Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]
Na amerykańskiej stronie C jest ponoć wzmianka, że zarówno 50D jak i 100 macro bez L nie są już produkowane. O ile to pierwsze mnie nie dziwi, to druga opcja jest imho bez sensu ze strony firmy.
Currently the 100 f/2.8 non-L macro is still available from Canon. It’s on the latest Canon price sheets.
Po co mieliby zdejmować ostrą stałkę jak sprzedają jeszcze stałki AD 1989? Pomijam już ciągły przyrost Mpx w cropach (marzenie do... makro).
ale foldery reklamowe i szum w eterze to troche inna sprawa.
Pisałem o folderach. Filmy to ja kręcę GF1.
jakby nie patrzyc - Canon nie ma zadnej zachety do wypuszczania 60D teraz
Dokładnie, nie popełnią tego samego błędu dwa razy (ztcp D90 jako pierwszy dslr miał filmy)
2000D jest juz, de facto, od dawna oczekiwany.
a co do filmow - badzmy realni: predzej sie tam drukarki doczekamy, niz wyciecia filmikow ;) zwlaszcza na tej polce cenowej! :mrgreen:
Niby tak, tylko, że 450D ze znaczkiem 2000D wyszłoby ich taniej ;)
Może włożą kupę (1080p 20 kl/s) z 500D byleby tylko stało fullhade
Nie ma go w ofercie na oficjalnej stronie:
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ProductCatIndexAct&fcategoryid=155
W sumie Nikon ma tylko drogiego VR i system nie padł. Tyle, że sporo osób używa T/S.
Nie ma go w ofercie na oficjalnej stronie:
Rzeczywiście :shock:, na kilku oficjalnych stronach brak non-L w ofercie. Teraz już tylko czyszczą magazyny. Znaczy się L-ka będzie (nadal) tanieć.
Canon is reaching for some lofty goals by altering the exposure data on a pixel level.* If successfully implemented, this is one of those things that could change the way we use cameras forever.
http://tinyurl.com/3xpf8xh
Co na to Olympus?
* - jesteśmy o dwa kroki bliżej do muflonowego światłomierza czy Janko'wego promil'owego przepału
Jestem ciekaw ile modeli będzie musiało wyjść z kolejnymi drobnymi dodateczkami do tej technologii, żeby w końcu była ona taka jaką ją tam opisali :D
Jestem ciekaw ile modeli będzie musiało wyjść z kolejnymi drobnymi dodateczkami do tej technologii, żeby w końcu była ona taka jaką ją tam opisali :D
4 sztuki: xxD, 1Ds4, 600D i w 5D3 będzie OK
Powracając do tematu:
Akustycznie ;) rzecz biorąc dali de jak dużo za dużo: 50/1.4 II tego lata, jedyne $700 (realnie 550; 3 lata), do tego szklana nowość, nie update: hmmm... ile lat na rynku obecny jest Nikkor 14-24? A może mityczne 35-70/2L... :mrgreen: Jedno jest pewne, znowu dadzą de ;)
Canon z/buduje kolejny poziom w piramidzie produktów dslr podążając za wszędzie już widoczną modą na 3D. Nowa puszka nadchodzi: czy postawią też na CDAF, źrenicę czy tylko rozbudują 7Demkę? Jedno jest pewne: D700 MkII (kwiecień 2011) musi być nieeeeeźle skrojone/wypasione.
[QUOTE=gietrzy;830211...
Canon z/buduje kolejny poziom w piramidzie produktów dslr podążając za wszędzie już widoczną modą na 3D. Nowa puszka nadchodzi: czy postawią też na CDAF, źrenicę czy tylko rozbudują 7Demkę? Jedno jest pewne: D700 MkII (kwiecień 2011) musi być nieeeeeźle skrojone/wypasione.[/QUOTE]
Pożyjemy zobaczymy co Canon wpakuje do nowych puszek. Ale rewolucji bym się nie spodziewał, co najwyżej ewolucję. No chyba że będzie to mityczne 3d z wszystkimi rzeczami o jakich marzą użytkownicy Canona( czyli połączenie zalet 7d i 5d ).
Przy okazji nazwy 3d może dołożą automatyczną opcję robienia zdjęć 3 wymiarowych za pomocą sprzężonych dwóch aparatów ;-)
D700 ale co tu poprawiać? Dorzucą pewnie filmy nową matrycę z D3s bo całą resztę już ma ;-).
D700 ale co tu poprawiać? Dorzucą pewnie nową matrycę z D3s bo całą resztę już ma ;-).
np. cene :) to zawsze mozna(by).
tak, wiem, utopia...
Kolekcjoner
18-06-2010, 01:28
Chyba z filmami, poza tym imho D90 niczego nie brakuje.
Do tego stopnia, że znam trzy osoby które zmieniły system/* po kontakcie z tym wszytskomającym korpusem :lol:.
/* - Bynajmniej nie tylko na jedynie słuszny system :mrgreen:.
Na poważnie to D90 to obecnie marketingowy starzec.
BTW:
Eyecontrol nie będzie /* - zapomnijcie.
/* - chciałbym się mylić
....
Eyecontrol nie będzie /* - zapomnijcie.
/* - chciałbym się mylić
Też chciałbym się mylić....
Ale z drugiej strony - biorąc pod uwagę, że EC "leży w zamrażarce" (od tylu lat :evil: ) - w dobie kryzysu może się okazać dla Canona dochodowym rozwiązaniem
tak sobie pomarzyłem ;-)
Też chciałbym się mylić....
Ale z drugiej strony - biorąc pod uwagę, że EC "leży w zamrażarce" (od tylu lat :evil: ) - w dobie kryzysu może się okazać dla Canona dochodowym rozwiązaniem
tak sobie pomarzyłem ;-)
Z tym EC to tez nie wiadomo jakie są obwarowania patentowe czy i jakie ktoś (jeśli Canon nie jest właścicielem patentu ) życzy sobie opłaty licencyjne, albo są jakieś inne zależności patentowe i też wychodzi za drogo ...
Może też zwyczajnie czekają aż wszyscy zapomną o EC i potem pokażą genialną odgrzewaną technologię jako super 'must have' bez której nie da się robić dobrych zdjęć i wszyscy będą piać z zachwytu...
albo czekają aż drastycznie spadnie liczebność pokolenia, które zna i używało tego ficzera 8-)
Dajcie spokój z EC. Niech dadzą powtarzalny układ AF w korpusie poniżej 1Dynki*
Najlepiej połączenie D3s (sensor, wizjer, CAM3500FX, shutter lag - jeśli zabraknie tego to będzie to tylko droga kupa), D700 (rozmiar) i GF1 (skuteczność i szybkość AF). Do tego "kolor Canona, nie miedziankę z D90" (czornyj teraz udaje, że tego nie czytał) oraz ultra szybki interface, wyciskający siódme poty z kart CF by 1080p bez kontenera mogło hulać na 60+ mbps.
Oczywiście aparat bez szkieł .... wart więc jako kit proponuję 100L IS a podwójny kit 24L II i 100L IS. Wybór: czy 50L czy 50/1.4II ;) niech zostawią niewolnikom. Imho 24-105L IS nie ma sensu przy tak pozycjonowanej puszce.
A, zapomniałem... MPx, max 16 MPx.
BTW. Ciekawe czy dadzą jakieś efekty do filmów?
* - nie dotyczy 1D MarkIII :mrgreen:
w kwestji nowych szerokich tanich stałęk C30/1.8 lub C35/1.8
C chyba nie ma zadnych stałęk EF-s
a przecierz to ma byc tania stałka 1.8 wiec moze bedzie cropowa
coby C nie strzelił sobie w kolano i EF35/2 tez miało zbyt
28mm ma ums wiec ten byc moze bedzie bez odpowiednik jakosciowo 50/1.8 sie szykóję???
EF-S30/1.8 cos 2x droszego od EF50/1.8 ?
ale pytanie kiedy to wyjdzie ?? ...
w kwestji nowych szerokich tanich stałęk C30/1.8 lub C35/1.8
C chyba nie ma zadnych stałęk EF-s
a przecierz to ma byc tania stałka 1.8 wiec moze bedzie cropowa
coby C nie strzelił sobie w kolano i EF35/2 tez miało zbyt
28mm ma ums wiec ten byc moze bedzie bez odpowiednik jakosciowo 50/1.8 sie szykóję???
EF-S30/1.8 cos 2x droszego od EF50/1.8 ?
ale pytanie kiedy to wyjdzie ?? ...
Są stałki cropowe np EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
Są stałki cropowe np EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM
no w sumie nigdy na nią zerknełem ze to EF-S,thx
Jestem posiadaczem "starej piątki", nie powiem jest to super aparacik... lecz wciąż mierzę się na wersje mark II
Stąd mój dylemat, bowiem nie chcę kupić mark dwójki tuż przed premierą mark III.
Panowie słyszeliście już jakieś spekulacje? Myślicie że warto czekać? Co można zyskać na tym czekaniu?
Czekam na wszelkie opinie, a moderatorów proszę o nie bić za temat który tak mocno wybiega w przyszłość.
Jestem posiadaczem "starej piątki", nie powiem jest to super aparacik... lecz wciąż mierzę się na wersje mark II
Stąd mój dylemat, bowiem nie chcę kupić mark dwójki tuż przed premierą mark III.
Panowie słyszeliście już jakieś spekulacje? Myślicie że warto czekać? Co można zyskać na tym czekaniu?
Z dużym prawdopodobieństwem można zyskać matrycę bez bandingu. Pytanie tylko - kiedy? W sumie masz czym robić teraz, więc nie ma pośpiechu.
Fajny wątek ;)
Temu Panu żółty N***n powinien ufundować wybrany system :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=35624346
To tak a propos
Z dużym prawdopodobieństwem można zyskać matrycę bez bandingu.
1Ds4/nowy palnik - anons pod koniec sierpnia
Testowane 60D (anons w lipcu!) jest ciut mniejsze od 50D, ma obracany ekranik i sprzedawane będzie jako filmolustrzanka* :)
* - co niestety wcale nie musi oznaczać niższej od 7D ceny, jeśli jest to skrojone pod GH2
Wciąż zer0 informacji o szkłach HD (przysłona, silnik)...
Panas ma 14-140 HD, Nikon tanie 35/1.8 DX a Canon?...
allxages
25-06-2010, 14:08
Ja jednak myślę, że koniec sierpnia to raczej koniec września czyli po naszemu Photokina.
Rok temu jakoś w lipcu/sierpniu pokazano 7D więc rzeczywiście może pokażą 60D teraz.
Czekam na wszelkie opinie, a moderatorów proszę o nie bić za temat który tak mocno wybiega w przyszłość.
jak aparat nie pracuje na siebie to bym czekał.
Oho, to chyba trzeba by już 50D sprzedawać, bo zaraz cena spadnie na łeb na szyję, skoro 60D już za momencik wyjdzie.
Oho, to chyba trzeba by już 50D sprzedawać, bo zaraz cena spadnie na łeb na szyję, skoro 60D już za momencik wyjdzie.
no i zdjęcia od razu siakieś takie gorsze wychodzą...:mrgreen:
Masz rację. 50D to już przeżytek.
Nie wiem tylko czy lepiej nie poczekać na 90D, które ma być kompletnym hitem. Wtedy 60D powinno być w korzystniejszej cenie. Tym bardziej, że ani 70D, ani 80D nie wnoszą nic nowego.
No nie do końca to miałem na myśli. Jeśli byłoby wiadomo, że będzie następca 5D II to ten także by staniał. Jeśli ktoś chciałby przejść na pełną klatkę to mogłoby to się całkiem nieźle opłacać. W sensie- sprzedać jedno sprzed obniżki, kupić pełną klatkę po obniżce. To mogłaby być całkiem niezła okazja, z tym że na jakiś czas bez puszki w rękach. Ale jeśli ktoś nie pracuje sprzętem na co dzień to da radę znieść taką opcję.
No nie do końca to miałem na myśli. Jeśli byłoby wiadomo, że będzie następca 5D II to ten także by staniał. Jeśli ktoś chciałby przejść na pełną klatkę to mogłoby to się całkiem nieźle opłacać. W sensie- sprzedać jedno sprzed obniżki, kupić pełną klatkę po obniżce. To mogłaby być całkiem niezła okazja, z tym że na jakiś czas bez puszki w rękach. Ale jeśli ktoś nie pracuje sprzętem na co dzień to da radę znieść taką opcję.
a nie lepiej zamiast kombinowac i przeliczac ceny starego za nowe, nowego za stare, poprostu cieszyc sie fotografowaniem?
allxages
25-06-2010, 20:18
Jeżeli ktoś myśli, że cena 5dII spadnie o więcej niż 500 zł to niech się obudzi ;)
Jeżeli ktoś myśli, że cena 5dII spadnie o więcej niż 500 zł to niech się obudzi ;)
Jak będzie 5D3 to spadnie cena 5D1 bo wreszcie pojawi się powód do zmiany i będzie wysyp używek. No chyba że Canon znów mnie zaskoczy i jeszcze poczekam :lol:
No ja myślę, że ci co chcieli się przesiąść na lepsze 5d to już to zrobili, nawet pomimo słabych opinii na temat 5d2 i tak musieli go wypróbować na własnej skórze :D
The usual Cause of AF system issues, is if you have used any non-Canon lens on your camera body, Canon has seen 3rd party lenses corrupt the EOS 7D and 5D MKII auto-focus systems even when you go back to Canon lenses.
He said that in 80% of the time a hard reset will fix it (removal of main and clock battery). Essentially, he explained that the 3rd party lens, uses reverse engineered capabilities that enable it to work with Canon's proprietary ETTLII AF system. Ultimately it can throw off the camera body AF parameters that it keeps stored.
It is the Camera Body that is 'learning' from the lens and the messes it up when it goes back to a Canon lens.
No i co wy na to? Na pierwszy rzut oka marketing, ale... ;)
No i co wy na to? Na pierwszy rzut oka marketing, ale... ;)
FUD jakich mało... szkoda że nie podał nazwiska tego, kto mu to powiedział.
zdRAWki
Wiesz, oni tam wierzą w UFO i nie potrafią zatrzymać samochodu jak im pedał gazu wejdzie za dywanik :lol:
Faktem jest, że miałem dotąd około dziesięciu korpusów i pewnie z kilkadziesiąt szkieł (tylko Canon), a o BF/FF czytam tylko na tym forum.
dziobolek
28-06-2010, 09:59
Cytując plotki za Optyczne.pl:
"Canon 60D po raz n-ty.
W sieci pojawiła się kolejna przypuszczalna specyfikacja następcy EOS-a 50D. Według ostatnich doniesień, w aparacie znajdziemy 18-megapikselowy sensor mogący pracować z czułością ISO 6400, a także system automatycznego ustawiania ostrości bazujący na 9 czujnikach. Jeśli plotki się potwierdzą, to Canon 60D zostanie wyposażony w ruchomy ekran LCD, co z pewnością przyda się podczas korzystania z trybu wideo, który ma być zbliżony do tego z modelu 7D. Sporą nowością może okazać się menu aparatu, które ma odbiegać od tego, dotychczas znanego z lustrzanek Canona."
Pozdrówka!
Canon 60D zostanie wyposażony w tryb wideo, który ma być zbliżony do tego z modelu 7D.
Jak myślicie nowe rozdanie będzie rejestrować szybciej (120p) czy lepiej (50+ mbps; może 4:2:2)
Poważny upgrade filmowy w XXd? Nie zostawią sobie tego do 7d2, 5d3 albo 1ds4?
Poważny upgrade filmowy w XXd? Nie zostawią sobie tego do 1ds4?
No do de esa to chyba nie. Do tego testują to czyde, low-rez, low-light killer, optymalizowany pod filmy. A plotki były że ds4 ma nie mieć filtra AA.
Przy obecnych filtrach moira w Canonach jest b. duża w porównaniu do GH1 na przykład. Po wyjęciu filtra to byłby 1DsB, be jak butcher ;)
Jak myślicie nowe rozdanie będzie rejestrować szybciej (120p) czy lepiej (50+ mbps; może 4:2:2)
A odróżnisz na oko 4:2:2 od 4:2:0 ?
zdRAWki
A odróżnisz na oko 4:2:2 od 4:2:0 ?Przy włosach na blueboxie?
Fajny wątek ;)
Temu Panu żółty N***n powinien ufundować wybrany system :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=35624346
To tak a propos
I nagle się okazuje, że moja piątka nie robi zdjęć i szumi jak jasna cholera, nawet na najniższych czułościach.
BTW, niektóre z tych zdjęć to sztucznie rozciągane tonalnie pliki - to chyba normalne, że przy wyciąganiu detali z cieni, pojawia się szum?
Szum jak szum, ale charakterystyczny wnerwiający pattern... Wygląda jak płótno :D
FUD jakich mało... szkoda że nie podał nazwiska tego, kto mu to powiedział.
zdRAWki
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=35688916
Ja bym się wcale nie zdziwił jakby Canon coś namieszał. W końcu co najdalej 18 miesięcy zmieniają puszki i mogą coś pokombinować by się bronić przed mega hitami typu: 17-50/2.8VC, 18-270, 60/2.0 macro, 90/2.8 macro czy ostatnio 8-16.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=35688916
Ja bym się wcale nie zdziwił jakby Canon coś namieszał. W końcu co najdalej 18 miesięcy zmieniają puszki i mogą coś pokombinować by się bronić przed mega hitami typu: 17-50/2.8VC, 18-270, 60/2.0 macro, 90/2.8 macro czy ostatnio 8-16.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=35610601
;-)
Tylko dla najwierniejszych* fanów firma przygotowała urocze menażki
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-70-200mm-f-4.0-L-USM-Lens-Mug-Review.aspx
* Z dedykacją dla miclesa ;)
Wcale nie mam aż tak dużo więcej postów od ciebie! (Chyba że to była aluzja do czego innego :D)
przebijam ;) mam wiecej postow i taka menazke tez ;) co wiecej, nawet kubek 24-105.
malzonka mi na urodziny z Hong Kongu byla sciagnela.
termosik ma podejrzana uzytecznosc (dekiel nie siedzi ciasno, o szczelnosci nawet nie mowie), ale kubek jest calkiem wpytkowy... nie za te pieniadze, ale darowanemu koniu sie pod ogon nie zaglada (czy jak to szlo) :D
allxages
01-07-2010, 13:04
To ten kubek nadaje sie do picia w domu? Jest wygodny? Myślałem, że to też jest termos. Bym sobie sprawił jak fajny ;)
kubek jest OK, tylko z cena poki co przesadzaja...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dslrnewsshooter.com/wp-content/uploads/2010/03/24-105-cup2.jpg)
Akustyk, a w momentach - że tak powiem - artystycznych uniesień nie zdarzyło ci się przykręcić kubka do puszki? :lol:
Właśnie - najfajniejsze byłoby to, jakby to miało bagnet EOSowy.
są też "większe" wersje ;
https://canon-board.info/imgimported/2010/07/CanonEF70200mmf40LUSMLensMugs-2.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-EF-70-200mm-f-4.0-L-USM-Lens-Mug/Canon-EF-70-200mm-f-4.0-L-USM-Lens-Mugs.jpg)
TU więcej zdjęć tego kubeczka. (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-70-200mm-f-4.0-L-USM-Lens-Mug-Review.aspx)
Z tych wszystkich bajerów, to ja bym chciał toster w kształcie 1D i doniczkę jako 600mm f/4 zamocowane na statywie.
Ewentualnie subwoofer w obudowie 1200 / 5,6, tyle, że moi sąsiedzi by mnie przestali lubić :mrgreen:
dziobolek
04-07-2010, 10:59
Kolejne plotki donoszą:
"Kamera EF
Chodzą plotki, że Canon zamierza zaprezentować kamerę wideo współpracującą z obiektywami EF,
a jej domniemana charakterystyka wygląda następująco:
korpus przypominający lustrzanki Hasselblad,
specjalne radiatory odprowadzające ciepło,
które mają zmniejszyć szum termiczny,
matryca pełnoklatkowa o rozdzielczości 4K,
iSO 100–1600,
półprzepuszczalne lustro,
dwa sloty kart CF,
zewnętrzny moduł z dyskiem SSD,
złącza SDI i HDMI."
źródło - optyczne.pl
Pozdrówka!
Myślę, że taka kamera z ISO do 6400 byłaby hitem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chociaż z drugiej strony jak targetem byliby profilmowcy to oni już mają oświetlenie, więc 1600 starczy.
Kolekcjoner
05-07-2010, 00:08
Myślę, że taka kamera z ISO do 6400 byłaby hitem.
Chociaż z drugiej strony jak targetem byliby profilmowcy to oni już mają oświetlenie, więc 1600 starczy.
Cała sprawa polega na tym, że targetem nie będą "profilmocy" jak ich nazywasz tylko znacznie szersza grupa.
Cała sprawa polega na tym, że targetem nie będą "profilmocy" jak ich nazywasz tylko znacznie szersza grupa.
dokładnie.. jak Cwanon takie cóś wypuści to wszyscy będą "profilmowcami" i skoro już przez 5d2 sprzęty typu red są już "przyduszone" to takim ustrojstwem jak zapowiadane canon znowu "pozamiata" bo to będzie narzędzie na początek drogi i systemu - jak ktoś się już wkręcił w filmowanie 5d2 albo niższymi modelami i będzie chciał dalej w tym kierunku działać to mając już jakiekolwiek szkła będzie naturalnym targetem.. i Canon znowu wypełni stworzoną przez siebie niszę (pomiędzy aparatami z funkcjami filmowania a "dużymi" = PRO kamerami) .. jak jeszcze cenę na poziomie trochę wyższym niż 5d2 na początku sprzedaży ustawi to znowu będzie hit
Tak a propos targetów:
Za Wodą pojawiają się pierwsze głosy, mówiące, że linia 1D/1Ds powinna być w sprzedaży for CPS members only :mrgreen:
Tak a propos targetów:
Za Wodą pojawiają się pierwsze głosy, mówiące, że linia 1D/1Ds powinna być w sprzedaży for CPS members only :mrgreen:
w sytuacji, w ktorej Nikon (przynajmniej na papierze, bo na polkach sklepowych to niekoniecznie) ma D700, D3s i D3x?
nie ma szansy.
w sytuacji, w ktorej Nikon (przynajmniej na papierze, bo na polkach sklepowych to niekoniecznie) ma D700, D3s i D3x?
nie ma szansy.
Tym bardziej ze u nas nie ma CPS :)
Tym bardziej ze u nas nie ma CPS :)
nie wiem o czym mowisz ;)
znaczy, ze w Polsce nie ma, masz na mysli piszac "u nas" :mrgreen:
nie no, zarty na bok... nie sadze, zeby przed Euro 2012 nie uporali sie ze strzeleniem oddzialu CPS-a na ta najwazniejsza czesc Oostbloku: PL, CZ, SK, HU. jesli w takich zadupiach jak Portugalia sa... no bez jaj...
allxages
05-07-2010, 11:12
jesli w takich zadupiach jak Portugalia sa... no bez jaj...
Już któryś raz widzę Twoją zaczepkę do mni...do tego kraju ;) Licz się ze słowami :)
Kolekcjoner
05-07-2010, 14:43
Tak a propos targetów:
Wiesz, za oceanem wierzą nawet w atak Marsjan więc może podchodźmy do tego z właściwym dystansem 8-).
allxages
05-07-2010, 16:19
W ogóle co by to "prosom" szkodziło? Że nie mieliby komu odsprzedaż zajechanych puszek? :)
wpis uzytkownikow do CPS-a oznacza dla Canona zapewnienie krotkiego terminu napraw i/lub darmowe wypozyczenie sprzetu na czas naprawy. gdzie w normalnej firmie takie wypozyczenie kosztuje nawet 30~50 EUR za co ktorys powazniejszy lens (np. http://kamera-express.nl/Verhuur.aspx?v=1).
a to sa koszta, bo trzeba liczyc dodatkowe roboczogodziny dla pracownikow z jednej strony, i zamrozone egzemplarze i koszt obslugi (roboczogodziny) i magazynowania.
jesli to ograniczenie bedzie typu: 1-ki dla jakichkolwiek CPS-owcow (od Silver, a na to trzeba miec raptem jakies tam dwie puszki xxD/xD i 3 przyzwoite sloiki) to ono jest wzglednie niebolesne. 1D/1Ds to sprzet dla pro, a tacy nie biora sie z naglej decyzji, ze zaczna foty robic, tylko juz sprzed na miare CPS-a czesto maja ;)
tylko przy takim kroku musieliby zalozyc jakis CPS na Europe Wschodnia.
No ale ja nie czaję, nie można od razu jedynki sobie kupić, tylko trzeba mieć 2 puchy "w domu"? I może jeszcze jest tak, że jak się już kupi jedynkę i broń Boże sprzeda xxD/xD, to jedynkę zabierają :D
Rozumiem, że w kraju, w którym można mieć w domowym garażu najnowocześniejszy czołg z prywatną baterią rakiet, nie można mieć aparatu fotograficznego z wyższej półki cenowej? Chyba za dużo Orwella...
Rozumiem, że w kraju, w którym można mieć w domowym garażu najnowocześniejszy czołg z prywatną baterią rakiet, nie można mieć aparatu fotograficznego z wyższej półki cenowej? Chyba za dużo Orwella...
Chłopaki, przestańcie. To głosy zawodowców od lat siedzących w branży, których podgryzają utalentowani "bez własnej marki/nazwiska" rzemieślnicy.
Na mundialu cztery lata temu Nikona spotkać "przy reklamach" było prawie niemożliwe. W RPA D3s rządzi a D3X tylko pilnuje by nam maluczkim Canon nie wcisnął mrożonki z poprzedniej dekady.
Ameryka (bo o niej pisałem), to "wolne" i bogate społeczeństwo i każdy, kto ma $8k może sobie kupić samochód albo aparat ;)
allxages
06-07-2010, 11:57
Nie wiem gietrzy skąd bierzesz informacje o D3s w RPA, ale ja oglądałem ~90% meczy i zboczenia robiło swoje, że człowiek patrzył na aparat, a nie na piłkę. Zdecydowanie na mundialu to rządzi Canon. Proporcje jakieś 20 do 1. Wiem co oczy widziały, czytanie postękiwania jakiegoś fana Nikona nic nie pomoże. Zresztą, do czego D3s na mundialu? Problemów ze światłem tam nie ma.
Za to możesz mi powiedzieć jak długo po wejściu 24LII trwał problem z normalnym zamówieniem tego szkła :) Pół roku?
Kolekcjoner
06-07-2010, 14:32
W RPA D3s rządzi a D3X tylko pilnuje by nam maluczkim Canon nie wcisnął mrożonki z poprzedniej dekady.
Ciekawe, bo czytam opinie na zagranicznych forach, że o dziwo jest praktycznie jak dawniej i na wielu meczach był las białasów ale pewnie ludzie źle patrzyli :wink:8-).
http://www.swiatobrazu.pl/canon-pokazal-aparat-przyszlosci-20791.html
to juz bylo .. tyle ze w wersji analogowej i nazywalo sie Olympus IS .. i sprzedawalo sie tragicznie ;) ludzie woleli kupowac lustrzanki lub kompakty, a nie takie all-in-one
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/1593/ismodels.jpg)
http://www.swiatobrazu.pl/canon-pokazal-aparat-przyszlosci-20791.html
Czy można poprosić administrację o dodanie emotikonki z wymiotującym ludzikiem?
Czy można poprosić administrację o dodanie emotikonki z wymiotującym ludzikiem?
Dlaczego?
Do dzisiaj kolegi ojciec używa takiego Olkowego kasztana i jak porównuje zdjęcia wnuczek z córki cyfrówki do zdjęć z analogowej małpki (Canony) to za cholerę nie chciał cyfrowej lustrzanki na prezent. Do "pocztówki" to mu wystarczy. Jak mówi - lepsze te zdjęcia z kliszy.
Poza tym ja też miło wspominam czasy jak latałem z E10 Olka. Wygodne w trzymaniu, pancerny, profi ;) sprzęt. Raz tylko zawiódł: (wypadł) zaczep paska z korpusu i ***ął na glebę. Podniosłem i robiłem zdjęcia jakby nic się nie stało. Nie jestem pewien czy to by przeszło z dzisiejszymi 1Dynkami.
Powracając do tematu: Thom odkrywa rąbek tajemnicy jeśli chodzi o 5D Mark III ;)
... is that we'll soon see DSLRs that shoot 2k/4k/5k raw video in 4:2:2 color, mainly because...
Bardzo fajny wpis z szóstego lipca br. - Jim Jannard Quote
Tylko CR1, ale co za njius ;)
Podobno :mrgreen: Canon chce mnie z powrotem i obok EF 60 IS macro (nie jestem zainteresowany) zamierza kusić EF 200/4L IS macro.
Po randce w ciemno z 100LIS cóż można rzec: can't f***' wait!
To byłby mega strzał w mój portfel. (Wreszcie) spełnienie marzeń o lekkim 200/2.
Dlaczego?
Do dzisiaj kolegi ojciec używa takiego Olkowego kasztana i jak porównuje zdjęcia wnuczek z córki cyfrówki do zdjęć z analogowej małpki (Canony) to za cholerę nie chciał cyfrowej lustrzanki na prezent. Do "pocztówki" to mu wystarczy. Jak mówi - lepsze te zdjęcia z kliszy.
Poza tym ja też miło wspominam czasy jak latałem z E10 Olka. Wygodne w trzymaniu, pancerny, profi ;) sprzęt. Raz tylko zawiódł: (wypadł) zaczep paska z korpusu i ***ął na glebę. Podniosłem i robiłem zdjęcia jakby nic się nie stało. Nie jestem pewien czy to by przeszło z dzisiejszymi 1Dynkami.
No cóż ja mogę powiedzieć. Każda potwora znajdzie swego amatora ;-)
PS.
Z E-10 Olympusa ma tylko tyle wspólnego, że ma zamontowany na stałe obiektyw. E-10 był aparatem z normalnymi przyciskami i pokrętłami. A tutaj mamy jakiegoś dziwoląga w obudowie od suszarki. Zamiast przycisków ekran dotykowy. A zamiast zdjęć filmy. Bleee.
chcialem tylko przypomniec, ze jeszcze moze 10 lat temu na slowo "cyfrowe" szanujacy sie fotograf reagowal odruchem wymiotnym ;)
cos jak dzisiaj wielu na funkcje filmowania...
No cóż. W 2030 roku będę uważany za pokręconego oldschool-owca który woli zrobić zdjęcie niż wybierać stop-klatki z filmu ;-)
Przy okazji, skoro wiadomo już, że to ustrojstwo nie jest aparatem tylko kamerą to ciekawe dlaczego zamknęli to w obudowie od miksera czy innego sprzętu AGD. Myślę, że coś mające kształt obecnej kamery było by wygodniejsze.
https://canon-board.info/imgimported/2010/07/canonkoncept-1.jpg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/173819/canon-koncept.jpg)
Czekam z niecierpliwością jak zareaguje konkurencja. Może zobaczymy aparat-klopa :lol:
chcialem tylko przypomniec, ze jeszcze moze 10 lat temu na slowo "cyfrowe" szanujacy sie fotograf reagowal odruchem wymiotnym ;)
cos jak dzisiaj wielu na funkcje filmowania...
200 lat temu, masarnię produkującą wędliny według dzisiejszych receptur klienci by spalili, a w średniowieczu producentów dzisiejszych cegieł nabito by na pal, poćwiartowano i posolono. Jeśli przypomnieć sobie wizje dzisiejszych czasów snute 20-30 lat temu przez futurologów, to na dzisiejsze wizje roku 2030 patrzę jakoś bez zbytniej ekscytacji...
Zawsze tak bedzie w przepowiedniach, a realia sa jakie sa.
Analogowy ponad 20-letni EOS 1 wyglada prawie tak jak dzisiaj jego cyfrowe wersje 1D.
oskarkowy
07-07-2010, 18:04
Zawsze tak bedzie w przepowiedniach, a realia sa jakie sa.
Analogowy ponad 20-letni EOS 1 wyglada prawie tak jak dzisiaj jego cyfrowe wersje 1D.
Tylko ciekawe, czy w środku choćby jedna śrubka jest taka sama 8-)
zgoda, tylko ze my tu nie mowimy o sprzecie profesjonalnym ;)
a jak zaczniemy mowic o sprzecie amatorskim, to proponuje quiz "znajdz 10 roznic"
para 1:
źródło (http://img10.allegroimg.pl/photos/400x300/11/05/88/69/1105886924)
źródło (http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/99/41/61/1099416173)
para 2:
źródło (http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/73/51/63/1073516351)
źródło (http://e-labore.pl/images/p10%20camileo.jpg)
Tylko ciekawe, czy w środku choćby jedna śrubka jest taka sama 8-)
z 1D to moze jeszcze nie... ale wez takie 5D i powiedz mi, ale tak prosto w oczy, ze ten AF powstal w XXI wieku ;)
z 1D to moze jeszcze nie... ale wez takie 5D i powiedz mi, ale tak prosto w oczy, ze ten AF powstal w XXI wieku ;)
hahahahahaha :D
oskarkowy
07-07-2010, 18:44
hahahahahaha :D
Ja tam sobie z nim radzę i głośno nie narzekam. Szczerze mówiąc, to mam 1D4 a te części sesji, gdzie zależy mi na jakości obrazu obskakuję 5tką. Więc nie tylko Af-em fotografia stoi.
Ja tam sobie z nim radzę i głośno nie narzekam. Szczerze mówiąc, to mam 1D4 a te części sesji, gdzie zależy mi na jakości obrazu obskakuję 5tką. Więc nie tylko Af-em fotografia stoi.
Źle mnie zrozumiałeś. Sam ma 5D i uważam, że jego AF jest w porządku, nic lepiej, nic gorzej, po prostu w porządku i tyle. Samo porównanie Akustyka mnie rozbawiło.
Na tym etapie ewolucji praw ergonomii nie mozna oszukac.. :)
Nie wiem gietrzy skąd bierzesz informacje o D3s w RPA, ale ja oglądałem ~90% meczy i zboczenia robiło swoje, że człowiek patrzył na aparat, a nie na piłkę. Zdecydowanie na mundialu to rządzi Canon. Proporcje jakieś 20 do 1. Wiem co oczy widziały
To chyba inne mecze oglądaliśmy, bo ja widzę mniej więcej pół na pół.
To przypatrz się dokładnie kiedy wykonywany jest rzut rożny ;)
tak na moje oko 79.5% tylko białe
dziobolek
08-07-2010, 05:14
Białe nie zawsze znaczy Canon - nowy zawodnik w grze (http://www.swiatobrazu.pl/nowe_obiektywy_sony_alpha_na_pma_2009.html) ;) :lol:
Pozdrówka!
Białe nie zawsze znaczy Canon - nowy zawodnik w grze (http://www.swiatobrazu.pl/nowe_obiektywy_sony_alpha_na_pma_2009.html) ;) :lol:
juz Minolta wiele lat temu miala biale obiektywy w prospekcie. ale konia z rzedem temu, kto je widzial w realu.
1. Te obiektywy nie są białe tylko srebrne.
2. akustyk, to że Ty ich nie widziałeś nie oznacza, że były tylko w prospekcie.
Podać adres do wysyłki tego konia z rzędem? Bo ja widziałem wielokrotnie.
1. Te obiektywy nie są białe tylko srebrne.
2. akustyk, to że Ty ich nie widziałeś nie oznacza, że były tylko w prospekcie.
Podać adres do wysyłki tego konia z rzędem? Bo ja widziałem wielokrotnie.
Pewnie akustykowi chodziło to kto jest widział np. na stadionie - bo być to były, ale nikt poważny ich nie używał :)
Bo w sklepie czy na jakimś spotkaniu kolekcjonerów Minolty to żadna filozofia zobaczyć...
Napisał co napisał. Ja tam słowa "stadion" nie znalazłem.
A na stadionie pewnie nie, ale na pokazach lotniczych to i owszem.
Z resztą nie wiedziałem, że kolega potrzebuje adwokata :mrgreen:
juz Minolta wiele lat temu miala biale obiektywy w prospekcie. ale konia z rzedem temu, kto je widzial w realu.
Ja widzialem:)
Bartek_902
08-07-2010, 09:25
Jak będzie 5D3 to spadnie cena 5D1 bo wreszcie pojawi się powód do zmiany i będzie wysyp używek. No chyba że Canon znów mnie zaskoczy i jeszcze poczekam
Ja myśle że 5dmkIII nie szybko zobaczymy z tego powodu że mkII bardzo dobrze się sprzedaje puki co,a nawet jak wyjdzie mkIII to ciekawe co będzie miał zmienione dobrze by było gdyby af był lepszy i żeby aparat był ciut szybszy tylko robiąc taki aparat canon sam strzela sobie gola bo w takim przypadku spadła by sprzedaż innych aparató,niestety canon napewno ma strategie marketingową na najbliższe X lat i jestem pewien że ich strategia się nie zmieni czyli chcesz szybko,celnie kup 1d chcesz mały korpus FF z super matrycą ale słabym af i ogólnie wolny kup 5d a tak jak pisałem kompromisu miedzy tym nie będzie bo wtedy coś się przestanie sprzedawać
Ja widzialem:)
no mnie sie tez chyba raz zdarzylo, jakas uzywana sztuke za szyba w sklepie.
chodzilo mi po prostu o to, ze tego jest malo, bo w segmencie telerurek Minolta nigdy nie byla silnym graczem. jak ktos uzywal AF w Dynaksach to chyba nie trzeba sie rozwodzic nad tym dlaczego. inna kwestia, ze pomijajac juz ten AF, marketing Minolty konsekwentnie potrafil spi* wszystko, co R&D tam zrobilo :(
jestem pewien że ich strategia się nie zmieni czyli chcesz szybko,celnie kup 1d chcesz mały korpus FF z super matrycą ale słabym af i ogólnie wolny kup 5d a tak jak pisałem kompromisu miedzy tym nie będzie bo wtedy coś się przestanie sprzedawać
Na całe szczęście zmiana strategii Canona może zostać wymuszona przez konkurencję. Tak się stało z 7D, który posiada ficzery niespotykane wcześniej w tej klasie sprzętu (AF, wizjer, sterowanie lampami) i kosztuje ułamek ceny 1D. Na razie producenci sprzętu skutecznie wcisnęli kit że "pełna klatka" to jakieś cudo inżynierii i dlatego Canon za aparat z prymitywnym AF, bardzo dużym shutter lagiem i słabym fps żąda aż ~7500zł.
Bartek_902
08-07-2010, 10:06
Na razie producenci sprzętu skutecznie wcisnęli kit że "pełna klatka" to jakieś cudo inżynierii i dlatego Canon za aparat z prymitywnym AF, bardzo dużym shutter lagiem i słabym fps żąda aż ~7500zł
No dokładnie.ale tak jak pisałem w następnym modelu nie bedzie pewnie jakiś rewolucji,nie co się spodziewać af z 1d i 8kl/s bo kto by wtedy kupował 1d czy 7d,tzn napewno ktoś by kupował ale sprzedaż tych modeli napewno by spadła
Sam fakt, że 5DII sprzedaje się bardzo dobrze, utwierdza tych, tam, że dobrze robią.
No dokładnie.ale tak jak pisałem w następnym modelu
Następnym modelu czy w następnej wersji modelu 5D?
Imho muszą (patrz post MMM; konkurencja) powtórzyć temat z 7D. Jest duża szansa, że tym razem nazwą to coś 3D i nie, imho nie będzie miało układu AF z 1Dynek.
Astronomiczną sprzedaż 5D Mark III może im zagwarantować interfejsy bardziej profi video z jak zawsze w serii 5D AF z XXIX wieku i klik klakiem (shutter lag).
Do tego magiczne 3D, wszystko zamknięte w tym samym cyklu RD i znowu mają spokój na Walnym ;)
No to zrobią 3D z lepszym AFem, ale jednak gorszym niż 1Ds, lepsze wideło i trochę bajerów dorzucą za cenę 15 tys.
Bartek_902
08-07-2010, 11:27
No to zrobią 3D z lepszym AFem, ale jednak gorszym niż 1Ds, lepsze wideło i trochę bajerów dorzucą za cenę 15 tys.i matryce ze 30mln mpix,dla canona puki co ważne jest że mkII się bardzo dobrze sprzedaje i myśle że następca to dopiero przyszły rok,sam mam w planach 5d w tym roku już pewnie nie kupie więc może jak już bedzie mkIII to się załapie i będe miał kolege do mojego obecnego 7d ;)
Utwierdzam się w przekonaniu, że zakup używanego 5D był świetnym posunięciem. A jak już wyjdzie 5DIII to sobie je kupię po roku od premiery i będę miał dwa body , z czego stare 5D będzie robiło za puche od brudnej roboty w ciężkich warunkach co by żal nie było jak sie zniszczy. Narazie to się boję ładować 5D do wodoszczelnych futerałów i pływać z tym na basenie, czy w morzu.
lepsze wideło i trochę bajerów
Pro porty we/wy, pro mic, itd., raw video czy 4:2:2 kolor to nie bajery na tak czułej, tak dużej matrycy dla gości, którzy AF nie tykają nawet patykiem, przez szmatę.
dorzucą za cenę 15 tys.
I to będzie super cena za taki sprzęt. Dla amatora GO zawsze zostaje klik klak za 7500 zł.
Bartek_902
08-07-2010, 12:23
I to będzie super cena za taki sprzęt. Dla amatora GO zawsze zostaje klik klak za 7500 zł.
No według mnie nie taka wcale super,bo dokładamy 2tyś i mamy nowego 1d który reprezentuje inna jakośc wykonania ergonomie i af więc nie przesadzajmy z tą ceną bo wtedy raczej mało chętnych by było na tej klasy aparat za 15K,myślę że tej klasy sprzęt to będzie około 10K zł na powitanie i to jest dobra cena i do przyjęcia
A czy nie mogliby zrobić takiego 1d z 12-16 mpix, z ff, bez wbudowanego gripa, z 7-8 fps i dobrym AF, nawet za te 16k ? :>
ja już tak licytujemy to dla mnie lekki plastikowy absolutnie bez gripa wykonany na poziomie 500-550D FF, może mieć ten zrypany af z 5D i 3-4 kl/s 16mpix wystarczy za ... 3k - bo to nie jest więcej warte, a jakby jeszcze dali 100% krycia w wizjerze to bym ich pochwalił.
ja już tak licytujemy to dla mnie lekki plastikowy absolutnie bez gripa wykonany na poziomie 500-550D FF, może mieć ten zrypany af z 5D i 3-4 kl/s 16mpix wystarczy za ... 3k - bo to nie jest więcej warte, a jakby jeszcze dali 100% krycia w wizjerze to bym ich pochwalił.
i do tego ladnie rysujacy nalesnik 40~50/2 i kupilem od reki ;)
no, LV moglby miec
To ja poprosze ff w obudowie ala olek pen haha
allxages
08-07-2010, 21:33
Już jest! M9 :D
Bartek_902
08-07-2010, 21:39
Już jest! M9
Oj jest jest i jak kusi(w marzeniach) za każdym razem gdy jestem w bluecity i patrze na witryne sklepiku tej firmy to marzy mi się być prawdziwym klientem tego sklepu,wejśc do niego i kupić taką m9 jak bułki w tesco :D szkoda że tylko nieliczni z grubym portfelem tak mogą
Już jest! M9 :D
Ale AF na poziomie bocznych w 5D ;)
Bartek_902
08-07-2010, 22:17
Ale AF na poziomie bocznych w 5DOj tam ale tym aparatem nie oblatuje się meczów czy wyścigow samochodowych,wiesz to jest inna polityka firmy i sprzętu ;)
Ale AF na poziomie bocznych w 5D ;)
Szybszy. Rozmawiałem dosyć długo z człowiekiem, który w D3 nie korzysta z AF, jak mówił "za wolny, manualem szybciej mi to idzie".
Ale to rasowy zboczeniec i z pkt widzenia canon board prowokator. Oczywiście literki D3 popadły w niełaskę odkąd zobaczył M9 ;)
A teraz coś dla tych, którzy liczą na obniżkę cen 5D, 3D, eLek czy czegokolwiek innego oprócz Rebeli :mrgreen:
The digital camera and office equipment maker’s group operating profit for the first half is expected to be up 180 percent at about 182 billion yen ($2.07 billion), the daily said.
CR3 :mrgreen:
MacGyver
09-07-2010, 08:31
No to zrobią 3D z lepszym AFem, ale jednak gorszym niż 1Ds, lepsze wideło i trochę bajerów dorzucą za cenę 15 tys.
Bardzo wątpliwe, obecna gama lustrzanek Canona jest już tak szeroka że raczej trudno wcisnąć tam kolejny aparat nie tworząc konkurencji dla już istniejącego modelu.
Szybkie FF z dobrym AF (powiedzmy takim z 7D) za 15 kzł stanowiłoby alternatywę dla 1D, bo nie każdy użytkownik tych aparatów potrzebuje pancernej obudowy i 10 fps-ów. Jak dotąd nie było dwóch róznych modeli w podobnej cenie (nie licząc sytuacji gdy nieprodukowany już model serii xxD zbliżał się cenowo do świeżo wypuszczonego xxxD, ale były to raczej sany przejściowe, wynikające z opróżniania magazynów przez dystrybutorów)
A teraz coś dla tych, którzy liczą na obniżkę cen 5D, 3D, eLek czy czegokolwiek innego oprócz Rebeli :mrgreen:
To jest raczej wskazówka dla tych, który sądzą, że Canon przejmuje się niszami typu m43...
To jest raczej wskazówka dla tych, który sądzą, że Canon przejmuje się niszami typu m43...
Wystarczy, że Sony się przejmuję, cytujący ulubiony ostatnio text Reichmanna - [i]this changes everything :)
http://www.bloomberg.com/news/2010-07-08/nikon-plans-new-concept-slr-camera-as-early-as-this-year-kimura-says.html
Pozdrawiam tego kogoś kto zdjął edycję :evil:
oskarkowy
09-07-2010, 09:57
Szybkie FF z dobrym AF (powiedzmy takim z 7D) za 15 kzł stanowiłoby alternatywę dla 1D, bo nie każdy użytkownik tych aparatów potrzebuje pancernej obudowy i 10 fps-ów.
I tu się mylisz. Jednak różnica w obrazowaniu między FF a x1.3 jest spora, ja chętnie wydałbym kasę na puszkę 12-16mpix ff z dobrym AF. Nawet tyle, co na 1D4.
allxages
09-07-2010, 12:39
Szczerze? Aktualnie nowy 1Ds3 to koszt powiedzmy 20-22 tyś zł. Podejrzewam, że 1Ds4 na dzień dobry będzie kosztował ok. 32-35 tyś. zł. I właśnie 3D może wejść w cenę starego 1Ds3. Zresztą wystarczyłoby mu zmienić obudowe, dać gorsze materiały (brak złotych styków, mnie gumy itd) i tylko poprawić to co jest wszędzie czyli ISO, LCD i inne pierdoły. Wtedy 1D4 dalej będzie sprzedawał się jak świeże bułeczki, a i niektórzy pójdą w 3D.
A 1Ds4 jak zwykle zostanie dla zawodowców i to chyba z branży filmowej głównie.
Bardzo wątpliwe, obecna gama lustrzanek Canona jest już tak szeroka że raczej trudno wcisnąć tam kolejny aparat nie tworząc konkurencji dla już istniejącego modelu.
...
IMO można wcisnąć "niskobudzetowe FF":
- obudowa, funkcje i autofocus jak w 7d
- 12-16Mp
- jakieś 5 kl/s max
- Tańszy o jakieś 25-30% od 5dMKII.
To byłby hit i na to liczę :)
No to teraz się uśmiałem.
Chyba chciałeś napisać droższy o jakieś 25-30%
to chyba 5d2 powinien byc tym niskobudzetowym FF:P
No i jest. Niskobudżetowy 5d2 i "profesjonalny" Ds.
MacGyver
09-07-2010, 16:08
I tu się mylisz. Jednak różnica w obrazowaniu między FF a x1.3 jest spora, ja chętnie wydałbym kasę na puszkę 12-16mpix ff z dobrym AF. Nawet tyle, co na 1D4.
Chyba mnie nie zrozumiałeś, to właśnie miałem na myśli że dla ludzi fotografujących, mniej - więcej, to co Ty taki aparat byłby lepszym rozwiązaniem od 1D, którego mając taki wybór by nie kupili. Oczywiście przychód byłby taki sam, ale trzeba by ponieść koszty związane ze stworzeniem nowej puszki. Ot taka strategia marketingowa, skoro nie można podnosić cen to trzeba obniżać globalne koszty przygotowania i wytworzenia produktów.
IMO można wcisnąć "niskobudzetowe FF":
- obudowa, funkcje i autofocus jak w 7d
- 12-16Mp
- jakieś 5 kl/s max
- Tańszy o jakieś 25-30% od 5dMKII.
To byłby hit i na to liczę :)
Czyli aparat, de facto, lepszy od 5D Mk III za mniejsze pieniądze. Marzyciel:rolleyes: ;-)
dziobolek
11-07-2010, 19:49
Kolejne plotki na optyczne.pl
"No i znów 60D
Trudno nam już zliczyć ile razy podawaliśmy domniemaną specyfikację następcy Canona EOS 50D, mimo wszystko nic nie przeszkadza kolejny raz zaprezentować tę, która ostatnio pojawiła się na CanonRumors:
Matryca 18 Mpix
Nowy, 9-punktowy AF
5 punktów krzyżowych
Ruchomy ekran LCD
6 kl/s w trybie seryjnym
Procesor DIGIC IV
Tryb wideo Full HD
Bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej
Nowy akumulator i grip
Wizjer o pokryciu 98%
Uszczelnienia jak w 50D"
Pozdrówka!
ciekawy wątek dla analityków giełdowych.
Polecam posty redfox88 (imho canon agent32 ;)) wszystkim tym, którzy nie mogą się doczekać (tańszego) 5DIII :)
FF 18 MPx od Sony za $3.5k. Ciekawe jak tym razem Sony wykastruje A850 by szczycić się tytułem lowest price ff dslr
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=35747827
FF 18 MPx od Sony za $3.5k. Ciekawe jak tym razem Sony wykastruje A850 by szczycić się tytułem lowest price ff dslr
popraw mnie, albo siebie. bo 3,5 kilo zielonych papierow to nie jest price tag najtanszego FF ;)
1,5 mialo byc? :D
ale to nadal nie rozwiazuje problemu.
patrze na to z punktu widzenia wlasnych potrzeb, a jestem w 100% w targecie A900/A850 (nisko ISO-wy, duzo megapikselowy landszafciarz):
powiedzmy, ze pasuje mi taki korpus Playstation. odzaluje 1,5k czy nawet 2k za A850.
teraz powiedz mi co do niego zapne. w tym systemie z interesujacych szkiel sa tylko Zeissy, ale ceny sa mordercze (waga i gabaryt tez, ale to mozna od biedy jeszcze odzalowac). jak dolicze zoom UWA, zoom sredni i zoom tele, to TCO wychodzi mi znacznie, ale to naprawde znacznie powyzej tego co zrobie w Canonie z 5D mkII. ktory, nota bene, pomijajac absolutnie * rozwiazany MLU, jest dla mnie bardzo dobrym korpusem.
wymien jeden sensowny powod, dla ktorego mialbym wybrac Sony? zwlaszcza, ze mam bardzo niskie zaufanie do tej firmy pod wzgledem przyszlej obslugi (w sensie finansowym). 5D zanioslem z "wdepnietym" spustem do zrobienia i caly modul mi facet naprawil za 120 EUR (koszty klamotow i nienajtanszej w NL robocizny). w 2 dni robocze. w Sony, znajac polityke tej firmy, czekalbym z tydzien i zaplacil ze 2x tyle. pol biedy, jakbym w ogole dostal czesc do sprzetu liczacego dzis ze 4~5 lat.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=35747827
widzialem juz. nadal nie potrafie pojac, jak ten stary rzech D90 zrobil pierwsze miejsce. w McDonaldzie go dawali za zebranie 10 naklejek-pilek? :mrgreen:
popraw mnie, albo siebie. bo 3,5 kilo zielonych papierow to nie jest price tag najtanszego FF ;)
Jak zobaczą co to potrafi - łał tera to już naprawdę nam nie potrzeba więcej MPx - i porównają do ceny D3X to się sami nakręcą.
1,5 mialo byc? :D
Ło! :) Ten numer - if ever - to tylko w Sony.
wymien jeden sensowny powod, dla ktorego mialbym wybrac Sony?
I want iPhone4
http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg
widzialem juz. nadal nie potrafie pojac, jak ten stary rzech D90 zrobil pierwsze miejsce. w McDonaldzie go dawali za zebranie 10 naklejek-pilek? :mrgreen:
Pierwszy dslr co kręci filmy?
Ło! :) Ten numer - if ever - to tylko w Sony.
moze. ale raczej sadze, ze w Canonie to pierwsze pojdzie. taki trabant 300D FF. innymi slowy 60D :)
I want iPhone4
http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg
boskie ;)
Pierwszy dslr co kręci filmy?
ale to nie sa dane za 2008 ;) a JPEG-slideshow to jest wlasnie soooo... 2008 :)
boskie ;)
http://www.youtube.com/watch?v=UAOtC9QfXac&
a JPEG-slideshow to jest wlasnie soooo... 2008 :)
A propos jpg slide - GH1, GF1 mogą nagrywać w pogodne dniu filmiki w mjpg do 112 mbps
Takim jpgiem i ty byś nie pogardził ;)
http://www.youtube.com/watch?v=UAOtC9QfXac&"If you can type, you can make movies" :) Bardzo mi się podoba ta myśl, zwłaszcza kiedy sobie pomyślę, że nowe lustrzanki równiez kręcą filmy ;) - "If you can push the button, you can make movies" :D
allxages
12-07-2010, 14:13
Ani mnie grzeje, ani ziębi kto najwięcej zarabia, albo ma największy target. Kompletnie nie wpływa to na moje samopoczucie, ani na sposób w jaki patrzę na fotografię. Równie dobrze mogłoby nie być wcale cyfrowych lustrzanek i byłoby OK. Oba systemy już od dawna są kompletne. Wprowadzanie tych wszystkich nowinek nie usprawniłoby zdjęć, do których mogę wracać każdego dnia otwierając albumy z półki czy w księgarnii (w Polsce hehe).
Nie mam przywiązania do firmy. Interesuje mnie tylko 35mm, a tutaj nie ma za dużego wyboru. A na Leice mnie nie stać ;)
znalazlem cos takiego....a wiec premiera coraz blizej
-matryca 18 Mpix,
-nowy, 9-punktowy AF,
-5 punktów krzyżowych,
-ruchomy ekran LCD,
-6 kl/s w trybie seryjnym,
-procesor DIGIC IV,
-tryb wideo Full HD,
-bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej,
-nowy akumulator i grip,
-wizjer o pokryciu 98%,
-uszczelnienia jak w 50D.
znalazlem cos takiego....a wiec premiera coraz blizej
-matryca 18 Mpix,
-nowy, 9-punktowy AF,
-5 punktów krzyżowych,
-ruchomy ekran LCD,
-6 kl/s w trybie seryjnym,
-procesor DIGIC IV,
-tryb wideo Full HD,
-bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej,
-nowy akumulator i grip,
-wizjer o pokryciu 98%,
-uszczelnienia jak w 50D.
ja też to znalazłem... kilka postów wcześniej:-D
ehhh
ta pogoda wybaczcie
w imieniu własnym i mam nadzieje kolegów - wybaczam:-D
Kolekcjoner
13-07-2010, 00:23
Kolejne plotki na optyczne.pl
"No i znów 60D
Trudno nam już zliczyć ile razy podawaliśmy domniemaną specyfikację następcy Canona EOS 50D, mimo wszystko nic nie przeszkadza kolejny raz zaprezentować tę, która ostatnio pojawiła się na CanonRumors:
Matryca 18 Mpix
Nowy, 9-punktowy AF
5 punktów krzyżowych
Ruchomy ekran LCD
6 kl/s w trybie seryjnym
Procesor DIGIC IV
Tryb wideo Full HD
Bezprzewodowy sterownik zewnętrznej lampy błyskowej
Nowy akumulator i grip
Wizjer o pokryciu 98%
Uszczelnienia jak w 50D"
Pozdrówka!
Pewnikiem to bajki :-D.
W kwestii rankingu - rynek japoński już nie raz pokazał jak różni się od reszty świata.
50/1.4; 24/2.8, 35/2.0 = RIP
50/1.4L ($600-700, AF szybszy od 1.2, lepszy optycznie od 1.2, nowe powłoki) i... ef-s 35/1.4 z ceną poniżej $400 czytaj 399 :) w obudowie pi razy drzwi 15-85 czyli zadowalającej.
W ciągu 10 lat Canon zlikwiduje linię budżetową i będzie produkował tylko eLki i ef-s.
Jak użytkownik sigmy 30/1.4 i Nikkora 35/1.8 powiem tak:
oddam królestwo za ostre 1.4 w cropie. To szkło i tak spadnie do 350 a to już nie dużo od Nikkora. Warunek: rzeźnia na 1.4 (czytaj Sigma jak trafi).
50 1.4 l za 600-700 dolarow?:) Niemozliwe :)
allxages
13-07-2010, 13:11
Nie wierzę, w 50/1.4L. Nie wierzę także w cenę $600-700.
Nie wierzę, że zlikwidują także budżetową linię, bo PO CO? Za 10 lat i tak większość koruposów będzie pewnie FF.
JEdynie w 35/1.4 na EF-S wierzę. To może być spokojnie droższe od Nikkora, bo kto by chciał taką ciemnice jak f/1.8?
Zakonczenie EF nie L, w sumie zadna nowosc. Poklikalem na stronie canona o historii szkiel, ostatni zaprezentowany zoom nie L EF (jesli nie przeoczylem)
28-90 2003
Stalki
100/2.8 Macro - 2000
dlugo nic
50/1.4 1993(!)
Jest to logiczne, L-ki sa dla semi pro w gore, FF tez, wiec ladnie sie uzupelniaja. Z drugiej strony szkoda ze nie przewiduja nowych szkiel budzetowych typu 85/1.8(1992) czy 35/2 (1990)
oskarkowy
13-07-2010, 13:31
50/1.4L ($600-700, AF szybszy od 1.2, lepszy optycznie od 1.2, nowe powłoki)
Uwierzę jak zobaczę. Będę pierwszym, który kupi i sprawdzi to szkło, bo jeśli zapowiedzi się potwierdzą, to pewnie będzie można przyspawać ten słoik na stałe do jednego z korpusów.
Uwierzę jak zobaczę. Będę pierwszym, który kupi i sprawdzi to szkło, bo jeśli zapowiedzi się potwierdzą, to pewnie będzie można przyspawać ten słoik na stałe do jednego z korpusów.
to nie sa zapowiedzi tylko plotki ;)
Kiedy to będzie ?
Jeżeli zajmie to tyle czasu,ile zajmuje wprowadzanie na rynek czegoś podobnego do Nikkora 14-24, to można długo poczekać.:evil:
ostatni zaprezentowany zoom nie L EF (jesli nie przeoczylem)
28-90 2003
Przeoczyłeś, ostatnio - imho - rewelacyjny 70-300IS, wcześniej 70-300DO IS, itp.
Jest to logiczne, L-ki sa dla semi pro w gore, FF tez, wiec ladnie sie uzupelniaja. Z drugiej strony szkoda ze nie przewiduja nowych szkiel budzetowych typu 85/1.8(1992) czy 35/2 (1990)
A po co? Budżet to ef-s a zanim dojdzie do śmiesznych cen za FF (nie, nie mam N****a i nie będę się zakładał z Radkiem) to pewnie wyjdzie wonder camera aka biały kruk :)
Dokładnie. Myślę, że Canon rozsierdiłsja nie tyle po 50L a po pstryczku w nos Sigmy. Muszą nieźle tracić na rzecz Sigmy. Zresztą ta jakby zrobiła 24/1.4 mogłaby (24/1.4, 50/1.4, 85/1.4) całkiem udanie pogodzić i C i N.
600 zielonych nie wydalbym za 50-tke, ale w okolicach 500$ juz bym strawil. byle byla ladnie rysowala (czyt. nie zarla po oczach koma i przekorygowaniem pod katem durnych pomiarow). absolutnie go* mnie w tym wypadku obchodzi ilosc pikseli w pikselach w rogach obrazu na f/1.4~f/2.0 ani jakiekolwiek pomiary debilow z photozone, dla ktorych obiektyw to cyferki. niech to po prostu ladnie, miekko (w tym miekko-kontrastowo) rysuje i trafia z ostroscia w punkt.
z drugiej strony, watpie w rownoczesne pojawienie sie cropowego 35/1.4 i pelnoklatkowego 50/1.4. bo to by byl autokanibalizm, a Canon glupi nie jest.
I bardzo dobrze. Budżetowe 50tki to śmiech na sali. Przerabiałem 1.8 teraz 1.4 i oprócz "magii" małego dof to o kant d* można je rozbić. Nie wiem - może to kwestia QC w canonie, ale 1.4 dobierałem z towersem z 7 czy 8 sztuk (wszystkie miały BF przy ostrzeniu >3metrów, bogu dzięki że tyle miał). Może to kwestia AF nowej piątki, nie wiem. Fakt jest taki, że 1.8 na 40stce miała to samo.
Osobiście zadowoliłbym się:
- poprawioną 50 1.4 z normalnym usmem, mniejszą winietą i bez wysuwającej się mordki
- 35 1.8/2.0 z usmem (EF)
do tego istniejące 28/1.8 i 85/1.8 i jest ameryka, a zaoszczędzona kasa na inne wydatki.
i podpisuje się pod tym co powiedział gietrzy - też dałbym te sześćset baksów za możliwość nie wku* się przy stosowaniu tego szkła.
allxages
13-07-2010, 22:37
dobierałem z towersem z 7 czy 8 sztuk (wszystkie miały BF przy ostrzeniu >3metrów, bogu dzięki że tyle miał). Może to kwestia AF nowej piątki, nie wiem.
Mi to wygląda na problem z puszką...
Kolekcjoner
13-07-2010, 22:58
z drugiej strony, watpie w rownoczesne pojawienie sie cropowego 35/1.4 i pelnoklatkowego 50/1.4. bo to by byl autokanibalizm, a Canon glupi nie jest.
Otóż to. EL-ka 50/1.4 za taką cenę mordowałaby ;) w dużym stopniu sprzedaż 50/1.2 - to zupełnie niepodobne do Canona. Post oskarkowego (o spawaniu 8)) jedynie utwierdza mnie w tym przekonaniu.
To mniej więcej tak samo prawdopodobne jak FF w korpusie z 7D, tańszy od 5D mkII ;)8-).
Otóż to. EL-ka 50/1.4 za taką cenę mordowałaby ;) w dużym stopniu sprzedaż 50/1.2 - to zupełnie niepodobne do Canona. Post oskarkowego (o spawaniu 8)) jedynie utwierdza mnie w tym przekonaniu.
To mniej więcej tak samo prawdopodobne jak FF w korpusie z 7D, tańszy od 5D mkII ;)8-).
A ja uważam, że jest popyt na te trzy szkła.
ef-s 35/1.4 - startuje od 400, siądzie na 350, to powinno być w rozmiarze 35/1.8DX czyli o połowę mniejsze od dyszla (35L)
To jest oferta i kontratak do Nikkora/Sigmy, wreszcie. Jeśli panu z 400D się nie podoba mamy 50/1.4L za $700 i tu Pan taki wymięka on.
50/1.4L - lekko tuningowane 50/1.2 by zatrzymać kasę w Canonie (patrz Sigma)
50/1.2L - to jest bubel za $1460. Przybywa MPx i ludzie, czy Canon chce czy nie, będą patrzeć na 1:1, szczególnie za taką cenę. Ludzie kadrują centralnym bo szybciej i cześć pieśni.
Ten projekt jest stratą finansową i imho szybko (po Nikkorze 50/1.2) będzie naprawiony lub - jeśli sprzedaż 50/1.4L będzie duża - wycofany z rynku.
Akustyk, Kolekcjoner jedno pytanko: z jakiego pktu widzenia alternatywą dla 50/1.4L jest dla Jarka ef-s 35/1.4. Kupi Rebela, 7demkę? Po ostatnim poście aps-h vs. ff nie sądzę :mrgreen:
Akustyk, Kolekcjoner jedno pytanko: z jakiego pktu widzenia alternatywą dla 50/1.4L jest dla Jarka ef-s 35/1.4. Kupi Rebela, 7demkę? Po ostatnim poście aps-h vs. ff nie sądzę :mrgreen:
ja nie mowie o Jarku, tylko o sobie. jak mam wybor wrzucic w plecak na spacer z dzieckiem 450D + 35/1.4 albo 5D + 50/1.4, to chyba dlugo nie musze tlumaczyc co wybieram?
combo 450D + 35/1.4 (ale taki sensowny 35/1.4 nie wyprodukowany dla debili mierzacych ostrosc pikseli) to dla mnie wet dream. jakosciowo rozwala wszystkie te peny-sreny na lopatki, w opakowaniu wciaz znosnym gabarytowo i o ergonomii wystarczajacej do robienia rodzinnego kotleta.
na 50/1.4 w wykonczeniu L nie ma, moim zdaniem, najmniejszej szansy, w najblizszych 10 latach. nie jest mi znany precedens 2 szkiel L o jednej ogniskowej, krotszej niz 200mm - niezaleznie od tego czy ten ultrajasny i ultradrogi czerwony pasek faktycznie jest ostry czy nie. a co jak co, Canon jest wybitny w powtarzaniu sprawdzonych schematow z uporem godnym lepszej sprawy.
obecne 50/1.4 to produkt mocno suboptymalny i bezdyskusyjnie wymagajacy wydania mkII. ale nie za 600$ w tubie z czerwonym paskiem, tylko za 450~500$ w zwyklym EF-ie. a 50/1.2 L i tak sie sprzeda :(
allxages
14-07-2010, 09:01
Akustyk ma racje.
Poza tym, gietrzy ciągle pisze, że Canon musi robić coś bo konkurencja. To Nikon, to Sigma, to Playstation. A odkąd pamiętam to jest odwrotnie. Canon ma w trzech literach konkurencję i zawsze największe dochody.
obecne 50/1.4 to produkt mocno suboptymalny i bezdyskusyjnie wymagajacy wydania mkII. ale nie za 600$ w tubie z czerwonym paskiem, tylko za 450~500$ w zwyklym EF-ie.Wystarczyłoby jakby zrobili 50 1.4 takim, jakie jest 28 i 85, bo ta wysuwająca się mordka i mówiąca hit me cos i wanna go żytnia! jest wkurzająca, jak za aktualną cenę 1350zł...
Poza tym, gietrzy ciągle pisze, że Canon musi robić coś bo konkurencja. To Nikon, to Sigma, to Playstation. A odkąd pamiętam to jest odwrotnie. Canon ma w trzech literach konkurencję i zawsze największe dochody.
Canon również ze względu na spadek dochodów złamał swoje zasady i dał nam 7D. Canon również poszedł w Nikona i dał nam coś co jest imho świętym gralem czyli 550D. Nie wspomnę o rewelacyjnym odpowiedniku szkieł 16-85VR czy 16-80... Po tej zagrywce zyski mu skoczyły ztcp o 180% a w trzech literach ma chyba lekko zkwaszonych juzerów 7Demki, o 50D nie wspominając.
Akustyk, imho czas na M9 ;) sorry, ale tak to mi wygląda.
Chcesz miękkie, kontrastowe szkło - standard, ale peny są sreny a pod koniec roku będzie można do nich zapiąć PanaLeicę 25/1.4 "w micro". Tania nie będzie, ale będziesz miał swoje miękko i kontrastowo.
BTW. Nie widzę sensu targać nawet Rebela z dyszlem na spacer, kiedy jest GF1 z 20/1.7.
Mam nadzieję, że wyjdzie to ef-s 35/1.4 i że będzie ostre. Szkoda tylko, że nie 30mm.
allxages
14-07-2010, 10:04
Canon również ze względu na spadek dochodów złamał swoje zasady i dał nam 7D. Canon również poszedł w Nikona i dał nam coś co jest imho świętym gralem czyli 550D. Nie wspomnę o rewelacyjnym odpowiedniku szkieł 16-85VR czy 16-80... Po tej zagrywce zyski mu skoczyły ztcp o 180% a w trzech literach ma chyba lekko zkwaszonych juzerów 7Demki, o 50D nie wspominając.
troche pierwsze zdanie kłóci się z ostatnim. ok. niech bedzie bedze, ze masz racje. ale patrzac na to z cego kase robia to to te 180% dochodu chyba nie jest z rzeczy ktore wrzucili. moze poza 550D...
BTW. Nie widzę sensu targać nawet Rebela z dyszlem na spacer, kiedy jest GF1 z 20/1.7.
Racja. Ale, że sobie pozwolę to nie widze sensu targać GF1 z 20/1.7, kiedy jest M9 :twisted:
Micles, wystarczy kupić za 30zł osłonę przeciwsłoneczna i już nie musisz się martwić o wysuwający tubus.
prawda. to sa jakies oznaki, ze betonowi panowie troche ruszyli glowa i przestali wierzyc tylko i wylacznie w marketoidow u siebie i absolwentow polibud w sklepach.
Akustyk, imho czas na M9 ;) sorry, ale tak to mi wygląda.
z tym ze ja robie zakupy wlasnym portfelem, nie oczami wyobrazni ;)
i po prostu na przyjemnosc do okazjonalnego pstrykania nie wydam wiecej niz 300~400 EUR, gdzie gorna granica (400) tez jest dla przypadku, kiedy bede mial jakies dodatkowe zastosowania.
sorry, life is brutal a bakszisz nie lezy na ulicy :)
z drugiej strony - tak, jestem w 100% swiadomy, ze stonowane, ladne rysowanie nigdy nie bylo priorytetem przy projektowaniu lensow przez Canona. i na 99,99% taki 50/1.4 mkII bedzie wlasnie rzeznicko ostry w centrum i brutalnie zracy w nieostrosciach przez przekorygowanie. i kome do kompletu. mlodociani debile beda sie jarac pomiarami na photozone, a pierwsze lepsze zdjecie z kratka poza DOF bedzie gryzlo w oczy...
Chcesz miękkie, kontrastowe szkło - standard, ale peny są sreny a pod koniec roku będzie można do nich zapiąć PanaLeicę 25/1.4 "w micro". Tania nie będzie, ale będziesz miał swoje miękko i kontrastowo.
ja widze. Rebela juz mam. a GF1 do kompletu z tym 20/1.7 kosztuje pieniadze. po prostu.
Mam nadzieję, że wyjdzie to ef-s 35/1.4 i że będzie ostre. Szkoda tylko, że nie 30mm.
zgadzam sie, tez bym wolal troche szerzej tutaj.
to jest poniekad, z mojego punktu widzenia, jedyny lens jakiego mi brakuje. w prosty i tani sposob wypelniajacy mi brak. bo owszem, zgadzam sie, ze Panas ma bardzo fajne mikro, ale cenowo to jest po prostu poza zasiegiem rozwazania dla mnie, biorac pod uwage rzeczywista potrzebe (pstrykniecia kilku kotletow dziecku 2-3 razy na miesiac).
i o ile zgadzam sie w 100%, ze w segmencie "lekkie pstrykadelko z wieksza matryca i wymiennymi lensami" i Pen i Panas sa fajniejsze, o tyle w moim przypadku taki zakup od zera nie wchodzi w gre, jesli wystarczy raptem dokupienie jednego sloiczka. a jak Canon nie wypusci EFS 35/1.4 (badz 30/1.4) to sobie po prostu kupie 35/2. price tag (300~350 EUR) jest u mnie staly, kwestia jest co mi za to Canon (badz Sigma badz Tamron) zaproponuja :)
oskarkowy
14-07-2010, 10:19
Akustyk ma racje.
Ale tylko w tej argumentacji. Marketingowo nie ma racji. Zobacz, ilu jest takich Akustyków: świadomie podejmujących decyzję, wiedzących czego potrzebują i umiejących nie pójść w sklepie za owczym pędem.
A teraz popatrz ilu jest takich Jarków: kotleciarzy, którzy nie patrzą zbytnio na cenę, sprzęt zmieniają co roku i zawsze mają go więcej niż potrzebują.
I jak myślisz, która z tych grup jest bliższa marketingowi canona?
Mam cichą nadzieję, że jednak myślą tak jak ja i niedługo zobaczę te EF50/1.4L
Ale tylko w tej argumentacji. Marketingowo nie ma racji. Zobacz, ilu jest takich Akustyków: świadomie podejmujących decyzję, wiedzących czego potrzebują i umiejących nie pójść w sklepie za owczym pędem.
akustyk jest tylko jeden ;)
ale tak ogolnie, to masz niestety racje. Canon robi glownie masowke, a juz na pewno na polke nieprofesjonalna nie ma co liczyc na jakies cuda.
A teraz popatrz ilu jest takich Jarków: kotleciarzy, którzy nie patrzą zbytnio na cenę, sprzęt zmieniają co roku i zawsze mają go więcej niż potrzebują.
no ale wlasnie dla Jarkow jest 50/1.2. i nie ma * we wsi, zeby Canon dal im przypadkiem okazje do refleksji, ze moze za nizsza cene moga dostac cos sensownego. po co mialby ci Canon dac 50/1.4 za te 700 EUR, jesli moze ci sprzedac 50/1.2 za 1300 EUR
i to juz niestety nie jest argumentacja, tylko wlasnie ten marketing ;)
I jak myślisz, która z tych grup jest bliższa marketingowi canona?
Mam cichą nadzieję, że jednak myślą tak jak ja i niedługo zobaczę te EF50/1.4L
rowniez ci tego zycze. a dla siebie porpsze male, uczciwie wykonane EF-S 35/1.4 za 250 EUR. ale profilaktycznie nie robmy sobie zbyt wielkich nadziei...
nie łudźcie się, nie będzie żadnego ef-s 35mm
nie łudźcie się, nie będzie żadnego ef-s 35mm
oj zebys sie nie zdziwil. samo tylko istnienie Nikkora DX 35/1.8 to jest kilka a moze i kilkanascie promili przy wyborze miedzy (x)xxxD a Dxx(xx). to moze brzmiec malo efektownie, ale niech 1 na 100~50 osob wezmie korpus Nikona zamiast Canona tylko ze wzgledu na ten wlasnie sloiczek, to to juz wyraznie widac w wynikach sprzedazy... a o ile opinii amatorow Canon moze nie sluchac bezposrednio, o tyle analiz swoich ksiegowych slucha na pewno :)
A będą ef-s 28mm / 50mm / 85mm ? Też nie będzie. Poza tym dla 35mm byłyby do kupienia ef-s 35mm 1.4, ef 35mm 1.4, i ef 35mm 2.0 ? Już raczej wyjdzie ef 3.5 2.0 mk II
znaczy 35mm 2.0 mk II
[QUOTE=akustyk;841169price tag (300~350 EUR) jest u mnie staly, kwestia jest co mi za to Canon (badz Sigma badz Tamron) zaproponuja :)[/QUOTE]Sigma 30 1.4? 1760zł. Trochę za dużo jak na price tag, ale jak się trafi dobrą sztukę, to jest imo good.
Moim zdaniem na pewno nie zrobią 1.4. Chyba nie ma żadnego nie-L szkła o tej samej jasności, co jego odpowiednik w L. Jak już, to właśnie 1.8, ewentualnie jakieś dziwne 1.6 ;P
oskarkowy
14-07-2010, 11:23
Chyba nie ma żadnego nie-L szkła o tej samej jasności, co jego odpowiednik w L.
I znów zabłysnąłeś w swoim stylu. A EF 100/2.8 i EF 100/2.8L?
bo to nie jasność tylko ciemnica :P
oskarkowy
14-07-2010, 11:30
bo to nie jasność tylko ciemnica :P
Ale piszesz o szkłach, czy o poziomie błyskotliwości miclesa?
Aha, oczywiście była jeszcze wersja 100/2.8 non USM, czyli ta pierwsza.
To już trzy szkła o tej samej ogniskowej i przysłonie.
Sigma 30 1.4? 1760zł. Trochę za dużo jak na price tag, ale jak się trafi dobrą sztukę, to jest imo good.
nie podobaja mi sie w tym szkle 3 rzeczy. dwie mniejszego kalibru: waga i cena, i jedna wiekszego: Sigma. bo to sie rowna placenie za darmowa musztarde na zdjeciach i utrzymywanie oszustow, ktorzy kosztem uzytkownikow sprzedaja obiektywy wprawdzie kompatybilne z mocowaniem EF ale niezgodne ze specyfikacja. a ze to akurat jasna stalka, to ja bym jednak chcial, zeby AF w niej trafial. tam gdzie ja chce (no dobra, tam gdzie moj 5D/450D chce, bo to nie jest to samo).
jesli juz to wole Canona 35/2. maly, lekki, w zupelnosci wystarczajaco ostry, tanszy i na upartego nawet do FF sie zapnie. wolalbym cos, co nie ma koszmarnej 5-listnej przeslony, ale jak nie bede mial wyboru...
ja poproszę canon ef 35mm 1.8 USM
Mi to wygląda na problem z puszką...
Ciekawe. 40stka też miała taki problem z 50/1.8 ? W końcu dobrałem 1.4 takie które trafia po małej mikro kalibracji. Zresztą z tego co czytam tutaj i na innych forach, to mnóstwo ludzi ma problem z trafianiem tego szkła na większych odległościach.
Szkła f4> trafiają w punkt, więc podejrzewam, że albo szkła, albo czujniki o zwiększonej precyzji. Co nie zmienia faktu, że z tych 7 przebieranych szkieł każde trafiało gdzie indziej - powtarzalnie.
To już trzy szkła o tej samej ogniskowej i przysłonie.Macro się nie liczą :D
Witam, slyszalem ze Canon wypuszcza czy juz wypuscil jakas nowa, rzekomo poprawiona wersje 550d. Czy to prawda i gdzie mozna znalezc jakies blizsze info?
Pozdrawiam
nic na ten temat nie wiadomo, na razie wyszedł update softu dla 550D z 1.0.4 na 1.0.8, poprawiający AF podczas filmowania. Ale o 'poprawionej' serii "internet" milczy.
nic na ten temat nie wiadomo, na razie wyszedł update softu dla 550D z 1.0.4 na 1.0.8, poprawiający AF podczas filmowania. Ale o 'poprawionej' serii "internet" milczy.
Milczy i tak pewnie zostanie,bo wątpię,żeby Canon rozglaszał,że wypuszcza jakiś model poprawiony lub wolny,od jakiś tam wad,bo muszą wtedy w poprzednich seriach te wady usunąć lub wymienić sprzęt,a to mało prawdopodobne.Jeśli już coś zrobią to "pocichaczu".
stałka non-eL pewniak: 50/1.4 II :(
Kamera na szkła EF na Photokinie 2010
Canon EVIL - jeszcze nie teraz; czyżby firma nie miała pomysłu i skopiowała najlepsze rozwiązania z każdego obozu ;)
a co niby mieli by poprawiać ?
a co niby mieli by poprawiać ?W czym? W 50 1.4? Na przykład mechanikę?
allxages
16-07-2010, 18:34
Pracę pod światło, na 1.4-1.6 ostrość, mechanikę.
i wychodzi L 1.4 :)
Jak będzie w cenie circa about Sigmioka 50/1.4, to mnie tam L nie przeszkadza :)
A mi się marzy 24 1.2 :D może być i L
allxages
16-07-2010, 20:52
a mogę zapytać po co? bo nie widzę jakiejś potrzeby takiego szkła...
a co niby mieli by poprawiać ?
http://www.circumlocution.org/random_pages/50/
allxages
16-07-2010, 21:02
http://www.circumlocution.org/random_pages/50/
to ktoś z CB? koleś widać, że jest onanistą sprzętowym. prawdopodobnei nigdy nie robił zdjęć ;)
to ktoś z CB? koleś widać, że jest onanistą sprzętowym. prawdopodobnei nigdy nie robił zdjęć ;)Nie. Po prostu dobrze zrobił test (jak na domowe warunki)
allxages
16-07-2010, 22:32
Chodziło mi raczej o potrzebe trzymania trzech szkieł o ogniskowej 50mm
dziobolek
17-07-2010, 11:26
Chodziło mi raczej o potrzebe trzymania trzech szkieł o ogniskowej 50mm
Niektórych może stać na to, więc... ;-)
Pozdrówka!
allxages
17-07-2010, 13:01
Więc? Że kolekcjonerzy? ;-) No to pisałem, że to na pewno ktoś od nas :D
to ktoś z CB? koleś widać, że jest onanistą sprzętowym. prawdopodobnei nigdy nie robił zdjęć ;)
Więc? Że kolekcjonerzy? ;-) No to pisałem, że to na pewno ktoś od nas :D
Hmmm... mamy na forum kolegę o nicku Kolekcjoner. I do tego dość często się w tematach sprzętowych/nowości wypowiada.
Hmmmmm... :roll:
Kolekcjoner
17-07-2010, 18:41
^^^^^^
I to o zgrozo często w tym wątku 8).
To tylko można Jarka pytać. Ja jedynie twierdzę, że ludzie z Canona nie mają w sobie nic z dobrych wujków ;-)8).
Canon EVIL - jeszcze nie teraz; czyżby firma nie miała pomysłu i skopiowała najlepsze rozwiązania z każdego obozu ;)
Może tak być. Zauważ jak było w przypadku aparatów z AF. Canon poczekał i posprzątał konkurencję na długie lata. Nie twierdzę, że teraz też tak będzie ale pośpiech jest już na nic (inni byli pierwsi), a warto mieć pełen obraz dokonań konkurencji.
allxages
17-07-2010, 19:41
Z racji młodem wieku proszę o skrótową dawkę historii jak to było z AF i canonem i zmiataniem konkurencji ;)
Poza tym, wciąż nie do końca czuje zeby Nikon i Canon wszedl w EVIL, ale niech robią co chcą. Może w końcu i ja wejde w ten system "do kieszenii" ;)
Dzięki Sony!
http://www.reuters.com/article/idUSTOE66J04U20100720
EF 16-50mm f/4L H-IS USM
Mam nadzieję, że to prawda bo jeszcze nie uzbierałem na 200/4 H-IS macro :mrgreen:
I ostrzeżenie dla filmowców:
Lasers used in a light show have damaged a Canon EOS 5D Mark II CMOS sensor
and I sure didn’t know it was possible, but I thought I’d get a warning out since it appears to have damaged this guy’s sensor.
http://blog.planet5d.com/2010/07/lasers-can-damage-your-canon-hdslr-cameras-cmos-sensor/
Nowy użytkownik dpreview, udzielający się na forach Sony, pisze o mikro lustrzance Canona z cropem 2x :)
Wg bythom.com Nikon ma wskoczyć z cropem 2.5-2.7.
Nic nie powiem...
Nowy użytkownik dpreview, udzielający się na forach Sony, pisze o mikro lustrzance Canona z cropem 2x :)
Nic nie powiem...
czyli nex i nx pozostana naj:)
mate00sh
21-07-2010, 09:40
Nic nie powiem...
Weź nic nie mów... FF ma być i kropka...
Piotr_0602
21-07-2010, 09:54
Nic nie powiem...
a można linka?
a można linka?
Do bythom.com ci nie podam, bo to dawno dosyć było.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=35844212
czyli nex i nx pozostana naj:)
Największe chyba ;)
Weź nic nie mów... FF ma być i kropka...
Już jest. Czerwona :mrgreen:
mate00sh
21-07-2010, 10:12
Już jest. Czerwona :mrgreen:
Chyba pozostaje kupić Canoneta i upchnąć w nim bebechy 5D...
Największe chyba ;)
no jasne: najwieksze matryce.
Co do canona to niech zrobi kompaktowe ef-s 30/1,4 i 50 1,4 i 10/4 i nie trzeba nic wiecej. 550 jest wystarczajaco mala..
EF 16-50mm f/4L H-IS USM
pachnie mi to dosc spora cena, ale jakby mialo miec jakims cudem ostre rogi od f/8, to 17-40 idzie pod mlotek.
nie wiem po co w szkle z takimi ogniskowymi H-IS (hybrydowy?), ale zwykly IS moglby byc, jesli z cena nie przegna. chociaz biorac pod uwage gniot Nikona (16-35) nie spodziewam sie, zeby nie przegieli. no a sklepowe 1300 EUR, na ile to potrafie wyszacowac, to jednak ciut duzo
co do canonowskiego mini-lustra.... mnie osobiscie nie przeszkadza jak bedzie crop nawet 2x. do potrzeb domowo-spacerowych dodatkowa GO jest nawet zaleta. ale jakby to bylo z jasnym celownikiem optycznym, wyprofilowanym uchwytem (nie taka deska jak w Penie) i w komplecie mialo szklo ekwiwalentne do 50/2.8, ladnie rysujace i przyjemne mechanicznie (czyt. zewnetrznie bardziej 50/1.4 niz 50/1.8), to to jest w zasadzie aparat
dla mnie. tylko kwestia kiedy cenowo zejdzie do poziomu, w ktorym wyciagne z kieszeni karte ;)
Co do canona to niech zrobi kompaktowe ef-s 30/1,4 i 50 1,4 i 10/4 i nie trzeba nic wiecej. 550 jest wystarczajaco mala..
tez oddaje glos na EF-S 30/1.4. wolalbym nieprzekorygowane 30/2 o rysunku Tessara, ale to mniej wiecej tak pasuje do Canona jak moje 110 kg masy do baletu ;)
jako ze 450D juz mam, to to by bylo dla mnie niemal idealne rozwiazanie.
co do canonowskiego mini-lustra.... mnie osobiscie nie przeszkadza jak bedzie crop nawet 2x. do potrzeb domowo-spacerowych dodatkowa GO jest nawet zaleta. ale jakby to bylo z jasnym celownikiem optycznym, wyprofilowanym uchwytem (nie taka deska jak w Penie) i w komplecie mialo szklo ekwiwalentne do 50/2.8, ladnie rysujace i przyjemne mechanicznie (czyt. zewnetrznie bardziej 50/1.4 niz 50/1.8), to to jest w zasadzie aparat
dla mnie. tylko kwestia kiedy cenowo zejdzie do poziomu, w ktorym wyciagne z kieszeni karte ;)
Wygląda mi ten opis na Olympusa (E-450/E-620 + 25mm f/2.8) :)
Oczywiście chodzi o obiektyw 25mm f/2.8 - dlaczego nie można edytować postów???
tak pasuje do Canona jak moje 110 kg masy do baletu ;)
Dzięki za słowa otuchy ;)
Ploteczki
http://www.optyczne.pl//?news=3111
Ciekawe co wyjdzie z tego pomniejszania lustrzanki. Czy faktycznie będzie to miniaturyzacja. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że można zrobić mniejszy aparat z lusterkiem bez zmniejszenia znacznie matrycy.
Nic nie powiem...
Nie rozumiem po co maja wchodzic w mniejsze cropy, narazie wszyscy bezlusterkowcy maja wielkosc matrycy zgodna z lustrzanka, sensowne, wiec nie widze powody by canon i nikon robili odwrotnie. Crop maja juz opanowany na takim etapie ze moga robic puszki za 1000PLN z mechanika wiec po co ryzykowac?
Nie rozumiem po co maja wchodzic w mniejsze cropy, narazie wszyscy bezlusterkowcy maja wielkosc matrycy zgodna z lustrzanka,
crop przestaje miec znaczenie jesli nie ma celownika optycznego tylko ekranik. wtedy praktycznie jeden pies co to za matryca, jesli jakosc obrazu do ISO 800 jest dobra. znaczenie matryca moze miec o tyle, ze rozmiar obiektywow moze byc mniejszy (lub musi wiekszy) i glebii ostrosci jest odpowiednio wiecej lub mniej. ja nie jestem wcale przekonany do tego, ze APS-C w bezlusterkowcu to idealne rozwiazanie. crop rzedu 2,5 da duzo glebii ostrosci, a jak sie na chwile pomysli o zastosowaniach takiego aparatu i mozliwosciach jego AF, to to bynajmniej nie jest wada. to tylko marketing Sony teraz odkrywa Ameryke i opowiada ludziom jakie to sterowanie glebia ostrosci nie jest magiczne. natomiast z punktu widzenia normalnego uzytkownika (podpowiedz: to nie jest typowy uzytkownik tego forum), crop 2,5x do kompletu z ekranikiem i lensem pokroju 20/2 jest swietny. tam juz przy f/3,2 jest dostatecznie duzo glebii ostrosci, zeby tym robic dobrze wygladajace na 13x18 cm odbitki, a to i tak duzo wiecej niz zwykly smiertelnik robi ;)
sek w tym, ze Canon zapowiedzial lustrzanke, wiec jakis wiekszy crop niz APS-C jest bez sensu. juz celowniki w cropie 2x sa tortura dla wzroku (wystarczy zerknac w rozne Olympusy 4/3 czy chocby Nikona D70, bo tam tez byl tak mikroskopijny tunel), a jakby tam mialo byc mniej... lojezu...
sensowne, wiec nie widze powody by canon i nikon robili odwrotnie. Crop maja juz opanowany na takim etapie ze moga robic puszki za 1000PLN z mechanika wiec po co ryzykowac?
w Canonie, biorac pod uwage ze to ma jednak byc z lustrem, spodziewalbym sie APS-C. co do Nikona, to nie bylbym pewny. byc moze zrobia bezlusterkowca z wiekszym cropem. wydaje sie, ze jest i na taki aparat miejsce na rynku
Jeżeli zostawią lustro i matrycę APS-C lub nawet cropa 2x to nie będzie żadnej miniaturyzacji. Jak nie będzie miniaturyzacji to powstanie następca 1000d, a nie żadna konkurencja dla bezlusterkowców.
A ja mam takie pytanie do tych, co wiedza lepiej. Czy to nie jest tak, że aparaty z wizjerem optycznym mają przewagę nad aparatami LV, polegającą na rejestrowaniu zdjęcia "zimną" matrycą? W przypadku zdjęć w trybie LV matryca rejestruje obraz cały czas, więc się rozgrzewa, co powoduje wzrost zaszumienia (tak doczytałem się na CB i w kilku innych miejscach).
teoretycznie tak. w praktyce zdjecia z Pena sa bardzo porzadku w zakresie ISO do rodzinnych pstrykow (ISO 100 do 400). Trabant 450D mi sie bardziej podoba, ale nie ma jakiejs wielkiej przewagi - a biorac pod uwage mniejszy rozmiar matrycy w Penie, to zdecydowanie mozna pochwalic te foty (a juz matryca 450D to byl kawalek swietnej roboty)
po mojemu: za przeproszeniem srac teorie, jesli praktyka pokazuje, ze nie warto sobie glowy zawracac :)
Miałem w rękach nex'a-3. Nic co można by nazwać efektem większego szumu w wyniku używania LV nie zauważyłem. Ale prawdopodobnie trzeba by robić jakieś testy porównawcze, aby to stwierdzić. Niemniej jednak tak "na oko" nie było problemu. Może jakby włączyć LV na kilkanaście minut np. przy filmowaniu, ja tak długo non-stop nie używałem LV.
Zresztą jak używam swojego 1000d w trybie LV też nie zauważam podobnego efektu.
16-50 f/4L H-IS is indeed in the works and being actively tested.
Should replace the 17-40, but not the 16-35, since there is a strong demand for f/2.8
Said to be very sharp compared to the 16-35II with the H-IS (hybrid IS as per the 100mm macro) working well in video modes. H-IS is suggested as a possibility for a much larger range of L lenses at the shorter end.
Z dedykacją dla Wiatraka, który ma za nic siły grawitacji ;)
a propos nowosci w Canonie:
http://www.bbc.co.uk/news/business-10774769
i to raczej nie sa dobre newsy dla nas. zwlaszcza biorac pod uwage, ze Nikon podobniez nie przedzie tak dobrze...
a propos nowosci w Canonie:
http://www.bbc.co.uk/news/business-10774769
i to raczej nie sa dobre newsy dla nas. zwlaszcza biorac pod uwage, ze Nikon podobniez nie przedzie tak dobrze...
Księgowi upewnią się w słuszności swojego myślenia. I nieomylności.... :evil:
Witam,
Od roku mam C450D i zastanawiam sie nad zmiana. Stac mnie na cos z serii xxD, ale czy jest sens teraz kupowac 50D, skoro jest on juz na rynku ok. 2 lat? Moze doczekamy sie tej jesieni jego nastepcy? a moze jest on tak dobry, ze nic lepszego w serii xxD nie wymysla?
WiatruMistrz
02-08-2010, 23:32
KUp 7D jak chcesz filmy bo tak udanego modelu jakim jest 50D to canon nieprędko zastąpi nowym.
A co ma 50D takiego czego nie ma 450D ew czego brakuje Ci w obu?
Wg mnie powinienes raczej pomyslec o zmianie / dokupieniu szkiel niz body.
Niejako nastepca 50D jest 7D.
Ergo5218
02-08-2010, 23:43
W niektórych sklepach już "coś" wiedzą o następcy.:)
Zobaczcie kompatybilność w ogłoszeniu:
http://mega-pixel.iai-shop.com/product-pol-226-YongNuo-RF-602-3w1-Wyzwalacz-Radiowy-Lamp-Blyskowych-Studyjnych-oraz-Pilot-do-Canon-C3.html
Paviarotti
02-08-2010, 23:48
"60D" to ja widzę w sklepach i aukcjach już od dobrego roku, także na to nawet nie patrzcie :P
KUp 7D jak chcesz filmy bo tak udanego modelu jakim jest 50D to canon nieprędko zastąpi nowym.
filmow nie lubie, kiedys mialem kamere, ktora nagralem ok. 2 godzinny film.
jak juz napisalem, stac mnie na xxD ;)
streaker
03-08-2010, 00:18
Czego ci brakuje w 450, że chcesz zmieniać ?
- Dużego, wygodnego body z przyciskami na wierzchu ? 50d jest dobrym pomysłem, jak dodatkowo będziesz robił reporterkę, to 7d lepszy, bo lepiej uszczelniony i mniej bym się go bał brać np. na deszcz
- Filmów ? 550d lub 7d
- pikseli, rozdzielczości ? jw. - 550d lub 7d, ew. 50d. Albo szkła - więcej wyciśniesz z obecnej matrycy :)
- dobrego zachowania na wysokich iso - zbieraj na 5d2
- dobrego af'u ? 7d
a wracając do pytania, to o następcy 50d spekuluje się od roku - ale jak to u canona - nic nie wiadomo, dopóki nie pokażą. W pewnym sensie 7d można uznać za jego następcę, więc nawet nie wiadomo czy 60d będzie.
Imo - jak chcesz nowe body i jesteś na konkretny model zdecydowany to kupuj - bo się można zestarzeć i nowego sprzętu nie doczekać. Ja też mogłem czekać na 5d3, w którym podobno (znowu spekulacje, bo tak naprawdę nic nie wiadomo ;) ) mają dać parę ficzerów, które bardzo by mi odpowiadały. Ale kupiłem mk2 i pokochałem go :D
A co ma 50D takiego czego nie ma 450D ew czego brakuje Ci w obu?
Wg mnie powinienes raczej pomyslec o zmianie / dokupieniu szkiel niz body.
Niejako nastepca 50D jest 7D.
w 450D brakuje mi dostrajania AF, mam w 50/1.8 FF ok. 20mm, wkurza mnie to i trudno trafic szklo idealne. Sprzet kupuje w UK, a mieszkam w Irlandii, wysylanie sprzetu do serwisu do UK bedzie na dluzsza mete bardziej kosztowne niz zmiana puszki. Pomyslalem, ze dobrym rozwiazaniem bedzie dostrojenie AF. Kupujac 7D nie uzylbym jego mozliwosci raczej, ale waga 50D zapewni wieksza stabilnosc w dloni.
Ergo5218
03-08-2010, 06:42
Moim zdaniem (sam 2 tygodnie temu zamieniłem 400d na 50d) nie ma co czekać na następcę, bo po pierwsze jak zwykle nic nie wiadomo, a po drugie 50d spadł do dobrej ceny, a po wypuszczeniu następcy 50d gorszych zdjęć nie będzie robił.
michael_key
03-08-2010, 10:22
[...] a po wypuszczeniu następcy 50d gorszych zdjęć nie będzie robił.
To powinien być argument za kupnem dla wszystkich czekaczy :-D
Powracając do tematu :evil:
Dwie daty premier: 11 i 30/31
60D to pewniak jak wynika z CR, dpreview i dyskusji powyżej ;)
1Ds4 testowany przez ludzi z branży - to może oznaczać tylko zmianę na pozycji lidera
S90 - kaput, ciekawe czym powalczą z LX5 :?:
i szkiełka :mrgreen:
Kolekcjoner
03-08-2010, 17:13
Powracając do tematu :evil:
Dwie daty premier: 11 i 30/31
60D to pewniak jak wynika z CR, dpreview i dyskusji powyżej ;)
Ale będzie znów jojczenie 8-).
Ale będzie znów jojczenie 8-).
Tylko na brak gotówki w przypadku EF 200/4L hIS macro
Canon jest bardzo zainteresowany jak rynek przyjmie 645D, to w zasadzie mówi wszystko/samo za siebie... - NL
Jeśli ten Pentak będzie naprawdę dobry (balans pomiędzy jakością/ceną) czuję, że to będzie większy vapourware niż oferta Panasonika
Kolekcjoner
04-08-2010, 09:05
Canon jest bardzo zainteresowany jak rynek przyjmie 645D, to w zasadzie mówi wszystko/samo za siebie... - NL
Wiesz pewnie są zainteresowani wszystkimi premierami ale wątpię czy akurat w tym przypadku bardzo. Nie sądzę żeby ich podniecała perspektywa sprzedania kilku sztuk aparatów ;):-D.
oskarkowy
04-08-2010, 09:18
Wiesz pewnie są zainteresowani wszystkimi premierami ale wątpię czy akurat w tym przypadku bardzo. Nie sądzę żeby ich podniecała perspektywa sprzedania kilku sztuk aparatów ;):-D.
Ja tam za Wami nie nadążam, ale jeśli "645" znaczy to, co zwykło znaczyć, to ja bym sobie coś takiego chętnie sprawił. Choć zdaję sobie sprawę, że będzie to oznaczało pewnie całkiem nowy system z pasującymi lampami i paskiem na szyję.
andrzej3k
04-08-2010, 12:41
Tylko na brak gotówki w przypadku EF 200/4L hIS macro .....
Na ile szacujesz ? +- 20 %
Na ile szacujesz ? +- 20 %
180/3.5L - $1400
h-IS
Masakra optyczna (takie ciche moje założenie po 100LIS)
zer0 zniekształceń
z klasyczną dla canona CA
konkretnie mała MFD
Do tego to będzie bieda 200/2IS - $5300
Na wejściu $2k. Musi boleć.
Pocieszające jest to jak w ciągu roku skoczyła (w dół) cena 100 LIS. Ale z drugiej strony to zupełnie inne szkła.
Kolekcjoner
04-08-2010, 14:30
Ja tam za Wami nie nadążam, ale jeśli "645" znaczy to, co zwykło znaczyć, to ja bym sobie coś takiego chętnie sprawił. Choć zdaję sobie sprawę, że będzie to oznaczało pewnie całkiem nowy system z pasującymi lampami i paskiem na szyję.
Wiesz ja to napisałem z lekką ironią. Po prostu takie sprzęty to jest kompletna nisza i podejrzewam że księgowi Canona po nocach nie śpią jak można wydawać pieniądze na rozwój tak drogich zabawek przynoszących znikomy albo żaden dochód.
Stąd zresztą wcale bym się nie zdziwił jakby było ziarnko prawdy w tym, że Sony się nie pali do dalszych inwestycji w duże matryce.
ef-s 35/1.8 - raczej pewniak, ciekawe czy w srebrzance (brak USM)?
70-300 II? - ja nie wierzę. To szkło mnie zwaliło z nóg (5D). Jedyny słaby punkt to otwarte 70mm.
Podsumowując plotkarską szklarnię autumn 2010 collection :
EF 16-50/4hIS
EF 60/2.8 hIS macro
EF 200/4 hIS macro
EF 24-70L IS
ef-s 35/1.8
oskarkowy
06-08-2010, 09:53
EF 16-50/4hIS
EF 60/2.8 hIS macro
EF 200/4 hIS macro
EF 24-70L IS
ef-s 35/1.8
Czyli dwa bym nawet wymienił. I to akurat nie te, które Ciebie zainteresują :-D
Ciekaw jestem cen startowych tych nowych zoomów, o ile się pojawią. Szczególnie szerokiego.
.........Szczególnie szerokiego.
Bo o cenie startowej EF 24-70L IS strach pomyśleć. :evil:
oskarkowy
06-08-2010, 10:10
Bo o cenie startowej EF 24-70L IS strach pomyśleć. :evil:
Oj nie wiem, czy ceny będą się bardzo różnić.
Do tego nie bardzo wierzę w lepszą jakość optyczną 24-70, a dla samego IS to na pewno nie będę tego szkła zmieniał.
Ciekaw jestem cen startowych tych nowych zoomów, o ile się pojawią. Szczególnie szerokiego.
Oj nie wiem, czy ceny będą się bardzo różnić.
16-50 - $1599
24-70IS - $1999
Moje typu na wejściu.
Do tego nie bardzo wierzę w lepszą jakość optyczną 24-70, a dla samego IS to na pewno nie będę tego szkła zmieniał.
Kuuuupisz. To się nazywa konkurencja.
krzysztofr
06-08-2010, 11:05
O co właściwie chodzi z tym h-IS??
16-50 - $1599
24-70IS - $1999
Moje typu na wejściu.
Jak 16-50 będzie chociaż na tyle jakościowo optycznie podobne do obecnego 24-70 to jestem kontent.
O co właściwie chodzi z tym h-IS??
google koledze odłączyli:-D
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.dpreview.com/news/0907/09072207canonhybridIS.asp&rurl=translate.google.pl&usg=ALkJrhgT9_pQPbeeo9nwtk9Viy3UIZL0jg
EF 16-50/4hIS - ja nie rozumiem pakowania IS(jeszcze tego nowego)w szerokie szkła
EF 60/2.8 hIS macro - o to, to jest ciekawe. Zależnie od ceny godne rozważenia
EF 200/4 hIS macro - fajne, ale nie dla mnie ;-)
EF 24-70L IS - jak zmienią konstrukcję, żeby się nie wysuwała to będzie miało mega sens!! Chyba, że przestaną produkować wersję bez IS...
ef-s 35/1.8 - Jeżeli już to powinno być ef-s 30/1.4 No bo kurde jest już 35/2 - który daje bardzo dobrze radę również na FF! Żeby taki 35/1.8 miał sens to musieli by mu wkleić USM i dać metalową obudowę. Ale wtedy co? ef-s będzie lepszej jakości od prawie identycznego(bo czym jest różnica 1/3EV?) ef? Wg. mnie trochę bez sensu.
Kolekcjoner
06-08-2010, 14:55
Coś muszą wyciąć 8).
Może to być coś w stylu 50/1.8 - tanie, dobre optycznie i robiące wrażenie że się zaraz rozleci :lol:.
ef-s 35/1.8 - Jeżeli już to powinno być ef-s 30/1.4 No bo kurde jest już 35/2 - który daje bardzo dobrze radę również na FF! Żeby taki 35/1.8 miał sens to musieli by mu wkleić USM i dać metalową obudowę. Ale wtedy co? ef-s będzie lepszej jakości od prawie identycznego(bo czym jest różnica 1/3EV?) ef? Wg. mnie trochę bez sensu.
Jakby zrobili 1.4 i dali USM i metalowa obudowę to kosztowałby więcej niż Sigma 30/1.4 albo co najmniej tyle samo. Moim zdaniem wystarczy dobre, ostre bez winiety1.8 (patrz nikon) które będzie szkłem stosunkowo tanim. Taki dobry, budżetowy standard dla cropa.
Jakby zrobili 1.4 i dali USM i metalowa obudowę to kosztowałby więcej niż Sigma 30/1.4 albo co najmniej tyle samo. Moim zdaniem wystarczy dobre, ostre bez winiety1.8 (patrz nikon) które będzie szkłem stosunkowo tanim. Taki dobry, budżetowy standard dla cropa.
No to już jest - EF 35/2 właśnie
dobre, ostre, kontrastowe, tanie i nawet do FF da się podpiąć.
Dlatego moim zdaniem ef-s 35/1.8 nie ma racji bytu. Jak już to 30/1.4 może być bez USM i w plastiku. Bo inaczej to sensu to nie ma! W nikonie miało to sens, owszem bo nikon nie miał(nadal nie ma) ŻADNEJ stałki 35mm.
A Canon ma i to 2 z bagnetem EF, więc po co mu praktycznie drugi taki sam obiektyw jak ten, który już jest (EF 35/2)??
Po prostu nie widzę sensu współistnienia dwóch praktycznie takich samych produktów.
nikon nie miał(nadal nie ma) ŻADNEJ stałki 35mm.
Ma, od dawna. http://www.ceneo.pl/65741.
[...]
ef-s 35/1.8
a niby czemu ef-s skoro na CR pisza EF?
a niby czemu ef-s skoro na CR pisza EF?
Bo byłby to krok do tyłu w stosunku do 35L; jedyny krok do tyłu, który kojarzę i który imho odbił się czkawką (bokeh zauważalnie gorszy od 200/1.8 i imho 2/VR) Canonowi to 200/2IS.
Poza tym to wszystko to plotki, pamiętasz? Ten sam CR pisał wcześniej o 50/1.4 II i ef-s 35/1.4...
Wreszcie ef-s dlatego, że konkurencja to ma od dawna i o ile szkła typu 20-400 mogą sobie olać (wysoki koszt R&D, niszowy produkt) o tyle segment entry level/ef-s to koń napędowy sprzedaży dslr więc tu nie ma zmiłuj, tym bardziej, że wydaje mi się, że ef-s 15-85IS raczej się sprzedaje :) tak samo jak 18-200 IS. Na obydwa szkła czekaliśmy aż się japońska konserwa/beton wykruszy.
To nie bylby krok w tyl w stosunku do 35/1.4 a krok w przod w stosunku do 35/2. EF35/2 jest juz bardzo stary, a taniego EF'a podepniesz i do corpa i FF'a. Skoro wymieniaja budzetowa 35-tke to lepiej upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. No chyba, ze do malego obrazka zostaja same L-ki.
Kolekcjoner
06-08-2010, 23:35
Wreszcie ef-s dlatego, że konkurencja to ma od dawna i o ile szkła typu 20-400 mogą sobie olać (wysoki koszt R&D, niszowy produkt) o tyle segment entry level/ef-s to koń napędowy sprzedaży dslr więc tu nie ma zmiłuj, tym bardziej, że wydaje mi się, że ef-s 15-85IS raczej się sprzedaje :) tak samo jak 18-200 IS. Na obydwa szkła czekaliśmy aż się japońska konserwa/beton wykruszy.
Jedno wydaje się być bezsporne - lepiej takie szkło mieć niż nie mieć w ofercie. Podejrzewam, że jak zwykle ostatnimi czasy w Canonie muszą dojrzeć. Kilku księgowych będzie miało złe sny ale prędzej czy później taki słoik się pojawi.
Wiadomo może coś z nową pucha pod FF ?
Wiadomo może coś z nową pucha pod FF ?
Wiadomo kiedy będzie wiadomo :twisted: .
Hint - niedługo przedjesienna konferencja z przedjesiennymi zapowiedziami.
Co roku jakoś tak pod koniec sierpnia była?