Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]
sirgerwazy
30-08-2009, 18:17
Jeżeli to faktycznie będzie crop 1.6 to....kicha na maxa :(. Musiałby kosztować max 5000PLN(nierealne imho), bo do genialnego Nikona D300/s to w/g mnie nadal nie doskakuje (choć już jest blisko), martwi zawłaszcza te najprawdopodobnie zaszumione 18mpix :/.
ahhh.. cala mentalność ludzi... jeszcze nie widzieli puszki na oczy a już największym zmartwieniem to szumy na matrycy...ahh nie ma jak to pomartwić się na zapas :)))
Najprawdopodobniej przejedziesz się na tym zaszumieniu. Puszka ma być przełomem dla firmy.
Obyś miał rację, wtedy to będzie zupełnie innaczej przeze mnie odbierane body. Oczywiście jeszcze pozostaje kwestia ceny, bo jak pojadą z cena pod 5DII to.....
np. w instrukcji od aparatu to dla szkieł 2.8+ dane punkty działają w trybie krzyżowym, a dla ciemniejszych szkieł tylko w trybie poziomym.
dokladnie tak - dlatego poza kupnem skondinad fajnej puszki, trzeba miec szklo 2,8 lub jasniejsze by wykorzystac w pelni zalety jego af.. w 1d dodatkowo centralny dziala jako krzyzowy przy f4.. ciekawe jak bedzie w 7d i czy np. tez bedzie dzialac z tc przy f8..
ahhh.. cala mentalność ludzi... jeszcze nie widzieli puszki na oczy a już największym zmartwieniem to szumy na matrycy...ahh nie ma jak to pomartwić się na zapas :)))
Słuchaj, tak wygląda polityka Canona do wyboru w klasie średniej masz:
1. Aparat z fajną matrycą i syfiastym* AF (5DII)
2. Aparat z syfiastą* matrycą i fajnym AF (7D)
I co zadowolony? Masz kase na oba?
*syfiasty jest użyte na wyrost
allxages
30-08-2009, 18:20
Z centralnym krzyżowym to chyba wiele puszek tak ma. Choćby 20D już tak miała i chyba też dla szkiłem od f4?
Mnie ciekawi precyzja podwójnie krzyżowego, ale co tam...narazie nie zmieniam puszki..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jestem pod wrażeniem Twoich pełnych opinii na temat puszki, która nawet nie wiadomo czy istnieje w głowach chłopaków z Canona :)
Najprawdopodobniej przejedziesz się na tym zaszumieniu. Puszka ma być przełomem dla firmy, a jak do tej pory na rynku matryc to właśnie canon pokazywał, jak się robi dobry obrazek. Mam wrażenie, że tym razem nie zawiedziemy się mimo silnego upakowania punktów.
Obyś miał rację. Niestety już 15Mpix na cropie w wydaniu Canona jest baaardzo cienkie i trzeba bardzo uważać na co się naświetla. Myslę, że w 7d będzie jeszcze gorzej i nominalne 18MPix bedzie do użytku tylko przy niskich ISO, natomiast dla szumofobów będą jakieś sRAW-y.
sirgerwazy
30-08-2009, 18:26
zgadzam się w 100% z allxages
nawet nie wiadomo czy puszka istnieje(mowa o 7d) a już tak dalekie wnioski :)))
Z centralnym krzyżowym to chyba wiele puszek tak ma. Choćby 20D już tak miała i chyba też dla szkiłem od f4?
Mnie ciekawi precyzja podwójnie krzyżowego, ale co tam...narazie nie zmieniam puszki..
Jestem pod wrażeniem Twoich pełnych opinii na temat puszki, która nawet nie wiadomo czy istnieje w głowach chłopaków z Canona :)
Nie no, ale cos w krzyżu czuję że tak będzie, tak zawsze w przypadku Canona było, no chyba, że firma sie faktycznie zmienia i dostarczy coś fajnego za normalne pieniądze, ale jak słyszę crop 1.6 w jednocyfrowym body to niestety słabnę.
allxages
30-08-2009, 18:33
ale jak słyszę crop 1.6 w jednocyfrowym body to niestety słabnę.
bo ta puszki powinna się nazywać 60D i koniec. w ogóle nie rozumiem dlaczego ma być 7D, bo wtedy co będzie w 60D? a nie wierze ze zamkną serie xxD bo to totalnie bezsensu z punktu marketingowego (chociaz posiadanie jednocyfrowca to tez chwyt marketingowy).
tak wiec jak dla mnie to 60D bedzie jakas totalna porazka bo nie moga dac tego samego co do tego niby 7D. a skoro tak, to 7D bedzie w cenie 5dmkII co ma sens. z jednej strony entry-level FF z kiepska reszta, z drugiej strony ultimate APS-C. kto co woli. tak to widze.
bo ta puszki powinna się nazywać 60D i koniec. w ogóle nie rozumiem dlaczego ma być 7D, bo wtedy co będzie w 60D?
to co w 50d + filmiki :lol:
Nie no, ale cos w krzyżu czuję że tak będzie, tak zawsze w przypadku Canona było, no chyba, że firma sie faktycznie zmienia i dostarczy coś fajnego za normalne pieniądze, ale jak słyszę crop 1.6 w jednocyfrowym body to niestety słabnę.
A ja jestem bardzo ciekaw co z tego wyniknie.. Mamy profi FF (1Ds), profi crop 1.3 (1D) i (semi)profi crop 1.6 (7D). Mi się to nawet zaczyna podobać i jeśli faktycznie dadzą radę z matrycą to do fotografii przyrodniczej może być to świetna puszka..:-)
Tak czytam i czytam... ireasumuje.
seria xxD to 1,5 roczny interwał premiery (wyjątek 50D - rok od 40D i był strzałem w kolano)
1D/1Ds - ff pro + Aps-h pro
5D/7D - semi pro ff + semi pro APS-H
xxD - semi pro crop 1.6
xxxD - amatorska puszka 1.6
xxxxD - wstęp do lustrzanek
seria xxD to 1,5 roczny interwał premiery (wyjątek 50D - rok od 40D i był strzałem w kolano)
xxD - semi pro crop 1.6
Wszyscy już doszli do wniosku, że 7D to na 100% APS-C. Tu i na optyczny. To, co napisałeś ma oczywiście ręce i nogi, ale to tak nie będzie. RACZEJ.
xxD - semi pro crop 1.6
Canon nie pozycjonuje puszek wielkością matrycy, tylko ceną końcową. Szykuj się na niezłą sumkę za 7D ;)
Jełśi ten 7D to ma być crop 1,6 to z czego wy się cieszycie?
Jełśi ten 7D to ma być crop 1,6 to z czego wy się cieszycie?Ja na przykład z tego, że moje UWA będzie pasować, a gdyby się, nie daj boże okazało APS-H, byłbym w głębokiej [autocenzura] pod tym względem. Mi tam puszka z wypasionym AF-em i APS-C bardzo się podoba, o ile nie poleci w kosmos z ceną, raczej się na nią piszę.
z tego ze do niektorych zastosowan crop jest lepszy niz ff.. ja bym chetnie widzial w swoim 1d asp-c zamiast asp-h :)
Bo to może być świetna puszka dla przyrodników i sportowych. Super AF, 8 kl/s i wszystko, co się da, tylko z matrycą aps-c.
EDIT:
Kubak82 - no właśnie. Aps-h to taki nie pies, ni wydra. Z jednej strony "wydłuża" ogniskową, a z drugiej pasują do niego tylko szkła EF. Przez to nie można mieć ani prawdziwego UWA, ani fajnych, uniwersalnych zoomów. To wydłużenie, które jest przydatnie do sportu i zwierząt też nie jest jakieś bardzo duże. Crop 1.6 te sprawy załatwia.
mate00sh
30-08-2009, 21:58
Jeżeli ta specyfikacja się potwierdzi i testy pokażą, że te 18 Mpix to nie jest jakaś kaszana a cena puszki będzie oscylowała około 5000 zł to sprzedaję 10D a 40D oddaję żonie:)
Ja bym był spokojny o jakość matrycy. Dynamika tonalna i szumy nie mogą być gorsze niż w 50D, bo nikt by jej nie kupił. Tym bardziej że to ma być bardziej profi seria.
Bardzo możliwe że matryca to jakaś nowa technologia. Może nawet się okaże że szumy będą na poziomie 5D? Tylko wtedy oby też cena nie była podobna...
APS-C z dobrym ISO 3200 może byc super. jesli szumy na ISO 3200 będą jak 40D na ISO 800 :DDDD to mam nową puszkę ;-)
sie rozmarzyłem.
Nie uważacie, że więcej zadowolonych klientów miałby Canon gdyby 7D było FF a nie crop ? Jak pojada po cenie za tak wypasionego cropa to się wielu odechce tych cropów ;) .
allxages
30-08-2009, 22:40
Nie uważacie, że więcej zadowolonych klientów miałby Canon gdyby 7D było FF a nie crop ? Jak pojada po cenie za tak wypasionego cropa to się wielu odechce tych cropów ;) .
W ten sposób patrząc to najwięcej zadowolonych klientów by miał jakby sprzedawał powiedzy 1Ds mark3 w cenie 50D.
7D jako FF w podanej konfiguracji to jest dla mnie raczej 3D. A raczej następca 5dmk3 bo kto wtedy kupiłby 5dm2?
Ale FF z dobrym AF, podobną rozdzielczością, 100% polem krycia przeca juz masz..:p tera trzeba coś nowego..
Mógłby być jak D700. FF lub crop, do wyboru. Byłoby ciekawie :)
Ale FF z dobrym AF, podobną rozdzielczością, 100% polem krycia przeca juz masz..:p tera trzeba coś nowego..
Tak :) . 1DsmkII spisuje się świetnie. Jednak chętnie zamieniłbym starą 5D na taką "jedynkę bez gripa" (już takie były - tylko w czasach analogu niestety), sRAW-ami, sprawnym AF-em, guzikologią jak np.w 50D,... Mellan wie co mówi :) - ja też.
Pocieszam się, że do roku czasu wypuszczą tą "legendarną" puche 3D i to będzie właśnie TO :-D .
tak patrze po cenach 50D i 5D...i mamy 4.0 vs 9.5.... czyli na początku cena startowa 7.5-8k... i z czasem zejdzie do ponad 6,5k.
EDIT:
Kubak82 - no właśnie. Aps-h to taki nie pies, ni wydra. Z jednej strony "wydłuża" ogniskową, a z drugiej pasują do niego tylko szkła EF. Przez to nie można mieć ani prawdziwego UWA, ani fajnych, uniwersalnych zoomów. To wydłużenie, które jest przydatnie do sportu i zwierząt też nie jest jakieś bardzo duże. Crop 1.6 te sprawy załatwia.
szkla do cropa 1.6 tez pasuja (np. ryba tokiny (10-17) od 12mm nie ma zadnej winiety i jest znacznie szersza niz na asp-c, sigma 30 1.4 tez smiga az milo, 24-105 ma (jak dla mnie) lepszy zakres niz w asp-c :-) ) .. zgadzam sie za to w pelni jesli chodzi o UWA (niby jest sigma 12-24 ale bez mozliwosci uzywania filtrów) no i do przyrody czasem brakuje mm - tam gdzie da sie podejsc blisko jest super ale nie zawsze sie da.. 1d sie na pewno nie pozbede ale taki 7d zamiast 40d - czemu nie :mrgreen:
Ciekawy Crop się zapowiada - matryca w 7D ma być trochę większa ( za CR )
1.45x Crop for the 7D?
I was sent an email saying that the new 7D will be APS-C, but with a 1.45x crop factor. Apparently this is the limit so that EF-S lenses still work without vignetting.
tak patrze po cenach 50D i 5D...i mamy 4.0 vs 9.5.... czyli na początku cena startowa 7.5-8k... i z czasem zejdzie do ponad 6,5k.
z tym schodzeniem byłbym ostrożny 5DII też miał zejść z 8śmiu :) a poszedł do 10siu :twisted:
Ciekawy Crop się zapowiada - matryca w 7D ma być trochę większa ( za CR )
1.45x Crop for the 7D?
Przecież to nonsens jakiś! crop 1.45 z nowym kitem EF-S 15-85 ?
Zobacz sam - podane wczoraj o 21;27
http://www.canonrumors.com/
No, jeśli faktycznie "EF-S lenses still work without vignetting" to możę mieć sens...
mate00sh
31-08-2009, 09:17
To jest niepotwierdzona plotka, więc nie ma się co tym gorączkować.
z tym schodzeniem byłbym ostrożny 5DII też miał zejść z 8śmiu :) a poszedł do 10siu :twisted:
nie do konca, bo nie uwzgledniasz inflacji. a mozna policzyc tak:
5D mkII zaczal od ceny w okolicach 2300 EUR, a teraz jest po 2100 EUR.
w tym samym czasie 24-105/4 skoczylo z jakichs 900 EUR do 1000 EUR, czyli o 10%. gdyby odliczyc to od nowej ceny mkII bylby pulap 1900 EUR. no a to juz jest nie w kij dmuchal.
zlotowka oberwala w miedzyczasie to ceny poszly ostro w gore. a i kurs Euro do garnka sake skoczyl, co dodatkowo naklada sie na ceny w Polandzie...
To jest niepotwierdzona plotka, więc nie ma się co tym gorączkować.
Ale my tu się właśnie gorączkujemy plotkami. :-D
mate00sh
31-08-2009, 09:23
Ale ta jest naprawdę lipna... Nowy crop? Po co...?
by przez zwiekszenie matrycy i upchaniu 18 mpix wyszlo to co przy 15 w 50d :mrgreen:
Plakat w całej okazałości w przyjaznym i dobrze nam znanym języku :D http://www.swiatobrazu.pl/przecieki_z_canona__zdjecia_eos_7d.html
Przy okazji ciekawą portretówką może być ta 100L macro.
nie do konca, bo nie uwzgledniasz inflacji. a mozna policzyc tak:
5D mkII zaczal od ceny w okolicach 2300 EUR, a teraz jest po 2100 EUR.
w tym samym czasie 24-105/4 skoczylo z jakichs 900 EUR do 1000 EUR, czyli o 10%. gdyby odliczyc to od nowej ceny mkII bylby pulap 1900 EUR. no a to juz jest nie w kij dmuchal.
zlotowka oberwala w miedzyczasie to ceny poszly ostro w gore. a i kurs Euro do garnka sake skoczyl, co dodatkowo naklada sie na ceny w Polandzie...
widzisz, ale to niczego nie usprawiedliwia :) Cena jest ceną mieszkam w Polsce (zł) nie interesują mnie kursy i inne ekonomie fakt jest faktem miało stanieć jak wszyscy mówili a jest co 2 tysiaki drożej :)
Dlatego mówię ostrożnie z tymi przypuszczeniami, że coś na pewno spadnie, bo można się ostro przejechać.
mate00sh
31-08-2009, 09:48
Plakat w całej okazałości w przyjaznym i dobrze nam znanym języku :D http://www.swiatobrazu.pl/przecieki_z_canona__zdjecia_eos_7d.html
Przy okazji ciekawą portretówką może być ta 100L macro.
Było już 10 stron temu:)
trzeszcz6
31-08-2009, 09:52
jeżeli to będzie rzeczywiście crop x1.45 to może być ciekawiej niż z cropem x1.6 :) podoba mi się też migawka na 150k :)
pawelbara
31-08-2009, 09:53
Ale jakby się przyjrzeć temu ładnemu niby plakatowi to jakoś nie widzę on/off przy górnym pokrętle tylko na swoim miejscu, nie mówiąc o przycisku m.fn, którego też nie bardzo widać.... więc albo 7D i też 60D bądź cokolwiek innego albo mamy jakiś fake....
mate00sh
31-08-2009, 10:02
Ale jakby się przyjrzeć temu ładnemu niby plakatowi to jakoś nie widzę on/off przy górnym pokrętle tylko na swoim miejscu, nie mówiąc o przycisku m.fn, którego też nie bardzo widać.... więc albo 7D i też 60D bądź cokolwiek innego albo mamy jakiś fake....
Jedno i drugie dobrze na tym plakacie widać... Przypatrz się dokładnie.
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/844efc17779b6f08-1.jpg
źródło (http://images43.fotosik.pl/190/844efc17779b6f08.jpg)
Mnie tylko matrwi brak informacji o uszczelnieniach .. bo jesli ich nie bedzie to jednak 1dIV moze okazac sie ze bedzie aps-h. :(
Do kompletu ficzerow brakuje programowalengo autoiso i informacji o shutter lagu bo o poprawionym pomiarze (co jest bardzo wazne a o czym wielu zapomina) to napisali.
A więc podsumujmy:
- fajny, ale drogi 1.6 źle
- tani 1.3 też źle (bo ef-s nie będą pasować)
- było 12 MPx źle
- jest 15 MPx źle
- będzie 18 MPx też źle bo szumy, szkła, itp.
Panie Panowie:
D300
oldie goldie, to nie do końca konkurent dla 7D, ale jak kogoś nie stać na 7D + 15-85 to jest super aparat.
szumy
Janko z pl.r.f.c. zapodał niedawno fotki z EP-1; dla mnie rewelacja a to przecież krop 2.0 i dużo gorsza technologia matrycy
MPx
oczywiście ptasiarze nie wyskoczą poza 800-1600, ale jak ktoś robi sport ma dodatkowe kilka EV na ciemnych obiektach by nie schodzić poniżej 1/500. Na niskich iso - będzie bajka a sraw'ów kilka pewnie dodano...
szkła
ptasiarze i sport-reporterzy nie znają szkieł typu: 18-55 raczej 500-800+ - tam więc problem póki co nie istnieje.
1.0 vs. 1.3 vs. 1.6
1Ds = 1D studio, 1D - sport, 1.6 do tej pory amatorka
7D - stara bajka: nieźle wykastrowany super aparat, 2 sekundy w rawie to aż o 1 sekundę za mało i tu będziemy obserwować bufor bajkę znaną z serii 20/30/40D.
Perfekcyjne cięcie: sport i tak jedzie na M-jpg a ptasiarze albo akceptują kastrata albo 1D. Idealnie skrojone body.
Pozostaje mieć nadzieję, że Canon zrobi, inny, lepszy algorytm wyostrzania (kontrola promienia) albo wzorem gietrzy trzeba będzie cofnąć wszystko minus w custom-jpg'u ;)
Mnie osobiście interesuje czy ten czujnik od koloru choć trochę poprawi AWB.
oskarkowy
podejrzewam, że zagrają Nikona (set D3+D300) więc imho 7D to technologia, którą mieliśmy dostać w 70D (za 2-3 lata) i która odda Canonowi chwałę i blask, która prysła wraz ze zmianą loga (blaupunkt).
Ciekawe jak wypadnie pojedynek sharpness per pixel z A850 i 5DII na normalnych szkłach nie srebrzankach - będzie się działo....
Lipna? Toż to by była rewelacja! Możliwość używania dotychczasowych szkieł APS-C przy lepszej jakości i minimalnie mniejszej GO.
Nawet wiem skąd się wzięła ta plotka - 15Mpix z 50D rozszerzone do tak zwiększonej matrycy dałoby 18Mpix.
Niemniej w to nie wierzę - nie ma gwarancji że każde szkło by się dobrze zachowało na takiej matrycy. Na jednym by wyszła większa winieta, na innym mniejsza... niemniej szkła niezależnych producentów powinny hulać (bo są projektowane pod cropa 1,5)...
mate00sh
31-08-2009, 10:55
Lipna? Toż to by była rewelacja! Możliwość używania dotychczasowych szkieł APS-C przy lepszej jakości i minimalnie mniejszej GO.
Nawet wiem skąd się wzięła ta plotka - 15Mpix z 50D rozszerzone do tak zwiększonej matrycy dałoby 18Mpix.
Niemniej w to nie wierzę - nie ma gwarancji że każde szkło by się dobrze zachowało na takiej matrycy. Na jednym by wyszła większa winieta, na innym mniejsza... niemniej szkła niezależnych producentów powinny hulać (bo są projektowane pod cropa 1,5)...
Wiem, że rewelacja - wszystko co zbliża do FF jest super, ale ja także w to nie wierzę - Canon i tak już ma o jeden format za dużo, i nie sądzę, żeby nagle wyskakiwał z kolejnym cropem.
Możliwość używania dotychczasowych szkieł APS-C przy lepszej jakości i minimalnie mniejszej GO.
jakosc bedzie dokladnie taka sama.. jesli juz to roznice beda robic nowe algorytmy ale szansa na to ze zobaczysz roznice np. w GO pomiedzy 1.6 a 1,45 jest bliska 0 ;)
Wiem, że rewelacja - wszystko co zbliża do FF jest super, ale ja także w to nie wierzę - Canon i tak już ma o jeden format za dużo, i nie sądzę, żeby nagle wyskakiwał z kolejnym cropem.
A jeśli w planach jest rezygnacja z cropa 1,3 kosztem cropa 1,45 albo w ogóle rezygnacja z 1d? Wg mnie miałoby to duży sens.
jakosc bedzie dokladnie taka sama.. jesli juz to roznice beda robic nowe algorytmy ale szansa na to ze zobaczysz roznice np. w GO pomiedzy 1.6 a 1,45 jest bliska 0 ;)
No nie koniecznie - dostajesz 18Mpix z szumem identycznym jak z 15Mpix. Czyli po zmniejszeniu obrazka do 15Mpix szum byłby niższy.
No i z 17mm zrobiłoby się 15,4. To byś już chyba zobczył? :D
15-85 is usm przy cropie 1,45 wychodzi 22-123 ;-) tylko że cena jak myślę będzie ok.2000zł tyle co nikonowski odpowiednik, za tyle kasy to wole poczekać na tamrona 17-50 f2.8 VR ;-)
Ja też uważam że canon zrezygnuje z cropa 1.6 na rzecz 1.45 tak mnie coś w kolanie dziwnie strzyka że to może być ten trop :)
albo w ogóle rezygnacja z 1d? Wg mnie miałoby to duży sens.
rezygnacja z flagowego modelu?? przeciez chocby z punktu prestizu to samobojstwo ;-)
No nie koniecznie - dostajesz 18Mpix z szumem identycznym jak z 15Mpix. Czyli po zmniejszeniu obrazka do 15Mpix szum byłby niższy.
a ja jestem ciekaw jak bedzie z iloscia szczegołow.. bo nawet pierdylion mpix mozna fajnie odszumic tylko co z tego jak ilosc detali nie wzrosnie :-) .. czy nie tak bylo z 40d i 50d (pytam serio - nie robilem porownan ale obilo mi sie to w swoim czasie o uszy) ??
No i z 17mm zrobiłoby się 15,4. To byś już chyba zobczył? :D
w puszce do sportu i przyrody bardziej bym odczul ze z 400mm (w przeliczeniu 640 na 1.6) zrobiloby sie 580 ;-)
rezygnacja z flagowego modelu?? przeciez chocby z punktu prestizu to samobojstwo ;-)
Zostałby 1ds. Akurat elektronika tak idzie do przodu, że nie wierzę że wciąż jest problemem zapisać obrazek 21-dno megapikselowy z prędkością 10-ciu klatek na sekundę... zresztą to 7D już ma prawie taką rozdzielczość jak 1ds i już ma 8fps.
a ja jestem ciekaw jak bedzie z iloscia szczegołow.. bo nawet pierdylion mpix mozna fajnie odszumic tylko co z tego jak ilosc detali nie wzrosnie :-) .. czy nie tak bylo z 40d i 50d (pytam serio - nie robilem porownan ale obilo mi sie to w swoim czasie o uszy) ??
Ilość detali przy fizycznym zwiększeniu rozmiaru matrycy wzrośnie :)
Co do szumów - to obecne matryce wg zapewnień producentów mają już praktycznie zerowe przerwy między pikselami. Czyli zwiększanie ilości megapikseli nie ma już tak negatywnego wpływu na szumy jak kiedyś. Oczywiście porównywać trzeba po przeskalowaniu obrazka do tej samej rozdzielczości. W takim porównaniu 15-to megapikselowe 50D ma o ok 1EV niższe szumy niż 20D.
w puszce do sportu i przyrody bardziej bym odczul ze z 400mm (w przeliczeniu 640 na 1.6) zrobiloby sie 580 ;-)
Nie odczułbyś, bo zawsze możesz sobie zrobić cropa i mieć z powrotem "640mm" z identyczną jakością :)
Zostałby 1ds. Akurat elektronika tak idzie do przodu, że nie wierzę że wciąż jest problemem zapisać obrazek 21-dno megapikselowy z prędkością 10-ciu klatek na sekundę...
Pytanie tylko - przez jak długo i za jaką cenę?
Myślę że te 30 000 zł ile kosztuje ten aparat spokojnie wystarczy na wsadzenie tam szybszego procka i trochę większy bufor :)
uf... policzyłem...
przy cropie 1,45 i 18Mpx uzyskujemy gęstość 4,37Mpx/cm2 (wymiar sensora 24,9x16,6)
przy cropie 1,6 i 15Mpx uzyskujemy gęstość 4,51Mpx/cm2 (wymiar sensora 22,3x14,9)
;-)
To ma sens, większy niż pchanie 18Mpx w standardowy aps-c
ten ostatni plakat wygląda na jakąś podróbę, zresztą exify mówią że został wygenerowany w ostatnią sobotę o 23:16 jakieś 6 minut przed tabelką która też krąży po necie,
ale pomijając nawet to kompozycja naplakacie jest po prostu dziwna i nie wygląda na "oryginał", osobiście liczyłem na aps-h jeśli nie możemy mieć FF... wszyscy wszędzie trąbią że FF nie, że to niemożliwe, ale może czas posprzątać na rynku, biedna sigma musi się napocić przy robieniu tego samego obiektywu na różne systemy ;) gdyby wszystk poszło na FF życie i zdjęcia byłyby piękniejsze, to że ktoś napisał olek crop 2.0 i zdjęcia są ok.. to jakie by były na FF ?
Zdziwiłbym się gdyby to było coś innego niż APS-C Bądźmy realistami :)
Nie nalezy zapominac ze zyczenia przyszlych uzytkownikow to jedno, a polityka cenowo / marketingowa to drugie... wszystko w rekach marketingowcow, wiadomo ze nie moga zrobic idealnej puszki bo przestaly by sie sprzedawac 5d mk2, 1ds/1d itp. wiec Canon nie moze strzelic sobie w kolano pakujac i FF i szybki i pewny AF do 7D... patrzac realnie trzeba poczekac do premiery, wowczas okaze sie na ile Canon wycenil swoj nowy produkt i to bedzie kluczowe dla okreslenia jego wartosci uzytkowej do ceny!
pozdrawiam
dariog
A tak przy okazji mowiac - zakladajac, ze canon dopisuje marki do 5ki i jedynki, to moze ich pomysl na uporzadkowanie numeracji?
1-ka - profesjonalna FF
2-ka - to samo co 1-ka tylko bez wbudowanego gripa
5-ka - juz jest
7-ka - bedzie
Zostaje 3ka, 4ka, 6ka, 8ka i 9ka - wszystko sie zmiesci.
A wzorem Lajki, 6ka powinna byc calkowicie mechaniczna :D
zresztą to 7D już ma prawie taką rozdzielczość jak 1ds i już ma 8fps.
teoretycznie tak.. jednak Canon dal mniejszy bufor i to jasny znak ze 1d nie zniknie bo musi byc cos lepszego co bedzie alternatywa dla 15 rawów w serii :-) .. no pkt. wspomagajacych tez brak.. niekaw tez jestem na ile bedzi emozna personalizowac ustawienia af jak w 1d.. za duzo tych niewiadomych :-)
Nie odczułbyś, bo zawsze możesz sobie zrobić cropa i mieć z powrotem "640mm" z identyczną jakością :)
jesli nie byloby to odszumione ze wszystkiego - pozyjemy zobaczymy :-) .. tak czy inaczej to u canona krok w dobra strone :-)
teoretycznie tak.. jednak Canon dal mniejszy bufor i to jasny znak ze 1d nie zniknie bo musi byc cos lepszego co bedzie alternatywa dla 15 rawów w serii :-)
Bardzo możliwe - ale tak jak pisałem może nowe 1d będzie miało właśnie tą samą matrycę co 7D (APS-C 1,45) + szybkostrzelność kilkanaście klatek na sekundę...
Od lat się mówiło że to APS-H to ni przypiął ni przyłatał format :)
jesli nie byloby to odszumione ze wszystkiego - pozyjemy zobaczymy :-) .. tak czy inaczej to u canona krok w dobra strone :-)
Eeee... kto jak kto, ale Canon jak na razie daje nam prawdziwe niegrzebane pliki RAW. Nie sądzę żeby to się zmieniło, a przynajmniej nie w serii jednocyfrowej.
1. W ile minut/godzin po anonsie 7D, ten aparat zdobędzie pierwsze miejsce w Cameras receiving the most clicks in the last five days - dpreview
2. Kto z forumowiczów kupi pierwszy siódemkę
3. Za ile
1. 8h
2. Kubaman
3. 6800
#1 to imho niezły wyznacznik delikatnej różnicy gdzie jest Canon a gdzie reszta
mate00sh
31-08-2009, 13:46
Kolejne przecieki, tym razem z Taiwanu:
0 ) APS-C
1 ) Bezprzewodowe sterowanie błyskiem z Speedlite 580EX II、580EX、430EX II、430EX、420EX
2 ) Dostępność pod koniec września
3 ) AF z obiektywami f/5.6 i jaśniejszymi
4 ) 19 punktów AF (bez pomocniczych). Możliwość grupowania w pięć regionów.
5 ) Kompensacja ekspozycji +-5 eV
6 ) pomiar punktowy powiązany z dowolnym punktem AF
7 ) Poprawiona elektronika matrycy poprawia stosunek sygnału do szumu. ISO od 100 do 6400. Maksymalnie 12800 (H)
8 ) Nowy LCD podobno lepiej sprawujący się w świetle słonecznym.
9 ) Bateria LP-E6 (jak 5D2)
10 ) HD 24/25/30 fps a dla 720p 50/60 fps
Kocham to forum ;d zresztą na wszystkich które obserwuję trwa wrzawa i porusznie.
Jutro się wszystko powinno wyjaśnić po oficjalnym press release'ie :)
Ja jestem realistą - na super sprzęt nie mamy co liczyć, bo w jaką stronę by C nie chciał pójść za mocno, zrobił by sam sobie konkurencję.
5 ) Kompensacja ekspozycji +-5 eV
a jak jeszcze do tego MLU rozwiaza normalnie, nie metoda na "splun przez lewe ramie trzymajac sie za prawe ucho i zawijajac przy tym jezyk w trabke", to normalnie bedzie "ruszyla bryla z posad swiata"...
ale specjalnie w to nie wierze...
Bezprzewodowe sterowanie błyskiem z Speedlite 580EX II、580EX、430EX II、430EX、420EX
Czy się mylę, czy to precedens u Canona? I czy będzie sterował błyskiem bez dodatkowej lampy/czegośtam na stopce?
a jak jeszcze do tego MLU rozwiaza normalnie, nie metoda na "splun przez lewe ramie trzymajac sie za prawe ucho i zawijajac przy tym jezyk w trabke", to normalnie bedzie "ruszyla bryla z posad swiata"...
Małymi kroczkami. MLU będzie w 8D :mrgreen:
mate00sh
31-08-2009, 13:55
Czy się mylę, czy to precedens u Canona? I czy będzie sterował błyskiem bez dodatkowej lampy/czegośtam na stopce?
Ktoś tam pisał, że sterowanie będzie odbywało się za pomocą wbudowanej lampy, ale cholera wie jak (i czy) to zrobią:)
A co to jest MLU? I czemu trzeba pluć?
mate00sh
31-08-2009, 13:55
M-Fn? Programowalny Direct Print Button (o tak, jest:) )
mate00sh
31-08-2009, 13:57
A co to jest MLU? I czemu trzeba pluć?
Mirror Lock Up - wstępne podnoszenie lustra.
Mirror Lock Up - wstępne podnoszenie lustra.
O fajnie, to w moim 450d to jest, a w modelach za parę tysięcy trzeba się o to modlić?. Chyba, że mam coś innego na myśli. To jest, że pierwsze wciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie robi zdjęcie, tak?
I czemu trzeba pluć?Bo jak sie nie ma LV to trzeba Menu-Set-Set-Kolko-Set :)
O fajnie, to w moim 450d to jest, a w modelach za parę tysięcy trzeba się o to modlić?. Chyba, że mam coś innego na myśli. To jest, że pierwsze wciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie robi zdjęcie, tak?
Oczywiście dostęp do tego masz z jednego przycisku na obudowie? :-D
Oczywiście dostęp do tego masz z jednego przycisku na obudowie? :-D
A to aż takie ważne? Przecież z tej funkcji i tak korzysta się tylko na statywie, a wtedy te kilka klików w menu nie robi chyba różnicy?
Oczywiście dostęp do tego masz z jednego przycisku na obudowie? :-DNo jak wcisniesz SET, gdy wlaczony jest tryb LV w menu, to lustro sie podnosi... :roll:
No jak wcisniesz SET, gdy wlaczony jest tryb LV w menu, to lustro sie podnosi... :roll:
Tylko że w 5D nie ma live view.
Tylko że w 5D nie ma live view.
Ale MatusP ma 450D :DI w 7D raczej chyba też będzie ;) Więc i MLU będzie używalne. Jak widać, problem jest już od pewnego czasu rozwiązany.
allxages
31-08-2009, 14:13
Najbardziej mi się podoba myśl o tym, żeby wycofować serie 1D zapodana tu przez niektórych :)
I w 7D raczej chyba też będzie ;) Więc i MLU będzie używalne. Jak widać, problem jest już od pewnego czasu rozwiązany.
Akustyk tak gledzi bo nie chce mu sie skryptu doktorskiego pisac :mrgreen: (obiecal ze jak dadza mlu button to napisze ten skrypt czy cos tam)
Kolekcjoner
31-08-2009, 14:55
A to aż takie ważne? Przecież z tej funkcji i tak korzysta się tylko na statywie, a wtedy te kilka klików w menu nie robi chyba różnicy?
Jednemu robi innemu nie.
Najbardziej mi się podoba myśl o tym, żeby wycofować serie 1D zapodana tu przez niektórych :)
Nierealne. Jedynki to sól ziemi firmy, duma i takie tam ;) - na pewno nie wycofają.
Akustyk tak gledzi bo nie chce mu sie skryptu doktorskiego pisac :mrgreen: (obiecal ze jak dadza mlu button to napisze ten skrypt czy cos tam)
Dokładnie 8-).
Akustyk tak gledzi bo nie chce mu sie skryptu doktorskiego pisac :mrgreen: (obiecal ze jak dadza mlu button to napisze ten skrypt czy cos tam)No, to ma przechlapane od dawna, tylko dopiero teraz to zaczyna do niego docierać :-D
Widac ze Canon tak naprawde nie musi duzo wydawac na promocję wystarczy puscic male zdjecie z symbolem "7d" w internet i ludzie sami nakrecaja marketing na zasadzie - "nie wazne co mówia ale wązne żeby mówili... "
"1.45x Crop for the 7D?
I was sent an email saying that the new 7D will be APS-C, but with a 1.45x crop factor. Apparently this is the limit so that EF-S lenses still work without vignetting.
First appeared on a DPR forum posting, I couldn’t find the link.
I have no confirmed source for this one."
Niezla polityka dezinformacyjna :) Ja stawiam, ze nic z dotychczasowych info sie nie potwierdzi, conajwyzej video HD :)
Kolekcjoner
31-08-2009, 15:26
Widac ze Canon tak naprawde nie musi duzo wydawac na promocję wystarczy puscic male zdjecie z symbolem "7d" w internet i ludzie sami nakrecaja marketing na zasadzie - "nie wazne co mówia ale wązne żeby mówili... "
To też pokazuje pośrednio ilu jest jednak użytkowników tego systemu - co niekoniecznie widać w statystykach sprzedaży nowych korpusów.
fakt. jest wielu uzytkowników Canona ale te posty i rozważania pokazują jak bardzo Ci użytkownicy są rozżaleni i niezadowolenie z powodu polityki Kwanona ;)
mate00sh
31-08-2009, 16:27
Na canonrumors jest nowy post z bardzo długim tekstem tłumaczonym chyba automatycznie z jakiejś chińszczyzny. Czyta się koszmarnie, ale wygląda na to, że specyfikacja się potwierdziła. Tak czy inaczej dowiemy się jutro rano:)
a powiedzcie....co bedzie lepsze z nowosci canon'a 7D czy 60D ????
bo parametrami sa podobne te puszki.....
nooo 7D to klasowo wyzszy ;D
mate00sh
31-08-2009, 16:32
a powiedzcie....co bedzie lepsze z nowosci canon'a 7D czy 60D ????
bo parametrami sa podobne te puszki.....
nooo 7D to klasowo wyzszy ;D
A gdzie Ty widziałeś parametry 60D?
Agent Orange
31-08-2009, 16:35
Chwalą się tam jakąś znacznie poprawioną technologią matrycy (coś z procesem produkcji wafa i zmienioną technologią tranzystorów.). Ciekawym ile w tym marketingowego bełkotu, a ile rzeczywistej poprawy względem poprzednich konstrukcji. 18 mp na cropie to duże wyzwanie. Jestem wielce ciekaw, czy Canon znów rozda karty jeśli chodzi o jakość sensorów.
dentharg
31-08-2009, 16:35
Nie mówiąc o tym, że ponoć linia xxD umiera z nadejściem 7D (top model cropowego body) więc i 60D nie będzie.
Przeczytane na POTN.
Chyba jednak będzie crop 1,6 ;-( Eeee, to ja nie kupuję ;-)
Wolałbym też 16-to bitowe RAWy niż taką szybkostrzelność...
Chyba jednak będzie crop 1,6 ;-( Eeee, to ja nie kupuję ;-)
Wolałbym też 16-to bitowe RAWy niż taką szybkostrzelność...
Na co ci te bity? Nadmiar miejsca na karcie i za szybki komputer? :) Te 14 bit przy takiej jakosci sygnalu to juz marketing :)
Na canonrumors jest nowy post z bardzo długim tekstem tłumaczonym chyba automatycznie z jakiejś chińszczyzny. Czyta się koszmarnie(...)
Koszmarnie to się czyta jak się automatycznie przetłumaczy się na polski :D ;-)
Kiedyś była mowa że canon pracuje nad taką możliwością... Zresztą jakoś taka bardziej okrągła liczba to 16 ;-)
A tak na serio to mogła by być spora różnica przy wyciąganiu niedoświetlonych fotek.
no nie wiem... mam 20d i 5d mk2 i nie widze zeby cienie jakos lepiej sie wyciagaly w 14 bitowym 5d.
oskarkowy
31-08-2009, 17:22
no nie wiem... mam 20d i 5d mk2 i nie widze zeby cienie jakos lepiej sie wyciagaly w 14 bitowym 5d.
Popatrz na granicę przepaleń w światłach, to tam należy szukać winnego tych dużych plików.
oki, moze zrobie sobie tescik, choc jak pisalem na pierwszy rzut oka po przesiadce na 5d nie zauwazylem zeby pod tym wzgledem byl on wyraznie lepszy od 20d. A co do cieni to nawet mam wrazenie ze 20d lepiej sobie radzil, na niskim iso.
No ale to wrazenie, nie robilem dokaldnych testow, byc moze za dobrze mi 20d utkwil w pamieci :)
allxages
31-08-2009, 17:53
Bo 20D to jeden z najlepszych aparatow jakie kiekolwiek wyszly. Mnie wcale 1Dsmk2 nie zjadł jakoś i jak trzeba to robie 20D bez grymasu na twarzy
w 20d jest tylko jedno ale jak dla mnie...
...ekran, na ktorym we wnetrzu COS widac, a na sloncu nawet histogramu sie nie dojrzy :) Ale jezeli chodzi o jakosc zdjec to absolutnie nic do zarzucenia mu nie mam.
kasprzak
31-08-2009, 18:03
a mi by sie przydal odchylany ekran jak w nowej alfie, przed chwila czytalem o samplach i tak mi sie rzucil widok body z tym odchylanym ekranem.
7D na świat obrazu (http://www.swiatobrazu.pl/przecieki_z_canona__zdjecia_eos_7d.html)
Ogólnie już większość informacji była, był też plakat z 7, ale chyba nie było jeszcze obrazka z 100mm. Ktoś się orientuje w chińskim na tyle żeby powiedzieć co to 625 przy tym obiektywie oznacza? ;p Przypuszczam, że waga, bo raczej nie cena. Co myślicie?
Ktoś ma pojęcie na czym polega działanie "technologie wspomagające, takie jak optymalizator doświetlenia i zabezpieczenie przed efektem winietowania"?
Opa_Apo - za optyczne.pl 625 to 625 gram.
mate00sh
31-08-2009, 19:11
(...) zabezpieczenie przed efektem winietowania (...)
A to nie są te profile obiektywów, które automatycznie "odwinietowują" zdjęcia? Było chyba w 50D i 5D2.
http://www.canonrumors.com/2009/08/eos-7d-press-release/
Ciekawe ile w tym prawdy.
A przez ten AF to już czuję, jaką cenę dowalą... :(
Ciekawe ile w tym prawdy.
Jeżeli to byłaby prawda, to Canon zrobiłby duży krok naprzód. Nareszcie. Tak duży, że (aby być atrakcyjnym) w 8D musiałby zamontować EyeControl ;-)
A przez ten AF to już czuję, jaką cenę dowalą... :(
W obliczu ceny nowej piątki żadna cena nie wydaje się wygórowana. No, może z wyjątkiem DSa
Kolekcjoner
31-08-2009, 20:22
No cóż za tyle "nowości" może przyjdzie zapłacić słono :).
sebcio80
31-08-2009, 20:29
Jeżeli to byłaby prawda, to Canon zrobiłby duży krok naprzód. Nareszcie. Tak duży, że (aby być atrakcyjnym) w 8D musiałby zamontować EyeControl ;-)
8D raczej niegdy nie bedzie, tak samo jak 4D i 2D, skośnoocy unikają tak nazywania swojego sprzętu,
jeśli Canon bedzie konsekwentny to nastepca ewentualny 7D to bedzie 7D mark II :-)
Tak naprawdę to zapłacimy pewnie głównie za 19 af .. Ale lepiej mieć wybór :D
już widzę te dylematy Canonierów :D
1. 5d mkII - pełna klatka, autofocus w sumie na poziomie 40d
2. 7d - aps-c i autofocus z 1d
jeszcze sie nie pojawil a Wy juz o nastepcy plotkujecie :mrgreen:
mate00sh
31-08-2009, 20:40
Mała korekta:
na poziomie 20/30D.
Reszta się zgadza.
Teraz czekamy za 3D, który będzie miał same najlepsze cechy 5D2 i 7D :D
No cóż za tyle "nowości" może przyjdzie zapłacić słono :).
Byle tylko 100L miało normalną cenę i było do kupienia w 2009... ;)
nie wiem czy to zdjecie juz bylo w tym watku
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/eos7d5dmk2-1.jpg
źródło (http://www.prophotoshow.net/blog/wp-content/uploads/2008/08/eos-7d-5d-mk2.jpg)
...
taki to nazywa się 1ds mk III :)
mate00sh
31-08-2009, 20:52
nie wiem czy to zdjecie juz bylo w tym watku
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/eos7d5dmk2-1.jpg
źródło (http://www.prophotoshow.net/blog/wp-content/uploads/2008/08/eos-7d-5d-mk2.jpg)
Było, przy okazji plotek na temat 5D2... Daaawno temu...
Jeszcze czarna gorąca stopka.
Mhm. I cenę 3/4 DeeSa
Kolekcjoner
31-08-2009, 21:08
[/B]
Żeby to była prawda 8).
Byle tylko 100L miało normalną cenę i było do kupienia w 2009... ;)
To fakt - bardzo łakomy kąsek. Moja luba od dawna nudzi o jakieś dobre makro.
Było, przy okazji plotek na temat 5D2... Daaawno temu...
Dokładnie. Fake 100% :).
Mała korekta:
na poziomie 20/30D.
gdzie tam ;)
pod wzgledem szybkosci reakcji 30D jest szybsze niz 5D. samo dzialanie AF moze i jest zblizone (na moje potrzeby i tak za szybkie wiec nie moge porownac) ale 30D po prostu szybciej reaguje na przyciski.
mate00sh
31-08-2009, 21:20
gdzie tam ;)
pod wzgledem szybkosci reakcji 30D jest szybsze niz 5D. samo dzialanie AF moze i jest zblizone (na moje potrzeby i tak za szybkie wiec nie moge porownac) ale 30D po prostu szybciej reaguje na przyciski.
Bo 5D jest większy i te sygnały mają większą drogę do przebycia:)
Opa_Apo - za optyczne.pl 625 to 625 gram. Dzięki bardzo za odpowiedź :)
A to nie są te profile obiektywów, które automatycznie "odwinietowują" zdjęcia? Było chyba w 50D i 5D2.
Poszperam, dzięki :) ale jeżeli tak to działa to nie podoba mi się ta funkcja ;p
Bo 5D jest większy i te sygnały mają większą drogę do przebycia:)
tak wlasnie podejrzewalem ;)
No to teraz czekamy na pierwszy test 7D :)
I się okaże czy papierkowe magiczne cyferki, mają odbicie w realu.
Ciekawi mnie czy szybki autofocus przełoży się na lepszą pracę w trybie VIDEO :} chociaż... magia 35mm klatki nie będzie tutaj miała uzasadnienia...
Ponieważ sam od jakiegoś czasu noszę się z upgradem (30D) czuję, że będzie nie lada dylemat :)
Albo po prostu zostanę przy 30D i zaczekam na 3D lub 5Dm3 :)
allxages
31-08-2009, 22:10
No to teraz czekamy na pierwszy test 7D :)
I się okaże czy papierkowe magiczne cyferki, mają odbicie w realu.
Ja bym jednak poczekał na oficjalne info najpierw hehe
Fan nr 1
31-08-2009, 22:11
Te dwie cechy nowego aparatu, podane w tłumaczeniu chińskiego plakatu na canonrumors, wydają się być kluczowe ;-)
12. Aero-dynamic body design, metallic shutter sound,
Te dwie cechy nowego aparatu, podane w tłumaczeniu chińskiego plakatu na canonrumors, wydają się być kluczowe ;-)
12. Aero-dynamic body design, metallic shutter sound,
Zdecydowanie. :mrgreen:
Stąd tylko krok do tego, żeby jego następca miał schowek na rękawiczki lub przynajmniej wielki, srebrny przycisk Direct Print ;-)
metallic to powinien być lakier. O!
A ten nowy dizajn mi się podoba. A że dodatkowo aerodynamiczny? Tym bardziej :)
Kolekcjoner
31-08-2009, 22:32
Pytanie tylko czy to brednie marketoidów czy tłumacza 8)?
12. Aero-dynamic body design
czyli ze co... stojac na statywie przy wietrznej pogodzie nie bedzie telepalo aparatem? :)
kasprzak
01-09-2009, 00:00
czyli ze co... stojac na statywie przy wietrznej pogodzie nie bedzie telepalo aparatem? :)
Jak robisz RigShot'y to powyzej 100km/h podnosi sie spojler :D
Tezet-gdynia
01-09-2009, 01:11
Nie nie nie, Aero-dynamic body design pozwala szybciej biegac z takim body trzymanym w reku lub powieszonym na karku. Co wiecej! Pozwala osiagac nieosiagalne dotad predkosci, trzymajac aparat przy oku - cos na wzor kaskow wszystkich kolarzy itp - super aerodynamiczne rozcinajace powietrze itp ;)
No to jest nasz D300s na dpreview.
Grupy AF - bomba, ale dopóki nie ma f/8 to jest tylko proteza proAF.
Nic o lagu :?:
Uszczelki - są ;)
Czekam na sampelki 6400+, najlepiej z 15-85 i 100/mIS
:mrgreen:
http://www.amazon.com/gp/product/B002NEGTTW?ie=UTF8&tag=forumdp-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B002NEGTTW
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/E7DA7.HTM
O żesz w mordę 1600 - bjiuti, 3200 bjiuti detal (pure brewed), 6400 - FAQ me, patrzcie na butelkę i pędzelki, 12800 - ja pierniczę jest pralka (nie glaca!), 12800 wciąż ma detal!!!
Sory chłopaki ale D300/s na kolanach. Canon, yes you can. Dziękuję!
Do przyszłych właścicieli mała sugestia: Dave podpiął 50/macro ;)
Cofam wszystko o "syfiastym" sensorze, mi to jednak wygląda na 5DII killera ;) zwłaszcza jeżeli będzie faktycznie za 1700$ (przez co zresztą do świąt raczej się go nie dostanie).
Znaczy jeszcze chciałbym zobaczyć jak się na tym sensorze wyciągają detale z cienia np. przy iso200-400 (czy będzie banding i jaki szum)
Pojechali na ostro jak dla mnie - sterowanie lampami, 8 fps, nowy konfigurowalny AF. Jak zawsze mnie nowości nie kręciły, to ta mnie kręci :)
Pojechali na ostro jak dla mnie - sterowanie lampami, 8 fps, nowy konfigurowalny AF. Jak zawsze mnie nowości nie kręciły, to ta mnie kręci :)
Bo pierwszy rach chyba od czasu 5D Canon dał coś naprawdę ciekawego. Jeżeli wszystko dookoła będzie działać tak jak na papierze stoi to nawet sensor nie będzie dużym problemem. Właściwie wszystko o co ludzie prosili to się w tym modelu pojawiło (za wyjątkiem wielkości sensora - no ale za to za 1700$), zachowali się dokładnie tak jak się zawsze zachowywał Nikon, czyli dali ludziom to co naprawde jest istotne.
Bo pierwszy rach chyba od czasu 5D Canon dał coś naprawdę ciekawego. Jeżeli wszystko dookoła będzie działać tak jak na papierze stoi to nawet sensor nie będzie dużym problemem. Właściwie wszystko o co ludzie prosili to się w tym modelu pojawiło (za wyjątkiem wielkości sensora - no ale za to za 1700$), zachowali się dokładnie tak jak się zawsze zachowywał Nikon, czyli dali ludziom to co naprawde jest istotne.
Przeglądając dalej nowości - jak dla mnie to rewolucja. Nowy pomiar światła (przynajmniej teoretycznie widzący kolory i luminancję) na przykład...
To że nie dali większego sensora to dość oczywiste - absolutnie nikt by nie kupił 1D a Ci co kupili poczuli by się lekko wykiwani...
To że nie dali większego sensora to dość oczywiste - absolutnie nikt by nie kupił 1D a Ci co kupili poczuli by się lekko wykiwani...
ALe sensor jest trochę większy:
"it's larger than the EOS 50D but essentially the same as the Nikon D300S."
A więc mamy nowego cropa w Canonie 1.5 (lub 1.45) :)
Czyli kicior będzie w przeliczeniu 22,5-127,5mm, tego nikt nie ma :)
Gregolius
01-09-2009, 07:30
No powiem że sam jestem zaskoczony no aż strach pomyśleć co będzie w 1ds :) teraz tylko nam 3D FF brakuje pomiędzy 5D a 1Ds i wszyscy będą zadowoleni :))
No powiem że sam jestem zaskoczony no aż strach pomyśleć co będzie w 1ds :) teraz tylko nam 3D FF brakuje pomiędzy 5D a 1Ds i wszyscy będą zadowoleni :))
Nie brakuje, to 5D powinien być tym aparatem od samego początku, a jak wyszło to wiadomo. Widać dało się wcisnąć w 2008/2009 tak okrojony aparat za 10k to wcisnęli.
Gregolius
01-09-2009, 07:50
No dokładnie i nawet na nim zarobili:)) Kwestia teraz kiedy możemy się spodziewać 1ds -olimpiada blisko.A wracając do ISO faktycznie zgadzam się z Gietrzy wysokie czułości wyglądają "miło":)
Ale to chyba o wizjerze było a nie sensorze...
mate00sh
01-09-2009, 07:59
Jesteś pewien, że chodzi o sensor a nie o wizjer? Gdzie konkretnie to wyczytałeś?
O 7D juz nie trzeba "plotkować'. Mozna oficjalnie w tym wątku :) : http://canon-board.info/showthread.php?p=694772#post694772
Jesteś pewien, że chodzi o sensor a nie o wizjer? Gdzie konkretnie to wyczytałeś?
W oficjalnej specyfikacji jest podany rozmiar matrycy i jest to crop 1.6
mate00sh
01-09-2009, 08:11
Ale brak wymiennych matówek wg dpreview... Ciekawostka
Mój błąd, chodzi o wizjer :(
Ale brak wymiennych matówek wg dpreview... Ciekawostka
A do czego potrzebna będzie wymienna matówka skoro linie podziału będą wyświetlane w wizjerze jak w NIKONie.
Tak na marginesie dodam że po obejrzeniu sampli z wysokich ISO i porównując je do 40D i D700 wygląda to tak że jest znacznie lepiej niż w 40D i porównywalnie z D700 - faaajnie.
mate00sh
01-09-2009, 08:55
A do czego potrzebna będzie wymienna matówka skoro linie podziału będą wyświetlane w wizjerze jak w NIKONie.
Do jasnych stałek na przykład?
Tak na marginesie dodam że po obejrzeniu sampli z wysokich ISO i porównując je do 40D i D700 wygląda to tak że jest znacznie lepiej niż w 40D i porównywalnie z D700 - faaajnie.
sa dobrze naswietlone - mnie ciekawi jak beda wygladaly przy wyciaganiu cieni na zdjeciach z wysoki iso..
Jest już test na youtubie :
http://www.youtube.com/watch?v=HZp9WMy4ihg
:lol:
Do jasnych stałek na przykład?
Rozumiem, że do manualnego ostrzenia czyli wtedy faktycznie przydałaby się inna matówka z rastrem i klinem ( czy jako to się tam nazywa).
sa dobrze naswietlone - mnie ciekawi jak beda wygladaly przy wyciaganiu cieni na zdjeciach z wysoki iso..
Przy wyciąganiu z cieni z niedoświetlonych zdjęć na wysokim ISO pewnie będzie masakra, ale w takich sytuacjach staram się zdjęcie naświetlić poprawnie.
Mnie cieszy że w 7D iso3200 wygląda jak w 40D iso1600.
nie no... z jednej strony nie jest to aparat dla mnie (bo jednak crop), a z drugiej co poniektore z tych ficzerow juz dawno bylo u konkurencji. ale tak obiektywnie, z punktu widzenia uzytkownika Canona to to jest duuuuuzy skok do przodu i spore wydarzenie.
i co by nie mowic, jest to pierwszy od dluzszego czasu przypadek, kiedy Canon wypuszcza dopieszczone pod wzgledem uzytkowym body. takie dopracowane pod katem fotografa. widac dobrze mu zrobilo skopanie po jajkach przez Nikona i Sony.
yes you can! a przyszli nabywcy powinni podziekowac Nikonowi i Sony, bo tak realnie rzecz ujmujac dostaja aparat z 2011 roku ;)
Ja mam nadzieje ze to załatwi nowy dobry pomiar naswietalajacy w punkt. a jak nie to sensowna jakosc w sRaw. Btw jedno mnie zastawnaia - DR tego sensora. Oby nie okazalo sie ze nowy pomiar to jest po prostu koniecznosc...
(...) dostaja aparat z 2011 roku ;)
Optymista! :mrgreen:
darekmil73
01-09-2009, 10:59
"...Podczas ekstensywnego procesu projektowania modelu EOS 7D firma Canon wysłuchała fotografów z całego świata, aby stworzyć aparat, który sprosta ich specyficznym potrzebom. ..."
Przez cały czas czytali ten wątek, wiedziałem!!! :D
Kolekcjoner
01-09-2009, 11:15
yes you can! a przyszli nabywcy powinni podziekowac Nikonowi i Sony, bo tak realnie rzecz ujmujac dostaja aparat z 2011 roku ;)
Bezapelacyjnie :).
Dla mnie ciekawe jest co będzie w 60D - czy pójdą bardziej w taką linię jaką ma Nikon?
"...Podczas ekstensywnego procesu projektowania modelu EOS 7D firma Canon wysłuchała fotografów z całego świata, aby stworzyć aparat, który sprosta ich specyficznym potrzebom. ..."
Przez cały czas czytali ten wątek, wiedziałem!!! :D
A potem postanowiła, że matryca FF w tym aparacie byłaby zbyt wielką rozpustą a użytkownicy systemu EOS i tak nie uwierzyliby w taki wypas. Dzięki czemu firma Canon wypuściła kolejnego cropa i ci, którzy wymienili 30D na 40D aby potem wymienić go na 50D teraz będą mogli mieć body jednocyfrowe co niewątpliwie przywróci im wiarę w siebie i własną potencję podobnie jak wielka ilość pikseli, które niejednego idiotę w media markcie zawiodą do kasy z nową zabawką w ręku.
patric89
01-09-2009, 11:51
Moim zdaniem to strasznie marketingowe podejście: jednocyfrowa nazwa, 18MP, wygląd, ergonomiczne body, filmy HD....
Moim zdaniem Canon nie wysłuchał fotografów z całego świata...
Kolekcjoner
01-09-2009, 12:30
A potem postanowiła, że matryca FF w tym aparacie byłaby zbyt wielką rozpustą a użytkownicy systemu EOS i tak nie uwierzyliby w taki wypas. Dzięki czemu firma Canon wypuściła kolejnego cropa i ci, którzy wymienili 30D na 40D aby potem wymienić go na 50D teraz będą mogli mieć body jednocyfrowe co niewątpliwie przywróci im wiarę w siebie i własną potencję podobnie jak wielka ilość pikseli, które niejednego idiotę w media markcie zawiodą do kasy z nową zabawką w ręku.
Ale nie bardzo rozumiem - wyzywasz ludzi od idiotów, bo chcą mieć lepszą/nowszą puszkę, kupują w MM czy ot tak dla zabicia czasu :shock:?
wysłuchał ale przez filtr połówkowy.. wszyscy marudzą na AF .. więc dostaną go :) ..
Ale nie bardzo rozumiem - wyzywasz ludzi od idiotów, bo chcą mieć lepszą/nowszą puszkę, kupują w MM czy ot tak dla zabicia czasu :shock:?
Siebie też wyzywam od idiotów ilekroć pójdę do MM : )
M.in. ze względu na niekompetencję sprzedawców, kasjerów i pań wystawiających faktury.
Dla mnie MM to synonim pewnej mentalności klientów. Mój znajomy pisze dziś "widziałeś 7D w necie? 18 megapikseli, ale czad!"
Niestety takim ludziom lepszy AF czy filmiki w aparacie nie pomogą robić lepszych fot. Bo kupują gadżet, nie aparat.
O tym mówię.
A nowe nie zawsze znaczy lepsze : )
Co do idiotów to nie ja zacząłem wyzywanie ludzi w ten sposób tylko MM. Bo skoro to sklep nie dla mnie, to zdaniem tej sieci też jestem idiotą : )
kasprzak
01-09-2009, 13:35
Pierwsze sample zdjęć i filmów:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7d/
Narazie sample są ok, ale nie żeby otwierać oczy - poza tym, na niskim ISO więc to też "szału nie robi". Trzeba poczekać na pierwszy test, bo sample to sample.
Natomiast film Sample Movie 1 najpłynniejszy nie jest. Na samplach z 5DMkII widziałem dużo lepszą płynność - chyba, że jest to tutaj jakoś przekombinowane.
MacGyver
01-09-2009, 13:43
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=51865
Ponieważ dyskusja na temat siódemki toczy się się równolegle w dwóch wątkach, co stwarza pewien bałagan, przymykam ten na kilka dni.
EDIT:
Otwieram ponownie, życzę miłego plotkowania :-)
http://blog.planet5d.com/2009/09/planet5d-interview-with-the-master-vincent-laforet/
Szykuje się niezła jazda w tym HDSLR zapowiadanym jako Red Canon ;) ale czy musimy wdepnąć w FCP by mieć worflow taki jaki być powinien, ciekawe co na to PremierePro team, P2 team?
Kolekcjoner
08-09-2009, 12:07
Cóż 20-tego października się okaże czy to prawda 8).
sirlukas
09-09-2009, 00:13
No dobra, żeby Was troszeczkę rozgrzać, jest już plotka o 3D!
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://nikonkit.com/photographers_files/74_photo_12326.jpg)
Robson01
09-09-2009, 00:18
Rozumiem, że z klawiatury "wbijasz" ogniskową jaka Ci jest w danej chwili potrzebna :-).
No nareszcie, cała szklarnia do kosza.
sirlukas
09-09-2009, 00:21
Rozumiem, że z klawiatury "wbijasz" ogniskową jaka Ci jest w danej chwili potrzebna :-).
No nareszcie, cała szklarnia do kosza.
Nie, nie! Wbudowana L'ka też będzie!
źródło (http://nikonkit.com/photographers_files/42_photo_26283.jpg)
No dobra, żeby Was troszeczkę rozgrzać, jest już plotka o 3D!
Fake. Nie ma przycisku 'direct print'.
Załóżmy przez chwilę, że ten aparacik miałby matrycę FF 20 MPix, pokrywał ogniskowe 8-300 ze stałym światłem 2.0 przy koszcie 500 USD...
Kto by to kupił? Ile narzekania by było, a wstyd na weselu (panie, zawołam wnuczka - na komunię większy/lepszy dostał) ...
Gdzie ta magia dźwigania "słodkiego ciężaru" EF 70-200/2.8 IS, mieszania stałkami i nerwowości przy kolejnej premierze. Bez sensu. Cały frajda tego szlachetnego hobby poszłaby się moczyć ... Kupiłbym wówczas nowe sztalugi i wrócił do malowania landszaftów.
Ale - jest nadzieja, Canon o nas dba i nigdy do tego nie dopuści :-D
Gdzie ta magia dźwigania "słodkiego ciężaru" EF 70-200/2.8 IS,
Odeszła na zawsze wraz z 200/2 IS i 135.
Odeszła wraz z Pro-1
Odeszła wraz z TX1
Odeszła wraz z GF-1.
Odeszła wraz z Pro-1
Odeszła wraz z TX1
Odeszła wraz z GF-1.
"Proza życia to przyjaźni kat
Pęka cienka nić
Telewizor, meble, mały [aparat]
Oto marzeń szczyt"
Kolekcjoner
09-09-2009, 11:25
Odeszła wraz z Pro-1
Odeszła wraz z TX1
Odeszła wraz z GF-1.
A to ciekawe, bo mnie nic nie odeszło :mrgreen:.
sirlukas
09-09-2009, 13:33
No dobra teraz na "serio":
Czyżby już blisko do 1D Mk IV? (http://www.canonrumorsforum.com/index.php?topic=276.0)
Kolekcjoner
09-09-2009, 13:45
No dobra teraz na "serio":
Czyżby już blisko do 1D Mk IV? (http://www.canonrumorsforum.com/index.php?topic=276.0)
I won’t say who told me … but a well-placed person at one of the site sponsors told me last week that the new Canon Mark IV is coming out next month.
Mniej więcej to samo mogę powiedzieć :).
Mniej więcej to samo mogę powiedzieć :).
Nawet nic mi nie mów!
Niespodziankę z Leiki (http://canon-board.info/showpost.php?p=697537&postcount=53) już mi popsułeś :mrgreen: ;)
Kolekcjoner
09-09-2009, 13:56
Nawet nic mi nie mów!
Niespodziankę z Leiki (http://canon-board.info/showpost.php?p=697537&postcount=53) już mi popsułeś :mrgreen: ;)
Oni mieli wyjątkowo kiepskie uszczelki :mrgreen:.
adalbert
09-09-2009, 13:58
To pora najwyższa, by Kolekcjoner wrzucił gdzieś na serwer pdf'a z MkIV :mrgreen:
Kolekcjoner
09-09-2009, 14:12
To pora najwyższa, by Kolekcjoner wrzucił gdzieś na serwer pdf'a z MkIV :mrgreen:
Chmm tylko, że ONI z kolei mają lepsze uszczelki :mrgreen:.
Nooo, szwedzkie (http://www.canonrumors.com/2009/09/announcement-teaser/)! ;)
During this fall, Canon will make one of its largest and most important launches in the company’s history and we hope you can attend.
HDSLR?
Kolekcjoner
09-09-2009, 19:36
No cóż dużo plotek. Raczej nie będzie to nic związanego z dslr, bo to ma być 29-go bm. Może nowe mówiące ksera :lol:.
mor_feusz
09-09-2009, 19:58
no co Ty, drukarki Wi-Fi HD :)
Nooo, szwedzkie (http://www.canonrumors.com/2009/09/announcement-teaser/)! ;)
HDSLR?
Obstawiam 7D z matrycą FF... ten 7D, którego wszyscy dopatrywali się na drugim plakacie;) A poważnie, to z tego co napisano na optyczne - Canon w trakcie konferencji 7D zapowiadał, że to nie ostatnia nowość w tym roku. Więc może 1D mk IV? Albo średni format w wydaniu Kwanona?;)
Albo średni format w wydaniu Kwanona?;)I dwa szkiełka jedno obok drugiego, żeby pokryć całą matrycę tym :D
Albo inaczej : szybkie przesuwanie matrycy - obiektyw rzutuje na pierwsze pół, matryca rejestruje, przesuwa się na drugie pół, rejestruje...
Kolekcjoner
09-09-2009, 20:13
Na poważnie to ja mam taką teorię (zresztą nie tylko mojego autorstwa), że Canon już od dłuższego czasu nie rusza swojej linii kamer (tych pro) z tego powodu, że szykują coś całkowicie nowego co wyeliminuje potrzebę modernizowania dotychczasowej oferty w tym zakresie. Można oczywiście snuć domysły czy będzie to tzw. "RED" w wydaniu Canona czy jeszcze coś innego. Pytanie czy to będzie to???
Co do cześci foto to ma być jeszcze to i owo w tym roku ale raczej nie w tym miesiącu.
Kolekcjoner - a w tym "to i owo" mieszcza sie moze jakies obiektywy? :)
Kolekcjoner
09-09-2009, 21:17
Kolekcjoner - a w tym "to i owo" mieszcza sie moze jakies obiektywy? :)
Tak .
OK... :)
No to idac dalej mimo tej wyizolowanej i rzucajacej sie w oczy "." :)
Czy bedzie wsrod nich cos szerokiego? :)
Kolekcjoner
09-09-2009, 21:38
Ja bym jednak dalej póki co nie szedł ;).
Ja bym jednak dalej póki co nie szedł ;).
Kolekcjoner; czym się zajmujesz, że masz zawsze info z pierwszej ręki..?:mrgreen:
Kolekcjoner
09-09-2009, 21:49
Kolekcjoner; czym się zajmujesz, że masz zawsze info z pierwszej ręki..?:mrgreen:
Różnie, czasem wróżę z kart, czasem używam szklanej kuli :wink:. Nowoczesnymi metodami się brzydzę :mrgreen:.
ehh. Sadyzm w czystej postaci... tak wiedziec i nie powiedziec :)
Tak .
obstawiam
24-70L II
lub/oraz
35L II
...obstawiany jest tez 70-200 f2,8 z nowym IS-em.
allxages
09-09-2009, 22:21
dajcie mi 35LII proszeeeeeeeee
Coś zamiast 28/1.8 ? :roll:
dajcie mi 35LII proszeeeeeeeee
Lepiej nie bo jak go podepniesz do Ds-a to nie ściągniesz do czasu wypuszczenia 35LmkIII :mrgreen: . Ja czekam na 135 H-IS f/1,8 :-D . A co ?! :)
Selena - szczerze życzę Ci nowej wersji 28mm. Pozdrawiam.
allxages
09-09-2009, 22:31
Szczerze mówiąc myślę, że jak kupię 35LmkII to może sprzedam 16-35...
Ja czekam na 135 H-IS f/1,8 :-D . A co ?! :)
Selena - szczerze życzę Ci nowej wersji 28mm. Pozdrawiam.
I jeszcze z funkcją macro ;) To chyba jeszcze poczekasz trochę :-D:wink:
Dziękuję Ci :D
Właściwie czy wyjdzie 35L mkII, czy 28/1,8 mkII(L;)) to dla mnie równie ciekawie...
to ja chce .. 85 f/1.8 is :-P
Wystarczy pokazać zakryte pudełko, a od razu na forach zaczyna się koncert życzeń;)
to ja chce .. 85 f/1.8 is :-P
Może lepiej 85/1.4 bez IS-a?:) Lepsze światełko i mniejsza GO...
Ja zastanawiam się co z 50/1.4 mark II, którą to w zamierzchłych czasach wróżyły serwisy plotkarskie. Ktoś ma jakieś przecieki?:)
Wystarczy pokazać zakryte pudełko, a od razu na forach zaczyna się koncert życzeń;)
Może lepiej 85/1.4 bez IS-a?:) Lepsze światełko i mniejsza GO...
Ja zastanawiam się co z 50/1.4 mark II, którą to w zamierzchłych czasach wróżyły serwisy plotkarskie. Ktoś ma jakieś przecieki?:)
tak wróżyły gd nagle było ich mało na rynku, tak samo jak 70-200 2.8 nagle zniknął z rynku i pojawia sie w małych ilościach. Tylko że 50 1.4 jest dostępny bez żadnego problemu. Mysle że najpierw odświeżą L ke 70-200, 24-70 i 35 L.... a co powinnie?
do powyszego bym dodał 28 1.8
tak wróżyły gd nagle było ich mało na rynku, tak samo jak 70-200 2.8 nagle zniknął z rynku i pojawia sie w małych ilościach. Tylko że 50 1.4 jest dostępny bez żadnego problemu. Mysle że najpierw odświeżą L ke 70-200, 24-70 i 35 L.... a co powinnie?
Czy powinni, dobre pytanie... W momencie kiedy pojawiła się plotka o wymianie 50-tki akurat zastanawiałem się nad jej zakupem. Wstrzymałem się licząc na to, że w kolejnej wersji być może pojawią się lepsze powłoki i poprawią rozdzielczość. W międzyczasie ukazała się sigma i trochę zawrzało na rynku. Ostatecznie nadal czekam;)
może 400 f/5.6 IS, w końcu?
Metalowe 50 1.8 mk 1 i 1/2 za 500zł :D
I na to chyba czekają wszyscy. Ja sam jestem w tej chwili szczęśliwym posiadaczem 50mm mk I, jednak mam świadomość jak marną mechanicznie i odstręczającą konstrukcją jest mk II. Jednak canon bazując na fakcie, iż mk II jest jedynym szkłem dającym bardzo dobrą jakość obrazu za tak niewielkie pieniądze - nieprędko odświeży ten obiektyw.
Pozatym - jest już 50mkII. Są u canona jakieś szkła mkIII ?
mate00sh
10-09-2009, 16:35
Są, nawet do mk. V doszli z 28-80:)
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/standard_zoom/ef_28~80_35~56v_usm.html
Ok, więc tutaj nie znajduję argumentu przeciw :P
Na razie chłopaki z canona zmieniają design w nowych obiektywach .. więc pewnie na nową jakość przyjdzie nam poczekać :-)
obstawiam jeszcze wymianę 100-400L, pasowałoby do 1D
35L chyba wyjdzie z nowym Ds.
fajny wątek...
14-24 2.8 l :]
ale EF czy EF-S? :mrgreen:
sebcio80
11-09-2009, 00:25
mnie sie marzy stalka Canona EF 20 1.8 lub nawet szersza z takim swiatlem
Kolekcjoner
11-09-2009, 00:30
mnie sie marzy stalka Canona EF 20 1.8 lub nawet szersza z takim swiatlem
Oj mnie się marzy coś takiego od dawna. I może być nawet bez L 8).
14-24 2.8 l :]
Z możliwością mocowania filtrów z przodu! :>
Z możliwością mocowania filtrów z przodu! :>
Dokladnie :), moze byc nawet kosztem f2,8 lub kilku mm z przodu :)
Dokladnie :), moze byc nawet kosztem f2,8 lub kilku mm z przodu :)
jak kosztem kilku mm z przodu to już chyba taki obiektyw jest ;) i można nawet filtry stosować na niego z przodu 8-)
niby jest, ale na 21Mpix na FF daje taka papke jakby go nie bylo :)
niby jest, ale na 21Mpix na FF daje taka papke jakby go nie bylo :)
to może masz walnięty egzemplarz?
Ja ze swojego jestem zadowolony.
Ze 3 testowalem i bylo podobnie... zeszta, to samo widac na samplach w necie czy to w przypadku 17-40 czy 16-35.
Ogolnie to oczekiwalbym od canona jakiegos lensa z mozliwoscia stosowania fitrow co by mi na f8/f11 dal cos takiego:
http://dens.zenfolio.com/img/v0/p757240961.jpg
http://dens.zenfolio.com/img/v1/p940321353.jpg
Czyli nie zadne cuda, a w miare rownomiernie ostra fotke w calym kadrze.
aha, fotki z zeissa 18mm f3,5@f11 i chyba bede zmuszony isc w tym kierunku, ewentualnie nikkor 14-24 + kombinacje z fitrami:
http://media.the-digital-picture.com/Information/Canon-EOS-Fall-Winter-2009-Catalog.pdf - znaczy, że do wiosny nic się już nowego nie pojawi?
Kolekcjoner
11-09-2009, 12:48
http://media.the-digital-picture.com/Information/Canon-EOS-Fall-Winter-2009-Catalog.pdf - znaczy, że do wiosny nic się już nowego nie pojawi?
No jak nie jak tak:
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/camera_images_5/Canon/misc/canon-mystery-box.jpg)
;) :lol:
może korpus będzie czerwony ;)
Czy powinni, dobre pytanie... W momencie kiedy pojawiła się plotka o wymianie 50-tki akurat zastanawiałem się nad jej zakupem. Wstrzymałem się licząc na to, że w kolejnej wersji być może pojawią się lepsze powłoki i poprawią rozdzielczość. W międzyczasie ukazała się sigma i trochę zawrzało na rynku. Ostatecznie nadal czekam;)
mi sie czekanie znudziło i kupiłem... tak to można czekać na Canon 5D Mark IV z nowym AF :D
No jak nie jak tak:
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/camera_images_5/Canon/misc/canon-mystery-box.jpg)
;) :lol:
ech... tyle picu o byle Ixusa ;)
ale pudeło jakie duże w tym Ixusie ;-)
ale pudeło jakie duże w tym Ixusie ;-)
no bo sie modna torebka musi do srodka zmiescic, lakier do wlosow i nakladka na przycisk migawki, zeby osoby z dlugimi paznokciami tez mogly wygodnie uzywac ;)
sirlukas
11-09-2009, 14:24
no bo sie modna torebka musi do srodka zmiescic, lakier do wlosow i nakladka na przycisk migawki, zeby osoby z dlugimi paznokciami tez mogly wygodnie uzywac ;)
Nie, nie, bo będzie wraz z mówiącą drukarką która obsłuży przycisk "direct print".
http://www.canonrumors.com/2009/09/1d-mark-iv-release-date-cr1/ ;)
Byle tylko starannie go wypozycjonowali ;)
sirlukas
11-09-2009, 14:30
http://www.canonrumors.com/2009/09/1d-mark-iv-release-date-cr1/ ;)
Wątpię żeby testy przeprowadzano na tak ważnych zawodach, chyba że Canon ma taką wiarę w siebie i tak dopracowany produkt.
czemu? To jest właśnie najlepsza okazja do tego, aby na MŚ w piłce nożnej dać właśnie super pewną i wolna od wad puchę. Dadzą go największym agencjom - oni kilku foto, ci będą chcieli na pewno po testować a jeżeli wykryją jakieś kardynalne błędy to na pewno od razu i po prostu będą robić dalej na mkIII
czy słyszał ktoś coś o nowej lampie ?
Myślicie, że jeśli wyjdzie 1d Mk IV, to cena 1d Mk III spadnie?
Za wiele tego sprzętu na półkach nie leży, więc na "kokosy" bym nie liczył (zwłaszcza zważywszy "zanim ten Mk IV trafi na półki") 8-)
sebcio80
12-09-2009, 10:37
Myślicie, że jeśli wyjdzie 1d Mk IV, to cena 1d Mk III spadnie?
bedzie tak jak w przypadku 5D, nowy 1D sie pojawi w sklepach to starego nie bedzie szans nowego kupic
zakładająć że premiera 1 MK IV bedzie w wakacje 2009 to dostępność na półce...w wysokiej cenie około świąt 2010 a w normalnej pewnie połowa 2011
czy słyszał ktoś coś o nowej lampie ?
ja. 580exII , 430exII i 270ex.:) Poza tym co ci w tych brakuje.?
zakładająć że premiera 1 MK IV bedzie w wakacje 2009 to dostępność na półce...w wysokiej cenie około świąt 2010 a w normalnej pewnie połowa 2011
Wakacje 09? :D
A tak na poważnie, wolałbym osobiście, żeby 1d MK III było dostępne z niższą ceną, chociaż to co mówisz wydaje się realne: Tańszy MK III = więcej chętnych do jego kupienia.
Wakacje 09? :D
A tak na poważnie, wolałbym osobiście, żeby 1d MK III było dostępne z niższą ceną, chociaż to co mówisz wydaje się realne: Tańszy MK III = więcej chętnych do jego kupienia.
2010 oczywiście :-)
ja. 580exII , 430exII i 270ex.:) Poza tym co ci w tych brakuje.?
Po prostu muszę kupić jeszcze jedną. Jak kupowałem 580tke to za parę miesięcy wyszła dwójka. Więc teraz chcę się zorientować. A jakąś plotkę słyszałem.
Nie chodziło o ETTL-III? Ktoś chyba puścił coś takiego w toku wątku -niby Canon coś tam majstruje, bo z ETTL-II nie są zadowoleni (w detalach pamięć może mnie mylić, ale na 2010 raczej włożyłbym to między przysłowiowe bajki) :wink:
sebcio80
12-09-2009, 13:02
na poczatku roku byly plotki o 700EX i Canon w koncu taka lampe wyposci pewnie, szczegolnie ze jego systemowe juz nie sa najmocniejsze na rynku (Nissin ma LP 60)
58 vs 60 to rzeczywiście mega różnica. Jedyne co, to to, że marketingowa, bo nie mogą powiedzieć "canon - najmocniejsza lampa na rynku".
58 vs 60 to rzeczywiście mega różnica. Jedyne co, to to, że marketingowa, bo nie mogą powiedzieć "canon - najmocniejsza lampa na rynku".
Zgadza się. Ponadto ta liczba przewodnia w testach często wychodzi mocno naciągana i jest też uzależniona od kąta rozbłysku. 580EX II ma tą liczbę dla kąta odpowiadającemu 105mm, ale jak by LP wzrosła po jego zawężeniu?;)