PDA

Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25

gietrzy
10-05-2011, 14:52
po prostu zmienią bagnet na ten w drugą stronę wkręcany...

Niestety Nikon się imho nie popisał i 24G i 35G nie powalają optyką, brak również 85G i 135G więc kotlet majstry jakby straciły nadzieję. Piszę oczywiście o targecie puszek 5D/D700.

Merde
10-05-2011, 15:50
niech dadzą... napiszę wprost: cyfrowego EOS 3

Byle tylko czułość tego AF poprawili, bo w trójce w low light jest lipa, szczerze powiedziawszy. Przyciskiem AF On też nie pogardzę.

MacGyver
10-05-2011, 15:55
Niech wsadzą do 5D3 AF z 7D OK...
Nie no bez przesady, taki z 50-tki byłby w sam raz, byle punkty nie były jeden na drugim :-)

.....ale jednocześnie niech dadzą... napiszę wprost: cyfrowego EOS 3 albo D700 jak zwał tak zwał....
A 50 MPx i ISO jeden milion Ci nie wystarczy? ;-) :-P

akustyk
10-05-2011, 16:06
co mi sie w AF 5D podoba, to ze jest bardzo celny i w Singlu nie da sie nim nie trafic.

jakby tylko mial jakies uzyteczne punkty boczne (z akcentem na "uzyteczne", bo "jakies" to juz ma :D) i troche szerzej rozstawione, to byloby piekne bardzo pozne rokokoko ;) jakbym mial wybierac to taki uklad punktow jak nikonowski D90:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD90/images/focusallarea.jpg)
jest dla mnie w zupelnosci wystarczajacy, nawet z dokladnoscia na nieprzesadne przeskalowanie do celownika FF. bo to nawet tym Playstation z tylu sie da szybko obrocic, bez potrzeby robienia jakis kombosow klawiszowych...

jakby Canon przy okazji zastapil to Playstation z tylu jakas rasowo lechtaczka tego typu jak HTC ma w telefonach (tylko oczywiscie wieksza), to bym nie narzekal. Playstation mnie osobiscie od zawsze wpienia niedokladnoscia...

darnok
10-05-2011, 17:04
Gdyby jakiś szpieg z Canona czytał to forum* to by mieli gotowy patent na nowa puszkę bez zbytniego nakładu...
1. matryce z 5D mkII lekko podrasować programowo (albo z 1d mk IV co z tego że APS-H)
2. wsadzić układ AF z 7D zmniejszając ilość bocznych o 4
3. jakiś programowy ficzer do video [tak jak w ruskich softach do C500D]
= "nowa" pucha sprzedająca się znowu jak świeże bułeczki po minimum nakładów.

*(chociaż kiedyś jakaś kobitka oficjalnie z C się rejestrowała jak mnie pamięć nie myli)

gary
10-05-2011, 18:13
i bez tego 5dmkII sprzedaje się jak ciepłe bułeczki :)

Lukas87
10-05-2011, 20:50
A może dla niektórych coś takiego :D

https://canon-board.info/imgimported/2011/02/canonflagship-1.jpg
źródło (http://kwc.org/blog/archives/resources/2006/canonflagship.jpg)

gietrzy
10-05-2011, 21:31
50 MPx i ISO jeden milion Ci nie wystarczy? ;-) :-P

Marzeniem, podkreślam marzeniem było by dostać taką kombinacje puszka FF/noktowizor, która umożliwiła trafianie tam gdzie chciał fotograf wewnątrz przy oświetleniu równym jedna świeczka/nocna lampka ze 2-3 metry od modela, dając kadr max o 1 EV niedoświetlony (przy max użytecznym iso; np. 3200 w pierwszym Dalmierzu), z zapiętym szkłem F1 II (póki co brak) lub 50L (gdyby jakimś cudem trafiło z odległości do 1m na środkowym).

50 MPx? Czemu nie, jednak dwa warunki. Ekwiwalenty (otwarte) 24, 50, 85L lub 100L potrafiące to wykorzystać i interfejs przesyłu danych wyciskający siódme poty z obecnych (plus 3 lata; cykl życia produktu) kart pamięci. A i jeszcze jedno optymalizacja DPP pod wielowątkowe proce. Bonusem byłby lag do 40ms...

Tak słucham teraz E.L.O. :mrgreen:

dinderi
10-05-2011, 21:40
Tak słucham teraz E.L.O. :mrgreen:
Ale chyba "Don't bring me down" :)

Kolekcjoner
10-05-2011, 23:14
Kolejna wada to rozkład punktów. Moduł AF jest żywcem przełożony z cropowego 20D
Rozkład punktów może i tak ale moduł to zupełnie inna bajka te układy nie mają ze sobą nic wspólnego :cool:.

Co nie zmienia faktu, że oba to już zabytki. I pasowałoby żeby Canon coś z tym zrobił. Niestety nie ma podstaw żeby mieć zbyt wielkie nadzieje, bo ludzie sami doprowadzili do sytuacji, że puszka po liftingu softowym sprzedaje się jakby była ósmym cudem świata. Jedyna nadzieja w tym, że Nikon podgryzł Canonowi rynek pro i może tutaj ruszą dupsko.

MacGyver
11-05-2011, 01:32
Rozkład punktów może i tak ale moduł to zupełnie inna bajka te układy nie mają ze sobą nic wspólnego :cool:.

Może nie nic ale faktycznie niewiele. Nie zmienia to faktu że skuteczność mają podobną, czyli mocno niedzisiejszą. Oczywiście, obie konstrukcję mają już ładnych kilka lat, ale i wówczas szału pod względem AF nie robiły.
O ile autofocus w 20D był krokiem do przodu w stosunku do analogowego odpowiednika, czyli 30/33 i poprzednika, czyli 10D to w przypadku 5-tki to co tam wepchnęli miało się nijak do rozwiązania zastosowanego w analogowej 3-ce.

Kolekcjoner
11-05-2011, 01:43
No, bo 5D nie było tak na prawdę następcą EOS3 może bardziej analogowej 5-tki ale to też mocno naciągane.

marbo
11-05-2011, 01:43
Bez względu na to, czy znajdzie się ktoś kto powie że 5D jest do kotleta albo krajobrazu i taki AF mu wystarczy,
powiem że jest to linia jednocyfrówek i jako taka powinna oferować znacznie lepszy AF od linii 2, 3, i 4-ro cyfrówek z akcentem na znacznie.

Kolekcjoner
11-05-2011, 01:46
Z piątką to jest bieda właśnie w tej nazwie - bo, to linia jednocyfrowa taka w co drugim calu ;).

MacGyver
11-05-2011, 01:48
No, bo 5D nie było tak na prawdę następcą EOS3 może bardziej analogowej 5-tki ale to też mocno naciągane.
Bo z tym następstwem to sprawa była jednoznaczna, tak naprawdę, tylko w przypadku 1Dynek :-)

darnok
11-05-2011, 08:05
Dlatego naturalną ewolucją użytkowników będzie zastąpienie serii 5D -> 1D ;) i na rynku pozostaną tylko XXXXD XXD i 1D ;)

ARN
11-05-2011, 09:11
Dlatego naturalną ewolucją użytkowników będzie zastąpienie serii 5D -> 1D ;) i na rynku pozostaną tylko XXXXD XXD i 1D ;)

I nad tym pracuje cały marketing Canona :cool:

akustyk
11-05-2011, 09:19
rowniez blad w mysleniu ;)

5D to jest linia dla zwyklego smiertelnika, tylko z nieco wiekszym fiolem na punkcie fotografii i oczywiscie ciut grubszym portfelem. jakby ktos sie bardzo upieral przy zaprzeczaniu temu stwierdzeniu, to polecam wyniki sprzedazy 5DmkII i przemyslenie, skad to sie bierze ;) owszem, robia tym tez kotleciarze i rozni inni zarabiajacy na zycie z fotografii, ale ta grupa amatorskich odbiorcow FF jest wieksza.

i teraz... na diabla amatorowi w plecaku 1,5-kilowy kloc 1D(s) (o wymiarach nawet nie mowie) z calym pierdylionem knefli i nie wiadomo jakich funkcji?

5D w tej postaci zostanie, a na moje niewprawne oko to nawet bedzie downgrade'owany do mocniej plastikowego, wiecej megapikslowego, programotematycznego, ... itd. itp. patrz: 10D->300D.

a ze oprocz tego jest miejsce na canonowski FF dla semipro... absolutnie nie zaprzeczam... natomiast na pewno nie kosztem budzetowego amatorskiego FF-a, czyli 5D...

epicure
11-05-2011, 09:40
...marzeniem było by dostać taką kombinacje puszka FF/noktowizor, która umożliwiła trafianie tam gdzie chciał fotograf wewnątrz przy oświetleniu równym jedna świeczka/nocna lampka ze 2-3 metry od modela, dając kadr max o 1 EV niedoświetlony (przy max użytecznym iso; np. 3200 w pierwszym Dalmierzu), z zapiętym szkłem F1 II...

Rozumiem, że szkło f/1,2 lub f/1,4 to już zbyt duża ciemnica dla tych wyrafinowanych zastosowań. Ale pocieszę Cię - pozostałe Twoje marzenia spełni zapewne każda puszka FF dostępna obecnie na rynku.

ARN
11-05-2011, 10:03
akustyk - to było takie uproszczenie.
Istnienie amatorskiego FF jest absolutnie konieczne.
Co nie zmienia faktu, że Canon oszalałby ze szczęścia gdyby klienci masowo ruszyli kupować 1D i 1Ds - obiekty swoich marzeń i westchnień...

Tak samo jest z białymi lufami - wielkie, białe, nieporęczne (wiem, wiem - twoja jest mniejsza i beżowa :D ), ale będące obiektem tęsknych spojrzeń wielu zapaleńców...

Marketing to generowanie pożądania 8-)

gietrzy
11-05-2011, 10:08
Rozumiem, że szkło f/1,2 lub f/1,4 to już zbyt duża ciemnica dla tych wyrafinowanych zastosowań. Ale pocieszę Cię - pozostałe Twoje marzenia spełni zapewne każda puszka FF dostępna obecnie na rynku.

Wtedy fociłem 85L, brakowało z 1 EV, 20D, 3200, 1/40 a i była lampka z boku.
co do puszek:
D3 (w domyśle D3s) kloc, to trzeba podźwigać z pół godziny na szyi z 200/2VR żeby się samemu przekonać.
D700 odpada, kupiłbym to prawie tylko i wyłącznie pod 200/2 a te jak porównywałem w Canonie zauważalnie lżejsze, więc
5D - chimeryczny dalmierz (sprzęt/szkła po imprezie w jedynej takiej miejscówce w Polsce ;))
5D2 - wciąż dalmierz, wciąż klik-klak
1Ds - kloc

Trzeba iść do przodu, trzeba wymagać to co system jest w stanie zaoferować tj. ultra jasne stałki typu 50/1L II w komplecie ultra fajnymi optycznie zoomami F4/IS. Do tego body FF, którego tryb serwisowy będą w stanie ogarnąć...
... puszka dokładnie wymiarów 5D classic (plus większy/wyższy "kiosk" oczywiście)

Jeśli ktoś myśli, że zwariowałem zawsze może wyedytować swoją listę ignore ;)

darnok
11-05-2011, 10:36
Czekam na 5D mkIII by zobaczyć jakie nowosci, potrzebuje drugiej szybkiej puszki dla wygody pracy, ale jezeli prorocze posty z CB sie sprawdza i mkIII nic nie wniesie to sklonie sie do 1D IV, nie za bardzo mi sie to podoba ale trzeba będzie jakoś sie organizowac.

Co do klockowatosci 1D to 5D uzywam z gripem i bardzo mi sie podoba mozliwosc odpinania go w ramach reduckji masy, bo na takiej wycieczce w gory to kazdy kilogram sie liczy...
a 5D mk II + grip + 70-200@2.8 IS + 580EX i zawieszenie tego na szyi to odcina krew do mózgu ;)

Merde
11-05-2011, 10:45
D3 (w domyśle D3s) kloc, to trzeba podźwigać z pół godziny na szyi z 200/2VR żeby się samemu przekonać.

No tak, koniecznie z 200/2VR, a nawet Sigmą 200-500/2.8 :mrgreen:

gietrzy
11-05-2011, 10:54
No tak, koniecznie z 200/2VR, a nawet Sigmą 200-500/2.8 :mrgreen:

?
A jest w Nikonie jakieś inne naprawdę fajne szkło FX (nie liczę 14-24 bo to 200/2VR baby)?

Merde
11-05-2011, 10:59
?

W sensie takim, że waga korpusu przy takiej rurze nie będzie miała istotnego znaczenia, D90 z 200/2VR równie mocno da się we znaki.

dinderi
11-05-2011, 11:11
Jeśli ktoś myśli, że zwariowałem zawsze może wyedytować swoją listę ignore ;)

Pawle, w odniesieniu do tej i innej Twojej wypowiedzi (z tematu o 5DII), oczywiście marzenia sa piękne i trzeba je mieć. Bez marzeń świat jest zbyt rzeczywisty, żeby nadawał sie do życia.
Niestety, nawet najlepsze błony światłoczułe nie dają takich cudownych efektów, żeby zaspokoić niektóre "pożądania", a co dopiero cyfra. Zawsze będzie jakiś kompromis, zawsze będzie czegoś brakowało. Chociaż, rzeczywiście, mimo że jestem zadowolonym uzytkownikiem AF w półamatorskim 5DmkII, marzę o tym, żeby był szybszy, starając się zrobić amatorskie zdjęcie mojemu psu, biegnącemu do mnie z wywalonym jęzorem i wywróconymi oczami, ;) A kiedy ulotne światło księżyca muska delikatne kształty mojej śpiącej żony, też chciałbym mieć ISO milion bez szumu.
Ale obawiam się, że za naszego życia nie będzie na rynku dostępne żadna wystarczająca superczuła matryca bez bandingu, żeby nie można było chcieć lepszej. ;) Więc by nasze wymagania spotkały się z realem, albo zmuszeni jesteśmy do błyskotliwej kariery w słuzbach wywiadowczych USA, albo pędzel i sztalugi. W innym przypadku, pozostaje nieskończony "OS" i marzenie, że może kiedyś, ktoś, jak Prometeusz (http://www.youtube.com/watch?v=YOQNMsGDe0I), odbierze bogom i da ludziom ;)
Z tym, że - cholera by to wzięła - sztalugi, płótno, farby i pędzle, to też straszny "kloc" ;)
Wracając do tematu, jeśli 5dIII nie poprawi nic w kwestii AF, to podobnie jak Akustyk i MacGyver, też mnie "na niego nie naciągnął" ;)

MacGyver
11-05-2011, 11:48
i teraz... na diabla amatorowi w plecaku 1,5-kilowy kloc 1D(s) (o wymiarach nawet nie mowie) z calym pierdylionem knefli i nie wiadomo jakich funkcji?
Poużywałbyś przez tydzień to byś wiedział po kiego diabła :-D
5D z gripem nie jest wiele mniejsze ani też lżejsze i powiem Ci że jeśli nawet wejdzie sensowne 5D Mk III to ja i tak będę się mocno zastanawiał czy nie zapolować na umiarkowanie śmiganego 1Ds Mk III.

akustyk
11-05-2011, 11:57
Poużywałbyś przez tydzień to byś wiedział po kiego diabła :-D

a jakbym ponosilbym przez tydzien na wyjezdzie, to tez bym wiedzial, dlaczego nie chce go ;)

tak serio... nie ujmujac, ale mam na plecach normalnie 8kg, 1Ds dolozylby tu minimum 1kg. niby nie duzo, ale jak sie lata z plecakiem 10 godzin dziennie przez bity tydzien, to naprawde juz 8kg to jest granica akceptowalnosci.

inna kwestia, ze nie zawsze foce w NL czy krajach o podobnym poziomie bezpieczenstwa osobistego, a 5D mimo wszystko jednak nieco mniej sie rzuca w oczy. nie jest to kluczowa sprawa, ale wole w ta strone niz w druga.

5D z gripem nie jest wiele mniejsze ani też lżejsze i powiem Ci że jeśli nawet wejdzie sensowne 5D Mk III to ja i tak będę się mocno zastanawiał czy nie zapolować na umiarkowanie śmiganego 1Ds Mk III.
a ja ostatnio kombinuje w jakies 18-125/18-135/18-200 do trabanta jako drugi korpus. taki, ze jak chce, to Verteksa z zapakowana 5-tka i elzbietarnia zostawiam w hotelu, a wydmuszke biore na dreptanie po miescie ;)

MacGyver
11-05-2011, 12:26
a jakbym ponosilbym przez tydzien na wyjezdzie, to tez bym wiedzial, dlaczego nie chce go ;)
tak serio... nie ujmujac, ale mam na plecach normalnie 8kg, 1Ds dolozylby tu minimum 1kg. niby nie duzo, ale jak sie lata z plecakiem 10 godzin dziennie przez bity tydzien, to naprawde juz 8kg to jest granica akceptowalnosci.
Różnica w masie 5D i 1D to 0,4 kg, jeśli dodasz gripa wyjdzie jeszcze mniej.

inna kwestia, ze nie zawsze foce w NL czy krajach o podobnym poziomie bezpieczenstwa osobistego, a 5D mimo wszystko jednak nieco mniej sie rzuca w oczy. nie jest to kluczowa sprawa, ale wole w ta strone niz w druga.
5D bez gripa bo z nim, dla przeciętnego napakowanego matoła czy innego brudasa, nauczonego żyć za cudze, to jedno i to samo.
Ja swoją piątkę "rozgripowałem" raz, jak lazłem na Mont Blanc. Tyle że tam, z racji na różnicę wysokości, ograniczenie pojemności plecaka tak by nie utrudniał za bardzo poruszania się i dość sporą ilość absolutnie niezbędnych gratów do zabrania musiałem powalczyć o każde 100g i 100 cm3 :-)
Nie zmienia to faktu że rozumiem iż znakomitej większości fotoamatorów, a w szczególności fotoamatorek, różnicę robi każde dodatkowe 0,5 kg. Dla polityki marketingowej Canona znaczenie ma chyba jednak głównie to że po pierwsze większość amatorów woli kupować aparaty nowe a po drugie zaś, ilość Ds-ów na rynku wtórnym jest bardzo mocno ograniczona i to się raczej nigdy nie zmieni.

a ja ostatnio kombinuje w jakies 18-125/18-135/18-200 do trabanta jako drugi korpus. taki, ze jak chce, to Verteksa z zapakowana 5-tka i elzbietarnia zostawiam w hotelu, a wydmuszke biore na dreptanie po miescie ;)
Ja w takich kombinacjach poszedłem krok dalej i od dłuższego czasu myślę o czymś z serii G i lampce, mniejszej od 430EX :-)

akustyk
11-05-2011, 12:40
Różnica w masie 5D i 1D to 0,4 kg, jeśli dodasz gripa wyjdzie jeszcze mniej.

gripa nie uzywam, ale co do roznicy (do 1Ds, bo 1D mnie kompletnie nie interesuje) - to jak policze realnie, tj. z zapasowym akku, to jest blizej 0,6kg niemniej faktycznie nie ma jakiejs tragedii.

tylko mi ten 1Ds nie jest potrzebny, skoro 5D zasadniczo spelnia swoje zadanie. zreszta, to nie jest jakos tak, ze w 1Ds na przyklad... nie wiem... ma rozwiazane bolaczki 5D... typu... niech sie zastanowie... dodupnego rozwiazania MLU? bo jest to rownie porabane spluwanie przez prawe ramie trzymajac sie za lewe ucho i podnoszac prawa noge :mrgreen:

nie no, tak bez robienia sobie jaj - ja raczej wierze, ze 5D mkIII bedzie sensowny, bo mi to gabarytowo/ficzerowo odpowiada. ale realnie, to 5D mkI poki co mi dziala i nie mam zadnego parcia na zmiane puszki. i przszlosc w wykonaniu Canona moze mnie tylko pozytywnie zaskoczyc, no bo negatywnie (pod wzgledem puszek) to chyba sie nie da :mrgreen:

Kolekcjoner
11-05-2011, 12:44
no bo negatywnie (pod wzgledem puszek) to chyba sie nie da :mrgreen:

Lepiej tego za głośno nie wypowiadać :mrgreen: - szczególnie jak się przypomni jedno z haseł reklamowych Canona - było tam coś o "you can....." :lol:.

MacGyver
11-05-2011, 13:01
gripa nie uzywam, ale co do roznicy (do 1Ds, bo 1D mnie kompletnie nie interesuje) - to jak policze realnie, tj. z zapasowym akku, to jest blizej 0,6kg niemniej faktycznie nie ma jakiejs tragedii.
Jeśli nie ma mrozu to zapasowe aku w 1D Mk III i IV oraz w 1Ds Mk III można sobie odpuścić bo to trochę tak jak noszenie zawsze w kieszeni zapasowych sznurowadeł (żeby nie było, ja zapasowe aku do 1Dynki zazwyczaj noszę... ale przez rok nie zdarzyło mi się ani razu go użyć).

tylko mi ten 1Ds nie jest potrzebny, skoro 5D zasadniczo spelnia swoje zadanie. zreszta, to nie jest jakos tak, ze w 1Ds na przyklad... nie wiem... ma rozwiazane bolaczki 5D... typu... niech sie zastanowie... dodupnego rozwiazania MLU? bo jest to rownie porabane spluwanie przez prawe ramie trzymajac sie za lewe ucho i podnoszac prawa noge :mrgreen:
Wywalasz sobie do definiowalnej zakładki skrótów użytkownika w menu i masz dostępne za pomocą trzech kliknięć i jednego machnięcia joystickiem. Tą definiowalną zakładkę wprowadzili razem z 1D Mk III, a w serii xxD pół roku później, w 40D.

ale realnie, to 5D mkI poki co mi dziala i nie mam zadnego parcia na zmiane puszki. i przszlosc w wykonaniu Canona moze mnie tylko pozytywnie zaskoczyc...
Jako i ja, acz nie ukrywam że po miesięcznym zaprzyjaźnianiu się z 1D ergonomia i guzikologia wszystkich innych puszek zaczęła mnie mocno wk... znaczy się denerwować :-D Szybkie konsultacje przeprowadzone po tym fakcie wykazały że tak się robi prawie każdemu, kto zamiast po nowe amatorskie body sięgnie po 1Dynkę z demobilu.

....no bo negatywnie (pod wzgledem puszek) to chyba sie nie da :mrgreen:
Wypuszczą coś takiego w wersji cyfrowej

https://canon-board.info/imgimported/2011/05/il_fullxfull183923009-1.jpg
źródło (http://ny-image1.etsy.com/il_fullxfull.183923009.jpg)

i się zdziwisz :-D

akustyk
11-05-2011, 13:05
Wywalasz sobie do definiowalnej zakładki skrótów użytkownika w menu i masz dostępne za pomocą trzech kliknięć i jednego machnięcia joystickiem. Tą definiowalną zakładkę wprowadzili razem z 1D Mk III, a w serii xxD pół roku później, w 40D.

tak to i w 5D w sumie mam, bo jak ustawisz, zeby menu zapamietalo ostatnia wybrana pozycje, to to u mnie normalnie jest C.fn. wiec tez dwa klikniecia i jeden obrot (czuje sie, jakbym opisywal kombosy do Mortal Kombat, no ale w koncu... przyjazny interfejs uzytkownika). z tym, ze potem i tak trzeba przestawic single shot na timer.
wiec koniec koncow tak czy siak to jest do du*.. znaczy pupy :)

Lepiej tego za głośno nie wypowiadać :mrgreen:
to bylo szeptem napisane, jakby ktos pytal :-D

MacGyver
11-05-2011, 13:10
wiec koniec koncow tak czy siak to jest do du*.. znaczy pupy :)
Nie no, w 40D miałem ustawione i to naprawdę był moment bo w 5D czy innym 20D korzystanie z tej funkcji jest istotnie mocno upierdliwe.

epicure
11-05-2011, 13:16
...to nie jest jakos tak, ze w 1Ds na przyklad... nie wiem... ma rozwiazane bolaczki 5D... typu... niech sie zastanowie... dodupnego rozwiazania MLU?

A co jest nie tak z MLU w 5DII?

dr11
11-05-2011, 13:27
tak to i w 5D w sumie mam, bo jak ustawisz, zeby menu zapamietalo ostatnia wybrana pozycje, to to u mnie normalnie jest C.fn. wiec tez dwa klikniecia i jeden obrot (czuje sie, jakbym opisywal kombosy do Mortal Kombat, no ale w koncu... przyjazny interfejs uzytkownika). z tym, ze potem i tak trzeba przestawic single shot na timer. Trzeba, nie trzeba i raczej nie trzeba, bo tylko można. Można też użyć wężyka i nie trzeba wtedy timera. A w ogóle to nie wiem co za problem, bo chyba zaraz potem nie zmienia się na single czy servo w sytuacjach landszaftowych lub innych architektonicznych. WięC spokojnie sobie ustawiamy przed foceniem i już tak zostaje... Przynajmniej ja tak robię.

A co jest nie tak z MLU w 5DII? No w zasadzie mogłoby mieć komendę głosową ;) :D

akustyk
11-05-2011, 13:37
Trzeba, nie trzeba i raczej nie trzeba, bo tylko można. Można też użyć wężyka i nie trzeba wtedy timera.

mozna. chociaz dla mnie szybciej jednak przelaczyc

A w ogóle to nie wiem co za problem, bo chyba zaraz potem nie zmienia się na single czy servo w sytuacjach landszaftowych lub innych architektonicznych.

a owszem, zdarza mi sie. nie chcesz, zebym cytowal wypowiedzi po takim zdarzeniu ;)

nie no, po 6 latach w EOS-ie nauczylem sie pilnowac, ale to nadal, w miare regularnie, mnie wpienia. zdjec przez to wielu nie stracilem, bo nie foce czesto tematow, ktore moga uciec, ale durnota tego rozwiazania az prosi o poprawe. a niestety MLU to dla mnie spora czesc fot...

dr11
11-05-2011, 13:42
Z tym wężykiem to się włączam najczęściej w miejscach, gdzie się snują ludzie a czasy nie są na tyle długie, żeby z nich dusze uleciały ;) Wtedy łatwiej wstrzelić się w moment ze strzałem migawki niż na timerze. Ale to taka dygresja, tragedii nie ma choć na lepsze rozwiązanie również bym się nie obraził ;)

akustyk
11-05-2011, 13:47
ja weza tez uzywam do MLU, gdzie nie chce "zgadywac" tych 3s, tylko chce w odpowiednim momencie wyzwolic. czasem nawet i bez weza, bo przy szerokim kacie to bardziej wyglupianie sie jest :)

ale przy pracy z telerurka na statywie... rzadko przewiduje w ogole nie korzystanie z MLU...

Jacek_Z
11-05-2011, 23:39
Niestety Nikon się imho nie popisał i 24G i 35G nie powalają optyką, brak również 85G i 135G więc kotlet majstry jakby straciły nadzieję. Piszę oczywiście o targecie puszek 5D/D700.Sprostuję, jest AF-S 85/1.4 G.

rysib
13-05-2011, 07:52
Ktoś wspominał o nowych 50-kach?
New 50′s on the block?
Received word today that prototype 50 f/1.4 II's and 50 f/1.8 III's exist. The thought was both would be announced at the same time.

The 50 1.4 is in dire need of an update, and I think you could expect to pay twice as much for one than the current model.

No mention of IS in either lens.

Nikon has updated both lenses, so this one seems plausible. I've given up posting when such stuff would be announced. No one can truly know.
C.R.
Cena też przez swoją przesadną wielkość wydaje się być wiarygodna.

gietrzy
13-05-2011, 09:01
Nikon puścił i 1.8 i 1.4 więc jakby już czas... poza tym ztcp to na NR pojawia się regularnie info o Nikkorze 50/1.2, które w Canonie (jak zawsze :)) działa inaczej ;)
Jednak myślę, że po 300VRII priorytetem najwyższym będą 300/400II i kit do 5D3.

BTW. 50/1.4G to koszt $550 więc nowy Canon powinien wystartować z poziomu 750 by po dwóch latach osiąść na $650-600. Chyba, że zrobią go porządnie i będzie incognito pełnił funkcję eLi, a 50L nadal będzie w obecnej formule. Wtedy tak, cena x2 może przejść u najwierniejszych czytaj: czerwonych niewolników.

akustyk
13-05-2011, 09:48
Ktoś wspominał o nowych 50-kach?
New 50′s on the block?
Received word today that prototype 50 f/1.4 II's and 50 f/1.8 III's exist. The thought was both would be announced at the same time.

jaaasne... dwie nowe piecdziesiatki an raz. zazynanie kury, ktora znosi zlote jaja...

jesli juz, to najpierw 50/1.8 mkIII z rozdzielczoscia wyraznie bijaca istniejace 50/1.4 i mniej podla konstrukcja. za +/- 180 EUR czyli tak w granicach 700 PLN.

a potem, po jakichs 4 latach nowy 50/1.4 mkII, z wieksza rozdzielczoscia, rownie podly i podejrzany mechanicznie (50/1.2 tez sie musi sprzedawac!), ale wyraznie zachecajacy, do wydania tych 1600 PLN :)

tak bym stawial, jakbym byl ksiegowym znajacym rynek foto ;)

The 50 1.4 is in dire need of an update, and I think you could expect to pay twice as much for one than the current model.

hehe... to jest Twoja opinia jako uzytkownika, ale Canon tak samo nie uwaza ;) 50/1.4 sprzedaje sie dobrze, wiec po co mieszac? :D

No mention of IS in either lens.

Leo-san, why?

ja bym bardzo chcial zobaczyc 50/1.4 z IS-em, ale wtedy cenowo i funkcjonalnie by zarznal 50/1.2 :) a na to Canon nie chce pozwolic.

Nikon has updated both lenses, so this one seems plausible.

ze niby fakt, ze Nikon wypuszcza jakies lensy ma bezposrednie przelozenie na Canona?

poprosze o jakis przyklad z polki ponizej 300mm.

CR az nazbyt czesto wypisuje teksty wyssane bardziej z wyobrazni uzytkownikow niz realnej oceny potrzeb z punktu widzenia samego Canona...

tezmarek
13-05-2011, 10:00
Ja bym zadał pytanie, co jest najmniej w tej chwili potrzebne... ;)
Jest już wręcz zatrzęsienie ciemnych standardowych zoomów EF-S, więc zapewne wkrótce ujrzymy następny...

gietrzy
13-05-2011, 10:01
poprosze o jakis przyklad z polki ponizej 300mm.

ef-s 18-200
ef-s 18-135
ef-s 17-55; tu wyjątek, o spec szkła zdecydował fotograf nie "ma$zynka".
nowe tse
100L IS

itd

akustyk
13-05-2011, 10:21
ef-s 18-200
ef-s 18-135
ef-s 17-55; tu wyjątek, o spec szkła zdecydował fotograf nie "ma$zynka".
nowe tse
100L IS
dobra, gietrzy, pytanie pomocnicze: jaki byl moment bezwladnosci Canona?

bo ze te pierwsze 3 szkla musialy sie pojawic, to bylo oczywiste, bo to jest cos, co sprzedaje budzetowe trzycyfrowe wydmuszki, wiec realnie ciagnie caly fizyczny zysk z DSLR ;)
ale nie upieralbym sie z sugerowaniem, ze Canon czul w tym temacie specjalny oddech konkurencji na plecach, bo przez dlugie lata gonil, z maniackim uporem, 17-85, ktoremu dosc daleko do definicji uczciwego obiektywu... :-D

rysib
13-05-2011, 10:45
jaaasne... dwie nowe piecdziesiatki an raz. zazynanie kury, ktora znosi zlote jaja...

jesli juz, to najpierw 50/1.8 mkIII z rozdzielczoscia wyraznie bijaca istniejace 50/1.4 i mniej podla konstrukcja. za +/- 180 EUR czyli tak w granicach 700 PLN.

a potem, po jakichs 4 latach nowy 50/1.4 mkII, z wieksza rozdzielczoscia, rownie podly i podejrzany mechanicznie (50/1.2 tez sie musi sprzedawac!), ale wyraznie zachecajacy, do wydania tych 1600 PLN :)

tak bym stawial, jakbym byl ksiegowym znajacym rynek foto ;)

Jakbym ja był księgowym, najpierw by wyszła nowsza wersja 1.4 . Bo droższa, więc najpierw by ludzie wydali większą kaskę na droższą wersję 50-ki, a jak by się w miarę nasycili, to "wypuściłbym" tańszą 1.8. Bo a nuż widelec jeśli najpierw by kupili 1.8 i na 1.4 nie mieli by ochoty. Coś podobnego jak z korpusami, najpierw 7D potem 60D i na koniec 600D.

gavin
13-05-2011, 12:53
tak będzie:

3 szkła na raz:

plastik 1.8
plastik 1.4 USM
magnez 1.2 USM +- IS

dziękuję za uwagę :D

wain
13-05-2011, 13:06
tak będzie:

3 szkła na raz:

plastik 1.8
plastik 1.4 USM
magnez 1.2 USM +- IS

dziękuję za uwagę :D

i wszystkie dzialac jak 50LII ...

arra
13-05-2011, 13:22
A co byście powiedzieli na 50 f/2 IS ostrą od pełnej? ;)

gavin
13-05-2011, 13:24
macro

maczetka
13-05-2011, 13:31

mozna by lyknac. 1.4 i tak musisz przymknac troche wiec roznicy by nie bylo.
a do listy zyczen dolaczylbym jeszcze cene ponizej 2kpln ;-)

akustyk
13-05-2011, 13:33

w swiecie Canona priorytety:
1. stalki
2. nie na sile jasne
3. dopracowane optycznie
4. bez czerwonego paska

na moje oko da sie z tego zrobic maksymalnie kombinacje 2 z 4, kazdy trzeci warunek po dolozeniu redukuje zbior istniejacych szkiel EOS do zera ;) a ja nie wierze w to, ze ksiegowi zmienia formule, ktora dziala :mrgreen:

dzik
13-05-2011, 14:04
Czy sa szkla jasniejsze od f2 ze stabilizacja optyczna? Moze byc chyba problem.

Dawno chyba canon nie wypuscil szkla FF nie-L

akustyk
13-05-2011, 14:12
Czy sa szkla jasniejsze od f2 ze stabilizacja optyczna? Moze byc chyba problem.

Dawno chyba canon nie wypuscil szkla FF nie-L

http://www.dpreview.com/products/canon/lenses?sort=chronological&view=grid

5,5 roku ;)

espe
13-05-2011, 21:42
pytanie czy Canon w ogóle pokaże coś nowego. Do tej pory nie zdolal dostarczyć do sklepów 8-15L (premiera 08.2010). Do tego trzęsienie. Sprawę komplikuje fakt, że Nikon chyba ma wiekszy problem ze wznowieniem produkcji w Japonii, a Canon Nikonowi na pewno w takiej sytuacji szkodzić nie będzie, bo to w świetle agresywnych firm pozostałych żadnemu z 2 liderów na dobre by nie wyszło. Jedna i druga firma istnieć musi i najlepiej jeśli zajmują 2 pierwsze miejsca (oczywiście palma pierszenstwa dla canona) i dopóki taka sytuacja jest - wszystko gra. Jest i zdrowa konkurencja i podział kosztów na badania. Ten rok może byc już bez premier (oby nie) ale czuję, że najwcześniej pod koniec roku (zwłaszcza d800 i 5d3)

lukasz5DmkI
14-05-2011, 12:44
Na 5DMKIII bym nie liczy,wolał bym jakieś stałki , albo następce lampy 580EXIII :)mogli by pokazać też nową wersje 17-40L albo 24-105L

Andrus
14-05-2011, 13:20
w swiecie Canona priorytety:
1. stalki
2. nie na sile jasne
3. dopracowane optycznie
4. bez czerwonego paska

na moje oko da sie z tego zrobic maksymalnie kombinacje 2 z 4, kazdy trzeci warunek po dolozeniu redukuje zbior istniejacych szkiel EOS do zera ;) a ja nie wierze w to, ze ksiegowi zmienia formule, ktora dziala :mrgreen:

3 z 4:
supertele ;)

Jan Bielecki
14-05-2011, 15:53
Na 5DMKIII bym nie liczy,wolał bym jakieś stałki , albo następce lampy 580EXIII :)mogli by pokazać też nową wersje 17-40L albo 24-105L

mmm, nowa lampa... dostać do ręki coś działajacego przewidywalnie i nadającego się do profesjonalnych zastosowań było by miłą odmianą od dotychczasowych doświadczeń ;)

oskarkowy
14-05-2011, 21:18
mmm, nowa lampa... dostać do ręki coś działajacego przewidywalnie i nadającego się do profesjonalnych zastosowań było by miłą odmianą od dotychczasowych doświadczeń ;)

A co takiego w 580tkach jest nieprzewidywalnego?
Boję się spytać wprost, żeby nie rozpętać burzy...

Czacha
14-05-2011, 21:21
A co takiego w 580tkach jest nieprzewidywalnego?

Użytkownicy :mrgreen:

dinderi
14-05-2011, 21:47
Matko z córką!!! Aż mnie zmroziło! Czy mógłbyś wskazać, co w tej lampie działa nie tak?
Chyba dzisiaj nie usnę...

Goomis
14-05-2011, 22:11
Zdalne wyzwalanie. Przez podczerwień to w tych czasach można co najwyżej telewizor odpalac :-P
Podobno nowa lampa ma miec jakieś "new and innovative technology built in"
radiowe odpalanie w Canonie to faktycznie może byc innovative :mrgreen:
Jak jeszcze to będzie 620EX to może byc ciekawie, byle żeby pojawiła się na półkach przed 2013 :-P

Na CR też piszą, że najprawdopodobniej nie będzie nowych premier póki Canon w końcu nie wprowadzi do sklepów tego co zaprezentował w 2010

akustyk
14-05-2011, 22:16
Na CR też piszą, że najprawdopodobniej nie będzie nowych premier póki Canon w końcu nie wprowadzi do sklepów tego co zaprezentował w 2010

no nie mow... to ten 70-300 w moim plecaku, to musi byc z 2009 w takim razie ;)

a ze pare dlugich rurek i 8-15 sa opoznione... one i przed trzesieniem nie byly obiecywane "na jutro"... a kiedy w koncu sie pojawia, to sie okaze...

merida
14-05-2011, 22:44
Przewidywalna lampka Canona to chyba tylko ten nowy ex z opcją światła ciągłego do filmowania :mrgreen: hehe

akustyk
14-05-2011, 23:29
Przewidywalna lampka Canona to chyba tylko ten nowy ex z opcją światła ciągłego do filmowania :mrgreen: hehe

ale po co ciaglego?

grunt, zeby potrafila odpowiednio zsynchronizowanym z fps-em stroboskopem walic.

tezmarek
15-05-2011, 07:55
ale po co ciaglego?

grunt, zeby potrafila odpowiednio zsynchronizowanym z fps-em stroboskopem walic.

No to teraz wyobraź sobie, jak będą zachowywać się ludzie filmowani przy takim oświetleniu i co się stanie, gdy filmował będzie ktoś jeszcze ;)

jaś
15-05-2011, 10:32
Matko z córką!!! Aż mnie zmroziło! Czy mógłbyś wskazać, co w tej lampie działa nie tak?
Chyba dzisiaj nie usnę...

nie wiem co jest nie tak, ale zawsze kiedy usiłuję błysnąć canonem to wspominam czasy kiedy miałem lampę marki elgawa (ładowana z kontaktu :) ) z takim kółkiem do obliczania ekspozycji (kręciłeś kółkiem i ustawiałeś na aparacie marki zenith to co wyszło na kółku) i wydaje się że było to bardziej przewidywalne niż system canona (dodam dla ustalenia poziomu dyskusji że później miałem duże systemowe lampy minolty 5200, 5400 i jakoś też miałem wyrobione głębokie przekonanie że ile razy zrobię zdjęcie to będzie dobrze).

dinderi
15-05-2011, 10:39
Jaś, to o czym piszesz, można robić również Canonem. :)
Wystarczy nauczyć się co to jest liczba przewodnia i do czego służy.
Rzeczywiście, Elgawa miała to cudowne kółeczko, a taki np. stary Unomat gotową tabelkę na tylnej ściance. Nowoczesny Canon tego nie ma. Ale jeśli nie umiesz korzystać z trybów automatycznych, można sobie policzyć tabelkę, zakleić nią ekranik lampy, ustawić ją w tryb M i korzystać tylko z przełącznika ON-OFF.
Tutaj wszystko w temacie http://www.foto.az.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=155&Itemid=160

jaś
15-05-2011, 11:08
Jaś, to o czym piszesz, można robić również Canonem. :)
Wystarczy nauczyć się co to jest liczba przewodnia i do czego służy.
Rzeczywiście,
ech :) zawsze tak samo, ranek bez kawy i wbicia szpilki w .... kogoś z forum jest rankiem straconym, wiem co to jest liczba przewodnia pewnie od czasu kiedy posiadałem rzeczoną elgawę, spadam, wyładuję się na zdjęciach (swoich) bo mam spore tyły czasowe w obróbce lub cudzych na jakimś portalu ze zdjęciowym.

dinderi
15-05-2011, 12:01
Jaś, nie obruszaj się :)
Nie wbijałem Ci szpilki. Wydawało mi się, że naprawdę masz kłopot z liczbą przewodnią.

gietrzy
19-05-2011, 12:25
Samsung pokazał zainteresowanym (ewentualnym) partnerom handlowym apsc cmos sensor o 18 MPx i 4K.
Mamy odpowiedź co będzie w najnowszych cropach: 4K@24/25/29/30, 2K dodatkowo@60 a 1080p@120.

Opa_Apo
19-05-2011, 12:54
Samsung pokazał zainteresowanym (ewentualnym) partnerom handlowym apsc cmos sensor o 18 MPx i 4K.
Mamy odpowiedź co będzie w najnowszych cropach: 4K@24/25/29/30, 2K dodatkowo@60 a 1080p@120.
Dlaczego Canon miał by używać matryc Samsunga? Z tego co wiem to chyba tylko w 1D było ccd od Panasonica, a w reszcie są ich własnościowe matryce.

konradl
19-05-2011, 13:18
no nie mow... to ten 70-300 w moim plecaku, to musi byc z 2009 w takim razie ;)

Tak troche OT.
Akustyk, a orientujesz sie moze jaka jest najjasniejsza przyslona przy ustawieniu obiektywu na 200mm?
I czy moglbys odniesc jak wyglada ostrosc na tej pelnej dziurze w 70-300@200mm vs 70-200f4L@200mm?

Bo przyznam ze 70-200 jest super, ale jednak b.czesto brakuje mi zasiegu na FF.

gietrzy
19-05-2011, 13:29
Dlaczego Canon miał by używać matryc Samsunga? Z tego co wiem to chyba tylko w 1D było ccd od Panasonica, a w reszcie są ich własnościowe matryce.

Bardziej chodziło mi o to, co taki Sams wsadzi w nowe NX by... nie być gorszy od konkurencji (Sony NEX-7@24 MPx).
Aż strach się bać spec wideo w nowym Dalmierzu :shock:

Kolekcjoner
19-05-2011, 13:50
Problem w tym, że póki co to nie Samsung wyznacza trendy na tym rynku - to nie telewizory ;). W Casio też masz możliwość robienia zdjęć seryjnych po kilkadziesiąt klatek/sek. i jakoś nie widać żeby Canon albo Nikon się tym zbytnio przejęły ;)8-).

akustyk
19-05-2011, 13:51
Tak troche OT.
Akustyk, a orientujesz sie moze jaka jest najjasniejsza przyslona przy ustawieniu obiektywu na 200mm?

oczywiscie.
f/5.0

zobacz sobie tabelke:
http://the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-70-300mm-f-4-5.6-IS-L-USM-Lens-Review.aspx

I czy moglbys odniesc jak wyglada ostrosc na tej pelnej dziurze w 70-300@200mm vs 70-200f4L@200mm?

ale f/4 IS czy nonIS? bo IS-a nie mialem.

a nonIS jesli chodzi o ostrosc, to w calym zakresie ogniskowych i dziurek bierze tegie lanie od 70-300L, nawet jak sie porowna przymkniete 70-200/4 nonIS do 70-300L na pelnej dziurze.

co do porownania z wersja IS to sa dosc rozne opinie w sieci, najczesciej w okolicy rownie dobrze do nieznacznie gorzej na niekorzysc 70-300.

Bo przyznam ze 70-200 jest super, ale jednak b.czesto brakuje mi zasiegu na FF.
powiem Ci tak: 70-300L to jest za* dobre szklo, wiec jak kupisz, to nie bedziesz zawiedziony.

tak ze, tak sobie mysle, ze brak ogniskowej zamienisz na brak paru tysiecy PLN na ROR :)

konradl
19-05-2011, 14:14
Dzięki za szerokie podsumowanie.
Co do 70-200 f4 to mam wersje bez IS-a, ktora IMO na 5d mk2 jest b.dobra, moze nie idealna na brzegach bez przymykania, ale to nie szeroki kat gdzie ostrość powinna byc bardzo rownomierna w calym kadrze.

A tabelka bardzo bardzo pomocna. Thx.
Narazie bardzo luźno rozważam rozne opcje, bo do wyboru jest przynajmniej kilka i wszystkie maja swoje wady i zalety :)

Miedzy innymi zastanawiam sie nad dokupieniem jakiegoś TC 1.5x/2.0 bo przynajmniej te wersje 1.5/1.4x maja w miare pozytywne opinie.

gietrzy
19-05-2011, 14:19
W Casio też masz możliwość robienia zdjęć seryjnych po kilkadziesiąt klatek/sek. i jakoś nie widać żeby Canon albo Nikon się tym zbytnio przejęły ;)8-).

A szkoda, był taki krasnal TX-1... To pierwsze Casio z ztcp 240 kl/s wymiata.
BTW. Samsung to nie Casio i jego sensor (najnowszy hi-tech) ma rozmiar aps-c.

micles
19-05-2011, 23:58
Video, Video tak, taaak! :mrgreen:

Kolekcjoner
20-05-2011, 00:08
BTW. Samsung to nie Casio i jego sensor (najnowszy hi-tech) ma rozmiar aps-c.

Z całą pewnością :cool: ale Sony zrobiło nawet sensor FF i niewiele z tego wynikło. Niestety jak się okazuje "nasza" firma jest wyjątkowo odporna na presję z zewnątrz. Liczy się kasa i sprzedaż, a to (biorąc pod uwagę wyniki Canona) nie są nasi sprzymierzeńcy.

Czacha
20-05-2011, 00:56
Im dluzej 5D2 jest w sprzedazy tym bardziej zwraca sie Canonowi. Nowy model wprowadza gdy osiagna odpowiedni zysk, lub gdy sprzedaz 5D2 zacznie spadac na rzecz nowego Nikona FF ;)

gietrzy
20-05-2011, 08:24
Ja się pytam gdzie następca aparatu, który wyprzedził swoje czasy?
Mają nowy kodek, 1080p 24-120, poprawić szkło (CA, od 28mm, zoom 10x), inny ekranik, karty SDXC, ewentualnie rozważyć czy nie da się zrobić tego w serii tough/FT - jak u konkurencji.
20 MPx, jpg, raw, style obrazka, ND4.
Wsadzić gps, Google Earth, barometr, termometr, itp ;) i czesać $500

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonTX1/Images/allroundview-001.jpg)

akustyk
20-05-2011, 11:15
Im dluzej 5D2 jest w sprzedazy tym bardziej zwraca sie Canonowi. Nowy model wprowadza gdy osiagna odpowiedni zysk, lub gdy sprzedaz 5D2 zacznie spadac na rzecz nowego Nikona FF ;)

no to sobie jeszcze poczekamy... :-?

znaczy nie zeby mi sie palilo... bo mkI mimo wszystko nie przestal mi robic fot. ba... calkiem za* te foty robi, choc to moze byc zasluga podlaczonego operatora :mrgreen:

oskarkowy
20-05-2011, 12:03
no to sobie jeszcze poczekamy... :-?

znaczy nie zeby mi sie palilo... bo mkI mimo wszystko nie przestal mi robic fot. ba... calkiem za* te foty robi, choc to moze byc zasluga podlaczonego operatora :mrgreen:

Ta jasne.. Aparat dobry i wiele wybacza.

akustyk
20-05-2011, 12:32
Ta jasne.. Aparat dobry i wiele wybacza.

no, ja jemu tez, zeby nie bylo niejasnosci :lol:

oskarkowy
20-05-2011, 12:35
no, ja jemu tez, zeby nie bylo niejasnosci :lol:

małżeństwo idealne, normalnie..
:mrgreen:

akustyk
20-05-2011, 13:03
małżeństwo idealne, normalnie..
:mrgreen:

az sie zle poczulem z mysla, ze planuje zmiane na mlodszy, bardziej smukly model o wiekszych... megapikselach :)

oskarkowy
20-05-2011, 19:33
az sie zle poczulem z mysla, ze planuje zmiane na mlodszy, bardziej smukly model o wiekszych... megapikselach :)

A reszta się źle poczuła z myślą, że nie dość, że dwóch facetów w związku, to jeden jeszcze publicznie wybrzydza.. :razz:

Czy ktoś to może posprzątać? Dziękuję. 8-)

akustyk
20-05-2011, 21:46
A reszta się źle poczuła z myślą, że nie dość, że dwóch facetów w związku, to jeden jeszcze publicznie wybrzydza.. :razz:

o pardon... w moim kraju to nie ma w tym nic zdroznego. tzn. nie mowie o tym wybrzydzaniu ;)

nawet przy ankiecie emerytalnej w pracy podawalem plec swoja i osobno tez plec partnera :)

EDIT: rowniez dziekuje za posprzatanie :)

MacGyver
20-05-2011, 21:58
EDIT: rowniez dziekuje za posprzatanie :)
No pasarán!
Niech nowicjusze wiedza jakich mamy na CB "Forumowych mądrali" :-P :mrgreen:

Ale ak w ogóle to nie wiem o co wam chodzi. Odkąd pamiętam Eos 5D nazywany był potocznie "piątką" a to jest rodzaj żeński :twisted:

ARN
20-05-2011, 22:59
..................................
Ale ak w ogóle to nie wiem o co wam chodzi. Odkąd pamiętam Eos 5D nazywany był potocznie "piątką" a to jest rodzaj żeński :twisted:

A z kolei jej następca, to MARK II, więc mamy parkę :D

pawelbara
21-05-2011, 21:58
A to specyfikacja zgodnie z canon rumors, rzecz jasna dla 5d mkIII:
Specifications

32mp
ISO 100-25600 (L1, H1, H2, H3)
DIGIC V
4.2fps
19point AF
CF Card
Slightly larger LCD (new ratio)
New autofocus while filming, performance unknown.
All the standard video stuff.
RAW video still unknown
This is apparently coming before any 1Ds replacement.

myslidar
21-05-2011, 22:32
Czyli nic ciekawego. Dalej zamiast uniwersalności to będzie puszcza głównie dla ślubniaków i portrecistów.

MacGyver
21-05-2011, 22:43
Czyli nic ciekawego. Dalej zamiast uniwersalności to będzie puszcza głównie dla ślubniaków i portrecistów.
A czego się spodziewałeś ? 1D z matrycą FF w cenie o 30% wyższej od 7D?
:-)

myslidar
21-05-2011, 22:45
Szczerze? Nie spodziewam się niczego co by mnie mogło zachwycić, dlatego też trochę się dziwię zbyt wygórowanym oczekiwaniom niektórych.

gary
21-05-2011, 22:55
Ja bym bral taka puszke

myslidar
21-05-2011, 23:06
A co z tej specyfikacji Cię przekonuje?

greg1981
21-05-2011, 23:09
Pytanie tylko kiedy się pojawi. Pytam, ponieważ jestem na etapie zakupu FF i nie wiem czy brać II czy poczekać na III. Poza tym jak widze, co się dzieje po katastrofie w kraju kwitnącej wiśni to na III będzie nam długo czekać.

epicure
21-05-2011, 23:58
Też bym brał. Z tych 32 mpx powinien być obrazek o kryształowej jakości po zmniejszeniu do 18-20 mpx. Dla mnie bajka.

Ale stawiam na to, że będzie raczej matryca 24-28 mpx.

gavin
22-05-2011, 00:49
24Mpixy to teraz w nexie będzie :)

ja obstawiam 40Mpix

_igi
22-05-2011, 00:53
Też bym brał. Z tych 32 mpx powinien być obrazek o kryształowej jakości po zmniejszeniu do 18-20 mpx. Dla mnie bajka.

Ale stawiam na to, że będzie raczej matryca 24-28 mpx.

Jeśli to ma mieć autofokus z nowszych dwucyfrówek, to to biorę z miłą chęcią. Jeszcze żeby tylko były do tego karty SD, to już w ogóle bajer.

dj_zibi
22-05-2011, 11:13
Jeśli to ma mieć autofokus z nowszych dwucyfrówek, to to biorę z miłą chęcią. Jeszcze żeby tylko były do tego karty SD, to już w ogóle bajer.

Dokłądnie... 5D z AFem z 50D(rozłozonym nie tak centralnie jak teraz) pod 5kl/s i jestem szczęśliwy jak i chyba większośc tego forum.

gary
22-05-2011, 12:25
A co z tej specyfikacji Cię przekonuje?
wszystko :)
musze powoli myśleć o wymianie sprzętu na nowszy więc czekam na mkIII

_igi
22-05-2011, 13:24
Dokłądnie... 5D z AFem z 50D(rozłozonym nie tak centralnie jak teraz) pod 5kl/s i jestem szczęśliwy jak i chyba większośc tego forum.

Może mieć i 3 kl/s, nie zależy mi na tym w zupełności. To nie musi być reporterska puszka, byleby nie było problemów z ostrością w punkt na 24L, 35L czy 50L, gdzie przekadrowywanie często wywala ostrość tam, gdzie nie trzeba.

Endriu1
22-05-2011, 14:01
Plotka głosi; autofokus 19 punktowy. Czyżby ten z 7D?
Jeszcze jakby były 2 sloty na karty pamięci.

dj_zibi
22-05-2011, 14:20
Plotki mówia duzo od dawna:) My tu o realnych "gdybaniach"...

Jasper
22-05-2011, 17:52
To albo w "plotkach" albo w "realnych gdybaniach" ale wyczytałem kiedyś ( chyba na rumors ), że z tych 19 pól tylko trzy maja być krzyżowe....

gary
22-05-2011, 18:00
to wzrost o 200% :)

epicure
22-05-2011, 19:08
5 krzyżowych wystarczy: 1 środkowy i 4 w mocnych punktach kadru. Reszty punktów w zasadzie mogłoby dla mnie nie być.

Bruinen
22-05-2011, 20:25
Ja tam chciałbym żeby kart SD nie wkładali... No chyba że CF i SD, to OK. 5D II daje mi 110% tego co potrzebuję, więc co by w III nie dali na pewno na mnie nie zarobią (przynajmniej przez kilka lat), to właśnie przez takich ludzi jak ja nie robią puszek idealnych - skoro nawet te "okrojone" wystarczają, to idealną musieli by 10 lat robić żeby się ludziom znudziła :-P

_igi
22-05-2011, 22:43
Ja tam chciałbym żeby kart SD nie wkładali... No chyba że CF i SD, to OK. 5D II daje mi 110% tego co potrzebuję, więc co by w III nie dali na pewno na mnie nie zarobią (przynajmniej przez kilka lat), to właśnie przez takich ludzi jak ja nie robią puszek idealnych - skoro nawet te "okrojone" wystarczają, to idealną musieli by 10 lat robić żeby się ludziom znudziła :-P

Podwójny slot byłby fajny. Grunt, żeby wsadzili SD, bo ostatnio dużo zainwestowałem w te karty (4 aparaty na SD kontra jeden na CF), poza tym łatwiej mi zrzucać pliki na komputer z SD, bo mam slot na tą kartę w laptopie, czyli razem z czytnikiem mogę opróżniać 2 karty SD na raz.

micles
22-05-2011, 23:08
No tak, bo drugi czytnik to tak kosztowna inwestycja :P

xxkomarxx
22-05-2011, 23:48
SD zajmuje mniej miejsca. 2 czytnik na biurku może zająć powierzchnię przeznaczoną np na piwo :)

gary
23-05-2011, 00:01
ale cf moze byc podstawka pod kufel :P

Kolekcjoner
23-05-2011, 00:39
No tak, bo drugi czytnik to tak kosztowna inwestycja :P

Nie ale dla mnie np. ważne jest to, że muszę pamiętać żeby go zabrać. Czytnik SD w lapku mam zawsze 8-).

micles
23-05-2011, 00:46
Dawno temu widziałem fotoreportera, który miał czytnik i iPlusa przyklejone na Superglue do obudowy laptopa ;D

Bruinen
23-05-2011, 07:10
Dla mnie głównym argumentem przeciw SD jest ich kruchość - nawet San Diski z serii extreme potrafią się uszkodzić przy normalnym użytkowaniu (nie mówię o rzucaniu i próbach włożenia na odwrót etc.) i zostawić kawałki plastiku w slocie. CF jak się zadba żeby nie zapchać dziurek są dużo lepsze pod tym względem :-)

MacGyver
23-05-2011, 07:12
Odkąd weszły karty SDHC jedyną przewagą CF-ów jest to że trudniej je zgubić :-)

akustyk
23-05-2011, 09:10
z punktu widzenia codziennej wygody niedzielnego pstrykacza, to SD ma wiele zalet.

ale jeszcze nie widzialem karty SD, ktora siegalaby predkosci odczytu przyzwoitego CF-a, a predkosc zgrywania fot na kompa to chyba jedyny czynnik, ktory ma dla mnie znaczenie w przypadku kart. oprocz oczywiscie bezawaryjnosci, w temacie ktorym rowniez nie widze jak SD moze podskoczyc CF.

jesli mam wybor, to absolutnie i zdecydowanie wole CF-a.

Cichy
23-05-2011, 09:32
Odkąd weszły karty SDHC jedyną przewagą CF-ów jest to że trudniej je zgubić :-)

A jaka jest przewaga SD ?

Dla mnie głównym argumentem przeciw SD jest ich kruchość - nawet San Diski z serii extreme potrafią się uszkodzić przy normalnym użytkowaniu (nie mówię o rzucaniu i próbach włożenia na odwrót etc.) i zostawić kawałki plastiku w slocie. CF jak się zadba żeby nie zapchać dziurek są dużo lepsze pod tym względem :-)

Mnie karta SD San Diska ułamała się przy jednym z pierwszych użytkowań w 60d. Nie mogłem włożyć przez to karty do slotu, na szczęście udało się odłamek wydostać.

Zupełnie nie rozumiem, po co pakować te malutkie karty do dużych lustrzanek.

Czapa
23-05-2011, 09:35
Chyba jedynym plusem jest cena, bo są tańsze niż CF :wink:

Merde
23-05-2011, 09:36

Ano taka, że czytniki są w prawie każdym laptopie.

akustyk
23-05-2011, 10:16
Ano taka, że czytniki są w prawie każdym laptopie.

z drugiej strony, zapakowanie czytnika CF do torby/plecaka to nie jest jakies tam wielkie obciazenie ani nie zabiera mnostwo miejsca. chociaz oczywiscie nie jest to tak wygodne...

dziobolek
23-05-2011, 10:28
Można też włożyć w gniazdo PCI-Express i zapomnieć o "zapominaniu" ;)

Prawie jak wbudowany - CF Compact Flash to ExpressCard 54 Adapter PCIe UDMA F (http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280493069156&ssPageName=STRK:MEWAX:IT).

Pozdrówka!

gietrzy
23-05-2011, 10:31
Powracając do tematu:
sytuacja powoli się klaruje i wg prognoz do końca czerwca dostawy Canona wrócą do normalnego poziomu.
Korporacja z niepokojem (szefowi bardzo się podoba ten nowy Zeppelin) podchodzi do wzrostu płac w Chinach, jednocześnie obserwując wzrost stopy życiowej liczy na wzrost popytu linii 7D/5D.
W związku z tą dotkliwą lekcją (nieregularne dostawy energii elektrycznej) firma podobno odrobiła pracę domową i zamierza zdywersyfikować produkcję kluczowych podzespołów.

To tyle, na dole nic się nie zmienia, nowy crop ~ 25 MPx na starym kicie ;) i znowu baty w cieniach od Sony (Nikona, Pentaxa).

dzik
23-05-2011, 10:49

Nie uszkodzimy slotu w aparacie, to jest gorsze niz rozwalona karta.

Mnie karta SD San Diska ułamała się przy jednym z pierwszych użytkowań w 60d. Nie mogłem włożyć przez to karty do slotu, na szczęście udało się odłamek wydostać.

Mi sie posypala karta kingstona SD, uzyta dwa razy, raz do wrzucenia muzyki, padla podczas wyciagania jej z radia w samochodzie.

MacGyver
23-05-2011, 12:03

Wię po kolei:
- zdecydowanie niższa cena
- karta i gniazdo niepodatne na uszkodzenia, idiotoodporność
- szybsze wkładanie i wyciąganie do gniazd
- wbudowany czytnik w każdym laptoku
- lepsza dostępność, kartę SD kupisz wszędzie, jeśli jadąc gdzieś zapomnisz karty, ewentualnie Ci się zapełni lub padnie SD kupisz w każdym zakładzie fotograficznym i markecie
- popularność, w razie konieczności SD łatwiej od kogoś pożyczyć bo większość aparatów na tym chodzi
- możliwość wykorzystania, w razie potrzeby, karty z telefonu (wystarczy wrzucić do plecaka foto na stałe przejściówkę)

Wiem że CF-y są wciąż szybsze ale nie jest to już przepaść. Używam SDHC (Sandisk Extreme III) w 1D Mk III, równolegle z CF. Na rajdach robię częstokroć szybką serią, zdjęcia wrzucane są "na żywo" (czyli pomiędzy kolejnymi odcinkami foty lecą na lapa, są następnie zmniejszane i wyostrzane akcją w irfanie i via GSM lecą na ftp) i nie odczułem ani razu by to SDHC było w którymkolwiek momencie zbyt wolne. Uważam więc że czepianie się prędkości obecnych SD to raczej kaprys lub przyzwyczajanie do jeszcze szybszych kart niż rzeczywista i uzasadniona potrzeba.

_igi
23-05-2011, 12:13
BTW, jaki aparat potrafi wykorzystać nową serię Extreme, 45mb/s? Do szybszych serii na 60D wystarcza na spokojnie Sandisk SD 20mb/s, tak samo jak na spokojnie wystarcza do Video.

Kolekcjoner
23-05-2011, 12:36
Można też włożyć w gniazdo PCI-Express i zapomnieć o "zapominaniu" ;)

Można - jak się je ma :cool:.

W związku z tą dotkliwą lekcją (nieregularne dostawy energii elektrycznej) firma podobno odrobiła pracę domową i zamierza zdywersyfikować produkcję kluczowych podzespołów.
To jest zmiana planów, bo mieli stawiać nowy fab matryc (w nowej technologii) ale prawdopodobnie zmienią plany i się to pewnie opóźni wszystko mocno.

Cichy
23-05-2011, 16:37
Nie uszkodzimy slotu w aparacie, to jest gorsze niz rozwalona karta.

Mi sie posypala karta kingstona SD, uzyta dwa razy, raz do wrzucenia muzyki, padla podczas wyciagania jej z radia w samochodzie.

Przez wiele lat nie uszkodziłem slotu kartą CF, a przez miesiąc prawie uszkodziłem slot kartą SD.

SD to małe g..., biorąc pod uwagę gabaryty sprzętu, w jakie je wkładamy zupełnie nieuzasadnione jest parcie na małą kartę.

Nie wkładam SD bezpośrednio do laptopa, tylko przez czytnik. Włożenie karty do laptopa niejednokrotnie spowodowało jego zawieszenie (zarówno w poprzednim jak i obecnym mam taki problem).

micles
23-05-2011, 17:20
Co nowego u Canona?

CFek nie obawiam się nosić w kieszeni, w przeciwieństwie do SD.

flankerp
23-05-2011, 18:09
CFek nie obawiam się nosić w kieszeni, w przeciwieństwie do SD

No bez przesady, ja zawsze nosze w kieszeni albo portwelu jak trzeba i nie widzę problemu. Mam tez adapter na micro SD, która się również przydaje. Moim zdaniem SD jest bardziej uniwersalnym rozwizaniem i dobrze, że Canon poszedł w tym kierunku w 60D.
Kto wie, może 5DmIII też będzie miał SD? Albo chociaz 7D mII :D

dziobolek
23-05-2011, 18:21
Też macie problem... :roll:

No to... co nowego u Canona??? ;)

Pozdrówka!

siudym
23-05-2011, 18:43
Co nowego u Canona?

CFek nie obawiam się nosić w kieszeni, w przeciwieństwie do SD.

Kurde to u mnie jest totalnie odwrotnie :)

espe
23-05-2011, 19:05
... a ja mam nadzieję, że nie wpadną na tak absurdalny pomysł aby w xd (na xxD już za późno - 60D - czego zupełnie nie kumam) dawać slot SD (no chyba, że dodatkowy) z prostej przyczyny, musiałbym wymienić swoje karty, a własciwie dokupić bo nie sądze abym starego body się pozbył. Jeśli ktoś używał seri XXD lub XD to trudno widzieć pozytywy takiej zmiany. Argument, że w każdym lapku jest slot SD jest z mojego punktu widzenia ... "niewystarczający".

airhead
23-05-2011, 19:13
jakby chcieli być w porządku, to tak naprawdę powinni dać oba złącza. zwykle w takich aparatach można nagrywać zdjęcia na obie karty jednocześnie. w sumie to ta wojna formatów kart też powinna się skończyć w ogólnym krzyku wku******* konsumentów.

_igi
23-05-2011, 20:09
... a ja mam nadzieję, że nie wpadną na tak absurdalny pomysł aby w xd (na xxD już za późno - 60D - czego zupełnie nie kumam) dawać slot SD (no chyba, że dodatkowy) z prostej przyczyny, musiałbym wymienić swoje karty, a własciwie dokupić bo nie sądze abym starego body się pozbył. Jeśli ktoś używał seri XXD lub XD to trudno widzieć pozytywy takiej zmiany. Argument, że w każdym lapku jest slot SD jest z mojego punktu widzenia ... "niewystarczający".

To w każdym tańszym body, tj. backupie są sloty kart SD. Musiałem tymi kartami nakarmić 60D, NX5, 1000D IR oraz 1000D, 500D i kamerę dziewczyny. To, kontra 5DII robi znaczącą różnicę. Poza tym, tak jak wspomniałem, mam czytnik SD w laptopie, a to rewelacyjna sprawa jak się zgrywa zdjęcia na kolanie w drodze do, chociażby redakcji. Dla mnie mogliby to wywalić w cholerę, ale rozumiem pozostałych i optuję za podwójnym slotem SD i CF.

Bruinen
24-05-2011, 22:23
Karty SD są dużo bardziej awaryjne, słabsze mechanicznie i łatwiej jest sobie nimi uszkodzić aparat nawet zachowując środki ostrożności. CF jak nie rzucamy byle gdzie i nie zapchamy sobie dziurek to nie ma szans żeby się coś porobiło. Problem z czytnikiem już się rozwiązał w postaci slotu express card ;-). Dla mnie karty SD są fajne, ale tylko tam gdzie CF nie wejdą - czyli w kompaktach. Jak ktoś nie wierzy w ich awaryjność polecam porównanie sobie okolicy styków w karcie SD i CF - kawałeczki plastiku na małej karcie aż proszę się o ukruszenie podczas wkładania/wyciągania, a wtedy problem gotowy.

Kolekcjoner
24-05-2011, 23:38
Prosiłbym już o nie ciągnięcie tego OT - o kartach.

Robson01
24-05-2011, 23:48
Najwyraźniej temat o nowościach Canona się wyczerpał.

gietrzy
25-05-2011, 07:30

Sorki, byłem troszeczkę zajęty poza tym ja już siedzę w mikro choć dzisiaj testował będę ef-s 18-135 IS.

Canon Worldwide Tourne 2011:

- późny lipiec: 8-15L F
- późny sierpień: 300/400 II
- gdzieś w 2011r.: 500/600 II

Już nie pamiętam, ale jak ten fisz jest kołowy na aps-c to z lekka wam zazdroszczę ;)

Ernest_DLRS
25-05-2011, 07:43
na 8mm jest kołowy a na 15 "zwykły". Jakoś tak :P

allxages
25-05-2011, 07:51
ale to na ff, a nie aps-c chyba

gietrzy
25-05-2011, 09:26
ale to na ff, a nie aps-c chyba

FF mnie nie interesuje, za drogie, na aps-c kołowy czy nie?

epicure
25-05-2011, 09:40
Na APS-C to już nie będzie fish...

rysib
25-05-2011, 11:06

Mówisz - masz.
A replacement to the 17-40 f/4L?
Apparently a patent for an EF 16-40 f/4L IS will be filed soon and I’m told to keep an eye for it over the next couple of weeks.

CR’s Take
The 17-40 is one of the best values in “L” lenses and is a cash cow for Canon. It does need improvements on the edges and Nikon stabilized their f/4 full frame wide angle. It’s a believable replacement.

Cichy
25-05-2011, 11:28
Tak sobie myślę, że bez sensu jest to całe komentowanie "newsów" z CR. Tyle stron dyskusji o 24-70 IS, 100-400 II, 50 1.4 II, teraz 17-40 IS. Jak dotąd nic się z tych zapowiadanych od lat "nowości" nie ukazało, a debat było tyle, że hej :D

dziobolek
25-05-2011, 11:32
Na APS-C to już nie będzie fish...

A dlaczego by nie???
Będzie tak samo fish jak Peleng 8mm, tyle że z kołowego zrobi się... ;)

FF mnie nie interesuje, za drogie, na aps-c kołowy czy nie?

IMHO nie będzie kołowy na APS-C.
Kołowy dla APS-C chyba tylko Sigma robi - Sigma 4.5 mm f/2.8 EX DC CIRCULAR FISHEYE HSM (http://www.optyczne.pl/109.1-Test_obiektywu-Sigma_4.5_mm_f_2.8_EX_DC_CIRCULAR_FISHEYE_HSM.html ).

Pozdrówka!

akustyk
25-05-2011, 11:44
Tak sobie myślę, że bez sensu jest to całe komentowanie "newsów" z CR. Tyle stron dyskusji o 24-70 IS, 100-400 II, 50 1.4 II, teraz 17-40 IS. Jak dotąd nic się z tych zapowiadanych od lat "nowości" nie ukazało, a debat było tyle, że hej :D

no dobra, to co wtedy pozostalo by w tym watku? oprocz offtopow, oczywiscie ;)

allxages
25-05-2011, 13:31
Może g3 miałby czas nauczyć nas swojego języka wtedy ;-)

Goomis
25-05-2011, 13:57
Może g3 miałby czas nauczyć nas swojego języka wtedy ;-)

ja się tylko czasem zastanawiam, jak on się z żoną porozumiewa?? :mrgreen:

co do nowości to ja czekam tylko na 35L II i 5DIII (albo będzie wypaśny i go kupię, albo będę polował na używanego 1DIV :-P)

MacGyver
25-05-2011, 19:43
I o to tu chodzi, duzi chłopcy mają miejsce gdzie mogą sobie wspólnie pomarzyć :mrgreen:

no dobra, to co wtedy pozostalo by w tym watku? oprocz offtopow, oczywiscie ;)
Spekulacje na temat ilości "empeiksów" w kolejnych wcieleniach trabanta :-D

gietrzy
26-05-2011, 06:19
źródło (http://cdn.canonrumors.com/wp-content/uploads/2011/05/35L-300x226.gif)

35L II na rycinach, w Polszy szkło będzie znane jako Marian, mistrz ciętej riposty :mrgreen:

Dla anatomów:

Focal Distance: 34.59
Fno: 1.45
Half angle of view: 32.02
Image Height: 21.64
Lens Length (mm): 126.93
Back Focus (mm): 37.98

Taki lekko pół średnio ogór lub jak mawiał Tadzik: dyszel

Reszta skradzionych rycin przedstawia:

50/1.4 - po co?
24/2.8 - :)
28/1.8 DO - taaak, pewnego razu, na Dalekim Wschodzie...
300/4 II - Nikon w kłopotach... znowu

ps. dziękuje cyfrowe.pl za EDIT - ileż to lat, postów do Wszechmogących...

Kolekcjoner
26-05-2011, 17:00
źródło (http://cdn.canonrumors.com/wp-content/uploads/2011/05/35L-300x226.gif)

35L II na rycinach, w Polszy szkło będzie znane jako Marian, mistrz ciętej riposty :mrgreen:

Dla porównania wersja obecna:

źródło (http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/wide/diagram/ef_35_14l_usm_bd.gif)

Zmiany spore. Ciekawe jak będzie w praktyce.

Goomis
26-05-2011, 18:46
jakkolwiek będzie lepszy to i tak wezmę :-D 35L to moje podstawowe szkło. ma kilka mankamentów ale rysuje cudnie. Jeżeli poprawią choc trochę te mankamenty i nie zchrzanią rysunku (w co mocno wątpię) to biorę (no chyba, że zawołają 7k :-P) nie może byc droższy od 24LmkII bo 35-tkę łatwiej zrobic.

micles
26-05-2011, 19:14
Spoko, nie martw się, już oni zadbają o to żebyś chciał mkIII :D (af pływający sinusoidalnie i takietam :D)

gietrzy
26-05-2011, 20:21
jakkolwiek będzie lepszy to i tak wezmę :-D 35L to moje podstawowe szkło.

biorę (no chyba, że zawołają 7k :-P)

Jak zawołają 10k to i tak kupisz, jak każdy weselny niewolnik - smutne, ale prawdziwe.

Kolekcjoner
26-05-2011, 21:32
Ja nie wierzę, że jak Canon wypuści nową wersję 35/1.4 albo 1.2 (bo i takie plotki chodzą) to cena będzie budżetowa - nie ma się co łudzić. Cena będzie zaporowa, a i tak (jak napisał Paweł) będą komitety kolejkowe.

oskarkowy
26-05-2011, 22:07
Jak zawołają 10k to i tak kupisz, jak każdy weselny niewolnik - smutne, ale prawdziwe.

Ja lubię się z Tobą sprzeczać.. ale coraz częściej piszesz z sensem.. Tym razem niestety :-?
Jeśli wyjdzie /1.2 to tańsze niż 85L II nie ma prawa być. I jeszcze zapisy na nie będą..

micles
26-05-2011, 22:16
Ja kupię nawet i za 14k, tylko żeby w kwestii video było już wszystko (RAW i szybszy pipe (1080p60, 720p120 itd))

gavin
26-05-2011, 22:19
w 35L będzie RAW? :)

micles
26-05-2011, 22:35
Powiedzmy, że odnosiłem się do tego :
co do nowości to ja czekam tylko na 35L II i 5DIII (albo będzie wypaśny i go kupię, albo będę polował na używanego 1DIV :-P) :mrgreen::twisted::mrgreen:

allxages
27-05-2011, 14:43
35LII może kosztować dowolną kwotę, byle było idealne.

ARN
27-05-2011, 17:29
35LII może kosztować dowolną kwotę, byle było idealne.

żeby cię Cwanon za słowo nie złapał ;)

jinks
27-05-2011, 19:42
Nic nowego nie muszą wypuszczać. Jakiś porządny cashback by się przydał na to co jest;)

arra
27-05-2011, 20:10
Nic nowego nie muszą wypuszczać. Jakiś porządny cashback by się przydał na to co jest;)

Dokładnie, te wszystkie nowości mają jedynie za złudną poprawą (5%) wyciągnąć 2x kasę. Szczerze mówiąc już mi się niedobrze robi na kolejny obiektyw o "klasycznych ogniskowych" typu 85mm, 35mm 70-200, 70-300, czy 18-xxx do cropa. Dopóki nie zrobią szkła typu 20-80 2.8 lub 4.0 dla FF lub 14-50 dla cropa, to nie zobaczą mojej kasy na rynku pierwotnym.

Bardzo dobrym posunięciem Canona jest integracja TC w obiektywie, jak wyszedłby taki 300mm f4L IS II z wbudowanym i zoptymalizowanym TC1.4 to byłbym pierwszy w kolejce.

gietrzy
27-05-2011, 21:40
Bardzo dobrym posunięciem Canona jest integracja TC w obiektywie, jak wyszedłby taki 300mm f4L IS II z wbudowanym i zoptymalizowanym TC1.4 to byłbym pierwszy w kolejce.

Imho jeśli to nie jest opatentowane to następny żółty bieda telas - F/4VR rzeźnik, będzie z tym wynalazkiem.
Ja się pytam gdzie jest EF 12-24/2.8L lub 10/4G, gdzie jest nowa ryba Nikona, która robi ci zdjęcie twoich pleców - ztc słyszałem stara obecnie dochodzi do EUR20k za sztukę ;)

Goomis
28-05-2011, 09:50
Ja się pytam gdzie jest EF 12-24/2.8L

ooo to też by było miłe szkiełko. Nawet 14-24/2.8L tylko to już na pewno będzie kosztować 12k skoro 14L chodzi za prawie 9 :-P

allxages
28-05-2011, 11:19
Imho jeśli to nie jest opatentowane to następny żółty bieda telas - F/4VR rzeźnik, będzie z tym wynalazkiem.

Firmy patentują efektywny sposób picia kawy nawet, myślisz wyjątkowo canonowi zapomniało się o tym? :)

gietrzy
28-05-2011, 12:45
skoro 14L chodzi za prawie 9 :-P

Ooo! Wydawało mi się, że Panas przesadza z cenami szkieł do mikro :shock:
Bardzo, bardzo rozważyłbym na miejscu potencjalnego kupca to o czym trąbie od czasów (mojego) D3: core2duo!
Kupić używkę D700 i 14-24G bym wolał... do tego Jedynka 200/2VR LNIB od czasu do czasu trafia się na FM "za darmo".

szerokie EF: nie chcę 14, to zrobił b. ładnie już Nikon - skoro są liderami niech się wysilą - ma być 12mm, może wyglądać jak 200/2 baby, może kosztować, ma zrobić jedno: poprawny obrazek na 12/2.8.

Czuję pismo nosem: 1. Canon wydaje "super hiper" 12/14-24L, do roku później Nikkor 10/4G :shock:

core2duo ;)

allxages: wciąż nie możesz mi zapomnieć tego LX3, co? ;)

Nivelis
28-05-2011, 15:48
August will be a major announcement month (...), August - 1dm4 w/ new 24-70 2.8, 50 1.4 II, 14-24 2.8 or 35 1.4 II lens ||Canon rumours

Może ktoś śledzi rynek i zwyczaje Canona - jeżeli ogłoszą w sierpniu nowe produkty to ile jeszcze mija czasu zanim pojawi się on na rynku?

gietrzy
28-05-2011, 18:52
Może ktoś śledzi rynek i zwyczaje Canona - jeżeli ogłoszą w sierpniu nowe produkty to ile jeszcze mija czasu zanim pojawi się on na rynku?

Jeśli to będą szkła typu 24-70II, 35II - obstawiam styczeń (najpierw dostanie reuters itp.)
5D3 (z full wypas video) - jeszcze później, najpierw .jp i usa.
1Ds4 - trudno wyczuć.

BAKS
28-05-2011, 19:42
podobno 1Ds4 ma być przed 5D3 już w sierpniu i do tego jeszcze 3 szkła
1Ds Mark IV before 5D Mark III?
We’re told August will be a major announcement month. The 1Ds Mark III replacement and 3 lenses will be announced. No detail into what lenses.

Goomis
29-05-2011, 11:42
August will be a major announcement month (...), August - 1dm4 w/ new 24-70 2.8, 50 1.4 II, 14-24 2.8 or 35 1.4 II lens ||Canon rumours

Jak zamówisz zaraz po premierze w BH albo Adoramie to może na walentynki dostaniesz, w normalnej dostępności może na dzień dziecka, a w normalnej cenie na Boże Narodzenie :-P

A mowa o szkłach typu 24-70LII, 14-24L i 35LII
50-tki prawie, że od razu. Puszka przełom 2011/2012

gietrzy
02-06-2011, 10:38
CR2 więc nie bijcie ;)
Lekkie trzęsienie będzie w sierpniu :)
Nie zobaczymy już kolejnego 1D po 1Ds4
Aps-h -> RIP

Kolejne 5D pojedzie dwoma torami: weselni i Hollywood

Podejrzewam, że wreszcie bonk wskoczy na półkę 1D więc z miejsca trzeba szykować 17-18k w Polszy. No i fajnie, pierwszy Canon poniżej 1D z AF, troszeczkę im to zajęło...

Hollywood dostanie video maszynkę w cenie 5D2 a na wypadek gdyby ją zbyt bardzo wykastrowali w części photo features, w kolejnym numerku tj. MarkIV poprawią się (odpowiednio skracając cykl życia produktu). Puszka Hollywood'u może także posłużyć w walce cenowej przeciwko szumnie zapowiadanym przyszłym następcom A900 (pro i econo).

HuleLam
02-06-2011, 12:57
CR2 więc nie bijcie ;)
Aps-h -> RIP

Highspeed autocrop jako Firmware fix, czy jako oficjalna funkcja w menu/na body?
zdRAWki

gietrzy
02-06-2011, 13:25
Highspeed autocrop jako Firmware fix, czy jako oficjalna funkcja w menu/na body?
zdRAWki

Nie wiem, ale na NR pojawił się tekst Lema o przyszłych Nikonach... a przy D4: shutter lag - 20 ms; jak dla mnie reporterski/sportowy orgazm.
Przy D3 miałem tak: zrobiłem zdjęcie i zanim zdążyłem oderwać oko od wizjera i spojrzeć na ekranik, obrazek z histogramami już tam na mnie czekał... D3 ma 39 ms, miejmy nadzieję, że Canon "coś utnie" w nowym Dalmierzu.

Kolekcjoner
02-06-2011, 20:07
CR2 więc nie bijcie ;)
Aps-h -> RIP

Ileż to już razy mieliśmy świętować stypę po APS-H?

HuleLam
03-06-2011, 12:26

Co iterację tego Wątku Feniksa.
zdRAWki

wain
03-06-2011, 13:49

Teoretycznie jest to mozliwe. 1.3x soft crop moze zostac wprowadzony. Jesli pucha bedzie miec FF 24mpix to crop 1.3 bedzie na oko mial ok 15-17Mpix. Przy 2x digic moze zostac zachowana szybkostrzelnosc na poziomie 10FPS. Problemem jest tylko pole widzenia w wizjerze (jego powiekszenie) i nastawienie ludzi lubiacych/kupujacych cropa 1.3.

Osobiscie tez watpie aby porzucili cropa 1.3.

RomanS
06-06-2011, 15:32
Nie zauwazylem aby cos na ten temat, bylo wspomniane:
http://lens-club.ru/news/item/c_161.html

akustyk
06-06-2011, 15:53
stalki do close-upow 1:2 ? i to trzy na raz?

byloby co najmniej mocno nietypowe dla Canona...

inna kwestia, ze 90/2.8 wyglada jak, nie przymierzajac, szklo srednioformatowe, bo pod wzgledem konstrukcyji optycznej jest to kopia 50/2.8, i do tego ma pole obrazowania wieksze niz szkla EF...

MacGyver
06-06-2011, 15:57
Mamy ją świętować średnio co pół roku :-) Ja się tylko zastanawiam zawsze dlaczego, skoro sprzedaje się to dobrze a użytkownicy są zadowoleni :-)

RomanS
06-06-2011, 17:00
stalki do close-upow 1:2 ? i to trzy na raz? ...
Tez sie nad tym podobie zastanawialem. Ale mysle ze informacja o patencie jest autentyczna, bo jest pewnie bez problemu do sprawdzenia.
A sens takich obiektywow widze, gdyby mialy odpowiednio duza rozdzielczosc dostosowana do nowych mocno upakowanych matryc na FF. Wtedy bylo by to cos ciekawego. No i bardzo ciekawa konkurencja do makro-planarow Zeiss-a.

Andrus
06-06-2011, 17:33
Problemem jest tylko pole widzenia w wizjerze (jego powiekszenie)

w nikonie jesli dobrze pamietam ta nie wykorzystywana czesc wizjera jest po prostu zaczerniana ;) i pewnie tak tez zrobilby canon

Kolekcjoner
06-06-2011, 18:12
i do tego ma pole obrazowania wieksze niz szkla EF...

Być może, że tu jest rzeczy sedno.

tdfoto
06-06-2011, 19:24
A moze Canon z Leica s2 chce pokonkurowac?

Vitez
13-06-2011, 20:31
Ludzie! Ten wątek dotyczy tylko plotek!!!
A nie zapowiadaniu prawdziwego sprzętu, który na pewno się ukaże.

Śmiało załóżcie sobie prawdziwy wątek o prawdziwym, zapowiedzianym obiektywie w tym dziale: http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=21

Kolekcjoner
13-06-2011, 21:02
:arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76418

tomfoot
14-06-2011, 21:02
Czyli że co? W 2012 wychodzi 3D FF w miejsce cropa z serii jedynek. Seria 1D zostaje wyłącznie FF i full profi? A 5D mkIII będzie FF w stronę amatorską? Generalnie patrząc na ruch z 60D i linią xxx miałoby to sens i byłoby spójne z jakąś polityką produktu i cen ... Crop będzie traktowany jako gorszy (tańszy, bardziej dostępny) segment, a zaczynamy się przyzwyczajać do FF jako standardu na róznych poziomach zaawansowania jakościowego i cenowego? Dzięki temu 5d mkII będzie legendą? :-))

Piję do dzisiejszego canonrumors :-)

Andrus
14-06-2011, 21:05
Zobaczycie, ze APS-H przetrwa jeszcze ten wysyp, moge sie zalozyc o piwo

tomfoot
14-06-2011, 21:24
Zobaczycie, ze APS-H przetrwa jeszcze ten wysyp, moge sie zalozyc o piwo

Jedyne co za tym przemawia, to problemy z elektrownią (i w ślad za tym z całą gospodarką Jap), o których my już zdaje się zapomnieliśmy... bo nie ma w telewizji :/

oskarkowy
14-06-2011, 21:28
Jedyne co za tym przemawia, to problemy z elektrownią (i w ślad za tym z całą gospodarką Jap), o których my już zdaje się zapomnieliśmy... bo nie ma w telewizji :/

No jasne, bo te grupy użytkowników, dla których ważne jest gratisowa głębia ostrości czy te "dodatkowe milimetry", to wcale się nie liczą. Zauważajcie proszę również potrzeby innych pstrykaczy.

tomfoot
14-06-2011, 21:31
No jasne, bo te grupy użytkowników, dla których ważne jest gratisowa głębia ostrości czy te "dodatkowe milimetry", to wcale się nie liczą. Zauważajcie proszę również potrzeby innych pstrykaczy.

ale ja nie pracuję w Canon Inc. :-) wal do nich, może mają książkę skarg i wniosków :-)

tomfoot
23-06-2011, 18:06
Dla tych co jeszcze nie czytali :-)

http://www.canonrumors.com/2011/06/the-land-of-crazy-or-cr1/

Śmierć cropa nadchodzi? :-)

Kolekcjoner
23-06-2011, 18:23
Dla tych co jeszcze nie czytali :-)

http://www.canonrumors.com/2011/06/the-land-of-crazy-or-cr1/

Śmierć cropa nadchodzi? :-)

Nie przywiązywałbym się zbyt mocno do tych plotek :cool:.

tomfoot
23-06-2011, 18:25

ale w końcu coś się dzieje :-) przynajmniej wirtualnie

xxkomarxx
23-06-2011, 18:32
Dzieje się w plotkach. Co będzie to wyjdzie w praniu.

MacGyver
23-06-2011, 18:32
No co Ty, nie wierzysz w pełnoklatkowy aparat serii czterocyfrowej ? :-D
Ja myślę że ukaże się pół roku przed premierą DS-a z matrycą 90x60 mm :mrgreen:

Kolekcjoner
23-06-2011, 18:37
No co Ty, nie wierzysz w pełnoklatkowy aparat serii czterocyfrowej ? :-D
Jakoś słabo póki co :wink:.

Ja myślę że ukaże się pół roku przed premierą DS-a z matrycą 90x60 mm :mrgreen:

Tak i będzie kosztował 100$:grin:.

MacGyver
23-06-2011, 18:42
W komplecie z L-kitem oczywiście :-D

ARN
23-06-2011, 20:16

W komplecie z L-kitem oczywiście :-D

Gdyby nawet tak się stało ( :mrgreen: ) to i tak na forum rozlegną się wołania o cashback :lol:

xxkomarxx
23-06-2011, 20:22
Jakoś słabo póki co :wink:.

A dla zaawansowanych będzie dostępna matryca 90x60x90

MacGyver
23-06-2011, 21:23
Ze co, że niby taka tróóójjjjjwymiarowa :mrgreen:

xxkomarxx
24-06-2011, 00:27
Ze co, że niby taka tróóójjjjjwymiarowa :mrgreen:

ma być canon 3d więc matrycę też może mieć 3d :)

Swoją drogą kolega kupił ostatnio aparat i mówi znajomemu że ma canona 5d a ten (laik) o matko to co to robi. Obrazy 3d widziałem ale ta technika tak zasuwa. Jak wygląda obraz w 5d

lukaszr
24-06-2011, 00:31

Póki co te wartości, ale w cm są zarezerwowane dla idealnych kobiet :wink:

MacGyver
24-06-2011, 01:07
Póki co te wartości, ale w cm są zarezerwowane dla idealnych kobiet :wink:
I tu rodzi się pytanie co jest bliższe sercu przeciętnego użytkownika tego forum (nie pisze że płci męskiej, bo panie zafascynowane fotografią to raczej skupiają się na zdjęciach miast głupoty po forach wypisywać): kobitka o takowych wymiarach czy też lustrzanka z matrycą 90x60 i 90-cio polowym AF :-D :mrgreen:

P.S. Tylko mi nie pisać że takie kobiety, w odróżnieniu od lustrzanek, rzeczywiście istnieją bo to nie o to chodzi ;-)

Grzesiek_PL
24-06-2011, 01:16
I dotykowy ekran do wybierania nosem punktów AF :-D

KUBAwo
24-06-2011, 08:22
I dotykowy ekran do wybierania nosem punktów AF :-D
No po eye control przyszedł czas na nose control :)

Merde
24-06-2011, 08:31
I wycieraczki, bo ultradźwięki w tym wypadku się nie sprawdzą.

dzik
25-06-2011, 23:18
Za kazdym razem jak bawie sie eos'em 300 z zoomem 28-80, zestaw wazy 565g czyli mniej niz m4/3 panas g2 w kicie, marze o tym by zrobili trabanta ff. Jak dla mnie pozamiatoloby to m4/3 i cropowe bezlustrowe systemy.
Szkla FF nie musza wazyc, to nie tylko L-ki.
Do tego dokleilbym 35/2 i tyle. Do m4/3 17/1.0 szybko nie zrobia.

epicure
26-06-2011, 14:49
Matryca, cała ekranowana elektronika, systemy odprowadzania ciepła, zasilanie, ekran LCD itp. zawsze będą ważyć więcej, niż śmiesznie lekka błona kliszy. Zapomnijcie o nic nie ważących analogowych wydmuszkach z ubiegłego wieku - te czasy nie wrócą.

Kolekcjoner
26-06-2011, 16:18
Matryca, cała ekranowana elektronika, systemy odprowadzania ciepła, zasilanie, ekran LCD itp. zawsze będą ważyć więcej, niż śmiesznie lekka błona kliszy. Zapomnijcie o nic nie ważących analogowych wydmuszkach z ubiegłego wieku - te czasy nie wrócą.

To jest wydaje mi się jednak kwestia postępu. Może się okazać, że za jakiś czas będzie można to zrobić bardzo lekkie.

lukaszr
26-06-2011, 17:36
Myślę, że już można tylko nie można dawać ludziom od razu wszystkiego. To tak jak z alternatywnymi paliwami - na pewno wymyślono już coś lepszego i tańszego od ropy, ale zbyt wielką kasę straciłoby wielu ludzi jakby nagle okazało się, że ropa jest gorszym rozwiązaniem.

dzik
26-06-2011, 22:48

Postep. Jak kupilem nokie E52 nie moglem uwierzyc ile objetosci zajmuje bateria a jak malo potrzebowali na elektronike.
FF jest pozycjonowana pro lub amatroskie pro gdzie solidnosc i skuteczny chwyt jest wazniejszy dla wiekszej ilosci uzytkownikow.
Jak by wsadzili FF w korpus 600D to bedzie dobrze, moze byc i pentamirror.

Moze jak ktorys z trojga FF dostrzeze ilu chetnych jest gotowych zaplacic panasowi frycowe za wydmuszke typu 20/1.7 czy 7-14 to ksiegowi zwietrza nowy rynek.

Moze samsung....

allxages
26-06-2011, 22:55
Moze jak ktorys z trojga FF dostrzeze ilu chetnych jest gotowych zaplacic panasowi frycowe za wydmuszke typu 20/1.7 czy 7-14 to ksiegowi zwietrza nowy rynek.

Ktos poza gietrzy kupuje te wydmuszki? ;-)

Sławek
26-06-2011, 23:20
Śmiesznie lekka błona kliszy też przeszła ewolucje technologiczną. Kiedyś klisze były szklane i ciężkie.

gietrzy
27-06-2011, 08:07
Ktos poza gietrzy kupuje te wydmuszki? ;-)

Dobre, dobre - śmiech to zdrowie, spoko. Tymczasem ile to już latek czekacie (ef-s) na jasny standard, kiedy w końcu ten ciemny* :) fisz...

Moja nowa wydmuszka - nawet w DX! jej bardzo (na D5100 szczególnie) BRAK :mrgreen:

https://canon-board.info/imgimported/2011/06/21kfdc7-1.jpg
źródło (http://i56.tinypic.com/21kfdc7.jpg)

BTW. Puszka na fotce detronizuje GH2 (kto miał w ręku z 14-140 czy 14/2.5 wie o czym piszę) pod względem szybkości... AF.

Miłego czekania, jak zwykle - szczerze - życzę już we wrześniu srebrzanki ef-s 35/1.8 za pięć pl-stówek. Zjadłbym pasek od Panasa (zrobiony z chleba :)) gdyby Wszechmogący dał Wam ef-s 15/2.0 we wrześniu, niech będzie nawet 2012 :mrgreen:

* - naprawdę żart

Kolekcjoner
27-06-2011, 13:26
Tymczasem ile to już latek czekacie (ef-s) na jasny standard,

Kto czeka, ten czeka :cool:.

MacGyver
27-06-2011, 17:13
Dobre, dobre - śmiech to zdrowie, spoko. Tymczasem ile to już latek czekacie (ef-s) na jasny standard...
Co poniektórzy się nie doczekali i przeszli na FF :-D

gietrzy
27-06-2011, 21:13
Co poniektórzy się nie doczekali i przeszli na FF :-D

A tam... Roamer* :-D

Spoko, FF jest OK, nie dalej jak ostatniej soboty słyszałem na ślubie dwa klik-klaki...
szkła jakby bez polotu, brak impulsu do inwestycji rzędu 9k zł. na korpus, no chyba, że kogoś kręci 24-70L. Może coś się ruszy w makro, skoro na NR są ryciny 200mm f/3.2, jak to będzie w VR II to możemy być świadkami narodzin legendy.
Ciekawe co Wszechmogący na to (i na Sigmę 150 OS)...

* - 50L

gietrzy
05-07-2011, 08:07
Canon słucha głosu użytkowników i... stawia na kontrolę jakości
http://www.swiatobrazu.pl/canon-bedzie-produkowac-wiecej-aparatow-23897.html

;)

I nie to nie żart, imho powoli (po prostu) nie opłaca im się utrzymywać zbędny dział (kontroli jakości)

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=38811438

BTW. Za moich czasów w Polszy jeszcze nie było takiego serwisu jak w linku powyżej.

Piotr_0602
06-07-2011, 08:18
Canon rozważa bezlusterkowce:

http://www.reuters.com/article/2011/07/05/idUSL3E7I50RX20110705

Jak dobrze pójdzie, w końcu wypuści jakiś bezlusterkowy system, gdy Sony będzie miało już 2-gą lub 3-cią generację NEXów, Samsung pewnie też, a micro43 już może 4 albo piątą i pełną ofertę stałek i zoomów.
Nie ma to jak innowacyjność Canona.

gietrzy
06-07-2011, 08:27

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=38833587

Cichy
06-07-2011, 09:35
Puszkę i fajne szkła już mieli, wystarczy wsadzić tam matryce i LCD :D

źródło (http://www.taunusreiter.de/Cameras/Canon7_095_10.jpg)

tezmarek
06-07-2011, 09:41
Tak, f/0,95 dla FF dało się zrobić ...dzieści lat temu, a f/2.0 dla APS-C - nie ma siły. No niemoc kompletna, kosmiczna technologia, przeszkody niewyobrażalne. Dal mnie to wszystko stało się już zabawne.

Cichy
06-07-2011, 09:49
Tak, f/0,95 dla FF dało się zrobić ...dzieści lat temu, a f/2.0 dla APS-C - nie ma siły. No niemoc kompletna, kosmiczna technologia, przeszkody niewyobrażalne. Dal mnie to wszystko stało się już zabawne.

Ale oni do tego dojdą, tylko w międzyczasie zaserwują nam jakieś wydmuszki aps-c ze szkłami 3.5-5.6.

Cały czas liczę na Sony, że pierwszy wyskoczy z evilem FF.

Na nowe ultrajasne szkła raczej nie ma co liczyć, dlatego warto już teraz inwestować w stare, choć i te ostatnio dostały cenowego kopa (Noctilux na ebayu skoczył o jakieś 40% w ciągu kilku miesięcy).

akustyk
06-07-2011, 09:49

http://www.reuters.com/article/2011/07/05/idUSL3E7I50RX20110705

Jak dobrze pójdzie, w końcu wypuści jakiś bezlusterkowy system, gdy Sony będzie miało już 2-gą lub 3-cią generację NEXów, Samsung pewnie też, a micro43 już może 4 albo piątą i pełną ofertę stałek i zoomów.

nieodmiennie, watpie w bezlusterkowca Canona.

bo po co? Canon ma z jednej strony ambitne kompakty (S95, Gxx), z drugiej bardzo tanie lustrzanki dla poczatkujacych. a sila napedowa sprzedazy tej firmy od wielu lat jest "aura z gory", czyli to, ze pro uzywaja Canona jako narzedzia pracy (w odroznieniu od np. Nikona czy Olympusa, gdzie sola marketingu sa entuzjasci). i taki bezlusterkowiec niekoniecznie poprawi Canonowi wyniki sprzedazy. a te, na chwile obecna, zwlaszcza w budzetowych Rebelach, loja d* konkurencji...

nieodmiennie: po kiego diabla Canon mialby zmieniac formule, ktora dziala bez wyraznych sygnalow rynku, ze cos jest nie tak? tym bardziej, ze ja niespecjalnie kojarze taki precedens w nowoczesnej historii Canona (tzn. tak od 87-go :D )

tezmarek
06-07-2011, 09:57
...
nieodmiennie: po kiego diabla Canon mialby zmieniac formule, ktora dziala bez wyraznych sygnalow rynku, ze cos jest nie tak? tym bardziej, ze ja niespecjalnie kojarze taki precedens w nowoczesnej historii Canona (tzn. tak od 87-go :D )

Niestety masz rację. Z drugiej strony, jak nie dzieje się nic ciekawego w głównym nurcie foto (pomijam filmy), to puszkę można zmieniać raz na 10 lat (przy okazji można zresztą zmienić system :) ). I to w sumie jest dobre. Może zbytnio podniecamy się nowościami. W pasywnej postawie wobec żółwich ruchów Canona widzę jakąś nadzieję - trzeba robić zdjęcia tym co się ma i broń Boże nie kupować. ;)

gietrzy
06-07-2011, 10:12
Dzisiaj to korporacja nie grupa ambitnych inżynierów, póki konkurencja pozwala będą bronić pełnej klatki za wszelką cenę (ef-s 15/2.0; ef-s 30/1.8).
Co do wywiadu: wstrząs wtórny po Fuji, na bank mają takich systemów EVIL gotowych KILKA, takich, że nam (m/43) się nie śniło, co dopiero wam... Jednak imho wyjdą z nim realizując sprawdzoną strategię "po 2 MPx na cykl" czyli mocno defensywną.
Z mojego/naszego punktu widzenia to musztarda po obiedzie ponieważ od każdego systemu raczej spora większość oczekuje: 24mm, 50mm, ~ 100mm, megazum, jasny standard zum, mocny (optycznie) kit, puszkę tanią, puszkę pro/sumer. Całości mogą dopełniać egzotyki typu fisz, UWA.
Jakby nie patrzeć do końca roku powyższe warunki w mikro (i większość w NX) będą spełnione więc... gdybym był standardowym (rozmiar ma znaczenie) klientem i chciałbym wdepnąć w EVIL, mocno bym się przyglądał NX: sensor, sensor i jeszcze raz sensor, bo szkła jakby już mają konkretne i nawet jasne. Przypuszczam, że cenowo to NX będzie bardziej atrakcyjny.

Natomiast Canon... dzisiaj to lider zysku netto, nie innowacyjności. Cudu (FF bezlusterkowiec) nie będzie.

Cały czas liczę na Sony, że pierwszy wyskoczy z evilem FF.

Tylko taka opcja wchodzi w grę, ale mogła by się też odbić na nowych Alfidłach FF (24 i 36 MPx), ale jak donosi SAR, Nex-7 to może być coś, co:

"nex pro" will indeed use the A-mount. Sony is marketing towards professionals who want it as a main camera and even as a 2nd camera. It may also have the standard Sony SLR/TLR shoe mount."

więc jaja będą konkretne, bo... łoptyka panie.
Co tam ma w miarę szybki napęd czy stabilizator rodem z 200/2LIS?

Chyba, że tradycyjnie: FF bezlusterkowiec - $1000 body only :mrgreen:

akustyk
06-07-2011, 10:43
Niestety masz rację. Z drugiej strony, jak nie dzieje się nic ciekawego w głównym nurcie foto (pomijam filmy), to puszkę można zmieniać raz na 10 lat (przy okazji można zresztą zmienić system :) ).

ale to od zawsze tak wlasnie wyglada z punktu widzenia amatora, czyli de facto glownego (i to z mocnym okladem) odbiorcy bezlusterkowcow. inny odbiorca, pasjonat, z wlasnego (nie Canona) punktu widzenia, ma w nosie co pisze na obudowie, skoro i tak caly system musi kupic od nowa, rowniez gdyby to byl system Canona...

dla samej firmy Canon impulsem do wejscia w bezlusterkowce bylaby spadajacy zysk (no a co najmniej sprzedaz) Rebeli. a to, badzmy realnie, nie zdarzy sie zbyt predko...

I to w sumie jest dobre. Może zbytnio podniecamy się nowościami.

pierwsza meska decyzja w Twoim zyciu, Lamia :mrgreen:

dokladnie na tym polega problem. dla Canona rynek to w 5% "podniecacze", a w 95% inni. i w tym wypadku wyjatkowo uwazam, ze to ta wiekszosc wyznacza "normalnosc". a przynajmniej "sensownosc" :roll:

W pasywnej postawie wobec żółwich ruchów Canona widzę jakąś nadzieję - trzeba robić zdjęcia tym co się ma i broń Boże nie kupować. ;)
ja mam tak... jak Canon wypusci 17-40 mkII i uda mu sie zrobic ostre rogi (no dobra... zauwazalnie ostrzejsze niz mkII, cudow naprawde nie oczekuje), to zarobi na mnie. byc moze Tokinie sie to juz udalo z 17-35, wiec to de facto nie musi byc dla mnie Canon....

poza tym... szklarnie mam kompletna, biorac pod uwage realne potrzeby a nie jakies "sobiechcenia" (sobie chcialbym np. 400/5.6, ale $$$ za szklo do wyciagniecia 3-4 razy w roku to juz nie sa realne potrzeby) :) moge poogladac nowosci, owszem, ale modulo ww. przypadek UWA, kasa jest bezpieczna na lokacie, albo trwoniona na inne przyjemnosci zyciowe...

Kolekcjoner
06-07-2011, 11:48

Nie wiem tylko czy bierzesz pod uwagę, że to 0.95 to nie był obiektyw retrofocus. Więc całe to porównanie nie bardzo :wink:.

dla samej firmy Canon impulsem do wejscia w bezlusterkowce bylaby spadajacy zysk (no a co najmniej sprzedaz) Rebeli. a to, badzmy realnie, nie zdarzy sie zbyt predko...
Pod warunkiem że bezlusterkowiec zapewniłby strumień tych zysków, a to jest bardzo wątpliwe póki co.

akustyk
06-07-2011, 11:58
Pod warunkiem że bezlusterkowiec zapewniłby strumień tych zysków, a to jest bardzo wątpliwe póki co.

korekta: jesli w jakiejs tam perspektywie czasowej 2-3 lat suma zyskow z bezlusterkowcow pokrylaby ewentualny spadek zyskow z kompaktow i lustrzanek plus naklady na marketing tych bezlusterkowcow ;)

i to, bezdyskusyjnie, jest dla mnie mocno watpliwe. po co wydac pieniadze na R&D a przede wszystkim marketing bezlusterkowca i potem sprzedawac go za pieniadze, za ktore klient moglby sobie kupic DSLR i zostac niewolnikiem z duzym potencjalem bycia wydojonym za akcesoria...

absolutnie nie widze, zeby taki rachunek Canonowi wyszedl na plus, biorac pod uwage swietne wyniki sprzedazy (i dobre produkty) w kompaktach i lustrzankach amatorskich...

tezmarek
06-07-2011, 12:09
Nie wiem tylko czy bierzesz pod uwagę, że to 0.95 to nie był obiektyw retrofocus. Więc całe to porównanie nie bardzo :wink:.

...

No generalnie biorę. Da się pod FF robić obiektywy 1.4 z retrofocusem, to zakładam że pod cropa też. Ponieważ pole powierzchni matrycy w cropie jest ponad 2.5 raza mniejsze to zakładam, że da się to zrobić znacznie taniej.
Sytuacja w której od lat 20 modeli ciemnych zoomów do aps-c Canona dostępnych jest na każdym rogu ;) a nie ma jasnego szerokiego kąta (za wyjątkiem protezy w postaci Sigmy 20/1.8) zaczyna lekko trącić paranoją. Pomoże chyba tylko dyrektywa UE, że nie wolno sprzedawać cropów bez pokrycia zakresu dedykowanymi stałkami. Z roamingiem się udało - z cropem też się uda. Piszcie do eurodeputowanych :)
Dobrze -- już kończę te żałosne jęki. ;)

gavin
07-07-2011, 10:52
jak donosi SAR, Nex-7 to może być coś, co:

"nex pro" will indeed use the A-mount. Sony is marketing towards professionals who want it as a main camera and even as a 2nd camera. It may also have the standard Sony SLR/TLR shoe mount."

więc jaja będą konkretne, bo... łoptyka panie.

nex + a-mount = SLT DLR (i już jest ;) a33, a55 ) ? FF a77 ?

nie ta odległość od matrycy czyli wbudowany dystans = bezsensu

rysib
08-07-2011, 12:49
Pomoże chyba tylko dyrektywa UE, że nie wolno sprzedawać cropów bez pokrycia zakresu dedykowanymi stałkami. Z roamingiem się udało - z cropem też się uda. Piszcie do eurodeputowanych :)

W sumie w Eurosocjalistycznej Republice każda dyrektywa jest możliwa. To jest jakiś konkretny i mający szanse powodzenia pomysł!

RomanS
11-07-2011, 17:27
Canon uzyskal patent na nowy typ trojwarstwowej matrycy.
http://lens-club.ru/news/item/c_197.html
Jak to wejdzie do produkcji to ilosc pikseli znowy urosnie.

gary
11-07-2011, 18:11
czyli taki canonowski faveon? byłoby super.

Kolekcjoner
11-07-2011, 18:31
Od patentu do wdrożenia droga bywa długa 8-).

airhead
11-07-2011, 19:51
Jak to wejdzie do produkcji to ilosc pikseli znowy urosnie.
właściwie to spadnie, bo obraz nie będzie musiał być interpolowany, ale fakt - tylko mieć nadzieję, że wejdzie

Janusz Body
11-07-2011, 21:18
Oj chyba będzie musiał być i tak przetworzony na "tradycyjny" bayerowski RGB inaczej monitor go nie wyświetli. Sam foveon x3 czy jakakolwiek jego odmiana nie wystarczy.

RomanS
11-07-2011, 22:03
No pewnie ze bedzie mosial, taz ze ilosc takich pikseli chyba bedzie trzeba mnozyc przez cztery.

polm
11-07-2011, 22:54
Oj chyba będzie musiał być i tak przetworzony na "tradycyjny" bayerowski RGB inaczej monitor go nie wyświetli. Sam foveon x3 czy jakakolwiek jego odmiana nie wystarczy.
W plotce o patencie jest mowa o trójwarstwowej architekturze BSI. Czyli połączenie zalet BSI z pozbyciem się maski Bayera, bo każdy pixel będzie od razu zawierał całą informację RGB. Nie będzie zatem potrzeby demozaikowania bo każdy pixel będzie kompletny tak jak jest w fevonie. W przypadku poprzedniego fevona interpolacja służyła przeskalowaniu z 4mpix do 12mpix. Obraz 4mpix nie był interpolowany, ani też nie powstawał przez demozaikowanie.
Bardzo jednak wątpię, że Canon pokaże taką matrycę w ciągu najbliższych 5 lat, bo nikogo (prawie) nie będzie stać na kupno aparatu z taką matrycą (mnie na pewno nie będzie).

Odnośnie pozostałych plotek z tego wątku, to nie wierzę w:
1) Aps-h Rip,
2) Video Raw,
3) Video Full Scan,
4) nową linię budżetowych stałek,
5) trabanta FF,
6) nowe 5D powstałe przez połączenie zalet 5D i 7D,
7) bezlusterkowca Canona

Uzasadnienie:
1) bo wciąż jest zapotrzebowanie,
2), 3) bo nie dadzą rady,
4) bo sprzedaliby tego 5 sztuk,
5) bo trabant FF już jest, nawet dwa -> 5D i 5D II,
6) bo to byłby (prawie) 1ds IV.
7) bo Canon to poważna firma, która nie zajmuje się d...lami.

RomanS
11-07-2011, 23:13
W plotce ...
... 7) bezlusterkowca Canona
...
Uzasadnienie:
.
.
.
7) bo Canon to poważna firma, która nie zajmuje się d...lami.
To nie plotka tylko informacja o patencie, ktora napewno latwo mozna zweryfikowac i na innych stronach www.
ad. 7. o tym rozwiazaniu firma tez mysli, bo juz pare miesiecy temu, zgloszono nowy patent:
http://lens-club.ru/news/item/c_76.html

Janusz Body
11-07-2011, 23:18
W plotce o patencie jest mowa o trójwarstwowej architekturze BSI. Czyli połączenie zalet BSI z pozbyciem się maski Bayera, bo każdy pixel będzie od razu zawierał całą informację RGB. Nie będzie zatem potrzeby demozaikowania bo każdy pixel będzie kompletny tak jak jest w fevonie. W przypadku poprzedniego fevona interpolacja służyła przeskalowaniu z 4mpix do 12mpix. Obraz 4mpix nie był interpolowany, ani też nie powstawał przez demozaikowanie. ....

Tak samo musi być i w tym przypadku. Każdy piksel i tak musi być zapisany w co najmniej 3 bajtach (pewnie więcej dla większej rozpiętości tonalnej w kanałach). Z 4 mpix zrobi się 12 mpix w zapisie.

polm
11-07-2011, 23:47
To nie plotka tylko informacja o patencie, ktora napewno latwo mozna zweryfikowac i na innych stronach www.
ad. 7. o tym rozwiazaniu firma tez mysli, bo juz pare miesiecy temu, zgloszono nowy patent:
http://lens-club.ru/news/item/c_76.html
Ok. Jeśli w ciągu 5 lat pokażą jedno lub drugie to odszczekam. W tej chwili to są informacje które powtarzane są przez plotkarskie blogi/portale. Nie znalazłem żadnego źródłowego dokumentu. Skoro patent jest zarejestrowany (dziwne że dopiero po dwóch latach od złożenia) to może być już upubliczniony.

polm
12-07-2011, 00:53
Tak samo musi być i w tym przypadku. Każdy piksel i tak musi być zapisany w co najmniej 3 bajtach (pewnie więcej dla większej rozpiętości tonalnej w kanałach). Z 4 mpix zrobi się 12 mpix w zapisie.

Nie zrozumieliśmy się.
Za optyczne parametry starej Sigmy z Fevonem.
"Rozdzielczość matrycy 20.7x13.8 mm CMOS (Foveon X3), 3:2, całkowita liczba pikseli: 14.06 Mpix (2652x1768x3 warstwy)
Dostępne rozdzielczości  2640x1760 (RAW, JPEG)
 1872x1248 (JPEG)
 1312x880 (JPEG)
 2640x1485 (16:9, JPEG)
"

W poprzednim wpisie pomyliłem się z tymi 12. Chodziło o 14 z groszami.

Fevon ze starej sigmy daje obraz nieinterpolowany 4.6mpix. Tzn, po zapisie powstaje około 4.6 miliony "kropek". Każda kropka może być 3 bajtowa (8bit na kanał), albo 6 bajtowa (16 bit na kanał), ale jest ich tylko około 4.6 miliona. Oprogramowanie Sigmy umożliwia bezstratną (Sigma tak twierdzi) interpolację do około 14 mpix (4.6mpix *3), ale to nie jest to samo co demozaikowanie maski Bayera. Jest to tylko przeskalowanie w górę z obrazu który jest bardziej wierny (tak przynajmniej twierdzi Sigma i dla niskiego ISO tak faktycznie jest_ na wejściu niż ten z matrycy Bayerowskiej. Wtedy powstanie obraz 14 mpix. Plik z 14 milionami kropek x 3/6 bajtów dla 8/16 bitów na kanał.

A tak naprawdę, chodziło mi o to, że z takiej warstwowej matrycy powstaje normalny obraz RGB, a nie Bayerowskie RGB.

Janusz Body
12-07-2011, 08:41
....Oprogramowanie Sigmy umożliwia bezstratną (Sigma tak twierdzi) interpolację do około 14 mpix (4.6mpix *3), ale to nie jest to samo co demozaikowanie maski Bayera. Jest to tylko przeskalowanie w górę z obrazu który jest bardziej wierny (tak przynajmniej twierdzi Sigma i dla niskiego ISO tak faktycznie jest_ na wejściu niż ten z matrycy Bayerowskiej. ....

Ano tak. Wszystko prawda. :-)

W Foveonie jeden piksel zapisuje to samo co 3 (albo nawet 4) piksele Bayerowskie. Niby nie ma demozaikowania ale musi być mozaikowanie - jako działanie odwrotne :-) - z powodu zapisu RGB tyle że fizycznie to jest w jednym punkcie więc obraz powinien być "bardziej wierny". To "bardziej wierny" jest i tak o kant... bo na drugim końcu jest monitor z tranzystorami R-G-B czyli znowu mozaika :-)

Nie do końca zgodził bym się z tą bezstratną interpolacją Foveona. To raczej można by powiedzieć, że 4.6 mpix foveona to ekwiwalent 14 mpix bayera bo obie matryce dadzą taką samą rozdzielczość obrazu wynikowego. Czyli mniej mpix daje taki sam obraz - problem w tym, że koszt jednego piksela w foveonie jest nieadekwatnie wyższy od piksela Bayera.

EDIT: Też nie sądzę żeby nowe sensory pokazały się szybko - o ile w ogóle znajdą zastosowanie przemysłowe. Z technologiami tak już jest, że to co tańsze i łatwiejsze w produkcji wygrywa. Od patentu do masówki to i 10 lat bywa mało. :-)

muflon
12-07-2011, 20:24
A zna ktoś porównania "real life" tych "3x 4.6MPix" rozdzielczości w Foveonie do jakiejkolwiek matrycy Bayera >10MPix? Bo mi się wydaje, że pod względem ilości detali w powiększeniu Foveon - teoretycznie - nie ma nawet szansy się zbliżyć na odległość strzału.

Trochę naciągając, powinno to działać na podobnej zasadzie jak osobne kodowanie luminancji i chrominancji w algorytmach kompresji stratnej opartych o przestrzeń YUV - strata rozdzielscości w tym drugim parametrze jest w sumie mało istotna dla "obserwowalnej" jakości, tak długo jak pierwszy zapisywany jest odpowiednio dobrze. A w matrycy Bayera mniej więcej tak jest: "rozdzielczość koloru" rzeczywiście trzeba podzielić przez dwa, ale "rozdzielczość szczegółów" - jest taka jak fizycznych pikseli.

BTW, jeśli ktoś myśli że Foveon to rzeczywiście takie "prawdziwe czyste piksele RGB, bez sztuczek z interpolacją", to... polecam źródła dcrawa :mrgreen: