Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]
mate00sh
06-08-2009, 13:27
A myślałem, że do fotografowania siatkówki nadają się tylko jedynki:)
MacGyver
06-08-2009, 16:03
wez przestan... to dowcip mial byc... a teraz bede mial traume do konca zycia za wywolywanie wilka z lasu... nic juz nie powiem, bo bedzie na mnie :roll:
Eee, przepowiedz lampę błyskową z ekspresem do kawy... ładnie proszę :mrgreen:
ktorego producenta mam wywolac do tablicy? :-D
oskarkowy
06-08-2009, 17:04
Zgłupłeś? Marnować życzenie na takie coś?
Akustyk, wyczaruj proszę aparat z precyzyjnym i szybkim AF :mrgreen:
MacGyver
06-08-2009, 17:24
ktorego producenta mam wywolac do tablicy? :-D
No jakiegoś takiego żeby tego można używać również jako lampy błyskowej... chociaż w sumie, bez błyskania przeżyję, ale żeby chociaż kawa była dobra :-D
Akustyk, wyczaruj proszę aparat z precyzyjnym i szybkim AF :mrgreen:
Taki duży i dalej wierzy w cuda :mrgreen:
To kieeedy będzie nowe 24-70 :D
I tanie FF...
oskarkowy
06-08-2009, 18:28
To kieeedy będzie nowe 24-70 :D
I tanie FF...
Zadzwoń i spytaj:
(0-22) 413 69 96
A mogę z komy na BOA? Nie mam nic do nagrywania, sprzęt do zabawy w detektywa-inwektywa odstawiłem do szopki jakieś 4 lata temu... A ciekawe co by powiedzieli :D
No kurde no, jakieś przypuszczenia musicie mieć! Ja nie siedzę na CR i nie analizuję rynku i posunięć Canona, ale wiem, że już dawno nic nie było i coś musi wyjść :D
No kurde no, jakieś przypuszczenia musicie mieć!
Wróżka-Akustyk wyczarował ostatnio fajną rzecz..;-)
a co tu przewidywać?
nowe 1D w tym roku oraz w 2010 następca 50D oraz 1Ds :)
szkła?
obstawił bym na:
50 1.4
24-70
70-200
oraz jakiąś dłuuugą stałkę
A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"? dać mniejszy wizjer? Gorszy wyświetlacz? plastikową obudowę? AF na poziomie xxxD (nie, żebym narzekał)? W końcu takie 5D to "tylko" pełna klatka - nie ma w nim chyba nic, że tak powiem, "wyczynowego" - ani uszczenień, ani dobrego AF.
PS. Jeśli nie mam racji - nie śmiejcie się chociaż :) Nigdy nie miałem 5d w rękach - teoretyzuję...
A ja pooglądałem sobie raw-pliki z 500D (dpreview) i chcę 20 MPx w kropie :)
Statyw i LV rządzi!
:) to ci chyba prześlę takie nie z dpreview :) . ale tak ogólnie to rzeczywiście nie ma tragedii
A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"? dać mniejszy wizjer? Gorszy wyświetlacz? plastikową obudowę? AF na poziomie xxxD (nie, żebym narzekał)? W końcu takie 5D to "tylko" pełna klatka - nie ma w nim chyba nic, że tak powiem, "wyczynowego" - ani uszczenień, ani dobrego AF.Teoretycznie tanie FF dla mnie znaczy coś w tym stylu jak 350tka z dużą matrycą (shitownie mała, bez kółka, straszny dźwięk lustra i migawki, ...). Okroić jest z czego : fps, kółko, filmiki, af, wielkość i jakość korpusu... A najlepiej jakby dalej sprzedawali 5dmk1 : wtedy używki byłyby w normalnych cenach :D
najlepiej to jakby dolar byl po tyle ile rok temu, mkI nie ma co ruszac
Hellfire
06-08-2009, 22:53
Ja czekam na 1D :) Najlepiej, jeśli będzie w tym roku, to w przyszłym trochę stanieje i sobie kupie. Wymagania: wyświetlacz jak w 50D (będzie na pewno), jakieś 12 fps (z podziałem na 1, 3, 6, 12 klatek), może być aps-h, jakiś ulepszony AF w stosunku do mk III + do tego cała reszta co będzie mnie rozłoży na łopatki, więc wystarczy. No i jakby tak max 18 MP było. I cena do 15 000zł (na starcie). Wielkich wymagań nie mam chyba.
Ja czekam na 1D :) Najlepiej, jeśli będzie w tym roku, to w przyszłym trochę stanieje i sobie kupie. Wymagania: wyświetlacz jak w 50D (będzie na pewno), jakieś 12 fps (z podziałem na 1, 3, 6, 12 klatek), może być aps-h, jakiś ulepszony AF w stosunku do mk III + do tego cała reszta co będzie mnie rozłoży na łopatki, więc wystarczy. No i jakby tak max 18 MP było. I cena do 15 000zł (na starcie).
... przy kursie euro 2zł? :D
A właściwe, to co możnaby wykroić, żeby stworzyć "tanią FF"?
Większa matryca i rozpiętość tonalna sprowadzona softwarowo do poziomu aparatu w komórce?* :D
*) Mam nadzieję, że moje posty nie mają takiej mocy sprawczej jak te Akustyka ;)
... przy kursie euro 2zł? :D
Jak Polska wejdzie do strefy euro ;) .
Jak Polska wejdzie do strefy euro ;) .No no. Myślę, czy może nie zainwestować w zwierzęta rolne, na przykład krowy. Może one będą miały dobry przelicznik przy Eurowieniu Polszy...
Kolekcjoner
07-08-2009, 01:50
Może:
EF 100mm f/2.8 IS Macro USM
EF 50-200mm f/2.8L IS USM
sebcio80
07-08-2009, 01:55
Teoretycznie tanie FF dla mnie znaczy coś w tym stylu jak 350tka z dużą matrycą (shitownie mała, bez kółka, straszny dźwięk lustra i migawki, ...). Okroić jest z czego : fps, kółko, filmiki, af, wielkość i jakość korpusu... A najlepiej jakby dalej sprzedawali 5dmk1 : wtedy używki byłyby w normalnych cenach :D
to poki co nierealne, jeszcze pewnie przez dluzszy czas pełna klatka bedzie kojarzona z pro i za szybko producenci nie zrezygnuja z tego
ciezko zrobil pelna klatke wielkosci 350D - nie da sie, dzwiek lustra (bo to nie migawke slyszymy) tez ciezko zmienic,
AF okroic z obecnego 5D tez sie nie da :)
allxages
07-08-2009, 01:58
3 punkty AF! :D
Kolekcjoner
07-08-2009, 02:46
3 punkty AF! :D
Albo jeden - w budzie z 500N i będzie pięknie :mrgreen:.
to poki co nierealne, jeszcze pewnie przez dluzszy czas pełna klatka bedzie kojarzona z pro i za szybko producenci nie zrezygnuja z tego
i tu bym sie klocil. pelna klatka to byl przez lata fetysz i obiekt westchnien, co niejako sprytnie wydoil swoja polityka Canon przy pomocy Nikona, ktory dlugo brnal w zaparte, ze full frame'a nie ma, nie bylo i nigdy nie bedzie potrzebny.
a na chwile obecna taki trabant FF moze byc dla Canona w granicach kosztow produkcji takiego 50D. wiec jak najbardziej mozna zrobic FF dla polprofesjonalistow i zaawansowanych amatorow - w okolicach ceny 1300~1400 EUR. Sony prawdopodobnie przez kilka(nascie) miesiecy nie doskoczy, a Nikon, w tej sytuacji finansowej, brzmi zdecydowanie nieprawdopodobnie. a to by byl dla Canona hit sprzedazy i napedzacz ogromnej sprzedazy obiektywow, o ile tylko bedzie mial te obnazajace nieostrosci 21 Mpix :)
poki co 5D mkII jest swieze i nie mozna zezrec jego sprzedazy, ale ten trabant FF juz za pol roku bedzie mial duzo racji bytu. niech to bedzie pelen plastik z nieludzko niewygodnym uchwytem. 1400 papierkow i bedzie fruwal z polek sklepowych.
ciezko zrobil pelna klatke wielkosci 350D - nie da sie, dzwiek lustra (bo to nie migawke slyszymy) tez ciezko zmienic,
nie no... analogowy 300 byl przeciez wielkosci zblizonej do 350D, przynajmniej na grubosc i wysokosc (bo chyba byl szerszy). no to jak sie mu nieco doda od tylu na LCD, to powinno starczyc.
nie odezwe sie nawet, bo znowu bedzie na mnie :mrgreen:
sebcio80
07-08-2009, 09:20
i tu bym sie klocil. pelna klatka to byl przez lata fetysz i obiekt westchnien, co niejako sprytnie wydoil swoja polityka Canon przy pomocy Nikona, ktory dlugo brnal w zaparte, ze full frame'a nie ma, nie bylo i nigdy nie bedzie potrzebny.
sęk w tym własnie, że wprowadzając pełną klatke trabanta Canon by stracił na tym a nie zyskał,
FF to caly czas obiekt westchnień wielu uzytkowników sprzętu. Każdy szuka starej 5D, której dostepność jest praktycznie żadna. Więc wszyscy spinają się i mimo ogromnej ceny wydają na shit i cieszą się przy tym jak dzieci - ja cały czas uważam, że 5Dmk2 to jakieś nieporozumienie.
Dopiero jak rynek będzie bardzo nasycony obecnym sprzętem - a więc wszyscy którzy marzą o FF kupią go to Canon będzie mógł wprowadzić jakiegoś trabanta FF, którego będą kupować mniej świadomi użytkownicy.
nie no... analogowy 300 byl przeciez wielkosci zblizonej do 350D, przynajmniej na grubosc i wysokosc (bo chyba byl szerszy).
Cytując Poetę zapytam: że co?
Analogowa 300 była wielkości 300D, z tego co pamiętam. Czyli względnie normalnych rozmiarów, a nie to, co następcy z rodu trabantów.
Dopiero jak rynek będzie bardzo nasycony obecnym sprzętem - a więc wszyscy którzy marzą o FF kupią go to Canon będzie mógł wprowadzić jakiegoś trabanta FF, którego będą kupować mniej świadomi użytkownicy.
nie uwzgledniles jednego czynnika w tym wszystkim: Sony :-D
bo wszystko sie ogolnie zgadza, ze dla Canona byloby lepiej, gdyby mogl zdzierac 2500 EUR zamiast 1500 EUR. ale jak Sony wypusci FF ponizej 2000 EUR to Canon bedzie mogl albo odpowiedziec jakas obnizka 5D mkII albo samemu oflankowac takie nowe Playstation od dolu i zachowac swoj imidz "pioniera cenowego". co jest IMHO bardziej prawdopodobne z tych dwoch wersji.
EDIT: i nie pytaj mnie prosze co tam mozna jeszcze wykroic. zachowam to w myslach :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Analogowa 300 była wielkości 300D, z tego co pamiętam. Czyli względnie normalnych rozmiarów, a nie to, co następcy z rodu trabantów.
wydaje mi sie, ze 300D bylo masywniejsze, bo i troche wyzsze i zauwazalnie grubsze. przynajmniej dalo sie to normalnie w rece trzymac, a analogowe 300 to... taki trabancik no... ;)
sebcio80
07-08-2009, 09:55
z całym szacukiem dla Sony... ale Ty myslisz, że Canon sie patrzy na co co oni robią? :) Canon nawet na ruchy Nikona nie reaguje.
wydaje mi sie, ze 300D bylo masywniejsze, bo i troche wyzsze i zauwazalnie grubsze. przynajmniej dalo sie to normalnie w rece trzymac, a analogowe 300 to... taki trabancik no... ;)
EOS 300 miał szerokość 145mm
300D to 142mm
350D to tylko 127mm
z całym szacukiem dla Sony... ale Ty myslisz, że Canon sie patrzy na co co oni robią? :) Canon nawet na ruchy Nikona nie reaguje.
przy pozycjonowaniu rynkowym produktow? bezduskusyjnie tak. nie tylko zreszta na te dwie firmy.
EOS 300 miał szerokość 145mm
300D to 142mm
350D to tylko 127mm
to z szerokoscia to akurat jest najlatwiejsze. wazniejsze pytanie jest o wyprofilowanie uchwytu i grubosc korpusu w miejscu gdzie opuszki palcow dotykaja. bo pod tym wzgledem 300D wydawal mi sie duzo wiekszy niz 300 czy 350D, a tylko ta roznica znacznie zmienia czucie w lapie. 350D, poza tym ze na szerokosc mniejszy, wydaje mi sie bardziej podobny do analogowej 300.
ale... bezposrednio wszystkich 3 korpusow na raz w lapie nie przemacalem, wiec sie nie upieram...
sebcio80
07-08-2009, 10:30
to z szerokoscia to akurat jest najlatwiejsze. wazniejsze pytanie jest o wyprofilowanie uchwytu i grubosc korpusu w miejscu gdzie opuszki palcow dotykaja.
wlasnie przez szerokosc wydaje Ci sie ze EOS 300 jest taki malutki, jest szeroki przez co smukly, uchwyt ma tylko minimalnie mniejszy od 300D
a 300D przy 350D... http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/sidebyside01.jpg
nie reaguje w takim wymiarze w jakim życzyliby sobie tego użytkownicy np. z tego forum, oni doskonale wiedzą co robią, nie musieli wrzucać lepszego AF do 5dII żeby puszka doskonale się sprzedawała, nie zrobią FF dla ubogich póki nie zauważą takiej potrzeby z czysto finansowego punktu widzenia i nie zgodzę się z Akustykiem że nastąpi to za +/- 6 miesięcy ... to nie jest misja tylko biznes... niestety.
19-tego sierpnia jest szansa ze cos nowego pokaza
wlasnie przez szerokosc wydaje Ci sie ze EOS 300 jest taki malutki, jest szeroki przez co smukly, uchwyt ma tylko minimalnie mniejszy od 300D
a 300D przy 350D... http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Images/sidebyside01.jpg
OK, dzieki za sprostowanie!
nie zrobią FF dla ubogich póki nie zauważą takiej potrzeby z czysto finansowego punktu widzenia i nie zgodzę się z Akustykiem że nastąpi to za +/- 6 miesięcy ... to nie jest misja tylko biznes... niestety.
Canonem FF dla ubogich to jeszcze dlugo bedzie analog..
Canonem FF dla ubogich to jeszcze dlugo bedzie analog..
No nie wiem czy dla ubogich - Ilford Delta 400, wołanie, komplet odbitek 13x18 plus pergamin = ca 87 złotych... Chyba czas zacząć kompletować ciemnię w łazience ;-)
Kolekcjoner
07-08-2009, 22:00
19-tego sierpnia jest szansa ze cos nowego pokaza
60D ?
moze nie dla ubogich ale na zakladke z d700 juz najwyzszy czas :) tansza zakladke
No to jest przecież 5D mkII. Na zakładkę - ma filmy nie ma (w rozumieniu Nikona) AF-a :mrgreen:
Po kiego grzyba robić tańszego FF-a skoro tego co jest nie są w stanie wyprodukować tyle żeby nasycić rynek. To byłby strzał w nogę w najczystrzej postaci.
Taki strzał wykona w najbliższym czasie Sony - zobaczymy jakie będą tego długofalowe skutki.
60D ?
Wszystko na to wskazuje, zapowiadany rok do wymiany sie zbliza.
Nie wierze jakos w rozmnozenie FF, moze jeszcze 2000D.
60D poza pewniakiem w postaci filmow pokaze czego mozemy sie spodziewac w modelach na innych polkach. Oled? Chyba nie. SD? Dlaczego nie.
allxages
07-08-2009, 22:54
60D to pewniak.
Wszystko na to wskazuje, zapowiadany rok do wymiany sie zbliza.
Nie wierze jakos w rozmnozenie FF, moze jeszcze 2000D.
albo 2000D, albo nowe 1D
60D pewniak? na jakiej postawie?
jak dotąd seria xxD ma interwał 18 miechó wyjątek był jeden jak dotąd 50D...pokazał sie po 12 miesiącach na rynku ale funkcjnonował długo naraz z 40D.
Kolekcjoner
07-08-2009, 23:38
W kwestii 60D - może się okazać, że postawią mocno na filmy.
http://reduser.net/forum/showpost.php?p=458327&postcount=35
Jest to bardzo prawdopodobne IMHO.
W kwestii 60D - może się okazać, że postawią mocno na filmy.
http://reduser.net/forum/showpost.php?p=458327&postcount=35
Jest to bardzo prawdopodobne IMHO.S35 czyli APS-C po naszemu? :)
EDIT: Chyba tak. http://en.wikipedia.org/wiki/Superscope_235
Kolekcjoner
08-08-2009, 00:16
S35 czyli APS-C po naszemu? :)
EDIT: Chyba tak. http://en.wikipedia.org/wiki/Superscope_235
Na pewno chodzi o APS-C.
Jest to bardzo prawdopodobne IMHO.
Czyli dział kamer do zwolnienia?;)
a nie mogli by zrobić jakiegoś 18/2 L albo 135/2,8 USM?
a nie mogli by zrobić jakiegoś 18/2 L albo 135/2,8 USM?
18/2 - to jest pomysł! Pewnie byłoby wzięcie, ale podejrzewam, że byłoby to cholernie trudne do wykonania szkło. i drogie jak..
ja tam bym chciał 24/2 USM, ale ostre od f/2.0.
18mm.. idys o tym pisałem... ale wwczas sobie strzelają w kolano bo 14mm 2,8... to nei to samo co 18 ale f/2.0 vs f/2.8.... moze jakby był słoik jak w 12-24 f/2.8 Nikona... to i tak bym gabaryty przeżył... w szerokim koncie obóz czerownym z zoomów koie nam duxe Panowie :-)
to niech będzie i f/2,8, byle nie było wielkie jak 16-35... a szkła typu 18/2 to mają chyba tylko dalmierze :/
allxages
11-08-2009, 00:25
Niektórzy to mają naprawdę niezłą wyobraźnie ;-)
sebcio80
11-08-2009, 20:05
to niech będzie i f/2,8, byle nie było wielkie jak 16-35
16-35L jest wielkie? to malutkie i leciutkie szkielko przeciez,
jak ta taki zakres ogniskowych i światło
to 24-70 to dopiero kloc...albo 70-200 f/2.8 IS
to 24-70 to dopiero kloc...albo 70-200 f/2.8 IS
Niektórzy tak lubią właśnie... :-D
Większa waga pomaga w stabilizacji z ręki, ale uwierz, idzie focić przez parę godzin i jakoś nie czuję zmęczenia rąk.
dla mnie 24-70 zdecydowanie za ciezki klocek i wlosowata GO - dlatego celuje w 24-105...
Niektórzy tak lubią właśnie... :-D
Większa waga pomaga w stabilizacji z ręki, ale uwierz, idzie focić przez parę godzin i jakoś nie czuję zmęczenia rąk.
mój komrnarz to dygresja była. mi tam waga nie przeszkadza... choć jak do 40D okupiłem grip 2 aku + lampa + 24-105... to juz w ręce czuje :-)
oskarkowy
12-08-2009, 07:32
dla mnie 24-70 zdecydowanie za ciezki klocek i wlosowata GO - dlatego celuje w 24-105...
Jaka ta głębia? :mrgreen:
Masz Ty w aparacie kółko przysłon? Ludziska to sobie najróżniejsze rzeczy potrafią poukładać w główkach :mrgreen:
mate00sh
12-08-2009, 08:56
Ja myślałem, że o włosowatej GO to można w przypadku jasnych (1.2-1.4) stałek mówić. 24-70@70 2.8 przy ostrzeniu na 1m ma 3cm GO, przy 2m ma 13 cm. Gdzie ta włosowatość?
adi760303
12-08-2009, 09:17
mój komrnarz to dygresja była. mi tam waga nie przeszkadza... choć jak do 40D okupiłem grip 2 aku + lampa + 24-105... to juz w ręce czuje :-)
A ja targam 5D+grip+2aku+70-200 2.8 IS - ale idzie się przyzwyczaić :)
Tak sie ostatnio zastanawialem jaki obiektyw ewentualnie moglby sie mi przydac (z dylematow jakie ostatnio przezywam to: zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem. IS nie musi byc, byle ostre od F2 .. dalej moze byc mydlo ;) Konstrukcyjnie jest szansa na takie cos(marketingowo nie sadze)? Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm (jako ekstra moze być 80mm). To byloby drugie z wymarzonych szkiel (24-50/1.8-2 lub 35-70/1.8-2).
Pozdr
24-70@70 2.8 przy ostrzeniu na 1m ma 3cm GO, przy 2m ma 13 cm. Gdzie ta włosowatość?
..bo niektórzy mają dready..:-)
zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem.
nie rozumiem Cię ...
sugerujesz że mając dodatkowe szkło 50-100 powyższy dylemat nie miałby miejsca? zwłaszcza że chwilę później piszesz
Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm
nie rozumiem Cię ...
Nie bardzo rozumiem co tu nie rozumiec. 2 jasne stałki zastąpić jednym tak samo jasnym zoomem. Wiem ze 50 jest 1.2 ale zwykle przymykam do 1.8 wiec wchodzi juz w zakres proponowanego zooma. Nie musialbym mieszac i zmieniac. Fakt moze 100mm to jednak za dlugo w przypadku "zooma 2 pozycyjnego" ale w normalnym zoomie gorna granica 100mm bylaby calkiem użyteczna do moich zastosowań. Oczywiscie WATPIE aby takie szklo kiedykolwiek powstalo (tak jak 24-50/2 i 35-70/2) ze wzgledow pewno czesciowo technicznych a czesciowo finansowo/marketingowych (maly target).
Pozdrawiam
zoom 2 pozycyjny? A co to takiego... ?
chodzi o to że możesz go używać w dwóch pozycjach, np. na stojącą i na siedząco
analogicznie trzypozycyjny zoom działa również kiedy fotograf kuca
czteropozycyjny - leży
i tak dalej .........
Wiem ze leica miala cos takiego "TRI-ELMAR-M 16-18-21mm f/4" - 3 stalki w jednym tyle ze to mialo jasnosc F4. Chociaż z nazwy nie wiem jak taki twor nazwac, przyjalem nazwe umowna zoom 2 pozycyjny dla tworu ktory bym akceptowal .. no w sumie zoom x2 by byl .. tyle ze tylko x2 :D
allxages
12-08-2009, 16:19
O ile zoom o stalych ogniskowych (np. 24-28-35-50) to ogólnie fajna bardzo sprawa by była, o tyle proszę o zaprzystanie używania narkotyków bądź wyłączenia aż tak bójnej wyobraźni w trakcie pisania na forum ;-) Ja rozumiem, można sobie pofantazjować, ale w jakimś smacznym wymiarze :)
A w czym zoom pozycyjny jest lepszy od zwykłego? Jets chociaż tańszy? bo jak nie, to ja nie widzę specjalnie sensu robienia takich szkieł - w końcu w zwykłym zoomie można nastawić choćby 43, albo 26, albo każdą z "nietypowych" ogniskowych.
allxages - o co ci chodzi z bójną wyobraźnią? Przecież takie 24-50 i 50-100 bybyły świetnym sprzętem ze sporą grupą nabywców.
allxages
12-08-2009, 16:48
A w czym zoom pozycyjny jest lepszy od zwykłego? Jets chociaż tańszy? bo jak nie, to ja nie widzę specjalnie sensu robienia takich szkieł - w końcu w zwykłym zoomie można nastawić choćby 43, albo 26, albo każdą z "nietypowych" ogniskowych.
No właśnie chodzi o to, że "większość" osób wcale nie przepada za tymi nietypowymi ogniskowymi. Oczywiście sprawa ma się inaczej w UWA czy super tele, ale w takiej standardowym zakresie zdecydowanie przyjemniej robi sie na konkretnych ogniskowych.
allxages - o co ci chodzi z bójną wyobraźnią? Przecież takie 24-50 i 50-100 bybyły świetnym sprzętem ze sporą grupą nabywców.
Oczywiscie. Do tego ze swiatlem /2. Myslisz ze ja bym tego nie kupil?
Pomijajac aspekty techniczne (w ogole pokaz mi ze 3 zoomy ze swiatlem lepszym niz 2.8) to myslisz ze Canon chcialby sobie strzelac w noge? Wypusczenie takiego szkla == 24-70 24-105, 50/1.8, 35/2, 28/1.8 i pewnie pare innych nie mialoby racji bytu. no chyba ze kogos ciezar i wielkosc takiego jasnego zooma powalala na kolana i tylko dlatego by z niego zrezygnowal
A to niby czemu nietypowe ogniskowe są gorsze od typowych? A gdzie jest powiedziane które to są typowe, a które nie? Czy na przykład pentax lub olympus już nie mają typowych obiektywów, bo nie mają takich samych ogniskowych jak stałki canona i nikona?
Powala na kolana to chyba tylko cena :D
A i pewnie optycznie nie byłoby rewelki, bo to tak nie da rady...
Kolekcjoner
12-08-2009, 17:31
Taki obiektyw dwu, trzy ogniskowy może być po prostu lepiej skorygowany optycznie niż zwykły zoom. Tyle że jest to raczej teoria, która nie musi znaleźć prostego odzwierciedlenia w praktyce.
oczym Panowie my tu dywagujemy... zoom d Canona jaśniejszy niż f/2.8?
to jeszcze długo czekać... bo i na rynku nie wiele tego jest od innych firm. pojedyńcze wogóle modele z tego co kojarze za bajońskie sumy i chyba pod średni format?... nawet przykładu nie umiem podac takowego zooma :-)
Taki obiektyw dwu, trzy ogniskowy może być po prostu lepiej skorygowany optycznie niż zwykły zoom. Tyle że jest to raczej teoria, która nie musi znaleźć prostego odzwierciedlenia w praktyce.
nikon jakoś pokazuje, że zoomy mogą mieć optyczną jakość jak stałki, więc nawet teoretycznie słaby argument.
trzeszcz6
12-08-2009, 19:03
oczym Panowie my tu dywagujemy... zoom d Canona jaśniejszy niż f/2.8?
to jeszcze długo czekać... bo i na rynku nie wiele tego jest od innych firm. (...)
Olympus ma w ofercie obiektyw 35-100 f/2 :) odpowiednik 70-200 tylko ze swiatłem 2, gdyby do cropa canona zrobili taki 45-125 f/2 zrobiłby karierę na pewno :) pozdrawiam :)
nikon jakoś pokazuje, że zoomy mogą mieć optyczną jakość jak stałki, więc nawet teoretycznie słaby argument.
No to chyba przestaną produkować stałki. Bo jakie by było uzasadnienie...;)
No to chyba przestaną produkować stałki. Bo jakie by było uzasadnienie...;)
światło?
Olympus ma w ofercie obiektyw 35-100 f/2 :) odpowiednik 70-200 tylko ze swiatłem 2, gdyby do cropa canona zrobili taki 45-125 f/2 zrobiłby karierę na pewno :) pozdrawiam :)
Porównaj pole krycia .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
światło?
Ano własnie. Zawsze jest coś co spowoduje że trzeba sięgnąć po stałki.
Ano własnie. Zawsze jest coś co spowoduje że trzeba sięgnąć po stałki.
to było jak najbardziej ironicznie retoryczne pytanie:)
to było jak najbardziej ironicznie retoryczne pytanie:)
Gdzież tam. Jaka ironia. Ale ciekaw jestem jaki obiektyw nikona miałeś na myśli ?
pytając: światło? pytałem ironicznie i retorycznie.
każdy nowy obiektyw Nikona: 14-24, 24-70, 70-200. zresztą canon w ostatnim 70-200 też pokazał, że się da.
Porównaj pole krycia .
Pole krycia to jest kluczowa sprawa ale podejrzewam ze mozna by cos takiego zrobic kosztem krotnosci zooma. Zrobic zooma 24-70/f2 to raczej niemozliwe bo zbyt duzy zakres kątów ale 35-60 czy 70 sadze ze juz latwiej a juz na pewno jesli optymalizowany bylby tylko dla skrajnych koncow. Oczywiscie nie oznacza ze latwe a jedynie latwiejsze. Wydaje mi sie tez ze jeszcze latwiej byloby zrobic takiego 50-85/100 niz 35-70. Kwestia wielkosci podejrzewam ze jest to sprawa drugorzedna, noszenie 2 stalek tez wygodne nie jest tym bardziej manewrowanie nimi przy zmianie.
Oczywiscie to wszystko to gdybanie i wishlista ale sadze ze nie mniej realna niz 3D z eye control 16mpix i 19 szeroko rozstawionych krzyzowych :mrgreen:
- Schabu - Oj pokazał. To najlepszy zoom jakiego miałem. A mam wersję bez is. Optycznie jak na zooma jest doskonała.
do choinki i św. Mikołaja jeszcze daleko :)
- Schabu - Oj pokazał. To najlepszy zoom jakiego miałem. A mam wersję bez is. Optycznie jak na zooma jest doskonała.No dokładnie. Mówię sobie - kupię stałkę 28 1.8, będzie pewnie podobnie jakościowo co 70-200. G*wno prawda :D 70-200 szkiełko na prawdę warte swojej kasy...
Co do magicznych zoomów 2.0 - mi się wydaje, że jeżeli nie mamy czasu na przepięcie stałki na inną, to nie będziemy mieli również czasu na trafienie taką małą GO w to co chcemy... Druga sprawa, że 2.8 a 2.0 to wcale nie taka duża różnica żeby się o nią zabijać :P
Co do tego Olympusa 35-100:
Wyobraźcie sobie dwa zestawy - Olek E3 + 35-100; Canon 5d (I czy II) + 70-200/4 IS
Pole widzenia - identyczne
głębia ostrości - identyczna (35/2 na matrycy 4/3 to dokładnie to samo, co 70/4)
ktoś mógłby powiedzieć, że te f2.0 to czterokrotnie krótsze czasy. Jasne, ale spójrzcie na zakres czułości obu aparatów i ich osiągi na wysokim ISO. E3 szumi już od 800, 5d jest używalny nawet przy 3200 (a mkII 6400).
Oprócz tego - 35-100 to większy kloc niż 70-200/2.8
Reasumując - światło 2.0 u Olympusa nie jest w praktyce niczym nadzwyczajnym. Ale jest... Czyli się da, jeśli by się chciało.
A w czym zoom pozycyjny jest lepszy od zwykłego?
Łatwiej skorygować obiektyw dla kilku dyskretnych ogniskowych, niż dla całego zakresu. That said i tak producenci korygują zoomy dla 2-góra-4 ogniskowych ;)
Łatwiej skorygować obiektyw dla kilku dyskretnych ogniskowych, niż dla całego zakresu. That said i tak producenci korygują zoomy dla 2-góra-4 ogniskowych ;)
z czego o ta "gore" bym sie zdecydowanie nie wyklocal :)
sebcio80
13-08-2009, 00:59
tylko, że taki 45-125 2.0 nawet tylko pod cropa 1,6 wazyl by juz ze 4kg!!
porownujecie 70-200 2.8 to stalek? przeciez taki 135L zżera tego zooma jak tylko chce, nawet 85 1.8 na 2.0 juz zjada 70-200
jakby byla mozliwosc robienia tak jasnych zoomow to dawno by one sie pojawily, chocby robione przez Sigme, Tamrona, Tokine, oczywiscie technologia idzie do przodu, ale takie szkla sa mimo wszystko malo praktyczne, ich waga jest zabojcza 24-70 2.0 wazyl by grubo ponad 3kg, wiec ja wole zdecydowanie dwie stalki... bo to bardziej moblilne jednak
pozatym jak bedzie mozliwe robienie zoomow o jakosci stalek, to... bedzie mozliwe robienie jeszcze lepszej jakosci stalek :-)
To nie jest żaden odpowiednik bo f/2 w Olympusie to głębia ostrości jak f/4 w małym obrazku. A przewaga światła f/2 u Olympusa jest czysto iluzoryczna bo ich mniejsza matryca z bardziej upchanymi pikselami (crop x2) bardziej szumi w porównaniu do np. Canonowskich czy Nikonowskich o te dwie działki przysłony więc zysk jest zerowy.
Kolekcjoner
13-08-2009, 02:04
Eee.. tam - to jednak zbyt duże uogólnienie. Nie wiem o których stałkach mówisz ale chyba tylko 14/2.8 się łapie. I to raczej wynika ze słabości (projektantów?) stałek, a nie cudownych właściwości nowych zoomów.
An improved flash system? I notice that a Canon UK pro dealer has the 580EX II flash on offer, but lists it as 'limited stock'.
We were told some time ago that Canon noted some perceived weaknesses in its flash system, particularly in remote triggering.
Time for ETTL III?
Wszystko powoli się układa, nowy 1D, nowe układy AF i nowe lampki. Ciekawe jak będzie błyskać trzeci ettl? Ciekawe która puszka jako pierwsza będzie mieć wbudowane st-e2 i jak skuteczny będzie na dworze/polu ten nowy komander.
To nie jest żaden odpowiednik bo f/2 w Olympusie to głębia ostrości jak f/4 w małym obrazku. A przewaga światła f/2 u Olympusa jest czysto iluzoryczna bo ich mniejsza matryca z bardziej upchanymi pikselami (crop x2) bardziej szumi w porównaniu do np. Canonowskich czy Nikonowskich o te dwie działki przysłony więc zysk jest zerowy.
Podejrzewam ze olympusowi bardziej chodzilo o wyrownanie szans niz o zysk (w kontekscie powyższych uwag).
Pozdr,
porównywanie zoomów do stałek jest nieporozumieniem ! Bo są własności których się nie da opisać. Nie chodzi tylko o :rozdzielczość, winietowanie czy astygmatyzm. Fotografie wykonane stałkami mają na przykład inne kolory.
porównywanie zoomów do stałek jest nieporozumieniem ! Bo są własności których się nie da opisać. Nie chodzi tylko o :rozdzielczość, winietowanie czy astygmatyzm. Fotografie wykonane stałkami mają na przykład inne kolory.
serio?
fotografuję zoomem i stałkami i nie zauważyłem czegoś podobnego, mało tego uważam ze to ostatnia rzecz na którą zwróciłbym uwagę w dobie RAW, idąc jeszcze dalej; każdy obiektyw trochę inaczej oddaje kontrast i kolory bez względu na to czy to zoom czy stałka
przecież tu głównie chodzi o światło, ktoś tu mądrze już napisał że tak jasne zoomy byłyby po prostu zbyt duże i ciężkie
Fotografie wykonane stałkami mają na przykład inne kolory.Co tam kolory! Zdjęcia robione stałkami mają przede wszystkim MAGIĘ! I w ogóle są bardziej profi. ;)
Kolaj - jeżeli ta "magia" rzeczywiście istnieje, to kolory są jej częścią. Wespół z małą GO, winietą itp. Owa magiczność stałek polega właśnie na tym. A że profi bardziej są, to fakt :)
Taa. A w dzisiejszych czasach przy takiej ilosci obrobek, filtrow softwarowych to juz te magie sie w wielu przypadchach strasznie zlewaja w jedno i nie wiadomo juz zcy to stalka czy zoom :)
To :
"Co nowego u Canona?"
:D
To :
"Co nowego u Canona?"
:D
Gdzie okiem nie sięgnąć to "wszystko" co tyczy Canona prędzej czy później kończy się "MAGIĄ" :-D . Szczególnie nowości 8) . Trzeba być niezłym "magiem" żeby kupić niektóre szkła (szczególnie stałe).
Ciekawe która puszka jako pierwsza będzie mieć wbudowane st-e2 i jak skuteczny będzie na dworze/polu ten nowy komander.
Transmitter na podczerwień to archaiczne i fatalne rozwiązanie, które Canon powinien natychmiast porzucić dla dobra wszystkich użytkowników. Niech sobie popatrzą jak działają np. PocketWizardy i taką technologię wrzucają do puszek i lamp. Już wolę latać z 10 metrowym kablem ETTL własnej produkcji niż używać ST-E2
Już wolę latać z 10 metrowym kablem ETTL własnej produkcji niż używać ST-E2A ja z 25-metrowym :D Tyle że na koncertach czasami są problemy, bo wieś rozwijać kabel przez środek sceny itp :P No i strach, że ktoś pociągnie za kabel i lampa bye-bye.
A co tu tak cicho? 18 sierpnia i nic? zadnych plotek? wyciekow? nawet g3 zamilkl...
A co tu tak cicho? 18 sierpnia i nic? zadnych plotek? wyciekow? nawet g3 zamilkl...
Ciiiiiiii, bo ICH spłoszysz i jutro nie ogłoszą...
Ciiiiiiii, bo ICH spłoszysz i jutro nie ogłoszą...
hmm .. jestem szczerze zdumiony. Nie pamietam takiej ciszy na CB przed ogloszeniem nowosci..
hmm .. jestem szczerze zdumiony. Nie pamietam takiej ciszy na CB przed ogloszeniem nowosci..
A kto WIARYGODNY powiedział, że jakaś nowość się jutro pojawi? Przecież to wszystko tylko imaginacja.
A kto WIARYGODNY powiedział, że jakaś nowość się jutro pojawi? Przecież to wszystko tylko imaginacja.
podobniez jest jutro konferencja prasowa:
http://www.bobatkins.com/photography/digital/rumors.html#aug192009
no to jesli cokolwiek ma byc oglaszane nowego, to jak najbardziej to bedzie na konferencji.
kwestia, czy oprocz drukarek, kserokopiarek i PowerShotow pokaza cos sensownego... ale z cyklu produktowego xxD wychodzi jednak, ze bedzie to 60D
60D = 50D+kręcenie filmów - dobre i w stylu canona "bez zbędnych rewolucji"
Poprzednich przypadkach jakos sobie nie przypominam aby ktos WIARYGODNY anonsowal nowosci przed oficjalna konferencją. Wszystko to byly "wycieki" i spekulacje ktore mimo wszystko w jakies 60-70% sie sprawdzaly. W wiekszosci przypadkow, dzien przed premiera, nazwa i glowne featury byly znane, nawet w przypadku szumnej premiery 5dmkII (movie mode, 21mpix). A teraz nic .. czyzby onanizacja nikogo juz nie bawila :mrgreen:
60D = 50D+kręcenie filmów - dobre i w stylu canona "bez zbędnych rewolucji"
obawiam sie, ze niestety masz racje. chociaz nie zdziwiloby mnie, gdyby tam wlozyli AF 11/13-polowy, bo na to najwyzsza pora. chociaz niewatpliwie mniej by mnie zdziwilo, gdyby tego nie zrobili ;)
z drugiej strony (albo i trzeciej) widac jak Canon przyzwyczail, ze niewiele poprawia/dodaje, wiec jakby teraz, gdy nikt rozsadny nie liczy na nic wiecej poza dodaniem filmowania, wyskoczyli z czyms wartosciowym - jak lepszy af, to zrobilby sie szum i oglaszano by rewolucje ;)
Skok jakościowy w serii xxD był zawsze co 2-gą generację, więc jest szansa na zmiany ;)
niech sie odczepia od tych korpusow co rok nowych i zrobia obiektywy nadarzajace za obecnymi body :) (17-40 II)
niech sie odczepia od tych korpusow co rok nowych i zrobia obiektywy nadarzajace za obecnymi body :) (17-40 II)
jaaaaasne... i moze jeszcze ostre rogi maja miec...
sie kurcze rozpedzili z koncertem zyczen, jakby co najmniej choinka lada dzien byla :mrgreen:
Uprzejmie donoszę, że mój kit USM I, który wymiatał na 40D, daje niezłe mydło na 50D :sad:
Ciekawe czy to egzemplarz (ja szkieł w sejfie nie chowam) czy kity jedynki już wymiękają na 15 MPx?
jaaaaasne... i moze jeszcze ostre rogi maja miec...
tak wiem za duzo wymagam :) Moze jak zrobia lustra 40Mpix to wtedy dojrza ze cos nie tak z tymi rogami.
Moze jak zrobia lustra 40Mpix to wtedy dojrza ze cos nie tak z tymi rogami.
wtedy już nikt normalny nie będzie kupował takich aparatów więc spokojnie i szkła zostaną te same ;)
wtedy już nikt normalny nie będzie kupował takich aparatów więc spokojnie i szkła zostaną te same ;)
nie wiem jak rozumiesz pojecie "normalny", ale na pewno w Twoim rozumieniu definiuje ono zbyt mala grupe nabywcow z punktu widzenia Canona :)
poniekad, Olympus ma w chwili obecnej 12 Mpix co w pelnej klatce odpowiada jakims 45~48 Mpix i w wydaniu Canona to moze byc zupelnie znosne 45 Mpix. a przynajmniej na pewno z punktu widzenia docelowego wydruku/powiekszenia, bo pikselowi ekumenisci, zwlaszcza polscy malkontenci, nigdy nie beda zadowoleni :)
ajtam... do 30 mpix pewnie niedluga droga, mozliwe ze juz nastepny 1ds bedzie w taka matryce wyposazony :)
Jest chociaz swiatelko w tunelu w postaci nowych TS-E :) Okazuje sie ze Canon jednak jest w stanie zrobic szerokie szkielko z ostrymi rogami wiec to zawsze cos...
Kolekcjoner
19-08-2009, 01:49
G11?
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/g11-1.gif
źródło (http://canonrumors.com/wp-content/uploads/2009/08/g11.gif)
G11?
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/g11-1.gif
źródło (http://canonrumors.com/wp-content/uploads/2009/08/g11.gif)
Za C-R
szkło: WX1 lepsze
wielkość sensora: zdecydowanie G11/LX3
iso: Sony - jakość h-iso, Canon - low-iso
MPx: 10 MPx; jeśli jakość h-iso wyraźnie przewyższy WX1 i LX3 to OK, inaczej to porażka
cena: Sony górą
and the winner is WX1 - nowy król kieszonkowców bez kompleksów atakujący segment power point&shoot. Idealny suplement diety GF1/kit ;)
sirlukas
19-08-2009, 14:14
Jeszcze kilka godzin, akustyk masz jakieś przecieki z Amsterdamu?
allxages
19-08-2009, 14:55
http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2009/08/7D.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2009/08/7D.jpg)
ja w to nie wierze jak ma być szczery
Ja też nie, szczególnie że teraz napis EOS jest drukowany na body, a nie na tabliczce, taki mały detal, ale mówi że to nie może być prawda.
newsy moga byc z Amstelveen (gdzie miesci sie europejska centrala Canona), nie z Amsterdamu, gdzie Canon nie ma zadnej przypadlosci (holenderski oddzial jest w Hoofddorp, praktycznie pod lotniskiem Schiphol).
ale nie, ja tez nic nie slyszalem...
a to 7D... pozyjemy, zobaczymy ;)
Ja też nie, szczególnie że teraz napis EOS jest drukowany na body, a nie na tabliczce, taki mały detal, ale mówi że to nie może być prawda.
jesli sie nie myle, to i 30D i 5D mkI maja wlasnie taki wypukly napis na tabliczce. nadrukowane byly w 10D i 20D
newsy moga byc z Amstelveen (gdzie miesci sie europejska centrala Canona), nie z Amsterdamu, gdzie Canon nie ma zadnej przypadlosci (holenderski oddzial jest w Hoofddorp, praktycznie pod lotniskiem Schiphol).
ale nie, ja tez nic nie slyszalem...
a to 7D... pozyjemy, zobaczymy ;)
jesli sie nie myle, to i 30D i 5D mkI maja wlasnie taki wypukly napis na tabliczce. nadrukowane byly w 10D i 20D
Zwróć uwagę*jak jest w EOS 1Ds MkIII, 5D MkII oraz 1000D :]
No to mamy albo D300s (tweener) albo tańszą 5D MKII z bagnetem FD, bo niby po co komuś AF w body tańszym niż $2700 :mrgreen:
Zdjęcie real - imho trudno by było ad hock zasymulować obrzydliwy wbudowany flesz - wb pokazuje, że to kompakt Canona, winietka, z fleszem mówi, że szkło jest duże chyba G11 ;). Sony miałby inny kontrast a Panasonic jeszcze brutalniej rzygnąłby fleszem (paląc światła) i body byłoby błękitnoszare.
allxages
19-08-2009, 15:04
Zdjęcie real - imho trudno by było ad hock zasymulować obrzydliwy wbudowany flesz - wb pokazuje, że to kompakt Canona. Sony miałby inny kontrast a Panasonic jeszcze brutalniej rzygnąłby fleszem i body byłoby błękitnoszare.
ja to bym wolał zebyś dawaj newsy o slayerze, bo ponoć na trase wracają a nie widzialem ich prawie rok juz, a nie glupotami sie zajmujesz :)
Oj, za chwilę będzie się działo...
ja to bym wolał zebyś dawaj newsy o slayerze, bo ponoć na trase wracają a nie widzialem ich prawie rok juz, a nie glupotami sie zajmujesz :)
A mnie szlag trafia, że jade do nich i w okolicy ni ma show. Jednak wspomnienia z koncertów DoA zostaną na zawsze :mrgreen:
w imieniu redakcji: nekrofiljiak ;)
edit: speaking photo printer - you can't be more stupid can you...
... you can,
Canon.
edit 2: Ixus 200 IS vs. WX1 - ostra jazda się szykuje. Sony ma aż ISO 160 jako bazowe a Elf 80, jest szary i teraz czy Sony $350 czy Canon $300?
na dpreview jest juz pelne info ;)
Jak to już wszystko to co na dpreview pokazali to w zasadzie dla nas nic nie ma.. chyba że komuś potrzebna gadająca drukarka..
Są jeszcze kamery video....
http://derstandard.at/fs/1250003797938/Herbstkollektion-Touchdigicam-und-Full-HD-Camcorder-von-Canon
Są jeszcze kamery video....
http://derstandard.at/fs/1250003797938/Herbstkollektion-Touchdigicam-und-Full-HD-Camcorder-von-Canon
Premiere miały w Japonii, z miesiąc-dwa do tyłu. Generalnie zamiast 32 teraz jest 64 GB wewnętrznej. Jeśli w tej samej cenie to OK.
Podsumowując: S90 wraca z niedosytem (tylko 28mm), Elf imho będzie gorszy od Soniacza WX1 (tu nie błędów obiektywów) i stare HV20 i LX3 rządzą.
Teraz szkła: przydałoby się ef-s 15-85 HIS
Nie no wypas. Nawet CMOSa nie wstawili do kompaktu ;)
pawelbara
19-08-2009, 15:36
Nie wydaje mi się, żeby 7D był prawdą, jak pamiętacie a może nie koniecznie to było pogłoski o nim zanim wyszedł 5DmkII. Szukając nowych informacji natknąłem się na
Canon 60D specs
By PR admin | June 8, 2009
CanonRumors got some information on the Canon 60D, expected this Fall:
* 15.1 megapixels
* ISO 100-25600
* 7 fps
* Digic V
* Movie-mode: 1080p with 30 and 24fps
* Build in GPS for geo-tagging
* Only a SD-card slot (no CF)
* 148×109×75mm and 738g
Ale to nie muszą być prawdziwe dane, tym bardziej patrząc na datę. Chociaż to nie była jedyna strona w sieci gdzie właśnie taką specyfikację znalazłem, więc może coś w tym jest, poczekajmy jeszcze na oficjalne stanowisko Canona.
Chociaż... Marne szanse na premierę teraz czegokolwiek z lustrzanek. http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndex1Act&fcategoryid=101
Na tej stronie wybierając powershot zobaczymy dzisiejsze premiery, G11 i pozostałe. Wybierając EOS, niestety nowością jest nasz canon 500D. Czyli lipa
"* Build in GPS for geo-tagging" - o kurde, głupszego pomysłu mieć nie mogli...
"* Only a SD-card slot (no CF)" - to też się wielu nie spodoba... (nie wiem jak ma 50d, moze tak samo)
Kolekcjoner
19-08-2009, 15:43
Może chociaż jakieś 1500D na otarcie łez ;).
7D?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=32722570
Bylo - i to w tym samym watku ;-)
7D?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=32722570
BUEHEHE, tak nędznego fake już dawno nie widziałem :lol:
Bylo - i to w tym samym watku ;-)
No tak, nie cofnąłem się wystarczająco dużo stron :-)
Sorry.
allxages
19-08-2009, 16:54
"* Build in GPS for geo-tagging" - o kurde, głupszego pomysłu mieć nie mogli...
to niekoniecznie jest takie głupie. szczerze mowiac jak z tego powodu zaplacilbym 40-50 dolarow wiecej do body to nawet bylbym zadowolony z tego ficzera. napisałem kiedys nawet silnik do obslugi tego i generowania tras z miniarutarami po google maps i powiem szczerze, mile to. ale jak ktos siedzi w studio to niekoniecznie :)
sirlukas
19-08-2009, 17:12
to niekoniecznie jest takie głupie. szczerze mowiac jak z tego powodu zaplacilbym 40-50 dolarow wiecej do body to nawet bylbym zadowolony z tego ficzera. napisałem kiedys nawet silnik do obslugi tego i generowania tras z miniarutarami po google maps i powiem szczerze, mile to. ale jak ktos siedzi w studio to niekoniecznie :)
Wyobrażasz sobie pobór prądu z baterii jakby wbudować moduł GPS do aparatu? Nie ma szans według mnie, chyba że do Jedynek.
Wyobrażasz sobie pobór prądu z baterii jakby wbudować moduł GPS do aparatu? Nie ma szans według mnie, chyba że do Jedynek.
Jak jeszcze sobie nie wyobraziłeś to popatrz na ten kompakt Samsunga:
http://www.dpreview.com/news/0908/09081303samsungst1000.asp
100 dolarów tańszy niż właśnie zapowiedziany G11 i w przeciwieństwie do Canona ma wbudowany GPS i WiFi.
sirlukas
19-08-2009, 17:47
Jak jeszcze sobie nie wyobraziłeś to popatrz na ten kompakt Samsunga:
http://www.dpreview.com/news/0908/09081303samsungst1000.asp
100 dolarów tańszy niż właśnie zapowiedziany G11 i w przeciwieństwie do Canona ma wbudowany GPS i WiFi.
I pewnie ze trzy zdjęcia zrobi zanim złapie sygnał z satelity ;)
no coz... patrzac na pierwsza strone dpreview chcialoby sie powiedziec...
... no i skonczylo sie rumakowanie... :)
I pewnie ze trzy zdjęcia zrobi zanim złapie sygnał z satelity ;)
No i jak zrobi ze trzy w międzyczasie to coś to zmienia? To jest tylko dodatkowa informacja w EXIF tak jak data, godzina, czy ogniskowa. Dla tych co lubią jeździć po świecie i robić zdjęcia z podróży jest to bardzo fajna sprawa w połączeniu z API Google Maps.
A jak wygląda taki układ GPS można zobaczyć na obrazku
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/epsoninfineonxposys580x435-1.jpg
źródło (http://www.gadgetreview.com/wp-content/uploads/2009/02/epson-infineon-xposys-580x435.jpg)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Czas pokaże, kto z kogo będzie się śmiał ;)
Pożyjemy, zobaczymy.
allxages
19-08-2009, 18:08
szczerze to ciekaw jestem co na tym obrazku wygląda na "nędzny fake"
Tak, wyobrażam. I nie widzę z tym problemu. Pracowałem trochę w telemetrii. Proponują doczytać.
Kolekcjoner
19-08-2009, 18:09
no coz... patrzac na pierwsza strone dpreview chcialoby sie powiedziec...
... no i skonczylo sie rumakowanie... :)
No nie mów, że nie chciałeś gadającej drukarki :wink::mrgreen:.
napięcie sięga zenitu, panie turek kończ pan ten mecz.... niestety czekamy na dogrywkę
Po ostatnich przebojach z moją IP4300 wolałbym jednak aby nie mówiła to mnie "printhead error" lub "paper jam" :-D
Generalnie to postęp jest bo zmniejszyli liczbę pikseli w kompakcie :)
Kamerki Video maja GPS, wiec dlaczego nie DSLR ? Jak nie teraz, to za rok bedzie ;)
juz kiedys mialem. Lexmarka. bedzie z 10 lat temu ;)
moj kumpel rzucil kiedys tekstem "nie robmy sobie jaj z pogrzebu". w kontekscie tych "premier" pasuje jak ulal... :twisted:
nie no... serio... z obiektywnego punktu widzenia to to jest totalny ziew. a, przypominam, mialo dac po jajach jak sloik wiagry :mrgreen:
sebcio80
19-08-2009, 19:09
no chyba najbardziej wiarygodna plotka jest taka ze na jesien bedzie 1d mark IV z APS-H i 2000D, inne puszki (60D) dopiero na wiosne
MacGyver
19-08-2009, 19:11
Kamerki Video maja GPS, wiec dlaczego nie DSLR ? Jak nie teraz, to za rok bedzie ;)
Nie twierdzę że jest to nie wiadomo jak potrzebne, ale ja bym się nie obraził na współrzędne zapisane w exifie. Czasami, przynajmniej dla mnie, byłoby to użyteczne.
Mało spazmów nie dostałem jak mi przypomniałeś głos tej paskudnej baby :mrgreen: :-D
Kolekcjoner
19-08-2009, 21:13
nie no... serio... z obiektywnego punktu widzenia to to jest totalny ziew. a, przypominam, mialo dac po jajach jak sloik wiagry :mrgreen:
To niestety znów pokazuje, że Canon sobie gra na nosie - bo może. W obecnym kryzysie byłaby to bardzo smutna konstatacja. Mam jednak nadzieję (nie bez podstaw), że to nie wszystko w tym roku.
To niestety znów pokazuje, że Canon sobie gra na nosie - bo może. W obecnym kryzysie byłaby to bardzo smutna konstatacja. Mam jednak nadzieję (nie bez podstaw), że to nie wszystko w tym roku.
a pewnie, ze nie wszystko. nie ma przeciez zamiennikow PS A1100 i A2100, a ta linia jest odswiezana co pol roku, i te nowe modele musza sie jeszcze pojawic. jeszcze w sierpniu :-?
Kolekcjoner
19-08-2009, 21:27
Poza tym było gdzieś oficjalne źródło, że ma być ponad 100 nowości/* na jesieni. Nie wiem czy ktoś liczył ale chyba jeszcze zostało ;):).
/* - a i proszę mi tu kalkulatorami nie ubliżać :mrgreen:
szczerze to ciekaw jestem co na tym obrazku wygląda na "nędzny fake"
Tez sie wlasnie zastanawiam. Na moje oko to to jest 100% zdjecie. Fejkiem by bylo jesli komus chcialoby sie zrobic logo 7d i przekleic do jakiegos body .. ale ..
a juz nie takie fejki w szopach robili ;)
moj kumpel rzucil kiedys tekstem "nie robmy sobie jaj z pogrzebu". w kontekscie tych "premier" pasuje jak ulal... :twisted:
No coż... dzisiaj zamiast canona mamy canonowicza ;)
No jak dla mnie nowości to na razie chała. Ktoś wie, jutro ma być lepiej? ;)
to tak codziennie będą coś rzucać? :-D
co się tyczy 7D - to takie jakieś podniszczone, zakurzone jest ...
może to ta sama puszka z którą ktoś krążył po łazienkach w zeszłym roku ?
mate00sh
19-08-2009, 22:21
Ktoś coś mówił o 1 września
Na osłodę oprócz zdjęcia pojawiła się domniemana specyfikacja puszki:
From PCHome
There is a new spec list for the 7D floating around the web.
EOS 7D
12.1mp Full Frame
DIGIC IV
3″ OLED
ISO 100-25,600 (Probably a 50ISO L Setting)
3.9fps
Canon ma jakąś fazę na redukcję Mpix, czy to może pierwszy krok w stronę niskobudżetowego FF?:mrgreen:
Btw: Procek niby siedzi ten sam co w 5D Mk II ale pomimo znacznej redukcji rozdzielczości pozostaje ta sama szybkostrzelność.. Kupy to to się nie trzyma..;-)
OLED? To byloby ciekawe na jasne dni.
Narazie w tej technologii przoduje... samsung :mrgreen:
Canon ma jakąś fazę na redukcję Mpix, czy to może pierwszy krok w stronę niskobudżetowego FF?:mrgreen:
Btw: Procek niby siedzi ten sam co w 5D Mk II ale pomimo znacznej redukcji rozdzielczości pozostaje ta sama szybkostrzelność.. Kupy to to się nie trzyma..;-)
a jednak... sam sobie odpowiedziales dlaczego to sie kupy trzyma.
"pierwszy cyfrowy FF ponizej $2K". i to wyraznie ponizej, bo nie 1999 tylko z $1600~$1700. zle, jesli wziac pod uwage, ze w zakresie do ISO 1600 to jest nadal matryca nie gorsza niz D700? albo ze w ten sposob Canon ma ponizej $3000 pelnoklatkowy walkaround (7D + 24-105/24-70), ktorego (niebezposrednimi co prawda) ekwiwalentami saL: w Nikonie znacznie ciezszy zestaw D700 + 24-70 za $4500, a w Sony: A900 + 24-70 za $4000.
taki 7D bylby pogromca serc japonskich ksiegowych (target 5D mkI!!!) ;) zwlaszcza, ze ci ksiegowi maja dzieci... a 7D filmy :-D
maciej76
19-08-2009, 22:44
zbyt mile zeby bylo prawdziwe, zbyt rozsadne jak na ten swiat i tymczasowa ekonomie/poglady koncernow
12mpix i prawdziwy ff ?? no way, to az glupio brzmi, i jeszcze dla amatora w przystepnej cenie??
Ta specyfikacja to oczywiście bzdura kompletna.
Za 12mpix które mają większy DR i niższe szumy niż w 5D Mk I to ja bym chętnie dopłacił.
zbyt mile zeby bylo prawdziwe, zbyt rozsadne jak na ten swiat i tymczasowa ekonomie/poglady koncernow
12mpix i prawdziwy ff ?? no way, to az glupio brzmi, i jeszcze dla amatora w przystepnej cenie??
Zgadza się. Pomiędzy 50D a 5D Mk II różnica cenowa oscyluje w pobliżu $1500. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że wynika ona głównie z zastosowanej matrycy, raczej niemożliwe by wyprodukować puszkę FF w granicach cenowych podanych przez Akustyka,biorąc choćby pod uwagę, że nawet stare używane piątki idą obecnie po około $1700.
Zgadza się. Pomiędzy 50D a 5D Mk II różnica cenowa oscyluje w pobliżu $1500. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że wynika ona głównie z zastosowanej matrycy, raczej niemożliwe by wyprodukować puszkę FF w granicach cenowych podanych przez Akustyka
tez w to nie wierze. ale takie 7D w cenie $1800 nie ma zupelnie racji bytu (przy 5D mkII kosztujacym $2100). wiec musi byc taniej, jesli w ogole ma sie pojawic.
prawdopodobnie oznacza to, ze go nie bedzie, albo bedzie mocniej pokastrowane niz sie wydaje (czyt. trabant FF pelnym ryjem)
biorąc choćby pod uwagę, że nawet stare używane piątki idą obecnie po około $1700.
uch... chyba w Polsce takie spekulacje sie udaja. bo nie widze jak w US mozna sprzedac przechodzony korpus za $1700 jesli jego nowsza i lepsza wersja kosztuje $2100. chocby skaly sraly.
uzywane 5D mkI kosztuje w NL w granicach 950 EUR, czyli ponizej progu 50% ceny zamiennika. moze w US ta relacja jest wyzsza, ale w 80% naprawde nie jest latwo uwiezyc ;)
Może do 7-mki włożą aps-h? Jakoś sceptycznie na to patrzę i jeszcze jedną podpuchą mi to pachnie.
To kiedy bedzie ten 1ds4? Bo chce opchnąć 5d1... :)
tez w to nie wierze. ale takie 7D w cenie $1800 nie ma zupelnie racji bytu (przy 5D mkII kosztujacym $2100).
ILE??!!
Wait just a moment..
Hmm.. Patrzę teraz na cennik B&H Photo (może być, czy jakiś nie teges?;-)) i jak wół mam namalowane:
EOS 50D SLR Digital Camera (Camera Body) - Price: $1,129.95
EOS 5D Mark II Digital Camera (Camera Body) - Price: $2,699.95
To gdzie znalazłeś piątkę za $2100?:mrgreen:
bo nie widze jak w US mozna sprzedac przechodzony korpus za $1700 jesli jego nowsza i lepsza wersja kosztuje $2100. chocby skaly sraly.
Jak wyżej..:mrgreen:
Poza tym $1700 w przeliczeniu wychodzi 5kPLN, więc tak mniej więcej schodzą..
prawdopodobnie oznacza to, ze go nie bedzie, albo bedzie mocniej pokastrowane niz sie wydaje (czyt. trabant FF pelnym ryjem)
albo jak Mellan zasugerował - APS-H.
ILE??!!
Wait just a moment..
(...)
To gdzie znalazłeś piątkę za $2100?:mrgreen:
ano w adoramie. i owszem piatka to byla.
tylko ze nie mkII
tak ze sorki za zamieszanie ;)
w takim razie celuje w $1999 z takim 7D. nadal calkiem przyzwoicie cenowo na tle konkurencji
Poza tym $1700 w przeliczeniu wychodzi 5kPLN, więc tak mniej więcej schodzą..
no bo Polska to bogaty kraj milosnikow uzywanego sprzetu :) fakt, ze w NL ostatnio troche skoczylo jesli dobrze widze po marktplaats.nl i cena, za ktora da sie wyrwac jest blizej 1050 niz 900, za jakie ja kupowalem w marcu. no ale to nadal nie jest 5k PLN.
albo jak Mellan zasugerował - APS-H.
watpie. APS-H z punktu widzenia adresata takiego 7D nie ma zadnych zalet a jedynie wady. no bo dzialajacego AF i pierdyliona fps-ow w to tak czy siak nie wsadza ;)
ano w adoramie. i owszem piatka to byla.
tylko ze nie mkII
"Choćby skały srały", co..?:mrgreen:
Swoją drogą to i tak lekkie zdziwko, że "starą nową" piątkę można jeszcze dostać..
fakt, ze w NL ostatnio troche skoczylo jesli dobrze widze po marktplaats.nl i cena, za ktora da sie wyrwac jest blizej 1050 niz 900, za jakie ja kupowalem w marcu. no ale to nadal nie jest 5k PLN.
Po 5kPLN idą te nieco lepsze, mniej śmigane co mają na liczniku niewiele ponad 15k klików. Jak ktoś ma w lepszym stanie to po tyle sprzedaje, jak w gorszym to zajeżdża go do końca, bo uznaje, że więcej będzie z tego pożytku;)
watpie. APS-H z punktu widzenia adresata takiego 7D nie ma zadnych zalet a jedynie wady. no bo dzialajacego AF i pierdyliona fps-ow w to tak czy siak nie wsadza ;-)
Aaa tam. Jedynki Cię rozpieściły i odrazu jak APS-H to seria jak z CKM'u:-) Fakt, że APS-H to ani prawdziwy FF, ani porządny crop, jest trochę "nijaki" i jeśli Canon chciałby zrobić z tego jakiś standard, to przydałoby się moze szklarnię nieco odświeżyć? zwłaszcza szeroki kąt, bo nie zamocujesz ani UWA, a 16-35 to trochę wąsko (coś w stylu Sigmy 12-24 z mocowaniem EF by się przydało):-)
to tak codziennie będą coś rzucać? :-D
co się tyczy 7D - to takie jakieś podniszczone, zakurzone jest ...
może to ta sama puszka z którą ktoś krążył po łazienkach w zeszłym roku ?
Nic z tego. Pucha, którą "tajemniczy Don Pedro" focił w Łazienkach to była "legendarna" 3D :) . Znowu niezłe zamieszanie i poruszenie ludu Canonowego ;-) .
allxages
20-08-2009, 04:53
Aaa tam. Jedynki Cię rozpieściły i odrazu jak APS-H to seria jak z CKM'u:-) Fakt, że APS-H to ani prawdziwy FF, ani porządny crop, jest trochę "nijaki" i jeśli Canon chciałby zrobić z tego jakiś standard, to przydałoby się moze szklarnię nieco odświeżyć? zwłaszcza szeroki kąt, bo nie zamocujesz ani UWA, a 16-35 to trochę wąsko (coś w stylu Sigmy 12-24 z mocowaniem EF by się przydało):-)
Slider, przejrzyj ten wątek. Kilka razy był bardzo sensownie argumentowane to, że APS-H nie będzie nigdzie poza "jedynką". I ma to moim zdaniem sens. Poza tym z samego punktu markentingowego...powiesz misiom w sklepie, że magia APS-H jest większa niż FF? Oni chcą FF i jeżeli coś będzie ala 7D to musi to być FF :)
APS-H to co najwyżej wyobrażałbym sobie w 60D. To mogłoby by być wyzwanie...Zrobiłby się taki tańszy 1D, coś jak różnice między 5D, a 1Ds..
"Choćby skały srały", co..?:mrgreen:
Swoją drogą to i tak lekkie zdziwko, że "starą nową" piątkę można jeszcze dostać..
mysle, ze "mozna" wynika wlasnie z tej morderczej ceny :)
to juz nawet nie o to chodzi. szklarnia jest albo do APS-C albo do FF i z punktu widzenia targetu takiego 7D jak juz wyciepywac EF-Sy, to w jakims celu, a nie po to, zeby miec kolejnego cropa. technologicznie APS-H nie jest tu niezbedny (ze wzgledow technicznych podyktowanych glownie szybkoscia pracy) a FF, poza wyzsza cena ma same zalety. ta roznica cenowa jest, na moje oko, do przelkniecia przez kupujacych. a jednak "FF" w folderze reklamowym ladnie wyglada.
Kajtek_bez_Majtek
20-08-2009, 09:48
Tylko, że jeżeli prawdą jest tani FF od Sony to Canon nie będzie miał wielkiego wyboru. Będzie musiał wypuścić coś podobnego. Inaczej Sonolta rozjedzie ich marketingowo.
Tylko, że jeżeli prawdą jest tani FF od Sony to Canon nie będzie miał wielkiego wyboru. Będzie musiał wypuścić coś podobnego. Inaczej Sonolta rozjedzie ich marketingowo.
Tylko na ile dziala marketing przy tych polkach, wcisnac reklamami latwo alfy z dolnej polki za 2000PLN, zabawke za 8000PLN trudniej, mam wrazenie ze przy tych pulapach odsetech swiatomych klientow jest wiekszy.
Obecnie jak dla mnie alfa przy FF nie ma nic. 900-tka ani dobra ani tania.
mate00sh
20-08-2009, 09:53
A może właśnie Canon czeka na to co w końcu pokaże Sony (i za ile). Nikon też szykuje D700x (czy jakoś tak) z filmami, ale to raczej będzie kategoria cenowa 5D2. Zostaje Sony z A850 i to pewnie będzie bezpośrednia konkurencja cenowa 7D.
A może właśnie Canon czeka na to co w końcu pokaże Sony (i za ile). Nikon też szykuje D700x (czy jakoś tak) z filmami, ale to raczej będzie kategoria cenowa 5D2. Zostaje Sony z A850 i to pewnie będzie bezpośrednia konkurencja cenowa 7D.
Ale po co? Przecież i tak nikt nie jest w stanie w tydzień przestawić linii produkcyjnych żeby nadążyć za konkurencją.
Znalezione na forum dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&thread=32730441
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.smugmug.com/photos/625042373_3V8fK-X3.jpg)
mysle, ze bicie marketingowe to jest polowiczny aspekt sprawy. bo osobnym pytaniem jest, czy Canon polknie taki haczyk ryzykujac (realnie) straty finansowe. ja w to watpie. zreszta, Sony tez ma obecnie finansowa reke w kupie i nie bedze tak ochoczo dokladac do tego biznesu jak wczesniej, bo ich kryzys solidnie sieknal.
inna kwestia... marketing marketingiem, ale pozostaje kwestia polki sklepowej. gdzie mimo nagabywania pana z "nie dla idiotow" klientowi trudno bedzie przeoczyc prosty fakt, ze takie 7D w zestawie z 24-105 byloby i lzejsze i tansze niz A850 + Zeiss 24-70. jesli to bedzie roznica w granicach $1000 to oczywistosc wyboru Sony nie jest juz tak oczywista.
Znalezione na forum dpreview:
Nareszcie akustik' i inni dostaną B jak mirror lockup :mrgreen:
mate00sh
20-08-2009, 10:11
Ale po co? Przecież i tak nikt nie jest w stanie w tydzień przestawić linii produkcyjnych żeby nadążyć za konkurencją.
A pamiętasz dostępność 5D2 po premierze?
"B jak mirror lockup" to ja mam w 5D. ale pod praktycznym wzgledem nic z tego nie wynika.
pomocnym rozwiazaniem sa pamieci C1-C3 (w 5D jest tylko jedna, ale to poniekad starczy) i gdyby panowie w Canonie tylko laskawie uzyli mozgu i przy funkcji zapamietywania ustawien w "customie" pomineli czas, przeslone i ISO... tak zeby po zmianie z innego programu aparat zachowywal ustawione przez uzytkownika parametry ekspozycji - byloby bosko i guzior do MLU mialbym w nosie. oczywiscie, jest to zbyt idiotycznie proste i zbyt kretynsko oczywiste, zeby mozna to bylo tak rozwiazac.
ale to tylko jedno z "inteligentnych inaczej" rozwiazan Canona. to ze miedzy trybami Av a M nie da sie zamiennie pracowac (bo kolka kontrolne zamieniaja sie rola) to chyba najlepszy przyklad totalnej porazki. oczywiscie, mozna to obejsc przez C.fn.-y ale dopiero w 1-kach... :lol:
Kajtek_bez_Majtek
20-08-2009, 10:49
No ale przecież mają "gotowca" na 7D w postaci starej piątki. Wystarczyłoby ją trochę odświeżyć przez lekkie poprawienie matrycy. AF znając życie nie zmienią. Samograj do robienia kasy moim zdaniem. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej i czy wymaga aż nowych lini produkcyjnych, jeśli gadam głupoty poprawcie mnie.
No ale przecież mają "gotowca" na 7D w postaci starej piątki. Wystarczyłoby ją trochę odświeżyć przez lekkie poprawienie matrycy. AF znając życie nie zmienią. Samograj do robienia kasy moim zdaniem. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej i czy wymaga aż nowych lini produkcyjnych, jeśli gadam głupoty poprawcie mnie.
Nic takiego nie będzie bo spadłaby sprzedaż nowej piątki. Jakoś nie wierzę w tani FF od canona chyba że konkurencja to wymusi.
A ja bym nie chciał taniego ff, tylko ff z afem z podobnym rozłożeniem i sprawnością pkt. jak w xxd :P
Może być w cenie 5d2 :>
Kolekcjoner
20-08-2009, 11:16
Nie czeka, bo już pewnie dawno wiedzą co ma i co planuje Sony.
Tak - wymaga nowych linii produkcyjnych, bo tych starych matryc nie dało się w prosty sposób zmodyfikować. W skrócie: technologicznie były bodaj ok. 6-krotnie droższe w produkcji od tych z 5D mkII. Pomijam już kompletny bezsens marketingowy takiego ruchu biorąc pod uwagę obecność na rynku nowej piątki.
A pamiętasz dostępność 5D2 po premierze?
Tak, pamiętam. Myślisz, że ta słaba dostępność wynikała z przestawiania linii produkcyjnych? O ile mnie pamięć nie myli, to padały tu teorie, że w tym czasie kastrowano AF ;-)
No ale przecież mają "gotowca" na 7D w postaci starej piątki. Wystarczyłoby ją trochę odświeżyć przez lekkie poprawienie matrycy.
Podobno technologia produkcji tamtych matryc była bardzo droga.
mate00sh
20-08-2009, 12:17
Tak, pamiętam. Myślisz, że ta słaba dostępność wynikała z przestawiania linii produkcyjnych? O ile mnie pamięć nie myli, to padały tu teorie, że w tym czasie kastrowano AF ;-)
No właśnie. Mieli 5D2 i Corvinową 3D do pokazania. Okazało się, że nie muszą się spinać to przestawili całą produkcję na 5D2, 3D leży i czeka aż konkurencja pokaże coś groźnego:D
A wracając do koncertu życzeń to mi by pasowała taka puszka jak 5D mk1 z 14bitami, czyszczeniem matrycy i microadjustmentem. Nic więcej nie potrzeba (nawet AF ujdzie stary):)
sebcio80
20-08-2009, 12:55
tanią FF jest 5D Mark II, jesli wyjdzie jakiekolwiek inne FF (oprocz 1Ds) to bedzie to body z lepszym AF ale o polowe mniejsza matryca i bedzie w tej samej cenie co 5Dmk2 a moze i nawet troche drozej.
Nie ma co sie łudzić na nową puszkę z FF, Canonowi bardziej się opłaci po prostu zejsc z ceny aktualnego 5D
jedyna rzecza ktora mozna odchudzic w 5Dmk2 to matryca, to za malo zeby znacznie zejsc z ceny,
Moim zdaniem Canon mocno wtopił z tymi 21 Mpx, jest to za duzo, zreszta podobnie bylo w przypadku starego 5D, tez mial za duzo Mpix jak na owe czasy, powoduje to dosc ograniczone ruchy z nowymi puszkami.
Bo albo Canon wypuszcza klona 5Dmk2 z mniejsza matryca (czyli w sumie stare 5D), które będzie tylko nieco tansze od 5Dmk2.
Albo Canon wypuszcza puszke z 12Mpix i lepszym AF, ktora bedzie nieco drozsza od 5Dmk2.
W obu przypadkach bardzo mocno spada sprzedaz 5Dmk2.
Przewiduje, że na inna puszke z FF (oprocz 1Ds) poczekamy jeszcze minimum poltora roku.
Co do zdjęcia górnej części obudowy to ja obstawiam, że jest to nowe 60D :)
chyba tak, wlacznik wywalili na gore bo ten w starym stylu zabiera miejsce coraz to wiekszemu ekranowi LCD :)
Co do zdjęcia górnej części obudowy to ja obstawiam, że jest to nowe 60D :)
Owszem, za malo chyba miejsca na pryzmat do FF.
Ale na pokretle brak trybow tematycznych co w tej serii bylo standardem.
Co ja zrobie bez ustawien "portret, sport"?
Co do wlacznika dziwne, ten obecny byl chyba juz tradycja, wiekszego LCD mam nadzieje upychac nie beda.
Ale na pokretle brak trybow tematycznych co w tej serii bylo standardem.
Już ten fakt jednoznacznie wskazuje, że będzie to 7D a nie 60D. Zresztą - tak drastyczna rearanżacja górnego panelu w XXD jest mało prawdopodobna.
mate00sh
20-08-2009, 14:52
Owszem, za malo chyba miejsca na pryzmat do FF.
Może Pentamirror?:twisted:
Co do wlacznika dziwne, ten obecny byl chyba juz tradycja, wiekszego LCD mam nadzieje upychac nie beda.
Najprawdopodobniej uchylne LCD spowodowało konieczność przeniesienia włącznika.
Prawda, programy tematyczne były-są w serii xxD. Jestem ciekaw tak naprawdę jaki % ludzi używa tych programów bo ja nigdy :) aby były one potrzebne w serii xxD.
Może Pentamirror?:twisted:
Mam przy sobie eosa 500n, aby nie robic konkurencji dla 5mkII mozna zaadaptowac jego AF i wizjer. Po dniu z 500-tka kazdy AF jest blyskawiczny i celny :lol:
sirlukas
20-08-2009, 15:03
W końcu ruszą ten beznadziejny włącznik gdzieś gdzie można go użyć, podoba się!
jankowski
20-08-2009, 20:48
Według mnie to 7d będzie albo lepszą lub gorszą wersją FF jak to było już napisane wcześniej, albo będzie to APS-C z dobrym AF i większą funkcjonalnością dorównując Nikonowi d300s.
Znalazłem też przypuszczalne ceny na tej stronie,
http://pl.engadget.com/2009/08/19/pierwsze-zdjecia-canona-eos-7d/
Tak w ogóle to witam wszystkich jako nowy użytkownik.
oskarkowy
20-08-2009, 21:05
Według mnie to 7d będzie albo lepszą lub gorszą wersją FF jak to było już napisane wcześniej, albo będzie to APS-C z dobrym AF i większą funkcjonalnością dorównując Nikonowi d300s.
Znalazłem też przypuszczalne ceny na tej stronie,
http://pl.engadget.com/2009/08/19/pierwsze-zdjecia-canona-eos-7d/
Tak w ogóle to witam wszystkich jako nowy użytkownik.
A zwróciłeś uwagę, z jakim obiektywem na tej stronie go zestawili? To już nawet nie kwestia uprawdopodobnienia informacji, to już trąca o groteskę.
jankowski
20-08-2009, 21:16
Jeżeli było by to tańsze niż piszą FF to podchodziło by to pod tanią wersje kita, mimo wszystko wierze że Canon nas zaskoczy i to pozytywnie.
Tak po prawdzie to pomiedzy 50d a 5d sa miejsca na 2 puchy, tanie ff i pro crop 1.6. Obie moglyby byc w tej samej cenie. Wiadomo ze target zupelnie inny wiec nie konkurowalyby ze soba. Co do 7D to zdaje mi sie ze to bedzie pro crop 1.6. Na tanie FF chyba jest zly czas(FF implikuje drogie szkla, a towary luksusowe gorzej sie sprzedaja). Do konca wrzesnia sie okaze co to jest (o ile w ogole).
a towary luksusowe gorzej sie sprzedajaNic podobnego. Historia pokazuje, że kryzysy nie dotykają rynku towarów luksusowych.
mate00sh
21-08-2009, 09:26
(...) FF implikuje drogie szkla (...)
Daj przykład które szkło na FF jest droższe od odpowiednika w cropie. Bo wydaje mi się, że jest wręcz odwrotnie.
Nie wiem czy bylo, ale kolejny kawalek 7D pokazuja :-)
http://i.pl.engadget.com/2009/08/20/kawalek-obudowy-canona-eos-7d/
może tak:
7D - crop 1,3 prawie jedynka bez gripa za kasę rzędu 5DII
ze świetnym AF ale niezbyt upakowaną matrycą
a seria 1D 1Ds ujednolicona do FF ?
a może tak
Matryca 12mpix 1.6 crop, 3 CMOS (w sumie 36 mpix - już widze wielkie litery na folderze)
EF/EF-S
DiGIC V
AF z 50D
Szybki LVAF
filmy HD
Nowe szkło pod HD, SUSM (Silent USM)
:)
Nie wiem czy bylo, ale kolejny kawalek 7D pokazuja :-)
http://i.pl.engadget.com/2009/08/20/kawalek-obudowy-canona-eos-7d/
Post #1433
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na fragment obiektywu jaki widać na tej pierwszej fotce z rzekomym 7D. Mi to wygląda na jakiegoś EF-S'a 18-200 ? :(
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na fragment obiektywu jaki widać na tej pierwszej fotce z rzekomym 7D. Mi to wygląda na jakiegoś EF-S'a 18-200 ? :(
Zwykły kit 18-55 też tak wygląda przy bagnecie. Btw nieźli jesteście, skoro po wypustce, części jednego przycisku i fakturze rozpoznajecie obiektyw..:-)
Matryca 12mpix 1.6 crop, 3 CMOS (w sumie 36 mpix - już widze wielkie litery na folderze)
że jak..?:o
Nowe szkło pod HD, SUSM (Silent USM)
A po co wyciszać coś, czego nie słychać?:-)
A po co wyciszać coś, czego nie słychać?:-)
Wiesz, niektórzy słyszą, a napewno usłyszy czuły mikrofon kamery. Poza tym wszystkie szkła z USM jakie miałem był słyszalne (nie wiem czy to wina silnika, czy może ruchu samego szkła). W porównaniu do np. kompakta S5, czy mojego R1, to szkła z USM sa po prostu głośne.
Co do matrycy, to dlaczego nie moze być 3xCMOS (tak jak w nowych kamerach, coś ala FOVEON)?
BTW. Jestem przekonany, że 7D (o ile istnieje) nie będzie FF.
Poza tym wszystkie szkła z USM jakie miałem był słyszalne (nie wiem czy to wina silnika, czy może ruchu samego szkła).
Oczywiście, że słychać pewien dźwięk, ale to wynika raczej z tego drugiego, czyli ruchu soczewek:-)
Co do matrycy, to dlaczego nie moze być 3xCMOS (tak jak w nowych kamerach, coś ala FOVEON)?
A, o to Ci chodziło..:-) Oczywiście, że może być, ale co widać po testach Sigmy (bo to chyba tylko ona wdrożyła te matryce do swoich aparatów), to ta technologia nie jest jeszcze dopracowana i trochę jej brakuje do tradycyjnych matryc z filtrem Bayera.
Te 36Mpix to będą chyba tylko na papierze, bo pomimo 3 warstw takich matryc, faktyczna rozdzielczość będzie wynosiła dalej 12Mpix. Sigma te swoje 14Mpix w SD14 osiąga chyba dzięki interpolacji (ale głowy nie dam, że tak to działa):-)
Daj przykład które szkło na FF jest droższe od odpowiednika w cropie. Bo wydaje mi się, że jest wręcz odwrotnie.
Wszystko co dlugie jesli wezmiesz ekwiwalenty w mm. zoom podstawowy np 24-70 vs 17-55 (chodzi o swiatlo 2.8). Jako podstawowy kit do ff jest 24-105 ktory do tanich nie nalezy, ciemnych zoomow (nowych z is) dla FF brak.
mate00sh
21-08-2009, 11:54
Ale odpowiednikiem 17-55 2.8 w pełnej klatce jest 24-105 4 (różnica w GO pełnej klatki względem cropa to około 1 EV), a jego można kupić nawet taniej niż 17-55. 24-70 ma krótszą głębie niż 17-55 (na odpowiadających sobie ogniskowych).
Żeby było obrazowo to odpowiednikiem 50 1.8 w FF jest S 30 1.4 (lub 35 1.4L) w cropie. Przepaść cenowa jest ogromna.
Nie no, litości - proszę nie porównywać 50 f/1,8 z czymkolwiek.
mate00sh
21-08-2009, 12:32
Ja piszę o odpowiednikach, czyli obiektywach o takim samym obrazowaniu (zarówno kąt widzenia jak i GO) pomiędzy cropem a FF. Nie porównuję jakości wykonania ani jakości samego obrazka. Chciałem uzmysłowić jedynie wain'owi, że 2.8 w cropie to nie 2.8 w FF jeżeli chodzi o GO.
Ale to jest porównanie bardzo subiektywne. Nie w każdej fotografii zależy na uzyskaniu małej głębi ostrości, ale właśnie krótkiego czasu ekspozycji. Wtedy odpowiednikiem 2.8 na cropie będzie 2.8 na FF, a nie 4.0...
Ja piszę o odpowiednikach, czyli obiektywach o takim samym obrazowaniu (zarówno kąt widzenia jak i GO) pomiędzy cropem a FF. Nie porównuję jakości wykonania ani jakości samego obrazka. Chciałem uzmysłowić jedynie wain'owi, że 2.8 w cropie to nie 2.8 w FF jeżeli chodzi o GO.
Nie musisz tego mi uswiadamiac :) Po prostu w porownaniu wzailem pod uwage tylko mm i swiatlosile.
mate00sh
21-08-2009, 13:27
Ale to jest porównanie bardzo subiektywne. Nie w każdej fotografii zależy na uzyskaniu małej głębi ostrości, ale właśnie krótkiego czasu ekspozycji. Wtedy odpowiednikiem 2.8 na cropie będzie 2.8 na FF, a nie 4.0...
W tym przypadku tak.
Nie musisz tego mi uswiadamiac :) Po prostu w porownaniu wzailem pod uwage tylko mm i swiatlosile.
Ok:)
Konkludując wydaje mi się jednak, że żeby zbudować taki standardowy zestaw (zwłaszcza oparty na stałkach) to w przypadku cropa trzeba wydać dużo więcej na optykę, niż w przypadku FF dla uzyskania zbliżonego efektu - wiem to z autopsji. Aby uzyskać efekt obiektywu 35 2.0 (ok. 1000 zł) na cropie trzeba zaopatrzyć się w 24L (ok. 5000 zł). Z dłuższym ogniskowymi jest podobnie. Po prostu mało kto sprzedaje stałki dedykowane dla cropa (z tego co pamiętam - jedno szkło Canona, dwie Sigmy, jeden Nikkor). Z zoomami jest znacznie lepiej, ale cenowo układają się podobnie jak ich pełnoklatkowe odpowiedniki.
sirlukas
21-08-2009, 13:33
W tym przypadku tak.
Konkludując wydaje mi się jednak, że żeby zbudować taki standardowy zestaw (zwłaszcza oparty na stałkach) to w przypadku cropa trzeba wydać dużo więcej na optykę, niż w przypadku FF dla uzyskania zbliżonego efektu - wiem to z autopsji.
A jak myślisz dlaczego tak jest?
--------------
Ponieważ, optyka pod cropa jest dużo świeższa i nowsza a pod FF stara i wymaga odświeżenia, dlatego wydaje się tańsza. Lecz niedługo się to zmieni jeśli plotki Canonowe okażą się prawdą ;)
mate00sh
21-08-2009, 13:38
To ja w takim razie czekam na EF-S 20 1.2 (nie musi być L) :)
W tym przypadku tak.
Ok:)
Konkludując wydaje mi się jednak, że żeby zbudować taki standardowy zestaw (zwłaszcza oparty na stałkach) to w przypadku cropa trzeba wydać dużo więcej na optykę, niż w przypadku FF dla uzyskania zbliżonego efektu - wiem to z autopsji. Aby uzyskać efekt obiektywu 35 2.0 (ok. 1000 zł) na cropie trzeba zaopatrzyć się w 24L (ok. 5000 zł). Z dłuższym ogniskowymi jest podobnie. Po prostu mało kto sprzedaje stałki dedykowane dla cropa (z tego co pamiętam - jedno szkło Canona, dwie Sigmy, jeden Nikkor). Z zoomami jest znacznie lepiej, ale cenowo układają się podobnie jak ich pełnoklatkowe odpowiedniki.
O ile chodzi o krotkie stałki chodzi to zgodze sie to jest problem cropa - szeroko i jasno(czyli wszystk ponizej 50mm o jasnosci <= F2).
Jesli chodzi o cos w okolicach ekw >50mm to :
1. FF 50mm <-> crop 35F2/sig30mm, cenowo zblizone nie jest to jakas przepasc
2. FF 85mm <-> crop 50mm canon, sigma co chcesz. nawet taniej jesli 50/1.8.
3. FF 135L <-> crop 85mm/100mm usm .. wiadomo co taniej a jakosciowo podejrzewam ze sa zblizone
4. FF 200mm/2.8L <-> 135L, FF wychodzi taniej, crop lepiej jakosciowo i jasniej. Bo jesli wezmiemy 200/2 to raczej nie ma chyba o czym rozmawiac.
5. FF 300mm/2.8L <-> 200/2.8L crop taniej. FF lepiej.
im dalej tym bardziej przewaga dla cropa ..
To stalki.. ale "pro" zoomy tak naparwde nigdy nie pojawily sei dla cropa tzn odpowiednik 16-35L i 70-200L. 17-55mm jest bdb i sadze ze mozna go uznac jako odpowiednika 24-70 jesli chodzi o swiatlo jakos obrazka i ogniskowe.
Ale w kontekcie taniego FF, jesli zalozymy ze bedziemy uzywac jasnych stalek(od 35mm do 100mm) to OK. Ceny szkiel nie sa problemem, w kazdym razie znosne. Jesli wezmiemy pod uwage jeszcze stalki 2.8 to da sie zyc.
Tanie FF do landszaftu tez jest ok bo jest co podpiac w rozsadnej jakosci i cenie.
sebcio80
21-08-2009, 15:10
ani Nikon, ani Canon, ani Sigma nie robia stalek szerszych niz 30mm tylko pod cropa, po prostu stalki to nie target cropowcow i to sie nie zmieni
jest croppowa sigma 20mm o ile sie nie myle:)
mate00sh
21-08-2009, 15:19
jest croppowa sigma 20mm o ile sie nie myle:)
Tylko pełnoklatkowe Sigmy 1.8 20, 24 i 28.
Merauder
21-08-2009, 22:10
ani Nikon, ani Canon, ani Sigma nie robia stalek szerszych niz 30mm tylko pod cropa, po prostu stalki to nie target cropowcow i to sie nie zmieni
To chyba jestem nietypowym cropowcem. Troche dziwne, bo rozumiem, ze w miare oczywiste jest, ze rzadko o ile w ogole cropowiec bedzie kupowal stalki z najwyzszej pollki (85 1.2 L etc), ale klase srednia stalek czesto kupi. Przecierz jest dosc sporo ludzi z cropem z stalkami pokroju 50 1.4 czy 85 1.8. A wiec nie przesadzajmy, bo nie bawem wyjdzie na to, ze cropowcy koncza na kitach. Nie mowie rowniez, ze cropowcy to stalkowcy, ale w zestawie wielu z nas chociazby tutaj na forum mozna spotkac jakies zoomy i jedna/dwie stalki.
Stwierdzam to w zakresie sentencji, ze stalki to nie target dla cropowcow, gdyz jesli chodzi o produkowanie stalek stricte pod cropa bylo by to nieporozumieniem, po co mieli by zawezac grono potencjalnych nabywcow.
pawelbara
21-08-2009, 23:11
ok, ale obiektywy, które wymieniłeś (50mm f1.4 i 85mm f1.8) to przecież także obiektywy pełnoklatkowe, bo o ile się nie mylę oba mają oznaczenia EF a nie EF-S. Więc mogą kupić je jak najbardziej ci co posiadają FF. To, że ktoś ma FF nie jest powiedziane żeby musiał kupować tylko i wyłącznie szkła klasy L.
Oczywiste jest to, że obiektywy pod FF są droższe, związane jest to z ich konstrukcją, jednak czy są aż tak mega drogie?? Obiektyw 28-105 USM f3.5-4.5 też jest pod FF a kosztuje raptem niecały tysiąc złotych. Więc nie zależnie czy masz FF czy nie można kupić umówmy się tani obiektyw. A o jakości tych tanich obiektywów nie będę tutaj mówił bo nie o to chodzi.
sebcio80
21-08-2009, 23:29
Stwierdzam to w zakresie sentencji, ze stalki to nie target dla cropowcow, gdyz jesli chodzi o produkowanie stalek stricte pod cropa bylo by to nieporozumieniem, po co mieli by zawezac grono potencjalnych nabywcow.
to wlasnie mialem na mysli, przykladem moze tu byc stalka Nikkora 35 1.8, ktora jest pod cropa, jakby to szklo bylo pod FF, bylo by chyba najlepiej sprzedajacym sie szklem w systemie, kupowali by je i cropowcy i posiadacze FF, podobnie jest z Sigma 30mm,
widac to chocby po 28 1.8 o ktorego kazdy, czy to cropowiec czy posiadacz FF sie zabija (oprocz tych ktorych stac na 24L i 35L)
moim zdaniem typowo cropowe szkla to powinny byc tylko szerokokatne zoomy, megazoomy i kity tele -
ejj ta fotka się średnio trzyma kupy(ta niby góry 7D)
on/off pod programami = brak kółka - czyli puszka spada poniżej xxD - bez sensu!
to bardziej wygląda jak coś pomiędzy xxxD a xxD - ale to znowu bez sensu, bo co??
Chyba, że to 7D chcą tak mocno wykastrować żeby na pewno nie stanowiło żadnej konkurencji dla 5DmkII, no ale żeby aż brak kółka? To mogli od razu górnego LCD też nie dawać :-P I nie wydaje wam się, że jest za mało miejsca na pryzmat FF? Przedziwne! Może w ogóle robią coś nowego np. crop x2 :lol:
Nie wiem jakoś nie mogę sobie wyobrazić FF w plastiku i bez kółka, w dodatku koło/poniżej 5k. Przecież to niemalże profanacja :-P Poza tym zabiłoby im to połowę sprzedaży cropa... W końcu masa świadomych użytkowników byłoby w stanie dopłacić tego 1-1,5k do nówki FF zamiast takiego 50/60D
pawelbara
22-08-2009, 08:32
Czekaj czekaj Goomis, chyba się rozpędziłeś z interpretacją. Kółko to co było u góry nadal będzie, a co ma włącznik do tego kółka na tylnej ściance?? Może zamiast tego przełącznika będzie przełącznik punktu pomiaru światła albo jeszcze coś innego. W każdym razie napewno będzie zmieniona tylna ścianka, czyli już jakaś nowość;)
Merauder
22-08-2009, 09:02
ok, ale obiektywy, które wymieniłeś (50mm f1.4 i 85mm f1.8) to przecież także obiektywy pełnoklatkowe, bo o ile się nie mylę oba mają oznaczenia EF a nie EF-S. Więc mogą kupić je jak najbardziej ci co posiadają FF. To, że ktoś ma FF nie jest powiedziane żeby musiał kupować tylko i wyłącznie szkła klasy L.
Oczywiste jest to, że obiektywy pod FF są droższe, związane jest to z ich konstrukcją, jednak czy są aż tak mega drogie?? Obiektyw 28-105 USM f3.5-4.5 też jest pod FF a kosztuje raptem niecały tysiąc złotych. Więc nie zależnie czy masz FF czy nie można kupić umówmy się tani obiektyw. A o jakości tych tanich obiektywów nie będę tutaj mówił bo nie o to chodzi.
Nie bardzo kumam do czego sie odnosisz, bomam wrazenie, ze napisales to samo co ja tylko innymi slowami. Przeciez pisalem, ze produkcja stalek tylko pod cropa bylaby nie porozumieniem. Takze niewiem o co kaman :?:
moim zdaniem typowo cropowe szkla to powinny byc tylko szerokokatne zoomy, megazoomy i kity tele -
Te pierwsze ze wgledu na ogniskowa, drugie i trzecie na jakosc.
Kolekcjoner
22-08-2009, 13:07
Nic podobnego. Historia pokazuje, że kryzysy nie dotykają rynku towarów luksusowych.
Wręcz odwrotnie często właśnie w kryzysie towary luksusowe miewają większe wzięcie niż normalnie.
No i mniej więcej taka jest oferta u Canona - dlatego ja bardzo wątpię w jakieś stałki pod cropa, bo to godzi w sens całej oferty.
Chyba, że to 7D chcą tak mocno wykastrować żeby na pewno nie stanowiło żadnej konkurencji dla 5DmkII,
To moim zdaniem jedyne wyjście żeby taki 7D miał sens rynkowy. Musi być tak wycięty żeby nie stanowił alternatywy dla 5D mkII i 60D. I wierzę że marketingowcy Canona tylko wtedy wypuszczą takie body jeśli tego dokonają.
To moim zdaniem jedyne wyjście żeby taki 7D miał sens rynkowy. Musi być tak wycięty żeby nie stanowił alternatywy dla 5D mkII i 60D. I wierzę że marketingowcy Canona tylko wtedy wypuszczą takie body jeśli tego dokonają.
No dobra, ale brakuje tu jeszcze jednego elementu - żeby był sens rynkowy to muszą być też i nabywcy.
W ogóle to czytając forum można dojść do dość zabawnego wniosku że użytkownicy czegoś oczekują (puszek, szkieł) a canon opiera się wszelkimi możliwymi sposobami żeby im to dać i wypuszcza jakieś wykastrowane produkty które kupuje się z braku alternatywy :-)
Kolekcjoner
22-08-2009, 14:25
Tak ale to dotyczy forum, a nie ogółu 8).
Ale z czego by to 7d wykastrować? Wsadzić FF do do korpusu 450d? Jeszcze bardziej ograniczyć AF? (Przy okazji, ma któś porównanie działania AF w 450d i w 5d?)
Dać ekran z 400/450d, kiedy każdy inny nowy korpus ma już wyświetlacz VGA?
Albo np. obniżyć zakres czułości, nie dla mniejszych szumów ale dla samej kastracji?
7d z zapietym EF-S.
FF? :lol:
No i mniej więcej taka jest oferta u Canona - dlatego ja bardzo wątpię w jakieś stałki pod cropa, bo to godzi w sens całej oferty.
ale już taka jest
Kolekcjoner
23-08-2009, 11:57
ale już taka jest
Stąd "mniej więcej" 8).
sebcio80
23-08-2009, 12:57
(Przy okazji, ma któś porównanie działania AF w 450d i w 5d?)
ja mam porównanie 350D i 5D i różnic nie widzę żadnych, tak samo sredni centralny punkt i praktycznie nie uzywalne boczne
ejj ta fotka się średnio trzyma kupy(ta niby góry 7D)
on/off pod programami = brak kółka - czyli puszka spada poniżej xxD - bez sensu!
to bardziej wygląda jak coś pomiędzy xxxD a xxD - ale to znowu bez sensu, bo co??
Chyba, że to 7D chcą tak mocno wykastrować żeby na pewno nie stanowiło żadnej konkurencji dla 5DmkII, no ale żeby aż brak kółka? To mogli od razu górnego LCD też nie dawać :-P I nie wydaje wam się, że jest za mało miejsca na pryzmat FF? Przedziwne! Może w ogóle robią coś nowego np. crop x2 :lol:
Nie wiem jakoś nie mogę sobie wyobrazić FF w plastiku i bez kółka, w dodatku koło/poniżej 5k. Przecież to niemalże profanacja :-P Poza tym zabiłoby im to połowę sprzedaży cropa... W końcu masa świadomych użytkowników byłoby w stanie dopłacić tego 1-1,5k do nówki FF zamiast takiego 50/60D
Pierwsze moje stwierdzenie jak zobaczyłem te fotke: "Dlaczego On/Off jest u góry? :<". Może fotka to fake?
Merauder
23-08-2009, 13:12
ja mam porównanie 350D i 5D i różnic nie widzę żadnych, tak samo sredni centralny punkt i praktycznie nie uzywalne boczne
Moze ja za duzo body w rekach w zyciu nie mialem, zwlaszcza tych z wyzszej polki jak chociazby 5D, ale na AF 450D nie moge nijak narzekac. Korzystam w duzej mierze z centralnego, ktory uwazam za bardzo dobry i czasami z bocznych, ktore lubia czasem nietrafic (lekkie mydelko). Ale jak na puszke z tej klasy uwazam , ze krzywdzace bylo by nazwanie tego AFa slabym.
Mowie to na podstawie doswiadczenia zdjec w domu (czasem przy ciemnym swietle), jednego jasnego i jednego ciemnego kosciola oraz plenerkow.
Dla przykladu powiem, ze 450D + 50 1.4 w tym ciemnym kosciele moze czasem musial dluzej pomyslec zanim trafil, ale nie spudlowal mi wtedy ani razu, a opoznienie uwazam za akceptowalne.
Pierwsze moje stwierdzenie jak zobaczyłem te fotke: "Dlaczego On/Off jest u góry? :<". Może fotka to fake?
Ale ja nie rozumiem co się wszyscy uczepili tego włącznika na górze?:-) w serii xxxD i Entry-Level też jest włącznik przy kółku (IMHO nawet wygodniejszy niż ten w wyższych modelach i jak najbardziej się sprawdza.
7d z zapietym EF-S.
FF? :lol:
Słusznie..:lol:
Btw: naprawdę tylko kity wyglądają tak w okolicy bagnetu?:-|
Nic podobnego. Historia pokazuje, że kryzysy nie dotykają rynku towarów luksusowych.
Wręcz odwrotnie często właśnie w kryzysie towary luksusowe miewają większe wzięcie niż normalnie.
Czy Kolaj nie napisal wlasnie tego samego?
..... Ale z czego by to 7d wykastrować? Wsadzić FF do do korpusu 450d?
Jakby taką 7'kę zrobili to idę na pielgrzymkę na Jasną Górę ;) - podziękować firmie SONY za to, że naciska Canona (bo chyba tylko dzięki niej zobaczymy 7D jeśli w ogóle zobaczymy )
Aparat ideał - mały/zgrabny/lekki i FF - ideał wycieczkowy i w plener
Precyzja AF w 450D w puncie centralnym niczym nie odbiega od (40/50d i innych lepszych) - więc proszę tutaj nie szydzić/wyśmiewać
do tego 7D
jeszcze odpowiednio lekki (taki jak EF-S 10-22 - waga 350 gram) szeroki kąt i mamy mega-wypas turystyczny (sprawdziłem 17-40 waży 450 gram i w sumie nada się)
..... Ale z czego by to 7d wykastrować? Wsadzić FF do do korpusu 450d?
Jakby taką 7'kę zrobili to idę na pielgrzymkę na Jasną Górę ;) - podziękować firmie SONY za to, że naciska Canona (bo chyba tylko dzięki niej zobaczymy 7D jeśli w ogóle zobaczymy )
Aparat ideał - mały/zgrabny/lekki i FF - ideał wycieczkowy i w plener
Amen bracie! Może ustalmy pielgrzymkę "wyprzedzającą", a nuż pomoże?
A, o to Ci chodziło..:-) Oczywiście, że może być, ale co widać po testach Sigmy (bo to chyba tylko ona wdrożyła te matryce do swoich aparatów), to ta technologia nie jest jeszcze dopracowana i trochę jej brakuje do tradycyjnych matryc z filtrem Bayera.
Te 36Mpix to będą chyba tylko na papierze, bo pomimo 3 warstw takich matryc, faktyczna rozdzielczość będzie wynosiła dalej 12Mpix. Sigma te swoje 14Mpix w SD14 osiąga chyba dzięki interpolacji (ale głowy nie dam, że tak to działa):-)
Technologie zawsze można dopracować :)
Więc może jednak:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=32764131
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/large-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/ajmj_20d/image/116406068/large.jpg)
Pozdrawiam
A jutro podobno premiera 1D MkIV....
16mp FF
DIGIC V (Dual)
10fps
61AF Points (Somewhere around 20 selectable)
100% ViewFinder
3″ VGA LCD (It’s mentioned OLED is a possibility, it exists in test cameras)
SD/CF Slot
1080p Movie (24p, 25p, 30p)
New Lighter Battery
Ergonomic Changes (2nd Joy Stick Type Controller)
;)