Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20

Bolek02
04-07-2014, 08:13
Właśnie w tym rzecz, że nie ładuje.

Wysłane z mojego GT-S7562 przy użyciu Tapatalka

Skoro oryginalna ładowarka nie ładuje tzn, że bateria posiada chip starego typy niezgodny z tym w ładowarce i tyle.
Jakiś czas użytkowałem nowego Phottix-a i ten ładował się jak trzeba i do tego trzymał jak oryginał :)

eclipsis
04-07-2014, 08:17
Nie pracowałem nigdy na av z lampą. O tym że jest ograniczenie do iso 400 w tym trybie to wiem. Co do av zapisanego pod C1 dam znać jak będę miał aparat pod ręką.

eclipsis
04-07-2014, 08:19
Co masz pod c2 zapisane, jaki tryb?

zdebik
04-07-2014, 09:43
Nie lepiej pracowac na manualu a lampe przestawic w e-ttl?

xxkomarxx
04-07-2014, 10:43
Nie lepiej miec wszystko w manualu?? Jakos nie ufam tej automatyce

MC_
04-07-2014, 10:56
Czyli koniecznie też zewnętrzny światłomierz. :)

Merde
04-07-2014, 10:59
Czyli koniecznie też zewnętrzny światłomierz. :)

Ale to też automat.
Tylko tabela naświetlań :-)

pajlot
04-07-2014, 11:31
Nie pracowałem nigdy na av z lampą. O tym że jest ograniczenie do iso 400 w tym trybie to wiem

nie ma żadnego ograniczenia do ISO 400 ani na av , ani na manualu. na auto iso z podpiętą lampą aparat domyślnie ustawia 400 zarówno w av jak m. i w każdym z tych trybów możesz sobie ręcznie ustawić takie iso jakie Ci odpowiada.

zdebik
04-07-2014, 13:10
Nie lepiej miec wszystko w manualu?? Jakos nie ufam tej automatyce

Jesli sie duzo ruszasz, manual + e-ttl chyba najlepszy. Przy dynamicznym reportazu nie ma czasu na test shooty. Manualem zbierasz ambient, lampa doswietlasz pierwszy plan - czy to ma sens?

kamilovip
05-07-2014, 22:37
Słuchajcie wiem, że można manualnie iso nastawic bo tak robilo sie jak mialem poprzednio 5dm2. teraz tez tak robilem, lecz testowałem to bo ogólnie aparat bardzo dobrze sobie radzi na nastawami na trybie auto iso. W pewnym momencie musialem dopalić lampą i zdjęcie ciemne bo wskoczylo na 400. To dlaczego na głuptaku i C2 (którego nie nadpisywalem jezcze od nowości) Auto iso dziala przy włączonej lampie. Uważacie że to nie jest do przeskoczenia aby był tez tak na AV?

pepey
06-07-2014, 12:42
6D kupiony nowy komplet 1,5 roku temu. Zrobiono 4000 pstryknięć. Bateria - oryginał LP-E6 wykazuje zużycie o jedną kreskę (na 3). Czyżby takie liche, czy może być inna przyczyna?

MC_
06-07-2014, 13:04
Ja mam podobnie.

tomfoot
06-07-2014, 16:11
Ja od ponad roku jadę na baterii z jednym czerwonym kwadracikiem. Na ładowaniu robię ponad 1000 klatek (na 5diii). Więc chyba te aku tak mają (żeby kupić nowy).

pepey
06-07-2014, 17:11
Chyba zużycie jest dyktowane czasem a nie zmianami fizycznymi. Ja również nie zauważam zmiany wydajności w ilości pstryków z jednego załadowania. Więc chyba to rzeczywiście "zachęta" producenta

cauchy
06-07-2014, 22:27
stare odchodzi, nowe przychodzi :)
bateryjka się ładuje, karta 32GB 40mb/s Sony jest, zaraz go rozdziewiczę :)

mam nadzieję, że nie będę zawiedziony

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/u0e8wei6t/)

eclipsis
07-07-2014, 00:42
nie ma żadnego ograniczenia do ISO 400 ani na av , ani na manualu. na auto iso z podpiętą lampą aparat domyślnie ustawia 400 zarówno w av jak m. i w każdym z tych trybów możesz sobie ręcznie ustawić takie iso jakie Ci odpowiada.

Odniosłem się do wcześniej pisanych wypowiedzi o auto iso i av.
Tam aparat zawsze ustawi max 400. To że sobie można na sztywno, to chyba oczywiste.

eclipsis
07-07-2014, 00:46
Sprawdź jaki tryb masz zapisany pod c2. Jak byś to zrobił jak pierwszy raz prosiłem, to już byś miał odpowiedź.

kamilovip
07-07-2014, 01:10
prawdź jaki tryb masz zapisany pod c2. Jak byś to zrobił jak pierwszy raz prosiłem, to już byś miał odpowiedź.

Przepraszam nie zauwarzyłem poprzedniej wiadomości.

na C2 jest tryb "P"

teraz spokojnie patrzyłem i na SCN CA A+ P, to Iso na auto działa. Czyli wychodzi, że na głuptakach tak, ale nigdy ich nie używałem. Dziwie się, żę na reszcie nie ma takiego ustawienia.

To jeszcze pytanko jak ktoś posiada 5DmIII czy też tak jest.

eclipsis
07-07-2014, 01:25
W 40d tak jest, w 7d tak jest, w 6d tak jest. Jest duża szansa, że w 5d3 też tak jest.

lysy1980
07-07-2014, 08:51
Tak w 5D mkiii jest dokładnie tak samo, no ów 40D i 7D oraz 5D mkii też jest auto iso Ale nie działa tak wybornie jak w nowych puszkach.

Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2

cauchy
07-07-2014, 14:08
Ok, brak przycisku WB jakoś przeboleję, brak info o nim na wyświetlaczu raczej też, ale jednego nie przeboleję, o czym nikt mnie nie uprzedził:

DŹWIĘK KŁAPNIĘCIA LUSTRA!!!!!!

jest po prostu paskudny, będę zatykał uszy albo przerzucę się tylko na tryb cichy :D :D w 5D lusterko kłapie bardzo miło, a tu.. szkoda gadać, jakby miało się urwać, albo zatrzymało w połowie.

dzeej
07-07-2014, 14:53
Ja tam do dźwięku "kłapnięcia" nie mam zastrzeżeń :). Pytanie tylko dlaczego, skoro tak bardzo jest to dla Ciebie uciążliwe, nie przetestowałeś w żadnym agd nowej puszeczki 6d za prawie 6000zł. Przełącz sobie na cichą migawkę, lub wywołaj pierwsze zdjęcia - zapewniam że zrekompensują te niedogodności :)

MC_
07-07-2014, 14:55
@cauchy - może faktycznie coś Ci się urywa, bo ja nie mam problemu.

pajlot
07-07-2014, 14:59
stare odchodzi, nowe przychodzi
bateryjka się ładuje, karta 32GB 40mb/s Sony jest, zaraz go rozdziewiczę

daj znać jak działa Ci ta karta przy filmowaniu w trybie ALL-I

cauchy
07-07-2014, 15:00
nie no żarty żartami, przywyknę ;) aczkolwiek kłapie kompletnie inaczej niż 5D, ciekawe jak kłapie 5D mkIII?

co do testowania, to wczoraj (niedziela) 6D mieli tylko w Saturnie - 2szt body i dwa zestawy. Nigdzie indziej nie było. Niestety aparatów pełnoklatkowych nie uruchamiają, bo "leci licznik migawki" :P i takie to życie.. wziałem do ręki, porównałem ze swoim 5D1, trochę mniejszy, czy lżejszy - nie odczułem, natomiast nie pozwolili uruchomić :( stałem przed gablotą i myślałem "brać nie brać". A ponieważ w necie niewiele taniej, trzeba czekać na dostawę, decyzja zapadła już wcześniej i tak naprawdę nie było innego wyboru więc oto jest :)

Co do Euro/RTV/AGD - w całej wawie tylko na zamówienie po przedpłacie. Aha.. a może macie dyski ssd? "też na zamówienie". Aha, to dziękuję... ;)

EDIT - mam bardziej trafne określenie na dźwięk kłapnięcia 6D - tak jakby lustro odbijało się od sprężyny :D

jaś
07-07-2014, 15:12
lustro w 6D działa ciszej niż lustro w cropach - tak na moje ucho i mnie to odpowiada - ciche lustro, popiskiwania daje się wyłączyć

cauchy
07-07-2014, 15:18
tak, to fakt - 5D jak kłapie to jakby z Magnum strzelił :D tata raz cyknął to aż się wystraszył. Ale ja ten dźwięk bardzo lubię.

A 6D tak miękko, lekko.. no inaczej w każdym razie.

Bart
07-07-2014, 16:07
Haha, mam podobne odczucia jak cauchy. I zdecydowanie wolę kłapnięcie 5D, niż miękkie ciche nie-wiadomo-co 6D. :)
Ogólnie to dla mnie tryb cichy migawki nie jest znacząco bardziej cichy niż tryb zwykły - ponieważ już zwykły jest całkiem cichy. I w moim odczuciu niewiele się różnią głośnością. Pomijając to, że tryb cichy to jeszcze bardziej "niezdecydowane" kłapnięcie. :)

Natomiast wystąpił u mnie pewien problem przy współpracy 6D z naleśnikiem 40 mm. Już dwukrotnie obiektyw przestał reagować na ostrzenie (po naciśnięciu spustu migawki do połowy nic się nie działo, nie ostrzył, punkty AF się nie podświetlały, płaszczyzna ostrości się nie zmieniała, nic - "martwy" obiektyw), również przy ostrzeniu manualnym nie było widać żadnej różnicy, nie zmieniała się w ogóle płaszczyzna ostrości. Dwukrotnie pomogło odpięcie i ponowne podpięcie obiektywu. Nie jest to problem z czystością styków (są nowe i czyste), więc co?

lysy1980
07-07-2014, 16:48
Ja tam nie wiem ,ale co niektórzy piszą jak by mieli pierwszy raz drugi aparat...
Przecież dwa 5D albo dwa 5D mk II mogą różnie klepać...U mnie tak było...
Ja kupiłem teraz drugiego 6D i różnic w klepaniu nie widzę aczkolwiek różnice w wyświetlaczu tak :O pierwszy 6D ma Koło 100 tyś i nie widać zużycia Ale już tym czasie gorzej działa af chyba muszę oddać na porządne czyszczenie...

cauchy
07-07-2014, 23:01
Porobiłem trochę fotek i zauważyłem dominantę niebieskiego koloru. Fotki, które powinny być "cieplejsze", np. z WB = pochmurno są i tak chłodniejsze niż z 5D.

Poszperałem i poustawiałem ostrość/kontrast/nasycenie/ton koloru takie same jak w 5D, przestrzeń sRGB. Kolejne testy dopiero w czwartek :(

Aha - jeszcze takie cuś - mam ustawiony centralny punkt ostrzenia i w momencie ostrzenia lekko podświetlają się na czerwono niektóre inne punkty. Czy to jest jakaś konfiguracja? czy dzięki temu AF lepiej działa?

Witek.K
08-07-2014, 11:11
Haha, mam podobne odczucia jak cauchy. I zdecydowanie wolę kłapnięcie 5D, niż miękkie ciche nie-wiadomo-co 6D. :)
Ogólnie to dla mnie tryb cichy migawki nie jest znacząco bardziej cichy niż tryb zwykły - ponieważ już zwykły jest całkiem cichy. I w moim odczuciu niewiele się różnią głośnością. Pomijając to, że tryb cichy to jeszcze bardziej "niezdecydowane" kłapnięcie. :)

Natomiast wystąpił u mnie pewien problem przy współpracy 6D z naleśnikiem 40 mm. Już dwukrotnie obiektyw przestał reagować na ostrzenie (po naciśnięciu spustu migawki do połowy nic się nie działo, nie ostrzył, punkty AF się nie podświetlały, płaszczyzna ostrości się nie zmieniała, nic - "martwy" obiektyw), również przy ostrzeniu manualnym nie było widać żadnej różnicy, nie zmieniała się w ogóle płaszczyzna ostrości. Dwukrotnie pomogło odpięcie i ponowne podpięcie obiektywu. Nie jest to problem z czystością styków (są nowe i czyste), więc co?

Klapniecie lustra, to jednak kwestia gustu. Przesiadlem sie na 6D z Nikona D700 i .... odczulem duza ulge. Desiedemset urywal rece, tak walil lustrem :)

A w temacie 40-ki: Zaktualizowales FW w obiektywie? Jesli nie, to zrob to (z 6d jest to mozliwe do wykonania - sam robilem). Jesli masz najnowszy software w obiektywie i nadal takie problemy, to znaczy, ze z obiektywem jest cos nie tak.

Bangi
08-07-2014, 12:43
(...)Aha - jeszcze takie cuś - mam ustawiony centralny punkt ostrzenia i w momencie ostrzenia lekko podświetlają się na czerwono niektóre inne punkty. Czy to jest jakaś konfiguracja? czy dzięki temu AF lepiej działa?

To nie jest żadna konfiguracja i AF dzięki temu lepiej nie działa, niestety :(
O "poświacie" innych punktów AF było na tym forum już kilka wątków ;)
Po prostu tak jest, nie przejmuj się.

eclipsis
08-07-2014, 14:20
Ok, brak przycisku WB jakoś przeboleję, brak info o nim na wyświetlaczu raczej też, ale jednego nie przeboleję, o czym nikt mnie nie uprzedził:

jest po prostu paskudny, będę zatykał uszy albo przerzucę się tylko na tryb cichy :D :D w 5D lusterko kłapie bardzo miło, a tu.. szkoda gadać, jakby miało się urwać, albo zatrzymało w połowie.

Nie sądziłem, że ktoś wybiera aparat pod kątem dźwięku lustra.
Jakbyś słyszał wcześniej, to byś nie kupił?
Na zdjęciach ci wychodzi ten dźwięk, czy co? Przecież w 6d lustro pracuje bardzo kulturalnie. Mało trzepie i jest bardzo ciche.

Merde
08-07-2014, 14:33

Są takie sytuacje, gdzie głośno kłapiące lustro przeszkadza (teatr czy zasadzka na zwierzynę).

Na zdjęciach ci wychodzi ten dźwięk, czy co? Przecież w 6d lustro pracuje bardzo kulturalnie. Mało trzepie i jest bardzo ciche.

Do teatru kulturalne lustro jest mocno wskazane. Zamiast paska na szyję - krawat ;-)

jinks
08-07-2014, 14:43
Mam wrażenie, że dla cauchy-ego ten dźwięk jest za mało zdecydowany. Za cichy. Nie wywołuje skojarzeń profesjonalnego sprzętu. Oczywiście mam na myśli skojarzenia funkcjonujące powszechnie wśród ludzi. Jednak cicha migawka to dyskrecja, która często daje całkiem nowe możliwości. Osobiście uważam ten dźwięk za bardzo duży atut tego aparatu :)

eclipsis
08-07-2014, 16:06
Są takie sytuacje, gdzie głośno kłapiące lustro przeszkadza (teatr czy zasadzka na zwierzynę).

Do teatru kulturalne lustro jest mocno wskazane. Zamiast paska na szyję - krawat ;-)

Przecież napisałem, że 6d jest wyjątkowo kulturalne w tej dziedzinie. W tym przypadku nie ma na co narzekać. Jedno z najcichszych luster na rynku.

Chyba, że chcesz się pokazać, że jesteś PAN pfotograf. Znam takiego cześka z okolic Dębicy. Jakie on pozy przyjmuje przy foceniu, paść można ze śmiechu.

cauchy
08-07-2014, 18:22
Jakbyś słyszał wcześniej, to byś nie kupił?

o rety... a mojego kolejnego posta przeczytałeś? :) luzik, przywyknę ;) myślałem, że ta nieco żartobliwa forma była jasna w odbiorze

a z tymi podświetlającym się punktami to ciekawe, jeśli nie powoduje to żadnego określonego działania to wg mnie jest to wada modelu. Próbuję coś znaleźć na sieci na ten temat...

zdebik
08-07-2014, 19:06
Cicha migawke mam wlaczona przez 99.9% czasu. Wrecz ludzie sa zdziwieni, i mówią mi, ze nie slyszeli kiedy robiłem zdjecie.

Bart
08-07-2014, 20:09
A w temacie 40-ki: Zaktualizowales FW w obiektywie? Jesli nie, to zrob to (z 6d jest to mozliwe do wykonania - sam robilem). Jesli masz najnowszy software w obiektywie i nadal takie problemy, to znaczy, ze z obiektywem jest cos nie tak.

Dzięki!
Jakoś mi to umknęło, a okazuje się, że aktualna wersja firmware rozwiązuje dokładnie ten problem:
EF 40mm F2.8 STM - Canon Polska (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/EF40mm_F28_STM.aspx?type=important&faqdetailid=tcm:125-962484)
("W przypadku nacisku na korpus obiektywu zamocowanego na aparacie (lub przenoszonego z założonym deklem w torbie) funkcja automatycznej regulacji ostrości w obiektywie może przestać działać.")
Pozdrawiam!

wain
08-07-2014, 21:20

Chcesz powiedzieć że wolisz to walnięcie klapy od sedesu z 5DI na dźwięk którego wszyscy skupiają na Tobie wzrok?

cauchy
09-07-2014, 00:31
Tak :) a inni mnie nie interesią

jinks
09-07-2014, 10:33
Panowie wiadomo - jeden woli piwo, drugi żyto;) a tak przy okazji jakie są wady/ograniczenia przy cichym trybie migawki? może szybciej się zużyć, wolniejsza seria lub jakieś inne przypadłości?

MC_
09-07-2014, 10:40
Zauważalny shutter lag.

Bangi
09-07-2014, 19:39
Np. serie maks. 3 klatki/s wg instrukcji.

Bart
10-07-2014, 09:25
A w temacie 40-ki: Zaktualizowales FW w obiektywie? Jesli nie, to zrob to (z 6d jest to mozliwe do wykonania - sam robilem).

Przymierzam się do przeprowadzenia aktualizacji, jednak według informacji na stronach internetowych supportu Canona:
EF 40mm F2.8 STM - Canon Polska (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/EF40mm_F28_STM.aspx?type=important&faqdetailid=tcm:125-962484)
Szukaj - Canon Polska (http://www.canon.pl/SupportProduct/Search/?ItemId=tcm:125-960503)
wśród aparatów, których można użyć do aktualizacji oprogramowania, nie ma 6D.
Podobnie odpowiedział mi dział techniczny Canona na szczegółowe pytanie zadane mailowo, doradzili Żytnią.

Mimo to zamierzam dzisiaj spróbować zaktualizować firmware. Mówisz, że Tobie się to udało na 6D?

Witek.K
10-07-2014, 09:35
Przymierzam się do przeprowadzenia aktualizacji, jednak według informacji na stronach internetowych supportu Canona:
Szukaj - Canon Polska (http://www.canon.pl/SupportProduct/Search/?ItemId=tcm:125-960503)
wśród aparatów, których można użyć do aktualizacji oprogramowania, nie ma 6D.
Podobnie odpowiedział mi dział techniczny Canona na szczegółowe pytanie zadane mailowo, doradzili Żytnią.

Mimo to zamierzam dzisiaj spróbować zaktualizować firmware. Mówisz, że Tobie się to udało na 6D?

Spoko. 6 d daje rade z aktualizacja. Możesz robić bez obaw.

Bart
10-07-2014, 09:39
Wszak w menu jest taka opcja. Dzięki!

Bolek02
10-07-2014, 19:11
Spoko. 6 d daje rade z aktualizacja. Możesz robić bez obaw.

Potwierdzam, mnie też się udało zaktualizować na 6D :)

bober5264
11-07-2014, 01:37
Cześć, myślę o dokupieniu zapasu do mojej 6stki,
mysle o 1d2, uzyktuje ktos tych dwoch puszek na raz lub ma dostep?

Ernest_DLRS
11-07-2014, 04:47
Głupie pytanie - czy w 6D jest funkcja mikroadjustacji obiektywów?

pajlot
11-07-2014, 06:50

jest - schowana w ustawieniach AF

vaas
12-07-2014, 12:00
Jest! W przypadku zoom-ów na krótkim i długim końcu! I działa!

Bart
12-07-2014, 19:04
Potwierdzam, mnie też się udało zaktualizować na 6D :)

Mnie już także. :)
Dzięki Panowie.
Ponieważ support Canona twierdził dwukrotnie mailowo, że na 6D się nie da. ;)

Bangi
12-07-2014, 21:43
Ale support CB dał radę ;)

adrenag
13-07-2014, 17:30
Panowie zapytam tutaj bo większy ruch

Ma ktoś 6D , kto też posiada/posiadał 1ds II lub 1ds III ?
Interesuje mnie głównie różnica w prędkości AF / powtarzalności / AF-C w ciemniejszych warunkach i lagiem.
No i jasność wizjera (1ds względnie jasno)
Do tego Quiet mode. Patrząc na filmiki 6d na YT wydaje mi się głosniejszy od tego dssie?

cauchy
13-07-2014, 17:57
napisałem w temacie 6D vs 5D1, napiszę i tutaj, a co :)

dziś pierwszy ładniejszy dzień na testowanie i takie oto są skutki :) mega pozytywnie zaskoczył mnie AF, który w dość szybkim sporcie sprawdził się extra jak na moje potrzeby. AF w 5D ledwie nadążał za truchtającym spokojnie psem, a tutaj wszystko super. Wcześniej poprzeglądałem tutoriale canonUSA na YT, np:
https://www.youtube.com/watch?v=EkAa6SfVJ7Q

https://picasaweb.google.com/113050501946874052828/6DTest?authkey=Gv1sRgCOCsgMqdtMjNfQ

użyte szkła - Sigma 12-24, 40/2.8, Tamron 70-300 USD

pancernik12
13-07-2014, 21:59
6D do sportu? Daje radę. Short track, hokej, futbol amerykański, koszykówka, gała, sporty walki, maratony - na spokojnie, nawet przy gorszym świetle.

źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/10494915_768883019799420_4891753325713398479_o.jpg )

Pozdrawiam

banan82
14-07-2014, 00:26
stare odchodzi, nowe przychodzi :)
bateryjka się ładuje, karta 32GB 40mb/s Sony jest, zaraz go rozdziewiczę :)

mam nadzieję, że nie będę zawiedziony

http://s26.postimg.org/u0e8wei6t/Kopia_5_D_2014_002.jpg (http://postimg.org/image/u0e8wei6t/)

Mozesz mi powiedziec czy 6D jest znacznie mniejszy od 5DmkI?

cauchy
14-07-2014, 01:05
Jest mniejszy i lżejszy, ale NIE WIELE mniejszy i NIE WIELE lżejszy, jak to mówią niektórzy na internetach.

Spodziewałem się bardziej radykalnej zmiany, niektórzy pisali nawet, że bliżej mu do 60D. Ja jestem innego zdania, bliżej mu do 5D. Różnicę czuć, to fakt, natomiast nie jest ona ZNACZNA. Dla mnie 6D jest bardziej poręczny, przyzwyczaiłem się już do gałkologii, brak przycisku WB w o góle mi nie przeszkadza (jest pod quick menu). Migawka też kłapie całkiem znośnie hahahaha :)

Halves
14-07-2014, 10:43
napisałem w temacie 6D vs 5D1, napiszę i tutaj, a co :)

dziś pierwszy ładniejszy dzień na testowanie i takie oto są skutki :) mega pozytywnie zaskoczył mnie AF, który w dość szybkim sporcie sprawdził się extra jak na moje potrzeby. AF w 5D ledwie nadążał za truchtającym spokojnie psem, a tutaj wszystko super. Wcześniej poprzeglądałem tutoriale canonUSA na YT, np:
https://www.youtube.com/watch?v=EkAa6SfVJ7Q

https://picasaweb.google.com/113050501946874052828/6DTest?authkey=Gv1sRgCOCsgMqdtMjNfQ

użyte szkła - Sigma 12-24, 40/2.8, Tamron 70-300 USD

Hej, te zdjęcia z imprezy rowerowej to były robione na centralnym punkcie AF czy sprawdzałeś też boczne punkty?

mikmac
14-07-2014, 11:19
Jest mniejszy i lżejszy, ale NIE WIELE mniejszy i NIE WIELE lżejszy, jak to mówią niektórzy na internetach.

Spodziewałem się bardziej radykalnej zmiany, niektórzy pisali nawet, że bliżej mu do 60D. Ja jestem innego zdania, bliżej mu do 5D. Różnicę czuć, to fakt, natomiast nie jest ona ZNACZNA. Dla mnie 6D jest bardziej poręczny, przyzwyczaiłem się już do gałkologii, brak przycisku WB w o góle mi nie przeszkadza (jest pod quick menu). Migawka też kłapie całkiem znośnie hahahaha :)

60D i 6D mają praktycznie identyczną obudowę, rozmiary chyba co do milimetra te same.

akustyk
14-07-2014, 11:33
wg dpreview 6D jest 5mm wyzszy ale o 5mm chudszy (o ten wyciagany telewizor).

cauchy
14-07-2014, 14:41
Hej, te zdjęcia z imprezy rowerowej to były robione na centralnym punkcie AF czy sprawdzałeś też boczne punkty?

Robiłem tak jak radzą na tym tutorialu - ustawiłem Servo i włączyłem AF na wszystkich punktach. Wtedy jeśli obiekt znajdzie się w zasiegu ktoregokolwiek z punktów to będzie przez niego śledzony. Dałem iso 320-400 w pełnym słońcu i strzelałem tamronem z włączoną stabilizacją.

Z kilkudziesięciu fotek musiałem odsiać z 10% nieostrych a to w większości przez moją niecelność lub brak uwagi.

Roby
14-07-2014, 19:48
Witam. Mam dość ciekawy problem. Kupiłem 6D dosłownie 4 dni temu. W sobotę fotografowałem ślub i zdarzyło mi się kilkakrotnie, że zginął mi centralny punkt AF. Ani nie było go widać, ani słychać. Dopiero po wciśnięciu przycisku ustawiania punktu AF, pojawiał się i musiałem ustawić go sobie na centralnym punkcie. Do tego na weselu odkleił mi się kawałek gumy przy LCD. Mam pytanie, czy ktoś miał podobne problemy?

robson999
14-07-2014, 20:14
Witam. Mam dość ciekawy problem. Kupiłem 6D dosłownie 4 dni temu. W sobotę fotografowałem ślub i zdarzyło mi się kilkakrotnie, że zginął mi centralny punkt AF. Ani nie było go widać, ani słychać. Dopiero po wciśnięciu przycisku ustawiania punktu AF, pojawiał się i musiałem ustawić go sobie na centralnym punkcie. Do tego na weselu odkleił mi się kawałek gumy przy LCD. Mam pytanie, czy ktoś miał podobne problemy?

Nic takiego się nie dzieje. Ja też dość intensywnie używałem go na ślubie i weselu.
Niedawno przeżyłem nawet szok, bo aparat najzwyczajniej spadł mi z łóżka (40 cm). Wstawałem energicznie i musiałem gdzieś zahaczyć. wkręcony miał manualny obiektyw Fujinon 55/1.8. Aparat przefikołkował jeszcze na podłodze, ale na szczęście nic się nie stało. Po tym incydencie stwierdzam, że 6d wbrew pozorom jest bardzo wytrzymały.

Bartek_902
14-07-2014, 22:11
Witam.

Dziś kupiłem 6d, wszystko fajnie oprócz zmiany guzików, brakuje tych po lewej stronie tak jak w 5dmkII;) ale to kwestia dni :)

Zauważyłem aby jedną rzecz, a mianowicie górny wyświetlacz jak by nie świecił równomiernie, od lewej strony świeci zdecydowanie mocniej niż strona prawa. Zauważył ktoś coś podobnego u siebie ?

lysy1980
14-07-2014, 22:21
W moich dwóch sztukach tego nie zauważyłem.

Jasper
15-07-2014, 08:11
Zauważyłem aby jedną rzecz, a mianowicie górny wyświetlacz jak by nie świecił równomiernie, od lewej strony świeci zdecydowanie mocniej niż strona prawa.
Ale to chyba nie dyskwalifikuje aparatu ?:lol:;)

Bangi
15-07-2014, 08:21
Szczerze pisząc to do głowy, by nie przyszło, by to "sprawdzać", no chyba, że masz tak, iż rzuca się to po prostu w oczy ;)

Bartek_902
15-07-2014, 09:30
Panowie zauważyłem to przypadkowo jak podswietliłem ekran w ciemnym pokoju :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

jinks
15-07-2014, 10:36
Przekroczył już ktoś 100k klapnięć migawki?:)

lysy1980
15-07-2014, 15:45
Mój kolega ma teraz chyba Koło 200 tyś A u mnie na pierwszym body zbliża się 100 tyś

cauchy
15-07-2014, 16:15
Jezu co wy klikacie? Wszystko jak leci?? :) skąd takie przebiegi?

lysy1980
15-07-2014, 16:46
Pracujemy :-) no i 100 tyś w rok to nie jest jakiś mega wyczyn :-)

cauchy
15-07-2014, 19:24
275 fotek dziennie?!

Może ja się nid znam, ale z tego wynika że... co roku nowy aparat? :D

lysy1980
15-07-2014, 20:21
Dlaczego co roku? Mój znajomy ma w 6D około 200 tyś i aparat działa jak nowy :-)
A ja swój kupiłem w marcu ubiegłego roku więc prawie 17 miesięcy pracy i nie widać oznak zużycia.

cauchy
16-07-2014, 01:18
Oficjalnie 100tysi... No ale ok, ktoś się kiedyś tutaj chwalił, że ma kolegę który zna kolegę, którego 1DsIII zbliżał się do 1mln :P

cauchy
16-07-2014, 01:20
Jak sobie pomyślę ile to klisz to ja $£#%#**^ :)

Zbyszko666
16-07-2014, 03:08
Oficjalnie 100tysi... No ale ok, ktoś się kiedyś tutaj chwalił, że ma kolegę który zna kolegę, którego 1DsIII zbliżał się do 1mln :P

w ramach luzu

źródło (https://scontent-a-mad.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1621773_615132345220510_576493189_n.jpg?oh=1908bde 5e1138004141aa386a4efbe2d&oe=543F199A)

jinks
16-07-2014, 18:55
Mój kolega ma teraz chyba Koło 200 tyś A u mnie na pierwszym body zbliża się 100 tyś
To pocieszająca wiadomość :) Może ktoś jeszcze się podzieli swoimi doświadczeniami odnośnie trwałości?

Jezu co wy klikacie? Wszystko jak leci?? :) skąd takie przebiegi?Niektórzy nie mogą żyć bez fotografowania. Jeśli codziennie nie usłyszą odpowiedniej ilości klapnięć migawki to czują się źle;)
A tak bardziej poważnie - na mnie też to robi wrażenie. Regularnie fotografuję m.in. śluby i klikam ok. 50k rocznie, ale wiadomo sporo zależy od tematu i ilości zleceń.

jamada202
16-07-2014, 20:39
zna ktoś prosty i darmowy sposób na sprawdzenie przebiegu migawki w 6D ?

lysy1980
16-07-2014, 20:54
Odczytuje je ten sam program co 5D mkiii

pan.kolega
16-07-2014, 21:49
Pracujemy :-) no i 100 tyś w rok to nie jest jakiś mega wyczyn :-)

Gdyby analogowiec tyle pstrykał to wydałby 5 - 20 k$ rocznie na sam film zależnie od jego klasy i sposobu kupowania.
Jak żyć? Dla topowego kotleciarza to oczywiście kropla w morzu dochodów, 8-)ale mimo wszystko dzięki Bogu za technologię cyfrowa.....;)

cauchy
16-07-2014, 23:17
Gdyby analogowiec tyle pstrykał to wydałby 5 - 20 k$ rocznie na sam film zależnie od jego klasy i sposobu kupowania.
Jak żyć? Dla topowego kotleciarza to oczywiście kropla w morzu dochodów, 8-)ale mimo wszystko dzięki Bogu za technologię cyfrowa.....;)

Amen :D

alozyjrubik
17-07-2014, 13:22
Ludzie przestali myśleć a w zamian zaczęli naciskać spust. Ale to się nie przekłada na jakość zdjęć.

tkosiada
20-07-2014, 11:15
zna ktoś prosty i darmowy sposób na sprawdzenie przebiegu migawki w 6D ?

Przyłączam sie do prośby, bo próbowałem juz z 3 programami z sieci i nic
Ma ktoś cosik sprawdzonego?

dzeej
20-07-2014, 11:41
Ja się mogę pochwalić przebiegiem około 500-600 zdjęć od kwietnia, z czego 50-100 fotek było testowych... Uwielbiam robić zdjęcia, ale zostałem z plastikowym 50 1.8 i w kwietniu tak złamałem prawy obojczyk, że lewą ręką robienie zdjęć mi nie leży. Pozostaje mi się cieszyć z Waszych klapnięć koledzy. Pozdrowienia!

RobertON
20-07-2014, 11:50
Ja się mogę pochwalić przebiegiem około 500-600 zdjęć od kwietnia, z czego 50-100 fotek było testowych...

Faktycznie, jesteś zmuszony do "oszczędzania" i będziesz miał migawkę na długo... :)

A tak pozostanie używać czegoś lekkiego i rehabilitacja - hantelek, expander, Zdrowia życzę.

maroxan
20-07-2014, 12:04
Ja się mogę pochwalić przebiegiem około 500-600 zdjęć od kwietnia, z czego 50-100 fotek było testowych... Uwielbiam robić zdjęcia, ale zostałem z plastikowym 50 1.8 i w kwietniu tak złamałem prawy obojczyk, że lewą ręką robienie zdjęć mi nie leży. Pozostaje mi się cieszyć z Waszych klapnięć koledzy. Pozdrowienia!

Aparat na statyw i wyzwalasz telefonem :)

Wysłane z mojego LG-P760

Azenis
20-07-2014, 12:22
Przyłączam sie do prośby, bo próbowałem juz z 3 programami z sieci i nic
Ma ktoś cosik sprawdzonego?

EOSinfo w wersji 1.2 - jakis czas temu sprawdzalem i dziala OK. Natomiast nie widze juz, zeby ta wersja byla gdziekolwiek dostepna do sciagniecia.
Mam instalke - zainteresowani na priv prosze podac email.

pablo25
20-07-2014, 21:20
czy ktoś się może orientuje czy migawka w tym modelu również będzie tak wytrwała jak w przypadku 5d mkII? czyli można liczyć na 300-400tys klapnięć?:D

robertskc7
20-07-2014, 22:20
Raczej nie skoro dają gwarancję na 100 tyś a nie 150 jak w 5d.

tkosiada
20-07-2014, 23:30
Raczej tak, bo koledzy na tym forum maja juz ponad 200.000 i nadal śmigają na jednej migawce

Paweł Pilzak
21-07-2014, 22:54
Siemka a skad macie info,że gwarancja jest na 100k klapniec? Ja dzwonilem do canona i nie maja żadnej informacji na ten temat.

jaś
22-07-2014, 00:47
Siemka a skad macie info,że gwarancja jest na 100k klapniec? Ja dzwonilem do canona i nie maja żadnej informacji na ten temat.

nie ma informacji bo nie ma gwarancji ;)

tkosiada
22-07-2014, 22:48
może dlatego, że w sieci sa takie info
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-6D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx
w połowie strony jest: Shutter Durability Rating -

cauchy
23-07-2014, 09:36
Wróciłem z Tatr, było pięknie, jestem bardzo zadowolony z przesiadki na 6D. W zasadzie w każdej dziedzinie upgrade - rozpiętość tonalna, autoISO, bateria, wyświetlacz... No i ten AF, który się sprawdził w sporcie, o czym wcześniej pisałem :)

Wszystkie zdjęcia - poza jednym z iphona - Tamron 28-300 PZD. Super szkło :)

https://plus.google.com/u/0/photos/113050501946874052828/albums/6039015011115205537

josephcom
24-07-2014, 23:17
EOSinfo w wersji 1.2 - jakis czas temu sprawdzalem i dziala OK. Natomiast nie widze juz, zeby ta wersja byla gdziekolwiek dostepna do sciagniecia.
Mam instalke - zainteresowani na priv prosze podac email.

dzięki, program działa poprawnie :)

lysy1980
30-07-2014, 18:31
Rozmawiałem z kumplem i jest mała aktualizacja jego migawki :D jest około 350-400 tyś klapnięć :D

cauchy
30-07-2014, 22:50
w głowie mi się nie mieści.. co wy kłapiecie..

gnd
30-07-2014, 23:16
Pewnie stop motion:)

lysy1980
30-07-2014, 23:18
Pewnie co niektórzy mają taki zawód i sporo pracują, A zleceń nie mają co sobotę :-)

jinks
06-08-2014, 22:19
Rozmawiałem z kumplem i jest mała aktualizacja jego migawki :D jest około 350-400 tyś klapnięć :D
Nieźle...ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę zrzutu z jakiegoś programu do odczytu :D

pan.kolega
07-08-2014, 00:31
Nieźle...ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę zrzutu z jakiegoś programu do odczytu :D

A uwierzysz, że samochód, który miał gwarancję na napęd na 1 rok i 30 000 mil jeździ już 15 lat i zbliża się do 200 000 mil bez awarii?
Spodziewałbyś się, że silnik się rozpadnie po 30 000 mil?
Co tym dziwnego? Jeżeli producent jest w stanie gwarantować X to można się spodziewać, że produkt wytrzyma co najmniej 2X albo 3X.

akustyk
07-08-2014, 09:00
A uwierzysz, że samochód, który miał gwarancję na napęd na 1 rok i 30 000 mil jeździ już 15 lat i zbliża się do 200 000 mil bez awarii?
Spodziewałbyś się, że silnik się rozpadnie po 30 000 mil?

uwierze, bo sam mam taki. auto emerytow Skoda Fabia ;) nie wiem co oni w tych Pepiczkach zrobili, ale ta mala puszka jezdzi jak zloto i poza przegladami nic z nia nie
trzeba robic. na chwile obecna ma te 170.000 mil. jedyne co, to ze w okolicach 1,2 mach jest glosna, a juz przy 1,3 mach uszy puchna (co przy obecnych ograniczeniach
predkosci jest smieszne - NL do 1,3 mach wlacznie, PL do 1,4 mach a w DE czesto "keine Grenzen").

Co tym dziwnego? Jeżeli producent jest w stanie gwarantować X to można się spodziewać, że produkt wytrzyma co najmniej 2X albo 3X.
z tym ze jednak w przypadku aparatow to troche inaczej dziala. jesli nie uprawia sie kotleciarstwa tylko aparatem robi zdjecia swiadomiej i wolniej (a wiec majac
czas, a nie trzaskajac na ilosc) to on nie bedzie mial takiej ilosci klatek po 2-3 latach, ale moze byc solidnie wymacany w lapach - mimo znacznie mniejszej ilosci
klapniec migawka takie podzespoly jak kolko tylne czy spust migawki moga byc wyrobione i nawet wymagac serwisu (sam wymienialem w 5D mkI i 5D mkII
moduly spustu, chociaz zaden aparat nie mial wiecej niz 40.000 klapniec).

przy kotleciarstwie albo fotografii sportowej robi sie duzo wiecej klatek w tym samym odcinku czasu. jestem sklonny uwierzyc, ze osoba robiaca tego rodzaju
zdjecia jest w stanie zrobic i 50.000 fot tam, gdzie ja bardzo intensywnie podrozujac i jezdzac na poranne plenery zrobilem niecale 8.000. a nie zdziwilbym sie,
gdyby np. tylne kolko w moim korpusie bylo bardziej wyrobione ;)

producenci IMHO usredniaja te wartosci. dla mnie 100.000 klatek to kwestia z 7-8 lat, co przy moim uzytkowaniu bedzie oznaczalo jesien zycia dla tego 6D, bo jest
srednio 5-6 godzin tygodniowo wyprowadzany na spacer i to nie w warunki kontrolowane, a w kurz, deszcz, snieg, wilgotnosc 100% czy podobne :)
a dla kotletowego czy podobnego seryjnego klikacza, jak ma ciezki palec na spuscie, takie 100.000 klatek to moze nawet nie byc rok. gdzie poza migawka
i spustem mechanicznie pracuja moze sanki do flesza ;) a cala reszta wyglada jak nowa

Groenendael
09-08-2014, 15:28
Panowie duzo technicznych Tak i Nie a gdzie ta fotografia. Dla tych, ktorzy nie wierza w mozliwosci 6D i dla tych ktorzy wierza, ale nie az tak bardzo :):):). Jak dla mnie mistrzostwo swiata ... Ivan Lee / 500px (http://500px.com/IvanLee1)

akustyk
09-08-2014, 21:10
Panowie duzo technicznych Tak i Nie a gdzie ta fotografia. Dla tych, ktorzy nie wierza w mozliwosci 6D i dla tych ktorzy wierza, ale nie az tak bardzo :):):). Jak dla mnie mistrzostwo swiata ... Ivan Lee / 500px (http://500px.com/IvanLee1)

ale to w Photoshopie to mistrzostwo swiata, tak?

w sumie to bym sie nie zgodzil, widzialem lepiej zaglaskane. i w sensie ze mocniej, i w sensie ze gustowniej

Bangi
09-08-2014, 22:11

Ale, że co??? Jedna z modelek podobna do Kasi Cichopek... :mrgreen:

akustyk
09-08-2014, 23:14
Ale, że co??? Jedna z modelek podobna do Kasi Cichopek... :mrgreen:

- hehe... ja nie dlatego... takie, wie pan... uderzajace podobienstwo do takiej jednej mojej znajomem z biura!

- kochany! wszystkie znajome z biura sa uderzajaco podobne do siebie...

cytujac niesmiertelna klasyke (Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz)...

Groenendael
10-08-2014, 02:43
Ja tu nie widze zadnego PSD. Dobry Post Processing :). Saturacja i ustawienia aparatu. Jak ktos potrafi dobrze uzyc swiatlo i robi zdjecia L-kami to jak najbardziej :):):). Bardzo duzo z tych zdjec to fenomenalna 135 mm f/2 L. Jakos bardzo podobnie wszystkim tym photoshopowcom zdjecia z tej L-ki wychodza ... Zmowili sie ... :)

pan.kolega
10-08-2014, 04:04

Kogoś, kto ma dostęp do tzw. Internetu i gały i mimo to jeszcze z jakiegoś powodu nie wierzy, że 6d można zrobić podobne albo lepsze obrazki niż czymkolwiek innym w tym formacie, to już obecnie czas spisać na straty. Zwłaszcza w warunkach studyjnych czy kontrolowanych.:roll:

Podyskutować można jeszcze o zawartości magnezu w obudowie i ilości punktów AF, ale odkrywanie jakości obrazu to teraz naprawdę bicie konia, który zdechł był już jakiś czas temu.:cry:

Groenendael
10-08-2014, 20:05
No tak. Wszystko co mozna bylo zobaczyc, zobaczylismy i wszystko co mozna bylo zrobic ta pucha zostalo zrobione. Reszta to powielanie, kopiowanie i nie warte zobaczenia ... bo juz bylo. Ale to juz bylo ... Ja osobiscie nie mialem kontaktu z ta pucha i jako uzytkownik wysluzonego 5DMkIII jestem pod wrazeniem. Ze wzgledu na to, ze nie ujmuje w moim mniemaniu tej puszce cena o 1000 $ nizsza od wyzej wymienionego, dokonalem zakupu, bo poniewaz. Stad moja wczesniejsza wypowiedz. Pozdrawiam "dziadkow" 6D. Ja jestem niemowlakiem.

jinks
02-09-2014, 16:06
Czy w 6d po wybraniu jednego z bocznych punktów AF można szybko 1 kliknięciem powrócić do centralnego tak jak np. W 5dmk2 wciskając joystick? i podobnie w trybie LV czy można jakos wysrodkowac ramkę ostrzenia?

Grabus
02-09-2014, 16:50
Ja na przykład mam ustawione tak, że muszę kliknąć dwa razy: najpierw przycisk wyboru punktu ostrości, a potem set, czyli środkowy w joystick'u.

jinks
02-09-2014, 18:36
Ja na przykład mam ustawione tak, że muszę kliknąć dwa razy: najpierw przycisk wyboru punktu ostrości, a potem set, czyli środkowy w joystick'u.
Mam podobnie, ale z joystickiem robiło sie to dużo szybciej. Nawet nie chodzi o te 2 kliki tylko ciężko to wciskać bez odrywania wzroku od wizjera. No i w LV nie wiem w ogole jak to zrobić. Może ktoś ma patent?

qbar
23-09-2014, 20:38
Takie pytanie do ludzi, którzy dostali Lightrooma w zestawie z 6d. Czy jest możliwość zainstalowania go na drugim kompie? Ostatnio sprawiłem sobie laptopa i fajnie byłoby go tam również wykorzystać. Dzięki z góry.

RTSiak
23-09-2014, 22:32
Żeby nie zaśmiecać tematu o 7dII gdzie wiele pisze się o AF 6d zapytam tutaj - o co chodzi z tym narzekaniem na AF 6d ? Jakieś problemy z nim są czy jak ?

Kolekcjoner
23-09-2014, 22:41
Podejrzewam że chodzi o to że w puszce za 6 kzł niektórzy oczekiwaliby AF przynajmniej ze wszystkimi krzyżowymi, że o luksusie w postaci ich większej ilości nie wspomnę.

Grabus
23-09-2014, 22:42
Problem z AF 6D mają pewnie ci, którzy nie mają w ogóle 6D, bo na papierze wygląda mizernie.

Jasper
23-09-2014, 22:51
Cóż... podobno jesteśmy narodem, który lubi narzekać....

pan.kolega
24-09-2014, 00:25
Mam podobnie, ale z joystickiem robiło sie to dużo szybciej. Nawet nie chodzi o te 2 kliki tylko ciężko to wciskać bez odrywania wzroku od wizjera. No i w LV nie wiem w ogole jak to zrobić. Może ktoś ma patent?

Widzę, że nikt jeszcze nie zdradził tego patentu. Nazywa się kosz na śmieci. Set też powinien działać.

Fotopstryczek
24-09-2014, 02:23
Problem z AF 6D mają pewnie ci, którzy nie mają w ogóle 6D, bo na papierze wygląda mizernie.

Przewinęło się tu na forum kilka wątków posiadaczy, którzy mieli problemy z AF (palcem chyba nie trzeba wskazywać, znaleźć łatwo).

Usjwo
24-09-2014, 03:50

Ja mam 6D, od marca 2013. AF jest wolniejszy i chyba troche mniej celny od 40D. Przy takim rozstawieniu punktow zamienilbym istniejace 11 punktow, na 9 krzyzowych, poswiecajac nawet srodkowy -3EV.
Jezeli dla kogos priorytetem jest AF, to alternatywa jest 5mkd3.
Czy to jest problem? Dla mnie raczej niedogodnosc, z ktora nauczylem sie zyc. Ostrze dwa razy (jak zdaze), a ze mam AF "pod kciukiem" wiec nie ma duzego problemu.

pan.kolega
24-09-2014, 05:35
Nie mam absolutnie żadnych problemów z AF w 6d. Nigdy nie podejrzewałem, że AF Canona może działać tak dobrze. 60d dawał mi znakomita większość zdjęć ostrych ale ze swoimi 9 punktami krzyżowymi nawet nie umywa się do celności i niezawodności 6d.

Kiedykolwiek testowałem punkty boczne 6d trafiały tak samo dokładnie jak środkowy, (czego nie mogę powiedzieć o 60d) ale zwalniały przy słabszym świetle. Do robienia zdjęć ich nie używam.

mkamelg
24-09-2014, 12:05
Takie pytanie do ludzi, którzy dostali Lightrooma w zestawie z 6d. Czy jest możliwość zainstalowania go na drugim kompie? Ostatnio sprawiłem sobie laptopa i fajnie byłoby go tam również wykorzystać. Dzięki z góry.

W warunkach umowy licencyjnej dla użytkownika końcowego nic nie pisze na temat różnic w zależności od posiadanej wersji. Jest możliwość zainstalowania na drugim kompie pod warunkiem że ten drugi komp pracuje pod tym samym systemem operacyjnym a Ty jesteś również jego (tego drugiego kompa) właścicielem. Program nie może być odpalony jednocześnie na dwóch komputerach.

End-user license agreements FAQ (http://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/end-user-license-agreements-faq.html#main_Can_I_use_my_software_on_two_compute rs_)

Licenses and terms of use | Adobe (http://www.adobe.com/legal/licenses-terms.html) a dalej http://wwwimages.adobe.com/www.adobe.com/content/dam/Adobe/en/legal/licenses-terms/pdf/CC_EULA_Gen_WWCombined-MULTI-20121017_1230.pdf (strona 329).

Eberloth
24-09-2014, 12:35
Mam więcej trafionych zdjęć z 6D niż z 7DMK1. Używam centralnego w 99,999999% przypadków.

vaas
24-09-2014, 16:37
Mam zdecydowanie więcej trafionych zdjęć na 6D (centralny tylko i wyłącznie) niż na 40D, 7D, 5D. Żadnych problemów z AF, aż wierzyć się nie chce ze to Canon.

jinks
24-09-2014, 17:05
Widzę, że nikt jeszcze nie zdradził tego patentu. Nazywa się kosz na śmieci. Set też powinien działać.
O co chodzi z koszem na śmieci?set działa, ale najpierw trzeba wcisnąć punkt wyboru punktu af. Ciężko to robić bez oderwania wzroku od wizjera.

pan.kolega
24-09-2014, 17:37
O co chodzi z koszem na śmieci?set działa, ale najpierw trzeba wcisnąć punkt wyboru punktu af. Ciężko to robić bez oderwania wzroku od wizjera.

Chodziło mi o powrót ramki AF do środka w LV.
Guzik wyboru punktu AF jest pierwszy z brzegu a set wśrodku kółka, więc nie mam problemu z trafieniem w nie nawet na ślepo.

jinks
24-09-2014, 20:13
Chodziło mi o powrót ramki AF do środka w LV.
Guzik wyboru punktu AF jest pierwszy z brzegu a set wśrodku kółka, więc nie mam problemu z trafieniem w nie nawet na ślepo.
Dzięki!

mkamelg
24-09-2014, 22:49
set działa, ale najpierw trzeba wcisnąć punkt wyboru punktu af. Ciężko to robić bez oderwania wzroku od wizjera.

Można sobie też poradzić w jeszcze jeden sposób choć nie wiem czy to akurat Ciebie zadowoli.

Wchodzisz w "Menu" gdzie przechodzisz poprzez "C.FnIII:Operowanie/Inne" do "Ustawienia własne", gdzie naciskasz przycisk "SET" a następnie przechodzisz na "Multi sterownik", gdzie z kolei po przyciśnięciu przycisku "SET" wybierasz funkcję do przypisania "Bezpośredni wybór punktu AF" i zatwierdzasz swój wybór naciśnięciem przycisku "SET".

Teraz jak raz naciśniesz do połowy spust migawki to możesz ZNACZNIE szybciej niż za pomocą dedykowanego przycisku znajdującego się w prawym górnym rogu aparatu na tylnej jego ściance wybierać punkty AF. Za cenę braku powrotu do środkowego punktu AF bo przycisk "SET" w tym układzie nie działa, można mu przypisać różne funkcje ale nie resetowania. Co moim zdaniem nie jest problemem bo szybciej wrócisz "do środka" używając multi sterownika niż tego dedykowanego przycisku w kombinacji z przyciskiem "SET", zresztą sam to sobie sprawdź.

photogambler
24-09-2014, 23:18
W praktyce nie potwierdzily sie zastrzezenia niektorych kolegow z forum. Mam 6d ponad pol roku i uwazam,ze Canon ,jesli chodzi o AF zrobil postep. Puszka daje rade nawet w trybie servo "obiektom ruchomym". Ostrze na centralny i mi to wystarcza.Co jeszcze warte podkreslenia,AF nie myszkuje.Jest to moja opinia,byc moze narzekajacy focąc narzucaja puszce trudniejsze obciazenia AFa.

Bangi
25-09-2014, 09:11
A propos AF to i ja dorzucę kila słów. Ostatni weekend spędziłem w Ostrawie na Nato Days 2014 i fociłem samoloty.
Miałem dwa dni na focenie, na zmianę 6d i 7d i taki są moje wnioski.
7d jest zdecydowanie szybszym i wygodniejszym sprzętem - szczególnie jeśli chodzi o ilość klatek na sekundę, joystick, ale ma też dla mnie osobiście duże wady - strasznie szumi :(
6d jest wolniejszy, ale nie szumi, przynajmniej dla mnie (używałem max. ISO 400), wg mnie daje dużo lepszą jakość fotek, co dla mnie osobiście ma decydujące znaczenie.
7d dużo nadrabia ilością klatek na sekundę, co jest szczególnie widoczne przy dłuższych czasach - miałem więcej ostrych niż z 6d, ale wracając do autofokusu.
Przed pokazami trochę czytałem odnośnie ustawień AF, zarówno w odniesieniu do 7d jak i 6d. Na pokazach w przerwach między lotami testowałem sobie ustawienia i co mi wyszło... oczywiście focenie w trybie servo cały czas.
Wyszło, że w praktyce 6d radził sobie dużo lepiej niż 7d ! Tak mnie to też zaskoczyło, ale od kilku dniu przeglądam foty i z 6d jest zdecydowanie większość ostrych i trafionych, natomiast z 7d już tak kolorowo nie jest.

Poniżej podaję ustawienia C.Fn. jakie miałem zastosowane – może się komuś przyda:
Czułość śledzenia -> Szybka zmiana (suwak maksymalnie w prawo)
Śledzenie przyśpieszania/zwalniania -> +2
Priorytet 1 zdjęcia Al Servo -> Ostrość
Priorytet 2 zdjęcia Al Servo -> Ostrość
Szukanie ostrości po utracie AF -> 0 (dalsze szukanie)

Generalnie najbardziej zauważalna zmiana jest po zmianie Czułości śledzenia, przy suwaku maksymalnie w lewo po przekadrowaniu na bliższy / dalszy obiekt AF dopiero po ok. 1 sekundzie reaguje i zaczyna ustawiać ostrość na nowo., po zmianie na maksymalnie w prawo, praca AF jest w zasadzie ciągła. Swego czasu martwiłem się o pracę w servo tej puchy, ale po tych pokazach, jak na razie przestałem. Stwierdzam, że naprawdę jest dobrze.

roja
25-09-2014, 09:31
Dzieki za przykladowe ustawienia - trzeba bedzie przetestowac:-)

Bangi
25-09-2014, 10:21
Trzeba tylko pamiętać że przy dużej czułości śledzenia jak Ci coś wpadnie w kadr między obiekt, który śledzisz a Ciebie, np. ptak czy drzewo to focus może na nie przeskoczyć. Zresztą taki jest sens tej funkcji.

mkkaczy
25-09-2014, 10:58
7d dużo nadrabia ilością klatek na sekundę...
Wyszło, że w praktyce 6d radził sobie dużo lepiej niż 7d ! Tak mnie to też zaskoczyło, ale od kilku dniu przeglądam foty i z 6d jest zdecydowanie większość ostrych i trafionych, natomiast z 7d już tak kolorowo nie jest.

I to mnie troche wkurzało w 7D. Co z tego że on ma 8kl/s jak często 2 z tego w miare ostre były.

Trzeba tylko pamiętać że przy dużej czułości śledzenia jak Ci coś wpadnie w kadr między obiekt, który śledzisz a Ciebie, np. ptak czy drzewo to focus może na nie przeskoczyć. Zresztą taki jest sens tej funkcji.
Dodatkowo przy długich jasnych szkłach danie czułości na + może sprawić problem. Chodzi o to, że zejście punktami AF z celu wystrzeli je w momencie daleko po za obiekt, w wizjerze powstanie tylko plama i trudno będzie znaleść poruszający się obiekt ponownie.

akustyk
25-09-2014, 11:26
I to mnie troche wkurzało w 7D. Co z tego że on ma 8kl/s jak często 2 z tego w miare ostre były.

zaraz, zaraz....

to jest watek o 6D! tutaj piszemy o tym, ze to 6D jest do d*, a inne aparaty (zwyczajowo wkleic: Nikona) pod kazdym wzgledem lepsze.

panowie, nie badzmy peweksami, nie mieszajmy myslowo dwoch systemow walutowych! skoro ten watek jest o tym jak 6D jest do bani (bo nie nadaje sie do kotleta :lol: ), no to moze jak chcecie chwalic 6D to idzcie prosze gdzies indziej ;) najlepiej do watku o 5D mkIII, gdzie pilnowana jest obowiazujaca doktryna polskiej zjednoczonej parti kotletycznej! a jesli nie to na zaprzyjaznione forum Nikoniarzy albo przynajmniej do watku o 7D. miejscie troche taktu i przyzwoitosci... :)

dziekuje!

Bangi
25-09-2014, 11:35
I to mnie troche wkurzało w 7D. Co z tego że on ma 8kl/s jak często 2 z tego w miare ostre były.(...)

Nie, nie, ja tu akurat do serii nie mam zastrzeżeń, ale w kontekście panningu, bo np. jak 6d robię (próbuję robić) panning na 1/50 lub 1/25 zazwyczaj nic nie wejdzie lub bardzo rzadko wejdzie, natomiast jak przy tych samych parametrach jadę 7-ką, to jednak więcej zdjęć wchodzi - to miałem na myśli pisząc o nadrabianiu ilością klatek na sekundę.

Co ciekawe przy nalotach w moim kierunku lub odlotach ode mnie, ku mojemu zaskoczeniu 6d , sprawdzał się rewelacyjnie.

wain
25-09-2014, 14:26
Do 10k zdjec bylo ok. Pozniej cos sie .. ryplo. MAF plywa na szklach 85usm i 50usm. Na pewno AF jest wrazliwy na temp swiatla. W zarowym wymaga korety na minus (robi BF ktory trzeba skorygowac). W reszcie przypadkow nie jestem w stanie wytlumaczyc. Po prostu nagle wszystkie szkla trzeba przesunac np o +5. mimo ze klika klatek wczesniej w tym samym miejscu bylo OK. W tej chwili mam jakies 40k naklepane. Zdjecia robie ale przyjemnosc z pracy poszla sie kochac...

tkosiada
25-09-2014, 17:04
rozumiem, że servo + AF-ON cały czas wciśnięty + uaktywnione wszystkie punkty, czy tak?

Bangi
25-09-2014, 20:26
Nie używam AF-ON, wszystko latało nad głową i nie było z tym problemu. Co do punktów to używam tylko środkowego.

bober5264
25-09-2014, 20:57
to ja mam bardzo amatorskie zdaje mi sie pytanie, ale no nie umiem sobie z nim poradzic, moze ktos mi pomoze.
mianowicie chodzi mi o to ze w 6 podczas focenia z lampa nie potrawie opanowac balansu bieli, automatyka nie daje rady, ustawiajac w kelwinach tez nie umiem, wiekszosc zdjec zolta,
dla odmiany ta sama lampa plus 1d2 na auto zadnych problemow..
co moze byc przyczyna? glowie sie i glowie i nie mam pojecia..

bober5264
25-09-2014, 21:42
nie moge juz edytowac, chodzi o zdjecia w sztucznym oswietleniu oczywiscie

flipflap
25-09-2014, 22:16
to ja mam bardzo amatorskie zdaje mi sie pytanie, ale no nie umiem sobie z nim poradzic, moze ktos mi pomoze.
mianowicie chodzi mi o to ze w 6 podczas focenia z lampa nie potrawie opanowac balansu bieli, automatyka nie daje rady, ustawiajac w kelwinach tez nie umiem, wiekszosc zdjec zolta,
co moze byc przyczyna? glowie sie i glowie i nie mam pojecia..

Zwroc uwage jak masz ustawiony kolor balance w aparacie. Powinno byc na naturalne. Jak robisz zdjecia w RAW to mozesz sobie kolory ustawic pozniej.

bober5264
25-09-2014, 22:40
mam ustawione na neutral, wiem ze w rawie moge ustawic pozniej, ale potrzebuje czesto focic w jpegach i mniec gotowe fotki prosto z puszki, a przy pracy z lampa w sztucznym swietle w 6 jest loteria raz wb ok raz masakra nie mam pojecia od czego to moze zalezec ale jest bardzo niewygodne..

krzys.d
25-09-2014, 22:49
Nie zauważyłem takich objawów.

flipflap
25-09-2014, 22:57
mam ustawione na neutral, wiem ze w rawie moge ustawic pozniej, ale potrzebuje czesto focic w jpegach i mniec gotowe fotki prosto z puszki, a przy pracy z lampa w sztucznym swietle w 6 jest loteria raz wb ok raz masakra nie mam pojecia od czego to moze zalezec ale jest bardzo niewygodne..

Wlasnie sprawdzilem i wychodzi calkiem niezle.
Ustawienia
M - manual, ISO 100, f5.6, Neutral, AWB - kolory calkiem niezle

mxw
25-09-2014, 23:41
w 6 podczas focenia z lampa nie potrawie opanowac balansu bieli, automatyka nie daje rady, ustawiajac w kelwinach tez nie umiem, wiekszosc zdjec zolta,
a nie mieszasz przypadkiem różnych źródeł światła?
6d jest sporo czulsza od 1d2, więc efekt będzie bardziej widoczny.
Do tego 6d czyta temperaturę z lampy (1d2 też?).
Jeżeli mieszasz, to dobre ustawienia plus filtry na lampę i powinno być nieco lepiej.

A jak nie dasz rady, to rób cz-b. ;)

pozdro.,
mxw.

Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.

Grabus
26-09-2014, 00:38
Jeśli zdjęcia robione są tak, że głównym źródłem światła jest lampa ze sztucznym światłem, a lampą błyskową tylko doświetlasz cienie, to powinieneś ustawić balans bieli pod światło sztuczne, a kolorystykę lampy dopasować żelami. Jeśli natomiast parametry aparatu są dobrane tak, że światło zastane wycinasz, a całość oświetlasz błyskową, to balans bieli ustaw na flash i nie zdawaj się na automatykę skoro nawala.

amroz
26-09-2014, 13:45
Raczej nic z tym nie zrobisz, dwa lata walczyłem z tym balansem bieli w 6d, już nie raz o tym pisałem, dałem sobie spokój, wróciłem do pracy na dwóch 5d II gdzie nigdy nie miałem ani nie mam problemów z kolorystyką.

flipflap
26-09-2014, 14:13
Jak masz mozliwosc to porownaj z innym aparatem 6D przy tych samych ustawieniach. Duzo robilem z lampa i nigdy nie mialem problemu z WB

amroz
26-09-2014, 14:21
Jak masz mozliwosc to porownaj z innym aparatem 6D przy tych samych ustawieniach. Duzo robilem z lampa i nigdy nie mialem problemu z WB
porównam na pewno, mam kolegę też z 6d więc jak będzie więcej czasu to podjadę i potestujemy. Tylko co jak u niego będzie dobrze? Serwis? nie mam pojęcia

bober5264
26-09-2014, 14:29
Ja zastanawiam sie tez czy moze nie jest to problem z konkretna lampa (430ex) bo z manualna yn460 nie ma problemow z bqlansem zadnych, aczkolwiek 430 pod 1d2 dziala dobrze wiec nie wiem co o tym myslec

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

amroz
26-09-2014, 14:33
ja mam 580 ex i 2x 580exII. Na innych aparatach wszystko ok. Zresztą u mnie nawet bez lampy w sztucznym oświetleniu dramat

bober5264
26-09-2014, 14:45
Hmm to znaczy ze nie jestem sam z tym problemem, ale jak by go tu rozwiazac.. poza tym mankamentem wszystko w tej puszce mi sie podoba..

Merde
26-09-2014, 14:48
Hmm to znaczy ze nie jestem sam z tym problemem, ale jak by go tu rozwiazac.
Szara karta nie załatwi sprawy?

amroz
26-09-2014, 14:50
Hmm to znaczy ze nie jestem sam z tym problemem, ale jak by go tu rozwiazac.. poza tym mankamentem wszystko w tej puszce mi sie podoba..

No dokładnie, to jedyny minus w tej puszce :) Nie próbowałem wgrywać nowego softu, w żadnym aparacie nie uaktualniałem, ale czy to coś by zmieniło, hmm...Dziwny to dla mnie przypadek, nie od dzisiaj robię zdjęcia i lustrzanek już trochę w życiu miałem ale takiego problemu nigdy. Jakbyś przypadkiem coś wymyślił i nie chciał zaśmiecać wątku to pisz do mnie priv

bober5264
26-09-2014, 14:52
Merde, nie zawsze jest czas na ustawianie pre wb, skoro dobrze dziala auto w innej puszce i w nikonie tez dzialal mi dobrze, czemu w puszce za 6tys nagle ma dzialac zle? ;)

amroz
26-09-2014, 14:55
szara kartka, biała ściana, nic nie działa. Jedyna jakakolwiek poprawa to filtr korekcyjny cto na lampie. Ale tak jak już kolega napisał skoro działa auto we wszystkich innych puchach to dla czego nie w tej?

scooter
26-09-2014, 15:33
A to nie jest przypadkiem tak, ze lampa wam nie naswietla pewnej czesci kadru np w kosciele pierwszy plan ok a sciany zolte?

amroz
26-09-2014, 15:37
A to nie jest przypadkiem tak, ze lampa wam nie naswietla pewnej czesci kadru np w kosciele pierwszy plan ok a sciany zolte?
nie :) ściany żółte z tyłu to byłoby normalnie, ale tu też twarz żółta. Czy z lampą czy bez to wszystko bardziej żółte niż jest w rzeczywistości.

scooter
26-09-2014, 15:46
Wrzuc fote

amroz
26-09-2014, 15:56
nie mam za bardzo czasu teraz szukać i wrzucać bo nawet nie pamiętam jak się to tu robiło :) ale może wieczorkiem coś się uda

bober5264
26-09-2014, 17:38
Ja wstawie wieczorem moze ktos cos wywnioskuje ;)

pan.kolega
26-09-2014, 17:38
Już dawno na tym forum radziłem Canonowi, żeby kupił licencję na AWB od Apple. Widocznie nie czytaja.:roll:

bober5264
26-09-2014, 22:37
prosze, porownanie fotek prosto z puszki, wyzej z 430ex, nizej z yn460ii warunki naswietlania identyczne, wsyztskie ustawienia identyczne, wie ktos moze o co chodzi ?

1.
źródło (http://iv.pl/)

2.
źródło (http://iv.pl/)

ps. balagan w pokoju prosze przemilczec :)

scooter
26-09-2014, 22:41
Wszystkie foty z 430 zolkna??

amroz
26-09-2014, 22:43
dość jasno chyba było, co? przy przewadze żarowego oświetlenia to już całkowita masakra mi wychodzi.

bober5264
26-09-2014, 22:46
wg swiatlomierza do takiej ekspo w zastanym brakuje ponad 2ev wiec zdecydowana przewaga swiatla z lampy

mxw
26-09-2014, 22:47
Wyłącz w 430 przekazywanie temperatury barwowej i spróbuj jeszcze raz.

pozdro.,
mxw.

amroz
26-09-2014, 22:49
Wyłącz w 430 przekazywanie temperatury barwowej i spróbuj jeszcze raz.

pozdro.,
mxw.

a jak takie coś wyłączyć?

bober5264
26-09-2014, 22:49
a jak to zrobic? w instrukcji lampy napisane jest tylko ze podczas kozystania z AWB w body informacja bedzie przekazana automatycznie, nie jest napisane jak ja wlaczyc albo wylaczyc ;/

mxw
27-09-2014, 00:15
A rzeczywiście, otwarcie wyłączyć się tego nie da. Trzeba w aparacie użyć innego WB niż AWB lub flash.

Takie sobie rozwiązanie, ale test można zrobić.

Jeszcze jedno pytanie - wasze lampy są nowe czy już swoje przeszły?

pozdro.,
mxw.

bober5264
27-09-2014, 00:26
i canon i yn swoje juz poblyskaly ale nie doszukiwalbym sie tu przyczyny

mxw
27-09-2014, 00:32
Canon pisze, że określa WB w lampie tylko na podstawie napięcia na palniku, więc wystarczy że ten będzie nieco zużyty, albo ciut nietypowy, i już będą problemy.

Przetestuj z inną 430, najlepiej nową (w sklepie?), i będziesz wiedział więcej.

Gdyby to był błąd w sofcie albo w ustawieniach, to IMHO więcej osób by narzekało.

pozdro.,
mxw.

Bangi
27-09-2014, 00:37
Przecież WB lampy jest sztywny i jeśli dobrze pamiętam wynosi 5500 K. W Lr to dobrze widać.

mxw
27-09-2014, 00:38
No właśnie nie jest.

pozdro.,
mxw.

bober5264
27-09-2014, 00:40
czyli prawdopodobnie powinna pomoc wymiana palnika tak ?

mxw
27-09-2014, 00:43
Nie mam pojęcia, to tylko taka luźna teoria. Tylko więcej testów może dać lepszą sugestię.

pozdro.,
mxw.

amroz
27-09-2014, 11:45
czyli prawdopodobnie powinna pomoc wymiana palnika tak ?
Jaka wymiana palnika? U mnie na dwóch nówkach 580ex II i starszej 580 ex jest tak samo więc to nie palnik, to jakaś inna przypadłość. Jak tylko skończę sezon ślubny to wezmę się za dokładne testy i porównania z body kolegi u którego jak mówi jest wszystko ok.

bober5264
27-09-2014, 12:24
oki, czekam na testy :)

pan.kolega
27-09-2014, 13:23
prosze, porownanie fotek prosto z puszki, wyzej z 430ex, nizej z yn460ii warunki naswietlania identyczne, wsyztskie ustawienia identyczne, wie ktos moze o co chodzi ?

1. http://iv.pl/images/92157493003227984520.jpg (http://iv.pl/)

2. http://iv.pl/images/22027656411511866695.jpg (http://iv.pl/)

ps. balagan w pokoju prosze przemilczec :)

To chyba raczej łatwa zagadka do rozwiązania. Po pierwsze algorytm AWB nie jest nikomu znany poza Canonem i może tam być cokolwiek. Np. czym sie różni algorytm AWB kiedy puszka wie, że lampa blysnęła od ustawienia "flash BW"? Nie wiem.

Faktem jest, że exif pierwszego zdjecia pokazuje "flash fired" a drugiego, że nie. Czyli pewnie ocieplenie temperatury miało skompensować kolor lampy ale jakby wyszło za bardzo. Natomiast kiedy puszka nie wiedziała, że lampa błysneła, AWB dało lepszy kolor.

Tutaj ktoś pisze, że ustawienie "flash BW" daje zbyt ciepłe kolory a AWB zbyt niebieskie, czyli jeszcze inaczej niż u Ciebie:

Canon 6D flash WB - Tangents forum (http://neilvn.com/forum/discussion/1392/canon-6d-flash-wb)

Po prostu Canon jeszcze do poziomu ajfona nie doszedł i te wszystkie jego algorytmy sa takie jakby niedorobione i inne w każdej puszce, wiec zawsze są niespodzianki. Bo przecież każdy, kto płaci za taki duży aparat z tyloma ustawieniami i tak sobie wszystko może sam naprawić.:roll::roll:

Aha, i posprzątaj w końcu ten bałagan.:mrgreen:

jagular
28-09-2014, 22:18
Próbowałem się ostatnio przekonać do 6D. Na papierze (w internatach) taki niby słodziak. Mały, fajny, zgrabny i zwarty korpusik FF (chyba najmniejsza lustrzajka FF??) z bonusami-do-zabawy w rodzaju GPS, WiFi i ostro używalnego wysokiego ISO. I wszystko to ostatnio w megapromocji bonusów przy zakupie (rok subskrypcji planu foto Adobe + Wacom Intuos Pro M).
Ale...nie. Nie będę go miał. Słodziak przegrał u mnie dwoma czynnikami:
- brakiem joysticka. Może dla ludzi, którzy przechodzą "wyżej" z np. XXXD to nie jest jakaś wielka wada, ale ja od lat używam "joystickowych" korpusów i brak tego manipulatora doprowadza mnie do gorączki - zwłaszcza w sytuacji, kiedy manipulator zmiany punktów AF (czyli to coś wielofunkcyjne) jest tak daleko od typowego miejsca, w które na korpusie trafia kciuk;
- rozmieszczeniem i ilością punktów AF. Mamy 2014 rok. Konkurencja (D600) ma 39 punktów, trochę szerzej rozstawionych. Niefajnie jest mieć layout rodem z 2005 roku (premiera 5Dc) i dziadować z przekadrowywaniem.

A tak poza tym to słodziak. Tylko nie dla mnie. Może komuś się przyda ta opinia...

Bolek02
28-09-2014, 22:55
Ta opinia niczego ciekawego nie wnosi, bo jest bardzo subiektywna i stronnicza :) Używam od lat 5D2 i 7D i przesiadka na 6D to żaden problem. Poza tym jak dla mnie ilość punktów AF to sprawa drugorzędna, bo używam tylko centralnego , zresztą jak większość Kolegów. Skoro dla Ciebie przekadrowanie to dziadowanie kup sobie coś prostszego. Komu może przydać się opinia, że to nie jest puszka dla ciebie ??

Bangi
28-09-2014, 23:40
Bo może znajdzie się Ktoś kto podobnie myśli? ;)

mkamelg
29-09-2014, 00:36

Niestety ustawianie balansu bieli przez 6D w sztucznym świetle to porażka a modele używanych lamp raczej nie mają tu nic do rzeczy.

Jak chcesz robić zdjęcia z lampą na tym wytworze Cwanona tak żeby wszystko grało to spróbuj może ustawić "Temp. barwowa" na "K", porób sobie zdjęcia w całym zakresie i porównuj co się zmienia i jak się zmienia.

6D+Speedlite 270EX+dyfuzor STO-FEN przy świetle z góry 2x żarówka energooszczędna 11W 2700K:

AWB

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/33y3qme-2.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/33y3qme.jpg)

Światło żarówek (ok. 3200K)

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/9veec3-2.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/9veec3.jpg)

Lampa błyskowa

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/118dgno-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/118dgno.jpg)

Białe światło fluoresc. (ok. 4000K)

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/2jbsg3l-2.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/2jbsg3l.jpg)

K 4000

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/2iaspz5-2.jpg
źródło (http://i59.tinypic.com/2iaspz5.jpg)

Kolorystyka jaką widziałem gołym okiem została w moim przypadku możliwie jak najwierniej przeniesiona na zdjęcie przy ustawieniu K 4000.

jagular
29-09-2014, 00:45
Ta opinia niczego ciekawego nie wnosi, bo jest bardzo subiektywna i stronnicza :) Używam od lat 5D2 i 7D i przesiadka na 6D to żaden problem. Poza tym jak dla mnie ilość punktów AF to sprawa drugorzędna, bo używam tylko centralnego , zresztą jak większość Kolegów. Skoro dla Ciebie przekadrowanie to dziadowanie kup sobie coś prostszego. Komu może przydać się opinia, że to nie jest puszka dla ciebie ??
Ja wiem, że to polskie forum, ale żeby tyle jadu...;) Twoja opinia wnosi dokładnie tyle samo. I jest tak samo stronnicza. Nie pomyślałeś o tym? Zwłaszcza pisząc w tonie "dla mnie".
Poza tym, znalazłem mały błąd logiczny w twojej wypowiedzi: skoro przeszkadza mi mała ilość punktów AF, to nie mogę sobie kupić czegoś prostszego, gdyż wtedy będę miał jeszcze większy problem z jeszcze mniejszą ilością (prostszy sprzęt) punktów AF, prawda? Koledzy podobnie używają? Nawet ci z 1D/X/5D3? ;)

Reasumując: łażąc przed zakupem po internetach czytamy różne opinie, które są subiektywne. Szukamy informacji o czymś, co może nam przeszkadzać. 6D wyróżnia się na rynku małą ilością punktów AF i to nie jest cecha pozytywna na tle korpusów z większą ilością punktów AF. I tyle.

becekpl
29-09-2014, 01:40
Wyróżnia sie tez wielkością o czym sam napisałeś..
Rozchodzi sie więc o to żeby minusy nie przysłowiowy plusów jakby powiedział RYszard OChucki

photogambler
29-09-2014, 21:43
Ja wiem, że to polskie forum, ale żeby tyle jadu...;)

Reasumując: łażąc przed zakupem po internetach czytamy różne opinie, które są subiektywne. Szukamy informacji o czymś, co może nam przeszkadzać. 6D wyróżnia się na rynku małą ilością punktów AF i to nie jest cecha pozytywna na tle korpusów z większą ilością punktów AF. I tyle.

Ucieszyles mnie ze jednak słodziak :-D reszta moze wazna dla kogoś.Zreszta kazda opinia jest ważna i nie ma co wchodzic w ostry spor. A z tym polskim forum - to niby polskie wiec jadowite? poczytaj zagraniczne.Pozatym "Forum dyskusyjne – służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach..." koniec OT :-)

pan.kolega
30-09-2014, 00:03
Ale...nie. Nie będę go miał. Słodziak przegrał u mnie dwoma czynnikami:
- brakiem joysticka. [..........]
- rozmieszczeniem i ilością punktów AF. Mamy 2014 rok. Konkurencja (D600) ma 39 punktów, trochę szerzej rozstawionych. Niefajnie jest mieć layout rodem z 2005 roku (premiera 5Dc) i dziadować z przekadrowywaniem.

A tak poza tym to słodziak.

Takiego słodziaka jak Leica też pewnie nie będziesz miał z tych samych powodów. Ma tyle punktów AF co przed wojna, co jest niefajne. I też nie ma joyshticka. A Leica S nawet ma GPS jak 6D...do zabawy. :mrgreen: Bo jak się już wyda ponad $20k i trzeba dziadować z przekadrowywaniem jak w czasie okupacji to trzeba choć mieć czym się pobawić...:D

akustyk
30-09-2014, 00:13

ja swojego kupilem akurat dla swietnej matrycy i malych gabarytow. ilosc punktow AF w zasadzie mi nie robi zadnej roznicy, to co ma 6D mi w zupelnosci wystarcza.

ale fajnie, ze wiesz lepiej czego potrzebuje w aparacie... :)

flipflap
30-09-2014, 05:27
ja swojego kupilem akurat dla swietnej matrycy i malych gabarytow. ilosc punktow AF w zasadzie mi nie robi zadnej roznicy, to co ma 6D mi w zupelnosci wystarcza.

i to wlasnie jest genialna odpowiedz. 6D jest niewielkim w porownaniu do innych full frame aparatem ze wspaniala jakoscia obrazu. Ma swoje zalety ale tez brakuje kilku dogodnosci ktore sa atrybutem dwa razy drozszych modeli. Jak ktos potrzebuje szybszy z wiecej AF to 5d MKIII jest nastepny w kolejce. Mozna tez zainwestowac w cropa 7d II za te same pieniadze co 6d.

jaś
30-09-2014, 08:20
Nasz ukochany producent skupia się na dodatkowych cechach mało istotnych z punktu widzenia fotografii, ale dających pewne ale nieduże możliwości marketingowe, rzeczy ważne i potrzebne są marketingowo kastrowane co prowadzi do paradoksów - często specyfikacja modelu niższej serii jest lepsza (w istotnych aspektach) niż wyższej. ale oczywiście specyfikacja specyfikacja a rzeczywistość rzeczywistością.

Cichy
30-09-2014, 08:32

+1 :-)

Yaru
30-09-2014, 10:04
6D jest beznadziejny, nie kupujcie tej puszki! tym aparatem nie da się robić zdjęć!
najlepiej ją sprzedać!

Ja bardzo chętnie kupie sobie drugi :lol:

akustyk
30-09-2014, 11:54
Nasz ukochany producent skupia się na dodatkowych cechach mało istotnych z punktu widzenia fotografii, ale dających pewne ale nieduże możliwości marketingowe,

to Ty teraz Nikona masz czy Sony, bo nie wiem ktory dokladnie masz na mysli? :) :) :)

a tak serio... mnie np w 6D bardzo podobaja sie "marketingowe" Wifi i GPS. z obu korzystam, choc implementacje tego pierwszego uwazam za przyklad zenujacego ograniczenia umyslowego marketoidow Canona. i w zasadzie to to Wifi pod katem programowym jest dla mnie sposobem na poprawienie funkcjonalnosci aparatu, ktory poza tym w zasadzie nie ma dla mnie wad. no, moze karty CF bym wolal od SD i MLU jako normalny tryb zdjec seryjnych... poza tym to jest dla mnie perfekcyjny model...

zeby jeszcze Canon zrobil sensowna cropowa puszke (malego, solidnie zbudowanego bezlusterkowca EF-S z uzytecznym autofokusem), to mialbym wszystko co potrzebuje.

rzeczy ważne i potrzebne są marketingowo kastrowane co prowadzi do paradoksów - często specyfikacja modelu niższej serii jest lepsza (w istotnych aspektach) niż wyższej. ale oczywiście specyfikacja specyfikacja a rzeczywistość rzeczywistością.
mysle, ze kwestia tego co jest istotne i lepsze moze byc bardzo subiektywna...

Bolek02
30-09-2014, 12:32
Nie mam zamiaru polemizować w temacie ilości punktów AF, bo mam w tej materii identyczny pogląd jak akustyk
Widocznie lubię technikę " jak w czasie okupacji " i nie uważam przekadrowania za dziadowanie.
Dla mnie to bardziej przymyślane działanie, skłaniające fotografa do myślenia :)

zdebik
30-09-2014, 21:01
Apropo przekadrowania, w 5D3 tez nie ma latwo, poniewaz punkty AF nie sa rozrzucone po calosci i czasem ich brakuje. Sam chyba zaczne sie bawic w przekadrowanie, choc tego nie lubie.

dzeej
30-09-2014, 21:12
Ja na 6d mam taką technikę, że sam strzelam centralnym bo mam ostrość tam gdzie chcę i przekadrowuję 99% zdjęć, a gdy jestem zmuszony oddać komuś aparat by zrobił mi zdjęcie (bo jak wiadomo - najmniej zdjęć ma fotograf) to przestawiam na wszystkie punkty i oddaję body w inne ręce.

jagular
01-10-2014, 01:07
Takiego słodziaka jak Leica też pewnie nie będziesz miał z tych samych powodów. Ma tyle punktów AF co przed wojna, co jest niefajne. I też nie ma joyshticka. A Leica S nawet ma GPS jak 6D...do zabawy. :mrgreen: Bo jak się już wyda ponad $20k i trzeba dziadować z przekadrowywaniem jak w czasie okupacji to trzeba choć mieć czym się pobawić...:D
Od Leicy wolę P1 :) Lejką focą chyba tylko przez nią sponsorowani :P
Może nie powinienem rozwijać myśli, bo aż czuć jad w twojej wypowiedzi, ale spróbujmy:
Gdyby ta przykładowa Leica, jako jedyna w stawce, miała znacząco gorszą omawianą cechę, można by było narzekać. Ale tak nie jest - cały średni format jest kulawy pod względem AF (nie licząc chyba Pentaxa), służy też do nieco innych zastosować, więc o czym gadać?

Nie pamiętam żebym pisał o tym czego jakiś konkretny ktoś potrzebuje w aparacie. Napisałem jedynie, że 6D ma mało tych punktów, mniej od konkurencji. Bez względy na to, jak będzie się tutaj zaginać rzeczywistość, liczby będą takie same. Pisałem też o tym, że dla mnie osobiście dwie wyżej wymienione cechy przeszkodziły w zakupie (a późniejszym wygodnym używaniu) 6D.
To, czy komuś to przeszkadza - to jest inna sprawa. Wydaje mi się, że obowiązująca jest tutaj postawa "nie przeszkadza mi to bo przekadrowuję" i nie można wyrazić innego zdania.

Apropo przekadrowania, w 5D3 tez nie ma latwo, poniewaz punkty AF nie sa rozrzucone po calosci i czasem ich brakuje. Sam chyba zaczne sie bawic w przekadrowanie, choc tego nie lubie.
Jest lepiej od 6D, po bokach są rozłożone szerzej.

Czuję się jak w przedszkolu (cóż, pozwolę sobie i ja na uszczypliwość), ale podsumuję swoje niedawne posty: zastanawiając się nad 6D łaziłem po internetach i czytałem co tam ludzie o nim piszą. Nastawiałem się na sprawdzenie tego, co mi się rzucało w oczy. Pomyślałem sobie, że może sam też dołożę jakąś opinię do tych internetów - może ktoś w przyszłości przeczyta to, co napisałem i się zastanowi "o, muszę przed zakupem koniecznie pomacać ten wielofunkcyjny manipulator, bo nie każdy jest nim zachwycony".
Jak widać jednak, polskie forum musi być polskim forum. Gratulacje.

Bangi
01-10-2014, 01:19
Że chce się Wam uczestniczyć w tych dyskusjach offtopowych :(

Wakabayashi
01-10-2014, 09:47
Pozwolę sobie zadać pytanie abstrahujące od ostatnio poruszanych tu tematów.

Jak jest z cenami używek 6d ? Na allegro chyba jedna sztuka, tutaj na forum też tylko jedna... nie ma za bardzo na czym opierać opinii.

Leon007
01-10-2014, 10:17
Że chce się Wam uczestniczyć w tych dyskusjach offtopowych :(
Przecież to jest sól i miód każdego forum.

Ale mam pytanie do teoretyków i praktyków autofokusa.
Gdy trzeba sfotografować ptaka na krzaku; sytuacja jest taka, że z przodu, z tyłu, na lewo i prawo, od góry i od dołu pełno listków i gałązek. Których i ilu punktów AF używacie/użylibyście, żeby trafić precyzyjnie w dziób, oko lub pierwszą lotkę na lewym skrzydle, a nie w dowolny okoliczny listek?

jotes25
01-10-2014, 10:45

Gdy trzeba sfotografować ptaka na krzaku; sytuacja jest taka, że z przodu, z tyłu, na lewo i prawo, od góry i od dołu pełno listków i gałązek. Których i ilu punktów AF używacie/użylibyście, żeby trafić precyzyjnie w dziób, oko lub pierwszą lotkę na lewym skrzydle, a nie w dowolny okoliczny listek?

6d nie tak wielu używa do ptasiej fotografii. Jeśli ptak wypełnia z grubsza kadr, to oczywiście da się to zrobić pojedynczym punktem AF. Jeśli ptaka będzie mniej, to precyzyjne ustawienie np. na oko jest już problematyczne, bo zwykle ostrość ustawi się na korpus. Dlatego pożyteczną funkcją jest tzw. spot AF, w tańszych korpusach niestety jak dotąd dostępny tylko w 7d (wykastrowany w 70d).

mkamelg
01-10-2014, 14:25
Pozwolę sobie zadać pytanie abstrahujące od ostatnio poruszanych tu tematów.

Jak jest z cenami używek 6d ? Na allegro chyba jedna sztuka, tutaj na forum też tylko jedna... nie ma za bardzo na czym opierać opinii.

Amazon.com: Buying Choices: Canon EOS 6D 20.2 MP CMOS Digital SLR Camera with 3.0-Inch LCD (Body Only) (http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B009B0MZ8U/ref=olp_page_1?ie=UTF8&condition=used) plus XE: (USD/PLN) US Dollar to Polish Zloty Rate (http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1389&From=USD&To=PLN)

Najwięcej dostępnych na ten czas sztuk w stanie "jak nowy" lub bardzo dobrym obraca się w zakresie $1514,99-$1599,00 - naliczyłem ich 9. Wziąłem je wszystkie razem posumowałem i podzieliłem przez 9. Wyszło mi w zaokrągleniu $1561,19 co przy obecnym kursie daje w zaokrągleniu 5180 PLN.

Także jak ktoś w Polsce wystawia bądź wystawi na sprzedaż używany 6D za 5000 PLN plus koszty wysyłki to moim zdaniem kupującemu nie stanie się krzywda.

Bangi
01-10-2014, 18:34

Użyłbym Lv z powiększeniem i manuala. A normalnie to i tak tylko centralnego używam na ptaki, ale te metalowe.

Wakabayashi
01-10-2014, 19:29
Amazon.com: Buying Choices: Canon EOS 6D 20.2 MP CMOS Digital SLR Camera with 3.0-Inch LCD (Body Only) (http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B009B0MZ8U/ref=olp_page_1?ie=UTF8&condition=used) plus XE: (USD/PLN) US Dollar to Polish Zloty Rate (http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1389&From=USD&To=PLN)

Najwięcej dostępnych na ten czas sztuk w stanie "jak nowy" lub bardzo dobrym obraca się w zakresie $1514,99-$1599,00 - naliczyłem ich 9. Wziąłem je wszystkie razem posumowałem i podzieliłem przez 9. Wyszło mi w zaokrągleniu $1561,19 co przy obecnym kursie daje w zaokrągleniu 5180 PLN.

Także jak ktoś w Polsce wystawia bądź wystawi na sprzedaż używany 6D za 5000 PLN plus koszty wysyłki to moim zdaniem kupującemu nie stanie się krzywda.

Czyli, że bardziej, dużo bardziej opłaca się kupić nowy.... ?

scooter
01-10-2014, 20:42
Zdziwiony???

Wakabayashi
01-10-2014, 21:23
Zdziwiony???

Trochę tak, bo za niecałe 6k można dostać 6d z tabletem wartym +/- 1200 PLN.... całość z polskiej dystrybucji

pyczkens
01-10-2014, 22:08
Panie i Panowie,
A mnie trapi taka kwestia.
Z puszki zadowolony jestem, ale mam z nią problem gdy światełko się chowa.
Mianowicie aparaciwo ma całkiem duży problem z ustawieniem ostrości gdy oświetlenie jest sztuczne, tudzież jest go mniej. Jak wiadomo, na ślubach gdzie czasami bywam, światło jest różne. Zazwyczaj jednak nie są to egipskie ciemności.
Moja zagwostka dotyczy tego iż w takich warunkach aparat ustawia ostrość dłuuuuuugie sekundy. Tymczasem 50D, którym się posiłkuję ostrość ustawia w punkt i w mig. Dokładnie te same warunki, nastawy itd. Mimo to, 6D strasznie się męczy. Nawet dzisiaj, wszedłem na strych o godzinie 17( słoneczny dzień ) zrobić jedno zdjęcie i bez lampy ani rusz. ISO podkręcone do 800, przysłona 2.8, a ostrość się ustawiała i ustawiała, i w jedno nici.
Korzystam zawsze z punktu centralnego.
Zastanawiam się czy to przypadłość naszego szkraba czy po prostu mój egzemplarz jest skopany.
Za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć jak sytuacja miała się chwile po zakupie:/

nrene
01-10-2014, 22:27
To nie jest normalne. Mój łapie ostrość szybko na centralnym w prawie zupełnie ciemnym pokoju.

Edit: Sprawdziłem przed chwilą, łapie bez problemów po ciemku z T24-70, nie łapie z T90

flipflap
02-10-2014, 00:03
Panie i Panowie,
A mnie trapi taka kwestia.
Z puszki zadowolony jestem, ale mam z nią problem gdy światełko się chowa.
Mianowicie aparaciwo ma całkiem duży problem z ustawieniem ostrości gdy oświetlenie jest sztuczne, tudzież jest go mniej. Jak wiadomo, na ślubach gdzie czasami bywam, światło jest różne. Zazwyczaj jednak nie są to egipskie ciemności.
Moja zagwostka dotyczy tego iż w takich warunkach aparat ustawia ostrość dłuuuuuugie sekundy. Tymczasem 50D, którym się posiłkuję ostrość ustawia w punkt i w mig. Dokładnie te same warunki, nastawy itd. Mimo to, 6D strasznie się męczy. Nawet dzisiaj, wszedłem na strych o godzinie 17( słoneczny dzień ) zrobić jedno zdjęcie i bez lampy ani rusz. ISO podkręcone do 800, przysłona 2.8, a ostrość się ustawiała i ustawiała, i w jedno nici.
Korzystam zawsze z punktu centralnego.
Zastanawiam się czy to przypadłość naszego szkraba czy po prostu mój egzemplarz jest skopany.
Za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć jak sytuacja miała się chwile po zakupie:/

Zalezy od obiektywu jaki uzywasz. Ja mialem problem z Sigma 50mm 1.4. Od czasu kiedy zaczalem focic z C 24-70 II - nie mialem problemu nawet w bardzo ciemnym otoczeniu

tkosiada
02-10-2014, 09:35
Przedmuchaj czujnik Af i sprawdź ustawienia w cnf

vaas
02-10-2014, 16:22
Dziwna przypadłość. Przykładowo z C 24-70L łapie ostrość błyskawicznie. Nawet w ciemności.

CrazzyIwan
02-10-2014, 20:10
Czy Samyang 8mm 3.5 cs II zawadza o lustro w Canon 6d ? Czy można go bezpiecznie podpiąć ? Pozdrawiam.

Bolek02
02-10-2014, 21:22
Szkła niesystemowe mają dupki EF, więc zawadzał nie będzie.

jinks
03-10-2014, 00:57
Jak wam się sprawuje 6d w połączeniu z C50/f1.4? Mam sporo nietrafionych zdjęć, bez względu na warunki oświetleniowe. Body i obiektyw kalibrowane w CSI. 28 i 85 radzą sobie dużo lepiej.

vaas
03-10-2014, 06:17
50/1.4 jest bardzo niepewna. U mnie jedynie na 6D trafia na tyle często aby pozostała w torbie. Na innych body np 7D, 5D, 40D nieużyteczna.

MariusWA
03-10-2014, 13:01
Używam Canona 50 1,4 na dwóch korpusach 6D...nie mogę napisać,że 50-tka jest niepewna...nie zauważyłem ,żeby trafiała zdecydowanie gorzej niż inne szkła, które posiadam. Zdarza się nie trafić ale nie jest to dramat...
...jest jeszcze jedna kwestia ,która może powodować "niestabilność obiektywu"...zmienna temperatura światła w jakiej ustawiamy ostrość...to jest bardzo duży problem.
Testowałem 3 body i 3 obiektywy 50 1,4 i wnioski są powtarzalne...aparat ma problem z ustawianiem ostrości w zmiennych warunkach oświetlenia.
Mam ustawioną korektę na +15 na dwóch body i w świetle dziennym trafia tam gdzie chcę...wchodzę do domu, odpalam żarówki energooszczędne i jest dramat bez korekty bardzo duży FF...sprawę załatwia korekta na +5 i znowu trafia gdzie chcę...tylko,że...wychodzę znowu na światło słoneczne i mam piękny BF
Przy zmiennych warunkach reportażu jest to bardzo duża wada i wymaga ciągłej kontroli poprawności ustawiania ostrości :cry:

Zresztą problem z temperaturą światła dotycz body a nie obiektywu...ponieważ z innymi obiektywami ,które posiadam również występuje ten problem...różnica polega tylko na wielkości korekty w body...

Wakabayashi
03-10-2014, 13:05
Używam Canona 50 1,4 na dwóch korpusach 6D...nie mogę napisać,że 50-tka jest niepewna...nie zauważyłem ,żeby trafiała zdecydowanie gorzej niż inne szkła, które posiadam. Zdarza się nie trafić ale nie jest to dramat...
...jest jeszcze jedna kwestia ,która może powodować "niestabilność obiektywu"...zmienna temperatura światła w jakiej ustawiamy ostrość...to jest bardzo duży problem.
Testowałem 3 body i 3 obiektywy 50 1,4 i wnioski są powtarzalne...aparat ma problem z ustawianiem ostrości w zmiennych warunkach oświetlenia.
Mam ustawioną korektę na +15 na dwóch body i w świetle dziennym trafia tam gdzie chcę...wchodzę do domu, odpalam żarówki energooszczędne i jest dramat bez korekty bardzo duży FF...sprawę załatwia korekta na +5 i znowu trafia gdzie chcę...tylko,że...wychodzę znowu na światło słoneczne i mam piękny BF
Przy zmiennych warunkach reportażu jest to bardzo duża wada i wymaga ciągłej kontroli poprawności ustawiania ostrości

To wada modelu, czy danego egzemplarza ?

MariusWA
03-10-2014, 13:06
To wada modelu, czy danego egzemplarza ?

testując 4 body 6D i 3 obiektywy 50 1,4 stwierdzam,że jest to wada modelu...
...aparat za te pieniądze jest naprawdę niezły ale zachowanie układu AF w zmiennych warunkach oświetlenia to dramat

Cichy
03-10-2014, 13:12
Niestety potwierdzam. Co mi po dobrej czułości centralnego punktu AF, jak działa on jak chce i kiedy chce :] Na obydwu 6d mam cyrki, ale nauczyłem się z tym żyć :)

Wakabayashi
03-10-2014, 13:13
testując 4 body 6D i 3 obiektywy 50 1,4 stwierdzam,że jest to wada modelu...
...aparat za te pieniądze jest naprawdę niezły ale zachowanie układu AF w zmiennych warunkach oświetlenia to dramat

Trochę to dyskwalifikujące, jeżeli aparat za 6k daje różne wyniki FF / BF w zależności od oświetlenia. Jeżeli to faktycznie wada modelu, to jest to - moim zdaniem - wpadka pokroju d600 w nikonie.

MC_
03-10-2014, 13:13
50/1,4 jeśli chodzi o AF jest kupowaty (żeby nie użyć słowa na g.). Mój 6D nie ma problemu z C 28/1,8, C85/1,8, Sigmą 150 macro czy Tamronem 70-300. Bo o 17-40L nawet nie wspomnę.
Sam miałem przejścia z 5 egzemplarzami C 50/1,4 jak jeszcze miałem C5d2. Sprzedałem obiektyw, kupiłem CZ 50/1,4ZE i polegając tylko na potwierdzeniu ostrości jest super.

MariusWA
03-10-2014, 13:21
Ja też "jakoś" z tym żyję...tylko ciągłe mieszanie w ustawieniach korekty jest wkurzające a pracując na otwartych obiektywach błędy są bardzo widoczne...
Poza tym nie zawsze o tym pamiętam...i nie zawsze jest czas bawić się w regulację.Gdyby nie to body byłoby naprawdę bardzo dobre( nie genialne)
Żyć z tym muszę bo na 5dMKIII szarpał się nie będę..

--- Kolejny post ---

50/1,4 jeśli chodzi o AF jest kupowaty (żeby nie użyć słowa na g.)

czy ja wiem...nie uważam tak...nie jest tak,że 50-tka trafia 50/100 a np 35L 95/100...
może 50-tka trafia trochę gorzej ale nie jest to powalająca różnica

Wakabayashi
03-10-2014, 13:41
A już byłem zdecydowany na zakup 6d i tu niespodzianka dająca wiele do myślenia.... na prędkości af'a jakoś specjalnie mi nie zależy, ale na celności choćby tego jednego, centralnego punktu już tak

MC_
03-10-2014, 14:02
Ja mam celność w okolicy 98%. Złego słowa powiedzieć nie mogę.

krzys.d
03-10-2014, 14:17
24-105L - idealnie, 70-200L - idealnie, 17-40L idealnie. Bierz i sam się przekonaj. Mi na 5dmkIII żal kasy, miałem w łapkach, testowałem... Nie wiem co w nim lepszego, ja niczego ponad 6d na razie nie potrzebuję. Co do 50 1.4 mało się wypowiem, bo jest zapięty w 99% na 60d Żony, u niej jest idealnie, to jej podstawowe szkło. Ja miałem kilka razy - nie narzekam, AF bardzo dobrze chodził. Widać albo cecha "osobnicza" aparatu, albo subiektywne oceny posiadaczy, albo faktycznie coś nie halo ze sprzętem.

MariusWA
03-10-2014, 14:20
Ja mam celność w okolicy 98%. Złego słowa powiedzieć nie mogę.

Ja też mam taką celność jeśli wyreguluję sobie pod dane źródło światła...tylko co jeśli zmieni się temperatura ?
Wówczas bezie 98% ale nietrafionych... :-(

MC_
03-10-2014, 14:21
Ja niczego nie reguluję. Jest bardzo dobrze.
Dodam jeszcze, że na wakacje dostałem Sigmę 24-105 i również było bez problemów.

MariusWA
03-10-2014, 14:29
24-105L - idealnie, 70-200L - idealnie, 17-40L idealnie. Bierz i sam się przekonaj. .

PANOWIE...żeby była jasność o czym piszę....

AF reguluję pod światlo o barwie A i trafia jak chcę i gdzie chcę praktycznie zawsze i z każdym obiektywem
Problem zaczyna się w oświetleniu sztucznym...bo przy ustawieniach ze światła "naturalnego" już nie trafia i trzeba wprowadzać nowe korekty.
Po wprowadzeniu korekt dla światła sztucznego w tym właśnie świetle trafia idealnie...
Jednak jak z tymi korektami wyjdziemy na światło naturalne to jest powtarzalny problem z autofocusem

NIE jest tak,że wyregulowany AF dla danej barwy światła raz ustawia ostrość dobrze a raz źle

I rozgraniczmy jeszcze jedną sprawę...ja tego nie testuję na przysłonach F4 czy F8 tylko na 1,4-1,8 bo takie mam obiektywy i skoro mają takie przysłony to powinny na nich trafiać

krzys.d
03-10-2014, 14:33
Na mój gust jakaś wada. Nie zauważyłem czegoś takiego. Na innych, zagranicznych forach też nie, a przed zakupem przekopałem tysiące stron, bo jak mam wydać 6 tysi, to chcę wiedzieć na co. No i wiem, że pieniądze dobrze wydałem, jak zobaczyłem na ostatnim weselu, jak w totalnej ciemnicy na sali przy ISO 25600 mi ustawiał AF to naprawdę "micha mi się cieszy" I nawet coś z tych fotek wyszło i ochy i achy Pary Młodej też były. Także wszyscy zadowoleni.

MariusWA
03-10-2014, 14:43
Zgadzam się... jest to wada... ale jak dla mnie wada modelu a nie egzemplarza.
Miałem 4 korpusy...dziś Kuba napisał,że na jego dwóch korpusach jest to samo więc nie jest to odosobniony przypadek jak widać...
Pewnie ,że ustawia dobrze ostrość w kiepskim świetle...jeśli jest wyregulowany...

Czytając przed zakupem opinie i testy znalazłem na Optycznych coś takiego w podsumowaniu:

"potrzeba stosowania różnej korekty AF w przypadku niektórych obiektywów w zależności od źródła światła"

Przyznam ,że to zbagatelizowałem...ale jak widać problem jest bardziej dokuczliwy niż myślałem.

I ustalmy jedno BF cz FF o powiedzmy 10-15cm na F4 to nie to samo co te same 10-15cm na F1,4...

robson999
03-10-2014, 15:00
Pewnie ,że ustawia dobrze ostrość w kiepskim świetle...jeśli jest wyregulowany...

Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...
Mój 6D trafia szybko w każdych warunkach, bez żadnego REGULOWANIA:)

MariusWA
03-10-2014, 15:14
Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...

Chciałbym móc napisać to samo..ale nie mogę...za dużo sprzętu miałem i używałem, żeby się mylić..
...i jestem pewien ,że to kwestia specyficznej barwy światła

wain
03-10-2014, 15:46
Trochę to dyskwalifikujące, jeżeli aparat za 6k daje różne wyniki FF / BF w zależności od oświetlenia. Jeżeli to faktycznie wada modelu, to jest to - moim zdaniem - wpadka pokroju d600 w nikonie.

D600/D6100 Cierpi na dokladnie taka sama przypadlosc. Znowu za duzo sake wypili razem (C i N)

--- Kolejny post ---

Chciałbym móc napisać to samo..ale nie mogę...za dużo sprzętu miałem i używałem, żeby się mylić..
...i jestem pewien ,że to kwestia specyficznej barwy światła

Potwierdzam wade z barwa swiatla i AF. Pisalem o niej w tym watku duzo wczesniej. Dotyczy to rowniez swiatla slonecznego np golden hour. Ale.... przez pierwsze 3 sluby z tego co pamietam było OK, nie musialem machac co chwile mAF. Cuda zaczely sie dziac na 4 robocie (po ok 10k zdjec).

vaas
03-10-2014, 16:32
Na moim 6D z założonym 24-70L celność wynosi ok 99%, niezależnie od warunków/ temperatury. Czasami na sali weselnej jest g... światło a komplet daje radę. Inne kombinacje 6D/szkło juz tak dobrze nie jest., ale nie narzekam (50/1.4 używamy wyłącznie na zewnątrz bo w świetle sztucznym to dramat)

GoomeX
03-10-2014, 16:53
(50/1.4 używamy wyłącznie na zewnątrz bo w świetle sztucznym to dramat)

100% prawdy. U mnie to samo. Celność 24-70 jest ciężka do pobicia przez jakiekolwiek szkło, bo to kapitalne szkło jest.
50 USM to na sali śmietnik, za to w innych sytuacja dostaje skrzydeł

MariusWA
03-10-2014, 17:06
100% prawdy. U mnie to samo. Celność 24-70 jest ciężka do pobicia przez jakiekolwiek szkło, bo to kapitalne szkło jest.

Tak czy inaczej problem z AF-em to nie problem obiektywu..tylko body...
...24-70 w wersji pierwszej jest uniwersalny ale nie kapitalny...chyba ,ze mk2 wówczas ponadprzeciętnie dobry...co nie zmienia faktu,ze to nie stałka pokroju 85L czy 135L

Najważniejsza kwestia to to czego oczekujesz...na pewno z zoomami problem będzie mniejszy bo GO będzie większa...wiec i problem ciężej zaobserwować...

aptur
03-10-2014, 17:11
Nie wiem co za egzemplarze macie tego 50/1.4.
U mnie ze starą piątką i sztucznym oświetleniem spokojnie daje radę. No chyba że sport tym szkłem fotografujecie. Żeby nie było OT to nie sądzę aby 6D miał gorszy AF niż stara piątka :)

50 USM to na sali śmietnik, za to w innych sytuacja dostaje skrzydeł

MariusWA
03-10-2014, 17:13
nie sądzę aby 6D miał gorszy AF niż stara piątka :)

AF 6D jest zdecydowanie lepszy niż ten z 5D mk1 i mk2...gdyby tylko temperatura światła nie miała znaczenia...

jinks
03-10-2014, 17:57
W niektorych salach przy sztucznym oswietleniu musze ustawiac korekte +20. Tez mam 2body 6d i 2x 50/1.4 na obu zestawach jest podobnie. Zreszta w dziennym swietle tez jest sporo pomylek. Na 5dmk2 chodzi to lepiej. Za jakies 2 tygodnie wysylam to chyba znowu do CSI. Jestem zly bo dokupilem wlasnie 2gie body 6d. Czy tylko w 5dmk3 i 1dx af dziala jak trzeba?:)

MariusWA
03-10-2014, 18:14
W dziennym świetle większych problemów nie mam...i na pewno są zdecydowanie mniej dokuczliwe niż te z czasów 5dmk2...
5D ustawiało względnie ok ostrość tylko na krótkich dystansach , na długich był problem...w 6D tego problemu nie mam...

Myślisz ,że CSI wyeliminuje problem temperatury światła ?

jinks
03-10-2014, 18:25
Nie mam pojecia. Miejmy nadzieje ze moga cos z tym zrobic chocby softwareowo. Na pewno moga ci wyregulowac af body do wzorca a potem szkla. Z tego co sie dowiedzialem obiektyw kalibruja tez do wzorca ale tez dodatkowo pod konkretne body(rozpoznanie po serialu). Wkurza mnie juz to wszystko. Nie potrzebuje zaawansowanego afu z wszystkimi punktami krzyzowymi iservem. Wystarczy mi 1 dzialajacy centralny. Tak zeby umial ustawic ostrosc n f2.2.

mkamelg
03-10-2014, 18:37
Ale.... przez pierwsze 3 sluby z tego co pamietam było OK, nie musialem machac co chwile mAF. Cuda zaczely sie dziac na 4 robocie (po ok 10k zdjec).

Ja jak na razie mam na liczniku prawie 7000 zdjęć, ciekawe czy mnie też to dopadnie jak przekroczę u siebie 10000 zdjęć. Może AF rozregulowuje się mechanicznie w trakcie użytkowania bo luzują się śrubki od regulacji AF od jakichś mikro drgań (ultradźwiękowy system czyszczenia matrycy, mechanizm podnoszenia lustra, ruch aparatu podczas jego przenoszenia)? To jest w ogóle możliwe czy może mam zbyt bujną wyobraźnię?

Coś dla miłośników astrofotografii a przy okazji instrukcja rozbiórki aparatu:

Instructions for Canon 6D Full Spectrum Modification using a 6D Astronomik MC Clear Glass - Astrophotography & Infrared Imaging - by Gary Honis (http://dslrmodifications.com/6Dmod/Canon6Dmod1.html)

29. Clean black glue off of all three sensor adjustment screws:

30. The existing position of the sensor adjustment screws need to be marked because they adjust for perfect focus and tilt of the sensor.

A serwis się nie pierdzieli w tańcu tylko wymienia cały sensor na nowy.

Użytkownik J.R. z forum CanonRumours:

The biggest trouble I face is when I'm shooting at wide open apertures. In low light you need those wide open apertures and I find too many of my shots out of focus with using the center point focus and recompose - kills the fun of it.

As Chuck mentioned, one can always crop later to get the composition right but it lessens the fun a bit so I am predominantly use WA on the 6D and wide aperture lenses on the 5D3.

I guess the main griping about the 6D AF comes from the fact that Canon intentionally crippled the AF and left it only as good as the AF of the 5D2 when it could have been better.

Shooting indoors without flash, child sitting on sofa, shooting wide open with the 50mm f/1.4 - no option but to focus and recompose.

I agree that the center point of the 6D is very good, but there are times when you need those outer focus points.

Odpowiada mu użytkownik sdsr z forum CanonRumours:

I wonder if your 6D is defective. I frequently test new lenses around our apartment at night in low light without flash and never have a problem using the outer focus points (at least on the lenses I have) unless there's not enough contrast where I'm trying to focus. Perhaps it's just the sort of things I photograph, but such situations in my experience are rare (e.g. I like taking shallow-focus photos of a shelf inside a cabinet covered in glasses; clear glass is difficult to focus on at the best of times...); the 5DIII may handle them better, of course.

Użytkownik J.R. z forum CanonRumours:

I don't think that my 6D is defective but I guess I'll check out by borrowing another 6D from a friend and test them side by side.

I checked and there is a BIG difference in the AF performance of my friend's 6D as compared to mine. His 6D's outer focus points lock on quite well but mine don't seem to be anywhere as good. I'm packing my 6D off to Canon service center tomorrow - it's under warranty.

Thanks sdsr!

Just a quick update ... I got a call from the Canon service center. My 6D AF sensor is malfunctioning and they are going to replace it.

My problems with the AF were unique after all.

Cheers ... J.R

Źródło:

#msg281453 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13799.msg281453#msg281453)
#msg282208 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13799.msg282208#msg282208)
#msg281472 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13799.msg281472#msg281472)
#msg282189 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13799.msg282189#msg282189)
#msg283021 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13799.msg283021#msg283021)
#msg283628 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13799.msg283628#msg283628)

jinks
03-10-2014, 18:53
Moze cos faktycznie nie tak z czujnikiem af. Na 100% za jakies 2 tygodnie sle to do serwisu.

Cichy
03-10-2014, 19:20

Jeśli używasz tych tylko szkieł, które masz w stopce, to się nie ma co dziwić :)

crazy
03-10-2014, 20:29
Dlatego C50 wymieniłem na Sigme 50 i problemy się skończyły

jaś
03-10-2014, 20:56

co wątek to coś innego, w innych wątkach piszą że tylko C50 zapewni poprawny af, że jest super duper, no prawie super, no byłby ale ... i tu lista, a w tym wątku takie żale.
to jak jest z tym AF 6D działa w innym świetle niż naturalne? czy trzeba mieć trzy korpusy jeden pod zastane, drugi pod lampę, trzeci pod żarówki?

jinks
03-10-2014, 21:00
Na 6d?;)