Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

jac+
14-01-2013, 20:51
Rojo, mam pytanie z innej beczki. Jak oceniasz wrażenia "organoleptyczne" jeśli chodzi o wierzchnią, poliwęglanową pokrywę aparatu? Odstaje jakoś od tych magnezowych? Czy tylny ekran trzeba oklejać szkiełkiem GGS (lub temu podobnymi)? W co niektórych miejscach mocno krzywią się na "plastikowość" ekranu, ale to chyba raczej w kontekście porównania do szklanej powierzchni ekranu w 5D3.

rojo
14-01-2013, 21:51
Nie odstaje, a przynajmniej nie jest to zauważalne, jakbym nie widział to bym nie zwrócił uwagi że to co innego, plastikowość tylniego ekranu jakoś też zupełnie nie rzuca się w oczy, być może jakbym robił przez pół roku 5 III to bym się niesmaczył. Ale w porównaniu z 7D (nawet nie wiem co 7 maiała ale pewnie szybkę) nie zauważam jakichkolwiek znaczących, a nawet nie znaczących różnic. Inna rzecz mnie niepokoi, wpustka w której jest umieszczony ekran jest o jakiś 1 mm czy nawet 2mm szersza od ekranu i ekran ma tendencję do przemieszczania się w niej. Jestem w stanie go bez problemu przesunąc w lewą albo prawą stronę. Nie wiem czym to może skutkować w przyszłości (poza zbieraniem się syfu), mam nadzieję, że nie będzie sie syf tamtędy przedostawał do środka aparatu. Z całą pewnością niestety zauważam różnice w ergonomi rozplanowania tylnich przycisków i gościa, który projektował tył 6d bym postawił pod ścianą i rozstrzelał. Wywalenie guzikologii na prawą stronę jest na maxa upierdliwe, nie widzę co wciskam i czasami quick menu zamiast podglądu włączam. Niemożność przeglądania jedną ręką i usuwania drugą (tzn da sie ekwilibrystycznie trzymając aparat i sięgając lewym kciukiem przez cały ekran na prawą stronę aparatu) wymyślił ktoś, kto nigdy aparatu w reku nie trzymał. Poza tym przycisk kibla jest tak wyprofilowany, że czasem ciężko w niego trafić. Wywalenie joysticka na rzecz tego dziwnego czegoś przy kółku jest równie niefortunnym pomysłem, bo żeby zmienić punkt nastawiania ostrości na boczny muszę też wykonać jakieś megadziwne wygięcie kciuka i generalnie ciężko to robić nie osłabiając chwytu, a to niesie za sobą ryzyko poruszenia zdjęcia. O wywaleniu w ogóle przycisku od WB nie wspominam bo za to bym rozstrzelał cały dział projektowy canona... Choć przyznam, że auto WB działa niespodziewanie przyzwoicie i rzadziej niż w 7d muszę nim manipulować. Generalnie ergonomia strasznie na niekorzyść w stosunku do 7D, mam nadzieję że trwałość nie ucierpiała aż tak bardzo, bo ciągle się zachwycam pancernością 7.

Zader
14-01-2013, 23:04
(na AV dobiera sobie czasy odwrotne do ogniskowej, a nie mam kontroli nad tym żeby te czasy skrócić <albo jeszcze nie ogarnąłem jak to zrobić :D>, a czasem by się przydało, bo jak mi na 17mm przyjmuje 1/30 to wystarczy, że artysta lekko drgnie i się robi lipa)

Wejdz w trzecie menu od lewej, drugi od gory "Nastawy czulosci ISO" i jako czwarta opcje masz "Min.czas nasw." I tam mozesz wybrac najdluzszy czas otwarcia migawki np 1/125, 1/60, 1/30 itd... :)

merida
14-01-2013, 23:07
I co z tej przepaści skoro moim zdaniem te 8000 i 10000 jest nieużywalne? Przynajmniej sądząc po pokazanych wyżej fotkach. Jeśli mamy się podniecać tym, że na ISO 10000 w ogóle coś widać, to OK, widać dosyć dużo :) . Jednak nie mówmy o tym, że taka jakość jest dopuszczalna. Dla mnie nie jest.
Kolejna sprawa: kto chcący jakości włazi na ISO powyżej 1600? (niezależnie od modelu aparatu). Nie zmienia to faktu, że wysokie ISO i oddanie kolorów w 6D jest bardzo dobre.
Ostatnia rzecz - ciekawostka: ciekaw jestem jak wyglądałaby jakościowo odbitka z materiału srebrowego o czułości rzędu ISO 10000? :) Dziś marudzimy i wybrzydzamy nad jakością obrazu na wysokim ISO, a w analogowych czasach mało kto korzystał z klisz o ISO wyższym niż 400 - 800 :) .

Wrzuciłem fotki specjalnie nie odszumione. Z resztą w praktyce rzadko odszumiam, mimo, że to dwa ruchy myszką.

rojo
14-01-2013, 23:23
Wejdz w trzecie menu od lewej, drugi od gory "Nastawy czulosci ISO" i jako czwarta opcje masz "Min.czas nasw." I tam mozesz wybrac najdluzszy czas otwarcia migawki np 1/125, 1/60, 1/30 itd... :)

oo faktycznie, ja głupi, megadzięki
ślicznie to działa, trzyma czas o ile może a jak nie może to wtedy sobie zjeżdża. Tak być powinno. Mega!

sebfoto
14-01-2013, 23:32
edit: tu to samo do neta, przypominam iso 25600 www.royo.pl/6d/IMG_4551_m.jpg

Czy tam było tak ciemno żeby ciągnąć ISO aż tak bardzo? Czy to tylko przykład tego, że można ciągnąć tak wysoko?

rojo
14-01-2013, 23:35
Czy tam było tak ciemno żeby ciągnąć ISO aż tak bardzo? Czy to tylko przykład tego, że można ciągnąć tak wysoko?

f4 (c 17-40/4), t 1/25. Ciemno...

sebfoto
14-01-2013, 23:40
nie robisz offowych koncertów i dubstepowych imprez po prostu :D

Troche offtopowo: żyjesz z tego? :)

--- Kolejny post ---

f4 (c 17-40/4), t 1/25. Ciemno...

Nie masz jaśniejszego szkła?

Miałem na myśli raczej to, że jeśli mogłeś pociągnąć do np. max 3200. Może to przez taką psychologiczną barierę u mnie, bo 3200 bardzo rzadko używam. Kiedyś częściej ale w wersjii analogowej (Tmax 1600@3200 etc.).

Kolekcjoner
14-01-2013, 23:41
Testy testami, ale tak naprawdę to ja w praktyce nigdy nie używam czułości rzędu 6400 czy więcej. Jeśli warunki są tak kiepskie, że musiałbym takowych używać to znak, że trzeba wyjąć lampę i rozbić cienie na twarzy, które by powstały w zastanym ;P
Szczególnie np. w teatrze lampa jest świetnym pomysłem ;).

rojo
14-01-2013, 23:59
Troche offtopowo: żyjesz z tego? :)

Nie masz jaśniejszego szkła?

Miałem na myśli raczej to, że jeśli mogłeś pociągnąć do np. max 3200. Może to przez taką psychologiczną barierę u mnie, bo 3200 bardzo rzadko używam. Kiedyś częściej ale w wersjii analogowej (Tmax 1600@3200 etc.).

między innymi z tego też, kluby płacą...

oczywiście że mam jaśniejsze szkła, ale to akurat miałem zapięte i zrobiłem, troche też testowo nie ukrywam, z iso 3200 i 6400 z 6 moge Ci wydrukować plakat B1 i będzie żyleta, zapewniam. Wielkoformatowy plakat też Ci z tego zrobię i o ile nie bedziesz tego oglądał z 10 cm (bo nie o to chodzi przy formatach np 2x3m) to się zachwycisz. Mam zupełny luz z używaniem iso w pełnym zakresie na 6. Nie przesadzajmy już z tymi szumami, tak naprawdę to jak się prezentuje na kompie obrazek to się go zmniejsza i czyści (jeśli trzeba a w 6 do iso 6400 to nic czyścić nie trzeba) pod to oglądanie, a jak sie drukuje albo woła to tym się rządzą troche inne prawa niż te przy oglądaniu obrazka na kompie w skali 1:1.

Czacha
15-01-2013, 00:11
Testy testami, ale tak naprawdę to ja w praktyce nigdy nie używam czułości rzędu 6400 czy więcej. Jeśli warunki są tak kiepskie, że musiałbym takowych używać to znak, że trzeba wyjąć lampę i rozbić cienie na twarzy, które by powstały w zastanym ;P

Cienie nie robia sie z ogolnego braku swiatla w fotografowanej scenie ;p Mozna uzywac ISO12800 i nie miec cieni na twarzy, tak samo jak mozna miec cienie na ISO100. Zero zwiazku pomiedzy ISO a cieniami ;p

michalab
15-01-2013, 00:20
Cienie nie robia sie z ogolnego braku swiatla w fotografowanej scenie ;p Mozna uzywac ISO12800 i nie miec cieni na twarzy, tak samo jak mozna miec cienie na ISO100. Zero zwiazku pomiedzy ISO a cieniami ;p
Ja myślę, że chodziło o to, że "typowa" scena na wysokie iso to wnętrze oświetlone żarówkami, a wtedy cienie po oczami robią się dość głębokie. Choć związek rzeczywiście dosyć umowny.

Grzdyll
15-01-2013, 00:21
oo faktycznie, ja głupi, megadzięki
ślicznie to działa, trzyma czas o ile może a jak nie może to wtedy sobie zjeżdża. Tak być powinno. Mega!

Ja akurat w mojej siódemce baaardzo często jadę na AutoIso i jestem ogólnie dużym zwolennikiem tej opcji - brakuje mi do pełni szczęścia tylko właśnie opcji ustawiania minimalnego czasu migawki (najlepiej byłoby w zależności od ogniskowej i opcje na plus i na minus od niej) oraz tego by AutoISO mogło działać przy włączonej lampie (i żeby np. móc ustawić by AutoISO ciągnęło do np. -1 czy -2 EV a resztę dopiero dopalała lampa w której też można by przecież ustawiać korekcję). Echhh rozmarzyłem się ;-)

A wracając do tematu - ja co prawda koncertów nie robię ale Twoja obróbka (IMG4551 w wersji org i do netu) na mnie robi świetne wrażenie - nie jest tajemnicą w czym i jak to tak wyczyściłeś?

Pozdrawiam i dzięki za ciekawe i merytoryczne posty (przynajmniej dla mnie bo sam jestem "siódemkowcem" który planuje stać się "szóstkowcem" :-)

rojo
15-01-2013, 00:28
noise ninja z ustawieniami standardowymi, jedno klikniecie praktycznie, poprawione kontrasty poza tym i tyle, naprawdę to na megaszybko było bez przykładania się...
oczywiście mega dużo robi już samo zmniejszenie zdjęcia...

przesiadaj się śmiało, inny świat jest mimo wszystko...

Dennis
15-01-2013, 01:41
Nie wiem, jak potraficie pracować na tej puszce, przecież za ergonomie powinni kogoś rozstrzelać.

Kuba1
15-01-2013, 04:26
Nie wiem, jak potraficie pracować na tej puszce, przecież za ergonomie powinni kogoś rozstrzelać.Czy trochę aby nie przesadzasz? Guzikologia kciuka jest z serii xxxD, ot i wszystko. Chodzi Ci o to, żeby inni mieli za 2/3 ceny to samo, co jest w 5D3? Bo ja bym się poczuł trochę naciągnięty, gdyby tak było ;).

rojo
15-01-2013, 04:31
to jeszcze dołoże na koniec, tym razem potraktowane tylko i wyłącznie lightroomem (3.2 - więc na 4 będzie jeszcze lepiej) i wyplute pod wołanie foto 13x18. Przypomnę niesmiało iso 25600. TO naprawdę zacna matryca w tym gówienku jest zaszyta :D
www.royo.pl/6d/IMG_4551_5.jpg

--- Kolejny post ---

Czy trochę aby nie przesadzasz? Guzikologia kciuka jest z serii xxxD, ot i wszystko. Chodzi Ci o to, żeby inni mieli za 2/3 ceny to samo, co jest w 5D3? Bo ja bym się poczuł trochę naciągnięty, gdyby tak było ;).

szczerze mówiąc to 5d III jak wynika z oglądania 6d powinien kosztować nie więcej niż 7500 bo 6d jest już tak na siłę przycinany coby uzasadnić bezsensownie wysoką coenę 5d III że żal miednicę ściska. Chyba nie chcesz mi powiedzieć że umieszczenie przycisków z drugiej strony kosztuje 4000 pln? Canon nas doi jak małe dzieci i to jest pewne.

Kuba1
15-01-2013, 04:49
[...]
szczerze mówiąc to 5d III jak wynika z oglądania 6d powinien kosztować nie więcej niż 7500 bo 6d jest już tak na siłę przycinany coby uzasadnić bezsensownie wysoką coenę 5d III że żal miednicę ściska. Chyba nie chcesz mi powiedzieć że umieszczenie przycisków z drugiej strony kosztuje 4000 pln? Canon nas doi jak małe dzieci i to jest pewne.I dajesz się tak doić? ;)

rojo
15-01-2013, 10:34
No nie, przeciez kupilem 6D. :D No niestety, nie ma innej opcji bo N robi dokladnie to samo...

Cichy
15-01-2013, 13:48

Związek jest taki, że zazwyczaj w miejscach, gdzie jest taki półmrok jest wiele źródeł światła, pochodzących m.in. z odbić, odblasków itp i chciał nie chciał robią się cienie na twarzach, pod oczami itd.

Merde
15-01-2013, 14:27
to jeszcze dołoże na koniec, tym razem potraktowane tylko i wyłącznie lightroomem (3.2 - więc na 4 będzie jeszcze lepiej) i wyplute pod wołanie foto 13x18. Przypomnę niesmiało iso 25600. TO naprawdę zacna matryca w tym gówienku jest zaszyta :D
www.royo.pl/6d/IMG_4551_5.jpg

Zdecydowanie lepiej. Poprzednio przesadziłeś z odszumianiem luminancji i wyszła plastelinka jak z kompakta.

rojo
15-01-2013, 15:03
Zdecydowanie lepiej. Poprzednio przesadziłeś z odszumianiem luminancji i wyszła plastelinka jak z kompakta.

jak pisałem tamto na szybko, na standardowych ustawieniach, pierwszy raz, ale widać że można naprawde dużo. Pomimo szumów jest bardzo dużo konkretnych informacji w szczegółach, a szum jest taki że łatwo go wyseparować i usunąć. Dla mnie fajnie.

Dennis
15-01-2013, 17:06
Czy trochę aby nie przesadzasz? Guzikologia kciuka jest z serii xxxD, ot i wszystko. Chodzi Ci o to, żeby inni mieli za 2/3 ceny to samo, co jest w 5D3? Bo ja bym się poczuł trochę naciągnięty, gdyby tak było ;).
Jak dla mnie - nie, nie przesadzam, debilnie usunięte przyciski z lewej, wywalenie dżojstika, awb, za mały uchwyt oraz totalnie plastikowa góra. mk3 wybrałem dla powyższych oraz kilka razy lepszego AF. Reasumując - nie czuję się naciągnięty.

rojo
15-01-2013, 18:22
Jak dla mnie - nie, nie przesadzam, debilnie usunięte przyciski z lewej, wywalenie dżojstika, awb, za mały uchwyt oraz totalnie plastikowa góra. mk3 wybrałem dla powyższych oraz kilka razy lepszego AF. Reasumując - nie czuję się naciągnięty.

i to jest warte 4000 pln? w sumie to było pytanie retoryczne. Góra nie jest plastikowa a uchwyt nie jest za mały (180 cm, normalne łapska mam). Reszta niestety się zgadza i odrobinę przeszkadza ale nie demonizujmy, ta puszka naprawde robi bardzo ładne zdjęcia niezależnie od umiejscowienia guzikologii

jac+
15-01-2013, 18:39
Jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje AF konfigurowalnego tak jak w 5D3 - tak warto dołożyć 4000zł. Jeśli chodziłoby tylko o samą guzikologię - w żadnym przypadku. Co do uchwytu - z tego co widziałem w różnych materiałach (nie miałem aparatu w ręku) jest on absolutnie wystarczający. Dość głęboki, z lekką kontrą pod kciuk z tyłu, wysoki na tyle, że żaden z palców nie wisi pod aparatem. Plastikowego wierzchu tez się obawiałem, jednak z tego co pisał rojo tworzywo jest naprawdę w porządku. Wolę to rozwiązanie niż zastosowane w D600. Lepiej mieć aparat magnezowy w miejscu uchwytu i bagnetu, a plastikowy z wierzchu, niż odwrotnie.
Co by nie było... I tak mnie jakoś ciągnie w kierunku 5D2...

rojo
15-01-2013, 18:47
no dla mnie 5D2 z racji gorszej matrycy nie był opcją od początku. Choć z pewnością jest to bardzo dobre body i jak ktoś nie potrzebuje wyśrubowanych czułości i nie przeszkadza mu chyba mimo wszystko gorszy niż w 6 af to na pewno warto, tym bardziej że cenę ma nadzień dzisiejszy najlepszą z możliwych :D

photogambler
15-01-2013, 19:11
Mam pytanie:jak jest w 6d z odwzorowaniem skory na "standardowych" niskich czulosciach. Uzywam teraz 5 mk1, ktorej matryca jaka jest kazdy wie. Czy ktos z userow 6d moze skomentowac prace tej puchy w studiu ,z dopalaniem fleszem itepe zabawy z portretami.Serdeczne dzieki za info.

airhead
15-01-2013, 20:38
Mam pytanie:jak jest w 6d z odwzorowaniem skory na "standardowych" niskich czulosciach. Uzywam teraz 5 mk1, ktorej matryca jaka jest kazdy wie. Czy ktos z userow 6d moze skomentowac prace tej puchy w studiu ,z dopalaniem fleszem itepe zabawy z portretami.Serdeczne dzieki za info.koledzy testowali wysokie iso, a ja w studio właśnie
skóra jest bardzo ładna, ma więcej magenty niż 5D1 i chyba wychodzi to na dobre

rojo
15-01-2013, 21:05
ja jutro sesja portretowa, ale raczej na zastanych światłach bede robił, studio w sobotę... Na pewno napiszę znając mnie :D

Kuba1
15-01-2013, 22:29
Jak dla mnie - nie, nie przesadzam, debilnie usunięte przyciski z lewej, wywalenie dżojstika, awb, za mały uchwyt oraz totalnie plastikowa góra.Ależ nie zostały usunięte żadne guziki - to są guziki rodem z xxxD, przynajmniej pod kciukiem. 6D w zasadzie nie ma poprzednika - to taka hybryda xxxD z xxD i pełno-klatkowej matrycy.

mk3 wybrałem dla powyższych oraz kilka razy lepszego AF. Reasumując - nie czuję się naciągnięty.No, ja wybrałem 5D3, bo dostał to, czego wcześniej mi brakowało w aparacie koncertowym, 5D2 mnie nie leczył, wówczas oferował to tylko 1D, na który odkładałem kasę. Początek roku 2012 przyniósł nowe i okazało się, że wydać trzeba mniej, znacznie mniej :).

i to jest warte 4000 pln? [...]Każdemu wedle potrzeb - dla mnie 5D3 jest wart każdej zapłaconej złotówki, ale 1Dx jak już gdzieś pisałem byłby przepłacony w moim przypadku, choć dla innych również może być wart każdego grosza.. Kwestia punktu widzenia wyłącznie.

ta puszka naprawde robi bardzo ładne zdjęcia niezależnie od umiejscowienia guzikologiiI o to właśnie chodzi - masz super matrycę, w średnio ergonomicznej puszce i to kosztuje tyle i tyle - potrafisz z tym żyć, twój zysk :). Musisz mieć więcej? - dopłacasz i też się cieszysz.

Jeśli ktoś rzeczywiście potrzebuje AF konfigurowalnego tak jak w 5D3 - tak warto dołożyć 4000zł. Jeśli chodziłoby tylko o samą guzikologię - w żadnym przypadku. J.W.

I tak mnie jakoś ciągnie w kierunku 5D2...Bo to świetny aparat jest.

photogambler
16-01-2013, 01:33
ja jutro sesja portretowa, ale raczej na zastanych światłach bede robił, studio w sobotę... Na pewno napiszę znając mnie :D

o to mi cho :-) pokaz te na zastanych,kazde! Jestem bardzo ciekaw jak sobie radzi z odwzorowaniem skory bo staruszek 5d jest swietny;) Ciekawe czy nowa matryca lepsza:-)

RTSiak
16-01-2013, 19:51
jezu ISO 25600 jest jak +/- 3200 7d :P (a nawet 1600 :O) gdyby to tylko szybciej strzelalo ;/

rojo
16-01-2013, 21:13
jezu ISO 25600 jest jak +/- 3200 7d :P (a nawet 1600 :O) gdyby to tylko szybciej strzelalo ;/

a Ty sport robisz bo to jedyny powód do używania szybkiej serii? Ja na 7D miałem owszem ustawioną serię ale tą wolniejszą (ok 3klatki/s) bo 7 mi było nigdy po nic. Niestety seria w 6D jst szybsza od wolniejszej w 7 co mnie drażni troche :D

photogambler co do oddania skóry jest ok chyba, nie potrafię porównać z 5 starymi bo nie miałem. Tu dwie foty bez korekty kolorów. Ale to i tak przecież co monitor/przeglądarka to będzie inaczej. Dla mnie jest ok

www.royo.pl/6d/IMG_4836.jpg
www.royo.pl/6d/IMG_4810.jpg

RTSiak
16-01-2013, 21:43
Po prostu lubie słuchać jak migawka naśladuje kałasznikowa :D

spino
17-01-2013, 00:28
Po prostu lubie słuchać jak migawka naśladuje kałasznikowa :D

W 6D akurat za głośno nie słychać :-;

--- Kolejny post ---

W 6D akurat za głośno nie słychać :-;

W 6D akurat za głośno nie słychać :-)

jac+
18-01-2013, 20:11
Fotopolis.pl: Canon EOS 6D - test (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16340&canon-eos-6d-test)

Najpierw wrzuciłem link, później przeczytałem test. I teraz aż mi głupio, że zwróciłem waszą uwagę na ten artykuł. Jak dla mnie bełkot. Sam bym chyba więcej napisał na podstawie opinii internetowych bez kontaktu z aparatem. Co niektóre sformułowania wręcz dobijają.

rojo
18-01-2013, 21:17
na Canon EOS 6D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-6d/) dołożyli wczoraj też troche, wychodzi w szumach że to samo co 5D3 i N 600D, tylko na obrazku jakoś to inaczej wygląda... :D

airhead
18-01-2013, 21:17
Fotopolis.pl: Canon EOS 6D - test (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16340&canon-eos-6d-test)

Najpierw wrzuciłem link, później przeczytałem test. I teraz aż mi głupio, że zwróciłem waszą uwagę na ten artykuł. Jak dla mnie bełkot. Sam bym chyba więcej napisał na podstawie opinii internetowych bez kontaktu z aparatem. Co niektóre sformułowania wręcz dobijają.
ja w ogóle nie wiem, kto pisze te testy w internecie

ocena specyfikacji ekraniku zamiast ocena działania AF :/ facepalm
albo podniecanie się opakowaniem (choć to już nie na fotopolis)

jac+
18-01-2013, 21:40
Ja rozumiem, że można nie raz, nie dwa razy pierdzielnąć jakąś głupotę w jakimś poście, dyskusji. To ludzkie. Ale spłodzić takiego potworka w skądinąd dość znanym portalu fotograficznym to już mocna przesada. Pocieszam się tym, że ktoś kto szuka aparatu FF i liczy się z wydatkiem rzędu 7000zł ma na tyle pojęcie o temacie, że wyłapie bzdury zawarte w takim "teście" i zaliczy go do kompletnie niemiarodajnych.

Kuba1
19-01-2013, 03:23
ja w ogóle nie wiem, kto pisze te testy w internecie

ocena specyfikacji ekraniku zamiast ocena działania AF :/ facepalm
albo podniecanie się opakowaniem (choć to już nie na fotopolis)Teksty pisze copywriter ;). Pisze na chodliwe tematy, aby przyciągnąć ruch z wyszukiwarek. Większy ruch - większe przychody z kliknięć w reklamy. O nic innego często nie chodzi, co pośrednio sam zauważyłeś ;).

Arkan
19-01-2013, 03:46
... Jak dla mnie bełkot. ....

A co mają napisać? Jedyne co dobrego można powiedzieć o tej puszce to poziom szumów. Cała reszta do poprawy. Jedyne szczęście firmy Canon to to, że Nikon dał ciała z syfem na matrycy D600, bo by ich z tym 6d pozamiatali i tyle :-( Zrobić body z podstawowym AFem, bez 100% wizjera i matrycą o dynamice gorszej o 15% (przy iso 100) od matryc montowanych w Nikonie i Pentaxie? Mistrzostwo świata (trzeba naprawdę kochać obecnie Canona, żeby być landszafciarzem i nie zmienić stajni). Mogą zrobić milion testów i nic tego nie zmieni - ta puszka nie ma sensu i tyle. 5d3 ze swoim AFem to inna historia. Olewa dynamikę dolnych zakresów dając w zamian świetny sprzęt do low light przy wysokich ISO (ślub, repo, sport itd)

arra
19-01-2013, 10:52
A co mają napisać? Jedyne co dobrego można powiedzieć o tej puszce to poziom szumów. Cała reszta do poprawy. Jedyne szczęście firmy Canon to to, że Nikon dał ciała z syfem na matrycy D600, bo by ich z tym 6d pozamiatali i tyle :-( Zrobić body z podstawowym AFem, bez 100% wizjera i matrycą o dynamice gorszej o 15% (przy iso 100) od matryc montowanych w Nikonie i Pentaxie? Mistrzostwo świata (trzeba naprawdę kochać obecnie Canona, żeby być landszafciarzem i nie zmienić stajni). Mogą zrobić milion testów i nic tego nie zmieni - ta puszka nie ma sensu i tyle. 5d3 ze swoim AFem to inna historia. Olewa dynamikę dolnych zakresów dając w zamian świetny sprzęt do low light przy wysokich ISO (ślub, repo, sport itd)

Zgadza sie, gdyby nie syf na matrycy juz dzisiaj zamawialbym d600, zwlaszcza ze obecnie jest 1k tanszy od 6d, wlasciwie to nowy d600 kosztuje tyle ile dostalem za uzywanego 5d2. Zmiana szklarni to nie problem. Zwlaszcza ze dla landszafciarza wybor szkiel jest w N sensowniejszy.

jeju
19-01-2013, 11:03
To co mi się udało zebrać na temat tego apratu (bazowałem bardziej na video)

Zdjęcia w RAW to podstawa, odszumianie w body jest zbyt agresywne przez co traci się detale Canon 6D Review - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=r60yqmkjeNk)

Autofocus jak to u Canona bywa, w ruchu nie do przyjęcia. Canon 6D vs Nikon D600 - 'Super Middleweight' championship - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Dg_6jSaXGgY)

Niski zakres dynamiki jak napisał Arkan. Wolałbym nie mieć WiFi oraz GPS w zamian za 2 EV na plus. DxOMark - DxOMark by DxO Labs (http://www.dxomark.com/index.php/en��¯��¿��½/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/850%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/836%7C0/(brand2)/Canon/(appareil3)/829%7C0/(brand3)/Pentax)

Akceptowalne ISO, porównywalne do 5D MArk III, czasem nieznacznie lepiej Canon 6D Vs. 5D Mark III Hands On Review - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=0-lRkFQBlsQ)

Pomimo tych wad, postanowiłem kupić ten aprat z uwagi na bardzo kosztowną przesiadkę na system NIKONA (potrzebuje lampę(y) i obiektywy, a to spory wydatek jak ma być dobrze).

jaś
19-01-2013, 11:03

dobrze powiedziane tyle stron, tyle kliknięć a konkretu brak - może rzeczywiście korpus nie daje żadnych argumentów testerowi, af wielu ludzi nie ruszy robią gorszym ale brak 100% wizjera i ta matryca - firma drepcze w miejscu i próbuje zaklinać rzeczywistość a rzeczywistość odjechała ekspresem i oddala się coraz dalej i dalej.

mc_iek
19-01-2013, 12:18
Lata mijają, a mentalność się nie zmienia. Ślinicie się do najtańszej w tej klasie wersji w ofercie firmy, a marudzicie, że nie dorównuje najdroższej. Gdyby Nikon czegoś tam nie schrzanił, to... To kupcie to 5d3 i nie narzekajcie, że Polo jest do niczego, bo nie dorównuje Pasatowi komfortem i ładownością. Że co, że cena inna? No właśnie...

airhead
19-01-2013, 12:32
Lata mijają, a mentalność się nie zmienia. Ślinicie się do najtańszej w tej klasie wersji w ofercie firmy, a marudzicie, że nie dorównuje najdroższej. Gdyby Nikon czegoś tam nie schrzanił, to... To kupcie to 5d3 i nie narzekajcie, że Polo jest do niczego, bo nie dorównuje Pasatowi komfortem i ładownością. Że co, że cena inna? No właśnie...
no proszę Cię, ceny aparatów i tak poszły w górę i są koszmarnie wysokie. ani 6D ani 5D3 nie są warte swojej ceny po prostu.

Voyager70
19-01-2013, 13:06
No niestety, nasze narzekania na cenę FF to nasze małe, prywatne problemy i dopóki sprzedaż danego modeli satysfakcjonuje Producenta/Głównych Dystrybutorów - nie zmieni się. To jest już tak zaprojektowane i już. A może właśnie to powrót do jakiejś równowagi? Często się słyszy, że ktoś z telefonu chce się przesiąść na aparat fotograficzny, tylko co kupić? No teraz to już nic gorszego, tylko lustrzankę. A po co ci ta lustrzanka? No bo teraz się kupuje lustrzanki. Podstawowe modele cropowe stały się tańsze od wielu zaawansowanych kompaktów, więc dostępniejsze "dla mas". No to dlaczego nie kupić czegoś, co samo z siebie wygląda jak profi, a i człowiek tak się zaraz czuje :)? A że zdjęcia, o dziwo, na zielonym polu gorsze? Ech, większość nie zauważy, bo ten aparat robi przecież piękne zdjęcia - musi, bo to lustrzanka w końcu. Czy FF jest za drogie? Z punktu widzenia kupującego prawie zawsze tak, ale... Pamiętacie czasy kliszy? Ze stajni canona, jak ktoś (nie mówię o zawodowacach) kupwał 500N/300 z podstawowym szkłem lub sigmą np.28-105 - to był odczuwalny wydatek, musiało się tego naprawdę chcieć. Dla osób zdecydowanie bardziej zaawansowanych/zaangażowanych były serie 50/30, a dla profi, dla "mas" cenowo nieosiągalne, jednocyfrowe 5/3 (o 1 nie wspomnę, bo o 1DX tez nie mówimy :) ). I taki podział pozostał, tylko te podstawowe modele stały się dostępniejsze niż kiedyś (zresztą te wyższe chyba jednak też). Czy 6D i 5d mk III są warte swojej ceny? Jeśli ktoś je kupuje, widać uznaje, że tak. Czy są drogie? Są. Gdyby 6D kosztował 3000 PLN, a 5D mk III 5000 PLN, wszyscy zaczęliby oczekiwać, że 1DX powinien kosztować max 8-10 K PLN. A ja chcę nową Toyotę Avensis za 25 000 PLN :) :) :) Przepraszam za małą ścisłość posta :).

jeju
19-01-2013, 13:10

Nie zgodzę się z Tobą. Poniżej orientacyjne ceny

Canon 6d - 7649, Nikon D600 6948 (minus 600 zł jeśli kupimy w komplecie z drugim produktem), Pentax nie wymieniłem z uwagi na niepełną matrycę, choć brałem go pod uwagę.

Canon 5D Mark III - 11999, Nikon D800 - 9639

Canon 5D MArk III - tak samo jak Canon 6D boryka się z niską dynamiką kolorów, zakresem kolorów, a wisienką na torcie są zniekształcenia (nie wiem jak to fachowo nazwać, może mora) powodujące, że obraz jest mniej wyrazisty i zawiera mniej szczegółowy niż to jest w D800 (nie mówię o rozdzielczości).

Podsumowując uwagi jakie mam do 6D, odnoszą się do aparatów z tej samej klasy - półki cenowej. Zgadzam się z airhead, sprzęt Canona nie powinien tyle kosztować. Ustępuje w bardzo istotnych elementach konkurencji, a firma korzysta z tego, że ma klientów na body z powodów innych niż jakość swoich "puszek". Widać to relatywnie dobrze na promocjach Nikona, który stara się zachęcić użytkowników Canona do zmiany systemu i za sponsorować im ewentualne straty.

Dla mnie zmiana to zakup dwóch dobrych obiektywów (35m i 85m) i jednej lub dwóch lamp. Musiałbym sprzedać po niskich cenach obecnie użytkowane i lampę. Nie udałoby mi się przejść bezboleśnie na Nikona, co innego fotografowie którzy dopiero co zaczynają swoje zakupy.

Wydaje mi się, że Canon stosuje wobec swoich klientów niewłaściwe taktyki i zniechęci do siebie.

RHJG
19-01-2013, 13:32
Przecież nikt Ciebie nie zmusza do niczego? kolego z innej PÓŁKI-cenowej....

waka
19-01-2013, 13:47

jak ma się do tego ten wykres?
ja 15% tam nie widzę, natomiast na wyższych iso dr jest znacznie po stronie 6d
Canon 6D review: Noise and dynamic range | Digital slrs/hybrids Reviews | TechRadar (http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/canon-6d-1098126/review/5)

jac+
19-01-2013, 14:37
Co do tego, że 6D i 5D3 są za drogie... Wszystko jest warte tyle, ile klient jest gotów za to zapłacić. Gdyby poziom sprzedaży nie zadowalał canona lub nikon proponowałby znacznie niższe ceny za to samo moglibyśmy liczyć na jakąś obniżkę cen lub choćby chwilową promocję. Poziom sprzedaży najwyraźniej producentom odpowiada, na wojnę cenową nie ma co liczyć, więc dajmy spokój marzeniom o "taniości" w fotografii. Sprzęt foto jest drogi i to nie tylko z punktu widzenia mocy nabywczej Polaków.
Nęcił mnie kilka razy powrót do nikona. Jednak co tak naprawdę bym zyskał? Lubię moje eLki, lubię canonowską obsługę. Wiem co sam potrafię, znam swój sprzęt i rzadko się ze sobą nie zgadzamy :) .

jeju
19-01-2013, 17:20
Blog Ron Martinsen'a Ron Martinsen's Photography Blog: COMPARISON: Canon 6D vs 5D Mark III and Nikon D600 (http://www.ronmartblog.com/2013/01/comparision-canon-6d-vs-5d-mark-iii-and.html)
Sama galeria z 6D Ron Martinsen Photography | 6D (http://www.ronmartinsen.com/canon/6d)

Jeszcze gdzieś miałem jedną galerię z modelką w śnieżnej scenerii tylko nie potrafię sobie teraz przypomnieć :(

photogambler
19-01-2013, 17:27
Canon 6D review: Noise and dynamic range | Digital slrs/hybrids Reviews | TechRadar (http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/canon-6d-1098126/review/5)

Jezeli robisz glownie na ISO 1600/3200 wzwyz to C jest lepszy,ale wydaje mi sie ze podstawowe czulosci to PONIZEJ tych wartosci,gdzie N znacznie lepiej daje rade MZ nieprzypadkowo. W dodatku szczegol z N.jest lepszy rownież na wysokich ISO.
Pozdrawiam;)

Arkan
19-01-2013, 18:03

Ponad 2 EV różnicy przy ISO 100 to już nie jest szczegół, który można pominąć. W erze cyfry aparat jest tak dobry jak matryca którą ma wbudowaną. Można dać lepszy AF, większy wizjer, lepszy soft do odszumiania itd. Ale jak dynamika jest nie za bardzo, to umarł w butach. Nic z tym nie zrobisz.

DxOMark - Compare cameras side by side (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/836%7C0/(brand)/Canon/(appareil2)/834%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/829%7C0/(brand3)/Pentax) Kliknać "Measurments" i "Dynamic range"

waka
19-01-2013, 18:49
zmieniłem w teście na 5d mkiii i oto 6d ma lepsze DR i overala :shock:

Sempoo
19-01-2013, 18:49
Porównywałem RAWy z 5D3 i 6D - 6D jest wyraźnie lepszy. Zajmowałem się tymi plikami, które udostępnia dpreview przy fotach tej scenki studyjnej. Mnie akurat inteteresują wysokie ISO, bo lubię focić przy światłach ulicznych. W trudnym repo [np. 11 listopada] - dobre hi-iso to pan bóg.

airhead
19-01-2013, 19:03
Ponad 2 EV różnicy przy ISO 100 to już nie jest szczegół, który można pominąć. W erze cyfry aparat jest tak dobry jak matryca którą ma wbudowaną. Można dać lepszy AF, większy wizjer, lepszy soft do odszumiania itd. Ale jak dynamika jest nie za bardzo, to umarł w butach. Nic z tym nie zrobisz.

DxOMark - Compare cameras side by side (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/836%7C0/(brand)/Canon/(appareil2)/834%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/829%7C0/(brand3)/Pentax) Kliknać "Measurments" i "Dynamic range"
omg! jak Nikon nauczył się robić takie matryce? zawsze mieli gorsze niż Canona. przecież to pewnie lepiej wychodzi w testach niż 1DX. jeśli to dobry test i te wartości mają znaczenie w użytkowaniu, to odpowiedź na pytanie "Canon czy Nikon - który lepszy?" jest prosta.

Arkan
19-01-2013, 19:08
omg! jak Nikon nauczył się robić takie matryce?...

Nie nauczył się. Kupił od Sony. Chipworks: Nikon D600 sensor made by Sony | Nikon Rumors (http://nikonrumors.com/2012/11/07/chipworks-nikon-d600-sensor-made-by-sony.aspx/)

Podobnie jak Pentax. I z tego co wiem Olympus podpisał też umowę. Nie wróży to najlepiej C.

Bartosz
19-01-2013, 19:28
Nie jestem żadnym "Canonowym fanboyem" ale oprócz wyciągania z cieni 4 czy 5 ev to gdzie tak naprawdę widać tę miażdżącą przewagę Nikona/Sony nad Canonem?
Nie każdy tak robi zdjęcia i nie każdy czyta namiętnie DXOmark, a ze "zwykłych" fotek takiej ogromnej różnicy (o ile w ogóle) nie sposób wychwycić.
Czytając tę stronę można dojść do wniosku, że aparatami takimi jak np. 5d mk I czy 1ds II to w ogóle nie da się portretu czy krajobrazu zrobić ze względu na tragiczny DR czy fatalną głębię koloru...

mc_iek
19-01-2013, 19:41
Zgadzam się z airhead, sprzęt Canona nie powinien tyle kosztować. Ustępuje w bardzo istotnych elementach konkurencji, a firma korzysta z tego, że ma klientów na body z powodów innych niż jakość swoich "puszek".

Też uważam, że LEXUS jest za drogi. Równie wygodnie tyłek można przewieźć FIATem...

jac+
19-01-2013, 19:45
Też uważam, że LEXUS jest za drogi. Równie wygodnie tyłek można przewieźć FIATem...

Równie wygodnie to może nie, ale równie SKUTECZNIE - na pewno :) . Analogicznie w 6D i 5D3 (patrz: klawiszologia i efekty zdjęciowe).

michael_key
19-01-2013, 19:46
Fakt... jest znaczny postęp w produkcji matryc, ale szczerze mówiąc to jakoś mi się nie chcę przy okazji nowej premiery przeglądać tych tabelek :-D
Mam aparat i focę ;)

jac+
19-01-2013, 19:54
szczerze mówiąc to jakoś mi się nie chcę przy okazji nowej premiery przeglądać tych tabelek

Postęp postępem, ale nie dajmy się zwariować. Sprawność techniczna sprzętu to tylko połowa sukcesu. Nie ma się co podniecać tabelkami.

jellyeater
19-01-2013, 19:57
Czytając tę stronę można dojść do wniosku, że aparatami takimi jak np. 5d mk I
Bo się nie da i dlatego ostatnio nie robię. :(

jaś
19-01-2013, 20:19
Nie jestem żadnym "Canonowym fanboyem" ale oprócz wyciągania z cieni 4 czy 5 ev to gdzie tak naprawdę widać tę miażdżącą przewagę Nikona/Sony nad Canonem?
Nie każdy tak robi zdjęcia i nie każdy czyta namiętnie DXOmark, a ze "zwykłych" fotek takiej ogromnej różnicy (o ile w ogóle) nie sposób wychwycić.
Czytając tę stronę można dojść do wniosku, że aparatami takimi jak np. 5d mk I czy 1ds II to w ogóle nie da się portretu czy krajobrazu zrobić ze względu na tragiczny DR czy fatalną głębię koloru...
Każdym aparatem, nawet cropem, nawet kompaktem (nigdy nie robiłem ale widziałem niezłe), nawet telefonem (znam gościa co robi telefonem a portfolio ma zupełnie niezłe - specyficzne ale niezłe) - czyli wbrew temu co się pisze na tym forum każdym aparatem a nie tylko full frame (czyli małym obrazkiem :) ) daje się zrobić dobre zdjęcie ALE nie każdym można uprawiać każdy rodzaj fotografii i czasem aparat pomaga w osiągnięciu celów, czasem nie pomaga, a niekiedy przeszkadza. Każdy może ocenić jak klasyfikuje 6D ale of tego produktu oczekiwałbym więcej, znacznie więcej. Konkurencja ma swoje kłopoty 600D podobnie jak poprzednio 7000D mają wady ale są to wady produkcyjne a nie systemowe jest nadzieja że kiedyś wyjdzie z tych problemów wieku dziecięcego bo w porównaniu podstawowych aspektów 6D wypada słabo: cena, AF (nikon zawsze miał lepszy a dodatkowo działa do f/8), wizjer, matryca. Aparat to tylko narzędzie, już raz zmieniłem system (Minolta nie dała mi szansy na zakup) mam zerowe przywiązanie do marki - mogę fotografować każdym systemem - to tylko narzędzie - oczekuję postępu w istotnych parametrach sprzętu, możliwość bezpośredniej publikacji zdjęć na facebooku leży całkowicie poza moimi zainteresowaniami fotograficznymi, a także nie pasuje do mojego "workflowa" nie tego oczekuję od firmy.

Arkan
19-01-2013, 20:36
Nie jestem żadnym "Canonowym fanboyem" ....

Dobry post - typu "Nie jestem rasitą, ale...." :lol:

Bartosz
19-01-2013, 20:40
Bo się nie da i dlatego ostatnio nie robię. :(
Portretu i krajobrazu ?!! Canonem 5d się nie da?
Pomimo, że to nie ten wątek to pozostaje tylko jedno: sprawdzam. Proszę udowodnij tę tezę.

--- Kolejny post ---

Dobry post - typu "Nie jestem rasitą, ale...."
Niezależnie od wszystkiego, touché :)

Arkan
19-01-2013, 20:50

Nie w tym rzecz. Rzecz w braku postępu. Chodzi o to, że firma sprzedaje Lexusa, który jeśli chodzi o moc i przyspieszenie odstaje od konkurencji za dużo większe pieniądze starając się siłą brandu zatuszować brak postępu technicznego. Wejdź proszę na dxo i zobacz zestawienie przy podstawowych wartościach ISO DRa dla Nikona D700 i D600 i Canona 6d, 5d2, 5d3 i DS3. Ciekawy wynik, prawda?

dulak
19-01-2013, 20:56
(...) W erze cyfry aparat jest tak dobry jak matryca którą ma wbudowaną. Można dać lepszy AF, większy wizjer, lepszy soft do odszumiania itd. Ale jak dynamika jest nie za bardzo, to umarł w butach. Nic z tym nie zrobisz.

Ty za kryterium przydatności przyjmujesz dynamikę, dla mnie jest to sprawa trzeciorządna. W moich oczach aparat dyskwalifikują niewierne barwy czy podbicie mikrokontrastu matrycy w RAWach. Nie każdy uprawia HDR, napiszę więcej, garstka uprawia HDR :)

Jakimi aparatami i na jakich ustawieniach fotografują najlepsi z agencji Reuters? - Warte uwagi - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/jakimi-aparatami-i-na-jakich-ustawieniach-fotografuja-najlepsi-z-agencji-reuters-28296.html)
Udziały w japońskim rynku foto - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5540-nowo%C5%9B%C4%87-Udzia%C5%82y_w_japo%C5%84skim_rynku_foto.html)

Nie nauczył się. Kupił od Sony. (...)

Podobnie jak Pentax. I z tego co wiem Olympus podpisał też umowę. Nie wróży to najlepiej C.

Przewagą Canona jest właśnie niezależność. Konkurencja ma na tym polu poważne problemy. Ostatnie matryce Toshiby w Nikonie wyciągają na światło dzienne jedynie piętę achillesową tego systemu, wobec czego niniejsze pytanie nasuwa się samo: "Ile jeszcze takie składaki pociągnął?""

Bartosz
19-01-2013, 21:09
Pytam całkiem serio:
Naprawdę widzicie na niskich ISO (100-400) duże różnice pomiędzy matrycami FF? I nie tylko nowymi ale tymi starszymi.

I żeby było jasne nie mówię tu o możliwościach wyciągania cieni o ileś tam EV bo akurat w tym wypadku różnice na korzyść Sony widać wyraźnie, ale jak wspomniał dulak nie każdemu to potrzebne.

Arkan
19-01-2013, 21:15
Ty za kryterium przydatności przyjmujesz dynamikę, dla mnie jest to sprawa trzeciorządna. W moich oczach aparat dyskwalifikują niewierne barwy czy podbicie mikrokontrastu matrycy w RAWach. Nie każdy uprawia HDR, napiszę więcej, garstka uprawia HDR :)

Obawiam sie, ze nie rozumiesz. HDR nie ma z tym nic wspólnego. Mówimy o możliwościach matrycy. Barwy, kontrast to sprawy softwarowe, zupełnie w tej dyskusji nieistotne.

Przewagą Canona jest właśnie niezależność. ...

Byłaby. Gdyby potrafili zrobić lepszą lub równie dobrą matrycę co konkurencja. Ale nie potrafią. A więc dla mnie jako klienta to wada.

Co do składaków, to zarówno Nikon jak i Pentax jak i Olek itd jeszcze troche pociągną :lol: Nie wydaje mi się aby świat foto został podzielony pomiędzy Canona i Sony jako producentów matryc.

--- Kolejny post ---

Pytam całkiem serio:
Naprawdę widzicie na niskich ISO (100-400) duże różnice pomiędzy matrycami FF? I nie tylko nowymi ale tymi starszymi.

I żeby było jasne nie mówię tu o możliwościach wyciągania cieni o ileś tam EV bo akurat w tym wypadku różnice na korzyść Sony widać wyraźnie, ale jak wspomniał dulak nie każdemu to potrzebne.

Ja niestety widzę :-(
Lubię i robię dużo BW i coś takiego bez obróbki nie wyciągnąłbym z mojego DS3

http://www.stevehuffphoto.com/wp-content/uploads/2012/11/pic06_bw.jpg

marfot
19-01-2013, 21:21
Wejdź proszę na dxo i zobacz zestawienie przy podstawowych wartościach ISO DRa dla Nikona D700 i D600 i Canona 6d, 5d2, 5d3 i DS3. Ciekawy wynik, prawda?

To ja bym jednak prosił o inny link. Inny test pomiaru rozpiętości tonalnej rejestrowanej przez różne matryce i co z tego wynika. DR jest dla mnie zbyt skomplikowanym parametrem do objęcia rozumem i przełożenia na praktyczne zastosowanie.
Pomiary DxOmark znamy wszyscy, metoda jest przez nich opisana - wszystko gra. Taka jest ta metoda.
Posiadacze D4 (żeby nie mieszać w różnych firmach ) nie widzą miażdżącej przewagi D600 nad swoimi puszkami i trochę się burzą na wyroki DxOmark.

Arkan
19-01-2013, 21:34
..DR jest dla mnie zbyt skomplikowanym parametrem do objęcia rozumem i przełożenia na praktyczne zastosowanie.

I masz nadzieje, że nowy link będzie łatwiejszy? :mrgreen: Sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać. :lol:

Bartosz
19-01-2013, 21:40
Ja niestety widzę
Lubię i robię dużo BW i coś takiego bez obróbki nie wyciągnąłbym z mojego DS3

http://www.stevehuffphoto.com/wp-con...1/pic06_bw.jpg

Faktycznie imponująca ilość szczegółów w cieniach i światłach.
Czy to zdjęcie jest "wyciągnięte" z jednego pliku RAW?
Mój stary canon nie dałby raczej rady..., choć ja zdjęć z takim zakresem EV nie robię.

Arkan
19-01-2013, 21:45
Faktycznie imponująca ilość szczegółów w cieniach i światłach.
Czy to zdjęcie jest "wyciągnięte" z jednego pliku RAW?
Mój stary canon nie dałby raczej rady..., choć ja zdjęć z takim zakresem EV nie robię.

Autor pisze, że nie było żadnego post procesingu."This picture was taken in matrix-mode. The lighting condition is exactly like reality without post processing."

Bartosz
19-01-2013, 22:17
Autor pisze, że nie było żadnego post procesingu."This picture was taken in matrix-mode. The lighting condition is exactly like reality without post processing."

To w sumie przy użytym "matrix-mode" i tak oświetlonej scenie jeszcze większe wrażenie niż DR robi pomiar światła w d600... ;-)

sando
19-01-2013, 22:44
Tak naprawdę to nie wiemy jakie tam było oświetlenie. Był tam ktoś przy powstawaniu tej fotki razem z Stevem??? Może kontrasty nie były takie duże jak nam się wydaje. Gdyby ta scena była sfotografowana również przez 6D to dopiero można by coś próbować porównywać. A tak to nie wiemy jak ta fota wyszła by na 6D.

Arkan
19-01-2013, 23:03
...Był tam ktoś przy powstawaniu tej fotki razem z Stevem??? ...

O rany, dawno się tak nie uśmiałem :lol: No wiesz wybieraliśmy się ze szwagrem, ale jakoś ten, no tak wyszło, że no nie do końca, ale wiesz, znam jednego gościa co chyba był, ale nie wiem czy tam. :mrgreen:

Sando - wszystkie testy jakie są dostępne w necie wskazują na przewagę Nikona jeśli chodzi o DR (to co je różni to o ile EV). To jak Ci się wydaje, czy Canon 6d by tej scenie zarejestrował więcej, mniej czy tyle samo szczegółów w cieniach i światłach?

dulak
19-01-2013, 23:23
Obawiam sie, ze nie rozumiesz. HDR nie ma z tym nic wspólnego. Mówimy o możliwościach matrycy. Barwy, kontrast to sprawy softwarowe, zupełnie w tej dyskusji nieistotne.

Twoje obawy są całkowicie bezpodstawne, to co piszę ściśle koreluje z Twoimi tezami. Właśnie wchodzimy w erę zachwytu nad wszelkiej maści HDRem, na żółtym forum zachwyt nad ciągnięciem z cieni sięgnął absurdu, a takie własnie możliwości HDR bez mapowania i kilku ujęć upatruje się w sonowskich matrycach przecież.

Niezrozumiałe dla mnie jest, że podejmujesz krytykę dynamiki a podważasz zasadność krytyki ingerencji w raw czy niewłaśwej interpretacji barw przez soft. Barwy i kontrast to wcale nie są kwestie pomijalne. Naturalnie, każdorazowo możemy osiągnąć zamierzony efekt w postprocesie, pytanie tylko jakim kosztem. W Canonie dostajesz czysty obraz z matrycy, w Nikonie odszumiony i wydaje się z podbitym mikrokontrastem na poziomie rawa już.

Gwoli przypomnienia test podsumowujący D700 na Optycznych:

"Analiza darków, czyli sygnału z matrycy, pokazała że Nikon odejmuje stały sygnał i to być może różny dla różnych partii obrazu. Jest to więc ingerencja w RAW-y, której Canon i do niedawna Olympus się wystrzegali, a Nikon nie miał skrupułów by robić to w niższych modelach. Jak widać nie miał ich i w wyższych... "

Zawzięcie krytykujesz matryce Canona nie zauważając wad tych drugich.

W Nikonie siedziałem 10 lat, zmiana systemu przed kilku laty na Canona była bardzo przemyślana, a przyczyną właśnie matryca. Po ukazaniu się D600 udałem się do sklepu w celu konfrontacji tegoż korpusu z 5DII. Nic się nie zmieniło, trawa wciąż napromieniowana jak po wybuchu atomowym, skóra może nie tak żółta ale wciąż ziemista, natomiast mikrokontrast na obrazku mnie całkowicie zniechęcił. Uważam, że sonowskim matrycom bardzo daleko jeszcze do tego co daje nam Canon.

Nie wydaje mi się aby świat foto został podzielony pomiędzy Canona i Sony jako producentów matryc.

A mi się właśnie tak wydaje w kwestii matryc pełnoklatkowych.

freaku
19-01-2013, 23:45
W takich rozmowach zawsze mi przychodzi na myśl zdanie "Nikon zawsze miał lepsze aparaty a Canon zawsze robił lepsze zdjęcia" coś w tym jest ....

Arkan
19-01-2013, 23:47
Twoje obawy są całkowicie bezpodstawne, to co piszę ściśle koreluje z Twoimi tezami. Właśnie wchodzimy w erę zachwytu nad wszelkiej maści HDRem, na żółtym forum zachwyt nad ciągnięciem z cieni sięgnął absurdu, a takie własnie możliwości HDR bez mapowania i kilku ujęć upatruje się w sonowskich matrycach przecież.

Jakimi HDRami? Mówię o natywnej DR matrycy. Nie obchodzi mnie HDR.

Niezrozumiałe dla mnie jest, że podejmujesz krytykę dynamiki a podważasz zasadność krytyki ingerencji w raw czy niewłaśwej interpretacji barw przez soft. Barwy i kontrast to wcale nie są kwestie pomijalne. Naturalnie, każdorazowo możemy osiągnąć zamierzony efekt w postprocesie, pytanie tylko jakim kosztem. W Canonie dostajesz czysty obraz z matrycy, w Nikonie odszumiony i wydaje się z podbitym mikrokontrastem na poziomie rawa już.

Bo dyskusja dotyczy tego, że DR matryc Canona nie zmienił sie od lat. Ingerencja w RAW i inne sprawy softowe nie są przedmiotem TEJ rozmowy.

Zawzięcie krytykujesz matryce Canona nie zauważając wad tych drugich.

Krytykuje brak postępu w zakresie najważniejszej sprawy w fotografii, czyli rozpiętości tonalnej. Jest to jedyny parametr, którego nie da się w sposób prosty poprawić (z akceptowalnym dla mnie rezultatem) w PSie.

W Nikonie siedziałem 10 lat, zmiana systemu przed kilku laty na Canona była bardzo przemyślana, a przyczyną właśnie matryca. Po ukazaniu się D600 udałem się do sklepu w celu konfrontacji tegoż korpusu z 5DII. Nic się nie zmieniło, trawa wciąż napromieniowana jak po wybuchu atomowym, skóra może nie tak żółta ale wciąż ziemista, natomiast mikrokontrast na obrazku mnie całkowicie zniechęcił. Uważam, że sonowskim matrycom bardzo daleko jeszcze do tego co daje nam Canon.

O czym Ty mówisz? Kolor skóry?, Trawy? Od kiedy to w RAWach jest problem z kolorami? Ustawiasz takie jak chcesz i już. Chyba, że robisz tylko w jpg, to wtedy faktycznie musisz wybrać taka puszkę jaka daje akceptowalne dla Ciebie jpgi.
Nie mam Nikona. Ostatnie 10 lat spędziłem w Canonie. I starczy. Buble, które wypuszcza Nikon i kastraty Canona z DRem identycznym z moim wiekowym DS3 to nie jest poważne traktowanie klienta.

kurczeblade
19-01-2013, 23:54
Tak czytam i czytam i co z tego wyczytałem ? - 5dmk2 nie da się już robić zdjęć bo iso słabe i stara konstrukcja , 6d też się nie da bo ergonomia słaba i N600d lepsze, ale jedno jest pewne - żeby zdjęcia "mogły się robić" to teraz trzeba kupić 5dmk3 bo inaczej nie da się bo to nie alumunium ! :) ale... jeśli ja robię 50D i mogę udowodnić że zrobię lepszy portret itp. niż wiele tutaj osób, to czym jestem ?

Wpadacie w paranoje...

mc_iek
20-01-2013, 00:00
Znaczy nie nadążam. Chodzi o DR, ale HDR to nie jest DR. Nikon rasuje RAWy, ale przecież nie chodzi o soft... Zdjęcie czarno-białe jakiegoś wnętrza, nie modyfikowane fotoszopem, ale skąd wiadomo, co fotograf miał za plecami? Okna z dyfuzorami? kilka lamp z softboxami? Czarną ścianę? Czerń-biel wymaga wprawy od fotografa, ale też daje spore możliwości manipulacji obrazem.

sando
20-01-2013, 00:22
O rany, dawno się tak nie uśmiałem :lol: No wiesz wybieraliśmy się ze szwagrem, ale jakoś ten, no tak wyszło, że no nie do końca, ale wiesz, znam jednego gościa co chyba był, ale nie wiem czy tam. :mrgreen:

Sando - wszystkie testy jakie są dostępne w necie wskazują na przewagę Nikona jeśli chodzi o DR (to co je różni to o ile EV). To jak Ci się wydaje, czy Canon 6d by tej scenie zarejestrował więcej, mniej czy tyle samo szczegółów w cieniach i światłach?

Dobrego sformułowania użyłeś "wydaje się". To co się komuś wydaje nie ma znaczenia, a właśnie "wydawanie się" tutaj uprawiasz. Jeszcze raz powtórzę. Można by gadać i porównywać jakby ta sama scena była zrobiona i jednym i drugim aparatem. Wtedy dopiero można by stwierdzić czy różnica jest duża, mała czy niezauważalna. Nie wiesz jak to zdjęcie wyglądało by zrobione na 6D. Jedynie na podstawie innych testów zakładasz, że była by duża różnica.

grzegorzki
20-01-2013, 01:01
Jakoś nie jestem zainteresowany osiągami Nikona, Sony, Volkswagena, FIATa, o. Rydzyka, premiera Tuska itd.
Natomiast ciekawi mnie jak wygląda 6D w porównaniu z innymi Canonami i szczerze mówiąc czekam na informacje od osób,
które mają 6D, a nie oglądają sobie go na youtubie.
Ja się zabawiam w weekendy w modeling, a na urlopach robię widoczki i wygląda mi na to, że 6D to sensowny aparat,
ponieważ od dłuższego czasu (jak całe tabuny ludzi na tym forum) zamierzam przejść na FF.

Arkan
20-01-2013, 01:10
Znaczy nie nadążam..

Myślę, ze nadążasz, ale łatwiej jest czasem udawać, ze czegoś nie rozumiemy.

Chodzi o DR, ale HDR to nie jest DR..

Nie, HDR to nie jest DR matrycy i myślę, że o tym wiesz.

Panowie obrońcy jedynie słusznej matrycy. Po zapoznaniu sie z argumentacja typu "byłeś tam?" i "co fotograf miał za plecami" myślę, że udam się na zasłużony EOT :lol: Jeśli, ktoś ma jakieś obrazki, testy itd to będę wdzięczny za udostępnienie, ale śmieszne dywagacje na temat czy DR to HDR i czy ktoś był podczas wykonywania zdjęcia są kompromitującą argumentacją nawet jak na fanbojów. Także, dla mnie EOT.

dulak
20-01-2013, 01:17
Jakimi HDRami? Mówię o natywnej DR matrycy. (...)

Może zatem tak :shock: :

DR - Dynamic Range
HDR - High Dynamic Range

Dalej nie widzisz związku?

Szeroka rozpiętość matrycy daje możliwości jakie niedawno można było osiągnąć poprzez naświetlenie kilku klatek o różnej ekspozycji i złożenie za pomocą mapowania tonów w jeden plik dający szeroką rozpiętość tonalną (High Dynamic Range). Po premierze D600 oraz D800 panuje entuzjazm spowodowany osiągnięciem niebywałych rezultatów wysokiej rozpiętości tonalnej (high dynamic range - HDR) w jednym zdjęciu. Mam wrażenie, że nie śledzisz aktualnego trendu w tym systemie. Dlatego podkreślam, nie każdego rajcuje HDR.

A jak tak się upierasz, to ja również przyznaję, że matryce sonowskie mają większą rozpiętość aniżeli canonowskie. Kompletnie nie jestem natomiast w stanie zrozumieć Twojej frustracji z tego powodu :)

Bo dyskusja dotyczy tego, że DR matryc Canona nie zmienił sie od lat. Ingerencja w RAW i inne sprawy softowe nie są przedmiotem TEJ rozmowy.

Ależ to są elementy nierozłączne od matrycy. Kompletnie nie do pojęcia dla mnie jest wybiórczość, którą prezentujesz. Nie obrabiam na co dzień rawów z nowych matryc, ale z relacji kolegów wynika, że ów DR wyraźnie się poprawił, bo to jest przedmiot Twych dociekań, więc w czym rzecz? Przecież jest wolny rynek, jak w Canonie h...owy DR idziesz w D600. Po co frustracja.

O czym Ty mówisz? Kolor skóry?, Trawy? Od kiedy to w RAWach jest problem z kolorami? Ustawiasz takie jak chcesz i już. Chyba, że robisz tylko w jpg, to wtedy faktycznie musisz wybrać taka puszkę jaka daje akceptowalne dla Ciebie jpgi.

Nie znam Cię, nie mam pojęcia jakie masz doświadczenie w obróbce plików NEF w NX (O produktach Adobe nie wspominam nawet) ale powyższe zdania świadczą, że raczej zerowe. I na tym zakończmy ten OT.

merida
20-01-2013, 02:06
Jak tak patrzę na ostatnich kilka stron to cieszę się,że już przytuliłem 6d, bo biorąc pod uwagę to co tutaj widzę, to zamiast robić JAKIEKOLWIEK zdjęcia, jakimkolwiek aparatem, prościej sobie żyły podcinać, a fotografowanie sobie odpuścić-przynajmniej do czasu, aż wyciągnąć z cieni będzie można 10ev bez utraty jakośći... Bez obrazy ale od jakiegoś czasu największy sens odwiedzania CB widzę w dziale Giełda.

jeju
20-01-2013, 10:09
Jak tak patrzę na ostatnich kilka stron to cieszę się,że już przytuliłem 6d, bo biorąc pod uwagę to co tutaj widzę, to zamiast robić JAKIEKOLWIEK zdjęcia, jakimkolwiek aparatem, prościej sobie żyły podcinać, a fotografowanie sobie odpuścić-przynajmniej do czasu, aż wyciągnąć z cieni będzie można 10ev bez utraty jakośći... Bez obrazy ale od jakiegoś czasu największy sens odwiedzania CB widzę w dziale Giełda.

Wątek z matrycą CMOS w nowych lustrzankach jest naprawdę interesujący. Chętnie dowiedziałbym się jak poprawiono światłoczułość w fotodiodach lub zmieniono rozmieszczenie wzmacniaczy u konkurencji, a jak to jest w Canonie 6D. Emocje pojawiły się, ponieważ nie każdy za priorytet w nowym 6D uważa zakres tonalny choćby porównywalny z drobnoziarnistą kliszą i nie ma nic w tym złego, mamy przecież prawo ganić lub chwalić producenta za to, co jest dla nas ważne.

merida - załącz przykładowe fotografie z Canona 6D. Ktoś studyjne miał tu wrzucić :)

kurczeblade
20-01-2013, 14:27

Dlatego widząc tutaj niektórych "kiepskie prace" i ogromną wiedzę na temat aparatów i ich specyfikacji - wielkie teorie i porównania co lepsze a co gorsze, śmiem stwierdzić że bardziej pasują do pracy w MEDI#-MARKT na dziale obsługi klienta niż w dziedzinie "fotograf" ... :)

Chociaż w medi#markcie mieć takiego pracownika, który twierdzi że modele niższe niż 5dm3 nie robią zdjęć, to też duża strata ... :)

Fakt wracam często na CB bo jestem ciekaw co nowego na giełdzie się pokazuję... :) Jeśli chodzi o temat 6d to chyba już nic sensownego tutaj się nie przeczyta, oprócz dziwnych przepychanek sprzętowych. Jest jeszcze nadzieja w ludziach którzy ten sprzęt posiadają i z praktycznego punktu widzenia coś napiszą :)

d2i4d3k
20-01-2013, 14:46
DR - Dynamic Range
HDR - High Dynamic Range

Dalej nie widzisz związku?

a ty widzisz.... ?

Dynamic range - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range)

High dynamic range imaging (http://pl.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging)

a potem pytanie skąd nieporozumienia ;).
Po mkIII 6d budzi niedosyt, pewnie byłoby inaczej gdyby był w cenie 7d.., nikon ostatnio daje ciała równo, co nie zmienia faktu że matryca w d600/d800 są dobre, nawet bardzo dobre.
Nie widzę się koledze że jest rozdarty też bym wolał mieć puchę z dużym DR w zakresie iso50-3200 nic więcej mi nie potrzebne.

6d pewnie kupią chałupnicy od ślubów którzy teraz mają apsc lub stare 5, nie ma problemu z kurzem ;), af okazuje się że daje radę i dr ma lepszy w zakresie czułości reporterskich...

sando
20-01-2013, 15:47
Panowie obrońcy jedynie słusznej matrycy. Po zapoznaniu sie z argumentacja typu "byłeś tam?" i "co fotograf miał za plecami" myślę, że udam się na zasłużony EOT :lol: Jeśli, ktoś ma jakieś obrazki, testy itd to będę wdzięczny za udostępnienie, ale śmieszne dywagacje na temat czy DR to HDR i czy ktoś był podczas wykonywania zdjęcia są kompromitującą argumentacją nawet jak na fanbojów. Także, dla mnie EOT.

Sam się kompromitujesz, bo zamiast sensownych argumentów zaczynasz ubliżać innym od "fanbojów" czy "obrońców jedynie słusznej marki".

janmar
20-01-2013, 19:20
Panowie ,panowie...że jeszcze komuś się chce bawić w systemowe wojenki...:lol:

proponuję powrót do tematu:

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

matlog
20-01-2013, 19:31
A z czego się przesiadłeś, bo myślę o zmianie 7D i nie wiem czy przy użytkowaniu nie skręcę sobie kciuka :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk

jellyeater
20-01-2013, 20:19
W takich rozmowach zawsze mi przychodzi na myśl zdanie "Nikon zawsze miał lepsze aparaty a Canon zawsze robił lepsze zdjęcia" coś w tym jest ....
Zdjęcia to robi fotograf. Dobry zrobi je czymkolwiek. Reszta może się DR-ować. :)

I taki żarcik: jeżeli AF w D6 nie będzie się psuł, lub też serwis będzie umiał go naprawić, to jest poważny atut. :D

seweryn1
20-01-2013, 23:43
Dlatego widząc tutaj niektórych "kiepskie prace" i ogromną wiedzę na temat aparatów i ich specyfikacji - wielkie teorie i porównania co lepsze a co gorsze, śmiem stwierdzić że bardziej pasują do pracy w MEDI#-MARKT na dziale obsługi klienta niż w dziedzinie "fotograf" ...
Dzięki to o mnie bo ja właśnie jestem sprzedawcą w Media Markt. Miło mi że oceniłeś całe grono ludzi nawet ich nie znając, no to teraz może kolej na np. taksówkarzy? Pomyśl gdzie sam się stawiasz takimi wypowiedziami, specjalisto.

jac+
20-01-2013, 23:55
Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
Dlatego widząc tutaj niektórych "kiepskie prace" i ogromną wiedzę na temat aparatów i ich specyfikacji - wielkie teorie i porównania co lepsze a co gorsze, śmiem stwierdzić że bardziej pasują do pracy w MEDI#-MARKT na dziale obsługi klienta niż w dziedzinie "fotograf" ...
Dzięki to o mnie bo ja właśnie jestem sprzedawcą w Media Markt. Miło mi że oceniłeś całe grono ludzi nawet ich nie znając, no to teraz może kolej na np. taksówkarzy? Pomyśl gdzie sam się stawiasz takimi wypowiedziami, specjalisto.

Osobiście mam doświadczenie z obsługą działu foto płockiego MM. Jest tam jeden gość, który naprawdę ma pojęcie o fotografii. Śmiem twierdzić, że nie spotkałem drugiego tak kompetentnego sprzedawcy. Amator, ale entuzjasta fotografii. Nie wiem, czy to przypadek, że tam pracuje, czy MM przeprowadza jakąś rozsądną weryfikację swoich sprzedawców, ale przez jego pryzmat mogę powiedzieć, że w MM obsługa jest OK.

airhead
21-01-2013, 02:01
Osobiście mam doświadczenie z obsługą działu foto płockiego MM. Jest tam jeden gość, który naprawdę ma pojęcie o fotografii.
O fotografii czy aparatach fotograficznych?
Czym częściej bywam na tym firum, tym wyraźniej zauważam różnicę, że to nie to samo

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2

rojo
21-01-2013, 02:43
A z czego się przesiadłeś, bo myślę o zmianie 7D i nie wiem czy przy użytkowaniu nie skręcę sobie kciuka :-)

nie skręcisz, może troszkę, ale reszta zrekompensuje to z nawiązką...

jeszcze do kolegi Arkan - troche Cię nie rozumiem, rozumiem że DR wyższa o 2 EV jest dla Ciebie sensem życia, akurat dla mnie jest parametrem o wiele mniej istotnym niż zakres szumów na wysokim iso i akurat w tej materii matryce canon robią druzgocące postępy, z każdym modelem dając nam matryce średnio o 1,5 działki mnie szumiące. Więc argument, że canon stoi w miejścu bo DR mu się mało zmienia jest słaby. Nie wiem po co w ogóle wprowadziłeś jakiś absurdalny zamęt w tą dyskusję, powodując minipotyczkę systemową (ja do tej pory nie wierzę, naprawę robisz zdjęcie Pentaxem? serio? - teraz ja nie mogłem sobie darować, ale pewnie DR M9 miażdzy wszystko?) Wypowiadasz się o aparacie którego wnioskując z Twoich wypowiedzi nawet w rękach nie miałeś i pojecia nie masz jak się nim pracuje i jak zdjęcia robi. Tylko po co?

grzegorzki
21-01-2013, 03:27

Cwaniaku ;-) , ty przejrzałeś ostatnich kilka stron, a ja przemęczyłem prawie cały wątek. Horror. Mam nadzieję, że kilku forumowiczów coś tam swędziało, bo nakląłem się siarczyście czytając te wpisy.
Ustawiłem sobie na celowniku 650D, 60D i 6D. 60D odpadło dość wcześnie. Dla mnie ten aparat nie ma przewagi nad 650D. I pojechałem sobie dzisiaj na shopping i wstąpiłem pomacać 650D i 6D. No i faktycznie ergonomia 6D nie jest powalająca. Podziękowałem i czekając na kierowcę walnąłem dyma. Przemyślawszy że w studio ISO zmieniam rzadko, WB ustawiam jednokrotnie, czas ustawiam jednokrotnie, więc te guziki są do przeżycia. No i wróciłem, potargowałem. Nie lubię tego, ale w Belfaście czy Dublinie to konieczne. I jak rzucili sympatyczną cenę to zapłaciłem.

Po 15 minutach ręka zaczyna się przyzwyczajać do aparatu. A z pierwszych wrażeń to faktycznie AF szatani. Jeśli celuję 70-300 w obiekt oddalony dalej niż metr przy minimalnym świetle to trafia szybko i celnie, mimo że kawał rury musi wkręcić/wykręcić, no i wysokie ISO robi wrażenie.

Jakby ktoś chciał jakieś RAWy, czy informacje to bez problemu, tyle że za tydzień .... u r l ooo p :) Ale na dniach ma przyjść YN622 i YN568EX to będę zaglądał.

jeju
21-01-2013, 23:24
Kilka osób testuje już 6D

1. Czy regulacja autofokusa w C.Fn II (czułość śledzenia, przyspieszanie/zwalnianie), umożliwia poprawne śledzenie poruszających się w stronę obiektywu ludzi? Na filmach widziałem, że bieg sprawiał AF dość poważne problemy, nie wiem czy test wykonano na ustawieniach domyślnych czy próbowano zmieniać parametry w zakładce C.Fn II.
2. Gdzieś przeczytałem, że 6D na zdjęciach generuje więcej magenty, możecie zrobić zestawienie dwóch fotografii w sztucznym świetle na 6D i np. 5D.
3. Czy w tych samych warunkach oświetleniowych 6D i wspomniane 5D generują podobne histogramy? Odniósł ktoś wrażenie, że zdjęcia są niedoświetlone w porównaniu do innej puszki Canona?

kurczeblade
21-01-2013, 23:31

Nikogo nie obrażam, pisałem że niektórzy są bardziej specjalistami od poznawania specyfikacji sprzętu, i idealnie pasują do obsługi sklepów w dziale z akcesoriami fotograficznymi, rzadko kiedy dobry fotograf przejmuje się takimi sprawami, po prostu robi zdjęcia ... :)

Niewątpliwe 6D jest dobrym aparatem i w dobrych rękach może to być niezła broń która ktoś może wykorzystać do wyczesania dobrych zdjęć , pewnie właśnie teraz ktoś to robi a Wy się przejmujecie jakimiś DRami itp :-)

Kolekcjoner
22-01-2013, 01:51
Panowie - bardzo proszę o powstrzymanie się tutaj od osobistych przymówek, wojenek systemowych, ogólnych odniesień filozoficznych na tematy okołofotograficzne - to nie jest ani ten dział ani ten wątek ani nawet forum nie bardzo. Jeśli ktoś ma nadal silne parcie na takie bicie piany to zapraszam do innych działów/wątków, a najchętniej do zaprzestania 8-). Tutaj będziemy sprzątać.

seweryn1
22-01-2013, 20:44
Panowie - bardzo proszę o powstrzymanie się tutaj od osobistych przymówek, wojenek systemowych, ogólnych odniesień filozoficznych na tematy okołofotograficzne - to nie jest ani ten dział ani ten wątek ani nawet forum nie bardzo. Jeśli ktoś ma nadal silne parcie na takie bicie piany to zapraszam do innych działów/wątków, a najchętniej do zaprzestania . Tutaj będziemy sprzątać.

Przepraszam. Poniosło mnie. Po prostu mam dosyć wysłuchiwania ludzi którzy przychodzą do MM popastwić się nad sprzedawcami, bo on wie najlepiej, a ty jesteś sprzedawcą i jeszcze powinieneś się uśmiechać profesjonalnie jak jakiś głąb który nie ma pojęcia o temacie się wymądrza bo naczytał się tabelek w internecie a nigdy danego sprzętu w dłoni nie trzymał. Prawie pięć lat takich praktyk potrafi wkurzyć. A ja jako sprzedawca miaem okazję zapoznać się z danym sprzętem. By być w temacie to: 6D według mojej oceny w porównaniu do 5D mk2 (którego używam dwa lata)w zasadzie na plus, AF wyraźnie lepszy żwawszy i precyzyjniejszy, przy dobrym oświetleniu boczne trafiają bez problemów, ISO tak na moje oko ok.1EV do przodu w szumach, a co dla mnie ważniejsze ISO 3200 w 5Dmk2 kolorki w mojej ocenie już wyblakłe, a 6D i przy 6400 ładnie trzyma. Jedynie obsługa mnie wkurza. Zwłaszcza podgląd, bo mamy przycisk podgląd - lupka - pokrętło do powiększenia - brr.. Gdzie stare dobre rozwiązanie z piątki. No i pokrętło przy krzyżaku, przy moich łapach używając krzyżaka łatwo coś przestawić dialem. Brak joy'a :(. Ale i tak go kupię jak osiągnie normalną cenę porównywalną do D600, bo w moim wypadku 5Dmk3 nie wnosi nic oprócz lepszej obsługi a za to nie zabulę 3k pln więcej.

Diabeł
22-01-2013, 21:16
jak osiągnie normalną cenę porównywalną do D600
Na allegro można już znaleźć poniżej 7 tys., u Nowarta można już kupić za 6800.

centur
22-01-2013, 21:23
ciekawa dyskusja... jejku, jak ja bym chciał pracować w sklepie foto za normalne pieniądze:cool:

--- Kolejny post ---

Na allegro można już znaleźć poniżej 7 tys., u Nowarta można już kupić za 6800.

a amatorskie FF powinny kosztować nie więcej niż 5k, pewnie za jakiś czas przeczytamy że c i n zostały ukarane jakąś karą za zmowę cenową :???:

michael_key
22-01-2013, 21:27
[...] przy dobrym oświetleniu boczne trafiają bez problemów [...]
No właśnie... przy np. koncercie (oświetlenie sceniczne) czy podczas gali boksu można fajnie fotografować na bocznych... super.

Czacha
22-01-2013, 22:01
a amatorskie FF powinny kosztować nie więcej niż 5k

Dlaczego 5k a nie 4 albo 7? Na jakiej podstawie ustaliles to 5k? ;)

jac+
22-01-2013, 22:09
No właśnie... przy np. koncercie (oświetlenie sceniczne) czy podczas gali boksu można fajnie fotografować na bocznych... super.

Czyżby szóstka zaczęła kusić? :)

Kwapiszon
22-01-2013, 22:51

Ja ustaliłem na 4k :)

centur
22-01-2013, 22:57

na podstawie baaardzo skomplikowanych algorytmów ekonomiczno-produkcyjno-rynkowych ....:wink:

kurczeblade
23-01-2013, 00:03
na podstawie baaardzo skomplikowanych algorytmów ekonomiczno-produkcyjno-rynkowych ....:wink:

wg. naszej najniższej krajowej powinno być około 3tyś :)

pepey
23-01-2013, 06:27
2. Gdzieś przeczytałem, że 6D na zdjęciach generuje więcej magenty, możecie zrobić zestawienie dwóch fotografii w sztucznym świetle na 6D i np. 5D.

Zrobiłem kilkaset zdjęć reportażowych w świetle mieszanym, w pomieszczeniach, z użyciem AWB i zauważyłem mocne przesycenie barw czerwonych (np usta dzieci wychodzą jak malowane szminką - nienaturalnie jaskrawe). Wszędzie tam gdzie występują czerwienie jest ich przesycenie. To jednak jest głównie z udziałem, lub w całości światła sztucznego. Nie jest to stan, który można naprawić tylko balansem bieli, ponieważ równowaga pozostałych barw jest OK - biel i szarości też OK Trzeba się uciekać do zmniejszenia saturacji w barwach czerwonych już w programie graficznym (najlepiej operując osobnymi suwaczkami dla pomarańczy, czerwieni i purpury). W plenerze, w dzień pochmurny, w śnieżnym krajobrazie, gdzie 100% białe światło, przejaskrawienia te nie występują, lub jeśli, to w małym stopniu. Chyba AWB w 6D nie jest zbyt dobre. Może kolejne firmware to poprawią.

airhead
23-01-2013, 23:36
Ja ustaliłem na 4k :)

Moim zdaniem też powinna kosztować 4 tys. Więcej nie jest warta.

crazy
23-01-2013, 23:41
Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj :D

airhead
23-01-2013, 23:46
Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj :D

ja nie czytam. Mógłbyś streścić jakie?

pawelo1
23-01-2013, 23:55
jutro o 20 w programie fotograficzny program bez nazwy będzie o canon 6D, ale czy cały odcinek to nie wiem Digital Foto Video - Digital Foto Video (http://dfv.pl/home.html). Pozdrówki

crazy
23-01-2013, 23:56
Min że AF słaby, boczne nie użyteczne gorsze od tego co jest w serii 5D, WiFi wolne jesli chodzi o przesyłanie danych do kompa, HDR pic na wode, za to odwzorowanie kolorów jedno z najlepszych na rynku, szumy na podobnym poziomie co u Nikona D600 to tak w skrócie :)

grzegorzki
24-01-2013, 02:18
Zrobiłem kilkaset zdjęć reportażowych w świetle mieszanym, w pomieszczeniach, z użyciem AWB i zauważyłem mocne przesycenie barw czerwonych ... gdzie występują czerwienie jest ich przesycenie. To jednak jest głównie z udziałem, lub w całości światła sztucznego. ...

O jakim świetle sztucznym piszesz ? Żarówki 3300K czy flesze 5500K ?

pepey
24-01-2013, 04:06
Żarówki i także żarówki plus światło z okien, jeżeli za dnia. Flesza nie używałem - ISO 25600 użyteczne, a czy były także miejscami halogeny - to się nie przyglądałem. Mam przypuszczenie, że jeśli znaczna ilość barw zółtych, to w ustawieniu AWB "dowala" ostro czerwieni, ale tylko w czerwieniach i nie można to skorygować korekcją koloru w aparacie, bo to jest korekcja ogólna.

lysy1980
24-01-2013, 16:07
Jestem świeżym posiadaczem 6D i przesiadłem się z 5D MKII
Fajna puszka małe różnice pod względem ficzerów z MKIII ae to wszystko już wiadomo :-)
Uważam że to najlepiej wydane 6500zł :-)i moim zdaniem jest warta nawet więcej bo oferuje dużo więcej niż MKII pod każdym względem :-)
ale jak już dawno wiadomo zazdrość straszna rzecz i nie jednemu się w tym wątku udzieliła :-)
Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.Pozdr

rojo
24-01-2013, 17:46
ogarnąłeś już pod którym guzikiem można zdefiniować ten WB? żart
a tak na powaznie, to cena leci w dół, już w naszych sklepach jest średnio 200 taniej niż 2 tyg temu a wu info ze stanów cieplutkie
Deal – EOS 6D Body Only $100 off at $1,899 ! | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/deal-eos-6d-body-only-100-off-at-1899/)
coś czuję że niedługo u nas bedzie kosztował poniżej 7000...

--- Kolejny post ---

co do DFV to czytam co następuje
Stylistyka obudowy przypomina 5D Mark III.

W senie że ma czarny kolor i nie ma lampy wbudowanej? bo poza tym jest równie podobny do D600 jak do 5DIII. Reszta prawd na podobnym poziomie. Ja naprawdę bez problemu używam bocznych czujników w 80% sytuacji fotograficznych, a fotografuję naprawdę w ciężkich warunkach...

Ja już osiągnąłem wysoki stopień wku#$%^nia i w sobotę na imprezę biorę od kumpla 5DII i potrestuję w tych samych warnkach AF jego i 6D, zobaczymy w praniu jak to wygląda...

Sempoo
24-01-2013, 18:39
Rojo - koniecznie się podziel jak tam AF w 6D vs 5D2! :)

eclipsis
24-01-2013, 19:01
AF działa w ciemniejszej d*%ie niż w nikonie D700... Testowaliśmy z kumplem ostatnio. Do MKII nie mam porównania. W akcji na ślubie 6D radzi sobie bez problemu, szybko i precyzyjnie. Wysokie ISO miażdży, cicha migawka się przydaje, lekki, do Low light nic tylko brać.

W razie pytań piszcie, być może pomogę.

lysy1980
24-01-2013, 19:11
a tak na powaznie, to cena leci w dół, już w naszych sklepach jest średnio 200 taniej niż 2 tyg temu a wu info ze stanów cieplutkie
Deal – EOS 6D Body Only $100 off at $1,899 ! | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/deal-eos-6d-body-only-100-off-at-1899/)

--- Kolejny post ---

W senie że ma czarny kolor i nie ma lampy wbudowanej? bo poza tym jest równie podobny do D600 jak do 5DIII. Reszta prawd na podobnym poziomie. Ja naprawdę bez problemu używam bocznych czujników w 80% sytuacji fotograficznych, a fotografuję naprawdę w ciężkich warunkach...

Ja już osiągnąłem wysoki stopień wku#$%^nia i w sobotę na imprezę biorę od kumpla 5DII i potrestuję w tych samych warnkach AF jego i 6D, zobaczymy w praniu jak to wygląda...

Rojo nie ma co testować bo ja się przesiadłem z MKII.
AF daje radę bardzo fajnie i zdecydowanie pewniej niż w MKII :-)
WB mam w d... bo i tak w rawach robię :-)
myślę że tak dużo niżej nie pójdzie a wręcz przeciwnie tylko zaczną pisać pochwały to ludzie się rzucą z kupnem.
Ale fakt jeśli chodzi o obudowę to przypomina materiały które są użyte w MKIII.

rojo
24-01-2013, 20:08
Marcin, choćby po to to zrobię żeby nie było, że piszę, a nie wiem o czym, dla siebie...

jeju
24-01-2013, 20:12

--- Kolejny post ---

Wchodzimy na zakładkę czwartą od prawej w menu, następnie "opcje wyśw. przycisku INFO" - zostawiamy tylko ostatnią pozycję "Wyświetla funkcje fotograf."
Od teraz mamy większość ustawień na wyświetlaczu (przysłonę i czas regulujemy standardowo), aby uruchomić pozostałe parametry, naciskamy przycisk "Q", a następnie kursorem wybieramy pożądaną opcję (w naszym przypadku jest to ustawienie balansu bieli).
Przy kolejnym naciśnięciu "Q" aparat pamięta ostatni wybór i klawisz zadziała jak skrót do naszego ostatniego parametru - WB.
Trzeba pamiętać, że do szybkiego wyłączenia wyświetlacza (brakuje przecież czujnika zbliżeniowego przy muszli ocznej) posłuży nam delikatne przyciśniecie spustu migawki.

rojo
24-01-2013, 21:42
Wchodzimy na zakładkę czwartą od prawej w menu, następnie "opcje wyśw. przycisku INFO" - zostawiamy tylko ostatnią pozycję "Wyświetla funkcje fotograf."
Od teraz mamy większość ustawień na wyświetlaczu (przysłonę i czas regulujemy standardowo), aby uruchomić pozostałe parametry, naciskamy przycisk "Q", a następnie kursorem wybieramy pożądaną opcję (w naszym przypadku jest to ustawienie balansu bieli).
Przy kolejnym naciśnięciu "Q" aparat pamięta ostatni wybór i klawisz zadziała jak skrót do naszego ostatniego parametru - WB.
Trzeba pamiętać, że do szybkiego wyłączenia wyświetlacza (brakuje przecież czujnika zbliżeniowego przy muszli ocznej) posłuży nam delikatne przyciśniecie spustu migawki.

to nie jest przestawianie wb pod jednym przyciskiem musze dwa przyciski wcisnąć żeby wejść w przebieranie rodzajów WB, oczywiście tak mam zrobione i tak używam bo to najszybszy sposób dotarcia do WB, niemniej w C.Fn III - 5 mogli by dać możliwość podłaczenia WB pod któryś z klawiszy (np: set)...

--- Kolejny post ---

jutro o 20 w programie fotograficzny program bez nazwy będzie o canon 6D, ale czy cały odcinek to nie wiem Digital Foto Video - Digital Foto Video (http://dfv.pl/home.html). Pozdrówki

żenujące jest to jak się Canoniarz ślizga przy pytaniach niewygodnych. Nie wie jaki jest poziom uszczelnienia? nie wie jaką czułość ma reszta pkt AF? CO za żenada, co to jest za traktowanie klienta....

photogambler
24-01-2013, 21:48
AF działa w ciemniejszej d*%ie niż w nikonie D700... Testowaliśmy z kumplem ostatnio. Do MKII nie mam porównania. W akcji na ślubie 6D radzi sobie bez problemu, szybko i precyzyjnie. Wysokie ISO miażdży, cicha migawka się przydaje, lekki, do Low light nic tylko brać.

W razie pytań piszcie, być może pomogę.

A jak chodzi AF kiedy focisz obiekt w ruchu? Zdąża? Jak wtedy pracuja boczne czujniki? Czy musisz polegac na krzyżowym??
Pozdrawiam;)

jeju
24-01-2013, 21:48
to nie jest przestawianie wb pod jednym przyciskiem musze dwa przyciski wcisnąć żeby wejść w przebieranie rodzajów WB, oczywiście tak mam zrobione i tak używam bo to najszybszy sposób dotarcia do WB, niemniej w C.Fn III - 5 mogli by dać możliwość podłaczenia WB pod któryś z klawiszy (np: set)...

Działa na jednym, wystarczy nacisnąć Q

rojo
24-01-2013, 22:01
Działa na jednym, wystarczy nacisnąć Q

zrób to bez odrywania oka od wizjera :D

airhead
24-01-2013, 22:38
zrób to bez odrywania oka od wizjera :D
ale nie filmuje się z okiem przy wizjerze.
dziś ustawianie balansu bieli w lustrach to właściwie tylko filmowanie, a i tak najczęściej się ustawia na białą kartkę.

rojo
25-01-2013, 00:23
jak robisz na rawach, ja nie robie naa rawach robót prostych i szybkich gdzie muszę potem na szybko przejrzeć kilkaset zdjęć, a 98% ich publikacji idzie do neta...
poza tym na rawach robią zdjęcia ci co nie potrafią zdjęć robić :D

seweryn1
25-01-2013, 10:37
poza tym na rawach robią zdjęcia ci co nie potrafią zdjęć robić
Dobra, dobra :)

olek.tbg
25-01-2013, 17:09

Powodzenia :)

lysy1980
25-01-2013, 18:30

Lol :-) rzekł bym na odwrót

photogambler
25-01-2013, 23:55

I na jpg i na rawach da sie zrobic knota,spoko :-) A poza tym na ten mtemat juz dawno wszyscy przeszli do porzadku dziennego.

wolf
26-01-2013, 17:04
rojo robiłeś ten test? Jestem przed zakupem sprzętu i zacząłem się zastanawiać nad 6d. Chociaż po przeczytaniu wątku powinienem chyba iść w nikona:)

rojo
26-01-2013, 17:19
dzisiaj miałem ale kumpel mi napisał że rozłożny chorobą i nie przylezie wiec lipa, ale masz opinie lysy1980, a on miał 5 mk2 długo a teraz ma 6 (potwierdzam bo się znamy, a gość całkiem wporzo foty robi :D) no i poczytaj, albo pytaj na priva. Ja i tak zrobię sobie porównanie w najbliższym możliwym terminie ale niestety nie dziś. Akurat z zakupem 6D to warto teraz się chwilę wstrzymać bo ceny w usa właśnie poszły w dół o 100$ więc pewnie do nast to dotrze na kilka/kilkanaście dni...

qbar
26-01-2013, 17:19
rojo robiłeś ten test? Jestem przed zakupem sprzętu i zacząłem się zastanawiać nad 6d. Chociaż po przeczytaniu wątku powinienem chyba iść w nikona

To chyba coś kiepsko czytasz

RAQ73
26-01-2013, 17:27
rojo robiłeś ten test? Jestem przed zakupem sprzętu i zacząłem się zastanawiać nad 6d. Chociaż po przeczytaniu wątku powinienem chyba iść w nikona:)

zapomnij o nikonie, sam uciekłem z tego systemu po ostatnich problemach, praktycznie wszystkich wypuszczanych puszek, jak nie AF, to olej, jak nie olej to złuszczająca się farba.. i tak ostatnio na okrągło.

jak poczytasz forum nikona, to prawie każdy kto kupuje d600 lub d800, musi się polubić z serwisem...

wolf
26-01-2013, 17:41
To chyba coś kiepsko czytasz

niektórym nawet emotikonka nie ułatwia wyczucia ironii

photogambler
26-01-2013, 17:56
Akurat z zakupem 6D to warto teraz się chwilę wstrzymać bo ceny w usa właśnie poszły w dół o 100$ więc pewnie do nast to dotrze na kilka/kilkanaście dni...

Nie wiadomo w ktora strone dotrze :-) U nas stanialo wczesniej,w US teraz,chociaz od poczatku mozna bylo skolowac lepsza cene od wyjsciowej,bo oni maja rozne tricki i okazje.pozdro...

janulrich
26-01-2013, 22:26
Czy widział ktoś gdzieś już w Polsce Canona 6D bez GPS i W-FI czyli CANON 6D (N)? Bo jak na razie są same Canon 6D(WG) , a za granicą już hulają z Canon 6D(N) ;/

matlog
26-01-2013, 22:29
A po co kupować kastrata?

janulrich
26-01-2013, 22:34

No mi wodotrysków nie trzeba... dlatego jakby było taniej z 500 - 700zł to było by miło :)

Sunders
26-01-2013, 22:36

Pewnie żeby nie płacić za coś czego nie zamierza się używać :?

--- Kolejny post ---

jak na razie są same Canon 6D(WG) , a za granicą już chulają z Canon 6D(N) ;/

A jaka jest za tą granicą między nimi różnica w cenie :?:

centur
26-01-2013, 22:49
No mi wodotrysków nie trzeba... dlatego jakby było taniej z 500 - 700zł to było by miło :)

to niech jeszcze odejmą wifi i tysiaka z ceny dla równego rachunku:D

janulrich
26-01-2013, 22:55
to niech jeszcze odejmą wifi i tysiaka z ceny dla równego rachunku:D

no no... to , wersja jest bez GPS i Wifi => N , oraz z GPS i WiFi => WG.

Oficjalnie w instrukcji (http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300009238/01/eos6d-im-en.pdf) już jest jest :)

Kolekcjoner
27-01-2013, 00:08
Nie zdziwiłbym się jakby te funkcje były tylko zablokowane softowo. Także różnica w cenie może być =0 ;).

janulrich
27-01-2013, 11:44
Nie zdziwiłbym się jakby te funkcje były tylko zablokowane softowo. Także różnica w cenie może być =0 ;).

:/ no to pocieszyłeś :(.

MC_
27-01-2013, 15:14
Przed chwilą w empiku przeczytałem w jednym z miesięczników fotograficznych recenzję 6D na którego ostatnio się "napaliłem". Generalnie wypadł dobrze, ALE recenzent chwaląc środkowy punkt AF stwierdził, że boczne są GORSZE niż w 5D1 czy 5D2.
Czy tak jest w rzeczywistości? Chcę się przesiąść właśnie z 5D2 i nie ukrywam, że oczekuję choć trochę lepszego AF. Wiem, że nie jest to 5D3, lecz ta recenzja zasiała we mnie spory niepokój... Dodam, że nie mam gdzie osobiście pomacać aparat.

RHJG
27-01-2013, 15:22
Domyslam sie,że recenzja była z Digital Foto Video?

lysy1980
27-01-2013, 15:24
A czy czytałeś te dwa wątki które są o 6D ?
Wszędzie nawet w necie są opinie ludzi którzy mają 6D i każdy podkreśla żę AF jest dużo lepszy niż w MKII
TU za równo Rojo jak i ja mamy 6D i też pisaliśmy że na af nie ma co narzekać gdyż jest naprawdę dużo lepiej.
Ja przesiadłem się z MKII własnie i jak na razie przez tydzień czasu go używam i nie ukrywam że jestem zachwycony :-)
Jak nic się nie zmieni to chętnie dokupię jeszcze jedną sztukę backup :-)
Jak byś był w trójmieście to możemy się spotkać i zobaczysz sobie jak to działa.
Zauważyłem też że często ludzie piszą średnie opinie i testy czasami jak by obawiali że sprzedaż modelu wyższego mocno spadnie :-)
Może artykuł był w pewien sposób sponsorowany.. i nie wyobrażam sobie jakim strzałem w kolano było by wypuszczenie aparatu z gorszym AF niż w MkII :-)

Aaaa jeszcze mam pytanie ostatnio był odcinek online gdzie kolesie wypowiadali się na temat 6D można go gdzieś jeszcze obejrzeć ?

MC_
27-01-2013, 15:26
@RHJG - nie pamiętam, ale bardzo możliwe.
@lysy1980 - dziękuję, będę miał to na uwadze. Właśnie ten wątek śledzę dosyć uważnie i miałem wrażenie, że "przesiadkowicze" rozczarowani nie są. Dlatego między innymi zakiełkowała u mnie idea zakupu 6D zamiast ciułania na 5D3, który (rozsądnie rozumując) nie jest mi potrzebny.

luc
27-01-2013, 15:48

Chyba jednak nie jest to tylko sprawa softu, bo różnią się wagą - wg instrukcji:
Waga EOS 6D (WG): około 680g (tylko korpus)
Waga EOS 6D (N): około 675g (tylko korpus)

PS Chyba, że do WG dokładają ołowiany obciążnik ;-)

--- Kolejny post ---

Aaaa jeszcze mam pytanie ostatnio był odcinek online gdzie kolesie wypowiadali się na temat 6D można go gdzieś jeszcze obejrzeć ?

http://bankier.tv/fpbn-czterdziesty-szosty-czwartek-na-zywo-czyli-canon-6d-12475.html

sebfoto
27-01-2013, 16:16
Czy widział ktoś gdzieś już w Polsce Canona 6D bez GPS i W-FI czyli CANON 6D (N)? Bo jak na razie są same Canon 6D(WG) , a za granicą już hulają z Canon 6D(N) ;/

Za granicą? Link może?

ayu
27-01-2013, 16:34
W polskiej dystrybucji nie kupi się wersji N. Mówił o tym przedstawiciel Canona w FPBN.

Z telefonu

jac+
27-01-2013, 17:04
W kompaktach serii SX były już modele wyposażone w GPS i GPSa pozbawione. Różnica w cenie była na poziomie 5%.

Chyba jednak nie jest to tylko sprawa softu, bo różnią się wagą - wg instrukcji:
Waga EOS 6D (WG): około 680g (tylko korpus)
Waga EOS 6D (N): około 675g (tylko korpus)

PS Chyba, że do WG dokładają ołowiany obciążnik

Pamiętasz jak w 5D3 usunięto wadę 5D3 polegającą na zakłócaniu światłomierza przez światło wpadające z podświetlonego górnego ekranu LCD? Czarną folią izolacyjną. Toteż tu 5g obciążnik wcale by mnie nie zdziwił. :)

janulrich
27-01-2013, 18:18
A czy czytałeś te dwa wątki które są o 6D ?
Wszędzie nawet w necie są opinie ludzi którzy mają 6D i każdy podkreśla żę AF jest dużo lepszy niż w MKII
TU za równo Rojo jak i ja mamy 6D i też pisaliśmy że na af nie ma co narzekać gdyż jest naprawdę dużo lepiej.
Ja przesiadłem się z MKII własnie i jak na razie przez tydzień czasu go używam i nie ukrywam że jestem zachwycony :-)
Jak nic się nie zmieni to chętnie dokupię jeszcze jedną sztukę backup :-)
Jak byś był w trójmieście to możemy się spotkać i zobaczysz sobie jak to działa.
Zauważyłem też że często ludzie piszą średnie opinie i testy czasami jak by obawiali że sprzedaż modelu wyższego mocno spadnie :-)
Może artykuł był w pewien sposób sponsorowany.. i nie wyobrażam sobie jakim strzałem w kolano było by wypuszczenie aparatu z gorszym AF niż w MkII :-)

Proszę https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo

rojo
27-01-2013, 19:48
no nie, mimo wszystko taka elektronika kilka dolarów kosztuje wiec pewnie po prostu nie ładują modułów odpowidzialnych za wifi i gps. Programowo to są poblokowane czasy migawki i synchra z lampami :D

DAniel_
27-01-2013, 21:12
Testował ktoś z was może C70-200f4 IS albo 70-200 f2,8 ale bez IS-a z 6D?? i który zestaw polecacie przy zakupie

Diabeł
27-01-2013, 21:30
Domyslam sie,że recenzja była z Digital Foto Video?

Co do tej recenzji. Ja przynajmniej odniosłem wrażenie ze największym mankamentem 6d w tej recenzji jest usunięcie guzika WB z korpusu do menu. Przyznam się ze ani w 40 anie w 5dmk1 nigdy nie skorzystałem z innego ustawienia niż auto. Recenzent natomiast bardzo chwali 6d za odwzorowanie kolorów.

MC_
27-01-2013, 21:31
Ja robie tylko w rawach i rowniez tego nie uzywalem.
Czyli AF jest lepszy. To mnie cieszy.

pepey
27-01-2013, 21:39
Testował ktoś z was może C70-200f4 IS albo 70-200 f2,8 ale bez IS-a z 6D?? i który zestaw polecacie przy zakupie

Robiłem z łapy fotki dzieci C70-200L f4 IS USM z okazji fetowania Dni Babci i Dziadka i wszystko ok. bez BF/FF w środkowym. Innych nie używałem. Myślę, że jeżeli swobodnie użyteczne ISO12800 - to niekonieczna przysłona f2.8 jeżeli nie zależy na efekcie lepszej plastyki przy mniejszej GO.

rojo
27-01-2013, 22:59

ja z 70-200/2.8 bez is, generalnie chyba nie ma co się zastanawiać choć mogę być w błędzie bo 70-200/4is nie miałem w rekach nigdy. Ale 70-200/2.8 hula aż miło, a jakość i plastyka miażdzy...
Fotki dwie zamieszczam - jedna i druga na 2.8, pierwsza iso 3200, drugia 1600, af łapie bez problemów i celnie w one shot, ai servo kuleje niestety choć nie przetestowałem go zbyt gruntownie, ale już z biegnącymi dziećmi miał problem na standardowych ustawieniach. To nie jet aparat do sportu jak ktoś lubi używać zaawansowanych możliwości af aparatu, a nie zdaje się na własną praktykę w łapaniu momentów :D
www.royo.pl/6d/IMG_3641.jpg
www.royo.pl/6d/IMG_7988.jpg

jac+
28-01-2013, 00:32
Cholerka, żeby tylko nie wyszły jakieś choroby wieku dziecięcego tego aparatu. Im więcej czytam i oglądam, tym bardziej się do niego przekonuję. W cenie 5D3 można mieć 6D z sigmą 35/1.4. Dla zawziętego amatora ta druga opcja jest co najmniej kusząca.

rojo
28-01-2013, 00:50
Cholerka, żeby tylko nie wyszły jakieś choroby wieku dziecięcego tego aparatu. Im więcej czytam i oglądam, tym bardziej się do niego przekonuję. W cenie 5D3 można mieć 6D z sigmą 35/1.4. Dla zawziętego amatora ta druga opcja jest co najmniej kusząca.

chyba już by wyszły, mam nadzieję :D

janulrich
28-01-2013, 00:53
ja z 70-200/2.8 bez is, generalnie chyba nie ma co się zastanawiać choć mogę być w błędzie bo 70-200/4is nie miałem w rekach nigdy. Ale 70-200/2.8 hula aż miło, a jakość i plastyka miażdzy...
Fotki dwie zamieszczam - jedna i druga na 2.8, pierwsza iso 3200, drugia 1600, af łapie bez problemów i celnie w one shot, ai servo kuleje niestety choć nie przetestowałem go zbyt gruntownie, ale już z biegnącymi dziećmi miał problem na standardowych ustawieniach. To nie jet aparat do sportu jak ktoś lubi używać zaawansowanych możliwości af aparatu, a nie zdaje się na własną praktykę w łapaniu momentów :D
www.royo.pl/6d/IMG_3641.jpg
www.royo.pl/6d/IMG_7988.jpg

obrabiałeś to może ?

rojo
28-01-2013, 01:48
obrabiałeś to może ?

zmniejszone, w młodym troche mogłem levelsy podkręcić bo za ciemny był o pół działki...

grzegorzki
28-01-2013, 05:42
Co do tej recenzji. Ja przynajmniej odniosłem wrażenie ze największym mankamentem 6d w tej recenzji jest usunięcie guzika WB z korpusu do menu. Przyznam się ze ani w 40 anie w 5dmk1 nigdy nie skorzystałem z innego ustawienia niż auto.

Drobiazg a cieszy. Przy AWB jak włączyłem YN622C to automatycznie balans bieli zmienił się na lampę błyskową.
Nie wiem czy to nowość, ale w 450D automat tego nie przestawiał.

jeju
28-01-2013, 09:47
Pewnie mnie okrutnie zjedziecie za to co napisze, ale jeśli komuś zależy na dobrym AF w trybie AL SERVO radzę nazbierać na Mark III. Ja po swoich krótkich testach z 6D podjąłem decyzję o jego sprzedaży. AF jest lepszy od Mark II i I, ale w statycznych ujęciach. Jest również prawdą, że zachowanie w ciemny pomieszczeniu punktu krzyżowego (środkowego) jest rewelacyjne.
Pełna automatyka 6D pozbawiona jest stref oraz regulacji czułości autoprzełączania punktów. Testy, które widziałem na youtube faktycznie mają odzwierciedlenie w rzeczywistości podczas śledzenia ruchu. Body przy dużej przysłonie - F4 potrafi bardzo często "przestrzelić". Ten aprat ma dużo zalet, ale o AF w trybie AL SERVO nie mogę wypowiedzieć się dobrze.

MC_
28-01-2013, 09:51
Jeśli o mnie chodzi to SERVO wcale mnie nie interesuje.

crazy
28-01-2013, 10:00
Jeśli o mnie chodzi to SERVO wcale mnie nie interesuje.

Również bo wszystko fotografuję w ONE SHOT :)

nowart
28-01-2013, 12:01
Jeżeli nie interesuje kogoś dobiegaczka to zdecydowanie polecam 6D. Od wczoraj testuję sobie z nowym 24-70 i jestem pod ogromnym wrażeniem zarówno szkła jak i puszki a zwłaszcza środkowego crossa. Jako użytkownik jednego z lepszych i najczulszych na rynku AF-ów w D800 doznałem szoku, gdy 6D bez problemu wyostrzył w niemal zupełnej ciemności tam, gdzie D800 tylko mielił przód-tył. W wizjerze nic nie widać, jedynie szare zarysy przedmiotów a AF trafia celnie. Oczywiście im dalej od środka tym gorzej, jednak oczywiste jest, że to zupełnie inny czujnik niż w 5DIII droższym o 50%.

MC_
28-01-2013, 12:04
Ja nie oczekuję, że będzie tak jak w 5D3, bo to by była głupota (moja i Canona). Masz jednak doświadczenie z wieloma aparatami i byłbym wdzięczny gdybyś coś więcej na temat bocznych napisał.

nowart
28-01-2013, 12:23
Moje doświadczenie w fotografowaniu na bocznych jest w Canonie raczej mizerne. Przez wiele lat bytności w tym systemie (od 40D po 5D, 5DII) przywykłem do używania środkowego i przekadrowania. 5DIII nie doczekałem, gdyż od prawie 2 lat jestem w Nikonie. Do tej pory testowałem 6D na różnych szkłach i co mnie zadziwiło, nawet na starym, rozklekotanym 50/1.8 radził sobie na bocznych świetnie w statycznych ujęciach. Z pewnością są one sprawniejsze od 5DII. Środkowy to już przepaść.
Dużo pewnie zależy od samego silnika w szkle a z nowym zoomem ostrzy szybko i pewnie nawet na bocznych. I co najważniejsze - celnie.
Wielu użytkowników zastanawia się co wybrać - na chwilę obecną nie brałbym pod uwagę dostępnego jeszcze 5DII. Martwi jedynie gorsza ergonomia, nie obsługuje się puszki jedną ręką już tak wygodnie jak poprzednie wypusty pełnej klatki.

MC_
28-01-2013, 12:34
Dziękuję.

Dodam, że mi chodzi głównie o 85/1,8 :-)

algha
28-01-2013, 12:39
Dzięki za te informacje.
Czy jeju albo nowart mogą jednoznacznie napisać, czy 6d jest gorszy/taki sam/lepszy od 5dmk2 w scenach dynamicznych na servo ? Do mk3 nie chcę porównywać, bo tak jak MC_ napisał byłaby to głupota.

nowart
28-01-2013, 12:57
Niestety nie mam możliwości porównania, gdyż nie posiadam żadnej piątki. Poza tym rzadko kiedy używałem servo więc marne byłoby ze mnie źródło informacji na ten temat. Nawet w Nikonie rzadko używam dobiegaczki z racji pracy na raczej mało miarodajnych w tej kwestii stałkach f/1.4.

jeju
28-01-2013, 13:26
Dzięki za te informacje.
Czy jeju albo nowart mogą jednoznacznie napisać, czy 6d jest gorszy/taki sam/lepszy od 5dmk2 w scenach dynamicznych na servo ? Do mk3 nie chcę porównywać, bo tak jak MC_ napisał byłaby to głupota.

Nie mam już 5D Mark I i II (kupiłem za nie 6D) i jednoznacznie nie powiem Ci czy 5D mk 2 jest gorszy w servo. Brak sprzętu nie pozwala zrobić mi rzetelnego testu, który oczekujesz, ale oba aparaty mają z tym problem. Jeśli przytrafia się seria zdjęć nieostrych i nie można je potem powtórzyć, to naprawdę nie ma znaczenia różnica procentowa pomiędzy modelami.
Wiem chyba nad czym się zastanawiasz, czy czasem nie kupić 5D Mark II, do swoich potrzeb skoro np. WiFi i GPS nie są Ci potrzebne, a ISO jest już akceptowalne do większości rzeczy w starym modelu. Nie odpowiem Ci jednoznacznie. Wiem że wiele osób radzi sobie dobrze z AF i w starszych Canonach (nawet przy ręcznym ostrzeniu). Nie wiem czy należysz do takich osób. Napisałem to z własnej perspektywy.

Qbańczyk
28-01-2013, 13:59
chyba już by wyszły, mam nadzieję :D

Obyś miał rację ale w wątku o problemach w 5dIII piszą że wada związana z AF wychodzi po 20-30k klapnięć....

rojo
28-01-2013, 14:19
Pewnie mnie okrutnie zjedziecie za to co napisze, ale jeśli komuś zależy na dobrym AF w trybie AL SERVO radzę nazbierać na Mark III. Ja po swoich krótkich testach z 6D podjąłem decyzję o jego sprzedaży. AF jest lepszy od Mark II i I, ale w statycznych ujęciach. Jest również prawdą, że zachowanie w ciemny pomieszczeniu punktu krzyżowego (środkowego) jest rewelacyjne.
Pełna automatyka 6D pozbawiona jest stref oraz regulacji czułości autoprzełączania punktów. Testy, które widziałem na youtube faktycznie mają odzwierciedlenie w rzeczywistości podczas śledzenia ruchu. Body przy dużej przysłonie - F4 potrafi bardzo często "przestrzelić". Ten aprat ma dużo zalet, ale o AF w trybie AL SERVO nie mogę wypowiedzieć się dobrze.

to samo napisałem chwilę wcześniej, nikt Cię nie bedzie zjeżdzał za pisanie faktów, ai-servo w tym aparacie jest na zasadzie gadzetu, żeby było ale niekoniecznie działało. Parafrazując Pratchett'a - "Autofokus porusza się z taką prędkością, jaka wystarcza do polowania na sałatę" (w oryginale było oczywicie - żółw). Ja przez 3 lata użykowania 7D dobiegaczki użyłem może raz albo dwa, po prostu sportów nie robię, a dzieci można łapać nie korzystając z aiservo.

crazy
28-01-2013, 14:23
Dla mie istotna informacja , że AF działa dużo lepiej jak w MKI(którego posiadam) i MKII którego miałem na myśli nabyć.

DAniel_
28-01-2013, 14:24
powiedzcie mi bo nie mogę nigdzie naocznie zobaczyć 6 D pod względem wielkości wizualnie bliżej mu do 7D cz 60D ??

crazy
28-01-2013, 14:26
to samo napisałem chilę wczęsniej, nikt Cię nie bedzie zjeżdzał za pisanie faktów, ai-servo w tym aparacie jest na zasagdzie gadzetu, żeby było ale niekoniecznie działało. Parafrazując Pratchett'a - "Autofokus porusza się z taką prędkością, jaka wystarcza do polowania na sałatę" (w oryginale było oczywicie - żółw). Ja przez 3 lata użykowanie 7D dobiegaczki użyłem może raz albo dwa, po prostu sportów nie robię, a dzieci można łapać nie korzystając z aiservo.

Ja starym 5D robiłem nie jeden szybki sport i dawał radę, wszystko kwestia opanowania sprzętu i umiejętności :)

rojo
28-01-2013, 14:36
Obyś miał rację ale w wątku o problemach w 5dIII piszą że wada związana z AF wychodzi po 20-30k klapnięć....

to za miesiąc Ci powiem czy AF w 6 teżsię rozkalibrowuje :D

--- Kolejny post ---

powiedzcie mi bo nie mogę nigdzie naocznie zobaczyć 6 D pod względem wielkości wizualnie bliżej mu do 7D cz 60D ??

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos60d&products=canon_eos6d&products=canon_eos7d
na dole masz wielkości, od 60 jest wyższy, zaś 7 jest o kilka milimetrów większa na wysokości i długości. Generalnie 60 nie miałem w łapkach za to długo miałem 7 i nie znajduję róznicy w wielkości i trzymaniu (leżeniu w łapce) między 7 a 6. Co do ergonomi przycisków to już zupełnie inna sprawa, ale o tym pisałem wcześniej...

algha
28-01-2013, 14:55
Nie mam już 5D Mark I i II (kupiłem za nie 6D) i jednoznacznie nie powiem Ci czy 5D mk 2 jest gorszy w servo. Brak sprzętu nie pozwala zrobić mi rzetelnego testu, który oczekujesz, ale oba aparaty mają z tym problem. Jeśli przytrafia się seria zdjęć nieostrych i nie można je potem powtórzyć, to naprawdę nie ma znaczenia różnica procentowa pomiędzy modelami.
Wiem chyba nad czym się zastanawiasz, czy czasem nie kupić 5D Mark II, do swoich potrzeb skoro np. WiFi i GPS nie są Ci potrzebne, a ISO jest już akceptowalne do większości rzeczy w starym modelu. Nie odpowiem Ci jednoznacznie. Wiem że wiele osób radzi sobie dobrze z AF i w starszych Canonach (nawet przy ręcznym ostrzeniu). Nie wiem czy należysz do takich osób. Napisałem to z własnej perspektywy.
U mnie dylemat jest inny. Mam 7D - szybkostrzelna, z bdb (teoretycznie) AF. W praktyce wolałbym lepszy obrazek, którego w 7D mi brakuje, a i 7D czasami nie wyrobi z AF. Czasami jednak robię jakieś sceny dynamiczne. A 5dMK3 przerasta ceną moje amatorskie potrzeby ...

jac+
28-01-2013, 18:59
Generalnie 60 nie miałem w łapkach za to długo miałem 7 i nie znajduję róznicy w wielkości i trzymaniu (leżeniu w łapce) między 7 a 6.

Ogólnie to jest znaczna różnica w trzymaniu między xxxD i seriami xxD i xD. Jednak między xxD, a xD praktycznie nie ma żadnej, albo jest ciężko zauważalna (pomimo różnic wielkościowych całych brył aparatu). Piszę na podstawie doświadczeń z 50D i 5D2. Oczywiście "jedynki" to całkiem inna bajka.

Fonek
28-01-2013, 20:33
Właśnie dokonałem przesiadki z 60 na 6D. Wymiarowo niemal identyczne, choć w dotyku dzieli je przepaść. Jedno co od razu dało się odczuć to nieco mniejszy uchwyt w 6D. Wgłębienie pomiędzy krawędzią uchwytu a korpusem w okolicach mocowania obiektywu jest mniejsze o około 4 - 5 mm. Niby niewiele ale to czuć. ALE co trzeba podkreślić, mimo swoich wielkich łapsk jest OK! Trzyma się pewnie.

lysy1980
29-01-2013, 01:09
Nie zapominajmy że 6D ma jeszcze regulacje AF. Powiem szczerze ze nie bawiłem się tym ale ciekawy jestem czy coś daje.Sam fotografuje one shot i jak na razie z kazdym dniem jest dobrze.
Boczne dają radę nawet przy mocno ciemnych scenach gdzie jedynym źródłem światła byl tv a iso bylo 12800 i czas przy 1.4 był 1/40.
Jakoś po lubiłem ta puszkę i nie umiem doczekać się tylko gripa :-)

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Merde
29-01-2013, 10:42
Boczne dają radę nawet przy mocno ciemnych scenach gdzie jedynym źródłem światła byl tv a iso bylo 12800 i czas przy 1.4 był 1/40.

Nie bądź żyła i daj jakiegoś rawa, żebyśmy się mogli poonanizować nad bandingiem w wyciąganych o 5 EV cieniach w takich warunkach ;-)

MC_
29-01-2013, 10:46
O, to to. :-)
Chociaż... znalazłem w tym wątku jakiegoś rawa - zdjęcie kościoła w nocy na iso 200. Przy podciągnięciu w LR ekspozycji o +4EV bandingu nie było. Czary??

lysy1980
29-01-2013, 11:17
Ok tu fotka JPG

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/12231817/AK/IMG_03588.jpg)

Tu nic nie było ruszane, światło jedynie telewizor z za pleców: iso 12800 , 1/40 , 50mm punkt AF dolny lewy z tego co pamiętam :-)

A jakiego Rawa dać i na jakim Iso ?

nowart
29-01-2013, 11:25
lysy1980, sądzę, że to bez znaczenia . Tu są tacy fachowcy i miłośnicy bandingu, że czegokolwiek nie zapodasz to zaraz przerobią obrazek na pasiastą sieczkę :D

liquidsound
29-01-2013, 11:29
Ależ mnie zaczęło kusić to body....

szwayko
29-01-2013, 11:52
Może nie było tego porównania
Canon 6D Raw Sample Images With Comparison To 5D2 And 5D3 - Metro DC Photography (http://www.metrodcphotography.com/review/canon-6d-raw-sample-images/)

fotomoto
29-01-2013, 12:41
Pobrałem z tej stronki 2 rawy z 5D II i 6D ISO 3200 , wkleiłem w DPP te same ustawienia i jak dla mnie szumy są identyczne.

airhead
29-01-2013, 13:04
dam Wam nowy powód do dyskusji:
mora w 6D

https://canon-board.info/imgimported/2013/01/img_688720130128mateuszgrochocki-2.jpg
źródło (http://mgrochocki.files.wordpress.com/2013/01/img_6887-2013-01-28-mateusz-grochocki.jpg)

Merde
29-01-2013, 13:25
Pobrałem z tej stronki 2 rawy z 5D II i 6D ISO 3200 , wkleiłem w DPP te same ustawienia i jak dla mnie szumy są identyczne.

Przepis dla widzących inaczej AKA "nie widzę różnicy":

1. Pobrać pliki (niestety brak iso 100):

:arrow: http://www.metrodcphotography.com/raw_files/5D3-5D2-6D-comparison-01/image2-5D2-ISO800.CR2
:arrow: http://www.metrodcphotography.com/raw_files/5D3-5D2-6D-comparison-01/image2-6D-ISO800.CR2

2. Otworzyć w Lr/PS z ACR, ustawić suwaki Exposure na +3 i Shadows na 50 (moim zdaniem ekstremum, ale kolega qbic2 może się ze mną nie zgodzić :mrgreen:)

3. Porównać w powiększeniu 25%.

tomdz
29-01-2013, 13:28
Mora ładna, ale większą na 5D2 kilkukrotnie widziałem ;)

Pytanie do Cichego - używasz 6D jako głównego body? Jeśli tak, to dlaczego nie 5D3?

I do wszystkich - ma ktoś zestaw 6D + 24LII? Jak to razem chodzi? I ogólnie - sprawdzacie ostrość po zrobieniu zdjęcia, czy jest tak dobrze, że nie trzeba?

Kurcze, byłem praktycznie zdecydowany na 5D3, ale teraz mam coraz większe wątpliwości. Servo praktycznie nie potrzebuję, precyzyjniej boczne baaaardzo bym chciał mieć (główny argument za 5D3), ale przy super dokładnym centralnym mógłbym odpuścić. A różnica w cenie znaczna i ta lepsza matryca na dodatek... Gdyby Canon dał cenę z 500-1000zł większą i nie 'popsuł' migawki i czasów synchro to pewnie bym się nie wahał...

crazy
29-01-2013, 13:53
Pytanie do Cichego - używasz 6D jako głównego body? Jeśli tak, to dlaczego nie 5D3?

Używa MKIII jak głównego body :)

qwert
29-01-2013, 18:30
Czy możecie mi wysłać priva z informacją*gdzie Wy kupujecie te puszki po 6.5K? :) Widziałem że Nowart ma od 6700 na allegro hmmmmm

p.s. mnie już te 146 stron przekonało do kupna towarzysza dla 5dmk2 ;)

ayu
29-01-2013, 18:50
Trochę mnie zmartwiliście tym af servo. Już po mału przekonywałem się do 6D ale jak dla mnie potrzebny jest dobry af do dynamicznych scen. Chciałem się przesiąść z D600 ale teraz znowu mam wątpliwości. Jeżeli chodzi o niewielki aparat z szybkim single af mam bezlusterkowca. Czy ktoś może porównać af-c w D600/D7000 do 6D?

Z telefonu

lysy1980
29-01-2013, 18:59
Czy możecie mi wysłać priva z informacją*gdzie Wy kupujecie te puszki po 6.5K? :) Widziałem że Nowart ma od 6700 na allegro hmmmmm

p.s. mnie już te 146 stron przekonało do kupna towarzysza dla 5dmk2 ;)

Jak by co pisz na priv

Dam namiar do sprzedawcy od którego mam.

Bardzo expresowa wysyłka pocztexem z możliwością sprawdzenia sprzętu.

nie ukrywam że za te 200 miałem karty SD :-)

jac+
29-01-2013, 19:44
Mam rozumieć, że za te 6500zł to bez gwarancji PL?

kosdkp
29-01-2013, 20:31
Mam rozumieć, że za te 6500zł to bez gwarancji PL?
Niemiecka dystrybucja, gwarancja europejska?
Jak to wygląda na wypadek servisowania?

lysy1980
29-01-2013, 20:41
Jest tak samo jak od innych ludzi którzy sprzedają sprzęt z Niemiec. Dostajesz rachunek z niemieckiego sklepu i on jest podstawą gwarancji Europejskiej.
Często sprzedawcy mówią ze pierwszy rok w Polsce drugi Niemcy.

crazy
29-01-2013, 21:27
2 korzyści, 24 mce gwarancji i taniej jak w PL :)

jac+
29-01-2013, 21:29
Czyli canon PL honoruje tą gwarancję? To pewne?

marfot
29-01-2013, 21:45

Myślę, że problem nie w gwarancji bo jest standardowa, europejska a w rachunku, ale w końcu serwis to nie skarbówka :D

algha
29-01-2013, 22:04
Canon daje roczną gwarancję w całej Europie. Jednak w UE SPRZEDAWCA musi dać 2 lata. I właśnie ten drugi rok masz w Niemczech

crazy
29-01-2013, 22:10
Wysyłasz sprzęt do kupującego i on załatwia za swoim pośrednictwem kolejne 12mcy gwarancji. W polsce jest tylko 12mcy, bo to dziki i powalony kraj.

algha
29-01-2013, 22:20
Wysyłasz sprzęt do kupującego i on załatwia za swoim pośrednictwem kolejne 12mcy gwarancji. W polsce jest tylko 12mcy, bo to dziki i powalony kraj.
Jak ja lubię czytać takie głupoty. To się wprowadź.
GWARANCJĘ daje producent na własnych zasadach. Może jej w ogóle nie dać. Nie ma takiego obowiązku.
SPRZEDAWCA w UE musi dać dwa lata zgodności towaru z przeznaczeniem o zdefiniowanych minimalnych warunkach (stara rękojmia).

janulrich
29-01-2013, 22:21

Canon Polska nie honoruje gwarancji zza granicy. Polecam oglądnąć jest to tutaj wyjaśnione przez Pana z Canon Polska : https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo (https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo)
Kupiłeś w Niemczech musisz jechać/wysłać do serwisu/sklepu do Niemiec. Dla Canona Unia Europejska i Polska to 2 różne BYTY => no niestety przykre.

habakuk
29-01-2013, 22:26
Canon Polska nie honoruje gwarancji zza granicy.

honoruje i nie ma z tym najmniejszych problemów.

algha
29-01-2013, 22:36
Janulrich - temat już omawiany tutajhttp://www.canon-board.info/showthread.php?t=86492.
Youtube naprawdę nie jest dobrym źródłem takiej wiedzy :-)

Kuba1
29-01-2013, 22:40
Te RAWy z linku złożyłem kilka - DPP po wyzerowaniu wyostrzania, odszumiania i korekcji obiektywu -> wywołane do TIFF -> PS crop (narzędziem zaznaczenia prostokątnego @ fixed size) -> dodanie info -> złożenie w tryptyki -> zapis JPEG dla WWW @ 100% quality. 100% kadry, bez ingerencji w piksele w postprocesie (teoretycznie). Dla spełnienia wymogów licencji CC umieściłem wymagane info pod zdjęciami.

Endźoj..

źródło (http://imageshack.us/a/img824/7884/image15d25d36diso800dpp.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img17/1364/image15d25d36diso12800d.jpg)

Wnioski każdy może wyciągnąć jakieś tam, na podstawie tego co widzi.. Proszę porównać pewne szczegóły na zdjęciach..

Diabeł
29-01-2013, 22:47
Canon Polska nie honoruje gwarancji zza granicy. Polecam oglądnąć jest to tutaj wyjaśnione przez Pana z Canon Polska : https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo (https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo)
Kupiłeś w Niemczech musisz jechać/wysłać do serwisu/sklepu do Niemiec. Dla Canona Unia Europejska i Polska to 2 różne BYTY => no niestety przykre.

tu masz warunki gwarancji http://www.canon.pl/support/consumer_products/Imaging_EWS_warranty.aspx ( "http://www.canon.pl/support/consumer_products/Imaging_EWS_warranty.aspx")

crazy
29-01-2013, 23:07
Jak ja lubię czytać takie głupoty. To się wprowadź.
GWARANCJĘ daje producent na własnych zasadach. Może jej w ogóle nie dać. Nie ma takiego obowiązku.
SPRZEDAWCA w UE musi dać dwa lata zgodności towaru z przeznaczeniem o zdefiniowanych minimalnych warunkach (stara rękojmia).

To teraz napisz to Canona i zapytaj czemu tak jest a nie pretensje do mnie , że prawdę piszę :)

Gwarancje logiczne , że daje producent tylko czemu u nas zawsze od tyłka strony :D Zresztą nie tylko u Canona tak jest :D

algha
29-01-2013, 23:16
To teraz napisz to Canona i zapytaj czemu tak jest a nie pretensje do mnie , że prawdę piszę :)

Gwarancje logiczne , że daje producent tylko czemu u nas zawsze od tyłka strony :D Zresztą nie tylko u Canona tak jest :D

Ale ja nie mam do Ciebie pretensji. Po prostu się nie zgadzam.
A

lysy1980
29-01-2013, 23:32
Zgodnie z obietnicą zapodaje jeszcze iso 25600

źródło (https://dl.dropbox.com/u/12231817/AK/25600.jpg)

zasady takie same jak wyżej tylko czas musiałem skrócić bo jak bym wyłączył tv to już bym nic nie widział

janulrich
30-01-2013, 00:02
tu masz warunki gwarancji http://www.canon.pl/support/consumer_products/Imaging_EWS_warranty.aspx ( "http://www.canon.pl/support/consumer_products/Imaging_EWS_warranty.aspx")

1:28:00 h proszę.
https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo (https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo)

EU powinno być okej. Moje niedosłuchanie. Ale USA i UE to już problem. Przepraszam , za wprowadzenie w błąd.

matlog
30-01-2013, 00:29

Kupujesz na firmę na fakturę masz tylko gwarancję (czyli 1 rok), kupujesz na paragon jako osoba indywidualna masz drugi rok tzw rękojmi. (No chba że coś cioteczka unia z tym ostatnio zrobiła)

algha
30-01-2013, 00:42
Zgadza się. Mówimy tu o tzw. sprzedaży konsumenckiej.

lysy1980
30-01-2013, 01:14
Proszę nie pisać bzdur o rękojmi. ..

Kiedy możemy skorzystać z rękojmi?Mówiąc z pewnym uproszczeniem, z uprawnień wynikających z rękojmi skorzystać może:a) przedsiębiorca kupujący rzecz od innego przedsiębiorcy,b) konsument kupujący rzecz od innego konsumenta lub,c) przedsiębiorca kupujący rzecz od konsumenta.Wbrew pozorom, jeśli jako konsument kupujemy rzecz ruchomą od przedsiębiorcy, wtedy nie możemy skorzystać z rękojmi, lecz możemy powołać się na tzw. niezgodność towaru z umową, o której mowa będzie w dalszej części artykułu (patrz punkt VII).

Usjwo
30-01-2013, 02:45

Ponizej 6k w Chinach, ale z gwarancja tylko na Chiny. Wersja (N) chyba juz lekko powyzej 5k, w HongKongu mówili że wersja (N) produkowana jest tylko na Chiny???
Taniej niż w HK jest jeszczew w Japoni (nie wiem jak to wyglada w US)

Ligo
30-01-2013, 03:12
Na dzień dzisiejszy cena 6D w US startuje od $1709, czyli niewiele ponad 5300 zł.

lysy1980
30-01-2013, 08:30
To przy takiej różnicy wolał bym dopłacić tys i mieć gwarancję na miejscu a nie w razie draki zostać bez sprzętu na dłuższy okres. Jakoś mam przeczucie że jak sprzęt będzie doceniony to jego cena będzie sie utrzymywać i pójdzie ciut wyżej. No i ciekawe czy mkIi będzie dalej w sprzedaży bo ten śmiało może go zastąpić gdyż pod każdym względem jest lepszy.

bartezzx
30-01-2013, 09:16
Ligo możesz napisać gdzie widziałeś w u usa po ok 1700$?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

crazy
30-01-2013, 09:18
Kupujesz na firmę na fakturę masz tylko gwarancję (czyli 1 rok), kupujesz na paragon jako osoba indywidualna masz drugi rok tzw rękojmi. (No chba że coś cioteczka unia z tym ostatnio zrobiła)

NIe zawsze jest to regułą, że kupując na firmę ma się tylko rok gwarancji bo firma Quantuum daje na swoje produkty 2 lata gwarancji na firmę :)

MC_
30-01-2013, 09:21
No nie zawsze, ale mówimy tu chyba o produktach Canona...
I, jak już zostało wcześniej wspomniane, drugi rok to nie rękojmia a niezgodność z umową.

crazy
30-01-2013, 09:26
Dokładnie tak, dlatego lekko powiedziawszy mam gdzieś kupowanie w PL, wolę kupić u znajomego gdzie będę miał dodatkowe 12mcy dodatkowo, w dodatku taniej jak w PL :)

michael_key
30-01-2013, 09:53
FPBN: Czterdziesty szósty czwartek na żywo czyli Canon 6D - Bankier.TV (http://bankier.tv/fpbn-czterdziesty-szosty-czwartek-na-zywo-czyli-canon-6d-12475.html)

jacab1
30-01-2013, 11:35
Na dzień dzisiejszy cena 6D w US startuje od $1709, czyli niewiele ponad 5300 zł.

Ja na ebayu znalazłem najtaniej z US 1850$ .....
Za to u nas w PL cena w MM jest delikatnie mówiąc lekko zawyżona Aparat CANON 6D, Lustrzanki cyfrowe - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/aparat-canon-6d,id-823583?gclid=CKmPr_Xij7UCFQRc3god5X0ArA)

MC_
30-01-2013, 11:40
No w MM jest jak zwykle - dla idiotów.

Merde
30-01-2013, 11:51
NIe zawsze jest to regułą, że kupując na firmę ma się tylko rok gwarancji bo firma Quantuum daje na swoje produkty 2 lata gwarancji na firmę :)

Była mowa o produktach Canona, które objęte są gwarancją 12-miesięczną.
Np. Eizo daje na swoje monitory 5 lat, ale co to ma wspólnego z tym wątkiem?

Będę do znudzenia powtarzał: gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym producenta,
równie dobrze mogłoby jej nie być wcale i wszystko byłoby zgodne z prawem.

Zader
30-01-2013, 12:30
Za to u nas w PL cena w MM jest delikatnie mówiąc lekko zawyżona Aparat CANON 6D, Lustrzanki cyfrowe - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/aparat-canon-6d,id-823583?gclid=CKmPr_Xij7UCFQRc3god5X0ArA)

ale jak sie wybierze "Odbierz w markecie" i przejdzie do kasy to spada o 1000 zł :)

EDIT: sprawdzilem, ze dzieje sie tak tylko w przypadku marketu w Warszawie na Ostrobramskiej, inne markety maja rozne ceny hmmm...

waka
30-01-2013, 12:31
ja w MM miesiąc temu za body z 24-105 dałem 9999zł, samo body kosztowało 7599, na dodatek raty 0%. MM Katowice

jacab1
30-01-2013, 12:40
ale jak sie wybierze "Odbierz w markecie" i przejdzie do kasy to spada o 1000 zł :)

EDIT: sprawdzilem, ze dzieje sie tak tylko w przypadku marketu w Warszawie na Ostrobramskiej, inne markety maja rozne ceny hmmm...

7500pln to jak widzę taka standardowa cena w PL ;)
....ale czasem zdażają się takie dziwne aukcje na alledrogo :lol: aparat canon EOS 6D (2990713427) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6d-i2990713427.html)

Bart
30-01-2013, 13:06
aparat canon EOS 6D (2990713427) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6d-i2990713427.html)

Tam jest złota migawka. ;-)

Natomiast bardziej "dziwne" są aukcje z cenami dużo niższymi. Przecież wiadomo, że jeśli ktoś sprzedaje 1000 zł taniej, to coś musi być nie tak, cudów nie ma.
Dlatego jeśli chodzi o aparaty z Niemiec, gdzie Canon 6D kosztuje (w normalnych sklepach, które oferują co najmniej kilka sztuk, a nie jakąś jedną "nie-wiadomo-skąd") około 1.800 Euro, to jak TIP może zaproponować cenę 6.500 zł? Nie bardzo to widzę, chyba że kupuje w Niemczech właśnie w jakichś "dziwnych", "okazyjnych" miejscach. A ja osobiście takiego aparatu nie chcę. :wink:

Kolekcjoner
30-01-2013, 13:12
No i ciekawe czy mkIi będzie dalej w sprzedaży bo ten śmiało może go zastąpić gdyż pod każdym względem jest lepszy.
Jeśli mowa o 5D mkII to już go nie produkują.

airhead
30-01-2013, 13:22
Tam jest złota migawka. ;-)

Natomiast bardziej "dziwne" są aukcje z cenami dużo niższymi. Przecież wiadomo, że jeśli ktoś sprzedaje 1000 zł taniej, to coś musi być nie tak, cudów nie ma.
Dlatego jeśli chodzi o aparaty z Niemiec, gdzie Canon 6D kosztuje (w normalnych sklepach, które oferują co najmniej kilka sztuk, a nie jakąś jedną "nie-wiadomo-skąd") około 1.800 Euro, to jak TIP może zaproponować cenę 6.500 zł? Nie bardzo to widzę, chyba że kupuje w Niemczech właśnie w jakichś "dziwnych", "okazyjnych" miejscach. A ja osobiście takiego aparatu nie chcę. :wink:
kupuje hurtowo, przynajmniej ten, u którego ja brałem
facet przyjechał z Niemczech z taką ilością sprzętu, że z kombi mu się wysypywało, musiał trochę po porządkować, żebym był w stanie usiąść na przednim siedzeniu bez zgniatania jakiegoś body :)
ma gwarancje, przynajmniej ten, który kupiłem
za to nie mają gwarancji canony z USA i Azji

Merde
30-01-2013, 13:34
kupuje hurtowo, przynajmniej ten, u którego ja brałem

A wystawia fakturę VAT? Jeśli nie - masz odpowiedź.

Matson
30-01-2013, 13:37
Dokładnie, w MM na Ostrobramskiej body z 24-105 kosztuje 9999 zł, poza tym na stronie jest podana informacja że ceny online mogą być różne od tych w sklepie. Z tego co widzę nie tylko 6d jest tam zdecydowanie taniej, inne aparaty też. Swoją drogą dziwna polityka, sprzedawać w dzisiejszych czasach sprzęt online znaczniej drożej niż w sklepie.

crazy
30-01-2013, 13:59
A wystawia fakturę VAT? Jeśli nie - masz odpowiedź.

Ten którego ja znam i od którego kupuje wystawia FV :)

rojo
30-01-2013, 14:27
7500pln to jak widzę taka standardowa cena w PL ;)
....ale czasem zdażają się takie dziwne aukcje na alledrogo :lol: aparat canon EOS 6D (2990713427) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6d-i2990713427.html)

Wy internetu nie macie?, przecież spokojnie można kupić od niecałych 7300
Lustrzanka Canon EOS 6D Body (8035B022) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/18033531;0280-0.htm#tab=click_scroll)

luc
30-01-2013, 14:30
Dokładnie, w MM na Ostrobramskiej body z 24-105 kosztuje 9999 zł, poza tym na stronie jest podana informacja że ceny online mogą być różne od tych w sklepie. Z tego co widzę nie tylko 6d jest tam zdecydowanie taniej, inne aparaty też. Swoją drogą dziwna polityka, sprzedawać w dzisiejszych czasach sprzęt online znaczniej drożej niż w sklepie.

Samo body - na Ostrobramskiej za 7499, w Markach 7990, a w Lublinie... 8499 PLN. Tylko ostrzegają, że może być powystawowy :-(

michael_key
30-01-2013, 14:40
Co Wy tak ciągle o tych cenach... nie popadajcie w onanizm cenowy.
Kto chcę kupić to poszuka i wybierze. Robi się powoli jakieś bicie piany z tą ceną puszki.

Matson
30-01-2013, 15:22
Samo body - na Ostrobramskiej za 7499, w Markach 7990, a w Lublinie... 8499 PLN. Tylko ostrzegają, że może być powystawowy :-(

Coś w tym może być, bo jego cena jest podejrzanie mała (mówię o Ostrobramskiej). A ja powystawowego nie chcę, a szkoda bo cena atrakcyjna, plus raty 0%.