Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15

jacek_73
01-05-2012, 07:31
...
PS. A moze ostrzyć też trzeba ręcznie? :mrgreen:

A co? Nie lubisz?

Cichy
01-05-2012, 08:52
Ja miałem podobną sytuację w mkIII. Tzn. Robiłem porównanie z mkII, takie same kadry, ustawienia. Używałem tylko centralnych punktów. Postanowiłem wyostrzyć na napis znajdujący się za metalowymi prętami (było z 10cm odstępu między prętami). MkIII za nic nie mógł złapać ostrości, z 10 zdjęć wykonałem i nic:/ mkII za pierwszym razem. nie wiem dlaczego tak się stało:/ ostrość nie została ustawiona ani na napis ani na pręty.
Tych zdjęć niestety już nie mam.

No to moja sytuacja powiedzmy , że podobna. Kadr obejmujący pół samochodu, ostrość próbowałem złapać na twarzy Pana Młodego przez otwartą szybę, zarówno na AF spot, jak na pojedynczym polu AF. Ostrość uciekała za każdym razem na drzwi auta, pomimo, że obszar (twarz) na którym ustawiałem ostrość wcale mały nie był.

Ja nawet nie komentuję recenzji z fotopolis, Niektóre ich testy to są takie, jakby na ulicy kogoś z łapanki wzięli, kazali pomacać sprzęt i wydać opinię.

Spokojnie czekam na test na portalu Optyczne.pl .

Z deszczu pod rynnę :D

Hubert01
01-05-2012, 11:58
Pewnie zaraz ktoś powie ze to ekstremalne sytuacje, i najwidoczniej był to błąd fotografa:-) bo przecież canon 5dmkIII to najlepszy aparat i tylko fotograf mu przeszkadza w robieniu zdjęć:-)
W ogole to ostrząc mkII czuje się znacznie pewniej. Środkowy punkt Af jest mniejszy (fizycznie na wizjerze) i jak chce złapać ostrość na rzęsę to mam na rzęsę, jak chce złapać ostrość w lesie miedzy liśćmi to nie ma problemu. MkIII ma z tym jakiś problem albo ja jej po prostu nie potrafię używać. Może to kwestia przyzwyczajenia. Ale moim zdaniem jest coś nie tak (i wątpię by to była wina tego egzemplarza).
Wspominałem wcześniej, że robiłem porównanie mkII i mkIII, i znów AF w mkIII błądził gdy ostrzyłem w ostrym słońcu w mocno zacienione miejsce i potrzebował kilku prób żeby trafić, mkII znów za pierwszym razem. Tam samo łapanie detali, akurat w moim przypadku listki na gałązkach itp. Z pracy nowego AF wcale nie jestem zadowolony. ISO też mnie nie zachwyca bo powyżej 2500 nigdy nie miałem potrzeby używać, a różnica do tej wartości jest na tyle mała między dwoma aparatami że chyba pójdę za radą kolegi i kupie druga mkIIke.
Czy tkos potrafi wyjaśnić o co chodzi o z tym AF, dlaczego tak się zachowuje.
Nie zamierzam zgłaszać tego do Canona:) hehe, bo znów wstrzymają cała produkcję:) hehehehe

(zdjęcia robiłem 85 1.8, 85L i 135L)

luc_october
01-05-2012, 12:08
Też zauważyłem, że na dłuższych ogniskowych jest coś nie tak. Gdy chcę zrobić zdjęcie z rozmytym pierwszym planem np. w rogu w ogóle nie nachodzącym na punkt AF aparat głupieje i AF jedzie tam i z powrotem, aż w końcu miga że nic nie złapał.

Może jeszcze to sprawdzę jak wezmę 2 puchy w plener czy 5d2 złapie ostrość w tych samych warunkach.

Jak już szukamy dziury w całym to jedziemy dalej:
W DPP jest coś nie tak jeśli chodzi o rawy z 5d3.
Pierwsza sprawa to odszumianie. Gdy ustawimy na 0 odszumianie w rawie z 5d2 widać kolorowy szum i brak rozmycia. Gdy zrobimy to samo z rawem z 5d3 widać wyraźnie odszumianie i blurowanie.
W Capture One jest wszystko ok więc jest to efekt DPP.

Druga rzecz przy wołaniu rawów z 5d3 w DPP:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C1521.jpg)
Przy rawach z 5d2 tego nie ma no i Capture One też tego nie ma.

Czacha
01-05-2012, 12:35
A zmieniliscie punkt AF na najmniejszy?

Hubert01
01-05-2012, 12:42
Będę miał IIIke na trochę dłużej to spróbuje, nie wiedziałem, że można:)

luc_october
01-05-2012, 12:47
A zmieniliscie punkt AF na najmniejszy?

Tak. Tu właśnie chodzi o pojedynczy punkcik.

Teraz jak próbuję w domu uzyskać ten efekt to skubany łapie jak należy :)

dziobolek
01-05-2012, 13:38
Tak. Tu właśnie chodzi o pojedynczy punkcik.

Teraz jak próbuję w domu uzyskać ten efekt to skubany łapie jak należy :)

Pewnie zaraz się dowiesz od CSI, że to wina... temperatury barwy światła :mrgreen:

Pozdrówka!

CC2
01-05-2012, 13:49
A więc mamy test :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14813&canon-eos-5d-mark-iii-test

dziobolek
01-05-2012, 13:54
A więc mamy test :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14813&canon-eos-5d-mark-iii-test

Było... http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1072515#post1072515

Pozdrówka!

dominik777
01-05-2012, 14:22
Porównałem nowe 5d mark III z 5d mark I.

Przykładowe sample:

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/4X2C9338-1.jpg
źródło (http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2012/04/4X2C9338.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/IMG_9196-1.jpg
źródło (http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2012/04/IMG_9196.jpg)

Największą różnicę dostrzegam w... automatycznym balansie bieli (mark III lepiej ustawia). Oczywiście z 22 mega pikseli otrzymuję więcej detalu. Natomiast poza tym w wielu scenach różnic większych nie widzę (lub nawet mark I daje ładniejszy obrazek).

Dla zainteresowanych więcej sampli na moim blogu

tkosiada
01-05-2012, 16:22
niezła robota dominik777, bardzo ciekawe porównanie, szkoda tylko że z tym punktowym pomiarem pod światło sobie nie radzi, w N działa to o wiele sprawniej

Raideur
01-05-2012, 19:48
niezła robota dominik777, bardzo ciekawe porównanie, szkoda tylko że z tym punktowym pomiarem pod światło sobie nie radzi, w N działa to o wiele sprawniej
Czemu szkoda, skoro masz nikona ...? ;)

tkosiada
01-05-2012, 22:09
Czemu szkoda, skoro masz nikona ...? ;)
nie w tym rzecz, chodzi że szkoda, że płacąc taką kase ów pomiar sobie nie radzi, a jest to przydatna funkcja
a mnie jest dobrze gdzie już jestem :mrgreen:

adrenag
01-05-2012, 23:46
ten rodzaj pomiaru jest zarezerwowany w Canonie dla serii 1
Pomiar światła jest też akuratniejszy w serii 1d/ds niż w tańszych modelach (0-20 ev)

dulak
01-05-2012, 23:52
No bo po co sie przemęczać? :mrgreen: Czasy gdy musiałem używać recznego nastawiania ekspozycji i zastanawiać się jaką dać przysłone i czas minęły kilkanaście lat temu i nie widzę sensu utrudniać sobie ponownie życia. Automatyka pomiaru + spot + korekcja ekspozycji to jest to czego potrzeba mi do pracy. Po co rzeźbić w ****** i robić coś na siłę? Na tyle długo fotografuję Canonami aby znać ich zachowanie w róznych sytuacjach.

PS. A moze ostrzyć też trzeba ręcznie? :mrgreen:

Nie rozumiem.

Po pierwsze - wspominałeś Czacha, że preferujesz przede wszystkim skupienie nad kadrem. To właśnie manualny tryb zapewnia Ci to, a nie ciągła zabawa w zmiany pomiarów i kompensacje. Wprawdzie kompensację w Canonie wprowadza się rewelacyjnie jednakże przełączanie pomiaru światła takie oczywiste wcale już nie jest, a to za sprawą braku wybranego pomiaru w wizjerze.

Po drugie - zamiast śmiać się z manualnego pomiaru lepiej się go po prostu nauczyć, bo nie polega on na zastanawianiu się nad doborem parametrów lecz nad wykonaniem kilku kontrolnych ujęć przed uroczystością i na ich podstawie dobraniu parametrów. Oczywistym jest, że nie zawsze i nie w każdym kościele są wskazania do użycia M (np. gdy istotna część świątyni oświetlona jest kompletnie inaczej niż inna równie istotna, bądź gdy każde zdjęcie wykonujemy na innej przesłonie - ale to ostatnie stoi w sprzeczności z pełnym skupieniem się wyłącznie na kadrze). Dlatego właśnie manual jest najbardziej bezproblemowym trybem pracy. Sam zauważ ile wymieniłeś parametrów (automatyka + spot + kompensacja) które musisz wziąć pod uwagę podczas kadru w automatyce.

Zgodzę się, że użycie pełnej automatyki (program zielony? P?) wydaje się logiczne w kontekście skupienia wyłącznie nad kadrem bez zwracania uwagi na aspekt techniczny aczkolwiek jest kompletnie nieprzewidywalne, mimo tego tak pracuje któryś ze "światowych" - jakiś czas temu o nim czytałem.

Nie jest celem moim narzucenie własnych przekonań, ale nie mogę się zgodzić widząc jawną sprzeczność logiczną w tym co czytam i wyrażam jedynie moją opinię, z którą każdy może się nie zgodzić, ale rzeczowa argumentacja byłaby wskazana.

I tu się zgodzę. Pomiar punktowy działa zdecydowanie przewidywalniej w Nikonach.

Czacha
02-05-2012, 05:49
Powtórzę się - manuala używałem wiele lat temu gdy nie było wyboru i trzeba było z niego korzystać bo lustrzanki z pomiarem były rzadkością na rynku a ja byłem gówniarzem który był zdany na łaskę cioć, babć i dziadków ktorzy dawali od czasu do czasu troche $$$. Teraz manual nie służy mi praktycznie do niczego, chyba ze fotografuję z lampami. W każdej innej sytuacji wolę automatykę pomiaru. Musisz się z tym jakoś pogodzić, tak jak i z tym że wolę AF zamiast ręcznego ostrzenia, które również uważam za zbędne utrudnianie sobie życia. A Ty rób tak aby było Tobie wygodniej ... ;)

Kolekcjoner
02-05-2012, 06:10
nie w tym rzecz, chodzi że szkoda, że płacąc taką kase ów pomiar sobie nie radzi, a jest to przydatna funkcja
a mnie jest dobrze gdzie już jestem :mrgreen:
Ale czemu nie zostawić tego zmartwienia nam Canonierom. Wiemy że posługujemy się wyjątkowo kulawymi puszkami, mydlanymi szkłami ale widocznie nam z tym dobrze.
Ja nie mogę zrozumieć po co użytkownik innego sytemu rejestruje się tutaj i narzeka jakie to sprzęt Canona ma dla niego wady :roll:? No przecież to jest jakaś paranoja.

Raideur
02-05-2012, 07:17
Ale czemu nie zostawić tego zmartwienia nam Canonierom. Wiemy że posługujemy się wyjątkowo kulawymi puszkami, mydlanymi szkłami ale widocznie nam z tym dobrze.
Ja nie mogę zrozumieć po co użytkownik innego sytemu rejestruje się tutaj i narzeka jakie to sprzęt Canona ma dla niego wady :roll:? No przecież to jest jakaś paranoja.

Podpisuje sie pod tym, dodam tez ze wczesniej bedac uzytkownikiem Nikona nawet mi przez mysl nie przyszlo by sie logowac na forum Canona :-)

MC_
02-05-2012, 07:37
Taka postawa ma nawet swoja nazwe ;-)

manfred1
02-05-2012, 07:58
bedac uzytkownikiem Nikona nawet mi przez mysl nie przyszlo by sie logowac na forum Canona :-)

Już dawno nic bardziej głupiego nie czytałem. Przecież forum to nie tylko bicie piany o systemie Canon Nikon to także inne wątki dotyczące fotografii.

7four
02-05-2012, 08:18
Porównałem nowe 5d mark III z 5d mark I.

Przykładowe sample:

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/4X2C9338-1.jpg
źródło (http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2012/04/4X2C9338.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/IMG_9196-1.jpg
źródło (http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2012/04/IMG_9196.jpg)

Największą różnicę dostrzegam w... automatycznym balansie bieli (mark III lepiej ustawia). Oczywiście z 22 mega pikseli otrzymuję więcej detalu. Natomiast poza tym w wielu scenach różnic większych nie widzę (lub nawet mark I daje ładniejszy obrazek).

Dla zainteresowanych więcej sampli na moim blogu

W tych kółkach to raczej zły przykład na porównanie, inny kąt padania światła to i inny efekt.

Web
02-05-2012, 08:19
Już dawno nic bardziej głupiego nie czytałem. Przecież forum to nie tylko bicie piany o systemie Canon Nikon to także inne wątki dotyczące fotografii.

A ja się zgadzam z kolegą Raideur... Zdarza mi się zaglądać na forum Nikon, ale nigdy nie przyszło mi do głowy aby się tam zarejestrować, gdyż nie mam zamiaru nic wnosić do tamtejszych dyskusji.
Pozdrawiam

Ted
02-05-2012, 08:20
Pojawiła się aktualizacja do Camera Raw - wersja 6.7 - działają RAWy z 5d mk III :D

luc_october
02-05-2012, 08:46
Pojawiła się aktualizacja do Camera Raw - wersja 6.7 - działają RAWy z 5d mk III :D

żartujesz? :D

CC2
02-05-2012, 08:59
W spisie nie ma 5d mk3 jest tylko 1dx_
Ma ktoś namiary na PS6 trial ?

raado
02-05-2012, 09:09
Taka postawa ma nawet swoja nazwe ;-)
Jaka to nazwa? tak z ciekawości. Może by zacząć jej używać otwarcie na forum;)

luc_october
02-05-2012, 09:13
Jaka to nazwa? tak z ciekawości. Może by zacząć jej używać otwarcie na forum;)

Znana postać mityczna już używana na forum :D (hint: występują np. w gumisiach)

CC2
02-05-2012, 09:35
Jeżeli chodzi o rozbiegany AF to proponuję przed pisaniem jakiś sądów przeczytać instrukcję.
Str.99 instrukcji- należy wybrać rodzaj pola AF. Właśnie zrobiłem test i przy najmniejszym polu AF działa bardzo precyzyjnie. Fotografowałem skrajnie czyli domową suszarkę do ciuchów pod kątem tak, aby te druty nie stykały się ze sobą ale żeby była możliwie najmniejsza przerwa między nimi.AF wybł precyzyjny.Przy tym ustawieniu AF nie ma możliwości by AF nie trafił w twarz pana młodego i ustawił się na drzwi.Chyba że jest coś nie tak ze sprzentem ?

luc_october
02-05-2012, 09:59
Nie wiem jak miał Cichy ustawione, ale nie jesteśmy w dziale dla początkujących żeby uczyć się wybierać rodzaj AF. Ja trafiałem punktowym w kwitnące drzewo między gałęziami wtedy AF się gubił. Jak już napisałem muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić i porównać z 5d2.

CC2
02-05-2012, 10:10
Ok . Nie ma problemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeżeli chodzi o PS 6 to mam Triala i on czyta Raw z mk3

Ted
02-05-2012, 10:11

bynajmniej, rano zaktualizował się do wersji 6.7 zdaje się, w bridgu CS5 mam teraz miniaturki i RAWy normalnie otwierają się w Camera Raw, a w CS6 dalej nie ;)

1glider
02-05-2012, 10:12

Kolega TED nie żartuje.Dzisiaj pojawiła się pełna wersja CR6.7 (nie beta)
dostępna z menu Pomoc CS5 (LR4).:-?

CC2
02-05-2012, 10:34
A sorry cos mi sie raz otworzyło i wyskoczyło że niestety nie moze sie otworzyc bo wersja nie taka :( Dziwne ?

Cichy
02-05-2012, 10:56
Nie wiem jak miał Cichy ustawione, ale nie jesteśmy w dziale dla początkujących żeby uczyć się wybierać rodzaj AF.

Dokładnie, poza tym napisałem dokładnie, jaki rodzaj AF miałem włączony.

strideer
02-05-2012, 11:08
bynajmniej, rano zaktualizował się do wersji 6.7 zdaje się, w bridgu CS5 mam teraz miniaturki i RAWy normalnie otwierają się w Camera Raw, a w CS6 dalej nie ;)

Bo ACR 6.7 jest do CS5 a nie do CS6.

Tapatalk

koraf
02-05-2012, 11:09
Kolega TED nie żartuje.Dzisiaj pojawiła się pełna wersja CR6.7 (nie beta)
dostępna z menu Pomoc CS5 (LR4).:-?
Również potwierdzam, dostałem aktualizację i już zmieniłem.

CC2
02-05-2012, 11:58
To by wyjaśniało wszystko. Szkoda że Abobe jakoś nie z SP6 nie wyrobił?
Jeszcze o AF. Zrobiłem takie ujęcie żeby pierwszy plan był bardzo blisko a drugi daleko. Wystarczy ,że przesunąłem pole kwadratu lekko w stronę drugiego planu i i gdy kwadrat zaczął łapać ten plan od natychmiast to złapał. c 14-40L f4. Ustawienie oczywiście na najmniejsze pole AF.

Ted
02-05-2012, 12:34
Bo ACR 6.7 jest do CS5 a nie do CS6.
Wiem :) ale napisałem to by zauważyć ze nowsza wersja ( choć beta) nie obsługuje dalej mk III, a wydawać się moglo ze adobe będzie chciało "zmotywować" do zakupu CS6 - poprzez dodanie obsługi mk III dopiero w CS6. Na szczęście nie :)

strideer
02-05-2012, 12:54
Wiem :) ale napisałem to by zauważyć ze nowsza wersja ( choć beta) nie obsługuje dalej mk III, a wydawać się moglo ze adobe będzie chciało "zmotywować" do zakupu CS6 - poprzez dodanie obsługi mk III dopiero w CS6. Na szczęście nie :)

Ale nie jesteś jedną z tych osób, wierzących w marketingowe spiski? ;)

Zdjęcia z najnowszych aparatów można otwierać w starszych PS przy użyciu darmowego konwertera DNG, więc niezgodność w poprzednich wersjach to raczej kwestia braku wygody niż braku możliwości.

Komercyjny CS6 będzie miał obsługę nowych aparatów prosto z pudełka albo zaraz po aktualizacji dostępnej krótko po handlowej premierze, spokojna głowa! Bety raczej nie ma po co aktualizować.

Tapatalk

Czacha
02-05-2012, 13:36
Nie wiem jak miał Cichy ustawione, ale nie jesteśmy w dziale dla początkujących żeby uczyć się wybierać rodzaj AF. Ja trafiałem punktowym w kwitnące drzewo między gałęziami wtedy AF się gubił. Jak już napisałem muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić i porównać z 5d2.

Ale wiesz dlaczego tak sie dzialo? To ze w wizjerze Ci sie wydawalo ze nie ma niczego na drodze punktu AF nie oznacza ze tak bylo na prawde. Normalna sprawa przy dlugich ogniskowych gdy te najblizsze (naprawde bliskie) plany sie rozmazuja tak, ze sa w sumie nie widoczne. Jestem przekonany ze tak wlasnie bylo... bo i ja ostatnio (w poniedzialek) robilem foty przez galazki i inne przysloniecia w kadrze i to o czym bylo wystapilo, ale gdy punkt AF byl przysloniety.

Matsunami
02-05-2012, 17:04
Widzieliście to?

http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=6235.0

Czyżby Lightroom nie radził sobie z RAWami z markIII ? w tych samplach z DPP nie ma bandingu.. Sam nie wyciągam tyle na +, ale wpadłem na temat, więc dodaje. Kiedyś przez kilka lat używałem CaptureOne Pro i byłem zadowolony. Pamiętam jak przesiadłem się z CaptureOne 4 lub 5 na Lightrooma, byłem strasznie zdziwiony skąd tyle szumu w plikach z 5DmarkII (zaczynając od ISO200) założyłem nawet wątek o tym na forum. Ale zostałem na LR ze względu na interfejs i funkcje, których C1 nie ma. Wątpie, żebym zrezygnował z LR4... trzeba iść na kompromis. Mam nadzieję, że Adobe poprawi co nieco w tej kwestii.

Matsunami
02-05-2012, 18:13
5min zabawy z C1Pro 6.4.. kolory po wczytaniu pliku - padaka, te z LR bardziej naturalne, stonowane i dobre do dalszej obróbki. Więcej mi nie trzeba.. uninstall.
Jest już solucja Canona na "problem" light leak. Nie wiem czy prawdziwe, ale wrzucam:

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/2d1kduc-1.jpg
źródło (http://i49.tinypic.com/2d1kduc.jpg)

kristiang
03-05-2012, 08:34
Orientuje się ktoś z Was czy da się wybierać punkty AF dżojstikiem bez przyciskania aktywacji punktów?

luc_october
03-05-2012, 10:19
Orientuje się ktoś z Was czy da się wybierać punkty AF dżojstikiem bez przyciskania aktywacji punktów?

Da się. Wystarczy włączyć w opcjach.

vuki
04-05-2012, 12:08
Da się. Wystarczy włączyć w opcjach.

ciekawe, bo ja nie widzę takiej opcji
dżojstik działa ale po aktywacji przyciskiem

Web
04-05-2012, 13:27

W menu jest ustawienie, aby można było zmieniać pola AF dżojstikiem lub tylnym pokrętłem bez wcześniejszego wciskania przycisku.

Wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi i będzie wszystko jasne... nie będę komentował faktu posiadania piątki i zadawania tego typu pytań.

CC2
04-05-2012, 14:40
Wracam jeszcze do szybkości AF. Zrobiłem ślub i wesele i parę imprez z 3 maja włącznie.
AF potrafi być rzeczywiście szybki . Może wolniejszy od 1D.., N 800? Jednak to są chyba już różnice do zaakceptowania? Wszystko jednak zależy od oczywiście silnika w obiektywie ale przede wszystkim od ustawień w aparacie . Ostatnio bawiłem się i coś poprzestawiałem i AF zwolnił.Trzeba dokładnie przeczytać instrukcję i ustawiać świadomie pod potrzeby.

Cichy
04-05-2012, 15:35

No come on ! "Q" (lub Cf2) > Ustawienia własne > Dżojstik > Bezpośrednie wybieranie pkt AF

vuki
04-05-2012, 16:10
W menu jest ustawienie, aby można było zmieniać pola AF dżojstikiem lub tylnym pokrętłem bez wcześniejszego wciskania przycisku.

Wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi i będzie wszystko jasne... nie będę komentował faktu posiadania piątki i zadawania tego typu pytań.

Web - "nie będę komentował" - to po co piszesz nic nie wnoszący tekst?
Cichy - mimo wszystko dzięki!

instrukcja ma 400 stron, przejrzałem ją ale pobieżnie i to akurat mi umknęło

Martinez69
04-05-2012, 16:10
Wracam jeszcze do szybkości AF. Zrobiłem ślub i wesele i parę imprez z 3 maja włącznie.
AF potrafi być rzeczywiście szybki . Może wolniejszy od 1D.., N 800? Jednak to są chyba już różnice do zaakceptowania? Wszystko jednak zależy od oczywiście silnika w obiektywie ale przede wszystkim od ustawień w aparacie . Ostatnio bawiłem się i coś poprzestawiałem i AF zwolnił.Trzeba dokładnie przeczytać instrukcję i ustawiać świadomie pod potrzeby.

Jakim cudem AF może zwolnić?????

Web
04-05-2012, 17:18
Web - "nie będę komentował" - to po co piszesz nic nie wnoszący tekst?
Cichy - mimo wszystko dzięki!

instrukcja ma 400 stron, przejrzałem ją ale pobieżnie i to akurat mi umknęło

To musisz mieć chyba wersję rozszerzoną, bo normalnie ma 252 strony...

CC2
04-05-2012, 17:46
Jak ma namieszane w ustawieniach to pracuje wolniej ?
Jak dodać zdjecie do postu ? Dawno temu wiedziałem ale zapomniałem .
Mam teraz taki problem ,że nie moge ustawić wyłącznie AF ręcznie na najmniejszy punkt. Mogę odznaczyć wszystkie ale punktowego poszerzonego (2 od lewej ) nie.Nawwet nie mogę najechać na niego. Przeskakuje na nastepny. Mam więc dwa punktowe zaznaczone. Coś namieszałem w ustawieniach co warunkuje takie zachowanie? Nie mogę się doczytać A może tak ma być ?

Zenek
04-05-2012, 18:22
Web widać masz skróconą, bo ja mam też 400 stron ...

smartb
04-05-2012, 19:01
str 99 instrukcji z wersji pdf angielskiej - musisz zaznaczyć wszystkie rodzaje manualnego wybierania trybu AF

CC2
04-05-2012, 19:22
Dzięki !

vuki
05-05-2012, 07:58
Mogę odznaczyć wszystkie ale punktowego poszerzonego (2 od lewej ) nie.Nawwet nie mogę najechać na niego. Przeskakuje na nastepny. Mam więc dwa punktowe zaznaczone. Coś namieszałem w ustawieniach co warunkuje takie zachowanie? Nie mogę się doczytać A może tak ma być ?

tak ma być, nie da się tego 2 od lewej odznaczyć
jest ciągle załączone!

habakuk
05-05-2012, 16:17
Krotka relacja z frontu - 461 zdjec - przygotowania i ceremonia z zyczeniami, nietrafione 3 zdjecia, slownie: trzy. Na apracie glownie 24 i 35 L.
Pracowalem 1d3, 1d4, 1ds3, mam aktualnie d3; 5d3 ma najprecyzyjniejszy AF, jaki znam i jest fantastycznie szybki. GO nie ma wiekszego znaczenia 1.4 lub 2.8 - szybko i celnie na dowolnym punkcie. Duze, duze wow.

Thomason2005
05-05-2012, 16:26
Krotka relacja z frontu - 461 zdjec - przygotowania i ceremonia z zyczeniami, nietrafione 3 zdjecia, slownie: trzy. Na apracie glownie 24 i 35 L.
Pracowalem 1d3, 1d4, 1ds3, mam aktualnie d3; 5d3 ma najprecyzyjniejszy AF, jaki znam i jest fantastycznie szybki. GO nie ma wiekszego znaczenia 1.4 lub 2.8 - szybko i celnie na dowolnym punkcie. Duze, duze wow.

robiłeś coś na przysłonie f4 w Kościele? Ja powiem szczerze, że nie odważyłem się póki co...

Sunders
05-05-2012, 16:31
Pracowalem 1d3, 1d4, 1ds3, mam aktualnie d3; 5d3 ma najprecyzyjniejszy AF, jaki znam i jest fantastycznie szybki.

habakuk jesteś pewien, że AF 5DmkIII jest precyzyjniejszy i szybszy niż w 1DIV, w 1DsIII i w D3 :?: :shock:

CC2
05-05-2012, 16:43
Robilem na f4 w kosciele ,ale nie potrafię wrzucać zdjęć więc nie zamieszczę :( .

habakuk
05-05-2012, 16:49
Nie pisalem o relacjach szybkosci, a o precyzji - to jestem w stanie oszacowac, widze wyniki. Szybkosc af jest po prostu swietna, ja nie potrzebuje lepszej i np d3 nie daje mi w tym wzgledzie uczucia wiekszego komfortu, ale tez slub to nie jest dyscyplina sportowa.

F4 w kosciele? Oczywiscie :)

Thomason2005
05-05-2012, 17:21
Nie pisalem o relacjach szybkosci, a o precyzji - to jestem w stanie oszacowac, widze wyniki. Szybkosc af jest po prostu swietna, ja nie potrzebuje lepszej i np d3 nie daje mi w tym wzgledzie uczucia wiekszego komfortu, ale tez slub to nie jest dyscyplina sportowa.

F4 w kosciele? Oczywiscie :)

mi ostatnio przy f3.2-f3.5 potrafiło zejść do iso12800 i czasu 1/125s...ale może to kwestia ustawienia pomiaru światła i ew. ustawienia autoiso na dłuższy dopuszczalny czas...

Sunders
05-05-2012, 17:50
Nie pisalem o relacjach szybkosci, a o precyzji - to jestem w stanie oszacowac, widze wyniki. Szybkosc af jest po prostu swietna, ja nie potrzebuje lepszej i np d3 nie daje mi w tym wzgledzie uczucia wiekszego komfortu

A AF 1DmkIV i 1DsmkIII też nie dawał Ci "uczucia większego komfortu" :?:

marek_b
05-05-2012, 20:17
habakuk: a którego trybu "sportowego" użyłeś w menu jest chyba 5.

pzd

jacek_73
05-05-2012, 20:22
Robilem na f4 w kosciele ,ale nie potrafię wrzucać zdjęć więc nie zamieszczę :( .

Czas się zatem nauczyć :-)

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347

Merde
05-05-2012, 21:06
habakuk: a którego trybu "sportowego" użyłeś w menu jest chyba 5.

Czas najwyższy na tryb tematyczny "ślub".

jacek_73
05-05-2012, 21:26
Czas najwyższy na tryb tematyczny "ślub".

To canon jeszcze tego nie ma?

Kolekcjoner
05-05-2012, 21:38
To canon jeszcze tego nie ma?

No jak nie ma jak Adam już go od dawna używa ;).

CC2
05-05-2012, 22:09
Jacek_73. Cyba sobie daruję . Nie chce tu ciągnąć wątku o edycji, ale jak mam zdjęcia umieszczać na osobnym serwerze żeby go wrzucić na forum to se daruje . :(

luc_october
06-05-2012, 11:53
Czy ktoś zauważył, że microadjustment nie działa w trybie ręcznym strefowym i autowyborze punktu AF?

Mam jedną sigmę z dużym frontocusem i mam 100% trafionych fot w trybach punktowych i poszerzonych oraz 100% nie trafionych w trybach strefowym i przy autowyborze.
Sprawdziłem jeszcze na innym obiektywie i tego nie ma.

Najwidoczniej wina szkła. Dlaczego ustawia ostrość na skali poniżej 1,5 metra ostrząc na ok 20m? Nie wiadomo. Na punktowym jest ok więc pozostaje używanie w tym trybie.

Matsunami
06-05-2012, 18:30
Ciekawy artykuł fotografa ślubnego o AF i custom functions. Może się przydać komuś kto jeszcze się nie zagłębił w nową 5tkę.

http://www.atrero.com/articles/canon-eos-5d-mark-iii-af-settings/

Plus poradniki ze strony Canona.
http://learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/5d3_multiple_af_points.shtml
http://learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/1dx_af_pts_article.shtml

piotrr
06-05-2012, 19:37
Moja piąteczka pojechała do serwisu. AF strefowy po prostu praktycznie nie działał. Na kilku stałkach sprawdziłem i nawet DPP zainstalowałem żeby sprawdzać punkty AF. Niestety tryby strefowe mimo prawidłowego umieszczenia w kadrze punktów AF (na twarzy np.) nie działały - total mydło.
Punktowe natomiast jak najbardziej ok. Czy ktoś miał też może taki numer czy byłem pierwszy?
A tak BTW to jak u Was ze strefowym AF'em ?

luc_october
06-05-2012, 20:53
Moja piąteczka pojechała do serwisu. AF strefowy po prostu praktycznie nie działał. Na kilku stałkach sprawdziłem i nawet DPP zainstalowałem żeby sprawdzać punkty AF. Niestety tryby strefowe mimo prawidłowego umieszczenia w kadrze punktów AF (na twarzy np.) nie działały - total mydło.
Punktowe natomiast jak najbardziej ok. Czy ktoś miał też może taki numer czy byłem pierwszy?
A tak BTW to jak u Was ze strefowym AF'em ?

Z jakimi szkłami sprawdzałeś?

piotrr
06-05-2012, 21:43
35L, 50L, 85 1.8 sprawa była powtarzalna, więc puszka pojechała do serwisu. Cóż, zdarza się.

Paweł
06-05-2012, 21:58
Co do AF to...coraz bardziej mnie irytuje to gowniane podswietlenie punktow, po zmianie kadru z pionowego na poziom czy tez odwrotnie nieraz troche potrwa zanim namierze punkt:/
Kas to tak zje....li:/

smartb
06-05-2012, 22:20
można ustawić, aby po zmianie kadru poziom/pion nie zmieniał wybranego aktywnego punku AF - wtedy łatwiej namierzyć po zmianie

raado
06-05-2012, 22:28
Ponoć canon pracuje nad nowym firmwarem w którym mają zmienić podświetlenie punktu af w trybie servo na czerwone.
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-eos-5d-mark-iii-ai-servo-af-point-issue/

Paweł
06-05-2012, 22:31
Tak ale wygodniej/szybciej jak mam ustawione zmienianie, tylko by lepiej podswietlone byly:)
Calkowita masakra jest jak mamy podswietlenie ustawione na auto i w trybie one shot nam nie podswietla punktu po ustawieniu ostrosci, cale szczescie mozna wymusic podswietlanie.

kristiang
07-05-2012, 09:05
Czy ktoś się orientuje dlaczego rawM1 nie jest czytany przez capture one?

Jerzy
07-05-2012, 09:11
Ponieważ Canon nie wydał jeszcze SDK dla 5D Mk III.

kristiang
07-05-2012, 09:18
Ponieważ Canon nie wydał jeszcze SDK dla 5D Mk III.
dzięki za info

Paweł
08-05-2012, 11:11
Tryb fotografowania cichego, az sie nie chce go wylaczac :) Jakis dyskomfort psychiczno-fizyczny czuje jak przechodze z cichego na normalny :D
Zastanawiam sie czy ma jakis wyplyw na trwalosc elementow wykorzystywanie tegoz trybu...spotkal sie ktos z opiniami na ten temat?
Byla wzmianka chyba na forum ze to moze miec wplyw ale jakies potwierdzenie tej tezy? :)

MartyMcFly
08-05-2012, 12:49
Hej, korzysta ktoś z 24-105 f4 z+mk3? Interesuje mnie komfort pracy bez czynnych sensorów podwójnie krzyżowych. W tym momencie mam kilka jasnych szkieł, ze światłem powyżej 2.8. Wszystkie sensory działają i jest ok. Pytanie, czy bardzo odczuwalny jest brak sensorów podwójnie krzyżowych w przypadku pracy z obiektywem o świetle 4. Czy warto wydać tysiaka więcej i kupić 24-79 f2.8 i mieć jeden sensor krzyżowy czynny? Pozdro!

pjakusz
08-05-2012, 13:18
Kolejna rzecz mnie denerwuje w 5d3 oprócz słabego podświetlenia punktów AF. Wyświetlacz LCD. W plenerze, gdy mam założone przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne, na LCD nic nie widać. Początkowo myślałem że LCD padł - a tu całe światło odfiltrowane jest przez okulary. W 5d2 nie ma tego efektu. Trochę denerwuje, gdy przed sprawdzeniem czegoś na LCD każdorazowo trzeba ściągać okulary.

Czacha
08-05-2012, 13:23
Robienie zdjec w okularach p. slonecznych ... niezłe.

pjakusz
08-05-2012, 13:51
Robienie zdjec w okularach p. slonecznych ... niezłe.

Mam uszkodzoną akomodację oka lewego, a (leworęczny jestem) - światło dzienne mnie oślepia. Nie mam wyjścia jak fotografować w okularach :P I w zasadzie nie rozumiem docinki - to jakiś szczyt nieprofesjonalizmu? Od używania okularów zdjęcia robią się gorsze?

Cichy
08-05-2012, 13:54
W plenerze, gdy mam założone przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne(...)

:shock:

W 5d2 nie ma tego efektu.

Oczywiście, że jest. Tylko każdy LCD polaryzuje się z okularami pod innym kątem.

pjakusz
08-05-2012, 13:56
Oczywiście, że jest. Tylko każdy LCD polaryzuje się z okularami pod innym kątem.

No to muszę zmienić okulary :) Te które mam przepuszczają całe światło z lcd 5d2, za to całe z 5d3 filtrują.

madc0w
08-05-2012, 14:16
obróc 5d3 pod innym kątem i będziesz widział ;)

pjakusz
08-05-2012, 14:41
obróc 5d3 pod innym kątem i będziesz widział ;)

Sprawdzałem - nie działa :p Nie widać obrazu i nie ma wyjścia, trzeba okulary ściągnąć. Może to takie zabezpieczenie na nieprofi, co czasem w okularach fotografują :p

CC2
08-05-2012, 14:52
Potwierdzenia nie ma jeżeli chodzi o wyciszenie. Jeszcze nikomu nie padł. Jednak gdyby nie miało to zrobili by jako norma a nie funkcja. To najprawdopodobniej mechaniczny myk i bedzie miał wpływ?

smartb
08-05-2012, 14:55
Niemożliwe - coś źle obracałeś. obrót wokół osi obiektywu powinna być zmiana co 90 stopni: nie widac/widac/nie widać/widać. Gorzej, jak polary wycinają np ekran w nawigacji lub wyswietlacz prędkosciomierza w aucie

luc_october
08-05-2012, 15:01
wytnij z filtra polaryzacyjnego prostokąt 3,2'' i przyklej do piątki. powinieneś widzieć i będziesz mieć dodatkową osłonę :D

Merde
08-05-2012, 15:02
Niemożliwe - coś źle obracałeś. obrót wokół osi obiektywu powinna być zmiana co 90 stopni: nie widac/widac/nie widać/widać.

W przypadku polara liniowego też?

smartb
08-05-2012, 15:09
w przypadku okularów przeciw słonecznych z filtrem polaryzacyjnym

jan pawlak
08-05-2012, 15:10
Hej, korzysta ktoś z 24-105 f4 z+mk3? Interesuje mnie komfort pracy bez czynnych sensorów podwójnie krzyżowych. W tym momencie mam kilka jasnych szkieł, ze światłem powyżej 2.8. Wszystkie sensory działają i jest ok. Pytanie, czy bardzo odczuwalny jest brak sensorów podwójnie krzyżowych w przypadku pracy z obiektywem o świetle 4. Czy warto wydać tysiaka więcej i kupić 24-79 f2.8 i mieć jeden sensor krzyżowy czynny? Pozdro!

Mam 5d2 i 5D3 oraz też 24-70/2,8 i 24-105/4.

Jest zauważalna róznica pomiędzy 5D2 i 5D3 przy obu szkłach.
Dla 5D3 pomiędzy 24-70 a 24-105 też jest róznica, ale musisz chcieć ją zobaczyć.

jp

Merde
08-05-2012, 15:10
w przypadku okularów przeciw słonecznych z filtrem polaryzacyjnym

To wiem, ale nie wiem jakiego rodzaju filtr tam jest stosowany.

jan pawlak
08-05-2012, 15:14
Niemożliwe - coś źle obracałeś. obrót wokół osi obiektywu powinna być zmiana co 90 stopni: nie widac/widac/nie widać/widać. Gorzej, jak polary wycinają np ekran w nawigacji lub wyswietlacz prędkosciomierza w aucie

Nie słyszałeś o polaryzacji kołowej ?

jp

Cichy
08-05-2012, 15:22
Sprawdzałem - nie działa :p Nie widać obrazu i nie ma wyjścia, trzeba okulary ściągnąć.

Jasne :D

To wiem, ale nie wiem jakiego rodzaju filtr tam jest stosowany.

W okularach są polary kołowe.

akustyk
08-05-2012, 15:27
W przypadku polara liniowego też?

jp

panowie, a wiecie w ogole jak dziala polaryzacja i czym sie rozni filtr kolowy od liniowego ?

jako podpowiedz - roznica miedzy nimi tkwi w tej cwiercfalowce, ktora znajduje sie juz "za" okladzina polaryzacyjna na torze optycznym. krotko mowiac, zanim polar liniowy staje sie w ogole kolowy, to swiatlo juz zostaje spolaryzowane, czyt. jedna ze skladowych fali zostaje stlumiona. a jesli wyswietlacz nawigacji czy aparatu rowniez ma taki filtr, tylko ortogonalny, to koniec koncow uzytkownik g* bedzie widzial dopoty, dopoki okulary polaryzuja prostopadle do polaryzacji ekraniku.

obracajac ekranik dookola wzgledem okularow efekt tlumienia musi zniknac. oczywiscie nie zniknie, jesli i to i to jest rownoczesnie obracane.

smartb
08-05-2012, 15:29

jp

słyszałem, ale ja pisałem o okularach przeciwsłonecznych. moje tak działają przy ogladaniu wyświetlaczy lcd: oglądam w okularach i nie widać, obracam głowę o 90 st. w prawo lub lewo - widać, staję na głowie ;) - znowu nie widać, wyświetlacz oczywiście nie zmienia pozycji

Grzesiek_PL
08-05-2012, 15:46
W 5D II polar ma wpływ na LCD i drugi górny.

luc_october
08-05-2012, 15:46
Panowie zmieńmy temat na właściwy, bo aż mi się na canon-board reklamy ray-ban'ów pokazują u góry :D

Wszystkich którym przeszkadzają różne duperele typu podświetlanie punktów, zoomowanie zdjęć itp. zachęcam do spamowania pod linkiem:

Zgłoś problem z 5dIII (http://www.usa.canon.com/cusa/support/professional/professional_cameras/eos_digital_slr_cameras/eos_5d_mark_iii/form_display/support_by_email?WT.mc_id=C126149)

Podczas live view trzeba puścić obiektyw żeby lewą ręką kliknąć lupkę, a dotychczas można było tylko prawą ręką operować, a lewa kręciła ostrością.
Blokowanie się jasności LCD to też porażka. Wkurza mnie na maksa, że trzeba wychodzić i wchodzić z powrotem do podglądu zdjęć żeby się zmieniła jasność.

Im więcej nas napisze co nas irytuje tym bardziej usprawnią nasz aparat.

Matsunami
08-05-2012, 16:39
Kolejna rzecz mnie denerwuje w 5d3 oprócz słabego podświetlenia punktów AF. Wyświetlacz LCD. W plenerze, gdy mam założone przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne, na LCD nic nie widać.

mkIII ma poprawiony ekran względem mkII, ma mniej warstw pod szyba (Clear View II ), dzięki czemu jest lepsza widoczność.

Czacha
08-05-2012, 17:20
Mam uszkodzoną akomodację oka lewego, a (leworęczny jestem) - światło dzienne mnie oślepia. Nie mam wyjścia jak fotografować w okularach :P
Wspolczuje ;)

I w zasadzie nie rozumiem docinki - to jakiś szczyt nieprofesjonalizmu? Od używania okularów zdjęcia robią się gorsze?
Ja tam wole miec jasnosc w wizjerze zamiast ciemnosci. Do tego fotografowanie w okularach jest niewygodne, a co dopiero przyciemnionych ;) No ale skoro nie masz wyjscia to co poradzic.

Grzesiek_PL
08-05-2012, 18:40
Można tam zgłosić problem niskiej dynamiki tonalnej? Rozwiążą go? :mrgreen:

luc_october
08-05-2012, 19:22
Można tam zgłosić problem niskiej dynamiki tonalnej? Rozwiążą go? :mrgreen:

Ależ proszę bardzo :) przecież jak więcej osób będzie naciskać na większy zakres tonalny to przy produkcji następnej puszki będzie to priorytetem przy produkcji nowej matrycy.

Ludzie chcieli AF'u, więcej opcji, przycisków, większe iso, 2 sloty, nie chcieli większej ilości pikseli no i mamy to co mamy. Że teraz niektórzy marudzą to już inna sprawa :D

Ja zgłosiłem problem z zoomowaniem zdjęć, blokowaniem się jasności LCD, Podświetleniem punktów AF w IServo i różową plamą w rogu na wysokim ISO.

Można pisać o wszystkim, nawet drobnostkach. Może się okazać, że dużo uniedogodnień zniknie i będziemy się cieszyć sprzętem jeszcze bardziej.

Cichy
08-05-2012, 19:36
uniedogodnień

Co to jest 'uniedogodnienie' ? :D

Ja szczerze mówiąc póki co nie mam co zgłaszać :)

MartyMcFly
08-05-2012, 19:51

Dla 5D3 pomiędzy 24-70 a 24-105 też jest róznica, ale musisz chcieć ją zobaczyć.

jp

Ha, dzięki wielkie za info. Czyli jak dla mnie, biorę 24-105, moim zdaniem bardziej funkcjonalny obiektyw. A w przyszłości jak upoluję 28-70 2.8 L to kupię go i 24 - 105 wystawię na alledrogo. Dzięki!

luc_october
08-05-2012, 20:18
Co to jest 'uniedogodnienie' ? :D

Ja szczerze mówiąc póki co nie mam co zgłaszać :)

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3284830

Gdybym napisał "drobnych uciążliwości" byłoby lepiej? :D

ypl
08-05-2012, 20:43
i różową plamą w rogu na wysokim ISO.

Przeciez ten problem rozwiazuje najnowszy firmware.

domelek
08-05-2012, 20:58

jp

mam rozumieć że różnica na korzyść 5D3? a o jakie dokładnie różnice chodzi w przypadku 24-70/2,8?
Czy AF dużo lepiej się sprawuje w połączeniu z 5D3?

Matsunami
08-05-2012, 21:05

Odpowiem w Jego imieniu :P luc_october pisał o tym problemie zanim pojawił się nowy firmware.

luc_october
08-05-2012, 21:06

Mam najnowszy firmware i plamę w rogu na wysokim iso. Ciężko jest mi teraz powiedzieć czy jest mniej widoczna niż na poprzednim, ale jest.

ypl
08-05-2012, 22:11
Mam najnowszy firmware i plamę w rogu na wysokim iso. Ciężko jest mi teraz powiedzieć czy jest mniej widoczna niż na poprzednim, ale jest.

A to ciekawe, ja u siebie nie zauwazylem tego fenomenu, a robilem na 12800, moze sa puszki bardziej podatne.

Grzesiek_PL
09-05-2012, 02:09
Po wysłaniu meila, o pytanie co do DR uzyskałem taką odpowiedź :D

Even though we work for Canon, because of industry security, we have no access to the engineers and design/development teams in Japan with regard to this particular matter. We find out about upcoming products/features and updates when there is a press or website release. You can periodically check our page at: http://usa.canon.com/cusa/about_canon?pageKeyCode=pressreleasehome

Nie wiem jak Wy, ale ja już przeglądam jakie nikon ma szkła :smile: Szykujcie się na wyprzedaże systemu :D

Czacha
09-05-2012, 02:13
Nie wiem jak Wy, ale ja już przeglądam jakie nikon ma szkła :smile:
Jak to jakie - byle jakie :mrgreen:

dinderi
09-05-2012, 09:29
Nie wiem jak Wy, ale ja już przeglądam jakie nikon ma szkła :smile: Szykujcie się na wyprzedaże systemu :DAlbo się dzisiaj nie wyspałem, albo mam jakąś powazną zniżke formy intelektulanej, bo nie mogę zatrybić dlaczego mamy się szykowac na wyprzedaże systemu.
Czy to dlatego, że Canon USA nic nie wie o DR, czy dlatego, że Canon Japan nie chce im powiedzieć, czy dlatego, że Canon USA nie chce nic powiedzieć?
Nic nie rozumiem.

akustyk
09-05-2012, 09:39
Jak to jakie - byle jakie :mrgreen:
bele jakie to moze nie... ale pod wzgledem cen i dostepnosci szalu nie ma...

Cichy
09-05-2012, 10:04
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3284830

Gdybym napisał "drobnych uciążliwości" byłoby lepiej? :D

Wedle mojej wiedzy to nie jest poprawne, jeśli już to niedogodność, a jak na siłę tworzymy taką pokrakę odrzeczownikową, to powinno być "nieudogodnienie".

Ale jak to u nas ostatnio bywa, pewnie wszystkie 3 formy sa poprawne. A jeszcze 20 lat temu byśmy na klasówce mieli zaznaczone jako błąd :D

Qbańczyk
09-05-2012, 11:09
Albo się dzisiaj nie wyspałem, albo mam jakąś powazną zniżke formy intelektulanej, bo nie mogę zatrybić dlaczego mamy się szykowac na wyprzedaże systemu.
Czy to dlatego, że Canon USA nic nie wie o DR, czy dlatego, że Canon Japan nie chce im powiedzieć, czy dlatego, że Canon USA nie chce nic powiedzieć?
Nic nie rozumiem.

No właśnie - o co kaman ?

RUTRA007
09-05-2012, 15:04
Generalnie to kiepawo jest z softem. Rozumiem chęć wypromowania własnego programu, ale jednak byłoby miło, żeby bez problemu inny soft mógł tuż po premierze rozpoznawać pliki z nowej puszki. Jako amatorowi wystarcza mi PSE, a to jest już zbyt niska poprzeczka dla trójki (nie oszukujmy się, nominalnie nie jest to puszka pro, pomimo swojej ceny).

Jeśli dobrze rozumiem odczyt raw-ów z nowej trójki jest w PSE możliwy nie wprost (dostępne to jest dopiero od camera raw 6.7, którego nie ma PSE 9 i 10.), lecz dopiero poprzez konwerter DNG.

Wiem, wiem, mogę obcykać inny program, ale generalnie to nie jest ok, że chcąc nabyć nowy aparat muszę od razu rozwiązywać problemy z softem. Byłoby miło, gdyby canon dogadywał się z adobe w odpowiednim terminie, ale to naiwne oczekiwanie. Miło jednak westchnąć, jak miło by było zająć się wyłącznie foceniem.

A wracając do braku kompatybilności, to takiej współpracy obu firm w przyszłości sobie i wszystkim forumowiczom życzę ;-)

Merde
09-05-2012, 15:21
Wiem, wiem, mogę obcykać inny program, ale generalnie to nie jest ok, że chcąc nabyć nowy aparat muszę od razu rozwiązywać problemy z softem. Byłoby miło, gdyby canon dogadywał się z adobe w odpowiednim terminie, ale to naiwne oczekiwanie.

Tak z ciekawości - rawy z D800 w PSE to już otworzysz?

Czacha
09-05-2012, 15:22
Generalnie to kiepawo jest z softem. Rozumiem chęć wypromowania własnego programu, ale jednak byłoby miło, żeby bez problemu inny soft mógł tuż po premierze rozpoznawać pliki z nowej puszki. Jako amatorowi wystarcza mi PSE, a to jest już zbyt niska poprzeczka dla trójki (nie oszukujmy się, nominalnie nie jest to puszka pro, pomimo swojej ceny).
To pierwsza piątka która zalicza sie do segmentu pro. W jednym z wywiadow Chuck Westfall powiedzial o tym otwarcie.

Jeśli dobrze rozumiem odczyt raw-ów z nowej trójki jest w PSE możliwy nie wprost (dostępne to jest dopiero od camera raw 6.7, którego nie ma PSE 9 i 10.), lecz dopiero poprzez konwerter DNG.
To polityka Adobe, a nie Canona.

Wiem, wiem, mogę obcykać inny program, ale generalnie to nie jest ok, że chcąc nabyć nowy aparat muszę od razu rozwiązywać problemy z softem. Byłoby miło, gdyby canon dogadywał się z adobe w odpowiednim terminie, ale to naiwne oczekiwanie.

j.w.

pan.kolega
09-05-2012, 18:52
To polityka Adobe, a nie Canona.

Zgadza sie. To nie zadne promowanie darmowych programow Canona tylko zachecanie do zakupu nowych wersji swoich wyrobow przez Adobe.

RUTRA007
09-05-2012, 21:40
Nie wiem, jak jest z Adobe, ale tu chyba jednak nie chodzi o zakup nowej wersji, bo tej po prostu nie ma. PSE 10 nie obsługuje CR właściwego dla plików z 5dMIII, a w.11 ani widu ani słychu. Zatem marketingowo nic nie zyskują.
Winy szukałbym jednak po stronie C. Może to obawa, że soft w sprzęcie jest niedopracowany i nie ma co udostępniać go innym? BTW nowy firm dla Trójki ma być podobno pod koniec maja.
A jeśli chodzi o to, czy semi pro czy pro to rynek zweryfikuje. W necie nie brak ocen, że to jednak segment semi (takie uplasowanie pop. wersji nie budziło chyba kontrowersji i ja jednak bym kontynuował tę ocenę, ale się nie upieram):
http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/canon-eos-5d-mark-iii-vs-nikon-d800-1068326
http://www.warehouseexpress.com/buy-canon-eos-5d-mark-iii-digital-slr-camera-body/p1530010

gietrzy
09-05-2012, 21:58
PSE 10 nie obsługuje CR właściwego dla plików z 5dMIII

[PC] Menu Pomoc, sprawdź uaktualnienia, wyskoczy ci Camera Raw 6.7 update. Jeśli nie to może nie masz ;) wersji BOX ;) może jeszcze raz ;)

Zrzutów nie będę ci wklejał bo i tak nie uwierzysz, ja w każdym bądź razie jestem wdzięczny fotopolis za rawy "z zamku" i "pod Słońce".

Merde
09-05-2012, 22:05

Dementuję: ACR 6.7.0.339 w PSE 10.0 otwiera rawy z 5D MkIII.

Czacha
09-05-2012, 23:07
Nie wiem, jak jest z Adobe, ale tu chyba jednak nie chodzi o zakup nowej wersji, bo tej po prostu nie ma. PSE 10 nie obsługuje CR właściwego dla plików z 5dMIII, a w.11 ani widu ani słychu. Zatem marketingowo nic nie zyskują.
Winy szukałbym jednak po stronie C. Może to obawa, że soft w sprzęcie jest niedopracowany i nie ma co udostępniać go innym? BTW nowy firm dla Trójki ma być podobno pod koniec maja.
A jeśli chodzi o to, czy semi pro czy pro to rynek zweryfikuje. W necie nie brak ocen, że to jednak segment semi (takie uplasowanie pop. wersji nie budziło chyba kontrowersji i ja jednak bym kontynuował tę ocenę, ale się nie upieram):
http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/canon-eos-5d-mark-iii-vs-nikon-d800-1068326
http://www.warehouseexpress.com/buy-canon-eos-5d-mark-iii-digital-slr-camera-body/p1530010

To ze jakis sklep czy portal technologiczny napisali ze cos jest semi wcale nie oznacza ze tak jest. Liczy sie pozycjonowanie przez producenta oraz cechy danego sprzetu.

Tylko jakie to ma tak na prawde znaczenie?

latant
09-05-2012, 23:42

Podłechtanie własnego ego i lepsze samopoczucie :?

Kolekcjoner
10-05-2012, 05:08

Wiesz dla niektórych wręcz fundamentalne :cool:.

Gregolius
10-05-2012, 09:47
Bardzo fajne porównanie dla zainteresowanych

http://www.ronmartblog.com/2012/05/comparision-nikon-d800-vs-canon-5d-mark.html

Jan32
10-05-2012, 10:44
W dniu wczorajszym miałem w ręce przez kilka godzin "trójeczkę" - AF naprawdę świetny, bardzo lubię też tryb cichy. Co do jakości zdjęć to musiałbym go mięć trochę dłużej...

CC2
10-05-2012, 11:05
W ostatnim numerze znalazy się testy 5dmk3 oraz d800
http://www.dfv.pl/home.html

RUTRA007
10-05-2012, 14:08
Dementuję: ACR 6.7.0.339 w PSE 10.0 otwiera rawy z 5D MkIII.

Dzięki, to dla mnie nowość i niespodzianka. Ja mam wersję PSE 9, a w obsłudze technicznej adobe powiedzieli mi, ze PSE 10 nie obsługuje tych rawów. No to koncepcja z wymuszaniem nabycia nowych wersji PSE jawi się w innym świetle. Nic, trzeba będzie zmodyfikować swój soft.

W takim razie zbliża się zakup puszki, a czy to pro, czy semipro, to nie ma dla mnie znaczenia (nawet dla własnego samopoczucia). Byle sprzęcioch dawał radę :razz:

Merde
10-05-2012, 14:12
Dzięki, to dla mnie nowość i niespodzianka. Ja mam wersję PSE 9, a w obsłudze technicznej adobe powiedzieli mi, ze PSE 10 nie obsługuje tych rawów. No to koncepcja z wymuszaniem nabycia nowych wersji PSE jawi się w innym świetle. Nic, trzeba będzie zmodyfikować swój soft.

Rozważ zakup Lr zamiast upgrade PSE - zyskasz pełny ACR w miejsce kastrata z PSE...

tomba
11-05-2012, 14:15
...albo pobierz DNG Converter w wersji 6.7.0.339, dzisiaj go próbowałem bo mi pscs4 też rawów nie otwiera.

Merde
11-05-2012, 14:16
...albo pobierz DNG Converter w wersji 6.7.0.339, dzisiaj go próbowałem bo mi pscs4 też rawów nie otwiera.

A co to zmieni w kwestii funkcjonalności ACR w PSE?

tomba
11-05-2012, 14:20
A co to zmieni w kwestii funkcjonalności ACR w PSE?

Koledze chodzi o otwarcie rawa w pse? Jeżeli tak to po konwersji do dng powinien go otworzyć w ACR.

gietrzy
11-05-2012, 15:25
Koledze chodzi o otwarcie rawa w pse? Jeżeli tak to po konwersji do dng powinien go otworzyć w ACR.

No niby tak, ale ztcmw to otworzy się inaczej, tzn. na silniku 2003/2010, proces/silnik 2012 będzie aktywny tylko? w ACR 6.7+ czyli aktualizacjach po premierze LR4.
Jest to o tyle ważne, że proces 2012 dosłownie wymiata CA ze zdjęć, co w przypadku większości szkieł Canona ma duże znaczenie.
Jeśli napisałem bzdury to proszę o korektę bo osobiście nie używam DNG :mrgreen:

Merde
11-05-2012, 15:33
Jeśli napisałem bzdury to proszę o korektę bo osobiście nie używam DNG :mrgreen:

Nie, masz oczywiście rację. Konwersja do DNG nie "polepszy" w żaden sposób algorytmu starej wersji ACR.
ACR w PSE to kastrat w którym zostawiono tylko 3 zakładki, dodatkowo AFAIK nie można otworzyć zdjęcia w 16 bitach, dlatego też zalecam jednak zakup Lr.

1glider
11-05-2012, 20:42
No niby tak, ale ztcmw to otworzy się inaczej, tzn. na silniku 2003/2010, proces/silnik 2012 będzie aktywny tylko? w ACR 6.7+ czyli aktualizacjach po premierze LR4.
Jest to o tyle ważne, że proces 2012 dosłownie wymiata CA ze zdjęć, co w przypadku większości szkieł Canona ma duże znaczenie.

Mam pytanie w związku z procesem 2012 w PS CS5.
Przy otwieraniu RAW'a z 5dmkIII, standardowo, zdjęcie otwiera się w procesie 2010 (Bieżący), gdy zmieniam ręcznie proces na 2012 w pierwszej zakładce aktywne są tylko suwaki balansu bieli oraz na dole 3 suwaki związane z przejrzystością. W miejscu pozostałych jest tylko komunikat :"Zaznaczony obraz wykorzustuje format Proces 2012. Aby dostosować ustawienia dokonaj konwersji na format 2012."
Czy to tak pracuje (automatycznie?) czy też ja muszę coś zmienić w ustawieniach PS CS5 aby móc zmieniać parametry ekspozycji, kontrastu itd.?:-?

strideer
11-05-2012, 22:02
Mam pytanie w związku z procesem 2012 w PS CS5.
Przy otwieraniu RAW'a z 5dmkIII, standardowo, zdjęcie otwiera się w procesie 2010 (Bieżący), gdy zmieniam ręcznie proces na 2012 w pierwszej zakładce aktywne są tylko suwaki balansu bieli oraz na dole 3 suwaki związane z przejrzystością. W miejscu pozostałych jest tylko komunikat :"Zaznaczony obraz wykorzustuje format Proces 2012. Aby dostosować ustawienia dokonaj konwersji na format 2012."
Czy to tak pracuje (automatycznie?) czy też ja muszę coś zmienić w ustawieniach PS CS5 aby móc zmieniać parametry ekspozycji, kontrastu itd.?:-?

CS5 raczej nie obsługuje procesu 2012. LR4 lub CS6 - tak.

1glider
11-05-2012, 22:50
CS5 raczej nie obsługuje procesu 2012. LR4 lub CS6 - tak.

Może i tak. Jednak w ACR 6.7 jest opcja do wyboru "Proces 2012" (w zakładce "kalibracja aparatu").:?:
Ponadto wszystkie pozostałe funcje (na wszystkich zakładkach) sa aktywne.

strideer
11-05-2012, 23:30
Może i tak. Jednak w ACR 6.7 jest opcja do wyboru "Proces 2012" (w zakładce "kalibracja aparatu").:?:
Ponadto wszystkie pozostałe funcje (na wszystkich zakładkach) sa aktywne.

Nie sprawdzałem, bo już przesiadłem się na CS6, ale z tego co piszesz, to wygląda to na sposób na zapewnienie zgodności procesu 2012 ze starszym oprogramowaniem - stąd ograniczenia w funkcjonalności.

Tapatalk

MartyMcFly
12-05-2012, 13:46
A ja z tego wszystkiego przesiadłem się na Capture One i chyba nie wracam do adobe...

many74
13-05-2012, 23:19
Witam to może ja z innej beczki:) czy wiadomo coś w temacie BG-E 11 bo jeszcze troche i będę musiał wymienić staw barkowy:) nie ma naprawdę żadnych dobrych wiadomości

CC2
13-05-2012, 23:33
No właśnie kiedy będzie BG-E 11 i zamiennik bo cena oryguinału ździebko wysoka.
Podobno szykuje sie kolejna poprawka do softu?

Matsunami
13-05-2012, 23:52
Z tego co dowiedziałem się w sklepach grip ma być na dniach.

jan pawlak
14-05-2012, 07:44
Ha, dzięki wielkie za info. Czyli jak dla mnie, biorę 24-105, moim zdaniem bardziej funkcjonalny obiektyw. A w przyszłości jak upoluję 28-70 2.8 L to kupię go i 24 - 105 wystawię na alledrogo. Dzięki!

No nie wiem, to cały "wór" przesłanek do decyzji : światło czy stabilizacja.
Oba rozwiązania mają zalety i wady.

Zalety światła (2,8 zamiast 4 w tym przypadku)
- "lepszy" AF
- mozna lepiej zamroźić ruch (zejść na niższe czasy) gdy przy pełnej przesłonie
Wady światła 2,8
- rozdzielczość obiektywu zaczyna być sensowna dopiero przy 5,6-8, przy 2,8 jest fatalna

Zalety stabilizacji (IS z f/4 zamiast f/2,8)
- można uzyskiwać nieporuszone zdjęcia gdy ciemniej niż dla 2,8
- tańszy i lżejszy

Dla omawianych obiektywów ponadto 24-105 ma wiekszy zakres niz 24-70.
Mam oba i sam zmagam sie z tym w realu "problemem".
Muszę po prostu sprzedac 24-70 i będzie po kłopocie

jp

tomba
14-05-2012, 09:31
Możecie polecić jakiś zamiennik aku do marka trzeciego? Nie miałem mk2, a wiem że tam jakieś jaja z ładowarkami były. Dzięki.

akustyk
14-05-2012, 10:14
No nie wiem, to cały "wór" przesłanek do decyzji : światło czy stabilizacja.
Oba rozwiązania mają zalety i wady.

Zalety światła (2,8 zamiast 4 w tym przypadku)
- "lepszy" AF
- mozna lepiej zamroźić ruch (zejść na niższe czasy) gdy przy pełnej przesłonie
Wady światła 2,8
- rozdzielczość obiektywu zaczyna być sensowna dopiero przy 5,6-8, przy 2,8 jest fatalna

Zalety stabilizacji (IS z f/4 zamiast f/2,8)
- można uzyskiwać nieporuszone zdjęcia gdy ciemniej niż dla 2,8
- tańszy i lżejszy

Dla omawianych obiektywów ponadto 24-105 ma wiekszy zakres niz 24-70.
Mam oba i sam zmagam sie z tym w realu "problemem".
Muszę po prostu sprzedac 24-70 i będzie po kłopocie

jp

dyskusje na temat wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanocy byly na tym forum setki razy, tylko sporadycznie konczyly sie sensownie. proponowalbym nie ciagnac ich dalej w watku o 5D mkIII. jest juz nadmiar watkow o 24-105 i 24-70 na tym forum...

jan pawlak
14-05-2012, 11:03
Możecie polecić jakiś zamiennik aku do marka trzeciego? Nie miałem mk2, a wiem że tam jakieś jaja z ładowarkami były. Dzięki.

Mam Mk2 i teraz Mk3.
Były "jaja" z nieoryginalnymi aku.

Oryginalne wystarczają na długo, dokup jeden oryginalny.
Zgodnie z instrukcją nie zapomnij pierwsze 3-4 rozładowac do "zera" przed kolejnym ładowaniem.

jp

kaindox
14-05-2012, 11:57
Mam aku Delta od ponad roku i zero problemów, ładuję na oryginalnej ładowarce.

CC2
14-05-2012, 20:06
Mam pytanie.
Czy Delta jest widziana przez mk3?Czy są podawane dane o rozładowaniu baterii?

RUTRA007
14-05-2012, 20:37
No to czas na lekturę:http://www.optyczne.pl/4877-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_5D_Mark_III_-_test_cyfrowej_lustrzanki.html

mirco
14-05-2012, 21:51
No to trochę jak kubeł zimnej wody. Miało być cudo, ideał a jest bardzo dobrze.

Merde
14-05-2012, 21:52
Miało być cudo, ideał a jest bardzo dobrze.

Litości, jakbyście Canona nie znali... :)

Matsunami
14-05-2012, 22:23
Nie czytałem testu ale mam wrażenie, że jest dziwny.. Po cyferkach w tabelce dość dość kiepsko.. 67,69%... po przeczytaniu plusów i minusów - powiedziałbym bardzo dobrze. A np. nie rozumiem...

"Szybkość

Do szybkości działania Canona 5D Mark III trudno mieć jakieś szczególne zastrzeżenia. Na jego pokładzie znajduje się nowy procesor DIGIC 5+, który zapewnia wystarczającą moc, by aparat działał sprawnie i płynnie. Nowy 5D jest gotowy do użycia praktycznie natychmiast po przesunięciu przełącznika na pozycję ON. Takie operacje jak poruszanie się po menu, przeglądanie i powiększanie zdjęć odbywają się płynnie i nie natrafimy w tym przypadku na irytujące opóźnienia. Usuwanie pojedynczych zdjęć odbywa się niemal natychmiastowo, a zwykłe formatowanie trwa zaledwie kilka sekund. Jedynie przy pełnym formatowaniu kart SD (które wykonuje się raczej rzadko) warto się uzbroić w nieco cierpliwości bowiem w ekstremalnych przypadkach może ono zająć nawet kilkadziesiąt sekund. "

- po czym ocena tej kategorii: Szybkość działania 2,06/5, czyli 41,2% ??? Skąd taki kiepski wynik jeśli opisują, że jest dobrze :) za wolne formatowanie kart SD?

EDIT:
a i zapomnieli w plusach dodać cichego trybu migawki :D dla mnie super sprawa.

mirco
14-05-2012, 22:28
Wszyscy czytają test .... . Cisza przed burzą.
Może tu chodzi o zwalnianie migawki przy serii zdjęć?

szambonur
14-05-2012, 22:37
Burzy nie będzie, przecież aparat służy do robienia zdjęć a nie testowania w laboratorium. 5DmkIII jak widać po poprzednich postach w fotografowaniu sprawdza się doskonale...

Kolekcjoner
14-05-2012, 23:43
Wszyscy czytają test ....

Pisz proszę w swoim imieniu :rolleyes:.

domelek
15-05-2012, 00:03
Im więcej czytam testów tym bardziej przechodzi mi chęć zakupu 5D III. Nie wiem czy nie rozsądniejszy jednak będzie zakup 5D II z fajnym szkłem np. 35/1.4...

eh... a jeszcze jakieś 2 tyg. temu byłem pewny zakupu nowej piątki

Bernard
15-05-2012, 04:26
Podobnie mam, ale jeszcze się nie poddaję i czekam, różnica miedzy 2 i 3 rzeczywiście może nie być warta takiej dopłaty. Skrobnij parę słów jakie masz wrażenia w działaniu AF między 50D i 5D2.

Bałbym się czegoś takiego pisać - choćby z racji faktu, że może to przeczytać, któryś z moich klientów lub potencjalnych klientów. Dlaczego? Dlatego, że jak fotografuje dla klienta - to naturalnym jest, że klient chce mieć - płacąc za usługę - jak największą pewność poprawnych zdjęć w jak największej liczbie przypadków... Skoro piszecie że to nie jest dla Was warte dopłaty - to tak jakbyście pisali - że w sumie to nieważne ile zdjęć będzie nieudanych (AF) ważne że wydam mniej pieniędzy na aparat.
Reasumując - jeśli zarabiasz na fotografii - nie tylko liczy się twoja wygoda i twoja zasobność portfela...
To tak jak taksówkarz który mówi, że nie kupi lepszego wozu bo przecież fiatem 125 klientów wozi i różnica pomiędzy owym fiatem a mercedesem może nie być warta dopłaty...
Ja tam piątkę nową zamówiłem i czekam na dostawę...

Bernard

Matsunami
15-05-2012, 06:10
W komentarzach pod testem pojawiły się uwagi... Nie miałem tego obiektywu w rękach, więc czy testowanie AI servo szklem makro 100/2.8 ma sens? Robiono to też z 2m, więc całkiem blisko. Nie lepiej było podpiąć jakieś typowo reporterskie szkło?

lazy13bones
15-05-2012, 08:25
Bałbym się czegoś takiego pisać - choćby z racji faktu, że może to przeczytać, któryś z moich klientów lub potencjalnych klientów. Dlaczego? Dlatego, że jak fotografuje dla klienta - to naturalnym jest, że klient chce mieć - płacąc za usługę - jak największą pewność poprawnych zdjęć w jak największej liczbie przypadków... Skoro piszecie że to nie jest dla Was warte dopłaty - to tak jakbyście pisali - że w sumie to nieważne ile zdjęć będzie nieudanych (AF) ważne że wydam mniej pieniędzy na aparat.
Reasumując - jeśli zarabiasz na fotografii - nie tylko liczy się twoja wygoda i twoja zasobność portfela...
To tak jak taksówkarz który mówi, że nie kupi lepszego wozu bo przecież fiatem 125 klientów wozi i różnica pomiędzy owym fiatem a mercedesem może nie być warta dopłaty...
Ja tam piątkę nową zamówiłem i czekam na dostawę...

Bernard

Hej,
ja też jestem za nową piątką ze względu na niezawodność AF i dla mnie taki sprzęt jest warty dopłaty. Teoretycznie dostajemy lepszy AF niż w jedynkach (dużo osób w chwili obecnej pozbywa się ich dla piątki) oraz FF! Nie mówiąc o innych zaletach...
To już jest w pełni Pro body i podejrzewam, że nawet niektórzy fotografowie sportowi zdecydują się korzystać z nowej piątki. Równie dobrze Canon mógł zrobić z tego aparatu całkiem nową serię i obdarzyć ją np. numerkiem 3.
Także cena uzasadniona. Jak ktoś chce zaoszczędzić i twierdzi, że cena jest zbyt wysoka to znaczy, że nie decyduje się na profesjonalne rozwiązania, bo może mu nie są potrzebne.

Czytaliście może test Ken'a Rockwell'a 5D MK III?

LINK: http://www.kenrockwell.com/canon/5d-mk-iii.htm

W podsumowaniu recenzji napisał on, iż jest to najlepszy aparat jaki Canon wypuścił do tej pory. Ale jednocześnie narzekał na wolny AF :shock:
Chodziło mu o trudny dostęp do podstawowych funkcji AF i przebijanie się przez kilka podmenu, aby coś konkretnie ustawić. Poza tym narzekał, że przy widocznych punktach AF zakrywają one dużo szczegółów na obiekcie.
Następna rzecz to niewidoczne punkty AF przy złych warunkach oświetleniowych.
Co o tym sądzicie? Czy Canon mógł postarać się bardziej i ułatwić obsługę nowej piątki tak, aby była ona bardziej user-friendly pod kątem AF?
Jeśli ktoś ma porównanie do jedynek to może coś napisać na ten temat ;-)
Ja mam porównanie np do 7D i tam na AF nie mogłem złego słowa powiedzieć.

Pozdr.

zaix
15-05-2012, 10:16
A ja wam powiem, że chyba mimo wielu niedogodności chyba jednak zdecyduję się na switcha. Już byłem zdecydowany na 5 i zacząłem się bawić plikami z d800....ech jak do tego dojdzie to będzie parę wjątkowo dobrych i zadbanych szkieł do wzięcia.

Zenek
15-05-2012, 10:37
Zaix na 98 postów 90 razy napisałeś, że robisz przesiadkę :) Myślałem, że już dawno zrobiłeś no chyba, że jeszcze 90 postów takich samych chcesz napisać :) bo bierzesz pieniądze od nikona :)

zaix
15-05-2012, 11:14
nie biorę, nie biorę, ale długo się zastanawiam. Wróciłem niedawno z wakacji i robiłem zdjęcie poczciwym do granic D70, odniosłem wrażenie, że mogłem więcej wyciągnąć z cieni na ISO 200 niż z 5d2 i 5d3. Może nie więcej-ale to co wyciągnąłem było bardziej zdatne do użytku.(mniej syfu w postaci bandingu i brzydkiego szumu charakterystycznego dla matryc canona) Szaleństwo??? Być może. Następnie zacząłem znów bawić się cr2 z 5 i nefem d800 (pobrałem plik z nocną scenerią-typowy pod wyciąganie z cieni). No przepaść...i to co lubie w nefie. Jest to w pewien sposób subiektywne ponieważ wiąże się z charakterystyką obróbki, którą stosuję, każdemu pasuje coś innego-wiadomo. Ogólnie nefy wydają mi się o niebo bardziej elastyczne niż cr2, gdzie po prostu muszę mocno uważać co robię

Kolekcjoner
15-05-2012, 11:52
A ja słyszałem że nawet D1 robi lepsze zdjęcia od 5D więc nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz.

kaindox
15-05-2012, 13:45
Ogólnie nefy wydają mi się o niebo bardziej elastyczne niż cr2, gdzie po prostu muszę mocno uważać co robię

A ja głupi myślałem że wystarczy prawidłowo ustawić ekspozycję żeby dobrze zrobić zdjęcie :oops:

darnok
15-05-2012, 13:46
No to teraz jest dosc spory dylemat 1d IV czy 5d mkIII + Grip zwłaszcza że cena wyjdzie bardzo podobna, czy ktoś już porównywał AF tych dwóch puszek ?

MC_
15-05-2012, 14:00
A ja głupi myślałem że wystarczy prawidłowo ustawić ekspozycję żeby dobrze zrobić zdjęcie :oops:

Czasami rozpiętość tonalna sceny powoduje, że się nie da.

akustyk
15-05-2012, 14:37
Czasami rozpiętość tonalna sceny powoduje, że się nie da.

IMHO, to wlasnie definicja tego "sie da" jakos wybitnie sie zaostrzyla w ostatnich latach.

nie chce brzmiec jak siwy dziad i puszczac teksty slajd mial 4,5 EV i sie dawalo, a teraz przy nie mniej niz 7 EV nagle juz sie nie da, ale takie prawdy objawione obecnie kraza w sieci. do kotleciarstwa sie nie wtracam, bo szczesliwie nie klepie, ale jak czytam landszafciarzy wylewajacych lzy nad "bo sie nie da", to mi doslownie rece opadaja... :mrgreen:

MC_
15-05-2012, 14:49
E tam. Ja to piszę jako totalny amator.
W sumie kiedyś bez AFa też się dało, ale przecież nie o to chodzi, żeby jakoś się dało, ale żeby było łatwiej, szybciej i przyjemniej. Dla mnie przynajmniej.

akustyk
15-05-2012, 15:01
no ale chodzi m.in. o to, ze miedzy "nie da sie" a "jest latwiej" jest dosc duza przepasc. no, chyba, ze sie slucha ewangelii wg blogoslawionego HDR-a czy innego oszolomstwa, to wtedy oczywiscie definitywnie i z kretesem "sie nie da".

mariusz2704
15-05-2012, 15:03
No to teraz jest dosc spory dylemat 1d IV czy 5d mkIII + Grip zwłaszcza że cena wyjdzie bardzo podobna, czy ktoś już porównywał AF tych dwóch puszek ?

Mi się wydaje, że w 1 powinien być lepszy i sam nie wiedziałbym co wybrać.

MC_
15-05-2012, 15:07
Ok, może powinienem napisać - z moimi umiejętnościami przy obróbce się nie da.

gietrzy
15-05-2012, 15:08

Procesor obsługujący (ten sam) układ AF będzie szybszy, szkła dostają większy prąd w 1-ce, bateria powinna faworyzować 1. Dla mnie żaden dylemat, jeśli tylko jest kasa i zgoda Skarbnika często zwanego kochanie... a i na koniec (tak, możecie się już śmiać) opóźnienie migawki będzie wyraźnie mniejsze.

wain
15-05-2012, 16:46

A chodzi tylko o AF? Dla mnie podstawa to 24/1.4 gdzie na 1dIV bedzie to 32mm - ciasno, 85mm zamienia sie w 110 - ciasno ale da sie wymienic na 50mm jakkolwiek nie jest to ani 85L(bokeh) ani 85USM(speeeeed).
14mm zamnienia sie w takie sobie 18mm..

Dla mnie za duzo strat ..

Wg mnie nalezy popatrzec przez pryzmat roboty ktora sie wykonuje i poogladac jakie ogniskowe najczesciej sa wybierane i czy sa odpowiedniki na 1dIV.

1d do telasow moze byc fajny ale jak ma byc jasno i szeroko to zaczyna sie klopot ..

^IMHO..

mariusz2704
15-05-2012, 17:59
A chodzi tylko o AF? Dla mnie podstawa to 24/1.4 gdzie na 1dIV bedzie to 32mm - ciasno, 85mm zamienia sie w 110 - ciasno ale da sie wymienic na 50mm jakkolwiek nie jest to ani 85L(bokeh) ani 85USM(speeeeed).
14mm zamnienia sie w takie sobie 18mm..

Dla mnie za duzo strat ..

Wg mnie nalezy popatrzec przez pryzmat roboty ktora sie wykonuje i poogladac jakie ogniskowe najczesciej sa wybierane i czy sa odpowiedniki na 1dIV.

1d do telasow moze byc fajny ale jak ma byc jasno i szeroko to zaczyna sie klopot ..

^IMHO..

Ale to odpowiedź do kolegi DARNOK powinna być " No to teraz jest dosc spory dylemat 1d IV czy 5d mkIII + Grip zwłaszcza że cena wyjdzie bardzo podobna, czy ktoś już porównywał AF tych dwóch puszek ? " Ja tylko napisałem, że chyba będzie lepszy af a reszta to indywidualna sprawa tak jak piszesz.

MIT
15-05-2012, 19:14

Witam.
Osobiscie nie, ale polecam wywiad z Chuckiem Westfallem czyli gościem z canon USA:

1/ The overall AF system speed of the EOS-1D X including lens drive is superior to that of the EOS-1D Mark IV on a lens for lens basis. The overall AF detection speed of the EOS 5D Mark III is superior to the AF detection speed of the EOS-1D Mark IV.

2/ The level of AF precision for 5 of the central area AF points on the 61-point sensor (i.e., the dual X-shaped cross-type points) is superior to the level of precision for any of the AF points on the 1D Mark IV.

3/ 21 cross-type AF points in the central area of the 61-point sensor are functional with maximum apertures as small as f/5.6; None (zero) of the cross-type points on the EOS-1D Mark IV are functional as cross-type sensors at maximum apertures smaller than f/4.

4/ The 61-point AF sensor has twice the low light sensitivity as the 1D Mark IV’s 45-point AF sensor (EV -2 vs. EV -1).

5/ The 61-point AF system supports AI Servo III, which is superior in subject tracking stability and consistency compared to AI Servo II found on the EOS-1D Mark IV.

Czyli jednak piątka
Pozdrawiam
Michał
Ech zapomniałem wstawić link co niniejszym czynię
http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/
Michał

KrzysiekT
15-05-2012, 21:27
Moja praktyka (a nadmienię tylko że posiadam obecnie obydwie puszki) pokazuje że na wymienionych szkłach:

1. 85L
2. 70-200 f/4
3. 100L

1D4 szybciej ostrzy i ma bardziej celne Servo. Z drugiej strony na:

1. 24L
2. 35L
3. 16-35L

5D3 jest celniejsze w trybie One Shot, a brak cropa 1.3 wychodzi na plus przy szerokich kadrach.

Podsumowując, do szerokich i standardów 5D3, do tele 1D4. Nie bez znaczenia jest szybsze kręcenie szkłami przez serię 1D. Ciężko mi sugerować jakikolwiek wybór, zapewne większość fotografów wybierze 5D3.

Tak czy inaczej czekamy na 1Dx :)

gietrzy
15-05-2012, 22:21
gdzie na 1dIV

O kurcze, wyraźnie widać, że nie jestem na bieżąco. Myślałem, że 1D4 to już model archiwalny i kolega miał na myśli FF w Iksie. W takim wypadku - 1D4 - brałbym 5D3, wyjątkiem byłaby sytuacja kiedy podstawowym dochodem byłby ten ze sport-foto. Przepraszam.

Jacek_Z
15-05-2012, 22:53
... Dlaczego? Dlatego, że jak fotografuje dla klienta - to naturalnym jest, że klient chce mieć - płacąc za usługę - jak największą pewność poprawnych zdjęć w jak największej liczbie przypadków...Nie klient. Taką pewność chce mieć fotograf pracujący dla klienta. Klient dostaej dobre klatki i nie wie (nie obchodzi go to) ile jest odpadu.

. puszczac teksty [I]slajd mial 4,5 EV i sie dawalo,Ale to o slajdzie to jest powtarzane i to jest nieprawda. Slajd potrafił rejestrować scenę o większej rozpiętości.

adrenag
15-05-2012, 23:39
A czy zasilanie nie ma wpływu na szybkość działania/reakcji AF? wiadomo że zasilanie w jedynkach (11v) jest inne niż w 5tce (7v)
mniejszy pobór prądu = mniejsza szybkość działania
dlatego w jedynkach jest choćby szybsza reakcja na spust migawki - jeżeli ktoś czuje różnicę miedzy 5d2 a 5d3 to tymbardziej odczuje tą różnicę mając 1d(s)
coś ten chuck bełkocze typowo-marketingowo
Kolega Krzysiek fajnie podsumował

pewne jest na 100%, że AF w 5d3 działa lepiej w ciemni + sam AF będzie pewniejszy i celniejszy niż poprzednie generacje przynajmniej na tych 5 podwójnie krzyżowych

adawro
16-05-2012, 08:42
A czy zasilanie nie ma wpływu na szybkość działania/reakcji AF? wiadomo że zasilanie w jedynkach (11v) jest inne niż w 5tce (7v)

Tu chyba nie chodzi o napięcie w Voltach - bo według specyfikacji bagnetu i styków EF - dla silnika ma być 6V a dla elektroniki 5,5V i większe napięcia mogłyby uszkodzić/skrócić żywotność obiektywów.
Tu chodzi raczej o większą wydajność zasilania. Mniejszy spadek napięcia przy prądożernych silnikach - a pewnie takie są raczej w bardzo dużych teleobiektywach.
Coś jak w samochodach - akumulatory mają w mniejszym i większym aucie np. to samo 12V ale akumulator o wydajności obliczonej dla małego silnika może mieć problem z odpaleniem większego silnika.

darnok
16-05-2012, 09:41
dalej po przeczytaniu calego watku wielki dylemat 1DIV czy 5dIII ,
1dIV wydaje sie idealnym uzupelniem posiadanej juz 5dII zwlaszcza dzieki szybkosci i pancernosci, a robie glownei zdjecia w przedziale iso 1600 -3200 @1.8-2.8, czyli dosc ciemno 5DII na centralnym dosc niezle sie spisywal ale potrzebuje drugie body i teraz co da lepsza jakosc ?

jan pawlak
16-05-2012, 12:26
dalej po przeczytaniu calego watku wielki dylemat 1DIV czy 5dIII ,
1dIV wydaje sie idealnym uzupelniem posiadanej juz 5dII zwlaszcza dzieki szybkosci i pancernosci, a robie glownei zdjecia w przedziale iso 1600 -3200 @1.8-2.8, czyli dosc ciemno 5DII na centralnym dosc niezle sie spisywal ale potrzebuje drugie body i teraz co da lepsza jakosc ?

Na Twoim miejscu miałbym raczej dylemat :
- czy pełna klatka (zalety i wady)
- czy też crop 1.3 (zalety i wady)
w drugim (jak rozumiem) body.

Ja się zdecydowałem na noszenie (1 lub 2 w plecaku, 1 na BlackRapid) dwu body z podpiętymi "na stałe" obiektywami które w terenie nie odpinam.
W obu ustawienia C1, C2, C3 oraz Moje menu są takie same jak to tylko mozliwe.

jp

dzik
16-05-2012, 14:36
mniejszy pobór prądu = mniejsza szybkość działania
dlatego w jedynkach jest choćby szybsza reakcja na spust migawki - jeżeli ktoś czuje różnicę miedzy 5d2 a 5d3 to tymbardziej odczuje tą różnicę mając 1d(s)
coś ten chuck bełkocze typowo-marketingowo
Kolega Krzysiek fajnie podsumował

A co ma napięcie zasilania do szybkości działania :roll:
Pobór prądu to natęzenie (A) a nie napięcie (V).

Pawel Woo
16-05-2012, 15:16
Pytanie
Gdzieś czytałem, że w stosunku do MK I i MK II poprawiono udział kanału zielonego w składowych.
Miałem z tym czasem kłopot przy specyficznych warunkach oświetleniowych.
Czy tak jest naprawdę?
Chodzi mi o opinie posiadaczy/praktyków, a nie czytelników internetu :)

luc_october
16-05-2012, 15:35
Pytanie
Gdzieś czytałem, że w stosunku do MK I i MK II poprawiono udział kanału zielonego w składowych.
Miałem z tym czasem kłopot przy specyficznych warunkach oświetleniowych.
Czy tak jest naprawdę?
Chodzi mi o opinie posiadaczy/praktyków, a nie czytelników internetu :)

Jest osłabiona czerwień i więcej zielonego. Niektórzy nawet uważają, że za dużo, ale mi kolory z 5d3 bardziej odpowiadają porównując do 5d2.
Fani widoczków będą zadowoleni :)

Pawel Woo
16-05-2012, 15:43
Dzięki
Często miałem z tym kłopot - regulacja saturacji suwakiem "zielonego" często nic nie dawała - natomiast "żółtym" - praktycznie całość saturacji zieleni.
W Alpha 850 jest zupełnie inaczej - mam nadzieję, że podobnie będzie w 5D MIII

Bernard
16-05-2012, 18:07
E tam. Ja to piszę jako totalny amator.
W sumie kiedyś bez AFa też się dało, ale przecież nie o to chodzi, żeby jakoś się dało, ale żeby było łatwiej, szybciej i przyjemniej. Dla mnie przynajmniej.

No właśnie nie do końca o to chodzi...
To nie aparat ma zrobić zdjęcie i photoshop - a ty. Ale żeby zrobić dobry pejzaż - trza wstać o 5 rano, pójść kilka razy w upatrzone miejsce, popatrzeć kiedy jest najlepsze światło, często trza pójść tam kilka razy o rożnych porach. A później wtachać aparat, 6 kilo statywu, 3 kilo obiektywów, 1 kilo aparatu, 1 kilo filtrów, 4 duże buły, 2 puszki pasztetu i 4 piwa - na miejsce, wybrać motyw ustawić wszystko i czekać....
Wtedy już pojemność tonalna czy dynamika matrycy przestaje mieć znaczenie... Bo przyroda maluje daleko ładniejsze obrazki niż matryca i photoshop, choćby jej rozpiętość (matrycy) przypominała holenderską prezerwatywę...
A łatwiej szybciej i przyjemniej teraz robią zdjęcia wszyscy i zapychają facebooka i kilka innych portali bezwartościowym chłamem - na który ich znajomi reagują ochami i achami (bo zdjęcia dużo ładniejsze niż z ich komóry) a fotograficy nie reagują - bo i na co mieliby reagować... Na kolejne zdjęcie trzymającej się za głowę modelki z aspiracjami, czy kolejny pejzaż zrobiony w czasie spaceru z babcią, wprawdzie bez wyrazu i wartości ale za to z jakim pięknym hdr-em???
Niestety łatwo i przyjemnie do takich właśnie produkcji prowadzi: "Byłem dzisiaj na Kasprowym i zrobiłem 1200 zdjęć... Wprawdzie pogoda nie dopisała i światło ale za to patrzcie jaka rozpiętość tonalna, zero bandingu i jakie niskie szumy i ile informacji w cieniach..."

W każdym razie ja sobie 5DMKIII sprawiłem i po kilku strzałach w mieszkaniu stwierdziłem, że to bardzo dobry sprzęt...

pozdrawiam
Bernard Wybierała

epicure
16-05-2012, 18:16
Czy ktoś z użytkowników ma możliwość zrobienia takich samych rawów na iso 100 przy pomocą 5DII i 5DIII? Chciałbym trochę pomęczyć cienie i sprawdzić, co się w tym aspekcie zmieniło.

MC_
16-05-2012, 18:35
Kolego Bernardzie, w zasadzie sporo prawdy w tym co piszesz... Ale niestety proza życia, przynajmniej w moim przypadku, sprawia, że nie jest coś takiego możliwe.

Poza tym, gratuluję umiejętności oceny puszki po kilku strzałach i to w mieszkaniu. :-)

jan pawlak
16-05-2012, 20:53
Czy ktoś z użytkowników ma możliwość zrobienia takich samych rawów na iso 100 przy pomocą 5DII i 5DIII? Chciałbym trochę pomęczyć cienie i sprawdzić, co się w tym aspekcie zmieniło.

Mam taki "widok" który mnie "męczy".
Jeśli :
- jutro rano nie będzie padać
- odpiszesz do jutra że zgadzasz się, że
- ISO 200
- 5D2 z 70-200/4
- 5D3 z 24-104
- podasz adres pod który mogę Ci wyslac te RAWy (po prawie. 30 MB)
to jutro Ci to zrobię i wyślę.
Masz jakieś sugestie ustawień ?

jp

epicure
16-05-2012, 22:56
- ISO 200

A może jednak przekonasz się do iso 100? ;)

- 5D2 z 70-200/4
- 5D3 z 24-104

Bez znaczenia, byle kadr był mniej więcej taki sam.

Masz jakieś sugestie ustawień ?

Tylko żeby parametry ekspozycji na obu zdjęciach były takie same i najlepiej żebyś naświetlił maksymalnie do prawej histogramu, ale tak, żeby nie przekroczyć granicy przepaleń.

- podasz adres pod który mogę Ci wyslac te RAWy (po prawie. 30 MB)
to jutro Ci to zrobię i wyślę.

Jasne, odezwę się na priv.

Bernard
16-05-2012, 23:19
Kolego Bernardzie, w zasadzie sporo prawdy w tym co piszesz... Ale niestety proza życia, przynajmniej w moim przypadku, sprawia, że nie jest coś takiego możliwe.

Poza tym, gratuluję umiejętności oceny puszki po kilku strzałach i to w mieszkaniu. :-)

Rzekłbym z cynicznym uśmiechem: "doświadczenie robi swoje", jednak powiem inaczej - poprzez porównanie z kilkoma innymi ciałami canona na moich półkach, i wyników z owych ciał - z czystym sumieniem mogę stwierdzić że 5dmkIII jest ciałem lepszym :)
A całe to spuszczanie się nad hdrami dynamiką itd - to hmmm... no generalnie aparaty służą do tego, żeby robić nimi zdjęcia a nie testować bandingi jakieś... ;)
Jak ktoś umie - to ominie banding, a jak nie umie to mu i aparat z marsa nie pomoże ;)

Pozdrawiam

downunder
17-05-2012, 00:19
Już wcześniej, gdzieś pisałem, że współpraca 5dmkIII nie do końca układa się z lampą metz'a 58 AF1.
Myślałem jednak, że dotyczy to trybów, których ja raczej nie używam.
Tak, przynajmniej mi wychodziło z domowych testów.
W zeszłą Niedzielę robiłem zdjęcia dla znajomego na Komunii i niestety współpraca body -> lampa poległa (używałem body + obiektyw C24-105/4).
O ile w kadrach gdzie doświetlenie było na bliższych planach wszystko było w miarę OK, to przy doświetlaniu na kadrach z użyciem dłuższego zoom'a zdjęcia wyszły wyraźnie niedoświetlone (tak +/- 1EV).
IMO trzeba się więc trochę uzbroić w cierpliwość i poczekać na nowy firmware metz'a.

CC2
17-05-2012, 00:36
Rzekłbym z cynicznym uśmiechem: "doświadczenie robi swoje", jednak powiem inaczej - poprzez porównanie z kilkoma innymi ciałami canona na moich półkach, i wyników z owych ciał - z czystym sumieniem mogę stwierdzić że 5dmkIII jest ciałem lepszym :)
A całe to spuszczanie się nad hdrami dynamiką itd - to hmmm... no generalnie aparaty służą do tego, żeby robić nimi zdjęcia a nie testować bandingi jakieś... ;)
Jak ktoś umie - to ominie banding, a jak nie umie to mu i aparat z marsa nie pomoże ;)

Pozdrawiam

Popieram.
Znam gościa co to w życiu nie jednym szkłem i body zdjęcia robił i nie jedną książkę napisał.Wystaw w świecie zaliczył niemało. Zapytany czym robi dziś zdjęcia odparł- takim małym aparatem -
Fotograf ten pochodzi z Niemiec i naprawdę nie jedno w życiu fotografowal. Z politowaniem słucha naszych dywagacji o matrycach , pixelach, szkłach i innych pierdołach.
Dziś małym głupolem robi doskonałe zdjęcia i tyle .
Niejeden się napstrykał 5dmk2 czy D1 i zgrywa ważniaka. Więcej szacunku dla praktyków i doświadczenia.

jan pawlak
17-05-2012, 03:32

Pozdrawiam

Wiesz, ogólnie się z Tobą zgadzam.
Trzeba chcieć, potem trzeba umieć a na końcu trzeba móc.
To jest kolejność wg. ważności.
Ale mogę rówież, gdyby się uprzeć to stwierdzić, że masz teraz najwięcej umiejętności i dlatego najnowszy sprzęt daje Ci największą satysfakcję i możliwości, ......a wcześniej z powodu braku doświadczenia nie umiałeś wykorzystać genialniejszego ciała Canona.

jp

pan.kolega
17-05-2012, 07:28
No właśnie nie do końca o to chodzi...

Komu? Czy każdemu musi chodzić o to samo co koledze Bernard?

Mnie na przykład chodzi o coś zupełnie innego, do czego przydaje się jak najlepsza rozpiętość tonalna. Nie interesuje mnie zasadzanie się z pasztetem przez pięć dni na najlepsze możliwe światło na górze Fuji. Zostawiam to miejscowym producentom pocztówek co moga się zasadzać przez lata. Mnie interesują zdjecia dokumentalne mojej wycieczki na góre Fuji z babcią. Bo góra Fuji będzie stała kiedy babci nie będzie.

Ja rejestruję moje życie czyli robię zdjęcia osobiste i dokumentalne, których nikt inny nie może zrobić, a nie zajmuję sie produkcja widoczków na wystawy. Jeżeli podoba mi się widok ocienionego zbocza z niebem, który natura maluje ładnie i oko odbiera świetnie, a którego matryca z wąskim DR po prostu nie widzi, to przychodzenie jutro z pasztetem i piwem, ale bez babci, mnie nie satysfakcjonuje.

jan pawlak
17-05-2012, 07:36

Wysłałem 7 maili, pierwszy mały z info a 6 pozostałych każdy z plikiem.
Nie do końca tak jak chciałeś no ale przynajmniej masz teraz wyzwanie.

jp

oskarkowy
17-05-2012, 07:46
Wysłałem 7 maili, pierwszy mały z info a 6 pozostałych każdy z plikiem.
Nie do końca tak jak chciałeś no ale przynajmniej masz teraz wyzwanie.

jp

To czekamy na wyniki. Malkontentami się nie przejmujcie, im nigdy nic nie pasuje. Pokazujcie co macie.

jan pawlak
17-05-2012, 09:37
Zaix

Na razie to z plikami 5D2, 5D3 "drepczemy w miejscu"

1. Z rozpędu ustawiłem w obu body na C2 które jest "zaprogramowane" u mnie na bracketing z autoiso. Zrobiłem po 3 zdjęcia i w domu stwierdziłem że w 5D2 jest ISO 640, 320, 1250 a w 5D3 kolejno 320, 200, 500. Więc raczej źle.

2. Przy przesyłaniu plików okazalo się że poczta koelgi nie przyjmuje plików powyżej 25MB, a przeważająca ilośc plików *.CR2 z 5D2 i 5D3 przekracz ten limit. Sprawdź więc swój limit

3. Napisz precyzyjnie co potrzebujesz a ja postaram Ci się to wysłać (ISO, F, ?) z widoku
http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/mikow-miowice/poranek.html
taki jaki aktualnie będzie, czyste pliki,

jp

Bernard
17-05-2012, 14:21
No dobra... zrobię jutro lub pojutrze jakieś próbne strzały z modelką w studio... zobaczymy co to cudo potrafi... i podeślę tu wynik.

zaix
17-05-2012, 15:53
dla mnie bomba Bernard!

jan pawlak
17-05-2012, 17:46
dla mnie bomba Bernard!

Pliki które wyslałem już masz na lokalnym kompie ?

jp

zaix
17-05-2012, 17:52
? pisałem, że fajnie, ze Bernard wstawi. A co do plików od ciebie to nie ma ich tam.

mirco
17-05-2012, 21:39
Tak naprawdę, to po teście na optycznych dyskusja zamarła i drepczemy w miejscu. Emocje opadły, czekamy na zdjęcia.

tomba
17-05-2012, 23:52
Pytałem wcześniej w podforum z testami sprzętu, ale tam trochę przymarła dyskusja, ponawiam tutaj.

Dziwna sprawa mi się wczoraj przydarzyła. Po całkowitym rozładowaniu akumulatora (specjalnie miałem ustawione automatyczne wyłączanie na 30 min) aparat zgubił kilka ustawionych wcześniej funkcji. Kalibracja obiektywów poszła w las, 24L z +9 przestawiło się na -8, a ef50 i ef85 wyzerowały się. Czas automatycznego wyłączenia przestawił się znów na 2 min.
Ktoś miał podobnie?

Docsbo
18-05-2012, 05:44
Przesyłanie plików RAW (po 25-40 MB) jest dośc przykre, więc do przesyłania plików ja używam Dropboxa który do pewnej pojemności (Chyba 2 GB) jest darmowy.

www.dropbox.com

Można tam łatwo zdefiniować folder który udostępniamy innym - więc serdecznie polecam Dropboxa do foto.

Doc

jan pawlak
18-05-2012, 08:00
Przesyłanie plików RAW (po 25-40 MB) jest dośc przykre, więc do przesyłania plików ja używam Dropboxa który do pewnej pojemności (Chyba 2 GB) jest darmowy.

www.dropbox.com

Można tam łatwo zdefiniować folder który udostępniamy innym - więc serdecznie polecam Dropboxa do foto.

Doc

Mam pocztę na wp, załozyłem też pliki.wp.pl aby udostępniac link do ściągania do plików które tam wyślę. Przy pierwszym wysyłaniu pliku, po około 10 sec transfer się uwrał.... i już nic wysłać nie mogę.

Spróbuję teraz na Dropbox, dzięki za podpowiedź.

jp

Jerzy
18-05-2012, 13:42
Canon ma opóźnienia to korzystają inni....
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=181

CC2
18-05-2012, 16:12
Canon ma opóźnienia to korzystają inni....
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=181

Dzięki za info! Dobra wiadomość !
Jeszcze zeby w Polsce się pokazał ?

Grzesiek_PL
18-05-2012, 18:49
Zanim w Polsce się pokaże to trochę minie ;) Za granicą jest przedsprzedaż czyli go jeszcze nie ma.

Kolekcjoner
18-05-2012, 21:29
Panowie to nie jest wątek o Nikonach, o sensie przeprowadzania testów itd. bardzo proszę nie śmiecić.

adawro
19-05-2012, 05:32
Battery Grip BG-E11 do 5Dmk3 już na horyzoncie:
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-bg-e11-making-its-way-to-retailers/

Kolekcjoner
19-05-2012, 12:46
350$ - u nas pewnie z 1.5 tysia.

Sunders
19-05-2012, 13:32
Prognoza cyfrowe.pl jest bardziej optymistyczna:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-bg-e11-batterygrip.html
:-)

Bernard
19-05-2012, 16:03
Ze studia - przy ustawianiu swiatla pstryknalem (z sesji nie moge) i zgodnie z obietnica wrzucam. Bez obrobki - wywolane z rawa. Wydaje mi sie ze mowienie o slabym obrazowaniu - w przypadku tego aparatu jest mocno na wyrost. Zamiescilem pomniejszenie pelnego kadru i kilka wycinkow w 100% powiekszeniu
http://www.bwstudio.com.pl/test.jpg

Regulamin pkt 9.

zaix
19-05-2012, 18:17
i wróciłem dziś z 5d3...d800 też kupię to sobie obiecałem. A tu wchodzę i proszę-foty, o które prosiłem...i to od dawna. Wielkie dzięki Bernars-dokładnie o to mi chodziło. Choć po zakupie troszkę to musztarda po obiedzie..ale dzięki i tak. Powiedz tylko jeszcze jedno-jaka przesłona?

dinderi
19-05-2012, 18:19
Zamiescilem pomniejszenie pelnego kadru i kilka wycinkow w 100% powiekszeniu
A masz coś z np. f2.8

Thomason2005
19-05-2012, 18:59
Zaix...tyle narzekania i jednak skusiłeś się...toż to nowina dnia.
Miłego focenia :)

michael_key
19-05-2012, 19:18
i wróciłem dziś z 5d3 [...]
Gratulacje, podpinaj szkiełka i cykaj :-)

zaix
19-05-2012, 19:53
Dziękuję. skusiłem, skusiłem bo mam szkła. Sprzedaż tego by mi się nie opłaciła więc polecę na dwa systemy. Ogólnie moje pierwsze spostrzeżenia: 5d3 niedoświetla tak samo jak 5d2, tak więc mam odpowiedź na moja dawno zadane pytanie i wątpliwość-Canony tak mają, a ja użerałem się z serwisem-dla mnie dziwne koniec końców i szczerze zwątpiłem. Wyjątkowo mnie to drażni, ale pewnie użytkownicy tego systemu są przezywczajeni. Niestety w związku z tym, że spora częśc zdjęć według mojej oceny wymaga doświetlania w wywoływarce, pojawia się banding...cóż..tu kolejna uwaga-jest według mnie ciut lepiej niż w 5d2. Więc na plus. AF-tu faktycznie jest spory postęp, o którym wszycy piszą. Mamy do dyspozycji AF, który działa. Przyznam, że póki co nie miałem okazji bawić się servo. Ergonomie klawiszy subiektywnie oceniam na lepszą niż w 5d2 choć zmiany nie są wielkie. Ergonomia puszki, trzymanie-o wiele lepiej niż 5d2.Budowa i jakość wykonania-krok na przód. Wizjer-jakby czystszy, jaśniejszy niż 5d2. Cóż...koniec końców powiem tak-kto ma 5d2 i go lubi :) i nie wymaga dobrego AF to nie ma co wydawać tyle kasy:) Osobiście uważam że powinien kosztować około max 10K. Jeżeli chodzi o mnie to mocno stawiam na obróbkę, więc dla mnie ważne jest ile da się wyciągnąć z rawów, byc może tak bardzo krytykuję markę, w której obecnie siedzę, a to dla tego, że nie oferuje mi tego czego akurat potrzebuję. Dla fotografów, którzy opanowali robienie sztukę do perfekcji,nie zamęczających plików raw mocno-polecam. Nikon wybaczy zdecydowanie więcej błędów.

Bernard
20-05-2012, 01:18
przy swietle studyjnym 2.8 - to raczej trudne ;) a wlasciwie niewykonalne ;)))). Ale generalnie moje odczucia sa takie - ze ten aparat ostrzy na kazdej przyslonie. Szybko i precyzyjnie. Ot i tyle.
Pozdrawiam
Zaix - nie pamietam ale tak pewnie gdzies kolo 11

Jerzy
20-05-2012, 07:17
Ja robię przy przysłonie 2.2 nawet...Mam kilka zdjęć ale modelka nie taka urodziwa jak Twoja...Mam Bowenasa 1000Ws więc jak skręcę na 1/128 i ustawię ISO na 50 to światło jest w sam raz.Porobię dzisiaj na sesji z różnymi obiektywami przy małej przysłonie i pokażę w poniedziałek.

zaix
20-05-2012, 10:15
Ale generalnie moje odczucia sa takie - ze ten aparat ostrzy na kazdej przyslonie. Szybko i precyzyjnie. Ot i tyle.

Tu się zgadzam. AF to zupełnie inna półka niż poprzednik. Nie wróciłbym już do 5d2 ze względu na ten właśnie archaiczny w nim element. Chęć zakupu 35 L chyba się urzeczywistni w przyszłym tygodniu skoro ma trafiać. Gdyby Canon pozbył się bandingu i dopracował matrycę tak bym sobie powyciągał mocniej z cieni :) to uważam, że puszka byłaby bardzo dobra.

Bernard-czym wyzwalasz w studio i jaki osiągasz rzeczywisty czas synchronizacji z nową 5tką? Pytam bo ja w 5d2 miałem max 1/125 (poniżej tego czasu zaczynały się zaciemnienia)

kymaj
20-05-2012, 10:23
a moze ktos sie spotkal z problemem reduktorow?

sprawdzałem dwie nowe redukcje m42-eos z potwierdzeniem ostrości i obie niestety nie działały

ktokolwiek
20-05-2012, 14:04
Czy ktoś z szanownych czytelników CB sprawdzał już współpracę 5D mkIII z PocketWizard FlexTT5 ??

:?:

gadget_zary
20-05-2012, 14:24
ktokolwiek na forum można już znaleźć informacje na ten temat. Póki co nie współpracują prawidłowo.

Bernard
20-05-2012, 15:53
Bernard-czym wyzwalasz w studio i jaki osiągasz rzeczywisty czas synchronizacji z nową 5tką? Pytam bo ja w 5d2 miałem max 1/125 (poniżej tego czasu zaczynały się zaciemnienia)

1/125 i nie chce wskoczyc wyzej - zastanawiam sie jednak czy nie ma tu cos do czynienia urzadzenie - radio. Nigdzie jednak jak na razie na ten temat informacji nie znalazlem. Jak znajde jakis kabelek synchro - to sprawdze.
pozdrawiam

CC2
20-05-2012, 17:23
Prognoza cyfrowe.pl jest bardziej optymistyczna:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-bg-e11-batterygrip.html
:-)
Tylko dla czego znaczek Canon jest taki drogi. Przecież tu nie ma żadnej filozofii!

zaix
20-05-2012, 22:34
ja już wysłałem dziś do cyfrowych maila z info o dostępności. Być może uda się go dorwać w tym tygodniu, ciekaw jestem. Coś jednak czuję, że wyścig po gripy będzie spory:) W zeszłym tygodniu pojawiły się 5d3 i jak zadzwoniłem w sprawie dostepności to podobno w jeden dzień rozeszły się wszystkie 14... Przy okazji jakby ktoś był chętny na BG E10 w idealnym stanie to piszcie. Leży i czeka od kiedy 5d2 poszedł pod młot.

1/125 i nie chce wskoczyc wyzej - zastanawiam sie jednak czy nie ma tu cos do czynienia urzadzenie - radio. Nigdzie jednak jak na razie na ten temat informacji nie znalazlem. Jak znajde jakis kabelek synchro - to sprawdze.
pozdrawiam

powiem ci, ze ja swojego czasu sprawdzałem 5d2 na kablu, radiu itp i nic. Ze studyjnymi max 125, czasem jakimś cudem 160, ale rzadko lub prawie nigdy dostawałem czystą klatkę. Z systemową przez radio 1/200 wchodziło bez problemu, no ale to systemowa...

Goomis
20-05-2012, 23:08
Tylko dla czego znaczek Canon jest taki drogi. Przecież tu nie ma żadnej filozofii!

A widzisz. Do pierwszego mojego 5D2 od początku mam podpięty zamiennik Alpha (w lipcu będą 3lata). Któremu z grubsza rzecz biorąc nie mogłem nic zarzucić. Piszę w czasie przeszłym bo od niedawna przy drugiej puszce mam oryginał i gdyby nie plany zmiany jednej puszki na 5D3 to już bym miał dwa oryginały :D
Budowa (tworzywo vs stop magnezowy), jakość wykonania, trzymanie w ręce, działanie pokrętła (również przez materiał). Wszystko jest ogólnie lepsze i dzisiaj mogę śmiało napisać - warto dopłacić. Chociaż jeszcze dobre 2miesiące temu miałem zupełnie inny pogląd w tym temacie ;)

CC2
20-05-2012, 23:13
A widzisz. Do pierwszego mojego 5D2 od początku mam podpięty zamiennik Alpha (w lipcu będą 3lata). Któremu z grubsza rzecz biorąc nie mogłem nic zarzucić. Piszę w czasie przeszłym bo od niedawna przy drugiej puszce mam oryginał i gdyby nie plany zmiany jednej puszki na 5D3 to już bym miał dwa oryginały :D
Budowa (tworzywo vs stop magnezowy), jakość wykonania, trzymanie w ręce, działanie pokrętła (również przez materiał). Wszystko jest ogólnie lepsze i dzisiaj mogę śmiało napisać - warto dopłacić. Chociaż jeszcze dobre 2miesiące temu miałem zupełnie inny pogląd w tym temacie ;)

Jasne . Dzięki !
:)

zaix
20-05-2012, 23:21
Ja też dorzucę swoje 3 grosze. Miałem zamiennik gripa do Nikona d300 (alpha). Po miesiącu coś strzeliło, coś się przekręciło i już bez spinki od mojej kobiety nie dało się odkręcać i dokręcać. Dodatkowo wiedząc, ze mam do czynienia z zastępnikiem i znając doświadczenia innych, obchodziłem się z nim dość delikatnie, szanuję rzeczy, z drugiej jednak strony wiadomo, że grip jest po to by z niego korzystać a nie bać się kiedy strzeli. Działałem w komfortowych warunkach i cóż...do Canona kupiłem już oryginał i nie żałowałem. Kwintesencja jest tu chyba motto-nie stać mnie na tanie rzeczy. Zastępników nie polecam. Pewnie-jest wygodniej i polepsza to komfort pracy ale z alphą na krótką metę. Dodam jeszcze, że korpus zawieszał się co jakiś czas podczas pracy z zamiennikiem.Dopłaca się sporo bo cena oryginału vs zastępnik to różnica rzędu 3x do 4x ale warto.

mxw
21-05-2012, 02:34
przy swietle studyjnym 2.8 - to raczej trudne ;) a wlasciwie niewykonalne ;)))).
da się, da się, tylko trzeba zastosować trick z lampą systemową canona. i powalczyć z balansem bieli. 8-)

Zaix - nie pamietam ale tak pewnie gdzies kolo 11
w EXIF jest 1/125 f/10 sek ISO 50.

Ja robię przy przysłonie 2.2 nawet...
i na f/1.4 też daje się radę. i na f/1.0 też można (bez szkła). ;-)

Porobię dzisiaj na sesji z różnymi obiektywami przy małej przysłonie i pokażę w poniedziałek.
czekamy. :-D

Jerzy
21-05-2012, 08:58
Proszę bardzo...Przysłona 2.5,obiektyw 135/2,zdjęcie bez korekcji wołane w DPP.Exif w zdjęciu.Lampa Bowens 1000Ws,skręcona na 1.4,kontra na włosy z góry Powerlux 600Ws skręcona na 1.0.W Bowensie beauty dish 70cm biały,Powerlux softbox 40/40 z gridem.

http://www.koperty.waw.pl/test/DPP3.jpg

tkosiada
21-05-2012, 11:54
Jerzy odnosze wrażenie, że na ustach i policzkach jest wieksza ostrość niż na oczach, czy tak?

Jerzy
21-05-2012, 12:16
Przy takiej przysłonie jak modelka nie jest centralnie zwrócona do obiektywu a głębia jest papierowa,wszystko jest możliwe,natomiast potwierdzam że przez kraty ciężko złapać ostrość.Tym razem obiektyw 50 1.8 II,przysłona 2.5,zdjęcie po obróbce.Lampa Bowens 1000Ws,okta 150cm.

http://www.koperty.waw.pl/test/krata.jpg

zaix
21-05-2012, 12:47
grip w Polsce będzie pod koniec czerwca-taką dziś dostałem informację. Na CR jest info, że ma być za niedługo w UK.

zaix
21-05-2012, 14:26
kto z was posiada 5d3 i LR4?

piotrr
21-05-2012, 14:30
kto z was posiada 5d3 i LR4?

Ja się bawię tym zestawem. A co Cię interesuje?

zaix
21-05-2012, 15:09
gdy pojawia się banding podczas wyciągania choćby z cieni całkiem nieźle się go usuwa pędzlem, który docelowo ma za zadanie usuwać morę. Taka ciekawostka, do której dziś doszedłem. Nie jest to oczywiście idealnie rozwiązanie ale czasem może podratować. Zamiast pionowych lub poziomych pasów zaczyna się pojawiać coś bardziej w kierunku losowego ziarna, dodatkowo kolorowe plamy szumu tracą na saturacji.

Thomason2005
22-05-2012, 07:41
Jeśli chodzi o grip.
Wczoraj cyfraki również wspomniały mi o połowie czerwca, chociaż już w niektórych częściach świata zaczynają się pojawiać z nową partią markaIII

Jerzy
22-05-2012, 09:27
Były pytania o cichy tryb migawki i jego wpływ na trwałość podzespołów.Google tak przetłumaczyło odpowiedź Canona:

" Dziękujemy za skontaktowanie się z pomocą techniczną firmy Canon. Cenimy sobie ciebie jako klienta Kanonicznego i doceniamy możliwość pomóc. Przykro mi, że masz trudności ze znalezieniem informacji, czy Tryb cichy migawki spowoduje dodatkowe zużycie EOS 5D Mark III.
Cichy opcja Migawka na EOS 5D Mark III nie spowoduje żadnych dodatkowych zużycie podczas używania go w standardowym trybie jednego strzału. Jednak mogą wystąpić niewielkie opóźnienie migawki podczas używania go w tym trybie.
Daj nam znać, czy możemy być z dalszej pomocy ze swoim EOS 5D Mark III."

Komu to nie pasuje link do oryginału:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1184114