Zobacz pełną wersję : Co nowego u Canona? [Plotki]
allxages
07-08-2010, 13:07
Tylko po pierwsze ta pucha będzie kosztowała na starcie około 30 000 zł, więc nie wiem czy jest sens czekać. A po drugie w sierpniu konferencje to raz, ale mordercza Photokina nadchodzi też...
A po drugie w sierpniu konferencje to raz, ale mordercza Photokina nadchodzi też...
O ile mnie pamięć nie myli to na tej konferencji zapowiadają to samo, co można na Photokinie miesiąc później pomacać, więc nou difrens - pod koniec sierpnia raczej się 'wyprztykają' z nowości na ten rok.
maxpawel
08-08-2010, 10:22
Jakoś przygasły plotki na temat następcy EF 100-400/4,5-5,6 L IS USM. Miał być 80-400 z HIS i pierścieniowym zoomowaniem a tu cisza jak makiem zasiał.
Ja tam bym wolał 150-400 za to stałe światło, ale to nierealne... 80-400 miałby chyba szerszy rynek.
Ja tam bym wolał 150-400 za to stałe światło, ale to nierealne... 80-400 miałby chyba szerszy rynek.
200/1.8 też by miało lepszy bokeh :evil:
Jak nie razi cię ogniskowa 200, to N***n ostatnio wydał drugą wersję 200-400/4, która całkiem fajnie współpracuje z tymi nowymi TC (bythom.com). Podejrzewam, że jednak inna galaktyka cenowa w porównaniu do 100-400L.
Kolekcjoner
08-08-2010, 12:43
200/1.8 też by miało lepszy bokeh :evil:
Jak nie razi cię ogniskowa 200, to N***n ostatnio wydał drugą wersję 200-400/4, która całkiem fajnie współpracuje z tymi nowymi TC (bythom.com). Podejrzewam, że jednak inna galaktyka cenowa w porównaniu do 100-400L.
Wiesz tylko dla osób które czekają na następcę 100-400 (ja się do nich zaliczam) informacje, że coś tam ma lepszy bokeh albo inny producent coś tam wypuścił mają niestety zerową wartość 8-).
Wiesz tylko dla osób które czekają na następcę 100-400 (ja się do nich zaliczam) informacje, że coś tam ma lepszy bokeh albo inny producent coś tam wypuścił mają niestety zerową wartość 8-).
Jak ktoś potrzebuje 150-400/4 IS to może kupić N****a. Proste. Czekać to ja sobie mogę na F1 II
Kolekcjoner
08-08-2010, 21:49
Jak ktoś potrzebuje 150-400/4 IS to może kupić N****a. Proste. Czekać to ja sobie mogę na F1 II
150-400 IS o czym Ty piszesz :shock: - coś przeoczyłem?
Co do tego że można kupić Nikona - to żaden argument. Dla wielu osób zmiana systemu to zbytni ambaras. Ja zwyczajnie wolę poczekać. Póki co mam czym robić zdjęcia. A poza tym w systemie Nikona o ile się nie mylę nie ma odpowiednika canonowego 100-400 więc nadal nie rozumiem tej sugestii.
Canon chce KUPIĆ medium format company :mrgreen:
to coś apropo's tego 645D co wcześniej pisałeś ?
Kolekcjoner
09-08-2010, 21:29
To potwierdza kilka źródeł. Ciekawe kogo i po co - hassela :mrgreen:?
allxages
09-08-2010, 21:33
Plotka mówi, że niby 1Ds4 ma być ogłoszony w Polsce. Co za czasy ;)
To potwierdza kilka źródeł. Ciekawe kogo i po co - hassela :mrgreen:?
Nie uwierzę, dopóki nie przeczytam tego oficjalnie, a potem i tak nie uwierzę.
Nie uwierzę, dopóki nie przeczytam tego oficjalnie, a potem i tak nie uwierzę.
Czemu? Skoro Volvo jest teraz własnością Chińczyków, to dlaczego Hsselblad nie miałby przejsc na własnośc Japończyków? Europa traci tożsamośc.
Czemu? Skoro Volvo jest teraz własnością Chińczyków, to dlaczego Hsselblad nie miałby przejsc na własnośc Japończyków? Europa traci tożsamośc.
Od 2003 jest praktycznie własnością Shriro Group.
http://www.shriro.com/
Canon nie będzie miał w tym interesu i Shriro również.
dzis na cr przeczytalem ze jednak canon 60d ma miec 18 mp - czyli to samo co 7d..., ale nic wiecej nie chca napisac...
mysle ze to kwestia dni, choc pewnych rzeczy mozna sie domyslac
Na canonrumors pojawiły się fotki czegoś co wygląda rzeczywiście na 60d. Formą przypomina 7d (a więc nie sprawdzą się chyba pogłoski o mniejszym korpusie) + ruchomy LCD.
pawelbara
11-08-2010, 20:11
http://www.canonrumors.com/2010/08/canon-eos-60d-picture/
chyba jeszcze nie było, zatem wrzucam... Czyli jednak ruchomy wyświetlacz...
Ale 3" to raczej nie ma, mniejszy się wydaje... Chyba, że obudowa urosła
no body wydaje się dość spore.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale pokrętła z lewej strony się nie spodziewałem.
dziobolek
11-08-2010, 21:02
no body wydaje się dość spore.
ale pokrętła z lewej strony się nie spodziewałem.
A że niby gdzie??? Pokrętło wyboru trybu jest po lewej od...:roll:
Pozdrówka
fakt pomieszałem trochę "klasy" aparatów, ale idąc tropem ruchomego ekranu 60-tka staje się jakaś mniej profesjonalna. stąd też moja koncepcja pokrętła z prawej strony, jak w przypadku modeli bez górnego wyświetlacza.
seria xxD nigdy nie byla profesjonalna, z ktorej strony by na nia nie patrzyl...
Wydaje mi się ze obudowa raczej zrobiła się nieco mniejsza. Wydaje mi się także że nie ma joysticka. Jeśli by to usunęli to moim zdaniem krok w tył...
No chyba, że zastosowali EC AF, ale to byłoby zbyt piękne... w jednym modelu obrotowy wyświetlacz i wygodne wybieranie punktu AF... ;-)
seria xxD nigdy nie byla profesjonalna, z ktorej strony by na nia nie patrzyl...
ale łapiecie za słowa :P
czy ja dobrze widzę, ze nie ma tego idiotycznego włącznika ON-OFF jak dotychczas ??
ale klawisz PRINT jest :)
on jest najważniejszy .
Jeżeli to jest 60D to...
Masakra!
Ruchomy LCD - fajne, ale nie kosztem tak beznadziejnego rozplanowania przycisków + likwidacja joya!
No nic mam nadzieję, że nie wpadną na tak genialne pomysły projektując 5DmkIII :-P
Bo wtedy to już zostanie tylko seria 1... Albo mityczny swięty graal 3D :-P
czy ja dobrze widzę, ze nie ma tego idiotycznego włącznika ON-OFF jak dotychczas ??
ale klawisz PRINT jest :)
on jest najważniejszy .
Jest ON-OFF przy pokrętle trybów.
Jeżeli to jest 60D to...
Masakra!
Ruchomy LCD - fajne, ale nie kosztem tak beznadziejnego rozplanowania przycisków + likwidacja joya!
No nic mam nadzieję, że nie wpadną na tak genialne pomysły projektując 5DmkIII :-P
Bo wtedy to już zostanie tylko seria 1... Albo mityczny swięty graal 3D :-P
Jeśli by rzeczywiście zepsuli ergonomie i przerobią to na bardziej amatorska puszke to trzeba będzie czekać na 70d :P
Po prostu zrobili rozgałęzienie : bardziej profi 7d i mniej profi 60d. Na moje sensownie.
Po prostu zrobili rozgałęzienie : bardziej profi 7d i mniej profi 60d. Na moje sensownie.
Proste, trzepią kapuchę jak He Is - obecni użytkownicy 50D muszą się z tym pogodzić, posłuchać Janko Muzykanta i kupić 550D :mrgreen:
mate00sh
12-08-2010, 15:32
Proste, trzepią kapuchę jak He Is - obecni użytkownicy 50D muszą się z tym pogodzić, posłuchać Janko Muzykanta i kupić 550D :mrgreen:
Wcale nie głupia myśl, ja jestem z mojej 550tki bardzo zadowolony:D
Kolekcjoner
12-08-2010, 15:57
Otóż to.
Pisałem że będzie narzekanie i już się zaczyna :mrgreen:.
Jak wnętrzności będą porównywalne lub lepsze od 7D to nie może być tak, że body będzie się "trochę" różniło. To byłby samobój. Prawda jest taka, że Canon idzie podobną drogą co Nikon.
Tylko dla czego usuwają (jeśli na zdjęciu to rzeczywiście 60d) tak wygodne rzeczy jak joystick? Myślę ze pożyjemy, zobaczymy co nasza wspaniała firma wymyśliła dla nas i dopiero wtedy ponarzekamy. :twisted:
Dobra, dobra... Gdzie jest moje EF 35/1.8 i 50/1.4II? ;-)
Mniej będzie mówiących, że wybrali Sony, bo Canon nie ma odchylanych LCD. :mrgreen: Może przy okazji wsadzili antishake... :-D
Joysticka szkoda...
Joystick może być nieruchomą, okrągłą płytką z wypustkami pomiędzy przyciskiem Set a zewnętrzną częścią kółka.
pawelbara
12-08-2010, 20:16
Jeśli się rozjaśni fotki z CR to:
-pod pokrętłem wybory programu/włącznika aparatu jest przycisk do kosza,
- na samym pokrętle trybów pracy trochę przybyło, prawie że całe jest zapełnione i jakiś przycisk tam wylądował, może blokada pokrętła??
- tryb filmowania też obecny, widać przy wizjerze,
- AF-ON jest też, standardowo tak gdzie zawsze był
- przycisk podglądu zdjęć w prawym dolnym rogu wyświetlacza
- przyciski info i menu(??) są troszkę wyżej, bliżej prawej krawędzi wyświetlacza
- obok tych przycisków jest jeszcze jednen, który właśnie przypomina mi nową wersję joya, właśnie coś na zasadzie "kulki" w laptopach IBM/Lenovo, chociaż tak to jest nie wyraźne, że puki co można tylko spekulować sobie...
Joystick może być nieruchomą, okrągłą płytką z wypustkami pomiędzy przyciskiem Set a zewnętrzną częścią kółka.
Fakt, jak się przyjrzeć to to tak wygląda...
Będzie łączenie postu;/
krisv740
12-08-2010, 20:29
doc - to dobry pomysł.... ;)
a poza.... - i tu spamujesz...??? :mrgreen:
To całkiem możliwe z tym sterowaniem AF ale jak okropnie niewygodne - spróbowałem jak by to było na moim 40d
dziobolek
14-08-2010, 20:18
Plotki niosą że...
Bida panie, bida... Seria xxD schodzi na "psy", tzn. na plasik :evil:
Ponoć ma być bez magnezowego korpusu :???:
No cóż, gdyby było inaczej, to 7D by się słabo sprzedawał.
No to z serią xxD spadamy z pólki "Semi Pro"???
Pozdrówka!
MastaMarek
14-08-2010, 20:24
czy ma ktos jakies informacje o tych zaproszeniach z Warszawy na prezentacje 1Ds4!?
Plotki niosą że...
Bida panie, bida... Seria xxD schodzi na "psy", tzn. na plasik ...
Skąd info?
Skąd info?
M. in. posty Kolekcjonera o niedługim marudzeniu, ale i tak połowa sukcesu to przeczytać tytuł wątku ;)
takie rozwiazanie Canona bylo do przewidzenia. Kiedys umiejscownienie korpusow na rynku bylo naprzemienne ...Nikon d90 - Canon 50d - Nikon d300...
Wszedl 7d, jako bezposredni konkurent d300s, no to teraz mamy bezposredniego konkurenta dla Nikona d90 a raczej jego nastepcy. I z punktu widzenia rynku to dobre posuniecie, Nikon d90 sprzedaje sie swietnie, to Canon 60d tez ma duze szanse.. filmy, obracany ekran, duzo piksli, nie wysoka cena.. bedzie sie sprzedawal az milo :D
W tym wszystkim lekko pokrzywdzeni moga czuc sie tylko posiadacze 50d, ktorzy stwierdzili ze roznica pomiedzy 50d a 7d jest za mala zeby sie przesiadac i woleli np zamiast zmiany kupic nowe szklo ;) (a jest takich osob sporo) bo pozostaje im teraz czekac na nastepce 7d, lub 5d mkIII jesli nie potrzebuja cropa.
allxages
16-08-2010, 10:30
A nie mogą sobie po prostu 7d kupić?
...W tym wszystkim lekko pokrzywdzeni moga czuc sie tylko posiadacze 50d, ktorzy stwierdzili ze roznica pomiedzy 50d a 7d jest za mala zeby sie przesiadac i woleli np zamiast zmiany kupic nowe szklo ;) (a jest takich osob sporo) bo pozostaje im teraz czekac na nastepce 7d, lub 5d mkIII jesli nie potrzebuja cropa.
tego nie jarzę. Jeśli plotki o 60D potwierdzą się i puszka okaże się plastikowa, osobiście jako posiadacz 30d kupię 50D zamiast 60D której, nie powiem, bardzo ciekawy byłem.
tego nie jarzę. Jeśli plotki o 60D potwierdzą się i puszka okaże się plastikowa, osobiście jako posiadacz 30d kupię 50D zamiast 60D której, nie powiem, bardzo ciekawy byłem.
no i bardzo dobrze ze kupisz 50d, aktualna cena jest bardzo dobra (ok 2750zl).. jest nawet tanszy od d90.. a 50d po premierze kosztowal 4399zl.. a przez dlugi czas byl drozszy od d90 o 700-500 zl. Czyli jak
tylko ze.. z perspektywy osoby ktora dlugo ma 50d, a nie widzi wiekszej roznicy w porownaniu do zdjec z 7d, premiera 60d napewno nie przyniesie puszki na ktora mozna sie przesiasc.
allxages
16-08-2010, 10:46
Chyba nikt nei zakładał, że 60D będzie lepsze od 7d? Przeciez to byłoby bez sensu raczej
dziobolek
16-08-2010, 11:27
Skąd info?
Z pewnego źródła ;-) canonrumors, tłumaczenie na polski - plotki na optyczne.pl
Pozdrówka!
Japan - piszesz tak jakby 50d trzeba bylo zmieniac na cos innego, ale nie ma na co.
skoro jest lepszy od 60d, a roznica do 7d jest za mala zeby sie przesiadac (czego osobiscie nie potwierdzam - co musialoby miec 7d zeby sie przesiasc?), a posiadacze 50d dokupili nowe szkielko to tylko sie cieszyc.
maja najlepszy aparat w swojej klasie cenowej i nowe szklo. po co zmieniac aparat, ktory jest dobry:)? 60d lepsze od 7d nie bedzie, nie ta polka:)
najlepsze będzie jak Canon przestanie produkować 50d
co musialoby miec 7d zeby sie przesiasc?)AF nowej generacji, wizjer nowej generacji, 720p60...
allxages
16-08-2010, 13:50
wydawalo mi sie, ze AF byl zdecydowanie lepszy niz ten w 50D. 720p60 tez chyba jest. a wizjer to niby jaki?
streaker
16-08-2010, 14:29
Dokładnie - nowy AF z duża ilością punktów w 7D jest, tak samo jak 720p 50/60fps (tylko 5d2 nie ma tych trybów). A wizjer ? Zawsze mi się wydawało, że rozmiar wizjera jest proporcjonalny do wielkości lustra, ale mogę się mylić - nie siedzę w sprzęcie zbytnio. Czytałem w którymś wątku o okularze powiększającym - to może być remedium na narzekania na mały wizjer :)
Nigdy też nie rozumiałem tych przesiadek o jeden model w tej samej klasie - mam znajomego, który miał 350d, które zmienił na 400d, którego z kolei zmienił na 450d... (?)
Imo dla obecnych posiadaczy 50d naturalną drogą jest wybór 7d albo skok w pełną klatkę w 5d (ew. w jedynki).
[...]tylko ze.. z perspektywy osoby ktora dlugo ma 50d, a nie widzi wiekszej roznicy w porownaniu do zdjec z 7d, premiera 60d napewno nie przyniesie puszki na ktora mozna sie przesiasc.
[...]Imo dla obecnych posiadaczy 50d naturalną drogą jest wybór 7d albo skok w pełną klatkę w 5d (ew. w jedynki).
No i o to chodzi, by im w tej decyzji dopomóc :)
4 levele to chyba za dużo dla canona się zrobiło, więc wróżę z fusów takie pozycjonowanie:
jednocyfrowe - profi jedynki i semiprofi reszta - magnezowe i uszczelnione, dobry AF (5dIII z uszczelkami i AF z 7D),
dwucyfrowe - advanced - nieuszczelnione trabanty z AF jaki jest,
trzycyfrowe - entry level - przyszłe 600D zamiast przyszłego 1500D okrojone trabanty z gadżetami.
Czterocyfrowe może mirrorless?
AF nowej generacji, wizjer nowej generacji, 720p60...
czyli w skrocie 7d w plastikowej obudowie? i znowu 7d by nie schodzilo. myslmy realnie
MacGyver
16-08-2010, 15:11
Jeśli 60D będzie taki jak w przeciekach to nasuwają mi się dwa przypuszczenia:
1. Po rynkowej premierze 60D 50D stanie się takim hitem jak 5D Mk I po premierze Mk II. Ceny pójdą w górę a i tak całe zapasy magazynowe zejdą jak świeże bułeczki.
2. Skoro 60D ma być plastikowy i bez joysticka to można zapomnieć o tym by w kolejnych wersjach 7D pojawiła się matryca w jakimkolwiek innym rozmiarze niż APS-C.
hmm.. jezeli canon chce sie upodobnic do Nikona w swojej linii, to albo C doda AF w 5dIII albo N stwierdzi ze po co dodawac dobry AF do d700xxx, skoro canonisci ciesza sie z tego co maja..
hmm.. jezeli canon chce sie upodobnic do Nikona w swojej linii, to albo C doda AF w 5dIII albo N stwierdzi ze po co dodawac dobry AF do d700xxx, skoro canonisci ciesza sie z tego co maja..
Chyba wole tą pierwą ewentualnosc ;-)
Jak na moje to Ds4 wyjdzie jako red-killer. RawVideo, dobry downscaling i AF i mają pozamiatane. Chyba że zrobią kamerę z sensorem APS-C/FF.
Ds4.. mnie ta półka mało interesuje, niestety;( :)
Ja obstawiam że za 2-3 lata będę o nim myślał dość poważnie :D
1d3 i 1ds3 odpadają chociażby z powodu LCD rodem z 40d ^^
Ewentualnie 5d3, ale na tego to raczej trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
Chyba nikt nei zakładał, że 60D będzie lepsze od 7d? Przeciez to byłoby bez sensu raczej
nikt nie mowi ze mialo byc lepsze. prosta pilka- gdyby wsadzili do pudelka po 50d, matryce z 7d, af, bezprzewodowe lampy i kilka innych dodatkow z 7d, ustalili cene na 3500-3700, to mozna by bylo myslec o przesiadkach z 50d, lepiej uszczelniony, z dwoma gadzetami wiecej, "pro" 7d bylby o ponad 1000zl drozszy i bylby zdrowy wybor.
dziobolek
16-08-2010, 16:45
Imo dla obecnych posiadaczy 50d naturalną drogą jest wybór 7d albo skok w pełną klatkę w 5d (ew. w jedynki).
No cóż, niestety nie tędy droga dla mnie. Jestem praktykiem, nie onanistą sprzętowym ;-)
Jedyne czego mi brak w 50D to odchylany LCD.
Miałem nadzieję że następca dostanie ten "ficzer" i nie pomyliłem się,
tylko że ta seria została zdegradowana jakościowo, bo nowy "wynalazek" by się słabo sprzedawał.
Że w 7-ce AF cudny (nowej generacji znaczy się), filmy Full HD itp.???
A po :twisted: mi to??? I tak większość ludzi używa tylko centralnego punktu.
Niestety ani 7D ni też 5DII nie posiada i raczej długo jeszcze mieć nie będzie odchylanego LCD.
Jeśli, podkreślam, jeśli się pojawi, to w 7D. "Piątka" raczej odpada.
Cóż, czas mnie nie goni, z 50-ki jestem bardzo zadowolony więc... pożiwiom, uwidim ;-)
Pozdrówka!
Ja obstawiam że za 2-3 lata będę o nim myślał dość poważnie :D
1d3 i 1ds3 odpadają chociażby z powodu LCD rodem z 40d ^^
Ewentualnie 5d3, ale na tego to raczej trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
kup lepiej samochod albo wyjedz ze swoi sprzetem na miesieczna wycieczke do Chile:)
dziobolek
16-08-2010, 16:52
nikt nie mowi ze mialo byc lepsze. prosta pilka- gdyby wsadzili do pudelka po 50d, matryce z 7d, af, bezprzewodowe lampy i kilka innych dodatkow z 7d, ustalili cene na 3500-3700, to mozna by bylo myslec o przesiadkach z 50d, lepiej uszczelniony, z dwoma gadzetami wiecej, "pro" 7d bylby o ponad 1000zl drozszy i bylby zdrowy wybor.
Dobrze prawisz. Powiem inaczej - gdyby do tego co planują wsadzić do 60D
zostawić korpus i "guzikologię" z 50D, to byłby wypas.
I na to liczyłem, niestety... po raz kolejny dostaliśmy wiadomość
Canon - You Can... not be sure ;-)
Pozdrówka!
Jak na moje to Ds4 wyjdzie jako red-killer. RawVideo, dobry downscaling i AF i mają pozamiatane. Chyba że zrobią kamerę z sensorem APS-C/FF.
Nie będzie to red-killer, bo będzie miał +24mpix i problemy z AA i RS sie jeszcze pogłębią. Myślę, że nie będzie też ani dobrego AF ani RawVideo.
dziobolek
16-08-2010, 17:00
Nie będzie to red-killer, bo będzie miał +24mpix i problemy z AA i RS sie jeszcze pogłębią. Myślę, że nie będzie też ani dobrego AF ani RawVideo.
Jeśli o to chodzi, to jest inna plotka, cyt. za optyczne.pl:
"Nowy hybrydowy, flagowy aparat Canona
Jedna z plotek głosi, że Canon jest na etapie testów nowego, hybrydowego aparatu wyposażonego w pełnoklatkową matrycę o niewielkiej liczbie pikseli, osiągającą wysoki poziom dynamiki tonalnej i zapewniającą wysoką jakość w trudnych warunkach oświetleniowych, zarówno podczas wykonywania zdjęć jak i rejestracji filmów. Filmy mają być silnym atutem nowego aparatu, w szczególności dzięki wprowadzeniu formatu wideo RAW (!) oraz ciągłego trybu autofokus podczas ich rejestracji. Korpus nowego aparatu ma być nieco mniejszy niż dotychczasowej serii 1D."
Pozdrówka!
allxages
16-08-2010, 17:16
przepraszam, ale jak dla mnie jakby wsadzili to co piszesz do 60D to jaki sens mialby 7d? przecież z 7d zostałaby tylko cena. panowie. troche realności. mam wrazenie, ze wy po prostu nie lubicie liczby 7 i chcecie zeby zamiast 7 bylo 6 a jeszcze z prawej 0. o i 60D jest :)
Po proszę o konkretne informacje co nie tak jest z AF w 1dsmk3 albo 1dmk4. Jestes w stanie cokolwiek sensownego powiedziec? Bo rozumiem, ze skoro nie bedzie dobrego AF w ds4 to nie ma go tez w tych puszkach. Rozumiem, ze kolega wszystkie te puszki posiada, albo uzytkuje skoro tak pisze o tym AFie?
Ja obstawiam że za 2-3 lata będę o nim myślał dość poważnie
1d3 i 1ds3 odpadają chociażby z powodu LCD rodem z 40d
Za 3 lata to bedzie wchdozil 1ds5 wiec wcale sie nie dziwie ze 1ds3 nie bedzie wtedy az tak trendy.
Po proszę o konkretne informacje co nie tak jest z AF w 1dsmk3 albo 1dmk4. Jestes w stanie cokolwiek sensownego powiedziec? Bo rozumiem, ze skoro nie bedzie dobrego AF w ds4 to nie ma go tez w tych puszkach. Rozumiem, ze kolega wszystkie te puszki posiada, albo uzytkuje skoro tak pisze o tym AFie?Mówimy o AFie podczas kręcenia filmów...
MacGyver
16-08-2010, 17:40
Od kręcenia filmów to są kamery :twisted:
Nie ma kamer z matrycą większą niż Super35 (~APS-C) (czy ile to tam RED ma) (jeszcze) (bo Sony/Panasonic już widzą zapotrzebowanie w tym segmencie i zrobili pierwsze produkty)
MacGyver
16-08-2010, 17:56
Owszem, tyle że lustrzanki słabo nadają się do kręcenia z ręki a już zwłaszcza gdy filmowany obiekt się porusza a ty za nim jedziesz obiektywem.
Niemniej tam gdzie sprzęt można ustawić na statywie 5D MkII robi furorę :-)
źródło optyczne.pl
Canon EOS 60D
Potwierdzają się plotki dotyczące następcy lustrzanki EOS 50D. Pokazano nawet pierwsze zdjęcia tego aparatu, który prawdopodobnie otrzyma oznaczenie EOS 60D.
Jak widać na powyższych zdjęciach nowy aparat Canona wyposażony zostanie w odchylany i obrotowy ekran LCD, co będzie nowością w lustrzankach tego producenta. Dodatkowo możemy znaleźć informację, że 60D będzie posiadał matrycę o rozdzielczości 18 megapikseli (znaną z 7D i 550D), nie będzie posiadał magnezowego korpusu, będzie nieco mniejszy od swojego poprzednika, choć mimo to ma otrzymać większą powierzchnię uchwytu. Cena nowego EOS-a ma być większa o 200–300 USD od modelu EOS 550D.
http://optyczne.pl/upload2/37082_550_60d1.jpg
http://optyczne.pl/upload2/37084_550_60d2.jpg
a tutaj z canonroumors.com
A few things about the 60D
- I’m told that the 60D will NOT be a magnesium body. This would definitely separate it from the 7D.
- The body of the 60D is also slightly smaller than the 50D, but will have a larger grip area.
- The camera will cost $200-$300 more than the T2i
No to seria xxD juz przestaje byc profi/semiprofi a staje sie entrance level dla tych co mają więcej kasy. :)
Tylko dlatego, że nie ma magnezowego korpusu przestaje być "profi/semiprofi"? Nie przesadzasz?
[...]No to seria xxD juz przestaje byc profi/semiprofi a staje sie entrance level dla tych co mają więcej kasy. :)
Wydawało mi się, że "semi" to 5-ki i 7-mka, a dwucyfrowe to "advanced". Więc pozostaje tym, czym jest. Podobnie jak trzycyfrowe "amateur", a 4 cyfrowe "entry level".
Zresztą, dajmy spokój marketingowi, o zdjęciach i tak decyduje "inteligentna przystawka białkowa" :)
A plotki o 60D, to tu Co nowego u Canona? (http://canon-board.info/showthread.php?t=39209), gdzie temat został już podjęty.
Poza tym dlaczego cała seria xxD, przez jedno 60D, przestaje być "profi/semiprofi"?
Poza tym dlaczego cała seria xxD, przez jedno 60D, przestaje być "profi/semiprofi"?
chociażby dlatego ze nastepna puszka wyjdzie za ~20mc? :)
profi to to nigdy nie bylo. jako profi, nawet zreszta explicite, Canon zawsze okreslal 1-ki i bodajze stara 5-tke.
xxD to od zawsze byla polka semipro/entuzjastow.
to sie ma oczywiscie posrednio do mozliwosci czy faktycznego zastosowania sprzetu. ale nieodmiennie ksiegowi Canona nie adresowali nigdy xxD (ani tez analogowych xx) scisle na rynek profesjonalnistow.
Po proszę o konkretne informacje co nie tak jest z AF w 1dsmk3 albo 1dmk4. Jestes w stanie cokolwiek sensownego powiedziec? Bo rozumiem, ze skoro nie bedzie dobrego AF w ds4 to nie ma go tez w tych puszkach. Rozumiem, ze kolega wszystkie te puszki posiada, albo uzytkuje skoro tak pisze o tym AFie?
W 1dsIII w ogóle nie ma AF w filmach, a w 1dIV w filmach jest, ale tak jakby go nie było. Skoro pisałem o AA i RS oraz RawVideo w kontekście redkillera to można było sensownie wywnioskowac, że chodzi mi o filmy.
Kolekcjoner
16-08-2010, 20:51
najlepsze będzie jak Canon przestanie produkować 50d
To nastąpi z całą pewnością 8) - i nie sądzę żeby z tego wyniknęło cokolwiek istotnego.
profi to to nigdy nie bylo. jako profi, nawet zreszta explicite, Canon zawsze okreslal 1-ki i bodajze stara 5-tke.
xxD to od zawsze byla polka semipro/entuzjastow.
Z piątką to tak przez pewien czas wciskali ale standard to jedynki = pro i nic więcej. Niewykluczone że w najbliższym czasie trochę to się skomplikuje.
W 1dsIII w ogóle nie ma AF w filmach,
Jak i filmów 8).
Owszem, tyle że lustrzanki słabo nadają się do kręcenia z ręki a już zwłaszcza gdy filmowany obiekt się porusza a ty za nim jedziesz obiektywem.
Niemniej tam gdzie sprzęt można ustawić na statywie 5D MkII robi furorę :-)Przedwczoraj byłem na niezobowiązującej rejestracji video ślubu, właśnie 5d2. Gołą piątką + najzwyklejszy monopod idzie nakręcić dość dużo, aczkolwiek nie ukrywam, że przydałby się steadicam i małe dolly, żebym miał pełną elastyczność pracy. 35tkę na monopodzie idzie utrzymać w totalnym bezruchu, 85tkę już trochę ciężej, ale około 50% ujęć jest używalnych. Jak zmontuję, to nie omieszkam się pochwalić...
Jak i filmów 8).
No bo jakby miał filmy to miałby i AF do nich, a tak nie ma 8)
glasseye
16-08-2010, 23:00
poza tym dlaczego cała seria xxd, przez jedno 60d, przestaje być "profi/semiprofi", jeśli nigdy nią nie była?
:d:d:d
MacGyver
16-08-2010, 23:04
Przedwczoraj byłem na niezobowiązującej rejestracji video ślubu, właśnie 5d2. Gołą piątką + najzwyklejszy monopod idzie nakręcić dość dużo, aczkolwiek nie ukrywam, że przydałby się steadicam i małe dolly, ...
Nie zapominaj że Canon produkuje również kamery, więc raczej nie wypuści lustrzanki, która nada się do filmowania pod każdym względem lepiej niż XL-H1S
Myślę, że granica targetów byłaby bardzo widoczna :
Plusy :
-wymienne szkła (o wiele lepsza jakość i elastyczność)
-płytka głębia ostrości (wiadomo, obrazek, odcięcie od tła, zwrócenie uwagi na daną rzecz)
-lowlight (21mpix FF inteligentnym downscalingiem do FullHD i szumy jak ręką odjął)
-małe rozmiary i waga (nie zwracasz na siebie uwagi, nie wiadomo że kręcisz itp)
minusy
-wymienne szkła (pomiędzy ujęciami trzeba przepinać, stracony czas = stracone ujęcia, czasami dość ważne... No chyba że 28-300 3.5-5.6)
-płytka głębia ostrości (nie da rady mieć pani reporterki i widoku za nią naraz ostrych (i wiele innych, gdzie duża GO jest konieczna))
-skopany dźwięk (w kamerach mikrofon wbudowany często wystarcza)
-lustrzanka do stosunkowo krótkiej ciągłej pracy (jedna bateria 5d2 na około 1h kręcenia, do tego matryca się grzeje, pliki duże i mogą nie zrobić seamless cięć pomiędzy plikami)
-design niezaprojektowany pod kręcenie z patrzeniem w LCD (w końcu to nadal aparat) = niski komfort pracy (bez bajerów typu RedRock itp)
Jak bardzo chcesz, to mogę jeszcze trochę posiedzieć i powypisywać rzeczy, które ewidentnie różnią video z matryc dużych i małych.
A jeżeli chodzi o odbiorców, to najszybciej ich podzielić podobnie jak w fotografii : crop vs ff i ciemne zoomy vs jasne stałki, czyli :
HDSLR : Śluby, Koncerty, Komercja (teledyski, reklamy, ...)
Zwykłe kamery : Wszystko poza wyżej wymienionymi (krajobrazy, reportaże, ...)
Nie zapominaj że Canon produkuje również kamery, więc raczej nie wypuści lustrzanki, która nada się do filmowania pod każdym względem lepiej niż XL-H1S
Ale i te kamery muszą "gonić" Sonówkę Ex1. Mimo mniejszego sensora BBC certified for broadcast jakby ustawia te kamerki na starcie.
http://www.luminous-landscape.com/reviews/camcorders/canon-xf300.shtml
I tak większość ludzi używa tylko centralnego punktu.
to ja należę do mniejszości
i tak naprawdę to chyba nie pracowałeś z 7D. Bo co jak co ale możliwości konfigurowania AF ma naprawdę wiele i sprawdzają się o wiele lepiej niż kurczowe trzymanie się środkowego punktu.
To nastąpi z całą pewnością 8) - i nie sądzę żeby z tego wyniknęło cokolwiek istotnego.
Teraz za magnezowe body (7D) trzeba będzie dać 5000zł a nie 3000zł (50d). Myślę że dla wielu to będzie jednak istotne.
Teraz za magnezowe body (7D) trzeba będzie dać 5000zł a nie 3000zł (50d). Myślę że dla wielu to będzie jednak istotne.
Też tak myślę. Wcześniej kupowało się 50d, 40d, ... i było się pewnym jakości wykonania. Teraz będzie kolejny plastik fantastik(obym się mylił). Pewnie stare aparaty były zbyt trwałe i zbyt długo dało się ich używać, a poza tym pewnie też miały za dobra ergonomię jak na tą klasę. Mam tylko nadzieję że nie obetną trwałości migawki... Ale pożyjemy zobaczymy, ktoś kupi przetestuje i dopiero wtedy będzie można pochwalić albo ponarzekać na canona. Myślę że jeśli ktoś będzie chciał zmienić swoje wysłużone dwucyfrowe body to myślę że raczej będzie myślał o 7d/5d niż o nowej potencjalnej 60d (o ile finanse mu na to pozwolą).
Niestety niemal wszędzie można zauważyć wpychanie coraz gorszej jakości komponentów i co najgorsze połączone ze wzrostem cen...
Tia... Zastanawiam się po co komu magnezowy szkielet w korpusie? Używam tych plastikowo-stalowych (500d) i plastikowo-magnezowych (40d) i nie widzę żadnej różnicy. No może poza tym, że 500d jest dużo lżejsze :D
i to jest chyba gwozdz programu. po prostu Canon zrzuca xxD na ciut nizsza polke (znacznie blizej D90 Nikona), robiac miejsce dla 7D. poniekad trudno sie dziwic, widzac jak D90 sobie radzi w wynikach sprzedazy - najwyrazniej jest to wlasnie ten zloty stosunek ceny do ficzerow. w co akurat mi osobiscie nietrudno uwierzyc.
a co do jakosci body xxD... mialem wlasne 10D i 30D, sporadycznie uzywalem tez 20D, 40D, 50D. tak z grubej rury przywalajac moglbym rzucic tekstem "Dxx/xxD skonczylo sie na 10D" (parafrazujac niesmiertelne "Metallica skonczyla sie na Kill'em All"), bo nie da sie ukryc, ze pod wzgledem budowy body zaden pozniejszy ani wczesniejszy model dwucyfrowki nie zbliza sie do 10D. z tym ze ten wlasnie 10D kosztowal w chwili wprowadzenia grube 1700 USD ;)
krotko podsumowujac: to 60D prawdopodobnie bedzie tym finalnym krokiem Canona w zjechaniu z xxD do poziomu docelowego, tj. analogicznego do poziomu analogowych dwucyfrowek - tak ficzerowo (na tle rynku oczywiscie) jak i cenowo. i ta zbieznosc poniekad widac bylo od dawna.
teraz czekac az xxxD dojdzie w poblize analogowych trzycyfrowek (o zgrozo!). chociaz osobiscie w wymiary takiej 300-tki nie wierze.
Tia... Zastanawiam się po co komu magnezowy szkielet w korpusie? Używam tych plastikowo-stalowych (500d) i plastikowo-magnezowych (40d) i nie widzę żadnej różnicy. No może poza tym, że 500d jest dużo lżejsze :D
material korpusu mnie osobiscie nie boli, poza tym, ze 450D w zyciu w deszczu nie wyjme, a 5D tego raczej nie szczedze. natomiast mniejsza lub wieksza waga to moze byc stosownie do okolicznosci wada lub zaleta. znacznie bardziej wole 5D + 24-105 na statywie niz takie 450D + 24-105, zwlaszcza jak solidnie wieje.
galkologie pomijam. xxxD jest OK dla niedzielnego pstrykacza, ale do jako narzedzie do regularnej pracy jest nieskonczenie gorsze niz xxD.
Rezygnacja z magnezu i wejście w plastik zapewne oznacza obniżenie kosztów produkcji i możliwość wejścia z produktem w cenową promocję jak też i finansowanie takiej.
Co do serii xxD... Pomimo, że jestem jej fanem i użytkownikiem od czasu 10D (później 40D i 50D) muszę tu sprostować jedną sprawę. Seria ta semi-profi była uznawana w naszym kraju. W klasyfikacji Canona to linia "dla zaawansowanych entuzjastów. 60D... Mam mieszane uczucia ze wskazaniem na te negatywne (zaznaczam, że są subiektywne i motywowane potrzebami). Po pierwsze - kamera. Moim zdaniem zbyteczna, ale rynek jej łaknie, więc niech będzie. Po drugie - odchylane LCD. Jeśli dyktowane obecnością kamery - OK. Jeśli tylko pędem rynku - bez sensu. I ostatnia sprawa - plastikowy korpus. Jak świat światem dwucyfrowe DSLR Canona były magnezowe. Między innymi ta cecha stawiała dwucyfrowe Canony o pół półki wyżej od dwucyfrowych Nikonów. Teraz Canon wyrównał w dół. Powód zmiany materiału obudowy? Koszty, koszty i jeszcze raz 7D :) W końcu musi być jakiś argument w różnicy ceny między 60D, a 7D.
Trzeba tylko mieć nadzieję, że pomimo w/w wad aparat obroni się dobrą jakością zdjęć. Chociaż, czy jakość zdjęć z 40D, czy 50D była niewystarczająca?
xxxD jest OK dla niedzielnego pstrykacza
toz to policzek... nie czuje sie niedzielnym pstrykaczem!! czy to oznacza ze ktos kto ma xxxd jest kims gorszym??
toz to policzek... nie czuje sie niedzielnym pstrykaczem!! czy to oznacza ze ktos kto ma xxxd jest kims gorszym??
dla ksiegowych Canona? tak. bo zaplaci mniej kasy niz profesjonalista.
inna kwestia, ze to, ze Canon cos adresuje dla okreslonej grupy kompletnie nie wyklucza innego odbiorcy. sam de facto mam 450D (no dobra, moja zona ma, no ale... :D ) i z checia z niego korzystam. aczkolwiek w zyciu u mnie glownym korpusem nie bedzie, nawet jakby przez awarie 5D zostal jedyny na placu boju. na dluzsza mete dostalbym cholery z ta pokretna ergonomia :mrgreen:
Jesli maja zejsc z waga i cena to bardzo dobry pomysl. Uzytkowalem 40D, teraz mam 5DmkII, oba magnezowe, ale zadnych z tego faktu korzysci nie mam. Wystarczy 7D zostanie magnezowy a 60D bedzie polka wyzej od xxxD dla tych ktorzy potrzebuja wiecej guzikow, lepszej ergonomii ale nie potrzebuja pancernego korspusu. To tez lepsze zroznicowanie oferty, mieliby zrobic 60D w postaci 7D wykastrowanego o AF i wizjer?
Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8. Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie. Kilka kilo nacisku sporego szkla moze w praktyce pokazac ile daje magnezowy szkielet. Sam czesto chwytam, noszac taki zestaw z 20D/5D2 i lapiac za korpus mam juz te uczucie, ze cos tam na mocowanie EF naciska z spora siła.
Co by bylo w body opartym na plastiku?
dziobolek
17-08-2010, 11:45
to ja należę do mniejszości...
Możliwe. Takie wrażenie można odnieść czytając różne opinie, nie tylko tutaj.
...i tak naprawdę to chyba nie pracowałeś z 7D. Bo co jak co ale możliwości konfigurowania AF ma naprawdę wiele i sprawdzają się o wiele lepiej niż kurczowe trzymanie się środkowego punktu.
Nie, nie pracowałem i nie mam potrzeby posiadania takiego "bajerka",
jak "milion migających punktów" w wizjerze. ;-)
Nie wątpię że jest świetny, konfigurowalny i... bla, bla, bla.
Osobiście uważam 7D za świetny sprzęt, ale nie dla mnie.
Ostrzenie centralnym to jest mój świadomy wybór,
a nie - jak to określiłeś - "kurczowe trzymanie się środkowego punktu."
Co nie oznacza, że nie korzystam z pozostałych. Często używam trybu A-DEP.
Poza tym korzystam również z ostrzenia ręcznego, gdy AF głupieje ze względu na warunki,
więc bardziej przydatna tu jest matówka z klinem, niż "milion punktów AF"... itp., itd.
Ten system AF w zupełności zaspokaja moje potrzeby.
Poza tym gdy biorę aparat do ręki, to potrzebuję go mieć gotowym do "strzału" w tym momencie,
a nie zastanawiać się - jak mam ustawić AF by dobrze wyszło ;-)
Jak mam czas na "myślenie", to joystick i ta ilość punktów AF jest dla mnie w zupełności wystarczająca.
Jeśli komuś mało - jest 7D, i bardzo dobrze że powstał.
Bo 7D ma wszystko to, czego brakowało "przyrodnikom" i reporterom do szczęścia.
Dlatego też uważam że w serii xxD pakowanie tego systemu AF i innych "bajerów" z 7D jest zbyteczne.
Dla mnie bardziej użyteczny i pożądany jest odchylany LCD, niż "milion punktów" ;-)
Co do serii xxD... Pomimo, że jestem jej fanem i użytkownikiem od czasu 10D (później 40D i 50D) muszę tu sprostować jedną sprawę. Seria ta semi-profi była uznawana w naszym kraju. W klasyfikacji Canona to linia "dla zaawansowanych entuzjastów"...
Nooo, nie wiem :roll:
Czytając inne portale zagraniczne (np. Camera Labs, Digital Camera Review),
"od zawsze" seria xxD Canona była i jest określana jako "Semi-Pro".
Więc IMHO nie do końca to polski "wymysł".
Pozdrówka!
Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8. Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie. Kilka kilo nacisku sporego szkla moze w praktyce pokazac ile daje magnezowy szkielet. Sam czesto chwytam, noszac taki zestaw z 20D/5D2 i lapiac za korpus mam juz te uczucie, ze cos tam na mocowanie EF naciska z spora siła.
Gwałtu, rety.Plastik się rozsypie zaraz po gwarancji, niedobry Canon...
Nie chce mi się szukać, ale jest na pbase konto, gdzie koleś pokazuje jak trzyma swoje 300D z ztcp 600L... w ręce trzyma nie na statywie... za grip w body... nie połamało się...
Ja swoim 350D przydzwoniłem w kosz na śmieci jak spadałem na glebę, nawet nie pękło.
update: koleś usunął te fotki, zostawił tylko spotkanie dwóch sióstr, o tych samych imionach ;)
http://www.pbase.com/jpp355/image/49697462
Proponuję spokojnie używać i wymieniać jak się rozsypie. Skoro ślubniak oskarkowy co rok wymienia 5D/x na nowy egzemplarz to coś to mówi gdzie jest Jeden i gdzie jest reszta bandy....
BTW. Kolekcjoner? A.. ten prorok ;)
Pewnie, że się nie rozsypie.
Tylko w Sony plastik jest beee.
Jakies lekkie szkla moze nie problem, ale ja bym sie bal trzymac 60D z 300/2.8.
ja i z 300/4 (raptem 1,2 kB) wpinanym do 30D/5D mam niemile uczucie w zoladku :) a 450D pod ta rurke... to na statywie ;)
ale nie patrzmy na rzecz od d... strony. to do dlugiej bialej rurki wkreca sie korpus, nie odwrotnie ;)
Nie wiem jak w praktyce, ale chyba ciezkie szkla z serii supertelephoto podpiete do xxxD i zlapane za samo body, moga uszkodzic mocowanie.
300/4 na 450D jeszcze mozna czasem ponosic za klamke. ale tu nie ma wielu watpliwosci, ze xxxD nie jest stworzone do tego tematu, tak jak maluch 126p, chocby go nie wiem jak stuningowal, nie jest samochodem dostawczym, chocby skaly sraly ;)
co de facto dodatkowo dowodzi slusznosci rozumowania ksiegowych Canona: ze jak ktos chce dluzsza rurke podpiac, to kupi magnezowe... 7D. zamiast nie daj biosie wydac mniej na 60D... to naprawde jest takie proste w tej firmie :mrgreen:
Kolekcjoner
17-08-2010, 13:17
Ale i te kamery muszą "gonić" Sonówkę Ex1.
Nie znam tych kamer Canona ale uwierz mi, że EX-y to pod względem sensora żadna rewelacja ani jak jest zbyt dużo światła, ani jak jest zbyt mało. Do news-ów te kamery dają wystarczającą jakość ale do bardziej ambitnych zadań nigdy bym ich nie kupił - szczególnie za te pieniądze.
A ja myślę że nie. Ten magnez to trochę mit. I nie bronię tu Canona, bo dobrze wiadomo co nimi kieruje. Natomiast moje osobiste doświadczenia pokazują, że nocnikowy plastik z 350-tki okazał się bardziej trwały niż magnez z 30-tki :(.
Co do 7-mki to ten aparat ma dużo więcej zalet niż magnez i to dla mnie jest wystarczający argument do tego, że bym go wolał niż 50D, a nie magnez.
dla ksiegowych Canona? tak. bo zaplaci mniej kasy niz profesjonalista.
Hmmm . Tu bym nie był taki pewien. Tych niedzielnych jest jednak taka liczba, że to na nich robią największy obrót i kto wie czy nie największy zysk. Także co do tej hierarchii ważności może być różnie.
Nie chce mi się szukać, ale jest na pbase konto, gdzie koleś pokazuje jak trzyma swoje 300D z ztcp 600L... w ręce trzyma nie na statywie... za grip w body... nie połamało się...
Ja swoim 350D przydzwoniłem w kosz na śmieci jak spadałem na glebę, nawet nie pękło.
No właśnie - mój też niejedno przeszedł, a 30-tka była bardzo szanowana i padła już chyba na amen :rolleyes:.
BTW. Kolekcjoner? A.. ten prorok ;)
Który 8):D?
cos Kolekcjoner z ta 30-tka pecha miales. moja w morzu plywala i do dzisiaj skubana nie chce pasc. zaparla sie i nie zdycha no ;) z drugiej strony, nie uzywalem jej jako kastetu ani do gry w kregle, wiec nie upieram sie, ze na uderzenia jest zbyt wytrzymala ;)
Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze a`propos plastiku. Jestem posiadaczem 450D, podpinam 70-200 F4 L, obiektyw jest cięższy od korpusu, trzymam za korpus, nic nie odpadło, luzów też póki co nie stwierdziłem, co roku z powyższym korpusem jeżdżę na narty w Alpy, fociłem już przy -20, a latem w Egipcie, Jordanii, Włoszech i Grecji (do +40), czasem było sucho, czasem wilgotno, czasem było spore zapylenie, oczywiście nie spuszczam celowo na ziemię, nie wrzucam do wody, aczkolwiek drobny kapuśniaczek i śnieg sprzęt przeżył.
Myślę że dla amatora za jakiego się uważam, zdecydowanie ważniejsze od pancernego korpusu, jest waga i parametry użytkowe takie jak filmy (do tej pory musiałem się decydować czy focić czy filmować) i ich dobra jakość, oraz co dla mnie istotne to dobry szybki AF (poza wakacjami lubię też popstrykać samoloty). Waga istotna jest zwłaszcza jak w upale na wakacjach z rodzinką poza aparatem dźwiga się a to picie, a to coś jeszcze. Podobnie było też w 350d, który posiadałem poprzednio, mimo plastiku aparat przy podobnym trybie użytkowania sprawował się znakomicie.
Osiągnąłem już na szczęście wiek kiedy nie zwracam uwagi na wszelkie łatki i określenia marketingowe typu pro, semi pro itd. tylko kieruje się własnymi indywidualnymi potrzebami. Poczekam na testy i jeżeli 60D będzie miał skuteczny AF i będzie ogólnie rzecz ujmując pozwalał robić ładne zdjęcia i filmy to poważnie rozważę zamianę, a tak żartując to gdyby 450D pozwalał filmować to używałbym go jeszcze długo, w myśl zasłyszanej zresztą na tym forum maksymy, że lustrzanka jest tyle warta ile dołączony do niej obiektyw i osobiście wolę kupić dobre szkło niż super body.
allxages
17-08-2010, 14:09
wszystko spoko, tylko mowisz o szkle ktore jest dla profesjonalistow, a nie dla amatorow. jak ktos kupuje 300/2.8 to wie po co je kupuje i na 99% wie ze xxxD nie spelni jego wymogow.
w zasadzie pod szkła krotkie i lekkie bedzie 60d, ktory dodatkowo bedzie mniej ważył. dobrze ze amator ma wybor pomiedzy mega tanie, a tanie, amatorskie i z dobrym AF, wiekszym wizjerem, wieksza iloscia przyciskow. a jezeli ktos uzywa dlugich luf typu 100-400, to 60d pewnie sie przy niej nie zlamie, ale jesli kupi 7d, to bedzie idealny zestaw;)
duzo ludzi zanim kupi pierwsze 6d lata po weselach z xxD. Teraz ich rece będa lekko odciążone, a bebechy beda te same:)
[QUOTE=Smok;854654
Osiągnąłem już na szczęście wiek kiedy nie zwracam uwagi na wszelkie łatki i określenia marketingowe typu pro, semi pro itd. tylko kieruje się własnymi indywidualnymi potrzebami.
[/QUOTE]
ale to nie sa okreslenia marketingowe. slowo "profesjonalny" wywodzi sie od lacinskiego "professio" i nie oznacza nic innego niz "zawodowy". aparat zawodowy to aparat adresowany do uzytkownika fotografujacego zawodowo, czyli zarabiajacego w ten sposob na chleb. nie ma to nic wspolnego z umiejetnosciami, bo w grupie fotografow zawodowych jest przeciez niemalo kotleciarzy ;)
"amator" od francuskiego "amateur" (milosnik), to ktos kto zajmuje sie dana dziedzina dlatego, ze czerpie z tego radosc ;) i jest mnostwo znakomitych fotografow amatorskich
marketing jedyne co robi, to probuje amatorom wmowic, ze chca sprzet profesjonalny. z akcentem na czasownik "chciec", ktory znaczy co innego niz "potrzebowac" ;)
Kolekcjoner
17-08-2010, 19:27
cos Kolekcjoner z ta 30-tka pecha miales. moja w morzu plywala i do dzisiaj skubana nie chce pasc. zaparla sie i nie zdycha no ;)
No wiem ale mnie to niestety nie pociesza w żadnym stopniu :(. Właśnie chyba wilgoć ją załatwiła - prawdopodobnie padła płyta główna.
"premiera" canona EOS 7DSV
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products?pageKeyCode=pressreldetail&docId=0901e024801dc12b
teraz czekamy na debilne posty 7D vs 7DSV
Ale beton - nie mają już czego wymyślić... I co, mam dzieciakom w szkole naklejać na łby kody kreskowe? :D
No dobra, ale pewny jestes, ze mocowanie w jego 300D nie ma juz sporych luzow? Skad wiesz? Moze 5min po zrobieniu zdjecia jego 300D stracilo mocowanie, albo urwało gripa. Zdjecie wstawic mozna zawsze. Ja takze moge wstawic zdjecie jak trzymam swoje 5D2 na jedym palcu nad mostem i rzeka - ale masz gwarancje, ze to nie bylo moje ostatnie foto z tym zestawem?
Trzymac, a fotografowac i sporo ruszac takim zestawem to dwie zupelnie inne bajki. 300 wazy 2.5KG i czuje sie jak naciska na mocowanie, a 600L wazy grubo ponad 2x tyle. Co jak co, ale wystarczy zobaczyc schemat budowy xxxD (i pewnie tex 60D na podobe) i widac, ze mocowanie wcale nie ma az takiego oparcia jak body magnezowe.
No dobra, ale pewny jestes, ze mocowanie w jego 300D nie ma juz sporych luzow? Skad wiesz? Moze 5min po zrobieniu zdjecia jego 300D stracilo mocowanie, albo urwało gripa.
Może - niemniej jednak regularnie widuję ludzi targających supertele podopinane do różnorakich korpusów (amatorskich też) i noszących to wszystko za korpus - nie jest to żaden dowód na cokolwiek oczywiście, ale widuję ich na tyle często że wydaje mi się że nie ma się specjalnie czego obawiać...
Roznie to bywa, pewnie jak z uszczelnieniami :) Jednemu latanie po deszczu wiele razy nic nie robi, a drugiemu chwila w taka pogode i body trup.
Ja jestem zadowolony. Magnezowy korpus, większa waga i rozmiary nie są mi do niczego potrzebne. Jeśli mogę dostać aparat z równie dobrym AF co 50D, dobrym wizjerem, lżejszy, kręcący filmy i posiadający gibany ekran to mi pasuje.
PS.
Bardzo śmieszne te wasze przykłady z teleobiektywami za kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Na pewno dla właścicieli tych obiektywów dołożenie tysiąca złotych więcej aby kupić 7D zamiast 60D będzie ogromnym problemem :lol:
Trzymac, a fotografowac i sporo ruszac takim zestawem to dwie zupelnie inne bajki. 300 wazy 2.5KG i
A 200/2VR 3 kg no i co? Ktoś już tu ci odpowiedział: tylko wariaci (ja i moje 300/2.8LIS na 20D) kupują puszki inne niż Jedynki pod takie szkła do fotografii z ręki. 7D tu troszeczkę odstaje bo to puszka pod ptasiarzy/lotników/makro, ze względu na gęstość pikseli.
Spójrz na to tak: jak żal ci 4500 na 1D i kupujesz puszkę za 1000 pod dużą lufę i (odpukać) zestaw ci się rozszczepi to jest twoje ryzyko wkalkulowane w różnicę pomiędzy cenami korpusów.
Powracając do tematu: bardzo, bardzo stary njius ;), ale:
300/400/500/600LIS do wymiany!
Powtórka z rozrywki tj. 200/800: redukcja wagi, nowy zabójczy IS, powłoki z cząsteczek mniejszych niż nano :mrgreen: i oczywiście 25% podatek od nowości.
200/2L - ani słowa o przeprojektowaniu stopki i osłony :(
a jezeli ktos uzywa dlugich luf typu 100-400, to 60d pewnie sie przy niej nie zlamie, ale jesli kupi 7d, to bedzie idealny zestaw;)
Uprzejmie donoszę że 400D z 100-400 się nie złamała, jak również potwierdzam że z 7D to zestaw idealny ;)
Uprzejmie donoszę że 400D z 100-400 się nie złamała, jak również potwierdzam że z 7D to zestaw idealny ;)
Stopkę zedytuj chyba że chcesz mieć dwa ;-)
...Po pierwsze - kamera. Moim zdaniem zbyteczna, ale rynek jej łaknie, więc niech będzie. Po drugie - odchylane LCD. Jeśli dyktowane obecnością kamery - OK. Jeśli tylko pędem rynku - bez sensu. ...
Przecież jej obecność niczego dla Ciebie nie zmiania. Szczerze mówiąc czasem przydałoby się nakręcić coś krótkiego (np. dziecko akurat robi coś ciekawego), ale nie ma pod ręką narzędzia. O odchylane LCD - nie robiłeś nigdy foty z perspektywy żaby, ale szkoda się było położyć na mokrej trawie/w błocie? Nie wisiałeś głową w dół ze skarpy lub z mostku nad potokiem, itp. Taki LCD plus LV takich sytuacjach napewno się przyda.
... Uzytkowalem 40D, teraz mam 5DmkII, oba magnezowe, ale zadnych z tego faktu korzysci nie mam. ...
Moja 30D kiedyś spadła mi z wysokości ok. 1.2 m na beton. Skończyło się lekkim, ledwo widocznym zadrapaniem. Nie wiem jak by to wyglądało, gdyby pucha była plastikowa.
300/400/500/600LIS do wymiany!
ale 300/2.8 czy 300/4?
de facto nie widze pilnej koniecznosci (ani nawet niepilnej) wymiany ktoregokolwiek z nich, a juz na pewno nie majac swiadomosc innych pilacych potrzeb w szklarni (eeeekkkkhmmmm.... 17-40 anyone? :lol: ).
z drugiej strony, 70-200/2.8 IS tez nie wymagal jakiejs naglacej wymiany. a do kupy z wlasnie 300/2.8 to sa konie robocze do sportow halowych...
allxages
18-08-2010, 09:46
z drugiej strony, 70-200/2.8 IS tez nie wymagal jakiejs naglacej wymiany. a do kupy z wlasnie 300/2.8 to sa konie robocze do sportow halowych...
Szczerze mowiac to nie wiem po co 70-200/2.8IS na hale. Mysle, ze wersja bez IS rownie dobrzeby sie sprawdzila (a do tego ostrzejsza niby z czasow starej 2.8IS)
Ale ogolnie patrzac to 70-200/2.8IS to kon roboczy w polowie fotografi, nie tylko sportu halowego wiec na pewno wiecej jest potecjalnych kupcow tego szkla niz np. 300/2.8.
ale 300/2.8 czy 300/4?
a 300/4 to eLka? ;)
Na serio to raz toto trzymałem, ale leciuchne szkiełko, rurka z kremem i całkiem ostre (50D)
de facto nie widze pilnej koniecznosci (ani nawet niepilnej) wymiany ktoregokolwiek z nich, a juz na pewno nie majac swiadomosc innych pilacych potrzeb w szklarni (eeeekkkkhmmmm.... 17-40 anyone? :lol: ).
300L to znak firmowy Canona, który ostatnio po****dł na zdrowiu: 200/2 i 300VR II. Wierzę, że IS jeszcze bardziej zaprzeczy fizyce niż ten z 200/2 (1/15 na 40D) a ostrość rozwali wszystko. Jednak po 200/2 boję się (nie to żebym był w targecie ;)), że ***** bokeh.
Z drugiej strony 200/2 straciło aż 500g - dla kogoś kto się buja z taką lufą cały dzień w słońcu lub nie to imho wystarczający argument.
W ogóle to patrząc w kafejce N****a na sample z 300/2.0 to dochodzę do wniosku, że taki upgrade byłby bardziej pożądany. Przynajmniej by człowiek wiedział za co płaci (nieziemski bokeh; to nie 200/1.8 ). Oczywiście nie zrobią go w f/2 IS bo wszyscy wiemy jak działa AF w Canonach 8)
To wszystko to pewnie jakaś wypadkowa wyścigu pikseli, wywiadowni gospodarczej u konkurencji i podpierania się takimi hiciorami sprzedaży w czasach kryzysu.
a 300/4 to eLka? ;)
moja, owszem, ma czerwony pasek. chociaz jest jeszcze z czasow zanim wkladali w lensy IS i nie przymierzajac, w kwietniu osiagnela pelnoletnosc (bylo nie bylo: UG04)
Na serio to raz toto trzymałem, ale leciuchne szkiełko, rurka z kremem i całkiem ostre (50D)
ta bez IS jest wrecz sakramencko ostra i nawet 24-105 nie moze sie pochwalic takim szczegolem. mowie o centrum kadru, bo rogi... no to jest, bylo nie bylo, szklo szerokokatne Canona, takze pardon... :)
ale prawda obiektywna jest, ze bokeh 300/4 non-IS to jest ciezki delikwent. potrafi byc ladny, ale jak mu w tle wejdzie cos kratkowatego, to amen w pacierzu... ssie az boli.
To wszystko to pewnie jakaś wypadkowa wyścigu pikseli, wywiadowni gospodarczej u konkurencji i podpierania się takimi hiciorami sprzedaży w czasach kryzysu.
podsumowujac krotko: zezwolen ksiegowych i ego menedzerow produktu ;)
a 300/4 to eLka? ;)
A nie??
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img97.imageshack.us/img97/3495/3441can3001450x600.jpg)
ale 300/2.8 czy 300/4?
Ale Nikon pokazał super 70-200 2.8 i to pewnie przestraszyło trochę księgowych Canona. Ich przewaga na rynku w postaci szklarni się kończy przecież. Może nastały czasy rywalizacji model w model? Jeśli, jak to ktoś wcześniej napisał, oznacza to wreszcie lepszy AF w 5D mkIII i koniec wyścigu mpix (z samym sobą), to jestem za.
Ale Nikon pokazał super 70-200 2.8 i to pewnie przestraszyło trochę księgowych Canona. Ich przewaga na rynku w postaci szklarni się kończy przecież. Może nastały czasy rywalizacji model w model? Jeśli, jak to ktoś wcześniej napisał, oznacza to wreszcie lepszy AF w 5D mkIII i koniec wyścigu mpix (z samym sobą), to jestem za.
Mam wrażenie że zanim Canon tak postąpi to doczekamy sie 5d MK V ;-)
Ale Nikon pokazał super 70-200 2.8 i to pewnie przestraszyło trochę księgowych Canona. Ich przewaga na rynku w postaci szklarni się kończy przecież.
Czyżbym czuł za rogiem F/1 II? :mrgreen:
Może nastały czasy rywalizacji model w model?
Miejmy nadzieję, że się obudzili na dobre. 15-85IS czy 18-135IS to fajnie wypozycjonowane szkiełka, z drugiej strony wciąż nie ma 12/4-24L, 17-40L II czy ef-s 35/1.8.
oznacza to wreszcie lepszy AF w 5D mkIII
Napisałbym wreszcie AF w 5D MarkIII ;)
i koniec wyścigu mpix (z samym sobą)
Nie trafiłeś chyba, dlatego, że nowe szkła są imho po to by stare nie ssały na nowych body. Poza tym ztcp Maeda san powiedział, że będzie wymieniał te szkła, które nie dają rady z nowszymi puszkami.
Poza tym wcale bym się nie zdziwił gdyby linia 7D była liderem Mpx. W ten sposób mają niezłą sprzedaż wszędzie tam, gdzie liczy się zasięg i/lub macro czyli u wszystkich, którzy potrzebują 800L a stać ich tylko na 400/5.6L.
25 Mpx w 7D2 za rok (w lutym chyba w końcu dadzą 2000D)? Nie widzę przeciwskazań. Przy okazji odświeżą kita (IS i szkło) "na 10 MPx".
Kolekcjoner
18-08-2010, 23:24
z drugiej strony wciąż nie ma 12/4-24L, 17-40L II czy ef-s 35/1.8.
Jeszcze 8).
Napisałbym wreszcie AF w 5D MarkIII ;)
Dokładnie :grin:
Jeszcze 8)
Ile lat jeszcze będzie trwać jeszcze jeśli chodzi o odpowiedź na 200-400/4VR :mrgreen: *
Cztery lensy na jesień
300/400L IS II -> CR3! -> powtórka z 200/800 (anons na początku jesieni, sprzedaż realnie maj następnego roku)
Zostają dwa: miejmy nadzieję na ef-s 35/1.8 i 50/1.4 II - znowu pozwoli im to na bicie rekordów sprzedarzy
Gdzie jest 24-70L IS :?:; nieźle musieli natłuc 24-70L 8)
* - CR slyszał coś o 100-300/4L IS :mrgreen:
Mam wrażenie że zanim Canon tak postąpi to doczekamy sie 5d MK V ;-)
Wybacz, ale oby się Twoje słowa w g**** obróciły (czego wszystkim życzę) ;)
Czyżbym czuł za rogiem F/1 II? :mrgreen:
...
Nie trafiłeś chyba, dlatego, że nowe szkła są imho po to by stare nie ssały na nowych body. Poza tym ztcp Maeda san powiedział, że będzie wymieniał te szkła, które nie dają rady z nowszymi puszkami.
Poza tym wcale bym się nie zdziwił gdyby linia 7D była liderem Mpx. W ten sposób mają niezłą sprzedaż wszędzie tam, gdzie liczy się zasięg i/lub macro czyli u wszystkich, którzy potrzebują 800L a stać ich tylko na 400/5.6L.
25 Mpx w 7D2 za rok (w lutym chyba w końcu dadzą 2000D)? Nie widzę przeciwskazań. Przy okazji odświeżą kita (IS i szkło) "na 10 MPx".
Pewnie masz rację, niestety. Może żyję taką cichą nadzieją, że jednak przystopują. Bo co komu z 25 mpx na kropie, skoro Canon w puszkach 5DmkII i 7D dorzucił (wzorem N*****) odszumianie rawa i ilość szczegółów nie powala. W taki sposób mogę sobie powiększyć obraz choćby w Szopie. Wyjdzie prawie na to samo.
Bo co komu z 25 mpx na kropie
Chyba już pisałem, przyda się w makro i w małych ptakach jak masz 400/5.6L a chciałbyś 800L.
Nikt nigdzie nie napisał, że to ma być mistrzem świata na iso 12800. Wystarczy lekko szumiące 400 i czyściutkie 100 :mrgreen:
Oczywiście mogą zrobić nową linię lord of darkness w cropie: 8 MPx 100-1600 bez różnicy, 3200 jak 800 z 20D, 6400 jak 1600 z 20D.
7D - high Mpx
70D - plasticzany lord of darkness
600D - wszystko czego potrzeba soccer mamie, czyli wi-fi, blutacz*, hade, projektor, wbudowane tse, itd za 7dem $tówek.
Powracając do tematu:
Photokina we francuskim wydaniu
http://tinyurl.com/2w7csyk
* - cytowana wymowa pewnej lingwistki, drugi jej hicior to londżin; kto zgadnie? ;)
Zostają dwa: miejmy nadzieję na ef-s 35/1.8 i 50/1.4 II - znowu pozwoli im to na bicie rekordów sprzedarzy
A czemu nie 35 z bagnetem EF? Mogliby to szkło spokojnie odświeżyć i postawić na jednej półce z 50/1.4 czy 85/1.8, a 35L raczej by i tak nie było zagrożone...
A czemu nie 35 z bagnetem EF?
Bo Nikon i Sony takiego nie mają a jakie mają wszyscy wiemy.
allxages
19-08-2010, 10:46
A czemu nie 35 z bagnetem EF? Mogliby to szkło spokojnie odświeżyć i postawić na jednej półce z 50/1.4 czy 85/1.8, a 35L raczej by i tak nie było zagrożone...
Dokładnie. Moim zdaniem to problem jest Nikona, bo on nie ma żadnego szkła 35mm. A ta popierdółka na DX to sorry, ale co z nią sobie zrobią użytkownicy D700? Można podpiąć, działa, ale winiete ma taką, że 35L na pełnej dziurze to jak bez winiety wygląda. A wiadomo, że 35L winiete ma i to dużą i fajną :D
Skoro canon ma 35/2 to wystarczyłoby dupnąć to w nowej obudowie + USM (może przy okazji f/1.8 choć to bylby juz konkurent cenowy dla 35L) i sprzedawać za 1400-1500 pln a ef/2 na emeryture. kupcow znajda do wszystkich puszek i juz widze placz na forum Nikonach, ze Canon znowu ma fajne szklo, ktorego znowu brakuje Nikonowi.
heh.
Odpisałem zanim g3 odpisał więc...
Bo Nikon i Sony takiego nie mają a jakie mają wszyscy wiemy.
Jakby Canon patrzył w kwestii szklarni na to co ma Nikon i Playstation to nie byłoby 70% szkiel jakie posiada w sprzedazy.
a d700 ma tryb crop o ile sie nie myle i wtedy 1.8 tam nie winietuje?
a d700 ma tryb crop o ile sie nie myle i wtedy 1.8 tam nie winietuje?
Możliwe, ale chyba nie tędy droga. ;-)
allxages
19-08-2010, 10:58
Nie ma. Crop to (chyba) D2 i D3.
Ta winieta nie jest masakryczna, zalezy od odległości. Ale czasaim jest zdjęcie takie że masz całkowicie czarne plamy i trzeba obcinać rogi.
Wybaczcie, ale to jest dla mnie żart, że Nikon nie ma 35tki. Czy jest wazniejsza ogniskowa na świecie od 35? To jest podstawowy argument przez który nawet nigdy nie rozmyslalem przejscia czy kupna Nikona.
http://tinyurl.com/2w7csyk
100-300 fajny. nie kupie, bo mam stale 300. ale jakbym nie mial, to by mnie moze naciagneli... chociaz jak znam zycie to przywala cena nieosiagalna dla amatorskiej (nawet jesli nieco glebszej) kieszeni
ale gdzie jest 35? chca mnie naprawde zmusic do kupienia 35/2. nie zebym cos do niego mial (w trabancie mi zupelnie ujdzie), ale mialem nadzieje na cos lepszego...
* - cytowana wymowa pewnej lingwistki, drugi jej hicior to londżin; kto zgadnie? ;)
nie wiem. dawaj...
allxages
19-08-2010, 11:06
ale gdzie jest 35? chca mnie naprawde zmusic do kupienia 35/2. nie zebym cos do niego mial (w trabancie mi zupelnie ujdzie), ale mialem nadzieje na cos lepszego...
Spokojnie. Idź do kawiarni pod wiatrakiem na hasz i czekaj na ogłoszenia. Kto to wie co się pojawi. Dobrze, że chociaż wiadomo że coś się pojawi ;) Chciałbym, żeby to było nowe 35/2, bo jak to będzie nowe 35L to się wkurzę, bo wczoraj odebrałem swoją sztukę hehe
Twoja sztuka nadal bedize magiczna:)
Spokojnie. Idź do kawiarni pod wiatrakiem na hasz i czekaj na ogłoszenia. Kto to wie co się pojawi. Dobrze, że chociaż wiadomo że coś się pojawi ;) Chciałbym, żeby to było nowe 35/2, bo jak to będzie nowe 35L to się wkurzę, bo wczoraj odebrałem swoją sztukę hehe
w stalke pod FF nie bardzo wierze, a stalki do cropa to zdaje sie nie jest highlight dla ksiegowych Canona (delikatnie rzecz ujmujac). moze i cud sie zdarzy, ale predzej spodziewalbym sie 50-tki do FF. niestety :(
nie wiem. dawaj...
blutacz -> bluetooth
londżin -> wpisuje login i nic.
MacGyver
19-08-2010, 12:45
Porządny 100-300, taki w typie 70-200/4 L IS ? Czegoś takiego ewidentnie brakowało w ofercie Canona. Tyle że cenowo musiałby się mieścić pomiędzy rzeczonym 70-200 a 100-400 L. Jeśli będzie sensownie kosztował i dawał radę z TCx1.4 to ja bym takiego chciał mieć
Porządny 100-300, taki w typie 70-200/4 L IS ?Tyle że cenowo musiałby się mieścić pomiędzy rzeczonym 70-200 a 100-400 L. Jeśli będzie sensownie kosztował i dawał radę z TCx1.4
To może być kolejny cios w Nikona (brak taniej i dobrej oferty f/4IS).
100-400 kosztuje $1600. Nowe szkło musi dobrze pracować na 1Ds4 = ~32 MPx.
Myślę, że realnie $1700 na starcie i po 2 latach $1600.
W takim szkle byłby najnowszy IS, kto wie czy nie soczewki fl, nowa, lżejsza konstrukcja, zakres marzenie (dwa szkła i masz 24-300/4 IS). Jeśli wycyrklują cenę to obok 24-105, 70-200/4IS to może być poważny argument dla czekających na Nikkora 70-200/4VR, szczególnie teraz kiedy widzą ile w Europie kosztuje 24-120/4VR i 200-400/4VR II.
katharsis
19-08-2010, 15:05
100-300 - ciekawe kiedy pojawi się więcej informacji o tym szkle. Bo akurat ten zakres bardzo by mnie interesował. No i oby miał rozmiar filtra 77 :)
Też tak myślę. Wcześniej kupowało się 50d, 40d, ... i było się pewnym jakości wykonania. Teraz będzie kolejny plastik fantastik(obym się mylił). Pewnie stare aparaty były zbyt trwałe i zbyt długo dało się ich używać, a poza tym pewnie też miały za dobra ergonomię jak na tą klasę. Mam tylko nadzieję że nie obetną trwałości migawki... Ale pożyjemy zobaczymy, ktoś kupi przetestuje i dopiero wtedy będzie można pochwalić albo ponarzekać na canona. Myślę że jeśli ktoś będzie chciał zmienić swoje wysłużone dwucyfrowe body to myślę że raczej będzie myślał o 7d/5d niż o nowej potencjalnej 60d (o ile finanse mu na to pozwolą).
Niestety niemal wszędzie można zauważyć wpychanie coraz gorszej jakości komponentów i co najgorsze połączone ze wzrostem cen...
czekamy na jakieś bardziej zdecydowane ruchy znaczy FF korpus plastik-fantastik i coś o 16-50/4 IS (HIS?) przebąkiwali tydzień lub dwa temu jak dla mnie to by wystarczyło - na wojnę się nie wybieram jak pada to chowam do plecaka bo mi filtry zakapuje :) - przy takim układzie to właściwie mógłbym mieć korpus z jednym obiektywem
allxages
19-08-2010, 15:43
Można poznać jaką kolwiek zaletę posiadania IS/HIS w takich szkłach jak rzekome 16-50/4 ?
Pytam, bo ne potrafię sobie nic wyobrazić. Za to potrafię wyobrazić sobie cenę, że za coś co jest niepotrzebne trzeba będzie dopłacić.
Niektórym się nie chce dźwigać statywu do focenia kościołów, w których i tak przymknęliby do 4.0 żeby mieć ostro. (może być?)
MacGyver
19-08-2010, 15:55
Niektórym się nie chce dźwigać statywu do focenia kościołów, w których i tak przymknęliby do 4.0 żeby mieć ostro. (może być?)
Wiesz micles, fotografia nie kończy się na pstrykaniu ślubów w kościołach :twisted:
IS przydaje się w każdym uniwersalnym szkle. Choćby po to aby można sobie było pstryknąć pamiątkowe foto z wycieczki przy 1/15 s z ręki. Nie zmienia to oczywiście faktu że w uniwersalnym zoomie można bez stabilizacji żyć. Ja w 24-105 często ją wyłączam, bo zdjęcia biegających dziecka i psa przy włączonej stabilizacji wychodzą trochę nieostre :-)
Można poznać jaką kolwiek zaletę posiadania IS/HIS w takich szkłach jak rzekome 16-50/4 ?
Pytam, bo ne potrafię sobie nic wyobrazić. Za to potrafię wyobrazić sobie cenę, że za coś co jest niepotrzebne trzeba będzie dopłacić.
zasadniczo, jesli taki lens mialby miec w ogole ostre rogi, to juz niezaleznie od ceny stabilizacje mozna juz uznac za bonus ;)
Poszedłeś focić landszafty koło zmroku i zapomniałeś statywu... Albo Błędne Skały w Górach Stołowych. Z tyłu Cię pchają turyści, więc na rozstawianie statywu nie ma czasu.
Napisał allxages Zobacz post
dziwnie piszesz..
-filmowanie ,
-ciemne miejsca
-ustabilizowany wizjer
- MF w LV
- panoramowanie
i jeszcze bym znalazł parę zastosowań....
ja to sie dziwie dlaczego w takich szklach jak 85L II . 24L II i innych niedawno poprawionych nie dali IS jak w kiszce kitowej juz to dawno brzeczy....
Wiesz micles, fotografia nie kończy się na pstrykaniu ślubów w kościołach :twisted:Akurat w tym wypadku nie mówiłem o ślubach, a bardziej o architekturze. Na ślubach używanie czasów dłuższych niż 1/40 (na którym to na 90% zrobię nieporuszoną fotę z 16-50) jest trochę nie teges jak dla mnie.
allxages
19-08-2010, 16:14
Sorry Panowie, ale jak zapominam statywu idąc robić landszafty albo kościół to po prostu wracam do domu po ten statyw :)
@MacGyver: tylko, że 17-40 czy to 16-50 to NIE JEST uniwersalne szkło. To jest UWA. Do tego nie jest problemem na ultraszerokim kącie zrobić zdjęcie na 1/15 z ręki. Da się.
Ale ok, zgadzam się z filmowaniem i panoramowaniem. Chociaż z tym drugim to tak średnio. bo panaromowanie przy 16mm to raczej obiektów bardzo blisko. A obiekty bardzo blisko bez problemu można panoramować bez IS.
Ale ja się cieszę, że w szkłach poniżej 85mm nie ma IS. Szkło robiłoby się niepotrzebnie bardziej delikatne i droższe. Od 85mm to i OK. Widzę dużo sensu w stabilizacji.
Takie moje zdanie, kłócić się nie zamierzam jednak ;)
IS widzialbym chetnie w kazdym szkle.
Najchetniej zobaczylbym stabilizacje matrycy tak naprawde, stabilizacja, plus matryca D3S + f1.4 i mamy noktowizor.
Na ślubach używanie czasów dłuższych niż 1/40 (na którym to na 90% zrobię nieporuszoną fotę z 16-50) jest trochę nie teges jak dla mnie.
to z IS przy tych samych czasach zrobisz 3-4 mniej poruszone, a jak bedziesz chcial miec nadal poruszone to sobie Is wylaczac. Jak mawiali starzy kowboje:
Lepiej miec pistolet i go nie potrzebowac, niz go nie miec a potrzebowac...:-P
PS> CO mnie denerwuje to ze nie mozna edytowac posta !!!!!!!!!!!!!!
IS widzialbym chetnie w kazdym szkle.
Najchetniej zobaczylbym stabilizacje matrycy tak naprawde, stabilizacja, plus matryca D3S + f1.4 i mamy noktowizor.
Stabilizacja w matrycy zabiera ci stabilizowany wizjer. zaloz 70-200 IS @ 200mm a zrozumiesz. Dlatego stabilizowana optuka jest lepsza, przynajmniej w Lustrach ( nie mowie o LV)
Sorry Panowie, ale jak zapominam statywu idąc robić landszafty albo kościół to po prostu wracam do domu po ten statyw :)
@MacGyver: tylko, że 17-40 czy to 16-50 to NIE JEST uniwersalne szkło. To jest UWA. Do tego nie jest problemem na ultraszerokim kącie zrobić zdjęcie na 1/15 z ręki. Da się.
Ale ok, zgadzam się z filmowaniem i panoramowaniem. Chociaż z tym drugim to tak średnio. bo panaromowanie przy 16mm to raczej obiektów bardzo blisko. A obiekty bardzo blisko bez problemu można panoramować bez IS.
Ale ja się cieszę, że w szkłach poniżej 85mm nie ma IS. Szkło robiłoby się niepotrzebnie bardziej delikatne i droższe. Od 85mm to i OK. Widzę dużo sensu w stabilizacji.
Majac mozliwosc wylaczenia is uwazam ze ten wynalazek powinien byc w kazdym szkle z fiszem wlacznie
MacGyver
19-08-2010, 16:22
@MacGyver: tylko, że 17-40 czy to 16-50 to NIE JEST uniwersalne szkło. To jest UWA.
No dla mnie jest uniwersalne, a przynajmniej było do niedawna. Do popstrykania sobie "napamiątków" z wycieczki zapniesz na body właśnie coś takiego bo gdy poruszasz się w ciasnym mieście to 24 mm na szerokim końcu jest jednak za wąskie. Nie zmienia to faktu że masz rację iż nominalnie jest to UWA.
Do tego nie jest problemem na ultraszerokim kącie zrobić zdjęcie na 1/15 z ręki. Da się.
Na 16 mm jak najbardziej, jak masz wprawę to na 1/10 wyjdzie, ale na 50 mm już gorzej. No i ze stabilizacją dasz radę na 1/5 nie poruszyć przy 16 mm. IS staje się powoli standardem, sądzę iż za 3 - 4 lata w ogóle nie będzie już nowych szkieł bez tego dodatku (nie licząc manuali, ale to inna bajka)
I po raz kolejny kłótnia z serii 2.8 vs 4.0 IS. Wszystko zależy od tego co się fotografuje i jak się fotografuje.
Jak dla mnie to IS w szerokich katach ma wiekszy sens niz w dlugich.
Szerokim najczesciej robi sie sceny, gdzie jest mala dynamika np. krajobraz, budynki itd. Robiac to wieczorem czy nad ranem to fajnie miec IS i klepac z reki w slabym swietle. Dla przykladu mialem 70-200 2.8 IS i tam IS w wiekszosci scen wylaczany poniewaz i tak trzymalem wysokie czasy fotografujac sport itd.
Identycznie 300mm 2.8 - IS OFF, bo wiekszosc zastosowan go nie wymaga, a znowu w takiej 12-24 fajnie miec OS, bo czesto w mega slabym swietle cos pstrykam, czasy graniczne z sensownymi z reki (statywu nie dzwigam).
Jak dla mnie IS/OS w szerokich ma ten sam sens co w tele.
I po raz kolejny kłótnia z serii 2.8 vs 4.0 IS. Wszystko zależy od tego co się fotografuje i jak się fotografuje.
w zadnym wypadku...
jak pisze wiekszosc osob to najlepiej byloby 1,4-2,8@IS.........
Siudym : nie zapominaj o ptasiarzach, którzy ze swoimi telasami nierzadko koczują o dziwnych porach dnia i w ich wypadku każde ISO niżej to wielka korzyść. Podobna sytuacja w reporterce - konferencje prasowe...
Trampek : wyższa cena, wyższa waga, wyższa awaryjność. 24L IS? 35L IS? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić...
Siudym : nie zapominaj o ptasiarzach, którzy ze swoimi telasami nierzadko koczują o dziwnych porach dnia i w ich wypadku każde ISO niżej to wielka korzyść. Podobna sytuacja w reporterce - konferencje prasowe...
Trampek : wyższa cena, wyższa waga, wyższa awaryjność. 24L IS? 35L IS? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić...
czy 70-200 Is jest wiekszy od brata bez Is.
Czy kity 18-55... itd itp.. szkoda gadac.
Nie wyskakuj tez cena, skoro mozna wsadzic to urzadzenie do szkla ponizej 400zl (kit canona, nikon do wszystkich budzetowych szkiel juz daje ) to mysle ze w szklach za 6-7k tez by sie zmiescil....
Nie wyskakuj tez cena, skoro mozna wsadzic to urzadzenie do szkla ponizej 400zl (kit canona, nikon do wszystkich budzetowych szkiel juz daje ) to mysle ze w szklach za 6-7k tez by sie zmiescil....Ja nie mówię o kosztach produkcyjnych, tylko o cenach detalicznych. Jak na moje to co najmniej 1k przy stałkach by sobie doliczali za ISa.
Ja nie mówię o kosztach produkcyjnych, tylko o cenach detalicznych. Jak na moje to co najmniej 1k przy stałkach by sobie doliczali za ISa.
spoko . przy mozliwosci wyboru szkiel tych samymch non-is byloby pieknie. ja bym dorzucil .. i o to sie rozchodzi, o brak zrozumienia polityki canona z mojej strony, no chyba ze oczyms nie wiem. Mysle jednak ze to nastepny upgrejd z aktory kase wezmiesz, choc braku gumeczki w 85LII nie pojmuje:)
Kto by nie chciał móc sobie samemu wybrać ficzerki, w które zaopatrzony będzie jego sprzęt... Niestety, takie rzeczy to nie u Canona. Mi brakuje (będzie brakowało jak będę miał jedynkę) uszczelki w 35L, no ale co zrobić.
oskarkowy
19-08-2010, 16:51
Akurat w tym wypadku nie mówiłem o ślubach, a bardziej o architekturze.
F/4 przy architekturze? To nawet na olympusach brzmi śmiesznie. Trochę w życiu napstrykałem architektur, i chyba niczego poniżej f/8 nie zrobiłem.
F/4 przy architekturze? To nawet na olympusach brzmi śmiesznie. Trochę w życiu napstrykałem architektur, i chyba niczego poniżej f/8 nie zrobiłem.Rozważałem sytuację, gdy nie dźwigamy statywu i chcemy zrobić fotę w kościele. Wtedy na 16mm przy 4.0 mamy GO 1.3m-nieskończoność, do tego dorzucamy ISa i wychodzi nam 1/10 4.0 i jakieśtam iso. Fota zrobiona.
oskarkowy
19-08-2010, 17:05
Rozważałem sytuację, gdy nie dźwigamy statywu i chcemy zrobić fotę w kościele. Wtedy na 16mm przy 4.0 mamy GO 1.3m-nieskończoność, do tego dorzucamy ISa i wychodzi nam 1/10 4.0 i jakieśtam iso. Fota zrobiona.
Już Ci to pisałem, napiszę jeszcze raz: Ty rozważasz i teoretyzujesz, inni wiedzą jak to zrobić. Fota może i zrobiona, jednak znów nie przez Ciebie.
A jak już się dorobisz 1ki i 35L to zrozumiesz, że uszczelka naprawdę nie jest tam najważniejsza.
A w ogóle idziesz fotografować architektury i statywu nie bierzesz? Aparat w ogóle zamierzasz w takiej sytuacji zabrać? Doświadczeni fotografowie latami dobierają sobie głowice i nogi do architektury a Ty obędziesz się bez statywu z IS na f/4?
Smarujesz setki nic nie wnoszących postów, później nikt niczego nie może znaleźć. Odpuść trochę, szkoda klawiatury na takie twórcze wyliczenia.
Kolekcjoner
19-08-2010, 18:06
Ja czasem jak byłem w ciemnym kościele i chciałem coś cyknąć to używałem jako statywu ławki - nie jest to najwygodniejsze - i mało mobilne w szczególności :mrgreen:. Dlatego IS w szerokim szkle do takiej fotografii turystycznej - typu wchodzę do ciemnego wnętrza - o! chcę coś cyknąć - nie objuczając się zbytnio - nie jest złym pomysłem IMHO.
ja sie przylacze do sympatykow IS-a w szerokim kacie. sa sytuacje, kiedy by mi sie przydal, wlacznie z landszaftami (bo zwyczajnie nie wszedzie da sie trojnog rozstawic). jakbym mial przez IS-a dokladac do ceny to by mnie bolalo i np. takiego 16-50 za wyzsza cene niz 24-105 raczej nie kupie. ale jakby sie pojawil w okolicach 800~900 EUR, to bym zdecydowanie pomyslal. oczywiscie, o ile rogi bylyby warte zamiany z 17-40, bo to nie jest bynajmniej pewnik :(
Stabilizacja w matrycy zabiera ci stabilizowany wizjer. zaloz 70-200 IS @ 200mm a zrozumiesz. Dlatego stabilizowana optuka jest lepsza, przynajmniej w Lustrach ( nie mowie o LV)
To wiem, nie chcialbym kosztem IS w szklach a jako dodatek, wiem ze do tego nie dojdzie ale wtedy jasne stalki by zyskaly.
Tak na marginesie, jakie jest najjasniejsze szklo IS? Narazie mam w glowie tylko 200/2IS
stabilizacja akurat w wizjerze to jest bonus. stabilizowany obraz w czujniku AF to jest ten big-deal ;)
Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest :) ) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
allxages
19-08-2010, 21:01
Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest :) ) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke? :twisted:
A w ogóle idziesz fotografować architektury i statywu nie bierzesz? Aparat w ogóle zamierzasz w takiej sytuacji zabrać? Doświadczeni fotografowie latami dobierają sobie głowice i nogi do architektury a Ty obędziesz się bez statywu z IS na f/4?Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka :
sa sytuacje, kiedy by mi sie przydal, wlacznie z landszaftami (bo zwyczajnie nie wszedzie da sie trojnog rozstawic).Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.
Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke? :twisted:
gdyby tak było - to by mi było lotto czy canon coś wypuści czy nie wypuści :mrgreen:
oskarkowy
19-08-2010, 22:10
Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka : Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.
Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal. Podpierasz się tu Akustykiem jak Lepper Schopenhauerem. Różnica jest taka, że ten drugi tutaj zagląda, czyta i może odnieść do konkretnego kontekstu.
Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal.
To ja was pogodzę ;)
Architektura to nie tylko statyw, ale przede wszystkim tse: 24 albo 17.
Napisał praktykujący inaczej :mrgreen:
a ja żałowałem że nie mam IS jak fotografowałem leśną rzeczułkę z małym wodospadem :))) na którą natknąłem się całkiem przypadkiem.
I o ile IS nie pogarsza jakości obrazu to "łatwiej kijek pocieniasić, niż go potem pogrubasić" - czyli kowboj ma rację lepiej mieć niż nie mieć.
Wielokrotnie zdarzało mi się że w trakcie plenerku, który nie zakładał fotografowania ze statywem, trafiało się jakieś ujęcie które wymagałoby dłuższego czasu a nie zawsze można znaleźć coś na czym można położyć aparat.
Chociaż w sumie zawsze można nosić ze sobą sznurek - zamiast statywu i stabilizacji. Nie sprawdzałem ale podobno działa.
oskarkowy
20-08-2010, 11:41
To ja was pogodzę ;)
Architektura to nie tylko statyw, ale przede wszystkim tse: 24 albo 17.
Napisał praktykujący inaczej :mrgreen:
Słabe godzenie. Wolę piony prostować w PS niż dostać ruszone z TS-E z łapki lub szczegółowość f/4 z zooma ;)
Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?
Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?Ja byłem dwa razy naiwny i dwa razy w góry bez statywu pojechałem... Teraz już nie popełnię tego błędu. Nie ukrywajmy jednak, że dobry statyw lekki i wygodny w noszeniu nie jest.
Powracając do tematu :
stałe 4/ 100-300 z IS?
osobiście wolałbym 4/200-400is
byłoby git
mi najbardziej brakuje 4/12-24is pod FF
Dokładnie te szkła chciałbym zobaczyć w ofercie Canona. 12-24 + 24-70 (u mnie zastąpione przez 35 i 50) + 70-200 + 200-400 = idealny zestaw z 2.8+ w środku i 4.0 na skrajach.
Wszyscy chcą 200-400. Ciekawe ile osób psioczyłoby na ten obiektyw, że jest za duży i za drogi (patrz 200-400 konkurencji). A ile kupiłoby go? :lol:
Ja już od dawna zaksięgowałem sobie w głowie, że po uzbieraniu jasnego sprzętu następną kasę na foto wydam na sigmę 12-24 i canony 24-105 i 100-400, ale jak zrobią 200-400 to mogę podźwigać więcej i zamiast 24-105 na wycieczki nosiłbym na przykład 35 i 70-200.
Wszyscy chcą 200-400. Ciekawe ile osób psioczyłoby na ten obiektyw, że jest za duży i za drogi (patrz 200-400 konkurencji). A ile kupiłoby go? :lol:
Dobre pytanie - ja się nad tym nawet zastanawiałem i doszedłem do wniosku że jakbym miał wydać tyle kasy to bym kupił 500-kę... Więc generalnie to nie muszą wcale go wypuszczać, raczej niech nowe 100-400 z nowszym ISem wypuszczą ;-)
Teraz dopiero zobaczyłem - 19,5 tysia? Czemu! To ja biorę 400 2.8 IS (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:JXKybLQKf3QJ:allegro.pl/item1036626355_interfoto_canon_400mm_f_2_8_l_is_us m_400_2_8_raty.html+400+2.8+canon&cd=13&hl=pl&ct=clnk&gl=pl).
MacGyver
20-08-2010, 12:24
... raczej niech nowe 100-400 z nowszym ISem wypuszczą ;-)
No i może z "kręconym" zoomem. Wiem że niektórym to pasuje ale ja strasznie nie lubię tych suw-zoomów (jednego mam, gdyby nie wartość sentymentalno - kolekcjonerska pewnie wymieniłbym na co innego).
Teraz dopiero zobaczyłem - 19,5 tysia? Czemu! To ja biorę 400 2.8 IS (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:JXKybLQKf3QJ:allegro.pl/item1036626355_interfoto_canon_400mm_f_2_8_l_is_us m_400_2_8_raty.html+400+2.8+canon&cd=13&hl=pl&ct=clnk&gl=pl).
LOL. A coś Ty myślał, że to szkło dla spotterów za 5kpln ? :) Fajnie by było...
No i może z "kręconym" zoomem. Wiem że niektórym to pasuje ale ja strasznie nie lubię tych suw-zoomów (jednego mam, gdyby nie wartość sentymentalno - kolekcjonerska pewnie wymieniłbym na co innego).
Mi tam obojętne, byleby był - do starego się mierzyłem ze cztery razy i prawdopodobnie jakbym go kupił to Canon natychmiast wydał by nową wersję, więc jeżeli chcecie nowego to zrzutka dla Krzycha na starego ;-)
No i może z "kręconym" zoomem. Wiem że niektórym to pasuje ale ja strasznie nie lubię tych suw-zoomów (jednego mam, gdyby nie wartość sentymentalno - kolekcjonerska pewnie wymieniłbym na co innego).Ja z kolei często się łapię na tym, że nawet przy 70-200 chciałbym pompkę, bo przy zmianie z 70 na 200 ręka okazuje się być w dziwnej pozycji, która nie ma nic wspólnego ze stabilnością...
Dokładnie te szkła chciałbym zobaczyć w ofercie Canona. 12-24 + 24-70 + 70-200 + 200-400 = idealny zestaw z 2.8+ w środku i 4.0 na skrajach.
Jako zimny prysznic przypomnę, że:
- 200-400/4VR II kosztuje $iódemkę
- 200/2L IS kosztuje $5300
- 300/2.8VR II kosztuje $6k
- 400/2.8VR kosztuje $9k
- 500/4VR II kosztuje $8,5k
- 600/4VR kosztuje $10,3k
To tak a propos idealnych zestawów i nadchodzących premier ;)
Co musi mieć 300/2.8L IS II żeby wyłożyć aż szóstkę?
Napiszmy to wprost i wyraźnie: 2000g, lepszy balans od poprzednika, 1/15 na 7D oraz wszystkie kreski na MTF:
1) równoległe do osi x,
2) zachodzące na siebie nie do tylko "do 10-tki", ale do końca,
3) położone dokładnie na wartości "1" osi y
No chyba, że rozmawiamy o f/2, wtedy w$-gzy$-gtkie chwyty dozwolone :)
dziobolek
22-08-2010, 13:30
Pytanie trochę OT, czy tylko ja tak mam, że mi się strona "rozjeżdża" na szerokość,
kiedy wchodzę do tego działu???
I jakoś wydaje mi się, że to właśnie ten temat (jego nagłówek, czy coś) ma z tym związek.
Nie ma znaczenia przeglądarka.
Pozdrówka!
allxages
22-08-2010, 13:59
Też tak mam, ale jak używam Safari.
Pod Firefoxem AdBlocki załatwiają sprawę niemiłosiernie ;-)
Nie wyskakuj tez cena, skoro mozna wsadzic to urzadzenie do szkla ponizej 400zl (kit canona, nikon do wszystkich budzetowych szkiel juz daje ) to mysle ze w szklach za 6-7k tez by sie zmiescil....
No tak nie ma co wyskakiwać z tą ceną, jasne...
Widzisz można włożyć IS do szkła za 400zła jednak na przykładach,
ceny z B&H (bo łatwiej tak bo się nie zmieniają jak u nas...) Tak więc:
70-200/4L - 650$
70-200/4L IS - 1200$
różnica 550$ czyli ok 1700zł - dlaczego?
70-200/2.8L - 1300$
70-200/2.8L IS(mkI!) - 1900$
różnica 500$ czyli ok 1550zł - dlaczego?
Także pisanie "nie wyskakuj z ceną bo można włożyć IS do szkła za 400zł" jest raczej bez sensu.
już to widzę:
85/1.2L IS (jeszcze wpakują tam jakieś znowu nowe powłoki, soczewki i nie wiadomo co) - cena w PL po premierze - ponad 11000zł cudnie! no na prawdę, nie ma co rozmawiać o cenie...
To już mnie właśnie zastanawiało wcześniej. Dlaczego są aż tak kolosalne różnice w cenie między wersją bez i z IS? Skoro właśnie do KITa jakoś też można włożyć IS a jakoś 2000zł to on nie kosztuje...
1czarek1
22-08-2010, 23:02
Nie ma co porównywać is z 18-55 do 70-200 bo to nie to samo i nie ten sam IS
a mnie się coraz częściej wydaje ze nowy model szkła to dla księgowych Canona przede wszystkim okazja, zeby zarobić więcej. Nie ma takiej sytuacji jak z body, które kosztuje np 600$, wychodzi nowa generacja (droższe) - ono minimalnie tanieje, aż zniknie z rynku zeby "nowe" uplasowało się znowu w okolicy 600$ . KAZDE NOWE SZKŁO JEST SPORO DROŻSZE OD POPRZEDNIKA :(
Przykro mi koledzy, ale promocji cenowych ja bym się nie spodziewał
Prędzej będzie szok jak z ceną 70-200 2.8 IS2
Bo szkło lepsze jakościowo jest trudniej zrobić takim samym nakładem produkcyjnym. Chyba. Procesory szybsze cały czas robią, a szkło lepsze ciężko tak z roku na rok. Chyba.
Canon Evil- cr1
24, 55 naleśniki w testach
24-70L IS - wielka enigma, ale ktoś z Canona radzi aby nie wchodzić w 24-70L.
mate00sh
23-08-2010, 21:29
Canon Evil- cr1
24, 55 naleśniki w testach
Oby:)
a mnie się coraz częściej wydaje ze nowy model szkła to dla księgowych Canona przede wszystkim okazja, zeby zarobić więcej. Nie ma takiej sytuacji jak z body, które kosztuje np 600$, wychodzi nowa generacja (droższe) - ono minimalnie tanieje, aż zniknie z rynku zeby "nowe" uplasowało się znowu w okolicy 600$ . KAZDE NOWE SZKŁO JEST SPORO DROŻSZE OD POPRZEDNIKA :(
bo Nikon ma drożej
bo Nikon ma drożej
Gdzie może więcej dowiedzieć się o EF 16-40 f/4
To będzie mega-obiektyw - jeśli zrobią go na poziomie 24-105 ....
To turystyki - Zakres ideał
Tylko kto zmusi C do szybkiej prezentacji/produkcji ....
Komu mało MPx w 7D??:mrgreen:
http://www.optyczne.pl/3218-nowo%C5%9B%C4%87-Matryca_CMOS_APS-H_120_Mpix_od_Canona.html
http://www.optyczne.pl/3218-nowo%C5%9B%C4%87-Matryca_CMOS_APS-H_120_Mpix_od_Canona.html
O, shit... czyli nadchodzi czas twardych, podobnie jak u hasia?
Czytałem o tym w czasach premiery 1D3, nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o MPx - tak mówił jakiś skośnooki w ang prasie kilka lat do tyłu.
Swoją drogą chciałbym obejrzeć fotki z 300/2.8LIS czy 100LIS na takiej matrycy.
oskarkowy
24-08-2010, 10:34
IMO to SF, co z tego, że mają teoretyczną możliwość produkcji czegoś takiego? Nie znam żadnego realnego zastosowania takiego czegoś. No może NASA do fotografowania opalających się w ogródkach panienek by to wzięła. A pewnie i tak chodzi o potrząśnięcie szabelką w stronę nikona, sony, czy kto tam tłucze im teraz matryce.
Nie znam żadnego realnego zastosowania takiego czegoś.
To pomyśl teraz jak pięknie by się to prezentowało w gazetce promocyjnej np. Media Markt:mrgreen:
Przy odrobinie chęci i umiejętności DIY możnaby zobaczyć jak by było z jakością obrazu z takiej matrycy. Wystarczy obrzezać jakiegoś kompakta i zrobić mu mocowanie EF ^^
allxages
24-08-2010, 12:27
hm? chyba nie rozumiem, ale co ma kompaktowa matryca do aps-h?
myslidar
24-08-2010, 12:28
Może to, że tak upakowana matryca będzie dawała obrazki jak z kompaktu..
Kolekcjoner
24-08-2010, 13:17
IMO to SF, co z tego, że mają teoretyczną możliwość produkcji czegoś takiego? Nie znam żadnego realnego zastosowania takiego czegoś.
Jest bardzo realne zastosowanie - i podejrzewam, że z tą myślą została zrobiona ta matryca. Telewizja przemysłowa i monitoring.
korona-pl
24-08-2010, 13:20
INie znam żadnego realnego zastosowania takiego czegoś.
Przemysł wojenny... 8-)
Przemysł wojenny... 8-)
Za mało MPx, nie oglądałeś body of lies ;)
Poza tym czy ktoś coś słyszał/wspominał o matrycach dla armii...
allxages
24-08-2010, 13:34
Temat wojenny, sorry panowie, ale temat armii nie jest poruszany publicznie. Wiem jak to wygląda z elektroniką. Optyka/fotografia jestem pewien że jest tak samo.
Albo inne wyjscie, rezygnacja z zapisu informacji o kazdym pikselu dla RAW i obrobka w procesorze, jak dla sRAW.
Przy odrobinie chęci i umiejętności DIY możnaby zobaczyć jak by było z jakością obrazu z takiej matrycy. Wystarczy obrzezać jakiegoś kompakta i zrobić mu mocowanie EF ^^
Przykladowo kiedys sam liczylem sobie i moj Canon S2 IS aby mial upakowanie 5D2 musialby miec fotki ok 900x700pix. Jakos tak.
Mam jeden aparacik z rozwalonym szklem, ale ma znowu 2mpix, wiec nie przetestuje :mrgreen:
Czytałem o tym w czasach premiery 1D3, nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o MPx - tak mówił jakiś skośnooki w ang prasie kilka lat do tyłu.
Swoją drogą chciałbym obejrzeć fotki z 300/2.8LIS czy 100LIS na takiej matrycy.
....a ja bym chciał zobaczyc fotki z 17-40 na takiej matrycy :)
Mam jeden aparacik z rozwalonym szklem, ale ma znowu 2mpix, wiec nie przetestuje :mrgreen:
Nawet rozebralem swoje stare A70 by usunac obiektyw, ale nie udalo mi sie go zlozyc :lol:
Może to, że tak upakowana matryca będzie dawała obrazki jak z kompaktu..Właśnie taki tok rozumowania. Bawiłem się już w ten sposób z kamerką internetową, zrobiłem jej mocowanie EF ;P Niestety, fot tego zestawu nie mam.
allxages
24-08-2010, 15:11
No dobra, ale to przeciez jeszcze kwestia rozdzielczosci obiektywow chyba.
myslidar
24-08-2010, 15:12
Te piksele przestają byś śmieszne. W rezultacie kupując nowy aparat dostajesz gorszy obrazek niż ze starego.
Ciekawe w co uposażą 5D m3... Kurcze, żeby nie skrzywdzili zbyt tego body, bo tak na nie czekam... :roll:
No dobra, ale to przeciez jeszcze kwestia rozdzielczosci obiektywow chyba.No właśnie o to mi chodzi. Matryca z kompakta ma podobne zagęszczenie pixeli co ta ich bajerancka nowa matryca 120mpix, która najprawdopodobniej będzie wpakowana do lustrzanek z mocowaniem EF, do którego to pasują szkła między innymi Canona. Zatem można pokusić się o próbkę możliwości obiektywu podpinając go pod aparat z matrycą z kompakta (jak ktoś ogarnia zachowanie równoległości i odpowiedniej odległości mocowanie:matryca, to może zrobić)
Ale swego czasu ktos tak sie bawil... I wyszlo ze lustrzankowe obiektywy podpiete do kompaktowej matrycy = PAPKA jak z komorki.
Wychodzi wiec na to ze obiektywy kompaktów muszą być ostrzejsze/precyzyjniej zrobine?
Gdzie może więcej dowiedzieć się o EF 16-40 f/4
To będzie mega-obiektyw - jeśli zrobią go na poziomie 24-105 ....
To turystyki - Zakres ideał
Tylko kto zmusi C do szybkiej prezentacji/produkcji ....
Przyznam, że mnie też podnieciła ta plotka, choć czytałem chyba o 16-50 f-4 H-IS?
Dla mnie idealny zakres spacerowy a na starość nie zawsze chce się nosić 16-35, 24 i 50...
Choć gdyby jak Nikon C.zrobił działający ładnie 24-120 to chyba miałbym niezłą zagwostkę :rolleyes:
Ciekawe w co uposażą 5D m3... Kurcze, żeby nie skrzywdzili zbyt tego body, bo tak na nie czekam... :roll:
Też już zaczynam oczekiwać na jakieś przecieki, 7D mocno podwyższyło moje oczekiwania względem tego i owego w 5D2...
Gdzie może więcej dowiedzieć się o EF 16-40 f/4W tym sęk, że jest już dobre i tanie 17-40 4.0L
Też już zaczynam oczekiwać na jakieś przecieki, 7D mocno podwyższyło moje oczekiwania względem tego i owego w 5D2...
Właśnie mogli by już zacząć spekulować co do wydania nowej 5'tki bo człowiek siedzi jak na szpilkach... bo jak, nie wiadomo czy jeszcze brać*mk II czy poczekać i wziąć mk III :mrgreen:
allxages
24-08-2010, 17:12
Chcesz czekać jezcze jakies realne minimum 1.5 roku? Zło :)
Myślisz że tyle to potrwa? W takim razie chyba poszedłbym w 5dm2... :roll:
allxages
24-08-2010, 17:36
No pewnie za rok premiera i z pół roku oczekiwanie żeby do nas, zwykłych klientów doszło. Przecież zapisy na 5d2 były jeszcze w tym roku niestety.
Tez mysle ze bedzie powtorka z mkII i trzeba bedzie poczekac do kolejnej photokiny. Zadnych przeciekow na temat mkIII nie bylo, nawet spekulacji, to zle wrozy :mrgreen:
O ile pamiętam PLC 5D wypada zamiana jakoś za rok?
E.3., pamiętam jak któryś ze starszych kolegów pytany na priv 2 lata temu czy brać 5D classic, odpowiedział że brać zawsze i nie czekać nigdy.
I wiesz, nie mylił się. Tak myślę ;-)
Kolekcjoner
24-08-2010, 20:48
O ile pamiętam PLC 5D wypada zamiana jakoś za rok?
E.3., pamiętam jak któryś ze starszych kolegów pytany na priv 2 lata temu czy brać 5D classic, odpowiedział że brać zawsze i nie czekać nigdy.
I wiesz, nie mylił się. Tak myślę ;-)
Za rok to 5D mkII będzie classic :D.
Za rok to 5D mkII będzie classic :D.
A 5D1 - oldschool. ;-)
A 5D1 - oldschool. ;-)
I nie będzie robić zdjęć. O ile potrafił robić je kiedykolwiek :mrgreen:
moje 500d też już jakby słabsze filmy robi :D :D :D
W tym sęk, że jest już dobre i tanie 17-40 4.0L
Jak akustyk to zobaczy to poleje się krew...:razz:
streaker
25-08-2010, 18:42
iso - przecież 500d zawsze słabe filmy robił xD
chodzi mi o framerate'y, które wymyślili... toć to jest zgroza (20fps dla 1080p - kto przy zdrowych zmysłach będzie filmował cokolwiek w 20fps'ach ?)
chyba, że zrobili update jak dla 5d2 - wtedy zwracam honor :)
Dla mnie to nowy Ds powinien generować przyjaciół.To nie sen.Tak było.Szedłem po starym Wrocławiu.Koło mnie szedł Bard.Koło mnie szedł Janusz Body z Ds-em a jakże.Był Gyver , no tak ,był.An Zak też chyba było paru z was....Jak taki aparat Canon wypuści to kupię..:razz:
Ernest_DLRS
25-08-2010, 19:15
Od kręcenia filmów to są kamery :twisted:
Do 30.ooozł nie ma lepszej kamery niż 550D, 7D, 5DmkII, 1DmkIV
iso - przecież 500d zawsze słabe filmy robił xD
chodzi mi o framerate'y, które wymyślili... toć to jest zgroza (20fps dla 1080p - kto przy zdrowych zmysłach będzie filmował cokolwiek w 20fps'ach ?)
chyba, że zrobili update jak dla 5d2 - wtedy zwracam honor :)
g#$%* zrobili a nie apdejt. przy mniejszym ruchu da się coś z tych 20 klatek zrobić. ale i tak robię 30. nie wygląda to najgorzej przy mniej 'artystycznych' filmikach. najchetniej to bym sie pobawił 60p.
allxages
25-08-2010, 19:31
Dla mnie to nowy Ds powinien generować przyjaciół.To nie sen.Tak było.Szedłem po starym Wrocławiu.Koło mnie szedł Bard.Koło mnie szedł Janusz Body z Ds-em a jakże.Był Gyver , no tak ,był.An Zak też chyba było paru z was....Jak taki aparat Canon wypuści to kupię..:razz:
Chyba ochroniarzy ;)
Ernest_DLRS
25-08-2010, 19:50
Nie ma. Crop to (chyba) D2 i D3.
Ma crop-mode, ma ;) Jestem ex userem D700 więc piszę 100%
MacGyver
25-08-2010, 21:02
Do 30.ooozł nie ma lepszej kamery niż 550D, 7D, 5DmkII, 1DmkIV
Jeśli chodzi o jakość obrazka kręconego ze statywu to owszem. Ale ten obrazek to nie wszystko ;-)
streaker
25-08-2010, 21:35
iso - jak to nie zrobili ? A 550d ? xD
Ernest_DLRS - a ja się tak zastanawiam - po co komuś crop mode ? Ja tam wolę ręcznie skadrować, żeby samemu określić, ile trzeba dla danego szkła i ogniskowej zmniejszyć. Np. taka sigma 50-150 zachowuje akceptowalną jakość obrazu na dużo większym polu niż wielkość cropa. Potem tylko synchro na inne zdjęcia i sprawa szybko załatwiona. Bo chyba argumentu o wielkości pliku, przy obecnych cenach kart nikt nie będzie wyciągał :)
MacGyver - nie tylko ze statywu, ale faktem jest, że trzeba zadbać o dobrą stabilizację aparatu. Czasem wystarczy po prostu stabilna łapa :D Np. na ostatnim weselu nakręciłem testowo kilka tańców - trochę ze statywu, trochę z ręki (bez żadnych dodatkowych akcesoriów, viewfinderów, rigów, steady etc.), powolutku chodząc po całym parkiecie wśród ludzi. Nie chwaląc się wyszło bardzo fajnie :)
Porównując obraz do kamery - raczej łatwo się domyślić, że została zmasakrowana :)
iso - jak to nie zrobili ? A 550d ? xD
czekam na takie 550d co je można będzie ściągnąć ze strony canona :mrgreen:
W związku z zalegalizowaniem marihuany w dziale marketingu Canona (300L II - $7000 i 400L II - $11000) proponuję quiz. Ile sobie najarame towarzystwo zażyczy za 500/600 II?
W związku z zalegalizowaniem marihuany w dziale marketingu Canona (300L II - $7000 i 400L II - $11000) proponuję quiz. Ile sobie najarame towarzystwo zażyczy za 500/600 II?
Odpowiednio, 15K i 19K U$D ?
zdRAWki
MacGyver
26-08-2010, 07:52
Sądzisz że to była tylko marycha ? ;-)
Sądzisz że to była tylko marycha ? ;-)
Sądzę, że brak, bardzo brak Sony w tym segmencie.
200/2 za $zóstkę już było przegięciem, z drugiej strony cena 800 spadła z $12k do $10k więc o tyle (max $2k) spodziewałbym się, że spadnie cena.
300/400 to remedium Canona na kryzys. To kupi każda agencja, freelancer i wypchany hobbysta. Dobrze by było gdyby jeszcze kurs Yen/USD pomógł ;)
BTW. $1500 za 4-5.6L? Tak, to była Marycha :mrgreen:
No Panowie i Panie, sypneło nowościami:
- Canon EOS 60D,
- Canon Extender EF 1.4x III i Extender EF 2x III,
- Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM,
- Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM i EF 400 mm f/2.8 L IS II USM,
Mamy pole do narzekania na jakość, cenę i inne pomysły inżynierów i marketingowców ;)
A tak poważnie, to aż przyjemnie się to wszystko czyta (szczegóły na optycznych).
A gdzie jest, do jasnej anielki, 35/1.8? :shock:
A gdzie jest, do jasnej anielki, 35/1.8? :shock:
Firma bierze was na przeczekanie ;)
Trochę informacji o 60D (jak było nie bijcie):
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11403