdjęć mi się odwróciła, a jak miałem 7D to byłem przekonany, że to tak po prostu ma być...
tak jestem głupi i jestem dumny z mojej głupoty :D

Eberloth
03-03-2013, 00:36
Ilość nie trafionych zdjęć mi się odwróciła, a jak miałem 7D to byłem przekonany, że to tak po prostu ma być...

Może po prostu dorosłeś i nauczyłeś się korzystać z zawodnego AF. W dowolnej puszce Canona. Zatem gratujemy...

DitchesKing
03-03-2013, 00:52
tak jestem głupi i jestem dumny z mojej głupoty
Kolega Rojo z Gdańska, jak będzie Pan w Toruniu- ugoszczę i na piwo zapraszam :-)

--- Kolejny post ---

Ponoć robię dobrą pizzę

grzegorzki
03-03-2013, 03:48
Ktoś parę stron temu pytał o wyzwalanie 6D z pilota. Ja mam takiego starego chińczyka ładnie zwanego zamiennikiem z napisem 'for Canon'. I nawet ten badziew z 6D działa lepiej niż z 450D, gdzie co trochę wymieniałem baterie (w pilotku) bo działał jak mu się podobało.
Miesiąc temu testowałem baterie Phottix LP-E6, które już miały 'poprawiony' chip i współpracowały z 5D3, natomiast nadal nie dogadywały się ani z aparatem 6D, ani z ładowarką do 6D, od początku potrójne miganie diody, po kilku (3-4) godzinach to samo.

Dla zastanawiających się nad kupnem 6D. Gdyby ten aparat nie był najlepszą ofertą z tej półki to nie byłoby tu tyle wpisów szanownych właścicieli aparatków 7D i piątek.

Lucky Luck
03-03-2013, 08:09
Najzabawniejsze że AF w 7D jest jakięs 70% bardziej zawodny niż ten w 6D. Ilość nie trafionych zdjęć mi się odwróciła, a jak miałem 7D to byłem przekonany, że to tak po prostu ma być...
tak jestem głupi i jestem dumny z mojej głupoty :D

Tak! to jest najzabawniejsze .... ten dziadowski zawodny af w 7d . :)

Cytat o głupocie był tylko cytatem .... po prostu mnie zastanowił :)

--- Kolejny post ---

Są tacy debile jak ja, dla których najważniejsze funkcje aparatu fotograficznego zapewnia już nawet 300d. Reszta ułatwia tylko zrobienie zdjęcia w mniej sprzyjających warunkach.

--- Kolejny post ---

Nie o czelność idzie. Nie dostrzegasz jego zalet. Widzisz same wady. Dla nas (którzy widzimy jego zalety) te wady nie mają najmniejszego znaczenia.
Dobrze, że rynek foto się dzieli. Gdyby tak nie było wszyscy musielibyścmy kupować 1d. A tak mamy 7d dla maniaków AF i tele oraz 6d dla ciemnostrzelnych i landszafciarzy (nie lubię tego słowa)

--- Kolejny post ---

Zresztą, co byś mi polecił, gdybym na tym forum zapytał: Co kupić. Budżet do 8000 złotych, może kapkę więcej. Trochę już pstrykam 400d i brakuje mi zdecydowanie ISO, lubię focić w ciemnicy ale sprzęt mnie ogranicza, zakochałem się w FF (tego jestem pewien), AF z 400d jest dla mnie w pełni zadowalający, nie używam servo, celuję na centralnym i nie zamierzam tego zmieniać.
Mam sporo szkieł canona i nie zmienię systemu
Ciekaw jestem Twojej (i innych) opinii i porady dla takiego ktosia jak ja...
Czy ktoś poleci mi 5dIII, 5dII, 5d?

Ja Cię nie powstrzymuję i nie zniechęcam do zakupu 6d. Piszę jasno i chyba bez błędów

ortograficznych co MNIE powstrzymuje przed zakupem.

Lucky Luck
03-03-2013, 08:18
Ktoś parę stron temu pytał o wyzwalanie 6D z pilota. Ja mam takiego starego chińczyka ładnie zwanego zamiennikiem z napisem 'for Canon'. I nawet ten badziew z 6D działa lepiej niż z 450D, gdzie co trochę wymieniałem baterie (w pilotku) bo działał jak mu się podobało.
Miesiąc temu testowałem baterie Phottix LP-E6, które już miały 'poprawiony' chip i współpracowały z 5D3, natomiast nadal nie dogadywały się ani z aparatem 6D, ani z ładowarką do 6D, od początku potrójne miganie diody, po kilku (3-4) godzinach to samo.

Dla zastanawiających się nad kupnem 6D. Gdyby ten aparat nie był najlepszą ofertą z tej półki to nie byłoby tu tyle wpisów szanownych właścicieli aparatków 7D i piątek.

"Aparatków 7d i piątek .... " :) Aparaty zaczynają się od 6d w górę ? :)

Merde
03-03-2013, 09:16
Kiedyś gdzieś ktoś na jakimś portalu napisał : " Canon wypuszczając 6d uważa, że jego klienci są coraz głupsi"

A nie napisał też czasem, że na forach internetowych bywają userzy-malkontenci, którzy chcieliby funkcjonalności jedynki za cenę amatorskiego cropa?

Nie bierz tego do siebie...

Normalnie mam deja vu. To samo było przy premierze 60D: "plastik!", "krok wstecz!", "równanie do xxxD".
A sytuacja jest naprawdę analogiczna.

Może łatwiej ci będzie zrozumieć na obrazku:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/7562/6dfork.jpg)

Naprawdę prościej nie potrafię.

Qbańczyk
03-03-2013, 17:39
Czy ma ktoś doświadczenie czy 6D można przez WiFi spokojnie używać z iPad 4 i iPhone 5 ?

Bo gdzieś słyszałem / czytałem że gra tylko z urządzeniami na Androidzie

tkosiada
03-03-2013, 17:49
iPhote też

Jakub
03-03-2013, 18:22
Mi z iPadem działa super. Nie sterowałem aparatem ale zgrywałem i wyświetlałem zdjęcia.

Tryczny
03-03-2013, 18:38
Witam, podłącze się do dyskusji ;-)

iPad, iPhone wszystko po WiFi, aplikacje na AppStore np. EOS Remote - sterowanie, transfer plików.

janulrich
03-03-2013, 21:04

iPad, iPhone wszystko po WiFi, aplikacje na AppStore np. EOS Remote - sterowanie, transfer plików.

Hej masz jakieś sample z 35mm f2.0 z 6D?

Qbańczyk
03-03-2013, 21:07
iPhote też

Mi z iPadem działa super. Nie sterowałem aparatem ale zgrywałem i wyświetlałem zdjęcia.

Dzięki za odpowiedzi

Zader
03-03-2013, 21:19
Czy ma ktoś doświadczenie czy 6D można przez WiFi spokojnie używać z iPad 4 i iPhone 5 ?

zarówno na iPhonie 4, jak i iPhonie 5 działa prawidłowo.

grzegorzki
03-03-2013, 23:33

Z każdym WiFionem, tylko niektóe aplikacje są wyłącznie na Androida, a niektóre nie działają na Androidzie.
Np. ioShutter (albo PhotoCalc) nie działa na Androidzie, tylko na iOS.

Tryczny
03-03-2013, 23:34
Hej masz jakieś sample z 35mm f2.0 z 6D?

Coś tam jutro pstrykne i wrzuce. Na 2.0?

janulrich
03-03-2013, 23:44
Coś tam jutro pstrykne i wrzuce. Na 2.0?

Tak tak i na 2.2 , 2.8 aby było porównanie do f2.0 :) dzięki

pepey
04-03-2013, 06:41
Bardzo dobry AF z C70-200f/4L + Kenko2x przy f/2x4 1/125 ISO6400 F=2x200mm z 6D "z łapy". Zrobiłem tak z kilkadziesiąt fotek. 80% OK. Osobiście, po podobnych tego typu doświadczeniach z 5D, jestem b.zadowolony.
http://img32.imageshack.us/img32/103/20130228191411jankrzysz.jpg

szandor
04-03-2013, 14:27
Długo czekałem na nową piątkę i jak się pojawiła 5d3, okazała się tym czego oczekuję i byłem na nią zdecydowany. Grzebałem się z przesiadką z 5D1, w międzyczasie pojawił się 6D, który kupiłem. Jestem w miarę zadowolony, ale gdy można było cofnąć czas kupiłbym 5D3 - dla lepszego AF-u (a może dla lepszego samopoczucia). Dlatego, jeśli któryś z Was ma dylemat 6D/5D3 to radzę wybrać piątkę.

Nie wycofuję się z tego co wyżej napisałem, ale moje wrażenia z obcowania z 6 są pozytywne. Środkowy p. AFu jest OK, a boczne punkty w warunkach dobrych i nawet średnich działają dobrze. Różnice pozostałych parametrów różniące te puszki muszę przełknąć.

szandor
05-03-2013, 08:59
Pobawiłem się wczoraj wifi. Mam htc desire s z antkiem 2.3.5, zainstalowałem eosremote z https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.canon.ic.eos.eosremote i zrobiłem sobie sesję stanu pozostałości po mojej czuprynie. Opóźnienie obrazu na smartfonie wynosi kilka sekund, a więc wchodzą w rachubę tylko sceny bardzo statyczne. Regulacja parametrów ekspozycji, wybór pola af OK, robiłem fotki przy jednej górnej żarówce przy iso 12800, kilka było nietrafionych. Zrobiłem ~ 70 klatek, pobawiłem się 1,5 godziny i straciłem 50% pojemności akumulatora.

aciek_l
05-03-2013, 11:15
Pobawiłem się wczoraj wifi. Mam htc desire s z antkiem 2.3.5, zainstalowałem eosremote z https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.canon.ic.eos.eosremote i zrobiłem sobie sesję stanu pozostałości po mojej czuprynie. Opóźnienie obrazu na smartfonie wynosi kilka sekund, a więc wchodzą w rachubę tylko sceny bardzo statyczne. Regulacja parametrów ekspozycji, wybór pola af OK, robiłem fotki przy jednej górnej żarówce przy iso 12800, kilka było nietrafionych. Zrobiłem ~ 70 klatek, pobawiłem się 1,5 godziny i straciłem 50% pojemności akumulatora.

Na Galaxy Note i Androidzie 4.1.2 obraz na telefonie ma około 5 klatek na sekundę, ale czasami obserwowałem znacznie więcej.

Usjwo
05-03-2013, 13:34
a ja nie mogę podłączyc do PC'ta :(. A z iPhona nie mam AF :(

rojo
05-03-2013, 13:41
rozumiem że na pececie Eos Utility? Musisz wyłaczyć firewalla, WFT Pairing najpierw odpalić, tam Ci powinien znaleźć aparat, oczywiście wcześniej aparat wpiąć w sieć w której jest komp. Na jakim etapie masz problem? Mi hula aż miło, jedyna wada tego wszystkiego to szybkość wifi która czasem bywa irytująca, a przy transferze rawów raczej cała zabawa jest słabosensowna :D

Usjwo
05-03-2013, 15:10
Musisz wyłaczyć firewalla

To prawdopodobnie to :). Dzieki, jutro sprawdzę.

Lucky Luck
05-03-2013, 16:55
[QUOTE=Merde;1147635]A nie napisał też czasem, że na forach internetowych bywają userzy-malkontenci, którzy chcieliby funkcjonalności jedynki za cenę amatorskiego cropa?

Nie bierz tego do siebie...

No malkontent ... ale to wina Canona :) Dzisiaj piękna pogoda, błękitne niebo, no to wziąłem rodzinkę i pieski

i na łono natury. Oczywiście aparacik też. A żeby było lekko to tylko 50/1,8 :) Resztki śniegu, błękit nieba

słońce i od razu fajne kolorki są na zdjęciach. Przy 1,8 migawka wali 1/8000 , przy 2,2 tak

od 1/5000 - 1/6400. Iso 100 oczywiście. Bez stresu, bez problemu, bez kombinowania.

Bo tak lubię ....

ps. A 50/1,8 to nie jest najjaśniejsze szkło :)

rojo
05-03-2013, 17:21
[QUOTE=Merde;1147635]A nie napisał też czasem, że na forach internetowych bywają userzy-malkontenci, którzy chcieliby funkcjonalności jedynki za cenę amatorskiego cropa?

Resztki śniegu, błękit nieba słońce i od razu fajne kolorki są na zdjęciach. Przy 1,8 migawka wali 1/8000 , przy 2,2 tak

od 1/5000 - 1/6400. Iso 100 oczywiście. Bez stresu, bez problemu, bez kombinowania.

Bo tak lubię ....

Ale to chyba na słońce mierzyłeś
poza tym DR 7D i tak Ci tego nie obsłuży bo to jeden z najgorszych DRów...
no pokaż zdjęcia, zaskocz mnie...
6D ma iso 50 jakby co...

marfot
05-03-2013, 17:33
Przy 1,8 migawka wali 1/8000
ps. A 50/1,8 to nie jest najjaśniejsze szkło :)

Przy 1,2 migawka powinna walić 1/16000 (z gruba) a nie wali.
Kasy wywalone na C50/1,2 12 razy więcej niż na C50/1,8 i co dalej Canonie :mrgreen:.
Jak tu żyć, jak focić :)

rojo
05-03-2013, 18:07
srsly? jak kogoś stać na 50/1.2, 85/1.2, 35/1.4 to kupuje sobie 6D mogąc do 5d3 dopłacić jakieś relatwne grosze w porównaniu z tym zestawem. I na pewni już nie bedzie stać biedaka na filtr szary za 300 pln... Ależ macie problemy...

Lucky Luck
05-03-2013, 19:15
[QUOTE=Lucky Luck;1148067]

Ale to chyba na słońce mierzyłeś
poza tym DR 7D i tak Ci tego nie obsłuży bo to jeden z najgorszych DRów...
no pokaż zdjęcia, zaskocz mnie...
6D ma iso 50 jakby co...

Założyłem się z kumplem, że to Ty odpowiesz na mój post. :) Wygrałem 6xpack żywca .

A mówiłem mu, że masz "słabość" do 6d :)

Z tego zdania o słońcu wynika, że chyba wszystkie rozumy już pozjadałeś :)

Jeżeli twierdzisz, że DR 7d i tak tego nie obsłuży to znaczy, że nawet nim nie nauczyłeś się robić zdjęć.

Nie zaskoczę Cię zdjęciami, bo to zdjęcia mojej rodziny, a prywatność cenią sobie ponad wszystko.

Ale mogę Ci je opisać :) - dziecko siedzące na płacie śniegu , błękitne bezchmurne niebo w tle, słońce

dokładnie za moimi plecami , AV - 1,8 , iso100 , migawka otworzyła się na 1/8000s . RAW 23,3mb godz. 15.17

Po naciśnięciu guziczka info to jeszcze raz sprawdziłem :) Twierdzisz, że to niemożliwe? Może mój 7d tak jak

Twój jest też popsuty?

--- Kolejny post ---

srsly? jak kogoś stać na 50/1.2, 85/1.2, 35/1.4 to kupuje sobie 6D mogąc do 5d3 dopłacić jakieś relatwne grosze w porównaniu z tym zestawem. I na pewni już nie bedzie stać biedaka na filtr szary za 300 pln... Ależ macie problemy...

Prawdziwy McGaywer z Ciebie, na wszystko masz sposób ... filtr szary, no tak powinien być w komplecie z 6d :)

Kolekcjoner
05-03-2013, 19:51
Bardzo proszę zaprzestać tych osobistych wycieczek.

rojo
05-03-2013, 20:42
zakładanie szarego filta na obiektyw z macgayverem nic współnego nie ma, za to z historią obrazowania bardzo wiele. Szkoda, że nie możesz zdjęcia pokazać, naprawde żałuję, no ale masz wygodne wytłumaczenie. Ale chyba nie twierdzisz że 7D ma wspaniały DR bijący na łeb 6D? A to nie słabość do 6D mnie do odpowiedzi popycha tylko wątek 6D dotyczący. I jestem święcie przekonany że pomimo czasu 1/4000 do krajobrazów 6D jest dużo lepszą puszką niż 7d, właśnie z racji dużo lepszej rozpiętości tonalnej...

--- Kolejny post ---

btw Ty masz świadomość że 6D ma iso 50 prawda? bo to jakby miał 1/8000 na takim co mu sie iso na 100 kończy...

Jakub
05-03-2013, 20:47
Ale mogę Ci je opisać - dziecko siedzące na płacie śniegu , błękitne bezchmurne niebo w tle, słońce

dokładnie za moimi plecami , AV - 1,8 , iso100 , migawka otworzyła się na 1/8000s . RAW 23,3mb godz. 15.17

Po naciśnięciu guziczka info to jeszcze raz sprawdziłem Twierdzisz, że to niemożliwe? Może mój 7d tak jak

Twój jest też popsuty?

Jest duża szansa że dziecko wyszło niedoświetlone.
Chyba że śnieg był głównym motywem ;)

dr11
05-03-2013, 22:23
W sobotę, nie tak znowu jasną, włączył mi się safety-shift na Av. Wiem, że jakieś 0,5EV jeszcze miałem w zapasie, ale wśród modelek była też taka cała na biało, więc zostawiłem sobie jakiś margines... Przykładowy kadr z exifem: http://img843.imageshack.us/img843/1323/img1461tp.jpg

rojo
05-03-2013, 22:49
W sobotę, nie tak znowu jasną, włączył mi się safety-shift na Av. Wiem, że jakieś 0,5EV jeszcze miałem w zapasie, ale wśród modelek była też taka cała na biało, więc zostawiłem sobie jakiś margines... Przykładowy kadr z exifem: http://img843.imageshack.us/img843/1323/img1461tp.jpg

myślisz że przymknięcie do 2.8 zniszczyło by to zdjęcie? btw ciekawe jak wygląda 1:1
poza tym jak ktoś potrzebuje robić w dzień na jasnych szkłach to i tak nie wierzę że nie kupuje sobie szarego, bo i tak często i 1/8000 nie starcza (toż to jedna działka przesłony jest) albo nie kupuje 6D mając świadomość jego ograniczeń. Jak potrzebujecie czasów 1/8000 to sobie kupcie 5d2 bo nie do fotografii w dzień na iso 100 6D stworzony został.

dr11
05-03-2013, 23:01
myślisz że przymknięcie do 2.8 zniszczyło by to zdjęcie?Pewnie nie, ale by nie wyszło to, co bym chciał (tło).

btw ciekawe jak wygląda 1:1Jeśli chodzi o detal, to widać pojedyncze włosy. Zleceniodawca był zachłycony :-)

nie wierzę że nie kupuje sobie szaregoPogoda zaskoczyła fotografa, akurat nie wziąłem!

to sobie kupcie 5d2 bo nie do fotografii w dzień na iso 100 6D stworzony zostałClassic też da radę. Ale sądzę, że w drugiej części zdania nieco przesadziłeś. Po prostu trzeba czasem mocniej się postarać ;-)

MC_
05-03-2013, 23:04
Dr, kupiłeś 6D? :)

Lucky Luck
05-03-2013, 23:36
zakładanie szarego filta na obiektyw z macgayverem nic współnego nie ma, za to z historią obrazowania bardzo wiele. Szkoda, że nie możesz zdjęcia pokazać, naprawde żałuję, no ale masz wygodne wytłumaczenie. Ale chyba nie twierdzisz że 7D ma wspaniały DR bijący na łeb 6D? A to nie słabość do 6D mnie do odpowiedzi popycha tylko wątek 6D dotyczący. I jestem święcie przekonany że pomimo czasu 1/4000 do krajobrazów 6D jest dużo lepszą puszką niż 7d, właśnie z racji dużo lepszej rozpiętości tonalnej...

--- Kolejny post ---

btw Ty masz świadomość że 6D ma iso 50 prawda? bo to jakby miał 1/8000 na takim co mu sie iso na 100 kończy...

Kolekcjoner ma rację. Ironia i osobiste wycieczki to niezbyt dobry sposób na wymianę poglądów :)

7d ma DR taki jaki ma. Bywają takie fotografowane sceny, że nie daje rady. 6d pewnie ma lepszy. Jestem o tym

przekonany. Jednak zdjęcie o którym pisałem "obsłużył" prawidłowo. Co do migawki 1/4000 .... tak mam wątpliwości,

bo nawet jak dzisiaj przymknąłem szkło do 2,2 to i tak migawka walnęła 1/6400. To zdjęcie na życzenie mogę Ci

pokazać, bo jest na nim pies :) No chyba, że mi wierzysz? Lubię kolorystykę zdjęć w słońcu. W 6d wystarczająca

byłaby migawka 1/6000 - no bo to podkreślane przez Ciebie iso50 - ale jest tylko 1/4000. Szkoda. Przecież 50/1,4

to taki standard. Można przymykać, albo "filtrować" .... wszystko można :)

rojo
06-03-2013, 01:42
tak, ja też przepraszam :D
iso 50 do iso 100 ma się tak jak 1/8000 do 1/4000, poprawcie mnie jeśli się mylę. Oczywiście jest w tym haczyk, a taki mianowicie że iso 50 jest programowe i leci na nim DR własnie strasznie. Niemniej jest jak jest bardzo źle to można przyciąć do tego 50. Oczywićie nie bede zaprzeczał że czas 1/4000 jest wadą i to pewnie programowo osiągniętą specjalnie żeby obniżyć rangę aparatu. Niemniej ja na przykład wiem, że nie zdarzy mi się mieć z tym problem więc nie mam z tym problemu :D

Usjwo
06-03-2013, 02:17
Oczywićie nie bede zaprzeczał że czas 1/4000 jest wadą i to pewnie programowo osiągniętą specjalnie żeby obniżyć rangę aparatu.
Raczej nie programowo, zywotność 100tys., swiadczy o tym ze jest to nowa, tańsza, słabsza konstrukcja. Uzycie "słabszych" materiałow pewnie spowodowało ograniczenie "szybkości" migawki.
Czas 1/4000 to wada, ale juz od bardzo dawna, doświadczeni uzytkownicy potrafią sobie z nią poradzić, tym bardziej ze wada ujawnia sie dośc rzadko (co nie znaczy ze nigdy)

MC_
06-03-2013, 08:47
Szczerze mówiąc i tak lepsza dyskusja o ograniczeniu czasu migawki niż wskazywanie na optycznych jako głównej wady - kart SD. :mrgreen:

Jakub
06-03-2013, 10:05
Raczej nie programowo, zywotność 100tys., swiadczy o tym ze jest to nowa, tańsza, słabsza konstrukcja. Uzycie "słabszych" materiałow pewnie spowodowało ograniczenie "szybkości" migawki.
Czas 1/4000 to wada, ale juz od bardzo dawna, doświadczeni uzytkownicy potrafią sobie z nią poradzić, tym bardziej ze wada ujawnia sie dośc rzadko (co nie znaczy ze nigdy)

Nie wiem jak jest teraz, podejrzewam że tak samo ale kiedyś migawki szczelinowe skracały czas zmniejszając szczelinę (nie pamiętam od którego momentu, od 125s chyba) Więc raczej szybkość migawki w tym wypadku nie była by ograniczona przez materiał z którego jest zrobiona.

nowart
06-03-2013, 13:39
Szczerze mówiąc i tak lepsza dyskusja o ograniczeniu czasu migawki niż wskazywanie na optycznych jako głównej wady - kart SD. :mrgreen:

Jak chce się psa zdzielić to kij zawsze się znajdzie :)
Swoją drogą nijak nie przychodzi mi do głowy argument za teorią, że zastosowanie połowę tańszych, równie szybkich i coraz bardziej pojemnych kart SD, może być wadą...

MC_
06-03-2013, 13:42
Nie wiem na ile czytujesz tamto forum, ale znalazła się grupa osób twierdzących, że to plastikowy badziew, który łatwo zniszczyć i zgubić.
Oczywiście argument o wyłamanych pinach w gnieździe i kosztach naprawy ww. ich nie przekonał, bo "u nas tego nie było".

e-pic
06-03-2013, 13:57

Tak sobie myślę, że przecież to może być dokładnie taka sama migawka jak np w 5D II, tylko że gwarancję dali na 100 a nie na 150 tys. cykli, właśnie po to, aby obniżyć "rangę" aparatu.

Janczewski
06-03-2013, 13:59
właśnie slot SD jest dla mnie zaletą, łatwość i szybkość obsługi, slot w banku pamięci, wkładam i kopiuję a nie jak z CF cyzeluję wkładanie, by czegoś nie uszkodzić. Co do obudowy, to trzeba najpierw potrzymać plastik w rączce, choćby mój 400D by porównać do 6D, z gripem Canona spasowany idealnie, pięknie się toto trzyma i pracuje. Ja jestem bardzo zadowolony. Oczywiście przymierzałem się do 5MkIII ale wybór 6D pozwolił mi na zakup 35L, od zawsze uważam, że wybór doskonałe szkło czy lepsze body jest jeden, doskonałe szkło. Puszkę z czasem można zmienić, będzie tańsza, pomijając fakt, że podpinanie 85/1,8 do 5MkIII to by był meezalians dla puszki ;)

Merde
06-03-2013, 14:27
Swoją drogą nijak nie przychodzi mi do głowy argument za teorią, że zastosowanie połowę tańszych, równie szybkich i coraz bardziej pojemnych kart SD, może być wadą...

Słabą wyobraźnię masz :-)
Przykład: przesiadka z 5D/5D MkIII czy innego starszego cropa xxD - po starym sprzęcie zostaje ci np. 1000 zł w kartach CF.
Szkoda wyrzucić, a kto kupi używane?

MC_
06-03-2013, 14:30
Nie miałem najmniejszego problemu ze sprzedażą 20GB kart używanych na KaKaeMie. Za uzyskane środki kupiłem 2x 16GB SD o prędkości 45MB/s.

nowart
06-03-2013, 14:55
Nie wiem na ile czytujesz tamto forum, ale znalazła się grupa osób twierdzących, że to plastikowy badziew, który łatwo zniszczyć i zgubić.
Oczywiście argument o wyłamanych pinach w gnieździe i kosztach naprawy ww. ich nie przekonał, bo "u nas tego nie było".

Łatwo zniszczyć mały, twardy i zwarty kawałek plastiku? Przerobiłem setki kart SD, jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś ją złamał. No, ale jak ktoś jest gamoń to i metalową kulkę zniszczy. :D
Argument o możliwości zagubienia pominę milczeniem...

Przykład: przesiadka z 5D/5D MkIII czy innego starszego cropa xxD - po starym sprzęcie zostaje ci np. 1000 zł w kartach CF.
Szkoda wyrzucić, a kto kupi używane?

No, w ten sposób to można argumentować tęsknotę za każdym starociem :) Taki koszt postępu. Dla mnie karty SD to same zalety w stosunku do CF. Do tego w każdym lapku, TV czy innym przenośnym urządzeniu mamy SD, dwukrotnie tańsze, równie szybkie, mniejsze, czy choćby jak MC wspomniał - nie wyginają się piny w aparatach, co często prowadziło do zwar i problemów, znacznie częściej niż "połamane karty SD" o których w życiu nie słyszałem :)

algha
06-03-2013, 14:56
Tak sobie myślę, że przecież to może być dokładnie taka sama migawka jak np w 5D II, tylko że gwarancję dali na 100 a nie na 150 tys. cykli, właśnie po to, aby obniżyć "rangę" aparatu.
Btw. A dali jakąkolwiek gwarancję na przebieg ?
A

merida
06-03-2013, 15:09
Ja podobnie nie zdążyłem dobrze ich wystawić, a już ktoś kupił używane CF-ki. Co do SD nie mają dla mnie żadnych wad, które przeszkadzały by mi w użytkowaniu, a nawet mają same zalety w porównaniu do CF-ek.

PoulN
06-03-2013, 15:40
Ciekawe czy 6D tez będzie liniał z farby jak 5D Mk3,... skoro jest to "budżetowa" FF to tym bardziej można się tego spodziewać, skoro w dużo droższym modelu tak przyżydzili na wykonaniu, w 6d "lakier, farba" zdaje być taka sama, zresztą canon (od 60d) maluje puszki jakimś "modnym" spray`em metalic, na odpowiedź pewnie będzie trzeba poczekać parę miesiący..
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=11571.0
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=9936.0

e-pic
06-03-2013, 15:54
Btw. A dali jakąkolwiek gwarancję na przebieg ?
A

Chyba mój błąd... chodziło mi o żywotność migawki, która z tego co wiem wynosi 100 tys., a nie o gwarancję przebiegu.

andrev17
06-03-2013, 21:18
Ja zamieniłem oba 5d mk2 na 2x6d, głównie ze względu na af. Teraz przynajmniej nie mam problemów z 24L2.
Celuje, robie fotke i mam ostrość tam gdzie chciałem, na 5d2 było różnie, nawet po kalibracji.
I mam dużo lepsze ISO:)
Obawiałem się tylko tej migawki, ale sprawdziłem na własnej skórze i nie ma się czym przejmować, w ekstremalnych warunkach polecam ISO 50.
Klika małych fotek robionych dziś w południe z 85L2 na 1.2, tak żeby pokazać że szóstka daje rade:):

foto1 (http://imageshack.us/photo/my-images/577/foto1xe.jpg/)

foto2 (http://imageshack.us/photo/my-images/41/foto4fk.jpg/)

foto3 (http://imageshack.us/photo/my-images/27/foto9nw.jpg/)

foto4 (http://imageshack.us/photo/my-images/266/foto7ug.jpg/)

foto5 (http://imageshack.us/photo/my-images/41/foto3vc.jpg/)

Są exify, na pierwszym zdjęciu czas 3200, na reszcie migało 4000;)

jac+
06-03-2013, 21:39
Ciekawe czy 6D tez będzie liniał z farby jak 5D Mk3,... skoro jest to "budżetowa" FF to tym bardziej można się tego spodziewać, skoro w dużo droższym modelu tak przyżydzili na wykonaniu, w 6d "lakier, farba" zdaje być taka sama, zresztą canon (od 60d) maluje puszki jakimś "modnym" spray`em metalic, na odpowiedź pewnie będzie trzeba poczekać parę miesiący..
http://www.canonrumors.com/forum/ind...?topic=11571.0
Finnish wearing on my 5D Mark III (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=9936.0)

Jedna z wad 6D, czyli poliwęglanowa góra obudowy może się stać jego bardzo silną stroną. Jeśli wszystkie puszki magnezowe będą tak obłazić z farby naród zacznie postulować o całkowicie plastikowe konstrukcje :) . A to akurat canona bardzo ucieszy :) .

dulak
06-03-2013, 22:06
Ja zamieniłem oba 5d mk2 na 2x6d, głównie ze względu na af. Teraz przynajmniej nie mam problemów z 24L2.
Celuje, robie fotke i mam ostrość tam gdzie chciałem, na 5d2 było różnie, nawet po kalibracji.
I mam dużo lepsze ISO:)
Obawiałem się tylko tej migawki, ale sprawdziłem na własnej skórze i nie ma się czym przejmować, w ekstremalnych warunkach polecam ISO 50.
Klika małych fotek robionych dziś w południe z 85L2 na 1.2, tak żeby pokazać że szóstka daje rade:):

foto1 (http://imageshack.us/photo/my-images/577/foto1xe.jpg/)

foto2 (http://imageshack.us/photo/my-images/41/foto4fk.jpg/)

foto3 (http://imageshack.us/photo/my-images/27/foto9nw.jpg/)

foto4 (http://imageshack.us/photo/my-images/266/foto7ug.jpg/)

foto5 (http://imageshack.us/photo/my-images/41/foto3vc.jpg/)

Są exify, na pierwszym zdjęciu czas 3200, na reszcie migało 4000;)

Z góry przepraszam za sarkazm, ale mam wrażenie, że żyję w jakimś matrixie. Niby o czym owe one fotki mają kurde świadczyć?

Merde
06-03-2013, 22:21
Z góry przepraszam za sarkazm, ale mam wrażenie, że żyję w jakimś matrixie. Niby o czym owe one fotki mają kurde świadczyć?

Chyba chodziło o to, że nawet migawka ograniczona do 1/4000 nie przeszkadza robić zdjęć jasnymi stałkami.

andrev17
06-03-2013, 22:21

mają świadczyć kurde o tym że z 6d wychodzi dobre zdjęcie na przysłonie 1.2 i wcale nie musi byc migawki 8000.

Myślałem, że może trochę coś komuś pomogę, a tu matrix... :( więcej się nie udzielam. pozdrawiam.

dulak
06-03-2013, 22:42
E no bez jaj.

Po pierwsze wierzę w to, że na 85 1.2 pokazane fotki są ostro trafione, ale na tych zdjęciach tego nijak nie widzę.
Po drugie dziwiłbym się bardzo gdyby w takich warunkach czas 1/4000 nie wystarczył :)

Bynajmniej, malkontentem nie jestem ale wciąż jest lanie wody. Sprawdzałem 6D i większości opinii z wątku nie podzielam, ale tu nie o tym.

Panowie, jeśli AF rzeczywiście wg wielu jest taki dobry to zapodajcie taką serię jaką zapodał Czacha pokazując AF z 5DIII (choć habakuk zapewne też mógłby pokazać serię jednakże nieco odmienną :wink: ) Wtedy spekulacje się skończą, bo na razie lipa.

Migawka? Proszę udać się w jasny ale zachmurzony dzień choćby na rynek miejski (np. w Kazimierzu nad Wisłą) i spróbować zestroić nawet 2.8 z 1/4000! Chmury działają jak softbox niemal, wcale niepotrzebne jest upalne południe.

W dyskusji zdecydowanie brakuje konkretów.

--- Kolejny post ---

Myślałem, że może trochę coś komuś pomogę, a tu matrix... :( więcej się nie udzielam. pozdrawiam.

Ej no andrev Ty nie obrażaj nam tu się, tylko daj serię zdjęć na 100% z psiakiem i po sprawie.

crazy
06-03-2013, 22:52
Łatwo zniszczyć mały, twardy i zwarty kawałek plastiku? Przerobiłem setki kart SD, jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś ją złamał. No, ale jak ktoś jest gamoń to i metalową kulkę zniszczy. :D
Argument o możliwości zagubienia pominę milczeniem...

No, w ten sposób to można argumentować tęsknotę za każdym starociem :) Taki koszt postępu. Dla mnie karty SD to same zalety w stosunku do CF. Do tego w każdym lapku, TV czy innym przenośnym urządzeniu mamy SD, dwukrotnie tańsze, równie szybkie, mniejsze, czy choćby jak MC wspomniał - nie wyginają się piny w aparatach, co często prowadziło do zwar i problemów, znacznie częściej niż "połamane karty SD" o których w życiu nie słyszałem :)

co z tego jak tansze jak bardziej podatne na mechaniczne uszkodzenia. a to aparat jej nie widzi a to chce ja formatowac o solidnosci pisac juz nie bede. cfy nawet po praniu dzialaja

airhead
06-03-2013, 23:08
ja poproszę takie słabsze konstrukcje
dla mnie migawka 6D ma raczej zalety w użytkowaniu, a nie wydumane wady (btw. zacznijcie robić zdjęcia, a nie dumać na sprzętem)
ostatnio dużo robię konferencji medialnych i eventów kulturalnych
wczoraj robiłem zdjęcia, gdy grał jakiś rosyjskojęzyczny bard, razem z kolegą z jakimś Nikonem - migawka 6D była super cicha :D

btw. karty SD są ok. 4 razy tańsze (SanDisk) i dla mnie to tez zaleta :D

Szkoda wyrzucić, a kto kupi używane?no, mi też używane CF na tym forum rozeszły się jak na pniu

Panowie, jeśli AF rzeczywiście wg wielu jest taki dobry to zapodajcie taką serię jaką zapodał Czacha pokazując AF z 5DIII (choć habakuk zapewne też mógłby pokazać serię jednakże nieco odmienną :wink: ) Wtedy spekulacje się skończą, bo na razie lipa.
[/COLOR]serii za bardzo nie robiłem, ale w końcu używalne są punkty boczne :)

namoamo
06-03-2013, 23:14
cfy nawet po praniu dzialaja
SD też. Do tego są tańsze, mniejsze a ich czytnik ma każdy laptop..

algha
06-03-2013, 23:20
co z tego jak tansze jak bardziej podatne na mechaniczne uszkodzenia. a to aparat jej nie widzi a to chce ja formatowac o solidnosci pisac juz nie bede. cfy nawet po praniu dzialaja

Muszę przyznać, że nie ogarniam. Jedyna zaletą cf jest to że je mam. Sd w sumie też. Były tak tanie, że je kupiłem jako pendrive.

merida
07-03-2013, 01:06
Ja akurat z 3 miesięcznych wakacji miałem 2 karty sd ze zdjęciami z x100,a mając ipada i brak wifi w aparacie nie miałem jak ich przegrać. Jak dowiedziałem się, że jedną z kart SD wyprałem ze spodniami (kilkaset zdjęć) to zrobiło mi się gorzej. Jednak byłem w szoku, okazało się,że zdjęciom na nich NIC się nie stało a karta działa do tej pory. Z CF nie miałem problemów,ale dwa razy padły mi czytniki tych kart, a dokładniej wewnętrzne piny. Gniazda w aparatach na CFki już będą powoli wycofywać jestem tego pewien.

aciek_l
07-03-2013, 08:04
Chyba chodziło o to, że nawet migawka ograniczona do 1/4000 nie przeszkadza robić zdjęć jasnymi stałkami.

Nowa Leica też ma 1/4000 i bardzo jasne szkła. ;)

crazy
07-03-2013, 09:38
SD też. Do tego są tańsze, mniejsze a ich czytnik ma każdy laptop..

Do czasu :D Dla mnie CF są dużo odporniejsze i trwalsze jak SD.

Tańsze owszem :) Kupiłem 16GB x233 Preteca za 68 zł taka sama SD koszt 39 zł

dr11
07-03-2013, 11:16
Dr, kupiłeś 6D? :)Nie, jego większego brata ;-)

nowart
07-03-2013, 11:25

Ja się jeszcze nie spotkałem z uszkodzeniem karty SD podczas normalnej eksploatacji. Nie wiem nawet w jaki niby sposób można by było ją zniszczyć? Upadały mi setki razy, w zębach nimi nie dłubię, drzwi też nie podważam. No ale jak pisałem gamoń to nawet metalową kulkę zepsuje.
A problem z odczytem karty przez aparat zdarza się przy każdym nośniku, czy to CF czy to SD i wpływ na to mają różne czynniki, choć do tej pory taki problem miałem tylko ze starym CF 512Mb.
Co do prania to tutaj możesz mieć rację, tej metody nie stosuję - wolę przetrzeć suchą irchą ;-)

rojo
07-03-2013, 11:54
Panowie błagam, skończcie ten offtop o przewadze SD nad CF, względnie odwrotnie, bo to nie jest miejsce na to. Błagam jakiegoś moderatora żeby zajrzał tu czasami, bo to się abstrakcja robi, forum ma pomagać ludziom i dawać info aparacie konkretne, a tu kilkustronicowe walki miłośników różnych kart...

E no bez jaj.

Po pierwsze wierzę w to, że na 85 1.2 pokazane fotki są ostro trafione, ale na tych zdjęciach tego nijak nie widzę.
Po drugie dziwiłbym się bardzo gdyby w takich warunkach czas 1/4000 nie wystarczył :)

tu ciągle idze walka o jedną działkę przesłony, przeważnie nawet 1/8000 w takich warunkach nie starcza no i tak trzeba filtr zakładać.

Bynajmniej, malkontentem nie jestem ale wciąż jest lanie wody. Sprawdzałem 6D i większości opinii z wątku nie podzielam, ale tu nie o tym.
Migawka? Proszę udać się w jasny ale zachmurzony dzień choćby na rynek miejski (np. w Kazimierzu nad Wisłą) i spróbować zestroić nawet 2.8 z 1/4000! Chmury działają jak softbox niemal, wcale niepotrzebne jest upalne południe.
W dyskusji zdecydowanie brakuje konkretów.

kto pisał, że autofocus jest tak dobry jak w 5d3? Powtarzałem już chyba z 10 razy, że ai-servo jest w tym aparacie symboliczne i do walenia seriam ze śledzeniem to się ten aparat słabo nadaje. TO jest oczywiste.
co do 1/4000 na 2.8 to jak wyżej napisałem, jedna działka nie uratuje dupska przeważnie, wiec albo filtr albo przymykać jak można albo rezygnować.
Nie wiem jakich konkretów oczekujesz? Jakich opini w wątku nie podzielasz? To też jest dość niekonkretne stwierdzenie...

nowart
07-03-2013, 12:02
rojo, połowa tego wątku to jeden wielki OT, a co do moderatorów to jak widzisz nie tyle co śledzą ale też sami w tej dyskusji uczestniczą :D

akustyk
07-03-2013, 12:07
Panowie błagam, skończcie ten offtop o przewadze SD nad CF względnie odwrotnie bo to nie jest miejsce na to. Błagam jakiegoś moderatora żeby zajrzał tu czasami, bo to się abstrakcja robi, forum ma pomagać ludziom i dawać info aparacie konkretne, a tu kilkustronicowe walki miłośników różnych kart...
zagladam, zagladam. poki co nie zwracam uwagi i nie czyszcze, ale prog wytrzymalosci materialu jest dosc blisko...

crazy
07-03-2013, 12:14
Panowie błagam, skończcie ten offtop o przewadze SD nad CF względnie odwrotnie bo to nie jest miejsce na to. Błagam jakiegoś moderatora żeby zajrzał tu czasami, bo to się abstrakcja robi, forum ma pomagać ludziom i dawać info aparacie konkretne, a tu kilkustronicowe walki miłośników różnych kart...

tu ciągle idze walka o jedną działkę przesłony, przeważnie nawet 1/8000 w takich warunkach nie starcza no i tak trzeba filtr zakładać.

kto pisał, że autofocus jest tak dobry jak w 5d3? Powtarzałem już chyba z 10 razy że ai-servo jest w tym aparacie symboliczne i do walenia seriam ze śledzeniem to się ten aparat słabo nadaje. TO jest oczywiste.
co do 1/4000 na 2.8 to jak wyżej napisałem, jedna działka nie uratuje dupska przeważnie, wiec albo filtr albo przymykać jak można albo rezygnować.
Nie wiem jakich konkretów oczekujesz? Jakich opinie w wątku nie podzielasz? To też jest dość niekonkretne stwierdzenie...

Rojo - to może sam zamiast pisac takie posty wrzuciłbyś więcej info z użytkowania body lub więcej zdjęć nie było by wtedy tego pisania. Jak na razie mało konkretów tutaj, wszyscy rzekomo zadowoleni, jakie to piekne zdjęcia robi ten aparat ale mało argymentów do obrony tej tezy :) Jako użytkownik myślący o zakupie owego czy innego aparatu jak na razie dowiedziałem się, iż mam kupic do niego filtr polaryzacyjny albo szary aby nie miec problemu z 1/4000s migawka :D

rojo
07-03-2013, 12:48
Rojo - to może sam zamiast pisac takie posty wrzuciłbyś więcej info z użytkowania body lub więcej zdjęć nie było by wtedy tego pisania. Jak na razie mało konkretów tutaj, wszyscy rzekomo zadowoleni, jakie to piekne zdjęcia robi ten aparat ale mało argymentów do obrony tej tezy :) Jako użytkownik myślący o zakupie owego czy innego aparatu jak na razie dowiedziałem się, iż mam kupic do niego filtr polaryzacyjny albo szary aby nie miec problemu z 1/4000s migawka :D

wrzuciłem tu chyba najwięcej zdjęć z wszystkich, napisałem dawno temu moje przemyślenia wszystkie o użytkowaniu tego aparatu, jakoś nie widze sensu powtarzania tego co 3 strony, nie najlepiej skierowałeś swoją pretensję... Niestety wszystkie sensowniejsze wypowiedzi giną w tłoku przepychanek i offtopów....

dulak
07-03-2013, 13:07
(...) kto pisał, że autofocus jest tak dobry jak w 5d3? Powtarzałem już chyba z 10 razy, że ai-servo jest w tym aparacie symboliczne i do walenia seriam ze śledzeniem to się ten aparat słabo nadaje. TO jest oczywiste.
Nie wiem jakich konkretów oczekujesz? Jakich opinii w wątku nie podzielasz? To też jest dość niekonkretne stwierdzenie...

Nad interpretujesz moje słowa rojo, ja przecież nigdzie nie napisałem, iż AF jest tak dobry jak w 5DIII, korpus ów wymieniłem jedynie w kontekście pokazowych zdjęć ukazujący rzeczywiście działanie AF. Sprawdzając przed ewentualnym zakupem AF nie zauważyłem żadnego szału, a setki postów o tym jaki jest szałowy nastawiły mnie na nieopisane wprost przeżycia :mrgreen:

Tu naprawdę nie widać żadnych zdjęć świadczących o wyjątkowości tego układu. Ja tę puszkę sprawdzałem w normalno - średnich warunkach i moje doświadczenie z 6D pokrywa się z najbardziej chyba wiarygodnymi testami AF tj. LensRental, a tu czytam z goła odmienne opinie, stąd proszę o ich potwierdzenie. Może puszka, którą ja miałem była trefna, jak i te pięć sztuk w Lens Rental :lol: nie wykluczam tego, ale u licha niech ktoś to podważy całą serię zdjęć i pokaże, że system trafia z każdym strzałem, podkreślam raz jeszcze, że tego nie wykluczam.

Słusznie piszesz rojo, że 1/4000 a 1/8000 to tylko 1EV i dupska nie uratuje, ale w wątku wciąż czytam że w kwestii szumów szóstka masakruję piątkę. W praktyce różnica w szumie to właśnie jakieś 1EV. Sam zatem odpowiedz sobie czy 1EV to dużo czy mało. Ja gdy wczytałem pierwsze rawy z 6D na wysokim ISO otworzyłem japę z wrażenia do czasu aż zresetowałem wszystkie suwaki w DPP okazało się, że dla 6D DPP masakrycznie podbija odszumianie :)

Każdy widzi, że w dyskusji ktoś coś pisze, ale tego nie potwierdza. Jak wspominałem wcześniej przy 5DIII Czacha pokazując skuteczność systemu rozwiał wszystkie wątpliwości - no do czasu pojawienia się Adama :) Ktoś kiedyś wrzucił tu linki porównawcze rawów 6D vs 5D, różnica miała być gigantyczna a byłe... jedynie :) Ktoś inny wrzucił fotki porównawcze 6D vs 1Ds gdy ekrowa krzyczał, poprosiłem z czystej ciekawości o rawy by porównać... i nic...

To co trzeba pisać, to fakt, że lag w 6D jest odczuwalnie mniejszy niż w 5D i stąd może odczucia o owej skuteczności.

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem moimi wypowiedziami, bo nie taki jest ich cel, a w dniu wczorajszym podczas dyskusji otrzymałem prv od jednego z uczestników, że jestem "chamem ze ściany wschodniej" :mrgreen: zaznaczam, że nie był to kolega, do którego postu bezpośrednio się odniosłem, a inny nieczęsty użytkownik forum.

crazy
07-03-2013, 13:40
wrzuciłem tu chyba najwięcej zdjęć z wszystkich, napisałem dawno temu moje przemyślenia wszystkie o użytkowaniu tego aparatu, jakoś nie widze sensu powtarzania tego co 3 strony, nie najlepiej skierowałeś swoją pretensję... Niestety wszystkie sensowniejsze wypowiedzi giną w tłoku przepychanek i offtopów....

Masz rację i nie kierowałem tego tylko do Ciebie a na pewno nie w pretensjonalnym tonie.

Merde
07-03-2013, 13:45
ale w wątku wciąż czytam że w kwestii szumów szóstka masakruję piątkę. W praktyce różnica w szumie to właśnie jakieś 1EV. Sam zatem odpowiedz sobie czy 1EV to dużo czy mało. Ja gdy wczytałem pierwsze rawy z 6D na wysokim ISO otworzyłem japę z wrażenia do czasu aż zresetowałem wszystkie suwaki w DPP okazało się, że dla 6D DPP masakrycznie podbija odszumianie :)

1. DPP to nie jest jedyny, ba - nawet nie najlepszy wołacz rawów. Trzeba być (e)krową, żeby obrazek oceniać na podstawie jpegów albo rawów wołanych na defaultach w DPP...

2. Różnica w szumie to także:
a) brak (lub znacznie mniej widoczny) banding
b) trzymanie kolorów (saturacja, brak fioletowego zafarbu) przy wysokich czułościach

Tutaj moim zdaniem (testów nie robiłem - oceniam na podstawie cudzych rawów, niestety - często wykonanych w różnych warunkach oświetleniowych) 6D faktycznie bije bezlitośnie 5D MkII.
Ale tego oczywiście tak nie widać na czułościach do iso 1600.

crazy
07-03-2013, 13:57
To powiedz mi Wotjku(rojo) czy koncerty, które masz na stronie są z 6D?

rojo
07-03-2013, 14:24
nie, te na stronie są z 7D i 40D
zdjecia z 6D są na facebooku moim, link na stronie jakby co...
choć tam też nie dużo w sumie, jakbyś chciał linki do jakiś galerii większych z niego to dawaj na priv, bo tu umieszczał nie bede z racji, że zaraz pojawią sie stada hejterów w różnych konfiguracjach...

dulak
07-03-2013, 16:18
1. DPP to nie jest jedyny, ba - nawet nie najlepszy wołacz rawów. Trzeba być (e)krową, żeby obrazek oceniać na podstawie jpegów albo rawów wołanych na defaultach w DPP...

2. Różnica w szumie to także:
a) brak (lub znacznie mniej widoczny) banding
b) trzymanie kolorów (saturacja, brak fioletowego zafarbu) przy wysokich czułościach

Tutaj moim zdaniem (testów nie robiłem - oceniam na podstawie cudzych rawów, niestety - często wykonanych w różnych warunkach oświetleniowych) 6D faktycznie bije bezlitośnie 5D MkII.
Ale tego oczywiście tak nie widać na czułościach do iso 1600.

DPP to doft producenta, stąd jego wykorzystanie, nie wiemy co kombinują z algorytmem niezależni; toż nie weźmiemy do tego porównania produktów Adobe na ACRze :mrgreen:

Co do bandingu, tu się z Tobą zgadzam w 100%. Różnica jest duża pomiędzy 5D a 6D, na korzyść szóstki i podobnie wygląda sprawa z fioletem. Dla osób ciągnących cienie jak najbardziej sprawa istotna, może niekiedy priorytetowa, do tego dochodzi lag oraz cicha migawka.

Natomiast nie zgadzam się zupełnie z łączeniem bandingu i szumu. Banding nie dotyczy osób naświetlających w taki sposób fotografowaną scenę, jak oczekują tego przy postprocesie, podobnie ma się sprawa zafarbu. Gwoli sprawiedliwości należy dodać, że problem tak bandingu, jak i saturacji potęguje się w produktach Adobe.

I to są różnice warte odnotowania, o których raczej tu cicho.

rojo
07-03-2013, 17:36
Słusznie piszesz rojo, że 1/4000 a 1/8000 to tylko 1EV i dupska nie uratuje, ale w wątku wciąż czytam że w kwestii szumów szóstka masakruję piątkę. W praktyce różnica w szumie to właśnie jakieś 1EV. Sam zatem odpowiedz sobie czy 1EV to dużo czy mało. Ja gdy wczytałem pierwsze rawy z 6D na wysokim ISO otworzyłem japę z wrażenia do czasu aż zresetowałem wszystkie suwaki w DPP okazało się, że dla 6D DPP masakrycznie podbija odszumianie :)

hm, naprawdę nie widzisz różnicy między 1/4000 i 1/8000 a 1/40 i 1/20?
nie 1, tylko prawie 2 ev, działanie na granicy czasu poruszenia gdzie nie masz opcji założyć filtra żeby tego uniknąć (oczywiście możesz założyć szkło z is-em, ale jak Ci się obiekt miotnie to i is nie pomoże) jest troche czymś innym niż unikanie prześwietleń gdzie pozostaje Ci kilka opcji mimo wszysto... Troche niemiarodajne porównanie...
Co komu potrzeba jak pisałem, potrzebujesz szybki AF i uniwesalną puszkę do wszystkiego kupuj 1Dx, albo 53D, nie masz kasy potrzebujesz taniego ff z ładnym obrazkiem do ogólnej fotografii ze wskazaniem na robienie dziennych portretów bierz 5D2 póki jest, potrzebujesz taniego ff do zdjęć po ciemaku - bierz 6D. Oczywiście każdym aparatem da się robić zdjęcia w każdych z tych warunków, niemniej pewnymi jest prościej... 6D nie jest puszką idealną, ale też nie jest aparatem tak złym jak wyglądało to na papierze. Jeśli jesteś świadom jego ograniczeń i z tą świadomościa go nabywasz, wiedząc że te ograniczenia i tak dotkną Cię sporadycznie albo wcale, można się nim cieszyć, bo daje dużo satysfakcji z zabawy.

Jeszcze na koniec taka uwaga dla robiących w oklularach lewym okiem, ten sterownik zamiast joysticka może nastręczać dużo kłopotów, ostatnioo byłem zmuszony robić w okularach zdjęcia i musiałem wyłaczyć ten sterownik bo sobie ciągle niechcący przełaczałem punk ostrości. Zdarza mi się to też czasem zrobić noosem (też o tym pisałem wcześniej) Generalnie jest to słabe. Natomiast przy grzebaniu w menu i ogólnym użytkowaniu jest całkiem wporzo bo jakoś tak naturalnie się przechodzi od kręcenia kółkiem na jechanie sterownikiem w bok, nie trzeba przenosić kciuka na joystick. Mam ciągle 40D i mam porównanie. Więc znowu jak to ogólnie w 6D jest troche lepiej i troche gorzej :d W sumie jest to najbardziej pełen sprzeczności aparat jaki udało mi sie posiadać :D

Lucky Luck
07-03-2013, 18:45
To powiedz mi Wotjku(rojo) czy koncerty, które masz na stronie są z 6D?

Hmmm .... właśnie takie pytania dają mi wiele do myślenia :)

--- Kolejny post ---

[QUOTE=rojo;1148488 W sumie jest to najbardziej pełen sprzeczności aparat jaki udało mi sie posiadać :D[/QUOTE]

Jakbyś w sposób doskonały podsumował moje rozterki ... tyle, że ja go nie posiadam. :)

Merde
07-03-2013, 18:56
DPP to doft producenta, stąd jego wykorzystanie, nie wiemy co kombinują z algorytmem niezależni; toż nie weźmiemy do tego porównania produktów Adobe na ACRze :mrgreen:

W porządku. Ale trzeba mieć świadomość, że pozostawienie suwaków DPP w położeniu domyślnym ma swoje konsekwencje w postaci m.in. zbyt agresywnego odszumiania (różnego na różnych korpusach) oraz niezbyt dobrego (oczywiście IMHO) algorytmu wyostrzania.

podobnie wygląda sprawa z fioletem. Dla osób ciągnących cienie jak najbardziej sprawa istotna

Nie tylko. Fiolet jest zauważalny nawet bez wyciągania z cieni, wystarczy np. użyć iso 6400.

Banding nie dotyczy osób naświetlających w taki sposób fotografowaną scenę, jak oczekują tego przy postprocesie, podobnie ma się sprawa zafarbu.

Moje 40D mogłoby się nie zgodzić (na naświetlonym "do prawej" rawie przy iso 3200 banding mimo wszystko jest widoczny).

Gwoli sprawiedliwości należy dodać, że problem tak bandingu, jak i saturacji potęguje się w produktach Adobe.

Kwestia doboru krzywej - mocniejsze odcięcie czerni potrafi całkiem ładnie maskować banding, który jednak wciąż tam siedzi.

rojo
07-03-2013, 19:05
Hmmm .... właśnie takie pytania dają mi wiele do myślenia :)

nie rozumiem, mógłbyś rozszerzyć?

Lucky Luck
07-03-2013, 19:10
nie rozumiem, mógłbyś rozszerzyć?

Ciekawi mnie po prostu jaka była by ocena zdjęć gdybyś napisał, że są z 6d ? :)

rojo
07-03-2013, 19:22
dalej nie rozumiem...

Lucky Luck
07-03-2013, 19:36
dalej nie rozumiem...

Noo .... mogłaby powtórzyć się "piękna historyjka" i paść stwierdzenie "super, od razu widać, że to FF" :)

Uśmiecham się, bo za każdym razem przypomina mi się wielokrotnie słyszane że " zdjęcia z cropa i FF można

rozpoznać z kilometra" :)

Merde
07-03-2013, 19:51
Uśmiecham się, bo za każdym razem przypomina mi się wielokrotnie słyszane że " zdjęcia z cropa i FF można

Bo to jest prawda, ale tylko częściowa. Spróbuj "podrobić" 24/1.4 na cropie...

Lucky Luck
07-03-2013, 20:42
Bo to jest prawda, ale tylko częściowa. Spróbuj "podrobić" 24/1.4 na cropie...

A inne można ? :)

airhead
07-03-2013, 20:52
Nie tylko. Fiolet jest zauważalny nawet bez wyciągania z cieni, wystarczy np. użyć iso 6400.
w 6 fiolet pojawia się ok. 25600 iso, szczególnie jak się rozjaśnia winietę w rogach

MC_
07-03-2013, 20:54
Potwierdzam. Na iso 16000 fioletu brak. Szok.

szandor
07-03-2013, 23:39
Sprawdzając przed ewentualnym zakupem AF nie zauważyłem żadnego szału, a setki postów o tym jaki jest szałowy nastawiły mnie na nieopisane wprost przeżycia

Tu naprawdę nie widać żadnych zdjęć świadczących o wyjątkowości tego układu. Ja tę puszkę sprawdzałem w normalno - średnich warunkach i moje doświadczenie z 6D pokrywa się z najbardziej chyba wiarygodnymi testami AF tj. LensRental, a tu czytam z goła odmienne opinie, stąd proszę o ich potwierdzenie. Może puszka, którą ja miałem była trefna, jak i te pięć sztuk w Lens Rental nie wykluczam tego, ale u licha niech ktoś to podważy całą serię zdjęć i pokaże, że system trafia z każdym strzałem, podkreślam raz jeszcze, że tego nie wykluczam.

Jestem posiadaczem 6D od półtora tygodnia i obiektywnie (a może subiektywnie) muszę stwierdzić , że AF w tej puszce jest taki sobie.

ABJ
07-03-2013, 23:46
Porownujac do czego?

amroz
08-03-2013, 00:01
Jestem posiadaczem 6D od półtora tygodnia i obiektywnie (a może subiektywnie) muszę stwierdzić , że AF w tej puszce jest taki sobie.
to ciekawe, widać puszka a puszka to też róznica:)

Usjwo
08-03-2013, 01:00
Dla mnie jest porównywalny z 40D, czulszy punkt środkowy (rzeczywiście dajacy złapać ostrość przy -3EV). Boczne działają podobnie skutecznie jak punkty z 40D. Mam wrażenie że 6D ostrzy troszeczkę wolniej w trudniejszych warunkach. Całość wychodzi na remis.

josephcom
08-03-2013, 02:55
Witam
Od dwóch dni jestem posiadaczem 6D. Pierwsze zdjęcia zrobiłem w pomieszczeniu ze światłem jarzeniowym. I ku mojemu zdziwieniu cześć zdjęć jest częściowo zabarwiona na zielono. W serii jedne są ok inne zabarwione. Nie mają znaczenie ustawienia balansu bieli, przy innym typie świetlówek jest ok. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

rojo
08-03-2013, 04:21
Oświetlenie podczas fotografowania wnętrz - Oświetlenie jarzeniowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/11.6-poradnik-O%C5%9Bwietlenie_podczas_fotografowania_wn%C4%99tr z_O%C5%9Bwietlenie_jarzeniowe.html)
o tyle to dziwne że 7d nie zuważyłem tego problemu, przyjąłem to za standard po konsultacji z kolegami nikoniarzami, którzy to mieli od zawsze/
Nie wiem czemu z poprzednim aparatem nie miałem tego czy to kwestia nieuwagi (nie dostrżenienia problemu) czy czegoś innego (kto wie?)
ale też przez moment byłem przekonany że mam walnięty aparat...

--- Kolejny post ---

Noo .... mogłaby powtórzyć się "piękna historyjka" i paść stwierdzenie "super, od razu widać, że to FF" :)

już nie rozdmuchując naszego minikonfliku napiszę tylko, że GO na ff jest jednak bardziej selektywna, ma lepszą separację obiektu ostrego od reszty i przejście jest takie ładniej zdecydowane. Daje się to zauważyć, co więcej zauważałem to zanim nabyłem 6D u kolegów z FF i zawsze mnie to lekko bolało. Oczywiście przy przymknięciu do 5,6 czy robieniu z kilkunastu metrów nawet na 1.8-2.8 jest to już praktycznie niezauważalne, ale przy najjaśniejszych szkiełkach i bliskich ujęciach 1 planu jest to naprawdę wyraźne i buduje własnie to co określa się plastyką obrazka...

josephcom
08-03-2013, 05:48
[QUOTE=rojo;1148595]Oświetlenie podczas fotografowania wnętrz - Oświetlenie jarzeniowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/11.6-poradnik-O%C5%9Bwietlenie_podczas_fotografowania_wn%C4%99tr z_O%C5%9Bwietlenie_jarzeniowe.html)
o tyle to dziwne że 7d nie zuważyłem tego problemu, przyjąłem to za standard po konsultacji z kolegami nikoniarzami, którzy to mieli od zawsze/
Nie wiem czemu z poprzednim aparatem nie miałem tego czy to kwestia nieuwagi (nie dostrżenienia problemu) czy czegoś innego (kto wie?)
ale też przez moment byłem przekonany że mam walnięty aparat...

Czyli również i Ty masz podobny problem? Przebarwienie występuje w takim natężeniu że nie sposób tego nie zauważyć . Co mnie zastanawia to że przy tym samym oświetleniu i takich samych nastawach jedno zdjęcie wychodzi ok a drugie zielonkawe. Kolor zielony pokrywa czasami 80% kadru czasami 10% nie ma reguły.

MC_
08-03-2013, 08:46
I jest to normalne.

airhead
08-03-2013, 09:23
Witam
Od dwóch dni jestem posiadaczem 6D. Pierwsze zdjęcia zrobiłem w pomieszczeniu ze światłem jarzeniowym. I ku mojemu zdziwieniu cześć zdjęć jest częściowo zabarwiona na zielono. W serii jedne są ok inne zabarwione. Nie mają znaczenie ustawienia balansu bieli, przy innym typie świetlówek jest ok. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?puszka nie ma tu znaczenia
spróbuj fotografować z dłuższym czasem (najlepiej dłuższym niż 1/60)

luc
08-03-2013, 11:26
puszka nie ma tu znaczenia

Albo zwiększ częstotliwość zasilania świetlówki ;-)

Miałem taki sam problem z ringflashem ze świetlówki zrobionym domowym sposobem. Pomogła przetwornica napięcia o częstotliwości kilkunastu kHz.

rojo
08-03-2013, 15:16
puszka nie ma tu znaczenia

a to już wiem dlaczego nie zuaważałem z 7D, bo w miejscu gdzie najczęściej robię z jarzeniówami miałem czasy w okolicach 1/20-1/60. Teraz z popchnętym iso w 6D mam 2-3x krótsze średnio i wychodzi migotanie świetlówek...

dulak
08-03-2013, 21:09

DPP to doft producenta, stąd jego wykorzystanie, nie wiemy co kombinują z algorytmem niezależni...

W porządku. Ale trzeba mieć świadomość...

Kurcze, tak przemyślałem sobie to co napisałem w rozmowie przytoczonej powyżej i stwierdzam, że sprawa jest nico bardziej skomplikowana niż to się może wydawać.

Otóż, soft producenta teoretycznie powinien najwierniej odzwierciedlać właściwości i osiągi aparatu (obrazowania matrycy?), ale co w sytuacji gdy oprogramowanie ustępuje w tej materii oprogramowaniu Third Party? Za przykład podam DPP vs Capture One 7 (do którego ostatnio wróciłem); o ile przejaśnione partie obrazu w DPP często są nie do odzyskania i nie zawierają żadnej informacji RGB poza 255 nawet po silnym odjęciu ekspozycji, to w C1 (z przymrużeniem oka czasem ACR również) w tych samych miejscach uzyskujemy całkowicie użyteczny obraz. Zatem soft producenta wysiada. Jednakże, gdy wczytamy zdjęcie w DPP lub C1 (ACR) rendering koloru zdecydowanie stoi po stronie oprogramowania canonowskiego, w tym miejscu zatem producenci niezależni niemal zawsze siadają. I bądź tu człowieku mądry :)

Ale nie ma co ciągnąć OTa, to tylko gwoli sprostowania :)

urri
13-03-2013, 15:08
Witam wszystkich.
Wiem, że już o tym było ale jakiś czas temu a w wątku zastój taki.
Moje pytanie polega na tym, że planuję kupno 6D i interesuje mnie opinia od "nowoposiadaczy" na temat sprzedawców od których nabyli swoje 6-ki.
Najbardziej zadowala mnie cenowo Nowart, ale dopłata w wysokości paru setek za zakup w "zwykłym" sklepie mi nie przeszkadza.
Myślałem o FOTOZAKUPY.PL
Ktoś wcześniej wspominał, że Nowart daje do bodziaka kartę SD.
Jeżeli bowiem Nowart jest sprawdzonym i pewnym sprzedawcą, to może nie warto dopłacać.

aciek_l
13-03-2013, 15:53
W ciagu ostatniego miesiąca trzy razy byłem u Nowarta i jak nie chcesz przepłacać, to zdecydowanie polecam, bo nie mam żadnych zastrzeżeń. A m.in. kupiłem 6D. Karty w gratisie nie dostałem, ale kupiłem po naprawdę bardzo atrakcyjnej cenie.

urri
13-03-2013, 18:13
Uff. To kamień z serca. Miałem oko na 5D mII używanego w dobrej cenie, lub ledwo co używanego w odpowiedniej cenie lub... i tu lipa, bo nowy tyle co 6D !
Może 5D mII wizualnie wygląda bardzo profesjonalnie i ma renomę, to jednak wysokie iso, korekcja CA i możliwość sterowania Wi-Fi z telefonu mocno przechyliła szalę na rzecz 6-tki. A poza tym cena. 6.500 jest bardziej niż O.K. Już raz się sfrajerowałem jak Nikon 700 stał FJ za 5.500 i go nie kupiłem... a dwa dni później 7.500 !!!

Ktoś wcześniej pisał, że budowa 6D jest plastikowa. Poszukałem w googlu i z tego co tam można znaleźć to tylko top jest z plastiku z powodu wi-fi i GPS-a, reszta pancerna jak w 5D mIII.

Ciekawi mnie jeszcze jedno. Mianowicie ta wmontowana w body korekcja wad szkiełek, a konkretnie CA. Ta opcja jest tylko w 5D mIII i 6D ?
Jak ona działa z takimi szkiełkami które znane są z tego problemu np. 24 1.4 mI , czy po korekcji nadal tak "odstaje od 24 1.4 mII ?

airhead
13-03-2013, 21:15
Ciekawi mnie jeszcze jedno. Mianowicie ta wmontowana w body korekcja wad szkiełek, a konkretnie CA. Ta opcja jest tylko w 5D mIII i 6D ?
Jak ona działa z takimi szkiełkami które znane są z tego problemu np. 24 1.4 mI , czy po korekcji nadal tak "odstaje od 24 1.4 mII ?
nie ma co się napalać, bo działa tylko w JPGach
a działa pewnie dobrze - na forum można było poczytać, jak to wspaniale DPP koryguje obiektywy, a to w puszce działa chyba na tej samej zasadzie

urri
13-03-2013, 23:48
nie ma co się napalać, bo działa tylko w JPGach
a działa pewnie dobrze - na forum można było poczytać, jak to wspaniale DPP koryguje obiektywy, a to w puszce działa chyba na tej samej zasadzie

A tam napalać :-)
Można jednak stare tęczowe szkła brać w teren gdzie szkoda nowej L-ki i lecieć w jpg. A przy "ambitnych" kadrach tak i tak trzeba w kompie porzeźbić.

PoulN
14-03-2013, 13:28
Uff. To kamień z serca. Miałem oko na 5D mII używanego w dobrej cenie, lub ledwo co używanego w odpowiedniej cenie lub... i tu lipa, bo nowy tyle co 6D !
Może 5D mII wizualnie wygląda bardzo profesjonalnie i ma renomę, to jednak wysokie iso, korekcja CA i możliwość sterowania Wi-Fi z telefonu mocno przechyliła szalę na rzecz 6-tki. A poza tym cena. 6.500 jest bardziej niż O.K. Już raz się sfrajerowałem jak Nikon 700 stał FJ za 5.500 i go nie kupiłem... a dwa dni później 7.500 !!!

Ktoś wcześniej pisał, że budowa 6D jest plastikowa. Poszukałem w googlu i z tego co tam można znaleźć to tylko top jest z plastiku z powodu wi-fi i GPS-a, reszta pancerna jak w 5D mIII.

Różnica w ISO jest minimalna - marketingowa, przy wprawnej obróbce różnice się zacierają, do korekty CA praktycznie każdy soft ma profile więc w czym problem, Wi-fi przy sterowaniu oK, ale to samo osiągamy przez kabel, a jak komuś wadzi i nie ma co $ robić to zawsze może dokupić przystawkę wi-fi ;)

To są zupełnie inne aparaty, nie można ich bezpośrednio ze sobą porównywać, Canon projektując 6`tkę doskonale "rynkowo" je od siebie odseparował.

strideer
14-03-2013, 13:30
Wi-fi przy sterowaniu oK, ale to samo osiągamy przez kabel, a jak komuś wadzi i nie ma co $ robić to zawsze może dokupić przystawkę wi-fi ;)

Nie no, umówmy się - wiele osób ma w kieszeniach smartfony, sporo jest też użytkowników tabletów. Takiego Samsunga Galaxy można nawet od biedy wpinać przez kabel do aparatu i sterować DSLR Controlerem, jednak rozwiązanie bezprzewodowe i firmowa aplikacja są jednak odrobinę wygodniejsze w pracy.

PoulN
14-03-2013, 13:38
Tak tyle że używanie bezprzewodowego kontrolera - wyświetlacza jest uzasadnione w promilowych sytuacjach fotograficznych czy filmowych z czego filmowcy w 90% przypadkach mają monity na gorącej stopce. Bezprzewodowe sterowanie w 6D to nie jest nowy wynalazek.
Ale znając życie pewnie użytkownicy białych telefoników z jabłuszkiem masowo będą "modnie fotografować zdalnie" z uzasadnieniem że tak jest wygodniej ;) i nie trzeba żadnych przystawek.

strideer
14-03-2013, 13:43
Tak tyle że używanie bezprzewodowego kontrolera - wyświetlacza jest uzasadnione w promilowych sytuacjach,.. filmowcy w 90% przypadkach mają monity na gorącej stopce...
Ale znając życie pewnie użytkownicy białych telefoników z jabłuszkiem masowo będą "modnie fotografować zdalnie" z uzasadnieniem że tak jest wygodniej ;)

Spróbuj kiedyś zrobić architekturę ze statywu wyższego od siebie :-)

Miałem też kiedyś taki wynalazek do fotografowania ciuchów na płasko. Aparat był ustawiony obiektywem prostopadle do ziemi na takim boomie skręconym z różnych elementów od Manfrotto i przymocowanym do 055XPROB. Gdybym zamiast laptopa z kablem miał wtedy smartfona albo tablet, to byłoby mi wiele wygodniej. Praktycznych zastosowań bezprzewodowości jest wbrew pozorom dość dużo.

PoulN
14-03-2013, 13:51
Wiesz tak można w nieskończoność,... architekturę fotografuje się od dziesiątek i wiecej lat i jakoś dawali radę - po co taki wysoki statyw? do prostowania perspektywy? ;) do tego jest TC :D żart
Oczywiście można tak wyliczać, udogodnienia są porządane jeśli naprawdę są niezbędne to jest to pełna argumentacja, gorzej jak wykorzystuje się z przymusu jako "gadżet bo jest" więc dlaczego go nie wykorzystac skoto już za niego zapłaciłem.

Idąc tym tropem za parę lat bedzie się mówiło że bez przyczepionego elektronicznego wizjera przy oku rodem z myśliwców bojowych nie będzie sie dało fotografować w wielu przypadkach.

rojo
14-03-2013, 13:54
Różnica w ISO jest minimalna - marketingowa, przy wprawnej obróbce różnice się zacierają,

mimo wszystko nie do końca się z Tobą zgodzę, nie tylko marketingowa i przy wprawnej obróbce uzyskasz z 6D wprawnie odbrobiony plik znacznie czystszy niż wprawnie obrobiony plik z 5d2

Wi-fi przy sterowaniu oK, ale to samo osiągamy przez kabel, a jak komuś wadzi i nie ma co $ robić to zawsze może dokupić przystawkę wi-fi ;)

błagam Cię, naprawe nie znajdujesz różnicy między zdalnie kierowanymi samochodzikami a takimi za którymi się chodzi z kabelkiem. Trochę Cię ponosi. Co do przystawki wi-fi do 5d2 to tak, jest to idealna opcja dla tych co nie mają co z kasą robić, ale tacy nie kupiją raczej 5d2 i 6d.

To są zupełnie inne aparaty, nie można ich bezpośrednio ze sobą porównywać, Canon projektując 6`tkę doskonale "rynkowo" je od siebie odseparował.

to są bardzo podobne aparaty do tego stopnia że najczęstszy dylemat teraz występujący to to czy kupić jednego czy drugiego. Problem za chwilę oczywiście zniknie, ale jestem przekonany, że 6D wszedł na miejsce rynkowe 5d2...

1,5 działki ev to nie tylko marketing, jednak jest różnica,

strideer
14-03-2013, 13:55
Wiesz tak można w nieskończoność,... architekturę fotografuje się od dziesiątek i wiecej lat i jakoś dawali radę - po co taki wysoki statyw? do prostowania perspektywy? ;) do tego jest TC :D
Oczywiście można tak wyliczać, udogodnienia są porządane jeśli naprawdę są niezbędne to jest to pełna argumentacja, gorzej jak wykorzystuje się z przymusu jako "gadżet bo jest" więc dlaczego go nie wykorzystac skoto już za niego zapłaciłem.

A co to jest TC? Jeśli chodzi Ci o tilt-shift to pragnę Cię poinformować, że używanie przesuwu jest w architekturze jednym z ostatnich sposobów rozwiązania problemu łamiących się pionów. Zdecydowanie lepiej jest zmienić perspektywę umieszczając aparat najwyżej jak się da. Lepsza od statywu byłaby drabina malarska, ale niestety nie jestem zmotoryzowany, żeby taką zabierać ze sobą na zdjęcia :-) Według mnie fajnie, że Canon zaczął dodawać taką funkcjonalność do swoich aparatów. Niczego ona nie umniejsza, a może być naprawdę przydatna w wielu praktycznych sytuacjach.

PoulN
14-03-2013, 14:05
mimo wszystko nie do końca się z Tobą zgodzę, nie tylko marketingowa i przy wprawnej obróbce uzyskasz z 6D wprawnie odbrobiony plik znacznie czystszy niż wprawnie obrobiony plik z 5d2

błagam Cię, naprawe nie znajdujesz różnicy między zdalnie kierowanymi samochodzikami a takimi za którymi się chodzi z kabelkiem. Trochę Cię ponosi. Co do przystawki wi-fi do 5d2 to tak, jest to idealna opcja dla tych co nie mają co z kasą robić, ale tacy nie kupiją raczej 5d2 i 6d.

to są bardzo podobne aparaty do tego stopnia że najczęstszy dylemat teraz występujący to to czy kupić jednego czy drugiego. Problem za chwilę oczywiście zniknie, ale jestem przekonany, że 6D wszedł na miejsce rynkowe 5d2...

1,5 działki ev to nie tylko marketing, jednak jest różnica,

Ad 1
Pewnie że można tak generalizować, ale kij ma dwa końce, ISO wyrównam w stosunku do 6D, ale 6D nie podreperuje do poziomy 5D ;) pod wieloma innymi względami.

Ad 2
Z samochodzików sterowanych wyrosłem już dawno temu,.. jeśli w jakimś aparacie będe potrzebował zdalnego wemze kabel, będzie wadził dokupie moduł Wi-fi tanieją w oczach...

Ad 3
To są CAŁEKIEM INNE puszki skierowane do odrębnych grup odbiorców, 6D zastępuje 5D Mk II tylko w przedziale cenowym nic więcej, jeśli jednak zastępuje Mk II to w takim razie Mk III stał się samozwańczym 3D

Zresztą miesza w numeracji i klasyfikacji coś w deseń - jak miało to miejsce w przypadku 50D - 60D, 60D spadło klasę niżej, bliżej mu teraz do trzycyfrowców, a na miejsce 50D wskoczył 7D.

Ad 4
Było 1EV teraz jest 1.5EV... zaraz będzie 2EV a za chwil kilka że Mk III zdjęć się już nie da robić ;) jakie to znane ;)

A co to jest TC? Jeśli chodzi Ci o tilt-shift to pragnę Cię poinformować, że używanie przesuwu jest w architekturze jednym z ostatnich sposobów rozwiązania problemu łamiących się pionów. Zdecydowanie lepiej jest zmienić perspektywę umieszczając aparat najwyżej jak się da. Lepsza od statywu byłaby drabina malarska, ale niestety nie jestem zmotoryzowany, żeby taką zabierać ze sobą na zdjęcia :-) Według mnie fajnie, że Canon zaczął dodawać taką funkcjonalność do swoich aparatów. Niczego ona nie umniejsza, a może być naprawdę przydatna w wielu praktycznych sytuacjach.

Przesuw osi jest najczęściej stosowaną techniką w fotografowaniu wysokich obiektów, pierwsze słysze że to najczęściej powielany błąd i że obiektywy te powodują jakieś koszmarne uniemożliwiające poprawny odbiór artefakty, wyobrażam sobie jaki efekt przyniosło by fotografowanie przy zachowaniu zdrowej kompozycji 400m wieżowca z połowy wysokości wieżowca sasiadującego z nim wg zasady "wdrapywania się jak najwyżej" ;) aby nie złamać pionów drapacza chmur, chyba mówimy o całkiem innej kategorii fotografii, o innych fotografowanych obiektach i celu takiego obrazowania, ale to gigantyczny OT więc z mojej strony kuniec ;)

strideer
14-03-2013, 14:17
Tak się składa że przesuw jest najczęściej stosowaną techniką w fotografowaniu wysokich obiektów, pierwsze słysze że to najczęściej powielany błąd, jakoś sobie nie wyobrażam jaki efekt przyniosło by fotografowanie 400m wieżowca z połowy wysokości wieżowca sasiadującego z nim wg zasady "wdrapywania się jak najwyżej" ;) chyba mówimy o całkiem innej kategorii, przeznaczeniu i celu takiego obrazowania.

Pierwsze słyszysz, że to błąd? To chyba słabo słyszysz bądź czytasz, bo ja nic takiego nie powiedziałem. Powiedziałem jedynie, że z gamy dostępnych środków, umożliwiających utrzymanie pionów na zdjęciach wysokiej architektury, przesuw osi w aparacie małoobrazkowym jest jednym z ostatnich możliwych sposobów uzyskania tego efektu. Dlaczego lepiej pójść z aparatem w górę przy wysokich obiektach? To proste i wynika z tego jak działa perspektywa. Jeśli sfotografujesz 200 metrowy wieżowiec z poziomu ziemi, to na zdjęciu będziesz miał dość bolesną dla proporcji tzw. żabią perspektywę (mimo utrzymania pionów po zastosowaniu przesuwu). Podniesiesz aparat na 1,5 metra, to perspektywa będzie trochę lepsza - i tak dalej. Oczywiście nie dla każdego zdjęcia rozwiązaniem będzie ustawianie się w połowie wysokości budynku, ale w większości fotografii architektury im wyżej od ziemi (w granicach dostępnych środków, nie każdy jeździ w końcu na zdjęcia dźwigiem do naprawiania trakcji ani wozem strażackim z drabiną), tym lepiej.

PoulN
14-03-2013, 14:33
Sry - faktycznie źle się wyraziłem, dokładnie wszystko zależy od sytuacji i zastosowania, ale bez TS-E bardzo cięzko z "poziomu ulicy" przedstawić wysoką architekturę, oczywiście pomijając kadrokołomne prostowanie w PS, a sama perspektywa jest mocno uzależniona od specyfiki i zamysłu fotografa.
Najczęściej pomijajac jakieś specjalistyczne zamówienia architektoniczne infrastrukturę miejską fotografuje się z poziomu przechodnia.
To tyle ode mnie, Pzdr!

strideer
14-03-2013, 14:43
I teraz jak masz standardowego wzrostu przechodnia i blisko dwumetrowy statyw, to ze sterowaniem po Wifi jest znacznie wygodniej kadrować i nastawić ekspozycję niż bez tego. To chciałem powiedzieć.

rojo
14-03-2013, 14:43
Ad 1
Pewnie że można tak generalizować, ale kij ma dwa końce, ISO wyrównam w stosunku do 6D, ale 6D nie podreperuje do poziomy 5D ;) pod wieloma innymi względami.

Studio shot comparison: Digital Photography Review (http://tnij.org/uxxr)
założymy sie, że nie podreperujesz? Konkurs, zrób foto na iso 25600 i podreperuj jak najlepiej...
inne względy to co? autofocus, shutter lag, szybkość?
czego nie podreperujesz w 6D co ma 5d2, uświadom mnie proszę bo raczej nie masz na myśli czasów migawki i synchra z lampami?

Było 1EV teraz jest 1.5EV... zaraz będzie 2EV a za chwil kilka że Mk III zdjęć się już nie da robić ;) jakie to znane ;)

http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/index29.html#post1149468 :D

DitchesKing
14-03-2013, 14:52
uświadom mnie proszę bo raczej nie masz na myśli czasów mogawki i synchra z lampami?
Pewnie ma na myśli nie w pełni magnezową obudowę i inaczej porozmieszczane przyciski. :-0

PoulN
14-03-2013, 14:58
ISO 25600 i konkurs to , chyba że mówimy o jakiś ekstremach reportersko-sportowych, repo-wojennej czy surrvivalowej, a tam 6D za dużego bytu nie ma, w konkurasach poza wymienionymi kategoriami liczy się jakość, a jakość tego ISO nawet na 6D jest bardzo słaba, w pejzażu, portrecie, naturze czy o zgrozo w makro jest nie do przyjęcia w każdym szanowanym konkursie.

AF, seria, ergonomia, uszczelnienia, gwarant 150k na migawkę, dwa sloty, personalizacja - tego w 6D nie zreperujesz w stosunku do Mk III - nie będe wymieniał bo już enty raz bym to robił, każdy na tym forum wie czym te aparaty się różnią i każdy myśle wybiera jeden z nich konkretnie pod swoje kryteria.

Problemy z AF?
Proszę Cię,... prześledziłem te ponad 120 stron z pełna uwagą,... parę sztuk Ferrari Italia się spaliło, Mercedes SLS miał problemy ze skrzynią a w Lambo siadało zawieszenie,... Carl Zeiss wypuścił planary ze skazami, w Nikonie sypie się farba w wewnątrz, a niebawem będzie że w 6D wykryto....???? morał?

Canon poprostu mógłby ruszyć zadek przyznac się do błędów (pewnie to zrobią) i zabrać się za wymianę - naprawę wybrakowanych puszek i nie było by sprawy.

Nie chce wstrzynac wojem wewnątrz systemowych...,

Sam stoje przed wyborem i powiem że nad 6`tką też się zastanawiam, żeby nie było ze wieszam na niej psy, popropstu podchodze obiektywnie do obu puszek i powiem szczerze że w 6D korci tylko i wyłącznie te trochę lepsze ISO i niższa cena - dosłownie TYLKO to jeśli chodzi o moją osobę.

Pewnie ma na myśli nie w pełni magnezową obudowę i inaczej porozmieszczane przyciski. :-0

W tym sarkaźmie kryje się prawda, zgadza się brak "łechtaczki" a wsadzenie zamiast niej strzałek w beznadzienym miejscu (gdzie trzeba mieć akrobadyczne paluchy) to jest jak dla mnie wada i do duża, macałem 60D i krok w stecz pod względem ergonomi - szczególnie przy wyborze punktów AF

To tyle ode mnie kończe w tym temacie, bo zaraz będzie wojenka rodem ze świętami wielkonocnymi i gwiazdki, nie lubie udowadniać nic na siłę,
Pzdr!

rojo
14-03-2013, 15:03
ISO 25600 i konkurs to , chyba że mówimy o jakiś ekstremach reportersko-sportowych, repo-wojennej czy surrvivalowej, a tam 6D bytu nie za dużego nie ma, w konkurasach poza wymienionymi kategoriami liczy się jakość, a jakość tego ISO nawet na 6D jest bardzo słaba, w pejzażu, portrecie, naturze czy o zgrozo w makro jest nie do przyjęcia w każdym szanowanym konkursie nie do przyjęcia.

AF, seria, ergonomia, uszczelnienia, gwarant 150k na migawkę, dwa sloty, personalizacja - tego w 6D nie zreperujesz - nie będe wymieniał bo już enty raz bym to robił, każdy na tym forum wie czym te aparaty się różnią i każdy myśle wybiera jeden z nich konkretnie pod swoje kryteria.
Sam stoje przed wyborem i powiem że nad 6`tką też się zastanawiam, żeby nie było ze wieszam na niej psy, popropstu podchodze obiektywnie do obu puszek i powiem szczerze że w 6D korci tylko i wyłącznie te trochę lepsze ISO, dosłownie TYLKO to jeśli chodzi o moją osobę.

www.royo.pl/6d/IMG_4551_5.jpg - iso 25600 - naprawdę mówisz że sie nie nadaje do niczego? Pod wołanie 18x13 zrobiony plik

Af i seria akurat lepsze są w 6D, wbrez pozorom customizacja podejrzewam że także, co do uszczelnień nie ma oficjalnych informacji, czym jest budowa? rozmiarami i wagą? to jak kto lubi, co do 150 tyś klatek to się zgodze że lepiej i ergonomię ma lepszą poza paroma szczegółami... Mało obiektywny jesteś...

Usjwo
14-03-2013, 15:21
Af i seria akurat lepsze są w 6D,

Nie wiem jak było w 5km2, ale boczne punkty sa gorsze i wolniejsze od tych w 40D

PoulN
14-03-2013, 15:23
www.royo.pl/6d/IMG_4551_5.jpg - iso 25600 - naprawdę mówisz że sie nie nadaje do niczego? Pod wołanie 18x13 zrobiony plik

Af i seria akurat lepsze są w 6D, wbrez pozorom customizacja podejrzewam że także, co do uszczelnień nie ma oficjalnych informacji, czym jest budowa? rozmiarami i wagą? to jak kto lubi, co do 150 tyś klatek to się zgodze że lepiej i ergonomię ma lepszą poza paroma szczegółami... Mało obiektywny jesteś...

Pewnie że na pamiątkę się nadaje, rozmawialiśmy o konkursach...
Biorąc za przykład Twoje zdjęcie przy takim dostatku światła - czytj. dużo jasnych partii w kadrze, różnica między MkIII a 6D w tym przypadku była by niewielka.
Różnica między tymi aparatami przy najwyższym natywnym ISO jest największa w ciemnych - czarnych partiach gdzie nowa piątka mocniej świci fioletem.

Odnośnie jeszcze ISO to do np. brukowcowej prasy to i 50 czy 100tys może lecieć bez problemu..

Jestem obiektywny, przeczytaj dobrze, sam stoje przed wyborem...

Nie wiem jak było w 5km2, ale boczne punkty sa gorsze i wolniejsze od tych w 40D

Eee moment:!: moment :!:

Panowie, lepszy AF czy seria? - przecie ja cały czas pisałem o Mk III przeczytacje dokładnie :D

rojo
14-03-2013, 15:36
w 5d2 było jeszcze gorzej, za to środkowy w 6d jest dużo lepszy

--- Kolejny post ---

Pewnie że na pamiątkę się nadaje, czy do druku w brukowcu gdzie i tak jakośc jest jaka jest,... rozmawialiśmy o konkursach.

Jestem obiektywny, przeczytaj dobrze, sam stoje przed wyborem...

Eee moment:!: moment :!:

Panowie, lepszy AF czy seria? - przecie jak cały czas pisałem o Mk III przeczytacje dokładnie :D

to się zrozumieliśmy :D byłem przekonany że o 5d2 :D
co do tego że 5d3 jest dużo lepszy od 6D to przecież oczywiste do tego stopnia że nie ma co się nawet nad tym zastanawiać :D

PoulN
14-03-2013, 15:39
Hahaha - dobre:!: nie:?: :D

airhead
14-03-2013, 19:55
pewnie, że inne, przecież 6 jest o 1/3 tańsza i lżejsza
ale różnica jest moim zdaniem głównie psychologiczna - widać to chociażby w tym wątku, może to efekt niespełnionych oczekiwań wobec Canona? w każdym razie widać tu pewną opinię, że jeżeli puszka jest plastikowa czy mniejsza od poprzedniego aparatu, to od razu mało ciekawa.
w Polskich warunkach nie istnieje właściwie podział na puszki profesjonalne i amatorskie - ostatnio spędziłem trochę czasu wśród chłopaków z NAPO i oni fotografują gorszym sprzętem niż my, a żyją :) np. ten co filmuje ;) używa 550D, a ten co fotografuje Warszawę ;) jakiegoś cropa z 50/1,8

algha
14-03-2013, 20:12
Przepraszam, wykażę się pewnie ignorancją, ale co to jest NAPO ?

Kolekcjoner
14-03-2013, 20:17
w Polskich warunkach nie istnieje właściwie podział na puszki profesjonalne i amatorskie - ostatnio spędziłem trochę czasu wśród chłopaków z NAPO i oni fotografują gorszym sprzętem niż my, a żyją :) np. ten co filmuje ;) używa 550D, a ten co fotografuje Warszawę ;) jakiegoś cropa z 50/1,8

No bo tu zahaczamy o bardzo życiową kwestię - co jest profesjonalizmem, a co onanizmem ;).

DitchesKing
14-03-2013, 22:34
Uwielbiam te nic nie wnoszące dyskusje.
W przeciwieństwie do Rojo nie posiadam jeszcze 6d (głównie ze względów zdrowotnych). Podobnie jak Jemu, zależy mi na wysokim, dobrym ISO.
Nie mam fioła na punkcie punktów AF a ten środkowy (jedyny jakiego używam) ponoć całkiem, całkiem. Mam smartfona, statyw Velbon, z 6d powinny stworzyć świetne trio.
6d idealnie wpasowuje się w mój styl fotografowania. Jest FF a o to mi przede wszystkim chodzi przy przesiadce z naprawdę wysłużonego 400d. Cieszę się jak dzieciak, że nie kupiłem 5dII a kupię 6d. Chętnie wziąłbym 5dIII ale to w moim przypadku konkretna finansowa różnica.

Paprochwbody
15-03-2013, 17:55
napoimages.com

B o g d a n
15-03-2013, 19:23
Nie wiem jak było w 5km2, ale boczne punkty sa gorsze i wolniejsze od tych w 40DCzyli pewnie działają tak, jak w 5D Mk II :)

luc
15-03-2013, 21:36
Właśnie odebrałem z poczty chińskie odpowiedniki LP-E6, które prawidłowo współpracują z 6ką. W aparacie widać stan baterii, można ją też zarejestrować w odpowiednim menu. Canonowska ładowarka również nie odmówiła współpracy i ochoczo ładuje nowe ogniwa.

airhead
16-03-2013, 10:28
Właśnie odebrałem z poczty chińskie odpowiedniki LP-E6, które prawidłowo współpracują z 6ką. W aparacie widać stan baterii, można ją też zarejestrować w odpowiednim menu. Canonowska ładowarka również nie odmówiła współpracy i ochoczo ładuje nowe ogniwa.
jakiej firmy? akumulatory są bardzo mocne, ale jednak lepiej mieć backup

luc
16-03-2013, 14:52
jakiej firmy? akumulatory są bardzo mocne, ale jednak lepiej mieć backup

Otóż to - traktuję to jako backup głównego akumulatora. Poszukaj na największym serwisie aukcyjnym świata:

DSTE 2PCS LP-E6 Battery For Canon 6D

kurczeblade
19-03-2013, 22:42
Taka cisza, nikt nic nie piszę, pewnie już się znudziła zabawa wifi i gps a zarazem zakończyły się pomysły co dalej robić tym aparatem... :)

RHJG
19-03-2013, 22:51
Nic się nie kurzy,boczne działają,nudno-aby do wiosny...

Kolekcjoner
19-03-2013, 23:05
a zarazem zakończyły się pomysły co dalej robić tym aparatem... :)

No właśnie trzeba by zacząć robić zdjęcia, a to straszna nuda :mrgreen:.

Cichy
19-03-2013, 23:11
Wrzuce rano jakies foty zeby nie bylo tak mizernie.

jac+
19-03-2013, 23:25
zakończyły się pomysły co dalej robić tym aparatem...

W ogóle 6D jakoś drastycznie się zestarzał, znudził i przestał być trendy :) . No po prostu do kolejnej nowości nie ma o czym pisać :) .

Cichy
20-03-2013, 00:04
I nie stanial jak D600, bo nikt zadnych wad mu nie wytknal :)

Usjwo
20-03-2013, 07:04
6D to juz nie nowość, wszystkie możliwe wady zostały juz przedyskutowane, jak do tej pory nikomu się nie zepsuł, więc o czym pisać...

e-pic
20-03-2013, 10:12
No to Cichy podratuj trochę temat nowymi fotkami ;)

MC_
20-03-2013, 10:16
To może ja...

http://imageshack.us/a/img19/1063/img01813.jpg

http://imageshack.us/a/img855/2328/img0185xh.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/2820/albumpict.jpg

luc
20-03-2013, 10:42
Taka cisza, nikt nic nie piszę, pewnie już się znudziła zabawa wifi i gps a zarazem zakończyły się pomysły co dalej robić tym aparatem... :)

O dzięki, zupełnie zapomniałem o GPS ;-D

rojo
20-03-2013, 13:20
ja swojego GPSa jeszcze nie odpaliłem, w sensie odpaliłem, ale zawsze w budynku i nigdy mi jeszcze nie znalazł żadnej satelity. Za to wi-fi pracuje bardzo często...

Cichy
20-03-2013, 13:29
W sobotę robiłem reportaż podczas imprezy w słabym świetle (ISO 3200-4000 głównie, f/1.4) i musze powiedzieć z zadowoleniem że AF w 6D dał spokojnie radę. Kilka fotek przykładowych galerii forumowej w moim wątku.

Janczewski
20-03-2013, 14:19
Odpaliłem Wi-Fi i GPS, Wi-Fi za wolny dla dużej ilości rawów i wolę zgrywać z karty, GPS właściwie odpalam zawsze jak jestem w plenerze, gadżet, ale bardzo przyjemny. Dlaczego korzystam z GPS?, z tego samego powodu, dla którego zmieniam obiektywy w lustrzance, bo można.

PoulN
20-03-2013, 14:27
To może ja...

http://imageshack.us/a/img19/1063/img01813.jpg

http://imageshack.us/a/img855/2328/img0185xh.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/2820/albumpict.jpg

Bez urazy ale kompozycyjnie strasznie kuleją :D i postprodukcja trochę "zaświeciła" w trzecim, ale to testy więc wybaczyć można ;)

MC_
20-03-2013, 14:33
Ależ ja się nie obrażam. :)
Jestem tylko zwykłym pstrykaczem, kolekcjonerem sprzętu.

nomad123
22-03-2013, 00:35
Użytkownicy 6D poradźcie proszę jak w tym aparacie wygląda kwestia filmowania. Czy w czasie filmowania sprawnie pracuje autofocus? Co do jakości obrazka to widziałem kilka filmów na youtube i jest dobrze.

Kolekcjoner
22-03-2013, 00:55
Użytkownicy 6D poradźcie proszę jak w tym aparacie wygląda kwestia filmowania. Czy w czasie filmowania sprawnie pracuje autofocus?
Z opinii krążących po sieci AF w czasie filmu działa tak sobie - bez rewelacji. Nie przywiązywałbym zresztą do tego wagi, bo podczas filmowania lepiej mieć kontrolę nad tym co jest ostre w kadrze.

airhead
22-03-2013, 01:45
Użytkownicy 6D poradźcie proszę jak w tym aparacie wygląda kwestia filmowania. Czy w czasie filmowania sprawnie pracuje autofocus? Co do jakości obrazka to widziałem kilka filmów na youtube i jest dobrze.
ja zawsze ręcznie kręcę ostrością w czasie filmowania, ale autofokus teoretycznie działa - da się ustawiać automatycznie ostrość w czasie filmowania, ale ona się często gubi, obiektyw przelatuje całą skalę i przymyka przysłonę, więc jest generalnie masakra

Janczewski
22-03-2013, 10:46
też uważam, że manualnie podczas kręcenia jest lepiej, ale to pewnie wynika ze słabości AF podczas kręcenia w tym modelu.

liquidsound
22-03-2013, 11:40
Już mam to body :) fajniutkie. GPS działa, zrobi się ta cholerna wiosna to zacznę testować. W maju wyprawa na bałkany więc pewnie się czymś pochwalę :)

szandor
22-03-2013, 15:28

AF w czasie filmowania działa słabo i jest bardzo wolny. Zauważyłem, że jak nie złapię ostrości przed rozpoczęciem filmowania to af daje za wygraną. Pozostaje ostrzenie ręczne, ale to wymaga wprawy dla osiągnięcia dobrych efektów.

Mam 13 miesięczną modelkę, która zaczyna chodzić, przy niej af mojego 6D poddaje się przy filmowaniu i dostaje zadyszki w trybie foto.

PoulN
22-03-2013, 16:16
AF przy filmowaniu w dSLR`ach (tych Canona przynajmniej) to tylko gadżet, warto o nim odrazu zapomnieć.
Kupić w tym celu szerokie jasne M42, przysłona w górę i się kręci.

Zresztą ogólnie w filmie - kinematografii w superprodukcjach nawet nie ma takiego czegoś jak AF, tylko manual.

MC_
22-03-2013, 16:19
Można też kupić SLT. Tam AF działa.

Kolekcjoner
22-03-2013, 17:10
Do pamiątkowego filmowania dzieci to najlepiej kupić jakąś kamerkę w markecie ;).

adrenag
22-03-2013, 18:24
NEX w takich kwestiach jest bezkonkurencyjny (tanio, dobrze, 50p w FullHD)..

liquidsound
25-03-2013, 23:42
Po krótkich testach powiem tylko tyle: pozbyłem się kompleksu nikona, mam zestaw prawie idealny :)

aciek_l
25-03-2013, 23:46
Po krótkich testach powiem tylko tyle: pozbyłem się kompleksu nikona, mam zestaw prawie idealny :)
I z czego się ten zestaw składa? :)

merida
26-03-2013, 00:24

Może kompleksu nie miałem ale przez kilka lat i kilka przerobionych puszek Canona zastanawiałem się co jakiś czas czy nie przejść na Nikona, ale po zakupie 6d przestałem myśleć o zmianie systemu. Pewnie z 5d3 było by podobnie. Teraz tylko long way to Leica :D

dj_zibi
26-03-2013, 10:42
Róeniez od ponad miesiąca jestem uzytkowanikiem 6D, puszka rewelacyjna jak dla mnie. Do tej pory używałem zawsze aparatów z gripem, przy 6D nie kupiłem jeszcze gripu i jest dobrze, ma dobrze wyprofilowany uchwyt. 6D + 35 1,4 L jak dl amnie super zestaw który TRAFIA!! Do tej pory używałem 40/50D 5D i 5D mkII, to co daje matryca z 6D jest bajką, w koncu można wyciągać jak w nikonie którym również czasem pracuje(D700, D800, D3s).

Poniżej kilka mało ambitnych zdjęć z wypadu: Karol Zdyb: Szolenie Vestas przy okazji zwiedzanie -Ringkobing Fjord Dania (http://karolzdyb.blogspot.com/2013/03/szolenie-vestas-przy-okazji-zwiedzanie.html)

Janczewski
26-03-2013, 10:55
bo dobra jest, ta puszka 6D

fyrste
26-03-2013, 11:17
Po 2 tygodniach użytkowania i ja coś od siebie napiszę :)
AF - ładnie trafia ze wszystkimi obiektywami, duży plus
ISO - wiadomo, że bajka :)
GPS - dla mnie bardzo przydatna funkcja i cieszę się z niej jak dziecko :)
rozpiętość tonalna - chyba nikt o tym nie pisał, ale jest świetna... użytkowałem starą 5 i ten parametr poprawił się niesamowicie i byłem w szoku jak zobaczyłem zdjęcia :) Naprawdę duuuży plus... dodatkowo "ciągnięcie" zdjęć zarówno ze świateł jak i z cieni jest teraz bajką :)
No i chyba też jeszcze nikt nie napisał, że zdjęcia z 6 ładnie współpracują z ACR :) kolory są znacznie lepsze niż ze wszystkich innych Canonów i wreszcie zbliżone do ideału bez głębszego grzebania w ustawieniach :)

liquidsound
26-03-2013, 12:34
I z czego się ten zestaw składa? :)

Jak w stopce :)

tkosiada
26-03-2013, 18:26
mam nadzieje że nie było 6D vs D600 Nikon D600 vs Canon 6D Epic Shootout Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Q9HlxWqcG5Y)

aciek_l
26-03-2013, 20:25
Jak w stopce :)
Na Tapatalk-u nie widać, co kto ma w stopce. :)

A moja "szóstka" daje się lubić coraz bardziej. :) Niedawno zrobiłem kilka zdjęć na koncercie, często na ISO 12800 (jak ktoś robił zdjęcia w Dublinerze w Poznaniu, to wie jak słabe światło tam jest... ;) ) i mam efekty lepsze niż na 3200 na 5DI. To lubię! :)

jeff.lebowski
26-03-2013, 20:55
Na Tapatalk-u nie widać, co kto ma w stopce. :)

Kliknij na profil / zdjecie uzytkownika i bedzie widac co jest w stopce.

Sent from my iPhone, whilist on a toilet.

Morfii
27-03-2013, 09:54
aciek_l zarzuć jakieś fotki na wysokim iso z koncertu :)

RTSiak
27-03-2013, 12:13
mam nadzieje że nie było 6D vs D600

Takie testowanie servo to ja lubie :D

Merde
27-03-2013, 12:57
Takie testowanie servo to ja lubie :D

Masz na myśli połączenie ruchu w kierunku aparatu wraz z ruchem prostopadłym do osi optycznej? :mrgreen:

RTSiak
27-03-2013, 13:55
Masz na myśli połączenie ruchu w kierunku aparatu wraz z ruchem prostopadłym do osi optycznej? :mrgreen:

Czytasz w moich myślach :D

MC_
27-03-2013, 13:57
A można ten filmik jakoś streścić w kilku zdaniach? Niestety, nie mam w najbliższym czasie możliwości zapoznania się z nim.

kurczeblade
27-03-2013, 14:25
Wczoraj w studio, przy bardzo ważnej sesji, poszły sobie... wyzwalacze radiowe, uratował mnie kabel PC - dzięki któremu mogłem dalej wyzwalać... troszkę szkoda że nie ma gniazda PC - bardzo przydatna sprawa, często jest tak że różne rzeczy się dzieją z wyzwalaczami, nawet mogą paść akumulatorki w najważniejszym momencie, i można sobie podpiąć kabel :)

aciek_l
27-03-2013, 18:55
aciek_l zarzuć jakieś fotki na wysokim iso z koncertu :)

https://dl.dropbox.com/u/25235673/Dubliner.zip - link zaraz będzie aktywny. Są DNG z jakimiś już ustawieniami, ale sobie można prosto zresetować. ;)

mxw
28-03-2013, 04:14
Wczoraj w studio, przy bardzo ważnej sesji, poszły sobie... wyzwalacze radiowe, uratował mnie kabel PC - dzięki któremu mogłem dalej wyzwalać... troszkę szkoda że nie ma gniazda PC
nie wyobrażam sobie już latania w studio z kablem. bałbym się. w przypadku problemów z radiem po prostu bierze się lampę błyskową (systemową) na sanki, tryb M 1/128, dla pewności palnik w tył, i jazda - fotocele w studyjnych przynajmniej trochę popracują (i robią to bez pudła). i w gratisie mamy wspomaganie AF.

tak więc IMHO brak PC w 6D to żaden brak. 8-)

Morfii
28-03-2013, 09:29
https://dl.dropbox.com/u/25235673/Dubliner.zip - link zaraz będzie aktywny. Są DNG z jakimiś już ustawieniami, ale sobie można prosto zresetować. ;)

THX :) Coraz bardziej przekonuje mnie to BODY :) porównując ISO z 600D to miażdży go w przedbiegach... ale dostaje w dup... z AF.... ale skoro tyle lat z gorszym AF ludzie pracowali na 5D MKII to tu nie ma co przesadzać.

kurczeblade
28-03-2013, 09:44
nie wyobrażam sobie już latania w studio z kablem. bałbym się. w przypadku problemów z radiem po prostu bierze się lampę błyskową (systemową) na sanki, tryb M 1/128, dla pewności palnik w tył, i jazda - fotocele w studyjnych przynajmniej trochę popracują (i robią to bez pudła). i w gratisie mamy wspomaganie AF.

tak więc IMHO brak PC w 6D to żaden brak. 8-)

Chyba mało pracowałeś w studio. U mnie na kablu np. lampy wyzwalają 1/320s - często pracuje tak w plenerze z mocną lampą z własnym aku. i nie ma tam fotocelii, z resztą zamiast 1/200 na wyzwalaczach, mam 1/320s Poza tym, często w studio jak dużo lamp jest, to tym sposobem co Ty napisałeś potrafi się nie wyzwolić jakaś, gdzieś schowana, wole mieć kabel, niż lampą kręcić na sankach żeby trafiać w fotocele. Kolejna sprawa, a jeśli nie naładujesz akumulatorków w lampię i masz sesje, ludzie czekają, wyzwalacze nie działają? Ja często tak mam że zwyczajnie nie biorę lampy systemowej do studia, albo nie ładuje aku do reporterskich bo po co?

Dużo pracuję z oświetleniem, sporadycznie wykorzystuje gniazdo PC i nie wyobrażam sobie lampy bez tego, dla moich potrzeb ten sprzęt jest ograniczony, bo po co mi WI-FI GPS jak nie ma najważniejszego, czegoś co jest bardziej potrzebne do robienia zdjęć ?!

Do tego, często śmigam po różnych studiach z różnym sprzętem, kabel PC zawsze mam w torbie, przy aparacie. Nie wyobrażam sobie życia bez tego gniazda...

airhead
28-03-2013, 10:54
a nie ma przypadkiem kabla PC z "gorącej stopki"?

mxw
28-03-2013, 13:51
Chyba mało pracowałeś w studio. U mnie na kablu np. lampy wyzwalają 1/320s - często pracuje tak w plenerze z mocną lampą z własnym aku. i nie ma tam fotocelii, z resztą zamiast 1/200 na wyzwalaczach, mam 1/320s Poza tym, często w studio jak dużo lamp jest, to tym sposobem co Ty napisałeś potrafi się nie wyzwolić jakaś, gdzieś schowana, wole mieć kabel, niż lampą kręcić na sankach żeby trafiać w fotocele.

oj, ty chyba też mało pracowałeś w studio. albo za dużo (a świat się zmienia). ;)
jakie znaczenie ma tam czas?
wszystkie normalne, profesjonalne lampy studyjne mają fotocele - przynajmniej wszystkie, z którymi miałem do czynienia - w pomieszczeniach nie ma żadnego problemu, żeby taka fotocela złapała błysk lampki reporterskiej. a jak choć jedna złapie, to już reszta poleci. przecież nie ciągniesz kabla do każdej lampy, nie?

no chyba, że ciągniesz. :mrgreen:

oczywiście można sobie wyobrazić jakiś specyficzny setup ze snootami, plastrami, przesłonami, gdzie lampy się nie zobaczą - ale wiadomo, żadna sytuacja nie zwalnia z myślenia, i wtedy trzeba kombi-nować. :twisted:

i nie mieszaj lamp w studio z plenerem - to zupełnie inna bajka jest. :roll:

i kończymy ten off-top.
to jest wątek o 6D, który jest dużo nowocześniejszy, niż IMHO przestarzałe rozwiązania wymagające gniazd PC.

a nie ma przypadkiem kabla PC z "gorącej stopki"?
oczywiście, że jest. 8-)

kurczeblade
28-03-2013, 17:52
oj, ty chyba też mało pracowałeś w studio. albo za dużo (a świat się zmienia). ;)
jakie znaczenie ma tam czas?
wszystkie normalne, profesjonalne lampy studyjne mają fotocele - przynajmniej wszystkie, z którymi miałem do czynienia - w pomieszczeniach nie ma żadnego problemu, żeby taka fotocela złapała błysk lampki reporterskiej. a jak choć jedna złapie, to już reszta poleci. przecież nie ciągniesz kabla do każdej lampy, nie?

no chyba, że ciągniesz. :mrgreen:

oczywiście można sobie wyobrazić jakiś specyficzny setup ze snootami, plastrami, przesłonami, gdzie lampy się nie zobaczą - ale wiadomo, żadna sytuacja nie zwalnia z myślenia, i wtedy trzeba kombi-nować. :twisted:

i nie mieszaj lamp w studio z plenerem - to zupełnie inna bajka jest. :roll:

i kończymy ten off-top.
to jest wątek o 6D, który jest dużo nowocześniejszy, niż IMHO przestarzałe rozwiązania wymagające gniazd PC.

oczywiście, że jest. 8-)

Widzisz Ty nie miałeś tego problemu, ja miałem, 2- 3razy w tygodniu przynajmniej robię sesje w studio (jak jest zima) w letnim sezonie przenoszę sesje w plener, często kabel PC ratował mi dupę, jak to nie ma znaczenia studio czy plener ? - jak błyskasz to przecież używasz podobnego sprzętu... Powodzenia z fotocelą i lampą w plenerze (zwykle lampy z własnymi bateriami nie mają fotoceli- takich używam) albo w dużym studio gdzie nie masz blisko ścian i chcesz ustawić wedle swojego pomysłu swój setup lamp :)

wiele razy miałem tak że poprostu przychodząc do wynajętego studia, akumulatory siadały w nadajnikach, przed gotową sesją, gdzie modelka ubrana, umalowana, studio wynajęte na czas ... Wtedy ratował mnie kabel, który zawszę w studio był pod ręką :) co do pleneru, to nie będę wspominał bo to dla Ciebie nie ma znaczenia... :)

Wątek 6D - a ja odnoszę się do tego aparatu, nie jest to off-top

Poza tym, 1/8000s - tego brakowałoby mi , po stwierdzeniu że zdjęcia z czasem ok 1/8000 są u mnie w katalogu częstym widokiem.

Niestety dla mnie, takie szczegóły automatycznie skreślają ten aparat z listy zakupów, a nie jestem fanem iso 6400 i więcej, bo nie robię zdjęć w mrocznych ciemnościach :)

hipsterskie gadżety tez mi nie są potrzebne, takie jak GPS i Wi-fi w zamian tego wolałbym żeby dorzucili kilka krzyżowych AF, 1/8000s i gniazdo PC :)

Kolekcjoner
28-03-2013, 18:27
w zamian tego wolałbym żeby dorzucili kilka krzyżowych AF, 1/8000s i gniazdo PC :)

Ale nie dorzucili, bo wszystko to masz w 5D. 6D to amatorska puszka i wszystko co pasjonatowi potrzeba ma. Jak ktoś potrzebuje zawodowego korpusu to nawet nie popatrzy w stronę 6D.

Morfii
28-03-2013, 20:33
kurczeblade, kup d600 i już wybrzydzać nie musisz.. to czego nie ma 6D ma d600 i po sprawie.
Skoro 5D MKII nie było dla amatorów to i 6D nie jest... A canon musiał czymś zatkać dziurę więc wyszło tak a nie inaczej. Wystarczy porównać parametry 5D MKII i 6D... potem wybrać. Ja miałem go w rękach i zrobił na mnie dobre wrażenie, mimo że 19 punktów AF z 7D jest dużo lepsze. Prawda jest taka że jak ktoś zajmuje się zawodowo to będzie miał 6D i 5D MKIII... lub 5D MKII i 5D MKIII.

rojo
28-03-2013, 22:17
hipsterskie gadżety tez mi nie są potrzebne, takie jak GPS i Wi-fi w zamian tego wolałbym żeby dorzucili kilka krzyżowych AF, 1/8000s i gniazdo PC :)

naprawdę nie znajdujesz siły wifi używanego w studio? toż to idealne opcja do szybkiego podglądu zdjęć na kompie, kostkę na lampę z wyjściem pc kupisz za jakies 30 pln... Jak masz ciągle nie działające wyzwalacze radiowe to moze kup sobie fajniejsze. Jak ktos robi po 3 sesje w studio tygodniowo to albo jest dziwnym pasjonatem robiacym za friko albo go raczej stać na 5D3... nie rozumiem problemu w ogóle... A kilka krzyżowych w studio to rzeczywiście niezbędny element...

kurczeblade
28-03-2013, 23:38
naprawdę nie znajdujesz siły wifi używanego w studio?

i tu masz racje, to jest fajna sprawa, choć nie czuje jakiegoś mocnego zapotrzebowania na ten bajer :)

Jak ktos robi po 3 sesje w studio tygodniowo to albo jest dziwnym pasjonatem robiacym za friko albo go raczej stać na 5D3... nie rozumiem problemu w ogóle...

Ja rozumiem że wedle niektórych widzenia na tym forum, model aparatu jest stosunkowym wyznacznikiem "warsztatu" danego osobnika, i żeby być bardziej "pro" trzeba posiadać body minimum na poziomie 5dmk3 trochę eLek i najlepiej wszystko wpisać sobie w stopkę na forum, tak żeby inni widzieli - nie, na szczęście nie mam objawów takiej choroby, nie muszę zmieniać sprzętu co dwa lata, żeby się czuć bardziej "pro" Jeśli chcesz wiedzieć, sesji darmowych też nie robię, chociaż czasami coś na zasadzie TFP wpadnie.

Miałem okazje bawić się tym aparatem i niestety nie podchodzi pod mój zakres zabawy, fajnie używalne iso - to nie wszystko, ale na co mi to skoro 90procent zdjęć robię na iso100 ... :) Dla mnie zbyt dużego postępu nie ma niestety, body jest ograniczone, i mocno czuć materialną politykę Canona... Sprzęt raczej wymieniam co kilka lat - z racji zużycia, a nie dlatego że coś nowego wyszło, w przypadku 6d nie widziałem nic konkretnego do tego żebym zakupił to body, a zastanawiałem się nad nim długo, później nad D600 bo Nikon bardziej się przyłożył moim zdaniem, ale w ostateczności pojawił się D800 a C50D został z sentymentu, którego do tej pory używam od czasu do czasu:-)

rojo
29-03-2013, 00:19
i tu masz racje, to jest fajna sprawa, choć nie czuje jakiegoś mocnego zapotrzebowania na ten bajer :)
Ja rozumiem że wedle niektórych widzenia na tym forum, model aparatu jest stosunkowym wyznacznikiem "warsztatu" danego osobnika, i żeby być bardziej "pro" trzeba posiadać body minimum na poziomie 5dmk3 trochę eLek i najlepiej wszystko wpisać sobie w stopkę na forum, tak żeby inni widzieli - nie, na szczęście nie mam objawów takiej choroby, nie muszę zmieniać sprzętu co dwa lata, żeby się czuć bardziej "pro" Jeśli chcesz wiedzieć, sesji darmowych też nie robię, chociaż czasami coś na zasadzie TFP wpadnie.
Miałem okazje bawić się tym aparatem i niestety nie podchodzi pod mój zakres zabawy, fajnie używalne iso - to nie wszystko, ale na co mi to skoro 90procent zdjęć robię na iso100 ... :) Dla mnie zbyt dużego postępu nie ma niestety, body jest ograniczone, i mocno czuć materialną politykę Canona... Sprzęt raczej wymieniam co kilka lat - z racji zużycia, a nie dlatego że coś nowego wyszło, w przypadku 6d nie widziałem nic konkretnego do tego żebym zakupił to body, a zastanawiałem się nad nim długo, później nad D600 bo Nikon bardziej się przyłożył moim zdaniem, ale w ostateczności pojawił się D800 a C50D został z sentymentu, którego do tej pory używam od czasu do czasu:-)

no i świetnie, bardzo sie cieszę, naprawdę, a hejtujesz 6D za brak pc synch dla sportu po prostu? Oczywistym jest że do prac studyjnych są lepsze i nawet tańsze aparaty choćby ze względu na x-sync 6D. Przecież to oczywiste że nie jest to aparat dedykowany do studia więc roztrząsanie i zastanwianie się nad zakupem tego body przez osobę, która robi głównie zdjęcia w studio jest równie racjonalne jak wybór 5D2 do sportu. Da się robić oczywiście ale po co jak można taniej i lepiej. To amatorskie, wycieczkowe body do robienia kompromitujących zdjęc znajomym na imprezach tak by oni nie widzieli że ktoś im zdjęcia robi. Gdzie tu studio? Peace...

Kolekcjoner
29-03-2013, 00:41

Wiesz to zupełnie tak jakby kierowca dostawczaka narzekał że samochody miejskie konkurencji są do kitu bo nie są w stanie przewieźć tyle co jego blaszak :lol:.
Rojo zresztą świetnie to podsumował 8-).

grzegorzki
29-03-2013, 07:55
Chyba mało pracowałeś w studio. U mnie na kablu np. lampy wyzwalają 1/320s

To bryndza. Ja mam YN622C i spokojnie plumkam 1/800 na studyjnych (nie mówiąć o HSS), a inni pisali że nawet 1/2000 lub szybciej. I nie ma limitu 5 metrów. Nie ma obawy że wizażystka zaczepi o kabel i wywróci lampę lub wyrwie mi aparat z ręki.
Przed sesją ładuje się wszystkie akumulatory i sprawdza czy zdjęcia z pamięci zostały zgrane.
Czy jest jeszcze jakiś zaawansowany amator (nie mówiąc o profesjonalistach), który używa kabla ? Tym bardziej w plenerze na słonku, kabel do każdej lampy, także tej z tyłu modela.

Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek, podobnie jak wcześniej wichajsterek do opóźnionego wyzwalania migawki. A był fajny, bo bzyczał i było widać kiedy dojdzie do pionu i zrobi pstryk. I ten wichajsterek pewnie uratował niejednego fajtłapę, któremu się popsuł standardowy spust migawki.

szambonur
29-03-2013, 10:12
Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek, podobnie jak wcześniej wichajsterek do opóźnionego wyzwalania migawki. A był fajny, bo bzyczał i było widać kiedy dojdzie do pionu i zrobi pstryk. I ten wichajsterek pewnie uratował niejednego fajtłapę, któremu się popsuł standardowy spust migawki.

Poczułem się obrażony...

kurczeblade
29-03-2013, 12:24
Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek.

No przeżytek, faktycznie musieli zapomnieć się i przez przypadek wsadzili do topowych modeli 5dmk3/1dx :confused:

Jeszcze raz napiszę, zastanawiałem się nad kupnem tego aparatu, czytałem dużo na forum, macałem sprzęt a nawet miałem kilka okazji przetestować 6d . Napaliłem się jak wryty, ale po dłuższych namysłach stwierdziłem że widzę w nim więcej ograniczeń, niż to jest warte.

Cóż ja poradzę że :

Moje minusy:

Często używam kabla PC -" jak coś z wyzwalaczami się stanie" albo często z plenerowym powerluxem 1000ws (jak nie chcę mieć pustych strzałów) - 6D nie ma tego gniazda.

Kolejna sprawa, jak nie mam lamp lubię jasne szkła, Sigma 85 jest używalna na 1.4 (ulubione szkło) niestety wystarczy że leciutko słoneczko zaświeci i już się robi problem z 1.4 i czasem 1/4000 (używam szarych filtrów, ale nie zawsze mi się chcę w to bawić) jak robię coś "spacerowego" - 6D ogranicza mnie ze względu na to.

Ergonomia aparatu nie pasuję mi ze względu na brak joya, a w szczególności na brak osobnego przycisku WB do którego przyzwyczaiłem się w innych modelach Canona i często jest używany przy robieniu JPG'ie.

Moje plusy:
- Duże używalne Iso. ( na które z początku najbardziej się napaliłem ) ale skoro mało kiedy potrafię wyjść poza iso1600 to po co mi dobre iso6400 - tylko to
- AF no ciężko mi było dać tutaj plusa, bo faktycznie świetny jest środkowy, ale znów ograniczony do jednego krzyżowego punktu (gdzie konkurencja poszła do przodu)
-Wifi/GPS fajnie że jest, ale to tylko dodatki, o których pewnie zapominałbym po krótkim zapoznaniu się z tymi funkcjami

Nie twierdze że body jest do d...py, bo to jest dobry aparat, szczególnie dla osób które lubią przy wysokim iso oglądać zdjęcia w 100% przybliżeniu, szukając ziarenek na ciemnych obszarach fotki :) Mnie osobiście nic ten aparat nie daje, żebym tak skakał z radości jak inni :)

Sorry że kogoś uraziłem za moje osobiste odczucia... :)

Bolek02
29-03-2013, 13:07
Bo nad czym tu skakać - w sumie dobry sprzęt, ale taki trochę za delikatny, żeby nie powiedzieć biednie wykonany :(
Jak trzymam 5DII w garści, to przynajmniej wiem co to solidność wykonania. Zależy co się komu podoba, bo o gustach się nie dyskutuje.

Kolekcjoner
29-03-2013, 13:08
Nie twierdze że body jest do d...py, bo to jest dobry aparat, szczególnie dla osób które lubią przy wysokim iso oglądać zdjęcia w 100% przybliżeniu, szukając ziarenek na ciemnych obszarach fotki :) Mnie osobiście nic ten aparat nie daje, żebym tak skakał z radości jak inni :)

Sorry że kogoś uraziłem za moje osobiste odczucia... :)

Nie sądzę żebyś kogoś uraził, bo i czemu tylko po co po raz n-ty pisać, że to aparat nie dla Ciebie. Ja rozumiem raz ale przez ileś stron to udowadniać .......
Nie szkoda Ci zwyczajnie czasu na takie bicie piany?

namoamo
29-03-2013, 13:58
Ja czuję się urażony, bo czytanie o tym że amatorski wycieczkowy aparat nie nadaje się do studia(o'rly?) zwyczajnie zabiera mi czas.

rojo
29-03-2013, 14:31
Ja czuję się urażony, bo czytanie o tym że amatorski wycieczkowy aparat nie nadaje się do studia(o'rly?) zwyczajnie zabiera mi czas.

przepraszam :D

e-pic
29-03-2013, 21:03
Bo nad czym tu skakać - w sumie dobry sprzęt, ale taki trochę za delikatny, żeby nie powiedzieć biednie wykonany :(
Jak trzymam 5DII w garści, to przynajmniej wiem co to solidność wykonania. Zależy co się komu podoba, bo o gustach się nie dyskutuje.

A ja się nie zgodzę - biednie wykonany to jest 60D. 6D jest bardzo dobrze wykonany, w moim odczuciu tak samo jak 5DII (pomijam kwestię ergonomii, nie o niej piszę, tylko o solidności).

photogambler
29-03-2013, 23:34
Nie twierdze że body jest do d...py, bo to jest dobry aparat, szczególnie dla osób które lubią przy wysokim iso oglądać zdjęcia w 100% przybliżeniu, szukając ziarenek na ciemnych obszarach fotki Mnie osobiście nic ten aparat nie daje, żebym tak skakał z radości jak inni

Gratki za odwage.Wytworzyl sie swoisty teror pisania w samych superlatywach o tym body.Zgoda,ISO jest cudowne,ale puszki tej klasy sa bardziej uniwersalne,maja lepsze AFy i fantastycznie zachowuja sie przy 100 ISO w studiu. TO NIE SA ZA DUZE wymagania dla amatora. Pejzaz,portret,sport lajt/dzieci to "obowiazek" kazdej puchy,nawet z nizszych połek. (spoko,sa jeszcze NAJniższe)W 21 wieku chwalic puszke wylacznie za to,ze jest noktowizorem dla paparazzi jest przegięciem.Nie ma az takiej specjalizacji na tym poziomie.To jest w koncu amatorska puszka i % amatorow focących po ciemku jest dosyc ograniczony.Zatem nie ma sensu wprowadzac obowiazku akceptowania tylko jedynego punktu widzenia i tępienia odmiennych:lol:

Kolekcjoner
30-03-2013, 01:40
A któż tu kogo tępi, jaki terror :lol: ? Duby smalone Waść wypisujesz 8-).

dulak
30-03-2013, 08:19

:shock: Ale jajca.

horak
30-03-2013, 08:38
Dla mnie ten aparat nie nadaje się zupełnie na wycieczki. Często robię zdjęcia plenerowe jasnymi szkłami, a używam przysłon 1.4-2.2 Po to kupuje stałki żeby ich zbytnio nie przymykać. Czasy jakie wtedy mam są prawie zawsze w granicach 1/6000-8000 - sprawdzałem po exif. Nie mam ochoty kupować filtrów i innych dupereli. Chcę robić zdjęcia, a to body mi w tym przeszkadza. Przekonuję się, tak jak kolega kurczeblade, że jest ono głównie dla szumofobów z całym szacunkiem dla nich. Poprawa szumów na wysoikm iso to nie wszystko żeby mówić o nie wiem jakim kroku w przód w stosunku do 5d2. Rozumiem, że grono osób będzie super zadowolone z tego body, ale duża część osób nie i jedyne co zostaje to 5d3 - sprytne zagranie Canona.
Polityka zastosowana przy projekcie tego body w stylu coś ci dam, a coś pozabieram mnie nie przekonuje zwłaszcza przy cenie 6d.

MC_
30-03-2013, 08:51
Jesli dla Ciebie filtr polaryzacyjny to duperela to gratuluje.

Sunders
30-03-2013, 09:21
Dla mnie ten aparat nie nadaje się zupełnie na wycieczki. Często robię zdjęcia plenerowe jasnymi szkłami, a używam przysłon 1.4-2.2 Po to kupuje stałki żeby ich zbytnio nie przymykać. Czasy jakie wtedy mam są prawie zawsze w granicach 1/6000-8000 - sprawdzałem po exif. Nie mam ochoty kupować filtrów i innych dupereli.

IMO przesadzasz.
Jeśli filtry służą Ci tylko do tego żeby ograniczyć ilość światła, to chyba masz rację lepiej dopłacić do 5D3 niż przeznaczać te pieniążki na filtry.
Mimo że też mam jasne stałki, czasów krótszych od 1/4000sek. używam rzadko, a w trakcie wycieczek jeszcze rzadziej - o wiele częściej używam filtrów. :)

jest ono głównie dla szumofobów z całym szacunkiem dla nich. Poprawa szumów na wysoikm iso to nie wszystko żeby mówić o nie wiem jakim kroku w przód w stosunku do 5d2.

Poprawie szumów na wyższych czułościach towarzyszy w tej puszce lepsze działanie AF-a w słabszych warunkach oświetleniowych niż w 5D2. Do tego można dodać GPS oraz nieco mniejsze gabaryty i wagę. IMO składa się to w dość spójną całość. 6D to IMO fajny aparat wycieczkowy, choć niekoniecznie na plażę, czy pustynię do np.Egiptu. :)

Rozumiem, że grono osób będzie super zadowolone z tego body, ale duża część osób nie i jedyne co zostaje to 5d3 - sprytne zagranie Canona.
Polityka zastosowana przy projekcie tego body w stylu coś ci dam, a coś pozabieram mnie nie przekonuje zwłaszcza przy cenie 6d.

Przesadzasz po raz kolejny. Żeby cena była niższa, trzeba było przecież coś od 5D3 odjąć. A jak komuś, jak Tobie, niezbędny jest czas 1/8000sek., to przecież oprócz 5D3 można jeszcze kupić 5D2. :?

pawelxx
30-03-2013, 12:16
Dawno nie przeglądałem tego wątku i widzę, że co raz ciekawiej się robi bo co raz więcej maruderów, którzy marudzą "dla zasady".

Najbardziej śmieszą mnie teksty - ze nagle 6D do studia sie nie nadaje :P Jakoś lata temu 10D , 300D , dawały radę i robiły super fotki, a nowe aparaty juz sie nia nadaja ?!?!

Jak ktoś jest już taki wielce profi, to niech nawet nie gdyba nad 5dII, 6D, 5D MIII - tylko do studia trzeba brać MF cyfrowy - ostatnio na allegro był Hassel H2+obiektyw 80mm + Przystawka Leaf Aptus 75 - za 20 tys. - czyli cena 5d MIII+dobra L-ka - a taki zestawik daje obrazek .. bajeczka, to czego Canon nie da nam przez najbliższe 50 lat :P.

Po to kupuje stałki żeby ich zbytnio nie przymykać.
Filtr polaryzacyjny zabierze Ci 2,5 działki swiatla i ponadto w przypadku zdjeć "plenerowych" zyskamy trochę na jakości zdjęcia po użyciu polara.

Ogólnie każdy może wybrać co mu odpowiada i na co go stać, a chyba prostym było że Canon za 5 tys. zł mniej (w porównaniu do 5dIII) musi coś zabrać (AF, jakoś obudowy, czas migawki, czas synchronizacji z lampą), za to dał GPS i Wi-Fi, które dla wielu osób akurat mogą być bardziej przydatne niż filmowanie (które jak zostało wprowadzone do 5dII było uważane za tragiczny pomysł, a z czasem sie okazało całkiem inaczej).

photogambler
30-03-2013, 12:23
A któż tu kogo tępi, jaki terror :lol: ? Duby smalone Waść wypisujesz 8-).

Acan nie sadzi ze i duby sie przydadza dla ozywienia dysputy:lol: Poza tym koledzy narzekali na nude,ja tez chetnie poczytam nie tylko o wysokim ISO:mrgreen:

liquidsound
30-03-2013, 12:46
Do wszystkich pieniaczy. Canon projektujac ta puszke celowal w takich userow jak ja. Trafil w 100%. Stworzyl idealny aparat podrozniczy. Takich jak ja sa tysiace zapewne, tylko oni nie sa pieniaczami forumowo-zyciowymi, tylko podrozuja robiac zdjecia, wiec nie pisza. Kupcie se 5D3 bo dla Was ten aparat, a potem onanizujcie sie nim na forum. Dziekuje za uwage. Pozdrawiam.

Kolekcjoner
30-03-2013, 12:56
Ja się zastanawiam co robili dawniej Ci biedacy, którzy mieli do dyspozycji zaledwie 1/1000, ba ja w zenicie miałem 1/500 ;).

liquidsound
30-03-2013, 13:09
Kiepskiej baletnicy.... :D

Lucky Luck
30-03-2013, 14:02
Ja się zastanawiam co robili dawniej Ci biedacy, którzy mieli do dyspozycji zaledwie 1/1000, ba ja w zenicie miałem 1/500 ;).

Nooo .... były też dyliżanse którymi się podróżowało .... czarno-białe telewizory ..... sławojki .... Teraz to się ludziom zupełnie

w głowach poprzewracało, że chcą lepiej, szybciej, łatwiej, wygodniej ..... co za czasy :)

Sunders
30-03-2013, 14:27
Do wszystkich pieniaczy.

Nie przesadzaj i nie obrażaj dyskutantów - co najwyżej malkontenci, pieniaczy z reguły eliminują moderatorzy :twisted:

Canon projektujac ta puszke celowal w takich userow jak ja. Trafil w 100%. Stworzyl idealny aparat podrozniczy.

Też mi się wydaje, ze to pionierska konstrukcja z nowej półki/kategorii lustrzanek FF podróżniczych/turystycznych :mrgreen:
W związku z tym:

puszki tej klasy sa bardziej uniwersalne,maja lepsze AFy i fantastycznie zachowuja sie przy 100 ISO w studiu

photogambler łżesz Waść jak naoczny świadek, nie ma lepszych aparatów w tej klasie, bo takich puszek po prostu dotąd jeszcze nie było :lol:

Tim
30-03-2013, 14:48
hm, to ja ino czekam aż 1dx zacznie po tyłku dostawać...

Kolekcjoner
30-03-2013, 15:49
Nooo .... były też dyliżanse którymi się podróżowało .... czarno-białe telewizory ..... sławojki .... Teraz to się ludziom zupełnie

w głowach poprzewracało, że chcą lepiej, szybciej, łatwiej, wygodniej ..... co za czasy :)

Wiem, wiem koła też kiedyś nie było 8-).

michalab
30-03-2013, 16:25
Canon projektujac ta puszke celowal w takich userow jak ja. Trafil w 100%.

I ja, i ja też!

Trafil w 100%.

No ja bym jednak trochę odjął od tych 100%, joysticka jednak mocno mi brakuje po pomacaniu.

jellyeater
30-03-2013, 16:25
Kupować 5d III do robienia zdjęć na wycieczce w pełnym słońcu. Nie uważacie, że do takiego światła nie wypada bez średniego formatu podchodzić?

strideer
30-03-2013, 16:32
Kupować 5d III do robienia zdjęć na wycieczce w pełnym słońcu. Nie uważacie, że do takiego światła nie wypada bez średniego formatu podchodzić?

Nie żartuj. Ile w średnim formacie znasz szkieł jaśniejszych od f/2? :-)

jac+
30-03-2013, 17:23
Taka ciekawostka... Gdy pierwsi użytkownicy dostali w swoje ręce 6D nie mogli się nacieszyć z jego sprawności, możliwości i jakości zdjęć. Po drodze nie wyszły żadne choroby wieku dziecięcego tej puszki, a coraz więcej da się zauważyć opinii o "dodoupności" tej puszki. Czy to nie lekka przesada? Z tego co widzę, to użytkownicy tego aparatu są zadowoleni, a marudzą głównie teoretycy. Gorzej by było, gdyby było odwrotnie :) . Pogódźmy się z tym, że to nie aparat idealny i nie dla każdego. Niech każdy zadecyduje wedle własnych potrzeb i własnej zasobności portfela.

strideer
30-03-2013, 17:30
Taka ciekawostka... Gdy pierwsi użytkownicy dostali w swoje ręce 6D nie mogli się nacieszyć z jego sprawności, możliwości i jakości zdjęć. Po drodze nie wyszły żadne choroby wieku dziecięcego tej puszki, a coraz więcej da się zauważyć opinii o "dodoupności" tej puszki. Czy to nie lekka przesada? Z tego co widzę, to użytkownicy tego aparatu są zadowoleni, a marudzą głównie teoretycy. Gorzej by było, gdyby było odwrotnie :) . Pogódźmy się z tym, że to nie aparat idealny i nie dla każdego. Niech każdy zadecyduje wedle własnych potrzeb i własnej zasobności portfela.

To całkiem proste do wyjaśnienia. Głównym powodem takiej "teoretycznej" krytyki jest to, że ktoś by chciał, aby 6D miał wszystko to, co 5D Mark III, plus to czego 5D nie ma, a jest w 6D (Wifi, GPS, etc), a przy tym kosztował tyle, ile właściwy 6D kosztuje. A to se ne da :-)

horak
30-03-2013, 18:33
Głównym powodem takiej "teoretycznej" krytyki jest to, że ktoś by chciał, aby 6D miał wszystko to, co 5D Mark III, plus to czego 5D nie ma, a jest w 6D (Wifi, GPS, etc), a przy tym kosztował tyle, ile właściwy 6D kosztuje. A to se ne da :-)
Nie do końca rozumiesz, przynajmniej nie mnie. Ja chciałbym, żeby 6d miał wszystko to co 5d2, a w pewnych kwestiach go przewyższał i to przewyższanie udaje mu się w kilku aspektach, lecz również w kilku jest krokiem do tyłu. Wiem, że to nie następca 5d2 tylko inna pułka więc pewnie się czepiam jednak jego cena przynajmniej dla mnie wskazuje na to, że nie powiniem w zasadzie w niczym ustępować 5d2, a tak się nie dzieje. Dla mnie jego zakup w kontekście 5d2 jest bezzasadny bo gdy zyskam na jednym to stracę na drugim - to tylko moje zdanie i rozumiem tych co mają inne bo każdy sam wie najlepiej w jakich warunkach robi zdjęcia i co mu jest do szczęścia potrzebne. Mnie 6d szczęścia nie da.

strideer
30-03-2013, 18:38
To kup lub trzymaj Mark II, w czym problem? :-)

photogambler
30-03-2013, 18:41
Nie przesadzaj i nie obrażaj dyskutantów - co najwyżej malkontenci, pieniaczy z reguły eliminują moderatorzy :twisted:

Też mi się wydaje, ze to pionierska konstrukcja z nowej półki/kategorii lustrzanek FF podróżniczych/turystycznych :mrgreen:
W związku z tym:

photogambler łżesz Waść jak naoczny świadek, nie ma lepszych aparatów w tej klasie, bo takich puszek po prostu dotąd jeszcze nie było :lol:

Prawisz Waść jako ten pieniacz teoretyk.Wystarczy,ze mnie juz tam posadzono,chociaz C wcelowal również we mnie i uroniłem browara bo mnie huk był wystraszył:shock:

horak
30-03-2013, 18:45
To kup lub trzymaj Mark II, w czym problem? :-)

W niczym. Wyrażam tylko swoją opinię, chyba mogę.

Janczewski
30-03-2013, 18:58
6D to bardzo fajna puszka, kupiłem, używam i się cieszę. 5DmkIII to dużo lepsza puszka, bardzo chciałbym mieć, ale różnica w cenie pozwoliła na zakup 35 1,4 L, 1DX to cudeńko w sferze marzeń, jak na razie kołderka finansowa jest duuuuużo za krótka, ale może kiedyś.., pewnie wcześniej będzie 5DmkIII.
Wszystkie te puszeczki są dobre, jest tylko kwestia potrzeb i możliwości.

strideer
30-03-2013, 19:05
W niczym. Wyrażam tylko swoją opinię, chyba mogę.

Oczywiście, że możesz. Kłopot polega nie w tym, że ja - pisząc moją w pewien sposób uogólnioną opinię w tej kwestii - doskonale rozumiem, że Ty "chciałbyś", natomiast Ty zdajesz się nie rozumieć jakim i dlaczego takim aparatem jest 6D. Jeżeli weźmiesz do ręki dowolny materiał informacyjny Canona, to tam jest jasno napisane, że 6D jest aparatem dla podróżników (tak generalizując), a nie, że 6D jest następcą 5D Mark II. Ty byś chciał, aby 6D zastępował Ci 5D Mark II, ponieważ półka cenowa jest ta sama (w tej chwili, bo jeśli porównać startową cenę 6D z 5D Mark II to jest to zupełnie inna bajka), ale tak nie jest, rzeczywistość jest inna. W roku 2013 Canon oferuje trzy aparaty pełnoklatkowe o bardzo szerokiej rozpiętości cenowej i jeżeli nie stać Cię na model droższy, to bierzesz ten tańszy i godzisz się z jego ustalonymi właściwościami. Nie ma powodu nawet liczyć na to by w ciągu najbliższego roku czy dwóch coś się w tej kwestii miało zmienić (poza tym, że ceny mogą trochę zmaleć przez ten okres czasu).

m_o_b_y
30-03-2013, 20:42
Nie do końca rozumiesz, przynajmniej nie mnie. Ja chciałbym, żeby 6d miał wszystko to co 5d2, a w pewnych kwestiach go przewyższał i to przewyższanie udaje mu się w kilku aspektach, lecz również w kilku jest krokiem do tyłu. Wiem, że to nie następca 5d2 tylko inna pułka więc pewnie się czepiam jednak jego cena przynajmniej dla mnie wskazuje na to, że nie powiniem w zasadzie w niczym ustępować 5d2, a tak się nie dzieje. Dla mnie jego zakup w kontekście 5d2 jest bezzasadny bo gdy zyskam na jednym to stracę na drugim - to tylko moje zdanie i rozumiem tych co mają inne bo każdy sam wie najlepiej w jakich warunkach robi zdjęcia i co mu jest do szczęścia potrzebne. Mnie 6d szczęścia nie da.

Pozwolę sobie przypomnieć Ci, że w 2009 roku, na początku, 5D2 kosztował 9500 PLN, tak więc - jak się wydaje - zarówno cena 6D, jak i jego właściwości pozostają w z grubsza rozsądnych proporcjach do początków 5D2.
Pozdrówka

horak
30-03-2013, 23:33
Pozwolę sobie przypomnieć Ci, że w 2009 roku, na początku, 5D2 kosztował 9500 PLN, tak więc - jak się wydaje - zarówno cena 6D, jak i jego właściwości pozostają w z grubsza rozsądnych proporcjach do początków 5D2.
Pozdrówka Tym bardziej nie pojmuję tego, że po 5 latach od wprowadzenia 5d2 nowy 6d chociaż jest z lekka innej pułki nie dorównuje mu w pewnych kwestiach. Łyżką dziekciu jest też to, że 7d, który również nie jest zaliczany do pułki profesjonalnej ma pewne rozwiązania lepsze od 6d więc proszę nie piszcie mi, że to puszka nieprofesjonalna więc nie dało się trochę dołożyć skoro do 7d się jednak dało i to za niższe pieniądze.

jac+
30-03-2013, 23:53
Pragnę zauważyć, że półka nie ma nic wspólnego z pułkiem. Dziękuję za uwagę.