PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20

marjo
02-07-2013, 21:49
Ja dzięki koledze Cichemu zaopatrzyłem się w ostatnią dostępną w Polsce szybę Larmor GGS :D do Canona 6D i to rozwiązanie mi się bardzo podoba (łatwy montaż, nie odstaje, porządnie się trzyma i nie widać że cokolwiek jest przyklejone).
Natomiast zakupiłem gripa Newell i... niby jest ok, nie trzeszczy, pasuje, chodzi ale wcześniej z Canonem 650D miałem Phottixa i jednak tamten był trochę jakby solidniejszy, sztywniejszy (może dlatego że mniejszy) i główne kółko w Phottixie stawiało większy opór- w Newellu trochę za lekko chodzi jak na mój gust.
Jakoś będę żył z Newell-em :roll: ale jakbym drugi raz kupował wybrałbym Phottixa.

merida
05-07-2013, 00:45
Po kilku miesiącach użytkowania 6d, stwierdzam,że lepsze puszki chyba musiały by same za mną chodzić bym zamienił na wyższy model. Żadną puszką nie zrobię lepszego zdjęcia niż tą którą posiadam obecnie:) Oczywiście to moja opinia, oparta na typie zdjęć jakie robię.

borsodi
05-07-2013, 21:14
Witam,
również w dniu dzisiejszym dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy 6D, jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczony wydajnością AF oraz niskim poziomem szumu. Moja 50 1.4 oraz 85 1.8 jakby dostały nowe życie. Nie mogę się doczekać sesji w plenerze.

YaneC
06-07-2013, 12:19
Czy jest możliwość aby ktoś z Was wrzucił gołe Rawy prosto z puszki ? ...najlepiej zrobione na dworze.
Hmmm kolega ma 6D ale problem jest z dworem...

Wytalkowane z GT-I9100

Dennis
06-07-2013, 15:38

Wytalkowane z GT-I9100

Boi się swoją puszkę zabrać na zewnątrz?

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

luciferi
06-07-2013, 17:19
Moze nie ma żadnego dworu w okolicy :-)

YaneC
06-07-2013, 17:36
Moze nie ma żadnego dworu w okolicy :-)

Przecież o tym mówiłem...

Wytalkowane z GT-I9100

pan.kolega
06-07-2013, 20:06
Wyjaśniam tym co nie znaja dobrze języka polskiego, że "na dworze" oznacza to samo co po francusku "en plein air".

Ligo
06-07-2013, 20:11
Czyli "na polu"? ;)

pan.kolega
06-07-2013, 20:41
Lepiej na polu niż na powietrzu. Chyba , że chodzi o "aerial photography".

Zbyszko666
07-07-2013, 22:37
Dawajcie te Rawy portretowe :)) z chęcią sam zobaczę :)

rostek andrzej
07-07-2013, 22:48
Ot. Połowa Polski wychodzi na dwór, a druga połowa idzie na pole. I nie ma w tym nic dziwnego

Cichy
08-07-2013, 00:37

Wytalkowane z GT-I9100

Napisal wyraznie na dworze a nie we dworze.

YaneC
08-07-2013, 08:15
Napisal wyraznie na dworze a nie we dworze.

Albo na polu a nie w polu :D

Wytalkowane z GT-I9100

luc
09-07-2013, 09:16
Ja dzięki koledze Cichemu zaopatrzyłem się w ostatnią dostępną w Polsce szybę Larmor GGS :D do Canona 6D i to rozwiązanie mi się bardzo podoba (łatwy montaż, nie odstaje, porządnie się trzyma i nie widać że cokolwiek jest przyklejone).
Natomiast zakupiłem gripa Newell i... niby jest ok, nie trzeszczy, pasuje, chodzi ale wcześniej z Canonem 650D miałem Phottixa i jednak tamten był trochę jakby solidniejszy, sztywniejszy (może dlatego że mniejszy) i główne kółko w Phottixie stawiało większy opór- w Newellu trochę za lekko chodzi jak na mój gust.
Jakoś będę żył z Newell-em :roll: ale jakbym drugi raz kupował wybrałbym Phottixa.

No właśnie, co z tym Larmorem? Chciałem kupić, bo też mam lekką ryskę, a tu kicha. W Infoto mówią, że będzie w przyszłym tygodniu...

marjo
09-07-2013, 09:55
Larmor do 6D wysprzedał się w całej Polsce. Trzeba czekać

Adam71
09-07-2013, 10:02
Nie boicie się tych podróbek gripa za 2-3 stówy zakładać do body za kilka tysi ? Bo na forum Nikona kilku osobom te tańsze pociągneły za sobą drogie body na tamtem świat.

MC_
09-07-2013, 10:12
A oryginalny daje jakąś gwarancję? Poczytaj na forum...

borsodi
10-07-2013, 01:27
Używałem gripa firmy Newell do Canon 600d, byłem bardzo zadowolony, nigdy nie sprawiał mi żadnych problemów. Po zakupie 6D również dokupiłem grip nie oryginalny. Sprawuje się jak na razie (zdaję sobię sprawę, ze dość krótki okres czasu) wyśmienicie.

YaneC
10-07-2013, 09:41
Ale na dworze czy w polu?:D

Wytalkowane z GT-I9100

Zbyszko666
10-07-2013, 09:59
Rawy przykładowe do pobrania z tej że strony:

Canon 6D Raw Sample Images With Comparison To 5D2 And 5D3 - Metro DC Photography (http://www.metrodcphotography.com/review/canon-6d-raw-sample-images/)

oczywiście nie portret, ale zawsze dobre i to.

swishu
10-07-2013, 23:38
ja polecam oglądanie sampli na stronie japońskiego canona. Bez skalowania, pelny opis exif! Niestety nie ma możliwości porównania rożnych modeli ze sobą, tylko sample.
Tutaj akurat 6d Canon?EOS 6D?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos6d/) ale można wyszukać inne.

Zbyszko666
11-07-2013, 13:08
Rawy również dostępne tutaj:

Canon EOS 6D Review - Sample Images | PhotographyBLOG (http://www.photographyblog.com/reviews/canon_eos_6d_review/sample_images/)

oraz tu:

Canon EOS 6D Camera - Review (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-6d/canon-6dA.HTM)

mirco
11-07-2013, 23:11
A ja jestem szczęśliwym posiadaczem 6d. Ostatnio do 17-35/2,8-4 Tamrona dokupiłem 24-70 L no i teraz wiem że żyję. Mam jeszcze 85/1,8 i resztę sprzętu pod APS-C. 24-70 L to jest bydle, wielkie bydle, ale kurde to jest maszyna do zabijania po prostu Kałasznikow. Tylko strzelać. Szybkość AF w ciemności jest porażająca, kolory bajka, tylko ta cholerna osłona przeciwsłoneczna przeszkadza..... Wybrałem pośród 2 L i ta jest super zarówno na szerokim jak i na wąskim końcu. Polecam.

mxw
11-07-2013, 23:21
24-70 L to jest bydle, wielkie bydle, ale kurde to jest maszyna do zabijania po prostu Kałasznikow. Tylko strzelać. Szybkość AF w ciemności jest porażająca, kolory bajka, tylko ta cholerna osłona przeciwsłoneczna przeszkadza.....
piszesz o wersji I czy II ?

mirco
11-07-2013, 23:31
Oczywiście o wersji I, ale nie wiem co można w niej poprawić. To jest obiektywm od Towersa z 2010 r. przebrany ponoć z kilku sztuk. Dla mnie ideał, tzn. współpraca z 6D bez zarzutu. Słyszałem natomiast plotki bo byłem na kupniei 70-200 f4 IS, że on nie współpracuje dobrze z 6D. Ponoć AF długo szuka i jeździ od początku do końca. Ale trzeba to sprawdzić na szerszej grupie.

Nie_Talentny
11-07-2013, 23:56
Oczywiście o wersji I, ale nie wiem co można w niej poprawić.
Z tego co widziałem w necie to II jest ostrzejsza przed wszystkim ale, rzeczywiście nie wiem co więcej można poprawić bo wersja I daje naprawdę super obrazek na FF, AF też jest zaj****e szybki nawet na 5D2 :D Tylko ten ciężar... :roll: na dłuższych wyprawach czuć po pewnym czasie, że ręka chce odpocząć (szczególnie jak się nosi aparat w jednej ręce jak ja zamiast z paskiem na szyi), no ale coś za coś...

PS. Z tym obiektywem trzeba się zaprzyjaźnić. Na początku dla mnie wydawał się średni, ale ostatnio naprawdę polubiłem tego "walca". Coraz bardziej przekonuję się co do niego :)

luc
12-07-2013, 12:23
Z tego co widziałem w necie to II jest ostrzejsza przed wszystkim ale, rzeczywiście nie wiem co więcej można poprawić bo wersja I daje naprawdę super obrazek na FF, AF też jest zaj****e szybki nawet na 5D2 :D Tylko ten ciężar... :roll: na dłuższych wyprawach czuć po pewnym czasie, że ręka chce odpocząć (szczególnie jak się nosi aparat w jednej ręce jak ja zamiast z paskiem na szyi), no ale coś za coś...

PS. Z tym obiektywem trzeba się zaprzyjaźnić. Na początku dla mnie wydawał się średni, ale ostatnio naprawdę polubiłem tego "walca". Coraz bardziej przekonuję się co do niego :)

Po przejściu z cropa na 6d to szkło stało się moim głównym. Waga zestawu niestety powala, ale przymknięte do f4 daje dobre rezultaty.

mirco
12-07-2013, 14:59
Może mam mniejsze wymagania, ale ja jestem f2,8 zadowolony.

MC_
12-07-2013, 15:03
A może to chodzi o to, że masz inny egzemplarz?

mirco
12-07-2013, 19:12
JEst to wysoce prawdopodobne. Wiem od bardziej obeznanych w sztuce fotografii, którzy nawet posiadają tego typu zoom, że są gorsze i lepsze egzemplarze, choć to L.

Eberloth
13-07-2013, 16:37
Po przejściu z cropa na 6d to szkło stało się moim głównym. Waga zestawu niestety powala, ale przymknięte do f4 daje dobre rezultaty.

Zamien na nowe f/4 ze stabilizacja. Bedzie lżej, taniej, ostrzej :)

scooter
13-07-2013, 18:39
I ciemniej i bez podwojnej precyzji :-(

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

horak
14-07-2013, 10:04
Może mam mniejsze wymagania, ale ja jestem f2,8 zadowolony.

Miałem kilka egzemplarzy tego szkła i każdy był mało ostry na przysłonach 24-35, a w szczególności na 24 i przymknięcie do f4 niewiele pomagało. Nie wierzę w cudowne wersje tego szkła i jego mega ostrość.

amroz
14-07-2013, 10:34
ale czy to wątek o szkłach ?

Shrek
14-07-2013, 23:52
Słyszałem natomiast plotki bo byłem na kupniei 70-200 f4 IS, że on nie współpracuje dobrze z 6D. Ponoć AF długo szuka i jeździ od początku do końca. Ale trzeba to sprawdzić na szerszej grupie.
Potwierdzam, jest problem z 70-200f4IS, AF działa powoli tak, że od końca do końca kręci w ok. 15 sekund, do tego mieli jakby szukał celu i nie da się z tym pracować. Może to kwestia softu, ale jak na tą chwilę dwie sztuki podłączyłem i jest to samo, więc trzeba czekać na reakcję Canona.

luc
15-07-2013, 09:59
Potwierdzam, jest problem z 70-200f4IS, AF działa powoli tak, że od końca do końca kręci w ok. 15 sekund, do tego mieli jakby szukał celu i nie da się z tym pracować. Może to kwestia softu, ale jak na tą chwilę dwie sztuki podłączyłem i jest to samo, więc trzeba czekać na reakcję Canona.

O to słabo, bo myślałem od jakiegoś czasu o tym szkle, a na FF czasem jednak potrzebuję długiego końca. Wychodzi na to, że trzeba poczekać na jakieś poprawki w firmware...

jaś
16-07-2013, 09:19

Tester firmowy nie dotestował, pytałeś w serwisie? już wiedzą (i idą w zaparte że jest dobrze a będzie jeszcze lepiej) czy jeszcze żyją w błogiej nieświadomości.

pan.kolega
17-07-2013, 10:45

U mnie tego nie ma. Ostrzy normalnie.

lok
19-07-2013, 08:20
Czy 6d można podłączyć po wi-fi do komputera. Czy będę miał wtedy podgląd zdjęć tak jak po kablu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

szandor
19-07-2013, 09:48
Czy 6d można podłączyć po wi-fi do komputera. Czy będę miał wtedy podgląd zdjęć tak jak po kablu.

Tak, możesz podłączyć do komputera. Ja często korzystam z połączenia ze smartfonem, trochę to wolne, ale przydaje się.

lok
19-07-2013, 10:21
Szandor a z jakiego programu korzystasz w komputerze. Na tel mam eos remote z App Store sciagniety.

rojo
20-07-2013, 02:44
O to słabo, bo myślałem od jakiegoś czasu o tym szkle, a na FF czasem jednak potrzebuję długiego końca. Wychodzi na to, że trzeba poczekać na jakieś poprawki w firmware...

wydaje mi się że do 6d lepszą opcją od 70-200/4 IS jest po prostu 70-200/2.8 I bo to i cena podobna, a zawsze te 2.8 jest i to ostre...

DitchesKing
20-07-2013, 12:50
Ja na komputerze ze standardowego EOS Utility. Działa. Robisz zdjęcie. Klik. I masz na kompie. Działa spoko jak chcesz jedno, kilka fotek podejrzeć.
Jak chcesz zgrywać gigabajty polecam kabelek :-)

lok
20-07-2013, 13:00
Ale to idzie po wi-fi ? Nie chce zrywać fotek tylko podgląd wykonanych.

Bangi
21-07-2013, 21:03
Witajcie, powoli dojrzewam do decyzji bu kupić FF, zresztą namawiano mnie tutaj już raz ;), jedyna opcja jaką widzę to jest 6d lub 5dmk!!, ale jednak po poczytaniu kilku wątków (min. o AF 5dmkII oraz kwestii braku 1/8000... ;)) myślę tylko o 6d. Decyzja jest też spowodowana tym, że po zakupie 50/1.4 oraz 85/1.8 praktycznie przestałem używać krótkiego zoom-a, którego jeszcze całkiwem niedawno kupiłem z ciężkie pieniądze, całe szczęście z cashabck-iem. Po sprzedaży 60d i 17-55/2.8 trochę kaski by zostało, ale do rzeczy...
Moje pytanie jest do byłych użytkowników 60d, którzy przesiedli się na / lub dokupili 6d - jak wypada porównanie AF? Szczególnie chodzi mi o punkt środkowy, a także jak wypada środkowy w trybie servo? i W ogóle chciałbym poznać opinię użytkowników na temat 6d, ale tych którzy oczywiście się przesiedli lub dokupili 6d.
Z góry dziękuję

scooter
21-07-2013, 21:16
No to tylko 280 stron do przeczytania :-)

poszukiwacz2006
21-07-2013, 21:28
Bangi, ja Ciebie chyba namawiałem na zakup FF :-). Oczywiście opinie innych mogą być przydatne, ale możesz podjechać do któregoś ze sklepów w Krakowie i sprawdzić jak będzie działał af w szóstce. Wiele było napisane, że nawet poczciwy 5d classic dawał radę, to tym bardziej szóstka chyba też. Dużo robisz sportu, szybkich , dynamicznych scen? Zarabiasz na tym? Przesiadka z cropa na 35x24 i produkowany obrazek, zrekompensuje na pewno różnice w af-ie. Pozdrawiam

Bangi
21-07-2013, 21:44
No to tylko 280 stron do przeczytania :-)

no właśnie :(:(:(

@ poszukiwacz2006 - tak dokładnie Ty ;), a gdzie w Krk pozwolą mi poużywać włączone body, bo jak kiedyś np. w Saturnie chciałem się pobawić czymś to Pan stwierdził lakonicznie, że nie ma baterii.

Foty robię dla siebie + czasem publikuję na serwisach ze stopki ;)
Focę głównie rodzinę i samoloty. Co do rodziny to najbardziej dynamiczny jest Jasiek (z linku ;)), a co do samolotów to może ze dwa razy w roku zdarzą się pokazy czegoś szybszego, niż podejścia na Balicach.
Ale ostatnio po zakupie 85/1.8 lubię robić portreciki ;)

michael_key
21-07-2013, 21:52
To może wypowiem się ja... posiadacz 5DII, tester 6D na Zlocie CB w Skorzęcinie w czerwcu br. (http://www.canon-board.info/spotkania-i-zloty-canon-board-73/ogolny-watek-dyskusyjny-91050/).
Byłem ciekawy jak będą się sprawować boczne punkty bo czasami by się przydały w mojej puszcze i... zdziwiłem się. Każdy punkt jest użyteczny. Przy średnio dynamicznej scenie (podczas warsztatów w Krzyśkiem Tkaczem) ok. 90 zdjęć w punkt. Odsetek nietrafionych był wynikiem chyba mojego błędu. Weryfikowałem skuteczność systemu AF zarówno na zoomie (70-200 2.8 IS II) jak i stałkach (50L, 135L).
Gdybym teraz brał FF wybrałbym 6D. Jednak w moim przypadku różnicę w cenie związaną z przesiadką (6D vs 5DII) wolę przeznaczyć na obiektyw.
Reasumując... 6D bardzo dobra puszka i co ważniejsze... ma ładniejsze kolory niż 5DII 8-)

Janczewski
21-07-2013, 22:10
zaletą tej puszki jest, że tak się wyrażę jej modułowość, jeżeli chcemy pancernika to dokręciwszy gripa i np. 1,4L35mm uzyskujemy coś co budzi szacunek u gawiedzi, jeżeli wskazana jest "kompaktowość" to z naleśnikiem 2,8 40mm wlezie do kieszeni kurtki i wagą nie przekroczy kilograma. Kupujta, warto! :)

borsodi
21-07-2013, 22:17
Bangi, akurat jestem osobą która przesiadła się niedawno z 600D na 6D i posiadam praktycznie te same obiektywy co Ty. Podobnie do Ciebie odkąd zakupiłem 50 1.4 a przede wszystkim 85 1.8 to praktycznie nimi robię. Po zakupuie 6D jestem niesamowicie zadowolony, bardzo wysokie użyteczne iso, punkt środkowy na prawdę czuły ,boczne też moim zdaniem bez porównania do 600d. Początkowo miałem zatrzymać 600d i 17-50 ale doszedłem do wniosku, że lepiej będzie je sprzedać i kupić jakiś obiektyw - padło na Sigmę 35 1.4. Podczas tego weekendu cały zestaw testowałem, sprawował się bardzo dobrze. Reasumując moim zdaniem warto kupić 6D:)

P.S

Czy ktoś z Was orientuje się na temat możliwości korzystania z zamiennika oraz oryginalnej baterii razem w gripie?

marjo
22-07-2013, 08:10
Czy ktoś z Was orientuje się na temat możliwości korzystania z zamiennika oraz oryginalnej baterii razem w gripie?

Nie ma to najmniejszego znaczenia, można spokojnie używać różnych baterii, cytat ze strony Newella:
"Aparat może być zasilany do wyboru z jednej lub dwóch baterii typu LP-E6. Stosując dwie baterie, można łączyć ogniwa różnych producentów i o rożnych pojemnościach. Aparat będzie wówczas pobierać prąd najpierw z jednej, a następnie drugiej baterii."

poszukiwacz2006
22-07-2013, 16:59
Bangi, w żadnym z poniższych sklepów nie miałem problemu aby "pobawić się" szkłami czy puszkami : Foto-Cyfra-Karmelicka 8, Foto-Beta - Plac Boh. Getta, Fotoplus-Studencka 6. Marketów unikam.
Pozdrawiam

pan.kolega
22-07-2013, 18:22
Witajcie, powoli dojrzewam do decyzji bu kupić FF,...

Zdaje się, że dojrzewasz raczej w trybie przyspieszonym a nie powolnym. :p

Nie wiem, co Canon wynalazł w 6D, bo "zupełnie nowy system AF " był już wiele razy przedtem i nie zwiastowało to wielkiej rewelacji ani rewolucji. Ja w zasadzie miałem szczęście ze wszystkimi kolejnymi korpusami i poważne problemy typu BF/Ff mnie nie gnębiły ( z wyjatkiem dwóch obiektywów). Jednak idealnie nigdy nie było, na dużych otworach zawsze było prawdopodobne lekkie pudło i straciłem trochę czasu na testowanie żeby ogarnać o co chodzi. Co mi się ostatecznie nie udało, bo zależało to chyba od fazy Księżyca albo kursu jena. Jednego dnia było dobrze, innego gorzej. Ogólnie 60d jest o wiele lepsze kiedy się robi zdjęcia w plenerze niż kiedy się testuje na linijkach ustawionych pod katem w imadle (oczywiście metoda naukowa, z dużym celem do ostrzenia ustawionym ponad linijka prostopadle do osi obiektywu ).

W 6d coś zmienili, bo nawet nie miałem powodu ustawiać linijek. Czuję się oszukany przez Canona, bo po po pierwsze, co przeszkadzało, żeby ten AF był już w 20d? Po drugie, kiedy mam w końcu korpus wyposażony w micro adjustment, to okazuje się on być niepotrzebny.

AF zawsze był jednak głównym filarem marketingu Canona, a to co widać w praktyce jest jakaś wypadkowa rozwoju technologii i wieloletniej strategii. Postępy konkurencji też maja wpływ.

Co do bocznych punktów, też nie widzę problemu celności, sa tylko nieco wolniejsze w słabym świetle. Servo się nie bawiłem. Będzie Pan zadowolony, a jeśli nie, to... Ktoś musi być pierwszy z tasiemcem o niecelnym 6d.:shock:

Bangi
22-07-2013, 23:09
Mam nadzieję, że nie będę tym pierwszym ;) Dziękuję za wszelkie opinie. :)

Matson
23-07-2013, 09:01
Bangi, mi się zdarza używać 6d do spottingu, i na środkowym servo daje całkiem radę. Tutaj masz parę zdjęć, wszystkie dość mocno cropowane bo moim najdłuższym obiektywem póki co jest 70-200- aircraft-spotting.org - internet aviation gallery! Photos taken by: Mateusz Ruminiak (http://skrzydla.org/photodb.php?user_id=1963)

To na prawdę udany aparat.

Bangi
23-07-2013, 09:11
Bangi, mi się zdarza używać 6d do spottingu, i na środkowym servo daje całkiem radę. Tutaj masz parę zdjęć, wszystkie dość mocno cropowane bo moim najdłuższym obiektywem póki co jest 70-200- aircraft-spotting.org - internet aviation gallery! Photos taken by: Mateusz Ruminiak (http://skrzydla.org/photodb.php?user_id=1963)

To na prawdę udany aparat.

Z nieba mi spadłeś... szukałem od dłuższego czas na skrzydlach i lotnictwie fotek z 6D i znaleźć nie mogłem, a tu taki link. Dzięki :)

@poszukiwacz2006 - zapomniałem podziękować za nazwy sklepów, dzięki :)

DitchesKing
23-07-2013, 09:20
Ale to idzie po wi-fi ? Nie chce zrywać fotek tylko podgląd wykonanych.
Po wifi a jakże. Tyle, że EOS Utility zgrywa zdjęcie i w tym czasie nie możesz przez chwilę korzystać z aparatu.
Do podglądu używam smartfona/tabletu - tu jest sam podgląd - jednocześnie możesz robić zdjęcia i przeglądać je na tablecie.

luc
23-07-2013, 09:20
wydaje mi się że do 6d lepszą opcją od 70-200/4 IS jest po prostu 70-200/2.8 I bo to i cena podobna, a zawsze te 2.8 jest i to ostre...

Tylko 2.8 jest dwa razy cięższy i za cholerę nie wejdzie mi do torby...

DitchesKing
23-07-2013, 09:26
Tylko 2.8 jest dwa razy cięższy i za cholerę nie wejdzie mi do torby...
Dla 2.8 warto zmienić torbę :-)

igor58
23-07-2013, 09:35
Bangi,
czy do lotnictwa crop nie będzie jednak lepszy?
Co dokładnie chcesz osiągnąć, przesiadając się na FF?
Dla mnie moc pełnej klaty objawia się głównie w sytuacjach, gdy potrzebne jest wys. ISO, w dobrym świetle APS-C spokojnie "daje radę".
Mam podobne plany, ale jeszcze poczekam...

luc
23-07-2013, 09:43
Dla 2.8 warto zmienić torbę :-)

I wynająć szerpę? ;-)

DitchesKing
23-07-2013, 09:50
I wynająć szerpę? ;-)
I tak źle, i tak niedobrze :-)

Bangi
23-07-2013, 09:59
Bangi,
czy do lotnictwa crop nie będzie jednak lepszy?
Co dokładnie chcesz osiągnąć, przesiadając się na FF?
Dla mnie moc pełnej klaty objawia się głównie w sytuacjach, gdy potrzebne jest wys. ISO, w dobrym świetle APS-C spokojnie "daje radę".
Mam podobne plany, ale jeszcze poczekam...

Ja nie kupują go przez pryzmat spottingu, poza tym uważam, że nie stracę na spottingu, gdyż obraz na matrycy będzie tej samej wielkości, tylko matryca większa - piszę to w kontekście przeliczania ogniskowej, bo pewnie to miałeś na myśli ;)

Bangi
23-07-2013, 14:10
Witam,
jeszcze jedno pytanie.
Czy orientujecie się jaki jest okres gwarancji dla 6d?
W większości sklepów w necie jest info o 12 miesiącach, natomiast RTV EURO AGD podaje 24 miesiące :shock:
Dzwniłem do nich nawet i Pani na infolinii, po konsultacji z "kimśtam" odpowiedziała, że oni mają z 24 miesieczną gwrancję, a jak zapytałem, czy dostane to na piśmie to mi odpowiedziała, że oczywiście...
Mają cenę niedużo droższą niż tam, gdzie chcę kupić, i przebolałbym ją w kontekście 24 miesięcznej gwarancji na sprzęt.

MC_
23-07-2013, 14:35
Canon udziela gwarancji 12 miesięcy. Reszta to odpowiedzialność sprzedawcy.

centur
23-07-2013, 14:41
Reszta to odpowiedzialność sprzedawcy.

a co to w praktyce oznacza ??? tzn że jeśli aparat zepsuje mi się po 1,5 roku to koszt naprawy sprzętu ponosi sprzedawca ??? o ile mi wiadomo na terenie UE gwarancja na elektronikę "z urzędu" wynosi 2 lata...

MC_
23-07-2013, 14:42
Źle Ci wiadomo.

jacek_73
23-07-2013, 14:49
Źle Ci wiadomo.

My zwykłe żuki często mylimy gwarancję z rękojmią, może dlatego że w praktyce nie ma to dla nas jakiegoś większego znaczenia.

MC_
23-07-2013, 14:51
W praktyce ma spore znaczenie, bo gdzie indziej się sprzęt wysyła, mamy też różne uprawnienia. O terminach załatwienia sprawy nie wspomnę.
Warto znać swoje prawa.

jacek_73
23-07-2013, 14:56
W praktyce ma spore znaczenie, bo gdzie indziej się sprzęt wysyła...

Prawa warto znać i czasami brakuje mi takiego człowieka co dobrze doradzi. Co do wysyłania sprzętu, to w praktyce mi to wsioadno bo zanoszę go do sklepu w którym go nabyłem :) Na szczęście sprzęty sypią się sporadycznie.

Bangi
23-07-2013, 14:59
Znam różnicę pomiędzy gwarancją i rękojmą i wyraźnie zaznaczyłem na infolinii o co mi chodzi :)
Przypuszczam, że to taki "chłyt materkingowy", ale z drugiej strony nie chce mi się trochę wierzyć, że tak duża sieć wprowadza klientów w błąd, bo dla mnie to tym pachnie. Napisalem do nich oficjlanego maila, z prośbą o udzilenie odpowiedzi na piśmie, jak dostane odpowiedź dam na pewno znać ;)

scooter
23-07-2013, 15:30
Dla pani na infolini gwarancja oznacza gwarancje sklepu/rękojmię. A nie gwarancję producenta ....

MC_
23-07-2013, 15:38
Jeśli chodzi o obsługę Euro to mam jak najgorsze zdanie jeśli chodzi o ich kompetencję.

Bangi
23-07-2013, 15:49
Dlatego też właśnie wysłałem do nich maila, ciekaw jest co mi napiszą ;)

strideer
23-07-2013, 15:58
Tak gwoli ścisłości jest gwarancja producenta, rękojmia sprzedawcy za wady (w przypadku zakupu na firmę - MC_ pewnie mógłby wymienić szczegółowo przypadki kiedy rękojmia ma zastosowanie) oraz niezgodność towaru z umową (przez okres 2 lat od daty zakupu w sprzedaży konsumenckiej, czyli na osobę fizyczną).

Janczewski
23-07-2013, 16:01
pewnie rozdzielą gwarancję od rękojmi, przez telefon chcieli Cię zapewne ściągnąć do siebie, ot reklama taka, taki lajf.

pan.kolega
23-07-2013, 17:18
Przecież tu chodzi zapewne o gwarancję sklepowa, czyli de facto ubezpieczenie. Każda większa sieć udziela takich gwarancji. Administruje to oczywście zwykle firma ubezpieczeniowa z która maja umowę, a naprawiać będzie tak czy inaczej Canon ( jeżeli zdecyduja, że poważna naprawa jest konieczna). Oczywiście warunki sa jakie sa i nie maja nic wspólnego z gwarancja Canona. Składka ubezpieczeniowa może być opcjonalna albo promocyjnie wliczona w cenę. W sumie nie widzę powodu, żeby nie nazywać tego gwarancja, tylko trzeba wiedzieć kto udziela takiej gwarancji, jakie sa warunki i brać/kupować zależnie od ceny/zaufania do tej firmy.

W sumie 'gwarancja" Canona na migawki to nic innego -- nie jest ona wcale koniecznie skorelowana z rzeczywista trwałościa, a raczej z cena produktu. Za odpowiednia opłatę można zagwarantować wszystko. Np. niektóre karty kredytowe przedłużaja gwarancję wszystkiego, co się na nie kupuje, bez względu na to, co to jest i kto to wyprodukował.

diabolique1982
23-07-2013, 17:41
Dokładnie w EURO RTV dostaniesz 12m-cy gwarancji producenta a kolejne 12 m-cy to ubezpieczenie, które w przypadku awarii sprzętu nigdy nie będzie miało użycia (zawsze jest jakiś paragrad, który wyklucza naprawę). Oferowali mi to w tym sklepie, co prawda produkt nie był z branży foto ale tyczy się to pewnie całego asortymentu.

josephcom
23-07-2013, 18:56
Ja kupiłem 6D w EURO AGD gwarancja Canona 12-mc sklep musi dać 24-mc rękojmi taki jest przepis. Więc kolejne 12-mc daje sklep, jeśli sprzęt kupiony jest na osobę fizyczną nie na firmę. Inna sprawa ubezpieczenie gdzie teoretycznie można przedłużyć „gwarancję” do 5lat płacąc ubezpieczenie a jakie kruczki prawne kryją się w umowie to konsument dowie się chcąc wyegzekwować swoje prawa, gdy sprzęt ulegnie uszkodzeniu. Pani również usilnie namawiała mnie na takie ubezpieczenie, ale odpuściłem sobie.

--- Kolejny post ---

a kolejne 12 m-cy to ubezpieczenie, które w przypadku awarii sprzętu nigdy nie będzie miało użycia (zawsze jest jakiś paragrad, który wyklucza naprawę). Oferowali mi to w tym sklepie, co prawda produkt nie był z branży foto ale tyczy się to pewnie całego asortymentu.
nieprawda 12-mc to rękojmia a ubezpieczenie to całkiem co innego

MC_
23-07-2013, 19:01
sklep musi dać 24-mc rękojmi taki jest przepis. Więc kolejne 12-mc daje sklep, jeśli sprzęt kupiony jest na osobę fizyczną nie na firmę.[/COLOR]

Mylisz pojęcia.

abyczkowski007
24-07-2013, 01:55
Może bedzie to tendencyjne pytanie,ale czy ktoś z was używa C 28/1.8 z 6D?Pytam bo z moim Clasicem nie jest za ciekawie.

crazy
24-07-2013, 02:42
Z moim classiciem tez nie bylo dlatego sprzedalem to szklo, a mialem 2 nowe sztuki. Obie do kitu

MC_
24-07-2013, 07:48
Ja nie narzekam na 28/1,8. Działa tak samo dobrze z 5d2 jak i 6d.

crazy
24-07-2013, 08:07
To nic tylko sie cieszyc :)

abyczkowski007
24-07-2013, 09:19
Dziekuje za odpowiedz,naszla mnie myśl,ze po prostu ten obiektyw lepiej pracuje na nowszych puszkach

Bangi
24-07-2013, 15:00
Dostałem informajcę z EURO, że... czekają na oficjalne stanowisko Canon :mrgreen:

pan.kolega
24-07-2013, 16:23
Może bedzie to tendencyjne pytanie,ale czy ktoś z was używa C 28/1.8 z 6D?Pytam bo z moim Clasicem nie jest za ciekawie.

To znaczy rozumiem, że tak konkretnie, to AF nie trafia, czyli ma Bf/Ff, albo w ogóle pudłuje, bo nie widzę innych możliwych problemów.
(Chociaż ludzie różne cuda wymyślaja)

To chyba się zdarza, bo miałem takiego co nie trafiał na żadnej puszce, a teraz mam takiego co trafia na każdej, w tym 6d.

--- Kolejny post ---

Dostałem informajcę z EURO, że... czekają na oficjalne stanowisko Canon :mrgreen:

To nie wróży dobrze o tej firmie. A na stronie maja również Nikony (niektóre tylko ) z 2-letnia gwarancja, to może niech też wstawia Nikona i wszystkich innych producentów do cc w emailu.

rojo
24-07-2013, 20:12

ja ostatnio trochę, z 10 razy na jakieś 600 zdjęć uciekła mi gdzieś ostrość dziwnie, mogła być to moja wina choć z innymi szkłami raczej się to nie zdarza. Poza tym bez problemów i ładnie rysuje od 1.8 (choć na 1.8 dość miękko ale akceptowalnie). Ale generalnie jak kogoś stać dołożyć, a od nowości kupuje, to niech bierze sigmę 35/1.4 bo to maskra jest (pozytywna)

Bangi
24-07-2013, 22:16
Jak się wyjaśni, że jest jednak rok gwarancji, to napiszę do nich, że z racji tego, iż ich uchroniłem od zarzutu wprowadzania Klientów w błąd, oczekuję konkretnej zniżki na zakupy foto :mrgreen:

abyczkowski007
25-07-2013, 09:17
[QUOTE=pan.kolega;1174133]To znaczy rozumiem, że tak konkretnie, to AF nie trafia, czyli ma Bf/Ff, albo w ogóle pudłuje, bo nie widzę innych możliwych problemów.
(Chociaż ludzie różne cuda wymyślaja)

To chyba się zdarza, bo miałem takiego co nie trafiał na żadnej puszce, a teraz mam takiego co trafia na każdej, w tym 6d.

--- Kolejny post ---

Przesiadkię z canon 35/1.4 na 28/1.8 odczułem bardzo bolesnie. Losowo FF w sztucznym swietle czesto bf.Kaprysny bardzo

Bangi
25-07-2013, 22:22
Popełniłem to! Mam 6D. Pierwsze wrażanie? 60D było naprawdę solidnie wykonane względem 6D. Plastik fantastik na całego. Naprawdę w pierwszym momencie trochę zatęskniłem do 60D...
Drugie wrażenie? No niech że się ta bateria naładuje wreszcie...
Włączyłem aparat i wrażenie trzecie WOW, AF na środkowym względem 60D to jest po prostu cud, ja generalnie nie miałem z 60D jakichś szczególnych problemów z AF z żadnymi szkłami, ponad to co się czytuje o losowości 50/1.4, czy też 85/1.8, ale często szczególnie jak było światło słabe, były pudła, a tu? Cud - no normalnie idealnie, szczerze jestem w dużym szoku, moja 50-tka/1.4, którą udało mi się wyrwać w super cenie nabrała drugiego życia, a porównując do 550d, którego też kiedyś miałem, nie ma w ogóle co porównywać. Bocznych nie sprawdzałem jakoś szczególnie, bo rzadko używam, ale też działają jak trzeba ,ale ten środek to jest naprawdę od razu odczuwalne.
Zrobiłem trochę zdjęć, niestety w domu, bo bateria się ładowała i wrażenie czwarte 3 x WOW. Zresztą już tu o tym pisano. Mega różnica względem 60d, gdzie zdjęcia na ISO powyżej 400 już mnie drażniły czasami, a tutaj....

Dla przykładu, być może komuś się przyda link do JPG 100% z aparatu z wysokim ISO, odszumianie było ustawione na standard.
Takie może głupie kadry, niektóre w beznadziejnym świetle :(
https://drive.google.com/folderview?id=0By8hIvvMIJsbVmk2d1QtbFdZSEU&usp=sharing
EXIF-y oczywiście są.
Więcej wrażeń może po weekendzie.

strideer
25-07-2013, 22:33
Popełniłem to! Mam 6D. Pierwsze wrażanie? 60D było naprawdę solidnie wykonane względem 6D. Plastik fantastik na całego. Naprawdę w pierwszym momencie trochę zatęskniłem do 60D...

To masz jakieś chińskie 6D...

Bangi
25-07-2013, 22:36
Nie wiem jakie mam ;)
Npisane niby magiczne "made in japan", wrażenie odnoszę do 60D

igor58
25-07-2013, 22:39
gratulacje!
a jakimi szkiełkami te fotki czynione?
sprzedałeś 60d?

Bangi
25-07-2013, 22:41
C 50/1.4, Tamron 70-300 VC USD.
60D poszło w bardzo ładne ręce jak się okazało ;)

pan.kolega
26-07-2013, 01:29
To masz jakieś chińskie 6D...

A ja chciałem napisać, że może te z Canon USA lepsze ( jak wszystko inne z USA 8-) ), bo miałem (mam) wrażenie odwrotne. Ale ja mojego 60d się nie pozbyłem, więc mogę porównać bezpośrednio. Może tak właśnie rodzi się ten kult -- sprzedałeś i już za nim tęsknisz :cry:.

MC_
26-07-2013, 07:46
Być może.
Zostawiając 5d2 w rozliczeniu miałem możliwość ich porównania i owszem, 6D jest... lżejszy. Tyle z moich wrażeń. Ale ja to jakiś dziwny jestem...

Bangi
26-07-2013, 08:02
To nie jest tak, że mi to jakoś szczególnie przeszkadza lub jest złe. Tak po prostu napisałem moje pierwsze odczucie. Aparat jest trochę większy od 60D ma więcej "wolnej" przestrzeni na obudowie więc może dlatego takie odniosłem wrażanie.
Na pewno 5dmkIII wygląda bardziej doniośle (stał obok ale nie dotykałem).
To że nie jest to obudowa z magnezu, złota lub srebra, nie ma dla mnie zupełnie znaczenia.
To, że aparat jest lekki to akurat dla mnie plus.

Merde
26-07-2013, 08:26
Dla przykładu, być może komuś się przyda link do JPG 100% z aparatu z wysokim ISO, odszumianie było ustawione na standard.
Takie może głupie kadry, niektóre w beznadziejnym świetle :(

Eee, jakiś rozmyty ten Jasiek :mrgreen:

Bangi
26-07-2013, 10:21
Nie trafił tym razem w GO :) był zbyt statyczny ;)

igor58
26-07-2013, 10:33
Bangi,

nie pisz postów, tylko baw się nową zabawką

jwi
26-07-2013, 12:08
czy probowal ktos sprawdzac dzialanie z dslr controller?
chodzi mi o wifi - czy idzie nagwyać

Da__FreaK
26-07-2013, 16:54
Czytajac ten niekonczacy sie watek, doszedlem do wniosku ze do 5D I dołączy 6D :D Moze nie nowy, ale zakupoiony w kwietniu za 4200 zl :D / not PL :D

jacek_73
26-07-2013, 18:17
Czytajac ten niekonczacy sie watek, doszedlem do wniosku ze do 5D I dołączy 6D :D Moze nie nowy, ale zakupoiony w kwietniu za 4200 zl :D / not PL :D

Nie muszę chyba zapalać pomarańczowej lampki ostrzegawczej przed takimi superokazjami?

Da__FreaK
26-07-2013, 20:37
Kupilem tam juz dwie puszki i 2 obiektywy L :) Nie mam zadnego stracha bo aparat ma jeszcze gware :)

scooter
26-07-2013, 20:45
To moze daj namiary

diabolique1982
26-07-2013, 23:33
Bangi, gratuluje zakupu i mam nadzieje, że moja opinia delikatnie przyczyniła się do Twojej decyzji. Życze udanych kadrów.

ketras
27-07-2013, 14:26
Moje pytanie jest do byłych użytkowników 60d, którzy przesiedli się na / lub dokupili 6d - jak wypada porównanie AF? Szczególnie chodzi mi o punkt środkowy, a także jak wypada środkowy w trybie servo? i W ogóle chciałbym poznać opinię użytkowników na temat 6d, ale tych którzy oczywiście się przesiedli lub dokupili 6d.
Z góry dziękuję
Nie mam 6D za to 5D classic , posiadałem 60D, do rasowego sportu nie podchodzę bo to nie moja działka, natomiast jeżeli chodzi o środkowy to na imprezach daje radę bez problemu, w ciemności wspomagam się lampą z wyłączonym palnikiem i nie narzekam. Pudła się zdarzają ale to z winy własnej i braku opanowania sprzętu do cna. Czasem byłem zaskoczony celnością starej piątki. Tryb servo przy próbach użycia 60% zdjęć z serii użytecznych, tutaj potwierdzę, że bezpieczniej przy małej głębi ostrości stosować środkowy. Jakość obrazka ff+85 1.8 jak zasmakujesz nie będziesz chciał wrócić do cropa, a iso moja stara piątka iso 1600 jest lepiej jak w 60D 3200 , także biorąc 6D będzie przepaść.

Bangi
29-07-2013, 08:56
Witajcie, jestem po „głębszych” testach weekendowych, a właściwe to zabrałem sprzęt na małą wycieczkę za miasto, poobcowałem z nim trochę bardziej i...

Wykonanie – chyba trochę na wyrost to swoje pierwsze odczucie napisałem, po głębszym przyjrzeniu się, pomacaniu, powąchaniu, (jedyne co to nie lizałem ;)) itp., itd. stwierdzam, że nie jest jakoś nie tak... Wszystko dobrze spasowane, aparat pewnie się trzyma, itd.

AF – potwierdzam to co napisałem wcześniej, po prostu jest genialny (piszę to względem 550d i 60d). Na wycieczce cyknąłem ok. 200 fotek szkłem C 50/1.4, praktycznie wszystkie trafione w punkt, żadnych problemów, szczególnie na pełnych dziurach, o ile 60d czasem z miał problem z trafianiem, tutaj absolutnie ani razu takiego problemu nie było. Podobnie z 85/1.8 (przy f 2.8, bardziej otwartej nie używam) żadnych problemów, nawet jak Jasiek był w rychu servo dawało radę, foty w ruchu robiłem przy dobrym świetle słonecznym, te nie w ruchu, różnie, w cieniu, w słońcu, itp., itd.

Współpraca ze szkłami C 50/1.4, C 85/1.8 oraz T 70-300 VC USD – bez zastrzeżeń, jedyne co to w Tamim na pełnych dziurach jest widoczna winieta, która rzuca się w oczy, po przymknięciu do f8, jest już bez winiety.

Jakość obrazu – super, nie wiem jak to opisać, ale naprawdę nie ma porównania do cropa, nawet na wysokim ISO. Ja generalnie często cykam zdjęcia wieczorami, gdy jest już słabe światło (ale ładne ;)) i często brakowało mi krótkich czasów na cropie, bo nie chciałem windować ISO. Tutaj spokojnie mogę dać ISO 1600 i niczym się nie martwić, poza kadrem ;)

Wi-fi i smartfon – fajny bajer, poniekąd smatrfon może zastąpić gibany ekranik, łatwo się podłącza, działa całkiem sprawnie, chociaż na smartfonie jest widoczne opóźnienie obrazu względem ruchu body. Do kompa jeszcze nie łączyłem. Tak czy siak uważam, że to całkiem przyzwoita funkcja i czasem ją wykorzystam, np. przy zabawach ze statywem i foceniem np. kwiatków lub makro ;)

GPS – jeszcze nie zdążyłem sprawdzić zdjęć na mapie, ale dla kogoś, kto wrzuca foty np. do Panoramio to jest chyba fajna rzecz, nie wiem tylko czy jak załaduję fotę do Panoramio, to jest ona od razu geotagowana, ale to sprawdzę. „Optyczni” napisali, że jak włączyli GPS i zostawili aparat na ok. 19 godzin w miejscu, gdzie raczej sygnał GPS nie docierał, to przez ten czas poziom baterii spadł o ok. 18%, nie wiem jak mieli ustawione w aparacie „odświeżenie” pozycji, ja miałem ustawione na 30s i przez kilka godzin poziom spadł o ok. 50%, więc jest to trochę jednak prądożerne.

Fajną funkcją jest możliwość ustawienie „najkrótszego” czasu w trybie auto ISO, co prawda najkrótszy jaki można ustawić to 1/250, ale i tak uważam, że to jest bardzo przydatna funkcja.

Wizjer – duży, jasny, wszystko widać, noszę okulary i w 60d często mi to przeszkadzało, tu nie jest oczywiście idealnie, ale jest lepiej.

Powiększanie obrazu – rzecz, na którą dużo osób narzeka, też narzekałem na początku, ale po dwóch dniach używania już właściwie mi to nie przeszkadza, szczególnie, że da się zrobić tak, by tym przyciskiem zrobić od razu podgląd na 100% w punkt ostrzenia, co jest super – nie musze klikać kilka razy lub trzymać przycisk dłużej, jak to było w 60d.

Najkrótszy czas – 1/4000, jest tu dyskusja na forum w jednym z wątków na temat czasu 1/8000 i komu jest potrzebny. Mi właściwe 1/4000 wystarcza, raczej nie używam większych dziur niż f 2.8, ale jak by co, zawsze można programowo obniżyć ISO do 50...

Ergonomia – tu również z tego co czytałem dużo osób narzekało na ilość przycisków, rozmieszczenie, itp. itd. – jak dla mnie niczego nie brakuje, wszystko jest jak trzeba – nie czuję jakiegoś dyskomfortu względem 60d. Owszem na początku był problem z przestawieniem się w kwestii powiększania, ale po dwóch dniach zniknął.

JPG – kolory, jakość, brak szumu – bajka ;)

HDR – mam wrażanie, że nie działa. Niby jest, ale wg mnie w postprocesie da się wycisną więcej, nawet z jednego RAW-a.

Pomiar światła – mam wrażanie, że działa lepiej niż w 60D, gdzie często musiałem stosować korektę np. +1/3 - +2/3. Tutaj rzadko to robiłem.

To czego mi chyba najbardziej brakuje w tym aparacie, przynajmniej dla komfortu psychicznego, to jest „kukułka”. Mogli jednak zostawić lampę, nawet dla samego sterowania zewnętrznymi lampami. Co prawda rzadko używam lampy, ale czasem w jakiejś okoliczności przydałoby się raz czy dwa błysnąć, nawet wbudowaną.

Kwestia spottingu – kiedyś zastanawiałem się nad tym czy kupić C 100-400, czy pełną klatkę, wczoraj pojechałem na Balice strzelić kilka fotek – bardziej testowych. Po pierwszym zdjęciu wiedziałem, że dobrze z robiłem kupując jednak pełną klatkę, ale wiem, że nie wszyscy muszą się zgadzać z tą opinią... ;)

I na koniec przyznam się do czegoś – jak zobaczyłem w ubiegłym roku pierwszy raz specyfikację tego aparatu, to pomyślałem co to za niewypał, pod względem okrojenia z funkcji, ergonomii, itp. itd. Teraz – jestem zachwycony.
Sprzęt w pełni spełnił moje oczekiwania przed-zakupowe i uważam go za bardzo udany zakup. Do cropa już nie wrócę.

Jago
29-07-2013, 10:59
Szkoda, że przy gorszym światełku nie podpiąłeś czegoś w stylu 100-400 lub 400 5,6 - jestem ciekawy jak wtedy wyszłyby fotki obiektów w ruchu i jak się spisuje AF w tych warunkach :?: No i można by wtedy pokusić się o opinie zdjęć po ich skropowaniu w porównaniu z niepełną klatką bez cięcia.

Bangi
29-07-2013, 11:19
Szkoda, że przy gorszym światełku nie podpiąłeś czegoś w stylu 100-400 lub 400 5,6 - jestem ciekawy jak wtedy wyszłyby fotki obiektów w ruchu i jak się spisuje AF w tych warunkach :?: No i można by wtedy pokusić się o opinie zdjęć po ich skropowaniu w porównaniu z niepełną klatką bez cięcia.

Wieczorkiem jak byłem na lotnisku, tak ok. godz. 20, słońce już było bardzo nisko, fociłem lądujący samolot (z boku) Tamim 70-300 VC USD. AF nie miał żadnych problemów. Fociłem też po zachodzie słońca i też nie było problemów.
Czasy dobierałem tak by ruch zamrozić, windując w górę ISO.
Jak znajdę chwilę czasu wieczorem to postaram się wrzucić sample.

Tak naprawdę to AF w boju samolotowym sprawdzę pewnie na dobre w Ostravie, gdzie jest się blisko akcji, bo przy cywilach to nawet 550d z C 55-250 dawał radę ;)

Dennis
29-07-2013, 21:34
Miałem od lat dwa 5D Mark II, dlatego z przesiadką na 6D ociągałem się ile mogłem.
Przypadkowo dostałem bardzo dobrą ofertę sprzedaży, której nie dało się odrzucić i od dwóch miesięcy jestem właścicielem szóstki.
Dlaczego w ogóle wymieniłem sprzęt, bo potrzebowałem często wysokiego iso, a tutaj mam go wreszcie aż zanadto w kapitalnej jakości.
Drugim z powodów była wielkość i waga. Jest lżejszy i mniejszy, przy czym zachowuje tak samo super wygodny uchwyt
(w przeciwieństwie do każdej nowej alfy, czy każdego nikona :lol: ). Kolory zdjęć różnią się względem piątki (mówię o RAW, nie wiem jak jpeg),
bardziej mi się podobają, a zdjęcia wymagają znacznie mniejszego post processingu. Dostajemy też dwa dodatkowe punkty AF,
które są dużo lepsze od 5D2, w jasny dzień w pełni używalne na servo.
Trzecim powodem było auto ISO w manualu, a czwartym minimalne ustawienia czasów, z których ma korzystać aparat.
Wykonanie niewiele różni się względem piątek, góra plastikowa ze względu na wifi i gps, ale ogólnie pozytywnie.
Jakość obrazka poszła jeszcze bardziej w górę, jest naprawdę kapitalnie. Pomiar światła działa lepiej. Migawka jest cicha i przyjemna, w dodatku ma jeszcze tryb cichy!
Ogromny minus to brak powiększania i pomniejszania zdjęć na guzikach, sposób wybierana używanego punktu AF, brak info w wizjerze o trybie AF i
brak info na wyświetlaczu monochromatycznym o wybranym punkcie AF.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
Ja mam następujące do Was: jak przy podglądzie zdjęć włączyć siatkę zdjęć (np. 9x9 i wyżej)?
Jak włączyć w wizjerze podziałkę?
Co to automatyczny optymalizator jasności?
Pozdrawiam.

pan.kolega
30-07-2013, 07:56
To czego mi chyba najbardziej brakuje w tym aparacie, przynajmniej dla komfortu psychicznego, to jest „kukułka”. Mogli jednak zostawić lampę, nawet dla samego sterowania zewnętrznymi lampami. Co prawda rzadko używam lampy, ale czasem w jakiejś okoliczności przydałoby się raz czy dwa błysnąć, nawet wbudowaną.

[

Też miałem Canonowi początkowo za złe brak lampy. Jakby sie uparli to pewnie by zmieścili i WiFi i GPS i lampę, skoro się miesci w kompaktach. Ale ak się to mówi do każdego zadania jest odpowiednie narzędzie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/443/4z4r.jpg/)

Bangi
30-07-2013, 11:08

W linku, który podałem wcześniej tj. https://drive.google.com/folderview?id=0By8hIvvMIJsbVmk2d1QtbFdZSEU&usp=sharing
wrzuciłem jeszcze dwie foty samolotów z Tamrona 70-300 VC USD - w sumie już ciemno było oraz jedną fotę kwiatka z Sigmy 105/2.8.

Do tego jeszcze takie coś popełniłem szóstką w ramach prób, jesli dobrze pamiętam było to ISO 1600, można włączyć FHD
Balice Airport (EPKK), evening departure Finair, 28.07.2013 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hEVE7On-ZIw)

igor58
30-07-2013, 11:45
może warto założyć nowy wątek w rodzaju: 6D w opiniach użytkowników

DitchesKing
01-08-2013, 01:05
może warto założyć nowy wątek w rodzaju: 6D w opiniach użytkowników
Toż każdy może :)
A skoro nie ma takiego wątku to dorzucę swoje trzy grosze w tym.
Po przesiadce z 400d widzę, że 6d daje mi właśnie to czego brakowało mi w poprzedniku, to czego się spodziewałem a nawet więcej. W pewnych kwestiach czuję się jak totalny nowicjusz, bo 6d każe mi się bardziej skupić nad każdym zdjęciem, jest mniej tolerancyjny, mniej wybacza.
Ale wybaczam mu to, powoli się go uczę, oswajamy się ze sobą

Bangi
04-08-2013, 20:15
Po ponad tygodniu użytkowania w dalszym ciągu podtrzymuję to co napisałem wcześniej, największym i najmilszym zaskoczeniem jest AF, którego precyzja jest rewelacyjna (porównując do 550d i 60d).

amroz
04-08-2013, 21:01
A ja dodam że na jednym akumulatorze zrobiłem ostatnio około 1900 fot. A dzięki dobremu wysokiemu iso zużywam na weselu tylko jeden komplet akumulatorów w zewnętrznej lampie błyskowej :p A kiedyś nawet kiedyś pokusiłem się żeby spróbować zrobić część przysięgi bez lampy :) Ten aparat daje mi nowe możliwości i większy komfort pracy.

tom517
05-08-2013, 09:22
A czy wśród osób które przeszły z 5D mkI na 6D są tacy którym w praktyce wyszło, że AF aż tak dużo lepszy nie jest jak zakładali i spodziewali się jednak lepszych efektów ?

lok
05-08-2013, 10:46
Tom517 ja sie przesiadlem z 5d mkI. Ale od niedawna pracuje na dwa body. Jeszcze trochę mi sie klawiszologia miesza. Z 6d mam większy odsetek trafien. Ale nie jest to porażająca różnica. Za krótko go jeszcze mam żeby ostateczne osady wydawać. Co ostatnio mnie zaskoczyło to wyświetlacz w 6d. Jak miałem tylko 5d to mi wyświetlacz nie przeszkadzał. Teraz w słońcu zastanawiam sie jak w 5d mi wystarczało. Dużo lepszy w 6d.

merida
05-08-2013, 11:16
Po przesiadce, a raczej dokupieniu 6d, w starej piątce przeszkadza : słaby af, gorsza bateria, kiepski wyświetlacz, waga, ograniczenia iso, duże karty, głośna migawka. Po załadowaniu plików do lightrooma- większe ziarno, spory odsetek zdjęć nie trafionych tam gdzie trzeba, słabsze kolory-kontrast na wyższych czułościach, mniej elastyczne obróbkowo pliki. Mimo wszystko obydwa aparaty są świetne, każdym da się robić znakomite zdjęcie, nowszym po prostu troszkę wygodniej, ale czy warto mieć jedną 6d czy trzy 5d1 to już warto się zastanowić :)

mkamelg
05-08-2013, 11:24
Ja mam następujące do Was: jak przy podglądzie zdjęć włączyć siatkę zdjęć (np. 9x9 i wyżej)?
Pozdrawiam.

Patrz str. 121 podstawowej instrukcji obsługi.

Podziałkę czyli taką siatkę ułatwiającą kadrowanie np. przy fotografowaniu krajobrazów czy budynków? Nie ma takiej możliwości. Chyba, że chodzi o tę w trybie Live View. Jeśli tak, to wejdź w MENU, idź na piątą zakładkę licząc od lewej strony, najedź na "Wyświetl. siatki", wciśnij przycisk SET, wybierz sobie którąś i potwierdź swój wybór przyciskiem SET.

Patrz str. 89 podstawowej instrukcji obsługi.

morrtis
05-08-2013, 11:34
A ja dodam że na jednym akumulatorze zrobiłem ostatnio około 1900 fot. A dzięki dobremu wysokiemu iso zużywam na weselu tylko jeden komplet akumulatorów w zewnętrznej lampie błyskowej :p A kiedyś nawet kiedyś pokusiłem się żeby spróbować zrobić część przysięgi bez lampy :) Ten aparat daje mi nowe możliwości i większy komfort pracy.

potwierdzam slowa kolegi, aczkolwiek ja tyle materialu nie przynosze z wesela. tryb "ciche zdjecia" jest kozak. proboszcz ktory udzielal slubu byl zaskoczony ze aparat cytuje "nie klapie"... ;]

Kolekcjoner
05-08-2013, 13:08
potwierdzam slowa kolegi, aczkolwiek ja tyle materialu nie przynosze z wesela. tryb "ciche zdjecia" jest kozak. proboszcz ktory udzielal slubu byl zaskoczony ze aparat cytuje "nie klapie"... ;]

Panowie - jak chcecie rozmawiać sobie o weseleach to do woli ale na innym podforum. Tu piszemy o puszce 6D.

facestock
06-08-2013, 12:54
Jak już jesteście przy temacie, porównań 5D vs 6D to niech mi ktoś napisze jak się ma iso do 1600 ( nie interesuje mnie powyżej ) czy jest kolosalna różnica jak się przesiądzie z 5dclassic na 6D ?

Ważne też AF - robię na środkowym, czy czuć kolosalną różnice w praktyce między 5dclassiciem a 6d ? W sensie chciałbym się dowiedzieć o różnych warunkach oświetleniowych, czy jest leciutka poprawa, czy jest ogromna przepaść ?

Oczywiście robię na środkowym punkcie AF ale to nie znaczy że chciałbym w końcu czasami użyć bocznych i tu pytanie pada, czy boczne punkty w 6D są używalne, można nimi coś zdziałać, skoro nie są krzyżowe ?

Dzięki za odpowiedzi

strideer
06-08-2013, 13:30
Co do ISO - zrobiłem tydzień temu sesję na 6D pracującym na 6400 i 12800 ISO. Portrety w odbitym świetle z diody LED w telefonie. Oglądało je już kilka osób i nikt nie chciał początkowo uwierzyć, że takie były ustawienia aparatu. Nie pamiętam już za bardzo jak sobie stary 5D radził z wysokimi czułościami, ale tak na oko to 6D ma efektywność lepszą o jakieś 3 stopy EV, potencjalnie więcej.

vaas
06-08-2013, 14:12
ale tak na oko to 6D ma efektywność lepszą o jakieś 3 stopy EV, potencjalnie więcej.
też tak uważam

Usjwo
06-08-2013, 18:13
) czy jest kolosalna różnica jak się przesiądzie z 5dclassic na 6D ?

czy czuć kolosalną różnice w praktyce między 5dclassiciem a 6d ? czy jest ogromna przepaść ?

Musiałbys zdefiniować co znaczy kolosalna. W potocznym znaczeniu raczej na to nie licz, bo co możesz uzyskać
- 5% za większą rozdzielczość
- 5-10% za nowa matryca (na duzym Iso to bardzej ta wyzsza granica, ale Ciebie interesuje niskie ISO)

wiec w dobrym ukladzie jest to 15.5%, czy to kolosalne? na pewno lepsze :)

Oczywiście robię na środkowym punkcie AF ale to nie znaczy że chciałbym w końcu czasami użyć bocznych i tu pytanie pada, czy boczne punkty w 6D są używalne, można nimi coś zdziałać, skoro nie są krzyżowe ?
Są używalne, jeżeli potrafisz szyko przełaczyc bez joysticka ;)

Ja przesiadałem sie z 40D, wiec wszystko oprócz AF jest lepsze, więc od 5mkI tez bedzie lepsze ;)

Dzięki za odpowiedzi
Proszę bardzo!

rostek andrzej
06-08-2013, 21:57
Ja przesiadałem sie z 40D, wiec wszystko oprócz AF jest lepsze, więc od 5mkI tez bedzie lepsze ;)

Sam myślę o zamianie 40d na 6d i ciekawi mnie czy w tym porównaniu, biorąc pod uwagę jedynie środkowy punkt AF, wypada on lepiej czy gorzej, a może podobnie?

tomkod
07-08-2013, 08:51
Centralny w 6D jest czuly juz od -3EV co w praktyce pozwala mu zlapac ostrosc na obiekcie ktorego do konca nie widac w wizjerze. Nie wiem jaki mial 40d ale watpie zeby byl tak dobry. Poza tym jak wszyscy juz po 100 razy napisali - tak jest warty swojej ceny!!

igor58
07-08-2013, 09:26
pewnie jest wart swojej ceny, pozostaje pytanie, dlaczego Nikon jest o tysiaka tańszy

cohontes
07-08-2013, 09:58
Bo na sama cene produktu, wplywa milion roznych rzeczy. Od kosztu wytworzenia, do glupich preferencji konsumenta...

Sent from my iPad using Tapatalk

tomkod
07-08-2013, 10:00
pewnie jest wart swojej ceny, pozostaje pytanie, dlaczego Nikon jest o tysiaka tańszy

Nie ma GPS i WiFi a do tego najwazniejsze - nie nazywa sie CANON :P

swishu
07-08-2013, 10:44
d600 z początku był za niecałe 7k, ale jak zaczęło się sypać z kurzem, olejem i wycierającą się farbą wokół mirroboxa (nie jestem pewny) to cena zaczęła spadać :) aparat jak dla mnie fajny (zwłaszcza matryca) .gdyby nie te wpadki produkcyjne..

6d vs d600 - na papierku przewaga d600, w praktyce ...bywa to różnie :)

kurczeblade
07-08-2013, 16:33
d600 z początku był za niecałe 7k, ale jak zaczęło się sypać z kurzem, olejem i wycierającą się farbą wokół mirroboxa (nie jestem pewny) to cena zaczęła spadać :) aparat jak dla mnie fajny (zwłaszcza matryca) .gdyby nie te wpadki produkcyjne..

6d vs d600 - na papierku przewaga d600, w praktyce ...bywa to różnie :)

Ciekawe jak się teraz mają te nowe modele, czy dalej się sypią i czy dalej produkcja robi te aparaty bez poprawek. Nagle taka cisza się zrobiła...

cohontes
07-08-2013, 16:34
Skoro cisza, to juz chyba sprawa umilkla :) znajomy niedawno kupowal i bez wiekszych przygod

kurczeblade
07-08-2013, 16:40
Skoro cisza, to juz chyba sprawa umilkla :) znajomy niedawno kupowal i bez wiekszych przygod

Ja miałem przez jakiś czas i też niczego nie było. Ale zastanawiam się czy nie kupić na dłużej z tym że się jednak martwię tym kurzem (dlatego poluje na 6D) może ktoś wie jak zakupić d600 bez kurzących się bebechów? :D

mirokez
07-08-2013, 17:35
Ja mam d600 po 8tys klatek aparat poszedl do serwisu i czyszczenia. Teraz jest ok. Mam gwarancje na 2lata, jak sie znowu zasyfi to znowu wysle. Na nikoniarzch wyczytalem ze ten problem powinien po jakims czasie ustapic.

swishu
07-08-2013, 17:53
na stoisku nikona (nieoficjalnie) potwierdzali, że nowe serie d600 są wolne od tej wady... niby od jakiegoś tam numeru s/n. Ale jak potem szukałem na forach, to guzik prawda. I ludzie co mieli zakup z świeżej serii dalej potwierdzali problem. Fakt też jest taki, że trafiali się i zadowoleni użytkownicy, którzy po kilku tysiącach zdjęć nie zauważyli żadnych pyłków/oleju przy wyższych f... Aparat na prawdę kusi detalem i EV..myślę, że portretowcy nie mają większych powodów by opuszczać 5dmk2/mk3/6d, ale landszafciarze mają zagwozdkę :)

--- Kolejny post ---

Na nikoniarzch wyczytalem ze ten problem powinien po jakims czasie ustapic.

tak, jak już ten feralny lakier/farba się do końca wysypie.. :) A to może trwać różnie....w sumie powiem tak - aparat fajny, ale jakbym miał wrócić potem do domu z wyprawy i oglądać zawalone kropkami zdjęcia i spędzać czas przy tym, że się tego pozbyć w PSie ..to by mnie chyba coś trafiło i na nic rajcowanie się wysokim EV i wyciskaniem listków z cieni :D. Jest też opcja aby wszędzie wozić ze sobą gruszkę + szpatułkę i co jakiś czas czyścić..ale to już na prawdę degraduję ten sprzęt do klasy amatorskiej (pod względem rzekomej (bez)awaryjności)

mirokez - a mógłbyś ew. udostępnić 1 sztukę krajobrazowego rawa ? :)

mirokez
07-08-2013, 17:58
U mnie nie ma lyszczacej sie farby. widzialem fotke na nikoniarzach ze ktos mial cos takiego ale u mnie tego nie ma. Niestety nie mam takiego raw'a poniewaz jakos nie robie krajobrazu niestety

swishu
07-08-2013, 18:11
Czyli może po prostu Twój serwis polegał na standardowym czyszczeniu matrycy, które ma prawo zaistnieć przy częstej wymianie szkieł ? Czy coś innego jeszcze zauważyłeś ? W niektórych przypadkach mówi się także o plamach oleju...ale to chyba już nie jest tak masowe jak kurz?

--- Kolejny post ---

Niestety nie mam takiego raw'a poniewaz jakos nie robie krajobrazu niestety

a jakikolwiek inny raw? :)

mirokez
07-08-2013, 18:17
Ja od poczatku uzywam glownie 50mm 1,8g. Moze ze 4 razy zapinalem inne szkla, wiec raczej napewno to nie od zmiany szkiel. Nie zauwarzylem innych przypadlosci.

mikmac
08-08-2013, 22:01
Witam, na forum, od dawna przeglądam, ale jakoś do tej pory nie miałem potrzeby rejestracji.

Od niedawna ma 6D, około roku 60D, którym zrobiłem jakieś 60tys klapnięć, więc jestem młodziutkim fotografem. Krótko mogę opisać swoje wrażenia.

Wszędzie w informacjach Canona jest podkreślane, że 6D ma być upgradem z APS-C i naprawdę tego należy się trzymać. Wielu porównuje z 5D, bo to przecież podobna linia, ale wydaje mi sie to błędem, bo razej użytkownicy 5D nie przejdą na 6-tke bo to w pewnym sensie downgrade. Rozumiem porównanie jakości obrazka, ale raczej na zasadzie podbudowania userów 6D, bo funkcjonalność body jest trochę inna.
Mając 60D, najtańszy FF Canona jest praktycznie identyczny, przesiadka jest natychmiastowa. Możliwości menu są nawet zbliżone, poza oczywistym Wifi i GPS, są praktycznie dwie różnice - mikroregulacja oraz troszkę inteligencji AFa dot. ruchu. Reszta jest praktycznie taka sama, lub mało istotne zmiany.
Różnice fizyczne w obsłudze są też znikome - inny zoom, który jest wygodniejszy niz w 60D, małe przesunięcia w guzikach - praktycznie bez różnicy. Zepsuli wybór pól AFa, w 60D można było wybierać dowolny punkt kręcąc kółkami, co było dużo szybsze niż wybierakiem, teraz w 6D kółkiem wybiera tylko w jednej linii, trzeba używać wybierak - sic! Trochę namieszali z obsługą mocy lampy błyskowej w manualu... trzeba się więcej naklikać niż w 60D. szkoda, bo akurat to mocno używam, kilkadziesiąt razy na każdej sesji, bo strobuję...
Aa i jedna poważna wpadka - nie można przypisać WB do dowolnego guzika, do żadnego nie można. Do tej pory miałem pod guzikiem SET, co było bardzo wygodne, bo praktycznie nigdy nie musiałem używać quick menu. Teraz muszę w to wchodzić. Jakoś AWB mnie nie przekonuje.
Wielkość wizjera dla użytkownika APSC - bajka ;)

Co do jakości obrazka - duża różnica, nie jakaś przepaść, ale duża. W cieniach jest dużo lepiej, nie szumi. ISO używalne spokojnie do 3200, a jak trzeba to i 12800 może być. Różnica w MP pomijalna, w LR też tego nie czuć (na szczęście), że plik jest większy. Lepiej działają obiektywy, wyraźnie lepiej. Mniejszy odsetek niewcelowanych zdjęć. Troche o AFie... Centralny MEGA. Ostrzy szybko i bardzo pewnie. 60D z 85/1.8 rozfokusowywałem żeby łapał ponownie aby mieć pewność, teraz jest bezbłędnie. Boczne są, podobne jak w 60D, niestety bardzo gęsto upakowane. W 60-tce narożny był prawie w mocnym punkcie obrazka, teraz jest w połowie drogi, wiec i tak trzeba przekadrowywać. W takim wypadku spokojnie można używać centralny, który jest jednak pewniejszy.

Od samego początku na maksa wykorzystuje wifi - to jest cudne rozwiązanie na sesji. Reszta ekipy non stop przegląda foty na tablecie, opóźnienie jest, ale tylko 1-2sek. Jeszcze szybciej jest przez EOS utility na PC-a, ale tam jest mniejsza funkcjonalność, bo jest tylko podgląd ostatniego obrazka, bez zoomu, przewijania, kasowania etc. Wygodne, ale mogłoby być lepiej. Tether do LR trochę za wolny, muszę opanować tetherowanie RAW + JPG S2 i przesyłanie tylko JPGów. Wtedy pewnie będzie hulać.

Użytkownikom xxD - bardzo polecam, bo obrazek jest znacząco ładniejszy. 5DII raczej nie, troche bajerów za mniejszą funkcjonalność. 5DC - nie wiem, może bo jednak jest przepaść w generacjach sprzętu, ale naprawdę trzeba rozważyć do czego aparat. To ewidentnie amatorski FF od Canona.

sadaman
08-08-2013, 22:51
Witam, na forum, od dawna przeglądam, ale jakoś do tej pory nie miałem potrzeby rejestracji.

Od niedawna ma 6D, około roku 60D, którym zrobiłem jakieś 60tys klapnięć, więc jestem młodziutkim fotografem. Krótko mogę opisać swoje wrażenia.

Wszędzie w informacjach Canona jest podkreślane, że 6D ma być upgradem z APS-C i naprawdę tego należy się trzymać. Wielu porównuje z 5D, bo to przecież podobna linia, ale wydaje mi sie to błędem, bo razej użytkownicy 5D nie przejdą na 6-tke bo to w pewnym sensie downgrade. Rozumiem porównanie jakości obrazka, ale raczej na zasadzie podbudowania userów 6D, bo funkcjonalność body jest trochę inna.
Mając 60D, najtańszy FF Canona jest praktycznie identyczny, przesiadka jest natychmiastowa. Możliwości menu są nawet zbliżone, poza oczywistym Wifi i GPS, są praktycznie dwie różnice - mikroregulacja oraz troszkę inteligencji AFa dot. ruchu. Reszta jest praktycznie taka sama, lub mało istotne zmiany.
Różnice fizyczne w obsłudze są też znikome - inny zoom, który jest wygodniejszy niz w 60D, małe przesunięcia w guzikach - praktycznie bez różnicy. Zepsuli wybór pól AFa, w 60D można było wybierać dowolny punkt kręcąc kółkami, co było dużo szybsze niż wybierakiem, teraz w 6D kółkiem wybiera tylko w jednej linii, trzeba używać wybierak - sic! Trochę namieszali z obsługą mocy lampy błyskowej w manualu... trzeba się więcej naklikać niż w 60D. szkoda, bo akurat to mocno używam, kilkadziesiąt razy na każdej sesji, bo strobuję...
Aa i jedna poważna wpadka - nie można przypisać WB do dowolnego guzika, do żadnego nie można. Do tej pory miałem pod guzikiem SET, co było bardzo wygodne, bo praktycznie nigdy nie musiałem używać quick menu. Teraz muszę w to wchodzić. Jakoś AWB mnie nie przekonuje.
Wielkość wizjera dla użytkownika APSC - bajka ;)

Co do jakości obrazka - duża różnica, nie jakaś przepaść, ale duża. W cieniach jest dużo lepiej, nie szumi. ISO używalne spokojnie do 3200, a jak trzeba to i 12800 może być. Różnica w MP pomijalna, w LR też tego nie czuć (na szczęście), że plik jest większy. Lepiej działają obiektywy, wyraźnie lepiej. Mniejszy odsetek niewcelowanych zdjęć. Troche o AFie... Centralny MEGA. Ostrzy szybko i bardzo pewnie. 60D z 85/1.8 rozfokusowywałem żeby łapał ponownie aby mieć pewność, teraz jest bezbłędnie. Boczne są, podobne jak w 60D, niestety bardzo gęsto upakowane. W 60-tce narożny był prawie w mocnym punkcie obrazka, teraz jest w połowie drogi, wiec i tak trzeba przekadrowywać. W takim wypadku spokojnie można używać centralny, który jest jednak pewniejszy.

Od samego początku na maksa wykorzystuje wifi - to jest cudne rozwiązanie na sesji. Reszta ekipy non stop przegląda foty na tablecie, opóźnienie jest, ale tylko 1-2sek. Jeszcze szybciej jest przez EOS utility na PC-a, ale tam jest mniejsza funkcjonalność, bo jest tylko podgląd ostatniego obrazka, bez zoomu, przewijania, kasowania etc. Wygodne, ale mogłoby być lepiej. Tether do LR trochę za wolny, muszę opanować tetherowanie RAW + JPG S2 i przesyłanie tylko JPGów. Wtedy pewnie będzie hulać.

Użytkownikom xxD - bardzo polecam, bo obrazek jest znacząco ładniejszy. 5DII raczej nie, troche bajerów za mniejszą funkcjonalność. 5DC - nie wiem, może bo jednak jest przepaść w generacjach sprzętu, ale naprawdę trzeba rozważyć do czego aparat. To ewidentnie amatorski FF od Canona.

W sumie to nie podałeś żadnego istotnego argumentu za nie przesiadaniem się z 5D / 5D MKII na 6D
Co według ciebie ma 5D MKII co powoduje że należy się głęboko zastanowić nad migracją do 6D ?
Ja naprzykład nie widzę żadnej istotnej zalety na dzień dzisiejszy, która mogłaby mnie raz jeszcze powstrzymać od sprzedaży MKII
Sprzedałem takową i zakupiłem powyższe 6D - i póki co widzę same korzyści, między innymi / WiFi, GPS, AF, LCD, Video, Waga, ISO, Cichsza migawka, Tańsze karty pamięci, Lepsza współpraca ze szkłami /
A płakanie nad tym że migawka tylko 1/4000 , że czas synchro błysku 1/180, że górna budowa korpusu to tylko plastik, ble ble - jak ktoś potrafi to z tym sobie poradzi.

Bangi
08-08-2013, 23:30
Migawka tylko 1/4000, ale jak damy ISO 50 to co się robi? ;)

Kolekcjoner
09-08-2013, 00:38
Nie tylko nie to :cry::cry:.

madc0w
09-08-2013, 13:37
Czy mógłbym prosić kogoś z posiadaczy 6D o podesłanie sampli w RAW? (szukałem w google, niestety nie znalazłem interesujących mnie przykładów).
Intersują mnie portrety/zdjęcia ludzi.
Zastanawiam się nad przesiadką z 5D1. Ceny 5D2 poszybowały ostatnio w kosmos - stąd zastanawiam się nad zakupem 6D.

tom517
09-08-2013, 13:45
Przez przypadek dowiedziałem się, że mając Photoshop CS5 nie otworzę RAW-ów z 6D :(. Czy ktoś może używa/używał konwersji do DNG i zauważył gorsżą jakość tych plików ?

banan82
09-08-2013, 14:11
tom - a nie lepiej export do jpg/tiff i wtedy modyfikowac jpg/tiff?

lok
09-08-2013, 15:48
Madc0w mam 5d i 6d co byś chciał dokładnie.

lok
09-08-2013, 17:41
Madc0w mam 5d i 6d co byś chciał dokładnie wiedzieć.

Bingant
09-08-2013, 18:45
lok jeżeli mogę prosić, to podeślij po jednej takiej samej fotce z 5 i 6 D, tego samego motywu i z tego samego szkła.
Wielkie dzięki.

bingant@wp.pl

dejneks
09-08-2013, 19:47
Panowie pytanko odnośnie 6d: przesyłać na tablet czy komputer można tylko pliki jpg czy rawy też, bo nie mogę znaleźć info.

tomkod
09-08-2013, 22:59
rawy tez mozna

dejneks
10-08-2013, 10:41
ok można przesyłać, ale na tablecie już nie obejrzę? czy ten program na tablet ma taką możliwość?

mikmac
10-08-2013, 15:11
Pomalu ogarniem temat tetheringu i na razie nie wiem co oglądam ;)
Program eos remote - nie wazne czy robie raw czy raw+jpg s2 zdjecie na tablecie jest po 2-3 sekundach a gdzies po kolejnej sekundzie jest pelna ostrosc. Nie wiem ile zdjecia ma MP ale mozna zoomowac mocno praktycznie tak jak w aparacie. Chyba przesyla podgląd jpg z rawa a nie dodatkowego jpga.
EOS utilty do PCta.. jako tethering jest rownie szybki ale prymitywny... bez fullscreena, nie mozna przewijac obrazkow zoomowac..nic - tylko podglad ostatniej foty.
Teraz zabieram sie za testowanie zgrywania obrazkow z eos remote w różnych jakosciach oraz tethering do LR.

strideer
10-08-2013, 15:16
EOS utilty do PCta.. jako tethering jest rownie szybki ale prymitywny... bez fullscreena, nie mozna przewijac obrazkow zoomowac..nic - tylko podglad ostatniej foty.

Jak nie można jak można. Mało tego, że jest powiększenie do 100 lub 200 procent, to można ostrzyć w miejscu wskazanym kursorem (o ile obiektyw ma AF), można wyświetlić kilka siatek geometrycznych do wyboru, można nawet nałożyć inne, wcześniej wykonane zdjęcie żeby dokładniej dopasować kadr. Chyba, że nie masz na myśli Live View, tylko przeglądanie wykonanych obrazków - to nie wiem jak jest zrealizowane w EOS Utility. U siebie spiąłem ten program z LR w taki sposób, żeby LR auto-importował zdjęcia z monitorowanego folderu. W obecnej produkcyjnej wersji LR 5.0 nie ma możliwości tetheringu 6D bezpośrednio z aplikacji. Może do 5.2 już dodali, nie sprawdzałem - czekam na wersję finalną.

mikmac
10-08-2013, 15:17
Acha.... polaczenie z eos remote ma jedna OGROMNĄ wadę. Mizianie oo ekranie przeszkadza w uzywaniu menu w aparacie. Akceptuje to ze nie mozna na raz przegladac zdjec tu i tu...tzn mozna ale nie da sie ich zmieniac na inne, ale menu,? Bez sens. W ogole priorytety sa zle ustawione... tablet powinien byc slave a jest master... przerywa prace aparatu, nawet spust.
Liczę że poprawia takie rzeczy.

strideer
10-08-2013, 15:19
Acha.... polaczenie z eos remote ma jedna OGROMNĄ wadę. Mizianie oo ekranie przeszkadza w uzywaniu menu w aparacie. Akceptuje to ze nie mozna na raz przegladac zdjec tu i tu...tzn mozna ale nie da sie ich zmieniac na inne, ale menu,? Bez sens. W ogole priorytety sa zle ustawione... tablet powinien byc slave a jest master... przerywa prace aparatu, nawet spust.
Liczę że poprawia takie rzeczy.

Wypróbuj sobie koniecznie płatnego DSLR Controllera od Chainfire (o ile masz tablet na andku). Działa po kablu i zdaje się działa po Wifi - ale tej opcji sam nie stestowałem, bo miałem aparat skonfigurowany pod apkę Canona, z którą połączenie jest w innym trybie.

mikmac
10-08-2013, 15:29
Jak nie można jak można. Mało tego, że jest powiększenie do 100 lub 200 procent, to można ostrzyć w miejscu wskazanym kursorem (o ile obiektyw ma AF), można wyświetlić kilka siatek geometrycznych do wyboru, można nawet nałożyć inne, wcześniej wykonane zdjęcie żeby dokładniej dopasować kadr. Chyba, że nie masz na myśli Live View, tylko przeglądanie wykonanych obrazków - to nie wiem jak jest zrealizowane w EOS Utility. U siebie spiąłem ten program z LR w taki sposób, żeby LR auto-importował zdjęcia z monitorowanego folderu. W obecnej produkcyjnej wersji LR 5.0 nie ma możliwości tetheringu 6D bezpośrednio z aplikacji. Może do 5.2 już dodali, nie sprawdzałem - czekam na wersję finalną.

Tak, oczywiście pisałem o okienku podglądu, live view mnie kompletnie nie interesuje. W czasie sesji po prostu chce na duzy monitor wrzucic bezposrednio zdjecia z aparatu. Kabel mógłby być, choć wolę go uniknąć jak jest wifi, i bezpieczniej i wygodniej. LR potestuje, 5MP JPG bylby akurat do ekranu 2500x1600, jak zrobie testy czasów i możliwosci (jpg, raw) to opiszę.

Wypróbuj sobie koniecznie płatnego DSLR Controllera od Chainfire (o ile masz tablet na andku). Działa po kablu i zdaje się działa po Wifi - ale tej opcji sam nie stestowałem, bo miałem aparat skonfigurowany pod apkę Canona, z którą połączenie jest w innym trybie.

sprawdzę, dzięki ;)

mikmac
10-08-2013, 19:35
Ok, potestowałem wifi trochę więcej i mogę to opisać (odwołuję też to co napisałem wyżej, wada w priorytetach nie jest tak duża jak myślałem).

EOS Remote - iOS i Android - program działa szybko i jak do tej pory nie zerwał mi połączenia. Póki się na nim klika aparat nie zasypia, jak się wszystko zostawi, to aparat uśnie i połączenie jest zrywane (to można przestawić w aparacie), ale po kilku sekundach samo wraca. Nie ważne co się zapisuje na karcie (RAW, JPG) zawsze importuje JPGa 1920x1280 - obserwacja na podstawie zapisywanych plików w urządzeniu. Zawsze też działa tak samo szybko - ok 2 sek do pojawienia się na liście, po kolejnych 2 sek jest pełna ostrość. Tapnięcie "pobierz" zapisuje JPGa j.w., niezależnie od jakości zapisu na karcie pamięci.
MOŻNA przeglądać liste na EOS Remote i jednocześnie na aparacie (foty lub menusy). Jedynie USUWANIE zdjęć przez EOS Remote robi natychmiastowy black out ekraniku i na chwilę spust nie działa z napisem busy. Trwa to ułamek sekundy ale wkurza wywalenie np z menu, albo własnego podglądu.

EOS Utility - PC, Mac - program raczej do zdalnego focenia niż przeglądania fot, bo takich funkcji praktycznie nie posiada. Ciągnie taki plik jaki się nagrywa na karcie, RAWa nawet 15 sekund. Można zaznaczyć tylko JPG przy zapisie RAW+JPG, wtedy ciągnie samego JPGa. JPG 1920x1280 zaciąga w około sekundę. Podgląd ostatniej foty jest, stosunkowo mało użyteczny, ale jest - jest też bardzo szybki.
Auto import do LR działa, stabilnie, ale jest mało użyteczne. Po pierwsze LR MUSI sobie zrobić kopię, co powoduję, że na liscie fota pojawia się po kolejnych ok 2sek. Poza tym nie znalazłem opcji aby od razu się przełączał na ostatnią fotę, ale może czegoś nie wiem. W trybie (F) byłoby to fajne. bo to pełny fullscreen.
Całość tetheringu można przyspieszyć nawet 3-krotnie jak się ustawi na lapku połączenie ad-hoc. RAW ciągnął mi wtedy ok. 6sek. Niestety połączenie nie jest stabilne, zrywało mi się. Nie wiem albo to lapek albo kamera.

strideer
10-08-2013, 19:44
Do przeglądania fot Canon daje DPP, zasadniczo w pakiecie z EOS Utility :-)

DAniel_
11-08-2013, 21:41
Mam pytanie, podpinał ktoś z was do 6D obiektywy manualne np Pentacona 135 f2.8

Usjwo
12-08-2013, 06:24
Przez przypadek dowiedziałem się, że mając Photoshop CS5 nie otworzę RAW-ów z 6D :(. Czy ktoś może używa/używał konwersji do DNG i zauważył gorsżą jakość tych plików ?
Ja uzywam (ma starego CS4 i oczywiscie nie owiera raw'ow). Minusem jest miejsce na dysku (ale przy dzisiejszych cenach za 1GB to nie problem). Jakość się nie pogarsza, ani nie polepsza bo i dlaczego.
Ja zwykle oglądam zdjęcia w DPP i potem otwierałem tylko niektóre w PS'sie (przeciągnięcie myszką działało). Teraz ponieważ DPP nie czyta dng, już tak prosto nie jest, chyba trzeba bedzie bridge zaczac urzywac do wstepnej selekcji.

MC_
12-08-2013, 07:36

Ja regularnie podpinam CZ 50/1,4 ZE.

Bangi
12-08-2013, 07:48
Moi Drodzy - jak to jest z ilością zdjęć na baterii? Mi na razie wychodzi ok. 500-600 fotek i nie wie czy to dobrze, czy źle, bo niektórzy tu podają, że robią ponad 1000 lub dużo więcej.
Podkreślam, że na razie baterie (oryginał i zamiennik Phottix) nie przeszły jeszcze trzech "magicznych" cykli, ale wg mnie coś mało wychodzi. GPS i Wifi mam wyłączone, ale coś mało wychodzi :(
Czy używanie autoiso może tu mieć wpływ? Trochę mnie to nie pokoi...

strideer
12-08-2013, 08:04
Ja regularnie podpinam CZ 50/1,4 ZE.

U mnie pracuje manualny TS-E 24, również Planar oraz Apo 2/135. Wydaje mi się jednak, że DAniel_owi chodzi raczej o obiektywy manualne bez potwierdzania ostrości...

Usjwo
12-08-2013, 08:09
U mnie jest podobnie, wprawdzie nie liczyłem dokładnie, ale gdzieś w okolicach 600 zdjeć i na oryginalnej jak i na trzech zamiennikach. Ze 40% zdjęć pewnie zrobionych 70-200 z IS, pozostałe obiektywy bez IS

Bangi
12-08-2013, 08:48
Myślałem, że może Wifi jakoś nie wyłączyłem, bo w instrukcji do Wifi jak jest opis symboli na małym wyświetlaczu, to ja to rozumiem tak, że przy wyłączonym Wifi w ogóle nie powinna być wyświetlana żadna informacja, a ja mam napis Wif w czarnym prostokącie, a zaraz pod nim "Off", ale w menu mam wyłączone.
Też tak macie.
Ja foty robiłem akurat w większości T 70-300 VC USD, ze stabilzacją i AF servo, no ale 60d przy takim samym używaniu dawał więcej fotek, nawet ok. 1000 !!!

marjo
12-08-2013, 08:48

Ja używam Zenitara 16/2.8 Fisheye z Canonem 6D.

maciek12ss
12-08-2013, 09:20
Moi Drodzy - jak to jest z ilością zdjęć na baterii? Mi na razie wychodzi ok. 500-600 fotek i nie wie czy to dobrze, czy źle, bo niektórzy tu podają, że robią ponad 1000 lub dużo więcej.
Podkreślam, że na razie baterie (oryginał i zamiennik Phottix) nie przeszły jeszcze trzech "magicznych" cykli, ale wg mnie coś mało wychodzi. GPS i Wifi mam wyłączone, ale coś mało wychodzi :(
A mówią że seria xxxd ma słabą baterię . A u mnie zamiennik phottix potrafi 1100 zdjęć zrobić nie formatowany świerzo z allego podobnie jak oryginał.

igor58
12-08-2013, 09:55
Ja foty robiłem akurat w większości T 70-300 VC USD, ze stabilzacją i AF servo, no ale 60d przy takim samym używaniu dawał więcej fotek, nawet ok. 1000 !!!

czyli... "książka była lepsza"

Bangi
12-08-2013, 10:16
A mówią że seria xxxd ma słabą baterię . A u mnie zamiennik phottix potrafi 1100 zdjęć zrobić nie formatowany świerzo z allego podobnie jak oryginał.

60d ma taką samą baterię przecież, to chyba bardziej kwestia obciążenia energetycznego przez dane body... :?:
w sumie 6d ma prawie wszytsko większe :mrgreen:

igor58
12-08-2013, 10:47
no to baterię już mam (z 60D), zostało jeszcze body...

gregblok
12-08-2013, 10:55

Przy intensywnym fotografowaniu - zawsze ponad 2 tys. na oryginalnej, z tym że:
- nie używam LV
- rzadko przeglądam zdjęcia, mimo to kontrolne wyśw na 4 sek dla podglądu histogramu
- obiektywy bez IS
- wifi i gps zawsze off
- tylko pełny raw, styl obrazów neutral, korekcja aberracji, opt. jasności, redukcje szumów, priorytet jasnych partii itp wszystko na off

Nie zauważyłem większej prądożerności w porównaniu np do 5dm3.

Bangi
12-08-2013, 11:18
no to baterię już mam (z 60D), zostało jeszcze body...

Oryginał, czy zamiennik, bo z zamiennikami starszymi jest problem...

amroz
12-08-2013, 16:45
u mnie tak jak już kiedyś wspomniałem, zbliżyłem się prawie do 2 tys. zdjęć na jednym oryginalnym aku. Zdarza się że pooglądam w trakcie co zrobiłem i coś usunę na bieżąco. Myślę że bez żadnych zabaw to pełne 2 tys. da się tym body zrobić.

Bangi
12-08-2013, 21:22
A na jakich szkłach wtedy robisz? Jak masz ogólnie ustawione?
Możecie mi jeszcze napisać, czy jak macie Wifi wyłączone całkiem to też się Wam tak wyświetla?

źródło (http://s1096.photobucket.com/user/Bangi81/media/Canon%20board/20130812_211520_cr_zps29a159b2.jpg.html)

lok
12-08-2013, 21:24
Bingant

Za chwilę na email otrzymasz raw z 6d i 5d mkI drzewek. Jeżeli ktoś chce rawy to proszę o email.

bj_
12-08-2013, 22:00
Ja na moim robie srednio 1500/baterie oczywiscie wifi/gps/LV off. Ostatnio na zawodach zrobilem okolo 1300 zdjec i zostało jakies 60% energi pic (http://i.imgur.com/fB187fs.jpg?1), szkła 70-200/2,8(bez is) i sigma 35/1,4 iso ~500 na~1/640 włączony podgląd zdjęć z histo. Z moich obserwacji wynika ze na 70-200 owiele wolniej "zjada" baterie przypuszczam ze chodzi o szybkość AF ale to tylko takie moje domysły. Aha i umnie tez ciagle sie swieci wifi off

amroz
12-08-2013, 22:09
o "magicznych" trzech cyklach pierwszy raz słyszę :) od początku bateria mi pięknie działa. Zresztą i ona i trzy starsze ze starej piątki. A co do szkieł które podpinam to tak mniej więcej procenotowo to: 70% 35mm i 30 % 16-35%, możliwe że gdybym np. jakies 70-200 miał to może więcej energii by szło.

MC_
13-08-2013, 07:41
Tak Bangi, wyświetla się.

Bangi
13-08-2013, 07:58
"magiczne" trzy cykle - na pudełku od Phottixa jest info, że pełną wydajność uzyskuje po 3 cyklach ładowania i rozładowania ;)

Dzięki wszystkim za info i pomoc.

andremobile
13-08-2013, 11:54
Ja miałem tak że mi akumulator sam się rozładowywał, nawet mimo wyłączonego body. Okazało się że to wina nowego tamrona 24-70. Wysłałem obiektyw do serwisu i po kilku dniach odesłali mi go z wymienioną płytą główną. Teraz jest OK.

Bangi
13-08-2013, 13:16
Szkła nie podejżewam, raz że działało bez zarzutów z 60d, dwa nie obserwuję rozładowywania, gdy sprzęt schowany na kilka dni w szafie.

rojo
13-08-2013, 22:41

Od niedawna ma 6D, około roku 60D, którym zrobiłem jakieś 60tys klapnięć, więc jestem młodziutkim fotografem. Krótko mogę opisać swoje wrażenia... (resztę cytatu wyciąłem ale komentarz dotyczy całości)

oj będziesz się wstydził tego coś tu powypisywał jak kiedyś będziesz to czytał :D

--- Kolejny post ---

Pomalu ogarniem temat tetheringu i na razie nie wiem co oglądam ;)
Program eos remote - nie wazne czy robie raw czy raw+jpg s2 zdjecie na tablecie jest po 2-3 sekundach a gdzies po kolejnej sekundzie jest pelna ostrosc. Nie wiem ile zdjecia ma MP ale mozna zoomowac mocno praktycznie tak jak w aparacie. Chyba przesyla podgląd jpg z rawa a nie dodatkowego jpga.
Teraz zabieram sie za testowanie zgrywania obrazkow z eos remote w różnych jakosciach oraz tethering do LR.

Przecież w eos utility definiujesz sobie aplikację która plik CI otwiera od razu, ja mam pod Bridge podpięte i od razu mam w nim podgląd aktualnego zdjęcia. Podglądu w eos utility w życiu nie używałem bo to nie do oglądania zdjęć jest.
Co do zgrywania do urządzeń po wi-fi to na tablet wgrywają się tylko jpg- i to z niższą rozdzielczością (nie pamiętam dokłanie ile ale coś koło 2000 px po dłużyszm boku) a na kompa leci wszystko w pełnej rodziałce i jakości. W eos utility możesz sobie ustawić też, że jak robisz jpg
+raw to tyko jpg zrzuca na kompa, a rawy zapisuje na karcie - co przyspiesza pojawianie się fotek na kompie...

spokojnie jeszcze poogarniaj bo zamęt wprowadzasz mam wrażenie niepotrzebny z niewiedzy wynikający...

mikmac
13-08-2013, 23:32
rojo -->
dzięki za ciepłe słowa ;)
Ale...
Dwa lub 3 posty niżej naprostowałem i zrobiłem więcej testów. Jak kogos to interesuje to sobie poczyta. We wcześniejszym poście nie kasowałem, aby nie wprowadzać zamętu.

tom517
19-08-2013, 12:24
Może ktoś ma doświadczenie w zmianach C.Fn. II :Autofocus i pozytywnych tego skutkach ? :)

Antibes
23-08-2013, 20:37
Mam pytanie do właścicieli 6D, jak radzi sobie AF w trybie dobiegaczki?

Zastanawiam się, czy poradzi sobie na centralnym punkcie z obiektywem 70-200 2.8 gdy będzie na mnie jechał rajdowy samochód? Da radę w miarę ostro go uchwycić?

Z góry dzięki za wszelkie opinie.

mmteam
24-08-2013, 19:54
od dzisiaj mam okazję zabawy z 6d
mam jedno "ale". Godzina ok 20:00 więc już raczej szaro, wewnątrz w domu nawet ciemno. Mimo to puszka 6d każde strzelone zdjęcie robi... jak w biały dzień!!! Tylko tryb M zrobi "ciemne" zdjęcie? i to ręcznie je "przyciemniając"?

jaś
25-08-2013, 22:11
od dzisiaj mam okazję zabawy z 6d
mam jedno "ale". Godzina ok 20:00 więc już raczej szaro, wewnątrz w domu nawet ciemno. Mimo to puszka 6d każde strzelone zdjęcie robi... jak w biały dzień!!! Tylko tryb M zrobi "ciemne" zdjęcie? i to ręcznie je "przyciemniając"?

I tak to ma działać.

mmteam
25-08-2013, 22:39
I tak to ma działać.

No to mega !
żadne dotychczasowe aps-c nie robiło takich "czarów"
zabawa 6d dostarcza coraz więcej emocji
i coraz więcej powodów do zakupu !

mxw
25-08-2013, 23:43
Tylko tryb M zrobi "ciemne" zdjęcie? i to ręcznie je "przyciemniając"?
a korekta ekspozycji? :roll:

mmteam
25-08-2013, 23:53
a korekta ekspozycji?

jasne, o tym myślałem
muszę wyczuć puszkę
na 40d działało to jednak inaczej

dzisiaj kolejna ciekawostka - piwnica bez okien, 1 żarówka 40W, białe ściany
6d zrobił całkiem fajne zdjęcie
40d zrobił też niezłe, ale jakieś takie.... żółte
co ciekawe - oba aparaty ustawione na auto :-(

Merde
26-08-2013, 07:31
40d zrobił też niezłe, ale jakieś takie.... żółte
co ciekawe - oba aparaty ustawione na auto :-(

A co w tym dziwnego? Każda puszka ustawi inaczej automatyczny balans bieli w takich warunkach...

Bangi
26-08-2013, 08:55
Witam ponownie,
jestem bo bardziej intensywnych testach na Air Show Radom ;)
Pierwsza rzecz, o której tu już pisałem z niepokojem to zasilanie, które mnie jednak zaskoczyło pozytywnie.
Na nowym Phottixie, z Tamronem 70-300 VC USD, non stop VC, AF ciągły, zdjęcia seryjne, momentami długo wciskany przycisk do połowy i śledzenie obiektów, przeglądanie fotek na bieżąco i kasowanie – wynik ok. 1250 zdjęć :)
Na oryginale dobiłem do ok. 600 zdjeć i zostało jeszcze niby 33% baterii, pokazy się skończyły :(
AF z wyżej wskazanym Tamronem – generalnie dawał radę, w czasie bezpośredniego przelotu na dużej prędkości nad głową, np. F-16, Eurofighter-a lub innego zabójcy, nie wyrabiał, ale nie wiem czy inne wyrabiały ;)
Generalnie nie miałem za bardzo powodów do narzekania, ale jak podłączyłem na chwilę, dzięki uprzejmości jednego z Kolegów, C 100-400 L, to stwierdziłem, że gołym okiem było widać, iż L-ka zdecydowanie szybciej ustawiała ostrość, i to wg mnie dużo, dużo szybciej, zaryzykowałbym stwierdzenie, że dwukrotnie szybciej.
Poza tym wszyscy zdrowi ;)

Bangi
28-08-2013, 15:58
Pamiętacie, moje pytanie o 24 miesięczną gwarancje w EURO – po kilku mailach i dyskusji mailowej ze sklepem otrzymałem następującą informację, cyt.:
„Aparat ten ma tzw 2 gwarancję producenta.
Jedna to 12 miesięcy na całość, druga to 100 000 klapnięć migawki nie zależne od czasu.
Inną sprawą jest to że każdego Klienta chroni ustawa przez 24 miesiące.”

Bez komentarza...

Co ciekawe, mimo, że im zwróciłem uwagę, iż wg mnie wprodzają Klienta w błąd informacją na stronie o 24 miesiącach gwarancji, to i tak dalej taka informacja widnieje.

michalab
28-08-2013, 16:07
Ciekawe o gwarancji migawki wypowiedzieli się bardziej stanowczo niż sam Canon.

--- Kolejny post ---

Ciekawe o gwarancji migawki wypowiedzieli się bardziej stanowczo niż sam Canon.

dem
28-08-2013, 16:14
Jak się sprawuję boczne punkty af, na ciemnej sali? Są używalne, czy należy o nich zapomnieć?

amroz
28-08-2013, 21:08
używalne

MC_
29-08-2013, 08:42
Ja od siebie dodam, że przy samym tylko świetle księżyca środkowy z 4 metrów, 85/1,8 @1,8 strzelił prosto w soczewkę kontaktową. Dla mnie to wystarczająco.

igor58
29-08-2013, 09:17
Bangi,
czy focąc Tamronem widzisz jakaś zmianę jakościową w stos. do 60d?
czy obrazek poprawił się, czy zyskałeś tylko GO itp
słowem, czy Tamron daje radę z FF?

Bangi
29-08-2013, 11:24
Bangi,
czy focąc Tamronem widzisz jakaś zmianę jakościową w stos. do 60d?
czy obrazek poprawił się, czy zyskałeś tylko GO itp
słowem, czy Tamron daje radę z FF?

Wg mnie daje radę i nie ma pogorszenia jakości, ale jest jeden minus - na "pełnej dziurze" jest duża winieta, którą oczywiście programowo da się usunąć.
Na f8 już jej prawie nie widać, w każdym bądź razie nie przeszkadza.
Oczywiście to są tylko moje odczucia, bo jakichś szczególnych testów nie robiłem.

igor58
29-08-2013, 15:24
dzięki,
trochę się "zajawiłem" na 6d, ale z tymi szkłami, co mam, to chyba muszę zapomnieć
prawdopodobnie tylko C40/2.8 mogłoby spełniać wysokie wymagania FF
dla mnie największą zaletą FF jest użyteczne wys. iSO, bo często robię w ciemnicy (koncerty)
focąc 60d, nawet jasne szkła (2.8) niewiele dają
jak byś miał coś z Tamrona (Jasiek), to wrzuć (pliz)

winiarro
29-08-2013, 15:37
Przecież FF ma mniejsze wymagania dla szkieł niż crop przez mniejszą gęstość pikseli, przynajmniej jeśli chodzi o rozdzielczość, bo winieta i ostrość w rogach to już inna kwestia. Na 5D mkI podobno wszystko jest ostre, nawet słoik po kiszakach:lol:

igor58
29-08-2013, 16:39
winiarro,
kiedyś o to zapytałem na CB, ale zostałem, zignorowany
czy stare analogowe plasticzaki też są ok?

dem
29-08-2013, 17:08
Ja od siebie dodam, że przy samym tylko świetle księżyca środkowy z 4 metrów, 85/1,8 @1,8 strzelił prosto w soczewkę kontaktową. Dla mnie to wystarczająco.

Mnie interesują boczne i najlepiej wespół z ciągłym autofocusem. Oczywiście ciemna sala i tańczący ludzie. Czy w takim zestawieniu i warunkach af da radę?

Bangi
29-08-2013, 18:55
Co do winiety to tak na szybko, jedne z pierwszych fot - obie 300 mm

f 5.6

źródło (http://s1096.photobucket.com/user/Bangi81/media/Canon%20board/IMG_0030_zpsdfb6a2ba.jpg.html)

f 8

źródło (http://s1096.photobucket.com/user/Bangi81/media/Canon%20board/IMG_0031_zps55b674d8.jpg.html)

igor58
29-08-2013, 23:44
Dzięki, Bangi
winieta (tutaj minimalna) mnie nie rusza

KubaH
30-08-2013, 09:55
Witam Wszystkich!

Forum czytam od dawna, ale to będzie oficjalnie mój pierwszy post

Jako iż mój 30d trochę się postarzał, zamierzam przesiąść się na pełną klatkę, początkowo myślałem o 5dmdk2 ale jako że wycofano go ze sprzedaży a na horyzoncie pojawił sie 6d moje czytanie testów, forów itd itp skupiło się własnie na tym modelu. Myślę żeby trochę zacząć zarabiać na zdjęciach.
Mam pytanie czy ktoś z was przesiadał się z 30d na 6d? czy rzeczywiście nie będę już tak bardzo musiał suwać suwakami w photoshopie żeby mieć dobre kolorystycznie itp zdjęcie?
Czy autofocus będzie wystarczający do ślubów?

Kolekcjoner
30-08-2013, 15:09
Kolego o ślubach rozmawiamy we właściwym dziale.

tom517
30-08-2013, 15:22
KubaH ja się przesiadłem z 30D, po drodze miałem 5dI :). Mniej suwaczków niekoniecznie, może ciut mniej, IMO bardziej to zależy od operatora aparatu i szkieł niż puszki.
W 30D AF nie był zły, jak miałem dopięty 17-55IS 2.8 to nie kojarzę, żebym miał nietrafione zdjęcie, dodatkowo boczne punkty bardziej oddalone od centrum. AF zdecydowanie lepiej mi pracuje w 6D niż 5dI, czyli pośrednio 30D.
Podsumowując: do pewnych zdjęć wolałbym zabrać 30D z 85 1,8 niż 6D z 24-105 F4. Ale też wolę 6d z 85 1,8 niż 30D z 85 1.8 :)

diegodeath
01-09-2013, 14:09
Koledzy którzy przesiedli się na 6D z 5Dmk1, jak to jest ze zdjęciami do max iso800?
najbardziej interesuje mnie porównanie iso100-400

banan82
02-09-2013, 09:25
nie wiem jak w polsce ale w UK 6D po cashbacku kosztuje 1300 funtow czyli okolo 6300zl, a 5DmkIII 2300 funtow czyli okolo 11270zl - to prawie 2 razy tyle co 6D! Szok.

tom517
02-09-2013, 10:24
Koledzy którzy przesiedli się na 6D z 5Dmk1, jak to jest ze zdjęciami do max iso800?
najbardziej interesuje mnie porównanie iso100-400

W tym przedziale różnic za bardzo nie widzę. Jedynie różnica w AF na + :)

Dennis
02-09-2013, 22:54
Da się jakoś ustawić inne czasy, do jakich ma schodzić aparat na A, aniżeli te skokowe 1/60 - > 1/125? Potrzebuję 1/80, żeby mi zdjęcia nie ruszało na 24-70

Bangi
02-09-2013, 23:06
Da się jakoś ustawić inne czasy, do jakich ma schodzić aparat na A, aniżeli te skokowe 1/60 - > 1/125? Potrzebuję 1/80, żeby mi zdjęcia nie ruszało na 24-70

Chyba nie. Też mi czasem brakuje większej elastyczności tej funkcji :(

jeff.lebowski
02-09-2013, 23:14
nie wiem jak w polsce ale w UK 6D po cashbacku kosztuje 1300 funtow czyli okolo 6300zl, a 5DmkIII 2300 funtow czyli okolo 11270zl - to prawie 2 razy tyle co 6D! Szok.

A jakiej wersji 5D Ty uzywasz? Pytam, gdyz wielu forumowiczow pisalo tu o tym, ze zamieniali 5DmkII na 6D i bardzo byli zadowoleni. Ja macalem ostatnio w sklepie 6D ale jakos nie moge sie przekonac do zmiany i pomimo tego, ze 5DmkII mozna sprzedac teraz na eBay'u w dobrej cenie to ja zostane z tym co mam.

P.S. W HDEW Cameras body 6D kupisz za £1,165 a 5DmkIII za £1,925. Z cashbacku tam juz nie skorzystasz.

Dennis
03-09-2013, 12:02

W 5d3 się da, czyli tu jak zwykle chamsko krojone funkcje...

vaas
05-09-2013, 16:12
Mi też! ;)

--- Kolejny post ---

Mi też! ;)

dem
05-09-2013, 19:58
Czy ktoś z posiadaczy 6d, mógłby użyczyć jednego rawa na ISO 25600, z ciemnej sali, z tańców na weselu. Ważne, żeby zdjęcie było wykonane w bardzo ciemnych warunkach.

Z góry dziękuję.

maciek12ss
06-09-2013, 00:46
Bardzo chętnie też bym skorzystał z rawa iso 6400 i 12800 z ciemnej sali do tego oświetlonej różnymi kolorowymi lampami takie jak ma kapela na weselu. Jeśli ktoś coś posiada prosił bm na priv wiadomość podam maila .

banan82
06-09-2013, 08:18
A jakiej wersji 5D Ty uzywasz? Pytam, gdyz wielu forumowiczow pisalo tu o tym, ze zamieniali 5DmkII na 6D i bardzo byli zadowoleni. Ja macalem ostatnio w sklepie 6D ale jakos nie moge sie przekonac do zmiany i pomimo tego, ze 5DmkII mozna sprzedac teraz na eBay'u w dobrej cenie to ja zostane z tym co mam.

P.S. W HDEW Cameras body 6D kupisz za £1,165 a 5DmkIII za £1,925. Z cashbacku tam juz nie skorzystasz.

Mam marka III, kupiony ponad miesiąc temu. Nie chciałem kupować od importerów z hongkongu, ze względu na gwarancję. Nie mam problemu żeby szkło kupić w HK, ale puszkę wolę lokalnie, z lokalna gwarancją.

6D nie brałem pod uwagę, ze względu na gorszą ergonomię, brak joysticka (jednak się człowiek cholernie do tego przyzwyczaja, po starszych piątkach) i gorszy AF.

5D to najlepszą piątka jak do tej pory:)

Robiłem zdjęcia testowe na ISO 25600 w ciemnym miejscu i powiem tak - na normalnym rawie, jest troche szumu, porównywalnie do ISO 3200 w marku I, na mRAW jest lepiej, ale traci się detale, na sRAWie jeszcze lepiej ale widac jak plik został odszumiony. ]

Używałem ISO 16000 w ciemnym teatrze ze 135L na przesłonie 2 i szumy jak najbardziej pod kontrolą.

Jeśli ktoś sie zastanawia czy mark III lub 6D dużo szumią to powiem tak - w porównaniu do marka I i II to niebo a ziemia.

Dennis
07-09-2013, 11:25
Po paru miesiącach strzelania 6D mogę śmiało powiedzieć, że to wspaniały sprzęt, do wszystkiego da się przyzwyczaić.
Robię 95% na środkowym i przekadrowuję, bo tak się od zawsze przyzwyczaiłem i jest mi szybciej niż bawić się w wybieranie punktu,
obojętnie czy to było na 5d2 z joystickiem, czy tutaj. Jedyna różnica pomiędzy 5d3, a 6d to 1000€, które się płaci za lepszy AF,
który wymagany jest w sporcie i przyrodzie. Przy czym naprawdę te 11 punktów w servo daje też radę, ale super nie jest.

Rawy, o które ktoś prosił...
5000.cr2 (http://www12.zippyshare.com/v/79005940/file.html)
6400.cr2 (http://www2.zippyshare.com/v/49080287/file.html)
8000.cr2 (http://www42.zippyshare.com/v/35246919/file.html)
10000.cr2 (http://www74.zippyshare.com/v/50617603/file.html)

Dennis
07-09-2013, 12:30
Skoro już pisałem o servo to wrzucę jeszcze nocne rawy jak łapie AF.

2000 servo.cr2 (http://www18.zippyshare.com/v/80988315/file.html)
2500 servo.cr2 (http://www19.zippyshare.com/v/61893996/file.html)
3200 servo.cr2 (http://www64.zippyshare.com/v/92346563/file.html)

banan82
07-09-2013, 13:40
6D+24-105 wychodzi taniej niz samo 5DmkIII body. Jesli chodzi o stosunek ceny do tego co się dostaje to 6D jest idealną puszką.

MC_
07-09-2013, 14:42
Bylem tydzien w Egipcie. 85/1.8 na pelnej dziurze i iso 100 nie sprawial najmniejszych problemow jesli chodzi o czas migawki i to w pelnym sloncu. Tak wiec kolegom teoretykom dziekuje za troske i pozdrawiam serdecznie.

fro
07-09-2013, 15:35
To może pokażesz :) Bo ja ostatnio robiłem zdjęcia 35mm na 1.4 w niezbyt słoneczny dzień podczas spaceru po polskiej plaży i odrazu pomyślałem o waszych dyskusjach, bo co chwilę miałem 1/8000 :cool: Nie to żebym chciał się wciągnąć w tą dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :D, poprostu jestem ciekawy.

MC_
07-09-2013, 15:43
Jak obrobie to czemu nie :-)

strideer
07-09-2013, 15:52
Bylem tydzien w Egipcie. 85/1.8 na pelnej dziurze i iso 100 nie sprawial najmniejszych problemow jesli chodzi o czas migawki i to w pelnym sloncu. Tak wiec kolegom teoretykom dziekuje za troske i pozdrawiam serdecznie.

Pewnie spędziłeś tydzień w przysłowiowych egipskich ciemnościach, więc się nie chwal :-)

MC_
07-09-2013, 15:53
Taa, w kamizelce z kevlaru i z kalachem ;-)

strideer
07-09-2013, 16:05
Taa, w kamizelce z kevlaru i z kalachem ;-)

AK-47, kaliber 1.8 :-)

mmteam
07-09-2013, 21:07
Do użytkowników 6d - jest jakaś inna możliwość filmowania niż w trybie live view? W słoneczny dzień widoczność na ekranie słaba...

strideer
07-09-2013, 21:12
Kup sobie tzw. lupę/muszlę LCD. Przydaje się nie tylko w warunkach wysokiego słońca w plenerze.

mmteam
07-09-2013, 21:19
to jest taki wynalazek?

https://www.google.pl/search?q=lupa+muszla+lcd&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.51773540,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.jkEW54nYU50.O&biw=1280&bih=629&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=bHsrUpDoHJOShgfbtYG4Bg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=DEL85QwDmHBl1M%3A%3BY7OY-9DPSyhhrM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages.okazje.info. pl%252Fp%252Ffotografia%252F7962%252Fmeike-wizjer-lupa-lcd-do-filmowania-mk-vf100-3-wersja-16-9.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.okazje.info.pl%252F okazja%252Ffotografia%252Fmeike-wizjer-lupa-lcd-do-filmowania-mk-vf100-3-wersja-16-9.html%3B500%3B500

strideer
07-09-2013, 21:36
No coś w tym rodzaju, chociaż lepiej wybrać taką, która jest mocowana od spodu do gwintu statywowego, niż do ramki naklejanej na LCD. Ponoć te są fajne ViewFinders | Carry Speed Store (http://carryspeed.com/collections/viewfinders) (nie testowałem sam).

mmteam
08-09-2013, 20:38
No coś w tym rodzaju

ciekawy gadżet
ale mam wrażenie że będzie przeszkadzać przy fotografowaniu
no coś za coś

rozumiem że na 6d nie ma możliwości filmowania z podglądem na wizjerze
z ciekawości - a na 5d II / III można filmować z podglądem na wizjerze?

bj_
08-09-2013, 21:47
nie można

strideer
08-09-2013, 22:28
ciekawy gadżet
ale mam wrażenie że będzie przeszkadzać przy fotografowaniu
no coś za coś

z ciekawości - a na 5d II / III można filmować z podglądem na wizjerze?

Taka możliwość istnieje jedynie w aparatach z elektronicznym wizjerem (czyli nowsze aparaty Sony i bezlusterkowce wyposażone w wizjery EVF).

krzyssp
09-09-2013, 19:28
jest to fizycznie niemożliwe:

https://canon-board.info/imgimported/2013/09/fotografiaodadozschemat-2.jpg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/228474/fotografia-od-a-do-z-schemat.jpg)

tkosiada
09-09-2013, 20:08
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1328453
opinia o 6D łącznie z fotkami

Dennis
10-09-2013, 13:10
Zauważyłem, że raz na parę godzin aparat po wciśnięciu spustu nie wybudza się od razu, tylko po 2-3 sekundach. Co mnie bardzo zdenerwowało, bo w życiu czegoś takiego nie widziałem.
Myślałem, że to wina nieoryginalnego gripa, ale bez też się to wczoraj zdarzyło.

Kuba1
11-09-2013, 03:42
Jeśli ktoś sie zastanawia czy mark III lub 6D dużo szumią to powiem tak - w porównaniu do marka I i II to niebo a ziemia.MK3 vs MK2 to nie jest drastyczna różnica w szumach. Jest zauważalna, ale nie rewolucyjna.

Po paru miesiącach strzelania 6D mogę śmiało powiedzieć, że to wspaniały sprzęt, do wszystkiego da się przyzwyczaić.
[...] Jedyna różnica pomiędzy 5d3, a 6d to 1000€, które się płaci za lepszy AF,
który wymagany jest w sporcie i przyrodzie.
No to płaci się za lepszy AF, czy może też za to, że nie trzeba się "przyzwyczaić do wszystkiego"?
Podpowiem Ci jeszcze, że w cenę MK3 wliczone są nieodszumiane RAW'y..

fro
11-09-2013, 08:45
Jezusie, skończą się wreszcie ta przepychanka ? Przecież to dziecinada. Za co się płaci? Płaci się za sprzęt o klasę wyższy:
-lepszy AF,
-trwalsza migawka (wg. deklaracji producenta),
-szybsza migawka,
-szersze autoiso,
- sync z lampami do 250,
- dla kręcących filmy lepsze funkcje video (nie znam się na tym)
że nie wspomnę o takich drobiazgach jak szklany ekran zamiast plastiku i inne pierdoły różniące sprzęt profi od amatorskiego.

Ale czy to zmienia fakt że 6d to świetny aparat? Ma też parę funkcji których nie ma 5d, a które są fajne dla amatora. Czy naprawdę posiadacze 6d zamiast robić świetne zdjęcia muszą ciągle się utwierdzać , że dobrze wybrali?

Aha, dlaczego to napisałem? Bo wchodzę w ten temat regularnie aby przeczytać coś ciekawego, a tu w kółko to samo: nie warto płacić za 5d. Mantra życiowa posiadaczy 6d.

strideer
11-09-2013, 09:11
MK3 vs MK2 to nie jest drastyczna różnica w szumach. Jest zauważalna, ale nie rewolucyjna.

To ja powiem tyle: zrób takie zdjęcie na 12800 ISO na 5D Mark II :-)

źródło (http://share.dominikherman.com/zeiss/tle_130729_155219_4112__retusz.jpg)

Bangi
11-09-2013, 09:22
(...)Czy naprawdę posiadacze 6d zamiast robić świetne zdjęcia muszą ciągle się utwierdzać , że dobrze wybrali?
(...)

Ja się nie muszę utwierdzać, ja to wiem :mrgreen:
A tak bardziej poważnie, przedmiotowy wątek nie dotyczy tylko 6d.

fro
11-09-2013, 09:26
"Canon 6d - teraz już naprawdę oficjalnie " To ja utraciłem zdolność czytania ze zrozumieniem.
:(

Bangi
11-09-2013, 10:21
"Canon 6d - teraz już naprawdę oficjalnie " To ja utraciłem zdolność czytania ze zrozumieniem.
:(

Miałem jakis problem z forum i nie w tym wątku napisałem to ostanie zdanie, potem nie mogłem wyedytować... :(
Oczywście wątek jest o 6d ;)