Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
15
lazy13bones
15-08-2012, 15:44
Puszka nie pachniala jakos odpychajaco ale grip oryginal juz owszem :)
jacek_73
15-08-2012, 15:51
Ale to tylko zamienniki pachną gorzej? Pytam, bo chwilowo brakuje mi czasu na obwąchiwanie gratów...ale jakby ktoś mógł...
Ale to tylko zamienniki pachną gorzej? Pytam, bo chwilowo brakuje mi czasu na obwąchiwanie gratów...ale jakby ktoś mógł...
Nie żebym był złośliwy ;), ale jak jakieś nowe graty kupisz, to poczujesz bez obwąchiwania.
jacek_73
15-08-2012, 16:14
Nie żebym był złośliwy ;), ale jak jakieś nowe graty kupisz, to poczujesz bez obwąchiwania.
A to nie jest tak, że sprzęt zanim dopłynie z Chin zdąży wywietrzeć?
lazy13bones
15-08-2012, 16:28
Najwyrazniej karton zatrzymuje opary :D Oryginal gripa tez niefajnie pachnie na poczatku, ale za to fajnie sie go uzywa :!: Popelnilem nawet krotka recke :)
A to nie jest tak, że sprzęt zanim dopłynie z Chin zdąży wywietrzeć?A nie wiem skąd płynęło moje mk3, może i z Chin. Nie zdążyło. Grip natomiast z HK, no to prawie Chiny. Też nie zdążył. Wychodzi na to że nie, ale popytał bym jeszcze ;).
@ jeju
Ponieważ przesiadłem się z Nikona, wielokrotnie powtarzałem, że zarówno 5d2 jak i 5d3 niedoświetla. Oczywiście tu na forum, mało kto się zgodził, wręcz zarzucano mi "nieprawidłowe testowanie itp", choć sprawa jest prosta. W serwisie oczywiście stwierdzili, że jest dobrze.
Ponieważ przesiadłem się z Nikona, wielokrotnie powtarzałem, że zarówno 5d2 jak i 5d3 niedoświetla. Oczywiście tu na forum, mało kto się zgodził, wręcz zarzucano mi "nieprawidłowe testowanie itp", choć sprawa jest prosta. W serwisie oczywiście stwierdzili, że jest dobrze.
Sprecyzuj co znaczy "nie doświetla".
a) Pomiar punktowy na białą/szarą kartę daje ci "pik" po lewej stronie histogramu?
czy też
b) pomiar matrycowy daje obrazek, który wydaje się być niedoświetlony?
Jeśli to przypadek b, to tak po prostu jest i ma to (moim skromnym zdaniem) na celu zminimalizować ryzyko przepalenia. Nie od dziś wiadomo, że łatwiej wyciągnąć szczegóły z cienia (nawet w Canonie :mrgreen:) niż ratować ze świateł.
Jak to? Oczywiście chodzi o pomiar na szerej, biełej itp karcie, peak ląduje po lewej. Druga opcja to żaden pomiar. A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
Jak to? Oczywiście chodzi o pomiar na szerej, biełej itp karcie, peak ląduje po lewej.
W takim razie coś jest nie tak i światłomierz nadaje się do kalibracji IMHO.
A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
Zdaję sobie sprawę z niedostatków matryc Canona w porównaniu do konkurencji (uwaga: tylko na niskich ISO), nie mniej jednak ze świateł wyciągniesz 1-1,5 EV max, a z cienia i ze 3 EV (oczywiście kosztem wzrostu szumów). Z dwojga złego lepiej jednak niedoświetlić.
Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją.może czas wrócić do nikona???
ja niedawno się dowiedziałem ze aparatem canona NIE DA się zrobić nieporuszonego zdjęcia bo wszystkie modele canona maja jakaś wadę techniczna
a nie prościej po prostu robić zdjęcia i się z nich cieszyć??
W takim razie coś jest nie tak i światłomierz nadaje się do kalibracji IMHO
Nie ma takiej opcji w Canonie. Tzn Serwis uważa, ze jest zgodnie ze specyfikacją, jak wszystko prawie.
Zdaję sobie sprawę z niedostatków matryc Canona w porównaniu do konkurencji (uwaga: tylko na niskich ISO), nie mniej jednak ze świateł wyciągniesz 1-1,5 EV max, a z cienia i ze 3 EV (oczywiście kosztem wzrostu szumów). Z dwojga złego lepiej jednak niedoświetlić.
Wiadomo.
- - - Updated - - -
może czas wrócić do nikona???
ja niedawno się dowiedziałem ze aparatem canona NIE DA się zrobić nieporuszonego zdjęcia bo wszystkie modele canona maja jakaś wadę techniczna
a nie prościej po prostu robić zdjęcia i się z nich cieszyć??
czas nie czas, trochę już zainwestowałem i nie jest to proste. Może kiedyś dokupię D800, szczególnie jak wypuszczą go bez wad.
Kolekcjoner
16-08-2012, 13:25
czas nie czas, trochę już zainwestowałem i nie jest to proste. Może kiedyś dokupię D800, szczególnie jak wypuszczą go bez wad.
To Nikon ma jakieś wady - niemożliwe ;).
To Nikon ma jakieś wady - niemożliwe ;).
No właśnie... Czytając niektóre posty na tym forum dochodzę do wniosku, że Canon instaluje w swoich aparatach wszystkie wady, których pozbywają się konkurenci...
może czas wrócić do nikona???
A to dopiero rewelacja !!! :shock:
Myślę, że byłoby przyzwoicie podać źródło tej rewelacji. :p :mrgreen:
No i ogłosić ją w radiu, TV i w prasie, aby te miliony ludzi, które kupują aparaty CANON, wreszcie się opamiętały. :lol:
Pozdrówka
jacek_73
16-08-2012, 14:21
Wady jak wady, wszystko ma jakieś. Ważniejsze wydają się jednak zalety :)
P.S.
Brak wad nie jest zaletą:idea:
lomiarz.wroc
16-08-2012, 14:31
Witam wszystkich.
Chce powrócić do tematu za co z góry przepraszam. Otóż ostatnio pytałem sprzedawcy co z tym af. Odpowiedział mi, że ten problem oraz problem jakiejś plamki na maurycy ( pierwszy raz o tym słyszę) pojawiał się z pierwszych seriach . Natomiast dziś już ten problem nie występuje. Dodatkowo powiedział, że problem z af i plamki rozwiązali nowszy wydaniem firmware. A więc według sprzedawcy był to problem software-u a nie hardwaru. Mozecie drodzy forumowicze potwierdzić lub zaprzeczyć tym doniesieniom? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Łomi
ty tak na poważnie pytasz czy sobie po prostu żartujesz??? pytasz o AF w 5d1,5d2 czy 5d3 bo mieszasz dowolnie tymi markami!!!!
mój 5d3 nie ma problemów z AF ani z plamkami na maurycy
jacek_73
16-08-2012, 14:56
Te plamki na maurycy to hot pixele? Słyszałem że każda matryca jakieś ma tylko aparat je mapuje (albo maupuje).
Brak wad nie jest zaletą:idea:
Hmmm... I taki oto D800 ma same, względnie zalety, ale co komu po nich jak spora ilość egzemplarzy obciążona jest wadą AF. W tym kontekście brak wad jest ogromną zaletą! Takie czasy i taka kontrola jakości albo jakiś bardziej zaawansowany mechanizm marektingowo-psychologiczny. Czy bym wolał 5D który trafia AF czy Nikona D800, który pudłuje...dla mnie kwestia jest oczywista-wolałbym największe badziewie, które trafia, bo po co komu nawet 50mpix skoro nie dostaniemy ostrego zdjęcia. Tutaj wszelkie zalety matrycy czy korpusu odchodzą na dalszy plan lub całkowicie zanikają. Jak już pisałem wcześniej-żadnej marki nie będę bronił "bo posiadam". Staram się być obiektywny, nie ukrywam także, że "wady Nikona" mnie zaskakują, podobnie jak było z D7000 o czym było głośno. Wsadzą w końcu do tych naszych Canonów matrycę, z które więcej się powyciąga to i zacznę zachwalać na lewo i prawo :)
@kolekcjoner-miałem na myśli wady nieplanowane, wynikające bądź z kontroli jakości, bądź z kiepskich tolerancji budowy. Bez złośliwości...wszystko ma wady. Pytanie czy wrodzone, konstrukcyjne czy wynikające z danego etapu produkcji.
Ta "wada techniczna" to najprawdopodobniej wysoka (jak na tamte czasy) rozdzielczość matrycy w 5D MKII.
Nikoniarze też już zaczynają narzekać, że w D800 reguła 1/ogniskowa już się nie sprawdza.
tylko, że to w żadnych kategoriach nie jest wada. To cecha.
Kolekcjoner
17-08-2012, 13:59
Panowie - jeśli macie ochotę podyskutować o Niknie D800 to zapraszam do innych wątków. Tutaj piszemy o 5D mkIII. Przy okazji poleciało kilka postów związanych z tematem ale były niestety powiązane ze śmietnikiem jaki zrobili koledzy.
Grzesiek_PL
18-08-2012, 21:05
Mam pytanie do posiadaczy 5D III, czy AF jest dużo czulszy w ciemnych warunkach od 5D II? Dokładniej chodzi mi o to, że robiąc 5D II z szarym filtrem lub faderem, o AF można pomarzyć (nawet centralny punkt gdzieś łapie ale rzadko tam gdzie trzeba). Bez tego filtra 5D II trafia bardzo dobrze, no ale pracując z lampami trzeba sobie jakoś radzić ;)
Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS.
lazy13bones
19-08-2012, 11:46
Mam pytanie do posiadaczy 5D III, czy AF jest dużo czulszy w ciemnych warunkach od 5D II? Dokładniej chodzi mi o to, że robiąc 5D II z szarym filtrem lub faderem, o AF można pomarzyć (nawet centralny punkt gdzieś łapie ale rzadko tam gdzie trzeba). Bez tego filtra 5D II trafia bardzo dobrze, no ale pracując z lampami trzeba sobie jakoś radzić ;)
Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS.
Nie wiem jak inni ale ja z czułością AF w złych warunkach oświetleniowych nie mam problemów. Filtrów na razie nie używam to się nie wypowiem na ten temat. Teoretycznie system AF powinien działać przy świetle księżyca według Canon-a (-2EV) 8-). Poniżej wrzucam kilka sampli z wczorajszych Mistrzostw Europy w Four Crossie na ISO 10 tyś (pierwsze dwa zdjęcia) i 12800 f/1.2 (pozostałe dwa) (generalnie nie musiałem aż tak bardzo podbijać ISO, ale chciałem przetestować i na moje oko wygląda to mniej więcej jak ISO 1600 i 3200 z 7D :shock:) Może nie jest to światło księżyca bo tor był jednak oświetlony kilkoma lampkami (podobno jedyny taki tor w Polsce do tego sportu), lecz nie zmienia to faktu, że była to już ciemna noc! :) Wszystkie zdjęcia to jpeg prosto z puszki i z góry sorki, że takie ciemne, ale tak tam po prostu było na tym torze :!: Robione były w trybie AI Servo (tryb uniwersalny). Jak będę miał chwilę to wrzucę jakąś serie kilku zdjęć wraz z cropami.
Mistrzem Europy został Szwed z pierwszego zdjęcia. Polacy doszli tylko do ćwierćfinału w którym zaliczyli gleby! Czechom też nie poszło tak jakby chcieli, choć dominują w tym sporcie.
Proponuję kliknąć na większy rozmiar i powiększyć lupką, żeby nie było przeskalowania.
Pozdrawiam!
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/9968/ot7a2621iso10000.jpg)
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/677/ot7a2623iso10000.jpg)
źródło (http://img196.imageshack.us/img196/9740/ot7a2453iso12800.jpg)
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/6156/ot7a2499iso12800.jpg)
Witam .Mam pytanie .Czy w pomiarze punktowym ,przy ciemnych scenach jest możliwość włączenia podświetlania punktu AF? Może juz o tym było ?
Nie wiem jak inni ale ja z czułością AF w złych warunkach oświetleniowych nie mam problemów.
No nie wiem, bo wg mnie zadne z tych zdjec (a sa male) nie jest ostre :roll:
nie jest ostretu chyba chodziło o to ze w ogóle są
jaroslaw.majcher
21-08-2012, 10:34
No nie wiem, bo wg mnie zadne z tych zdjec (a sa male) nie jest ostre :roll:
No właśnie są małe... nikt nie wie jak autor je zmniejszał i czy i jak ostrzył po zmniejszeniu. Poza tym zdjęcia były robione na przysłonie 1.2...
A i ostatnie to iso 3200 a nie 12800
Bez wzgledu na to na jakiej przeslonie byly robione, na jakim iso i czy wyostrzal czy nie, to zdjecia ostre nie sa. A juz szczegolnie na tak malych prewkach powinny byc nawet ze sredniego sprzetu.
jaroslaw.majcher
21-08-2012, 11:00
A juz szczegolnie na tak malych prewkach powinny byc nawet ze sredniego sprzetu.
Nie zgodzę się ponieważ nieumiejętne skalowanie w dół będzie powodowało wrażenie utraty ostrości. Uważasz, że aparat nie trafił tam gdzie powinien?
Uwazam, ze to nie sa zdjecia z ktorych mozna cokolwiek ocenic a tak podane nadaja sie (mowie o walorach ostrosci) do kosza.
Popatrz sobie w linku nizej jak male prewki moga wygladac i choc domyslam sie, ze byly wyostrzane, to przynajmniej wierze w to, ze trafily i sa nawet w pelnej rozdzielczosci ok. Tych co zamiescil kolega lazy13bones nie chcialoby mi sie ogladac 1:1.
Canon EOS 5D Mark III – mi (http://www.piotrczechowski.pl/blog/2012/canon-eos-5d-mark-iii/)
jaroslaw.majcher
21-08-2012, 11:36
Oglądałem je już tysiąc razy :-)
Wyostrz choćby po krawędziach zdjęcia lazy13bones i zobaczysz różnicę. Nie będzie tak jak w przypadku Czachy ale zwróć uwagę, że mówimy o 1.2 vs 2.8 i zupełnie inne warunki dla AF co też swoje dało.
Ja tam chętnie zobaczę je w pełnej rozdzielczości i przeskaluję po swojemu.
lazy13bones
21-08-2012, 11:42
Nie uzywalem na tyle szybkich czasow zeby calkowicie zamrozic ruch - np szprychy w rowerze, ale wszystkie byly trafione na 1.2 :)
Nie uzywalem na tyle szybkich czasow zeby calkowicie zamrozic ruch - np szprychy w rowerze, ale wszystkie byly trafione na 1.2 :)
Ale tu nie chodzi o szprychy :shock:
Np. na pierwszym zdjeciu caly gosc jest rozmydlony a na trzecim ostrosc chyba w ogole powedrowala na baner a nie na czlowieka :roll:
jaroslaw.majcher
21-08-2012, 11:59
Ale za to 2 i 4 dobrym materiałem biorąc jako kryterium celność AF.
Pokaż może pełny rozmiar bo oglądanie miniaturek to jak oglądanie 50" LCD przez dziuplę :-)
Ale za to 2 i 4 dobrym materiałem biorąc jako kryterium celność AF.
Nooo.... super... :roll:
Pikczer ma chyba inne wyobrażenie sprawności AF. Ja zresztą także, te zdjęcia to nie najlepsza rekomendacja celności w nowym 5d3.. zresztą w tym temacie są linki do innych sampli, widać tą różnicę :)
jaroslaw.majcher
21-08-2012, 12:59
Nooo.... super... :roll:
Oceniasz przez pryzmat rozmazanej miniatury która nic Ci nie mówi. Nie chodzi mi o to, że miniatura zdjęcia jest ostra, ale ten stan rzeczy jest wynikiem błędów w postprodukcji. Czy aparat się pomylił to ocenimy na podstawie pełnego zdjęcia lub jego odpowiedniego przeskalowania. 3 jest ewidentnie nietrafione, nie wiem jak z 1. Może poruszone - 1/250s jest stanowczo za długa jak na spadający obiekt. 2 i 4 możemy sprawdzać dalej bo z miniatury nic nie wynika. Stąd są dobrym materiałem do przyjrzenia się bliżej (a nie materiałem finalnym)
A ja widzę jakiegoś nowego orła na fladze co patrzy na wschód...
lazy13bones
21-08-2012, 14:15
Pikczer ma chyba inne wyobrażenie sprawności AF. Ja zresztą także, te zdjęcia to nie najlepsza rekomendacja celności w nowym 5d3.. zresztą w tym temacie są linki do innych sampli, widać tą różnicę :)
OK kolego wraz z kolegą Pikczer - proszę pokazać mi jak powinna wyglądać ostrość na przysłonie f/1.2 przy ISO 10 tyś, robione w podobnych warunkach i to bez jakiejkolwiek obróbki albo moglibyście pokazać swoje nocne fotki na takich czułościach :)
Ja mam dziesiątki zdjęć takich jak przedstawił Czacha w jego recenzji 5D III na przesłonie f/2 i niskich czułościach, które zrobiłem podczas zawodów dziennych i zapewniam, że to nic trudnego aby zrobić mega ostrą fotkę w takich warunkach.
Tutaj co innego było moją intencją - zrobienie zdjęcia takiego jak w samym finale temu Szwedowi, gdzie mam tylko jedną szansę na to i ułamki sekundy podczas mega wysokiego wysoku. Jak komentator nakazał robienie zdjęć bez lamp, bo rozpraszają zawodników, to zrobiło się o połowę mniej fotografów :)
Proszę nie zapominać, że w zdjęciach jpeg z puszki widoczny jest efekt redukcji zakłóceń na wysokich czułościach i to miało spory wpływ na ostrość w zamieszczonych przeze mnie samplach jak również złe przeskalowanie.
Co do pierwszej fotki - czas to 1/250s i przy tym spore aberracje chromatyczne, ale po wyostrzeniu po krawędziach jak sugerował jaroslaw.majcher jest całkiem spoko:
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/346/ot7a2621.jpg)
Co do zdjęcia z banerem to głębia ostrości była na tyle duża, aby zarówno zawodnik jak i baner mieścili się w niej.
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/314/ot7a2453.jpg)
Zamiast ostatniego zdjęcia na ISO 3200 miało być to zdjęcie, które jest poniżej na 12800.
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/8301/ot7a2459.jpg)
Nie komentuje wiecej tych zdjec, bo dla mnie to jest antyrekomendacja tej puszki, a co mialem do powiedzenia - powiedzialem.
Witam .Mam pytanie .Czy w pomiarze punktowym ,przy ciemnych scenach jest możliwość włączenia podświetlania punktu AF? Może juz o tym było ?Niestety nie ma takiej możliwości. Jedynie przy zmianie orientacji aparatu następuje błysk sygnalizujący że aparat "przeskoczył" na punkt/tryb ustawiony dla tej orientacji (o ile tak sobie ustawiliśmy AF).
Najtańszą opcją pewnie będzie kupno wyzwalaczy z HSS. Po ciemku trzeba szukać obszarów gdzie występuje kontrast, najlepiej jakiś choćby delikatnie podświetlony kontur czy coś podobnego i tam kierować aktywny punkt AF. Napisz jaki ND masz na myśli - ja dysponuję tylko ND8 (-2,2/3EV) i ND 400 :D, to z tą ósemką mogę potestować, tylko napisz w jakich warunkach ośw. No i szkło mam tylko f2.8.
Co do nie do końca ostrych zdjęć w trybie Ai Servo, to z tego co ja zdążyłem sprawdzić, to kluczową rolę gra skonfigurowanie AF. W opcji priorytetu szybkości/ostrości ustawienie "równoważny" daje gwarancję szybkostrzelności, ale nie daje gwarancji 100% ostrości - tutaj procesor wykłada się w trudnych warunkach oświetleniowych. Przełączenie priorytetu na "ostrość" powoduje w trudnych warunkach ośw. zwalnianie serii w zależności od tego jak nadąża AF i też nie powiedziane, że wszystko będzie ostre.
Następną kwestią jest wybór trybu pracy AF - kolega lazy13bones użył trybu uniwersalnego, co nie jest dobrym wyborem w opisywanych warunkach. Z tego powodu m.in. na fotce z bannerem , ostry jest banner a nie "obiekt", bo w tym trybie AF dość dowolnie przeskakuje tam, gdzie ma łatwiej. Do tych zdjęć trzeba było wybrać Case2 lub 3 i ew. dostrajać czułości, oraz korzystać z trybu rozszerzonego pkt.AF lub maks. strefowego (w żadnym wypadku nie "auto").
Testowałem trochę AI Servo na rybach akwariowych ;) (słabe światło), na helikopterach zdalnie sterowanych (mocne światło) i na chodzących ludziach (jasne światło dzienne), jednak gdybym fotografował sport na co dzień, z pewnością bym się mocno zanurzył w wytestowanie ustawień tego AF, żeby osiągać jak najmniej przypadkowe rezultaty. Z tego co pobieżnie sprawdziłem, to tryb uniwersalny jest do wszystkiego czyli do niczego. Po drugie, tryby samego AF (punktowy, rozszerzony, strefowy, auto) również są po coś i trzeba sobie samemu świadomie wypracować techniki ich skutecznego używania.
Co do ISO 12800 - wyłącznie poglądowo/technicznie kawałek fotki grajka z Chicago, w klubie we Wro, z ręki (kadr - wysokość pełna, obcięte boki, kompozycji w tej postaci nie ma ;)). Szczegóły w ExIF. Wywołana w ACR, lekko odszumiona wyłacznie w PS, lekko wyostrzona. WB dla całego zdjęcia ma sens, ale dla samej tej półówki mniej, więc proszę nie zwracać uwagi.
Nastepnie niżej crop 100% - to samo, tylko wykadrowane w PS, bez odszumiania i wyostrzania.
Rzeczone zdjęcie na wydruku wygląda znakomicie (w całości).
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/7622/nz5a6230cb.jpg)
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/5369/nz5a6230copycb.jpg)
Kuba1 - fajnie to pokazales.
Szkoda tylko, ze cos "lekko" odszumiales, bo to troche myli...
Jednak zamieszczone fotki pokazuja, ze nowa piatka dobrze sobie radzi z wysokim iso i kiepskimi (a dla mnie ukochnymi koncertowymi) warunkami.
Kuba1 - fajnie to pokazales.
Szkoda tylko, ze cos "lekko" odszumiales, bo to troche myli...
Jednak zamieszczone fotki pokazuja, ze nowa piatka dobrze sobie radzi z wysokim iso i kiepskimi (a dla mnie ukochnymi koncertowymi) warunkami.No, masz crop 100% bez odszumiania, to można się pastwić ;). Pierwszy dałem celowo lekko odszumiony i wyostrzony, symulując wersję "użytkową", bo docelowo fotki z ISO 12800 raczej bez tego bym w świat nie puszczał, choć oczywiście wszystko zależy od tego co jest na zdjęciu, jaki format druku itd. W każdym razie obrazki z Mk3 odszumiają się bardzo hm.. bezproblemowo w porównaniu np. do tych z 550d/7d (i w przypadku tych puszek mowa raczej o ISO maks. 3200, bo wyżej to już kasza).
bucefal14
21-08-2012, 20:20
to 85L można robić już zdjęcia dynamiczne na nowej 5 ce?
Niestety.
Zdjęcia nie wyglądają najlepiej. Może inne ustawienia ?
Nie komentuje wiecej tych zdjec, bo dla mnie to jest antyrekomendacja tej puszki, a co mialem do powiedzenia - powiedzialem.
--- Kolejny post ---
Nie zrobisz żylety w takich warunkach.Ogólnie żylety w sporcie nie zrobisz.Oczywiście podczas ruchu. Zdjęcia naprawde ostre można wykonać tylko ze statywu z odpałem radiowym i podniesionym lustrem. Reszta to tylko mniej lub bardziej nieostre.:)/
OK kolego wraz z kolegą Pikczer - proszę pokazać mi jak powinna wyglądać ostrość na przysłonie f/1.2 przy ISO 10 tyś, robione w podobnych warunkach i to bez jakiejkolwiek obróbki albo moglibyście pokazać swoje nocne fotki na takich czułościach :)
Ja mam dziesiątki zdjęć takich jak przedstawił Czacha w jego recenzji 5D III na przesłonie f/2 i niskich czułościach, które zrobiłem podczas zawodów dziennych i zapewniam, że to nic trudnego aby zrobić mega ostrą fotkę w takich warunkach.
Tutaj co innego było moją intencją - zrobienie zdjęcia takiego jak w samym finale temu Szwedowi, gdzie mam tylko jedną szansę na to i ułamki sekundy podczas mega wysokiego wysoku. Jak komentator nakazał robienie zdjęć bez lamp, bo rozpraszają zawodników, to zrobiło się o połowę mniej fotografów :)
Proszę nie zapominać, że w zdjęciach jpeg z puszki widoczny jest efekt redukcji zakłóceń na wysokich czułościach i to miało spory wpływ na ostrość w zamieszczonych przeze mnie samplach jak również złe przeskalowanie.
Co do pierwszej fotki - czas to 1/250s i przy tym spore aberracje chromatyczne, ale po wyostrzeniu po krawędziach jak sugerował jaroslaw.majcher jest całkiem spoko:
http://img824.imageshack.us/img824/346/ot7a2621.jpg
Co do zdjęcia z banerem to głębia ostrości była na tyle duża, aby zarówno zawodnik jak i baner mieścili się w niej.
http://img40.imageshack.us/img40/314/ot7a2453.jpg
Zamiast ostatniego zdjęcia na ISO 3200 miało być to zdjęcie, które jest poniżej na 12800.
http://img444.imageshack.us/img444/8301/ot7a2459.jpg
chciałem sobie odpuścić pisanie, ale moja irytacja jakoś nie maleje.
aparat, 5d3, po przeleżeniu w torbie 2 dni, bez najmniejszej opcji zderzenia choćby z komarem, przestał regularnie trafiać.
wcześniej bez żadnej korekty trafiał z dosłownie każdym obiektywem, z metra i ze 100, na 1.2 i na f10.
dziś na plenerze musiałem jak za dawnych lat co zdjęcie sprawdzać podgląd i ew. wprowadzać korekty w micradjust.
leży przede mną 5d3. jakiś metr na lewo w szufladzie mam młotek. i dziwne myśli przychodzą ;)
...leży przede mną 5d3. jakiś metr na lewo w szufladzie mam młotek. i dziwne myśli przychodzą ;)
... zaczynam kochać coraz bardziej moją mk1... Idę ją pogłaskać ;)
Tak między nami mówiąc - to fotograf niedoświetla, a aparat robi to co mu nakazuje soft. Jak ktoś umie wykorzystywać narzędzie - to i poziom narzekania się zmniejszy...
chciałem sobie odpuścić pisanie, ale moja irytacja jakoś nie maleje.
aparat, 5d3, po przeleżeniu w torbie 2 dni, bez najmniejszej opcji zderzenia choćby z komarem, przestał regularnie trafiać.
wcześniej bez żadnej korekty trafiał z dosłownie każdym obiektywem, z metra i ze 100, na 1.2 i na f10.
dziś na plenerze musiałem jak za dawnych lat co zdjęcie sprawdzać podgląd i ew. wprowadzać korekty w micradjust.
leży przede mną 5d3. jakiś metr na lewo w szufladzie mam młotek. i dziwne myśli przychodzą ;)
Heh, a co powiesz na to, ze u mnie 85 1.8 miala korekcje -2, polezalo to wszysko w szafie za dwa miechy, przed wajacjami robie probny przestrzal i co? 85 laduje na +8. Reszta szkiel bez zmian. Moze te problemy to wina jakiegos tajemniczego promieniowania ;)?
No ciekawe to jest?
A sprawdził ktoś program do kalibracji FoCal?
A tak z ciekawosci - byl na standby czy calkowicie wylaczony?
Heh, u mnie 85 1.8 miala korekcje -2, polezalo to wszysko w szafie za dwa miechy, przed wajacjami robie probny przestrzal i co? 85 laduje na +8.
Obstawiam szwankującą przysłonę. Jak mój 17-85 zaczął tak robić, to po niedługim czasie wyskoczył Err 01.
Thomason2005
23-08-2012, 08:40
Heh, a co powiesz na to, ze u mnie 85 1.8 miala korekcje -2, polezalo to wszysko w szafie za dwa miechy, przed wajacjami robie probny przestrzal i co? 85 laduje na +8. Reszta szkiel bez zmian. Moze te problemy to wina jakiegos tajemniczego promieniowania ;)?
Arra...A ty chyba masz 5D2 z tego co widzę w stopce...Wymieniłaś na 5d3?
Mój działa póki co prawidłowo, ale z pewnością sprzętu nie używam tak intenstywnie jak Adam.
Focalem parę szkieł poustawiałem. Czasem są pewnie odchyły przy kolejnych testach na tym samym szkle. Może jednak to być bardziej moja wina, niż aparatu. Poza tym z tego co sprawdzam na wykresach, część zdjęć ma niemal identyczne wyniki na różnych ustawieniach microadjustment.
wyłączony, bez aku :)
A to nie. Bo kiedys gdzies czytalem, ze aparat byl przenoszony i wozony caly czas nie wylaczony (na czuwaniu) i, ze lepiej transportowac wylaczony ale nie potwierdzam bo tylko mi sie o oczy obilo ;-)
Daj znac co z tym robisz.
...kiedyś chyba pisałem o podobnej sprawie, mi poszły wszystkie ustawienia jak się bateria do końca rozładowała w korpusie i trochę tak poleżał. Było to tylko raz na razie.
W każdym bądź razie warto zapamiętać, lub zapisać ustawienia kalibracji i raz po raz sprawdzić :evil:
nie używałem kalibracji wcale. było niezawodnie w punkt, z wszystkim. dziś każde szkło jej potrzebuje.
...kurcze, no to niezłe kuku.
Ale po skalibrowaniu trafność jest powtarzalna?
nie :)
--- Kolejny post ---
nie ma może tragedii, na siłę da się pracować, po stałej korekcie. ale komfort pracy już nie ten, i nawyki z 5d2 z kontrolowanie celnosci wracają. a zniknęły zupelnie, w ogole nie podglądałem z 5d3
Aktualizowałeś może firmaware? Ja ciągle mam 1.1.2 i nie odczuwam potrzeby aktualizacji.
nie ma może tragedii, na siłę da się pracować, po stałej korekcie. ale komfort pracy już nie ten, i nawyki z 5d2 z kontrolowanie celnosci wracają. a zniknęły zupelnie, w ogole nie podglądałem z 5d3
Ale z ciekawosci - rozkalibrowalo Ci sie tak, ze AF raz trafia raz nie? Czy trafia, ale lapie FF/BF?
ma regularny FF, ale zdarzaja mi sie klasyczne kiksy
Dla mnie w kwestii AF niewiele się zmieniło od czasu mk2. No może tyle, że jest więcej pól do wyboru. Nawet zdarzyło mi się nie trafiać w obrączki, co z mk2 nigdy nie miało miejsca.
Ale tzn., ze wieksza ilosc pol AF przeszkadza w prawidlowym trafieniu w obiekt?
Konrado84
23-08-2012, 14:26
Współczuję problemów z nowym sprzętem. Też takowe zaliczyłem na samym początku (+ kilka prześmiewczych opinii w tym wątku, sugerujących, że przesadzam).
Mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używa śledzenia AF w tańcu w połączeniu z 85L?
Jeśli tak to jakie ustawienia sprawdzają Wam się najbardziej?
Pytam pod kątem celności AFa (może być wolniej, zwłaszcza, że 85L szybkie nie jest, ale z naciskiem na jak najczęściej i najbardziej prawidłowo trafione zdjęcia).
Zakładam "standardową ruchliwość" tańczących i przyzwoite warunki oświetleniowe na sali.
Witam forumowiczów!
Sprzęt Canona używam od wielu lat i często czytałem niniejsze forum. I na tym się kończyło.
Zakup Canona 5D mkIII zmusił mnie jednak do zarejestrowania się tu i podzielenia się swoim bólem.
Niestety bólem gdyż poza wysoką jakością obrazu na dużych czułościach i lepszą ergonomią widzę regres w AF, a właśnie dla niego kupiłem ten aparat.
Chciałem się tylko podzielić subiektywną opinią.
2 dni fotografowałem imprezę, w większości mocno niefajnych warunkach.
AF mam wrażenie że jest wolniejszy niż w mkII. Ale precyzja bez zarzutu.
Dokładnie mam takie samo odczucie. Ale po kolei...
Do tej pory w 20D i 5D mk I używałem głównie trybu One Shot.
Po zrobieniu kilku reportaży doszedłem do wniosku że ten tryb w nowej piątce w słabych warunkach jest bezużyteczny.
Okazuje się że jest wolniejszy nawet od starej 20ki.
Postanowiłem wykonać test. Test polegał na fotografowaniu przy żarówce 60W kontrastowego punktu.
Aby test był w pełni rzeczowy i miał sens (eliminacja wady fabrycznej danego egzemplarza) pożyczyłem od znajomego drugą 5D mkIII.
W konfrontacji do tych piątek były 5D mkI, i 20D i pożyczona 5D mkII.
Do dyspozycji miałem dwa szkła 35L i 85 1,8.
Test polegał na rozogniskowaniu do początku skali danego szkła, przyciśnięciu spostu migawki i liczeniu czasu do wyzwolenia migawki.
Z przykrością muszę poinformować że wszystko było szybsze o około 0,5 sekundy od 5D mkIII !!!
Krew mnie zalewa bo wydałem 12tyś Polskich pięknych pieniążków i na co? Mam wrażenie że na g...no!
Powoli zaczynam się uczyć korzystać z AiServo i tylko dzięki temu mogę zrobić ostre foty ludziom w tańcu. Problem w tym, że w tym trybie nie działa doświetlacz AF z lampy.
W świetle dziennym AF jest wystraczająco szybki i celny (to trzeba przyznać że celniejszy niż w starym sprzęcie) ale pytanie jak długo bo w piątce mk I też miałem celny AF na krzyżowym punkcie ale to do przebiegu około 100tyś fot.
Druga sprawa to zielone cienie w mRAW gdy chcemy je wyciągać. W ACR mogę to w pewnym stopniu skorygować ale na litość boską i inną co to ma być?? Dlaczego nie widzę tego w starych aparatach a widzę tu?
Zadaję sobie pytanie co robić?
Sprzedać to w cholere? Tylko co dalej? Kupić starszy mode?? Ech...
Napiszcie czy też zauważyliście wolniejsze działanie One Shot i czy może ktoś wie, ze da się to poprawić za pomocą firmware.
michael_key
23-08-2012, 20:41
Niestety bólem gdyż poza wysoką jakością obrazu na dużych czułościach i lepszą ergonomią widzę regres w AF, a właśnie dla niego kupiłem ten aparat.
Kurdę, aż trudno mi w to uwierzyć :?
A miało być tak pięknie :confused:
...szybko wziąłem swój egzemplarz i i strzeliłem kilka szt. prawie w zupełnej ciemnicy, ufff jest ok.
W niepewnych warunkach radzę nie używać pomniejszonych punktów.
...szybko wziąłem swój egzemplarz i i strzeliłem kilka szt. prawie w zupełnej ciemnicy, ufff jest ok.
W niepewnych warunkach radzę nie używać pomniejszonych punktów.
Ale porównywałeś na tym samy szkle z innym aparatem?
5D mkIII trafia w bardzo słabych warunkach, trafia i to celnie, problem w tym, że robi to za długo w porównaniu do strych modeli, które miały AF opluwany przez wiele osób.
A miało być tak pięknie :confused:
No właśnie...
AF w nowej piątce robi wrażenie jakby dawał sobie ułamek sekundy na zastanowienie się, czy aby na pewno ma tu trafić. I w 95% trafia dobrze. Problem w tym, że ten ułamek sekundy (około pół) powoduje, że trudno złapać daną chwilę i zdarzały mi się sytuacje w których chciałem wgnieść spust w baterie. W momencie kiedy to robiłem dana scena/mimika już się kończyła. Zdarzało się to niezależnie od tego czy było wspomaganie z lampy czy nie.
Zanim kupiłem to nieszczęście, zajeździłem dwie migawki w 20D i nie wiem czemu ani jednej w 5D mkI (prawie 200tyś ma oryginalna). Większość zdjęć wykonałem w absolutnym mroku i prawie nigdy nie czekałem na środkowy czujnik AF wspomagany lampą. Żeby nie było że jestem gołosłowny w poniższym linku zamieszczam stare imprezowe foty, większość z 20D:
pkt. 8. regulaminu
Tak jak pisałem AiServo daje rade ale nie jest szybsze od 5D mk II, sprawdzałem!
przy problemach, o których pisałem wyżej, kiedy działał sprawnie, złego słowa o tym af nie mogę powiedzieć.
mój trafiał błyskawicznie, celnie, bez wahania. równolegle używam nikona d3 i nie czuję żadnej różnicy w szybkości; jedynie w servo - tu nikon jest precyzyjniejszy, choć nie wiem czy szybszy. to po prostu w moim odczuciu, w moim egzemplarzu - przed usterką - najszybszy i najcelniejszy AF canona (znam 5d, 5d2, 1d3, 1ds3, 1d4).
--- Kolejny post ---
p.s. równolegle używam 5d2, nie ma porównania pod żadnym względem, dziwi mnie co piszecie..
wow... po raz kolejny... czy my na pewno mamy ten sam aparat?? używałem wszystkich 5 i mojego 5dmIII nie oddam nikomu ja różnicę widzę bardzo dużą i to na + czy to OS czy AS wszystko jedno jest dużo lepiej...
a czy jest szybsze niż 5dmII nie sprawdzałem bo mało mnie to interesuje wystarczy ze na 4 zlecenia trafiłem moze z 20 spapranych zdjeć ale głównie to moja wina a nie AF.... nie bede juz mówił że używam praktycznie całej siatki punktów a w 5dmII uzywałem tylko centralnego i trafiałem dużo mniej
habakuk, przepraszam bo nie przeczytałem wszystkich Twoich wcześniejszych postów ale widziałem tylko że Ci przestał trafiać mk III.
Napisz proszę po jakim przebiegu migawki to się stało?
Co do szybkości to w dobrych lub średnich warunkach jest szybko i celnie, problem pojawia się gdy jest na prawdę ciemno i AF musi mieć chwile czasu by dojechać do właściwej ostrości. Pamiętaj że ja mierzyłem na rozogniskowany obiektywie i przejście prawie całej skali w 35L trwało około 2 sekundy, a w starym modelu piątki odbyło się to w sekundę z "groszami", wyraźnie szybciej.
Robiłem to specjalnie by lepiej/bardziej namacalnie sprawdzić szybkość AF. W sytuacji gdy jest ciemna sala bywa, że ten ułamek sekundy robi się baaaardzo dłuuuugi :)
Robiłem to specjalnie by lepiej/bardziej namacalnie sprawdzić szybkość AF. W sytuacji gdy jest ciemna sala bywa, że ten ułamek sekundy robi się baaaardzo dłuuuugi :)
wiesz, ja używam równolegle 5d2 i 5d3, w tych samych, realnych sytuacjach, także w ciemnych miejscach. to 5d2 mam niemal nowe, świetnie, jak na 5d2, trafiające akurat. i róznica w szybkości, celności, po prostu egzekucji sytuacji jest ogromna, a na 85L gigantyczna.
5d3 - nie wiem, z 20 tyś max ma.
Jutro zadzwonie do serwisu i dowiem się co oni na to. Ciekawe czy odprawią mnie z kwitkiem.
Moja piątka III była kupiona w sklepie nie dla idiotów, podobnie piątka kolegi od którego pożyczyłem do testów, kupił ją miesiąc wcześniej. Czy to możliwe by oba miały ten sam problem? Może taka seria poszła?
Musiałbym mieć chyba trzecią by się upewnić :D
Test polegał na rozogniskowaniu do początku skali danego szkła, przyciśnięciu spostu migawki i liczeniu czasu do wyzwolenia migawki.
Z przykrością muszę poinformować że wszystko było szybsze o około 0,5 sekundy od 5D mkIII !!!
Z ciekawości, jak technicznie rozwiązałeś jednoczesne naciśnięcie spustu i włączanie stopera oraz wyłączenie go po wyzwoleniu migawki?
cohontes
23-08-2012, 23:19
może na podobnej zasadzie tak jak tutaj ? ;d
Tamron 70-200 f2.8 VS Tamron 70-300 F/4-5.6 VC - AMAZING RESULTS!! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZS-aMQKOFMc)
luc_october
23-08-2012, 23:36
Sam przeprowadziłem kiedyś taki test szybkości i wyszło mi na korzyść 5d3. Testowałem nagrywając dźwięk od kliknięcia spustu do wyzwolenia migawki. Po kilku strzałach średnia czasów w 5d3 zauważalnie krótsza.
pan.kolega
24-08-2012, 04:58
Testy szybkości AF opublikowane przez Popular Photography (trochę lepszy sprzęt od stopera) wykazały "massive improvement" w porównaniu z Mk ii, chociaż sa szybsze puszki. Pomiary robia w zależności od EV, do -3 chyba.
Więc jeśli wychodzi Ci inaczej, to jest tu jakiś problem chyba nie całkiem ogólny.
Thomason2005
24-08-2012, 08:17
Czary44...a może lekko masz zasyfioną matrycę 5dIII i AF nie łapie już tak jak powinien. Nie wiem...
W nowym 7D miałem taką sytuację, że mi z początku lewy AF bardzo słabo działał i ktoś poradził mi przedmuchać matrycę. Po tym zabiegu zaczął działać tak jak powinien...
z początku lewy AF bardzo słabo działał i ktoś poradził mi przedmuchać matrycę. Po tym zabiegu zaczął działać tak jak powinien...
Matrycę czy czujniki AF?
Miałem dwie różne puszki 5DI. W jednej AF był tragiczny, ciągłe błędy. Druga puszka jest ze mną wciąż, zero większych problemów. Wszystko wskazuje, że w tej kwestii nic się w korporacji nie zmieniło i kontrola jakości nadal jest nieopłacalna. Z biegiem czasu podtrzymuję tym bardziej moje wcześniejsze twierdzenia o nienormalnej cenie 5DIII.
Matrycę czy czujniki AF?
Ja tam nie wiem gdzie sa czujniki ale jak moj dees, ktory trafial idealnie i czybko nagle zaczal nietrafiac na kazdym ze szkiel, to przedmuchalem i lustro i matryce i od razu wrocilo wszystko do normy. Jednak jak wiesz gdzie sa dokladnie te czujniki, ktore nalezaloby przeczyscic, to powiedz koledze - nie bedzie szukac ;-)
Z ciekawości, jak technicznie rozwiązałeś jednoczesne naciśnięcie spustu i włączanie stopera oraz wyłączenie go po wyzwoleniu migawki?
Mam dwie ręce :) A poza tym różnica jest tak wyraźna że każdy kto był przy mnie podczas tego testu, a powtarzałem go, mówił że słyszy ile schodzi przejście skali do strzału. To jest wyraźne jeśli tylko warunki są na tyle kiepskie że można to w ogóle zauważyć.
Po przebiegu skali AF w starych piątkach od razu jest strzał, a w nowej piątce robi jakiś przestój, nie wiem czy na kawe czy na co...? Następnie po tej przerwie trwającej około pół sekundy wyzwala migawkę.
Thomason2005, ta piątka nie może być brudna bo jest nowa ma 3 tygodnie. Ponadto matryca nie ma nic wspólnego z ostrzeniem. Jedyne co może być brudne to czujniki AF lub jedno z luster. Jeśli nie zabrudzili tego na taśmie montażowej to jest czyste :)
pan.kolega, mam nadzieje że to problem "nie całkiem ogólny" bo to znaczy że może uda mi się naprawić ją albo kupić lepszy egzemplarz :) Choć zastanawia mnie dlaczego kolegi 5d mkIII który pożyczyłem do tego test robi dokładnie to samo i kolega też miał podobne spostrzeżenia (wcześniej używał mkII), to on zaproponował mi polubienie trybu Servo i dzięki niemu mogę co sobotę robić ostre fotki do kotleta :)
Choć zastanawia mnie dlaczego kolegi 5d mkIII który pożyczyłem do tego test robi dokładnie to samo i kolega też miał podobne spostrzeżenia...
Moze to samo zrodlo pochodzenia (czyt. sklep)? ;-)
Moze to samo zrodlo pochodzenia (czyt. sklep)? ;-)
Dokładnie tak! Oba były ze sklepu nie dla idiotów, różnica w zakupie około 1 mc.
Właśnie dzwoniłem na Żytnią i proponują bym go do nich wysłał. Przyznali także że może tak partia :D Masakra jakaś!!!
Kurcze - robi sie z tego teoria spiskowa, ale nie raz juz pisalem, ze szkla (eL stalki), ktore sprowadzalem z US byly bardzo ostre w stosunku do obiektywow jakimi robilem proby w klepach w PL :roll:
Z drugiej strony musimy brac poprawke na to, ze to "swiezy" i mocno inzyniersko postepowy (totalnie nowy uklad AF) sprzet i jesli go kupujemy zaraz po wejsciu na rynek, to moga sie zdarzyc pewne niedociagniecia czy wpadki - takie zycie... ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
Kolekcjoner
24-08-2012, 12:41
ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
No właśnie miałem dodać że z tą kasą to nie ma co przesadzać - nie powinno tak być ale jest. Natomiast tu bym nie wyciągał zbyt daleko idących wniosków, bo póki co nie mamy nic więcej poza opowiadaniem kolegi.
Natomiast tu bym nie wyciągał zbyt daleko idących wniosków, bo póki co nie mamy nic więcej poza opowiadaniem kolegi.
No ale ja taki ufny jestem... i wierze, ze to raczej nie ktos podpuszczony z "zoltej stajni" ;)
jaroslaw.majcher
24-08-2012, 12:50
Jeśli robiłeś w One Shot AF to jak był ustawiony priorytet wyzwalanie - ostrość? Strona 97 w instrukcji.
Nie wiemy też jaki jest wynik tego testu - zdjęcia - jak ostrość ustawiły 5d i 20d a jak 5dIII.
No ale ja taki ufny jestem... i wierze, ze to raczej nie ktos podpuszczony z "zoltej stajni" ;)
Hehehe dobre, czekałem tylko kiedy ktoś wpadnie na to by mnie o to oskarżyć. Często czytam komentarze na Optycznych i tam dopiero są wojenki systemowe. Głupota to jest Panie i Panowie i nie chcę tracić czasu na pisanie o tym.
Powiem Wam tylko, że miałem czarne (żółte ;)) myśli jak odkryłem ten problem w moim mk III.
Dotyczyły one D800 ale jak zobaczyłem test właśnie u Panów Optycznych i poczytałem o spieprzonym AF na jednej z krawędzi to mi odeszły "żółte" myśli. Zresztą nie zniósłbym chyba ergonomii N ani wyglądu samego body :)
Jeśli robiłeś w One Shot AF to jak był ustawiony priorytet wyzwalanie - ostrość? Strona 97 w instrukcji.
Nie wiemy też jaki jest wynik tego testu - zdjęcia - jak ostrość ustawiły 5d i 20d a jak 5dIII.
Priorytet ostrości. Tak też działa AF w starych modelach, choć tam nie można zmienić na priorytet wyzwolenia. I dobrze bo to jest bez sensu gdy robi się na otwartych dziurach zawsze trzeba ostrzyć bo inaczej wyzwoli nawet jak jest mydło.
Zdjęcia mogę podrzucić ale nie wiem czy to ma sens bo wszystkie aparaty trafiają prawie zawsze w punkt i o ile 5D mk III jest w tym najlepszy to jest najwolniejszy.
Jeszcze raz pragnę powtórzyć, problem istnieje tylko w bardzo słabych warunkach, takich jakie można zastać podczas reportażu weselnego np na sali gdzie ludzie tańczą lub w ciemnym kościele.
Ja test robie w zacienionym pokoju. 5D mkI strzela w tym pokoju w każdy choćby odrobine kontrastowy punkt bez większego zastanowienia, natomiast mkIII robi to z lekki opóźnieniem.
Wyobraźcie sobie czeszącą się Panią młodą lub odgarniającą sobie włosy. W trybie OneShot nie jestem w stanie złapać odpowiedniego momentu bo ten ułamek sekundy opóźnienia robi to że ręka lub twarz nie jest już taka jak miała być. Nie miałem tego problemu ze starą piątką. Tam przeszkadzały raczej shuter lagi, tutaj lagi są świetne! W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!
jaroslaw.majcher
24-08-2012, 13:20
Tak też działa AF w starych modelach
A skąd to wiadomo? Byłbym wdzięczny za choćby subiektywną opinię czy jest tak samo na priorytecie wyzwolenia.
W trybie OneShot nie jestem w stanie złapać odpowiedniego momentu bo ten ułamek sekundy opóźnienia robi to że ręka lub twarz nie jest już taka jak miała być.
Starzejesz sie chlopie - reflex juz nie ten ;-)
Ale na powaznie. Pisales, ze testowales na 35L i 85. A probowales podpiac jakiegos jasnego zooma (np. 24-70 albo 70-200)? Pytam, bo ja widze zdecydowana roznice pomiedzy lapaniem ostrosci w zoomach i eL stalkach na korzysc zoomow - niestety ;-)
Kurcze - robi sie z tego teoria spiskowa, ale nie raz juz pisalem, ze szkla (eL stalki), ktore sprowadzalem z US byly bardzo ostre w stosunku do obiektywow jakimi robilem proby w klepach w PL :roll:
Z drugiej strony musimy brac poprawke na to, ze to "swiezy" i mocno inzyniersko postepowy (totalnie nowy uklad AF) sprzet i jesli go kupujemy zaraz po wejsciu na rynek, to moga sie zdarzyc pewne niedociagniecia czy wpadki - takie zycie... ech... - nawet za taka kase, ale podobnie jest z samochodami :-(
może coś w tym jest bo znajomi jak kupowali puszki u sąsiadów zachodnich mieli dużo mniej problemów niż ci kujący u nas w kraju...może to jakich przypadek a może i nie...ja zdecydowałem sie na zakup swojej 5 na zachodzie i nie żałuję bo jak na razie unikam tych wszystkich problemów i mam nadzieje ze unikać bede dalej
A skąd to wiadomo? Byłbym wdzięczny za choćby subiektywną opinię czy jest tak samo na priorytecie wyzwolenia.
To proste, stara piątka podobnie jak 20D nie zrobi zdjęcia, mimo że wciskasz spust do spodu, do puki nie dojedzie i nie wyostrzy (w/g aparatu dobrze) dopiero następuje wyzwolenie migawki.
W 5D mk III w priorytecie ostrości jest identycznie. Natomiast w priorytecie wyzwolenia wciskając spust do spodu mimo że masz rozogniskowany obiektyw to on wyzwala migawkę. Aby zrobić poprawne zdjęcie (czyt. ostre) musisz nacisnąć spust do połowy, poczekać na potwierdzenie i następnie docisnąć.
Od tego momentu jeżeli obiekt lub Ty się nie przemieszcza możesz dociskać do spodu i wyzwolenie będzie natychmiast tylko że ostrość będzie pamiętał to poprzednią.
Krótko ujmując w Priorytecie migawki wyzwoli Ci migawkę w każdej chwili i natychmiast niezależnie od tego czy AF jest na nosie portretowanego czy na płocie z tyłu.
--- Kolejny post ---
A probowales podpiac jakiegos jasnego zooma (np. 24-70 albo 70-200)? Pytam, bo ja widze zdecydowana roznice pomiedzy lapaniem ostrosci w zoomach i eL stalkach na korzysc zoomow - niestety ;-)
Próbowałem, pożyczałem 70-200 2,8 IS. Działał szybko w dobrych i średnich warunkach w złych nie miałem możliwości sprawdzić.
Problem w tym znowu że na krótkim końcu ładnie trafiał a na długim różnie z tym było. No ale to szkło kupił kolega na allegro i nie wiadomo co ono przeszło a on na nim filmuje więc ma w d... AF :)
Z tym że w moim teście nie ma znaczenia jakie szkła bo te same podpinam do różnych body i te body zachowują się róznie.
może coś w tym jest bo znajomi jak kupowali puszki u sąsiadów zachodnich mieli dużo mniej problemów niż ci kujący u nas w kraju...może to jakich przypadek a może i nie...ja zdecydowałem sie na zakup swojej 5 na zachodzie i nie żałuję bo jak na razie unikam tych wszystkich problemów i mam nadzieje ze unikać bede dalej
Właśnie przypomniałeś mi że 20D kupowałem w Niemczech, a 5D mk I na Jersey w Anglii :D
Widać zrobiłem błąd kupując nowe 5D w Polsce :(
Faaaakkkk!!!
jaroslaw.majcher
24-08-2012, 13:38
To proste, stara piątka podobnie jak 20D nie zrobi zdjęcia, mimo że wciskasz spust do spodu, do puki nie dojedzie i nie wyostrzy (w/g aparatu dobrze) dopiero następuje wyzwolenie migawki.
Ok faktycznie tak jest. Zasugerowałem się drabinką i myślałem, że są jakieś wartości pośrednie. a tu tylko albo ostrość albo wyzwalanie.
A taki sam test, tylko używając AI servo?
A taki sam test, tylko używając AI servo?
Robiłem tylko porównując do 5D mkII, i w szybkości na środkowym punkcie i statycznym przedmiocie jest tak samo.
Nie mam pojęcia jak będzie w ruchu. Tego nie sprawdzałem dlatego że mnie interesowała szybkość w złapaniu ostrości na danym punkcie.
Lubię fotografować ludzi w naturalnych nie pozowanych scenach i na weselu mogę to robić i do tego był świetny OneShot.
Teraz używam AiServo spowolnionego w ustawieniach by jak naj mniej szukał i się przełączał bo tak w/g instrukcji i info w aparacie, działa najlepiej na statycznych scenach.
Regulowałem go i próbowałem na wszystkie sposoby. Jest on zawsze szybszy od OneShot ale częściej się myli więc zawsze robie dwie trzy klatki i wybieram tą naj.
Trybu pojedynczego używam w plenerze gdzie jest dużo światła, wtedy jest szybko i bardziej precyzyjnie.
Dałoby się z tym żyć ale co w sytuacji gdy jest tak ciemno że potrzeba doświetlacza AF z lampy. On nie działa z Servo :(
Lubię fotografować ludzi w naturalnych nie pozowanych scenach i na weselu mogę to robić i do tego był świetny OneShot.
Teraz używam AiServo spowolnionego w ustawieniach by jak naj mniej szukał i się przełączał bo tak w/g instrukcji i info w aparacie, działa najlepiej na statycznych scenach.Regulowałem go i próbowałem na wszystkie sposoby. Jest on zawsze szybszy od OneShot ale częściej się myli więc zawsze robie dwie trzy klatki i wybieram tą naj.
Troche nie rozumiem. Troszke wstecz pisales, ze "W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!". A teraz sie okazuje, ze w AI Servo sie czesciej myli - no to nie jest swietny :roll: Dla mnie swietny AF, to przede wszystkim idealny AF (w AI Servo tez) a nie, ze musisz kilka robic dla pewnosci.
Moge to potwierdzic - mialem przypadek fotki niedoswietlonej o 3EV na moim 60D (Lampa w trybie M nie byla gotowa, nie odpalila) i w jakim to bylem szoku jak uratowalem to zdjecie, wlasnie rozjasniajac o 3EV! Szumy nawet specjalnie nie przeszkadzaly (choc nie jetem onanista na tym punkcie).
Troche nie rozumiem. Troszke wstecz pisales, ze "W ogóle aparat jest świetny poza tym cholernym OneShote!". A teraz sie okazuje, ze w AI Servo sie czesciej myli - no to nie jest swietny :roll: Dla mnie swietny AF, to przede wszystkim idealny AF (w AI Servo tez) a nie, ze musisz kilka robic dla pewnosci.
Wiesz, ja się jeszcze nie spotkałem z bezbłędnym AF, niestety :(
Servo ma to do siebie że śledzi i potrafi co klatka skoczyć nieznacznie w tył lub w przód.
Zauważ że nawet w menu aparatu masz coś takiego jak ustawienia priorytetu pierwszej i drugiej klatki dla AiServo.
To sugeruje że on może pierwszą potraktować inaczej drugą też i każdą inną dlatego że cały czas pracuje przy każdej klatce moze być gdzie indziej.
Mając postać w odległości 10 metrów na ogniskowej 85mm jeśli nawet przeskoczy odrobinke to może się okazać że postać nie jest dostatecznie ostra. Nie mówie że ostrość zdarza się na drzewie 50m dalej ale po prostu nie masz wystarczającej pewności.
Przy OnServo jest więcej trafionych statycznych scen.
Zaczynam się zastanawiać czy czasem producent nie zaplanował tego właśnie aby One Shot był deko wolniejszy czego nie odczujemy przy dobrym świetle ale za to pewny.
Nie wiem może już głupiej od tego ale wiem na pewno że w nowej 5D mkI trafione miałem praktycznie wszystko i bardzo szybko ale kiedy to było :)
Zaczynam się zastanawiać czy czasem producent nie zaplanował tego właśnie aby One Shot był deko wolniejszy czego nie odczujemy przy dobrym świetle ale za to pewny.
I mysle, ze gdybys wzial i porownal to do innej piatki MKIII z innego zrodla, to wtedy dowiemy sie co i jak ;-)
I mysle, ze gdybys wzial i porownal to do innej piatki MKIII z innego zrodla, to wtedy dowiemy sie co i jak ;-)
Dokładnie! Muszę pomyśleć kto w moim otoczeniu ma jeszcze ten aparat i jak zbadam sprawę to napisze o tym.
[...]
Do tej pory w 20D i 5D mk I używałem głównie trybu One Shot.
Po zrobieniu kilku reportaży doszedłem do wniosku że ten tryb w nowej piątce w słabych warunkach jest bezużyteczny.
Okazuje się że jest wolniejszy nawet od starej 20ki.
Postanowiłem wykonać test. Test polegał na fotografowaniu przy żarówce 60W kontrastowego punktu.
Aby test był w pełni rzeczowy i miał sens (eliminacja wady fabrycznej danego egzemplarza) pożyczyłem od znajomego drugą 5D mkIII.
W konfrontacji do tych piątek były 5D mkI, i 20D i pożyczona 5D mkII.
Do dyspozycji miałem dwa szkła 35L i 85 1,8.
Krew mnie zalewa bo wydałem 12tyś Polskich pięknych pieniążków i na co? Mam wrażenie że na g...no!
Jakie pola AF zostały ustawione w Mk3 w tym teście? Bo
Aby test był w pełni rzeczowy i miał sens powinien zostać przeprowadzony z użyciem po kolei wszystkich dostępnych konfiguracji wyboru pól AF, tj. punktowy, punktowy zawężony, obydwa rozszerzone i strefowy.
Jakie pola AF zostały ustawione w Mk3 w tym teście? Bo powinien zostać przeprowadzony z użyciem po kolei wszystkich dostępnych konfiguracji wyboru pól AF, tj. punktowy, punktowy zawężony, obydwa rozszerzone i strefowy.
Nie bardzo rozumiem skąd to założenie. Przecież w pozostałych aparatach nie ma takich możliwości więc dlaczego miałbym dawać fory mk III i dodawać mu punkty.
Wszystkie aparaty miały ustawiony punktowy i wszystkie były wycelowane w to samo miejsce.
Ponadto tu nie jest problem w tym że on nie może za pomocą tego jednego punktu w ogóle złapać ostrości i szuka. On ją znajduje tylko dojechanie do tego schodzi mu dłużej niż w starych modelach.
Nie bardzo rozumiem skąd to założenie. Przecież w pozostałych aparatach nie ma takich możliwości więc dlaczego miałbym dawać fory mk III i dodawać mu punkty.
Wszystkie aparaty miały ustawiony punktowy i wszystkie były wycelowane w to samo miejsce.
Ponadto tu nie jest problem w tym że on nie może za pomocą tego jednego punktu w ogóle złapać ostrości i szuka. On ją znajduje tylko dojechanie do tego schodzi mu dłużej niż w starych modelach.Jaki punktowy miał ustawiony Mk3?
A założenie stąd, że to jest zupełnie inny instrument (AF w Mk3) niż w pozostałych aparatach z porównania. A nowego instrumentu zawsze trzeba się uczyć od nowa, zanim zacznie słuchać grajka.
Właśnie sprawdziłem. Nie ma żadnej różnicy na rozszerzonym w szybkości. Zawsze też rejestruje tylko jeden punkt, środek, bo tak celuje i on jest najczulszy.
Porównałem właśnie AiServo w nowym 5D i w 5D mkI bo taki mam pod ręką. Na statycznym obiekcie mają dokładnie tą samą prędkość, celność lepsza w 5D mk III ale mk I ma już około 200tyś klatek!
--- Kolejny post ---
Jaki punktowy miał ustawiony Mk3?
A założenie stąd, że to jest zupełnie inny instrument (AF w Mk3) niż w pozostałych aparatach z porównania. A nowego instrumentu zawsze trzeba się uczyć od nowa, zanim zacznie słuchać grajka.
Rozumiem. Pytanie czy nowy znaczy wolniejszy, a pewniejszy w trafianiu?
Nie ma żadnej różnicy czy jest punktowy czy punktowy rozszerzony.
Właśnie sprawdziłem. Nie ma żadnej różnicy na rozszerzonym w szybkości. Zawsze też rejestruje tylko jeden punkt, środek, bo tak celuje i on jest najczulszy.
Porównałem właśnie AiServo w nowym 5D i w 5D mkI bo taki mam pod ręką. Na statycznym obiekcie mają dokładnie tą samą prędkość, celność lepsza w 5D mk III ale mk I ma już około 200tyś klatek!
--- Kolejny post ---
Rozumiem. Pytanie czy nowy znaczy wolniejszy, a pewniejszy w trafianiu?
Nie ma żadnej różnicy czy jest punktowy czy punktowy rozszerzony.
Bo ja mam odczucie, że zawężony w określonych warunkach bywa wolniejszy. Po drugie, do reportażu gorąco polecam poćwiczenie z rozszerzonymi i strefowym. Poćwiczenie, znaczy dogłębne potrenowanie pracy kciukiem na joysticku, plus ew. obydwa kółka - nie bać się bocznych punktów. Po trzecie (a może właśnie po pierwsze) - konfigurację AF w trójce zacząłem od ustawienia "tylko krzyżowe". W ogóle nie używałem aparatu ze wszystkimi punktami AF. 48 czy tam ile tzw. pól krzyżowych mi wystarcza.
I najważniejsza sprawa - na dzień dzisiejszy światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF.
Bo ja mam odczucie, że zawężony w określonych warunkach bywa wolniejszy. Po drugie, do reportażu gorąco polecam poćwiczenie z rozszerzonymi i strefowym. Poćwiczenie, znaczy dogłębne potrenowanie pracy kciukiem na joysticku, plus ew. obydwa kółka - nie bać się bocznych punktów. Po trzecie (a może właśnie po pierwsze) - konfigurację AF w trójce zacząłem od ustawienia "tylko krzyżowe". W ogóle nie używałem aparatu ze wszystkimi punktami AF. 48 czy tam ile tzw. pól krzyżowych mi wystarcza.
I najważniejsza sprawa - na dzień dzisiejszy światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF.
Wiem o tym że światło żarowe nie jest najlepsze ale zauważ metodologię testu. Wszystkie aparaty miały to samo światło. Oprócz tego testowałem (pisałem że powtarzałem test) także w świetle dziennym osłabionym przez zasunięte zasłony :)
Wybór punktów i sposób i używania to sprawa indywidualna i sprowadza się raczej do celności jaką możemy uzyskać.
Ja testowałem szybkość na jednym nieruchomym obiekcie.
Test powstał po tym jak podczas robienia reportażu w słabych warunkach krew mnie zalewała bo AF w One Shot po prostu był za wolny, a myślałem że to stara piątka jest wolna i nagle okazuje się że moze być gorzej.
Podczas tańca AF strefowy utrzymywany na postaci potrafi czasem wybrać nie ten punkt który byśmy chcieli. Przykładowo wyostrzy na uchu nie na oku. Wolę już pilnować aby pojedynczy punkt był tam gdzie chce. Potrafie to zrobić bo od wielu lat focę ludzi w tańcu i często w tak ciemnych miejscach że ledwo coś widać w wizjerze (np kluby/dyski błyski :))
czary44 a ty używasz trybu one shot do robienia zdjęć w ruchu a nie do obiektów nieruchomych bo tak w poprzednich postach przeczytałem i się zdziwiłem bo do ruchu jest tryb ai servo. Pisałeś też coś że używasz ai servo do obiektów nieruchomych tylko kurcze dlaczego jak do tego jest one shot. A co do punktów to nie strefowy tak jak napisał czary44 tylko jeśli już to pojedyńczy punkt bądź rozszerzony. Ja w ruchu zawsze używam ai servo nigdy na one shot nie robiłem bo napewno się nie sprawdzi bo nie ustawia cały czas ostrości. AF ma być sprawny w każdych warunkach i szybki właśnie w świetle żarowym również tym bardziej że takie panują na salach a nie dobre warunki bo do takich to kompakta można używać i zawsze trafi i będzie ostro
czary44 a ty używasz trybu one shot do robienia zdjęć w ruchu a nie do obiektów nieruchomych bo tak w poprzednich postach przeczytałem i się zdziwiłem bo do ruchu jest tryb ai servo. Pisałeś też coś że używasz ai servo do obiektów nieruchomych tylko kurcze dlaczego jak do tego jest one shot. A co do punktów to nie strefowy tak jak napisał czary44 tylko jeśli już to pojedyńczy punkt bądź rozszerzony. Ja w ruchu zawsze używam ai servo nigdy na one shot nie robiłem bo napewno się nie sprawdzi bo nie ustawia cały czas ostrości. AF ma być sprawny w każdych warunkach i szybki właśnie w świetle żarowym również tym bardziej że takie panują na salach a nie dobre warunki bo do takich to kompakta można używać i zawsze trafi i będzie ostro
Za czasów 20D i 5D mkI używałem tylko OneShot i do wszystkiego, dlatego, że był dla mnie pewny. Pewniejszy od AiServo.
Wiem że są dwie szkoły. Pierwsza to śledzisz obiekt i strzelasz (AiServo). Druga to śledzisz obiekt i w danym momencie wciskasz spust do końca. W momencie gdy załapie AF wtedy też wyzwolona zostanie migawka. To się sprawdza w bardzo słabych warunkach gdzie potrzebna jest siatka z lampy wspomagająca AF.
Teraz gdy mam aparat który ma zbyt wolny One Shot używam i do statycznych scen i do ruchu AiServo.
Zmieniam tylko jego parametry czyli: czułość śledzenia, przyśpieszenie/zwolnienie i przełączanie się gdy jest na rozszerzonym bądź strefowym.
Muszę używać do statycznej sceny AiServo bo OneShot jest za wolny. Scenka: stoją dwie osoby i rozmawiają a ja z długiej ogniskowej obserwuje i czekam, jedna z nich odwrócona do mnie i na niej mam punkt AF, robi jakiś ciekawy gest i co wciskam spust i na AiServo mam już trzy klatki, a na OnShot też trzy ale wszystkie już po tym geście/mimice.
Najlepsze jest to, wcześniej jeszcze o tym nie pisałem, że boczne punkty potrafią mieć często ff/bf a podczas gdy środek jest ok. Najwyraźniej są rozkalibrowane. Ale o tym już czytałem że w serwisie mogą to wyrównać.
--- Kolejny post ---
AF ma być sprawny w każdych warunkach i szybki właśnie w świetle żarowym również tym bardziej że takie panują na salach a nie dobre warunki bo do takich to kompakta można używać i zawsze trafi i będzie ostro
Powiedz to Panom z Żytniej, oni testują aparat przy 6500K i na idealnie kontrastowym krzyżyku. W takie coś to trafi najbardziej rozjechane body.
Ja pamiętam jakie boje z nimi toczyłem. Po ich kalibracji biorę aparat schodzę na dół na ulicę strzelam celując punktem w oko kolegi i wszystko z front focusem (w 5d mkI). Idę na górę i proszę aby to przesunęli. A oni sprawdzają i mówią że jest dobrze. I h...j!
Doszło do audiencji z technikiem i właścicielem po czym postanowili jednak przesunąć troszke i od tego momentu wszystkie portrety kolegi były ostre. Ale ile nerwów przy tym zjadłem to masakra.
Ze światłem żerowym jest tak że w nim AF ma tendencje do fronta. W body z korekcją nie ma z tym problemu zawsze można sobie to poprawić na dany moment.
Pamiętaj jednak że aktualnie dyskutujemy o szybkości AF w trybi One Shot.
czary44 dzięki za odpowiedź i wyjaśnienia. Tak wiem że cały czas debata jest o trybie one shot że jest za wolny tak jak to przedstawiłeś powyżej:) Nie mam 5d III więc tylko śledze temat i czytam bo kiedyś chciałbym zakupić ff albo jak wyjdzie inne body po photokinie. To o słabych warunkach to było do Kuba1 bo pisał że światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF, więc napisałem że ma działać af sprawnie w każdych warunkach tym bardziej w świetle żarowym a nie tylko w dziennym bo po to jest taki sprzęt za taką cene i ma być szybki,sprawny tym bardziej w trybie one shot i w każdym innym. Pozdro
pawelo1, poza tymi problemami które opisałem body jest świetne.
Wysokie czułości widzę in plus o prawie 2EV w stosunku do 5D mkI.
Lupka przeniesiona na lewo sprawdza się fantastycznie. Wiele rzeczy jest dobrze zrobionych np auto iso utrzymujące ekspozycje 1/250-1/320ej (szkoda że nie dali możliwości ustawienia na więcej).
Niestety mRAW mają zazielenione głębokie cienie więc gdy je wyciągasz musisz kombinować żeby się tego pozbyć :(
To może usunął nowym softem bo właśnie dziś w serwisie potwierdzili mi że problem istnieje.
A co z tym nieszczęsnym AF? Mam nadzieje że też coś zaradzą. A Ty jak będziesz kupował to dobrze przetestuj wcześniej w warunkach powiedzmy na iso 3200 i 1/60 przy 1,8. Tu zauważysz różnicę :)
ale chyba jest możliwość ustawienia w opcjach ekspozycji poniżej 1/250 np. 1/125 bo tak w instrukcji widziałem że można do 1 sekundy nawet jak dobrze pamiętam to było do wyboru kilka. To dobrze że czułość oki na wyższych iso bo tak każdy mówi że 6400 i 12800 jest używalne to tym bardziej na iso 3200 nie powinno być ziarna widać w słabych warunkach. W raw jest chyba oki nie ma żadnego zazielenienia, pewnie wyjdzie nowszy firmware to poprawią. Ja zawsze robie ale w raw+jpeg innych nie używam. Jak dobrze się klatke naświetli to nie trzeba aż tak nic wyciągać jeszcze mając do dyspozycji takie używalne iso. Ja zanim kupie to minie troche bo narazie nie mam kasy, więc narazie głowy sobie nie zawracam a photokina już niedługo i jestem ciekaw czy wyjdzie coś nowszego jak plotki głosiły z ff. Napewno będę w szoku jak każdy po przesiadce z aps-c na ff:)
[...]To o słabych warunkach to było do Kuba1 bo pisał że światło żarowe nie jest odpowiednie do testowania AF, więc napisałem że ma działać af sprawnie w każdych warunkach[...]
Kolego, to że AF Canona jest stworzony i kalibrowany pod światło o temperaturze barwowej światła dziennego nie jest moim wymysłem. Producent zastrzega również w Instrukcji Obsługi, że w świetle żarowym AF może działać mniej sprawnie. Mnie nic do tego.
[...]napisałem że ma działać af sprawnie w każdych warunkach tym bardziej w świetle żarowym a nie tylko w dziennym bo po to jest taki sprzęt za taką cene[...]No właśnie - to Ty tak napisałeś. Producent aparatu (nie tylko z resztą tego) twierdzi inaczej.
sprzęt ma działać w różnych warunkach tak jak napisałem bo po to jest stworzony i nie kosztuje grosze w końcu to sprzęt dla profesjonalistów. Po drugie canon się chwali że można robić zdjęcia przy świetle księżyca mowa o 5D III, wieć af tym bardziej musi być czuły i celny, więc nie wprowadzaj w błąd bo tak niestety jest i zostało to też wspomniane już przez kogoś. Tak jak czary44 napisał jak testuje żytnia i dlatego takie kwiatki później wychodzą bo po co komu takie testy w warunkach dziennych zawsze trafi to jest oczywiste. Af ma trafiać w złych warunkach bo po to taki sprzęt się kupuje. Wiadomym jest że każde światło ma inna barwe jeszcze jak jest pomieszane to są problemy i pod tym kątem testy powinny iść. Czary44 wysłałem Ci wiadomość na prive.
Serwo rzeczywiście działa minimalnie płynniej i szybciej.
Reasumując tryb ONEshot jest do ujęć statycznych, do szybszej akcji jest ALservo. W taki sposób używam tego korpusu, przełącznik pomiędzy trybami mam pod przyciskiem głębi ostrości i nie jest to dla mnie żaden problem. Szczerze mówiąc brakowało mi tej opcji w 1ds3, kiedyś nawet z Himim zastanawialiśmy się dla czego nie można jej przypisać do przycisku AF-ON, banalnie proste a tyle rozwiązuje.
przełącznik pomiędzy trybami mam pod przyciskiem głębi ostrości
Dokładnie tak samo ustawiłem. Fantastyczna sprawa że wreszcie pozwolili nam za jedyne 12tyś zaprogramować przycisk, który istniał od dawna, a prawie nigdy się z niego nie korzysta :)
Co do AF to tak samo uważam że powinien działać dobrze w każdych warunkach niezależnie od światła i sprawdzanie/kalibrowanie go w świetle dziennym nie jest miarodajne bo kto foci w świetle dziennym o natężeniu takim, że potrzeba czułości 6400, a przecież takie czułości są dostępne i AF ma czułość podaną przez producenta na poziomie światła ze świeczki.
Jeśli wystarczyłoby mi działanie AF w słoneczny dzień i focenie tablic testowych to nie kupowałbym aparatu z AF z topowego modelu (podobno ta piątka ma AF z jedynki).
Fantastyczna sprawa że wreszcie pozwolili nam za jedyne 12tyś zaprogramować przycisk, który istniał od dawna
hehehe za bajery trzeba płacić ...czasem tak mówię swoim klientom.
Kolekcjoner
24-08-2012, 22:27
sprzęt ma działać w różnych warunkach
A gdzie takie coś jest napisane - jakaś ustawa to reguluje? Możesz się powołać na coś konkretnego - bo takie dziecinne tupane nóżką to trochę nie bardzo.....
Dokładnie tak samo ustawiłem. Fantastyczna sprawa że wreszcie pozwolili nam za jedyne 12tyś zaprogramować przycisk, który istniał od dawna, a prawie nigdy się z niego nie korzysta :)
Co do AF to tak samo uważam że powinien działać dobrze w każdych warunkach niezależnie od światła....
Może i powinien ale realnie tak nie jest. Realnie żaden sprzęt nie jest idealny - zawsze ma jakieś ograniczenia. Tak samo jak i to że aparaty cyfrowe nie są przeznaczone do używania w temperaturach ujemnych, pod wodą, w warunkach dużego zapylenia itd. Można by tak wymieniać bez końca. Są po prostu ułomne jak wszystkie ludzkie wyroby. Twój problem na razie jak wynika z dyskusji i odzewu innych userów jest jednostkowy - stawiałbym albo na błędy obsługi albo na wadę w sprzęcie. Nie sądzę żeby dalsze bicie piany tutaj coś Ci pomogło.
A gdzie takie coś jest napisane - jakaś ustawa to reguluje? Możesz się powołać na coś konkretnego - bo takie dziecinne tupane nóżką to trochę nie bardzo.....
Może i powinien ale realnie tak nie jest. Realnie żaden sprzęt nie jest idealny - zawsze ma jakieś ograniczenia. Tak samo jak i to że aparaty cyfrowe nie są przeznaczone do używania w temperaturach ujemnych, pod wodą, w warunkach dużego zapylenia itd. Można by tak wymieniać bez końca. Są po prostu ułomne jak wszystkie ludzkie wyroby. Twój problem na razie jak wynika z dyskusji i odzewu innych userów jest jednostkowy - stawiałbym albo na błędy obsługi albo na wadę w sprzęcie. Nie sądzę żeby dalsze bicie piany tutaj coś Ci pomogło.
oczywiście chodziło o warunki oświetleniowie bo o tym cały czas mowa nie tak jak ty piszesz do używania pod wodą bo do tego kupuje się obudowy podwodne jak kogoś stać i to jest logiczne. A że działa w różnych warunkach to podaje producent bo ja sobie tego nie wymyśliłem bo aparat do tego został stworzony do zdjęć w różnych warunkach oświetleniowych Canon EOS 5D Mark III - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III/) wyraźnie pisze: zapewnia prawidłową ekspozycję obrazów w każdych warunkach oświetlenia, zapewnia doskonałą jakość obrazu niezależnie od oświetlenia. Zakres czułości ISO 100–25600 (rozszerzalny do ISO 102400) pozwala robić zdjęcia nawet po zachodzie słońca. To chyba o czymś świadczy, a to już są róźne warunki oświetleniowe i tego nie trzeba pisać bo to nie jest nic nowego. Każdy użytkownik wie że do tego aparat został stworzony, przetestowany i go kupuje. Ma działać w różnym oświetleniu, a zakres działania af w 5D III jest na poziomie EV od -2 do 18, więc nie tylko dzienne warunki do robienia zdjęć bo do takich to kompakta wodoodpornego sobie można kupić za 9 razy mniej i to jeszcze pod wodą zdjęcia będzie można wykonać i nie będzie z tym żadnego problemu.Nikt piany nie bije bo dyskusja jest na temat 5D III i chyba dobrze że nie schodzi w innym kierunku po to w końcu był założony ten temat, aby wymieniać się spotrzeżeniami innych.
Nie wiem czy masz za zadanie cytować instrukcje w której producent zabezpiecza się przed wszystkim aby uniknąć problemów później z gwarancją czy po prostu masz za zadanie pisać rzeczy oczywiste. Nikt nie pisze tu o używaniu nowej piątki pod wodą i nikt nie bije piany. Rzecz jest oczywista AF powinien działać w każdych warunkach bo producent podaje jego zakres działania. W nowej piątce masz od -2 do 18 EV w starej od -0,5 do 18 EV.
Z pewnością nim usunąłeś moją stroną z drugiego postu mogłeś zobaczyć jaką fotografię wykonuję.
Tak się składa że od lata focę mało statyczne sytuacje i nie miałem problemu ze starszymi modelami aparatów więc nie rozumiem dlaczego podejrzewasz błąd w obsłudze.
Cóż najwyraźniej niektórzy muszą dotknąć by uwierzyć.
moim zdaniem, powinieneś dać body do serwisu
ja od trzech tygodni czyli od dnia kupienia mk 3 mam banana na twarzy
ten aparat to prawdziwe cudo i ani 7 ani 5 mk 2, których wcześniej używałem się do niego nie umywa
oczywiście ...
zainwestuj w przecinki bo tego bełkotu nie da się czytać
moim zdaniem, powinieneś dać body do serwisu
ja od trzech tygodni czyli od dnia kupienia mk 3 mam banana na twarzy
ten aparat to prawdziwe cudo i ani 7 ani 5 mk 2, których wcześniej używałem się do niego nie umywa
zainwestuj w przecinki bo tego bełkotu nie da się czytać
becek ty masz zawsze problem ze wszystkim już Ci kiedyś to pisałem, dobrze że inni takich nie mają. Ja przecinki daje tam gdzie trzeba, pisać potrafię i nikt problemów z czytaniem moich postów nigdy nie miał i nie ma prócz ciebie. Nie na bijaj nie potrzebnych postów nie na temat i bezsensu nie mając racji jeszcze w tym.
Na to nie musi być ustawa. Warunki techniczne sprzętu w instrukcji obsługi jasno mówią co sprzęt potrafi robić i w jakich warunkach.
Na stronie 373 instrukcji pisze m.in: Zakres jasności ogniskowania:Od -2 do 18EV (dla środkowego punktu AF przy f/2,8 przy temp.23 C,ISO 100).Jeżeli AF nie spełnia wymagań w takich warunkach tzn,że jest to wada puszki i nie można mówić,że nie ma rzeczy idealnych. Do takich parametrów urządzenia zobowiązał się producent(bez wpływy kupujacego) i można oczekiwać, że produkt te warunki spełnia a nie że je tylko ma. W końcu za to (za oferowane cechy) producent wziął kasę.
...no ale przecież puszka ostrzy, więc :wink:
Aparat do serwisu koniecznie!
Minie wam gwarancja na sprzęt a wy dalej będziecie pisać że coś jest nie teges
Aparat do serwisu koniecznie!
Minie wam gwarancja na sprzęt a wy dalej będziecie pisać że coś jest nie teges
Tak zrobię to już postanowiłem. Problem w tym że zwyczajem Panów z Żytniej, sprawdzą na pięknym krzyżyku w pięknym światełku i wyjdzie że AF jest rakieta. Odeślą mi i tylko stracimy czas.
Ułomność tego AF można zauważyć dopiero w ciemnym pomieszczeniu, w półmroku. Np sali weselne w której świecą się tylko kinkiety i świece na stołach. Wiele razy fociłem tam starą piątką i nie psioczyłem.
No nic skończy się pewnie wycieczką do Wawy i gorgoleniem się z nimi. Nie wiem jak im udowodnię to, bo musieliby mi udostępnić pomieszczenie, w którym panuje półmrok, by to zaprezentować. Myślę czysto praktycznie, po prostu wiem jak z nimi jest, byłem tam kilka razy skalibrować AF w starej piątce i innymi sprawami w 20D (czysto eksploatacyjnymi jak spust i migawka).
Kolekcjoner
24-08-2012, 23:45
oczywiście chodziło o warunki oświetleniowie
I dalej nie ma tam nic o tym że "sprzęt ma działać w różnych warunkach" jak byłeś łaskaw napisać wyżej - do tego się odniosłem. Reszta to już Twoja interpretacja - i wiara że urządzenia techniczne nie mają ograniczeń - doświadczenie uczy że całkowicie bezpodstawna.
Nie wiem czy masz za zadanie cytować instrukcje w której producent zabezpiecza się przed wszystkim aby uniknąć problemów później z gwarancją czy po prostu masz za zadanie pisać rzeczy oczywiste. Nikt nie pisze tu o używaniu nowej piątki pod wodą i nikt nie bije piany. Rzecz jest oczywista AF powinien działać w każdych warunkach bo producent podaje jego zakres działania. W nowej piątce masz od -2 do 18 EV w starej od -0,5 do 18 EV.
Oczywiście że bijesz pianę bo z tego co piszesz wynika, że problem który masz nie rozwiązał się poprzez napisanie tylu postów. Być może masz zepsuty aparat i rozwiązaniem jest serwis,
Z pewnością nim usunąłeś moją stroną z drugiego postu mogłeś zobaczyć jaką fotografię wykonuję.
Nie usuwałem żadnej strony, a jedynie link do zdjęć z Twojej strony bo był niezgodny z regulaminem forum.
Tak się składa że od lata focę mało statyczne sytuacje i nie miałem problemu ze starszymi modelami aparatów więc nie rozumiem dlaczego podejrzewasz błąd w obsłudze.
Cóż najwyraźniej niektórzy muszą dotknąć by uwierzyć.
To nie sprawa podejrzeń tylko skoro Twój przypadek jest odosobniony to taka możliwość nasuwa się z automatu.
Na to nie musi być ustawa. Warunki techniczne sprzętu w instrukcji obsługi jasno mówią co sprzęt potrafi robić i w jakich warunkach.
Na stronie 373 instrukcji pisze m.in: Zakres jasności ogniskowania:Od -2 do 18EV (dla środkowego punktu AF przy f/2,8 przy temp.23 C,ISO 100).Jeżeli AF nie spełnia wymagań w takich warunkach tzn,
Znaczy się jakich wymagań nie spełnia? To jest jedna cyferka według tego to może ostrzyć pięć godzin ale jak wyostrzy to znaczy że jest OK?
Dyskusja przeszła nam z " 5d m III w praktyce "na osoby dyskutujące". Poczyściłem.Proponuję wrócić do tematu.
Aparat jest stosunkowo nowy i uwagi na jego temat bardziej czy mniej trafne są niewatpliwie interesujace.
Personalne kłótnie IMHO nie.Szkoda czasu.
Widzę że na tym forum nie dyskutuje się z administratorami.
Nie chcę być nie uprzejmy i proszę tego nie odbierać ad preson ale widzę że jesteśmy prostowani dziwnymi argumentami:
Znaczy się jakich wymagań nie spełnia? To jest jedna cyferka według tego to może ostrzyć pięć godzin ale jak wyostrzy to znaczy że jest OK?
Czy chodzi nam o to by sprzęt ostrzył 5 godzin?
Każdy wie że nie o to chodzi!
Tak jak poprzednio napisałem, jeśli jeszcze będę mógł to napiszę tylko jak rozwiązałem swoją sprawę.
Miłego weekendu!
Czy chodzi nam o to by sprzęt ostrzył 5 godzin?
W specyfikacji masz podane że sobie poradzi i nigdzie nie jest napisane w jakim czasie to zrobi.
Fakt faktem jeśli odstaje czasem reakcji od innych egzemplarzy to masz prawo się wkurzać i pisać że jak to zwykle bywa pierwsze egzemplarze produkcyjne cierpią na choroby wieku dziecięcego. Oczywiści pod warunkiem że taki stan rzeczy nie wynika z braku umiejętności czytania instrukcji ze zrozumieniem (ale takiego scenariusza nie zakładam).
Jest różnica między "5d III sobie nie radzi" a "mój egzemplarz sobie nie radzi".
jeśli odstaje czasem reakcji od innych egzemplarzy to masz prawo się wkurzać/.../Jest różnica między "5d III sobie nie radzi" a "mój egzemplarz sobie nie radzi".
...tym bardziej,że jest to chyba jak dotąd jedyny tak opisany przypadek - nie ma co bić piany dopóki nieznana jest opinia serwisu,do którego ma trafić...
--- Kolejny post ---
Problem w tym że zwyczajem Panów z Żytniej, sprawdzą na pięknym krzyżyku w pięknym światełku i wyjdzie że AF jest rakieta. Odeślą mi i tylko stracimy czas.
Ułomność tego AF można zauważyć dopiero w ciemnym pomieszczeniu, w półmroku. Np sali weselne w której świecą się tylko kinkiety i świece na stołach. Wiele razy fociłem tam starą piątką i nie psioczyłem.
No nic skończy się pewnie wycieczką do Wawy i gorgoleniem się z nimi. Nie wiem jak im udowodnię to, bo musieliby mi udostępnić pomieszczenie, w którym panuje półmrok, by to zaprezentować. Myślę czysto praktycznie, po prostu wiem jak z nimi jest, byłem tam kilka razy skalibrować AF w starej piątce i innymi sprawami w 20D (czysto eksploatacyjnymi jak spust i migawka).
Jeśli tak będzie,to mamy dział "Autoryzowany Serwis Canon - CSI FOTO I VIDEO" gdzie będzie można opisać takie działania i podjąć z tym Serwisem polemikę :-?
No i ja się wreszcie doczekałem się swojego 5dmIII.. jako że w torbie mam jeszcze 5dmII i D700 podziele sie moimi spostrzeżeniami co do AF... W szybkości działania pomiędzy mII i mIII nie odczuwam różnicy, co do pewności i celności na środkowym punkcie to samo... na bocznych znaczna poprawa. Jednak porównując do D700 5dmIII zostaje w tyle (szybkość i celność). Dodam że canona pracował z 85L 50 1,4 i 24 1,4 nikon sigma 50 1,4, i 35 1,8G... i może tutaj jeszcze pozostaje kwestia szybkości AF w obiektywach... Jednak zawiodłem się troche bo miałem większe wymagania co do mIII.. Natomiast ergonomia i funkcjonalność nowej 5d bardzo przypadła mi do gustu..
Ekspresowa wizyta w serwisie i... aparat wrocil z dokladnie takimi samymi przypadlosciami, jak przed.
Wczesniej trafial idealnie, dzis loteria. 5d3 lezy w torbie. Mk2 w rece. Poooowooli, ale trafia ;)
Na to wygląda że ten typ tak ma... u mnie jak troche gorsze warunki na bocznych to loteria... środkowe trafiają, tak jak w 5dmII, ehh miejmy nadzieje że to wylecza jakimś nowym softem.
Nie wiem, czy ten typ tak ma, ale wczesniej, na dowolnym punkcie bylo PERFEKCYJNIE. A jest, niestety, lipa. Reportaz z 5d2, dobre doswiadczenie - wiecej wysilku, ale nie mam poczucia, zebym przez brak trojki cos stracil ;)
Nie rozumiem .Podobno system AF jest przeniesiony z 1DX?
Czy chłopaki również dali plamy w 1DX?
Konrado84
26-08-2012, 00:56
Sprawdzałem i porównywałem swoje MKII i MKIII - różnica w prędkości w kiepskim świetle żadna.
Z ciekawości: 350 z kitem i światłem 5,6 ostrzy szybciej niż 5D MK III z 50 1,4 (a w najgorszym przypadku tak samo).
I pewniej! (nawet jak 50tkę przymknę do 5,6...)
Co to niby takie jasne szkiełko i AF powinien przez to lepiej działać (bzdura) i niby taki wypasiony AF w MK III...
ale tu akurat nic nowego nie odkryłem chyba...
I pewniej! (nawet jak 50tkę przymknę do 5,6...)
50ka przymknięta do 5,6 nadal jest jasna dla AF bo AF ostrzy na pełnej dziurze a dopiero ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki przymykana jest przysłona do zadanej wartości, tutaj 5,6.
Wtrącę jeszcze tylko krótką historyjkę z dzisiaj:
Właśnie wróciłem z reportażu gdzie na sali były tylko kinkiety, małe kilku watowe lampki, dające piękny klimat.
Minimalne parametry ekspozycji które dawały możliwie nie poruszony obraz to 1/125, f/1,4, ISO6400. Zatem używałem lampy i mniejszej czułości.
Przy takim świetle AiServo średnio nadążało bo przecież ono nie ma wspomagania z lampy.
Po włączeniu OneShot i wspomagania, miałem trafione klatki ale zawsze za późno. Zawsze gdy mężczyzna prowadził kobietę w tańcu i robił obrót wychodziło o ten jeden moment za późno.
Wyciągnąłem z torby 5D mkI i zapomniałem o tym złym świecie!!!
W poniedziałek idzie na serwis ten grat!!!
luc_october
26-08-2012, 03:41
A jak miałeś ustawiony priorytet AF'u w 5d3? ...na wyzwalanie czy ostrość?
Wtrącę jeszcze tylko krótką historyjkę z dzisiaj:
Właśnie wróciłem z reportażu gdzie na sali były tylko kinkiety, małe kilku watowe lampki, dające piękny klimat.
Minimalne parametry ekspozycji które dawały możliwie nie poruszony obraz to 1/125, f/1,4, ISO6400. Zatem używałem lampy i mniejszej czułości.
Przy takim świetle AiServo średnio nadążało bo przecież ono nie ma wspomagania z lampy.
Po włączeniu OneShot i wspomagania, miałem trafione klatki ale zawsze za późno. Zawsze gdy mężczyzna prowadził kobietę w tańcu i robił obrót wychodziło o ten jeden moment za późno.
Wyciągnąłem z torby 5D mkI i zapomniałem o tym złym świecie!!!
W poniedziałek idzie na serwis ten grat!!!Ty nabrałeś specyficznych nawyków, które nie zdają egzaminu z nowym aparatem. Rozumiem, że masz AF pod spustem migawki i robisz zdjęcie za każdym razem "na raz", czyli wciskasz spust do końca i oczekujesz błyskawicznego rezultatu zawsze? W opisanych powyżej warunkach? Czy znalazłeś gdzieś w sieci osoby zgłaszające podobne do Twoich problemy/wymagania co do tego sprzętu?
Zakładanie, że zawsze da się złapać ostrość i zrobić zdjęcie w jednym momencie, w ułamku sekundy, to jakiś żart. Zmień metodologię, albo pozbądź się tej trójki, bo już nie można czytać tych narzekań.
Wiesz, że można odłączyć AF od spustu migawki? Wiesz ile wtedy ujęć uratujesz, kiedy aparat nie będzie się musiał "upewniać czy jest ostro" przed każdym jednym zdjęciem? A to właśnie każesz mu robić. Nie wystarczy Ci AF pod kciukiem? Bo on tam jest po coś..
Naprawdę niektóre wpisy w tym wątku kojarzą mi się ze spluwaniem przez lewe ramię na widok telewizora, z początku ubiegłego stulecia.
michael_key
26-08-2012, 07:45
Nie rozumiem .Podobno system AF jest przeniesiony z 1DX?
Czy chłopaki również dali plamy w 1DX?
Tak kombinuję... czy wpływ na jakość AF-u ma ilość procesorów w puszcze? Może po prostu jeden w mkIII nie daje rady (zbyt dobry sam AF jest) :?
Nie ma co kombinowac. Przypadek na razie jest jednostkowy i niewykluczone, ze moze okazac sie zwykla wada jednego egzemplarza.
Mój wyprodukowano w ostatnich dniach czerwca, wiec jest stosunkowo świeży, ciekawy jestem kiedy zostały wyprodukowane inne puszki mające problemy z AF.. może to jakaś wada serii. Teraz nie wiem czy AF słaby to tylko w wybranych puszkach, czy canon tak ma? I jak udowodnić w serwisie...
Najlepiej umówić się z kimś kto ma trójeczkę i jest zadowolony, skonfigurować obydwa body identycznie i i zrobić porównanie.
@habakuk jeśli chcesz możemy umówić się na hucie i porównać czy wszytko chodzi tak samo. W razie czego masz solidniejszą podstawę do reklamacji :)
Ekspresowa wizyta w serwisie i... aparat wrocil z dokladnie takimi samymi przypadlosciami, jak przed.
Wczesniej trafial idealnie, dzis loteria.
Był na Żytniej :?: Zrobili cokolwiek,czy stwierdzili że wszystko jest w porzo :?:
Najlepiej umówić się z kimś kto ma trójeczkę i jest zadowolony, skonfigurować obydwa body identycznie i i zrobić porównanie.
@habakuk jeśli chcesz możemy umówić się na hucie i porównać czy wszytko chodzi tak samo. W razie czego masz solidniejszą podstawę do reklamacji :)
chętnie dołącze do testów z swoja III
Konrado84
26-08-2012, 14:20
50ka przymknięta do 5,6 nadal jest jasna dla AF bo AF ostrzy na pełnej dziurze a dopiero ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki przymykana jest przysłona do zadanej wartości, tutaj 5,6.
Miałem na myśli głębię ostrości po wykonaniu zdjęcia 50tką.
To, że jest jasna cały czas w momencie naciśnięcia spustu to wiem. I ta jasność i micro USM wcale nie pomaga jej w byciu szybszą i celniejszą niż zwykły kit...
A jak miałeś ustawiony priorytet AF'u w 5d3? ...na wyzwalanie czy ostrość?
Na ostrość, potrzebuję za każdym razem ostrości gdyż robie foty z małą GO.
Ty nabrałeś specyficznych nawyków, które nie zdają egzaminu z nowym aparatem. Rozumiem, że masz AF pod spustem migawki i robisz zdjęcie za każdym razem "na raz", czyli wciskasz spust do końca i oczekujesz błyskawicznego rezultatu zawsze? W opisanych powyżej warunkach?
Tak, proszę ja Ciebie bo tak jak napisałem wcześniej robie z małą GO. Jeśli robisz tańczących ludzi na 85ce przy f1,8 to nawet niewielkie przemieszczenie powoduje nieostrą twarz. Nie wyobrażam sobie stosować dwóch przycisków do tego typu fotografii.
Kilka przykładów: https://picasaweb.google.com/113829565849322063576/26Sierpnia2012#
Mam nadzieje że z Picassa można zamieszczać galerie :)
W klubach i ciemnych weselnych salach sprawdza się tylko OneShot i doświetlacz z lampy bo jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę.
Bardzo chętnie poznam kogoś z Rzeszowa by zrobić wspólny test.
Kilka przykładów: https://picasaweb.google.com/113829565849322063576/26Sierpnia2012#
Mam nadzieje że z Picassa można zamieszczać galerie :)
Chyba można,ale niestety ten link nie działa :(
Przepraszam, nie znam Picassa i miałem źle ustawioną autoryzację :)
https://picasaweb.google.com/113829565849322063576/26Sierpnia2012?authkey=Gv1sRgCPbTsIHItYn8QA
Teraz powinno być ok :)
teraz link działa, a na 15 zdjęciu jest chyba restauracja stary browar w Tarnobrzegu zgadłem? Na jakim iso mniej więcej robiłeś te zdjęcia. I mam nadzieje, że nie zapomnisz mi przesłać tak jak obiecałeś.
Jeśli robisz tańczących ludzi na 85ce przy f1,8 to nawet niewielkie przemieszczenie powoduje nieostrą twarz. Nie wyobrażam sobie stosować dwóch przycisków do tego typu fotografii.
Wyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.
[...]W klubach i ciemnych weselnych salach sprawdza się tylko OneShot i doświetlacz z lampy bo jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę.
Każdy wie, że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to są to warunki ekstremalne. W takim razie zupełnie nie rozumiem, dlaczego zamiast inwestować kupę kasy w nowe wynalazki Canona, nie używasz sprzętu który od dawna oferuje wspomaganie AF z body..? No i posiadasz Mk1 doskonale dające radę w takich warunkach - Ty nie potrzebujesz Mk3.
Do Forumowiczów - ilu z Was uważa że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to aparat powinien ostrzyć w ułamku sekundy. Albo inaczej - który wg. Waszej wiedzy aparat tak działa? Oprócz C5dMk1 rzecz jasna..
michael_key
26-08-2012, 17:15
Do Forumowiczów - ilu z Was uważa że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to aparat powinien ostrzyć w ułamku sekundy. Albo inaczej - który wg. Waszej wiedzy aparat tak działa? Oprócz C5dMk1 rzecz jasna..
Czytając ten wątek wygląda na to, że tylko D700 to potrafi ;)
Albo inaczej - który wg. Waszej wiedzy aparat tak działa? Oprócz C5dMk1 rzecz jasna..
Przecież napisał,że i 20D i 5dmkI robią to szybciej, albo inaczej - robią to wystarczająco szybko, aby być użyteczne. Poza tym tu nie chodzi o to w jakim czasie ostrzy mkIII, tylko o to, że 20D i 5DI robi to szybciej, a powinno być dokładnie odwrotnie. Skoro macie inne doświadczenia to może aparat jest po prostu uszkodzony i tyle, ale wciskanie kitu w stylu "zmień sposób fotografowania" bo mkIII jest tak boski, że nie przystoi po prostu zrobić fotkę, trzeba jeszcze odprawić kilka zdrowasiek przed.
Dokładnie tak jak piszesz .Obudowa współczesbej lustrzanki jest tak ukształtowana aby kciuk obsługiwał AF a wskazujący spust.
Konfiguruję na jeden przycisk jak daję pstrykać komuś niewprawnemu lub do street foto z opuszczonej reki.
Do tego manual,analiza kadru i sytuacji. i wtedy decyduje o szybkości i jakości fotograf a nie body.Czasu jest dosyć.
Mój aparat ostrzy tak szybko jak potrzebuję.Typ aparatu,obiektywu nie ma wielkiego znaczenia.Do takich fot Smiena starczy spoko.
Czasem myślę że przydałby się rok ze Smieną wielu fotografom.Jesli komuś się jakiś automat nie wyrabia [ a zawsze ma limit ],należy go wyłączyć i ustawiać sam.Nie tylko w fotografii zresztą.
Wyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.
No dobrze, nigdy nie próbowałem robić fot z rozdzielonym AF i migawką bo moje wcześniejsze body tego nie miało.
Powiedz mi w jaki sposób miałoby mi to pomóc bo nie bardzo rozumiem. Do tej pory po wciśnięciu spustu do spodu wyzwolenie następowało po ułamku sekundy. Z doświetlaczem działa to natychmiast. Jakim cudem dodatkowy przycisk przyśpieszyłby to?
Każdy wie, że kiedy "jest tak ciemno że nieraz w wizjerze ledwo co widzę", to są to warunki ekstremalne. W takim razie zupełnie nie rozumiem, dlaczego zamiast inwestować kupę kasy w nowe wynalazki Canona, nie używasz sprzętu który od dawna oferuje wspomaganie AF z body..? No i posiadasz Mk1 doskonale dające radę w takich warunkach - Ty nie potrzebujesz Mk3.
Dlaczego doświetlacz na body jest lepszy od doświetlacza w lampie??
A mkIII kupiłem bo mk I ma około 200tyś klatek i notoryczny front focus, ponadto od około 2 miesięcy coś stało się z buforem i niezależnie od karty zapisuje strasznie długo. Po prostu się zamula. Nie chcę robić offtopa ale może ktoś się z tym spotkał?
Ponadto z nadejściem mk III wiązałem wielkie nadzieje na jeszcze większy komfort związany z AF.
teraz link działa, a na 15 zdjęciu jest chyba restauracja stary browar w Tarnobrzegu zgadłem? Na jakim iso mniej więcej robiłeś te zdjęcia. I mam nadzieje, że nie zapomnisz mi przesłać tak jak obiecałeś.
O ile pamiętam to jest to Wola Ociecka koło Jasła. Na pewno nie zapomnę, już zrobiłem katalog i wrzuciłem tam kilka fot które mogłyby być miarodajne ale cały czas pisze te posty w biegu a chciałby jeszcze wybrać coś z wesel i Ci podesłać.
Czułości to w przypadku 20D zazwyczaj ISO800, a piątka 1000, 1600 i dwie są chyba na 3200.
To są stare foty i nie ma tu nic z mkIII.
Przecież napisał,że i 20D i 5dmkI robią to szybciej, albo inaczej - robią to wystarczająco szybko, aby być użyteczne. Poza tym tu nie chodzi o to w jakim czasie ostrzy mkIII, tylko o to, że 20D i 5DI robi to szybciej, a powinno być dokładnie odwrotnie. Skoro macie inne doświadczenia to może aparat jest po prostu uszkodzony i tyle, ale wciskanie kitu w stylu "zmień sposób fotografowania" bo mkIII jest tak boski, że nie przystoi po prostu zrobić fotkę, trzeba jeszcze odprawić kilka zdrowasiek przed.
Dokładnie! Nie rozumiem dlaczego muszę zmieniać sposób foce wraz z aparatem. Stare modele dawały rade to dlaczego nowy nie wyrabia?
Jestem pewny że jest z nim coś nie tak.
Nie chce reklamować ale w totalnej ciemności D700 z wspomaganiem z lampy i 24-70 2,8 to potrafi.. problemem jest tylko wybranie punktu ostrości bo nie widać fotografowanego przedmiotu, ale tutaj doskonale sobie radzi autofokus.
[QUOTEWyobraźnia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Świadomie wybrałeś sposób, który z samego założenia z góry skazuje Cię na większy procent straconych zdjęć. Po to jest możliwe rozdzielenie przycisku AF od spustu migawki, żeby można było jeszcze szybciej fotografować. Tylko w zamian wymaga umiejętności posługiwania się niezależnie dwoma palcami, jakkolwiek to zabrzmi.
Dokładnie tak jak piszesz .Obudowa współczesbej lustrzanki jest tak ukształtowana aby kciuk obsługiwał AF a wskazujący spust.
Konfiguruję na jeden przycisk jak daję pstrykać komuś niewprawnemu lub do street foto z opuszczonej reki.
Do tego manual,analiza kadru i sytuacji. i wtedy decyduje o szybkości i jakości fotograf a nie body.Czasu jest dosyć.
Mój aparat ostrzy tak szybko jak potrzebuję.Typ aparatu,obiektywu nie ma wielkiego znaczenia.Do takich fot Smiena starczy spoko.
Czasem myślę że przydałby się rok ze Smieną wielu fotografom.Jesli komuś się jakiś automat nie wyrabia [ a zawsze ma limit ],należy go wyłączyć i ustawiać sam.Nie tylko w fotografii zresztą.
Ja używając drugiego przycisku do AF różnicy w szybkości jego działania nie widzę w porównaniu do trzymania wciśniętego do połowy spustu i dociśnięcia go w odpowiedniej chwili... różnica jest taka że przycisk AF służy tylko do AF, a spust dodatkowo uruchamia w aparacie pomiar światła, redukcje drgań aparatu... zużywając szybciej baterie...
Jeśli chodzi o manualne ostrzenie oczywiście można... dawniej aparaty i obiektywy były robione z myślą o takiej pracy... teraz z myślą o AF... ciekawy jestem tego manualnego ostrzenia z wizjerem w 5mIII i dzisiejszym obiektywami... i pojęcia ostrości. Chetnie skonfrontuje tą ostrość z Smieny z 5dmII...
Problem jest taki, że najwięcej o 5dmIII I jego AF piszą ludzie którzy na nim nie pracowali.. Pełen entuzjazmu kupiłem mIII bo kocham to, jak rejestruje matryca 5d... miałem nadzieje sprzedać wreszcie d700 którego tylko trzymam dla AF. Jednak okazuje się że kupa kasy poszła jedynie na więcej punktów AF i mniejsze szumy i tak... mamy żal i oczekiwania bo zapłaciliśmy nie mało.
Odpowiedź dla serano może być tylko jedna - spróbuj może gdzieś zabawy z 1d(s) III/IV/X . Z góry wyprzedzam dlaczego - shutter lag i blackout. Obstawiam że będzie bardziej satysfakcjonująco niż z 5d3 i możliwe że tego od niego oczekiwałeś nie sprawdzając uprzednio tych parametrów.
Odpowiedź dla serano może być tylko jedna - spróbuj może gdzieś zabawy z 1d(s) III/IV/X . Z góry wyprzedzam dlaczego - shutter lag i blackout. Obstawiam że będzie bardziej satysfakcjonująco niż z 5d3 i możliwe że tego od niego oczekiwałeś nie sprawdzając uprzednio tych parametrów.
Myślałem o tym, ale naczytałem się o cudownym AF na forach, który jest na równi z 1... Nastepnym razem nie kupie sprzętu za nim go nie przetestuje przez kilka godzin w warunkach bojowych. Zastanawiającym się nad zakupem polecam wypożyczalnie.... Nowa 5 nie jest zła.. to znakomity aparat, ergonomia bardziej mi pasuje niż w starej 5... i jak dla mnie cudowny dzwięk migawki, D700 przy niej to jak jakiś traktor. Jednak osobiście strasznie się zawiodłem tym AF dla którego go zamieniłem z mII. Mam nadzieje że to jeszcze jakoś poprawią, wtedy sprzęt marzenie.
Czytam ten wątek od dechy do dechy (planuje zakupić 5DMKIII +24-105/f4) i lekko głupieje. Nikona D800 odstrzeliłem za serwis i problemy jakie mają ludzie z lewymi punktami AF. Po moich testach 5DMKIII (z góry mówie typowo amatorskich) AF działał świetnie na szkiełku kitowym. Natomiast 85/f1.8 jakby troszku wolniej/. Drugim powodem jaki przemówił do mnie za D5MKIII to porównanie z D800 w sklepie. C i N testowane na obiektywach systemowych 85/f1.8 (Canon i Nikkor) i bez dodatkowych nastawów, od tak z ręki ładniejsze barwy i ogólnie fotka dla mojego oka wyszły z Canona. Wiem wiem, szczegóły matrycy z D800 powalają, ale ja mam problemy aby utrzymać aparat bez poruszenia zdjęcia wiec co dopiero utrzymać w bezruchu taką matrycę z D800 aby zachować wszystkie detala i wykorzystać jego moc. Jutro albo we wtorek zapinkalam po zestaw:
Canon 5D Mark III + Kit 24-105/f4
28/f1.8
85/f1.8
Powracając do wątku i problemów przedmówcy. Ja bym pofatygował się do jakiegoś sklepu aby podpiąć jakiś inny obiektyw i ew. do serwisu. Osobiście jestem w stanie zgodzić się z @serano że jest wk... . Ja bym się załamał jakby moja nowa pucha za prawie 13k działała "inaczej".
I ostatnia kwestia. Z racji, że jest to wątek "5DMKIII w praktyce", czy dobrze robie kupując Canon'a do robienia fot podróżując po świecie (ludzie, architektura, krajobrazy czasami i oczywiście mojego synka który jakby oddał mi choć 5% swojej energii i wigoru to 200k fotek bym zrobił w dwa miesiące hehe). W gre wchodzi 5DMKIII albo D800 (wiem że odpowiedź oczywista ze względu na fakt iż jest to przecież forum userów Canon'a). Niemniej jednak widzę, że są tu również userzy obu systemów.
Pozdrawiam
P.S. W profilu mam już opisany sprzęt :) ... oczywiście taki jaki planuje na dniach zakupić. Mam nadzieje że za kilka dni nie będę musiał zmieniać opisu sprzętu.
do jeżdzenia po świecie wziałbym nex-7 z 24/1.8 i zoomem 18-200 :) no chyba że jeździsz z paro kilogramowym statywem, itd itp
hi,
a ja jeżdżę z 5D... i plecakiem obiektywów (max 4 sztuki).
Wszystko leży w hotelu, w zależności od planu dnia / części dnia biorę 24-105 + drugi dostosowany do warunków...
to tak, żeby sobie potem w brodę nie pluć...
pzdr,
Kiedyś jeździłem z Nikonem D3S + 24-70/f2.8 a jeszcze wcześniej z Canonem 7D+24-105/f4. Z D3S to była sielanka, ale fakt. D3S dał mi po garach i to nieźle. Niestety musiałem posprzedawać sprzęty i po roku absencji nastawiłem się na Canon'a.
Natomiast jak patrzę na zdjęcia jakie robiłem 24-105/f4 na 7D to jestem wciąż zadowolony. Drugi powód przemawiający za Canonen opisałem powyżej. Trzeci powód to już kwestia osobowości. Zaparłem się i powiedziałem sobie że nie zejdę poniżej 5DMarkIII lub D800. Eksperymentowałem wcześniej z Sony Alfa (bezlusterkowcem), małymi kompaktami i .... nie to nie dla mnie (tak to prawda jestem onanistą sprzętowym, ale nic na to nie poradzę)
michael_key
26-08-2012, 20:45
Dobra z innej beczki (bo ostatnio gadane jest o prędkości AF-u), a boczne są w praktyce takie jak centralny? Czy też widać różnicę w szybkości i celności?
natywne iso 100 + 24 mpix z nex-7 są niedoprzecenienia na trasy.
K_4 --> wybór raczej zależny od szkieł których użyjesz. Jak potrzebujesz 85/1.2 to nie masz wyboru :D
Ja jadę na sigmach (szukam jeszcze do kompletu 15-30, którą kiedyś miałem), które sa w każdym systemie, ale ja to amator jestem i się nie znam :)
Dobra z innej beczki (bo ostatnio gadane jest o prędkości AF-u), a boczne są w praktyce takie jak centralny? Czy też widać różnicę w szybkości i celności?
pionowe punkty ostrości wyraźnie słabsze napewmo pod względem szybkości - ja odrazu je wyłączyłem. Z resztą bocznych (krzyżowe) ogromnej przepaści pomiędzy centralnym nie zauważyłem i to jest na plus w stosunku do mII. Dodam jedynie że jeszcze nie testowałem w ekstrymalnych warunkach... najciemniej (f 1,8 iso 2500 1/250)
michael_key
26-08-2012, 21:09
pionowe punkty ostrości wyraźnie słabsze napewmo pod względem szybkości - ja odrazu je wyłączyłem. Z resztą bocznych (krzyżowe) ogromnej przepaści pomiędzy centralnym nie zauważyłem i to jest na plus w stosunku do mII. Dodam jedynie że jeszcze nie testowałem w ekstrymalnych warunkach... najciemniej (f 1,8 iso 2500 1/250)
Aż z ciekawości chyba zagadam z gościem z mojego miasta w sprawie postrzelania D700 by przekonać się ma magii AF-u :)
W moim egzemplarzu boczne krzyżowe w słabych warunkach częściej pudłują niż środek i góra czyli podwójnie krzyżowe :( Mam wrażenie także że mają tendencje do back focusa.
Gdy jest jasno to 99% trafień. Generalnie im mniej światła tym gorzej z celnością i spadek jest wyraźny.
Na wyjazdy zawsze biorę bezlusterkowca. W moim przypadku jest to e-p1.
Olka wybrałem ze względu na dużą ilość szkieł (szczególnie stałek) i fakt że są i będą zawsze mniejsze od aparatów z aps-c.
Ponadto ma dość szybki AF, a nowsze modele e-p3, e-pl3, e-pm1 mają szybsze od nie jednej lustrzanki.
Miałem w rękach e-pm1 i jak się wkurzę już tak konkretnie na Canona to zacznę tym robić kotleta ;)
Plener ślubny na Malcie zrobiłem już swoim penem i 45 1,8 :)
czy dobrze robie kupując Canon'a do robienia fot podróżując po świecie (ludzie, architektura, krajobrazy czasami i oczywiście mojego synka który jakby oddał mi choć 5% swojej energii i wigoru to 200k fotek bym zrobił w dwa miesiące hehe).
Krótko mówiąc dobrze robisz :)
Ubiegłoroczny wypad zrobiłem z 50D + C24-105 + S10-20 link (http://arekantkowicz.pl/ladakh/), więc po 5DIII można spodziewać się więcej: bardziej użytecznego ISO + lepszego AF co poprawi zdjęcia w ciemnych klasztorach, kościołach i tym podobnych świątyniach oraz nocnego życia ulicy, do dynamicznych scen np. tańce oraz krajobrazów, ta plastyka obrazu. Z tym że zamiast C24-105 zastanów się nad bardziej użytecznym w podróży C70-200 f4 IS + C17-40 + C50 1,4.
Po ostatnich postach można odnieść wrażenie,że kupiliśmy niezły szrot?
może niektórzy, moja bajka cały czas trwa
...też nie narzekam, a przesiadłem się z 1ds3. Oczywiście przełożyłbym kilka opcji do nowego AFa, jak chociażby aktywacje tylko 9ciu zewnętrznych punktów i podświetlenie wybranego pkt. Chciałem jeszcze dodać, że rzadko używam środkowego punktu, takie przyzwyczajenie z jedynki :twisted:
...też nie narzekam, a przesiadłem się z 1ds3.
Czyli nie jest wolniej i mniej celnie :?:
--- Kolejny post ---
Ja się z powodu tych postów powstrzymałem od zakupu,który był już postanowiony :confused:
manfred1
27-08-2012, 14:24
serano a możesz mi w paru zdaniach powiedzieć o Af D700 w porównaniu do 5DmkIII. Bo w porównaniu do II mam rozeznanie. Napisz na PW aby nie robić wojny aefowej.
Czyli nie jest wolniej i mniej celnie
Czy jest wolniej? na pewno nie w trybie servo. W one shot może delikatnie wolniej na 50mm, na 24mm nie widzę różnicy. Wiadomo że jedynka miała konkretniejszy shutter lag co pewnie też ma na to wpływ. Porównać nie mogę bo niestety musiałem pozbyć się jedynki.
W reportażu nie widzę większych różnic, na ciemniejszej sali w tańcu też trafia tak samo jak jedynka.
Nie zauważyłem większego wzrostu nietrafionych zdjęć niż z jedynki. Używam wszystkich krzyżowych.
Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
Ja się z powodu tych postów powstrzymałem od zakupu,który był już postanowiony
a teraz wkleję coś z wątku o mk II sprzed paru lat
Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
Kuba, dzięki za głos rozsądku w wątku pełnym niezdrowych emocji. Mnie Twoje zdjęcia przekonują, że jest to bardzo dobra puszka i że warto ją mieć.
Na tym forum jest niestety niezdrowa sytuacja polegająca na tym, że najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy danego sprzętu nigdy nie mieli w rękach. Proszę więc ich wszystkich o nie wyciąganie pochopnych wniosków, nie wydaje mi się, żeby canon przy prezentacji nowej 5-ki strzelił jakąś gafę. Za dużo ma do stracenia. Moim zdaniem warto dopłacić różnicę w cenie do 5D mk2 w stosunku do starek 5-ki i wkrótce sam zamierzam tę puszkę kupić.
Wielkie dzięki dla kolegów, którzy mają już ten aparat i w jasny sposób prezentują jego możliwości - chwała Wam za to. A reszta niech się 3 razy zastanowi co pisze, bo później czyta to setki ludzi i powiela w innych wątkach.
lata mijają a nowy canon zawsze gorszy od starego;-), jednocześnie nowy stając się starym zyskuje na wszystkim
ot taka logika fotoludków
lata mijają a nowy canon zawsze gorszy od starego;-), jednocześnie nowy stając się starym zyskuje na wszystkim
ot taka logika fotoludków
Taaaakkkk... ale nie bierzesz pod uwagę, że nowe bywa niedopracowane i bywają wadliwe egzemplarze które robią właśnie ten rumor??
Miałem już kilka aparatów, nigdy nie psioczyłem i dopiero nowa piątka trafiła mi się "jakaś inna" :(
biorę, tzw choroba wieku niemowlęcego
nowa piątka trafiła mi się "jakaś inna"miałeś po prostu pecha
ale to nie przekreśla nowej piątki , a takie już możemy przeczytać opinie
A ja właśnie kupiłem 5DMKIII ze szkiełkami jakie planowałem (opis w profilu). Stwierdziłem, że odchodzenie od decyzji jaką podjąłem (pomimo że w głowie miałem waterloo który aparat kupić) uczyni mi większy burdel w głowie.
Teraz, że tak offtopem pojade, mam gdzieś negatywne opinie. Mój jest "outstanding" i nic tego nie zmieni.
A tak w temacie, mój AF ze szkłem 24-105/f4 ostrzy w mojej (jako amatora) opini kapitalnie we wszystkich strefach (miałem kiedyś ND3s + Nikkor 24-70/f2.8 i jakieś tam porównanie mam). Moim marzeniem jest teraz aby kupić 24-70/f2.8 IS II jak się pojawi mając nadzieje że wydobędzie maks. z 5DMKIII. No ale na to poczekam i powoli dozbieram.
W kwestii opini obecnych użytkowników aparatów, może by tak zrobić zwykły szkolny (obiektywny) system oceniania danych obszarów aparatu.
Np.
AF (przypadek A-n) - ocena (1-6)
funkconalnośc x - ocena (1-6)
funkconalnośc y - ocena (1-6)
funkconalnośc z - ocena (1-6)
....
....
....
Gdyby zebrało się więcej takich opini/ocen (obiektywnych na miarę możliwości opiniodawcy) potencjalni kupujący uśredniając wyniki, mogliby wtedy łatwiej podjąć decyzje.
Mi osobiście tego brakowało przed zakupem.
Teraz jest po frytkach z czego się cieszę.
Pozdrawiam
Proponuje zrobić zestawienie zdjęć osoób które narzekają na Mk3 z tymi, którzy nie narzekają.
Stawiam że Ci co narzekają schowają się z tyłu i to nie z powodu "wadliwego" czy niedopracowanego aparatu.
Jak włączy się podświetlanie na ekranie punktu af to najpierw znajdzie punkt a po ułamku sekyndy podświetli i to jest wkurzające więc wyłączyłem . Mam jednak pytaie. Jak ustawić żeby np: lewy -ustawiony punkt af w poziomie biegał w tym samym punkcie tylko w pionie/ Niby ustawiłem ale on po zmianie na pion ustawia się na środku. Czegoś nie wiem ?
Thomason2005
27-08-2012, 19:33
Jak włączy się podświetlanie na ekranie punktu af to najpierw znajdzie punkt a po ułamku sekyndy podświetli i to jest wkurzające więc wyłączyłem . Mam jednak pytaie. Jak ustawić żeby np: lewy -ustawiony punkt af w poziomie biegał w tym samym punkcie tylko w pionie/ Niby ustawiłem ale on po zmianie na pion ustawia się na środku. Czegoś nie wiem ?
Si...w menu AF, w czwartej zakładce, ostatnią opcję zmieniasz :D...Orientation linked AF point :). Pozdrawiam.
Dodam, że to jest po prostu oddzielne ustawiania AF na kadr poziomy i pionowy. To już było w 7D
No wlaśnie słyszałem ,ze to 7d miała ale nie dysponuję 7-demką . Dzięki!
--- Kolejny post ---
No i właśnie mam to właczone "Punkt AF powiązany z orient."ale nie chodzi wraz ze zmiana poożenia .Zatrzymuje sie na centralnym ?
Jakis myk tu jest ?
--- Kolejny post ---
Potwierdzam też dzialanie AF na punktach bocznych w złych warunkach oświetleniowych. Centralny radzi sobie dobrze , boczne juz słabiej >
KoArtFoto
27-08-2012, 20:25
witam
interesuje mnie połączenie 5dvIII z C 100mm macro L, jutro kupuje te puszkę i chce do niej 100-tke jako portret + macro - czyli wykorzystać uniwersalność, stabilizacje, dodam ze lubię ostrość w portrecie wiec świadomie wybieram 100L a nie 135L ( nie żeby 135-tce jej brakowało ), biorę do niej tez 35mm 2.0 ale to już inna sprawa,
w każdym razie interesuje mnie jaka 100L osiąga szybkość z 5dvIII, jak im się razem współgra w słabym świetle - czyli raczej techniczne połączenie niż optyczne ( bo tego spodziewam się na wysokim pułapie - robiłem 5d v2 + 100L i obrazek jest super lecz szybkość AF nie porywa )
pozdrawiam
Thomason2005
27-08-2012, 20:33
No wlaśnie słyszałem ,ze to 7d miała ale nie dysponuję 7-demką . Dzięki!
--- Kolejny post ---
No i właśnie mam to właczone "Punkt AF powiązany z orient."ale nie chodzi wraz ze zmiana poożenia .Zatrzymuje sie na centralnym ?
Jakis myk tu jest ?
--- Kolejny post ---
Potwierdzam też dzialanie AF na punktach bocznych w złych warunkach oświetleniowych. Centralny radzi sobie dobrze , boczne juz słabiej >
on zapamiętuje ostatnie ustawienie...jak zmienisz orientację (oczywiście w puszcze), to i tu zmieniasz AF, tymi samymi przyciskami/pokrętłami...
pamiętaj też, że skrajne AF mogą mieć słabszą skuteczność z powodu chociażby precyzji
Jak włączy się podświetlanie na ekranie punktu af to najpierw znajdzie punkt a po ułamku sekyndy podświetli i to jest wkurzające więc wyłączyłem ...
Całe szczęście, że Canon rozwiązał ten problem w trybie servo i przestał w ogóle podświetlać :mrgreen:
Tryb HDR jest super :) zdjęcie zrobione z ręki +-2
https://canon-board.info/imgimported/2012/08/IMG_48192jpgglPL-1.jpg?gl=pl
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-9SyY_IaSD8U/UDvCnxRUsOI/AAAAAAAADMQ/SjN-FvtK61c/s700/IMG_4819-2.jpg?gl=PL)
interesuje mnie jaka 100L osiąga szybkość z 5dvIII, jak im się razem współgra w słabym świetle - czyli raczej techniczne połączenie niż optyczne
W takich warunkach innego światła nie ma, obiekt nieruchomy, ostrość łapie natychmiast. Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek. (precyzyjny pomiar stoperem w jednej ręce i aparatem w drugiej :lol:). Może pomoże, nic lepszego nie mam. Ostrzone środkowym punktem, precyzyjnym.
https://canon-board.info/imgimported/2012/08/IMG_519422jpgglPL-1.jpg?gl=pl
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-Pq6LuADcTLs/UDvbX-0D8-I/AAAAAAAADMg/_ElBp18Pc0s/s700/IMG_5194-22.jpg?gl=PL)
W takich warunkach innego światła nie ma, obiekt nieruchomy, ostrość łapie natychmiast. Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek. (precyzyjny pomiar stoperem w jednej ręce i aparatem w drugiej :lol:). Może pomoże, nic lepszego nie mam. Ostrzone środkowym punktem, precyzyjnym.
Skrajne położenie dałeś na "najbliżej"? Fajny pomysł z tą świecą, potestuję tak swoją trójkę.
Tak jeszcze a'propos tego precyzyjnego punktu, po lekturze artykułów na Canon DLC (http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.shtml?categoryID=12), to w sytuacji z Twojego zdjęcia użyłbym zwykłego pojedynczego punktu AF. Dość przystępnie i logicznie jest tam to wytłumaczone kiedy ma sens używanie zawężonego punktu, a kiedy może stwarzać problemy. Chyba że miałeś na myśli precyzyjny w sensie środkowy.
Ciekawią mnie jeszcze opinie użytkowników na temat gorszego działania bocznych punktów AF - nie zauważyłem czegoś takiego nawet w kiepskim oświetleniu. Z zasady rzadko używam centralnego punktu na tym body. Może chodzi o to, że mam włączone tylko krzyżowe? No bo te nie-krzyżowe z założenia są mniej skuteczne.
to w sytuacji z Twojego zdjęcia użyłbym zwykłego pojedynczego punktu AF. Dość przystępnie i logicznie jest tam to wytłumaczone kiedy ma sens używanie zawężonego punktu, a kiedy może stwarzać problemy. Chyba że miałeś na myśli precyzyjny w sensie środkowy.
Nie doszukiwałbym się w tym ujęciu większej logiki, tak miałem ustawiony i strzeliłem, precyzyjny miałem na myśli pojedynczy mały kwadracik w dużym kwadraciku - fachowo nazywa się to "jednopunktowy spot AF".
luc_october
28-08-2012, 13:23
Ostatnio zrobiłem sobie test wysokiego ISO w tragicznych warunkach i jestem mile zaskoczony ile można wyciągnąć z nowej piąteczki.
Poniżej zdjęcie testowe które jest już po obróbce i odszumianiu oraz przeskalowane do 1440x960:
https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C9860-1s.jpg
1/40 f/1.4 ISO 51200
Najbardziej cieszy mała utrata kolorów. Minusami są banding, utrata szczegółów i nieszczęsna plama w prawym dolnym rogu.
I jeszcze jedno. Autofocus fazowy już w tych warunkach nie miał szans, ale na liveview jeszcze ostrzył :)
I druga foteczka na identycznych ustawieniach:
https://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C9887s.jpg
Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek.
Podobnie testowałem swoje piątki. Masz możliwość sprawdzenia jak szybko zrobi to mkI lub mk II ?
Czy ktoś ma zamiar kupić ten programik? Chętnie się przyłączę ?
:)
Nie doszukiwałbym się w tym ujęciu większej logiki, tak miałem ustawiony i strzeliłem, precyzyjny miałem na myśli pojedynczy mały kwadracik w dużym kwadraciku - fachowo nazywa się to "jednopunktowy spot AF".Nie o logikę ujęcia chodzi, tylko o właściwości tej figurki na samochodziku (bo z opisu wynika, że na nią ostrzyłeś), ale to musiałbyś przeczytać wspomniane artykuły, żeby była jasność, nieważne. Ponowię natomiast pytanie, czy skrajne położenie pierścienia ostr., to było to na "najbliżej", bo to zasadnicza kwestia przy obiektywie macro, a 1,2 sek jak piszesz, to dość długo gdyby chodziło o powrót z ustawienia na nieskończoność, a z przeciwnego końca nie długo ;).
Codzi oczywiscie o FoCal.
popi1612
28-08-2012, 17:05
Tak czytam niektóre opinie "w praktyce" i chyba jednak poczekam "jeszcze chwilę" z przesiadką na kolejne body/obiektyw...
Tak na marginesie wkurzający fakt kaszanienia nowinek technologiczy (w tym przypadku MkIII) jest niczym w porównaniu do faktu brnięcia w ślepą uliczkę przy, hm... olewaniu potencjalnych klientów przez, zarówno, firmę na C jak i na N.
Kiedyś wystarczał 1 krzyżowy, i tylko 3 programy (M,Av,Tv), i brak szybkiej zmiany ISO/filmu (choć to faktycznie mogło być nieźle upierdliwe) a teraz co? Jeden egzemplarz obiektywu trafia, drugi nie. Jeden egzemplarz aparatu ostrzy, drugi nie...
Cena postępu? Chyba podstępu.
I żeby nie było (no tak, zapomniałbym), że kiedyś sprzęt faktycznie był niezawodny (solidny?!) a obecnie słowo "niezawodny" systematycznie dezaktualizuje się w "rękach" kolejnych focących.
Panowie z C/N: weźcie się w końcu kurna do roboty!
Tak czytam niektóre opinie "w praktyce" i chyba jednak poczekam "jeszcze chwilę" z przesiadką na kolejne body/obiektyw...czekaj, a nawet sprzedaj to co masz bo tylko camera obscura pozbawiona jest wad
nikt ,nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek a zwłaszcza tak "nieudanych" sprzętów. koniec kropka
ile można jęczeć? i dlaczego jęczą głównie ci co nie maja tego sprzętu??????
jęczcie w watkach , które was dotyczą ,proszę
czekaj, a nawet sprzedaj to co masz bo tylko camera obscura pozbawiona jest wad
nikt ,nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek a zwłaszcza tak "nieudanych" sprzętów. koniec kropka
Wybacz ale uważam, że popi1612 ma racje, czołowi producenci traktują po macoszemu pewne sprawy, a inni producenci znowu nie dają pewnych rozwiązań. Doznałem to na własnej skórze.
Wyścig na nowe lepsze body ale nie za dobre, żeby nie dać wszystkiego powoduje, że zapomina się o tym że sprzęt musi być dobrze przetestowany nim pójdzie do sklepu. A ja Ci powiem że w pierwszy wieczór zobaczyłem że w moim 5d mkIII podświetlenie LCD włącza się przy przełączaniu trybów z C1 na C2 i C3.
Wczoraj patrze a w nowym firmwarze już zostało to wyeliminowane.
To jest namacalne świadectwo że robią to na już oby poszło i zarabiało.
Jak można było tego nie zauważyć??
To co dopiero mogli spitolić w ważniejszych sprawach jak AF??
to po co kupujesz taki szajs?? kup w końcu coś porządnego, ciesz się życiem a nie trać go na takie rzeczy
A wracajac do konkretnych rzeczy a nie biedolenia, to czy na wysokich iso nadal jest ten dziwny zafarb w prawym dolnym rogu po aktualizacji softu?
luc_october
28-08-2012, 18:40
A wracajac do konkretnych rzeczy a nie biedolenia, to czy na wysokich iso nadal jest ten dziwny zafarb w prawym dolnym rogu po aktualizacji softu?
Niestety tak i chyba się to nie zmieni :/
Na samplach które dałem na poprzedniej stronie widać ewidentnie, a soft mam najnowszy.
Przyznam że na fotach z "zycia" do ISO 12800 nie zauważyłem tego problemu. Mam tu na myśli mRAW.
Robiłem też czarną klatkę (z dekielkiem na szkle :)) i po rozjaśnieniu mRAW w ACR widzę niewielkie skupienie szumu w prawym dolnym rogu, niewiele większe od reszty kadru.
Może piszecie tu o większych czułościach niż 12800?
Nie jestem szumofobem ale dla mnie to jest max użyteczności.
Nie o logikę ujęcia chodzi, tylko o właściwości tej figurki na samochodziku (bo z opisu wynika, że na nią ostrzyłeś), ale to musiałbyś przeczytać wspomniane artykuły, żeby była jasność, nieważne. Ponowię natomiast pytanie, czy skrajne położenie pierścienia ostr., to było to na "najbliżej", bo to zasadnicza kwestia przy obiektywie macro, a 1,2 sek jak piszesz, to dość długo gdyby chodziło o powrót z ustawienia na nieskończoność, a z przeciwnego końca nie długo ;).
Skraj był najdalszy, ten od początku, bo między 3m a nieskończonością na skali jest ze 2mm ;-), ostrzone na samochodzik. Ściągnąłem ten artykuł, w wolnej chwili spróbuję się zagłębić w jego treść.
Narzekaczom tym, którzy nie mając aparatu a się wypowiadają: mówię stanowcze NIE.
--- Kolejny post ---
Podobnie testowałem swoje piątki. Masz możliwość sprawdzenia jak szybko zrobi to mkI lub mk II ?
Niestety nie.
Skraj był najdalszy, ten od początku, bo między 3m a nieskończonością na skali jest ze 2mm ;-), ostrzone na samochodzik.No właśnie o to mi chodziło.
Ściągnąłem ten artykuł, w wolnej chwili spróbuję się zagłębić w jego treść.To co ściągnąłeś, to zapewne pdf ze szczegółowym opisem systemu AF - bardzo przydatny, żeby poznać intencje twórców i wiedzieć co i z czym. Natomiast chodziło mi jeszcze o artykuły powiązane, do których linki są w prawym, dolnym rogu strony z mojego linka. Są tam podane dość przystępne informacje praktyczne co do stosowania poszczególnych trybów AF.
Narzekaczom tym, którzy nie mając aparatu a się wypowiadają: mówię stanowcze NIE.
He he, przyłączam się :D
Konrado84
28-08-2012, 22:41
Mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używa śledzenia AF w tańcu w połączeniu z 85L?
Jeśli tak to jakie ustawienia sprawdzają Wam się najbardziej?
Pytam pod kątem celności AFa (może być wolniej, zwłaszcza, że 85L szybkie nie jest, ale z naciskiem na jak najczęściej i najbardziej prawidłowo trafione zdjęcia).
Zakładam "standardową ruchliwość" tańczących i przyzwoite warunki oświetleniowe na sali.
Jako, że odzewu kiedyś brak... ponawiam pytanie :)
skydiver
28-08-2012, 23:14
Czy ktoś używał z 5d mk III zamiennika akum. Phottix Titan (tego z procesorem co wskazuje stan naładowania)? Własnie nabyłem nowego 5d, akum. się ładuje...ale korci mnie żeby użyć zamienniki, które bez problemu śmigały z 5d mk II:)
skydiver
29-08-2012, 00:08
Pytanie: jak ustawić, żeby punkt AF ustawiał się joystickiem tak jak w 5d mk II bez naciskania klawisza wyboru AF? Czytam instrukcję i jakoś tego nie mogę znaleźć.
Czy ktoś używał z 5d mk III zamiennika akum. Phottix Titan (tego z procesorem co wskazuje stan naładowania)? Własnie nabyłem nowego 5d, akum. się ładuje...ale korci mnie żeby użyć zamienniki, które bez problemu śmigały z 5d mk II:)Spokojnie używaj. Mam trzy zamienniki, nie Phottix, z chipem. Jedyna kwestia, to to że aparat widzi ten sam numer seryjny dla wszystkich trzech :). Poziom naładowania i zużycia pokazuje normalnie.
Pytanie: jak ustawić, żeby punkt AF ustawiał się joystickiem tak jak w 5d mk II bez naciskania klawisza wyboru AF? Czytam instrukcję i jakoś tego nie mogę znaleźć.O jaki wybór Ci chodzi? Bo wybór punktu AF masz domyślnie pod joystickiem, z tego co pamiętam. A jeśli nie, to: Q --> Ustawienia Własne --> Multi Sterownik --> Bezpośredni Wybór Punktu AF. O to chodzi?
skydiver
29-08-2012, 00:39
Dzięki Kuba, o to dokładnie mi chodziło:) A już się wystraszyłem, że zmienili sposób wyboru AF:) Domyślnie po zakupie aparatu nie było ustawione pod joystickiem tylko musiałem naciskać wybór AF i dopiero joystick działał.
O jaki wybór Ci chodzi? Bo wybór punktu AF masz domyślnie pod joystickiem, z tego co pamiętam. A jeśli nie, to:
QUOTE --> Ustawienia Własne --> Multi Sterownik --> Bezpośredni Wybór Punktu AF. O to chodzi?[/QUOTE]
Jako, że odzewu kiedyś brak... ponawiam pytanie :)Konrado84 - nie mam 85L, nie focę tańczących. Robię inne zdjęcia i używam czasem śledzenia. Na podstawie tego, co wyczytałem z puszką w ręku w artykułach nt. nowego AF w Canon Learning Center, mogę Cię trochę naprowadzić, skoro brak odzewu.
W wyborze ustawień najwięcej zależy od tego jak blisko masz do fotografowanego obiektu, czyli ile kadru on zajmuje, oraz czy jest pojedynczy, czy nie. Jeśli masz grupę tańczących ludzi typu dyskoteka, to od razu odpada tryb auto-wyboru punktu AF (ten najwiekszy obszar) - ten tryb sprawdza się genialnie w przypadku pojedynczych obiektów typu narciarz, deskorolkarz, lecący ptak itp. Tryb strefowy również będzie zawodzić w tłumie tańczących. Konkretną osobę w tańcu najłatwiej będzie śledzić punktowym rozszerzonym o 4 lub 8, w zależności od tego jak duża w kadrze jest twarz śledzonej osoby, czy na co tam ostrzysz ;). Punkt AF ustawiasz tak, żebyś nie musiał przekadrowywać. Zacznij od Case 2 - z ignorowaniem pojawiających się przeszkód. Jednak ten tryb lepiej się nadaje do śledzenia obiektów będących w jednostajnym ruchu. Następnie case 4, 5 i 6, ew. z dostrajaniem czułości. Sam ostatecznie musisz dojść, co u Ciebie najlepiej się sprawdzi. Żeby poznać logikę działania poszczególnych suwaków, polecam lekturę artykułów z Canon Digital Learning Center (http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.shtml?categoryID=12) - tam jest przewodnik w pdf i u dołu, z prawej linki do kilku artykułów z pomocnymi informacjami nt. tego AF. Na konkretnych przykładach jest wytłumaczone działanie poszcz. suwaków.
Znalazłem cos takiego :
Phottix TITAN LP-E6 (http://eos-60d.pl/akcesoria/zasilanie/9-phottix-titan-lp-e6)
Czy ktoś używał z 5d mk III zamiennika akum. Phottix Titan (tego z procesorem co wskazuje stan naładowania)? Własnie nabyłem nowego 5d, akum. się ładuje...ale korci mnie żeby użyć zamienniki, które bez problemu śmigały z 5d mk II:)
Ja mam jakiegoś Newella i wszystko działa, tylko że mniej klatek na nim robię. Nawet z gripem wszystko elegancko pokazuje.
Widzisz ja mam, i jęczę-nie ukrywam, bo tyle co nowa piątka była w serwisie to można oszaleć. Najpierw wymiana bebechów a teraz kalibracje. Czy tego oczekuje się od sprzętu tej półki za niemałe pieniądze. Oczywiście o co chodzi? o AF, który niby taki genialny, i może i jest ale jak trafisz egzemplarz z wadą AF to nic Ci po super ostrej eLce.
Widzisz ja mam, i jęczę-nie ukrywam, bo tyle co nowa piątka była w serwisie to można oszaleć.
To może wyślij piątkę do serwisu w Berlinie?
Widzisz ja mam, i jęczę-nie ukrywam, bo tyle co nowa piątka była w serwisie to można oszaleć.współczuje, czasem tak się zdarza
To może wyślij piątkę do serwisu w Berlinie?
A uważasz, że faktycznie jest lepszy? Czy za wysyłkę zapłacę, czy odbywa się to tak jak u nas.
podobno lepiej się znają na serwisowaniu ,jak to Niemcy ,porządni do końca
Qbańczyk
29-08-2012, 13:54
Grip Phottix BG-5DIII do lustrzanki Canon 5D Mark III - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5118-nowo%C5%9B%C4%87-Grip_Phottix_BG-5DIII_do_lustrzanki_Canon_5D_Mark_III.html)
A uważasz, że faktycznie jest lepszy? Czy za wysyłkę zapłacę, czy odbywa się to tak jak u nas.
Kalibrację na pewno dokładniej zrobią - sprzęt do kalibracji mają z najwyższej półki, łącznie ławą z ruchomymi celami do regulacji servo ;-) Całość na powierzchni dużego pokoju robi naprawdę wrażenie, wątpię, by Żytnia dysponowała takim osprzętem.
Z wysyłką może być ciężko, są bardzo oporni jeśli chodzi o przesyłĸi do/z Polski. Ale można próbować rozmawiać (mnie raz się udało wysyłkowo). Oczywiście opłaty na Twój koszt. Można też się umówić na konkretny dzień i pojechać osobiście - skalibrują w parę godzin.
Biorąc pod uwagę jak (przynajmniej 2 lata temu) na Żytniej kalibrowali Sony to gorzej być nie może. Mam tutaj na myśli "profesjonalny" sprzęt.
Jest
Grip Phottix BG-5DIII do lustrzanki Canon 5D Mark III
Inaczej niż w oryginale ładuje sie baterie i nie ma joystica
Jest
Grip Phottix BG-5DIII do lustrzanki Canon 5D Mark III
Inaczej niż w oryginale ładuje sie baterie i nie ma joystica
??
Moja wersja ma joystick.
Jak ładuje się do oryginału w tej wersji baterie to nie wiem.
Jedyna zastrzeżenia co mam to takie jak do każdego innego gripa, czyli mało poręczna doczepiana grucha, niestety w niektórych przypadkach bardzo przydatna.
maki1000
29-08-2012, 15:12
Zbieram się do kupna nowej piątki i mam kilka pytań:
1. Da się tak ustawić auto-iso żeby w trybie Av, iso było dobierane w ten sposób żeby uzyskać czasy 1/200 i krótsze?
Uprzedzając niektóre odpowiedzi - mógłbym robić na Tv ale wtedy przysłona leci na 1.2-1.4 i ciężko trafić.
2. Do jakiej wartości można ustawić auto-iso? (w mkII wkurza mnie np. że tylko do iso3200)
Reszty się chyba doczytałem więc pytania zbędne :)
skydiver
29-08-2012, 16:19
1. Możesz - ustawiasz minimalny najdłuższy czas naświetlania, czyli np. 1/200 sek. Swoją drogą nie lepiej użyć trybu M?
2. Do 25600.
1. Da się tak ustawić auto-iso żeby w trybie Av, iso było dobierane w ten sposób żeby uzyskać czasy 1/200 i krótsze?
Uprzedzając niektóre odpowiedzi - mógłbym robić na Tv ale wtedy przysłona leci na 1.2-1.4 i ciężko trafić.
2. Do jakiej wartości można ustawić auto-iso? (w mkII wkurza mnie np. że tylko do iso3200)
luc_october
29-08-2012, 16:21
Wszystko o czym piszesz jest możliwe. Niestety najkrótszy minimalny czas to 1/250. Wygodniej w 5d3 jest wejść w manuala, gdzie jest już normalne auto-iso i można sobie ustawić czas np 1/1000 i przysłonę a iso samo się dobiera.
popi1612
29-08-2012, 16:56
to po co kupujesz taki szajs?? kup w końcu coś porządnego, ciesz się życiem a nie trać go na takie rzeczy
Rozumiem, że masz coś porządnego w zanadrzu w zamian do zaproponowania?
Idąc Twoim tokiem "rozumowania" powinienem najpierw kupić sprzęt a potem jęczeć. Świetne, dziekuję.
Swoim postem chciałem uświadomić tylko fakt iż producenci zamiast zrobić wszystko by dograć tak ważną rzecz jak AF (chyba, że uprzesz się by udowadniać racje kiepskich focących, że liczy się klatka jako całość i ostre wcale nie musi być ostre) wpierniczają się w jakieś, praktycznie!, nikomu niepotrzebne wodotryski, które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę".
Żenada producentów niestety omija szerokim łukiem gdyż zawsze znajdą się tacy, których skuszą nowinki technologiczne typu, choćby HDR; no tak, bo po co przyłożyć się do zwiększenia tonalności? Najpierw musimy upchnąć ten - jak to ładnie kolokwialnie nazwałeś - "szajs".
popi1612 czego nie rozumiesz w tytule "5DmkIII w praktyce "????? kup i jęcz nie masz to jęcz w innym wątku
Swoim postem chciałem uświadomićmnie ?? szczęśliwego właściciela mk3??? dziękuje postoje
nikomu niepotrzebne wodotryskirozumiem, nie mam nie widziałem ,nie znam się ale wygarnę cala prawdę i tylko prawdę
dziękujemy
które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę". ignoranci głownie wypowiadają się o rzeczach o których nie maja pojęcia , zupełnie jak ty;)
które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę".
really? nie sadze
Żenada producentów niestety omija szerokim łukiem gdyż zawsze znajdą się tacytego nie rozumiem,uświadom mnie poprawna polszczyzna :mrgreen:
typu, choćby HDRjak se kupisz to se wydłubiesz scyzorykiem ta funkcje ,taki pro jak ty nie potrzebuje przecież hdr, mnie i nie tylko mnie się podoba (poczytaj posty)
Rozumiem, że masz coś porządnego w zanadrzu w zamian do zaproponowania?ja z czystym sercem polecam mkIII:D
skydiver
29-08-2012, 19:26
Muszę poprawić swoją odpowiedź. Nie można ustawić konkretnie 1/200. Jest do wyboru 1/125 lub 1/250. Nie ma nic pomiędzy, a szkoda.
Wszystko o czym piszesz jest możliwe. Niestety najkrótszy minimalny czas to 1/250. Wygodniej w 5d3 jest wejść w manuala, gdzie jest już normalne auto-iso i można sobie ustawić czas np 1/1000 i przysłonę a iso samo się dobiera.
Tak też myślałem, by w ten sposób ominąć ograniczenie maksymalnego czasu 1/250 (w rzeczywistości bardzo często ustawia 1/320). Okazało się jednak, że w AutoISO i na Manualu nie można korygować ekspozycji, a jak wiadomo światłomierz szczególnie w pomieszczeniach "lubi być korygowany" szczególnie na +2/3EV.
Zdecydowałem się jednak, przy mało dynamicznych scenach korzystać z Av i AutoISO.
Sprawdza się to rewelacyjnie np podczas przygotowań ślubnych.
Moja też ma ale mam zastrzeżenia do pracy tego ustrojstwa. Chyba wiem dla czego czść optuje za oryginałami :(
??
Moja wersja ma joystick.
Jak ładuje się do oryginału w tej wersji baterie to nie wiem.
Jedyna zastrzeżenia co mam to takie jak do każdego innego gripa, czyli mało poręczna doczepiana grucha, niestety w niektórych przypadkach bardzo przydatna.
Konrado84
29-08-2012, 21:39
Konrado84 - nie mam 85L, nie focę tańczących. Robię inne zdjęcia i używam czasem śledzenia. Na podstawie tego, co wyczytałem z puszką w ręku w artykułach nt. nowego AF w Canon Learning Center, mogę Cię trochę naprowadzić, skoro brak odzewu.
W wyborze ustawień najwięcej zależy od tego jak blisko masz do fotografowanego obiektu, czyli ile kadru on zajmuje, oraz czy jest pojedynczy, czy nie. Jeśli masz grupę tańczących ludzi typu dyskoteka, to od razu odpada tryb auto-wyboru punktu AF (ten najwiekszy obszar) - ten tryb sprawdza się genialnie w przypadku pojedynczych obiektów typu narciarz, deskorolkarz, lecący ptak itp. Tryb strefowy również będzie zawodzić w tłumie tańczących. Konkretną osobę w tańcu najłatwiej będzie śledzić punktowym rozszerzonym o 4 lub 8, w zależności od tego jak duża w kadrze jest twarz śledzonej osoby, czy na co tam ostrzysz ;). Punkt AF ustawiasz tak, żebyś nie musiał przekadrowywać. Zacznij od Case 2 - z ignorowaniem pojawiających się przeszkód. Jednak ten tryb lepiej się nadaje do śledzenia obiektów będących w jednostajnym ruchu. Następnie case 4, 5 i 6, ew. z dostrajaniem czułości. Sam ostatecznie musisz dojść, co u Ciebie najlepiej się sprawdzi. Żeby poznać logikę działania poszczególnych suwaków, polecam lekturę artykułów z Canon Digital Learning Center (http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.shtml?categoryID=12) - tam jest przewodnik w pdf i u dołu, z prawej linki do kilku artykułów z pomocnymi informacjami nt. tego AF. Na konkretnych przykładach jest wytłumaczone działanie poszcz. suwaków.
Dzięki za cenne wskazówki!
Poeksperymentuję troszkę w oparciu o to i to linka do podesłanej lekturki :)
Czas zacząć wykorzystywać ten AF bardziej niż tylko one shot z ew. dobiegaczką ustawioną pod programowalnym przyciskiem na domyślnych opcjach... :)
Moja też ma ale mam zastrzeżenia do pracy tego ustrojstwa. Chyba wiem dla czego czść optuje za oryginałami :(
CC2 jest taki wątek jak grip - czy warto przepłacać w kategori pozostałe. Tam możesz się wypowiedzieć i coś więcej napisać o tym gripie. A w gripie oryginalnym baterie są ładowane z boku, widać to na zdjęciach zamieszczonych np. w dowolnym sklepie internetowym, a nie z tyłu jak np. w gripie do canon 7d. W gripie phottix jest z tyłu ładowanie baterii no i nie ma joysticka, a np. w pixel vertax jest tak samo jak w oryginale ładowanie baterii i joystick. Pozdro
skydiver
29-08-2012, 22:32
Tak sobie czytam instrukcje i guidy do AF mojej nowej zabawki... i jest to dosyć mocno skomplikowany temat w porównaniu z 5d mk II. Ilość ustawień AF jest imponująca. W sobotę mam ślub plus wesele i nie chciałbym czegoś zepsuć... :)
Jakich ustawień AF używacie np. podczas odejście od ołtarza, na weselu, przy fotografii osób poruszających się na weselu w kierunku obiektywu?
Chodzi mi szczególnie o ustawienie priorytetu servo, czułości śledzenia, śledzenia przyśpieszania-zwalnianie, czułość przełączania punktu AF, jedno punktowy spot AF czy może zwykły jednopunktowy (np. podczas przygotowań), powiększenie punktu AF czy może wszystkie punkty otaczające lub AF strefowy przy odejściu pary od ołtarza?
Swoją drogą zastanawiam, się czy problemy niektórych osób z AF nie wynikają z faktu, że któraś z tych wielu funkcji uległa przestawieniu.
Będę wdzięczny za wypowiedź osoby które już testowały sprzęt podczas ślubów.
Dwie, myślę istotne kwestie dotyczące nowego AF:
- tryb strefowy różni się zasadniczo działaniem od punktowego rozszerzonego (o 4 lub 8 punktów AF), mimo że w wizjerze wygląda podobnie. W punktowym rozszerzonym priorytet ma cały czas główny punkt, a dodatkowe go wspomagają w razie potrzeby. W strefowym wszystkie punkty strefy mają równorzędny priorytet, wiec działa on jak tryb autowyboru, ale o mniejszej powierzchni krycia. Efektem jest ostrzenie na którykolwiek punkt pokrywający obiekt/element znajdujący się najbliżej aparatu (czyli np. nos zamiast oka, ucho zamiast konturu głowy itp.). Wnioski pozostawiam użytkownikom.
- jednopunktowy spot AF nie powinien być traktowany jako podstawowy tryb jednopunktowego AF. Jako podstawowy tryb należy traktować "zwykły" jednopunktowy. Spot będzie przydatny przede wszystkim w statycznych scenach typu portret studyjny + jasne szkło i podobnych, gdzie spokojnie można celować w źrenicę, rzęsy itp. (każdy już będzie wiedział jak to sobie przełożyć na innego typu sceny). Drugie sensowne zastosowanie spota to oczywiście fotografowanie z użyciem teleobiektywów, czyli znowu nierzadko coś w typie portretu, w sensie wypełnienia kadru przez obiekt (ale często inna dynamika). Szkółka Canona przytacza całkiem trafny przykład motocyklowego kasku z "daszkiem" (wiecie o co chodzi, jakiś cross czy coś, i rowery chyba też, nie znam się), kiedy to zwykły punktowy AF mógłby wyostrzyć daszek zamiast twarzy, co przy tele już może spaprać zdjęcie. Jednak w tzw. codziennym użyciu (moje spostrzeżenia i AF-Przewodnik Canona) spot-AF może czasem przysporzyć problemów i straconych zdjęć (jedno ważne już tak straciłem - mydło), ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi, a znikąd pomocy. I o tym bym pamiętał..
To takie dwa zagadnienia, które w moim odczuciu mogą mieć znaczenie dla użytkownika nowego AF.
I jeszcze post scriptum odnośnie głównej różnicy systemu AF pomiędzy 5D3 i 1Dx - ujmując rzecz na skróty, AF piątki "nie rozróżnia kolorów", bo i system pomiaru ekspoz. ich nie rozróżnia. W jedynce ta właściwość (Canon's Intelligent Tracking and Recognition system, EOS iTR) ma dodatkowo pomagać w śledzeniu obiektów w trybie Servo. Dodatkowo, jedynka posiada 3 liczydła (2x Digic5+, 1x Digic4), a piątka oficjalnie jedno (Digic 5+) i ..podobno drugie do AF.
Zgadza się tak jest .
Tak sobie czytam instrukcje i guidy do AF mojej nowej zabawki... i jest to dosyć mocno skomplikowany temat w porównaniu z 5d mk II. Ilość ustawień AF jest imponująca. W sobotę mam ślub plus wesele i nie chciałbym czegoś zepsuć... :)
Jakich ustawień AF używacie np. podczas odejście od ołtarza, na weselu, przy fotografii osób poruszających się na weselu w kierunku obiektywu?
Chodzi mi szczególnie o ustawienie priorytetu servo, czułości śledzenia, śledzenia przyśpieszania-zwalnianie, czułość przełączania punktu AF, jedno punktowy spot AF czy może zwykły jednopunktowy (np. podczas przygotowań), powiększenie punktu AF czy może wszystkie punkty otaczające lub AF strefowy przy odejściu pary od ołtarza?
Swoją drogą zastanawiam, się czy problemy niektórych osób z AF nie wynikają z faktu, że któraś z tych wielu funkcji uległa przestawieniu.
Będę wdzięczny za wypowiedź osoby które już testowały sprzęt podczas ślubów.
--- Kolejny post ---
Miałem podobną sytuację . Aparat ledwo z kartona wyjąłem a juz ślub i impreza.Nie było czasu na testy i zastanawianie się . Ustawiłem centralny precyzyjny AF i tyle a potem tylko sterowałem iso.Iso sie przydao bo ksiądz zabronił robienia zdjęć z tzw .bliska a że miałem C70-200 f4to też wysokie neatywne iso mnie uratowało. Z lampą też nie było lekko. bo nie miałem czasu przetestować.Poszedłem na skruty -auto.Napociłem sie niemało.Jedno czego byłem pewny to baterii!.Myśle ,że pod presją imrezy trudno ci będzie .To jednak trzeba przestrzelic i dostosowac do własnych wymagań.Moim zdaniem podejdź do tego standardowoPo imrezie juz cos bedziesz wiedział i wtedy dostosujesz sobie maszyne.Teraz wiem coraz wiecej o mozliwościach i zaleznościach ale i tak dużo tego . Praktyka to nas moze uratowac . hheheh :)
Zgadza się tak jest .
--- Kolejny post ---
Tu bym się zgodził.Pstrykałem regaty. Białe zagle-duża powierzchnia i precyzyjny sopt głupiał. W takim przypadku zwykły lub rozszerzony spokojnie załatwił by sprawę .
Dwie, myślę istotne kwestie dotyczące nowego AF:
- tryb strefowy różni się zasadniczo działaniem od punktowego rozszerzonego (o 4 lub 8 punktów AF), mimo że w wizjerze wygląda podobnie. W punktowym rozszerzonym priorytet ma cały czas główny punkt, a dodatkowe go wspomagają w razie potrzeby. W strefowym wszystkie punkty strefy mają równorzędny priorytet, wiec działa on jak tryb autowyboru, ale o mniejszej powierzchni krycia. Efektem jest ostrzenie na którykolwiek punkt pokrywający obiekt/element znajdujący się najbliżej aparatu (czyli np. nos zamiast oka, ucho zamiast konturu głowy itp.). Wnioski pozostawiam użytkownikom.
- jednopunktowy spot AF nie powinien być traktowany jako podstawowy tryb jednopunktowego AF. Jako podstawowy tryb należy traktować "zwykły" jednopunktowy. Spot będzie przydatny przede wszystkim w statycznych scenach typu portret studyjny + jasne szkło i podobnych, gdzie spokojnie można celować w źrenicę, rzęsy itp. (każdy już będzie wiedział jak to sobie przełożyć na innego typu sceny). Drugie sensowne zastosowanie spota to oczywiście fotografowanie z użyciem teleobiektywów, czyli znowu nierzadko coś w typie portretu, w sensie wypełnienia kadru przez obiekt (ale często inna dynamika). Szkółka Canona przytacza całkiem trafny przykład motocyklowego kasku z "daszkiem" (wiecie o co chodzi, jakiś cross czy coś, i rowery chyba też, nie znam się), kiedy to zwykły punktowy AF mógłby wyostrzyć daszek zamiast twarzy, co przy tele już może spaprać zdjęcie. Jednak w tzw. codziennym użyciu (moje spostrzeżenia i AF-Przewodnik Canona) spot-AF może czasem przysporzyć problemów i straconych zdjęć (jedno ważne już tak straciłem - mydło), ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi, a znikąd pomocy. I o tym bym pamiętał..
To takie dwa zagadnienia, które w moim odczuciu mogą mieć znaczenie dla użytkownika nowego AF.
I jeszcze post scriptum odnośnie głównej różnicy systemu AF pomiędzy 5D3 i 1Dx - ujmując rzecz na skróty, AF piątki "nie rozróżnia kolorów", bo i system pomiaru ekspoz. ich nie rozróżnia. W jedynce ta właściwość (Canon's Intelligent Tracking and Recognition system, EOS iTR) ma dodatkowo pomagać w śledzeniu obiektów w trybie Servo. Dodatkowo, jedynka posiada 3 liczydła (2x Digic5+, 1x Digic4), a piątka oficjalnie jedno (Digic 5+) i ..podobno drugie do AF.
spot-AF może czasem przysporzyć problemów ... ponieważ pokrywa tak mały obszar, że łatwo nim trafić na "gładkie pomiędzy" i wtedy się gubi,
Wprawdzie nie miałem takiego przypadku ale super, że zwróciłeś uwagę na taki niuans. Czytanie tego tasiemca przydaje się :)
dokładnie ja ostatnie tez zauważyłem że czasami spot-AF nie jest najlepszym wyjsciem w niektórych sytuacjach, w ten weekend bede testował kolejne ustawienia i mam nadzieje ze w końcu odkryje już do końca ten system bo za każdym razem jest już coraz lepiej :)
...od siebie dodam, że spot to jest to czego brakowało mi w AFie 1ds3. Używam go do szerokich kadrów kiedy chcę ostrzyć na twarze, które wtedy są bardzo małe, a zwykły punkt w tym wypadku pokrywa zbyt wiele.
skydiver
30-08-2012, 11:38
Czyli mam rozumieć, że np. podczas statycznych scen w kościele np. przy użyciu 85L na 1.2 lub 35L na 1.4 lepiej używać spot czy zwykły punktowy?
Jakie powinno być ustawienie AF podczas odejścia pary od ołtarza przy użyciu 35mm na 1.4? Śledzenie zwykłe, priorytet serwo na ostrość i AF punktowy z punktami otaczającymi będzie ok?
...to już zależy od kadru i sytuacji. Ja na 85 raczej nie używam spota, wtedy ostrząc na oko taki punkt jest ok, nie wiem czy wiesz o co chodzi? Kiedyś miałem problemy z 24L żeby złapała tam gdzie chcę, ponieważ duży punkt pokrywał mi osobę i jeszcze łapał trochę tła. A jak w tle dużo kontrastów to jest lekki problem i lepiej strzelić kilka razy.
jakieś sample z Sigmą 12-24?