Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
Nie mam pojęcia, ale przedstawiciel Canona na Polske w "Programie Fotograficznym Bez Nazwy" potwierdzał że ma 100tys. gwarantowane, czyli tyle co xxD. Mniej napewno nie, a więcej wątpie bo 5`tki mają 150tys.
To chyba tak nie działa. Poza tym pierwsze słyszę, aby xxD miały gwarancje przebiegu ...
luc_october
13-03-2013, 02:07
To chyba tak nie działa. Poza tym pierwsze słyszę, aby xxD miały gwarancje przebiegu ...
Mają. Wystarczy zadzwonić do serwisu.
Nie wiem od kiedy to obowiązuje, ale mój 30D miał w tamtym roku wymienianą migawkę na Żytniej, a zakupiony był pod koniec 2006 roku.
Nie na temat ale z czystej ciekawosci ile 30tka wytrzymala ?
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Głupio się przyznać, ale nie pamiętam pytałem się przez tel. powiedzieli mi, ale zapomniałem, a na karcie nie zanotowali :( napewno jednak poniżej 100tys. bo by nie wymienili :D
szczemat
16-03-2013, 11:25
Skoro temat jest o 5d III w praktyce, to pozwolę sobie napisać, że po 2,5 miesiąca użytkowania aparatu pojawił mi się permanentny "Error 01". Styki czyste zarówno w aparacie jak i obiektywach - nawet specjalnie benzyną przeczyściłem. Od wczoraj aparat nie współpracuje z żadnym obiektywem, który posiadam, a wartość przysłony jest ustawiona stale na "00".
Wcześniej już podczas zlecenia 2 tygodnie temu objawił mi się ten błąd, jednakże po wyjęciu wyjęciu na chwilę baterii, podłączeniu obiektywu ponownie oraz uruchomieniu aparatu wszystko wróciło do normy. Wczoraj fotografowałem z przypiętym C24/1.4 i nagle po prostu aparat przestał widzieć obiektyw.
Miał ktoś z Was podobny problem. Już telefonowałem do serisu i w poniedziałek wysyłam kurierem do nich (sklep ProClub - tam też znajduje się serwis CSI).
Tak, ja mialem identyczny problem. Co prawda tylko ze 135l, ktory prawie nie byl uzywany. Podpialem do 5d3 i nagle padla przeslona.
szczemat
16-03-2013, 14:39
Tak, ja mialem identyczny problem. Co prawda tylko ze 135l, ktory prawie nie byl uzywany. Podpialem do 5d3 i nagle padla przeslona.
Cholibka.... ja myślałem, że coś może z elektroniką się stało - przesłony nawet nie brałem pod uwagę :-(. No nic - ciekaw jestem ekspertyzy serwisu.
Swoją drogą - wydać tyle kase na aparat, który siadł mi po 2,5 miesiąca (delikatnie pisząc) lekko rozczarowuje.
Lucky Luck
16-03-2013, 14:53
[QUOTE=szczemat;1150294]Cholibka.... ja myślałem, że coś może z elektroniką się stało - przesłony nawet nie brałem pod uwagę :-(. No nic - ciekaw jestem ekspertyzy serwisu.
[OT]
Swoją drogą - wydać tyle kase na aparat, który siadł mi po 2,5 miesiąca (delikatnie pisząc) lekko rozczarowuje.
PRZYSŁONY .... nie przesłony :)
szczemat
16-03-2013, 15:12
PRZYSŁONY
No tak... nie wiem dlaczego tak napisałem :oops:
D..a a nie tyłek, daj spokój szczemat bo obie formy są poprawne - ważne żebyś wiedział do czego służy.
widzisz, ja wydałem tyle kasy na aparat (13500) i do dziś nie ma sprawnego...nie będę rozwijał tu wątku bo jest na sąsiednim temacie.
Podaj linka chetnie poczytam
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Kolekcjoner
16-03-2013, 22:21
http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/
widzisz, ja wydałem tyle kasy na aparat (13500) i do dziś nie ma sprawnego...nie będę rozwijał tu wątku bo jest na sąsiednim temacie
Kupiłem taniej od nowarta o koszt nowej 35/1.4 Sigmy i jestem w siódmym niebie. Fakt, że ja nie robię zbędnych prób na puszkach po piwie na każdym z krzyżowych - po prostu robię fotki, zgrywam na kompa i są ok. Przesiadka z 5d to przepaść pod każdym względem.
Oczywiście może zdarzyć się felerna sztuka ... ale widzę, że wątek o sensowności kalibracji 5dmk3 zaczyna być traktowany jako przestroga przed ewentualnym kupnem zwalonego i nieudanego 5dmk3...
porobilem troche domowo-spacerowo testowych zdjec i nie moge na nic narzekac w swoim 5DIII, ale faktycznie aparat niedoswietla zdjec o jakis 1EV
uzywalem 5DII przez 3 lata i moglem zawierzyc swiatlomierzowi w ciemno.
w nowej piatcce w sumie tez mozna zawierzyc swiatlomierzowi, pod warunkiem ze sie przesatwi w glowie ze ekspozycja prawidlowa to jest w zasadzie +1EV na skali swiatlomierza..
troche to denerwujace, no ale co zrobic.
identycznie mialem w 2006 roku z 30D i z czasem sie przyzwyczailem ;)
bucefal14
19-03-2013, 19:30
a u mnie wręcz odwrotnie
porobilem troche domowo-spacerowo testowych zdjec i nie moge na nic narzekac w swoim 5DIII, ale faktycznie aparat niedoswietla zdjec o jakis 1EV...
Ale teraz był śnieg i może dlatego nie doświetlał ;)
U mnie nie zauważyłem problemów z pomiarem światła.
A tak z innej beczki. Zauważyłem, że w 5DIII lustro brdziej dzwoni niż w 40D - takie wrażenie lekkiej tandety :mrgreen:
Apropos niedoświetlania, swojego czasu założyłem wątek na ten temat po przesiadce z innego systemu. Po pierwszej styczności z 5d2 zauważyłem niedoświetlanie o 1/2 do 2/3 EV. Porównywałem ze światłomierzem zewnętrznym i innym systemem. Tylko canon odstawał. Teraz 5d3 mam dokładnie to samo. Wydaje mi się, że canony nie spełniają tych standardów. Dlaczego nikt tam na to nie wpadł? Nie mam pojęcia po dzień dzisiejszy. Dziwna i tajemnicza sprawa.
Apropos niedoświetlania, swojego czasu założyłem wątek na ten temat po przesiadce z innego systemu. Po pierwszej styczności z 5d2 zauważyłem niedoświetlanie o 1/2 do 2/3 EV. Porównywałem ze światłomierzem zewnętrznym i innym systemem. Tylko canon odstawał. Teraz 5d3 mam dokładnie to samo. Wydaje mi się, że canony nie spełniają tych standardów. Dlaczego nikt tam na to nie wpadł? Nie mam pojęcia po dzień dzisiejszy. Dziwna i tajemnicza sprawa.
Wiesz, to jest celowy zabieg... chodzi o to, żeby z sukni ślubnej wyciągnąć więcej szczegółów :lol:
Ano... Canon świadomie dostosowal algorytm naswietlania do swoich matryc.
Bo jak powszechnie wiadomo, one slyna ze swojej elastycznosci jezeli chodzi o mozliwosc wyciagania cieni :)
bajker83
27-03-2013, 16:14
Witam, pytanie do posiadaczy piątki miał ktoś może problem ze spustem migawki?
mój się zachowuje jak karabin snajperski:roll: strasznie czuły i brak końcowego "pstryk"
Po przesiadcce z 5DII na nowa piatke tez mam takie wrazenie hehe
Ale to chyba dobrze nie? Placilismy gruba kase wlasnie miedzy innymi za niski shutter lag i blyskawiczny AF
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
bajker83
27-03-2013, 16:58
nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem :(
wysłałem na żytnia, zobaczymy co fachowcy na ten temat powiedzą
Grzesiek_PL
27-03-2013, 17:44
Nie wiem jak w 5D III, ale 5D II którego miałem w rękach miał miękki (wyczuwalny 2 stopniowy ale bez "klik") spust nie to co seria xxxD/xxD
Taki miękki spust to super sprawa, przy czasach na granicy poruszenia łatwiej zrobić ostre zdjęcie.
mój się zachowuje jak karabin snajperski:roll: strasznie czuły i brak końcowego "pstryk"Chyba oddam moje nowe Porshe do serwisu - za każdym razem kiedy ruszam, coś wciska mnie w fotel. Nie wiem czy tak powinno być.. Sorry, nie mogłem się powstrzymać. :mrgreen:
Przecież "pstryk" jest czynnikiem mogącym powodować/powodującym dodatkowe drgnięcie aparatu. Czy trzeba rozwinąć tę myśl?
Ach ten Canon - zawsze coś sp...
--- Kolejny post ---
[...]
Taki miękki spust to super sprawa, przy czasach na granicy poruszenia łatwiej zrobić ostre zdjęcie.Bo to jest właśnie jedna z drobnych różnic pomiędzy puszkami "PRO" a "NIEPRO"
mój się zachowuje jak karabin snajperski:roll: strasznie czuły i brak końcowego "pstryk"
bajker83 , że spust jest bardzo czuły zrozumiałem, ale o co kaman z tym brakiem "końcowego pstryk" nie za bardzo :confused:
--- Kolejny post ---
Tak samo jest z 6D.
Też jest czuły i brak w nim "końcowego pstryk" :?:
Nie wiem co to to koncowe pstryk, ale czuly jedt bardzo.
jacek_73
27-03-2013, 18:24
...
Bo to jest właśnie jedna z drobnych różnic pomiędzy puszkami "PRO" a "NIEPRO"
Najczęściej w użyciu są jednak puszki qui PRO quo :confused:
Na pewno nie czuć tego takiego "przeskoku" pomiędzy ustawieniem ostrości a wyzwoleniem migawki - mam na myśli 6D.
oskarkowy
27-03-2013, 18:45
jak chce "końcowe pstryk" to niech się pobawi aparatem na plaży przy dużym wietrze. Będzie miał tyle pstryków, ile dusza zapragnie.
bajker83
27-03-2013, 18:52
wybaczcie za ten "pstryk" ale nie wiedziałem jak to opisać :oops:
spust działa jak przycisk (set) np.w marku II,50D
--- Kolejny post ---
dokładnie o to mi chodzi
Na pewno nie czuć tego takiego "przeskoku" pomiędzy ustawieniem ostrości a wyzwoleniem migawki - mam na myśli 6D.
wysłałem na żytnia, zobaczymy co fachowcy na ten temat powiedzą
bajker83 czy chodzi Ci o to, że spust jest zbyt czuły, czy jeszcze w czymś innym Ci to przeszkadza?
Nie wiem jak w 5D III, ale 5D II którego miałem w rękach miał miękki (wyczuwalny 2 stopniowy ale bez "klik") spust nie to co seria xxxD/xxD
Taki miękki spust to super sprawa, przy czasach na granicy poruszenia łatwiej zrobić ostre zdjęcie.
Chyba oddam moje nowe Porshe do serwisu - za każdym razem kiedy ruszam, coś wciska mnie w fotel. Nie wiem czy tak powinno być.. Sorry, nie mogłem się powstrzymać. :mrgreen:
Przecież "pstryk" jest czynnikiem mogącym powodować/powodującym dodatkowe drgnięcie aparatu. Czy trzeba rozwinąć tę myśl?
Ach ten Canon - zawsze coś sp...
Mój 350D ma wyraźny "klik", 30D ma mniej wyczuwalny "klik",
Jeśli 5D Mk3 będzie miał jeszcze mniejszy "klik" czy w ogóle nie go będzie - przeżyje, kwestia przyzwyczajenia, przecież efektem dociśnięcia calkowicie spustu jest akcja lustra i migawki więc raczej przeoczyć tego momentu się nie da ;) ważne żeby wyczuwalny był pierwszy stopień.
:idea: Qrka wodna teraz to musze się zastawnowić czy dalej zostać przy zakupie 5`tki :mrgreen:
A poważnie to z tym "poruszeniem" na skutek "klika" to nie przesadzajcie ;)
wybaczcie za ten "pstryk" ale nie wiedziałem jak to opisać :oops:
spust działa jak przycisk (set) np.w marku II,50D
--- Kolejny post ---
dokładnie o to mi chodzi
Nie idzie wyczuć pierszego stopnia - momentu ostrzenia i odrazu strzela?
Czy przy drugim stopniu - wyzwolenia migawki zachowuje się miękko jak "set"?
Jeśli to drugie to wysłanie odrazu na Żytnią z tego powodu uważam za... delikatnie mówiąc przesadne ;)
O kurcze... nie no - jestescie nieziemscy :shock:
Jesli faktycznie zaczniemy ciagnac temat "delikatnego" spustu migawki na kolejne podstrony, to bedzie chyba rekord tego forum w wyszukiwaniu problemow/usterek :lol:
Zaczynalem od 350D, potem 20D, 5D, 5D II, 1Ds MKIII a teraz 5D MK III i... o ironio - w zadnym nie widzialem zadnych roznic dzialania :shock: Pewnie mialem jakies walniete sztuki, bo przeciez powinieniem wyczuwac roznice miedzy 350D a deesem a ja nic... tylko roznica w szybkosci dzialania AF'a - coz... tak wlasnie bylo u mnie (jesli komus ma to pomoc) :D
Zaczynalem od 350D, potem 20D, 5D, 5D II, 1Ds MKIII a teraz 5D MK III i... o ironio - w zadnym nie widzialem zadnych roznic dzialania :shock:
Może nimi zdjęć nie robiłeś? :mrgreen:
Inne spusty w różnych puszkach (tj. "z klikiem" lub "miękki") to fakt, nie ma się co z tym spierać.
bajker83
27-03-2013, 20:37
Dobra wytłumaczę jeszcze raz - chodzi o to że nie ma możliwości ustawienia focusa tylko od razu strzela zdjęcie. Źle się wyraziłem pisząc "końcowy pstryk" - nie chodzi tu o odgłos pstryknięcia tylko moment wyczucia takiej mini blokady kiedy jest możliwość właśnie ustawienia focusa. Więc podsumowując nie jest to raczej wprowadzone ulepszenie w III - no bo czy można nazwać brak możliwości ustawienia ostrości ulepszeniem??
Grzesiek_PL
27-03-2013, 20:43
Inne spusty w różnych puszkach
Miałem kiedyś kilka sztuk 500D naraz, w każdym spust migawki chodził inaczej jeden łapał wyżej drugiego trzeba było docisnąć do samego końca (przebieg puszek podobny).
Trochę byłem zaskoczony, gdy wziąłem innego 500D do ręki delikatnie naciskam spust a ten już zdjęcie robi, jak się im tam w fabryce złoży to tak jest ;)
Po kilku zdjęciach można się przyzwyczaić.
O kurcze... nie no - jestescie nieziemscy :shock:
Jesli faktycznie zaczniemy ciagnac temat "delikatnego" spustu migawki na kolejne podstrony, to bedzie chyba rekord tego forum w wyszukiwaniu problemow/usterek :lol:
Zaczynalem od 350D, potem 20D, 5D, 5D II, 1Ds MKIII a teraz 5D MK III i... o ironio - w zadnym nie widzialem zadnych roznic dzialania :shock: Pewnie mialem jakies walniete sztuki, bo przeciez powinieniem wyczuwac roznice miedzy 350D a deesem a ja nic... tylko roznica w szybkosci dzialania AF'a - coz... tak wlasnie bylo u mnie (jesli komus ma to pomoc) :D
Albo masz palec wskazujący mniej wrażliwy ;)
Dobra wytłumaczę jeszcze raz - chodzi o to że nie ma możliwości ustawienia focusa tylko od razu strzela zdjęcie. Źle się wyraziłem pisząc "końcowy pstryk" - nie chodzi tu o odgłos pstryknięcia tylko moment wyczucia takiej mini blokady kiedy jest możliwość właśnie ustawienia focusa. Więc podsumowując nie jest to raczej wprowadzone ulepszenie w III - no bo czy można nazwać brak możliwości ustawienia ostrości ulepszeniem??
Jeśli tak to feler i słusznie zrobiłeś.
Miałem kiedyś kilka sztuk 500D naraz, w każdym spust migawki chodził inaczej jeden łapał wyżej drugiego trzeba było docisnąć do samego końca (przebieg puszek podobny).
Trochę byłem zaskoczony, gdy wziąłem innego 500D do ręki delikatnie naciskam spust a ten już zdjęcie robi, jak się im tam w fabryce złoży to tak jest ;)
Po kilku zdjęciach można się przyzwyczaić.
Martwi to jednak i smuci jak to Canon się przykłada do produkcji (i to na przykładzie prawie topowej puszki) :( choć z drugiej strony taka usterka może się trafić w każdym modelu i pewnie się trafiała na przełomie tylu-nastu lat produkcji.
Gorzej w wymienionym rozrzutem w samym działaniu w/w 500D trzymanych jednocześnie w ręce, ale i tu może być w pewnym sensie wytłumaczenie - jeśli nie były one nowe, może różni właściciele z różną 'siłą" nerwowością operowali spustem stąd po jakimś czasie inne ich działanie względem siebie ;)
chodzi o to że nie ma możliwości ustawienia focusa tylko od razu strzela zdjęcie
Teraz rozumiem o co Ci chodzi :)
czy można nazwać brak możliwości ustawienia ostrości ulepszeniem??
To wygląda na felerny spust :confused:
Czyli nie działa coś, co jest nazywane "wciśnięciem spustu do połowy" w celu ustawienia ostrości?
bajker83
28-03-2013, 14:26
Miałem pecha trafiłem na felerny egzemplarz, spust zostanie wymieniony. Teraz mogę iść na plaże posłuchać czy będzie "klik" :lol:
Miałem pecha trafiłem na felerny egzemplarz, spust zostanie wymieniony.
bajker83 dostałeś już info z e-csi?
bajker83
28-03-2013, 14:51
dzwoniłem rano, przekazali że cześć jest zamówiona i zostanie wymieniona ;)
lubiebardzo
29-03-2013, 02:25
Zauważyłem, że przy przełączaniu na C1-C3 ekran mruga na czarno. Ktoś miał coś podobnego?
Misiek_90
09-04-2013, 22:57
Mam pytanie do użytkowników 5D III, czy jest możliwość ustawienia w tym body bezprzewodowego wyzwalania lampy Speedlite, bez specjalnego transmitera, podobnie jak ma to miejsce w 7D?
Pozdrawiam
Nowy firmware 1.2 jest już prawie gotowy,podobno ma być za 2-3 tygodnie.
5D Mk III Firmware, any news? (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?PHPSESSID=fd6a5f3c989360be03e255aeaef18b 5d&topic=13951.30)
Mam testuje ;)
I pytanie;
Zauważyłem dziś że po podpięciu 1.4/50mm na dworze że punkty AF -siatka są mniej widoczne - takie wyblakłe, mniej czarne niż przy np. 17-40.
Albo inaczej przy domknięciu 1.4/50mm @f4 i naciśnięciu podglądu głębi robią się "czarne" bardziej wyraźne - tak jak w 17-40.
Myślałem że to przez to że przy jasnych szkłach LCD w wizjerze nie daje rady z kontrastem za duża ilość światła, ale sprawdzwiłem w całkowicie ciemnym pomieszczeniu i po podpięciu 50`tki - świecą mniej intensywnie.
Przy MF - Takumarze to samo.
Sprawdziłem też jak się sprawa ma zupełnie bez obiektywu,... tak samo jak z 1.4/50 i Takumarem, na dworze "wyblakłe" w ciemnicy mniej jaskrawo świecą.
To nromalne?
Na szarych partiach czy pochmurnym niebie są ledwo widoczne :(
ps. zauważyłem że przy obróbce RAW zdjęć zrobionych EF 1.4/50mm nie mozna skorygować pod względem zniekształceń, aberracji czy winety ikonki są szare, przy 17-40 działają. Nierozpoznaje tego szkła czy jak? może przez to wizjer zachowuje się jakby nie było obiektywu?
Sprawdziłem na moim jasnym 50 f1,8 i faktycznie nieco bardziej wyblakłe niż przy 17-40 f4.
30.04 -> AF@f/8 8-)
Ciekawe jak się zaprezentuje 100-400+TC1.4...
Sprawdziłem na moim jasnym 50 f1,8 i faktycznie nieco bardziej wyblakłe niż przy 17-40 f4.
U mnie dość sporo bledsze przy świetle dziennym, takie wręcz "przezroczyste",
Pan z CSI poinformował mnie że;
"Normalne działanie wizjera związane z jasnością aktualnie założonego obiektywu".
To jeszcze zrouzmieć mogę i pewnie tak jest - bo na zagranicznych forach posiadacze 1.2/50mm i 1.2/85mm też marudzą na tą przypadłość - 1.2 to jeszcze bardziej przezroczyste muszą być ;)
Natomiast nie mogę zrozumieć tego że jak jest ciemno słabiej świecą na czerwono aniżeli przy 17-40, przecież w ciemnych pomieszczeniach wizjerowi już mocne światło przeszkadzać nie powinno...hmmmm.
Paradoks - pełna klatka wręcz stworzona jest do jasnych szkieł i vice-versa, a tu tym jaśniejsze szkło tym punkty AF mniej widoczne ;) obrona szkieł? f4 ;) hehe
Proszę posiadaczy o odpowiedź na pytanie, jak działa funkcja Auto Iso? Jaki jest jest stopień konfiguracji i jak to wypada w stosunku do osiemsetki nikona?
tkosiada
25-04-2013, 18:36
Jest podobnie, możesz ustawić zakres iso czyli od do, a także zminiac czas jako próg przy którym aparat zmieni wartość iso
Małe "ale"" polega na tym, że max czas to 1/250, w nikonach nie masz ograniczenia i to że mają większą gradacje
w C czas jest np. 1/60, 1/125 i od razu 1/250
mam nadzieje ze nie pomyliłem
Dodatkowo można ustawić czas Auto
Kto na ochotnika? ;)
Canon 5D Mark III firmware update in April 30th 2013! - FM Forums (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1159806/5#11510766)
Pytanko, czy możliwy jest downgrade firmware'u, bo chętnie bym potestował 1.2.1, ale z drugiej strony Magic Lantern działa jeszcze na 1.1.3 ?
To się odważyłem :) AF działa na f/8 ale nie ma możliwości wyboru punktu. Na stałe włączony jest środkowy, da się tylko zmieniać jego tryb (dokładny, rozszerzony, z sąsiadującymi).
Czy to normalne że tak szybko zżera baterię? tzn. ~200 zdjęć (w tym troche na LV), 20min łącznie kręcenia filmików (z częstymi przerwami) i po baterii.
W ogóle po naładowaniu na 100% bateria traci moc przy wył. aparacie tzn. naładowałem na full włożyłem do aparatu i po paru godzianch "uciekło" 4% samoczynnie.
To przez półprzepuszczalny LCD? (gdy się wyciągnie baterię - wizjer robi się ciemny i mydlany) jest zasilany non-stop baterią nawet przy wył. aparacie, po jaką trzasną canon tak to uczynił, wie ktoś czy "Magiczną Latarnią" można wył. zasilanie wizjera kiedy aparat jest OFF, po co gdy leży w torbie ma być VF?
Qrde stare modele mogły leżeć w szafie dwa miesiące, brało się w łapy wł. i bateria cacy, a teraz...
Jest podobnie, możesz ustawić zakres iso czyli od do, a także zminiac czas jako próg przy którym aparat zmieni wartość iso
Małe "ale"" polega na tym, że max czas to 1/250, w nikonach nie masz ograniczenia i to że mają większą gradacje
w C czas jest np. 1/60, 1/125 i od razu 1/250
mam nadzieje ze nie pomyliłem
Dziękuję.
Czy to normalne że tak szybko zżera baterię? tzn. ~200 zdjęć (w tym troche na LV), 20min łącznie kręcenia filmików (z częstymi przerwami) i po baterii.
W ogóle po naładowaniu na 100% bateria traci moc przy wył. aparacie tzn. naładowałem na full włożyłem do aparatu i po paru godzianch "uciekło" 4% samoczynnie.
To przez półprzepuszczalny LCD? (gdy się wyciągnie baterię - wizjer robi się ciemny i mydlany) jest zasilany non-stop baterią nawet przy wył. aparacie, po jaką trzasną canon tak to uczynił, wie ktoś czy "Magiczną Latarnią" można wył. zasilanie wizjera kiedy aparat jest OFF, po co gdy leży w torbie ma być VF?
Qrde stare modele mogły leżeć w szafie dwa miesiące, brało się w łapy wł. i bateria cacy, a teraz...
A teraz canon w instrukcji jak i kiedyś zaleca aby wyjmować baterie jeśli aparat nie będzie dłuższy czas używany.
coś jest nie tak
ja jak wyjmę baterię to lcd jest taki sam
co prawda nie filmuję i nie używam LV ale to chyba nie ma znaczenia
jellyeater
28-04-2013, 06:05
A teraz canon w instrukcji jak i kiedyś zaleca aby wyjmować baterie jeśli aparat nie będzie dłuższy czas używany.
Canon po prostu chce by ludzie kupowali po 10 akumulatorów. :) Kasa, przychody, zyski... Taka sytuacja. :)
3 czy 5 lat oni go robili? Bo wyszedł im lekko spartolony. :)
coś jest nie tak
ja jak wyjmę baterię to lcd jest taki sam
co prawda nie filmuję i nie używam LV ale to chyba nie ma znaczenia
nie chodziło mi o ekran LCD, zajrzyj w wizjer po wyjęciu bateri ;)
Kolekcjoner
28-04-2013, 16:08
Canon po prostu chce by ludzie kupowali po 10 akumulatorów. :) Kasa, przychody, zyski... Taka sytuacja. :)
3 czy 5 lat oni go robili? Bo wyszedł im lekko spartolony. :)
Znaczy się co wyszło spartolone? Jak się Ciebie czyta na forum to zdajsie wszystko co ma napis C na obudowie takie jest ;).
No spartolony jest :) Robiłem ostatnio sporty psie, normalnie z takich eventów miałem z 50% odrzutów. A z 5dIII zdjęć, które nie idą do kosza jest więcej i mam więcej roboty z obróbką :P
EDIT:
PoulN, może tryb video tak ssie, na servo z IS spokojnie 500 fot natrzaskałem.
Sorry, że tak post pod postem, ale może to być ważne dla użytkowników.
Mam baterię Phottix Titan 2000mAh, gdy używałem z 5dIII i FW 1.1.3 okazjonalnie pokazywało mi, że jest bliska rozładowania mimo, że była pełna. Wyłączenie/włączenie aparatu załatwiało sprawę. Z softem 1.2.1 jest inaczej. Przy włączeniu aparatu wyrzuca wiadomość "Communication with Canon LP-E6 battery is irregular. Continue to use this battery?" i po OK sprzęt startuje. Jednak w battery info widnieje "unknown battery" i nie da się jej zarejestrować. W niczym mi to nie wadzi (na razie) i podaje czysto informacyjnie, może ktoś też używa takiego zamiennika.
jellyeater
28-04-2013, 21:34
Znaczy się co wyszło spartolone? Jak się Ciebie czyta na forum to zdajsie wszystko co ma napis C na obudowie takie jest .
Jakieś dziwne rozładowywanie baterii to partactwo. :P A poza tym nadal pewnie z 1% aparatów ma walnięty AF lub skoszone czujniki. :) Plus pewnie jeszcze kilak rzeczy by się znalazło, jakby być czepliwym. :P
nie chodziło mi o ekran LCD, zajrzyj w wizjer po wyjęciu bateri ;)
Tak, tego wcześniej nie zauważyłem
U mnie też tak jest
Ale nie rozładowuje mi się szybko, trzymam czasami aparat w torbie przez tydzień bez wyłączania i nie widzę problemu
Może obiektywy które używasz coś mają z tym wspólnego Ja mam tylko szkła canona
Hmm, w sumie caly czas mam podpiete 17-40, poobserwuje sprawe dokladniej, moze złudne subiektywne "odczucie" wskaznika w % skali, a to że podczas krecenia video żre to.. cóż chyba norma, takie czasy, tylko z tym "postojowym" spalaniem mnie zaciekawiło.
Z kazdego urzadzenia zaleca sie wyciagnac baterke/aku jesli nie bedzie przez dluzszy czas uzywane.
Masz walniętą baterię.
Heh, tylko jak to wytumaczyć ludziom z CSI,... pewnie odpiszą że za dużo używam podglądu itp, i że się sama bez użytkowania aparatu rozładowuje to norma... tyle że kilka procent na kilka godzin?
Pisząc że 30D wyciągnięty z szuflady po 3 miesiącach madal cykał setki klatek nie miałem na celu bezpośredniego porównania z 5D.
Porównanie bez sensu, bo wiadomo że w 5dmk III baterie nawet przy wył. aparacie zżerea non-stop pobierający prąd LCD w wizjerze, i nie chodzi mi o to, po raz kolejny się zapytam czy ktoś rozumie dlaczego canon tak uczynił - czyżby tylko z celów czysto marketingowych? - "kupujta baterie bo się same rozładowują"?
Poświęce się i zrobie test ;) naładuje na full włoże do puszki i pozostawie na dobę - dwie (oczywiście aprat na OFF) i zobaczymy w jakim stopniu się rozładuje :D
Nie wiem, czy coś pomogę:
5D3, włączony ma oczywiście wskaźniki w wizjerze. Wyłączony jednak nie ma nic oprócz stałego kółka na środku (to, które oznacza obszar pomiaru punktowego [?]). Wizjer nie zmienia swojej "matowości".
Nie zauważyłem zużycia (przynajmniej jakiegoś dużego) baterii podczas "leżakowania" (chociaż wydajność, może dlatego, że się przeniosłem z jedynek i mam porównanie do sprzętu zdolnego cykać tysiące fot na jednym ładowaniu jednej baterii, mogłaby być lepsza).
tkosiada
30-04-2013, 12:00
Jest nowy soft 1.2.1
Jest nowy soft 1.2.1 Jest taki sam jak w przecieku sprzed czterech dni. Mogli dać coś jeszcze np. korekcję ekspozycji w M + AutoISO ;)
Nie wiem, czy coś pomogę:
5D3, włączony ma oczywiście wskaźniki w wizjerze. Wyłączony jednak nie ma nic oprócz stałego kółka na środku (to, które oznacza obszar pomiaru punktowego [?]). Wizjer nie zmienia swojej "matowości".
Nie zauważyłem zużycia (przynajmniej jakiegoś dużego) baterii podczas "leżakowania" (chociaż wydajność, może dlatego, że się przeniosłem z jedynek i mam porównanie do sprzętu zdolnego cykać tysiące fot na jednym ładowaniu jednej baterii, mogłaby być lepsza).
Mi chodziło o to że wizjer "gaśnie" po wyjęciu baterii z aparatu, jak piszesz m.in kółko pomiaru punkowego jak i "przejżystość" wizjera nawet przy wył. aparcie zasilane jest przez baterię.
Wyłączony aparat po 24h ma nadal 100%, a problem "uciekających" procentów baterii przy wył. body to jak się okazało - sprawka ciekawskich domowników :)
Jest nowy soft 1.2.1
Szkoda że nie poprawili podświetlenia w wizjerze.
W sumie osobiście nic w nowym firmware dla siebie nie znajde,.. no może poza f8.
jellyeater
30-04-2013, 14:08
Wyłączony aparat po 24h ma nadal 100%, a problem "uciekających" procentów baterii przy wył. body to jak się okazało - sprawka ciekawskich domowników
Nie ma to jak myszy. U mnie znikają ciasteczka. A u Ciebie procenty. Cieszyć się, że tylko z baterii. :)
No i jest
A list of improvements in firmware version 1.2.1 is listed below.
Uncompressed HDMI output is now enabled.
Enables the center AF point to autofocus when the camera is used with Canon EF lens/extender combinations whose combined maximum aperture is f/8.
Improves the speed of the camera’s acquisition of focus when using a Canon Speedlite’s AF-assist beam.
Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may freeze and display Err 70 or Err 80 when a still photo is taken during Live View or in movie shooting mode.
Fixes a phenomenon that may occur when the continuous shooting priority setting is enabled for multiple exposures, such that, after the sixth image is taken, there is a slight pause before the remainder of the sequence is completed.
Fixes a phenomenon in which the viewfinder display shows incorrect information during AEB shooting.
Communication with the WFT-E7 Wireless File Transmitter has been improved.
When images have been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “O” will be displayed. When images have not been successfully transferred with the WFT-E7 Wireless File Transmitter through the FTP protocol, an “X” will be displayed.
Fixes a phenomenon in which the camera may not function properly when an Eye-Fi card is used.
Fixes a phenomenon in which the focal length value listed in the Exif information is not displayed correctly for images shot with the EF 24-70mm F4L IS USM lens.
Fixes a phenomenon in which the lens firmware cannot be updated properly.
Corrects errors in the Arabic language menu.
Fixes a phenomenon in which the camera changes the AF microadjustment value to -8.
Fixes a phenomenon in which the on-screen guidance cannot be fully displayed when setting the maximum limit value for the “Setting the ISO Speed Range for Auto ISO” option.
Ktoś już zainstalował nowy firmware ? Ja poczekam, bo się boję czy po "poprawieniu" obsługi z canonowskim wyzwalaczem radiowym nie będą wariować chińskie wyzwalacze. Musiałem wyrzucić pixel knighty jak zmieniłem puszkę z 50d na 5d3 a i chiński ST-2 przestał tez działać.
Zainstalowalem nowy firmware, wlasciwie tylko dla jednego fix'a - dla poprawy szybkosci pracy AF przy wspomaganiu blyskiem z lamp speedlite.
Jest mocno odczowalna poprawa w tym aspekcie - przedtem aparat dobrze ustawial ostrosc, ale trwalo to stosunkowo dlugo - teraz jest w mig :)
Sprawdzalem tez, czy beda dzialaly Pixel King - dzialaja bez problemu, nadajnik i odbiorniki pracuja prawidlowo.
Slowem.. bez dwoch zdan warto aktualizowac firmware 5DIII do najnowszej wersj ;]
Potwierdzam teraz z lampą zapi..... rnicza jak trzeba i trafia jak trzeba.
tkosiada
01-05-2013, 16:47
jakieś zmiany w obrazku, znaczy WB?
z pierwszych strzałów nie widać, obecnie wyraźna poprawa AF z IR, choć trochę liczyłem na mocniejsze podświetlenie potwierdzenia ostrości w normalnych warunkach, którego podobno też miało być ale nie jest to jakaś wada.
Potwierdzam teraz z lampą zapi..... rnicza jak trzeba i trafia jak trzeba. I na to czekalem :) Trza zasysac :D
Soft 1.2.1 z baterja "acme" wydaje komunikat o niezgodnosci ( tylko przy pierwszym wlaczeniu )
canon1dx
05-05-2013, 19:23
Mogę prosić o link do pliku z aktualizacją oprogramowania?
Mogę prosić o link do pliku z aktualizacją oprogramowania?
EOS 5D Mark III (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?type=download&page=1)
Zaznaczyć aktualizacja oprogramowania
Po paru tygodniach użytkownia moge wymienić jedną zasadniczą "niedogodność", mianowicie... tak, tak - wyświetlanie punktów AF.
Pewne obawy przed zakupem znalazły potwierdzenie w praktyce.
Tak więc:
Że All-Serwo jak się okazało w przeciwieństwie do 1d X (nowy firmware) nie będzie miało czerwonego podświetlenia to już wiemy :(
W ciemnych, umiarkowanie jasnych warunkach widoczność punktów AF przy One-shot - bez problemu, podświetlenie na czerwono załatwia sprawę jest dobrze widoczne, a lekka poświata w wizjerze (mimo moich wcześniejszych obaw) wręcz ułatwia kadrowanie.
Ale w słoneczny dzień podświetlenie jak wiadomo nie daje zupełnie rady - wręcz nie istnieje i jedynym "sygnałem" świadczącym o złapaniu ostrości jest zielona kropa w LD rogu wizjera na ktorą większość fotografów nie zwraca uwagi (w tym i ja) lub "beep" ale on nie zawsze wchodzi w grę, np. w poprzednim aparacie miałem pipkacza cały czas na off. Jakby nie mogli chociaż zrobić tak że w momencie potwierdzenia wybrany punkt "zamruga" lub zastosowali rozwiązanie z 1d X na dole matówki w LD rogu pojawiającą się "ikonkę AF" w momencie potwierdzenia.
O ile przy w/w warunkach przy obiektywach f4 i wyżej da się jeszcze jakoś przeżyć, to po podpięciu jasnych szkieł f1.4 w słoneczny dzień powoduje że ów mocno szare (lub jasno czarne jak kto woli) punkty zamieniają się na jasno brązowe, jakby przezroczyste momentami, wszystko zależy od sceny w wizjerze i są monetami np na szarym tle bardzo słabo widoczne. Po zapytaniu się serwisu czy to norma, otrzymałem odpowiedź "że to normalne zachowanie wizjera w przypadku jasnych szkieł", Kropka.
Na zagranicznych forach wiele osób poruszało ten problem, i wielu miało nadzieję na rozwiązanie przez nową aktualizację,... niestety ale kolejnych chyba już nie uświadczymy.
Pewnie, można kombinować półśrodkami - ustawić w opcjach że po złapaniu ostrości dany punkt znika, ale to dziwnie wygląda, bardzo dziwnie w praktyce, a na "blaknięcie" punktów przy jasnych stałkach już żadnej rady nie ma.
Jak pisałem wcześniej,... pradoks - AF rozwija skrzydła przy 2.8 w dół, ale za to coraz to mniejszy komfort jest z pracą z ów autofocusem z racji słabo zaznaczonych punktów, all-serwo z braku podświetlenia mimo rewelacyjnej działalności trzeba nauczyć się obsługiwać na "czuja" w trudniejszych warunkach, nie widać "gdzie śledzi".
Cóż, trzeba będzie się przyzwyczaić, i jednocześnie pociuchu wierzyć że ekipa z "Maic Lantern" coś zdziała, choć w ich temacie matówka to najważniejsza nie jest.
Jak to jest że róża zawsze ma kolce? (pomijając genetyczne mutanty :))
Witajcie,
Trafiła mi się dzisiaj awaria marka III. Po dłuższej przerwie zacząłem szykować sprzęt na zdjęcia. Standardowo korzystam w m3 z obu slotów kart: sd i CF, zapisując na ochy jedynocześnie. Dzisiaj po włożeniu karty CF jako drugiej pojawił się komunikat
: brak dostępu do karty w slocie 1. Aparat też wyraźnie zawiesił się. Sprawdziłem z kilkoma kartami CF - z każdą to samo. Pod 5D mark II karty chodzą bez problemu.
Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie problemu ? Czy czeka mnie serwis?
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Spóźnione, ale muszę odfajkować narzekanko - przedstawiciel Canona w ubiegłym roku wspominał w jakimś długim wywiadzie (popularny, wiele razy tutaj przytaczany film z YouTube) o zamiarze wprowadzenia podświetlania punktów AF w nowym firmware, zaplanowanym do wydania w kwietniu 2013. Rzeczona aktualizacja tego problemu jednak nie wyeliminowała. Brak stałego podświetlenia punktów AF jest dla mnie główną, poważną wadą użytkową aparatu Canon EOD 5D Mk3, który to został niby ochrzczony mianem "Low light camera" czy jakoś tak. Jako użytkownik fotografujący w głównej mierze w warunkach słabego oświetlenia, doceniam jakość jego matrycy, natomiast AF, którego punktów nie widać w takich warunkach uważam za bubel. Na koncertach na przykład, wygodniej ostrzy się 3-cyfrowcem sprzed 3-ch lat niż nową piątką. Poza tym jednym, poważnym mankamentem, I ♥ Mk3 ;).
Ale chodzi Ci o to zeby sie swiecily caly czas na czerwono czy jak?
Ale chodzi Ci o to zeby sie swiecily caly czas na czerwono czy jak?
Niech świecą się tak, żeby je było widać - może być na czerwono. Kwestia przegadana po tysiąckroć na całym fotograficznym świecie jako wada użytkowa Eos 5DMk3 - na jasnym tle widać punkty AF, na ciemnym nie widać. Jak to "pomaga" w fotografowaniu, wie każdy kto używa 5D3 do fotografii innej niż zdjęcia osób w białych sukniach.
Mnie tam nie przeszkadza, jak juz mam wyjatkowy problem zeby znalezc punkt AF ktory mam wybrany to wystarczy wciznac guzik do wyboru AF i wszystko swieci na czerwono. Fakt nie szukalem czy mozna ustawic swiecenie na stale, ale zakladam ze skoro na to narzekasz to sie nie da. (choc widzialem cos w opcjach odnosnie wybru rodzaju "swiecenia" kwadracikow)
Inna sprawa ze taka modyfikacja to nie wystrzelenie statku kosmicznego na orbite, mozna to zrobic w jedno popoludnie saczac zimne piwo, tylko komus z Canona musialo by sie chciec sluchac tego na czym zalezy ludzia...
Moze czegos nie kumam ale strona 104 instrukcji chyba rozwiazuje ten problem podswietlania ...
Opanowanie tego wszystkiego trwa, każdy przecież korzysta tylko z niektórych ustawień. Ja niektóre możliwości 5DIII odkrywam po prawie roku użytkowania. :oops:
Wczoraj z kolei przypadkowo odkryłem np. , że CanonG1X daje stempel daty i godziny tylko w trybie "auto- zielony kwadracik". Przynajmniej na dziś mi tak wychodzi. Zazwyczaj korzystałem z "Manual -M", więc i w ogóle nie wyświetlał tych mozliwości.
Gregolius
15-05-2013, 12:21
Moze czegos nie kumam ale strona 104 instrukcji chyba rozwiazuje ten problem podswietlania ...
Nie ma podswietlania w AI-Servo i o to chodzi.
Spóźnione, ale muszę odfajkować narzekanko - przedstawiciel Canona w ubiegłym roku wspominał w jakimś długim wywiadzie (popularny, wiele razy tutaj przytaczany film z YouTube) o zamiarze wprowadzenia podświetlania punktów AF w nowym firmware, zaplanowanym do wydania w kwietniu 2013. Rzeczona aktualizacja tego problemu jednak nie wyeliminowała. Brak stałego podświetlenia punktów AF jest dla mnie główną, poważną wadą użytkową aparatu Canon EOD 5D Mk3, który to został niby ochrzczony mianem "Low light camera" czy jakoś tak. Jako użytkownik fotografujący w głównej mierze w warunkach słabego oświetlenia, doceniam jakość jego matrycy, natomiast AF, którego punktów nie widać w takich warunkach uważam za bubel. Na koncertach na przykład, wygodniej ostrzy się 3-cyfrowcem sprzed 3-ch lat niż nową piątką. Poza tym jednym, poważnym mankamentem, I ♥ Mk3 ;).
Mam bardzo podobne odczucie,... w 30D widziałem zawsze ale to zawsze pkt AF, nawet lapiąc się pod słońce.
Mnie tam nie przeszkadza, jak juz mam wyjatkowy problem zeby znalezc punkt AF ktory mam wybrany to wystarczy wciznac guzik do wyboru AF i wszystko swieci na czerwono. Fakt nie szukalem czy mozna ustawic swiecenie na stale, ale zakladam ze skoro na to narzekasz to sie nie da. (choc widzialem cos w opcjach odnosnie wybru rodzaju "swiecenia" kwadracikow)
Inna sprawa ze taka modyfikacja to nie wystrzelenie statku kosmicznego na orbite, mozna to zrobic w jedno popoludnie saczac zimne piwo, tylko komus z Canona musialo by sie chciec sluchac tego na czym zalezy ludzia...
Wydaje mi się że wiele nie rozumie wielu ;)... czyt. mój post z poprzedniej strony.
Problem w tym ze w słoneczny dzień (szczególnie z jasnymi szkłami) kija widać i tyle, podświetlenie zupełnie nie daje rady, a jedynym sygnałem w przypadku wyboru pojedynczego punktu AF w tybie "one shoot" jest jak go sobie włączymy "beep"...
Al-servo to już musi być dopiero zmora podczas ostrego światła... bo się tam na dodatek wszystko szybko dzieje...
U mnie jest to strona 103 ;) i nic nie rowziązuje, czyt. mój post z wcześniejszej strony,... bo nie będe już po raz enty pisał w koło macieja... ;)
Cóż trzeba z tym żyć, co by nie było to z powodów pdświetlenia punktów AF nigdy w życiu nie przesiadł bym się spowrotem na 30D ;)
Nikonowcy mają zdaje się podoby problem...
Aparat wymiata, zalety można by pisać i pisać, a wady? - ot taka mała "Łyżeczka dziegciu w beczce miodu".
Moze czegos nie kumam ale strona 104 instrukcji chyba rozwiazuje ten problem podswietlania ...Nie rozwiązuje.
Nie ma podswietlania w AI-Servo i o to chodzi.W AI-Serwo wcale nie ma podświetlania, ale w OneShot nie ma stałego podświetlenia i o to mnie i wielu innym chodzi. Facio z Canona w przytaczanym wywiadzie z ub. roku obiecywał, że nad tym pracują, bo ludzie narzekają i że postarają się to wprowadzić w kwietniowym update. Jednak postarali się słabo, a raczej wcale.
@Maver - jasne, że można sobie odnaleźć na kilka sposobów aktywny punkt AF, ale jak Ci się modele miotają po scenie, to nie ma na to czasu. To nie jest półka polegająca na tym, żeby w ogóle zrobić zdjęcie, tylko żeby zrobić TO zdjęcie i musisz błyskawicznie najechać aktywnym punktem tam gdzie chcesz, a jak to zrobić jeśli tego punktu nie widzisz? Jak robiłem 3-cyfrowym EOS'em, to miałem inne problemy - punkty AF widziałem zawsze, ale AF nie zawsze trafiał. W 5D3 AF trafia znakomicie, tylko ja nie zawsze mogę nim trafić w modela.. Jeden krok w przód i jeden krok w tył za prawie 13K PLN ;). Cała reszta, plus focenie w innych warunkach - miodzio.
... W 5D3 AF trafia znakomicie, tylko ja nie zawsze mogę nim trafić w modela.. Jeden krok w przód i jeden krok w tył za prawie 13K PLN ;). Cała reszta, plus focenie w innych warunkach - miodzio.
Idealnie i prawdziwie napisane.
Ja zrobiłem tak, w dzień jak wali słońce i nie che aby jedynym sygnałem że dany punkt złapał ostrość był "Beep" (pomijając zieloną kropkę w wizjerze) to ustawiam "Powiekszenie punktu AF" wtedy po złapaniu ostrości pomocniczne punkty gasną sygnalizując potwierdzenie, ale że na szarym czy ciemnym tle w dzień słabo i takie rozwiązanie działa... nic się nie poradzi.
Gorzej w innych trybach z "Jednopunktowym Spotem", "Jednopunkotowym AF" tam nic się nie zmienia ani nie gaśnie po złapaniu ostrości.
Można w sumie w ustawić w opcjach już nie pamiętam jak to się nazywało że po złapaniu ostrości punkt całkowicie znika, ale to jest bez senu.
Szkoda że w tak dobrym ogólnie sprzęcie Japońce nie pomyśleli o takim błachym szczególe, mogli by jak wiedzieli że nie wyrabia podświetlenie jakiś inny monit zastosować zmiana np. wyglądu punktu jako potwierdzenie.
W 1dx jest zdaje się jedna różnica - w LD rogu wizjera po złapaniu ostrości pojawia kwadratowa się ikonka "AF", czemu nie dali takiej tutaj? za bardzo 5tka zbliżyła by się przez to do 1dynki?,... ehhhh.
Z przymusu już się przyzwyczaiłem to tego że w dzień jest tak a nie inaczej, a w ciemnym świeci cały wizjer - choć to akurat wbrew wcześniejszym obawom obieram jako zalete, pomaga przy kadrowaniu wręcz.
Nieśmiało zapytam, czy włączona redukcja zakłóceń high iso ma wpływ na rawy? Jeśli tak, to jaki?
Nie ma, to zawsze działało na jpegi.
Nieśmiało zapytam, czy włączona redukcja zakłóceń high iso ma wpływ na rawy? Jeśli tak, to jaki?
Nie ma, to zawsze działało na jpegi.Tak, na sam plik nie ma wpływu. Tzn. ma wpływ na automatyczne zastosowanie odszumiania w wywoływarce. W DPP, kiedy otwierasz RAW'a zrobionego z ustawionym jakimś odszumianiem w aparacie, to masz automatycznie odpowiednie odszumianie ustawione w zakładce NR/ALO. Lightroom i ACR też chyba automatycznie ustawiają odszumianie dla RAW'a zrobionego z włączonym NR w aparacie, a może bredzę, ale tak to pamiętam. Od dawna mam powyłączane NR w puszkach.
ma wpływ na automatyczne zastosowanie odszumiania w wywoływarce
Dzięki.
Tak też myślałem, że co najwyżej dodawana jest informacja/przepis dla DPP.
Thomason2005
19-05-2013, 19:23
Ok...To teraz kolej na mój post. Dawno tu mnie nie było. Mam taką sprawę. Wczoraj zrobiłem update firmware'u i dzisiaj wyruszyłem na zdjęcia (komunia siostrzenicy). W trakcie robienia zdjęć natknąłem się na trzy problemy:
1. brak możliwości zmiany ISO
2. prześwietlone zdjęcia (próba zmiany ustawień nie dawała efektów)
3. pojawienie się błędu 70.
Chwilę potrwało, zanim wszystko zaczęło grać, jak należy. Pomogło odcięcie zasilania w jednym przypadku, w innym zaś wyjęcie obiektywu i włożenie go z powrotem.
Mam nadzieję, że nie będzie to stały problem w moim aparacie...
ps. trzy problemy nie wystąpiły razem...
3. pojawienie się błędu 70. Dzisiaj po raz pierwszy miałem okazję pracować na moim nowym 5D mkIII z firmware 1.2.1 i też pojawił się błąd 70. Pomogło wypięcie i ponowne wpięcie obiektywu.
Thomason2005
19-05-2013, 19:45
Dzisiaj po raz pierwszy miałem okazję pracować na moim nowym 5D mkIII z firmware 1.2.1 i też pojawił się błąd 70. Pomogło wypięcie i ponowne wpięcie obiektywu.
Czuję, że zwalili firmware...
Na nowym firmware mam zrobione ok 7tys zdjęć. Na razie zero błędów, chociaż raz dziwnie szybko zeżarło baterie w gripie.
Thomason2005
19-05-2013, 19:51
Na nowym firmware mam zrobione ok 7tys zdjęć. Na razie zero błędów, chociaż raz dziwnie szybko zeżarło baterie w gripie.
nie wiem, ale takie nagromadzenie problemów po aktualizacji wydało mi się podejrzane.
no niezle.. mialem to samo.
ghost in the machine ;)
lubiebardzo
19-05-2013, 22:06
Chwilę potrwało, zanim wszystko zaczęło grać, jak należy. Pomogło odcięcie zasilania w jednym przypadku, w innym zaś wyjęcie obiektywu i włożenie go z powrotem.
W instrukcji do firmware'u jest wyraźnie napisane, że po zainstalowaniu należy na chwilę wyjąć akumulator. U mnie bez problemu
lomiarz.wroc
19-05-2013, 22:51
A miałem poczekać z upgradem. Dziś na komunii pojawił się błąd komunikacji z kartą sd.
no niezle.. mialem to samo.
ghost in the machine ;)
Przy aktualizacji może jakimś cudem sporo prądu pobiera - w końcu zalecają przeprowadzać na w pełni naładowanych bateriach, a po jej przeprowadzeniu może nie są już "w pełni naładowane".
Zrobiłem 2500K zdjęć po aktualizacji i nie miałem żadnych błędów. Z resztą w tej puszce nie miałem nigdy żadnych błędów od zakupu (już prawie rok).
Możecie mnie trochę uświadomić bo nie wiem czy to błąd czy nie doczytałem czegoś w instrukcji. Nigdy wcześniej nie podpinałem bezpośrednio aparatu pod kompa bo fotki przegrywałem wkładając kartę w zewnętrzny czytnik. Ostatnio trzeba mi było podłączyć puchę pod kompa żeby widzieć to co robię w większych rozmiarach. Podłączyłem aparat przez usb pięknie go wykrył, fotki na karcie widoczne. Podłączyłem kartę jako katalog do lightrooma żeby od razu po zrobieniu mieć podgląd. Biorę aparat w ręce wciskam spust a na wyświetlaczu wyskakuje napis BUSY, żadne przyciski w aparacie są nieaktywne. Można tylko włączyć i wyłączyć. Po wyjęciu przewodu usb wszystko wraca do normy. Jest w puszcze jakieś ustawienie które trzeba zmienić po podłączeniu kompa? Przeleciałem instrukcję i nic takiego mi się w oczy nie rzuciło. Może ktoś z was wie co trzeba zrobić żeby mi zadziałało?
Możecie mnie trochę uświadomić bo nie wiem czy to błąd czy nie doczytałem czegoś w instrukcji. Nigdy wcześniej nie podpinałem bezpośrednio aparatu pod kompa bo fotki przegrywałem wkładając kartę w zewnętrzny czytnik. Ostatnio trzeba mi było podłączyć puchę pod kompa żeby widzieć to co robię w większych rozmiarach. Podłączyłem aparat przez usb pięknie go wykrył, fotki na karcie widoczne. Podłączyłem kartę jako katalog do lightrooma żeby od razu po zrobieniu mieć podgląd. Biorę aparat w ręce wciskam spust a na wyświetlaczu wyskakuje napis BUSY, żadne przyciski w aparacie są nieaktywne. Można tylko włączyć i wyłączyć. Po wyjęciu przewodu usb wszystko wraca do normy. Jest w puszcze jakieś ustawienie które trzeba zmienić po podłączeniu kompa? Przeleciałem instrukcję i nic takiego mi się w oczy nie rzuciło. Może ktoś z was wie co trzeba zrobić żeby mi zadziałało?Tak, to nie da rady - karta w aparacie jako katalog LR :shock: zapomnij. Najłatwiej będzie użyć EOS Utility -> Camera settings/Remote shooting, potem ustawiasz opcje lokalizacji plików, oraz możesz sterować aparatem z poziomu komputera. Zdjęcia robisz zarówno klikaniem jak i spustem aparatu.
W LR masz opcję: File -> Tethered capture -> Start tethered capture - również możesz klikać lub naciskać spust. Nie używałem nigdy LR do tego, więc nie wiem jak jest ze sterowaniem parametrami ekspozycji itp. z poziomu LR. Dotychczas zawsze używałem do tego EOS Utility.
Problem jest w tym, że jak tylko włożę przewód usb do aparatu to przestają działać wszelkie przyciski. Wciśnięcie czegokolwiek na aparacie daje tylko wyświetlenie się BUSY. O to mi najbardziej chodzi. Z softem jakoś dam sobie radę jak by tylko aparat mi reagował na cokolwiek. Jak napisałem wcześniej po wyjęciu przewodu momentalnie problem znika. Ponowne włożenie i znowu blokada wszystkiego. Nawet nie wyświetla menu tylny ekran czarny.
Problem jest w tym, że jak tylko włożę przewód usb do aparatu to przestają działać wszelkie przyciski. Wciśnięcie czegokolwiek na aparacie daje tylko wyświetlenie się BUSY. O to mi najbardziej chodzi. Z softem jakoś dam sobie radę jak by tylko aparat mi reagował na cokolwiek. Jak napisałem wcześniej po wyjęciu przewodu momentalnie problem znika. Ponowne włożenie i znowu blokada wszystkiego. Nawet nie wyświetla menu tylny ekran czarny.
No to wszystko normalnie :). Wystarczy, że uruchomisz Tethered capture w LR, lub EOS Utility i aparat zacznie reagować. Właśnie przed chwilą sprawdziłem z ciekawości LR - works like a charm ;).
Wiedziałem, że to jakaś pierdoła jest. Stawiałem na jakiś przełącznik w menu. Nawet by mi nie przyszło do głowy żeby sprawdzić po włączeniu tej funkcji. Wielkie dzięki :)
lubiebardzo
20-05-2013, 22:34
Zrobiłem 2500K zdjęć po aktualizacji i nie miałem żadnych błędów. Z resztą w tej puszce nie miałem nigdy żadnych błędów od zakupu (już prawie rok).
2 500*1 000=2 500 000
Dużo zdjęć robisz :)
Dziś wgrałem nowy firmware, po tym co tu przeczytałem boję się włączyć aparat ;).
Jeśli zgodnie z instrukcją wyjąłeś potem akumulator, to chyba nie masz się czego bać :? :)
Tak zrobiłem. Dziś popstrykałem trochę zdjęć na przedszkolnym przedstawieniu i nic się nie dzieje ;).
U mnie po upgradzie też nic, podsumowując: Jak wyjmiesz baterię to będzie ok !
2 500*1 000=2 500 000
Dużo zdjęć robisz :)
He he, masz mnie.
Oczywiście chodziło o dwaipółtysia.
Natomiast wyraźnie zmieniły mi się ustawienia AFMA dla 24-70L po aktualizacji. Z -4 do +3 na Tele, oraz z -4 na do +1 na Wide. I za każdym razem po zmianie baterii w gripie pyta, czy ma używać zamiennika, czy tylko prawdziwego (kogo/czego - bateria).
Natomiast wyraźnie zmieniły mi się ustawienia AFMA dla 24-70L po aktualizacji. Z -4 do +3 na Tele, oraz z -4 na do +1 na Wide.
Poważnie???
Ja mam ustawioną poprawkę na 2 szkiełka, ustawiałem przed zmianą softu. Muszę sprawdzić, czy teraz jest OK, bo nie oglądałem zdjęć przez lupę i nic mi się nie rzuciło w oczy, ale tym mnie mocno zaskoczyłeś.
mariusz2704
03-06-2013, 21:08
O kurde !!! Może coś w tym jest bo zauważyłem na zdjęciach, że jeden z moich obiektywów się właśnie przestawił.
Poważnie???
Ja mam ustawioną poprawkę na 2 szkiełka, ustawiałem przed zmianą softu. Muszę sprawdzić, czy teraz jest OK, bo nie oglądałem zdjęć przez lupę i nic mi się nie rzuciło w oczy, ale tym mnie mocno zaskoczyłeś.Generalnie mam w nosie testy, ale jak przeglądając zdjęcia z niedawnego spotkania u Sergiusza zauważyłem, że mi uparcie frontfokusił na 70 mm@2.8, to teścik zrobiłem i wyszło jak na tzw. dłoni. Podregulowałem na oko i jest normalnie. Miłe jest to, że po aktualizacji wygląda, że ostrzenie na centralnym z użyciem wspomagacza z lampy daje identyczne wyniki, co bez (przy świetle w którym jeszcze rusza AF aparatu). Wcześniej miałem wrażenie, że powtarzalnie gorzej trafiał na wspomagaczu niż bez.
Witam, mam szybkie pytanie
kategoria filmowanie
czy 5d mark III nagrywa w opcji interval ?? czy tylko z wgranym magic lanternem?
z gory dzieki za pomoc
Video nie wiem (podejrzewam że jak w Foto), ale w foto rzeczywiście: albo interwałometr zewnętrzny (np. Vello Wireless Shutterboss), albo Magic Lantern :)
Nikony chyba to maja (np. O ile pamietam 7000)
Podpięcie TC80N3 i włączenie opcji do startowania nagrywania video z przycisku migawki powinno załatwić sprawę. Nie wiem czy o to chodzi, mogę sprawdzić jeśli doprecyzujesz scenariusz.
greenhorn
19-06-2013, 23:07
Nie wiem, czy było, ale napisze dla potomnych: CF UDMA7 robi okrutną robotę w piątce.
Po przesiadce z siódemki dysponującej buforem na 25 rawów, 12-13 w serii w 5d okazało się za małą liczbą.
Żeby nie przegapić więcej zdjęć poszedłem po bandzie i kaszlnąłem na 32GB lexara 1000x.
Przy zdjęciach wielkości 35mb (duże iso, dużo szczegółów) seria wzrosła do 19-20, przy standardowych kadrach 30mb aparat trzaska 24-25 klatek bez zająknięcia. Niedoświetlone buble po 25mb to już ponad 30 zdjęć w serii bez zmiany prędkości. Przy ekstremalnym niedoświetleniu (zdjęcia po 20mb) sam puściłem spust migawki po 60kilku zdjęciach, bo nie zanosiło się na zmianę prędkości.
Zrzut na kompa przez czytnik USB 3.0 (karta bez problemu dogaduje się z czytnikiem sandiska) to transfery powyżej 100mb/s.
Oczekiwania przekroczone :)
Gdyby Komputer Bay był dostępny lokalnie pewnie próbowałbym oszczędzić.
Grzesiek_PL
19-06-2013, 23:31
Teraz wsadź tą kartę do 7D i też będzie więcej. 5D II wyciąga około 68MB/s 5D III około 100MB/s różnica jest ale podstawa to dobra karta.
Chyba nie było o tej karcie i tak, ta karta jest mega szybka.
Bodajże najszybsza jak do tej pory karta na rynku dla 5d3, urywa palec wskazujący
Grzesiek_PL
21-06-2013, 18:56
Chyba nie było o tej karcie i tak, ta karta jest mega szybka.
Bodajże najszybsza jak do tej pory karta na rynku dla 5d3, urywa palec wskazujący
Toshiba 1066x też wygląda ciekawie. Która karta na rynku jest najszybsza, trudno powiedzieć, trzeba by wziąć wszystkie karty i testować ;)
Tu: Rob Galbraith DPI: Canon EOS 5D Mark III (http://robgalbraith.com/camera_wb_multi_page7de5.html?cid=6007-12452) jegomość potestował różne karty i aparaty.
Zestawienie jest sprzed roku i być może jeszcze wtedy nie było tej Toshiby na rynku. Może coś się niedługo uaktualni - dobrze by było.
ZA to ciekawie wygląda porównanie żółtego odpowiednika 5dmk3, czyli D800. Jpegi są bardzo szybkie (zapis) a tam gdzie potrzeba szybkości to jej nie ma - czyli raw i tryb burst (jpeg+raw).
Canon górą!!!
ZA to ciekawie wygląda porównanie żółtego odpowiednika 5dmk3, czyli D800. Jpegi są bardzo szybkie (zapis) a tam gdzie potrzeba szybkości to jej nie ma - czyli raw i tryb burst (jpeg+raw).
Porównywać szybkość zapisu/odczytu można ale nie skusiłbym się na twierdzenie, że D800 jest odpowiednikiem 5Dmk3. To są jednak różne puszki do różnych zastosowań.
Grzesiek_PL
22-06-2013, 00:24
Canon górą!!!
Czy ja wiem, mogę powiedzieć, że jestem wielkim fanem SDHC i nie lubię CF, D800 ma UHS-I, 5D III nie ma.
20MB/s (canona) vs 40MB/s (nikona) jest różnica nie ? ;)
Po przesiadce z 5dII każda karta jest dla mnie mega szybka na tym aparacie :). Z drugiej strony co z tego że używam Sandiska Extreme 60MB/s, który by mi w zupełności wystarczył jak ogranicza mnie prędkość beckupowej karty SD. Coś za coś :)
Jak by się ktoś zastanawiał a chyba nie było to 5DMKIII działa z wyzwalaczami radiowymi Yongnuo RF-602. Przy czasie 1/160 jest ok a przy 1/200 widać już lekki czarny pas na dole ekranu.
Porównywać szybkość zapisu/odczytu można ale nie skusiłbym się na twierdzenie, że D800 jest odpowiednikiem 5Dmk3. To są jednak różne puszki do różnych zastosowań.
To nie moje twierdzenie ale te dwa body to najczęściej zestawiane ze sobą aparaty. Tak samo jak np: d4 vs 1dx itp.
Czytając ten wątek bądź jeszcze inny nieszczęsny przed nim, możesz zauważyć że userzy 5dmk3, chcąc nie chcąc odwołują się do D800 i na odwrót.
--- Kolejny post ---
Czy ja wiem, mogę powiedzieć, że jestem wielkim fanem SDHC i nie lubię CF, D800 ma UHS-I, 5D III nie ma.
20MB/s (canona) vs 40MB/s (nikona) jest różnica nie ? ;)
Za co tu nie lubieć CF, za prędkości które ci dają? Zdecydowanie szybsze niż SDHC i UHS-1 razem wzięte. Najszybsza karta UHS-1 jest 23 najszybsza zaraz po 22 innych CF
Jako, że nie jestem na forum ostatnio regularnie to zapytam bo z pobieżnie przejrzanych kilku stron nie mogę nigdzie odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż mam zarówno 5D3 jak i 5D2. Z racji polityki Adobe zostałem zmuszony do przesiadki na LR w wersji 4.
I teraz mam kilka problemów i ciężko mi stwierdzić czy wynikają one z jakiś błędów w sofcie czy może jednak z różnic w obu aparatach.
Otóż pierwsze co zauważyłem to RAWy z 5D3 na profilu Adobe Standard mają sprane, wyblakłe kolory oraz odcienie żółci są bardziej sino-papuciasto-zielone (szczególnie skóra) co przywołuje u mnie wspomnienie niegdysiejszej, wątpliwej przyjemności obróbki plików z Nikona D300... O ile tutaj znalazłem dosyć proste rozwiązanie - bo zmiana profilu na Camera Standard przywraca normalne barwy i kontrast to jednak idąc dalej pojawia się inny, o wiele bardziej uciążliwy dla mnie problem.
Pracując wcześniej na 2x5D2 moje szkła Canona czyli 35L, 85/1.8 i 70-200L były idealnie zgodne kolorystycznie. Chodzi mi o to, że ustawiając WB na jednym zdjęciu i robiąc Sync settings na reszcie miałem to samo. Niestety teraz dobre czasy się skończyły i ustawiając WB na plikach z 5D2 i synchronizując je z tymi z 5D3 wychodzi masakra. Np przy plikach na których teraz pracuję muszę zmieniać WB o +200K i +12tinty... Gdzie są to wartości raczej niemałe (szczególnie tinta...) W sumie tutaj też sprawa nie jest taka skomplikowana, bo wystarczy, że ustawię w LR filtr po atrybucie modelu puszki ale nie powiem żeby to było rozwiązanie komfortowe... I nie jest to mój wymysł bo info o składowych kolorów potwierdza to, że jeszcze nie oślepłem...
Pytanie czy to LR 4 ma jakiś problem z 5D3 czy to jednak 5D3 ma problem z 5D2? :P
Powiem szczerze, że im dalej w las tym 5D3 mnie coraz bardziej denerwuje, zamiast sprawiać więcej przyjemności z robienia zdjęć...
A sprawdzałeś czy w obydwu puszkach masz tak samo ustawioną funkcję [WB-Przesuw/Bkt]? Jeśli nie do może Ci się uda dzięki niej wyrównać kolorystykę?
Witam,
Wczoraj doszedl do mnie zamowiiony dzien wczesniej Canon 5D mkIII:) Jest to moj upgrade z 5D mkI wiec technologicznie skok jest duzy.
Mam szybkie pytanie do obecnych uzytkownikow mkIII. Czy zauwazyliscie ze puszka domyslnie niedoswietla zdjecia? Praktycznie wiekszosc testowych strzalow jakie zrobilem wczoraj wyglada na niedoswietlona - sprawdzalem na monitorze. Dodajac kompensacje ekspozycji o 1/3-1 stop pomaga znacznie.
Witam,
Wczoraj doszedl do mnie zamowiiony dzien wczesniej Canon 5D mkIII:) Jest to moj upgrade z 5D mkI wiec technologicznie skok jest duzy.
Mam szybkie pytanie do obecnych uzytkownikow mkIII. Czy zauwazyliscie ze puszka domyslnie niedoswietla zdjecia? Praktycznie wiekszosc testowych strzalow jakie zrobilem wczoraj wyglada na niedoswietlona - sprawdzalem na monitorze. Dodajac kompensacje ekspozycji o 1/3-1 stop pomaga znacznie.
moze wrzuc tu kilka sampli bez obrobki prosto z puszki
--- Kolejny post ---
Jako, że nie jestem na forum ostatnio regularnie to zapytam bo z pobieżnie przejrzanych kilku stron nie mogę nigdzie odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż mam zarówno 5D3 jak i 5D2. Z racji polityki Adobe zostałem zmuszony do przesiadki na LR w wersji 4.
I teraz mam kilka problemów i ciężko mi stwierdzić czy wynikają one z jakiś błędów w sofcie czy może jednak z różnic w obu aparatach.
Otóż pierwsze co zauważyłem to RAWy z 5D3 na profilu Adobe Standard mają sprane, wyblakłe kolory oraz odcienie żółci są bardziej sino-papuciasto-zielone (szczególnie skóra) co przywołuje u mnie wspomnienie niegdysiejszej, wątpliwej przyjemności obróbki plików z Nikona D300... O ile tutaj znalazłem dosyć proste rozwiązanie - bo zmiana profilu na Camera Standard przywraca normalne barwy i kontrast to jednak idąc dalej pojawia się inny, o wiele bardziej uciążliwy dla mnie problem.
Pracując wcześniej na 2x5D2 moje szkła Canona czyli 35L, 85/1.8 i 70-200L były idealnie zgodne kolorystycznie. Chodzi mi o to, że ustawiając WB na jednym zdjęciu i robiąc Sync settings na reszcie miałem to samo. Niestety teraz dobre czasy się skończyły i ustawiając WB na plikach z 5D2 i synchronizując je z tymi z 5D3 wychodzi masakra. Np przy plikach na których teraz pracuję muszę zmieniać WB o +200K i +12tinty... Gdzie są to wartości raczej niemałe (szczególnie tinta...) W sumie tutaj też sprawa nie jest taka skomplikowana, bo wystarczy, że ustawię w LR filtr po atrybucie modelu puszki ale nie powiem żeby to było rozwiązanie komfortowe... I nie jest to mój wymysł bo info o składowych kolorów potwierdza to, że jeszcze nie oślepłem...
Pytanie czy to LR 4 ma jakiś problem z 5D3 czy to jednak 5D3 ma problem z 5D2? :P
Powiem szczerze, że im dalej w las tym 5D3 mnie coraz bardziej denerwuje, zamiast sprawiać więcej przyjemności z robienia zdjęć...
Ja tak mialem z kolorami obrabiajac zdjecia w CS5, twarze mialy trupi kolor i ogolnie ze zdjeciami od strony koloru bylo cos nie tak, problem odszedl w zapomnienie po tym jak zmienilem ustawienia w ACR, a dokladnie ustawilem na sRGB. Nie wiem, moze w LR tez jest taka mozliwosc :)
Witam,
Taka sama przesiadka, takie samo spostrzeżenie. Ja mam praktycznie na stałe +2/3. Pomiar wielosegmentowy.
ja takiego problemu w 5mk2 nie mam
A sprawdzałeś czy w obydwu puszkach masz tak samo ustawioną funkcję [WB-Przesuw/Bkt]? Jeśli nie do może Ci się uda dzięki niej wyrównać kolorystykę?
Na obu puszkach jest na 0 (na środku krzyża), ale jakie to ma znacznie, skoro mówimy o obróbce RAWów?
Ja tak mialem z kolorami obrabiajac zdjecia w CS5, twarze mialy trupi kolor i ogolnie ze zdjeciami od strony koloru bylo cos nie tak, problem odszedl w zapomnienie po tym jak zmienilem ustawienia w ACR, a dokladnie ustawilem na sRGB. Nie wiem, moze w LR tez jest taka mozliwosc :)
No to jest to, trupi odcień - sprany i musztardowo zielonkawy. W calibration zmiana profilu z Adobe Standard na Camera Standard rozwiązała problem odcieni, ale nadal pozostaje kwestia przesunięcia WB między 5D2 i 5D3, czego nie było (a przynajmniej ja nie zauważyłem przy obróbce) między 5D1 a 5D2.
Taka sama przesiadka, takie samo spostrzeżenie. Ja mam praktycznie na stałe +2/3. Pomiar wielosegmentowy.
Dziwne co nie? Foce tylko w rawach wiec to nie jest problem potem w lightroom ustawic tak zeby automatycznie mi tez doswietlalo ekspozycje, ale jednak cos jest na rzeczy.
Jeszcze jedna rzecz. Mianowicie nie potrzebuje 22mpix i planuje uzywac mRAW 10mpix. Zauwazylem ze w mniejszym rawie sa mniejsze szumy na wyzszych czulosciach co mnie cieszy bo w mkI ISO 3200 bylo juz czasami okropne a tutaj praktycznie czysto.
Pytanko, czy sa jakies minusy uzywania mRAW i sRAW? Pracuje w lightroom 5 (ostatnie po upgrade z 4) i nie ma z nimi najmniejszego problemu.
Normalne rawy maja okolo 25MB, mRawy tylko 16MB - to kolejna rzecz ktora mnie cieszy :)
Wg mnie nie. Robilem cale wesele na sraw i nie zauwazylem roznicy poza szybkoscia z racji mniejszej wagi zdjec
Któryś z testów pokazywał że DR jest odrobinę gorszy na mRAW i sRAW. Nie pamiętam który.
Usiadlem na temacie niedoswietlania ekspozycji przed marka III.
Mialem mozliwosc tylko testowania wewnatrz niestety, i co spostrzeglem to to ze biale elementy wystroju, biale sciany, przyczyniaja sie do tego ze aparat w trybie evaluate naswietla ekspozycje tak zeby absolutnie nie przepalic bialych elementow.
Uzywajac np spot metering, ekspozycja byla lepiej naswietlona, w zaleznosci od tego na czym pomiar byl wykonany.
Rozwiazaniem jest korekcja ekspozycji jesli wiemy ze jest duzo bialych elementow. System pomiaru swiatla w marku III jest dosc "ostrozny" w tym przypadku i woli niedoswietlic zdjecia.
Thomason2005
28-06-2013, 12:16
Bardzo często dodaję do EV. Najczęściej +2/3 lub +1. Moim zdaniem wtedy wychodzą fajnie doświetlone portrety.
strideer
28-06-2013, 12:41
Rozwiazaniem jest korekcja ekspozycji jesli wiemy ze jest duzo bialych elementow. System pomiaru swiatla w marku III jest dosc "ostrozny" w tym przypadku i woli niedoswietlic zdjecia.
To raczej standard niż odkrycie, rzekłbym nawet elementarz ekspozycji jeszcze z czasów, kiedy pierwsze aparaty z wbudowanym światłomierzem dla światła odbitego trafiały do użytkowników. Fotografowanie scen, gdzie jest duża przewaga śniegu, jasnego nieba, białych ścian, wymaga korekty na plus przy pomiarze CW lub matrycowym. Odwrotnie, jeśli w scenie jest dużo elementów ciemnych, także dużo naturalnej zieleni, wtedy korygujemy ekspozycję na minus.
To elementarz. Wydaje mi się że koledze nie o to chodzi. Potwierdzam ze u mnie prawie na stałe jest +2/3 a czasem i to nie wystarcza. Używam światłomierz seconic który posiada pomiar światła odbitego i przy pomiarze punktowym pomiar jest identyczny, więc to nie wina światłomierza w aparacie a raczej oprogramowania które za wszelką cenę chroni światła przed przepaleniem.
A efekt jest taki, że trzeba +2/3 mieć ustawione. Dla mnie do dziwna sprawa i niedopatrzenie Canona, a przede wszystkim jakiś stopień niewygody użytkowania.
Generalnie zawsze robię +2 przy jasnych, a 5d3 mam od roku, muszę sie pilnować żeby nie przepalac jak robię zdjęcia na zwykłym filmie.
:)
To elementarz. Wydaje mi się że koledze nie o to chodzi. Potwierdzam ze u mnie prawie na stałe jest +2/3 a czasem i to nie wystarcza. Używam światłomierz seconic który posiada pomiar światła odbitego i przy pomiarze punktowym pomiar jest identyczny, więc to nie wina światłomierza w aparacie a raczej oprogramowania które za wszelką cenę chroni światła przed przepaleniem.
No moment to skoro pomiar jest identyczny, to znaczy, że Sekonic też ma wgrane identyczne oprogramowanie, czy może aparat oszukuje i pokazuje w wizjerze (i EXIF pliku) dane zmierzonej ekspozycji, ale potajemnie robi zdjęcie z korekcją -2/3 aby za wszelką cenę chronić zdjęcie przed przepaleniem? :D Bo tak mniej więcej wynika z wypowiedzi.
Pomiar jest dobry. A to co opisał kolega banan82 to raczej podstawa wiedzy o działaniu światłomierza i trybów pomiaru, co wydaje się raczej oczywiste i wiadomo o tym nie od dzisiaj.
Jak działam na centralnie ważonym to mam zawsze +2/3 i to jeszcze od czasów 40D. Jak robię z lampą to lampa zawsze jest na +2/3 żadna nowość...
Janusz Body w " Tipsach wyjaśnił powyższe tak:
http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/51-ustawiane-ekspozycji-i-system-strefowy-25632/
Wydaje mi się, że koledze banan82 raczej chodzi o porównanie zachowania się światłomierza w 5d i 5dmkIII a nie o zasadę prawidłowego naświetlania. Dla osób, które używają tych dwóch modeli różnica zachowania światłomierza jest wyraźna i może zaskakująca.
No moment to skoro pomiar jest identyczny, to znaczy, że Sekonic też ma wgrane identyczne oprogramowanie, czy może aparat oszukuje i pokazuje w wizjerze (i EXIF pliku) dane zmierzonej ekspozycji, ale potajemnie robi zdjęcie z korekcją -2/3 aby za wszelką cenę chronić zdjęcie przed przepaleniem? :D Bo tak mniej więcej wynika z wypowiedzi.
Albo ja nie rozumiem zawiłej wypowiedzi kolegi, albo kolega nie widzi słowa "punktowy" w mojej wypowiedzi? Tylko punktowy jest identyczny (seconic innego nie ma), a IMHO to oznacza że światłomierz mierzy tak samo, a to algorytm zbierający pomiary z całej klatki miesza.
Wydaje mi się, że koledze banan82 raczej chodzi o porównanie zachowania się światłomierza w 5d i 5dmkIII a nie o zasadę prawidłowego naświetlania. Dla osób, które używają tych dwóch modeli różnica zachowania światłomierza jest wyraźna i może zaskakująca.
Tak, chciałem na to zwrócić uwagę. Myśle że to też przez to, że w 5D mkI środkowy punkt jest praktycznie jedynym używalnym punktem AF
Metoda pomiaru i przekadrowania prawdodpobnie ma wpływ na te różnice między aparatami.
strideer
30-06-2013, 11:17
Jeśli macie ustawione domyślnie ustawione ostrzenie na spuście migawki, to pamiętajcie, że spust dociśnięty do połowy blokuje również ekspozycję. Ma to oczywiście znaczenie po przekadrowaniu obrazu, kiedy myśląc, że mamy zablokowaną ostrość i ustawiamy kadr, blokujemy jednocześnie ekspozycję - która ze sporą szansą będzie inna w "nowym" kadrze. Sam, ponieważ pracuję wyłącznie punktem środkowym (i to od czasów 10D), zawsze miałem oddzielone ostrzenie od spustu migawki - w starszych aparatach ustawione było pod gwiazdką (czyli domyślnie AEL), w nowszych pod gwiazdką lub przyciskiem AF-ON. Warto jeszcze pamiętać, że jak pracujemy jasnymi szkłami (1.2-1.4), to niezależnie od powyższego ekspozycja będzie "za ciemna" w przypadku naświetlania na duże otwory przysłony, gdzie jest kolosalna winieta. W takiej sytuacji faktycznie pomocne będzie ustawienie korekty EV na plus, ale trzeba pamiętać o tym przy zmianie szkieł lub po domknięciu przysłony.
Jeśli macie ustawione domyślnie ustawione ostrzenie na spuście migawki, to pamiętajcie, że spust dociśnięty do połowy blokuje również ekspozycję.
Nieprawda - spust nie blokuje ekspozycji, a jedynie uruchamia pomiar ekspozycji. Po to istnieje przycisk "gwiazdka", bo to on z założenia służy do blokowania ekspozycji. Do spustu blokadę ekspozycji można dopiero przypisać w ustawieniach własnych, w przeciwnym wypadku parametry ekspozycji (w trybach auto/semi-auto) będą się zmieniać przy przekadrowywaniu, mimo wciśniętego do połowy spustu migawki. Tak jest w 5D3 i w innych chyba też, choć nie pamiętam już i głowy nie dam.
Zawsze chciałem żeby spust wciśnięty do połowy blokował również ekspozycję W poprzednich aparatach nie mogłem sobie z tym poradzić a teraz tak mam. Które ustawienia przypisują blokadę ekspozycji do spustu?
Które ustawienia przypisują blokadę ekspozycji do spustu?
C.Fn.2: Ustawienia własne - str 321 instr.
gregblok
30-06-2013, 19:25
Nieprawda - spust nie blokuje ekspozycji, a jedynie uruchamia pomiar ekspozycji.
Obaj ze strideer'em macie częściową rację.
Na pomiarze wielosegmentowym blokuje ekspozycję a na pozostałych (np. centralnie) ważonym nie blokuje.
I tak też jest w wielu wcześniejszych modelach.
I tu uwaga aby nie mylić blokady ekspozycji ze startem pomiaru ekspozycji...
[...]
Na pomiarze wielosegmentowym blokuje ekspozycję a na pozostałych (np. centralnie) ważonym nie blokuje.
Bajki do kwadratu opowiadasz. Spust migawki domyślnie uruchamia AF i pomiar ekspozycji, ale jej (ekspozycji) nie blokuje, dopóki mu nie przypiszesz tej funkcji. Ponadto nie ma to (blokada AE ) żadnego związku z trybem pomiaru ekspozycji, co zresztą byłoby nielogiczne. Możesz (w 5D3) przypisać spustowi samo blokowanie ekspozycji, sam pomiar ekspozycji, lub (domyślnie) pomiar ekspozycji i AF. Nie możesz przypisać do spustu - blokowania ekspozycji i AF jednocześnie.
Obaj ze strideer'em macie częściową rację.
Tak to się zgadza i wyjaśnia zachowanie pomiaru ekspozycji
Ciekawą rzeczą jest też "Rejestrowanie i używanie punktu AF" Używacie tego?
W zasadzie zamiast tego lepsza byłaby możliwość przypisania dwóch funkcji do przycisku migawki
gregblok
01-07-2013, 13:01
Bajki do kwadratu opowiadasz. Spust migawki domyślnie uruchamia AF i pomiar ekspozycji, ale jej (ekspozycji) nie blokuje, dopóki mu nie przypiszesz tej funkcji. Ponadto nie ma to (blokada AE ) żadnego związku z trybem pomiaru ekspozycji, co zresztą byłoby nielogiczne. Możesz (w 5D3) przypisać spustowi samo blokowanie ekspozycji, sam pomiar ekspozycji, lub (domyślnie) pomiar ekspozycji i AF. Nie możesz przypisać do spustu - blokowania ekspozycji i AF jednocześnie.
I wcale nie musisz mi wierzyć... Możesz to sam sprawdzić:
1. weź 5D3 do ręki (może być 6D, 50D i wiele innych też)
2. upewnij się że spust migawki ma ustawienia domyślne
3. ustaw tryb AV
4. ustaw tryb światłomierza na wielosegmentowy (to ważne!)
5. zmierz ekspozycję na ciemnym pomieszczeniu, wciskając przycisk migawki do połowy i trzymaj
6. przekadruj na okno i zrób zdjęcie
7. zobacz co Ci wyszło i podziel się spostrzeżeniami...
I jest to dość logiczne, ponieważ w trybie wielosegmentowym (w odróżnieniu od pozostałych) decydujące znaczenie w pomiarze ma punkt AF na którym ostrzyłeś, ponieważ zwykle jest to najważniejszy element kadru (np twarz).
Jeśli ostrzyłeś na coś bardzo jasnego niedoświetlenie jest prawie pewne.
strideer
01-07-2013, 14:30
Właśnie, ja w czasach 10D (po przesiadce z analogowego Nikona) przez trzy miesiące rozkminiałem skąd u mnie błędna ekspozycja na zdjęciach robionych z przekadrowaniem (aparat pracował wtedy jeszcze na ustawieniach domyślnych). Trochę rozumiem dlaczego Canon dał priorytet jakieś strefie pomiaru ekspozycji w połączeniu z wybranym punktem ostrzenia, jednak z mojego punktu widzenia takie podejście jest nielogiczne, nienaturalne. Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn. Faktycznie mogłem źle się wyrazić co do blokady AE, ale idea jest dokładnie taka, jak ją opisał gregblok.
I wcale nie musisz mi wierzyć... Możesz to sam sprawdzić:
1. weź 5D3 do ręki (może być 6D, 50D i wiele innych też)
2. upewnij się że spust migawki ma ustawienia domyślne
3. ustaw tryb AV
4. ustaw tryb światłomierza na wielosegmentowy (to ważne!)
5. zmierz ekspozycję na ciemnym pomieszczeniu, wciskając przycisk migawki do połowy i trzymaj
6. przekadruj na okno i zrób zdjęcie
7. zobacz co Ci wyszło i podziel się spostrzeżeniami...
I jest to dość logiczne, ponieważ w trybie wielosegmentowym (w odróżnieniu od pozostałych) decydujące znaczenie w pomiarze ma punkt AF na którym ostrzyłeś, ponieważ zwykle jest to najważniejszy element kadru (np twarz).
Jeśli ostrzyłeś na coś bardzo jasnego niedoświetlenie jest prawie pewne.Nie myśl, że nie sprawdziłem zanim napisałem poprzedni wpis..
Jednak teraz mówię oops.., zwracam honor, myliłem się.
Zaproponowaną procedurę wykonałem od 1 do 5, dalej nie trzeba było..
Faktycznie, dokładnie w podanej konfiguracji spust blokuje ekspozycję. Robi to również w trybie manual przy aktywnym Auto-ISO - warunek: pomiar światła matrycowy (wielosegmentowy), oraz spust w trybie domyślnym.
Wcześniej nie spróbowałem dokładnie takiej konfiguracji, dlatego nie trafiłem na to, o czym napisałeś. Od zawsze AF mam rozdzielony ze spustem migawki, oraz 95% fotografuję w manualu, z użyciem pomiaru punktowego, kręcąc gałami bez odrywania oka od wizjera.
Jedną piekielnie ważną rzecz wyniosłem z tej dyskusji - nie wiem DLACZEGO wcześniej zakodowałem sobie, że 5D3 mierzy światło wyłącznie w centrum kadru, a okazuje się że pomiar wielosegmentowy ma powiązanie z aktywnym punktem AF - bomba. ja głupi myślałem, ze takie rzeczy to tylko w 1Dx.
Lubię się uczyć :mrgreen:.
Tak ciekawe. Przez powiązanie AE z aktywnym punktem AF pomiar matrycowy nabiera u mnie wartości. Do tej pory uważałem go za słaby.
strideer - rozwiń temat "Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn."
strideer
01-07-2013, 16:15
Tak ciekawe. Przez powiązanie AE z aktywnym punktem AF pomiar matrycowy nabiera u mnie wartości. Do tej pory uważałem go za słaby.
strideer - rozwiń temat "Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn."
No z blokowaniem ekspozycji w opisanej sytuacji - odłączyłem ostrość od spustu migawki, to co pisałem wcześniej.
Witam,
Zauważyłem hot pixela na matrycy mojego marka III. Focę w M Rawach głównie i Lightroom nie usuwa hot pixeli niestety.
Czy jest to przypadłość tylko M Rawów jako "niepełnych" rawów?
Ma ktoś podobne doświadczenia w tym temacie?
Witam,
Zauważyłem hot pixela na matrycy mojego marka III. Focę w M Rawach głównie i Lightroom nie usuwa hot pixeli niestety.
Czy jest to przypadłość tylko M Rawów jako "niepełnych" rawów?
Ma ktoś podobne doświadczenia w tym temacie?Trzeba przemapować matrycę - wiele nowych trójek to ma, moja miała również. Po "czyszczeniu" problem zniknął i się nie pojawił więcej. Nie chce mi się teraz szukać, ale już parokrotnie podawałem tutaj linka do filmiku na YT. W Google wpisz "hot pixel 7d". Metoda jest nieinwazyjna, nie obawiaj się ;). Napisz, potem że się udało.
Kuba - dzieki za pocieche, sprawdze dzis wieczorem i dam znac:)
Nie do konca chce focic w pelnych rawach, dlatego interesuja mnie M Rawy. Gdzies znalazlem info ze te mniejsze rawy nie przechodza przez mechanizm filtrujacy hot pixele w Lightroomie.
No nic, zobaczymy :)
strideer
04-07-2013, 08:43
Nie do konca chce focic w pelnych rawach, dlatego interesuja mnie M Rawy.
Z ciekawości - czemu nie? Tracisz na tym kupę ostrości przecież.
Zobacz, czy przesuwając nieco suwak od chroma (color) noise na wyższe wartości wygładzi Ci tego pryszcza ;-)
strideer - chodzi mi glownie o to zeby nie zawalic sobie dysku 30MB zdjeciami.
Jesli drukuje to przewaznie 10x15 oraz cos a'la A4 (glownie zdjecia coreczki:) ) wiec, w tym przypadku raczej wiele nie trace.
Caly czas robie testy RAW - MRAW - SRAW porownujace jakosc pomiedzy tymi formatami. Szumy sa duzo mniejsze na sRAWach (normalne), jest mniej ostro, ale jakos poraza mnie to 30MB per zdjecie.
Dobrze ze nie mam Nikona D800, tam to dopiero porazka z wielkoscia plikow :)
strideer
04-07-2013, 08:59
To rób RAWy, potem zapisuj z nich TIFFy albo JPEGi w mniejszej rozdzielczości. Na mniejsze RAWy też jest sposób polegający na wykonaniu DNG ze stratną kompresją. Naprawdę żal tracić sporo materiału jeszcze przed obróbką.
To rób RAWy, potem zapisuj z nich TIFFy albo JPEGi w mniejszej rozdzielczości. Na mniejsze RAWy też jest sposób polegający na wykonaniu DNG ze stratną kompresją. Naprawdę żal tracić sporo materiału jeszcze przed obróbką.
Dzieki za sugestie. Nowa puszke mam dopiero od tygodnia i ciagle proboje odnalezc najlepszy system pracy. RAWY laduje do biblioteki Lightrooma i po obrobce przewaznie robie duzy export najlepszych strzalow do JPG.
Wiem, ze w chwili obecnej przestrzen dyskowa to nie jest problem, jednak przyzwyczajony do 12mpix i malych rawow marka I, ciezko mi ugryzc te duze pliki z 22mpix marka III :)
Dla mnie optimum byloby powiedzmy 15mpix, wyzej nie trzeba, no ale co zrobic :)
strideer
04-07-2013, 09:19
Wiem, ze w chwili obecnej przestrzen dyskowa to nie jest problem, jednak przyzwyczajony do 12mpix i malych rawow marka I, ciezko mi ugryzc te duze pliki z 22mpix marka III :)
Ja u siebie robię tak, że z autorskich zdjęć zostawiam RAW-y (normalne, duże, trzymane jako CR2) po selekcji do archiwum, a z wybranych najlepszych zdjęć zapisuję TIFF-y, też w pełnej rozdzielczości, obrobione, wyretuszowane, etc. A nuż najdzie mnie kiedyś ochota lub potrzeba wydrukowania w dużym formacie. Z kolei rzeczy zlecone (mam na myśli fotografię eventową, śluby) zostawiam sobie jedynie w postaci wyselekcjonowanych i obrobionych TIFF-ów. RAW-ów z takich okazji nie trzymam, bo raczej nie widzę do czego oryginalne pliki mogłyby mi się jeszcze przydać po zamknięciu zlecenia.
krzysiek187
04-07-2013, 12:38
Nie dość że w nocy, nie dość że trzeba włączyć podświetlenie LCD, to jeszcze trzeba jechać na automatycznym pomiarze światła - co w nocy jest dość kłopotliwe, łatwiej na manualu. Porobiłem trochę zdjęć stawu o północy oświetlonego tylko księżycem - specjalnie z włączonym LCD - nie miało żadnego wpływu na samo zdjęcie robionego w trybie M - a takich zdjęć na A czy Tv nie umiem robić :)
przebijam się przez ten temat od samego początku i nie wiem czy pojawiła się później taka prośba czy też nie (jeśli tak to przepraszam)
czy mógłbyś proszę pokazać sample tych nocnych zdjęć?
krzysiek187
04-07-2013, 14:35
przebijam się przez ten temat od samego początku i nie wiem czy pojawiła się później taka prośba czy też nie (jeśli tak to przepraszam)
czy mógłbyś proszę pokazać sample tych nocnych zdjęć?
prośba nieaktualna, sample znalazłem w linkach jakie podawaliście
Ja mam jakiegoś Newella i wszystko działa, tylko że mniej klatek na nim robię. Nawet z gripem wszystko elegancko pokazuje.
Odpowiadam na dość stary post, ale obecnie szukam info o tych aku Newell. Nadal go używasz, czy już umarł?
Ile klatek na nim robisz?
Nie wiem czy wchodzić w Newell, czy kupić Photixa Titan. Może ktoś inny się też wypowie?
Odpowiadam na dość stary post, ale obecnie szukam info o tych aku Newell. Nadal go używasz, czy już umarł?
Nie wiem czy wchodzić w Newell, czy kupić Photixa Titan. Może ktoś inny się też wypowie?
Mój Titan słabo współpracuje z body po zmianie firmware na 1.2.1.
Za to zamiennik z fotoamigo działa jak oryginał na nowym sofcie - jak na razie zero problemów mimo iż tzw mezalians.
Mój Titan słabo współpracuje z body po zmianie firmware na 1.2.1.
Powiedz coś więcej.
Powiedz coś więcej.:arrow: http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/5dmkiii-w-praktyce-82469/index307.html#post1159212
Pytanie do użytkowników posiadających C70-200 2.8 IS II i C24-70 2.8L
C70-200 jest klasyfikowany w grupie A, czyli korzysta z wszystkich punktów podw. krzyżowych AF w 5D3.
C24-70 Mk1 jest klasyfikowany w grupie B, czyli korzysta z jednego pkt. podw. krzyżowego AF w 5D3.
Tak z nudów sprawdziłem i u mnie jest tak, że 70-200 w 3/4-mroku zaczyna mieć problem z AF na 200 mm i się gubi, podczas gdy niżej klasyfikowany C24-70 w tym świetle, na tym samym obiekcie jest jeszcze w stanie ustawić ostrość.
Ten sam 70-200 przy nieco jaśniejszym świetle ostrzy normalnie, czyli doskonale. Gdyby komuś się chciało sprawdzić w naprawdę słabym świetle, czy jego egzemplarz 70-200 również wcześniej się poddaje niż krótsze zoomy 2.8, to byłbym wdzięczny.
Mi tele do ok. -1EV działa. Ostrzy zgrubnie i doostrza potem, ale celnie. Poniżej 1/13 @ ISO25600 jak nie ma silnego kontrastu AF umiera.
Mi tele do ok. -1EV działa. Ostrzy zgrubnie i doostrza potem, ale celnie. Poniżej 1/13 @ ISO25600 jak nie ma silnego kontrastu AF umiera.No właśnie mam podobnie - 200mm, 1/6 s @ ISO12800 jeszcze uciąga, po czym jak przyciemnię do 1/5 s już jest problem. Co ciekawe na 100mm ustawia swobodnie przy 1/5s. Ok, ale w takich warunkach raczej nie fotografuję ..bez statywu.
Zawsze robiłem w RAW. Załączyłem na próbę RAW+L i widzę że jpg'i z puszki są niezłe.
A jak wy robicie?
Czy są profile aparatu 5dmkIII do ACR?
Nie robię JPG, ale czasem jest potrzeba wypluć takowego prosto z puszki. Wówczas wołam RAWa w puszce, majstrując nieco przy parametrach.
Jadę na domyślnym profilu ACR w LR. Jak mam kaprys na sterylne barwy zaprzęgam do profilowania CC Passporta.
Próbowałem przebrnąć przez całość ale nie mogę trafić. Koledzy nakierujcie mnie na informacje jaka karta 32GB wystarczy do 5d3 i żeby nie kosztowała 600-700
manfred1
28-07-2013, 21:08
Coraz zabawniejsze tu pytania zadają naprawdę nie umiesz wybrać dla siebie odpowiedniej karty w zależności ile robisz zdjęć i ile masz kasy w portfelu?
Fotopstryczek
28-07-2013, 21:36
Próbowałem przebrnąć przez całość ale nie mogę trafić. Koledzy nakierujcie mnie na informacje jaka karta 32GB wystarczy do 5d3 i żeby nie kosztowała 600-700
Sandisk Extreme 32GB 60MB/s, wolniejszej karty do takiej puszki bym nie brał.
Sandisk Extreme 32GB 60MB/s, wolniejszej karty do takiej puszki bym nie brał.
Zalezy jakie foto - dużo seryjnie Np sport to 95 +
Osobiscie uzywam wiecej mniejszych kart (cf) 16 stki/32 niektórzy nie schodzą poniżej 64
Sandisk Ultra 30 mb/s - 5 rawów i bufor się zatyka, jpgi można walić bez umiaru. Resztę wyszperaj w necie a to potraktuj jako punkt wyjścia :D Mam 3 sandiski i działają bez problemu z 5d3
Podajcie kilka argumentów, poza af, przemawiających za wyborem 5dmk3 zamiast 6d....
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Fotopstryczek
29-07-2013, 15:57
Jak wygląda synchronizacja 5D III ze studyjnymi lampami?
W instrukcji jest napisane :
Czas synchronizacji
Aparat może współpracować z lampami błyskowymi producentówinnych niż Canon, z czasem synchronizacj
i 1/200 s lub wolniejszym. W przypadku dużych lamp studyjnych, z uwagi na dłuższe naświetlenie niż w przypadku lamp kompaktowych, czas synchronizacji należy ustawićw przedziale od 1/60 s do 1/30 s.
W instrukcji 6D jest napisane to samo odnośnie lamp studyjnych.
Podajcie kilka argumentów, poza af, przemawiających za wyborem 5dmk3 zamiast 6d....
Patrząc w Twoją stopkę? Np. AF z 100-400+TC1.4 :)
Jak wygląda synchronizacja 5D III ze studyjnymi lampami?
W instrukcji jest napisane :
Czas synchronizacji
Aparat może współpracować z lampami błyskowymi producentówinnych niż Canon, z czasem synchronizacj
i 1/200 s lub wolniejszym. W przypadku dużych lamp studyjnych, z uwagi na dłuższe naświetlenie niż w przypadku lamp kompaktowych, czas synchronizacji należy ustawićw przedziale od 1/60 s do 1/30 s.
W instrukcji 6D jest napisane to samo odnośnie lamp studyjnych.
Stosuję czasy 1/160~1/125 z lampkami Quantuum i Aurora. Przy 1/200 pojawia się już ciemna smużka na brzegu kadru.
pan.kolega
29-07-2013, 21:50
... Np. AF ....
1. 6d nie nadaje się do aktualizowania firmware obiektywów (np. 40 mm STM)..
2. Niektóre ficzery w 6d działaja tylko na jpegach, a w 5d3 również na rawach.
czyli nie za dużo tych argumentów
czyli nie za dużo tych argumentów
Kazdy wybiera puszke pod siebie. Bardzo czesto wybor sprowadza sie do osobistych preferencji. Kazdy ma swoje argumenty, tak samo jak kazdy chwali swoja puszke. W 6tce nie pasowala mi obudowa - jej waga, wykonanie, przyciskologia, a o af mialem nie mowic wiec przemilcze.
dolomity
30-07-2013, 18:57
U mnie Newell działał poprawnie przez 4 miesiące, potem gasł bez ostrzeżenia. Kupiłem teraz Titana i po 2 miesiącach zaczął robić to samo. Właśnie wymieniłem w ramach gwarancji i sprawdzę, jak będzie działać. Na razie są to doświadczenia z mkII, ale wkrótce będzie musiał sobie poradzić z mkIII.
blackninja
30-07-2013, 23:27
Używam od 3 lat zamiennika Delta w 5d2 a teraz również w 5d3. Działa prawidłowo.
Autofocus, / śledzenie obiektu, dobre ostrzenie przy szybkich zdjęciach np. Sport. Jesli Ci to niepotrzebne to IMHO reszta to kosmetyka. Ale to moja bardzo uproszczona subiektywna opinia.
Docsbo, też nie zauważyłem "poza af" ;) Może przez to, że jakoś bardziej z postu przebiły mi Nexusy i Tapatalki :)
A ja sadze, ze jesli ktos wie czego potrzebuje, to bez namyslu widzi co oferuje 6D a co 5DIII i czego mu potrzeba. Wg mnie 6D, to taka wersja dla "wiekszosci", ktora chce miec FF ale nie potrzebuje wszystkiego. Oczywiscie sa swiadomi profesjonalisci, ktorzy wiedza, ze nie beda wykorzystywac dodatkow 5D III i swiadomie nie przeplacaja ale nie o nich mowa.
Digitalrev na youtube ma fajny filmik porownujący te dwa korpusy Canon EOS 6D vs 5D Mark III Hands-on Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=fAmo3UP3mcM).
Wydaje mi się, że jeśli kupować FF to kupować już dobry sprzęt. 6D jest okrojone, zubożone w stosunku do 5D z archaicznym AF z marka I i II. Dokładając 3-4 tys zł można mieć wszystkie ficzery i AF z 1D w postaci 5DmkIII.
Poza AF pozostaje kwestia ergonomii itp itd. Mi 6D od samego początku się nie podobało pod tym względem, ale wiadomo, że wygląd zdjęć nie robi.
Przeważnie jest tak, że kupująć coś tanszego potem plujemy sobie w brodę, że jednak można było dołożyć i kupić coś lepszego.
W UK rożnica między 6D a 5D to 700f czyli dość sporo bo około 3300zł.
dla mnie jak ktoś nie widzi różnicy to znaczy ze mk 3 nie jest mu potrzebna i tyle
zresztą ten watek nie o tym jest
ciężko nie widzieć różnicy w AF, że w końcu działa :)
maciek12ss
31-07-2013, 14:57
Canon 6D, 5D Mark III, 7D, T3i, 600D, 5D Mark II ULTIMATE Review and Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sX_I9KPPdWY) od 20 minuty jest porównanie AF . Ale mona obejrzeć cały bardzo ciekawy film polecam
Digitalrev na youtube ma fajny filmik porownujący te dwa korpusy Canon EOS 6D vs 5D Mark III Hands-on Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=fAmo3UP3mcM).
Widzieliście porównanie na Hi-ISO?
pan.kolega
01-08-2013, 06:03
Canon 6D, 5D Mark III, 7D, T3i, 600D, 5D Mark II ULTIMATE Review and Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sX_I9KPPdWY) od 20 minuty jest porównanie AF . Ale mona obejrzeć cały bardzo ciekawy film polecam
Hmmm... w 36 minucie okazuje się, że 5d3 ma sporo wiecej aberracji chromatycznej niz 6D....:confused::o
Widzieliście porównanie na Hi-ISO?
Hmmm... w 36 minucie okazuje się, że 5d3 ma sporo wiecej aberracji chromatycznej niz 6D....:confused::o
No bo przecież mark3 jest gorszy od 6d, w końcu jest starszy, nie?
slimczens
01-08-2013, 14:41
Witam,
poszukuję odpowiedzi na pytanie jak najlepiej ustawić jasność wyświetlacza LCD aby jak najlepiej odzwierciedlał od wykonane zdjęcia. Niestety automatyczne ustawienia czasami się mylą.....
Z góry dziękuje :)
Witam,
poszukuję odpowiedzi na pytanie jak najlepiej ustawić jasność wyświetlacza LCD aby jak najlepiej odzwierciedlał od wykonane zdjęcia. Niestety automatyczne ustawienia czasami się mylą.....
Najlepiej w ogóle nie patrzeć na wyświetlacz :-)
Witam,
Podlacz jakis porzadnie skalibrowany monitor do zastosowan DTP, to bedziesz mial pieknie :lol:
A tak na serio, to chyba lepiej sie przedstawic najpierw w pierszym poscie na forum i troszke poczytac, niz zaczynac od takich pytan :idea:
Witam,
Raczej nie dasz rady ustawić, chyba że robisz ciągle w bardzo podobnych warunkach oświetleniowych. Ile razy wierzę wyświetlaczowi tyle razy jestem oszukany. Histogram to podstawa, z niego odczytasz czy biały wyszedł biały, czy nie ma przepałów itp.
i historiogram przekłamuje.
spróbuj wyłącznie na jego podstawie ocenić, czy zdjęcie wyszło poprawnie naświetlone gdy focisz np. na koncercie, albo uprawiasz np. strobbing w plenrze i chcesz wprowadzić korekty mocy błysku.
ja historiogramu wogóle nie używam.
wyłącznie RAW + wbudowany światłomierz + podgląd LCD
wracając do tematu, najbardziej wierne odzwierciedlenie wyswietlania w LCSD uzyskuje się w jasnosci pracujacej w trybu auto, regulacja jasnosci - skrajnie w lewo (obraz sciemniony)
Fotopstryczek
02-08-2013, 15:49
i historiogram przekłamuje.
Ten Canonowski tak, gdzieś widziałem raw histogram w ML, powinien działać tak samo jak w ACR/LR :)
pan.kolega
02-08-2013, 19:50
No bo przecież mark3 jest gorszy od 6d, w końcu jest starszy, nie?
Nie o to chodzi, ja raczej mam watpliwości czy ten test jest wiarygodny.
Kolekcjoner
02-08-2013, 21:38
Nie o to chodzi, ja raczej mam watpliwości czy ten test jest wiarygodny.
Nie tylko Ty; i to poważne.
No przecież to była ironia z mojej strony. Ten gość to nieudolny fotograf próbujący zrobić kasę na początkujących. Wszystkie jego tutoriale i pseudo testy to żenada której celem jest sprzedaż cudownej książki. Faktem jest że 5dmk3 odrobinę bardziej szumi na ekstremalnych czułościach, ale co ...? Sam tworzy aberacje? No sorry, ale to chyba wada obiektywu a nie body. Mógł użyć dwóch różnych obiektywów. Ale IMHO okazał się idiotą wykazując to jako wadę aparatu.
[...]Faktem jest że 5dmk3 odrobinę bardziej szumi na ekstremalnych czułościach, ale co ...? [...]Bardziej szumi, bo ma mniej (lub nie) odszumione RAW'y na wysokich ISO w odróżnieniu od 6D, który ma z tego powodu gładsze (czyli ładniejsze ;)) i ..pozbawione części najdrobniejszych szczegółów obrazki. Kto chce, ten to zobaczy na RAW'ach zamieszczonych tutaj (http://www.metrodcphotography.com/review/canon-6d-raw-sample-images/). To jest moim zd. wyłącznie odszumienie - detali jest mniej, a byłoby więcej gdyby matryca 6D była "lepsza" czy "nowszej generacji".
No to teraz czeka mnie ekskomunika lub jeszcze co gorszego ;).
krzysiek187
26-08-2013, 09:23
czy mógłbym poprosić o opinię oraz przykładowe zdjęcia tej puszki z 100-400 4.5-5.6 + Extender EF 1.4x III i Extender EF 2x III?
jak AF działa?
jaki mamy obrazek korzystając z tych extenderów z ww. obiektywem (na różnych ogniskowych) np. o świcie na skraju lasu?
do jakiej wartości ISO należy ustawiać?
Thomason2005
26-08-2013, 12:53
czy mógłbym poprosić o opinię oraz przykładowe zdjęcia tej puszki z 100-400 4.5-5.6 + Extender EF 1.4x III i Extender EF 2x III?
jak AF działa?
jaki mamy obrazek korzystając z tych extenderów z ww. obiektywem (na różnych ogniskowych) np. o świcie na skraju lasu?
Krzysiek...to połączenie z EF 2x III to chyba nie bardzo, bo oprogramowanie Canona 5D III wspiera AF z f8 i to po aktualizacji firmware'u.
Witam, od kiedy kupiłem 5DIII cały czas mam problem z wyświetlaczem LCD i nie tylko.Nie uruchamia się podgląd zdjęć na wyświetlaczu body LCD, brak reakcji na kręcenie kółkiem w celu zobaczenia poprzedniego zdjęcia.Nowy upgrade nic nie wniósł.Macie takie problemy ze swoimi trójkami?
nic nie wgrywałem ,wszystko działa ok
jak AF działa?
Masz tu kilka ptasich zdjęć:
TC x1.4 III (http://www.juzaphoto.com/statistiche.php?l=en&m=ricerca&r2=39261&show=1)
TC x2 III (http://www.juzaphoto.com/statistiche.php?l=en&m=ricerca&r2=39262&show=1) - tylko dwa Księżyce.
Ze starszymi konwerterami nie szukałem, ale może być więcej.
Witam, od kiedy kupiłem 5DIII cały czas mam problem z wyświetlaczem LCD i nie tylko.Nie uruchamia się podgląd zdjęć na wyświetlaczu body LCD, brak reakcji na kręcenie kółkiem w celu zobaczenia poprzedniego zdjęcia.Nowy upgrade nic nie wniósł.Macie takie problemy ze swoimi trójkami?
u mnie wszytko jest ok
Voyager70
26-08-2013, 14:51
Jeśli to nie kwestia "zawieszenia" oprogramowania, a problem ma charakter ciągły - proponowałbym autoryzowany serwis.
W swoim body zauważyłem "wieszanie się" po jakimś czasie pracy z battery packiem Newella. Niby z poczatku wszystko działa, a po kilkudziesięciu zdjeciach aparat przestaje reagować na zmiany ustawień przysłony, czasu itp. Rezygnacja z gripa pomogła, samo body nie ma takich tendencji. Pomaga też (na jakiś czas) wyjęcie i ponowne włożenie akumulatorów (używam dwóch oryginalnych). A Newella chyba odeślę reklamacyjnie do sprzedawcy, choć nie wiem, czy decydent uznający usterki zrobi tyle fot, by dojść do awarii.
Thomason2005
26-08-2013, 14:55
TC x1.4 III (http://www.juzaphoto.com/statistiche.php?l=en&m=ricerca&r2=39261&show=1)
TC x2 III (http://www.juzaphoto.com/statistiche.php?l=en&m=ricerca&r2=39262&show=1) - tylko dwa Księżyce.
Wydaje mi się, że to drugie mogło być robione na manualu i w dodatku z wykorzystaniem dodatkowego telekonwertera kenko x1.4
Wydaje mi się, że to drugie mogło być robione na manualu i w dodatku z wykorzystaniem dodatkowego telekonwertera kenko x1.4Przecież masz opisany sprzęt i parametry zdjęcia :
"Canon 5D Mark III, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM con Canon EF 2.0x III, 1/6 f/16.0, ISO 100, tripod."
Thomason2005
26-08-2013, 15:40
Przecież masz opisany sprzęt i parametry zdjęcia :
"Canon 5D Mark III, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM con Canon EF 2.0x III, 1/6 f/16.0, ISO 100, tripod."
i pod spodem dodatkowy opis:
"Secondo tentativo con i 1120mm (100-400 + Kenko 1.4 + Canon 2.0 III) e una luna quasi piena"
z tłumacza:
"Druga próba z 1120mm (+ Canon 100-400 + Kenko 1,4 2,0 III) i prawie pełny księżyc"
Faktycznie jest coś takiego. Nie jestem poliglotą, znam tylko angielski. No to system JuzaPhoto się wyłożył, bo nie można podać dwóch konwerterów w parametrach zdjęcia.
krzysiek187
27-08-2013, 07:46
Krzysiek...to połączenie z EF 2x III to chyba nie bardzo, bo oprogramowanie Canona 5D III wspiera AF z f8 i to po aktualizacji firmware'u.
Dzięki za info.
Fajny portal o którym nie wiedziałem. Przyda się na przyszłość
Ale o co Ci dokładnie chodzi? Jak zrobisz zdjęcie i wyświetli się podgląd to nie możesz sprawdzić poprzednich??
Czy jak wciśniesz guzik wyświetlania zdjęć?
Ale o co Ci dokładnie chodzi? Jak zrobisz zdjęcie i wyświetli się podgląd to nie możesz sprawdzić poprzednich??
Czy jak wciśniesz guzik wyświetlania zdjęć?
Chodzi mi o to: robię zdjęcie, widzę na lcd zdjęcie kręcę kółkiem by przejść do poprzedniego zdjęcia i tu jest lipa-brak reakcji nie działa.Drugi problem robię zdjęcie patrze na LCD a on ciemny,zdęcie się nie wyświetla, wciskam wyświetl zdjęcie i dalej się nie wyświetla.Wyłączam aparat uruchamiam ponownie i za którymś razem zadziała.
Chodzi mi o to: robię zdjęcie, widzę na lcd zdjęcie kręcę kółkiem by przejść do poprzedniego zdjęcia i tu jest lipa-brak reakcji nie działa.Właśnie tak to działa. Automatyczny podgląd po zrobieniu zdjęcia dotyczy tego ostatniego.
strideer
28-08-2013, 10:12
Na 6D jest tak, że jak po zrobieniu zdjęcia wciśnie się lupę, to dostaje się podgląd ostatniego zdjęcia bez możliwości przewijania wcześniejszych prac. Jak się wciśnie przycisk odtwarzania (strzałkę) to można nawigować po wszystkich pracach. Przypuszczam, że w 5D Mark III może być podobnie. Trochę to denerwujące, ale jest za tym jakaś logika.
5dIII ma tak samo.
A jeśli chodzi o drugi problem - nie świeci Ci się przypadkiem wtedy LED od zapisu na kartę?
5dIII ma tak samo.
A jeśli chodzi o drugi problem - nie świeci Ci się przypadkiem wtedy LED od zapisu na kartę?
Nigdy nie zwracałem uwagi, sprawdzę i dam znać.
--- Kolejny post ---
Właśnie tak to działa. Automatyczny podgląd po zrobieniu zdjęcia dotyczy tego ostatniego.
A co w przypadku jak po prostu chcę zrobić przegląd zdjęć i też nie mam możliwości przeglądania?W dwójce nie ma tego problemu.
A co w przypadku jak po prostu chcę zrobić przegląd zdjęć i też nie mam możliwości przeglądania?W dwójce nie ma tego problemu.
Wtedy normalnie odpalasz podgląd wciskając guzior play, kręcisz kółkiem po zdjęciach, możliwy jest zoom + rolka, pan joyem itd. Jeśli to nie działa, to znaczy, że coś się zacina. Zobacz tego LEDa, czy czasem aparat nie jest zajęty/zacięty na zapisie (dobrze spróbować z inną kartą).
Michal_Cz
28-08-2013, 13:29
Cześć, mam pytanie do Tych, którzy focą, nawet okazjonalnie, samoloty, pokazy lotnicze. Czy możecie podzielić się wrażeniami z pracy AF i jakości zdjęć?
Pozdrawiam
W Mińsku Maz. nie miałem problemów sprzętowych. Nawet z 100-400+TC1.4. Dużo odrzutu miałem z powodu własnych (nie)umiejętności.
Na Lublinku też jest fajnie ;)
Teraz sprzęt klęknął przy sportach psich. Wyzwanie dla AF moim zdaniem dużo większe. Około 50% zdjęć z seryjnego servo na odstrzał. Pewnie statystykę dałoby się nieco poprawić gdyby warunki/ustawienia były inne :) Ale ogólnie pozytywnie :)
Jeśli potrzebujesz bliżej się przyjrzeć pracy AF można się spotkać przy okazji jakiegoś podejścia na EPLL.