Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
[
20]
milsa666
20-08-2016, 01:04
Dzięki za wskazówki, jak widać w moim przypadku przesiadka na mały obrazek i jasne szkła to nie lada wyzwanie i zmiana przyzwyczajeń.
Wracając do 6D, czy Wasze puchy mają tendencję do ustawiania FF w różnych sytuacjach? Najczęściej ustawia mi FF, gdy mam słońce za sobą, szczególnie na godzinę-dwie przed zachodem lub jeżeli w kadrze pojawi się inne źródło światła na prost aparatu. Do tej pory myślałem, że występuje to tylko dla 50STM, a analizując zdjęcia dokładniej dla 16-35/4 i ustawieniu 35/4 też dostrzegam podobne zachowanie, które na pierwszy rzut oka nie wychwyciłem.
Może być to skopany moduł AF?
Też tak miałem.
Z każdym niemal obiektywem miałem w mikro regulacji +cośtam (co dawało większą pewność że AF trafi)
Kiedyś robiłem sobie testy AF ostrząc non stop na statywie w jakiś obiekt (super kontrastowy i w ogolę) podziałka na obiektywnie latała minimalnie raz w jedną raz w drugą stronę (czasem nie zmieniając pozycji po kilku "ostrzeniach").
Wysłałem na Żytnią przyszło z powrotem z adnotacją, że wszystko wyregulowano i... ta sama historia.
Poddałem się - widać tak już jest z tym AF fazowym. W LiveView oczywiście każde zdjęcie w punkt no ale to nic dziwnego wiedząc jak wtedy aparat ustawia ostrość.
Najgorszą celność aparat ma przy świetle żarowym. Jak dodasz do tego małą głębie przy np f = 1.4 to % celności spada ostro. I to nie z winy strzelca jak niektórzy próbują tłumaczyć - cyt: "...a pewnie się poruszyłem i nie trafiło, muszę jeszcze poćwiczyć..." (ja miałem na statywie i ostrzyłem z wężyka). Trzeba zaakceptować, że AF fazowy lubi po prostu nie trafić. Gdyby tak połączyć szybkość fazowego z dokładnością kontrastowego...
Kiedyś robiłem "tablice i bateryjki" jak stwierdziłem, że coś nie tak jest w normalnym użytkowaniu.
Dla tej samej sceny potrafił trafić w trzy różne miejsca. Jak pisałem, zauważyłem, że najczęściej myli się w pełnym słońcu i przy zachodzie i im dalej od obiektu fotografowanego. Ustawienie korekty nic nie wniesie, bo raz trafi, raz nie, a dla reszty warunków znów należy wyłączyć.
Chyba to wina puchy, bo dla dwóch obiektywów lubi się mylić.
Wrzucę później przykłady.
--- Kolejny post ---
Tutaj przykłady: link do dropbox (https://www.dropbox.com/sh/fofqgm55povk0yj/AADfyMm2hx2VrBL4wYjt6FBva?dl=0)
50 STM, centralny.
Dwa celowania w głowę osiołka, w jednym lekki FF.
Potem dwa razy dzik pod słońce, to samo co wyżej, ale tutaj trudniejsze jak mniemam warunki dla af.
Następnie trzy razy dzik pod krzakiem. Tutaj wszystko dobrze.
Potem dzik idący w moim kierunku - dwa pudła, wyraźny FF.
Na zakończenie spaceru zrobiłem zdjęcie kościotrupa, celując w głowę. To samo - FF.
Przyzwyczaiłem się już, że robię przynajmniej dwa zdjęcia tego samego licząc, że jedno będzie celne ;)
Zastanawiam się nad wysyłką puchy na Żytnią z uwzględnieniem, że już raz kalibrowali i może dolegać jej co innego. Pytanie, czy to ma sens...
No, jest jeszcze kwestia obiektywów, ale wydaje mi się, że na 16-35/4 też to ,rzadziej bo rzadziej, ale występuje.
Przyzwyczaiłem się już, że robię przynajmniej dwa zdjęcia tego samego licząc, że jedno będzie celne
To nie jest takie głupie, ja głównie przy Tamronie nawet po kilka razy wciskam spust migawki do połowy żeby ustawił ostrość, jak jest w miarę dobrze, to widać/słychać, że już napęd AF nie lata tam i z powrotem.
jak jest w miarę dobrze, to widać/słychać, że już napęd AF nie lata tam i z powrotem.
Bywało, że latał od jednej ostrości do drugiej ;) Albo przez ułamek sekundy chrobotał by ustawić się jak poprzednio.
Ja tak mam w T17-50, potrafi dłuższą chwilę latać w jednym miejscu, ale jak już się ustawi, to trafność jest w miarę, z kolei C85 błyskawicznie się ustawia i nie zauważam kręcenia w miejscu, ale też nie zawsze trafi (no ale tu też przy okazji jest mniejsza GO, czasem dojdą jakieś poruszenia).
Trzeba się przyzwyczaić, przejść na LV lub kupić 1d któreś i mieć dobry AF.
6D to nie jest seria 1Dx. Czasami dzieje się tak, że AF lekko pudłuje. Trzeba z tym żyć albo kupić jedynkę, z tym że tutaj także nie mamy 100% skuteczności. Jak mawiał Eastwood: "chcesz Pan gwarancji to kup sobie toster". Nie bez przyczyny np. kolega Cichy (pozdrowienia) podczas plenerów używa trybu LV.
Ja tak mam w T17-50, potrafi dłuższą chwilę latać w jednym miejscu, ale jak już się ustawi, to trafność jest w miarę, z kolei C85 błyskawicznie się ustawia i nie zauważam kręcenia w miejscu
O przestawianiu ostrości pisałem w sytuacji, gdy każdorazowo wciskałem spust do połowy, tak gwoli ścisłości, bo nie wiem, czy się zrozumieliśmy.
6D to nie jest seria 1Dx. Czasami dzieje się tak, że AF lekko pudłuje.
Może oczekuję zbyt wiele. Albo nie dostrzegałem tych wad w poprzednim sprzęcie ;)
Trochę po macoszemu podchodzę do LV, bo całą swoją przygodę z aparatami patrzyłem przez wizjer, nawet, jak to był wizjer bezlustrzany :)
Trochę po macoszemu podchodzę do LV, bo całą swoją przygodę z aparatami patrzyłem przez wizjer,
Ja ciebie rozumiem. Dla mnie LV to także zło. Przyzwyczajony jestem do wizjera optycznego i wszelkie inne elektroniczne wynalazki mnie nie podchodzą. 6D ma pod względem precyzyjnego AF po prostu swoje ograniczenia. Podobnie zresztą jak 5DIII. Osobiście mi to specjalnie nie przeszkadza bo AF już był dla mnie akceptowalny od starego 5D (choć według niektórych to tragedia i jak to się teraz mówi "masakra", mogiła i w ogóle do d...).
pan.kolega
28-08-2016, 22:48
Ja ciebie rozumiem. Dla mnie LV to także zło. Przyzwyczajony jestem do wizjera optycznego i wszelkie inne elektroniczne wynalazki mnie nie podchodzą.
Bo najlepsze LV jest na matówce, a już idealnie to pod czarną szmatą. W braku tego, elektroniczne LV to sam miód, ale treba mieć też gibany ekran.
Nie tam jakieÅ› nowomodne patrzenie przez dziurkÄ™.
Bo najlepsze LV jest na matówce, a już idealnie to pod czarną szmatą.
Doceniam ironię. Jednak jakbyś nie zaklinał rzeczywistości to LV i wszelkie elektroniczne wizjery nie każdemu odpowiadają. Taka prawda. Od biedy jestem w stanie zaakceptować wizjer hybrydowy jaki jest w np. w Fuji X100.
Nie ma sensu po raz kolejny poruszać tematu LV, ale nie każdemu on pasuje, a co ważniejsze nie do każdej sytuacji się nadaje.
Kolekcjoner
29-08-2016, 15:59
Doceniam ironię. Jednak jakbyś nie zaklinał rzeczywistości to LV i wszelkie elektroniczne wizjery nie każdemu odpowiadają. Taka prawda. Od biedy jestem w stanie zaakceptować wizjer hybrydowy jaki jest w np. w Fuji X100.
Powinieneś sobie popatrzeć w niektóre wizjery do kamer profesjonalnych np. Panasa - myślę że trochę zmieniłbyś zdanie. Pewnie kiedyś pojawią się pod strzechą ;). Choć już się pojawiają wizjery OLED - też nieźle dają rady ;).
Myślę że powinieneś sobie popatrzeć w niektóre wizjery do kamer profesjonalnych np. Panasa - myślę że trochę zmieniłbyś zdanie.
Wybacz ale temat video w zasadzie w ogóle mnie nie interesuje. Jak to mawiają przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Wizjer optyczny to dla mnie podstawa. Jak długo tak będzie to nie wiem bo wzrok powoli siada ;)
Wybacz ale temat video w zasadzie w ogóle mnie nie interesuje. Jak to mawiają przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Wizjer optyczny to dla mnie podstawa. Jak długo tak będzie to nie wiem bo wzrok powoli siada ;)
co do wideo to nie wiem, ale np. w Panasoniku LX100 OVF jest naprawde swietny. oczywiscie ze to nie jest jakosc celownika optycznego, ale jest juz na tyle dobre (szczegolowosc, ocena kontrastow, odswiezanie), ze mogloby na upartego zastapic celownik optyczny.
a telewizorek z tylu to oczywiscie zupelnie inna para kapci. gapienie sie na cos co odbija wszelkie swiatlo w sloneczny dzien jest dla 15-letnich dzieciakow wychowanych na pstrykaniu komorkami. do uczciwej pracy sie nie nadaje i kropka ;)
do uczciwej pracy sie nie nadaje i kropka ;)
Jeżeli mam szansę pół na pół, że nie trafię przez wizjer, to czemu nie? ;)
Śmieje się. AF przez LV w 6D zabija szybkością ;)
Jeżeli mam szansę pół na pół, że nie trafię przez wizjer, to czemu nie? ;)
Śmieje się. AF przez LV w 6D zabija szybkością ;)
ale bez LV jest w Twoim 6D lepiej? :lol:
pan.kolega
29-08-2016, 18:30
Zwykły wyświetlacz lcd jest tylko trochę jaśniejszy niż matówka i dlatego bez jakiejś osłony w plenerze przy słońcu nie jest łatwo. Niektórzy stosują osłony doczepiane z lupką ale to jest trochę partyzantka. Poza tym LV jest na razie w Canonach dość powolny więc trudno fotografować coś co ucieka z pola widzenia. Natomiast jeśli nie ucieka, to nie mam żadnych problemów z posługiwaniem się M. Dotknięcie ekranu gdzie ma być ostro jest lepsze niż wszelkie kółeczka, pokrętełka, guziczki i dżojsticzki.
ale bez LV jest w Twoim 6D lepiej? :lol:
Lepiej nie mówić :?
Lepiej nie mówić :?
bo juz sie balem, ze tylko ja wybrakowany dostalem :)
Kolekcjoner
30-08-2016, 00:10
Wybacz ale temat video w zasadzie w ogóle mnie nie interesuje.
Tu nie chodzi o video tylko o zobaczenie jak taki obraz może wyglądać. Może to być o tyle ciekawe doświadczenie, że nie wróżę długiej kariery lusterkom ;).
Inna rzecz, że jak ja to nazywam "wizjery w kratkę" mogą na lata skutecznie zniechęcić do takiego rozwiązania ..... ;)
Zdobywając drugą 50STM, po sprawdzeniu AF w terenie, nieśmiało wysuwam tezę, że wina leży po stronie puchy. Taki jej urok?
Ma problem z ustawieniem ostrości na obiekt, który jest blisko albo jest w nieskończoności - dziwnie to brzmi, chyba wiecie o co mi chodzi 8-)
Lubi też się gubić jeżeli obiekt nie wystaje wyraźnie poza kwadracik AF w wizjerze, np obiekt jest ustawiony pionowo ale grubością miesci się w kwadracie, a za nim jest jeszcze coś innego - wówczas potrafi ustawić ostrość gdzieś pomiędzy.
Odnoszę wrażenie, że druga pięćdziesiątka gubi się mniej niż pierwsza, ale ręki za to uciąć sobie nie dam :)
witam,
czy ja mógłbym kogoś prosić o sample cr2 z 6d - test z deklem (bez obiektywu, zakrecony dekiel na body) na hoty.
30 sec iso 6400
30 sec iso 3200
30 sec iso 1600
dzięki :)
Stwierdzam, że około 30% zdjęć mam nietrafionych. Na obu 50 STM, na 16-35/4 tak tego nie widać bo inny rozkład głębi ostrości.
Czy to już powód do niepokoju i słać puchę na Żytnią? Tylko co zrobią, była już raz kalibrowana do wzorca.
Pytanie, czy to normalne że tak "działa" AF w warunkach zachodzącego słońca? Zrobiłem 8 zdjęć jak poniżej, z czego tylko jedno było prawie trafione :? Na centralnym.
LINK (https://dl.dropboxusercontent.com/u/67797021/canon-board/IMG_5101.JPG)
robertskc7
09-09-2016, 10:56
Stwierdzam, że około 30% zdjęć mam nietrafionych. Na obu 50 STM, na 16-35/4 tak tego nie widać bo inny rozkład głębi ostrości.
Czy to już powód do niepokoju i słać puchę na Żytnią? Tylko co zrobią, była już raz kalibrowana do wzorca.
Pytanie, czy to normalne że tak "działa" AF w warunkach zachodzącego słońca? Zrobiłem 8 zdjęć jak poniżej, z czego tylko jedno było prawie trafione :? Na centralnym.
Człowieku, zostaniesz zlinczowany za krytykę najbardziej idealnego i najczulszego punktu na Af na świecie. :) A tak serio, to pewnie masz zasyfione czujniki Af
draco_krk
09-09-2016, 23:47
Wyślij raz jeszcze. Na celność 50 STM nie mogę złego słowa powiedzieć, 90-95% w punkt.
A tak serio, to pewnie masz zasyfione czujniki Af
Czyli podnieść lustro i przedmuchać dolną część komory gruszką? Zrobię tak, ale z tego co pamiętam pierwsze oznaki, że coś jest nie tak zauważyłem kilka dni po zakupie, również przy zachodzącym słońcu.
Dlatego pytam: czy takie światło ma negatywny wpływ na pracę AF?
Na tym zdjęciu AF nie powinien nigdzie trafić, bo ustawiony był punkt centralny dokładnie na niebo po lewej przed postaciami, więc dziwne, ze w ogóle cokolwiek widać. Coś przekadrowywałeś pewnie.
Jest taki film na youtube o tym jak działa AF od użytkownika dr5000 chyba się przyda obejrzeć
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Tak jak piszesz, przekadrowałem po celowaniu w osobę na zdjęciu. Bez przekadrowania w innym ujęciu efekty podobne.
Tak jak piszesz, przekadrowałem po celowaniu w osobę na zdjęciu. Bez przekadrowania w innym ujęciu efekty podobne.
A możesz wstawić link ? Czy mamy tylko opierać się na słowu ?
Jeden link wstawiłem wyżej. Więcej? Proszę bardzo. LINK 2 (https://dl.dropboxusercontent.com/u/67797021/canon-board/IMG_5096.JPG)
Więc jak to jest z tym światłem? To normalne, że w takim AF się gubi?
W obu sytuacjach ostrzone na osoby widoczne na zdjęciu po czym przekadrowane. Myślałem, że to normalna procedura i nikt nie będzie osądzał mnie o celowanie w niebo. :roll:
Kilka razy spróbowałem i dla mnie ta metoda jest bez sensu, to już boczne punkty dadzą większą dokładność, nie ma co się dziwić, że potem wychodzi co wychodzi.
Mój 6d z niczym się nie gubi przy takim oświetleniu, a raczej trzeba napisać - nie gubi się częściej niż zwykle czyli b.rzadko.
Jeden link wstawiłem wyżej. Więcej? Proszę bardzo. LINK 2 (https://dl.dropboxusercontent.com/u/67797021/canon-board/IMG_5096.JPG)
Więc jak to jest z tym światłem? To normalne, że w takim AF się gubi?
W obu sytuacjach ostrzone na osoby widoczne na zdjęciu po czym przekadrowane. Myślałem, że to normalna procedura i nikt nie będzie osądzał mnie o celowanie w niebo. :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo obejrzyj sobie, warto
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo obejrzyj sobie, warto
Dziękuję, ciekawy materiał i kilka rzeczy nowych dla mnie.
Kilka razy spróbowałem i dla mnie ta metoda jest bez sensu, to już boczne punkty dadzą większą dokładność, nie ma co się dziwić, że potem wychodzi co wychodzi.
Dlaczego bez sensu? Jeżeli przekadrowanie jest niewielkie lub boczne sobie nie radzą nie widzę przeszkód.
Powodów dlaczego pudłuje nie widzę w przekadrowaniu, z materiału wyżej wynika, że byłby wówczas BF, a ja uzyskałem wyraźny FF. Shift-focus? :roll:
--- Kolejny post ---
Wybaczcie, że męczę Was moim problemem, ale strasznie jestem poirytowany efektami pracy ze sprzętem. W niektórych przypadkach mogło być to z mojej winy, na początku, jak zaczynałem poznawać puchę, eliminowałem po kolei w mniejszym lub większym stopniu moje błędy, ale jeżeli AF nie trafia w obiekt, który teoretycznie powinien być łatwy do wychwycenia przez AF to ja tracę siły na doszukiwanie się przyczyn. Na forum zamieszczałem kilka zdjęć - efektów, starałem się doszukiwać problemu zarówno u siebie (i je eliminować) jak i w sprzęcie i nadal po powrocie do domu muszę wyrzucać ciekawe kadry bo nie trafiło z ostrością.
Dlaczego bez sensu? Jeżeli przekadrowanie jest niewielkie lub boczne sobie nie radzą nie widzę przeszkód.
Z tego co widzę był tu punkt centralny, więc wcale nie takie niewielkie.
No ale to że dość dobra ostrość jest na tym "grafiti" też odrobinę dziwne, bo tam różnica odległości jest spora.
moim zdanie to przekadrowanie na zdjęciu z LINK 2 jest niewielkie i nie powinno byc źródlem problemów szczególnie przy takich odległościach (jak na omawianym zdjęciu) od obiektu na którym ustawia się ostrość, często przekadrowuję zdjęcia i nie mam problemów i nie robię tego na 2.8 tylko w okolicach 1.4 do 1.8 i przy mniejszych (znacznie) odległościach od obiektu.
może to szkło raportuje a korpus zapisuje odległość płaszczyzny ostrości jaka została ustawiona - ponoć w niektórych kombinacjach korpusy naszej ulubionej firmy zapisują to w exifie :mrgreen: ja co prawda nigdy tego nie widziałem na własne oczy pomimo że moje szkła ponoć raporują odległość (może z wyjątkiem sigmy :)) ale może ktoś gdzieś widział taki mityczny exif? to byłby jakiś realny dowód tego co zostało ustawione (pewnie dlatego nigdy nie widziałem - strzał w stopę dla firmy przy takich problemach).
Subject Distance ten wpis w exifie sie nazywa musze poszukać jeszcze raz :mrgreen:
pan.kolega
11-09-2016, 20:27
moim zdanie to przekadrowanie na zdjęciu z LINK 2 jest niewielkie i nie powinno byc źródlem problemów szczególnie przy takich odległościach (jak na omawianym zdjęciu) od obiektu na którym ustawia się ostrość, często przekadrowuję zdjęcia i nie mam problemów i nie robię tego na 2.8 tylko w okolicach 1.4 do 1.8 i przy mniejszych (znacznie) odległościach od obiektu.
może to szkło raportuje a korpus zapisuje odległość płaszczyzny ostrości jaka została ustawiona - ponoć w niektórych kombinacjach korpusy naszej ulubionej firmy zapisują to w exifie :mrgreen: ja co prawda nigdy tego nie widziałem na własne oczy pomimo że moje szkła ponoć raporują odległość (może z wyjątkiem sigmy :)) ale może ktoś gdzieś widział taki mityczny exif? to byłby jakiś realny dowód tego co zostało ustawione (pewnie dlatego nigdy nie widziałem - strzał w stopę dla firmy przy takich problemach).
Subject Distance ten wpis w exifie sie nazywa musze poszukać jeszcze raz :mrgreen:
Wszystko prawda. Błąd wynikający z prekadrowania zależy od kąta obrotu osi obiektywu. Im szerszy obiektyw, tym bardziej można obrócić, ale z kolei GO jest większa, więc nie ma efektu. W sumie przekadrowanie nigdy nie będzie miało znaczenia na odległości większe niż 2-3 metry. W dodatku punkty boczne nie są rozmieszczone zbyt szeroko, czyli mogą pomóc tylko przy dość umiarkowanym obrocie. Pewne komplikacje mogą mieć miejsce jeśli płasczyzna ostrości jest bardzo zakrzywiona. Jeżeli jest zakrzywiona tak, że brzeg jest bliżej (co się bardzo często zdarza) to błąd przekadrowanie może być znacznie zredukowany albo zerowy.
Cwanon taki naiwny nie jest, żeby w exifie pokazywać co AF pomierzył.8-) To by dopiero był raj dla hejterów tej zacnej firmy! :twisted: Nawet nie trzeba by było powiększać pikseli, każdy głupi by chciał nowy aparat/szkło bo zmierzyło 3 metry, a było 3.2 metra, a to jest poza GO... koszmar:roll::x
A że mierzy, to wiadomo. Wystarczy popatrzeć w DPP przy korekcji/tuningu obiektywów jest skala odległości (jedyne liczby na tej skali to zero i nieskończoność :lol:). I ta odległość się zmienia zależnie od odległości ostrzenia na zdjęciu, ale jest okrutnie niedokładna i skala chyba inna dla każdego szkła.
A mi się wydaje, że Cwanon coś tam jednak zapisuje, 85/1.8+450d:
Focus Distance Upper : 2.88 m
Focus Distance Lower : 1.49 m
Odczytane poprzez exiftool prosto z cr2.
EDIT:
Zdjęcie z drugiego linka:
Focus Distance Upper : 8.61 m
Focus Distance Lower : 3.5 m
PS Sprawdziłem i przy moim Tamronie obie wartości to zero, a dla ciekawostki Nikoś podaje jedną wartość, ale o dziwo nawet z Tamronami:
Focus Distance : 0.94 m
A mi się wydaje, że Cwanon coś tam jednak zapisuje, 85/1.8+450d:
Focus Distance Upper : 2.88 m
Focus Distance Lower : 1.49 m
Odczytane poprzez exiftool prosto z cr2.
EDIT:
Zdjęcie z drugiego linka:
Focus Distance Upper : 8.61 m
Focus Distance Lower : 3.5 m
PS Sprawdziłem i przy moim Tamronie obie wartości to zero, a dla ciekawostki Nikoś podaje jedną wartość, ale o dziwo nawet z Tamronami:
Focus Distance : 0.94 m
nasza ulubiona firma też powinna podawać jedną wartość (i czasami ponoć podaje) w internetach są na to przykłady - w przypadku dwóch wartości mamy do czynienia z gorszym sortem :)
Czy ja wiem czy gorszy sort? Nawet w 5DS R tak podają, w starym 5D nie odnalazłem tego parametru wcale, a z kolei LR zapisuje średnią z obu wartości.
aleksandria
14-09-2016, 20:12
Czy komuś odpadło wieczko (czyli kółeczko z symbolami) z pokrętła trybów pracy aparatu ? Nie wiem czy to mam przykleić ?
Czy komuś odpadło wieczko (czyli kółeczko z symbolami) z pokrętła trybów pracy aparatu ? Nie wiem czy to mam przykleić ?
Niestety, typowa przypadłość wszystkich korpusów Canona z blokadą pokrętła. Moje wieczko leży na półce pewnie już z pół roku. Bez klejenia się nie obejdzie, ale trzeba to zrobić bardzo precyzyjnie (tzn. z małą ilością spoiwa). Nie próbowałem, bo boję się, że i tak zgubię...
Niestety, typowa przypadłość wszystkich korpusów Canona z blokadą pokrętła. Moje wieczko leży na półce pewnie już z pół roku. Bez klejenia się nie obejdzie, ale trzeba to zrobić bardzo precyzyjnie (tzn. z małą ilością spoiwa). Nie próbowałem, bo boję się, że i tak zgubię...
Swoje przykleiłem za pomocą taśmy dwustronnej. Ma to swoją wadę, bo wystaje wyżej z obudowy pokrętła...
Taśmy dwustronne montażowe są różnej grubości. Trzeba było użyć tej najcieńszej do montażu ekranów w komórkach.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
aleksandria
16-09-2016, 19:30
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Nie podoba mu się ta przypadłość ;)
Myślałam, że się obluzowało i przez to wypadło. A niestety nie. Musiałam uderzyć aparatem. Także klejenie przymusowe :)
Czy to prawda że uzywajac obiektywow np tamrona/sigmy ze swiatlem f2.8 czulosc af jest oslabiona i jest tak jakby od f4.0?
sebcio80
17-09-2016, 00:54
Czy to prawda że uzywajac obiektywow np tamrona/sigmy ze swiatlem f2.8 czulosc af jest oslabiona i jest tak jakby od f4.0?
Nie do końca. Z kundlami podwójne krzyżowe punkty działają jak zwykle krzyżowe. Akurat 6d to nie dotyczy.
mam Tamrona i uzywam go z 6D - AF dziala jak trzeba
Dzięki za info, czyli przy kundlach nie działają podwójnie krzyżowe a 6d takich nie posiada. Ale stosując obiektywy f/4 już jest słabszy af bo :"Punkt centralny jest krzyżowy od f/5.6 (pionowe linie czułe od f/2.8)"
Eberloth
30-09-2016, 11:17
Niech ktoś proszę to (http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_6d.aspx?type=firmware&firmwaredetailid=tcm:125-1473907) zainstaluje i powie, czy dalej działają sigmy/tamrony :D
Kolekcjoner
30-09-2016, 11:54
Mnie Canon pokonał jak po jednej aktualizacji firmware w C100 tamron zaczął mi przed imprezą wieszać kamerę. Także sprawdzajcie to dobrze i z zapasem czasowym.
Teraz wyszły aktualizacje do kilku modeli Canonów, oprócz 6D jest jeszcze 70D, 100D, 700D i 1300D.
Mnie Canon pokonał jak po jednej aktualizacji firmware w C100 tamron zaczął mi przed imprezą wieszać kamerę.
no nie, pokonał Cie tamron, niby dlaczego C ma sie troszczyc o poprawne działanie szkieł innych producentów? uznaje ze ma wystarczajaco duzo róznych obiektywów i kazdy moze znaleśc cos dla siebie, to hodowcy kundli powinni zabiegac (badaniami, lub opłacaniem kasy do C) zeby wszystko z ich sprzetem było Ok,C ma pilnowac kasy dla udziałowców i tyle.
Niech ktoś proszę to (http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_6d.aspx?type=firmware&firmwaredetailid=tcm:125-1473907) zainstaluje i powie, czy dalej działają sigmy/tamrony :D
jak nie masz tego obiektywu którego pracę poprawiają to po prostu nie instaluj - ja tak zrobię, poprawki firmwaru które coś wniosły u canona można policzyć na palcu jednej ręki (palcu!) - zwykle poprawiają literówkę w jakimś egzotycznym języku.
Gdyby się komuś nie chciało szukać co to za epokowe ulepszenie oferuje Canon w najnowszym oprogramowaniu 1.1.7 to wkleję:
"Usunięto problem, który uniemożliwiał stosowanie przez aparat korekcji aberracji obiektywu EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM nawet po włączeniu tej opcji."
Kolekcjoner
30-09-2016, 16:33
no nie, pokonał Cie tamron, niby dlaczego C ma sie troszczyc o poprawne działanie szkieł innych producentów? uznaje ze ma wystarczajaco duzo róznych obiektywów i kazdy moze znaleśc cos dla siebie, to hodowcy kundli powinni zabiegac (badaniami, lub opłacaniem kasy do C) zeby wszystko z ich sprzetem było Ok,C ma pilnowac kasy dla udziałowców i tyle.
Dlatego od dłuższego czasu kundli nie kupuję.
Dlatego od dłuższego czasu kundli nie kupuję.
mam to samo :-)
(jesli bym sie miał "złamać" to tylko dla sigmy 20/1.4) ;-)
Eberloth
30-09-2016, 16:46
Dokładnie tak zrobiłem. Systemowej alternatywy nie obyło.
Tym bardziej, iż ostatnimi czasy hodowcy się tak rozpanoszyli, że niektóre słoje podchodzą cenami pod systemowe czy nieraz je przewyższają.
robson999
30-09-2016, 17:24
mam to samo :-)
Ja się dziwię, że jeszcze się nie złamałeś;)
Z tym ze, obiektywnie, to to niestety tak nie dziala. Bo Canon nie udostepnia NIKOMU licencji na protokol komunikacyjny bagnetu EF. I jedyne co moga robic producenci alternatywni, to inzynieria wsteczna... Sa w tym niezli, ale programisci Canona tez sroce spod ogona nie wypadli, a maja w tej bitwie duza przewage terenu :)
Z tym ze, obiektywnie, to to niestety tak nie dziala. Bo Canon nie udostepnia NIKOMU licencji na protokol komunikacyjny bagnetu EF. I jedyne co moga robic producenci alternatywni, to inzynieria wsteczna... Sa w tym niezli, ale programisci Canona tez sroce spod ogona nie wypadli, a maja w tej bitwie duza przewage terenu :)
I jak to pożenić z faktem,że istnieją egzemplarze szkieł niezależnych producentów, które działają bez zarzutu (takie są zeznania części użytkowników).
Myślisz, że jak suma cyfr numeru seryjnego jest liczbą pierwszą to taki egzemplarz programiści Canona "dopuścili" do poprawnego działania AF? :roll:
Firmware 1.1.7 (6D) - instalował ktoś i podzieli się spostrzeżeniami? Jaki wpływ na działanie AF (pomijam 70-300 II). Ciekawi mnie głównie zachowanie Sigmy 35/1.4 Art.
Nie wiem czy było czy nie bo wątek ma prawie 500 stron, ale ostatnio w 6D zapomniałem wyłączyć GPS, no i standardowo nie wyłączałem aparatu, tylko się wygasił. Okazało się, że rozładował cały akumulator do zdechnięcia. Czyli nie da się beztrosko zostawić włączonego gps na dłużej, bo żre dużo prądu nawet jak czuwa. Niby logiczne, ale tak piszę na wszelki wypadek dla wiadomości ;)
Dokładnie. GPS pracuje i zjada baterie gdy aparatu nie wyłączymy.
niestety zgadza sie. Canon nie wpadl na pomysl, ze skoro jest wifi, to mozna z telefonu komorkowego sciagac gps-a i sie nawet nie bawic we wbudowywanie czegos takiego w aparat... ;)
gps w aparacie jest OK. sa dni/miejsca ze nie nada i chocby skaly sraly sygnalu nie zlapie. ale szczesliwie to (bardzo) rzadko sie zdarza. inna jego przypadloscia jest rozrzut w pobieraniu wysokosci n.p.m. - zdarza mi sie, ze na plaskim jak stolnica polderze zaczyna od +9m (nie ma bata w tym kraju), po 2 minutach w tym samym miejscu stwierdza, ze jednak -1m (blizej prawdy, bo jest jakies -3m) po czym pare metrow dalej skonstatuje -20m (nie ma bata, to nie Morze Martwe :) ). no ale umowmy sie, ze w normalnym kraju, w ktorym krajobraz ma skladowa wertykalna, to ustalanie wysokosci to jest aptekarstwo ;)
no ale nieodmiennie trzeba pamietac o wylaczaniu.
niestety zgadza sie. Canon nie wpadl na pomysl, ze skoro jest wifi, to mozna z telefonu komorkowego sciagac gps-a i sie nawet nie bawic we wbudowywanie czegos takiego w aparat... ;)
gps w aparacie jest OK. sa dni/miejsca ze nie nada i chocby skaly sraly sygnalu nie zlapie. ale szczesliwie to (bardzo) rzadko sie zdarza. inna jego przypadloscia jest rozrzut w pobieraniu wysokosci n.p.m. - zdarza mi sie, ze na plaskim jak stolnica polderze zaczyna od +9m (nie ma bata w tym kraju), po 2 minutach w tym samym miejscu stwierdza, ze jednak -1m (blizej prawdy, bo jest jakies -3m) po czym pare metrow dalej skonstatuje -20m (nie ma bata, to nie Morze Martwe :) ). no ale umowmy sie, ze w normalnym kraju, w ktorym krajobraz ma skladowa wertykalna, to ustalanie wysokosci to jest aptekarstwo ;)
no ale nieodmiennie trzeba pamietac o wylaczaniu.
Wyłączenie aparatu nic nie da, trzeba wyłączyć funkcję GPS i dopiero nie występuje baterii.
dexter77
10-10-2016, 11:45
Firmware 1.1.7 (6D) - instalował ktoś i podzieli się spostrzeżeniami? Jaki wpływ na działanie AF (pomijam 70-300 II). Ciekawi mnie głównie zachowanie Sigmy 35/1.4 Art.
a co ma być nie tak?
a co ma być nie tak?
Canon, obiektyw Sigmy, update firmare...
troche jak: akustyk, jegoz zona w "te trudne dni" i niewyrzucone smieci...
"co ma byc nie tak?..."
https://canon-board.info/imgimported/2016/10/nuclear_bomb_explosion_atomic_bomb_flick-2.jpg
źródło (http://www.mancunianmatters.co.uk/sites/default/files/styles/article_main/public/article_images/nuclear_bomb_explosion_atomic_bomb_flickr_the_offi cial_ctbto.jpg)
dexter77
11-10-2016, 12:47
troche jak: akustyk, jegoz zona w "te trudne dni" i niewyrzucone smieci...
"co ma byc nie tak?..."
http://www.mancunianmatters.co.uk/sites/default/files/styles/article_main/public/article_images/nuclear_bomb_explosion_atomic_bomb_flickr_the_offi cial_ctbto.jpg
Acha. Dziwne, nic takiego u siebie nie zauważyłem, ale powodzenia w poszukiwaniu problemu :)
AdamMaxx
21-12-2016, 19:50
6D2 bez lustra? Może to być? A może EOS M6?
Eberloth
21-12-2016, 20:20
Zaszalałem :mrgreen: Poszedł update, sigma przykręcona, grzyb się nie pojawił...
Zaszalałem :mrgreen: Poszedł update, sigma przykręcona, grzyb się nie pojawił...
I niech tak zostanie! Milej zabawy!
6D2 bez lustra? Może to być? A może EOS M6?
Niedobrze. Lepiej zeby rozwijali serię M niezależnie.
Niedobrze. Lepiej zeby rozwijali serię M niezależnie.
po dluzszym namysle wychodzi mi, ze w sumie przezylbym to, gdyby EVF byl naprawde dobrej jakosci (dobry framerate, dobry poziom detalu i oddanie kontrastow). przy landszaftach robionych czesto na czasach 1/15 do 1/2 sekundy jest wyrazna korzysc z braku napierniczajacego wibracje lustra...
aczkolwiek nie wiem, czy taki aparat to bylby faktyczny zamiennik 6D. raczej bylby to nowy entry level FF, a jako takie 6D mkII jako korpus dla landszafciarza/podroznika pojawiloby sie pozniej (2018 albo jakos tak) w formie upgrade'owanej, tzn. z solidniejszym korpusem niz mkI, z jakas nowa matryca, gibanym ekranikiem i przede wszystkim z szanujacym sie ukladem AF... jesli juz to takie cos bym wolal kupic, niz mirrorlessa...
pozyjemy, zobaczymy...
ten korpus potrzebuje uszczelnień i paru dodatkowych punktów autofocusa i wsio a nie wyrywania lustra, mam nadzieję że gibany ekranik nam jeszce tym razem podarują, ten korpus paradoksalnie nawet niewiele zyska na nowej matrycy.
ten korpus potrzebuje uszczelnień
zgadzam sie. bez szalenstw, ale w podroz czy na widoczki w porannej mgle - troche uszczelnien na pewno nie zaszkodzi.
i paru dodatkowych punktów autofocusa
mnie osobiscie obecna ilosc i rozlozenie prawie wystarcza. duzo wiecej nie potrzeba.
co natomiast jest niezbedne - to powinien byc uklad AF dzialajacy. a nie jakosci Minolty :/
ten korpus paradoksalnie nawet niewiele zyska na nowej matrycy.
[/quote]
tu sie akurat zgadzam, tej co jest nic nie brakuje.
ja bym chcial jedna rzecz od 6D mkII - sensownego wykorzystania wifi. niech to sie laczy z komorka i niech z tego polaczenia naprawde korzysta, bo obecne rozwiazanie to jest profanacja uzytecznosci. wifi mozna wykorzystac do robienia backupu fot, do sciagania danych GPS-u (ten w korpusie niech zostawia ale po co ma zrec baterie, jesli komorka ta funkcje zapewnia), synchronizowania zegaru systemowego. i zeby telefon mogl sluzyc jako normalny pilot programowalny do dlugich ekspozycji (to naprawde nie jest fizyka jadrowa wykminic i zrobci rozwiazanie, zeby fotograf mogl ustawic na sztywno czas ekspozycji 120 sekund).
jeszcze jeden ficzer, ktory IMHO mialby sens w 6D jako korpusie podrozniczym - dodatkowy slot na karte microSD. niech to bedzie pokastrowana funkcjonalnosc byle tylko moglo to sluzyc jako backup do biezacej karty na czarna godzine. takimi kartami microSD nikt nie bedzie sie bawil w polu, ale w zaciszu domowym jest to lepszy backup niz zaden. a slot w aparacie fizycznego miejsca w korpusie zajmuje tyle co nic i elektroniki czy nawet drutow nie wymaga praktycznie zadnych
ten korpus potrzebuje uszczelnień i paru dodatkowych punktów autofocusa i wsio a nie wyrywania lustra, mam nadzieję że gibany ekranik nam jeszce tym razem podarują, ten korpus paradoksalnie nawet niewiele zyska na nowej matrycy.
Jest taka wersja: 5d siÄ™ nazywa (poza majtanym ekranikiem) :)
Jest taka wersja: 5d siÄ™ nazywa (poza majtanym ekranikiem) :)
trochę się źle wyraziłem mam nadzieję że jeszcze tym razem podarują SOBIE ten majtany ekranik - bo nie widzę potrzeby :) i ja nie porównuję modelu 5 do modelu 6, nie mam potrzeby posiadania 5DIII jak bedę miał to go po prostu kupię :) - mam pewne niewielkie oczekiwania dla aktualizacji rewelacyjnego modelu 6D i tylko tyle :), przy cenie 9000zł jak się można spodziewać po przeciekach powinien być nie gorszy niż 5DIII w końcu mamy obowiązującą doktrynę wiecznego progresu :mrgreen:
Zapomnijcie o lepszej obudowie. Obrazek będzie klasy 5DIV (może nawet nieco lepszy bo matryca będzie miała mniej mpx). Podwójne SD raczej będzie. Obudowa to wciąż lekki plastik tak jak 6D. Nawet w rumorsach piszą, że będzie "Slightly smaller and lighter". Domyślcie się co to oznacza.
pan.kolega
22-12-2016, 12:17
Widać, że każdy chce trochę co innego canonowego Św. Mikołaja. Ja na przykład jestem w zasadzie zadowolony z matrycy i poniekąd z AF w 6d i właśnie dlatego nie kupię wersji II jeśli nie będzie miała nowej lepsiejszej matrycy, bo po co?
Broń Boże nie chcę żadnego umacniania obudowy i ani grama do przodu. Punkty AF na pewno będą cudownie pomnożone ale to dla mnie mało istotne, chyba że będą wyraźnie szerzej rozstawione, jak nie to mi nie zależy.
Uszczelnień prawdziwych za darmo Canon nie da, Seria 1 jest na ciężkie tereny. Chociaż chyba są tacy co by woleli lekki aaparat na ciężkie tereny, np na wojny i wyprawy.
Majtany i macany ekran to będzie prawdopodobnie zdecydowanie raczej chyba na pewno.
Cena raczej się nie zmieni, czyli będzie po staremu te niepolskie dwa tysiące żeby się dało związać koniec z końcem :p czyli na polskie raczej nie mniej niż dziesięć. Zakładając po prostu nowe wydanie lustrzanki. A na bezlustrzankę nie jestem przygotowany, w tej chwili raczej bym dokupił M5 niż cienkie FF.
Mój GPS jakoś nie żre baterii.
Zapomnijcie o lepszej obudowie. Obrazek będzie klasy 5DIV (może nawet nieco lepszy bo matryca będzie miała mniej mpx). Podwójne SD raczej będzie. Obudowa to wciąż lekki plastik tak jak 6D. Nawet w rumorsach piszą, że będzie "Slightly smaller and lighter". Domyślcie się co to oznacza.
a miałeś go w ręku bo ja miewam często i obudowa jest głownie metalowa (odsyłam do materiałów producenta tam jest zdjęcie tej obudowy) - i ja lepszej ani o większej wadze nie chcę - wystarczy ją lepiej uszczelnić - nawet wolałbym mniejszą i lżejszą - ślubów nie robię nie muszę mieć dużego (większego niż wujek panny) aparatu :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Widać, że każdy chce trochę co innego canonowego Św. Mikołaja. Ja na przykład jestem w zasadzie zadowolony z matrycy i poniekąd z AF w 6d i właśnie dlatego nie kupię wersji II jeśli nie będzie miała nowej lepsiejszej matrycy, bo po co?
Też nie wiem czy kupię bo z 6D jestem bardziej niż zadowolony - 6D w wersji I będzie aparatem kultowym :mrgreen:, AF też u mnie działa ale może firma mnie przekona :mrgreen:
jesli przez 6D mkII rozumiesz ten teoretyczny mirrorless. ale IMHO to nie tak...
ten mirrorless to bedzie zapewno nowy entry level, ale nie faktyczny nastepca 6D (DSLR do podrozy/krajobrazu). IMHO to jest na tyle duzy rynek odbiorcow, ze doczekamy sie prawdziwego 6D mkII tak skrojonego... i taki model raczej bedzie upgradem linii 6D - wiec solidniejsza puszka i lepszej klasy AF (lepszej klasy w znaczeniu - nie tylko poprawiony ale tez polke wyzej niz to by wynikalo z linii upgrade'u).
Cena raczej się nie zmieni, czyli będzie po staremu te niepolskie dwa tysiące żeby się dało związać koniec z końcem :p czyli na polskie raczej nie mniej niż dziesięć. Zakładając po prostu nowe wydanie lustrzanki. A na bezlustrzankę nie jestem przygotowany, w tej chwili raczej bym dokupił M5 niż cienkie FF.
no wlasnie tez tak kminie. mirrorless FF mialby dla mnie sens, gdyby Canon zrobil malego zooma 28-105 i male stalki 35/2 (moze byc bez IS) i jakies 85/2.8 IS... ale z drugiej strony... obecna M-ka to praktycznie ma i jest malenka... a jakosc obrazka w zupelnosci tu wystarcza. wiec w zasadzie mirrorless FF nie ma dla mnie jakichs zalet. mialby wylacznie w polaczeniu z zestawem solidnych malych szkielek, bo ten numer z produkowaniem mydelniczek, zeby do nich nakrecac wiaderka juz przerabialismy (Sony)...
Mój GPS jakoś nie żre baterii.
a zostawiles kiedys aparat z wlaczonym GPS-em na noc i sprawdzales ile baterii zeszlo? to sprobuj i potem wrocimy do dyskusji
w ciagu dnia jak sie z aparatem biega i foci to tego zuzycia specjalnie nie widac. LP-E6 to sa potezne akumulatory na tej klasy korpus i na tle obecnego rynku (zwlaszcza zenujacych bateryjek bezlusterkowcow) to to sa zabawki, ktorych baterie sa wieczne... ale nie oszukujmy sie, ze GPS nie ma wplywu na akumulatory. z wlaczonym GPS-em aparat moze lezec rok w plecaku i po wyciagnieciu jest gotowy do pracy. jak zostawisz wlaczony GPS... to po najpozniej tygodniu bateria jest do ponownego ladowania...
LP-E6 to sa potezne akumulatory [...] z wlaczonym GPS-em aparat moze lezec rok w plecaku i po wyciagnieciu jest gotowy do pracy
Tak było z BP-511. Niestety z LP-E6N mam zupełnie inne doświadczenia. Mam 2 oryginalne LP-E6N i oba dość szybko rozładowują się samoczynnie. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy trzymam je wyjęte z puszki. W ciągu miesiąca "gubią" średnio ok. 30% swojego ładunku. Z BP-511 ten efekt był praktycznie niezauważalny. Faktycznie zdarzyło mi się włożyć do puszki aku ładowany ok. 2 lata wcześniej i aparat pokazywał w pełni naładowaną baterię.
Sorry za offtop;)
Tak było z BP-511. Niestety z LP-E6N mam zupełnie inne doświadczenia. Mam 2 oryginalne LP-E6N i oba dość szybko rozładowują się samoczynnie. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy trzymam je wyjęte z puszki. W ciągu miesiąca "gubią" średnio ok. 30% swojego ładunku. Z BP-511 ten efekt był praktycznie niezauważalny. Faktycznie zdarzyło mi się włożyć do puszki aku ładowany ok. 2 lata wcześniej i aparat pokazywał w pełni naładowaną baterię.
nie jestem pewny na ile mowimy o rzeczywistym naladowaniu baterii a na ile o wskazniku naladowania baterii, bo to nie jest tozsame. cale to wskazanie naladowania to jedno wielkie voodoo - bardziej to jest oszacowanie na podstawie probkowania napiecia, ktore to z kolei mocno sie rozni w zaleznosci od zywotnosci baterii (bardzo), jakosci ogniw, temperatury otoczenia, tudziez zwyklej kalibracji tegoz probkowania.
u mnie LP-E6 gubia mniej przez miesiac ale to tez jest kilkanascie procent. ale tez "gubia" ladunek po wyniesieniu na mrozny poranek ("odzyskuja" po 3 godzinach w domu). niektore ogniwa, jak superpopularne na amazonie Patony po 1,5 uzytkowania moga sobie pokazywac bog wie ile procent w realu w chlodny dzien i tak po 250 zdjeciach (moim tempem) sa do ladowania, podczas gdy 3-letni canonowski oryginal dojedzie do 350~400...
BP-511 to w ogole mialy 3 stopniowe wskazanie bez procentow, wiec ciezko wyrokowac i co one w ogole tam pokazywaly i ile to tak naprawde oznaczalo. ja z czasow 5D mkI czy 30D pamietam dosc wyraznie liczenie jednego akumulatora na 150-200 ujec. z LP-E6 wiem, ze zrobie 300-500. jak to porownam z jakimis LP-E8 czy LP-E12 albo nie daj biosie z akumulatorami do bezlusterkowca (Fuji)... to to jest kosmiczna ilosc.
trochę się źle wyraziłem mam nadzieję że jeszcze tym razem podarują SOBIE ten majtany ekranik - bo nie widzę potrzeby :) i ja nie porównuję modelu 5 do modelu 6, nie mam potrzeby posiadania 5DIII jak bedę miał to go po prostu kupię :) - mam pewne niewielkie oczekiwania dla aktualizacji rewelacyjnego modelu 6D i tylko tyle :), przy cenie 9000zł jak się można spodziewać po przeciekach powinien być nie gorszy niż 5DIII w końcu mamy obowiązującą doktrynę wiecznego progresu :mrgreen:
Przy lustrze typu 6d2 możesz wg mnie zapomnieć o AF rodem z 5d3, jeśli dostaniesz AF rodem z 50d (tylko czulszymi punktami) to już trzeba się cieszyć. Jednego możemy być pewni - będzie się to dobrze sprzedawało mimo utyskowania, że konkurencja lepsza, tańsza a Canon jest Cwanonem ;)
pan.kolega
22-12-2016, 14:40
Przy lustrze typu 6d2 możesz wg mnie zapomnieć o AF rodem z 5d3, jeśli dostaniesz AF rodem z 50d (tylko czulszymi punktami) to już trzeba się cieszyć. Jednego możemy być pewni - będzie się to dobrze sprzedawało mimo utyskowania, że konkurencja lepsza, tańsza a Canon jest Cwanonem ;)
To tak jak w polityce - partia be wygrywa wybory mimo, że wszyscy wiedzą z gazet, że partia c jest słuszna.:D
AF rodem z 50d jest oczywiście bez porównania lepszy, tylko 6d lepiej trafia.:mrgreen:
Niestety, o zgrozo cyniczni biznesmeni uznają, że to co się lepiej sprzedaje jest z definicji lepsze....:roll:
AF rodem z 50d jest oczywiście bez porównania lepszy, tylko 6d lepiej trafia.:mrgreen:
Szczególnie te boczne punkty trafiają i można na nie liczyć jak na wygrana 6 w totka :)
Rozwijając, chodzi mi o taką ilość krzyżowców jak w 50d.
zobaczymy :) ja nie narzekam na af nawet na boczne punkty (używam tego prawego bocznego z tą sigmą z mojej stopki w której af też nie działa ale u mnie o dziwo działa może to moje nadludzkie umiejętności powodują albo coś) - uważam że ten specyfikacja af w full framie nie będzie gorsza niż specyfikacja af w trzycyfrowym entry level :mrgreen: ale może tkwię w błędzie - pożywiom uwidim jak to u mnie na wsi gadają. będzie się sprzedawać to pewne bo to kultowy jak pisałem aparat.
a miałeś go w ręku bo ja miewam często i obudowa jest głownie metalowa
Owszem, miałem. Na górze jest sam plastik ze względu na GPS i WiFi. Ogólnie cały plastik na tym body jest gorszej jakości niż np. w starym 5D.
jesli przez 6D mkII rozumiesz ten teoretyczny mirrorless. ale IMHO to nie tak...
Nie, nowe 6D lustro to będzie miało...
Jednak zapowiedzi, że body w porównaniu ze starym 6D będzie mniejsze i lżejsze jakoś specjalnie nie napawają mnie optymizmem.
pan.kolega
22-12-2016, 16:28
Owszem, miałem. Na górze jest sam plastik ze względu na GPS i WiFi. Ogólnie cały plastik na tym body jest gorszej jakości niż np. w starym 5D.
A w 5d4 co jest na górze? To samo, czyli kompozyt. Glass-filled polycarbonate.
Kruchość 6d jakoś nie spędza mi snu z powiek. I tak sorzedam go w doskonałym stanie, jak każdy korpus jaki miałem przedtem.
Nie, nowe 6D lustro to będzie miało...
Jednak zapowiedzi, że body w porównaniu ze starym 6D będzie mniejsze i lżejsze jakoś specjalnie nie napawają mnie optymizmem.
No to 5d4 też pewnie Cię nie napawa, bo jest lżejsze niż 5d3 i to dlatego właśnie wielu poważnych fotografów ociąga się z zakupem tej skądinąd niezłej puszki.....;)
AdamMaxx
22-12-2016, 21:34
Już nic więcej tam się nie da wykastrować więc padło na lustro :D.
Już nic więcej tam się nie da wykastrować więc padło na lustro :D.
różnica pomiędzy słabym autofocusem semi-pro 5DII a słabym autofocusem entry-level 6D jest iluzoryczna :mrgreen: i ja osobiście wolę lżejszego grata nosić :mrgreen: a i w bonusie banding w cieniach na 6D się nie pojawia :mrgreen:
Wg CR, informacje o braku 6d2 i zrobieniu go jako bezlususterkowca to bujda.
Ja roznice w AF widze.
tak w 6D jest lepszy, podobnie jak generowany przez 6D obraz też jest lepszy :mrgreen:
Oczywiście, że jest lepszy. Brak bandingu, lepsze wysokie iso, łatwiejszy w obróbce.
tak w 6D jest lepszy, podobnie jak generowany przez 6D obraz też jest lepszy :mrgreen:
ale miales oba i porobiles dostatecznie duzo zdjec, zeby wyrobic sobie opinie?
AF jest zdecydowanie lepszy w 6 niż w 5_II. Robiłem testy w ciemnym pokoju. 6 się nie myliła czego o 5 nie mogę powiedzieć.
Jakość matrycy i AF 6d w porównaniu do 5dmkII i 5dmkIII były wałkowane już do znudzenia. Lepiej powiedzcie kiedy obstawiacie premierę nowej6-tki :)
Jakość matrycy i AF 6d w porównaniu do 5dmkII i 5dmkIII były wałkowane już do znudzenia. Lepiej powiedzcie kiedy obstawiacie premierę nowej6-tki :)
Mnie narazie stykajÄ… 6í ½í¸€
Ja nie czekam na nowa 6tke, raczej przerzuce sie na A6500 jak spadnie do normalnej ceny... Lustrzanki za wielkie kobyly juz jak dla mnie :)
xxkomarxx
25-12-2016, 00:46
Prawdopodobnie na targach końcem lutego. Ja bardziej licze na nowe 85L
Canon EOS 6D Mark II Registered With Certification Body (http://www.canonrumors.com/canon-eos-6d-mark-ii-registered-with-certification-body/) ... nadchodzi:], gdzieś czytałem że maj/ czerwiec
Czekamy w takim razie
Ale już teraz stwierdzamy, że 6D przestał robić zdjęcia :)
Mój w sobotę jeszcze działał...
Ale i tak wymienię, o ile plotki się sprawdzą ze względu na AF przy nagrywaniu wideo. Ruchomy ekran też by się przydał.
:) mój też zdjęcia robi ale ja również wymienię, może jednak nie gibany ekran, może obleci taki odchylany góra-dół, gibane ekrany to tragedia i tragicznie źle wyglądają i do fotografowania to się przydaje raz na ruski rok.
Na razie nie widzę żadnego powodu do wymiany.
Na razie nie widzę żadnego powodu do wymiany.
w sumie podobnie mam. dziala jak zloto ten aparat
Tak się zastanawiam jaki procent użytkowników wymienia aparat, bo się już zużył? Jeszcze z żadnym nie dojechałem do końca migawki :)
robson999
09-03-2017, 17:50
Tak się zastanawiam jaki procent użytkowników wymienia aparat, bo się już zużył? Jeszcze z żadnym nie dojechałem do końca migawki :)
No to nie kracz, bo jak przy kolejnym zleceniu Ci padnie, to co? ;)
robertskc7
09-03-2017, 18:02
Tak się zastanawiam jaki procent użytkowników wymienia aparat, bo się już zużył? Jeszcze z żadnym nie dojechałem do końca migawki
Migawka to pryszcz. Wymieniasz i jedziesz dalej. Gorzej jak się AF kończy, a Żytnia rozkłada ręce. :(
Migawka to pryszcz. Wymieniasz i jedziesz dalej. Gorzej jak się AF kończy, a Żytnia rozkłada ręce. :(
ale jak to AF sie konczy?
zburzona, nie ma?
https://www.youtube.com/watch?v=mUWmCFJqTz0
albo cytujac inny klasyk: "Wyginęli? Przecież to nie były mamuty!" ???
Eberloth
09-03-2017, 19:33
Nie sprzedawać na razie, nie wymieniać! 6D będzie bardziej kultowy niż 5D. Samochody sobie kiedyś za te puszki kupicie, kredyty hipoteczne pospłacacie ;)
ja nigdy nie dobijam do deklarowanych przez producenta przegiegów - raczej robie coś pomiędzy 10-20% takiego deklarowanego przebiegu, ale ja mało zdjęc robię :)
--- Kolejny post ---
Nie sprzedawać na razie, nie wymieniać! 6D będzie bardziej kultowy niż 5D. Samochody sobie kiedyś za te puszki kupicie, kredyty hipoteczne pospłacacie ;)
poczekamy, zobaczymy co nasz ulubiony producent wypuści tym razem i na ile mu pozwolą ksiegowi - wtedy coś zdecydujemy ale pośpiechu nie ma 6D to doskonały (prawie) korpus.
czekam na 100% wizjera w wizjerze bo mi się należy jak psu buda jak kupuję fulfrejma (jak czytam te opowieści o kadrowaniu dla amatorów to się śmieję - żeby kadrować trzeba ..... widzieć kadr - to taka oczywista oczywistość), af działający do f8 bo też mi się należy jak psu buda jak kupuję fulfrejma, żadnych gibanych ekraników, trochę więcej megapikseli ale to będzie na pewno (komputer jeszcze trochę wytrzyma), nową matrycę też dadzą pewnie będzie o 1EV (z hakiem) lepsza w DR od aktualnej (ale to mnie nie rusza już teraz jest dobrze), no i zobaczymy jaką ekwilibrystykę zrobią z AF (tego to chyba nikt nie wymyśli) - sprawy drobne ale czasami istotne, jak mi się coś nie spodoba to zrobię focha i zaczekam do wersji III :mrgreen: i kupujcie tą 6D "classic" :mrgreen: bo to kultowy aparat i tak tanio już nie będzie :mrgreen:
ja nigdy nie dobijam do deklarowanych przez producenta przegiegów - raczej robie coś pomiędzy 10-20% takiego deklarowanego przebiegu, ale ja mało zdjęc robię :)
--- Kolejny post ---
poczekamy, zobaczymy co nasz ulubiony producent wypuści tym razem i na ile mu pozwolą ksiegowi - wtedy coś zdecydujemy ale pośpiechu nie ma 6D to doskonały (prawie) korpus.
czekam na 100% wizjera w wizjerze bo mi się należy jak psu buda jak kupuję fulfrejma (jak czytam te opowieści o kadrowaniu dla amatorów to się śmieję - żeby kadrować trzeba ..... widzieć kadr - to taka oczywista oczywistość), af działający do f8 bo też mi się należy jak psu buda jak kupuję fulfrejma, żadnych gibanych ekraników, trochę więcej megapikseli ale to będzie na pewno (komputer jeszcze trochę wytrzyma), nową matrycę też dadzą pewnie będzie o 1EV (z hakiem) lepsza w DR od aktualnej (ale to mnie nie rusza już teraz jest dobrze), no i zobaczymy jaką ekwilibrystykę zrobią z AF (tego to chyba nikt nie wymyśli) - sprawy drobne ale czasami istotne, jak mi się coś nie spodoba to zrobię focha i zaczekam do wersji III :mrgreen: i kupujcie tą 6D "classic" :mrgreen: bo to kultowy aparat i tak tanio już nie będzie :mrgreen:
Dla kazdego co innego, dlatego nigdy nie będzie idealnego aparatu. Mi obecne pokrycie wizjera nie przeszkadza. Chciałbym gibany ekran, brakuje mo go po przesiadce z 60D. Mógłby mieć 7kl/sek.
robertskc7
09-03-2017, 20:15
ale jak to AF sie konczy?
zburzona, nie ma?
hehe :) Mniej więcej tak. :)
Ja mu, że ma być ostrość tu, a o on nie, że tu i problem w tym, że za każdym razem zmienia zdanie.
jeszcze sobie przypomniałem - ten segment apaartów dramatycznie potrzebuje uszczelnień, mój telefon jest lepiej uszczelniony
hehe :) Mniej więcej tak. :)
Ja mu, że ma być ostrość tu, a o on nie, że tu i problem w tym, że za każdym razem zmienia zdanie.
a probowales dac do wyczyszczenia komore AF/matowki?
bo to jest z 90% przyczyn ciulowato dzialajacego AF-a. ze mu paprochy siedza na torze optycznym. sam uklad nie jest z cukru, nie wymydli sie. jesli czujniki nie sa zasloniete, to tam pozostaje tylko elektronika...
jeszcze sobie przypomniałem - ten segment apaartów dramatycznie potrzebuje uszczelnień, mój telefon jest lepiej uszczelniony
osobiscie, na chwile obecna reprezentuje prad w sztuce: "co musialby miec ten aparat, zebym rozwazal zaplacenie za niego, kiedy juz mam bardzo przyzwoicie dzialajacy 6D mkI".
to jest troche co innego niz: "co moglby miec mkII, zebym mogl radosnie obwiescic, ze mkI juz nie da sie focic" ;)
i jak sobie mysle, to poza sensowna implementacja wifi takich ficzerow w 6D mkI nie ma. a to poniekad jest cos, co w mkI daloby sie zrobic aktualizacja oprogramowania (Fuji moze!), wiec nie zaplacilbym ot tak 1500 EUR (jak dobrze pojdzie).
o co mi chodzi?
o to, zeby aparat nie marnowal swoich baterii na GPS, tylko sciagal sobie dane ze smartfonu. i zeby software wifi dzialal w trybie komorka-serwer / aparat-klient (bo teraz jest odwrotnie), dzieki czemu mozna miec na stale podlaczone dwa aparaty (obecnie nie mozna). po to zeby automatycznie synchronizowaly sobie godzine, pobieraly te same kordynaty GPS i wreszcie oba mogly na biezaco w plenerze backupowac zdjecia na telefon. o opcji synchronizacji ich ustawien (np. inteligentnego kopiowania parametrow ekspozycji) nie wspomne, bo to przerasta o lata swietlne wyobraznie dzialu software'u Canona.
hardware'owo mam malo zyczen do 6D mkII. chcialbym sensowny gibany ekranik dotykowy (sensowny = do gory jak w M5 a nie w bok jak w 750D), ciut wieksze i na pewno duzo mocniejsze opakowanie, uklad AF z wiecej niz 1 pewnie dzialajacym punktem, dedykowany guzik na obudowie (z diodka) do "trybu statywowego" = MLU i 2 sekundowe opoznienie migawki. co do kupy nie brzmi dla mnie jak warte kilkuset Euro potrzebnych na upgrade
robertskc7
10-03-2017, 09:58
a probowales dac do wyczyszczenia komore AF/matowki?
bo to jest z 90% przyczyn ciulowato działającego AF-a. ze mu paprochy siedzą na torze optycznym. sam układ nie jest z cukru, nie wymydli sie. jesli czujniki nie sa zasloniete, to tam pozostaje tylko elektronika...
Tak. Mało tego, nawet dałem się namówić na nową migawkę. Serwis twierdzi, że jest ok wg ich testów, ale oni testują tylko centralny punkt. Niemal wszystkie boczne mają FF względem centralnego a powtarzalność ma wyraźnie duży rozrzut. Nie są to duże odchyłki, jednak LV potrafi ustawić bardziej precyzyjnie niż układ AF po czyszczeniu i kalibracji. Wg serwisowych procedur kalibracyjnych jest ok i nic na to nie poradzą. Poza kalibracją obiektywów pod body 300zł za szt. Tylko, że 85L był kalibrowany i dalej jest to samo. Aparat się rozkalibrował po roku użytkowania. Był kiedyś podobny przypadek. Z tego co wiem został rozwiązany zakupem nowego body. Mowa oczywiście o 5dmkIII
chcialbym sensowny gibany ekranik dotykowy (sensowny = do gory jak w M5 a nie w bok jak w 750D),
Znaczy siÄ™ dostaniesz w bok :mrgreen:
ciut wieksze i na pewno duzo mocniejsze opakowanie,
Z przecieków wynika, że opakowanie będzie lżejsze i jest duże prawdopodobieństwo iż będzie mniejsze i raczej nie mocniejsze.
uklad AF z wiecej niz 1 pewnie dzialajacym punktem
Tutaj może się udać.
dedykowany guzik na obudowie (z diodka) do "trybu statywowego" = MLU i 2 sekundowe opoznienie migawki
Zapomnij.
Tak. Mało tego, nawet dałem się namówić na nową migawkę. Serwis twierdzi, że jest ok wg ich testów, ale oni testują tylko centralny punkt. Niemal wszystkie boczne mają FF względem centralnego a powtarzalność ma wyraźnie duży rozrzut. Nie są to duże odchyłki, jednak LV potrafi ustawić bardziej precyzyjnie niż układ AF po czyszczeniu i kalibracji. Wg serwisowych procedur kalibracyjnych jest ok i nic na to nie poradzą. Poza kalibracją obiektywów pod body 300zł za szt. Tylko, że 85L był kalibrowany i dalej jest to samo. Aparat się rozkalibrował po roku użytkowania. Był kiedyś podobny przypadek. Z tego co wiem został rozwiązany zakupem nowego body. Mowa oczywiście o 5dmkIII
mozg mi sie zlasowal jak to przeczytalem, tudziez jak w moich stronach mowia: "segmentation fault" :)
ale tak swoja droga... pisalem o czyszczeniu komory AF/matowki w kontekscie wyczyszczenia dedykowanych elementow odpowiedzialnych za prace ukladu AF (czyli w szczegolnosci 3 i 7 na ponizszym rysunku:
https://canon-board.info/imgimported/2017/03/HowPhaseDetectionAutofocusWorks-1.png
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2012/07/How-Phase-Detection-Autofocus-Works.png)
za: https://photographylife.com/how-phase-detection-autofocus-works/
to nie jest to samo co wyczyszczenie matrycy a zwlaszcza wymiana migawki
z innej beczki: w moim 6D od zawsze LD i PG punkt dzialaja szajsowato, jakby byly krzywo wklejone. z drugiej strony skrajne punkty (lewo, prawo, gora, dol) bez problemu ani tez pozostale po przekatnej, wiec teza o krzywym wklejeniu raczej sie nie broni. i tez mam segmentation fault z tym aparatem. szczesliwie tragedii z tym nie mam o tyle, ze landszafty foce, wiec z jednej strony f8 wiele problemow rozwiazuje, a z drugiej nie zdarza sie, zebym musial koniecznie skorzystac akurat z LD lub PG.
Znaczy siÄ™ dostaniesz w bok :mrgreen:
Z przecieków wynika, że opakowanie będzie lżejsze i jest duże prawdopodobieństwo iż będzie mniejsze i raczej nie mocniejsze.
Tutaj może się udać.
Zapomnij.
szczesliwie nie mam zadnego parcia na upgrade. a gdyby cos obecnemu 6D sie mialo stac, to mam na miejscu dobry serwis. a gdyby i to nie pomoglo... to sa jeszcze dobre mkI w sklepach albo u ludzi...
robertskc7
10-03-2017, 11:46
Nie doczytałeś. Przecież Ci odpisałem. "TAK." - czyli był czyszczony cały układ AF plus matryca i na dodatek była wymieniona migawka, a po jej wymianie układ został skalibrowany do wzorca. Mówiłem, AF się kończy :)
Nie doczytałeś. Przecież Ci odpisałem. "TAK." - czyli był czyszczony cały układ AF plus matryca i na dodatek była wymieniona migawka, a po jej wymianie układ został skalibrowany do wzorca. Mówiłem, AF się kończy :)
ano, chyba ze tak..
all AF must die!
problem dotyczy 6D czy 5DIII bo się z zgubiłem
Nie ma co dziadować kupujcie nowe. Co prawda nowym też nie da się robić zdjęć, ale przynajmniej będziecie mieć satysfakcję że zrobiliście wszystko co się dało.
Skoro już poruszyliśmy temat AF w 6D ;)
Jeżeli dobrze zrozumiałem kolegę robertskc7 to AF w jego puszce zdaje się mieć losowe działanie, raz trafi a raz nie. Mam to samo, dwa razy pisałem o tym na forum, raz chyba tutaj, drugi raz przy obiektywie 50 1.8 STM.
Od tamtego czasu body i obiektyw były kalibrowane to wzorca, za drugim wysłaniem do serwisu samego body wyregulowali do wzorca jeszcze raz oraz wykonano regulację położenia matrycy.
Wyniki moich testów nie są zadowalające, według mnie AF działa tak samo jak poprzednio. Nie jestem w stanie uzyskać 10 trafionych zdjęć pod rząd, w niektórych przypadkach nie trafia raz na 3 zdjęcia, w innych na 6. :roll: W znakomitej większości nietrafione zdjęcia to zdjęcia z front focusem. W różnych sytuacjach oświetleniowych, na różnych obiektach.
Pozostaje jeszcze kwestia błędu ludzkiego, czyli nie rozumiem jak działa AF :) Sam już nie wiem. Zdjęcia podglądowe, prawym i w nowej karcie. Wszystko na centralnym, nieprzekadrowywane.
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/a/rVawI)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/a/YAvKr)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/a/YFEBN)
Skoro już poruszyliśmy temat AF w 6D ;)
Jeżeli dobrze zrozumiałem kolegę robertskc7 to AF w jego puszce zdaje się mieć losowe działanie, raz trafi a raz nie. Mam to samo, dwa razy pisałem o tym na forum, raz chyba tutaj, drugi raz przy obiektywie 50 1.8 STM.
Od tamtego czasu body i obiektyw były kalibrowane to wzorca, za drugim wysłaniem do serwisu samego body wyregulowali do wzorca jeszcze raz oraz wykonano regulację położenia matrycy.
Wyniki moich testów nie są zadowalające, według mnie AF działa tak samo jak poprzednio. Nie jestem w stanie uzyskać 10 trafionych zdjęć pod rząd, w niektórych przypadkach nie trafia raz na 3 zdjęcia, w innych na 6. :roll: W znakomitej większości nietrafione zdjęcia to zdjęcia z front focusem. W różnych sytuacjach oświetleniowych, na różnych obiektach.
Pozostaje jeszcze kwestia błędu ludzkiego, czyli nie rozumiem jak działa AF :) Sam już nie wiem. Zdjęcia podglądowe, prawym i w nowej karcie. Wszystko na centralnym, nieprzekadrowywane.
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/a/rVawI)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/a/YAvKr)
Imgur: The most awesome images on the Internet (http://imgur.com/a/YFEBN)
Gdzie wy te aparaty kupujecie ? 1 na 3 zdjęcia nie trafia ? 6D ma lepszy AF na centralnym od 7D. Nieraz na setkę zdjęć jakieś mi nie trafi ale to raczej moja wina a nie aparatu
Czytam o tym AF w 6d i podsumowanie może być tylko jedno - "pierdoły"
Jak to nie trafia ?
Znaczy co robi ?
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Dla mnie Af był jedyną przyczyna żeby przejść na 5dmkIII. Jeśli 6dmkII będzie miał lepszy być może znów wrócę do tej serii. Świetna matryca i małe gabaryty bardzo mi się podobały.
Dla mnie Af był jedyną przyczyna żeby przejść na 5dmkIII. Jeśli 6dmkII będzie miał lepszy być może znów wrócę do tej serii. Świetna matryca i małe gabaryty bardzo mi się podobały.
Dla mnie jedyną przyczyną żeby wrócić do 5DIII to ... no w sumie to nie wiem co :)
Gdzie wy te aparaty kupujecie ? 1 na 3 zdjęcia nie trafia ? 6D ma lepszy AF na centralnym od 7D. Nieraz na setkę zdjęć jakieś mi nie trafi ale to raczej moja wina a nie aparatu
Jeśli to ma mieć jakieś znaczenie to w sklepie nie dla idiotów 8-) Ale wyciągnięty z magazynu i rozpakowywany przy mnie.
Czy w powyższych przykładach co podałem jesteś w stanie dopatrzeć się gdzieś mojego błędu? Piszę serio, bo może, jak pisałem, nie rozumiem działania AF.
Świetna matryca i małe gabaryty bardzo mi się podobały.
O to to.
Jeśli to ma mieć jakieś znaczenie to w sklepie nie dla idiotów 8-) Ale wyciągnięty z magazynu i rozpakowywany przy mnie.
Czy w powyższych przykładach co podałem jesteś w stanie dopatrzeć się gdzieś mojego błędu? Piszę serio, bo może, jak pisałem, nie rozumiem działania AF.
O to to.
Nie wiem co kupiłeś i w jakim sklepie, może za dużo skupiasz się na znakach drogowych.
Ostatnie zdjęcie na zakazie wjazdu, ostrość na słupie, FF kilka metrów
może za dużo skupiasz się na znakach drogowych.
Może AF nie działa ze znakami drogowymi?
Na ludziach też lubi się gubić, tych stojących w miejscu też.
Ostatnie zdjęcie na zakazie wjazdu, ostrość na słupie, FF kilka metrów
Ostrzone na znak jak poprzednie. A to nie jest jednokrotny wybryk.
Może AF nie działa ze znakami drogowymi?
Na ludziach też lubi się gubić, tych stojących w miejscu też.
Ostrzone na znak jak poprzednie. A to nie jest jednokrotny wybryk.
Centralny ?
Tak jak pisałem w tym (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index489.html#post1345746) poście, wszystko na centralnym.
Tak jak pisałem w tym (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index489.html#post1345746) poście, wszystko na centralnym.
Obiektyw tez z Media Markt ?
A ma to znaczenie? Z cyfrowych, dwa egzemplarze, na każdym to samo. Na 16-35 też robi takie kwiatki.
A ma to znaczenie? Z cyfrowych, dwa egzemplarze, na każdym to samo. Na 16-35 też robi takie kwiatki.
Z cyfrowych odbierałeś osobiście czy wysyłkowo ?
Tylko jeden był odebrany wysyłkowo.
Tylko jeden był odebrany wysyłkowo.
Jeżeli problem jest na kilku obiektywach to obstawiam body. Nie wiem skąd jesteś bo można by ci było lokalnie pomóc podpinając inne body pod twoje obiektywy. Zawsze może sie trafić trefna puszka, ale sprawny egzemplarz wymiata pod względem celności na centralnym. W zeszłym tygodniu bawiłem się 1DX i 7D2 i .... 6D jest ok :)
Nie wiem skąd jesteś bo można by ci było lokalnie pomóc podpinając inne body pod twoje obiektywy
Też na to wpadłem i jestem w trakcie konsultacji z osobą, która szóstkę ma.
Jak spotkanie dojdzie do skutku dam znać na forum co z tego wynikło.
Tak jak obiecałem, podsumowanie porównania mojej i innej puszki.
Na każdą puszkę zrobiłem około 100 zdjęć na dwóch różnych 50 STM, każdy egzemplarz po ok. 50 strzałów na jednej puszce. Wszystko na 1.8, na centralnym, bez przekadrowywania, po około 10 zdjęć na jeden motyw.
W praktyce wyszło identycznie, 91% trafionych na moim 6D, 92% na drugim.
Cóż, może to moje zbyt wygórowane oczekiwania co do sprawności AF po lekturze internetowej.
Może to uroda pięćdziesiątek STM (ale na 16-35/4L @35/4 też widać problemy z trafianiem, tego obiektywu nie zdążyliśmy jednak przetestować na obu puszkach).
Może nie umiem robić zdjęć. :mrgreen:
Sam fakt tak działającego AF nie przeszkadza mi w robieniu zdjęć i cieszeniu się z praktykowania tego hobby, tylko już po zrzuceniu zdjęć na kompa jak wychodzi, że niektóre pstryki są skopane właśnie przez ostrość ustawioną gdzieś na cząstce powietrze przed głównym motywem doprowadzają mnie do frustracji.
Z tego miejsca pozdrawiam.
ok 10% błednych - przy tak budżetowym szkle to i tak wspaniale, czasem czytam jakieś statystyki podawane ta tym forum przez sądząc po wypowiedzi zawodowych ślubnych i często widziałem podobne na mniej budżetowym sprzętach :) i zawodowiec twierdził że jest zadowolony - zawsze się dziwiłem bo gdyby mój tak trafiał to bym zmienił pasję :mrgreen:
testy rzecz trudna, więc niestety nie da się stwierdzić czy były wykonane sensownie
z moich doświadczeń wynika że na centralnym 6D trafia zawsze :mrgreen: mój to nawet z przekadrowaniem i na 1.4 :mrgreen:
jeśli chcesz testować to na początek mikrokalibracja, potem focal i też mikrokalibracja, potem ustawić na odległości w jakiej był kalibrowany (standard to 50xogniskowa) i testować, focal ma narzędzie to testowania powtarzalności AF, nie używałem ale widziałem w opisie, a na koniec trzeba i tak kupić ostry obiektyw albo ten 50 STM przymknąć do 4 wtedy będzie ostro.
sądząc po wypowiedzi zawodowych ślubnych i często widziałem podobne na mniej budżetowym sprzętach
Tam dochodzi pewnie jeszcze element ruchu, u mnie wspominane wcześniej znaki drogowe ;) skrzynki na listy były statyczne.
testy rzecz trudna, więc niestety nie da się stwierdzić czy były wykonane sensownie
Test jak test, jeden zrobi tak drugi inaczej. Kilka osób dawało mi tutaj wskazówki, które wykorzystywałem wcześniej. Mój polegał na pójściu na spacer, znalezieniu celu i pstryknięciu 10 fot. Czasy nie schodziły poniżej 1/125. Statyw nic nie da bo na statywie efekty wychodziły podobne. Samo testowanie wymęczyło mnie konkretnie i nie chcę mi się powtarzać tego w kółko.
Komplet był kalibrowany na Żytniej, niedawno sama pucha pojechała na kalibracje + ustawianie matrycy (czemu korygowali? Nie wiem).
z moich doświadczeń wynika że na centralnym 6D trafia zawsze :mrgreen: mój to nawet z przekadrowaniem i na 1.4 :mrgreen:
Pozazdrościć beztroskich pstryków :) Może zamiana? :P
Jakimś cudem zgubiłem tabliczkę z podpisem trybów PASM. Nie wiecie gdzie zdobyć taka część?
Na Allegro (w wyszukiwarce wrzuć hasło "Canon 6D tarcza pokretło przełącznik trybu DIAL") albo na AliExpress (w wyszukiwarce wrzuć hasło "NEW Top cover button mode dial For Canon 6D Camera Repair parts").
@mkamelg Dzięki. Trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o sprawdzone źródło części. Zamówię chyba najtańszą opcję https://www.aliexpress.com/item/Dial-Mode-Plate-Interface-Cap-Replacement-Part-suit-For-Canon-EOS-6D-Digital-Camera-Repair/32333990272.html Dam znać jak dojdzie i czy jest to cokolwiek warte.
Koledzy, przymierzam sie do zakupu 6d. Poradzicie jaką używke kupić? Z przebiegiem miegawki 80tyś, czy z małym przebiegiem zdjęć, ale za to z filmowane ok 80h?
Koledzy, przymierzam sie do zakupu 6d. Poradzicie jaką używke kupić? Z przebiegiem miegawki 80tyś, czy z małym przebiegiem zdjęć, ale za to z filmowane ok 80h?
a jak sprawdzisz ten przebieg filmowania?
Nie sprawdzę, tak deklaruje sprzeawca. Mam świadomość, że o niczym to nie świadczy. Stąd moje pytanie, czy brać duzy przebieg, czy mały z filmowaniem?
Zrób zdjęcia kontrolne i oceń czy widzisz coś, czego nie powinno na nich być. Ja bym brał potargowawszy się zwyczajowo.
W sumie ten co ma większy przebieg niby bez filmowania, może okazać się że wcale mniej nie nakręcił filmów. Urok kupowania używanego body :roll:.
Zna ktoś i przytoczy może konkretne informacje na temat wpływu filmowania na aparat? Bo klapnięcia migawki, to sprawa czysto mechaniczna.
Filmowanie = zużycie matrycy.
Trzeba pomierzyć dead i hot pixele.
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Dzięki, ok, ale chodziło mi o źródła, mogą być w j. angielskim.
sniper88
08-04-2017, 21:47
Sprawdzałem ostatnio 6d który był wykorzystywany głównie do filmowania. Wyszło na to, że dead pixeli ma sztuk 0, a hot pixeli mniej niż moje 60d. Na iso 100 / 30s znalazłem bodaj jednego, na iso 800 kilka, ale dalej mniej niż 10. Wydaje mi się, że jeśli aparat nie oberwał na jakimś koncercie w matrycę laserem, to efekt zużycia filmowaniem będzie pomijalny. Przynajmniej taki wniosek mam po sprawdzeniu wspomnianego 6d ;) Ja bym na Twoim miejscu poprosił sprzedawcę o czarny raw 30s na iso 100 i samemu porównał do obecnie posiadanej puszki.
Zna ktoś i przytoczy może konkretne informacje na temat wpływu filmowania na aparat? Bo klapnięcia migawki, to sprawa czysto mechaniczna.
Kupujesz używany samochód i pytasz ile zrobił na trasach a ile po mieście ? Używany aparat to loteria. Nie ma znaczenia czy filmował czy klapał.
Kupujesz używany samochód i pytasz ile zrobił na trasach a ile po mieście ? Używany aparat to loteria. Nie ma znaczenia czy filmował czy klapał.
no jak kupujesz od Niemca, to nawet nie musisz. tylko do kosciola babcia jezdzila. i plakala jak oddawala :)
Kolekcjoner
09-04-2017, 00:24
no jak kupujesz od Niemca, to nawet nie musisz. tylko do kosciola babcia jezdzila. i plakala jak oddawala :)
Mylisz się - to Niemiec płakał jak sprzedawał :lol:...
Taak płakał .... ale ze śmiechu:lol:
--- Kolejny post ---
Sprawdzałem ostatnio 6d który był wykorzystywany głównie do filmowania. Wyszło na to, że dead pixeli ma sztuk 0, a hot pixeli mniej niż moje 60d. Na iso 100 / 30s znalazłem bodaj jednego, na iso 800 kilka, ale dalej mniej niż 10. Wydaje mi się, że jeśli aparat nie oberwał na jakimś koncercie w matrycę laserem, to efekt zużycia filmowaniem będzie pomijalny. Przynajmniej taki wniosek mam po sprawdzeniu wspomnianego 6d ;) Ja bym na Twoim miejscu poprosił sprzedawcę o czarny raw 30s na iso 100 i samemu porównał do obecnie posiadanej puszki.
Wystarczy włączyć mapowanie i żadnych tam martwych pikseli już nie zobaczysz chyba że dojdą nowe, no ale wtedy znowu włączasz... itd. . Nie ma matrycy nawet nowej, bez padniętych pikseli, więc zupełnie nie ma co zwracać na to uwagi przy kupnie używanego sprzętu bo, brak martwych pikseli sugeruje tylko to że poprzedni właściciel wiedział o istnieniu opcji ich wyłączenia.
Mylisz się - to Niemiec płakał jak sprzedawał :lol:...
Niemka. Ta babcia. Taka o:
https://m.youtube.com/watch?v=q0ldGjb-caI
Kolekcjoner
09-04-2017, 21:56
Niemka. Ta babcia. Taka o:
https://m.youtube.com/watch?v=q0ldGjb-caI
:lol:....
... Używany aparat to loteria. Nie ma znaczenia czy filmował czy klapał...
A konkrety, czy tylko ogólnie przyjęte stwierdzenia?
Akurat ilość klapnięć jest w dokumentacji aparatów ujęta.
Co do filmowania ktoś to opisał rzeczowo czy tylko "bo tak"?
Kolega ma rację. Używany aparat to loteria i to tym większa im starszy jest sprzęt. Dlatego zalecam kupować z odbiorem osobistym.
Poza tym nie w każdym aparacie da się sprawdzić samodzielnie ilość klapnięć i nie każdy sprzęt ma potwierdzenie przebiegu z żytniej.
Bardziej mam tutaj na myśli body xD bo serie xxxD czy xxD to zazwyczaj katowane nie były.
W aparacie zużywają się także inne rzeczy a nie tylko migawka.
Tak, ja odnoszę się dalej do pytania które zadałem wcześniej, zużycie "matrycy" z powodu filmowania, to zagadka nie do rozwiązania. Co się konkretnie zużywa i w jaki sposób ? Ma ktoś takie materiały?
Przed wojną był taki dowcip, ale nie mogę w całości przytoczyć i trochę go zmienię.
"Dlaczego obrazy wiesza się odwrotnie, przodem do ściany? ... żeby nie zużywały się od patrzenia".
Tak, ja odnoszę się dalej do pytania które zadałem wcześniej, zużycie "matrycy" z powodu filmowania, to zagadka nie do rozwiązania.
Nie widziałem żadnych pewnych informacji, świadczących o tym, że matryca zużywa się od filmowania.
Na szczęście ten ewentualny problem mnie nie dotyczy bo jak kupuję używane body to takie, które w ogóle nie ma funkcji filmowania :)
W 6D filmowanie odpaliłem jeden raz zaraz po zakupie żeby sprawdzić czy działa.
Stąd moje pytanie, kto widział takie informacje?
pan.kolega
10-04-2017, 18:29
Czy matryce kamer też się zużywają od filmowania czy tylko matryce aparatów przeznaczonych głownie do zdjęć?
Jakie konkrety ? Napisałem, że nie ma znaczenia przy używanym sprzęcie co z nim robiłeś. Jaka ilość klapnięć jest ujęta ? Zapytaj serwis o gwarantowana ilość klapnięć to się dowiesz, co obejmuje gwarancja. Nie wiadomo co lepsze czy klapanie i robienie zdjęć czy kilka klapnięci wygrzewanie przez 2 godziny matrycy i reszty elektroniki. A to ze migawka niektórych modeli xxxD wytrzymuje więcej niż xD świadczy tylko o tym, jaki jest rozrzut jakościowy części, więc mity o o bezawaryjnej pracy nowego aparatu a tym bardziej używanego można między bajki włożyć.
mity o o bezawaryjnej pracy nowego aparatu a tym bardziej używanego można między bajki włożyć.
Dokładnie, niezależnie od klasy i modelu. Wielu osobom polecam używany sprzęt, jednak uprzedzając o ryzyku: kupisz, pracuje ok przez kilka lat - fajnie; kupisz, padnie po kilku dniach - Twój pech, kupując sprzęt bez gwarancji ryzykujesz koszy naprawy lub zakupu kolejnego sprzętu. Jeśli ktoś nie jest na takie ryzyko gotowy, lepiej aby poszukał nowego sprzętu z gwarancją (nawet niższej klasy).
@mkamelg Dzięki. Trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o sprawdzone źródło części. Zamówię chyba najtańszą opcję https://www.aliexpress.com/item/Dial-Mode-Plate-Interface-Cap-Replacement-Part-suit-For-Canon-EOS-6D-Digital-Camera-Repair/32333990272.html Dam znać jak dojdzie i czy jest to cokolwiek warte.
Gdyby ktoś miał podobny problem to przyszła mi ta płytka. Wszystko w porządku.
Z opisu AF 6D "centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; " wynika że po podpięciu obiektywy np F4 tracimi poziomą linie w centralnym czujniku i już nie jest krzyżowy?
Eberloth
03-10-2017, 23:40
To jednak badziew z tą migawką jest 1/4000. To się wpisuje w złom pokroju Phase One XF IQ3 80 with AF 80mm f/2.8 LS (http://www.6x7.com.pl/phase-one-xf-iq3-80-with-af-80mm-f-2-8-ls.html) :mrgreen:
pan.kolega
03-10-2017, 23:58
Z opisu AF 6D "centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; " wynika że po podpięciu obiektywy np F4 tracimi poziomą linie w centralnym czujniku i już nie jest krzyżowy?
Nie. To oznacza, że czujnik jest wyposażony w dodatkowe linie pionowe szerzej rozstawione, które oferują zwiększoną dokładność ostrzenia dla obiektywów f/2.8 i jaśniejszych. Nie ma natomiast szerzej rozstawionych poziomych linii, więc jasne obiektywy nie poprawiają dokładności ostrzenia obiektów pionowych na tych liniach. Ale czujnik jest zawsze krzyżowy dla każdego obiektywu o dziurze f/5.6 bądź większej.
Wnoisek? Ostrząc obiektywem f/2.8 lub jaśniejszym szczególnie szeroko otwartym, lepiej celować w obiekty z liniami poziomymi.
MateuszJ
18-03-2020, 20:06
Cześć,
Czy ktoś rozumie, dlaczego na tym zdjęciu aluminiowego mocowania (mam takich więcej i na każdym ten sam problem) wyłazi tak okropny szum ? Do tego kolorowy. Mogę je zrobić B/W, szum pozostaje. Nie podnosiłem jasności, kontrastu. Zrobiłem je EOSem 6D + EF 100mm F2.8 Macro. 1/3s, F22, ISO 100. Oświetlenie złe, po łebkach robione, to wiem, lecz taki szum to ja bym rozumiał przy rozjaśnieniu RAWa o min. 3EV. Wklejam screenshota z ACR. Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi.
4174
To nie jest szum, to mora. Artefakt wynikający z nałożenia powtarzającego się wzoru (wykończenie powierzchni aluminium) na siatkę filtrów na matrycy.
Ogólnie jestem zaskoczony, że udało Ci się to osiągnąć na 6D, który chyba ma dość silny filtr AA na matrycy.
Na szybko przychodzi mi do głowy jeden pomysł: możesz spróbować zmienić wielkość obiektu w kadrze (jeśli to możliwe). Jest szansa, że przy zmianie skali odwzorowania interferencja nie będzie wychodziła tak niekorzystnie wizualnie. Kąt ustawienia detalu też może mieć wpływ.
rysz - jeśli to mora to dlaczego na wewnętrznej powierzchni jej nie ma? pytam serio, bo morę na zdjęciu udało mi się zrobić 1 raz (słownie jeden)
Bechamot
18-03-2020, 21:22
Cześć,
Czy ktoś rozumie, dlaczego na tym zdjęciu aluminiowego mocowania (mam takich więcej i na każdym ten sam problem) wyłazi tak okropny szum ?
nazywasz to szumem ale to nie jest szum.
o widzialnosci szumu na zdjeciu decyduje poziom szumu.
Im motyw ciemniejszy tym poziom szumu wiekszy.
gdyby na tym profilu wystepowal rzeczywiscie wysoki poziom szumu , to w miejscach ciemniejszych musialby byc wiekszy , a tego nie obserwujemy.
te kolorowe zafarbione paski na niebiesko i zielonkawo to najprawdopodobniej skutek jakiegos rozszczepienia albo ugiecia swiatla na drobnej krawedzi .
to sie latwo usuwa.
natomiast w odrozieniu od przedmowcy nie uwazam , aby to byla mora , dlatego ze ten kolor wystepuje takze na odbiciu , ktore jest niostre . mora wystepuje jesli czestosc przestrzenna motywu jest wyraznie wyzsza od gestosci matrycy , a tutaj na odbiciu widac , ze ono jest nieostre.
To nie jest zjawisko , ktore wystapilo na matrycy , lecz wczesniej i widac je juz na nieostrym odbiciu
Ja mysle ze ta boczna scianka nie Jest juz tak ostro odwzorowana i naturalna ziarnistosc powierzchni metalu , niezbyt ostro odwzorowana
moze i robi wrazenie szumu.
takie kolorowe zafarby pojawiaja sie czasem na metalu - ale to sie bezproblemowo usuwa - zaznaczasz obszar i zmniejszasz nasycenie tylko koloru niebieskiego i zielonkawego .
Yanc
Szczerze mówiąc nie jestem pewien, ale mogę zgadywać. Z tego co widzę najbardziej prawdopodobna wydaje mi się kombinacja dwóch czynników:
1. Odbicia powierzchni 'dolnej' w wewnętrznej, przez co obraz jest jaśniejszy i wypadkowo mory nie daje (w tym przypadku)
2. Różnej pozycji w kadrze
Zauważ, że na powierzchni zewnętrznej mora jest najsłabsza przy górnej krawędzi, nasila się ku dołowi i najintensywniejsza jest na odbiciu, które jest jeszcze niżej. Analogicznie w lewym górnym rogu powierzchni wewnętrznej (tam, gdzie jasnego odbicia nie ma) mory praktycznie nie widać, a na odbiciu powierzchni wewnętrznej w blacie jest bardzo wyraźna.
Bechamot
18-03-2020, 21:41
rysz - jeśli to mora to dlaczego na wewnętrznej powierzchni jej nie ma? pytam serio, bo morę na zdjęciu udało mi się zrobić 1 raz (słownie jeden)
odpowiem za Rysza.
to zjawisko oczywiscie moze wystapic i najprawdopodobniej wystepuje na scianie jasniejszej , tylko ze jej oswietlenie jest wielokrotnie mocniejsze , tzn zakrywa ono ten efekt .
to jest podobnie jak ze swiatlami latarni w nocy - jesli przymknac przyslone to widzimy takie gwiazdziste promienie na tle ciemnego nieba rozchodzace sie od lampy.
a w dzien ?
to zjawisko wystepuje dokladnie tak samo w dzien , tyle ze swiatlo otoczenia jest wielokrotnie wyzsze niz w nocy i tem efekt zostaniee przykryty , ale on wystepuje , choc go nie widac. To jest efekt dyfrakcji i interferencji na styku krawedzi lamelek. Dla okraglych lamelek , efekt bylby slabszy jako, ze i interferencja bylaby slabsza niz w "naroznikach" przyslony.
Bechamot - faktycznie - dopiero teraz zwróciłem uwagę że przysłona jest aż f/22, ciekawe dlaczego tak wysoko, czy do tego detalu nie wystarczyłaby w granicach f/9-11? MateuszJ - próbowałeś zrobić zdjęcie tego elementu na innych ustawieniach przysłony i pod nieco innym kątem?
Bechamot
19-03-2020, 09:48
byc moze mozna , nie wiem jaka byla odleglosc, ogniskowa
ale te unhmogennosc latwo sie usuwa w obrobce - 5 minut.
to jest zrzut z ekranu ale mimo tego da sie usunac ten efekt .
4178
MateuszJ
23-03-2020, 12:28
Bechamot - faktycznie - dopiero teraz zwróciłem uwagę że przysłona jest aż f/22, ciekawe dlaczego tak wysoko, czy do tego detalu nie wystarczyłaby w granicach f/9-11? MateuszJ - próbowałeś zrobić zdjęcie tego elementu na innych ustawieniach przysłony i pod nieco innym kątem?
Tego konkretnego elementu nie robiłem na mniejszej przesłonie. Użyłem F22 bo ten element jest malutki a skala odwzorowania 1:1 - to jest zdjęcie Macro. Dla innych podobnych elementów tego rozmiaru także używam tej przysłony - dla F8 czy F11 głębia ostrości jest zbyt płytka.
Dziękuję Wam za zainteresowanie wątkiem i odpowiedzi. Na pewno spróbuję z innym oświetleniem i ustawieniem elementu. To są zdjęcia jakie robię do katalogu produktów - trzaskam ich setki, lecz dopiero przy tym metalowym maleństwie pojawił się ten problem z kolorowym "szumem".
Qbańczyk
16-05-2024, 11:14
Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego na moim body brak jest nr seryjnego w miejscu gdzie być powinien ? Zakupiłem jako używany w 2020 roku i dopiero teraz to mi wpadło w oczy przy okazji sprawdzania przebiegu.
16528
Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego na moim body brak jest nr seryjnego w miejscu gdzie być powinien ? Zakupiłem jako używany w 2020 roku i dopiero teraz to mi wpadło w oczy przy okazji sprawdzania przebiegu.
16528
Dlatego, że ktoś ten aparat kiedyś komuś podpier...ił i usunął numer.
Numer gdzieś w menu można chyba znaleźć.
Dlaczego nie ma numeru to nikt ze 100% pewnością nie odpowie. Numer seryjny wyciągniesz choćby z EXIFa, sprawdź czy nie jest w bazie skradzionego sprzętu. Jednak tak szczerze to który złodziej by załatwiał nową naklejkę bez takiego numeru? Przecież to by mu nic nie dało.
Bardziej bym się skłaniał ku opcji, że ktoś wymienił tę część.
https://21cameraparts.com/product/canon-eos-6d-bottom-cover-replacement-part-teil-partie-ricambio-pieza/
16543
Możemy tylko gdybać.
--- Kolejny post ---
Dlatego, że ktoś ten aparat kiedyś komuś podpier...ił i usunął numer.
Jak się usuwa taki numer? Jaką metodą? Pierw delikatnie się podważa wierzchnią folijkę, następnie sam numer wypala, zdziera nożykiem? Czym wypełnić ubytek i jak przykleić folijkę? Czemu nie wstawił innego numeru, legalnego? Zdolny złodziej, nie widać żadnej ingerencji w naklejkę.
Dlaczego nie ma numeru to nikt ze 100% pewnością nie odpowie. Numer seryjny wyciągniesz choćby z EXIFa, sprawdź czy nie jest w bazie skradzionego sprzętu. Jednak tak szczerze to który złodziej by załatwiał nową naklejkę bez takiego numeru? Przecież to by mu nic nie dało.
https://21cameraparts.com/product/canon-eos-6d-bottom-cover-replacement-part-teil-partie-ricambio-pieza/
16543
Możemy tylko gdybać.
--- Kolejny post ---
Jak się usuwa taki numer? Jaką metodą? Pierw delikatnie się podważa wierzchnią folijkę, następnie sam numer wypala, zdziera nożykiem? Czym wypełnić ubytek i jak przykleić folijkę? Czemu nie wstawił innego numeru, legalnego? Zdolny złodziej, nie widać żadnej ingerencji w naklejkę.
Mam 6D pod ręką i numer jest nadrukowany, a nie tłoczony, a więc można go usunąć rozpuszczalnikiem, albo mechanicznie. Potencjalny nabywca najpierw go widzi, albo i nie widzi, a żeby sprawdzić EXIF, to trzeba mieć komputer pod ręką, i policja też tego na oko nie oceni.
dodatkowo to chyba wersja spoza europy? znaczy takich w dystrybucji europejskiej nie było.
Qbańczyk
16-05-2024, 16:40
dodatkowo to chyba wersja spoza europy? znaczy takich w dystrybucji europejskiej nie było.
Po czym tak sądzisz że spoza Europy ?
Nr seryjny sprawdziłem w EOS Digital także to nie problem. Chodziło mi tylko właśnie o to że nie ma nr na puszce.
Trudno dałem się zrobić przy zakupie nie sprawdzając czy jest numer. Dobrze przynajmniej że nie zamierzam go sprzedawać dalej. Dzisiaj poszedł na czyszczenie matrycy i dalej mi posłuży minimum 5 lat na moją amatorszczyznę. Po tym czasie będzie warty tyle że kompletnie nie opłaci się go sprzedawać.
Widziałem 3 oferty sprzedaży na popularnych aukcjach gdzie też nie ma nr seryjnego. Jest tak samo biały pasek bez numeru.
Wysłałem zapytania - zobaczymy czy i jakie będą odpowiedzi.
sprawdziłem to jednak europejski model, ten azjatycki jest (N) czyli bez gps i wifi
16543
Możemy tylko gdybać.
--- Kolejny post ---
Mam 6D pod ręką i numer jest nadrukowany, a nie tłoczony, a więc można go usunąć rozpuszczalnikiem, albo mechanicznie. Potencjalny nabywca najpierw go widzi, albo i nie widzi, a żeby sprawdzić EXIF, to trzeba mieć komputer pod ręką, i policja też tego na oko nie oceni.
OMG przecież w niektórych modelach/sztukach ten numer sam się ścierał - i tu właśnie tak to wygląda.
Odczytać S/N z danych aparatu, raw albo exif, sprawdzić w bazach skradzionego sprzętu i spać spokojnie (czego życzę).
Pozdro.,
MxW.
Kiedyś był zwyczaj, że w sprzęcie "refurbished", po wymianie płyty głównej, zacierano numer na denku bo nie zgadzał się z tym w exif.
Qbańczyk
17-05-2024, 19:49
OMG przecież w niektórych modelach/sztukach ten numer sam się ścierał - i tu właśnie tak to wygląda.
Odczytać S/N z danych aparatu, raw albo exif, sprawdzić w bazach skradzionego sprzętu i spać spokojnie (czego życzę).
Pozdro.,
MxW.
Tak też zrobiłem. Nr odczytany i w żadnej bazie ze skradzionym sprzętem go nie widzę.
Gdybym ja takimi rzeczami się przejmował to chyba w ogóle bym nie spał ;)