Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]
Tylko żeby to nie oznaczało, że wsadzą do niego 20 Mpx :neutral:.
Miejmy nadzieję, że będą chcieli przetestować technologię z 1D4 ;) i układ będzie tak samo wypasiony (szybkość śledzenia, low light/czułość) tylko z 1/3 pól.
20 MPx nie wchodzi w rachubę przy obecnych kitach. Tylko imho ef-s 60/m dałoby radę.
na 1dmkIV nie ma szans... bardzo bym sie zdziwil jakby sie pojawil, a jak juz to FF? watpie, kto by wtedy 5dmkII kupowal skoro oba byly by w bardzo podobnej cenie.
1DmkIV z matrycą FF w podobnej cenie co 5DmkII ? :roll:
Nie. Tak optymistycznie do księgowych z Canona nie jestem nastawiony ;-) .
1DmkIV z matrycą FF w podobnej cenie co 5DmkII ? :roll:
Nie. Tak optymistycznie do księgowych z Canona nie jestem nastawiony ;-) .
no chyba, ze jako pierwsza wyjdzie promocyjna seria "blue-dot-limited"... :mrgreen:
Albo promocyjna wersja z AF, który trzeba będzie poprawiać przez najbliższe pół roku ;) .
Ale jaki problem? Wszystkie spokojnie mogą być FF: 5d mk2 21mpix - 2500$, 1d mk4 15mpix- 4500$, 1ds mk4 32mpix - 8000$. I księgowi szczęśliwi.
Kolekcjoner
04-04-2009, 22:43
Miejmy nadzieję, że będą chcieli przetestować technologię z 1D4 ;) i układ będzie tak samo wypasiony (szybkość śledzenia, low light/czułość) tylko z 1/3 pól.
20 MPx nie wchodzi w rachubę przy obecnych kitach. Tylko imho ef-s 60/m dałoby radę.
Miejmy nadzieję.
Tą rozdzielczością kitów to bym się bardzo nie przejmował. Całe lata Canon sprzedawał kita do cropa, który sprawiał wrażenie jakby 3 mpx było dla niego za dużo :mrgreen:.
Ale jaki problem? Wszystkie spokojnie mogą być FF: 5d mk2 21mpix - 2500$, 1d mk4 15mpix- 4500$, 1ds mk4 32mpix - 8000$. I księgowi szczęśliwi.
Dokładnie.
Przy tym nie jest pewne czy Ds oprócz mpx będzie się jeszcze czymś różnił od tzw. zwykłej jedynki. Jednak te 8k$ musi mieć jakieś uzasadnienie.
Jednak te 8k$ musi mieć jakieś uzasadnienie.
Średni za $8k (za darmo) ;)
Kolekcjoner
04-04-2009, 23:54
Średni za $8k (za darmo) ;)
Hmm... średni. Wiesz sam, że piksele to nie wszystko. Jednak różnica formatu robi sporo (IMO więcej niż piksele). Dochodzi jeszcze modularność itd.
Na optycznych pojawił się taki tekst:
Po premierze Canona 500D i nowej lampy ucichły plotki na temat kitowego obiektywu EF-S 18-120 mm f/3.5-5.6 IS, a także następcy EF 50 mm f/1.4 USM, choć optymiści spodziewają się zobaczyć do końca tego roku co najmniej dwa nowe obiektywy od Canona. Być może będą to właśnie te dwa modele. Pojawiła się jednak zaskakująca, choć bardzo mało prawdopodobna informacja o możliwości wstrzymania produkcji popularnego 70-200 f/2.8L IS USM. Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu, choć pod uwagę bierze się także możliwość wprowadzenia na rynek drugiej wersji 70-200.
Co o nim sądzicie :?: Przecież w handlu czas to pieniądz :!:
maxpawel
05-04-2009, 13:11
Niedawno sporo się mówiło o następcy 100-400/4,5-5,6 L IS USM. Najpierw miał mieć zoomowanie pierścieniem, potem miał mieć zakres 80-400 a przede wszystkim nowszy IS, bo obecny to chyba jeden z pierwszych jeżeli nie pierwszy w zoomie Canona. I co? Cisza. Tak będzie pewnie z nową 50, 70-200 czy jak niedawno też gadano 24-70/2,8 IS...
Kolekcjoner
05-04-2009, 14:04
Na optycznych pojawił się taki tekst:
Po premierze Canona 500D i nowej lampy ucichły plotki na temat kitowego obiektywu EF-S 18-120 mm f/3.5-5.6 IS, a także następcy EF 50 mm f/1.4 USM, choć optymiści spodziewają się zobaczyć do końca tego roku co najmniej dwa nowe obiektywy od Canona. Być może będą to właśnie te dwa modele. Pojawiła się jednak zaskakująca, choć bardzo mało prawdopodobna informacja o możliwości wstrzymania produkcji popularnego 70-200 f/2.8L IS USM. Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu, choć pod uwagę bierze się także możliwość wprowadzenia na rynek drugiej wersji 70-200.
Raczej prawda jak "w koszyku woda" jak mawiała moja prababcia 8).
I talked with Canon tech support today and they said they are no longer going to produce the Canon 15mm fisheye!!
To że nie produkują to pikuś, są jeszcze stany magazynowe no, ale czekamy:
nowy silnik, nowe powłoki, nowa cena :mrgreen:
To że nie produkują to pikuś, są jeszcze stany magazynowe no, ale czekamy:
nowy silnik, nowe powłoki, nowa cena :mrgreen:
1000$ za fisza... aktualny daje obrazek naprawde ciezki do pobicia. ZA usm tyle kasy to nie wiem kto da. oczywiscie nie beidze mial wyboru jak mki przestana produkowac:)
(...)Pojawiła się jednak zaskakująca, choć bardzo mało prawdopodobna informacja o możliwości wstrzymania produkcji popularnego 70-200 f/2.8L IS USM. Do takiego kroku miała by zmusić Canona słaba sprzedaż tego obiektywu, choć pod uwagę bierze się także możliwość wprowadzenia na rynek drugiej wersji 70-200.
To zaskakująca kwestia. 70-200/2.8L IS to w zasadzie standard dla fotoreportera - wystarczy popatrzeć na konferencje prasowe, wydarzenia polityczne, społeczne, sportowe, etc. Zawsze jest sporo fotoreporterów z tym 70-200 oraz drugim korpusem z jakimś szerokim kątem (tutaj to różnie, 16-38, 24-70 - bo jasne, ale widywałem też 24-105, 17-40)... Wycofanie 70-200/2.8L IS i pozostawienie pustej "dziury" jest nieprawdopodobne.
Wycofanie 70-200/2.8L IS i pozostawienie pustej "dziury" jest nieprawdopodobne.
Mysle ze jesli cos zrobia to bedzie zastapienie niz wycofanie.
Samo stwierdzenie ,,słaba sprzedaż popularnego obiektywu,, zawiera w sobie sprzeczność.
70-200/2.8L IS to w zasadzie standard dla fotoreportera
ale trzeba dodać, że raczej tego z FF, bo na APS-C to jest już nieco za długi:)
ale niektórzy 'portretowcy' twierdzą, że to jedno z lepszych szkieł ze względu na niesamowitą jakość obrazu dla f2.8, więc dziwi takie stwierdzenie:)
chociaż może to marketing typu:
canon - "kończymy ze sprzedażą"
klienci - "NIE!!! wykupujmy wszystko z magazynów bo nie będzie!"
canon - "ha ha! wreszcie wszystkie poszły!"
:wink:
Kilka razy wracałem do 70-200/2,8. Nie wyobrażam sobie pracy redakcyjnej bez tego lensa. Używam go codziennie. O ile waham się co do 17-40 (ale tylko w tym zakresie, czy nie wejść w 16-35 - a nie pozbywać się szkła) o tyle 70-200 to mój obowiązkowy lens w torbie. Odkładam go tylko, gdy mam jakieś nocne manewry - nie lubię ,,spawary'' więc wówczas jako tele pracuje 85mm 1,8 na cropie 1,3. Czy warto zamienić 70-200/2,8 na 2,8 IS - dla funkcjonalności oczywiście tak, ale biorąc pod uwagę, że dziś za tego lensa wołają 8 koła to stanowczo nie.
Moze faktycznie maja pelne magazyny 2,8IS i na jakis czas starczy. Wstrzymanie produkcji to jakis sposob na ograniczenie kosztow w czasie kryzysu, a jak wzrosnie popyt to wystartuja z wersja mkII, prawdopodobne. Ewentualne "ssanie" usprawiedliwi wygorowana cene.
Co do fisheye, moze szykuje sie L?
Co do fisheye, moze szykuje sie L?
Jeśli masz puszkę Canona to w zasadzie tylko dla L ;) *
* - z małymi wyjątkami.
** - kiedy oni coś ostatnio wypuścili bez ringa?
ale bezsens z tym fisheye... moim zdaniem powinni produkowac rownolegle oba lensy przynajmniej przez jakis czas albo zakonczyc produkcje nie dlugo przed wejsciem nowego szkla na rynek... Tak to sami tracą bo np. jak dadzą droższego to nie kupią Ci którzy by chcieli starą wersję i na nią by ich było stać a na nową nie... Tak by kupili tą starą a tak nie kupią żadnej... Bez sens...
Kolekcjoner
08-04-2009, 11:16
Pytanie czy to prawda.
W sumie fish to na tyle specyficzne szkło że nie ma sensu się chyba specjalnie przejmować;)
MacGyver
08-04-2009, 11:50
W sumie fish to na tyle specyficzne szkło że nie ma sensu się chyba specjalnie przejmować;)
Specyficzne, ale wbrew pozorom dość popularne.
ArturBonoVox
08-04-2009, 11:59
a kto ostatnio zrobil fajne zdjecie?
oskarkowy
08-04-2009, 12:05
Ale fishem, czy w ogóle? Bo akurat tego szkła nigdy nie rozumiałem i nie potrzebowałem, żeby robić (moim zdaniem) fajne zdjęcia.
a kto ostatnio zrobil fajne zdjecie?Ale czego? Linijki czy cegiel? :mrgreen:
PS. Niedzielna ryba http://woophy.com/download/761244
Ale czego? Linijki czy cegiel? :mrgreen:
PS. Niedzielna ryba http://woophy.com/download/761244
malych dzieci! :)
http://www.photosig.com/go/photos/view?id=1458092
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
StaszekAlkata
09-04-2009, 09:57
A mnie zastawia czy są jakieś plotki odnośnie jakiegoś nowego szerokiego kąta dla EF-S. Podobno Nikon pracuje nad nową wersją 12-24 4, a Canon? Pytam bo jestem przed zakupem szkła do 50D.
oskarkowy
09-04-2009, 10:11
A mnie zastawia czy są jakieś plotki odnośnie jakiegoś nowego szerokiego kąta dla EF-S. Podobno Nikon pracuje nad nową wersją 12-24 4, a Canon? Pytam bo jestem przed zakupem szkła do 50D.
Zakładając, że by naprawdę pracowali. Wytrzymasz przynajmniej rok bez szkła?
Bo pewnie wcześniej i tak nie będziesz miał szansy kupić. A potem jeszcze czas jak kupią i przetestują głupsi, którzy chcą zaryzykować kasę, kolejny czas na dyskusje, czy warto i dlaczego nie nikon... Później nie będzie w sklepach, a tipy będą chcieli jak za eLkę.. Kup może co jest i nie wybrzydzaj :-D
IMO jeśli canon ma odrobinę rozumu, to pracuje ciężko nad szerokim szkłem, właśnie typu 14-24, ale pod FF. Bo na tym polu tracą najwięcej.
Wytrzymasz przynajmniej rok bez szkła?
Bo pewnie wcześniej i tak nie będziesz miał szansy kupić. A potem jeszcze czas jak kupią i przetestują głupsi, którzy chcą zaryzykować kasę, kolejny czas na dyskusje, czy warto i dlaczego nie nikon...
Tak tylko dla future references cytuję i czekam na update czy to 35L czy innych "twoich szkieł" i zastanawiam się kiedy na forum ujrzymy kubki reloaded z 35II... a by pozostać w temacie
wklejam wywiad z prawdziwym ;) Chuckiem (http://news.cnet.com/8301-13580_3-10213645-39.html)
Odpowiadając koledze nt. UWA do 50D - ef-s 10-22 lub nowa Sigma 10-20 II. Miałem 10-22 i szkło było bajka (przynajmniej na 20D). Jednak muszę dodać, że miałem dwie sztuki tego ef-s'a i jedna była wybitna optycznie (biorąc pod uwagę rozmiar/cenę) a druga niestety tragiczna (optycznie), także trzeba w przestrzelać przed zakupem.
oskarkowy
09-04-2009, 11:29
Tak tylko dla future references cytuję i czekam na update czy to 35L czy innych "twoich szkieł" i zastanawiam się kiedy na forum ujrzymy kubki reloaded z 35II... a by pozostać w temacie
Tak się zastanawiam, czy Ty to sobie notatki prowadzisz, czy masz taką doskonałą pamięć :-D
Normalnie strach coś napisać, żeby tego później nie wywlekli..
Ale na razie trzymam się swojej wersji, od dobrych kilku lat.. W tym roku może z raz się złamię (85), ale to jeszcze się zobaczy.
dziobolek
09-04-2009, 11:46
Jeśli masz na myśli FischEye, to zajrzyj TUTAJ. (http://canon-board.info/showthread.php?t=44498) ;)
Pozdrówka!
wywiad z prawdziwym ;) Chuckiem (http://news.cnet.com/8301-13580_3-10213645-39.html)
For example, setting the aperture or locking it at a certain ISO--why are those features not there?
Westfall: In the beginning, we had to take into account that there are going to be a fair amount of users out there who are into the customization aspect, but the overall customer profile on this camera (the 5D Mark II) includes a lot of amateurs as well. Anything we can do to give those customers automation on the basics of video, including exposure, shutter speed, aperture, and ISO--those are things that will make it easier to produce high-quality footage without that much experience. Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument? W takim razie po co jest tryb M w 5dmk2? Przecież "amateur" i tak sobie z tym nie poradzą i "automation" będzie dla nich lepszym wyborem. Co za #@$!
mi sie wydaje ze to po prostu bezczelne robienie z ludzi glupkow... Tym tokiem myslenia mozna zostawic sam automat takze dla zdjec...
Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument?
Zły fragment cytujesz :)
but it's a generation 1.0.
Co za #@$!
C'est la vie, ale o wiele ciekawszy jest fragment dslr vs. camcorder odnośnie gęstości pikseli: 6.4 vs. 1.7 (mikron) - jak widać jeszcze wszystko przed nami ;)
Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument? W takim razie po co jest tryb M w 5dmk2? Przecież "amateur" i tak sobie z tym nie poradzą i "automation" będzie dla nich lepszym wyborem. Co za #@$!
to nie jest slaby argument. 5D to jest, z amerykanskiego czy japonskiego punktu widzenia, aparat dla ksiegowego, nauczyciela (no dobra, nie kazdego nauczyciela ;) ), accounta czy informatyka. nie dla profesjonalisty.
ten sprzet kosztuje okolo 3000$ z lensem. to jest zasieg finansowy przyzwoicie zarabiajacego amatora w kraju zachodnim. i to jest bardzo duza grupa targetowa dla 5D.
tak realnie. sam Westfal, jesli mnie pamiec nie myli, pisal kiedys o rynku docelowym 5D i ten aparat byl krojony pod japonskich ksiegowych. bo mieszkancy kraju przekwitlej wisni sa niewiarygodnymi onanistami sprzetowymi, a jak maja kase (a ksiegowi maja) to ja wydaja na gadzety elektroniczne, ktorymi "jaraja sie jak male misie". i to jest duza grupa nabywcza. i ja bym raczej, zamiast oburzenia na automatyzacje, cieszyl sie, ze ten aparat nie spiewa i tanczy a na ekranie nie ma tamagotchi :)
nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.
Kolekcjoner
09-04-2009, 14:19
C'est la vie, ale o wiele ciekawszy jest fragment dslr vs. camcorder odnośnie gęstości pikseli: 6.4 vs. 1.7 (mikron) - jak widać jeszcze wszystko przed nami ;)
No z dalszej części tego wywiadu wynika jasno, że dla nich wyścig na mpx się nie skończył. Także matryce 20 i więcej mpx w cropie to tylko kwestia czasu imho.
to nie jest slaby argument. 5D to jest, z amerykanskiego czy japonskiego punktu widzenia, aparat dla ksiegowego, nauczyciela (no dobra, nie kazdego nauczyciela ;) ), accounta czy informatyka. nie dla profesjonalisty.
ten sprzet kosztuje okolo 3000$ z lensem. to jest zasieg finansowy przyzwoicie zarabiajacego amatora w kraju zachodnim. i to jest bardzo duza grupa targetowa dla 5D.
tak realnie. sam Westfal, jesli mnie pamiec nie myli, pisal kiedys o rynku docelowym 5D i ten aparat byl krojony pod japonskich ksiegowych. bo mieszkancy kraju przekwitlej wisni sa niewiarygodnymi onanistami sprzetowymi, a jak maja kase (a ksiegowi maja) to ja wydaja na gadzety elektroniczne, ktorymi "jaraja sie jak male misie". i to jest duza grupa nabywcza. i ja bym raczej, zamiast oburzenia na automatyzacje, cieszyl sie, ze ten aparat nie spiewa i tanczy a na ekranie nie ma tamagotchi :)
nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.
Tak nieco w nawiązaniu do tego co piszesz to kolejny wniosek jaki się nasuwa z tego wywiadu to to, że nie będzie taniego FF dla mas. Czymś takim właśnie jest 5D mkII :lol:.
Ale na razie trzymam się swojej wersji, od dobrych kilku lat.. W tym roku może z raz się złamię (85), ale to jeszcze się zobaczy.
:mrgreen:
Koniecznie daj znać we wszystko o bokeh.
ps. Ty czekasz na swoje 85Ly a ja czekam już na twoje 200/2 ;) - choć cena rodem z Zabójcza Broń 10 i 64/100 to obrazek mówi sam za siebie...miejmy nadzieję, że Adam ruszy Wasze/Ślubne towarzystwo.
No z dalszej części tego wywiadu wynika jasno, że dla nich wyścig na mpx się nie skończył. Także matryce 20 i więcej mpx w cropie to tylko kwestia czasu imho.
Kiedyś japoński canon bolek na łamach eos magazine (uk) stwierdził, że dla nich nie ma "żadnego" ograniczenia. 100-150 MPx - possible maybe rather s00ner than later.
20 MPx w cropie? No to faby Sigmy będą pracować na 106% mocy ;)
Tak nieco w nawiązaniu do tego co piszesz to kolejny wniosek jaki się nasuwa z tego wywiadu to to, że nie będzie taniego FF dla mas. Czymś takim właśnie jest 5D mkII :lol:.
jesli taki wniosek sie nasuwa z wywiadu, to z niego, po mojemu, wynika jasno co Canon sadzi o mozliwosci wyprodukowania przez Playstation taniej matrycy FF :D
bo technologicznie to Canon moze klepac matryce z chocby 5D mkI za takie pieniadze, ze po wpakowaniu do korpusu (panstwo wybacza ten eufemizm) w desen "przeskalowany 350D" moglby sprzedawac to za mniej niz jakies 1200$ i na tym przyzwoicie zarabiac.
tylko, ze tego nie musi zrobic. bo konkurencja ledwo dochrapala sie w ogole matrycy FF i w najblizszych planach nie ma budzetowego FF. to i Canon woli sprzedawac za 2500$ zamiast za 1500$. ja ich nawet rozumiem :cool:
Czy wam też wydaje się, że to jest dość słaby argument? W takim razie po co jest tryb M w 5dmk2? Przecież "amateur" i tak sobie z tym nie poradzą i "automation" będzie dla nich lepszym wyborem. Co za #@$!
A co to za trudność stanowić ma dla amatora obsługa tryb "M"? Czy dla Ciebie opanowanie tego trybu było jakieś szczególnie trudne? Tryb M bywa czasem montowany w kompaktach za kilkaset zł i radzą sobie z nim kilkuletnie dzieci. Jedynki też, tak samo jak najprostszy kompakt mają tryb pełnego automatu i korzystają z niego profesjonaliści. Oczywiście głównie Ci którzy rozumieją jego ograniczenia i znają optymalny zakres jego zastosowań.
tak samo jak najprostszy kompakt mają tryb pełnego automatu i korzystają z niego profesjonaliści. Oczywiście głównie Ci którzy rozumieją jego ograniczenia i znają optymalny zakres jego zastosowań.
Co to znaczy "optymalny zakres jego zastosowań"? Bo rozumiem, że mówimy o full auto? W tym trybie nie da się niczego samodzielnie ustawić za wyjątkiem kardu, więc są tam same ograniczenia, a pożytku żadnego. Już lepiej wybrać "tryb P", który to tez pozostawia ekspozycję automatyce, ale ingerencja w wygląd zdjęcia wyjściowego (WB, korekta EV, picture Style itp) jest nieporównywalnie wieksza..
Co to znaczy "optymalny zakres jego zastosowań"? Bo rozumiem, że mówimy o full auto? W tym trybie nie da się niczego samodzielnie ustawić za wyjątkiem kardu, więc są tam same ograniczenia, a pożytku żadnego. Już lepiej wybrać "tryb P", który to tez pozostawia ekspozycję automatyce, ale ingerencja w wygląd zdjęcia wyjściowego (WB, korekta EV, picture Style itp) jest nieporównywalnie wieksza..
Sory, nie wiedziałem, że full auto nie pozwala nam wybrać formatu RAW, gdzie wszelkie ustawienia typu WB picture style itp. można dokonać później przy jego wywoływaniu...
Tryb P jest trybem w pełni automatycznym z możliwością ręcznego skorygowania ustawień. Optymalny zakres zastosowań to przykładowo sytuacja gdy zdjęcie trzeba wykonać szybko, bywa, że tak szybko, że nie tylko nie ma kiedy zastanawiać się nad optymalnym ustawieniem apratu, ale nawet i nad kadrem. Wtedy niezbędne korekty robi się przy wywoływaniu RAWów (w tym i kadrowanie). Nie wiem czy zauważyłeś, że dość często profesjonalni fotografowie nawet nie patrzą w wizjer przy robieniu zdjęć. Tłuką seriami do bólu by potem wybrać (czasem nawet nie osobiście) w miarę udane zdjęcie.
nie patrz z punktu widzenia malego kraju o relatywnie niskich zarobkach. bo to jest taka mala kropeczka na mapie marketingu Canona.Dobrze, rozumiem. Ich target to amatorzy. Ale ile kosztuje ich "dorobienie" manualnego trybu video. 5min dla programisty firmware + jeden skok kółeczka tematycznego więcej. Sorry, ale to chyba jest znowu jakiś zabieg pozycjonowania puszek. Pewnie wyjdzie 1dsmkIV z prawdziwym trybem wideo.
A co to za trudność stanowić ma dla amatora obsługa tryb "M"? Czy dla Ciebie opanowanie tego trybu było jakieś szczególnie trudne? Tryb M bywa czasem montowany w kompaktach za kilkaset zł i radzą sobie z nim kilkuletnie dzieci. Jedynki też, tak samo jak najprostszy kompakt mają tryb pełnego automatu i korzystają z niego profesjonaliści. Oczywiście głównie Ci którzy rozumieją jego ograniczenia i znają optymalny zakres jego zastosowań.Ironia, chłopie, ironia!
jacek220
09-04-2009, 18:41
...bo konkurencja ledwo dochrapala sie w ogole matrycy FF i w najblizszych planach nie ma budzetowego FF. to i Canon woli sprzedawac za 2500$ zamiast za 1500$. ja ich nawet rozumiem :cool:
Prawie FF bo 36 x 23,9 (format FX) to jeszcze nie to samo co 36x24 ;P
Oczywiście to żart nie chcę rozpętać żadnej wojny :)
Prawie FF bo 36 x 23,9 (format FX) to jeszcze nie to samo co 36x24 ;P
Jeśli wierzyć optycznym (http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=26&aparat=38&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&szukaj=Wyszukaj&sort=) CMOS w 5D ma 35,8 x 23,9. Ale już 5D MkII na tychże ma 36 x 24 :-)
P.S. Właśnie sprawdziłem w książeczce. Można wierzyć optycznym. 8)
Nie wiem czy zauważyłeś, że dość często profesjonalni fotografowie nawet nie patrzą w wizjer przy robieniu zdjęć. Tłuką seriami do bólu by potem wybrać (czasem nawet nie osobiście) w miarę udane zdjęcie.
Nie, nie zauważyłem..:lol: Przytocz mi ta magiczną dziedzinę fotografii, w której nie patrząc przez wizjer mozna zrobić dobre zdjęcie.. Ja przy 85mm mam problem, żeby "na oko" strzelic kadr, który nie nadaje się tylko do kosza, a co dopiero tacy fotografowie sportowi przy 400, albo 600..? Fotografowie ślubni raczej tez tak nie focą, bo w zasadzie nic ich nie goni, nie robią żadnej akcji, więc serie na oślep też nie wchodzą w grę.. W fotografii przyrodniczej, uwaga ta sama co do fot. sportu a landszafciarze.. przeciez oni mają duuzo czasu..8-) Jedynie reporterka przychodzi mi do głowy, bo tam bardzo ważny jest czas; ale skoro czas jest ważny, to gdzie tam siedzenie nad obrabianiem RAW'ów..?:-)
Nie, nie zauważyłem..:lol: Przytocz mi ta magiczną dziedzinę fotografii, w której nie patrząc przez wizjer mozna zrobić dobre zdjęcie..
Naprawde nie slyszales? Ja bym bardziej powiedzial, ze to szkola fotografii, jedna z technik, a nie zawezal do dziedziny. Po prostu celujesz "w kierunku" i strzelasz "nie patrzac" ;-)
Mozna naprawde zobaczyc widok reporterow rozmawiajacych miedzy soba, a aparaty skierowane np. na nudnych przemawiajacych, raczej stojacych, niz poruszajacych sie. Ale nie tylko.
Zdziwilbys sie ile ciekawych ujec mozna w ten sposob zrobic, nawet dynamicznych (obiekt w ruchu). Ja tez kiedys nie wierzylem, ale sprobowalem i zaskoczylem sie pozytywnie. Udalo mi sie uzyskac ciekawe fotografie, ktorych nie zrobilbym "zwracajac uwage", "cyzelujac".
Mozna naprawde zobaczyc widok reporterow rozmawiajacych miedzy soba, a aparaty skierowane np. na nudnych przemawiajacych, raczej stojacych, niz poruszajacych sie. Ale nie tylko.
Tą technikę, to ja widzę, tylko gdy Ci nudni przemawiający wychodzą z sali i wokół nich gromadzi się rój redaktorów. Jak jakiś biedny fotoreporter nie może się dopchac, to nie pozostaje mu nic innego jak robić "na zombie" jakimś D3, albo jedynką z podpiętym zoomem 70-200 + flash na wprost (obowiązkowo!) ale to tylko te przypadki. Na inne pewnie tego nie zauważam, bo wszyscy wtedy śpią i jest mały ruch:lol:
Ja tez kiedys nie wierzylem, ale sprobowalem i zaskoczylem sie pozytywnie. Udalo mi sie uzyskac ciekawe fotografie, ktorych nie zrobilbym "zwracajac uwage", "cyzelujac".
Sorry, to nie moja działka i nie moja technika.. Póki co, od abstrakcji staram sie trzymać z daleka..:-)
Pozdrawiam
Kolekcjoner
09-04-2009, 21:17
W reporterce w tłumie nie jest to tak bardzo egzotyczna rzecz. Ja kiedyś w taki sposób robiłem na Wawelu zdjęcia Mazowieckiemu. Jeszcze miałem zenita :oops:. Jedno nawet całkiem fajnie wyszło. Tylko z tymi seriami był problem :lol:.
Teraz w dobie cyfry, automatyki i LV to bajka. Zasada "strzelaj ile wlezie zawsze coś się wybierze" ma tutaj całkiem szerokie zastosowanie ;)8).
Tą technikę, to ja widzę, tylko gdy Ci nudni przemawiający wychodzą z sali i wokół nich gromadzi się rój redaktorów. Jak jakiś biedny fotoreporter nie może się dopchac, to nie pozostaje mu nic innego jak robić "na zombie" jakimś D3, albo jedynką z podpiętym zoomem 70-200 + flash na wprost (obowiązkowo!) ale to tylko te przypadki.
Flash na wprost bo tam często nie bardzo jest o co odbić
Flash na wprost bo tam często nie bardzo jest o co odbićWłaśnie często widzę, że jest o co odbić, ale oni i tak walą na wprost. Tak jakby mieli body ustawione na M na -1 lub -2EV i korzystali tylko z eTTLa. Tyle że później w gazetach "efektu lampy" nie widzę.
Nie, nie zauważyłem..:lol: Przytocz mi ta magiczną dziedzinę fotografii, w której nie patrząc przez wizjer mozna zrobić dobre zdjęcie.. Ja przy 85mm mam problem, żeby "na oko" strzelic kadr, który nie nadaje się tylko do kosza, a co dopiero tacy fotografowie sportowi przy 400, albo 600..? Fotografowie ślubni raczej tez tak nie focą, bo w zasadzie nic ich nie goni, nie robią żadnej akcji, więc serie na oślep też nie wchodzą w grę.. W fotografii przyrodniczej, uwaga ta sama co do fot. sportu a landszafciarze.. przeciez oni mają duuzo czasu..8-) Jedynie reporterka przychodzi mi do głowy, bo tam bardzo ważny jest czas; ale skoro czas jest ważny, to gdzie tam siedzenie nad obrabianiem RAW'ów..?:-)
Jak widzę o obiektywach krótszych niż 85mm też nie słyszałeś, fotografów którzy fotografują w tłumie też nie widziałeś. Rozróżnić małej ilości czasu na robienie zdjęć od małej ilości czasu na obróbkę też nie potrafisz. Tego, że profesjonaliści mogą robić kiepskie zdjęcia (z założenia, bo jakość w nich jest bez większego znaczenia w przeciwieństwie do tego co na zdjęciu) też nie dopuszczasz. Tyle, że wystarczy obejrzeć zdjęcia w przeciętnej gazecie by się o tym przekonać. Z mojej strony EOT.
Kolekcjoner
09-04-2009, 21:55
Jeśli chodzi o "walenie serią" to teraz jest nowe doskonałe narzędzie do tego. Aparat robiący 30kl/s w całkiem przyzwoitej rozdzielczości. Do robienia zdjęć na oślep wymarzone wręcz narzędzie 8). Marki czy D3 to zawracanie głowy z ich śmiesznymi prędkościami ;):D.
Jak widzę o obiektywach krótszych niż 85mm też nie słyszałeś,
To naprawdę mało widzisz. Wiem przecież, że wiele kadrów w reporterce powstaje przez szerokokątne szkła, ale dla wychwycenia pojedyńczych osób z tłumu rzadko ma to zastosowanie (chyba, że z mocnym cropem)
którzy fotografują w tłumie też nie widziałeś.
widziałem, przeciez pisałem o tym w poprzednim poście..:roll:
Rozróżnić małej ilości czasu na robienie zdjęć od małej ilości czasu na obróbkę też nie potrafisz
Nie. Jeśli zdjęcia mają trafić natychmiast do gazety, to nie ma czasu ani na jedno, ani na drugie..
Tego, że profesjonaliści mogą robić kiepskie zdjęcia (z założenia, bo jakość w nich jest bez większego znaczenia w przeciwieństwie do tego co na zdjęciu) też nie dopuszczasz
Dopuszczam i właśnie dlatego się zastanawiam skąd ten "profesjonalizm" wynika..:lol:
Poza tym dałeś tu tylko przykład owej reporterki, bo jakoś w fotografii sportu, czy przyrody, fotografowie nie mogą sobie pozwolić na taką przypadkowość..:roll:
Z mojej strony również EOT
Koledzy ! Temat wątku "Co nowego u Canona ? [Plotki]" a nie "Plotki" ;) .
To jak ? Kiedy wypuszczą 35mkII :) ?
Nie. Jeśli zdjęcia mają trafić natychmiast do gazety, to nie ma czasu ani na jedno, ani na drugie..
Zdjęcia tylko w filmach trafiają natychmiast do gazet. W rzeczywistości dzisiejszy iwent drukuje się w nocy a świtkiem rozwozi .Mówie oczywiście o dziennikach. Co innego news tv. Jak np. przejdzie wichura o trzynastej pod Częstochową to o czternastej ma iść w wiadomościach. Jak nie zbalansujesz światła to pójdzie niebieskie albo czerwone. A jeśli chodzi o strzelanie serią to kiedyś czytałem że rekordy biją mecze bokserskie na szczytach a zaraz potem czerwone chodniki LA i Cannes.
zanim gazety się drukuje to jest deadline
to raz
po drugie każda gazeta ma swoją stronę portal
i tam czas się bardzo liczy
zanim gazety się drukuje to jest deadline
to raz
po drugie każda gazeta ma swoją stronę portal
i tam czas się bardzo liczy
Tak, a na samym początku kolegium ustala co dziś będzie WAŻNE.
Blekota gets (even) better?
Finally?
I received an email claiming the 60D will get a dumbed down version of the new 1D autofocus system. There will be more AF points and have a more pro “feel”.
The new autofocus system is apparently built on the current 1D system. It’s not going to be completely new. That doesn’t really worry me at all.
To nie będzie cam3500dx ale nie powinno już byc wątków:
:cry: dlaczego jak ustawiam ai servo mam nieostre dziecko na fotce? :cry:
Ciekawe czy wzorem 1Dynek będzie od -1EV....
[50D] - udanych łowów ;)
oskarkowy
12-04-2009, 19:56
Tak, a na samym początku kolegium ustala co dziś będzie WAŻNE.
Ja z tej branży, z wykształcenia i pierwszego zawodu, więc wiem, że niezbyt często to, co w południe jest uznane za WAŻNE ma ten status kilka godzin później. Choć oczywiście wishlist zawsze się sporządza i biedaków wygania.
Kolekcjoner
12-04-2009, 20:47
To nie będzie cam3500dx ale nie powinno już byc wątków:
:cry: dlaczego jak ustawiam ai servo mam nieostre dziecko na fotce? :cry:
Ciekawe czy wzorem 1Dynek będzie od -1EV....
[50D] - udanych łowów ;)
No już od jakiegoś czasu jest mowa, że 60D ma nie być kolejnym liftingiem w serii xxD i że ta seria ma być bardziej pro - zobaczymy ile w tym prawdy.
BTW: ja mam nadzieję, że to nie będzie cam3500 z ichnim układem krzyżowych ;).
następca 1000D - lato 2009, w zasadzie to będzie 450D nazwane 2000D - nie mam pytań hiciorrrr na bank, wreszcie aparat entry level z AF ;)
1000D zostaje w ofercie i może zejść do poziomu $400* - CR2, ale jakby co to nie mam pytań
450D po wakacjach odchodzi do muzeum
* - kto przyjmuje zakłady ile będzie kosztować G11? :mrgreen:
trochę pociągnę OT apropo focenia nie patrząc przez wizjer - generalnie w sporcie tez sie tego uzywa - robilem tak zdjecia z samochodu na wyscigach kolarskich szerokim katem wychylajac sie przez okno i chcac miec ujecie w zakrecie ujecie bardziej z ziemi - albo na pickupie jak siedzialem w drugim rzedzie to tylko wystawilem aparat i wio :)
trochę pociągnę OT apropo focenia nie patrząc przez wizjer - generalnie to tylko wystawilem aparat i wio :)
Już LX3 (24mm, MF: 1m, f/4) ma ten - bardzo przydatny - ficzer.
Już LX3 (24mm, MF: 1m, f/4) ma ten - bardzo przydatny - ficzer.
Moim zdaniem każdym fotoaparatem można zrobić zdjęcie nie patrząc w wizjer :).
Witać Nikon znowu wkłada coś nowego do lutra :)
http://www.dpreview.com/news/0904/09041402nikond5000.asp
czyli następne serie Canon EOS-a z obracanym LCD
To się zacznie :-D. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jedynki wyposażone w ten "bajer" ;-). Choć szczerze, to czasem przydatne ułatwienie kadrowania. Jedną z fajniejszych dla mnie opcji jest możliwość całkowitego schowania LCD (analogowo całą gębą ;-) ).
No nareszcie! :D Nie wiem czemu tak długo z tym czekali? Bardzo przydatne przy kadrowaniu w różnych "dzikich pozach" przy ziemi, z góry itp.
Kolekcjoner
14-04-2009, 17:17
To się zacznie :-D. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jedynki wyposażone w ten "bajer" ;-). Choć szczerze, to czasem przydatne ułatwienie kadrowania. Jedną z fajniejszych dla mnie opcji jest możliwość całkowitego schowania LCD (analogowo całą gębą ;-) ).
Jakoś ;) nie wierzę, że dadzą odchylany LCD w jedynkach. To jest zbyt łatwe do uszkodzenia.
Jakoś ;) nie wierzę, że dadzą odchylany LCD w jedynkach. To jest zbyt łatwe do uszkodzenia.
Dla księgowych Canona to jeszcze lepiej ;-) . Będzie więcej puch schodzić. A serwisy jak zarobią :twisted: ;-).
PS. Dadzą tytanowe mocowanie i problem (przynajmniej w jedynkach) z głowy :).
Jakoś ;) nie wierzę, że dadzą odchylany LCD w jedynkach. To jest zbyt łatwe do uszkodzenia.Nie takie łatwe. Przecież można tego nie używać (tzn używać ekranu standardowo złożonego tak jak jest obecnie) i wtedy nie ma prawa się uszkodzić.
sebcio80
14-04-2009, 18:33
tu jednak nalezalo by sobie zadac pytanie czy taki bajer do jedynek jest potrzebny... kto takim sprzetem ostrzy w Live View?
caly czas czekam na jakies cyfrowe trojki... brakuje ich bardzo, sprzet pro z bajerami wlasnie i AF z jedynek bez gripa.
tu jednak nalezalo by sobie zadac pytanie czy taki bajer do jedynek jest potrzebny... kto takim sprzetem ostrzy w Live View?Na przykład ja :D LV jest bardzo przydatny w zdjęciach zarówno "nieruchomych" (makro z płytką GO, architektura) jak i w reporterce (aparat nad głową i jeszcze zarysy sceny widać pod takim małym kątem na LCD. Albo aparat przy ziemi i nie trzeba się kłaść - wystarczy ukucnąć).
Swoją drogą - jestem ciekaw czemu na allegro nie ma jeszcze nakładek na LCD z lustrem pod kątem 45 stopni :D
Kolekcjoner
14-04-2009, 18:58
Nie takie łatwe. Przecież można tego nie używać (tzn używać ekranu standardowo złożonego tak jak jest obecnie) i wtedy nie ma prawa się uszkodzić.
Ale jest to potencjalny słaby punkt. Może się odchylić przez przypadek i..... aparat staje się bezużyteczny. Ja w każdym razie w takim aparacie jak jedynka bym tego nie chciał. To nie LV czy filmy, których rzeczywiście można nie używać i "jeść nie wołają".
sebcio80
14-04-2009, 19:06
Na przykład ja :D LV jest bardzo przydatny w zdjęciach zarówno "nieruchomych" (makro z płytką GO, architektura) jak i w reporterce (aparat nad głową i jeszcze zarysy sceny widać pod takim małym kątem na LCD. Albo aparat przy ziemi i nie trzeba się kłaść - wystarczy ukucnąć).
Swoją drogą - jestem ciekaw czemu na allegro nie ma jeszcze nakładek na LCD z lustrem pod kątem 45 stopni :D
ehhh, 1D to ma byc zbita bryła (i takką jest) i nie chce, pewnie jak wielu profesjonalistow zadnych takich dupereli
nie wiem co masz na mysli reporterka przez Live View? bo chyba raczysz sobie zartowac... z takim AF? lepsze wyniki uzyskasz strzelajac na slepo bez Live View
napisze dosc brutalnie i troche zarozumiale ale Ty jedynki nie masz? prawda? dla ludzi ktorzy maja i stac ich na 1D stac tez bedzie w razie potrzeby na jakies xxD z odchylanym LCD do ZABAWY w makro i inne zdjecia.
z takim AF? lepsze wyniki uzyskasz strzelajac na slepo bez Live ViewZ jakim AF? Z takim samym jak przy normalnych zdjęciach (jeżeli mowa o One-Shot). No, może chwilę dłużej to trwa, bo musi kłapnąć lustrem jeszcze. Wiem o czym mówię, bo pracowałem przez jakiś czas w Gazecie Pomorskiej, która do "zabawowych" nie należy.
Odchylany LCD, Live View itp. duperele w reporterce? ;-) Faktycznie super przydatne ficzery... Rozmawiałem ostatnio z moim kumplem od repo i jak weszliśmy na temat właśnie Live View i cała reszta, to się tylko uśmiał i stwierdził, że jakby robiąc manifę na krótki dystans zaczął kombinować z otwieraniem i przekręcaniem LCD, to prędzej by dostał po ryju, stracił sprzęt, a nie zrobił jakiekolwiek zdjęcia. Też uważam, że 1-ki mają być "monolityczne", bo każdy dodatkowy zawias, klapka czy przegub, to większe ryzyko, że coś się urwie no i oczywiście kłaniają się kwestie szczelności korpusu. IMHO opowieści o przydatności w/w ficzerów w 1-kach (niby do reporterki...), to chyba faktycznie wytwory wyobraźni tych, którzy tych korpusów nigdy w rękach nie trzymali... Żeby nie było - focę "jedynką", więc mam o tym body jakieś tam mgliste pojęcie ;-)
Wiadomo, że doświadczony fotoreporter zrobi fotę z nienagannym kadrem czterysetą bez patrzenia w wizjer i LV mu nie potrzebne. Ja też używam LV tylko sporadycznie, wtedy kiedy ewidentnie jest mi potrzebne i inaczej foty nie mógłbym zrobić, a potrzebny jest mi dokładny kadr a nie strzelanie szerokim kątem na ślepo.
Mam 1dees.LV uzylem jeden raz,żeby sprawdzic czy sprawny.Moze to w pewnym stopniu kwestia przyzwyczajenia.Ale do dobrego przywyka sie szybko.Na ekraniku wyświetlam nastawy przed ,no i po zerkam kontrolnie na histogram ,dla poprawnej ekspozycji.Przy dwudziestu jeden mln pixelków jeśli zachodzi potrzeba niewielkiej korekty kadru ,to nie jest problem.Duży jasny pokrywajacy sto procent kadru wizjer zalatwia temat.Powiedziawszy szczerze to ja w C G 9 fotografuję ta samą metodą ,chodż wizjer nikczemny i ciemny.Próbowałem w G9 korzystac z podglądu histogramu przed zdjęciem ale nie miałem z tego pożytku.Lubię mieć aparat w kontakcie z twarzą .Daje to trzy punkty oparcia aparatu.Fotografowanie i nastawianie bez patrzenia w wizjer to tylko kwestia wprawy.Szeroki kąt to nie jest strzelanie na oślep i potem cropowanie przecież.Jeśli widzę kadr na 14-tkę to ją podpinam ,jeśli na 135 to podpinam 135.Samo ustawienie aparatu do takiej fotografii winno byc instyktowne,trzeba to sobie wypracować.Jeśli Canon by taki ruchomy ekranik przyczepił do jedynek byłbym nooo.. b.niezadowolony,[żeby nie użyć innego słowa.].No ale to oczywiście myślę kwestia indywidualnego podejścia do tematu.Każdy powinien mieć, w miarę możliwości to co mu potrzeba.
bundy.
No dokładnie.Szczególnie jak jesteś sam i jest gorąco.Przyłożenie oka do wizjera zamiast bystrego rozglądania się znad aparatu dookoła i kontrolowania co się dzieje i kto zaczyna sie w Ciebie wgapiać,to bardzo dobry początek nieszczęścia.
Człowiek fotografowi wilkiem jest :lol:Pozdrawiam
... na pewno się da a czy Canon da?....
CR - I’ve been told that Canon lent 4 5D Mark II’s to a certain company with a firmware version not currently available.
The firmware is geared towards video. No word on whether or not some manual controls have been added.
I’ve been asked not to mention the industry or the project, so I won’t.
5DII - pierwsza 35mm dslr z możlwością 1080p (39 Mbs) dają pełną kontrolę nad obrazem.
No to 5DIII nie pręęęędko.
WoW To_już_NIEZŁY*_camcorder!
* - nie dotyczy Europy....
Kolekcjoner
15-04-2009, 23:24
5DII - pierwsza 35mm dslr z możlwością 1080p (39 Mbs) dają pełną kontrolę nad obrazem.
No to 5DIII nie pręęęędko.
WoW To_już_NIEZŁY*_camcorder!
* - nie dotyczy Europy....
No i to mnie właśnie trochę napawa niepokojem, bo dając te zmiany to trochę sami sobie robią koło d.... . Szczególnie, że ostatnio zaczynają mocno walczyć na rynku kamer. Ja raczej wierzę, że szykują coś w rodzaju RED-a dla ubogich, a 5D mkII zostanie bez zmian.
Ja raczej wierzę, że szykują coś w rodzaju RED-a dla ubogich, a 5D mkII zostanie bez zmian.
Byly rumorsy nt nowej linii kamer z matrycami aps-c. Dziwne ze nie FF, ale to i tak duzo wiecej niz w obecnych kamerach. Brzmi to sensownie, 5DII pokazuje narazie co taka matryca jest w stanie zaoferowac a pozniej beda kamery ktore beda posiadaly wszelkie potrzebne guziki. Szkla juz sa, 1080p czyli 2mpix to nie jest chyba wyzwanie dla najtanszych nawet szkiel EF.
Wiecie coś może, czy 1D mk IV (o ile tak zwał się będzie) będzie pełnoklatkowy?
:) Tu raczej niespodzianek się nie przewiduje. 1D MkIV APS-H; 1Ds MkIV FF.
Wątpliwe inaczej. Ale kiedy to cholera wie... kryzys, panie.
Ernest_DLRS
16-04-2009, 21:41
Właśnie, ciekawe kiedy wreszcie ujednolicą linię EOSów spod numerka "1"...
oskarkowy
16-04-2009, 21:43
Oby, ale ja w bajki nie wierzę. Jest linia odbiorców, dla której ten crop jest bardzo wygodny (reporterka, sport) i jest linia księgowych, dla których większa sprzedaż Ds jest jeszcze wygodniejsza. Czyli masz chyba smutną odpowiedź.
Ja też chciałbym 15mpix FF z AF przynajmniej z Ds3 za 15-20kzł.
Eee, mi by wystarczyło i 12mpix na pełnej klatce:) Ehh, mimo wszystko dalej będę wierzył że Canon zrobi coś na kształt Nikona D3 (tyle że lepszego:)). Kiedy oni zaczną słuchać targetu:/
oskarkowy
16-04-2009, 21:55
Eee, mi by wystarczyło i 12mpix na pełnej klatce:) Ehh, mimo wszystko dalej będę wierzył że Canon zrobi coś na kształt Nikona D3 (tyle że lepszego:)). Kiedy oni zaczną słuchać targetu:/
Jak im wszyscy księgowi wyzdychają :-D
Jak im wszyscy księgowi wyzdychają :-D
hehe, to może trzeba szczęściu pomóc;)
Kolekcjoner
16-04-2009, 22:16
Oni słuchają akcjonariatu ;)8).
Nie wierzę, że zrobią coś na kształt D3. To było body idealne na swój czas i to się już nie powtórzy. Trzeba wymyślić coś innego.
Trzeba wymyślić coś innego.
Taaa, a może skrzyżować kamerę z aparatem:D Ehh, mam wrażenie że Canon boi się, że gdyby dał aparat na tą chwilę doskonały, to nikt by już na nic nie czekał. A tak to każdy liczy, że może następnym razem.
Taaa, a może skrzyżować kamerę z aparatem:D Ehh, mam wrażenie że Canon boi się, że gdyby dał aparat na tą chwilę doskonały, to nikt by już na nic nie czekał. A tak to każdy liczy, że może następnym razem.
...i nie wydaje pieniędzy czekając na coś lepszego :-)
Ja na Canona przestałem czekać. Jak zajadę swoje 5D (myslę że to potrwa ze 2-3 lata) to może do tego czasu Canon wreszcie coś sensownego wypuści co będzie warto kupić.
A ze szkieł to 135/2 IS w sensownej cenie bym chciał.
A ze szkieł to 135/2 IS w sensownej cenie bym chciał.
O takiej magicznej literce zapomniałeś..:mrgreen: bo taka "zwykła" stalka schodziłaby pewnie za 2 tys. i to jeszcze z jakąś dziadowską optyką..:lol:
Kolekcjoner
16-04-2009, 23:22
...i nie wydaje pieniędzy czekając na coś lepszego :-)
Ale teraz jest w ogóle okres kiedy ludzie dwa razy się zastanowią zanim coś kupią. Możnaby zatem rzec, że trafili w dziesiątkę z potrzebami :lol:.
O takiej magicznej literce zapomniałeś..:mrgreen: bo taka "zwykła" stalka schodziłaby pewnie za 2 tys. i to jeszcze z jakąś dziadowską optyką..:lol:
No wiadomo że "L" :-). Przy okazji w sumie tez mogliby zrobić f/1.8.
No wiadomo że "L" :-). Przy okazji w sumie tez mogliby zrobić f/1.8.
jak zmienią na 1.8, to zaraz coś się znienacka spieprzy. Niech zostawią 2.0 i dołożą ten IS
jak zmienią na 1.8, to zaraz coś się znienacka spieprzy. Niech zostawią 2.0 i dołożą ten IS
Trochę więcej optymizmu :) - dla mnie dużo większy sens miałaby poprawiona jasność w tym szkle do f/1,8 ( 135 L ). Oczywiście z jakością optyczną jaką oferuje szkło w tej chwili :-P . Do tego IS i miałbym na co kasę zbierać.
Trochę więcej optymizmu :) - dla mnie dużo większy sens miałaby poprawiona jasność w tym szkle do f/1,8 ( 135 L ). Oczywiście z jakością optyczną jaką oferuje szkło w tej chwili :-P . Do tego IS i miałbym na co kasę zbierać.
no dobra :-D jeżeli ostrzyłby od 1.8 tak, jak teraz od 2.0 to niech będzie :mrgreen:
Kolekcjoner
17-04-2009, 19:03
Trochę więcej optymizmu :) - dla mnie dużo większy sens miałaby poprawiona jasność w tym szkle do f/1,8 ( 135 L ).
Pytanie czy w praktyce ta różnica jest istotna 8)?
w praktyce ta różnica miałaby kolosalny wpływ na zaporowy charakter ceny :twisted:
Dla mnie istotna. W tej chwili nie posiadam nic powyżej 85mm. 135 kusi ale różnica w jasności w stosunku do 70-200/2,8 jest mała, w jakości obrazowania również oba szkła są doskonałe. Dłuższej ogniskowej potrzebuję sporadycznie, więc 135 za ciemne ;-) a 70-200 za wielkie "chobo" (co innego, jeśli bym go musiał używać). W przypadku pojawienia się 135/1,8 (dobra, niech będzie z IS ;-) :) ) miałbym problem wyboru z głowy.
Dla mnie istotna. W tej chwili nie posiadam nic powyżej 85mm. 135 kusi ale różnica w jasności w stosunku do 70-200/2,8 jest mała, w jakości obrazowania również oba szkła są doskonałe. Dłuższej ogniskowej potrzebuję sporadycznie, więc 135 za ciemne ;-) a 70-200 za wielkie "chobo" (co innego, jeśli bym go musiał używać). W przypadku pojawienia się 135/1,8 (dobra, niech będzie z IS ;-) :) ) miałbym problem wyboru z głowy.
wiesz, to nie do końca tak.
Różnica w świetle pomiędzy 2.8 (70-200) a 2.0 (135) jest dużo większa niż 2.0 a 1.8
Ponadto 135-tką przy pełnej dziurze można się skaleczyć, a 70-200 trzeba jednak trochę przymknąć
Co do obrazowania - już kilka razy przymierzałem się do sprzedania mojej 135L i przed daniem ogłoszenia zawsze robiłem sobie kilka "pożegnalnych" fotek....i ****...nie sprzedałem... to szkło robi zdjęcia za mnie ! (poetycko rzecz ujmując:)) . Nie mogę się z nim rozstać. To jest genialny obiektyw. O krok od ideału (ten krok nazywa się IS :mrgreen:)
wiesz, to nie do końca tak.
Różnica w świetle pomiędzy 2.8 (70-200) a 2.0 (135) jest dużo większa niż 2.0 a 1.8
Nie mogę się z nim rozstać. To jest genialny obiektyw.
Tak. Różnica między 2,8 a 1,8 jest większa niż między 2,8 a 2,0 :).
Jeśli nie będzie 135 mkII to nie mam wyboru ;-) - po prostu kupię "genialnego staruszka" :).
oskarkowy
18-04-2009, 07:57
Różnica między f/2 a f/1.8 przy 135mm będzie kolosalna. Już na 85mm widać, jak duży jest przeskok głębi ostrości, który przy dłuższej ogniskowej tylko się spotęguje. Gdyby wypuścili takie szkiełko, w co niestety wątpię, to byłoby to zupełnie inne narzędzie niż obecne 135L, sęk w tym, że pewnie jeszcze większe i 2x cięższe.
Różnica między f/2 a f/1.8 przy 135mm będzie kolosalna. Już na 85mm widać, jak duży jest przeskok głębi ostrości, który przy dłuższej ogniskowej tylko się spotęguje. Gdyby wypuścili takie szkiełko, w co niestety wątpię, to byłoby to zupełnie inne narzędzie niż obecne 135L, sęk w tym, że pewnie jeszcze większe i 2x cięższe.
Jarek, a masz gdzieś coś podobnego z 85L na f2 i f1.8? bo patrząc na 85/1.8 przy tych dwóch przysłonach to owszem różnica jest - ale czy kolosalna to nie wiem (pewnie jest różnica w naszych definicjach "kolosalności" :mrgreen: )..
No chyba że pisałeś o różnicy między eLką 85 gdzie jest 1.2 a 85/1.8 to się zgodzę..
no i zapomniałeś przy tych mnożeniach dopisać że będzie 2x większe, 2x cięższe i 4 razy droższe :mrgreen:
Kolekcjoner
18-04-2009, 12:37
No ale czegoś tu nie rozumiem. Jeśli pomiędzy 135/2, a 70-200/2.8 jest mała to (napiszę to ;)8)) - pomiędzy 135/2, a 135/1.8 nie jest duża 8-). Chyba że coś przeoczyłem :lol:. Prosto mówąc 1/3 EV jest mniejsza niż 1EV :).
Oskarkowy wspominał o różnicy w ciężarze.
Przecież różnica w gabarytach szkieł 200/2 i 200/1.8 nie była kolosalna:
128mm x 208mm/2,520g do 130 x 208mm /3,000g. I to odchudzenie to pewnie głównie wynik postępu technologicznego, a nie różnicy w wielkości otworu względnego, bo soczewek ten nowszy ma sporo więcej.
Więc dlaczego w przypadku 135-tki miałoby być inaczej?
Piotr_0602
18-04-2009, 15:33
Olek ma obracany już od dawna (najpierw ruchomy w mniejszym zakresie LCD w E330 - potem Sony to skopiowało, potem w pełni ruchome LCD w E3, E30, E620...), Panasonic ma ruchomy LCD w L10 (ale odszedł od lustrzanek na rzecz EVIL) oraz w nowym body bez lustra G1.
Sony ma na razie w jednym modelu ruchomy w mniejszym zakresie LCD (kopia rozwiązania ze starego Olympusa E330).
Teraz Nikon z pierwszym body z ruchomym LCD.
Pewnie w ciągu paru lat dostaną go też następcy D90, D300, D3...
Nie ma siły. Inni będą musieli też takie LCD w ciągu 2 lat w body wsadzić.
Canon nie będzie miał wyjścia, choć pewnie zrobi to jako ostatni.
Miłe, to bardzo przydatny ficzer. W przeciwieństwie do np. wykrywania twarzy czy nadmiaru Mpix.
Kolekcjoner
18-04-2009, 16:32
Olek ma obracany już od dawna (najpierw ruchomy w mniejszym zakresie LCD w E330 - potem Sony to skopiowało, potem w pełni ruchome LCD w E3, E30, E620...), Panasonic ma ruchomy LCD w L10 (ale odszedł od lustrzanek na rzecz EVIL) oraz w nowym body bez lustra G1.
Sony ma na razie w jednym modelu ruchomy w mniejszym zakresie LCD (kopia rozwiązania ze starego Olympusa E330).
Miłe, to bardzo przydatny ficzer. W przeciwieństwie do np. wykrywania twarzy czy nadmiaru Mpix.
Myślę że to jest mało istotny detal. Zresztą najlepszy dowód, że olkowi jakoś słabo pomógł w przebijaniu się na rynku. Sądzę że ważniejsze zmiany w najbliższych latach dopiero przed nami. W szczególności pozbycie się lustra i zmiany w systemie AF.
Myślę że to jest mało istotny detal. Zresztą najlepszy dowód, że olkowi jakoś słabo pomógł w przebijaniu się na rynku.
Może nie mało istotny, bo faktycznie w takiej makrofotografii znalazłby wielu entuzjastów. Niemniej co do Olka, sam doskonale wiesz, że poprzez spore tyły w porównaniu do konkurencji jeśli chodzi o obrazowanie, matryce (co wynika z samych założeń konstrukcyjnych i średnicy bagnetu) Olek musi przyciągać klientów właśnie takimi ficzerami, bo w inny sposób już nie może..:-) Wybicia na rynku to mu nie zapewni, ale co najwyzej utrzymanie.. Dowodem o przydatnościi tego obracanego ekranu bedzie porównanie sprzedazy D5000 z takim Nikosiem D60 (bo ponoć to właśnie miał być jego nastepcą)
Pozdrawiam
Nowa porcja plotek.http://optyczne.pl/1795-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Miłe, to bardzo przydatny ficzer. W przeciwieństwie do np. wykrywania twarzy czy nadmiaru Mpix.Ja osobiście planuję sobie kupić jakiś LCD TV z video-in na baterie, żeby mieć w terenie LV na kablu. Ale to dopiero jak będę miał kasę, która nie jest przeznaczona na ważniejsze rzeczy.
No ale czegoś tu nie rozumiem. Jeśli pomiędzy 135/2, a 70-200/2.8 jest mała to (napiszę to ;)8)) - pomiędzy 135/2, a 135/1.8 nie jest duża 8-). Chyba że coś przeoczyłem :lol:. Prosto mówąc 1/3 EV jest mniejsza niż 1EV :).
Dobra. Powiem krótko. Nad wersją 135/1,8 (nawet bez IS) bym się nie zastanawiał tylko kupował. Natomiast w tej chwili wolę poczekać na rozwój wydarzeń niż kupować to co jest u canona powyżej 85mm. Dziękuję za uwagę ;-) :).
Kolekcjoner
19-04-2009, 11:36
Dobra. Powiem krótko. Nad wersją 135/1,8 (nawet bez IS) bym się nie zastanawiał tylko kupował. Natomiast w tej chwili wolę poczekać na rozwój wydarzeń niż kupować to co jest u canona powyżej 85mm. Dziękuję za uwagę ;-) :).
Ja bym się nie zastanawiał na wersją z IS :D.
mam nadzieje, ze Canon nie mysli w tych kategoriach, bo ja bardzo lubie w swoich body ich zwartosc i odpornosc mechaniczna.
mnie jest calkiem dobrze z aparatami bez odchylanych ekranikow, alufeli, kukulek czy przystawek do SMS-ow lub smazenia frytek...
dla Reuters :mrgreen:
A real life friend actually told me that he heard that Reuters has signed new NDAs with Canon. The only thing Reuters would care about is pro camera bodies and to a lesser extent, lenses. Apparently the NDA’s are for June through August.
Whether what he heard is true or not remains to be seen.
Going by history, this would put a new camera in the September ‘09 timeframe.
MacGyver
20-04-2009, 15:26
mnie jest calkiem dobrze z aparatami bez odchylanych ekranikow, alufeli, kukulek czy przystawek do SMS-ow lub smazenia frytek...
Ale kawę mogły by parzyć, pomyśl tylko , 05.00, ziąb jak jasna cholera, buty mokre, światło niepewne .... a tu aparat do Ciebie wyjeżdża z pytaniem:
- Ze śmietanką czy bez?
;-)
Ale kawę mogły by parzyć, pomyśl tylko , 05.00, ziąb jak jasna cholera, buty mokre, światło niepewne .... a tu aparat do Ciebie wyjeżdża z pytaniem:
- Ze śmietanką czy bez?
;-)
i jeszcze kubek z gwintem statywowym, zeby mozna bylo klipa wkrecic i sobie postawic... ;)
oskarkowy
20-04-2009, 16:39
i jeszcze kubek z gwintem statywowym, zeby mozna bylo klipa wkrecic i sobie postawic... ;)
I ten zapach lavazzy, rozchodzący się po polu o 5 rano drażniący każdego nikoniarza w obrębie 100m. :mrgreen:
I ten zapach lavazzy, rozchodzący się po polu o 5 rano drażniący każdego nikoniarza w obrębie 100m. :mrgreen:
bezcenne...:mrgreen:
no dobra, to ja przyniose bulki z dzemem :)
oskarkowy
20-04-2009, 16:45
bezcenne...:mrgreen:
I znów będą na mnie wołali "Talib".. Skośni koledzy, to taki żart był, bez uniesień proszę :mrgreen:
... for 1D series models...we now announce G10 defect to be fixed ;)
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=PgComSmModDisplayAct&fcategoryid=222&modelid=17624&keycode=2112&id=57370
i zupełny przez przypadek podniósł ją nie kto inny jak
http://www.flickr.com/photos/whitehouse/3484011749/sizes/l/
i zupełny przez przypadek podniósł ją nie kto inny jak
http://www.flickr.com/photos/whitehouse/3484011749/sizes/l/
jeżeli ten pan równie pewnie trzyma w swoich rękach stery gospodarki, to cienko widzę walkę z kryzysem :mrgreen:
jeżeli ten pan równie pewnie trzyma w swoich rękach stery gospodarki, to cienko widzę walkę z kryzysem :mrgreen:
Ten pan jest leworęczny...
Ja też, a jakoś sobie radzę...
jesli sie nie myle, to po prostu Pete Souza, oficjalny fotograf Bialego Domu,
ma system Canona. a ze lazi za Barakiem krok w krok to i pewnie w wolnej
chwili "Pierwszy" zechcial pobawic sie zabawkami. a co mial wyciagnac innego
z torby swojego nadwornego kotleciarza ;)
nawiasem mowiac, ta galeria na flickr jest swietna.
hehe... niezly podpis pod zdjeciem:
https://canon-board.info/imgimported/2009/04/3484837004_f2d28a313a-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3323/3484837004_f2d28a313a.jpg)
http://www.flickr.com/photos/whitehouse/3484837004/in/set-72157617357737487/
jak bylem mlody i chodzilem na wyklady na uczelni, to sie po prostu mowilo o "spaniu"... :mrgreen:
A co trzeba zrobic, zeby zostac fotografem prezydenta US?
Pewnie znowu trzeba zawadzic o "kolesiostwo" ;-)
oskarkowy
29-04-2009, 23:15
A co trzeba zrobic, zeby zostac fotografem prezydenta US?
Pewnie znowu trzeba zawadzic o "kolesiostwo" ;-)
Może zacznij od zostaniem fotografem prezydenta PL?
Że co? Że nie o ten "prestiż" chodziło i już wolisz po weselach ganiać? Czemu się nie dziwię :mrgreen:
obserwator
29-04-2009, 23:22
Souza nie tylko canonem, przeważnie używa systemu Leica M.
Camera Bodies
CANON INSTANT REBATES: May 3 - July 11, 2009
EOS 50D Kit + EF-S 18–200mm f/3.5–5.6 IS - $300
EOS 50D EF-S 18–200mm IS Kit - $300
EOS 50D EF 28–135mm IS Kit + EF-S 18–200mm f/3.5–5.6 IS - $300
EOS 50D Kit + EF 70–300mm f/4–5.6 IS USM - $150
EOS 50D EF 28–135mm IS Kit + EF 70–300mm f/4–5.6 IS USM - $150
EOS Rebel XSi EF-S 18–55mm IS Kit (B) + EF-S 55–250mm f/4–5.6 IS - $200
EOS Rebel XSi EF-S 18–55mm IS Kit (S) + EF-S 55–250mm f/4–5.6 IS - $200
EOS Rebel XS EF-S 18–55mm IS Kit (B) + EF 75–300mm f/4.5–5.6 III - $100
EOS Rebel XS EF-S 18–55mm IS Kit (S) + EF 75–300mm f/4.5–5.6 III - $100
Lenses
EF 200mm f/2L IS USM - $500
EF 85mm f/1.2L II USM - $130
EF 70–200mm f/2.8L IS USM - $200
EF 100–400mm f/4.5–5.6L IS USM - $100
EF 16–35mm f/2.8L II USM - $100
EF 50mm f/1.2L USM - $100
EF 24–70mm f/2.8L USM - $80
EF 70–200mm f/4L IS USM - $75
EF-S 17–55mm f/2.8 IS USM - $70
EF-S 10–22mm f/3.5–4.5 USM - $50
EF 17–40mm f/4L USM - $50
EF 70–200mm f/4L USM - $40
EF-S 17–85mm f/4–5.6 IS USM - $50
EF 100mm f/2.8 MACRO USM - $35
EF-S 60mm f/2.8 MACRO USM - $30
EF 28–200mm f/3.5–5.6 USM - $30
EF 28–105mm f/3.5–4.5 II USM - $20
EF-S 18–55mm f/3.5–5.6 IS - $15
Flash Units
SPEEDLITE 580EX II - $50
SPEEDLITE 430EX II - $30
SPEEDLITE 220EX - $30
MACRO TWIN LITE MT-24EX - $70
MACRO RING LITE MR-14EX - $50
No 200/2 IS wychodzi za 4800 - jest znośnie, może za kilka lat ;)
No 200/2 IS wychodzi za 4800 - jest znośnie, może za kilka lat ;)
I to instant a nie mail in - bardzo dobrze się składa z moim najbliższym wyjazdem :)
60D spec:
- 15 MPx
- 1080p@30 kl/s (funkcjonalność prosto z 5DII - no manual, mic in slot)
- nowy FF/BF
- 8 kl/s
- Digic V
No to do***ą do pieca konkretnie w 1D4 :mrgreen: ... 12 kl/s to chyba rozsądne minimum "różnicy na papierze".
Zaryzykuję stwierdzenie, że żadna puszka xxD nie sprzedawała się tak dobrze jak będzie 60D (w podanej specyfikacji)! Aż boję się tu głośno napisać jak go wykastrują by pro agencje nie przeszły "w całości" na tą - 8 kl/s - puszkę...
BTW: BH zaktualizował cenę na /2 IS (rabat)
Zaryzykuję stwierdzenie, że żadna puszka xxD nie sprzedawała się tak dobrze jak będzie 60D (w podanej specyfikacji)! Aż boję się tu głośno napisać jak go wykastrują by pro agencje nie przeszły "w całości" na tą - 8 kl/s - puszkę...
Może - :roll::roll::roll: - wsadzą wreszcie w Mk III++ 'pelicle mirror' i załatwią w ten sposób problem odpowiednio dużej liczby fps i AF w trybie video.
Wczoraj - (Sebcio80 - dzięki za zaproszenie i Sigmę 70-200!) - pierwszy raz biegałem z aparatem na płycie boiska podczas meczu futbolu amerykańskiego. Pierwsze moje wrażenie - pomijając fakt, że warto znać reguły tej dziwnej gry - to to, że więcej niż 10fps może tylko pomóc zrobić zdjęcie - a'la SI - efektownie ekwilibrystycznego przyłożenia ;)
Drugie jest równie "oryginalne": lepiej mieć 16 mln w FF niż 10 mln w 1.3x ;) - no chyba, że mamy pod ręką dwa aparaty...
za optycznymi:
Testowa wersja nowej profesjonalnej lustrzanki trafiła podobno do rąk reporterów między innymi z agencji Reuters. Tym aparatem ma być EOS 1D Mark IV. Jego oficjalna premiera ma odbyć się w sierpniu.
Trochę nie chce mi się wierzyć w ten sierpień...
za optycznymi:
Trochę nie chce mi się wierzyć w ten sierpień...
wyjdzie we wrześniu razem z nowym Windowsem :D
chociaż Win7 wyjdzie na 90% :)
Kolekcjoner
04-05-2009, 21:20
wyjdzie we wrześniu razem z nowym Windowsem :D
chociaż Win7 wyjdzie na 90% :)
Biorąc pod uwagę zaszłości nazwijmy to historyczne, zbierzność brzmi mało zachęcająco :mrgreen:.
Biorąc pod uwagę zaszłości nazwijmy to historyczne, zbierzność brzmi mało zachęcająco :mrgreen:.
Gdybyś zainstalował sobie testowo Win7 to byś tak nie pisał :p , jak Visty długo i słusznie unikałem aż do SP1 tak Win7 jest moim podstawowym systemem już w wersji Beta :p .
Tak więc - no worries, będzie dobrze ;) jeśli 1DMkIV będzie tak dopracowany jak następca Visty :) .
[OT]...jeśli 1DMkIV będzie tak dopracowany jak następca Visty :) .
To Winde da sie wogole dopracowac? :shock::mrgreen::lol:
jeśli 1DMkIV będzie tak dopracowany jak następca Visty :) .
15 minut po instalacji RC1-64 bit dostałem BSOD'a (akurat zacząłem ściągać FF-beta - może dlatego ;-) ) Więc może lepiej nie...
15 minut po instalacji RC1-64 bit dostałem BSOD'a (akurat zacząłem ściągać FF-beta - może dlatego ;-) ) Więc może lepiej nie...
A ja 4 tygodnie, 3 buildy (wszystko 64bit), zero problemów. Widać Cię nie lubi :p . Z Vistą 64bit to dopiero miałem jazdy... no ale koniec OT.
"turns out that Canon is currently moving from the 5D Mark II to the Mark III"
Dziwna plotka: http://www.canonrumors.com/2009/05/odds-ends-6/#comments
no ale koniec OT.
To ja jeszcze raz... ciachnąłem. Jak się bardzo nie podoba to przeniosę OT do odpowiedniego wątku (Mac vs Windows vs Linux albocoś).
Kolekcjoner
07-05-2009, 23:57
^^W sumie to nie ma czego kontynuować.
Canon podobno pracuje nad szkłami optymalizowanymi pod video. Ciekawe czy będą miały napęd zooma? Jeśli to prawda to jest spora szansza, że jednak "RED dla ubogich" to nie plotka.
lepiej mieć 16 mln w FF niż 10 mln w 1.3x ;) - no chyba, że mamy pod ręką dwa aparaty...
http://www.canonrumors.com/2009/05/1d-mark-4-cr2/ - no proszę :mrgreen: :mrgreen: Wbudowane wi-fi przyda się. U mnie gniazdo USB już ledwo dycha...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon podobno pracuje nad szkłami optymalizowanymi pod video. Ciekawe czy będą miały napęd zooma? Jeśli to prawda to jest spora szansza, że jednak "RED dla ubogich" to nie plotka.
Jak chcę tylko AF-S Micro-Nikkor 200mm f/3.5G IF-ED VR w wersji EF.
Może mieć przy tym 'liquid-noiseless-coś-tam'. Od biedy ;)
Jak chcę tylko AF-S Micro-Nikkor 200mm f/3.5G IF-ED VR w wersji EF.
Ten Nikkor jest mój odkąd cynk na FM ze 2 lata temu dał Yakim :mrgreen:
A w temacie: chyba czas najwyższy zacząć wyśmiewać Canona równie ostro jak parę lat temu Nikona w związku z ... dostępnością oferty EF :evil:
Kolekcjoner
11-05-2009, 14:55
A w temacie: chyba czas najwyższy zacząć wyśmiewać Canona równie ostro jak parę lat temu Nikona w związku z ... dostępnością oferty EF :evil:
Zresztą tyczy się to też wypuszczania nowości z czasem oczekiwania kilka miesięcy na pojawienie się w sprzedaży.
http://www.canonrumors.com/2009/05/1d-mark-4-cr2/ - no proszę :mrgreen: :mrgreen: Wbudowane wi-fi przyda się. U mnie gniazdo USB już ledwo dycha...
Podoba mi się ta specyfikacja 1D4. Liczyłem naiwnie, że podobnie będzie wyglądało 5D2, też koło 16mp, wbudowane WIFI i trochę lepszy AF niż w poprzedniku. Mam nadzieję, że to się sprawdzi i cena wyjściowa nie przekroczy 4k USD. Jeśli się sprawdzi to będzie sprzęcik i do studia i do reporterki.
xpressive
12-05-2009, 13:15
Mam nadzieję, że to się sprawdzi i cena wyjściowa nie przekroczy 4k USD.
nie przekroczy 4k USD ? jak 1d3 kosztuje 3700 jakieś... rozumiem kryzys i te sprawy ale nawet nie ma takiej opcji ; o
nie przekroczy 4k USD ? jak 1d3 kosztuje 3700 jakieś... rozumiem kryzys i te sprawy ale nawet nie ma takiej opcji ; o
1D w 2001 roku wchodziło na rynek w cenie 7000$
1D2 w 2004 wchodziło w cenie 4500$
1D3 w 2007 miało na początku cenę 4000$
Dlaczego 1D4 miałby kosztować więcej od 1D3 skoro każdy kolejny "marek" był tańszy na wejściu od poprzedniego?
Dlaczego 1D4 miałby kosztować więcej od 1D3 skoro każdy kolejny "marek" był tańszy na wejściu od poprzedniego?
Roznice kursowe wzgledem yen'a?
Kolekcjoner
12-05-2009, 20:18
Jeśli do nowego marka dadzą filmy w HD z pełnym sterowaniem to nie wierzcie, że będzie mało kosztował.
Jeśli do nowego marka dadzą filmy w HD z pełnym sterowaniem to nie wierzcie, że będzie mało kosztował.
niby tak. oszczednym pozostaje czekanie na partie z niebieskimi kropkami, bo powinny byc tansze :)
niby tak. oszczednym pozostaje czekanie na partie z niebieskimi kropkami, bo powinny byc tansze :)
i serwis priorytetowy, darmowy, z opcją prolongaty :mrgreen:
jacek220
12-05-2009, 23:19
I zasmażka :P
Canon Telephoto & Super Telephoto Release Dates
300mm
1987 - 300 f/2.8L
1999 - 300 f/2.8L IS
400mm
1991 - 400 f/2.8L
1996 - 400 f/2.8L IS
500mm
1992 - 500 f/4.5L
1999 - 500 f/4L IS
600mm
1988 - 600 f/4L
1999 - 600 f/4L IS
What’s coming
According a new source, this is what should be expected over the next 18 months from Canon as far as the pro segment goes.
Fall 2009
Camera Bodies
1D Mark IV
Lenses
300 f/2.8L IS II
400 f/2.8L IS II
Winter 2010
500 f/4L IS II
600 f/4L IS II
Fall 2010 (Photokina)
On a side note about Photokina. I’ll commit to it now. Canon Rumors will be there!
1Ds Mark IV
35L II
24-70 II
New Flash
there u go ;)
Mogliby już odpuścić cropowe jedynki. Tylko Ds-y ... w cenie cropów :) . 35mkII i 24-70mkII :) - kiedyś to nastąpi ;) . Pytanie, w której dziesięciolatce :) . Nowy flash...? Jakieś uzasadnienie proszę ;) .
Nowy flash...? Jakieś uzasadnienie proszę ;) .
czysta spekulacja, ale tytuł wątku na to pozwala to proszę bardzo: kompatybilność z nowym systemem pomiaru światła/układem AF, ktore pewnie częściowo zadebiutują w 60D a na bank ;) w 1DIV, większa moc, powrót do master&slave and last but not least Nikon flash-mode :mrgreen: by nie podnosić szczęki z podłogi za każdym razem kiedy się błyska leciwym D200 na wprost... dobrany przez combo body/flash AWB nie jest żółty, nie różowy tylko WZOROWY.
oskarkowy
13-05-2009, 10:12
dobrany przez combo body/flash AWB nie jest żółty, nie różowy tylko WZOROWY.
To to jest w ogóle możliwe? :mrgreen:
Kolekcjoner
13-05-2009, 14:04
czysta spekulacja, ale tytuł wątku na to pozwala to proszę bardzo: kompatybilność z nowym systemem pomiaru światła/układem AF, ktore pewnie częściowo zadebiutują w 60D a na bank ;) w 1DIV, większa moc, powrót do master&slave and last but not least Nikon flash-mode :mrgreen: by nie podnosić szczęki z podłogi za każdym razem kiedy się błyska leciwym D200 na wprost... dobrany przez combo body/flash AWB nie jest żółty, nie różowy tylko WZOROWY.
To chyba mój znajomy ma jakieś podróbki D200 i SB800 :lol:. To rozpowszechnianie kolejnych mitów.
Ernest_DLRS
13-05-2009, 14:06
Jeżeli wyjdzie wreszcie 1D (nie Ds) w pełnej klatce, ze wszystkimi dotychczasowymi ficzerami znanymi z 1DmkIII + jakieś ewentualne uaktualnienia, to będzie to killer. Może mieć 16mpix, może mieć nawet mniej (ale pewnie mniej nie będzie miał). To będzie wypas.
Jeżeli wyjdzie wreszcie 1D (nie Ds) w pełnej klatce, ze wszystkimi dotychczasowymi ficzerami znanymi z 1DmkIII + jakieś ewentualne uaktualnienia, to będzie to killer. Może mieć 16mpix, może mieć nawet mniej (ale pewnie mniej nie będzie miał). To będzie wypas.
Ciekawe czy zwiną serie 1 do jednej puszki. Ale wtedy to musiałby być jakiś crop chociażby programowy(chyba Nikon D3 tak ma?)bo jednak wielu osobom podoba się i jest dla nich użyteczny crop 1.3 Rozmawiałem ze znajomym od żużlu powiedział, że bez sensu zdejmowanie APS-H :-P
Ernest_DLRS
13-05-2009, 23:01
Nie, pewnie będzie 1D z mniejszą matrycą FF i 1Ds z większą matrycą FF (np. 1D 16mpix i 1Ds 24 mpix)
Nie, pewnie będzie 1D z mniejszą matrycą FF i 1Ds z większą matrycą FF (np. 1D 16mpix i 1Ds 24 mpix)
Podoba się mi Twój tok myślenia :-D . To by było naprawdę super rozwiązanie. No dobra...nie dla wszystkich - dla "tych" sportowych niech Canon zostawi cropa 1.3 ;-).
Kolekcjoner
14-05-2009, 01:46
Wielu foto chwali sobie cropa. Coś bedą z tym musieli zrobić.
Tylko pytanie ZA CO SOBIE GO CHWALĄ ? 1.3 aż tak nie "wydłuża" ogniskowej. Dla bardziej wszechstronnej używalności 16-35 :rolleyes: . Może po prostu musi wyjść taki FF z małą (relatywnie) ilością mpix i dziesięcioma klatami na sek. ?
Dla bardziej wszechstronnej używalności 16-35 :rolleyes:
Nie ma śmiacia, goście z agory praktycznie go nie odklejają a dzięki napisowi Mark III lampa siedzi w torbie przez większość dnia.
Tylko pytanie ZA CO SOBIE GO CHWALĄ ?
to moze tak...
za to, ze jednakowy crop jest w 1D mkIII, byl w mkII i w mkI i wszelkich ich mutacjach (literkowo-kropkowych). tak ze ziomek uzywajacy tego sprzetu, z zamknietymi oczami, obudzony w srodku nocy, bedzie wiedzial jaki kadr wytnie konkretny obiektyw i lecac na zlecenie moze w ciemno zalozyc lensa.
Canon ma to fajne w sobie, ze wypuszcza aparaty logicznie ewolucyjne, nie rewolucyjne. dzieki czemu mozesz wziac do lapy np. 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 5D, 5D mkII i ich obsluga jest, z dokladnoscia do drobiazgow, jednakowa! i nie stanowi zadnego problemu wymienna praca korpusami, bo i interfejs jest neimal jednakowy a najwazniejsze ustawienia menu/C.fn. mozna sobie niemal wiernie skopiowac. w przypadku 1-ek jest z tym ciut gorzej, ale to nadal jest mocny konserwatyzm interfejsowy ;) ktory, poniekad, bardzo sie Canonowi chwali.
choc i znane sa ciemne strony tego betonu (hehe... np. ponad 20 lat blagan uzytkownikow o MLU :) )
jacek220
14-05-2009, 09:44
To byłoby idealne rozwiązanie i zadowoliło by pewnie prawie wszystkich.
A jeśli chodzi o cropa to każdy sobie go może wyciąć z FF jak chce 1.3 1.5 1.6 itd...
to moze tak...
za to, ze jednakowy crop jest w 1D mkIII, byl w mkII i w mkI i wszelkich ich mutacjach (literkowo-kropkowych). tak ze ziomek uzywajacy tego sprzetu, z zamknietymi oczami, obudzony w srodku nocy, bedzie wiedzial jaki kadr wytnie konkretny obiektyw i lecac na zlecenie moze w ciemno zalozyc lensa. ...
No nie :) - mając FF i zakładając do niego dowolne szkło nie będzie wiedział jaki kadr da mu dana ogniskowa ... Idzie NOWE więc najwyższy już czas wyzbyć się starych i mało wartościowych udziwnień.
To byłoby idealne rozwiązanie i zadowoliło by pewnie prawie wszystkich.
A jeśli chodzi o cropa to każdy sobie go może wyciąć z FF jak chce 1.3 1.5 1.6 itd...
Wiesz, to nie taka prosta sprawa z tym "ręcznym" cropowaniem. Chociażby z punktu widzenia reporterów właśnie - nikt nie będzie ślęczał nad komputerem, gdy potrzebna jest szybkość działania.
I , jak napisał akustyk, stare wygi zakładają z zamkniętymi oczami szkło i biegną na zlecenie, wysyłając gotowe foty do redakcji, a nie bawią sie w wycinanie.
No nie :) - mając FF i zakładając do niego dowolne szkło nie będzie wiedział jaki kadr da mu dana ogniskowa ...
będzie wiedział, ale crop jest..."bliżej akcji" :-D
... Idzie NOWE więc najwyższy już czas wyzbyć się starych i mało wartościowych udziwnień.
Patrząc na ceny 1D, to raczej BARDZO wartościowe rozwiązania :mrgreen:
No nie :) - mając FF i zakładając do niego dowolne szkło nie będzie wiedział jaki kadr da mu dana ogniskowa ... Idzie NOWE więc najwyższy już czas wyzbyć się starych i mało wartościowych udziwnień.
cos w tym jest i tez mi sie wydaje, ze nadszedl juz moment, zeby wyniesc reporterke z cropa. zwlaszcza, ze Nikon juz przetarl szlak FF w tej dzialce i czesc z dzisiejszych 1.3-kowiczow miala przynajmniej okazje popykac pelna klatka.
niemniej, upieram sie, ze Canon to beton i zanim laskawie bryla ruszy z posad swiata... to jeszcze ze dwie serie body z niebieskimi kropkami zobaczymy... :-D
Wiesz, to nie taka prosta sprawa z tym "ręcznym" cropowaniem. Chociażby z punktu widzenia reporterów właśnie - nikt nie będzie ślęczał nad komputerem, gdy potrzebna jest szybkość działania.
Ale nie trzeba będzie ślęczeć. W wizjerze będzie ramka pokazujące pole krycia aps-h a w menu sobie wybierzesz programowego cropa x1.3, który od razu da przycięte zdjęcia.
Ale nie trzeba będzie ślęczeć. W wizjerze będzie ramka pokazujące pole krycia aps-h a w menu sobie wybierzesz programowego cropa x1.3, który od razu da przycięte zdjęcia.
no, to w takim przypadku nasz ulubiony Canon musiałby się ugiąć i przyznać, że coś, co Nikon stosuje z powodzeniem, jest dobre i warte zastosowania...
Coś mi się wydaje, że opinia akustyka o betonie jest bliższa prawdy :-D
Niewiele:
W wizjerze będzie ramka pokazujące pole krycia aps-h a w menu sobie wybierzesz programowego cropa x1.3, który od razu da przycięte zdjęcia. Tylko marketing będzie musiał się napracować, żeby zrobić z tego "przełom" ;)
Tylko pytanie ZA CO SOBIE GO CHWALĄ ? 1.3 aż tak nie "wydłuża" ogniskowej. Dla bardziej wszechstronnej używalności 16-35 :rolleyes: . Może po prostu musi wyjść taki FF z małą (relatywnie) ilością mpix i dziesięcioma klatami na sek. ?
Może za to, że zamiast np. 400 mogą nosić 300mm (400 zamiast 500, etc)?
PS
Czy ktoś wie, o co chodzi z problemem "Full HD w aparacie a prawa do transmisji TV"?
Czy ktoś wie, o co chodzi z problemem "Full HD w aparacie a prawa do transmisji TV"?
Chodzi o to, że ktoś płaci grubą kasę za prawa do wideo z meczów.
Może za to, że zamiast np. 400 mogą nosić 300mm (400 zamiast 500, etc)?
To jest dla mnie oczywiste ale nie do końca mnie przekonuje. Więc dlaczego nie ma jednocyfrowego body z cropem 1.6 ? Np.sportowi mieli by jeszcze lepiej :).
sirlukas
14-05-2009, 13:23
To jest dla mnie oczywiste ale nie do końca mnie przekonuje. Więc dlaczego nie ma jednocyfrowego body z cropem 1.6 ? Np.sportowi mieli by jeszcze lepiej :).
Właśnie na to czekamy, lubimy sobie pomarzyć o 60D, które będzie miało AF z 1-series. Marzenia, ale kto wie, w końcu można by było przegonić Nikona i jego D300, bo to już zakrawa na komedię co się dzieje.
Chodzi o to, że ktoś płaci grubą kasę za prawa do wideo z meczów.
Rozumiem. Czyli wobec nowego Ds nie będzie już takich przeciwwskazań?
Mnie też nie ;)
Co do jednocyfrowych z-cropem-prawie-1.6x: to były i D1, i D2 ;)
Więc dopóki nie było D3... to po co Canon miałby przepłacać za FF?
Teraz może dać owe 'gapless' 16mpx, wspomniany tryb kadrowania i nazwać całość 1D Mark V dla podkreślenia "skoku technologicznego" (i uniknięcia problemów z pechową u nich liczbą IV).
Teraz może dać owe 'gapless' 16mpx, wspomniany tryb kadrowania i nazwać całość 1D Mark V dla podkreślenia "skoku technologicznego" (i uniknięcia problemów z pechową u nich liczbą IV).
A z tego zabrać wbudowanego gripa, zmniejszyć fps do 3-4, zostawić AF, autoiso jak w Nikonach i wychodzi oczekiwany następca 5D, którego od razu kupuję (jak nie przesadzą z ceną).
zmniejszyć fps do 3-4Na tym okrojeniu myślę, że cena końcowa nie uległaby dużej zmianie. Niech już będzie te H:6fps, zwykłe:3fps i one shot.
A z tego zabrać wbudowanego gripa, zmniejszyć fps do 3-4, zostawić AF, autoiso jak w Nikonach i wychodzi oczekiwany następca 5D, którego od razu kupuję (jak nie przesadzą z ceną).
Jeśli taki hipotetyczny aparat się pojawi (czego oczywiście życzę wszystkim zainteresowanym), to na bank będzie miał 'Full HD'... :-D
Co do gripa - będzie coraz ważniejszy - gdzieś muszą upchnąć wi-fi.
Shares of Nikon shed 58 percent in the year ended in March, while Canon lost close to 39 percent and Olympus Corplost 48 percent.
Niewesoło... oddala się "mój 200 Macro"...
Corwinowa puszka jak zywa :lol:
krzysiek29
14-05-2009, 20:29
Corwinowa puszka jak zywa :lol:
może Wyrocznia się odezwie...:lol:
może Wyrocznia się odezwie...:lol:
Lepiej nie, bo jak się ostatnio odezwał to wyszło... 5D2. Nie żebym był przesądny, ale niech tym razem się już nie odzywa to może dla odmiany wyjdzie coś wartego zakupu.
oskarkowy
14-05-2009, 22:10
Lepiej nie, bo jak się ostatnio odezwał to wyszło... 5D2. Nie żebym był przesądny, ale niech tym razem się już nie odzywa to może dla odmiany wyjdzie coś wartego zakupu.
A wiecie, jak to wygląda z mojego punktu widzenia?
Pieski szczekają, karawana robi zdjęcia .. :mrgreen:
Nawet sobie nie zdajecie sprawy, jak te Wasze mizerne próby ponabijania się z kolesia śmiesznie wyglądają. Różnica w tym, że Wy sobie możecie pogadać, a on pobawić fajnymi zabawkami. Tylko teraz, to raczej nie spodziewajcie się już żadnego info.
A wiecie, jak to wygląda z mojego punktu widzenia?
Pieski szczekają, karawana robi zdjęcia .. :mrgreen:
Jarek, proszę, wyłącz Toudi mode bo śmiesznie to wygląda ...
Jeśli sądzisz, że ktoś, tu myśli, że Canon wróci do desek i zacznie puszczać to co chcą na c-b to... z drugiem strony nie rozumiem fenomenu, kiedy ktoś coś powiedział, że sprzęt jest cacy, że jest w spec, na którą czeka cały świat nie tylko c-b a na koniec na dpreview news page pojawia się spuchnięty od podgrzania w mikrofali kasztan. Czyli firma może, zrobiła, ale nie da co ludzie chcą bo... W normalnej sytuacji byłaby jazda, ale nie wszyscy udają, że jest cacy itd, itp.
Nawet sobie nie zdajecie sprawy, jak te Wasze mizerne próby ponabijania się z kolesia śmiesznie wyglądają. Różnica w tym, że Wy sobie możecie pogadać, a on pobawić fajnymi zabawkami.
Jeszcze raz proszę wyjdź z piaskownicy.
Co do jednego zgoda, kto prześmiewa Corwin'a (np. Sodom z czerwonym :!: kitem na szyi) to ma problemy z sobą
Tylko teraz, to raczej nie spodziewajcie się już żadnego info.
No tak, chleb nie będzie już smakował tak samo odkąd brak leaków na c-b...
By rycerz nie ciął tak ostro jak brzytwa serwuję kolejną - imho - żenadę:
http://cpn.canon-europe.com/content/news/EOS_oil_spots.do
oskarkowy
15-05-2009, 08:26
Jarek, proszę, wyłącz Toudi mode bo śmiesznie to wygląda ...
Chodziło mi w zasadzie tylko o to, że Corvin naprawdę miewa te zabawki, a że wypuścili nie to, czym akurat się bawił, to już powód do polewki dla paru obszczymurów. Po takich wyskokach każdy straciłby chęć do podzielenia się swoimi kolejnymi doświadczeniami. W sumie to nie moja strata.
Chodziło mi w zasadzie tylko o to, że Corvin naprawdę miewa te zabawki
Skąd wiesz? Znasz go osobiście, widziałeś jakiś prototypowy aparat o którym tutaj pisał? Nie twierdzę że kłamał, broń Boże, ale skąd tak naprawdę mamy wiedzieć czy jest bardziej wiarygodny niż Bonk?
Skąd wiesz? Znasz go osobiście, widziałeś jakiś prototypowy aparat o którym tutaj pisał? Nie twierdzę że kłamał, broń Boże, ale skąd tak naprawdę mamy wiedzieć czy jest bardziej wiarygodny niż Bonk?
Corvin to szpieg z krainy dreszczowców, duch Kacper, taki Tomek Kruz z MI. Nikt go nie widział, nikt go nie zna.
Merde, jak będziesz miał 32500 postów, starych z początków C-B, wróć do tematu... naliwaj... pagawarim...
ps. Przepraszam cię Jarek.
oskarkowy
15-05-2009, 09:29
Pewnie, że znam osobiście, trzymałem też w rękach niejedną fajną rzecz. Przecież inaczej nie pisałbym tego wszystkiego.
Jak się cofniesz parę lat do tyłu, to pokazywałem na CB zrobione przeze mnie rawy z pierwszego 5D jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem, że coś takiego w ogóle będzie w sprzedaży.
Chodzi mi tylko o to, żeby parę osób miarkowało swoje wypowiedzi. Naprawdę nie zawsze można napisać czy pokazać wszystko, co by się chciało. A po ostatniej akcji, gdy Arek myślał, że wypuszczą to, co miał a wypuścili coś gorszego i nikt nie zostawił na nim suchej nitki, to pewnie nie będzie chciał się z niczym wychylać.
A co do Bonka, to przecież on nigdy nie krył, że to tylko rysowanka. Więco o jakiej wiarygodności Bonka piszesz?
Chodziło mi w zasadzie tylko o to, że Corvin naprawdę miewa te zabawki, a że wypuścili nie to, czym akurat się bawił, to już powód do polewki dla paru obszczymurów. Po takich wyskokach każdy straciłby chęć do podzielenia się swoimi kolejnymi doświadczeniami. W sumie to nie moja strata.
A niech Corwin ma te zabawki i bawi się nimi na zdrowie. Tylko z faktu, że Corwin coś tam posiada i czasami coś na ten temat powie nie wynika zupełnie nic.
Żartujemy z niego, bo sobie zasłużył, tylko w przeciwieństwie do Ciebie nikt z żartujących nie używa prostackich sformułowań typu "obszczymury". Dlatego nie baw się w jego adwokata, bo Twój brak kultury osobistej niepotrzebnie może być wiązany z osobą Bogu ducha winnego Corwina.
A jak dla mnie to Corwin dużo zyska, jeśli już więcej nie będzie opowiadał o "cudach" Canona, które się potem zamieniają w odgrzewane kotlety.
Chodzi mi tylko o to, żeby parę osób miarkowało swoje wypowiedzi.
Jak to zabawnie brzmi w ustach człowieka, który zwykł obrażać osoby, z którymi nie zgadza się w dyskusji.
po prostu ludzie wylewają swoje frustracje spowodowane premierami ukochanej firmy
za politykę marketingową Canona obwiniają bogu ducha winnego Corwina, który pisał co pisał raczej w dobrej wierze i pewnie odrobinę ryzykując, bo na pewno nie powinien puszczać farby
chciał zrobić kolegom dobrze ale jego chęci nie były tożsame z chęciami firmy Canon
nikt tego postępowania Corwina chyba nie docenił
a ponabijać się w necie to zawsze fajnie i można się poczuć jak u siebie w piaskownicy
drzemy łacha i jest cool
nie można też lekceważyć czynnika zazdrości, że to akurat jakiś Corwin a nie ja jestem testerem : )
koniec końców chyba każdy na miejscu Corwina więcej by farby nie puścił
Pewnie, że znam osobiście, trzymałem też w rękach niejedną fajną rzecz.
O to mi chodziło, dzięki.
A co do Bonka, to przecież on nigdy nie krył, że to tylko rysowanka. Więc o jakiej wiarygodności Bonka piszesz?
No dobra, porównanie do Bonka było trochę poniżej pasa, przepraszam ;-)
@gietrzy: tak, wiem, że ty tu mieszkasz
@gietrzy: tak, wiem, że ty tu mieszkasz
Ja też cię kocham ;)
Kolekcjoner
15-05-2009, 11:38
Właśnie na to czekamy, lubimy sobie pomarzyć o 60D, które będzie miało AF z 1-series. Marzenia, ale kto wie, w końcu można by było przegonić Nikona i jego D300, bo to już zakrawa na komedię co się dzieje.
Nie sądzę. Jak Canon wypuści "wypasione" 60D to Nikon da D400 jeszcze bardziej wypasione. Seria xxD Canona była zawsze troszkę niżej niż seria Dxxx Nikona. I pewnie krzywdy sobie nie będą robić konkurując bezpośrednio.
O przepraszam paru by się znalazło ;)8).
Prawdą jest też, że na pewno kilka osób lepiej się poczuło jak to co napisał Corwin okazało się czym innym niż ujrzało światło dzienne. Ot taka ludzka przywara - nie zawsze martwimy się niepowodzeniami innych 8-). No i pewnie Corwin też wyciągnął dla siebie z tego lekcję.
Nawet sobie nie zdajecie sprawy, jak te Wasze mizerne próby ponabijania się z kolesia śmiesznie wyglądają. Różnica w tym, że Wy sobie możecie pogadać, a on pobawić fajnymi zabawkami. Tylko teraz, to raczej nie spodziewajcie się już żadnego info.
moja intencja bynajmniej nie bylo nabijanie sie z Corwina - szanuje tego wirtualnego (niestety) dla mnie goscia. smieszy mnie po prostu, ze Canon po roku od premiery 5d mkII wypusci puszke, ktora wedlug Corwinowych zrodel miala byc wlasnie nastepca piatki. Tyle, ze teraz doda gripa i powie, ze to osmy cod swiata, z technologia 'never seen before', nowy 1d mark ilestam. wnioski sam sobie kazdy moze wyciagnac.
O przepraszam paru by się znalazło ;)8).
;)
No i pewnie Corwin też wyciągnął dla siebie z tego lekcję.
Canon pewnie też nauczył się już kontrolować przecieki - kiedyś wystarczało pojedyncze NDA, ale teraz, kiedy internet działa jak midasowe trzciny, potrzebne chyba będą NDA na NDA :-D
problem w tym że z punktu widzenia biznesu Canon postąpił właściwie, bo choć dał coś poniżej oczekiwań wielu ludzi, klienci rzucili się na puszkę pomimo jej absurdalnej ceny
Kolekcjoner
15-05-2009, 13:06
;)
Canon pewnie też nauczył się już kontrolować przecieki - kiedyś wystarczało pojedyncze NDA, ale teraz, kiedy internet działa jak midasowe trzciny, potrzebne chyba będą NDA na NDA :-D
Fakt ale internet ma jednak pewną zaletę z tego punktu widzenia - można puszczać bąki ;) (proszę nie mylić :D) i siać niezły zamęt. Wcale bym się nie zdziwił gdyby takie firmy miały nawet specjalny dział temu poświęcony :mrgreen:.
adalbert
15-05-2009, 13:25
;)
Canon pewnie też nauczył się już kontrolować przecieki ...
Szkoda, że nie wszystkie :( ... http://cpn.canon-europe.com/content/news/EOS_oil_spots.do
oskarkowy
15-05-2009, 13:31
Szkoda, że nie wszystkie :( ... http://cpn.canon-europe.com/content/news/EOS_oil_spots.do
Miałem to jak kupiłem 1DIII. Chyba ze 3 miejsca. Na Żytniej usunęli mi to w jeden dzień, za dziękuję. Nie ma tragedii.
:lol::lol::lol::lol::lol: - u mnie nie plami - pewnie coś z nim nie tak ;)
:lol::lol::lol::lol::lol: - u mnie nie plami - pewnie coś z nim nie tak ;)
A skrzypi chociaż? ;)
A skrzypi chociaż? ;)
W sumie też nie - radzisz oddać na Żytnią? :lol:
Nie plami, nie skrzypi, robi zdjęcia - toż to ideał, na Żytniej mógłby robić za wzorzec :mrgreen:
Lepiej nie bo dostaną wszyscy zawału, że taki istnieje w ogóle! :-D
ErnestPierwszy
16-05-2009, 23:01
Ja mam do dziś 2 kropki i mam je gdzieś. Po wyjęciu z pudełka i przestrzeleniu okazało się, że chlapie... Nawet o tym pisałem, ale wiadomo ile Ds-ów m3 jest na forum?
Pisali o tym koledzy z forum dpreview we wrześniu 2008 a aparat kupiłem w październiku.
Pierwsze kropy wyczyściłem sam, ale potem znów pojawiły się 2 i już nie miałem siły gmerać w nowym sprzęcie... Zwykłe czyszczenie zostawia smugi, bo to olej a nie paproch.
Jak na Żytniej wyczyszczą mi aparat od ręki na miejscu to może podjadę, ale jak mam zostawiać to niech się walą...Tylko strach dawać im do ręki taki sprzęt z DWOMA kropeczkami...
Beznadziejne jest to, że Canon udaje idiotę, że nie wie o co chodzi i dopiero po pół roku robi akcję... ŻENADA.
Jak na Żytniej wyczyszczą mi aparat od ręki na miejscu to może podjadę, ale jak mam zostawiać to niech się walą...Tylko strach dawać im do ręki taki sprzęt z DWOMA kropeczkami...
Beznadziejne jest to, że Canon udaje idiotę, że nie wie o co chodzi i dopiero po pół roku robi akcję... ŻENADA.
Nie tylko zabiorą sprzęt, ale również wpiszą Ci 130pln za "czyszczenie matrycy"... Przez 2 lata miałem 1-3 takich punktów i olewłem, ale ostatio zachlapało po całości. Ciekawe co powiedzą, gdy będę odbierał sprzęt...
oskarkowy
17-05-2009, 20:35
Nie tylko zabiorą sprzęt, ale również wpiszą Ci 130pln za "czyszczenie matrycy"... Przez 2 lata miałem 1-3 takich punktów i olewłem, ale ostatio zachlapało po całości. Ciekawe co powiedzą, gdy będę odbierał sprzęt...
Ja oddałem zaraz na początku, po zakupie 1DIII, bez żadnej akcji. Wyczyścili za dziękuję, więcej punkty się nie pojawiały.
Kolekcjoner
18-05-2009, 00:10
Powinni to robić za darmo.
Owners of affected cameras can contact Canon's customer support centre for for a free cleaning of the mirror box.
http://www.dpreview.com/news/0905/09051501canonservicenotice1dsmarkiii.asp
Ja oddałem zaraz na początku, po zakupie 1DIII, bez żadnej akcji. Wyczyścili za dziękuję, więcej punkty się nie pojawiały.
rok temu, gdy robiłem servo też przeczyścili za dziękuję i nie było problemu. Teraz na ladzie jest kartka z informacją ile kosztuje czyszczenie, a moją winą jest to że nie zaznaczyłem że plamy są z oleju. Miły pan powiedział że serwisant nie potrafi rozróżniać plam olejowych od paprochów. Poza tym nie napisałem oddając że nie zgadzam się na płatną naprawę
Witam juz jakis czas zbieram kaske na szklo 17-40 i tak zaczalem sie zastanawiac gdyz ten model mial premiere ladnych pare lat temu ok fajny i obiektyw ale czy canon nie planuje moze jakies nastepcy olnie czegos nowszego w tym przedziale ogniskowych w necie niestety nie udalo mi sie znalesc zadnych informacji
Patryk_mirek
21-05-2009, 11:10
Cytując dowolną/przypadkową osobę z działu marketingu/zarządu Canona:
-może zrobimy jakiegoś następcę 17-40L?
-a po co? przecież dobrze się sprzedaje, poza tym jeszcze nie wyprzedaliśmy połowy zapasów...
canon zamknal oczy i udaje ze 17-40 ma swietne rogi i idealnie wspolpracuje z FF :)
Ja dojrzewam do kupna nikkora 14-24, w zasadzie manualna ostrosc nie stanowi dla mnie zadnego problemu przy widoczkach, jedynie z filtrami bylby problem, ale to tez jest do przejscia.
...aha Tamron zaprzestal produkcji 17-35 wiec moze tu sie cos pojawi dedykowanego pod cyfrowe FF. Cichy costam nawet wspominal ale to bylo 1-wszego kwietnia wiec nie wiem... :)
preinwher
21-05-2009, 11:12
Młodszy jest 16-35. Zakres ogniskowych bardzo podobny.
Młodszy jest 16-35. Zakres ogniskowych bardzo podobny.
16-35 w kewstii widokowej, wcale nie jest lepszy... cos dziwnego dzieje mu sie nie tyle z rogami co z bokami, przypomina to promienisty radial blur w photoshopie i wyglada dziwnie na jakis naturalnych obiektach typu drzewka itp.
taki przyklad pierwszy z brzegu:
http://photozone.smugmug.com/photos/532741110_4P9Ms-O.jpg
http://www.canonrumors.com/2009/05/1d-mark-iv-cr2/ - no to będziemy mieli kolejny "obciachowy" aparat... - jeśli "kolorowe czasopisma" wygrają ze "stadionami" ;)
jkarwowski
21-05-2009, 12:34
no tak ale 16-35 to juz kolejny przedzial cenowy ;/ i stale 2.8
malkontent
21-05-2009, 13:11
Canon nie odświeżył starszych szkieł, takich jak np. 100-400, 50 1.4, 1.8, 35 2.0 itd. Tak więc na następcę 17-40 nie ma co w najbliższm czasie liczyć.
no tak ale 16-35 to juz kolejny przedzial cenowy ;/ i stale 2.8
No wlasnie... i chyba glownie pod 2,8 jest optymalizowany, bo po przymknieciu jakos sie nie wybija w stosunku do starszego 16-35 i 17-40.
Przykladowo mi swiatlo nie jest potrzebne i nie chcialbym za to doplacac bo jezeli chodzi o suche parametry bez wglebiania sie w jakosc obrazu to 17-40 jest idealny do widoczkow.
Przykladowo mi swiatlo nie jest potrzebne i nie chcialbym za to doplacac bo jezeli chodzi o suche parametry bez wglebiania sie w jakosc obrazu to 17-40 jest idealny do widoczkow.
Prawie... te rogi powodujace, ze obrazek jest "nierowny" (mowie o FF) i tu w tym momencie tez wzdycham do czegos takiego jak nikonowskie 14-24
Prawie... te rogi powodujace, ze obrazek jest "nierowny" (mowie o FF) i tu w tym momencie tez wzdycham do czegos takiego jak nikonowskie 14-24
Ja pisze w sensie cyferek czyli ze 17-40 i f4 jest ok - dobra ogniskowa i dobre swiatlo, o jakosci obrazu to juz wyrazilem opinie ze canon robi sobie zarty...
Jak by nie czarowac rzeczywistosci w canonie nie ma nic co by dawalo od rogu do rogu ostry obraz nawet na przyslonach rzedu f8-f13 w granicach 17-20mm.
jkarwowski
21-05-2009, 15:56
no coz to inz zbieraj dalej kase bo to bardzo fajne szklo i stosunkowo tanie jak na serie L
[CR] Canon Q1 profit falls 88%: http://www.canonrumors.com/2009/05/canon-q1-profit-falls-88-raises-outlook/
- jesień, nie sierpień czyli w sklepach obok indyka
- filmy 1080p, 24/30p
- brak kontroli przysłony w trybie FILM
- większy wizjer (taki z D3 byłby super, ostatecznie i z 1D3 ujdzie ;) )
- plus reszta wcześniej anonsowana
Szykuje się pierwsza poważna dslr odpowiedź na D300. Cena? No właśnie, imho z 1500 minimum. Sony wypuszcza z 10 kolejnych A350-tek, tworząc kolejne szyfladki o półkę wyżej niż ostatnio. To pewnie wymusi na Canonie zostawienie 50D równolegle z 60D, resztę zrobi marketing, jak zawsze ;)
Kolekcjoner
26-05-2009, 21:58
Nie sądże żebyśmy mieli odpowiedź na D300. Canon idzie w bok - swoim zwyczajem zresztą.
jacek220
26-05-2009, 22:25
To dobrze czy źle ?
Kolekcjoner
26-05-2009, 22:44
To już każdy sam zagłosuje - w sklepie 8).
To już każdy sam zagłosuje - w sklepie 8).
pod warunkiem, że w tychże sklepach będzie dostępny :-D
"I have learned that the next version of Quicktime (coming with Snow Leopard) is going to allow real time editing of the Canon 5DMrkII H.264 clips!”
Pikczer i inni Aborygeni: jak smakuje Snow Leo :mrgreen:
to prawda ze w Japoni jest cashback na 50d? jesli tak to moze i do nas dojdzie? :)
A więc jednak Nikon nie Mark free firmware...
“The 5D MarkII will have 24p, it is already in a firmware running in testing. It was not released due to time but it was planned to be released with the manual control. This is not as easy as some people tend to believe. The codec data rate has 6 frames of spare bandwidth and the file size was still the same as the 30p in the cam I tested. They have to re-code the compression routine in order to run at full speed and not waste file size. This has introduced some problems in stability because the chip can only handle 30p natively and this is basically a hack. No Audio control planned or in the firmware as of yet.
The 60D will have 720p, 1080p video modes. 30p is already in the firmware and the Mark II hack could be used in this camera easily. Much better CMOS than the 500D improved even from the 5D Mark II.
Nikon is adding most of the same features soon in their cameras, Canon just wanted to release and get the claim of being first.”
“As published in our of our April 23, Canon shall, before the end of the year 2009, two new high-end professional models.
Without making estimarr their names, the first model will be presented in August, and will be “reporting”, ie, fast, and probably with a smaller sensor size of 24 x 36 mm.
The second model, by pure logic, is an evolution of the EOS-1Ds Mark III, and imagine what the issue is offered plus. Expectations are more megapixels, Canon continues as “focused” on making the competition a professional medium format cameras. Perhaps what most potential users expect the system-EOS is that for once the new cameras do not give serious problems from the outset.
In another vein, it seems that again a little sanity into the minds of some designers, and thus is only known to the future development or alternative to the current G10, offers a more sensible number of megapixels, with a view to higher image quality. Staying around the 9-megapixel, maybe you could do that, for example, the noise does not make an appearance as early as in the current G10.
Wait and see.”
więcej na CR
Kolekcjoner
02-06-2009, 15:01
Czyli - może być prawdą co niektórzy wróżą, że jednak w "zwykłej" jedynce crop zostanie.
Czyli - może być prawdą co niektórzy wróżą, że jednak w "zwykłej" jedynce crop zostanie.
Njiet ;)
A new xD
The title of this post is the marketing name of a new dSLR.
The source says this is not the 60D replacement.
Specs:
16.8mp
1.3x Crop
DIGIC IV
ISO 100-6400 (50-25600)
3.2″ LCD
19 Point AF
HDMI Out
Liveview
720p HD Movies @ 30fps
VF 100%
Weather Sealing like 5D2
EF Lenses Only
Sprytny sprzęt i sprytny leak - bez kl/s co ma znaczenie kluczowe dla imprez sponsorowanych przez Canona w 2010.
Jeśli Servo będzie działać a okroją go tylko z kl/s to śmiało można nazwać ten aparacik 7D :)
Kolekcjoner
04-06-2009, 21:18
Sprytny sprzęt i sprytny leak - bez kl/s co ma znaczenie kluczowe dla imprez sponsorowanych przez Canona w 2010.
Jeśli Servo będzie działać a okroją go tylko z kl/s to śmiało można nazwać ten aparacik 7D :)
No tak - zostawia miejsce dla jedynek, nie grozi 5D mkII ani 60D, a równocześnie daje narzędzie tym, którzy chcą cropa. Coś a'la Bonkowe 3D 8). Taka kryzysowa prawie-jedynka :mrgreen:.
Fajny - i jeśli to nie 5D, to będzie bez gripa (co niektórzy czemuś lubią) ;)
http://www.flickr.com/photos/39108325@N07/3595616160/
https://canon-board.info/imgimported/2009/06/3595616160_eb2a205b10-2.jpg?v=0
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2461/3595616160_eb2a205b10.jpg?v=0)
Kolekcjoner
04-06-2009, 22:43
Fajny - i jeśli to nie 5D, to będzie bez gripa (co niektórzy czemuś lubią) ;)
Ja lubię :D.
3.2 cala LCD? Ciekawe - Samsung zrobił coś nowego? Nie wydaje mi się.
Kiedy do cholery wypuszczą FF z sensownym AF?? :/ za mniej niż 15tys.
colinSTi
05-06-2009, 11:30
http://www.hdr-photography.com/aeb.html
60D
3,5,7,9 Bracketed Frames
8fps
70D
3,5,7,9,11 Bracketed Frames
12fps
80D
3,5,7,9,11,13 Bracketed Frames
30fps Movie Mode (?)
fajny dowciap :)
eos 3 :D
jakby był odrazu bym kupił ;)
Cholernie brakuje mi lepszego AF przy jakości 5D i lepszej jakości ISO1600/3200 nizeli w 5D tylko tyle chce KUWA! :/ no i jeszcze ekran z 5DmkII i 24-70 z IS :P
Ale on jest już od dawna :-D
LINK (http://cgi.ebay.com/CANON-EOS-3-SLR-35mm-FILM-CAMERA-BODY-EXCELLENT_W0QQitemZ130310045948QQcmdZViewItemQQptZ Film_Cameras?hash=item1e571580fc&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1234%7C 240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50)
Ale on jest już od dawna :-D
LINK (http://cgi.ebay.com/CANON-EOS-3-SLR-35mm-FILM-CAMERA-BODY-EXCELLENT_W0QQitemZ130310045948QQcmdZViewItemQQptZ Film_Cameras?hash=item1e571580fc&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1234%7C 240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50)
jago nawet miałem :-)
tak na poważnie niech sie w końcu przestaną wygłupiać i wypuszczą coś sensownego!!!
Kolekcjoner
05-06-2009, 12:49
Cholernie brakuje mi lepszego AF przy jakości 5D i lepszej jakości ISO1600/3200 nizeli w 5D tylko tyle chce KUWA! :/ no i jeszcze ekran z 5DmkII i 24-70 z IS :P
Od Dawna już coś takiego jest - nazywa się Nikon D700. Nie ma moim zdaniem żadnych szans, że Canon to skopiuje.
tak na poważnie niech sie w końcu przestaną wygłupiać i wypuszczą coś sensownego!!!
Tylko, że tu nie ma miejsa na wygłupy to jest biznes.
http://www.canonrumors.com/2009/06/new-lens-talk-cr1/ - no to co będzie pierwsze? Macro IS czy Micro VR?