Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20

Dawid_Gaszynski
22-12-2013, 15:31
Mam pytanie o to jakich kart używacie do zapisu filmów w 6D ? Z jakimi wszystko śmigało bez problemu Znalazłem tego typu karty, które wielkościami i ceną powiedzmy są ok.
Chodzi mi głównie o doświadczenia osób, które te karty miały realnie, bo to, że na pudełku jest napisane 45 mb/s albo 90 mb/s wcale nie musi oznaczać, że tak to w realu działa.

Pretec SDXC UHS-I 667x 64GB
SanDisk SDXC Extreme HD Video 45MB/s 128GB
SanDisk Extreme Pro 95 MB/s 32GB
SanDisk SDXC Extreme HD Video 45MB/s 64GB
Pretec SDHC UHS-I 667x 32GB

Kolekcjoner
22-12-2013, 15:58
Różnica pomiędzy SanDiskiem 45, a 95 jest zauważalna ale czy to jest dokładnie tyle to nie mierzyłem.

Dawid_Gaszynski
22-12-2013, 16:10
Może źle się wyraziłem. Na ile te karty wolniejsze 45 mb/s dadzą sobie zawsze radę z zapisem filmów ? Na ile taki Pretec faktycznie daje radę podczas zapisu filmów, a na ile jakieś problemy występowały u osób użytkujących 6D.

fro
22-12-2013, 17:03
Każda z tych kart wystarczy do zapisu video na oficjalnym sofcie CANONA.

rostek andrzej
22-12-2013, 18:09
Kup coś pomiędzy np: Sandiska 80 mb/s Sam kupiłem i jestem zadowolony cena 99zł 16 g

Matt_K-K
24-12-2013, 18:45
Szczerze mówiąc nagrywałem dłuższe sekwencje nawet na najtańszych i starych kartach jakie zostały mi w domu i nie widziałem żadnej różnicy w jakości nagranego materiału z tym, który nagrywam na kartach używanych na co dzień ( toshiba exceria ). Przez dłuższe rozumiem takie powyżej 2-3 minut, ALL-I.

maciek12ss
24-12-2013, 22:28
Miałem napisac coś więcej o wrażeniach o użytkowaniu 6d. Po zrobieniu kilku pstryków nic jakiegoś specjalnego. Pobawiłem sie w cameraraw i stwierdzam moim skromnym zdaniem przepaść między 6d a cropem 600d. Z 6d mogę ciągnąc bezkarnie cienie mogę wygaszać światła. Matryca jest o niebo lepsza od 600d. Wiem to fotograf robi zdjęcia i powinny być dobrze naświetlone. Pomimo to matryca z 6d daje więcej możliwości można z niej o wiele więcej wycisnąc niż z cropa. Druga sprawa to kolory. Surowy raw wymaga mniej ingerencji . jest bardziej soczysty i bardziej odpowiada rzeczywistości. Że by nie było że przechwalam za bardzo samą puszkę będę musiał zapiąc do 600d jeszcze to samo szkło bo to na pewno ma wielki wpływ na obrazek. Spojrzałem po prostu na sample z cropa i ff wykonane w tym samym miejscu i podobnym świetle. W planach mam zrobienie małego porównania . Te same szkło ten sam plener ustawienia itd . Ale póki co to zakupu 6d nie żałuję nawet troszeczkę . Nie rozczarował mnie, nie zachwycił że bym wyszedł na ulicę i krzyczał kupujcie go . Ale te body ma w sobie to coś :)

Zbyszko666
25-12-2013, 00:37
Miałem napisac coś więcej o wrażeniach o użytkowaniu 6d. Po zrobieniu kilku pstryków nic jakiegoś specjalnego. Pobawiłem sie w cameraraw i stwierdzam moim skromnym zdaniem przepaść między 6d a cropem 600d. Z 6d mogę ciągnąc bezkarnie cienie mogę wygaszać światła. Matryca jest o niebo lepsza od 600d. Wiem to fotograf robi zdjęcia i powinny być dobrze naświetlone. Pomimo to matryca z 6d daje więcej możliwości można z niej o wiele więcej wycisnąc niż z cropa. Druga sprawa to kolory. Surowy raw wymaga mniej ingerencji . jest bardziej soczysty i bardziej odpowiada rzeczywistości. Że by nie było że przechwalam za bardzo samą puszkę będę musiał zapiąc do 600d jeszcze to samo szkło bo to na pewno ma wielki wpływ na obrazek. Spojrzałem po prostu na sample z cropa i ff wykonane w tym samym miejscu i podobnym świetle. W planach mam zrobienie małego porównania . Te same szkło ten sam plener ustawienia itd . Ale póki co to zakupu 6d nie żałuję nawet troszeczkę . Nie rozczarował mnie, nie zachwycił że bym wyszedł na ulicę i krzyczał kupujcie go . Ale te body ma w sobie to coś :)

Zapodaj Rawa jakiegoś soczystego i samo jpg z niego. :]

maciek12ss
25-12-2013, 00:49
Dziś już ni dam rady ale spokojnie coś wrzucę :)

maciek12ss
25-12-2013, 01:20
surowy raw
6d
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/1896/f8cm.jpg)
600d
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/9489/s1qq.jpg)
raw plus cienie w cr 100+
6d
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/5743/kkj7.jpg)
600d
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/515/rd70.jpg)

szklo 16-35 II iso 1600 . no moze faktycznie przesadziłem z tym nasyceniem kolorów chociaż w tych warunkach to nie jest oczywiste . widać za to różnice w szumach i DR
zdjęia są cropowane o połowe. ogniskowa dobrana aby byl widoczny ten sam kard
Jak będę miał ciut więcej czasu zrobie dokładniejsze porównanie.w świetle dziennym

Fotopstryczek
25-12-2013, 03:39
Ja tutaj widzę mniej informacji w światłach w 6D, więcej w 600D. Mniej informacji w cieniach w 600D więcej w 6D.

Nie musisz nikomu udowadniać, że obrazek z 6D będzie lepszy od tego z 600D, to chyba oczywiste ;)

Przemasl1985
25-12-2013, 10:31
Myślałem że różnica będzie większa. Pewnie metodykę masz złą, bo nie wierzę że 6d wypada tak blado.

akustyk
25-12-2013, 10:39
Nie wypowiem sie nt tych zdjec, ale moje doswiadczenia z porownan FF (5d, 5d mk2, 6d) z cropem (30d, 450d, 40d, 600d) zawsze pokazuja co najmniej 2/3ev "dluzsze" swiatla duzych matryc. Przy naswietlaniu landszaftowym (do prawej) daje to oczywiscie 2/3ev jasniejsze foty, wiec i mniej ciemne cienie ;)

Przy porownaniu praktycznym cropowymi korpusami naswietla sie ostrozniej w kontrastowych scenach, gdzie trzeba uniknac przepalen. A przy wywolywaniu obraz z pelnej klatki daje duzo wiekszy zapas na mocne korekty tonalne (nasycenie, kontrast, wydobywanie swiatel czy cieni).

Porownania tych samych ujec przy tej samej ekspozycji mnie nie przekonuja o tyle, ze w realu raczej nie foce dwa razy tego samego roznymi body ;) Raczej targam jedno, stosownie do okolicznosci, a jesli juz dwa, to crop jest pod 70-300 badz 60 macro, pelna klatka obraca 14 do 105mm ;) wiec zupelnie inne zdjecia

jaś
26-12-2013, 00:29
Nie wypowiem sie nt tych zdjec, ale moje doswiadczenia z porownan FF (5d, 5d mk2, 6d) z cropem (30d, 450d, 40d, 600d) zawsze pokazuja co najmniej 2/3ev "dluzsze" swiatla duzych matryc. Przy naswietlaniu landszaftowym (do prawej) daje to oczywiscie 2/3ev jasniejsze foty, wiec i mniej ciemne cienie ;)

Przy porownaniu praktycznym cropowymi korpusami naswietla sie ostrozniej w kontrastowych scenach, gdzie trzeba uniknac przepalen. A przy wywolywaniu obraz z pelnej klatki daje duzo wiekszy zapas na mocne korekty tonalne (nasycenie, kontrast, wydobywanie swiatel czy cieni).

Porownania tych samych ujec przy tej samej ekspozycji mnie nie przekonuja o tyle, ze w realu raczej nie foce dwa razy tego samego roznymi body ;) Raczej targam jedno, stosownie do okolicznosci, a jesli juz dwa, to crop jest pod 70-300 badz 60 macro, pelna klatka obraca 14 do 105mm ;) wiec zupelnie inne zdjecia

Może w jeszcze jakieś małe porównanie 5D II i 6D ? coś poza ergonomią? matryca widać jakieś różnice?

tkosiada
26-12-2013, 02:22
rawy
Canon 6D Raw Sample Images With Comparison To 5D2 And 5D3 - Metro DC Photography (http://www.metrodcphotography.com/review/canon-6d-raw-sample-images/)

MC_
26-12-2013, 08:43
Było już wielokrotnie.
6D mniej szumi na wysokim iso, zniknął banding, łatwiej się obrabia, dr lepszy...

Zbyszko666
26-12-2013, 12:05
Tutaj dosyć ciekawie pokazane na przykladzie 6D, 5dMIII, 7D itp

Canon 6D, 5D Mark III, 7D, T3i, 600D, 5D Mark II ULTIMATE Review and Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sX_I9KPPdWY)

akustyk
26-12-2013, 19:57
Może w jeszcze jakieś małe porównanie 5D II i 6D ? coś poza ergonomią? matryca widać jakieś różnice?

To dopiero musze troche czasu 6-tke powywolywac, zeby na ten temat sie wypowiadac, wiec raczej nie wczesniej niz za 3 miesiace ;)

Ale z matrycy 5d mkII bylem bardzo zadowolony, jesli 6d jest niegorsze, to tu nie bedzie zastrzezen...

Jasper
28-12-2013, 10:46
To dopiero musze troche czasu 6-tke powywolywac, zeby na ten temat sie wypowiadac, wiec raczej nie wczesniej niz za 3 miesiace
Ale z matrycy 5d mkII bylem bardzo zadowolony, jesli 6d jest niegorsze, to tu nie bedzie zastrzezen...
To jestem bardzo zaciekawiony, ponieważ osobiście najchętniej przeniósłbym matrycę z 5d markII do 6-stki....

MC_
28-12-2013, 11:06
Żeby mieć gorszy aparat? Po co psuć?

Jasper
28-12-2013, 12:52
Być może masz rację, może po prostu nie umiem wykorzystać możliwości. Mam tylko takie osobiste wrażenie. Nieco inne jak wtedy gdy zmieniłem 50d na 5d mark II. Wtedy wątpliwości nie miałem. Między obrazkiem z jednego i drugiego była znaczna różnica. Teraz jednak mam chociaż nie takie jednoznaczne. W cropowaniu przewagę jednak widzę w 5-tce, no ale to drobiazg, nieistotny z punktu widzenia ogólnego. Po prostu raz się zachwycam a czasem wydaje mi się coś innego. I nie mówię w tym momencie o aparacie ( bo uważam , że ogólnie 6 jako nowocześniejszy jest lepszy) tylko o samej matrycy.

Bolek02
28-12-2013, 13:31

Dlaczego gorszy ? Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.

Jasper
28-12-2013, 13:57
wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
Hmmm.. to chyba odnosi sie do wszystkich matryc, a nie tylko tych dwóch....

strideer
28-12-2013, 14:06
Dlaczego gorszy ? Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.

Matryca z 6D jest lepsza - począwszy od dynamiki, skończywszy na separacji kolorów. Na zdjęciach z 6D wystarczy poprawić kontrast i czasem delikatnie tintę w balansie bieli, na zdjęciach z 5D Mark II jest więcej dłubania - zwłaszcza tam, gdzie jest jakaś skóra.

Kolekcjoner
28-12-2013, 16:21

A jakie warunki i zdjęcia pokażą lepszość matrycy z piątki? :)

Bolek02
28-12-2013, 17:04

A jakie warunki i zdjęcia pokażą "lepszość" matrycy z szóstki?
Koledzy, może jakieś konkretne przykłady zamiast napawania się marketingową demagogią rodem z Canona ?

--- Kolejny post ---

Matryca z 6D jest lepsza - począwszy od dynamiki, skończywszy na separacji kolorów. Na zdjęciach z 6D wystarczy poprawić kontrast i czasem delikatnie tintę w balansie bieli, na zdjęciach z 5D Mark II jest więcej dłubania - zwłaszcza tam, gdzie jest jakaś skóra.

Coś w tym jest, ale nie przesądza to w sposób oczywisty o wyższości 6D. Ja robię głównie krajobrazy i wnętrza i tutaj nie jest to już tak widoczne.

jaś
28-12-2013, 17:37

mnie się zawsze wydawało że to zmierzenie "lepszości" (jakąś miarą obiektywną np DXO ma coś takiego) matrycy pozwala na stwierdzenie w jakich warunkach i jakie zdjęcia będzie się dawało robić, a tu proszę widać że czasami jest odwrotnie - jak w wojsku - cytuję "na mroźnym zimowym poligonie sinus dochodzi do 20", na szczęście zimy teraz łagodne

MC_
28-12-2013, 19:02
@Bolek02 - nie zgodzę się. Lepsze kolory, lepszy DR oraz możliwość podciągnięcia cieni bez bandingu jest dla mnie znaczną wygodą.

michael_key
28-12-2013, 20:21
Coś w tym jest, ale nie przesądza to w sposób oczywisty o wyższości 6D. Ja robię głównie krajobrazy i wnętrza i tutaj nie jest to już tak widoczne.
Mi wystarczyło na Zlocie CB wykonać fotografię modelki w otoczeniu drzewa, a w zasadzie otoczeniu liści i jak odpaliłem RAWa powiedziałem sam do siebie ŁAŁ. Kolorki 6D dla mnie niemalże idealne.

Bolek02
28-12-2013, 21:10
Wszystko to prawda co Koledzy piszecie, ale nie widzę bezpośredniego związku.
Kolory to nic innego jak odpowiednie wykorzystanie rozpiętości tonalnej w kontekście jakości generowanych szumów i wysokiego użytecznego ISO.
Składa się na to wiele czynników i na tej podstawie nie można jednoznacznie powiedzieć, że matryca z 6D jest lepsza, bo zależy do czego.
Dla przykładu podam, że 5DIII powinien mieć jeszcze lepszą matrycę, a na kolory sporo użytkowników narzeka, zwłaszcza na wysokim ISO.
Zdania jak zwykle są podzielone.

strideer
28-12-2013, 21:43
Kolory to nic innego jak odpowiednie wykorzystanie rozpiętości tonalnej w kontekście jakości generowanych szumów i wysokiego użytecznego ISO.
Składa się na to wiele czynników i na tej podstawie nie można jednoznacznie powiedzieć, że matryca z 6D jest lepsza, bo zależy do czego.

Jezu, co za bełkot. Kolory na najprostszym z możliwych poziomie zależą od tego jaki jest filtr barwny przed matrycą. Moje osobiste doświadczenie i doświadczenie kolegów, którzy się tu wypowiadają, dość jasno wskazuje na to, że filtr jaki jest na matrycy 6D daje lepiej rozseparowane barwy niż filtr z 5D Mark II. Rozseparowane czyli zielony jest zielony, a nie zielony i jeszcze trochę turkusowy. I tak dalej. Dynamika, rozpiętość tonalna to insza inszość, które jednak w 6D stoją lepiej niż w marku drugim. Możemy sobie dyskutować o jakichś brzegowych warunkach doświadczeń, ale w centrum przewaga matrycy z 6D jest zupełnie wyraźna i zrozumiała.

Boober
29-12-2013, 00:46
Jezu, co za bełkot. Kolory na najprostszym z możliwych poziomie zależą od tego jaki jest filtr barwny przed matrycą. Moje osobiste doświadczenie i doświadczenie kolegów, którzy się tu wypowiadają, dość jasno wskazuje na to, że filtr jaki jest na matrycy 6D daje lepiej rozseparowane barwy niż filtr z 5D Mark II. Rozseparowane czyli zielony jest zielony, a nie zielony i jeszcze trochę turkusowy. I tak dalej. Dynamika, rozpiętość tonalna to insza inszość, które jednak w 6D stoją lepiej niż w marku drugim. Możemy sobie dyskutować o jakichś brzegowych warunkach doświadczeń, ale w centrum przewaga matrycy z 6D jest zupełnie wyraźna i zrozumiała.

Amen.

Kolekcjoner
29-12-2013, 02:49
A jakie warunki i zdjęcia pokażą "lepszość" matrycy z szóstki?
Koledzy, może jakieś konkretne przykłady zamiast napawania się marketingową demagogią rodem z Canona ?

Postawiłeś wyżej tezę i stąd moje pytanie. Ja Ci nie odpowiem bo tego porównania nie robiłem.
Natomiast skoro Ty piszesz z takim przekonaniem że cyt: "Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków".

No to właśnie o te warunki i ujęcia pytam. I mam nadzieję że w myśl tego co sam wyżej napisałeś o tych konkretach coś nam tu zapodasz przekonującego 8-).

maciek12ss
29-12-2013, 03:55
2753 zdjęcia na jednym oryginalnym akumulatorze oryginalnym zostało jeszcze 7% baterii :) jestem w lekkim szoku. Podgląd zdjęć 2s, kilka wykasowanych, fotek troszkę oglądania, bez wifi, bez gps. Szkło 16-35 i 50 1,8 WOW :) jestem w lekkim szoku :)

Fotopstryczek
29-12-2013, 03:57
Panowie, te przepychanki nie mają sensu ;)
Wygląda to mniej więcej tak, posiadacze 5D2 chwalą 5D2, posiadacze 6D chwalą 6D. Można to zaobserwować od początku tego wątku.
Brakuje jeszcze, żeby ktoś przyszedł z 300D i powiedział że ma lepsze zdjęcia na ISO 25600 :lol:

Wątpię by cały ten wątek pomógł komuś dokonać wyboru 5D2 vs 6D.

Ciekawi mnie temat gwarancji na migawkę 6D i 70D (w zasadzie to bardziej tego drugiego). Jeśli nie ma gwarantowanego przebiegu (nie wiem tego na 100%), co się stanie gdy aparat kupimy, zrobimy 1000 zdjęć i padnie migawka?
Wiem, trochę ekstremalny przypadek, ale interesujące jest to czy reguluje to gwarancja roczna na aparat czy zaciągamy kredyt na naprawę bo wydaliśmy wszystkie pieniążki na puszkę.

2753 zdjęcia na jednym oryginalnym akumulatorze
Ładnie, tyle to ja w 3 miesiące nie robię (przy normalnych zastosowaniach, za nienormalne zastosowania uważam HDR, focus stacking, timelapse, do których używam starego APS-C). :lol:

mirco
29-12-2013, 08:08
Mam od pół roku 6D a wcześniej 50D. Podpisuję się pod tym.

michael_key
29-12-2013, 09:42
Wygląda to mniej więcej tak, posiadacze 5D2 chwalą 5D2, posiadacze 6D chwalą 6D. Można to zaobserwować od początku tego wątku.
Nie prawda... mam 5DII, ale chciałbym 6D bo wg moich priorytetów jest lepszy :D Chętnie bym zmienił gdyby finanse nie były przeszkodą ;)

patric89
29-12-2013, 10:08
5d II mam od 4lat, pol roku temu dokupilem 6d. Jestem bardzo zadowolony z obu aparatow. Nie znam sie dokladnie na matrycach czy filtrach ale moim zdaniem 6d robi "troche lepsze" zdjecia.
Bo iso lepsze
Bo af celniejszy i szybszy
Dla mnie jedyny minus to rozmieszczenie klawiszy i brak joya

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka

becekpl
29-12-2013, 10:18
może ktoś z wawy ma ochotę na spacer-ja postrzelam 6d a dam 5dmk3???(mk2 miałem)

Sunders
29-12-2013, 10:57
może ktoś z wawy ma ochotę na spacer-ja postrzelam 6d a dam 5dmk3???(mk2 miałem)

To by było interesujące porównanie :idea:

Bolek02
29-12-2013, 13:53
Postawiłeś wyżej tezę i stąd moje pytanie. Ja Ci nie odpowiem bo tego porównania nie robiłem.

No to właśnie o te warunki i ujęcia pytam. I mam nadzieję że w myśl tego co sam wyżej napisałeś o tych konkretach coś nam tu zapodasz przekonującego 8-).

Nigdy nie twierdziłem, że zdjęcia wykonane 6D są gorsze, rozmawiamy tu stricte o jakości matrycy. Jest na Tym forum sporo osób posiadających obydwie puszki na co dzień, więc może wykonają 2 -3 ujęcia w identycznych warunkach i porównamy.
Ja obecnie nie mam dostępu do 6D - zresztą moje porównanie mogłoby być tendencyjne, skoro oczywiste fakty to bełkot ( nawiasem mówiąc podobne analizy na optyczne.pl , fotopolis.pl itp.........).

Jasper
29-12-2013, 14:11
Hmmm...A mógłbyś podać linki do analiz na optyczne lub fotopolis potwierdzające Twoją tezę ?

Raideur
29-12-2013, 15:53
6D Moze i lepszy od 5DMKII ale czy lepszy od nikon d610?

scooter
29-12-2013, 17:21
Napewno lepszy z jednego powodu szkla ef wspolpracuja tylko z canonem?

jaś
29-12-2013, 18:51
Potwierdzam, jest problem z 70-200f4IS, AF działa powoli tak, że od końca do końca kręci w ok. 15 sekund, do tego mieli jakby szukał celu i nie da się z tym pracować. Może to kwestia softu, ale jak na tą chwilę dwie sztuki podłączyłem i jest to samo, więc trzeba czekać na reakcję Canona.

Coś wiadomo konkretniej w tym temacie tzn współpraca 70-2004LIS z 6D?
To wada tego egzemplarza czy wszystkie tak mają?
Czy ktoś jeszcze używa 6D z 70-2004LIS?

mmteam
29-12-2013, 19:04
używam 70-200f4IS z 6d
AF działa bardzo dobrze
ustawia momentalnie, tylko silniczek słychać ok 3 sek
sprawdziłem również na 40D - obiektyw działa dokładnie tak samo

poprostumichal
30-12-2013, 00:04
używam 70-200f4IS z 6d
AF działa bardzo dobrze
ustawia momentalnie, tylko silniczek słychać ok 3 sek
sprawdziłem również na 40D - obiektyw działa dokładnie tak samo

To jest po prostu stabilizacja :)

mmteam
30-12-2013, 10:58
To jest po prostu stabilizacja

jasne
faktem jest - AF działa błyskawicznie

akustyk
30-12-2013, 11:50
Nigdy nie twierdziłem, że zdjęcia wykonane 6D są gorsze, rozmawiamy tu stricte o jakości matrycy. Jest na Tym forum sporo osób posiadających obydwie puszki na co dzień, więc może wykonają 2 -3 ujęcia w identycznych warunkach i porównamy.
Ja obecnie nie mam dostępu do 6D - zresztą moje porównanie mogłoby być tendencyjne, skoro oczywiste fakty to bełkot ( nawiasem mówiąc podobne analizy na optyczne.pl , fotopolis.pl itp.........).

duzo pracy a dni krotkie... ale sprobuje na jakis plener zapakowac oba body (mk2 i 6D) i drugi statyw, to sobie je przestrzelam z 24-105 obok siebie. przy pilocie IR to nawet powinno sie rownoczesne ekspozycje dac zrobic, zeby wykluczyc zmiane swiatla...

szandor
30-12-2013, 12:49

U mnie 6d z C70-200f4LIS działa bez zastrzeżeń.

rojo
30-12-2013, 18:52

I te trzy rzeczy właśnie w 6D są wyraźnie lepsze niż w 5D2
ogarnij sie bo głupoty piszesz. Nie jest jakaś kolosalna różnica, ale matryca 6D jest lepsza, dla mnie choćby o te 1,5 różnicy EV na szumach (iso 1600 z 5D2 wygląda jak coś między 3200 a 6400 z 6D) i to już dla mnie wyrażnie pokazuje wyższość tej matrycy. Argument, że do robienia krajobrazów nie ma dla Ciebie różnicy rzeczywiście natychmiast ukazuje, że nie ma różnic w tych matrycach a nawet 5D jest lepsze (btw mój 20D też robił ********e zdjęcia krajobrazów).

--- Kolejny post ---

2753 zdjęcia na jednym oryginalnym akumulatorze oryginalnym zostało jeszcze 7% baterii :) jestem w lekkim szoku. Podgląd zdjęć 2s, kilka wykasowanych, fotek troszkę oglądania, bez wifi, bez gps. Szkło 16-35 i 50 1,8 WOW :) jestem w lekkim szoku :)

raz doszedłem do blisko 4000 zdjęc na jednym akku...

marcar
30-12-2013, 23:50

Używam i współpracują rewelacyjnie. Żadnych problemów. Obstawiałbym wadę egzemplarza.

Bolek02
31-12-2013, 15:31
duzo pracy a dni krotkie... ale sprobuje na jakis plener zapakowac oba body (mk2 i 6D) i drugi statyw, to sobie je przestrzelam z 24-105 obok siebie. przy pilocie IR to nawet powinno sie rownoczesne ekspozycje dac zrobic, zeby wykluczyc zmiane swiatla...

No właśnie taki materiał do analizy będzie wprost idealny. Z góry dziękuję.

--- Kolejny post ---

raz doszedłem do blisko 4000 zdjęc na jednym akku...

Nie napisał Kolega z jakiego samochodu ten akumulator był.

Dawid_Gaszynski
06-01-2014, 02:53
Kupiłem niedawno 6D, ale dopiero dzisiaj byłem z nim na pierwszym meczu. Padło akurat na koszykówkę.

Wcześniej używałem kilka lat 50D, a jeszcze wcześniej 30D.
Jak dla mnie centralny punkt - a tylko tym robię zdjęcia - w 6D jest lepszy niż w 50D. Można ustawić w opcjach priorytet AF Servo na ostrzenie a nie ilość złapanych zdjęć.
W efekcie aparat potrafi czasem odmówić zrobienia zdjęcia - ale to co złapie jest faktycznie w większości ostre. Mylić się myli, ale w stosunku do 50D wypada znacznie lepiej.
50D potrafił robić niby 6,5 kl/s, ale 6D po prostu łapie to celniej. Z 50D miałem dużo zdjęć, ale w tym bardzo dużo nieostrych. W 6D ilość ostrych jest spora.
Łatwiej też okiełznałem szkła z mikrokalibracją.

Używałem z 300mm 2.8, 70-200 2.8, 100 2.0 i 17-40 4.0
Tu są efekty z koszykówki jakby kogoś to interesowało
http://www.canon-board.info/sport-akcja-45/dawid_gaszynski-sport-77551/index9.html#post1199917

Matsil
06-01-2014, 10:11
Mam pytanie do tych, co użytkują na codzień 5DIII wymiennie z 6D. Jak to jest u Was z przedstawianiem się z jednego na drugie body? Gabaryty jeszcze OK, ale już klawiszologia trochę inna. Idzie się do tego przyzwyczaić? Mnie irytowało jak używałem naprzemiennie 5-ki marka II i III, szczególnie przy powiększaniu zdjęć. Zastanawiam się nad zakupem 6-ki.

poszukiwacz2006
06-01-2014, 13:26
Ja użytkuję przemiennie 50d i 6d. Jeżeli używam każdego z osobna, nie mam najmniejszych problemów aby zapanować na guzikami, zwłaszcza nad powiększeniem zdjęcia na wyświetlaczu. Przy jednoczesnym używaniu, jest problem, bo mi się wszystko miesza, i czasami tracę cenne sekundy. Ale może wynika to z mojego wieku :-)

Matsil
06-01-2014, 14:25
Mi właśnie chodzi o jednoczesne korzystanie z 2-ch aparatów tzn. impreza, 2 body, 2 szkła i robisz naprzemiennie. Co prawda 6D i 5DIII ma ten sam sposób powiększania zdjęcia na LCD, ale chodzi mi o inne kwestie - brak jojstika, inny rozkład przycisków przy górnym wyświetlaczu itd. Z doświadczenia wiem, że wszystko jest do ogarnięcia, ale czasem traci się ten cenny czas w sytuacji, w której jest on najbardziej potrzebny ;).

akustyk
06-01-2014, 14:38
brak jojstika,
5D mkIII nie mam, mialem mkII gdzie docelowy punkt AF wybieralo sie (w idealnym przypadku) jednym ruchem joysticka. idealnie to nie dzialalo, ale pracowalo sie mimo to szybko i wygodnie. w 6D zmiana punktu wymaga nacisniecia guziora do wyboru AF. jesli czesto wybierasz punkt AF recznie, to to bedzie gigantyczny skok funkcjonalny w tyl

inny rozkład przycisków przy górnym wyświetlaczu itd.

IMHO zaden problem. jeden maly wyjatek - musisz sobie do SET przypisac kompensacje flesza, bo od tego nie ma guziora.

Z doświadczenia wiem, że wszystko jest do ogarnięcia, ale czasem traci się ten cenny czas w sytuacji, w której jest on najbardziej potrzebny ;).
IMHO brak joysticka moze byc dokuczliwy, 6D niestety wymaga tu osobnego nacisniecia guziora. to ten korpus w mojej opinii troche dyskwalifikuje jako
pierwsze body do klepania eventow. ale moze jako dodatkowe body, jesli nie bedziesz za czesto zmienial punktu AF...

poza tym w galkologii zauwazysz inne polozenie guziora do odtwarzania czy podgladania, ale to jest do ogarniecia...

becekpl
06-01-2014, 14:49
Z doświadczenia wiem, że wszystko jest do ogarnięcia, ale czasem traci się ten cenny czas w sytuacji, w której jest on najbardziej potrzebny ;).oczywiście tak jest jak się kupuje nowe urządzenie i idzie z nim od razu np . na slub, zarobkowo
to jest totalna amatorszczyzna,
ale gdy po zakupie przejrzymy instrukcje obsługi i poświecimy trochę czasu na rozgryzienie aparatu to potem zostaje już tylko robić zdjęcia
ale na forum widzę ogólną awersje do zapoznania sie z instrukcja bądź co bądź b skomplikowanego urządzenia
prościej założyć posta na forum "dlaczego nie bangla???"

Matsil
06-01-2014, 15:43
No właśnie w marku II rzadko zmieniałem punkty AF, ale od kiedy mam marka III robię to praktycznie ciągle i też ustawiłem sobie w jojstiku - bardzo szybkie i wygodne. Także dość często korzystam z kompensacji lampy.
Muszę wziąć na próbę od kogoś 6-kę na dzień i sobie potestować, wszystko wyjdzie w praniu.

gdy po zakupie przejrzymy instrukcje obsługi i poświecimy trochę czasu na rozgryzienie aparatu to potem zostaje już tylko robić zdjęcia
ale na forum widzę ogólną awersje do zapoznania sie z instrukcja bądź co bądź b skomplikowanego urządzenia
prościej założyć posta na forum "dlaczego nie bangla???"
Też to widzę i też mam awersję ;). Osobiście nie mam z tym problemu, bo zawsze po zakupie zaczynam od czytania instrukcji, nie chcę, żeby jakaś nowość czy funkcjonalność mnie ominęła ;).

rojo
06-01-2014, 22:21
5D mkIII nie mam, mialem mkII gdzie docelowy punkt AF wybieralo sie (w idealnym przypadku) jednym ruchem joysticka. idealnie to nie dzialalo, ale pracowalo sie mimo to szybko i wygodnie. w 6D zmiana punktu wymaga nacisniecia guziora do wyboru AF. jesli czesto wybierasz punkt AF recznie, to to bedzie gigantyczny skok funkcjonalny w tyl

eeee? Może zacznijmy od instrukcji obłsugi? C.FnIII i 5 - ustawienia własne, przypisujesz sterownikowi bezpośrednie wybieranie punktu AF. Masz wtedy Af pod sterownikiem bez naciskania niczego dodatkowego. Abstrahując od tego, poziom Waszej problemowości mnie przeraża. Naprawdę ewentualne naciśniecie jednego guzika może dyskwalifikować jakikolwiek aparat z jakiejkolwiek funkcjonalności (zrobiłem 6D kilkadziesiąt eventów ciągu tego roku w tym parę naprawdę dużych). Po użytkowaniu wcześniej 20D/40D/7D/ przestawiłem się na ergonomię 6D bez roblemu i choć wolałbym żeby część przycików była po lewej stronie ekranu (kosz) to uważam że pracuje sie bardzo dobrze. Pracuję czasem na zmianę z 40D i też raczej kwestia 10 minut i robisz co trzeba w którym trzeba body. Nie jestem małpą żeby nie ogarnąć tak prostej rzeczy. Bo to naprawde proste...

maciek12ss
06-01-2014, 22:37
Też mam to ustawione po mimo że nie korzystam próbowałem się tym bawić. I działa to całkiem szybko. Chodzi mi oczywiście o wybór punktu af. Dokładnie tak jak Rojo napisałeś jest wszystko w instrukcji. Ja z niej nie korzystałem ale łaziłem po całym menu wciskając guzik info i wiem ood początku co do czego i po co :). Niby taki nie poręczny, nie ergonomiczny i nie wygony ten 6d, ale co więcej ludzi go kupuje UŻYWA, to tym bardziej ta negatywna opinia się zmienia. W sporcie działa lepiej od 50d dziś przeczytać można było u nas na forum... Idealny nie jest ten aparacik, ale jak widać da się go używać wszędzie i to z powodzeniem :)

akustyk
07-01-2014, 09:40
eeee? Może zacznijmy od instrukcji obłsugi? C.FnIII i 5 - ustawienia własne, przypisujesz sterownikowi bezpośrednie wybieranie punktu AF. Masz wtedy Af pod sterownikiem bez naciskania niczego dodatkowego.

prawda, zapomnialem o tej mozliwosci (a sprawdzilem i nawet tak to mam ustawione). od razu sobie przypomnialem dlaczego tego nie uzywam - ten nowy wybierak jest tak w cholere niewygodny i nieprecyzyjny, ze guziorem AF plus kolkami kontrolnymi szybciej/pewniej wybieram wlasciwy punkt. zintegrowany wybierak dla mnie nie dziala (moze zbyt duzy kciuk, nie wiem) i to sie robi nie przyjemnosc pracy, a "random walk"...

Abstrahując od tego, poziom Waszej problemowości mnie przeraża. Naprawdę ewentualne naciśniecie jednego guzika może dyskwalifikować jakikolwiek aparat z jakiejkolwiek funkcjonalności (zrobiłem 6D kilkadziesiąt eventów ciągu tego roku w tym parę naprawdę dużych).

majac wybor miedzy joystickiem jak w 10D...5DmkII a tym zintegrowanym playstation w 6D - zdecydowanie wybieralbym joystick gdyby chodzilo o podstawowy korpus do eventow. taka jest moja opinia, jesli masz problem z jej akceptacja, to jest mi z tego powodu naprawde bardzo lotto...

rowniez uwazam, ze komus przyzwyczajonemu i regularnie pracujacemu joystickiem brak takowego w dodatkowym body moze znaczaco przeszkadzac. i tu rowniez mi bardzo lotto, jesli ktos sie z ta moja osobista opinia nie moze pogodzic i musi z tego powodu insynuowac moje ograniczenia mentalne itd. itp.

Po użytkowaniu wcześniej 20D/40D/7D/ przestawiłem się na ergonomię 6D bez roblemu i choć wolałbym żeby część przycików była po lewej stronie ekranu (kosz) to uważam że pracuje sie bardzo dobrze. Pracuję czasem na zmianę z 40D i też raczej kwestia 10 minut i robisz co trzeba w którym trzeba body. Nie jestem małpą żeby nie ogarnąć tak prostej rzeczy. Bo to naprawde proste...
malpa tez ogarnela swoje wlasne 6D (bo mam), tez pracuje regularnie 600D, miala wczesniej 5D mkII, mkI, 40D, 30D, 10D, ...
wiec nawet ona sie zgodzi, ze nie trzeba byc az tak zdolnym, zeby sobie ze zmiana klawiszologii poradzic. malpa nadal nie uwaza, ze "mozna sie przyzwyczaic" jest najlepszym kryterium wyboru tam, gdzie w gre wchodzi pewnosc ujec i zarabianie pieniedzy. i dlatego na pytanie Matsila o roznice funkcjonalne sygnalizuje, ze w zaleznosci od przyzwyczajen i upodoban brak joysticka moze okazac sie duzym problemem...

Bangi
07-01-2014, 10:42
Przed 6d miałem 550d, 60d - czytałem przed zakupem demonizowane opisy na temat "fatalnej" klawiszologii 6d.
Po zakupie 6d poświeciłem ok. 15 minut na klawisze i instrukcję. poszedłem w teren.
Na początku najtrudniej mi było ogarnąć przybliżanie, po tygodniu już żadnych problemów nie było i nie ma do dziś. Uważam wręcz, że kwestia przybliżania jest rozwiązania super. Wreszcie nie muszę klikać ileś tam razy ;)

Matsil
07-01-2014, 18:40
Abstrahując od tego, poziom Waszej problemowości mnie przeraża. Naprawdę ewentualne naciśniecie jednego guzika może dyskwalifikować jakikolwiek aparat z jakiejkolwiek funkcjonalności (zrobiłem 6D kilkadziesiąt eventów ciągu tego roku w tym parę naprawdę dużych). Po użytkowaniu wcześniej 20D/40D/7D/ przestawiłem się na ergonomię 6D bez roblemu i choć wolałbym żeby część przycików była po lewej stronie ekranu (kosz) to uważam że pracuje sie bardzo dobrze. Pracuję czasem na zmianę z 40D i też raczej kwestia 10 minut i robisz co trzeba w którym trzeba body. Nie jestem małpą żeby nie ogarnąć tak prostej rzeczy. Bo to naprawde proste...
To nie jest problemowość, tylko funkcjonalność. Świetnie, że można ustawić AF pod funkcyjnym, mi też nie robiłoby problemu żeby nacisnąć 2 przyciski. Tylko, że jak działasz dwoma body ciągle je zamieniając, to Twój mózg działa schematycznie a palce błądzą po przyciskach zamiast skupiać się na czym innym. Tak miałem z 5DII i III, dlatego pytam czy tu jest podobnie. Sam piszesz, że zajmuje Ci to 10 minut, mimo, że nie jesteś małpą ;). Z ludźmi też nie ma schematu, jeden w ogóle problemu nie zauważy a inny będzie narzekał.

Bangi, tylko że ja piszę o czymś innym. Każdy zmieniając body na inne po kilku godzinach się przestawi, włącznie ze średnio inteligentnym kotem, zmieniając temat tej biednej małpy ;). Ale jak zmieniasz je ciągle co 3 min, to już trochę jest inaczej.

Bangi
07-01-2014, 19:43
(...)
Bangi, tylko że ja piszę o czymś innym. Każdy zmieniając body na inne po kilku godzinach się przestawi, włącznie ze średnio inteligentnym kotem, zmieniając temat tej biednej małpy ;). Ale jak zmieniasz je ciągle co 3 min, to już trochę jest inaczej.

W sumie może i masz rację. Jak w pracy jeżdżę różnymi samochodami, to też trochę czasu idzie się przestawić pomiędzy dislem a benzyną ;)

bober5264
08-01-2014, 11:01
Posiada ktos jakis zamiennik gripa? Jak jest z wykonaniem, ktory mozecie polecic?;)

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

teo5ooD
08-01-2014, 11:12
Posiada ktos jakis zamiennik gripa? Jak jest z wykonaniem, ktory mozecie polecic?;)

Witaj, posiadam taki: Battery Grip Phottix BG-6D dla Canon EOS 6D BG-E13 (3863797610) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/battery-grip-phottix-bg-6d-dla-canon-eos-6d-bg-e13-i3863797610.html) i spisuje się rewelacyjnie :) guma się trzyma, nie deformuje, plastik identyczny jak całe body 6D

Kolekcjoner
08-01-2014, 16:56
W sumie może i masz rację. Jak w pracy jeżdżę różnymi samochodami, to też trochę czasu idzie się przestawić pomiędzy dislem a benzyną ;)

A co to pedały są w innej kolejności czy jak ;)? Bez przesady z tymi porównaniami samochodowymi - to jednak zupełnie inna bajka. 8-)

maciek12ss
08-01-2014, 17:06
Może być automat i manual :)

Kolekcjoner
08-01-2014, 17:15
Jak rozumiem w dieslu nie ma automatów a w benzynie ręcznych ;)?

maciek12ss
08-01-2014, 17:25
Bez przesady z tymi porównaniami samochodowymi - to jednak zupełnie inna bajka.
Ogólnie o porównaniach motoryzacyjnych było więc odniosłem się do ogółu a nie wcześniejszego porównania benzyny i diesla :)
Z resztą mniejsza o to do wszystkiego można się przyzwyczaić moim zdaniem. Do Pracy na dwóch różnych bod też kwestia czasu i ćwiczeń wcześniej.

rojo
08-01-2014, 17:56
To nie jest problemowość, tylko funkcjonalność. Świetnie, że można ustawić AF pod funkcyjnym, mi też nie robiłoby problemu żeby nacisnąć 2 przyciski. Tylko, że jak działasz dwoma body ciągle je zamieniając, to Twój mózg działa schematycznie a palce błądzą po przyciskach zamiast skupiać się na czym innym. Tak miałem z 5DII i III, dlatego pytam czy tu jest podobnie. Sam piszesz, że zajmuje Ci to 10 minut, mimo, że nie jesteś małpą ;). Z ludźmi też nie ma schematu, jeden w ogóle problemu nie zauważy a inny będzie narzekał.

pracuję czasem na zmianę z 6D i 40D. Nie znajduję problemów z przestawieniem się co 3 minuty. Może dlatego, że ja jadę na środkowym AF zawsze i wszędzie.

Akustyk, nie chce mi się nawet Ci odpowiadać. Mi też to lotto. Może tylko napisże że tak się przyzwyczaiłem do wybieraka zamiast joya że w 40D czasem wybieraka próbuję wcisnać. Moim zdaniem jest dużo bardziej funkcjonalny i intuicyjny od joya którym zdarzało mi się czesto trafić w nie ten kąt co trzeba... Jak na mój skromny gust po prostu demonizujesz problem... Naprawdę od poczatku używania cyfrowych canonów byłem przyzwyczajony do używania joystika i nie było dla mnie "dużym" problem przestawienie sie na wybierak. Wręcz żadnym...

Kolekcjoner
08-01-2014, 18:11
Ogólnie o porównaniach motoryzacyjnych było więc odniosłem się do ogółu a nie wcześniejszego porównania benzyny i diesla :)
Z resztą mniejsza o to do wszystkiego można się przyzwyczaić moim zdaniem. Do Pracy na dwóch różnych bod też kwestia czasu i ćwiczeń wcześniej.
Wiesz przyzwyczajenie to jedno natomiast porównania motoryzacyjne są tu akurat bez sensu, bo samochody w porównaniu do aparatów różnią się obsługą symbolicznie. Zresztą musi tak być choćby ze względów bezpieczeństwa inaczej na każdy samochód byś musiał nowe prawko robić 8-).
Wracając do tematu to ja się nie dziwię że w "boju" jak aparat przeszkadza a nie pomaga w robocie można się wkurzyć i dlatego tu nawet drobiazgi mogą mieć znaczenie.

Ja mam akurat porównanie z kamerami i doskonale wiem co to znaczy jak jakaś dźwignia w jednej jest po prawej, w drugiej po lewej stronie i szukasz tego po ciemku na sztuce i szlag Cię trafia bo ujęcie ucieka albo realizator przez interkom opie......... ;).

Matsil
08-01-2014, 18:17
A co to pedały są w innej kolejności czy jak ;)?
Oj, wchodzisz na grząski grunt :p.

maciek12ss
08-01-2014, 18:23
Tak ale tu rozmawiamy o 6d vs 5dmIII i nawet po ciemku znajdziesz kciukiem wybierak i "dżoja"bo to tylko kwestia ruchu kciuka prawej ręki z tej samej strony aparatu, nie gdzieś z przodu z lewej czy od spodu. Wybór punktu też nie jest odwrotny w prawo prawy w lewo lewy nic nie jest na odwrót. W kwesti kamer rozumiem że może być trudniej z czymś tam. To zazwyczaj większe urządzenie od aparatu. Ma więcej guziczków mogą być pozamieniane itd . Z resztą ja się na nich zupełnie nie znam dla mnie kamery i całe filmowanie to inna bajka :)
ps. najtrudniej mi się było przestawić właśnie do powiększania zdjęć. To w szóstce było dla mnie największym problemem. Cała reszta to godzinka zabawy. Jak biorę do ręki sześćset D, to tez nie mam problemu z jakimiś ustawieniami. A tu już jest spora różnica w guziolach, brak kółka itd.

mikmac
08-01-2014, 20:37
6D ma jeden wkurzajacy problem z wyborem AF-a... jak sie wybiera pokretkami, czy to jedna czy druga, to leci tylko po jednej linii punktow... w 60D szlo po kolei po wszystkich. A pokrętką jest dużo szybciej i wygodniej niż wybierakiem, iMO. Dodanie 2 marnych punktów, moim zdaniem, nie usprawiedliwia takie bugu softu... spokojnie mozna bylo przekrecac pokrętką po 11 punktach...

Kolekcjoner
08-01-2014, 20:53
Oj, wchodzisz na grząski grunt :p.

Tijaaa... z pewnością :lol:.

akustyk
08-01-2014, 21:12
6D ma jeden wkurzajacy problem z wyborem AF-a... jak sie wybiera pokretkami, czy to jedna czy druga, to leci tylko po jednej linii punktow... w 60D szlo po kolei po wszystkich.
to ja odwrotnie. to rozwiazanie z wyborem na okretke mam w 600D i mi wybitnie nie pasuje. za wolno.
inna kwestia, ze 600D z moim podstawowym do niego 15-85 jest zbyt niecelny jesli wychodzi sie poza centralny AF (boczne albo wielopolowy AF).

a tak jak ma 6D z wyborem po linii mi odpowiada. joystick mnie wpienia, bo tym za grzyba nie idzie sensownie przeskakiwac pola (to jest namiastka wybieraka i jako taka dziala - daje namiastke wyboru: rzadko prawidlowego :) )

A pokrętką jest dużo szybciej i wygodniej niż wybierakiem, iMO.

no mi nie...

Dodanie 2 marnych punktów, moim zdaniem, nie usprawiedliwia takie bugu softu... spokojnie mozna bylo przekrecac pokrętką po 11 punktach...
a czy czegos takiego przypadkiem nie da sie poustawiac w C.fn-ach? o ile mnie pamiec nie myli w 5D mkI/mkII tez mozna bylo, mimo ze tam, przy normalnym joysticku, taka zmiana bylaby czystym masochizmem...

ketras
08-01-2014, 21:12
6D ma jeden wkurzajacy problem z wyborem AF-a... jak sie wybiera pokretkami, czy to jedna czy druga, to leci tylko po jednej linii punktow... w 60D szlo po kolei po wszystkich. A pokrętką jest dużo szybciej i wygodniej niż wybierakiem, iMO. Dodanie 2 marnych punktów, moim zdaniem, nie usprawiedliwia takie bugu softu... spokojnie mozna bylo przekrecac pokrętką po 11 punktach...

Otóż to! Amatorka puszka okej, brak joy'a ale by w 60D łatwiej się wybierało punkty, szok :)

rostek andrzej
08-01-2014, 22:45
Nawet w 350d wybierało się na okrętkę

mikmac
08-01-2014, 22:58
akustyk -->
no właśnie nie bardzo, albo ja jestem ślepy...

W ogóle dla mnie idealny AF to 5 punktów krzyżowych... centralny oraz 4 w "mocnych punktach". Reszta mi nie potrzebna, ew do dynamicznych scen takie zapaćkanie punktami jak 5DIII, ale tamte chyba też nie sięgają idealnie do "mocnych punktów". Tylko ja nic mocno dynamicznego nie robie...

Matsil
08-01-2014, 23:47
W ogóle dla mnie idealny AF to 5 punktów krzyżowych... centralny oraz 4 w "mocnych punktach". Reszta mi nie potrzebna, ew do dynamicznych scen takie zapaćkanie punktami jak 5DIII, ale tamte chyba też nie sięgają idealnie do "mocnych punktów". Tylko ja nic mocno dynamicznego nie robie...
Te w 5DIII mogłyby być dalej od siebie, ale pokrywać większe pole. Czasem rzeczywiście brakuje po bokach.

A co do ustawiania punktu pokrętłem, to jak dla mnie jojstik czy wybierak jest dużo szybszy. O ile w przypadku 9 czy 11 punktów pokrętło może daje radę, to przy marku III trzeba by chyba minutę kręcić, żeby trafić ;).

DAN
09-01-2014, 02:08
czy 6 d ma jak w nikonach opcje kolor selektywny ?

Dawid_Gaszynski
09-01-2014, 09:20
Tym razem byłem na siatkówce z 6D. Efekty widać tu http://www.canon-board.info/sport-akcja-45/dawid_gaszynski-sport-77551/index10.html#post1200611 a co do uwag, bo wiele osób - tak jak ja niedawno - pyta na ile to się do sportu nadaje, na ile to można porównać z xxD.

Bez dwóch zdań ilość kl/s jest mniejsza i to daje się odczuć. Na siatkówce, przy ataku zawodniczki 50D łapał powiedzmy 4-5 zdjęć, a 6D złapie ich tylko 2-3.
Z drugiej strony AF w 6D - centralny punkt - działa o wiele, wiele lepiej niż w 50D. Nie wariował myląc się z siatką, nie wariował pracując pod światło jakiegoś LCD, który stał w tle. AF jest po prostu o wiele bardziej celny.
Jakość jest taka, że mimo "tracenia" ogniskowej i konieczności mocniejszego kadrowania w efekcie i tak ISo 3200 ma detali o tyle więcej, i o tyle mniejszy szum, że wygląda to znacznie czyściej.
To wszystko jest dosyć relatywne, ale ogólnie wracając z imprezy mam o wiele więcej zdjęć, lepszych momentów i w lepszej jakości niż z 50D.

photogambler
09-01-2014, 12:58
Tylko te punkty i dżoje :-) A ja mam prosbe: gdyby ktos z Kolezenstwa kto mial/ma piątki II i III , przekazal swoja opinie o kolorze i ogolnie o obrazie na niskich ISO,w studiu i pejzaz.Ja mialem tylko piatke klasyka i uwazam,ze kolor ma nie do pobicia w porownaniu z 6d. Bede wdzieczny za opinie. Pozdro...

MC_
09-01-2014, 13:01
Miałem wcześniej przez 3 lata 5d2 i jak dla mnie kolor jest w 6D dużo lepszy. Podobnie cały obrazek, na każdym ISO.

akustyk
09-01-2014, 14:04
Ja mialem tylko piatke klasyka i uwazam,ze kolor ma nie do pobicia w porownaniu z 6d. Bede wdzieczny za opinie. Pozdro...
tu bym sie tak nie upieral. 5D mkI nie mam od prawie dwoch lat, ale w kolorach miedzy nim a mkII nie widzialem jakies istotnej roznicy.

Miałem wcześniej przez 3 lata 5d2 i jak dla mnie kolor jest w 6D dużo lepszy. Podobnie cały obrazek, na każdym ISO.
nie wiem czy duzo, bo za krotkie doswiadczenie jeszcze mam. ale ze obrazek z 6D jest w ogole lepszy niz mkII to sie zgodze.

blumarine
09-01-2014, 19:50
no i ja sie witam od dzisiaj w gronie posiadaczy 6D - mialem wczesniej 3x5D, 2x5D2, 1x5D3 i jak narazie wrażenie z 6-tki są pozytywne :) pucha ma wszystko to co potrzeba, do tego lżejsza i zgrabna :)

scooter
09-01-2014, 20:44
Zamieniles mk3 na 6d?

blumarine
09-01-2014, 21:51
dokładnie tak :D ale miałem być może jakąś pechową 5-tke 3-ke.. AF był kiepski jakiś rozregulowany, działał gorzej jak stara 5D, nawet serwis nie pomógł.. a 6D kupiłem wlasnie bo doszly mnie słuchy o wybitnym centralnym punkcie :) zobaczymy w praktyce..

poszukiwacz2006
09-01-2014, 22:04
Tym razem byłem na siatkówce z 6D. Efekty widać tu http://www.canon-board.info/sport-akcja-45/dawid_gaszynski-sport-77551/index10.html#post1200611 a co do uwag, bo wiele osób - tak jak ja niedawno - pyta na ile to się do sportu nadaje, na ile to można porównać z xxD.

Bez dwóch zdań ilość kl/s jest mniejsza i to daje się odczuć. Na siatkówce, przy ataku zawodniczki 50D łapał powiedzmy 4-5 zdjęć, a 6D złapie ich tylko 2-3.
Z drugiej strony AF w 6D - centralny punkt - działa o wiele, wiele lepiej niż w 50D. Nie wariował myląc się z siatką, nie wariował pracując pod światło jakiegoś LCD, który stał w tle. AF jest po prostu o wiele bardziej celny.
Jakość jest taka, że mimo "tracenia" ogniskowej i konieczności mocniejszego kadrowania w efekcie i tak ISo 3200 ma detali o tyle więcej, i o tyle mniejszy szum, że wygląda to znacznie czyściej.
To wszystko jest dosyć relatywne, ale ogólnie wracając z imprezy mam o wiele więcej zdjęć, lepszych momentów i w lepszej jakości niż z 50D.

W sumie mam takie same odczucia użytkując jednocześnie 50d i 6d. Dodał bym jeszcze do cytowanej wypowiedzi takie stwierdzenie - ..., choć z drugiej strony z 50d mam więcej zdjęć wykonanych wtedy kiedy ja chciałem, a nie kiedy af w szóstce bardzo precyzyjnie i celnie ustawił ostrość. Pozdrawiam

Dawid_Gaszynski
09-01-2014, 22:10
poszukiwacz2006 : Trochę chyba nie rozumiem Twojej wypowiedzi ;) Ja stwierdzam, że 50D jest szybsze, ale mniej celne. A sumując celność i szybkość idąc na mecz z 6D wychodzę na tym znacznie lepiej.
Irytowało mnie w 50D, że nie można nic ustawić w kwestii servo. Klika szybko, łapie dużo klatek i większość kompletnie nieostra. Wpada w kadr piłka - AF się rozjeżdża. Co z tego, że 50D złapał mi z takiej akcji kilka zdjęć jak ostrość poszła w las. W 6D tego nie mam. Jest wolniejszy, ale łapie całkiem fajnie ostrość.

teo5ooD
10-01-2014, 09:53
A foci ktoś 6D rajdy samochodowe? WRC? ERC? MŚ? RMSP?

krzykik
10-01-2014, 14:01
Zamieniles mk3 na 6d?

ja zrobiłem podobnie, miałem obie puszki jednocześnie i pozbyłem się mk3

blumarine
10-01-2014, 14:13
5D3 jest ok, faktycznie jak ktos celuje w mocno komercyjną reporterke to odczuje różnice bo jesli bedzie miał dobrą sztukę to cały system AF jest swietny, punkty boczne i servo, no i klatki na sekunde zrobia swoje.. reszta: układ przycisków, 1/8000 s migawki, budowa magnezowa, czy cos tam jeszcze to dla niuans.. w 6D naprawde nie brakuje niczego istotnego i spokojnie mozna go uzywac komercyjnie nawet reportersko, choc trzeba sie liczyć z ciut mniejszymi szansami na "super foto", ale moim zdaniem tylko ciut.. - coś za coś.

Witek.K
11-01-2014, 14:00

Polecam Meike - Amazon.com: Meike Vertical Multi-Power Canon BG-E13 Battery Grip for Canon EOS 6D w/ Two LP-E6 Lithium Ion Batteries: Camera & Photo (http://www.amazon.com/Vertical-Multi-Power-Battery-Lithium-Batteries/dp/B00AVMEM2Y) . Swietnie wykonany, wszystko bangla bez problemow. Wlasciwie brak wiekszych roznic do oryginalu, poza cena oczywiscie ;) ok. 1/4 $ oryginalu. Zbiera bardzo dobre opinie w necie - Meike 6D Grip & STK's 6D LP-E6 Batteries - First Impressions: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/50815058)

blumarine
11-01-2014, 20:06
aaa iii.. ktos tu pytał o kolory 5D/2/3.. to wiadomo jest to subiektywna sprawa.. ale za jedno dam sobie prawie reke odciac - 5D Classic był i jest nie do pobicia! Jak ktos nie widzi wogole różnicy pomiedzy nim a np. 5D2 to.. spoko ;) Ale to kolejny grząski grunt.. 6D narazie zrobiłem zbyt mało zdjęć, ale kolory w RAWie wydaja sie być całkiem ładne.. ISO mi sie też nieco bardziej podoba jak w 5D3

scooter
11-01-2014, 21:53
Ja mam podobne odczucia co do kolorow, ze w classicu byly najlepsze....

mirco
11-01-2014, 23:45
Wg mnie 6D daje lepszy obrazek od 5 mkI , II , III. Minimalnie oczywiście, ale jednak.

mmteam
12-01-2014, 00:06
nie mogę się oprzeć wrażeniu przeglądając forum że
- 6d daje lepszy obrazek w każdym przypadku jeśli user ma 6d
- 5d daje lepszy obrazek w każdym przypadku jeśli user ma 5dx
- obrazki są podobne / prawie takie same w każdym przypadku jeśli user ma 6d i 5dx lub.... nie ma żadnego
:D
obserwacja na podstawie podpisów w stopce
ale czyż tak nie jest?
zastanawiające

chętnie bym zobaczył 2 fotki zrobione:
- tym samym szkłem
- w tych samych warunkach
- na tych samych ustawieniach
- przez tego samego usera
ktoś ma takie możliwości?

maciek12ss
12-01-2014, 00:20
Jest wątek 6d czy 7d tylko że dałem fotki z 600d i 6d dodałem tam kilka raw o jakich mówisz śmiało . surowe pliki można się pobawić porównać . Zwykłe pstryki z balkonu :)

akustyk
12-01-2014, 01:28

to nie wiem. mam 6D i 5D mkII, mialem 5D mkI.

6D mam krotko, wiec jestem ostrozny z przymiotnikami i stopniowaniem. ale... IMHO ma najlepszy obrazek. kolory, szczegolowosc, mikrokontrast...
na pewno z cieni mozna w 6D duzo wiecej wyciagnac tam, gdzie 5D mkII zarl w oczy kolorowym szumem.

patric89
12-01-2014, 02:29
- obrazki są podobne / prawie takie same w każdym przypadku jeśli user ma 6d i 5dx lub.... nie ma żadnego
ale czyż tak nie jest?
zastanawiające

- tym samym szkłem

Jutro postaram sie zrobic i zamiescic

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka

scooter
12-01-2014, 09:34
ale czyż tak nie jest?
zastanawiające

- tym samym szkłem

Jest tak dlatego ze przesiadka z apsc na ff nastapila na 5 lub 6 i wtedy nastepowal efekt wow, ktory zostaje w pamieci i wywiera duzy wplyw na odbior zdjec poniewaz jest czysto subiektywny.

igor58
12-01-2014, 10:37
co wy z tymi kolorami??
przecież tzw. kolor to wypadkowa wielu różnych elementów: puszki, jej ustawień (iso), szkła, softu, światła, obiektu itd
czy focił ktoś jeden motyw o tej samej porze dnia tymi trzema puszkami i z jednym szkłem?
pewnie nie, więc to dyskusja ślepych o kolorach

MC_
12-01-2014, 10:47
Po obróbce kilku tysięcy rawów z 5d2 i 6d mogę stwierdzić które mi się łatwiej obrabia i w których muszę mniej grzebać jeśli chodzi o kolory.

blumarine
12-01-2014, 12:28
ja tez nigdzie nie pisałem że 5D ma lepszy obrazek niż 6D, bo przecież różni je z 7 albo 8 lat, wiec jakim cudem.. pisałem tylko o kolorze względem 5D2/3 bo z tych puszek obrobiłem tysiące raw-ów, wiele z podobnych scen (swiatło, ustawienia, iso, czasem także szkło) i mam pewne pewne odczucia od lat, choć nie jestem w stanie tego udowodnić na papierze bo jest to moje subiektywne odczucie, ale faktem jest że mimo wieku uwielbiam robić zdjęcia starą 5-tką, mimo iż wolna, źle się ją trzyma i na LCD nic nie widać.. 2 razy ją sprzedawałem by mieć coś nowszego i za każdym razem spowrotem nabywałem, teraz mam i 5D i 6D i jestem happy. Jak kiedys lata temu nabyłem 5D2 to pierwsza myśl po gdy zobaczyłem co daje była "co te zdjęcia takie cyfrowe" - nie sprecyzuje tego co to znaczy, ale poprostu były już takie zwykłe, a ze starego 5D takie lekkie, przyjemne, klimatyczne.. ale żeby nie było - 5D2 jest aparatem na wskroś dobrym, pisałem tylko o jednej konkretnej rzeczy.

Witek.K
12-01-2014, 12:33
Po obróbce kilku tysięcy rawów z 5d2 i 6d mogę stwierdzić które mi się łatwiej obrabia i w których muszę mniej grzebać jeśli chodzi o kolory.

I co stwierdzisz? Czy trzeba Cie specjalnie o to prosic? :)

strideer
12-01-2014, 12:41
I co stwierdzisz? Czy trzeba Cie specjalnie o to prosic? :)

Było w tym wątku dziesiątki razy. Może to Ciebie trzeba specjalnie prosić, żebyś zadał sobie trud przeczytania?

MC_
12-01-2014, 13:06
Z 10 razy już pisałem, ale dobrze SPECJALNIE DLA CIEBIE napiszę jeszcze raz.
Łatwiej mi się obrabia rawy z 6D.

Witek.K
12-01-2014, 13:11
Było w tym wątku dziesiątki razy. Może to Ciebie trzeba specjalnie prosić, żebyś zadał sobie trud przeczytania?

Pamietasz wypowiedzi kazdego usera na 337 stronach? Czy odswiezasz sobie codziennie caly watek przy porannej kawce...? :)

--- Kolejny post ---

Z 10 razy już pisałem, ale dobrze SPECJALNIE DLA CIEBIE napiszę jeszcze raz.
Łatwiej mi się obrabia rawy z 6D.

DZIEKUJE! ;)

strideer
12-01-2014, 13:31
Pamietasz wypowiedzi kazdego usera na 337 stronach? Czy odswiezasz sobie codziennie caly watek przy porannej kawce...? :)

Poranny żartowniś się znalazł.

Matsil
12-01-2014, 13:43
Miałem 5DII, mam 5DIII, z 6D miałem kilkukrotną styczność. Mam takie same doświadczenia jak kolegów wyżej. Rawy z 5D3 i 6D są o wiele bardziej szczegółowe niż z 5D2, chodzi głównie o cienie. A jeżeli porównywać 5D3 i 6D, to praktycznie to samo, może z małą przewagą 6D. Ale tu trzeba byłoby robić sesję dwoma aparatami w tych samych warunkach i porównywać a takiej możliwości dotąd nie miałem.

DAN
12-01-2014, 14:03
Foce zarobkowo czy af w 6 d da rade przy dynamicznych scenach np :ostro wywijająca para młodych????

Matsil
12-01-2014, 14:15
Foce zarobkowo czy af w 6 d da rade przy dynamicznych scenach np :ostro wywijająca para młodych????
Jak u mnie 5DII dał, to 6D tym bardziej.

patric89
12-01-2014, 17:22
ale czyż tak nie jest?
zastanawiające

- tym samym szkłem

Zapraszam - zrobione dosłownie w 10min ale może komuś się przyda
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-vs-canon-5d-ii-wysokie-iso-94210/#post1201342

arrow
13-01-2014, 12:12
Z tego co już wcześniej zdarzały się dyskusje na ten temat kolorystyka wyplutego zdjęcia z body to dość subiektywna opinia każdego i kwestia ustawień body

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

akustyk
13-01-2014, 12:44
Z tego co już wcześniej zdarzały się dyskusje na ten temat kolorystyka wyplutego zdjęcia z body to dość subiektywna opinia każdego i kwestia ustawień body

ale jesli kilka osob zgodnie twierdzi, ze subiektywnie bardziej od X im sie podoba to co sie wywoluje z aparatu Y, to moze rowniez o czyms to swiadczyc?

a co do ustawien body to ja nie do konca wiem, jak one mialyby sie przekladac na RAW. bo o JPEG-ach tu raczej sie nie dyskutuje...

igor58
13-01-2014, 13:25
ale jesli kilka osob zgodnie twierdzi, ze subiektywnie bardziej od X im sie podoba to co sie wywoluje z aparatu Y, to moze rowniez o czyms to swiadczyc?

a co do ustawien body to ja nie do konca wiem, jak one mialyby sie przekladac na RAW. bo o JPEG-ach tu raczej sie nie dyskutuje...

wysokość iso w RAWach też wpływa na kolorystykę

blumarine
13-01-2014, 13:48
ja myśle ze skoro co jakis czas trafia sie wypowiedz osoby, która miała do czynienia z szerszą ilością modeli body i porobiła już trochę zdjęć oraz twierdzi że któreś tam zdjęcia są lepsze regularnie w jedną stronę to można przyjąć że coś w tym chyba jest.. sam tak mam dla swojej wiedzy więc w takie wypowiedzi wierze..

jellyeater
13-01-2014, 13:50
W RAW masz jakiś predefiniowany dla danego ujęcia domyślny balans bieli. Więc dwa różne aparaty, mogą go ustawić trochę inaczej w zależności od algorytmów. Trzeba by WB wyrównać w wywoływarce. Wtedy też można coś opowiadać.

strideer
13-01-2014, 14:38
W RAW masz jakiś predefiniowany dla danego ujęcia domyślny balans bieli. Więc dwa różne aparaty, mogą go ustawić trochę inaczej w zależności od algorytmów. Trzeba by WB wyrównać w wywoływarce. Wtedy też można coś opowiadać.

Nie da rady wyrównać, w tym sęk :-)

Merde
13-01-2014, 15:00
Nie da rady wyrównać, w tym sęk :-)

Właśnie. Ostatnio próbowałem wyrównać WB na zdjęciach z 6D i 600D (sample zamieszczone w innym wątku na forum) i zarówno "z palca" jak i próbkowanie pipetą na tym samym obszarze dało trochę inny w odbiorze obrazek. 6D wyraźnie ociepla zdjęcia.

strideer
13-01-2014, 15:11
Nie tyle ociepla co czerwienie są odchylone bardziej w pomarańcze niż w róże, co daje naturalny przyjemny dla oka wygląd zdjęć.

akustyk
13-01-2014, 15:54
wysokość iso w RAWach też wpływa na kolorystykę
albo mowimy o jakosci zdjec, albo o wysokich ISO. zdecydujmy sie ;)

ale dobrze, zeby nawet szukajacy najwiekszych trudnosci mogli zrozumiec - dwa korpusy, takie samo ISO (DIN).

to nie jest sposob, w ktory ja porownuje te dwa korpusy. ja biore zdjecia rzeczywiste, takie jakie sam robilem i robie. z jednego body i z drugiego. i porownuje to co mi wychodzi z obu przy wywolywaniu tym samym softem. jakkolwiek by to nie bylo prawidlowe porownanie, to to jest sposob w jaki ja sie tym sprzetem posluguje i w tym kontekscie mnie porownanie tych aparatow interesuje.

wiedza o tym jakie konkretny aparat ma rzeczywiste bazowe ISO, jaki jest jego faktyczny profil kolorystyczny i natywny WB - to jest dla mnie osobiscie kwestia drugorzedna. koniec koncow te rzeczy nie istnieja dla mnie osobiscie w prozni ale stanowia skladnik pewnego workflow i tylko w kontekscie tego workflow mnie ocena obrazka interesuje.

ze wzgledu na subiektywnosc i przeklamanie takiej oceny wole okreslenie: "bardziej mi sie podoba to co uzyskuje z 6D", bez ocen mierzalnych czy w ogole epitetow. po prostu, ogolnie z 6D udaje mi sie uzyskac zauwazalnie dla mnie lepsze rezultaty. kwestia maszynowych pomiarow jakichs absolutnych wartosci mnie tu kompletnie dynda i powiewa... ;)

Jasper
13-01-2014, 17:25
6D wyraźnie ociepla zdjęcia.
Dokładnie mam takie samo spostrzeżenie.

kwestia maszynowych pomiarow jakichs absolutnych wartosci mnie tu kompletnie dynda i powiewa...
O! To jest celne sformułowanie.

mmteam
13-01-2014, 20:29
dzięki patric89 !

jak dla mnie - widać to co sporo osób pisze, czyli że wysokie iso w 6d jest lepsze niż w 5dII
na niższym iso - jeśli się nie będzie się tych fotek jakoś strasznie zoomować, to myślę że 99% osób nie zobaczy różnic.
ja jestem w tych 99%

ciekawe jak wyjdzie porównanie z 5dIII?....

maciek12ss
13-01-2014, 20:58
już było tle razy napisane jak ma sie do 5dmIII że tylko wklepać w google. 6d 5dmII i 5dmIII to już na wszystkie strony przemaglowane zostały matryce iso i cuda dziwy :)

mmteam
13-01-2014, 21:58
fakt
pierwszy link z gugli daje werdykt
6d bije 5dIII !!!

Canon 5D Mark III vs 6D - Our Analysis (http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-5D-Mark-III-vs-Canon-EOS-6D)

:lol:

canon_user
13-01-2014, 22:35
fakt
pierwszy link z gugli daje werdykt
6d bije 5dIII !!!

Canon 5D Mark III vs 6D - Our Analysis
Eeeee tam:]

Da__FreaK
13-01-2014, 23:00
Szkoda tylko ze żywotność 6D to jedynie 100K klapnieć..

scooter
13-01-2014, 23:19
Kto powiedzial ze zywotnosc to 100k klatek, na tyle daje producent gwarancje reszta to kwestia szczescia....

maciek12ss
13-01-2014, 23:26
Nooo niby tak ale ostatnio jeden z użytkowników forum i 6d pochwalił się przez rok przebiegiem grubo ponad 100 k klapnięć bez usterki więc nie jest tak źle. I nie widać póki co jakiś złych opinii, nie widać tematów że coś sie tam zepsuło w 6d. ja jestem dobrej myśli. I za te pieniądze nic lepszego chyba w FF nie ma teraz na rynku . A i nowego. Wiadomo Nikon miał wpadki w d600 a d610 jeszcze jest za krótko że by cokolwiek o nim napisano. ogólnie nie ma na co narzekać jeśli oczywiście kupujący jest świadom tego co kupuje.

rojo
14-01-2014, 03:10
Nooo niby tak ale ostatnio jeden z użytkowników forum i 6d pochwalił się przez rok przebiegiem grubo ponad 100 k klapnięć bez usterki więc nie jest tak źle. I nie widać póki co jakiś złych opinii, nie widać tematów że coś sie tam zepsuło w 6d. ja jestem dobrej myśli. I za te pieniądze nic lepszego chyba w FF nie ma teraz na rynku . A i nowego. Wiadomo Nikon miał wpadki w d600 a d610 jeszcze jest za krótko że by cokolwiek o nim napisano. ogólnie nie ma na co narzekać jeśli oczywiście kupujący jest świadom tego co kupuje.

to ja być może, już mi dochodzi prawie do 200 tysi. W dodatku przeżył zalanie napojem słodko - alkoholowym. Przyciski trochę się kleją czasem, szczególnie sterownika. Trzeba po kilku dniach przerwy najpierw z lekka ponaduszać i działa pięknie. Poza tym odkleja się okładzina z lewej strony z tyłu. Innych wad nie zauważyłem...

jellyeater
14-01-2014, 07:19
to ja być może, już mi dochodzi prawie do 200 tysi.
Co Ty robisz z aparatem? Time laps?

Usjwo
14-01-2014, 07:36

W dodatku przeżył zalanie napojem słodko - alkoholowym.

Pewnie sluby i wesela.

DitchesKing
14-01-2014, 09:51
Pracuje...

PoulN
14-01-2014, 20:01
Mój 30D przeszedł już zalanie gorącą herbatą, parę upadków na twarde podłoża, przypalenie komory lustra Pentaconem 500mm 5.6 - efekt nie założenia dekielka na obiektyw w słoneczny dzień :D i działa wyśmienicie, choć czasy piękna i młodości ma już dawno za sobą.

Wbrew pozorom nie tylko jedynki mogą dużo znieść...

Canon 7D - Hardcore Durability Test - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=RCT-YMgjm9k)

Nikon D90 vs Canon 550D Durability Test (Part 1)* - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8&list=TLswK0qv13OWMHIDReFudYu72CLiR23OvN)
Nikon D90 vs Canon 550D Durability Test (Part 2)* - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=FWzsXeXCwuc)

pan.kolega
14-01-2014, 20:29
Kto powiedzial ze zywotnosc to 100k klatek, na tyle daje producent gwarancje reszta to kwestia szczescia....

Genau. Z punktu widzenia technicznego żywotność migawek w różnych modelach różni się niewiele, albo wcale. Nie zdziwiłbym się, gdyby żywotność migawki w 6d była lepsza niż migawki w 5d3, która jest szybsza a więc lżejsza i delikatniejsza.

Różnica jest w tym, że gwarancja na migawkę jest dodawana "gratis" do droższych modeli, co oznacza tyle, że jest wliczona w cenę. Taka gwarancja na jeden podzespół ma swoja cenę, i nie jest to jakaś astronomiczna suma tylko drobny ułamek ceny sprzętu.
No i dochodzi wartość reklamowa czyli propagandowa, bo to dociera w szególności do potencjalnych nabywców co się wahaja, co widać na tym forum choćby.

rojo
14-01-2014, 20:56

jak ktoś słusznie napisał, pracuję, jak robię np festiwal polskich filmów fabularnych i masz nawalanie gwiazd na dywanie i galę i coś tam jeszcze to potrafi polecieć kilka tysięcy zdjęć na jednym takim wyjściu. Koncert/impreza to też kilkaset zdjęć, tym bardziej że chcąc mieć pewność, każdy kadr powtarzam od 5 do 10 razy. Nie chce mi się tłumaczyć więcej. Nie pstrykam ustawiany krajobrazów. Robię różnie reporterki. Dużo. Cieszcie się że tyle to body może. Co do 7D to było to moje poprzednie body. Najwytrzymalszy aparat jaki miałem dane użytkować na stałe. Przeżył wiele, w tym blisko 290 tysi klapnięć migawki. Gość w którego ręce szedł pytał się czy go w ogóle używałem. A migawkę jak wymianiali przed sprzedażą to ponoć nie miała sladów zużycia. Zobaczymy ile 6D wytrzyma bo aż tak trwały na pewno nie jest...

Bolek02
14-01-2014, 21:36
o gwarancji na migawke w 6D ; do deklarowanej trwałości 100 tys

Gdzie masz taką deklarację producenta odnośnie migawki w 6D ? Pokaż proszę...........

Bangi
14-01-2014, 22:57
Było wałkowane... http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/pytanie-do-csi-czy-6d-posiada-gwarancje-na-bezplatna-wymiane-migawkiz-88344/#post1138648

akustyk
14-01-2014, 22:58
no jak sie licytujemy co zrobilismy aparatom, to sie dolacze ;)

30D przewrocil mi sie na statywie do morza. nie docenilem wiatrow na holenderskim wybrzezu.
cala noc z niego woda wyciekala, wlaczylem 2 dni po zalaniu. dzialal jeszcze przez 4 lata, tyle co flesz mu sie po
dwoch zablokowal. Tokinie 12-24, ktora wtedy byla zapieta, uperzednio polecialy slynne "paski" i obiektyw
nie mial komunikacji z body.

5D mkII zsunal mi sie z glowicy i klopnal do wody, tak na 0,5m glebokosci. wylowilem w ciagu 10 sekund a poltorej
godziny po fakcie lezal rozebrany w znakomitym serwisie Canona i sie suszyl.
lalo sie z niego przeokrutnie.
dziala do dzisiaj, jedyne co mu polecialo to spust migawki, to moja druga piatka (po mkI), w ktorym ten podzespol
(to jest caly uklad za prawie 150EUR z robocizna) mi poszedl. gdyby nie to spokojnie dalej bym uzywal, prawie poltora
roku po wtopie...
17-40 po tym utopieniu przez 2 tygodnie nie mial AF. potem mu "zmartwychwstal" i dziala do dzis.

poki co innych body nie przewiduje testowac ;) ale te dwa mnie co najmniej zadziwily tym, co potrafia wytrzymac

rojo
15-01-2014, 03:15
myślę że podsumowując żywotności aparatu, bardzo dużo zależy tu od głupiego szczęścia :D

PoulN
15-01-2014, 13:36
no jak sie licytujemy co zrobilismy aparatom, to sie dolacze ;)

30D przewrocil mi sie na statywie do morza. nie docenilem wiatrow na holenderskim wybrzezu.
cala noc z niego woda wyciekala, wlaczylem 2 dni po zalaniu. dzialal jeszcze przez 4 lata, tyle co flesz mu sie po
dwoch zablokowal. Tokinie 12-24, ktora wtedy byla zapieta, uperzednio polecialy slynne "paski" i obiektyw
nie mial komunikacji z body.

5D mkII zsunal mi sie z glowicy i klopnal do wody, tak na 0,5m glebokosci. wylowilem w ciagu 10 sekund a poltorej
godziny po fakcie lezal rozebrany w znakomitym serwisie Canona i sie suszyl.
lalo sie z niego przeokrutnie.
dziala do dzisiaj, jedyne co mu polecialo to spust migawki, to moja druga piatka (po mkI), w ktorym ten podzespol
(to jest caly uklad za prawie 150EUR z robocizna) mi poszedl. gdyby nie to spokojnie dalej bym uzywal, prawie poltora
roku po wtopie...
17-40 po tym utopieniu przez 2 tygodnie nie mial AF. potem mu "zmartwychwstal" i dziala do dzis.

poki co innych body nie przewiduje testowac ;) ale te dwa mnie co najmniej zadziwily tym, co potrafia wytrzymac

Wygrałeś ;)

juggler
18-01-2014, 14:44
Czy jest na forum jakiś użytkownik 6d z Rzeszowa lub okolic??

maciek12ss
21-01-2014, 01:20
A tak swoja drogą amatorska puszka sporo namieszała i wzbudziła nie małe emocje na forum i nie tylko. Pełno porównań do piątek i do różnego rodzaju cropów... Mały szał jest a to tylko "amatorka" :)

Kolekcjoner
21-01-2014, 19:06
A tak swoja drogą amatorska puszka sporo namieszała i wzbudziła nie małe emocje na forum i nie tylko. Pełno porównań do piątek i do różnego rodzaju cropów... Mały szał jest a to tylko "amatorka" :)

Ciekawe jest też że namieszała nie tylko u nas. Innosystemowcy też się nad nią głowią (sam znam dwóch). Jestem pod nieustającym wrażeniem marketingowców Canona, żeby taką wycinanką tak namieszać na rynku.

MC_
21-01-2014, 19:09
Wskaż proszę konkretnie o co chodzi. Z małymi wyjątkami, które tutaj nie są istotne - dotyczy przedsiębiorców.

maciek12ss
21-01-2014, 19:27
Wycinanka nie wycinanka. Ludziom pasuje jakość obrazu i chyba to w tej puszcze jest najważniejsze. Mi się wydaje że sukces szóstki nawet " fizjologom się nie śnił". Na początku psioczenie na specyfikację i teksty typu " a kto to kupi" A teraz proszę z piątek ludzie się przesiadają :) Mi się wydaję że nawet canon jak by tanie ff po kosztach sprzedawał to zarobił by na szkłach. Wiadomo po przesiadce z cropa trzeba co nieco odświeżyć :)

jaś
21-01-2014, 23:59
Ciekawe jest też że namieszała nie tylko u nas. Innosystemowcy też się nad nią głowią (sam znam dwóch). Jestem pod nieustającym wrażeniem marketingowców Canona, żeby taką wycinanką tak namieszać na rynku.

może wszyscy się obawiają że w kolejnym modelu firma obetnie zbyt dobry centralny punk AF :) i będzie jak zwykle

Kolekcjoner
22-01-2014, 01:40
może wszyscy się obawiają że w kolejnym modelu firma obetnie zbyt dobry centralny punk AF :) i będzie jak zwykle

Ja myślę że po prostu idealnie wstrzeliwują się w potrzeby. Wbrew pozorom ludziom wcale nie zależy na skomplikowanym przeładowanym punktami AF ani niewiadomo ilu pikselach. Natomiast bajery typu GPS i WiFi to jest to co się sprzedaje.

maciek12ss
22-01-2014, 01:50
Z chęcią zaglądam do tego wątku, ale odkąd panowie kłócą się o pierdoły prawno gwarancyjne to w dupke nie lezie już. Modku.. jak możesz przenieś to ototo do jakiegoś wątku typowo o gwarancjach, reklamacjach itp. Afera na kilka stron o gwarancję .. a i tak ludzie kupują patrząc na inne pierdoły podobnie jak ja :) dobranoc :)

akustyk
22-01-2014, 02:00
Ja myślę że po prostu idealnie wstrzeliwują się w potrzeby. Wbrew pozorom ludziom wcale nie zależy na skomplikowanym przeładowanym punktami AF ani niewiadomo ilu pikselach. Natomiast bajery typu GPS i WiFi to jest to co się sprzedaje.
nie jestem "wielu", ale do ilosci punktow AF mam stosunek mocno ambiwalentny. uklad z 6D mi odpowiada, jakbym mial wybor "tylko" 9 punktow jak w 5D I/II ale za to z joystikiem - to bym wolal z joystickiem. no ale nie mam tego wyboru.

co do GPSu - bardzo przydatna rzecz w podrozy. jesli ktos mysli o tym w kategoriach "bajeru" to najwyrazniej nie robi tego typu zdjec. to oszczedza mnostwo roboty jak sie przywozi aparat z tygodniowego wyjazdu

Wifi - tu Japoncy nie byliby Japoncami, gdyby nie sp* tego kompletnie software'owo. koniecznosc spinania aparatu z komorka/tabletem przez osobne polaczenie wifi, ktore za kazdym razem trzeba od nowa zestawiac (i wklepywac nowe haslo) to nawet nie jest bezsens.
to jest po prostu dokumentny przyklad zerowej weryfikacji uzytkowej tych wynalazkow. w R&D Canona naprawde przydaloby sie zatrudnic z 1-2 fotografow, bo inzynierowie najwyrazniej nie robia tymi aparatami zdjec, do ktorych sa przeznaczone. bo nie wyobrazam sobie inaczej jak przeszedl by taki babok, gdyby jeden z drugim wyszedl bladym switem na zdjecia i zmarnowal 5 minut na kompletnie idiotyczne zestawianie polaczenia. mnie juz pol minuty starcza, zeby dojsc do wniosku, ze "s* pies taka niedorobke"...

Cichy
22-01-2014, 02:22
Wifi - tu Japoncy nie byliby Japoncami, gdyby nie sp* tego kompletnie software'owo. koniecznosc spinania aparatu z komorka/tabletem przez osobne polaczenie wifi, ktore za kazdym razem trzeba od nowa zestawiac (i wklepywac nowe haslo) to nawet nie jest bezsens.
to jest po prostu dokumentny przyklad zerowej weryfikacji uzytkowej tych wynalazkow.

Dziwne, ja to robilem raz z rok temu i do dzisiaj działa z komórką i tabletem. I używam często.

maciek12ss
22-01-2014, 02:25
A ja dziś miałem małą imprezkę w domu :) no i sweet focia ze statywu przez wifi i htc poszła pięknie :) lv na odległość:) Tu sobie minki strzelamy tu bzik bzik patrzymy że by było ok i już sweet fotka na fb :) To wszystko prawda co pisałem .. A te body będzie kultowym ff w przyszłości :) czy się komuś podoba czy nie :)

jaś
22-01-2014, 09:05

chyba tych co lubią bajer, a nie zdjęcia gps, łajfaj jeszcze tylko brakuje żeby z niego dzwonić - "będę się streszczał bo z canona dzwonię", nie lubię aż takiego kastrowania mogli chociaż 100% wizjer zostawić u konkurencji to standard ale nie trzeba było wykastrować żeby nie było za dobrze. mnie osobiście af również nie rusza focę centralnym i raczej statyczne sceny i problemów z afem (nigdy) nie mam.

jotes25
22-01-2014, 09:58
to jest po prostu dokumentny przyklad zerowej weryfikacji uzytkowej tych wynalazkow. w R&D Canona naprawde przydaloby sie zatrudnic z 1-2 fotografow, bo inzynierowie najwyrazniej nie robia tymi aparatami zdjec, do ktorych sa przeznaczone. bo nie wyobrazam sobie inaczej jak przeszedl by taki babok, gdyby jeden z drugim wyszedl bladym switem na zdjecia i zmarnowal 5 minut na kompletnie idiotyczne zestawianie polaczenia. mnie juz pol minuty starcza, zeby dojsc do wniosku, ze "s* pies taka niedorobke"...

Trochę uprawiasz w tym przypadku niepotrzebne krytykanctwo. Wi-Fi zaimplementowano w 6d bardzo dobrze. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby można to było zrobić lepiej. Wszystko działa praktycznie automatycznie, wystarczy raz skonfigurować i zapomnieć.
Z drugiej strony zgodzę się, że jest to zrobione aż nadto uniwersalnie i na początku można się w tym pogubić. Mogli pójść trochę na skróty, ale wtedy też byłyby narzekania. Jakimś uproszczeniem będzie dodanie NFC, ale to raczej nie prędko. Canon będzie musiał za to zapłacić R&D i nie tylko, to nie Sony, które może sobie przekładać praktycznie dowolne technologie z kieszeni do kieszeni.

Tyle jeśli chodzi o konfigurację i połączenia.
Bo w kwestiach użytkowych to jest trochę gorzej. Dla kogoś w studiu, może OK.
Dla mnie przede wszystkim działa to zbyt wolno, zbyt duże są opóźnienia. Jeśli np. na gałęzi wylądował zimorodek, to trudno mi wyzwolić migawkę w czasie rzeczywistym. Gdy widzę interesujący kadr, to potem okazuje się, że już zdążył obrócić głowę w drugą stronę, połknąć rybkę albo nawet odlecieć. Póki co do takiej fotografii nadaje się to średnio, chyba, że ktoś fotografuje ślimaki ;)

Qbańczyk
22-01-2014, 10:22
Dziwne, ja to robilem raz z rok temu i do dzisiaj działa z komórką i tabletem. I używam często.

Potwierdzam. Ja też nie mam z tym problemów. Raz skonfigurowane do tej pory podłącza się szybko i bezproblemowo.

akustyk
22-01-2014, 10:53
Trochę uprawiasz w tym przypadku niepotrzebne krytykanctwo. Wi-Fi zaimplementowano w 6d bardzo dobrze. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby można to było zrobić lepiej. Wszystko działa praktycznie automatycznie, wystarczy raz skonfigurować i zapomnieć.

no wlasnie u mnie nie. byc moze nie powinienem chciec sobie uzywac na zmiane komorki albo tabletu, ale koniec koncow jest tak, ze to u mnie niestety nie dziala "skonfigurowac i zapomniec". a tak powinno, zgadzam sie.

Z drugiej strony zgodzę się, że jest to zrobione aż nadto uniwersalnie i na początku można się w tym pogubić.
realnie, poniewaz z wifi uzywam (a raczej chcialbym) praktycznie tylko jednej funkcji - to dla mnie sprawa powinna zamykac sie w dwoch krokach:
1. wybranie jednej opcji w aparacie
2. wlaczenie EOS Utility na komorce/tablecie
koniec. nic wiecej.

a tak to zdecydowanie nie dziala

Dla mnie przede wszystkim działa to zbyt wolno, zbyt duże są opóźnienia. Jeśli np. na gałęzi wylądował zimorodek, to trudno mi wyzwolić migawkę w czasie rzeczywistym. Gdy widzę interesujący kadr, to potem okazuje się, że już zdążył obrócić głowę w drugą stronę, połknąć rybkę albo nawet odlecieć. Póki co do takiej fotografii nadaje się to średnio, chyba, że ktoś fotografuje ślimaki ;)
ja bym chcial przez wifi:
1. robic na wyjezdzie foto backup na dodatkowa karte pamieci po calym dniu focenia (przez taki czytniczek: Wicked Chili 5in1 Adapter Verbindungsstation für: Amazon.de: Elektronik (http://www.amazon.de/gp/product/B00E3E73W2/ref=oh_details_o00_s00_i02?ie=UTF8&psc=1)). przez rozwiazanie funkcjonalne tego problemu rozumiem: lacze aparat (w podanych 2 krokach - nie 17-tu i zmianie hasla po drodze), odpalam komorke/tablet, jednym kliknieciem w jakims tam programie dodaje tylko nowe fotki z danego dnia do kopii zapasowej.
tak dziala normalny soft do backupy pod PC.
no, poki co to do tego jeszcze nie doszedlem. a majac aparat z wifi, komorke/tablet i taki czytnik + zewnetrzna karte - az sie prosi, zeby to dzialalo skutecznie i co wazne prosto funkcjonalnie...
2. moc w plenerze wyslac na szybciora obrobiona fotke (to 6D potrafi) mailem.
3. uzywac komorki jako wyzwalacza czasowego (Bulb powyzej 30 sekund)
4. sporadycznie wlaczyc sobie podglad LV...

akustyk
22-01-2014, 11:06
dyskusja o gwarancji wydzielona do:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/warunki-gwarancji-i-rekojmie-94326/

czuwaj!

jotes25
22-01-2014, 11:09
Jeśli chodzi o backup po Wi-Fi to jest jedna z najbardziej oczywistych aplikacji. Problem w tym, że w obecnym wydaniu przepustowość jest zbyt mała, żeby myśleć o sensownym backupie RAWów.

Kwapiszon
22-01-2014, 11:31
Czy ta puszka jest szczelna ? Na deszczu da radę, czy trzeba chować do plecaka ?

mikmac
22-01-2014, 13:38
akustyk -->
do phone/tablet masz 3 pozycje na zapisane polaczenia, do PC tez masz 3 pozycje. Co ci tam kurna nie dziala? Mam zapisane 2 identyczne smartphony oraz tableta oraz dwa rozne polaczenia do laptopa (w domu i studiu) oraz do duzego PC i wszystko dziala na zasadzie uruchomienia pozycji w 6D, wlaczenia programu i voila - ustawione raz i koniec.

akustyk
22-01-2014, 13:53
Czy ta puszka jest szczelna ? Na deszczu da radę, czy trzeba chować do plecaka ?
nie takie korpusy w deszczu meczylem (chocby 600D) i zyja...

akustyk -->
do phone/tablet masz 3 pozycje na zapisane polaczenia, do PC tez masz 3 pozycje. Co ci tam kurna nie dziala? Mam zapisane 2 identyczne smartphony oraz tableta oraz dwa rozne polaczenia do laptopa (w domu i studiu) oraz do duzego PC i wszystko dziala na zasadzie uruchomienia pozycji w 6D, wlaczenia programu i voila - ustawione raz i koniec.
no wlasnie to o czym piszesz mi w ten sposob nie dziala. ale byc moze musze lepiej przysiasc i pozapisywac od nowa te ustawienia, to ruszy...

mikmac
22-01-2014, 15:46
no musi dzialac... phony mam androidy, tableta ipad, lap i PC pod win8 - wszystko bangla, a to przeciez koszmarek konfiguracyjny razem do kupy.
Same aparaty sa identyczne, wiec musi banglac.

dr11
22-01-2014, 17:19
ja bym chcial przez wifi:Chcieć to móc ;)
DSLR Controller :: About (http://dslrcontroller.com/about.php)

Kolekcjoner
23-01-2014, 15:53
chyba tych co lubią bajer, a nie zdjęcia gps, łajfaj jeszcze tylko brakuje żeby z niego dzwonić....,
To forum jest dowodem że zdjęcia się tą puszką też da robić ;), a wstawienie tych bajerów być może właśnie decyduje o tym że mimo nie najlepszej sytuacji na rynkach sprzedają te aparaty z zyskiem i nie ma zastanawiania się i biadolenia kiedy firma upadnie i czy przypadkiem już nie wyprzedawać gratów ;).

jaś
23-01-2014, 17:49
To forum jest dowodem że zdjęcia się tą puszką też da robić ;), a wstawienie tych bajerów być może właśnie decyduje o tym że mimo nie najlepszej sytuacji na rynkach sprzedają te aparaty z zyskiem i nie ma zastanawiania się i biadolenia kiedy firma upadnie i czy przypadkiem już nie wyprzedawać gratów ;).

Każdą puszką daje się robić zdjęcia.

Witek.K
23-01-2014, 18:01
Każdą puszką daje się robić zdjęcia.
Nawet puszka po sledziach...

kamilovip
24-01-2014, 01:18
Witam

Sprzedałem 5d mark II z myślą o kupnie mark III. W mark II drażniła mnie kiepska jakość, szumy, kiepski AF boczne, średni centralny, jakość w cieniach... Nie brałem pod uwagę nawet 6D. Ten co kupował to mówił, że się zastanawiał między 6d, a mark II. Od tamtej pory szukałem / przetrzepałem neta ile się da. Te forum przeczytałem szczerze w 95% i co zgłupiałem. Naczytałem się tutaj głównie jakie to nieporęczne wybieranie punktu AF, balansu bieli itp. Zdecydowałem się głównie po przeczytaniu tego forum na CANON 6D. Dziś kupiłem w Fotojoker przez internet za 6179 zł z pakietem Adobe i cashback 400zł. Ogólnie wychodzi wtedy 5800 zł, a jeśli sprzedając pakiet adobe to jeszcze w kieszenie zostaje około 300 zł. Moim zdaniem po dzisiejszym dzniu warte tych pieniędzy i to co piszą o jakości to rzeczywiście szumy to bajka, menu i klawisze ustawne ja się chce, auto ISO super itd.
Co do wybierania punktu AF - wcale nie takie trudne jak niektórzy miałczą - szybko i na 2 sposoby to można zrobić nie odrywajac oka od wizjera.
Co do zalet to tyle. Najpierw musze przestrzelać do wiosny i napisze co i jak dalej.

MINUSY:
Wsumie wiele ich nie widze ale z kilkoma trzeba sie oswoić i to naewt z jednym to bardzo. Chodzi tutaj o przyciski nawigacji (zamiast "łechtaczki") jest czuły i to zabardzo. Często przestawiam niechcący jakies opcje ( tylko nacisk w prawa strone kciukiem). podgląd zdjęć iich powiekszanie. troche jak na razie to skomplikowane i nieporęczne. i ostatnia sprawa jak na razie o jak dla mnie gdzie przyzwyczajony byłem do większego uchwytu w mark II to tutaj jest troche mniejszy (takie mam wrazenie). Moze jak przyjdzie grip to sie to zmieni na +.

Głównie interesowało mnie jakość obrazka i tutaj jest na duzy +. Także AF lepszy od tego z mark II. Slinka mi leciała na pokrycie punktów w mark III ale wczesniej na jakiejs stronie było porównanie pomiędzy 6D a mark III (ciasno ułożone), że w sumie prawie na to samo wychodzi ( nie porównując ilość tylko rozmieszczenie). Cena jest 2x taka aby mieć mark III. Pstrykam makro, krajobrazy, chrzty i głównie śluby. Jest dużo lepszy od już dzadka mark'a II i nie żałuje decyzji juz po pierwszym dniu. 5D mark II daje w miarę rade ale musi ukłonić się 6D i przejść na emeryturę.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że mój wpis też komuś pomoże w wyborze, bo tutaj czyta pewnie wiele takich osób jak ja do wczoraj.

Diabeł
26-01-2014, 21:42
Może ktoś polecić jakaś płytę i procek do obróbki rawów z 6d. U mnie przy procku Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz i dysku SSD generowanie pełnego podglądu w DPP trwa 20 S. Zaczyna być to trochę męcząc więc chyba czas na zmianę kompa. Ciekawi mnie jak to wygląda u innych. Myślałem nad kupnem I5 4670K tylko nie jestm pewien czy to do końca coś przyspieszy.

maciek12ss
26-01-2014, 22:00
i5 4440, 16gb ram, ssd. I ps cr hula aż miło :)

mmteam
26-01-2014, 22:30
U mnie przy procku Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz i dysku SSD generowanie pełnego podglądu w DPP trwa 20 S

co rozumiesz przez generowanie pełnego podglądu?
ja mam Core Duo 1,83GHz T2400 (marne 800 pkt w benchamrku vs Twoje 2100 pkt) z 2GB RAM, normalny dysk 7200rpm
otwarcie fotki w DPP z 6d zajmuje około 6 sek
jedyny problem czasowy to np redukcja szumów - potrafi zająć pół minuty, no i niestety wywołanie jest czasochłonne. 200 fotek jedzie ze 3-4 godziny :-)

też myślałem nad zmianą kompa, chętnie posłucham porad innych

Diabeł
26-01-2014, 22:57
co rozumiesz przez generowanie pełnego podglądu?
może się źle wyraziłem chodzi o "generating a high quality" to zajmuje trochę czasu jakiekolwiek działanie wtedy na zdjęciu jest z pewnym opóźnieniem

pan.kolega
26-01-2014, 23:28
Na starszym i5 Lynnfield 2.66 GHz podkręconym do 3.20 GHz z 8GB RAM i zwykłymi dyskami każdy raw z 6D zabiera dokładnie 8 sekund od podwójnego kliknięcia na thumbnail do wyświetlenia na cały ekran i zniknięcia "Generating a high quality preview...".

--- Kolejny post ---

I wszystkie cztery rdzenie pracują na max.

strideer
27-01-2014, 00:29
I wszystkie cztery rdzenie pracują na max.

Obstawiam, że DPP nie jest zoptymalizowany do komputerów wielowątkowych i co by nie włożyć pod maskę to nie umożliwi aplikacji płynnej pracy.

pan.kolega
27-01-2014, 02:20
Tak, ale nie jestem przekonany czy jakikolwiek tego typu program jest naprawdę szczególnie zoptymalizowany pod tym względem, poza tym, że nie przeszkadza OS robić tego, co OS/procesor automatycznie potrafi.
Bo to wymagałoby sporo wysiłku.

Z tego co ja widzę, to chodzi głównie o algorytmy (np. odszumiania, aberracji, itp. ) które są wolniejsze niż np. w LR. A głównie, LR używa różnych cache o wiele, wiele lepiej. Kiedy otwiera się ten sam raw kilka razy z rzędu, DPP za każdym razem robi to od nowa i zabiera te 8 sekund (chociaż nie jest źle, bo zmiany widac tylko przez pierwszych kilka, więc nie trzeba czekać z oglądaniem) w przeciwieństwie do np. LR, który wszystko co się da zapisuje i po pierwszym razie robi to o wiele szybciej.

Grabus
27-01-2014, 10:16
(...)w przeciwieństwie do np. LR, który wszystko co się da zapisuje i po pierwszym razie robi to o wiele szybciej.
Aaaa to dlatego Lightroom podczas pracy robi się coraz wolniejszy.

akustyk
27-01-2014, 11:29
z tym ze ta dyskusja to juz nie do konca jest o 6D tylko o LR/DPP... ;) nawiasem mowiac.

co do porownywania predkosci LR i DPP - nie zapominajmy, ze LR jest od zarania swojego istnienia zaprojektowany i rozwijany jako baza danych, ktora ma zapewniac wydajna prace z duza kolekcja fot. i jak kazda baza danych ta efektywnosc zapewnia sobie przez dodatkowy naklad pracy przez generowanie dodatkowych informacji na etapie dodawania elementow. w przypadku LR gross pracy przypada na wlasnie dodawanie zdjec do katalogu: tworzone sa miniatury fot (1) i generowane rekordy w tabelach danych (2).
co do zlozonosci (2) to sie nie wypowiem, nie znam funkcjonowania baz danych od kuchni, juz od strony uzytkowej mam ich czasem po dziurki w nosie ;) ale (1) na pewno jest bardzo kosztowna, choc tu upraszcza nieco mozliwosc wsparcia sie GPU, ale rowniez paralelizacji obliczen (teoretycznie mozna rzucic 4 foty na osobne rdzenie procesora - o ile tylko cache proca pozwoli na to).

DPP, jak wiele innych konwerterow RAW, jest przede wszystkim stworzony do wywolywania fot z wybranych przez uzytkownika katalogow na dysku. tam nie ma bazy danych w tle, wiec otwieranie nowych zestawow zdjec do przetwarzania odbywa sie szybciej.

sa rozne kryteria wyboru softu i w przypadku DPP i wszelkich dcraw'ow (w tym LR) na pewno dla wielu osob kluczowy bedzie wyglad samych zdjec. ale innym kryterium jest tez wielkosc kolekcji zdjec i mozliwosci poslugiwanie sie nia. jest pewna granica "oplacalnosci" bawienia sie w wielkie molochy bazodanowe i jesli ktos na raz nie potrzebuje dostepu do wiecej niz kilkuset fot, to w LR nawet nie trzeba sie bawic. w koncu dla przechowywania listy kontaktow telefonicznych (to dla osob urodzonych przed 1990 rokiem, ktore pamietaja co to jest telefon stacjonarny :D ) nie instaluje sie serwera Oracle'a...

jedna rzecz, ktora dla mnie jest morderca wydajnosci w LR (i5-2500K z 8GB RAM) jest korekcja dystorsji. bez korekcji praca w module Develop jest szybka i przyjemna. tylko wlaczyc korekcje i zaczyna mulic.

marcar
27-01-2014, 11:30
no musi dzialac... phony mam androidy, tableta ipad, lap i PC pod win8 - wszystko bangla, a to przeciez koszmarek konfiguracyjny razem do kupy.
Same aparaty sa identyczne, wiec musi banglac.

Nie śmiejcie się za to pytanie, ale używam tylko LR, programów od Canona nie instalowałem - jaki program wykorzystać do zdalnej obsługi 6D przez wifi z laptopa z windowsem 8?

savage67
27-01-2014, 15:01
dslrcontroller DSLR Controller :: Home (http://dslrcontroller.com/)

mikmac
27-01-2014, 15:04
eos utility i wft pairing

up^^
znasz wersje pod win8? Podziel sie...
poza tym po co reklamujesz platna apke w wersji beta?

Usjwo
27-01-2014, 15:30
a nie dostales na plycie z aparatem?

photogambler
27-01-2014, 19:45
Może ktoś polecić jakaś płytę i procek do obróbki rawów z 6d. U mnie przy procku Intel Core 2 Duo E8400 3.0 GHz i dysku SSD generowanie pełnego podglądu w DPP trwa 20 S. Zaczyna być to trochę męcząc więc chyba czas na zmianę kompa. Ciekawi mnie jak to wygląda u innych. Myślałem nad kupnem I5 4670K tylko nie jestm pewien czy to do końca coś przyspieszy.

Zanim wydasz kase,sprawdz,czy nie masz na kompie wiecej niz JEDEN antywirus.Odinstaluj tez chromea,w zasadzie tylko mozilla i safari nie spowalniają.Zostaw tez PO JEDNYM programie typu antimalware itepe. Jak to usuniesz sprawdz kompa,moze zaoszczedzisz troche kasy na słoiki :-) Sorry jezeli to byly dla Ciebie banaly - jezeli rzeczywiscie,to zapomnij.P
powodzenia :-)

amroz
27-01-2014, 22:28
Taka ciekawostka wyszła ostatnio w plenerze, mroźno, poranne słońce łapałem do zdjęcia i momentami w wizjerze miałem promienie rozszczepione w tysiącach sztuk, nic nie było widać, same świetlne kreseczki, ale to tylko w wizjerze bo na zdjęciu wszystko ok. W żadnym innym body nie spotkałem się z czymś takim. Ale to nic strasznego, da się przeżyć. Gorsza sprawa z tym balansem bieli w pomieszczeniach i współpraca z lampą zewnętrzną :)

tkosiada
27-01-2014, 22:44
Taka ciekawostka wyszła ostatnio w plenerze, mroźno, poranne słońce łapałem do zdjęcia i momentami w wizjerze miałem promienie rozszczepione w tysiącach sztuk, nic nie było widać, same świetlne kreseczki...
uuu, zaczy na ci wizjer siadać, tak to jest z elektronicznymi :mrgreen:

amroz
27-01-2014, 23:07
uuu, zaczy na ci wizjer siadać, tak to jest z elektronicznymi :mrgreen:
nie sadzę, to tylko w przypadku gdy słońce odpowiednio wpada do wizjera, w innych ujęciach wszystko jest ok :)

Fotopstryczek
27-01-2014, 23:59
nie sadzę, to tylko w przypadku gdy słońce odpowiednio wpada do wizjera, w innych ujęciach wszystko jest ok
Zawsze myślałem, że powinno się unikać patrzenia na słońce przez wizjer :shock:

feder
28-01-2014, 09:11
Nie śmiejcie się za to pytanie, ale używam tylko LR, programów od Canona nie instalowałem - jaki program wykorzystać do zdalnej obsługi 6D przez wifi z laptopa z windowsem 8?

Lightroom ma coś wbudowane, nie pamietam tylko, czy obsługuje podgląd live. Tethered shooting chyba się to nazywało.

mikmac
28-01-2014, 12:55
LR obsługuje to średnio, bo robi kolejną kopię... trwa to dwa razu dłużej.
Szybciej i wygodniej robi to bridge - wftpairing+eosutility+bridge - to jest moj pakiet z wyboru do sesji studyjnych z PC. Fajna opcja to przerzucanie od razu na nowo zrobione zdjecie w Bridgu. W aparacie trzeba ustawic RAW+S2 i kopiwac za pomoca EOSUtility tylko jpg S2 - wtedy dla motkow FHD jest idealnie i najszybciej. 1-2sek opoznienia.

amroz
28-01-2014, 21:07
Zawsze myślałem, że powinno się unikać patrzenia na słońce przez wizjer :shock:
Może przy Live View tak bo podniesione lustro ale w innym przypadku...

Usjwo
29-01-2014, 02:10
Może przy Live View tak bo podniesione lustro ale w innym przypadku...

Prawdziwy fotograf bardziej dba o matryce, niz o oczy ;)

akustyk
29-01-2014, 09:10
Prawdziwy fotograf bardziej dba o matryce, niz o oczy ;)

To ja starej daty jestem, bo wiecej robie galami niz matryca ;)

Poza tym... matryce sie zmieniaja, srednio co 3-4 lata. A patrzalki jedne i te same ;)

tkosiada
29-01-2014, 17:03
Czy słyszeliście ale wiecie że jest problem z martwymi pixelami w 6D? Po prostu pytam, nic nie sugeruje

bagatela
29-01-2014, 19:40
Czy słyszeliście ale wiecie że jest problem z martwymi pixelami w 6D? Po prostu pytam, nic nie sugeruje
Póki co nic nie słychać i niech tak zostanie

tkosiada
29-01-2014, 22:27
Przy nowych puszkach nie ma problema, wysyłasz na mapowanie matrycy bo jest na gwarancji i z głowy, nie słyszałem by ze starości ich przybywało

wesotom
02-02-2014, 20:44
Awaria pokrętła w 6d?

Nie zakładam nowego wątku aby nie zaśmiecać forum.
Dziś przestało mi działać w 6d "pokrętło szybkiej kontroli".
Kręci się, ale nie mogę ani zmieniać przesłony ani przeglądać z jego pomocą zdjęć.
Oczywiście lock mam wyłączony.
Czy ktoś wie co może być przyczyna, że to pokrętło przestało reagować?
Sprawdzałem w menu wszystkie funkcja ale nic nie znalazłem.
Zanim jutro zadzwonię do serwisu może ktoś z Was mi pomoże?

POMOCY!!!!

Fotopstryczek
02-02-2014, 20:56
Masz na myśli tylne pokrętło? Znajomemu padło w 60D. Sprawa mechaniczna. W 6D jest chyba takie samo jak w 60D.
Spróbuj zresetować wszystkie ustawienia do fabrycznych, wyjąć akumulator na kilkanaście minut. Jeśli to nie pomoże to serwis, póki jest gwarancja powinni wymienić ;)

lexer
02-02-2014, 22:09
A może to lock padł a nie pokrętło... Spróbuj może kilka razy go przełączyć.

wesotom
02-02-2014, 22:57
A może to lock padł a nie pokrętło... Spróbuj może kilka razy go przełączyć.

Wyjąłem baterię, przełączałem.. nic nie działa.. chyba uszkodzone.

We wtorek jadę oddać na gwarancji.

P.S Aparat jest mimo wszystko genialny!!!!!

Eberloth
04-02-2014, 10:54
Ćwiczył ktoś z Was w tym aparacie kartę micro SD + adapter? Jakieś problemy? Może było, ale nie przejrzę szybko 3,5tys postów...

akustyk
04-02-2014, 15:11
Ćwiczył ktoś z Was w tym aparacie kartę micro SD + adapter? Jakieś problemy? Może było, ale nie przejrzę szybko 3,5tys postów...
uzywam takiej kombinacji od swieta w 600D, bo mi sie zdarza zostawic zwykle SD w czytniku, a microSD i przejsciowke mam szczesliwie zawsze ze soba... i dziala.

sprawdzilem tez wlasnie 6D. tez dziala.

Eberloth
04-02-2014, 16:30
Dzięki. To na razie zostane przy microSD. Dziś nabędę ten cud techniki. Sprawdzę czy Wasze zachwyty nie były przesadzone ;)

Eberloth
04-02-2014, 21:02
Stara bateria od 7D (Newell) nie gada z ładowarką od 6D. Nie pomaga chwilowe przerwanie ładowania, żółta dioda cały czas miga bardzo szybko. Ta sama bateria z 6D niby działa poza faktem, że body nie jest w stanie odczytać stanu akumulatora. Rozumiem że jedyne wyjście to nabyć bardziej nowożytny odpowiednik?

Bangi
04-02-2014, 21:48
Raczej tak. Było już o starszych "niekompatybilnych" bateriach.

photogambler
04-02-2014, 23:51
Stara bateria od 7D (Newell) nie gada z ładowarką od 6D. Nie pomaga chwilowe przerwanie ładowania, żółta dioda cały czas miga bardzo szybko. Ta sama bateria z 6D niby działa poza faktem, że body nie jest w stanie odczytać stanu akumulatora. Rozumiem że jedyne wyjście to nabyć bardziej nowożytny odpowiednik?

Mialem to samo z...oryginalnym. Po prostu nie kontaktuje :-) Umiesc starannie "z klikiem".Napewno zaskoczy. Ktos juz o tym pisal zreszta,wiec to sie zdarza w tej ladowarce. Powodzenia!

salas
05-02-2014, 00:09
albo stara wersja newella i nie da rady się naładować.
Przerabiałem to z phottixem

pan.kolega
05-02-2014, 00:26

Jeszcze lepsze wyjście to nabyć skundlona ładowarkę do kundla baterii. Takie urzadzenia sa prawie darmowe. Ja mam uniwersalnego szlachetnego kundla marki Bower, który ładuje wszystko równo, bez względu na gatunek, rasę, czy płeć. Jak typowy kundel.

Eberloth
05-02-2014, 05:15
Dzięki, poszukam takiej. Choć to rozwiązanie nie załatwi komunikacji body-bateria, to jako backup się nada...

Yaru
07-02-2014, 09:21
Tydzień temu kupiłem gripa Newell razem z baterią Newell - bateria jest rozpoznawalna jak oryginał, aparat pokazuje stan naładowania w procentach, żadnych komunikatów nie wyświetla. Jeszcze nie miałem okazji przetestować ile zdjęć na niej zrobię. 6d mam od niedawna. pozytywnie mnie zaskoczyła jakość wykonania gripa, Chińczycy odrobili lekcje - wg. zamienników meike - to jest olbrzymi skok jakościowy. Grip trzyma się pewnie żadnych luzów, klapka baterii dopina się na sztywno żadnych luzów. Pokrętła i przyciski pracują podobnie jak w puszce- może z nieco mniejsza kulturą ale naprawdę rewelacja, plastiki i gumy są dobrze dobrane.
W poprzednich aparatach miałem zamienniki meike - zamki klapki baterii były źle pomyślane, pokrętła pracowały topornie.
Zestaw bateria i grip kupiłem w sklepie lodr-FOTO za ceną 269 zł plus wysyłka.

banan82
07-02-2014, 14:34
Jesli ktos jest dalej chetny na 6D to teraz mozna go w Hong Kongu kupic za 900 funtow czyli 4500zl z przesylka darmowa do UK. Tak tylko daje znac:)

Mysle ze warto bo to swietna puszka za te pieniadze. W normalnych sklepach chodzi po okolo 1300 funtow.

Fotopstryczek
07-02-2014, 14:58
Jesli ktos jest dalej chetny na 6D to teraz mozna go w Hong Kongu kupic za 900 funtow czyli 4500zl z przesylka darmowa do UK. Tak tylko daje znac
W UK nie ma vatu?

Yaru
07-02-2014, 15:29
Swojego 6D w tamtym tygodniu kupiłem za 5800 w sklepie stacjonarnym w Lublinie, po negocjacjach dostałem jeszcze kartę pamięci Snadisc 32Gb UHS I ( wartość ponad 100 zł ) oraz zestaw czyszczący ( gruszka i inne tego typu bzdety ) sprzedawca z ceny nie chciał już zejść ale dorzucił do zestawu ww. elementy, w zestawie był LR5, którego tego samego dnia sprzedałem na znanym portalu aukcyjnym za 300 zł. Finalnie puszka wyszła około 5350 zł - nówka. Na allegro ostatnio widziałem używaną w wyższej cenie.

Usjwo
07-02-2014, 19:43
5300 a 4500 to spora roznica, ale ciagle mniejsza niz bilet do HK :). Wersja "China mainland" bez GPS powinna byc jeszcze taniej. Chinskie ceny zawsze sa nizsze od Polskich.

pan.kolega
07-02-2014, 21:35
Jesli ktos jest dalej chetny na 6D to teraz mozna go w Hong Kongu kupic za 900 funtow czyli 4500zl z przesylka darmowa do UK. Tak tylko daje znac:)

Mysle ze warto bo to swietna puszka za te pieniadze. W normalnych sklepach chodzi po okolo 1300 funtow.

Phi, ktoś oferuje za $1299... A to chyba jeszcze mniej....i nie trzeba płacić żadnego podatku...

Canon EOS 6D Body (http://www.rythercamera.com/catalog/product_info.php?products_id=47430&gclid=CJnSr-zfurwCFStnOgodZC0AOQ)

photogambler
08-02-2014, 12:13
5300 a 4500 to spora roznica, ale ciagle mniejsza niz bilet do HK :). Wersja "China mainland" bez GPS powinna byc jeszcze taniej. Chinskie ceny zawsze sa nizsze od Polskich.

jezeli z Hong Kongu to bez gwarancji chyba ze masz kwit celny.

teo5ooD
10-02-2014, 14:33
Panowie, szukałem i nie znalazłem i proszę o pomoc. W 6D jak mam ustawione na "priorytecie czasu" to co wcisnąć by zmienić przysłonę?

Eberloth
10-02-2014, 14:44
Panowie, szukałem i nie znalazłem i proszę o pomoc. W 6D jak mam ustawione na "priorytecie czasu" to co wcisnąć by zmienić przysłonę?

Przełączyć na tryb M. W Tv nie kontrolujesz przysłony. Bez względu na puszkę :)

teo5ooD
10-02-2014, 16:46
Przełączyć na tryb M. W Tv nie kontrolujesz przysłony. Bez względu na puszkę :)
A mając na Manualu skrolekm zmieniasz czas a jak przysłone?

Eberloth
10-02-2014, 16:52
Też kółkiem. Tylko tym drugim. Wcześniej Lock w lewo. Instrukcja...

kwscore
10-02-2014, 17:39
Dziś nabędę ten cud techniki. Sprawdzę czy Wasze zachwyty nie były przesadzone ;)

z 5d2 się przesiadłeś ? to chętnie poznam opinie

Eberloth
10-02-2014, 19:39
Z 7d.

igor58
11-02-2014, 07:55
a co zrobisz z nową Sigmą 18-35/1.8? (tak z ciekawości)

Eberloth
11-02-2014, 08:03
No a co miałem zrobić? Razem z 7d poszła...

Yaru
11-02-2014, 09:16
A mając na Manualu skrolekm zmieniasz czas a jak przysłone?

Mi akurat z trybie M nie pasowało przyporządkowanie kółek, pokrętło przy spuście migawki domyślnie steruje czasem a tylne "kółko" przesłoną, na szczęście można to zmienić i odwrócić te funkcje tj. pokrętło przy spuście migawki - kontrola przesłony - tylne steruje czasem.

Pod przycisk podglądu głębi ostrości podporządkowałem szybka zmianie trybu autofocusa.

Bardzo podoba mi się funkcja ustawienia minimalnego czasu jaki ma dobierać aparat w trybie A.

Reasumując aparat mam niecały tydzień ale jest rewelacyjny.

pancernik12
12-02-2014, 23:39
LOL - Eberloth
U mnie też ta Sigma poszła tylko razem z 50D - na rzecz 6D :)

Pozdrawiam

Grabus
13-02-2014, 02:45
Więc ta super wszędzie zachwalana Sigma, nie powstrzymała was przed przejściem na pełną klatkę?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Eberloth
13-02-2014, 10:59
Więc ta super wszędzie zachwalana Sigma, nie powstrzymała was przed przejściem na pełną klatkę?

No wyobraż sobie, że jedno szkło, choćby nie wiem jak genialne, nie powstrzymało mnie przed tym desperackim krokiem. Ale jak Sigma wypchnie coś o podobnej jakości i parametrach na FF, to po bardzo dobrych doświadczeniach z S18-35/1.8 poważnie rozważę zakup takiej nowości.

Grabus
13-02-2014, 11:21
W zupełności to rozumiem. To był taki mały żarcik z mojej strony, wynikły zapewne z lekkiej zazdrości. Sam bym chętnie łapki na 6d położył, ale żona by się chyba do mnie przez tydzień nie odzywała ;-)

Pozdrawiam
Grabus

Eberloth
13-02-2014, 11:34
ale żona by się chyba do mnie przez tydzień nie odzywała

To nad czym się zastanawiasz?!? Nie dość, że będziesz miał świetny aparat to jeszcze wartość dodaną - nie odzywającą się przez tydzień żonę! Na zdjęcia ten czas wykorzystasz... :mrgreen:

Yaru
13-02-2014, 12:47
To nad czym się zastanawiasz?!? Nie dość, że będziesz miał świetny aparat to jeszcze wartość dodaną - nie odzywającą się przez tydzień żonę! Na zdjęcia ten czas wykorzystasz... :mrgreen:

Dokładnie :mrgreen:

Grabus
13-02-2014, 12:48
Oj chłopaki, nie namawiajcie ;)

Pozdrawiam
Grabus

Yaru
13-02-2014, 13:06
Oj chłopaki, nie namawiajcie ;)

Pozdrawiam
Grabus

Tylko wstrzymaj się jeszcze bo jutro walentynki, to byś prezent żonie sprawił... :mrgreen:

pancernik12
13-02-2014, 18:50
Jak to mawiał św. Łukasz, cropem ISO nie oszukasz :)

Tak na poważnie, trafiło się parę groszy i przy sprzedaży cropa udało się naciułać na 6D. Sigmy 18-35 trochę szkoda (ale przejdzie), żona pomarudzi parę dni (taki jest pakiet przy zakupie) i będzie git.

Pozdrawiam

p.s. przez pierwsze zdjęcie zrobione na ISO 12800 bolą mnie kolana - od opadającej szczęki

photogambler
15-02-2014, 12:47
Mam pytanie.Czy ktos z userow wola rawa z 6d na kompie z windowsem xp? Czekam na nowego kompa,a DPP mimo ze jest wersja 32 bit na xpeka nie widzi raw z 6d.Wolanie rawa w puszce nie urządza mnie. B.prosze,poradzcie bo umieram z niecierpliwosci.Dzieki z gory :-)

mmteam
15-02-2014, 22:13
Mam pytanie.Czy ktos z userow wola rawa z 6d na kompie z windowsem xp? Czekam na nowego kompa,a DPP mimo ze jest wersja 32 bit na xpeka nie widzi raw z 6d.Wolanie rawa w puszce nie urządza mnie. B.prosze,poradzcie bo umieram z niecierpliwosci.Dzieki z gory :-)

no jasne że działa na xp 32
jedyne co musiałem zrobić to zaktualizować DPP (nie "dekodował" raw z 6d), wystarczy zainstalować wersję dostarczoną z body

photogambler
15-02-2014, 22:47
no jasne że działa na xp 32
jedyne co musiałem zrobić to zaktualizować DPP (nie "dekodował" raw z 6d), wystarczy zainstalować wersję dostarczoną z body

Dzieki.Tak myslalem,musze chyba wymienic dolaczony dysk.Na dysku tez masz tylko jakies liczby,nigdzie nie ma ,ze wersja jest dla 6d? Bo na zalączonym do mojej puszki nie ma ;(
pozdro

Witek.K
15-02-2014, 23:10
Nie latwiej sciagnac aktualna wersje?

tkosiada
15-02-2014, 23:28
Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 6D (http://www.usa.canon.com/cusa/support/professional/professional_cameras/eos_digital_slr_cameras/eos_6d#DriversAndSoftware)

mmteam
15-02-2014, 23:49
wystarczy zainstalować dołączoną płytkę i po temacie
lub najnowszą wersję z neta

photogambler
17-02-2014, 19:09
Tak OCZYwiscie zrobilem.Ale nie widziala raw-a.Juz jest ok jak wrzucam z czytnika na folder a potem drag and drop.Dziala!! Reszte obadam ...ogolne dzięki!
;)

motoko
24-02-2014, 19:49

A konkretnie to gdzie?

pire
27-02-2014, 17:21
Też chętnie bym się dowiedział (mam na myśli 6D)

dzeej
28-02-2014, 00:27
Zaciekawiła mnie ta informacja (odbiegając od tematu) to jedyne co znalazłem to oferty z ebay, i faktycznie wychodzi około 4500zł za body i jest darmowa przesyłka do UK. Pytanie tylko co z cłem, czy trzeba dodatkowo coś płacić czy to wszystkie opłaty? Orientuje się ktoś? Fajnie by było kupić nowe 6d (w cenie używanych 5dII naszych rodaków).

motoko
28-02-2014, 01:25
Postanowilem jednak kupic aparat z oficjalnej dystrybucji, Wex dorzuca karte 32GB i zapasowa baterie oraz daje raty 0%.

banan82
28-02-2014, 02:30
W T-Dimension najtaniej, tylko że z jakiegoś powodu przesyłki od nich często mają naliczane cło. DigitalRev jest trochę droższy, ale lepiej sobie radzą, żebyś cła nie płacił wogóle. Kolega kupił z T-Dimension z cłem za mniej jak 1000 funtów. Myślę, że warto. Oba sklepy mają swoje strony internetowe, ale i też sprzedają ebayem.

bober5264
06-03-2014, 12:53
to wypowiem się apropo sevro, zabralem wczoraj swoja 6 z 70-200/4 na mecz hokeja, wsród tych strasznie dynamicznych akcji i przeszkody focenia przez plexi, moge powiedzieć że jestem zadowolony, ok 80% trafionych (oczywiscie na centralnym :D ), mysle że to dobry wynik :)

Bolek02
14-03-2014, 23:23
W T-Dimension najtaniej, tylko że z jakiegoś powodu przesyłki od nich często mają naliczane cło. DigitalRev jest trochę droższy, ale lepiej sobie radzą, żebyś cła nie płacił wogóle. Kolega kupił z T-Dimension z cłem za mniej jak 1000 funtów. Myślę, że warto. Oba sklepy mają swoje strony internetowe, ale i też sprzedają ebayem.

Liczyłeś ile to wyjdzie obecnie z cłem i transportem do Polski ? Mnie wyszło z wyliczeń, że ok 5500PLN. Za tyle możesz kupić u TIP-a na miejscu jak trochę potargujesz i po krzyku. Do tego masz pełną gwarancję PL :)