Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25

paweleverest
25-01-2011, 23:54
A czy są jakieś plotki na temat nowych szkiełek - za wyjątkiem zapowiadanych w zeszłym roku 500 i 600mm ?? W domyśle się pytam o lekkie 24-70 2,8L IS i 100-400 4-5,6 L IS :)

paweleverest
26-01-2011, 09:16
Jeszcze dodam 2 do listy:

400 5,6L IS
20mm 1,4L

jotes25
26-01-2011, 09:23
Jeszcze dodam 2 do listy:

400 5,6L IS
20mm 1,4L

Najpewniej 400/5.6 L IS nigdy nie będzie. Co do następcy 100-400, to też jestem prawie pewien, że nie. Wprowadzenie 70-300 L, to było mistrzowskie posunięcie Canona ;) ...

jacula
26-01-2011, 09:43
Najpewniej 400/5.6 L IS nigdy nie będzie. Co do następcy 100-400, to też jestem prawie pewien, że nie. Wprowadzenie 70-300 L, to było mistrzowskie posunięcie Canona ;) ...
No właśnie. Czasem mam wrażenie, że osoby decydujące o wprowadzeniu nowych szkieł lub korpusów czytają fora, potem robią burzę mózgów na temat "co by tu skonstruować, żeby nie dostali tego co chcą, ale i tak to kupili";)
Pozostaje mieć nadzieję, że Sigma odświeży swoje tele typu 300/2.8, 300/4 i 400/5.6 dodając hsm i os. A Tamron mógłby wreszcie nieco zmodyfikować swojego 200-500.

gavin
26-01-2011, 10:32
tamron to by mógł zrobić 24-75 2.8 VC Ultrasonic i 70-200 2.8 VC Ultrasonic

gietrzy
26-01-2011, 10:49
Teraz, kiedy wdepnąłem w CDAF (m43) nie śledzę odpowiednio często tego wątku, więc sorki jeśli już było, ale czyż to nie piękna maszynka*:

New small body FF
- Pro AF (45 point same as Eos 1D MKIV)
- 16.7 MP
- 6 FPS (booster with extra batterygrip up to 9fps)
- ISO 100-12800 (L50 / H102400)
- Single CF slot
- Video as Eos 7D
- Msrp $ 4,399

Ktoś, coś, kiedyś... czyżby powrót do korzeni/FF sweet point?

* - by była gdyby miała CDAF z Panasa lub chociaż EVF na poziomie GH2 i wtedy mogliby już wywalić micro regulację z firmware'u
PS. jako były użytkownik kilku dslr Canona pogrubiłem najmniej wiarygodną część specyfikacji :mrgreen:

marbo
26-01-2011, 10:54
Ja miałem z tym patentem do czynienia w EOS3. I szczerze, dopłaciłbym za tę funkcję, nawet tak samo działającą jak 15 lat temu naprawdę spore pieniądze. Była precyzyjna, szybka i zawsze działała. Aha, ograniczyłem sobie z 45 punktów do 11.

Ja też chętnie dopłacę za tą funkcję (można wyłączyć), bo działała precyzyjnie, a nietrafienia AF były tylko i wyłącznie moją winą .Trzeba się przyzwyczaić do korzystania i dobrze skalibrować - ale jak się już wszystko dopracuje .... to po prostu miodzio :mrgreen:

oskarkowy
26-01-2011, 11:46
PS. jako były użytkownik kilku dslr Canona pogrubiłem najmniej wiarygodną część specyfikacji :mrgreen:

W zasadzie mogłeś pogrubić wszystko poza ceną.. Zbyt to piękne, żeby było prawdziwe..

OrzelPiotr
26-01-2011, 13:20
Już 60D miał być cudem (wg canon rumors). Po jaką cholerę Canon ma robić sobie konkurencje dla "jedynek" jak wrzucą to wszystko w 5d to będzie idealny aparat + jeszcze ten zabieg z 9fps. Pewnie lampa błyskowa też jest w planach i moduł GPS. Muszą gdzieś zrobić cięcia - strategia marketingowa jest jasna więc nie ma co liczyć na combo.

Co nie znaczy, że jestem na nie względem zakupu tego sprzętu. Jestem zdecydowanie na tak.

gietrzy
26-01-2011, 13:56
Po jaką cholerę Canon ma robić sobie konkurencje dla "jedynek"

Plotka mówi: 1Ds4 to będzie kosmos, 1D5 przejmie rolę flegszipa a 5D3 będzie królem (oby nie pustych) pikseli. Tylko tak chłopcy mogli pogodzić sprzedaż 1Ds'a i 5D.
Sugeruje to niestety kłopoty z h-iso i tu właśnie jest miejsce na małego zabójcę matrycy z D3s.
Godnym odnotowania jest również fakt, że Sony niedługo (A77, aps-c, takie 7D) wyskoczy z m.in. wartością iso rzędu setek tysięcy..., ale z punktu widzenia 5D ważna jest nowa matryca - 24 MPx, teraz trzeba mądrego by przeliczył jaka to jest gęstość na FF. Pomysł z 7D jako extenderem za $1700 wypalił i imho chłopcy mogą pociągnąć ten temat jeszcze raz. Może to oznaczać, że 5D3 będzie miał mniejszą gęstość niż te 24 MPx na aps-c przeliczone na FF.

akustyk
26-01-2011, 14:13
Sugeruje to niestety kłopoty z h-iso i tu właśnie jest miejsce na małego zabójcę matrycy z D3s.

ja bym tylko przypomnial, ze dosc regularnym klimatem na forum onanistycznych jest przedpremierowe oczekiwanie, ze Canon wypusci Nikon-killera, po ktorym nastepuje popremierowa konkluzja, ze wyszedl co najwyzej killerek - oczywiscie po tym, jak juz opadnie dym, ze "co to * jest, tym sie kotletow rodzinnych nawet nie godzi pstrykac!".
a potem... i tak sie bedzie sprzedawac :mrgreen:

24 MPx, teraz trzeba mądrego by przeliczył jaka to jest gęstość na FF.

regula kciuka: x 2.25 dla cropa nikonowskiego, albo x 2.56 dla canonowskiego.

= 54Mpix.

czuwaj!

Pomysł z 7D jako extenderem za $1700 wypalił i imho chłopcy mogą pociągnąć ten temat jeszcze raz. Może to oznaczać, że 5D3 będzie miał mniejszą gęstość niż te 24 MPx na aps-c przeliczone na FF.
a pewnie ze bedzie mial mniej. po co od razu rzucac az tyle, skoro mozna z takim nasr... pikseli poczekac do 5D mkV ;)

epicure
26-01-2011, 15:19
[QUOTE=gietrzy;925295]czyżby powrót do korzeni/FF sweet point?

A cóż to takiego?

jotes25
26-01-2011, 15:25
O taniej FF pisałem już tutaj parę lat temu. Prędzej czy później to się zdarzy, choć niekoniecznie w takiej formie jak wyżej. Niektórzy wydają się tym nie przejmować (m43, Samsung NX), ale to chyba nie jest najrozsądniejsze podejście. Zapytam wprost: kiedy Sony NEX FF?? :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do Canona... Hm... Ja bym zaryzykował na ich miejscu, w sumie mają dobre doświadczenia z 5d mk I a i sprzedaż drogich szkieł na pewno by wzrosła.

gietrzy
26-01-2011, 15:58
po ktorym nastepuje popremierowa konkluzja, ze wyszedl

Z czysto reporterskiego obowiązku:
od kilku lat mamy na rynku i 18-200IS i D300 tzn. 7D i inne takie typu 18-135IS.
Generalnie obecność Sony, które szybuje ostro w górę, obok N****a (np.35/1.8DX) daje nadzieję, że za kilka lat ujrzymy srebrzankę/standard pod cropa.

regula kciuka: x 2.25 dla cropa nikonowskiego, albo x 2.56 dla canonowskiego.
= 54Mpix.
czuwaj!

54 MPx (po przeliczeniu na FF) w Rebelu za rok, ale czadowa matryca pod 100L czy Tamrona 60/2! Powoli brakuje rozdzielczości w... monitorach :mrgreen:
Dzięki, zapiszę sobie w ulubionych.

a pewnie ze bedzie mial mniej. po co od razu rzucac az tyle, skoro mozna z takim nasr... pikseli poczekac do 5D mkV ;)

Ta plotka mówi o 5D3 jako królu pikseli, wcale nie musi to być plotka skoro przenieśli Deesa na inną półkę.

A cóż to takiego?

Wg wielu złoty środek pełnej klatki - idealny kompromis pomiędzy low light a rozdzielczością.
Powrotu do korzeni nie chciałbym tłumaczyć ;)

Zapytam wprost: kiedy Sony NEX FF?? :lol:

Powiem wprost: przecież jeszcze nic nie sprzedali w aps-c. Oczywiście piszę o szkłach, bo te są najskuteczniejszym narzędziem zniewolenia.

Goomis
26-01-2011, 23:38
Teraz, kiedy wdepnąłem w CDAF (m43) nie śledzę odpowiednio często tego wątku, więc sorki jeśli już było, ale czyż to nie piękna maszynka*:

New small body FF
- Pro AF (45 point same as Eos 1D MKIV)
- 16.7 MP
- 6 FPS (booster with extra batterygrip up to 9fps)
- ISO 100-12800 (L50 / H102400)
- Single CF slot
- Video as Eos 7D
- Msrp $ 4,399

Ktoś, coś, kiedyś... czyżby powrót do korzeni/FF sweet point?

* - by była gdyby miała CDAF z Panasa lub chociaż EVF na poziomie GH2 i wtedy mogliby już wywalić micro regulację z firmware'u

45 punktów trochę przesada, na serio starczy 9,byle żeby wszystkie były krzyżowe od 2.8 i ze wspomaganiem serwo.
Co do reszty - to byłby cud! No i w końcu miałbym mocny powód żeby sprzedać nerkę(żeby od razu kupić 2sztuki i całą kolekcję stałek L :-P )

epicure
27-01-2011, 01:54
Wg wielu złoty środek pełnej klatki - idealny kompromis pomiędzy low light a rozdzielczością.

Interesujące... Brzmi jak kolejna forumowa głupotka ;) Kto ten kompromis wyznacza i na podstawie jakich kryteriów? I jakie to niby są te korzenie, do których mielibyśmy się cofać?

Jeśli nie chce Ci się tłumaczyć, to chociaż podrzuć linka do definicji na Wikipedii. Albo do jakiejś strony autorów tej ciekawej myśli :)

gietrzy
27-01-2011, 09:41
Interesujące... Brzmi jak kolejna forumowa głupotka ;) Kto ten kompromis wyznacza i na podstawie jakich kryteriów?

Brzmi jak 1Ds2 i jego operatorzy.

eot

Qdel
31-01-2011, 09:17
Witam,

Przepraszam że tak wtrącę się w rozmowę, ale potrzebuję informacji i myślę że to najlepsze miejsce żeby ją zdobyć ;)

Chciałem zapytać o najnowsze informacje dotyczące canona 5D mkIII - kiedy ewentualnie będzie jego premiera i czy w ogóle ?!

Z góry dzięki za info ;)

pawciolbn
31-01-2011, 09:58
Wystarczy odwiedzi optyczne.pl - tam "kserują" info z Canon Rumors - czyli pod koniec pierwszej połowy tego roku, co dla mnie jest wielkim napięciem bo nie wiem czy brać już dziś mkII czy czekać na w miarę dobra cene i parametry III-ki.

tombas
31-01-2011, 10:11
Witam,

Przepraszam że tak wtrącę się w rozmowę, ale potrzebuję informacji i myślę że to najlepsze miejsce żeby ją zdobyć ;)

Chciałem zapytać o najnowsze informacje dotyczące canona 5D mkIII - kiedy ewentualnie będzie jego premiera i czy w ogóle ?!

Z góry dzięki za info ;)
wystarczy przeglądnąc forum, a nie pisać od razu (no ale może kartke chcesz dostać na dobry poczatek:-D )
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73357

gietrzy
31-01-2011, 10:57
5D3 już w marcu? Kurcze, czas na nową klawiaturę :mrgreen:
vdo - raw video, edycja w... DPP

Ciekawe czy w następcy S95 puszczą jaśniejszy obiektyw (Oly XZ1) i/lub szybsze video ;)

pawciolbn
31-01-2011, 11:06
wystarczy przeglądnąc forum, a nie pisać od razu (no ale może kartke chcesz dostać na dobry poczatek:-D )
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73357

Ale po co odsyłasz go do wątku gdzie szychowski został przez moda odesłany tu?
Swoją drogą jeśli cena "nowego" oscylowałaby w granicy 11tys. mógłby być wartym grzechu przy obecnie podanej specyfikacji, czy raczej byłby to przerost ceny nad zawartością?

Qdel
31-01-2011, 11:09
dzięki za odpowiedzi ;)

czy prawdopodobnej specyfikacji mam szukać wśród tych 500 stron wątku czy może ktoś pomocny rzucił by jakiegoś linka bądź garść info z jakiegoś wiarygodnego źródła !?

gavin
31-01-2011, 11:24
zobacz 10 ostatnich

pawciolbn
31-01-2011, 12:37
dzięki za odpowiedzi ;)

czy prawdopodobnej specyfikacji mam szukać wśród tych 500 stron wątku czy może ktoś pomocny rzucił by jakiegoś linka bądź garść info z jakiegoś wiarygodnego źródła !?

troszkę irytujące... ja wiem, że może nie wszystkie nowinki technologiczne na świecie człowiek jest w stanie opanować w miarę szybko, ale google i odrobina zapału to chyba nie wiele,...
podałem "...odwiedzi optyczne.pl - tam "kserują" info z Canon Rumors...", więc drogą prostej dedukcji należałoby się tam udać, a czy jest wiarygodne, czy nie ocenisz po przeczytaniu zaledwie kilku tam wpisów.

poza tym jaki sens, z punktu widzenia marketingowego, miałoby przedwczesne upublicznianie całej specyfikacji technicznej czegokolwiek na długo przed premierą? może i konkurencja w te 3-4 miesiące nie wyprzedzi nas z premierą, ale będzie w stanie przygotować procedurę wprowadzenia jakiejś kontry.

Jeżeli faktycznie ma to być marzec, to mi ciśnienie wzrosło... ;)

diplo
31-01-2011, 12:56
Tiaa, marzec. Jak to zwykle u Canona obieca że zaprezentuje nowa 5,wszyscy sie podniecą że to juz zaraz za momencik a tak naprawde pokaże pewnie...nastepcę 7D lub 1000D.

Kolekcjoner
31-01-2011, 13:16
Tiaa, marzec. Jak to zwykle u Canona obieca że zaprezentuje nowa 5

Tyle ze Canon zwykle nic nie obiecuje :cool:.

Loome
31-01-2011, 13:16
kompakty panie, kompakty:)

diplo
31-01-2011, 13:27
@Kolekcjoner - chyba masz rację, ale dywagacje i teorie robią swoje.
A tak, żeby offtop nie był do końca. To nowe 5D mogłobybyć byc taki 7D+FF (bez świecidełka)i pójdzie jak swierze bułeczki.

Merde
31-01-2011, 19:36
To nowe 5D mogłobybyć byc taki 7D+FF (bez świecidełka)i pójdzie jak swierze bułeczki.

Jasne że tak. Zamiast 1D/1Ds...

oskarkowy
31-01-2011, 19:40
Tyle ze Canon zwykle nic nie obiecuje :cool:.

A jak nazwiesz te mocno czarne flashowe zabawy z bandą obślinionych z zachwytu userów czekających aż to cudo zacznie za nich robić dobre zdjęcia?

oskarkowy
31-01-2011, 20:12
1) Jakie wasze przeczucia?

pzdr

Ja bym chętnie zmienił 5II na coś nowego. Ale szczerze nie liczę, żebym przed końcem sezonu ślubnego miał taką możliwość.
Kupuj aparat i rób zdjęcia. Plotki są zawsze, a nigdy nie wiadomo co będzie naprawdę.

allxages
31-01-2011, 20:46
Profi nie robią piątką tylko sedesami. co nie zmienia faktu, ze AF w piatce jest normalny i lepiej nie czytac tych glupot na forum.

oskarkowy
31-01-2011, 21:27
Profi nie robią piątką tylko sedesami. co nie zmienia faktu, ze AF w piatce jest normalny i lepiej nie czytac tych glupot na forum.

Zawsze myślałem o sobie jako o profi, zawsze też potrafiłem docenić ładniejszy obrazek 5tki w porównaniu z Dsem na wyższych iso.. :mrgreen:

allxages
31-01-2011, 21:46
To któryś Ds ma wysokie ISO? :D

pawciolbn
31-01-2011, 21:49
Ja mam podobny dylemat - czekać na mkII (6D, 3D czy tp..), czy brać mkII, z którym czasem pracuję i jest fajnie. Obecnie w planie mam zakup również stałki 24L lub 16-35, ale to kwestia też tego, co na prawdę mi podejdzie, bo 28 jest ok, ale co eLa to eLa..

jeśli termin marca miałby być niemal pewny, to można się wstrzymać. Ja przynajmniej i tak dopiero kwiecień/maj zakupię FF, ale jakie... to już inna kwestia. Inna sprawa gdyby mnie piliło i już była kasa, to wiadomo mkII i do roboty. Oby tylko po pojawieniu się "nowości" cena mkII nie skoczyła jak 50-ki po pojawieniu się 60D - niby nie wiele, ale znikła w ciągu kilku dni. Wtedy to będzie kiszka po całości.

sando
31-01-2011, 21:56
Oby tylko po pojawieniu się "nowości" cena mkII nie skoczyła jak 50-ki po pojawieniu się 60D - niby nie wiele, ale znikła w ciągu kilku dni.

W Fotojokerze koło którego przechodzę stary 50D był długo dostępny w dobrej cenie (poniżej 2700zł) już po pojawieniu się 60D.

gietrzy
31-01-2011, 21:58
Zawsze myślałem o sobie jako o profi, zawsze też potrafiłem docenić ładniejszy obrazek 5tki w porównaniu z Dsem na wyższych iso.. :mrgreen:

No to do kompletu niedługo będziesz pisał psalmy o wyższości kwadratu na prostokątem :mrgreen:

micles
31-01-2011, 21:59
Profi nie robią piątką tylko sedesami. Z czystej ciekawości oglądając 990px.pl sprawdzam sobie exify. Tak na oko wyszło mi z 60% 5d2. Reszta jedynki, nikon jakieś 5-10%. A może po prostu zaglądam do exifów zdjęć czując podświadomie, że to piątką?

pawciolbn
31-01-2011, 22:00
Co nie znaczy, że obok niego chodziło sporo innych osób, które jeszcze miesiąc temu pytały/pilnie poszukiwały 50-ki w jakiejkolwiek przystępnej cenie - nie mówiąc o sygnałach cen zaporowych jak 4600 w niektórych ofertach.

allxages
31-01-2011, 22:16
Z czystej ciekawości oglądając 990px.pl sprawdzam sobie exify. Tak na oko wyszło mi z 60% 5d2. Reszta jedynki, nikon jakieś 5-10%. A może po prostu zaglądam do exifów zdjęć czując podświadomie, że to piątką?

Chyba tak, bo ja bardzo rzadko sprawdzam tam exify, a jak otwieram to mam tak powiedzmy 40% jedynki, 40% nikony i 5d2 reszta.

widac podświadomość ;-)

aczkolwiek jak wyjdzie 7D z FF to mozliwe ze sie nie przeniose, chocby dla lepszego ISO.

allxages
31-01-2011, 22:36
photokina to jest za 1.5 roku chyba. słabo wierze w marzec. nawet bardzo. raczej jesień jak już.

pawciolbn
31-01-2011, 22:42
mi się wydaje marzec bardziej prawdopodobny niż koniec roku. Takie przesłanki/plotki pojawiały się przy okazji plotek o 60D - wówczas mówiło się o początku 2011 roku dla 60D i zaraz 7DII, gdzie zaznaczano, że jego premiera będzie poprzedzona następcą 5DmkII. Coś mniej więcej takiego wyszło z Rumorsów.. nie wiem. Poza tym jakoś nie wydaje mi się, żeby najpierw poszedł 7DII skoro od premiery 5DII minęło sporo więcej czasu. Poza tym (2.)... ileż można czekać... ?:)
ps. wiem, że im się nie spieszy - 5-ka sprzedaje się bardzo dobrze..

allxages
31-01-2011, 22:48
Czytam dokładnie wszystkie rumorsy, bo mam je w RSSach, ilosc danych jaka przez nie wyplywa i wyciaganie jakichkolwiek wnioskow na ich podstawie jest mniej wiecej tak podstawne, jak ogladanie smurfów w wieku 30 lat.

Pożyjemy zobaczymy. O 60D mówiło się, że bedzie na Photokinę, jak i 5D3, jak i 1Ds4 i jak 20 szkieł, jakie tylko ktoś sobie wydumał w głowie (ja np. 35L mk2 ;D)

Kolekcjoner
31-01-2011, 23:19
A jak nazwiesz te mocno czarne flashowe zabawy z bandą obślinionych z zachwytu userów czekających aż to cudo zacznie za nich robić dobre zdjęcia?

Zwiastuny?
Nie wiem ale na pewno nie były to żadne obietnice.

oskarkowy
31-01-2011, 23:29
To któryś Ds ma wysokie ISO? :D

No to do kompletu niedługo będziesz pisał psalmy o wyższości kwadratu na prostokątem :mrgreen:

Porównywałem 3200. Wystarczyło, żeby zobaczyć sporą różnicę. Ja zwykle nie dzielę pixela na 4, ale w takim wypadku, po co przepłacać? Tym bardziej, że już niewiele dalej są małe średniaki? Tak wiem, one nie mają 3200 :roll:

Zwiastuny?
Nie wiem ale na pewno nie były to żadne obietnice.

Ale oglądający sami sobie obiecywali, oj obiecywali...

allxages
01-02-2011, 01:12
Porównywałem 3200. Wystarczyło, żeby zobaczyć sporą różnicę.

Jarek nie zaglądam Ci do torby, ale o ile pamiętam to posiadałeś 1Ds mk2. Tam 3200 w porównaniu do 3200 w mk3 jest tak różne, że różnice widać już na LCD ;-) A nawet jak napiszesz, że porównywałeś do mk3 to jak nie używałeś go we wszystkich możliwych sytuacjach, a tylko "popstrykałeś 10 minut" to taki test nie ma sensu raczej ;-)

Bo w ten sposób to ja miałem 5D2 w domu nie raz i zawsze byłem załamany ISO6400 i szczegółowością matrycy. Za to o dziwo AF zawsze chwaliłem ;-)

oskarkowy
01-02-2011, 08:46
Jarek nie zaglądam Ci do torby, ale o ile pamiętam to posiadałeś 1Ds mk2. Tam 3200 w porównaniu do 3200 w mk3 jest tak różne, że różnice widać już na LCD ;-) A nawet jak napiszesz, że porównywałeś do mk3 to jak nie używałeś go we wszystkich możliwych sytuacjach, a tylko "popstrykałeś 10 minut" to taki test nie ma sensu raczej ;-)

Bo w ten sposób to ja miałem 5D2 w domu nie raz i zawsze byłem załamany ISO6400 i szczegółowością matrycy. Za to o dziwo AF zawsze chwaliłem ;-)

Tak, Ds3 miałem przez "10 minut", ale obrazek jest obrazek. Naprawdę widoczne różnice, bez większego wgłębiania się w ilość kropek. Ds2 nie biorę w tej chwili pod uwagę, tam ostatnią użyteczną czułością było 800 (ale za to bardzo ładne).

Kolekcjoner
01-02-2011, 09:45
Ale oglądający sami sobie obiecywali, oj obiecywali...
To fakt.... co to się wtedy działo - łezka się w oku kręci :cool:. Zobaczymy co znowu wymyślą tym razem.

lukaszr
01-02-2011, 14:49
Kolejny news:

Lots of 5D Mark III stuff is coming to the surface now.

Over at DPR a post that was identical to an email I received, it uses the “I was told by insert retailer/rep” that the 5D Mark III would be coming in March. There’s lots of things coming in March from Canon, none of which I think are the 5D Mark III.

Here’s the thing about Canon Reps, if Canon USA or Canon Canada or any other Canon subsidiary tells their reps to deny healthy grass is green according to their NDA, they will do so. I know reps that have slipped up, but they do it by accident, they don’t offer information.

Whenever a Canon rep knows who I am at a trade show, I’m always told me about the 125mp 5D Mark VIII and the G17 with an MF sensor.

RAW Video
NL posted a bit about the 5D Mark III having some form of RAW video that will be editable with DPP. I think the RAW video feature will be talked about until announcement day.

5D Mark II Stock Levels
There’s lots of talk around the planet about depleted 5D Mark II stock. I think this is more because of manufacturing than the discontinuation of a camera. They could sell 5D Mark II’s well into the 5D Mark III’s product cycle. I wouldn’t read into it yet. I have some 5D Mark II’s on order, we’ll see if they show up.

February Announcement
There are no press events officially scheduled yet. The only date I’ve received was a February 22, 2011 announcement of something. With Canon, it’s always possible for multiple announcement dates for various products. PowerShots and SLRs are getting separate billing a lot.

Canon makes lots of money
There’s always tons of criticism of Canon from the photography masses, and that’s ok. One thing you cannot criticize is their ability to make money. A forecasted 26% increase in net income. Growth coming from DSLRs and office equipment.

Here comes Sony
Others have spoken about it, but I still find it worth repeating. Sony has taken Nikon’s #2 spot in the UK for interchangeable lens models. Canon remains #1, but with a falling share.

Mirrorless cameras are playing a big part in this trend, we know Nikon’s is coming… what say you Canon?

Canon Mirrorless
I’ve asked around and no one really has much to say about it. When you sell as many Rebels and G12′s as Canon does, I understand why they aren’t in a rush.

Cichy
01-02-2011, 14:57
Kolejny news:

Większość z nas czyta CR. Nie trzeba tu kopiować całych artykułów.

Kolekcjoner
01-02-2011, 15:10
Ja tylko dodam w kontekście "jakie to cuda Canon musi wypuścić żeby przeżyć" ;), że wyniki finansowe grupy są świetne, wzrost sprzedaży praktycznie w każdym dziale (w szczególności w dslr też). Ciągle utrzymują też według danych gfk pierwsze miejsce na rynku w sprzedaży.
Dane te oczywiście nie stanowią obrazu całości rzeczywistości jest ona na pewno bardziej złożona ale w obliczu plotek o tym, że Nikonowi spada tu i tam może nie nakręcałbym się zbytnio informacjami co to Canon wypuści nadzwyczajnego.
W najbliższym czasie będą pewnie nowa/nowe wydmuszki w entrylevel.

jotes25
01-02-2011, 15:21
Czekam na 600d (i pieniążki tyż) znacznie bardziej niż na 5d mark III (wbrew pozorom w entry level muszą się bardziej starać niż w FF). Mam nadzieję, że się wkrótce doczekam (jeśli nie, nabędę taniej 550d). Moja lista oczekiwań jest dość skromna, mam nadzieję, że realistyczna:
- poprawiony sensor 18MPix (mniejsze szumy, może lepszy read-out pod kątem CDAF),
- poprawione Auto ISO (shutter limit),
- lepszy AF w video (cokolwiek to oznacza, tutaj mam największe obawy),
- full HD z centrum kadru.
Popierdółki typu uchylny ekranik czy pokrętło z blokadą mnie nie wzruszają ;)

gietrzy
01-02-2011, 16:11
Ja tylko dodam wyniki finansowe grupy są świetne, wzrost sprzedaży praktycznie w każdym dziale (w szczególności w dslr też). Ciągle utrzymują też według danych gfk pierwsze miejsce na rynku w sprzedaży.

Najsmutniejsze jest to, że obok Nikona zanotowali spadek udziału w rynku (chyba tylko UK) a zysk i tak ztcp o 26% przekroczył prorocze sny Maedy...

W najbliższym czasie będą pewnie nowa/nowe wydmuszki w entrylevel.

Czekam na 600d Moja lista oczekiwań jest dość skromna, mam nadzieję, że realistyczna:
- poprawiony sensor 18MPix

Czy któryś Rebel miał mniej MPx niż poprzednicy?
I to po news'ie SR5 o 24 MPx w następnym aps-c wynalazku od Sony?
W tym segmencie sprzedają się MPx i full ha de.

Ja czekam na hi-rez EVF do manualnego ostrzenia Sigmami i Tamronami.

Kolekcjoner
01-02-2011, 17:28
A 25 wystarczy ;)?

jotes25
01-02-2011, 18:48
Czy któryś Rebel miał mniej MPx niż poprzednicy?

To fakt, nie miał nawet tyle samo ;). Niemniej i tak na razie Canon na tej półce jest do porzodu.

I to po news'ie SR5 o 24 MPx w następnym aps-c wynalazku od Sony?

Ale zdaje się, że to półkę wyżej ma się zdarzyć?

Ja czekam na hi-rez EVF do manualnego ostrzenia Sigmami i Tamronami.
Raczej się nie doczekasz. Po pierwsze, że EVF, a po drugie szkła innych producentów nie istnieją ;)

gietrzy
01-02-2011, 21:09
Ale zdaje się, że to półkę wyżej ma się zdarzyć?

Proszę... znasz Canona jednym sensorem oblecą - już - trzy półki.

Raczej się nie doczekasz.

Zobaczymy Sony już w to wdepnęło, zapewne ze względu na koszty a te jak nikt inny najlepiej tnie... ;)

lukaszr
02-02-2011, 11:07
Większość z nas czyta CR. Nie trzeba tu kopiować całych artykułów.

Przepraszam. Postaram się już nic nie wklejać.

dinderi
02-02-2011, 12:06
Dla mnie możesz wklejać. Ja nie czytam wszystkich forów fotograficznych na świecie więc chętnie skorzystam z wyselekcjonowanych informacji.

Kolekcjoner
02-02-2011, 12:13

Nie obrażaj się :wink:8-). Po prostu wkleiłeś link ze strony, która dla odwiedzających ten wątek jest obowiązkową pozycją jeszcze przed śniadaniem :mrgreen:.

MC_
02-02-2011, 12:14
Ja również nie mam nic przeciwko wklejeniu. Jeśli coś już przeczytałem to ominę, a jeśli nie, to może przeczytam. Nie każdy śledzi CR.

lukaszr
02-02-2011, 13:24
Nie obrażaj się :wink:8-). Po prostu wkleiłeś link ze strony, która dla odwiedzających ten wątek jest obowiązkową pozycją jeszcze przed śniadaniem :mrgreen:.

Obrażać ? Nie nie, ja nie z tych co strzela fochy ;) Muszę mieć prawdziwy powód na strzał z focha, a fora internetowe to raczej nie powód do tego :twisted: Po prostu wychodzę z założenia, że nie wszyscy rozpoczynają dzień od CR stąd też skoro 5DIII jest gorącym tematem to warto coś wrzucić.

gietrzy
02-02-2011, 14:39
Powracając do tematu: 8 lutego br. pierwszy wysyp

jotes25
02-02-2011, 14:55
Powracając do tematu: 8 lutego br. pierwszy wysyp

To co obstawiamy? 600d to prawie pewnik. Może też 2000d? Nie sadzę, żeby obyło się bez nowych szkiełek. Możliwe, że 18-55 IS II albo EF-S 35/1.8? Dobrym posunięciem byłby ten ostatni w formie naleśnika (da się?). Inne szkła też możliwe, chociaż bardziej spodziewałbym się ich premiery przy okazji innych korpusów.

akustyk
02-02-2011, 15:13
To co obstawiamy? 600d to prawie pewnik. Może też 2000d?
1000D jest obecnie w cenie 250 EUR za goly korpus ;)
wiec cos moze byc faktycznie na rzeczy z tym 2000D.

co do 600D to juz nie jestem pewny. 500D, 550D i 60D daja juz niezle zageszczenie w ofercie. za bardzo wypasiony 600D (tzn. nie typu 550D z 21Mpix) bedzie psul sprzedaz 60D.

Nie sadzę, żeby obyło się bez nowych szkiełek. Możliwe, że 18-55 IS II

moze, ale nie nakrecalbym sie. po co psuc sprzedaz 18-135 i resztek 17-85 :)

albo EF-S 35/1.8? Dobrym posunięciem byłby ten ostatni w formie naleśnika (da się?).

dac to sie da, tylko dlaczego uwazasz, ze Canonowi by sie chcialo ;)

jesli chodzi o szkla proponuje zestaw:
EF 50/1.8 III
EF 55-250 II
EF 35/1.4 II L
EF 17-40 II L
EF 150-500/4.5-5.6 L :)

czornyj
02-02-2011, 15:15
Ja tylko dodam w kontekście "jakie to cuda Canon musi wypuścić żeby przeżyć" ;), że wyniki finansowe grupy są świetne, wzrost sprzedaży praktycznie w każdym dziale (w szczególności w dslr też).

Pal sześć wyniki skonsolidowane - 5DmkII nadal im się bardzo dobrze się sprzedaje.

jotes25
02-02-2011, 15:20
Ten 18-55 IS II miałby być zoptymalizowany pod kątem video. Wtedy 600d obfitowałby głównie w ulepszenia video w stosunku do 550d. Ale faktem jest, że Canon skomplikował sobie sprawę 60d i pole manewru znacznie się zmniejszyło. Po co 35/1.8 w formie naleśnika? Żeby robić konkurencję mirrorless. Powiem szczerze, że gdyby Canon miał takie szkiełko, to nie dałbym pod choinkę zarobić Samsungowi.

Kolekcjoner
02-02-2011, 15:25
Pal sześć wyniki skonsolidowane - 5DmkII nadal im się bardzo dobrze się sprzedaje.

No niestety - dlatego informacje o rychłej premierze następcy jakoś mi z tym nie grają.

gietrzy
02-02-2011, 15:32
co do 600D to juz nie jestem pewny. 500D, 550D i 60D daja juz niezle zageszczenie w ofercie. za bardzo wypasiony 600D (tzn. nie typu 550D z 21Mpix) bedzie psul sprzedaz 60D.

550D pomalują na 2000D
600D masakra piłą Makita - 24 MPx
60D no wiecie, nie wiemy dlaczego - pytajcie Nikona ;), ale jest lepsze od 600D

dac to sie da, tylko dlaczego uwazasz, ze Canonowi by sie chcialo ;)

Bo Józek Rebel kitem na ognisku zrobił ciemno brązowe zdjęcie/kupę a na zdjęciu Hanki Beta Karoten niebo w nocy wyszło fajnie niebieskie.

EF 50/1.8 III
EF 55-250 II
EF 35/1.4 II L
EF 17-40 II L

Zawsze myślałem, że szkła Canona mają oznaczenie ef-s :mrgreen:
A tak na serio to mogli by pogonić Sigmę (8-16, 30/1.4)

No niestety - dlatego informacje o rychłej premierze następcy jakoś mi z tym nie grają.

No, ale nowy rok fiskalny za pasem (patrz następca D700).

Kolekcjoner
02-02-2011, 15:36
550D pomalują na 2000D

Raczej 500D :cool:.

akustyk
02-02-2011, 15:38
Zawsze myślałem, że szkła Canona mają oznaczenie ef-s :mrgreen:

no wlasnie rozchodzi sie o to, zeby 17-40 jednak byl juz EF w tej wersji mkII ;).

gietrzy
02-02-2011, 15:39
Raczej 500D :cool:.

No niby tak, ale jak nowy monster Alfiok ma mieć 24 MPx to stara matryca trafi do nowego entry level. Ile tam ma teraz Sony - 16? Sam wiesz, że Canon zawsze daje więcej :mrgreen:
Czy 500D miało filmy?

Kolekcjoner
02-02-2011, 16:03
Czy 500D miało filmy?

W ograniczonej formie tak. Raczej nie ma szans żeby nawet najtańsza wydmucha nie miała teraz filmów.

jotes25
02-02-2011, 17:12
Ciekawe, widzę, że poza Akustykiem nikt nie ma złudzeń? ;) Dobrze byłoby jednak, żeby Canon nas zaskoczył (pozytywnie). No nic, wytrzymam jeszcze te parę dni l;)

paweleverest
03-02-2011, 10:11
EF 50/1.8 III
EF 55-250 II
EF 35/1.4 II L
EF 17-40 II L

Ostatnią pozycje biorę od strzału - może nawet zaczynać się na 200mm ;)

oskarkowy
03-02-2011, 11:06
EF 50/1.8 III
EF 55-250 II
EF 35/1.4 II L
EF 17-40 II L

Każdemu według potrzeb ;)
Ja proponuję:
14-24/2.8L
35-70/2L
135/1.8L

Choć jak tak patrzę, to Twoje jednak są bardziej prawdopodobne.

akustyk
03-02-2011, 11:15
ale zeby nie bylo niejasnosci - to nie sa moje wymarzone szkla, tylko cos, czego bym sie spodziewal w tym momencie od Canona, tylko tak bardziej wedlug typu:2 szkla amatorskie + 2 faceliftingi + 1 jakies odjechane niszowe. a te 5 wymyslonych najbardziej pasuja do filozofii Canona - dac tak, zeby narzekali (jesli nie na parametry, to na cene), ale kupowali... ;)

jotes25
03-02-2011, 11:15
EF 50/1.8 - nie, standard na pełną klatkę musi kosztować dużo i być najwyższej jakości optycznej, prędzej będzie 50/1.0 L II czy cuś w tym guście

EF-S 55-250 IS II - jak najbardziej, nowy kit zoptymalizowany do wideo, zapomniałem o tym

co do reszty nie mam zdania, znaczy wątpliwa jest ;)

gary
03-02-2011, 11:20
50/1.0LII. Chetnie bym przytulil :)

Kolekcjoner
03-02-2011, 11:20
prędzej będzie 50/1.0 L II czy cuś w tym guście

Pytanie czy da się go zrobić bez szkła ołowiowego, a to dla miłującej ekologię ;) firmy jaką jest C byłoby nie do przełknięcia. Jednak 200/1.8 się nie udało więc może coś być na rzeczy.

jotes25
03-02-2011, 11:30
Z tą 50/1.0 może trochę przesadziłem. Tak czy siak miejsce dla tańszego standardu na pewno się znajdzie (50/1.4?) i najwyższa pora na to, choć nie sądzę, żeby bez literki L...

akustyk
03-02-2011, 11:40
EF 50/1.8 - nie, standard na pełną klatkę musi kosztować dużo i być najwyższej jakości optycznej, prędzej będzie 50/1.0 L II czy cuś w tym guście

i jestes pewny, ze ksiegowi Canona sa tego samego zdania?

SebaWolf
03-02-2011, 12:08
5DmkIII + 50/1.0mkII to by była magia dopiero ;)

Kolekcjoner
03-02-2011, 12:09
i jestes pewny, ze ksiegowi Canona sa tego samego zdania?

No jestem zdania że obecny układ im odpowiada znakomicie. Przecież zrobienie 50/1.4 nawet bez L ale z normalnym USM (coś jak 85/1.8) oznacza, że 50/1.2 kupią już bardzo nieliczni. I nie mówię tu o naszych realiach tylko o świecie gdzie kwota 2000$ za szkło nie jest dla pasjonata czy zawodowca czymś ponad możliwości.
Przy czym optycznie ten nowy jakby nie daj Panie był lepszy od 50/1.2 na 1.4 to w ogóle taki deal się nie opłaca. Tu porównanie jak to wygląda obecnie:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=403&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=1&LensComp=115&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Piszę o tym dlatego, że sam mam ochotę na stałkę w tym zakresie i jestem pod wrażeniem jak moje dylematy są zbieżne z tym co podsuwa mi Canon.

MMM
03-02-2011, 12:19
50/1.0LII. Chetnie bym przytulil :)
Też bym chciał, ale obawiam się że prędzej Sigma wstawi dobry AF do 50/1.4 albo kupi się za 8K używkę 50/1.0L.

No jestem zdania że obecny układ im odpowiada znakomicie. Przecież zrobienie 50/1.4 nawet bez L ale z normalnym USM (coś jak 85/1.8) oznacza, że 50/1.2 kupią już bardzo nieliczni.
Zastanawiałeś się z czego to wynika? Przede wszystkim z tego że 50/1.2L to po prostu kicha straszna. Gdyby to był dobry optycznie obiektyw to żaden USM ani nawet porządna mechanika 50/1.4 w sprzedaży L nic by nie namieszały.

Kolekcjoner
03-02-2011, 12:30
Zastanawiałeś się z czego to wynika? Przede wszystkim z tego że 50/1.2L to po prostu kicha straszna. Gdyby to był dobry optycznie obiektyw to żaden USM ani nawet porządna mechanika 50/1.4 w sprzedaży L nic by nie namieszały.

No niestety z tego linku powyżej widać że różowo nie jest. Za tyle kasy jest ciut lepszy kontrast ale ostrość szczególnie na brzegu nie rozpieszcza. Co nie zmienia faktu, że w "realu" można tym szkłem wyprodukować fantastyczne zdjęcia.

Co do 50/1.0 to dodam jeszcze, że podobno przy bagnecie EF da się zrobić jeszcze jaśniejsze szkło przy tej ogniskowej. Patent chyba nawet był na to - może ktoś pamięta.

paweleverest
03-02-2011, 13:13
w temacie 50 wg mnie jedyna rzecz warta poprawy to 50 1,4 ( pod względem mechanicznym - normalny USM i brak wysuwanej mordki). Reszta to bzdety

_igi
03-02-2011, 13:55

A co z nim jest nie tak, pomijając fakt, że nie jest super-ostry?

HuleLam
03-02-2011, 14:24
Pytanie czy da się go zrobić bez szkła ołowiowego, a to dla miłującej ekologię ;) firmy jaką jest C byłoby nie do przełknięcia. Jednak 200/1.8 się nie udało więc może coś być na rzeczy.

Można... ale trzebaby użyć optyki DO :)
zdRAWki

MMM
03-02-2011, 14:31
A co z nim jest nie tak, pomijając fakt, że nie jest super-ostry?
Na 1.2-1.4 to on w ogóle nie jest ostry, chyba że w samym centrum kadru, w dodatku gigant winieta co przy takiej ogniskowej jest już trochę dziwne i te okropne kocie oczka w bokehu w narożnikach oraz podłużna CA :-)
Zależy co kto lubi, ten obiektyw nadaje się oczywiście do fotografowania i można nim uzyskać piękne obrazki ale stosunek jakość/cena jest fatalny.

allxages
03-02-2011, 20:27
Dobra kochani,

było u mnie paru skośnych księgowych, którzy wyjątkowo upodobali sobie sake i przebąknęli o paru rzeczach. Mówili też, żebym nie mówił, więc oczywiście Wy też nie mówcie ;-)

Parę lat temu plan był na wprowadzenie 3D, który byłby 7D ale na matrycy FF. 5D od początku był brany jako entry-level dla FF. Niestety, plany "pokrzyżowała" cudowna sprzedaż 5D i zrobienie z tego prawie, że aparatu kultuwego (powiedzmy odpowiednika EOS 3).

Zmieniono więc taktykę, 5D mkIII będzie tym czym miało być 3D (7D+5DII w skrócie), puszczą to początkowo za trochę więcej (początkowo coś około 11-12 workach ryżu była mowa), aby ostatecznie cena zatrzymała się na granicy 9999 zł. Po obfitych 1.5-2 latach sprzedaży (i wykończeniu z magazynów 5DII, który nie stanieje praktycznie w ogóle), wejdzie entry level FF o nazwie 6D, albo 9D (tego nie wiem akurat), który dziwnym trafem będzie to 5DII tylko w mniejszym opakowaniu i oczywiście turbo plastikowym. Sprzedawany będzie na dzień dobry w cenie 7 worków ryżu (dziwnie, teraz coś kosztuje tyle, nie? :D), by ostatecznie oscylować w okolicach 6 worków.

Tylko jak mówiłem, nikomu nie mówcie?

Zależy co kto lubi, ten obiektyw nadaje się oczywiście do fotografowania i można nim uzyskać piękne obrazki ale stosunek jakość/cena jest fatalny.

Tobie nawet 35L nie pasowała w stosunku cena/jakość ;-)

zanussi
03-02-2011, 20:36
Oczywiście, że nikomu nie powiemy :D Już możesz na nas liczyć.... Teraz tylko ryż kolekcjonować pozostało :)

dinderi
03-02-2011, 20:56
(...) puszczą to początkowo za trochę więcej (początkowo coś około 11-12 workach ryżu była mowa) (...) Sprzedawany będzie na dzień dobry w cenie 7 worków ryżu (dziwnie, teraz coś kosztuje tyle, nie? :D), by ostatecznie oscylować w okolicach 6 worków.
(...)Widać, że "księgowi" canona pilnie obserwują naszą aurę. Coraz częstsze powodzie już niedługo sprawią, ze nie pozostanie nam nic innego, jak uprawa ryżu. Tylko ceny znacznie wzrosną, bo ryż stanieje.

BTW. Co Ty im dałeś do picia!? Sake to na pewno nie było. Chyba, że na makowinach ;)

allxages
03-02-2011, 21:00
BTW. Co Ty im dałeś do picia!? Sake to na pewno nie było. Chyba, że na makowinach ;)

To było sake. Sekret twkił w jedzeniu. Zrobiłem sajgonki i tofu smażone głęboko w sosie sojowo-brzybowym. Do tego polski czerwony barszcz do picia.

Byś przyjechał do Wrocławia na jakiś "plener" to też byś dostał, bo jeszcze mi zostało 8-)

dinderi
03-02-2011, 21:12
To było sake. Sekret twkił w jedzeniu. Zrobiłem sajgonki i tofu smażone głęboko w sosie sojowo-brzybowym.
Toś ich ugościł, po staropolsku ;)

Byś przyjechał do Wrocławia na jakiś "plener" to też byś dostał, bo jeszcze mi zostało 8-)Przybędę, przybędę. Jak się cieplej zrobi, bo nie lubię zimna.

gietrzy
04-02-2011, 08:57
No i guzik muszą :evil: - kupujcie dalej te Rebele...:evil:

600D = 550D z lekkim tuningiem softu plus
- nowy (niekoniecznie szybszy ;)) algorytm CDAF w LV
- poziomica

Czyli dopiero 7D2 na 25 MPx - szkoda :mrgreen:
No i drugi temat ma być - obstawiam około 30 stron (max dopuszczalna ilość postów na stronę) zanim ktoś napisze, że był i macał cudo w fotoit.

Kolekcjoner
04-02-2011, 09:05
No i guzik muszą :evil: - kupujcie dalej te Rebele...:evil:

600D = 550D z lekkim tuningiem softu plus
- nowy (niekoniecznie szybszy ;)) algorytm CDAF w LV
- poziomica

O najważniejszej zmianie zapomniałeś:
"Redesign of the model nameplate as well" :lol:.

akustyk
04-02-2011, 10:10
no ale ekranik abarotny toze ;)

jotes25
04-02-2011, 10:18
Na razie to są ploty tylko. W przypadku 550d też były dość dalekie od rzeczywistości. Mi wystarczy, że poprawią matrycę (w to wątpię, niestety), a reszta funkcji to de facto nowy firmware.
Obrotowy ekranik niech sobe wsadzą ... do kolejnego G-ileś...

gietrzy
04-02-2011, 12:00
no ale ekranik abarotny toze ;)

Wyrównanie do 60D pominąłem z oczywistego powodu.

Kolekcjoner
04-02-2011, 12:57
Na razie to są ploty tylko. W przypadku 550d też były dość dalekie od rzeczywistości. Mi wystarczy, że poprawią matrycę (w to wątpię, niestety), a reszta funkcji to de facto nowy firmware.

Ploty nie ploty ale nie za bardzo bym liczył na jakieś większe zmiany z prostego powodu ten powód nazywa się 60D. Zwyczajnie nie mogą wejść z rebelem na jego półkę. Dlatego ta specyfikacja wydaje mi się bardzo prawdopodobna.

jotes25
04-02-2011, 14:13
To zależy co rozumiesz przez "wejście na półkę". Np. 500d wszedł na rynek z video, którego nie miał 50d, 450d miał więcej MPix niż 40d etc. Więc sytuacja nie jest nowa. Najwięcej spodziewam się po innowacjach z zakresu video (zdecydowanie ponadto co oferują obecnie 550d, 60d czy 7d). Natomiast jeśli ktoś oczekuje lepszego AF, szybkostrzelności czy wizjera niż w 550d, to oczywiście jest w błędzie.

matti_1989
04-02-2011, 14:19
A co sądzicie na temat tego, że przydało by się odświeżyć stare stałki canona. Te nie z serii L., np. 35mm 2.0 mk2, 24mm 2,8 mk2, 50mm 1,8 mk3 - takie szkła miałby wzięcie.

jotes25
04-02-2011, 14:26
Ze stałek "nie-L" spodziewałbym się jedynie EF-S 35/1.8.

Merde
04-02-2011, 15:17
A co sądzicie na temat tego, że przydało by się odświeżyć stare stałki canona. Te nie z serii L., np. 35mm 2.0 mk2, 24mm 2,8 mk2, 50mm 1,8 mk3 - takie szkła miałby wzięcie.

Stałki ze światłem 2.8 nie mają IMHO w ogóle sensu (wyjątek: macro i długie telasy).
35/2.0 faktycznie by się przydał - trochę poprawić ostrość i dodać USM i prawie nie byłoby sensu wypuszczać równolegle EF-s 35/1.8.

_igi
04-02-2011, 15:25
Stałki ze światłem 2.8 nie mają IMHO w ogóle sensu (wyjątek: macro i długie telasy).
35/2.0 faktycznie by się przydał - trochę poprawić ostrość i dodać USM i prawie nie byłoby sensu wypuszczać równolegle EF-s 35/1.8.

Dlaczego? Małe, tanie, lekkie. Jakby miało toto USM to z chęcią bym używał.

gietrzy
04-02-2011, 15:35

Canon już ze dwa lata temu odpowiedź dał jasną: pocałujta ******* wójta.
Tylko eL plus srebrzanki w kilku koneserskich liniach:
- CA edyszyn
- f/stop overclockable (to nowy IS)
- mega zoom, pocket size (to odp na evil'e)
- we know the drill* (wszystkie szkła bez USM w nazwie)

Merde
04-02-2011, 15:52
Dlaczego? Małe, tanie, lekkie. Jakby miało toto USM to z chęcią bym używał.

Małe, lekkie, trochę droższe - ale kryjące pełną klatkę. Ja tam wolałbym dopłacić parę stówek za to, że mogę szkła używać również z analogiem.

micles
04-02-2011, 16:13
Jak już, to : większe, cięższe, droższe, ale kryjące pełną klatkę. Właścicielom cropów nie dziwię się, że chcieliby EF-S'a. - po zamocowaniu Smienki do bagnetu EF poczułem moc pancake'owego szkła podpiętego do lustrzanki :D

MaciekCi
04-02-2011, 16:39
50mm 1,8 mk3

A co to miałoby być ? Większa ostrość i lepszy AF przy utrzymaniu tej samej ceny? Zbyt ryzykowne dla 50/1.4. :) Zwiększenie jakości wykonania zwiększy cenę, a tego chyba nikt by nie chciał, bo 50/1.8 jest świetna na start.

Śliski temat w tych 50tkach. ;) Jeśli zatarliby różnicę w ostrości lub w autofokusie lub w tym i w tym w stosunku do 50/1.4, to stracą część klientów 50/1.4. Jeśli wypuszczą na raz obie : i 50/1.8 i 50/1.4, wtedy mogą zagrozić 50tce/1.2L ;) wniosek : wypuścić trzy na raz. :lol:

Kolekcjoner
04-02-2011, 16:47
Śliski temat w tych 50tkach. ;) Jeśli zatarliby różnicę w ostrości lub w autofokusie lub w tym i w tym w stosunku do 50/1.4, to stracą część klientów 50/1.4. Jeśli wypuszczą na raz obie : i 50/1.8 i 50/1.4, wtedy mogą zagrozić 50tce/1.2L ;) wniosek : wypuścić trzy na raz. :lol:

A ja bym wysnuł inny i podejrzewam że bardzo dobrze korespondujący z myśleniem księgowych Canona - nic nie wypuszczać nowego w tym zakresie :cool:.

micles
04-02-2011, 16:50
Albo wypuszczać zaczynając od góry.

50 1.8 mkI ponoć był metalowy i w podobnej cenie. Jak optycznie - nie wiem.

Sunders
04-02-2011, 16:59
50 1.8 mkI ponoć był metalowy i w podobnej cenie. Jak optycznie - nie wiem.
Wiem-gorzej.

Merde
04-02-2011, 18:15
Jak już, to : większe, cięższe, droższe, ale kryjące pełną klatkę.

Miałeś ty kiedyś w ręku EF 35/2?

MaciekCi
04-02-2011, 18:35

Dokładnie,

-60mm wysokości (filtr 52mm)
-40mm długości
-210g

Lżejsze (ale na długość takie same) są jedynie 50/1.8 i 28/2.8, więc nie przesadzajmy, aktualnie najmniejszy obiektyw w ofercie Canona. :)

Goomis
04-02-2011, 20:03

Wydaje mi się, że micles odnosił się do tego, że jak by nowe 35 miało być EF 35/2(1.8) USM a nie EF-s 35/1.8 to było by właśnie większe, cięższe i droższe i to już by nie był raczej ten sam EF 35/2 tylko po lekkim liftingu ale zupełnie nowe szkło.

micles
05-02-2011, 00:19
Dokładnie to miałem na myśli. EF-S o tych samych parametrach może być : mniejszy, lżejszy, tańszy. Niepotrzebne skreślić.

Merde
05-02-2011, 08:52
Dokładnie to miałem na myśli. EF-S o tych samych parametrach może być : mniejszy, lżejszy, tańszy. Niepotrzebne skreślić.

Dlatego też pisałem o 35/2, nie postulowałem "rozjaśnienia" starej konstrukcji.
Teraz porównaj sobie wymiary i wagę EF 35/2 i Nikkora 35/1.8 DX.
Nawet jeśli dołożenie USM trochę zwiększy gabaryty, to co z tego?
Dalej byłaby to mała, lekka i względnie tania konstrukcja, chyba że księgowi zadecydują inaczej.

_igi
05-02-2011, 16:44
Małe, lekkie, trochę droższe - ale kryjące pełną klatkę. Ja tam wolałbym dopłacić parę stówek za to, że mogę szkła używać również z analogiem.

No ba, EF-S'y w grę nie wchodzą. Ogólnie działają mi na nerwy stałki EF-S, z chęcią zamiast 100 macro przytuliłbym 60 macro, nawet kosztem czerwonego paska i profi wyglądu :mrgreen:

Mogliby odświeżyć 35 dając obudowę z 28/1,8, zrobić jakieś 24/2,8, 40/1,8 czy inne wihajstry i było by do wyboru.

micles
05-02-2011, 17:09
Nikkora 35/1.8 DXTaki z niego DX jak ze mnie kobieta ^^ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153586)

MariuszJ
05-02-2011, 17:27
Taki z niego DX jak ze mnie kobieta ^^ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153586)
Nie kryje klatki (czerni rogi) na ciemniejszych przysłonach lub większych odległościach ostrzenia.

micles
05-02-2011, 18:10
Nie kryje klatki (czerni rogi) na ciemniejszych przysłonach lub większych odległościach ostrzenia.Tak, wiem (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2018057&postcount=12).

Może tak walczę z tą 35tką, bo sam już mam? Zrobiliby 20L, to by było dopiero fajno.

krzychoo
05-02-2011, 18:38
To prawda, takie 20L bardzo by się przydało w teamie z 35L; bo na razie porządnej jasnej 20tki żaden producent nie daje...

siudym
05-02-2011, 19:42
SIgma lubi odnawiac swoje szkla, ale cos nowej 20/1.8 II nie widac...:/

Donikm
05-02-2011, 23:54
To prawda, takie 20L bardzo by się przydało w teamie z 35L; bo na razie porządnej jasnej 20tki żaden producent nie daje...

Wydaje mi sie ze predzej Canon wypusci jakiegos nietypowego zoom'a cos w stylu 20-35mm, niz stalke 20mm, za gesto juz wsrod szerokich stalek: 14mm, 24mm, 35mm.

micles
06-02-2011, 00:59
Im mniejsza ogniskowa, tym dziury pomiędzy "cyferkami" robią się większe. Ja tam widzę spokojnie jeszcze z jedną elkę pomiędzy 14 i 24. Z resztą wystarczy spojrzeć : 35-24 = 11mm. Połączone z tym co napisałem powyżej - myślę że 18L-20L mogliby dać. Dawno kupiłbym Sigmę, gdyby nie trzeba było jej przymykać do 2.2 - bo przecież od 2.2 do 2.8 które mamy m.in w 16-35 to niedużo.

dinderi
06-02-2011, 01:22
Sigmę, gdyby nie trzeba było jej przymykać do 2.2 - bo przecież od 2.2 do 2.8 które mamy m.in w 16-35 to niedużo.Ne wiem czego Was na tej Politechnice aktualnie uczą, ale między 2,2 a 2,8 jest jedynie 3/4 z kawałkiem EV. Jak się poczyta biadolenia , że f4 to ciemnica naślubach, a potem, że 2,2 do 2,8 to "niedużo", to śmiech ogarnia. :)

micles
06-02-2011, 02:05
A nie 2/3? Przynajmniej u mnie w aparacie jest 2,2 > 2,5 > 2,8... (http://en.wikipedia.org/wiki/F-number#Typical_one-third-stop_f-number_scale) 2/3 działki z 2.2 do 2.8 to nie to samo co 2/3 działki z już-za-ciemnego (:D) 2.8 do 3.5, a tu jeszcze kolejna 1/3 ^^

Poza tym nawet na 2.2 ta Sigma killerem nie jest, no i przydałaby się jednak jakaś alternatywa dla niej.

siudym
06-02-2011, 03:33
Nie no bez przesady.
Nawet gdyby Sigma zostawila ostrosc w 20, a dodala samo HSM poprawiajac AF to szklo bedzie naprawde ok.

F2 odwinietowane:
http://img718.imageshack.us/img718/5931/sigma20vign1.jpg

21mpix. Moze nie jest to demon ostrosci, ale zmniejsz sobie to do np. 1/4 na 5mpix i masz zyletke. Jakas mega odbitka? Nie bardzo widze sens.
EDIT: W ishacku sie resize zrobil auto, tu org:
http://img189.imageshack.us/img189/5931/sigma20vign1.jpg

siudym
06-02-2011, 15:11
Daje do oceny zdejecie w ladna pogode, trafione (centralnym w srodek kadru), F2. Do oceny, czy S20 jest czy nie jest kiepska na F2 :)
JPG odwinietowany i pelen RAW 21mpix. Kazdy oceni sobie sam. Jesli Canon by zrobil TYLKO w pelni celne szklo z dobrym USM ale pozostawiajac taka ostrosc to juz bedzie ok.

http://www.siudym.webd.pl/temp/sigma_20_f2.jpg
http://www.siudym.webd.pl/temp/sigma_20_f2.cr2

Plati
07-02-2011, 11:11
No i Canon pokazał 2 nowości :)
600D - właściwie to samo co 550D tyle że z ruchomym wyświetlaczem jak w 60D
no i nowy tele EF 200-400mm f/4L IS USM z wbudowanym telekonwerterem 1.4x
Jak coś to: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12239
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12231
Eh ... ten brak edycji ... Gdyby był chociaż z 10 minut od napisania posta :|

Jest jeszcze kilka nowości:
Canon Speedlite 320EX oraz 270EX II: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12230
Canon EF 600 mm f/4L IS II USM i EF 500 mm f/4L II USM: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12232
Canon EOS 1100D: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12237

Kolekcjoner
07-02-2011, 12:22
O nowościach tych aktualnych bardzo proszę prowadzić dyskusję w dedykowanych wątkach.

Cichy
07-02-2011, 12:38
No i Canon pokazał 2 nowości :)[/url]

Znowu nic dla ślubniaków :/

allxages
07-02-2011, 14:16
Znowu nic dla ślubniaków :/

Bo Canon to firma fotograficzna ;-)

A tak poważnie, mogliby to ślubne 35L2 wypuścić..

Bartek_902
07-02-2011, 14:38
Ale 200-400 f4 IS piękna sprawa :) tylko cena pewnie kosmos biorąc pod uwage szkło nikona o tych parametrach bo to ponad 20tys tu pewnie nie będzie taniej :)

allxages
07-02-2011, 14:38
A w ogóle, sporo głosów pojawia się, że prędzej 7D2 będzie niż 5D3. A ja sie tak zastanawiam. Co jest nie tak z 7D? Wydawało mi się, że to sprzęt idealny do swojej roli.

pawciolbn
07-02-2011, 18:20
A w ogóle, sporo głosów pojawia się, że prędzej 7D2 będzie niż 5D3. A ja sie tak zastanawiam. Co jest nie tak z 7D? Wydawało mi się, że to sprzęt idealny do swojej roli.

no jak to co? - szumy dla szumofobów i brak FF dla tych co czekają na 5d3 ;)

BeatX
07-02-2011, 21:11
nowa wersja 500L ;) super!
na pewno zaszla koniecznosc poprawy starej wersji 500L .. wkoncu tyle w niej bledow i masa osob czekajacych na nowe 500mm ;]
co innego taki EF 50/1.4 !
przeciez na nowa wersje 50/1.4 nikt nie czeka i nie ma co w nim poprawiac.
w koncu to sprawdzona, dwudziesto letnia konstrukcja :lol:

myslidar
07-02-2011, 21:17
A po co mają poprawiać 50 1.4, jak jest lepszy z napisem L? Nie mają w tym interesu.

Kolekcjoner
07-02-2011, 21:36
na pewno zaszla koniecznosc poprawy starej wersji 500L .. wkoncu tyle w niej bledow i masa osob czekajacych na nowe 500mm ;]

Wbrew temu co piszesz całkiem sporo pro czeka na nowe tele głównie ze względu na nowy IS.

MaciekCi
07-02-2011, 22:07
co innego taki EF 50/1.4 !
przeciez na nowa wersje 50/1.4 nikt nie czeka i nie ma co w nim poprawiac.
w koncu to sprawdzona, dwudziesto letnia konstrukcja :lol:

Tak jak mówi Kolekcjoner. Nowy IS to przydatna rzecz. A co do 50tek, już się wypowiadałem, że to śliska sprawa.

Jeśli zatarliby różnicę w ostrości/AF 50tki/1.8 w stosunku do 50tki/1.4, to stracą część klientów 50/1.4.

Analogicznie z 50/1.4, poprawiając ostrość czy AF, część klientów Canona 50/1.2L by odpadła. Między tymi szkłami jest tak gigantyczna różnica w cenie (400 vs 1300 vs 5500) , że granice powinni zacząć uwydatniać, a nie zacierać...

akustyk
07-02-2011, 22:11
Wbrew temu co piszesz całkiem sporo pro czeka na nowe tele głównie ze względu na nowy IS.

mysle, ze do pewnych rzeczy warto odniesc sie w skali. bo ta grupa uzytkownikow, ktora czekala na upgrade 500/4 to jest jakis tam procent (jesli nie promil) tych, ktorzy jednego dnia w jednym wiekszym miescie (>500k mieszkancow) zanabeda nowego kita 18-55 mkII ;)

pomijajac jego faktyczna zasadnosc, to ten ruch jest glownie krokiem marketingowym pokazujacym zwiazek z rynkiem pro. znaczenie ma sam gest (i jego dzialanie emanuja ta "boskoscia" na nizsze polki Canona) i obecnosc bialej rury z czerwonym paskiem w mediach, co samo z siebie jest doskonala reklama i poteguje ta ww. emanacje boskosci ;) to jest takie +3 do boskosci obu nowych Rebeli :mrgreen:

BeatX
07-02-2011, 22:15
piszac powaznie mysle, ze inzynierowie canona uszczesliwiliby pare milionow osob, dajac EF 50/1.4 z ring usm zamiast micro usm.
optyka (w sensie wlasciwosci i jakosci) oraz jakosc wykonania niech zostanie taka jaka jest - wkoncu faktycznie od high-endu jest seria L
tylko ten cholerny micro usm..
ale brak jakichkolwiek dzialan canona w kwestii wymiany micro usm na ring usm w obiektywie EF 50/1.4 to po prostu kpina (patrzac pod katem premier nowych obiektywow canona)
nawet kitowy 18-55 jest w nowej wersji.
50/1.8 tez jest w rewizji mkII..

HuleLam
07-02-2011, 22:28
piszac powaznie mysle, ze inzynierowie canona uszczesliwiliby pare milionow osob, dajac EF 50/1.4 z ring usm zamiast micro usm.

Stawiam dolary przeciwko orzechom, że dużo, dużo mniej... Poza tym pięćdziesiątka to żadne wyzwanie dla projektantów - tu naprawdę nie da się nic zmienić ani sp...artolić.
Co innego supertele ze skuteczną stabilizacją. Przypuszczam, że Canon sprzeda więcej niż 1/25 ilośći pięćdziesiątek nowych telasów. Zatem kalkulacja jest prosta: 1000 obiektywów po 25000EUR to lepiej niż 20000 obiektywów po 500EUR

zdRAWki

akustyk
07-02-2011, 22:40
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że dużo, dużo mniej... Poza tym pięćdziesiątka to żadne wyzwanie dla projektantów - tu naprawdę nie da się nic zmienić ani sp...artolić.

no, akurat canonowskiego 50/1.4 nie mialem, ale 50/1.8 owszem. i nie kumam skad bierze sie to przekonanie, ze sie nie da spartolic, jak Canon dokladnie to zrobil ladujac 5-listna przeslone. nota bene, 50/1.4 oceniam tylko na podstawie zdjec, ktore z niego widzialem - i wlasnie dlatego mam Sigmofona. wiec jak w morde strzelil wychodzi mi, ze ze swoich czterech 50-tek, co najmniej polowe Canon ma dziadowska... ;)

Co innego supertele ze skuteczną stabilizacją. Przypuszczam, że Canon sprzeda więcej niż 1/25 ilośći pięćdziesiątek nowych telasów.
nie ma szansy. strzelalbym w proporcje rzedu 1:500 a to nadal jest IMHO optymistyczne oszacowanie rzedu wielkosci.

inna kwestia jest, ze ten bialy fallus sprzeda takich 600D czy 60D za kwote wielokrotnie przewyzszajaca dochody z samej jego sprzedazy :-D

wojkij
08-02-2011, 12:32
A miałem nadzieje że ten wątek jest po takim czasie w koszu, nie nudzi się Wam to?:D

akustyk
08-02-2011, 12:46
to co mnie sie osobiscie najbardziej nudzi, to policje obyczajowe, ktore oceniaja co komu powinno sie podobac badz nie, co nudzic a co nie.

dla mnie osobiscie niekonczace sie watki kotleciarzy i (czesciej) wannabe-kotleciarzy sa nudne jak flaki z olejem, ale skoro ktos chce w nich pisac, to wydaje sie szczytem buractwa wlazic w nie i wymagac od uczestnikow, zeby sobie dali spokoj...

my $0.02

Kolekcjoner
08-02-2011, 12:48
A co dopiero bicie piany w wątkach o zdjęciach :roll:.

akustyk
08-02-2011, 12:50
A co dopiero bicie piany w wątkach o zdjęciach :roll:.

wszystkich trzech? :-D

dziobolek
13-02-2011, 13:12
Pojawiła się plotka o następcy dla EF-S 17-55 f/2.8 - cyt za Optyczne.pl:

"EF-S 15–60 mm f/2.8 IS
Canon EF-S 15–60 mm f/2.8 IS ma być obiektywem,
który prawdopodobnie zastąpi model EF-S 17–55 mm f/2.8 IS.
Nowy produkt ma wyróżniać się podobną jakością wykonania,
a jego premiera planowana jest na maj br."

Pozdrówka!

wojkij
13-02-2011, 13:52
Panowie bom nie na czasie - wróżki na kiedy prognozują jakieś nowe FF?

Gregolius
13-02-2011, 14:03
Podobno Q3/Q4 tego roku ale standardowo pożyjemy zobaczymy:))

Opa_Apo
13-02-2011, 14:52
i będzie to 1Ds IV, a nie 5D III ;p
Tak przeczuwam już od dłuższego czasu. Na razie potwierdziło się, że na wiosnę pokazali 600D, a nie 5D III jak sporo osób przypuszczało. I moim zdaniem nie mogą dać tak dużego odstępu między 1D IV, a 1Ds IV więc teraz czas na niego. 2 argument przemawiający za 1 to euro 2012. 5D II nie wydaje się być w oczach userów tak archaiczna jak pierwsza 5 (patrz. sprzedaż 5D II) => nie wymaga jeszcze wymiany. Nowa 5 pojawi się na photokinie dopiero ;p To rzekłem ja :D

tomfoot
13-02-2011, 14:55

ale chodzi Ci o jakiś obiektyw z front focus? :-)
wróżki nic nie wiedzą, bo każda kolejna premiera pokazuje, że wszelkie wcześniejsze spekulacje były mało warte i wszelkie plotki to z zasady mało warte bzdury (nie po to za wywiad gospodarczy płaci się ciężkie miliony, by nowości ujawniać na canonrumors)

gietrzy
13-02-2011, 19:37

Drogi chłopcze ;)
Był/jest/będzie* kryzys trzeba się odkuć a w tym FF nie pomaga, będzie D700 II, A900 II? to się zobaczy co i w jaką tekturę zapakować. Na razie entrak (5D) bije rekordy sprzedaży.
Takie ef-s 15-60 jest jak najbardziej do zrobienia - to tu Sony zyskuje i trzeba być przygotowanym na nowego Zeiss A77 kita. Obstawiam $1200 na starcie.

sniper88
13-02-2011, 20:01
Pojawiła się plotka o następcy dla EF-S 17-55 f/2.8 - cyt za Optyczne.pl:

"EF-S 15–60 mm f/2.8 IS
(...)
Nie wierzę w to, bo spadła by im sprzedaż 15-85;)

Merde
13-02-2011, 20:12
Nie wierzę w to, bo spadła by im sprzedaż 15-85;)

Niekoniecznie. Wystarczy, że różnica cen będzie odpowiednio duża.

dziobolek
13-02-2011, 20:36
Niekoniecznie. Wystarczy, że różnica cen będzie odpowiednio duża.

Dokładnie - EF-S 15-85 w tej chwili to jest ok.550Euro, EF-S 17-55 kosztuje ok.850Euro,
więc myślę że cena startowa nowego 15-60 może zakwitnąć w okolicach 950-1000 Euro.

Pozdrówka!

tezmarek
13-02-2011, 20:52
Dokładnie - EF-S 15-85 w tej chwili to jest ok.550Euro, EF-S 17-55 kosztuje ok.850Euro,
więc myślę że cena startowa nowego 15-60 może zakwitnąć w okolicach 950-1000 Euro.

Pozdrówka!

Ale to już chyba kwota poza granicą zdrowego rozsądku dla obiektywów EF-S - zwłaszcza w kontekście ceny "odpowiednika" dla FF, czyli 24-105 L.

dziobolek
13-02-2011, 21:12
Ale to już chyba kwota poza granicą zdrowego rozsądku dla obiektywów EF-S - zwłaszcza w kontekście ceny "odpowiednika" dla FF, czyli 24-105 L.

No... ja na to patrzę tak, że szkła EF-S ze stałym światłem f/2.8 to takie IMHO eLki cropowe,
więc swoją cenę mają. Jak dla mnie żadne szkło Canon EF-S nie ma ceny w granicach zdrowego rozsądku.

A wogóle to które nowe szkła Canona mają ceny w granicach zdrowego rozsądku??? :wink:

Pozdrówka!

tezmarek
13-02-2011, 21:27
No... ja na to patrzę tak, że szkła EF-S ze stałym światłem f/2.8 to takie IMHO eLki cropowe,
więc swoją cenę mają. Jak dla mnie żadne szkło Canon EF-S nie ma ceny w granicach zdrowego rozsądku.

A wogóle to które nowe szkła Canona mają ceny w granicach zdrowego rozsądku??? :wink:

Pozdrówka!

Jest trochę takich obiektywów EF-S. Zaczynając od kita IS przez 55-250 i kończąc na 60 macro. To jest bardzo sensowny pułap cenowy dla EF-S. Moim zdaniem oczywiście ;)

Kolekcjoner
13-02-2011, 21:41
i będzie to 1Ds IV, a nie 5D III ;p
Tak przeczuwam już od dłuższego czasu. Na razie potwierdziło się, że na wiosnę pokazali 600D, a nie 5D III jak sporo osób przypuszczało.
Może ale żadne wiarygodne źródło tego nie wróżyło także to były raczej wyłącznie marzenia niektórych użytkowników.

A w ogóle to które nowe szkła Canona mają ceny w granicach zdrowego rozsądku??? :wink:

No dość ciężko znaleźć :cool:.
Ciekawe jest to (o czym wróżba już tu chyba była), że Canon teraz wypuszcza albo eLki albo EF-Sy. Nie przypominam sobie w ostatnim czasie premiery żadnego "normalnego" obiektywu.

ARN
13-02-2011, 23:45
.... Nie przypominam sobie w ostatnim czasie premiery żadnego "normalnego" obiektywu.

Przecież się sprzedają, wiec po co? :twisted:

Kolekcjoner
14-02-2011, 00:42
Przecież się sprzedają, wiec po co? :twisted:

.... i to wygląda na to, że całkiem nieźle. W 13 miesięcy zrobili 10 milionów obiektywów pewnie z tego większość to właśnie EF-Sy.

_igi
14-02-2011, 01:10
Ja bym chciał odświeżone 28, 35mm z USM i 135 ze światłem 2,8. No i 60 macro, tylko pod pełną klatkę.

Niech cropom dadzą spokój, jak dla mnie najdroższym obiektywem który realnie mógłbym do tego kupić byłby Tamron 17-50/2,8 z USM-em, jakkolwiek oni to tam nazywają.

ARN
14-02-2011, 01:15
Ja bym chciał odświeżone 28, 35mm z USM i 135 ze światłem 2,8. No i 60 macro, tylko pod pełną klatkę.
....

A propos mojego wyróżnienia - ale koniecznie 135 f2.8 z ISem. To dopiero przybyłoby wątków "który kupić" :-D

_igi
14-02-2011, 01:43
Obojętnie, byłby to naprawdę fajny teleobiektyw do pełnej klatki za małą kasę, bo 135 soft focus jest do bani, a 135L swoje kosztuje.

vinietu
14-02-2011, 12:41
Kombinacja 15 i 2.8 bez wątpienia nie do pogardzenia, zresztą 24mm dla małego obrazka bywa podobnie, jest to ogniskowa która się przewija tak patrząc w Exify choćby.
Więc aby tylko trzymał parametry ok, o klientów spokojna głowa.

dziobolek
14-02-2011, 13:17
Kombinacja 15 i 2.8 bez wątpienia nie do pogardzenia, zresztą 24mm dla małego obrazka bywa podobnie, jest to ogniskowa która się przewija tak patrząc w Exify choćby.
Więc aby tylko trzymał parametry ok, o klientów spokojna głowa.

Dokładnie tak jak piszesz.

Nawet jeśli do Tamrona 17-50 wsadzą USD i nowy VC to:

-po pierwsze primo - jego cena też będzie odpowiednia, i nie zdziwiłbym się,
gdyby się zbliżył pułapem do nowej Sigmy 17-50 f/2.8 DC EX OS HSM ;)

-po drugie primo - duuuuużo ciekawszy zakres +2<17-50>+10 za który warto zapłacić...

... będzie miał nowy Canon EF-S 15-60 f/2.8 (jeśli się wogóle pojawi).
Pozdrówka!

gietrzy
15-02-2011, 17:34
Canon akustycznie: 300/4L IS II; na razie tylko wniosek z rycinami. Więc Drogi Wiatraczku: rok 2011 rokiem zaciskania pasa ;)

micles
15-02-2011, 17:48
Ej tam, przecież "aż tak drogi" to on nie będzie :D

Sunders
15-02-2011, 17:58
Ej tam, przecież "aż tak drogi" to on nie będzie :D
Jesli będzie podobnie jak z 300/2,8L IS I i II, to niestety może być "aż taki" :evil:

jotes25
15-02-2011, 18:03
Jeśli mówicie o 300/4 L IS II, to w postaci jak we wniosku raczej go nie będzie. W ogóle wątpię czy taki obiektyw ma szanse się pojawić (patrz 70-300 L).

Kolekcjoner
15-02-2011, 18:11
Więc Drogi Wiatraczku: rok 2011 rokiem zaciskania pasa ;)

Hmmm.... no coś w tym jest, bo moja szklana kula mówi, że to nie wszystkie fajne "szklane premiery" w tym roku 8-). Także chyba rzeczywiście warto odkładać :razz:.

Kolekcjoner
11-03-2011, 16:10
Canon continues “it will bring new levels of performance and simplicity to the video creation market”.
To zdanie wyrwane z kontekstu ale IMO dobrze obrazuje jakich to specyjałów ;) należy się spodziewać w nowym 5D.

gietrzy
13-03-2011, 13:53
1. ef-s nie jest priorytem dla firmy, pod nowe Rebele kupujcie nowe eLe.
2. 5D3 6 miesięcy po Smarku.
3. Kwietniowe lustro (imho to jednak będzie 5D3 nie Ds) będzie mieć Thunderbolta.
4. Nie to nie OT: Sigma zachęcona sukcesem 50 i 85 będzie szaleć ze stałkami i OS (300/2.8)

i moje ulubione w kontekście realiów w Polszy:

5. Canon Australia prawdopodobnie obniży ceny by walczyć... z szarą strefą.

Inka
14-03-2011, 14:26
* 2800 pełni skuteczne megapikselowy sensor CMOS. Osiągnąć poprzez wprowadzenie nowych technologii takich jak fotodiody ciche nowe
* Wymiary sensora 36.0 x 24.0mm 1.0x
* Szeroki cicha czułość ISO ISO 100 ~ 12800 (rozszerzenie L: 50, H1: 25600, H2: 51200, H3: 102400)
Sześciu klatek * Dual DIGIC4 / s umożliwia fotografowanie seryjne
* 98 procent pola widzenia celownika, powiększenie 0,71 razy. Z poziomu elektronicznej
* Szybki system AF. Double Cross Centre, Krzyż pomaga 19 punktów - 26 punktów. 5 punktowy AF Tryb wyboru, rodzaje automatycznych. Zaawansowane AI Servo AF
* 63-segmentowy pomiar. 1920 × 1080 30/25/24 klatek na sekundę
* Funkcja Przycinanie wideo. 10x SD, HD cztery razy, trzy razy w pełnej rozdzielczości HD.

To było urojenia ]
:lol:

http://toki.2ch.net/test/read.cgi/dcamera/1286941482/l50
Tłumaczenie googla.

MacGyver
14-03-2011, 14:31
http://toki.2ch.net/test/read.cgi/dcamera/1286941482/l50

W wierszach nr 938 i 977 są literówki ;-)

SebaWolf
14-03-2011, 15:02
......* 2800 pełni skuteczne megapikselowy sensor CMOS. Osiągnąć poprzez wprowadzenie nowych technologii takich jak fotodiody ciche nowe.....

Ale o co kaman przecież to jakiś news z datą 2010/10/13

gietrzy
14-03-2011, 15:22
Ale o co kaman

O to, że dzisiaj mamy 14 marca 2011, konkretne njiusy o konkretnej współpracy C z Apple a tam wciąż mowa o - cytat Nelly - Digic'u Czwórku.

gietrzy
18-03-2011, 08:47
Czach mówi, że obrazek mówi sam za siebie więc troszeczkę rycin bo japoński nowy rok fiskalny za rogiem:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/themes/magnet/scripts/timthumb.php?src=http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2011/03/2011_53437_fig02.png&a=t&h=200&w=475)

Cichy
18-03-2011, 10:52
Wygląda niestety na APS-C, czyli mało przyszłościowo.. :/

jotes25
18-03-2011, 15:15
Wygląda niestety na APS-C, czyli mało przyszłościowo.. :/

A gdzie Twoim zdaniem tkwi przyszłość?
Wg mnie Rebel w wersji bez lustra + kilka naleśników (a da się zrobić tak samo małe jak w m43 albo i mniejsze) to całkiem rozsądne rozwiązanie chwilowej mody na ponoć mniejsze aparaty ;)
P.S. Niestety, raczej i tak nie kupię takiego rozwiązania. Skłoniłby mnie jedynie absolutnie bezgłośny korpus z elektroniczną migawką. Na razie na taki się nie zanosi, nie tylko u Canona...

Cichy
18-03-2011, 16:47

W małych high-endowych aparatach z pełną klatką.

konradl
18-03-2011, 17:48
a obiektywy do tych malych pelnoklatkowych aparatow jakie beda?
Sony juz zrobil male obiektywy do APS-c i wyglada to jak z komorki, kosmiczne mydlo, brak kontrastu, aberracje itd.

Tak wiec jaki obraz uzyskamy z malego obiektywu wspolpracujacego z pelna klatka?

gary
18-03-2011, 20:10
Tak wiec jaki obraz uzyskamy z malego obiektywu wspolpracujacego z pelna klatka?
taki jak w laice - czyli swietny. wystarcza mikrosoczewki.

Cichy
18-03-2011, 20:13
taki jak w laice - czyli swietny. wystarcza mikrosoczewki.

Koledze chyba chodziło o to, że nie można zrobić małego obiektywu o dobrej jakości pod pełną klatkę, a nie o soczewki na matrycy :) No na dzień dzisiejszy niestety tylko jedna firma pokazuje, że można (leica of kors). Ba, te obiektywy są dużo lepsze od tych dużych :)

konradl
18-03-2011, 20:33
Tyle lat minelo, a canon dalej sobie nie radzi z jakoscia rogow przy standardowych obiektywach szerokokatnych. Skad przekonanie ze przy jeszcze mniejszych sobie poradza? :)

Chyba ze macie na mysli jakies wymuskane stalki? To moze? choc i tak nie sadze zeby dalo sie je zrobic na tyle kompaktowo, zeby pasowaly do malych korpusow.

tezmarek
18-03-2011, 20:41
... No na dzień dzisiejszy niestety tylko jedna firma pokazuje, że można (leica of kors). Ba, te obiektywy są dużo lepsze od tych dużych :)

OK, a czy zasadniczym problemem w lustrzankach nie jest czasami konieczny dla szerokich kątów retrofokus?

gietrzy
18-03-2011, 23:43
OK, a czy zasadniczym problemem w lustrzankach nie jest czasami konieczny dla szerokich kątów retrofokus?

Nie wiem co to retrofokus, ale wystarczy chyba kliknąć temat obok nt. 24II :mrgreen:

epicure
19-03-2011, 14:21

Ten problem występuje wszędzie przy szerokich kątach. Nawet w bezlusterkowcach ogniskowe obiektywów są czasem mniejsze, niż odległość od matrycy do bagnetu.

Kolekcjoner
19-03-2011, 14:33
Ten problem występuje wszędzie przy szerokich kątach. Nawet w bezlusterkowcach ogniskowe obiektywów są czasem mniejsze, niż odległość od matrycy do bagnetu.

Tak ale w dslr ze względu na lustro występuje w bardzo dużym nasileniu.
W temacie tego patentu to może oznaczać tylko tyle, że sobie coś takiego zastrzegli na wszelki wypadek - zresztą dziecko by to wymyśliło :wink:. Nie podniecałbym się tym specjalnie.

Czacha
19-03-2011, 14:39
Od patentu do masowej produkcji daleka droga. Popieram zdaniem Kolekcjonera, ze nie ma sie czym ekscytowac.. malo to patentów Canon zglaszal? ;)

Z reszta jesli zrezygnuja z obecnego mocowania i stworza nowy bagnet to nie ma znaczenia czy bedzie to Canon, Nikon czy Sony, skoro optyka nie raczej bedzie pasowala i bedzie trzeba budowac nowa szklarnie ;)

epicure
19-03-2011, 14:41
Dla wielbicieli plotek (chociaż to nie jest plotka, tylko oficjalne stanowisko):

http://www.amateurphotographer.co.uk/news/canon_doesnt_need_compact_system_camera_news_30639 4.html

Canon nie jest zainteresowany bezlusterkowcami.

Cichy
19-03-2011, 14:46
Tak, jak Nikon nie był zainteresowany zrobieniem pełnej klatki. Rynek zrobi swoje.

Czacha
19-03-2011, 14:47
O Nikonie to ogólnie krążyły kiedyś legendy poparte "badaniami naukowców", że Nikonikoniarze nie będą mieli pełnej klatki ze względu na bagnet .. no i co? ;)

rysib
19-03-2011, 16:56

W małych high-endowych aparatach z pełną klatką.

Też bym tak chciał. Ale obawiam się że, będzie tak jak z silnikami elektrycznymi. Niby przyszłość, ale ceny dla najzasobniejszych portfeli i jeszcze mało propozycji (abstrahując od tego, kto wstrzymuje ten postęp). Przykładem tej przyszłości "W małych high-endowych aparatach z pełną klatką." jest Leica. I co z tego, że mała i ma pełną klatkę. Niestety jej udział w rynku pokazuje że ta przyszłość jeszcze nie trafiła pod strzechę. Nawet tak wyczekiwany X100, to nie jest pełna klata. Jeszcze długo przyjdzie nam poczekać na cyfrową generacje CANONETek - a szkoda.

gietrzy
19-03-2011, 18:09
Tak, jak Nikon nie był zainteresowany zrobieniem pełnej klatki. Rynek zrobi swoje.

Dokładnie, zobaczą ilu ****** jeszcze nie będzie omijać kupy na chodniku.
Przyjdzie Nikon to się zmieni punkt widzenia.
Njius oficjalny ma imho na celu utrzymanie sprzedaży ef-s na dotychczasowych poziomie a jaka prawda jest... pewnie testują cropa zamkniętego w pudełku po fajkach.

Cichy
19-03-2011, 19:16
Pierwsze było Sony (nie uwzględniam u4/3), teraz pewnie dowalą nexem siódemką, drugi pewnie będzie Nikon i Canon robiąc w gacie wyskoczy łaskawie na końcu...

akustyk
19-03-2011, 22:53
O Nikonie to ogólnie krążyły kiedyś legendy poparte "badaniami naukowców", że Nikonikoniarze nie będą mieli pełnej klatki ze względu na bagnet .. no i co? ;)

i dalej nie maja. maja FX ;) a zolci fanboys, z uporem godnym fanboys Apple'a, leciutko kupili nowa nazwe od dawna znanej rzeczy i powtarzaja jak, nie przymierzajac "aj nid en ajfon" (http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg )

inna kwestia, ze to faktycznie jest minimalnie niepelna klatka, bo tam zdaje sie jakiejs czesci milimetra brakuje ;)

ale akurat co jak co, dla mnie stanowisko Canona jest w 100% wiarygodne. dzisiaj jeszcze jest swiezy dym o bezlusterkowce, ale na moje oko, to za 5 lat od dzis Canon bedzie gonil wiecej Rebeli niz Olympus i Panas swoich bezlusterkowcow. razem do kupy. wiec na diabla im babranie sie w ten rynek....

Viracocha
20-03-2011, 00:18
ale akurat co jak co, dla mnie stanowisko Canona jest w 100% wiarygodne. dzisiaj jeszcze jest swiezy dym o bezlusterkowce, ale na moje oko, to za 5 lat od dzis Canon bedzie gonil wiecej Rebeli niz Olympus i Panas swoich bezlusterkowcow. razem do kupy. wiec na diabla im babranie sie w ten rynek....
To tylko jeden z możliwych scenariuszy. Wg innego Canon może stracić sporo rynku na korzyść bezlusterkowców, nie mając nic swojego w tym segmencie do zaoferowania.

akustyk
20-03-2011, 00:50
w doraznej, dzisiejszej perspektywie, Canon moze byc na minusie za "niemanie" bezlusterkowca i nie uczestniczenie w biegu lemingow pod tytulem "jedzmy go*, miliony much nie moga sie mylic". ale w perspektywie kilku lat moze mu sie to oplacic. bo bezlusterkowce to jest duze halo marketingowe dzisiaj, ale niekoniecznie za pare lat.

mirrorless to jest dla zwyklego konsumenta tylko haslo marketingowe, chwilowo na skutek wpompowania ogromnej kasy majace ten wydzwiek zwiekszania potencji, popularnosci u plci przeciwnej itd. itp. - tak samo jak tablet, smartphone czy jeszcze niedawno netbook. pamietam jak kiedys szczytem seksapilu byly palmtopy, organizery i cala masa go*, ktore ludziom upychano za kosmiczne pieniadze i po ktorych praktycznie nie zostal slad, bo pozarly je urzadzenia lepiej przemyslane badz po prostu lepsze.

to czy aparat ma czy nie ma lustro przestanie w pewnym momencie byc marketingowo dojone, bo ludzie zauwaza, ze nic z tego dla nich nie wynika (see: 4/3 mialo dawac mniejsze rozmiary i w ogole "zniszczyc" klasyczne DSLR... ).

inna kwestia, ze w mnie sie wydaje, ze Canon gra w strategie sprzedawania sprawdzonej wielokrotnie formuly (Rebel nie zmienil sie praktycznie nic od czasow 500-tki) bedacej w opowiednim czasie i miejscu tam, gdzie klient przychodzi kupic maly, amatorski aparat z wymienna optyka i wybiera Rebela dlatego, ze ten sprzet jest od 30 lat iterowany, znany, sprawdzony i bezpieczny w zakupie. nierozdrabnianie sie na bezlusterkowca moze byc finansowo korzystniejsze dla Canona.

nie patrzmy wylacznie z dzisiejszej perspektywy.

Kolekcjoner
20-03-2011, 01:29
Przy czym nie można nie brać pod uwagę, że Canon to jest gracz numer jeden w kwestii umiejętności zarabiania pieniędzy na tym rynku. Wystarczy porównać wyniki finansowe konkurencji (jedynie Nikon na +) reszta liczy straty (i to bynajmniej nie po trzęsieniu ziemi). Dlatego ja bym jednak był ostrożny z ocenami co Canon powinien - oni chyba jednak wiedzą co robią.

ARN
20-03-2011, 01:43
Ależ oni doskonale wiedzą co robią.
Nie będą przecież sami sobie tworzyć konkurencji. Poczekają, poobserwują... mają na to czas+kasę+udział w rynku...

gietrzy
20-03-2011, 02:38
Wystarczy porównać wyniki finansowe konkurencji

Ja tylko w kwestii formalnej - m/43 i jego udział/wartość w rynku wg wielu wyglądałby zupełnie inaczej gdyby Oly zamiast 17/2.8 puścił 12/2.8 a Panas zamiast 14-42 kita 50/1.8. Z finansowego pktu widzenia system dobiła osoba odpowiedzialna za kastrację GF2 z FEC i EVF.
Powyższe oczywiście tylko potwierdza, że (niestety) nie ma bata na marketingowców Canona.

tezmarek
20-03-2011, 10:03
Ależ oni doskonale wiedzą co robią.
Nie będą przecież sami sobie tworzyć konkurencji. Poczekają, poobserwują... mają na to czas+kasę+udział w rynku...

Canona do roboty mógłby zagonić tylko konkurencyjny bezlusterkowiec, który byłby zauważalnie tańszy od najtańszej lustrzanki, a do tego miałby od razu na pokładzie wizjer. Tylko cena może zrobić poważniejsze zamieszanie na tym rynku. Na razie jednak nie ma odważnego/zainteresowanego, który chciałby poważnie zainwestować w nową wizję aparatu dla mas. Pełna klatka raczej w tej roli odpada - chyba najlepsze ze względu na rozmiary obiektywów byłoby u4/3. Wprawdzie naleśniki smakują smakoszom ;), ale masowy odbiorca musi mieć lekkiego i małego zooma, a całość nie może wyglądać jak NEX z teleobiektywem.

akustyk
20-03-2011, 12:04
to ja jeszcze jedna uwage puszcze dlaczego IMHO Canon nie bedzie sie bawil w bezlusterkowca, a np. w Nikonie ma to racje bytu.

w bardzo dlugofalowej strategii firm, sprzedaz Canona napedza istnienie w swiadomosci profesjonalistow i (w jeszcze wiekszym stopniu) wannabe-profesjonalistow, czyli wszystkich tych zajaranych tymi zdjeciami rzedow bialych penisow ze stadionow :) nie ma marketingu celujacego w pasjonata, jest tylko pokazywanie, ze pro tego uzywaja i celne trafianie w onanistyczno-techniczny "elektorat". abstrahujac zupelnie od innych cech, Canon robi od niemal zarania systemu EOS aparaty bez fajerwerkow i gadzeciarstwa, ale generujacy dobre wyniki. to oznacza tez, ze w nowych korpusach Canona powoli przeciekaja nowosci rynkowe, ale jak juz cos jest implementowane, to nie ma "ale", typu 7fps przy 12bit, ale przy 14bit nagle mniej ;)

sprzedaz Nikona napedza klient-entuzjasta. w tym tez pro, ale w marketingu Nikona od lat istnieje wyrazne parcie na sprzedawanie "fun-factor" a nie czystych wynikow. stad wybajerzanie puszek ficzerami...

to sa zupelnie inne filozofie i bezlusterkowiec pasuje do tej Nikona, natomiast w Canonie mniej. dlatego Canon czeka. az dym marketingowy osiadzie i nagle ludzie sami dojda do wniosku, ze Rebel w zupelnosci im pasuje zamiast bezlusterkowcow ;) a foldery reklamowe z rzedami bialych penisow pomoga w tej decyzji.

o tym, ze ta strategia Canona dziala, to juz inni napisali :)

Viracocha
20-03-2011, 12:22
A wg mnie, jeśli Nikon wejdzie w bezlusterkowce, będzie to dla Canona jak sygnał do ataku i wypuści również swojego Evila.

epicure
20-03-2011, 12:28
Mi się wydaje, że ani Canon, ani Nikon nie wejdą na poważnie w bezlusterkowce (sytuacja obu firm jest podobna i nie ma żadnych znaczących różnic w targetowaniu ich produktów). A nawet jeśli wejdą, to tak jak Sony - byle tylko pokazać, że potrafią, a tak naprawdę będzie to tylko praktycznie nierozwijana odnoga głównego systemu bez sensownych korpusów i z biednymi szkiełkami, jak w przypadku NEXa.

tezmarek
20-03-2011, 12:38
Bezlusterkowiec dla mas wcale nie musi być napakowany zaawansowanymi funkcjonalnościami. Wystarczy, żeby był tani (a ostatecznie może być, bo mniej w nim mechaniki), wygodny i robił przyzwoite zdjęcia. Potem wystarczy kampania - w stylu "ten aparat jest przyjazny i robi piękne zdjęcia". Problem w tym, że do sloganu chciało by się dodać "- więc nie potrzebujesz już lustrzanki". I w tym jest chyba główny problem.

Czacha
20-03-2011, 12:58
Gdyby istniala wyrazna luka w ryku to jestem pewien ze fachowcy z Canona dawno by ja wyczaili i szybciutko zapełnili. Ale z jakiegos powodu Tak sie nie dzieje, wiec byc moze zyski z wdrozenia nowego produktu nie sa wcale obiecujace tak jak tu sie wszystkim wydaje... My dysponujemy jedynie przeczuciami, Canon ma troche wiecej narzedzi do badania rynku i potrzeb ;)

epicure
20-03-2011, 13:04
"Luki" w rynku są, zapewne całkiem wiele ich jest. Ale samo ich istnienie nie jest wystarczające, żeby Canon mógł się nimi zainteresować. Tam jeszcze musiałby być popyt na tyle duży, żeby giganci skłonni byliby zaryzykować odejście od tzw. mainstreamu, który w sposób bezpieczny gwarantuje im dużo kapuchy ze sprzedaży sprzętu i wejść w coś kompletnie niepewnego i nieprzewidywalnego.

Czacha
20-03-2011, 13:21
Dokładnie to samo napisałem w 2gim zdaniu.

allxages
20-03-2011, 14:04
Mi się wydaje, że ani Canon, ani Nikon nie wejdą na poważnie w bezlusterkowce (sytuacja obu firm jest podobna i nie ma żadnych znaczących różnic w targetowaniu ich produktów).

O ile wiem to mocno się mylisz.

epicure
20-03-2011, 15:20
O ile wiem to mocno się mylisz.

Mogę się mylić, ale Ty na pewno tego nie wiesz ;)

allxages
20-03-2011, 16:18
Zdziwisz się, ale ja właśnie to wiem.

Sławek
20-03-2011, 16:31
Zdziwisz się, ale ja właśnie to wiem.
No to dawaj...

allxages
20-03-2011, 16:39
Popatrz sobie na kapitał i przychody obu firm. Poczytaj o ogólnych problemach Nikona w sferze ekonomicznej. To są fakty, które mówią nam prostą rzecz: te firmy nie są w jednakowej pozycji.

Sławek
20-03-2011, 16:47
Popatrz sobie na kapitał i przychody obu firm. Poczytaj o ogólnych problemach Nikona w sferze ekonomicznej. To są fakty, które mówią nam prostą rzecz: te firmy nie są w jednakowej pozycji.
Myślałem że masz coś konkretnego.
A tak to dalej wróżenie z fusów.
Wiesz...Kiedyś Enron był jednym z najpotężniejszych przedsiębiorstw na świecie....Wiesz jaki miał kapitał i przychody...

allxages
20-03-2011, 16:51
Ale ja nic nie wróżę. Kompletnie nie interesuje mnie to czy będzie bezlusterkowiec czy nie i nie wchodzę w tą dyskusję. Zanegowałem tylko stwierdzenie, że Nikon i Canon są dokładnie na tej samej pozycji.

A jak miałbym wróżyć z fusów to bym prędzej obstawiał inwestycję w średni format, może nawet przejęcie Hassela. To tylko zrobiłoby z Canona jeszcze bardziej PRO dla onanistów i tych co patrzą w przyszłość, której nigdy nie dosiągną..

Kolekcjoner
20-03-2011, 17:27
Nie no Canona i Nikona jeśli chodzi o kapitał, ofertę itd. dzieli sporo ale czy to ma jakieś przełożenie na rynek foto - chyba niewielkie albo w ogóle.

allxages
20-03-2011, 17:42
Patrzac na to, ze to jednak (niestety) prawie przez cala dluga historie, Nikon byl w cieniu sukcesow Canoona to uwazam, ze ma.

Kolekcjoner
20-03-2011, 17:50
Oj z tą historią to różnie bywało. Przez całe lata Nikon był absolutnie numerem jeden w fotografii profesjonalnej i to oni dyktowali warunki. A w ostatnich latach mocno skopali tyłek Canonowi więc moim zdaniem wielkość firm chyba tu wiele nie wnosi.

Sławek
20-03-2011, 17:59
Oj z tą historią to różnie bywało. Przez całe lata Nikon był absolutnie numerem jeden w fotografii profesjonalnej i to oni dyktowali warunki. A w ostatnich latach mocno skopali tyłek Canonowi więc moim zdaniem wielkość firm chyba tu wiele nie wnosi.
Dokładnie...
Młodzi nie pamiętają, ale tak właśnie było. Nikon był na szczycie a Canon Z Minoltą walczyły o drugie miejsce. Canon swój kapitał właściwie nie zbudował na sprzęcie fotograficznym tylko biurowym. Niedawno śmiać mi się chciało jak w MM sprzedawca chciał mnie przekonywać do produktu pewnej, mało znanej firmy, Nikon.

epicure
20-03-2011, 18:07
Zanegowałem tylko stwierdzenie, że Nikon i Canon są dokładnie na tej samej pozycji.

Takie twierdzenie tu nie padło.

Kolekcjoner
20-03-2011, 18:18
Dokładnie...
Młodzi nie pamiętają, ale tak właśnie było. Nikon był na szczycie a Canon Z Minoltą walczyły o drugie miejsce.
Tak na prawdę to w segmencie sprzedaży entry level Minolta we wczesnych latach 80-tych była numerem jeden i przez pewien czas miała największy udział w rynku (ponad 33%).

Canon swój kapitał właściwie nie zbudował na sprzęcie fotograficznym tylko biurowym.

Otóż to.

tezmarek
20-03-2011, 18:31

W zamierzchłych analogowych czasach wybrałem Canona dlatego, że... nie było mnie stać na Nikona. Produkty Canona uważane były za odrobinę obciachowe i mniej profi ;), ale za to kosztowały zauważalnie mniej :).
Nikon fajny, ale drogi, Minolta choć miała nowoczesne rozwiązania, uważana byłą za "kruchą". Cóż było robić.

Na dodatek złożyło się tak, że mam również kalkulator biurowy Canona :)

sando
20-03-2011, 19:28
to czy aparat ma czy nie ma lustro przestanie w pewnym momencie byc marketingowo dojone, bo ludzie zauwaza, ze nic z tego dla nich nie wynika (see: 4/3 mialo dawac mniejsze rozmiary i w ogole "zniszczyc" klasyczne DSLR... ).

A co wynika dobrego z tego, że aparat ma lustro? Dlaczego fotoamator miałby wybrać lustrzankę jeśli bezlusterkowiec będzie dawał równie dobrą jakość zdjęć i dodatkowo będzie mniejszy i lżejszy?

tezmarek
20-03-2011, 19:41
A co wynika dobrego z tego, że aparat ma lustro? Dlaczego fotoamator miałby wybrać lustrzankę jeśli bezlusterkowiec będzie dawał równie dobrą jakość zdjęć i dodatkowo będzie mniejszy i lżejszy?

Jeśli bezlusterkowce będą miały dobre wizjery (choćby elektroniczne) i szybki AF, to lustrzanki przestaną być potrzebne. Odgłos klapnięcia lustra może pójść z głośniczka - to dla tradycjonalistów. ;)

akustyk
20-03-2011, 20:39

nie jestem fotoamatorem, wiec nie wiem. ale wyniki sprzedazy sa takie, ze 1000D do spolki z 500D robia duzy wolumin sprzedazy, a to przy kosztach operacyjnych Canona oznacza tez duzy zysk. wiec jak widac Canon ma sie zupelnie dobrze bez bezlusterkowca.

przypominam, jak swego czasu sp. Minolta zrobila stabilizacje na matrycy. i wszem i wobec bylo trabione, jak to nagle Canon i Nikon zaczna wkladac taka stabilizacje do entry level i jak to nagle zabierze im rynek, bo amatorzy wola wydac pieniadze na stabilizacje tylko jeden raz ;)
Canon klepal Rebele, wedlug tej samej formuly, ktora wykminil w okolicach 1990 roku ;) bez stabilizacji w matrycy ;)

potem pojawilo sie 4/3, ktore mialo zrewolucjonizowac rynek, bo mialy z tego wyniknac mniejsze aparaty. takie jakie wola fotoamatorzy. i znowu Canon czy Nikon mialy stracic rynek, bo amatorzy wola mniejsze.
Canon klepal Rebele, wedlug tej samej formuly, ktora wykminil w okolicach 1990 roku ;) bez stabilizacji w matrycy i w podobnych rozmiarach

teraz pojawia sie wielka chryja, ze bezlusterkowce posprzataja rynek, bo ...
Canon klepie Rebele ...

... i pod wzgledem finansowym nieodmiennie konczy na zielono, tam gdzie reszta jest gleboko w czerwieniach :)

tomfoot
20-03-2011, 20:59
Zaczyna mi sie przypominać dyskusja o tym, czy aparaty cyfrowe mają rację bytu przy analogach (bo przecież miały nigdy nie zastąpić jakości analoga, na skutek czego nikt poważnie zajmujący się fotografią lub też ją po prostu lubiący nie miał prawa nawet myśleć o porzuceniu negatywów).
Ciekawe jak na rozważania o lustrze i "bezlustrzu" będziemy patrzeć za kolejne 15 lat. I jaka technologia zastąpi oba te rozwiązania ...

krisv740
20-03-2011, 21:25
o ile ja dobrze pamiętam.... to lustrzanka była (może jest nadal,choć czytając ten wątek zaczynam w to wątpić...) rozwinięciem idei aparatu dalmierzowego z wymienną optyką.
podobno ( ???!!!) uzyskaliśmy możliwość "bezstresowego" używania dłuższych obiektywów, lepszego (dokładniejszego/100% ) podglądu kadru itp itd......
ja osobiście jestem za "dalmierzowym cyforwcem z wymienną optyką i FF na pokładzie" ale bez jakości Leica i oczywiście jej ceny (biedny jestem ... ot i co...)
przypominają mi się analogowe kijevy,zorkij i inne (które wówczas były poza moim zasięgiem finansowym).
w chwili obecnej pojawia się promyk nadziei w postaci fuji x100... , ale nie widzę obowiązku aby canon wszedł w ten rynek...
co to tak naprawdę by mi dało?
obiektywy które mam - nie jestem w 100% pewien, ale obawiam się że z pełną użytecznością było by ciężko...
w zasadzie do takiego "dalmierza" potrzebowałbym dwa szkła - 24/35 i 50-70mm lub ewentualnie coś w granicach 17-40 i to drugie szkiełko.
jeśli optyka będzie w cenie jak x100 , to i na nią znajdzie się "siano"

czy canon "musi"???
nie , nie musi.
było by może i miło, ale każda inna firma jeśli zaproponuje mi takie rozwiązanie zarobi na mnie.
czy odejdę od canona i lustrzanki? - na pewno nie!
100-400 jest mi potrzebne jak krew ;)
70-200 lubię
17-40 coraz bardziej szanuję...

nie będę mieszał zastosowań (w swojej praktyce) tych dwóch systemów....

będę zadowolony jeśli będę miał możliwość używania ich zamiennie....

jest mi więc w 99,99% całkowicie obojętne czy akurat canon coś takiego "wypuści", ważne aby coś takiego w końcu było....

sando
20-03-2011, 22:46
nie jestem fotoamatorem, wiec nie wiem. ale wyniki sprzedazy sa takie, ze 1000D do spolki z 500D robia duzy wolumin sprzedazy, a to przy kosztach operacyjnych Canona oznacza tez duzy zysk. wiec jak widac Canon ma sie zupelnie dobrze bez bezlusterkowca.

Nie dziwi mnie to. Sam na dzień dzisiejszy wolę 500D. Ale głównym powodem tego jest mała ilość szkieł i brak sensownej lampy wśród bezlusterkowców z matrycami APS-C.

przypominam, jak swego czasu sp. Minolta zrobila stabilizacje na matrycy. i wszem i wobec bylo trabione, jak to nagle Canon i Nikon zaczna wkladac taka stabilizacje do entry level i jak to nagle zabierze im rynek, bo amatorzy wola wydac pieniadze na stabilizacje tylko jeden raz ;)
Canon klepal Rebele, wedlug tej samej formuly, ktora wykminil w okolicach 1990 roku ;) bez stabilizacji w matrycy ;)

Zapomniałeś, że Canon i Nikon zostali zmuszeni do dodania stabilizacji do kitów.

potem pojawilo sie 4/3, ktore mialo zrewolucjonizowac rynek, bo mialy z tego wyniknac mniejsze aparaty. takie jakie wola fotoamatorzy. i znowu Canon czy Nikon mialy stracic rynek, bo amatorzy wola mniejsze.
Canon klepal Rebele, wedlug tej samej formuly, ktora wykminil w okolicach 1990 roku ;) bez stabilizacji w matrycy i w podobnych rozmiarach

Tylko, że 4/3 wcale mniejsze nie było. Więc fotoamatorzy woleli wybrać sprzęt konkurencji.

teraz pojawia sie wielka chryja, ze bezlusterkowce posprzataja rynek, bo ...
Canon klepie Rebele ...

Czy posprzątają to nie wiem. Myślę, że będą miały spory udział. A wtedy pewnie i Canon pokaże bezlusterkowca z przejściówką do szkieł EF.

W przyszłości jedyną rzeczą która mogła by mnie skłonić do używania body wielkości 500D zamiast mniejszego bezlusterkowca może być chyba tylko matryca FF w owym body.

Cichy
22-03-2011, 13:02
Coś cisza ... czyżby przed burzą ?

Idę o zakład, że 5dIII będzie bardziej "60d like" niż "7d like" :)

tadpaw
22-03-2011, 13:24
ale wyniki sprzedazy sa takie, ze 1000D do spolki z 500D robia duzy wolumin sprzedazy

Na pewno te dwa Canony robią wolumen? Coś mi się wydaje, że one są tylko najczęściej oferowane, a niekoniecznie kupowane.

Co do 4/3 to jednak z tego powstały mniejsze aparaty - weź do ręki Olympusa E-410, to się przekonasz - prawie jak mały kompakt. Tylko że źle się fotografuje takim małym aparatem, miłośnicy lustrzanek chyba jednak nie szukają miniaturyzacji.

Co do bezlusterkowca u Canona to nawet lepiej, że tego nie ma. Pamiętam, jak mnie rozczarował Olympus, gdy się zaczął rakiem wycofywać z niezbyt udanego 4/3. Mnożyły się nowe obiektywy do bezlusterkowców a ja czekałem na coś do moich E-510 i E-410 i mogłem sobie czekać... Jak Canon wejdzie w nowy segment, to osłabi nacisk na tradycyjne - a bez tego nie byłoby nowych kitów ze stabilizacją.

akustyk
22-03-2011, 13:34
Na pewno te dwa Canony robią wolumen? Coś mi się wydaje, że one są tylko najczęściej oferowane, a niekoniecznie kupowane.

generalnie, to wyniki finansowe dzialu foto Canona sa, niestety (no niestety... dla uzytkownikow), znakomite :(
a znakomita wiekszosc dochodu w foto robia puszki z 3-4 cyframi w nazwie. nie chce mowic, ze 90%, ale to bedzie blizej tego niz dalej ;)
jest prawda, ze Canon dziala bardzo efektywnie i ma wieksze marze, wiec zysk nie musi wynikac wprost z woluminu sprzedazy (jakis czas temu zreszta pod wzgledem ilosci sztuk Nikon byl do przodu), ale to jednak jest calkiem sporo egzemplarzy w porownaniu z reszta swiata DSLR i DSL-whatever ;)

dziobolek
22-03-2011, 14:48
...Pamiętam, jak mnie rozczarował Olympus, gdy się zaczął rakiem wycofywać z niezbyt udanego 4/3. Mnożyły się nowe obiektywy do bezlusterkowców a ja czekałem na coś do moich E-510 i E-410 i mogłem sobie czekać...

Może jakiś przykład, na co czekałeś??? Bo... http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Obiektywy
Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego E-400, kupiłem go właśnie dla gabarytów.
Natomiast z zupełnie innych powodów kupiłem puszkę Canona EOS 50D, i nie były to obiektywy... ;-)

Pozdrówka!

gietrzy
06-04-2011, 08:03
Ale czad. Aps-c 11mm/2.0 na razie tylko na rycinach

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/themes/magnet/scripts/timthumb.php?src=http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2011/04/2011_65138_fig011.png&a=t&h=100&w=200)

Technicolor i Canon USA partnerami
http://www.canonrumors.com/2011/04/technicolor-canon-usa-alliance/

zniewolić i doić... jak zwykle ;)

darnok
06-04-2011, 10:03
tak sie zastanawiam skoro w coraz nizszych modelach oferuja "czułość ISO (od 100 do 6400) z możliwością zwiększenia do Hi 2 (odpowiednik ISO 25600)" - nikon d5100 to przykladowy taki 5DIII lub 1Ds IV bedzie musial miec iso od 25 do 25600 z mozliwoscia rozszerzenia do xmiliardow zeby przynajmniej na papierze to dobrze wygladalo ;)

MC_
06-04-2011, 10:05
1d4 ma już iso stotysięcycośtamcośtam i kiszka wychodzi z tego paskudna.

akustyk
06-04-2011, 10:29
tak sie zastanawiam skoro w coraz nizszych modelach oferuja "czułość ISO (od 100 do 6400) z możliwością zwiększenia do Hi 2 (odpowiednik ISO 25600)" - nikon d5100 to przykladowy taki 5DIII lub 1Ds IV bedzie musial miec iso od 25 do 25600 z mozliwoscia rozszerzenia do xmiliardow zeby przynajmniej na papierze to dobrze wygladalo ;)

i jeszcze Angry Birds i Spotify preinstalowane ;)

bez jaj... to juz jednak nie ta polka. zwlaszcza 5-tka, ktora jest aparatem glownie studyjnym i landszaftowym, a w zadnym z tych przypadkow pierdylionowe ISO nie opuszcza uzytkownikom majtek... no, ISO 25 to juz by moglo, jakby bylo natywne.

siudym
06-04-2011, 11:24
pierdylionowe ISO nie opuszcza uzytkownikom majtek.

No jak! Bez ISO mYljon? :)

akustyk
06-04-2011, 11:40
No jak! Bez ISO mYljon? :)

tak sie jakos sklada, ze ISO 1600 uzylem w 5D moze kilka razy na 2 lata i ze 30 tysiecy fot - ostatnio dobre 3 miesiace temu w ciemnym jak w du* u mu... Afroczecha :D wnetrzu katerdry na Hradczanach ;) a rozszerzenie do 3200 mam na stale wylaczone.

i o zgrozo! nawet mi to nie przeszkadza.

wiem, nie znam sie, ja tylko foty robie w realu, nie na tablicach... :-D

allxages
06-04-2011, 13:50
zwlaszcza 5-tka, ktora jest aparatem glownie studyjnym i landszaftowym

A właśnie. Jak to jest akustyk? Zastanawiam się właśnie, po co w landszaftach FF skoro i tak wszystko domyka się jak cholera?
Chodzi o szerokość? Pytam, bo totalnie nie mój temat..

akustyk
06-04-2011, 14:25
A właśnie. Jak to jest akustyk? Zastanawiam się właśnie, po co w landszaftach FF skoro i tak wszystko domyka się jak cholera?
Chodzi o szerokość? Pytam, bo totalnie nie mój temat..

nie wiem czy twoje pytanie bylo o "wymagac", "potrzebowac" czy "chciec", bo to sa osobne i bardzo rozne sprawy ;) u mnie osobiscie rzecz wziela sie z "chcenia" duzego celownika i lepszego obrazka.

realne roznice z punktu widzenia landszafciarza to:
1. celownik, w ktorym widac co sie fotografuje
2. zaje* podatnosc na ruchy suwakami korekty tonalnej. crop absolutnie nie ma tego HiFi w kolorach (na przykladzie 450D, ktorego tez czasem uzywam, a matryce jak na cropa ma bardzo porzadna).

gary
06-04-2011, 14:27
tak sie jakos sklada, ze ISO 1600 uzylem w 5D moze kilka razy na 2 lata i ze 30 tysiecy fot
a tak się jakoś sklada ze ja ISO 1600 uzyłem w 5d jakieś 70 000 razy w poprzednim roku :)
iso 25 majtek mi nie sciąga :)

siudym
06-04-2011, 14:36
Jak nie ma mocnych kontrastow, pogoda na to pozwala to w czym problem dac +2EV na ISO100 i RAW przeciagnac na -2 ;) Dynamika wyrobi, jak przejaran w scenie nie bedzie i ISO 25 mamy w krajobrazie.

akustyk
06-04-2011, 14:44
Jak nie ma mocnych kontrastow, pogoda na to pozwala to w czym problem dac +2EV na ISO100 i RAW przeciagnac na -2 ;) Dynamika wyrobi, jak przejaran w scenie nie bedzie i ISO 25 mamy w krajobrazie.
to oczywiste. z ISO ponizej 100 w landszafcie rozchodzi sie wlasnie o to, ze sa te kontrasty, albo juz korekta o +2, a chcialoby sie jeszcze dluzszy czas.

z tym ze to w praktyce nie jest jakies wielkie halo. mozna bez tego przezyc...

HuleLam
06-04-2011, 15:24
to oczywiste. z ISO ponizej 100 w landszafcie rozchodzi sie wlasnie o to, ze sa te kontrasty, albo juz korekta o +2, a chcialoby sie jeszcze dluzszy czas.

z tym ze to w praktyce nie jest jakies wielkie halo. mozna bez tego przezyc...

A zgodziłbyś się na szum w ISO 25 taki, jak w ISO 400/ ISO 800 ? Bo przypuszczam, że jeżeli ktoś by to zrobił nie w oprogramowaniu, to działałoby to tak, że wzmacniacz przy przetworniku byłby forsowany (tak jak obecnie dla ISO powyżej natywnego)

zdRAWki

gietrzy
06-04-2011, 15:44
rozszerzenie do 3200 mam na stale wylaczone.
wiem, nie znam sie, ja tylko foty robie w realu, nie na tablicach... :-D

Bluźnierca!

3200 w klasyku jest tak czyściutkie, że osobiście nie widziałem powodu by schodzić niżej (tak samo w 350D), kiedyś pamiętam wyskoczyłem w Stanach w nocy z drabiną (zapomniałem statywu) i potem na kompie nie mogłem oglądać tych fotek na 100. Były jakieś takie sterylne.

Ale ja fotografowałem tablice w parku.... :-D