PDA

Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

akustyk
02-10-2009, 10:59
Przy f/16?

no chyba mi nie probujesz wmowic, ze twoj 17-40 jest realnie ostry w rogach przy f/16. poniekad, jakiekolwiek bys tam f nie wstawil, to nie kupuje ;)

no dobra, moze w cropie to tak... ;)

gietrzy
02-10-2009, 11:13
no chyba mi nie probujesz wmowic, ze twoj 17-40 jest realnie ostry w rogach przy f/16.

To było pytanie ;) nie mam i nigdy nie miałem tego ciemnego szkła.
Jeśli jest tak jak mówisz to nie mam więcej pytań :mrgreen:

Tasma
02-10-2009, 12:11
Ile razy już to było, early ducklings to było w 80's i się nie powtórzy. Rolę tych tanich stałek przejęły srebrzanki w cropie i f/4 kity w pełnej klatce.
Canon robi szkła bedące wypadkową ubiec konkurencję/sprzedać tonę w miesiąc.
Swiadom jestem, ze siedzimy sobie tutaj i wypisujemy nasze pobozne zyczenia, a Canon i tak zrobi to co sie im bedzie oplacac, nawet jesli naszym zdaniem bedzie to bez sensu. Ta firma ma genialny marketing. Wystarczy tutaj wspomniec samopromowanie sie w sieci 7d. Puscili w ludzi kilka(dziesiat) bodziakow, a pare milionow szuka kazdego sampla czy szczegolu specyfikacji. Dla mnie majstersztyk.

To ma sens tylko ze względu na nowego plotkarskiego szerokiego Nikkora f/4 - już raz Canon wypuścił odpowiedź na 14-24. Jak wyszło każdy widzi :)

lub inaczej: jest 17-40 za $765 i jest super poprawiony 17-40 II za $1599 - który kupisz?
Jesli ten nowy 17-40 II bedzie lepszy optycznie, z ostrymi rogami przy F8, a ja akurat bede potrzebowal go do krajobrazu na pewno sie zastanowie. Z drugiej strony Canonowi nigdy nie bedzie sie oplacalo wyprodukowanie takiego szkla bo spadlaby sprzedaz 16-35 II (chyba ze kosztowalyby tyle samo).

Kawa wymywa magnez z organizmu, jak już to lepiej coś takiego żeby przy okazji sponiewierało ;) bo zimno jak cholera.
Ceny: ze sklepów info idzie do dystrybytorów/importerów, że jeśli przegną z ceną to znowu będzie się sprzedawał tylko Niemiec. Nie ukrywam, że różnica USA <->PL jest na tyle mała by rozważyć zakup z PL-dystrybucji. Z drugiej strony jak kupujesz 7D, 15-85 i 100m różnica już powala :sad:
Ale zawsze dochodzi ryzyko ewentualnego oclenie plus problemy gwarancyjne. Ja tam wole zaplacic wiecej. Kwestia mozliwosci.

gietrzy
02-10-2009, 12:22
Swiadom jestem, ze siedzimy sobie tutaj i wypisujemy nasze pobozne zyczenia,

Info pochodzi z dobrego źródła northlight a i sam Westfall ztcp też zabieral głos w tej sprawie. Tak czy siak źródło informacji zapowiedziało stangnację (50D AF) a rewolucję dopiero jeszcze wtedy w 70D (7D AF).

Wystarczy tutaj wspomniec samopromowanie sie w sieci 7d. Puscili w ludzi kilka(dziesiat) bodziakow, a pare milionow szuka kazdego sampla czy szczegolu specyfikacji. Dla mnie majstersztyk.

I tak i nie. Vincent otrzymał Piątkę bo się akurat napatoczył a Canon i tak wydaje ciężkie $$$ na promocje każdego dslr - zdjęcia z imprez w azjatyckich oddziałach.

Jesli ten nowy 17-40 II bedzie lepszy optycznie, z ostrymi rogami przy F8, a ja akurat bede potrzebowal go do krajobrazu na pewno sie zastanowie.

900 zł - Samyang 14/2.8 - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać :mrgreen:

Ale zawsze dochodzi ryzyko ewentualnego oclenie plus problemy gwarancyjne. Ja tam wole zaplacic wiecej. Kwestia mozliwosci.

Ja swoją Piątkę miałem na pl-gwarancji. Nie chcesz wiedzieć jak i ile razy w stefana mnie zrobił monopol.........

akustyk
02-10-2009, 12:24
Jesli ten nowy 17-40 II bedzie lepszy optycznie, z ostrymi rogami przy F8, a ja akurat bede potrzebowal go do krajobrazu na pewno sie zastanowie. Z drugiej strony Canonowi nigdy nie bedzie sie oplacalo wyprodukowanie takiego szkla bo spadlaby sprzedaz 16-35 II (chyba ze kosztowalyby tyle samo).
chyba, ze Sony wypusci swoje 16-40/4 a Nikkor to glosne ostatnio 16-35/4.

bo jak jeden albo drugi odbiora Canonowi monopol w dziedzinie UWA-zoom f/4, to skosnoocy panowie szybko dojda do tego slusznego wniosku, ze skonczylo sie wciskanie kaszany. a nie mam wiekszych watpliwosci, ze nawet Sony (scratch it: Tamron) potrafi dobrze zaprojektowany pod cyfre 16-35/4, ktory bedzie w rogach ostrzejszy niz otaczany, bog wie czemu, kultem 17-40. nagle okaze sie, ze ten canonowski czerwony pasek jest z okladem najmiekszy w rogach wsrod konkurencji.

chodza pogloski o takim Nikkorze 16-35/4 i mam cicha nadzieje, ze ten lens faktycznie wyjdzie. bo jak wyjdzie, to nie mam watpliwosci, ze pokaze Canonowi co znaczy okreslenie "ostry obiektyw". trzymam tylko kciuki, zeby reakcja nie byl cash-back 200$ na 17-40, tylko mkII tego skadinad bardzo sensownego lensa

gietrzy
02-10-2009, 12:28
nawet Sony (scratch it: Tamron)

:mrgreen:
Ostatnio nie widzę na forum precz z sony, to były czasy ;)

chodza pogloski o takim Nikkorze 16-35/4 i mam cicha nadzieje, ze ten lens faktycznie wyjdzie. bo jak wyjdzie, to nie mam watpliwosci, ze pokaze Canonowi co znaczy okreslenie "ostry obiektyw"

Jeśli to będzie f/4 to śmiem twierdzić, że 14-24 spadnie z tronu!

akustyk
02-10-2009, 12:35
Ostatnio nie widzę na forum precz z sony, to były czasy ;)

mam wrazenie, ze to ciebie ekscytowal 7D, ktorego nigdy bysmy w takim ksztalcie nie zobaczyli przed 2011, gdyby Sony nie przylozylo sie do rynku i skopania Canona po jajkach?

Sony to nieodmiennie drogi szajs, od ktorego trzymam sie z daleka. ale dosc mocno im kibicuje, bo Nikon nie byl w stanie zmusic Canona do ruszenia d* z piedestalu. tak po prawdzie, to im bardziej patrze na to co Nikon i Canon wypuszczaly(wypuszczaja) tym bardziej mam podejrzenie, ze ksiegowi obu firm wspolnie chleja sake i dziela rynek miedzy siebie, zeby maksymalizowac dojenie ludzi z kasy :(

nie sadze. bo oni tez musza we wlasciwy target mierzyc, zeby nie doprowadzic do zwolnienia ksiegowych w Canonie (bo z kim beda wtedy doceniac kunszt destylarni ;) ?). wiec te 16-35/4 musi byc drozsze od 17-40, ale tez wyraznie tansze od 14-24 i tez optycznie gorsze.

a ze mogliby zrobic 16-35/4, z ktorego zdjeciami moznaby sie golic... :-D Canon tez by mogl. i tyle z tego wynika :)

ARN
02-10-2009, 12:42
Ale ostrość można. Mój 24-105 do ostrych nie należy i nie jestem jedyny.

A to sorry. Ja mam szczęście :-D

....

lub inaczej: jest 17-40 za $765 i jest super poprawiony 17-40 II za $1599 - który kupisz?

Przesadziłeś z ceną II - musi być sporo tańszy od 16-35, ale do "zagospodarowania" jest 800$ różnicy, więc sporo. Nawet cashback da się wcisnąć na zachętę

Dadzą dobrą cenę to nie spadnie.
A może efektem będzie wreszcie dobre szerokie szkło Canona...

gietrzy
02-10-2009, 12:45
mam wrazenie, ze to ciebie ekscytowal 7D, ktorego nigdy bysmy w takim ksztalcie nie zobaczyli przed 2011, gdyby Sony nie przylozylo sie do rynku i skopania Canona po jajkach?

A mi chodziło tylko o Tomka... z sony najbardziej lubię neony nocą, można zejść z IsO o 1-2 EV...co do szajsu: A900 na ISO100 rozdzielczością zmiata wszystko, jakbyś dostał w plener taki secik a900 i ZA16-35 myślę, żeby wyjść z twarzą logowałbyś się pod innym nickiem ;)

Canon tez by mogl. i tyle z tego wynika :)

Wątpię, żadnym UWA lensem jeszcze nigdy nic nie pokazali od czasów zabójczej broni 1 (17-40) po never ending story (14II)

Plotkarskie 12-24 ma to zmienić - mam nadzieję, że podejdą do tego jak do 1D4

Dadzą dobrą cenę to nie spadnie.

Chodziło mi o relację światło/rozmiar/ostrość ;)
Jak szkło jest pokroju 14-24 cena nie ma znaczenia.

akustyk
02-10-2009, 13:02
A mi chodziło tylko o Tomka... z sony najbardziej lubię neony nocą, można zejść z IsO o 1-2 EV...co do szajsu: A900 na ISO100 rozdzielczością zmiata wszystko, jakbyś dostał w plener taki secik a900 i ZA16-35 myślę, żeby wyjść z twarzą logowałbyś się pod innym nickiem ;)

no dobra, to zeby nie bylo niedomowien: nie zawsze oba warunki "szajs" i "drogie" sa spelnione. czasem zdarza sie, ze jeden z nich odpada.

Wątpię, żadnym UWA lensem jeszcze nigdy nic nie pokazali od czasów zabójczej broni 1 (17-40) po never ending story (14II)
Plotkarskie 12-24 ma to zmienić - mam nadzieję, że podejdą do tego jak do 1D4

byc moze. chociaz wiecej dobrego zrobilby po prostu update 17-40. bo to jest, nawet w chwili obecnej, maszynka do tloczenia jenow dla Canona, ktora sama jedna sciaga do systemu Canona rzesze ludzi. a jakby jeszcze oprocz czerwonego paska i sensownego zakresu byla ostra, to sake by sie strumieniami lala :mrgreen: fakt, ze ostrosc nie jest warunkiem kluczowym do dobrych wynikow sprzedazy (jak juz Canon niejednokrotnie pokazal), ale upieram sie, ze by tu pomogla.

ARN
02-10-2009, 13:14
...
byc moze. chociaz wiecej dobrego zrobilby po prostu update 17-40. bo to jest, nawet w chwili obecnej, maszynka do tloczenia jenow dla Canona, ktora sama jedna sciaga do systemu Canona rzesze ludzi. a jakby jeszcze oprocz czerwonego paska i sensownego zakresu byla ostra, to sake by sie strumieniami lala :mrgreen: fakt, ze ostrosc nie jest warunkiem kluczowym do dobrych wynikow sprzedazy (jak juz Canon niejednokrotnie pokazal), ale upieram sie, ze by tu pomogla.

16-35 zostałoby dla reporterów, a apdejtowany 17-40 (np. z ostrymi rogami) dla landszafciarzy i reszty, któa dla tego szkła ciągną w stronę Canona.
Byłby wilk spity i owca chlała :-D

Kolekcjoner
02-10-2009, 13:17
chociaz wiecej dobrego zrobilby po prostu update 17-40. bo to jest, nawet w chwili obecnej, maszynka do tloczenia jenow dla Canona, ktora sama jedna sciaga do systemu Canona rzesze ludzi. a jakby jeszcze oprocz czerwonego paska i sensownego zakresu byla ostra, to sake by sie strumieniami lala :mrgreen: fakt, ze ostrosc nie jest warunkiem kluczowym do dobrych wynikow sprzedazy (jak juz Canon niejednokrotnie pokazal), ale upieram sie, ze by tu pomogla.

Jeśli to prawda to to w żaden sposób nie mobilizuje Canona do wypuszczania następcy.
BTW: Póki co nie sądzę żeby odświerzyli akurat to szkło.

akustyk
02-10-2009, 13:17
Byłby wilk spity i owca chlała :-D

dobrze mowi! polac mu!

chociaz optymizmem specjalnie mnie to nie nastraja. bo czasy, kiedy ksiegowi w Canonie widzieli u siebie rubryczke "landszafciarze", to chyba nie za mojej kadencji byly... ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jeśli to prawda to to w żaden sposób nie mobilizuje Canona do wypuszczania następcy.
ale precedens w postaci 70-200/4 IS jest.

marzenia tez sa. zawsze :-D

BTW: Póki co nie sądzę żeby odświerzyli akurat to szkło.
mozemy sie dla beki zalozyc np. na rok o flaszke (schiedamski Jenever vs. bialostocki Zubr), ale ja sie raczej z gory nastawiam na przegrana :)

ARN
02-10-2009, 13:20
chociaz optymizmem specjalnie mnie to nie nastraja. bo czasy, kiedy ksiegowi w Canonie widzieli u siebie rubryczke "landszafciarze", to chyba nie za mojej kadencji byly... ;)

I znowu zatoczyliśmy w rozważaniach pętlę, dochodząc do tradycyjnego resume:
CAŁA NADZIEJA W KONKURENCJI :mrgreen:

akustyk
02-10-2009, 13:24

patrzac na to z innej strony: mamy okazje miec i uzywac sprzetu z, bylo nie bylo, chyba najbardziej rozbudowanego i najbardziej wszechstronnego systemu maloobrazkowych DSLR. a co i rusz pada tekst "cala nadzieja w konkurencji" ;)

moze my po prostu jestesmy rozwydrzonymi i zepsutymi malkontentami? :mrgreen:

Kolekcjoner
02-10-2009, 13:25
mozemy sie dla beki zalozyc np. na rok o flaszke (schiedamski Jenever vs. bialostocki Zubr),

Nie ma sprawy :D.

KMV10
02-10-2009, 13:43
Ale jakiej konkurencji? Między prezesami firm foto popijających wspólnie sake? ;)

gietrzy
02-10-2009, 13:50
Ale jakiej konkurencji? Między prezesami firm foto popijających wspólnie sake? ;)

za optyczne.pl (DP-1 wywiad z Sigmiokiem): popijają razem, ale jeśli chodzi o interesy to nie ma Olek, mordo ty nasza ;)

KMV10
02-10-2009, 14:04
za optyczne.pl (DP-1 wywiad z Sigmiokiem): popijają razem, ale jeśli chodzi o interesy to nie ma Olek, mordo ty nasza ;)
I wszyscy w to wierzymy, nazywając to kartelem. :mrgreen:

gietrzy
02-10-2009, 14:35
http://www.bhphotovideo.com/c/product/583953-REG/Canon_2764B003_EOS_5D_Mark_II.html

Err99 czy echa A850?

ARN
02-10-2009, 14:48
http://www.bhphotovideo.com/c/product/583953-REG/Canon_2764B003_EOS_5D_Mark_II.html

Err99 czy echa A850?

:shock:
I jeszcze jakieś święto mają, więc don't call for more information...

HuleLam
02-10-2009, 15:15
:shock:
I jeszcze jakieś święto mają, więc don't call for more information...

To dokładnie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sukkot) - ale imho mogli się "strzelić" z tym discontinued ;-)

dzik
02-10-2009, 15:18

Err99 czy echa A850?

Pomylka, nie pamietam by jakiekolwiek body wyszlo bez rumorsow wczesniej.
Narzedziem Canona na A850 powinien byc cash back.

Bahrd
08-10-2009, 09:39
Za CR: http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=pl&js=y&u=http%3A%2F%2Fwww.dslrmagazine.com%2Fbreves%2Fnot icias-breves%2Fcanon-20-de-octubre.html&sl=es&tl=en&history_state0= - znaczy się 3D? :mrgreen::lol:

akustyk
08-10-2009, 10:03
Za CR: http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=pl&js=y&u=http%3A%2F%2Fwww.dslrmagazine.com%2Fbreves%2Fnot icias-breves%2Fcanon-20-de-octubre.html&sl=es&tl=en&history_state0= - znaczy się 3D? :mrgreen::lol:
znaczy sie nastepca 1DmkIII o nazwie 1D mkIV albo jakiejs innej. mowie na podstawie oryginalu, bo tlumaczenia sa... jakie sa...

co poniekad jest bez sensu. przy obecnym 7D nie bardzo jest miejsce na cos innego niz wypasiony 1D. chyba, ze po prostu Canon zmieni nazwe serii, ale to tez brzmi malo prawdopodobnie.

mate00sh
08-10-2009, 10:10
Jest miejsce:
3D z matrycą 5DII, AFem 7D, bez filmów za 10k zł
1D4 z matrycą APS-H 25MPix (upakowanie jak w 7D) za 15k zł
1Ds4 z matrycą 40MPix (upakowanie jak w 7D) za 30k zł
i pozamiatane:)

Bahrd
08-10-2009, 10:19
znaczy sie nastepca 1DmkIII o nazwie 1D mkIV albo jakiejs innej. mowie na podstawie oryginalu, bo tlumaczenia sa... jakie sa...

co poniekad jest bez sensu. przy obecnym 7D nie bardzo jest miejsce na cos innego niz wypasiony 1D. chyba, ze po prostu Canon zmieni nazwe serii, ale to tez brzmi malo prawdopodobnie.
Liczyłem na Twoją pomoc, bo ja ibero-języków nie czuję zupełnie. A z "tłumaczenia" zrozumiałem, że będzie i następca Mk III i jakaś nowa linia - stąd pytanie o 3D ;)

Jest miejsce:
Pamiętaj, że Canon może zechcieć również "pozycjonować" aparaty ze względu na rozdzielczość filmów. Pytałem "gościa który wie, co mówi":
- Dlaczego kinowy format 2K to nie jest po prostu Full HD?
- To nie jest przypadek, Mr Bahrd - odpowiedział... ;)
Ja tak cały czas o tym trybie filmowym, bo czytam tu i tam, że DIGIC V umie właśnie szybko przetworzyć sygnał z klatki na format filmowy/wideo.

Lulu1988
08-10-2009, 10:32
5D II + 7D - movie mode = 3D za 10k? Przecież wtedy 'nowej' 5tki nikt by nie kupił. Nawet jakby te wszystkie nowości poszły w świat to myślę, że ceny były by nieco inne/wyższe, tzn.:
5DII za 9500zł
3D ok 13-14k zł
1D4 ok 17-18k zł
1Ds4 ok 28-30k zł
Z takim ustawieniem jest miejsce na 3D, a Canon zarabia i na tych z grubszym jak i nieco cieńszym portfelem.

akustyk
08-10-2009, 10:34
Jest miejsce:

mozesz miec racje, ze wzgledu na zbawienny (dla nas, uzytkownikow) wplyw Playstation na rynek. poki co pozostane nadal ostrozny w mojej wierze w Canona. a to powyzej wyglada na, panie wybacza, nasranie modeli w stylu wlasnie Sony - wygenerowanie duzej ilosci "produktow" w folderach zamiast ciaglego uczucia ssania ze strony uzytkownikow.

obecna sytuacja jest dla samego Canona o tyle zdrowa, ze z jednej strony jest swietna matryca z nedznym AF, z drugiej matryca cropowa z solidnym AF. a jak chcesz jedno i drugie, to masz drogie 1-ki :) albo czekasz na nowosci... ale nie 2 miesiace tylko 2 lata minimum. a wtedy i tak nie dostaniesz tego co bys chcial. i na dodatek za to zaplacisz :mrgreen: i bedziesz czekal kolejne 2 lata zbierajac kase na lepszy update...

cala nadzieja w Playstation...

BuRton
08-10-2009, 10:35
Filmy nie filmy... Niech dadzą wreszcie porządny i w pełni sprawny FF za przystępne 12 - 15 tys. złociszy - takie połączenie 5dmkII i 7d.

oskarkowy
08-10-2009, 11:30
3D ok 13-14k zł

Naiwniacy.. Ludziska czekają na taką puszkę czasem po 6 lat. I teraz mają im ją oddać za pół darmo? Nie licz na cenę niższą niż 16k a jak będzie 18, to też nikt nie będzie bardzo płakał. Nawet bez gripa.
A to, że nie będzie filmów, to w zasadzie zaleta. Kto kupuje taki aparat? Głównie zawodowcy. A tym taka popierdółka tylko będzie przeszkadzać w menu i zajmować guziki.

BuRton
08-10-2009, 11:46
...Nie licz na cenę niższą niż 16k a jak będzie 18, to też nikt nie będzie bardzo płakał. Nawet bez gripa.
A to, że nie będzie filmów, to w zasadzie zaleta. Kto kupuje taki aparat? Głównie zawodowcy. A tym taka popierdółka tylko będzie przeszkadzać w menu i zajmować guziki.
Dobra. Niech to 3D będzie za 17 tys. :) . Oby najpóźniej w 2010 roku. Filmowcy do kamer a fotografowie do fotoaparatów 8-) .

dzik
08-10-2009, 12:13
Zrobilem probe na jednym konsumencie, sobie. Kolega zakupil 7D a ja mialem w ciagu miesiaca brac 5DII.
Pobawilem sie 7D i po kilku minutach czuc zmiane polityki w tych puszkach. 5DII wyglada przy 7D jak zrobiony 5lat temu. Pierwsza mysl, moze lykne 7D?
Jedyne co mnie przed 7D wstrzymuje to jakosc obrazka na poziomie piksela. Zdjecia jako calosc wygladaja dobrze, ale przy dyzuch powiekszeniach na prozno szukac ostrosci i ma jak dla mnie kiepskie przejscia tonalne w cieniach.
Efekt: nie kupuje narazie nic i czekam, mnie akurat na to czekanie stac, obecny sprzet dziala. Zobaczymy co zrobi konkurencja, zobaczymy co na wyzszej polce poza 1D sie pojawi.

sirlukas
08-10-2009, 12:37
Przy drukowaniu piksele też będziesz oglądał?

gietrzy
08-10-2009, 13:02

Wszystko w tym temacie. Co do ostrości, kolega nic nie pisze o szkłach ;)

Co do 3D, jeśli Sony nie zrobi nic w tym temacie nie liczyłbym na nic poniżej $6->5k na początku i pod koniec cyklu życia produktu; przy założeniu utrzymania 3 pro-półek 1d/1ds/3d.

akustyk
08-10-2009, 13:04

ja tam praktycznie nie drukuje, ale ogladam na monitorze. w 1800x1200 na 24" ekranie ma to sens i widac duzo wiecej (i wygodniej) niz na przyzwoicie zrobionej odbitce pokroju 30x20 cm. nie bez znaczenia jest tez fakt, ze ogladam kolor pozytywowy na medium pozytywowym a nie po konwersji na negatywowy, ktora to pozbawia zdjecia ich naturalnych zalet.

a w 1800x1200 widac jakosc matrycy. i widac dobre megapiksele ;)

Kolekcjoner
08-10-2009, 13:46
Jest miejsce:

To nawet nie jest abstrakcja to czyste SF :wink:8-).

mate00sh
08-10-2009, 15:51
To nawet nie jest abstrakcja to czyste SF :wink:8-).

A co ty chciałeś - to jest wątek złudnych nadziei:)

dzik
08-10-2009, 16:19

Pierwsze proby na 50/1.8 przy roznych przyslonach, wiem ze nie jest to szklo referencyjne ale przy f4-5.6 na 5dMKII obraz jest o niebo lepszy. 70-200/4IS tez na 7D nie potrafi pokazac ostrosci. Moze tam siedzi zbyt mocny AA.
Link wklejany, ale obrazuje sporo.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=458&Camera=479&Sample=0&FLI=0&API=2&LensComp=458&CameraComp=673&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=2

Z checia zobacze ostre fotki z 7D, narazie niestety sampli malo.

Pol
08-10-2009, 18:29
Zapewniam że 7D potrafi robić ostre fotki Kilka z nich wkleiłem na postach o 7D. kilka dni temu w przedszkolu testowałem 7D z fleszem 580 II. Efekt oceńcie sami.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img394.imageshack.us/img394/3954/img08488resize.jpg)

mgtan
08-10-2009, 18:31
zmien na tym zestawieniu na 50D i zobacz że crop nie ma tej ostrości też, tak samo jak 500D, 450D i 1000D.... cropy są mniej ostre tutaj.

Zapewniam że 7D potrafi robić ostre fotki Kilka z nich wkleiłem na postach o 7D. kilka dni temu w przedszkolu testowałem 7D z fleszem 580 II. Efekt oceńcie sami.

źródło (http://img394.imageshack.us/img394/3954/img08488resize.jpg)

pokaż cropa 1:1

arturs
08-10-2009, 18:36

Kup sobie już to 7d bo marudzisz okropnie :mrgreen:
i wtedy zrobimy testa na twojej byłej 135tce jako szkle referencyjnym ;)

oskarkowy
08-10-2009, 18:54

Sam się prosisz.. Będzie płacz :mrgreen:

Pol
08-10-2009, 19:05
Fotka w przedszkolu była zrobiona 35L. czas 1/60 f4,ISO 100. Crop ma tylko sens z rawa. Na tym forum max 800x600. Prezentowałem też fotki ze 135L.
Proponuje zakupić aparat i miłej zabawy!

basala
08-10-2009, 19:34
Zapewniam że 7D potrafi robić ostre fotki Kilka z nich wkleiłem na postach o 7D. kilka dni temu w przedszkolu testowałem 7D z fleszem 580 II. Efekt oceńcie sami. Od czego odbiłeś flesza?

konradl
08-10-2009, 19:48
Od czego odbiłeś flesza?

Jak to mowi poslanka Hojarska "Spokojnie, nie agresywnie" :)

mgtan
08-10-2009, 20:59
zamieść prosze wycinek 800px ze zdjęcia i już :) nie musi być 18mpx

huh
08-10-2009, 21:05
Filmowcy do kamer a fotografowie do fotoaparatów 8-) .

święte słowa, przyklaskuję, podpisuję się obiema dłońmi i jeszcze stopami.

gietrzy
08-10-2009, 21:13
Kup sobie już to 7d bo marudzisz okropnie :mrgreen:
i wtedy zrobimy testa na twojej byłej 135tce jako szkle referencyjnym ;)

Ja nie marudzę ;)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/821804

mate00sh
08-10-2009, 22:16
Ja nie marudzę ;)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/821804

A niech Cię pokręci z tymi samplami... To ja się próbuję uodpornić na kupowanie nowych puszek a Ty z takim czymś wyjeżdżasz?:D

Pol
08-10-2009, 22:18
Fotka dla mgtana.
7D+200L F2.0 IS. Czas 1/1250 f2.8 ISO 200.

źródło (http://img376.imageshack.us/img376/4200/img03477resize.jpg)
to samo po cropie 1:1

źródło (http://img9.imageshack.us/img9/2596/img034777.jpg)
Mam pytanie czy drukujesz fotki po przekadrowaniu?

wojkij
08-10-2009, 23:49
Sorry ale ten sampel jest trochę nie fair z racji podpiętego dekielka;)

gietrzy
09-10-2009, 05:26
Sorry ale ten sampel jest trochę nie fair z racji podpiętego dekielka;)

To by było na tyle jeśli chodzi o wygodne używanie 7D bez gripa przez człowieka, który odcisk swojej dłoni zostawił w czarno-pomarańczowej modelinie :mrgreen:

Bahrd
09-10-2009, 06:33
http://www.canonrumors.com/2009/10/new-flash-cr1/ - będzie można wyzwalać przez USB??

PS
PT Koledzy - sio z 7D do swojego wątku! ;)

APP
09-10-2009, 08:42
Patrząc na GN (205), to chyba miałby być jakiś "młotek" (chyba, że GN faktycznie podane w stopach). Ogólnie polecam lekturę komentarzy pod informacją (swoją drogą, jak to USB niby miałoby działać > synchronizacja).

Bahrd
09-10-2009, 09:11
GN ~ 205m? Podejrzewam, że "usuwanie czerwonych oczu" zaczęłoby oznaczać zabieg chirurgiczny u fotografowanych taką lampą...

dzik
09-10-2009, 09:12
Raczej w stopach, 580 ma w stopach GN 190

mgtan
09-10-2009, 18:57
Fotka dla mgtana.

Mam pytanie czy drukujesz fotki po przekadrowaniu?

Dziękuje uprzejmie za fotki. Wygląda to bardzo dobrze i tak po wykadrowaniu zdarza sie że potrzebuje drukować.

Sławek
11-10-2009, 13:05
Cha....Mówiłem że się ma pojawić jakaś nowa lampa to ktoś mnie wyśmiał !!!

Bahrd
11-10-2009, 13:17
Jakaś bzdura. A co niby poprawiać w 24-105 ?
A co niby poprawił Nikon w nowym 18-200VR II?

Mówiłem że się ma pojawić jakaś nowa lampa to ktoś mnie wyśmiał !!!
Poczekaj z tym tryumfem - jeszcze się nie pojawiła... :mrgreen:;)
Znalezione na NLI (http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_rumours.html):
http://www.digitalcinemasociety.com/media/DCS_July09_Tim_Smith1.mov

Lots of interesting comments... made me think that my future 1Ds4 is going to be rather special in its video capabilities - może trafię z tym 4K? ;)

APP
11-10-2009, 13:40
Cha....Mówiłem że się ma pojawić jakaś nowa lampa to ktoś mnie wyśmiał !!!

CR1 i mogło dotrzeć do Ciebie echo z tego samego źródła :P
7D wyszło bez E-TTL III (a ma wbudowaną lampę).

Ale owszem, "nigdy nie mów nigdy"... wcześniej czy później doczekamy się pewnie i E-TTL III (bo nie chce mi się wierzyć, że Canon wypuszczałby nieco tylko mocniejszą lampę bez dodatkowego bodźca), a czy będzie to wcześniej czy później...
Wszystko to narazie gdybania. Jeśli nie zamierzasz zmienić od razu puszki, to bierz 580EXII i korzystaj.

gietrzy
11-10-2009, 17:32
7D wyszło bez E-TTL III

Tak samo jak 5DII wyszło bez epic'a...
Dadzą w FW potwierdzając, ż firma słucha kibiców, ble ble

Kolekcjoner
11-10-2009, 19:41
Dadzą w FW potwierdzając, ż firma słucha kibiców, ble ble

Może lepiej jakby słuchali klientów :mrgreen:.

gietrzy
11-10-2009, 21:14
Może lepiej jakby słuchali klientów :mrgreen:.

ROTFL, oglądałem mecz Vive vs. Głogów :mrgreen:

HuleLam
12-10-2009, 11:36
Jakaś bzdura. A co niby poprawiać w 24-105 ?

Koszty produkcji (zmniejszyć) - to można praktycznie w każdym obiektywie :)

mgtan
12-10-2009, 15:50
Koszty produkcji (zmniejszyć) - to można praktycznie w każdym obiektywie :)

bez przesady 24-105 to akurat ma jedną z lepszych cen, patrząc np na 24-70 czy 70-200 IS 2.8, 16-35.

HuleLam
13-10-2009, 08:05
bez przesady 24-105 to akurat ma jedną z lepszych cen, patrząc np na 24-70 czy 70-200 IS 2.8, 16-35.

Nie pisałem o cenie! ;) Cele Canona są inne od celów jego klientów.

Bahrd
13-10-2009, 09:06
To jest pikuś, pan pikuś... gdzieś w necie czytałem, że D3s ma mieć iso 100 000! Prawie dziesięc razy większe niż SewerynD
My też będziemy mieć swoje 100 000! :lol:
A nawet 102 400! ;) http://www.canonrumors.com/2009/10/announcement-october-20-2009-cr3/

gietrzy
13-10-2009, 09:14
A nawet 102 400! ;) http://www.canonrumors.com/2009/10/announcement-october-20-2009-cr3/

Dla mnie bajka, flesz w domu, zapinasz 16-35II, konfigurujesz auto iso i never let me down again :mrgreen:

zuczek
13-10-2009, 09:24
Super sprzęt dla górników ;) .. ale może dzięki temu, że będzie iso 102 000 to iso 1600 będzie jak 400 :D

Thomason2005
13-10-2009, 09:26
Już widzę działanie z ISO 102,400 na cropie 1,3.
Ale zima się zbliża, więc ludzie pomyślą, że to śnieg tak pruszy...

ARN
13-10-2009, 09:28

Dla mnie bajka, flesz w domu, zapinasz 16-35II, konfigurujesz auto iso i never let me down again :mrgreen:

Tak się zastanawiam, czy czasem Canon nie ma cichych udziałów u któregoś z producentów kart pamięci. Zakładając na oko matrycę 18MP (wyścig trwa :-D ) i ISO 102.400 ( :shock: ), to wypluty RAW będzie miał z 50MB 8-)

Bahrd
13-10-2009, 09:28
2 * 7D = 1D4 - wzór na cenę? ;)

ARN
13-10-2009, 09:29
Super sprzęt dla górników ;) .. ale może dzięki temu, że będzie iso 102 000 to iso 1600 będzie jak 400 :D

Mhm - jak ISO 400, ale w G10 :wink:

gietrzy
13-10-2009, 09:30
Już widzę działanie z ISO 102,400 na cropie 1,3.
Ale zima się zbliża, więc ludzie pomyślą, że to śnieg tak pruszy...

1. na dpreview jest b&w fotka z 7D na 50k i imho nie wygląda tragicznie jak na to iso
2. 1D to zupełnie inna jakość elektroniki niż w pozostałych więc nie mów hop
3. Sony i tak obrazek z 1D4 postawi sobie za R&D target dla A900 Mark II

ARN
13-10-2009, 09:32
2 * 7D = 1D4 - wzór na cenę? ;)

sprytne i logiczne. Ale jaki wzór trzeba będzie zastosować do nowego Ds'a? 2x1D4 = 1Ds4 ? :mrgreen:

akustyk
13-10-2009, 09:35
Ale jaki wzór trzeba będzie zastosować do nowego Ds'a? 2x1D4 = 1DS4 ? :mrgreen:
to akurat proste. tylko musisz zrobic odbicie lustrzanke. no, ale to w koncu lustrzanka jest, nie? :-D

gietrzy
13-10-2009, 09:36
Tak się zastanawiam, czy czasem Canon nie ma cichych udziałów u któregoś z producentów kart pamięci. Zakładając na oko matrycę 18MP (wyścig trwa :-D ) i ISO 102.400 ( :shock: ), to wypluty RAW będzie miał z 50MB 8-)

Gdzieś tu, na forum wyczytałem i sprawdziłem.
Raw plik z 7D zamiast 1-2 mpx jotpega ma pełnowymiarowego jotpega. Bez sensu dla nas, być może zrobili to specjalnie by sztucznie wykastrować raw-bufor.

Bahrd
13-10-2009, 10:10
sprytne i logiczne. Ale jaki wzór trzeba będzie zastosować do nowego Ds'a? 2x1D4 = 1DS4 ? :mrgreen:
to akurat proste. tylko musisz zrobic odbicie lustrzanke. no, ale to w koncu lustrzanka jest, nie? :-D
Patrz! Kombinowałem, kombinowałem, a to równie proste i logiczne ;) - odkryliśmy największą tajemnicę księgowych Canona! :-D

Gdzieś tu, na forum wyczytałem i sprawdziłem.
Raw plik z 7D zamiast 1-2 mpx jotpega ma pełnowymiarowego jotpega. Bez sensu dla nas, być może zrobili to specjalnie by sztucznie wykastrować raw-bufor.
Albo żeby sensownie podglądać RAW na LCD :mrgreen:

Kolekcjoner
13-10-2009, 11:01
Tak się zastanawiam, czy czasem Canon nie ma cichych udziałów u któregoś z producentów kart pamięci. Zakładając na oko matrycę 18MP (wyścig trwa :-D )

No powiedzmy 16 8-).
Biorąc pod uwagę jak wygląda obrazek z 7D to w marku nie powinno być źle ;) szczególnie że piksele będą sporo większe.

Ernest_DLRS
13-10-2009, 16:08
ISO102000 ?! ?! > ?!
wariactwo, ale faktycznie - może jakość będzie naprawde sensowna do bardzo wysokich wartości ISO, dajmy na to 3200 bez mrugnięcia okiem. Byłoby miło :)

Thomason2005
13-10-2009, 16:22
ISO102000 ?! ?! > ?!
wariactwo, ale faktycznie - może jakość będzie naprawde sensowna do bardzo wysokich wartości ISO, dajmy na to 3200 bez mrugnięcia okiem. Byłoby miło :)

raczej obstawałbym przy tym, że obrazek w nowym 1D będzie porównywalny z tym 5D. Ciut większe upakowanie pikseli plus lepsze algorytmy odszumiania.

muflon
13-10-2009, 22:57
Walić ISO, rozdzielczość, co-kto-tam jeszcze chce... jak dla mnie ma toto a) ciągle chodzić na LP-E4 i b) pokazać się teraz, żeby do wiosny cena znormalniała ;-)

BTW, ostatnio krucho z dostępnością 1Dmk3 w zwykle dobrze zaopatrzonych szwajcarskich sklepach (http://en.toppreise.ch/index.php?a=109680) :)

Bahrd
13-10-2009, 23:08
Chcesz się przesiąść z Mk III na Mk IV?

muflon
13-10-2009, 23:18
Chcesz się przesiąść z Mk III na Mk IV?
Dokupić :) Bo mój stary 1D2N już raczej ostatnich dni dożywa (300k+)

Bahrd
13-10-2009, 23:19
No to trzymam kciuki! :)

sal
14-10-2009, 00:13
Walić ISO, rozdzielczość, co-kto-tam jeszcze chce... jak dla mnie ma toto a) ciągle chodzić na LP-E4 i b) pokazać się teraz, żeby do wiosny cena znormalniała ;-)

BTW, ostatnio krucho z dostępnością 1Dmk3 w zwykle dobrze zaopatrzonych szwajcarskich sklepach (http://en.toppreise.ch/index.php?a=109680) :)
No to przecież mk3 jest dostępne nawet już, a nie na wiosnę i nawet w w normalnych cenach!
I spełnia wszystkie Twoje wymagania... :)

ARN
14-10-2009, 09:06
No to przecież mk3 jest dostępne nawet już, a nie na wiosnę i nawet w w normalnych cenach!
I spełnia wszystkie Twoje wymagania... :)

Właśnie to samo mi przyszło do głowy :-D
A kiedy 1DMk4 pojawi się na rynku, to cena 1DmkIII powinna jeszcze bardziej spaść...

Bahrd
14-10-2009, 09:37
Właśnie to samo mi przyszło do głowy :-D
A kiedy 1DMk4 pojawi się na rynku, to cena 1DmkIII powinna jeszcze bardziej spaść...
To ja podpowiem Kolegom::)

a) ciągle chodzić na LP-E4

ARN
14-10-2009, 09:44
To ja podpowiem Kolegom::)

To ja odpowiem koledze:
http://www.optyczne.pl/436-Canon_EOS-1D_Mark_III-specyfikacja_aparatu.html
;)

Bahrd
14-10-2009, 10:04
http://www.canonrumors.com/2009/10/october-20-2009-50-years-of-canon-slr/

To ja odpowiem koledze:
http://www.optyczne.pl/436-Canon_EOS-1D_Mark_III-specyfikacja_aparatu.html
;)
Ciepło, ciepło... :mrgreen:

ARN
14-10-2009, 10:12
http://www.canonrumors.com/2009/10/october-20-2009-50-years-of-canon-slr/

Ciepło, ciepło... :mrgreen:

50 Years of Canon SLR - Ależ będzie okazja, żeby robić special, limited anniversary edition w nieprzyzwoitej cenie 8)

gietrzy
14-10-2009, 10:16
50 Years of Canon SLR - Ależ będzie okazja, żeby robić special, limited edition w nieprzyzwoitej cenie 8)

No ja widzę przysłonę w odbiciu/zadumie... znaczy się spielberg compatible

zuczek
14-10-2009, 10:31
co do tańszego 1d mark III nie byłbym taki pewien.. to samo myśleliśmy o 5d jak wchodził 5dmkII .. i 5d zniknął albo pozostał w tej samej cenie..

ARN
14-10-2009, 10:33
co do tańszego 1d mark III nie byłbym taki pewien.. to samo myśleliśmy o 5d jak wchodził 5dmkII .. i 5d zniknął albo pozostał w tej samej cenie..

Ale 1DmkIII jest już dość tani i chyba (w ujęciu procentowym) bardziej stanieje niż 5D ze względu na jego złą sławę AF...

Bahrd
14-10-2009, 10:40
Na forum DPR piszą, że (przynajmniej w UK) odkąd Canon ogłosił akcje serwisową, ceny używanych (serwisowanych) Mk III skoczyły do góry...

gietrzy
16-10-2009, 09:05
Na razie wiadomo, że w październiku będzie cashback na:

ef-s 10-22
ef-s 60/macro
ef-s 17-55
ef 16-35
ef 17-40
ef 24-70
ef 85L
ef 70-200/4
ef 70-200/4 IS
ef 70-200/2.8
ef 200/2
mr-14ex
mt-24ex
270ex
430ex
580ex

Tylko jeszcze nie wiadomo ile zyskamy i czy B&H nie podniesie cen właśnie o cashback na dobę przed anonsem ;)

akustyk
16-10-2009, 09:14
Na razie wiadomo, że w październiku będzie cashback na:
(...)

nie rozumiem. na tej liscie sa same sensowne szkla prosumer/semi-pro.
zadnych plastikowych badziewii, wymagajacych upychania, tylko szkla, ktore same z siebie spokojnie sie tak czy siak sprzedaja.

Sonolta ma w koncu wypuscic sensowny aparat na ta polke? czy Nikon kreci D400. albo jakiegos trabanta FF?

Bahrd
16-10-2009, 09:41
nie rozumiem. na tej liscie sa same sensowne szkla prosumer/semi-pro.
Świętują na całego 50. rocznicę SLR (http://www.canon.com/camera-museum/camera/film/data/1956-1965/1959_flex.html?lang=us&categ=crn&page=1956-1965)? ;)

The major reason was that SLRs could handle close-ups, photomicrography, duplication work, and other applications without being constrained by the limits of rangefinder camera lenses.
Tak się chwilę zastanowiłem - czy większość z tych przewag, teraz - po pojawieniu się matryc cyfrowych i coraz lepszych ekranów LCD/EVF (http://www.dpreview.com/news/0910/09101501epsonhtpspanel.asp) - nie straciła znaczenia?

sal
16-10-2009, 09:44
Tylko jeszcze nie wiadomo ile zyskamy i czy B&H nie podniesie cen właśnie o cashback na dobę przed anonsem ;)
To B&H ma już jakieś filie międzynarodowe, szczególnie w Polsce? :-)
Wow!

gietrzy
16-10-2009, 09:47
To B&H ma już jakieś filie międzynarodowe, szczególnie w Polsce? :-)
Wow!

Flash guru jest w NYC, a snow ztcp w CA - wystarczy. W tytule jest wyraźnie USA a coraz więcej koleżanek/kolegów regularnie się buja czy to do rodzinki czy na egzaminy ;) a instant rebate załatwia sprawę zwrotu od razu przy kasie.

akustyk
16-10-2009, 09:57
Świętują na całego 50. rocznicę SLR (http://www.canon.com/camera-museum/camera/film/data/1956-1965/1959_flex.html?lang=us&categ=crn&page=1956-1965)? ;)

ale ze niby mieliby swietowac przez robienie dnia dziecka uzytkownikom? :mrgreen:

bez jaj, ksiegowi nie sa sponsorowanii przez kurie/swietego mikolaja ;)
im w glowie bakszisz, a zadowolenie uzyszkodnikow to srodek do tego celu,
nie cel sam w sobie.

nie klei mi sie to, po prostu. to sa praktycznie wszystko dobre szkla, ktore
sprzedaja sie same z siebie bez dodatkowej zachety. cash-back akurat na
nie i tylko na nie moze wskazywac na reakcje prewencyjna na dzialania
konkurencji. bo sam z siebie, niezachecany, Canon by tego w zyciu nie zrobil.
dalby po 80$ znizki na badziewny 17-85, 50$ na 60 macro (bo i tak do
cropa), 80$ na 28-135, ktorego bardzo chce sie pozbyc z magazynow...
i tyle. no dobra, jeszcze po 150$ na 50/1.2 i na 200/2, ale tu taka znizka
nadmienie nie robi :)

HuleLam
16-10-2009, 10:12
Tak się chwilę zastanowiłem - czy większość z tych przewag, teraz - po pojawieniu się matryc cyfrowych i coraz lepszych ekranów LCD/EVF (http://www.dpreview.com/news/0910/09101501epsonhtpspanel.asp) - nie straciła znaczenia?

Może jeszcze nie straciły, ale stracą. Przewiduję, że za max 5-10 lat SLR/Rangefinder zacznie stawać się niszą rynkową.

Bahrd
16-10-2009, 10:30
bez jaj, ksiegowi nie sa sponsorowanii przez kurie/swietego mikolaja ;)
im w glowie bakszisz, a zadowolenie uzyszkodnikow to srodek do tego celu,
nie cel sam w sobie.
A nuż popili trochę "na urodzinach" - a plotki (i obserwacje koreańskich ekspatów) - wskazują, że mają "słabe głowy" ;)

Może jeszcze nie straciły, ale stracą. Przewiduję, że za max 5-10 lat SLR/Rangefinder zacznie stawać się niszą rynkową.
To dosyć bezpieczne ramy czasowe :mrgreen:
Trzeba też - myślę - dać jeszcze szanse "hybrydom", które na matówce będą wyświetlać "augmented reality" - a'la HUD.

Kolekcjoner
19-10-2009, 22:10
Taka cisza ;).
http://www.pressefotografforbundet.dk/teknik/index.php
http://www.cav.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=253&Itemid=61
:)

gietrzy
19-10-2009, 22:19
http://www.cav.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=253&Itemid=61

Nie wiem co to za szkło, ale już się ślinię bo nie wygląda na małe (ciemne) i to na 1Dynce! :shock:

No chyba, że to 24-70II (zoom ring blisko bagnetu) to takiego to nie chcę.

panczo
19-10-2009, 22:24
Modny onanizm odchodzi w kąt? jutro premiera ( prawdopodobna) nowej topowej zabawiki od naszej matki karmicielki i taki spokój....

Jestem cholernie ciekawy, czy canon przyćmi premierę d3s niczym jak to było w przypadku 1dmIII i d3 ;)

Bahrd
19-10-2009, 23:06
No chyba, że to 24-70II (zoom ring blisko bagnetu) to takiego to nie chcę.
Przyciemnij sobie choćby to zdjęcie ;)

https://canon-board.info/imgimported/2009/10/Canon1DsMarkIIIwith2470mmLens-1.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-1Ds-Mark-III-with-24-70mm-Lens.jpg)

Vitez
20-10-2009, 09:26
Oceny, opinie itp posty na temat nowego 1D proszę pisać w osobnym wątku - http://canon-board.info/showthread.php?t=53711 .
Ten wątek służy tylko plotkom, dywagacjom, gdybaniom na temat możliwego a nie już oficjalnie zapowiedzianego sprzętu.

wain
20-10-2009, 12:27
No dobra .. to kiedy to 3D ? ... (nadzieja umiera ostatnia) ...

gietrzy
20-10-2009, 13:07
No dobra .. to kiedy to 3D ? ... (nadzieja umiera ostatnia) ...

Ostatnie słowo należy do Sony. To oni zadecydują kiedy dostaniemy 3D :mrgreen:

Bahrd
20-10-2009, 13:19
Nowych szkieł nie pokazali - może pojutrze na targach? ;)

wain
20-10-2009, 13:54

18-55,5 IS mkIII? ;) Osobiscie jakos nie odczuwam jakiegos niedosytu w szklach canonowych. 14, 24 16-35, 50, 85 sa nowe a resza dla mnie na wystarczajaco dobrym poziomie zeby nie narzekac... no moze jakby dali szybka 50mm (taka jak 85usm) to byloby fajnie. O telasach i makro sie nie wypowiadam.

Kolekcjoner
20-10-2009, 14:06

No właśnie, a moja szklana kula pokazywała, że miały być :( - chyba muszę oddać do serwisu :mrgreen:.

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=698379&postcount=1923
i

Co do cześci foto to ma być jeszcze to i owo w tym roku ale raczej nie w tym miesiącu.

Lulu1988
20-10-2009, 14:11
70-200mm f/4L 1999r >>+7 lat>> 70-200 mm f/4L IS 2006r >>+6-8 lat>> 70-200 mm f/4L IS II 2012-2014r - aktualny model jest bardzo chwalony, więc klienci mogą sobie poczekać na coś nowszego

70-200mm f/2.8L 1995r >>+6 lat>> 70-200mm f/2.8L IS 2001r >>+8 lat>> 70-200mm f/2.8L IS II 10/2009? - nowy model z HIS = większe uznanie i większa kasa

16-35mm f/2.8L 2001r >>+6 lat>> 16-35mm f/2.8L II 2007r - dopiero co wypuścili i nie będą się wygłupiać, porządne UWA klienci dostaną za kolejne 5-7 lat, czyli tak 2012-2014r

24-70mm f/2.8L 2002r >>+7 lat>> 24-70mm f/2.8L II (H)IS10/2009r? - najwyższa pora na nową generację; razem z nowym 70-200 byłoby to podstawowe narzędzie pracy znacznej ilości zawodowców

24mm f/1.4L 1997r >>+11 lat>> 24mm f/1.4L II 2008r - nówka

35mm f/1.4L 1998r >>+11 lat>> 35mm f/1.4L II 10/2009r? - poprawią kilka wad i kasa będzie się lała strumieniami

135mm f/2L 1996r >>+13 lat>> 135mm f/2L (H)IS 10/2009r? - chociaż obecny bardzo chwalony to mogą nieco poprawić optykę i dodać stabilizację - przy tej ogniskowej może się już przydać.

O 50/1.4 (1993r) & 35/2 (1990r) pewnie nie ma co wspominać, chociaż jak im się nie chce to mogliby już zostawić w spokoju jakość obrazu, a przynajmniej wsadzić USM.

Podsumowując:
marzenia ściętej głowy :-D

gietrzy
20-10-2009, 14:16
Podsumowując:

Na rynku są także: Sony (70-400), Nikon (14-24), Samyang (35/1.2) i jest też łord kap w afrika a tak w ogóle to aparaty mają coraz więcej MPx ;)

Bahrd
20-10-2009, 16:08
18-55,5 IS mkIII? ;) Osobiscie jakos nie odczuwam jakiegos niedosytu w szklach canonowych.
Ja też już nie - więc nie tyle narzekam, że nie ma, co się nawet cieszę, bo jakieś fajne szkło mogło by mi znów "zmienić optykę" ;)

No właśnie, a moja szklana kula pokazywała, że miały być :( - chyba muszę oddać do serwisu :mrgreen:i
Wypuszczenie teraz anonsu o 200/f4 Macro byłoby nie fair ;)

akustyk
20-10-2009, 19:15
tak zupelnie serio, to 17-40 i 100-400 L to sa oczywisci kandydaci do wymiany. fajny by byl tez poprawiony 50/1.4 (wiekszy wymiarowo, zeby nie zarl w oczy tak koszmarna koma) ale znajac Canona to mozna sobie pomarzyc...

z innych szkielek, jakie mi sie marza... 35/2 mkII. z sensowna rozdzielczoscia srodka przy f/2 i dobrymi bokami przy f/2.8, normalna 8/9-listna zaokraglona przeslona i duza przednia soczewka (srednica filtra 67 moze byc jesli o mnie chodzi). bo to co teraz, to swoja 5-listna przeslona i paskudna koma zre w oczy az zal tylek sciska. a ogniskowa do pelnej klatki (a i do cropa) bylaby jak marzenie. ale z realistycznego punktu widzenia, wypadaloby wyboldowac slowo "marzenie" :D

Kolekcjoner
20-10-2009, 19:45
Nie no szkieł jest trochę do odnowienia i zrobienia 8). Ja bym się nie obraził jakby wypuścili wreszcie UWA z ostrymi brzegami (przynajmniej w miarę ;)), do tego jak pisał Akustyk do odnowienia 100-400 i na pewno 24-70.
Poza tym skoro trzymają się uparcie już tego APS-H to wypuściliby jakiegoś spacerzooma na ten format - może nawet ze dwa np. 18-50/2.8 L i 50-200/2.8 L lub coś zbliżonego.

Ciekawe jest też to, że jak się zagłębić w detale naszej dzisiejszej premiery to ta nowa jedynka nie ma kilku rzeczy które są w 7D więc pytanie powstaje od razu czy Canon w ten sposób zostawia sobie jeszcze na coś pole manewru czy go po prostu chcą bardziej zróżnicować w stosunku do nowego Ds-a.

allxages
21-10-2009, 11:16
Poza tym skoro trzymają się uparcie już tego APS-H to wypuściliby jakiegoś spacerzooma na ten format - może nawet ze dwa np. 18-50/2.8 L i 50-200/2.8 L lub coś zbliżonego.

A od kiedy APS-H służy do spacerów?

Wydaje mi się, że większość osób na przestrzenii lat podniosło na tyle zarobki, że traktuje te jedynki jak dobre zabawki dla dorosłych dzieci ;-) Kiedyś nikt nie myślał o takich korpusach :)

Kolekcjoner
21-10-2009, 12:44
Nie łap za słowa proszę :rolleyes: - to tylko przenośnia.

allxages
21-10-2009, 13:23
Mimo wszystko nie widzę potrzeby takiego zakresu do takiego aparatu. Oczywiście coś na siłę się znajdzie, ale kalkulacje podpowiadają, że to nie ma sensu..

HuleLam
21-10-2009, 14:01
Mimo wszystko nie widzę potrzeby takiego zakresu do takiego aparatu. Oczywiście coś na siłę się znajdzie, ale kalkulacje podpowiadają, że to nie ma sensu..

18mm odpowiada ~24mm, 200mm - 260mm... Ja bym wykorzystał. Chyba wszystko kwestia indywidualnych preferencyj. BTW: czy jedynymi szkłami ultra-szerokimi do APS-H są 12mm / 14mm ?

wain
21-10-2009, 15:56
Nie no szkieł jest trochę do odnowienia i zrobienia 8). Ja bym się nie obraził jakby wypuścili wreszcie UWA z ostrymi brzegami (przynajmniej w miarę ;)), do tego jak pisał Akustyk do odnowienia 100-400 i na pewno 24-70.

Taaa .. poczytaj stopke Akustyka ;)

oskarkowy
21-10-2009, 16:06
Taaa .. poczytaj stopke Akustyka ;)

Phi, też mi argument.. Ja w rozliczeniu na koniec roku z pewnością wyjdę lepiej niż ta Lajbowic. Zresztą do kopiowania czyichś zdjęć, to jej to 24-70 chyba się za bardzo nie przydało :mrgreen:

wojkij
21-10-2009, 16:48

No ale to podobno ma być (przed)ostatnia jedynka z aktualnym podziałem(D/Ds). Później już pewnie będzie monstrum z 50mpix, 60klatkami na sekundę w pełnej rozdzielczości i wyświetlaczem zamiast wizjera.

Ciekawe czy na tą okoliczność cała szklarnie wywalą do kosza i będą od nowa łoić kasę jak przy zmianie FD/EF.

gwozdzt
21-10-2009, 19:26
fajny by byl tez poprawiony 50/1.4
aż się dziwię, że do tej pory nie "zaktualizowali" tego obiektywu, jako że nie jest on nawet do końca kompatybilny z E-TTL II (distance):
http://photonotes.org/articles/eos-flash/#distancedata

z innych szkielek, jakie mi sie marza... 35/2 mkII. z sensowna rozdzielczoscia srodka przy f/2 i dobrymi bokami przy f/2.8, normalna 8/9-listna zaokraglona przeslona i duza przednia soczewka (srednica filtra 67 moze byc jesli o mnie chodzi). bo to co teraz, to swoja 5-listna przeslona i paskudna koma zre w oczy az zal tylek sciska. a ogniskowa do pelnej klatki (a i do cropa) bylaby jak marzenie. ale z realistycznego punktu widzenia, wypadaloby wyboldowac slowo "marzenie" :D
nowe 35mm to ja bym widział 35/1.8 USM ø58
a obecne obudować tandetnym plastikiem na kształt 50/1.8II i sprzedawać za podobną cenę.

jeśli chodzi o filtr ø67, to zarezerwowałbym go dla nowego 24/2.0 USM, którego strasznie brakuje pomiedzy 24/2,8 a eLkami 24/1,4

do tego wsadzić w plastik stare 135/2,8SF i wypuścić 135/2,5 USM i sprawę średniej półki stałek mielibyśmy jako tako załatwioną... :-)

sebcio80
21-10-2009, 19:32
a ja nie za bardzo liczylbym na tanie jasne szerokie stalki w nowych wersjach, to sie jednak Canonowi kompletnie nie oplaca

akustyk
21-10-2009, 20:05
a ja nie za bardzo liczylbym na tanie jasne szerokie stalki w nowych wersjach, to sie jednak Canonowi kompletnie nie oplaca

amen.

niestety

Richie
21-10-2009, 20:11
No to zobaczcie te sample....:shock:

http://www.digitalcamerainfo.com/content/First-Shots--Nikon-D3S-21168.htm

Bahrd
21-10-2009, 21:18
Niezłe....

PS
A może chodzi Ci o to, że Nikon wypuścił po cichu 24-70 ze stabilizacją? ;)

Shot with a 24-70mm VR lens, in program mode, with spot metering

HuleLam
21-10-2009, 22:39
Ciekawe czy na tą okoliczność cała szklarnie wywalą do kosza i będą od nowa łoić kasę jak przy zmianie FD/EF.

Musieliby jeszcze bardziej oddalić bagnet od matrycy. Moim zdaniem, nie zrobią tego. Raczej jeśli już nowy system to "w pełni" (4/3 <-> u4/3) kompatybilny.
zdRAWki
PS a poza tym wszyscy wiemy, że następnym systemem będzie Canonet Digital vel micro-EF.

Kolekcjoner
21-10-2009, 23:17
No ale to podobno ma być (przed)ostatnia jedynka z aktualnym podziałem(D/Ds). Później już pewnie będzie monstrum z 50mpix, 60klatkami na sekundę w pełnej rozdzielczości i wyświetlaczem zamiast wizjera.

A skąd takie info?
Osobiście bardzo wątpię w to, że Canon na własne życzenie pozbawiłby się możliwości czesania podwójnie kasy za prawie takie same puszki 8-).

allxages to że Ty nie widzisz takiej potrzeby nie oznacza, że inni mają tak samo 8-).

allxages
22-10-2009, 01:25
allxages to że Ty nie widzisz takiej potrzeby nie oznacza, że inni mają tak samo 8-).

Pal licho moje potrzeby (35LmkII i mniejszy/lżejszy 70-200/2.8IS :twisted:), ale kalkulacji sie nie oszuka...:(

sprawa administracyjna: tagi tego tematu są już outdated...

Bahrd
22-10-2009, 09:05
sprawa administracyjna: tagi tego tematu są już outdated...
Słuszna uwaga. Swój właśnie usunąłem ;)

akustyk
22-10-2009, 09:36
ale nadal brakuje "masturbacja", "wszystkomajacy", "lista zyczen", "sciana placzu" :lol:

Fumar
26-10-2009, 15:59
Słyszałem, gdzieś o następcy 5d II, myślicie, że to realne żeby wydali w przyszłym roku w pierwszym kwartale 5d III?

oskarkowy
26-10-2009, 16:18
Słyszałem, gdzieś o następcy 5d II, myślicie, że to realne żeby wydali w przyszłym roku w pierwszym kwartale 5d III?

Coś słabo szukasz. Przecież to już oficjalna wiadomość. Nowe 5D wyjdzie na wiosnę, oficjalna premiera 1 IV 2010. Podać Ci parametry, czy sam znajdziesz?

sirlukas
26-10-2009, 17:10
Coś słabo szukasz. Przecież to już oficjalna wiadomość. Nowe 5D wyjdzie na wiosnę, oficjalna premiera 1 IV 2010. Podać Ci parametry, czy sam znajdziesz?

Że co?
Skąd takie informacje?

Kolekcjoner
26-10-2009, 17:13
Z wróżka.pl zapewne ;)8).

preinwher
26-10-2009, 17:15
Pierwszy kwiecień - prima aprilis :-D

micles
26-10-2009, 17:15
Coś słabo szukasz. Przecież to już oficjalna wiadomość. Nowe 5D wyjdzie na wiosnę, oficjalna premiera 1 IV 2010. Podać Ci parametry, czy sam znajdziesz?Rozwiń... :D

Lulu1988
26-10-2009, 17:27
Ja bym się nie zdziwił jakby 1 kwietnia wypuścili 5D III. Wtedy spokojnie mogli by tłumaczyć zawiedzionym klientom: "Myśleliście, że dostaniecie świetną puchę ze znakomitym AFem? - prima aprilis" :D

Bahrd
26-10-2009, 17:42
Chyba najpierw musiałbyś wytłumaczyć potomkom samurajów o co chodzi z "April Fools' Day" :mrgreen:
http://japanese.about.com/b/2009/04/01/april-fool-in-japan.htm

micles
26-10-2009, 17:44
We've improved microlenses more than ever before, and the 5dmk3 is going to have pierdylion Mpix with lower noise level and higher DR!

oskarkowy
26-10-2009, 19:04
Chyba najpierw musiałbyś wytłumaczyć potomkom samurajów o co chodzi z "April Fools' Day" :mrgreen:
http://japanese.about.com/b/2009/04/01/april-fool-in-japan.htm

A nie wystarczy, że wiedzą co to za data Ci, którzy co rok chcą mieć premierę nowego modelu z tej samej półki? Idę o zakład, że zacznie brakować nazw dla modeli a i tak znajdą się tacy, którym czegoś będzie brakować.

Bahrd
26-10-2009, 19:58
Idę o zakład, że zacznie brakować nazw dla modeli a i tak znajdą się tacy, którym czegoś będzie brakować.
Nie zakładam się ;) Ostatnio postawiłem na Gołotę...

huh
26-10-2009, 20:06
na canon rumors piszą coś o 1ds IV na photokina z 32MP FULL FRAME

oskarkowy
26-10-2009, 20:15
Nie zakładam się ;) Ostatnio postawiłem na Gołotę...

Hihihi, mój syn też :mrgreen: On ma hazardową nauczkę, ja mam dychę więcej :-D
Ale i tak myślałem, że emeryt zwieje z ringu jak zwykle koło 2 rundy, tak się rozglądał jak wchodził, jakby chciał drogę powrotną zapamiętać.

na canon rumors piszą coś o 1ds IV na photokina z 32MP FULL FRAME

W zasadzie to tak przewidywalna ewolucja, że niespodzianką byłoby cokolwiek innego.

HuleLam
26-10-2009, 20:47
Hihihi, mój syn też :mrgreen: On ma hazardową nauczkę, ja mam dychę więcej :-D
Ale i tak myślałem, że emeryt zwieje z ringu jak zwykle koło 2 rundy, tak się rozglądał jak wchodził, jakby chciał drogę powrotną zapamiętać.
Iiii tam, Ędrju myślał "Jeszcze runda a nie wytrzymam i przy***lę młodemu" ;)
zdRAWki

oskarkowy
26-10-2009, 22:17
Iiii tam, Ędrju myślał...
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

BTW, kiedyś robiłem Ędriemu zdjęcia, to był jakiś 97-98r. i EOS300 z kitem.
W ramach resocjalizacji skazanych podpisywał się na tyłkach podopiecznym zakładu w Łowiczu, pozował do wspólnych zdjęć itp. Co ciekawe chłopaki tam mieli całkiem prężnie działające kółko fotograficzne, sporą ciemnię i całkiem niezłe wyniki. Choć niestety tylko czarno-białe.

Kolekcjoner
26-10-2009, 23:21
W zasadzie to tak przewidywalna ewolucja, że niespodzianką byłoby cokolwiek innego.

Dlatego myślę że nie tracąc czasu można zacząć narzekania :mrgreen:.

wojkij
26-10-2009, 23:40
Aaa tam, jak dadzą z 6-7fps a ten nowy af będzie chodził tak jak w reklamach to będzie się sprzedawał jak mięso na kartki.

huh
26-10-2009, 23:43
32 mp na FF to chyba już koniec rozdzielczości obiektywów - albo dramatyzuje :)
wielością mp konkuruje z średnim formatem, tylko niekoniecznie EV ;)
tym samym narzeknąłem na coś czego jeszcze nie ma.

HuleLam
26-10-2009, 23:55
32 mp na FF to chyba już koniec rozdzielczości obiektywów - albo dramatyzuje :)
wielością mp konkuruje z średnim formatem, tylko niekoniecznie EV ;)
tym samym narzeknąłem na coś czego jeszcze nie ma.

Dramatyzujesz. Dobry Helios przekracza rozdzielczością 18MP na APS-C == 46MP na FF. A to wszystko "na Bayer'ze". Dla pełnej rozdzielczości chromy (po co? a skoro gdybamy, to gdybajmy...) będzie jeszcze 4 razy więcej!
zdRAWki

konradl
27-10-2009, 02:06
na brzegach FF tez? Bo wiesz, ostry srodek to pol sukcesu :)

Merde
27-10-2009, 07:52
na brzegach FF tez?

Dosyć znany sampelek, z 450D:
http://www.cyfrowka.neostrada.pl/helios.jpg

akustyk
27-10-2009, 10:11
Dosyć znany sampelek, z 450D:
http://www.cyfrowka.neostrada.pl/helios.jpg

ale to nie sa brzegi ;)

Kolekcjoner
29-10-2009, 20:44
Ciekawe:
http://www.google.com/patents?id=lbTIAAAAEBAJ
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&d=PALL&RefSrch=yes&Query=PN%2F7589905
i wątek na FM:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/829305
Będziemy mieli nowe UWA?
Może 12-24/2.8 z ostrymi brzegami - wiem to brzmi komicznie w przypadku Canona ale kto wie....

trampek
29-10-2009, 20:49
Ciekawe:
http://www.google.com/patents?id=lbTIAAAAEBAJ
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&d=PALL&RefSrch=yes&Query=PN%2F7589905
i wątek na FM:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/829305
Będziemy mieli nowe UWA?
Może 12-24/2.8 z ostrymi brzegami - wiem to brzmi komicznie w przypadku Canona ale kto wie....

z 14L II sie nie udalo wiec nie sadze. a nawetjesli to cene trudno sobie nawet wyobrazic 14kPLN???

Bahrd
29-10-2009, 21:54
z 14L II sie nie udalo wiec nie sadze.
Jest Nikkor, który pokazał, że można. Mogli go więc uznać za punkt wyjścia.

vengo
29-10-2009, 22:00
z 14L II sie nie udalo wiec nie sadze. a nawetjesli to cene trudno sobie nawet wyobrazic 14kPLN???

Taka cena to chyba tylko w przypadku,kiedy nowy obiektyw będzie lepszy od Nikora 14-24G,bo inaczej to chyba tylko rynek kolekcjonerski.:roll:

konradl
29-10-2009, 22:03
no fajnie by bylo, choc wolalbym nowe 17-40 z filtrami :)
Co do ceny to chyba za bardzo nie moga odleciec w kosmos, z czasem powinno byc przynajmniej podobnie do nikkora.

vengo
29-10-2009, 22:05
no fajnie by bylo, choc wolalbym nowe 17-40 z filtrami :)

Ale chyba całkowicie nowe,które jest pozbawione "zalet" starego?

konradl
29-10-2009, 22:09
No nowe w sensie, ze poprawione pod wzgledem ostrosci w rogach. Bo zestaw ogniskowych i swiatlo jest idealne.

vengo
29-10-2009, 22:16
Światło raczej nieidealne-jak do kotleta np.,a ogniskowa może być.

konradl
29-10-2009, 22:21
Światło raczej nieidealne-jak do kotleta np.,a ogniskowa może być.

no ale 16-35 z czegos musi zyc i w czyms musi byc lepszy. Jak mialby byc mniej ostry, to musialby byc chociaz jasniejszy :)

Kolekcjoner
29-10-2009, 22:25
Ja bym też wolał coś szerokiego ze światłem 2.8. Póki co u Canona nie mam co kupić - zróbcie coś Panowie to na mnie zarobicie.

vengo
29-10-2009, 22:35
Nie jestem marketingowcem,więc nie interesuje mnie kwestia sprzedaży.
Na dzień dzisiejszy chcę kupić coś >dobrego< poniżej 24mm.
Jaki wybór?
Tylko kompromis w postaci 16-35 II.
Nie urządza mnie.
Poczekam do tej wiosny,jak nie pojawi się nic sensownego kupuję FF Nikona + 14-24G i będę dwusystemowy ( w zasadzie kilkusystemowy).

konradl
29-10-2009, 22:36
no to wiadomo ze najlepszy by byl obiektyw pod tytulem wszystko w jednym, ale przeciez 16-35 dopiero co zostal "odnowiony"...
Ja tez czekam do wiosny, na teraz mam 2 wyjscia: zeiss albo nikkor, kazde ma swoje wady i zalety, ale zaden z tych obiektywow nie jest idealny przy wspolpracy z 5dmk2. Dlatego milo by bylo gdyby Canon łaskawie zechcial zrobic cos szerokiego i przyzwoitego optycznie.

vengo
29-10-2009, 22:42
Nie chcę wszystkiego w jednym,może być stałka w okolicach 14-17mm,byleby była fajniasta.Konradl, 16-35 może i był odnowiony,ale zobacz,jak ODNOWĘ zrobili żółci :
http://www.16-9.net/lens_tests/nikon1424_17mm/nikon1424_17mm1.html
Gdybym nie robił również reporterki to wziąłbym tego Nikosia na podpinkę do Canona i banan.

konradl
29-10-2009, 22:48
Ja sobie z tego doskonale zdaje sprawe, i nic mnie bardziej w Canonie nie wnerwia...
Mialem na mysli to ze Canon wypuscil <SLOWO KLUCZ>niby</SLOWO KLUCZ> nowe lepsze 16-35 i jest z siebie dumny i zadowolony, dlatego nie sadze zeby w przeciagu najblizych 5-ciu lat mial zamiar wypuscic wersje III. Gdyby 16-35 byl optycznie przyzwoity to bym nie jeczal od roku na tym forum tylko go kupil i nie cudowal z jakimis manualnymi szklami.

wain
30-10-2009, 11:21
Nie jestem marketingowcem,więc nie interesuje mnie kwestia sprzedaży.
Na dzień dzisiejszy chcę kupić coś >dobrego< poniżej 24mm.
Jaki wybór?
Tylko kompromis w postaci 16-35 II.
Nie urządza mnie.
Poczekam do tej wiosny,jak nie pojawi się nic sensownego kupuję FF Nikona + 14-24G i będę dwusystemowy ( w zasadzie kilkusystemowy).

A 14L ? Mialem na jedym zleceniu uzywke mkI. Bardzo OK. Dobry od pelnej dziury. Moze nie jest to ostrosc jak z 14-24 ale blisko. No i jest dużo mniejszy. Ogólnie polecam.

Alternatywa moze byc 14mm/2.8 Sigma. Tu jest roznie zalezy pewno od egzemplarza, w kazdym razie kopia ktora robilem była akceptowalna, dalo sie tym pracowac. Ogniskowa polecam. Dla mnie 16mm bylo za waskie. 14mm jest OK. Zaleta jest to ze 14mm eliminuje fisha, jest na tyle szeroko ze mi osobiscie go nie brakuje jak mam 14mm.

Pozdrawiam

vengo
30-10-2009, 11:48
A 14L ? Mialem na jedym zleceniu uzywke mkI. Bardzo OK. Dobry od pelnej dziury. Moze nie jest to ostrosc jak z 14-24 ale blisko. No i jest dużo mniejszy. Ogólnie polecam.

Pozdrawiam

Rzadko się zdarza,żeby zoom był lepszy od stałki.Tak jest w tym przypadku.W linku z 2425 jest porównanie .A gdzie mobilność i uniwersalność stałki do zooma,a jaka jest różnica w cenie obu?Rozmiar dla mnie nie ma znaczenia,bo jestem wytrenowany na średnim formacie ...i siłowni;)

dzik
02-11-2009, 11:53
ale to nie sa brzegi ;)

Tak w temacie, do 5DmkII zalozylem 28-80, wart jakies 60PLN

http://217.153.45.179/album/album130/IMG_2220.jpg

Jak dla mnie brzegi sa akceptowalne jak na ta cene ;)

Bahrd
12-11-2009, 23:58
http://www.canonrumors.com/2009/11/ef-70-200-f2-8l-is-ii-announcement-cr2/ - a gdyby tak "Back In Black"? ;)

konradl
13-11-2009, 00:05
Tak w temacie, do 5DmkII zalozylem 28-80, wart jakies 60PLN

http://217.153.45.179/album/album130/IMG_2220.jpg

Jak dla mnie brzegi sa akceptowalne jak na ta cene ;)

hohoho i to f7,1 - niezle.... a wrzucilbys cos podobnego na f11? :)

himi
13-11-2009, 00:31

Alternatywa moze byc 14mm/2.8 Sigma. Tu jest roznie zalezy pewno od egzemplarza, w kazdym razie kopia ktora robilem była akceptowalna, dalo sie tym pracowac. Ogniskowa polecam. Dla mnie 16mm bylo za waskie. 14mm jest OK. Zaleta jest to ze 14mm eliminuje fisha, jest na tyle szeroko ze mi osobiscie go nie brakuje jak mam 14mm.

Pozdrawiam

Interesowały mnie opinie o wersji pierwszej 14mm, bo gdzieś mnie to szkło kusi.

habakuk
13-11-2009, 00:37
Interesowały mnie opinie o wersji pierwszej 14mm, bo gdzieś mnie to szkło kusi.

miałem obydwa.

różnice są, ale niespecjalnie duże. w mkII nieco lepiej na rogach, w środku powiedziałbym bez zmian. przy tym te rogi nie są lepsze na tyle, żebym miał płacic 2xtyle. mkI bardziej flaruje, co dla mnie akurat na plus ;)

Kolekcjoner
13-11-2009, 00:48
http://www.canonrumors.com/2009/11/ef-70-200-f2-8l-is-ii-announcement-cr2/ - a gdyby tak "Back In Black"? ;)

Pewne szanse na to są - ale teraz w dobie kolorowych aparatów - czerń ...... błlee....:mrgreen:.

basala
13-11-2009, 01:18
[...]a gdyby tak "Back In Black"? ;) Dlaczego by nie?!
Back In Black (http://www.youtube.com/watch?v=tXaZmY52gHM)

Andy1000
13-11-2009, 01:21
no i się zaczęlo

akustyk
13-11-2009, 11:04
no, takie 70-200/4 IS we wspomnianej wersji ACe-piorun-Dece, ja bym nawet chcial. troche by moze mniej uwage zwracalo. chociaz do albinizmu sie juz przyzwyczailem.

Bahrd
13-11-2009, 11:20
Ja wiem, że ważniejsze, żeby - trzymając się klimatu - był jak "Razor's Edge" ;) Czarnej wersji nie będzie, bo przecież musieliby czarne konwertery do niej wypuścić...

sirlukas
13-11-2009, 11:30
Pewne szanse na to są - ale teraz w dobie kolorowych aparatów - czerń ...... błlee....:mrgreen:.

chyba raczej iPłoduuff i innych badziewi od nadgryzionego ;)

akustyk
13-11-2009, 12:00
Ja wiem, że ważniejsze, żeby - trzymając się klimatu - był jak "Razor's Edge" ;) Czarnej wersji nie będzie, bo przecież musieliby czarne konwertery do niej wypuścić...
albo, zeby unowoczesnic klimat: zeby bylo Rocking All The Way, zwlaszcza kiedy sa Skies On Fire! :)

źródło (http://www.afghansite.com/images/emotions/headbang.gif)

Bahrd
13-11-2009, 12:43
"Dazed and confused" (z innej nieco beczki)! Na odpowiedź musisz poczekać, aż pojawi się nowa płyta (albo wzmiankowana eLa) ;)

sirlukas
13-11-2009, 12:54
"Dazed and confused" (z innej nieco beczki)! Na odpowiedź musisz poczekać, aż pojawi się nowa płyta (albo wzmiankowana eLa) ;)

Hehe, piękny Linuksowy komunikat, widziałem chyba dopiero dwa razy w realu.

adamkozlowski79
13-11-2009, 15:50
chyba raczej iPłoduuff i innych badziewi od nadgryzionego ;)

Nie drażnij lwa. Nadgryzionego będę bronił jak własnego miasta.

A w ogóle to odpowiednia ilość czarnej taśmy izolacyjnej lub matowej folii samoprzylepnej robi back in black z każdego białego przedłużenia męskości.

Bahrd
13-11-2009, 16:26
Potrafiłbyś obkleić taśmą tak, żeby wyglądał co najmniej tak dobrze:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Canon80-200mm.jpg?!? ;)
Jeśłi nawet (szacuneczek!), to wolałbym od nowości tak: http://www.nikonusa.com/Assets/Camera-Lenses/2185-AF-S-NIKKOR-70-200mm-f-2.8G-ED-VR-II/Views/2185_AF-S-NIKKOR-70-200mm-f-2.8G-ED-VR-II_front.jpg ;)

Nie drażnij lwa. Nadgryzionego będę bronił jak własnego miasta.

Pomiarkuj się! Czyżbyś nie wiedział, że: Crescit sub pondere virtus! :mrgreen:
Ciekawe, że na CR też ktoś nie może żyć bez porównania z iPodem...

Hehe, piękny Linuksowy komunikat, widziałem chyba dopiero dwa razy w realu.
Znam tylko z opowiadań ;)

Kolekcjoner
13-11-2009, 17:12
Potrafiłbyś obkleić taśmą tak, żeby wyglądał co najmniej tak dobrze:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Canon80-200mm.jpg?!? ;)

Łezka się w oku kręci - gdyby coś takiego wypuścili nowego to nie wiem czy bym się nie złamał i nie wymienił swojego - tyle, że .... lansu nie ma :mrgreen:.

Grzesiek_PL
14-11-2009, 21:57
No i mamy kolejne plotki.
Canon PowerShot Pro2:
-matryca CMOS o wielkości ok. 13.8 × 10.4 mm (crop 2.5x),
-odpowiednik ogniskowych 26–130 mm,
-wbudowany, stabilizowany obiektyw,
-elektroniczny wizjer o rozdzielczości 800x600 pikseli,

http://www.optyczne.pl/2396-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

Bahrd
14-11-2009, 22:13
tyle, że .... lansu nie ma :mrgreen:.
Dlatego może być tańsza! ;)

No i mamy kolejne plotki.
Canon PowerShot Pro2:
-matryca CMOS o wielkości ok. 13.8 × 10.4 mm (crop 2.5x),
Czyli 3/4 z 4/3? ;)

Grzesiek_PL
15-11-2009, 00:12
Bliżej do 2/3 ;) tej matrycy, przynajmniej tak wychodzi z moich obliczeń, że przekątna ma około 0,68 cala.

Goomis
15-11-2009, 01:13
o nowy 70-200/2.8 IS Czy w związku z tym "stara" wersja dużo potanieje czy po prostu zniknie? :-P Jak będzie duży spadek ceny to bym chętnie upolował i wymienił :-D

basala
15-11-2009, 01:18
o nowy 70-200/2.8 IS Czy w związku z tym "stara" wersja dużo potanieje czy po prostu zniknie? :-P Potanieje tak bardzo, że zniknie od razu z rynku. Pierwotnego i wtórnego. :-P

Mellan
15-11-2009, 01:29
o nowy 70-200/2.8 IS Czy w związku z tym "stara" wersja dużo potanieje czy po prostu zniknie? :-P Jak będzie duży spadek ceny to bym chętnie upolował i wymienił :-D

Ja bym się raczej zapytał, o ile będzie droższa :lol:

Fumar
15-11-2009, 14:39
Też bym chciał wiedzieć. Nowy silnik IS (lepszy niż w f/4 IS) to pewnie byłaby bajka ;-)

mgtan
15-11-2009, 19:42
ja myśle że obecna nie stanieje, za to nowa będzie droższa. np jak to ma miejsce z nowym canonem 1 Mark IV ... III nie stanieje bo IV kosztuje o 50% więcej.

Fumar
23-11-2009, 19:33
http://tnij.org/optyczne-canon

Zapraszam do rozmowy ;D

Kolekcjoner
23-11-2009, 19:53
http://tnij.org/optyczne-canon

Zapraszam do rozmowy ;D

Ale o czym?

Fumar
23-11-2009, 19:58
Moze temat nie adekwatny co do nikona, ale jestem ciekaw jak wypadnie jeszcze nie narodzony D4 w porownaniu z jeszcze nie narodzonym De esem.

Kolekcjoner
23-11-2009, 20:15
Moze temat nie adekwatny co do nikona, ale jestem ciekaw jak wypadnie jeszcze nie narodzony D4 w porownaniu z jeszcze nie narodzonym De esem.
Ale tu dyskutujemy o nowych Canonach nie Nikonach więc słusznie zauważyłeś, że temat nieadekwatny 8).
A co do Ds-a to póki co nie ma żadnych wiarygodnych przesłanek kiedy będzie, jaki będzie i czy w ogóle będzie więc o czym tu dywagować - o wróżbach z fusów z opacznych ;)?

Fumar
23-11-2009, 20:25
Nie bij! Sorry :D

Powróżyć zawsze można. Nie mówię o "życzeniach" :D

Lulu1988
23-11-2009, 20:42
Co Wy chcecie, link jest dobry - można sobie pogadać o 70-200/2.8 IS II oraz 24-70 IS , ale te obiektywy zostały obgadane jeszcze zanim Canon pomyślał o ich wdrożeniu ;)

Jaką cenę obstawiacie przy wejściu na rynek? Bo ja 6000-6500zł za 24-70 i ok 8000zł za 70-200. Jakbym miał € to bym kupił, a takich co mają jest pewnie niemało, więc cena będzie jakby adekwatna do możliwości finansowych klientów :)

Kolekcjoner
23-11-2009, 21:47
Nie bij! Sorry :D

Powróżyć zawsze można. Nie mówię o "życzeniach" :D

Nie biję - gdzieżby, jestem pacyfistą 8-) - dlatego dałem emoty ale że piszą tam duby smalone to inna rzecz :mrgreen:.

Fumar
23-11-2009, 22:23
Pogadać można zawsze, ale co mogą "biedni studenci i uczniowie" jak i tak ich na ten sprzęt nie będzie stać :D

Kolekcjoner
23-11-2009, 23:02
Pogadać można zawsze, ale co mogą "biedni studenci i uczniowie" jak i tak ich na ten sprzęt nie będzie stać :D

Przede wszystkim nie biadolić z tego powodu ;) - i tak stać ich na dużo więcej niż dawniej, a możliwości nawet bardzo amatorskich sprzętów obecnie przewyższają często te dawne profesjonalne.

akustyk
23-11-2009, 23:32
Przede wszystkim nie biadolić z tego powodu ;) - i tak stać ich na dużo więcej niż dawniej, a możliwości nawet bardzo amatorskich sprzętów obecnie przewyższają często te dawne profesjonalne.

no panie... w ogole, ze moga od razu zdjecie zrobic, a nie mlotkiem w kamieniu podobizne wykuwac... :mrgreen: i jeszcze narzekaja! :lol:

ARN
24-11-2009, 00:44
no panie... w ogole, ze moga od razu zdjecie zrobic, a nie mlotkiem w kamieniu podobizne wykuwac... :mrgreen: i jeszcze narzekaja! :lol:

W wykuwanych kamiennych portretach były mniejsze szumy :lol::mrgreen:

Lulu1988
24-11-2009, 11:21
Ale co być nie robił to i tak wychodziły kamienne twarze :D

Sorry za OT...

HuleLam
24-11-2009, 11:23
W wykuwanych kamiennych portretach były mniejsze szumy :lol::mrgreen:

Wcale nie! (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bushmen_Rock_Painting.jpg)
zdRAWki

dzik
24-11-2009, 12:12
Zastanawiajace jest cisza o nastepcach 50D (w pierwszej kolejnosci) i 5DmkII ktory juz ponad rok na rynku siedzi.

akustyk
24-11-2009, 12:17
Wcale nie! (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bushmen_Rock_Painting.jpg)
zdRAWki

no dobra, ale tu nosnik jest jakby sporo przeterminowany ;)

Zastanawiajace jest cisza o nastepcach 50D (w pierwszej kolejnosci) i 5DmkII ktory juz ponad rok na rynku siedzi.

troche za wczesnie po premierze 7D, zeby Canon "niechcaco przeciekal" informacje o jakims 60D. to sie nie kalkuluje - lepiej taki szum przed premiera

a nastepca 5DmkII - ale co? mam rozumiec, ze cos w 5D mkII Ci nie odpowiada? :mrgreen:

dzik
24-11-2009, 12:46
troche za wczesnie po premierze 7D, zeby Canon "niechcaco przeciekal" informacje o jakims 60D. to sie nie kalkuluje - lepiej taki szum przed premiera

a nastepca 5DmkII - ale co? mam rozumiec, ze cos w 5D mkII Ci nie odpowiada? :mrgreen:

Uparcie szukam czegos zlego w 5D i znalezc nie moge :lol:

Zastanawiam sie czy mityczny 3D dojdzie do skutku, bawiac sie swoim 5 i kolegi 7 mozna zrozumiec osoby ktore by takiego miksu oczekiwaly. A trzeba przyznac ze od jakiegos okresu mozna miec zludne nadzieje ze Canon slucha uzytkownikow. Gdyby ktos rok temu powiedzial o specyfikacji 7 i mozliwosci M-filmow w 5D zostalby delikatnie mowiac wysmiany.

Nudno jakos z plotkami, nawet 1000D nie chca odswiezyc :neutral:
Cisza zdradza ze przez nastepne pol roku nie ma co liczyc na nowe puszki poza ds'em.

Obecne plotki o 24-70 i 70-200 mnie nie interesuja, moze jednak jakies UWA.

akustyk
24-11-2009, 12:57
Obecne plotki o 24-70 i 70-200 mnie nie interesuja, moze jednak jakies UWA.

no jeszcze mi napisz, ze 17-40 Ci nie odpowiada? :mrgreen:

a na nowe 1000D to chyba rzeczywiscie juz by byl czas. filmy FullHD w tej cenie to by bylo pozamiatane na rynku. na choinke/gwiazdora juz za pozno, ale na komunie powinni sie wyrobic :mrgreen: juz sie boje majowego wysypu nowych u$Ytk0fN|k00FF :)

dzik
24-11-2009, 13:12
no jeszcze mi napisz, ze 17-40 Ci nie odpowiada? :mrgreen:

Jak sie go przymknie to zastrzezen nie mam, ale grzechem by chyba nie bylo wiecej od niego wymagac na pelniej dziurze. Nie zmienia to faktu ze jest to swietne szklo w relacji cena-waga-jakosc. Na przyszle wakacje zamieszka w mojej torbie.

Chociaz 24-70/2.8IS moze by skusilo do glebszego siegania w kieszen, obecnie bawiac sie 24-70 i 24-105 postanowilem ze skoncze na 28-135. Wiem, dziwny jestem, ale jak nie widac roznicy to po co przeplacac :mrgreen:

Bahrd
25-11-2009, 10:36
Jaką cenę obstawiacie przy wejściu na rynek? [...] ok 8000zł za 70-200. :)
Mało. Skoro Nikon nie ma litości: VR II (http://www.amazon.com/dp/B002JCSV8U/) vs. VR I (http://www.amazon.com/dp/B00009MDBQ/), to i Canon jej miał nie będzie.... ;)

trampek
25-11-2009, 10:38
9-10 kPLN jak w pysk szczelil... 14L tyle kosztuje...prawie

Lulu1988
25-11-2009, 11:20
Może będziemy mieli sytuację jak z 100L? Przed premierą prawie wszyscy obstawiali okolice 5000zł, a tu proszę.....surprise!

trampek
25-11-2009, 12:37
Może będziemy mieli sytuację jak z 100L? Przed premierą prawie wszyscy obstawiali okolice 5000zł, a tu proszę.....surprise!

105VR tyle kosztuje wec nie chcili przeginac. 70-200 VRII juz kosztuje wiecej . Mysel ze cena moze byc podobna jak nikona

Kolekcjoner
25-11-2009, 15:24

100-tka to szkło dużo bardziej popularne, mające szerokiego odbiorcę i do tego zawodowcy jej nie potrzebują ;). 70-200 to takie "must have" prawie dla każdego profi więc zapłaczą i zapłacą.

dzik
29-11-2009, 16:46
http://43rumors.com/ft3-canon-giii/

Do tego matryca FF i cena ponizej 2000$. Ech, marzenia.

Bahrd
29-11-2009, 18:22
http://43rumors.com/ft3-canon-giii/
Do tego matryca FF i cena ponizej 2000$. Ech, marzenia.
Póki co - raczej tak... inni piszą na CR, że:

yamanako Says:
November 29th, 2009 at 9:11 am
Based on direct sources from inside Canon Japan, this rumor is not true, Canon is working on perfecting the Rebels in terms of ease of use, compactness, Live View & Movie mode, the main attractions to mirrorless systems like m4/3, they may lose their prisms and OVF’s. There is also a fixed-lens Pro2 in the making and plans to consolidate the other high end Powershots (S90 & G11 will be replaced with one model, a bit lower end than G11 to give space to the Pro2 which will become the Powershot flagship).

Kolekcjoner
29-11-2009, 18:32
Canon is working on perfecting the Rebels in terms of ease of use
To mi się wydaje dużo bardziej prawdopodobne. Wyrzucenie lustra z Rebeli ;) i pozbycie się mechaniki (podobno pracują też nad pierwszą w pełni elektroniczną migawką w CMOS) - "kuli u nogi" w tym segmencie ;). Do tego zachowanie pełnej kompatybilności z resztą szkieł i nabiera to bardzo dużego sensu.

airhead
29-11-2009, 18:35
co jest złego w migawce mechanicznej?

Kolekcjoner
29-11-2009, 18:39
co jest złego w migawce mechanicznej?

Że jest mechaniczna :) - znaczy kosztuje w produkcji dużo więcej niż elektroniczna. Z punktu widzenia użytkownika jeśli elektroniczne dojdą poziomem do mechanicznych będzie to bez różnicy.

airhead
29-11-2009, 18:42
ja już sobie z zasadzie odpowiedziałem: fajnie, że elektroniczna będzie cichsza
to chyba nie dyskwalifikuje wizjera?

Pikczer
29-11-2009, 18:50
Że jest mechaniczna :) - znaczy kosztuje w produkcji dużo więcej niż elektroniczna. Z punktu widzenia użytkownika jeśli elektroniczne dojdą poziomem do mechanicznych będzie to bez różnicy.
Jak bez roznicy :?:
Elektroniczna = bezglosna, trwalsza, bardziej odporna na mechaniczne uszkodzenia wynikajace z codziennego uzytkowania itp. itd. ;-)

Kolekcjoner
29-11-2009, 18:56
Jak bez roznicy :?:
Elektroniczna = bezglosna, trwalsza, bardziej odporna na mechaniczne uszkodzenia wynikajace z codziennego uzytkowania itp. itd. ;-)

Nie no to oczywiste - mnie chodziło, że bez różnicy w sensie funkcji którą spełnia 8-).

sebcio80
29-11-2009, 19:18
ale migawka mechaniczna jest juz teraz przeciez cichutka, to lutro jest glosne,
nie halas jest problemem tylko jej zuzywanie sie i wymiana (koszta), dlatego tez pewnie tak niechetnie producencji lustrzanek chca migawke eletroniczna wprowadzic, bo wedlug mnie to zaden problem

Bahrd
29-11-2009, 19:18
Z punktu widzenia użytkownika jeśli elektroniczne dojdą poziomem do mechanicznych będzie to bez różnicy.
A czy czasy z lampami się nie skrócą?

sebcio80
29-11-2009, 19:20
A czy czasy z lampami się nie skrócą?

przy elektronicznej teoretycznie sa nieograniczone, praktycznie ograniczenia sa ale czasy rzedu 1/500 beda bez problemu, a mysle ze i 1/800 bedzie na luzie

Bahrd
29-11-2009, 19:22
ale migawka mechaniczna jest juz teraz przeciez cichutka
W operze/teatrze jest nadal zbyt głośna.

Kolekcjoner
29-11-2009, 19:52
ale migawka mechaniczna jest juz teraz przeciez cichutka, to lutro jest glosne,
nie halas jest problemem tylko jej zuzywanie sie i wymiana (koszta), dlatego tez pewnie tak niechetnie producencji lustrzanek chca migawke eletroniczna wprowadzic, bo wedlug mnie to zaden problem
Na jakby był żaden problem to by już gdzieś była póki co wciąż nie mamy - chyba że coś mi umknęło.

Co do kosztów to te koszty w okresie gwarancji ponosi producent więc to się może bilansuje. Może być argumentem ze strony producenta to, że w aparatach się coś zużywa, a to może w jakimś zakresie napędza sprzedaż nowych. Zresztą czasami koszt wymiany migawki jest na tyle nieopłacalny, że lepiej kupić nowy sprzęt niż naprawiać stary.
Tylko że trzeba uwzględnić wszystkie koszty - w tym produkcji, a tu już sprawa jest ewidentna.

W operze/teatrze jest nadal zbyt głośna.

Niestety.

sebcio80
29-11-2009, 20:03
Na jakby był żaden problem to by już gdzieś była póki co wciąż nie mamy - chyba że coś mi umknęło.

no elektroniczne migawki przeciez sa od wielu lat na rynku,

no i w lustrzankach tez jest elektroniczna migawka w trybie filmu....

Kolekcjoner
29-11-2009, 21:02
no elektroniczne migawki przeciez sa od wielu lat na rynku,

no i w lustrzankach tez jest elektroniczna migawka w trybie filmu....

No "jello" jak diabeł ;) - nie jest to jeszcze rozwiązane optymalnie. Do tego dochodzi smużenie, "zatykanie" się matrycy przy nagłym błyśnięciu światła (zjawisko znane z nawet drogich kamer z CMOS). Jeszcze muszą popracować nad tym żeby to dobrze działało na dużych matrycach.
Przy tym nie wiem też na ile to wpływa na szumy czy inne parametry matrycy - zawsze to dodatkowe elementy.

Jest to łatwiej rozwiązać w CCD - były chyba nawet w Nikonach ale tylko przy krótkich czasach.
Zobaczymy - podejrzewam że to tylko kwestia czasu jak zniknie migawka mechaniczna. Zresztą lustro z czasem pewnie też.
Pewnie najpierw się zacznie od entry level.

KMV10
29-11-2009, 21:11
W Nikonie D70s chyba było przy 1/500s.

micles
29-11-2009, 21:18
Psuje się po czasie :D

/Edit : fak, przeoczyłem jeszcze jedną stronę wątku :D

sebcio80
29-11-2009, 22:12
Do tego dochodzi smużenie, "zatykanie" się matrycy przy nagłym błyśnięciu światła (zjawisko znane z nawet drogich kamer z CMOS).

Jest to łatwiej rozwiązać w CCD - były chyba nawet w Nikonach ale tylko przy krótkich czasach.

no smuzenie to jest problem, bo matryca nie jest zczytywana cala na raz, w koncu to rozwiaza,
zreszta chyba w Sony WX1, ktora ma CMOSa juz wlasnie tak jest

Canon 1D na CCD tez mial elektroniczna migawke dla czasow 1/500 i ponizej

Jacek_Z
29-11-2009, 22:36
.Jest to łatwiej rozwiązać w CCD - były chyba nawet w Nikonach ale tylko przy krótkich czasach..
Były w nikonach, określano je jako migawka hybrydowa. W D70, D70s, D50, D40 (matryca CCD, 6 Mpx). Migawka szczelinowa mechaniczna była do czasu ... 1/90 s o ile pamietam. Krótsze niż 1/90 to juz była migawka elektroniczna. Migawka elektroniczna miała wady - blooming. Nie spisywała się przy zdjęciach słońca :)

W Nikonie D70s chyba było przy 1/500s.czas synchro z lampami systemowymi był ustawiony przez producenta na 1/500. Ale to pół prawdy. Aparaty synchronizowały w całym zakresie czasów, czyli do 1/8000 w D70, o ile nie wiedziały, że w stopce znajduje sie lampa:mrgreen:. Należało po prostu zakleić styki (poza centralnym). Oczywiście wtedy się pozbywano TTL. Ale w M i A - działało z każdym czasem. Dlaczego producent dał ograniczenie softem do 1/500 można się domyślać. Poniżej zaczynały się pokazywac pewne wady obrazka (poniżej 1/2000) no i juz były to czasy porównywalne (czasem i dłuższe) z czasami błysku lampy, gdy ta odpalała z pełna mocą.

allxages
30-11-2009, 22:44
CR coś mówi o zoomie ze światłem /2. pobozne zyczenie? :)

MatusP
30-11-2009, 23:01

Bez szans moim zdaniem - jakby było (24-50, 35-70, czy coś) używalne od tego f/2.0, to L-stałki miałyby ciężko na rynku - raczej mało kto brałby wówczas 24L, 35L, 50L dla tej jednej działki przysłony więcej. No chyba, że zażyczyliby sobie za tego zooma z 12 tys...

Kolekcjoner
30-11-2009, 23:26
No chyba, że zażyczyliby sobie za tego zooma z 12 tys...

No właśnie 8).
Poza tym stałki o których mowa kupują bardzo świadomi użytkownicy.
Dla nich nawet niewielka różnica w bokechu czy plastyce ;) (nie wspominając już o separacji tła) będzie argumentem przeciw takiemu zoomowi.

airhead
30-11-2009, 23:40
do kamer nie mają już czegoś takiego przypadkiem?

mate00sh
30-11-2009, 23:41
Do kamer tak, ale tam masz dużo mniejszą klatkę od FF

allxages
01-12-2009, 01:03
Dobra, pytanie do znawców...

czy ktoś cokolwiek wie o 35L mark2? Chodzi mi właściwie kiedy ewentualnie można się spodziewać?

Pare miesiecy temu mowilo sie o pozniej jesieni 2009. Ale mówiło to się z powodu premiery Ds4, którego nie było. Można liczyć na to szkło z premierą Ds4, który pewnie wypłynie całkiem niedługo?

gietrzy
01-12-2009, 08:57

Ma to sens bo uciekają (innym) w MPx, nie jest powiedziane nic co to za zoom, oczywiście mi marzy się update ef-s 15-55 f/2.0 IS :mrgreen: ale pewnie zrobią EF 24-70 f/2.0LIS i weselni znowu będą na psychotropach... jedno jest pewne: nie będzie łatwo wybrać stąd moja uwaga do weselnych o Core2Duo :mrgreen:

czy ktoś cokolwiek wie o 35L mark2? Chodzi mi właściwie kiedy ewentualnie można się spodziewać?

Photokina jest w 2010, ztcp pokazywali 1Ds zawsze na tej imprezie, z kluczowych stałek została się tylko ta eLa, więc jeśli nie w 2010 (realnie 2011) to w 2012, chyba, że Nikon zamiesza ze swoimi stałami. Poza tym 2010 to futbolówka więc i super-telasy muszą gdzieś wcisnąć (praktycznie zostaje luty 2010)

ps. To tylko gietrzy, żaden znawca ;)

airhead
01-12-2009, 12:50
jak już, to ten zoom f/2 po APS będzie, bo łatwiej to zrobić

akustyk
01-12-2009, 13:14
35-70/2 ?