Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Merde
18-09-2012, 08:39
gdzieś przeczytałem, że u nas ma kosztować 8600
prosty rachunek: 2000$ x 3= 8600

To sarkazm? Bo nie bardzo chce mi się wierzyć, że tak stary użytkownik forum nie wie jaki wpływ na cenę u nas ma członkostwo w Eurokołchozie.

Eberloth
18-09-2012, 08:45
Przegapiłem, czy nie ma info o mikroregulacji szkieł z body?

tkosiada
18-09-2012, 08:52
Próba udawadniania źe 1/4000 wystarcza jest tak samo dziwna jak to że wystarczy jeden punkt krzyżowy umieszczony centralnie
Spada komfort pracy, zdecydowanie lepiej mieć

igor58
18-09-2012, 09:13
Merde,
sarkaz(m)
jednak nie wiem, czy to wyłącznie wina Eurokołchozu

michaś
18-09-2012, 09:16
Przegapiłem, czy nie ma info o mikroregulacji szkieł z body?
Przegapiłeś ;) Jest regulacja.
"The EOS 6D does, however offer the same AF microadjust as the 5D Mark III. Adjustments can be made separately for the wide and telephoto ends of zoom lenses, and can also be made per serial-numbered lens (should you have two copies of the same lens that require differing amounts of adjustment)."
za dpreview.

Bahrd
18-09-2012, 09:28
Grunt w tym ze taki czas migawki to kolejne ogranicznie a nie chce placic za nowy aparat ktory bedzie mnie ograniczal bardziej niz stary i nie wazne czy przyda mi sie to w 1% czy w 0.01% fotek ktore robie bo ta jedna fotka na tysiac ktora moge stracic moze byc byc ta najlepsza z tysiaca.
No tak - przyznaję, że patrzyłem na to z punktu widzenia niezawodowca... :confused:

Viqy
18-09-2012, 09:30
gdzieś przeczytałem, że u nas ma kosztować 8600
prosty rachunek: 2000$ x 3= 8600

2000USD x 3,3 + VAT 23% = 8118 PLN

tomkod
18-09-2012, 09:41

Po co ta matematyka? Jest dobry przykład z Nikona. W USA d600 kosztował tyle samo w dniu premiery co ma kosztować 6d - 2099$, a jaka jest jego cena w UE łatwo sprawdzić - 2150€. Więc tanio nie będzie, coraz mocniej rozważam zakup 5d mk II

Merde

Zapomniałeś o cle. I o tym, że cło i VAT liczone jest od kosztów WRAZ z transportem.

Eberloth
Dzięki michaś

igor58
18-09-2012, 09:48
a sklep foto nic nie zarobi?
sądzę, że "tania pełna klata" będzie dopiero w jakimś 6xxxD
pewnie jak wejdzie 6D, to 5II zostanie szybko wycofany
szkoda, że nie robią tak, jak z autami, model z poprzedniego roku jest zawsze tańszy (2x się na to załapałem)
widocznie aparaty są za tanie, bo wszyscy kupują wszystko jak wściekli

michalab
18-09-2012, 09:53
Ale to chyba nie jest tak, że canon te puszki sprowadza ze stanów i cenę liczy jako cena w (USD* cło + koszty przesyłki) * vat. Na ogół w EU wychodzi trochę taniej niż taka kalkulacja. Poza tym to jest chyba cena sugerowana, a poniżej chyba nie będzie trudno kupić. Myślę, że poniżej 8k jednak będą dość szybko

akustyk
18-09-2012, 09:54
Merde,
sarkaz(m)
jednak nie wiem, czy to wyłącznie wina Eurokołchozu

Eurokolchoz, zeby chronic wlasne miejsca pracy, narzuca clo na te produkty spoza (kolchozu), ktore daloby sie wlasnymi silami wyprodukowac. optyke/elektronike da sie.

i to clo bynajmniej nie wynosi tych 23% jak VAT. tylko wiecej. z tym ze oczywiscie w stosunku do ceny w jenach, nie w dolcach, bo nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie tego przez dwa urzedy celne przerzucal, jesli nie ma takiej potrzeby...

Próba udawadniania źe 1/4000 wystarcza jest tak samo dziwna jak to że wystarczy jeden punkt krzyżowy umieszczony centralnie
Spada komfort pracy, zdecydowanie lepiej mieć
ja tez uwazam, ze zdecydowanie lepiej miec Mercedesa Transportera z miejscem na zapakowanie 3 szaf ubran, 17 walizek i zapasu zarcia na rok. ale na codzien jezdze autem li i jedynie do pracy i nawet moja Fabia jest dostatecznie duzym, a wrecz do tego celu za duzym autem, bo i Peugeot 107 by spokojnie obrocil.

skracajac ta przydluga madrosc - no, jak widzisz, Twoje objawienie, ze 1/8000s jest nieodzowna do zycia, jakos zupelnie mi dynda i powiewa. obecnosc tylko jednego punktu krzyzowego rowniez. jakos od 8 lat robie takim AF i w zupelnosci sobie daje rade...

Merde
18-09-2012, 10:12
Eurokolchoz, zeby chronic wlasne miejsca pracy, narzuca clo na te produkty spoza (kolchozu), ktore daloby sie wlasnymi silami wyprodukowac. optyke/elektronike da sie.

Tia, to jest właśnie przykład hipokryzji, bo tą optykę i elektronikę to kto i przede wszystkim gdzie by miał wyprodukować? Leica? :-)

i to clo bynajmniej nie wynosi tych 23% jak VAT. tylko wiecej. z tym ze oczywiscie w stosunku do ceny w jenach, nie w dolcach, bo nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie tego przez dwa urzedy celne przerzucal, jesli nie ma takiej potrzeby...

Ale to chyba nie jest tak, że canon te puszki sprowadza ze stanów i cenę liczy jako cena w (USD* cło + koszty przesyłki) * vat. Na ogół w EU wychodzi trochę taniej niż taka kalkulacja. Poza tym to jest chyba cena sugerowana, a poniżej chyba nie będzie trudno kupić. Myślę, że poniżej 8k jednak będą dość szybko

Domyślam się, że sprzęt nie trafia na rynek europejski z USA, ale nikt na forum nie próbuje przecież przeliczać cen z Jena - praktycznie zawsze podawane za wzór są ceny z USA.
I oczywiście że "na ogół wychodzi taniej" (Canon Polska, czy jakikolwiek inny dział w EU, nie kupuje tego w cenach detalicznych), ale najczęściej sprawdza się jednak kalkulacja ceny na zasadzie zrównania kursu dolara do euro.

michalab
18-09-2012, 10:21
ale najczęściej sprawdza się jednak kalkulacja ceny na zasadzie zrównania kursu dolara do euro.
czyli sugerowana cena w EU to 2099EUR +/- kilka procent dla nie poznaki - z taka kalkulacją się zgodzę od razu.

akustyk
18-09-2012, 10:24
Tia, to jest właśnie przykład hipokryzji, bo tą optykę i elektronikę to kto i przede wszystkim gdzie by miał wyprodukować? Leica? :-)

nie wiem jak w tej chwili wyglada kondycja tych firm europejskich, ktore moglyby takie rzeczy robic.

nie zapominajmy, ze clo obejmuje produkty faktycznie importowane. wiec np. teoretycznie mozna importowac podzespoly specjalistyczne (soczewki), ale montowac je na miejscu, w Europie, z produkowanych tutaj obudow i pozostalej mechaniki... no to mogloby byc taniej - modulo koszty pracy ludzkiej, ktore Foxconn-y itp. maja nieskonczenie nizsze ;)

z ta hipokryzja bym nie przesadzal. Polska od wielu lat jest w czolowce produkcji mebli na swiecie, bo robi dobre jakosciowo produkty w przystepnej cenie (dzieki nizszym kosztom pracy ludzkiej). wyobraz sobie, ze Eurokolchoz zdejmuje cla na Chiny i w przeciagu paru lat kilkadziesiat tysiecy ludzi w Polandzie idzie na kuroniowke... a tak - maja prace i zarowno oni sami sie bogaca, jak i kraj, a w konsekwencji rowniez i Eurokolchoz(*)...

(*) - z tym ostatnim moznaby polemizowac, ale chwilowo upraszczam...

pawelo1
18-09-2012, 11:04
czyli sugerowana cena w EU to 2099EUR +/- kilka procent dla nie poznaki - z taka kalkulacją się zgodzę od razu.

również takie ceny widziałem. Jesteśmy w UE, więc ceny w euro trzeba brać pod uwagę nie w dolarach.
Myślę, że tak 8199-8599 zł na początek będzie 6D kosztował, a powinno z 7499 zł góra skoro to body amatorskie dla każdego z myślą o podróżach przygotowane. Różnica cenowa musi być pomiędzy 5d III, a nim z 2,5-3 tyś. zł. 5D III będzie taniała i tanieje. To samo będzie z 6d jak będzie dostępny we wszystkich sklepach to konkurencja większa i ceny przez to inne. Mam taką nadzieje, że przed Świętami Bożego Narodzenia pojawi się w sklepach bądź troszke wcześniej. Tak w newsach można wyczytać że w grudniu.

kmleon
18-09-2012, 11:15
ja tez uwazam, ze zdecydowanie lepiej miec Mercedesa Transportera z miejscem na zapakowanie 3 szaf ubran, 17 walizek i zapasu zarcia na rok. ale na codzien jezdze autem li i jedynie do pracy i nawet moja Fabia jest dostatecznie duzym, a wrecz do tego celu za duzym autem, bo i Peugeot 107 by spokojnie obrocil.

Do mnie akurat takie porównanie zupełnie nie trafia - bo zakłada, że sprzęt jest używany wyłącznie w celach służbowych i wystarczy, że będzie praktyczny, czyli niezależnie od prywatnych preferencji - każdemu wystarczy np podstawowy flotowy focus. Ale to wcale nie jest prawda. Zresztą myślę, że doskonale wiesz o co chodzi - każdy jest mniej lub bardziej indywidualistą. Nie kto inny jak Ty od lat marudzisz o przycisku MLU.
Ja akurat używam aparatu wyłącznie amatorsko w dziedzinach jakie mnie interesują bądź staram się rozwijać w kierunkach, którymi potencjalnie mogę się zainteresować. Wcale nie wiem, czy za jakiś czas nie strzeli mi coś do głowy, gdzie pewne parametry będą miały większe znaczenie od innych.
Dlatego uważam, że ten akurat aparat nie jest dla mnie - ale ja to wiem i nie będę udawał, że tak nie jest. Poza tym ja cenię sobie komfort pracy i dla poprawy samopoczucia lubię mieć pewność (być może złudną) że zrobiłem wszystko jeśli chodzi o sprzęt, a winę za zwalone zdjęcia ponoszę wyłącznie ja :-)

Nie mniej oczywiście zgadzam się - przypadku 1/4000 vs 1/8000 dla mnie także różnica pomijalna. Ale jeśli chodzi o AF już nie.

Moim zdaniem Canon w całkiem przemyślany sposób pozycjonuje swoje produkty i jakby nie patrzeć na ceny, to wybór mamy całkiem spory - każdy powinien sobie móc coś dopasować. Myślę, że 6d to taka naturalna kontynuacja rozwoju amatorskiej fotografii i canon tu raczej celuje w użytkowników linii xxxd i xxd a nie w użytkowników 5d, dla których wyznaczył inną drogę: 5d -> 5d ii -> 5d iii, choć pewnie znajdą się zainteresowani przejściem z dowolnego 5d na mniejszy i lżejszy 6d.
Mi się 6d ogólnie podoba, chętnie będę polecał go moim znajomym fotograficznie średnio-zaawansowanym, którzy zawsze chcieli rozpocząć zabawę z pełną klatką, ale przerażała ich głównie waga i nieporęczność 5d, w mniejszym stopniu cena...

igor58
18-09-2012, 11:26
ile by nie kosztował, Polacy i tak łykną
polska mania mania zawsze wygra z kryzysem
pamiętam kiedyś, jak Amerykanie przyjechali na koncert (Jamboree) i wyładowali sprzęt (muzyczny)
ile było złośliwych komentarzy, że na tym nie da się grać nie, że obciach, muzeum itd. (bo nasi muzykanci zawsze mieli najnowszy "wypas")
Na koncercie wszystkim zrzedły miny, nikt już nie myślał o sprzęcie

akustyk
18-09-2012, 11:32
Do mnie akurat takie porównanie zupełnie nie trafia - bo zakłada, że sprzęt jest używany wyłącznie w celach służbowych i wystarczy, że będzie praktyczny, czyli niezależnie od prywatnych preferencji - każdemu wystarczy np podstawowy flotowy focus. Ale to wcale nie jest prawda. Zresztą myślę, że doskonale wiesz o co chodzi - każdy jest mniej lub bardziej indywidualistą. Nie kto inny jak Ty od lat marudzisz o przycisku MLU.

mnie chodzilo glownie o to, ze reaguje alergicznie na objawienia wszelakich ewangelistow*, ze bez takiego to a takiego ficzeru konkretny aparat/obiektyw jest do ( )( ) i nikt, ale to absolutnie nikt go nie bedzie chcial tknac. objawienia oczywiscie wynikajace ze swietego przekonania rzeczonego kaznodziei, ze to co on uwaza, jest opinia wszystkich innych dookola.

rozni ludzie roznych rzeczy od aparatow potrzebuja. jednego boli brak MLU, innego 1/8000s. od tego sa takie watki, zeby sie ludzie doszukali tych slabych stron, bo to wbrew pozorom ulatwia innym wybor wsrod wielu modeli korpusow. i dopoki takie opinie nie koncza sie obwieszczaniem wszem i wobec, ze taki to a taki niedobor (zdaniem piszacego) dyskwalifikuje konkretny model, dopoty nie reaguje. niestety, nazbyt czesto tak nie jest...

* - a ze przy okazji sklonnosc do ewangelizacji jest silnie skorelowana z uprawianiem przez delikwenta kotleciarstwa, to jeszcze dodatkowo dziala na mnie jak "plichta na klientow Amber Gold" ;)

akustyk
18-09-2012, 11:34
ile by nie kosztował, Polacy i tak łykną
czyli ty tez, no bo Polakiem jestes, prawda?

polska mania mania zawsze wygra z kryzysem

ale mowisz o sobie w tym momencie?

jellyeater
18-09-2012, 11:38
Ktoś potrzebuje dużo punktów AF to ma 5D MK III i 1 Dx. A to jest aparat który jest pozycjonowany niżej. I dla większości amatorów wystarczy. Nie wiem na ile tańsza jest migawka 1/4000 od migawki 1/8000. Być może to tylko po to by zniechęcić do aparatu zawodowców. Ilość punktów AF ma raczej wymierny wpływ na cenę.

Kto chce ten kupi. Kto nie chce, ten nie kupi, kupi coś droższego / innego. Albo będzie siedział, smęcił i złorzeczył. Jak ktoś liczył na takie coś jak 5D Mk III tylko taniej, to dziwnie liczył. Będzie pewnie bardzo fajny aparacik. O jakość obrazu bym się nie martwił. Zawsze jest dobrze, albo i bardzo dobrze. Czy Canon wypuścił lustro z którego zdjęcia byłyby słabe i nie do przyjęcia? Albo Nikon? :) W Foveonach był problem z zanikaniem kolorów. Bo ta matryca trójwarstwowa.

jednego boli brak MLU
Dostęp przez CF jest poroniony. A wystarczyłoby dwu sekundowy samowyzwalacz zintegrować z MLU. I by było mega.

Goomis
18-09-2012, 11:38
również takie ceny widziałem. Jesteśmy w UE, więc ceny w euro trzeba brać pod uwagę nie w dolarach.
Myślę, że tak 8199-8599 zł na początek będzie 6D kosztował, a powinno z 7499 zł góra skoro to body amatorskie dla każdego z myślą o podróżach przygotowane. Różnica cenowa musi być pomiędzy 5d III, a nim z 2,5-3 tyś. zł. 5D III będzie taniała i tanieje. To samo będzie z 6d jak będzie dostępny we wszystkich sklepach to konkurencja większa i ceny przez to inne. Mam taką nadzieje, że przed Świętami Bożego Narodzenia pojawi się w sklepach bądź troszke wcześniej. Tak w newsach można wyczytać że w grudniu.

No przecież 8600 jest skalkulowane pod podróżników właśnie.
Po prostu teraz kupią 6D i w przyszłym roku zamiast do Dubaju to pojadą na wycieczkę na Mazury - pod namiot, w końcu body uszczelnione :mrgreen:

4kwiatek
18-09-2012, 11:43
Hi...

W tym wszystkim mnie zastanawia czy przypadkiem migawka 1/4000 nie jest po prostu ogryzkiem software'owym. Może ten "wywiad przemysłowy" u "żółtych braci" wcale nie zadziałał tak dobrze i dopiero po oficjalnym pokazaniu tego co "żółci" oferują C okroił softem ? Kto wie - może jakaś Wasia odblokuje 1/8000 w pierwszych seriach ? Może to będzie niezła puszka do "tuningu" softwareowego ?

Pozdrawiam...

becekpl
18-09-2012, 11:44
a ja tego nie kumam,każdy temat poświęcony nowemu sprzętowi zamienia się w kłótnie
to nie canona wina ze zarabiamy tyle ile zarabiamy i przy ustalaniu cen nie biorą pod uwagę możliwości polaka tylko niemca czy innego francuza
a sprzęt jak sprzęt, mam 5mk3 wiec nie dla mnie ta 6......może gdyby wypuścili wcześniej??

Mad_Mac
18-09-2012, 11:47
A ja nie rozumiem tych przepychanek.
To co pisze okresla moje potrzeby i moje zdanie na dany temat.
Jak pisze ze aparatu nie tkne to nie pisze ze nie nadaje sie do zdjec bo te pewnie wyjda ladniejsze niz z mojego aparatu. Chodzi wylacznie o moje odczucie odnoszace sie do planow zmiany puszki i wyrazenie tego czego mi w niej brakuje zeby sie na nia zdecydowac. Uwazam ze mozna focic i 10 lat na tej samej puszce i robic super zdjecia ale jak juz przychodzi do zmiany to instynktownie chce sie kupic cos lepszego.
To by bylo na tyle. Przypominam ze to wszystko wylacznie moja opinia i nie probuje nikomu narzucac lub sugerowac ze cos sie do czegos nie nadaje.
Pozdrawiam podroznikow dla ktorych ten aparacik bedzie pewnie idealny.

szwayko
18-09-2012, 11:49
Hi...

W tym wszystkim mnie zastanawia czy przypadkiem migawka 1/4000 nie jest po prostu ogryzkiem software'owym.

Nie sądzę. Jest to migawka gorszej klasy i tyle. Wytrzymuje do 100000cykli. 5DII i III masz 150k cykli, a w 1D migawki są pancerne bo zbudowane na ponad 200-250k cykli.

akustyk
18-09-2012, 11:54
Dostęp przez CF jest poroniony. A wystarczyłoby dwu sekundowy samowyzwalacz zintegrować z MLU. I by było mega.
w nowych puszkach mozna sobie w My Menu dodac bezposredni dostep do Mirror Lockup:

https://canon-board.info/imgimported/2012/09/071004CanonMyMenu-1.jpg
źródło (http://www.covingtoninnovations.com/michael/blog/0710/071004-CanonMyMenu.jpg)

nadal jest to spluwanie przez lewe ramie trzymajac palcem wskazujacym prawe ucho... ale przynajmniej nie trzeba juz nucic Marsylianki do tego ;)

Po prostu teraz kupią 6D i w przyszłym roku zamiast do Dubaju to pojadą na wycieczkę na Mazury - pod namiot, w końcu body uszczelnione :mrgreen:
winner! :mrgreen:

z tym ze nie jestem pewny, ze bym az z Mazurami szalal. RyanAirem na Costa Brava moze byc taniej. albo do Grecji - w koncu kryzys jest ;)

a ja tego nie kumam,każdy temat poświęcony nowemu sprzętowi zamienia się w kłótnie
to nie canona wina ze zarabiamy tyle ile zarabiamy i przy ustalaniu cen nie biorą pod uwagę możliwości polaka tylko niemca czy innego francuza
mysle, ze biora, ale procentowo tak Polska jak i Niemcy czy Francja, to jest duzo mniej niz US, Kanada, Chiny czy Japonia... kazde z osobna :(

pawelo1
18-09-2012, 12:08

co ma jedno do drugiego. Jak kogoś stać to kupi czy dozbiera do niego jak planuje zakup niedługo i pojedzie gdzie tylko dusza zapragnie. To body ma mieć cene normalną i taka musi być dostosowana pod ludzi amatorów czy średnio czy bardziej zaawansowanych, którzy chcą tańszą pełną klatke i lżejszą. Po to taki aparat zrobili dla takich osób (tańszy ff). Skoro tańszy ff to powinien kosztować dużo mniej tak jak każdy z nas to sobie wyobrażał. Ceny zawsze na początku są wygórowane, a po kilku miesiącach będą mniejsze. Nikon d600 wiadomo ile kosztuje, a canon będzie mniej kosztował, więc moje przypuszczenia będą realne. Wiadomo że najlepiej gdyby kosztował 6000 zł, ale jest to nierealne u nas. Różnica musi być pomiędzy 7d, a 6d chociaż te 2,5 tyś. zł. Wiadomo jakie u nas są zarobki, a jakie w krajach UE a ceny z kosmosu w stosunku do zarobków. "Planowo Canon 6D ma wejść do sprzedaży w grudniu 2012 r. w sugerowanej cenie 8600 zł za sam korpus" za fotoblogia.pl. Pozdro

arra
18-09-2012, 12:09
to nie canona wina ze zarabiamy tyle ile zarabiamy

Przecież tu nie chodzi o zarobki, cena byłaby ok gdyby nie D600 (daje dużo więcej za tyle samo). Kurcze dla takiego przesiadającego się na FF cropera ze stajnią EF-Sów Canon nie daje wyboru, chyba, że ktoś moczy się na słowo Canon. Dla mnie 6D byłby idealny gdyby był faktycznie spozycjonowany <D600, teraz mam pewien dylemat.

kmleon
18-09-2012, 12:13

Taka będzie cena po wejściu na rynek, przed kolejnymi wakacjami myślę, że spadnie do okolic 7000 zł. Natomiast głównym problemem w PL nie są wysokie ceny, tylko niskie pensje... Niskie jak na UE, a przez to że nasz PL rynek nie jest jakiś specjalnie pojemny, to producenci nas w żaden sposób specjalnie nie będą traktować, więc kalkulują jedną cenę na całą UE i wszystkie kraje traktują tak samo - mają dzięki temu znacznie mniej formalności.

A czy powiedzmy pół pensji za takie body lub 2/3 pensji za 5d III to dużo albo np 1.5 pensji za 1DX? Myślę że taka może być grupa docelowa skalkulowana przez marketnigowców Canona - w UE takich osób jest jednak sporo...

strideer
18-09-2012, 12:20
Niskie pensje plus różnice kursowe. Jak brałem mojego 5D Mark II, to z tego co pamiętam złoty był dość mocny i udało mi się go dostać po naprawdę dobrej cenie - podobnej do tego, ile kosztuje teraz, z tym że teraz oczywiście są sporo niższe ceny hurtowe na ten sprzęt. Należy obiektywnie powiedzieć, że w cenie SRP 2100 dolarów EOS 6D jest o 1/3 tańszy od dowolnej wersji 5D (które kosztowały jeśli dobrze pamiętam 3300 - 3000 - 3500 dolarów). To, że u nas wychodzi drogo, to trochę inna sprawa.

4kwiatek
18-09-2012, 12:22
Hi...

Nie sądzę. Jest to migawka gorszej klasy i tyle. Wytrzymuje do 100000cykli. 5DII i III masz 150k cykli, a w 1D migawki są pancerne bo zbudowane na ponad 200-250k cykli.

A to przypadkiem nie jest tak że "krótkość" czasu dla czasów powyżej synchro (tutaj 1/180s) reguluje się wielkością odsłoniętego obszaru (szerokością paska) ? O ile pamiętam to prędkość ruchu lamelek migawki jest zawsze taka sama, a momentem startu lamelki zamykającej właśnie ustala czas ?

A skąd moja sugestia ? Jeśli pierwsze rumors mówiło o 1/8000 to jak zwykle w plotkach gdzieś jest ziarnko prawdy :). Ale kto wie :). Jak się dało "spota" z 350D wycisnąć ;).

Pozdrawiam...

luc_october
18-09-2012, 12:27
Z tym daje więcej bym się wstrzymał... Więcej pikseli, punktów AF, 100% VF? OK. W 6D jest większy zakres ISO, jest silent shutter co jest rewelacyjnym bajerem, wi-fi, gps.
Nikon przepakował podstawowe parametry swojej puchy, a Canon poszedł w bajerki. Wybór jest i każdy wybierze co woli.

Przecież tu nie chodzi o zarobki, cena byłaby ok gdyby nie D600 (daje dużo więcej za tyle samo). Kurcze dla takiego przesiadającego się na FF cropera ze stajnią EF-Sów Canon nie daje wyboru, chyba, że ktoś moczy się na słowo Canon. Dla mnie 6D byłby idealny gdyby był faktycznie spozycjonowany <D600, teraz mam pewien dylemat.

Kolekcjoner
18-09-2012, 12:31
Hi...

W tym wszystkim mnie zastanawia czy przypadkiem migawka 1/4000 nie jest po prostu ogryzkiem software'owym. Może ten "wywiad przemysłowy" u "żółtych braci" wcale nie zadziałał tak dobrze i dopiero po oficjalnym pokazaniu tego co "żółci" oferują C okroił softem ? Kto wie - może jakaś Wasia odblokuje 1/8000 w pierwszych seriach ? Może to będzie niezła puszka do "tuningu" softwareowego ?

Pozdrawiam...

Dokładnie. To inna - tańsza migawka. Żaden soft nic tu nie pomoże.

Co do cen to nie jest tak prosto, że u nas będzie USD=EUR i koniec. Wystarczy popatrzeć na największe sklepy w stanach np. BH i u nas cyfrowe - i porównać ceny różnych puszek i nijak to tak nie wychodzi. Po prostu nie ma takiej zależności.
Gdyby zresztą tak było to 5D mkIII kosztował by u nas ponad 14 tyś - tfuuuuuu......
Moja prognoza jest taka że cena się ustabilizuje w okolicach 7800. Początkowo pewnie będzie z 9000.

strideer
18-09-2012, 12:33
Mój głos również za 8999 SRP w dniu wprowadzenia, ceny transakcyjne pierwsze być może będą wyższe, ze względu na duży popyt i małą podaż, później w ciągu dwóch-trzech miesięcy około 8700 i za rok o tej porze między 8000 a 8200. (o ile nic się nie wydarzy z kursami walut).

pawelo1
18-09-2012, 12:36
"Planowo Canon 6D ma wejść do sprzedaży w grudniu 2012 r. w sugerowanej cenie 8600 zł za sam korpus" za fotoblogia.pl, a żeby ładniej wyglądała cena to 8599 zł czyli tak jak wcześniej pisałem. Pozdro

igor58
18-09-2012, 12:36
akustyk,
jasne, nie jestem bez "winy"...
na szczęście staram się dostosowywać zakupy do "realnych" potrzeb i możności finansowych
na pewno nie wezmę kredytu, by nabyć 6D
często używam wysokich czułości (koncerty), i tu pełna klata ma sens
ale jeśli dotąd jej nie miałem, a wciąż robię i publikuję fotki, to znaczy, że aż tak bardzo FF nie potrzebuję
oczywiście, jeśli cena będzie OK, na pewno przytulę ten lub inny model

i jeszcze: b. mnie interesuje funkcja cichej migawki
czy ona działa tylko w LV? (umknęło mi)

Kolekcjoner
18-09-2012, 12:52
6D z tym AF-em wydaje się idealną puchą na koncerty - praktyka pokaże czy istotnie.

p_lar
18-09-2012, 13:17
Wszystko cacy, model może się podobać lub nie, o cenie pogadamy jak się ustabilizuje. Jednego natomiast nie rozumiem - zachwytów w niektórych opiniach nad rozmiarami. Porównałem na camerasize.com wielkości z klasą niżej i wyżej i wychodzi na to że praktycznie jest rozmiaru 7D. Mam 7D i wcale mały nie jest.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img694/2917/eosize.jpg)

G@wron
18-09-2012, 13:23
Wszystko cacy, model może się podobać lub nie, o cenie pogadamy jak się ustabilizuje. Jednego natomiast nie rozumiem - zachwytów w niektórych opiniach nad rozmiarami. Porównałem na camerasize.com wielkości z klasą niżej i wyżej i wychodzi na to że praktycznie jest rozmiaru 7D. Mam 7D i wcale mały nie jest.
Ale właśnie 7D ma idealny rozmiar, przynajmniej dla mnie ;-)
..i tu już wchodzą subiektywne odczucia.

pawelo1
18-09-2012, 13:32
wczoraj o tym samym pisałem, że wielkość jest porównywalna do 7D. Różnica to tylko 3 mm w głebokości i szerokości bo wysokość do pokrętła jest ta sama 111 mm, więc różnice te są niewielkie.
Sam posiadam 7D i dla mnie jest oki z ergonomią i z trzymaniem body, a dłoni malutkich nie mam.
Dla mnie 6D mógłby być taki sam bądź nawet większy od niego o te kilka mm.
Na wadze musieli troche zaoszczędzić też bo różnica 160 gram bo tyle wychodzi z baterią pomiędzy nimi
(760 g i 920 g). Dla mnie to body jest w sam raz i aż takie małe nie jest jak to niektórzy porównują w newsach. Jak na aparat amatorski to jest bardzo dobra wielkość.

Kolekcjoner
18-09-2012, 13:36
Co do rozmiarów to też myślałem że mniejszy. No ale tu się nie zaszaleje - pryzmat i komora lustra robią swoje.

dalej ucialem, w ramach czyszczenia OT. akustyk

arra
18-09-2012, 15:03
Pytanie, może ktoś wyczaił, czy aparat automatycznie koryguje aberracje obiektywów w body?

pawelo1
18-09-2012, 15:11
Pytanie, może ktoś wyczaił, czy aparat automatycznie koryguje aberracje obiektywów w body?

body koryguje automatycznie aberracje chromatyczną co można zauważyć po samplach tych ze stronki canona jak wrzucisz do dpp. Sample są z 3 wersji firmware 4.0.1, 3.5.2 jak i 3.4.2. Czytałem o tym na stronce canon gdzie jest mowa o procku DIGIC 5+ http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_6d?selectedName=Features

akustyk
18-09-2012, 15:23
tak z innej beczki: Photokina 2012: profesjonalna lustrzanka czy aparat dla amatorów? Canon zaprezentował model EOS 6D (http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,12504212,Photokina_2012__profesjonalna_lu strzanka_w_aparacie.html)

jest napisane, ze cena wejsciowa to 8600 PLN. oczywiscie, nie ma gwarancji, ze nie kopiuja tego typu informacji z CB 8-) lub podobnych forum, o rownie wysokiej wiarygodnosci oszacowan cenowych :)

pawelo1
18-09-2012, 15:41
no ameryki to nie odkryli bo o tym to była mowa od 272 posta, że 2099 euro.
Pisałem, że coś w tych okolicach będzie i na fotoblogia.pl też piszą o 8600 zł. Wczotaj takie ceny były już widoczne. No do grudnia jeszcze troche czasu jest, więc może się zmienić cena.
Pewnie wszystko z forum biorą bo my jesteśmy wiarygodnym źródłem:) i trzeba będzie teraz pisać mniejszą cene. Pozdro

gervee
18-09-2012, 15:59
No a czy te dywagacje na temat cen nie są przypadkiem wywoływaniem deszczu? Wieszcze wołają 8600, 9000 a marketingowiec wypełnia tabelki żeby wstrzelić się właściwie w rynek. Może więc równajcie w dół niż w górę (dla własnej korzyści a nie na zgubę) ;).

pawelo1
18-09-2012, 16:05
ja tam wierzę, że cena będzie na poziomie 5999 zł dla nas jako amatorów. Myślę, że taka cena jest bardzo dobra i kusząca jak za taki sprzęt taniej pełnej klatki:). Canon powinien brać to pod uwagę i czytać fora bo robi sprzęt dla nas klientów, a nie dla siebie:smile: Każda sugestia jest ważna w tej dziedzinie:).

Merde
18-09-2012, 16:06
No a czy te dywagacje na temat cen nie są przypadkiem wywoływaniem deszczu? Wieszcze wołają 8600, 9000 a marketingowiec wypełnia tabelki żeby wstrzelić się właściwie w rynek. Może więc równajcie w dół niż w górę (dla własnej korzyści a nie na zgubę) ;).

Dyć pisałem już dwukrotnie - cena entry level FF powinna być +/- równa cenie topowego cropa. 7D to teraz koszt około 5450 zł :-)

Usjwo
18-09-2012, 16:11
Ja stawiam na 1500EUR w HK i juz zbieram pieniadze :grin:

pawelo1
18-09-2012, 16:18
to dobrze że jest nas już więcej kto myśli inaczej niż canonowi marketingowcy. Mam nadzieje, że każdy do tego grona z miłą chęcią się przyłączy:)

McLaren
18-09-2012, 17:17
A na Digital Foto Video właśnie napisali sugerowane ceny na PL.
7800 body i 11000 z 24-105 IS..
Cena jak na otwarcie niezła.

Wysłane przez Tapatalk

_igi
18-09-2012, 17:39
ze studio może być o tyle problem, że realny czas synchro będzie pewnie, trochę niższy..

Tak w gruncie rzeczy to nie przeszkadza - różnica między 1/180 a 1/200 to 1/3, jak nie mniej EV, czyli przykładowo f/4 zamiast f/3,5. Jedyny przypadek, kiedy to się naprawdę przydaje, to kiedy chcemy użyć jaśniejszych szkieł w studio, a w tym przypadku musimy kombinować zarówno z 6D, 5DII, 5DIII i 1Dx.

Wbudowane wi-fi (normalnie adapter/grip kosztuje setki, jak nie tysiące złotych) przydaje się bardzo - bezprzewodowy tethering, możliwość sterowania aparatem z poziomu EOS Utility, czy smartfona, bezprzedowowe LV - MEGA sprawa. To samo na sesjach w plenerze, możemy na luzie sterować aparatem z odległości. O ile dobrze pamiętam to nawet na 5DIII eye-fi nie ma takiej funkcjonalności. W mk.III i 1Dx potrzebujemy do tego adapterów i zabawy w ustawianie.

To samo GPS - otagowane foty bez wpinania dodatkowych adapterków, kabelków, albo ręcznego babrania się na komputerze to piękna sprawa.

Przy czym zgadzam się, to w żaden sposób nie decyduje o tym, że będziemy mieli lepsze foty, jednak komfort fotografowania rośnie. Podobna sytuacja jak z autofokusem 5DIII - poprzednim modelem da się zrobić dynamiczne zdjęcia, ale tym jest dużo wygodniej.

Szkoda, że w "szóstce" nie ma autofokusa z np. 50D, ale mi af 5DII wystarcza w 90% sytuacji, czasami muszę zrobić po prostu więcej zdjęć, żeby mieć pewność, a tu znowu, z danych winika, że 6D będzie miało pewniejszy AF od starej piątki.

--- Kolejny post ---

Wysłane przez Tapatalk

Za jakiś czas na 100% wymieniam 5DII na 6D, przy tych wymiarach i wadze nawet Leica traci sens. To tego Canon 40/2,8, Wojtek 20/3,5 czy 40/1,8 abo jakiś Zeiss i mamy wspianiały aparat na codzień i w podróż.

jacek_73
18-09-2012, 17:47
...czyli przykładowo f/4 zamiast f/3,5...

Czemuż to?

arra
18-09-2012, 18:05
Za jakiś czas na 100% wymieniam 5DII na 6D, przy tych wymiarach i wadze nawet Leica traci sens. To tego Canon 40/2,8, Wojtek 20/3,5 czy 40/1,8 abo jakiś Zeiss i mamy wspianiały aparat na codzień i w podróż.

Ja wymienię o ile matryca nie da ciała w porównaniu do D600 oraz jak wyjdzie ML na 6D, bo w tej chwili jestem zauroczony funkcjonalnością ML, zwłaszcza moim ulubionym z R1 informowaniem o przepałach oraz focus peaking.

jasiorzaca
18-09-2012, 18:32

Wysłane przez Tapatalk

Cena niższa o 3 tys od 5d MK III to jest już coś :) Oby tylko AF zawsze trafiał tam gdzie chcę to go biorę :)

jac+
18-09-2012, 18:34
Oto co mnie wpienia w 5D:

1. Migawka 1:4000/100000 klapnięć.
2. Trochę rozmiar - lubię duże puchy.
3. Wierzch korpusu z tworzywa. No chyba, że to będzie tworzywo naprawdę wysokiej klasy.
4. Totalny klawiszowy rozpierdzielnik na tylnym panelu.
5. Premiera bez premiery. Czy pokazanie na photokinie niesprawnych skorup można nazwać premierą?

Reszta jest do przełknięcia.

waldekgdynia
18-09-2012, 18:46
Fotopolis.pl: Oficjalne ceny Canona EOS 6D (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15638&oficjalne-ceny-canona-eos-6d)

cytuję :

Sprzęt ma trafić do sprzedaży w grudniu br.
EOS 6D Body with GPS/Wi-Fi - 7 799

pawelo1
18-09-2012, 18:53
Oto co mnie wpienia w 5D:

1. Migawka 1:4000/100000 klapnięć.
2. Trochę rozmiar - lubię duże puchy.
3. Wierzch korpusu z tworzywa. No chyba, że to będzie tworzywo naprawdę wysokiej klasy.
4. Totalny klawiszowy rozpierdzielnik na tylnym panelu.
5. Premiera bez premiery. Czy pokazanie na photokinie niesprawnych skorup można nazwać premierą?

Reszta jest do przełknięcia.

no z poliwęglanu będzie wierzch, więc nie plastik jakiś badziewiasty. A przecież poliwęglan ma dobre własności mechaniczne, szczególnie udarności, więc nie ma co się martwić na zapas bo to dobry materiał o dobrych parametrach mechanicznych. Wykorzystywany w szybach samolotów, w formule 1 czy nawet w płytach CD,DVD ma wiele zastosowań. Ja też lubie duże puchy, ale ona nie jest taka mała i nie ma co tego rozwijać. Klawisze poszły w dal bo dali touchscreen i dlatego ehhhhh. Trzeba życ i nic się na to nie poradzi. Pozdro

jac+
18-09-2012, 18:57
Ciekaw jestem ile w grudniu będą kosztowały "piątki"...
pawelo1 - ja też wczoraj zgłębiałem wikipedię pod kątem poliwęglanu :mrgreen: . Żółwik :mrgreen: .

algha
18-09-2012, 18:59
Jako, że to cena wyznacza segmenty, mamy następcę 5d mk2 wg. Canona.
Okrzyki zgrozy co do ceny mk3 były niepotrzebne. Canon po prostu razem z mk3 stworzył nowy "średni" segment FF. A 6d zastępuje mk2. Podobny ruch canon zrobił z 7d - taka biedna puszka dla reporterów.
Po tradycyjnej, wstępnej zakładce z AF, 6D zaczyna być fajna alternatywą...

tomkod
18-09-2012, 19:06
Czyli wychodzi 1000 zł mniej niż się spodziewałem i 1000 zł więcej niż obecne 5D mkII. Więc jeśli moja cierpliwość wytrzyma to w grudniu będzie to moja pucha :)

Bartek_902
18-09-2012, 19:21
Trochę poczytałem i zaczynam się powoli przekonywać do tego 6d , tylko ten bajzel na tylnej ściance mi się nie podoba , powinno być tradycyjnie wszystkie przyciski po lewej stronie , nawet taki sam rozkład jak w 7d i było by idealnie.
Ciekaw jestem jak puszka leży w łapie :)

jotes25
18-09-2012, 19:26
Co do 5dII vs 6d:

jeśli kluczowe elementy korpusu (matryca, AF) nie okażą się istotnie lepsze (a śmiem w to wątpić), to mamy do czynienia z klasycznym dymaniem użytkowników przez producenta, coś jak face-lifting w autach. Bo wszystkie te "unowocześnienia" (chipset Wi-Fi, GPS, UHS-I, ekran dotykowy) kosztują w produkcji kilka dolarów, za to można podtrzymać cenę korpusu wołając jak za "nowość".
Canon jest mistrzem w przepakowywaniu starej technologii i pokazał już w przeszłości, że potrafi wypuszczać korpusy, w których nie ma nic nowego (vide 60d).

jac+
18-09-2012, 19:27
Ciekaw jestem jak puszka leży w łapie

Tak jak wcześniej pisałem: niepokoi minie wielkość uchwytu. Wąski jakiś...

gervee
18-09-2012, 19:37
Ten ekranik dotykowy nie będzie przypadkiem przełączał się gdy będzie dotykany nosem podczas robienia zdjęć? ;)

Matsil
18-09-2012, 19:47
A ja bym nie rozważał 6D jako następcy 5DII. Już po wymiarach i guzikologii widać, że nie bedzie tak funkcjonalny. Podobnie jak jotes25 śmiem wątpić w istotną poprawę obrazka w porównaniu do 5DII. To po prostu nowy segment i pewnie z jego startem sprzedaży ze sklepów zniknie 5DII. Klika dodatkowych gadżetów może i fajnych, ale w wiekszości jest to tzw. "chłyt materkingowy", bo konkurencja albo to juz ma albo zamierza wprowadzić. Ludzie z Canona idiotami nie są i pewnie doskonale przemyśleli ten ruch, nikt na własnym podwórku konkurencji robił sobie nie będzie.
Przez chwilę zawahałem się po ogłoszeniu premiery czy nie poczekać i zamiast 5DIII nie kupić 6D, ale już po przejrzeniu specyfikacji wiem, że wkrótce zagości u mnie jednak nowa 5-ka.

pawelo1
18-09-2012, 19:47
Co do 5dII vs 6d:

jeśli kluczowe elementy korpusu (matryca, AF) nie okażą się istotnie lepsze (a śmiem w to wątpić), to mamy do czynienia z klasycznym dymaniem użytkowników przez producenta, coś jak face-lifting w autach. Bo wszystkie te "unowocześnienia" (chipset Wi-Fi, GPS, UHS-I, ekran dotykowy) kosztują w produkcji kilka dolarów, za to można podtrzymać cenę korpusu wołając jak za "nowość".
Canon jest mistrzem w przepakowywaniu starej technologii i pokazał już w przeszłości, że potrafi wypuszczać korpusy, w których nie ma nic nowego (vide 60d).

oprócz 6D na photokina 2012 te aparaty zostały zaprezentowane: G15, S110 i SX50 HS ten ostatni posiada WiFi i GPS, a 2 pierwsze tylko WiFi, więc sami widzicie skoro dali w kompaktach to w 6D tym bardziej.
To są takie gadżety żeby się lepiej sprzedawało, a bez tego można żyć jak do tej pory. Ciekawie będzie jak ktoś będzie posiadał tablet z windows 8 np. acer tab w700 bo niedługo się będą pojawiać to sterowanie raczej z nim nie będzie działać tylko z android. Z tego co wyczytałem na nim było testowane i to wersja starsza 2 coś, a już jest 4.1 jelly bean no i z windows 7 tablety również istnieją. Pewnie załatwi to najnowszy firmware nie ten co testowali w wersji 4.0.1. Producenta dużo to nie kosztuje bo dla niego lepiej jest dołożyć coś niż odjąć. Czysty marketing. G15 fajny aparacik następca G12 i ma obiektyw jasny od 1.8-2.8 cena niecałe 500 dolarów. Pozdro

Kwapiszon
18-09-2012, 19:55
W naczelnej trollowni RP jak zwykle dramat po premierze. Z czasem, jak stare wino 6D nabierze mocy i kultu.

michael_key
18-09-2012, 20:04
Przez chwilę 6D przez moje myśli przeleciał, ale... zostanę jednak przy kultowym 5D2 :grin:

Kolekcjoner
18-09-2012, 20:27
jest napisane, ze cena wejsciowa to 8600 PLN. oczywiscie, nie ma gwarancji, ze nie kopiuja tego typu informacji z CB 8-) lub podobnych forum, o rownie wysokiej wiarygodnosci oszacowan cenowych :)

O przepraszam moje analizy są oparte na naukowych podstawach ;).

Kwapiszon
18-09-2012, 20:31
Ten ekranik dotykowy nie będzie przypadkiem przełączał się gdy będzie dotykany nosem podczas robienia zdjęć? ;)

To zależy jakiego kto ma kinola :D Przyznam, że nie udało mi się dziobać kulfonem w ekran. To jakiś sztuczny problem.

Grzdyll
18-09-2012, 20:58
Przez chwilę 6D przez moje myśli przeleciał, ale... zostanę jednak przy kultowym 5D2 :grin:

Dokładnie, gdybym miał swojego kultowego 5D2 bardzo wątpię czy poważnie rozważałbym zmianę na tę puszkę (ze względu na parametry) oraz na 5D3 (ze względu na to ile nowego się dostaje w relacji do wydanej kasy).

Co jednak robić w mojej sytuacji - kogoś kto już od dawna zdecydowany jest na pełną klatę i chce optymalnie wydać uciułane pieniążki - szkoda mi nieco kupować nieco leciwej (choć oczywiście ze wszech miar mitycznej i kultowej) dwójki, szokuje mnie niemal dwukrotnie wyższa cena 5D3 a teraz nasz dobrotliwy Canon wypuszcza takie nie wiadomo co które budzi zdecydowanie mieszane uczucia (i to nie ze względu na brak "wow" ale na sztuczne wydziwienia w czymś co należało jedynie nieco poprawić) - rozumiem oczywiście że niższa cena musi wynikać z wykastrowania wyższego modelu ale jak dla mnie kastracja w stajni N wygląda znacznie sensowniej...

Ciekawe czy jest wielu takich jak ja :)

sv
18-09-2012, 21:08

Pewnie nie, bo jak przyłożysz wizjer do oka, to czujnik wyłączy ekran LCD.

b300
18-09-2012, 21:09
No i teraz wszyscy spekulanci co do ceny aparatu mają zagowstkę... canon polska podła oficjalne ceny sugerowane aparatu... oo... chyba większość się zdziwi..

Informuję na gorąco, że znamy już sugerowane ceny nowego aparatu (PLN). Sprzęt ma trafić do sprzedaży w grudniu br.
EOS 6D będzie dostępny w dwóch konfiguracjach:

EOS 6D Body with GPS/Wi-Fi 7 799
EOS 6D 24-105IS with GPS/Wi-Fi 10 999
New Grip 789
New focusing screen 119

klik (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15638&oficjalne-ceny-canona-eos-6d)

sv
18-09-2012, 21:12
No i teraz wszyscy spekulanci co do ceny aparatu mają zagowstkę... canon polska podła oficjalne ceny sugerowane aparatu... oo... chyba większość się zdziwi..

Informuję na gorąco, że znamy już sugerowane ceny nowego aparatu (PLN). Sprzęt ma trafić do sprzedaży w grudniu br.

New Grip 789
New focusing screen 119

Co oznacza, że pewnie niedługo po premierze cena ustabilizuje się na 6990,- :-)

a za zaoszczędzoną w stosunku do 5dmkIII kasę kupię X-E1 z kitem :-)

jasiorzaca
18-09-2012, 21:14

New Grip 789
New focusing screen 119

A cóż to jest "New focusing screen 119" - pomoże ktoś ?

horak
18-09-2012, 21:17
Nie widzę w tym modelu nic co uzasadniałoby przejście na niego z 5d2. Mk2 to żaden kult tylko kawał dobrego sprzętu i długo jeszcze taki pozostanie. Wystarczy spojrzeć jak wiele osòb korzysta ciągle z mk1- dlaczego ? bo daje świetny obrazek. Dla mnie nowa klasa 6 to takie niewiadomo co, które musiało powstać żeby zarobiło trochę kasy. Ot zgrabna i powabna puszka i nic więcej.

vaas
18-09-2012, 21:18
Wymienne matówki

jac+
18-09-2012, 21:18

Nowy model wymiennej matówki.

michael_key
18-09-2012, 21:19
Ciekawe czy jest wielu takich jak ja :)
Wstrzymaj się skoro nie jesteś przekonany do 5D2 i zdecyduj 6D czy druga 5-tka.

Kolekcjoner
18-09-2012, 21:21

New Grip 789
New focusing screen 119

Moja prognoza jest taka że cena się ustabilizuje w okolicach 7800.
Ha .... czyli jednak czytają CB ;)8-).

Na poważnie to ta cena wgląda całkiem sympatycznie. Za pół roku może być poniżej 7k.

Insomnia
18-09-2012, 21:32
Jestem bardzo ciekawa jak wypadnie w testach. Z 5D to bym się w ogóle nie przenosiła na 6D, ale już xxD - czemu nie? Podoba mi się, że będzie to puszka poręczna. Cenowo nie jestem zaskoczona, i tak fajnie, że celują poniżej tych 8k (spodziewałam się raczej bliżej 9k). W tej chwili nie jestem targetem, ale kto wie? :)

gervee
18-09-2012, 21:35
No jeśli nawet czytają to czy borą pod uwagę opinie? Jednak jeśli prawdą jest, że zagląda nam do okien kryzys (o, którym non stop wspominają media) to weryfikacja ceny (w dół) dla zachowania poziomu sprzedaży będzie niezbędna. Oczywiście plany sprzedażowe będą hiper, super i wow tyko, jeśli skończy się kasa na dofinansowanie rozpoczęcia działalności to spora część sprzedaży zniknie ze statystyk - a było tak fajnie, sporo było pytań "mam kilkanaście tys. na zakupy sprzętu, na co wydać".

Najlepszym weryfikatorem ceny będzie sprzedaż na rynku ... będzie popyt to cena będzie się trzymać, nie będzie popytu to cena spadnie albo produkt zniknie.

sv
18-09-2012, 21:38
W tej chwili nie jestem targetem, ale kto wie? :)

Skoro tu piszesz to na 100% jesteś targetem, tylko jeszcze o tym nie wiesz :-)

--- Kolejny post ---

jeśli skończy się kasa na dofinansowanie rozpoczęcia działalności to spora część sprzedaży zniknie ze statystyk - a było tak fajnie, sporo było pytań "mam kilkanaście tys. na zakupy sprzętu, na co wydać".

Czy Ty naprawdę sądzisz, że Canon dostosuje swoje ceny na świecie do oczekiwań oczekujących na dotację z UP?

Insomnia
18-09-2012, 21:41
Skoro tu piszesz to na 100% jesteś targetem, tylko jeszcze o tym nie wiesz :-)

Hehe... No w sumie. :) Ale jeszcze nie teraz, może za rok. :)

jac+
18-09-2012, 21:53
Bawi mnie jedna sprawa: tak skutecznie nas straszyli ceną na poziomie 9000zł, że jak pokazali cenę 7800 to canoniarze uznali, że to grosze i wręcz powinniśmy być wdzięczni skośnookim za ich łaskę. Nie moi drodzy. Moim zdaniem nawet 7000zł za entry levelową (skądinąd nieźle się zapowiadającą) puszkę to przesada. Ciekaw jestem jaki zysk będzie miał canon na pojedynczym egzemplarzu...

GoomeX
18-09-2012, 21:57
A ja napiszę krótko, uważam, że zastosowanie kart SD w w/w konstrukcji jest niedopuszczalne. Parametry niby są okej, ale wykonanie już na fotkach na moje oko pozostawia do życzenia. Do tego dochodzi problem AFu, ale to taki uważam problem dla na prawdę czepialskich. Przecież wszyscy wiemy, że mercedesem S /nowym/ nie można jeździć za 30.000pln, bo za tyle to pewnie Fiat Panda jest. Nie porównuję Merca do fiatola, ale pamiętajmy, że jeśli 6D byłby 'cudowny' nikt nie kupiłby 5dIII nie wspominając o 1Dx. Nie ukrywam, że jestem zmartwiony trochę, ale aparat idealny w 'normalnej' cenie nie istnieje. Nie rozumiem jedynie problemu pt. nowy 6D za powiedzmy 8.000PLN, a używany 5Dmk2 za 5500-6000PLN? Ahh, sam już nie wiem, sam może się czepiam. Ideał to by była buda 7D z FFem, tak jak już ktoś wyżej napisał.

sv
18-09-2012, 22:04
A ja napiszę krótko, uważam, że zastosowanie kart SD w w/w konstrukcji jest niedopuszczalne..

A co ci nie pasuje w kartach SD? Są o połowę tańsze niż CF.

--- Kolejny post ---

Parametry niby są okej, ale wykonanie już na fotkach na moje oko pozostawia do życzenia..

????????????????????????????????

gervee
18-09-2012, 22:06
Czy Ty naprawdę sądzisz, że Canon dostosuje swoje ceny na świecie do oczekiwań oczekujących na dotację z UP?

Dla mnie Canon może sobie robić co chce na świecie ... tyle mnie to obchodzi co zeszłoroczny śnieg. Ludzie własnymi pieniędzmi zagłosują za tym bądź innym dostawcą sprzętu, modelem sprzętu. No i właśnie jeśli w Polsce skończą się pieniądze (te dodatkowe) na fanaberie typu nowy aparat, nowe obiektywy to skąd niby znajdą się chętni na zakupy na lokalnym rynku? Będzie wielka d... albo trzeba będzie zejść z marży albo będzie się mieć produkt niesprzedawalny lub z nikłą (na danym rynku) sprzedażą.

sv
18-09-2012, 22:09
Dla mnie Canon może sobie robić co chce na świecie ... tyle mnie to obchodzi co zeszłoroczny śnieg. .

Świetne porównanie z tym śniegiem, myślę, że nasz rynek obchodzi Canona podobnie :-)

Przecież Canon nie zrobi innych cen w Polsce niż w EU z powodu takiej czy innej wysokości dotacji dla bezrobotnych w Polsce.

algha
18-09-2012, 22:22
A ja napiszę krótko, uważam, że zastosowanie kart SD w w/w konstrukcji jest niedopuszczalne.
... Bo mam już 4 karty CF i generalnie do **** z wymianą kart wartych ca. 200zł przy wydawaniu 8k na puszkę. No to jest argument.

Parametry niby są okej, ale wykonanie już na fotkach na moje oko pozostawia do życzenia. Do tego dochodzi problem AFu, ale to taki uważam problem dla na prawdę czepialskich.
Czyli co prawda silnik dali kiepski, ale to nic, bo plastiki źle spasowane. I to wszystko na podstawie zdjęć poglądowych z premiery ...

akustyk
18-09-2012, 22:24
no, skoro na zdjeciach widac, ze wykonanie jest podle, to naprawde nie ma dyskusji, ze 6D jest do pupy i tylko szukajace szpanu FF-em nastolatki beda to kupowac...

ech... juz mi sie nie chce klepac w klawisze... :mrgreen:

_igi
18-09-2012, 22:24
Czemuż to?

Przy tej samej mocy lamp w przypadku 6D trzeba będzie przymknąć przysłonę o ten kawałek działki, dla zachowania prawidłowej ekspozycji. Różnica między 1/180 a 1/200 to (MZ) naprawdę nic wielkiego, tak czy siak to generuje problemy, a praca z aparatem z synchro na poziomie 1/1000 jest o niebo wygodniejsza.

Ps. Speedlighty od dawna mają tryb "H", więc tym bardziej nie ma czym sobie głowy zawracać.

sv
18-09-2012, 22:28
ech... juz mi sie nie chce klepac w klawisze... :mrgreen:

czy jakakolwiek inna premiera Canona obeszła się bez tego biadolenia? :-)

Matsil
18-09-2012, 22:32
Skoro 7D utrzymuje się cenowo na poziomie 5,5k pln, 5DIII na poziomie 11k pln, to canon łatwo kalkuluje i 6D poniżej 7k pln bardzo długo nie zejdzie. Czekam tylko kiedy wycofają ze sprzedaży 5DII, bo poziom cenowy podobny.

No co ty? To biadolenie skończy się po osiagnięciu przez ten wątek 1000 stron ;). Jak przy każdej inne premierze zresztą.

akustyk
18-09-2012, 22:35

no skad... ale milo, ze zapytales ;)

sv
18-09-2012, 22:43
no skad... ale milo, ze zapytales ;)

Dziwne jest tylko to, że logicznym krokiem powinna być natychmiastowa przesiadka na sprzęt ....(wpisz dowolną markę), a nic takiego się nie dzieje bo zawsze wracają? Jakiś fenomen? Masochiści?

pawelo1
18-09-2012, 22:43
pewnie wycofają 5d mark II w tym samym momencie jak wejdzie w grudniu 6D. Nie wiem jak można oceniać budowę tego aparatu na podstawie zdjęć. Moim zdaniem budowa jest bardzo dobra magnezowa i góra z poliwęglanu czego chcieć więcej i napewno jest dobrze wszystko spasowane. Ciekawe czy gumy będą blaknąć i uczulać albo inna afera z nim ehhhhhhhhh.

jaś
18-09-2012, 22:45
To jest słaby aparat - do kotleta się nie nadaje, obudowa ma braki magnezu, af pozostawia wiele do życzenia - jego używanie graniczy z cudem, brak 1/8000 sek jest gwoździem do trumny - mam nadzieję że sprzedaż będzie słaba a cena będzie maleć. Przyjaciele to nie jest aparat idealny brak mu 100% podgladu nie wiadomo czy matryca jest chociaż odrobinę mniej szumna niż zwykle - pewnie niestety nie, powinien mieć kukułkę i sterować lampami bo tak mają nawet xxxD :), powinien być odrobinę szybszy brak 5kl/s w takim sprzęcie to kpina, ale jeśli cena będzie w granicach rozsądku to może to być alternatywa używanej i zajechanej kotletami 5D I, na drugiej migawce, z odklejającym się lustrem i przedpotopowym wyświetlaczem który pozwala na stwierdzenie czy zdjęcie "się zrobiło" i wyświetlenie histogramu za pieniądze (które trzeba dać za taką 5DI) niewiele mniejsze niż kosztowała (ta 5DI) jak była nowa pod koniec produkcji.

sv
18-09-2012, 22:46
Ciekawe czy gumy będą blaknąć i uczulać albo inna afera z nim ehhhhhhhhh.

Na 100% będą się odbarwiać i uczulać! Canon odgapił to od Nikona, gdzie odklejające się od lat gumy powiększają przywiązanie do marki. :-)

jac+
18-09-2012, 22:50
Zauważyliście gdzie wpakowali przycisk przymykania przysłony do wartości roboczej?

Bahrd
18-09-2012, 22:52
czy jakakolwiek inna premiera Canona obeszła się bez tego biadolenia?
no skad... ale milo, ze zapytales
Canon EOS-1Ds Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1ds/) ;) - wtedy zdaje się nawet DPR nie miało jeszcze forum...

--- Kolejny post ---

Zauważyliście gdzie wpakowali przycisk przymykania przysłony do wartości roboczej?
Po "starej" stronie - ponoć można go przeprogramować będzie.

akustyk
18-09-2012, 22:53
Dziwne jest tylko to, że logicznym krokiem powinna być natychmiastowa przesiadka na sprzęt ....(wpisz dowolną markę), a nic takiego się nie dzieje bo zawsze wracają? Jakiś fenomen? Masochiści?

mysle, ze ta "dowolna marka" tez idealna nie jest. albo to gumy sie odklejaja, albo szkla tylko f/1.4, ... ;)

jac+
18-09-2012, 22:58
Po "starej" stronie

Niech wyjdzie, że się nie orientuję, ale od czasów 10D zawsze był pod lewa ręką.
Sorki - faktycznie. Kłania się EOS 3.

pawelo1
18-09-2012, 22:59
Na 100% będą się odbarwiać i uczulać! Canon odgapił to od Nikona, gdzie odklejające się od lat gumy powiększają przywiązanie do marki. :-)

uuuuu Panie i Panowie nie kupujmy tego bo później do serwisu trzeba wysyłać, a tak przynajmniej cena szybciej spadnie:). I bardzo ważne, żeby pamiętać nie rzucać się od razu do sklepu po premierze tylko poczekać do przyszłego roku na wiosne czy latem dopiero iść do sklepu na zakupy:)
Cena spadnie i będzie pewne, że nic z tą puszką się nie dzieje. Bo jak wiadomo wszelkie wady zawsze wychodzą po kilku miesiącach:) A nikt z nas nie chce być beta testerem bo canon ma swoich inżynierów, którym dobrze za to płaci to niech wykonują swoją prace rzetelnie:)

Kolekcjoner
18-09-2012, 23:06
Nie chce mi się szperać ale warto przypomnieć sobie co się działo po premierze teraz już niemal kultowego 5D mkII ;). To się dopiero działo.

Matsil
18-09-2012, 23:21
Nie chce mi się szperać ale warto przypomnieć sobie co się działo po premierze teraz już niemal kultowego 5D mkII ;). To się dopiero działo.
No, ja czytając cały ten syf kupiłem to body dopiero prawie rok po premierze... ;)

Kolekcjoner
18-09-2012, 23:28
Ja nie kupiłem do dzisiaj :lol:.

sv
18-09-2012, 23:35
Ja nie kupiłem do dzisiaj :lol:.

Twardym trzeba być, nie mientkim :-) MK III też nie kupiłem, bo wiedziałem, że Canon zrobi dla mnie miłą, małą puszeczkę za sympatyczne pieniądze :-)

pawelo1
18-09-2012, 23:46
Twardym trzeba być, nie mientkim :-) MK III też nie kupiłem, bo wiedziałem, że Canon zrobi dla mnie miłą, małą puszeczkę za sympatyczne pieniądze :-)

mam nadzieje, że przeczytałeś uważnie post nr 357:)

sv
18-09-2012, 23:49
Naprawdę sądzisz, że to co my tutaj wypisujemy ma wpływ na cenę 6d? :-)

b300
18-09-2012, 23:49
To jest słaby aparat - do kotleta się nie nadaje, obudowa ma braki magnezu, af pozostawia wiele do życzenia - jego używanie graniczy z cudem, brak 1/8000 sek jest gwoździem do trumny

Mi zależy na pełnym rozmiarze matrycy i małych szumach przy wysokim iso - jeżeli będzie to na takim poziomie jak w 5D3- to ten aparat jest dla mnie
AF dla mnie nie musi być super szybki bo nie robię zdjęć sportu, do tego lubię sobie przekadrować zdjęcie, więc środkowy punkt spokojnie mi wystarcza.
na plenerze CFK robiłem sporo zdjęć 5D3 i stwierdzam, że dla mnie ma on za dużo punktów, i korzystałem tylko z centralnego za to iso to bajka :).

Więc nie ma co mówić że ten aparat jest bez sensu, bo wielu ludzi narzekało już na af z 5D2, a teraz narzekają na 6D - szkoda że nikt nie wie co to naprawdę jest ale i tak już wszyscy wiedzą ze będzie szajs.
zgadzam się że brak 1/8000 trochę boli, ale ile zdjęć robicie na 1.2 w pełnym świetle??
płacąc za obiektywy po 9k i mając ich kilka, to różnica w cenie między 6D a 5D3 nie będzie dla takiej osoby taka duża, ale dla mnie, osoby której pierwszoplanowy dochód nie jest z fotografii, różnica tych 4k w cenie to już jest nie mało.

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć ludziom, którzy nawet nie będą mieli tego aparatu w ręku (tak jak i wielu innych aparatów a o których się mocno wypowiadają :))

pawelo1
18-09-2012, 23:56
Naprawdę sądzisz, że to co my tutaj wypisujemy ma wpływ na cenę 6d? :-)

hehe pewnie że tak. Widzicie jak cena spadła z zapowiadanych 8600 zł w momencie:) jak zaczeliśmy o tym pisać, że za dużo. Trzeba być dobrej myśli i niech canon nas słucha użytkowników bo to dla nas produkuje sprzęt, a nie dla siebie zgadza sie:) Druga rzecz to co napisałem w tym poście z aferami i ich kontrolą to sprawdzone w praktyce na nas beta testerach. Mają swoich inżynierów, kontrole jakości, którym dobrze płacą to niech się z tego wywiązują należycie. Jak będzie małe zainteresowanie to spadną ceny, a dla nas lepiej, wieć nie warto rzucać się tak od razu do sklepu czy zamawiać. Trzeba im dać troche do myślenia, że cena jest za wysoka jak na taki amatorski produkt i tanią pełną klatkę:) i powinna się kształtować na poziomie 5699 zł i wtedy będzie oki.

sv
19-09-2012, 00:04
hehe pewnie że tak. Widzicie jak cena spadła z zapowiadanych 8600 zł w momencie:) jak zaczeliśmy o tym pisać, że za dużo. Trzeba być dobrej myśli i niech canon nas słucha użytkowników bo to dla nas produkuje sprzęt, a nie dla siebie zgadza sie:) Druga rzecz to co napisałem w tym poście z aferami i ich kontrolą to sprawdzone w praktyce na nas beta testerach. Mają swoich inżynierów, kontrole jakości, którym dobrze płacą to niech się z tego wywiązują należycie. Jak będzie małe zainteresowanie to spadną ceny, a dla nas lepiej, wieć nie warto rzucać się tak od razu do sklepu czy zamawiać. Trzeba im dać troche do myślenia, że cena jest za wysoka jak na taki amatorski produkt i tanią pełną klatkę:) i powinna się kształtować na poziomie 5699 zł i wtedy będzie oki.

Optymista :-) Widzisz, ja używam cyfrowych lustrzanek Canona od modelu d60 (nie mylić z 60d) i już dawno pozbyłem się Twoich złudzeń :-)

pawelo1
19-09-2012, 00:17
Jestem optymistą a jak:) no to niedobrze jak nim nie jesteś. Ja mam swojego 7d i jestem zadowolony:) ale nie ukrywam, że chciałbym aby takie samo body było jak 7D tylko z ff, af ten sam. I większość też pewnie by tak chciała i byłaby zadowolona no ale canon postanowił inaczej jak zwykle. Ja napewno byłbym szczęśliwy bo nie było by żadnych wodotrysków, które są niepotrzebne i tylko są chwytem marketingowym. Plotki głosiły o af z 7D a nawet 5D III, ale w to już wierzyć nie chciałem. Klatek przynajmniej też żeby miał w serii minimum 6-7 to byłoby wystarczające body i w cenie 6500 zł na początek. Wierze, że 6D będzie miał dobry af skoro czuły -3EV to nie będzie źle tylko szkoda, że pozostałe punkty są czułe +0,5 EV a nie -0,5EV to już by lepiej wyglądało:). Body fajne jak ogląda się zdjęcia wcale nie małe takie w sam raz. Nowa matryca pewnie pokaże pazur bo nie napakowana wielkość piksela wychodzi 6,45 um, procek szybki digic 5+, więc af będzie sprawniejszy i powinno być lepiej niż w 5D II skoro jest czulszy i inny procesor to będzie różnica spora.

sv
19-09-2012, 00:24
Ten 6d jakiś podrabiany Canon jest. Podobno nawet bandingu nie ma:
I think Canon solved the shadow recovery issue in their sensors with the 6D sensor! - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1149819)

Co to za Canon?

gervee
19-09-2012, 00:35
Na to pytanie to tylko Arthur Conan Doyle z pomocą Sherlocka jest Ci wstanie odpowiedzieć ;).

Ernest_DLRS
19-09-2012, 02:04
Niesmak...

Usjwo
19-09-2012, 03:46
Od zawsze mowi ze seria 5D jest to seria dla zaawansowanego amatora, a dopiero 1D to profi. Teraz Canon wypozycjonowal puszki w sam raz dla polskiego rynku, 6D dla zaawansowanego amatora i 5D dla kotleciarzy (czyli prawie profi). :wink:.
Wiekszosc naiwnie oczekiwala ze bedzie to 5DmkIII za 1/2 ceny. Ci ktorzy zarabiaja wybiora 5DmkIII lub 5DmkII, 6D jest dla przesiadkowiczow z serii xxD. W Polsce i tak kupi te puszke sporo slubniakow, przeciez i teraz co niktorzy robia na xxD, a czasami i na xxxD. Zagatka pozostaje matryca, jednak nie ludzmy sie nawet jak wyjdze swietna (w co watpie) to i tak Canon zadba zeby wyjsciowy obrazek nie byl lepszy od 5DmkIII. Kukulka przydala by sie tylko do sterowania lamp, ale za 500PLN mozna miec radiowy sterownik TTL wiec nie jest to jakas wielka strata (z kukulka musialby byc wiekszy korpus).

arra
19-09-2012, 06:19
I think Canon solved the shadow recovery issue in their sensors with the 6D sensor! - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1149819)

Co to za Canon?

Eee tam, to ta sama matryca co w 5d tyle, że Canon miał sporo odrzutów przy produkcji i trzeba gdzies te matryce zutylizować. Wystarczy troszkę bardziej przyciąć ilość efektywnych pikseli i już polowa odrzutów się nadaje do 6d :) :) :)

strideer
19-09-2012, 07:00
Eee tam, to ta sama matryca co w 5d tyle, że Canon miał sporo odrzutów przy produkcji i trzeba gdzies te matryce zutylizować. Wystarczy troszkę bardziej przyciąć ilość efektywnych pikseli i już polowa odrzutów się nadaje do 6d :) :) :)

Wielbię te domorosle teorie spiskowe.

Tapatalk

jellyeater
19-09-2012, 07:11
Teraz wiecie czemu taki a nie inny czas migawki. Ucięli i tu i tu. Quid pro quo Clarice... :)

grzegorzki
19-09-2012, 07:35
Podobno nawet bandingu nie ma ... Co to za Canon?

No to tylko się cieszyć. Wszystkie 5tki na złom :)
A matryca faktycznie przycięta - 35,9 ! x 24 mm. Zobaczymy czy pasek na ramie tez przyciety.

Merde
19-09-2012, 07:54

Co to za Canon?

E tam, prawdziwe pytanie brzmi: co na to qbic2 (http://www.canon-board.info/members/qbic2-35319/)?

PS: Zajefajny cytat w komentarzach pod tym wątkiem znalazłem:

That's not the point. The point is Nikon can push shadows really hard. And since all the cool kids are doing it, you want to do it too.

jaś
19-09-2012, 08:03
Mi zależy na pełnym rozmiarze matrycy i małych szumach przy wysokim iso - jeżeli będzie to na takim poziomie jak w 5D3- to ten aparat jest dla mnie
AF dla mnie nie musi być super szybki bo nie robię zdjęć sportu, do tego lubię sobie przekadrować zdjęcie, więc środkowy punkt spokojnie mi wystarcza.
na plenerze CFK robiłem sporo zdjęć 5D3 i stwierdzam, że dla mnie ma on za dużo punktów, i korzystałem tylko z centralnego za to iso to bajka :).

Więc nie ma co mówić że ten aparat jest bez sensu, bo wielu ludzi narzekało już na af z 5D2, a teraz narzekają na 6D - szkoda że nikt nie wie co to naprawdę jest ale i tak już wszyscy wiedzą ze będzie szajs.
zgadzam się że brak 1/8000 trochę boli, ale ile zdjęć robicie na 1.2 w pełnym świetle??
płacąc za obiektywy po 9k i mając ich kilka, to różnica w cenie między 6D a 5D3 nie będzie dla takiej osoby taka duża, ale dla mnie, osoby której pierwszoplanowy dochód nie jest z fotografii, różnica tych 4k w cenie to już jest nie mało.

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć ludziom, którzy nawet nie będą mieli tego aparatu w ręku (tak jak i wielu innych aparatów a o których się mocno wypowiadają :))

trzeba cytować całość i bo tam jest fragment ironiczny (i akurat ten cytujesz) następnym razem zaznaczę żeby było wiadomo co jest ironią a co nie jest żeby pokolenie Y mogło właściwie odczytać myśli. I podaruj sobie te uwagi na temat trzymania w rękach. Ten aparat jest aparatem amatorskim a aparat amatorski nie służy do zarabiania tylko do realizacji pasji. Więc jeśli chcesz sie podzielić swoimi myślami na temat tego korpusu to nie musisz sie podpierać wycinkiem mojego posta.

akustyk
19-09-2012, 09:20
Co to za Canon?

i to na podstawie jednego JPEG-a z sieci ktos ocenil! szacun, centralnie: pelen szacun :mrgreen: ja bym sie nie odwazyl...

Od zawsze mowi ze seria 5D jest to seria dla zaawansowanego amatora, a dopiero 1D to profi. Teraz Canon wypozycjonowal puszki w sam raz dla polskiego rynku, 6D dla zaawansowanego amatora i 5D dla kotleciarzy (czyli prawie profi). :wink:.
Wiekszosc naiwnie oczekiwala ze bedzie to 5DmkIII za 1/2 ceny. Ci ktorzy zarabiaja wybiora 5DmkIII lub 5DmkII, 6D jest dla przesiadkowiczow z serii xxD.
ja bym tu tez doliczyl pasjonatow widoczkow/podrozy, ktorzy wczesniej ze wzgledu na profil chcieli FF, ale z przyczyn cenowych kupowali uzywane 5D mkI a potem mkII. a tu, jak cena osiadzie w ciagu pol roku roku po premierze, maja szanse wprowadzic swoje pieniadze nie do obiegu wtornego ale do normalnej dystrybucji - wiec koniec koncow Canona. wczesniej Canon zarabial na nich przez szkla (bo akcesoria raczej w ograniczonym stopniu), a teraz ma szanse machnac kupe kasy.

mowie z perspektywy wlasnych doswiadczen. ten korpus jest skrojony na moje potrzeby i ma szanse byc w zupelnosci na moja kieszen. szczesliwie (dla mojego budzetu rodzinnego) mam 5D mkII, ale podejrzewam, ze mnostwo podobnych osob (a jest ich naprawde duzo!) w sytuacji bezposredniego wyboru siegnie wlasnie po 6D

arra
19-09-2012, 09:36
i to na podstawie jednego JPEG-a z sieci ktos ocenil! szacun, centralnie: pelen szacun :mrgreen: ja bym sie nie odwazyl...

Dokładnie, zwłaszcza, że banding u mnie ujawnia się tylko przy obecności w kadrze ostrego przepału, a tu takowego niet.

akustyk
19-09-2012, 09:40
Dokładnie, zwłaszcza, że banding u mnie ujawnia się tylko przy obecności w kadrze ostrego przepału, a tu takowego niet.
ja mam w ogole jakis kopniety 5D mkII, bo sie tez bandingu nie dopatrzylem. z tym ze juz Fill +30 w Lightroomie to jest dla mnie granica tolerancji, bo powyzej tego zaczyna sie strefa "mialkie g* w stylu nie potrafiacych zmierzyc swiatla malolatow", potocznie zwana HDR ;)

yggdrassill
19-09-2012, 09:49
mi tam się podoba :) jak się okaże, że focus jest naprawdę zdecydowanie czulszy w słabym świetle to nawet jestem sklonny wymienic 7d na niego ;)

Kwapiszon
19-09-2012, 10:04
Nikoniarzy chyba zatkało z wrażenia.

tomkod
19-09-2012, 10:07
W jednym z niemieckich sklepów można już zamawiać za 1999€ z dostawą za 6 tyg :)

akustyk
19-09-2012, 10:09

przy porownaniu 6D z D600? nie wiem, czy bym sie tak rozpedzal. oba aparaty fajne, a w folderze D600 nawet bardziej sexy...

W jednym z niemieckich sklepów można już zamawiać za 1999€ z dostawą za 6 tyg :)
w Holandii tez niezle sie zaczyna:
http://www.kamera-express.nl/product/canon-eos-6d-body-incl-ke-propack/
2029 EUR, w komplecie puszka, Lowepro Slingbag 202, darmowa rundka czyszczenia matrycy i jeszcze 100 EUR znizki na zakup nastepnego szkla FF.

2000 nadal ciut drogo, ale juz jest wyraznie lepiej niz oficjalna cena...

Kwapiszon
19-09-2012, 10:12
Miałem na myśli , że Forum im padło :D Profil tamtych puszek mi tak nie podchodzi, że nawet nie myślę w tamtą stronę.

wain
19-09-2012, 10:15
Miałem na myśli , że Forum im padło :D Profil tamtych puszek mi tak nie podchodzi, że nawet nie myślę w tamtą stronę.

To że padło to nic ale ono od 2 dni nie może się podnieść .. wiadomo coś o co biega?

Edit: Multiforumowe ufoludki (Czornyj, Jacek_Z) też gdzieś wessało ..

Sunders
19-09-2012, 10:20
przy porownaniu 6D z D600? nie wiem, czy bym sie tak rozpedzal. oba aparaty fajne, a w folderze D600 nawet bardziej sexy/.../2000 nadal ciut drogo, ale juz jest wyraznie lepiej niz oficjalna cena...

Też mi się wydaje, że różnica w cenie do D600 powinna być większa. Może za parę miesięcy cena 6D zbliży się jednak w okolice 1500 :-? :-)

tomkod
19-09-2012, 10:24
Porównując suche dane obu puszek i nie kierując się jakimiś uprzedzeniami to Nikon D600 wypada dużo lepiej na papierze. Jako,że jestem na etapie wyboru to i tak nie biorę pod uwagę tego systemu głównie poprzez jakieś uprzedzenia, emocje itp.

arra
19-09-2012, 10:31
Wielbię te domorosle teorie spiskowe.

Tapatalk

Ja bym tego teoriami spiskowymi nie nazwał, a czystym żywym biznesem, optymalizacją kosztów, czy jak tam zwał. Po wynikach finansowych Canona doskonale to widać ;)

Kwapiszon
19-09-2012, 10:34
Mnie tam Canon rozpieścił teraz prawdziwym ISOauto, które to d50 w tej formie miał 8 lat temu :) Patrząc na puszki Nikona na papierze, to Canon wypada biednie. Gdy siadam przed komputerem i zabieram się za RAW-y sytuacja się odwraca.

dziobolek
19-09-2012, 10:35
Porównując suche dane obu puszek i nie kierując się jakimiś uprzedzeniami to Nikon D600 wypada dużo lepiej na papierze. Jako,że jestem na etapie wyboru to i tak nie biorę pod uwagę tego systemu głównie poprzez jakieś uprzedzenia, emocje itp.

Nikon prawie zawsze wypadał lepiej niż Canon jeśli chodzi o tzw. zawartość ficzerów w puszce,
natomiast już niekoniecznie pod względem obrazka - tutaj było nieciekawie.
Niby dziś jest trochę lepiej, niby coś się poprawiło, ale...

jellyeater
19-09-2012, 11:02
A ja widziałem wiele wspaniałych zdjęć zrobionych przy pomocy Nikona. Chciałbym by moje z Canona były choć w połowie tak nieciekawe jak tamte.

A może to jednak kwestia umiejętności, a nie sprzętu?

gervee
19-09-2012, 11:09
A ja widziałem wiele wspaniałych zdjęć zrobionych przy pomocy Nikona. Chciałbym by moje z Canona były choć w połowie tak nieciekawe jak tamte.

A może to jednak kwestia umiejętności, a nie sprzętu?

Jak Ci autofocus robi to co chce a nie to co Ty chcesz, to kwestia umiejętności czy sprzętu? Każdy widział wiele fajnych zdjęć, często nie wiedząc czym były zrobione (ma to znaczenie?).

jac+
19-09-2012, 11:13
W różnych miejscach było wspomniane o touchscreenie. Jednak na filmach na YT jakoś tej dotykowości nie widać. Jak dla mnie na plus.

Qbańczyk
19-09-2012, 11:37

Wątpię :)

jot
19-09-2012, 11:39
Przy tej samej mocy lamp w przypadku 6D trzeba będzie przymknąć przysłonę o ten kawałek działki, dla zachowania prawidłowej ekspozycji. Różnica między 1/180 a 1/200 to (MZ) naprawdę nic wielkiego, tak czy siak to generuje problemy, a praca z aparatem z synchro na poziomie 1/1000 jest o niebo wygodniejsza.

Ps. Speedlighty od dawna mają tryb "H", więc tym bardziej nie ma czym sobie głowy zawracać.

Mi bardzie chodziło o to, że już 5dm2 "w pełni" synchronizuje się na 1/125.. i jakoś nie koniecznie chciałbym schodzić do 1/100 (teoretyzuję)

Lucky Luck
19-09-2012, 11:57
[QUOTE=pawelo1;1110658]Jestem optymistą a jak:) no to niedobrze jak nim nie jesteś. Ja mam swojego 7d i jestem zadowolony:) ale nie ukrywam, że chciałbym aby takie samo body było jak 7D tylko z ff, af ten sam. I większość też pewnie by tak chciała ....

No chciała, by chciała, tylko , że 7d z ff za dużo mniej niż 5dm3 spowodowałby wycofanie tego ostatniego
z produkcji, ze względu na znikomą sprzedaż ... :)

.

wain
19-09-2012, 11:58
mi tam się podoba :) jak się okaże, że focus jest naprawdę zdecydowanie czulszy w słabym świetle to nawet jestem sklonny wymienic 7d na niego ;)

Żeby on jeszcze był tak precyzyjny jak czuły ..

Matsil
19-09-2012, 12:11
ale nie ukrywam, że chciałbym aby takie samo body było jak 7D tylko z ff, af ten sam. I większość też pewnie by tak chciała .....
Jaki problem? 7D z FF to nic innego jak 5DIII ;). 6D to już raczej nie to - za mały, za wolny w porównaniu do 7D.
A ja bym chciał astona martina DB9 w cenie toyoty yaris. Trzeba zejść na ziemię.

strideer
19-09-2012, 12:21
Ja bym tego teoriami spiskowymi nie nazwał, a czystym żywym biznesem, optymalizacją kosztów, czy jak tam zwał. Po wynikach finansowych Canona doskonale to widać ;)

Trudno dyskutować z taką błyskotliwą retoryką.

pawelo1
19-09-2012, 12:31
Matsil nie wiadomo jak będzie się 6d sprawował bo tego nikt z nas nie wie, więc nie ma co tak pisać że za wolny będzie wcale nie jest to powiedziane. Ten aparat jest przeznaczony dla amatorów, którzy marzyli o tanim ff i to im w zupełności wystarczy. Ja uważam, że 6d będzie szybszy od 5d II bo punkt jest czulszy środkowy i procek szybszy, więc tu powinna być duża różnica. A co do wielkości to jest taka jak 7d o 3 mm mniejszy na szerokość i głębokość o tym już wcześniej wspominałem, a to niewiele. 5D III ma inny af czulszy i nie ma co porównywać do 7d, który ma 19 krzyżowych i ustawień tyle nie ma dlatego tyle kosztuje.
A cena 5D III będzie spadać i spada. Jakby chcieli to by zrobili na wzór 7d z max. 18 mpx czy tam 20 mpx i ten sam af. A różnica pomiędzy nimi byłaby. 7D odnowiony byłby tanią pełną klatką wtedy w cenie 6000 czy 6500 zł, więc różnica byłaby duża pomiędzy nimi. 5D III i tak by się sprzedawał bo by miał więcej funkcji, czulszy af, więcej punktów do wyboru czy ustawień śledzenia af w ai servo i tak dalej.
Zresztą 6d też ma to samo co 5D III chodzi o ustawienie śledzenia, czułości, pisałem też o tym bo pisze to na stronie canon.usa w jego cechach. Plotki głosiły o af z 7d, a nawet z 5d III ale w to już wierzyć mi się nie chciało bo byłby strzał w stope, a z 7d nie byłby:). Pozdro

kupisk3
19-09-2012, 12:36
Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8
EOS 5D mk II: od – 0.5 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8

Jaką czułość mają boczne punkty AF w obu aparatach

pawelo1
19-09-2012, 12:38
Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8
EOS 5D mk II: od – 0.5 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8

Jaką czułość mają boczne punkty AF w obu aparatach

dla pozostałych punktów w 6D +0,5 do 18 EV (73°F/23°C, ISO 100), a dla 5d II jest chyba wszędzie tak samo czyli -0,5 do 18 EV. Ciekawe jak będą działać boczne punkty af skoro mają taką czułość i dlaczego nie zrobili ich od -0,5 tylko od +0,5 ehhhhh. Za dobrze by było żeby też były czulsze od tych -0,5 EV.
Jedyne wytłumaczenie to, że różnica musi być bo jak komuś zależy na bocznych punktach to będzie kupował
5d III dla pro, a amatorowi to wystarczy bo używa centralnego punktu. Pozdro

xsardas
19-09-2012, 15:27
Powiedzcie mi, czy ja się mylę, czy niedługo każdy aparat będzie miał już tylko wejście na karty SD i tym podobne?

Majkes
19-09-2012, 15:55
Klinem też się tylko na środku ostrzy i jakoś nikt nie narzekał przez kilkadziesiąt lat ;)

Pokazali puszkę, kilka menusów i cztery sample jpg ale wszyscy już wiedzą że będzie to najgorsza premiera od lat.

Kotleciarze zostaną przy swoich 5DMKIII i wciąż będą wrzucać zdjęcia, które wyglądają jak robione w Picasie na swoje strony internetowe z roku 2005.

Polecam wywiad na youtube z PR-owcem Canona, pada tam proste zdanie "For landscapes, portrait and travel", ale C-B lepiej wie, że to gówniana puszka bo nie będą mieli AF żeby sztachety w ogrodzie pofoccić 39 punktem po prawej.

Przykro panowie.

pawelo1
19-09-2012, 15:57
Powiedzcie mi, czy ja się mylę, czy niedługo każdy aparat będzie miał już tylko wejście na karty SD i tym podobne?

raczej nie tak szybko. Karty CF moga osiągać bardzo duże pojemności i transfery, mają wsparcie udma a że są większe od sd to już inna sprawa. Za wikipedia "W lutym 2010 roku CFA (Compact Flash Association) zatwierdziła standard kart CF w wersji 5.0, który teoretycznie umożliwia uzyskanie pojemności karty równej 144 petabajty, co przekłada się na 147 456 terabajty". Karty SD mają wsparcie UHS-1 i najszybsze karty mają odczyt 95 MB/s, ale zapis już taki raczej nie jest tylko w granicach 45 MB/s i zawsze jest dużo mniejszy. Karty CF mają troche lepszy zapis, a odczyty wieksze przez to też są dużo droższe. Producenci będą chcieli pewnie za jakiś czas zakończyć umieszczanie gnizad CF tylko SD, które idą w dobrym kierunku. Ważne żeby te karty były tańsze, osiągały dobre transfery a dla nas lepiej. Te 2 rodzaje kart mogą się wzajemnie uzupełniać dopóki standardem nie będzie XQD, które mają bardzo dobre osiągi i format napewno będzie cały czas się rozwijał. Narazie bym się tym nie martwił bo raczej szybko te karty nie ulotnią się. Najlepiej jakby każde body miało 2 sloty na karty CF i SD tak jak jest to w 5D III. Pozdro

Matsil
19-09-2012, 16:07
Matsil nie wiadomo jak będzie się 6d sprawował bo tego nikt z nas nie wie, więc nie ma co tak pisać że za wolny będzie wcale nie jest to powiedziane.
Pisząc wolny miałem na myśli ilość kl/s a tu już pomiędzy 7D a 6D różnica jest znaczna. Na codzień używam 5DII do fotografowania rajdów i nie narzekam na wolny AF. Oczywiście mógłby być lepszy, ale absolutnie nie byłby to dla mnie argument żeby przesiadać się na 6D.

A co do wielkości to jest taka jak 7d o 3 mm mniejszy na szerokość i głębokość o tym już wcześniej wspominałem, a to niewiele.
Dla mnie to wiele, bo w przypadku uchwytu daje to dużo większy komfort. Porównaj chociażby 5DII i 5DIII, różnią się niewiele, a uchwyt całkiem różny.

Ten aparat jest przeznaczony dla amatorów, którzy marzyli o tanim ff i to im w zupełności wystarczy. Ja uważam, że 6d będzie szybszy od 5d II bo punkt jest czulszy środkowy i procek szybszy, więc tu powinna być duża różnica.
Ja nie uważam, że to aparat dla amatorów. Bo po co amatorowi FF? Żeby się lepiej z tym czuć? Jako grupę docelową upatruję raczej kogoś, kto już miał FF i ma pod to szklarnię a chce mieć aparat lżejszy, mniejszy z możliwością użycia jako back-up lub zabrania na dłuższą wycieczkę.

Jedno jest pewne, canon wprowadzając 6D na rynek dokładnie wie co robi. Otwiera nową klasę, czego konkurencja jeszcze nie ma. Podobnie jak było z wprowadzeniem 60D, którego ciężko porównywać do 50D, bo rozpoczął nowę erę. 6D też nie porównujmy do 7D czy do 5DIII, to coś pomiędzy nimi. Poczekajmy na oficjalne testy i wrażenia pierwszych użytkowników. Może to być naprawdę fajna propozycja, oby tylko z ceną nie przegięli.
A co do ceny 5DIII, to co prawda trochę spada, ale na pewno nigdy nie osiągnie poziomu jaki ma teraz 5DII, bo ten jest raczej zaklepany dla 6D. Podejrzewam, że najniżej może być coś w granicach 10k pln.

sv
19-09-2012, 16:12
dopóki standardem nie będzie XQD, które mają bardzo dobre osiągi i format napewno będzie cały czas się rozwijał.

Tyle, że Sony nawet w swojej Pro A99 nie przewidział slotu XQD.
Dostępne aktualnie karty SD nie dość, że są tanie jak barszcz, to oferują transfer, który wystarcza w zupełności.

januszP.
19-09-2012, 16:21
"...Nowa, pełnoklatkowa lustrzanka Canona ma się pojawić w sprzedaży w grudniu. Sam korpus wyceniony został na kwotę 7799 zł, natomiast za zestaw z obiektywem 24 - 105 mm IS trzeba będzie zapłacić 10 999 zł. Canon ujawnił też ceny wybranych akcesoriów - nowy grip ma kosztować 789 zł, a nowa matówka 119 zł."

INTERIA.PL

pawelo1
19-09-2012, 16:37
Ja nie uważam, że to aparat dla amatorów. Bo po co amatorowi FF? Żeby się lepiej z tym czuć? Jako grupę docelową upatruję raczej kogoś, kto już miał FF i ma pod to szklarnię a chce mieć aparat lżejszy, mniejszy z możliwością użycia jako back-up lub zabrania na dłuższą wycieczkę.
Jedno jest pewne, canon wprowadzając 6D na rynek dokładnie wie co robi. Otwiera nową klasę, czego konkurencja jeszcze nie ma. Podobnie jak było z wprowadzeniem 60D, którego ciężko porównywać do 50D, bo rozpoczął nowę erę. 6D też nie porównujmy do 7D czy do 5DIII, to coś pomiędzy nimi. Poczekajmy na oficjalne testy i wrażenia pierwszych użytkowników. Może to być naprawdę fajna propozycja, oby tylko z ceną nie przegięli.
A co do ceny 5DIII, to co prawda trochę spada, ale na pewno nigdy nie osiągnie poziomu jaki ma teraz 5DII, bo ten jest raczej zaklepany dla 6D. Podejrzewam, że najniżej może być coś w granicach 10k pln.

tak canon o nim mówi amatorski dla osób podróżujących, do portretów czy krajobrazów ze względu na jego mase. Wiadomo jacy są amatorzy średnio i bardziej zaawansowani, a takie body im w zupełności wystarczy. Oczywiście, że jako zapas do ślubu nada się. Czy nawet taki typowy amator, który będzie chciał uwiecznić chwilę na ślubie. Czuły punkt af środkowy czego chcieć więcej, WiFi i gps. Miała być tania pełna klatka dostępna dla wszystkich i właśnie dla osób podróżujących o czym wczoraj wspominałem.
Aparatu nie kupuje się po to żeby lepiej się czuć, a tym bardziej jak ktoś ma szkła pełnoklatkowe to może mieć i crop i ff. Sam posiadam 7d i sobie go zostawie. Dla mnie 6D będzie wystarczający, a szkła wykorzystam bo mam pod ff. Po to je kupiłem przyszłościowo żeby nie wymieniać wszystkiego po przejściu
na ff. I większość teraz tak samo myśli bo wie że szkła z mocowaniem ef pasują do ff jak i do cropa.
Jestem zdania, że zawsze trzeba myśleć z wyprzedzeniem w szklarni aby pasowała i tu i tu.
Też tak uważam,że cena 5D III spadnie do poziomu 9000-9400 zł.
A odnośnie kart XQD to nikon D4 je posiada jak i slot na karty CF, a że sony nie wprowadziło pewnie dlatego że format mało popularny jak narazie i nie chcieli bo karty troche kosztują więcej niż CF.
Klienci mogli by przez to nie kupować ich body różnie z tym jest. Będzie większość oferować to pewnie wprowadzą. No SD jak pisałem będzie się rozwijał są mniejsze, ale też budowa ich jest inna i zdarzały się przypadki uszkodzenia karty,połamania. CF ma mocniejszą budowę przez to pewnie też są droższe.
No transfery narazie nie zabijają w SD. Zapis powinny mieć na poziomie 60-70 MB/s i odczyt 120 MB/s to byłoby miło. Czas pokaże bo technologia sprzętu IT szybko się rozwija i tak być powinno. Pozdro

jaś
19-09-2012, 16:38

Kart SD nie są obciążone patentowo, tak przynajmniej czytałem, więc ich użycie obniża cenę korpusu.

kawo
19-09-2012, 18:39
[QUOTE=b300;1110649]Mi zależy na pełnym rozmiarze matrycy i małych szumach przy wysokim iso - jeżeli będzie to na takim poziomie jak w 5D3- to ten aparat jest dla mnie

QUOTE]

chciałem tu się zapytać o co tu się rozchodzi...? po co komu niby 1/8000? ile razy ktoś to używał przy amatorskich zdjęciach? no ile?

Poza tym z całym szacunkiem to ile byście chceli, żeby ten aparat kosztował 2000 zł?!!! jak taki badziew jak 650D kosztuje ponad 3000!! no ludzie ochłońcie trochę. rozumiem, że emocje, że dyskuja i kisel w majtach, ale trze umieć powsciągnąć emocje...

--- Kolejny post ---

wytłumaczcie w końcu czy ten aparat ^D to ma gorszy czy lepszy AF od 50-tki? bo tak mieszacie, że w końcu nie wiem.

--- Kolejny post ---

sorry się posikałem normalnie... hahahahah

Merde
19-09-2012, 18:39
Poza tym z całym szacunkiem to ile byście chceli, żeby ten aparat kosztował 2000 zł?!!! jak taki badziew jak 650D kosztuje ponad 3000!! no ludzie ochłońcie trochę. rozumiem, że emocje, że dyskuja i kisel w majtach, ale trze umieć powsciągnąć emocje...

No właśnie, panie kocioł.

akustyk
19-09-2012, 18:48
Ja nie uważam, że to aparat dla amatorów.

no widzisz, bedac amatorem uwazam, ze ten model jest niemal perfekcyjnie skrojony na moje potrzeby. ma to co chetnie wykorzystam (GPS, Wifi, mniejszy rozmiar, dostateczny uklad AF, dostateczna ilosc Mpix) zamiast cech, ktorych nie wykorzystam (wybajerzony AF, duze rozmiary, ... wysoka cena)

Bo po co amatorowi FF? Żeby się lepiej z tym czuć?

pytasz i od razu sobie odpowiadasz... ;)

tak, korzystam z korpusu FF, bo daje mi duzy celownik (do landszaftow) i szeroki zakres uzytecznych ISO do focenia we wnetrzach (podroze). i czuje sie z tym lepiej, niz kiedy zabieram ze soba body cropowe (tez mam).

umowmy sie, ze jest to korpus kosztujacy mniej wiecej jedna moja miesieczna pensje (srednia w NL), i jest to cena za ktora dostaje spokojnie 3 lata zabawy w hobby, ktoremu poswiecam srednio 5-6 godzin tygodniowo (x52 tygodnie w roku). ajm sory, nie uwazam, ze to jest zawyzona cena za tyle przyjemnosci. ani nie uwazam, ze mam z powodu twoich przekonan trzymac sie cropa, no bo na co niby bylby mi FF...

Jako grupę docelową upatruję raczej kogoś, kto już miał FF i ma pod to szklarnię a chce mieć aparat lżejszy, mniejszy z możliwością użycia jako back-up lub zabrania na dłuższą wycieczkę.

dla niektorych "wycieczki" to znaczna czesc fotografii.

a 6D bedzie rowniez w duzym stopniu jedynym korpusem dla tych, ktorzy kupowali uzywane 5D mkI i mkII, bo chcieli miec FF ale dotychczas nowy korpus byl poza ich zasiegiem finansowym. czyli calej masy landszafciarzy, podroznikow, czy zamozniejszych "fotografow wakacyjnych". kazda z tych grup jest wielokrotnie liczniejsza niz wszyscy zawodowi fotografowie (odbiorcy 5D mkIII i wszystkich 1D*) do kupy wzieci....

jacek_73
19-09-2012, 18:49
...Poza tym z całym szacunkiem to ile byście chceli, żeby ten aparat kosztował 2000 zł?!!! ...

Nie wiem czy wypada wypowiadać się za innych?
TAK, BYŚMY CHCIELI!!!

:D

pawelo1
19-09-2012, 18:58

to już przemilcze wstyd. Nikt takiej ceny na tym forum nie napisał co Ty wymyśliłeś 2 tys zł ehhhhh.
Daj sobie troche na wstrzymanie z takimi postami, które nic nie wnoszą. Pozdro

Bahrd
19-09-2012, 19:05
rozumiem, że emocje, że dyskuja i kisel w majtach, ale trze umieć powsciągnąć emocje..
[...]
I teraz już wiesz, jak to bywa, kiedy nadmiar emocji szuka ujścia...

--- Kolejny post ---

Tyle, że Sony nawet w swojej Pro A99 nie przewidział slotu XQD.
Można się jedynie domyślać, że karty XQD 2.0, o ile się pojawią, przeznaczone będą do kamer 2k/4k.

--- Kolejny post ---

Nie wiem czy wypada wypowiadać się za innych?
TAK, BYŚMY CHCIELI!!!
Za mnie wypada! ;)

sv
19-09-2012, 19:19
I teraz już wiesz, jak to bywa, kiedy nadmiar emocji szuka ujścia...

--- Kolejny post ---
:-)

Można się jedynie domyślać, że karty XQD 2.0, o ile się pojawią, przeznaczone będą do kamer 2k/4k.

--- Kolejny post ---

o ile pamiętam XQD opatentowało Sony + Nikon + SanDisk - trochę dziwne, że w swojej topowej lustrzance tego nie zastosowali. Nie będzie to pierwszy patent Soniego, który umarł zanim się narodził :-)

Co do szybkości CF:
SanDisk ma karty pamięci CompactFlash zgodne z CFast2.0 - Twój Vortal Technologiczny - FrazPC.pl (http://www.frazpc.pl/aktualnosci/922088,SanDisk_ma_karty_pamieci_CompactFlash_zgodn e_z_CFast20.html)

Profesjonalne kamery 2/4 k i tak pewnie będą pisały na SSD (vide RED i BlackMagic), a do amatorskich konstrukcji i tak wystarczy SD (bo tutaj transfer też nie będzie stał w miejscu). Skoro Canon zdecydował się na zastosowanie SD do C100, to oznacza, że żywot SD jest niezagrożony w przyszłości.

pawelo1
19-09-2012, 19:26
He he, pokaż mi w tym wątku posty, które coś wnoszą :D

chodziło mi oczywiście, że w takim stylu raczej nic nie wnoszą. Są takie posty i jest ich duzo, które wnoszą i są z tematem wątku związane. Wątek śledze na bieżąco i sam biore w nim czynny udział i w ten sposób nie umiałbym napisać. Pozdro

jotewu
19-09-2012, 19:34
Bardzo ciekawi mnie sprawa żywotności baterii. 6D ma pożyteczne funkcje GPS i WiFi. Używam aparatu głownie w podróżach i aby korzystać z dobrodziejstw GPS kupiłem odbiornik GP-E2, który co prawda świetnie współpracuje z nową piątką, ale zżera 1 baterię AA na dzień. 6D chyba nie ma osobnego zasilania modułu GPS, więc ograniczy to liczbę zdjęć do zrobienia na 1 baterii. Z drugiej strony wolałbym chyba zmianiać częściej baterie i mieć wbudowany moduł, niż doczepiany GPS receiver.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Matsil
19-09-2012, 19:48
no widzisz, bedac amatorem uwazam, ze ten model jest niemal perfekcyjnie skrojony na moje potrzeby. ma to co chetnie wykorzystam
Najlepsze jest to, że ja też jestem typowym amatorem ;). Mam 5DII, wkrótce dojdzie 5DIII. Na pewno 6D byłby świetnym uzupełnieniem 5DIII jak wpsominasz na wycieczki, ale skoro mam już marka II i tyle z nim przeszedłem, to szkoda mi będzie sie z nim rozstać...
Wydaje mi sie jednak, że ludziska nadal bedą kupować używane 5D i 5DII, bo dla wielu 6D będzie długo poza zakresem cenowym, niestety. My mamy o tyle fajną sytuację, że nas na takie hobby stać.
A sam też kupiłem FF ponieważ bardzo cenie sobie jego funkcjonalność oraz znacznie lepszy obrazek w porównaniu do cropa.

Insomnia
19-09-2012, 19:54
Bardzo ciekawi mnie sprawa żywotności baterii.

Akumulator LP-E6 jest chyba całkiem niezły. Ciekawe jak wypadnie jego trwałość w przypadku pełnego wykorzystania GPSa.

akustyk
19-09-2012, 20:34
Najlepsze jest to, że ja też jestem typowym amatorem ;). Mam 5DII, wkrótce dojdzie 5DIII. Na pewno 6D byłby świetnym uzupełnieniem 5DIII jak wpsominasz na wycieczki, ale skoro mam już marka II i tyle z nim przeszedłem, to szkoda mi będzie sie z nim rozstać...

dokladnie w ten sam desen kminie, bo zanabylem mkII pol roku temu.

ale jest jeszcze wystarczajaco takich, ktorzy z tej szansy nie zdarza skorzystac dopoki ww. mkII (szybciej niz by chcieli) zniknie z polek, a dla ktorych wybor miedzy 6D a 5D mkIII bedzie jednoznaczny - chocby z przyczyn finansowych.

Kwapiszon
19-09-2012, 20:50
Moc 6D mam nadzieję będzie tkwić w pozytywnym wpływie na ceny zajechanych kotletem piątek na rynku wtórnym.

jac+
19-09-2012, 20:52
Najlepsze jest to, że ja też jestem typowym amatorem

Witam w klubie. Jednak ja do dziś nie przesiadłem się na FF. Miałem już nawet jakoś czas temu kupić 5D2, jednak zaczęły chodzić plotki o "taniej pełnej klatce". Toteż czekałem na tę nowość o nieznanej wtedy nazwie. Z tego czekania póki co wyszły dwie dobre rzeczy. Po pierwsze: 5D3 staniał o prawie 2000zł. Po drugie: na koncie też trochę przybyło. Wynik: Zamiast 5D2 najpewniej przytulę 5D3 :) . Chyba, że 6D na żywo mnie do siebie przekona. Czas pokaże.

Nol
19-09-2012, 21:19
Zgadzam się z przedmówcami, że 6D to będzie dobry aparat, który sprawdzi się w dziedzinach zgodnych z jego przeznaczniem. Prawdopodobnie będzie to mój pierwszy pełnoklatkowy aparat dla zastosowań landszaftowo-podróżniczych.

Niemniej jednak mam spory niedosyt, bo oprócz spełniania swoich funkcji, aparaty można porównywać jeszcze na tle konkurencji. A w Nikonie D600 za tą samą cenę mamy lampę błyskową i lepszy AF - różnica jest wyraźna na niekorzyść Canona. Oczywiście nie mam zamiaru zmieniać systemu z tego powodu, bo dobre szkła Nikona są generalnie poza moim amatorskim pułapem finansowym. Ale fakt jest faktem - oberżnęli specyfikacje w dość bezczelny sposób, czego w Canonie bardzo nie lubię.

Nie wiem po co w amatorskiej puszce FF do landszaftów magnezowa obudowa... Mógłbym sie spokojnie bez tego obyć za cenę AF lub lampy, z której korzystam w trakcie podróży jaki prosty fill-flash. Że wytrzymałość mechaniczna byłaby gorsza? Moge pokazać zdjęcia 350D po 7 latach intensywnego używania. Jest poobijany, ale zdjęcia wciąż robi tak samo. Focił w deszczu i na mrozach, był lekko zalany morską wodą - żyje nadal. Popłakiwania ludzi o konieczności uszczelnień i magnezu w każdym mozliwym miejscu, dla amatorskich body, są moim zdaniem zdecydowanie na wyrost. Tak samo jak bezsensowne są płacze o brak profi specyfikacji. Jeśli ktoś zarabia na rzemiośle, to powinien zakupić sobie odpowiednie narzędzia.

sando
19-09-2012, 22:12
A w Nikonie D600 za tą samą cenę mamy lampę błyskową i lepszy AF - różnica jest wyraźna na niekorzyść Canona.
D600 na wejściu kosztuje 8888zł, 6D według oficjalnego cennika ma kosztować 7799zł.

Nol
19-09-2012, 22:15
D600 na wejściu kosztuje 8888zł, 6D według oficjalnego cennika ma kosztować 7799zł.

OK, moj blad - porownywalem ceny z press release'u w USD, tj $2100.

sando
19-09-2012, 22:19
Czyli będzie na lampę :-)

speed555
19-09-2012, 22:24
Pisząc wolny miałem na myśli ilość kl/s a tu już pomiędzy 7D a 6D różnica jest znaczna. Na codzień używam 5DII do fotografowania rajdów i nie narzekam na wolny AF. Oczywiście mógłby być lepszy, ale absolutnie nie byłby to dla mnie argument żeby przesiadać się na 6D.

masz 50d a uzywasz do rajdów 5dmII????

pawelo1
19-09-2012, 22:31
Bardzo ciekawi mnie sprawa żywotności baterii. 6D ma pożyteczne funkcje GPS i WiFi. Używam aparatu głownie w podróżach i aby korzystać z dobrodziejstw GPS kupiłem odbiornik GP-E2, który co prawda świetnie współpracuje z nową piątką, ale zżera 1 baterię AA na dzień. 6D chyba nie ma osobnego zasilania modułu GPS, więc ograniczy to liczbę zdjęć do zrobienia na 1 baterii. Z drugiej strony wolałbym chyba zmianiać częściej baterie i mieć wbudowany moduł, niż doczepiany GPS receiver.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

w specyfikacji nie ma podanego czy z włączonym GPS i WiFi były pomiary robione, więc pewnie wyłączyli te funkcje do pomiarów. Z włączonymi funkcjami j.w. pewnie 1/3 zdjęć będzie można wykonać.
Wszystko wyjdzie w praktyce po testach. Body 6D zrobi 1090 zdjęć czyli więcej niż 7D o prawie 150 tak wynika z teorii. Ze specyfikacji 7D wynikało, że można zrobić 950 zdjęć.
Na 7D robie z 2 sek podglądem lcd, poprzez wizjer i z podglądem histogramu około 1150 zdjęć.
Dla 6D moim zdaniem spokojnie będzie można wykonać z 1300 zdjęć po wyłączeniu gps.
Ogólnie bateria lp-e6 jest bardzo wydajna, dlatego też cały czas jest używana już dla 4 body, które się pojawiło. Do każdej specyfikacji zużycia aku z tego wynika, że trzeba jeszcze dodać 20%. Pozdro

A to chyba widziałeś:

1) Camera Body Only:
Shooting Method Temperature Possible Shots
Viewfinder Shooting At 73°F / 23°C Approx. 1090 shots
At 32°F / 0°C Approx. 980 shots
Live View Shooting At 73°F / 23°C Approx. 220 shots
At 32°F / 0°C Approx. 190 shots
∗With a fully charged battery pack LP-E6. Based on CIPA testing standards.

Matsil
19-09-2012, 22:39
dokladnie w ten sam desen kminie, bo zanabylem mkII pol roku temu.

Ja mkII mam już 3,5 roku, więc mógł się znudzić ;) dlatego od kilku miesięcy korci mnie mkIII. I tak czekam i czekam aż trochę stanieje, ale coś czuje, że się w końcu wkurzę i go kupię, bo ta cena strasznie wolno spada.

masz 50d a uzywasz do rajdów 5dmII????
Używam obydwu, ale z 5DII jest znacznie ładniejszy obrazek ;). AF wbrew opinii wielu osób spokojnie daje radę, na początku może miałem z tym trochę problemów, ale po czasie opanowałem go na tyle, że w 99% trafia bez zarzutu. W sumie 50D trzymam jako back-up, albo jak potrzebuję długich ogniskowych. Do zeszłego tygodnia miałem jeszcze 30D, którego właśnie sprzedałem ;).

Jacek_Z
20-09-2012, 01:39
To że padło to nic ale ono od 2 dni nie może się podnieść .. wiadomo coś o co biega?

Edit: Multiforumowe ufoludki (Czornyj, Jacek_Z) też gdzieś wessało ..Nie wessało. Czytam sobie, ale mało pisze (nie tylko tu, na nikoniarzach tez mniej niz dawniej). Jakoś tak jest, że coraz mniej mam ochote na wdawanie sie w polemiki. Ale wywołany coś tam tu teraz napiszę :)

..Patrząc na puszki Nikona na papierze, to Canon wypada biednie. Gdy siadam przed komputerem i zabieram się za RAW-y sytuacja się odwraca.Raw u nikona to rozległy temat. Całkiem dobrze było za czasów matryc CCD, ale to prehistoria. Potem były CMOS 12 MPX i tu szumy były super - tzn maciupkie, ale z kolorem bywało różnie. Zależnie od światła. Czasem OK, a czasem ciężko było dojść do np dobrego koloru skóry. Natomiast odrobiono lekcje i są 2 puszki jakie znam, co do których się nie ma co czepiać. D3x i D800. Prosze sobie pomęczyć Rawy - da się łatwo wycisnąć to co się chce. Zarówno DR jak i kolor.

Nikon prawie zawsze wypadał lepiej niż Canon jeśli chodzi o tzw. zawartość ficzerów w puszce,
natomiast już niekoniecznie pod względem obrazka - tutaj było nieciekawie.
Niby dziś jest trochę lepiej, niby coś się poprawiło, ale...Co do obrazka poprawiło się, sprawdź, pisałem o tym wyżej. Co do "ficzerów" - bo ja wiem. 6D ma Wi-fi i GPS, to kto wrzuca ficzery ? ;)

Tak by być w temacie - uważam, że oba body (6D i D600) niby okrojono, ale tak naprawdę to co jest podstawą by to były świetne body - zostawiono. Przy 1,5 raza niższej cenie niż "profi" D800 i 5Dmk3 to sądzę, że będą znajdowały więcej nabywców niż profesjonalni bracia. Przy zakupie rozsądek zwycięży nad "dyskomfortem" braku 1/8000, słabszej o 1/3 - 1/2 EV synchronizacji z lampami czy nieco słabszą obudową. Bo to, z czego body okrojono to wg mnie nieistotne w praktyce pierdułki. Owszem, jakiś tam 0,1% zdjęć nie da sie przez to zrobić i każdy będzie mówił, że to mogą być jego najważniejsze zdjęcia. Ale dlaczego nie płacze wtedy nad 5Dmk3, że body nie ma 12 fps - też mu zdjęcia życia uciekają? Każde body ma ograniczenia, każdemu czegoś brak. 1DX też nie ma wszystkiego (np ma mniej Mpx).

Inna uwaga - to zbieżność cyferek, że w obu body jest 6. Ale 6D i D600 to bardzo podobne aparaty jesli chodzi o parametry. Do tej pory w segmencie semiprofi (FF) Canon i Nikon dawały aparaty dość różne (choćby diametralnie inna ilość Mpx).
Teraz obie nowości mają identyczny zakres czasów (do 1/4000), normalne ISO zaczyna się od 100, mają podobną liczbę Mpx, podobnie fps, choć oba ostatnie parametry lekko na plus u Nikona, pewnie u Nikona będzie lepsze DR, za to w Canonie jest Wi-fi i GPS. Ceny też podobne. Bezpośrednia rywalizacja - to chyba pierwszy taki raz.

Usjwo
20-09-2012, 05:13
za cenę AF lub lampy, z której korzystam w trakcie podróży jaki prosty fill-flash.

Zabierasz ze soboa w podroz wiadro stalek?. Ja mam zestaw podrozny 17-55 i 70-200 i juz przy APS-C lampa wbudowana jest bezuzyteczna (ze wzgledu na cien obiektywu). W FF musialaby byc dosc wysoko "wyskakiwac" zeby byla uzyteczna. Jedyne usprawiedliwienie dla "kukulki" to sterownia innymi zewnetrznymi lampami. Dla mnie "kukulka" to zbedny gadzet w tym aparacie (moze dlatego ze mam 5 flashy i wyzwalacz TTL).
Co do Af to sie zgodze, jednak jezeli ten srodkowy bedzie rzeczywiscie taki dobry, to przeboleje. W koncu boczne tez bedza dzialac w wiekszosci przypadkow. A jak nie trzbeba bedzie powrocic do dawnych przyzwyczajen i "przekadrowywac", przes dlugi czas uzywalem tylko centralnego punktu i wielkiego dyskomfortu nie odczuwalem.

Nol
20-09-2012, 06:44
Zabierasz ze soboa w podroz wiadro stalek?.

Żadnych stałek nie zabieram. Ale wykorzystuję jako fill-flash kiedy ktoś stoi w cieniu i do tego się ta lampa nadaje. Sytuacja jest gorsza w przypadku moich znajomych podróżujących z dziecmi - koledzy biegają prawie non-stop z wystawioną kukułką, bo dzieciak Ci się nie ustawi do zdjęcia tak, aby nie stał w cieniu (dzieciaków fotki nie interesują, tylko nieustanny ruch). Pucha jest reklamowana jako light FF do podróży i landszaftów. Dla mnie OK, nie powstrzyma mnie to przed zakupem bo najważniejsze są dla mnie landszafty robione ze statywu, ale w podróżach z fill-flasha się korzysta i tyle - powinni być konsekwentni i zaoferować tą funkcjonalność.

czornyj
20-09-2012, 07:03
Edit: Multiforumowe ufoludki (Czornyj, Jacek_Z) też gdzieś wessało ..

Mnie wessała Photokina ;)

6D macałem, bardzo fajny puchacz - niestety, sloty kart zaklejone były taśmą, ale maksymalnie powiększone jpegi na maksymalnym ISO (25600) wyglądają zaskakująco strawnie. Z niecierpliwością będę czekał na testy nowej zabawki.

Bahrd
20-09-2012, 07:35
maksymalnie powiększone jpegi na maksymalnym ISO (25600) wyglądają zaskakująco strawnie.
I co z tym środkowym AF?!! ;)

PS
Mają na stoisku egzemplarze EOS M?
Jak się sprawują? AF sprawny?

czornyj
20-09-2012, 08:04
AF chodził jak burza - zdecydowanie wolę układ punktów w 5d3, ale to co było sprawowało się na miarę infernalnej czułości matrycy.

eMki były, ale mając już NEXa niespecjalnie się nimi interesowałem ;)

Bahrd
20-09-2012, 08:52
AF chodził jak burza - zdecydowanie wolę układ punktów w 5d3,
ale to co było sprawowało się na miarę infernalnej czułości matrycy.
No to już druga świetna wiadomość! ( Wstawiłem w ramkę - jako post referencyjny http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index11.html#post1111063 ;))

eMki były, ale mając już NEXa niespecjalnie się nimi interesowałem ;)
No tak, rozumiem.... dzięki! ;)

czornyj
20-09-2012, 09:09
Puszka jest tańsza, mniejsza, lżejsza i poręczniejsza od 5D3 & D600, poza czym niewiele się od nich różni. Nie bardzo więc rozumiem o co te jęki zawodu - bo kolejny raz okazało się, że św. Mikołaj jednak nie istnieje?

Elmarqo
20-09-2012, 09:12
AF chodził jak burza - zdecydowanie wolę układ punktów w 5d3, ale to co było sprawowało się na miarę infernalnej czułości matrycy.

Świetnie, a miałeś okazję pstryknąć coś bocznymi?

akustyk
20-09-2012, 09:15
Jak czytam wypowiedzi niektorych osob to rece zalamuje - "mamy tani ff", "powinnismy sie cieszyc, ze mamy tani ff za 7800, a nie za 9000". Ludzie! Tragedia! Jestescie dokladnie tym do kogo celuje canon z tego typu idiotycznymi haslami! Jakie TANIE FF ???????? w takim wypadku obecnie 5d mk2 takze jest tanim FF, nawet tanszym od tego taniego 6d. Canon kolejny raz roluje uzytkownikow swoimi zagraniami.

a to juz sie okaze przy ogladaniu wynikow sprzedazy. czy roluje czy nie, albo tez czy 6D faktycznie jest tani czy nie jest.

ten korpus kosztuje 1 srednia holenderska pensje. gdzie tutaj z 80% osob pracujacych na pelnym etacie zarabia ta srednia +/- 10%.

czy to duzo czy malo? to juz kwestia konkretnej oceny ile ktos planuje ten korpus uzywac. dla zapalonego hobbysty na pewno relacja zyskow do wydatkow jest niezla.

Celowo wprowadzili 5dmk3 (5dmk2 z lepszym AF) za jakies kompletnie smieszne pieniadze aby teraz nabijac ludzi w butelke i sypac haselkami "tani ff" z 7800. A tak naprawde za te same pieniadze, ktore kosztuje 5dmk2 otrzymujemy puszke jakby nie bylo jest pozycjonowana nizej,
ja bym na pewno poczekal na testy matrycy i AF. o ile do tej pierwszej nie mam zastrzezen w 5D mkII, o tyle o AF juz moznaby niejedno powiedziec - nawet z perspektywy pocztowkowca.

a 5d sam w sobie awansował rangą...razem z cena. Brawo Canon.
ale przeciez o to chodzilo - linia 5D zostala podzielona na dwie: jedna z wyzszej polki i druga z nizszej (MSRP 6D w dniu wejscia to 2100 USD, dla 5D mkII to bylo 2700 USD a 5D mkI 3200 USD - niech mnie ktos poprawi jesli niedokladnie pamietam). dokladnie tak jak wczesniejsze xxD zostalo podzielone na 7D i 60D, a 400D na 450D i 1000D...

tak bardzo doskwiera ci nadmiar wyboru?

Ale idioci zawsze sie znajda.
jesli to mialy byc inwektywy pod adresem uzytkownikow tego forum, to na pewno zwrocily na siebie uwage. m.in. moderacji. a po co?

marcin_foto
20-09-2012, 09:23
Dziwne wypowiedzi niektorych uzytkownikow tutaj - "mamy tani ff", "powinnismy sie cieszyc, ze mamy tani ff za 7800, a nie za 9000". Jakie TANIE FF ??? w takim wypadku obecnie 5d mk2 takze jest tanim FF, nawet tanszym od tego taniego 6d. Canon kolejny raz roluje uzytkownikow swoimi zagraniami. Celowo wprowadzili 5dmk3 (5dmk2 z lepszym AF) za jakies kompletnie smieszne pieniadze aby teraz nabijac ludzi w butelke i sypac haselkami "tani ff" z 7800. A tak naprawde za te same pieniadze, ktore kosztuje 5dmk2 otrzymujemy puszke jakby nie bylo jest pozycjonowana nizej, a 5d sam w sobie awansował rangą...razem z cena. Brawo Canon.

Usjwo
20-09-2012, 09:24
"TANI" - to tani chwyt reklamowy.

5DmkII - cena poczatkowa 2699 EUR
6D - 1900EUR

Nie liczac inflacji daje to 800EUR mniej, czyli tanszy. Czy tani czy nie to zlezy od zasobnosci kupujacego i jego potrzeb

aby teraz nabijac ludzi w butelke
Jak narazie przymusu kupowania nie ma (i chyba nigdy nie bedzie, mam nadzieje)

czornyj
20-09-2012, 09:26
Świetnie, a miałeś okazję pstryknąć coś bocznymi?

Pstrykałem głównie bocznymi, na codzień niezmiernie rzadko zdarza mi się używać centralnego.

Zaznaczam, że stoisko było mocno oblężone, a ja - mając na zwiedzenie całej 'kiny tylko kilka godzin - mocno się spieszyłem, więc miałem 6tkę w ręku jedynie przez krótką chwilę.

Elmarqo
20-09-2012, 10:14
To jeśli byłeś zadowolony z bocznych, to centralny nie powienien rozczarować. Fajnie, że wychodzi FF z takimi ficzerami dla pocztówkowców. Podpisuję sie pod wszystkim co napisał akustyk, bo jestem takim samym targetem. Mam obecnie 50D i chciałem przejść na FF, ale cena mIII była dla moich potrzeb nieracjionalna. 6D to jest to, czego potrzebuję!

Grzdyll
20-09-2012, 10:24
Niektórzy o tym nowym AF z 6D wypowiadają się bardzo pozytywnie:

http://http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1150348 (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1150348)

Póki co to są bardzo subiektywne wrażenia, zobaczymy jaka będzie rzeczywistość jak pojawią się normalne produkcyjne egzemplarze w rękach, ja akurat bardzo rzadko korzystam z centralnego więc dla mnie to i tak marna pociecha bo te pozostałe 10 pewnie już nie będzie zbytnio śmigać...

wain
20-09-2012, 10:46
Pstrykałem głównie bocznymi, na codzień niezmiernie rzadko zdarza mi się używać centralnego.

Zaznaczam, że stoisko było mocno oblężone, a ja - mając na zwiedzenie całej 'kiny tylko kilka godzin - mocno się spieszyłem, więc miałem 6tkę w ręku jedynie przez krótką chwilę.

Mam prośbę abyś coś naskrobał o RX1, D600 i innych ciekawych premierach w odpowiednich wątkach :) O nowych szkłach nexowych (i nie tylko) również bym poczytał :)

Co do 6D to brzmi to bardzo pozytywnie. Lament był jak przewidywana cena byla na poziomie 9k ale przy cenie 7,8k na start i powiedzmy po roku 6.5k za tą puchę, to to jest dobra cena i nie ma co narzekać bo w paru kwestiach może okazać się dużo lepsza niż 5dII.

pawelo1
20-09-2012, 11:03

Czornyj a mógłbyś napisać jak jest z trzymaniem w ręku 6D, porównując go do 7D chodzi o uchwyt czy różnica jest znaczna. Na zdjęciach nie widać takiej różnicy. Z wymiarów jak pisałem już w tym wątku różnica jest 3 mm w szerokości oraz głębokości w miejscu gdzie powinna być kukułka porównując te 2 body, a od spodu chyba się od 7D nie różni grubością. Moim zdaniem ergonomia będzie taka sama co w 7D i do niego bym porównywał zgadzasz się z tym. A 7D ma dobrą ergonomie i nie jest małym aparatem. Nie mam małych dłoni i 7D dobrze się trzyma, pewnie a z gripem to juz super:). To o czym pisałeś wyżej potwierdza moje przypuszczenia, które tutaj podawałem z af i matrycą. Napewno będzie af szybszy od 5d II ze względu na procka digic 5+ i nową matryce, która mniej będzie szumieć. AF czulszy środkowy -3EV a pozostałe punkty czułe od +0,5 EV, ale tak jak piszesz że dobrze się sprawują to oki. Wszystko okaże się po testach jak to będzie w praktyce. Pozdro

czornyj
20-09-2012, 11:03
Mam prośbę abyś coś naskrobał o RX1, D600 i innych ciekawych premierach w odpowiednich wątkach :) O nowych szkłach nexowych (i nie tylko) również bym poczytał :)

Co do 6D to brzmi to bardzo pozytywnie. Lament był jak przewidywana cena byla na poziomie 9k ale przy cenie 7,8k na start i powiedzmy po roku 6.5k za tą puchę, to to jest dobra cena i nie ma co narzekać bo w paru kwestiach może okazać się dużo lepsza niż 5dII.

Szczerze mówiąc to na RX1 i D600 brakło mi czasu :(

Zwiedzanie 'kiny mieliśmy tylko na deser spotkania partnerów Canon LFP w Bonn, gdzie pojechałem zapoznać się z nowymi ploterami ImagePROGRAF 6400/8400/9400, dlatego miałem niewiele czasu - przywieźli nas w poniedziałek rano, przed 15. wracaliśmy na lotnisko.

Z racji zainteresowań zawodowych skoncentrowałem się na pogawędkach z technikami X-Rite, EIZO, basICColor, Hahnemuehle, Ilford itp. nudziarstwa ;)

Uczciwie pobawiłem się tylko 6D - przez resztę stoisk tylko przeleciałem jak burza. Targi były olbrzymie, 9 hal, niezliczone stoiska, tysiące zarąbistych zabawek, wystawy, piękne dziewczęta...

tomkod
20-09-2012, 11:09
Co więcej pozytywne jest również to, że mimo iż 6D jeszcze nie jest w sprzedaży to cena 5D II systematycznie spada i już można kupić za 1650€ co jeszcze dwa tyg temu kupienie za mniej niż 1700€ było niemożliwe*. Oby tak dalej :)

* chodzi mi tu o rynek niemiecki

Lucky Luck
20-09-2012, 11:10
Dziwne wypowiedzi niektorych uzytkownikow tutaj - "mamy tani ff", "powinnismy sie cieszyc, ze mamy tani ff za 7800, a nie za 9000". Jakie TANIE FF ??? w takim wypadku obecnie 5d mk2 takze jest tanim FF, nawet tanszym od tego taniego 6d. Canon kolejny raz roluje uzytkownikow swoimi zagraniami. Celowo wprowadzili 5dmk3 (5dmk2 z lepszym AF) za jakies kompletnie smieszne pieniadze aby teraz nabijac ludzi w butelke i sypac haselkami "tani ff" z 7800. A tak naprawde za te same pieniadze, ktore kosztuje 5dmk2 otrzymujemy puszke jakby nie bylo jest pozycjonowana nizej, a 5d sam w sobie awansował rangą...razem z cena. Brawo Canon.

I niestety masz rację , niestety ... teraz do taniego 6d dokupimy równie taniego
nowego 24-70 II L, i okaże się, że "tania" pełna klatka jest znacznie droższa
od " drogiej" pełnej klatki czyli 5dm2+24-70 I :) Pies czyli kot. :)

wain
20-09-2012, 11:13
(...) Uczciwie pobawiłem się tylko 6D - przez resztę stoisk tylko przeleciałem jak burza. Targi były olbrzymie, 9 hal, niezliczone stoiska, tysiące zarąbistych zabawek, wystawy, piękne dziewczęta...

I z własnej woli, tak szybko, opuściłeś ten przybytek rozkoszy?! ;)

czornyj
20-09-2012, 11:15
Czornyj a mógłbyś napisać jak jest z trzymaniem w ręku 6D, porównując go do 7D chodzi o uchwyt czy różnica jest znaczna. Na zdjęciach nie widać takiej różnicy. Z wymiarów jak pisałem już w tym wątku różnica jest 3 mm w szerokości oraz głębokości w miejscu gdzie powinna być kukułka porównując te 2 body, a od spodu chyba się od 7D nie różni grubością. Moim zdaniem ergonomia będzie taka sama co w 7D i do niego bym porównywał zgadzasz się z tym. A 7D ma dobrą ergonomie i nie jest małym aparatem. Nie mam małych dłoni i 7D dobrze się trzyma, pewnie a z gripem to juz super:). To o czym pisałeś wyżej potwierdza moje przypuszczenia, które tutaj podawałem z af i matrycą. Napewno będzie af szybszy od 5d II ze względu na procka digic 5+ i nową matryce, która mniej będzie szumieć. AF czulszy środkowy -3EV a pozostałe punkty czułe od +0,5 EV, ale tak jak piszesz że dobrze się sprawują to oki. Wszystko okaże się po testach jak to będzie w praktyce. Pozdro

Ergonomia mz. jest idealna - body jest zgrabniejsze od nieco ceglastego i przyciężkiego 5D3, ale ma pewny i wygodny chwyt, po prostu jest odchudzone i wyszczuplone.

Osobiście specjalnie bym się nie zastanawiał, szczególnie w kontekście ostatnich przygód Adasia z bezcelnym AFem piątki. Szósteczka jest szczuplejsza i bardziej sexy, ma WiFi z GPSem, a jakość zdjęć powinna być taka sama.

I z własnej woli, tak szybko, opuściłeś ten przybytek rozkoszy?! ;)

A skąd - niestety byłem tylko służbowo, po 14. czekał już na nas podstawiony przez Canona autokar na samolot do Wawy ;)

Usjwo
20-09-2012, 11:18
Celem firmy Canon nie jest zapewnianie pasjonata fotografi i zawodowca, tanich aparatow. Swiat sie nie konczy na 6D, jak to "tanio" nie jeast wystarczajaco, to sa jeszcze serie xxD i xxxD i xxxxD. Cena jest znana, a czy to tanio czy drogo to kazdy musi podjac decyzje sam. Dla niektorych jest to tanio i do nich wlasnie jest kierowana oferta 6D

Jacek_Z
20-09-2012, 11:19
... przez resztę stoisk tylko przeleciałem jak burza. Targi były olbrzymie, 9 hal, niezliczone stoiska, tysiące zarąbistych zabawek, wystawy, piękne dziewczęta...Zupełnie ci nie wierzymy ;), pokaż zdjęcia :)

czornyj
20-09-2012, 11:23
Zupełnie ci nie wierzymy ;), pokaż zdjęcia :)

Zdjęć nie będzie - byłem na zaproszenie Canona i nie chciałem paradować z NEXem, w domu powieszonego lepiej nie łazić ze sznurkiem :D

akustyk
20-09-2012, 11:28
z innej beczki - na japonskiej stronie Canona dostepne sa juz wszystkie sample:
Canon?EOS 6D?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos6d/)

i zastanawia mnie jak oni te foty wolali? bo ja nie potrafie takiej mydliny zrobic 70-300L, to jest zbyt ostre szklo, a ja nie umiem robic po kotleciarsku wierzac w 7 dzialek skutecznosci stabilizacji... ;)

Lucky Luck
20-09-2012, 11:29
Celem firmy Canon nie jest zapewnianie pasjonata fotografi i zawodowca, tanich aparatow. Swiat sie nie konczy na 6D, jak to "tanio" nie jeast wystarczajaco, to sa jeszcze serie xxD i xxxD i xxxxD. Cena jest znana, a czy to tanio czy drogo to kazdy musi podjac decyzje sam. Dla niektorych jest to tanio i do nich wlasnie jest kierowana oferta 6D

Nie o to chyba chodzi ... Ci którzy przerobili xxxxD xxxD xxD i chcieli poczuć tę "magię", a dla których

cena 5d2 była za wysoka, cena 5d3 absurdalna , czekali na to tanie FF o którym pogłoski krążyły

od dawna ... pogłoski okazały się prawdziwe , chociaż nie tak do końca :)

wain
20-09-2012, 11:48
z innej beczki - na japonskiej stronie Canona dostepne sa juz wszystkie sample:
Canon?EOS 6D?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos6d/)

i zastanawia mnie jak oni te foty wolali? bo ja nie potrafie takiej mydliny zrobic 70-300L, to jest zbyt ostre szklo, a ja nie umiem robic po kotleciarsku wierzac w 7 dzialek skutecznosci stabilizacji... ;)

Nie wszytkie .. ten z ISO6400 nie ma :)

Merde
20-09-2012, 12:08

Suwak Luminance noise reduction w DPP nie takie cuda potrafi zdziałać.
Ogólnie DPP ma tylko dwa plusy - kolory i DLO.

akustyk
20-09-2012, 12:18
Ogólnie DPP ma tylko dwa plusy - kolory i DLO.

no, jeszcze ze jest darmowy, bo LR kosztuje.

ale ogolnie, to tez w ten desen kminilem. widze, ze to bylo poprawnie wykonane zdjecie, ale wywolanie... jezudrogi, ze im nie wstyd takie cos pokazywac... :evil:

Merde
20-09-2012, 12:24
no, jeszcze ze jest darmowy, bo LR kosztuje.

Już w sumie zapłaciłem, więc nie wziąłem pod uwagę argumentu ceny.

ale ogolnie, to tez w ten desen kminilem. widze, ze to bylo poprawnie wykonane zdjecie, ale wywolanie... jezudrogi, ze im nie wstyd takie cos pokazywac... :evil:

Przecież to nie pierwszy raz...
Chyba tylko fotopolis gorsze sample daje ;-)

Kwapiszon
20-09-2012, 13:13
..........

A kto używa tego suwaka i po co ?

Merde
20-09-2012, 13:29
A kto używa tego suwaka i po co ?

Ludzie w Canonie, to pewne.
I, niestety, domyślnie te suwaki mają niezerową wartość przy wołaniu rawów (nawet jeśli w puszcze odszumianie jest "wyłączone").

A po co? Nie wiem, może po to żeby nikoniarze mogli się (oprócz słabego AF) pośmiać z miękkiego obrazka ;-)

PS: oficjalne sample z 5D MkIII też były przecież miękkie jak diabli.

piwo
20-09-2012, 15:15
Coraz lepiej wygląda to 6D. Szkoda, że będzie dostępne dopiero w grudniu... Gdyby to było np. za miesiąc to mógłbym poczekać. W sam raz na moje potrzeby :)

konioo
20-09-2012, 15:21
Jak myślicie, kiedy przeczytamy pierwsze miarodajne testy 6D? Czy jest szansa, że jakieś się pojawią przed uruchomieniem sprzedaży? Najbardziej interesuje mnie AF i matryca; jeżeli nie będzie poprawy w stosunku do 5dmkII, to będę musiał przełknąć cenę 5dmkIII. Chociaż subiektywne oceny zwiedzających Photokinę potwierdzają raczej dobrą skuteczność AF i to na bocznych punktach, z których praktycznie wyłącznie korzystam. Zobaczymy

Propi
20-09-2012, 16:04
No i teraz powstaje pytanie, co wybrać - jako właściciel pierwszego 5D oczywiście skłaniałbym się ku 5Dmk2, natomiast maszyna ma już parę lat i zapewne szumy na 6D są o wiele mniejsze. Nie przeszkadza mi mniejszy korpus, karty SD czy brak 1/8000s, natomiast cenowo różnica jest bardzo mała - no i 6D to nowsza konstrukcja. Nabywać będę dopiero za parę dobrych miesięcy, ale jestem w poważnej kropce. Czy przeskok szumowy na wysokich ISO jest mocno zauważalny?

Mad_Mac
20-09-2012, 21:30
No i teraz powstaje pytanie, co wybrać - jako właściciel pierwszego 5D oczywiście skłaniałbym się ku 5Dmk2, natomiast maszyna ma już parę lat i zapewne szumy na 6D są o wiele mniejsze. Nie przeszkadza mi mniejszy korpus, karty SD czy brak 1/8000s, natomiast cenowo różnica jest bardzo mała - no i 6D to nowsza konstrukcja. Nabywać będę dopiero za parę dobrych miesięcy, ale jestem w poważnej kropce. Czy przeskok szumowy na wysokich ISO jest mocno zauważalny?

A czy mamy ci to wywrozyc z fusow?
Narazie to sobie jedynie mozesz obejrzec pare fotek ktore nie wiadomo jak byly ruszane.
Trzeba poczekac na pierwsze testy jak ktos go dostanie w rece a nie tam canonowe sample.

czornyj
20-09-2012, 21:50
Wróżąc z tylnego LCD i szybkiego przestrzelenia puchacza mogę założyć się o dobre wino, że 6D wciąga nosem 5d2.

Matsil
20-09-2012, 21:56
oczywiście skłaniałbym się ku 5Dmk2, natomiast maszyna ma już parę lat i zapewne szumy na 6D są o wiele mniejsze.
Żebyś się czasem nie zdziwił. Porównując szumy 5DII i 5DIII przepaści nie ma a ty chcesz widzieć dużą różnicę na korzyść 6D biorąc pod uwagę 5DII. Ciekawe myślenie.
Ludziska będą mieć nadal dylemat, jak z samochodami. Co kupić? Czy nowe BMW serii 3, które właśnie się pojawiła, czy może serię 5, która co prawda jest już można powiedzieć stara, bo na rynku funkcjonuje od 3-ch lat, ale to nadal klasa wyżej.

akustyk
20-09-2012, 22:23
No i teraz powstaje pytanie, co wybrać - jako właściciel pierwszego 5D oczywiście skłaniałbym się ku 5Dmk2, natomiast maszyna ma już parę lat i zapewne szumy na 6D są o wiele mniejsze.

w tym wyborze nie pomoge...

Nie przeszkadza mi mniejszy korpus, karty SD czy brak 1/8000s, natomiast cenowo różnica jest bardzo mała - no i 6D to nowsza konstrukcja. Nabywać będę dopiero za parę dobrych miesięcy
...ale w tym pomoze Ci na pewno Canon. bo tak na oko w ciagu 2-3 miesiecy 5D mkII nie bedzie juz na polkach. po co by mial byc i utrudniac wybor miedzy 6D a 5D mkIII ???

pawelo1
20-09-2012, 22:50
Wróżąc z tylnego LCD i szybkiego przestrzelenia puchacza mogę założyć się o dobre wino, że 6D wciąga nosem 5d2.

potwierdzasz moje przypuszczenia, o których pisałem wczoraj czy przedwczoraj, że będzie lepszy pod względem obrazka od 5D II. Puszki nie widziałem na oczy tak jak większość forumowiczów.
Moja intuicja cały czas mi to podpowiada, że będzie dobre body i po wycofaniu 5D II będzie godnym następcą. Nowa matryca nie przepakowana, szybki procek i czuły środkowy punkt poradzi sobie w słabych warunkach no z bocznymi w takich warunkach może być różnie, ale o tym dowiemy się po testach.
Dla osób podróżujących czy jako zapas do drugiego body czego chcieć więcej, a jak cena spadnie po jakimś czasie będzie super. Ty akurat miałeś taką okazje przestrzelić to wiesz jak jest. Po samplach, które canon umieścił a pewnie oprócz tych 2 zdjęć wywołanych z raw chyba 1 i 4 jak dobrze pamiętam to reszta jest prosto z puszki w jpg na różnym balansie bieli co widać po exifach i 2 rodzajach firmware.
W zdjęciu 5 af jest na włosach nie na oku np. dlatego twarz nie wyraźna. Będą rawy to będzie można się zachwycać co puszka potrafi, a po tych samplach to narazie nic takiego stwierdzić nie można. Pozdro

igor58
20-09-2012, 22:57
ciekawe, co zrobią z wycofanymi 5D II, może rozdadzą biednym dzieciom?

pawelo1
20-09-2012, 23:00
ciekawe, co zrobią z wycofanymi 5D II, może rozdadzą biednym dzieciom?

pewnie dadzą forumowiczom z C-B na pamiątkę:)

Bahrd
20-09-2012, 23:16
pewnie dadzą forumowiczom z C-B na pamiątkę
Ale tylko tym, którzy na nią nie psioczyli w wiadomym wątku! :mrgreen:

PS
Nawiasem mówiąc - ceny Mk III zbiegają do $3000, a Mk II do $1600...

pawelo1
20-09-2012, 23:25
Ale tylko tym, którzy na nią nie psioczyli w wiadomym wątku! :mrgreen:

PS
Nawiasem mówiąc - ceny Mk III zbiegają do $3000, a Mk II do $1600...

no i tak powinno być, aby ceny jeszcze szybciej szybowały w dół i były widoczne spadki u nas, a nie po amerykańsku heh:)

Merde
21-09-2012, 09:50
Żebyś się czasem nie zdziwił. Porównując szumy 5DII i 5DIII przepaści nie ma a ty chcesz widzieć dużą różnicę na korzyść 6D biorąc pod uwagę 5DII. Ciekawe myślenie.

Jeśli matryca będzie nie gorsza niż w 5D MkIII (a nie widzę powodu by miałoby być inaczej), to różnica 6D vs 5D MkII będzie odczuwalna od 3200 wzwyż i to mocno. Mniejszy banding (może wreszcie bez?) + lepsze trzymanie kolorów na hi-iso to może nie "przepaść", ale różnica jest zauważalna gołym okiem.

czornyj
21-09-2012, 11:51
Na 25600 aparat ładnie trzymał nasycenie, dynamikę i nie dopatrzyłem się bandingu.

Oczywiście ciężko jest traktować jpega na losowych ustawieniach puchy oglądanego na LCD 3" jako cokolwiek miarodajnego, ale traktuję to jako dobry prognostyk - w 5D2 problemów na wysokich ISO spokojnie można się było dopatrzeć nawet na ekraniku.

W zestawieniu z czułym, szybkim i celnym AF, który mz. niewiele ma wspólnego z "pół-manualnym" 5D2 tworzy to interesującą całość.

Prywatnie bardzo mi odpowiada wbudowany GPS i przede wszystkim WiFi. Dzięki temu mogę sobie ustawić aparat na statywie, rzucić obraz z LV na iPada i posługując się jego dużym ekranem poustawiać parametry ekspozycji, a następnie arcyprecyzyjnie dopiąć kompozycję - niczym na matówce wielkiego formatu. W fotografii wnętrz, produktów, architektury i krajobrazu jest to niezwykle przydatna sprawa.

basala
21-09-2012, 12:27
A jak się ma magiczność obrazka uzyskiwanego z 5D mk I, II i III w kontekście premiery 6D? :wink:

tomkod
21-09-2012, 12:31
To może coś na temat AF w 6D.

w nawiązaniu do tego filmiku (po niemiecku)
photokina 2012 - Canon EOS 6D: Erste Eindrücke und Meinungen [GER] - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7NeNct2M5mo&feature=related)

autor stwierdza ze mimo małej ilości punktów AF - wszystkie działają bardzo szybko. Porównywał działanie AF 7D i stwierdził że jest on ciut wolniejsze niż w nowym 6D. Co prawda testy AF odbywały się w dość jasnym pomieszczeniu i ciężko stwierdzić jak będzie się zachowywał po ciemmu.
Ale to daje coraz bardziej pozytywne wrażenie nowej puszki, niestety pozostaje dalej czekać na pierwsze testy...

MC_
21-09-2012, 12:40
To miło, że AF jest szybki. Mógłby jeszcze przy okazji być celny.

jotes25
21-09-2012, 13:54
To miło, że AF jest szybki. Mógłby jeszcze przy okazji być celny.

Na to jest duża szansa. Canon prawdopodobnie wprowadził na DiGIC V istotnie ulepszone implementacje algorytmów AF. Nawet 650d ostrzy teraz szybciej i celniej, niż 60d i wcześniejsze xxxd.

wain
21-09-2012, 15:42
Na to jest duża szansa. Canon prawdopodobnie wprowadził na DiGIC V istotnie ulepszone implementacje algorytmów AF. Nawet 650d ostrzy teraz szybciej i celniej, niż 60d i wcześniejsze xxxd.

Zależy z jakim obiektywem. Jeśli z tym nowym STM to ok ale podobno (o ile nie poknociłem) wg lensrentals, nowe obiektywy (nie wiem czy wszystkie czy tylko stm), mają czujniki startu/stopu silnika AF. Wskazania tych czujników brane są pod uwagę przy pomiarze ostrośći w nowych aparatach.

xsardas
21-09-2012, 15:50
No tak przecież tragedia by się stała, gdyby dali do tej puchy af ze starego 40/50D... gdzie wszystkie punkty były krzyżowe... Lepiej dawać nowy procesor, który lepiej obsługuje stare i słabe moduły af :]

Kolekcjoner
21-09-2012, 15:58
który lepiej obsługuje stare i słabe moduły af :]

A tak jest stary moduł AF?

xsardas
21-09-2012, 16:17
A tak jest stary moduł AF?

No skoro bardziej przypomina af z 20D albo 5Dmk1 to nowy raczej nie jest, co najwyżej odświeżony ;) 1 punkt krzyżowy to nie jest coś czego oczekiwałoby się po aparacie zaprezentowanym w 2012 roku ;)

dzik
21-09-2012, 16:57
To że punkt jest krzyżowy nie mówi nic więcej niż... to że jest krzyżowy.
Precyzja, szybkość, czułość od tego nie zależą.

Można mieć w danych miejscu jeden świetny czujnik liniowy który zadziała zajebiście w 95% przypadków a wysypie się wyłącznie na zebrze w portrecie a można mieć w tym samym punkcie dwa marne liniowe dając krzyżowy które zadziałaja razem i tam marnie.

Jako ciekawostkę trzeba dodać że 6D ma czułość centralnego od -3EV, 5dmkIII ma -2EV, 5dmkII ma -0.5EV a nikon D3S ma -1EV.

Uznawany za wzrocowy wśród canonowców CAM3500 z nikonów nie ma punktów krzyżowych po bokach a działa sprawnie.
A schemat działania przy różnych przesłonach nie ma związku z tym czy są krzyżowe.

xsardas
21-09-2012, 17:29
Dlatego chciałbym być mile zaskoczony precyzja i powtarzalnością af'u :)

McLaren
21-09-2012, 18:03
AF w 6D posiada?
1. mikroregulację
2. przyspieszanie/ opóźnienie śledzenia w trybie AF-C
3. regulację czułości śledzenia
4. ustawienie priorytetu migawki/fokusa w pierwszym obrazie serii
5. ustawienie priorytetu szybkości / fokusa w drugim obrazie serii

Nikt mi nie chciał, nie był wstanie opowiedzieć na podobnie zadawane pytania.
Zajęło mi to dzisiaj całe popołudnie, ale było warto :)

Canon EOS 6D hands-on preview - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=NVwK4V5AOfk)

Pozostało jeszcze jedno? Jak wygląda Shutter Lag w tym aparacie w porównaniu do 5D Mark II i 50D

Jestem ciekaw tego AF-a :)

Merde
21-09-2012, 18:12
Pozostało jeszcze jedno? Jak wygląda Shutter Lag w tym aparacie w porównaniu do 5D Mark II i 50D

Było gdzieś w tym wątku - jest sporo lepiej niż w przypadku 5D MkII, a niewiele gorzej niż w 5D MkIII.

pawelo1
21-09-2012, 18:15
no widzisz, a wszystko to było już pisane dużo wcześniej. Na filmach z photokina 2012 z youtube.com najlepiej to widać, że posiada te opcje. Sam pisałem, że będą tak jak w 5D III ustawienia odnośnie ai servo tak jak wymieniłeś i pisze na stronie canona usa.canon.com w zakładce features od dnia premiery.
Ojjj to długo Ci to zajęło 5 minut roboty i wszystko wiesz. Albo śledzić wątek od początku i wszystko jasne. AF dobry będzie i napewno lepszy od 5D II no z tymi bocznymi punktami spierniczyli bo dali czułość od +0,5EV szkoda że nie od -0,5 albo -1EV. Wszystko okaże się w praktyce po testach czy daje rade w słabszych warunkach bo w dobrych to wiadomo że sobie poradzi.
Tutaj widziałem o shutter lag http://sortable.com/camera/Canon-EOS-6D. Shutter lag wynosi 144 ms, a skąd oni to wiedzą to nie wiem. Na tej stronce dużo rzeczy się nie zgadza m.in. żywotność baterii w specyfikacji jest na 1090 fotek, a oni 980 podają. Napewno będzie można więcej zrobić zdjęć nie używając GPS bo bez tej opcji pomiary były robione, więc tak 1300 zdjęć powinno wyjść spokojnie. Zauważyłem, że zawsze te pomiary się nie sprawdzają i te 20% trzeba dodać. Z gps to pewnie 1/3 będzie zdjęć do wykonania. Ekran jest 3 cala nie 3,2 cala jak podają. Wszystkiego w praktyce się dowiemy i po testach jak to będzie oby dobrze się af sprawował. Pozdro

Bahrd
21-09-2012, 18:19
Wywiad n/t bohatera wątku: Q&A with Canon’s Mike Owen: A behind-the-scenes look at developing the 6D and what’s next - Imaging Resource (http://www.imaging-resource.com/news/2012/09/20/qa-with-canons-mike-owen-behind-the-scenes-in-developing-the-6D-and-whats)

DE: So it's a conscious design decision. You really wanted to emphasize low light.

MO: Yes, absolutely. It was a decision that we felt that this type of camera in this particular user group, auto focus performance is not 100% critical. But low-light performance for autofocus is important. And it's just about that trade off.

pawelo1
21-09-2012, 18:29
czytałem ten wywiad wczoraj. Każdy z nas by mu dużo innych ciekawszych pytań zadał.
Jakby ktoś z nas miał taką fuche jak on to by inaczej zrobił to body bo wie czego potrzeba i klient czego oczekuje:).

Bahrd
21-09-2012, 18:45
czytałem ten wywiad wczoraj.
O rany! Faktycznie, dzisiaj już 21 września!

Każdy z nas by mu dużo innych ciekawszych pytań zadał.
Jakby ktoś z nas miał taką fuche jak on to by inaczej zrobił to body bo wie czego potrzeba i klient czego oczekuje
No przecież i tak wił się jak piskorz: :D

It was a decision that we felt that this type of camera in this particular user group, auto focus performance is not 100% critical.
Jakbyś pytał "za bardzo", to pewnie następnym razem "nie miałby dla Ciebie czasu"...

PS
Spoko - pomiauczymy swoje na forum, powymądrzamy się, a będzie jak zwykle... ;)

pawelo1
21-09-2012, 18:57
O rany! wywiad był 20 września no widzisz, a że siedze długo to jestem na bieżąco:).
Dobrze będzie jak zwykle heh:wink:

Paweł Grabowski
21-09-2012, 19:20
Jak myślicie , będzie warto zmienić 5D MarkI na 6D? Jako amator długo myślałem nad 5D MarkIII, ale jego cena jest dla mnie jednak bardzo wysoka. Z drugiej strony nie bardzo widze zdecydowany powód do zmiany na 6D, z trzeciej strony chciałbym coś zmienić w swoim sprzęcie :-). Myślenie ma przyszłość :-)

Pozdrówki

Kolekcjoner
21-09-2012, 20:09
No skoro bardziej przypomina af z 20D albo 5Dmk1 to nowy raczej nie jest, co najwyżej odświeżony ;) 1 punkt krzyżowy to nie jest coś czego oczekiwałoby się po aparacie zaprezentowanym w 2012 roku ;)
"Ta kura nie przypomina osła" ;)

<60ms

jacek_73
21-09-2012, 20:16
<60ms

czyli sześć setnych? mogła być połowa z tego i kupiłbym ten aparat do dynamicznych scen których i tak nie robię :)

akustyk
21-09-2012, 20:50
Dlatego chciałbym być mile zaskoczony precyzja i powtarzalnością af'u :)

ale w ktorym dokladnie momencie jest to chcenie?

bo jak czytam twoje odpowiedzi w tym watku, to jest w nich wylacznie przekonanie, ze bedzie do d*py.

co przegapilem?