Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

rojo
12-02-2013, 20:27
Dzięki za info, jak masz aparacik pod ręką to zobaczyłbyś jakie masz tam wyostrzanie ustawione teraz, bo to w sumie ważne.

No niech stanieje :) A masz coś zrobione po prostu na polu/dworze takie pstryki , najlepiej całe sylwetki :)
I jakiekolwiek portert jak jest możliwość z otwartymi oczami w oryginalnym rozmiarze :) i moje życzenia tyle :) hehe

sharp 6, contrast -1, saturation -2. Rawów z dnia nie mam żadnych, ja w ogóle zdjęć w dzień nie robię, światło jest przereklamowane :D. Znalazłem za to rawa z iso3200 z dużą ilością różnych szczegółów i to niedoświetlonego gdzieś o działkę coby można było dwie działki wyciągnąć i zachwycać się jak mimo wyciągania 2 ev z iso3200 jest mało szumów :D. Wszystkie info masz w exifie

www.royo.pl/6d/IMG_8148.zip

janulrich
12-02-2013, 21:33
Dzięki :)

janulrich
12-02-2013, 22:26
Dzięki :)

No ciekawe rzeczy w tym Exif :) Nawet nr telefonu :) A Raf 8148 to już tyle fotek zrobiłeś tym 6D ? :)

konioo
12-02-2013, 23:09
a na czy mierzysz?
ja tam mam korektę na minus raczej jak mierzę matrycowym, albo w punkt na punktowym. Jakie miałeś w 1000d bo nawet nie wiem jak jest? Jak łapiesz AF bocznymi to sobie ustaw matrycowy bo jest powiązany z wybranym punktem AF, jak środkiem to zalezy co robisz, ja lubie w punkt i sobie popatrzyć co tam gdzie świeci, zablokować ekspozycję na czym się chce, przekadrować i cyknąć. Pewnie do oswojenia, bo ja po 7D też miałem chwilę głupiaki z nim ale szybko sie przestawiłem. Matrycowy generalnie działa u mnie bardzo przyzwoicie...

Dzieje się tak na każdym trybie pomiaru światła. Raz wychodzi dobrze, a czasami ciemnawo. Tak wynika przynajmniej z patrzenia na histogram i mojej subiektywnej oceny.
W 1000D mam też matrycowy, skupiony i centralnie ważony. Ustawiam oba aparaty na tą samą scenę, obiektywy o podobnej ogniskowej, ta sama przesłona, ISO i czas migawki, pomiar światła też i w 1000D jest idealny histogram, w 6D od czasu do czasu za bardzo w lewo.

Prawdopodobnie to akurat przypadłość każdego modelu firmy C, np. w 5DIII również można na stałe skorygować ekspozycję.

A to ciekawe czy inni użytkownicy 5DIII to potwierdzają?

janulrich
12-02-2013, 23:36
Dzieje się tak na każdym trybie pomiaru światła. Raz wychodzi dobrze, a czasami ciemnawo. Tak wynika przynajmniej z patrzenia na histogram i mojej subiektywnej oceny.
W 1000D mam też matrycowy, skupiony i centralnie ważony. Ustawiam oba aparaty na tą samą scenę, obiektywy o podobnej ogniskowej, ta sama przesłona, ISO i czas migawki, pomiar światła też i w 1000D jest idealny histogram, w 6D od czasu do czasu za bardzo w lewo.

A to ciekawe czy inni użytkownicy 5DIII to potwierdzają?

A patrzysz na histogramy w czasie rzeczywistym Live View (czy są takie w ogóle) ? Czy po zrobieniu foto oglądasz?

crazy
12-02-2013, 23:40
Canony tak juz maja ze niedoswietlaja

konioo
12-02-2013, 23:53
A patrzysz na histogramy w czasie rzeczywistym Live View (czy są takie w ogóle) ? Czy po zrobieniu foto oglądasz?

Patrzę na histogramy po zrobieniu foto. W 1000D nie da się chyba nawet oglądać histogramów w Live View, w 6D już tak.

Canony tak juz maja ze niedoswietlaja

Widzę, że niedoświetlanie w Canonach potwierdza się w innych modelach. Trudno, trzeba z tym się zaprzyjaźnić jakoś.

ekrowa
13-02-2013, 00:01
Coś mi się wydaje, że ten wątek jest "sponsorowany", bo mój ostatni post, w którym odniosłem się do zdjęcia w JPG które szanowny kolega zamieścił, że ta jakość to nie powala (być może zależy od samego zdjęcia) nagle zniknął.

rojo
13-02-2013, 00:23
Coś mi się wydaje, że ten wątek jest "sponsorowany", bo mój ostatni post, w którym odniosłem się do zdjęcia w JPG które szanowny kolega zamieścił, że ta jakość to nie powala (być może zależy od samego zdjęcia) nagle zniknął.

o którym zdjęciu konkretnie mówisz bo sporo się pojawia ostatnio...

--- Kolejny post ---

No ciekawe rzeczy w tym Exif :) Nawet nr telefonu :) A Raf 8148 to już tyle fotek zrobiłeś tym 6D ? :)

dzwoń jak muszisz :D
zrobiłem juz ponad 10k :D

Co do pomiarów światła to robiąc na koncertach i imprezach 6D od ponad miesiąca mierzę głównie matrycowym w punkt i w większości jest trafione, w trudniejszych przypadkach (spotów na twarz) mierzę punktowym i to często z korekcją na delkatny minus... Wiec też pewnie zależy to od warunków...

Merde
13-02-2013, 00:25

Oj, kolega ekrowa nie potrafi własnych postów znaleźć i od razu oskarża? Nieładnie...

PS: User któremu skasowano posta dostaje o tym informację wraz z powodem usunięcia, nic nie "znika nagle".

pepey
13-02-2013, 10:45
Wreszcie Canon EOS 6D In-Depth Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d/)
Nie podoba mi się deprecjacja punktowa i ogólnej oceny w stosunku do D600. Bardzo niesprawiedliwe to jest !
Wg. ichnich n.inn. gorsze ISO :(

janulrich
13-02-2013, 11:46
Wreszcie Canon EOS 6D In-Depth Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d/)
Nie podoba mi się deprecjacja punktowa i ogólnej oceny w stosunku do D600. Bardzo niesprawiedliwe to jest !
Wg. ichnich n.inn. gorsze ISO :(

yyy... ale czym Ty się przejmujesz? :) Szkoda, że nie pokazali tego wyostrzonego kurzu i ślepego AF D600 ;/ .

Dla mnie od pół roku liczy się niezawodność i sprawny (niezakurzony) sprzęt.
Ja akurat wyciągałem +3EV ze zdjęcia kolegi i na ISO 3200 i takich herezji nie miałem.

Przeszedłem ze stajni Nikona do Canona, bo mnie kompakty Canona na weselach ratowały :). Tam w Nikonie odkąd zalało fabryki jest ZONK. Nie wiem czy Canon też miał zalane.

Także nie przejmuj, że Nikon na tym teście niby ma lepsze odwzorowanie na +3Ev bo :
1.bo to jest po 1 ściema,
2. jeśli nawet byłby lepszy o 1Ev (ale nie jest), to i tak twoje oko tego nie wyłapie (chyba, że oglądasz fotki na 100% w cieniach , oczywiście te powyciągane miejsca i zwracasz uwagę, na to że 10px ma inne przebarwienia :) )
3. Takie testy są opłacone przez daną markę :)
4. Wolałbym Canona EOS 60D niż Nikon D600 + gratis mękę z serwisem + kurz + jak to mówią "to jest amatorska puszka i 70% niecelnych fotek w tym 95% BF to norma i to nie jest wina sprzętu trzeba się przyzwyczaić, jak to się ma z tym serwisem " , to samo było z Nikon D7000

Zatem pamiętaj, lepszy sprawny KAJAK niż CUDOWNY TITANIK z dziurą w kadłubie :)

Gregolius
13-02-2013, 11:47
no niestety 5d III i 6d to nie d600 i d800:) Kocham te ich testy:)

Grzdyll
13-02-2013, 12:10
yyy... ale czym Ty się przejmujesz? :) Szkoda, że nie pokazali tego wyostrzonego kurzu i ślepego AF D600 ;/ .

Dla mnie od pół roku liczy się niezawodność i sprawny (niezakurzony) sprzęt.
Ja akurat wyciągałem +3EV ze zdjęcia kolegi i na ISO 3200 i takich herezji nie miałem.

Przeszedłem ze stajni Nikona do Canona, bo mnie kompakty Canona na weselach ratowały :). Tam w Nikonie odkąd zalało fabryki jest ZONK. Nie wiem czy Canon też miał zalane.

Także nie przejmuj, że Nikon na tym teście niby ma lepsze odwzorowanie na +3Ev bo :
1.bo to jest po 1 ściema,
2. jeśli nawet byłby lepszy o 1Ev (ale nie jest), to i tak twoje oko tego nie wyłapie (chyba, że oglądasz fotki na 100% w cieniach , oczywiście te powyciągane miejsca i zwracasz uwagę, na to że 10px ma inne przebarwienia :) )
3. Takie testy są opłacone przez daną markę :)
4. Wolałbym Canona EOS 60D niż Nikon D600 + gratis mękę z serwisem + kurz + jak to mówią "to jest amatorska puszka i 70% niecelnych fotek w tym 95% BF to norma i to nie jest wina sprzętu trzeba się przyzwyczaić, jak to się ma z tym serwisem " , to samo było z Nikon D7000

Zatem pamiętaj, lepszy sprawny KAJAK niż CUDOWNY TITANIK z dziurą w kadłubie :)

Argumentacja na rzecz Canona wprost zwala z nóg... cóż za celne i merytoryczne spostrzeżenia, kolega się marnuje i koniecznie powinien zabrać się za politykę, wróżę wielką karierę szczególnie na wiecach poparcia!

akustyk
13-02-2013, 12:30
tak szczerze to jest to w miare sensowny test, jak zwykle dpreview. nie bardzo sam widze jakas przewage rozdzielczosci D600 czy A99 (przynajmniej jak sam patrze na zdjecia testowe RAW to tam nie widac nic a nic roznicy), co widze to ladniejsze wysokie ISO 6D (mniej szumu a nadal widoczne detale), za to D600 i A99 znacznie lepiej pracujace przy wyciaganiu cieni.

ogolnie... w "wojnie systemowej" to sie IMHO nadal rozbija o dobranie tanszych/lepszych szkiel. a w systemie Canona taki 6D ma sensowne miejsce.

jednego baka jakiego w recenzji dpreview wylapalem, to egzaltacja na "normalnie" wyciagnietym w menu Mirror Lockup. w sensie, ze wg nich jak to jest standardowo na wierzchu zamiast w Cfn to jest wielka roznica. gdy tymczasem ww. Mirror Lockup w 5D mkII i 600D mam od dawna na wierzchu (w My Menu). i to nadal ni diabla nie jest normalne rozwiazanie, bo nadal trzeba dwa kroki zrobic (wlaczenie MLU i potem zmiana trybu seryjnego na dwusekundowe opoznienie), na dodatek w obu korpusach wymaga to nieco innych knefli...

janulrich
13-02-2013, 13:11
Argumentacja na rzecz Canona wprost zwala z nóg... cóż za celne i merytoryczne spostrzeżenia, kolega się marnuje i koniecznie powinien zabrać się za politykę, wróżę wielką karierę szczególnie na wiecach poparcia!

Nie jestem pijarowcem, ale widzę że kolega oceniając tak ludzi ma w tym duże doświadczenie, ja jestem fotografem, a nie WODOLEJCĄ, mówię co mi obrazek pokazuje, a nie co widziałem na 100 czy 200 portalach :).

Z autopsji wiem co to jest Nikon ... przeszedłem gehennę.

A temat nie dotyczy 6D vs Nikon D600 więc nie wgłębiałem się więcej nad zaletami 6D nad D600. Natomiast jeśli miałbym porównywać te aparaty to sama fabryczna usterka Nikona D600 odnośnie odpryskiwania farby/kurzu i uszkodzony AF dyskwalifikują tą atrapę aparatu do dalszych porównań => "nie można porównywać sprawnego F1 do F1 bez powietrza w oponach" bo to nie ma sensu.

I nie drąż tematu porównania bo to nie ten wątek.

Pozdrawiam

rojo
13-02-2013, 13:19
no ale punktami bije 5D3 o czym od początku wiedziałem i byłem pewniem że 6D to lepszy od 53D aparat. (żart) I wszystko jasne :D

jellyeater
13-02-2013, 13:33
a w systemie Canona taki 6D ma sensowne miejsce.
Dopóki Canon nie zacznie na serio traktować użytkowników którzy kupili 5D mk III z walniętym AF, to 6D jest bardziej sensowne niż księgowi byli w stanie wyśnić.

Wszystkie te aparaty są porównywalne względem tego jak potrafią obrazować. :) Liczy się szkiełko i oko. :P

Grzdyll
13-02-2013, 13:43
(...) mówię co mi obrazek pokazuje, a nie co widziałem na 100 czy 200 portalach :).

Jeśli 100 czy 200 portali zgodnie pokazuje że z cieni można kilka działek więcej wyciągnąć z matrycy aparatu X niż aparatu Y to trzeba być niemałym naginaczem faktów by zobaczyć coś innego - co zresztą idealnie pokazują użyte wcześniej "argumenty" w żaden sposób nie odwołujące się do faktów a jedynie do emocji związanych z obiema markami. I jeszcze wprost zarzucające całkiem sensownemu portalowi oszustwa.

I nie drąż tematu porównania bo to nie ten wątek.

Dziękuję za radę ale kolega chyba nie zauważył kto zaczął tu śmiecić pseudo-porównaniami.

Również pozdrawiam, dla mnie eot

Kolekcjoner
13-02-2013, 14:43
Panowie - proszę uprzejmie nie robić tu śmietnika jakimiś personalnymi wojenkami 8-).

PoulN
13-02-2013, 15:14
Dopóki Canon nie zacznie na serio traktować użytkowników którzy kupili 5D mk III z walniętym AF, to 6D jest bardziej sensowne niż księgowi byli w stanie wyśnić.

Wszystkie te aparaty są porównywalne względem tego jak potrafią obrazować. :) Liczy się szkiełko i oko. :P

Ile osób ma uwalony AF w 5d3?

jac+
13-02-2013, 15:45
Co do porównań 6d do D600 i D800 to są one moim zdaniem bezsensowne. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Podejrzewam, że ktoś kto interesuje się canonowską pełną klatką nie jest osobą początkującą i ma już jaką taką baterię szkieł pod EOSy. I w tym momencie nikt rozsądny nie będzie zmieniał całego systemu, bo konkurencja wypuściła jakąś puszkę dającą powiedzmy lepszy obrazek, czy mającą jakąś mniejszą lub większą przewagę. Jeśli komuś nie pasuje z jakichś względów 6D to i tak będzie szukał alternatywy wśród EOSów.

akustyk
13-02-2013, 16:00
Co do porównań 6d do D600 i D800 to są one moim zdaniem bezsensowne. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Podejrzewam, że ktoś kto interesuje się canonowską pełną klatką nie jest osobą początkującą i ma już jaką taką baterię szkieł pod EOSy.

no wlasnie niekoniecznie. to jest entry level, to zmienia zupelnie warunki gry, tak jak 300D/D70 swego czasu.

gros kupujacych 6D czy D600 to wlasnie nie beda pasjonaci-onanisci siedzacy na cropie czy 5D/D700 z czerwonymi paskami czy czyms takim. tylko amatorzy siedzacy na sprzecie pokroju 40D/D90 + jakis tam standardowy zoom pod cropa (do spolki, jak dobrze pojdzie, z pasujacym tele 55-250 czy 70-300) i szukajacy teraz fajnego sprzetu na zmiane. i tutaj zmiana systemu nie stanowi kluczowego problemu...

a propos lekcji historii nt FF - pojawienie sie 5D jako budzetowego (na kieszen pasjonata/prosumera) bylo swego czasu gigantyczna rewolucja, ktora w gronie przyrodnikow/landszafciarzy spowodowala masowy odplyw wieloletnich Nikoniarzy do Canona. troche sie to po latach wyrownalo, ale przez pare lat nikonowska Seksmisja ("FF nie bylo, nie ma i nigdy nie bedzie potrzebne") zrobila sporo ruchu i usenetowego marketingu dla Canona. a tu jest mowa o jeszcze nizszej polce gdzie woluminy sprzedazy sa nieporownywalnie wieksze. sukces tych dwoch puszek wzgledem siebie moze miec dla obu firm wielkie znaczenie w przyszlosci...

dj_zibi
13-02-2013, 16:08
no wlasnie niekoniecznie. to jest entry level, to zmienia zupelnie warunki gry, tak jak 300D/D70 swego czasu.

gros kupujacych 6D czy D600 to wlasnie nie beda pasjonaci-onanisci siedzacy na cropie czy 5D/D700 z czerwonymi paskami czy czyms takim. tylko amatorzy siedzacy na sprzecie pokroju 40D/D90 + jakis tam standardowy zoom pod cropa (do spolki, jak dobrze pojdzie, z pasujacym tele 55-250 czy 70-300) i szukajacy teraz fajnego sprzetu na zmiane. i tutaj zmiana systemu nie stanowi kluczowego problemu...

Wg. mnie kolega jac+ ma sporo racji, gdy ktos posiada pewną szklarnie i pewne przyzwyczajenia co do niej(np 135 2,0 czy 100-400 w moim przypadku) ciężko zmienić system mimo ze dajmy taki D800 jest aparatem idealnym. Sadzę ze wielu chciało by mieć D800 w systemie caona ale muszą wybrać, czy zmiana wszystkich szkieł i porzucenie "rodzynków" jest tego warta. Dla mnie nie i dlatego idzie 6D w zamian 5dmkII. Dla ośób które mają podstawowe szkło... masz racje nie jest to problem.

jac+
13-02-2013, 16:28
"Prawda" canona pozycjonuje 6D jako entry level i w kontekście innych braci z canonowskiego FF dostępnych na rynku jest to słuszne. Jednak "prawda" życia mówi, że prawdziwy entrylevelowiec raczej chwyci za coś ze znacznie niższej cropowej półki. W końcu niewielu początkujących fotografików może sobie pozwolić na wydatek rzędu ca. 8000zł (za 6D + np 50/1.8 II). Przynajmniej w Polsce.

Kolekcjoner
13-02-2013, 17:24

a propos lekcji historii nt FF - pojawienie sie 5D jako budzetowego (na kieszen pasjonata/prosumera) bylo swego czasu gigantyczna rewolucja, ktora w gronie przyrodnikow/landszafciarzy spowodowala masowy odplyw wieloletnich Nikoniarzy do Canona. troche sie to po latach wyrownalo, ale przez pare lat nikonowska Seksmisja ("FF nie bylo, nie ma i nigdy nie bedzie potrzebne") zrobila sporo ruchu i usenetowego marketingu dla Canona. a tu jest mowa o jeszcze nizszej polce gdzie woluminy sprzedazy sa nieporownywalnie wieksze. sukces tych dwoch puszek wzgledem siebie moze miec dla obu firm wielkie znaczenie w przyszlosci...

Nie sądzę żeby to tak działało. Rynek jest obecnie bardzo wyrównany, karty dawno rozdane. Jeśli są wahnięcia to niewielkie i bez większego znaczenia rynkowego. Nowe puszki na rynku FF to zbyt mały impuls żeby zmienić układ sił, nie wspominając już o jakichś tabelarycznych różnicach. Moim zdaniem prawdziwa gra zacznie się gdy nastąpią jakieś epokowe zmiany technologiczne (jak wprowadzenie AF czy cyfry) a nie jedna czy dwie premiery.
Przy tym oferta Canona jest bardzo przemyślana i ja stawiam, że wolumin sprzedaży będzie się powiększał po premierach 6D i 5D a nie zmniejszał.

centur
13-02-2013, 17:48
moze gdyby lustrzanki produkowało tak jak auta kilkadziesiąt firm a nie tylko 6 w tym 2 z absolutną dominacją na rynku to byłoby inaczej a tak...

gnom
13-02-2013, 18:22
Canon 6D Body, nowy, gwarancja zapraszam (3029229372) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-6d-body-nowy-gwarancja-zapraszam-i3029229372.html)

jak myślicie ?

Merde
13-02-2013, 18:29
Canon 6D Body, nowy, gwarancja zapraszam (3029229372) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-6d-body-nowy-gwarancja-zapraszam-i3029229372.html)

jak myślicie ?

Ten link już tu był.
Trzeba wielkimi literami napisać: UWAGA: WAŁEK?

janulrich
13-02-2013, 18:58

jak myślicie ?

Odradzam !!! Lepiej dołożyć 600zł niż stracić 6600zł !!!! A mnie w balona zrobiono , ale kasę z POK odzyskałem (po zakupie Nikona D700) :) Zasada jest prosta, ktoś przejął czyjeś konto allegro, i wpisał swój numer konta :) Kasa została przelana na konto oszusta... a po 2 miesiącach właścicielka konta dzwoniła do mnie i żaliła się , że musi zapłacić 200zł za prowizję od sprzedaży czegoś czego nie wystawiała ... a co ja miałem powiedzieć jak ponad 6000 tyś zł W PLECY. Akurat byłem z żoną na "spokojnym urlopie" jak dostałem cynka od Allegro , że ktoś mnie oszukał. ;/

Usjwo
13-02-2013, 18:59
Tak w nawiązaniu do "entry level", to wydaje mi sie że powoli nadchodzi kres APS-C. Pasjonaci ruszą w stronę FF entry level, 6D, 600D (lub zapowiadany Pentax), czyli serie xxD w Canonie ( i odpowiedniki w Nikonie). Amatorzy rodzinnej fotografi pewnie przejdą powoli na bezlusterkowce/półprzepuszczalne. Rynek sie spolaryzuje troche bardziej, co juz widać. Ja mając 40D do tej pory (50D, 7D, 60D) jakos nie widziałem motywacji (ekonomiczno-jakościowej) do zmiany puszki. dopiero 6D wydaje mi się dobrym następcą. Do innego systemu mnie nie ciągnie. Wszystkie moje szpeje canonowskie (obiektywy, lampy, wyzwalacze) to ponad 10tys, przy puszce wartej 1tys. Jaki jest sens przesiadki na Nikona?

jac+
13-02-2013, 19:44
APS-C prędko nie padnie. Może nie będzie miał już takiego wsparcia rozwojowego jak jeszcze jakiś czas temu, ale to przecież wciąż znaczna część rynku i przychodu dla firm foto. Poza tym dla nawet zaawansowanego amatora crop to w większości więcej niż ten potrzebuje. Moim zdaniem polaryzacja nastąpi to to wśród samych lustrzanek. Podejrzewam, że z biegiem czasu zniknie linia xxD (i odpowiednicy). APS-C zostanie w linii typu xxxD. Z drugiej strony będą jednocyfrowe EOSy pełnoklatkowe. Mam wrażenie, że już dziś taki np. 60D jest zrobiony trochę na siłę, nie dając użytkownikom nic więcej od 600D/650D poza pewną dozą większego "prestiżu" i ciut lepszą ergonomią.

Wszystkie moje szpeje canonowskie (obiektywy, lampy, wyzwalacze) to ponad 10tys, przy puszce wartej 1tys. Jaki jest sens przesiadki na Nikona?

Pytanie najpewniej retoryczne, bo nawet przy mniejszych dysproporcjach między wartością całości, a wartością puszki - TO NIE MA SENSU.

m_o_b_y
13-02-2013, 19:46
Tak w nawiązaniu do "entry level", to wydaje mi sie że powoli nadchodzi kres APS-C...

Czyli nowe, zmodernizowane szkła APS-C Canona i innych firm - to strzał we własną stopę ???
Idę wątpić...
:-D
Pozdrówka

Usjwo
13-02-2013, 20:13
Czyli nowe, zmodernizowane szkła APS-C Canona i innych firm - to strzał we własną stopę ???
Idę wątpić...
:-D
Pozdrówka
Oj, zeby język gietki powiedział wszytsko, co pomyśli głowa
Nieprecyzyjnie sie wyraziłem, format APS-C pozostanie dla SLT, takze obiektywy bedą przydatne :)

dariol
13-02-2013, 23:42
Micha mi się cieszy. Stało się. 6D od dziś w domku. :)
Zrobiłem kilka pierwszych fotek przy niemal zerowym świetle i szczena
jeszcze leży na ziemi. Proszę mi się nie dziwić, do tej pory miałem C350D. :)

Pozdrawiam
Darek

MC_
13-02-2013, 23:43
U mnie przesuadka z 5d2 wczoraj. To byl dobry wybor.

nowart
13-02-2013, 23:44
Jedna rzecz bardzo mile mnie zaskoczyła w korpusach 6D - pierwszy korpus od czasów 5D , pod który podpinam dowolne szkło i działa perfekcyjnie bez najmniejszej korekty. Też to zauważyliście?

MC_
13-02-2013, 23:44
Owszem. Wszystko w punkt.

janulrich
13-02-2013, 23:46
Micha mi się cieszy. Stało się. 6D od dziś w domku. :)
Zrobiłem kilka pierwszych fotek przy niemal zerowym świetle i szczena
jeszcze leży na ziemi. Proszę mi się nie dziwić, do tej pory miałem C350D. :)

Pozdrawiam
Darek

Jakieś sampelki poprosimy :) Cieszymy się razem z Tobą.

amroz
13-02-2013, 23:47
Jedna rzecz bardzo mile mnie zaskoczyła w korpusach 6D - pierwszy korpus od czasów 5D , pod który podpinam dowolne szkło i działa perfekcyjnie bez najmniejszej korekty. Też to zauważyliście?
dokładnie tak :)

jac+
14-02-2013, 00:37
Czytam kolejne opinie coraz to nowych właścicieli 6D i na ich podstawie przyszła mi do głowy jedna myśl... Jak tak dalej pójdzie to ten "budżetowy" canon stanie się kultowy za życia :) . Nie jak inne - dopiero po wkroczeniu na rynek następcy. Czyżby naprawdę canon stanął na wysokości zadania? Niech tylko cena zejdzie poniżej psychologicznej granicy 7000zł...

crazy
14-02-2013, 00:40
już jest poniżej 7 :) chociażby u nowarta :)

jac+
14-02-2013, 00:58
Cholerka, chciałem normalnie w sklepie... Jednak opinie o nowarcie chyba naprawdę mnie przekonają do innej drogi zakupu :) .

crazy
14-02-2013, 01:00
a co za różnica czy w sklepie czy u nowarta czy u jeszcze kogo innego, skoro dostajesz paragon, fv to nad czym tu sie zastanawiać ?

janulrich
14-02-2013, 09:01
a co za różnica czy w sklepie czy u nowarta czy u jeszcze kogo innego, skoro dostajesz paragon, fv to nad czym tu sie zastanawiać ?

Dla mnie różnica jest, bo jak coś wydaje się nie halo... idę do sklepu, dostaję drugą , trzecią , czwartą puszkę żeby zobaczyć czy niepokojące zdarzenia też mają inne puszki tego modelu. Omawiam problem, Panowie ze sklepu osobiście sprawdzają i w razie wykrycia usterki zostawiam sprzęt dostaje protokół reklamacyjny i czekam do 14 dni na telefon jak przyjdzie z serwisu. I mnie nic nie interesuje, czy kurier dowiózł sprzęt, zgubił , upuścił rozwalił. Sklep daje protokół odbioru sprzętu z daną usterką reszta jest cacy. Ja miałem sytuację, że kurier zgubił mój aparat jak oddałem do serwisu przez sklep :)...oczywiście sklep oddał kasę w trybie bezdyskusyjnym przeprosił i jeszcze dał prezent 200zł bona :), a sam dochodził odszkodowania od kuriera :). Po za tym... kupując w 1 sklepie korpus + szkiełka + filtry te 500zł można uciąć na 10 tyś.

Najlepiej wziąć kartkę, zapisać sprzęt na kartce jaki chcemy kupić i iść do sklepu i zapytać za ile mi puszczą to co na kartce. Popytać w jednym, drugim trzecim sklepie i wybrać najlepszą ofertę :) (no jakby nie patrzeć, taki przetarg :) )

tkosiada
14-02-2013, 09:48
Jest taniej, ProCameraShop | Canon EOS 6D Digital SLR Camera Body - EOS Digital SLR - Canon - Cameras (http://www.procamerashop.co.uk/cameras/canon/eos-digital-slr/canon-eos-6d-digital-slr-camera-body.html)
Tylko wysylka na terenie uk :(

nowart
14-02-2013, 09:48
Czytam kolejne opinie coraz to nowych właścicieli 6D i na ich podstawie przyszła mi do głowy jedna myśl... Jak tak dalej pójdzie to ten "budżetowy" canon stanie się kultowy za życia :) . Nie jak inne - dopiero po wkroczeniu na rynek następcy. Czyżby naprawdę canon stanął na wysokości zadania? .

Jest to całkiem prawdopodobne :)
Śmieszne to i dziwne zarazem, wszakże tak powinno to wyglądać w każdym aparacie, za całkiem nie małe pieniądze. W czasach lotów w kosmos nie jest chyba niczym nieprawdopodobnym (choć problemy Nikona ze zwykłym klejem do gumek mogą temu przeczyć :D) poprawne skalibrowanie czujnika AF aby dokładnie współpracował z systemowymi szkłami. Jak widać w 6D jakoś się da więc dlaczego nie da się w bardziej zaawansowanych konstrukcjach? Ba! Dlaczego da się w seriach jedynkowych, czy to w C, czy N a często te same czujniki w stopień niżej pozycjonowanych puszkach już ledwo zipią? Zwolennikiem teorii spiskowych nigdy nie byłem ale żyjąc w czasach, w których najlepiej zarabia się na serwisie, nie na sprzęcie, zaczynam się poważnie zastanawiać czy takie zabawy z kalibrowaniem puszek do szkieł, szkieł do puszek i diabli jeszcze wiedzą czego jeszcze, nie jest coraz częściej jakimś celowym zabiegiem...

Merde
14-02-2013, 10:33
Jest taniej, ProCameraShop | Canon EOS 6D Digital SLR Camera Body - EOS Digital SLR - Canon - Cameras (http://www.procamerashop.co.uk/cameras/canon/eos-digital-slr/canon-eos-6d-digital-slr-camera-body.html)
Tylko wysylka na terenie uk :(

Z siedzibą w miejscu gdzie można założyć "wirtualne biuro"?

http://www.bournebusinesscentre.co.uk/

Dziękuję, wolę przepić.
Przynajmniej JAKIŚ pożytek z tego będzie.

Tu trochę na ich temat, wygląda na kolejny biznes z H-K:

http://forums.dpreview.com/forums/thread/3208589

jotes25
14-02-2013, 11:12
Pytanie z innej beczki:

czułość centralnego punktu AF sugerowałaby ciekawe możliwości pracy w zestawach f/8 i ciemniejszych. Czy ktoś ma PRAKTYCZNE doświadczenia w użyciu zestawów np. 400/5.6 + TC 1.4x albo 500/4 L IS + TC 2x względnie podobnych. Chodzi oczywiście o pewność i precyzję ostrzenia (dla ścisłości dodaję, ze oczywiście przy zalepionych stykach extendera).

janulrich
14-02-2013, 11:47
Pytanie z innej beczki:

czułość centralnego punktu AF sugerowałaby ciekawe możliwości pracy w zestawach f/8 i ciemniejszych. Czy ktoś ma PRAKTYCZNE doświadczenia w użyciu zestawów np. 400/5.6 + TC 1.4x albo 500/4 L IS + TC 2x względnie podobnych. Chodzi oczywiście o pewność i precyzję ostrzenia (dla ścisłości dodaję, ze oczywiście przy zalepionych stykach extendera).

Z tego co słyszałem z "programu bez nazwy" to czułość -3Ev na centralnym jest dla szkieł poniżej f2.8(włączając w to f2.8) . Powyżej f2.8 centralny leci na +0.5eV . Odsyłam do programu bez nazwy, tam był poruszany ten wątek. Proszę oglądnąć to tam będziesz wiedział na 100%, mi się obiła po prostu o uszy taka informacja.

jaś
14-02-2013, 12:05
Pytanie z innej beczki:

--- Kolejny post ---

Z tego co słyszałem z "programu bez nazwy" to czułość -3Ev na centralnym jest dla szkieł poniżej f2.8(włączając w to f2.8) . Powyżej f2.8 centralny leci na +0.5eV . Odsyłam do programu bez nazwy, tam był poruszany ten wątek. Proszę oglądnąć to tam będziesz wiedział na 100%, mi się obiła po prostu o uszy taka informacja.

niemożliwe, tak to tylko u konkurencji po wprowadzeniu D600 i D800 canon ponoć nawet nowy firmware do 5D3 miał wypuścić bo nagle odkrył że użytkownicy czegoś innego niż 1D też mogliby chcieć nieć AF na F8, ale obawiam się że dla kompletnie amatorskiego i skrajnie budżetowego sprzętu jakim jest 6D już tak dobrze nie będzie, update użytkownik zrobi kupując 6DII, a i tak nie wiadomo czy dostanie to co chce a nie np. fps filmu z 26 na 28 klatek :).

rojo
14-02-2013, 14:12

z tym wiedzeniem na 100% to bym nie demonizował bo ten Pan z Canona to generalnie mało co widział (nawet z rzeczy które 6D rzeczywiście miał, a o odpowidziach na pytanie o czułość pozostałych czujników poza środkowym i uszczelnieniach- nie wspominam). Strasznie to irytujące swoją drogą że nie potrafią odpowidzieć szczerze na najprostsze, banalne pytania...
NIemniej faktycznie ze szkłami 5.6-8 to sobie kolega nie poszaleje z AF...

tkosiada
14-02-2013, 19:24
Z siedzibą w miejscu gdzie można założyć "wirtualne biuro"?

Bourne Business Centre (http://www.bournebusinesscentre.co.uk/)

Dziękuję, wolę przepić.
Przynajmniej JAKIŚ pożytek z tego będzie.

Tu trochę na ich temat, wygląda na kolejny biznes z H-K:

Procamerashop.co.uk - any purchase experiences?: Open Talk Forum: Digital Photography Review (http://forums.dpreview.com/forums/thread/3208589)
dlaczego?
dziś otrzymałem paczuszke z szkłami, gra i dodatkowy rabacik 3% też... :)

janulrich
14-02-2013, 19:27
z tym wiedzeniem na 100% to bym nie demonizował bo ten Pan z Canona to generalnie mało co widział (nawet z rzeczy które 6D rzeczywiście miał, a o odpowidziach na pytanie o czułość pozostałych czujników poza środkowym i uszczelnieniach- nie wspominam). Strasznie to irytujące swoją drogą że nie potrafią odpowidzieć szczerze na najprostsze, banalne pytania...
NIemniej faktycznie ze szkłami 5.6-8 to sobie kolega nie poszaleje z AF...

Zgadza się :), przez 100% miałem na myśli wypowiedzi dwóch innych Panów i prowadzącego z wyłączeniem niekompetentnego faceta z Canon, który swoją niewiedzą, wprowadzał w błąd i faktycznie odejmował funkcjonalności 6D (... celuje , że to nepota, inaczej sobie tego nie tłumaczę , bo ja bym takiego kogoś z 0 wiedzą chociażby co to jest mikroregulacja AF nie zatrudnił ;/) .

Nadal czekam, aż stanieje :)

--- Kolejny post ---

dlaczego?

Wrzuć jakieś sample jak zrobisz cokolwiek :) Gratuluję odwagi i nabycia 6D

tkosiada
14-02-2013, 19:52
ale napisałem że kupiłem tam szkła, o 6D na razie nie myśle

Merde
14-02-2013, 19:59
dlaczego?

Handlarz z H-K z wirtualnym biurem w GB jeszcze jakoś da się wytłumaczyć, choć sprawdziłbym na twoim miejscu jak będzie z gwarancją.
Ja jednak mimo wszystko omijałbym firmy bez siedziby fizycznej. Japanfoto i inni też na początku sprzęt dostarczali...

janulrich
14-02-2013, 20:43
dlaczego?

...sory , przeczytałem zamiast "paczuszkę" to puszkę ze szkłami :)

amroz
16-02-2013, 21:27
niesamowite to body, testowałem sobie boczne punkty AF w takiej ciemności że musiałem dać ISO 12800 i 1,4 i 1/40 a trafione w punkt :-P Ale to była dobra decyzja żeby 6d kupić:-P
dodam że mój 5dII nie łapał ostrości w tych samych warunkach,AF pływa strasznie i męczy się.

live
16-02-2013, 22:07
Witam.
Od ok 2 tygodni uzytkuje Canona 6D i puszka naprawde daje rade. Robilem z roznymi szklami w roznych miejscach (teatr, opera, studio TV) i przy czulosciach 4000-8000 iso jestem mega zadowolony jesli chodzi o szumy, dokładność AF.

bucefal14
16-02-2013, 22:42
@amroz
To mój 5 d II jest wyjątkowy bo łapie w punkt przy podobnych warunkach a nawet 1/15 ISO 12800 i 1,4, oczywiście pomijając zaszumienie.
oczywiście tylko na centralnym

amroz
16-02-2013, 22:45
@amroz
To mój 5 d II jest wyjątkowy bo łapie w punkt przy podobnych warunkach a nawet 1/15 ISO 12800 i 1,4, oczywiście pomijając zaszumienie.
no to tylko pozazdrościć

jeju
16-02-2013, 23:05
Kilka przykładów z lustrzanki Canon 6D | Strona o fotografii (http://lmstudio.pl/blog/canon-6d/) i uwag http://lmstudio.pl/canon-6d/

live
16-02-2013, 23:17
Kilka przykładów z lustrzanki Canon 6D | Strona o fotografii (http://lmstudio.pl/blog/canon-6d/) i uwag Canon 6D | Strona o fotografii (http://lmstudio.pl/canon-6d/)

Chyba 2 i 11 jest nieostre ;)

jeju
16-02-2013, 23:22
Chyba 2 i 11 jest nieostre ;)

Celowo dałem całą serię - to był test AF

bucefal14
16-02-2013, 23:44
jakie ustawienia?

jeju
17-02-2013, 12:26
jakie ustawienia?

poprawiłem opisy

1/800 f2.0 ISO 1600 lub 1/1000 f2.0 ISO 2000
obiektyw EF 135 mm

Kwapiszon
17-02-2013, 13:10
O co chodzi z tymi przykładami i co w nich jest takiego, czego nie da się wykonać inną puszką ?

jeju
17-02-2013, 13:28
O co chodzi z tymi przykładami i co w nich jest takiego, czego nie da się wykonać inną puszką ?

Chodziło o test AF na AL-SERVO (to była najlepsza seria), wiele kończyło się 20%-30% skutecznością, są jeszcze inne uwagi na drugiej stronie. GPS nie chiałem sprawdzać. Zainstalowanie WiFi w przeciwieństwie do GPS, można jeszcze uzasadnić utrudnionym dostępem do lustrzanki i wyzwalaniem radiowo systemu.

Kwapiszon
17-02-2013, 14:05
Sztuka dla sztuki.

airhead
17-02-2013, 17:08
wróciłem z pierwszej wycieczki zagranicznej z szóstką i chciałem potwierdzić, że GPS działa bardzo ładnie (z 90% skutecznością)
kto ma GPS, ten wie, że z powodów technologicznych sygnał często gubi się np. w budynkach, przejściu podziemnym itp. ale na szczęście szybko się w 6D znajduje
co do prądu - GPS szybko wyładowuje baterie: myślę, że jeden akumulator starcza na dzień focenia (jeśli pamiętasz wyłączyć na noc)
ps. zarąbiście korzysta się z mapy zamiast biblioteki w Lr :)

maciek1
17-02-2013, 19:58
Dla jasności :Canon EOS 6D - Gizmo - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mBVGB21nyHE)

algha
17-02-2013, 20:09
A może mi ktoś objaśnić co oznacza dual-sd card slots na tym filmie ?

matlog
17-02-2013, 21:33
Ja myśle, że oznacza pomyłke.

Sent from my iPhone using Tapatalk

live
17-02-2013, 22:27
Błąd w opisie.

jac+
17-02-2013, 22:50
W ogóle to co ten filmik wnosi poza błędem w opisie? Fotki znane już od czasu wersji przedprodukcyjnej i nic więcej. No wybaczcie...

algha
17-02-2013, 23:02
Jedyne co w nim wartościowe, to dla onanistów magnezowych body jest wreszcie rozebrany korpus.

jac+
17-02-2013, 23:09
Jedyne co w nim wartościowe, to dla onanistów magnezowych body jest wreszcie rozebrany korpus.

To też już było przy pierwszej prezentacji, a i później było wielokrotnie wałkowane.

algha
18-02-2013, 07:38
Zgadza się. Ale to jest dowód :-)

PoulN
18-02-2013, 15:59
Ten 6D mi namieszał miałem już kupować Mk III a tu...

Wszystko się o 3 tysiące różnicy rozchodzi i...:

6D
+ trochę lepsze ISO,
+/- mniejsza waga (tu zależy w jakiej sytuacji)
+ wymienna matówka
+ wspomniane 3k w kieszeni
+ tradycyjne podświetlnie punktów AF
- egronomia
- AF ale tylko gdy się go porównuje z Mk3
- seria
- mniej rozbudowana personalizacja użytkownika
- Wifi, GPS dla mnie zbdene gadżety podnoszące sztucznie cene..
- plastikowa proteza, w sumie błacha rzecz, ale... jakby anteny GPS i Wi-fi były w krótkofalarskiej długości, nie chodzi o jakiś magnezowy onanizm, a o
robienie z ludzi jawnie debili.
- 100k gwarantowanej migawki
- 1/4000sec.

Mk III
+ ergonomia
+ seria
+ lepsza personalizacja
+ AF
+ 1/8000 sec.
+ 150k gwarantowanej migawki
+ CF, SD
+ lepsza szczelność
- cena
- podświetlenie punktów AF w wizjerze
- niewymienna matówka
-/+ waga j.w. 6D
- nieznacznie gorsze ISO

no i co tu kuźwa robić.. :-(

MC_
18-02-2013, 16:05
Co do wad 6D, to sprawdź najpierw ile zdjęć robisz w czasie krótszym niż 1/4000s. Bo może się okazać, że... wcale. Jeśli chodzi o inne wady, to mi osobiście nie przeszkadzają. Do ergonomii po przesiadce z 5d2 przyzwyczaiłem się natychmiast.

PoulN
18-02-2013, 16:35
Mam trochę jasnych stałek wtedy 8k się przydaje, ale oczwiście tylko w sporadycznych sytuacjach,.. wymieniłem poprostu wszystkie -/+ jakie zauważyłem po obu stronach ;)

MC_
18-02-2013, 16:38
Ja mam prawie same jasne stałki. 28/1,8, 50/1,4, 85/1,8 i 150/2,8 i takich zdjęć praktycznie nie mam. Nawet w Egipcie miałem prawie zawsze polar na 85/1,8, więc czasy były o ok. 2EV dłuższe.

horak
18-02-2013, 16:45
Ja sprawdziałem swoje zdjęcia wakacyjne i czasy krótsze niż 1/4000 występują bardzo mnogo ale ja rzadko przymykam.

jac+
18-02-2013, 21:18
MC_ - skoro przesiadłeś się z 5D2 na 6D mógłbyś opisać swoje wrażenia odnośnie tych dwóch puszek? Jak z wykonaniem, jakością obrazka na niższych ISO itp?

andrev17
18-02-2013, 21:20
Czyli robiąc fotki w słoneczny dzień np. szkłem 85 o przysłonie 1.2 i iso 100 gdzie czasy najczęściej są między 1/4000 - 1/8000 to nie zrobimy fotki bez filtra szarego?

MC_
18-02-2013, 21:30
MC_ - skoro przesiadłeś się z 5D2 na 6D mógłbyś opisać swoje wrażenia odnośnie tych dwóch puszek? Jak z wykonaniem, jakością obrazka na niższych ISO itp?

Jeśli chodzi o jakość wykonania, to ja specjalnej różnicy nie widzę, ale też nie jestem onanistą macającym puszki i doszukującym się innej faktury plastiku. Jak dla mnie to 6D wykonany jest wystarczająco dobrze, żeby sobie tym głowy nie zawracać.
Co do jakości obrazka na niskich iso, to wg mnie jest lepiej. Zdjęcia obrabia się łatwiej i są jakieś takie... fajniejsze? Może to efekt zachwytu po zakupie? Nie wiem. W każdym razie jest bardzo dobrze.
Na wysokich iso z kolei jest sporo lepiej.
Co istotne, to przy wyciąganiu z cieni nie mamy - tak, bandingu. Wiem, że na tym forum wiele osób negowało istnienie tego zjawiska, lecz dla mnie było to bardzo widoczne. Tutaj spokojnie można wyciągać z cienia nawet 3EV, bo szum nie razi.

AF też jest dokładniejszy, szczególnie na bocznych.

Sporo by mi ułatwiły konkretne pytania ;-) bo nie wiem o czym mam sam z siebie pisać.

jac+
18-02-2013, 21:33
Czyli jeśli dopiero chcę zasmakować FF i jestem gotów wydać te ca. 7000zł to raczej zapomnieć o opcji 5D2? Dobrze wnioskuję?

MC_
18-02-2013, 21:34
Ja bym nie miał wątpliwości.

janulrich
18-02-2013, 21:35
Hmmm ale 6D ma ISO od 50. Zatem f1.4 + ISO 50 + słoneczny dzień powinno dać radę... no może braknąć 1 działki ... ale z tego co ludzie mówią na forum, to Canon Eos 6D te 2/3eV niedoświetla zatem nic tylko się cieszyć :)
Więc sumując 1eV za ISO 50 + 2/3eV za niedoświetlenie = -1 2/3 eV . Zatem zdjęcia wymagające 1/8000 możemy nadrobić ustawiając ISO na 50 , a niedoświetlenie przez aparat zredukuje nam nadmierne światło.
Realnie ustawiając aparat na 1/4000 mamy tak na prawdę 1/6400 (idąc drogą w której mowa , że Canon niedoświetla te 2/3eV).

Ale teoria => trzeba sobie jakoś pomagać ;) haha

kosdkp
18-02-2013, 21:56
A nie prościej w słoneczny dzień dać korekcję na -1ev? Bandingu nie ma w wysokich iso, to 100 tym bardziej :grin:

jac+
18-02-2013, 22:05
Osobiście bym się tym nie przejmował. W moim przypadku: dużo światła = krajobrazówka = większe przysłony + polar.

airhead
18-02-2013, 22:11
robiłem dzisiaj pierwsze filmy 6D i chciałem się podzielić wnioskiem, że trzeba mieć bardzo szybką kartę SD - 30 mb/s nie wystarczała, a UHC-1 class 10 45 mb/s już tak
ps. której jakości filmów stosujecie? ALL-I czy PBI?

edit: edytowałem, żeby post miał więcej treści

MC_
18-02-2013, 22:12
Moglbys cos wiecej? Ja mam 45mb/s, ale...

nowart
18-02-2013, 22:13
robiłem dzisiaj pierwsze filmy 6D i chciałem się podzielić wnioskiem, że trzeba mieć bardzo szybką kartę SD - UHC-1 class 10 30 mb/s nie wystarczała
ps. której jakości filmów stosujecie? ALL-I czy PBI?

Wersja 45mb/s wystarczy w zupełności.

MC_
18-02-2013, 22:16
Ja co prawda filmow prawie nie krece, ale dzieki nowart za info. Taka wlasnie do 6D kupilem.

tkosiada
18-02-2013, 22:30
pytanie o auto-iso,
auto-iso mozna ustawic od...do? 100 najnmniej czy tez da rade od 50?

Diabeł
18-02-2013, 23:29
robiłem dzisiaj pierwsze filmy 6D i chciałem się podzielić wnioskiem, że trzeba mieć bardzo szybką kartę SD - 30 mb/s nie wystarczała, a UHC-1 class 10 45 mb/s już tak

Co masz na myśli, pisząc że karta nie wystarczała? Ja mam właśnie taka kartę, filmy nagrywałem i nic szczególnego nie zauważyłem. Wprawdzie robiłem tylko kilka testów, nie zagłębiałem się jeszcze w opcje nagrywania a mam zamiar kupić druga kartę więc może trzeba trochę dołożyć i kupić lepszą.

rojo
18-02-2013, 23:32
Hmmm ale 6D ma ISO od 50. Zatem f1.4 + ISO 50 + słoneczny dzień powinno dać radę... no może braknąć 1 działki ... ale z tego co ludzie mówią na forum, to Canon Eos 6D te 2/3eV niedoświetla zatem nic tylko się cieszyć :)
Więc sumując 1eV za ISO 50 + 2/3eV za niedoświetlenie = -1 2/3 eV . Zatem zdjęcia wymagające 1/8000 możemy nadrobić ustawiając ISO na 50 , a niedoświetlenie przez aparat zredukuje nam nadmierne światło.
Realnie ustawiając aparat na 1/4000 mamy tak na prawdę 1/6400 (idąc drogą w której mowa , że Canon niedoświetla te 2/3eV).

Ale teoria => trzeba sobie jakoś pomagać ;) haha

problem jest o tyle że iso 50 to iso programowe i traci się wyraźnie na DR a robiąc w dzień na takich paramatrach raczej oczekuje się jak najwyższego DR...
filtr szary i tyle jak ktoś musi, ja na szczęscie nie muszę i wbijam :D

Diabeł
18-02-2013, 23:33
pytanie o auto-iso,
Nie da rady ustawić 50, ja przynajmniej nie znalazłem, w instrukcji jest dolny zakres 100-12800, a górny 200-25600

MC_
18-02-2013, 23:33
pytanie o auto-iso,

Od 100 do 25600.

liquidsound
18-02-2013, 23:51
już zbieram kasę na tą puszkę :) zajawka jest na tyle silna, że muszę ją mieć na wyprawę w maju :)

a jeszcze mam pytanie. Czy da się w puszcze ustawić aby zbierał dane gps tylko przy robieniu zdjęcia? Bo gdzieś czytałem, że aparat działa także jako loger i tworzy ślad z poruszania się. Do tego mam inne urządzenie i wolałbym oszczędzać baterię na wyprawie.

andrev17
18-02-2013, 23:58
do mnie przyjeżdża jutro 6d, jednego 5dmarka2 sprzedałem; ale tak sobie myślę dlaczego ta migawka ma tylko 1/4000?? Przejrzałem sobie kilka plenerów z ub. roku z 5d2+85L2 i dużo czasów mam właśnie w przedziale 1/4000 - 1/8000 przy iso 100 i przysłonie 1.2. Ciekawe jak to będzie w 6d... może wyjdzie jakiś firmware, nie koniecznie od Canona zmieniający prędkość migawki ;-)

Kuba1
19-02-2013, 00:17
do mnie przyjeżdża jutro 6d, jednego 5dmarka2 sprzedałem; ale tak sobie myślę dlaczego ta migawka ma tylko 1/4000?? Przejrzałem sobie kilka plenerów z ub. roku z 5d2+85L2 i dużo czasów mam właśnie w przedziale 1/4000 - 1/8000 przy iso 100 i przysłonie 1.2. Ciekawe jak to będzie w 6d... [...]Dasz ISO 50 ;)

liquidsound
19-02-2013, 00:22
Im dłużej czytam ten temat, tym bardziej mam wrażenie, że tym aparatem nie da się robić zdjęć przez czas 1/4000... no come on ludzie, przymykacie przysłonę o 1EV i problem z głowy, za 4 min mikrochmurka rzuci lekki cień i macie 1/2000 czas...

blackninja
19-02-2013, 00:35
liquidsound kupujesz 6d i nie masz rozterek? Nie założyłeś wątku osobnego? Zawiodłem się... ;)

janulrich
19-02-2013, 00:38
Ja chcę kupić cały system czekam aż harpagan stanieje :) Jest tu ktoś kto przeszedł z Nikona do Canona ? :)

crazy
19-02-2013, 00:59
Tez zastanawia mnie wlasnie ta migawka aczkolwiek polar powinien zalatwic sprawe w dodatku poprawic nieco kolory i wyciagnac niebo :)

Usjwo
19-02-2013, 02:10
A nie prościej w słoneczny dzień dać korekcję na -1ev? Bandingu nie ma w wysokich iso, to 100 tym bardziej :grin:
Czyli chcesz niedoswietlić zdjecie i potem "wyciągać z cieni"? :mrgreen:
Zresztą mając 1/4000 i ISO100 i f1.2, to tylko możliwe przez przymknięcie przesłony, a tego własnie wiele osób chce uniknąć.

liquidsound
19-02-2013, 09:39
liquidsound kupujesz 6d i nie masz rozterek? Nie założyłeś wątku osobnego? Zawiodłem się... ;)Canon wypuścił aparat idealny :)

MC_
19-02-2013, 09:44
Czyli chcesz niedoswietlić zdjecie i potem "wyciągać z cieni"? :mrgreen:
Zresztą mając 1/4000 i ISO100 i f1.2, to tylko możliwe przez przymknięcie przesłony, a tego własnie wiele osób chce uniknąć.

Niekoniecznie. Ja w dobrych warunkach "świetlnych" i tak zakładam polar, a to znacznie wydłuża czas ekspozycji.

Zader
19-02-2013, 09:47
a jeszcze mam pytanie. Czy da się w puszcze ustawić aby zbierał dane gps tylko przy robieniu zdjęcia? Bo gdzieś czytałem, że aparat działa także jako loger i tworzy ślad z poruszania się. Do tego mam inne urządzenie i wolałbym oszczędzać baterię na wyprawie.

Tryb logera albo mozesz ustawic z odpowiednio dluzszym interwalem pomiedzy kolejnymi pomiarami (co juz zaoszczedza baterie) albo zupelnie go wylaczyc i wtedy masz tylko polozenie w momencie zrobienia zdjecia. :)

luc
19-02-2013, 10:22
Tryb logera albo mozesz ustawic z odpowiednio dluzszym interwalem pomiedzy kolejnymi pomiarami (co juz zaoszczedza baterie) albo zupelnie go wylaczyc i wtedy masz tylko polozenie w momencie zrobienia zdjecia. :)

Wg instrukcji obsługi GPS, włączenie samego GPS (bez loggera) też ciągnie akumulator, nawet gdy aparat jest wyłączony:

"W przypadku wybrania opcji [Wewnątrz.GPS] ikona <GPS> jest wyświetlana na panelu LCD aparatu nawet wtedy, gdy zasilanie aparatu jest wyłączone, ponieważ sygnały z satelitów są stale odbierane*. Ponadto liczba możliwych do wykonania zdjęć będzie niższa, ponieważ do odbioru sygnałów z satelitów zużywana jest energia elektryczna."

* wytłuszczenie moje

Korzystając z okazji - co z alternatywnymi akumulatorami? Podczas zakupu przymierzałem jakiegoś noname'a i aparat uraczył mnie komunikatem o problemie z komunikacją z akumulatorem. Da się taki akumulator ładować oryginalną ładowarką, czy też z tego nici?

janulrich
19-02-2013, 10:35

... e no baja z tym "...wtedy masz tylko polozenie w momencie zrobienia zdjecia." . Aparat w czasie np 1/4000s nie jest w stanie włączyć GPS i ściągnąć sygnał z statelity i ustalić położenie. U mnie w komórce jeśli mam geolokalizację do zdjęć właczoną to muszę być najpierw połączony z GPS , na otwartych przestrzeniach jest to ok 30s , natomiast w obszarach miejskich 1-2min. Więc nie wierze, aby aparat miał wyłączony GPS i włączał go tylko przy wyzwoleniu migawki np. w czasie 1/4000s i ściągał dane z satelit i geolokalizował fotkę => to na logikę i z doświadczenia mogę powiedzieć, że jest to NIEREALNE.

No GPS niestesty zżera energię, jest to nic innego jak bardzo dokładny zegar no i niestety obliczenia matematyczne. Nie da się aby ten GPS zżerał mało baterii, czy to będzie komórka, aparat, samochód czy no nie wiem drabina :)

airhead
19-02-2013, 11:07
Co masz na myśli, pisząc że karta nie wystarczała? Ja mam właśnie taka kartę, filmy nagrywałem i nic szczególnego nie zauważyłem. Wprawdzie robiłem tylko kilka testów, nie zagłębiałem się jeszcze w opcje nagrywania a mam zamiar kupić druga kartę więc może trzeba trochę dołożyć i kupić lepszą.pojawiał się komunikat "nastąpi automatyczna wyłączenie nagrywania" i aparat się wyłączał sam. na podstawie dość lakonicznych informacji w instrukcji wynika, że to najprawdopodobniej karta o zbyt wolnym zapisie. problem nie pojawił się od razu, tylko po kilku ujęciach. w mniejszej rozdzielczości lub większej kompresji nie było problemu.

--- Kolejny post ---

Korzystając z okazji - co z alternatywnymi akumulatorami? Podczas zakupu przymierzałem jakiegoś noname'a i aparat uraczył mnie komunikatem o problemie z komunikacją z akumulatorem. Da się taki akumulator ładować oryginalną ładowarką, czy też z tego nici?
z moimi się nie dało. jak poszedłem na reklamację, to w sklepie chcieli mi dać gratis ich ładowarkę. podobno Chińczycy z Canonem ścigają się w hackowanie ich chipów, a w tym wypadku na razie prowadzi Canon.

--- Kolejny post ---

GPS musi być włączony przed zrobieniem zdjęcia. gdy włączyłem GPS i od razu zrobiłem zdjęcie, to dane się nie zapisywały lub były niepełne.
ale generalnie nie ma co panikować - 4 dni łaziłem po Sztokholmie (zimno!) wyłączając GPS tylko na noc i akumulator dał radę.

Usjwo
19-02-2013, 11:29
Niekoniecznie. Ja w dobrych warunkach "świetlnych" i tak zakładam polar, a to znacznie wydłuża czas ekspozycji.

To jasne. Ja odnosiłem się do wypowiedzi "ustawiam korekcje na -1EV". Przy najnizszym ISO i najmniejszym czasie, nie ma jak zrealizować korekcji -1EV, bez ruszania przesłony.
Chociaż wydaje mi sie ze kolega miał na myśli jak uniknąć bandingu, a nie jak obejść 1/4000.

kurczeblade
19-02-2013, 11:51
Jeszcze niedawno temu, głównie rozmowy o aparatach odnosiły się do zdjęć, teraz w większości widzi się onanizacje sprzętową i tematy typu jak połączyć aparat z satelitą, albo z ifonem:) i innymi pierdołami,coby baterii nie wyczerpało, bo nie starczy mocy na ewentualne robienie zdjęć ... ! :) Cieszcie się, zapowiadają już systemy operacyjne do aparatów, jak windows, android w tel. będzie jeszcze więcej możliwości analizowania sprzętu pod takim kątem, więcej radości z zabawy grzebania po menu aparatu, może nawet będzie możliwość zainstalowania gier wideo żeby można było co robić owym aparatem :)

Niczego sensownego niestety nie dowiedziałem się w ostatnich postach, na temat tego aparatu, ale chyba już nic więcej nie dowiemy się o tym sprzęcie w kwestii robienia zdjęć, wszystko zostało powiedziane ... :)

Dobrze że dziś mam sesje, muszę się otrząsnąć od czytania o tych wszystkich bajerach i znów przypomnieć do czego służy aparat, wiedząc że iso 6400 nie jest najważniejsze, gps, i satelity i ifony w aparacie :D

a dziś focę C50D, mam nadzieje że bez gps, zapamiętam gdzie robiłem zdjęcia, i znajdę powrotną drogę do domu :) hmmm... a czy w ogóle 50D da się zrobić zdjęcia ? :)

Eberloth
19-02-2013, 12:07
może nawet będzie możliwość zainstalowania gier wideo

Ale mam nadzieję że z dźwiekiem conajmniej 5+1, bo inaczej nie widzę sensu...

kurczeblade
19-02-2013, 12:13
Ale mam nadzieję że z dźwiekiem conajmniej 5+1, bo inaczej nie widzę sensu...

Jak będzie stereło, to załamka :/

zdjęć nie będzie można robić wcale !

jac+
19-02-2013, 12:14
a czy w ogóle 50D da się zrobić zdjęcia ?

Ja potrafię :) . Tyle, że ja ogólnie bystry jestem :mrgreen: .

kurczeblade
19-02-2013, 12:19
Ja potrafię :) . Tyle, że ja ogólnie bystry jestem :mrgreen: .

Ja mam do tego zestawu, sigme 85 to już w ogóle masakra, przecież w sigmie AF nie działa wcale :P
kiepski aparat, kiepski obiektyw, nie ma GPS, nie ma ifona nie ma nic, nie można robić zdjęć...

jak żyć, pytam jak ?

airhead
19-02-2013, 12:26
Jeszcze niedawno temu, głównie rozmowy o aparatach odnosiły się do zdjęć, teraz w większości widzi się onanizacje sprzętową i tematy typu jak połączyć aparat z satelitą, albo z ifonem:) i innymi pierdołami,coby baterii nie wyczerpało, bo nie starczy mocy na ewentualne robienie zdjęć ... ! :) Cieszcie się, zapowiadają już systemy operacyjne do aparatów, jak windows, android w tel. będzie jeszcze więcej możliwości analizowania sprzętu pod takim kątem, więcej radości z zabawy grzebania po menu aparatu, może nawet będzie możliwość zainstalowania gier wideo żeby można było co robić owym aparatem :)

Niczego sensownego niestety nie dowiedziałem się w ostatnich postach, na temat tego aparatu, ale chyba już nic więcej nie dowiemy się o tym sprzęcie w kwestii robienia zdjęć, wszystko zostało powiedziane ... :)

Dobrze że dziś mam sesje, muszę się otrząsnąć od czytania o tych wszystkich bajerach i znów przypomnieć do czego służy aparat, wiedząc że iso 6400 nie jest najważniejsze, gps, i satelity i ifony w aparacie :D

a dziś focę C50D, mam nadzieje że bez gps, zapamiętam gdzie robiłem zdjęcia, i znajdę powrotną drogę do domu :) hmmm... a czy w ogóle 50D da się zrobić zdjęcia ? :)
miejsce na zdjęcia jest na mojej stronie, w szkole i między znajomymi
tu jest miejsce na problemy z sprzętem

ale nie, to nie ma sensu

rojo
19-02-2013, 13:03

w moich się da (Platinium), pewnie zależy od accu. Oczywiście też mam komunikat o niekomunikacji ale jak go zleję to wszytko ładnie hula tylko nie widać zużycia oczywiście. Ładuję oryginalną ładowarką, tak samo jak wcześniej z ładowarką 7D (w 7D te accu miały już info o poziomie ładowania)

tkosiada
19-02-2013, 13:19
Ja chcę kupić cały system czekam aż harpagan stanieje :) Jest tu ktoś kto przeszedł z Nikona do Canona ? :)
A o co konkretnie chcesz spytac?

rojo
19-02-2013, 13:19
Jeszcze niedawno temu, głównie rozmowy o aparatach odnosiły się do zdjęć, teraz w większości widzi się onanizacje sprzętową i tematy typu jak połączyć aparat z satelitą, albo z ifonem:) i innymi pierdołami...

to teraz przeczytaj jeszcze raz i pomyśl co Twój post wniósł do dyskusji o 6D?

Eberloth
19-02-2013, 14:33
to teraz przeczytaj jeszcze raz i pomyśl co Twój post wniósł do dyskusji o 6D?

Ale 75% postów nic merytotycznego nie wniosło. Taka uroda forum wszelakich...

rojo
19-02-2013, 14:34
tak się zastanawiam od jakiegoś czasu czy bywają tu jacyś moderatorzy w ogóle?

Kolekcjoner
19-02-2013, 14:51
A skądże :D.

Lucky Luck
19-02-2013, 15:01
do mnie przyjeżdża jutro 6d, jednego 5dmarka2 sprzedałem; ale tak sobie myślę dlaczego ta migawka ma tylko 1/4000?? Przejrzałem sobie kilka plenerów z ub. roku z 5d2+85L2 i dużo czasów mam właśnie w przedziale 1/4000 - 1/8000 przy iso 100 i przysłonie 1.2. Ciekawe jak to będzie w 6d... może wyjdzie jakiś firmware, nie koniecznie od Canona zmieniający prędkość migawki ;-)

No właśnie ... canon 60d - 1/8000, 7d - 1/8000, ba nawet pentax kx w końcu jeden z najbardziej entry - 1/6000.

Ps. A już wiem ... żeby było o czym pisać na CB :)

Merde
19-02-2013, 15:04
No właśnie ... canon 60d - 1/8000, 7d - 1/8000, ba nawet pentax kx w końcu jeden z najbardziej entry - 1/6000.

Ps. A już wiem ... żeby było o czym pisać na CB :)

Nie bardzo wiem nad czym tu się zastanawiać, skoro sprawa jest oczywista: ze względu na istnienie 5D MkIII.

jellyeater
19-02-2013, 15:08
Nie bardzo wiem nad czym tu się zastanawiać, skoro sprawa jest oczywista: ze względu na istnienie 5D MkIII.
Lepiej musieć czasami przymknąć by robić na 1/4000 niż musieć przymykać by obiekt mieścił się w zasięgu pudłującego AF. :D W tej chwili 5D mk III nie jest żadną alternatywą dla 6D. Dopóki Canon nie zacznie naprawiać AF w 5 to nie ma co brać pod uwagę tego aparatu. Tym bardziej, że docierają słuchy o kolejnych padniętych sztukach.

roudee
19-02-2013, 15:10
już jest poniżej 7 :) chociażby u nowarta :)
a gdzie jeszcze oprócz nowarta jest poniżej 7k z fakturą? Niestety nowart nie odpowiada na wiadomości :(

habakuk
19-02-2013, 15:40
cena spada, minimalnie, ale jednak. ja kupowałem w cenie 7450 - 2 tyg temu.
teraz taniej Canon EOS 6D (http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/EOS-6D)

luc
19-02-2013, 15:53
w moich się da (Platinium), pewnie zależy od accu. Oczywiście też mam komunikat o niekomunikacji ale jak go zleję to wszytko ładnie hula tylko nie widać zużycia oczywiście. Ładuję oryginalną ładowarką, tak samo jak wcześniej z ładowarką 7D (w 7D te accu miały już info o poziomie ładowania)

Dzięki za info. Po ile te "platynowe" chodzą? Bo zastanawiam się, czy nie zainwestować w oryginalne...

PS Menu 6d po przesiadce z 20d przeraziło mnie ogromem opcji ;-)

rojo
19-02-2013, 16:14
A skądże :D.

to jak już nie ma to może by się przestał oxxxxxxx (post do wyrzucenia przez moderatora zdecydowanie) :D

--- Kolejny post ---

Dzięki za info. Po ile te "platynowe" chodzą? Bo zastanawiam się, czy nie zainwestować w oryginalne...

PS Menu 6d po przesiadce z 20d przeraziło mnie ogromem opcji ;-)

z tego co pamiętam to 10% ceny oryginału
może poczekaj kilka dni, może pojawią sie podróby z działającym chipem

--- Kolejny post ---

no i gratuluję zakupu oczywiście :D

dulak
19-02-2013, 18:00
... W tej chwili 5D mk III nie jest żadną alternatywą dla 6D....

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak dotąd ustalone zostało, że 6D rozwala:

1DsII
1DsIII
5DI
5DII
i 5DIII

myślę, że rozwalka 1Dxa to kwestia najbliższych dni :mrgreen:

Lucky Luck
19-02-2013, 18:06

Aaaa ... no to wszystko jasne . 6d nie ma 1/8000 ze względu na istnienie 5dm3, a ten

z kolei ma szwankujący AF ze względu na istnienie jedynek! To się nazywa

konsekwentna polityka marketingowa :)

Ernest_DLRS
19-02-2013, 18:14
Na chwilę obecną w Toronto / Kanada cena 6D jest na poziomie +/- 6500zł.
Akurat wyjeżdżam to na wiosnę/lato może jeszcze odrobinę spadnie i wtedy kupuję :)

rojo
19-02-2013, 18:29

1DsII
1DsIII
5DI
5DII
i 5DIII

akurat odrzucając żarty to jakością matrycy nie licząc 5d3 resztę rzeczywiście rozwala.

jac+
19-02-2013, 18:35
Poza tym dla kogoś kto dysponuje kwotą 7000zł rzeczywiście klan 5D3 + wszelakie dzisiejsze jedynki NIE JEST ALTERNATYWĄ dla 6D.

Merde
19-02-2013, 18:36
Aaaa ... no to wszystko jasne . 6d nie ma 1/8000 ze względu na istnienie 5dm3, a ten

z kolei ma szwankujący AF ze względu na istnienie jedynek! To się nazywa

konsekwentna polityka marketingowa :)

Ale czyż nie słuszna? Zobacz przykład Adama - kupił... obie puszki ;-)

MC_
19-02-2013, 18:38
Poza tym dla kogoś kto dysponuje kwotą 7000zł rzeczywiście klan 5D3 + wszelakie dzisiejsze jedynki NIE JEST ALTERNATYWĄ dla 6D.

Dokladnie. Moglem ciulac rok na 5d3 albo praktycznie z marszu kupic 6d. Wyboru nie zaluje.

Lucky Luck
19-02-2013, 19:23
Ale czyż nie słuszna? Zobacz przykład Adama - kupił... obie puszki ;-)

Taaaak ... słuszna :) Tylko zapominasz o jednym. Są jeszcze konsumenci. A dla nich ta "słuszna"

polityka bywa czasem niezbyt zrozumiała. My jesteśmy po innej stronie barykady. Płacąc 7,5 tys.

za 6d chciałbym mieć te 1/8000 jakie mam w 7d czy chociaż 1/6000 w moim ulubionym KX.

Wymagam naprawdę zbyt wiele ?

jac+
19-02-2013, 20:11
Już się praktycznie pogodziłem z tą migawką 1/4000, ale Lucky Luck ma świętą rację. Ech, żeby moja 50D miała pełną klatkę...

qbar
19-02-2013, 20:41
Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta

1DsII
1DsIII
5DI
5DII
i 5DIII

myślę, że rozwalka 1Dxa to kwestia najbliższych dni

akurat odrzucając żarty to jakością matrycy nie licząc 5d3 resztę rzeczywiście rozwala.

A ja się ostatnio zaczynam coraz częściej zastanawiać czy pod avatarem rojo nie ukrywa się przypadkiem student drugiego roku polonistyki wynajęty przez dział PR Canon Polska:D
Taki dowcip. Czyli żart:mrgreen:

janulrich
19-02-2013, 21:22
Fakt faktem => na rynku 6D w cenie 6500- 7300zł nie ma sobie konkurenta, jeśli chodzi o STABILNY PORZĄDNY APARAT. Nie mówię tylko, że w swojej stajni... w ogóle :)

Diabeł
19-02-2013, 21:22
już zbieram kasę na tą puszkę :) zajawka jest na tyle silna, że muszę ją mieć na wyprawę w maju :)

Można to ustawić, jak kupisz w instrukcji znajdziesz wskazówki. Jak jest ustawiony jako loger to szybko zjada baterię

Paweł Grabowski
20-02-2013, 08:26
Witam!
Może ktos dokładniej opisac jak działa AF względem 5DMarkI, boksuje sie z myślami , czy dołożyc do 5DMkIII , ale 6d kusi bo zostanie jeszcze na dobre szkło, wlaściwie tylko AF mnie jeszcze trzyma z decyzją. Testowal ktos servo? Jak boczne w słabych warunkach ośwetlenia, daja rade z takimi szkłami jak 85 1.8 i 50 1.4?
Z góry dzięki za info i pozdrawiam.

jellyeater
20-02-2013, 08:36
Może ktos dokładniej opisac jak działa AF względem 5DMarkI, boksuje sie z myślami , czy dołożyc do 5DMkIII ,
I mieć AF trafiający 1,5 metrów przed obiektem, lub za obiektem? Czy wierzysz, ze masz szczęście i trafi Ci się dobra sztuka? Jak tak to kupuj 5D Mk III. :) Śmiało.

Paweł Grabowski
20-02-2013, 08:46
Sporo ludzi w tym doświadczeni fotograficy (Czacha) jednak bardzo chwalą ten systemAF z MkIII. Myslę, że problem jest marginalny w skali sprzedaży. Interesuje mnie jak sprawuje się np w fotografi dzieci w ruchu itp AF z 6D i czy warto dopłacac do MKIII, kusi jakis fajny obiektyw np 135f2 , uzywke mozna mieć za różnicę w cenie :-)

Pzdr

jellyeater
20-02-2013, 09:18
Myslę, że problem jest marginalny w skali sprzedaży.
Szacuję na 1% sprzedanych egzemplarzy.

Interesuje mnie jak sprawuje się np w fotografi dzieci w ruchu itp AF z 6D
A to kupuj. nawet jak nie będzie działał, to dziecko jakoś to przeżyje. :) Myślałem, że chcesz do zastosowań zawodowych. :D

tomkod
20-02-2013, 09:48
Interesuje mnie jak sprawuje się np w fotografi dzieci w ruchu itp AF z 6D

Uzytkuje 6D juz od 3 miesiecy. Na poczatku z Tamronem 24-70 USM ale ze wzgledu na jego mankament w postaci zużywania baterii odesłałem a sprzedawca zwrócił kasę. Teraz mam tylko 50 1.4 i 85 1.8,
Oba obiektywy wymagają mikroregulacjii, choć 85 na starym 550d trafiała idealnie w punkt. 50mm w 550d miał duży FF co w 6D daje się wyregulować i juz trafia. Oba pojada i tak razem z puszka do serwisu do regulacji.
Co do szybkości AF to po przesiadce nie odczułem jakiejś wielkiej różnicy. Co prawda działa w warunkach w których 550d juz dawano sie poddawał. Jeśli chodzi o losowość trafień to w z wymienionymi obiektywami nie jest jakoś super (chodzi mi o fotografie niestatyczna). Czasem trafia dobrze czasem nie trafia. Jeśli chodzi o fotografie ludzi w ruchu lub dzieci to niestety ale jest słabo. O Servo nie wspominam bo tutaj to działa bardzo słabo. Ustawiając serie na poruszającej sie osobie można liczyć się z co najmniej 50% nietrafieniem lub jeszcze większym odsetkiem mydła..
Nie będę pisał o matrycy czy ISO bo tutaj to już każdy wie ze jest przysłowiowy "lux".
Mysle, ze jak ktoś pracuje i zarabia tym sprzętem to warto zaryzykować i inwestować w MKIII. 6D w szybkich scenach będzie sobie radził bardzo przeciętnie co czasami może skutkować brakiem ostrych kadrów które 5d mógłby uwiecznić dożo lepiej.

RHJG
20-02-2013, 11:00
Nie jest aż tak zle;
-= 6D Owners Unite! Discuss and post Photos! - Page 104 - Canon Digital Photography Forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1252637&page=104)

waka
20-02-2013, 11:00
Nikon D600 vs Canon 6D Epic Shootout Comparison | Camera Review | ISO 1200 Magazine (http://camera1200.blogspot.com/2013/02/nikon-d600-vs-canon-6d-epic-shootout.html)
ciekawy test porównawczy, między innym AF, rozpiętość tonalna, video

airhead
20-02-2013, 12:35
Można to ustawić, jak kupisz w instrukcji znajdziesz wskazówki. Jak jest ustawiony jako loger to szybko zjada baterię
czy mógłbyś przybliżyć sprawę, jak dobrze ustawić GPS, żeby nie zjadał za dużo baterii?
co to jest ten loger i czy jest potrzebny w ogóle?
dzieki

Arkan
20-02-2013, 12:37
Fakt faktem => na rynku 6D w cenie 6500- 7300zł nie ma sobie konkurenta...

Zależy do czego...landszafciarze i sportowcy (a to łącznie całkiem spora grupa) mogą mieć nieco inny punkt widzenia. W zasadzie przewaga będzie widoczna tylko i wyłącznie w tych rodzjach fotografii, które nałogowo sięgają do warunków "low light"

PoulN
20-02-2013, 13:23
Lepiej musieć czasami przymknąć by robić na 1/4000 niż musieć przymykać by obiekt mieścił się w zasięgu pudłującego AF. :D W tej chwili 5D mk III nie jest żadną alternatywą dla 6D. Dopóki Canon nie zacznie naprawiać AF w 5 to nie ma co brać pod uwagę tego aparatu. Tym bardziej, że docierają słuchy o kolejnych padniętych sztukach.

Już się pytałem zdaje sie wcześniej... ile takich awarii (i czym się objawiają) wystempuje na ile użytkowanych puszek? dajmy na to tu na CB
Jakoś nic nie słyszałem od fotografów używających tej puszki..

Merde
20-02-2013, 13:26
Już się pytałem zdaje sie wcześniej... ile takich awarii (i czym się objawiają) wystempuje na ile użytkowanych puszek? dajmy na to tu na CB
Jakoś nic nie słyszałem od fotografów używających tej puszki..

"Tu na CB" przynajmniej trzy przypadki, przy czym jeden z "przypadków" deklaruje znajomość około 10 innych.

PoulN
20-02-2013, 13:31
Ciekawa sprawa, nic wcześniej nie słyszałem o tym, stoje przed wyborem więc widze że trzeba zasięgnąć języka..

pawelo1
20-02-2013, 13:34
Ciekawa sprawa, nic wcześniej nie słyszałem o tym, stoje przed wyborem więc widze że trzeba zasięgnąć języka..

tutaj jest osobny wątek o tym http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/index94.html. Pozdrówki

PoulN
20-02-2013, 13:38
dzięki poczytam
w przypadku Mk II też krążyły jakieś info o "awariach" u paru użytkowników
trzeba widze temat zgłębić

Paweł Grabowski
20-02-2013, 15:35
Ja amator kompletny jestem, ale w Marku I AF nie dotrzymuje im kroku i wiele zdjęc mam przestrzelonych, w scenach statycznych jest już OK na centralnym a w dobrym świetle dziennym także na bocznych, dlatego szukam czegoś ze sprawnym AF-em. Przepłacać nie lubię stąd rozterki, zwłaszcza, że 135 f2 kusi właśnie do foto dzieci.
Także czekam na opinie szczęśliwych posiadaczy.
Pzdr

PS
Na jakiej podstawie oceniasz problem, aż na 1% posiadaczy? To chyba wymagałoby już interwencji samej firmy.

rojo
20-02-2013, 15:36
A ja się ostatnio zaczynam coraz częściej zastanawiać czy pod avatarem rojo nie ukrywa się przypadkiem student drugiego roku polonistyki wynajęty przez dział PR Canon Polska:D
Taki dowcip. Czyli żart:mrgreen:

gdzie ja PR-uję dla Canona? nie masz pojęcia jak jestem zły (!@#$%^&+) za to że przycieli tak dobrą potencjalnie puszkę jak 6D i to w duzej mierze programowo, bo nie wierzę że ta 1/4000 to coś innego niż program. Pisałem już o tym nie raz w tym wątku. Tak samo nie wierzę, że wrzucenie do niej AF z 7D może ciut poprawionego byłby jakimś dodatkowym kosztem. Wszystko jest pod to żeby profi kupowali 5d3 wydając o te 4000 wiecej pomimo tego że cena za 5d3 jest wyraźnie przegięta. O tym też pisałem, a to raczej słabe PRowo. Ja wolałem te 4000 wydać na szkło i tyle. I chyba nie będziesz mnie próbował przekonać że 6D jest gorszym aparatem niż 5D1... Do moich akurat zastosowań czystość matrycy w 6D naprawdę rozwala aparaty które wymieniłeś (poza 5D3 oczywiście) a to dla mnie najważniejszy parametr bo resztę jestem w stanie ogarnąć swoimi umiejętnościami i doświadczeniem, a tego jednego akurat nie...
Poza tym klika osób stąd mnie zna i to nawet osobiście, więc mogą potwierdzić, że studentem od dość dawna nie jestem :D

rojo
20-02-2013, 16:27
Sporo ludzi w tym doświadczeni fotograficy (Czacha) jednak bardzo chwalą ten systemAF z MkIII. Myslę, że problem jest marginalny w skali sprzedaży. Interesuje mnie jak sprawuje się np w fotografi dzieci w ruchu itp AF z 6D i czy warto dopłacac do MKIII, kusi jakis fajny obiektyw np 135f2 , uzywke mozna mieć za różnicę w cenie :-)

Pzdr

jak chcesz robić ganiające dzieci to sobie odpuść 6D, ai-servo w nim to gadżet bardziej żeby można było napisać w specyfikacji że aparat ma, niż żeby sprawnie działało. Akurat begające dziecko robiłem niedawno 6D ale na zasadzie ustawiania AF w odpowiednim miejści u czekaniu aż mi się owo dziecko w punkcie tym znajdzie. Próby sledzenia spełzały na niczym ale faktem jest, że jakiś głębszych testów nie robiłem ze zmianą tych kilku dostępnych ustawień w CF. Ale pod tym względem 5d3 będzie zdecydowanie lepszą puszką bez najmniejszych wątpliwości...

qbar
20-02-2013, 18:01
A ja się ostatnio zaczynam coraz częściej zastanawiać czy pod avatarem rojo nie ukrywa się przypadkiem student drugiego roku polonistyki wynajęty przez dział PR Canon Polska
Taki dowcip. Czyli żart
gdzie ja PR-uję dla Canona? nie masz pojęcia jak jestem zły (!@#$%^&+) za to że przycieli tak dobrą potencjalnie puszkę jak 6D i to w duzej mierze programowo, bo nie wierzę że ta 1/4000 to coś innego niż program. Pisałem już o tym nie raz w tym wątku. Tak samo nie wierzę, że wrzucenie do niej AF z 7D może ciut poprawionego byłby jakimś dodatkowym kosztem. Wszystko jest pod to żeby profi kupowali 5d3 wydając o te 4000 wiecej pomimo tego że cena za 5d3 jest wyraźnie przegięta. O tym też pisałem, a to raczej słabe PRowo. Ja wolałem te 4000 wydać na szkło i tyle. I chyba nie będziesz mnie próbował przekonać że 6D jest gorszym aparatem niż 5D1... Do moich akurat zastosowań czystość matrycy w 6D naprawdę rozwala aparaty które wymieniłeś (poza 5D3 oczywiście) a to dla mnie najważniejszy parametr bo resztę jestem w stanie ogarnąć swoimi umiejętnościami i doświadczeniem, a tego jednego akurat nie...
Poza tym klika osób stąd mnie zna i to nawet osobiście, więc mogą potwierdzić, że studentem od dość dawna nie jestem

Spokojnie, spokojnie przecież zaznaczyłem, że tylko bekę kręcę:D Tak szczerze to bardzo się cieszę wszystkimi twoimi postami (tylko czasami trochę zbyt mocno koloryzujesz IMHO) bo sam przebieram już nogami, żeby kupić to body. AF wcale mnie nie przeraża bo mam 450d i jakoś sobie radzę. Trzeba też pamiętać, że jeszcze parę miesięcy temu wszyscy zdani byli na AF z mark II i 1/4 ludzi z tego forum i tak ptaka dałaby sobie uciąć za taki sprzęt. AF to kwestia umiejętności i przyzwyczajenia, a ja jestem tak wyćwiczony przez 450 tkę, że niewiele w tej dziedzinie jest mnie w stanie załamać. Po przejściu na FF oczekuję zupełnie innych rzeczy niż doskonały AF. Gdybym mógł wydać 4 k więcej to brałbym mark III, ale tak jak napisałeś ja też wolę jakieś szkło sobie dokupić tym bardziej, że tylko 50/1.4 mi zostanie po zakupach.

A tak przy okazji. Czy mógłby ktoś podzielić się wrażeniami jak 6d radzi sobie z 50/1.4?

habakuk
20-02-2013, 19:20
"Tu na CB" przynajmniej trzy przypadki, przy czym jeden z "przypadków" deklaruje znajomość około 10 innych.

trzy? pięć w wątku.

Merde
20-02-2013, 19:24
trzy? pięć w wątku.

przynajmniej trzy. Pozostali specjalnie nie rzucają się w oczy.

rojo
20-02-2013, 19:57
(tylko czasami trochę zbyt mocno koloryzujesz IMHO)
A tak przy okazji. Czy mógłby ktoś podzielić się wrażeniami jak 6d radzi sobie z 50/1.4?

gdzie koloryzowołem? :D

z 50/1.4 działa zaskakująco dobrze, choć przy ostrzeniu na nieskończoność potrafi zgubić focusa, do kilku/kilkunastu metrów jest dobrze, raczej trafia tam gdzie powinna rożnież w kestremalnych warunkach
masz paczkę, większość zdjęć mam na wysokim iso ale kilka na niższym też się znalazło :D wybrałem takie przy max przesłonach wiec GO jest malutka, a moja 50 jakimś demonem ostrości nie jest,
ale po przejrzeniu jednak zdecydowanie wiecej zdjęć robię 85/1.8, polecam :D
www.royo.pl/6dn.zip

Eknana
20-02-2013, 20:00
...4 dni łaziłem po Sztokholmie (zimno!) wyłączając GPS tylko na noc i akumulator dał radę.

A jak jest z dokładnością tego GPS (szczególnie interesuje mnie w terenie zabudowanym)?

airhead
20-02-2013, 20:50
A jak jest z dokładnością tego GPS (szczególnie interesuje mnie w terenie zabudowanym)?

Nie rozumiem pytaia. Do cełów fotograficznych wystarczy, ale nie strzelałbym na podstawie nich z rakiety balistycznych. Pokazuje po której stronie drogi byłem robiąc zdjęcie. Inne problemy z GPS opisywałem w poście, który cytujesz - gubi się w przejściach podziemnych i budynkach, ale tak już GPS działa.

Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2

Eknana
20-02-2013, 21:23
...Pokazuje po której stronie drogi byłem robiąc zdjęcie.

To mi wystarczy.

Używam Holuxa i czasami potrafi błądzić po całej okolicy.

airhead
20-02-2013, 22:59
To mi wystarczy.

Używam Holuxa i czasami potrafi błądzić po całej okolicy.
no jak tak patrzę, to nie zawsze jest idealnie, ale wydaje mi się, że wszystkie GPS działają tak samo
pewnie częstotliwość sczytywania położenia z satelity, którą można określić w Canonie, ma większe znacznie

jac+
20-02-2013, 23:15
Canon EOS 6D - test lustrzanki - Wstęp - Testy - lustrzanki - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/canon-eos-6d-test-lustrzanki-28848.html)

Chyba tego tu jeszcze nie było. Zamieszczam wyłącznie informacyjnie . Autor znalazł nawet diodę wspomagającą AF! Fiu - fiu...

MC_
20-02-2013, 23:16
Też mnie to rozbawiło.

janulrich
20-02-2013, 23:20
Zależy do czego...landszafciarze i sportowcy (a to łącznie całkiem spora grupa) mogą mieć nieco inny punkt widzenia. W zasadzie przewaga będzie widoczna tylko i wyłącznie w tych rodzjach fotografii, które nałogowo sięgają do warunków "low light"

Landszafciarze?

A śluby są pomiędzy szybkość a ciemność => i tu tera się zastanawiam.

jac+
20-02-2013, 23:28
Też mnie to rozbawiło.

Ludzie czasem mają polewkę z testów z optycznych, czy z dpreview. No to co powiedzieć w tym kontekście o "świecie obrazu"? Ech, nie będę się pastwił... Chociaż zmianę jakości obrazu wraz ze zmieniającym się ISO pokazał gościu fajnie/obrazowo.

MC_
20-02-2013, 23:31
Generalnie test jest ok, ale babol znaczący. A wystarczyłoby przeczytać instrukcję.

kurczeblade
21-02-2013, 00:15
miałem dziś okazje pofocić 6d w studio, wszystko świetnie, tylko zaskoczyłem się czasem synchronizacji z radio-obiornikami Yongnuo rf603 przy czasie 1/160s pojawiał się już delikatny czarny pasek, dalej przy krótszych czasach mocniejszy czarny pasek... Canonem 50D używam czasów 1/200s pasek dopiero pokazuje się przy 1/250s :)

Troszeczkę czuje się zawiedziony ...

luc
21-02-2013, 00:17
Canon EOS 6D - test lustrzanki - Wstęp - Testy - lustrzanki - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/canon-eos-6d-test-lustrzanki-28848.html)

Chyba tego tu jeszcze nie było. Zamieszczam wyłącznie informacyjnie . Autor znalazł nawet diodę wspomagającą AF! Fiu - fiu...

Może ma wersję shackowaną i używa w tym celu kontrolki samowyzwalacza? ;-)

ac3
21-02-2013, 14:39
Panowie
Z zaciekawieniem przygladam sie dyskusji na temat nowgo dziecka canona i jak kazdy ,kto chce isc z duchem czasu i tecniki, mysle o tej puszce. Na polskich forach zdania sa strasznie podzielone.Na swiecie ludzie zachwycaja sie czuloscia i jakoscia fotek. Jak zauwazylem chca masowo wymieniac 5dMII na 6D (szkoda ,ze tego nie widac po cenach tego pierwszego na rynku ). Obecnie uzywam 1ds m III do studia i 5d mI na wszystko poza. Ostatnio i mnie dopadly wesela i inne dziwne uroczystosci od ktorych sie bronilem ( kasa jest wazna) Wpadlo kilka koncertow i tutaj dylema.Puszka czula na brak swiatla,wiec jak dla mnie. W zasadzie moglbym myslec o 5dII ale nowinki korca. Pytanie do Was ... co byscie proponowali w takiej sytuacji?
Dziekuje za wszystkie sugestie :)

rojo
21-02-2013, 15:23
Panowie
Z zaciekawieniem przygladam sie dyskusji na temat nowgo dziecka canona i jak kazdy ,kto chce isc z duchem czasu i tecniki, mysle o tej puszce. Na polskich forach zdania sa strasznie podzielone.Na swiecie ludzie zachwycaja sie czuloscia i jakoscia fotek. Jak zauwazylem chca masowo wymieniac 5dMII na 6D (szkoda ,ze tego nie widac po cenach tego pierwszego na rynku ). Obecnie uzywam 1ds m III do studia i 5d mI na wszystko poza. Ostatnio i mnie dopadly wesela i inne dziwne uroczystosci od ktorych sie bronilem ( kasa jest wazna) Wpadlo kilka koncertow i tutaj dylema.Puszka czula na brak swiatla,wiec jak dla mnie. W zasadzie moglbym myslec o 5dII ale nowinki korca. Pytanie do Was ... co byscie proponowali w takiej sytuacji?
Dziekuje za wszystkie sugestie :)

kup 6D, jak koncerty i trudne warunki to lepiej niż 5dII... mniej szumi, lepszy środkowy AF a jak na koncertach nie możesz sie wspomagać lampą przy łapaniu ostrości - ten środkowy w 6D jest idealny. Troche będziesz miał problem z oswojeniem ergonomi ale da się...

PoulN
21-02-2013, 15:24
Może ma wersję shackowaną i używa w tym celu kontrolki samowyzwalacza? ;-)

Albo te -3EV AF`u to właśnie zasługa tej lampki ;)

luc
21-02-2013, 15:30
Albo te -3EV AF`u to właśnie zasługa tej lampki ;)

Druga teoria - odbiornik podczerwieni do pilota potrafi nadawać wzór dla AF w infraredzie ;-)

A tak na serio - czy ktoś próbował może wyzwalać aparat za pomocą pilota uniwersalnego? Znajdzie się zdalny wężyk Canona w bazie Logitecha?

ac3
21-02-2013, 15:54
Rojo dzieki za szybka odpowiec. Boje sie troche tych rozmiarow bo lapska mam wielkie i na rynku malo gripow do tego. Zobaczymy. Mysle ze kupie w przyszlym miesiacu i zobaczymy

rojo
21-02-2013, 15:59
Rojo dzieki za szybka odpowiec. Boje sie troche tych rozmiarow bo lapska mam wielkie i na rynku malo gripow do tego. Zobaczymy. Mysle ze kupie w przyszlym miesiacu i zobaczymy

nic nie zastąpi kopsnięcia się do sklepu gdzie mają 6D i pobrania go w łapki, albo znajmego w okolicy co go ma, jak byś był w 3mieście to służe swoją osobą :D

crazy
21-02-2013, 16:19
Grip już jest od Newell'a za niecałe 300 zł

ac3
21-02-2013, 16:46
nic nie zastąpi kopsnięcia się do sklepu gdzie mają 6D i pobrania go w łapki, albo znajmego w okolicy co go ma, jak byś był w 3mieście to służe swoją osobą :D
Dzieki za zaproszenie. Troche mam nie podrodze..ale jak juz bede :-) Nawet jak pomacam to nie zmieni faktu ze puszka ma to co potrzebuje. Bedzie trzeba ja traktowac jak wyrobnika do kotleta. W przeciwienstwie do ds-a jak biore ja w rece ...jak kobiete:-)

Arkan
21-02-2013, 16:53
Landszafciarze?

No tak, landszafciarze. Tam liczy się niskie ISO (głównie), DR przy niskich ISO, rozdzielczość matrycy i dobra optyka szerokokątna. O ile niskie ISO jest porównywalne wszędzie, co do optyki szerokokątnej można się spierać (osobiście uważam, że Canon zawsze robił lepsze tele od Nikona, ale Nikon lepsze szerokie kąty), to DR bywa lepszy do dostania za te same pieniądze, jak i rozdzielczość matrycy. Jeśli natomiast dopuścimy do puli puszki z cropem, to możemy nawet w dużo niższych pieniądzach mieć sprzęt o lepszych parametrach (cały czas mówimy o niskich ISO)

A śluby są pomiędzy szybkość a ciemność => i tu tera się zastanawiam.

Jak dla mnie zależy od techniki. Dla mnie 6d odpada - potrzebuję boczne nie tylko działające, ale i sensownie rozmieszczone. Co więcej potrzebuję pomiar światła na aktywnym punkcie AF. Mam wieloletni nawyk z 1ds i trudno mi się odzwyczaić. Jeśli natomiast ktoś potrafi bardzo sprawnie robić na centralnym i przekadrowywać, to myślę, że 6d da radę.

aciek_l
21-02-2013, 17:50
Grip już jest od Newell'a za niecałe 300 zł

Jest on na tyle godny zaufania? Ja się praktycznie już zdecydowałem na oryginał... Ciężko mi się przekonać do zamienników.

Ktoś używa juz jakichś zamienników baterii z 6D?

aciek_l
21-02-2013, 17:53
Jak dla mnie zależy od techniki. Dla mnie 6d odpada - potrzebuję boczne nie tylko działające, ale i sensownie rozmieszczone. Co więcej potrzebuję pomiar światła na aktywnym punkcie AF. Mam wieloletni nawyk z 1ds i trudno mi się odzwyczaić. Jeśli natomiast ktoś potrafi bardzo sprawnie robić na centralnym i przekadrowywać, to myślę, że 6d da radę.

Też myślę, że da radę. Ja akurat pod względem ostrzenia mam wieloletni nawyk z 5D... ;) Także decyzja o pracy z autofucusem z szóstki w pełni świadoma. :)

crazy
21-02-2013, 18:53
Jest on na tyle godny zaufania? Ja się praktycznie już zdecydowałem na oryginał... Ciężko mi się przekonać do zamienników.

Jest to najlepszy jakosciowo zamiennik ktory nie ma sie czego wstydzic a nie przeplacasz za znaczek canon

aciek_l
21-02-2013, 19:16
Jest to najlepszy jakosciowo zamiennik ktory nie ma sie czego wstydzic a nie przeplacasz za znaczek canon

Masz jakiś ich grip? Lub ktoś inny? Tak zdecydowana opinia przekonuje (i te 600 zł różnicy) ;).
A co z jakimiś sprawdzonymi zamiennikami baterii? W ogóle doświadczył ktoś działania zamienników baterii i gripów odmiennego od oryginalnych?

photogambler
21-02-2013, 19:51
miałem dziś okazje pofocić 6d w studio, wszystko świetnie, tylko zaskoczyłem się czasem synchronizacji z radio-obiornikami Yongnuo rf603 przy czasie 1/160s pojawiał się już delikatny czarny pasek, dalej przy krótszych czasach mocniejszy czarny pasek... Canonem 50D używam czasów 1/200s pasek dopiero pokazuje się przy 1/250s :)

Troszeczkę czuje się zawiedziony ...

I tak ma być.Musisz polubić maly obrazek a odzwyczaic sie od cropa.Maly obrazek jest duzy ;P i migawka nie nadaża bo masz zbyt długi błysk flesza.
pozdrooooo....

crazy
21-02-2013, 21:34
Masz jakiś ich grip? Lub ktoś inny? Tak zdecydowana opinia przekonuje (i te 600 zł różnicy) ;).
A co z jakimiś sprawdzonymi zamiennikami baterii? W ogóle doświadczył ktoś działania zamienników baterii i gripów odmiennego od oryginalnych?

Miałem kupić ale nie kupiłem bo udało mi się kupić oryginał za 600 zł tego samego dnia co oglądałem Newell'a w sklepie dlatego odpuściłem. Gdyby nie to kupiłbym go bo w niczym nie ustępuje oryginałowi a przepłacać nie lubię. Wszystko bardzo dobrze spasowane, solidne, guma gruba a sam grip dobrze trzyma się w dłoniach.

merida
21-02-2013, 21:35

Ja już kilkadziesiąt stron temu pytałem o to samo, odpowiedzi nadal nie widzę niestety. Dodam,że chodzi o zamienniki z działającym wskaźnikiem naładowania,przynajmniej ja innego nie chcę.

crazy
21-02-2013, 21:42
Co do baterii, w swoim 5D mam zamiennik Delty i Hamy. Wszystko działa bez problemu. Delta kosztowała 22 zł a Hama 79. Deltą jestem w stanie wykonać cały śłub, wesele plener i jeszcze akku trzyma na dodatkowe zlecenia. Nie wiem jak jest z 6D jednakże, to ten sam akku co w MKII więc z zamiennikami nie ma także kłopotu chyba, że 6D jest na nie oporny :)

aciek_l
21-02-2013, 21:55
Ja już kilkadziesiąt stron temu pytałem o to samo, odpowiedzi nadal nie widzę niestety. Dodam,że chodzi o zamienniki z działającym wskaźnikiem naładowania,przynajmniej ja innego nie chcę

Właśnie... Budowa to jedno, ale działanie, elektronika, dogadywanie się z aparatem, niezawodność, to drugie.

Nie wiem jak jest z 6D jednakże, to ten sam akku co w MKII więc z zamiennikami nie ma także kłopotu chyba, że 6D jest na nie oporny

Gdzieś widziałem opinię, że właśnie akumulatory dogadujące się z 5mkII niekoniecznie się tak dobrze dogaduja z 6D/ :/

Czekamy, czy ktoś się odważy zaryzykować i podzielić wrażeniami. ;)

ekrowa
22-02-2013, 00:02
Witam.
Od ok 2 tygodni uzytkuje Canona 6D i puszka naprawde daje rade. Robilem z roznymi szklami w roznych miejscach (teatr, opera, studio TV) i przy czulosciach 4000-8000 iso jestem mega zadowolony jesli chodzi o szumy, dokładność AF.
Chciałbym to zobaczyć...

1DsII
1DsIII
5DI
5DII
i 5DIII

Było kiedyś takie powiedzenie, sprawdza się do dziś.
Na jakość składa się (kolejność istotna): Najpierw fotograf, potem obiektyw, a na końcu aparat. Więc jeszcze tak sumie nic nie jest przesądzone.

Ostatnie 20 stron postów i jako jedyne przykłady zdjęć podrzucił Royo. Reszta klaszcze dziobami, ale jeszcze nic nie pokazała. Po prostu wielka onanizacja sprzętowa. Pokażcie jakieś zdjęcia jak Royo.

Ps. Royo widziałem zdjęcia z imprezy. ISO jest imponujące. A masz może jakaś sesję foto ludzi za dnia w ISO max 100-400 ? Byłbym wdzięczny.
Pozdr

airhead
22-02-2013, 00:39
no ale spróbował i nie działały

Vilku
22-02-2013, 00:40
Pytanie do posiadaczy 6D.

Czy przy wyłącznym korpusie przez około 3 dni bateria potrafi wam spaść z 100% do około 30-40%? Zastanawiam się czy to normalne.

kobra11
22-02-2013, 00:51
@Vilku, sprawdź czy masz wyłączony GPS.

ekrowa
22-02-2013, 00:54

Czy przy wyłącznym korpusie przez około 3 dni bateria potrafi wam spaść z 100% do około 30-40%? Zastanawiam się czy to normalne.

Hehe, dopiero co 10 postów temu była dyskusja, jak to cudowny aparat ma GPS, wifi, pewno jeszcze wiąże krawaty i poleruje buty. Naćkane elektroniki, bajerów i innych rozpraszaczy, wykonywanie zdjęć to tylko taki bajer. Powiem Wam, że wydaje mi się patrząc na wiele sampli z tego aparatu rowniez z sieci, ze fotografia idzie w stronę gorszej jakości. Owszem Body oferuje mniejsze szumy w wyzszych iso, teraz rzadko kiedy bedziemy ogladali dobre zdjecia. W wiekszosci beda zaszumione od 2500-8000 iso. Kiedys czlowiek musial sie niezle napocic, poszukac na prawde dobrego słoika, zeby uzyskac przy marnym swietle w miare fajne zdjecie, a teraz? dawaj iso 8000 i pozamiatane. Ale niestety rezultatem tego jest - nieduza ilosc detali na zdjeciu.

Vilku
22-02-2013, 01:32
WiFi i GPS wyłączone

--- Kolejny post ---

Ale o co Ci chodzi? Czytam twe wypowiedzi i same gorzkie żale. Chyba dobrze, że się wszystko rozwija, nie?

Jeszcze 5 lat temu ISO400 było maksem na jakie można było sobie pozwolić a teraz 3200 i więcej. Za kolejne 5 lat będziesz miał i więcej detali i mocniejsze baterie.

Jak narzekasz na jakość zdjęć to ich nie oglądaj. Czasem warto zrobić sobie przerwę i zadbać o zmysł estetyczny.

rojo
22-02-2013, 01:54

robię od jakiegoś czasu (specjalnie testując) bocznymi w 6 + pomiar wielosegmentowy (mierzy i blokuje ekspozycję w wybranym punkcie AF) i działa to bez problemu w standarowych warunkach koncertowych naprzykład wiec ze światłem z gatunku dziwnych... Fakt, czasem brakuje żeby to samo można było z punktowym robić, ale wielosegmentowy w 6D sprawuje się zadziwiająco dobrze (wczesniej w 7D mierzyłem w 90% punktem). Co do rozmieszczenia to nie sądzę żeby punkty w 6D były rozłożone specjalnie inaczej niż w 5 (może w 1 jest inaczej, niestety nie miałem przyjemności). Oczywiście broń boże nie twierdzę że AF w 6 to jakiś demon i jest lepszy, bo nie jest, ale w 90% sytuacji fotograficznych można spokojnie pracować na bocznych...

--- Kolejny post ---

Ps. Royo widziałem zdjęcia z imprezy. ISO jest imponujące. A masz może jakaś sesję foto ludzi za dnia w ISO max 100-400 ? Byłbym wdzięczny.
Pozdr

Rojo jestem :D
wrzucałem chyba gdzieś linka do zipa z fotami 6d+ 50/1.4 i tam jest kilka na niższych iso...

--- Kolejny post ---

Właśnie... Budowa to jedno, ale działanie, elektronika, dogadywanie się z aparatem, niezawodność, to drugie.
Gdzieś widziałem opinię, że właśnie akumulatory dogadujące się z 5mkII niekoniecznie się tak dobrze dogaduja z 6D/ :/

Przeca pisane tu było i chyba nawet jest osobny wątek, to jeszcze raz napiszę, mam zamienniki Platinium, zostały mi po 7D, sytuacja wygląda tak, że ładują sie normalnie w ładowarce 6D, po włożeniu aparat zgłasza, że accu niekompatybilny i czy chcę używać, grzecznie mu każę żeby używał i używa. Niestety nie pokazuje poziomu naładowania, ale poza tym hula bez zarzutu, 500-1000 fotek w zależności od innych zabaw (wi-fi, oglądanie fotek i inne...). Czyli poza tym, że nie wiesz kiedy się skończy, to działa (a że mam 2 zamienniki + oryginał to problem braku zasilania nie istnieje oczywiście o ile nie zapomnę naładować ale na to nie pomogą nawet oryginały :D)

--- Kolejny post ---

nie, praktycznie w ogóle nie spada, problem podobnoż występuje z podpiętym tamronem 24-70/2.8, lub włączonym GPS-em (a ja akurat tego ustrojstwa jeszcze w życiu nie użyłem :D)

Vilku
22-02-2013, 01:58
Dzięki!

A więc wina tamrona. Takie szkło jest podpięte.

rojo
22-02-2013, 02:01
Hehe, dopiero co 10 postów temu była dyskusja, jak to cudowny aparat ma GPS, wifi, pewno jeszcze wiąże krawaty i poleruje buty. Naćkane elektroniki, bajerów i innych rozpraszaczy, wykonywanie zdjęć to tylko taki bajer. Powiem Wam, że wydaje mi się patrząc na wiele sampli z tego aparatu rowniez z sieci, ze fotografia idzie w stronę gorszej jakości. Owszem Body oferuje mniejsze szumy w wyzszych iso, teraz rzadko kiedy bedziemy ogladali dobre zdjecia. W wiekszosci beda zaszumione od 2500-8000 iso. Kiedys czlowiek musial sie niezle napocic, poszukac na prawde dobrego słoika, zeby uzyskac przy marnym swietle w miare fajne zdjecie, a teraz? dawaj iso 8000 i pozamiatane. Ale niestety rezultatem tego jest - nieduza ilosc detali na zdjeciu.

mylisz się bardzo, szum jest właśnie taki fajny i łatwy do odszumienia że detale zostają, zaskakująco dużo detali, o wiele więcej z iso 25600 z 6D niż 6400 z 7D. Jak zobaczyłem zdjęcie sali z szerokiego kąta gdzie było ze 100 główek i każda była praktycznie do rozpoznania to szeroko rozdziawiłem japę i dotąd tak siedzę :D Wysokie iso z 6D pozwal mi robić mnóstwo zdjęć, których wcześniej bym nie zrobił, bo czasem na koncercie czy w klubie publika jest praktycznie w ciemności. Teraz moża spokojnie z tej ciemnosci też wyciągać emocje, które poprzednim sprzętem bym rozmył bez statywu czy przynajmniej monpoda.

--- Kolejny post ---

Dzięki!

A więc wina tamrona. Takie szkło jest podpięte.

widać wyłączony tamron permanentnie się stabilizuje niewiadomopoco :D

rojo
22-02-2013, 02:57
A masz może jakaś sesję foto ludzi za dnia w ISO max 100-400 ? Byłbym wdzięczny.
Pozdr

iso 200, 85/1.8 na 1.8 z bliska wiec malutka GO
www.royo.pl/6d/lila.JPG
jpg może być odsycony programowo bo nauczony canonowskim doświadczeniem odruchowo na początku pozdejmowałem nasycenie (sprawdziłem dokładnie jest - ostrość na 6, kontrast na -1, saturacja na -2

live
22-02-2013, 04:08
Chciałbym to zobaczyć...

Pozdr

Mozesz zobaczyc tu: https://www.facebook.com/livewawpl

ekrowa
22-02-2013, 04:11

Niezłe :) na FB akurat zobaczę oczekiwaną jakość zdjęć. Byłem i przejrzalem galerię, jakość podobna do lepszej komórki. A masz gdzieś wersje 1:1?

www.royo.pl/6d/lila.JPG
jpg może być odsycony programowo bo nauczony canonowskim doświadczeniem odruchowo na początku pozdejmowałem nasycenie (sprawdziłem dokładnie jest - ostrość na 6, kontrast na -1, saturacja na -2

Nie widzę jeszcze tej jakości, powiedziałbym wręcz że detale skóry gdzieś zanikły.
Ktoś wcześniej przybąkiwał, że 6D niszczy 1Ds MK3, proste zdjęcie Z DPR
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/99899/sample-10?inalbum=canon-eos-1ds-mark-iii-review-samples (polecam wersję źródłową zdjęcia)

Pokaż mi podobny detal na 6D. Przejrzałem masę zdjęć na sieci i nie zaobserwowałem takiej jakości. Może mało widziałem, ale po to jest forum i użytkownicy. Chcę to zobaczyć. Przekonajcie mnie że warto to kupić bardziej niż 1Ds MK3

live
22-02-2013, 04:23
Niezłe :) na FB akurat zobaczę oczekiwaną jakość zdjęć. Byłem i przejrzalem galerię, jakość podobna do lepszej komórki. A masz gdzieś wersje 1:1?

Nie widzę jeszcze tej jakości, powiedziałbym wręcz że detale skóry gdzieś zanikły.
Sample 10: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/99899/sample-10?inalbum=canon-eos-1ds-mark-iii-review-samples) (polecam wersję źródłową zdjęcia)

Pokaż mi podobny detal na 6D. Przejrzałem masę zdjęć na sieci i nie zaobserwowałem takiej jakości. Może mało widziałem, ale po to jest forum i użytkownicy. Chcę to zobaczyć. Przekonajcie mnie że warto to kupić bardziej niż 1Ds MK3

Postaram sie za chwile jak skoncze obrobke wrzucic jakies zdjecie sprzed kilku dni z tematu gdzie bylo chyba 8000 iso.
Wiem ze FB nie daje jakosci lepszej od komorki. Tyle mialem na ta chwile.

rojo
22-02-2013, 04:49

Sample 10: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/99899/sample-10?inalbum=canon-eos-1ds-mark-iii-review-samples) (polecam wersję źródłową zdjęcia)

jak masz z moim zdjęciem porwnywać to bardziej z tym foto :D
Sample 39: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/99928/sample-39?inalbum=canon-eos-1ds-mark-iii-review-samples)
jutro Ci zrobię przymkniętym na iso około 800 portretówkę, sam jestem ciekaw bo to co dałeś z murzynką miażdzy rzeczywiście szczegółowością. Znamienny też jest straszny brak szeczegółowych info o pliku w DPP czyli zakładam że to z rawa wyciągane wiec pewnie też srogo ostrzone. Moje to czysty jpg bez tykania na max przesłonie. Ale porobię jutro bo mam fajną modelkę w robocie i wrzucę...

ac3
22-02-2013, 10:12
jak masz z moim zdjęciem porwnywać to bardziej z tym foto :D
Sample 39: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/99928/sample-39?inalbum=canon-eos-1ds-mark-iii-review-samples)
jutro Ci zrobię przymkniętym na iso około 800 portretówkę, sam jestem ciekaw bo to co dałeś z murzynką miażdzy rzeczywiście szczegółowością. Znamienny też jest straszny brak szeczegółowych info o pliku w DPP czyli zakładam że to z rawa wyciągane wiec pewnie też srogo ostrzone. Moje to czysty jpg bez tykania na max przesłonie. Ale porobię jutro bo mam fajną modelkę w robocie i wrzucę...

Rojo , qrde wczoraj polecales 6d i juz prawie kupilem ,ale...
zaczelem grzebac po samplach i porownaniach co by kasy niewlasciwie nie wydac i o zgrozo 6d im wyzsze iso tym bardzij faktycznie traci na detalach i plastyce zdjecia.Robia sie plaskie i miekkie.Zaczynam sie obawiac tego zjawiska bo kidy zalezy mi na iso to bardzo przychylnym okiem spogladam na 6 .Jezeli o detale i dynamike to klasyfikacja obrazka wypada troche blizej canona mojej zony, ktory miesci sie w malej torebce:)
Czekam z niecierpliwoscia na Twoje sample

Merde
22-02-2013, 10:30
zaczelem grzebac po samplach i porownaniach co by kasy niewlasciwie nie wydac i o zgrozo 6d im wyzsze iso tym bardzij faktycznie traci na detalach i plastyce zdjecia.Robia sie plaskie i miekkie.

Bo to są jpegi z włączonym agresywnym odszumianiem. Nic dziwnego, że są miękkie.
Ściągnij sobie jakieś rawy i wywołaj po swojemu.
Np. stąd:
Canon EOS 6D In-Depth Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d/24)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-6d/canon-6dA7.HTM

Arkan
22-02-2013, 12:18
..Co do rozmieszczenia to nie sądzę żeby punkty w 6D były rozłożone specjalnie inaczej niż w 5 (może w 1 jest inaczej, niestety nie miałem przyjemności)....

No właśnie jest inaczej niż w 1 i dopiero 5dmk3 ma taki rozkład jak jedynki. To ułożenie w punktów w rąb, tak aby ominęły wszystkie możliwe mocne punkty kompozycji, to jakiś chory pomysł Canona (tak dla porządku to D600 też nie popisał się polem krycia AF-u) :-( Ja rozumiem, że w amatorskich puszkach, gdzie marketingowcy ustalili profil typowego klienta jako wakacyjnego pstrykacza, który używa głównie zielonego programu to może się sprawdzić. Ale w puszce dla zaawansowanego amatora/semi-pro?

Merde
22-02-2013, 12:23
No właśnie jest inaczej niż w 1 i dopiero 5dmk3 ma taki rozkład jak jedynki. To ułożenie w punktów w rąb, tak aby ominęły wszystkie możliwe mocne punkty kompozycji, to jakiś chory pomysł Canona (tak dla porządku to D600 też nie popisał się polem krycia AF-u) :-( Ja rozumiem, że w amatorskich puszkach, gdzie marketingowcy ustalili profil typowego klienta jako wakacyjnego pstrykacza, który używa głównie zielonego programu to może się sprawdzić. Ale w puszce dla zaawansowanego amatora/semi-pro?

A w której pełnoklatkowej puszce masz porządne pole krycia puntami AF?

Arkan
22-02-2013, 12:49
A w której pełnoklatkowej puszce masz porządne pole krycia puntami AF?

1dsmk3
5dmk3
D800/D800e
D700
D3

podejrzewam, że nowe jedynki C też, ale nie bawiłem się to nie wiem.

PS.
a najlepsze ma Leica M9 :mrgreen:

PoulN
22-02-2013, 13:04

Niezrozumiałe jest dla mnie czemu canon tak żydzi na logicznym rozmieszczeniu punktów AF w FF, o ile np w 30D skośne są bardzo blisko MP to na pełnej klatce wszystkie upchane sa w centrum, no w mk3 trochę lepiej, ale też jakby nie mogli zamiast takiego zagęszczenia rozmieścić ich na większej powierzchni.. technologicznie problem?, chodzi o servo?, czy jak?

akustyk
22-02-2013, 13:22
Niezrozumiałe jest dla mnie czemu canon tak żydzi na logicznym rozmieszczeniu punktów AF w FF, o ile np w 30D skośne są bardzo blisko MP to na pełnej klatce wszystkie upchane sa w centrum, no w mk3 trochę lepiej, ale też jakby nie mogli zamiast takiego zagęszczenia rozmieścić ich na większej powierzchni.. technologicznie problem?, chodzi o servo?, czy jak?

jesli uklad jest ten sam, to jaka powierzchnie moze kryc na klatce cropowej a jaka na pelnej?

odp. fizycznie taka sama. tylko na cropie ona zajmuje wiecej kadru, na FF mniej.

wiec tak, jest to jak najbardziej problem technologiczny. pewnie nie tak wielki, poza tym, ze przy szerszym rozstawie wiazki padaja "mniej" prostopadle i spada swiatlosila, wiec dokladnosc AF z definicji musi spasc.

Merde
22-02-2013, 13:38
1dsmk3
5dmk3
D800/D800e
D700
D3

podejrzewam, że nowe jedynki C też, ale nie bawiłem się to nie wiem.

Moim zdaniem różnica w pokryciu kadru polami AF jest pomijalna wręcz.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/907/9ag87hka.gif)

live
22-02-2013, 14:36

tu masz plik z 8000 iso zdjecie z reki, z duza kompresja bez poprawek w PS
http://liveproduction.com.pl/6d/IMG_8545.JPG

rojo
22-02-2013, 15:05
zaczelem grzebac po samplach i porownaniach co by kasy niewlasciwie nie wydac i o zgrozo 6d im wyzsze iso tym bardzij faktycznie traci na detalach i plastyce zdjecia.Robia sie plaskie i miekkie.Zaczynam sie obawiac tego zjawiska bo kidy zalezy mi na iso to bardzo przychylnym okiem spogladam na 6 .Jezeli o detale i dynamike to klasyfikacja obrazka wypada troche blizej canona mojej zony, ktory miesci sie w malej torebce:)
Czekam z niecierpliwoscia na Twoje sample

hm, jesli spodziewasz się że na iso 6400 będzie miał taki DR i szczegółowość (brak szumów) jak na 100 to chyba przesadzasz. Jpg standardowo ustawione mają odszumianie bardzo brzydkie programowe co też psuje obrazek, ja u siebie po pierwszych zdjęciach wywaliłem je w kosmos i zapomniałem że aparat ma jakiekolwiek odszumianie. W sensie sugerujesz że 6D ma obrazek na poziomie kompaktów? To teraz ja poproszę o sample skoro padła taka teza...

--- Kolejny post ---

tu masz plik z 8000 iso zdjecie z reki, z duza kompresja bez poprawek w PS
http://liveproduction.com.pl/6d/IMG_8545.JPG

to dokładnie dolewasz oliwy do ognia bo masz odszumianie właczone programowe i twarze są jak po użyciu dziwnego filtra w photoshopie. To nie jest najlepszy przykład :D

dariol
22-02-2013, 15:35
To nie jest najlepszy przykład :D

Dokładnie. rojo dobrze pisze.

W innym wątku prosiłem o sprawdzenie czy zakupiony przeze mnie obiektyw dobrze ostrzy. Niestety na szybko mogłem wrzucić JPEGa i sam jpegi oglądałem. Wydawało mi się, że kupiłem mydlany obiektyw.
Wieczorem wywołałem RAWa i jakie było moje zdziwienie kiedy się okazało, że obiektyw jest ostry, a JPEGi z aparatu są odszumione i miękkie nawet mimo dobrego światła i niskiego ISO.

rojo
22-02-2013, 15:59
Chciałem też zwrócić uwagę że z tą szczegółowością to jest oczywiście już absolutny onanizm sprzętowy, ja rozumiem, że może zdarzyć się sytuacja kiedy foto z najdrobniejszymi mikroszczegółami jest nam niezbędne i konieczne do wykonania zlecenia, ale tego typu zlecenia nie są budżetowane pod 6D tylko raczej H4D. Powiem szczerze, że robiłem na szybko jedno zlecenie dzień po zakupie 6D - okładka do wewnętrznego miesięcznika Lotosu, pierwsze foty z 6D więc miałem nawet odszumianie w jpgach włączone zakładając, że nie bede grzebał bo i tak z rawów będę wołał, foto typowo portretowe, kolega na miejscu po zdjęciach foty zgrał bo on czasopismo to składa i zabrał, nie miał czym rawów wywołać u siebie, a tradycyjnie było ciśnienie czasowe wiec wziął jpg-a, poszedł on na okładkę w formacie A4 i nie było żadnego problemu. Do zastosowań repoterskich (internet, gazety) już nawet nie wspominam bo to są pliczki z którymi można wszystko zrobić pod te zastosowania.

Arkan
22-02-2013, 16:00
Moim zdaniem różnica w pokryciu kadru polami AF jest pomijalna wręcz.

Niestety, nie mogę się z tobą zgodzić (zwróć uwagę, że dodatkowo 5d3 jest przy mniejszym FOV)

Canon 6d

Canon 6D autofocus AF viewfinder | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/dojoklo/8001132878/in/photostream/)

Canon 5d mk3

5DMkIII AF point focus-01 | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/dojoklo/7257199434/in/photostream/)

ekrowa
22-02-2013, 16:07
hm, jesli spodziewasz się że na iso 6400 będzie miał taki DR i szczegółowość (brak szumów) jak na 100 to chyba przesadzasz. Jpg standardowo ustawione mają odszumianie bardzo brzydkie programowe co też psuje obrazek, ja u siebie po pierwszych zdjęciach wywaliłem je w kosmos i zapomniałem że aparat ma jakiekolwiek odszumianie. W sensie sugerujesz że 6D ma obrazek na poziomie kompaktów? To teraz ja poproszę o sample skoro padła taka teza...

--- Kolejny post ---

to dokładnie dolewasz oliwy do ognia bo masz odszumianie właczone programowe i twarze są jak po użyciu dziwnego filtra w photoshopie. To nie jest najlepszy przykład :D

Jesteśmy blisko 200 strony z odpowiedziami, może będzie szansa na więcej zdjęć. Mam Rojo tę twoją paczkę ze zdjęciami jedno zdjęcie z kobietą chyba za szybą jest na iso 640 inne z imprezy jest na iso 2000. To zdjęcie z imprezy na iso 2000 po powiększeniu przypomina takie faktycznie stare kompakty, generalnie bardzo dziwnie jest zbudowane, piksel podobny jak do Sony A99. Po zmniejszeniu rzecz jasna tak do 1000 pikseli jest miodek. Na podstawie zdjęcia Pani za szybą czy też odbitej w szybie nie sposób ustalić w zasadzie żadnych szczegółów. Jakość na poziomie Nikona D70, choć nie przepraszam. Nikon D70 jest ciut bardziej dokładny. Może to wina tych wszystkich "wygładzaczy" w aparacie. Jakość zdjęcia Pani w białym jest mniej więcej taka jak tutaj http://content.screencast.com/users/klerwa/folders/Jing/media/4165077a-fe13-4eab-9dd8-297c1d1b29bb/2013-02-22_1459.png to jest zdjęcie z nie wiem 8-10 letniego aparatu kompaktowego Sony F828 oczywiście nie wykonane w iso 640, ale myślę, że nawet w iso 400 byłoby akceptowalne. Aparat dziś chodzi po 400zł :) posiada optykę Zeiss'a.

A co do zdjęcia do którego porównałeś na DPR do 1Ds Mark III to widzisz o czym mówię? detal jest taki że aż razi... ja mam to samo w 1Ds Mark II.

Nie chcę abyście odnieśli, że się czepiam. Jak ktoś kupił to trudno, jego sprawa, ale ja mam wrażenie po prostu że 6D względem postępu technicznego poza na pewno lepszymi zdjęciami na wysokim iso nie ma nic dobrego do zaoferowania. Oczywiście są potrzeby i potrzeby, ja poszukuję idealnego detalu na zdjęciu i jak na razie po tym co zobaczyłem w sieci i tutaj nie przekonuje mnie to. Nawet Canon 600D którego miałem jakiś czas temu wydał mi się jakoś lepiej zestrojony na jakości w niskich iso.

To są tylko moje prywatne odczucia. Gdyby 6D kosztował powiedzmy 3000zł, słowa bym do dyskusji nie wtrącił.

Chciałem też zwrócić uwagę że z tą szczegółowością to jest oczywiście już absolutny onanizm sprzętowy, ja rozumiem, że może zdarzyć się sytuacja kiedy foto z najdrobniejszymi mikroszczegółami jest nam niezbędne i konieczne do wykonania zlecenia, ale tego typu zlecenia nie są budżetowane pod 6D tylko raczej H4D. Powiem szczerze, że robiłem na szybko jedno zlecenie dzień po zakupie 6D - okładka do wewnętrznego miesięcznika Lotosu, pierwsze foty z 6D więc miałem nawet odszumianie w jpgach włączone zakładając, że nie bede grzebał bo i tak z rawów będę wołał, foto typowo portretowe, kolega na miejscu po zdjęciach foty zgrał bo on czasopismo to składa i zabrał, nie miał czym rawów wywołać u siebie, a tradycyjnie było ciśnienie czasowe wiec wziął jpg-a, poszedł on na okładkę w formacie A4 i nie było żadnego problemu. Do zastosowań repoterskich (internet, gazety) już nawet nie wspominam bo to są pliczki z którymi można wszystko zrobić pod te zastosowania.

Ależ oczywiście masz absolutną rację - zgadzam się z Tobą w stu procentach. Czyli dochodzimy do wniosku. Po co przepłacać na 6D, skoro podobną jakość w niskich iso ma Canon 20D za 600-700zł body? No chyba, że ktoś nie wie co robić z pieniędzmi.

Merde
22-02-2013, 16:11
Niestety, nie mogę się z tobą zgodzić (zwróć uwagę, że dodatkowo 5d3 jest przy mniejszym FOV)

Kadry są lekko przesunięte względem siebie, ale FOV jest z grubsza taki sam.
W ten sposób lepiej to widać:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/4004/afpoints.gif)

Szału nie ma, to nie to samo co w Nikonie D300.

MC_
22-02-2013, 16:13
Bo i fizyczna wielkość matrycy trochę inna.

Merde
22-02-2013, 16:16
Bo i fizyczna wielkość matrycy trochę inna.

Ależ ja znam przyczyny, po prostu staram się zwrócić uwagę na to, że każdy korpus FF cierpi na ten sam problem i różnice w polu krycia sensorami AF nie są takie duże.

MC_
22-02-2013, 16:23
Wiem, wiem. I dobrze, że ktoś to tłumaczy.

qbar
22-02-2013, 16:27
To zdjęcie z imprezy na iso 2000 po powiększeniu przypomina takie faktycznie stare kompakty, generalnie bardzo dziwnie jest zbudowane, piksel podobny jak do Sony A99. Po zmniejszeniu rzecz jasna tak do 1000 pikseli jest miodek. Na podstawie zdjęcia Pani za szybą czy też odbitej w szybie nie sposób ustalić w zasadzie żadnych szczegółów. Jakość na poziomie Nikona D70, choć nie przepraszam. Nikon D70 jest ciut bardziej dokładny. Może to wina tych wszystkich "wygładzaczy" w aparacie. Jakość zdjęcia Pani w białym jest mniej więcej taka jak tutaj http://content.screencast.com/users/...02-22_1459.png to jest zdjęcie z nie wiem 8-10 letniego aparatu kompaktowego Sony F828 oczywiście nie wykonane w iso 640, ale myślę, że nawet w iso 400 byłoby akceptowalne. Aparat dziś chodzi po 400zł posiada optykę Zeiss'a.

Nie chcę abyście odnieśli, że się czepiam. Jak ktoś kupił to trudno, jego sprawa, ale ja mam wrażenie po prostu że 6D względem postępu technicznego poza na pewno lepszymi zdjęciami na wysokim iso nie ma nic dobrego do zaoferowania. Oczywiście są potrzeby i potrzeby, ja poszukuję idealnego detalu na zdjęciu i jak na razie po tym co zobaczyłem w sieci i tutaj nie przekonuje mnie to. Nawet Canon 600D którego miałem jakiś czas temu wydał mi się jakoś lepiej zestrojony na jakości w niskich iso.

Merde kilkanaście postów temu już to napisał i chyba przegapiłeś. Rojo wrzucił jpegi z porządnym odszumianiem. To nie są wołane raw-y. Wtedy byłoby zupełnie inaczej. Albo tego nie rozumiesz, albo po prostu trolujesz porównując jakość matrycy FF do kompaktów. Gwoli wyjaśnienia to foty, które wrzucił Rojo pochodzą z 50/1.4 no i chyba wiesz, że nie jest to elka. Mi zależało tylko na sprawdzeniu jak w takiej ciemnicy się ten obiektyw się sprawuje i Rojo na moją prośbę odpowiedział (dzięki za foty Rojo). Chcesz prawdziwej informacji jak ten aparat się sprawuje posłuchaj Merde i ściągnij rawy, zanim będziesz oceniał jpegi.

jarq.
22-02-2013, 16:45
Mam pytanie - sam zastanawiam się nad przesiadką z 5d na 6d/5d3 - mianowicie czy skok jakości obrazka w zakresie iso 100-800 jest na tyle duży, że usprawiedliwiałby przesiadkę na 6d/5d3? Oczywiście celowo nie pytam o inne rzeczy (AF, iso >1000, il. klatek/s itd) bo wiem, że na pewno jest lepiej - chodzi mi o to co najważniejsze - jakość obrazowania w zwykłych warunkach, oddania kolorów, DR, czy tzw. magia, z której niegdyś słynęła 5d przeszła do historii - a nowe matryce wytyczają nowy poziom w jakości obrazka? ... Pytam, bo zastanawiam się oglądając sample z tych puszek i nie widzę przepaści w tej kwestii ... a co więcej - obawiam się że może być nieco gorzej. Prośba do byłych użytkowników 5d a obecnych właścicieli 6d/5dm3 - jak to właściwie jest? Chciałem dla lepszego obrazka kupić Zeissa 35mm zintegrowanego z matrycą - czyli Sony RX1 :) - ale cena europejska to jakiś niestosowny żart ...

ekrowa
22-02-2013, 16:53
Merde kilkanaście postów temu już to napisał i chyba przegapiłeś. Rojo wrzucił jpegi z porządnym odszumianiem. To nie są wołane raw-y. Wtedy byłoby zupełnie inaczej. Albo tego nie rozumiesz, albo po prostu trolujesz porównując jakość matrycy FF do kompaktów. Gwoli wyjaśnienia to foty, które wrzucił Rojo pochodzą z 50/1.4 no i chyba wiesz, że nie jest to elka. Mi zależało tylko na sprawdzeniu jak w takiej ciemnicy się ten obiektyw się sprawuje i Rojo na moją prośbę odpowiedział (dzięki za foty Rojo). Chcesz prawdziwej informacji jak ten aparat się sprawuje posłuchaj Merde i ściągnij rawy, zanim będziesz oceniał jpegi.

Nie wydaje mi się, aby na 6D aż tak spaprali sprawę. Na 1Ds MK1, MK2, MK3 między RAWem a JPG nie ma szczególnej różnicy. Mówimy oczywiście o ustawieniach defaultowych. Widziałem tego RAW'a i nie powalił mnie, szukam dalej. Czy muszę jak wszyscy uwielbiać puszkę? Bo jak nie to jest to trollowanie? no proszę cię... oszczędź mi takich smutków. Ja chcę tylko zobaczyć zdjęcia z 6D wykonane w dobrych warunkach oświetleniownych na niskich ISO jest z tym jakiś ogólnie problem na 6D?

jellyeater
22-02-2013, 17:04
Ja chcę tylko zobaczyć zdjęcia z 6D wykonane w dobrych warunkach oświetleniownych na niskich ISO jest z tym jakiś ogólnie problem na 6D?
1/4000 nie pozwala na zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych. :D Poza tym obciach wychodzić z puszką z plastikowym wierzchem na ulicę. Więc wszyscy focą po nocy. :D

qbar
22-02-2013, 17:06
Nie wydaje mi się, aby na 6D aż tak spaprali sprawę. Na 1Ds MK1, MK2, MK3 między RAWem a JPG nie ma szczególnej różnicy. Mówimy oczywiście o ustawieniach defaultowych.

No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica.

Czy muszę jak wszyscy uwielbiać puszkę? Bo jak nie to jest to trollowanie? no proszę cię... oszczędź mi takich smutków.

A czy ja napisałem, że ja ją darzę jakimś cieplejszym uczuciem? Po prostu zwracam Ci uwagę, że oceniasz jakość obrazka, korzystając z materiału który się do tego nie nadaje. Na tej podstawie twierdzisz że jakością obrazka, aparat zbliża się do kompaktów. Czepiam się bo to świadczy o jakiejś makabrycznej niewiedzy jeśli w ogóle porównujesz jakąkolwiek matrycę FF do małpek. I nie ważne czy to będzie matryca FF z Canona, Nikona, czy Sony.

Ja chcę tylko zobaczyć zdjęcia z 6D wykonane w dobrych warunkach oświetleniownych na niskich ISO jest z tym jakiś ogólnie problem na 6D

No to chodzi ci o niskie ISO i dobre warunki oświetleniowe i chcesz wyciągasz wnioski na ten temat ze zdjęć które są zrobione na wysokim ISO i w dziadowskich warunkach oświetleniowych? Powodzenia;)

ekrowa
22-02-2013, 17:36
No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica.

A czy ja napisałem, że ja ją darzę jakimś cieplejszym uczuciem? Po prostu zwracam Ci uwagę, że oceniasz jakość obrazka, korzystając z materiału który się do tego nie nadaje. Na tej podstawie twierdzisz że jakością obrazka, aparat zbliża się do kompaktów. Czepiam się bo to świadczy o jakiejś makabrycznej niewiedzy jeśli w ogóle porównujesz jakąkolwiek matrycę FF do małpek. I nie ważne czy to będzie matryca FF z Canona, Nikona, czy Sony.

No to chodzi ci o niskie ISO i dobre warunki oświetleniowe i chcesz wyciągasz wnioski na ten temat ze zdjęć które są zrobione na wysokim ISO i w dziadowskich warunkach oświetleniowych? Powodzenia;)

Momentami mam wrażenie jakbym zbyt wiele od Was wymagał..., jeśli tak to przepraszam! Jeszcze rozumiałbym, jakbym prosił o jakiś kur.... kosmos. To teraz dowiaduję się że Rojo podkręca ustawienia... Mnie nie interesuje jaka matryca, mnie interesuje zdjęcie, zwykłe zdjęcie... Co mnie obchodzi jakie właściwości ma matryca, chce zobaczyć zdjęcie wykonane na ISO 100 albo ISO 200 w słońcu, albo w cieniu jak kto woli jakimś obiektywem. To się zaraz dowiaduje, że zdjęcie słabe bo obiektyw to nie L. A co to mnie obchodzi :). Kurde ludzie... Rozumiem, że forum dewiantów internetowo-sprzętowych, ale pokażcie jakieś zdjęcia w dziennym świetle najlepiej portrety bo na skórze będzie najlepiej to widać. Oczywiście że technologicznie nie można porównać Sony F828 do cudownego Canona 6D, ale jak widzisz, to co puszki wypluwają już porównać można. Zatem kłania się zasada - nie ważne z czego, ważne jak. Liczy się efekt, a nie czym tego dokonałeś i czy robiłeś fakultety ze znajomości matrycy.
Czekam zatem na zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych z 6D, mogą to być JPGi, wszystko jedno. Ale po prostu coś pokażcie..., bo na razie od momentu jak spytałem o zdjęcia jest tylko kłapanie dziobami i masturbacja sprzętowa.

1/4000 nie pozwala na zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych. :D Poza tym obciach wychodzić z puszką z plastikowym wierzchem na ulicę. Więc wszyscy focą po nocy. :D

Może i faktycznie obciach :D LOL

Z pozdrowieniami

KaMaD
22-02-2013, 18:26
Tutaj moje foty z 6D z wcozrajszej sesji:
fotarts.pl - KaMaD : Kasia, portret (http://fotarts.pl/galeria/zdjecie-19991.html)
fotarts.pl - KaMaD : Kasia, portret (http://fotarts.pl/galeria/zdjecie-19993.html)
Foty robione 50 mm 1.8. Jesli chodzi o punkt centralny i boczne to dobrym swietle lapia szybciutko i bez problemow ostrosc. Boczne traca na predkosci w slabym oswietleniu (troche mija zanim obiektyw zlapie ostrosc).

ekrowa
22-02-2013, 18:33
Tutaj moje foty z 6D z wcozrajszej sesji:
fotarts.pl - KaMaD : Kasia, portret (http://fotarts.pl/galeria/zdjecie-19991.html)
fotarts.pl - KaMaD : Kasia, portret (http://fotarts.pl/galeria/zdjecie-19993.html)
Foty robione 50 mm 1.8. Jesli chodzi o punkt centralny i boczne to dobrym swietle lapia szybciutko i bez problemow ostrosc. Boczne traca na predkosci w slabym oswietleniu (troche mija zanim obiektyw zlapie ostrosc).

Chyba jednak moja prośba była za trudna:) Dajcie sobie już spokój :) nie męczcie się tak. Tymczas! udanego mydlenia.

KaMaD
22-02-2013, 18:40
Chyba jednak moja prośba była za trudna:) Dajcie sobie już spokój :) nie męczcie się tak. Tymczas! udanego mydlenia.

Juz tyle sampli po necie lata, ze ja nie widze sensu proszenia o nowe w Twoim wypadku. Idziesz do sklepu i sprawdzasz - po sprawie. Jaj jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 7D (ladna jakosc brak mega szumow). Bardzo ladnie rysuje jak na matryce FF przystalo.

rojo
22-02-2013, 19:19
Jakość zdjęcia Pani w białym jest mniej więcej taka jak tutaj http://content.screencast.com/users/klerwa/folders/Jing/media/4165077a-fe13-4eab-9dd8-297c1d1b29bb/2013-02-22_1459.png to jest zdjęcie z nie wiem 8-10 letniego aparatu kompaktowego Sony F828 oczywiście nie wykonane w iso 640, ale myślę, że nawet w iso 400 byłoby akceptowalne. Aparat dziś chodzi po 400zł :) posiada optykę Zeiss'a..

No teraz to już Cię poniosła fantazja zdecydowanie :D
pokazujesz foto o 1600px na dłuższym boku, błagam nie przeginaj :D
chcesz porównywać toto to proszę, z 6D do tej samej rozdzielczości
www.royo.pl/6d/dagny.jpg

To są tylko moje prywatne odczucia. Gdyby 6D kosztował powiedzmy 3000zł, słowa bym do dyskusji nie wtrącił.
...Czyli dochodzimy do wniosku. Po co przepłacać na 6D, skoro podobną jakość w niskich iso ma Canon 20D za 600-700zł body? No chyba, że ktoś nie wie co robić z pieniędzmi.

w sensie próbujesz mnie przekonać że Fiat 126p jest lepszy od Forda Focusa bo mniej pali?
Między 20D a 6D jest przepaść do każdym względem, zapewniam Cię. Robiłem zdjęcia 20D przez jakieś 3 lata. Generalnie tendencyjnie próbujesz udowodnić że ten aparat nic nie jest wart, tylko po co? Kup se używke 1Ds za tą samą kwotę i ciesz się detalami i módl isę żeby nie padł - choć nie powinien bo to dobre puszki były. Mnie tam osobiście do tego co robię i z czego żyję w kwestii fotografi - 6D zadowala i wystarcza...

--- Kolejny post ---

Merde kilkanaście postów temu już to napisał i chyba przegapiłeś. Rojo wrzucił jpegi z porządnym odszumianiem. To nie są wołane raw-y.

Również kilkukrotnie pisałem że odszumianie wywaliłem w cholerę po pierwszych zdęciach, te jpgi które wrzucam są wyłączonym odszumianiem. Rawa chyba też jakiegoś wrzucałem ale dzisiaj zrobię jeszcze foto pod tą dyskusję albo jutro w dzień. I będzie wiadomo że to słaby obrazek bo nie ma szczegółów takich jak 1Ds

--- Kolejny post ---

Juz tyle sampli po necie lata, ze ja nie widze sensu proszenia o nowe w Twoim wypadku. Idziesz do sklepu i sprawdzasz - po sprawie. Jaj jestem bardzo zadowolony po przesiadce z 7D (ladna jakosc brak mega szumow). Bardzo ladnie rysuje jak na matryce FF przystalo.

chodziło mu o to (słusznie z resztą) że wrzucanie pomniejszonych do netu obrazków nie ma sensu, chodzi o oryginalną wielkość pliku

No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica.No ale Rojo nie robi na takich ustawieniach tylko mocno je podkręca. Stąd bierze się różnica

Jeszcze raz chciałbym zdementować, jak już to skęcam, a nie podkręcam bo przeważnie zdejmuję saturację i kontrast, ostrość w jpg na 3-4 przeważnie, odszumiania wyłączone...

janulrich
22-02-2013, 19:20
Rojo mnie tymi samplami na 85mm f1.8 całkowicie przekonałeś , ale żyleta. Osobiście bym się bał przymykać do 2.2 i 2.8 żeby się nie pokaleczyć :)
A foteczka www.royo.pl/6d/dagny.jpg jakim szkłem i jaka przysłona?

Arkan
22-02-2013, 19:23
Momentami mam wrażenie jakbym zbyt wiele od Was wymagał...

Bo chcesz ich zrobić w jajo, a oni nie wiedzą co mają Ci odpowiedzieć :mrgreen:

Po pierwsze F828 ma jeden z lepszych algorytmów obróbki zaszytych w środku i robi po prostu bardzo ładne zdjecia prosto z puszki przy niskich ISO. Dyskusja będzie więc akademicka co się komu podoba, i wynik będzie zależał od konkretnego zdjęcia, tego jak dobrze znasz swój sprzęt (czytaj: umiesz świadomie ominąć sytuacje w których Twój aparat radzi sobie gorzej). Co do 1ds3 - nie da się udowodnić, że 6d zrobi lepsze/ostrzejsze/bardziej szczegółowe zdjęcie przy ISO 100. Z prostej przyczyny - bo nie zrobi. Idąc dalej tym Twoim tokiem rozumowania - jeśli ktoś szuka ostrych zdjęć prosto z puszki przy ISO 100, to w stajni Canona jest tylko 1 sprzęt Canon 1ds (mk1) - nic go nie pobije. Powód? Ma najsłabszy filtr AA ze wszystkich Canonów.

Już pisałem o tym wcześniej - 6d nie jest najlepszym sprzętem do niskich ISO, jest bardzo dobry przy wysokich ISO. Jeśli robisz zdjęcia w zakresie 100-1600, to nie potrzebujesz 6d/5d3. Jeśli natomiast kręcą cię low lighty to trudno o lepszy wybór. Tyle.

P.S.
Ale serdecznie Ci kibicuje w Twojej dyskusji, bo mam ogromną radość czytając różne posty w obronie jedynie słusznej doktryny :lol:

rojo
22-02-2013, 19:25
Rojo mnie tymi samplami na 85mm f1.8 całkowicie przekonałeś , ale żyleta. Osobiście bym się bał przymykać do 2.2 i 2.8 żeby się nie pokaleczyć :)
A foteczka www.royo.pl/6d/dagny.jpg jakim szkłem i jaka przysłona?

to samo 85 na 1.8

jac+
22-02-2013, 20:32
Już pisałem o tym wcześniej - 6d nie jest najlepszym sprzętem do niskich ISO

OK, a jak widzisz w tej kwestii 5D2? Który z nich jest lepszy? Który z nich da lepszy JPG na ISO 100 - 3200?

Arkan
22-02-2013, 20:46
OK, a jak widzisz w tej kwestii 5D2? Który z nich jest lepszy? Który z nich da lepszy JPG na ISO 100 - 3200?

Nie potrafię z własnych doswiadczeń odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze nie używam JPG (tylko jako preview) a po drugie miałem tylko 5dmk1, 1dsmk1 i 1dsmk3. Na ich temat mogę coś powiedzieć. Z tego co widziałem u kolegów, to nie było praktycznej różnicy do ISO 1600. Przy 3200 była dyskusja akademicka nad wyższością świąt.. nad świętami.... Powyżej 3200 widziałem różnicę na korzyść 5dmk3, ale IMO wynikała one w dużej mierze ze znacznej przewagi DRa nowych matryc przy wysokich ISO.

rojo
22-02-2013, 20:54

jak chcesz foty porównać to najprościej skorzystać z takiej dość popularnej strony
Studio shot comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/studiocomparefullscreen.asp#baseDir=%2Freviews_dat a&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=true&headerTitle=Canon%20EOS%206D&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=canon_eos6d&masterSample=img_0023.acr&masterDisableCameraSelection=true&slotsCount=4&slot0Camera=canon_eos6d&slot0Sample=img_0023.acr&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=canon_eos5dmkii&slot1Sample=img_0038.acr&slot2Camera=canon_eos5dmkiii&slot2Sample=5d3_5199.acr&slot3Camera=canon_eos1dmkiii&slot3Sample=canon1d3_iso100.acr&x=-0.29579985629368327&y=0.26734131329532157)

każdą z fotek możesz ściągnąc jako jpg i raw...
nie sądzę żeby różnice przy iso 100-800 były jakoś szczególnie zauważalne...

Kuba1
22-02-2013, 21:06
Ktoś tu pytał o gripa do 6D - kupowałem w czerwcu od tego gościa z HK grip Pixel'a do 5D3. Przysłał błyskawicznie i wszystko hula.
Widzę, że właśnie wystawił gripy do 6D:
Pixel Vertax E13 Battery Grip BG-E13 for Canon EOS 6D (http://www.ebay.com/itm/Pixel-Vertax-E13-Battery-Grip-BG-E13-for-Canon-EOS-6D-Free-Ship-E508-/300842253967?ssPageName=ADME:B:FSEL:US:1123)

janulrich
22-02-2013, 21:34
to samo 85 na 1.8
A jakie ISO ? Bo kurcze nie ma nic w EXIF oprócz Twoich namiarów. Masz może jakieś sample coś w deseń portretu na ISO 3200 - 6400 ?

www.royo.pl/6d/lila.JPG

I najważniejsze pytanie jakie mam: Jaka jest skala ostrości jeśli była ona ustawiona na 6? od -10 do + 10 czy jak?

airhead
22-02-2013, 21:36
Mam pytanie - sam zastanawiam się nad przesiadką z 5d na 6d/5d3 - mianowicie czy skok jakości obrazka w zakresie iso 100-800 jest na tyle duży, że usprawiedliwiałby przesiadkę na 6d/5d3? Oczywiście celowo nie pytam o inne rzeczy (AF, iso >1000, il. klatek/s itd) bo wiem, że na pewno jest lepiej - chodzi mi o to co najważniejsze - jakość obrazowania w zwykłych warunkach, oddania kolorów, DR, czy tzw. magia, z której niegdyś słynęła 5d przeszła do historii - a nowe matryce wytyczają nowy poziom w jakości obrazka? ... Pytam, bo zastanawiam się oglądając sample z tych puszek i nie widzę przepaści w tej kwestii ... a co więcej - obawiam się że może być nieco gorzej. Prośba do byłych użytkowników 5d a obecnych właścicieli 6d/5dm3 - jak to właściwie jest? Chciałem dla lepszego obrazka kupić Zeissa 35mm zintegrowanego z matrycą - czyli Sony RX1 :) - ale cena europejska to jakiś niestosowny żart ...
nie, oczywiście że nie

crazy
22-02-2013, 21:46
Ja już zdecydowałem, kupuję MKII. Puszka sprawdzona, obrazek z niej bardzo mi pasuje. Mam to co w MKI i niczego nie muszę sobie odmawiać. Poza tym 6D w sklepach stacjonarnych nie do dostania u mnie :(

dulak
22-02-2013, 22:28
Początkowo nie byłem w stanie zrozumieć niemalże wyznaniowej postawy rojo, jednakże zrozumiałem gdy przeczytałem, że kolega przeszedł na 6D z 7D. I tu go w pełni rozumiem.

Pomiędzy 7D a 5DII w różnica w obrazku jest kolosalna, tym bardziej widoczna będzie pomiędzy 6D a 7D. Podobnie jest ze środkowym punktem AF. 7D wbrew pozorom ma dużo słabszy środkowy niż 5DII, o czym zresztą wielokrotnie na forum było, LensRental w testach również to potwierdza.

Organoleptycznie sprawdzałem zarówno 6D jak i 7D vs 5DII. W normalnych warunkach sklepowych różnicy w AF pomiędzy 5DII a 6D nie widziałem, w ciemności zapewne by wyszła na korzyść 6D. W słabych warunkach w jakich mogłem testować 7D vs 5DII twierdzę, że 5DII ma sporo skuteczniejszy ŚRODKOWY punkt AF.

Każdy ma własne kryterium oceny jak i potrzeb, dla mnie kompletnie niepojęte jest gdy użytkownicy 5DII widzą kolosalną różnicę w autofokusie czy obrazku na korzyść 6D. Ja tej różnicy nie zauważyłem nigdzie jak dotąd w normalnych warunkach, różnica zapewne jest - ale bez przesady. Inaczej wygląda sprawa u osób, które przesiadają się z puszek APS-C tu różnica w odczuciach będzie kolosalna.

Myślę, że z powyższego właśnie wynikają gorące dyskusje w wątku, zresztą dobrze że takowe są, co by to było gdybyśmy wszyscy mówili jednym głosem...

janulrich
22-02-2013, 22:42
Ja już zdecydowałem, kupuję MKII. Puszka sprawdzona, obrazek z niej bardzo mi pasuje. Mam to co w MKI i niczego nie muszę sobie odmawiać. Poza tym 6D w sklepach stacjonarnych nie do dostania u mnie :(

Moim zdaniem robisz źle... ale nie chcę Ci mieszać. Rozpisz sobie zalety jednego i drugiego obok siebie w słupku. Potem wady. I i dawaj +-. Te cechy które są dla Ciebie bardzo ważne dawaj przy nich dwa plusy. Bądź trzy jeśli ekstremalnie ważne to 3x +. To samo z wadami, jeśli duża wada to -- jeśli extremanie duża to 3x minus. Ale zrób to na kartce papieru i wyłącz komputer. Zastanów się. Pogadaj z żoną, dziewczyną , kochanką... osobą z zewnątrz która była przy Tobie jak robiłeś fotki : Ta osoba Ci powie, np. "no wiecznie marudziłeś, że potrzebujesz sprzętu z W-fi, albo marudziłeś że szumi bardzo, albo że by Ci się przydał szybszy AF".
Mi żona zakazała kupno Nikona z groźbą nawet rozwodu, mówiła, że jak kupie Nikona to ona wychodzi z domu bo ma dość po tym jak się "****y sypały" przy D7000 :). I jak wspomniałem o kurzojadzie D600 to powiedziała , że ona się wyprowadza. Tylko 6D mogę wziąć, więc ja mam wybór prosty :)

Możesz sobie z neta zamowić. Np w KRK jest sklep foto-plus specjalistyczny mają też w necie sklep Foto - Plus : Specjalistyczny Sklep Fotograficzny (http://www.foto-plus.pl) W tym sklepie były robione spotkania z optyczne.pl sprawdzony sklep. Ogólnie jest tego sporo :) Zakup to nie problem i raczej bym to do + zaliczył niż do - :)

Na końcu zsumuj plusy i minusy. Ten który wypadnie lepiej jest dla Ciebie :)