Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20

crazy
03-10-2014, 21:12
Na 6d?;)

5D i 5D MKII

photogambler
03-10-2014, 23:32
Niestety potwierdzam. Co mi po dobrej czułości centralnego punktu AF, jak działa on jak chce i kiedy chce :] Na obydwu 6d mam cyrki, ale nauczyłem się z tym żyć :)

I masz tak na wszystkich obiektywach czy są różnice ???

flipflap
03-10-2014, 23:43
Tak czy inaczej problem z AF-em to nie problem obiektywu..tylko body...
...24-70 w wersji pierwszej jest uniwersalny ale nie kapitalny...chyba ,ze mk2 wówczas ponadprzeciętnie dobry...co nie zmienia faktu,ze to nie stałka pokroju 85L czy 135L

Najważniejsza kwestia to to czego oczekujesz...na pewno z zoomami problem będzie mniejszy bo GO będzie większa...wiec i problem ciężej zaobserwować...

Chyba nieporownujesz 85L czy 135L do 24-70 MKII. Zadna calka nie da tobie takiej jakosci jak ten czy 70-200MK II L2.8.

Nastepna sprawa to AF. Tu tez jestes w bledzie. Wiele zalezy od obiektywu. Zgadzam sie ze mozna miec cos walnietego w aparacie ale on juz napisal ze z innym obiektywam nie ma problemu. C 50mm 1.4 traci ostrosc i ma problemy gdy jest pelnie otwarty. Jest calkiem dobry na f2.8 czy na f2 ale dalej to jakosc jest problematyczna. Niektorzy sa zadowoleni niektorzy nie. Jest to model produkowany od lat i nie koniecznie super solidnej konstrukcji. Wiele uzywanych i zaniedbywanych modeli (nieczyszczonych i bez serwisu) ma tendencje do gubienia AF szczegolnie przay niskim swietle. Wiele osob mialo problemy z AF silniczkiem. Ja bym wyslal go do serwisu.

pan.kolega
04-10-2014, 00:03
Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...
Mój 6D trafia szybko w każdych warunkach, bez żadnego REGULOWANIA:)

Dokładnie tak samo u mnie. Nie dotykałem nigdy mikroregulacji w 6d. Jest na zerze.

Żadnych FF czy BF nie toleruje i mam zdolność do spostrzegania detali bo nie jestem artysta tylko onanista:lol::oops:

50/1.4 z 6d trafia mi w każdym świetle. Boczne sa wolniejsze, ale też bez FF/BF. Ze wszystkiimi korpusami 2 i 3 cyfrowymi oraz 1-literowymi :!: jakie miałem/mam jest już znacznie gorzej.

Jak ktoś ma inne doświadczenia, to może ma jakaś wadę, ale proszę o powstrzymanie się póki co z "wada modelu".:roll:

BartasPL
04-10-2014, 02:08
Chyba nieporownujesz 85L czy 135L do 24-70 MKII. Zadna calka nie da tobie takiej jakosci jak ten czy 70-200MK II L2.8.
Nastepna sprawa to AF. Tu tez jestes w bledzie. Wiele zalezy od obiektywu. .

Żadna stałka nie da jakości 24-70L II czy 70-200L IS II? W czym tę jakość mierzysz bo ja znam wiele szkieł, które biją te dwa zoomy rozdzielczościa/ostrością, kolorami, bokehem, mikrokontrastem, aberacjami, dystrosją czy AF. To,że dużo za nie zapłaciłeś nie znaczy że są najlepsiejsze na świecie.

Druga kwestia: w jakim błędzie? Wiadomo,że używając szkieł f/2.8 może nie widać problemu, który nagle się pojawi po przesiadce na np. ostre f/1.4 a czym dłuższa lufa tym bardziej go widać. Pierwsze słyszę,że czyszczenie obiektywu na wpływ na FF/BF. W moim przypadku wszystkie problemy z ustawianiem ostrości (a było ich sporo) dotyczyły nowych, góra rocznych szkieł..

flipflap
04-10-2014, 03:51
Żadna stałka nie da jakości 24-70L II czy 70-200L IS II? W czym tę jakość mierzysz bo ja znam wiele szkieł, które biją te dwa zoomy rozdzielczościa/ostrością, kolorami, bokehem, mikrokontrastem, aberacjami, dystrosją czy AF. To,że dużo za nie zapłaciłeś nie znaczy że są najlepsiejsze na świecie.

Pisalem w odpowiedzi do 85 i 135 w zasiegu od f/2.8 - 70-200MKII ma lepsza IQ - jakosc i mniejsze znieksztalcenie obrazu. Natomiast rozdzielczosc jest lepsza w stalce. Jezeli porownujemy szybkosc AF przy tej samym szerokosci i przyslonie to stalka zostaje w tyle .

Pierwsze słyszę,że czyszczenie obiektywu na wpływ na FF/BF. W moim przypadku wszystkie problemy z ustawianiem ostrości (a było ich sporo) dotyczyły nowych, góra rocznych szkieł..

Gratulacje, To sie czegos nauczyles.

robson999
04-10-2014, 07:37
Jeśli używasz tych tylko szkieł, które masz w stopce, to się nie ma co dziwić :)

Ale o co chodzi? To są świetne stałoogniskowe obiektywy. Do 6D wystarczają w zupełności. Nie musisz przy okazji swoich rozterek sprzętowych, dowalać komuś za jego ciemność:D
Pozdrawiam

Jasper
04-10-2014, 09:58
Ale o co chodzi? To są świetne stałoogniskowe obiektywy.
I pewnie właśnie o to chodzi.....

Bolek02
04-10-2014, 12:46
Zdecydowanie o to chodziło, że posiadasz wyłącznie jasne szkła :)
Ja za to posiadam i jasne i te ciemniejsze i też nie narzekam.

tomek1976
04-10-2014, 17:40
Moje 6D współpracuje przez cały obecny sezon z : Tokiną 16-28 (AF celny, w świetle dziennym b.dobry; sala, kościół - nieco wolniejszy, ale pewny), 35L (zero problemów), C50/1.4 (w sztucznym oświetleniu potrafi czasem się zgubić),85/1.8 (zero problemów) i 135L (zero problemów). Używam w 90% środkowego punktu AF, który wg mnie jest znacznie szybszy od analogicznego punktu w 5d mk2. Wykonałem w tym sezonie pewnie z 15 zleceń, średnio po ok. 2000 zdjęć na zleceniu - nie zauważyłem żadnych problemów z AF. Ale może ja się nie znam, bo w 5d mk2 także nie narzekałem na środkowy punkt AF - w tej puszce bardziej drażnił mnie shutter lag, który był denerwujący wtedy, gdy trzeba było wykonać jakieś "szybkie" ujęcie.

merida
05-10-2014, 11:04
50 1.4 taka jest fikuśna z af, używałem 2 sztuki na 5d i 6d. Nabyłem 50 1.8 mk1 i niemal zawsze trafia :D

Kwapiszon
05-10-2014, 13:54
NA tym forum tylko żale i stękanie. Miałem 2 egzemplarze 50/1.4 USM i poprawnie pracowały z 5D, 40D 600D. Robiłem zdjęcia i cieszyłem się.

Bangi
05-10-2014, 18:33
Miałem 2 pięćdziesiątki. Jedna używana kupiona w ciemno trafiała idealnie. Druga nówka, rozważa jak diabli, po pół roku na kalibracji wymieniony moduł Af bo nie spełniał norm powtarzalności. Jest lepiej ale nie tak jak ta pierwsza miała być :shock:

jinks
05-10-2014, 19:57
NA tym forum tylko żale i stękanie. Miałem 2 egzemplarze 50/1.4 USM i poprawnie pracowały z 5D, 40D 600D. Robiłem zdjęcia i cieszyłem się.
Dopóki wszystko Ci działa jak trzeba to nie narzekasz. Używasz w ogóle 6d?

W związku z dziwnym zachowaniem af swoje 2 szt. 6d z wszystkimi obiektywami tak jak napisałem wysyłam do CSI. Do tej pory nie będę tu pisał, ze ten typ tak ma itd. Porównam też z 6d znajomej.

Po tym weekendzie jestem jednak trochę zmieszany, czy przyczyną błędów AF jest tylko różna temp. barwowa światła. Problem nie dotyczy też tylko 50mm.

W sobotę fotografowałem na ślubie. Zacząłem ok. 17stej. więc już raczej ciemnawo.
- zakrystia,ciemno, tylko światło zastane, korekty mAF na "0" zdecydowana większość zdjęć w punkt (po kilku latach z 5dmkII robi to wrażenie ;))
- kościół, ciemno, światło zastane+oświetlenie sztuczne(ciężko powiedzieć jakiego typu), korekty mAF na "0", zdjęcia w punkt
- życzenia na zewnątrz, bardzo ciemno, bez korekt, zdjęcia trafione
- dom weselny, część sytuacji jasno (oświetlenie sztuczne), część bardzo ciemno (tylko światła zespołu, ale nie LEDy) żaden obiektyw nie trafia więc (po kilku zdjęciach testowych) wprowadzam korekty C28/1.8 +10, C50/1.4 +20, 85/1.8 +5 i dopiero wszystko trafione w punkt. W takich warunkach nigdy nie miałem takiej powtarzalności AFu i komfortu pracy z 5dmkII. Szczególnie mam na myśli ciemną salę oświetloną tylko światłami "estradowymi". Serio totalna ciemnica. Aparat na prawdę błyszczał.

W niedzielę spacer z rodziną. Wziąłem tylko 28+50 z nastawieniem bardziej na testy tego kłopotliwego AFu. Jasno, światło dzienne, część zdjęć w dosyć kontrastowym świetle słonecznym, część w cieniu, bez korekt, żaden obiektyw nie trafia. Ujęcia powtarzałem nawet po 5-10 razy ostrząc za każdym razem od nowa. Czasami trochę zmieniają to na co ostrzę (włosy, oczy, ubranie). próbowałem też robić korekty mAF, ale raz to działało a raz nie. Przy silnym świetle bocznym, albo w ogóle pod światło tylko kilka zdjęć wyszło ostro w punkt gdzie w takich sytuacjach nawet 5dmkII był bardziej skuteczny. Przejrzałem też zdjęcia z kilku plenerów i ostrzenie pod słońce jest awykonalne. Wiem, że to trudny przypadek, ale nawet wspomniany 5d 5/10 trafił w identycznych sytuacjach. Ogólnie załamałem się. Nawet nie wiem jak to opisać przy wysyłce do serwisu :) pomijając już te korekty mAF to mam wrażenie, że im ciemniej tym AF jest lepszy i bardziej powtarzalny a w łatwych warunkach światła dziennego działa kiepsko, ale to tylko taki luźny wniosek z doświadczeń weekendowych;).

Ma ktoś podobnie? Co radzicie? Osobom używającym zoomów f4 (lub w najlepszym wypadku f2,8) nie mającym problemów z AF proponuję (bez urazy)...najpierw dowiedzieć się co to jest płytka GO;) na f4 to nawet 350d z sigmą 18-50 mi trafiał jak trzeba kilka ładnych lat temu;)

poszukiwacz2006
05-10-2014, 20:44
W zeszłym tygodniu wybrałem się w Tatry na Bystrą. Około godz. 11.00 na Ornaku, w pełnym słońcu, strzeliłem koledze kilka zdjęć podpiętą sigmą - f 1.8. Wszystkie nietrafione. Ostrzyłem na kontrastową kurtkę. Pozostałe fotografie z całej trasy na różnych przesłonach ok. Naprawdę nie wiem dlaczego te kilka nie wyszło - czy ostre słońce, czy wysokość, czy cholera wie co? Też zaczynam mieć podobne odczucie, że im ciemniej tym 6d jest bardziej celniejsze. Pozdrawiam

tkosiada
05-10-2014, 21:23
Nie mam takich kompocików, wszystkie stałeczki w punkt bez względu na porę czy też temp. barwy
U mnie śmiga

Wakabayashi
05-10-2014, 21:53
Nie mam takich kompocików, wszystkie stałeczki w punkt bez względu na porę czy też temp. barwy
U mnie śmiga
A ile ma Twoje body zrobionych zdjęć ?

Eberloth
05-10-2014, 21:56
Jaz też na AF w 6D nie narzekam. Używam amatorsko ale przy różnym oświetleniu. Tylko centralny punkt. Teoria spiskowa :D : zacznijcie podawać s/n. Może pierwsze egzemplarze miały jakiś defekt...

xxkomarxx
05-10-2014, 23:28
Po 5dmk3 pora na 6d. Ostatnio nikon wypuscil d750. Zaczynam sie poważnie zastanawiać nad zmiana systemu...

jaś
05-10-2014, 23:36
albo przebiegi, rojo natrzaskał chyba masę zdjęć tym korpusem, niech się wypowie czy robi z lampą (i jakim obiektywem), widziałem też jakieś posty ślubnych ze sporym przebiegiem nie wierzę żeby nigdy nie błyskali.

jinks
06-10-2014, 07:13
Ale co tu ma do tego blyskanie?

jaś
06-10-2014, 07:56
Ale co tu ma do tego blyskanie?

czyli wystarczy różna temp. barwna i powinny być problemy? nic takiego nie obserwuję. przestawianie mikrokalibracji w czasie pracy to dość chore - trzeba słać do serwisu niech się żytnia wypowie.

MC_
06-10-2014, 08:06
Ja swoim 6d robiłem tylko jeden ślub - koleżanki. Używałem 28/1,8 oraz 85/1,8. Większość zdjęć bez lampy, ale różnicy w pracy AF nie było. Czasami nie wyrabiał się ze "złapaniem" albo obiekty były uprzejme wyjść już z GO i tyle. W każdym razie było nieporównywalnie lepiej niż przy 5d2.

filemoon
06-10-2014, 08:20
Czy te nietrafione sa naprawde nietrafione czy moze kontrast szlag trafil ze wzgledu na nie najlepsza prace 50 1.4 z mocnym swiatlem? 50 1.4 calkowicie otwarte w bardzo sloneczny dzien moze wyprodukowac badziewny obraz (moze byc tak malo kontrastu ze wszystko sie "zamarze").

Wakabayashi
06-10-2014, 09:22
Ja swoim 6d robiłem tylko jeden ślub - koleżanki. Używałem 28/1,8 oraz 85/1,8. Większość zdjęć bez lampy, ale różnicy w pracy AF nie było. Czasami nie wyrabiał się ze "złapaniem" albo obiekty były uprzejme wyjść już z GO i tyle. W każdym razie było nieporównywalnie lepiej niż przy 5d2.

A na jakim jesteś etapie jeżeli chodzi o przebieg ?

MC_
06-10-2014, 09:23
Koło 4 tys. obecnie.

Wakabayashi
06-10-2014, 09:32
Koło 4 tys. obecnie.

Większość narzekań w tym zakresie pochodzi od ludzi, którzy zrobili powyżej 10k., tak jakby aparat musiał się "rozgrzać" zanim ujawni swoje problemy :)

tkosiada
06-10-2014, 09:44
A ile ma Twoje body zrobionych zdjęć ?

Około 5000

Bangi
06-10-2014, 09:44
U mnie było tak, że do ok. 5 tyś klapnięć nie zauważałem żadnych "problemów" a AF, po czym nagle zaczęły pewne się pojawiać.
Zestaw pojechał na kalibrację i wrócił, w zasadzie problemy zniknęły, przy czym średnio jest dalej z 50-tką. Ostatnio nabyłem C 135/2 i jest zero problemów - trafia idealnie.
Wg mnie dużym ogólnym problem przy jasnych szkłach jest nie sam sprzęt a użytkownik, bo nieraz miałem tak, że jak robiłem foty tablic testowych FF/BF to wychodziły idealnie i to bez względu na to, czy robiłem te testy przy świetle dziennym, czy też sztucznym (nawet nieważne jakim), natomiast w boju czasem ostrość uciekała i to był raczej problem po mojej stronie ;) Bo GO jest wtedy mocno papierowa i łatwo ucieka ;)
Bez względu na powyższe nie uważam, by moje body miało jakieś tendencje do gorszej pracy w zależności od światła w jakim robię.

jaś
06-10-2014, 10:26
10 kilo to w sumie żaden przebieg, pożyjemy zobaczymy, ja to nawet jeszcze 5 kilo nie natrzaskałem i jeszcze trochę mi zajmie

Mojlo
06-10-2014, 10:59
Mój 6d po roku ma 67kilo i nie zauważyłem żadnych większych rozbieżności w celności AF w trakcie użytkowania, a słoiki zmieniam często i żadnych nie kalibrowałem. Na 24L czy 50L jest bardzo kapryśnie przy F/1.4 ale na 5dmk3 wcale nie mam inaczej. Inna sprawa, że używam matówki precyzyjne Ef-S co przy scenach statecznych, co bardzo pomaga dostrzec gdzie aparat wyostrzył przed zrobieniem zdjęcia.

Wakabayashi
06-10-2014, 11:18
Czyli ilu użytkowników, tyle różnych doświadczeń...

Mojlo
06-10-2014, 11:31
Czyli ilu użytkowników, tyle różnych doświadczeń...
Dokładnie, chodź pewnie trafiają się jakieś felerne sztuki ale nie można tego podciągać do ogółu. Ja pracuję na dwa body 5dmk3+6d i jeżeli mam jakiś gorszy materiał pod względem ilości nie trafionych zdjęć, to z obu body więc to raczej wina warunków a nie konkretnego modelu aparatu.

MariusWA
06-10-2014, 12:52
to raczej wina warunków a nie konkretnego modelu aparatu.

To jest wina konkretnego modelu aparatu w konkretnych warunkach...
I z chęcią wymienię się 6D<->6D z kimś kto nie ma kłopotów z af-em w żadnym świetle,żeby to zobaczyć na własne oczy...bo na słowo nie wierzę...

jinks
06-10-2014, 13:15
To jest wina konkretnego modelu aparatu w konkretnych warunkach...
I z chęcią wymienię się 6D<->6D z kimś kto nie ma kłopotów z af-em w żadnym świetle,żeby to zobaczyć na własne oczy...bo na słowo nie wierzę...
Musimy zrobic zlot uzytkownikow 6d i potestowac :D

Wakabayashi
06-10-2014, 13:17
A ktos dostał już jakąś konkretną odpowiedź z serwisu w tym zakresie ? że jest to spowodowane jakąś konkretną usterką ?

Wakabayashi
06-10-2014, 14:35
W sumie, dziwi też fakt, że jakoś nigdzie indziej w internetach nie ma szumu na ten temat....

jaś
06-10-2014, 14:36
Musimy zrobic zlot uzytkownikow 6d i potestowac :D

chętnie potestuję, ale nie lubię testować więc trzeba załatwić "złe światło" i dobrą modelkę

dokładnie mnie też dziwi brak informacji w internetach, jedyny wpis poza tym wątkiem widziałem na nikoniarzach ale tam był teoretyk a nie użytkownik

Wakabayashi
06-10-2014, 15:56
Jakbym nie szukał, nic na ten temat znaleźć nie mogę. Z drugiej strony, gdyby to był faktycznie błąd modelu, należałoby się spodziewać podobnej wrzawy jak w przypadku d600.

jinks
06-10-2014, 15:59
No dlatego spokojnie. Może coś nie tak z czujnikiem AF. Być może w przyszłym tygodniu wyślę do serwisu i dam znać co może być nie tak.

RTSiak
06-10-2014, 16:24
Warto interesować się to puszką w przypadku sztuki ze 170tyś na liczniku? Wiadomo, że pewnie była tyrana przy ślubach/reporterce bo kto normalny nastuka tyle zdjęć w tak krótkim czasie (nawet licząc od premiery 6d :O ) Koszt nowej migawki w razie czego to chyba ok 1tys zł? (nie żebym się nią jakos strasznie martwił po tym czego sie ostatnio nasłuchałem o różnych modelach canona :D) Cena za to to ok 4tys, moze do delikatnej negocjacji.

Merde
06-10-2014, 18:50
Warto interesować się to puszką w przypadku sztuki ze 170tyś na liczniku? Wiadomo, że pewnie była tyrana przy ślubach/reporterce bo kto normalny nastuka tyle zdjęć w tak krótkim czasie (nawet licząc od premiery 6d :O ) Koszt nowej migawki w razie czego to chyba ok 1tys zł? (nie żebym się nią jakos strasznie martwił po tym czego sie ostatnio nasłuchałem o różnych modelach canona :D) Cena za to to ok 4tys, moze do delikatnej negocjacji.
Moim skromnym zdaniem - marny biznes. Niecałe 6000 minus z 500 zł (za tyle powinno się się dać sprzedać tablet, który aktualnie dają w promocji) minus koszt migawki daje łącznie około 4500 zł. Czyli tyle powinien być wart aparat z migawką do wymiany, ale... z całą resztą funkiel nówka. A ten aparat zużył się już pewnie proporcjonalnie do licznika klapnięć... Dla mnie jest on wart +/- 3500-3700 złotych.

Wakabayashi
07-10-2014, 11:52
No dlatego spokojnie. Może coś nie tak z czujnikiem AF. Być może w przyszłym tygodniu wyślę do serwisu i dam znać co może być nie tak.

Ciekawe, że na Opacznych mieli podobne spostrzeżenia, tylko jakos nikt nie zwrócił na nie większej uwagi.

Hamster
07-10-2014, 12:43
Witajcie, czytam te wasze narzekania, przechwalanie i sam nie wiem. Zdecydowany byłem do zakupu 6d, ale teraz to już nie wiem.
Testowałem i nie zauważyłem problemów. Z drugiej strony ostrzenie przy otwartej dziurze przy 1.4 może być ciężkie, gdy nie mamy ostrych krawędzi na obiekcie...
Jedna kupię i będę ewentualnie narzekał z Wami :-)

Btw. gdzie mogę bezpiecznie sprzęt zakupić?

Cichy
07-10-2014, 13:01
Ale o co chodzi? To są świetne stałoogniskowe obiektywy. Do 6D wystarczają w zupełności. Nie musisz przy okazji swoich rozterek sprzętowych, dowalać komuś za jego ciemność:D
Pozdrawiam

Chodzi mi o to, że z takimi szkłami nie powinno być problemów z AF.

Wakabayashi
07-10-2014, 13:11

To w końcu wina szkieł, czy body ?

Jasper
07-10-2014, 15:17
To w końcu wina szkieł, czy body ?
No ... jeszcze zostaje fotograf...;)

Wakabayashi
07-10-2014, 15:37

Taki wariant też rozważałem, no ale chyba nie .....

jinks
07-10-2014, 18:32
Przerobilem już kilka korpusów canona, od początku głównie na jasnych szklach. Robię ok. 50k zdjęć rocznie komercyjnie i prywatnie. Nie sprowadzaj proszę wszystkich do poziomu początkującego photography z kitem i 50tką 1.8. Wiem jak to wszystko działa, na co trzeba ostrzyć, jakie są ograniczenia af, kiedy jest moja wina nietrafienia, kiedy trudnych warunków a kiedy to po prostu 6d, którego po prostu nie mogę rozkminić;) Widzę spory potencjał w tej puszce i bardzo bym chciał zeby się to jednak udalo wyregulować.

becekpl
07-10-2014, 19:09
jak czytam ten watek (i ten drugi o 5mk3) to tylko mi jedna mysl przychodzi do glowy;
jakas czesc elementów uzytych do produkcji nie spełnia parametrów/ jest wadliwych ale być może ich system kontroli nie jest w stanie tego wyłapać
i

RHJG
07-10-2014, 19:31
Może wstrzymajmy się z osądami,z teoriami spiskowymi do momentu powrotu aparatu z serwisu....Sądzę, ze oddał do sprawdzenia.

Jasper
07-10-2014, 19:35
Przerobilem już kilka korpusów canona, od początku głównie na jasnych szklach. Robię ok. 50k zdjęć rocznie komercyjnie i prywatnie. Nie sprowadzaj proszę wszystkich do poziomu początkującego photography z kitem i 50tką 1.8. Wiem jak to wszystko działa, na co trzeba ostrzyć, jakie są ograniczenia af, kiedy jest moja wina nietrafienia, kiedy trudnych warunków a kiedy to po prostu 6d, którego po prostu nie mogę rozkminić;) Widzę spory potencjał w tej puszce i bardzo bym chciał zeby się to jednak udalo wyregulować.
Ależ oczywiście... dlatego dodałem ;)

Bangi
07-10-2014, 21:53
Bez względu na wszystko i tych moich chwilowych problemów z AF, na co pomogła regulacja, ani chwili nie żałuję, że kupiłem tą puszkę, tym bardziej, że czy to z 60d czy 550d, było z AF dużo gorzej ;)

Wakabayashi
07-10-2014, 22:12
Bez względu na wszystko i tych moich chwilowych problemów z AF, na co pomogła regulacja, ani chwili nie żałuję, że kupiłem tą puszkę, tym bardziej, że czy to z 60d czy 550d, było z AF dużo gorzej ;)

Ja rozumiem, że w przypadku np. 60d, mówimy po prostu o wolniejszym czy nie zawsze trafnym ustawieniu ostrości, a w przypadku 6d o sytuacji gdy bez mikroregulacji to przy zmianie oświetlenia nie zrobimy "niemal nic"...

Bangi
07-10-2014, 23:37
U mnie zmiana oświetlenia nie wpływa na pracę Af.

robson999
08-10-2014, 09:15

W takim razie przepraszam, dodając równocześnie, że pogubiłem się już w tej części wątku o 6D.
Zaczęło się od problemów z EF 50 F1.4, różnych warunkach oświetleniowych, teraz dochodzą problemy z ostrością w bardzo dobrych warunkach. Troche to wszystko się pogmatwało.
Najgorsze jest to, że z niewiadomych przyczyn mój egzemplarz też zaczął fixować.
W niedzielę podczas spaceru z synkiem, chciałem mu wykonać kilka ujęć w ruchu.
Była piekna pogoda, bardzo słonecznie, silne światło boczne. Miałem 6D i 100L. Wróciłem do domu z ani jednym super ostrym zdjęciem.
Nigdy mi się taka przygoda nie przytrafiła. Muszę to jak najszybciej sprawdzić.
Dodam, że tydzień wcześniej wykonywałem podobne ujęcia 200L i wtedy prawie wszystkie zdjęcia miałem pięknie ostre, była również piękna pogoda, ale robiłem zdjęcia w bardziej zacienionym miejscu.
Teraz zaczynam się zastanawiać, czy rzeczywiście coś jest na rzeczy z tym światłem?

Usjwo
08-10-2014, 09:27
Najgorsze jest to, że z niewiadomych przyczyn mój egzemplarz też zaczął fixować.

To jest wlasnie samospelniajaca sie przepowiednia. Poczytales o problemach z AF i podswiadomie zrobiles cos zeby miec to samo :p :mrgreen:

RHJG
08-10-2014, 09:39
Wina Tuska ......

Wakabayashi
08-10-2014, 09:47
Wina Tuska ......

Wina osób, które zamiast wsadzic do puszki sprawny af, wolały skupic się na GPS czy wifi......

becekpl
08-10-2014, 09:50
Wina Tuska ......
chyba kopaczowej:shock:

Bangi
08-10-2014, 09:58
@robson999 - piszesz o 100 L macro?
Jeśli tak to, to szkło nie jest wg mojej wiedzy dobre do tego typu zastosowań.

wain
08-10-2014, 14:58
@robson999 - piszesz o 100 L macro?
Jeśli tak to, to szkło nie jest wg mojej wiedzy dobre do tego typu zastosowań.

Wg testow Cichego i po wlasnorecznym pomacaniu jest to tak samo dobra opcja jak 135/2.

bober5264
10-10-2014, 07:51
I jak z tym body wyslanym do serwisu ktore mialo problemy z af w sztucznym swietle?

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Bangi
10-10-2014, 09:41
@ wain
No nie wiem. Sprzedałem 100 i jeszcze parę innych rzeczy, nabyłem 135 i wg mojej subiektywnej opinii 135 wymiata nad wszystkim szkłami, które mam i miałem ;)

robson999
10-10-2014, 10:25
Milczę na razie w wątku, ponieważ może rzeczywiście ten 100L nie radzi sobie z dynamicznymi scenami.
No kurczę nie mam kiedy tego sprawdzić, ale zbliża się ładny weekend, więc będzie okazja na spacery i testy.
Obiektyw służy mi głównie do astrofotografii, ale tam jak wiadomo fotografuje się obiekty bardziej statyczne z wyłączonymi wszystkimi bajerami.
Korekcja za to na gwiazdach, bezcenna.

Przez chwilę przeszła mi myśl, o sprzedaży 100L i 200L, oraz zakupu 135L, hmm:roll:

novy
10-10-2014, 12:19
Ciekawe jak się ma AF 200 f/2.8L do 135L. Teoretycznie nie powinno być większej różnicy bo obiektywy są niemalże bliźniacze.

robson999
10-10-2014, 12:40
Ciekawe jak się ma AF 200 f/2.8L do 135L. Teoretycznie nie powinno być większej różnicy bo obiektywy są niemalże bliźniacze.

Też mi się wydaje, że skoro są z tej samej serii, to AF jest porównywalny.
Jakiś tydzień temu bawiłem się tym obiektywem, w bardzo słoneczną pogodę. Tutaj przykład zdjęcia bardziej dynamicznego:

https://drive.google.com/folderview?id=0B8zl1-7zsnNLQ3JnSG4tbTI3ZGc&usp=sharing

novy
10-10-2014, 13:04
Też mam 200L, ostatnio robiłem podobne zdjęcie syna na rowerze :-). Pamiętam że jak zmieniłem 70-200L f/4 na 200L to różnica była dość duża.

robson999
10-10-2014, 13:33
Też mam 200L, ostatnio robiłem podobne zdjęcie syna na rowerze :-). Pamiętam że jak zmieniłem 70-200L f/4 na 200L to różnica była dość duża.

Też robisz z 6D?

Dodałem jedno zdjęcie bardziej portretowe ale też w ruchu i to znacznym, choć na zdjęciu to tak nie wygląda:)
200L nie ma problemu po podłączeniu do 6D:

https://drive.google.com/folderview?id=0B8zl1-7zsnNLQ3JnSG4tbTI3ZGc&usp=sharing

novy
10-10-2014, 14:02
Ja na 40D.

robson999
10-10-2014, 14:24
Ja na 40D.

No, z 40D także świetnie współpracuje.

jotes25
10-10-2014, 14:53
Kontynuując off-top, szkiełko godne polecenia na każdej puszce. Z oczywistych względów (f/2.8) ostrzy lepiej niż ciemniejsze L-ki. Obrazek na pełnej dziurze ma czasami pewne ułomności, ale większość z nich usuwa pięknie DLO.

Dawid_Gaszynski
11-10-2014, 09:48
To chyba najtrudniejsza dyskusja, bo kwestie AF trudno jakoś miarodajnie określić i wyrazić w jakiejś jednostce ;) Dla jednego "ostro" albo "trafia" będzie czymś innym niż dla drugiego. Dla jednego "często" się myli będzie czymś innym niż dla drugiej osoby...

Mam 6D od 10 miesięcy, wcześniej miałem 50D i 30D przez kilka lat. Z AF w 6D jestem najbardziej zadowolony. Myli się mniej niż w 50D/30D, a do tego mam najmniej problemów z kalibracją. Inna sprawa, że przywykłem, że każdy z obiektywów ma jakieś swoje upodobania do pracy w różnych światłach/kontrastach itd.
Mam 100mm 2.0 USM, 70-200mm 2.8 L USM i 300mm 2.8 L IS USM i każdy ma tam na "dzień dobry" swoje odchyły w kwestii kalibracji. Wiem też, że kiedy fotografuję w różnych warunkach - raz na konferencji przy mocnym świetle reflektorów, za chwilę na meczu gdzie są jakieś ledowe bandy a za chwilę w tatrze... trzeba zawsze trochę skorygować mikrokalibrację.

Najważniejsze moim zdaniem, aby konkretny zestaw w bardzo powtarzalnych warunkach działał zawsze podobnie. Jeżeli nie działa to jest problem, ale jeżeli jakieś odstępstwa od pionu występują przy bardzo odmiennych warunkach to moim zdaniem norma. No... chyba, że ja już taki tolerancyjny w tej kwestii jestem, ale moim zdaniem nie ma sprzętu, który zawsze idealnie trafia w każdych warunkach bez mikrokalibracji. Miałem różne aparaty na imprezach i nigdy mi się jeszcze zestaw obiektyw+aparat nie trafił taki, żeby jechać na domyślnych ustawieniach.

mkamelg
11-10-2014, 10:57

Canon EOS Lens Performance Survey (http://www.photozone.de/Reviews/Other%20Reviews%20/%20Surveys/337-canon-eos-lens-performance-survey)

Dla Canon EF 135mm f/2 USM L:

QUERY FORM -> SELECT OUTPUT FILTER: -> Short Tele Fix-Focals

Sort by ....

Performance

I klikasz na Start Query!

Dla Canon EF 200mm f/2.8 USM L I II:

Procedura jest ta sama tylko zamiast "Short Tele Fix-Focals" wybierasz "Long Tele Fix-Focals".

W skrócie: Przy matrycy typu FF prędkość AF obydwu obiektywów jest oceniana na ****+ (fast), przy matrycy typu APS-C prędkość AF obiektywu Canon EF 135mm f/2 USM L jest oceniana na ***** (extremely fast).

milsa666
12-10-2014, 18:14
Nie chcę zakładać nowego tematu (chyba, ze ktoś zdecyduje ze to totalny offtop) bo ten również dotyczy 6D.

Pytanie jest o pomiar światła w aparacie.
Dzisiaj, będąc na spacerze, przez przypadek zerknąłem na odczyt ustawień światłomierza na górnym wyświetlaczu przy zamkniętym dekielku na obiektywie.
Trochę mnie zdziwiło to, co zobaczyłem, bowiem aparat wyliczył, ze poprawna ekspozycja będzie przy ustawieniach f=4, t=1/20s i iso=400 (robiłem na priorytecie przysłony). Pomyślałem, ze może wpada fałszywe światło przez wizjer. Zasłoniłem wizjer i rzeczywiście czas się wydłużył ale... tylko do t=4s !?!?!?!
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi, dlaczego taki jest wynik pomiaru światła? Trochę mnie to niepokoi... Czy to jest normalne?
Oczywiście zrobiłem zdjęcie (dekielka od środka :)) i jest czarne. Myślałem, ze aparat, skoro wyliczył "dobra ekspozycje", da szary obraz (18% szarości).
Proszę tylko nie piszcie, że dekielków sie nie fotografuje...

roja
12-10-2014, 18:22
Ludzie to maja problemy... Zazdroszcze.:-)

milsa666
12-10-2014, 18:29
Ludzie to maja problemy... Zazdroszcze.:-)

Nie jest to problem przez, który dzisiaj nie zasnę :D, ale fajnie byłoby wiedzieć czemu tak jest.
BTW.
Oprócz dekielka zrobiłem też kilka fajnych zdjęć mojemu 2-letniemu bandycie...

redrash
24-10-2014, 14:15
6D wycofany z produkcji?

http://www.amazon.co.uk/Canon-Digital-Camera-discontinued-manufacturer/dp/B009C8T05C/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1414152341&sr=1-1&keywords=6d

igor58
24-10-2014, 14:19
lada moment nasze zaczną pluć olejem

Eberloth
24-10-2014, 14:35
Ale się za chwię zrobi ruch w dziale giełda. Po 1500 PLN będzie można kupić! ;)

wain
24-10-2014, 14:54
6D wycofany z produkcji?

Canon EOS 6D Digital SLR Camera: Amazon.co.uk: Electronics (http://www.amazon.co.uk/Canon-Digital-Camera-discontinued-manufacturer/dp/B009C8T05C/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1414152341&sr=1-1&keywords=6d)

Ktos sie pewno rabnal. 6d ma dopiero 2 lata.

jaś
24-10-2014, 23:09
Ale się za chwię zrobi ruch w dziale giełda. Po 1500 PLN będzie można kupić! ;)

e tam, będzie kultowy i podrożeje lepiej gnać do sklepu i kupić sztukę na zapas

flipflap
25-10-2014, 07:58
Ktos sie pomylil. Nigdzie na necie nie ma zadnej wzmianki na ten temat

kimi77
25-10-2014, 12:38
Witam wszystkich, Tutaj z kolei mamy stałoogniskowego zooma :D

Obiektyw Canon zoom lens/EF 50mm1.2LUSM (1257B005AA) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/11424300#mh=00Sa_zX89crXdqHADZmtYCs7hAH2qCkwuU9YJ-hQv7eHrvJ7W8hfz6AP5rJ71r_LB3gDMD7aN4v3GOcRRzPSy9oA _zbTHIVu090)

redrash
25-10-2014, 15:54
Ktos sie pomylil. Nigdzie na necie nie ma zadnej wzmianki na ten temat

Dlatego dalem ze znakiem zapytania. Tez nic nie znalazlem na ten temat na necie.

Moze i pomylka, ale mowi sie ze canon nie jest zadowolony z wynikow sprzedazy 6D, wiec kto wie. :)

MC_
25-10-2014, 16:03
Gdzie sie tak mowi?

redrash
25-10-2014, 16:46
Gdzie sie tak mowi?

tutaj
Canon to Rethink 6D Market Position After Disappointment With Sales? (http://www.slrlounge.com/canon-rethink-6d-market-position-disappointment-sales/)

Kolekcjoner
25-10-2014, 16:47
No jak gdzie, na mieście i w ogóle :lol:.

mkamelg
25-10-2014, 17:14
6D wycofany z produkcji?

Canon EOS 6D Digital SLR Camera: Amazon.co.uk: Electronics (http://www.amazon.co.uk/Canon-Digital-Camera-discontinued-manufacturer/dp/B009C8T05C/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1414152341&sr=1-1&keywords=6d)

Pewno sprzedawca próbuje nakręcić sobie sprzedaż. Tutaj jest body sprzedawane bezpośrednio przez Amazon ("Sold by Amazon.com") Amazon.com : Canon EOS 6D 20.2 MP CMOS Digital SLR Camera with 3.0-Inch LCD (Body Only) : Camera & Photo (http://www.amazon.com/Canon-20-2-Digital-Camera-3-0-Inch/dp/B009B0MZ8U/ref=sr_1_1?s=photo&ie=UTF8&qid=1414247012&sr=1-1&keywords=canon+6d) i nie ma żadnego dopisku "(discontinued by manufacturer)".

Jak 6D pojawi się na tej liście ????????????????????? EOS???? (http://cweb.canon.jp/eos/lineup/old-products/index.html) to wtedy na 100% będzie można o nim mówić że zaprzestano jego produkcji.

Gdzie sie tak mowi?

EOS 6D Mark II to Move Upmarket? [CR1] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/10/eos-6d-mark-ii-to-move-upmarket-cr1/)

Kolekcjoner
25-10-2014, 17:19
Może dajmy spokój z tymi plotami i uproszczeniami od tego jest inny wątek ;). Jak wejdzie następca to będziecie na 100% wiedzieć że stary idzie do lamusa, a póki co szkoda czasu na takie dywagacje.

MC_
25-10-2014, 17:28
Myślałem, że o jakieś poważne źródła chodzi...

offca86
25-10-2014, 20:05
Panowie prosze o rade jestem wlasnie na weselu robie reportaż i mam problem ze swoim 6D otóż wszystko było dobrze i w pewnym momencie nie moge przestawić przysłony, kiedy kręcę pokrętłem w miejscu na wyświetlaczu gdzie jest czas migawki wyskakuje "L" próbowałem na innych obiektywach, wyciagalem baterie i caly czas to zamów trybie Av moge zmienić przyslone ale w M jest caly czas najmniejsza w zależności od szkła. Wiecie o co kaman?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

kimi77
25-10-2014, 20:10
Przełącznik LOCK pod tylnym kółkiem.

Bolek02
25-10-2014, 20:20
To niczym nie poparte wywody. Patrząc na ceny sklepowe jak i aukcyjne nie widać żadnego ruchu.
Poza tym ta puszka jest całkiem niezła :)

offca86
25-10-2014, 20:26
Kimi 1min po napisaniu posta sam na to wpadłem hehe ale dzieki tak to jest jak ktos wpadnie w panikę :) najprostsze rozwiązania stają sie skomplikowane a juz zastanawiałem sie kiedy bede musial zawiezc do serwisu. Dzieki za tak szybka odpowiedz.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

jaś
25-10-2014, 21:39
To niczym nie poparte wywody. Patrząc na ceny sklepowe jak i aukcyjne nie widać żadnego ruchu.
Poza tym ta puszka jest całkiem niezła :)

prawdę piszą wyjdzie następca i nie będzie taniej - będzie drożej :mrgreen: bo jest za tanio.

pan.kolega
25-10-2014, 22:00
Jak coś się zaczyna od "we are told.." to jest na pewno wiarygodne.

jotes25
29-10-2014, 17:16
Jak wygląda działanie AF w zestawie f/8 czyli szkło f/4 +TC 2x lub szkło f/5.6 + TC 1.4x ? Bardzo interesują mnie Wasze PRAKTYCZNE doświadczenia w tym względzie. I przykłady przetestowanych/używanych zestawów. Wybieram się jutro do sklepu, żeby to sprawdzić, ale możliwości mam dość ograniczone (w sensie zestawów obiektyw + TC).

Bangi
29-10-2014, 23:20
Z Kenko 1,4 przy szkle 5,6 AF działa, z Canon 2x nie działa (podobno coś ze stykami można kombinować ale tego nie próbowałem).

jotes25
29-10-2014, 23:46
O, to super! A jakie to szkło i Kenko dokładnie? Błądzi trochę w koncowej fazie ostrzenia czy ostrzy wolno ale pewnie? Domyślam się, że tylko na centralnym punkcie?

Bangi
30-10-2014, 08:52
Canon 100-400 a Kenko to nawet nie wiem jakie dokładnie ma oznaczenia, po prostu 1,4. Z tego co się orientuję to Kenko ma już niby "te" styki zaklejone, tzn. nieczynne. Ostrzy może trochę wolniej, ale nie jakoś tragicznie. To Kenko kupiłem używane za pare stówek.

jotes25
30-10-2014, 10:17
Dzięki za szczegółową informację! :)

karni
30-10-2014, 13:05
Witam,
Panowie czy ktoś testował 6D ze stałką 35mm f2 IS USM szczególnie w kontekście wspomnianych wcześniej kłopotów u kilku użytkowników ze zmianą oświetlenia?

Yaru
30-10-2014, 13:42
U mnie nie ma problemów, mam przelatane nieco ponad 20 tys. klatek, 35/2IS ma bardzo sprawny, szybki i pewny AF, jak potrzebuje pewnego AFu w trudnych warunkach zawsze stawiam na to szkło.

jotes25
30-10-2014, 13:50
Muszę jednak przyznać, że sam musiałem się dziś mocno powstrzymywać przed sięgnięciem do portfela . O co chodzi? Jeśli ktoś baaaardzo potrzebuje 6d to tylko dzisiaj i jutro pokrywa się poprzednia promocja (tablet itd.) z nowym cashbackiem. W efekcie można mieć nowy i na gwarancji FF za ok. 4500. Kolega już poleciał :lol:

P.S. Nie biorę żadnej odpowiedzialności za tę informację. Ponoć jednak tak wychodzi po dokładnym przestudiowaniu regulaminów promocji i tak to reklamuje jeden ze sklepów. Inna rzecz czy Canon się do czegoś nie przyczepi.

5pirit
30-10-2014, 13:53
Tylko czy nowa i poprzednia promocja się sumują??

CrazzyIwan
02-11-2014, 08:08
Promocje się łączyły. Oszczędność spora. Jakość/komfort po przejściu z 50d niesamowita.

tkosiada
02-11-2014, 13:57
Chce się podzielic małym pozytywnym spostrzeżeniem o auto iso + zew. lampą ( pewnie było, ale mi umkneło)
W AV aparat samo dostosowywał iso w przedziale 100-400 nie ruszając czasu mając cały czas podpięta lampę, po przekroczeniu poszło w dół
Przy bardzo ciemnych warunkach na sali przełączałem na tryb M i iso na sztywno, ale przy jasniejszych, gdzie błysk ma być dla lepszego efektu ciekawiej wychodzi na AV, częściej tak używam

igor58
02-11-2014, 14:24
masz aparat 6DII?

tkosiada
02-11-2014, 15:33
U nas nowości szybciej się pojawiają:D

awm
06-11-2014, 17:38
Witam, czy wysyłając zgłoszenie do promocji Canona Cash Back otrzymaliście jakąś zwrotkę od nich że zgłoszenie zostało przyjęte czy cuś ? czy tak po prostu bez echa się wysyła i czeka

RTSiak
13-11-2014, 23:06
Czy ktoś ma porównanie AF 6d z 1d mk2 (ewentualnie mk3) ? Chodzi mi głównie o centralny w normalnych warunkach + słabym oświetleniu.

bober5264
14-11-2014, 01:28
centralny w 6 czulszy w ciemnosci, w pozostałych warunkach moim zdaniem 1d2 wygrywa bezapelacyjnie
co nie zmienia faktu ze 6 daje rade, po prostu 1d2 jest świetny :)

chrislab
14-11-2014, 08:42
mam porównanie - 6D ma AF na poziomie 5D mk II, a ta ściema z łapaniem AF od -3EV to kompletna ściema. 1Dmk3 łapał w gorszych warunkach bez względu na to co miał napisane w specyfikacji.
Natomiast obrazek 6D jest na poziomie 1Dx - lepszy, niż w 5DmkIII.

bober5264
14-11-2014, 12:04
głupoty pleciesz

jatokor
14-11-2014, 13:30
Witam, czy wysyłając zgłoszenie do promocji Canona Cash Back otrzymaliście jakąś zwrotkę od nich że zgłoszenie zostało przyjęte czy cuś ? czy tak po prostu bez echa się wysyła i czeka

Może być bez echa. Jak była promocja, że dawali lampy do 6d to następną akcją po wysłaniu zgłoszenia było odebranie od kuriera lampy :)

cauchy
20-11-2014, 16:07
W swoim 6D mogę filmować 1920 25kl / 1920 24kl / 1280 50kl / 640 25kl

W specyfikacji Canona jest, że można 1920 30klatek - jak to można ustawić? Da się? Mam nieaktualny soft? Czy to błąd w specyfikacji?

Merde
20-11-2014, 16:10
W swoim 6D mogę filmować 1920 25kl / 1920 24kl / 1280 50kl / 640 25kl

W specyfikacji Canona jest, że można 1920 30klatek - jak to można ustawić? Da się? Mam nieaktualny soft? Czy to błąd w specyfikacji?

Video Out ustawione na PAL?

cauchy
20-11-2014, 16:18
Rzeczywiście miałem ustawiony Standard TV - PAL. Zmieniłem na NTSC. Jak teraz zafilmuję - mój TV tego nie odtworzy? :)

Merde
20-11-2014, 16:20
Rzeczywiście miałem ustawiony Standard TV - PAL. Zmieniłem na NTSC. Jak teraz zafilmuję - mój TV tego nie odtworzy? :)

Jeśli masz dalej "bańkę", to możesz mieć problemy ;-)

cauchy
20-11-2014, 16:26
No właśnie wczoraj przyjechał nowiutki Samsung 48" 100Hz - tak sobie przeglądam filmiki z moich górskich eskapad z 6D - super :) Ale jak odpaliłem pliki MTS z kamery JVC, którą miałem w 2012 to mi szczena opadła. Chyba z 50kl/s 1080p, dosłownie jakbym tam był na miejscu :O

Dlatego też zacząłem szukać czy 6D jest taki ograniczony w klatkach, czy płynność obrazu wynika z czego innego? :roll: Dodam, że nie mam w swoim TV efektu "teatru", podejrzewam, że za mało Hz, może przy 200Hz byłoby lepiej?

jotes25
21-11-2014, 12:30
Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez słabą płynność, ja tego nie zauważam. Chyba, że ustawiłeś jakiś wysoki czas otwarcia migawki np. 1/1000 to możliwe, że będzie taki efekt. Inna rzecz, że video w 6d nie zachwyca, a przyczyn pewnie jest wiele (rolling shutter, skalowanie etc.).

Kolekcjoner
24-11-2014, 23:49
Krotko mówiąc matryca w 6D nie była optymalizowana pod video i to widać.

tomek s
28-11-2014, 00:13
Pytanie takie, bo minusy znam ale czy oprócz wolniejszego połykania zasobów karty są jakieś wymierne korzyści z wykorzystania mRAW?
Oczywiście zakładając, że komuś wystarczy te (jak dobrze pamiętam) 11mpix.
Pozdr.

jinks
28-11-2014, 01:55
W 6d jest bardzo mała różnica wielkości pliku między RAW i mRAW. Mała oszczędność miejsca na karcie więc nie do końca ma to sens.

psycho144
28-11-2014, 23:29
Takie pytanko, ale czy ryski na lcd (lub porysowane lcd) maja mozliwosc wymiany gwarancyjnej ? Pytam z ciekawosci, gdyz kiedys wyczytalem, zeby sie nie przejmowac jakby cos sie porysowalo, gdyz wymieniaja szkielko :) (ktos pisal w temacie 7d).
Sam obecnie mam kupione szkielko fotga i ochrona jest dobra, jak za pare zl.

horak
28-11-2014, 23:45
Pewnie, że wymienią ale jak za to zapłacisz.

Bangi
29-11-2014, 19:14
Pewnie, że wymienią ale jak za to zapłacisz.

Chyba żadna gwarancja na cokolwiek nie chroni uszkodzeń mechanicznych pochodzących z zewnątrz, nie chcę pisać, że pochodzących od użytkownika...

horak
30-11-2014, 07:39
Są gwarancje rozszerzone o różna ubezpieczenia które chronią od uszkodzeń mechanicznych.

renes
01-12-2014, 22:39
Czy tracking AF-C z wykorzystaniem 11 punktów AF jest w 6D w ogóle użyteczny? Chciałbym wiedzieć czy w dobrym świetle AF-C 6D radzi sobie z obiektem w ruchu - bieg, gra, szybki chód. Zakładam, że w słabych warunkach nie ma co włączać AF-C, a nawet bocznych punktów, pytanie dotyczy jednak dobrego światła.

Jeszcze pytanie dotyczące mikroregulacji. Czy po wykonaniu mikroregulacji dla kilku obiektywów, 6D automatycznie dostraja się do każdego obiektywu po jego założeniu na body, czy trzeba to ręcznie w menu ustawiać? I czy można wykonać i zapisać 2 mikroregulacje dla 1 obiektywu - np. inna dla światła dziennego, inna dla sztucznego?

Przy okazji, zapomniałem nicka do znanego forumowicza, który sprzedaje sprzęt Canona, może ktoś je przypomnieć?

Grabus
02-12-2014, 00:02
Mogę odpowiedzieć na tą część dotyczącą mikroregulacji. Aparat zapamięta ustawienia dla każdego obiektywu, ale niestety, jeden obiektyw - jedno ustawienie, nie da się dwóch dla różnych świateł na przykład. Chyba żebyś zapamiętał i ręcznie przestawiał.

Bangi
02-12-2014, 00:18
@ horak - racja zapomniałem o tym, ale to niestandardowe rozwiązanie ;)
@ renes - co do mikroregulacji to w zależności od światła się nie da, ale da się np. dla kilku takich samych szkieł - str. 314-317 instrukcji.

jaś
02-12-2014, 10:19
nie słyszałem jeszcze o korpusach ani naszej ukochanej firmy ani konkurencji które robiłyby różną mikroregulację dla różnych temperatur barwnych - są takie? mój 6D nie wykazuje takich problemów :) ale czytałem ze u konkurencji to duży problem.

Bechamot
02-12-2014, 10:41
nie słyszałem jeszcze o korpusach ani naszej ukochanej firmy ani konkurencji które robiłyby różną mikroregulację dla różnych temperatur barwnych - są takie? mój 6D nie wykazuje takich problemów :) ale czytałem ze u konkurencji to duży problem.

to nie jest mikroregulacja dla roznych temp barwnych tylko kompensacja temperatury barwowej w ukladzie AF.
pomiar dleglosci zalezy od temp barwowej swiatla w takim stopniu ze przeklada sie to na widoczne bledy ostrzenia af.

kiedys to pomierzylem dosyc dokladnie - mozna sie zdziwic ze zaleznosc jest az tak duza.

ma te kompensacje mk3 i dx.
- czyli nie powinny byc one wrazliwe.

czy ja ma c6d, c70d - teraz nie wiem.
nizsze/starsze puchy nie maja, mk2 tez jeszcze nie mial.

jaś
02-12-2014, 11:33
to nie jest mikroregulacja dla roznych temp barwnych tylko kompensacja temperatury barwowej w ukladzie AF.
pomiar dleglosci zalezy od temp barwowej swiatla w takim stopniu ze przeklada sie to na widoczne bledy ostrzenia af.

kiedys to pomierzylem dosyc dokladnie - mozna sie zdziwic ze zaleznosc jest az tak duza.

ma te kompensacje mk3 i dx.
- czyli nie powinny byc one wrazliwe.

czy ja ma c6d, c70d - teraz nie wiem.
nizsze/starsze puchy nie maja, mk2 tez jeszcze nie mial.

ale to nie ma interfejsu wyprowadzonego na cf-ny więc nie daje się regulować, konkurencja też nie pozwala grzebać w tym użytkownikowi, ogólnie to nie spotkałem się aby któryś z producentów udostępniał jakiekolwiek ustawienia z tym związane.

renes
02-12-2014, 22:03
Dzięki.

Sprawdzę niedługo jak pracuje AF w 6D, choć niepokoją mnie te opinie o niepewnej i zmiennej pracy układu AF i coraz częściej jednak myślę o D750.

fotna
02-12-2014, 22:58
Kiedyś do 40d podpoiłem sigme18-50/2,8 i zauważyłem że bez lampy ostrzy w punkt natomiast z lampą ma problemy. Na innych obiektywach tego nie było. dlatego tez kopiłem 17-55. Sprawdźcie czy ta przypadłość nie jest przypisana też tylko do pewnej grupy obiektywów.

Qbańczyk
03-12-2014, 14:25
Dzięki.

Sprawdzę niedługo jak pracuje AF w 6D, choć niepokoją mnie te opinie o niepewnej i zmiennej pracy układu AF i coraz częściej jednak myślę o D750.

Myślę że D750 będzie miał zdecydowanie lepszy AF ale i cena jest znacznie wyższa...

Bechamot
03-12-2014, 14:46
ale to nie ma interfejsu wyprowadzonego na cf-ny więc nie daje się regulować, konkurencja też nie pozwala grzebać w tym użytkownikowi, ogólnie to nie spotkałem się aby któryś z producentów udostępniał jakiekolwiek ustawienia z tym związane.

nie ma czegos takiego. kto by sobie dal z tym rade ?

to jest uklad kompensujacy barwe wbudowany na stale w ukladzie AF´.
wiekszosc nie wie , ze cos takiego w ogole istnieje - i wiedziec nie musi.

jaś
03-12-2014, 14:52
Dzięki.

to poczytaj u żółtych bo w tym modelu o którym piszesz są ponoć problemy z af przy różnych temp. barwnych :mrgreen:

Bechamot
03-12-2014, 15:13
to poczytaj u żółtych bo w tym modelu o którym piszesz są ponoć problemy z af przy różnych temp. barwnych :mrgreen:

czy 6d ma kompensacje - nie wiem nie sprawdzalem.
mozna poczytac w specyfikacji.
maja ja modele wyzsze i nowe.

kiedys pare lat temu to pomierzylem.
wynik jest porazajacy.

widac jaki jest wplyw temp. barwowej na prace af a tym samym na rozdzielczosc w plaszczyznie ostrzenia.
najmniejszy blad w swietle zmiennym daje poprawka -2

ale jesli chcemy wyciagnac maximum to trzeba by odpowiednio przestawiac.

o ile pamietam to bylo jeszcze mierzone z c50d.

generalnie to w aktualnych modelach C nie znajduje rzeczywiscie powodow do narzekan na af , kiedys bylo znacznie gorzej.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://spherapan.vot.pl/ll.jpg)

af jest ustawiany dla temp 5500 K.

scaners3d
03-12-2014, 17:52
Testował ktoś do jakiej temperatury ujemnej działa 6D?
Bo kiedyś 40D działał w temp. -28 st. C - za to obiektyw zamarzł i dopiero schowanie pod kurtką pomogło.

Les

Bechamot
03-12-2014, 18:09
Testował ktoś do jakiej temperatury ujemnej działa 6D?
Bo kiedyś 40D działał w temp. -28 st. C - za to obiektyw zamarzł i dopiero schowanie pod kurtką pomogło.

Les

wg instrukcji jest na pewno powyzej 0 stopni.
testowac nie bardzo ma sens . lepiej jest po prostu robic zdjecia - w skrajnym wypadku tak dlugo , dopoki nie zamarznie.
to zamarzanie nie ma nic wspolnego z modelem. Kazdy w bardzo niskiej temperaturze kiedys przymarznie.

ale moze zapytaj na jakims forum w syberii - tam maja na pewno przetestowane. ;-)

scaners3d
06-12-2014, 22:20
wg instrukcji jest na pewno powyzej 0 stopni.
testowac nie bardzo ma sens . lepiej jest po prostu robic zdjecia - w skrajnym wypadku tak dlugo , dopoki nie zamarznie.
to zamarzanie nie ma nic wspolnego z modelem. Kazdy w bardzo niskiej temperaturze kiedys przymarznie.

ale moze zapytaj na jakims forum w syberii - tam maja na pewno przetestowane. ;-)

Mam nadzieję, że tej zimy będzie chociaż -20 st. C - tak z tydzień, żeby wodospady zamarzły :)

renes
08-12-2014, 17:11
Myślę że D750 będzie miał zdecydowanie lepszy AF ale i cena jest znacznie wyższa...

Właśnie z powodu AF głównie zdecydowałem się na D750, ale były jeszcze dwa: nowa linia obiektywów Nikona FF G/1.8 (20/28/35/50/85 a w lutym 24) oraz niewiadoma co do tego, kiedy pojawi się 6D mkII. A zapewne jak się już pojawi, będzie droższy od D750.

Jasper
08-12-2014, 17:59
Właśnie z powodu AF głównie zdecydowałem się na D750, ale były jeszcze dwa: nowa linia obiektywów Nikona FF G/1.8 (20/28/35/50/85 a w lutym 24) oraz niewiadoma co do tego, kiedy pojawi się 6D mkII. A zapewne jak się już pojawi, będzie droższy od D750.

No to pozostaje czekać na D850 potem na 6DMkIII itd.itp......;)

C>N
08-12-2014, 21:23
No to pozostaje czekać na D850 potem na 6DMkIII itd.itp......

ja bym poczekał na 6dmkV, przecież wiadomo, że mkIII i IV nie będa miały tego, czego oczekują użytkownicy od Canona. Więc przez następne 10lat nie co sie brać za robienie zdjęć

jinks
08-12-2014, 21:45
Działający AF i właśnie linia stałek G/1.8 sprawiają, że od jakiegoś czasu też coraz częściej zerkam w stronę nikona:)

tkosiada
08-12-2014, 23:32
... Nikona FF G/1.8 (20/28/35/50/85 a w lutym 24) oraz niewiadoma co do tego, kiedy pojawi się 6D mkII. A zapewne jak się już pojawi, będzie droższy od D750.
Podziwiam za odwgę
właśnie z uwagi na duża loteryjność nie wybrałbym tych szkieł, zoomy ok, ale nie stałki G nikkora,
Co do D750 wydaje sie że ma szanse powtórzyć sukces D700, zapowiada sie dobrze
Czytam trochę też nikoniarzy i za dużo jest narzekania na nie, zwłaszcza na 28mm f1,8, 35mm nawet nie podskoczy nowej C 35 IS, naj z nich dla mnie to 85mm 1,8G
Jak miałbym kompletować szkła z D750 to dla mnie tylko ich 24-70 i 85 1,8

renes
09-12-2014, 00:09
Podziwiam za odwgę
właśnie z uwagi na duża loteryjność nie wybrałbym tych szkieł, zoomy ok, ale nie stałki G nikkora,
Co do D750 wydaje sie że ma szanse powtórzyć sukces D700, zapowiada sie dobrze
Czytam trochę też nikoniarzy i za dużo jest narzekania na nie, zwłaszcza na 28mm f1,8, 35mm nawet nie podskoczy nowej C 35 IS, naj z nich dla mnie to 85mm 1,8G
Jak miałbym kompletować szkła z D750 to dla mnie tylko ich 24-70 i 85 1,8

To mnie nie martwi zbytnio, loteryjność dotyczy w jakiejś mierze szkieł większości producentów, każdą sztukę trzeba sprawdzić. C 35/2 IS jest ostrzejszy od pełniej dziury od Nikona, ale Nikon też jest dobry, wystarczająco dobry, tu nie ma wielkich różnic. Przecież narzekania są też obiektywy Canona, ale bez przesady. Moje ogniskowe to 24/35/50/85 i tu Nikkory z f/1.8 bardziej mi pasują, mniejsze i lżejsze od f/1.4, szybszy AF. Lecz głównie wybór z powodu D750 i jego AF, to poziom 5DIII, lecz gabarytowo i wagowo to 6D. I Nikon wreszcie poradził sobie w ostatnich modelach z AWB, kolory są świetne, bez charakterystycznej dawnej żółci i zielonej tinty. Sądzę, że gdyby nawet 5dIII kosztowała tyle co D750, wziąłbym jednak też ten drugi.

tkosiada
09-12-2014, 07:14
Szybki AF w stalkach nikkora- w żadnym wypadku
Sama puszka tak

renes
10-12-2014, 20:19
Ciekawe czy jest ktoś kto obrabiał RAWy w 6D oraz D750 (najlepiej w softach producentów DPP i NX2) i może podzielić się wnioskami (obiektywnie), które pliki łatwiej/szybciej mu się obrabiało i osiągał precyzyjniej takie kolory jakie chciał?

akustyk
10-12-2014, 22:00
Ciekawe czy jest ktoś kto obrabiał RAWy w 6D oraz D750 (najlepiej w softach producentów DPP i NX2) i może podzielić się wnioskami (obiektywnie), które pliki łatwiej/szybciej mu się obrabiało i osiągał precyzyjniej takie kolory jakie chciał?

bardzo sliska kwestia, jesli sie uwzgledni subiektywnosc percepcji kolorow...

renes
10-12-2014, 23:16
bardzo sliska kwestia, jesli sie uwzgledni subiektywnosc percepcji kolorow...

rozumiem, niemniej jeśli ktoś pracował na dwóch plikach, to wnioski nie musza być bezużyteczne.

jinks
11-12-2014, 01:03
Akustyk ma rację. Specyficzny obrazek jaki daje dana matryca, program do obróbki, czy sam jej sposób to bardzo subiektywne kwestie. W tych sprawach stety-niestety trzeba samemu sprawdzić.
Jeden powie, że ta intensywnie zielona trawa idealnie oddaje to co widział a drugi, że jest przesycona, "sony look".
Jeden powie, że taki odcień skóry to żółtaczka a drugi, że lubi ciepłe barwy itd. Trzeba też pamiętać, że takie subtelności dla jednych mają bardzo duże, elementarne znaczenie a inni ich nawet nie widzą ;)
Czasami bardzo trudno w tych kwestiach porównywać i dyskutować ;)

tkosiada
11-12-2014, 07:24

Proszę bardzo Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne - View Single Post - D750 oficjalnie i merytorycznie (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3478962&postcount=642)
A najlepiej od strony 63
D750 oficjalnie i merytorycznie - Strona 63 - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252742&page=63)
Jak to widzicie?

renes
11-12-2014, 15:51
Proszę bardzo Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne - View Single Post - D750 oficjalnie i merytorycznie (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3478962&postcount=642)
A najlepiej od strony 63
D750 oficjalnie i merytorycznie - Strona 63 - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252742&page=63)
Jak to widzicie?

Ale to jest porównie pomiędzy Nikonami, a nie D750 z 6D.

Bingant
11-12-2014, 16:07
Ale to jest porównie pomiędzy Nikonami, a nie D750 z 6D.

przeczytaj jeszcze raz :)
Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne - View Single Post - D750 oficjalnie i merytorycznie (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3478962&postcount=642)

scaners3d
14-12-2014, 00:25
Witam,
czy da się wgrać wcześniejszy soft (1.1,3) do aparatu który ma 1.1.4?
Jeżeli tak, to czy ktoś ma poprzednią wersję, bo nie mogę znaleźć?

Pozdrawiam
Les

PS. potrzebne do MagicLantern

RTSiak
14-12-2014, 12:27
gdzie lub czym mozna za darmo sprawdzic przebieg migawki 6d w domowych warunkach ?

scaners3d
14-12-2014, 21:13
EOSinfo (plik exe ma ze 300 kb) i podłączasz kabelkiem aparat do kompa - jak wykryje to pokaże jaki aparat, numer seryjny, ilość fotek zrobionych, wersja oprogramowania i nawet ile baterii zostało :)

jaś
15-12-2014, 23:09
Witam,
czy da się wgrać wcześniejszy soft (1.1,3) do aparatu który ma 1.1.4?
Jeżeli tak, to czy ktoś ma poprzednią wersję, bo nie mogę znaleźć?

Pozdrawiam
Les

PS. potrzebne do MagicLantern

nigdy nie zmieniałem bo mój miał 1.1.3 ale z MLem chyba dają w moich zipach z MLem wygląda jakby był zarówno 1.1.2 jak i 1.1.3 - ale nigdy z tych plików nie korzystałem bo ML się instalował bez potrzeby zmieniania firmware.

Grabus
16-12-2014, 01:47
Z MLem nie ma canonowego firmware'u. Trzeba go sobie wygooglować. Nie mowie tego złośliwie, tylko nie mam teraz jak wyszukać (pisze z telefonu), a wiem że kiedy mi był potrzebny, to udało mi się go znaleźć w googlach.

jaś
16-12-2014, 11:11
Z MLem nie ma canonowego firmware'u. Trzeba go sobie wygooglować. Nie mowie tego złośliwie, tylko nie mam teraz jak wyszukać (pisze z telefonu), a wiem że kiedy mi był potrzebny, to udało mi się go znaleźć w googlach.

z moim ML jak go instalowałem rok temu był :mrgreen:, może teraz nie ma - to normalne bo wszystko zmienia się na gorsze :mrgreen:, trzeba poszukać ale nie na oficjalnych stronach bo tam już 1.1.6, wersja 1.1.3 jest nadal np. na niemieckim chip.de

teo5ooD
17-12-2014, 08:54
Ktoś aktualizował oprogramowanie do 1.1.6 ?

Jasper
17-12-2014, 09:04
Żadnej zmiany nie zauważyłem ( głównie AF AI Servo)

RTSiak
17-12-2014, 10:10
Głupie pytanie ale nigdzie nie mogę znaleźć info o tym... czy da się wyłączyć wyświetlanie w wizjerze nieaktywne pkt AF ? Używam centralnego w 99% przypadków i chciałbym żeby tylko on był widoczny (nie tylko dodatkowe podświetlenie w momencie wciśnięcia spustu). Zwyczajnie po przesiadce z 7d jakoś ''gubie'' się w tym wizjerze 6d...

Yaru
17-12-2014, 10:33
Głupie pytanie ale nigdzie nie mogę znaleźć info o tym... czy da się wyłączyć wyświetlanie w wizjerze nieaktywne pkt AF ? Używam centralnego w 99% przypadków i chciałbym żeby tylko on był widoczny (nie tylko dodatkowe podświetlenie w momencie wciśnięcia spustu). Zwyczajnie po przesiadce z 7d jakoś ''gubie'' się w tym wizjerze 6d...

Nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi, ale jeżeli chodzi Ci o te "kwadraciki" to one nie są wyświetlane tylko "narysowane" na szybce, która znajduje się pod matówką, tego się wyłączyć nie da, można jedynie usunąć mechanicznie ścierając je z szybki AF, ale efekt tego będzie wiadomy.

akustyk
17-12-2014, 10:46
Nie bardzo wiem o co dokładnie chodzi, ale jeżeli chodzi Ci o te "kwadraciki" to one nie są wyświetlane tylko "narysowane" na szybce, która znajduje się pod matówką, tego się wyłączyć nie da, można jedynie usunąć mechanicznie ścierając je z szybki AF, ale efekt tego będzie wiadomy.

a nie... w 6D mozna jeszcze matowke wymienic ;)

nie bardzo wiem jaka szybke AF miales na mysli (jest lusterko do ukladu AF, ale do niego tak normalnie nie da sie dostac) ale jesli chodzilo o matowke, to stanowczo odradzam. jakakolwiek forma tarcia czy chocby dotykania matowki palcem, moze skutkowac koniecznoscia jej wymiany, bo w celowniku przestanie byc dobrze widac obraz, a w szczegolnym przypadku aparat przestanie nastawiac ostrosc czy poprawnie mierzyc ekspozycje... to jest bardzo, bardzo delikatny element!

Yaru
17-12-2014, 11:31
Matówka jest elementem "czystym" na nim nic nie ma- mowa tytaj o matówce standardowej są matówki z liniami poziomymi i pionowymi, pomiędzy matówką a pryzmatem/ukradłem luster w tańszych modelach - znajduje się szybka Af - soczewka, jest to szkiełko na którym są umieszczone punkty af - na tym elemencie podświetlane są punkty, niektóre modele aparatów ( różnych producentów ) mają również punkty naniesione "elektronicznie" wówczas wyświetlaniem ich można sterować. W 6d jest ono na "stałe" wiem bo sam już wymieniałem matówkę w 6d.

akustyk
17-12-2014, 11:41
Matówka jest elementem "czystym" na nim nic nie ma- mowa tytaj o matówce standardowej są matówki z liniami poziomymi i pionowymi, pomiędzy matówką a pryzmatem/ukradłem luster w tańszych modelach - znajduje się szybka Af - soczewka, jest to szkiełko na którym są umieszczone punkty af - na tym elemencie podświetlane są punkty, niektóre modele aparatów ( różnych producentów ) mają również punkty naniesione "elektronicznie" wówczas wyświetlaniem ich można sterować. W 6d jest ono na "stałe" wiem bo sam już wymieniałem matówkę w 6d.

masz racje, dzieki za korekte!
nie wiem czy bym sie szarpnal na drapanie tego szkla, bo to ni cholery nie wygodne nie jest, a jeszcze sie potencjalnie syf robi w komorze matrycy... ale powinno byc faktycznie do zrobienia

Yaru
17-12-2014, 11:55
masz racje, dzieki za korekte!
nie wiem czy bym sie szarpnal na drapanie tego szkla, bo to ni cholery nie wygodne nie jest, a jeszcze sie potencjalnie syf robi w komorze matrycy... ale powinno byc faktycznie do zrobienia

Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić, ja już to kilkanaście razy robiłem w różnych aparatach.

Usuwanie puntów AF z soczewki AF to "strzał w kolano" lepiej przyzwyczaić się do nich. :)

RTSiak
17-12-2014, 14:20
Nie mam zamiaru niczego usuwać mechanicznie :D Po prostu w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF? Może to przez to, ze i wizjer był troche większy i jakoś mnie to tak nie raziło? No trudno w każdym razie nie pozostaje nic jak się przyzwyczaić.

Yaru
17-12-2014, 14:36
W 7D jest większy wizjer niż 6D? na pewno? hmm... chyba raczej będzie mniejszy, nigdy nie miałem/używałem 7D.

Jak przykładałem oko do 5dmkII a drugie oko do 6D - to w 6D był minimalnie mniejszy wizjer, a 7D raczej tak dużego nie ma, przecież to crop, a co za tym idzie mniejsze lustro, mniejsza matówka.

RTSiak
17-12-2014, 15:05
Az musiałem sprawdzić :D 7d ma pokrycie 100% + powiększenie 1.0, 6d kryje 97% i 0.71x.

Yaru
17-12-2014, 15:09
Z tego poniżej wynika że 7D ma mniejszy wizjer.

https://canon-board.info/imgimported/2014/12/oftwno-2.jpg
źródło (http://i45.tinypic.com/oftwno.jpg)

Usjwo
17-12-2014, 16:22
Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić,

Chyba troche przesadzasz. Wraz z matowka dostajesz chwytak/klucz i wymiana jest banalnie prosta.

pajlot
17-12-2014, 16:39
w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF?

zgadza się - w 7d można wyłączyć nieaktywne punkty AF , w 6D tej opcji nie znalazłem

Yaru
18-12-2014, 09:36
Chyba troche przesadzasz. Wraz z matowka dostajesz chwytak/klucz i wymiana jest banalnie prosta.

Matówki kupuję z serwisu z Krakowa, same matówki bez tych specjalnych kleszczy za to kosztują ponad połowę taniej, wymiana jest prosta ale bardzo łatwo zanieczyścić bardziej niż było przed wymianą.

zgadza się - w 7d można wyłączyć nieaktywne punkty AF , w 6D tej opcji nie znalazłem

Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.

pajlot
18-12-2014, 10:47
Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.

Yaru proponuję instrukcję do 7D strona 213 funkcja C.Fn III - 9 - wyświetl wszystkie pukty AF

Nie teoretyzuje - mam przed sobą obydwa body.

Yaru
18-12-2014, 12:55
Yaru proponuję instrukcję do 7D strona 213 funkcja C.Fn III - 9 - wyświetl wszystkie pukty AF

Nie teoretyzuje - mam przed sobą obydwa body.

Mój post odnosił się do 6D tylko do 6D przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem.

pajlot
18-12-2014, 13:05
Twój post odnosił się do kilku puszek w których grzebałeś , i nigdzie nie ma że to same 6D. Napisałeś "Nie ma takiej opcji bo to jest niemożliwe" - otóż jest to jak najbardziej możliwe i zastosowane w 7D. W 6D nie ma takiej opcji ale nie z powodu "niemożliwe" - po prostu nie zastosowano.

są nieco bardziej eleganckie sposoby wycofania się z tego co się napisało niż zarzucanie komuś czytanie bez zrozumienia.

Yaru
18-12-2014, 13:22
Ok to może inaczej, napisałeś:

...... , w 6D tej opcji nie znalazłem

napisałem:

Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka.....

Teraz już jasne?

scaners3d
18-12-2014, 16:01
z moim ML jak go instalowałem rok temu był :mrgreen:, może teraz nie ma - to normalne bo wszystko zmienia się na gorsze :mrgreen:, trzeba poszukać ale nie na oficjalnych stronach bo tam już 1.1.6, wersja 1.1.3 jest nadal np. na niemieckim chip.de

Niestety kupiłem z firmwerem 1.1.4 a Magic Lantern wymaga do instalacji wersji 1.1.3. Jest to pierwszy i najbardziej wyróżniony punkt w instrukcji instalacji ML!

A czy da się przejść na wersję niższą?

Czy ktoś już instalował ML na wersji 1.1.4??????

Pozdrawiam
Les

maciek1
20-12-2014, 20:36
Jest nowy filmware 1.1.6. Czy już ktoś wgrał może to cudo ?

tkosiada
20-12-2014, 20:54
Owszem i mam pytanie bo mam wrażenie, że coisk mi umkneło
Do tej pory wiedziałem, że jak mam zew. lampę działającą tylko jako wspomaganie to sam muszę myślec o iso w AV bo blokował się max 400
Teraz mająć 1.1.6 auto-iso działa w całym zakresie wraz z lampą jako wspomaganie
Może ktos to potwierdzic lub zaprzeczyć mając jeszcze 1.1.4?

tlustyx
20-12-2014, 22:53
...Do tej pory wiedziałem, że jak mam zew. lampę działającą tylko jako wspomaganie to sam muszę myślec o iso w AV bo blokował się max 400
Teraz mająć 1.1.6 auto-iso działa w całym zakresie wraz z lampą jako wspomaganie
Może ktos to potwierdzic lub zaprzeczyć mając jeszcze 1.1.4?
Mam 1.1.4 i gdy w menu wyłączę lampę i świeci tylko wspomaganie to iso w M i AV jest do 6400 (tak jak mam ustawione), gdy włączę lampę to zmienia się na 400

mikmac
20-12-2014, 23:07
czy jest lepszy program do wifi tetheringu niż oryginalny EOS Remote? Usability tego softu to żart... lista i sam program się nie obracają do landscape, lista zdjęć na tablecie wygląda żałośnie - 1cm tumbsy, no i największy grzech - w czasie podglądu zdjęcia nie wgrywają się nowe foty... w kółko trzeba wychodzić do listy i włazić w kolejne zdjęcie. Programował to jakiś debil informatyk...
Jako, że wifi tethering używam non stop to chętnie zapłacę, za coś co jest DOBRE i używalne a nie frustrujące...

robson999
20-12-2014, 23:20
Mam wersję 1.1.3 i podobnie jak wyżej, po wyłączeniu lampy, na wspomaganiu AF, mogę użyc dowolnej wartości ISO.
Mam przy okazji pytanie, czy warto to oprogramowanie uaktualniać? Czy są jakieś znaczące zmiany w funkcjonowaniu aparatu? Mam starą wersję, ale aparat robi zdjęcia i jestem bardzo zadowolony z jego możliwości.

jinks
21-12-2014, 00:44
mikmac jeśli masz ipada możesz spróbować capture pilot od phaseone

jarmat62
23-12-2014, 19:58
Panowie na stronie amerykańskiej Canona jest dostępne nowe firmware do 6D.
Zainstalowałem i mam wrażenie że lepiej działa AF,przynajmniej z Sigmą 50/1,4 Art
link dla zainteresowanych
Canon U.S.A. : Professional Imaging Products : EOS 6D (http://usa.canon.com/cusa/professional/products/professional_cameras/digital_slr_cameras/eos_6d#DriversAndSoftware)

robson999
23-12-2014, 20:13
Zainstalowałem i mam wrażenie że lepiej działa AF,przynajmniej z Sigmą 50/1,4 Art

Może wkońcu się przełamali i dają wsparcie dla obiektywów nie systemowych:roll:

crazy
23-12-2014, 20:24

Mam również nie systemowe szkła dlatego mój wybór padł na MKIII

nrene
23-12-2014, 21:42
Canon U.S.A. : Professional Imaging Products : EOS 6D (http://usa.canon.com/cusa/professional/products/professional_cameras/digital_slr_cameras/eos_6d#DriversAndSoftware)
Nie tylko US, na polskiej też jest: EOS 6D - Canon Polska (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_6D.aspx?type=firmware)

Pelson
24-12-2014, 13:42
[/url]

Duzo lepiej? ;)

Pytania pewnie głupie ale - wysyłałem body do kalibracji z różnymi szkłami - po aktualizacji wszystko zostanie jak było? Pytanie dwa (teoria spiskowa) - jak po zmianie firmware współpraca z nieoryginalnymi akumulatorami?

Kolekcjoner
24-12-2014, 16:06
Prędzej uwierzę w to że dziś mój pies zacznie gadać ;).

jaś
26-12-2014, 13:43

fajnie ale co konkretnie działa lepiej?
moja sigma trafia przy każdej odległości, za każdym razem, boczne działają - nawet ostatnio ustawiłem korpus tak że zmienia automatyczne środkowy na skrajny boczny przy zmianie kadru na pionowy :mrgreen:
chętnie wgram ale nie chcę się pozbawiać (raczej potencjalnej mam na jednej karcie ale nie używam) możliwości użycia MLa bo ten działa z 1.1.3 i zanim się pozbawię tej możliwości chciałbym wiedzieć co konkretnie działa lepiej.

CrazzyIwan
27-12-2014, 08:15
ustawiłem korpus tak że zmienia automatyczne środkowy na skrajny boczny przy zmianie kadru na pionowy :mrgreen:

Pytałem gdzie to odnaleźć ale już znalazłem.

Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.

Eberloth
27-12-2014, 12:46
Pytanie dwa (teoria spiskowa) - jak po zmianie firmware współpraca z nieoryginalnymi akumulatorami?

Współpraca z Newell OK.

becekpl
27-12-2014, 14:58
ale o co chodzi z tym akumulatorem ? ze niby wcześniej nie banglał?
moze mniej tv ,zwlaszcza tvn, to mniej teorii spiskowych bedzie

tkosiada
27-12-2014, 15:07
ale o co chodzi z tym akumulatorem ? ze niby wcześniej nie banglał?
moze mniej tv ,zwlaszcza tvn, to mniej teorii spiskowych bedzie

Sam miałe taką sytuacje że nie działało, ładowarka nie chciała nawet tego ładować, trzeba uważać

becekpl
27-12-2014, 15:26
skoro ładowarka nie chciała ładować to znaczy ze akumulator był walnięty, proste?
no chyba ze do ładowarki tez jest soft i po uaktualnieniu nagle zacznie ładować
a na co jeszcze trzeba uważać?
oświeć proszę

jakie wy czasem bzdury wypisujecie,jeju:shock:

mikmac
27-12-2014, 16:22
becekpl -->
stare newelle i niektóre inne chinskie marki na początku nie działały w 6D - wprowadzili jakieś nowsze modele i banglają. Sam mam 3 newelle, jakiegoś photixa i 6 oryginalne. W 60D działaja wszystkie, w 6D 5 z nich.
O dziwno prawie identycznie jest z ładowarkami.. wyglądają identycznie a jednak coś się w nich różni. ta od 60D ładuje wszystkie baterie, ta od 6D nie chce ładować starego newella i photixa - włacza się szybki migający sygnał i nie ładuje.

becekpl
27-12-2014, 16:59
dalej nie rozumiem jak nowy soft do body ma wpłynąć na prace ładowarki

Eberloth
27-12-2014, 21:42
dalej nie rozumiem jak nowy soft do body ma wpłynąć na prace ładowarki

Czytaj ze zrozumieniem. Kolega pytał kilka postów wcześniej nie o ładowarkę, tylko o współpracę body po upgrade nowym softem z nieoryginalnymi akumulatorami.

becekpl
27-12-2014, 23:38
czytam,potem byla uwaga ze ładowarka nie widzi tych baterii
co zatem zmieni ten soft???
po co bateria której nie widzi ładowarka a widzi tylko body?jak ja naładujesz?

Eberloth
27-12-2014, 23:46
Te dwa posty to były zdarzenia rozłącze. Jak w rachunku prawdopodobieństwa.

pan.kolega
28-12-2014, 01:02
Ulepszona ładowarka od 6d nie ładuje starszych kundli, które ładuje ładowarka od 60d albo ładowarka-kundel. Jak już sa naładowane, to działaja z 6d. Tylko procenty itp. ficzery baterii nie działaja.

Co do wrażenia, że AF działa lepiej, byłbym sceptyczny. To bardzo trudno ocenić. Mi się czasem wydaje, że samochód jedzie lepiej po umyciu.;)

jaś
28-12-2014, 01:50
Mi się czasem wydaje, że samochód jedzie lepiej po umyciu.;)
Dziwne, ale też tak mam ;)

redrash
30-12-2014, 14:58
Witam. Mam 6D od kilku miesiecy, ale dopiero teraz zainstalowalem nowego PhotoshopaCC i cos mi nie gra z kolorami w Adobe.

RAWy w DPP canona wygladaja w miare poprawnie (pomijajac fakt ze wiekszosc jest mniej lub bardziej niedoswietlona i na sporej czesci zdjec jest za duzo magenty), natomiast w Adobe Camera Raw i adobe bridge kolory sa przejaskrawione (oversaturated), kontrast jest sporo wiekszy i ciezko jest mi ustawic zadowalajacy balans bieli. Ja wiem, ze Adobe ma swoje wlasne algorytmy do otwierania RAWow i ze jakas roznica wynikajaca z tego faktu bedzie zawsze odzwierciedlona w innym wygladzie zdjecia otwartego w ACR w stosunku do DPP. Ale w moim wypadku zdjecia zaraz po otwarciu w ACR wygladaja na tyle gorzej, ze jakakolwiek obrobka ich w tym programie staje sie problematyczna. Zamiana standardowego profilu Adobe na Faithful w Camera Calibration tab pomaga nieznacznie zjechac z nasyceniem kolorow ale i tak mam problemy np. z tym jak skora jest wyswietlana na monitorze (wyglada na przepalona podczas gdy histogram jest poprawny).

Moje pytanie jest do uzytkownikow 6D ktorzy obrabiaja zdjecia w ACR. Czy zaobserwowaliscie podobne problemy? Czy ten typ tak ma i trzeba sie przyzwyczaic, czy moze cos jest nie tak z aparatem lub oprogramowaniem? Czy wasze aparaty tez maja tendencje do niedoswietlania zdjec? (Robie zdjecia od 22lat i nie mialem do tej pory problemu z niedoswietlonymi klatkami w wiekszosci robionych zdjec).

Ten problem wystepuje u mnie tylko z plikami z 6D.

Yaru
30-12-2014, 15:18
Wcześniej już pisałem że mam wrażenie że 6tka nieco niedoświetla, standardowo naświetlam plus 0,3- 0,7 eV a czasami więcej - lubię światło.

Pracuję na LR5 lub LR3, profile ustawiam na "adobe standard" - Fatithful u mnie totalnie masakruje kolory, ogólnie tylko adobe standard używam inne wg mnie nie nadają się - być może po eksporcie wrzuca Ci z automatu jakiś profil i dlatego kolory Ci się roz......
W LR 3 rawa jak wiadomo muszę najpierw przetworzyć do DNG bo "nie kuma" rawów z 6D - DNG w LR3 maja nieco "wyprane kolory" wg LR5, kwestia ruszenia kilku suwaków.

Jedno jest zauważane rawy z 6D moim zdaniem wymagają mniej dłubania niż te z 5d mkII, ale to jest tylko moja opinia.

redrash
30-12-2014, 16:05
Dzieki za odpowiedz.

być może po eksporcie wrzuca Ci z automatu jakiś profil i dlatego kolory Ci się roz......

No wlasnie z automatu otwiera w adobe standard i w tym profilu kolory sa przesycone.

Jedno jest zauważane rawy z 6D moim zdaniem wymagają mniej dłubania niż te z 5d mkII, ale to jest tylko moja opinia.

Nie wiem jak jest z 5D mkII, ale jak na razie to obrobka Rawow w ACR z 6D zajmuje mi wiecej czasu niz obrobka Rawow z G5, 400D czy 30D. Przy tych ostatnich aparatach, czesto ustawienia na auto owocowaly zadowalajacym wygladem zdjec. Na ponad 700 zdjec ktore zrobilem z 6D nie pamietam jednego, ktore by wygladalo OK po wcisnieciu auto korekcji. Co mnie zdziwilo to to, ze duza czesc zdjec w ACR, przy auto korekcji, rozjasnia sie do stopnia przy ktorym wygladaja na przepalone, podczas gdy histogram wyglada poprawnie.

Pozatym ciezko jest mi tez ustawic balans bieli ktory by nie wpadal za bardzo w magente lub zażółcał zdjec co nie bylo do tej pory problemem ze zdjeciami z innych aparatow.

jaś
30-12-2014, 16:16
Kolory ACR moim skromnym zdaniem zawsze są takie sobie ale dotyczy to raczej wszystkich korpusów canona (o kolorach trudno dyskutować bo jednemu się podobają innemu nie i nie każdy widzi kolory, do tego dochodzą monitory i wyroby monitoropodobne. Ściągnij demo C1 i pooglądaj kolory i napisz co myślisz.
Niedoświetlenie używasz matrycowego pomiaru?

redrash
30-12-2014, 16:26
Niedoświetlenie używasz matrycowego pomiaru?

Tak. W wiekszosci przypadkow. Do tej pory nie mialem problemu z tym rodzajem pomiaru swiatla w innych aparatach canona. Czasem uzywam punktowego ale bardzo rzadko.

jaś
30-12-2014, 16:46
matrycowy to zawsze do pewnego stopnia zagadka, zrób rawa i jotpega lub wywołaj jotpega dpp lub korpusem (włącz DLO - takie doświetlanie cieni) pooglądanie jotpegów z 6D to bardzo ciekawe doświadczenie - szczególnie w trudniejszym oświetleniu - może to jest odpowiedź dlaczego niedoświetla - bo ich wbudowany konwerter jotpegowy sobie z tym radzi. ja robię sporo pod światło i rzeczywiście matrycowy jest czasem dziwny.

vaas
30-12-2014, 20:47
Tak. W wiekszosci przypadkow. Do tej pory nie mialem problemu z tym rodzajem pomiaru swiatla w innych aparatach canona. Czasem uzywam punktowego ale bardzo rzadko.
Używam głównie matrycowego i z pewnością niedoświetla (kilku znajomych też potwierdza). Mam ustawione na stałe 1/3 działki na plus a i tak przy postprocesie czasami jeszcze podciągam cienie. Stosowanie pomiaru centralnie ważonego nie pomaga na niedoświetlanie.

scaners3d
30-12-2014, 20:56
Czy ktoś wie jaka jest maksymalna prędkość zapisu aparatu na karcie sd??

Muszę kupić karty do nagrywania w ML i nie chciałbym przepłacić :)

crazy
30-12-2014, 22:42
Nie od dziś wiadomo ze Canon nie doswietla zdjęcia bez względu na pomiar

Stafford
03-01-2015, 21:41
Kupiłem wczoraj, przejrzałem instrukcję, menu i nie znalazłem: czy 6D nie ma czujnika zbliżeniowego, który wygasza lcd po przyłożeniu oka do wizjera?

Bangi
03-01-2015, 22:17
Nie ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza. Nauczyłem się ustawiać parametry na górnym wyświetlaczu, a główny służy tylko do podglądu ;)

Stafford
03-01-2015, 22:33
F***k! Ale plama!

Poza tym, dla mnie, puszka jest ergonomicznie ok. Wcześniej miałem 5Dc, 5DII, a ostatnio A7.
Powrót do Canona jest jak powrót do domu...

tlustyx
03-01-2015, 23:06
Nie ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza. Nauczyłem się ustawiać parametry na górnym wyświetlaczu, a główny służy tylko do podglądu ;)
Też się nauczyłem, już wcześniej gdy kupiłem 50d (wcześniej używałem 500D z czujnikiem), choć w 6d to zbyt wiele poustawiać się nie da bez tylnego wyświetlacza :(
Co do czujnika to jest on wspaniałą rzeczą, gdy się używa ML-a, za jego pomocą można np. wyzwalać migawkę, zmieniać różne funkcje itp.

Stafford
03-01-2015, 23:52
Ufff. Całe szczęście, że "Q" działa przy wyłączonym LCD.
Jakoś to będzie :)

x-mac
04-01-2015, 22:37
Czy ktoś wie jaka jest maksymalna prędkość zapisu aparatu na karcie sd??

Muszę kupić karty do nagrywania w ML i nie chciałbym przepłacić :)

ML (http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=6121.0) + DP (http://www.dpreview.com/forums/post/51192126)

Nigdy specjalnie mnie nie zainteresowało, która karta ile "wyciąga" i czy jest idealna do mojego aparatu, stąd nie podejmę się autorytatywnej odpowiedzi w powyższym temacie - panowie testerzy orzekli, że przepustowość 6D wynosi ok. 50MB/s przy zapisie.
Ja używam Sandisk Extreme Pro 95 (2x16 i 2x32), pewnie trochę z przyzwyczajenia a po części tzw. wrażenia solidności wykonania, tym samym bezpieczeństwa danych. Teoretycznie są odporne na warunki atmosferyczne, choć przy CF-kach i tak raczej krucho wyglądają;)

RTSiak
04-01-2015, 23:55
Jak ma się sprawa wgrania ML do gwarancji Canona? W razie czego jest normalnie honorowana czy sprzęt będzie traktowany jako ''zhakowany'' czy jak to tam nazwać... :D

scooter
05-01-2015, 00:15
Wyciagasz karte i nie ma ml

Wysłane z mojego SM-N910C

scaners3d
05-01-2015, 01:01
ML (http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=6121.0) + DP (http://www.dpreview.com/forums/post/51192126)

Nigdy specjalnie mnie nie zainteresowało, która karta ile "wyciąga" i czy jest idealna do mojego aparatu, stąd nie podejmę się autorytatywnej odpowiedzi w powyższym temacie - panowie testerzy orzekli, że przepustowość 6D wynosi ok. 50MB/s przy zapisie.
Ja używam Sandisk Extreme Pro 95 (2x16 i 2x32), pewnie trochę z przyzwyczajenia a po części tzw. wrażenia solidności wykonania, tym samym bezpieczeństwa danych. Teoretycznie są odporne na warunki atmosferyczne, choć przy CF-kach i tak raczej krucho wyglądają;)

Dzięki - poczytałem i chyba max to 40 mb/s.
Mam jedną Sandisk 32GB 95 mb/s i uważam że jest świetna, co nie znaczy, że ta co ma napis 80 mb/s nie da rady. Muszę sprawdzić :)

Martwi mnie tylko to, że karty sandisk są najbardziej podrabianymi kartami na świecie, więc trzeba kupować u autoryzowanego dilera, bo na alledrogo mogą być chińską wersją z karą ultra w środku :(

Les

g_w
16-01-2015, 13:27
Witam,
Mam pytanie dotyczące dwóch wersji 6d - WG i N.
Czy oprócz tego, że N nie ma GPS i WiFi są jakieś inne różnice ?
W USA różnica w cenie pomiędzy nimi to 600$, za te pieniądze to można mieć w zestawie z 24-105f4L, więc jeśli nie potzreba mi tych funkcji to po co dopłacać :-) , tylko nie wiem czy nie ma innych różnic, ze specyfikacji wynika, że chyba nie, ale wolę zapytać. 6d ma być następcą 30d, który wystarczał, ale obecnie trochę się już zużył, nigdy ani GPS ani WiFi mi nie brakowało... więc uważam, że nie są mi potrzebne...

Dzięki.

aptur
16-01-2015, 14:20

To są jakies dwie wersje? Ja sądziłem, że jest jedna i wszystkie modele mają GPS i Wifi.

Irek07
16-01-2015, 19:00
Na pewno to było 600$? Może 60$ :) Z tego co sprawdzałem przed zakupem nie było między wersjami innych różnic.

5pirit
16-01-2015, 20:01
Tylko taka różnica, że nie mają WiFi i GPS, reszta jest taka sama, sam posiadam taką wersję ;)

Przeliczając na PLN'y zakup z UK wyszedł mi za nówkę 6D 4tysie, czyli nie wiele więcej co za nowego 70D w tamtym czasie.

igor58
16-01-2015, 20:18
w Polsce chyba nie było takiej wersji
a szkoda, bo wifi i gps w ogóle nie używam

tlustyx
16-01-2015, 20:28
Jestem pod wrażeniem niskiej prądożerności 6D. Na jednym akumulatorze (i to zamienniku - Phottix) 1910 zdjęć i pozostało jeszcze 34%.
Zdjęcia robione w ciągu 7h, około 75% z obiektywem 24-105 z włączonym IS, reszta 50 1.4 i 85 1.8.
Ile udało się wam max zdjęć zrobić na jednym akumulatorze?

Irek07
16-01-2015, 20:44
Tylko taka różnica, że nie mają WiFi i GPS, reszta jest taka sama, sam posiadam taką wersję ;)

Przeliczając na PLN'y zakup z UK wyszedł mi za nówkę 6D 4tysie, czyli nie wiele więcej co za nowego 70D w tamtym czasie.

Rozumiem że to wersja na rynek azjatycki czyli bez gwarancji w Europie?

5pirit
16-01-2015, 20:55
Ja kupowałem na rynku brytyjskim i normalnie z gwarancją.

Irek07
16-01-2015, 21:17
No to tylko pozazdrościć fajnej ceny :) Byłem przekonany że wersje bez GPS i Wi-Fi były robione tylko i wyłącznie na rynki azjatyckie.

Bangi
16-01-2015, 22:07
Jestem pod wrażeniem niskiej prądożerności 6D. Na jednym akumulatorze (i to zamienniku - Phottix) 1910 zdjęć i pozostało jeszcze 34%.
Zdjęcia robione w ciągu 7h, około 75% z obiektywem 24-105 z włączonym IS, reszta 50 1.4 i 85 1.8.
Ile udało się wam max zdjęć zrobić na jednym akumulatorze?

Ok. 2000 podczas pokazów lotniczych ze 100-400, z włączonym IS i usuwaniem fotek na bieżąco :)

pan.kolega
16-01-2015, 23:34
Witam,
W USA różnica w cenie pomiędzy nimi to 600$, za te pieniądze to można mieć w zestawie z 24-105f4L, więc jeśli nie potzreba mi tych funkcji to po co dopłacać :-) , tylko nie wiem czy nie ma innych różnic, ze specyfikacji wynika, że chyba nie, ale wolę zapytać. 6d ma być następcą 30d, który wystarczał, ale obecnie trochę się już zużył, nigdy ani GPS ani WiFi mi nie brakowało... więc uważam, że nie są mi potrzebne...

Dzięki.

A możesz dać link do tego sklepu co sprzedaje te wersje N za $600 mniej?:shock:

Bo ja np. znam jeden bardzo solidny sklep:
TheDigitalPros.com - Canon EOS 6D Digital Camera (Body Only) (http://www.thedigitalpros.com/item.htr?id=30902)
gdzie można nabyć fantastyczne zestawy z 6d zawerajace np. EF-S 10-22 albo profesjonalny grip do 600d.
I ceny też fantastik.;)

aptur
16-01-2015, 23:41
TheDigitalPros.com - Canon EOS 6D Digital Camera (Body Only)
gdzie można nabyć fantastyczne zestawy z 6d zawerajace np. EF-S 10-22 albo profesjonalny grip do 600d.
I ceny też fantastik.

Mają fajne motto na samej górze:

"I have a dream" :)

maciek12ss
16-01-2015, 23:47
A możesz dać link do tego sklepu co sprzedaje te wersje N za $600 mniej?:shock:

TheDigitalPros.com - Canon EOS 6D Digital Camera (Body Only) (http://www.thedigitalpros.com/item.htr?id=30902)
I ceny też fantastik.;)
W zestawie nawet kit 18-55 3,5-5,6 do 6d sprzedają :O zestaw nr 4 :D

jaś
20-01-2015, 23:11
Macie jakieś przyzwoite zamienniki baterii LP-E6?
mam, a może lepiej powiedzieć miałem zamiennik firmy Newell używam krócej niż rok - może nawet rachunek znajdę - używam sporadycznie ale staram się używać zamiennie z oryginalnym szacuję że naładowałem go najwyżej 15-20 razy - objawy wyczerpał sie oryginał wyciągnąłem zamiennik okazał się być pusty :), pusty to pusty może nie naładowałem, naładowałem ale ładował się dziwnie (nie mrugał tak jak opisane na ładowarce) i nadal nie działa - china quality? czy cóś :mrgreen:.
Może bym kupił oryginał bo na allegrogo są po ok 150zł ale czy to są oryginały?

Bangi
20-01-2015, 23:16
Od dłuższego czasu używam Phottix - zero problemow.

jaś
20-01-2015, 23:22
Od dłuższego czasu używam Phottix - zero problemow.

:) miałem kiedyś do 500D, nawet nie mam wielce złych doświadczeń gdzieś po roku spuchł i trudno go było wyciągnąć z puszki ale działał :), do 500 miałem takie białe chyba bez nazwy bo nie zapamiętałem - reklamował się tylko importer - i to cudo chyba było najlepsze.
czy te na aledrogo po 150zł mają szanse być oryginałami?

chyba znalazłem tego "białego" niby bez nazwy - pięknie się nazywa - strach się bać.

ogólnie to jakieś jaja żeby przy tak nikłym użytkowaniu akumulator roku nie wytrzymał.

CrazzyIwan
20-01-2015, 23:57
Ja mam chińczyka identycznego jak te za 150zika, opisany jako oryginał canon, made in japan, wybita data, sam sie rozładowuje w aparacie po 3-4 dniach. Nie trzyma więcej niż 300-400 klatek. Nie warto, traktuje jako zapas w razie. Ps dałem 20$ amerykańskich^^

jaś
21-01-2015, 00:20
Ja mam chińczyka identycznego jak te za 150zika, opisany jako oryginał canon, made in japan, wybita data, sam sie rozładowuje w aparacie po 3-4 dniach. Nie trzyma więcej niż 300-400 klatek. Nie warto, traktuje jako zapas w razie. Ps dałem 20$ amerykańskich^^

tego się właśnie obawiam że to "oryginalny" produkt

Yaru
21-01-2015, 09:00
Macie jakieś przyzwoite zamienniki baterii LP-E6?
mam, a może lepiej powiedzieć miałem zamiennik firmy Newell używam krócej niż rok - może nawet rachunek znajdę - używam sporadycznie ale staram się używać zamiennie z oryginalnym szacuję że naładowałem go najwyżej 15-20 razy - objawy wyczerpał sie oryginał wyciągnąłem zamiennik okazał się być pusty :), pusty to pusty może nie naładowałem, naładowałem ale ładował się dziwnie (nie mrugał tak jak opisane na ładowarce) i nadal nie działa - china quality? czy cóś :mrgreen:.
Może bym kupił oryginał bo na allegrogo są po ok 150zł ale czy to są oryginały?

Miałem 3 Newell'e, pierwszy działa już ponad rok bez problemów trzyma nieco mniej niż oryginał, następnie kupiłem jeszcze jeden, niestety po dwóch ładowaniach zaczął wariować ( nie chciał się naładować, bardzo słabo trzymał ) zwróciłem go sprzedawcy dostałem inna sztukę, która działa jak trzeba. Polecam.

Tych oryginałów za 150 zł z Allegro raczej trzeba unikać, lepiej kupić zamiennik Newella lub Phottixa.

elduce
21-01-2015, 10:14
A czy ktoś może używał zamiennika firmy Hahnel, najlepiej Hahnel HLX-E6? Zastanawiam się pomiędzy nim a oryginałem. Podobno to bardzo dobra firma, czy może jezeli juz decyduje się na zamiennik to wystarczy Phottix?

Zbyszko666
21-01-2015, 11:27
A czy ktoś może używał zamiennika firmy Hahnel, najlepiej Hahnel HLX-E6? Zastanawiam się pomiędzy nim a oryginałem. Podobno to bardzo dobra firma, czy może jezeli juz decyduje się na zamiennik to wystarczy Phottix?

O marce akumulatorów firmy Hahnel nie trzeba się konkretnie wypowiadać również solidna marka. Używałem z 7D i praktycznie zero problemów . Na czas obecny mam C6D i tu jednak używam Phottixa razem z oryginałem i również bez problemowo. Także tu bym się nie zastanawiał i brał w ciemno, wiem, że nie którzy narzekali na ogniwa Phottixa z jakieś wersji ,ale nie pamiętam konkretnie jakiej.

akustyk
21-01-2015, 12:37
Phottix szybciej traci sprawnosc, tzn. po mniejszej ilosci naladowan widac zauwazalny spadek zywotnosci, szczegolnie przy niskich temperaturach. z tym ze jesli ktos nie foci caly dzien z wlaczonym GPS-em, to majac 3 takie baterie raczej nie ma szans zostac bez pradu...

jinks
21-01-2015, 16:21
Używałem intensywnie phottixa na 5dmkII (ten sam akumulator co do 6d) i byłem bardzo zadowolony. Po przełożeniu do 6d aparat przestał go widzieć;). Nowsze wersje pewnie nie mają już tego problemu. Po prostu kupiłem zanim 6d ujrzał światło dzienne.