Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
15
...od siebie dodam, że spot to jest to czego brakowało mi w AFie 1ds3. Używam go do szerokich kadrów kiedy chcę ostrzyć na twarze, które wtedy są bardzo małe, a zwykły punkt w tym wypadku pokrywa zbyt wiele.No, zgadza się. To jest wtedy jakby odpowiednik ostrzenia na rzęsy przy portrecie.
Nabyłem Newella zamiennik do LP-E6. Wszystko gra i wskazuje. Aparat stał sie ciężki jak ch..........Nie wyobrażam sobie pracy z c-70-200 2,8
popi1612
31-08-2012, 11:45
becekpl, wyluzuj bo jak na razie to Twoje wypowiedzi świadczą o ignoranctwie
maki1000
31-08-2012, 14:32
Jest gdzieś w sieci instrukcja w języku polskim do mkIII ?
jaroslaw.majcher
31-08-2012, 14:53
Jest gdzieś w sieci instrukcja w języku polskim do mkIII ?
A na stronie canona szukał? EOS 5D Mark III (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?DLtcmuri=tcm:125-921110&page=1&type=download)
maki1000
31-08-2012, 16:40
A na stronie canona szukał? EOS 5D Mark III (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?DLtcmuri=tcm:125-921110&page=1&type=download)
Hehe, ale jestem osłem :) straciłem z godzinę a instrukcja na stronie canona wisi ;-)
Czołem,
PW udostępnił sterowniki beta pod swoje MiniTT1 i FlexTT5. Z tego co wyczytałem z komentarzy na FB - wszystko działa, choć to na razie beta.
Link do pobrania
PocketWizard (http://www.pocketwizard.com/support/downloads/beta)
Opinie ludzi na FB: Wall Photos | Facebook (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151228629161584&set=a.111522396583.120684.90213201583&type=1)
Pozdrawiam
Wojtek
Wlasnie wgralem nowy soft do PW.
Teraz po kilku szybkich testach moge napisac, dziala w koncu PW MiniTT1 i FlexTT5 z Canonem 5D mk III.
Pozdrawiam...
możesz podać link do pobrania tego beta-firmware ?? Klikam na ich stronie i jestem tylko odsyłany to tu to tam :(
--- Kolejny post ---
ok, już trafiłem - trzeba aktywować w Pocket Wizard Utility, że chce się mieć dostęp do Beta firmware.
skydiver
01-09-2012, 10:48
Powiedzcie, czy nie ma już problemu z wywoływaniem mraw w 5d mk3? Podobno były jakieś przekłamania w kolorach czy w demozaikowaniu. Dziś mam ślub i wesele, a nie zdążyłem tego przetestować. Swoją drogą współczuje Nikoniarzom gigantycznych plików z d800 - nie wyobrażam sobie robić zdjęć podczas wesela w 36mp. Osobiście najważniejsze sceny robię w 22mp, a większość zdjęć na weselu w 10mp- w zupełności wystarcza.
Przy okazji: testowałem dziś aparat z pixel king (nadajnik plus 2 lampy) i śmiga wszystko idealnie. Więc jeśli komuś wystarczają funkcje pixel to bez sensu imo kupować wizzardy za tyle kasy. Duży plus w pixel king to wbudowane w nadajnik wspomaganie AF- z czujnikiem środkowym działa bez zarzutu.
manfred1
01-09-2012, 10:58
Więc jeśli komuś wystarczają funkcje pixel to bez sensu imo kupować wizzardy za tyle kasy.
No ale problem w tym że póki nie ma controlera to PK jest jedynie zwykłym i drogim wyzwalaczo nadajnikiem jakich sporo na rynku.
maki1000
01-09-2012, 11:02
Ja kupiłem Wizardy tylko dlatego, że stopka nadajnika przenosi pełną automatykę. Nowe pixele tak potrafią?
jaroslaw.majcher
01-09-2012, 11:28
Ja kupiłem Wizardy tylko dlatego, że stopka nadajnika przenosi pełną automatykę. Nowe pixele tak potrafią?
Nie, ale nowe YONGNUO to potrafią. PW przenosi automatykę. Ale co dalej? Jak zamontujesz AC3 jak lampa jest na stopce? Można sterować za pomocą np 580EX ale od tygodnia przekonuję się, że to rozwiązanie działa w cały świat. W ogóle mam nieodparte wrażenie, że PW działają w cały świat. Mam je od kilku tyg i praktycznie przy każdym ustawieniu gdy lampa jest na stopce w PW umieszczonym na aparacie i chce używać grup jest coś nie tak... Nie wiem, może mam uszkodzone PW. Chciałem to skonfrontować ale żaden z właścicieli nie ma ochoty odpisać mi w wątkach do tego przeznaczonych :-)
Po umieszczeniu 580exII na PW sterowanie odbywa sie przez lampe, dziala wszystko, grupy itd...
PW przenosi wtedy wszystkie informacje droga radiowa, a nie jak to ma miejsce w samych lampach, podczerwienia ...
Zwieksza sie wiec zasieg dzialania oraz mozliwosc dzialania w plenerze, dzieki radiu.
Jesli to nie dziala, trzeba szukac przyczyny albo w lampie sterujacej, albo w PW - wadliwe...
Opisuje na przykladzie moich PW, nadajnik i trzy odbiorniki.
skydiver
01-09-2012, 12:10
Pixel King przenoszą również pełną automatykę, zoom, TTL2, grupy, jest pełne sterowanie lampami w menu 5dmk III. I do tego mają wspomagania AF w nadajniu - to ogromny plus IMO. I do tego kosztują grosze. Wcześniej miałem Pixell Knight i były problemy ze stabilnością, wieszały się. Całe szczęście w sklepie przyjęli mi w ramach gwarancji i zamienili na pixel king.
jaroslaw.majcher
01-09-2012, 12:11
Wysłałem Ci PM z prośbą o kontynuację tej rozmowy w Wątku bezprzewodowe wyzwalanie lamp i tam też odpowiem cytatem na Twoją odpowiedź.
luc_october
01-09-2012, 12:12
Powiedzcie, czy nie ma już problemu z wywoływaniem mraw w 5d mk3? Podobno były jakieś przekłamania w kolorach czy w demozaikowaniu. Dziś mam ślub i wesele, a nie zdążyłem tego przetestować. Swoją drogą współczuje Nikoniarzom gigantycznych plików z d800 - nie wyobrażam sobie robić zdjęć podczas wesela w 36mp. Osobiście najważniejsze sceny robię w 22mp, a większość zdjęć na weselu w 10mp- w zupełności wystarcza.
Polecam jednak dokupić trochę więcej kart i pracować na full RAW'ach, chyba, że chcesz po weselu założyć nowy wątek na forum: "jak pozbyć się zielonych cieni w mRAW'ach z 5d3" :D
jaroslaw.majcher
01-09-2012, 12:23
Pixel King przenoszą również pełną automatykę, zoom, TTL2, grupy, jest pełne sterowanie lampami w menu 5dmk III. I do tego mają wspomagania AF w nadajniu - to ogromny plus IMO. I do tego kosztują grosze. Wcześniej miałem Pixell Knight i były problemy ze stabilnością, wieszały się. Całe szczęście w sklepie przyjęli mi w ramach gwarancji i zamienili na pixel king.
Nie przenoszą automatyki przez nadajnik w który wpięta jest lampa (body -> nadajnik -> lampa). Lampa w ogóle nie działa bo to nie jest stopka do lampy.
maki1000
01-09-2012, 13:48
Nie używam kontrolera ac3. Moja konfiguracja jest prosta: body na M, lampa na nadajniku w automacie i druga lampa na odbiorniku jako kontra. Na sali weselnej sprawdza się wyśmienicie.
Jednak nie róbmy tu offtopa, pisz na PW jak coś.
Wracając do 5d mkIII - na co ustawiliście sobie przyciski programowalne w swoich puszkach?
jaroslaw.majcher
01-09-2012, 14:10
Odpisałem z zacytowaniem w wątku Bezprzewodowe wyzwalanie lamp. EOT
skydiver
01-09-2012, 14:52
Ja pod podglądem ostrości wrzuciłem AF servo- super, bo można w każdej chwili przestawić bez odrywania oka od wizjera a pod M-FN poziomnica elektroniczna z siatką - przydaje się w w kościele przy fishu i bardzo szerokim kącie.
Wracając do 5d mkIII - na co ustawiliście sobie przyciski programowalne w swoich puszkach?
Przede wszystkim "*" dałem na blokowanie ekspozycji - włącz / wyłącz. Zdecydowanie bardziej mi to odpowiada niż tryb domyślny, gdzie po naciśnięciu trzeba czekać na timer.
Spust zwykle tylko pomiar exp. bez blokowania i bez AF.
Podgląd GO - we własnym trybie krajobrazowym domyślnie. Poza nim oczywiście przełączanie na AI Servo. Szkoda że to nie działa w trybie włącz / wyłącz.
Pod "Set" mam podgląd zdjęcia.
MFN - poziomica / wybór pola AF.
Reszta chyba domyślnie.
spust- to mam pomiar i AF start (jakoś nie mogę się przyzwyczaić do rozdzielenia AF ale moze to porzyjdie z czasem)
GO- mam AI Servo
m-fn- poziomica
SET- ISO
krzychoo
01-09-2012, 22:24
Czy ktoś używa 5d3 z długimi tele i tc? jak tam jest ze skutecznością z af w trybie servo?
U mnie też na poglądzie głębi jest servo, jednak przy pionowych kadrach z gripem ciężko tam dosięgnąć. Tak na marginesie, na prawdę nie mam zielonego pojęcia dlaczego Canon nie udostępnia dowolnej funkcji pod dowolny przycisk albo choć mocno rozszerza zakres programowalności. Dla mnie idealnie byłoby gdyby np przełączanie na szybkie servo było pod AF-on-chyba najistotniejsza możliwa, dla mnie, ewentualna modyfikacja a gwiazdka powinna pozwalać na blokadę ekspozycji w trybie trzymaj-puść (to akurat przyzwyczajenie z nikona i uważam, że to bdb rozwiązanie). W 5d3 jest to tylko możliwe na spuście, ciekawe dlaczego nie ma szerszej możliwości regulacji, przecież to wyłącznie prosta kwestia software'owa a udogodnienie ogromne. SET u mnie ISO i jest to genialne rozwiązanie-chyba najlepszy "programowalny przycisk" tej konfiguracji.
skydiver
02-09-2012, 12:01
Jestem po pierwszym ślubie i weselu z nową zabawką. Wrażenia:
- AF... bajka:) W końcu 35L i 85L mogę używać na pełnych otworach w dowolnym punkcie ostrości:) AF bardzo czuły, na ciemnej sali weselnej spokojnie jechałem bez wspomagania z lampy. AF super dokładny w każdym punkcie niezależnie od przysłony. Odnoszę jednak wrażenie, że nieco dłużej ostrzy niż mk II. Być może to kwestia ustawień - robiłem na konfiguracji ogólnej AF, servo z priorytetem na ostrość. Znikoma ilość zdjęć nieostrych:) W końcu zapomniałem co to takiego przekadrowywanie zdjęcia przed naciśnięciem spustu do końca:) W żadnym z moich szkieł nie musiałem korzystać z microadjustment (35L, 85L, 16-35L). Co ciekawe 35L miał FF na 5D mk II.
-Silent Shutter- świadkowa po ślubie spytała czy zrobiłem dużo zdjęć, bo jakoś nie było mnie słychać, a wujek to ciągle kłapał lustrem:)
-ISO: w skrajnych sytuacjach używałem 25 600 ISO: czarnobiałe bardzo OK, kolorowe: szum jest spory, ale w tego rodzaju reporterce to moim zdaniem akceptowalne. Lepiej zrobić zdjęcie zaszumione niż nie zrobić go wcale. Poza tym tak do 10 000 ISO imo zdjęcia w pełni akceptowalne. Robiłem głównie w mraw (poza kościołem), nie wiem jak na pełnych rawach.
-nie wiem jak u Was, ale odnoszę wrażenie, że 5D mk III sporo niedoświetla -1/3 do nawet -1EV. Zauważyłem, że tak się często dzieje przy autoiso. Też tak macie?
-white balance - jest gigantyczna poprawa w stosunku do MK II. Zdjęcia z wesela praktycznie idealne. Bardzo mało poprawek. Finał jest taki, że jakieś 150 zdjęć dla klienta wybrałem i obrobiłem w 3 godziny w DPP...i teraz właśnie się konwertują:)
-ktoś tu pisał o zielonych pasach w mraw- prawie cale wesele zrobiłem w mraw i nie zauważyłem czegoś takiego.
-ktoś pytał o AF z 85L. Cóż...jest bardzo dokładnie niezależnie od punktu, ale odnoszę wrażenie, że centralny punkt ostrzy nieco wolniej niż mk II lub mk I. Do wesela chyba bym wolał 85/1.8, ale bez sensu kupować drugie szkło.
Jak dla mnie to pierwszy aparat (poza jedynkami), który nie utrudnia robienia zdjęć:) Prowadzi się jak dobry samochód: wszystko miło, przyjemnie, błyskawicznie i bez niespodzianek:) Jedyny mankament jaki do tej pory zauważyłem do niedoświetlanie- czasem dosyć nieregularne (być może to wina autoiso jak już ktoś pisałem...no ale ta funkcja jest tak banalna i genialna, że praktycznie wszystkie zdjęcia bez lampy robiłem na autoiso.
Miło się czyta pozytwyne opinie z "pola boju"
Jedyny mankament jaki do tej pory zauważyłem do niedoświetlanie
Również zauważyłem, ale tłumaczyłem sobie to brakiem wystarczających umiejętności - szczerze to i tak bardziej widzę że to problem po mojej stronie.
-ktoś pytał o AF z 85L. Cóż...jest bardzo dokładnie niezależnie od punktu, ale odnoszę wrażenie, że centralny punkt ostrzy nieco wolniej niż mk II lub mk I. Do wesela chyba bym wolał 85/1.8, ale bez sensu kupować drugie szkło.
Nie mam za dużego doświadczenia z tymi szkłami, chociaż mam 85/f1.8. Zaintrygowała mnie kwestia wymiany eLki na f1.8
Czy są ku temy jakieś przesłanki ? Słyszałem 85L to "szef wszystkich szefów" w tej kategorii.
powody to zapewne szybsze ostrzenie i o połowe mniejsza waga. A widocznie koledze f/1.2 nie jest potrzebne na ślubach :)
skydiver
02-09-2012, 14:10
Ale nigdzie nie napisałem, że chodzi o wymianę 85L na 1.8, jeśli już to dokupienie wersji 1.8 na wesele:)
Chodzi mi tylko o to,że w kwestii działania AF na weselu lepiej sprawdzi się wersja 1.8- będzie druzgocąco szybsza, choć L-ka z trudem daje radę.
Zaintrygowała mnie kwestia wymiany eLki na f1.8
Czy są ku temy jakieś przesłanki ? Słyszałem 85L to "szef wszystkich szefów" w tej kategorii.
Ale nigdzie nie napisałem, że chodzi o wymianę 85L na 1.8, jeśli już to dokupienie wersji 1.8 na wesele:)
Chodzi mi tylko o to,że w kwestii działania AF na weselu lepiej sprawdzi się wersja 1.8- będzie druzgocąco szybsza, choć L-ka z trudem daje radę.
Faktycznie, masz rację - źle to ująłem.
Czy ktoś używa 5d3 z długimi tele i tc? jak tam jest ze skutecznością z af w trybie servo? spędziłem dzisiaj pol dnia na frisbee show z 70-200 f2.8 L. rok temu robiłem to samo tylko było 7d +70-200 f4
dzisiaj testowałem różne ustawienia Af
różnica ogromna na plus 5dmk3, głownie w ilości trafionych zdjęć, praktycznie nie wymagających obróbki
AF super dokładny w każdym punkcie niezależnie od przysłony. Odnoszę jednak wrażenie, że nieco dłużej ostrzy niż mk II.
Mam podobne odczucia z tym że u mnie szczególnie wyczuwalne jest to na OneShot.
Silent Shutter- świadkowa po ślubie spytała czy zrobiłem dużo zdjęć, bo jakoś nie było mnie słychać, a wujek to ciągle kłapał lustrem
Fantastyczna rzecz! W kościele jestem bezgłośny, na plenerze nie rozpraszam, a i podczas zwyczajnego "polowania na miny" gdy nie gra muzyka bywam długo nie zauważony. Jest to jedna z najlepszych funkcji w jaką wyposażono ten aparat.
-nie wiem jak u Was, ale odnoszę wrażenie, że 5D mk III sporo niedoświetla -1/3 do nawet -1EV. Zauważyłem, że tak się często dzieje przy autoiso. Też tak macie?
Tak, też tak mam ale już wiem jakie są tego przyczyny. Nowy światłomierz który zachowuje się inaczej niż ten w 5D mkI (nie wiem jaki był w mkII) oraz nowy wyświetlacz z automatyczną regulacją jasności świecenia.
Trzeba się ich nauczyć, powoli się przyzwyczajam. Inna sprawa to korekcja lampy. Mam wrażenie że częściej w sali koryguję na ponad +1EV niż dawniej (przy czym kontroluje histogram).
Niestety nie posiadam 85L, a 85USM ma szybki AF ale bywa niecelny, cudów z nim nie ma natomiast jest szybki, to fakt. Myślę że warto to kupić bo obraz ma naprawdę świetny, bardzo ostry od pełnej dziury, mniejsze aberracje od Lki, tylko bokeh gorszy od większej siostry.
popi1612
02-09-2012, 19:34
-Silent Shutter- świadkowa po ślubie spytała czy zrobiłem dużo zdjęć, bo jakoś nie było mnie słychać, a wujek to ciągle kłapał lustrem:)
[...]
-white balance - jest gigantyczna poprawa w stosunku do MK II. Zdjęcia z wesela praktycznie idealne. Bardzo mało poprawek.
Mam dwa pytania:
1) czy podczas stosowania Silent Shutter zauważyłeś, może, lekko opóźnione działanie migawki od chwili naciśnięcia spustu?
2) rozumiem, że nie definiowałeś temp.barwowej i jechałeś na Auto; podobny - "dobry" WB - występował zarówno z lampa jak i bez?
skydiver
02-09-2012, 20:46
Popi,
1) Oczywiście, że jest ciut wolniej. Ale generalnie to jest tak szybki aparat, że nawet w trybie silent shutter wydaje mi się, że jest szybszy od mk II.
2) Nie definiowałem temperatury. Cały czas auto wb i jestem bardzo mile zaskoczony. Ilość nietrafionych WB z lampą lub bez jest chyba podobna. Generalnie jeśli nie trafiał to było za dużo żółci, co dosyć łatwo skorygować w DPP. Światło na sali było dosyć trudne: generalnie ciemno i obracające się żarówki w wielu kolorach (niebieski, żółty, czerowny, zielony itp.)- spójrz na foto nr 4,7-11, 14 w galerii wesele na mojej stronie. Btw. nr 8 robione na 25600 ISO- wiem to miniaturka, ale nawet przy rozdzielczości 3mp jest bardzo w porządku.
Zrobiłem dziś mały test dotyczący DR, a konkretnie możliwości wyciągania wszystkiego co się da z klatki.
Testowałem możliwości 5D mkIII i przy okazji dla porównania mk I. Głównie chciałem porównać jakość mRAW i dużego RAWa.
Zapisałem to samo zdjęcie na dwóch kartach, na jednej mały RAW na drugiej duży.
Testowane czułości ISO 50, 100, 200. Poniższy opis dotyczy ISO 100.
Pierwsze spostrzeżenia:
mRAW -ciemniejsze o około 1/3 EV cienie i gorsza dynamika w światłach o około 2/3. Cienie zielone z małą ilością ziarna kolorowego i małym ziarnem luminacji lecz o innym gruboziarnistym charakterze w stosunku do RAW. Widoczny ale nie bardzo przeszkadzającym banding.
RAW -lepsza dynamika od małego RAWa, cienie bardziej zaszumione kolorowym szumem i drobnoziarnistym luminacji. Bardziej wyraźny banding.
Obróbka mRAW czyli: usunięcie zieleni i pod jaśnienie ekspozycji do poziomu naświetlenia cieni w dużym RAWie, mamy troche lepsze cienie niż w dużym rawie ale z zielonymi wstawkami w najgłębszych partiach i gorsze (mniej szczegółów) w cieniach.
Obróbka RAW czyli: skalowanie do 11 mpx, usunięcie nadmiaru kolorowego szumu, niewielkie poprawienie kontrastu samych cieni.
Efekt:
- duży RAW: więcej szczegółów w światłach, dzięki innemu, drobniejszemu ziarnu luminacji mamy także więcej szczegółów w cieniach. W cieniach także delikatnie więcej szumu chrominancji mimo usuwania (ACR). Bardzo niewielki banding.
- mRAW: mniej szczegółów w światłach, ziarno luminacji w cieniach bardzo małe ale grubsze przez co mniej szczegółów. Mimo usuwania zieleni z cieni widać lekki zafarb w półtonach. Ziarna chrominacji praktycznie brak, mimo mniejszego odszumiania ze strony programu niż w dużym rawie.
Moje wnioski: duży RAW w plener, mały RAW do pomieszczeń i dużych czułości ale tylko gdy mamy mało miejsca na karicie i używamy ISO więcej niż 3200.
Jeszcze w skrócie o ISO50, bardzo czyste cienie i mało w światłach. Po niedoświetleniu świateł więcej cienie nadal czyste. Czułość ciekawa acz wymagająca kombinowania by uzyskać dobre efekty.
Mogę wrzucić testowe RAWy na zewnętrzny serwer ale nie wiem czy mogę podać tu link. Proszę o podpowiedź bo nie chcę jakiegoś upomnienia/ostrzeżenia czy innego grożenia :)
Na koniec małe spostrzeżenie dot. obrazków z 5D mkI. Na małych czułościach przepaści między tymi aparatami nie widzę, na dużych jest około 1EV do 1,5EV. Czasem zastanawiam się za co zabuliłem te 12tysi :(
Dziękuję za uwagę :)
za co zabuliłem te 12tysi za hdr i wyższe iso
za hdr i wyższe iso
Hehehe chyba tak ;D
A tak poważnie to najbardziej chyba jestem zadowolony z obsługi i z cichego trybu lustra :)
mnie amatorowi się wszystko w nim podoba
szczególnie iso,af i hdr- tutaj się trochę pobawię zwłaszcza architekturą
dużo dałeś ,mnie kosztował 7d +5dmk2;)
jeszcze dwie stówy na waciki zostały:mrgreen:
dużo dałeś ,mnie kosztował 7d +5dmk2;)
jeszcze dwie stówy na waciki zostały:mrgreen:
Nie wiem czy rzeczywiście nie byłoby to lepsze połączenie do kotleta. 7d do szybkich akcji gdzie liczy się moment a 5d mkII na plenery. A zużycie zawsze dzieli się na dwa body i starczyłyby może na sezon dłużej niż jedna puszka.
Niby mam to wszystko w jednej puszce ale nie do końca tak jest :(
Zobaczymy po serwisie AFu. Na razie okazało się że będę mógł wysłać go dopiero za tydzień.
Nie wiem czy rzeczywiście nie byłoby to lepsze połączenie do kotleta. 7d do szybkich akcji gdzie liczy się moment a 5d mkII na plenery. A zużycie zawsze dzieli się na dwa body i starczyłyby może na sezon dłużej niż jedna puszka.
różnica w jakości obrazka między 7d a 5d3 jest na tyle duża, że moim zdaniem nie da się ich używać równolegle w reportażu, żeby nie odczuwać pewnego dyskomfortu. przerabiałem już rózne towarzystwa dla 5d... i zawsze bolało.
Lucky Luck
03-09-2012, 19:43
różnica w jakości obrazka między 7d a 5d3 jest na tyle duża, że moim zdaniem nie da się ich używać równolegle w reportażu, żeby nie odczuwać pewnego dyskomfortu. przerabiałem już rózne towarzystwa dla 5d... i zawsze bolało.
A mój kumpel który używa do ślubów równolegle i 7d i 5dm2 nie ma żadnego dyskomfortu :)
Również "zleceniodawcy" nie tylko nie widzą różnicy , ale wręcz kiedy mają wybierać zdjęcia
do "fotoksiążki" często więcej wybierają z 7d niż 5d :) Może dlatego, że jak zauważył
najwięcej fajnych, nietypowych, trwających mgnienie oka chwil, spojrzeń, uśmiechów,
robi właśnie 7d ... /AF ?/
Może dlatego, że jak zauważył
najwięcej fajnych, nietypowych, trwających mgnienie oka chwil, spojrzeń, uśmiechów,
robi właśnie 7d ... /AF ?/
Chyba tak. MK II trudniej uchwycic mgnienie oka :) Inaczej ma sie sprawa z nowym mk III.
Natomiast jakosc obrazka z 7D faktycznie odbiega od tej z piatek. Lepiej miec wiec zestaw puszek o podobnej charakterystyce obrazu... Aczkolwiek, jak sie nie ma tego co sie by chcialo miec, to sie uzywa tego, co sie ma ... :)
Lucky Luck
03-09-2012, 21:08
Chyba tak. MK II trudniej uchwycic mgnienie oka :) Inaczej ma sie sprawa z nowym mk III.
Natomiast jakosc obrazka z 7D faktycznie odbiega od tej z piatek. Lepiej miec wiec zestaw puszek o podobnej charakterystyce obrazu... Aczkolwiek, jak sie nie ma tego co sie by chcialo miec, to sie uzywa tego, co sie ma ... :)
Jakość... jakość... jakość ... ważna, ale czy najważniejsza? A gdzie pomysłowość? kreatywność?
oryginalność? Oglądałem reportaże z wielu ślubów. Nudne jak flaki z olejem! Właściwie to
wszystkie takie same, zmieniały się tylko twarze. Miesiąc temu byłem na weselu, gościem
był student z lustrzanką "entry level", to jego ujęciami zachwycali się potem młodzi , a nie fotkami
z dwóch FF, które dżwigał na szyi i pasku fotograf. / w tym 5dm3 / . Widziałem jak student
z zazdrością patrzył na sprzęt fotografa .... a ja widząc reakcję młodych myślę, że powinno
być odwrotnie :)
Thomason2005
03-09-2012, 21:34
Nie mówcie mi, że 5DII nie da się uchwycić chwili...Nie no...co mają powiedzieć ludzie pracujący na analogach, którzy jakoś przez wiele lat potrafili robić zdjęcia, a ich sprzęt ani nie należał do szybkich, mogli zrobić znacznie mniej zdjęć...
To my robimy zdjęcia i to od nas zależy, co uchwycimy. Może i łatwiej 7D to zrobić, ale bez przesady.
Oki...temat wątku jest inny. 5DIII.
I love this body :)
michael_key
03-09-2012, 21:43
[...] to jego ujęciami zachwycali się potem młodzi , a nie fotkami
z dwóch FF [...]
A Ty się tymi ujęciami zachwycałeś?
Za chwilę dojdziemy do wniosku, że najlepsze foty ślubne wychodzą komórką. Sprzęt jest ważny nie ma co się oszukiwać.
Lucky Luck
03-09-2012, 22:13
.......
--- Kolejny post ---
A Ty się tymi ujęciami zachwycałeś?
Za chwilę dojdziemy do wniosku, że najlepsze foty ślubne wychodzą komórką. Sprzęt jest ważny nie ma co się oszukiwać.
Może nie tyle zachwycałem się , bo nie wpadam zbyt szybko w euforię, ale podobały mi się. Były
takie inne. Duża część robiona jakby z poziomu oczu małego dziecka lub większego psa. Nawet
zakładanie obrączek sfotografował od spodu. Poza tym na każdym zdjęciu były fajne "interakcje"
fotografowanych ludzi. Nie starał się, żeby goście wyglądali za zdjęciach ładnie, wydawało mi się,
że wręcz cechowała go tu pewna złosliwość :) Co więcej - jego zdjęcia wywoływały u młodych
emocje - śmiech, zawstydzenie i takie tam .... w przeciwieństwie do prawie beznamiętnie oglądanych
fotek wynajętego fotografa.
Sprzęt jest ważny, ale .... w tym przypadku nie był najważniejszy :)
5dMKII robi swietne zdjecia, szczegolnie w rekach dobrego fotografa, nie mniej jednak szybkosc AF daje nam mozliwosc uchwycenia wiekszej ilosci ulotnych momentow ...
A co do studenta z entry levelem - nie kazdy fachowiec, po 20 latach cykania slubow, sili sie na kreatywnosc wieksza niz sytuacja zmusza...
Po prostu chyba proza zycia, to kreatywnosaci kat .. :) Niejeden byly student, po 20 latach, bedzie robil przecietne zdjecia, nie bedzie mu sie chcialo kombinowac i szalec z aparatem...
Choc za 20 lat, to juz moze aparaty same beda robily zdjecia :)
--- Kolejny post ---
Tak sie zastanawiam, na ile kreatywnosci moze sobie pozwolic fotograf wynajety na zlecenie slubu. Zwazywszy na to, iz zdjecia takie musza cechowac sie pewnz jakoscia i standardem. A slub, jak to slub, dzieje sie akcja i nie ma powtorek ... Jak wiec zrobimy pewien "standardzik", moze juz nie byc czasu na dodatkowe "fisiowanie"... Co o tym sadzicie ?
Moim zdanie liczy się chwila! Plastyka na drugim planie. 35L podpięte do 20D zachwyca i niektórzy pytają czy to z piątki.
Zdecydowanie starymi piątkami da się złapać dobrą scenę ale traciłem też często przez shuter lagi, a 7D jest dużo szybsze.
Na pewno nie pozbywałbym się nigdy pełnej klatki ale mógłbym ją traktować wyjątkowo i tylko do specjalnych zastosowań, a resztę czesać szybkim dopracowanym body aps-c.
Myślałem że 5D mkIII łączy w sobie szybkość i jakość niestety obraz nie ma większej dynamiki od wielu różnych cropów innych producentów. A co do szybkości to lagi bardzo małe ale na razie o AF nie wypowiadam się stanowczo, bo nie wiem czy nie mam bubla.
--- Kolejny post ---
5dMKII robi swietne zdjecia, szczegolnie w rekach dobrego fotografa, nie mniej jednak szybkosc AF daje nam mozliwosc uchwycenia wiekszej ilosci ulotnych momentow ...
A co do studenta z entry levelem - nie kazdy fachowiec, po 20 latach cykania slubow, sili sie na kreatywnosc wieksza niz sytuacja zmusza...
Po prostu chyba proza zycia, to kreatywnosaci kat .. :) Niejeden byly student, po 20 latach, bedzie robil przecietne zdjecia, nie bedzie mu sie chcialo kombinowac i szalec z aparatem...
Choc za 20 lat, to juz moze aparaty same beda robily zdjecia :)
--- Kolejny post ---
Tak sie zastanawiam, na ile kreatywnosci moze sobie pozwolic fotograf wynajety na zlecenie slubu. Zwazywszy na to, iz zdjecia takie musza cechowac sie pewnz jakoscia i standardem. A slub, jak to slub, dzieje sie akcja i nie ma powtorek ... Jak wiec zrobimy pewien "standardzik", moze juz nie byc czasu na dodatkowe "fisiowanie"... Co o tym sadzicie ?
Też tak myślę. Standardzik musi być ale na najwyższym możliwym dla nas poziomie.
Niestety z czasem człowiek ma mniej zapału ale jak się trafi fajna para i ciekawi goście/miejsca to aż się chce starać i latać gdzie popadnie.
Lucky Luck
03-09-2012, 22:36
Zrobiłem kiedyś na ślubie / jako gość/ zdjęcie kiedy pannie młodej wypada z ręki bukiet,
i razem z panem młodym próbują go złapać zanim znieruchomieje na posadce :) Ich miny,
ręce wyciągnięte w kierunku lecącego bukietu .... zdjęcie oprawili i powiesili na ścianie.
Nie podejrzewałem siebie o taki refleks, a AF 7d o taką szybkość ... a może tylko miałem
szczęście :)
popi1612
04-09-2012, 07:42
Dzięki skydiver; 8-ka - w galerii - faktycznie źle nie wygląda.
Mówisz, że WB był na AUTO? No to chyba nie jest źle :)
Rafaelito
04-09-2012, 08:12
Niestety coraz więcej wynajętych fotografów i kamerzystów to śmierdzące lenie, które właśnie robią tylko standart a reszte czasu żrą, piją i podpierają ściany obwieszeni sprzętem, czekając aż jakieś wydażenie samo do nich przyjdzie. Najważniejsze uchwycili, resztę mają gdzieś. Sam jako amator nie raz zrobiłem zdjęcia czy nakręciłem film na weselu znajomych, które były chętniej oglądane lub wręcz były oglądane tylko moje niż wynajętego chałturnika. Całkiem niedawno kolega pokazał mi zdjęcia z wesela swojej siostry, wyobraźcie sobie, że nawet żadno nie było obrobione, kompletnie nic, prosto z puchy a były przy tym tak nudne, że każdy obejrzał je tylko raz i więcej nie chciał. Największe kuriozum z jakim się spotkałem to takie iż znajomemu po dwóch latach od wesela fotograf nie zrobił jeszcze zdjęć i ciągle coś kręci. Tak więc wolę studenta z pasją i troszkę gorszym sprzętem niż znudzonego "profesjonalistę" z być może 1 DX na szyi.
Wróćmy do tematu wątku :)
W sobotę na weselu miałem dziwną sytuacje, po zmianie obiektywu AF działał, ale ostrości nie było. Jeszcze dziwniejsze było to, że zachowywał się tak na 24mm i 50mm, na 85 było wszystko ok. Teraz już nie wiem czy AF niby coś złapał, czy po prostu przejechał do nieskończoności i zrobił zdjęcie. AF w LV działał poprawnie. Wszystko ustąpiło po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
Tak sobie myślę, że może jakiś paproch się gdzieś dostał, ale dlaczego na 85mm było wszystko ok.
Teraz jest wszystko ok jak gdyby nigdy nic, na wczorajszej sesji też bezproblemowo.
maki1000
04-09-2012, 10:50
Jaki mieliście numer zdjęcia po otrzymaniu body ze sklepu? Ja mam BJ6A9211.JPG - czy to oznacza, że body ma już naklepane najmniej 9200 zdjęć ?
maki1000
04-09-2012, 12:16
Juz wszystko ok
jaroslaw.majcher
04-09-2012, 12:50
Juz wszystko ok
A tak z ciekawości co się okazało?
maki1000
04-09-2012, 13:09
A tak z ciekawości co się okazało?
Wsadzając niesformatowaną kartę do nowego body, nowe body przyjmuje kolejny numer z karty
jaroslaw.majcher
04-09-2012, 13:16
Tak myślałem, miałem podobnie z 5dII
Rozumiem, że jak sformatuję kartę w innym aparacie i wsadzę do nowego body to pierwsze zdjęcie powinno mieć nr 0001. Czy może przy formatowaniu karty zapisywany jest dodatkowo gdzieś licznik?
maki1000
04-09-2012, 13:22
Wystarczy sformatować kartę za pomocą PC
Thomason2005
04-09-2012, 13:57
prędzej w 5DIII przydałaby się optymalizacja buforu na zdjęcia...Bardzo szybko się wyczerpuje na na seryjnym. Skoro w 7D to podkręcono, to może i dałoby się w 5DIII
maki1000
04-09-2012, 14:43
Dzisiaj pierwsze testy w domu i jestem pod wrażeniem celności Af. 85L bez regulacji wali 99% celnych na 1.2 i to na wszystkich punktach. 35L po regulacji na +10 robi to samo na 1.4 ! Za godzinę mam plener to potestuję servo ;-)
Szkoda, że się nie da przypisać AF spot pod ten przycisk obok spustu. Chyba, że jest jakiś szybki sposób na zmianę af spot na jednopunktowy z pomocniczymi ?
Dzisiaj pierwsze testy w domu i jestem pod wrażeniem celności Af. 85L bez regulacji wali 99% celnych na 1.2 i to na wszystkich punktach. 35L po regulacji na +10 robi to samo na 1.4 ! Za godzinę mam plener to potestuję servo ;-)
Szkoda, że się nie da przypisać AF spot pod ten przycisk obok spustu. Chyba, że jest jakiś szybki sposób na zmianę af spot na jednopunktowy z pomocniczymi ?
potestuj to samo co robiłeś w dzień, ale w warunkach słabego oświetlenia na one shot jak i ai servo czy af też będzie trafiał w punkt. I podziel się opinią.
potestuj to samo co robiłeś w dzień, ale w warunkach słabego oświetlenia na one shot jak i ai servo czy af też będzie trafiał w punkt. I podziel się opinią.
Dokładnie, a oprócz trafiania czy robi to szybko :)
Co do zmiany AF można ustawić na przycisku w górnym prawym rogu body (tym od właśnie AF), a potem kręcić rolką koło spustu.
Można przy okazji zawęzić ilość zmienianych typów AF np tylko spot i poszerzony.
maki1000
04-09-2012, 21:04
Jestem po plenerku.
Jak dla mnie rewelacja po połowie pleneru przestałem już patrzyć co zdjęcie na wyświetlacz. Wszystkie fotki na 1.2 85mm i 1.4 35mm. Teraz czekam na sobotę i mam nadzieję, że moje odczucia się nie zmienią :)
Z dzisiejszego pleneru - wszystko robiłem na AF spot
85mm 1.2
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://sebastianmaczuga.pl/blog/wp-content/uploads/2012/09/303.jpg)
35mm 1.4
źródło (http://sebastianmaczuga.pl/blog/wp-content/uploads/2012/09/mkiii.jpg)
maki1000 fajne fotki i dobrze że trafia od pełnej przysłony, a robiłeś testy w warunkach słabego oświetlenia na one shot i ai servo czy af będzie trafiał w punkt i czy robi to szybko.
maki1000
04-09-2012, 22:25
maki1000 fajne fotki i dobrze że trafia od pełnej przysłony, a robiłeś testy w warunkach słabego oświetlenia na one shot i ai servo czy af będzie trafiał w punkt i czy robi to szybko.
Na razie tylko w domowych warunkach w słabym oświetleniu na one shot się bawiłem i jest dużo lepiej niż w mkII - mówię o celności. Co do szybkości to nie widzę różnicy.
Po sobocie napiszę coś więcej, bo takie testy są z **** ;)
zgadza się najlepiej w boju wszystko przetestować z różnymi ustawieniami bo to będzie najlepszy test. Pozdro
mariusz2704
05-09-2012, 21:26
Panowie a orientujecie się czy działa z 5d3 jakis wężyk lub pilot canona ???
rattusnorvegicus
05-09-2012, 21:46
Za instrukcją: Wężyk spustowy ze złączem N3, pilot bezprzewodowy LC-5, pilot zdalnego sterowania RC-6
mariusz2704
05-09-2012, 22:41
Za instrukcją: Wężyk spustowy ze złączem N3, pilot bezprzewodowy LC-5, pilot zdalnego sterowania RC-6
Dziękuję
witam czy 5DIII + lampa 580 komunikują sie bezprzewodowo? czy nowa 5 ma juz ten rarytas?
witam czy 5DIII + lampa 580 komunikują sie bezprzewodowo? czy nowa 5 ma juz ten rarytas?
Nie. Jak kupisz 600-RT z transmiterem, to dopiero wtedy będziesz oryginalny miał bezprzewodowy błysk po radiu.
Panowie a orientujecie się czy działa z 5d3 jakis wężyk lub pilot canona ???Mam też jakiegoś uniwersalnego chińczyka na podczerwień i również działa normalnie.
Potwierdzam, używam Pixel TW282TX i działa super.
Wróćmy do tematu wątku :)
W sobotę na weselu miałem dziwną sytuacje, po zmianie obiektywu AF działał, ale ostrości nie było. Jeszcze dziwniejsze było to, że zachowywał się tak na 24mm i 50mm, na 85 było wszystko ok. Teraz już nie wiem czy AF niby coś złapał, czy po prostu przejechał do nieskończoności i zrobił zdjęcie. AF w LV działał poprawnie. Wszystko ustąpiło po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
Tak sobie myślę, że może jakiś paproch się gdzieś dostał, ale dlaczego na 85mm było wszystko ok.
Teraz jest wszystko ok jak gdyby nigdy nic, na wczorajszej sesji też bezproblemowo.
Najprawdopodobniej soft piątki miał minizwiechę i myślał że cały czas ma 85-tkę (spekuluję), raz coś takiego miałem...
jan pawlak
11-09-2012, 13:54
mam ze starych czasów RC-1 oraz kupiłem za 70 zł RC-6. Oba działają bezbłędnia. RC-6 trochę bardziej poręczniejszy dla mnie
jp
mam ze starych czasów RC-1 oraz kupiłem za 70 zł RC-6. Oba działają bezbłędnia. RC-6 trochę bardziej poręczniejszy dla mnie
chmmm, IMHO to właśnie RC-1 jest dużo bardziej poręczny od innych modeli i zamienników - opóźnienie 0 lub 2 sek - możliwość przypięcia do paska od aparatu to najlepszy patent na świecie! dzięki temu pilot jest zawsze pod ręką, nie gubi się i jednocześnie nie przeszkadza. :cool:
ale ok, to nie wątek o tym. natomiast bardzo fajnie, że RC-1 dobrze działa z 5D3. :)
maki1000
12-09-2012, 21:00
37 kadrów z 5d mkIII który współpracował z 85L, 35L i 17-40L
Dla mnie body warte każdej wydanej złotówki. Jakość mojej pracy bardzo wzrosła. Auto-iso ustawiłem do 12800 i przestałem praktycznie zwracać uwagę na ten parametr :)
Paulina & Bartek Ť Sebastian Maczuga Foto Blog (http://sebastianmaczuga.pl/blog/?p=1422)
Jeśli złamałem regulamin tym linkiem to proszę usunąć post.
Po 3 dniach focenia rajdu Baja Polonia muszę powiedzieć, że praca nową piątką to po prostu miodzik. AF mnie nie zawiódł praktycznie ani razu, te kilka błędów było po mojej stronie. Servo spisywało się świetnie. Frajda !
Dla mnie body warte każdej wydanej złotówki. Jakość mojej pracy bardzo wzrosła. Auto-iso ustawiłem do 12800 i przestałem praktycznie zwracać uwagę na ten parametr :)
Paulina & Bartek Ť Sebastian Maczuga Foto Blog (http://sebastianmaczuga.pl/blog/?p=1422)
[...]EXiF'y pousuwał i weź się człowieku domyślaj co i jak ;).
jpWężyk z interwało-metrem Pixel'a dziś testowałem i wszystkie funkcje działają z trójką.
zastanawiam się dlaczego canon nie zrezygnował ze stałego ISO 400 po podpięciu lampy
skydiver
13-09-2012, 06:56
Spokojnie daj 25600. Bo jak jak mu zabraknie autoiso - czyli dojdzie do 12800 to Ci wydłuży czas, a wtedy zdjęcie nie będzie nawet ostre. Mam sporo zdjęć z wesela przy 25600 i jak dla mnie wyglądają bardzo ok- widać nieco szum, ale zero bandingu, całkowicie akceptowalne. A jak jest dobre światło to nawet szumu specjalnie nie widać. Dla mnie największy plus to to, że na 35L i 85L w końcu na luzie pracuję na w pełni otwartych szkłach i nie sprawdzam po każdym foto czy ostre czy nie.... :)
maki1000
13-09-2012, 11:15
Spokojnie daj 25600. Bo jak jak mu zabraknie autoiso - czyli dojdzie do 12800 to Ci wydłuży czas, a wtedy zdjęcie nie będzie nawet ostre. Mam sporo zdjęć z wesela przy 25600 i jak dla mnie wyglądają bardzo ok- widać nieco szum, ale zero bandingu, całkowicie akceptowalne. A jak jest dobre światło to nawet szumu specjalnie nie widać. Dla mnie największy plus to to, że na 35L i 85L w końcu na luzie pracuję na w pełni otwartych szkłach i nie sprawdzam po każdym foto czy ostre czy nie.... :)
Na 25600 widać już mocne ziarno przy fotoksiążce 60x30 (po rozłożeniu), a takie oddaję w 99%. Moim zdaniem różnica między 12800 a 25600 bardzo duża :(
Kolekcjoner
13-09-2012, 21:17
Panowie po to są różne działy na tym forum, a w nich stosowne wątki żeby tam pisać, a nie robić bałagan OT.
skydiver
17-09-2012, 22:57
Zauważyłem zupełnie przypadkowo dziwne zachowanie aparatu:
Przestawiamy aparat w tryb C1, wykonujemy kilka zdjęć. Następnie przestawiamy w tryb Bulb i próbujemy kilka razy ostrzyć na AF. Gdy ruszamy aparatem odchylając go tyłu i do przodu włącza się samoczynnie podświetlenie ekranu - raz jest jaśniejsze raz ciemniejsze. Gdy przestawiamy z powrotem aparat w tryb AV lub M ta przypadłość zostaje- przy ruchach obiektywu w górę i w dół miga ekran LCD. Po wyłączeniu aparatu to zjawisko znika. Czy też tak macie?
Ja rownież mam jedno pytanie. Powiedzmy, źe ustawiamy obszar pracy AF na pojedyńczy pkt. Następnie chcę przełączyć obszar pracy AF na inny np. poszerzony o 4 pkt lub 8, strefę itd..Tak więc w moim przypaku naciskam normalnie przycisk woboru AF, następnie MFn w celu wyboru obszaru. I tu pewnego zachowanie nie rozumiem. Założmy, że pierwotnie wybrany był centralny pojedyńczy punkt. Podczas wybierania, następne opcje czyli kolejno rozszerzone punkty nie wybierane są w tym samym miejscu czyli centralnie, ale w innych miejscach np. z boku. Tak więc, mam pjedyńczy centralny, przełączam i nastepny tryb już nie jest centralne tylko z boku i muszę go joystickiem przywrócic na środek lub inne miejsce. Dziwi mnie to bo nie obserwuję żadnej konsekwencji tego zachowania.
Pierwsze 4 tryby pozostają tam, gdzie ustawiłeś ostatni z nich, jedynie strefowy jest niezależny i można ustawić go inaczej niż pierwsze cztery (tzn aparat zapamiętuje jego pozycję niezależnie od pozostałych trybów)
Jeżeli dobrze cie zrozumiałem właśnie u mnie tak nie jest. Gdy przełączam pomiędzy pierwszymi czterema są położone w innych miejscach a nie ciągle w tym samym. Z tego co rozumiem i jak podpowiada logika gdy np pojedynczy mam w konkretnym punkcie to przełączając powinien modyfikować jakby ten sam punkt.
I tak właśnie się u mnie dzieje. A sprawdzałeś czy poszczególne grupy nie zostają tam, gdzie je ostatnio ustawiłeś?
mój Firmware to 1.1.2
Nie. Jest inaczej. kliknięcie joysticka może mieć dwie funkcje-centrowanie punktu AF lub przełączanie pomiędzy centralnym a wybrany. Ja mam opcję drugą. Przełączając pomiędzy trybami (obszarami) AF mnie od razu przełącza na tą zeresjetrowaną i to jest idiotyczne. Przykład: Tryb pracy mam ustawiony na pojedynczy, standardowy czujnik AF (środkowy). Zmieniam sobie punkt na np. maksymalnie lewy. Teraz klikając na wybierak przełączam między środkowym a maksymalnie lewym . OK-finalnie ustawiam na środkowy i tak zostaje, pracuję na nim. Teraz powiedzmy chcę zmienić obszar AF np. na rozszerzony o 4 pola lub 8 . Wciskam co trzeba i Mfn -i tu dzieje się coś dziwnego. Pomimo, że pracowałem na centralnym, następny tryb nie ustawia mi rozszerzonego wokół centralnego tylko wokół maksymalnie lewego. Efekt jest taki, że w momencie przełączania trybu (obszaru) "miejsce" AF mi skacze od razu ze środka na lewo, a logiczne byłby gdyby został na czujniku, na którym pracowałem czyli środek by się rozszerzył o 4 lub 8 wedle chęci. Nie rozumiem logiki takiego działania.
Firmware-najnowszy czyli chyba 1.1.3.
O proszę, nowy wygląd forum :D.
Mam pytanie do posiadaczy mk3, google mi nie pomogło a bardzo zależy mi na tej informacji.
Czy można używać live-view jednocześnie na lcd aparatu i komputerze? W mk2 podobno gdy przenosi się obraz na komputer lcd aparatu gaśnie. Czy zostało to poprawione w nowym modelu? Z góry dziękuje za odpowiedź:).
O proszę, nowy wygląd forum :D.
Mam pytanie do posiadaczy mk3, google mi nie pomogło a bardzo zależy mi na tej informacji.
Czy można używać live-view jednocześnie na lcd aparatu i komputerze? W mk2 podobno gdy przenosi się obraz na komputer lcd aparatu gaśnie. Czy zostało to poprawione w nowym modelu? Z góry dziękuje za odpowiedź:).
Nie można.
Mamy pytanko: Czy podczas niekorzystnych warunków oświetleniowych (pod słońce, ciemna sala) widać punkty ostrości, bo gdy miałem z nową piątku do czynienia do nie mogłem się przyzwyczaić. Na moim 50D widać dobrze na na 5mkIII słabiutko. Czy ktoś to rozgryzł np. w menu.
Punkty AF widać ogólnie rzecz biorąc bardzo słabo, czasami muszę przeskoczyć na środkowy, bo nie wiem, gdzie aktualnie jest ustawiony. Wynika to z innej technologii podświetlenia punktów...
Mamy pytanko: Czy podczas niekorzystnych warunków oświetleniowych (pod słońce, ciemna sala) widać punkty ostrości, bo gdy miałem z nową piątku do czynienia do nie mogłem się przyzwyczaić. Na moim 50D widać dobrze na na 5mkIII słabiutko. Czy ktoś to rozgryzł np. w menu.Zamiast rozgryzać, bierzesz do ręki instrukcję i jedziesz ;). Niestety daleko nie ujedziesz - ta kwestia jest zdecydowanie do poprawienia w tym aparacie. Widoczność punktów ostrości praktycznie nie występuje w słabym świetle na ciemnym tle, bo nie są w żaden sposób podświetlane (oprócz błyśnięcia potwierdzającego ustalenie ostrości). Skoro jednak mogą błysnąć, to mogłyby też się jakoś żarzyć. Aż sprawdzę to jeszcze raz, ale z tego co pamiętam to se ne da.
[EDIT]O, kolega Cichy mnie ubiegł - też tak mam z tym wracaniem do środkowego. To jest moim zdaniem jeden z większych zonk'ów w tym aparacie.
Punkty AF widać ogólnie rzecz biorąc bardzo słabo... Wynika to z innej technologii podświetlenia punktów...
:mrgreen:
Można to i tak spróbować wytlumaczyć.
Z racji, że mam zamiar na dniach zakupić nowa piątkę, mam pytanie do uzytkowników 5d mk3 odnośnie kart pamięci. Czy to prawda, że nie ma sensu kupować szybkich kart SDHC bo i tak nie są obsługiwane a dodatkowo powodują, że i karta CF nie jest obsługiwana z max prędkością? Pytam bo wyczytałem to tu: Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD | FotoManiaK.pl (http://www.fotomaniak.pl/55123/masz-lustrzanke-canon-eos-5d-mark-iii-zapomnij-kartach-sd/)
Z racji, że mam zamiar na dniach zakupić nowa piątkę, mam pytanie do uzytkowników 5d mk3 odnośnie kart pamięci. Czy to prawda, że nie ma sensu kupować szybkich kart SDHC bo i tak nie są obsługiwane a dodatkowo powodują, że i karta CF nie jest obsługiwana z max prędkością? Pytam bo wyczytałem to tu: Masz lustrzankę Canon EOS 5D Mark III? Zapomnij o kartach SD | FotoManiaK.pl (http://www.fotomaniak.pl/55123/masz-lustrzanke-canon-eos-5d-mark-iii-zapomnij-kartach-sd/)
Szczerze mówiąc - nie wiem... Pracuję na CF i SD i jakoś nie zauważyłem żeby aparat zwalniał w stosunku do samej CF. Ale też nie robiłem żadnych testów. Ot robię zdjęcia - czasem testowo jakiś filmik i generalnie niczego nie brakuje, a więcej niż 3-5 zdjęć w serii nie robię i nie robiłem nigdy - ponieważ uważam to za mało efektywne. Innymi słowy - testy - może i pokażą, że coś tam zwalnia, w praktyce i przy normalnym robieniu zdjęć - raczej tego nie zauważysz.
np. 10 RAWów w serii daje radę zapisać na karcie SD?
Wracając do punktów AF, co z tego że AF jest super, jak nie wiadomo gdzie ustawił ostrość. Ale czy ktoś wie, czy jest to do usunięcia softem czy nie da się tego usunąć programowo i tak już będzie do końca.
myślisz o kartach SD, które wspierają UHS-1. Osiągają one prędkość odczytu na poziomie do 95 MB/s, a 5D III nie ma wsparcia dla tych kart i dlatego różnicy nie będzie w szybkości. Karte CF możesz kupić szybką bo body ją wykorzysta taką min. o transferze 60 MB/s jak najbardziej tym bardziej jak byś chciał zdjęcia w serii strzelać (raw + jpg). Zapis na kartach możesz zastosować osobny dla każdej karty tzn. raw na CF, a jpg na SD. Możesz również wszystko naraz na jedną karte czy obie czyli równolegle do wyboru do koloru.
To już od Ciebie zależy jak sobie to ustalisz sam w opcjach. A odnośnie kart SD z UHS-1 warto kupić bo je później wykorzystasz, a cenowo nie są takie drogie. Odczyt z karty jest ważny i tak samo jak masz czytnik usb 3.0 to warto bo wykorzystasz jej możliwości na maxa. Różnica jest duża pomiędzy transferem z czytnika usb 2.0 a 3.0, ale to nie ten wątek. Pozdro
co z tego że AF jest super, jak nie wiadomo gdzie ustawił ostrość
To sformułowanie jest bez sensu, AF nie może być super skoro nie wiadomo gdzie ustawił ostrość.
Ja wiem gdzie AF ustawia ostrość i nie widzę żadnego problemu w zlokalizowaniu tego miejsca. I powiem więcej że ustawia na obszar który ja wybieram :grin:
ok - a czy ktoś mógłby przetestować karte CF 60MB/s lub 30MB/s i strzelić serię 10 RAWów a potem to samo z kartą SDHC, ciekaw jestem jaka bedzie różnica? A generalne dąże do pytania jakie karty kupić do nowej piątki czy CF czy SD? Jak CF to jaki minimalny czas zapisu a jak SD to czy czas zapisu ma jakiekolwiek znaczenie?
ok - a czy ktoś mógłby przetestować karte CF 60MB/s lub 30MB/s i strzelić serię 10 RAWów a potem to samo z kartą SDHC, ciekaw jestem jaka bedzie różnica? A generalne dąże do pytania jakie karty kupić do nowej piątki czy CF czy SD? Jak CF to jaki minimalny czas zapisu a jak SD to czy czas zapisu ma jakiekolwiek znaczenie?Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.
[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.
Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.
Kuba1 chyba wiesz dlaczego nie wykorzystasz tej karty SD z max. odczytem 95 MB/s ze wsparciem UHS-1 bo tego zapomniałeś dodać. Pisałem o tym w poście nr 2600. 5D III nie wspiera kart SD z UHS-1.
Karty SD obecnie nie mają szybkiego zapisu tak jak osiągają to karty CF i dlatego też jest ta różnica o której piszesz. SD się rozwija cały czas i powinny w niedługim czasie osiągnąć powyżej 45 MB/s bo tyle obecnie ich zapis wynosi. Na szczęście 6D wspiera karty SD z UHS-1, więc je wykorzysta na maxa a w 5D III z tym spierniczyli i to bardzo. Pozdro
Wracając do punktów AF, co z tego że AF jest super, jak nie wiadomo gdzie ustawił ostrość. Ale czy ktoś wie, czy jest to do usunięcia softem czy nie da się tego usunąć programowo i tak już będzie do końca.
no to nie wiesz na jakim punkcie pracujesz jaki ustawiasz?? ja nie wiem po co to marudzenie pracuje na tym aparacie kilka miesiecy i nigdy nie miałem z tym problemu...
nie zdarzyło mi się żebym nie wiedział gdzie jest punkt, a poza tym zawsze jest on widoczny jak ustawisz sobie wyświatlanie wszystkich punktów (nie podświetlany ale widoczny)
dokładniewidać coś takiego- zależy jak ustawisz
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/819/5dmarkiiiafareaselectio.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
w najgorszym przypadku wciskach joya i wracasz na środek
no to nie wiesz na jakim punkcie pracujesz jaki ustawiasz?? ja nie wiem po co to marudzenie pracuje na tym aparacie kilka miesiecy i nigdy nie miałem z tym problemu...
nie zdarzyło mi się żebym nie wiedział gdzie jest punkt, a poza tym zawsze jest on widoczny jak ustawisz sobie wyświatlanie wszystkich punktów (nie podświetlany ale widoczny)
dokładniewidać coś takiego- zależy jak ustawisz
[...]
w najgorszym przypadku wciskach joya i wracasz na środekAdino, jeśli Ty pracujesz zawsze w warunkach w jakich widać punkty AF w Mk3, to jesteś szczęśliwy człowiek. Ja np. tak nie mam i moi modele nie stoją grzecznie ze splecionymi łapkami. Używam innych punktów dla każdej orientacji aparatu, oraz dodatkowo i tak na bieżąco zmieniam ich położenie - korzystam ze wszystkich możliwości AF ułatwiających mi pracę. I nie chcę pamiętać gdzie przed chwilą miałem punkt AF w pionowym kadrze. Uważam, że jako aparat dedykowany m.in. do fotografowania w słabym świetle Mk3 powinien mieć ten upierdliwy problem rozwiązany. Nie znam się na technologii, ale nie rozumiem dlaczego nie zostało to przewidziane, kiedy jednocześnie np. jest funkcja automatycznego błyśnięcia AF w słabym oświetleniu, ale nie można ustawić jakiegoś stałego podświetlania tego, co jasno błyska przy potwierdzaniu ostrości.
Dla mnie to jest istotna wada aparatu, który kupiłem w celu fotografowania w słabym świetle. Na szczęście innych istotnych wad nie dostrzegam - poza tym jednym aspektem, w fotografowaniu mi nie przeszkadza. :)
Adino, jeśli Ty pracujesz zawsze w warunkach w jakich widać punkty AF w Mk3, to jesteś szczęśliwy człowiek. Ja np. tak nie mam i moi modele nie stoją grzecznie ze splecionymi łapkami. Używam innych punktów dla każdej orientacji aparatu, oraz dodatkowo i tak na bieżąco zmieniam ich położenie - korzystam ze wszystkich możliwości AF ułatwiających mi pracę. I nie chcę pamiętać gdzie przed chwilą miałem punkt AF w pionowym kadrze. Uważam, że jako aparat dedykowany m.in. do fotografowania w słabym świetle Mk3 powinien mieć ten upierdliwy problem rozwiązany. Nie znam się na technologii, ale nie rozumiem dlaczego nie zostało to przewidziane, kiedy jednocześnie np. jest funkcja automatycznego błyśnięcia AF w słabym oświetleniu, ale nie można ustawić jakiegoś stałego podświetlania tego, co jasno błyska przy potwierdzaniu ostrości.
Dla mnie to jest istotna wada aparatu, który kupiłem w celu fotografowania w słabym świetle. Na szczęście innych istotnych wad nie dostrzegam - poza tym jednym aspektem, w fotografowaniu mi nie przeszkadza. :)
używam go w bardzo różnych warunkach i jakoś nigdy problem z odszukaniem punktu nie mam ale możliwe ze tutaj chodzi o kwestie przyzwyczajenia i wygody... mi to zwyczajnie nie przeszkadza a innym widocznie tak :)
Nie chcę wykopywać znowu tematu, ale przypuszczam, że ten problem da się rozwiązać w nowym sofcie. Przecież to tylko trochę prądu i modyfikacja programu, aby po złapaniu AF poświeciło trochę dłużej. Jak miałem ZX Spectrum w 1986/7 to takie rzeczy pisałem w jakimś programie. Ale teraz wszystko jest skomplikowane. Nie ma już rzeczy prostych.
Tak, daje rade zrobić 10 rawów i na jednej i na drugiej
Mam CF Sandisk Extreme 60MB/s i SD Extreme Pro 95MB/s - Maksymalną ilość rawów zrobię na jednej i drugiej, natomiast to co od razu rzuciło mi się w oczy po zakupie CF 60MB/s, to zauważalnie szybsze opróżnianie bufora na CF mimo nominalnie niższej prędkości. Ta SD Extreme Pro to właściwie nie różni się od Extreme 45MB/s na Mk3, a na pewno nie jest to tak zauważalne jak różnica pomiędzy CF a SD. Jeśli potrzebujesz wykorzystywać maksymalnie prędkość zapisu, to moim zd. zdecydowanie CF i nie niżej niż 60MB/s. Konkretnie zapłacisz, ale też masz to, za co zapłaciłeś.
[EDIT]Maksymalną ilość RAW'ów zrobię i na SD Ultra 15MB/s, tylko potem zapisuje minutę i muli.
Duże dzięki za odpowiedź, właśnie o taką mi chodziło.
CF szybciej opróżnia bufor = szybciej z niego zapisuje, ważne że SD też sobie radzi - zakładam, że przy kręceniu filmu fullHD zarówno karta SD jak i CF nie bedą miały problemu z zapisem i na bieżąco będą zrzucać z bufora?
[...]
CF szybciej opróżnia bufor = szybciej z niego zapisuje, ważne że SD też sobie radzi - zakładam, że przy kręceniu filmu fullHD zarówno karta SD jak i CF nie bedą miały problemu z zapisem i na bieżąco będą zrzucać z bufora?
Spokojnie, bez problemu.
maki1000
22-09-2012, 13:54
Kuba1
Mógłbyś zrobić taki szybki test ze stoperem?
Max serię na CF i SD i zmierzyć stoperem czas w jakim wszystkie zdjęcia z serii zapiszę się na karcie. Mi robi 16 raw-ów w serii do zapchania bufora na CF ultra 30mb/s, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 12.4s
Jak możesz to zobacz jak to się ma do Twojej SD
dla "porównania" zrobiłem test na 40D, RAW 10Mpix.
Robi 7 raw'ów w serii, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 10,2s
Kuba1
Mógłbyś zrobić taki szybki test ze stoperem?
Max serię na CF i SD i zmierzyć stoperem czas w jakim wszystkie zdjęcia z serii zapiszę się na karcie. Mi robi 16 raw-ów w serii do zapchania bufora na CF ultra 30mb/s, a czas zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) 12.4s
Jak możesz to zobacz jak to się ma do Twojej SDAaaaa, nieee chłopaki litości! Tylko nie testy ze stoperem. ;) Przecież te 0.4s to zależą od refleksu, czasu reakcji stopera i czterdziestu siedmiu innych czynników. Stoper mam tylko w smartfonie (chyba mam), na który jak patrzę, to już mnie wykręca. Nie, nie ze mną takie testy. ;)
..ja zrobiłem z użyciem stopera w smartphona :) - fakt nie jest to najlepsze ale jak tobie wyjdzie nie 12 a 8s to już coś będziemy wiedzieć :)
maki1000
22-09-2012, 15:25
Nie chodzi o 0,4s. Mam SD 16gb jakąś starą i jestem w stanie w serii zrobić 14 rawów, a czas ich zapisu (stoper włączam równo z wciśnięciem spustu migawki) to 1min i 11s
Chciałem zobaczyć czy przy szybkiej SD jaką dysponujesz, czas będzie podobny do mojej Sd czy może do CF
przeczytaj post nr 2600 i 2604 to będziesz wszystko wiedział dlaczego tak jest. Najpierw idzie do bufora, a dopiero później zapisuje na karte i dlatego taki czas uzyskujesz to jest logiczne.
Zapis karty jest słaby i dlatego osiągasz tą minute i 11 sekund. Tym bardziej że masz jakąś starszą karte może klasy 6. Klasa nam mówi że minimalny zapis będzie dla class 6 to 6MB/, a dla 10 jest 10 MB/s.
5D III nie wspiera kart SD z UHS-1, więc jej pełnej szybkości body nie wykorzysta i z tym spierniczyli.
Mając taki sprzęt powinno być wsparcie dla tych kart. Body 650D ma wsparcie dla kart SD z UHS-1.
Nowe body 6D również je ma przez co je maxymalnie wykorzysta. Pozdro
maki1000
22-09-2012, 16:25
pawelo1,
Nie muszę czytać postu 2600 i 2604 żeby wiedzieć dlaczego tak jest - bo to dla mnie jasne i bez tego. Jak byś zrozumiał mój post to byś wiedział, że chcę poznać praktyczną różnicę pomiędzy moim średnim CF 30mb/s a szybkim SD którego piątka nie jest w stanie w pełni wykorzystać.
Jeżeli się okaże, że u "Kuby1" zapis 16 rawów trwa ok 15-20s to sobie kupię w miarę dobre SD bo nic więcej mi nie trzeba, a na cf64gb szkoda mi wydawać grubo ponad tysiaka.
na youtube jest test z 5d III z zapisem raw+jpg z kartą sd sandisk extreme pro UHS-1 95 MB/s i kartą cf sandisk extreme pro 90 MB/s. Tutaj masz linka EOS 5D MarkIII Memory comparison SD CF - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=leOFp6-68dE).
Tam 12 raw+jpg zapisał w 19 sek, a cf zrobił to w 6 sekund.
A Ty o samym raw mówisz, więc powinien w 15 sekund albo szybciej zapisać z kartą SD UHS-1.
Jak już to zakup sobie karte cf z transferem minimum 60 MB/s jak już wcześniej o tym pisałem i Kuba1 to samo pisał. Jak chcesz takie serie wykorzystywać to tylko cf extreme 60 MB/s.
Nie musisz kupować sandiska bo są inne dobre karty chyba, że tak bardzo chcesz tego extreme 60 MB/s to 2x 32GB wyjdzie 900zł, a nie 1000 zł. Ciekawe dlaczego body nie wspara SD z UHS-1 troche to śmieszne i nieźle zrobili żeby chyba karty CF kupować. Najlepiej jakby Kuba1 zrobił taki test jaka bedzie różnica czy pare sekund czy dużo więcej. No ale to też zależy od ekspozycji i tak dalej. Im więcej szczegółów to objętość pliku większa i już będzie mieć znaczenie na zapis. Pozdro
witam Panów.
jestem gdzieś na 30 stronie tego wątku . mam nadzieję że dotrwam do końca.
Pisze bo stała sie rzecz następująca. Podjąłem decyzję przejścia z konkurencyjnego systemu na Canona
Własnie poszło wszystko w dosyć dobrych cenach. był to d90 + klamoty. pare szkieł pod pełną klatke, jakas lampka
.... i uzbierało się 16 tyś.
i tu pytanie . waham się miedzy 5dmkII + 3 stałki (24, 50 ,85 + lampa) a 5dmkIII + 3 stałki (24, 50, 85)
Nadmieniam że kilka ślubów juz obskoczyłem i zastanawiam sie czy tymi trzema stalkami dam rade.
na lampe do nastepnego sezonu raczej dozbieram.
--- Kolejny post ---
sory. do tych 16 tyś. troszkę dołożyłem :) pozdro
witam Panów.
Pisze bo stała sie rzecz następująca. Podjąłem decyzję przejścia z konkurencyjnego systemu na Canona
Własnie poszło wszystko w dosyć dobrych cenach. był to d90 + klamoty. pare szkieł pod pełną klatke, jakas lampka
i tu pytanie . waham się miedzy 5dmkII + 3 stałki (24, 50 ,85 + lampa) a 5dmkIII + 3 stałki (24, 50, 85)
Nadmieniam że kilka ślubów juz obskoczyłem i zastanawiam sie czy tymi trzema stalkami dam rade.
--- Kolejny post ---
aha. i nie piszę o L-kach
witam Panów.
--- Kolejny post ---
sory. do tych 16 tyś. troszkę dołożyłem :) pozdroPytanie nie bardzo do tego wątku. Oba wyjścia słuszne, ale nowy aparat jest trochę lepszy. Ogniskowe do reportażu tego typu są ok. Pytanie czy Ty dasz radę? ;)
Kolekcjoner
27-09-2012, 21:25
No jest jeszcze w odwodzie 6D.
No jest jeszcze w odwodzie 6D.
Dokładnie; po co się spieszyć, skoro sezon ślubny już za nami :-) Poczekaj na premierę 6d, odczekaj aż betatesterzy zrobią swoje i kup w styczniu lub lutym.
--- Kolejny post ---
witam Panów.
--- Kolejny post ---
Witaj,
oczywiście dwójką również zrobisz fantastyczne kotlety ale zrób sobie frajdę i pomiń ten etap, zwłaszcza , że działasz jako pro i koszt ten ma sens.
:)
Będziesz miał zdecydowanie większą skuteczność i mniej pretensji do siebie i af'u dwójki.
To taka moja zdecydowanie subiektywna rada byłego użytkownika dwójki i obecnego trójki :)
Pozdrawiam.
Witaj,
oczywiście dwójką również zrobisz fantastyczne kotlety ale zrób sobie frajdę i pomiń ten etap, zwłaszcza , że działasz jako pro i koszt ten ma sens.
:)
Będziesz miał zdecydowanie większą skuteczność i mniej pretensji do siebie i af'u dwójki.
To taka moja zdecydowanie subiektywna rada byłego użytkownika dwójki i obecnego trójki :)
Pozdrawiam.
dzieki za ironiczną odpowiedź. nie pominę tego etapu. kupie dwójkę. ehhhh Ci Pro :)
witaj Piotrze
jest nam miło
Ja jako amator i były użytkownik mark II a obecnie mark III
zalecam to samo
Jeżeli jesteś w stanie zapłacić więcej to zdecydowanie mark III
Może gdzieś wypróbuj puszki koniecznie w słabym świetle
Oprócz AF masz jeszcze lepsze ISO Canon po raz 1 w historii poprawił wszystkie mankamenty poprzednika a nawet więcej.
Wydasz pieniądze ale z puszki będziesz zadowolony nie będziesz myślał szybko o zmianie
manfred1
29-09-2012, 09:28
Tak nie będzie myślał do póki nie wyjdzie mark IV ...
maki1000
29-09-2012, 09:32
Tak nie będzie myślał do póki nie wyjdzie mark IV ...
Niekoniecznie.
Jeżeli robisz kotleta co sobotę i coś strasznie drażni Cię w twoim narzędziu pracy to owszem, tak. Cały czas myślałem o zmianach mając mkII. Teraz mając mkIII, jeżeli będzie działał tak jak działa dotychczas to nic więcej do wesel nie potrzebuję. Nie wyobrażam sobie żebym mógł na czymś pracować dużo wygodniej.
manfred1
29-09-2012, 09:42
Ależ oczywiście
dzieki za ironiczną odpowiedź. nie pominę tego etapu. kupie dwójkę. ehhhh Ci Pro :)
Witaj,
byłem daleki od wszelkiej ironii, zmiany są takie ,że z perspektywy doceniam je bardzo. Pozdrawiam serdecznie i udanego wyboru życzę.
Gborek69
29-09-2012, 23:33
Ironia ironią, ja jednak dołączę się do zdania kolegów. Miałem II i jednak przesiadłem sie na III. Zdecydowanie warte to było swoich pieniędzy. Komfort pracy, niezawodność autofocusa i duże wartości ISO przesądzają o "lepszości" III. I kilka innych drobiazgów. A do pracy wymienione przez Ciebie obiektywy wystarczą aż nadto.
Tym samym witam wszystkich, gdyż to mój pierwszy wpis na tym forum. :)
Rafaelito
30-09-2012, 00:57
Witaj Yankee. A po ile w NYC można legalnie nabyć MKIII z naciskiem na legalnie?
Gborek69
30-09-2012, 01:56
Witaj Yankee. A po ile w NYC można legalnie nabyć MKIII z naciskiem na legalnie?
AKtualnie MkIII w sieci Bestbuy kosztuje 3500 korpus i 4100 kit 24-105. Plus podatek chyba max 11%. W Amazonie i paru innych e-sklepach wystepuje w wielu wariantach "kitowych", niektóre bardzo ciekawe :)
AKtualnie MkIII w sieci Bestbuy kosztuje 3500 korpus i 4100 kit 24-105. Plus podatek chyba max 11%. W Amazonie i paru innych e-sklepach wystepuje w wielu wariantach "kitowych", niektóre bardzo ciekawe :)
Można kupic taniej i to sporo ;)
ostanio Adorama sprzedawała na eBay'u za 2749.99 (http://offer.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewBidsLogin&_trksid=p4340.l2564&rt=nc&item=390468355036) sprzedalli 818 sztuk ,chyba w ciagu jedego dnia. :roll:
Gborek69
30-09-2012, 03:57
Można kupic taniej i to sporo
ostanio Adorama sprzedawała na eBay'u za 2749.99 sprzedalli 818 sztuk ,chyba w ciagu jedego dnia.
No tak, zdarzaja sie różne ciekawe oferty. Ty kupiłeś swój aparat w tym czasie w Adoramie?
Nawiązując jeszcze do tematu podświetlania punktów AF, a raczej jego braku (poruszane. m.in. w postach 2593,4, 5, 2605,6,7), trafiłem na dość w sumie starą informację, że Canon nad tym pracuje. Taka poprawka w firmware, to chyba byłby dobry prezent (dla mnie genialny). Wspominają tez o wprowadzeniu możliwości przypisania funkcji zoom'owania podglądu zdjęcia "po staremu". Info oczywiście z Canon Rumors - tutaj (http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-eos-5d-mark-iii-ai-servo-af-point-issue/) i tutaj (http://www.canonrumors.com/2012/07/af-point-color-on-the-5d-mark-iii-1d-x-update-cr2/), oraz na filmie rozmowa z przedstawicielem Canona (ok. 8 minuty jest mowa o podświetlaniu punktów AF).
http://youtu.be/8EIdV4mAcpo?hd=1
Thomason2005
01-10-2012, 08:51
witaj Piotrze
jest nam miło
Ja jako amator i były użytkownik mark II a obecnie mark III
zalecam to samo
Jeżeli jesteś w stanie zapłacić więcej to zdecydowanie mark III
Może gdzieś wypróbuj puszki koniecznie w słabym świetle
Oprócz AF masz jeszcze lepsze ISO Canon po raz 1 w historii poprawił wszystkie mankamenty poprzednika a nawet więcej.
Wydasz pieniądze ale z puszki będziesz zadowolony nie będziesz myślał szybko o zmianie
W trudnych warunkach AF najlepiej sprawdzać wybierając opcję "powiększenie punktu AF". Działa wtedy dużo sprawniej niż "Jednopunktowy Spot AF". W weekend miałem okazję o tym przekonać się robiąc zdjęcia na sali. Przy włączonym świetle nie było problemu, ale jak zostało zgaszone, wtedy zaczęły problemy. C16-35L i C135L czasem nie dawały rady na spocie, ale już przy wspomaganiu czterema dodatkowymi punktami - jak najbardziej.
:mrgreen:
Można to i tak spróbować wytlumaczyć.
Bo tak jest, LCD w wizjerze zamiast naniesionych punktów.
Nie pamiętam jak jest w 5dIII ale pamiętam że mnie to irytowało w nikonach, podświetlenie jest ale całości na czerwono i trzeba szukać wtedy czarnego punktu.
Podświetlenie z 5dmkII i innych podobnych jest świetne, od razu widać w ciemnych scenach gdzie punkt złapał.
Jak to jest rozwiązane w starszych 1D?
Nie pamiętam jak jest w 5dIII ale pamiętam że mnie to irytowało w nikonach, podświetlenie jest ale całości na czerwono i trzeba szukać wtedy czarnego punktu.
To nie tak... w starszych Nikonach podświetlanie punktu AF było tak mocne że rozświetlało sąsiednie punkty, stąd wrażenie że w ciemnym kadrze całość świeci. :-)
jaroslaw.majcher
01-10-2012, 13:08
To nie tak... w starszych Nikonach podświetlanie punktu AF było tak mocne że rozświetlało sąsiednie punkty, stąd wrażenie że w ciemnym kadrze całość świeci. :-)
Jak jest ciemno to i w 5dII tak jest - może nie tak intensywnie ale tak wygląda. Aż się czasem zastanawiam czy nie włączył mi się tryb autowyboru punktu (podświetla wszystkie punkty na których złapał ostrość)...
W trudnych warunkach AF najlepiej sprawdzać wybierając opcję "powiększenie punktu AF". Działa wtedy dużo sprawniej niż "Jednopunktowy Spot AF". W weekend miałem okazję o tym przekonać się robiąc zdjęcia na sali. Przy włączonym świetle nie było problemu, ale jak zostało zgaszone, wtedy zaczęły problemy. C16-35L i C135L czasem nie dawały rady na spocie, ale już przy wspomaganiu czterema dodatkowymi punktami - jak najbardziej.Thomason2005 - "Jednopunktowy Spot AF" nie jest trybem podstawowym. To jest tryb dodatkowy i w kilku innych sytuacjach niż opisałeś, również może zawodzić. Podstawowy jest "Jednopunktowy AF" - w słabym świetle miałbyś z nim mniej problemów.
Jak jest ciemno to i w 5dII tak jest - może nie tak intensywnie ale tak wygląda. Aż się czasem zastanawiam czy nie włączył mi się tryb autowyboru punktu (podświetla wszystkie punkty na których złapał ostrość)...
Aż przed chwilą sprawdziłem w 5dmkII w całkowitej ciemności, nie ma możliwości pomyłki, świeci jedynie właściwy. Chyba masz coś uwalone :)
Pytanie nie bardzo do tego wątku. Oba wyjścia słuszne, ale nowy aparat jest trochę lepszy. Ogniskowe do reportażu tego typu są ok. Pytanie czy Ty dasz radę? ;)
Myślę, że trochę - to zdecydowanie za słabo powiedziane... To jest po prostu aparat z wyższej półki - i łatwo się o tym przekonać pracując na jednym i na drugim... To takie moje subiektywne odczucie.
w starszych Nikonach podświetlanie punktu AF było tak mocne że rozświetlało sąsiednie punkty
Ja bym to nazwał wręcz łuną. To i kilka innych rzeczy, które mnie wpieniły w nikonie F80 spowodowało, że zmieniłem system.
A ja mam problem z nową piątka i kartą Kingston Elitepro 133x 32MB, wyskakuje mi error 02 i pisze żeby sformatować kartę. Formatuje ją, włączam ponownie i znów to samo. Formatowałem w czytniku i nic się nie zmieniło. Ta sama karta na 50D hula aż miło. W czym może być problem?
A ja mam problem z nową piątka i kartą Kingston Elitepro 133x 32MB, wyskakuje mi error 02 i pisze żeby sformatować kartę. Formatuje ją, włączam ponownie i znów to samo. Formatowałem w czytniku i nic się nie zmieniło. Ta sama karta na 50D hula aż miło. W czym może być problem?
Nawet jak załapie, to to jest za wolna karta do tego aparatu. Sam zobaczysz, jeśli ruszy.
Nawet jak załapie, to to jest za wolna karta do tego aparatu. Sam zobaczysz, jeśli ruszy.
To że wolna to wiem, ale szkoda wyrzucic.;-) Jakby ruszyła to byłaby na wyjazdy, gdzie pojemnośc ważniejsza od szybkości.
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobic?
Używać z 50D. Skoro karta nie współpracuje dobrze z nową 5tką, to ja bym kej już nie zaufał.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
skydiver
07-10-2012, 23:35
Było trochę słodzenia z mojej strony to teraz kilka narzekań:)
Obrabiam właśnie kolejne zlecenie z 5d mk III i coraz bardziej denerwuje mnie sposób w jaki mk III mierzy światło- jak dla mnie jest często totalnie nieprzewidywalny. O ile przy jednolitych scenach jest w miarę ok to przy białej sukni panny młodej po prostu nie jestem w stanie często przewidzieć jak naświetli - choć częściej raczej sporo niedoświetla- np. naświetla tak aby nie przepalić sukni ślubnej, a później nie mogę z kolei rozjaśnić RAWA bo od razu jest przepał. Dodatkowo odnoszę wrażenie, że mk III ma jednak niższy zakres tonalny od mk II i to sporo, jak również że znacznie trudniej odzyskać przepały i niedoświetlenia niż w mk II. Dzisiejszy plener: las, dosyć jednolite światło, biała suknia panny młodej i czarny garnitur pana młodego i nie ma opcji aby wyciągnąć zdjęcie chociaż o 1 EV- natychmiast jest przepał na sukni. Wiem wiem...na optycznych w teście wyszło ,że jest tak samo jak w mk II. Miałem mk II i z praktyki mam jednak zupełnie inne wrażenie. Jakie są Wasze odczucia jeśli o to chodzi?
[...] Dzisiejszy plener: las, dosyć jednolite światło, biała suknia panny młodej i czarny garnitur pana młodego i nie ma opcji aby wyciągnąć zdjęcie chociaż o 1 EV- natychmiast jest przepał na sukni. [...]W takim przypadku wyciągaj cienie. Świateł nie.
Tez musze przyznac ze 5DMKIII nie ma zakresu tonalnego ktorym moznaby sie pochwalic jak na sprzet tej klasy :neutral:
Czegoś nie rozumiem - skoro aparat poprawnie naświetlił suknię to po co ją rozjaśniasz? Zajmij się tylko ciemnymi elementami zdjęcia. Kanapka rawowa, miękki pędzel i po temacie...
Przepracowałem na nowej piątce cały sezon, pracowałem na 2 aparaty, i tylko poprzez szerokość kadru jestem w stanie odróżnić którym robiłem dane zdjęcie (na m3 miałem zamiennie 85/50mm, na m2 35/24mm). Nie uświadczyłem problemów o których piszesz, chyba że kwestią jest styl postprocesingu.
Skydiver,
Ja mam takie same wrazenia, ale u mnie to dotyczy generalnie plików canona, po przesiadce z nefow czułem sie mocno ograniczony. I podobnie jak kolega uważam ze dr jest kiepski na ta klasę sprzętu. Pozostaje jeszcze w twoim przypadku styl obróbki, ja lubiłem trochę poforsowawać pliki. W przypadku pracy w LR zwróć też uwagę w jakim procesie pracujesz 2012 czy 2010. Rożnice sa spore, dużo osób preferuje nowy 2012, ja akurat do nich nie należę. Oczywiscie to subiektywna kwestia. Pewnie wiesz o wyborze procesu jak korzystasz z LR, ale warto wspomnieć
jaroslaw.majcher
08-10-2012, 16:08
po przesiadce z nefow czułem sie mocno ograniczony
Czasem takie ograniczenie wynika z powodów psychologicznych. Cały czas trąbi się o tym jak to d800 miażdży swoim DR nową piątkę. Nie mam ani 5dIII ani tym bardziej d800 ale pozwolę sobie na trochę teorii opartej o wykresiki z optycznych. Porównywałem czerwone kropki.
ISO 100 - różnica o jakieś 1,5EV - faktycznie sporo. Ale canon ma również programowe ISO 50 gdzie DR (wygenerowany programowo) wzrasta o 0,6 EV. Prawie 1ev to nadal dużo ale idźmy dalej.
ISO 200 - różnica o 0,2 (0,3?) EV dla d800
ISO 400 - remis
ISO 800 - wygrywa canon o 0,5EV
ISO 6400 - wygrywa 5DIII o 0,4-0,5 EV...
Nie oznacza to oczywiście, że c5DIII nie przegrywa w tej kwestii (przynajmniej na niskich iso) ale czy jest to przegrana przez nokaut? Jeszcze raz przypominam, że jest to kompletna teoria na podstawie testów optycznych i nie bawiłem się nawet rawami z jednego czy drugiego...
Ja też nie opieram sie na testach i wartościach tylko raczej na "wyczuciu" rawa. D800 nawet sie nie bawiłem i do niego nawet nie porównuję. Wiem, na których plikach miałem wiekszy margines działania i swobodę. Tak jak wspomniałem, może to subiektywne, ale jak w nefie wyszło za ciemno to jakoś specjalnie się martwiłem, w 5d2 i 5d3 raczej fota leciala z dysku. Widac to podczas tworzenia hdrow. Cienie dla mnie to przeklenstwo matryc canona a korpusy maja tendencje do niedoswieltania.
jaroslaw.majcher
08-10-2012, 16:52
Generalnie niedoświetlenie to żaden problem bo to fotograf powinien wiedzieć jak naświetlić aby wyszło dobrze. Celowe niedoświetlenie aby pokazać np witraże w kościele w przypadku tych 2 aparatów da (wg wykresów) podobny obrazek to tam nie używamy niskich iso.
Problem zaczyna się gdy fotografujemy scenę z bardzo dużą dynamiką. W ślubnej potrafię sobie wyobrazić sporo takich sytuacji, ale z drugiej strony np. nikt nie porywa się na plener przy pełnym słońcu bez lamp.
witam
Czy używa ktoś kart SD SDHC 95MB/s?
Jeżeli tak to jak wygląda szybkość zapisu na takich kartach?
Ja posiadam CF i SD 30MB/s ale widzę ze szybciej zapisuje na CF.
Robię tylko w RAW i jak jest zapis na SD to widać opóźnienie wyświetlania podglądu zanim zapisze na kartę
Nikt nie ma porównania prędkości zapisu między CF a SD?
lub subiektywnego odczucia prędkości
Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III (http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12452)
witam
Robię tylko w RAW i jak jest zapis na SD to widać opóźnienie wyświetlania podglądu zanim zapisze na kartę
Nikt nie ma porównania prędkości zapisu między CF a SD?
lub subiektywnego odczucia prędkości
Parę stron wcześniej było o tym tutaj (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/5dmkiii-w-praktyce-82469/index261.html#post1111356) i niżej. Zauważalnie szybciej pisze na CF, bo nie wykorzystuje w pełni szybkich SD - technologia tego aparatu tak ma.
jaroslaw.majcher
10-10-2012, 20:46
technologia tego aparatu tak ma.
Miejmy nadzieję, że zostanie wydana odpowiednia poprawka.
Miejmy nadzieję, że zostanie wydana odpowiednia poprawka.O ile w ogóle da się to poprawić firmware'm..
O ile w ogóle da się to poprawić firmware'm..
Nie da się...
jaroslaw.majcher
10-10-2012, 21:21
Nie da się...
Jakieś potwierdzenie tej tezy?
Nie da się...
str 32 instrukcji
skoro karty SDHC/SDXC mogą być fizycznie używane to można domniemywać, że oprogramowanie stoi na przeszkodzie do skorzystania z ich możliwości.
Do obsługi kart UHS-I potrzebny jest inny kontroler działający z szybszym zegarem.
Oczywiście można założyć, że taki jest już na pokładzie 5dIII a jego możliwości są celowo wyłączone, żeby zachować dystans do 1d-x.
Sądzę jednak, że wprawne oko księgowego wychwyciło różnicę 50 centów pomiędzy jednym i drugim chipsetem i Canon po prostu przyoszczędził...
W sumie i tak nie jest najgorzej, bo szybkie CF można wykorzystywać do zdjęć, a tanie i powolne, ale za to pojemne SD do filmów. Oczywiście lepiej byłoby gdyby użytkownik sam mógł zdecydować co i jak będzie wykorzystywać.
Odpowiedni kontroler znajduje się już na pokładzie... 650d, ale okazuje się, że z niektórymi kartami UHS-I ma kłopoty i tutaj Canon może się wykazać odpowiednią poprawką. Jak jest w 1d-x, to nie wiem, za wysokie to dla mnie progi...
jaroslaw.majcher
11-10-2012, 09:18
Brzmi to racjonalnie pod warunkiem, że na płycie znajdują się 2 scalaki - jeden do zapisu na SD i drugi na CF.
To, że canon tak pozycjonuje sobie sprzęt to nic nowego. Kiedyś był taki temat z drukarkami. Wersja PRO i HOME. Pro drukowała szybciej a Home wolniej przez ograniczenie programowe. Z resztą długo szukać... 1DX i 1DC.
Z UHS czy bez niego jakoś będę, żył. Najbardziej cieszy mnie fakt, że będę mógł używać "taniej" 128GB jako backup :-)
Brzmi to racjonalnie pod warunkiem, że na płycie znajdują się 2 scalaki - jeden do zapisu na SD i drugi na CF.
Nawet niekoniecznie, UDMA dla CF wymaga na pewno wolniejszego taktowania niż UHS-I dla SD.
Jak działa nowa piątka z EF 70-200 4L IS?
Jak puszka ma jeszcze sprawny AF, to pewnie zajefajnie. Bo jak może działać?;)
Zrobiłem trochę zdjęć w zeszłym tygodniu m.in. takim zestawem i nie można narzekać - celnie, szybko, ślicznie ;)
witam
Mam SD 32 GB SanDiska 95MB/s oraz CF 32 GB, też SanDiska, 60 GB/s. CF jest zdecydowanie szybszy.
Bardzo dobrze ;) Nie bardzo wiem o co pytasz, ale nic złego na pewno nie zauważyłem. Z nowym AF ten obiektyw u mnie trochę odżył porównując do MK I oraz MK II.
dzięki za info - właśnie o takie stwierdzenie mi chodziło.
Matsunami
17-10-2012, 11:59
Powiem więcej, trzeba uważać na karty. W ostatni weekend na ślubie, po serii zdjęć wlaczylem podgląd, zapomniałem jednak że przerzucilem na SD SanDisk 95MB/s wiec zdjęcia ciągle się zapisywaly. Potem w domu okazało się że dwa z tych plików są uszkodzone. Na CF 60MB/s po wykonaniu serii mogę od razu podgladac zdjęcie.
Mam SD 32 GB SanDiska 95MB/s oraz CF 32 GB, też SanDiska, 60 GB/s. CF jest zdecydowanie szybszy.
jako uzytkownik konkurencyjnego systemu musze powiedziec, ze to jest jak dla mnie nieco dziwne, bo faktycznie wg tego co czytam tutaj
Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III (http://robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12452)
SD 95mb/sek ma realny transfer na poziomie 20mb/sek w aparacie (!!!) - a cf 60 - okolo 50 mb/sek
tymczasem z kolei w d800 - oba typy kart wyciagaja podobne predkosci czyli ok 45 mb/sek - dzieki temu np. w cenie cf 60mb/sek 32gb
mozna kupic sd 64gb 95mb/sek
tu pomiary dla d800
http://robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12451
moze walniety port SD ??
Nie dziw się Canon pewnie zaoszczędził 20gr na jakimś układzie i dlatego tak jest :)
Gregolius
23-10-2012, 16:19
Canon EOS 5D Mark III Firmware adds HDMI & AF Upgrades Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/10/canon-eos-5d-mark-iii-firmware-adds-hdmi-af-upgrades/)
Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego w kwietniu. Za 2-3 miechy okaże się że jeszcze coś więcej lub mniej będzie w puszkach:P
Nie dziw się Canon pewnie zaoszczędził 20gr na jakimś układzie i dlatego tak jest :)
To, że nie wspiera trybu UHS w kartach SD to nawet gdzieś w specyfikacji sprzętu jest - masz rację - ewidentnie zaoszczędzili
Canon update for EOS 5D Mark III to offer uncompressed HDMI output (http://www.dpreview.com/news/2012/10/23/canon-firmware-update-for-eos-5d-mark-iii-to-offer-uncompressed-hdmi-output)
Nowy soft dostępny w kwietniu 2013. Miejmy nadzieję, że nie 1-go :wink:
Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego w kwietniu.
Dlatego pewnie, że 1 kwietnia jest prima-aprilis :-)
Interesujące będzie to udoskonalenie działania AF-a po zastosowaniu TC do f/8.
Interesujące będzie to udoskonalenie działania AF-a po zastosowaniu TC do f/8.
Niech będzie "udoskonalenie" :smile:
Kolekcjoner
24-10-2012, 16:33
Canon update for EOS 5D Mark III to offer uncompressed HDMI output (http://www.dpreview.com/news/2012/10/23/canon-firmware-update-for-eos-5d-mark-iii-to-offer-uncompressed-hdmi-output)
No to duży postęp. Możliwość podpięcia po SDI zwiększy dla niektórych ogromnie funkcjonalność takiego aparatu. Widzę że się jednak złamali. Ciekawe czy w 6D też to dadzą ale pewnie pozycjonowanie będzie polegało na tym że nie.
wszędzie widzę firmware 113 z czerwca b.r.
jest coś nowszego? skąd ściągnąć?
wszędzie widzę firmware 113 z czerwca b.r.
jest coś nowszego? skąd ściągnąć?Nowszego nie ma oficjalnie. Wiosną ma być zdaje się.
Pytanie z innej beczki czy ktoś próbował przetestować mezalians w postaci MKIII i np Tamiego 28-75 lub innych wolniejszych wiertarek, czy dzięki "nowemu" AF coś uległo poprawie na tych obiektywach (celność szybkość i krzyżowe skrajne punkty)?
Pytanie z innej beczki czy ktoś próbował przetestować mezalians w postaci MKIII i np Tamiego 28-75 lub innych wolniejszych wiertarek, czy dzięki "nowemu" AF coś uległo poprawie na tych obiektywach (celność szybkość i krzyżowe skrajne punkty)?
Testowałem manualne zeissy (35/1.,4, 50/2.0, 100/2.0) i powiem, że jest lepiej, bardziej dokładnie i szybciej (bez matówki do ostrzenia manualnego) niż z 5d mkII (z matówką eg-s), wiec przypuszczam , że z tamim też powinno być nieźle (choć to nie zeiss ;-)).
Testowałem manualne zeissy
A jak to się ma do pytania o obiektywy z AF?
Znaczy co? ręka szybciej kręci pierścieniem z 5d3 niż z 5d2? jakieś anaboliki w zestawie ;) ,a coś z AF
A jak to się ma do pytania o obiektywy z AF?
Również sprawdzałem szkła canon L z AF i jest zdecydowanie lepiej niż z 5d II (a AF z tą puszką był całkiem spoko), nie mam tamiego ale AF w nim jest tak pośrodku ;-) między canon L a manual zeiss.
--- Kolejny post ---
Znaczy co? ręka szybciej kręci pierścieniem z 5d3 niż z 5d2? jakieś anaboliki w zestawie ;) ,a coś z AF
Nie szybciej ręką tylko AF z 5d III pewniej ( i przez to szybciej, nie trzeba poprawiać) jest ustawiany.
wiem o co chodzi (potwierdzenie ostrości) sam tez mam kilka manualnych, ale nie mogłem się powstrzymać, ale nadal jestem Ciekaw jak to śmiga na razie szukam może znajdzie się jakiś filmik chyba że Cichy lub inny forumowicz będzie tak miły i strzeli mały "VS"
allxages
05-11-2012, 23:25
Panowie, wybaczcie, bo 270 stron..część czytałem, ale no nie da rady już tego przeglądnąć...czy obrazek na pełnym RAW jest ciut miększy niż z 5D2 (za sprawą mocniejszego filtra zapewne)? Ciut oczywiście, ale czy tak jest? Bo zapytałem dwóch posiadaczy i uzyskałem sprzeczne odpowiedzi...
Moja odpowiedz juz znasz - tak ;)
Mam wrażenie że trochę poprawiła się szybkość ostrzenie. Nie na tyle żeby przestać myśleć o USM czy HSM, ale zauważalna poprawa jest. Wszystkie boczne krzyżowe są używalne, z celnością nie było żadnych problemów :)
Czy ktoś Rzeszowa lub okolic posiada zestaw 5dmkIII + 135 + 24 i mógł by udostępnić do pomacania ??
Panowie, wybaczcie, bo 270 stron..część czytałem, ale no nie da rady już tego przeglądnąć...czy obrazek na pełnym RAW jest ciut miększy niż z 5D2 (za sprawą mocniejszego filtra zapewne)? Ciut oczywiście, ale czy tak jest? Bo zapytałem dwóch posiadaczy i uzyskałem sprzeczne odpowiedzi...
Moim subiektywnym zdaniem - Jest miększy...
luc_october
11-11-2012, 13:07
Jest miększy, ale niezauważalnie przy normalnym oglądaniu zdjęć. Dopiero przy oglądaniu 100% można zobaczyć różnicę.
Również potwierdzam, jest miększy
allxages
15-11-2012, 15:02
Hej!
Mam pytanie. Czy jezeli robie zdjecia na CF to czy moge pozniej z poziomu aparatu wybrac zdjecia i skopiowac je do SD w drugim slocie?
Mam duzo karta CF, ale chcialbym w SD uzyc Eye-Fi, wiec selekcja zdjec i zrzutka wybranych na iPada bylaby bardzo poreczna w terenie.
allxages
15-11-2012, 15:23
A czy moge przejść po zdjęciach i zaznacza je i na koncu calosc skopiowac czy musze pojdynczo kopiowac?
chrislab
15-11-2012, 16:08
W 5d mozna kopiowac???? Nie pomyliles z 1d??? Ja w swojej 5d takiej opcji nie widze, ale moze mam za stary fw. W ktorym jest kopiowanie???
A czy moge przejść po zdjęciach i zaznacza je i na koncu calosc skopiowac czy musze pojdynczo kopiowac?Możesz skopiować wszystkie zdjęcia, lub wybrany folder (o ile masz jakieś inne niż domyślny), lub tylko wybrane zdjęcia. Co do Eye-Fi, to możesz również wysyłać na bieżąca podczas fotografowania, zapisując np. małe JPEG'i na karcie Eye-Fi, równolegle do RAW'ów zapisywanych na CF.
W 5d mozna kopiowac???? Nie pomyliles z 1d??? Ja w swojej 5d takiej opcji nie widze, ale moze mam za stary fw. W ktorym jest kopiowanie???
Podstawowe pytanie czy masz 5D mark III, bo tego aparatu dotyczy wątek ;)
chrislab
16-11-2012, 16:09
No w innym niz mk3 nie ma dwoch kart. Mam mk3 oczywiscie :)
Wiem, ze stopka moze mylic, ale nie umiem wyedytowac po zmianie enginu cb ;)
Zmieniłem Ci na trójkę.Przeczytaj ten wątek: " Jak zmienić sygnaturę.." (http://www.canon-board.info/sprawy-wewnetrzne-forum-11/jak-zmienic-sygnaturez-87016/#post1121011)
Mam pytanie dotyczące obsługi lamp błyskowych. Jeżeli obsługę wyłączymy w menu, stopka staje się nieaktywna; jeżeli włączymy, stopka zaczyna działać, ale nie możemy przejść na czasy krótsze, niż x-synch, czyli 1/200s. Da się to jakoś obejść, tj. da się mieć zarówno działającą stopkę i czasy krótsze niż 1/200? Zakładam, że żadnej lampy na stopce nie ma, więc nie ma jak przejść na hss.
Nie do końca rozumiem - przecież jeśli masz aparat w trybie M to możesz mu ustawić dowolny czas, z lampą czy bez.
Nie mogę, po włączeniu w opcjach stopki, maksymalny (czyt. najkrótszy) czas to 1/200s.
oskarkowy
19-11-2012, 09:07
Nie mogę, po włączeniu w opcjach stopki, maksymalny (czyt. najkrótszy) czas to 1/200s.
A włączyłeś na lampie HSS?
Jeżeli podłączę lampę i włączę HSS to oczywiście mogę swobodnie zmieniać czas ekspozycji.
Jeżeli jednak nie ma podłączonej lampy, a przykładowo, wyzwalacz radiowy, to jestem: albo ograniczony do 1/200s, albo nie mam sygnału na stopce.
Musze przyznać Ci rację - nawet przy trybie M czas synchronizacji ograniczony jest do 1/200s chyba że przełączy się lampę w tryb pracy HSS. Z wyzwalaczem sprawdzę w weekend przy okazji sesji.
oskarkowy
19-11-2012, 18:44
Musze przyznać Ci rację - nawet przy trybie M czas synchronizacji ograniczony jest do 1/200s chyba że przełączy się lampę w tryb pracy HSS. Z wyzwalaczem sprawdzę w weekend przy okazji sesji.
No ale przecież tak samo było z innymi aparatami, no chyba, że akurat miały czas synchronizacji 1/250.
Nie, nie było tak samo. W innych [?] aparatach bez problemu mogłeś sobie przejść poza limit synchronizacji (tak, wiem z czym to się wiąże).
Najwidoczniej jednak ludzie od Canona lubią uszczęśliwiać posiadaczy na siłę i zabezpieczają biedaków przed tym, co się dzieje, jeżeli użyjesz światła błyskowego z czasem krótszym niż synchro.
Jest to (najprawdopodobniej) do obejścia w ten sposób, że trzeba mieć wyzwalacz działający również z kabelkiem. Mam nadzieję, że klasycznego złącza kablowego też się nie wyłącza, jak stopki :rotfl:
oskarkowy
20-11-2012, 09:38
Nie, nie było tak samo. W innych [?] aparatach bez problemu mogłeś sobie przejść poza limit synchronizacji (tak, wiem z czym to się wiąże).
Najwidoczniej jednak ludzie od Canona lubią uszczęśliwiać posiadaczy na siłę i zabezpieczają biedaków przed tym, co się dzieje, jeżeli użyjesz światła błyskowego z czasem krótszym niż synchro.
Jest to (najprawdopodobniej) do obejścia w ten sposób, że trzeba mieć wyzwalacz działający również z kabelkiem. Mam nadzieję, że klasycznego złącza kablowego też się nie wyłącza, jak stopki :rotfl:
A masz takie lampy, które się synchronizują z krótszymi czasami? Bo jaki jest sens posiadania takiej funkcji, skoro dolne pół zdjęcia będzie i tak czarne?
BeautyFactory
20-11-2012, 17:30
Tu pare slow o praktyce
jak widac
zachwyt szybko mija
Kłopoty z Canon EOS 5D Mark III Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2012/04/16/klopoty-z-canon-eos-5d-mark-iii)
Tu pare slow o praktyce
jak widac
zachwyt szybko mija
Kłopoty z Canon EOS 5D Mark III Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2012/04/16/klopoty-z-canon-eos-5d-mark-iii)
Artykuł z Kwietnia 2012, to jest sprzed 7 miesięcy.
BeautyFactory
20-11-2012, 18:55
Artykuł z Kwietnia 2012, to jest sprzed 7 miesięcy.
no fakt
i co usunęli to ???
no fakt
i co usunęli to ???
Light leaks bardzo szybko (czarną taśmą :mrgreen:), DPP też było aktualizowane.
Ale tragedia jak przez wizjer wpadnie światło to też pomiar jest o kant d..., fakt lepiej jakby były wpadki jak u nikosia to nie byłoby się czym przejmować;)
A masz takie lampy, które się synchronizują z krótszymi czasami? Bo jaki jest sens posiadania takiej funkcji, skoro dolne pół zdjęcia będzie i tak czarne?
Gwoli formalności, nie tyle czarne, co pozbawione działania lampy :)
A teraz wytłumaczę, dlaczego w ogóle mnie to obchodzi:
- czasami, od czasu do czasu potrzebuję "wymęczyć" każde nawet 1/3EV, na 5D1 jestem w stanie strzelić fotę przy oświetleniu lampowym z czasem 1/250s, z jedynie małym śladem zaciemnienia po wiadomej stronie, dla 1/320s to jest około 10+% kadru, dla 1/400s to już około 30% kadru. Prawdopodobnie z innymi aparatami proporcje są podobne (nie chce mi się sprawdzać). Czasami właśnie można sobie pozwolić na to, żeby mieć albo ten malutki paseczek "ciemności" po jednej stronie, albo część foty bez wpływu lampy.
- lenistwo: jak się robi foty przemiennie z lampą i bez lampy, na różnych czasach, trzeba ciągle wchodzić do menu i zmieniać opcję blokującą czas ekspozycji.
Z innej beczki: zauważyłem że na wysokich ISO (od okolic ~12800) mam purpurową plamę w dolnym prawym rogu zdjęcia. Rozumiem że to typowe zachowanie tego aparatu?
Ale tragedia jak przez wizjer wpadnie światło to też pomiar jest o kant d..., fakt lepiej jakby były wpadki jak u nikosia to nie byłoby się czym przejmować;)
Tak dzialaja wszystkie aparaty - swiatlo wpadajace przez wizjer falszuje pomiar. Dlatego producenci dolaczaja zaslepke do wizjera. Doczytaj jednak ze problem jest marginalny a foty trzeba by robic z dekielkiem na body zeby odczuc roznice.
Z reszta to stara sprawa ktorą dawno zalatwili i nie wystepuje w obecnych puszkach. A w tych w ktorych wystepowala to i tak jest to bez znaczenia, ale piane na forum mozna bylo zawsze pobić. Dzis to chyba nie ma wiekszego sensu bo rozmawiamy o czyms co jest juz historia.
Tak... Ale Czacha ma rację... Ja mam body jedno z pierwszych. Robię nim zdjęcia. Jestem bardzo zadowolony że sprzętu. I nawet nie wiem czy mam ten problem usunięty czy nie. I mam to w nosie.
Bernard Wybierała
Gwoli formalności, nie tyle czarne, co pozbawione działania lampy :)
A teraz wytłumaczę, dlaczego w ogóle mnie to obchodzi:
Obejscie minimalnego czasu synchronizacji jest dosc karkolomne, ale mozliwe. Zakladasz na aparat wyzwalacz (z ttl'em i hss'em) i ustawiasz w menu hss, podpinajac do odbirnika lampe bez hss'u wyzwolisz ja z czasami mniejszymi od x-synch
Tak dzialaja wszystkie aparaty - swiatlo wpadajace przez wizjer falszuje pomiar. Dlatego producenci dolaczaja zaslepke do wizjera.
Sprawa IMHO istotna przy fotografowaniu ze statywu pilotem,samowyzwalaczem,czasowym w przyrodzie lub,wężykiem.Podobnie z ręki przy street foto np. gdy nie przykładamy oka do wizjera, i dodatkowa ilość światła moze wpływać na pomiar.
Bo to że światło od tyłu dotrze do pryzmatu to "must be".
Jedynki Canona mają dżwigienkę do opuszczania kurtynki na wizjer.Szkoda że przy innych tego nie ma.Proste i wygodne rozwiązanie.
A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy ten AF jest naprawdę dużo lepszy od 5DII (szybkość, dokładność, celność). Pytam osób które mają, miały Marka II i mają Marka III
Te boczne takie dobre i pewne jak środkowe? AF Servo działa (bardzo dobrze, dobrze, nieźle...).
AF porównalibyście bardziej do 50D czy 7D (nie pisze o rozmieszczeniu punktów AF, tylko o jego szybkości i skuteczności).
A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy ten AF jest naprawdę dużo lepszy od 5DII (szybkość, dokładność, celność). Pytam osób które mają, miały Marka II i mają Marka III
Te boczne takie dobre i pewne jak środkowe? AF Servo działa (bardzo dobrze, dobrze, nieźle...).
AF porównalibyście bardziej do 50D czy 7D (nie pisze o rozmieszczeniu punktów AF, tylko o jego szybkości i skuteczności).
Miałem zarówno 5dII i 7d i wg mnie AF w 5dIII jest nawet szybszy niż w 7d, ale co chyba ważniejsze bardziej dokładny (potwierdzenie ostrości) ostatnio nawet przypiąłem sigmę 150/2.8 macro i śmiga z 5dIII szybciej niż z 7d.
Ja na razie robiłem zdjęcia w media markt z 24-105 /4 kit. Mam od lat 50D, robiłem 5dmkII przejście będzie raczej proste. Tylko te czarne punkty AF, rzuca się w oczy ich brak. Zrobisz zdjęcie i nie wiesz gdzie masz ostrość. W każdym innym boody miga na czerwono. Ale pewnie poprawią to w nowym sofcie. Sprzęt stworzony do canonowców, bo nie wymaga na I rzut żadnych "nauk", później wiadomo trzeba grzebać w menu. O dziwo, mam wrażenie, że przyciski przy wyświetlaczu, "lepiej chodzą" w moim 50D, ale to też kwestia przyzwyczajenia. Jak kupię 5dmkIII to na pewno żona się nie kapnie że mam nowy sprzęt.
Jak kupię 5dmkIII to na pewno żona się nie kapnie że mam nowy sprzęt.
Lubie To! ;-)
Miałem zarówno 5dII i 7d i wg mnie AF w 5dIII jest nawet szybszy niż w 7d, ale co chyba ważniejsze bardziej dokładny (potwierdzenie ostrości) ostatnio nawet przypiąłem sigmę 150/2.8 macro i śmiga z 5dIII szybciej niż z 7d.
Oj kusicie mnie wydać kasę, której nie planowałem wydać :-)
Tylko te czarne punkty AF, rzuca się w oczy ich brak. Zrobisz zdjęcie i nie wiesz gdzie masz ostrość. W każdym innym boody miga na czerwono.
Potestuj aparat trochę dłużej, Ten Canon to ma tylko trzeba poustawić sobie menu AF pod siebie :)
Jak kupię 5dmkIII to na pewno żona się nie kapnie że mam nowy sprzęt.
To poważna zaleta
Miałem Mk II, bawiłem się 7D. Do Mk II to nawet nie ma co porównywać moim zdaniem nawet do środkowego. Chociaż w MK II środkowy jest precyzyjny. Też odniosłem wrażenie że jest lekko szybszy od 7D.
W opcjach domyślnie jest ustawione podświetlanie punktów na auto czyli podświetla tylko w ciemnych scenach.
Ja przestawiłem sobie podświetlanie na wszędzie
Jak dla mnie, AF 5d3 jest zdecydowanie celniejszy od 7D,szybkość podobna ze wskazaniem na 5D3.
W 7D z 100-400 czasami miałem problemy z ostrością ,szczególne przy 400mm ,teraz jest ok.
W opcjach domyślnie jest ustawione podświetlanie punktów na auto czyli podświetla tylko w ciemnych scenach.
Ja przestawiłem sobie podświetlanie na wszędzie
Jak dla mnie te podświetlenie jest trochę za słabe. mkII świecił dożo jaśniej. Jest to jedna z niewielu wad (na szczęście nie tak bardzo istotna).
Jak już jesteśmy przy AF to chciałbym się zapytać.
Jak go używacie do szybkiego fotografowania.
Chodzi mi o scenę która trwa chwilę a ostrość nie przypada na środek obrazu
Tzn których punktów lub jakiego obszaru AF używacie.
Ja po MKII jestem przyzwyczajony do środkowego i przekadrowania
Z tym że teraz zamiast środkowego to używam powiększonego obszaru
Ustaw wybieranie pol AF pod joy'a i uzywaj bocznych - a czy bedzie to szerokie pole punktow czy pojedyczny to juz kwestia preferencji i tego jak porusza sie obiekt. Wiadomo ze latwiej sledzic cos wieksza iloscia punktow.
Mam tak ustawione tylko szybciej jest przekadrować
Dodatkowo zmieniłem punkty AF powiązane z orientacją. Jeszcze nie sprawdziłem jak to będzie w praktyce ale aparat i tak zawsze przekręcam w jedną stronę
Zmiana pol AF powiązana z orientacją aparatu jest fajna. Fajne jest też zapmiętywanie ostatnio wybranego punktu AF. Wciskasz joy'a i wybierany jest centralny punkt AF, ale po ponownym wciśnięciu wraca do poprzednio wybranego - dzieki temu nie trzeba machać joy'em tylko 'klik' i jestes na skrajnym ;)
tego nie wiedziałem :) fajne
Witam!
Przeszukiwałem wątek kilkukrotnie z różnymi zapytaniami, jednak bez skutku, dlatego nie bijcie, jeśli już ten problem był wspomniany!
Nazywam to problemem, gdyż tak to czuję - otóż chodzi o zwalnianie serii z 6 klatek na 3 klatki, kiedy poziom baterii schodzi poniżej 50%.
Jest to bardzo denerwujące, zwłaszcza podczas fotografowania eventów sportowych, a zwłaszcza na pokazach lotniczych. Denerwujące do tego stopnia, że gdy jedna bateria osiąga 50%, przełączam się na drugą.
Dzwoniłem z tym do C, jednak miła pani powiedziała mi, że nie znają tego problemu. Stwierdziła, że jeżeli coś takiego się dzieje, to zapewne trzeba zrobić update firmware. Jednak i to nic nie dało, poza tym nie czytałem jeszcze, aby ktoś na to narzekał, już nie mówiąc o rozwiązaniu problemu przez firmware.
Dodam jeszcze, że kolega ma 5d3 z tej samej serii (kupowaliśmy niemal w tym samym momencie, w tym samym sklepie) i również go to bardzo denerwuje, czyt. ma ten sam problem.
Czy u Was też zwalnia seria poniżej 50% baterii?
Pozdrawiam
[...]
Czy u Was też zwalnia seria poniżej 50% baterii?
Pozdrawiam
Używam niemal od początku tylko z gripem. Jedynie raz zauważyłem, że zwalniał ostatnie serie przed całkowitym zapełnieniem obu kart. Innych przypadków zwalniania serii nie zauważyłem (w zakresie nominalnym). Nie wiem jak bez gripa.
Mnie też nie zwalnia. Problemem może być poszukujący autofocus albo kiepska karta.
Mnie też nie zwalnia. Problemem może być poszukujący autofocus albo kiepska karta.
A korzystasz z gripa? Czy nie, i czy bez niego nie zwalnia u Ciebie poniżej 50%?
Kartę możemy wykluczyć. W aparacie siedzi Sandisk 60MB/90MB także nie powinno być problemu z zapisem.
BTW nie rozumiem powiązania poziomu baterii z kiepską kartą. Dlaczego przy tej samej karcie powyżej 50% miałoby być 6 fps, a poniżej 3?
Autofocusa też niestety muszę odrzucić, tak samo zwalniała by seria powyżej 50% baterii. Rzecz bankowo tkwi w czymś innym :(
Mam pytanie, używacie do Mk III jakiejś osłony na ekran LCD ( http://www.youtube.com/watch?v=IypCNu3iNTU ),
czy może szło jest tak bardzo odporne jak w nowych telefonach Samsunga i nie ma potrzeby używania takich osłon.
Na 5d3 nie uzywam zadnej oslony na LCD, rys brak.
greenhorn
28-11-2012, 12:41
Ilość zdjęć w serii to 12-13 sztuk (w zależności od iso i ilości szczegółów na zdjęciach) bez względu na włożoną kartę pamięci.
Tyle mieści wewnętrzny bufor.
Od rodzaju karty zależy jak długo ten bufor będzie opróżniany.
CFy 95Mb/s opróżniają bufor na tyle szybko, że ilość zdjęć w serii wzrasta do 18-19.
SD 30Mb/s do zrobienia i przemielenia 13 Rawów potrzebuje około 25sekund.
CF 45Mb/s to około 13 sekund.
Zwalniania serii przy baterii słabszej niż 50% nie zaobserwowałem.
A na koniec pytanie z mojej strony, bo ani strona canona ani instrukcja nie chcą mi na nie odpowiedzieć
Rozumiem, że po po podpięciu EX600RT do aparatu mogę kontrolować radiowo inne lampy.
Pytanie brzmi: czy goły 5D jest w stanie radiowo wyzwolić EX 600RT będącą off camera?
Mam pytanie, używacie do Mk III jakiejś osłony na ekran LCD ( Canon 5D Mark III LCD Screen Protector GGS III Review - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=IypCNu3iNTU) ),
czy może szło jest tak bardzo odporne jak w nowych telefonach Samsunga i nie ma potrzeby używania takich osłon.Używam tego mniej więcej od lipca, z tym że chyba mam podróbkę :). Takie miałem podejrzenia i potwierdził to człowiek w innym sklepie, gdzie tego jeszcze nie mieli, ale "coś sprawdził" i stwierdził że podróbka. Nie chciało mi się za tym na razie chodzić, bo zderzak jest zderzak - swoje zadanie spełnia. Miałem w poprzednim aparacie i się sprawdził w 100%, zakładasz i zapominasz. Ja jestem zwolennikiem, przeciwnicy Ci odradzą :). Powiem tylko jedno: komfort odsprzedaży body z wyświetlaczem "jak nowy" - bezcenne :).
Wyświetlasz, jak wyświetlacz... A ta szybka przy wizjerze nie przeszkadza?
Wysłane z mojego GT-I9001
Wyświetlasz, jak wyświetlacz... A ta szybka przy wizjerze nie przeszkadza?
Wysłane z mojego GT-I9001Mnie nie przeszkadza, ale ja jestem zwolennikiem ;). Fakt, że się brudzi od rzęs - czasem trzeba przetrzeć..