PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20

pan.kolega
11-09-2013, 11:00
Jezusie, skończą się wreszcie ta przepychanka ? Przecież to dziecinada. Za co się płaci? Płaci się za sprzęt o klasę wyższy:
-lepszy AF,
-trwalsza migawka (wg. deklaracji producenta),
-szybsza migawka,
-szersze autoiso,
- sync z lampami do 250,
- dla kręcących filmy lepsze funkcje video (nie znam się na tym)
że nie wspomnę o takich drobiazgach jak szklany ekran zamiast plastiku i inne pierdoły różniące sprzęt profi od amatorskiego.

Ale czy to zmienia fakt że 6d to świetny aparat? Ma też parę funkcji których nie ma 5d, a które są fajne dla amatora. Czy naprawdę posiadacze 6d zamiast robić świetne zdjęcia muszą ciągle się utwierdzać , że dobrze wybrali?

Aha, dlaczego to napisałem? Bo wchodzę w ten temat regularnie aby przeczytać coś ciekawego, a tu w kółko to samo: nie warto płacić za 5d. Mantra życiowa posiadaczy 6d.

A czego ciekawego chciałbyś się dowiedzeć?
Może jak to jest naprawdę z ta synchronizacja z lampami w 5d3?;)

fro
11-09-2013, 12:10
Dwa razy poszło to samo :(

fro
11-09-2013, 12:11
Nie używam aparatu w studio, w lampie w razie czego mam hss, ale wiedza nie boli, więc może zamiast zadawać pytania napiszesz coś sensownego, chociażby i o synchronizacji z lampami, chętniej przeczytam niż kolejne stwierdzenie, że 6d mniej szumi.

kupisk3
11-09-2013, 14:01
Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8.

Jaką czułość mają boczne punkty AF ?

Usjwo
11-09-2013, 14:15
Zakres detekcji dla EOS 6D: od – 3 do 18 EV dla centralnego punktu AF f/2,8.

Jaką czułość mają boczne punkty AF ?

0.5EV chyba

Bangi
11-09-2013, 15:32
Nie wiem jaką mają boczne, ale centralny w "ciemnościach" radzi sobie całkiem dobrze. Na zagranicznej stronie canona, chyba UK, czytałem, że czułość środkowego ma zapewniać działanie AF w świetle pełni księżyca w nocy.

MC_
11-09-2013, 15:33
Sprawdzone - z 85/1,8 trafił na pełnej dziurze bezbłędnie. Niezbyt szybko, ale za to pewnie.

Kuba1
11-09-2013, 18:13
To ja powiem tyle: zrób takie zdjęcie na 12800 ISO na 5D Mark II :-)

http://share.dominikherman.com/zeiss/tle_130729_155219_4112__retusz.jpgNie zrobię, bo nie mam MkII, ale - chętnie przyjmę takie wyzwanie w wolnym czasie.
Za ogólnie pojmowaną "szczegółowość" przytoczonego zdjęcia odpowiada przede wszystkim światło (oświetlenie), a nie matryca D800 czy tam 6D. Sam jestem ciekaw jak wypadło by porównanie takiego zdjęcia zrobionego D800 i 5D3 - czy w ogóle byłaby zauważalna różnica przy tej wielkości obrazku - sądzę, że nie. Moim skromnym zdaniem 5dII również udźwignąłby temat. Co innego przy wielkoformatowym wydruku.

Przy ISO typu 12800 kluczową rolę, poza ekspozycją, gra umiejętna obróbka zdjęcia od wywołania po ostateczne skalowanie - tu można popełnić błędy skutkujące koszmarnym efektem końcowym, jak również wręcz przeciwnie, czego przykładem jest to zdjęcie. Mam na myśli, że - bez urazy - znalazłby się niejeden forumowicz, który by pięknie takie zdjęcie spaprał, mimo posiadania 6D.

strideer
11-09-2013, 18:19
Nie zrobię, bo nie mam MkII, ale - chętnie przyjmę takie wyzwanie w wolnym czasie.
Za ogólnie pojmowaną "szczegółowość" przytoczonego zdjęcia odpowiada przede wszystkim światło (oświetlenie), a nie matryca D800 czy tam 6D. Sam jestem ciekaw jak wypadło by porównanie takiego zdjęcia zrobionego D800 i 5D3 - czy w ogóle byłaby zauważalna różnica przy tej wielkości obrazku - sądzę, że nie. Moim skromnym zdaniem 5dII również udźwignąłby temat. Co innego przy wielkoformatowym wydruku.

Przy ISO typu 12800 kluczową rolę, poza ekspozycją, gra umiejętna obróbka zdjęcia od wywołania po ostateczne skalowanie - tu można popełnić błędy skutkujące koszmarnym efektem końcowym, jak również wręcz przeciwnie, czego przykładem jest to zdjęcie. Mam na myśli, że - bez urazy - znalazłby się niejeden forumowicz, który by pięknie takie zdjęcie spaprał, mimo posiadania 6D.

Przy 12800 ISO na 5D Mark II miałbyś przede wszystkim za dużo szumu zarówno w obu kanałach lumy i chromy i w dalszej obróbce, jaka by nie była, po prostu będzie mniej szczegółów. Jak dla mnie tak istotne poprawienie odstępu między sygnałem a szumem to najważniejsza zaleta 6D.

Kuba1
11-09-2013, 18:35
Przy 12800 ISO na 5D Mark II miałbyś przede wszystkim za dużo szumu zarówno w obu kanałach lumy i chromy i w dalszej obróbce, jaka by nie była, po prostu będzie mniej szczegółów. Jak dla mnie tak istotne poprawienie odstępu między sygnałem a szumem to najważniejsza zaleta 6D.Różnice w szumieniu tych matryc są oczywiste i bezdyskusyjne. Mam jednak właśnie na myśli, że owo
w dalszej obróbce, jaka by nie była, po prostu będzie mniej szczegółów jakkolwiek mające miejsce, może nie mieć znaczenia i być niezauważalne przy zakładanym finalnym skalowaniu zdjęcia do rozmiaru internetowego. Tak po prostu jest. Jeśli komuś przeszkadza sama świadomość, że "szczegółów jest mniej", mimo że tego w żaden sposób nie widać, to już zupełnie inny problem - z człowiekiem, nie ze sprzętem.

pan.kolega
11-09-2013, 18:40
Nie używam aparatu w studio, w lampie w razie czego mam hss, ale wiedza nie boli, więc może zamiast zadawać pytania napiszesz coś sensownego, chociażby i o synchronizacji z lampami, chętniej przeczytam niż kolejne stwierdzenie, że 6d mniej szumi.

Ja tylko miałem to na myśli, że 5d3 nie synchronizuje do 1/250 jak napisałeś, tylko do 1/200.

A biorac pod uwagę, jak popoularne sa na forum watki typu "co kupić" i " czy warto dokładać" to tego czy owego, pewnie sporo osób czyta z zainteresowaniem posty "kupiłem 6d i się cieszę, że to nie 5d3".:|

fro
11-09-2013, 20:26
Sorry, mój błąd. Nie wiem skąd mi się wzięło 1/250

MC_
11-09-2013, 21:20
Ok, zgodnie z obietnicą wklejam totalny pstryk egipski popełniony ok. godziny 14. Iso 100, 85 @ 1,8, 1/2000s.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/123561462/IMG_0858-2.jpg)

malwes
13-09-2013, 11:40
Witajcie,
A czy ktoś może testował zestaw Canon 6d oraz Canon 100 2.8 L makro IS USM. Na testach body w "optyczne.pl" zwracali uwagę, że ten zestaw wyjątkowo się nie lubi ze sobą a ja właśnie miałam ten obiektyw jako jeden z ulubionych do 60D. Mam 6d ale dosłownie od kilku dni i na razie chwyciłam go późnym wieczorem przy już prawie zachodzącym słońcu a także w domu przy wieczornych lampach i z AF faktycznie było bardzo, bardzo średnio - choć wiem, że test mało wiarygodny bo sprawdzałam specjalnie na 2.8 i widzę po czasach, że nawet przy wysokich ISO (ustawiłam z premedytacją) na Auto - to już się bardzo dopraszał o statyw albo lampę.
Szumienie - a właściwie nie-szumienie - faktycznie niesamowite na wysokich czułościach. Oczywiście spróbuję potestować ile wlezie w weekend przy świetle dziennym ale pytam trochę na wyrost bo mam 7 dni "rozruchowej rękojmi" sprzedawcy na wymianę body jak coś nie będzie działać i jakbym wiedziała, że są użytkownicy, gdzie ten zestaw działa bez zarzutu, to w razie problemów u mnie będę iść wymieniać a jeśli statystycznie u wszystkich jest średnio - to prędzej pójdę na Żytnią z prośbą o próbę kalibracji (jak się nie uda ustawieniami w menu). Na Optycznych pisali, że to się nasila przy określonej temperaturze oświetlenia - choć wg mnie to nie jest jakaś skrajna temperatura i problem może być .

Adam71
13-09-2013, 12:22
Tylko 60D miał wspomaganie AF ( dioda) ... A 6D nie ma tego ..

malwes
13-09-2013, 14:09
Tylko 60D miał wspomaganie AF ( dioda) ... A 6D nie ma tego ..

Jest chyba tylko dostępne przy korzystaniu z zewnętrznej lampy - tak na szybko mignęło mi w C.fn II w menu.
Trzeba potestować, oczywiście - ale ciekawa jestem Waszych doświadczeń jeżeli ktoś pracuje z takim zestawem. Na 5d I ten obiektyw sprawował się rewelacyjnie przy stabilnych obiektach (zn. portrety dzieci przekupionych dużymi lodami za stanie w miejscu więcej niż pół sekundy:). Przy ruchomych obiektach trafiał 50%. Na 60d mam prawie zerowy odrzut z powodu nietrafień, nawet przy śmigających na rowerze dzieciakach.

Bangi
13-09-2013, 14:32
Po pierwsze, nie wiem jakie macie wersje 60d, ale moja nie miała diody wspomagającej AF...
Przecież wspomaganie AF w 60d odbywa się albo stroboskopem z kukułki, albo diodami zewnętrznej lampy...
Po drugie moje 6d notuje jednak zdecydowanie lepsze wyniki AF-u niż miałem w 60d.

Adam71
13-09-2013, 14:47
Oj to pomyliło mi się z D600 (Nikon) którego też miałem ....

pan.kolega
13-09-2013, 17:47
Problem 6d z celnościa z EF100L tylko w świetle dziennym wyglada na wykreowany przez portal optyczne.pl
Nic takiego nie ma u mnie, i z opisu ich testów nie ma podstaw to takiego wniosku.
Może powinni się nazywać optymistyczne.pl ze względu na wiarę w łatwość testowania AF (i innych parametrów).:roll:

Adam71
13-09-2013, 20:51
No i jak tu nie wierzyć w pechowe piątki 13-tego ... Ja do tej pory nie wierzyłem. Dzisiaj przybył mój nowy 6D. Otwieram pudło ale już coś widzę że coś nie tak - wygląda że ktoś się nim bawił - torebka od baterii rozdarta i jakoś dziwnie zawinięty był. A teraz gwóźdź do trumny - włączam go i nie działa duży LCD. Tzn widać że się podświetla ale nic na nim nie ma. Nie reaguje na menu , info, play , lifeview itd ... Dodatkowo widać ze na górze przebija jaśniejsza poświata . Co ciekawe bateria jest naładowana na full (wg wskaźnika w wizjerze) . Nie raz kupowałem nowy sprzęt a tu wygląda że wcisnęli mi jakiś zwrot... Muszę się wyżalić bo już miałem plany na weekend. Na razie nie będę podawał u kogo kupiłem bo poczekam jak się zachowają.
Aha dla pewności próbowałem 2 inne baterie - oryginały i to samo .

Bangi
13-09-2013, 21:00
Współczuję takiej "przygody" :(

Sunders
13-09-2013, 21:08
Nie raz kupowałem nowy sprzęt a tu wygląda że wcisnęli mi jakiś zwrot... Muszę się wyżalić bo już miałem plany na weekend. Na razie nie będę podawał u kogo kupiłem bo poczekam jak się zachowają.

IMO już się zachowali ;) IMO nie zasługują na dyskrecję :evil:

Adam71
13-09-2013, 21:17
Dam im czas do poniedziałku ( bo nie pracują w weekend ) na wytłumaczenie tej sytuacji . Sam prowadzę firmę i wiem że zły PR wpływa bardzo na dochody . A wystarczy że napiszę o tym na kilku forach foto ( a jestem na kilku) i pójdzie w świat. Podałem im numer body i niech sprawdzą o co chodzi. Nie jestem złośliwy ale jak ktoś mi podpadnie to potrafię mu dokuczyć.
A teraz mam jeszcze zgryza czy wymieniać na inną sztukę czy zapomnieć o 6D . Normalnie nie ma co kupić. Nikon D600 kurzył na matryce jak szalony. A ja nie potrzebuje 5D MK III czy D800 ...
I cała ta "szybka" na LCD wydaje mi się strasznie delikatna. W moim 7D jest dużo lepsza.

strideer
13-09-2013, 21:24
Wymień na inne 6D. Na LCD kup sobie Larmora za 50 zł.

vaas
14-09-2013, 08:52
Wymień na inne 6D. Na LCD kup sobie Larmora za 50 zł.
Adam71, posłuchaj strideer'a. Body wymień a na wyświetlacz koniecznie coś przyklej (ale nie zwykłą poliwęglanową folię). Ja załapałem 2 paskudne rysy drugiego dnia używania 6D. Dla odróżnienia na 7D (po roku normalnej pracy) czy na 5D (3 lata ciężkiej pracy) żadnych rys bez naklejania czegokolwiek. 6D jest ma miękki plastik na wyświetlaczu.

MC_
14-09-2013, 10:24
Po pół roku używania nie mam żadnych rys na LCD.

ketras
14-09-2013, 10:28
Normalnie nie ma co kupić. Nikon D600 kurzył na matryce jak szalony. A ja nie potrzebuje 5D MK III czy D800 ...

Są plotki, że wkrótce nadejdzie D610 takie lifting który pozbawi go akcji z kurzem :p , na gwiazdkę albo phototokinę 2014 .

rojo
15-09-2013, 19:02
Dam im czas do poniedziałku ( bo nie pracują w weekend ) na wytłumaczenie tej sytuacji . Sam prowadzę firmę i wiem że zły PR wpływa bardzo na dochody . A wystarczy że napiszę o tym na kilku forach foto ( a jestem na kilku) i pójdzie w świat. Podałem im numer body i niech sprawdzą o co chodzi. Nie jestem złośliwy ale jak ktoś mi podpadnie to potrafię mu dokuczyć.
A teraz mam jeszcze zgryza czy wymieniać na inną sztukę czy zapomnieć o 6D . Normalnie nie ma co kupić. Nikon D600 kurzył na matryce jak szalony. A ja nie potrzebuje 5D MK III czy D800 ...
I cała ta "szybka" na LCD wydaje mi się strasznie delikatna. W moim 7D jest dużo lepsza.

Wymień, będziesz zachwycony 6 (działającą), ja tam nie zauważam żadnej różnicy w szybce między 7D a 6D. Jest conajwyżej jak masz dwa obok i się przyglądasz. Mam 6 od stycznia i naprawdę ją mocno ekspolatuję i nic się nie dzieje z ekranem (okładzina za to ostatni mi zaczęła lekko odchodzić z jednej strony - ale to pierdół do doklejenia). W obrazku różnica między 7D a 6 jest naprawdę spora a to najistotniejsze... Z ciekawości - sklep z 3miasta?

malwes
15-09-2013, 19:20
No to ja po pierwszych testach...wprawdzie pogoda deszczowa, pochmurna (ale może i lepiej dla wiarygodności ;)) i dziecko dłuuugo ze mną negocjowało, że nie bardzo ma ochotę - no ale się udało. I tak:
- faktycznie nie jest tak, żebym zauważyła jakiś znaczący problem ze współpracą z 100mm 2.8 L IS USM. W zasadzie może 1-2 było bardziej ruszone. Robiłam prawie wszystko na 2.8. Kilka zdjęć wierzby zrobiłam z dziurką 8-10f. To, co rzuciło mi się w oczy, to bardzo duża wrażliwość na za wysokie ISO. W pewnej chwili robiliśmy zdjęcia w bardzo gęstym i ciemnym zagajniku. Przyszły chmury i wybrałam 800. Oczywiście zapomniałam przełączyć jak wyszliśmy na parkowe jasne polanki i zanim się zorientowałam, to kilka zdjęć cyknęłam w słoneczku z iso 800 i "przerysowanie obrazu" (nie wiem jak to określić) jest bardzo widoczne. Ale nie porobiło przepaleń nie do wyprostowania w LR.
- dużo bardziej zauważalna jest różnica w oddawaniu kolorów między obiektywami niż widziałam przy 5d mkI czy 60d. Bardzo zauważalnie moja 100mm L jest na nim "chłodna" a 50 1.8 bardzo się ociepliła
- 50 1.8 dużo mniej winietuje z 6d niż z 5dmkI. Natmiast o ile z 60d jest ostra w zasadzie od 1.8, to na 6d 1.8 jest już "takie sobie". Muszę domknąć do 2.0.
- na ok 65 zdjęć ( 100 2.8 L oraz 50 1.8) chyba 3 skasowałam jako zupełnie ruszone. Do 3 mogę się przyczepić na powiększeniu 1:1 ale na małej odbitce nie będzie widoczne lekkie poruszenie. Reszta trafiona. Nie zauważyłam żadnych FF czy BF.
- w LR 5 z tym aparatem pracuje się inaczej. Tzn niewielkie zmiany w parametrach dają bardzo widoczne efekty. Presety ustawione dla 60d, nawet powiedziałabym niezbyt agresywne (typu saturation +10 czy kontrast +12) tutaj dawały już czasem efekt, który musiałam korygować w dół. Zauważyłam, że tutaj bardziej pracowałam nad minimalnymi zmianami temperatury barwowej niż nad innymi ustawieniami
- ale z kolei...takiego "wow effectu" dot "plastyki" jaki zobaczyłam przesiadając się przez chwilę z 60d na 5dmkI nie zauważyłam. Ale może dlatego, że już raz widziałam ten przeskok i już drugi raz nie był dla mnie szokujący? Choć zaryzykowałabym stwierdzenie, że zdjęcia z 5dI były najładniejsze jakie widziałam (w temacie tej plastyki i oddania kolorów bo celności AF nie da się porównać...)
Za mało czasu na testy kurczę bo chciałam jeszcze tą 100mL zabrać na wycieczkę z dzieckiem na rowerze i wtedy coś więcej na temat AF bym powiedziała (moja 60d z tym obiektywem jest bardzo celna, z każdym w zasadzie obiektywem współpracuje mi bez zarzutu).

tkosiada
15-09-2013, 20:56
malwes - 50 1.8 dużo mniej winietuje z 6d niż z 5dmkI... -

może masz ustawione w body redukcja winiety? stąd

Ligo
15-09-2013, 21:05
zaryzykowałabym stwierdzenie, że zdjęcia z 5dI były najładniejsze jakie widziałam
Nie ryzykujesz.;) Nie jesteś sama z tym stwierdzeniem.

BeatX
15-09-2013, 21:45
malwes czyli co, obiektywy daja bardziej poruszone zdjecia na 6D niz na 5DI ? :P

pan.kolega
15-09-2013, 21:53
- faktycznie nie jest tak, żebym zauważyła jakiś znaczący problem ze współpracą z 100mm 2.8 L IS USM. W zasadzie może 1-2 było bardziej ruszone. Robiłam prawie wszystko na 2.8. Kilka zdjęć wierzby zrobiłam z dziurką 8-10f. [...]
- na ok 65 zdjęć ( 100 2.8 L oraz 50 1.8) chyba 3 skasowałam jako zupełnie ruszone. Do 3 mogę się przyczepić na powiększeniu 1:1 ale na małej odbitce nie będzie widoczne lekkie poruszenie. Reszta trafiona. Nie zauważyłam żadnych FF czy BF.

Trochę mnie niepokoi, że mieszasz AF i poruszenie. Co ma jedno do drugiego?

Poza tym niektóre Twoje spostrzeżenia sa bardzo subiektywne i niepoparte dostatecznymi porównaniami w takich samych warunkach. Niektóre możliwe, ale żeby to naprawdę potwierdzić trzebaby dużo więcej testów, i dużo więcej czasu. Na razie to jest tylko "mam wrażenie, że..." a ktoś inny może mieć odwrotne. Np. ja widzę tylko lepszy AF z 6d niż z 60d z każdym obiektywem jaki mam. Natomiast z oddawaniem kolorów moga być różnice, ale ich jeszcze nie ogarnałem.

Bangi
15-09-2013, 22:59
Wg mnie 6d daje "ładniejsze" kolory niż 60d, bardziej soczyste, przy tak samo ustawionym stylu i na tych samych szkłach - oczywiście mam na myśli jpg-i prosto z puchy.

malwes
16-09-2013, 15:16
Tkosiada - dziękuję za sugestię, sprawdzę to.
BeatX/Pan.Kolega - oczywiście, że poruszenie i działanie AF to nie jest to samo, ale to był skrót myślowy i wydawało mi się, że to będzie zrozumiałe :P (tzn dwa tematy w jednym dot pracy AF z różnymi obiektami i o różnych porach dnia). Wracając do tematu: na chwilę obecną trudno mi nadal porównać - wracam do domu jak jest już ciemno i nie miałam czasu aby wyjść z dziećmi i aparatem na rower. Zdaję sobie sprawę, że piszę subiektywne odczucia ale chyba głównie takie tylko można :) - jak najbardziej zgadzam się, że obiektywne porównanie wymagałoby testów w większej ilości i najlepiej mając jedno i drugie body przy sobie i przy tych samych ustawieniach robienia prawie identycznych ujęć w tym samym czasie - ale to pisałam powyżej i wcześniej - że należałoby więcej testować. Choć i tak każda konfiguracja body+obiektyw jest "subiektywna" bo inna i nie musi dawać identycznych rezultatów nawet w tych samych warunkach. Napisałam tylko o pierwszym wrażeniu, po pierwszych dwóch dniach - choć pamiętam też pierwsze wrażenie z 5dI i z 60d. Pamiętam, że obrazkiem z 5dI byłam zachwycona - portretami, naturą. Jeśli chodzi o dzieci warunkach plenerowych (a taką fotografią głównie się zajmuję) - było tak sobie. AF prawidłowo trafiał w 50%. W tym przypadku przeciągnęłam po lesie starszaka a on jest bardziej statyczny :) - wycieczka z młodym jeszcze przede mną :). Jak będę mieć więcej doświadczeń z tym body to napiszę. Ponieważ ja głównie fotografuję dzieci w plenerze - więc na subiektywny odbiór sesji wpływa także pora dnia = światło i jestem tego zupełnie świadoma. I z 5d i z 60d mam różne wrażenia z różnych sesji - jedne ukochane, wieczorne, ciepłe choć ostre światło popołudniowe i granat nieba widziane przez liście - i sesje "w południe" wrrr...gdzie nie udało się znaleźć innego terminu...ostra biel kory na brzozach i "bezbarwne" leśne ścieżki. Na razie mam wrażenie, że moja L-ka jednak dużo bardziej lubi się z 60d niż z 6d. Reszta sprzętu - wydaje mi się, że pracuje bez zarzutu. I jest to oczywiście subiektywne wrażenie, która z czasem zmieni się lub nie, zobaczymy.

Bangi - nie zapisuję w ogóle do jpg więc nie umiem porównać od tej strony.

Usjwo
16-09-2013, 15:32
winiete redukuje chyba tylko w jpg, w RAW chyba nic nie majstruje (mam nadzieje)

malwes
16-09-2013, 21:04
winiete redukuje chyba tylko w jpg, w RAW chyba nic nie majstruje (mam nadzieje)

Ja redukuję w LR - choć powiem szczerze, że niewielka winieta nie jest moim wrogiem i czasem nawet mam wrażenie, że wydobywa ze zdjęcia dodatkową głębię. Off topic taki trochę.

Antibes
17-09-2013, 19:53
Od kilku dni mam 6D i zarazem po raz pierwszy aparat z autoISO. Rzecz fajna, fotografuję na M, całkowicie kontroluję czas i przysłonę, a aparat sam dobiera czułość. Niestety w trybie M nie działa kompensacja ekspozycji. I tu jest problem, bo przy zdjęciach w ciemnych pomieszczeniach (typu knajpka w piwnicy) aparat ma tendencję do takiego dobierania ISO, aby ten zmrok mocno rozjaśniać, co dla mnie jest niepożądane. Skorygować ekspozycji w dół nie mogę... pozostaje jedynie przyciemnienie w postprodukcji.

Macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Jak korygować ekspozycję w M z autoISO?

strideer
17-09-2013, 20:01
W prosty sposób - nie korzystać z Auto ISO :-) jak masz scenę trudną dla pomiaru światła, to musisz wybrać czułość ręcznie, a pozostałe parametry dobrać tak, żeby aparat niedoświetlił. Inaczej w trybie M się nie da.

scooter
17-09-2013, 20:17
Wyłączyc AutoISO

strideer
17-09-2013, 20:29
Ewentualnie włączyć Auto ISO w trybie P i jednym pokrętłem shftować przysłonę i migawkę, a drugim robić korektę ekspozycji.

gregblok
17-09-2013, 20:44
Jak korygować ekspozycję w M z autoISO?

Można też zakombinować tak jak tutaj:

http://www.canon-board.info/technika-fotografowania-13/czym-zwiekszac-jasnosc-zdjecia-iso-korekta-ekspozycjiz-89974/index3.html

Pawel92
17-09-2013, 22:06
Przesiadajac się na Nikona :lol:

Bangi
17-09-2013, 22:34
Wbrew pozorom, wg mnie, korekta w Auto ISO by się przydała. Mi tego brakowało np. w Radomiu przy foceniu samolotów, gdzie tło raz było niebieskie, raz szare lub białe, a zależało mi na zachowaniu parametrów przesłony i czasu...
Może ML będzie oferował taką funkcję jak się ukaże do 6d ;)

Pawel92
17-09-2013, 23:30
Wbrew pozorom, wg mnie, korekta w Auto ISO by się przydała. ...
Dlaczego wbrew pozorom? Dla tych, którzy używają AutoISO jest to oczywiste. Nikon oferuje tę funkcje w trybie M. Canon niestety nie. Przynajmniej na razie ;)

Dennis
18-09-2013, 00:18
Przecież jest autoiso w trybie M?!

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

Bangi
18-09-2013, 00:37
Przecież jest autoiso w trybie M?!

Rozwiń proszę...

Pawel92
18-09-2013, 06:40
Przecież jest autoiso w trybie M?! ...
Mówimy o AutoISO w trybie M z możliwością korekty ekspozycji.
Gwoli prawdy, to w 1Dx jest funkcja korekty ekspozycji w menu i ta powinna działać rownież przy AutoISO + M.

Usjwo
18-09-2013, 07:10
Taka korekta jest w Nikonach, tylko Canon uwaza ze to zbytek.
Brak korekty expozycji w M i autoISO, to duze wtopa, ja zaczynam sie odzwyczajac od tego :(

MC_
18-09-2013, 07:31
Sukcesem jest, że wreszcie w Canonie to AutoISO działa sensownie.
Nie wszystko na raz!

Bangi
18-09-2013, 08:18
Sukcesem jest, że wreszcie w Canonie to AutoISO działa sensownie.
Nie wszystko na raz!

Co do tego, że działa sensownie, w pełni się zgadzam, ale że nie ma do tego korekty ekspozycji to jednak trochę nie rozumiem, przecież to nie jest chyba jakiś mega techniczny problem nie do przsskoczenia...
No chyba, że nia mają patentu na to ;)

Antibes
18-09-2013, 17:08
Dzięki za odpowiedzi. Zatem wina leży po stronie Canona a nie mojej :)
Obszedłbym bym się bez tej korekty, ale w zdjęciach po zmroku Canon koniecznie chce ten zmrok rozjaśniać.

PoulN
18-09-2013, 18:02
Co do tego, że działa sensownie, w pełni się zgadzam, ale że nie ma do tego korekty ekspozycji to jednak trochę nie rozumiem, przecież to nie jest chyba jakiś mega techniczny problem nie do przsskoczenia...
No chyba, że nia mają patentu na to ;)

Zawsze można ustawić AV/TV + Auto ISO - wówcza korekta jest dostępna ;)

W sumie to jeśli o mnie chodzi to przeważnie jade na AV + AISO (próg na 1/120s lub 1/250s), sztywna wartość przysłony jest dla mnnie priorytetem, tryb M poszedł jakby w odstawkę.

Adam71
23-09-2013, 12:21
Ponieważ od kilku dni mam nową 6D z wymiany gwarancyjnej to ostrzegam przed 6D z numerem seryjnym 103025000031 który może wrócić do sprzedaży .
Bo nie wiem co robią z takimi wadliwymi . Czy idą do naprawy czy zwrot do Canona.

A sam 6D wymiata . Najważniejsze to w końcu nie mam szumów ;-) I nagle AF w Sigmie 85 działa rewelacyjnie. Bez żadnej mikroregulacji itp. Z 7D było jakoś dziwnie . Nie dogadywały się zupełnie.

jacab1
23-09-2013, 16:40
na poczatku bardzo się cieszyłem, że mam aparat z autoiso i możliwością ustawienia zakresu szybkości migawki w AV np od 1/125s... ale tryb M i autoiso- to porażka ze względu na brak możliwości korekty.... obecnie korzystam z autoiso sporadycznie w trybie AV.... w trybie M lepiej zapomnieć o autoiso....

Kuba1
24-09-2013, 22:07
na poczatku bardzo się cieszyłem, że mam aparat z autoiso i możliwością ustawienia zakresu szybkości migawki w AV np od 1/125s... ale tryb M i autoiso- to porażka ze względu na brak możliwości korekty.... obecnie korzystam z autoiso sporadycznie w trybie AV.... w trybie M lepiej zapomnieć o autoiso....
W manualu w ogóle nie powinno być dostępne AutoISO. Skończyłoby się marudzenie, że aparat nie pierze skarpetek. ;)
Trochę to śmieszne, bo wygląda tak, jakby wszyscy narzekający którzy tak bardzo się boją (wstydzą?) zielonego kwadracika, jednocześnie wymagali żeby zielony kwadracik jednak dalej działał w trybach "dla zaawansowanych". Aparat robi co może, aby ułatwić ustawienie "właściwych" parametrów w trakcie fotografowania w manualu, wystarczy z tego umiejętnie skorzystać. Tylko zdecydujmy się - albo manual, albo auto.

maciek1
24-09-2013, 22:30
Odbiegając od tematu . Czy mógłby mi ktoś sprawdzić w nastawach GPS-u aparatu w jakim interwale czasowym macie kontrolę i zapis pozycji. Miałem nastawę "fabryczną " zmieniłem nie zapamiętując jej. A przy niej najmniej mi pożerał baterię. Dzięki za pomoc.

bj_
24-09-2013, 22:54
Jeżeli chodzi ci o Synchr. aktualizacaj pozycji to jest co sekunde

Usjwo
25-09-2013, 09:27
W manualu w ogóle nie powinno być dostępne AutoISO. Skończyłoby się marudzenie, że aparat nie pierze skarpetek. ;)
Trochę to śmieszne, bo wygląda tak, jakby wszyscy narzekający którzy tak bardzo się boją (wstydzą?) zielonego kwadracika, jednocześnie wymagali żeby zielony kwadracik jednak dalej działał w trybach "dla zaawansowanych". Aparat robi co może, aby ułatwić ustawienie "właściwych" parametrów w trakcie fotografowania w manualu, wystarczy z tego umiejętnie skorzystać. Tylko zdecydujmy się - albo manual, albo auto.

Troche przesadzasz z tym porownaniem M+AutoISO i zieloneAUTO. W M to operator ustawia dwa najwazniejsze parametry (czas i przeslone) od ktorego zalezy to co otrzyma na matrycy, sama zmiana ISO (w rozsadnych granicach szmow ;) nie wnosi nic do zdjecia (o ile naswietlone jest poprawnie). Tu chodzi o wygode, parmetr od ktorego zmaiany niewiele zalezy, moze sie zmieniac automatycznie. W P sie dalo, w N sie dalo, a w C nie :(

strideer
25-09-2013, 09:45
Co za różnica? I tak trzeba ustawić trzy parametry: czas, przysłonę i korektę EV. Równie dobrze trzeci parametr do ustawienia można zastąpić czułością i na jedno wyjdzie.

Usjwo
25-09-2013, 09:55
Ustawianie korekty potrzebne jest duzo rzadziej, niz ustawienie porawnego naswietlenia. I nie mowimy to o zdjeciach w studio, ale reporterce.

Thomason2005
25-09-2013, 11:34
nie mam 6D, ale z tego co widzę, zaczerpnięto tą funkcjonalność z 5DIII. Mnie bardziej wkurza ustawianie autoiso na 400 przy włączonej lampie.

fro
25-09-2013, 11:51
Troche przesadzasz z tym porownaniem M+AutoISO i zieloneAUTO. W M to operator ustawia dwa najwazniejsze parametry (czas i przeslone) od ktorego zalezy to co otrzyma na matrycy, sama zmiana ISO (w rozsadnych granicach szmow ;) nie wnosi nic do zdjecia (o ile naswietlone jest poprawnie). Tu chodzi o wygode, parmetr od ktorego zmaiany niewiele zalezy, moze sie zmieniac automatycznie. W P sie dalo, w N sie dalo, a w C nie :(

Zgadzam się z kolegą i poszedł bym z tym stwierdzeniem dalej: to właśnie brak możliwości korekty w trybie M przy autoiso sprowadza ten tryb do zielonego kwadracika, bo okazuje się że aparat wie lepiej ode mnie jak chcę naświetlić daną scenę, a ta cecha jest charakterystyczna raczej dla kompaktów :D

Dennis
25-09-2013, 15:12
Na 5d i ii w ogóle tego nie było i jakoś człowiek lata przeżył.

MC_
25-09-2013, 15:14
Jasne. Tyle lat nie było AFa i ludzie też robili zdjęcia.

Jakoś Nikon potrafi...

PoulN
25-09-2013, 16:15
Co za różnica? I tak trzeba ustawić trzy parametry: czas, przysłonę i korektę EV. Równie dobrze trzeci parametr do ustawienia można zastąpić czułością i na jedno wyjdzie.

Kropka:!:

pan.kolega
25-09-2013, 18:47
Mi brakuje trybu "Shuffle" jak np. w iPodach czy innych odtwarzaczach mp3. A konkretnie Creative Shuffle. Aparat wybierałby losowo czas i przysłonę i do tego autoISO.:idea::p

Nigdy nie potrzebowałem M z autoISO i korekcja, ale czemu nie. Jest to zapewne po prostu do zrobienia przez firmware update. Co nie znaczy że Canon to zrobi.

fro
25-09-2013, 19:02
Ale dlaczego skoro Ty nigdy nie potrzebowałeś, to wydaje Ci się, że to fanaberia rodem z ery PSP czy innego iPhona.

Też mogę używać śmiesznych argumentów jak np. : w analogu ustawiałeś czas i przesłonę, a które pokrętło zmieniało ISO, bo już nie pamiętam?
:cool:
Tak jak kolega już pisał ISO nie jest parametrem wpływającym znacząco na kreację obrazu i można je bez ujmy dla "honoru zawodowca" powierzyć maszynie, choć inżynierom Canona i Tobie (no offence) wydaje się inaczej.

mikmac
25-09-2013, 19:59
to proste, tylko dwa kolka, wiec nie ma jak ustawiac korekcji przy M ;)
AISO świetnie działa przy Av+A ISO. Dodatkowo mamy wiekszy zakres EV, przy jakich możemy strzelać bez przestawiania aparatu, bo jak się zrobi jasno to aparat skróci czas. Przy zdjęciach z zatrzymanych ruchem czas też ma znikome znaczenie dla samego obrazka - bo z zalozenia ruch jest zatrzymany...

Kuba1
26-09-2013, 02:26
Co za różnica? I tak trzeba ustawić trzy parametry: czas, przysłonę i korektę EV. [...]Nie rozumiem. Jaką korektę? Po co korektę? Znaczy, trzeba ustawiać niewłaściwy czas lub/i przysłonę, żeby potrzebna była korekta, czy jak?

Usjwo
26-09-2013, 03:25
Nie rozumiem. Jaką korektę? Po co korektę? Znaczy, trzeba ustawiać niewłaściwy czas lub/i przysłonę, żeby potrzebna była korekta, czy jak?

Przy M + AutoISO jestes skazany na naswietlanie "wedlug swiatlomierza", korekta pozwala Tobie zdecydowac jak chcesz naswietlic.
Swiatlomierz nie jest taki inteligenty i nie domysli sie ze robisz zdjecie na bialym lub czarnym tle, ze zdjecie jest robione w nocy, lub w glebokim cieniu i chcesz utrwalic ta ciemnosc.
Nie wspominajac juz ze sa rozne tryby pomiaru, ktore mniej lub bardziej trzeba korygowac.
Wskazanie swiatlomierza najlepiej sie sprawdza przy fotografowaniu szarej karty, inne kadry sa najczesciej odstepstwem (wiekszym lub mniejszym) od tego wzoru.

MC_
26-09-2013, 07:55
I nie wspominając o skłonnościach Canona do niedoświetlania. Wielu użytkowników 6D pisze o tym, że mają na stałe ustawione +2/3 lub +1EV.

strideer
26-09-2013, 08:33
I nie wspominając o skłonnościach Canona do niedoświetlania. Wielu użytkowników 6D pisze o tym, że mają na stałe ustawione +2/3 lub +1EV.

Pytanie kontrolne: czy tych wielu użytkowników korzysta z obiektywów f/1.2-f/1.4? :-)

MC_
26-09-2013, 08:39
Nie mam zielonego pojęcia. :-) Ja mam ustawione +2/3EV i jest OK.

igor58
26-09-2013, 08:45
a jak jest z tą cichą migawką
naprawdę jest cicha?

MC_
26-09-2013, 08:48
Jest wyraźnie cichsza w tym trybie niż w zwykłym.

Oczywiście ceną za to jest większy shutterlag. Podobny jak w 5d2 ;-)

gregblok
26-09-2013, 09:08
Nie rozumiem. Jaką korektę? Po co korektę? Znaczy, trzeba ustawiać niewłaściwy czas lub/i przysłonę, żeby potrzebna była korekta, czy jak?

Bo to taki automatyczny Manual wtedy jest ;)
Jak już to powinien się nazywać Av+Tv z domyślnym auto ISO i nie byłoby nieporozumień...
Albo mamy M albo automat z priorytetem czegoś tam.

banan82
26-09-2013, 09:10
ja mam w 5DmkIII ciagle ustawione praktycznie na + 1/3EV. Aparata niedoswietla glownie wewnatrz, gdzie jest duzo bialych scian.

Na zewnatrz jest w porzadku. Mysle ze to normalne zachowanie, wszystko zalezy od tego gdzie sie foci i ile jest bialego :)

strideer
26-09-2013, 09:20
ja mam w 5DmkIII ciagle ustawione praktycznie na + 1/3EV. Aparata niedoswietla glownie wewnatrz, gdzie jest duzo bialych scian.

Na zewnatrz jest w porzadku. Mysle ze to normalne zachowanie, wszystko zalezy od tego gdzie sie foci i ile jest bialego :)

FYI: tak właśnie powinien się zachowywać światłomierz :-)

swishu
26-09-2013, 10:27
temat niedoświetlania również niedawno przerabiałem w 5dc. Odkąd zastosowałem pomiar CW + 2/3EV histogram ładnie się układa w zakresie. Więc wychodzi na to, że canon lubi niedoświetlać :)

banan82
26-09-2013, 10:37
FYI: tak właśnie powinien się zachowywać światłomierz :-)

juz sie o tym przekonalem:) No problemo : )

strideer
26-09-2013, 10:44
Według mnie tendencja do niedoświetlenia jest rozsądnym podejściem do tematu - żadnym problemem nie jest podniesienie ekspozycji lub samych cieni o 2/3 EV do góry. W drugą stronę, czyli korygowanie ekspozycji lub samych świateł na minus nie zawsze jest możliwe.

Bangi
26-09-2013, 11:23
Ja też mam zazwyczaj +2/3 Ev, najczęsciej używam pomiaru średniego ważonego, w 60d było zresztą podobnie wszystko ustawione.

Co do trybu cichej migawki, to ostatnio nawet spróbowałem i jak dla mnie jest dużo cichsza.

Kuba1
27-09-2013, 12:40
Przy M + AutoISO jestes skazany na naswietlanie "wedlug swiatlomierza", korekta pozwala Tobie zdecydowac jak chcesz naswietlic.
Swiatlomierz nie jest taki inteligenty i nie domysli sie ze robisz zdjecie na bialym lub czarnym tle, ze zdjecie jest robione w nocy, lub w glebokim cieniu i chcesz utrwalic ta ciemnosc.
Nie wspominajac juz ze sa rozne tryby pomiaru, ktore mniej lub bardziej trzeba korygowac.
Wskazanie swiatlomierza najlepiej sie sprawdza przy fotografowaniu szarej karty, inne kadry sa najczesciej odstepstwem (wiekszym lub mniejszym) od tego wzoru.Aha, to teraz już będę wiedział.

luc
27-09-2013, 12:54
Ja też mam zazwyczaj +2/3 Ev, najczęsciej używam pomiaru średniego ważonego, w 60d było zresztą podobnie wszystko ustawione.

Co do trybu cichej migawki, to ostatnio nawet spróbowałem i jak dla mnie jest dużo cichsza.

Mam pod C1 taki profil do robienia zdjęć na spotkaniach z autorami w mojej bibliotece - B&W i cicha migawka. Z rezultatów jestem baaaaardzo zadowolony.

igor58
28-09-2013, 14:33
cichą migawkę Nikon "dawał" nawet w najprostszych modelach - b. przydatna sprawa (koncerty)

z innej beczki: podpinał ktoś do 6D jakieś stare szkła analogowe typu 28-105 lub coś w tym rodzaju?
czy 6D jest b. wymagający jeśli chodzi o szklarnię?

PoulN
29-09-2013, 10:33
Odnosnie niedoswietlen canon juz tak ma, w 350d, 30d i w 5d3 rowniez musze korygowac o ~+1/3EV

rojo
29-09-2013, 15:42
cichą migawkę Nikon "dawał" nawet w najprostszych modelach - b. przydatna sprawa (koncerty)

dowolny Nikon z jakim porównywałem (a praktycznie z wszystkimi porównywałem) daje odgłos strzelania z bata z oklaskami jak z Rubika w tle w porównaniu z cichością 6D.

z innej beczki: podpinał ktoś do 6D jakieś stare szkła analogowe typu 28-105 lub coś w tym rodzaju?
czy 6D jest b. wymagający jeśli chodzi o szklarnię?

6d jest jak dotąd najlepiej współpracującym body z weszlkimi szkłami jakie miałem. 50/1.4 które chciałem do serwisu pchać działa jak burza. 28-135 is też.

wain
09-10-2013, 10:18
Cześć

Jak się sprawuje AI servo w 6D? Chodzi mi głównie o porównanie z 5DII na środkowym bez assist points (nie używam w 5dII).
Przeszukałem wątek ale mało na ten temat, ogólnie ludzie piszą że servo jest kiepskie tylko zależy z czym porównać..

Pozdr,

algha
11-10-2013, 08:45
Jak dla mnie servo nie działa. Wolę już one shot i krótki shutter lag

tomkod
11-10-2013, 09:39
Jak dla mnie servo nie działa. Wolę już one shot i krótki shutter lag

Nie przesadzajmy, dzialac dziala ale oczywiscie nie tak jak w 1Dx, czy 5D3. Z czegos musial byc wykastrowany i daleko mu do idealu ale idzie tym focic. Napewno dla zawodowcow ktorzy tym zarabiaja nie nada sie, ale dla amatora jakos to dziala. Na serie zdjec ok 50% zazwyczaj u mnie trafione. Odsetek marny ale jak mowie to nie jest szybkostrzelny 1Dx.

mlody84
11-10-2013, 16:55
Witam wszystkich :)

Od niedawna do mojego plecaka trafil 6d, mam dwa pytania

Co polecacie aby kupic na ekran ? Zwykla folie (ok 15zl z wysylka) , szklo hartowane ( ok 25zl z wysylka) czy szklo z UV (kolo 50 zl)

Drugie pytanie czy jest juz jakas mozliwosc sprawdzenia ilosci klatek ??

RHJG
11-10-2013, 17:14
Witam,zdecydowanie polecam to;Osłona LCD Canon 6D szklana montaż bez kleju Larmor APOL-GG-LRC6D - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p3050_Oslona-LCD-Canon-6D-szklana-montaz-bez-kleju-Larmor.html)

Bangi
11-10-2013, 22:28
Jak mam zwykła folie crystal screen czy jakoś tak to się nazywa, kupioną w euro rtv ...
Miałem ją w sumie na dwóch puchach wcześniej i zawsze sprawdzała się bez zarzutów, ale jak sprzętu używasz "zawodowo" to może warto rozważyć coś innego...

scooter
12-10-2013, 07:08
Ja od 8 lat uzytkuje rozne body canona i w zadnym nie udalo mi sie zarysowac wyswietlacza ....

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk 4

Usjwo
12-10-2013, 08:09
Ja tez nic nie przykleilem, a do przesadnie o sprzet dbajacych nie nalezę.

mlody84
12-10-2013, 08:31
dzieki Panowie za wasze opinie! a jeszcze jedno pytanie, w moim poprzednim 5d2 nie wyobrazalem sobie pracy bez gripu, przy zakupie kilka lat temu 5tki gosc za niewielkie pieniadze dorzucil mi oryginal bg-e6

planuje zakup i do 6d tylko cena za oryginal jest zaporowa!! ponad 800zl :/

czy sa jakies zamienniki godne polecenia?

Jasper
12-10-2013, 09:19
czy sa jakies zamienniki godne polecenia?
Newell ostatnio chyba dobre robi. Kolega Cichy ma to jego spytaj ale jeśli sam używa to pewnie wie co dobre.

jotes25
12-10-2013, 09:33
Witam wszystkich :)

Drugie pytanie czy jest juz jakas mozliwosc sprawdzenia ilosci klatek ??

Śledź forum, za ok. 2 tygodnie powinienem założyć osobny wątek na ten temat.

strideer
12-10-2013, 12:11

Po co czekać dwa tygodnie? Wystarczy smartfon albo tablet z androidem, apka DSLR Controller i kabelek umożliwiający użycie gniazda USB w trybie USB Host.

jotes25
12-10-2013, 13:24
Po co czekać dwa tygodnie? Wystarczy smartfon albo tablet z androidem, apka DSLR Controller i kabelek umożliwiający użycie gniazda USB w trybie USB Host.

Mozliwosci jest pewnie wiecej. DSLR Controller i kabelek TRZEBA kupić. W sumie wyjdzie na to samo co wizyta w serwisie. Sam rozważam też kilka wariantów, ale prawdopodobnie na początku za darmo dla użytkowników forum, a na pewno bez kabelka. Na razie tyle, nie chcę uprzedzać rozwoju sytuacji, bedą konkrety, to napiszę. Oczywiście nikt nie musi czekać :)

strideer
12-10-2013, 14:01
Mozliwosci jest pewnie wiecej. DSLR Controller i kabelek TRZEBA kupić. W sumie wyjdzie na to samo co wizyta w serwisie. Sam rozważam też kilka wariantów, ale prawdopodobnie na początku za darmo dla użytkowników forum, a na pewno bez kabelka. Na razie tyle, nie chcę uprzedzać rozwoju sytuacji, bedą konkrety, to napiszę. Oczywiście nikt nie musi czekać :)

Nie do końca to samo co wizyta w serwisie. Wizyta w serwisie nie da podglądu na żywo na tablecie, zdalnego sterowania i wyzwalania, zaawansowanego bracketingu, programowalnego timera, etc. Zresztą DSLR Controller może pracować z 6D i bez kabla, przez WiFi, chociaż tej właściwości akurat u siebie nie testowałem, więc nie mogę potwierdzić czy zadziała w ten sposób odczytywanie licznika migawki.

kqba
14-10-2013, 09:29
Sezon powoli się kończy, więc zamierzam wybrać się na zakupy.
Wybór padł na 6D + Sigma 35mm f1.4 (była jeszcze opcja samo 5D III).
Najpierw chcę kupić puszkę, a później dobrać do niej szkło.

Jak myślicie, czy cena 6D spadnie jeszcze w przeciągu kilku miesięcy?
W sumie do kwietnia nie potrzebuję jakoś pilnie nowego zestawu (jedynie do zabawy i drobnych zleceń).
Cena Sigmy spadła od dnia premiery już o prawie 600zł, gdyby cena 6D spadła tyle, to zostało by np. na grip.

Adam71
14-10-2013, 09:56
Teraz masz promocje na 6D z pakietem Adobe ale czy będą lepsze promocje to nikt nie wie raczej . Może po Nowym Roku ???

jotes25
14-10-2013, 09:58
Do wiosny myślę, że poleci z 10%. Dlaczego? Ostatnio ceny 6d bardzo się spłaszczyły. Za chwilę będą tanie FF od Sony. Z drugiej strony mogę jednak nie mieć wcale racji. FF to dojna krowa dla Canona, który w przeszłości praktycznie nie opuszczał cen takich puszek (patrz 5d). Zobaczymy jak zareaguje na wzmożoną konkurencję.

AntyCent
16-10-2013, 12:46
Mam problem z moim 6D. Wyskoczył mi błąd.
Ortograficzny.
Wersja firmware 1.1.3.
Serwisować? :)
Poza tym zestaw (z Sigmą 1.4/35) sprawuje się wzorowo.
Pozdrawiam wszystkich i życzę "bezbłędnych" zdjęć.

https://www.dropbox.com/s/dg554yjo8qt5v7y/Canon_001a.jpg

DitchesKing
16-10-2013, 12:58
Mam problem z moim 6D. Wyskoczył mi błąd.
Ortograficzny.
Faktycznie!
Też to mam :-)

Wzorowo również z resztą gratów.

Jasper
16-10-2013, 15:04
Serwisować?
Najlepiej wymienić z tego powodu na Mark III :D;)

MC_
16-10-2013, 15:13
Raczej na D800e. Przy takiej usterce trzeba się trzymać z daleka od wieśniackiego Canona.

Jasper
16-10-2013, 16:33
Raczej na D800e. Przy takiej usterce trzeba się trzymać z daleka od wieśniackiego Canona.
No to już walnąłeś na całego ! ;):D

Kolekcjoner
16-10-2013, 19:14
No to już walnąłeś na całego ! ;):D

A jak !
Wężykiem, wężykiem .... :D.

MC_
16-10-2013, 19:22
Trzeba pokazać kitajcom co to znaczy znieważony Polak!

A tak na poważnie - obrabiam właśnie zdjęcia zrobione w ciemnej stajni - iso 12800 lub 25600 i jestem w "lekkim" szoku.

tomfoot
16-10-2013, 19:32
A tak na poważnie - obrabiam właśnie zdjęcia zrobione w ciemnej stajni - iso 12800 lub 25600 i jestem w "lekkim" szoku.

To znaczy? Że źle czy dobrze?

MC_
16-10-2013, 19:33
Jak na moje potrzeby - bardzo dobrze. Nie ma porownania z 5d2.

mlody84
16-10-2013, 20:11
Jak na moje potrzeby - bardzo dobrze. Nie ma porownania z 5d2.

Dlatego tez 5d2 odstawiam na bok i bede pracowal tylko na 6d :):):) Mnie tez ten aparat zadziwia

raq
16-10-2013, 23:08
czy ktoś z was używa C 28/1.8 z 6D?Pytam bo z moim Clasicem nie jest za ciekawie.

tzn?
u mnie na dwoch puszkach 5D classic ostrzył szybko i celnie

mmteam
16-10-2013, 23:13
u mnie również fotki z 6D na 12800 czy 25600 wychodzą BARDZO DOBRZE
jak dla mnie biją na głowę 1600 z 40D którego też używam
ogólnie super puszka :-)

nie mogę tylko pojąć dlaczego nie ma wbudowanego nawet "mikro" lampy....
jasne że dodatkowy flash bije wbudowaną lampę na głowę, ale nie zawsze ma się wszystko pod ręką

luc
17-10-2013, 09:27
Faktycznie!
Też to mam :-)

Wzorowo również z resztą gratów.

Może jakaś petycja w sprawie pilnej poprawki? ;-)

akustyk
17-10-2013, 11:40
czy probowal ktos moze spiac 6D z tabletem androidowym, tak zeby w tym tablecie zrobic kopie zapasowa zdjec?

kabel OTG mam i probowalem robic backup z zewnetrznym czytnikiem, ale karty UDMA niestety nie dzialaja w ten sposob.
a docelowo chyba bym wolal uzywac tabletu albo nawet telefonu do backupu, zamiast wozic imagebank...

strideer
17-10-2013, 11:43
czy probowal ktos moze spiac 6D z tabletem androidowym, tak zeby w tym tablecie zrobic kopie zapasowa zdjec?

kabel OTG mam i probowalem robic backup z zewnetrznym czytnikiem, ale karty UDMA niestety nie dzialaja w ten sposob.
a docelowo chyba bym wolal uzywac tabletu albo nawet telefonu do backupu, zamiast wozic imagebank...

DSLR Controller nie ma jakiejś opcji do zgrywania plików? Zdaje się można zgrywać jakieś zmniejszone JPEG-i podczas robienia zdjęć, co do RAW-ów nie jestem pewien - ale to na tyle zmyślny program, że raczej będzie i taka opcja.

akustyk
17-10-2013, 11:53
a to nie wiem, a nie mam jak sprawdzic, bo jeszcze to 6D musze kupic :) zobacze z ciekawosci, czy po kabelku to sie uda z 5D

kopie chcialbym sobie robic wieczorkiem, na raz pelnej karty. nie w trakcie focenia, bo to raczej nie bedzie najwygodniejsze rozwiazanie...

strideer
17-10-2013, 11:58
a to nie wiem, a nie mam jak sprawdzic, bo jeszcze to 6D musze kupic :) zobacze z ciekawosci, czy po kabelku to sie uda z 5D

kopie chcialbym sobie robic wieczorkiem, na raz pelnej karty. nie w trakcie focenia, bo to raczej nie bedzie najwygodniejsze rozwiazanie...

Spróbuję obczaić wieczorem, jak nie zapomnę.

Bangi
17-10-2013, 12:29
Może jakaś petycja w sprawie pilnej poprawki? ;-)

Albo strajk - do czasu poprawki nie będzimy robić zdjęć... :mrgreen:

Usjwo
17-10-2013, 13:50
Na Iphona sie da. Niestety mnie Iphon przekonwertowal RAW'y do jpg i to w niezbyt dobrej rozdzielczosci. co ciekawe zrobil to automatycznie i nawet nie wiem kiedy :(. Ostatnio zabralem Ipada i przegrywalem karty przez zlacze

mikmac
17-10-2013, 15:22
eos remote pobiera tylko 1920x1200 JPG - wyciaga z rawow. Nie kombinowalem jeszcze z innymi programami do polaczenia przez wifi do telefonu/tabletu.

luc
17-10-2013, 15:45
eos remote pobiera tylko 1920x1200 JPG - wyciaga z rawow. Nie kombinowalem jeszcze z innymi programami do polaczenia przez wifi do telefonu/tabletu.

1920x1280, co ze zdziwieniem stwierdziłem, ale w sumie to 3:2 jest...

Bangi
17-10-2013, 15:53
Tak troche obok, ale ja ostatnio testowałem oglądanie fotek na Tv przez Wi-fi, router z Wi-fi z UPC podłączony kablem sieciowym do Tv, a do tego 6d przez Wi-fi. Zadziałało super. Pilotem od Tv przeglądałem foty ;)

dr11
17-10-2013, 20:01
DSLR Controller nie ma jakiejś opcji do zgrywania plików? Zdaje się można zgrywać jakieś zmniejszone JPEG-i podczas robienia zdjęć, co do RAW-ów nie jestem pewien - ale to na tyle zmyślny program, że raczej będzie i taka opcja.
Tak, działa, przynajmniej z 5dIII. Z 6D też powinno. Kabel OTG, DSLR Contoller, wciskasz znaczek play (|>) i w trybie podglądu zrzucasz pojedyncze lub wiele .CR2 w miejsce wskazane w konfiguracji DSLRC (internal lub, co bardziej praktyczne - external).

--- Kolejny post ---

BTW, DSLR Gallery, aplikacja należąca do pakietu DSLR Controller, umożliwia przeglądanie .CR2, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy wyświetla zaszytego JPG, czy demozaikuje RAWa. Z czasu potrzebnego na otwarcie, powiększenie .CR2 wnioskuję, że wysysa z niego JPG.

qbar
24-10-2013, 12:34
Hej! Pytanie mam. Podłączam Metza 58 do 6d i nie mam wspomagania af z lampy, czytam szukam, ale ogarnąć problemu nie potrafię. Nigdy nie aktualizowałem lampy i myślę sobie, że to może być sedno problemu, ale byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył co się dzieje. Aha oczywiście w innym korpusie wspomaganie działa bez problemu. Z góry dzięki.

mxw
24-10-2013, 14:52
Hej! Pytanie mam. Podłączam Metza 58 do 6d i nie mam wspomagania af z lampy, czytam szukam, ale ogarnąć problemu nie potrafię.
AF jest ustawiony na single czy servo? ;)

Demonos
24-10-2013, 15:47
A którego masz: AF-1 czy AF-2?
Jak AF-1 to jaką masz wersję firmware'u lampy? Dopiero ostatni 5.0 dodał obsługę min. 6D. Jak masz niższą wersję to trzeba upgradować :-)

5.0 12.04.2011 Now also for Canon EOS 5D Mark III, EOS 6D, EOS 100D,
EOS 600D, EOS 650D, EOS 70D, EOS 700D, EOS 1100D

qbar
24-10-2013, 15:51
@mxw na one shot

@Demonos czyli jednak będę musiał zrobić sobie upgrade lampy. Wcześniej nigdy nie aktualizowałem bo w innym body było ok. Dzięki za pomoc chłopaki;)

MC_
28-10-2013, 10:11
Mam pytanie praktyczne odnośnie filmowania - ustawione na tryb A.
Wiem, że w obiektywie ze stabilizacją ona po prostu działa, o ile jest włączona na obiektywie. Ale co z AF? Wczoraj nagrywałem trochę Alfą 7 i tam AF spisywał się bardzo dobrze. Czy w 6D można też coś takiego osiągnąć czy zdać się tylko i wyłącznie na manual?

mikmac
28-10-2013, 10:15
ostrzysz guzikiem AF-ON, nie warte zachodu, bo obraz na czas ostrzenia jest rozjasniany, co widac na filmie...

dr11
28-10-2013, 10:25
zdać się tylko i wyłącznie na manual? Tak.
Możesz się wspomóc rozwiązaniami z focus peaking.

MC_
28-10-2013, 10:31
A coś więcej na ten temat? Jest taka opcja w 6D? :shock:
Dopiero zaczynam zabawę z filmowaniem.

dr11
28-10-2013, 10:39
Monitory HDMI typu Liliput 7''/8'', wspomniany DSLR Controller pod Androida + kabel host USB + jakiś tablet.

MC_
28-10-2013, 10:44
Chyba prościej będzie mi poczekać na pojawienie się technologii z 70D na następcy 6D lub kupno ww. 70D :-)

jotes25
29-10-2013, 19:27
Niedawno ktoś pytał czy cena spadnie.

W MM za 6370 razem z pakietem Adobe.

PoulN
29-10-2013, 20:32
A coś więcej na ten temat? Jest taka opcja w 6D? :shock:
Dopiero zaczynam zabawę z filmowaniem.

Naukę najlepiej rozpocząć we właściwym kierunku... w przypadku filmowania będzie to odwrócenie głowy od auto focusa, a skupieniu się na zbieraniu doświadczenia w manualu i dedykowanym mu osprzętem..

No chyba że filmowanie to ma być typu "na imieninach" lub "dziecko maratonujące na dywanie" ;) w ten czas - AF.

Chyba prościej będzie mi poczekać na pojawienie się technologii z 70D na następcy 6D lub kupno ww. 70D :-)

Jak już wybierzesz "czekanie" to warto czas ten poświęcić na lekturę książek o tematyce warsztatu filmowego - wtedy wiele kwesti się wyklaruje i wybór sprzętu będzie również bardziej świadomy ;) i trafny.

MC_
29-10-2013, 20:32
Dokładnie takie właśnie ma być :)

PoulN
29-10-2013, 20:38
No to dual-pixel ;) bez zastanowienia.

jaś
29-10-2013, 20:39
Niedawno ktoś pytał czy cena spadnie.

W MM za 6370 razem z pakietem Adobe.

nie spadnie, potem wyjdzie z pakietem corela w tej samej cenie, a na koniec w z pakietem 3 w jednym za 8999zł

Qbańczyk
29-10-2013, 20:48

2 tygodnie minęło :)

Jest jakaś możliwość sprawdzenia ilości klatek w 6D nie posiadając Androida ?

MC_
29-10-2013, 20:55
No to dual-pixel ;) bez zastanowienia.

Poczekam, popatrzę. Z całą pewnością nie zamienię 6D na 70D, bo filmowanie to 0,05% tego co robię albo i mniej. A sensu posiadania 2 aparatów w moim przypadku zdecydowanie brak.

jotes25
29-10-2013, 21:22
2 tygodnie minęło :)

Jest jakaś możliwość sprawdzenia ilości klatek w 6D nie posiadając Androida ?

Dlatego napisałem ok. dwa tygodnie. O dziwo, na razie nawet wszystko udaje mi się realizować zgodnie z planem. Cieszy mnie zainteresowanie tematem. Cierpliwości. Powoli jestem już gotowy, ale muszę poskładać wszystko zusammen do kupy...

Kolekcjoner
29-10-2013, 22:42
Dokładnie takie właśnie ma być :)

Jeśli to ma być filmowanie nazwijmy to pamiątkowe to dslry nie bardzo się do tego nadają.

PoulN
30-10-2013, 00:57
Czemu nie? jeśli jest budżet,... to 70D, jeśli trochę (dosłownie mniejszy) to Ajfon 5S czy jakoś tak ;) i też opędzi ;D

Qbańczyk
30-10-2013, 14:52
Dlatego napisałem ok. dwa tygodnie. O dziwo, na razie nawet wszystko udaje mi się realizować zgodnie z planem. Cieszy mnie zainteresowanie tematem. Cierpliwości. Powoli jestem już gotowy, ale muszę poskładać wszystko zusammen do kupy...

OK w takim razie czekam z niecierpliwością :)

Usjwo
30-10-2013, 15:25
Cieszy mnie zainteresowanie tematem. Cierpliwości.

OK w takim razie czekam z niecierpliwością :)

Zle czekasz ;)

emi89
30-10-2013, 17:19
Jeśli to ma być filmowanie nazwijmy to pamiątkowe to dslry nie bardzo się do tego nadają.

a coś konkretniej? jakie są przeszkody/wady? bo ja w takim celu czekam na 70d :oops::mrgreen::confused:

Qbańczyk
30-10-2013, 19:30
Zle czekasz ;)

bo ? ;)

jotes25
06-11-2013, 12:52
Nie żebym chciał robić konkurencję premierze Tamrona :lol:, ale zainteresowanych odczytem przebiegu migawki proszę o lekturę forum w dniu jutrzejszym :)

mlody84
11-11-2013, 15:31
Mam pytanko do wszystkich posiadaczy 6d i w sumie nie tylko :)

Jakich kart SD uzywacie ? Chce zakupic jakies 2 karty po 32 GB i z tego co wyczyalem 6d obsluguje uhs-I - to chwyt marketingowy czy faktycznie warto poszukac takich kart ?

Druga sprawa szukam szybszej karty (robie sporo zdjec w RAWach) i widze sandiski z roznymi predkosciami......30mb/s 45mb/s a nawet 80mb/s !

Co polecacie/uzywaci ? Chodzi o cena do jakosci ?

strideer
11-11-2013, 15:38
Sandisk Extreme 45 MB/s wystarczą do zdjęć. Jak chcesz filmować to Extreme Pro 90 MB/s. Używam tych pierwszych w pojemnościach 16 GB i dla mnie są akurat.

Fotopstryczek
11-11-2013, 16:12
Sandisk Extreme 45 MB/s wystarczą do zdjęć. Jak chcesz filmować to Extreme Pro 90 MB/s. Używam tych pierwszych w pojemnościach 16 GB i dla mnie są akurat.

Co da karta 90MB/s, jeśli limit puszki jest 50MB/s (teoretyczny, w praktyce powinno być poniżej 45MB/s) ?

strideer
11-11-2013, 16:30
Da to, że karta 45 MB/s daje maksymalnie taką prędkość, realnie będzie mniej. Podobnie z 90 MB/s, tyle tylko że porównując obydwie, ta druga będzie zawsze szybsza, co przy filmowaniu oznacza mniej zgubionych klatek.

Fotopstryczek
11-11-2013, 16:47
Da to, że karta 45 MB/s daje maksymalnie taką prędkość, realnie będzie mniej. Podobnie z 90 MB/s, tyle tylko że porównując obydwie, ta druga będzie zawsze szybsza, co przy filmowaniu oznacza mniej zgubionych klatek.

Myślisz, że różnica 2-4MB/s będzie bardzo odczuwalna i będzie powodować zgubione klatki? ;)

strideer
11-11-2013, 17:05
Myślisz, że różnica 2-4MB/s będzie bardzo odczuwalna i będzie powodować zgubione klatki? ;)

Słowo kluczowe: maksymalna prędkość.

marjo
11-11-2013, 20:42
Ja używam w 6D do focenia Sandisk Extreme 45 MB/s. Ktoś pisał że przy Sandisku 30 MB/s były problemy z filmowaniem.

mlody84
13-11-2013, 11:31
Zakupilem w cenie promocyjnej 95zl z wysylka sandisk 32GB 45mb/s :) Filmow jako tako nie nagrywam wiec 90mb/s nie byla az tak bardzo mi potrzebna :)

mikmac
13-11-2013, 18:14
gdzie ta promocja?

Dawid_Gaszynski
18-11-2013, 01:11
Czy są tu użytkownicy 6D, którzy mieli lub mają albo chociaż używali 50D ?
Pytam ponieważ ciekawi mnie subiektywna ocena posiadaczy obu tych aparatów w kwestii sprawności centralnego punktu AF i servo przy zdjęciach dynamicznych.

Czy ktoś próbował robić sport 6D ? Jeżeli tak to jaki sport, jakim szkłem ?

Tak czy inaczej, bez względu na wszystko 6D potrzebuję do innych niż sportowe zdjęć, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć czy chociaż czasem może to się przydać na imprezie sportowej innej niż szachy. O 50D można powiedzieć wiele złego, ale kiedy czasem używam pożyczonego 5D Mark II doceniam sprawność AF 50D. Zastanawiam się więc jak w praktyce, na jakiejś imprezie sportowej wygląda 6D w praniu ?

rojo
18-11-2013, 01:15
Robiłem półamatorskie mecze w piłę nożną, parkurowców, nie było żadnych problemów.

poszukiwacz2006
19-11-2013, 17:47
Czy są tu użytkownicy 6D, którzy mieli lub mają albo chociaż używali 50D ?
Pytam ponieważ ciekawi mnie subiektywna ocena posiadaczy obu tych aparatów w kwestii sprawności centralnego punktu AF i servo przy zdjęciach dynamicznych.

Czy ktoś próbował robić sport 6D ? Jeżeli tak to jaki sport, jakim szkłem ?

Tak czy inaczej, bez względu na wszystko 6D potrzebuję do innych niż sportowe zdjęć, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć czy chociaż czasem może to się przydać na imprezie sportowej innej niż szachy. O 50D można powiedzieć wiele złego, ale kiedy czasem używam pożyczonego 5D Mark II doceniam sprawność AF 50D. Zastanawiam się więc jak w praktyce, na jakiejś imprezie sportowej wygląda 6D w praniu ?

Mam obydwa korpusy. Co tak wiele złego można powiedzieć o 50D? Pytam poważnie, bo jakoś przez trzy lata użytkowania, nie mogę tego złego się doszukać.
Odnośnie af-u, to moje odczucia są takie, że eksploatując korpusy z sigmą 35 1.4, szóstka jest celniejsza, ale z kolei wolniejsza od pięćdziesiątki. Mam na myśli warunki niesprzyjające, półmrok, mało kontrastowe przedmioty ( sala dyskotekowa, sala weselna, ciemny kościół). Gdy jasno, szybkość af-u taka sama, czyli bardzo dobra. Korzystam wyłącznie z centralnego, więc nie wiem jak sprawują się boczne punkty.

Dawid_Gaszynski
20-11-2013, 09:28
poszukiwacz2006 : ISO 6400 w 50D jest bardzo kiepskie. Tylko w dobrze naświetlonych miejscach można sobie poradzić z takim ISO. Na jakimś meczu ręcznej jeszcze to da radę, ale na ciemnej ulicy wychodzi kupa. To miałem na myśli, a właśnie bardzo często potrzebuję takiej czułości. Stąd moje pytanie.

Używałem trochę pożyczonego 5D MK2 i AF gubi się tragicznie w sytuacjach, w których 50D daje sobie spokojnie radę. Wiem, że mówienie o sprawności AF jest kwestią bardzo względną i operowanie "dobry" , "kiepski" jest tu wieloznaczne. Mimo wszystko każda wypowiedź posiadacza 50D i 6D będzie pomocna. Dzięki !

Janczewski
20-11-2013, 09:59
AF z 6D jest świetny, jeżeli bierzemy pod uwagę środkowy czujnik, boczne dają radę, ale tak przywykłem do środkowego, że w zasadzie nie używam.
Parę dni temu byłem na "Narracje 2013" w Gdańsku, z założeń imprezka odbywa się przy zerowym świetle lub w nocy. 46 z 46 fotografii znalazło się na stockach jako edytorial, z czego 80% to ISO 25600. AF doskonale sobie poradził.
Dlaczego wspomniałem o stockach, ponieważ inspektorzy są tam bardzo czuli na wysokie ISO i serdecznie odrzucają takie fotografie z powodu szumu.
Oczywiście fotki zostały odszumione i pomniejszone do 8Mpix, ale to w druku jest przecież format A4.
Podsumowując, fatalne warunki świetlne+ISO25600 i AF dawał spokojnie radę.

mmteam
20-11-2013, 13:26
Fotki które robiłem 40D + 17-55 2.8Is były.... powiedzmy takie sobie. ISO na 40D max użytkowe to tak do 800, na 1600 spore szumy
Fotki robione w bardzo podobnych warunkach na 6d + 24-105 4IS SĄ JUŻ CO NAJMNIEJ DOBRE, jeśli nie bardzo dobre. ISO nawet 25600 spokojnie daje radę

poszukiwacz2006
20-11-2013, 13:59
AF z 6D jest świetny, jeżeli bierzemy pod uwagę środkowy czujnik, boczne dają radę, ale tak przywykłem do środkowego, że w zasadzie nie używam.
Parę dni temu byłem na "Narracje 2013" w Gdańsku, z założeń imprezka odbywa się przy zerowym świetle lub w nocy. 46 z 46 fotografii znalazło się na stockach jako edytorial, z czego 80% to ISO 25600. AF doskonale sobie poradził.
Dlaczego wspomniałem o stockach, ponieważ inspektorzy są tam bardzo czuli na wysokie ISO i serdecznie odrzucają takie fotografie z powodu szumu.
Oczywiście fotki zostały odszumione i pomniejszone do 8Mpix, ale to w druku jest przecież format A4.
Podsumowując, fatalne warunki świetlne+ISO25600 i AF dawał spokojnie radę.

Napisz proszę z jakim szkłem pracowała szóstka, i jakie wrażenia odnośnie szybkości af-u w takiej ciemnicy?
PZ

Janczewski
20-11-2013, 16:58
szóstka pracowała z 1,4/35L nie odczuwałem dyskomfortu w szybkości, było dobrze.

poszukiwacz2006
20-11-2013, 17:44
To utwierdzam się w przekonaniu, że najsłabszym elementem zestawu 6D + sigma 35 jest właśnie szkło. O ile celność i precyzja, nawet w "ciemnicy" jest niesamowita, to szybkość z sigmą nie zachwyca. Ale do "zawodowej reporterki" to ja mam eLki :-)

Janczewski
20-11-2013, 17:55
Nie mam porównania do Sigmy 35, takową podpinałem tylko do Sigm SD14 i SD15, ale tam ISO to max 400, natomiast mój 6D wraz z 35 1,4L Canona to naprawdę solidny tandem do pracy w ciemnościach, szybki, celny, ostry, czego chcieć więcej :)

Zbyszko666
22-11-2013, 03:58
Nie mam porównania do Sigmy 35, takową podpinałem tylko do Sigm SD14 i SD15, ale tam ISO to max 400, natomiast mój 6D wraz z 35 1,4L Canona to naprawdę solidny tandem do pracy w ciemnościach, szybki, celny, ostry, czego chcieć więcej :) masz gdzieś te zdjęcia ukazane ??

Janczewski
22-11-2013, 08:47
masz gdzieś te zdjęcia ukazane ??
Sześć postów wyżej pisałem, że tak. Niestety wglądówki nie pozwolą na przeglądanie w pełnej rozdzielczości. Możesz je sobie kupić na 123RF, shutterstock, dreamstime, depositphotos. Ja swoich zdjęć nie ukazuję, ja je sprzedaję.

Zbyszko666
22-11-2013, 12:14
Sześć postów wyżej pisałem, że tak. Niestety wglądówki nie pozwolą na przeglądanie w pełnej rozdzielczości. Możesz je sobie kupić na 123RF, shutterstock, dreamstime, depositphotos. Ja swoich zdjęć nie ukazuję, ja je sprzedaję.

No to bardzo tajemniczy jesteś <lol2>i cieszy mnie niezmiernie, że je sprzedajesz. :roll:

Janczewski
22-11-2013, 12:34
No to bardzo tajemniczy jesteś <lol2>i cieszy mnie niezmiernie, że je sprzedajesz. :roll:
cieszę się, że wprawiłem Cię w dobry humor. Przecież nie podam tutaj linków bo to będzie niedozwolona reklama.

Zbyszko666
22-11-2013, 14:40
cieszę się, że wprawiłem Cię w dobry humor. Przecież nie podam tutaj linków bo to będzie niedozwolona reklama.linków nie trzeba zrób wyjątek i wstaw zdjęcia.

Merde
22-11-2013, 15:49
linków nie trzeba zrób wyjątek i wstaw zdjęcia.

User Kapa1966 na shutterstocku, zdjęcia są otagowane.

Janczewski
22-11-2013, 16:19
Jak się chce to się da. Tyle tylko, że wglądówki są za małe by zaspokoić ciekawość jak mniemam.

rojo
22-11-2013, 21:10

serio? sprzedałeś na stoku któreś z tych swoich zdjęć? serio???

salas
22-11-2013, 21:24
serio? sprzedałeś na stoku któreś z tych swoich zdjęć? serio???

:lol: nie tak ostro! :D :lol:

rojo
22-11-2013, 21:26
:lol: nie tak ostro! :D :lol:

nienie to naprawdę szczera ciekawość bo zawsze sie powstrzymywałem przed słaniem na stoki fotek zakładając że to nie ma sensu ale z tego co widzę to chyba mógłbym gigabajtami...

salas
22-11-2013, 21:49
nikt nigdy nie chce powiedzieć wprost ile można rocznie wyciągnąć :p też jestem ciekawy ;)

Janczewski
22-11-2013, 22:11
to zależy od tego czy jesteś na jednym stocku czy na wielu, najlepsi suszą nóżki na hawajach, przeciętniacy wyciągają średnią krajową. Cierpliwość jest tu bardzo istotna. Zabawa zaczyna się zwracać po okołu 2 latach.
Kreatywni zarabiają natychmiast spore pieniądze. Ale to przecież pewnie wiecie.
rojo-> znam Twoje zdjęcia i uważam, że spokojnie możesz je słać gigabajtami, zwróci Ci się nakład pracy z nawiązką.

elduce
06-12-2013, 16:02
Własnie przyszło do mnie 6d i pierwsze co mnie zdziwiło, to to, że po wciśnięciu spustu do końca nie ma kliknięcia takiego jakie było np. w 40d. Tak ma być? Bateria się puki co ładuję wiec nie mam jak sprawdzić.

becekpl
06-12-2013, 16:05
wiesz, aparaty cyfrowe zazwyczaj dziwnie pracują bez baterii
najczęściej te objawy znikają po wlozeniu baterii
tak ze nie martw sie ,bedzie dobrze
p.s.
af w obiektywie tez nie będzie działał

elduce
06-12-2013, 16:23
Czterdziestka klika bez baterii:)

luc
06-12-2013, 16:36
Czterdziestka klika bez baterii:)

Miałem podobne wrażenie - przesiadłem się z 20ki...

teo5ooD
06-12-2013, 18:02
6D nie ma kliknięcia.

KNC
06-12-2013, 18:22
7d i 5d2 tez nie ma kliknięcia :P
w 40tce było zdecydowanie wygodniejsze.

elduce
06-12-2013, 20:51
Ok, a ile trwało u Was pierwsze ładowanie baterii? W instrukcji jest napisane, że powinno trwać około 2,5 h, u mnie ładuje się już około czterech i dioda wciąż mruga tak jakby nie osiągnieto jeszcze pięśćdziesieciu procent naładowania...

pan.kolega
06-12-2013, 21:03
A błyska co sekundę czy częściej?
Bo jak częściej to niedobrze. Tak czy inaczej niedobrze.

nightcrawler
06-12-2013, 21:09
Ostatnio była seria 5D MK III w walniętymi bateriami, ale trafiła mi się już też 6ka z fabrycznie walniętą baterią.
Jeżeli w 5h nie będzie w pełni naładowana to do sprzedawcy na wymianę.

Martinez69
06-12-2013, 21:36
Ok, a ile trwało u Was pierwsze ładowanie baterii? W instrukcji jest napisane, że powinno trwać około 2,5 h, u mnie ładuje się już około czterech i dioda wciąż mruga tak jakby nie osiągnieto jeszcze pięśćdziesieciu procent naładowania...

wyjmij baterie na włączonej ładowarce i jeszcze raz włóż, jeśli to nie pomoże to masz walniętą baterię, mi ładowało około 3h, a była kompletnie rozładowana, że aparat nawet nie chciał się włączyć

elduce
06-12-2013, 22:16
przed wyjęciem błyskała częściej, po wyjęciu i ponownym włożeniu zaczęła błyskać co sekundę. Może coś źle stykało... Zobaczymy za kilka godzin.
Właśnie, przez takie atrakcje nie lubię obić roszad sprzętowych. Jeszcze pewni czeka mnie kalibrowanie BF i FF w obiektywach, czego też w życiu nie roniłem i konfigurowanie ustawień puszki pode mnie...

teo5ooD
06-12-2013, 22:20

Mi tak bardzo szybko mrygało, wiedziałem że jest coś nie tak i po dociskałem kabel, jeszcze raz wsadziłem baterie i zostawiłem aż zaświeciła się zielona lampka :) a bateria trzyma nieziemsko ;)

nightcrawler
07-12-2013, 09:05
Właśnie, przez takie atrakcje nie lubię obić roszad sprzętowych. Jeszcze pewni czeka mnie kalibrowanie BF i FF w obiektywach, czego też w życiu nie roniłem i konfigurowanie ustawień puszki pode mnie...

Mnie pierwsza część ominęła na szczęście póki co...
A puszki do końca jeszcze nie skonfigurowałem ;) Za dużo tego tam a za mało czasu ;)
Grunt że wiem gdzie jest to czego potrzebuję.

Janczewski
07-12-2013, 10:56
4 baterie do gripa 2 w zapasie 2, wszystkie ładowały się normalnie czyli ok 2,5h mam drugą ładowarkę, także nawet podczas pracy mogę szybko doładować, ale to tylko w wypadku jakiejś amnezji, zawsze wszystko jest przed robotą naładowane, a baterie trzymają niesamowicie długo.
Wygląda na to, że te wady to pech jakiś, ja miałem poczwórne szczęście.

elduce
07-12-2013, 13:22
Spoko, naładowało się, zdaje się, że po prostu na początku coś źle kontaktowało. Nawet udało mi się już mniej więcej wszystko postawiac tak jak chciałem, nie wiem tylko jeszcze jak ustawić synchronizacje z lampą na drugą kurtynkę, czy jakoś tak.

nightcrawler
07-12-2013, 13:49
Wygląda na to, że te wady to pech jakiś, ja miałem poczwórne szczęście.
Wadliwe aku były tylko w niektórych 5D MK III (w zestawach) oraz raz mi się trafiło w 6D.
Normalnie sprzedawane póki co nie wykazywały żadnych problemów.

KubaH
08-12-2013, 21:57
A ja coś dodam od siebie, od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem 6d, po 6 latach użytkowania 30d przyszedł czas na zmianę, chociaż sam proces kupna trwał u mnie 4 miesiące, powiem jedno, dla tego obrazka jaki uzyskuje 6tka nie ma się co zastanawiać, fakt, nie widzę wielkiego skoku w autofocusie, no poza pkt centralnym który jest naprawdę dobry. Mam wrażenia jakby zdjęcia nabrały życia, no i wreszcie nie trzeba tak przesuwać tych suwaków w LR, w 30d kontrast zawsze szedł prawie na max w 6tkce tylko troszke, a czasami prawie wogóle i jest super. ISO rewelacja, chociaż trzeba uważać używając auto bo zdjęcia mogą wyjśc poruszone. idt itp, kto się zastanawia niech kupuje:)

maciek12ss
10-12-2013, 02:18
odnośnie złego ładowania baterii canon coś już napisał EOS 6D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6D.aspx?faqtcmuri=tcm:125-1091766&page=1&type=important)

Janczewski
10-12-2013, 09:07
zatem problem jednak istnieje i jest potwierdzony, mam nadzieję, że w przypadku nowych Canon wymienia akumulatory.

Martinez69
10-12-2013, 12:19
zatem problem jednak istnieje i jest potwierdzony, mam nadzieję, że w przypadku nowych Canon wymienia akumulatory.

to nie chodzi, o to, że bateria jest wadliwa, a po prostu głęboko rozładowana, u mnie też był ten problem, wystarczyło na włączonej ładowarce wyjąć i wsadzić jeszcze raz akumulator aby ładowanie ruszyło.

KubaH
10-12-2013, 12:23
Miły pan sprzedawca podczas kupna aparatu ostrzegł mnie przed "problemem" baterii, mówił że miał kilka zwrotek mimo iz tak naprawdę żadna z baterii nie była wadliwa, dokładnie trzeba zrobić to co mówił przedmówca, po 10-20 min ładowania wyjąc i włożyć ponownie baterię do ładowarki i problem znika sam

Boober
10-12-2013, 12:24
Miałem dokładnie ten sam problem.

Janczewski
10-12-2013, 12:34
dobrze wiedzieć, przynajmniej paniki nie będzie po głębokim rozładowaniu

luc
10-12-2013, 22:44
dobrze wiedzieć, przynajmniej paniki nie będzie po głębokim rozładowaniu

Lepiej akumulatorków nie rozładowywać do końca, bo litowo-jonowe tego nie lubią - jeśli stosuje się ogniwa bez zabezpieczeń, to rozładowanie ich do zbyt niskiego napięcia powoduje nieodwracalne zmiany. Oczywiście LPE6 mają zabezpieczenie, które do takiej sytuacji nie doprowadzi - ale nie ma co ich przechowywać za długo w stanie rozładowanym, bo potem ładowarka nie chce ruszyć z ich ładowaniem (ona też ma zabezpieczenie, by nie ładować akumulatorów, które mają zbyt niskie napięcie - wtedy jej dioda szybko miga).

PatrykoD
10-12-2013, 23:12
to nie chodzi, o to, że bateria jest wadliwa, a po prostu głęboko rozładowana, u mnie też był ten problem, wystarczyło na włączonej ładowarce wyjąć i wsadzić jeszcze raz akumulator aby ładowanie ruszyło.

Miałem tak po zakupie 6D. Otwieram nowiuśki aparat, wkładam baterie, nic. Ok, wkładam do ładowania, ładuje sie 3h ale ciągle dioda szybko miga, wyjąłem więc ją z ładowania, włożyłem do aparatu - aparat nie odpala. Podpiąłem do ładowania ponownie - załapała ;)

rojo
11-12-2013, 14:21
Jeszcze pewni czeka mnie kalibrowanie BF i FF w obiektywach, czego też w życiu nie roniłem i konfigurowanie ustawień puszki pode mnie...
u mnie wszystkie szkła w punkt bez potrzeby klibracji w 6D... Nawet takie które prawie nie działały z 7D (50/1.4)

elduce
12-12-2013, 16:33
Jakiś specjalistycznych testów nie robiłem, ale wszystkie szkła jakie posiadam na pierwszy rzut oka trafiają w punkt z nowym 6d. Warto w takim razie bawic się w fotografowanie jakiś tablic i ewentualnie coś dostrajać? Są szanse ze zobaczę jeszcze jakąś różnicę w ostrości? Pytam bo nie mam o tym pojęcia, nigdy nie miałem body z możliwością kalibracji.

rojo
12-12-2013, 16:36
Jakiś specjalistycznych testów nie robiłem, ale wszystkie szkła jakie posiadam na pierwszy rzut oka trafiają w punkt z nowym 6d. Warto w takim razie bawic się w fotografowanie jakiś tablic i ewentualnie coś dostrajać? Są szanse ze zobaczę jeszcze jakąś różnicę w ostrości? Pytam bo nie mam o tym pojęcia, nigdy nie miałem body z możliwością kalibracji.

dla ciekawości jak Ci się nudzi, albo jak na zdjeciach coś Cię zaniepokoi, tak to nie ma co sobie głowy zawracać i lepiej zdjęcia robić temu co lubisz a nie tablicom...

Bangi
12-12-2013, 20:03
Jak nie "czujesz" lub nie widzisz że są pudła to daruj sobie testy, tylko rób zdjęcia.
Co do moich odczuć to szkła nabrały drugiego życia ;)

cobalt
12-12-2013, 20:10
Jak nie "czujesz" lub nie widzisz że są pudła to daruj sobie testy, tylko rób zdjęcia.
Co do moich odczuć to szkła nabrały drugiego życia ;)
A jak sprawuje się 6D na Al Servo w dynamicznych ujęciach? Czy AF daje radę?

Bangi
12-12-2013, 22:48
Jak dla mnie daje, ze 100-400 nawet całkiem sprawnie. Ale nie mam za bardzo porównania do innego zestawu. Wcześniej miałem 60d i inne szkło.

elduce
12-12-2013, 23:07
No to fakt, że stare szkła wypadły na moim 6D rewelacyjnie. Aż się zdziwiłem jak ostrym obiektywem jest mój 17-40, 70-200L f4 również.

maciek12ss
14-12-2013, 16:45
Właśnie dotarł do mnie nowy 6d :D potwierdzam problem z pierwszym ładowaniem aku. Musiałem wyjąć i n nowo włożyć do ładowarki że by zaczął się ładować. Jutro ruszam w plener przetestować wraz z 16-35:) Więcej na temat zestawu opiszę jutro ;)

Mirosuaw
14-12-2013, 18:11
No to fakt, że stare szkła wypadły na moim 6D rewelacyjnie. Aż się zdziwiłem jak ostrym obiektywem jest mój 17-40, 70-200L f4 również.
A jakie body miałeś wcześniej, jeśli można wiedzieć? Pytam, bo mam dokładnie te same szkła i chętnie też bym je podrasował.

elduce
14-12-2013, 20:49
Miałe canona 40d

Mirosuaw
14-12-2013, 23:07
Dzięki za informację. Czyli skoro mam 5dmkII, to znaczy, że te szkła są już wystarczająco rasowe ;)

maciek12ss
15-12-2013, 13:32
Miałem dziś ruszyć w teren ale pogoda paskudna więc przestrzeliłem 6d ze wszystkimi swoimi szkłami w domu i przez okno :). Ogólnie wrażenia niesamowite.Wizjer niebo a ziemia w porównaniu do 600d i mimo że nie kryje 100% kadru to jest dużo większy i wygodniejszy. Af ze starymi szkłami nie porównanie . Obiektywy trafiają w cel szybciej i dokładniej nawet 50 1,8 na pełnym otworze zrobił się piękniejszy :) Ale dopiero nowe szkło 16-35 pokazuje co aparat potrafi. Af mega szybki i dokładny.W ciemności tez pięknie łapie ostrość i nie mieli tam i z powrotem całym zakresem. Robiłem zdjęcia 600d i 6d na tych samych szkłach na iso 800, 1600. !!! na 6d obraz jest kryształ a na 600d już widać brzydki kolorowy szum ( nie że bym krytykował 600d po prostu przy lepszym sprzęcie bardziej widać jego niedoskonałości). Nie miałem w reku 5dmIII nigdy ale dziwi mnie trochę fakt że ludzie piszą o jego zalecie czyli wielkości względem 6d. Moim zdaniem 6D przynajmniej na moje ręce jest skrojony idealnie. nawet z ciężkim szkłem 16-35 trzyma się go świetnie. Dokładając lampę robi się już naprawdę ciężki klocek ale trzyma się go pewnie jedną ręką więc nie widzę potrzeby dokładania sobie ciężaru w większym body. W 600D już był mały problem bo najmniejszy palec nie trzymał gripu i aparat przekrzywiał się w dłoni, tu mam oparcie na wszystkich palcach dłoni i większą powierzchnią palców trzymam za grip. Co do jakości wykonania nie mam nic do zarzucenia. Ergonomia też świetna. Jedyne do czego ciężko mi się przyzwyczaić to podgląd zdjęć i powiększenie . W 600 wciskałem play i lupką powiększałem i zmniejszałem . W 6d muszę najpierw wcisnąć play potem guzik wyżej lupkę i pokrętłem sobie powiększać lub zmniejszać zdjęcie. Ale myślę ze szybko się przestawię. Poza tym guzikologia dla mnie jest ok. Używam tylko środkowego punktu ostrości więc nie przeszkadza mi brak joysticka. . Kolejną fantastyczną rzeczą dla mnie jest wifi. Nie potrzebuję dokupować wężyka spustowego bo korzystając z apki na smartphonie wyzwalam sobie migawkę. Nie sprawdzałem zasięgu tego ustrojstwa, ale do widoczków na statywie na pewno wystarczy. Zakochałem się w tym aparacie :D i nie mogę się doczekać ładniejszej pogody że by ruszyć coś postrzelać ładnego :) Bym zapomniał aparat w pełni działa i funkcjonuje z moją lampą yn568exII. Od wczoraj nie wypuszczam tego aparatu z rąk :) Moja nowa miłość :D A na koniec jeszcze jeden plusik dźwięk migawki o wiele bardziej mi się podoba niż głośny i trzaskający w 600 tu jest mi ły miękki dźwięk, no i tryb cichy też na pewno się przyda :)

Usjwo
16-12-2013, 02:38
Przy nowej puszce wady zauwaza sie dopiero po jakims czasie. Zalezy jak dlugo czlowieka trzyma dysonans podecyzyjny :).
Ja bym doplacil, jakby moznabylo zamienic AF na ten z 40D. W 6D jest jednak gorszy. Wprawdzie ilosc zdjec nietrafionych nie jest wieksza niz 40D, czyli tu wypada porownywalnie, ale szybkosc pozostawia wiele do zyczenia.
Co mi po centralnym -3EV, ktory wyostrzy, skoro w takiej ciemnicy i tak nie ma sendu robic zdjeccia ;). Poza tym znow ostrze centralnym i przekadrowuje, co mnie strasznie irytuje. AF w 40D to bajka, a w 6D poprostu jest :(.
6D mam od marca wiec troche juz go przestrzelilem i przyzwyczilem sie do AF, ale starego wciaz mi szkoda. Jakby to mial byc aparat zarobkowy, to zdecydowanie polecalbym 5mk3.

maciek12ss
16-12-2013, 03:50
-3ev w af może jednak się przydać.. mi w ciemnościach na pewno. No ja nie miałem 40d i pewnie nie będę miał nigdy. Porównałem sobie 6d do 600d i tu 6d zamiata cropa daleko pod dywan. 600 zostanie u mnie tak czy tak, az padnie bo to fajny aparat. Wytrzymał u mnie kurze, burze, mrozy, deszcze i inne nie korzystne i (zabijające amatorskie puszki warunki atmosferyczne..) Wracając do af nie zaprzeczam fantastyczności 40d ani innych starszych czy nowszych konstrukcji. Wiem że starsze (niby profi lub średnio profi) puszki mogły mieć lepszy AF od 6d, co nie zmienia faktu że 6d jako amatorski ff ma af całkiem świetny. Póki co cieszę się z przesiadki i jak to na (każdego) przypadło, że każdy swoje g.... chwali ja chwalę swoje:) Oby tak było do końca jego długich dni :)

elduce
16-12-2013, 11:40
Puki co jedyne co mi przeszkadza w 6d, to zbite punkty AF (robię dużo zdjęć produktów w studiu i korzystam ze skrajnych punktów) i brak wyciagnięcia ustawień ISO na zewnętrzny przycisk (takie fuji na 100% by to poprawiło softem, canon nie sądzę...). O obu tych wadach wiedziałem z testów, wiec nie mam co narzekać.
No i muszę się przyzwyczaić z powrotem do większej głębi w FF. Niestety przez przyzwyczajenie z APS-C wtopiłem trochę jedna robotę. Po prostu te same kadry w APS-C na f2-2,8 miały dostateczną głębie ostrości, a na FF już nie... W sumie dzięki tej wtopie, wyleczyłem się trochę z potrzeby zakupu 35L, 35 IS mi puki co wystarczy:)
No i niestety jak się robi w rawach, a chce się mieć "śliczne gładkie" plik to trzeba trochę się pobawić z suwaczkami Noise Reduction w LR. Człowiek się naoglądał ślicznych, gładkich jpgów z testów i tez tak chce:) Z drugiej strony do tej pory na APS-c nigdy szum mi nie przeszkadzał. A no i uważam, ze szumy z fuji x100 są ładniejsze niż z 6d:) Może to kwestia przyzwyczajenia.

ketras
16-12-2013, 12:17
Ja kupowałem w saturnie, bateria trup, włożyłem do aku zero reakcji to idę w kimę. Rano się obudziłem naładowana do 100 % :)

elduce
16-12-2013, 12:37
chodzi mi o WB, nie Iso, oczywiście.

akustyk
16-12-2013, 12:54
Przy nowej puszce wady zauwaza sie dopiero po jakims czasie. Zalezy jak dlugo czlowieka trzyma dysonans podecyzyjny :).

no... nie upraszczajmy. po zmianie 5D mkII na 6D to ja zdecydowanie w rece czuje pewne "uproszczenia" tego nowego korpusu.
brak lechtaczki juz teraz, nawet mnie, landszafciarza, kosztuje troche zgryzot. ale skoro w 600D sie do wybierania punktow AF przyzwyczailem, to i w 6D sie przyzwyczaje...

poza tym to niewatpliwie 6D jest jeszcze bardziej plastikowy niz 5D mkII (ktorego bym bezdyskusyjnie nie gloryfikowal tutaj - 5D mkI byl solidniej zbudowany, a o starutkim 10D nawet nie wspomne!). co w sumie rozbija sie o material wykonczenia i jego wyczucie w lapie.

Ja bym doplacil, jakby moznabylo zamienic AF na ten z 40D. W 6D jest jednak gorszy.

juz z rok nie mam 40D wiec ciezko mi porownac. ale chyba masz racje, 40D mial wyraznie mniejsze lagi, a AF smigal szybciej.

ale... szybkosc AF nie dla kazdego ma najwieksze znaczenie...

Wprawdzie ilosc zdjec nietrafionych nie jest wieksza niz 40D, czyli tu wypada porownywalnie, ale szybkosc pozostawia wiele do zyczenia.
Co mi po centralnym -3EV, ktory wyostrzy, skoro w takiej ciemnicy i tak nie ma sendu robic zdjeccia ;).
...no i wlasnie tu pies pogrzebany. Servo mi w aparacie zwisa, dynda i powiewa. wlaczam raz na rok jak dziecku w szkole sport foce ;)
za to w kiepskim swietle - oj, robie bardzo duzo zdjeczdjec. grubo przed wschodem slonca bywa problem z wylapaniem ostrosci.
tutaj 6D jest zdecydowanie i bardzo wyraznie sprawniejszy niz 5D mkII czy jakikolwiek korpus Canona, ktory wczesniej przerabialem.

Poza tym znow ostrze centralnym i przekadrowuje, co mnie strasznie irytuje. AF w 40D to bajka, a w 6D poprostu jest :(.
6D mam od marca wiec troche juz go przestrzelilem i przyzwyczilem sie do AF, ale starego wciaz mi szkoda. Jakby to mial byc aparat zarobkowy, to zdecydowanie polecalbym 5mk3.
no bo 6D jest dla amatorow, a 5D mkIII dla tych, ktorzy zarabiaja i musza miec pewny AF. bardzo mnie osobiscie cieszy, ze moge ponad
1000 EUR w kieszeni zachowac nie placac za to, czego nie potrzebuje ;)

Witek.K
16-12-2013, 20:54
chodzi mi o WB, nie Iso, oczywiście.

Jak czesto zmieniacie WB? Pytam powaznie, bo dla mnie w zupelnosci wystarcza przycisk "Q" i szybkie menu w ktorym zmiana np. WB zajmuje jedna sekunde. Ale ja nie jestem profi i sie nie znam...

akustyk
16-12-2013, 21:17
Jak czesto zmieniacie WB? Pytam powaznie, bo dla mnie w zupelnosci wystarcza przycisk "Q" i szybkie menu w ktorym zmiana np. WB zajmuje jedna sekunde. Ale ja nie jestem profi i sie nie znam...

po zakupie aparatu dokladnie jeden raz - z AWB na sloneczko.

w sumie, od 2003 roku jak zanabylem pierwsza cyfranke, to bedzie to niecale 10 razy ;)

a potem to mam Lightrooma ;)

kimi1899
16-12-2013, 21:26
mam pytanie, czy 6d jest jakoś uszczelniany ponieważ szukam aparatu na wyprawy górskie gdzie z pogodą to różnie bywa ?

digital.photography
16-12-2013, 21:48
mam pytanie, czy 6d jest jakoś uszczelniany ponieważ szukam aparatu na wyprawy górskie gdzie z pogodą to różnie bywa ?
Korpus nie jest wodoodporny. Posiada uszczelnienia od wilgoci i kurzu w najbardziej krytycznych miejscach. Myślę, że wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Niestety nie miałem okazji testować jak 6D zachowa się w bardzo trudnych warunkach atmosferycznych. Zastanawiam się czy ktoś z użytkowników tego body wystawił je na taką próbę? Domyślam się, że mogło mieć to miejsce raczej z przypadku niż celowo choć różnie to bywa.

The diagram above shows the location of the dust- and drip-proof seals in the front of the EOS 6D body. (Source: Canon.)

źródło (http://cdn.audiencemedia.com/var/photoreview/storage/images/media/images/6d_seals-front/321684-1-eng-GB/6d_seals-front_reference.jpg)

The diagram above shows the location of the rear dust- and drip-proof seals in the EOS 6D body. (Source: Canon.)

źródło (http://cdn.audiencemedia.com/var/photoreview/storage/images/media/images/6d_seals-back/321672-1-eng-GB/6d_seals-back_reference.jpg)

elduce
16-12-2013, 21:53
Szczerze, to zmieniam dość często, pomiędzy auto, a flash. Czyli studio flasch, auto reszta. Ale może sobie w końcu przypisze studio do C1, a do C2 priorytet przysłony z auto iso i auto wb. Brak tego przycisku odczuwam, bo jestem do niego przyzwyczajony:)
Pytanie z innej beczki, jak ustawić synchronizacje lampy na druga kurtynkę? Albo ja ślepy albo nie mogę znaleźć w instrukcji, a w 40d ustawił mi kiedyś kumpel i nie pamiętam jak to się robi.

Mirosuaw
16-12-2013, 22:04
Nie jest tak dobrze uszczelniony jak 5dmkIII, ale jakieś tam uszczelnienia przed wilgocią i kurzem posiada.

Witek.K
16-12-2013, 22:17
Szczerze, to zmieniam dość często, pomiędzy auto, a flash. Czyli studio flasch, auto reszta. Ale może sobie w końcu przypisze studio do C1, a do C2 priorytet przysłony z auto iso i auto wb. Brak tego przycisku odczuwam, bo jestem do niego przyzwyczajony:)
Pytanie z innej beczki, jak ustawić synchronizacje lampy na druga kurtynkę? Albo ja ślepy albo nie mogę znaleźć w instrukcji, a w 40d ustawił mi kiedyś kumpel i nie pamiętam jak to się robi.

Str. 175 instukcji na ebooku, wlasciwie to od str. 169.

ketras
16-12-2013, 22:17

Zależy czy masz zwykłą instrukcję czy rozszerzoną :P

menu, 2 zakładka od lewej -> sterowanie zewn speedlite -> nastawy lampy -> bingo :)

akustyk
16-12-2013, 22:20
a jest instrukcja do 6D w jakims normalnym ebookowym formacie (epub)?
bo pdf-a mam, ale to sie do d... czyta na tablecie.

elduce
16-12-2013, 22:21
Dzięki, ebook jest na płytce?

--- Kolejny post ---

Dobra poradziłem sobie, banalne:)

kimi1899
16-12-2013, 22:27
Nie jest tak dobrze uszczelniony jak 5dmkIII, ale jakieś tam uszczelnienia przed wilgocią i kurzem posiada.
a 5d mk II (mk III narazie za drogi) sprawdzi się lepiej ?

elduce
16-12-2013, 22:42
A chce Ci się targać takiego klamota po górach? Ja nie pamiętam kiedy ostatnio targałem lustrzankę podczas trekingu. Jak mam plecak 20-25 kilo i wybór pomiędzy dodatkowym litrem wody, a sprzętem foto to wybieram kompakta:) A najładniejszych zdjęć w górach i tak nie zrobiłem, bo nie dałem palców rozprostować, a miałem wtedy własnie analogowego, manualnego ricoha... Może żebym miał jakiegoś mjuka to bym zrobił...

digital.photography
16-12-2013, 22:49
a 5d mk II (mk III narazie za drogi) sprawdzi się lepiej ?
Jaki jest budżet na zakup body? Być może coś z jedynek Canona? Waga co prawda będzie większa ale trudniej o bardziej wytrzymały i niezawodny korpus. 1Ds Mark III byłby nieporównywalnie mniej podatny na wpływ warunków atmosferycznych w porównaniu z 6D czy nawet 5D jednak cena będzie tutaj wyższa.

--- Kolejny post ---

A chce Ci się targać takiego klamota po górach?
Wszystko zależy od podejścia do tematu:) Jeśli kolega wybiera się w góry głównie po to aby fotografować, myślę, że byłby w stanie poświęcić się i dźwigać plecak ze sprzętem. Jeśli sprzęt miałby służyć do amatorskiej dokumentacji rekreacyjnych wycieczek, można zastanowić się nad czymś poręczniejszym.

elduce
16-12-2013, 23:02
No w sumie, wszystko zależy w jakich górach i w jaki sposób... Jak w cywilizowany, terenie i śpi się w schroniskach to można brać, ale jak dźwigasz namiot, i żarcie na dziesięć dni i po drodze nie ma żadnej cywilizacji to nie sądzę żeby ktoś brał 1d:)

kimi1899
16-12-2013, 23:21
Jaki jest budżet na zakup body? Być może coś z jedynek Canona? Waga co prawda będzie większa ale trudniej o bardziej wytrzymały i niezawodny korpus. 1Ds Mark III byłby nieporównywalnie mniej podatny na wpływ warunków atmosferycznych w porównaniu z 6D czy nawet 5D jednak cena będzie tutaj wyższa.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez elduce
A chce Ci się targać takiego klamota po górach?
Wszystko zależy od podejścia do tematu Jeśli kolega wybiera się w góry głównie po to aby fotografować, myślę, że byłby w stanie poświęcić się i dźwigać plecak ze sprzętem. Jeśli sprzęt miałby służyć do amatorskiej dokumentacji rekreacyjnych wycieczek, można zastanowić się nad czymś poręczniejszym.
na pewno ma być lustrzanka :) sam teraz posiada 7d i 16-35L i to właśnie do tego obiektywu chce podpiąć pełną klatkę i się zastanawiam czy 6d będzie podobne w uszczelnieniu co 7d ( a był cały zaśnieżony w górach, zalany na mazurach i nic u nie było :D ) a 6-stki nigdy w rękach nie trzymałem ... druga sprawa, 6d , 5dmkII czy może 1ds mkIII chciałbym wykorzystać jako drugi korpus do fotografii ślubnej bo na pewno w przyszłym roku tak pod koniec zakupie 5dmkIII ale teraz potrzebuje z tańszy korpus na wyprawę po górach Szkocji która mnie czeka w marcu.

elduce
16-12-2013, 23:37
Jak już chcesz to targać, to może pomyśl o jakimś lekkim tele? Choćby najprostsze 70-200 L f4. Wbrew pozorom długie ogniskowe bardziej się sprawdzają w górach, niż takie 16-35 na pełnej klatce. Przy szerokim kącie będziesz miał łąki nie góry;) no i zostawiłbym w tedy na razie te 7d...

kimi1899
16-12-2013, 23:40
Jak już chcesz to targać, to może pomyśl o jakimś lekkim tele? Choćby najprostsze 70-200 L f4. Wbrew pozorom długie ogniskowe bardziej się sprawdzają w górach, niż takie 16-35 na pełnej klatce. Przy szerokim kącie będziesz miał łąki nie góryno i zostawiłbym w tedy na razie te 7d...
jako tele używam 135L jak narazie

elduce
17-12-2013, 00:02
W sumie 6d niby pomyślany jest dla podróżników, ale na pewno jest delikatniej wykonany niż 7. Atutem jest mniejsza waga i geodatowanie zdjęć. Co do odporności to nie wiem, ale ja się ze sprzętem raczej nie cackam i dla takiego 40d i fuji x100 ani mrozy ani wilgoć nie zaszkodziły puki co. Fakt jak jest ulewa to chowam x100 pod kurtkę, a 40d do kabury... No ale myśle ze od zrobienia kilku zdjęć w deszczu to takiemu 6d się nic nie stanie, bez przesady, a jednak jest dużo lżejszy od 5d. Ale pod kranem bym go nie mył:)

rojo
17-12-2013, 16:16
zastanawiam czy 6d będzie podobne w uszczelnieniu co 7d
nie, nie bedzie, 7D jest jednym z najlepiej uszczelnionych aparatów canona, 5D3 ma dużo gorsze uszczelnienia, 6D również. Ale o ile nie będziesz robił na deszczach intensywnych na gołym body to nie powinno się nic dziać.
Zawsze też możesz sobie kupić foliowy kokon na niego za grosze i to rozwiąże problem...

akustyk
17-12-2013, 17:11
nie, nie bedzie, 7D jest jednym z najlepiej uszczelnionych aparatów canona, 5D3 ma dużo gorsze uszczelnienia, 6D również. Ale o ile nie będziesz robił na deszczach intensywnych na gołym body to nie powinno się nic dziać.

od lat katuje rozne korpusy Canona na deszczu, czasem takim, ze nawet czlowiek ma juz dosc.
jeszcze mi sie zadna nie zajaknela. ani 10D, ani 30D, 5D mkI czy 5D mkII...

5D mkII to nawet swego czasu utopilem w wodzie. prawda, ze moze 10 sekund minelo miedzy kontaktem z woda a wylowieniem go przeze mnie
z dna na glebokosci pol metra. ale ze nie jest szczelny to moge poswiadczyc - wode mial pod gornym LCD i pod pryzmatem, a jak go 2 godziny pozniej
pan w serwisie (tu podziekowania dla Reparatie van FOTO en VIDEO camera's (http://www.rofarepair.nl/) - polecam gdyby kiedykolwiek bylo potrzebne w NL) rozkrecil, to lalo sie z korpusu
jak z zarzynanego prosiaka...

po skreceniu aparat dziala do dzis (15 miesiecy).

podsumowujac przydlugi wywod - dwu czy jednocyfrowki Canona wytrzymaja wiecej wody niz niejednej osobie sie wydaje ;) nawet jesli nie maja
bog wie jakich uszczelnien.

Kolekcjoner
17-12-2013, 21:25
podsumowujac przydlugi wywod - dwu czy jednocyfrowki Canona wytrzymaja wiecej wody niz niejednej osobie sie wydaje ;) nawet jesli nie maja
bog wie jakich uszczelnien.
Albo jak w przypadku moim czy kolegi nie wytrzymają nawet wilgoci ;).
Prosto pisząc to jest wyłącznie rzecz szczęścia, egzemplarza, warunków - do wyboru. Natomiast nie są to korpusy które narażone na warunki atmosferyczne dają gwarancję przetrwania, więc nie uogólniałbym jak wyżej 8-).

akustyk
17-12-2013, 21:47
Albo jak w przypadku moim czy kolegi nie wytrzymają nawet wilgoci ;).
a rozwin mysl: jakie korpusy i w jakich warunkach im sie to stalo?

Kolekcjoner
18-12-2013, 00:47
Pisałem już o tym; 30D - padł mi po "wizycie" na deszczu - wcale nie takim dużym. Płyta główna do wymiany. Koledze pad zaliczył 50D w górach w zimie - znów płyta główna. Jeszcze znam podobny przypadek z którymś xxxd - nie pamiętam już modelu a nie chcę zgadywać.