Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15

Max_im
28-11-2012, 19:05
Rozumiem, że po po podpięciu EX600RT do aparatu mogę kontrolować radiowo inne lampy.
Pytanie brzmi: czy goły 5D jest w stanie radiowo wyzwolić EX 600RT będącą off camera?

Za dużo wymagasz :)

Do tego trzeba dokupić ST-E3-RT

szczemat
28-11-2012, 22:20
Długo się zastanawiałem czy wybrać 5dII czy jednak dołożyć do 5d III i wybór padł na najnowszą wersję.
Czy przy zakupie należy zwracać na coś uwagę? Gdzieś w necie wyczytałem, że najlepiej kupować aparaty z jakimś konkretnym numerem seryjnym, aby były pozbawione wady związanej z podświetleniem górnego ekranu. To prawda?
Czy na coś jeszcze zwracać uwagę?

Szkła z którymi aparat docelowo będzie pracował to:
C 24/1.4 L II
C 50/1.4
C 85/1.8
C 70-200/2.8 L II

latant
29-11-2012, 00:10
Gdzieś w necie wyczytałem, że najlepiej kupować aparaty z jakimś konkretnym numerem seryjnym, aby były pozbawione wady związanej z podświetleniem górnego ekranu. To prawda?
Czy na coś jeszcze zwracać uwagę?

xxxxx3xxxxxx

seria z trójką jest pozbawiona wady podświetlenia górnego ekranu i zdaje się że nie było kolejnych.
Sprawdź czy strzela fotki a reszta wyjdzie w działaniu, w końcu masz gwarancję. A jak masz pecha to nic nie pomoże ;)

Kuba1
29-11-2012, 00:20
Długo się zastanawiałem czy wybrać 5dII czy jednak dołożyć do 5d III i wybór padł na najnowszą wersję. [...]

Szkła z którymi aparat docelowo będzie pracował to:
C 24/1.4 L II
C 50/1.4
C 85/1.8
C 70-200/2.8 L IIA weź te szkła do sklepu i zrób mały reportażyk z salonu, potem przycupnij w kącie z laptopem i spokojnie przejrzyj fotki - dowiesz się, czy chcesz ten aparat. Im dłuższa ogniskowa, tym pewniej trafia AF w tej puszce. Co do przecieków z wyświetlacza, to już dawno nie ma na rynku pierwotnym aparatów z tą usterką.

McLaren
29-11-2012, 00:24
Tak, jeśli tam jest 1 lub 2 to jeszcze z problemem. Chociaż uważam że to problem marginalny. Ale jak się płaci to trzeba wymagać.
Wysłane z mojego GT-I9001

szczemat
29-11-2012, 00:52
xxxxx3xxxxxx
seria z trójką jest pozbawiona wady podświetlenia górnego ekranu i zdaje się że nie było kolejnych.
Sprawdź czy strzela fotki a reszta wyjdzie w działaniu, w końcu masz gwarancję. A jak masz pecha to nic nie pomoże ;)
Dzięki - zapytam się w sklepie :-)

A weź te szkła do sklepu i zrób mały reportażyk z salonu, potem przycupnij w kącie z laptopem i spokojnie przejrzyj fotki - dowiesz się, czy chcesz ten aparat. Im dłuższa ogniskowa, tym pewniej trafia AF w tej puszce. Co do przecieków z wyświetlacza, to już dawno nie ma na rynku pierwotnym aparatów z tą usterką.
Zastanawiałem się jeszcze nad mkII, ale jak kupować to raz i porządnie, przynajmniej na AF nie powinienem psioczyć po przesiadce z 7d ;-)

Tak, jeśli tam jest 1 lub 2 to jeszcze z problemem. Chociaż uważam że to problem marginalny. Ale jak się płaci to trzeba wymagać.
Dzięki :-)

--- Kolejny post ---

xxxxx3xxxxxx
Dzięki - zapytam się w sklepie :-)

A weź te szkła do sklepu i zrób mały reportażyk z salonu, potem przycupnij w kącie z laptopem i spokojnie przejrzyj fotki - dowiesz się, czy chcesz ten aparat. Im dłuższa ogniskowa, tym pewniej trafia AF w tej puszce. Co do przecieków z wyświetlacza, to już dawno nie ma na rynku pierwotnym aparatów z tą usterką.
Zastanawiałem się jeszcze nad mkII, ale jak kupować to raz i porządnie, przynajmniej na AF nie powinienem psioczyć po przesiadce z 7d ;-)

Dzięki :-)

Jerzy
29-11-2012, 10:46
Witam!

Przeszukiwałem wątek kilkukrotnie z różnymi zapytaniami, jednak bez skutku, dlatego nie bijcie, jeśli już ten problem był wspomniany!
Nazywam to problemem, gdyż tak to czuję - otóż chodzi o zwalnianie serii z 6 klatek na 3 klatki, kiedy poziom baterii schodzi poniżej 50%.
Jest to bardzo denerwujące, zwłaszcza podczas fotografowania eventów sportowych, a zwłaszcza na pokazach lotniczych. Denerwujące do tego stopnia, że gdy jedna bateria osiąga 50%, przełączam się na drugą.

Dzwoniłem z tym do C, jednak miła pani powiedziała mi, że nie znają tego problemu. Stwierdziła, że jeżeli coś takiego się dzieje, to zapewne trzeba zrobić update firmware. Jednak i to nic nie dało, poza tym nie czytałem jeszcze, aby ktoś na to narzekał, już nie mówiąc o rozwiązaniu problemu przez firmware.

Dodam jeszcze, że kolega ma 5d3 z tej samej serii (kupowaliśmy niemal w tym samym momencie, w tym samym sklepie) i również go to bardzo denerwuje, czyt. ma ten sam problem.

Czy u Was też zwalnia seria poniżej 50% baterii?

Pozdrawiam

Dostałeś już odpowiedź na "canon rumors FORUM" Mogę tylko dodać ,113 strona instrukcji obsługi:

"Niski poziom naładowania akumulatora spowoduje nieznaczne zmniejszenie szybkości zdjęć"

A więc to prawda.

Dx47
29-11-2012, 11:40
Mam takie pytanie do użytkowników 5D III
Wiem że liczba punktów AF jest różna w zależności od zastosowanego obiektywu Canona, a jak jest w wypadku obiektywów firm niezależnych? Czy jakoś drastycznie liczba punktów AF się zmniejsza? Jakie macie z tym doświadczenia

McLaren
29-11-2012, 12:57
Piszesz o krzyżowych i podwójnie krzyżowych? Sam jestem ciekawe jak to wygląda np. z nowymTamronem 24-70 VR

Grzesiek_PL
29-11-2012, 16:41
ciekawe jak to wygląda np. z nowymTamronem 24-70 VR

Wygląda na to, że jest w grupie C.
LensRentals.com - 5D Mk III AF points and 3rd Party Lenses (http://www.lensrentals.com/blog/2012/06/5d-mk-iii-af-points-and-3rd-party-lenses)

McLaren
29-11-2012, 17:16
Dzięki, ważna informacja.

skovarotka
02-12-2012, 15:03
Witam serdecznie. Od niedawna bawie sie mark III i zauwazylem ze podczas wciskania spustu pojawia sie po prawej stronie w korpusie dziwne ciche bzyko-brzeczenie. Wczesniej w marku drugim tego niemialem. Powiedzcie prosze czy u was tez cos tam bzyka?

Kuba1
02-12-2012, 18:12
Witam serdecznie. Od niedawna bawie sie mark III i zauwazylem ze podczas wciskania spustu pojawia sie po prawej stronie w korpusie dziwne ciche bzyko-brzeczenie. Wczesniej w marku drugim tego niemialem. Powiedzcie prosze czy u was tez cos tam bzyka?W korpusie Mk3 nie ma prawa nic bzyko-brzęczeć, ani też brzęko-bzyczeć, oraz nawet nie powinno brzdędelęczeć. W moim w każdym razie nic takiego się nie dzieje.

skovarotka
02-12-2012, 18:40
W korpusie Mk3 nie ma prawa nic bzyko-brzęczeć, ani też brzęko-bzyczeć, oraz nawet nie powinno brzdędelęczeć. W moim w każdym razie nic takiego się nie dzieje.

znalazlem tez na zagranicznych forach podobny
problem, generalnie na manualnym ostrzeniu tez brzeczy
ale tylko wtedy kiedy wcisne przycisk migawki do polowy,
kiedy puszcze natychmiast znika bzyczenie, natomiast
na AF bzyczy jeszcze jakas chwilke po puszczeniu przycisku
migawki.

tutaj ktos na zachodzie mial taki sam problem:

Strange sound inside 5D III (?) (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=5055.0)

manfred1
02-12-2012, 18:55
Trzeba obiektyw odłączyć od korpusu i pozwolić muchommm na świat polecieć.

Kuba1
02-12-2012, 19:38
Ha ha, ale jaja! Przeczytałem ten wątek z linku i skoro tam kilku gości z rzędu również o czymś takim pisze, zastanowiło mnie to - włączyłem swoją puszkę i przytknąłem ucho.. :p
Rzeczywiście jest baardzo cichutki dźwięk po wciśnięciu spustu do połowy i trwa kilka sekund po puszczeniu. Jednak na moje ucho, to coś zdecydowanie subtelnie cykcyrykczy, a nie bzyko-brzęczy - może mam walnięty egzemplarz :???:. Do głowy by mi nie przyszło, żeby go osłuchiwać stetoskopem, po prostu cykałem sobie zdjęcia.

Jakkolwiek zwracam honor Skovarotka i zazdroszczę determinacji i detektywistycznego zacięcia!

jacek_73
02-12-2012, 19:43
...to coś zdecydowanie subtelnie cykcyrykczy, a nie bzyko-brzęczy...

Więc nie muchiii, tylko cykady :razz:

Ale wsłuchajcie się lepiej:

Brzdęśniało już; ślimonne prztowie
Wyrło i warło się w gulbieży;
Zmimszałe ćwiły borogowie
I rcie grdypały z mrzerzy.

skovarotka
02-12-2012, 19:55
Ja mam przeklete uszy i cichy pokoj. Ludziaki sprawdzcie jeszcze u siebie dokladnie w ciszy. Ja to slysze bez stetoskopu.

Kuba1
02-12-2012, 19:59
Więc nie muchiii, tylko cykady :razz:

Ale wsłuchajcie się lepiej:
Brzdęśniało już; ślimonne prztowie
Wyrło i warło się w gulbieży;
Zmimszałe ćwiły borogowie
I rcie grdypały z mrzerzy. No, takie rzeczy to tylko w ..Mark IV

koraf
02-12-2012, 19:59
Ale jaja ;) to ja mam zepsuty egzemplarz, bo u mnie nic nie bzyczy jak ostrzę manualnie :mrgreen:.

skovarotka
02-12-2012, 21:48
Ale jaja ;) to ja mam zepsuty egzemplarz, bo u mnie nic nie bzyczy jak ostrzę manualnie :mrgreen:.

Mozesz sobie ostrzyc manualnie. Tu chodzi o to ze bez wzgledu na to czy ustawisz na obiektywie M czy AF to po wcisnieciu spustu migawki slychac w korpusie dziwne brzeczki. Ale trzeba sie troche postarac zeby to uslyszec.

Gborek69
02-12-2012, 21:55
Witam serdecznie. Od niedawna bawie sie mark III i zauwazylem ze podczas wciskania spustu pojawia sie po prawej stronie w korpusie dziwne ciche bzyko-brzeczenie. Wczesniej w marku drugim tego niemialem. Powiedzcie prosze czy u was tez cos tam bzyka?
Sprawdzilem na swoim egzemplarzu. Brzeczy, czy tez swiergoli :) tylko gdy ma podpiety obiektyw, szczegolnie w trybie af i z wlaczona stabilizacja. Jesli wylacze Af i stabilizacje, to jedyny dzwiek jaki slysze to ciche "pikniecie", jak juz uda mi sie zlapac ostrosc. Zeby juz calkiem sie osmieszyc, odpialem obiektyw i sprawdzilem bez. Sam korpus dzwiekow nie wydaje po wcisnieciu do polowy przycisku wyzwalania migawki. Widac muchy wylecialy zanim je zauwazylem...

skovarotka
02-12-2012, 22:01
Ja sprawdzalem to na kilku szklach z i bez stabilizacji. Dziwne ze ci nie swiergoli po wcisnieciu spustu migawki kiedy ustawisz M na obiektywie. Mi na M rowniez swiergoli - do momentu puszczenia przycisku. Na AF swiergoli jakies kilka sekund po.

Widac ten typ tak ma. W pierwszej i drugiej piatce nic mi nie swiergolilo.

Stad moje do Was zapytanie.

Persi
03-12-2012, 00:12
Trzeba obiektyw odłączyć od korpusu i pozwolić muchommm na świat polecieć.

Ewentualnie w zestawie do czyszczenia matrycy dołączyć mikromuchobijkę...

MartyMcFly
03-12-2012, 00:16
Tradycyjnie jak jest jakiś problem, nikt nie wie o co chodzi, sle zawsze znajdzie się 100 speców od idiotycznych żarcików o muchcach. Po kiego zaśmiecacie forum?

skovarotka
03-12-2012, 08:11
To ja jeszcze przynudze.

W moim egzemplarzu kiedy na obiektywie ustawione mam AF i wybiore
MENU wowczas ten dzwiek slychac do
czasu wyjscia z menu! Kiedy ustawione
jest M na obiektywie to dzwieku nie ma.

Moze to ten "amazing" AF jest za to odpowiedzialny?

Nie wiem czy wymieniac sztuke czy z tym zyc. Ale moje wnioski sa takie ze to
chyba ostatnia 5 - mialem ich trzy a najlepsza byla pierwsza.

kaindox
03-12-2012, 09:25
Ale zdjęcia Ci przez to wychodzą gorsze, nieostre a może zaszumione? Robaczki uciekają sprzed obiektywu przy zdjęciach makro? Bo nie rozumiem w czym by Ci to miało przeszkadzać.

skovarotka
03-12-2012, 11:12
Ale zdjęcia Ci przez to wychodzą gorsze, nieostre a może zaszumione? Robaczki uciekają sprzed obiektywu przy zdjęciach makro? Bo nie rozumiem w czym by Ci to miało przeszkadzać.

Mi to absolutnie w niczym nie przeszkadza pod warunkiem ze tak ma byc. Jesli wszystkie 5d mk3 maja taki bajer to ja spie spokojnie. Moje pytanie wyniklo stad ze ani pierwszy ani drugi mark tak nie brzecza. Stad moje pytanie do UZYTKOWNIKOW tego aparatu i prosba o sprawdzenie u siebie.

set21
03-12-2012, 12:19
U mnie bzyczy i to bez znaczenia czy jest podpięty obiektyw
To "COŚ" słychać po wciśnięciu każdego przycisku na korpusie .

Merde
03-12-2012, 13:07
Hmm, jakiś kondensator niedomaga?

steamhammer
03-12-2012, 14:09
Sprawa może być prosta. Nie znam budowy aparatu, ale być może brzęczy tam jakiś element związany z przetwarzaniem napięć np.rdzeń ferrytowy bądź cewki o ile się tam znajdują. Ten efekt czasami występuje np. w telewizorach. Ale gdyby istotnie tak było to
radzę się tym nie przejmowac.

set21
03-12-2012, 14:15
Ja się nie przejmuję ,to coś słychać tylko przykładając ucho do korpusu.
Właśnie sprawdziłem w nex6,też słychać,w innej tonacji i ciszej ,ale słychać.Stabilizacja wyłączona .

skovarotka
03-12-2012, 15:05
Dzieki Panowie za odzew. Czyli to normalne. Zapominam o tym. Aparat dostalem wiec i tak nie ma co narzekac.

tryton
05-12-2012, 22:44
Mam pytanie do użytkowników. Jak oceniacie w praktyce porównując z wcześniejszymi wersjami zakres tonalny? Ewentualnie jeśli ktoś miał wcześniej 40D to też będę zobowiązany za porównanie.
Nie chodzi mi o cyferki i wykresy - te widziałem na testach. Raczej mi chodzi o ocenę tzw. odczuwalności. Na optycznych ocenili jako ok ale się nie zachwycali (no ale tam właśnie były wykresy).

szczemat
05-12-2012, 22:55
Początkowo uznałem, że problem z dźwiękiem to jakiś wymysł :P. Włączyłem puszkę, przystawiłem ucho i nic nie słyszałem, bo wyobrażałem sobie jakieś łomotanie....
Wyciszyłem radio, jeszcze raz przyłożyłem ucho i faktycznie słychać taki specyficzny dźwięk, ale dla mnie jest on niesłyszalny podczas normalnego użytkowania, także myślę, że nie ma czym się przejmować :-).

shutter
05-12-2012, 22:59
Nie wiem, jak w porównaniu z 40D, ale pomiędzy 50D a 5D3 jest jak dla mnie wyraźna różnica, na korzyść oczywiście tej drugiej. Z resztą ciężko jest nawet porównywać te aparaty ze względu na wiek technologii. Niby wcześniej APS'owy korpus (50D i 7D) był dla mnie pod (prawie) każdym względem wystarczający, ale obecnie wolę zdecydowanie piątkę, właśnie ze względu na oddanie kolorów czy dynamikę. Natomiast różnicy w obrazowaniu pomiędzy 5D2 a 5D3 za bardzo nie znalazłem (moja subiektywna ocena).

Kuba1
06-12-2012, 00:21
[...] Natomiast różnicy w obrazowaniu pomiędzy 5D2 a 5D3 za bardzo nie znalazłem (moja subiektywna ocena).Bo zasadniczej nie ma.

Persi
06-12-2012, 05:31
a może brzęczy stabilizacja obiektywu?

latant
06-12-2012, 12:02

Czytaj na bieżąco ;)
To już w trakcie zażartej dyskusji zostało odrzucone jako powód.

szczemat
06-12-2012, 17:15
Miałem podpięty obiektyw bez stabilizacji, zresztą koledzy z forum również :-)

szczemat
06-12-2012, 23:20
Przepraszam, że pod pod postem - ale chciałbym się zapytać użytkowników nowej 5-tki jaki system wyzwalania radiowego do lamp błyskowych polecacie. Prawdę mówiąc nie wiem, które współpracują z nowym 5D i chciałbym Was poprosić o radę.

Kuba1
06-12-2012, 23:29
Przepraszam, że pod pod postem - ale chciałbym się zapytać użytkowników nowej 5-tki jaki system wyzwalania radiowego do lamp błyskowych polecacie. Prawdę mówiąc nie wiem, które współpracują z nowym 5D i chciałbym Was poprosić o radę.W zasadzie, to solidni sprzedawcy już dokładnie wiedzą, jeśli któryś model nie współpracuje (znam autopsji). Zależy jak zaawansowany system Cię interesuje, czy tylko wyzwalanie, czy też kontrola parametrów błysku z poziomu body lub nadajnika. Proste chińczyki współpracują, ale np. Pixel Knight TTL wcale, nawet nie wyzwala. Pixel King współpracuje. Pocket Wizard miał problemy ze współpracą po premierze 5D3, nie wiem jak teraz, itd, itp.

szczemat
06-12-2012, 23:43
W zasadzie, to solidni sprzedawcy już dokładnie wiedzą, jeśli któryś model nie współpracuje (znam autopsji). Zależy jak zaawansowany system Cię interesuje, czy tylko wyzwalanie, czy też kontrola parametrów błysku z poziomu body lub nadajnika. Proste chińczyki współpracują, ale np. Pixel Knight TTL wcale, nawet nie wyzwala. Pixel King współpracuje. Pocket Wizard miał problemy ze współpracą po premierze 5D3, nie wiem jak teraz, itd, itp.

W zasadzie interesuje mnie coś prostego. Do tej pory pracowałem na kablu OC-E3 i denerwuje mnie niekiedy ta plątanina. Potrzebuję jedynie czegoś, co pozwoli mi wyzwolić błysk o ustawionej manualnie mocy (e-TTL mnie nie interesuje, bo i tak pracuję w trybie M) i będzie błyskać za każdym razem jednostajnie, a nie raz np. +1EV, potem +0,5EV itp. Zatem sam błysk bez zbędnych fajerwerków. Stąd pytanie do użytkowników 5DIII, którzy już mają wcześniej kupione wyzwalacze i coś więcej mogą powiedzieć.

Kuba1
07-12-2012, 00:21
[...]Potrzebuję jedynie czegoś, co pozwoli mi wyzwolić błysk o ustawionej manualnie mocy (e-TTL mnie nie interesuje, bo i tak pracuję w trybie M) i będzie błyskać za każdym razem jednostajnie, a nie raz np. +1EV, potem +0,5EV itp. Zatem sam błysk bez zbędnych fajerwerków. Stąd pytanie do użytkowników 5DIII, którzy już mają wcześniej kupione wyzwalacze i coś więcej mogą powiedzieć.No to proste Yongnuo, Pixel czy co tam jeszcze. Mój Pixel Knight jest od kilku miesięcy w reklamacji, a nie chcąc inwestować w nic droższego póki się sprawa nie wyjaśni, zakupiłem jakiegoś tam F&V za poniżej stówki, żeby mieć cokolwiek i działa. Niestety nie wziąłem pod uwagę, że odbiornik stoi pionowo, więc tak jakby przedłuża lampę reporterską, co uniemożliwia wygodne stosowanie adapterów do modyfikatorów z taką lampą, ale używam go ze studyjnymi. Zwróć więc uwagę na to, jeśli chcesz wyzwalacz do lamp reporterskich. Większość jest pozioma, ale najtańsze niekoniecznie.

Max_im
07-12-2012, 08:17
Pocket Wizard współpracuje

szczemat
07-12-2012, 21:44
No to proste Yongnuo, Pixel czy co tam jeszcze. Mój Pixel Knight jest od kilku miesięcy w reklamacji, a nie chcąc inwestować w nic droższego póki się sprawa nie wyjaśni, zakupiłem jakiegoś tam F&V za poniżej stówki, żeby mieć cokolwiek i działa. Niestety nie wziąłem pod uwagę, że odbiornik stoi pionowo, więc tak jakby przedłuża lampę reporterską, co uniemożliwia wygodne stosowanie adapterów do modyfikatorów z taką lampą, ale używam go ze studyjnymi. Zwróć więc uwagę na to, jeśli chcesz wyzwalacz do lamp reporterskich. Większość jest pozioma, ale najtańsze niekoniecznie.

Dzięki za informację :-)

Pocket Wizard współpracuje
Podobno były problemy, poza tym nie potrzebuję przenosić TTLa (zwiększa koszty wyzwalaczy) - wystarczą mi samo wyzwolenie błysku, manualnie sobie poradzę :-)

Max_im
08-12-2012, 12:02
były problemy ale już działa ja czekałem z zakupem mark III aż będzie współpracował z PW
Drogie rozwiązanie ale daje najwięcej szczególnie jak używa się kilku lamp i dokupi AC3 ZoneController
Oczywiście jak nie używa się TTL to drogo

tryton
09-12-2012, 21:21
Poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę: obliczyłem, że gdyby z matrycy 5DmkIII odciąć brzegi tak, żeby stała się wielkości APS-C, to uzyskamy matrycę o rozdzielczości 8,4MP. Czy dobrze policzyłem? Czy też jest tu jeszcze jakiś haczyk w rozumowaniu?

fro
09-12-2012, 21:28
Nie będę liczył, bo mi się nie chce :twisted: , ale wydaje mi się, że dobrze policzyłeś, bo z tego co pamiętam 20D miał taką samą "gęstość" pikseli co 5D MKII, a miał 8mpix - więc chyba Twoje obliczenia są ok. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi :)

tryton
10-12-2012, 00:23
Pytałem, bo jestem przed zakupem piątki i chciałem mieć świadomość, jak bardzo można cropować w porównaniu z 40D (chodzi o zdjęcia makro albo np. ptaki). 40D ma niby 10MP, ale na testach "optyczne.pl" wyszło kiedyś, że rzeczywista rozdzielczość jest bliżej 8MP. Z tego by wynikało, że piątka pozwoli przy cropowanu uzyskać podobną wielkość, ale przy lepszej jakości obrazka (w sensie tonalnym itp.).

Grzesiek_PL
10-12-2012, 00:33
Z tego by wynikało, że piątka pozwoli przy cropowanu uzyskać podobną wielkość, ale przy lepszej jakości obrazka (w sensie tonalnym itp.).
Jesteś pewien? :mrgreen:
DxOMark - Compare cameras side by side (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/795|0/%28brand%29/Canon/%28appareil2%29/483|0/%28brand2%29/Canon/%28appareil3%29/180|0/%28brand3%29/Canon)

Zobacz na wykresy i zaznacz screen wtedy masz porównanie piksel w piksel.

tryton
10-12-2012, 00:46
Zobacz na wykresy i zaznacz screen wtedy masz porównanie piksel w piksel.

Ale który screen? Znalazłem tylko tabele i wykresy, z których w sumie wynikałoby to co napisałem.

Grzesiek_PL
10-12-2012, 02:26
Measurements -> Dynamic Range -> Screen

Widocznie patrzyłeś na wykresy w których były dane z obu aparatów przeskalowane do 8MPx

tryton
10-12-2012, 19:27
Dzięki, znalazłem. Po prostu nie zauważyłem, gdzie jest opcja screen.
Natomiast mając dalej problemy ze znajdywaniem nie wiem, z czego tam wynika, że jest albo nie jest przeskalowane do 8MPx :) - u mnie ruszając suwakiem zmienia się jakość, ale nie wielkość zdjęcia.
Link dał mi generalnie odpowiedź na porównanie jakości tonalnej i kolorystycznej.

Cichy
18-12-2012, 23:41
Takie pytanie teoretyczne - jesli robię zdjęcie prze Live View, to kłapnięcie migawki pomimo niezrobienia zdjęcia nabija licznik aparatu ? Pytam, ponieważ liczba zdjęć faktycznie zrobionych a liczba odczytana przez serwis różni się o jakieś 3500.

Mad_Mac
18-12-2012, 23:43
Takie pytanie teoretyczne - jesli robię zdjęcie prze Live View, to kłapnięcie migawki pomimo niezrobienia zdjęcia nabija licznik aparatu ? Pytam, ponieważ liczba zdjęć faktycznie zrobionych a liczba odczytana przez serwis różni się o jakieś 3500.

W mkII tak bylo z tego co pamietam. Zalaczasz live view i nalicza klapniecie.

ASH666
18-12-2012, 23:53
A co w tym dziwnego? Przecież mechanizm migawki wykonuje jeden cykl.

siudym
19-12-2012, 00:23
A czasem jedno foto na LV nie liczy migawke 2x w shutter count? Bo w trakcie kadrowania na LV juz mamy migawke otwarta, wciskajac spust migawka musi opasc (wylacza sie matryca), ponownie sie podniesc na czas jaki trzeba aby zrobic foto (matryca ON), opasc i podniesc sie ponownie wracajac do trybu LV?
Czy zle mysle? :)

ASH666
19-12-2012, 00:31
Możliwe, ale tu chodzi o zliczanie przebiegów zużywających migawkę, więc to by było logiczne.

Cichy
19-12-2012, 00:45
Zatem całkiem możliwe, że jedno zdjęcie na LV = 2 klapnięcia migawki.

tryton
19-12-2012, 22:06
Zamówiłem, zapłaciłem :)
Więc niebawem podzielę się wrażeniami.

...ehh byleby szybko zapomnieć o cenie.

Gborek69
21-12-2012, 13:45
Kiedy juz zaczniesz pracowac tym sprzetem, szybko zapomnisz o cenie. Jak dla mnie, ten aparat to niezwykla latwosc osiagania zamierzonych efektow. Nawet jesli ma jakies wady, to sa drobnostki ktore nie uniemozliwiaja korzystania z jego mozliwosci. I nie jest to laurka pochwalna, bo oddalem poprzedni model, ktory mimo podobienstwa jednak nie spelnil moich oczekiwan. I na koniec oczywista oczywistosc :) : nie aparat stanowi o istocie fotografii, tylko operator, ale ten sprzet nie ogranicza fotografa. I koniec z wymowkami, ze gdybym mial lepszy aparat... :)

Gregolius
21-12-2012, 15:37
Zamówiłem, zapłaciłem

Ja zapomniałem po powrocie z Azji. Aparat świetnie się zachowywał. Warunki różne od pustynnych po zapylenie maksymalne, po deszcz. AF działa świetnie. Spełnił moje oczekiwania w 100%.

Raideur
21-12-2012, 16:43
Aparat daje rade w kazdych warunkach potwierdzam, i cena tez juz jest przystepna, ktos jesli sie decyduje na taki aparat raczej nie powinien myslec o cenie ?
Nie trzeba zapomninac tez o dobrych szklach do tego body, by wyciagac jak najwiecej.

szczemat
21-12-2012, 21:25

O cenie zapomnisz. U mnie również odezwał się wąż w kieszeni jednak po pierwszym weselu nie zamieniłbym go na żaden inny. Współpraca z 5dIII to czysta przyjemność :-). Jedynie teraz muszę przyzwyczaić się do kilku spraw, ale to drobnostki :)

--- Kolejny post ---

O cenie zapomnisz. U mnie również odezwał się wąż w kieszeni jednak po pierwszym weselu nie zamieniłbym go na żaden inny. Współpraca z 5dIII to czysta przyjemność :-). Jedynie teraz muszę przyzwyczaić się do kilku spraw, ale to drobnostki :)

tryton
22-12-2012, 09:36
To tak na szybko pierwsze spostrzeżenia. Zalety są oczywiste (super jakość i w ogóle), więc nie będę powtarzał.
Ale powiem co mi przeszkadza - sposób powiększania zdjęć na wyświetlaczu. Trzeba najpierw lewym kciukiem włączyć ogólnie powiększanie a potem prawym wskazującym kręcić kółkiem. To jakaś niepotrzebna komplikacja. Na pewno się przyzwyczaję, ale w porównaniu do prostoty powiększania w 40D (po prostu prawym kciukiem) zdziwiło mnie takie rozwiązanie.
Mam również mieszane uczucia do blokowanego pokrętła opcji fotografowania. Wiem, że się to przydaje, bo mi nie raz w 40D się niechcący przekręciło, ale mogłoby być jakieś wygodniejsze lub z opcją: chcę blokować / nie chcę blokować.
Akumulator - ładuje się nie 1,5h jak w 40D ale 2,5h więc myślałem, że jajko zniosę czekając po przyniesieniu sprzętu na możliwość pobawienia się nim :)
To oczywiście są są drobiazgi, ale uczciwie piszę o nich zgodnie z tematem wątku. Jak wspomniałem, pewnie za chwilę się do nich przyzwyczaję i zapomnę :) ...bo o cenie już w zasadzie zapomniałem.

A i jeszcze jedna sprawa. Powiedzcie mi z czego wynika, że po wyciągnięciu akumulatora obraz w wizjerze się pociemnia i jest nieostry. Pierwszy raz się spotkałem z takim zjawiskiem. Przecież układ optyczny jest czymś niezależnym od zasilania (przynajmniej w lustrzankach, z którymi do tej pory miałem do czynienia).

Ok, święta przede mną - mam nadzieję, że się pobawię nim do woli, bo na razie to tylko w domu na szybko mogłem.

roofman
22-12-2012, 10:20
A i jeszcze jedna sprawa. Powiedzcie mi z czego wynika, że po wyciągnięciu akumulatora obraz w wizjerze się pociemnia i jest nieostry. Pierwszy raz się spotkałem z takim zjawiskiem. Przecież układ optyczny jest czymś niezależnym od zasilania (przynajmniej w lustrzankach, z którymi do tej pory miałem do czynienia).

Takie rozwiązanie jest od dawna np. w Nikonach.
Masz tam jakiś przepuszczalny LCD nanoszący elementy w wizjerze.
Jak odepniesz zupełnie zasilanie (wyjęcie baterii) to nie jest on spolaryzowany i pojawia się drobna kaszka oraz ogólnie się ściemnia.
Wsadzenie baterii polaryzuje go w tryb przepuszczalności.
Uprzedzając pytanie... pobiera to prąd porównywalny do prądu samorozładowania się akumulatora więc zupełnie nie wpływa na żywotność.
Nie jestem pewien czy czegoś nie pokręciłem ale dawno temu mając jeszcze D80 Nikona czytałem że tak jakoś jest to rozwiązane.

fro
22-12-2012, 15:31
Ale powiem co mi przeszkadza - sposób powiększania zdjęć na wyświetlaczu. Trzeba najpierw lewym kciukiem włączyć ogólnie powiększanie a potem prawym wskazującym kręcić kółkiem. To jakaś niepotrzebna komplikacja. Na pewno się przyzwyczaję, ale w porównaniu do prostoty powiększania w 40D (po prostu prawym kciukiem) zdziwiło mnie takie rozwiązanie.
[...]
Mam również mieszane uczucia do blokowanego pokrętła opcji fotografowania. Wiem, że się to przydaje, bo mi nie raz w 40D się niechcący przekręciło, ale mogłoby być jakieś wygodniejsze lub z opcją: chcę blokować / nie chcę blokować.
[...]

Pierwsza sprawa - powiększenie na początku też mi przeszkadzało, ale daje się dość fajnie skonfigurować w menu. Ja ustawiłem sobie podgląd 1:1 w miejscu ostrzenia co pozwala jednym kliknięciem "lupki" sprawdzić czy AF trafił. Poprawność naświetlenia widać w "ujęciu ogólnym".

Druga sprawa- nie bardzo rozumiem co Ci przeszkadza w blokadzie, ona również daje się skonfigurować w menu, aż do tego stopnia, że można wybrać, że nie będzie blokowała żadnego pokrętła :) w trybach PASM. Blokuje wtedy tylko w trybie A+.

Trzecia sprawa - kolega dobrze napisał - matówka jest zintegrowana z ekranem ciekłokrystalicznym i to on się wyłącza po wyjęciu baterii - masz to opisane w instrukcji.

Ogólnie IMO to właśnie konfiguracja jest najmocniejszą strona tego aparatu, ... nie licząc AF.

Kuba1
22-12-2012, 15:56
[...]
Druga sprawa- nie bardzo rozumiem co Ci przeszkadza w blokadzie, ona również daje się skonfigurować w menu, aż do tego stopnia, że można wybrać, że nie będzie blokowała żadnego pokrętła :) w trybach PASM. Blokuje wtedy tylko w trybie A+.[...]
Jakiś żart? Blokada kółka trybów fotografowania jest mechaniczna i można ją co najwyżej zdemontować.

kaindox
22-12-2012, 19:22
Jakiś żart? Blokada kółka trybów fotografowania jest mechaniczna i można ją co najwyżej zdemontować.
Bo mówicie o 2 różnych bokadach :)

tryton
22-12-2012, 21:28
No mi chodziło o tą mechaniczną :)
Ale dzięki za odpowiedzi.

fro
22-12-2012, 23:16
Fakt :oops: Kolega napisał "blokowanego pokrętła opcji fotografowania" zamiast trybów fotografowania, a na dodatek ja przeczytałem "blokady pokrętła opcji fotografowania" i założyłem że chodzi mu o blokadę kółek nastaw, a tą blokadę da się skonfigurować. Tak to jest jak ktoś szybko i nieuważnie czyta :wink:

Max_im
23-12-2012, 18:03
Zauważyłem że pilot RC6 nie wybudza aparatu z trybu uśpienia
Jest jakiś sposób na to oprócz wyłączenie autowyłączenia?

jan pawlak
23-12-2012, 19:53
Zauważyłem że pilot RC6 nie wybudza aparatu z trybu uśpienia
Jest jakiś sposób na to oprócz wyłączenie autowyłączenia?

RC1 też nie wybudza. Zostaje tylko albo wyłącznie albo przewodowo RS-80N3 albo lepiej TC-80N3.
Powinny więc tez radiowe budzić gdyż "od strony" body to jest po prostu przewodowe RS-80N3
(np. Giga T Pro, ....)

jp

Matsil
23-12-2012, 21:31
Mi brakuje trochę więcej wartości minimalnego czasu naświetlania w trybie AUTO ISO. Fajnie, że w ogóle coś takiego canon wreszcie zrobił (nikon miał chyba od zawsze), ale ja potrafię na długiej ogniskowej nawet przy 1/250s rozmazać. Mógłby tu być dowolny wybór a nie wybór kilku czasów zaprogramowanych przez canona.
Poza tym puszka bardzo fajna i też nie żałuję zakupu. Trzeba sie przyzwyczaić do uchwytu pionowego w gripie, bo dżojstik jest trochę niżej niż w aparacie, ale po kilku razach jest OK.

tryton
23-12-2012, 21:42
Czy miał ktoś kłopoty z zainstalowaniem z załączonej płytki oprogramowania na viście? Na win7 mi poszło, ale na laptopie wywala (tylko eos utilities się udało).

jan pawlak
23-12-2012, 22:41
Mi brakuje trochę więcej wartości minimalnego czasu naświetlania w trybie AUTO ISO. Fajnie, że w ogóle coś takiego canon wreszcie zrobił (nikon miał chyba od zawsze), ale ja potrafię na długiej ogniskowej nawet przy 1/250s rozmazać. Mógłby tu być dowolny wybór a nie wybór kilku czasów zaprogramowanych przez canona.
Poza tym puszka bardzo fajna i też nie żałuję zakupu. Trzeba sie przyzwyczaić do uchwytu pionowego w gripie, bo dżojstik jest trochę niżej niż w aparacie, ale po kilku razach jest OK.

Najdłuższe co podajesz że masz to 200mm, więc pozostaje tylko statyw albo Nervosol.
Ja stosuję taki sposób, że w C1 zaprogramowałem wyzwalanie na 2 sec. Po nacisnieciu spustu (pika) staram się "unieruchomić"

Dodatkowo, mam już na statyw gdy pilotem.

jp

fro
24-12-2012, 00:49
Przecież nie zawsze chodzi o drżenie ręki, czasami obiekt rusza się szybko w niewielkiej odległości + długa ogniskowa w celu wyizolowania z tła. Też mi brakuje chociaż 1/320s, a najlepiej tak jak napisał kolega Canon mógłby zostawić wybór użytkownikowi. Dziury między czasami są też bez sensu. Ostatnio miałem tak, że 1/60 to było za mało - obiekt leciutko poruszony (1/80 była by ok), a 1/125 niepotrzebna - było ciemno i od razu ISO szło do góry. W takiej sytuacji odpuszczam autoiso.

luc_october
24-12-2012, 01:35
Czy miał ktoś kłopoty z zainstalowaniem z załączonej płytki oprogramowania na viście? Na win7 mi poszło, ale na laptopie wywala (tylko eos utilities się udało).

Jeśli chodzi o to że się zwiesza instalka w połowie to mam to samo.

Max_im
24-12-2012, 09:16
Mi też brakuje więcej czasów Może poprawią to a następnym firmware jak ludzie będą się upominać

Matsil
24-12-2012, 10:13
Najdłuższe co podajesz że masz to 200mm, więc pozostaje tylko statyw albo Nervosol.

Przecież nie zawsze chodzi o drżenie ręki, czasami obiekt rusza się szybko w niewielkiej odległości + długa ogniskowa w celu wyizolowania z tła. Też mi brakuje chociaż 1/320s, a najlepiej tak jak napisał kolega Canon mógłby zostawić wybór użytkownikowi. Dziury między czasami są też bez sensu. Ostatnio miałem tak, że 1/60 to było za mało - obiekt leciutko poruszony (1/80 była by ok), a 1/125 niepotrzebna - było ciemno i od razu ISO szło do góry. W takiej sytuacji odpuszczam autoiso.
Bardziej chyba nervosol ;), bo ze statywem przecież nie ma sensu wszędzie chodzić. Mi chodzi o to co też zauważył fro. Zawsze wyjściem jest tryb M, ale wtedy więcej trzeba przestawiać a AUTO ISO w tym trybie nie ma sensu jak chcesz dać korektę na +, co zawsze robię, bo canon ma tendencję niedoświetlać.

tryton
24-12-2012, 12:26
Co prawda był już trochę poruszany temat kart, ale chciałbym prosić o pomoc w wyborze, ponieważ spotkałem się ze sprzecznymi opiniami.
Którą CF i którą SD polecicie a którą odradzicie? Jaka prędkość to minimum a jaka to niepotrzebne przepłacanie?
Czy faktycznie obecność karty SD automatycznie spowalnia kartę CF?

jan pawlak
24-12-2012, 13:43
Bardziej chyba nervosol ;), bo ze statywem przecież nie ma sensu wszędzie chodzić. Mi chodzi o to co też zauważył fro. Zawsze wyjściem jest tryb M, ale wtedy więcej trzeba przestawiać a AUTO ISO w tym trybie nie ma sensu jak chcesz dać korektę na +, co zawsze robię, bo canon ma tendencję niedoświetlać.

Jak się wie jaki czas potrzeba to można tryb Tv i ISO podnieść tyle by głębi starczyło.
Prawdą jest jednak, że mogłaby opcja AutuIso być bardziej rozbudowana

jp

janmar
25-12-2012, 00:21
Czy faktycznie obecność karty SD automatycznie spowalnia kartę CF?

Przy zapisie naprzemiennym znacznie przyspieszać czas zapisu powinna.[Dlatego są różne typy kart].Przy innych rodzajach zapisu,nie opóżnia bo i czemu.
Ja używam głównie Sandiski .Jeszcze się nie zawiodłem więc nie eksperymentuje z innymi.
Prędkość karty ważna w zależności od rodzaju fotografii,nie zawsze więc.
[Nie mam 5d3 ale mam dwa gniazda w jedynce.IMHO jest podobnie.]

Pawel92
25-12-2012, 00:31
I owszem. Tryb "autoISO" w wersji "Made in Canon" ma jeszcze szerokie pole do poprawy.

Czacha
25-12-2012, 02:14
Ogolnie karty SD wydaja sie byc wolniejsze niz CF, ale sama obecnosc takiej karty w slocie jesli jest nie uzywana raczej nie wplywa na szybkosc zapisu na CF, bo niby dlaczego miala by wplywac?

fro
25-12-2012, 02:45
Nie bardzo już pamiętam, najlepiej zerknij sam, ale chyba z testu na Dpreview wynikało, że szybkie SD powyżej class10 nie dawały praktycznie żadnego przyrostu, natomiast w CF było tak, że im szybszą wkładali tym było szybciej.

jan pawlak
25-12-2012, 04:26
Ogolnie karty SD wydaja sie byc wolniejsze niz CF, ale sama obecnosc takiej karty w slocie jesli jest nie uzywana raczej nie wplywa na szybkosc zapisu na CF, bo niby dlaczego miala by wplywac?

No, racja ale.....nie do końca.
Używam obu kart do zapisu równoległego (mam duże pojemności, zapisuję w RAW), więc czas limituje mi wolniejsza karta.
Porządku pilnuję na karcie CF (zrzucanie na dysk, formatowanie,..) aż pojawia się komunikat, że druga karta pełna ........ to ja formatuję.
I konsekwentnie zrzucam (tylko z CF, jak na razie nie było potrzeby uzyć SD) poprzez LR na podwójny dysk zewnętrzny na którym mam też kopię katalogu LR

jp

Czacha
25-12-2012, 04:39
Jesli zapisujesz na 2 kartach jednoczesnie to ograniczeniem bedzie ta wolniejsza, ale gdy zapisujesz na CF a SD jest nie uzywana to wydaje mi sie ze nie ma ona nic do gadania w kwestii transferow karty CF.

tryton
25-12-2012, 10:56
Ok, ja po prostu na szybko czytając artykuł Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD | FotoManiaK.pl (http://www.fotomaniak.pl/55123/masz-lustrzanke-canon-eos-5d-mark-iii-zapomnij-kartach-sd/) opacznie zrozumiałem, że SD sama z siebie będąc włożoną ograniczy jakoś możliwości CF.

To tylko jeszcze doradźcie prędkości kart (biorąc pod uwagę zdjęcia seryjne w raw) i będę zobowiązany :)

Pawel92
25-12-2012, 11:36
Idąc za pomiarami prędkości zamieszczonymi tutaj:Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III (http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12452)

zainwestowałem w Lexar 1000x 32Gb. Działa :wink:

fro
25-12-2012, 11:42
Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD
W tym linku jest dokładnie to co Ci napisałem wyżej - SD powyżej class10 nie dają żadnego przyrostu prędkości.
18 RAW w szybkiej serii masz zawsze bo tyle wchodzi do bufora, jeśli potrzebujesz więcej to kup jak najszybszą CF. UDMA7 i czym szybszą kupisz tym szybciej będzie się opróżniał bufor.

Jan Pawlak - Czacha ma rację - używając zapisu równoległego spowolniłeś zapis, w Twoim przypadku za bezpieczeństwo kopii zapasowej płacisz wolniejszym zapisem. Jednak dla większości osób nie ma to znaczenia (w tym dla mnie :) ), sama pojemność bufora jest w sam raz.

Max_im
25-12-2012, 12:07
Ja mam SD 16 i CF 32 robię w raw i używam Autom. przeł. karty
Na jednej skończy to na drugiej zaczyna. Chyba metoda standard jest jeszcze lepsza jak skończy się jedna przełączyć na drugą. Lub w razie potrzeby np przy serii. Zapis wielokrotny to chyba przy popsutych kartach dla pewności.

Czacha
25-12-2012, 12:15
Z tego co pamietam przelaczenie pomiedzy kartami po zapelnieniu jednej odbedzie sie dopiero po zwolnieniu spustu migawki i ponownym nacisnieciu. Wydaje mi sie, ze nie da sie tego zrobic "ciurkiem", czyli trzymajac non stop spust migawki przeskoczyc na 2ga karte. Ale moge byc w bledzie, nie przygladalem sie zbytnio temu.

Max_im
25-12-2012, 12:45
dlatego włączyłem Autom. przeł. karty

Czacha
25-12-2012, 12:59
Piszę o automatycznym przełączaniu karty. Zapelnij jedna z kart niemal do konca, wlacz tryb seryjny, wcisnij spust do konca i rob serie zdjec bez puszczania spustu migawki. W momencie gdy zapcha sie karta wydaje mi sie ze aparat nie przelaczy sie sam na 2ga az nie puscisz spustu migawki - po prostu przestanie robic zdjecia.

tryton
25-12-2012, 12:59
To w sprawie kart się wyjaśniło.

Zmieniając temat - odniosłem wrażenie, że wyświetlacz (którego po przejściu z 40D jakość zabija) nieco ociepla podglądanego rawa. To przy rawach oczywiście nie ma znaczenia, ale jakoś przypadkiem to zauważyłem porównując z podglądem na 40D i laptopie.

Czacha
25-12-2012, 13:00
Uwazam ze to nie istotne jak wyswietla kolory ekranik w aparacie - dla mnie mogl by byc i czarno bialy ;)

Roy P
25-12-2012, 18:40
Zmieniając temat - odniosłem wrażenie, że wyświetlacz (którego po przejściu z 40D jakość zabija) nieco ociepla podglądanego rawa. To przy rawach oczywiście nie ma znaczenia, ale jakoś przypadkiem to zauważyłem porównując z podglądem na 40D i laptopie.
Są ludzie którzy mają dwa 5Dmk2 i każdy z nich ma inne kolory na wyświetlaczu :)

tryton
25-12-2012, 20:11
Dziś padły pierwsze strzały do ptaków ze 100-400. Współpraca piątki z tym tele jest dobra, a biorąc pod uwagę, że jeszcze nie opanowałem szerokiego zagadnienia AF to myślę, ze będzie coraz lepiej :)

jan pawlak
26-12-2012, 09:38
Ja mam SD 16 i CF 32 robię w raw i używam Autom. przeł. karty
Na jednej skończy to na drugiej zaczyna. Chyba metoda standard jest jeszcze lepsza jak skończy się jedna przełączyć na drugą. Lub w razie potrzeby np przy serii. Zapis wielokrotny to chyba przy popsutych kartach dla pewności.

Jedziesz w podróż życia, np. do Nowego Jorku albo żeni się przyjaciel, albo wreszcie masz to ujęcie.
Nie lepiej włożyć np. po 16 GB i mieć spokój, używając normalnie CF a SD to archiwum włożone "na stałe" i obsługiwane (wymiana lub format) w zależności od sytuacji ?
Ja się na coś takiego zdecydowałem

jp
New York City 2012 album | jan pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/travels/new-york-2012/)

jacek_73
26-12-2012, 10:42
...albo wreszcie masz to ujęcie...

Tak jak np. Kevin Carter?

Max_im
26-12-2012, 11:51
Jedziesz w podróż życia, np. do Nowego Jorku albo żeni się przyjaciel, albo wreszcie masz to ujęcie.
Nie lepiej włożyć np. po 16 GB i mieć spokój, używając normalnie CF a SD to archiwum włożone "na stałe" i obsługiwane (wymiana lub format) w zależności od sytuacji ?
Ja się na coś takiego zdecydowałem
New York City 2012 album | jan pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/travels/new-york-2012/)

Tak ale to popadanie w lekką paranoję. Co byś zrobił gdyby w mark III była jedna karta? Kupił 2 aparat, nie pojechał w podróż? Jak radzą sobie wszyscy z aparatami z 1 gniazdem karty? Utrata danych z karty to chyba rzadkość. Przy inwestycji w dobry aparat to chyba kupowanie marnych kart nie ma sensu więc utrata danych to nieuzasadniona obawa

Czacha
26-12-2012, 12:04
No ciekawe jak kolega Jan robil zdjecia gdy mial aparat z jednym slotem, albo uzywal negatywow .. ;)

tryton
26-12-2012, 17:31
Myślę, że chodziło o to, że jak jest możliwość to trzeba korzystać, a jak nie to trudno. No chyba, że spowalnianie przez SD będzie przeszkadzało.

Max_im
26-12-2012, 19:16
no właśnie o to chodzi że ta możliwość powoduje obawy a nie realne zagrożenie

latant
27-12-2012, 11:38
Jak się ma jeden slot a ... kart to można co 5 ujęć zmieniać kartę :)

tryton
30-12-2012, 21:46
Ciekawostka: nawalający w niskiej temperaturze IS mojego 100-400 (szarpanie obrazem) przestał szarpać po podpięciu do 5d mk3 :)

Kuba1
30-12-2012, 21:53
Ciekawostka: nawalający w niskiej temperaturze IS mojego 100-400 (szarpanie obrazem) przestał szarpać po podpięciu do 5d mk3 :)Ostatnio się ociepliło. ;)

tryton
01-01-2013, 11:33
Ciekawe, z czego wynika, że wywoływanie rawów w puszce nie jest możliwe dla mRawów i sRawów.

amroz
01-01-2013, 21:19
Tak ale to popadanie w lekką paranoję. Co byś zrobił gdyby w mark III była jedna karta? Kupił 2 aparat, nie pojechał w podróż? Jak radzą sobie wszyscy z aparatami z 1 gniazdem karty? Utrata danych z karty to chyba rzadkość.
Jak dla mnie to rzecz bardzo przemawiająca za zakupem tego body. W zaszłym roku miałem taką sytuację że pod koniec ceremonii ślubnej "padła" mi karta na której miałem cały materiał od początku przygotowań(jak mi się wydawało miałem dobrą kartę, i nawet nie za długo używaną) Nie wyobrażacie się w jak zrzedła mi mina i oblałem się zimnym potem. Całe szczęście w prosty sposób odzyskałem zdjęcia ale obawa pozostała. Zdjęcia robiłem zawsze w zasadzie na jednym 5dII (drugi aparat 50d leżał w torbie naładowany i przygotowany do pracy ale bez żadnych zdjęć) No jeśli robiłbym na dwa 5dII to przynajmniej jakaś część zdjęć w razie takiego ewentualnego wypadku by pozostała. No ale teraz w planach zakup 5d III i koniec obaw:)

macieksob
01-01-2013, 22:32
Witam
Mam pytanie do posiadaczy 5d III czy auto iso w M jest używalne ,czytałem we wcześniejszych postach ,że najdłuższy czas naświetlania to 1/250.

efbiaye
01-01-2013, 22:44
Zależy co masz na myśli mówiąc używalne.
W trybie M możesz ustawić dowolną wartość przysłony i czasu (nawet 1/8000) oraz AutoISO dla określonego w ustawieniach zakresu.

Osobiście jednak wolę korzystać z AutoISO w trybie AV (gdzie możesz wybrać jeden ze zdefiniowanych czasów naświetlania), ponieważ w manualu nie działa kompensacja EV, a światłomierz w 5dm3 (ogólnie w canonach) lubi trochę niedoświetlić...

macieksob
01-01-2013, 23:05
Zależy co masz na myśli mówiąc używalne.
W trybie M możesz ustawić dowolną wartość przysłony i czasu (nawet 1/8000) oraz AutoISO dla określonego w ustawieniach zakresu.

Osobiście jednak wolę korzystać z AutoISO w trybie AV (gdzie możesz wybrać jeden ze zdefiniowanych czasów naświetlania), ponieważ w manualu nie działa kompensacja EV, a światłomierz w 5dm3 (ogólnie w canonach) lubi trochę niedoświetlić...

Dzięki za info. W takim razie przy Av jaki minimalny czas można ustawić?

--- Kolejny post ---

Jeszcze jedno pytanie do efbiaye , jak się sprawuję 85 1.2 na mk III. Użytkuję to szkło na mk I i bywa bardzo kapryśne , szczególnie w słabym oświetleniu.

janmar
01-01-2013, 23:08
Osobiście jednak wolę korzystać z AutoISO w trybie AV (gdzie możesz wybrać jeden ze zdefiniowanych czasów naświetlania), ponieważ w manualu nie działa kompensacja EV..

Jak nie,jak tak.:-)
Wystarczy ustawiać wskazania światłomierza na odpowiednią wartość np. -1EV czy + 2EV.Na "0" ustawiam tylko wtedy gdy potrzebne jest takie ustawienie , w większosci wypadków inne.
Światłomierz w Canonach [i nie tylko] działa niezawodnie.Natomiast przyczyną niedoświetleń czy prześwietleń jest zły dobór kompensacji.
Przy pomiarze metodą światła odbitego ,nie ma możliwości dokonania poprawnego pomiaru ekspozycji bez skompensowania wpływu materiału,obiektu odbijającego.
To czy obiekt fotografowany jest śniegiem w słoneczny dzień czy też matową czernią pryzmy węgla w pochmurny ma olbrzymi wpływ na ilość światła odbitego.
Podobnie czarny garnitur ,czy biała suknia ślubna.
Aparat "nie wie" co mierzymy.a różnice w odbiciu to nawet kilka EV.

efbiaye
01-01-2013, 23:47
W takim razie przy Av jaki minimalny czas można ustawić?
1/250

Dla moich osobistych potrzeb to aż nadto. O ile nie fotografuję czegoś dynamicznego i nie mam podpiętego jakiegoś klocka to nawet 1/60 jestem w stanie utrzymać jeżeli zależy mi na niskim iso.

85 1.2 II działa zaskakująco dobrze. Dołączam przykładowy cyk (http://94.23.55.210/~rafal/cb/20121222-1077.jpg), zrobiony parę dni temu.

Światło zastane , pokój oświetlony wyłącznie lampką boczną 40W, 3m za mną. Ostrzyłem na jakimś bocznym punkcie na prawe oko. Tego dnia robiłem trochę zdjęć w zastanym świetle na zewnątrz i wewnątrz stosunkowo słabym (ISO często 8000-10000). Może 1 na 20 fotek okazała się spudłowana. Gdy miałem to szkło podpięte do 30D, efekt był loteryjny.

Aparat "nie wie" co mierzymy.a różnice w odbiciu to nawet kilka EV.
Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Oczywiście, że to fotograf powinien wiedzieć co fotografuje i co chce mieć na zdjęciu doświetlone.

Chodziło mi wyłączynie o to, że domyślne EV "0" (niezależnie od trybu pomiaru i zwłaszcza przy szkłach winietujących) w wielu przypadkach daje zbyt ciemną scenę.

W trybie M (z AutoISO), ekspozycję możesz skompensować jedynie czasem i przysłoną, AutoISO zostaje dobrane automatycznie na podstawie pomiaru światła.
W trybie AV, można oczywiście zrobić korektę, wtedy kompensacja EV dokonywana jest w obrębie doboru ISO, co osobiście uważam za większą wygodę.

Kuba1
01-01-2013, 23:50
[...]W takim razie przy Av jaki minimalny czas można ustawić?
1/250s

macieksob
02-01-2013, 00:12
Dzięki za cenne informację ale jestem trochę rozczarowany tym ograniczeniem. Ja głownie fotografuje na czasie 1/125 i przydałoby się auto iso w tym zakresie. Ostatnio miałem okazję fotografować Nikonem D600 i tam można ustawić dowolny czas. W pracy to bardzo miły dodatek na Av, skupiałem się głownie na kadrach a nie ustawieniach iso a w reportażu warunki często się zmieniają...
Cieszy mnie bardzo ,że praca z 85 1.2 będzie pewniejsza ,bardzo lubię to szkło.
Jedyna niejasność ,mam tu na myśli Adama (habakuk) to problem z rozkalibrowaniem się AF-em :(

efbiaye
02-01-2013, 00:15
Dzięki za cenne informację ale jestem trochę rozczarowany tym ograniczeniem. Ja głownie fotografuje na czasie 1/125 i przydałoby się auto iso w tym zakresie. Ostatnio miałem okazję fotografować Nikonem D600 i tam można ustawić dowolny czas. W pracy to bardzo miły dodatek na Av, skupiałem się głownie na kadrach a nie ustawieniach iso a w reportażu warunki często się zmieniają...
Cieszy mnie bardzo ,że praca z 85 1.2 będzie pewniejsza ,bardzo lubię to szkło.
Jedyna niejasność ,mam tu na myśli Adama (habakuk) to problem z rozkalibrowaniem się AF-em :(

Ale skoro jest 1/250 to 1/125 też jest w tym zakresie :) Chyba że miałeś na myśli jeszcze krótsze czasy (1/500 i krócej).
Faktycznie trochę brakuje możliwości dowolnego ustawienia czasu, mam nadzieję, że może doczekamy się w jakiejś aktualizacji.

Problemu z rozkalibrowującym się AFu nie uświadczyłem - ale to chyba dobrze akurat.

macieksob
02-01-2013, 00:26
Tak miałem na myśli 1/125 i dłuższy czas naświetlania, mogę jeszcze prosić w jakim zakresie można ustawić czas w auto iso w Av

efbiaye
02-01-2013, 00:36
Tak miałem na myśli 1/125 i dłuższy czas naświetlania, mogę jeszcze prosić w jakim zakresie można ustawić czas w auto iso w Av

od 1/250 - 1"
Jest jeszcze ustawienie Auto.
Instrukcja na ten konkretny temat milczy (chyba, że coś przeoczyłem), ale z tego co zaobserwowałem czas ustawiany jest w zależności od ogniskowej obiektywu. Czyli na 85ce aparat sugeruje czas 1/80 lub 1/100.
Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Kuba1
02-01-2013, 02:56
od 1/250 - 1"
Jest jeszcze ustawienie Auto.
Instrukcja na ten konkretny temat milczy (chyba, że coś przeoczyłem), ale z tego co zaobserwowałem czas ustawiany jest w zależności od ogniskowej obiektywu. Czyli na 85ce aparat sugeruje czas 1/80 lub 1/100.
Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.Tryb Auto-ISO. Opcja czasu "Auto", to w trybie AV podstawowy tryb pracy, czyli aparat nie ustawi dłuższego od tzw. bezpiecznego czasu zależnego od ogniskowej, dopóki wystarczy światła. Aparat najpierw ustawia ISO do bezpiecznego czasu, a dopiero potem zaczyna wydłużać czas, jeśli nadal brakuje światła.
W trybie wyboru minimalnego czasu naśw. chodzi o to, żeby aparat nie ustawiał niepożądanych zbyt długich czasów przy fotografowaniu szerszymi szkłami, co mogłoby mieć miejsce w trybie Auto - przykładowo dla obiektywu 24mm zwykły tryb AV może dawać czasy rzędu 1/30, czego fotograf mógłby sobie nie życzyć, bo chce zdecydowanie krótszy czas kosztem wyższego ISO, którego ma pod dostatkiem ;) ..z tym, że jeśli zabraknie ISO, to aparat i tak ustawi dłuższy czas, ale dopiero wtedy.

Natomiast, przy użyciu teleobiektywów aparat "sam" będzie dążył do ustawiania wyższych czasów w trybie AV, a jeśli czas tzw. bezpieczny dla obiektywu np. 400mm jest dla Ciebie zbyt długi, "to wiedz, że coś się dzieje" i trzeba skorzystać z trybu M i Auto-ISO, że zacytuję klasyka ;).
Z kolei, jeśli masz teleobiektyw ze stabilizacją, to możesz dla np. 70-200 IS zażądać, aby aparat w trybie AV "nie bał się" używać czasu 1/60 przy ogniskowej 200mm, czyli znowu przydaje się opcja wyboru minimalnego czasu naświetlania. W ustawieniu Auto celowałby w czasy od 1/200.

Max_im
02-01-2013, 09:58
Jak dla mnie to rzecz bardzo przemawiająca za zakupem tego body. W zaszłym roku miałem taką sytuację że pod koniec ceremonii ślubnej "padła" mi karta na której miałem cały materiał od początku przygotowań(jak mi się wydawało miałem dobrą kartę, i nawet nie za długo używaną) Nie wyobrażacie się w jak zrzedła mi mina i oblałem się zimnym potem. Całe szczęście w prosty sposób odzyskałem zdjęcia ale obawa pozostała. Zdjęcia robiłem zawsze w zasadzie na jednym 5dII (drugi aparat 50d leżał w torbie naładowany i przygotowany do pracy ale bez żadnych zdjęć) No jeśli robiłbym na dwa 5dII to przynajmniej jakaś część zdjęć w razie takiego ewentualnego wypadku by pozostała. No ale teraz w planach zakup 5d III i koniec obaw:)

No tak Jakiej firmy to była karta?
Ja W sandisk wierzę
Wydawanie 12 tys na 2 sloty to przesada jeżeli inny aparat ci wystarcza
Można za tą kasę sporo innych rozwiązań znaleźć
Mnie markII ograniczał.

amroz
02-01-2013, 16:27
No tak Jakiej firmy to była karta?
Ja W sandisk wierzę
Wydawanie 12 tys na 2 sloty to przesada jeżeli inny aparat ci wystarcza
Można za tą kasę sporo innych rozwiązań znaleźć
Mnie markII ograniczał.
Karta to sandisk extreme III. Co do przewagi nad 5dII to wiadomo że 2 sloty to nie jedyny powód zakupu 5d III, bo np.lepszy AF też się przyda:)

efbiaye
02-01-2013, 17:08
Kuba1 dzięki za dokładny opis, na pewno teraz bardziej świadomie będę z tego korzystał. Szkoda, że Canon w instrukcji zapomniał tego opisać jak należy.
Jak widać codziennie coś nowego można się nauczyć :)

Tryb Auto-ISO. Opcja czasu "Auto", to w trybie AV podstawowy tryb pracy, czyli aparat nie ustawi dłuższego od tzw. bezpiecznego czasu zależnego od ogniskowej, dopóki wystarczy światła. Aparat najpierw ustawia ISO do bezpiecznego czasu, a dopiero potem zaczyna wydłużać czas, jeśli nadal brakuje światła.
W trybie wyboru minimalnego czasu naśw. chodzi o to, żeby aparat nie ustawiał niepożądanych zbyt długich czasów przy fotografowaniu szerszymi szkłami, co mogłoby mieć miejsce w trybie Auto - przykładowo dla obiektywu 24mm zwykły tryb AV może dawać czasy rzędu 1/30, czego fotograf mógłby sobie nie życzyć, bo chce zdecydowanie krótszy czas kosztem wyższego ISO, którego ma pod dostatkiem ;) ..z tym, że jeśli zabraknie ISO, to aparat i tak ustawi dłuższy czas, ale dopiero wtedy.

Natomiast, przy użyciu teleobiektywów aparat "sam" będzie dążył do ustawiania wyższych czasów w trybie AV, a jeśli czas tzw. bezpieczny dla obiektywu np. 400mm jest dla Ciebie zbyt długi, "to wiedz, że coś się dzieje" i trzeba skorzystać z trybu M i Auto-ISO, że zacytuję klasyka ;).
Z kolei, jeśli masz teleobiektyw ze stabilizacją, to możesz dla np. 70-200 IS zażądać, aby aparat w trybie AV "nie bał się" używać czasu 1/60 przy ogniskowej 200mm, czyli znowu przydaje się opcja wyboru minimalnego czasu naświetlania. W ustawieniu Auto celowałby w czasy od 1/200.

Max_im
02-01-2013, 21:26
Tak zależy jeszcze kto co fotografuje i jakie efekty chce uzyskać
Bo dla mnie ograniczenie czasu to gwarancja nie rozmycia lum kontrolowanego rozmycia fotografowanej sceny
Tzn np. fotografuję ogniskową 30mm.
1/40 to czas w miarę gwarantujący nierozmyty obraz - ale jak fotografuję ruchome przedmioty czy ludzi może okazać się że będą rozmyte. Więc ograniczenie używanych minimalnych czasów daje mi większą kontrolę nad fotografią

CC2
06-01-2013, 20:51
Witam!! jakie ustawienia AF najbardziej nadają się do sportu w hali? przewidywane szkła C-70-200 f 4 L oraz 17-40 f 4 L

Czacha
06-01-2013, 21:11
f4 do hali? ciemno bedzie. AF ustaw w zaleznosci od sportu ktory bedziesz fotografowal, masz w instrukacji opisane poszczegolne tryby pracy i do jakiego typu zdjec je polecaja. to samo jest powielone w aparacie

CC2
07-01-2013, 19:56
No właśnie nie mam jasniejszego. liczę na neatywne ISO. :) Dzięki !

HooMaR
12-01-2013, 23:12
Na pewno było już coś o tym, ale pozwolę sobie zadać pytanie jeszcze raz czy lightroom 4, otwiera RAW-y z nowej piątki?

gran2
13-01-2013, 00:11
Tak lightroom 4 otwieraz 5III.

Czacha
13-01-2013, 00:17
4.0 nie, ale jesli zrobi sie update do najnowszego to nie bedzie problemu (nie pamietam ktora poprawka wprowadzila czytanie rawow z 5d3).

Pikczer
13-01-2013, 00:39
Wiem, ze gdzies o tym juz pisaliscie ale o co chodzi z tymi podswietleniami potwierdzenia AF'a? Na jasnym tle go nie ma a na ciemnym jest - tak ma byc??

Czacha
13-01-2013, 00:44
Ono jest zawsze, tylko jest na tyle slabe ze go czasem nie widac, tym bardziej ze przy tylu punktach AF trzeba czasen poszukac po matowce ktory jest aktywny. Pomaga wlaczenie wyswietlania linii, wtedy calosc blyska na czerwono i latwiej to zauwazyc.

Kuba1
13-01-2013, 02:21
Wiem, ze gdzies o tym juz pisaliscie ale o co chodzi z tymi podswietleniami potwierdzenia AF'a? Na jasnym tle go nie ma a na ciemnym jest - tak ma byc??Podświetlenie potwierdzenia AF ma 3 warianty: brak, auto, zawsze. W opcji "Auto" na jasnym tle nie błyska, a na ciemnym błyska, reszty opcji nie muszę tłumaczyć. Natomiast sama widoczność aktywnych punktów (o ile masz aktywne punkty ustawione na zawsze widoczne) pozostawia wiele do życzenia, bo w ciemnych warunkach typu koncert nie widać ich, bo się nie świecą (oprócz momentu potwierdzenia). To Canon obiecał poprawić w nowym FW, które ma ukazać się w kwietniu po południu.

Raideur
13-01-2013, 08:10
Na pewno było już coś o tym, ale pozwolę sobie zadać pytanie jeszcze raz czy lightroom 4, otwiera RAW-y z nowej piątki?
U mnie nie ma zadnych problemow z otwarciem.

Pikczer
13-01-2013, 09:49
Ono jest zawsze, tylko jest na tyle slabe ze go czasem nie widac, tym bardziej ze przy tylu punktach AF trzeba czasen poszukac po matowce ktory jest aktywny.
No wlasnie... :sad:

To jeszcze dwa pytania odnosnie rawow i programu do zainstalowania:
1. czemu rawy nie maja podgladu? W deesie rawy moge sobie podejrzec normalnie bez potrzeby otwierania w programie - tu jest tylko ikona - wiecie cos?
2. Na Mac OSX nie moge zainstalowac oprogramowania bo krzyczy, ze potrzebuje uprawnien administratora a to ja jestem adminem ;-) - mial ktos taki problem?

Pawel92
13-01-2013, 10:42
Ad2. Jako to wersja OSX? Pewnie to są domyślnie ustawiania GateKeeper-a.

Czacha
13-01-2013, 10:51
Ad1. Rozumiem ze mowisz o podgladach w OSX? Musisz miec za stara wersje ktora nie obsluguje plikow z 5D3.

Ad2. Wydaje mi sie ze to o to chodzi - zaznaczyc dowolne zrodlo przy instalacji programow.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img46.imageshack.us/img46/9043/zrzutekranu20130113o094.png)

Pikczer
13-01-2013, 12:24
No niestety nie dziala.
Mam najnowsza wersje OSa Mountaina 10.8 i zaznaczone to co pokazales :-(

Rzecz sie dzieje dokladnie ta sama i na Mac Booku Pro i MacuPro

Czacha
13-01-2013, 12:26
O ile softu z plyty Canona nie instalowalem, o tyle RAWy z 5D3 widze zarowno na MBP jak i iMacu. Na obu OSX 10.8.2.

Pikczer
13-01-2013, 12:45
No nic - powalcze jeszcze

tryton
13-01-2013, 14:32
Czy ma ktoś zastrzeżenia do karty SanDisk Extreme CompactFlash 16GB (60 MB/s)? Muszę w końcu jakąś kupić bo stara jest za wolna, ale jeśli ktoś poleca inną to prosiłbym o info (oczywiście dla 5D mk3).

macieksob
13-01-2013, 18:07
Witam w klubie posiadaczy 5D3 :)
Po pierwszym dniu użytkowania jestem zachwycony z pracy tym aparatem ,testowałem na 16-35, 35 1.4 ,85 1.2 , 70-200 2.8 IS i wszystkie te szkła trafiają tam gdzie chcę. Wcześniej pracowałem na 5D i tam było losowo z trafieniami. Menu aparatu bajka, jest tyle ustawień osobistych ,że po paru godzinach analizy ,puszkę możemy ustawić dosłownie pod siebie. Iso jak dla mnie do 12800 używalne przy dobrze doświetlonym zdjęciu. W servo poza 85 1.2 jest bardzo dobrze. Mam pytanie do użytkowników ,jak wygląda praca z sigmą 50 1.4 czy na tym AF-ie trafia czy też jest losowo.

Gregolius
13-01-2013, 18:11
Czy ma ktoś zastrzeżenia do karty SanDisk Extreme CompactFlash 16GB (60 MB/s)? Muszę w końcu jakąś kupić bo stara jest za wolna, ale jeśli ktoś poleca inną to prosiłbym o info (oczywiście dla 5D mk3).

Mam ta kartę i działa bardzo dobrze z 5dIII. Żadnych problemów mogę z czystym sumieniem polecić:)

Kuba1
13-01-2013, 18:23

Mam ta kartę i działa bardzo dobrze z 5dIII. Żadnych problemów mogę z czystym sumieniem polecić:)Mam Extreme 32GB i działa szybciej w 5d3 niż SD Extreme Pro 95MB/s :). Również polecam te CF.

Gregolius
13-01-2013, 19:00
Mam Extreme 32GB i działa szybciej w 5d3 niż SD Extreme Pro 95MB/s :). Również polecam te CF.

Karty SD w 5d III to porażka nie są obsługiwane te najszybsze.Problem znany i opisany niestesty

sebfoto
13-01-2013, 20:55
Witam w klubie posiadaczy 5D3 :)
Po pierwszym dniu użytkowania jestem zachwycony z pracy tym aparatem ,testowałem na 16-35, 35 1.4 ,85 1.2 , 70-200 2.8 IS i wszystkie te szkła trafiają tam gdzie chcę. Wcześniej pracowałem na 5D i tam było losowo z trafieniami. Menu aparatu bajka, jest tyle ustawień osobistych ,że po paru godzinach analizy ,puszkę możemy ustawić dosłownie pod siebie. Iso jak dla mnie do 12800 używalne przy dobrze doświetlonym zdjęciu. W servo poza 85 1.2 jest bardzo dobrze. Mam pytanie do użytkowników ,jak wygląda praca z sigmą 50 1.4 czy na tym AF-ie trafia czy też jest losowo.

Mógłbyś rozwinąć temat 85 1.2?

macieksob
13-01-2013, 21:31
Mógłbyś rozwinąć temat 85 1.2?

A co konkretnie Cię interesuję?

sebfoto
13-01-2013, 22:00
A co konkretnie Cię interesuję?

Jak się spisuje 85L z 5d III. Jakiego body używałeś wcześniej?
Według mnie ten obiektyw na 5d II ma tendencje do błądzenia w kiepskich warunkach, o 5d1 nie wspomnę.
Z 40d i 1d III powiedziałbym że było dużo lepiej z ilością trafień.
W innym wątku pytałem też o 6d, ale póki co nikt nic nie napisał.

macieksob
13-01-2013, 22:38
Jak się spisuje 85L z 5d III. Jakiego body używałeś wcześniej?
Według mnie ten obiektyw na 5d II ma tendencje do błądzenia w kiepskich warunkach, o 5d1 nie wspomnę.
Z 40d i 1d III powiedziałbym że było dużo lepiej z ilością trafień.
W innym wątku pytałem też o 6d, ale póki co nikt nic nie napisał.

Pracowałem wcześniej na 5D i było różnie był bardzo kapryśny, na 5d3 na pojedynczym AF-ie trafia idealnie na każdym punkcie i w słabych warunkach(ISO 12800), gorzej w servo tu przy dynamicznych ujęciach silnik w obiektywie nie daje rady ,pierwsze strzały trafione później już nie. Ogólnie na 5d3 obiektyw ten pracuje prawie nieomylnie. Jestem przed zakupem 6d jako drugie body i tam głównie ma pracować 85 1.2 więc będę niebawem sprawdzał ,ale tam to tylko na środkowym bo tylko on jest krzyżowy.

Czacha
13-01-2013, 23:26
Moim zdaniem wszystkie obiektywy bladza mniej wiecej tak samo, roznica jest jedynie w szybkosci tego bladzenia. 85L ma bardzo długa skale ostrosci przez co zajmuje mu to o wiele dluzej niz takiemu 85/1.8. Jesli fotografujesz cos w ruchu to wyostrzenie jest o tyle trudniejsze, ze gdy 85/1.8 zdazyl by zlapac ostrosc i strzelic fote, to 85L jest w trakcie ustawiania jej i gdy w tym momencie nastepuje zmiana odleglosci obiektu to ostrosci szuka dalej ... stad tez zludzenie ze radzi sobie gorzej.

macieksob
13-01-2013, 23:33
Moim zdaniem wszystkie obiektywy bladza mniej wiecej tak samo, roznica jest jedynie w szybkosci tego bladzenia. 85L ma bardzo długa skale ostrosci przez co zajmuje mu to o wiele dluzej niz takiemu 85/1.8. Jesli fotografujesz cos w ruchu to wyostrzenie jest o tyle trudniejsze, ze gdy 85/1.8 zdazyl by zlapac ostrosc i strzelic fote, to 85L jest w trakcie ustawiania jej i gdy w tym momencie nastepuje zmiana odleglosci obiektu to ostrosci szuka dalej ... stad tez zludzenie ze radzi sobie gorzej.

To nie złudzenie ,wynik jest taki ,że nie trafia tak jak inne obiektywy. Testowałem z innymi i tam skuteczność o wiele większa.

Czacha
14-01-2013, 00:13
Przy statycznych obiektach? Porownywales z inna 85'ka np. ta 1.8? Bo z inna ogniskowa moze sie roznic wynikiem chociaz by dlatego ze przy takim 35mm obszar lapania czujnikiem jest znacznie wiekszy niz przu 85mm. Ja sie przyznam ze nie porownywalem, moze przy okazji jakichs fot to zrobie.

macieksob
14-01-2013, 08:58
Przy statycznych obiektach? Porownywales z inna 85'ka np. ta 1.8? Bo z inna ogniskowa moze sie roznic wynikiem chociaz by dlatego ze przy takim 35mm obszar lapania czujnikiem jest znacznie wiekszy niz przu 85mm. Ja sie przyznam ze nie porownywalem, moze przy okazji jakichs fot to zrobie.

Przy statycznych wystarczy pojedynczyAF, przy dynamicznych silnik w tym obiektywie się nie wyrabia. Z 85 1.8 sprawdzałem jest dobrze.

Czacha
14-01-2013, 09:12
Ale o to wlasnie pytam - czy porownywales go z 1.8 przy statycznych scenach? Ja obecnie nie mam 85/1.8 do porownania. Bo to ze 85L gorzej sobie radzi w ruchu to jasne, juz o tym pisalem - ale to nie znaczy ze ma problemy z czuloscia trafiania, tylko z szybkoscia.

Ja na prace 85L zlego slowa powiedziec nie moge, zarowno na 5D3 jak i 5D2 dziala precyzyjnie.

macieksob
14-01-2013, 13:52
Ale o to wlasnie pytam - czy porownywales go z 1.8 przy statycznych scenach? Ja obecnie nie mam 85/1.8 do porownania. Bo to ze 85L gorzej sobie radzi w ruchu to jasne, juz o tym pisalem - ale to nie znaczy ze ma problemy z czuloscia trafiania, tylko z szybkoscia.

Ja na prace 85L zlego slowa powiedziec nie moge, zarowno na 5D3 jak i 5D2 dziala precyzyjnie.

Przy statycznych scenach AF w pojedynczym trafia idealnie tak samo przy 85 1.8 i 85 1.2 ,co do szybkości to oczywiście 85 1.8 wygrywa.

Czacha
14-01-2013, 14:09
Przy statycznych scenach AF w pojedynczym trafia idealnie tak samo przy 85 1.8 i 85 1.2 ,co do szybkości to oczywiście 85 1.8 wygrywa.

Ok, o to mi chodzilo. Dopytuje sie, bo zrozumialem ze w tych samych warunkach AF w 85/1.2 dziala mniej precyzyjnie co osobiscie uwazam za nieprawde ;) On po prostu jest o wiele wolniejszy, ale nie mniej czuly czy mniej precyzyjny.

macieksob
14-01-2013, 15:35
Ok, o to mi chodzilo. Dopytuje sie, bo zrozumialem ze w tych samych warunkach AF w 85/1.2 dziala mniej precyzyjnie co osobiscie uwazam za nieprawde ;) On po prostu jest o wiele wolniejszy, ale nie mniej czuly czy mniej precyzyjny.

Tak właśnie jest :)

tryton
14-01-2013, 19:14
Mam ta kartę i działa bardzo dobrze z 5dIII. Żadnych problemów mogę z czystym sumieniem polecić:)

A czy jest sens kupować jeszcze szybszą, ewentualnie jaka prędkość maksymalna ma sens? Mówię o CF oczywiście.

Rafaelito
15-01-2013, 13:04
Ja troszkę z innej beczki, swojego czasu kilku użytkowników pisało o rozkalibrowaniu się AF podczas nieużywania aparatu- leżenia w torbie czy szafie. Czy to odosobnione przypadki? Skąd to się bierze i co zrobiliście z tym dalej?

Gregolius
15-01-2013, 14:12
A czy jest sens kupować jeszcze szybszą, ewentualnie jaka prędkość maksymalna ma sens? Mówię o CF oczywiście.

Czy ma to sens to już musisz chyba sam podjąć decyzję.
Tutaj masz dokładny test co do szybkość pamieć na 5d III

Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III (http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12452)

Pzdr
G

tryton
15-01-2013, 18:53
Czy ma to sens to już musisz chyba sam podjąć decyzję.
Tutaj masz dokładny test co do szybkość pamieć na 5d III

Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III (http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12452)

Pzdr
G

Dzięki za link. Widzę, że generalnie najlepiej śmiga na Lexarach.

A teraz sprawa AF. Przyznaję, że jeszcze nie opanowałem do końca tego tematu, ale jedno zauważyłem: w skali makro śledzenie poruszającego się obiektu nie należy do mocnych punktów tego sprzętu. Mam cichą nadzieję, że to mój brak umiejętności. Może też konieczność zmiany 100 f2,8 na nowszy model czyli L. Jeśli ma ktoś doświadczenia ze śledzeniem (np. owada) to prosiłbym o komentarz.
W uzupełnieniu informacji podam, że robiłem na różnych trybach.

wuqa
17-01-2013, 13:32
Szukam informacji na temat porównania autofocusów w 5d mark III vs. D800 podczas pracy w trudnych i bardzo trudnych warunkach oświetleniowych. Pomijam kwestie rozdzielczości, DR, itp. Interesuje mnie tylko szybkość i skuteczność AF w tych aparatach.
Może ktoś miał okazję bezpośredniego porównania? Może jakieś linki?

arrow
17-01-2013, 15:54
Ja wychodzę z zalozenia ze nie ma sensu kupowac szybszej niz mozliwosci naszego aparatu ale jak masz na to fundusze to czemu nie

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

arrow
17-01-2013, 15:57
Dzięki za link. Widzę, że generalnie najlepiej śmiga na Lexarach.

A teraz sprawa AF. Jeśli ma ktoś doświadczenia ze śledzeniem (np. owada) to prosiłbym o komentarz.
W uzupełnieniu informacji podam, że robiłem na różnych trybach.

Przy tak malych glebiach nie wiem czy jakiekolwiek sprzet wyrobi tu chyba doswiadczenie jest najbardziej pomocne i szczescie

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

tryton
17-01-2013, 17:52
Ja wychodzę z zalozenia ze nie ma sensu kupowac szybszej niz mozliwosci naszego aparatu ale jak masz na to fundusze to czemu nie

Mi właśnie chodziło o to, żeby wiedzieć jakie są możliwości body żeby nie przepłacać za kartę. W sumie nikt mi nie odpowiedział na to pytanie.

--- Kolejny post ---

Przy tak malych glebiach nie wiem czy jakiekolwiek sprzet wyrobi tu chyba doswiadczenie jest najbardziej pomocne i szczescie

Mam to na uwadze. Ale po prostu zauważyłem, że nie umiem np zrobić tak, żeby mając ostrość na tło szybko złapał ostrość na pojawiający się w kadrze obiekt (przy różnych ustawieniach). Ale jak pisałem to może być jeszcze kwestia mojego braku doświadczenia z tym AF (dlatego spytałem czy ktoś już takie doświadczenie ma).

oszczepnik
19-01-2013, 19:24
Ok dotarł do mnie 5d, więc jak to często i gęsto bywa zabrałem się za focenie wszystkiego:). Ale na poważnie to porównałem dwie puszki 5dIII i 1dsIII, pod względem Af, WB, szybkości i paru jeszcze bajerów.
Z racji tego, iż moje ręce przyzwyczaiły się do 1, dokupiłem odrazu oryginalnego gripa do 5, rzecz bardzo zacna, świetnie leży w dłoni, generalnie jak dla mnie warto nabyć. Ale nie o tym: Af szybkość wg bardzo porównywalna, choć w ciemniejszych miejscach wygrywa 1ds (szybciej ustawiał ostrość), no może generalnie ciut szybszy jest ds, co do powtarzalności, hmm ciężko powiedzieć, tutaj dałbym remis. Ale już dla mnie bardzo ważna sprawa jaką jest automatyczny WB w 5 bije na głowę 1, wiem wiem jest przecież RAW więc itp:) ale jednak bardzo ułatwia sprawę tak mała rzecz. Zobaczę jak spraw będzie się miała z wytrzymałością baterii, w 1 robię bez problemu blisko 2 tyś zdjęć, tutaj mam 2 oryg. aku zobaczymy. Jeśli ktoś miałby jakieś pyta odnośnie tych dwóch puszek to w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć.
Acha taka mała rzecz jak auto iso bardzo pomaga uważam, że jeden z lepszych wynalazków :).
pozdr

Hadrian
19-01-2013, 20:17
Auto iso da sie wymusić w ds :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

canonfun
19-01-2013, 21:13

jak????

--- Kolejny post ---

jak????

--- Kolejny post ---

jak????

sebfoto
19-01-2013, 22:32
jak????

--- Kolejny post ---

jak????

Link (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=841806)

Link 2 (http://forums.dpreview.com/forums/post/24283006) ?

Pikczer
20-01-2013, 09:34
Ok dotarł do mnie 5d, więc jak to często i gęsto bywa zabrałem się za focenie wszystkiego:). Ale na poważnie to porównałem dwie puszki 5dIII i 1dsIII, pod względem Af, WB, szybkości i paru jeszcze bajerów.
No ja rowniez porownywalem te 2 puszki z racji ich posiadania i wydaje mi sie, ze w deesie na 1600iso ziarno wyglada jak w piatce na 800iso czyli dees zachowuje sie lepiej pod tym wzgledem - czy masz podobne odczucia?

oszczepnik
20-01-2013, 17:09
Mogę się z Tobą zgodzić, sądziłem, że Ds to już zabytek:) ale co klasa to klasa i wcale nie odstaje od 5.

--- Kolejny post ---

Mogę się z Tobą zgodzić, sądziłem, że Ds to już zabytek:) ale co klasa to klasa i wcale nie odstaje od 5.

--- Kolejny post ---

Link (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=841806)

Link 2 (http://forums.dpreview.com/forums/post/24283006) ?

u mnie nie działa, albo coś zle zrobilem, możesz po polsku i po chłopsku jak dwuletniemu dziecku napisać:)
pzdr

mariusz2704
21-01-2013, 22:14
Jak coś to można już używać pocketów z 600 ex i 5d III. Może ktoś czekał na tą współpracę sprzętów to informuję :)

Voyager70
28-01-2013, 02:12
Wiem, że o kartach już trochę było. Mam jednak ciągle tę wątpliwość - co kupić do 5D mk III. Pytania do PRAKTYKÓW :)
1) Czy SanDisk CF Extreme 32 GB 60 MB/s wystarcza w zupełności, czy "szarpać się" na coś szybszego? Bo pojemność to kwestia bardziej indywidualna, są "za i przeciw" 10 kart po 8 GB i jednej 128 GB :)
Do 40D mam 3 karty SanDisc 8 GB 30 mb/s i jedną wolniejszą 2 GB, do 5D mk III ich raczej nie wykorzystam (no, awaryjnie, gdyby mi miejsca na wakacjach zabrakło...:)
2) Skoro w przypadku kart SD ten aparat nie obsługuje większych szybkości - czy jest sens kupować SanDisk SDHC Extreme Pro 32 GB 95 mb/s , czy nie zwolni w nim zapisu SanDisk SDHC Extreme 32 GB 45 mb/s? Różnica w cenie dwukrotna... :(
3) Wracając do kart CF - dużo dobrego się czyta o Lexarach, że to niezawodne, choć drogie, demony prędkości. Ale w Polsce trudno je znaleźć. Na stronie jednego ze sklepów są Lexar Prefessional 32 GB 800x (nota bene nie widnieją w przytaczanym wcześniej przez Kogoś z Kolegów anglojęzycznym zestawieniu testowym - takiej prędkości nie uwzględniono) za 420 PLN + 46 PLN dostawa (!!!). Stosunek szybkości do ceny, przy tej pojemności, wydaje się być w aż nadto w porządku, ale dlaczego nie oferuje tego więcej sklepów? Cena dostawy sugeruje wysyłkę z daleka... :( I czy cena tej karty nie jest podejrzanie niska? A zresztą, to pytanie o opinię, nie żadna reklama przecież:
LEXAR Karta pamięci Compact Flash Professional UDMA7 32 GB (800x) | Pixmania (http://www.pixmania.pl/pl/pl/12922841/art/lexar/karta-pamieci-compact-fla.html)
Pozdrawiam

Kuba1
28-01-2013, 03:06
[...]co kupić do 5D mk III. Pytania do PRAKTYKÓW :)
1) Czy SanDisk CF Extreme 32 GB 60 MB/s wystarcza w zupełności, czy "szarpać się" na coś szybszego?Mnie wystarcza. Nie wiem tylko czy "w zupełności". Szybszej CF nie posiadam.

2) Skoro w przypadku kart SD ten aparat nie obsługuje większych szybkości - czy jest sens kupować SanDisk SDHC Extreme Pro 32 GB 95 mb/s , czy nie zwolni w nim zapisu SanDisk SDHC Extreme 32 GB 45 mb/s? Różnica w cenie dwukrotna... :(Sensu nie ma - posiadam również SD Extreme Pro 95MB/s i w 5D3 jest wolniejsza niż rzeczona CF.

mirco
28-01-2013, 10:00
Mam pytanie do posiadaczy 5mkIII. Czy jest zauważalna różnica na korzyść przy zdjęciach na ISO 100 i ISO 50. Wg testów ISO 50 choć programowalna ma większą dynamikę tonalną, czy to jest zauważalne:?

sebfoto
28-01-2013, 13:24
3) Wracając do kart CF - dużo dobrego się czyta o Lexarach, że to niezawodne, choć drogie, demony prędkości. Ale w Polsce trudno je znaleźć. Na stronie jednego ze sklepów są Lexar Prefessional 32 GB 800x (nota bene nie widnieją w przytaczanym wcześniej przez Kogoś z Kolegów anglojęzycznym zestawieniu testowym - takiej prędkości nie uwzględniono) za 420 PLN + 46 PLN dostawa (!!!). Stosunek szybkości do ceny, przy tej pojemności, wydaje się być w aż nadto w porządku, ale dlaczego nie oferuje tego więcej sklepów? Cena dostawy sugeruje wysyłkę z daleka... :( I czy cena tej karty nie jest podejrzanie niska? A zresztą, to pytanie o opinię, nie żadna reklama przecież:
LEXAR Karta pamięci Compact Flash Professional UDMA7 32 GB (800x) | Pixmania (http://www.pixmania.pl/pl/pl/12922841/art/lexar/karta-pamieci-compact-fla.html)
Pozdrawiam

Pixmania to drogi sklep, a wysyłki realizują z magazynu w IE. Tutaj cena tej karty jest na poziomie €99.

Voyager70
28-01-2013, 13:45
Tutaj tzn gdzie? :)

sebfoto
28-01-2013, 13:51
Tutaj tzn gdzie? :)

link (http://www.pixmania.ie/ie/uk/12922841/art/lexar/compact-flash-professiona.html)

Voyager70
28-01-2013, 14:01
Może i Pixmania jest drogim sklepem, ale ta karta na stronie producenta kosztuje 229,99 USD:
Lexar (http://www.lexar.com/products/lexar-professional-800x-compactflash-cf-card?category=213)
Czy te 99 USD/ 420 PLN nie wskazuje na jakąś podróbkę?

sebfoto
28-01-2013, 14:13
Może i Pixmania jest drogim sklepem, ale ta karta na stronie producenta kosztuje 229,99 USD:
Lexar (http://www.lexar.com/products/lexar-professional-800x-compactflash-cf-card?category=213)
Czy te 99 USD/ 420 PLN nie wskazuje na jakąś podróbkę?

Nie sugeruj się ceną producenta, ale tym linkiem (http://www.lexar.com/products/wheretobuy/LCF32GCTBNA800).
Każdy partner biznesowy producenta może mieć inne stawki..

tryton
28-01-2013, 18:14
Wiem, że o kartach już trochę było. Mam jednak ciągle tę wątpliwość - co kupić do 5D mk III. Pytania do PRAKTYKÓW :)
1) Czy SanDisk CF Extreme 32 GB 60 MB/s wystarcza w zupełności, czy "szarpać się" na coś szybszego? Bo pojemność to kwestia bardziej indywidualna, są "za i przeciw" 10 kart po 8 GB i jednej 128 GB :)
Do 40D mam 3 karty SanDisc 8 GB 30 mb/s i jedną wolniejszą 2 GB, do 5D mk III ich raczej nie wykorzystam (no, awaryjnie, gdyby mi miejsca na wakacjach zabrakło...:)
2) Skoro w przypadku kart SD ten aparat nie obsługuje większych szybkości - czy jest sens kupować SanDisk SDHC Extreme Pro 32 GB 95 mb/s , czy nie zwolni w nim zapisu SanDisk SDHC Extreme 32 GB 45 mb/s? Różnica w cenie dwukrotna... :(
Pozdrawiam

Kupiłem kilka dni temu SanDisk SDHC 32GB 45MB/s i jeśli chodzi o prędkość, to przy zdjęciach seryjnych po wyczerpaniu bufora pełne rawy lecą około 1/sekundę (mnie więcej, bo nie mierzyłem stoperem).
Jeśli chodzi o CF, to się wypowiem w tym tygodniu, bo jeszcze nie kupiłem (brakło w sklepie).

A teraz pytanie do użytkowników: ile średnio wam pokazuje bufor? Czytałem, że powinno być 15, nawet 18, a mi pokazuje zwykle 10 do 13 (w zalezności od iso, a od typu rawa nie).

mirco
28-01-2013, 20:25
A o moim pytaniu na wcześniejszej stronie wszyscy zapomnieli.

Kuba1
28-01-2013, 22:11
A o moim pytaniu na wcześniejszej stronie wszyscy zapomnieli.Krajobrazu chyba jeszcze nie robiłem na ISO 50, ale trochę portretów studyjnych. W moim odczuciu jest "lepsza" jakość na ISO 50. Jakoś szczególnie co prawda nie testowałem dynamiki - mnie interesowały głównie cienie w low-key, bo tu wychodzą bolączki matryc Canona. Na ISO 50, jak dla mnie, jest nadzwyczaj gładko.

tomdz
01-02-2013, 22:00
Czy ktoś z posiadaczy Marka III spotkał się z problemem błędnego zapisu zdjęć na kartę, takiego jak np. opisanego tu:
http://forums.dpreview.com/forums/post/50766466 ?
Trafiłem już na kilka(naście) wątków dot. podobnej przypadłości, część z nich na 100% nie była związana z czytnikiem kart ani samymi kartami. Uszkodzone zostają najczęściej RAWy.
Z tego co widzę to chyba najczęstszy problem raportowany na zagranicznych forach. Zastanawia mnie jak często można trafić na taką felerną sztukę.

gran2
02-02-2013, 09:59
Mialem ten problem u siebie .Wymiana kart ,czytnikow nie pomagala.Problem byl w slabym kampie Po wymianie komputera problem zniknol .Uszkodzenie RAW wynikalo w momecie kopiowania z karty na komputer .

sebfoto
02-02-2013, 11:40
Mialem ten problem u siebie .Wymiana kart ,czytnikow nie pomagala.Problem byl w slabym kampie Po wymianie komputera problem zniknol .Uszkodzenie RAW wynikalo w momecie kopiowania z karty na komputer .

W takim razie jaki miałeś komputer? W sensie procesor, pamięć, system ?

airhead
02-02-2013, 22:02
Czy ktoś z posiadaczy Marka III spotkał się z problemem błędnego zapisu zdjęć na kartę, takiego jak np. opisanego tu:
Canon 5d mk3 Corrupt files: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://forums.dpreview.com/forums/post/50766466) ?
Trafiłem już na kilka(naście) wątków dot. podobnej przypadłości, część z nich na 100% nie była związana z czytnikiem kart ani samymi kartami. Uszkodzone zostają najczęściej RAWy.
Z tego co widzę to chyba najczęstszy problem raportowany na zagranicznych forach. Zastanawia mnie jak często można trafić na taką felerną sztukę.
jeśli w aparacie obraz też wyświetla się źle, to nie można winić komputera
co za plaga :/ też to miałem, ale w innej puszce

sebfoto
02-02-2013, 22:13
jeśli w aparacie obraz też wyświetla się źle, to nie można winić komputera
co za plaga :/ też to miałem, ale w innej puszce

W kwietniu ma być nowy firmware, choć jeśli nikt nie zgłosi oficjalną drogą tego problemu, to ten firmware niczego nie zmieni.

crazy
02-02-2013, 22:48
Widze coraz więcej problemów z tym aparatem. Aż włosy się jerzą na plecach jak czyta się takie rzeczy, coraz bardziej zniechęcają mnie takie niusy do zakupy tego body...

sebfoto
02-02-2013, 22:54
Widze coraz więcej problemów z tym aparatem. Aż włosy się jerzą na plecach jak czyta się takie rzeczy, coraz bardziej zniechęcają mnie takie niusy do zakupy tego body...

Ma ktoś dokładniejsze informacje np. jakie numery seryjne są "zarażone" etc?

tomdz
02-02-2013, 23:15
W kwietniu ma być nowy firmware, choć jeśli nikt nie zgłosi oficjalną drogą tego problemu, to ten firmware niczego nie zmieni.

To nie jest kwestia firmware'u. Problem znikał po wymianie aparatu, patrz np. ten wątek: 5D Mark III Images Corrupted? Weird Colors: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Connect (http://connect.dpreview.com/forums/post/42019963).

Mów mi jeszcze... Ja właśnie czekam na swój egzemplarz. Oczywiście mam nadzieję, że wszystko będzie ok, ale coraz większy niepokój jak się to wszystko czyta...

marfot
02-02-2013, 23:32

Gorzej bo ta zaraza działa na dawno już wypuszczone puszki ;-). Każdy większy transfer (2-3k) plików RAW przez USB zrobionych moim 5dII kończy się uszkodzeniem kilkudziesieciu plików. Problem jest znany od lat, dotyczy dysków, czytników , kabli USB i cholera wie czego jeszcze. Nikt niczego sensownego nie zaproponował. Na kartach pliki są OK.
Pora nauczyć się oddzielać uszkodzenie RAWów przez puszki od znanego problemu uszkadzania plików przez elementy wykorzystane przy zgrywaniu. Ludzie na forach to mylą i wychodzi panika.
Oczywiście są popsute puszki, które niszczą pliki ale takie zawsze były.

tomdz
02-02-2013, 23:37
Gorzej bo ta zaraza działa na dawno już wypuszczone puszki ;-). Każdy większy transfer (2-3k) plików RAW przez USB zrobionych moim 5dII kończy się uszkodzeniem kilkudziesieciu plików. Problem jest znany od lat, dotyczy dysków, czytników , kabli USB i cholera wie czego jeszcze.

Ale uszkodzeniu ulegają oryginały zapisane na karcie? Bo w przytaczanych przypadkach już podgląd w aparacie jest uwalony, a przy zapisie równoległym na CF+SD obie kopie są uwalone.

dulak
02-02-2013, 23:46
Gorzej bo ta zaraza działa na dawno już wypuszczone puszki ;-). Każdy większy transfer (2-3k) plików RAW przez USB zrobionych moim 5dII kończy się uszkodzeniem kilkudziesieciu plików. Problem jest znany od lat, dotyczy dysków, czytników , kabli USB i cholera wie czego jeszcze. Nikt niczego sensownego nie zaproponował. Na kartach pliki są OK.
Pora nauczyć się oddzielać uszkodzenie RAWów przez puszki od znanego problemu uszkadzania plików przez elementy wykorzystane przy zgrywaniu. Ludzie na forach to mylą i wychodzi panika.
Oczywiście są popsute puszki, które niszczą pliki ale takie zawsze były.

???

Zgrywam ogromne ilości danych na różne sposoby z 5DII i nigdy nie miałem problemu.

Wspomniany problem natomiast występuje na moim 5DI z szybkimi nowymi kartami.

marfot
03-02-2013, 00:14
Mój problem dotyczy ewidentnie mojego kompa. Na innych lapkach z w7 nie występuje. Nie jest to problem dysku bo uszkodzenia występują na dowolnym z 4 dysków (2 stałe i 2 przenośne).
Uszkodzeniu na taką skalę (ok 5 na 100) ulegają tylko duże RAWy z 5DII. Przez 4 lata nie stwierdziłem uszkodzenia jakiegokolwiek innego pliku.
Przy jakichkolwiek problemach z uszkodzonymi RAWami proponuję w pierwszej kolejności zgrać na inny komputer.

Roy P
03-02-2013, 00:31
Jasne. Co drugi 5Dmk3 jest szmelcem.
:twisted:

Krzyczą Ci co mają jakiś problem a tysiące zadowolonych użytkowników siedzi cicho bo robi zdjęcia.
Kupić aparat i dołączyć do tych zadowolonych a nie marudzić.

latant
03-02-2013, 01:14
tysiące zadowolonych użytkowników siedzi cicho bo robi zdjęcia.

... albo czeka na nieuniknione ;-) na razie miałem tylko raz error 80 :???:

tryton
03-02-2013, 23:49
Ale ten problem z uszkodzonymi rawami w puszce wychodzi od razu czy np. po roku może się nagle pojawić?

olek.tbg
04-02-2013, 00:26
Mi w moim 5d mark II wyszedł po miesiącu :)

Dziś zgrywałem ponad 500 RAW-ów. Na LCD i przy 2-krotnym przeglądaniu plików IrfanView żadnych problemów. Po zgraniu plików do lightrooma wszystkie pliki wyświetlały się poprawnie. Podczas obróbki i sporego obciążenia komputera, pracując w module "develop" obrabiajac zdjęcie nagle plik się zepsuł. Wygląda to tak samo jak na zdjęciach z linku powyżej.
Zdażyło mi się to do tej pory jakieś 3 razy,zazwyczaj gdy komputer był obciążony.

Kuba1
04-02-2013, 02:01

Dziś zgrywałem ponad 500 RAW-ów. Na LCD i przy 2-krotnym przeglądaniu plików IrfanView żadnych problemów. Po zgraniu plików do lightrooma wszystkie pliki wyświetlały się poprawnie. Podczas obróbki i sporego obciążenia komputera, pracując w module "develop" obrabiajac zdjęcie nagle plik się zepsuł. Wygląda to tak samo jak na zdjęciach z linku powyżej.
Zdażyło mi się to do tej pory jakieś 3 razy,zazwyczaj gdy komputer był obciążony.Taa, LR potrafi zepsuć RAW'a (może do pomocy w psuciu potrzebny mu Windows, tego nie wiem, bo nie mam MAC'a). Kiedyś, kiedy zajmowałem się "profesjonalną" produkcją audio, komputery zawsze pracowały na granicy możliwości i to były tzw. wypasione kompy. Dzisiaj średnio wypasiony laptop z MM wciąga jedną dziurką do nosa 100-śladową sesję audio, a przykuca przy pliku z 5D3 w LR/PS.

Max_im
04-02-2013, 06:45

Jak kupiłem markII to od razu miałem wątpliwości do niektórych rzeczy
W tym aparacie nie widzę problemów żadnych.

Zdażyło mi się to do tej pory jakieś 3 razy,zazwyczaj gdy komputer był obciążony.

Niedawno zgrywałem 800 rawów i wszystkie były ok
Kiedyś dawno miałem problem z jakimś plikiem tylko było to tak dawno że nie pamiętam szczegółów (więcej niż 6 lat)
I chyba było to z winy marnej karty

olek.tbg
04-02-2013, 18:49
Mój komputer jakiś "wypasiony" niestety nie jest, i to jego obstawiałbym jako winnego ;)

Używam piątki z kartą SanDisk UDMA CF 16 GB Extreme III

ASH666
04-02-2013, 19:53
litości... wypasiony, czy niewypasiony, sprawny sprzęt danych nie powinien uszkadzać. Wydajność hardware'u nie ma tu nic do rzeczy. Gdzieś musi być defekt. Albo w sprzęcie, albo w oprogramowaniu. Może to dysk, na którym są zapisane zdjęcia zaczął umierać i część danych jest uszkodzona?

olek.tbg
04-02-2013, 22:43
Też możliwe, dysk już od dawna daje sygnały,że jego czas dobiega końca...

sebfoto
04-02-2013, 23:03
Mój komputer jakiś "wypasiony" niestety nie jest, i to jego obstawiałbym jako winnego ;)

Używam piątki z kartą SanDisk UDMA CF 16 GB Extreme III

W sensie to jakiś starszy pentium czy coś w okolicach core duo?

amroz
04-02-2013, 23:30
Może to dysk, na którym są zapisane zdjęcia zaczął umierać i część danych jest uszkodzona?
ja tak właśnie miałem

olek.tbg
06-02-2013, 19:03
Core 2 Quad ;)

BartKubi
10-02-2013, 18:24
Uff przeczytałem cały wątek, nie było łatwo :-)
Wiem że, pytania może nie związane z tematem do końca, jednak tu się pyta o wszystko.
pytanie 1
Ile mniej więcej zmieści się zdjęć (RAW) na karcie pamięci? np 32GB, z 5DIII. Wiem że to wszystko "zależy", jednak jakąś przybliżoną wartość podaje aparat i o tą właśnie wartość mi chodzi. Chciałbym wiedzieć w jakiej pojemność karty się zaopatrzyć :-) jak tylko dojedzie moja piąteczka.
Jakich Wy używacie pojemności? Tylko proszę o podejście delikatnie do tego pytanie, wiem że każdy ma inne predyspozycje i przyzwyczajenia.
pytanie 2
Czy korzysta ktoś z was, ze Phottix Strato II i 5DIII

Pikczer
10-02-2013, 19:18
AD1
na 16GB wchodzi 522 duzych RAWow.
Ja kupilem 2 x 16 bo nie chce jak mi cos padnie tracic wiecej materialu a 522 zdjecia wystarczaja praktycznie na caly slub - reszta to backup i na filmy.

AD2
Sandisk 16 90MB/s - polecam - chodzi jak burza

Gregolius
10-02-2013, 19:25
ja korzyst z 16mb 60mb/s tez nie narzekam. a co do wielkosci wole jednak kiec kilka 16 niz mniej 32

tkosiada
11-02-2013, 00:30
chyba nie było Canon 1Dx, 5D Mark III and 1D Mark IV ISO Testing - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=kIBiUW09G20)

Gborek69
11-02-2013, 01:43
Ja tez uzywam 2 Sandisc 16/60, na wyswietlaczu pokazuje 525 zdjec na jednej karcie, a do tego z ciekawosci dolozylem Sandisc SD 16/45. Zostal mi po jakiejs konsoli do gier czy cos :) I wlasciwie przy "normalnym" fotografowaniu nie przeszkadza predkosc zapisu. W sumie nie wiem czy widze te roznice :), choc zapisuje tylko w RAW. Rzadko "strzelam seriami", jesli juz, to 5-6 na jeden strzal.

Brzuchma
11-02-2013, 02:10
Panowie z tymi uszkodzonymi plikami RAW, miałem ten sam problem - okazało się że Pamięć RAM była uszkodzona, wymiana kości na nowe w skrzynce rozwiązała problem.

BartKubi
11-02-2013, 14:51
AD1
na 16GB wchodzi 522 duzych RAWow.
Ja kupilem 2 x 16 bo nie chce jak mi cos padnie tracic wiecej materialu a 522 zdjecia wystarczaja praktycznie na caly slub - reszta to backup i na filmy.

AD2
Sandisk 16 90MB/s - polecam - chodzi jak burza

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz :-) o coś takiego mi chodziło

Ja tez uzywam 2 Sandisc 16/60, na wyswietlaczu pokazuje 525 zdjec na jednej karcie, a do tego z ciekawosci dolozylem Sandisc SD 16/45. Zostal mi po jakiejs konsoli do gier czy cos I wlasciwie przy "normalnym" fotografowaniu nie przeszkadza predkosc zapisu. W sumie nie wiem czy widze te roznice , choc zapisuje tylko w RAW. Rzadko "strzelam seriami", jesli juz, to 5-6 na jeden strzal.

Właśnie taki zestaw planuje, mam jeszcze SD 32GB 95MB/s ale z powodu spowolnionej obsługi to chyba przerost formy...

luc_october
14-02-2013, 15:30
Mam pytanie do posiadaczy 5d3:
Czy po zasłonięciu obiektywu i włączeniu LIveView macie obraz zbliżony do tego poniżej?
Chodzi konkretnie o rozkład Magentowych plam.

źródło (https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/IMG_7831s.jpg)

raado
14-02-2013, 19:15
Na moim nic podobnego nie pojawia się.

RAQ73
14-02-2013, 19:26
u mnie też bez takich wodotrysków

Pedretti
14-02-2013, 20:16
U mnie też nie ma tego ustrojstwa.

luc_october
14-02-2013, 22:17
Mógłby ktoś zrobić zdjęcie jak u was wygląda ekran podczas liveview przy zasłoniętym obiektywie? aparat był trybie Av i limit iso 25600.

raado
14-02-2013, 22:43
przy tych samych ustawieniach:

źródło (http://img268.imageshack.us/img268/6241/zdjqq.jpg)

tomdz
14-02-2013, 23:26
Luc, a nie jest tak, że chłopaki mają włączoną symulację ekspozycji, a Ty nie? Wtedy u nich byłoby -zgodnie z rzeczywistością - ciemno, a u Ciebie aparat wyciągałby czerń do standardowej jasności? Sprawdź ustawienie 'Exposure simulation'.

Kuba1
14-02-2013, 23:39
Luc, a nie jest tak, że chłopaki mają włączoną symulację ekspozycji, a Ty nie? Wtedy u nich byłoby -zgodnie z rzeczywistością - ciemno, a u Ciebie aparat wyciągałby czerń do standardowej jasności? Sprawdź ustawienie 'Exposure simulation'.Pewnie tak właśnie jest. Tym bardziej, że domyślnie Exp.Sim. jest wyłączone.
Swoją drogą, żeby takie rzeczy robić z aparatem.. ;) Musze sprawdzić, czy mój zrobi zdjęcie wyłączony :mrgreen:.

latant
15-02-2013, 00:07
Przy włączonej i wyłączonej symulacji exp - wygląd podobny jak u Luca.

Sprawdzał już ktoś czy można suszyć w mikrofali ;)

sebfoto
15-02-2013, 00:10
Sprawdzał już ktoś czy można suszyć w mikrofali ;)

Nie łapię :(

latant
15-02-2013, 00:29
Nie łapię :(

Cóż, ciężki mam dowcip :-(

luc_october
15-02-2013, 00:36
może mój test śmiesznie wygląda, ale chodzi w nim o rozkład szumu na matrycy. u mnie przy wysokim iso widać plamy magenty. najbardziej w prawym, dolnym rogu mi to przeszkadza. a jak jest u was?

Kuba1
15-02-2013, 01:30
Ponieważ wyłączony aparat nie chciał zrobić zdjęcia, sprawdziłem to.
Przy wyłączonym Ex.Sim. równomiernie szumi i pasi niczym telewizor Rubin bez anteny. RÓWNOMIERNIE, bez plam.
Przy włączonym Ex.Sim., w trybie M czarny wyświetlacz (ISO 25000), w AV szumi (logiczne).
I po co mi to było. :mrgreen:

PoulN
20-02-2013, 13:36
Pytanie do posiadaczy:

Jak to jest z tym "padającym AF" w Mk III?
Natknąłem się na taką wzmiankę w wątku o 6D że ujawniają się takie przypadki na CB

Cały czas u mnie toczy się woja wyborowa 5 vs. 6 więc każde info cenne.

EDIT: czytam własnie wątek na CB o tym problemie i :(

Merde
20-02-2013, 13:47
Pytanie do posiadaczy:

Natknąłem się na taką wzmiankę w wątku o 6D że ujawniają się takie przypadki na CB

Ech, za rączkę trzeba, jak dziecku?:

http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/

PoulN
20-02-2013, 14:22
Pytanie do posiadaczy:

EDIT: czytam własnie wątek na CB o tym problemie i :(

Tatku ;) już czytam

Zadałem to pytanie celowo w tym wątku czyli o "użytkowaniu" przez użytkowników, gdybym zadał to pytanie w wątku o awarii - przecieć oczywiste jest jaką dostał bym odpowiedż..

Merde
20-02-2013, 14:26
Zadałem to pytanie celowo w tym wątku czyli o "użytkowaniu" przez użytkowników, gdybym zadał to pytanie w wątku o awarii - przecieć oczywiste jest jaką dostał bym odpowiedż..

Bez sensu rozumowanie. Od użytkownika, który problemu nie ma przecież nie dostaniesz informacji po ilu klatkach przestał AF działać prawidłowo, nie?
Równie dobrze można było to pytanie zadać na forum onetu ;-)

PS: Na przyszłość: nie dubluj postów z tymi samymi pytaniami w różnych wątkach, robisz niepotrzebnie bałagan... Pomyśl o ludziach którzy kiedyś będą to forum przeszukiwać...

Paweł Grabowski
20-02-2013, 15:37
Te same dylematy mam i ja. 6 czy 5 MkIII, czytac czytac i jeszcze raz czytać!
Pzdr

PoulN
20-02-2013, 16:12
Czytam i czytam także.. ale w końcu nadejdzie czas na materię nie słowa ;) i tego się boje.

pkt. 3. zasad porządkowych

sebfoto
08-03-2013, 21:53
Dwa krótkie pytania:

Czy korzystacie często z picture style, czy wszystko macie ustawione na zero?

Czy jest na forum wątek o customizacji przycisków np. ulubione ustawienia etc.?

szandor
09-03-2013, 13:46
Te same dylematy mam i ja. 6 czy 5 MkIII, czytac czytac i jeszcze raz czytać!
Pzdr

Też miałem taki dylemat, kupiłem 6D i chętnie bym go zamienił na nową 5.Wg mądrości ludowej zawartej w przysłowiu " jak cię stać na krowę to i na ciele wystarczy", może to nie elegancki cytat, ale 6D (z również nieelegancko okrojonym AFie) nie jest tania i w tej sytuacji wybór 5D3 jest uzasadniony.

PoulN
10-03-2013, 18:55
W moim przypadku korci nie tylko AF, ale też ergonomia, seria, personalizacja, gwarant migawki, i tam jeszcze parę innych co wymieniałem już wcześniej...

mirco
10-03-2013, 19:29
Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam. Może by jakoś zrobić taką skróconą analizę SWOT, czyli ogólnie mocne i słabe strony jednego i drugiego modelu. Niby wszystko oczywiste, tam mamy obudowę lepszą, AF lepszy, 2 sloty na karty, migawkę itp. A przy drugim: GPS, WiFi i - 3 EV. Ale może jest jakaś strona albo analityczna informacja o tym, aby nie wyważać otwartych drzwi. Może oddzielny wątek? Jakie robię zdjęcia. Nie jestem zawodowcem, utrzymuję rodzinę z innej działalności, ale stać mnie na jednego lub drugiego. GPS i WIFI to bardzo ciekawe rozwiązanie, bo dokupienie modułów do modeli nie posiadających tych bajerów jest cholernie drogie. Oczywiście bez tego też da się robić zdjęcia. Ale sterowanie aparatem z telefonu lub laptopa to super sprawa.

MC_
10-03-2013, 19:30
Jesli Cie stac to bierz 5D3.

mirco
10-03-2013, 19:46
MC_ Ty masz 5D3? Czy stałeś przed takim wyborem jak ja? Znam część twoich wypowiedzi z forum więc wiem, że czasami są kontrowersyjne.

MC_
10-03-2013, 19:52
Mam 6D, bo na tamtego mnie nie stac. Ciebie tak, wiec o ile masz szkla, to bierz piatke.

sebfoto
10-03-2013, 20:12
Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam. Może by jakoś zrobić taką skróconą analizę SWOT, czyli ogólnie mocne i słabe strony jednego i drugiego modelu. Niby wszystko oczywiste, tam mamy obudowę lepszą, AF lepszy, 2 sloty na karty, migawkę itp. A przy drugim: GPS, WiFi i - 3 EV. Ale może jest jakaś strona albo analityczna informacja o tym, aby nie wyważać otwartych drzwi. Może oddzielny wątek? Jakie robię zdjęcia. Nie jestem zawodowcem, utrzymuję rodzinę z innej działalności, ale stać mnie na jednego lub drugiego. GPS i WIFI to bardzo ciekawe rozwiązanie, bo dokupienie modułów do modeli nie posiadających tych bajerów jest cholernie drogie. Oczywiście bez tego też da się robić zdjęcia. Ale sterowanie aparatem z telefonu lub laptopa to super sprawa.

Jeśli chodzi o wifi, to możesz kupić kartę SD z wifi (Eye-Fi) koszt znikomy.
Miałem 6d w rękach i kompletnie sie nie przekonałem przede wszystkim do guzikologii. Wynika to zapewne z faktu, iż zawsze korzystałem z 5d1, 5d2 i xxD.
Drugim powodem jest brak gwarancji na przebieg migawki.
Stać Cię, to bierz 5d.

--- Kolejny post ---

Dwa krótkie pytania:

Czy korzystacie często z picture style, czy wszystko macie ustawione na zero?

Czy jest na forum wątek o customizacji przycisków np. ulubione ustawienia etc.?

Zero komentarzy?

RAW
10-03-2013, 22:59

Miałem podobny dylemat, dodatkowo dochodził do tego D800. Też nie robię zdjęć zawodowo, tylko dla siebie i dla swojej rodziny od kilkunastu lat. Skoro nie wiesz a Cię stać na jeden lub drugi, po przestudiowaniu specyfikacji (chyba to już zrobiłeś) idź do sklepu i weź do ręki oba. Ja postawiłem na body bardziej uniwersalne, wg mnie takim jest właśnie 5D3.
I od razu przykład z poprzedniego weekendu - nie przypuszczałem wcześniej, że będę zmuszony "testować" AF w trybie servo, na bocznych punktach i na dodatek w paskudnym oświetleniu. Przeważnie robię zdjęcia bardziej statyczne, kiedy jest czas przekadrować. A tydzień temu ciężko by to było zrobić bez dobrego AF, moja córka na nartach jest bardzo szybka i na dodatek nieprzewidywalna, oczywiście w pozytywnym znaczeniu :) Nie mówię, że 6D nie dałby rady ale pewnie kilka fajnych kadrów pewnie bym nie uwiecznił.

Wi-fi, tak jak ktoś przede mną wspomniał -karty SD z wbudowanym Wi-fi są tanie, nie wiem czy tylko można sterować body za ich pomocą, ja używam karty do podglądu zdjęć na tablecie. GPS? Można do smartfona zainstalować jakiś route tracker, a potem zsynchronizować np. w Lightroomie - ja tak robię i jestem zadowolony, GPS mi baterii nie zżera w body.

Chłodna kalkulacja - kupić - zapomnieć o wcześniejszych dylematach. Pomimo początkowych problemów z szerokim obiektywem, po wizycie w serwisie, jestem w 100% zadowolony. No, może DR mógłby być na poziomie D800 ale podobno nie można mieć wszystkiego... ;)

PoulN
11-03-2013, 13:54
Jeśli chodzi o wifi, to możesz kupić kartę SD z wifi (Eye-Fi) koszt znikomy.
Miałem 6d w rękach i kompletnie sie nie przekonałem przede wszystkim do guzikologii. Wynika to zapewne z faktu, iż zawsze korzystałem z 5d1, 5d2 i xxD.
Drugim powodem jest brak gwarancji na przebieg migawki.
Stać Cię, to bierz 5d.

Przecież jest gwarantowany przebieg 100tys.

RAQ73
11-03-2013, 20:05
6d ma gwarancję na 100.000, a gdzie to jest zapisane? może przeoczyłem...

PoulN
12-03-2013, 13:15
Canon Professional Network - Inside the Canon EOS 6D (http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/inside_the_canon_eos_6d.do)

RAQ73
12-03-2013, 16:50
dzięki za link z danymi technicznymi, ale gdzie to jest zapisane w warunkach gwarancyjnych?

PoulN
12-03-2013, 17:44
Nie mam pojęcia, ale przedstawiciel Canona na Polske w "Programie Fotograficznym Bez Nazwy" potwierdzał że ma 100tys. gwarantowane, czyli tyle co xxD. Mniej napewno nie, a więcej wątpie bo 5`tki mają 150tys.

latant
12-03-2013, 23:11
Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam.

Nie ma się nad czym zastanawiać, po ostatnim wyjeździe gdzie robiłem zdjęcia w pełnym słońcu, ciemnych klasztorach, pod wieczór na ulicy, w deszczu i śniegu Canonem 50D stwierdziłem, że trzeba sprzętu, który będzie uniwersalny czyli do wszystkiego - C5DIII. Masz kasę kupuj lepsze, masz umiejętności to dobrze wykorzystasz gorsze :)