Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15

mirco
10-06-2012, 22:50
Myślę, że nowy 24-70 LII to będzie wielki kubeł zimnej wody na naszego głowy, bo jakość będzie lepsza niż starego i odpowiednika Nikona, ale cena będzie x2 używki czyli ok. 9 tys.

skydiver
11-06-2012, 00:19
Jeśli ktoś korzysta oprócz zdjęć z funkcji filmowania (a przy tak wyśmienitej jakości obrazu grzechem byłoby nie używać tej funkcji) to bez dwóch zdań lepszym rozwiązaniem jest 24-105L ze względu na stabilizację. Przy obecnym użytecznym bardzo wysokim ISO, F 2.8-4.0 nie robi różnicy, a do mocnego rozmycia tła służą raczej stałki. Sam posiadam właśnie 24-105L oraz 35L i 85L plus kilka innych szkieł.

Kocipies
11-06-2012, 03:34
Wybaczcie ze moze powiele pytanie ale przekopywac 200 stron troche mi strach.

Do tych ktorzy korzystali z 5d mkII i 5d mkIII.
trojki nie mialem jeszcze w lapkach wiec nic nie wiem ale czy prawda jest ze te "medium" raw nie daja takiej poprawy w szumie i ev jak w dwojce? Bylaby to ogromna wada gdyby stracil ten maly raw na jakosci.

Dosc powszechna jest rowniez oponia (wynikajaca z praktyki a nie miliarda pixeli) ze Nikon 800 pozamiatal trojke. Czy ktos mial przyjemnosc z obiema paniami i moze cos szepnac na ten temat?

Bernard
11-06-2012, 07:43
Wybaczcie ze moze powiele pytanie ale przekopywac 200 stron troche mi strach.

trojki nie mialem jeszcze w lapkach wiec nic nie wiem ale czy prawda jest ze te "medium" raw nie daja takiej poprawy w szumie i ev jak w dwojce? Bylaby to ogromna wada gdyby stracil ten maly raw na jakosci.

Dosc powszechna jest rowniez oponia (wynikajaca z praktyki a nie miliarda pixeli) ze Nikon 800 pozamiatal trojke. Czy ktos mial przyjemnosc z obiema paniami i moze cos szepnac na ten temat?

D800 w rękach nie miałem. Jednak na forum N.. sporo jest głosów o błędach tej puszki. Mam C5dmkiii i mogę powiedzieć tylko tyle ze to b. dobre body. I jeszcze jedno - zastanawialem sie nad przejsciem do N. ze wzgledu na 800, jednak rozmyslilem sie najpierw z powodu jej niedostepnosci a pozniej innych argumentow. Oto one:
- Ogromne pliki raw - wymuszają szybkie dokupowywanie nowych dysków no i przede wszystkim b. wydajny sprzęt do ich obróbki -a przyrost jakości w stosunku do użyteczności - minimalny. Z kazdej z tych puszek mozna robic billboardy i pocztowki podobnej jakości - w zasadzie różni się ta jakość wyłącznie w przypadku robienia tablic testowych - więc jeśli ktoś jest fanem tego rodzaju zdjęć - powinien brać d800 w innym przypadku powinien kierować się racjonalną potrzebą.
- Lepszy autofocus i szybkostrzelność - stawiają 5 wyżej jeśli chodzi o aparat uniwersalny
- Przetestowałem ten aparat w boju. W studio - świetna jakość obrazka - naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, że będę potrzebował lepszej w realnych zastosowaniach, w reporterce - świetny autofokus i świetne użytecznie wysokie iso...

Czyli generalnie - puszka prawie doskonała...

Thomason2005
11-06-2012, 07:51

Cały czas robię na mrawach i nie narzekam zbytnio na jakość obrazka. Ktoś wspomniał, że programy przerabiające mrawy, dają zielony zafarb. Może i faktycznie tak jest, bo przy wyciąganiu z cieni faktycznie zielonkawy kolor bierze górą. Pewnie trzeba poczekać na update programów graficznych. Uważam, że jeśli chodzi o spadek jakości w małym mrawie, to widać było w przypadku 7D, w 5D nie odczujesz aż tak bardzo.

ps. zauwyżyliście, że na canonrumors wspomnieli o nowym firmware do 7D poprawiającym bufor RAWów z 15 na 26? Ciekaw jestem, czy zapas mocy też jest w 5D mrkIII

Merde
11-06-2012, 08:27
D800 w rękach nie miałem. Jednak na forum N.. sporo jest głosów o błędach tej puszki.

O jakich błędach?
Wymieniłeś tylko rozmiar plików, a to jest cecha, nie wada. Jeszcze całkiem niedawno narzekano, że druga piątka daje bardzo duże pliki... Ot, cena postępu.

- Ogromne pliki raw - wymuszają szybkie dokupowywanie nowych dysków no i przede wszystkim b. wydajny sprzęt do ich obróbki -a przyrost jakości w stosunku do użyteczności - minimalny. Z kazdej z tych puszek mozna robic billboardy i pocztowki podobnej jakości - w zasadzie różni się ta jakość wyłącznie w przypadku robienia tablic testowych - więc jeśli ktoś jest fanem tego rodzaju zdjęć - powinien brać d800 w innym przypadku powinien kierować się racjonalną potrzebą.

Piszesz o racjonalnych potrzebach posługując się nieracjonalnymi argumentami.
Po 1: obrazek 36 Mpix zeskalowany do 22 Mpix będzie lepszy niż 22 Mpix "natywnie" (detal).
Po 2: Duże pliki to duże możliwości cropowania
Po 3: Zmniejszeniu ulegają również wady technologii cyfrowej - mora, mazing (labirynty).

Oczywiście, nie każdy potrzebuje tak dużych plików (ja np. nie potrzebuję). Ale argument "za dużo" to słyszymy tu już od czasów 6 Mpix...

PS: Różnica między wysokorozdzielczym Nikonem a wysokorozdzielczym Canonem jest taka, że SoNikon potrafi zrobić taką matrycę bez utraty DR (a wręcz systematycznie go zwiększa), a Canon nie.

Bernard
11-06-2012, 20:02
O jakich błędach?
Wymieniłeś tylko rozmiar plików, a to jest cecha, nie wada. Jeszcze całkiem niedawno narzekano, że druga piątka daje bardzo duże pliki... Ot, cena postępu.

Po 1: obrazek 36 Mpix zeskalowany do 22 Mpix będzie lepszy niż 22 Mpix "natywnie" (detal).
Po 2: Duże pliki to duże możliwości cropowania
Po 3: Zmniejszeniu ulegają również wady technologii cyfrowej - mora, mazing (labirynty).

Oczywiście, nie każdy potrzebuje tak dużych plików (ja np. nie potrzebuję). Ale argument "za dużo" to słyszymy tu już od czasów 6 Mpix...

PS: Różnica między wysokorozdzielczym Nikonem a wysokorozdzielczym Canonem jest taka, że SoNikon potrafi zrobić taką matrycę bez utraty DR (a wręcz systematycznie go zwiększa), a Canon nie.

To są internetowe mądrości, które można przeczytać na wielu forach... I większość piszących owe mądrości żadnej z wymienionych puszek nie miało w rękach - ot piszą to co przeczytali gdzie indziej.
Ja wyrażam swoją opinię na podstawie własnych doświadczeń. A serwis który wszyscy cytują mówiąc że nikon miażdży canona - robił testy na innych obiektywach - nie z tej samej półki i na jpg-ach. Przynajmniej w tym artykule który czytałem samemu zastanawiając się nad tym którą puszkę wybrać... Przy okazji na dpreview do ściągnięcia są pliki raw z testów N vs C - i jakoś owe rawy aż tak wiele się jakością nie różnią...

Kolekcjoner
11-06-2012, 20:21
OT o wirtualnych produktach konkurencji wycięty.
To nie jest wątek o wszystkim! Czy naprawdę trzeba rozdać kartki żeby niektórzy to zrozumieli? Obiecuję że następnym razem tak będzie.
Jeśli ktoś ma ochotę rozwijać temat o produktach innych firm to są stosowne wątki w których jakoś chęci udzielania się nie widać :roll:.

m_o_b_y
11-06-2012, 21:19
To są internetowe mądrości, które można przeczytać na wielu forach... I większość piszących owe mądrości żadnej z wymienionych puszek nie miało w rękach - ot piszą to co przeczytali gdzie indziej.
Ja wyrażam swoją opinię na podstawie własnych doświadczeń. A serwis który wszyscy cytują mówiąc że nikon miażdży canona - robił testy na innych obiektywach - nie z tej samej półki i na jpg-ach. Przynajmniej w tym artykule który czytałem samemu zastanawiając się nad tym którą puszkę wybrać... Przy okazji na dpreview do ściągnięcia są pliki raw z testów N vs C - i jakoś owe rawy aż tak wiele się jakością nie różnią...

Jeśli interesuje Cię rzetelne porównanie tych dwóch aparatów w oparciu o badania przez niekwestionowany autorytet, to znajdziesz je pod poniższym adresem:

http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index.html

Pozdrówka

Bernard
11-06-2012, 22:24
Jeśli interesuje Cię rzetelne porównanie tych dwóch aparatów w oparciu o badania przez niekwestionowany autorytet, to znajdziesz je pod poniższym adresem:

http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index.html

Pozdrówka

Do admina - przepraszam za OT. ;) I na koniec dodam jeszcze jedno - jak wyszło mk2 - wszyscy mówili o tym, że puszka zaje... ale ten af. Teraz jest puszka zaje z af-em, ale juz nie jest zaje - bo dzisiaj obrazuje słabo... Bo N obrazuje lepiej... Ludzie zacznijcie fotografować a przestańcie czytać testy i się nad nimi spuszczać, bo będziecie wiedzieli wszyskto o DR i o szumach ale nie zrobicie żadnego udanego zdjęcia... Niniejszym wyłączam się z dyskusji - C vs N, bo to zaczyna być walka z wiatrakami. ;). A mk3 naprawdę szczerze polecam...

epicure
11-06-2012, 22:31
...jak wyszło mk2 - wszyscy mówili o tym, że puszka zaje... ale ten af. Teraz jest puszka zaje z af-em, ale juz nie jest zaje - bo dzisiaj obrazuje słabo... Bo N obrazuje lepiej...

Z tego, co pamiętam, o pewnych niedoskonałościach obrazowania w 5DII mówiło się od zawsze. ********ość tej puszki polegała na tym, że przez pewien czas nie było nic lepszego.

Merde
11-06-2012, 22:42

Wiesz, akurat pisząc o obrazku nie muszę mieć żadnej z w/w puszek w ręce w ogóle. Wystarczą rawy i soft do ich wołania.

Ja wyrażam swoją opinię na podstawie własnych doświadczeń.

Złośliwie dopytam: z obiema puszkami? :mrgreen:

Nie twierdzę ze 5D MkIII to zły korpus, przeciwnie - znajdziesz na forum moje wypowiedzi go broniące (lepiej trzyma kolor na hi iso od MkII, banding zdecydowanie mniej upierdliwy).
Nie mniej jednak potrafię być obiektywny i przyznać, że pod tym względem D800 jest po prostu lepszy.

Kolekcjoner
11-06-2012, 23:17
Wiesz, akurat pisząc o obrazku nie muszę mieć żadnej z w/w puszek w ręce w ogóle. Wystarczą rawy i soft do ich wołania.

Nie bardzo. Tak doświadczony użytkownik jak Ty powinien wiedzieć że opracowanie własnego workflow puszki trwa pewien czas. Na podstawie przypadkowych plików z sieci można sobie wyrobić bardzo błędną opinię. Ja bym nie miał odwagi wyciągać tak daleko idących wniosków nie mając do czynienia z puszką i to przez jakiś dłuższy czas ale może nie mam takiej wprawy/wiedzy w ocenianiu.

A tak zupełnie na marginesie. Idziemy w jakiś obłęd. Znam trzech profesjonalnych fotografów którzy są zachwyceni tym aparatem jeśli chodzi o obrazowanie i nie tylko. Jeden z nich tu nawet usiłował coś pisać ale przeszła mu ochota.
Ja rozumem że są lepsze aparaty - to normalne ale dominująca opina jaka się tu wyłania to taka że ten aparat jest praktyczne nieużywalny jest oględnie mówiąc nieprawdziwa w świetle opinii osób którym wierzę czy w świetle bardzo dobrych recenzji jakie zbiera w necie. Nie wiem czemu ma to służyć ale dla mnie jak takie skrajne opinie stają się dominujące to to obniża wartość merytoryczną całego forum.

Merde
11-06-2012, 23:44
Nie bardzo. Tak doświadczony użytkownik jak Ty powinien wiedzieć że opracowanie własnego workflow puszki trwa pewien czas. Na podstawie przypadkowych plików z sieci można sobie wyrobić bardzo błędną opinię.

Odnośnie kolorów - pełna zgoda. Ale przy wyciąganiu z cieni czy świateł nie ma tu żadnej filozofii. Lepsze efekty można uzyskać tylko z lepszej matrycy albo lepszego softu (nowy ACR np. daje zupełnie nową jakość przy usuwaniu przepałów na przykład). Przestawienie się to dla mnie jakieś 2 minuty.

Proszę mnie przypadkiem nie wrzucać do jednego wora z wiecznymi malkontentami - dla mnie obrazek z 5D MkIII to już i tak byłby szczyt marzeń.
Niestety moje priorytety w wydawaniu pieniędzy zupełnie nie obejmują nowego sprzętu foto i muszę się zadowolić tym, co mam.

zaix
12-06-2012, 00:00
Szczerze mówiąc to ja nie rozumiem kompletnie dlaczego na tym forum padają tak skrajne opinie, dodatkowo nie mające tak na prawdę poparcia w rzeczywistych postach i wypowiedziach. Nikt nie napisał do tej pory, że canon 5d3 jest beznadziejny i "nie nadaję się do fotografii". Co parę postów ktoś powołuje się na taką opinie, natomiast nikt do tej pory tego nie napisał, bo nie ma ku temu powodu. 5d3 to bezwzględnie dobry korpus, natomiast oceniając go względnie, na tle konkurencji, pojawiają się negatywne glosy, i trudno żeby było inaczej-czyste fakty, specyfikacje, praktyczne wywoływanie,obróbka i użytkowanie itp. Pomimo, że puszka jest dobra, ma parę wąskich gardeł, które na tym etapie rozwoju technologi cyfrowej i rozwoju samej serii 5, powinno być mocno poprawionych lub wyeliminowanych, szczególnie przy tym pozycjonowaniu klasy korpusu. Uważam, że nikt nie oczekiwał cudów, ale bardziej odczuwalnych zmian i większego kroku do przodu w obrazowaniu. Ten korpus powinien mieć oznaczenie 5d2x lub 5d2+, natomiast 5d3 to już trochę na wyrost. Czy to znaczy, że sam w sobie jest zły-NIE!

dulak
12-06-2012, 07:46
...nowy ACR np. daje zupełnie nową jakość przy usuwaniu przepałów...

Tu byłbym ostrożny, w nowym ACR Adobe zastosowało trik polegający na oczyszczeniu z karmazynowej obwódki przepalonego pola oraz na miejsce wypalone nałożenie koloru co skutkuje brakiem przepału. Odzyskanie natomiast szczegółów z miejsc wypalonych na matrycy nie jest możliwe gdyż ich po prostu matryca nie zarejestrowała. Kolokwialnie pisząc "z gówna bata nie ukręcisz".

Można o tym poczytać w sieci, co nie znaczy, że taki trik nie jest skuteczny do wizualnego oglądu, on rzeczywiście sprawia wrażenie braku przepału.

ZAIX - zacna uwaga.

pozdrawiam

Merde
12-06-2012, 08:28
Tu byłbym ostrożny, w nowym ACR Adobe zastosowało trik polegający na oczyszczeniu z karmazynowej obwódki przepalonego pola oraz na miejsce wypalone nałożenie koloru co skutkuje brakiem przepału. Odzyskanie natomiast szczegółów z miejsc wypalonych na matrycy nie jest możliwe gdyż ich po prostu matryca nie zarejestrowała. Kolokwialnie pisząc "z gówna bata nie ukręcisz".

Można o tym poczytać w sieci, co nie znaczy, że taki trik nie jest skuteczny do wizualnego oglądu, on rzeczywiście sprawia wrażenie braku przepału.

Zgadza się, nie mniej jednak wizualnie efekt jest taki (przynajmniej ja to tak odbieram), że przejścia pomiędzy miejscami gdzie informacja w światłach jeszcze jest a totalnie przejaranymi jest bardziej płynna i znacznie łatwiej wyciągnąć kolor. Poniżej przykład ekstremalny - zdjęcie i tak do kosza, ale dobrze ilustruje to o czym mówię:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img256.imageshack.us/img256/8807/przepal.jpg)

ogesio
12-06-2012, 08:50
http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d800-i-canon-eos-5d-mark-iii-w-dosc-specyficznym-porownaniu-26710.html

nowart
12-06-2012, 09:10
D800 w rękach nie miałem. Jednak na forum N.. sporo jest głosów...

O jakich błędach?
Po 1.

.

Bernard, dokładnie. Zanim wypiszesz na temat puszki tak sporą listę minusów, weź ją wpierw choć na chwilę w ręce i popracuj. Zapewniam Cię, że AF jest fenomenalny (opinia , jakoby był gorszy niż AF to jakiś żart) a w plikach kryje się masa informacji do wykorzystania jak spora rozdzielczość czy rozpiętość tonalna. Naprawdę sporo można z tej puszki wyciągnąć.
No i również pojęcia nie mam o jakich błędach piszesz...

gietrzy
12-06-2012, 09:28
Szczerze mówiąc to ja uważam, że nikt nie oczekiwał cudów, ale bardziej odczuwalnych zmian i większego kroku do przodu w obrazowaniu. Ten korpus powinien mieć oznaczenie 5d2x lub 5d2+, natomiast 5d3 to już trochę na wyrost. Czy to znaczy, że sam w sobie jest zły-NIE!

To zależy jak (komu) leży.
Większość społeczności canon-board i nie tylko wynosi pod niebiosa nowy, rewolucyjny w
tym segmencie CANONA układ AF. Z tej perspektywy to jest Mark III. Po drugie gdy większość z nas zobaczyła 22 MPx z automatu założyła/oczekiwała cudów na h-iso.
Tych nie ma, jest stary król bandy niechcianych pikseli, tylko schowany głębiej. Jednak dzisiejsze nawyki nowych fotografów (tych, którzy nigdy nie mieli kliszaków) czytaj: tych, którym ciężko jest spojrzeć na scenę z perspektywy trybu Av i z automatu strzelać prawidłową, z punktu widzenia histogramu, korektą preferują korpusy konkurencji. Ta bowiem pozwala na dużo większy margines błędu/ów ekspozycji. I z tej perspektywy patrząc, tak, 5D3 to 5D2s.

Zły korpus to nie jest, nadal jest kompatybilny ze szklarnią EF, ba nawet postęp jest bo można używać bocznych, jednak jeśli chodzi o obrazek konkurencja już dawno pomknęła TGV a przecież przed 5D3 pojedynek wieczoru czyli puszki konkurencji wykastrowane z pikseli. Oczywiście nic to nie zmieni, bo największym kapitałem firm są szkła i dlatego nadal twierdzę, że jedyna droga dla pro to Core2Duo.

zaix
12-06-2012, 11:43
tych, którym ciężko jest spojrzeć na scenę z perspektywy trybu Av i z automatu strzelać prawidłową, z punktu widzenia histogramu, korektą preferują korpusy konkurencji. ... Oczywiście nic to nie zmieni, bo największym kapitałem firm są szkła i dlatego nadal twierdzę, że jedyna droga dla pro to Core2Duo.

aaa i tu osobiście wypraszam sobie...analoga nie miałem (ok, miałem miesiąc x lat temu)...a mimo wszystko korzystam głównie z Av,M, nie strzelam na oślep, nigdy chyba nie korzystałem z automatu... mimo wszystko uważam, że korzystanie z dobrodziejstw obróbki RAW to nic złego, wręcz odwrotnie. I nie zawsze chodzi o ratowanie zdjęcia ale o bardziej kreatywną obróbkę i tu jest pies pogrzebany.

ba nawet postęp jest bo można używać bocznych

to dobre:)

...,że jedyna droga dla pro to Core2Duo

tego nie złapałem.

Oczywiście nic to nie zmieni, bo największym kapitałem firm są szkła

"Jasna" (1.2) sprawa i tu właśnie nie rozumiem polityki Canona. Mając takie szkła, -podjęcie współpracy lub porządna inwestycja w dobrą matrycę i rynek pozamiatany. Nowoczesna matryca w parze ze szkłami Canona i gotowe.

Jak dla mnie nie ma co wracać do historii, fotografia tak jak muzyka, motoryzacja, architektura, informatyka i wiele innych dziedzin się zmieniły, nie zawsze idzie to w dobrym kierunku, natomiast moje zdanie dot. przynajmniej fotografii jest takie, że kierunek jest dobry, bo celem, jakby na to nie patrzyć jest odzwierciedlenie tego co widzi ludzkie oko-tkwienie w ideologii "analogów" jest, dla mnie przynajmniej dziwne, choć oczywiście szanuję ich dorobek. Być może jestem z tej "nowej generacji", ale po co wyciągać liczydło i notes, mając choćby komórkę w 21 wieku. Canon ma trochę analogowe podejście-korpus się zmienia (AF), "cyfrowa" klisza nie, niestety dziś to elementy zespolone i upgrade powinien dotyczyć tych dwóch elementów.

gietrzy
12-06-2012, 12:00
tego nie złapałem.

Nie patrzysz przez czerwone ślipia ślepo na Canona tylko jak ci jest potrzebne żółte szkło to je kupujesz i już. Ciekawym bardzo bójki TSE 17 vs. PSE 17 (póki co tylko patent).

porządna inwestycja w dobrą matrycę i rynek pozamiatany. Nowoczesna matryca w parze ze szkłami Canona i gotowe.

Oni to wszystko mają, tylko po co ci to dawać za 12 tysia jak mogą jeszcze klepać stary wymiar technologiczny bo i tak się sprzeda: masz szklarnię, pracujesz Canonem, co 12-24-36 miesięcy potrzebujesz nowego egzemplarza. Proste. Gdy nie D800 weseli AD 2012 nadal strzelali by z centralnego ;)

Canon ma trochę analogowe podejście

Każdy w Canonie ma stołek i pensje, którą będzie bronił. Bronić ją może tylko w jeden sposób: nie przestawać wymyślać nowe metody dymania największej na świecie rzeszy niewolników.To ma się im opłacać, teraz np. budują fab w Brazyli...

ps. tylko nie pytaj proszę "ale jak to wydymać?"
/kojot mode off
:mrgreen:

epicure
12-06-2012, 12:21
Po drugie gdy większość z nas zobaczyła 22 MPx z automatu założyła/oczekiwała cudów na h-iso.
Tych nie ma, jest stary król bandy niechcianych pikseli, tylko schowany głębiej.

Ale chrzanisz głupoty. Jest lepiej o działkę, niż było w 5DII, który i tak jest niezły nawet jak na dzisiejsze czasy. Może w samym zmierzonym poziomie szumu dużej poprawy nie ma, ale w jego barwie na ciemnych fragmentach zdjęcia jest wyraźna różnica. Nie ma już fioletowego zafarbu czerni powodowanego przez szum na iso 3200-6400, co znacznie zwiększa użyteczność wysokich czułości. Gdzie masz lepsze wysokie iso? D800 wypada podobnie dopiero po zmniejszeniu pliku do 22 mpx, ale jak pokazują testy, DR ma niższy, więc z wysokich czułości już nic z niego nie wyciągniesz. Tam, gdzie w Canonie będziesz miał lekki banding prosty do usunięcia, tam w Nikonie zdjęcie będziesz musiał wywalić do kosza.

Canon wali w człona z DRem na niskich iso - to fakt i nie ma sensu go bronić ani wmawiać sobie, że jest inaczej. Ale pod każdym innym względem 5DIII nie ma się czego wstydzić, a ergonomią, sprawnością działania i uniwersalnością zastosowań odstawia D800 daleko w tyle.

Gdy nie D800 weseli AD 2012 nadal strzelali by z centralnego ;)

Hę? A co ma D800 do środkowego punktu?

Merde
12-06-2012, 12:27
Hę? A co ma D800 do środkowego punktu?

Pewnie Gietrzy nie zauważył, że dobry AF był już w D700 i D3(x/s).

gietrzy
12-06-2012, 12:35
Pewnie Gietrzy nie zauważył, że dobry AF był już w D700 i D3(x/s).

Nie to nie to ;) Miało być "Gdyby nie D800 weselni AD 2012 nadal strzelali by z centralnego___ plus tłumaczenie:___ na 5D Mark III.

ps. Łukasz, na twoją prośbę, nie widzę twoich postów więc ;)

Merde
12-06-2012, 12:40
Nie to nie to ;) Miało być "Gdyby nie D800 weselni AD 2012 nadal strzelali by z centralnego___ plus tłumaczenie:___ na 5D Mark III.

Tego łamańca słownego zrozumieliśmy. Ale dalej nie jest jasne dlaczego to akurat D800 miałoby być sprawcą dobrego AF w MkIII, skoro już poprzednie puszki Nikona były pod tym względem lepsze od Canona.

epicure
12-06-2012, 12:44
No tak, bo Canon czekał na Nikona, aż ten wypuści D800, żeby sprawdzić, jaki AF będzie trzeba wsadzić do 5DIII - ten sam, co w poprzedniku, czy może lepszy.

5DIII miałby lepszy AF nawet wtedy, gdyby D800 w ogóle nie pokazał się na rynku, bo inaczej po prostu nie wypada w tych czasach.

gietrzy
12-06-2012, 12:50
dalej nie jest jasne dlaczego to akurat D800 miałoby być sprawcą dobrego AF w MkIII, skoro już poprzednie puszki Nikona były pod tym względem lepsze od Canona.

Ponieważ - czy się to komuś podoba czy nie - nadal sprzedają się... megapiksele.

Merde
12-06-2012, 13:16
Ponieważ - czy się to komuś podoba czy nie - nadal sprzedają się... megapiksele.

Pokrętna logika. Dali dobry AF bo sprzedają się megapiksele, których z kolei (stosunkowo) poskąpili? ;-)

zaix
12-06-2012, 14:05
chciałbym poznać osobę, która by kupiła 5d3 z AFem z poprzednika...:)

...w Canonie będziesz miał lekki banding prosty do usunięcia, tam w Nikonie zdjęcie będziesz musiał wywalić do kosza.

:) zapewne...szczególnie podoba mi się "prostota usunięcia brandingu". Tym bardziej, że jak za dotknięciem magicznej różdżki pojawią się szczegóły.

ale pod każdym innym względem 5DIII nie ma się czego wstydzić, a ergonomią, sprawnością działania i uniwersalnością zastosowań odstawia D800 daleko w tyle.

Nie ma się czego wstydzić w tych kwestiach, ale czy ma przewagę...tu się nie zgodzę. Zapewne jednak bardziej uniwersalny.

Dali dobry AF bo sprzedają się megapiksele, których z kolei (stosunkowo) poskąpili?

Osobiście uważam, że megapikseli dali tyle ile trzeba. Wystarczyłoby osłabiłć lekko filtr AA-trzymając się "uniwersalności", natomiast stosunkowo to poskąpili upgrade'u matrycy w stosunku nie tyle do korpusów konkurencji ale i poprzednika. Pokusiłbym się o określenie-lekki skandal.

I na koniec wypowiedzi napisze dla poprawności- 5d3 to dobry korpus.

Czacha
12-06-2012, 14:13
Ja powiem ze 5D3 to nie dobry, ale bardzo dobry korpus i duzo lepszy niz 5D2 - genialny AF oraz to jak radzi sobie z szumami na wysokich czulosciach jest wystarczajace aby nazwac go godnym nastepca. Zdecydowanie wart jest swojej ceny.

A czy D800 jest lepszy? Nie interesuje mnie to, bo moich szkiel nie podepne do Nikona.

zaix
12-06-2012, 14:19
tu poczuwam się do obowiązku dodania, że nigdy do tej pory nie miałem odwagi ustawiać ISO na 12800 czy 25600 a w 5d3 zdarza mi się...i to nie dla eksperymentu...

epicure
12-06-2012, 14:33
:) zapewne...szczególnie podoba mi się "prostota usunięcia brandingu". Tym bardziej, że jak za dotknięciem magicznej różdżki pojawią się szczegóły.

To sobie użyj opcji debanding w Topaz Noise. Nie tracisz żadnych szczegółów, bo to nie to samo, co odszumianie. Jeśli tylko banding jest drobny i regularny, zniknie bez ŻADNEJ utraty jakości zdjęcia. Jedynę, co trzeba zrobić, to kupić ten program i poświęcić zdjęciu minutę więcej.

Nie ma się czego wstydzić w tych kwestiach, ale czy ma przewagę...tu się nie zgodzę.

Spróbuj w D800 zmienić iso lub tryb pracy AF bez odrywania lewej ręki od obiektywu, to się zgodzisz. Albo spróbuj jednym ruchem palca zmienić kombinację ustawień iso, tryb AE, tryb migawki itp.

zaix
12-06-2012, 15:23
Spróbuj w D800 zmienić iso lub tryb pracy AF bez odrywania lewej ręki od obiektywu, to się zgodzisz. Albo spróbuj jednym ruchem palca zmienić kombinację ustawień iso, tryb AE, tryb migawki itp.

Ja akurat z tych, którzy wcześniej działałem na Nikonie. Ogólnie jestem zdania, ,że wszystko jest kwestia przyzwyczajenia, natomiast osobiście wolę ergonomię Nikona-jest zdecydowanie szybsza (gdy pracujesz w danym trybie np, AV, M) choć na dwie ręce czasem-być może jest to jednak kwestia przyzwyczajenia. Do AF masz dwa osobne elementy sterujące w wyższych modelach. Ogólnie obie firmy mają inne podejścia do ergonomii, myślę, że po spędzeniu z każdym systemem dłuższego czasu-oba są dobre i na pewno nie wybierałbym systemu po tej kategorii.
Tapaz Nosie sobie sprawdzę. Dzięki.
Tak jak wcześniej pisałem na banding całkiem nieźle działa pędzel w LR4, który docelowo ma usuwać morę.

manfred1
12-06-2012, 16:04
świetna jakość obrazka - naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, że będę potrzebował lepszej w realnych zastosowaniach, w reporterce - świetny autofokus i świetne użytecznie wysokie iso...
Dopóki nie wyjdzie 5DMKIV wtedy znowu będzie biadolenie jaki to trójka ma żałosny af nie mówiąc o dwójce ehhh
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

tu poczuwam się do obowiązku dodania, że nigdy do tej pory nie miałem odwagi ustawiać ISO na 12800 czy 25600 a w 5d3 zdarza mi się...i to nie dla eksperymentu...

A możesz coś zapodać chodzi o raw zrobione w zastanym świetle żarowo jarzeniowym miszmaszu. Tak ze dwa zdjęcia od 6400 w górę gdzie tematem przewodnim jest ludzka facjata?

gietrzy
13-06-2012, 08:37
http://learn.usa.canon.com/resources/articles/2012/1dx_guidebook.shtml

Na dole stronki są pdf'y dla wszystkich komu jeszcze nie ostrzy ;)

zaix
13-06-2012, 11:32
no u mnie niestety pojawił się problem z matrycą w rogu (ktoś już wcześniej o tym pisał-prawy dolny róg). Od 6400 wystarczy lekko wyciągnąć rawa i prawy dolny róg mocniej świeci. Rozumiem, że to idiotyczna przypadłość puszki? Sprawdzić można z deklem założonym. Mi to wyszło na normalnym zdjęciu.

woyd
13-06-2012, 23:25
Piep.....ony świat...

Jak wydałem niemal 13K za nowe body to okazało się, że muszę wywalić kolejne 1100 zł za nowego PSa, bo do mojego Cs4 nie ma aktualizacji i rawy nie są odczytywane. A teraz, po instalacji CS6 okazało się jeszcze, że nowy CS6 nie widzi 2 z moich ulubionych filtrów NIK SOFTWARE i - a jakże -.muszę kupić aktualizacje za kolejne 600zł .

zachciało mi się nowego body

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S

tomba
13-06-2012, 23:44
taniej wyszłoby kupno nowego LR :)
też mam cs4 i teraz tak jadę ale brak mi ACRa

dziobolek
13-06-2012, 23:46
Piep.....ony świat...

Jak wydałem niemal 13K za nowe body to okazało się, że muszę wywalić kolejne 1100 zł za nowego PSa, bo do mojego Cs4 nie ma aktualizacji i rawy nie są odczytywane.

Hmmm...
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/zhm-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/zhm.gif) No a nie prościej było na DNG konwertować???

tomba
14-06-2012, 00:00
Hmmm...
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/zhm-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/zhm.gif) No a nie prościej było na DNG konwertować???

...o tym już była dyskusja kilkadziesiąt stron temu :wink:

Czacha
14-06-2012, 00:03
Sporo sklepow ma obecnie promocje - kupujac NIK'a dostaje sie gratis LR 4.

blackninja
14-06-2012, 00:10
Piep.....ony świat...

Jak wydałem niemal 13K za nowe body to okazało się, że muszę wywalić kolejne 1100 zł za nowego PSa, bo do mojego Cs4 nie ma aktualizacji i rawy nie są odczytywane. A teraz, po instalacji CS6 okazało się jeszcze, że nowy CS6 nie widzi 2 z moich ulubionych filtrów NIK SOFTWARE i - a jakże -.muszę kupić aktualizacje za kolejne 600zł .

zachciało mi się nowego body

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S

Nie wystarczy konwersja RAW do DNG?

dziobolek
14-06-2012, 01:18
...o tym już była dyskusja kilkadziesiąt stron temu :wink:

Jakiś link?

Thomason2005
14-06-2012, 07:30
A teraz, po instalacji CS6 okazało się jeszcze, że nowy CS6 nie widzi 2 z moich ulubionych filtrów NIK SOFTWARE i - a jakże -.

A to nie jest tak, że Nik software jest robione pod 32bity, a Ty uruchamiasz 64bitową wersję CS6?
Przy CS5 na 32bitowej wersji CS 5 działało, na 64bitowej już nie widział.

Wracając do gripów, to ten do mrkIII świetnie leży w dłoni. Wydaje mi się, że nowy mark w łapce leży teraz lepiej w pozycji pionowej, niż poziomej...:)

woyd
14-06-2012, 08:34
A to nie jest tak, że Nik software jest robione pod 32bity, a Ty uruchamiasz 64bitową wersję CS6?
Przy CS5 na 32bitowej wersji CS 5 działało, na 64bitowej już nie widział

Nie, filtrów o których mowa używałem z powodzeniem na 64 bitowej wersji CS4.
Można oczywiście konwertować do DNG, ale po pierwsze czytałam, że coś tam nie do końca jest ok, a po drugie jest to dodatkowy krok do wykonania codzień, z każdym jednym plikiem. Poniekąd chciałem też zaktualizować PS'a ze względu na nowe funkcje. Ale nie spodziewałem się, że to pociągnie dodatkowe koszty.

Nie uśmiecha mi się kupować całych NIK'ów nowych, bo 2 lata temu wydałem na nie 2K. Aktualizacje 2 filtrów to jednak tylko 600-700 zł. Nawet darmowy LR mnie nie skusi, bo mi on po prostu nie leży.

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+

tomba
14-06-2012, 13:03
Jakiś link?
strony 164 i 165

mariusz2704
14-06-2012, 15:29
Witam, ktoś się orientuje jak z tymi pocketami wygląda sytuacja ?? planuje sobie kupić, ale jak mam czekać nie wiadomo ile czasu żeby działały z 5d3 to trochę lipa. Ktoś coś podpowie co zrobić z tym fantem ??

KrzysiekT
14-06-2012, 15:37
Niestety nie działają, czekam już od Maja, pewnie niedługo się wkurzę i przejdę na 2x 600EX-RF + wyzwalacz.

mir2000
14-06-2012, 16:12
Ktoś może testował "Phottix Elektroniczny Wężyk Spustowy do Canon RS-80E3"
czy pracuje z 5dm3 ?
Albo może mi polecić jakiś wyzwalacz dobry i działający z 5dm3

mariusz2704
14-06-2012, 18:21
Niestety nie działają, czekam już od Maja, pewnie niedługo się wkurzę i przejdę na 2x 600EX-RF + wyzwalacz.

No fajna sprawa z tymi lampami, ale jedna 2400 + wyzwalacz to pewnie drożej niż pockety. I tym wyzwalaczem chyba studyjnej nie odpalimy, ale tego do końca nie wiem.

mxw
15-06-2012, 02:15
No fajna sprawa z tymi lampami, ale jedna 2400 + wyzwalacz to pewnie drożej niż pockety. I tym wyzwalaczem chyba studyjnej nie odpalimy, ale tego do końca nie wiem.
no właśnie, strasznie drogi ten nowy system canona. fajny, ale IMHO za drogi.

natomiast studyjną możesz zawsze odpalić błyskiem ustawionym gdzieś w kącie na 1/128.

ja w ogóle ze studia wywaliłem wszystkie radiówki i kable i odpalam studyjne lampą na sankach, palnik w tył albo w górę - dzięki temu mam wspomaganie AF, bo przy samych pilotach czasami dość ciemno jest. dla mnie porażka, że nowy nadajnik nie ma wspomagania AF jak stary ST-E2. :?

mariusz2704
15-06-2012, 10:08
natomiast studyjną możesz zawsze odpalić błyskiem ustawionym gdzieś w kącie na 1/128.

No tak, ale w plener to już nie za bardzo.

kamamax
15-06-2012, 14:08
Proponuję Phottix Odin - już jedną sesję w hangarze mam za sobą - dla mnie rewelacja, lampy błyskały za każdym razem (na 300 zdjęć dwa czarne - ale mój bład - seria włączona)

mxw
15-06-2012, 15:08
No tak, ale w plener to już nie za bardzo.
w plener to już nie będą lampy studyjne tylko plenerowe. :mrgreen:

wtedy "bele-jaki" chińczyk radiowy i w drogę. 8-)

niemniej jednak OIDP z jakimiś RF-602 czy czymś innym był na 5D2 problem - wpięte w stopkę zakłócały pracę matrycy i na zdjęciach pojawiały się czasami szlaczki - ciekawe czy z 5D3 też to może się zdarzyć? :neutral:

mariusz2704
15-06-2012, 17:44
w plener to już nie będą lampy studyjne tylko plenerowe

hehe wiadomo o co chodzi, ale chińczyków żadnych nie chcę.

latant
15-06-2012, 17:49
Albo może mi polecić jakiś wyzwalacz dobry i działający z 5dm3

sprawdzony Shoot (http://jabbafoto.pl/opis/2624024/shoot-tr-90-c8-rs-80n3.html)

Docsbo
15-06-2012, 20:10
:confused: Panowie - offtop do 5 D Mark III już sie zrobił totalny....

mariusz2704
15-06-2012, 22:12
no właśnie, strasznie drogi ten nowy system canona. fajny, ale IMHO za drogi.

W sumie to może drogi, ale chyba nie wyjdzie drożej niż pockety tak coś mi się wydaje. Dla mojego zastosowania myślałem najpierw o dwóch 580 + 2x tt5i na body tt1. lampy to około 1700zł sztuka, tt5 950zł sztuka, tt1 850 sztuka. Całość wychodzi około 6150zł
A lampy 600 po 2500zł + nadajnik na body 1100zł = 6100zł
Cena taka sama tylko co będzie jak plenerową lampe ktoś by chciał do tego zestawu. Jak tu ją odpalać.....

rog
15-06-2012, 22:21
Rozumiem, że tylko PW z TTL nie działają z 5d3?

arapaho
16-06-2012, 10:08
Rozumiem, że tylko PW z TTL nie działają z 5d3?

Tak, wyzwalanie lamp studyjnych dziala idealnie w PW.
Dla przykladu, Bowensowski wyzwalacz radiowy, do ichnich lamp studyjnych - Pulsar TX nie synchronizuje MK III z czasem 1/200 sekundy. Zostaje ciemny pasek.
PW spokojnie ten czas synchronizacji osiagaja. Sprawdzone empirycznie w studiu.

airhead
16-06-2012, 11:41
Ktoś wspomniał, że programy przerabiające mrawy, dają zielony zafarb. Może i faktycznie tak jest, bo przy wyciąganiu z cieni faktycznie zielonkawy kolor bierze górą. w wyciąganiu cieni (szczególnie w JPG) czasem pojawia się zielony zafarb, ponieważ na matrycy jest 2x więcej zielonych pikseli niż reszty

Pinto
16-06-2012, 17:38
Niby MkIII jest lepszy od D800 na wyższym ISO? Jakoś nie wygląda na to.
http://www.youtube.com/watch?&v=j2_RyKKk_Xc

epicure
16-06-2012, 17:57
Niby MkIII jest lepszy od D800 na wyższym ISO? Jakoś nie wygląda na to.
http://www.youtube.com/watch?&v=j2_RyKKk_Xc

Wygląda na to:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41711533

Sam poziom szumów jest niemal identyczny, ale w Canonie czerń dłużej pozostaje czernią, a w Nikonie zaczyna wpadać w purpurę (dokładnie tak, jak w 5DII).

Zabawne jest to, że DXO wyliczyli, że poziom szumów w 5DIII na iso 2293 jest taki sam, jak D800 na iso 2853. Chyba tam wszyscy u nich oślepli...

jacek_73
16-06-2012, 18:09
...
Zabawne jest to, że DXO wyliczyli, że poziom szumów w 5DIII na iso 2293 jest taki sam, jak D800 na iso 2853. Chyba tam wszyscy u nich oślepli...

Chyba ocipieli :shock:

CC2
16-06-2012, 18:57
Ostatnio podpiąłem pod mk3 manualną lufę 500 mm i ożyła! Pod 40d nie wyglądało to ciekawie .
Dzięki wysokiej neatywnej czułosci można takie szkła z powodzeniem odkrywać

pan.kolega
16-06-2012, 19:59
Porównania szumów...hmmm...

Po prostu trzeba wybrać sobie ten test, który pasuje do własnej opinii.

Np. test w Popular Photography pokazuje, że ISO 3200 w Nicponie jest ciut gorsze niż 25600 w Kanonie.

A o tym jak świetną puszką jest Canon świadczy to, że za największą wadę uznano brak wbudowanej lampy.

Grzesiek_PL
16-06-2012, 20:07
Weźcie pod uwagę, że testy DxO są robione na przeskalowanych plikach 8MPx, tam trzeba kliknąć screen, żeby mieć 1:1. Tyle, że też nie ma sensu porównywać w 1:1 matrycy 22MPx i tej większej nie wiem ile tam nikon ma ;)

epicure
16-06-2012, 20:25
Dopiero po przeskalowaniu zdjęć z D800 do tego rozmiaru, co w 5DIII, Nikon pokazuje podobny poziom szumów. Bez skalowania szumy ma wyższe per piksel.

michael_key
16-06-2012, 20:39
Odnoszę wrażenie, że wszelkie testy porównawcze do D800 chcą pokazać, że 5DIII nie da się robić zdjęć bo jedna wielka szumopuszka.

zaix
17-06-2012, 09:34
Sam poziom szumów jest niemal identyczny, ale w Canonie czerń dłużej pozostaje czernią, a w Nikonie zaczyna wpadać w purpurę (dokładnie tak, jak w 5DII)

z doświadczenia powiem-bzdura. Zawsze gdy podciągam cienie na wyższym ISO w Canonie purpura świeci w oczy według mnie od znacznie niższego poziomi niż w Nikonie .

Uważam ponadto, że jest wiele powodów żeby przyczepić się do 5d3, ale do szumu bym się nie przyczepił w standardowym niewyciąganym zdjęciu. Po prostu myślę, że jest to ogólnie akceptowalny poziom, który daje satysfakcję użytkownikowi. Pewnie-można lepiej-ale nie sądzę żeby to było to aż tak potrzebne. Są obszary, który wymagają zdecydowanie większej koncentracji jeżeli chodzi o matrycę.

epicure
17-06-2012, 11:56
z doświadczenia powiem-bzdura. Zawsze gdy podciągam cienie na wyższym ISO w Canonie purpura świeci w oczy według mnie od znacznie niższego poziomi niż w Nikonie .

No właśnie, dopiero jak podciągasz cienie. A w Nikonie od pewnego pułapu iso ta purpura występuje nawet bez wyciągania cieni. Widać to na zdjęciach z linku, jaki załączyłem.

Uważam ponadto, że jest wiele powodów żeby przyczepić się do 5d3, ale do szumu bym się nie przyczepił w standardowym niewyciąganym zdjęciu. Po prostu myślę, że jest to ogólnie akceptowalny poziom, który daje satysfakcję użytkownikowi.

Pełna zgoda.

woyd
18-06-2012, 01:28
Witajcie,

Mam 2 sprawy:

1. Co to jest ta optymalizacja jasności? Zauważyłem że miałem domyślnie włączone na standard. Zostawić, wyłączyć?

2. Nie wiem czy top kwestia wyświetlacza czy zmiennych punktów AF, ale zauważyłem, że m3 daje cieplejszy BW. Robiłem ostatnio plener ślubny, m2 nie mógł poradzić sobie z ostrością na f1.2, przepiąłem do m3: zdjęcie zrobione bez problemy, ale bw dużo cieplejszy. Też tak miewacie?

tkosiada
18-06-2012, 16:27
ad 1- wieksza kontrola przed prześwietleniem, czyli więcej szczgółów w światłach
np: w 50D po właczeniu tej funkcji iso zaczynało sie od 200, sprawdz jak jest 5DIII, czy działa to już od iso 100
generalizując: w canonach przydatne, szczególnie w słoneczne dni

tomba
18-06-2012, 16:55
tkosiada: mylisz funkcje, to o czym piszesz to "priorytet jasnych partii obrazu"
te dwie funkcje nie idą w parze i kiedy jedna jest włączona to druga domyślnie jest wyłączana.
woyd: ta funkcja działa na JPGi, automatyczna kontrola kontrastu.
Strona 142 w instrukcj.

epicure
18-06-2012, 16:59
Optymalizator jasności podciąga cienie bez wpływu na iso. W rawach nie działa, jedynie w jpegach. Jeśli ktoś używa jpegów, a chce mieć większy DR kosztem szumów w cieniach, to taka opcja jest właśnie dla niego.

woyd
19-06-2012, 08:16
Nowy firmware do nowej 5tki: http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-5d-mark-iii-firmware-1-1-3/

1glider
19-06-2012, 09:25
Na stronie Canon Polska też już jest:
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?type=download&page=1

siudym
19-06-2012, 12:40
ad 1- wieksza kontrola przed prześwietleniem, czyli więcej szczgółów w światłach
np: w 50D po właczeniu tej funkcji iso zaczynało sie od 200, sprawdz jak jest 5DIII, czy działa to już od iso 100
generalizując: w canonach przydatne, szczególnie w słoneczne dni

Chyba nie ma prawa, bo 5D3 nie ma natywnego ISO 50, wiec nie moze sie zaczynac od 100 (dlatego wtedy zaczyna sie od 200). Gdyby przy tej funkcji zaczynalo sie od 100 bez natywnego iso 50 to ta opcja przeczyla by samej siebie (przepalic 1ev aby potem uratowac "przepalenia" ?)

mariusz2704
20-06-2012, 12:27
koledzy, czy mógłby mi jakiś użytkownik 5d3 i pocketów wyjaśnić co tam dokładnie nie gra w tym zestawie ?? pisałem już wcześniej, że chcę kupić pockety i dwie 580 i jakąś plenerową lampe albo te nowe lampy 600ex ale tymi nowymi nie odpale plenerowej lampy raczej. Czy pockety działają z krótkimi czasami ale nie działają w e-ttl jak to dokładnie wygląda ?? podpowiedzcie bo ciepło się zrobiło i chcę w plener z lampami ruszyć :-)

woyd
21-06-2012, 06:46
Czy pockety działają z krótkimi czasami ale nie działają w e-ttl jak to dokładnie wygląda ?? podpowiedzcie bo ciepło się zrobiło i chcę w plener z lampami ruszyć :-)

Nie wiem co masz na myśli pisząc o krótkich czasach.
Ma pewno nie działa TTL, a tym samym radio daje się użyć tak samo jak każdy inny wyzwalacz manualny. Nie sprawdzałem w studio czy działa czysto na 1/200 czy niżej, bo od tego mam inne radiówki. Niemniej jeśli jesteś dopiero przed zakupem i chcesz radiówki z TTL na już to pomyśl o Pixel Odin. Ripek wymienił pockety na tego Pixela właśnie i zdaje się być zadowolony. No i cena sporo atrakcyjniejsza.

habakuk
21-06-2012, 11:50
Po tygodniach szczerego entuzjazmu, dzis pierwszy powazny zawod..
Aparat przestal ragowac na przyciski z tylu body - menu, selektor pkt. ostrosci, joy.. Gorny wyswietlacz - na chodzie. W wizjerze na stale - czego bym nie robil - aktywna kropka potwierdzenia ostrosci, choc af nie reagowal na nacisniecie spustu. Martwy punkt.

Wylaczanie i wlaczanie, zmiana szkla - nic nie dalo.
Wyjecie baterii na 10 min pomoglo, ale dzis moglem sobie na to pozwolic, to byly zabawy w domu. Gdyby to sie stalo na reportazu, bylbym srogo vqr...

Mial ktos takie przeboje?

Czacha
21-06-2012, 11:53
U mnie na razie bez zwiech. To po wgraniu najnowszego firmware?

habakuk
21-06-2012, 11:58
Nie, fabryczne 1.0.7

mariusz2704
21-06-2012, 12:13
Nie wiem co masz na myśli pisząc o krótkich czasach.

1/1000, 1/2000. Ok, dzięki może poczytam o tych pixela.
Czy dokładnie phottix odin.

allxages
21-06-2012, 12:26
Wylaczanie i wlaczanie, zmiana szkla - nic nie dalo.
Wyjecie baterii na 10 min pomoglo, ale dzis moglem sobie na to pozwolic, to byly zabawy w domu. Gdyby to sie stalo na reportazu, bylbym srogo vqr...

Małe pocieszenie ale 10 minut nie jest raczej potrzebne. Wystarczy 60 sekund.

woyd
21-06-2012, 13:00
Czy dokładnie phottix odin.

Phottix - sorry.

Thomason2005
21-06-2012, 13:30
Nie, fabryczne 1.0.7

próbuj wgrać nowszy firmware.
U mnie na razie wszystko w porządku.

Grzesiek_PL
21-06-2012, 13:41
Z doświadczenia z Magic Lantern i inną puszką, jak się zwiesi wystarczy wyjąć na 4s aku i włożyć i śmiga ;)
Więc może jest podobnie ?

habakuk
21-06-2012, 14:08
Ani 4s ani nawet 40 nie pomagalo.
Z najnowszym fw dziala ok.

Mojlo
22-06-2012, 10:06
koledzy, czy mógłby mi jakiś użytkownik 5d3 i pocketów wyjaśnić co tam dokładnie nie gra w tym zestawie ?? pisałem już wcześniej, że chcę kupić pockety i dwie 580 i jakąś plenerową lampe albo te nowe lampy 600ex ale tymi nowymi nie odpale plenerowej lampy raczej. Czy pockety działają z krótkimi czasami ale nie działają w e-ttl jak to dokładnie wygląda ?? podpowiedzcie bo ciepło się zrobiło i chcę w plener z lampami ruszyć :-)
Nie gra w tym zestawie to ,że pockety jeszcze nie wypuściły nowego softu obsługującego 5dmk3, 1dx i nowe lampy, kwestia czasu z tego co widziałem na stronie są na razie wersje beta.

mariusz2704
22-06-2012, 10:18
Nie gra w tym zestawie to ,że pockety jeszcze nie wypuściły nowego softu obsługującego 5dmk3, 1dx i nowe lampy, kwestia czasu z tego co widziałem na stronie są na razie wersje beta.

Ale chyba i tak zakupie pw i poczekam na nowy soft. Bez ttl-a sobie dam radę przecież. Myślę tylko o odinach trochę, ale chyba decyzje już podjąłem.

mxw
22-06-2012, 15:15
Nowy firmware do nowej 5tki: http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-5d-mark-iii-firmware-1-1-3/
w opisie firmware v1.1.3 do 5D3 jest:
"5. Corrects mistakes in the Dutch, Italian, Korean, Norwegian, Polish, and Swedish menu screens."

o jaki błąd w polskim chodziło? :?:
pytanie do spostrzegawczych. :wink:

CC2
22-06-2012, 23:24
"FOTO" wskazało na Canona 5dmk3 jako na lepszego od Nikona 800.Wskazala na za i przeciw obu puszek . Jednak punktów dała więcej Canonowi. Dla napawających się matrycą N-800. Nazwano ją "matrycą na sterydach"
i coś w tym jest .

kuba16161
23-06-2012, 07:36
Mam pytanie do użytkowników trójki .Czy mozna zmieniać z pozycji menu aby pomiar światła był powiązany lub tez nie z punktem af??

maki1000
23-06-2012, 13:56
Moze otworzymy nowy wątek dla posiadaczy nowej piątki, bo tutaj tryliard postow nie na temat.

Uzytkownicy mogli by tam rozmawiac o konkretnych ustawieniach itp.

woyd
23-06-2012, 14:24
Już taki jest. Piszę z komórki, więc nie dam rady wkleić, ale Czacha go założył w takim właśnie celu jak opisałeś.

woyd
23-06-2012, 14:26
Edit: Jednak mój android coś pokiełbasił, ale w poście poniżej jest poprawny link.

epicure
23-06-2012, 14:27
Moze otworzymy nowy wątek dla posiadaczy nowej piątki, bo tutaj tryliard postow nie na temat.

Jest już taki wątek:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=83118

mariusz2704
23-06-2012, 22:41

Ja się dużo dowiedziałem z tego wątku o 5d3. W sumie to między innymi dzięki kolegom piszącym właśnie w tym wątku zdecydowałem się na ten aparat :p

xdream
24-06-2012, 13:38
Bo na tym poziomie sprzętowym bardziej istotna staje się szklarnia i kreatywność, co oczywiście wcale nie oznacza, że onaniści sprzętowi zachowywać będą wstrzemięźliwość :)

zaix
24-06-2012, 19:08
Nie zgodzę się. Pewnych rzeczy z tą matrycą nie zrobisz i tyle. Jeżeli kreatywność użytkownika polega na wyciskaniu z matrycy ostatnich soków to dla niego będą ograniczenia. Nie każdy to robi i potrzebuje-to inna kwestia.

Grzesiek_PL
24-06-2012, 23:50
Ooo widzę, że powracamy do tematyki DR :D

To powiem taką ciekawostkę, klikająć przycisk 'screen' na dxomark mamy wykresy w 1:1 a nie po przeskalowaniu do 8MPx, patrząc w 1:1 na D800 i D7000 (bardzo podobna wielkość piksela) D7000 ma większą dynamikę tonalną :O o 0,1EV :o

Czyli postępu nie ma w D800, powiększyli tylko stare dobre APS-C :mrgreen:

Patrząc na 5D III i 30D w 1:1 też brak większych różnic.
Tak więc można powiedzieć, że canon stoi jeszcze w 2004r jeśli chodzi o matryce, a nikon w 2010r :mrgreen:

Thomason2005
25-06-2012, 07:29
Patrząc na 5D III i 30D w 1:1 też brak większych różnic.
Tak więc można powiedzieć, że canon stoi jeszcze w 2004r jeśli chodzi o matryce, a nikon w 2010r :mrgreen:

Problem w tym, że obie puszki posiadam i ja widzę dużą różnicę w obrazie między tymi aparatami i nie wynika to jedynie z pełnej klatki.

Tak z ciekawości zapytam. Czemu Nikony zaczynają z ISO od 200?
Czyżby wynikało to z zastosowania "Highlight tone priority" już w standardzie?

I wracając już do Canona (5D III), jak często korzystacie z funkcji podbijania Dynamic Range (zwanej właśnie "Highlight Tone Priority" lub D+)?

Z informacji uzyskanych włączenie tej opcji powoduje wydobycie szczegółów z jasnych partii kosztem ubytku z ciemnych partii.

epicure
25-06-2012, 08:46
Tak z ciekawości zapytam. Czemu Nikony zaczynają z ISO od 200?
Czyżby wynikało to z zastosowania "Highlight tone priority" już w standardzie?

Teraz natywne iso w Nikonach zaczyna się od 100.

I wracając już do Canona (5D III), jak często korzystacie z funkcji podbijania Dynamic Range (zwanej właśnie "Highlight Tone Priority" lub D+)?

Nigdy, bo ta funkcja dotyczy tylko jpegów, których nie używam. Nagminnie jednak naświetlam rawy w taki sposób, aby w postprocesie osiągnąć taki efekt, jaki daje HTP (tyle że w dużo większym zakresie).

Z informacji uzyskanych włączenie tej opcji powoduje wydobycie szczegółów z jasnych partii kosztem ubytku z ciemnych partii.

Nie, z cieni nic nie ubywa. W przeciwnym razie nie miałoby to sensu.

Grzesiek_PL
25-06-2012, 13:42
Problem w tym, że obie puszki posiadam i ja widzę dużą różnicę w obrazie między tymi aparatami i nie wynika to jedynie z pełnej klatki.

Strzel fote na tej samej ogniskowej, tak na iso do 800, i popatrz w 1:1, ciekawe czy będą większe różnice ;)

woyd
26-06-2012, 06:36
Strzel fote na tej samej ogniskowej, tak na iso do 800, i popatrz w 1:1, ciekawe czy będą większe różnice ;)

Zdjęcia robi się po to, by oglądać je w całości, a nie detale pikseli. Różnica w jakości obrazka między np. 40D a 5D m2 jest kolosalna. Chciałem kiedyś robić reportaż na te 2 aparaty, ale po drugim razie sobie odpuściłem, z powodu różnic w jakości właśnie.

Thomason2005
26-06-2012, 07:43
Ja z kolei miałem ostatnio przypadek, kiedy musiałem wrócić do zdjęć robionych przed 4 laty. Miałem wtedy 30D i 350D oraz niezbyt jasne obiektywy (poza 50mm f1.8 nie miałem nic jaśniejszego niż f2.8). I powiem, że przy ISO800 były wyraźne szumy, a często brakowało i światła.
Dlatego jestem zachwyczony 5DIII (powrót do tematu wątku) i jego czułością (no powiedzmy ISO12800). Nawet jeśli szumi na wyższych czułościach, to nie doskwiera to bardzo. Można sporo wyciągnąć z cieni, ilość szczegółów jest naprawdę w porządku. Dodam, że nie mam dostrojonych szkieł. Przymierzam się do tego poprzez wyszukanie najszybszego rozwiązania.

latant
26-06-2012, 12:52
Dodam, że nie mam dostrojonych szkieł. Przymierzam się do tego poprzez wyszukanie najszybszego rozwiązania.

To do 5DIII trzeba dostrajać/kalibrować szkła? Czy ktoś z użytkowników kalibrował szkła i jakie?

woyd
26-06-2012, 14:07
To do 5DIII trzeba dostrajać/kalibrować szkła? Czy ktoś z użytkowników kalibrował szkła i jakie?

Żadnych, ani z mark 2, ani z mark 3.
I działa, da się robić zdjęcia ;-)

Thomason2005
26-06-2012, 14:11

Chodzi tu o dostrajania z poziomu puszki...nie w serwisie...

Jerzy
26-06-2012, 14:52
Może tym? Ktoś testował może?

http://www.reikan.co.uk/focal/index.html

Thomason2005
26-06-2012, 16:07
Znalazłem coś takiego:
http://www.skibek.pl/zts/2011/09/foccal-2-2xl-kolejna-odslona/
Teraz mam w planach pobawić się na 5DIII, a potem na 5DII i 7D.

shutter
26-06-2012, 18:30
Może tym? Ktoś testował może?

http://www.reikan.co.uk/focal/index.html

Zakupiłem jakiś miesiąc temu wersję Plus i były to dobrze wydane pieniądze. Kalibracja trzech korpusów (50D, 7D i 5D2) z dziesięcioma obiektywami zajęła mi jakieś dwie godziny, przy czym w większość czasu spędziłem na czytaniu książki :) Kalibracja 5D3 zajęła trochę więcej czasu, bo trzeba ręcznie wprowadzać wartości w ustawieniach mikro regulacji, co przy dodatkowo osobnej regulacji dla krótkiego i długiego końca zoomów, obskoczyłem w jakieś kolejne dwie godziny (niestety już bez lektury). Prawdopodobnie jak Canon opublikuje odpowiednie SDK, to dla 5D3 będzie dostępna regulacja automatyczna.
Efekty samej regulacji wyśmienite, AF trafia tam, gdzie potrzeba. Zaraz po regulacji miałem 2 tygodniową wyprawę do Włoch i Austrii, z której przywiozłem dosłownie kilka nie trafionych fot na prawie 4 tysiące zrobione. Przy okazji okazało się pod względem jakości obrazu obie piątki nie różnią się zbytnio, natomiast praca AF to zupełnie inna bajka.

Jerzy
26-06-2012, 19:14
Wielkie dzięki za odpowiedź,tak jak na razie SDK to wielki problem dla piszących oprogramowanie dla 5D Mk III.Nadal twierdzę że jedynym oprogramowaniem właściwie interpretującym RAW'y jest DPP.Inne programy albo nie obsługują wszystkich funkcji a kolory są niewłaściwie wyświetlane albo jak w DXO Optics 7.5 wrzucili profil MkIII razem z MkII...Ponieważ od wielu lat używam C1 Pro za radą innych użytkowników z forum Phase One do mojego Canona stosuję profil od Fuji X10.

amateur
26-06-2012, 20:58
Co wtedy jeżeli dla 24mm mamy na mikroregulacji -10 a dla 70mm +10 ?

Merde
26-06-2012, 21:10
Co wtedy jeżeli dla 24mm mamy na mikroregulacji -10 a dla 70mm +10 ?

Akurat w 5D mk3 mikrokalibrację można robić osobno dla skrajnych ogniskowych.

BAKS
26-06-2012, 23:08
czy do przycisku RATE można coś innego dopasować niż ochrona lub ocena bo te są wogóle zbędne

Docsbo
27-06-2012, 06:59
czy do przycisku RATE można coś innego dopasować niż ochrona lub ocena bo te są wogóle zbędne

AFAIK, Niestety nie.... :cry: dla mnie zmarnowany przycisk...

BAKS
27-06-2012, 10:25
całkiem zmarnowany - tak jakbym w lesie miał oceniać fotki

CC2
27-06-2012, 19:59
Zakupiłem jakiś miesiąc temu wersję Plus i były to dobrze wydane pieniądze. Kalibracja trzech korpusów (50D, 7D i 5D2) z dziesięcioma obiektywami zajęła mi jakieś dwie godziny, przy czym w większość czasu spędziłem na czytaniu książki :) Kalibracja 5D3 zajęła trochę więcej czasu, bo trzeba ręcznie wprowadzać wartości w ustawieniach mikro regulacji, co przy dodatkowo osobnej regulacji dla krótkiego i długiego końca zoomów, obskoczyłem w jakieś kolejne dwie godziny (niestety już bez lektury). Prawdopodobnie jak Canon opublikuje odpowiednie SDK, to dla 5D3 będzie dostępna regulacja automatyczna.
Efekty samej regulacji wyśmienite, AF trafia tam, gdzie potrzeba. Zaraz po regulacji miałem 2 tygodniową wyprawę do Włoch i Austrii, z której przywiozłem dosłownie kilka nie trafionych fot na prawie 4 tysiące zrobione. Przy okazji okazało się pod względem jakości obrazu obie piątki nie różnią się zbytnio, natomiast praca AF to zupełnie inna bajka.

Wygląda to rewelacyjnie . Chuba kupię
to coś ?
Dzięki

Be2
28-06-2012, 10:15
Mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich!

Mam Canona 5D Mark III i Nikona D800E już jakiś czas.
Pierwsze wrażenia były takie, że obie puszki mają swoje mocne strony. Obsługa inna, ale fajna w obu przypadkach, wysokie ISO – punkt dla Canona (na podstawie nieskalowanych i nieodszumianych plików). AF wydaje się podobny, chociaż miałem jeden przypadek, że w beznadziejnych warunkach Mark III wyłożył się tam gdzie D800E, a nawet D7000 łapały ostrość.
Wrzucam dwa niedoświetlone sampelki podobnej sceny - jeden z D800E, drugi dla porównania z 5D Mark III.
http://sendfile.pl/182860/Sample.rar
Nie jest to kontrolowany test - podobne warunki, ale inne ujęcie, ISO i pozostałe parametry ekspozycji, ale daje jakiś pogląd na to co można wyciągnąć z cieni z obu aparatów. Tutaj Canon jak wiadomo przegrywa.
Po trochę dłuższym użytkowaniu w ogólnym porównaniu dla mnie dalej jest remis. Ergonomia bardziej mi odpowiada w Canonie, np robiąc zdjęcia w manualu wygodniej mi się obsługuje 5D bo prawą ręką zmieniam wszystkie parametry i robi się to równie wygodnie w orientacji poziomej i pionowej. W D800E nie bardzo odpowiada mi rozmieszenie przycisku ISO (tak wiem, jest autoISO). Wygodniej też porusza mi się po menu Canona. Wielki plus dla Nikona (Sony) to świetna matryca, możliwość wyciągania z cieni czasem się przydaje..
AF nadal wydaje mi się nieco lepszy w Nikonie, ale to jeszcze muszę potwierdzić.
Ogólnie mam bardzo pozytywne wrażenia z użytkowania obu puszek.

Czacha
28-06-2012, 10:20
Czy roznice w AF nie wynikaja z tego ze Nikon ma lampkę wspomagającą ustawianie ostrosci? ;)

Be2
28-06-2012, 10:40
Lampkę wspomagającą mam wyłączoną. Nie lubię jak mi coś pobłyskuje ;)
Różnice dotyczą bardziej dynamicznych scen, ale narazie bym je zignorował dopóki nie przetestuję szybszych szkieł.

Kolekcjoner
28-06-2012, 12:11
A za jakim szkłami używasz piątki?

zaix
28-06-2012, 13:00
Czy roznice w AF nie wynikaja z tego ze Nikon ma lampkę wspomagającą ustawianie ostrosci?

Z dotychczasowych doświadczeń (dawnych z Nikona) obecnych z Canona stwierdzam, że lampka działała cuda, do tego stopnia, iż czasem wydawało mi się, że na tym głównie polega przewaga AF w Nikonie :). Wiadomo, że tak nie jest ale to małe światełko na prawdę bardzo dużo daje w trudnych warunkach. Patent prostu jak drut a w zasadzie umożliwia niemożliwe. Genialne rozwiązanie.

Co do wyciągania z cieni itp, od strony software'wej -nie wiem jak wam ale mnie proces z LR4 2012 średnio podchodzi. Fill light to było narzędzie o algorytmie, którego brakuje w procesie 2012. W wielu przypadkach trzymam się procesu z 2010 z fill light. Nie ma opcji żeby uzyskać ten efekt w 2012. Trochę pobuszowałem w sieci i taka opcji niestety nie istnieje.

Co do sampli od be2: Różnica jest kolosalna według mnie. Nie wspominam nawet, że na Nikonie jest ISO 500 w Canonie 100, to nie ma znaczenia. Tak czy siak warto zerknąć, choćby z ciekawości dla niektórych.

epicure
28-06-2012, 13:09
Co do wyciągania z cieni itp, od strony software'wej -nie wiem jak wam ale mnie proces z LR4 2012 średnio podchodzi. Fill light to było narzędzie o algorytmie, którego brakuje w procesie 2012. W wielu przypadkach trzymam się procesu z 2010 z fill light. Nie ma opcji żeby uzyskać ten efekt w 2012. Trochę pobuszowałem w sieci i taka opcji niestety nie istnieje.

Jest shadows i blacks, które razem działają tak jak fill light, tylko kolory się tak nie rozjeżdżają. Za to stare clarity podobało mi się bardziej. Działało jak structure w oprogramowaniu Nik, a teraz działa jak filtr dramatyczna tonacja w Olympusach.

Be2
28-06-2012, 13:10
Najbliższe porównanie jakie mogłem zrobić było w oparciu o 50mm Canona i Nikona, obie bez silniczka. Wiem beznadzieja do tego typu porównań, ale akurat tylko takie ogniskowe miałem identyczne. W weekend będę miał chwilę czasu i pomęczę piątkę z kilkoma stałkami L-kami, to powinno dać już nieco lepszy pogląd nt AFa. Po weekendzie dam znać jak się sprawują.

zaix
28-06-2012, 13:53
Jest shadows i blacks, które razem działają tak jak fill light, tylko kolory się tak nie rozjeżdżają. Za to stare clarity podobało mi się bardziej. Działało jak structure w oprogramowaniu Nik, a teraz działa jak filtr dramatyczna tonacja w Olympusach.

Nie działają tak samo i nie uzyskasz tego efektu. Spójrz na histogram chociaż. Fill light nie został podzielony na shadows i blacks-spójrz na histogram wybierając fill light w 2010, shadow i blacks w 2012 , spójrz za jakie przedziały odpowiada każda funkcja (histogram w LR podświetla przedział). Inna sprawa to sposób w jaki funkcja działa i algorytm. Jest inaczej. Pewnego efektu nie osiągniesz. W 2010 mogłeś zwiększysz FL i Blacks. W 2010 skoro twoim zdaniem ciągniesz Shadows i Blacks (tu na -) jako "fill light" to nie dodasz potem blacks na + bo stracisz efekt. Ciężko mi to wytłumaczyć w każdym razie nowy proces nie pozwala na pewne efekty. Tak jakby fill light 2010 miał zaimplementowany clarity z 2012 w sobie, a dodatkowo można dobić było dobić clarity w 2010.
Krótka dyskusja http://forums.adobe.com/message/4241119#4241119

Kolekcjoner
28-06-2012, 16:51
Wiem beznadzieja do tego typu porównań, ....

Nie da się zaprzeczyć .......:cool:. Szkoda IMHO czasu na takie porównania.

jan pawlak
28-06-2012, 17:45
Czy znany jest jakis sposób aby w 5D3 (5D2) w obliczeniach ekspozycji uwzględniany był fakt że w podłaczonym obiektywie jest aktywna stabilizacja ?

jp

CC2
10-07-2012, 18:58
Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z porogramem do kalibracji szkieł ?

Thomason2005
11-07-2012, 15:25
Czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z porogramem do kalibracji szkieł ?

na pewno trzeba mieć na to czas ;).
Mam ten program, ale na razie udało się sprawdzić tylko jedno szkło na mrkIII. Przy słabym świetle wyszło mi +4, przy dobrym świetle -4 i mniejsze rozjazdy między poszczególnymi próbkami. Muszę jeszcze zrobić jeden test na potwierdzenie tego.
Piszę tu o czasie, gdyż o ile przy mrkIII wystarczyło jedynie zmieniać ręcznie AF Microadjustment (póki nie wyjdzie nowa wersja Focal), o tyle przy mrkII program mi się krzaczył przy ustawianiu targetu. Straciłem na to ponad godzinę. Problem jest niestety po stronie oprogramowania i nie zawsze działa prawidłowo sprawdzanie środka. Trzeba tą funkcjonalność wyłączyć w ustawieniach. Programiści z Raikan naprawią to przy nowszej wersji.

woyd
11-07-2012, 15:28
Ma ktoś może info kiedy w końcu doczekamy się aktualizacji Pocketów? Minęły wszystkie chyba terminy, które deklarowali :-(

shutter
11-07-2012, 16:40
na pewno trzeba mieć na to czas ;).
Mam ten program, ale na razie udało się sprawdzić tylko jedno szkło na mrkIII. Przy słabym świetle wyszło mi +4, przy dobrym świetle -4 i mniejsze rozjazdy między poszczególnymi próbkami. Muszę jeszcze zrobić jeden test na potwierdzenie tego.
Piszę tu o czasie, gdyż o ile przy mrkIII wystarczyło jedynie zmieniać ręcznie AF Microadjustment (póki nie wyjdzie nowa wersja Focal), o tyle przy mrkII program mi się krzaczył przy ustawianiu targetu. Straciłem na to ponad godzinę. Problem jest niestety po stronie oprogramowania i nie zawsze działa prawidłowo sprawdzanie środka. Trzeba tą funkcjonalność wyłączyć w ustawieniach. Programiści z Raikan naprawią to przy nowszej wersji.

Na podobny zestaw (5D3, 5D2, 7D, 50D i 10 obiektywów) program wywalił mi się raz i z raz utracił komunikację z puszką (już nie pamiętam którą), gdzie trzeba było odpiąć od kompa, ale tu podejrzewam komunikację USB (używam aktywnego przedłużacza). Z rozpoznawaniem celu nigdy nie miałem problemu.

Thomason2005
11-07-2012, 16:56
Na podobny zestaw (5D3, 5D2, 7D, 50D i 10 obiektywów) program wywalił mi się raz i z raz utracił komunikację z puszką (już nie pamiętam którą), gdzie trzeba było odpiąć od kompa, ale tu podejrzewam komunikację USB (używam aktywnego przedłużacza). Z rozpoznawaniem celu nigdy nie miałem problemu.

A którą wersję softu masz, bo mi programiści przyznali się do tego, że obecna wersja ma problem i poradzili, że by "search target centre" wyłączyć.
Muszę sprawdzić jeszcze, czy nic nie rusza się w czasie wykonywania testów (chociażby minimalnie statyw).

shutter
11-07-2012, 19:07
Focala używam w tej chwili w wersji 1.4.3.105 (dostępna jest 1.4.4.107). Aparat ze zdjętym gripem na dosyć ciężkim Manfrotto 055CB z głowicą 029 Mk2, plansza na ścianie (ta na pewno się nie rusza). Jutro wybiorę się w teren, żeby sprawdzić jakie ustawienia wyjdą przy lepszym świetle, bo do tej pory kalibrowałem przy 8-9EV (tak wiem, że mało) i przy właściwych odległościach, bo do tej pory miałem max 3.5 metra dystansu do dyspozycji. Ale mimo nie spełnienia do końca prawidłowych warunków (sprzęt kalibrowałem w przededniu dłuższego wyjazdu), ustawienia się sprawdziły.

mariusz2704
12-07-2012, 12:49
Ma ktoś może info kiedy w końcu doczekamy się aktualizacji Pocketów? Minęły wszystkie chyba terminy, które deklarowali :-(

Też czekam na jakieś wiadomości :sad:

piotrr
12-07-2012, 13:02
Pytanie do kolegow testujacych dobiegaczkę: czy miewacie problem na strefowym AFie? Przerobilem już 3 body i każde miało mniejszy lub większy problem na strefowym. Co ciekawe, korzystając z punktowego sposobu trafien było praktycznie 100%.

MartyMcFly
13-07-2012, 22:06
Zauważyłem dokładnie to samo, przy strefowych trybach aparat dłużej myśli, do tego często się myli.

CC2
15-07-2012, 18:56
Zauważyłem dokładnie to samo, przy strefowych trybach aparat dłużej myśli, do tego często się myli.

Czyli kolejna poprawka!

Czacha
15-07-2012, 18:59
Ale to normalka. Stare poczciwy EOS 3 wolniej pracowal gdy stosowalo sie pelen zakres pol AF. A czy sie myli? Nie, po prostu ustawia ostrosc w innym miejscu niz my bysmy chcieli ;)

KrzysiekT
16-07-2012, 14:56
Czy ktoś wie kiedy Vertax E11 będzie w Polsce (zamiennik gripa do 5D3)? Nie za bardzo uśmiecha mi się zamawiać z Chin, przydało by się szybko gripa zdobyć.

Canion
16-07-2012, 15:05
jak tam obecnie sytuacja z zakupem mkIII .kto jest aktualnie top forum deal;-) ?

Goomis
17-07-2012, 17:43
jak tam obecnie sytuacja z zakupem mkIII .kto jest aktualnie top forum deal;-) ?

Jak bym miał teraz kupować to bym wziął w Euro. Jakieś 150-200zł drożej niż można wyrwać od sprawdzonych i dobrych sprzedawców, ale za to raty 0%. A te 150-200zł to nie jest nawet 2% ceny aparatu. Jak na moje to naprawdę dobra oferta.

latant
17-07-2012, 18:29
Jak bym miał teraz kupować to bym wziął w Euro. Jakieś 150-200zł drożej niż można wyrwać od sprawdzonych i dobrych sprzedawców, ale za to raty 0%. A te 150-200zł to nie jest nawet 2% ceny aparatu. Jak na moje to naprawdę dobra oferta.

Zaciekawiła mnie tak niska różnica i sprawdziłem w EURO 12.600 zł a u sprawdzonego sprzedawcy na allegro 11.400 zł, więc wychodzi różnica 1.200 zł :?

pawelo1
17-07-2012, 18:53
tak tylko że jak ktoś nie ma od razu prawie 12 tyś zł to na raty u takiego tipa nie kupi

Czacha
17-07-2012, 19:04
zdaje sie ze w sklepie 12tys tez ot tak hop siup na raty nie dadza. raty na dowod sa do ok 4-5tys. potem zaczyna sie papierologia ..

MC_
17-07-2012, 19:05
Ale mając w miarę dochody nie jest to trudne.
A w takim FJ dla przykładu, to rady są wysokie jak Himalaje.

allxages
17-07-2012, 20:06
Kiedy statystycznie cena powinna coś spaść po wejściu na rynek? Nie mam ciśnienia na zakup, ale jednej opcji mi brakuje w stosunku do 5D2 i tak się zastanawiam czy nie zamienić. Z drugiej strony, nie jest to aż tak ważne i w sumie jak miałbym zaoszczędzić powiedzmy - 2000 zł to chętnie poczekam i pół roku na lekko ;)

pawelo1
17-07-2012, 20:41
tego to chyba nikt nie wie kiedy cena spadnie o te 2000 zł prócz marketingowców i inżynierów z canona którzy zapewne mają jakieś nowe zabawki zaplanowane tylko je wdrożyć do produkcji. Firmy to między sobą uzgadniają a to canon a później nikon i tak koło się zamyka. To samo z prockami intel i amd jedni i drudzy wiedzą co mają w planach i między sobą tylko ustalają kto wypuści jako pierwszy a zaplanowane dużo wcześniej a tylko czekają aż rynek się nasyci i zejdą stany magazynowe. Myśle że do końca roku już powinniśmy zobaczyć spadek cen na tym body z 800-1200 zł. W tej chwili to ceny są troche sztucznie windowane bo nowość. Ceny body szybciej spadają jak i wychodzą nowe niż obiektywów np. Fajnie by było jakby o te 2000 zł spadła cena do grudnia, ale raczej to jest nierealne.

gadget_zary
18-07-2012, 08:43
pawelo1 - patrząc na ceny 5dII i 7d to jakoś wątpie, że ceny spadną do końca roku. Jak już to będą się wahać o te 500 zł w zależności od kursu walut, bo po co obniżać cenę jak popyt jest i pewnie będzie a żadnej póki co alternatywy nie ma. + Patrząc na plotki o wypuszczeniu "amatorskiego" FF w cenie ok. 2000$ to wątpie, żeby canon obniżył cenę.

MC_
18-07-2012, 08:45
Co prawda nie wiem co te ceny będą robić o 500 zł ;) ale również jakoś nie wydaje mi się, aby ceny spadły wyraźniej.

adino
18-07-2012, 08:58
ja też zwątpiłem że cena szybko spadnie, zresztą podobnie było z Mk II też wszyscy liczyli i liczyli a z czasem jego cena nawet rosła chyba :)

dlatego ja kupuje teraz :P

becekpl
18-07-2012, 09:10
to może jakiś grupon zróbmy;)
w końcu dla grupy swoich największych fanów C mógłby dać spory upust:idea:
ja mam co prawda zamówiony ale jakby cena zeszła....

michael_key
18-07-2012, 09:15
Ceny nie spadną, co najwyżej promocje świąteczne z 200-300zł na święta w grudniu :-)

Canion
18-07-2012, 10:07
Zaciekawiła mnie tak niska różnica i sprawdziłem w EURO 12.600 zł a u sprawdzonego sprzedawcy na allegro 11.400 zł, więc wychodzi różnica 1.200 zł :?

którego sprzedawcę masz na myśli? jest na CB?

mariusz2704
18-07-2012, 10:55
ja też zwątpiłem że cena szybko spadnie, zresztą podobnie było z Mk II też wszyscy liczyli i liczyli a z czasem jego cena nawet rosła chyba :)

dlatego ja kupuje teraz :P

Pewnie, że raczej nie spadną bo niby dlaczego ?? Dobry sprzęt to i tak każdy kupi kto ma zamiar zmienić z 5d2. A Ci co czekają do przyszłego roku i tak kupią w podobnej cenie bo canon i jak każdy sprzedawca wie, że i tak przyjdą i kupią :D Przynajmniej tak mi się wydaje i ja bym tak zrobił gdybym był sprzedawcą.

MC_
18-07-2012, 10:58
Tym bardziej, że Mk II jest nadal produkowany...

KrzysiekT
18-07-2012, 11:01
Myślę, że spadek cen o około 1000 zł jest raczej nierealny - ta puszka wciąż jest świeża, liczyłbym na to dopiero rok po premierze. Dodatkowo wpływ na cenę mają kursy walut, a tutaj jestem niestety pesymistą.

Raideur
18-07-2012, 11:12
Kiedy statystycznie cena powinna coś spaść po wejściu na rynek? Nie mam ciśnienia na zakup, ale jednej opcji mi brakuje w stosunku do 5D2 i tak się zastanawiam czy nie zamienić. Z drugiej strony, nie jest to aż tak ważne i w sumie jak miałbym zaoszczędzić powiedzmy - 2000 zł to chętnie poczekam i pół roku na lekko ;)

Poczekaj jeszcze poltora i ci sprzedam moj wyjdzie cie jeszcze taniej ;)

candar
18-07-2012, 12:36
Kochani :) Mam pytanie odnośnie współpracy z 5D mkIII YongNuo ST-E2 oraz Pixel Knight TR-332. Wstępne próby wykazały brak synchronizacji błysku. Z góry dziękuję za Wasze opinie w tej sprawie, może ktoś próbował zgrać ww. sterowniki z 5D mkIII?

Merde
18-07-2012, 12:56
to może jakiś grupon zróbmy;)

Jestem 'za'! Canon najpierw podniesie cenę o 100%, a potem da nam rabat 50% i wszyscy będą zadowoleni :-)

Goomis
18-07-2012, 13:23

Mamy chyba inne pojęcie "sprawdzonego sprzedawcy".
Są 3 oferty na tym poziomie cenowym. U jednego z nich bym na 100% nie kupił, u drugiego może bym się zastanawiał, a u trzeciego w świetle ostatnich wydarzeń tu na forum kupowanie jest już "niemodne", bo jak się ktoś tutaj dowie to zostaniesz wyzwany od najgorszych oszustów (i to publicznie) i naślą na Ciebie wszystkie Urzędy Państwowe :p

Ja mam tylko jednego sprawdzonego sprzedawcę. Ba nawet mam rabat za stałego klienta (przynajmniej ostatnio tak mówił :D ) więc sądzę, że poza allegro itd. miałbym i pewnie z 400-500 taniej niż w EURO. Różnica jest taka, że tutaj muszę wywalić 12k z miejsca a tam mam ładnie rozłożone.

zdaje sie ze w sklepie 12tys tez ot tak hop siup na raty nie dadza. raty na dowod sa do ok 4-5tys. potem zaczyna sie papierologia ..

Jak się bierze na firmę to jest dziecinnie proste. 3 odcinki ZUSu, jak się pani pyta jakie masz dochody miesięcznie to możesz jej powiedzieć cokolwiek (np. rzucisz 8tys.) i dostajesz raty od ręki praktycznie. Jeden minus jest taki, że nie dostaniesz faktury na firmę więc nie odliczysz VAT/nie wrzucisz w koszta. Ale na to podobno też jest sposób.

Pinto
18-07-2012, 16:16
Jeden minus jest taki, że nie dostaniesz faktury na firmę więc nie odliczysz VAT/nie wrzucisz w koszta.
A z jakiej racji nie dostaniesz faktury? Przy sprzedaży na raty wystawia się rachunek, a faktura jest również rachunkiem.

Canion
18-07-2012, 16:58
czy w związku z powyższymi opiniami należy rozumieć, iż obecnie najsolidniejszym sprzedawca sprzętu marki Canon jest Euro rtv agd?? zaiste dziwne czasy nastały. choś w sumie mkII też u nich kupiłem.

latant
18-07-2012, 17:49
którego sprzedawcę masz na myśli? jest na CB?

tu jest link (http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/nowart-tanio-i-szybko-29807/index26.html), żeby tak wprost nie uprawiać reklamy

- - - Updated - - -

Mamy chyba inne pojęcie "sprawdzonego sprzedawcy".
Są 3 oferty na tym poziomie cenowym. U jednego z nich bym na 100% nie kupił, u drugiego może bym się zastanawiał, a u trzeciego w świetle ostatnich wydarzeń tu na forum kupowanie jest już "niemodne", bo jak się ktoś tutaj dowie to zostaniesz wyzwany od najgorszych oszustów (i to publicznie) i naślą na Ciebie wszystkie Urzędy Państwowe :p

Ja mam bardzo dobre wrażenia i je tu przedstawiam, oczywiście nie wiem czy piszemy o tej samej osobie, ciągle te niedomówienia. Proponuję nie ciągnąć tego tematu, przedstawiłem to co widziałem a każdy może to widzieć inaczej :wink:

Goomis
18-07-2012, 19:18
A z jakiej racji nie dostaniesz faktury? Przy sprzedaży na raty wystawia się rachunek, a faktura jest również rachunkiem.

Było dziesiątki razy na tym forum. Raty 0% dotyczą tylko osób prywatnych więc nie dostaniesz faktury na firmę, albo nie dostaniesz rat 0% tylko normalnie oprocentowane.

czy w związku z powyższymi opiniami należy rozumieć, iż obecnie najsolidniejszym sprzedawca sprzętu marki Canon jest Euro rtv agd?? zaiste dziwne czasy nastały. choś w sumie mkII też u nich kupiłem.

A ktoś tak napisał? Moim zdaniem na dzień dzisiejszy mają najkorzystniejszą ofertę ponieważ nie mają drożej niż zaufani sprzedawcy sprzętu foto i w dodatku można mieć sprzęt na raty 0%

tu jest link (http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/nowart-tanio-i-szybko-29807/index26.html), żeby tak wprost nie uprawiać reklamy

- - - Updated - - -

Ja mam bardzo dobre wrażenia i je tu przedstawiam, oczywiście nie wiem czy piszemy o tej samej osobie, ciągle te niedomówienia. Proponuję nie ciągnąć tego tematu, przedstawiłem to co widziałem a każdy może to widzieć inaczej :wink:

Tak mówimy o tej samej osobie. Oczywiście nie ma obowiązku czytać całego forum. Nie będę dawał linka bo ten temat to połączenie groteski, prywatnej vendetty, masy bzdur, wylewania żółci, wyzwisk i bezpodstawnych oskarżeń.
Jak kogoś interesuje to może poszperać w hydeparku, jest dosyć na wierzchu.

allxages
18-07-2012, 20:12
Jeden minus jest taki, że nie dostaniesz faktury na firmę więc nie odliczysz VAT/nie wrzucisz w koszta. Ale na to podobno też jest sposób.

Tak. To się leasing nazywa. Kurde Goomis jak czytam te Twoje wpisy o prowadzeniu działalności to z dobrego serca radzę Ci, zainwestuj w księgową, bo jak będziesz miał kontrolę to może być krucho ;)

Goomis
18-07-2012, 20:21
Tak. To się leasing nazywa. Kurde Goomis jak czytam te Twoje wpisy o prowadzeniu działalności to z dobrego serca radzę Ci, zainwestuj w księgową, bo jak będziesz miał kontrolę to może być krucho ;)

Przeczytaj pierwsze 2 zdania z mojego posta wyżej. Raty 0% w Euro nie są dawane na firmę. A księgową mam od początku, nie bój nic :D

Kuba1
18-07-2012, 20:44
Kochani :) Mam pytanie odnośnie współpracy z 5D mkIII YongNuo ST-E2 oraz Pixel Knight TR-332. Wstępne próby wykazały brak synchronizacji błysku. Z góry dziękuję za Wasze opinie w tej sprawie, może ktoś próbował zgrać ww. sterowniki z 5D mkIII?Mam Knight'y i nie banglają z Mk3 - po wciśnięciu spustu do połowy, zapala się na stałe niebieska dioda, która normalnie sygnalizuje miganiem, że jest komunikacja z odbiornikiem (na innym body). Z tym, że moje Knight'y nie miały w ogóle opcji 5d, mimo że wg. instrukcji powinna być. Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą w sklepie w którym je kupiłem i poradził mi żebym oddał na reklamację z tego powodu. Tak zrobię i serwisant/producent jakoś się będzie musiał ustosunkować do tej niezgodności. Może coś nowego z tego przy okazji wyniknie. A jak nic nie wyjdzie to po prostu wystawię gdzieś na sprzedaż, mam je w idealnym stanie.

skydiver
18-07-2012, 21:22
Taka reklamacja na pewno zostanie uznana. Ja też reklamowałem knighty z powodu braku współpracy z 5d mkI (na mk II działały bez problemów)- no i miałem do wyboru gotówka lub zamiana na pixel king. Wziałem pixel king i współpracują idealnie z mk I oraz II (podobno również z mk III) - żadny zawiech i do tego mają wspomaganie AF.

Mam Knight'y i nie banglają z Mk3 - po wciśnięciu spustu do połowy, zapala się na stałe niebieska dioda, która normalnie sygnalizuje miganiem, że jest komunikacja z odbiornikiem (na innym body). Z tym, że moje Knight'y nie miały w ogóle opcji 5d, mimo że wg. instrukcji powinna być. Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą w sklepie w którym je kupiłem i poradził mi żebym oddał na reklamację z tego powodu. Tak zrobię i serwisant/producent jakoś się będzie musiał ustosunkować do tej niezgodności. Może coś nowego z tego przy okazji wyniknie. A jak nic nie wyjdzie to po prostu wystawię gdzieś na sprzedaż, mam je w idealnym stanie.

Kuba1
18-07-2012, 22:01
Taka reklamacja na pewno zostanie uznana. Ja też reklamowałem knighty z powodu braku współpracy z 5d mkI (na mk II działały bez problemów)- no i miałem do wyboru gotówka lub zamiana na pixel king. Wziałem pixel king i współpracują idealnie z mk I oraz II (podobno również z mk III) - żadny zawiech i do tego mają wspomaganie AF.
Twój przypadek jest przecież uznaniem reklamacji - sam również chętnie powybierałbym miedzy gotówką a Pixel-Kingami, ze wskazaniem na te drugie ;). Ja potrzebuję działające wyzwalacze, a nie wojenkę z dystrybutorem, więc liczę że dojdziemy do porozumienia.

Kuba1
18-07-2012, 22:35
No to się popisałem czytaniem ze zrozumieniem :D. Dodałem sobie "nie" do pierwszego zdania Twojej odpowiedzi. W takim razie z Twoim poparciem, tym bardziej liczę na sensowne załatwienie sprawy. ;)

Ooo, już się nie łączą posty automatycznie, a nie mogłem już edytować poprzedniego.

raado
18-07-2012, 23:53
Wziałem pixel king i współpracują idealnie z mk I oraz II (podobno również z mk III) - żadny zawiech i do tego mają wspomaganie AF.
Z mk III Kingi działają bez zarzutu

woyd
19-07-2012, 05:58
Było dziesiątki razy na tym forum. Raty 0% dotyczą tylko osób prywatnych więc nie dostaniesz faktury na firmę, albo nie dostaniesz rat 0% tylko normalnie oprocentowane.

A nie do końca prawda. Dostanie się fakturę na firmę przy ratach 0% jeśli nazwisko kupującego jest w nazwie firmy. Kupowałem tak tablet na raty i ponieważ spełniam ten warunek - dostałem fakturę w MM bez problemu.

MC_
19-07-2012, 07:44
Dokładnie tak. Kolega ze 2 lata temu kupował na raty Mk II i oczywiście dostał fakturę na DG.

Czacha
19-07-2012, 09:58
Kiedys nie bylo problemu sprzedac na raty i wystawic faktury - sam tak robilem pracujac w FJ. Z tego co wiem obecnie nie ma juz takiej mozliwosci. Glupie, bo niby sprzedawca nie moze odmowic wystawienia faktury .. ;)

Goomis
19-07-2012, 10:25
A nie do końca prawda. Dostanie się fakturę na firmę przy ratach 0% jeśli nazwisko kupującego jest w nazwie firmy. Kupowałem tak tablet na raty i ponieważ spełniam ten warunek - dostałem fakturę w MM bez problemu.

No to jest bardzo dobra wiadomość. Tym bardziej, że zmiana nazwy jest bezpłatna i załatwia się to jednym drukiem.
Ale to też może zależeć od sklepu i ich wewnętrznych zasad. W MM tak jest ale np. w Euro RTV może nie koniecznie? Bo chyba nie jest to ustalone prawnie, prawda?

hercle
19-07-2012, 12:46
Nie ma problemu z zakupem na raty i wystawieniem faktury w MediaMarkt i Media Expert - rozeznawałem się w temacie ostatnio przymierzając się do zakupu. W Euro AGD natomiast nie wystawią faktury do zakupu na raty.

Inna kwestia to to, że ceny mają złodziejskie. Te 0% należałoby rozumieć na zasadzie "koszty rat wliczamy w cenę sprzętu". Raty 0% są możliwe do wzięcia też na określonych zasadach tj. 10 rat dla MediaMarkt, 4 raty dla Media Expert lub inne zasady aktualnej promocji. Wszelkie inne ilości rat są normalnie oprocentowane i to oprocentowane stawką złodziejską. W moim przypadku przy zakupie aparatu za 13,5tyś. łączna kwota spłaty wynosiła 23tyś! Do tego powyżej jakiejś kwoty konieczne jest wykupienie ubezpieczenia. Zaiste nie dla idiotów... Lepszym rozwiązaniem jest wzięcie kredytu gotówkowego u "Chucka Norrisa". Oczywiście doliczą swoje opłaty (~15% dla 36 rat) ale da się z tym żyć.

luc
19-07-2012, 12:53
W przypadku gotówki pomyślałbym o zakupie w Euro przez ich sklep www - przy płaceniu przez Alior Sync dochodzi 5% zwrotu, więc 600 pln zostaje w kieszeni.

pawelo1
19-07-2012, 13:05
zgadzam się z tym tylko że akurat mowa była o body 5DIII w sklepie euro, który na raty kosztuje tyle samo co za gotówke. A zobacz jak są inne ceny w sklepie euro sprzetu foto obiektywów np. to już raty są wliczone w produkt i wychodzi więcej o nawet 1500 zł niż by brać za gotówke. To się zgadzam raty są w liczone w sprzęt to jest normalne i każdy chyba rozsądny człowiek o tym wie i na to trzeba uważać dużo osób się na to nabiera nie przeliczając sobie tego nawet.

zaix
19-07-2012, 13:08
Czy ktoś z was próbował strzelać w Live View przez oprogramowanie Canona? Mi się za każdym razem wiesza i nie mogę wyjść z programu, na korpusie cały czas informacja "busy".

latant
19-07-2012, 13:26
No to jest bardzo dobra wiadomość. Tym bardziej, że zmiana nazwy jest bezpłatna i załatwia się to jednym drukiem.
Ale to też może zależeć od sklepu i ich wewnętrznych zasad. W MM tak jest ale np. w Euro RTV może nie koniecznie? Bo chyba nie jest to ustalone prawnie, prawda?

Dz.U.2011.68.360
rozporządzenie z dnia 28 marca 2011 r.
Zwrot podatku niektórym podatnikom, wystawianie faktur, sposób ich przechowywania oraz lista towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług.
§ 15. 1. Nabywca towaru lub usługi, który otrzymał fakturę lub fakturę korygującą zawierającą pomyłki dotyczące jakiejkolwiek informacji wiążącej się zwłaszcza ze sprzedawcą lub nabywcą lub oznaczeniem towaru lub usługi, z wyjątkiem pomyłek w pozycjach faktury określonych w § 5 ust. 1 pkt 6-12, może wystawić fakturę nazwaną notą korygującą.

Mówiąc krótko jest paragraf na to :grin: Eentulanie wystawca faktury zawsze może wystawić fakturę korygującą na dane nabywcy.

woyd
20-07-2012, 05:30
Raty 0% są możliwe do wzięcia też na określonych zasadach tj. 10 rat dla MediaMarkt, 4 raty dla Media Expert lub inne zasady aktualnej promocji. Wszelkie inne ilości rat są normalnie oprocentowane i to oprocentowane stawką złodziejską.

Nie wiem skąd masz takie, informacje. Ja sprzęt o wartości ok. 2 tys. wziąłem na 15 rat, a mogłem max. na tyle, na ile aktualnie była promocja. Było to pół roku temu. Kwestia faktury była przy wyborze rat tematem drugorzędnym, który obsługę banku w ogóle nie interesował.

hercle
20-07-2012, 08:25
Nie wiem skąd masz takie, informacje.

"rozeznawałem się w temacie ostatnio przymierzając się do zakupu."

Takie były możliwości we wspomnianych sklepach na moment zakupu (miesiąc temu). Myślę, że ilość rat na jaką można rozłożyć spłatę to kwestia zależna od promocji na daną chwilę.

Kuba1
20-07-2012, 17:55
Czy ktoś z was próbował strzelać w Live View przez oprogramowanie Canona? Mi się za każdym razem wiesza i nie mogę wyjść z programu, na korpusie cały czas informacja "busy".Noo, ja sprawdzałem. Bezproblemowo działa u mnie na Win7/64 zarówno 5D3 jak i 550D. Wszystko, włącznie z uruchamianiem LV, ostrzeniem, ustawianiem WB, filmowaniem i jakimiś jeszcze ustawieniami aparatu robiłem z poziomu komputera - bez dotykania body. Po prostu łączę aparat z kompem przez usb i włączam go (aparat). Reszta w EOS Utility.

Be2
23-07-2012, 13:47
Przy testach AFa w gorszym oświetleniu zauważyłem, że Servo ma problemy żeby ustawić ostrość, ale jak się przestawi na One Shot to skuteczność znacznie się zwiększa. Zauważyliście podobną zależność?

zaix
23-07-2012, 17:16
OK. Dzięki. U mnie w końcu też zaczęło działać, nie wiem czego to była kwestia.

Qbańczyk
24-07-2012, 17:00
Czy w 5dIII jest opcja przełączenia się w tryb Crop ? jak w D800 w DX ?

Thomason2005
24-07-2012, 19:51
Czy w 5dIII jest opcja przełączenia się w tryb Crop ? jak w D800 w DX ?

Nie. Nie ma. Niestety

Qbańczyk
25-07-2012, 10:56
Nie. Nie ma. Niestety

Szkoda...

MC_
25-07-2012, 11:02
A co to za problem wyciąć na komputerze?

Qbańczyk
25-07-2012, 14:19
A co to za problem wyciąć na komputerze?

Bardziej idzie mi o "przedłużenie" sobie obiektywu

MC_
25-07-2012, 14:22
Nic nie przedłużasz. Efekt jest dokładnie ten sam czy wycropujesz w komputerze czy aparat zrobi to za Ciebie.

adino
26-07-2012, 08:24
hej słuchajcie mam pytanko do Was użytkowników tego aparatu

Dzisiaj mam okazję kupić aparacik ale sprzęt jest kupiony u sąsiadów jest nowy ale nie wiem kiedy był kupowany(dzisiaj się dopytam) a słyszałem coś o jakiś poprawkach robionych w nowych 5...

czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy ten aparat był wyprodukowany już z tymi poprawkami?? np. od jakiegoś numeru seryjnego albo jakiejś daty produkcji??

vojtekk
26-07-2012, 08:39
Aparaty 5DIII które maja 1 lub 2 na 6 miejscu numeru seryjnego, nie mają wklejonej taśmy (przepuszczanie światła z LCD). Temat już był poruszany.

rauf
26-07-2012, 09:39
W przypadku gotówki pomyślałbym o zakupie w Euro przez ich sklep www - przy płaceniu przez Alior Sync dochodzi 5% zwrotu, więc 600 pln zostaje w kieszeni.

5% cashback mają od każdej kwoty/zakupu w necie?? Aż spuchnę jak faktycznie, bo za stary jestem żeby numerków podawanych przez banki nie dzielić przez co najmniej 4...

jotes25
26-07-2012, 09:49
5% cashback mają od każdej kwoty/zakupu w necie?? Aż spuchnę jak faktycznie, bo za stary jestem żeby numerków podawanych przez banki nie dzielić przez co najmniej 4...

Do 25 tys. na miesiąc.

becekpl
26-07-2012, 09:55
rejestrował ktoś w aparacie akumulatory? ma to jakiś sens?

candar
26-07-2012, 15:53
Odnośnie zmiany parametrów ekspozycji przy bardzo ciemnych scenach, w wyniku przenikania światła z podświetlenia górnego ekranu LCD do czujników systemu pomiaru światłaproblem dotyczy egzemplarzy 5D Mark III, w których szósta cyfra numeru seryjnego to 1 lub 2. Czyli kupować z kolejnymi :) aby nie oddawać do serwisu celem zaklejenia taśmą :P

- - - Updated - - -

rejestrował ktoś w aparacie akumulatory? ma to jakiś sens?
Ma :) o ile masz dużo akumulatorów i je samemu oznaczysz ;) Coś więcej tutaj: http://www.optyczne.pl/1354-nowo%C5%9B%C4%87-Funkcja_zarz%C4%85dzania_akumulatorami_w_Canon_EOS _5D_Mark_II.html

jaroslaw.majcher
31-07-2012, 11:34
W jaki sposób zadziała af w 5d3 w takiej sytuacji: mam ustawioną ostrość na obiekt po prawej stronie kadru. Obiekt przemieści na lewą stronę a następnie oddali. Czy przy przyduszonym spuście podczas ruchu obiektu punkty AF (załóżmy, że 1 punkt + rozszerzone) podążą za obiektem i ustawią ostrość po lewej stronie? W jaki sposób jest to prezentowane w wizjerze?

Kuba1
31-07-2012, 15:14
W jaki sposób zadziała af w 5d3 w takiej sytuacji: mam ustawioną ostrość na obiekt po prawej stronie kadru. Obiekt przemieści na lewą stronę a następnie oddali. Czy przy przyduszonym spuście podczas ruchu obiektu punkty AF (załóżmy, że 1 punkt + rozszerzone) podążą za obiektem i ustawią ostrość po lewej stronie? W jaki sposób jest to prezentowane w wizjerze?
Chyba troszkę opacznie interpretujesz funkcję śledzenia obiektu. W trybie AF "Na wybrany punkt" (+ew. rozszerzenie) system ostrzy tylko na ten wybrany punkt - tak było do tej pory i tak jest logicznie.

Sytuacja jaką opisujesz, jest natomiast jak najbardziej możliwa i dokładnie tak działa jak opisujesz (sprawdzałem to już wcześniej) przy ustawionym trybie atomatycznego wyboru punktu AF + servo. Ten tryb jest wbrew pozorom całkiem przydatny w Mk3, bo jest konfigurowalny, oraz oczywiście czułość i sposób reakcji można dość precyzyjnie dostroić, ale przede wszystkim można zasugerować gdzie ma ostrzyć, czyli wybrać punkt AF wskazujący dowolny obiekt, wcale nie najbliżej umiejscowiony w kadrze i to jest coś. Użyłem słowa "zasugerować", bo pomimo że nazywa się to "wyborem punktu AF", to jeśli w danym punkcie AutoFocus nie znajdzie punktu zaczepienia, zacznie szukać gdzie indziej. Nie zdążyłem potestować, czy wtedy ustawia na najbliższy obiekt w całym kadrze, czy szuka dalej najpierw w pobliżu ustawionego punktu, co byłoby najbardziej logiczne.

W wizjerze wygląda to tak, ..jak sobie skonfigurujesz ;). Ja sobie ustawiłem wyświetlanie punktów AF "na wybrane", czyli w przypadku korzystania z trybu automatycznego wyboru punktu AF widzę w wizjerze kontur obszaru pokrycia AF, oraz aktualnie ostrzone punkty AF, które w AI Servo poruszają się razem z obiektem, więc przemieszczą się za nim wszędzie w obszarze krycia AF. Tak to jest wymyślone, a jak ktoś będzie potrafił z tego skorzystać i skonfigurować pod siebie (np. żeby zbyt łatwo nie "przeskakiwało" na sąsiednie obiekty), to już zupełnie inna sprawa. Narzędzie jest dość zaawansowane, ale też niech się nikt nie łudzi, że wjeżdżając w drzewo na pełnej prędkości przeżyje dzieki 8 poduszkom powietrznym ;).
AF w Mk3 nie czyta w myślach, ale poza tym jest całkiem niezły ;).

jaroslaw.majcher
31-07-2012, 15:23
Może faktycznie trochę opacznie to zrozumiałem, ale wiadomo o co chodzi i dobrze, że jest taka możliwość :-). Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

woyd
02-08-2012, 12:18
Czołem,
Czy ktoś używa może alternatywnego gripa BG-E11 produkcji Phottixa? Kilka sklepów reklamuje się z nim w prasie foto.

CC2
03-08-2012, 09:46
Właśnie zastanawiam się czy wziąć oryginała czy Phottixa? Kto sprzdaje zamienniki
to w Polsce ?

axis1977
03-08-2012, 17:07
Witam wszystkich forumowiczów, od miesiąca używam mkIII i pogłębił mi się problem z przyciskiem SET.
Mianowicie po wciśnięciu go blokuje się i żeby wyskoczył musze pokręcić kułkiem wokół niego, jest to coraz częstrze i irytujące.
Ma ktoś z was taki problem i rozwiazanie go poza serwisowaniem ?

Be2
07-08-2012, 07:27
Witam wszystkich forumowiczów, od miesiąca używam mkIII i pogłębił mi się problem z przyciskiem SET.
Mianowicie po wciśnięciu go blokuje się i żeby wyskoczył musze pokręcić kułkiem wokół niego, jest to coraz częstrze i irytujące.
Ma ktoś z was taki problem i rozwiazanie go poza serwisowaniem ?

Osobiście nigdy nie miałem takiego problemu ani o nim nie słyszałem. Masz zainstalowany najnowszy firmware?

kaindox
07-08-2012, 07:46
A co mu da nowy firmware jak to wygląda na problem mechaniczny?

Kuba1
08-08-2012, 02:09
Czołem,
Czy ktoś używa może alternatywnego gripa BG-E11 produkcji Phottixa? Kilka sklepów reklamuje się z nim w prasie foto.
To ciekawe, a w internecie w tym momencie nie można znaleźć w Polsce żadnego zamiennika. Śpieszyło mi się i parę tygodni temu kupiłem wersję Pixela na e-bay (290 zł) i jestem z niego zadowolony. Solidnie wykonany i nie sprawia póki co żadnych problemów.

axis1977
08-08-2012, 11:22
(SET problem)
Firmware mam najnowszy i to raczej mechaniczny problem, czuć jak coś go hamuje ale nie zawsze:???:
Wymiana towaru ze wzgledu na wade to tylko do 7 dni :sad: ?

strideer
08-08-2012, 11:28
(SET problem)
Firmware mam najnowszy i to raczej mechaniczny problem, czuć jak coś go hamuje ale nie zawsze:???:

Przy zakupie na odległość (tj. poza siedzibą sklepu) masz 10 dni na zwrot nieużywanego towaru bez podawania przyczyny. W innych sytuacjach wszystko zależy od dobrej woli sprzedawcy. W przypadku wady, jeżeli kupiłeś aparat jako osoba fizyczna, możesz skorzystać z niezgodności towaru z umową (jest na to dwa lata, przez bodaj pierwsze 6 miesięcy domniemuje się, że wada występowała w chwili wydania towaru, później trzeba to samemu udowodnić).

tomba
08-08-2012, 11:43
(SET problem)

...może wpadło ci jakieś ziarnko piachu, ja bym spróbował jakimś wysysaczem.

axis1977
08-08-2012, 12:33
Co do ziarna to raczej odpada, znalazłem nie cykliczność tego problemu.
Przycisk blokuje się tylko w określonych pozycjach pokrętła szybkiej kontroli a dokładnie to są 3 "stopnie" (przesuwy kółkiem).
Dzieki strideer, jade dziś po obiektyw do sklepu to będe próbował wymienić.

axis1977
09-08-2012, 10:54
Canon odmówił wymiany aparatu na nowy ze względu na wykonanie więcej niż 100 zdjeć.
Zostaje tylko serwis.

zaix
10-08-2012, 11:19
kupowałeś w Krakowie może?

T_T
10-08-2012, 17:32
witam,
namierzylem filik na youtube o custom ustawieniach (C1,C2,C3) Canon 1DX & 5D Mark III Custom Settings - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5t8ORB9BAwU&list=FLYvlsJ0EHh2_n5jUjQVssnQ&feature=mh_lolz) chcialem sprawdzic w praktyce na swojej puszce te ustawienia, ale ... jest to nowy i jeszcze nieokielznany nabytek. W miejscach w ktorych on ma ustawione iso na 500 ja mam pusty kwadrat i nie dam rady nic ustawic tzn po wcisnieciu "Q" mam tam puste pole ... czy ktos mam podobnie, czy ktos moze mni przekierowac na jakis tourturial krok po kroku ? wielkie dzieki

CC2
10-08-2012, 18:22
Vertax Battery Grip dla Canon 5D Mark III - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5079-nowość-Vertax_Battery_Grip_dla_Canon_5D_Mark_III.html)
Już jest u nas

Kuba1
11-08-2012, 02:46
Vertax Battery Grip dla Canon 5D Mark III - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5079-nowość-Vertax_Battery_Grip_dla_Canon_5D_Mark_III.html)
Już jest u nasŚwietna cena.

witam,
namierzylem filik na youtube o custom ustawieniach (C1,C2,C3) Canon 1DX & 5D Mark III Custom Settings - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5t8ORB9BAwU&list=FLYvlsJ0EHh2_n5jUjQVssnQ&feature=mh_lolz) chcialem sprawdzic w praktyce na swojej puszce te ustawienia, ale ... jest to nowy i jeszcze nieokielznany nabytek. W miejscach w ktorych on ma ustawione iso na 500 ja mam pusty kwadrat i nie dam rady nic ustawic tzn po wcisnieciu "Q" mam tam puste pole ... czy ktos mam podobnie, czy ktos moze mni przekierowac na jakis tourturial krok po kroku ? wielkie dziekiMógłbyś bardziej sprecyzować? Wszystko co gość ustawił możesz również ustawić Ty. Jeśli uważnie oglądałem, to gość ustawia Auto ISO 600-25000 (przynajmniej w C1 i C2 ma ISO 600-25000, potem już mniej uważnie słuchałem), więc gdzie tu ISO 500? Widać natomiast czas 1/500 przy omawianiu C3. Jeśli tam masz ten "pusty kwadrat" po wcisnięciu Q, to pewnie masz aparat w trybie priorytetu przysłony - w tym trybie czas pokaże Ci aparat dopiero po zmierzeniu światła. "Kwadrat" od ISO jest z prawej strony.
Tutorial krok po kroku dostałeś drukowany razem z aparatem. Jest bardzo przystępny, tylko trzeba go przeczytać ;). RTFM

jeju
11-08-2012, 10:23
Od nowej piątki (5D Mark III) przede wszystkim spodziewano się poprawnego autofocusa. Pod tym względem w stosunku do poprzednich modeli widać znaczącą poprawę. Teraz można jedynie narzekać na gorszy egzemplarz danego obiektywu, same pomiary są w dużej mierze powtarzalne.

Pewną trudnością jest przestawienie swojego myślenia. Do wyboru mamy znacznie większą liczbę punktów krzyżowych lub podwójnie krzyżowych. Szybki dobór odpowiedniej charakterystyki w Al Serwo, nie jest bez znaczenia. Aparat trzeba odpowiednio ustawić do fotografowanej sceny. Do dyspozycji jest kilka predefiniowanych ustawień. Proponuję jednak poeksperymentować z własnymi nastawami.

W stosunku do poprzednich modeli pogłębiło się niedoświetlanie. W niektórych przypadkach błąd może wynieść nawet – 1 i 1/3 EV.

Szum w Canon 5D Mark III, jest mocniej wyfiltrowany z koloru – przez co łatwiej go zaakceptować. W Mark II, ma on podobną strukturę dla ISO 3200, ale występujące kolorowe przebarwienia stawiają zdjęcie o stopień niżej.

Canon 5D Mark III f8 1/40s ISO 3200

źródło (http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/5D-Mark-III-f8-1.40-ISO-3200.jpg)

źródło (http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/5D-Mark-III-f8-1.40-ISO-3200-1.jpg)

Canon 5D Mark II f8 1/40s ISO 3200

źródło (http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/5D-Mark-II-f8-1.40-ISO-3200.jpg)
http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/5D-Mark-II-f8-1.40-ISO-3200-1.jpg

Canon 5D Mark I f8 1/40s ISO 3200

http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/5D-Mark-I-f8-1.40-ISO-3200.jpg
http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/5D-Mark-I-f8-1.40-ISO-3200-1.jpg

Aparat zasługuje na wyraźnie wyższą dynamiką obrazu i głębię kolorów niż to zaoferowano. Na zdjęciach, zdecydowanie brakuje większej ilości szczegółów. Do zdjęcia wkracza mocno banding, a w szarościach mamy za dużo uproszczeń przez co obraz wydaje się płaski.

Canon 5D Mark III f2.8 1/100s ISO 400 (wypełnienie +30)

źródło (http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/07/Canon-5D-Mark-III-swiatlo-wypełnienia-30.jpg)

Canon nie posiada dużej szybkostrzelności i zbyt wielkiego bufora, bardzo mocno uczulam na karty pamięci – powinny mieć jak najwyższe transfery jeśli chcemy korzystać ze zdjęć seryjnych w RAW.

Nie miałem możliwości przetestowania nowej lampy, ale należy pamiętać że Canon wprowadził pewne modyfikacje przy wyzwalaniu światła przez stopkę systemową dlatego warto przed zakupem akcesoriów pochodzących od firm trzecich dobrze sprawdzić czy będą kompatybilne.

Persi
11-08-2012, 13:06
Czy taka dynamika przełoży się na zdolność do rejestracji przejść tonalnych np. na niskich iso? Jak sprawa w tej sytuacji wygląda w porównaniu do Nikona D800 lub D800e? Chodzi tu szczególnie o obraz rejestrowany na niskim iso - zdjęcia architektury lub krajobrazu.

jan pawlak
11-08-2012, 13:27
Do tej pory "olewałem" DPP, stosowałem LR do wywoływania RAW
Teraz jednak przekonałem się, że DPP jako wywoływacz RAW i LR w tej roli to dwie rózne bajki.
Z DPP to nie tylko własności samej matrycy.

Przy rozważaniu jakości zdjęc trzeba chyba uściślić jaką metodą się uzyskuje wynik

jp

Kuba1
11-08-2012, 15:39
Canon nie posiada dużej szybkostrzelności i zbyt wielkiego bufora, bardzo mocno uczulam na karty pamięci – powinny mieć jak najwyższe transfery jeśli chcemy korzystać ze zdjęć seryjnych w RAW.

Nie miałem możliwości przetestowania nowej lampy, ale należy pamiętać że Canon wprowadził pewne modyfikacje przy wyzwalaniu światła przez stopkę systemową dlatego warto przed zakupem akcesoriów pochodzących od firm trzecich dobrze sprawdzić czy będą kompatybilne.
Co do buforowania RAW w seriach, na moje potrzeby dotychczas wystarcza CF Sandisk Extreme 60MB/s, a nie jest to najszybsza karta. Co ciekawe, rzeczony CF zapisuje szybciej niż na SD Sandisk Extreme Pro 95MB/s. Testy w sieci natomiast pokazują że d800 pod tym względem zalicza lekką wpadkę. Coś tak, jakby nie dostosowano wydajności bufora do wielkości produkowanych plików.

Jeśli chodzi o lampy, to z Metz 58 AF-2 w pełni się komunikuje. Z Yongnuo YN 560 również ;). Wyzwalacze TTL Pixel Knight kompletnie odmówiły współpracy (producent cały czas deklaruje współpracę z korpusami z serii 5D, więc złożyłem reklamację). Tymczasem zakupiłem na szybko najprostsze chińczyki, które współpracują bez problemu, co oczywiste :).

CC2
12-08-2012, 15:02
Jestem ciekaw czy ci wszyscy prof foto pstrykający 5dmk3 też mają takie problemy? Czy przeszli na Nikona?
Po Olimpiadzie widac, że canon -sponsor daje sobie radę i fotografowie robią zdjęcia 5dmk3 .Może nie jest aż tak żle ?

cohontes
12-08-2012, 16:35
Raczej mieli już szklarnię ;) i nie warto przesiadać się

Qbańczyk
12-08-2012, 17:39
Jestem ciekaw czy ci wszyscy prof foto pstrykający 5dmk3 też mają takie problemy? Czy przeszli na Nikona?
Po Olimpiadzie widac, że canon -sponsor daje sobie radę i fotografowie robią zdjęcia 5dmk3 .Może nie jest aż tak żle ?

Po pierwsze Canon nie jest sponsorem IO. Chyba pomyliło Ci się z Euro

Po drugie reporterzy na takiej imprezie raczej nie korzystają z 5dIII. Tam co najmniej w 90% korzysta się z serii 1d

Kuba1
12-08-2012, 18:33
Po Olimpiadzie widac, że canon -sponsor daje sobie radę i fotografowie robią zdjęcia 5dmk3 .Może nie jest aż tak żle ? Tzn. jakie konkretnie problemy masz na myśli? 5DMk3 jest obiektywnie patrząc dobrym aparatem do fotografowania. Guziki się psują i w samolotach i w żelazkach. Guzik się wymienia i leci się dalej ;). W moim Mk3 wszystkie guziki działają bez zarzutu, ale jakby się któryś zepsuł, to oddałbym do naprawy gwarancyjnej w serwisie.
Co do zawodowego fotografowania sportu, to do tego powinno się używać Canona z cyfrą "1" w nazwie. Wtedy dopiero można uczciwie narzekać na bufor czy tam coś ;).

latant
12-08-2012, 22:48
Da radę robić tym aparatem IRenki.

filtr Hoya R72
obiektyw C24-105 f4L IS (brak flar :razz:)
czas 54s
f9
ISO 800

https://canon-board.info/imgimported/2012/08/IMG_4409int2jpgglPL-2.jpg?gl=pl
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-aW3K9y8ljCk/UCgTI6dQZHI/AAAAAAAADL4/vmWb0AVs-OY/s700/IMG_4409int2.jpg?gl=PL)

becekpl
12-08-2012, 23:35
hdr z ręki

https://canon-board.info/imgimported/2012/08/IMG_0535JPG-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-BM6lrRReEho/UCfcaVfs9MI/AAAAAAAACOQ/qloKuf06Rz4/s797/IMG_0535.JPG)

scooter
13-08-2012, 01:53
Jak to zdjęcie wygląda bez hdr ??

I najważniejsze dla mnie pytanie, czy 5dmk3 produkuje ładne kolorki prosto z puszki, czy trzeba obrabiać ??
Mam 5dmk1 i zdjecia prosto z puszki maja takie kolorki, że nic ale to nic nie trzeba ruszać.
Wcześniej miałem 30d i tam nie szło oglądać fotek bez poprawy w sofcie, nie chciałbym, nawet za cenę af wracać do obowiązku obróbki fotek ....

Kuba1
13-08-2012, 03:15
[...]
To jest HDR z puszki - aparat sam składa HDR'y, można robić z ręki. Może zapisać poszczególne RAW'y (x3) plus JPEG wynikowy, albo sam JPEG. Nie podejrzewam, żeby autor dodatkowo obrabiał to zdjęcie, bo jaki sens byłby je tu pokazywać.

becekpl
13-08-2012, 06:56
Jak to zdjęcie wygląda bez hdr ??to zdjęcie bez hdr składa się z trzech zdjęć...

czy 5dmk3 produkuje ładne kolorki prosto z puszki, czy trzeba obrabiać ??sporo zdjęć nie potrzebuje obróbki

mirco
13-08-2012, 20:51
Na optycznych jest test konkurenta Nikona D800. Po raz pierwszy Canon dostał więcej punktów w AF niż Nikon.

Qbańczyk
13-08-2012, 22:52
Na optycznych jest test konkurenta Nikona D800. Po raz pierwszy Canon dostał więcej punktów w AF niż Nikon.

I Twoim zdaniem co z tego wynika ?

mirco
14-08-2012, 12:59
Wynika to, że Canon po raz pierwszy ma lepszy AF od NIkona. Nic nie jest dane na zawsze. Jeżeli silną stroną Nikona był AF a Canona matryca i obiektywy tak było przez lata, to teraz się to trochę zmieniło.

becekpl
14-08-2012, 13:09
a to ma jakieś znaczenie kto ma lepszy AF i dlaczego?? dla kogo?
czy na następnej olimpiadzie będzie konkurencja "najszybszy AF"???

tomba
14-08-2012, 13:11
...może nie będzie takiej konkurencji, ale ja jestem z tego faktu bardzo zadowolony.

jacek_73
14-08-2012, 13:16
a to ma jakieś znaczenie kto ma lepszy AF i dlaczego?? dla kogo?
czy na następnej olimpiadzie będzie konkurencja "najszybszy AF"???

Na każdej wielkiej imprezie (typu MŚ juniorów w LA) czy bardzo wielkiej imprezie (IO, MŚ w piłce kopanej) taka konkurencja (najszybszy AF) była, jest i będzie. A znaczenie ma to dla Fotorepo z najwyższej półki oraz dla agencji prasowych. Tylko co z tym ma wspólnego 5Dm3?

krzysztof20d
14-08-2012, 13:41

I najważniejsze dla mnie pytanie, czy 5dmk3 produkuje ładne kolorki prosto z puszki, czy trzeba obrabiać ??
Mam 5dmk1 i zdjecia prosto z puszki maja takie kolorki, że nic ale to nic nie trzeba ruszać.
Wcześniej miałem 30d i tam nie szło oglądać fotek bez poprawy w sofcie, nie chciałbym, nawet za cenę af wracać do obowiązku obróbki fotek .... Mam wszystkie trzy piątki i powiem Ci ,że najbardziej podoba mi się jpeg ze starej piątki oczywiście na niskim iso. Jest to moje subiektywne odczucie, dlatego też zostawiłem sobie tę puszkę przez sentyment właśnie dzięki tym kolorkom:) 5dII i 5dIII mają już zbliżoną jakość do siebie z tym ,że dwójka ma skłonności do saturacji czerwieni a trójka do zieleni- ale to też takie subiektywne odczucie :)

CC2
14-08-2012, 16:34
Oczywiście masz rację . Sponsorem był na Euro. Jednak tak jak na Euro tak na Olipmie mk3 były obecne w dużej ilości. Znaczy to tyle że da się tym robić zdjęcia . Po drugie był to poligon dla mk3 i teraz wyjdzie jaka jest rzeczywistość co nie ujmuje mk3 klasy.

- - - Updated - - -

No musze powiedziec że ładnie to wychszło. Mnie osobiście bardziej odpowiadaja hdr składane osobiście :) czasem jednak można zawierzyć aparatowi. :)
Możesz podać dane ekspozycji ?

- - - Updated - - -

Mam już gripa tej firmy. Robi b.dobre wrażenie . Zobaczymy w praktycze ?

becekpl
14-08-2012, 16:45
Mnie osobiście bardziej odpowiadaja hdr składane osobiściei dlatego, potem już w domu możesz bawić się suwaczkami do woli
3 zdjęcia już masz

Kuba1
14-08-2012, 18:56
Oczywiście masz rację . Sponsorem był na Euro. Jednak tak jak na Euro tak na Olipmie mk3 były obecne w dużej ilości. Znaczy to tyle że da się tym robić zdjęcia . Po drugie był to poligon dla mk3 i teraz wyjdzie jaka jest rzeczywistość co nie ujmuje mk3 klasy.
[...]

Poligon to był dla 1Dx.. Canon się z tym nie krył, a raczej chwalił (Euro 2012) - Link (http://cpn.canon-europe.com/content/UEFA-2012.do). 5D3 nie jest aparatem stworzonym do zawodowego fotografowania sportu. Co nie znaczy, że nie można nim zrobić dobrych zdjęć szybko poruszających się obiektów.

habakuk
14-08-2012, 22:27
ja nie wiem, czy to jest z regulaminem zgodne (jeśli nie - proszę ciąć), ale na pewno zgodne najściślej z tematem.

80% materiału to 5d3 z 24,35 lub 85L.

A&K: luz, blues i odżywający blog.. ť Adam Trzcionka Fotografia Ślubna Kraków (http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=2807)

roboczo - bajeczny aparat.
przerabiałem 1d3, 1ds3, 1d4 - nic nie dawało takiej jakości obrazka i takiej jakości pracy.
niesamowity af, nieomylny i szybki.
obrazek urabialny w moim odczuciu lepiej nawet niż 5d2.
w zasadzie od lat aparaty oferują wszystko, co jest potrzebne do fotografowania i ja od lat nie ekscytowałem się sprzętem, ale piątka jest tego warta.

jeju
14-08-2012, 23:43
Witam

Pan Adam ma na pewno wiedzę na temat kolorów i Photoshopa, którym się umiejętnie posługuje, ale co jeśli pozostaniemy przy samym aparacie (P.S. chciałbym choć trochę tej wiedzy posiadać).

http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/08/kolor.jpg

White balance: custom (według wzornika CBL)

WB Shift: B4,M2

Color space: sRGB

Picture style: Neutral

Sharpnes: 3

Contrast: -1

Saturation: -2

Color tone: 0

Największy problem z odwzorowaniem kolorów, jest przy czerwieni papryki. Już na wyświetlaczu można zaobserwować nieprawidłowości. Uzyskane przeze mnie kolory na prezentowanym zdjęciu testowym są nieprawidłowe.

Manipulowanie niebieskim nie przybliżyło mnie do oryginału, (jabłko na prawym brzegu zdjęcia zaczęło nabierać delikatnie zielonkawego zabarwienia, a jest jasno żółte).

Często na zdjęciach wkrada się nieprzyjemny pomarańczowy kolor.

arra
15-08-2012, 00:49
http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/08/kolor.jpg

Na moim monicie nie widzę żadnych problemów. Może za wyjątkiem braku nasycenia, ale cóż ktoś ustawił -2, to i kolory się wyprały.
Nie widziałem oryginału, ale jakbym miał zgadywać, to na pewno wskazałbym, który z tych owoców jest czerwoną papryką ;)

PS. Jest już późno i pisze bzdury ;)

Kolekcjoner
15-08-2012, 01:08
Wynika to, że Canon po raz pierwszy ma lepszy AF od NIkona.
No właśnie nie. Dlatego uważam że takie wyrywkowe gadki i porównania są bez sensu.

Tylko co z tym ma wspólnego 5Dm3?

Cóż ten wątek dawno rozmył się w zalewie OT szczególnie tych dotyczących wyższości reszty świata nad nieudolnym produktem canona ;)

CC2
15-08-2012, 09:12
Poligon to był dla 1Dx.. Canon się z tym nie krył, a raczej chwalił (Euro 2012) - Link (http://cpn.canon-europe.com/content/UEFA-2012.do). 5D3 nie jest aparatem stworzonym do zawodowego fotografowania sportu. Co nie znaczy, że nie można nim zrobić dobrych zdjęć szybko poruszających się obiektów.

To czy jest 5dmk3 czy nie do sportu nie zależy do tego czy my to na forum ustalimy. Oglądałem program przed Euro w którym pokazane były przygotowania do zawodów. Prawie wszystkie aparaty na platformach zdalnych to były 5dmk3 .

- - - Updated - - -

Zgadza się!

- - - Updated - - -

Jak nazwał to jakiś foto magazyn - nikon 800 to lustrzanka na sterydach.

- - - Updated - - -

Pierwsze "ale" do gripa. Zapach tego zamiennika jest lekko nieprzyjemny i podobny jest do obuwia z dalekiego wschodu. Na razie wszystko inne jest ok.

jeju
15-08-2012, 09:17
Na moim monicie nie widzę żadnych problemów. Może za wyjątkiem braku nasycenia, ale cóż ktoś ustawił -2, to i kolory się wyprały.
Nie widziałem oryginału, ale jakbym miał zgadywać, to na pewno wskazałbym, który z tych owoców jest czerwoną papryką ;)

PS. Jest już późno i pisze bzdury ;)

Racja że -2 "wyprało" kolor, ale bez tego papryka wyglądała jakby świeciła własnym światłem od wewnątrz ;)

Smok
15-08-2012, 09:59
Witam
Przeglądając ten wątek (nieco pobieżnie przyznaję) trochę się ubawiłem, przypominając sobie jakiś czas temu utyskiwania nad celowością opcji filmowania w aparatach (myślę że czas zweryfikował podobne "mądrości"), czy też jaki to fatalny jest następca pewnego modelu, przy którego premierze też tak na marginesie narzekano ;).
Podchodząc do tego nieco przewrotnie, im więcej narzekań tym z lepszym sprzętem mamy do czynienia.
Mam nadzieję że wszystko to spowoduje jedynie wywindowanie cen poprzednika, gdyż chętnie się go pozbędę :)
Pozdrawiam
Smok

P.S. Może jestem ślepy lub mój monitor przekłamuje, ale jak dla mnie papryczka wygląda jak papryczka

Kuba1
15-08-2012, 14:52
To czy jest 5dmk3 czy nie do sportu nie zależy do tego czy my to na forum ustalimy. Oglądałem program przed Euro w którym pokazane były przygotowania do zawodów. Prawie wszystkie aparaty na platformach zdalnych to były 5dmk3 . Ale mojego linka w zacytowanym przez Ciebie poście sprawdziłeś? A swoją drogą w materiale filmowym zobaczyłeś dokładnie takie aparaty, jakie sponsor chciał/pozwolił żebyś zobaczył.

Pierwsze "ale" do gripa. Zapach tego zamiennika jest lekko nieprzyjemny i podobny jest do obuwia z dalekiego wschodu. Na razie wszystko inne jest ok. Po ok. półtora miesiąca zapach znika ;). Pamiętam, że nowa puszka też nie pachniała fiołkami ;).