Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
A jakie ISO ? Bo kurcze nie ma nic w EXIF oprócz Twoich namiarów. Masz może jakieś sample coś w deseń portretu na ISO 3200 - 6400 ?
tam iso stosunkowo niskie 640
iso 3200 - ale wyciągane tu akurat, w rawie robione
www.royo.pl/6d/IMG_4075.jpg
iso 5000 też z rawa - możecie jęczeć i marudzić a ja tam jestem zadowolony z tego co on potrafi na tym iso...
www.royo.pl/6d/IMG_4391.jpg
no i iso 8000
www.royo.pl/6d/IMG_6088.JPG
no i ciekawostka - zapięte lensbaby double glass na 2.8
www.royo.pl/6d/IMG_5913.JPG
wszystkie dane w exifach, nie dzwonić, nie publikować dalej :D
I najważniejsze pytanie jakie mam: Jaka jest skala ostrości jeśli była ona ustawiona na 6? od -10 do + 10 czy jak?
1-7
Lucky Luck
22-02-2013, 22:45
Dulak napisał: ....."Podobnie jest ze środkowym punktem AF. 7D wbrew pozorom ma dużo słabszy środkowy niż 5DII, o czym zresztą wielokrotnie na forum było, LensRental w testach również to potwierdza."
Proszę o wyjaśnienie co to znaczy "wbrew pozorom" ? W jaki sposób środkowy punkt AF 7d stwarza pozory, że jest lepszy od tego z 5d2? :)
Początkowo nie byłem w stanie zrozumieć niemalże wyznaniowej postawy rojo, jednakże zrozumiałem gdy przeczytałem, że kolega przeszedł na 6D z 7D. I tu go w pełni rozumiem.
zaczyna mnie to irytować, wskaż mi miejsce wyznaniowej postawy? przecież cały czas staram się wskazywać również na wady tego aparatu których mu nie brak, piszesz jakbym się tylko podniecał i zachwycał tą puszką. Owszem jestem zadowolony ale też dostrzegam jej niewątpliwe wady i braki ... Kończę tu pisać bo widzę że to nie ma sensu chyba dalej...
janulrich
22-02-2013, 23:04
--- Kolejny post ---
tam iso stosunkowo niskie 640
iso 3200 - ale wyciągane tu akurat, w rawie robione
www.royo.pl/6d/IMG_4075.jpg
iso 5000 też z rawa - możecie jęczeć i marudzić a ja tam jestem zadowolony z tego co on potrafi na tym iso...
www.royo.pl/6d/IMG_4391.jpg
no i iso 8000
www.royo.pl/6d/IMG_6088.JPG
no i ciekawostka - zapięte lensbaby double glass na 2.8
www.royo.pl/6d/IMG_5913.JPG
wszystkie dane w exifach, nie dzwonić, nie publikować dalej :D
1-7
Pytanie , jakie tam szkiełko miałeś zapięte z tego co widzę po ogniskach to jakiegoś zooma.
Każdy ma własne kryterium oceny jak i potrzeb, dla mnie kompletnie niepojęte jest gdy użytkownicy 5DII widzą kolosalną różnicę w autofokusie czy obrazku na korzyść 6D. Ja tej różnicy nie zauważyłem nigdzie jak dotąd w normalnych warunkach, różnica zapewne jest - ale bez przesady. Inaczej wygląda sprawa u osób, które przesiadają się z puszek APS-C tu różnica w odczuciach będzie kolosalna.
Myślę, że z powyższego właśnie wynikają gorące dyskusje w wątku, zresztą dobrze że takowe są, co by to było gdybyśmy wszyscy mówili jednym głosem...
zmieniłem 5d2 na 6d, ale właściwie tylko dlatego, że nie popsuł mi się 5d3 a i nie musiałem prawie nic dokładać - dobrze sprzedałem 5d2, a 6d kupiony na firmę.
dla mnie, jako fotografa ślubnego, różnica w jakości obrazka na wysokich czułościach jest wyraźna, a od ISO 3200 wręcz bardzo. w 6d z dużą swobodą używam 6400, w 5d2 tylko w najwyższej konieczności.
ponieważ lubię czasem domykać obiektyw, to robi dużą różnicę.
z kolei AF w 6d - miałem możliwość porównać bezpośrednio, jest odczuwalnie szybszy, co nie znaczy szybki, ale im ciemniej - tym wyraźniej. ale główna różnica polega na czymś innym. AF w 5d2 był niezły tylko na względnie bliskich dystansach. w 6d dystans nie ma znaczenia, celność jest zachwycająca.
--- Kolejny post ---
Pytanie , jakie tam szkiełko miałeś zapięte z tego co widzę po ogniskach to jakiegoś zooma.
70-200/2.8 bez is
jest przeceiż wszystko w exifach...
Witam,rojo malkontenci zawsze się znajdą.Myśle,że Twoje posty paru osobom (niezdecydowanym) pomogły w podjęciu takiej czy innej decyzji.Za to dziękujemy.!!!
Mam 5dmkIII, miałem 5dMKII, 5D, uwielbiany przeze mnie 20d, miałem też F828 którego szybko sprzedałem bo był dużo gorszy od F717 i tu się z ekrową nie zgodzę ;)
No dobra po wstępie moje trzy grosze - IMHO Canon spieprzył algorytm kompresji jpega w 5dMKIII i wygląda na to, że w 6d również. Jest to jakaś papka, włosy są jak druty, a na skórze jakieś białe plamki czy coś. Czym wyższe ISO tym większa papka. Kolory, kontrast i ogólnie obrazek na wysokich ISO jest SUPER dopóki nie oglądasz cropa 1:1. Jak wołasz zdjęcia w rozsądnych formatach do A4 lub zmniejszasz zdjęcia do netu - tak jak to zapewne robi to ROJO to nie ma znaczenia i nie dziwię się, że Rojo jest zadowolony, ale jak chcesz ogromnych wydruków lub kochasz oglądać cropy 1:1 nie ma wyjścia - tylko wołanie RAWa. Wtedy wszystko jest OK.
To co opisuję zauważyłem nie tylko ja, widzi to wielu moich znajomych, a i w niektórych testach o tym poczytacie, jeśli mnie pamięć nie myli m.in test 5dmkIII na dpreview. A co do tematu poruszanego tutaj również: uważam, że jak ktoś robi jpegi prosto z puszki to do iso 1600 lepiej będą wyglądały z 5dmkII niż z 5dmkIII, myślę że z 6d jest podobnie.
Edit: wcięło mi początek postu :(
.., ale jak chcesz ogromnych wydruków lub kochasz oglądać cropy 1:1 nie ma wyjścia - tylko wołanie RAWa. .
Nigdy i w żadnej puszce nie było inaczej.
Ale teraz jest znacznie gorzej. Nie mam wielkich doświadczeń z jpegami, ale w nowych puszkach to się mocno rzuca w oczy.
janulrich
23-02-2013, 00:13
Mam 5dmkIII, miałem 5dMKII, 5D, uwielbiany przeze mnie 20d, miałem też F828 którego szybko sprzedałem bo był dużo gorszy od F717 i tu się z ekrową nie zgodzę ;)
No dobra po wstępie moje trzy grosze - IMHO Canon spieprzył algorytm kompresji jpega w 5dMKIII i wygląda na to, że w 6d również. Jest to jakaś papka, włosy są jak druty, a na skórze jakieś białe plamki czy coś. Czym wyższe ISO tym większa papka. Kolory, kontrast i ogólnie obrazek na wysokich ISO jest SUPER dopóki nie oglądasz cropa 1:1. Jak wołasz zdjęcia w rozsądnych formatach do A4 lub zmniejszasz zdjęcia do netu - tak jak to zapewne robi to ROJO to nie ma znaczenia i nie dziwię się, że Rojo jest zadowolony, ale jak chcesz ogromnych wydruków lub kochasz oglądać cropy 1:1 nie ma wyjścia - tylko wołanie RAWa. Wtedy wszystko jest OK.
To co opisuję zauważyłem nie tylko ja, widzi to wielu moich znajomych, a i w niektórych testach o tym poczytacie, jeśli mnie pamięć nie myli m.in test 5dmkIII na dpreview. A co do tematu poruszanego tutaj również: uważam, że jak ktoś robi jpegi prosto z puszki to do iso 1600 lepiej będą wyglądały z 5dmkII niż z 5dmkIII, myślę że z 6d jest podobnie.
Edit: wcięło mi początek postu :(
Hmmm powiem tak. Ktoś kto potrzebuje fotek do pracy to korzysta z RAW... i dla mnie jest temat zamknięty. Bądźmy poważni... nikt nie kupuje zestawu za 12 tyś zł (7,5 tyś body + ze 2 szkiełka) żeby sobie nim porobić fotki u Cioci na imieninach i wypluć je w JPG. Po za tym, nie przesadzaj, że to jpg mają jakieś drastyczne wady bo ja osobiście ich nie zauważyłem i jak się dowiedziałem o tym, to dalej ich nie widzę ... pewno takie modyfikacje jakie wprowadzasz przy obróbce dodając lub modyfikując już dobrze wyglądające rzeczy to te "wady" które Ci przeszkadzają to są na poziomie promili oczywiście w przypadku cropa 1:1. Bo w normalnych warunkach , na wydruku oglądając z 0,3m to nie ma bata abyś zobaczył jakieś przebarwienia na ekranie 32 bitowym bądź wydruku ofsetowym chyba, że będziesz z lupą analizował piksel po pikselu ale to się już nazywa ONANIZM. Ja oglądam zazwyczaj zdjęcie, a nie pojedyńcze piksele... w ogóle jakaś herezja jak dla mnie.
Moja propozycja do osób mających korpus 6D, bądź do admina aby założyć wątek, "6D w praktyce" , tam byśmy oglądali fotki i wrzucali je. Pozdro
Hmmm powiem tak. Ktoś kto potrzebuje fotek do pracy to korzysta z RAW... i dla mnie jest temat zamknięty. Bądźmy poważni... nikt nie kupuje zestawu za 12 tyś zł (7,5 tyś body + ze 2 szkiełka) żeby sobie nim porobić fotki u Cioci na imieninach i wypluć je w JPG. Po za tym, nie przesadzaj, że to jpg mają jakieś drastyczne wady bo ja osobiście ich nie zauważyłem i jak się dowiedziałem o tym, to dalej ich nie widzę ... pewno takie modyfikacje jakie wprowadzasz przy obróbce dodając lub modyfikując już dobrze wyglądające rzeczy to te "wady" które Ci przeszkadzają to są na poziomie promili.
Nie bardzo zakumałem, co chciałeś napisać?
Akurat ja jpegów nie robię, ale właśnie zarzuciłeś Rojo, że nie jest profi :) On wydał te pieniądze, a pewnie nawet większe (wspominał przed chwilą o 70-200 2.8) i robi w jpegach. Przecież to nie prawda co piszesz - wiele osób profesjonalnie fotografujących robi jpegi i w niczym im to nie uwłacza - IMHO wręcz przeciwnie - mają napewno lepszy warsztat, nie mogą ignorować ustawień balansu bieli, używają profili kolorów, o prawidłowej ekspozycji nie wspominam, bo to powinien robić każdy z nas - robiący RAWy również. Po prostu do ich zastosowań jpeg w zupełności wystarcza, a czują się na tyle pewnie, żeby nie musieć sobie zostawiać buforu w postaci RAW.
To producenci przeginają "olewając" jpegi - a można inaczej, wystarczy zobaczyć jpegi z fuji x-e1 lub x-pro1.
janulrich
23-02-2013, 00:33
Akurat ja jpegów nie robię, ale właśnie zarzuciłeś Rojo, że nie jest profi :) On wydał te pieniądze, a pewnie nawet większe (wspominał przed chwilą o 70-200 2.8) i robi w jpegach. Przecież to nie prawda co piszesz - wiele osób profesjonalnie fotografujących robi jpegi i w niczym im to nie uwłacza - IMHO wręcz przeciwnie - mają napewno lepszy warsztat, nie mogą ignorować ustawień balansu bieli, używają profili kolorów, o prawidłowej ekspozycji nie wspominam, bo to powinien robić każdy z nas - robiący RAWy również. po prostu do ich zastosowań jpeg w zupełności wystarcza, a czyją się na tyle pewnie, żeby nie musieć sobie zostawiać buforu w postaci RAW.
To producenci przeginają "olewając" jpegi - a można inaczej, wystarczy zobaczyć jpegi z fuji x-e1 lub x-pro1.
NIC ROJO nie zarzuciłem ... cytowałem Twój wątek, pisząc do Ciebie :). Podsumowując przypomnę co napisałem "..ja osobiście ich nie zauważyłem i jak się dowiedziałem o tym, to dalej ich nie widzę.." ===> wymyślasz. :)
Spoko dobra, tylko spokojnie , nie bić się :). Dla mnie to są herezje z tymi jpg, szukanie dziury w całym i to wszystko :)
Zedytowałeś swój wątek, zmieniając jego treść - tak się nie robi, odnosiłem się do tego co napisałeś i co cytuję w swoim wątku. Straciłem ochotę na dyskusje w takim stylu. Dla mnie EOT.
janulrich
23-02-2013, 00:40
Zedytowałeś swój wątek, zmieniając jego treść - tak się nie robi, odnosiłem się do tego co napisałeś i co cytuję w swoim wątku. Straciłem ochotę na dyskusje w takim stylu. Dla mnie EOT.
A co to konkurs , mistrzostwa? Tam masz przecież każdą modyfikację, to jest publicznie dostępne, wejdź zobacz, nic nie mam do ukrycia , po za tym widzisz tekst. Po trzecie treść wypowiedzi nie zmieniła swojego przekazu :) Kurde normalnie jak panienka, straciłeś ochotę hehe... no gdzie Ci faceci z jajami, wojownicy, ... EOT :) Pozdro.
Akurat ja jpegów nie robię, ale właśnie zarzuciłeś Rojo, że nie jest profi :) On wydał te pieniądze, a pewnie nawet większe (wspominał przed chwilą o 70-200 2.8) i robi w jpegach. Przecież to nie prawda co piszesz - wiele osób profesjonalnie fotografujących robi jpegi i w niczym im to nie uwłacza - IMHO wręcz przeciwnie - mają napewno lepszy warsztat, nie mogą ignorować ustawień balansu bieli, używają profili kolorów, o prawidłowej ekspozycji nie wspominam, bo to powinien robić każdy z nas - robiący RAWy również. Po prostu do ich zastosowań jpeg w zupełności wystarcza, a czują się na tyle pewnie, żeby nie musieć sobie zostawiać buforu w postaci RAW.
od 8 lat robie na jpg-ach robiąc prace proste co do których wiem że nigdy powyżej A4 drukowane nie bede a nawet jak będą to i tak ten obrazek starczy do tego, nie z takich plików sie B0 i więcej wyciągało wiec nie demonizujmy, jak potrzebuję na maxa jakości to wale rawy to oczywiste ale tak to nie mam potrzeby zaśmiecać sobie kompa plikami po 25 mb. Już podnosiłem ta kwestię, ale zawsze uważałem że na rawach robią ci co zdjęć nie potrafią robić (żart, żart)...
Moim zdaniem robisz źle... ale nie chcę Ci mieszać. Rozpisz sobie zalety jednego i drugiego obok siebie w słupku. Potem wady. I i dawaj +-. Te cechy które są dla Ciebie bardzo ważne dawaj przy nich dwa plusy. Bądź trzy jeśli ekstremalnie ważne to 3x +. To samo z wadami, jeśli duża wada to -- jeśli extremanie duża to 3x minus. Ale zrób to na kartce papieru i wyłącz komputer. Zastanów się. Pogadaj z żoną, dziewczyną , kochanką... osobą z zewnątrz która była przy Tobie jak robiłeś fotki : Ta osoba Ci powie, np. "no wiecznie marudziłeś, że potrzebujesz sprzętu z W-fi, albo marudziłeś że szumi bardzo, albo że by Ci się przydał szybszy AF".
Mi żona zakazała kupno Nikona z groźbą nawet rozwodu, mówiła, że jak kupie Nikona to ona wychodzi z domu bo ma dość po tym jak się "****y sypały" przy D7000 :). I jak wspomniałem o kurzojadzie D600 to powiedziała , że ona się wyprowadza. Tylko 6D mogę wziąć, więc ja mam wybór prosty :)
Możesz sobie z neta zamowić. Np w KRK jest sklep foto-plus specjalistyczny mają też w necie sklep Foto - Plus : Specjalistyczny Sklep Fotograficzny (http://www.foto-plus.pl) W tym sklepie były robione spotkania z optyczne.pl sprawdzony sklep. Ogólnie jest tego sporo :) Zakup to nie problem i raczej bym to do + zaliczył niż do - :)
Na końcu zsumuj plusy i minusy. Ten który wypadnie lepiej jest dla Ciebie :)
Zagmatwane to co napisałeś. Wysokie ISO to nie wszystko aby kupić aparat, nie miałem okazji go sprawdzić bo w okolicach go nigdzie nie ma. MKII znam, mi odpowiada i jak pisałem nie będę w żaden sposób oraniczony. Mam jasną optykę, domykać nie lubię a polar to tez nie rozwiązanie :)
Nie wiem czy to nie za duży offtop, bo nie są to fotki z 6d ale z 5DmkIII ale wrzucam jpega prosto z puszki ustawionego na standard (cokolwiek to znaczy) i to samo zdjęcie na szybko wołane z RAW w LR. Nie korygowałem ekspozycji, nie kręciłem kolorów ani kontrastu, wykadrowałem i dodałem winietę, a mimo to ustawienia kontrastu jpega z puszki zabrały wszystkie szczegóły w cieniach.
Ale to o czym pisałem wcześniej najbardziej widać na skórze, brwiach, brodzie, ustach, rzęsach. A to jest ISO 100 , czym wyższe ISO tym więcej pojawia się tej papki. Nie oceniajcie proszę fotki, zobaczcie kompresję jpega. Umieszczam to tu, bo moim zdaniem 6d robi to samo z jpegami i stąd uwagi ekrowy czy Arkana oglądających jpegi.
https://www.dropbox.com/sh/pnlvzkw2i16opd4/1_E7BwdSd9
Może się czepiam, ale mi to przeszkadza :)
krowa, niestety nie spełnie dziś Twoich wymagań bo mi się iso do 3200 popchnęło, ale jeszcze wrzucę, niemniej wygląda iż masz rację 6 nie ma majmniejszych szans w oddaniu szczegółów tak jak 1Ds3 (serio), być może jakby dobrze obrobić rawa dałby radę małpce sony ale generalnie jestem kompletnie załamany, jeszcze spróbuję ostatecznie zrobić w dzień dziecko me przy tym iso 100-200 ze statywu coby nie poruszyć, tylko musze biedaka do kaloryfera przywiązać bo latający brzdąc. Nie moge już niestety zwrócić aparatu, wiec albo wrócę do 40 bo jeszcze mam albo po prostu przestanę oglądać zdjęcia z 6d 1:1. Generalnie załamka. Może jeszcze to wina szkła nie wiem. Tu fota, bez sensu ją wstawiać ale wstawię. To jpg i z tą większą komprechą bo niechcący tak ustawiłem, jak się ktos bedzie upierał to mam też rawa, ale na rawie jest równie źle, tylko szumy wieksze...
www.royo.pl/6d/IMG_7131.JPG
dobrejnocki
--- Kolejny post ---
teraz się jeszcze zastanawiam (poważnie) czy może mi z emocji ręka nie dygnęła lekko bo przy 1/80 kiedy taka odpowiedzialnośc na mię spoczęła mogło dygnąć przyznacie, dlatego w dzień statyw i kaloryfer coby dziecko unieruchomić i może będzie ciut lepiej.
Janczewski
23-02-2013, 09:19
rojo -> wielkie dzięki za wrzucone sample i przedstawione wnioski, rozwiały moje rozterki, biorę 6D.
rojo -> wielkie dzięki za wrzucone sample i przedstawione wnioski, rozwiały moje rozterki, biorę 6D.
Ja już dawno (ze dwadzieścia stron temu ;-)) podjąłem taka decyzję :)
PS
A co do faktury skóry. Czy to przypadkiem najbardziej nie zależy od użytego szkła?
jacek_73
23-02-2013, 12:01
...
A co do faktury skóry. Czy to przypadkiem najbardziej nie zależy od użytego szkła?
Najbardziej zależy to od jakości i kierunku oświetlenia...oraz samej skóry.
janulrich
23-02-2013, 12:26
Hmmmm kurcze faktycznie coś w tym jest... ale moim zdaniem ISO 3200 + najwyższa kompresja niesie za sobą jakieś konsekwencje. Nie wymagajmy cudów po kompresji. Wiem, nie miałem Canona nie chcę się udzielać... ale tak mi się wydaje.
Jest ktoś w stanie mi pokazać o co chodzi z tym problemem na fotce Roja : http://www.royo.pl/6d/IMG_7131.JPG ? Że skóra traci fakture?
Jak by to była "pryszczata" skóra murzynki to niektórzy byli by zadowoleni.Porównywanie ze skórą dziecka,szukanie detali jest ............
Ale przecież mi nie chodzi o to jak wyszła skóra na zdjęciu. Porównajcie tą samą fotkę - jedno na standardowych ustawieniach jpega w puszcze (odszumianie na off, kontrast zero, nasycenie zero, ton koloru zero, ostrość 3) a drugie to jpeg z RAWa wywołany w LR na domyślnych ustawieniach. Przecież światło na zdjęciu jest to samo, skóra jest ta sama - bo to jest to samo zdjęcie tylko jedno wołała puszka a drugie komputer - a IMHO nie ma porównania. Canon chwali się super wydajnymi procesorami to co robią te procesory - cała para poszła w szybkostrzelność i AF?
I nie zrozumcie mnie źle - dla 99,9% zastosowań to w zupełności wystarczy, ale można lepiej.
Pewnie można Canon czeka na nowych zdolnych?, pozostaje Tobie tylko złożenie CV.
janulrich
23-02-2013, 13:58
Ale przecież mi nie chodzi o to jak wyszła skóra na zdjęciu. Porównajcie tą samą fotkę - jedno na standardowych ustawieniach jpega w puszcze (odszumianie na off, kontrast zero, nasycenie zero, ton koloru zero, ostrość 3) a drugie to jpeg z RAWa wywołany w LR na domyślnych ustawieniach. Przecież światło na zdjęciu jest to samo, skóra jest ta sama - bo to jest to samo zdjęcie tylko jedno wołała puszka a drugie komputer - a IMHO nie ma porównania. Canon chwali się super wydajnymi procesorami to co robią te procesory - cała para poszła w szybkostrzelność i AF?
I nie zrozumcie mnie źle - dla 99,9% zastosowań to w zupełności wystarczy, ale można lepiej.
"Jak nie ma różnicy to po co przepłacać " :) Nie rozumiem o co Ci chodzi. No jeśli JPG jest tak ostry jak RAW z LR to moim zdaniem tylko się cieszyć :) chyba , że przez " a IMHO nie ma porównania." masz na myśli , przepaść :|
tylko standardowo wywołany raw nie ma nic wspólnego z wyzerowanym jpgiem jeśli chodzi o obróbkę obrazu z tego co sie orientuję. Ale faktycznie róznica jest widoczna i faktycznie to tworzenie jpg-ów w puszkach canona pozostawia do życzenia...
Jeszcze co do szczegółów i faktury w moim zdjęciu - robione przy świetle jarzeniowym na iso 3200, ja nie mam pojęcia czego Wy oczekujecie od tych puszek ale dla mnie to jest petarda w zupełności mi (i klientom) do szczęscia wystarczająca. Mam już dość onanizowania się porami skóry, które i tak trzeba bedzie czyścić i wygładzać żeby pannę wylaszczyć na gładko. Wracam do robienia zdjęć a nie oglądania porów...
RHJG po co ten sarkazm, Janurlich dla mnie w pewnych zastosowaniach (np. landszaft) to jest przepaść, Rojo ja też uważam, że dla większości zastosowań to nie ma znaczenia, ja tylko twierdzę, że nawet seryjne wołanie w standardzie w LR (co nie kosztuje praktycznie żadnego dodatkowego czasu jeśli masz w miarę szybki komputer) daje lepszy efekt więc jeśli mnie to nic nie kosztuje wolę wołać rawy, bo nawet jak zaznaczysz wszystko i dasz eksport do jpeg to możesz iść wypić kawę (lightroom zrobi resztę), a IMHO jpegi będą lepsze. Po tej operacji rawy możesz wyrzucić ;) Koniec OT, bo mam wrażenie, że wielbiciele tej puszki zaraz mnie zlinczują i nie piszę tu o rojo bo IMHO dzięki temu, że ma tą puszkę to zachowuje najwięcej obiektywizmu. Ja również uważam, że zdjęcia z 6d są BARDZO DOBRE - tak samo dobre, jak nie lepsze od 5dMKIII, ale w obu puszkach jpeg to krok do tyłu.
janulrich
23-02-2013, 16:09
RHJG po co ten sarkazm, Janurlich dla mnie w pewnych zastosowaniach (np. landszaft) to jest przepaść, Rojo ja też uważam, że dla większości zastosowań to nie ma znaczenia, ja tylko twierdzę, że nawet seryjne wołanie w standardzie w LR (co nie kosztuje praktycznie żadnego dodatkowego czasu jeśli masz w miarę szybki komputer) daje lepszy efekt więc jeśli mnie to nic nie kosztuje wolę wołać rawy, bo nawet jak zaznaczysz wszystko i dasz eksport do jpeg to możesz iść wypić kawę (lightroom zrobi resztę), a IMHO jpegi będą lepsze. Po tej operacji rawy możesz wyrzucić ;) Koniec OT, bo mam wrażenie, że wielbiciele tej puszki zaraz mnie zlinczują i nie piszę tu o rojo bo IMHO dzięki temu, że ma tą puszkę to zachowuje najwięcej obiektywizmu. Ja również uważam, że zdjęcia z 6d są BARDZO DOBRE - tak samo dobre, jak nie lepsze od 5dMKIII, ale w obu puszkach jpeg to krok do tyłu.
Dlaczego landszaft, podaj argumenty jeśli możesz.
Ja osobiście każdego RAWA obrabiam z osobna. 80% pracuje na obiektach inteligentnych RAW => ekspozycja i inne pierdoły maskuje na RAW w PS. I na poziomie RAWA (każda warstwa to obiekt inteligenty CAMERA RAW, nie jest to zwykła warstwa zrenderowanego już pliku) dane elementy rozjaśniam ściemniam, + wyostrzenie na całości. Jak już wycisnę wszystko co chcę z RAW wtedy wszystko spłaszczam (np 7 warstw obiektów inteligentnych CAMERA RAW, tak na prawdę jest to 7 tych samych plików RAW na oddzielnej warstwie odpowiednio zmodyfikowanych i przymaskowanych , cały czas jest to praca na RAW-ach) i otwieram to jako już "zrenderowany RAW". Na wywołanym już pliku jest to już kosmetyka, gładzenie skóry , jakieś wypryski + podciąganie niektórych ważnych dla mnie elementów. Zabawa z kolorystyką jeśli potrzebuję. Na poziomie wywołanego pliku praca u mnie to jakieś 20%.
Seryjnie nigdy nie wywoływałem bo bym tracił na tym kwintesencję pracy na RAW ;/. Nie wiem jak Wy to robicie, ale z tego co rozumiem, to wołacie masowo z RAW do jpg i potem obrabiacie JPG?
O Bosze, czy ja nie umiem pisać po polsku czy co?
Napisałem: ...NAWET seryjne wołanie... w LR...daje lepszy efekt... (niż jpeg z puszki), a kilka postów wcześniej napisałem, że pracuję na RAWAch, a Ty mi robisz wykład z obsługi PS :)
Przyjmij wreszcie do wiadomości, że są ludzie którzy zarabiają na zdjęciach robiąc ich setki i więcej tygodniowo - oni nie mają czasu na warstwy, a ich zdjęcia to nie są arcydzieła do Galerii czy też NG a poprostu solidne rzemiosło.
Edit: aha, nie napisałem o landszftach - bo zamiast szczegółów mieli by papkę, liście na drzewach wyglądały by jak włosy murzynki, a trawa jak wata (oczywiście przerysowuję, ale naprawdę polecam - wejdź na dpreview i przeczytaj test 5DmkIII)
Dlaczego landszaft, podaj argumenty jeśli możesz.
Ja osobiście każdego RAWA obrabiam z osobna. 80% pracuje na obiektach inteligentnych RAW => ekspozycja i inne pierdoły maskuje na RAW w PS. I na poziomie RAWA (każda warstwa to obiekt inteligenty CAMERA RAW, nie jest to zwykła warstwa zrenderowanego już pliku) dane elementy rozjaśniam ściemniam, + wyostrzenie na całości. Jak już wycisnę wszystko co chcę z RAW wtedy wszystko spłaszczam (np 7 warstw obiektów inteligentnych CAMERA RAW, tak na prawdę jest to 7 tych samych plików RAW na oddzielnej warstwie odpowiednio zmodyfikowanych i przymaskowanych , cały czas jest to praca na RAW-ach) i otwieram to jako już "zrenderowany RAW". Na wywołanym już pliku jest to już kosmetyka, gładzenie skóry , jakieś wypryski + podciąganie niektórych ważnych dla mnie elementów. Zabawa z kolorystyką jeśli potrzebuję. Na poziomie wywołanego pliku praca u mnie to jakieś 20%.
Seryjnie nigdy nie wywoływałem bo bym tracił na tym kwintesencję pracy na RAW ;/. Nie wiem jak Wy to robicie, ale z tego co rozumiem, to wołacie masowo z RAW do jpg i potem obrabiacie JPG?
Wszystko raczej wynika z tematu, jak robisz tak z plikiem każdym jak opisujesz to albo nie masz co z czasem robić albo robisz foty na stocki, albo pod jakąś hires prasę dla kobit :D Jak ja robię koncert, albo imprezę i mam z takiego eventu 300-500 to zrobienia to ładuję je LR na presecie, potem ewentualnie podkadrowuję, czase poprawię ekspozycję albo coś jak mi zależy. Choć bywa tak że przepruszczam przez LG i wypluwam nic nie tykając wręcz.
przykład galerii z imprezy
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.594478233911146.159491.188124841213156&type=3
na koncertach przeważnie już bardziej się staram bo mniej zdjęć i klient bardziej wymagający ale obróbka też jest w zasadzie podstawowa, wciągnięcie na presecie potem każde zdjęcie przelatuję ewentualnie poprawiając jak trzeba, choć rzadko trzeba
przykład galerii z koncertu
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.593810650646776.145649.100000535399055&type=3
Wszystkie foty tam oczywiście z 6D żeby było w temacie
teraz sobie wyobraź to po Twojemu... :D
kurczeblade
23-02-2013, 16:46
Rojo po co się tak męczysz. Kto będzie chciał to kupi, kto będzie chciał marudzić to pomarudzi. Rób zdjęcia, ciesz się z zajawki... ! a CB zostaw w spokoju, strata czasu, wszystko jest napisane już o tym aparacie :) Sampli milony na internecie ... W sklepach też dostępna do macania.
Idź focić, a ten dział zostaw dla onanizatorów sprzętowych, niech sobie porozmawiają o wifi i gps wbudowanym w puszkę do już nie robienia zdjęć :)
Chyba jednak moja prośba była za trudna:)
Rzeczywiscie, trudno jest znalezc reprezentatywne foty w niskim ISO, z dobrym swiatlem i duza iloscia detail. Sam swego czasu szukalem dobrych landszaftow, ale nie mialem zbyt duzego szczescia. Ostatnio widzialem takie zdjecia, sa lepsze niz wiekszosc:
Fishing Dock | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/xinvisionx/8491596348/in/photostream)
Reflection | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/xinvisionx/8490503457/in/photostream)
Rippled Reflection Dock | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/xinvisionx/8491606370/in/photostream/)
polecam - wejdź na dpreview i przeczytaj test 5DmkIII
Canon EOS 5D Mark III Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iii/23)
Wrzucam linka do testu i wychodzi na to, że faktycznie Canon ma jeszcze pole do popisu przy następnych wersjach firmware w 5d3 jak i 6d. Wystarczy, że się przyłożą i wydadzą poprawkę w firmware. :)
btw miałem jedną zaległa galerię robiną jeszcze 7D i własnie ją przeglądam i przebieram i powiem Wam, że to jest przepaść w obrazku. Jak ktoś sie zastanawia nad przesiadką z 7D albo innego cropa to nie ma sensu się zastanawiać.
Czy mógłbyś opisać na czym polega ta przepaść? Czy jest to odwzorowanie kolorów, szum, brak zdolności manipulacji obrazem w obróbce do tego samego stopnia? Sorki, ale osobiście staje się podejrzliwy jak słysze o tajemniczym "obrazku". Jest to pojęcie tak szerokie i nadużywane przez... wielbicieli sprzętowych, że w zasadzie trafiło na moją czarną listę i dyskredytuje większość postów, w których jest użyte :) Chciałbym poznać bardziej konkretnie na czym ta przewaga polega.
Kwapiszon
23-02-2013, 17:33
Mam takie same odczucia na temat przepaści. Jest postęp, niewielki ale sukcesywny. Taka "przepaść" występuje przy porównaniu puszek, które dzieli 10 lat.
Czy mógłbyś opisać na czym polega ta przepaść? Czy jest to odwzorowanie kolorów, szum, brak zdolności manipulacji obrazem w obróbce do tego samego stopnia? Sorki, ale osobiście staje się podejrzliwy jak słysze o tajemniczym "obrazku". Jest to pojęcie tak szerokie i nadużywane przez... wielbicieli sprzętowych, że w zasadzie trafiło na moją czarną listę i dyskredytuje większość postów, w których jest użyte :) Chciałbym poznać bardziej konkretnie na czym ta przewaga polega.
wszystko o czym piszesz, do tego jeszcze dochodzi trafność AF + plasyka (GO, barwy) ff. Mam wrażenie że wieszkość zdjęć jest nieostrych, a w każdym razie tych trafionych idealnie jest 20% gdzie w 6D nie trafionych idelanie jest 20% odwrócone proporcje. O szumach nawet nie wspominam bo przyciemnione 3200 wygląda jak kupa.
Również kilkukrotnie pisałem że odszumianie wywaliłem w cholerę po pierwszych zdęciach, te jpgi które wrzucam są wyłączonym odszumianiem.
To były jpegi robione z rawów, czy "prosto z puszki"?
Mam takie same odczucia na temat przepaści. Jest postęp, niewielki ale sukcesywny. Taka "przepaść" występuje przy porównaniu puszek, które dzieli 10 lat.
Taka przepaść nie dzieli puszek ze względu na wiek bo 5d1 niewiele ustępuje 6d pod względem obrazka - oczywiście do iso 1600, tylko przy przejsciu z APS-C na FF. Jeśli ktoś nie widzi tej różnicy to lepiej dla niego bo dużo taniej :)
Lucky Luck
23-02-2013, 18:40
Taka przepaść nie dzieli puszek ze względu na wiek bo 5d1 niewiele ustępuje 6d pod względem obrazka - oczywiście do iso 1600, tylko przy przejsciu z APS-C na FF. Jeśli ktoś nie widzi tej różnicy to lepiej dla niego bo dużo taniej :)
Niecałe dwa lata temu udało mi się "wyprodukować" fajny plenerowy portrecik dzieciaka mojego kumpla. Tatusiowi też bardzo się
spodobał, więc dałem do fotografa aby zrobił odbitkę 20x30 celem oprawienia go w gustowne ramki. Przy odbiorze
papierowej wersji mojej pracy, fotograf popukał w odbitkę palcem i pochwalił :
- Fajnie wyszło !
Uśmiechnąłem się skromnie.
- Matryca pełnoklatkowa, prawda ?
- Jasne .... - zażartowałem.
- Od razu widać. - pokiwał głową.
Nie sprostowałem. Nie chciałem go zakłopotać . Przecież to fotograf w trzecim pokoleniu. Taka rodzina.
Doświadczony, lata praktyki .... Nie zauważył tej przepaści ? Może po prostu już wzrok nie ten :)
a może nie :)
ps. portrecik wykonałem 7d + 70-200/4
Nie chciałem się wtrącać, bo dyskusja zaczęła nosić znamiona kłótni, a po co to komu...? Odniosę się jednak do kilku rzeczy.
@rojo - dzięki Ci serdeczne za kupę czasu poświęcanego żeby opisać Twoje odczucia z pracy "szóstką". Niektórzy wietrzyli w Twoich opiniach nawet podstęp PR-owy canona. Ja takiego wrażenia nie odniosłem. Ot, po prostu opinie człowieka, który trafił na maszynę, która zaspokaja jego potrzeby i go "słucha". Rzeczowo i z samplami.
@janulrich - Ciebie się kolego "czepnę". Jak sam pisałeś: nie masz canona. Z Twoich wypowiedzi na temat optyki canonowskiej wynika, że po prostu nie znasz tego systemu (co oczywiście nie oznacza, że nie znasz się na fotografii). Jednocześnie piszesz jednemu z kolegów, który napisał, że świadomie wybrał 5D II, że ten robi błąd. Ja po kilkunastu latach znajomości z zabawkami canona nie odważyłbym się na tak kategoryczne ferowanie wyroków.
Chwilę temu poświeciłem trochę czasu na porównanie sampli z dpreview. Pod uwagę wziąłem szczegółowość obrazu 5D2, 5D3 i 6D. JPGi jakoś trudno mi ocenić. Na różnych ISO wygrywają różne puszki. W RAWach 6D daje obraz najczystszy. Różnica między 5D2, a 5D3 jest niewielka do naprawdę dość wysokich wartości ISO.
Na podstawie powyższego przypomniały mi się wnioski, jakie wysnułem swego czasu podczas poszukiwania kieszonkowego kompaktu. Zakładając takie same umiejętności/talent operatora dla jakości obrazu decydującym parametrem jest wielkość matrycy. I tak: 1:2,3" da gorszy obraz od 1:1,8". Ten da gorszy obraz od APS-C, a APS-C gorszy od FF. Różnice wśród aparatów o tej samej wielkości matrycy i podobnej technologii są już naprawdę niewielkie. Oczywiście aparat to nie sama matryca. Sprawność AF, soft dający takie, a nie inne możliwości, walory obudowy. Połączenie tego wszystkiego daje różne aparaty dla różnych grup docelowych. Tu nie ma oczywistych zwycięzców i oczywistych przegranych.
To były jpegi robione z rawów, czy "prosto z puszki"?
z puszki
z puszki
To tłumaczy "plastelinkę" widoczną na skórze (ja też to widzę).
Możesz sobie ustawiać odszumianie na 0 w puszce, ale to niestety nie oznacza że odszumianie wyłączyłeś.
Niecałe dwa lata temu udało mi się "wyprodukować" fajny plenerowy portrecik dzieciaka mojego kumpla. Tatusiowi też bardzo się
spodobał, więc dałem do fotografa aby zrobił odbitkę 20x30 celem oprawienia go w gustowne ramki. Przy odbiorze
papierowej wersji mojej pracy, fotograf popukał w odbitkę palcem i pochwalił :
- Fajnie wyszło !
Uśmiechnąłem się skromnie.
- Matryca pełnoklatkowa, prawda ?
- Jasne .... - zażartowałem.
- Od razu widać. - pokiwał głową.
Nie sprostowałem. Nie chciałem go zakłopotać . Przecież to fotograf w trzecim pokoleniu. Taka rodzina.
Doświadczony, lata praktyki .... Nie zauważył tej przepaści ? Może po prostu już wzrok nie ten :)
a może nie :)
ps. portrecik wykonałem 7d + 70-200/4
Piękna historyjka, naprawdę, zrobiłem 7D przez ostatnie 3 lata 288 tyś klatek (migawka poszła do serwisu na wymianę przed sprzedażą - nie nosiła podobnoż śladów zużycia - szacun!), kupa roboty, wiele zdjęć, nawet jakieś tam konkursy pozaliczałem zajmując jakieś tam miejsca na pudle, bardzo dobry apart, robiący naprawdę bardzo dobre zdjęcia. Nie zmienia to faktu, że między nim a 6D w jakości zdjęć jest przepaść. Naprawdę. I składa sie na to wiele czynników, choć na pewno nie ergonomia bo tu przewaga 7D jest przytłaczająca i zobaczymy jak z jedną w sumie najistotniejszych cech - trwałością - bo pancerności 7D nie można odmówić...
Lucky Luck
23-02-2013, 19:52
Piękna historyjka, naprawdę, zrobiłem 7D przez ostatnie 3 lata 288 tyś klatek (migawka poszła do serwisu na wymianę przed sprzedażą - nie nosiła podobnoż śladów zużycia - szacun!), kupa roboty, wiele zdjęć, nawet jakieś tam konkursy pozaliczałem zajmując jakieś tam miejsca na pudle, bardzo dobry apart, robiący naprawdę bardzo dobre zdjęcia. Nie zmienia to faktu, że między nim a 6D w jakości zdjęć jest przepaść. Naprawdę. I składa sie na to wiele czynników, choć na pewno nie ergonomia bo tu przewaga 7D jest przytłaczająca i zobaczymy jak z jedną w sumie najistotniejszych cech - trwałością - bo pancerności 7D nie można odmówić...
Nie lubię egzaltacji i przesady. Dla mnie przepaść to jest przepaść. Nie umiem się przekonać do 6d bo nie widzę żadnej przepaści.
Różnice - owszem. Zauważam. Różnice. Oczywiście na korzyść 6d.
Skoro piszesz, że 7d to bardzo dobry aparat robiący naprawdę bardzo dobre zdjęcia .... a i tak między nim a 6d jest przepaść,
to jaki jest 6d w tym zakresie ? Idealny? Genialny? Boski? :) Pisałem już, że nie lubię przesady?
ps. historyjka jest piękna i prawdziwa. Oczywiście o niczym nie świadczy :) no może tylko o potrzebie udania się do
okulisty....
ps2 . 288tys klatek? No to nie mam się co spieszyć z wymianą na nowy :)
To tłumaczy "plastelinkę" widoczną na skórze (ja też to widzę).
Możesz sobie ustawiać odszumianie na 0 w puszce, ale to niestety nie oznacza że odszumianie wyłączyłeś.
nie neguję plastelinki i mam świadomość obróbki jakiej poddaje jpg przed wypluciem soft puszki, negowałem to że ktoś mi wciskał że podkręcałem te jpgowe parametry które jeszcze można było podkręcić bo nie podkręcałem. Plastelnikę ja też oczywiście widzę, nie jest ten obraz w 1:1 absolutnie perfekcyjny, ale też sporo zależy od światła (na ostatniej focie jarzeniowego), na pewno dopalone studyjnie albo doświecone blendą przy słońcu na iso 100 bedzie wyglądało dużo lepiej nawet na jpg. Może rzeczywiście nie tak jak z 1Ds3 (pewnie kwestia filtru AA o którym wposminał Arkan). Niestety nie udało mi się dzisiaj dziecka do kaloryfera przykuć i nie mam na iso niskim z przymkniętym szkłem i dobrym światłem nic, może jutro się uda :D Powinno być jeszcze lepiej. BTW przy wyciąganiu tego ostatniego zdjęcia z rawa w LR pojawiają mi się albo brzydkie artefakty albo szumy. Ktoś może mi pomóc i zasugerować co można z tego rawa wyciągnąć. www.royo.pl/6d/IMG_7131.zip
Od wczoraj jestem posiadaczem 6D, przesiadłem się z 5D1. Byłem zdecydowany na 5D3, ale przy sprzedaży 5D1 uświadomiłem sobie, że tak naprawdę nie mam czasu na robienie fotek i robię 5000 rocznie. W starej 5 brakowało mi wysokiego iso i trybu filmowego. 2 tygodnie temu na głównym placu w Marakeszu wieczorem, zrobiłem fajną serię zdjęć-na ekstremalnych ustawieniach z maksymalnym szumem, przy okazji wielu zdjęć nie zrobiłem, bo światła dla 5D1 było za mało. Świetnym uzupełnieniem był film nakręcony kompaktem. Uznałem, że 6D będzie wyborem wystarczającym. Moje pierwsze wrażenie, ten aparat jest filigranowy, 5d to przy nim to solidna pucha, której można się trzymać przy jeździe po wyboistej drodze.To odczucie jest zdecydowanie negatywne. Wrażenie drugie: anemiczne dźwięki jakie wydaje aparat przy robieniu zdjęcia, 5d trzeba było dobrze trzymać żeby przy klapnięciu lustrem nie wypadło z rąk. Może dlatego te lustra tak się odklejają. To wrażenie jest pozytywne, pewnie przez to zyskam jak na stabilizacji. Wysokie iso - miodzio, film -super, jestem kontent. Wybaczcie żartobliwy ton mojej wypowiedzi, ale to tak wygląda. Jak znajdę czas na fotki, to podzielę się następnymi wrażeniami.
Nie lubię egzaltacji i przesady. Dla mnie przepaść to jest przepaść. Nie umiem się przekonać do 6d bo nie widzę żadnej przepaści.
Różnice - owszem. Zauważam. Różnice. Oczywiście na korzyść 6d.
Skoro piszesz, że 7d to bardzo dobry aparat robiący naprawdę bardzo dobre zdjęcia .... a i tak między nim a 6d jest przepaść,
to jaki jest 6d w tym zakresie ? Idealny? Genialny? Boski? :) Pisałem już, że nie lubię przesady?
ps. historyjka jest piękna i prawdziwa. Oczywiście o niczym nie świadczy :) no może tylko o potrzebie udania się do
okulisty....
ps2 . 288tys klatek? No to nie mam się co spieszyć z wymianą na nowy :)
Jest pewniejszy, szczególnie jeśli chodzi o AF, szybszy i celniejszy (nie mówię tu o sporcie tylko o pracy w ciemnych, klubowych warunkach), lepiej współpracuje ze szkłami (50/1.4 którą chciałem słać do serwisu po obejrzeniu co wyprawia z 7D po przesiadce na 6D wróciła do łask z przytupem) Niemniej w 7D musiałem te 5-7 klatek wystrzelić żeby być pewnym, że nie zdarzy mi się żaden psikus w stylu out of focus, tu jedna przeważnie wystarcza o ile obiekt sie nie przemieści w momencie wykonywania zdjęcia. Poza tym wysokie iso, robię zdjęcia na spokojnie o których 7D nie mogłem nawet marzyć że zrobię, tam iso 6400 włączałem jak już naprawdę było makabrycznie i ze łzami w oczach wiedząc, że te klatki będą tak bardziej żeby były, a nie żeby coś z nich było. Tu autoiso mam ustwione do 12800 defaultowo, a jak muszę popchnąć do 25600 to niepłacze bo wiem że da radę. Trzecia rzecz DR - która w 7D jak się okazało jest naprawdę ograniczona. Wiem że 6D demonem DR też nie jest ale daje dużo wiecej niż 7D, znowu możliwość zrobienia czegoś czego 7D nie byłem w stanie wykonać bez bracketingu i sklejania 2 fot w PS-ie. Nawet na rawach. Dla mnie te trzy cechy są wystarczające żeby mówić o przepaści - przynajmniej w zakresie w jakim ja użytkuję ten aparat do pracy . Naprawe nie wiem czemu próbujesz nie przekonać że to są porównywalne aparaty. Pracowałem bardzo intensywnie na 7D przez 3 lata, znam to body i jego możliwości dość dokładnie. Widzę też co teraz moge robić z 6D czego wcześniej nie mogłem. Dla mnie przepaść...
BTW przy wyciąganiu tego ostatniego zdjęcia z rawa w LR pojawiają mi się albo brzydkie artefakty albo szumy. Ktoś może mi pomóc i zasugerować co można z tego rawa wyciągnąć. www.royo.pl/6d/IMG_7131.zip
Nie bardzo rozumiem o czym mowa. Ja tam nic nie widzę, poza (oczywistym przy tej czułości) delikatnym ziarnem.
Jest zdecydowanie lepiej niż z jpega (który nb. był mocno zdesaturowany i miał obniżony kontrast).
Ja tam bym tylko ustawił maskę wyostrzającą na 60-70 i ewentualnie ustawił profil na camera standard.
takisefotograf
23-02-2013, 20:28
Od wczoraj jestem posiadaczem 6D, przesiadłem się z 5D1. Byłem zdecydowany na 5D3, ale przy sprzedaży 5D1 uświadomiłem sobie, że tak naprawdę nie mam czasu na robienie fotek i robię 5000 rocznie. W starej 5 brakowało mi wysokiego iso i trybu filmowego. 2 tygodnie temu na głównym placu w Marakeszu wieczorem, zrobiłem fajną serię zdjęć-na ekstremalnych ustawieniach z maksymalnym szumem, przy okazji wielu zdjęć nie zrobiłem, bo światła dla 5D1 było za mało. Świetnym uzupełnieniem był film nakręcony kompaktem. Uznałem, że 6D będzie wyborem wystarczającym. Moje pierwsze wrażenie, ten aparat jest filigranowy, 5d to przy nim to solidna pucha, której można się trzymać przy jeździe po wyboistej drodze.To odczucie jest zdecydowanie negatywne. Wrażenie drugie: anemiczne dźwięki jakie wydaje aparat przy robieniu zdjęcia, 5d trzeba było dobrze trzymać żeby przy klapnięciu lustrem nie wypadło z rąk. Może dlatego te lustra tak się odklejają. To wrażenie jest pozytywne, pewnie przez to zyskam jak na stabilizacji. Wysokie iso - miodzio, film -super, jestem kontent. Wybaczcie żartobliwy ton mojej wypowiedzi, ale to tak wygląda. Jak znajdę czas na fotki, to podzielę się następnymi wrażeniami.
Oooo tego kolegę trochę pomęcze :) ,bo sam myslę o takiej przesiadce.
Interesuje mnie przede wszystkim jak wypada AWB i odwzorowanie kolorów np ludzkiej skóry porównując te dwie puszki?
Nie bardzo rozumiem o czym mowa. Ja tam nic nie widzę, poza (oczywistym przy tej czułości) delikatnym ziarnem.
Jest zdecydowanie lepiej niż z jpega (który nb. był mocno zdesaturowany i miał obniżony kontrast).
Ja tam bym tylko ustawił maskę wyostrzającą na 60-70 i ewentualnie ustawił profil na camera standard.
ale mówisz o wyciąganiu w DPP czy LR?
możesz wrzucić jpg z Twoimi sugrowanymi ustawieniami?
Rojo nie wiem jak w rzeczywistości ta dziewczyna wyglądała, ale ja ustawiłem kontrast na -1, saturacje też na -1 i ekspozycje podbiłem do 0,33 no i lepiej to wygląda chyba bardziej naturalnie.
Za bardzo zdjąłeś kontrast, saturacje i przez to fotka wygląda jak za mgłą. Ja też szumów nie widzę czy artefaktów. Ustaw takie parametry w dpp jak podałem wyżej bo w nim obrabiałem i zobacz czy nie będzie lepiej. Pozdrówki
w rzeczywistości była czarną, zielonooką brunetką :D
kontrast i saturację miałem zdjętą bo tam defaultowo robię w ciemnej sali przy czerwonych lampach i muśze tak zdejmować saturację i kontrast żeby czerwienie wszystkich szczegółów nie zamordowały, przetrenowane, w tym miejscu w którym zrobiłem to foto rzadko robię i nie zmieniłem tym bardziej że robiłem na rawie. Ale abstrahując od saturacji (mniej od kontrastu który też na ostrość pewnie jakoś tam wpływa) bardziej chodziło mi o samo wyostrzenie w celu uzyskania jak największej liczby szczegółów, wczoraj troche walczyłem i nie potrafiłem znaleźć idealnego środka między odszumieniem a wyostrzeniem, szczególnie w lightroomie, zawsze było gdzieś nie tak...
ale mówisz o wyciąganiu w DPP czy LR?
możesz wrzucić jpg z Twoimi sugrowanymi ustawieniami?
Mówiłem o obróbce w ACR/Lr. W DPP trochę trzeba było pozmieniać parametry odszumiania i wyostrzania, żeby pozbyć się plastelinki.
http://dl.dropbox.com/u/13929494/IMG_7131-acr.jpg
http://dl.dropbox.com/u/13929494/IMG_7131-dpp.jpg
a mi nikt za włączani się na początku wątku nie dziękuję :P
dobra, wróciłem z pierwszej wycieczki z szóstką: Sztokholm | Mateusz Grochocki Photography (http://mgrochocki.wordpress.com/2013/02/22/sztokholm/)
iso sobie nie poanalizujecie, bo zdjęcia mają 950 px, ale kolory i tonalność owszem
są EXIFy
wczoraj i dziś zrobiłem jeszcze dwa komercyjne eventy i powiem, że boczne w końcu są przydatne nawet w całkiem słabym oświetleniu
iso - bajka!
ps. 6D ma ciekawszą alternatywę niż stare 5DII - używany 1ds III jest w podobnej cenie
co byście wybrali?
Oooo tego kolegę trochę pomęcze :) ,bo sam myslę o takiej przesiadce.
Interesuje mnie przede wszystkim jak wypada AWB i odwzorowanie kolorów np ludzkiej skóry porównując te dwie puszki?
Bardzo chętnie, ale to za kilka dni.
Mam pytanie: czym w CS5 można otwierać rawy. ACR 7.3 otwiera ale w CS6 , pewnie było w tym wątku, ale nie mogę się doszukać.
janulrich
23-02-2013, 21:20
Nie chciałem się wtrącać, bo dyskusja zaczęła nosić znamiona kłótni, a po co to komu...? Odniosę się jednak do kilku rzeczy.
@rojo - dzięki Ci serdeczne za kupę czasu poświęcanego żeby opisać Twoje odczucia z pracy "szóstką". Niektórzy wietrzyli w Twoich opiniach nawet podstęp PR-owy canona. Ja takiego wrażenia nie odniosłem. Ot, po prostu opinie człowieka, który trafił na maszynę, która zaspokaja jego potrzeby i go "słucha". Rzeczowo i z samplami.
@janulrich - Ciebie się kolego "czepnę". Jak sam pisałeś: nie masz canona. Z Twoich wypowiedzi na temat optyki canonowskiej wynika, że po prostu nie znasz tego systemu (co oczywiście nie oznacza, że nie znasz się na fotografii). Jednocześnie piszesz jednemu z kolegów, który napisał, że świadomie wybrał 5D II, że ten robi błąd. Ja po kilkunastu latach znajomości z zabawkami canona nie odważyłbym się na tak kategoryczne ferowanie wyroków.
Chwilę temu poświeciłem trochę czasu na porównanie sampli z dpreview. Pod uwagę wziąłem szczegółowość obrazu 5D2, 5D3 i 6D. JPGi jakoś trudno mi ocenić. Na różnych ISO wygrywają różne puszki. W RAWach 6D daje obraz najczystszy. Różnica między 5D2, a 5D3 jest niewielka do naprawdę dość wysokich wartości ISO.
Na podstawie powyższego przypomniały mi się wnioski, jakie wysnułem swego czasu podczas poszukiwania kieszonkowego kompaktu. Zakładając takie same umiejętności/talent operatora dla jakości obrazu decydującym parametrem jest wielkość matrycy. I tak: 1:2,3" da gorszy obraz od 1:1,8". Ten da gorszy obraz od APS-C, a APS-C gorszy od FF. Różnice wśród aparatów o tej samej wielkości matrycy i podobnej technologii są już naprawdę niewielkie. Oczywiście aparat to nie sama matryca. Sprawność AF, soft dający takie, a nie inne możliwości, walory obudowy. Połączenie tego wszystkiego daje różne aparaty dla różnych grup docelowych. Tu nie ma oczywistych zwycięzców i oczywistych przegranych.
Witam, podałem tylko jedną z metod wyboru puszki jeśli użytkownik się waha . Ja porównałem te puszki może pod swoim względem, stosując tę metodę. Myślałem, że mogę pomóc. Masz rację, przesadziłem ze stwierdzeniem "źle robisz wybierając MK II", popatrzyłem na swoje porównanie.
Czekam na każde sample z 6D :)
dzięks, w sumie w dpp prawie identyczny plik mi wypluło wiecej problemów miałem w lightroomie
już przez to wszystko sam zaczynam mieć odjazd i widzieć zło wszedzie, walić to, jadę robić zdjęcia :D miłego :D
Wczoraj otrzymałem 6d i jestem pod wrażeniem jak sobie radzi w ciemnościach. Porównując do 5dII to niebo, a ziemia. AF od 5dI przyzwyczajony jestem do centralnego, więc dla mnie było bardziej logiczne przejście na 6d, a nie 5dIII, a i parę tysi w kieszeni. Bałem się o jakość wykonania, ale tu też jest ok. Ma ktoś może automapę na 6d? ;) dla kłócących się polecam dziś http://db.tt/baGp9zW4 prosto z puchy przez wifi do smartfona i w net, bez niezawodnie zawieszającego się PC
Sent from my LT26i using Tapatalk
janulrich
24-02-2013, 13:49
dobra, wróciłem z pierwszej wycieczki z szóstką: Sztokholm | Mateusz Grochocki Photography (http://mgrochocki.wordpress.com/2013/02/22/sztokholm/)
iso sobie nie poanalizujecie, bo zdjęcia mają 950 px, ale kolory i tonalność owszem
są EXIFy
wczoraj i dziś zrobiłem jeszcze dwa komercyjne eventy i powiem, że boczne w końcu są przydatne nawet w całkiem słabym oświetleniu
iso - bajka!
ps. 6D ma ciekawszą alternatywę niż stare 5DII - używany 1ds III jest w podobnej cenie
co byście wybrali?
Fotki z WWW np. ślub Ani i Wiktora strzelany Canonem?
Powtórzę moje pytanie, czy w cs5 mogę otwierać rawy, podejrzewam, że czeka mnie upgrade do cs6.
Powtórzę moje pytanie, czy w cs5 mogę otwierać rawy, podejrzewam, że czeka mnie upgrade do cs6.
Camera Raw plug-in | Supported cameras (http://helpx.adobe.com/creative-suite/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html)
:arrow: 6D wymaga ACR 7.3
Camera Raw-compatible Adobe applications (http://helpx.adobe.com/x-productkb/global/camera-raw-compatible-applications.html)
:arrow: CS5 obsługuje wersje od 6.0 do 6.7.
Dzięki Merde, potwierdziłeś moje obawy.
Dzięki Merde, potwierdziłeś moje obawy.
Na upartego możesz konwertować raw do dng kompatybilnego z Twoją wersją ACR
Na upartego możesz konwertować raw do dng kompatybilnego z Twoją wersją ACR
Dzięki, wiem, ale tej ścieżki chciałbym uniknąć, po prostu mi nie pasuje.
Pytanie praktyczne - czy ktoś ma namiar na szybkę GGS do tego aparatu?
Będzie za dwa-trzy tygodnie,też czekam;Osłona LCD Canon 6D szklana montaż bez kleju Larmor APOL-FP-LRC6D - Osłony LCD - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p3050_Oslona-LCD-Canon-6D-szklana-montaz-bez-kleju-Larmor.html)
Dzięki.
Swoją drogą grip firmy Newell jest już dostępny :-)
Już co najmniej od kilku dni jest na allegro. Planujesz kupić?
Właśnie się zastanawiam. Po sprzedaży Pixel Kingów został mi pokaźny zestaw Eneloopów, a w tym gripie znalazłyby zastosowanie. Z drugiej strony mam stary akku Delty, bez chipa, wymagający odrębnej ładowarki i on działa poprawnie z tym, że nie pokazuje poziomu naładowania. I stąd wynika mój dylemat, bo zamienniki lp-e6 to wydatek 60-110 zł.
są EXIFy
Super foty! szkoda tylko że z Photoshopa...
Od 174 strony śledzę odpowiedzi i te przepiękne zdjęcia które jakością niczym nie ustępują kompaktom ze średniej półki do 1200zł. Do tego większość prezentowanych zdjęć po solidnych przeróbkach Photoshopem.
Byłem zdecydowany na 6D, ale po przedstawionych tu samplach sobie odpuściłem i kupiłem Carl Zeiss Planar T* 1,4/50 i cieszę się że ten krok zrobiłem - nie żałuję. Po podłączeniu do 1Ds MK2 powiem szczerze że chyba na głowę upadłem, że w ogóle myślałem o takiej zamianie, ja już nie chcę 6D i z pewnością się na niego nie zamienię. Chyba bym sobie strzelił w kolano. Opuszczam wątek, gratuluje znakomitego wyboru!
Od 174 strony śledzę odpowiedzi i te przepiękne zdjęcia które jakością niczym nie ustępują kompaktom ze średniej półki do 1200zł. Do tego większość prezentowanych zdjęć po solidnych przeróbkach Photoshopem.
Byłem zdecydowany na 6D, ale po przedstawionych tu samplach sobie odpuściłem i kupiłem Carl Zeiss Planar T* 1,4/50 i cieszę się że ten krok zrobiłem - nie żałuję. Po podłączeniu do 1Ds MK2 powiem szczerze że chyba na głowę upadłem, że w ogóle myślałem o takiej zamianie, ja już nie chcę 6D i z pewnością się na niego nie zamienię. Chyba bym sobie strzelił w kolano. Opuszczam wątek, gratuluje znakomitego wyboru!
Jak dla mnie to kompletny brak wiedzy.
Nie ma problemu ze znaleźieniem sampli(rawów) gdzie można zobaczyć zdjęcie bez odszumiania.
Jutro jadę po pierwsze 6d i na 90% dokupię drugie jako backup.
A tak w ogóle to witam wszystkich : )
Ciekawe jak by zdjęcia z Zeissa wyglądały na 6D... Być może jeszcze lepiej? :)
Chyba bym sobie strzelił w kolano. Opuszczam wątek, gratuluje znakomitego wyboru![/QUOTE]
Nie strzelaj szkoda amunicji,żegnamy pogrążeni w smutku,gratulujemy znakomitego wyboru.(każdy ma prawo wyboru i oto chodzi)
Lucky Luck
24-02-2013, 21:09
Chyba bym sobie strzelił w kolano. Opuszczam wątek, gratuluje znakomitego wyboru!
Nie strzelaj szkoda amunicji,żegnamy pogrążeni w smutku,gratulujemy znakomitego wyboru.(każdy ma prawo wyboru i oto chodzi)[/QUOTE]
Nie ma sobie co z kolegi ekrowa kpić :) Liczył na zdjęcia z 6d od których szczęka opada na podłogę ... a opadły mu ręce :)
Szczerze mówiąc też czekam aż tu ktoś zamieści takie fotki z 6d, żeby to cudo zaczęło mi się śnić po nocach !
Byłem zdecydowany na 6D, ale po przedstawionych tu samplach sobie odpuściłem
A gdzie tam. Na nic nie byłeś zdecydowany i cały czas szukałeś wymówki (dla siebie) żeby 6D nie kupić.
I żeby trochę potrollować. Żegnam, bez żalu.
jacek_73
24-02-2013, 21:21
...żegnamy pogrążeni w smutku...
Tylko nie pochlastajcie się szarym mydłem przy okazji :evil:
... żeby to cudo zaczęło mi się śnić po nocach !
Idź do lekarza, niech Ci przepisze jakieś prochy na dobry sen.
Hmmm powiem tak. Ktoś kto potrzebuje fotek do pracy to korzysta z RAW... i dla mnie jest temat zamknięty. Bądźmy poważni... nikt nie kupuje zestawu za 12 tyś zł (7,5 tyś body + ze 2 szkiełka) żeby sobie nim porobić fotki u Cioci na imieninach i wypluć je w JPG.
Znam osoby które wydają znacznie więcej niż napisałeś i korzystają w jpg zarabiając tym zestawem na życie. Więc temat dobrego jpg jest bardzo ważny nie tylko dla amatorów.
Robienie dobrych zdjęć z jpg wymaga więcej umiejętności.
Lucky Luck
24-02-2013, 21:41
Tylko nie pochlastajcie się szarym mydłem przy okazji :evil:
Idź do lekarza, niech Ci przepisze jakieś prochy na dobry sen.
Nie mam kłopotów ze snem. Usypiam czytając Twoje posty :)
Fotki z WWW np. ślub Ani i Wiktora strzelany Canonem?
Canonem, ale 5D. szóstki w sierpniu jeszcze nie było :) tylko Sztokholm na stronie jest nową puszką.
dzięki!
Fotoszop,.. fotoszop,... znów fotoszop...
Nie ten temat, ale tyczy się to obrazowania więc też danego modelu aparatu, ale o tym na końcu.
Podział naturystów fotograficznych:
1. Cyfrowiec - Autor wykonuje zdjęcie w zielonym trybie, następnie ten cyfrowy nadzwyczajnie naturalny "negatyw" poddaje drukowaniu w domowym zaciszu na "standardowym profilu drukarki foto" lub zanosi plik do pierwszej lepszej drukarni gdzie pracownik drukuje ten niektnięty ludzką ręką, a jedynie oprogramowaniem aparatu materiał cyfrowy jak mu się jawnie podoba.
2. Analogowiec - Autor wykonuje zdjęcie analogiem w dostępnym trybie auto, następnie błonę fotograficzną zanosi do foto-labu, a tam Pan poddaje negatyw wg własnego uznania szeregom procesów chemicznych.
Jeśli natomiast Autor wykonuje nastawy w apracie sam, sam spędza czas w ciemni wywołując, kombinując, mieszając, krosując, a cyfrowiec siedzi na fotoszopie korzystając z jego kreatywności - to Autorzy Ci zaliczając się do grupy FOTOGRAGFÓW ŚWIADOMYCH, którzy wiedzą - mają wizję dokładnie co chcą pokazać, powiedzieć swoimi fotografiami i nie powierzają tego zadania wyłącznie obcej osobie w labie czy oprogramowaniu aparatu.
Można jeszcze sklasyfikować pośrednio na wiele innych sposobów: z użyciem trybów M a materiał powierzany zostaje labom z konkretnymi wytycznymi co do procesu postprodukcji, czy tryb Auto a później samodzielny druk lub wywoływanie itd.. chodzi ogólnie o to że nie da się fotografii zaszufladkować BEZ OBÓRBKI, BEZ FOTOSHOPA, bo wyszło by na to że Analogowa istnieje tylko na negatywie - BEZ ODBITEK, a dokładniej należało by przyjąć w tym przypadku BEZ PROCESU CIEMNIOWEGO - czyli w takim rozumowaniu - OBRÓBKI, tyle że wtedy jak wiadomo nie istniała by fotografia w formie jaką znamy w ogóle, a jedynie w postaci niewywołanego filmu w kasecie i tablicy mendelejewa.
Jesli ktos robi 6d czy nawet 1dx a foto wygladają jak z kompaktu - to jest to tylko i wyłacznie sprawa fotografa, nie sprzetu, który jest tylko posrednikiem w calym procesie sztuki rzemiosła artystycznego którym jest fotografia i w środowisku straszych stażem ludzi kochających te rzmiosło można usłyszeć często podział na "Zdjęcie" i "Fortografię" dlaczego? pewnie każdy wie, a w przeciwnym wypadku teraz już będzie wiedział.
A zalinkowane foto sa w porządku, ja tam absolutnie żadnych strasznych-złych rzeczy nie widze, powiedział bym nawet że w więkoszości są bardzo "powściągliwe" jeśli chodzi o obróbkę.
DitchesKing
25-02-2013, 13:30
Witam,
to mój pierwszy post, choć wczytuję się w to forum od 2007.
Jak dla mnie wystarczy już tych 209 stron, żeby się zdecydować na zakup 6D.
Już prawie był mój a tu... pech, złamana noga. Cóż poczekam z miesiąc, może stanieje...
Tymczasem poczytam sobie jeszcze Wasze uwagi, pooglądam zdjęcia...
Jestem na 100% przekonany do 6d, tak jak byłem jeszcze niedawno przekonany do 5dII. Z moją 400d czasem szlag mnie trafia w ciemnicy i cierpię na brak ISO, AF (jakiegokolwiek, który złapie oko w ciemności)... Zdarzało mi się już na koncercie ostrzyć ręcznie bo AF zupełnie szalał. I też dało radę :-)
Chętnie popatrzę na Wasze foty z 6d i wcale nie muszą być to surowe pliki RAW
Witam
W pierwszej kolejności chciałbym podziękować Rojo, za to że poświęca tyle czasu w wątku o 6D, od jakiegoś czasu przeglądam internet, czytam i oglądam wszystko co pojawia się o Canonie 6D oraz 5D Mark III. W końcu podjąłem decyzję i 3 dni temu kupiłem 6D (przesiadłem się z 40D,bardzo często pracuję także na 5D Mark II). Po weekendzie mogę napisać iż jestem na tą chwilę bardzo zadowolony.
janulrich
25-02-2013, 14:58
Witam
W pierwszej kolejności chciałbym podziękować Rojo, za to że poświęca tyle czasu w wątku o 6D, od jakiegoś czasu przeglądam internet, czytam i oglądam wszystko co pojawia się o Canonie 6D oraz 5D Mark III. W końcu podjąłem decyzję i 3 dni temu kupiłem 6D (przesiadłem się z 40D,bardzo często pracuję także na 5D Mark II). Po weekendzie mogę napisać iż jestem na tą chwilę bardzo zadowolony.
Hej miło słyszeć takie wypowiedzi :). Może masz jakieś sampelki, też jestem na etapie przedzakupowym i wsysam wszystko co jest związane z 6D. Opisz jak możesz, jak śmigał AF , co Ci się podobało, a co Cię denerwowało. Jakimi szkłami strzelałeś?
Hej miło słyszeć takie wypowiedzi . Może masz jakieś sampelki, też jestem na etapie przedzakupowym i wsysam wszystko co jest związane z 6D. Opisz jak możesz, jak śmigał AF , co Ci się podobało, a co Cię denerwowało. Jakimi szkłami strzelałeś?
Sample no coś tam mogę wrzucić jak będę w domu. AF tu trudno powiedzieć bo za krótko się bawiłem, bo trzeba by sprawdzić w tych samych warunkach różne body, ale generalnie działa. Co mi się podoba w stosunku do 40D: wyświetlacz tu różnica jest kosmiczna na plus, mikroregulacja obiektywów na plus, wizjer na plus, brak joysticka na minus, plastyka na plus, migawka dla mnie bomba cicho i przyjemnie na plus, karty SD na plus, jakość wykonania tu myślę że remis., GPS na plus (fajnie to wygląda w Lightroomie), WI-FI na plus (choć bawiłem się 5 minut), czas 1/4000 bardzo duży minus i jak dla mnie to w tej chwili największy minus tego body (może coś zmienią programowo za jakiś czas), ISO tu kosmiczna różnica na plus, blokada na pokrętle trybów na plus, tryb wideo na plus. W tej chwili używałem obiektywów Sigma 50mm 1,4 oraz Canon 85mm 1.8.
Lucky Luck
25-02-2013, 18:18
Sample no coś tam mogę wrzucić jak będę w domu. AF tu trudno powiedzieć bo za krótko się bawiłem, bo trzeba by sprawdzić w tych samych warunkach różne body, ale generalnie działa. Co mi się podoba w stosunku do 40D: wyświetlacz tu różnica jest kosmiczna na plus, mikroregulacja obiektywów na plus, wizjer na plus, brak joysticka na minus, plastyka na plus, migawka dla mnie bomba cicho i przyjemnie na plus, karty SD na plus, jakość wykonania tu myślę że remis., GPS na plus (fajnie to wygląda w Lightroomie), WI-FI na plus (choć bawiłem się 5 minut), czas 1/4000 bardzo duży minus i jak dla mnie to w tej chwili największy minus tego body (może coś zmienią programowo za jakiś czas), ISO tu kosmiczna różnica na plus, blokada na pokrętle trybów na plus, tryb wideo na plus. W tej chwili używałem obiektywów Sigma 50mm 1,4 oraz Canon 85mm 1.8.
Jedno zdjęcie zastąpi tysiąc słów ....
Tu wrzucam kilka jpg https://www.dropbox.com/sh/xrjb6h18s806tpq/5gBMhfc_MN
https://www.dropbox.com/s/78mg19il5be4zdj/IMG_0624.JPG
Prosto z aparatu. Tryb obrazu chyba standard, AV +0,33EV, punkt AF jeden z bocznych, ISO 250, obiektyw EF 50mm 1.4 na pełnej dziurze. Ja jestem zadowolony. ;)
(RAW-a akurat nie mam, wybaczcie ten grzech ;) )
Tu kilka jpg https://www.dropbox.com/sh/xrjb6h18s806tpq/5gBMhfc_MN
A tu Rawy https://www.dropbox.com/sh/y9attd35aayx9v4/98o3iUSeza
tkosiada
25-02-2013, 19:05
test Test Canon EOS 6D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=207)
Puszka w domu : )
Żeby już nie było wątpliwości link (http://www.jakubwojtowicz.pl/img_0023.jpg)
Raw do jpg bez odszumiania. Są szczegóły czy nie ma ?
Puszka w domu : )
Żeby już nie było wątpliwości link (http://www.jakubwojtowicz.pl/img_0023.jpg)
Jakie szło ?
Jakie szło ?
85 1.8 f5,6 iso100
Jutro mogę dać coś z 35L i w dzień bez lampy.
Kolekcjoner
25-02-2013, 20:10
test Test Canon EOS 6D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=207)
Jakieś konkluzje 8-)?
Da się robić zdjęcia czy nie bardzo ;)?
85 1.8 f5,6 iso100
Jutro mogę dać coś z 35L i w dzień bez lampy.
Bardzo chętnie zobaczę coś z tego zestawu - 6D + 35L przy dobrym świetle zastanym :)
Zaczyna się juz z grubej rury
Rozmiar Matrycy: ... Całkowita liczba pikseli: 23.4 Mpix
mieli jakiś lepszy egzemplarz...
janulrich
25-02-2013, 22:14
Hmm no dziwne faktycznie... bo na stronie producenta jest:
Liczba efektywnych pikseli Około 20,2 megapiksela
Łączna liczba pikseli Około 20,6 megapiksela
Skoro już pytasz, bo sam nie widzisz ... Mydło, szumy, sieczka po prostu :mrgreen: .
Skoro już pytasz, bo sam nie widzisz ... Mydło, szumy, sieczka po prostu :mrgreen: .
Normalnie regres w ewolucji matryc ;)
A tu Rawy https://www.dropbox.com/sh/y9attd35aayx9v4/98o3iUSeza
Sprawdź punkt ostrzenia w DPP bo ostrość na każdym zdjęciu nie jest w miejscu wskazanym przez program!!! Albo masz wyraźny front focus albo masakra jakaś, bo przy tak bliskich odległościach powinieneś mieć wszystko w punkt.
Obrazek ładny, AF słabiutko.
Żeby tylko! To jedna z matryc pochodzących z legendarnego wagonu z odrzutami produkcyjnymi :) .
Sprawdź punkt ostrzenia w DPP bo ostrość na każdym zdjęciu nie jest w miejscu wskazanym przez program!!! Albo masz wyraźny front focus albo masakra jakaś, bo przy tak bliskich odległościach powinieneś mieć wszystko w punkt.
Obrazek ładny, AF słabiutko.
Jakoś nie widzę tego słabego AF i masakry. Wygląda mi, że zdjęcia zwyczajnie robione środkowym AF i przekadrowane.
DitchesKing
26-02-2013, 00:22
Jakoś nie widzę tego słabego AF i masakry. Wygląda mi, że zdjęcia zwyczajnie robione środkowym AF i przekadrowane.
Też mi się tak zdaję. Zawsze tak robiłem i pewnie długo jeszcze (nigdy nie mów zawsze) będę robił. Ostre jest tam gdzie trzeba.
DitchesKing
26-02-2013, 01:00
Hmm... Przeczytałem test na optyczne. Nie odwiódł mnie od mojej decyzji. Zakup 6d pewny.
Przeczytałem komentarze i jak widzę, jest podobnie jak na tych 211 stronach. Jednym się podoba innym nie. Jedni wezmą 5d2 inni 5dIII. Ja biorę 6d.
- Bez 1/8000 spokojnie sobie poradzę - moje szkła to głównie f4.
- Noszę w kieszeni smartfona, często fotografuję ze statywu, czesem klecę HDRy (te w puszce mnie nie kręcą) i wkurza mnie wężyk spustowy, który szczególnie przy marszu z aparatem spiętym ze statywem, poniewiera się to tu, to tam. Już się nie mogę doczekać naocznego macania tej opcji.
- Mniej magnezu w obudowie? Mi ladza dzień wstawią tytan w stopę, czy przez to będzie lepsza?
- Zakres tonalny niższy niż w d600? Mnie w 400d czasem zaskakuje, że hej. Jeśli będzie lepiej, nie uznam tego za wadę.
- 11 punktów AF. Odkąd nabyłem Zenita za ileśtam milionów i zacząłem robić zdjęcia skupiam się najpierw na ustawieniu ostrości, potem na kadrze. W Zenicie robiłem to lewą ręką, w Canonie wskazującym palcem prawej ręki. Nigdy w Canonie nie użyłem innego punktu niż środkowy. Jeśli byłby w sprzedaży Canon 6D z jednym punktem AF tańszy o parę złotych - wziąłbym.
- brak lampy. SUPER. Cieszę się, że jej nie ma. W swoim 400d użyłem jej kilka razy tuż po zakupie. Dziś jak muszę mam nissina. Jak będę ze swoim turystycznym FF w góry wyruszał i tak będę taszczył swój ciężki plecak
- HDR. Robi ponoć tylko na JPG. Etam, przeżyję. Poza tym fajnie sobie przy browcu posiedzieć nad kompem i HaDeeRa sklecić.
----
Cały czas kłody pod nogi... Najpierw cyfrowa lustrzanka poza zasięgiem finansowym, później brakuje wyraźnie FF, a jak jest tuż, tuż... to się kontuzja trafia i dwa miechy w łóżku...
Dobrze, że to nie zaraźliwe i uleczalne.
Hmm... Przeczytałem test na optyczne. Nie odwiódł mnie od mojej decyzji. Zakup 6d pewny.
będziesz zadowolony, jeszcze na tym smartfonie będziesz miał podgląd na żywo co ułatwia przekadrowywanie i popijanie browca jednocześnie :D
jak się przesiadasz z 400D to wręcz będziesz zachwycony. Już zazdroszczę pierwszych wrażeń :D
DitchesKing
26-02-2013, 01:49
Już zazdroszczę pierwszych wrażeń
Ja już się nie mogę doczekać
--- Kolejny post ---
Rojo, chyba cytałem Twoje opinie pod testem 6d na optyczne.pl i zapytanie niejakiego Imre: "a tak na poważnie to aparat 6d za taką cene powinien mieć znacznie więcej punktów AF"
Czy to ja tylko tak mam, że operuję jedynie centralnym punktem AF i przekadrowuję bo jak dla mnie tak jest szybciej i łatwiej,
Czy ewentualnie powinienem się podszkolić w tym zakresie i dozbierać do 5dIII
Też mi się tak zdaję. Zawsze tak robiłem i pewnie długo jeszcze (nigdy nie mów zawsze) będę robił. Ostre jest tam gdzie trzeba.
Acha, akurat, zerknąć proszę wpierw na kadr. Tam jest ewidentne ostrzenie na wąsy kociska zapewne w celu pokazania precyzji autofokusa, podobnie z kromalem, ostrzenie na środku kadru.
Absurdalna dyskusja. Pokazać, że miejsce pola AF jest nieostre a odezwą się głosy, że ostro tam gdzie trzeba, bo wcale nie musi być ostro tam gdzie się ostrzy. Jajca jak berety normalnie...
Jeśli to front focus na jednym szkle to sobie człowiek weźmie i skalibruje, jakiż to problem. Jednakże pisanie, że jest cacy staje się nie fair wobec testującego.
DitchesKing
26-02-2013, 02:00
Jajca jak berety normalnie...
Ja się tam nie znam na tym technicznym bełkocie. Pole AF? A do czego to komu? Dla mnie od zawsze ważniejsza była optyka niż elektronika. To co widzę i to co ktoś chce mi pokazać jest stokroć ważniejsze od metody jaką akurat zastosowano.
Gównianym aparatem też można. Jeśli pola AF nie są tam gdzie być powinny, wystarczy genialny operator rzeczonego aparatu, który pola ma w dupie a AF na oku albo wibrysach, jak wolisz.
Ja się tam nie znam na tym technicznym bełkocie. Pole AF? A do czego to komu? Dla mnie od zawsze ważniejsza była optyka niż elektronika. To co widzę i to co ktoś chce mi pokazać jest stokroć ważniejsze od metody jaką akurat zastosowano.
Gównianym aparatem też można. Jeśli pola AF nie są tam gdzie być powinny, wystarczy genialny operator rzeczonego aparatu, który pola ma w dupie a AF na oku albo wibrysach, jak wolisz.
Kolego o czym Ty, przepraszam, piszesz. Masz 24-105 i 70-200 a nie wiesz co to pole autofokusa? To nie jest potrzebne? To jak kolega spytam fotografuje? To może lepiej nie zabierać głosu w dyskusji jak nie ma się pojęcia o podstawowych elementach aparatu?
Jak kolega celuje w ciocię, a ostry jest wujek przed nią to jest ok???
Ale jajca :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Rojo, chyba cytałem Twoje opinie pod testem 6d na optyczne.pl i zapytanie niejakiego Imre: "a tak na poważnie to aparat 6d za taką cene powinien mieć znacznie więcej punktów AF"
Czy to ja tylko tak mam, że operuję jedynie centralnym punktem AF i przekadrowuję bo jak dla mnie tak jest szybciej i łatwiej,
nie tylko Ty tak masz, czy łatwiej i szybciej - to różnie, problem jest na jasnych szkłach czasem max otwartych, jak przekadrujesz to możesz stracić ostrość w punkcie na który mierzyłeś. Ale to sporadyczne sytuacje. Poza tym boczne w 6D są spokojnie uzywalne wiec nie ma co demonizować. Zamiast 5d3 kup sobie szkiełko jakieś fajne jak na mój gust :D
DitchesKing
26-02-2013, 02:28
@dulak
chyba nie czaisz o czym ja do Ciebie mówię.
Szkła mam najlepsze z możliwych na jakie mnie stać. A skoro żałuję dzieciom a oddaję canonowi to możesz spokojnie wywnioskować, że takie podstawy fotografii jak przysłona i migawka mam opanowane. Poza tymi dwoma może jeszcze ISO i więcej mi nie potrzeba (taki surowy foto chów).
To może lepiej nie zabierać głosu w dyskusji jak nie ma się pojęcia o podstawowych elementach aparatu
Te właśnie wyżej wymienione dwa a na siłę nawet trzy elementy aparatu są dla mnie najważniejsze. Uwierz mi chłopie, że mogę mieć inny styl fotografowania niż Ty i nawet bez AF, jak niegdyś, miałbym ziesamowitą frajdę ze zdjęciowania.
6d daje mi tyle ile oczekuję od mojego elektronicznego FF, za tyle ile mogę na to przeznaczyć.
--- Kolejny post ---
@Rojo
nigdy nie miałem szkieł jaśniejszych niż 1,8. A to raptem 50. Druga sztuka. Pierwszą popsułem, a że się zakochałem za te grosze, kupiłem drugą.
Bezkompromisowo i po najniższym koszcie wszedłem w f4. 70-200 bez IS, 24-105 a do tego sigma 10-20. Ta hmm EFS świadomie.
Zakochałem się ostatnio w szerokim kącie. Dojrzałem do niego. Dojrzałem do FF.
Dziękuję Ci, bo dzięki (między innymi) Twoim opiniom podjęłem decyzję o drastycznym uszczupleniu rodzinnego budżetu wakacyjnego 2013 :-) Daleko nie pojedziemy ale za to z GPS :-)
Zakochałem się ostatnio w szerokim kącie. Dojrzałem do niego. Dojrzałem do FF.
to mam jedną złą wiadomoc dla Ciebie, nie będziesz miał teraz szerokiego kąta. Pchaj tą sigmę jak najszybciej i kupuj 17-40/4. Będziesz miał zacny L-kowy komplecik na 4 :D
DitchesKing
26-02-2013, 02:40
@Rojo na optyczne.pl napisałeś:
6d nie jest aparatem do zdjęć dynamicznych, trzeba sie z tym pogodzić
ale nie znaczy to, że w Toruniu z 6d nie mogę się na żużel wybrać skoro z 400d chadzałem :-)
brakowało mi ISO 3200 a może i 6400. Tutaj dostanę jeszcze dw arazy tyle. Super. Żaby tylko AF nie był gorszy niż w 400d...
--- Kolejny post ---
17-40 już miałem ale na APS-C (czy jakoś tak) nie bardzo mi pasował do czegokolwiek.
Na FF na razie 24 mi styknie, a przy odsprzedaży 10-20 pomyślimy nad czymś nowym :-)
no tu 17-40 daje Ci prawie to samo co 10-20...
ja sobie razem z 6D zakupiłem właśnie 17-40 (dlatego miedzy innymi nie kupiłem 5D3) i powiem Ci że jak wcześniej zachwycał mnie 10-22 canonowski tak teraz zachwyca mnie 17-40. TYm bardziej że chyba (odpukać) trafiłem egzemplarz bez mydeł na bokach i jakiś tam innych problemów.
@dulak
chyba nie czaisz o czym ja do Ciebie mówię.
Szkła mam najlepsze z możliwych na jakie mnie stać. A skoro żałuję dzieciom a oddaję canonowi to możesz spokojnie wywnioskować, że takie podstawy fotografii jak przysłona i migawka mam opanowane. Poza tymi dwoma może jeszcze ISO i więcej mi nie potrzeba (taki surowy foto chów).
Te właśnie wyżej wymienione dwa a na siłę nawet trzy elementy aparatu są dla mnie najważniejsze. Uwierz mi chłopie, że mogę mieć inny styl fotografowania niż Ty i nawet bez AF, jak niegdyś, miałbym ziesamowitą frajdę ze zdjęciowania.
6d daje mi tyle ile oczekuję od mojego elektronicznego FF, za tyle ile mogę na to przeznaczyć.
Hola, hola kolego...
Zarówno styl fotografowania jak i żałowanie dzieciom :shock: :shock: :shock: nie mają tu nic do rzeczy. Przy zdjęciu z wyraźnym FF twierdziłeś autorytatywnie, że wszystko gra, a tak przecież nie jest. Problem być może jest bardzo błahy i mikrokalibracja go szybko wyeliminuje, ale nie wprowadzajmy właściciela w błąd twierdząc, że jest cacy w sytuacji gdy nic nie jest cacy.
Lucky Luck
26-02-2013, 09:36
--- Kolejny post ---
Ja też czytałem opinie Rojo pod testem 6d na optyczne :) No i co ?
Rojo pisze : "AF jest wbrew pozorom DUŻO ! dokłądniejszy i szybszy . / od 7d/
Ale Rojo pisze też : "6d nie jest aparatem do zdjęć dynamicznych"
Tak? A czemu nie?
Rojo pisze na CB : " 7d to bardzo dobry aparat robiący naprawdę bardo dobre zdjęcia"
Ale Rojo pisze też na optycznych o 7d - " Generalnie mam wrażenie, że przez 3 lata fociłem
zepsutym aparatem"
DitchesKing
26-02-2013, 09:39
zdjęciu z wyraźnym FF twierdziłeś autorytatywnie, że wszystko gra, a tak przecież nie jest
według mnie GRA. Nie sprawdzam nic, patrzę na zdjęcie.
A czy jest cacy to już właściciel sam będzie wiedział najlepiej.
no tu 17-40 daje Ci prawie to samo co 10-20...
a może nawet więcej? Sigma od 10 do 15 brzydko zniekształca
Porównałem sobie iso 3200 z 6d i iso Hi z 5d mkI LINK (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/iso.jpg)
Oczywiście bez odszumiania, f3,5
Porównałem sobie iso 3200 z 6d i iso Hi z 5d mkI LINK (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/iso.jpg)
Oczywiście bez odszumiania, f3,5
Porównanie trochę bez sensu bo 3200 w classicu jest dodatkowe. Zrób to samo ale na 1600 :P
robertskc7
26-02-2013, 10:37
Coraz bardziej mam ochotę na classica...
Wiem że dodatkowe, dla mnie nie bez sensu bo dużo ludzi z tego korzysta albo korzystało i sam fakt że classic nie ma w ogóle 3200 już jest na plus 6d.
Ja np chciałem wiedzieć jaka jest różnica w realnych warunkach na tych ustawieniach :)
Zerknijcie sobie na włosy po lewej stronie na wysokości oka, w starej piątce jest papka bez szczegółów już o kolorach nie wspomnę.
Zerknijcie sobie na włosy po lewej stronie na wysokości oka, w starej piątce jest papka bez szczegółów już o kolorach nie wspomnę.
Ja tam po prawej stronie widzę efekty odszumiania (rzęsy, bokeh z prawej strony głowy).
Widać odrobinę lepszy DR, ale biorąc pod uwagę że iso 3200 jest w classicu programowe - staruszek trzyma się bardzo dzielnie.
Classic kusi mnie mocno w obecnych cenach, ale brakuje mi w nim automatycznego czyszczenia matrycy oraz LV.
Oczywiście, że świetnie się trzyma i cały czas jest to bardzo dobry aparat.
DitchesKing
26-02-2013, 11:08
Classic kusi mnie mocno w obecnych cenach
żeby jeszcze można było nówkę kupić w rozsądnej cenie to pewnie byśmy mieli kolejną zagwozdkę
janulrich
26-02-2013, 12:07
...
- 11 punktów AF. Odkąd nabyłem Zenita za ileśtam milionów i zacząłem robić zdjęcia skupiam się najpierw na ustawieniu ostrości, potem na kadrze. W Zenicie robiłem to lewą ręką, w Canonie wskazującym palcem prawej ręki. Nigdy w Canonie nie użyłem innego punktu niż środkowy. Jeśli byłby w sprzedaży Canon 6D z jednym punktem AF tańszy o parę złotych - wziąłbym.
- brak lampy. SUPER. Cieszę się, że jej nie ma. W swoim 400d użyłem jej kilka razy tuż po zakupie. Dziś jak muszę mam nissina. Jak będę ze swoim turystycznym FF w góry wyruszał i tak będę taszczył swój ciężki plecak
.
Też tak myślałem, dopóki nie kupiłem Nikona 35mm f1.8 , a później Sigmy 30mm f1.4 => Nie wyobrażam sobie kadrować osobę od dołu stojącej na schodach na f1.4 przekadrowując => zgodnie z prawami fizyki/optyki ciężko wycelować odsunięcie puszki. Przy tak małej głębi jak f1.4 jest to cholernie ciężkie, a Canon ma też szkła f1.2 :) Po za tym... bywa czasem tak, że nie ma jak korpusem ruszyć... albo szybciej jest po prostu zmienić punkt... no ale do tego trzeba dojrzeć, ja dojrzałem rok temu :).
Jeśli strzelasz landszafty to problemu raczej nie masz. Pozdro
żeby jeszcze można było nówkę kupić w rozsądnej cenie to pewnie byśmy mieli kolejną zagwozdkę
tia...a do tego jeszcze merca nówkę 124 300D i na milion km spokój 8-)
DitchesKing
26-02-2013, 12:19
Nie wyobrażam sobie kadrować osobę od dołu stojącej na schodach na f1.4 przekadrowując
No tak, ale jest to bardzo szczególne ujęcie. Na upartego mogę dorzucić, że tam gdzie będziesz chciał wycelować i tak nie ma punkty AF => alboprzekadrujesz jakiś boczny albo doostrzysz ręcznie.
Landszafty tak, często, ale częściej akcja, "reportaż". Jeszcze się na środkowym i przekadrowaniu nie zawiodłem, jak muszę chwytać momenty tak jest (przynajmniej dla mnie) dużo, dużo szybciej.
Szkła f1.2 nie mam i raczej nie planuję. Jeśli stać by mnie było na szklarnię f1.2 to pewnie bym się nie oglądał na 6d :-)
Witam.
Czy ktos moze kupowal juz u tej osoby: Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=21596573) - cena 6600 ?
DitchesKing
26-02-2013, 12:44
Witam.
Czy ktos moze kupowal juz u tej osoby: Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - cena 6600 ?
Odbiór osobisty Toruń. Ja też jestem z Torunia. Też się przymierzam. Ale ja to pewnie dopiero na koniec marca/kwiecień.
Witam.
Czy ktos moze kupowal juz u tej osoby: Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=21596573) - cena 6600 ?
jest w porządku, chociaż mi udało się kupić trochę taniej
Acha to super :)
Bo na chwile obecna najlepsza cena w PL.
janulrich
26-02-2013, 13:20
Acha to super :)
Bo na chwile obecna najlepsza cena w PL.
Nie lepiej dołożyć te 400zł , pójść , pomacać, doradzić.... dostać gratis FILTR na szkło. Przy reklamacji w sklepie jest łatwiej... no ja odradzam zakupy sprzętu foto jak mnie wyrolowali z D700 (POK oddał kasę), ale ... dreszczyk emocji za 7 tyś zł został do dziś i nie życzę nikomu.
Jak będziesz dokupował szkiełko w tym samym sklepie to podejrzewam, że rabacik dostaniesz i tak na prawdę, wydasz może te max 300zł więcej ale robisz transakcję z firmą , a nie z duchem który mógł skraść sprzęt i go sprzedawać ;/ W razie problemów masz UOKIK i wszystkie instytucje prawne.
Poza tym... sprzęt w sklepie testujesz na miejscu tutaj możesz dostać rzucony/puknięty itd... odradzam. Odżałuj te 5 browarów miesięcznie przez pół roku i śpij spokojnie. Dobrze Ci radzę !!!
Jeszcze jedno... do sklepu możesz sobie wziąć szkiełka i przetestować jeśli będziesz miał BF albo FF poproś o drugą/trzecią sztukę najlepszą która będzie pasowała do twoich szkieł.
rafalk75
26-02-2013, 13:23
Witam.
Ja pytałem się o tego użytkownika Allegro w secji Podejrzane Aukcje cz2. Jakby co polecam sprawdzać tam przed zakupem. A dodam jeszcze jedną informację, że na PW dostałem info od naszego kolegi z forum, że nabył 6D od tego sprzedawcy. Sprzedawca sam przyjechał do klienta. Ja po swojego FF jechałem do Poznania. Tylko wybrałem 5 zamiast 6-tki.
Kolejny sampelek Link (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/1.jpg)
6d + 35L f2.0 ISO100
DitchesKing
26-02-2013, 13:27
Nie lepiej dołożyć te 400zł
W jakim sklepie kupię 6d za 6999?
janulrich
26-02-2013, 13:36
Niemal w każdym. Foto-plus Krakow, studnecka , Canon EOS 6D (http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/EOS-6D) => 7245zł .. te 150zł utargujesz na lajcie. Tam przeważnie te 70-100zł spuszczają na dzień dobry jeśli płacisz gotówką nie kartą. Nie zdażyło mi się jeszcze nie dostać tam rabatu , albo filtra do każdego szkła jakie kupowałem. No filtry za 120zł :)
DitchesKing
26-02-2013, 13:40
Nawet jeśli utarguję 150 złotych (nie doliczam przejazdu do Krakowa i z powrotem) to ni jak nie wyjdzie 6999 zł.
Co złego może się przydażyć jeśli kupię aparat za 6599 zł z gwarancją i odbiorę od gościa osobiście, sprawdzając przed zakupem?
janulrich
26-02-2013, 13:44
Kolejny sampelek Link (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/1.jpg)
6d + 35L f2.0 ISO100
Jak ja kotów nie trawię !!! Ale takie to lubię ;d Ale wypasik :)
--- Kolejny post ---
Nawet jeśli utarguję 150 złotych (nie doliczam przejazdu do Krakowa i z powrotem) to ni jak nie wyjdzie 6999 zł.
Co złego może się przydażyć jeśli kupię aparat za 6599 zł z gwarancją i odbiorę od gościa osobiście, sprawdzając przed zakupem?
A no to tak to spoko :) Myślałem, że wysyłka :)
DitchesKing
26-02-2013, 13:47
A no to tak to spoko Myślałem, że wysyłka
różnica wynosi minimum 640 złotych (między sklepem a importem). Za tą kasę spokojnie można rozważyć wycieczkę do Torunia, Krakowa czy Warszawy. A i przy okazji z nową puszką w obcym mieście można sobie pofotkować :-)
--- Kolejny post ---
Aparat ten sam, gwarancja ta sama tylko cena inna
Eberloth
26-02-2013, 14:09
Jak ja kotów nie trawię !!! Ale takie to lubię ;d Ale wypasik :)
Kot ok. Ale jakie piękne AC na płocie :mrgreen:
Dla tych co nie mogą przeżyć AC z Lki sigma zrobiła teraz piękny obiektyw :D
janulrich
26-02-2013, 14:18
Mówie o kocie :) heheh. No tak ... ale to przypadłość szkiełka nie puszki :) .
Mówie o kocie :) heheh. No tak ... ale to przypadłość szkiełka nie puszki :) .
A wystarczyło włączyć w puszce usuwanie tego i byłoby po sprawie...
tkosiada
26-02-2013, 14:44
Moze w fotoaparaciki.pl, popros Tomka, mozna sie dogadac :)
DitchesKing
26-02-2013, 14:49
Moze w fotoaparaciki.pl, popros Tomka, mozna sie dogadac
Może... już tam 17-40 kupowałem ale mi do cropa nie przypasowało i wymieniałem na 24-105. Faktycznie można było się dogadać. Wymieniłem dopłaciłem, ale z Torunia jednak kawał drogi.
Jednak 6999 to i tak nie 6599, które mam na miejscu w Toruniu.
Ale przynajmniej normalny sklep w którym w razie czego możesz skorzystać z niezgodności z umową.
DitchesKing
26-02-2013, 15:00
albo kilka zł więcej u Nowarta z tego forum
--- Kolejny post ---
Ale przynajmniej normalny sklep w którym w razie czego możesz skorzystać z niezgodności z umową.
Najlepiej by było kupić normalny aparat w normalnym sklepie w normalnej cenie
--- Kolejny post ---
Ale chyba trzebaby było mieszkać w normalnym kraju :-)
Dobrze wiedzieć, że w Toruniu jest taki człowiek, z Chełmna mam niedaleko a cenowo mi sie podoba :)
Ja też czytałem opinie Rojo pod testem 6d na optyczne :) No i co ?
Rojo pisze : "AF jest wbrew pozorom DUŻO ! dokłądniejszy i szybszy . / od 7d/
Ale Rojo pisze też : "6d nie jest aparatem do zdjęć dynamicznych"
wyciąłeś z kontekstu czy nie dopisałem? Jest szybkszy i dokładniejszy do obiektów nie przemieszczających się dynamicznie. Już tyle razy to pisałem w tak wielu miejscach że wydaje mi się to oczywiste z automatu. I tak jest, wierz mi.
Tak? A czemu nie?
bo ma problem ewidentny ze sledzeniem obiektów, jak ktoś w klubie zasuwa w moją stronę przez sale dość słabo oswietloną aparat nie jest w stanie zrobić mu ostrego zdjęcia nawet przy dość przyzwoitych czasach skróconych przez iso 25600. Nawet z właczonym spomaganiem AF na lampie. Może za dużo znowu wymagam?
Rojo pisze na CB : " 7d to bardzo dobry aparat robiący naprawdę bardo dobre zdjęcia"
Ale Rojo pisze też na optycznych o 7d - " Generalnie mam wrażenie, że przez 3 lata fociłem zepsutym aparatem"
oczywiście, w zderzeniu z obrazkiem który mi daje 6D i ostrością zdjęć takie miałem wrażenie. Co nie zmienia faktu że zrobiłem 7D dużo bardzo dobrych zdjęć.
Starasz się na siłę coś udowodnić czy mi się wydaje?
Miałem 7d przez miesiąc może trochę dłużej. Wcześniej wszystkie zlecenia robiłem na 5d.
Dokupiłem bo chciałem mieć szybkie zapasowe body i za każdym razem jak zaczynałem robić zdjęcia to było mi żal że tak mocno tracę na jakości.
Generalnie wyglądało to tak że mój bezlusterkowiec robił podobne. Teraz się skończy pewnie na 2x 6d bo 5d mkIII trochę się boję kupować po tych postach Habakuka.
To tak a propo postu wyżej o zepsutym 7d ;)
Lucky Luck
26-02-2013, 17:13
wyciąłeś z kontekstu czy nie dopisałem? Jest szybkszy i dokładniejszy do obiektów nie przemieszczających się dynamicznie. Już tyle razy to pisałem w tak wielu miejscach że wydaje mi się to oczywiste z automatu. I tak jest, wierz mi.
bo ma problem ewidentny ze sledzeniem obiektów, jak ktoś w klubie zasuwa w moją stronę przez sale dość słabo oswietloną aparat nie jest w stanie zrobić mu ostrego zdjęcia nawet przy dość przyzwoitych czasach skróconych przez iso 25600. Nawet z właczonym spomaganiem AF na lampie. Może za dużo znowu wymagam?
oczywiście, w zderzeniu z obrazkiem który mi daje 6D i ostrością zdjęć takie miałem wrażenie. Co nie zmienia faktu że zrobiłem 7D dużo bardzo dobrych zdjęć.
Starasz się na siłę coś udowodnić czy mi się wydaje?
Tak , zgadzam się z Tobą :) Zrobiłeś 7d bardzo dużo dobrych zdjęć.
A teraz czekam na te z 6d , które zmiażdżą jakością te z cropa , bo
zmiażdżą ... prawda ? :)
Nie staram się nic udawodnić, a na pewno nie to o czym myślisz :)
Witam.
No już sie skontaktowalem z Nowartem i 6d wraz z karta Sandiska 32 GB w promocji wyjdzie mi praktycznie tyle co u osoby do ktorej aukcji link podalem.
A Nowart jest chwalonyprzez wiele osob sprzedawcą.
Wiec wole dac nawet te pare zł wiecej niz sie martwic :)
DitchesKing
26-02-2013, 17:53
Witam.
No już sie skontaktowalem z Nowartem i 6d wraz z karta Sandiska 32 GB w promocji wyjdzie mi praktycznie tyle co u osoby do ktorej aukcji link podalem.
Wiec wole dac nawet te pare zł wiecej niz sie martwic
No to jestem następny w kolejce
Witam.
Wiec wole dac nawet te pare zł wiecej niz sie martwic :)
Dwa tygodnie temu kupiłem u Nowarta dokładnie taki zestaw i wszystko super. :) Juz szykuję się na kolejne zamówienia u niego. :)
Może... już tam 17-40 kupowałem ale mi do cropa nie przypasowało i wymieniałem na 24-105. Faktycznie można było się dogadać. Wymieniłem dopłaciłem, ale z Torunia jednak kawał drogi.
Jednak 6999 to i tak nie 6599, które mam na miejscu w Toruniu.
Gościu jest z Torunia, w Warszawie też od niego mozna odebrac osobiscie do mnie podjechał do Płocka, w drodze z Warszawy do Torunia, sprzęt możesz sprawdzić, podpiąc swoje obiektywy, nie ma z tym najmniejszego problemu
Gościu jest z Torunia, w Warszawie też od niego mozna odebrac osobiscie do mnie podjechał do Płocka, w drodze z Warszawy do Torunia, sprzęt możesz sprawdzić, podpiąc swoje obiektywy, nie ma z tym najmniejszego problemu
a z jakiej dystrybucji ma np. 6D bo napewno nie naszej i jak wygląda dowód sprzedaży czy jest to paragon fiskalny bądż inna wersja drukowana. Jeśli jest dystrybucja niemiecka to za 2 rok gwarancji odpowiada sprzedawca i serwis odbywa sie wtedy poza granicami naszego kraju. Chyba, że jest tak że serwis na żytniej bezproblemu naprawi w ramach gwarancji po tych 12 miesiącach ? W gwarancji dla krajów unii europejskiej jest napisane 12 miesiecy. Z tego wynika, że z innych dystrybucji różni się tylko ceną bo u nas tez 2 rok liczony powinien być u sprzedawcy mowa gdy bierzemy coś na siebie nie na firme. Pozdrówki
Długo czekałem na nową piątkę i jak się pojawiła 5d3, okazała się tym czego oczekuję i byłem na nią zdecydowany. Grzebałem się z przesiadką z 5D1, w międzyczasie pojawił się 6D, który kupiłem. Jestem w miarę zadowolony, ale gdy można było cofnąć czas kupiłbym 5D3 - dla lepszego AF-u (a może dla lepszego samopoczucia). Dlatego, jeśli któryś z Was ma dylemat 6D/5D3 to radzę wybrać piątkę.
Ps Moja uwaga nie dotyczy, przesiadających się z cropa, którzy po tej zamianie i tak będą szczęśliwi.
Zresztą możliwości szóstki i tak przerosną moją kreatywność, jak zwykle najważniejsze jest ..... oko.
seweryn1
26-02-2013, 20:32
Mam pytanie czy któryś z forumowych sprzedawców wystawia fakturę vat?
a z jakiej dystrybucji ma np. 6D bo napewno nie naszej i jak wygląda dowód sprzedaży czy jest to paragon fiskalny bądż inna wersja drukowana. Jeśli jest dystrybucja niemiecka to za 2 rok gwarancji odpowiada sprzedawca i serwis odbywa sie wtedy poza granicami naszego kraju. Chyba, że jest tak że serwis na żytniej bezproblemu naprawi w ramach gwarancji po tych 12 miesiącach ? W gwarancji dla krajów unii europejskiej jest napisane 12 miesiecy. Z tego wynika, że z innych dystrybucji różni się tylko ceną bo u nas tez 2 rok liczony powinien być u sprzedawcy mowa gdy bierzemy coś na siebie nie na firme. Pozdrówki
Aparat z dystrybucji niemieckiej a dowód sprzedaży wygląda dokładnie tak samo jak od innych TIP-ów bardziej popularnych na forum
--- Kolejny post ---
Długo czekałem na nową piątkę i jak się pojawiła 5d3, okazała się tym czego oczekuję i byłem na nią zdecydowany. Grzebałem się z przesiadką z 5D1, w międzyczasie pojawił się 6D, który kupiłem. Jestem w miarę zadowolony, ale gdy można było cofnąć czas kupiłbym 5D3 - dla lepszego AF-u (a może dla lepszego samopoczucia). Dlatego, jeśli któryś z Was ma dylemat 6D/5D3 to radzę wybrać piątkę.
Ps Moja uwaga nie dotyczy, przesiadających się z cropa, którzy po tej zamianie i tak będą szczęśliwi.
Zresztą możliwości szóstki i tak przerosną moją kreatywność, jak zwykle najważniejsze jest ..... oko.
Ja się przesiadłem ze starej 5 i drugi raz pewnie zrobiłbym to samo. Nie uważam żeby 6d był lepszy od 5d3, ale jednak jest prawie 4tys. tańszy i jak dla mnie, amatora, nie zarabiającego na fotografii różnica w cenie między tymi korpusami jest kolosalna. Za tą różnice można dokupić do niego sigme 35 lub 17-40.
Aparat z dystrybucji niemieckiej a dowód sprzedaży wygląda dokładnie tak samo jak od innych TIP-ów bardziej popularnych na forum
--- Kolejny post ---
Ja się przesiadłem ze starej 5 i drugi raz pewnie zrobiłbym to samo. Nie uważam żeby 6d był lepszy od 5d3, ale jednak jest prawie 4tys. tańszy i jak dla mnie, amatora, nie zarabiającego na fotografii różnica w cenie między tymi korpusami jest kolosalna. Za tą różnice można dokupić do niego sigme 35 lub 17-40.
To i ja się dołączę do grupy, też się przesiadłem ze starej piątki. Na mojej stronie wszystkie zdjęcia są właśnie z tego korpusu i jakoś specjalnie się nie napociłem żeby je zrobić.
Oczywiście lepszy af by się przydał ale mi np. najbardziej brakowało bocznych punktów które w 6d moge używać(przetestowane)
janulrich
26-02-2013, 21:22
Nie wiem czy było gościu testuje 6D w meczu hokejowym (filmik i fotki) : Canon 6D Review | Fro Knows Photo (http://froknowsphoto.com/canon-6d-review/) , a tu główna strona z tagiem Canon 6d | Fro Knows Photo (http://froknowsphoto.com/tag/canon-6d/)
Eberloth
27-02-2013, 11:41
Nie wiem czy było gościu testuje 6D w meczu hokejowym (filmik i fotki) : Canon 6D Review | Fro Knows Photo (http://froknowsphoto.com/canon-6d-review/) , a tu główna strona z tagiem Canon 6d | Fro Knows Photo (http://froknowsphoto.com/tag/canon-6d/)
Przeczytałem całość, a najbardziej ubawiło mnie "Full frame rebel" :). To chyba konkluzja tych dwustu paru stron wątku. Zaleta 6D to FF. Dla fotografujących w ciemnicy i na wysokich ISO ta zaleta będzie najważniejsza. Mogą już nie czytać reszty tego posta ;) Reszta 6D to taki lepszy Rebel, z jednym krzyżowym punktem i kiepskim AF na czele. Fotografia na niskich iso dynamicznych scen będzie przyjemniejsza z takim 7D. A w dobrych warunkach oświetleniowych na ISO 100-400 6tka takiej 7ki nie "zmiażdży" (słowo często padające w tym wątku) - widziałem niejeden quiz w sieci, gdzie w glosowaniu nad zdjęciem wykonanym na niskim ISO zwolennicy teorii jej popełnienia FF czy cropem byli w zasadzie podzieleni po połowie.
Niech zatem kazdy dobierze puszkę do rodzaju fotografii, którą częściej uprawia. I liczy się z tym, że każdej sytuacji zdjęciowej ona nie ogarnie tak łatwo. Oczywiście sytuacja zmieni się ciut dla puszek > 10 czy 15k. Ale to nie o tym wątek...
od czasu do czasu tu zaglądam i dziwię się podejściu użytkowników do nowej puszki
w sumie nie ma to żadnego znaczenia, bo wolę robić zdjęcia, a nie owczym pędem czepiać się aparatów, ale jest co najmniej zabawne
przez ostatnie 5 lat robiłem 5DI i zwykle, gdy ktoś usłyszał odpowiedź, to się zachwycał, że to taka super puszka i w ogóle
a tutaj jakoś jest moda na dissowanie 6D, która wszystko od 5D ma lepsze - nie kumam :)
(...) A w dobrych warunkach oświetleniowych na ISO 100-400 6tka takiej 7ki nie "zmiażdży" (...)
Sednem sprawy jest tu słowo dobrych :)
Ostatnio chciałem sobie wymienić drugie body i stwierdziłem, że teraz będzie to 7D. Porównałem obrazek 7D i 5DI. Mimo całej nowoczesnej technologii w siódemce obrazy z tych dwóch korpusów dzieliła przepaść w oddaniu szczegółów. Na obu korpusach założone miałem te same szkła. To nie znaczy, że obraz z 7D był słaby, ale znaczy że z 5DI był tak dobry w porównaniu z siódemką, jednakże muszę zaznaczyć, że ja nie fotografuję sportu.
od czasu do czasu tu zaglądam i dziwię się podejściu użytkowników do nowej puszki
w sumie nie ma to żadnego znaczenia, bo wolę robić zdjęcia, a nie owczym pędem czepiać się aparatów, ale jest co najmniej zabawne
przez ostatnie 5 lat robiłem 5DI i zwykle, gdy ktoś usłyszał odpowiedź, to się zachwycał, że to taka super puszka i w ogóle
a tutaj jakoś jest moda na dissowanie 6D, która wszystko od 5D ma lepsze - nie kumam :)
No tak tylko, że obecnie otrzymujesz amatorską puszkę w cenie niedawnych profesjonalnych korpusów, puszkę którą niewprawny ojciec niedzielny fotograf nie da rady fotografować rozbrykanych dzieciaków, bo af nie jest w stanie ich śledzić, no bez jaj, jest XXI wiek. Zauważ co daje konkurencja i w jakiej cenie, a zrozumiesz. To jest amatorska puszka, w niej lampka aż się prosi. Inną sprawą jest, że z powodów ekonomicznych głównie, w naszym kraju używana jest profesjonalnie jak widać.
Sednem sprawy jest tu słowo dobrych :)
Ostatnio chciałem sobie wymienić drugie body i stwierdziłem, że teraz będzie to 7D. Porównałem obrazek 7D i 5DI. Mimo całej nowoczesnej technologii w siódemce obrazy z tych dwóch korpusów dzieliła przepaść w oddaniu szczegółów. Na obu korpusach założone miałem te same szkła. To nie znaczy, że obraz z 7D był słaby, ale znaczy że z 5DI był tak dobry w porównaniu z siódemką, jednakże muszę zaznaczyć, że ja nie fotografuję sportu.
No tak tylko, że obecnie otrzymujesz amatorską puszkę w cenie niedawnych profesjonalnych korpusów, puszkę którą niewprawny ojciec niedzielny fotograf nie da rady fotografować rozbrykanych dzieciaków, bo af nie jest w stanie ich śledzić, no bez jaj, jest XXI wiek. Zauważ co daje konkurencja i w jakiej cenie, a zrozumiesz. To jest amatorska puszka, w niej lampka aż się prosi. Inną sprawą jest, że z powodów ekonomicznych głównie, w naszym kraju używana jest profesjonalnie jak widać.
A może to jest profesjonalna puszka którą trzeba umieć profesjonalnie obsługiwać. 5D classic był profesjonalny i też biegające dzieci ciężko się nim robiło. Ja myślę że tu się nic nie zmieniło tylko ludzie mają inne podejście.
6D jest profesjonalne tylko nie na tyle na ile my byśmy chcieli za tą cenę. Chyba lepiej skupić się na zdjęciach żeby były profesjonalne, obojętne czym robione. (brzydnie mi już słowo profesjonalne ; )
Lucky Luck
27-02-2013, 16:49
E tam ... dissowanie . Poczytaj posty DitchesKing:
- 6d ma tylko 1/4000 ? - no problem, moje szkła to głównie f4.
- 6d ma tylko 11 pkt af w tym jeden krzyżowy ? - no problem i tak robię tylko na centralnym.
- 6d nie ma lampy? - super. Cieszę się .Mam nissina, a jak pójdę w góry to włożę go do mojego i tak
ciężkiego plecaka :)
- Hdr tylko w jpg ? - przeżyję. Jakoś sklecę tego hdr-a.
Jak widać wadami można cieszyć się jak zaletami ! I tak trzymać :)
janulrich
27-02-2013, 16:59
E tam ... dissowanie . Poczytaj posty DitchesKing:
- 6d ma tylko 1/4000 ? - no problem, moje szkła to głównie f4.
- 6d ma tylko 11 pkt af w tym jeden krzyżowy ? - no problem i tak robię tylko na centralnym.
- 6d nie ma lampy? - super. Cieszę się .Mam nissina, a jak pójdę w góry to włożę go do mojego i tak
ciężkiego plecaka :)
- Hdr tylko w jpg ? - przeżyję. Jakoś sklecę tego hdr-a.
Jak widać wadami można cieszyć się jak zaletami ! I tak trzymać :)
.... zabrakło moim zdaniem jeszcze "Synchronizacja do 1/180s" ,
ale spoko, na razie nie mam ani aparatu ani lampy :)
DitchesKing
27-02-2013, 17:12
.... zabrakło moim zdaniem jeszcze "Synchronizacja do 1/180s" ,
ale spoko, na razie nie mam ani aparatu ani lampy
Tego celowo nie wypomniałem, ponieważ optymistycznie wskazałem to, co mnie nie boli i na pewno nie będzie bolało. 1/180? Nie wiem. Na razie mam 1/200 (teoretycznie przynajmniej) do tego bardzo budżetową lampę i cały zestaw śmiga. Nie narzekam. Czy mi tych 1/180 będzie za mało? Nie wiem. Jak się dowiem dam znać na 100%.
Jaki koń jest - każdy widzi. Nie pasuje to czy owo, brać 5d. Jeszcze mało? Brać 1d. Za drogo? Brać 1100d.
Ja na dzień dzisiejszy wiem czego mi najbardziej brakuje, czego najbardziej potrzebuję.
Zaraz pokuśtykam po moje 400d, podepnę lampę, ustawię 1/180 i zobaczę czy mi to zdyskwalifikuje 6d jako najbliższy zakup.
Biorę kule i się kulam.
DitchesKing
27-02-2013, 18:08
Dokulałem się do plecaka, wyjąłem przedpotopowy aparat, podpiąłem doń lampę i pstrykam.
400d + 24-105, f8, ogniskowa na jakieś 85, ISO 100, IS wyłączone (bez lampy, pzzy ISO 1600, f4 są czasy rzędu 1s - 2s).
1/200 - działa
1/180 - działa
1/160 - działa
1/100 - działa
obiekt się porusza, AF jakoś trafia. Między 1/200 a 1/180 nie widzę żadnej różnicy. Do 1/100 dajemy radę.
Jeśli nie gorzej będzie w 6d to mi wystarczy w zupełności
Także 1/180s mogę dopisa do listy i stwierdzić - a co mi tam, przeżyję.
Dokulałem się do plecaka, wyjąłem przedpotopowy aparat, podpiąłem doń lampę i pstrykam.
400d + 24-105, f8, ogniskowa na jakieś 85, ISO 100, IS wyłączone (bez lampy, pzzy ISO 1600, f4 są czasy rzędu 1s - 2s).
1/200 - działa
1/180 - działa
1/160 - działa
1/100 - działa
obiekt się porusza, AF jakoś trafia. Między 1/200 a 1/180 nie widzę żadnej różnicy. Do 1/100 dajemy radę.
Jeśli nie gorzej będzie w 6d to mi wystarczy w zupełności
Także 1/180s mogę dopisa do listy i stwierdzić - a co mi tam, przeżyję.
Muszę przyznać, że podejście do tematu kolega ma dobre :) Każdy powinien w ten sposób przeanalizować swoje potrzeby i wyliczyć wszystkie "za" i "przeciw" i wtedy zdecydować, które body jest dla niego lepsze. Po takim wyliczeniu wszystkich minusów danego modelu będzie wiadomo, czy da się z nim (tym konkretnym sprzętem) żyć, czy będzie on przeszkadzał mi w pracy... Wiele osób zadaje te same pytania na forum - pyta się innych co będzie dla niego lepsze? Trzeba zapytać najpierw siebie ;)
DitchesKing
27-02-2013, 18:42
Muszę przyznać, że podejście do tematu kolega ma dobre Każdy powinien w ten sposób przeanalizować swoje potrzeby i wyliczyć wszystkie "za" i "przeciw" i wtedy zdecydować, które body jest dla niego lepsze
Tak można pod warunkiem, że się wie, czego się chce i czego potrzebuje.
Nie dodałem nic na temat migawki 100.000
Nie wiem ile mój 400d zrobił klapnięć ale zachowanych plików z niego mam na dzień dzisiejszy 88.425 :-)
Część zdjęć się przecież wyrzuca. Sprawdziłem z czystej ciekawości i doznałem lekkiego szoku. Przecież nie robię dużo zdjęć :-)
Jeśli 400d starczył mi na 6 lat, to jeśli przy 6d podwoję swoje wysiłki, jego migawka wystarczy mi na 4 lata. Spoko.
Lucky Luck
27-02-2013, 18:50
Tak można pod warunkiem, że się wie, czego się chce i czego potrzebuje.
Nie dodałem nic na temat migawki 100.000
Nie wiem ile mój 400d zrobił klapnięć ale zachowanych plików z niego mam na dzień dzisiejszy 88.425 :-)
Część zdjęć się przecież wyrzuca. Sprawdziłem z czystej ciekawości i doznałem lekkiego szoku. Przecież nie robię dużo zdjęć :-)
Jeśli 400d starczył mi na 6 lat, to jeśli przy 6d podwoję swoje wysiłki, jego migawka wystarczy mi na 4 lata. Spoko.
To co wystarcza dziś - jutro już niekoniecznie. :)
Trwałość migawki jak w Rebelu 1000d :)
DitchesKing
27-02-2013, 19:14
Trwałość migawki jak w Rebelu 1000d
Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
Jak padnie to wymienię. Jak nie padnie to nie wymienię.
il Dottore
28-02-2013, 10:18
Ja zdecydowałem się kupić 6D jako drugie body do 5D MkII.
Jak 6D mi się spodoba (a czuję, że tak będzie) to zostanie moją główną puszką a piątka pójdzie do żyda.
Robię w krajobrazówce głównie, więc te narzekania na czas migawki czy AF obchodzą mnie tyle, co śnieg zeszłoroczny.
Natomiast matryca, jej możliwości, współpraca z Wi-Fi, możliwość sterowania tabletem... to jest to, co mnie kręci! :)
Moj 5d Classic ma juz 183 tys. zdjec na pierwszej migawce - a zywotnosc jest deklarowana tez jak w 6D na 100 tys.
Jesli chodzi o narzekania na AF - to praktycznie kazdy pisze ze ma lepszy od 5dmkII.
Kolejna sprawa to na razie nie slychac zeby ktos narzekal ze szkla nie trafiaja w punkt i trzeba kombinowac z kalibracja.
Mnie bardziej niz wiekszosc wypocin w tym temacie przekonala do 6D opinia Habakuka i zdjecia wykonane nim przez Cichego - bo tez glownie ten aparat bedzie sluzyl mi do ślubniaków.
A widze ze w temacie tym wiele osob co narzeka to nie miala go w rekach i narzeka na specyfikacje :P
Istnieje jeszcze tez taka mozliwosc ze jak wyjdzie Magic Lantern do 6D to moze uda im sie pare rzeczy poprawic (oczywiscie tylko te zablokowane przez Canona programowo np. 1/8000, i czas synchro z lampa na 1/200.
A powiedzmy sobie szczerze ze ta specyfikacja nie moze byc dokladnia taka sama jak 5DIII, bo kto wtedy by go kupil za te kase ?!
PS. Niedawno dopiero zobaczylem zdjecia z porownaniem rozmieszczenia punktow AF w 5DIII - no i niestety rewelacji nie ma - w sumie (jak dla mnie) przy takim rozmieszczeniu puntkow to 24 punkty bylyby juz optimum i nie potrzeba tych 50 kilku punktow.
PS. Niedawno dopiero zobaczylem zdjecia z porownaniem rozmieszczenia punktow AF w 5DIII - no i niestety rewelacji nie ma - w sumie (jak dla mnie) przy takim rozmieszczeniu puntkow to 24 punkty bylyby juz optimum i nie potrzeba tych 50 kilku punktow.
Nie masz racji, taka ilość punktów jest przydatna w servo.
Ale ustaliliśmy, że 6D nie ma użytecznego servo. :mrgreen:
Ja wiem, że w tytule wątku jest 6D, ale pawelxx pisał o nowej piątce.
No tak. Udzielając się w wątku nie należy sugerować się jego tytułem. ;-)
Nie masz racji, taka ilość punktów jest przydatna w servo.
A to o tym nie pomyslalem :-P
W sumie ja nie raz fotografujac pilke nozna akurat nie uzywalem servo (ani na 50D, ani na 5DC) i dawalo sie rade - oczywiscie servo na pewno ulatwia sprawe - ale znow jak sie go "prawie nie ma" to i tak da sie zrobic dobre zdjecia.
Bo mu brakuje punktów AF :mrgreen:
janulrich
28-02-2013, 14:17
E no... idąca para młodych, bądź tańcząca 1 taniec => to nie są szybkości w stylu jadącego auta, nie przesadzajmy. I tutaj AI servo da radę.
Dla mnie, ja celuję fotografię ślubną ze sprzętem myślę , że AI servo się przyda. Może wyjdzie jakiś update softaware to coś poprawią :)
Po za tym servo już było testowane, ok 70% trafień ale to w przypadku goniących osób, więc nie ma załamki.
@Rojo szalejących na koncercie przy niemal całkowitej ciemnicy strzelał i dawało radę,,, także :)
@Rojo szalejących na koncercie przy niemal całkowitej ciemnicy strzelał i dawało radę,,, także
tylko ja robię koncerty od prawie 10 lat i już wiem nawet z jakim interwałem i w jakim kierunku poszczególni artyści się przemieszczają :D, a tak na serio to w życiu na koncertach nie robiłe na ai-servo, jest to dla mnie niewykonalne, za dużo zmiennych, za dużo elementów w kadrze na które af może sobie pofrunąc bo je dostrzeże, do tego zmieniające sie co sekunę albo szybciej światła. Nie, koncertówek nie robi się na ai-servo :D
janulrich
28-02-2013, 14:38
@Rojo sorka, troszkę ogólnie napisałem => no jak w takich warunkach jak TY robiłeś, sprzęt daje radę, no to dla mnie jest to PERŁA :) ... no tylko tych 10 lat doświadczenia mi braknie i tu może być jedyny problem ;)
Miałem się nie odzywać, ale nie mogę.... po prostu jak czytam te niektóre posty to marszczy mi się...
Był ktoś kiedyś na koncercie? Widział ile tam jest świateł? Pewno nie zwracaliście na to uwagi nigdy, albo byliście zaciekawieni samym koncertem, albo napojeni... Zazwyczaj jest tak, to zależy gdzie będziecie stali, w fosie zazwyczaj jest trochę czasu na przymiarkę a wokół was są światła, masa świateł. Na koncercie wykonywałem zdjęcia ojjj dawno temu jeszcze takim aparatem Nikon D70 z heliosem m42 za 20zł obgryzionym przez psa.
Kilka zdjec mozna znalezc tutaj Index of /bbb (http://krowa2.nazwa.pl/bbb/) Dało się zrobić? dało... to tym bardziej da się to zrobić dowolnym aparatem i w zasadzie dowolnym obiektywem i to nie jest jakaś szczególna właściwość przypisana tylko do Canona 6D. A że nim łatwiej, bo technologicznie zaawansowany to już inna sprawa.
Każdy sprzęt da radę!
A co do wykonywania zdjęć na koncertach, nie potrzeba żadnego servo... tak jak Royo napisał, nie potrzeba żadnego kombinowania, wystarczy bujać się w takt muzyki razem z wykonawcami na scenie :D
@Rojo sorka, troszkę ogólnie napisałem => no jak w takich warunkach jak TY robiłeś, sprzęt daje radę, no to dla mnie jest to PERŁA :) ... no tylko tych 10 lat doświadczenia mi braknie i tu może być jedyny problem ;)
robiłem na koncertach zdjęcia i 300D i kilka przyzwoitych wyszło :D
ŚP. 300D pochowałem 3 lata temu. To był zacny sprzęt, niepowtarzalny.
ŚP. 300D pochowałem 3 lata temu. To był zacny sprzęt, niepowtarzalny.
Jak autofocus w 5D MkII i III ;-)
5DMK3 wolę nie macać, żeby się nie zakochać.
DitchesKing
28-02-2013, 23:44
5DMK3 wolę nie macać, żeby się nie zakochać.
Żeby się zakochać niekoniecznie trzeba macać. Można się zakochać platonicznie. Kilka stron wcześniej już były przykłady :-)
Żeby się zakochać niekoniecznie trzeba macać. Można się zakochać platonicznie. Kilka stron wcześniej już były przykłady :-)
Kiedys zakochałem się w Canonie 1Ds MK1 i choć go już kiedyś miałem to los obdarzył mnie zacną sztuką 1DsMK2 o ktorej nawet nie sniłem. Moment zakochania przypadł na moment wypuszczenia tej sztuki na rynek. 7999 dolarów cena początkowa. Pomyslalem ze to nierealne zebym go kiedys mial, albo jak będzie szansa go kiedyś kupić, to pewnie będzie zjechany. Udało mi się nabyć sztukę z przebiegiem 14tys. Żeby tym sprzetem fotografowac trzeba go na prawde rozumiec... Teraz? to sa takie cwaniaki bez ksztyny szacunku. 6D myslicie ze jest bardziej zaawansowany? A skąd, porównując do okresu, to jest kolejny bubel. 6D jest tworem niskich lotów na aktualnym poziomie technologicznym. Z czasów 1Ds MK2 nie można go porównać nawet do ŚP 300D. 6D - przejściówka, można go porównać do Nikona D80 - który pojawił się jak na rynku tak samo jak identyczne zjawisko 6D. Miano kultowego aparatu będzie miał na zawsze 5DMK1 i ewentualnie MK2. MK3 już wyszedł przekombinowany i choć ma zwolenników to już nie jest to samo. obraz z 6D? prawdziwa lustrzanka cyfrwa - maksymalnie plastikowy obraz. Wiecie że szum dodaje dynamizmu na zdjęciu? Nie groch z kapustą, ale taki delikatny szumik. 1Ds MK2 daje właśnie taki delikatny szumik. Możecie wieszać psy na 1Ds MK2 i MK3, ale to nic wam nie pomoże, takiego obrazu nie będzie miał już żaden następny aparat. Oczywiście super jest popatrzeć na te cuda techniki. Sam mam kompakt, niewiele większy od karty kredytowej, który wypluwa zdjęcia 20Mpixowe, które jakością - mam wrażenie że są o wiele lepsze od tego Marka2, ale co z tego. 1Ds'y to jest czar, to jest przyjemność, to jest zaszczyt!
DitchesKing
01-03-2013, 02:55
NIe stać mnie na razie na takie zaszczyty, muszę się godzić na kompromisy. Na dzień dzisiejszy najlepszym z możliwych kompromisów jest dla mnie nowy, bezprzebiegowy 6d.
--- Kolejny post ---
co nie oznacza, że nie mógłbym się zadurzyć w serii 1.
Wiem jednak, że to dla mnie za wysokie progi. I tyle.
Tez nie bylo mnie stac, fotografowalem przez lata takimi słoikami jakim sie niektorym nie sniło. A jednym z ciekawszych aparatów byl dla mnie Olympus E-410 z obiektywem Zuiko 14-42 kupiony w mediamarkcie za 1000zł (z obiektywem). Wiekszosc kropel mam wlasnie z niego.
Więc każdy więcej oferujacy aparat niż E410 to prawie jakbym boga za nogi zlapal. A 1DsMK2 to jakbym tego boga zlapal za nogi po tysiackroc.
ekrowa - zgadzam się całkowicie i od długiego już czasu powtarzałem, że stare i leciwe głównie 5D (ale i 1D mk II, 1DS/II, 20D) to najlepsze, najtrwalsze i mające duszę aparaty, poprostu legendarne, tak jak silnik 1,9TDI (VW) oraz mercedes w124 2.0 diesel :) Kto siedzi w branży motoryzacyjnej ten wie o co chodzi.
Jakoś nie mogę się oprzeć pokusie.
Uwaga które to body? (pliki bez exifów)
LINK1 (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/1a.jpg) LINK2 (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/2a.jpg)
ekrowa na pewno wie które to 6d (a które 5dclassic) bo jego brak plastyki i kompletny brak szczegółów bije w oczy więc prosiłbym aby nie zdradzał od razu i nie psuł zabawy forumowym kolegom :)
LINK1 (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/1a.jpg) LINK2 (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/2a.jpg)
ekrowa na pewno wie które to 6d (a które 5dclassic) bo jego brak plastyki i kompletny brak szczegółów bije w oczy więc prosiłbym aby nie zdradzał od razu i nie psuł zabawy forumowym kolegom :)
lol, banał, trzeba było dla zabawy zmniejszyc obraz o 100 px dla kazdego boku. Tak wykonane zdjęcie i moze "taki" obiektyw, ale nie sadze aby to body nie oferowalo plastyki - wrecz przeciwnie.
jellyeater
01-03-2013, 11:23
2a ostrzejsze, czyli chyba z 6d po pomniejszeniu. Ale na 1a są lepsze kolory. Ciekawe które mają się bliżej do rzeczywistych. Jaka jest odpowiedź? :)
Żeby tym sprzetem fotografowac trzeba go na prawde rozumiec... Teraz? to sa takie cwaniaki bez ksztyny szacunku.
Miano kultowego aparatu będzie miał na zawsze 5DMK1 i ewentualnie MK2. MK3 już wyszedł przekombinowany i choć ma zwolenników to już nie jest to samo.
obraz z 6D? prawdziwa lustrzanka cyfrwa - maksymalnie plastikowy obraz. Wiecie że szum dodaje dynamizmu na zdjęciu? Nie groch z kapustą, ale taki delikatny szumik. 1Ds MK2 daje właśnie taki delikatny szumik.1Ds'y to jest czar, to jest przyjemność, to jest zaszczyt!
myślałem, że już widziałem szyty onanizmu sprzętowego na tym forum. myliłem się.
czystszy obraz i lepszy AF odbierają "kultowości" puszce? no bez jaj, aparaty naprawdę są tylko po to, żeby ich używać do robienia zdjęć.
ps. krople to można "nawet" 6D fotografować.
ekrowa - zgadzam się całkowicie i od długiego już czasu powtarzałem, że stare i leciwe głównie 5D (ale i 1D mk II, 1DS/II, 20D) to najlepsze, najtrwalsze i mające duszę aparaty, poprostu legendarne, tak jak silnik 1,9TDI (VW) oraz mercedes w124 2.0 diesel :) Kto siedzi w branży motoryzacyjnej ten wie o co chodzi.
Jakiż ja błąd uczyniłem, że 20kę na 6kę zamieniłem. Na swą obronę dodam, że staruszka się nie pozbyłem - będzie co wnukom pokazywać...
BP NMSP ;-)
jakoś nie mogę się oprzeć pokusie.
Uwaga które to body? (pliki bez exifów))
1. 6d, 2. 5d
liquidsound
01-03-2013, 12:50
1. 6d, 2. 5d
Też tak uważam.
Tak sobie myślę, że jak kupię ten wstrętny 6D to zrobię porównanie 1Ds2 vs 6D tym samym szkłem. podejmujesz się wyzwania ekrowa? :)
podejmujesz się wyzwania ekrowa? :)
ekrowa która dużo muczy, mało mleka daje :-)
No to teraz jeszcze nich ekrowa powie nam łaskawie które to 6d :)
jellyeater - no właśnie jest różnica w kolorach na korzyść jednego body, tzn jedna puszka bardzo dobrze odwzorowuje druga ma duże przekłamania, tylko która ;)
na 2a jest więcej szczegółów, wiec dwójka pewnie z gęstrzą matrycą. Jaki był aparat oprócz 6D?
na 2a jest więcej szczegółów, wiec dwójka pewnie z gęstrzą matrycą. Jaki był aparat oprócz 6D?
5D classic.
no to ja odwrotnie niz reszta 1a - 5D, 2a - 6D
Ja akurat szczerze mowiac nie widze roznicy szczegolow miedzy 1 a drugim zdjeciem.
Jedynie co widze to roznice w wielkosci plikow (zdjecie 1 ma plik wiekszy o prawie 1 MB) - wyrownujac ekspozycje 2 pliku do pierwszego - dalej plik 1 zdjecia zajmuje wiecej (chociaz po tym zabiegu jest troszke mniejsza roznica).
Byc moze wlasnie najlepiej ocenic wielkosc szczegolow porownujac rozmiary plikow (chociaz najlepiej by bylo aby oba byly dokladnie tak samo naswietlone) ??
Bo chyba plik ktory ma wiecej informacji o obrazie bedzie wiekszy.
Tak na chybil trafil to kolorki z 1a bardziej mi pasuja do 5D.
janulrich
01-03-2013, 14:22
5D classic.
Na 2 jest sporo mniej szumu i są żywsze ładniejsze kolory. U mnie na 1 jest ziarno... akurat mam monitor w 16bitach ustawiony to mi te przejścia tonalne pokazują dokładnie.
Na 2 jest sporo mniej szumu i są żywsze ładniejsze kolory. U mnie na 1 jest ziarno... akurat mam monitor w 16bitach ustawiony to mi te przejścia tonalne pokazują dokładnie.
Nie wnikajac ktore zdjecie jest z jakiego aparatu - to mi bardziej odpowiada 1a :)
jellyeater
01-03-2013, 14:44
Na 2 jest sporo mniej szumu i są żywsze ładniejsze kolory.
Serio z tymi kolorami? Niebieskie są bardziej fioletowe.
U mnie zaś na 2 niebieski jest bardziej w kierunku fioletowego.
Mnie to wygląda na wołanie różnym softem lub różnymi algorytmami w ACR.
janulrich
01-03-2013, 14:59
Mnie to wygląda na wołanie różnym softem lub różnymi algorytmami w ACR.
Dobra, ekrowa niech odpowie i czekamy na odpowiedź.
No piszesz ekrowo czy nie?
Eberloth
01-03-2013, 15:07
A nie mówiłem, ze tak jest z tymi quizami obrazkowymi? W słowach to między puszkami jest "przepaść" i jedna drugą "miażdży". A jak dojdzie do pojedynku na obrazki, to nie wiadomo który z czego... ;)
A nie mówiłem, ze tak jest z tymi quizami obrazkowymi? W słowach to między puszkami jest "przepaść" i jedna drugą "miażdży". A jak dojdzie do pojedynku na obrazki, to nie wiadomo który z czego... ;)
Albo i mozna powiedziec ze przez ostatnie wiele lat Canon nic wielkiego w matrycach nie zmienil po za wiekszą rozdzielczoscia oraz mniejszym szumem na wyższym ISO.
Jedynie dolozyli troche funkcji (w oprogramowaniu aparatu i nie wielkie zmiany wprowadzili w AF).
Zapewne w innego typu zdjeciach (gdzie jest wiecej kolorow itp.) moze w zdjeciach krajobrazow - moznaby zauwazyc wieksze roznice i ocenic lepiej DR.
Kolekcjoner
01-03-2013, 15:31
Obawiam się, że się nie doczekasz 8-).
ja
1a -5
2a -6
zakładam że naświetlałeś na tych samych parametrach - ciekawe skąd różnica w ekspozycji. Bo 1a jest wyraźnie jaśniejsze...
Dla mnie 1a jest bardziej "plastikowy" i zmiękczony, co wedle głoszonej tu teorii jest "zaletą" 6D.
jellyeater
01-03-2013, 16:03
Dla mnie 1a jest bardziej "plastikowy" i zmiękczony, co wedle głoszonej tu teorii jest "zaletą" 6D.
Jak aparat o o 2x większej rozdzielczości może dać bardziej miękki obraz, po pomniejszeniu? :) Chyba, że ktoś celowo pomniejszył jakimś algorytmem zmiękczającym.
ja
1a -5
2a -6
zakładam że naświetlałeś na tych samych parametrach - ciekawe skąd różnica w ekspozycji. Bo 1a jest wyraźnie jaśniejsze...
Parametry te same więc prawdopodobnie różnica wynika z tego iż słoneczko musiało lekko przygasnąć między jednym a drugim zdjęciem (za wolno zmieniam obiektywy) ;)
Parametry te same więc prawdopodobnie różnica wynika z tego iż słoneczko musiało lekko przygasnąć między jednym a drugim zdjęciem (za wolno zmieniam obiektywy)
W tym przypadku powinno brzmieć (za wolno zmieniam puszki).
A przy okazji, jakie to było szkłiełko?
Racja, puszki :)
35L f2,5 iso320
janulrich
01-03-2013, 16:55
Racja, puszki :)
35L f2,5 iso350
no to doczekamy się odpowiedzi :) hehe trzymasz w niepewności , trzymasz :) hehe
1a 5d
2a 6d
Kolory z 6d odwzorowują rzeczywiste (raw wywołany DPP)
Kolorowy szum w cieniach jest większy dlatego że wyłączyłem zupełnie odszumianie.
W 5d kolory są przekłamane (raw z ACR). Odszumianie kolorowych ciapek ustawione standardowo, dlatego ich nie widać.
Nie wiem czemu ACR zmienia kolory bo jpg z 5d ma kolory prawidłowe.
Nie porównywałem DR ale jak dla mnie pomijając ilość pikseli i lepsze szumy to jakość obrazka jest taka sama.
Tylko że ja potrzebuję wysokie iso dlatego na razie zostaną u mnie 6d i spokojnie poczekam aż się sprawa af z 5dmkIII wyjaśni.
janulrich
01-03-2013, 17:07
1a 5d
2a 6d
Kolory z 6d odwzorowują rzeczywiste (raw wywołany DPP)
Kolorowy szum w cieniach jest większy dlatego że wyłączyłem zupełnie odszumianie.
W 5d kolory są przekłamane (raw z ACR). Odszumianie kolorowych ciapek ustawione standardowo, dlatego ich nie widać.
Nie wiem czemu ACR zmienia kolory bo jpg z 5d ma kolory prawidłowe.
Nie porównywałem DR ale jak dla mnie pomijając ilość pikseli i lepsze szumy to jakość obrazka jest taka sama.
Tylko że ja potrzebuję wysokie iso dlatego na razie zostaną u mnie 6d i spokojnie poczekam aż się sprawa af z 5dmkIII wyjaśni.
Dzięki wielkie za testo/zabawę :) . Masz może jakieś portrety na 35mm przy f1.8 ? albo f2.0 ? :)
Coś tam mam ale nie za dużo i bez artystycznego zadęcia :)
LINK1 f2,2 iso100 (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/portret.jpg)
LINK2 f1,4 iso100 (http://www.jakubwojtowicz.pl/forum/portret1.jpg)
Na korzyść 6d widzę całkiem znaczną różnicę w szumach (na przykład przy kole z prawej strony). Przejścia tonalne, choćby w środku okienka, też wyraźnie na korzyść 6D.
No i macie. Przestraszyliście biednego ekrowe. Jedyna nadzieja w tym, że zmieni nicka i zacznie trollować pod innym avatarem:D
Grzesiek_PL
01-03-2013, 20:15
Nie rozumiem sensu porównywania obrazków z 2 różnych puszek z wołaniem rawów dwoma różnymi odrawiaczkami.
Porównajcie sobie różne algorytmy przetwarzania w ACR 2003,2010,2012, a co dopiero inne programy. Kiedyś sprawdzałem różne programy, mi najbardziej pasuje ACR. Stąd też może być taka różnica w kolorach. Tak samo mogło słońce trochę zajść, i mogła zmienić się temperatura barwowa.
Mity o plastikowym obrazku 6D pewnie powstały z testów puszki opartych o JPG.
Nie rozumiem sensu porównywania obrazków z 2 różnych puszek z wołaniem rawów dwoma różnymi odrawiaczkami.
Porównajcie sobie różne algorytmy przetwarzania w ACR 2003,2010,2012, a co dopiero inne programy. Kiedyś sprawdzałem różne programy, mi najbardziej pasuje ACR. Stąd też może być taka różnica w kolorach. Tak samo mogło słońce trochę zajść, i mogła zmienić się temperatura barwowa.
Opartych o JPG, szczególnie z włączonym odszumianiem, bo ono robi ogromną różnice w obrazie.
To w dużym stopniu racja, ale rawy wołane w DPP też nie robią mu dobrej marki.
Odszumianie i wyostrzanie w DPP mocno odstają od tego, do czego przyzwyczaił nas Lr/ACR.
1a 5d
2a 6d
Ufff..., bo juz sie bałem że niepotrzebnie wywalłem kasę :mrgreen:. Prawda jest taka że w dobrych warunkach świetlnych i przeskalowniu do tej samej rodzielczości nie można się spodziewąć jakiś wielkich róznic.
Nowe puszki to zawsze lepsze wysokie ISO, AF i rozdzielczośc (ergonomia już nie :p ).
A czego więcej można oczekiwać. Jak będą w nieskończoność zwiększać DR to się zrobi z tego HDR :D
Ja przy 6d chciałem min. taką jakość zdjęć jak z 5d i super ISO
a dodatkowo dostałem boczne które da się używać w dobrych warunkach,
czyli np. przygotowania w fot. ślubnej.
Z czystej ciekawości jak to wygląda natywnie: można prosić o rawy tych zdjęć?
Pozdrawiam
Artur
strideer
02-03-2013, 13:04
Chciałem się upewnić jak działa elektroniczna poziomica w 6D - jest jedno- (prawo-lewo) czy dwuosiowa (prawo-lewo i pokłon)?
Download Adobe Photoshop Camera Raw 7.4 Beta - Adobe Labs (http://labs.adobe.com/downloads/cameraraw7-4.html)
Moze zrobic update ACRa i mamy obsluge 6D.
Chciałem się upewnić jak działa elektroniczna poziomica w 6D - jest jedno- (prawo-lewo) czy dwuosiowa (prawo-lewo i pokłon)?prawo-lewo
strideer
02-03-2013, 13:52
prawo-lewo
Eh to trochę bekowo, do architektury i krajobrazu ciągle potrzebna będzie dodatkowa poziomiczka.
Lucky Luck
02-03-2013, 14:53
Eh to trochę bekowo, do architektury i krajobrazu ciągle potrzebna będzie dodatkowa poziomiczka.
I takie co prawda błache sprawy bywają irytujące - celowe ograniczanie takich drobnych funkcjonalności przez Canona w 6d
nie mogę zrozumieć. Migawka 1/6000 , pokrycie kadru 100% czy dwuosiowa elektroniczna poziomica na pewno nie zabrały
klientów 5dm3 .....
Może nie, ale trzeba coś pozostawić na 6D MkII :mrgreen:
Lucky Luck
02-03-2013, 15:01
Może nie, ale trzeba coś pozostawić na 6D MkII :mrgreen:
Właśnie .... księgowi, marketingowcy, inżynierowie .... szkoda, że taką mają kolejność w Canonie :) Zresztą nie tylko tam .
strideer
02-03-2013, 15:09
I takie co prawda błache sprawy bywają irytujące - celowe ograniczanie takich drobnych funkcjonalności przez Canona w 6d
Może zrobią wersję Magic Lantern z pełną elektroniczną poziomicą dla tego aparatu. Akcelerometr jest raczej taki sam, jak wszędzie, pewnie wystarczy tylko odczytać i wyświetlić dodatkowe dane z czujnika.
Kolekcjoner
02-03-2013, 15:57
na pewno nie zabrały
klientów 5dm3 .....
Słowa "na pewno" są tu kluczowe - czy aby na pewno 8-)?
Grzesiek_PL
02-03-2013, 16:01
Może zrobią wersję Magic Lantern z pełną elektroniczną poziomicą dla tego aparatu. Akcelerometr jest raczej taki sam, jak wszędzie, pewnie wystarczy tylko odczytać i wyświetlić dodatkowe dane z czujnika.
Wątpię, poziomica jest sterowana przez układ do którego nie mamy dostępu. Gdyby było to możliwe to każda puszka już miała by poziomicę (tak naprawdę każda puszka ma bo kiedy robimy pionowe zdjęcia to aparat o tym wie).