Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]
Widziałem fotki mojego znajomego. Prawdę mówiąc, mój znajomy trochę oszalał ma punkcie starej Sigmy z Foveonem (czy jak to się tam pisze).
To co mi pokazał, tak sobie wyglądało, ale mój znajomy ma dziwne podejście do fotografii. Mnie się przede wszystkim nie podobały zdjęcia, ale detale były niezłe. Coś tam mi pokazywał przeskalowane w gimpie do 50mpix i w 1:1 nieźle to nawet wyglądało. Trudno mi powiedzieć czy było lepiej niż z mojego c, bo wtedy to się jeszcze mniej znałem niż teraz.
Wracając do Canona, zamiast BSI 3L mógłby zrobić aparat z wymiennymi matrycami. Do niego matryce: mono 8mpix FF, tradycyjny bayer FF 24mpix oraz 3.2 mpix do 2K.
i wszystko jasne.
2012, pewnie Photokina.
A zna ktoś porównania "real life" tych "3x 4.6MPix" rozdzielczości w Foveonie do jakiejkolwiek matrycy Bayera >10MPix? Bo mi się wydaje, że pod względem ilości detali w powiększeniu Foveon - teoretycznie - nie ma nawet szansy się zbliżyć na odległość strzału.
Jakiś czas temu robiłem zdjęcia Fujikiem S3, dynamikę miał bardzo ładną, ale jak pamiętam, mój 400D produkował ostrzejsze obrazki. Do dzisiejszych matryc 60D czy 5DII nie ma to startu. Nie mówiąc już o 10 mpix cropie z wyjętym filtrem zmiękczającym (tym od mory ;))
hehehe 5D3 nie wcześniej niż luty 2012 [CR2]
Pozdrowienia dla wszystkich "czekać na mk3 czy kupić mk2" - szczęśliwy posiadacz 5DmkII :-D
no trzymajcie się.. każdy chyba czekał że Canon to wreszcie wypuści :mrgreen: : link (http://futomaki.pl/2011/07/26/nowa-myszka-od-canona/)
Kolekcjoner
26-07-2011, 23:39
hehehe 5D3 nie wcześniej niż luty 2012 [CR2]
Wiesz to jest wiadomość z gatunku pewnie będzie nowe 5D ale nie wiadomo kiedy :lol:.
(...) szczęśliwy posiadacz 5DmkII :-D
WOW! :lol:
Dalej są plotki o jakimś 3d/7d? Czy na aparat semi-pro robiony pod reporterkę nie ma co liczyć?
Jajeczko nie może być częściowo nieświeże.Aparat nie bywa półprofi.Jest lub nie.
To nie kwestia funkcji.Decyduje niezawodność i trwałość,gwarancja spełnienia oczekiwań.Takie niezauważalne i nie pisane przez userów drobiazgi jak np.materiał z którego wykonana jest ramka matrycy,[w jedynkach tytanowa]migawka jej żywotnosć,powtarzalność nastawianych wartości[1/100 to zawsze jedna setna] itd.
Z reguły nowe rozwiązania wchodzą wpierw w modele amatorskie.Po sprawdzeniu póżniej w profi.To ma swoją cenę, wysoką cenę.W FF np. 5dmII ~~ 8000Pln, profi 1Ds m III ~~ 24000 Pln.Semi profi nie ma i nie będzie.
Ale o co chodzi ? Dla amatora piątka posłuży wiele lat i nie tak łatwo różnice miedzy nią a 1Ds [praktycznie] w jakości zdjęcia pokazać.Moje zdanie nie wynika z teorii.Używałem i używam ww.modele.
Jajeczko nie może być częściowo nieświeże.Aparat nie bywa półprofi.Jest lub nie.
Canon uważa że może.. w sumie trochę racji w tym jest bo nie każdy potrzebuje wszystkiego za grube tysiące...
Ale o co chodzi ? Dla amatora piątka posłuży wiele lat i nie tak łatwo różnice miedzy nią a 1Ds [praktycznie] w jakości zdjęcia pokazać.Moje zdanie nie wynika z teorii.Używałem i używam ww.modele.
no właśnie.. jak się kiedyś znowu spotkamy to nie bierz ze sobą DSa - a przynajmniej jak będzie moja żona bo będzie marudzić żeby kupić ;)
no właśnie - używasz oba modele.. pewnie DS to wół roboczy a piątka jako aparat spacerowy ;)
Wiesz to jest wiadomość z gatunku pewnie będzie nowe 5D ale nie wiadomo kiedy :lol:.
No dobra są tu tacy co się pocą jak pojawi się byle jaka plotka ze statusem CR1 na canonrumors...
Ta ma CR2 - więc już wyższy status. Poza tym to taka mała ironia do wszystkich postów/wątków typu "chciałbym 5D2 ale tyyyyyle złego o nim piszecie, więc w sumie to nie wiem czy kupić, a może poczekać na mkIII? Podobno ma niedługo wyjść..." ;-)
Arturze.
Łukasz juz testował :) we Wrocku.A jeżeli chodzi o Twoje Słonko ,to Ty dziekuj Panu za Nią i po prostu słuchaj.:-D
Troche inaczej :idea:,[moze jakiś dziwny jestem]99,9% czasu używam Ds i tęsknię do piątki.:oops::confused:
Pozdrawiam
Czy na aparat semi-pro robiony pod reporterkę nie ma co liczyć?Ja już myślałem, że taki jest - 7d - wręcz idealny dla reportera, któremu redakcja nie funduje sprzętu. Do tego 11-16, (16-35), 24-70 i 70-200 i wedle preferencji fish i coś długiego i spokojnie można orać.
no właśnie.. jak się kiedyś znowu spotkamy to nie bierz ze sobą DSa - a przynajmniej jak będzie moja żona bo będzie marudzić żeby kupić ;)Nie kręci filmów? A fe!
Ja tam cały czas czekam na moje wymarzone RAW Video. Oby jak najszybciej. Oby w trzycyfrowym body, albo najlepiej w FF wydmuszce z matrycą Nx1920/Nx1080 (N z przedziału <2,3>) żeby im się łatwiej skalowało ;)
Jak Cię znam Micles ,to bedziesz 1Ds V filmy RAW kręcił.Po co wydmuszki.:)
Ostatnio rozmawialem z ludzmi z filmowki (z fotografii) i ja mowilem, ze pewnie niedlugo sie pojawi nowa piatka, to mowili - ale po co? Co tu mozna zmienic. No to ja - chocby AF'a. A oni - AF'a nigdy nie zmienia w stosunku do jedynek. I to chyba prawda :-(
wystarczy ten z 7D ;) ale z lepiej ustawionymi punktami
Ja tam cały czas czekam na moje wymarzone RAW Video. Oby jak najszybciej. Oby w trzycyfrowym body, albo najlepiej w FF wydmuszce z matrycą Nx1920/Nx1080 (N z przedziału <2,3>) żeby im się łatwiej skalowało ;)
+ niech body umozliwi podpiecie przez mini USB przenosnego dysku 2.5' i niech widzi to jako drugi(trzeci) slot kart :-D
Jak Cię znam Micles ,to bedziesz 1Ds V filmy RAW kręcił.Po co wydmuszki.:)Wybacz, ale obecnie rozważam zakup cropa video (550/600/60/7) i Sigmy 8-16 jako zestaw na stałe przypięty do Glidecama ;)
+ niech body umozliwi podpiecie przez mini USB przenosnego dysku 2.5' i niech widzi to jako drugi(trzeci) slot kart :-D
Raczej przez eSata.
Pseudonaukowe wyliczenia :
Waga foty RAW / Waga foty JPG = 4,04 ; 40mbit/s dotychczasowego h264 * 4,04 = 20 mb/s = niektóre dyski usb mogą wymiękać.
Chyba że zrobią jakąś mądrą kompresję do tego RAW, nie wiem ile to waży w REDzie.
Chyba że zrobią jakąś mądrą kompresję do tego RAW, nie wiem ile to waży w REDzie.
Chyba nic lepszego niz HuffYUV (ok 2krotna kompresja) nie wymyslono
zdRAWki
A jednak :) Stratne bo stratne, ale pewnie oni już się na tyle postarali, żeby nie psuło za bardzo :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Digital_Cinema_Camera_Company#Compression_and_ workflow
Kolekcjoner
27-07-2011, 16:07
A to teraz już wiem dlaczego obraz z RED-a jest taki rozpoznawalny. To ten fantastyczny kodek powoduje taki plastik ;):mrgreen:.
MacGyver
27-07-2011, 16:11
Arturze.
Łukasz juz testował :) ...
Troche inaczej :idea:,[moze jakiś dziwny jestem]99,9% czasu używam Ds i tęsknię do piątki.:oops::confused:
Testowałem, testowałem. Może właśnie dlatego focąc piątką tęsknię za Ds-em ;-) Albo może dlatego że równolegle używam 1D-ynki i gdyby nie ten FF i generowany przez niego obrazek to bym pewnie całkiem z piątaka zrezygnował.
A jednak :) Stratne bo stratne, ale pewnie oni już się na tyle postarali, żeby nie psuło za bardzo :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Digital_Cinema_Camera_Company#Compression_and_ workflow
Moim zdaniem, nie napalaj się na Video Raw w dslr Canona. Nie będzie tego w nowej odsłonie 5d, 1ds czy też w mitycznym 3.5d. Jeśli jednak będzie, to będzie to potwornie drogie, czyli tak jakby nie było dla nas - mas.
Tak żeby było trochę jaśniej z tym formatem Video Raw. To nie jest odpowiednik mjpeg z klatkami RAW zamiast jpg. Tutaj nie ma zapisanych wszystkich pełnych klatek, dlatego pliki są dużo mniejsze niż by wynikało z ilość klatek razy wielkość pojedynczej klatki. Nie będę się więcej rozpisywał jako to jest zrobione, bo pewnie nikogo to tutaj nie interesuje. Jednak o ile się nie mylę to na karcie 64gb zmieści się przynajmniej 23 minuty materiału. Można się obejść bez zewnętrznego dysku, tylko karty trzeba często wymieniać. Dodanie takiego dysku, wiązałoby się z dodaniem kontrolera do korpusu, a tego Canon nie zrobi. Tak jak nie doda do korpusu Usb hosta, bo by mu się Grip z Wi Fi nie sprzedawał :).
Moim zdaniem, nie napalaj się na Video Raw w dslr Canona. Nie będzie tego w nowej odsłonie 5d, 1ds czy też w mitycznym 3.5d. Jeśli jednak będzie, to będzie to potwornie drogie, czyli tak jakby nie było dla nas - mas.
Tak żeby było trochę jaśniej z tym formatem Video Raw. To nie jest odpowiednik mjpeg z klatkami RAW zamiast jpg. Tutaj nie ma zapisanych wszystkich pełnych klatek, dlatego pliki są dużo mniejsze niż by wynikało z ilość klatek razy wielkość pojedynczej klatki. Nie będę się więcej rozpisywał jako to jest zrobione, bo pewnie nikogo to tutaj nie interesuje. Jednak o ile się nie mylę to na karcie 64gb zmieści się przynajmniej 23 minuty materiału. Można się obejść bez zewnętrznego dysku, tylko karty trzeba często wymieniać. Dodanie takiego dysku, wiązałoby się z dodaniem kontrolera do korpusu, a tego Canon nie zrobi. Tak jak nie doda do korpusu Usb hosta, bo by mu się Grip z Wi Fi nie sprzedawał :).Ja jestem w stanie trochę na niego uzbierać i władować, bo w ustawianiu wszystkiego jeszcze przed naciśnięciem przycisku REC jestem słaby/leniwy/etc. Tym bardziej, że może nawet poprawią (zrobią :twisted:)downscaling i dorzucą 720p60 (a może nawet i 1080, jak chcą zawładnąć rynkiem)...
Tak, wiem, dlatego napisałem "pseudonaukowe", a później zapodałem linka do wag formatów REDowych.
czy czasem juz niektore "domowe" kamerki w okolicach ~2,5-3K nie maja 1080/60/50p ? Obilo mi sie to o uszy, jesli tak, to nie jest juz wcale jakies fantasy aby bylo w nowych korpusach ;)
czy to tylko ja jestem jakiejs starej daty, czy jednak aparat fotograficzny to co innego niz kamera wideo? bo moim podstawowym zainteresowaniem cieszy sie jednak to, jakie istniejacy badz nieistniejacy aparat robi zdjecia i jak przyjemny jest proces fotografowania...
tak tylko nawiasem pytajac, bo moze ja faktycznie z innej bajki jestem... ale nieodmiennie, interesuje mnie cos wiecej niz inwaliden-kamera...
Kolekcjoner
28-07-2011, 14:39
czy to tylko ja jestem jakiejs starej daty, czy jednak aparat fotograficzny to co innego niz kamera wideo? bo moim podstawowym zainteresowaniem cieszy sie jednak to, jakie istniejacy badz nieistniejacy aparat robi zdjecia i jak przyjemny jest proces fotografowania...
tak tylko nawiasem pytajac, bo moze ja faktycznie z innej bajki jestem... ale nieodmiennie, interesuje mnie cos wiecej niz inwaliden-kamera...
Nie, tylko że stworzyli nowy target i ten target już się zaczyna dopominać o swoje. Tak właśnie się robi biznes najwyraźniej.
Także spokojnie możesz przyjąć, że obecnie aparat nie służy włącznie do robienia zdjęć.
I od dawna wiadomo, ze kamerke video z matryca 36 x 24mm mozna za kilka tysi kupic w przydomowym sklepie ;)
A kamerke z matryca APS-C za 1500zł ;)
Ile ludzi by dalej siedzialo zapewne w czarnej D, gdyby w lustrzankach nie pojawil sie tryb video? Ile talentow sie ujawnilo, gdy za mala kase mozna tworzyc rzeczy wczesniej dostepne TYLKO dla zawodowcow lub ludzi majacych mase kasy.?
I juz chyba wiadomo o co biega.
I od dawna wiadomo, ze kamerke video z matryca 36 x 24mm mozna za kilka tysi kupic w przydomowym sklepie ;)
ale naprawde bedziemy sie przekonywac, ze to jest sprzet do czegos wiecej niz okazjonalnego, dodatkowego nakrecenia filmu?
no bo chyba nie bedziemy sobie wmawiac, ze w ogolnych wynikach sprzedazy DSLR odsetek tych odbiorcow, ktorzy kupuja to wylacznie do krecenia filmow jest wiekszy niz fotografow - nawet nie biorac poprawki na nowosc tego wydarzenia i zachlysniecie sie nim przez rynek....
Ile ludzi by dalej siedzialo zapewne w czarnej D, gdyby w lustrzankach nie pojawil sie tryb video? Ile talentow sie ujawnilo, gdy za mala kase mozna tworzyc rzeczy wczesniej dostepne TYLKO dla zawodowcow lub ludzi majacych mase kasy.?
dobra, jade dalej z ironizowaniem...
czy piszac o tych rzeczach masz na mysli film, na ktorym ostrosc podaza normalnie za filmowanym obiektem... ? nie no, pewnie ze nie, bo jak sie oglada filmy z 5D (ale i z APS-C tez) to nalezy zachwycac sie pieknymi rozmyciami...
umowmy sie, ze ja rozumiem jakie sa zastosowania DSLR w filmowaniu i jego nowe mozliwosci, ale nadal upieram sie, ze to znacznie lepszy sprzet do fotografowania niz do filmowania. zeby ladna analogie zastosowac: cieszy mnie nieodmiennie udoskonalanie lyzek w zakresie krojenia kotleta, ale nadal uwazam, ze lepiej nadaja sie do jedzenia zupy... :)
I juz chyba wiadomo o co biega.
no. linia aparatow ma lezacy i kwiczacy AF, matryce zaslugujaca na lepsza optymalizacje DR, sporo niewykorzystanych mozliwosci odczytu sensora do pomiaru (czyt: naswietlanie na "zeby nie przeswietlic"), o babolach funkcjonalnych w Canonie sie nie bede rozpedzal (drabinka ekspozycji na +/- 2EV, brak kurtynki w celowniku, szamansko rozwiazny MLU, ... - moge jeszcze pare wymienic) itd. itp.
niemniej, zamiast uczesac kotkowi futerko i przypilowac paznokcie, wciska mu sie w pupe piora i oklaskuje jako nowatorskiego pawia... ;)
sorry, nie kupuje. jak dla mnie, to jesli taki 5D mkIII nie wniesie nic istotnie nowego i wartosciowego z punktu widzenia fotografowania to bede nadal robil mkI. a moglbym wydac pieniadze...
...
Tym bardziej, że może nawet poprawią (zrobią :twisted:)downscaling i dorzucą 720p60 (a może nawet i 1080, jak chcą zawładnąć rynkiem)...
To już bardziej uwierzę w Video Raw niż skalowanie w dół 60 razy na sekundę. Nawet 24 razy na sekundę nie dadzą rady.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...
no. linia aparatow ma lezacy i kwiczacy AF, matryce zaslugujaca na lepsza optymalizacje DR, sporo niewykorzystanych mozliwosci odczytu sensora do pomiaru (czyt: naswietlanie na "zeby nie przeswietlic"), o babolach funkcjonalnych w Canonie sie nie bede rozpedzal (drabinka ekspozycji na +/- 2EV, brak kurtynki w celowniku, szamansko rozwiazny MLU, ... - moge jeszcze pare wymienic) itd. itp.
...
No widzisz... Ile osób tyle potrzeb. Ty chciałbyś otrzymać to co napisałeś, a mnie żadna z tych rzeczy nie jest potrzebna. Wystarcza mi to co jest w 5dII. To wątek plotkarsko-marzycielski. Daj nam sobie pomarzyć o video gadżetach w nowych korpusach.
No widzisz... Ile osób tyle potrzeb. Ty chciałbyś otrzymać to co napisałeś, a mnie żadna z tych rzeczy nie jest potrzebna. Wystarcza mi to co jest w 5dII. To wątek plotkarsko-marzycielski. Daj nam sobie pomarzyć o video gadżetach w nowych korpusach.
ale dlaczego marzenie o ficzerach foto jest gorsze? na forum uzytkownikow aparatow a nie kamer, no bylo nie bylo...
no. linia aparatow ma lezacy i kwiczacy AF, matryce zaslugujaca na lepsza optymalizacje DR, sporo niewykorzystanych mozliwosci odczytu sensora do pomiaru (czyt: naswietlanie na "zeby nie przeswietlic"), o babolach funkcjonalnych w Canonie sie nie bede rozpedzal (drabinka ekspozycji na +/- 2EV, brak kurtynki w celowniku, szamansko rozwiazny MLU, ... - moge jeszcze pare wymienic) itd. itp.Większość z tych rzeczy po prostu idzie zrobić ot tak :
1) AF : wsadzić AF z 7d i rozstrzelić go po całej klatce
2) Pomiar : w LiveView, czy może półprzepuszczalne? Czy może testowy "kłap" pomiarowy?
3) Drabinka : no po prostu, dodać kreseczek w wizjerze :)
4) Kurtynka : no dorobić plasticzek i dźwigienkę
5) MLU : okodzić jakiś przycisk/dorobić C.Fn.
6) DR - nie wiem jak to się robi.
A videoRAW, 1080p60, downscaling z matrycy to już są jakieś wyzwania technologiczne, i po prostu jestem ciekawy czy się podejmą.
Pozostaje jeszcze kwestia tego, że progress w video jest wysoce prawdopodobny, a w AF (w piątkach) - nie za bardzo.
Fotograficznie raczej wiemy czego możemy się spodziewać - w kółko tego samego - +20% Mpix, +1-2EV ISO, +3 gadżety żeby ładnie wyglądało na papierze (typowemu akustykowi kompletnie nieprzydatne), no i nadal kijowego AFa, żeby jedynki dobrze się sprzedawały.
To już bardziej uwierzę w Video Raw niż skalowanie w dół 60 razy na sekundę. Nawet 24 razy na sekundę nie dadzą rady.Też się na tym tak superowo nie znam, ale wydaje mi się, że z góry określone parametry skalowania (mamy w aparacie jeden rozmiar matrycy z którego skalujemy i ograniczoną, małą liczbę rozdzielczości docelowych (np : 480, 720, 1080)) umożliwiają dość dalece posuniętą optymalizację i jakieśtam rozwiązania hardware'owe. Z resztą : w REDach i innym tego typu sprzęcie jakoś to jest realizowane ;) Czy może chodzi o kwestię kosztów, czyli pakowania czegoś specjalnie pod video, za co nie chcieliby płacić fotografowie?
Większość z tych rzeczy po prostu idzie zrobić ot tak
1) AF : wsadzić AF z 7d i rozstrzelić go po całej klatce
no ale 1Ds juz przeciez jest. no... prawie ;)
5D mkIII na pewno nie bedzie mial tej klasy AF. wazne jest, zeby bylo wyraznie lepiej niz mkII...
2) Pomiar : w LiveView, czy może półprzepuszczalne? Czy może testowy "kłap" pomiarowy?
pomiar z XXXXX punktow na podstawie tego co widzi matryca tuz przed strzalem i ekpozycja -2,5 EV ~ -2 EV (w zaleznosci od korpusu, ustawien Picture Style'a, kontrastu i Highlight Recovery) ponizej najjasniejszego z pomiarow. banalnie proste (kwestia stabelaryzowania) a z drobnymi poprawkami powinna zawsze dawac ekspozycje maksymalnie do prawej...
3) Drabinka : no po prostu, dodać kreseczek w wizjerze :)
4) Kurtynka : no dorobić plasticzek i dźwigienkę
5) MLU : okodzić jakiś przycisk/dorobić C.Fn.
ja wiem ze to jest proste. kwestia, zeby to Canon zauwazyl. dla nich prostsze jest wp* 17 trybow video, bo to ladnie w folderze wyglada. sek w tym, ze ja folderu nie kupuje, tylko aparat, ktory robi 10 tys fot rocznie. i zadnych filmow... :-D
pomiar z XXXXX punktow na podstawie tego co widzi matryca tuz przed strzalem i ekpozycja -2,5 EV ~ -2 EV (w zaleznosci od korpusu, ustawien Picture Style'a, kontrastu i Highlight Recovery) ponizej najjasniejszego z pomiarow. banalnie proste (kwestia stabelaryzowania) a z drobnymi poprawkami powinna zawsze dawac ekspozycje maksymalnie do prawej...= 10ms dodatkowego laga i rozzłoszczony gietrzy aka klik-klak? :mrgreen::twisted: A tak w sumie to właśnie - czemu E-TTL działa? Kiedy on sobie to mierzy? Bo musi skończyć mierzyć jeszcze przed otwarciem migawki, więc wynikałoby, że musi jakoś opóźnić powstawanie foty...
ja wiem ze to jest proste. kwestia, zeby to Canon zauwazyl. dla nich prostsze jest wp* 17 trybow video, bo to ladnie w folderze wyglada. Ja myślę, że oni to już od dawna dawna widzą, ale albo leniwi, albo celowo, albo za drogo, albo po prostu, żeby mieli na co marudzić :)
sek w tym, ze ja folderu nie kupuje, tylko aparat, ktory robi 10 tys fot rocznie. i zadnych filmow... :-D No ja od niedawna wręcz przeciwnie. Nie wyrabiamy z montażem powoli :)
@Akustyk
Nie jesteś sam. Ja również uważam, że aparat to aparat. Do filmów powinno się używać kamer, a pakowanie video do lustrzanek to po prostu czysty marketing.
Z drugiej strony rozumiem, że może i jest zapotrzebowanie na 'tanie kamery'. No ale sorry. Jak chcą zadowolić kamerzystów - niech robią kamery. A nie z aparatów fotograficznych tworzy się Bóg wie co, byle tylko się sprzedało. A im bardziej się sprzedaje - pakować w to, żeby sprzedawało się jeszcze lepiej.
Kolekcjoner
29-07-2011, 03:50
ale naprawde bedziemy sie przekonywac, ze to jest sprzet do czegos wiecej niz okazjonalnego, dodatkowego nakrecenia filmu?
no bo chyba nie bedziemy sobie wmawiac, ze w ogolnych wynikach sprzedazy DSLR odsetek tych odbiorcow, ktorzy kupuja to wylacznie do krecenia filmow jest wiekszy niz fotografow - nawet nie biorac poprawki na nowosc tego wydarzenia i zachlysniecie sie nim przez rynek....
Nie wiem jak wyglądają ogólne wyniki sprzedaży ale po premierze 5D mkII Canon długo nie mógł się ogarnąć z produkcją właśnie ze względu na filmy. Nawet ich to zaskoczyło. I nie ma tu znaczenia co jest większe. Jest zapotrzebowanie będzie odpowiedź. Szkoda znów bić tę pianę moim zdaniem.
MariusWA
29-07-2011, 09:36
Co do filmów powiedzmy w takim 5D sprawa wygląda tak, że zapotrzebowanie na wideo jest I będzie.
Jaką kamerą do 10000 z obiektywami do 10000 można uzyskać takie wyniki jak lustrzanką z pełną klatką
Co do filmów powiedzmy w takim 5D sprawa wygląda tak, że zapotrzebowanie na wideo jest I będzie.
rowniez, chociaz nadal nie upieram sie, ze po prostu jestem starej daty, bedzie zapotrzebowanie na aparaty fotograficzne nie tylko krecace wideo, ale rowniez wykonujace zdjecia...
nie upieram sie, to tylko moja opinia... :)
Jaką kamerą do 10000 z obiektywami do 10000 można uzyskać takie wyniki jak lustrzanką z pełną klatką
moj stary PowerShot 590 robi lepsze filmy, bo przynajmniej jak cos krece, to jest jakas ostrosc na tym filmie i mozna krecic cos wiecej niz statyczne ujecia w stalej odleglosci od obiektu ;)
a tak juz serio... prawdopodobnie przespalem jakies pranie mozgu i nie kupuje tej megauniwersalnosci DSLR w zakresie filmowania ;) poki co jest kurz i dym po wybuchu bomby, ale jak to opadnie, to okaze sie, ze to filmowanie ani nie leczy wszystkich ran ani nie jest recepta na impotencje i wiele osob moze spokojnie zyc bez niego. i to bedzie zapewne ten moment, kiedy Canon w koncu przypomni sobie o funkcjach fotograficznych... chcialbym, zeby to bylo wczesniej, bo ja widze co najmniej pare rzeczy, ktore moga byc duzo lepiej zrobione w korpusie np. 5D. ale, jak juz mowilem, jestem realista...
Ja jak mialem 1.5 roku 5D2 to nagralem kilka/kilkanascie filmow, niewiele i zdecydowanie zdjecia byly najwazniejsze. Jednak z kosmiczna frajda sie teraz te filmy oglada :-D Zwaszcza te, nagrane eksremalnymi szklami np. 12-24 w 12mm, gdzie nie ma co szukac takiej ogniskowej w kamerkach :)
Mialem wiele lat body bez video, potem mialem z video. Juz nie mam. Ale jesli kiedys kupie jakis nowy korpus, to nie ma nawet opcji, aby byl bez trybu filmowania. Nawet tylko dla tych kilkunastu filmikow, ktore sie nakreci :)
Filmowania nie można ogarnąć ot tak, po pierwszym zrobionym filmie. Zrobiłem tak na oko 7 materiałów, zanim przyzwyczaiłem się do tego w którą stronę kręci się pierścieniem i o ile, jak trzymać, żeby nie trzęsło, jakie profile ustawiać pod co, jak montować i renderować... I i tak nadal jestem cieńki bolek :)
Najgorszy jest właśnie ten brak videoRAW, bo często po prostu nie ma czasu na ustawienie customWB, przeanalizowanie histogramu pod kątem rozpiętości całej sceny itp itd.
ale dlaczego marzenie o ficzerach foto jest gorsze? na forum uzytkownikow aparatow a nie kamer, no bylo nie bylo...
No przecież nie napisałem, że gorsze.
...
Też się na tym tak superowo nie znam, ale wydaje mi się, że z góry określone parametry skalowania (mamy w aparacie jeden rozmiar matrycy z którego skalujemy i ograniczoną, małą liczbę rozdzielczości docelowych (np : 480, 720, 1080)) umożliwiają dość dalece posuniętą optymalizację i jakieśtam rozwiązania hardware'owe. Z resztą : w REDach i innym tego typu sprzęcie jakoś to jest realizowane ;) ...
Red to potężna i droga maszyna i ma rozdzielczość 14mpix. Normalne konsumenckie kamery mają dużo mniejszą rozdzielczość i skalowanie jest mniej kosztowne albo wcale go nie ma. Procesor w korpusie ma i tak dużo roboty z kodowaniem h264, dodanie jeszcze skalowania wyrwie z niego bebechy. Ale może Canon pokaże kung-fu i zrobi wszystko o co tu prosimy. Łącznie z MLU i kurtynką na wizjer. W cenie 40kpln.
...
pomiar z XXXXX punktow na podstawie tego co widzi matryca tuz przed strzalem i ekpozycja -2,5 EV ~ -2 EV (w zaleznosci od korpusu, ustawien Picture Style'a, kontrastu i Highlight Recovery) ponizej najjasniejszego z pomiarow. banalnie proste (kwestia stabelaryzowania) a z drobnymi poprawkami powinna zawsze dawac ekspozycje maksymalnie do prawej...
A fotograf takiemu body to jeszcze do czegoś będzie potrzebny ?
MariusWA
29-07-2011, 20:49
bo ja widze co najmniej pare rzeczy, ktore moga byc duzo lepiej zrobione ...
Ja również widzę wiele rzeczy które można by poprawić bo moim priorytem są zdjęcia...ale Canon tego nie zrobi kosztem video...taka jest prawda
A fotograf takiemu body to jeszcze do czegoś będzie potrzebny ?Jak już zrobili jakikolwiek pomiar, to niech zrobią "porządnie", tak żeby wychodziło zawsze tak, jak użytkownik sobie tego życzy :)
Canon trochę niechcący swoim trybem wideo stworzył nowy rynek.
Jako firma która ma zarabiać pieniądze, to z tego wideo nie zrezygnuje i nie zatrzyma się tak po prostu.
Mylne jest przeświadczenie że rozwinięcie funkcji wideo musi się odbyć kosztem funkcji fotograficznych. Jako prawda objawiona weszła wam w podświadomość polityka sztucznego ograniczania funkcjonalności jaką Sony stosuje.
Może zamiast narzekania że nie robicie filmów, tylko zdjęcia lepiej się wziąć za robienie zdjęć?
Ja nie płaczę że mam tryby automatyczno-tematyczne w swojej 60D. Po prostu ich nie używam jak nie potrzebuję.
Mylne jest przeświadczenie że rozwinięcie funkcji wideo musi się odbyć kosztem funkcji fotograficznych. Jako prawda objawiona weszła wam w podświadomość polityka sztucznego ograniczania funkcjonalności jaką Sony stosuje.
Realia są takie, że aby sprzedaż nowej puszki była dobra to trzeba błysnąć jakimś nowym ficzerem. Widocznie bardziej opłaca im się poszerzać rynek o odbiorców video dając tylko nieznaczne ulepszanie funkcji fotograficznych niż "wypstrykać się" ze wszystkiego co chcą użytkownicy np. porządny AF w 5D, którzy potem już nie będą czuli potrzeby zmiany puszki na lepsze. A tak, ludziki pomalutku będą zmieniać na nowe modele, bo np. zrobił się uchylny wyświetlacz, bo punkty się zrobiły krzyżowe (mimo że dalej skupione w środku kadru i tylko 9), bo 0,5 fps szybciej i 5 zdjęć w serii więcej, bo spot już nie 3% kadru a 2,7% etc. Żadna z tych funkcji typowo fotograficznych przy premierze nowego modelu nie zrobi wrażenia, za to "przełomowe" nowe funkcje video dslr już tak -:)
O jakim 5D mówisz? MK2? Trochę już minęło od jego opracowania.
Moim skromnym zdaniem 5D daje FF dla osób które wcale nie chcą płacić za sportowy AF oraz fps. Działa? Działa jak najbardziej.
Lepszy AF w zbliżonym rzędzie cenowym ma dopiero znacznie późniejszy 7D.
Nie chciałbym podejrzewać że to mowa o MK3 skoro jeszcze nie było premiery.
Ja uważam że realia są następujące:
Postęp w funkcjach fotograficznych wymaga postępu technicznego w matrycach, optyce, układach AF. Oprogramowanie jest adekwatne do możliwości sprzętowych.
Postęp w funkcjach wideo wymaga zasadniczo rozwinięcia oprogramowania i nowych pomysłów na nie, podstawa sprzętowa już jest w znacznym stopniu gotowa dzięki fotografii. Poprawa sprzętowa dla wideo to właściwie tylko przeprojektowany procesor obrazu, ale tak jak w przypadku oprogramowania to kwestia implementacji pomysłu a nie bariera technologiczna jak konstrukcje matryc obrazu.
Funkcje fotograficzne w lustrzankach są ulepszane w lustrzankach właściwie na bieżąco z postępem technicznym z uwzględnieniem pułapów cenowych.
Postęp w funkcjach wideo nie jest jakimś spiskiem Canona bo 'bardziej się opłaca poszerzać o wideo'.
Sprawa ma się banalnie - po prostu jest zbyt na funkcje wideo, relatywnie łatwo je dodać, nie przeszkadzają one funkcjom fotograficznym i nie ma racjonalnych powodów nie dodawania ich.
Canon nie spowolnił postępu funkcji fotograficznych dla funkcji wideo. Czy dla porównania ktoś z konkurentów Canona ma jakieś przełomowe osiągnięcia w fotografii które by uzasadniały odmienne zdanie?
Wydaje mi się że 'nieznaczny' postęp w dziedzinie fotografii równie dobrze dotyczy także innych producentów. A może jednak się mylę?
Canon zaledwie aktywnie dodaje funkcjonalność wideo na miarę wysokiej jakości podzespołów i sprzętu który już posiada.
MariusWA
30-07-2011, 20:14
Czy dla porównania ktoś z konkurentów Canona ma jakieś przełomowe osiągnięcia w fotografii
przełomowe nie przełomowe ale przynajmniej jedna firma ma lepiej(o wiele) działający AF...co już sie powoli mści na Canonie...oby tak dalej a wybór bedzie jeszcze prostszy...niestety
co już sie powoli mści na Canonie...oby tak dalej a wybór bedzie jeszcze prostszy...niestety
A w jaki sposób się to mści?
przełomowe nie przełomowe ale przynajmniej jedna firma ma lepiej(o wiele) działający AF...co już sie powoli mści na Canonie...oby tak dalej a wybór bedzie jeszcze prostszy...niestety
Jak dotąd pustosłowie. ;) Może przykłady jakieś konkretne?
Też jestem ciekawy tej 'zemsty' skoro Canon sprzedażą lustrzanek pokonał Nikona i Sony razem wziętych.
A w jaki sposób się to mści?
Jak to w jaki?
Np. Nikon ma lepsze forum!
:-)
Ta sama firma pokazała ostatnimi czasy np. matryce rewelacyjnie radzące sobie ze szczegółami w głębokich cieniach. Tymczasem Canon mnoży tylko mpxy ograniczając przy tym DR.
Np. osoby, które szukają body FF wielkością podobną do 5d z dobrym AF i fps, nie pójdą w 1ds, bo za duże, więc wybór jest bardzo czesto jeden - d700.Ostatnio zobaczyłem ile toto ma mpix, i trochę ołysiałem :twisted: Nie mógłbym się przestawić do retuszu na takich plikach :mrgreen:
Piotr_0602
01-08-2011, 09:10
niemniej, zamiast uczesac kotkowi futerko i przypilowac paznokcie, wciska mu sie w pupe piora i oklaskuje jako nowatorskiego pawia... ;)
sorry, nie kupuje. jak dla mnie, to jesli taki 5D mkIII nie wniesie nic istotnie nowego i wartosciowego z punktu widzenia fotografowania to bede nadal robil mkI. a moglbym wydac pieniadze...
Mam to samo. Jeśli nie zmienia NAPRAWDĘ istotnych rzeczy z punktu widzenia fotografowania (filmowanie mam gdzieś) to nadal zostaję przy 5D mkI. Nadal robi ładne zdjęcia i nowe matryce wcale tak nie wyprzedziły o lata świetlne starej FF z jedynki.
A tak wracając do wątku to czy ktoś słyszał jakąś nową plotkę o 1DS IV.?Poprzedni Ds to już chyba najdłuzej produkowany aparat z obecnej stawki Canona.
Janusz Body
01-08-2011, 14:48
A tak wracając do wątku to czy ktoś słyszał jakąś nową plotkę o 1DS IV....
Nie ma, nie było i nie będzie :mrgreen: Obecnie produkowany Mk3 jest tak dobry, że przebić będzie ciężko - chyba, że filmami ale to chyba nie ten segment. ;-)
Kolekcjoner
01-08-2011, 17:10
Znów posprzątałem :roll:.
Ostrzeżenie janmar'a było po to żeby nie prowadzić tu żadnych wojenek systemowych.
Wątek jest o nowościach Canona i na tym prosiłbym się skupić.
"Napisał janmar
A tak wracając do wątku to czy ktoś słyszał jakąś nową plotkę o 1DS IV....
Nie ma, nie było i nie będzie Obecnie produkowany Mk3 jest tak dobry, że przebić będzie ciężko - chyba, że filmami ale to chyba nie ten segment. "
Plotki są , były i będą - oto ostatnia z optyczne.pl:
"Canon EOS-1Ds Mark IV
Na stronie producenta automatycznych głowic GigaPan, w tabeli kompatybilności sprzętu pojawił się Canon EOS-1Ds Mark IV, gdzie podano jego wymiary i wagę. Trudno powiedzieć, czy była to pomyłka, czy przypadkowy przeciek, nie zmienia to jednak faktu, że informacja już zniknęła ze strony. Mimo to udało się odnotować, że nowa profesjonalna lustrzanka Canona będzie miała wymiary zbliżone do poprzednika, gdyż wyniosą one 156x157x80 mm. Natomiast waga nowego modelu ma wzrosnąć o 15 gramów. " :mrgreen:
Bardzo często sa mylone 1DsMarkx z 1DMarkx .Ta jedna mała literka "s" to IMHO,zbyt mała róznica przy dwóch róznych aparatach.Trzy lata mineły jak używam 1Ds mark III
a na zdjęciach i na ulicy często nie rozróznię. " I nie ma Mocnych..." jak oko nie sięgnie na malutki znaczek w lewej dolnej części aparatu.
Proszę o pisanie na temat.
Dalsze spychanie watku w kierunku sporu"Co jest lepsze Canon czy Nikon" zmusi kogoś z moderatorów do ostrzejszej reakcji.
Kolekcjoner
01-08-2011, 23:46
Jeszcze raz.
Miłośników, entuzjastów i piewców systemów alternatywnych zapraszamy na dedykowane fora lub proszę sobie założyć stosowny wątek.
Tu nie ma miejsca na żadne wojenki systemowe.
allxages
02-08-2011, 02:43
Nie ma, nie było i nie będzie :mrgreen: Obecnie produkowany Mk3 jest tak dobry, że przebić będzie ciężko - chyba, że filmami ale to chyba nie ten segment. ;-)
Kilka rzeczy mogliby zrobić.
- lepszy LCD
- używalne ISO 6400
- lżejszy (ale nie dużo)
- poprawić organizację folderów, w 1Ds2 jest dużooo lepsza
no i od biedy zwiększyć DR ;-)
Z drugiej strony za te poprawki nie dałbym tyle kasy co trzeba chyba..
Z przebijających się plotek wychodzi mi że w 5Dmk3 ma być:
- nowa matryca 32Mpix
- nowy AF
- DIGIC V
Ma być wszystko lepsze i szybsze, a poza tym znacznie ulepszone wideo.
To ulepszenie nie będzie z lekceważeniem fotografii jak malkontenci uważają, ale dlatego że Panasonic pokazał że kilka rzeczy można z łatwością dużo lepiej zrobić.
Co jak co, ale nie ma doniesień o ulepszonym ekranie LCD.
Nie wydaje mi się żeby obecnie używany ekran potrzebował zastępstwa.
+ niech body umozliwi podpiecie przez mini USB przenosnego dysku
raczej przez micro-USB 8-)
Raczej przez eSata.
no proszę cię :roll:
Waga foty RAW / Waga foty JPG = 4,04 ; 40mbit/s dotychczasowego h264 * 4,04 = 20 mb/s = niektóre dyski usb mogą wymiękać.
chyba 20 MB/s?
mam dysk USB 2.5", który spokojnie wyrabia przy zapisie dużych plików ponad 90 MB/s, więc jest zapas.
oczywiście jest to USB 3.0 i dysk mechaniczny 7200 obr/min.
ale i nie-mechaniczny pendrive USB 3.0 32 GB też mi tyle czasami wyciąga.
więc o mass-storage spokojna głowa. byle tylko dali to gniazdko USB z trybem HOST. ale myślę, że marne szanse. mogli to przecież już dawno zrobić. :?
Co jak co, ale nie ma doniesień o ulepszonym ekranie LCD.
Nie wydaje mi się żeby obecnie używany ekran potrzebował zastępstwa.
ulepszony faktycznie być nie musi, ale czy będzie gibany??
MariusWA
03-08-2011, 06:31
Z przebijających się plotek wychodzi mi że w 5Dmk3 ma być:
- nowa matryca 32Mpix
- nowy AF
- DIGIC V
Tak na marginesie to się zastanawiam na co komu w klasie sprzętu 5D matryca 32Mpix..tak naprawdę to takie 15-18mln ze ślicznym iso 12800 to wystarczająca sprawa do większości zastoswań.
Ja tam bym poświęcił wiele dla Afa - a już na pewno jakieś mega megapixelowe matryce
Pewnie nieco opożnili premierę mk III zeby zaimplementować złącze Thunderbolt.
Pewnie nieco opożnili premierę mk III zeby zaimplementować złącze Thunderbolt.
Jeśli produkt ma się ukazać w lutym 2012 to dziś jest już za późno na zmiany, imho.
Taki Canon o takim Thunderbolcie nie dowiedział się z onetu.
Dokładnie. pewnie dostał specyfikację złącza podobnie jak inni producenci sprzętu wszelakiej maści którzy zamierzali to złącze umieścic w swoich produktach. a te produkty dopiero zaczynają sie powoli pojawiać. zapewne nie ma również żadnych finansowych przesłanek aby przyspiesząć premiere mkIII na wcześniej niż wiosna 2012.
Lada chwila będą 3 arcyciekawe zapowiedzi do Canona, o których jeszcze nie mieliście okazji czytać w żadnych rumorsach :) Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć.
Lada chwila będą 3 arcyciekawe zapowiedzi do Canona, o których jeszcze nie mieliście okazji czytać w żadnych rumorsach :) Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć.
Skaner z kalkulatorem, myszka z drukarką i pilot do aparatów z pilotem do TV?
zdRAWki
zdRAWki
prawie dobrze, obstawiam jednak na funkcje filmowania w tym kalkulatorze i pilocie. co do myszki to nie jestem pewny...
:mrgreen:
zdRAWki
NO.. i zepsules cala zabawe.. ;)
lada chwila będą 3 arcyciekawe zapowiedzi do canona
nareszcie
Tak na marginesie to się zastanawiam na co komu w klasie sprzętu 5D matryca 32Mpix..
Przydaje się. Np. jako telekonwerter :lol:
Przydaje się. Np. jako telekonwerter :lol:
Do tego jest 7D lub 600D, w zależności od kasy.
Cichy w roli Corwina? No nie mogę ;-)...
Lada chwilaCzyli kiedy? ^^
Mam zgłaszać twojego posta do rumorsów? Masz już na tyle duży respekt, że dostaniesz za tą deklarację CR2? :D
Z serii : Co Nowego u REDa?
(tak, zerżnięte z CR, ale njusik jest dość miły) :
This was shot with the yet-to-be-released RED Canon mount – which has full support of Autofocus, Image Stabilization, digital aperture control, touch to focus, touch to rack focus, and distance readout. These are pretty amazing times to be behind the lens.
Do tego jest 7D lub 600D, w zależności od kasy.
Tak. Ale nie zawsze chcę używać telekonwertera w postaci APS-C. Nie tylko, aby uzyskać szerszy kadr, ale także lepszy obrazek w trudnych warunkach.
Kolekcjoner
09-08-2011, 20:06
Czyli kiedy? ^^
Jeszcze w sierpniu, przy tym tym razem na prawdę powinno być ciekawie :cool:.
oskarkowy
09-08-2011, 20:09
Jeszcze w sierpniu, przy tym tym razem na prawdę powinno być ciekawie :cool:.
Aż zerknę na allegro, czy pojawił się wysyp używanych 5II, czy 1DIV, wszystko będzie jasne.. :mrgreen:
Aha, fajnie, że coś się w końcu dzieje..
Aż zerknę na allegro, czy pojawił się wysyp używanych 5II, czy 1DIV, wszystko będzie jasne.. :mrgreen:
Aha, fajnie, że coś się w końcu dzieje..
Niestety nie mam na myśli tych zapowiedzi, poza tym na ten temat CR są :)
KrzysiekT
09-08-2011, 21:07
Aparat który będzie łączył 1Ds + 1D + Video = cena około 40 tys.
No tak, Zosia Samosia, wiem ale nie powiem.
To co, obstawiamy?
1)EVIL FF
2)Kamera RED-Like
3)Kalkulator z myszką, podkładką, drukarką, skanerem i chomikiem w takim kółeczku do biegania.
To co, obstawiamy?
1)EVIL FF
2)Kamera RED-Like
3)Kalkulator z myszką, podkładką, drukarką, skanerem i chomikiem w takim kółeczku do biegania.
eeeeeee tam.... to moze jednak badzmy realistyczni...
1. 5D mkIII
2. 1Ds mkIV
3. 28-105/3.5-4.5 IS jako tani kit do 5D ;)
4. 17-40 IS
5. 135/2 mkII
6. 30/1.8 EF-S
Przydałby się 24-70L IS. W sumie to pierwsza rzecz, za jaką Canon mógłby się zabrać.
eeeeeee tam.... to moze jednak badzmy realistyczni...
3. 28-105/3.5-4.5 IS jako tani kit do 5D ;)
4. 17-40 IS
Te 2 rzeczy baaardzo mi się podobają:)
No tak, Zosia Samosia, wiem ale nie powiem.
Uprzedził że niedługo będą ogłoszone nowości, co w okresie wakacyjno-urlopowym ma duże znaczenie. Jest cynk aby sprawdzać wiadomości w internecie trochę częściej niż raz na dwa tygodnie.
Powiedział co mógł aby nie złamać danego słowa.
@Cichy - Dzięki za ostrzeżenie.
To co, obstawiamy?
1)EVIL FF
2)Kamera RED-Like
Kurde chcialem napisac to samo ;)
1. Bezlusterkowiec FF
2. Kamerka z mocowaniem EF
3. termos terenowy wygladajacy jak 200/2
eeeeeee tam.... to moze jednak badzmy realistyczni...No ale cichy napisał :
Niestety nie mam na myśli tych zapowiedzi, poza tym na ten temat CR są :)Więc tu nie chodzi o 5 i 1, ani o szkła, których potrzebujemy, tylko faktycznie niezłe "nowości"...
Kurde, nie mogę się doczekać :D
No ale cichy napisał
A kto to jest cichy? Z całym szacunkiem
Imho, będzie coś co sprawiło, że fotoświat nie jest już taki jak wcześniej a wyszło to z... tego forum. I nie, nie mam na myśli (później) Corwina.
Młodym (stażem) kolegom forumowiczom polecam zanurkować bardzo głęboko do Księgi Genesis Canon-Board ;)
Akustyk ;)
- twoje 17-40 już krzyczy o update, po Nikkorku może w IS
- 50/1.4 jakby też
- ef-s 35/1.8: bez komentarza
- EF 24-70 II - imho tylko przy okazji 1Ds4
- SX40 też; byłby rekord pierwszy, który dobił do 1000mm
- XZ1 nadal (optycznie) rządzi więc może taki G2/Pro2 remake? (2.0-2.5)
Co do kitów, był sobie kiedyś EF 40mm f/1.2L, Panas ma swojego, bardzo ostrego 20/1.7 więc może Canon posłucha/ł wreszcie wyjących do księżyca
;)
BTW. Puszki mnie nie interesują, tak samo jak ef-s nawet 30 i nawet 1.4; mam swoje GF1 i czekam już tylko na małą Lajkę 25/1.4.
BTW. Puszki mnie nie interesują
OK, I'll play - na podstawie ostatniego wpisu na CR
W jesiennym cenniku dla Canon Pro Dealerów z Alle ;) brakuje:
1. 1Ds3
2. 1D4
Cichy pisał o trzech nowościach więc jeden cytacik z moich PW:
wiesz, tak naprawdę to żadne szkło UWA Canona nie jest nawet dobre -> pozdrawiam ;)
No dobra, bo zaczynacie już głupoty pisać. Chodziło mi o "przystępne cenowo szkła pod FF ". Arcyciekawe - tak to określiłem, bo nigdzie o tym jeszcze nie czytałem (tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać). I na razie tyle. Wyjdą na 99%, nie znam na razie dat (ale raczej niedługo). Puszki FF o której wiem nie miałem na myśli, bo nie mam żadnej informacj, czy w ogóle wyjdzie w takiej postaci, w jakiej ją widziałem.
Evil FF - nie w tym roku. NEX 7 raczej APS-C, Leica - APS-C, Ricoh - już wiadomo, APS-C, Zeiss Icon - miał być FF, nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie, Canon - ??? :)
Przystępne cenowo szkło pod FF brzmi interesująco.
Przystępne cenowo szkło pod FF brzmi interesująco.
to pewnie bez czerwonego paska, a tymi jak wiadomo trudno cos zrobić:mrgreen:
Ojtam ojtam.
Akurat z 85 jestem zadowolony, 35/2 też mi się podoba.
Gdyby dali 24/1,8 to byłbym chętny prawie natychmiast.
W zasadzie innych życzeń nie mam :mrgreen:
Akustyk ;)
- twoje 17-40 już krzyczy o update, po Nikkorku może w IS
- 50/1.4 jakby też
- ef-s 35/1.8: bez komentarza
- EF 24-70 II - imho tylko przy okazji 1Ds4
g3... co krzyczy o update w Canonie to ja wiem. ale do planu wydawniczego Canona to ma sie nijak ;)
co do update'u 50/1.4 to nie postawilbym na taki zaklad ani grosza - z prostego wzgledu: ostatnia stalke nie-L Canon wypuscil w.... 1995 roku. niektorzy uzytkownicy tego forum jeszcze wtedy w pieluche robili ;) a 50/1.4 to jest druga po 28/1,8 (tej z 1995) najmlodsza stalka w zestawie Canona ;)
a to, ze te nie-L stalki Canona sa nijakie, bo nierzadko podle mechanicznie, srednio ostre (te dluzsze, bo nad szerokimi katami juz sie nie bede znecal) i w wiekszosci drewnianie rysujace... who cares, Yamada-san?i tak kupia, bo nie maja za wielkiej alternatywy...
kwestia update'u 17-40 - ma sens ze wzgledu na uzupelnienie linii L-f4-IS, zeby byl combos 17-40, 24-105, 70-200). z tym ze na niewiadomo jaki skok optyczny bym nieliczyl. Nikon ma za 900 EUR mocno przecietny optycznie 16-35/f4, a Canon nie ma za duzo miejsca na cenowe wypozycjonowanie, bo przy 17-40 mkI za 650 EUR i 16-35 mkII za 1250 EUR wychodzi jak w morde misia price-tag 950 EUR (na starcie 1100 EUR). wiec nie spodziewam sie tu szkla duzo lepszego od Nikkora.
24-70 mkII i 135/2 mkII sa dla mnie z dwoch wzgledow realistyczne - to szkla dla kotleciarzy, a ci beda oczywiscie bluzgac, ze w sumie to wiele sie nie poprawilo, a cena nowek z ksiezyca.... a potem oczywiscie kupia, no bo przeciez... ;)
kwestia update'u 17-40 - ma sens ze wzgledu na uzupelnienie linii L-f4-IS wiec nie spodziewam sie tu szkla duzo lepszego od Nikkora.
A ja odwrotnie, mogą się postarać jak w przypadku każdego szkła 4/IS by przyciągać środkowy target.
24-105 jakby lepsze - tfwu - od Nikkora.
70-200/4 IS - póki co (18 MPx) wciąż jaw dropper
200-400/4 IS - I'm all in ;)
70-300L IS - po twojej rekomendacji tylko Corwin, oskarkowy, Miyagi San (tak, uwielbiam podróbki ;)) no i Cichy mogli by zarzucić coś temu szkiełku :mrgreen:
Jak by nie patrzeć brakuje na dole.
135 - jedno z najostrzejszych szkieł wg. Canona; za wcześnie.
35 - po ostatnim Nikorze mogą spokojnie tłuc obecne przez kolejne 5 lat :mrgreen:
Ja kiedyś bym zabił za 180/3.5 hIS macro, ale możliwe, że zaproponują 50/2.8 hIS :)
co do update'u 50/1.4 to nie postawilbym na taki zaklad ani grosza -
Niby tak, nie po to Canon wypuścił pancerne - 50/1.2 L, żeby teraz robić pancerne 1.4 za 1/3 ceny. Ja mam swoje 1.4 od 15 lat. Gdzieś ze 4-5 lat temu wymieniałem silnik na Żytnej, ale ostatnio widzę że znów czasem jakby nie chce ruszyć AF. Szkło zawsze z osłoną. Skoro nie będzie nowego 1.4 to pozostanie zbieranie na 1.2L i większy futerał. Szkoda bo mój egzemplarz jest super używalny na 1.4 i jak porównywałem z 1.2 to nie było żadnego rozgoryczenia.
Niby tak, nie po to Canon wypuścił pancerne - 50/1.2 L, żeby teraz robić pancerne 1.4 za 1/3 ceny.
Canon zrobił 50L tylko po to by mieć w katalogu, nie po to by na niej zarabiać. Na 50/1.4 II można by zarobić miliony - jak pięknie pokazuje Sigma.
Szkoda bo mój egzemplarz jest super używalny na 1.4 i jak porównywałem z 1.2 to nie było żadnego rozgoryczenia.
Któraś z moich egz. też była super @1.4, następna już nie, ale za to nie dawała chmurki w słońcu, etc...
Canon zrobił 50L tylko po to by mieć w katalogu, nie po to by na niej zarabiać. Na 50/1.4 II można by zarobić miliony - jak pięknie pokazuje Sigma.
mysle, ze jednak nie do konca. jasne 50 to szklo z zadatkami na konia roboczego do kotleta, zwlaszcza jesli znikoma glebie ostrosci i efekciarskie rozmycia. 1.2 duzo bardziej spelnia ta definicje, a umowmy sie, ze w bogatszych krajach (i nie chodzi mi tylko o k* droga, nawet przy normalnym kursie franka, Szwajcarie) zakup 50/1.2 nie zamorduje zawodowego kotleciarza.
a 50/1.4 to po prostu ma byc przyzwoita 50-tka dla mas, absolutnie nie liczona na duzy przebieg. i to zalozenie obecna spelnia. lepsza nie musi byc, moze tylko co do rozdzielczosci by sie Canon bardziej postaral, bo to powinien byc benchmark mozliwosci matryc 18 Mpix.
jasne 50 to szklo z zadatkami na konia roboczego do kotleta, zwlaszcza jesli znikoma glebie ostrosci i efekciarskie rozmycia. 1.2 duzo bardziej spelnia ta definicje
W swietle poniższego jest to watpliwa kwestia, nawet uzywanie swiatla 1.4 .... :
http://www.luminous-landscape.com/essays/an_open_letter_to_the_major_camera_manufacturers.s html
24 1.8/35 1.8/50 1.4 - pewnie nic z tego :)
No dobra, bo zaczynacie już głupoty pisać. Chodziło mi o "przystępne cenowo szkła pod FF ". Arcyciekawe - tak to określiłem, bo nigdzie o tym jeszcze nie czytałem (tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać). I na razie tyle. Wyjdą na 99%, nie znam na razie dat (ale raczej niedługo). Puszki FF o której wiem nie miałem na myśli, bo nie mam żadnej informacj, czy w ogóle wyjdzie w takiej postaci, w jakiej ją widziałem.
Evil FF - nie w tym roku. NEX 7 raczej APS-C, Leica - APS-C, Ricoh - już wiadomo, APS-C, Zeiss Icon - miał być FF, nie wiadomo, czy w ogóle wyjdzie, Canon - ??? :)
No dobra a czy 14-24/2.8L za (strzelam najbardziej prawdopodobna cenę) ~11k jest dla Ciebie arcyciekawym i przystępnym cenowo szkłem na FF? :-D
Bo jakby nie patrzeć wszyscy by chcieli ale żadnych konkretnych plotek nigdzie nie było.
(chociaż przy tym szkle Canon jest trochę w patowej sytuacji. Ma stałkę 14 która nie bije nikorra 14-24 i jest prawie 40% droższa.
Wprowadzając swoje 14-24 powinno być konkurencyjne z nikkorem ale wtedy musiałby albo wycofać stałkę żeby dać cenę koło 8-9k i jakościowo utrzymać przynajmniej poziom stałki (nadal prawie 40% drożej niż nikon i może nadal gorzej optycznie, ale już lepiej bo zoom)albo przywalić cenę 11k i powinien to być niesamowity rzeźnik. Bądź co bądź i tak będzie to w pewnym sensie śmierć dla stałki - jak już kogoś będzie stać wyłożyć 8,5k na stałkę to dozbiera i do lepszego zooma)
IMHO mistrzowska była premiera 200-400/4L x1.4 - wszyscy wzdychali, że nikon ma ale plotek nie było żadnych, nikt nie dowierzał i jeszcze ten konwerter ;-)
17/4L TSE, 8-15 fish i 70-300L też były zaskakujące więc jak widać Canon potrafi utrzymać nowości w tajemnicy i zaskoczyć wszystkich
Na CR są plotki o premierze sierpień/wrzesień nowej jedynki razem z 24-70II lub 35L II.
W każdym razie na pewno po Nikonie (jak zwykle, zobaczą co żółty obóz wykombinował i podejmą decyzję którą z kilku wersji prototypu pokażą żeby się im to najbardziej opłaciło...)
Poza tym:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/656378-REG/Canon_3822B002_EOS_1D_Mark_IV.html
http://www.bhphotovideo.com/c/product/518204-REG/Canon_2011B002_EOS_1Ds_Mark_III_SLR.html
temporarily unavaible - słowem klucz ;-)
Poza tym:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/656378-REG/Canon_3822B002_EOS_1D_Mark_IV.html
http://www.bhphotovideo.com/c/product/518204-REG/Canon_2011B002_EOS_1Ds_Mark_III_SLR.html
temporarily unavaible - słowem klucz ;-)
Plus (tylko) 2150 za Dalmierza w BestBuy.
Plus D700 za pi razy drzwi tyle samo, też w BestBuy.
Ciekawe kiedy EVF w Rebelu, kiedy jakość D5100w Rebelku :sad:
A co w temacie 7DII ponoć FF, sierpień aktualny?
nie wiem czy aktualny, ale tak, to jak najbardziej bylaby pora na premiere 7DII FF = 1Ds mkIV ;)
7DII na pewno nie będzie FF...
Ew. 5D się rozdzieli na 5DIII i 3D...
A na 7DII nie liczyłbym w tym roku.
Czy to magiczne szkło o którym wspomina Cichy to nowa wersja 35/1.4L? Chyba nie, bo to niezbyt arcyciekawe :)
Czy to magiczne szkło o którym wspomina Cichy to nowa wersja 35/1.4L? Chyba nie, bo to niezbyt arcyciekawe :)
Z wypowiedzi Cichego wynika ze beda jeszcze jakies 2 nowosci szklane do canona .. nie koniecznie od canona. (2 bo samyang 24/1.4 zostal juz ogloszony).
podobnież nowa jedynka ma być zaprezentowana z albo nowym 35L albo nowym 24-70L.
Ale kiedy, gdzie i czy na pewno to nie wiadomo.
oskarkowy
16-08-2011, 16:06
podobnież nowa jedynka ma być zaprezentowana z albo nowym 35L albo nowym 24-70L.
Zapomnij.. Brzmi to tak, jak my byśmy sobie wymarzyli. A odkąd pamiętam, Canon nigdy nie wypuścił niczego po naszej myśli..
Choć muszę przyznać, że nowa 1ka i nowe 24-70L to w tej chwili bardzo potrzebne zabawki..
Zapomnij.. Brzmi to tak, jak my byśmy sobie wymarzyli. A odkąd pamiętam, Canon nigdy nie wypuścił niczego po naszej myśli..
Choć muszę przyznać, że nowa 1ka i nowe 24-70L to w tej chwili bardzo potrzebne zabawki..
no trochę tak... Nie pogardziłbym nowym 35L jeżeli poprawiliby to czasem naprawdę okropne CA i pracę pod światło. Ostrośc dla mnie w centrum jest jak najbardziej ok, ale jak by poprawili + boki w bonusie też to kupiłbym z chęcią ;-)
Taaa. Jedynka i 35L. Może w kicie? :) Jeżeli już, to na 95% 24-70, albo coś lekko poszerzonego (22-73,5) :D
przemyslawsz
16-08-2011, 22:56
Ja tam czekam na 5DmkIII i wierzę, że się w końcu doczekam :)
Taaa. Jedynka i 35L. Może w kicie? :) Jeżeli już, to na 95% 24-70, albo coś lekko poszerzonego (22-73,5) :D
pamiętaj, że jedynka to też Ds a do niego 35L jak najbardziej :-D
Poza tym coraz częściej i więcej plotek o połączeniu jedynek.
Dla mnie mogliby połączyć 5D i 7D (hmm (5D + 7d)/2 = 6D ??:roll::mrgreen:)
seti_60d
17-08-2011, 02:14
IMHO mistrzowska była premiera 200-400/4L x1.4 - wszyscy wzdychali, że nikon ma ale plotek nie było żadnych, nikt nie dowierzał i jeszcze ten konwerter ;-)
No i co z tym 200-400? Kiedy będzie u nas, wie ktoś?
lelo?
gadget_zary
17-08-2011, 08:17
http://www.canonrumors.com/2011/08/1ds-mark-iv-24-70-ii-in-2-weeks/
świeże plotki z wczoraj ;] Swoją drogą ciekawa jest ta z wzmianką na oficjalnej stronie Canona.
seti_60d
Internet nie gryzie (canonrumors, dpreview itp.) a o 2 w nocy bym się tłumów nie spodziewał
Dla mnie hitem roku jest lans Cichego z Samjangiem 24/1.4 w temacie co nowego u Canona.
Może administracja i/lub właściciel pozwoliliby założyć temat co nowego u Cichego? ;)
Dla mnie hitem roku jest lans Cichego z Samjangiem 24/1.4 w temacie co nowego u Canona.
Może administracja i/lub właściciel pozwoliliby założyć temat co nowego u Cichego? ;)
Dobrze się czujesz?
Nowe szkła współpracujące z Canonem to temat ,mile widziany w tym wątku.IMHO
przydatna wiedza dla uzywających Canona.
Akurat Samyang to był jedyny produkt niefirmowy, który miałem na myśli, i to jak pisałem w tamtym wątku, najmniej moim zdaniem ciekawy. Jedno ze szkieł Canona jest już na testach w PL (tzn w rękach kolegi z PL), drugie na pewno istnieje (wiem z tego samego źródła). Kolega testował 5d mkII przedprodukcyjne, więc źródło w 100% pewne.
No i dodatkowo mam informację o kolejnej premierze "niefirmowej", która będzie IMO dużo ciekawsza niż Samyang.
gadget_zary
17-08-2011, 10:20
A co nie pozwala ci się podzielić tą wiedzą z innymi ??
Akurat Samyang to był jedyny produkt niefirmowy, który miałem na myśli, i to jak pisałem w tamtym wątku, najmniej moim zdaniem ciekawy. Jedno ze szkieł Canona jest już na testach w PL (tzn w rękach kolegi z PL), drugie na pewno istnieje (wiem z tego samego źródła). Kolega testował 5d mkII przedprodukcyjne, więc źródło w 100% pewne.
No i dodatkowo mam informację o kolejnej premierze "niefirmowej", która będzie IMO dużo ciekawsza niż Samyang.
Hmmm .. szeroka jasna sigma/tamron z niekaprysnym AF bylaby calkiem interesujaca. No chyba ze 135/1.8 OS HSM... Ale najbardziej interesujace chyba byloby 24/1.4 dla cropa w jakiejs rozsadnej cenie.
A co nie pozwala ci się podzielić tą wiedzą z innymi ??
Zapewne NDA
gadget_zary
17-08-2011, 10:50
(tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać).
Patrząc na to wydaje mi się że NDA nie obowiązuje. Chociaż specem prawnym nie jestem więc mogę się mylić.
Mnie nikt nie zabronił... Ale też dałem słowo, że nie będę się zbytnio tą wiedzą dzielił.
Mnie nikt nie zabronił... Ale też dałem słowo, że nie będę się zbytnio tą wiedzą dzielił.
Czyli NDA, twoje czy oryginału to bez znaczenia, tym bardziej, że w pl-necie aż szumi od korepetycji z matmy typu 7+5/2=6 plus głosy zachwytu nad 36 MPx detalem, na który najlepiej patrzyć "przez Eizo".
Czyli NDA, twoje czy oryginału to bez znaczenia, tym bardziej, że w pl-necie aż szumi od korepetycji z matmy typu 7+5/2=6 plus głosy zachwytu nad 36 MPx detalem, na który najlepiej patrzyć "przez Eizo".
Heh .. google translator powinen uwzgledniac Twoj jezyk... (zrozumialem tresc ale dopiero po 3-4 przeczytaniu.. + wiedza z innych postow)
Heh .. google translator powinen uwzgledniac Twoj jezyk... (zrozumialem tresc ale dopiero po 3-4 przeczytaniu.. + wiedza z innych postow)
Ja nie rozumiem nadal, ale już nic nie piszę, bo pomyśli, że się odgryzam za poranny tekst ;)
Kolekcjoner
17-08-2011, 13:46
Ja też nie i nawet już nie reaguję - przedtem to robiłem i jak Paweł próbował wyjaśniać to było jeszcze gorzej więc dałem spokój :mrgreen:.
Ja nie rozumiem nadal, ale już nic nie piszę, bo pomyśli, że się odgryzam za poranny tekst ;)
Ależ absolutnie, taki a nie inny twój urok i tyle.
Cichy, a nie mógłbyś po prostu dać linka do tego miejsca w którym można to info znaleźć? Nie wierzę że jesteś jedynym na świecie, kto ma takie informacje. Albo chociaż naprowadź nas na to, jak trafić do źródełka...
Kolekcjoner
17-08-2011, 14:37
Ale jak da linka do osoby 8-)?
Ale się jaracie. I tak wcześniej nie kupicie. Najwyżej możecie kupić co innego w tym czasie, ale i tak od plotki przez press release i produkcję aż do dostępności dla end-usera w PL jest raczej długa droga i jak ktoś może poczekać te (hmm) 9 miesięcy, to może poczekać i 9 miesięcy i jeszcze miesiąc "teraz".
Cichy mówił, że do tych informacji można się dokopać, tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać. Dlatego pisałem o linku. A jestem ciekaw zwyczajną fotograficzną ciekawością, może niepotrzebnie będę teraz kupował obiektywy, skoro ma się pokazać coś ciekawego :) Cichy mógłbyś chociaż podszepnąć, kiedy będą ogłaszać te newsy?
przemyslawsz
17-08-2011, 17:10
Ciekawe, kiedy emocje osiągną szczyt :)
Pół sekundy przed podaniem ceny. :idea:
sekundę po.Spadek emocji :-?
Zawsze tak jest - wszystko co nowe jest drogie i niesprawdzone do końca :(
Pół sekundy przed podaniem ceny. :idea:
sekundę po.Spadek emocji :-?
Zależy...
Jeżeli np. pokażą 35L która będzie wyraźnie poprawiona i będzie jeszcze bardziej wypaśna niż obecna wersja to z punktu widzenia posiadacza mkI wymiana raczej nie powinna byc zbytnio dotkliwa.
Gorzej jak pokarzą 14-24/2.8L nikkor killer i zawołają 12k :-P
Póki co uważam, że obie nerki będą mi potrzebne :-P
A odkąd pamiętam, Canon nigdy nie wypuścił niczego po naszej myśli.
Zapomniałeś chyba o 5D, którego sobie wymarzyłeś a którego Ci zapowiedziałem :p
Zapomniałeś chyba o 5D, którego sobie wymarzyłeś a którego Ci zapowiedziałem :p
A mozecie jeszcze raz powtorzyc ten numer? Jak juz wam tak dobrze idzie ... :D
oskarkowy
18-08-2011, 10:35
A mozecie jeszcze raz powtorzyc ten numer? Jak juz wam tak dobrze idzie ... :D
No nie bardzo.. Obraziliście Corvina, to teraz nie będzie nowej sztuki z 5tką w tle..
A na poważnie.. Ta nowa 1ka to będzie ogłoszona teraz, czy dopiero w lutym?
Corvina
Ztcp to przez w ;)
to teraz nie będzie nowej sztuki z 5tką w tle..
A po co i tak RTM to "Corwin kastrat", od dwóch wersji z najważniejszego.
A na poważnie.. Ta nowa 1ka to będzie ogłoszona teraz, czy dopiero w lutym?
Ble, dawać mięcho! Kiedy ef-s 35/1.8 USM, ef-s 60/2.0 hIS macro, EF 180/pewnie 4 hIS macro, w ostateczności ef-s 15-45/2.0-2.8 IS lub EVF w Rebelu ;)
Ble, dawać mięcho! Kiedy ef-s 35/1.8 USM, ef-s 60/2.0 hIS macro, EF 180/pewnie 4 hIS macro, w ostateczności ef-s 15-45/2.0-2.8 IS lub EVF w Rebelu ;)
(pogrubienia moje) Chcesz zostać fotografem-dermatologiem?
zdRAwki
No to poszly po betonie pixmy i inne ixusy .. a ladne ze hoho ;)
No to poszly po betonie pixmy i inne ixusy .. a ladne ze hoho ;)
Maszzzzz
http://www.amazon.com/gp/product/B0040T77X0/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&tag=photorumors-20&linkCode=as2&camp=217145&creative=399373&creativeASIN=B0040T77X0
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=39176986
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=39176986
No .. i po co zmieniać AF? Wystarczy zdegradować body polke niżej... ;)
no to ku uciesze gawiedzi zapodam...
http://v.youku.com/v_show/id_XMjg0NTgzMTQ4.html :)
pokrotce:
28 Mpix
8.2 fps
ISO 50-12800
45 krzyzykowych
ceny brak, ale jak walna mniej niz 3000 EUR na starcie (aktualna cena mkII to 1850 EUR) to nie nadaza z produkcja... realnie spodziewalbym sie ze 3500 EUR i w okolicach przyszlorocznej Wielkanocy na poziomie 2700 EUR, jak dobrze pojdzie... bo moga...
Jeżeli siedzi tam porządny AF to mało wiarygodna jest ta cena na poziomie 3000 eurocepów.
To jest fake.
Puszka którą widziałem miała blokadę kółka nastaw. A to jest zwykły mkII.
gadget_zary
24-08-2011, 11:32
Jak dla mnie fake ale raczej z powodu specyfikacji co do AF'a. Bo co wtedy z seria 1ds ? Tak jak nie sądze że 7dmkII będzie FF tak nie wydaje mi się że AF w 5dmkII zostanie aż tak bardzo poprawiony
45 krzyżowych w dodatku :)
Canon nigdy nie użył cyfr arabskich przy słowie Digic ;)
Canon zawsze cosik zmienia w okolicy spustu migawki, AF-On (wytłoczenia etc.)
Nigdy (w ciemno) nie reklamował aparatu klasy prosumer ze szkłem klasy pro
Dalej mi się... nie chce :)
Nie muszą z tego robić karabinu, wystarczy specyfikacja dowolnego aparatu xxD, mikroregulacja i matryca obecnej piątki....:-D
gadget_zary
24-08-2011, 12:42
_igi ktoś mi wspominał że AF z 20d jest zaadoptowany w niezmienonej formie w 5DmkI a z tego co można wyczytać to AF w mkII jest niewiele lepszy (o ile nie ten sam). :) tak więc sens to by miało jakby specyfikacja była z 40d/50d które mają chyba wszystkie krzyżowe :)
Kolekcjoner
24-08-2011, 13:35
_igi ktoś mi wspominał że AF z 20d jest zaadoptowany w niezmienonej formie w 5DmkI
To źle wspominał - krótko mówiąc nie jest to prawda :cool:.
Już w 400D inżynier/lider projektu wspominał o zwiększeniu czułości tych punktów, w 5D jest zuuupełnie inny układ. Ten z 20D mi dawal ostre fotki z 85L@1/60 :evil:
Oczywiście że fejk, już jeden fejk (z zaznaczeniem że to fejk) na CR był, i to nawet chyba z podobnego (językowo) źródła ;)
tak, 20D ma lepszy AF (żart)
Bo jest lepszy :mrgreen:
AF sam nie jest. Ale dolicz znacznie lepszy shutterlag w 20D niz 5D i razem daje to lepszy AF. Sam mialem oba i jakos przewagi nie widzialem 5D.
Boczne w obu to samo, centralny podobnie. Niby sa jakies pomocniki servo w piatkach ale co z tego jak lag robi swoje.
W sporcie 20D znacznie lepiej mi sie spisywalo,tak samo z extenderem 2x podobna celnosc byla z 300 2.8 IS @600mm/5.6. czy 70-200 2.8 IS z TC2xII.
No chyba, ze ktos dolicza lepszy detal i szczegoly w obrazku 5D1/2 do zalet AF, to byc moze ma lepszy AF :-D ;) Jednak matryce swoje robia.
Bo jest lepszy :mrgreen:
AF sam nie jest. Ale dolicz znacznie lepszy shutterlag w 20D niz 5D i razem daje to lepszy AF. Sam mialem oba i jakos przewagi nie widzialem 5D.
Boczne w obu to samo, centralny podobnie. Niby sa jakies pomocniki servo w piatkach ale co z tego jak lag robi swoje.
W sporcie 20D znacznie lepiej mi sie spisywalo, z extenderem 2x podobna celnosc byla z 300 2.8 IS @600mm/5.6. czy 70-200 2.8 IS z TC2xII.
Lagów nie odczuwam, natomiast koszmarne męki autofokusa ze stałkami L, owszem. Z 135L jest średnio, z 50L jest źle, z 85L czy 35L to jakiś smutny żart. I nie chodzi o same szkła, bo z 60D wszystko śmiga elegancko.
Odnośnie filmiku. Widać, że fake po napisie "Mark III". Ostatnie 2 kreski są takie same(?).
A co, mają być inne? I od I się różni?
Jest na nich taki sam światłocień, było już podobnie fakewowane zdjęcie w tym wątku
Ale o czym ta dyskusja? Przecież ten filmik jest tak amatorsko zmontowany, że nie ma się nad czym zastanawiać :-).
Jeszcze tydzień i myślę, że będzie można oglądać te nowości na ifie. Jak 7D wchodziło, to też można było pomacać model prototypowy. Tylko własnej CF-ki włożyć nie pozwalali.
Jeszcze tydzień i myślę, że będzie można oglądać te nowości na ifie. Jak 7D wchodziło, to też można było pomacać model prototypowy. Tylko własnej CF-ki włożyć nie pozwalali.
Jesli cos pokaza to typuje ok 17 wrzesnia ...
Jesli cos pokaza to typuje ok 17 wrzesnia ...
Ja się zabawię w cenę (o szkle 24-70 II jakby już wiemy), ponieważ z Panasa wyciekł slajd z 12-35 i 35-100 (oba f/2.0), mającymi kosztować odpowiednio 2100 i 2500... USD.
Tak więc Canon za nowego tarpana jak nic powie 2200 na wejściu. Szkło jak zawsze najpierw do Getty i itp twory. Ciekawe czy będą jaja z dostępnością.
Sony E 16-50/2.8 w 2012 też zdaje się tylko potwierdzać 24-70 II ;)
Ja to bym w swojej torbie chętnie powitał nowe 35 chociażby 2.0 o budowie i focusie 28 1.8. Używam 35L i jest dla mnie za duże, jak to mówi Tomasz Tomaszewski – "zbyt inwazyjne". :D
Używam 35L i jest dla mnie za duże, jak to mówi Tomasz Tomaszewski – "zbyt inwazyjne". :D
tadzik kiedyś pisał o tym szkle - dyszel ;)
oskarkowy
26-08-2011, 14:56
tadzik kiedyś pisał o tym szkle - dyszel ;)
Tadzikowi zostało niestety już tylko pisanie :mrgreen:
Swoją drogą bardzo mi się podoba forumowa tendencja, gdy przy pierszych mglistych zapowiedziach nie wiadomo w sumie czego, najlepsze systemowe szkła stają się nagle za wolne, za mało ostre, zbyt szumiące, i co tam jeszcze ludziska z rozpędu wymyślą..
Zdjęcia róbcie, bo z całą pewnością to nie sprzęt Was ogranicza w pokazaniu innym jak dobrymi fotografami jesteście..
Zdjęcia róbcie
Uwielbiam takie czułe słówka... skąd wy wszyscy (co piszecie j/w) wiecie, że nie robimi tych zdjęć... no dobra fotek/snaps.
No to 1080p w 60p zawitalo w aparatach kompaktowych (fakt, nie canona), wiec chyba nie bedzie niczym zaskakujacym pojawienie sie tego trybu w nowych puszkach seri EOS.
oskarkowy
26-08-2011, 15:18
Uwielbiam takie czułe słówka... skąd wy wszyscy (co piszecie j/w) wiecie, że nie robimi tych zdjęć... no dobra fotek/snaps.
Nie wiem, czy nie robicie..
Ja doszedłem do takich wniosków, że sprzęt już dawno przestał mnie ograniczać. Może nie przeszkadzać, bo zawsze można się do czegoś przyczepić, ale większych ograniczeń już nie ma.. Kilka lat temu była cała masa drobiazgów, których nie dawało się obejść. Teraz to jest super komfort.
Kolekcjoner
26-08-2011, 18:05
Ja doszedłem do takich wniosków, że sprzęt już dawno przestał mnie ograniczać. Może nie przeszkadzać, bo zawsze można się do czegoś przyczepić, ale większych ograniczeń już nie ma.. Kilka lat temu była cała masa drobiazgów, których nie dawało się obejść. Teraz to jest super komfort.
Zresztą to się wyraża też IMO w tym, że ludzie z dużo mniejszym napięciem i ciekawością czekają na nowości. Dawniej to takiego wątka nie można było nadążyć czytać, a teraz pełen luz.
Zresztą to się wyraża też IMO w tym, że ludzie z dużo mniejszym napięciem i ciekawością czekają na nowości. Dawniej to takiego wątka nie można było nadążyć czytać, a teraz pełen luz.
albo po prostu sztam-tisz uzytkownikow nam wyrosl z klimatu "Atari kontra Komoda" :)
ale nie no... tak serio, to akurat 5D mkIII mnie bardzo ciekawi. rowniez tytulem ceny startowej i jej wplywu na nieprzechodzone mkII (rowniez te z cyferka 1 na upartego :D )...
xxkomarxx
26-08-2011, 21:23
Może dla onanistów wyjdzie 85 1.2 IS hehe
Poczekamy zobaczymy. Dla większości będzie to zachwyt i westchnienia przy komputerze bo na zakup pozwolić będą mogli sobie tylko nieliczni.
Cena za nowość oczywiście odpowiednio wyższa.
Poczekamy zobaczymy. Dla większości będzie to zachwyt i westchnienia przy komputerze bo na zakup pozwolić będą mogli sobie tylko nieliczni.
Cena za nowość oczywiście odpowiednio wyższa.
z tym to juz roznie bywa. 70-300L mi sie bardzo spodobal w dniu premiery i kupilem sobie jako dosc mocna nowosc (praktycznie pol roku po prezentacji).
z drugiej strony, 60D mi sie bardzo spodobal, ale kupie sobie go za kilka generacji, jak bedzie w tej cenie co dzisiaj 40D. bo jest dla mnie idealnym drugim korpusem, tylko jeszcze zbyt nowym (czyli drogim). nieodmiennie, mam juz zaplanowany jego zakup, tak gdzies ca. 2013Q1 :)
i teraz Canon moze pokazac taki 5D mkIII, ze albo sobie go zaplanuje na... 2012Q4 albo wybiore uzywane mkII na 2012Q1. sie odwlecze, nie uciecze :)
Może lepiej nie skomentuje...:shock:
EOT
xxkomarxx
27-08-2011, 10:07
Dobrze że coś się dzieje i chętnie zobaczę co nowego wyjdzie. Może kiedyś jak budżet pozwoli to sobie coś zmienię ale nie za wszelką cenę że muszę to mieć i niech leży. Póki co jedynym ograniczeniem jestem ja sam i teraz staram się coś działać w tej materii.
Poczekamy zobaczymy.
Ale po co ten IS? 85 L II chodzi tak wolno, ze zdazysz statyw podpiac przed zlapaniem ostrosci :mrgreen:
Przyjdzie nam trochę poczekać na sprawdzenie plotki http://www.optyczne.pl/4204-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Ale po co ten IS? 85 L II chodzi tak wolno, ze zdazysz statyw podpiac przed zlapaniem ostrosci :mrgreen:
no wiesz - jakby do 85/1.2 wsadzić jeszcze IS to obiektyw byłby taki gruby że aparat by zasłonił - od razu + 10 do lansu :mrgreen:
no wiesz - jakby do 85/1.2 wsadzić jeszcze IS to obiektyw byłby taki gruby że aparat by zasłonił - od razu + 10 do lansu :mrgreen:
Wielkość to jedna sprawa, pytanie ile wtedy by to szkło ważyło? ;)
gadget_zary
29-08-2011, 00:00
Za tyle co by kosztowało to by chyba tragarza musieli w cenę wliczyć
xxkomarxx
29-08-2011, 00:13
W 85 zastąpią napęd ultrasonic napędem hipersonic :)
Czyli nikt tutaj nie jest zainteresowany ostrymi fotkami na 1/80 minus (nawet tylko) 2EV, nieźle.
Czyli nikt tutaj nie jest zainteresowany ostrymi fotkami na 1/80 minus (nawet tylko) 2EV, nieźle.
Portrety na długich czasach to nie najlepszy pomysł. A nie sądzę, aby ten obiektyw miał inne zastosowania poza portretem.
xxkomarxx
29-08-2011, 11:22
Portrety na długich czasach to nie najlepszy pomysł. A nie sądzę, aby ten obiektyw miał inne zastosowania poza portretem.
No przecież sprawdza się jako narzędzie do samoobrony lub balast.
Jak się ludziska zbytnio nie ruszają, to można nawet i na 1/20 ustrzelić przyzwoitą fotę. Patrzę tu pod kątem bardzo lowlightowej sytuacji, gdzie iso jest już podbite znacznie ponad akceptowalne ;) Takie tam portrety przy świetle księżyca w nowiu ;)
stara prawda, żaden IS nie zastąpi dziury, i nie wiem czego chcecie od 85, nieporuszone 1/20 można spokojnie z 24L sobie podejść
No ale paaanie, co to za FOV i GO, to nie to samo (wiem, bo już od dawna przeżywam to, że 35 ma 1.4, a 70-200 tylko 2.8 :(:( )
stara prawda, żaden IS nie zastąpi dziury
Onaniści tego nie wiedzą :-P:twisted::mrgreen:
xxkomarxx
29-08-2011, 13:20
Onaniści tego nie wiedzą :-P:twisted::mrgreen:
Onanistom się trzęsą ręce więc IS jest niezbędny :mrgreen:
chcialem tylko przypomniec, ze IS dziala na zasadzie korekty polozenia soczewek, a soczewki w 85 akurat do malych nie naleza (vide: predkosc AF i dlaczego jest taka drewniana), przez co takie silowniki do stabilizacji musialyby miec calkiem spora moc. co koniec koncow wymaga tez gabarytu i pradu.
prad to normalnie nie jest jakies wielkie halo (wszyscy "wiedza", ze IS zre, ale jakos nikt nie potrafi powiedziec ile tak mierzalnie :D ) ale z tym gabarytem to juz mogloby byc zauwazalne. no bo cena to na pewno :D
z innej beczki: ja rozumiem, ze w kotleciarskim slowniku IS istnieje tylko po to, zeby zwiekszyc szanse na zrobienie "jakiejs" fotki przy ekstremalnych czasach :) szklo kotleciarskie, wiec w sumie nie powinienem krytykowac... ale nie bylbym soba, zeby nie napisac:
IS to nie tylko zwiekszenie powyzej epsilon szansy na uzyteczna fote (przynajmniej wg. kotleciarskich standardow 10x15cm po ostrej szopce :D . bo moich na pewno nie :lol: ) ale rowniez zauwazalne zwiekszenie odsetku idealnie ostrych (lub prawie-idealnie) na czasach w granicach 2/f. dlatego mozna w ciemno walic przy takich 85mm czasy pokroju 1/40 sekundy i miec 99,9% pewnosci, ze weszly. bez IS-a uda sie albo nie... mam na mysli ze wzorowa ostroscia, nie ze w ostatecznosci po doszopowaniu ujdzie w slideshow o rozdzielczosci VGA, a zreszta swiadkowa zrobila taka sweetasna mine, ze kto tam bedzie na ostrosc patrzyl :mrgreen:
zauwazalne zwiekszenie odsetku idealnie ostrych (lub prawie-idealnie) na czasach w granicach 2/f. dlatego mozna w ciemno walic przy takich 85mm czasy pokroju 1/40 sekundy i miec 99,9% pewnosci, ze weszly.
2/f czy f/2? :)
chcialem tylko przypomniec, ze IS dziala na zasadzie korekty polozenia soczewek, a soczewki w 85 akurat do malych nie naleza (vide: predkosc AF i dlaczego jest taka drewniana), przez co takie silowniki do stabilizacji musialyby miec calkiem spora moc. co koniec koncow wymaga tez gabarytu i pradu.
prad to normalnie nie jest jakies wielkie halo (wszyscy "wiedza", ze IS zre, ale jakos nikt nie potrafi powiedziec ile tak mierzalnie :D ) ale z tym gabarytem to juz mogloby byc zauwazalne. no bo cena to na pewno :D
Bez jaj. Dalo sie IS zrobic w 200/2 300/2.8 400/2.8 to w 85/1.2 sie nie da?
Mimo wszystko przy 85mm obraz juz troche drga w wizjerze i w nowych 1ds - owych matrycach (ok 40Mpix) bedzie to bardziej widac. AF tez mialby lepiej. nie jest to musthave ale jakby bylo za 20% ceny wiecej to byloby "slitasnie" ;)
2/85mm ~ 1/40s
dzieki ci boziu, ze jeszcze gdzieniegdzie sa matury z rachunkow (bog jeden wie czemu zwanych matematyka, ale mniejsza - zdawalnosc musi jednak jakas byc... )... :)
oczywiscie, chodzilo o 2/f...
Bez jaj. Dalo sie IS zrobic w 200/2 300/2.8 400/2.8 to w 85/1.2 sie nie da?
ja Cie bardzo prosze... czy sprzet canonowski masz od wczoraj, ze tak Ci sie myla pojecia "da sie" ze "zrobi sie" :D
pewnie ze sie da, bo to nie jest problemem. problemem jest taki timing, zeby sprzedalo sie najwiecej. a poki co mozna wciaz doic 85/1.2, ktorego sprzedazy nic de facto nie zagraza (bo moze Nikon albo Playstation maja 85mm ze swiatlem f/1,2 ? :D ).
a ze Canon moglby zrobic np. 16-35 z ostrzejszymi rogami, albo uczciwe mechanicznie 50/1.4, albo np. tanie plastikowe 35/1.8... no moglby... no... nie watpie :D
Mimo wszystko przy 85mm obraz juz troche drga w wizjerze i w nowych 1ds - owych matrycach (ok 40Mpix) bedzie to bardziej widac. AF tez mialby lepiej. nie jest to musthave ale jakby bylo za 20% ceny wiecej to byloby "slitasnie" ;)
argument "bo idzie morderczy 1Ds mkIV" wydaje mi sie calkiem dobry. chociaz jeszcze nie wystarczajacy...
pozyjemy, zobaczymy...
MacGyver
29-08-2011, 21:33
...szklo kotleciarskie, wiec w sumie nie powinienem krytykowac... ale :
Nie kotleciarskie tylko studyjno - portretowe. Jak robisz wysublimowany portret po ciemku i czas wychodzi za długi to sobie stawiasz aparat na statyw i po temacie. Nikon też nie pakuje stabilizacji do portretówek no bo i po co?. Nie należy też zapominać że stabilizacja średnio nadaje się do fotografowania obiektów poruszających się wielokierunkowo a do takich, bez wątpienia, zalicza się wywijającą hołubce ciocia na weselu.
fotografowania obiektów poruszających się wielokierunkowo a do takich, bez wątpienia, zalicza się wywijającą hołubce ciocia na weselu.
Trudniej przewidywalny jest poruszający się wielokierunkowo wujek:idea:
MacGyver
29-08-2011, 22:22
Trudniej przewidywalny jest poruszający się wielokierunkowo wujek:idea:
A to zależy na jakim etapie imprezy. Aktywność wujka można by opisać krzywą zbliżoną do wykresu rozkładu normalnego, z tym że krzywa ta kończy się na wartości "0", dokładnie w miejscu w którym głowa i ramiona rzeczonego spotykają się ze stołem.
xxkomarxx
30-08-2011, 12:17
A to zależy na jakim etapie imprezy. Aktywność wujka można by opisać krzywą zbliżoną do wykresu rozkładu normalnego, z tym że krzywa ta kończy się na wartości "0", dokładnie w miejscu w którym głowa i ramiona rzeczonego spotykają się ze stołem.
Można prosić o wyprowadzenie wzoru na ten ruch i próbę synchronizacji z AF aparatu biorąc poprawkę na prędkość przemieszczania się soczewek w 85L.
MacGyver
30-08-2011, 12:31
To jest zależność wyznaczalna wyłącznie empirycznie. Próba jej matematycznego modelowania, z uwagi na dążącą do nieskończoności ilość zmiennych (wiek i masa wujka, ilość, częstotliwość podawania i woltaż alkoholu, zwartość tłuszczu w rosole i kotletach styl muzyczny reprezentowany przez kapelę, temperatura i wilgotność powietrza na sali, porę roku itd) oraz trudności w wyznaczeniu niektórych z nich (np.: ogólna atmosfera imprezy, humor cioci towarzyszącej przedmiotowemu wujkowi) musi skończyć się całkowitym fiaskiem.
To jest zależność wyznaczalna wyłącznie empirycznie. Próba jej matematycznego modelowania, z uwagi na dążącą do nieskończoności ilość zmiennych (wiek i masa wujka, ilość, częstotliwość podawania i woltaż alkoholu, zwartość tłuszczu w rosole i kotletach styl muzyczny reprezentowany przez kapelę, temperatura i wilgotność powietrza na sali, porę roku itd) oraz trudności w wyznaczeniu niektórych z nich (np.: ogólna atmosfera imprezy, humor cioci towarzyszącej przedmiotowemu wujkowi) musi skończyć się całkowitym fiaskiem.
Ani chybi Wujek jest dany jako funkcja falowa o własnościach kwantowych: albo obserwujemy jego pozycję albo pęd
zdRAWki
Rozłożyliście mnie na łopatki=)
Myślę, że koszt oprogramowania sterownika IS w tym obiektywie, uczyniłby go sprzedawalnym w ilości 2 szt/rok. Ze strony Canona trzeba by pobierać aktualizację oprogramowania po każdej zmianie mody, tak obuwia, jak i garderoby...
xxkomarxx
30-08-2011, 14:39
Myślę, że koszt oprogramowania sterownika IS w tym obiektywie, uczyniłby go sprzedawalnym w ilości 2 szt/rok. Ze strony Canona trzeba by pobierać aktualizację oprogramowania po każdej zmianie mody, tak obuwia, jak i garderoby...
No co ty. Szedłby jak ciepłe bułeczki. Garderobę przy cenie jaką trzeba by zapłacić dorzucaliby gratisowo.
Piotr_0602
09-09-2011, 08:45
Bezlusterkowce podkopują pozycję Nikona i Canona:
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-07/canon-clinging-to-mirrors-means-opportunity-for-sony-cameras.html
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-07/canon-clinging-to-mirrors-means-opportunity-for-sony-cameras.html
Póki co tylko w Japonii. Globalnie udziały Canona i Nikona rosną, przynajmniej tak było w zeszłym roku.
Sprawa pewnie zawsze mam drugie dno, i to w dodatku finansowe. Tutaj (http://fotoblogia.pl/2011/09/09/czemu-canon-i-nikon-nie-chca-zarabiac-na-zlu) autor próbuje coś wytłumaczyć. Chyba ma rację, że brak reakcji ze strony C i N jest wynikiem rachunku ekonomicznego, a nie braku woli i chęci walki. Ale nie powiem, że taki mały bezlusterkowiec mieszczący się do kieszeni kurtki, z podpiętym ef 35 2.0 byłby miłą zabawką. Choc 350 z takim obiektywem też wiele miejsca by mi nie zajęła. Czyli ja chce, ale czy canon widzi tu opłacalność to dwie rożne sprawy.
adi760303
13-09-2011, 17:22
Czy ktoś się orientuje kiedy szkiełko Canon 24-70 II bedzie mialo premiere?
Dzwonilem do canon polska ale oni nic nie wiedzą :(
Czy ktoś się orientuje kiedy szkiełko Canon 24-70 II bedzie mialo premiere?
Dzwonilem do canon polska ale oni nic nie wiedzą :(
no naprawdę, niezły jesteś:mrgreen:
Oni będą wiedzieli jako ostatni ;)
www.Canonrumours.com - tam będzie prawie-że-najszybciej.
xxkomarxx
13-09-2011, 19:06
Oni będą wiedzieli jako ostatni ;)
www.Canonrumours.com - tam będzie prawie-że-najszybciej.
Oni do dziś nie wiedzą czy mają w sprzedaży jeszcze 5d Mk2 :P
Nie wiem czy już tu ktoś pisał... Getty zapowiedział "Londyn w 3D".
Nie wiem czy już tu ktoś pisał... Getty zapowiedział "Londyn w 3D".
No i masz. Ktos ma jeszcze jakies pytania co do EOS 3D? ...
Mam nadzieje ze canon jednak nie pojdzie 3Droga..
Nawet nie probouje sobie wyobrazic jak wygladalaby puszka ..
No i masz. Ktos ma jeszcze jakies pytania co do EOS 3D? ...
Mam nadzieje ze canon jednak nie pojdzie 3Droga..
Nawet nie probouje sobie wyobrazic jak wygladalaby puszka ..
Puszka będzie tania, bo do każdej trzeba będzie zakupić po dwa identyczne obiektywy. W końcu będzie to 3D ! W ten sposób canon zamierza podwoić sprzedaż swoich szkieł.
Następnym krokiem będzie 3D FEEL
pierwszy na świecie aparat generujące pachnące trójwymiarowe fotografie :lol:
Kolekcjoner
15-09-2011, 12:23
Strach się bać co będzie jak jeden będzie miał FF-a, a drugi BF-a :lol:.
Prawie się popłakałem :lol:
No ale to przecież właśnie o to chodzi! To będzie takie podwójne 3D bo przesunięcie obrazu będzie nie tylko w osi prostopadłej do obiektywów ale i w równoległej :-P
Canon będzie specjalnie parował tak szkła w kicie xD To jest przyszłość, a my właśnie jesteśmy betatesterami - to znaczy testują czy w fabryce dobrze kalibrują już Lki zarówno na odpowiedni BF i FF (przynajmniej można odnieść takie wrażenie czytając to forum i wątki o bf, ff i tragicznym AFie w 5d2) :-P
My tu gada, gadu, a tymczasem zadebiutował Digic 5 (6x szybszy od poprzednika): http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13509&canon-powershot-sx40 oraz http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13510&canon-powershot-s100 .
Żeby pasowało do plotek - czyżby zapowiedź nowego Ds? ;-)
Kolekcjoner
15-09-2011, 18:22
O nowościach /tych istniejących/ zapraszam do dyskusji -tutaj -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78261 :D
Oj chyba będzie nowa świecka tradycja. Brak nowości we wrześniu.
http://photorumors.com/2011/09/15/canon-is-planning-something-big-for-november-3rd/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+PhotoRumors+%28PhotoRumors.co m%29&utm_content=LocalHost
(link z zoltego forum)
Tsunami chyba japoncom strasznie przeplukalo plany..
Kolekcjoner
19-09-2011, 12:02
Coś link nie działa?
Coś link nie działa?
<OT>
Hmm. Na FF i IE działa. Przez chwile nie działał bo zle przekleiłem ale zrobiłem szybką edycję.
</OT>
ciekawe czy zrobią to samo co z 50D
6D tańszy FF z AF z 50D
3D droższy FF repo (zamiast 1D)
5DIII - VDSLR
Kolekcjoner
19-09-2011, 12:25
O już jest :). Ale to nie będzie raczej związane z fotografią.
BTW: Co do bezlusterkowców Canona to póki co robią ankiety :lol:.
5DIII - VDSLR
W sumie to logiczne, nikt poważny nie będzie używał AF podczas kręcenia filmików.
Wilk syty i owca cała ;)
Chętnie ujrzałbym na rynku volks fullfrejma w plastikowej puszce a'la 60D. Niech ma "starą" matrycę z 5DII, mniejszy wizjer z pokryciem 95%, jakiś podstawowy tryb wideo, 3 kl/s i 9 punktów AF wystarczy, ale niech kosztuje 4.500-5.000 zł. Świetnie by było, gdyby były jeszcze do niego stabilizowane kity do wyboru: 24-75 f/4 i 28-105 f/4-5,6.
Wtedy za 8.000-9.000 zł mogliby zrobić prawdziwego następcę 5DII z nową lepszą matrycą, lepszym AF-em i w ogóle mnóstwem innych wodotrysków. W zestawie ze stabilizowanym 24-75 f/2,8 L za 13.000 zł schodziłby jak ciepłe bułeczki.
W sumie to logiczne, nikt poważny nie będzie używał AF podczas kręcenia filmików.
Wilk syty i owca cała ;)
Chyba że to byłby tracking focus, to dlaczego nie
Chętnie ujrzałbym na rynku volks fullfrejma w plastikowej puszce a'la 60D.
Ot ciekawostka. To samo ludzie pisali gdy jedynym fullfrejmem był 1Ds. Dostali potem pełną klatkę dla mas (w sensie ceny w porównaniu do 1Ds) w puszce od 20D, czyli 5D i do dziś nadal im mało ;) .
oskarkowy
19-09-2011, 16:41
Ot ciekawostka. To samo ludzie pisali gdy jedynym fullfrejmem był 1Ds.
Ja tam wtedy pisałem o 3D, ze skutkiem w zasadzie podobnym :-?
Ot ciekawostka. To samo ludzie pisali gdy jedynym fullfrejmem był 1Ds. Dostali potem pełną klatkę dla mas (w sensie ceny w porównaniu do 1Ds) w puszce od 20D, czyli 5D i do dziś nadal im mało ;) .
Dać ludziom palec, a będą chcieli całą rękę... ;)
Czasy się zmieniają. Nie da się ciągle odcinać kuponów od tego, co było kilka lat temu. Rynek chce nowych puszek :)
to moze tak...
1. Czasy się zmieniają. Nie da się ciągle odcinać kuponów od tego, co było kilka lat temu.
2. Rynek chce nowych puszek :)
gdzie dokladnie jest sprzecznosc miedzy 1 a 2? od 2005 poczawszy (tylko na DSLR patrzac) Canon uprawia dokladnie 1 w odpowiedzi na 2, a jego ksiegowi, jesli jakakolwiek z tego lekcje wyciagneli, to wylacznie taka, ze wlasnie to jest sluszna strategia...
MacGyver
20-09-2011, 02:34
....28-105 f/4-5,6.
A to to już było. Jeden z gorszych słoików w historii Canona :rolleyes:
28-105/3.5-4.5 USM natomiast spisywał się całkiem nieźle jeszcze z pierwszą piątką.
gdzie dokladnie jest sprzecznosc miedzy 1 a 2? od 2005 poczawszy (tylko na DSLR patrzac) Canon uprawia dokladnie 1 w odpowiedzi na 2, a jego ksiegowi, jesli jakakolwiek z tego lekcje wyciagneli, to wylacznie taka, ze wlasnie to jest sluszna strategia...
Czy tylko ja się uparłem że nie wymienię 5D1 na 5D2 bo różnica w cenie jest całkowicie nieadekwatna do zmian? :-)
MacGyver
20-09-2011, 10:09
Czy tylko ja się uparłem że nie wymienię 5D1 na 5D2 bo różnica w cenie jest całkowicie nieadekwatna do zmian? :-)
Nie, nie tylko Ty :-)
O jakiej różnicy w cenie można mówić w przypadku modelu wycofanego ze sprzedaży?
gadget_zary
20-09-2011, 10:35
Merde średniej cenie używek na rynku w dobrym stanie (z udokumentowanym przebiegiem etc.), innego odniesienie nie widzę
I do tej pory to była słuszna strategia. Ale czas już wprowadzić nowe puszki. Gdy Canon to zrobi, to będzie sobie mógł od nich odcinać kupony przez kolejne 5 lat.
Merde średniej cenie używek na rynku w dobrym stanie (z udokumentowanym przebiegiem etc.), innego odniesienie nie widzę
No właśnie. Tylko jakie to ma znaczenie z punktu widzenia Canona?
Najwyżej takie, że MMM kupi nową piątkę (może już MK3) trochę później, bo przecież wiecznie naprawiać starej się nie da.
MacGyver
20-09-2011, 11:25
Jednak ma. Jest pewna grupa użytkowników, którzy 5D Mk II po prostu nie kupili, choć mięli to w planach przed jej premierą.
Tak między nami to w fajne 5D Mk III też nie wierzę, więc czekam z utęsknieniem na premierę 1Ds Mk IV, która obniży nieco ceny poprzednika na rynku wtórnym :-)
Piotr_0602
20-09-2011, 11:43
Najwyżej takie, że MMM kupi nową piątkę (może już MK3) trochę później, bo przecież wiecznie naprawiać starej się nie da.
1) Stara 5D może nadal robić zdjęcia przez następne kilka lat. Najwyżej migawkę można wymienić.
2) Canon nie zarobił tyle ile mógł na 5DMkII i jeśli powtórzy podobne podejście w 5DmkIII to może część użytkowników nadal zostanie przy 5DmkI lub 5DmkII.
3) Sporo użytkowników zmieniła system. D700 też miał FF i do tego DUŻO lepszy AF choćby. Canon stracił przewagę (w matrycach) którą miał wtedy, gdy wypuścił 5D. Teraz 5D nie jest już jedynym FF (w nietopowej cenie) - jest Nikon, jest Sony.
4) Teraz aparat to taki mały komputer i postęp jest szybki. 5DmkII podgryza nie tylko konkurencja FF, ale też najnowsze APS-y (Pentax K5, Sony) - i to w postaci lustra, i również w postaci bezlusterkowców (NEX-7).
5) 5DmkIII powinno wykonać wystarczająco dużys skok, by być konkurencyjnym za kilka lat, gdy będzie się zbliżała premiera 5DmkIV. A obecnie 5DmkII to takie 5DmkI z filami i nieco lepsza matrycą. Reszta to konstrukcja sprzed dekady (bo przy premierze starej piątki oprócz FF rewolucji technologicznej- choćby z AF - nie było).
MacGyver
20-09-2011, 11:48
5)...A obecnie 5DmkII to takie 5DmkI z filami i nieco lepsza matrycą.
Ta matryca to też dyskusyjna sprawa. Mnie do landszaftów ta stara jakoś bardziej pasuje :-)
Kolekcjoner
20-09-2011, 12:00
2) Canon nie zarobił tyle ile mógł na 5DMkII i jeśli powtórzy podobne podejście w 5DmkIII to może część użytkowników nadal zostanie przy 5DmkI lub 5DmkII.
Jakiś czas temu przedstawiciel Canona mówił, że był okres kiedy się nie wyrabiali z produkcją - czyli może nawet tak było jak piszesz ale nie z powodu braku zainteresowania tą puszką tylko brakami w mocach przerobowych.
Piotr_0602
20-09-2011, 12:29
Ta matryca to też dyskusyjna sprawa. Mnie do landszaftów ta stara jakoś bardziej pasuje :-)
Kiedy porównuję mkII do mkI nie mam W OGÓLE potrzebny zmiany. MkI ma jakby bardziej analogowy obrazek. Mpix mnie nie interesują, to co ma MkI wystrczy. AF ten sam. Filmów nie potrzebuję, a na pewno dla nich kilku dodatkowych tys. nie widam (moge kupić kamerę, albo choćby Panasa G2). Lepszy LCD to drobny szczegół. Tryb Live View może do makro, ale makro nie robię.
Tymczasem konkurencja dogania/przegania FF Canona matrycami APS (Pentax K5, Sony) w temacie DR i szumów. Nikon ma lepszy AF (i Sony też). AF na kontraście (Olek, Panas) przegania AF z 5DmkII. Szybkostrzelność "półprzepusczalnych luster" Sony sięga topowych modeli Canona. Dodatkowe sztuczki programowe ma większość aparatów (panoramy, HDRy, itp.). Ruchome LCD ma Sony, Panas, Olek, Nikon, i niższe modele Canona. Fuji ma hybrydowy OVF/EVF. Wchodzą OLEDy (Samsung, EVF w Sony). A 5DmkII z punktu widzenia fotografa (nie filmowca) to nadal prawie jak 5DmkI który miał premierę w 2003. Casio w kompaktach robi 60 klatek na sekundę w pełnej rozdzielczości.
Co mógłby dać w 5DmkIII Canon by był WYRAŹNY POSTĘP?
MacGyver
20-09-2011, 12:36
A 5DmkII z punktu widzenia fotografa (nie filmowca) to nadal prawie jak 5DmkI który miał premierę w 2003.
Nie no, w 2005: http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/2005-2009/2005_eos5d.html?lang=us&categ=crn&page=2005-2009
W 2003 to wyszedł 10D, od którego 5D jest jednak zdecydowanie bardziej zaawansowany technologicznie.
Co mógłby dać w 5DmkIII Canon by był WYRAŹNY POSTĘP?
AF z 7D ? ;-)
Piotr_0602
20-09-2011, 12:46
Nie no, w 2005: http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/2005-2009/2005_eos5d.html?lang=us&categ=crn&page=2005-2009
W 2003 to wyszedł 10D, od którego 5D jest jednak zdecydowanie bardziej zaawansowany technologicznie.
AF z 7D ? ;-)
Faktycznie - premiera była chyba w 2005. Ale lepszy AF miały już analogowe aparatu. W każdym razie 6 lat minęło i niedługo będzie 7.
AF z 7D to minimum, którym potencjalny 5DmkIII goni D700 (który miał premierę kilka lat temu). Nie wystarczy by był to jako tako nowoczesny aparat w 2015 roku (gdy nadal nie będzie następcy mkIV).
Radiowe sterowanie lampami wbudowane w body (plus nowa seria lamp) to byłoby może coś...
jeżeli canon w 5DIII/3D dowali 50Mpix to ja i tak go nie kupię, bo mi komp klęknie ;)