Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
czyli w zasadzie można powiedzieć jedno-silent mode w trybie ciągłym wyzwalania migawki może powodować szybsze zużycie. Pytanie czy szybsze względem trybu ciągłego bez silent mode.
Thomason2005
22-05-2012, 10:37
czyli w zasadzie można powiedzieć jedno-silent mode w trybie ciągłym wyzwalania migawki może powodować szybsze zużycie. Pytanie czy szybsze względem trybu ciągłego bez silent mode.
Generalnie tryb seryjny może wpływać na zwiększone zużycie migawki.
Przecież niikt tego nie napisał
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nikt nie napisał że tryb cichy wpływa na szybsze zużycie migawki.
Osobiście uważam, że jest akurat odwrotnie. Elementy ruchome z mniejszą siłą uderzają w "stopery" i tym samym wydawany dźwięk jest cichszy mniej też wyrabiają się poszczególne elementy.
W trybie seryjnym trwa to dłużej bo elementy migawki/lustra wolniej się poruszają. Stąd też informacja o opóźnieniach.
luc_october
22-05-2012, 10:51
Przecież tam pisze tam wyraźnie, że nie wpływa na zużycie jedynie lag/opóźnienie migawki się zwiększa.
.. w trybie zdjęć pojedynczych ;)
Thomason2005
22-05-2012, 12:18
wracając do tematu autoiso, to z pomiarem światła "centralnie ważony" nie zauważyłem niedoświetleń, czy przepaleń, tak jak to miało miejsce w przypadku punktowego. Jednym słowem działa rzeczywiście lepiej. I chyba nawet nie forsuje już czułości tak w górę.
I mi auto ISO spłatało kilka razy figla w scenie z silnym źródłem światła na pomiarze matrycowym. Muszę sprawdzić z centralnie ważonym.
Jezeli cichy tryb migawki nie ma wplywu na zużycie to dla czego jest w opcji a nie jako podstawa ?
cześć,
Jezeli cichy tryb migawki nie ma wplywu na zużycie to dla czego jest w opcji a nie jako podstawa ?
bo w serii cicha migawka jest około 2x wolniejsza od "
normalnej".
luc_october
22-05-2012, 13:03
2x wolniejsza seria i shutter lag większy, ale ciężko powiedzieć ile ms.
Qbańczyk
22-05-2012, 14:21
Czy jest ktoś z Lublina lub okolic posiadający 5d III i byłby chętny się spotkać na pół godziny w celu "organoleptycznej":) oceny przeze mnie tej puszki ?
Jeśli ktoś będzie miał ochotę to nie omieszkam odwdzięczyć się dobrym browarkiem :)
Czy jest ktoś z Lublina lub okolic posiadający 5d III i byłby chętny się spotkać na pół godziny w celu "organoleptycznej":) oceny przeze mnie tej puszki ?
Jeśli ktoś będzie miał ochotę to nie omieszkam odwdzięczyć się dobrym browarkiem :)
Wpadnij do Żywca - browarek dobry... ;) a i 5d - też się znajdzie, o ile mi wiadomo - co najmniej 2 sztuki ;)
Jednej rzeczy na prawdę nie jestem w stanie zrozumieć w canonowskiej logice. Oczywiście wraca temat dziwnego pomiaru światła (niedoświetlania). Teoretyczna sytuacja: fota pod słońce. Stoi człowiek:) No więc od zawsze ustawiłbym AV, pomiar punktowy, pokrył środkowym kółeczkiem pomiaru ciemną sylwetkę. Wcisnął spust. I z tego co mi wiadomo od zawsze to ta ciemna sylwetka powinna być naświetlona poprawnie, reszta prześwietlona. A tu niedoświetlenie i postać ciemna. Po raz kolejny męczę temat. Ta sama scena, ustawienia te same-Nikon podaje mi 1/45 a 5d3 1/90 czyli spora różnica. Efekt jaki jest każdy wie. Standardowy pomiar (do jakiego przywykłem w innych korpusach) zawsze lekko doświetlałem suwakami w np LR, w canonie jakbym chciał do tego dojść to wyjdzie banding. Piszę bo na prawdę nie mogę tego złapać-do czego oni kalibrują te puszki, skoro każą wpuszczać prawie dwa razy mniej światła niż konkurencja. Ja wiem, że większość wbija +2/3 EV prawie na stałe ale jaki cel ma ta polityka?
ciach Piszę bo na prawdę nie mogę tego złapać-do czego oni kalibrują te puszki, skoro każą wpuszczać prawie dwa razy mniej światła niż konkurencja. Ja wiem, że większość wbija +2/3 EV prawie na stałe ale jaki cel ma ta polityka?
Żeby niebo było niebieskie a nie białe? Tak między nami mówiąc muszę to sprawdzić, bo ja jestem zwolennikiem używania pomiaru manualnego światła w sytuacjach stresowych, ponadto, jestem zdecydowanym zwolennikiem dopalania lampą. Aczkolwiek na mojej starej 40 robiąc zdjęcia pod światło nie zauważyłem tego problemu...
pozdrawiam
Wpadnij do Żywca - browarek dobry... ;) a i 5d - też się znajdzie, o ile mi wiadomo - co najmniej 2 sztuki ;)Zas tak daleko do Zywca ni ma :D
cześć,
bo w serii cicha migawka jest około 2x wolniejsza od "
normalnej".
Noncontinuous:
Jeżeli tak to dla czego jest wolniejszy > Znaczy to, że do wyciszenia zamontowano jakąś konstrukcje mechaniczna , która nie pozwala robić serii 6kl/s . Jestem ciekaw jak to jest rzeczywiście i jak to jest zbudowane Odpowiedź Canona, że nie ma wpływu mało mnie przekonuje szczerze mówiąc.
A może nie mam racji ?
Qbańczyk
22-05-2012, 18:07
Zas tak daleko do Zywca ni ma :D
Taaak rzut beretem :)
Dzięki chłopaki ale nie skorzystam. Trochę za daleko na pół godzinne pooglądanie aparatu:) choć piwo macie przednie :)
Poczekam może będzie miał ktoś bliżej
pozdrawiam
Wiesz Bernard, w studio to oczywiście, że raczej nie korzysta się z automatyki korpusu, bo nawet nie ma jak przy lampach. Tak czy siak- u mnie w 5d2 i 5d3 pomiar różnił się od sekonica, a ten znów był zbieżny z korpusami innych marek. Więc tak czy siak-dziwi mnie wyjątkowo ta canonowska inżynieria. Pewnie, że pewnie lepiej dopalić lampą, ale to użytkownik powinien decydować. Co do symbolicznego nieba mam to samo zdanie-użytkownik powinien decydować, nie mamy do czynienia z kompaktem.
tkosiada
22-05-2012, 19:34
przy serii 1Dx to jest to kompakt :D
ale serio, to chyba tylko jedynki to mają?
pomiar światła to podstawowa funcja a nie bajer więc nie sądzę żeby w jedynkach odbiegało to od 5tek. Myślę, że skoro pomiar w 5d2, 5d3 jest zbieżny i różni się od innych marek o 1ev to i w serii jeden pewnie jest podobnie. Nie mówię tu o nowinkach technicznych tylko skalibrowanym wzorcu. A najbardziej rozwalił mnie tekst z testu fotopolis: cyt "Pomiar punktowy działa zgodnie ze swoją charakterystyką wyrównując białą kartkę do 18% szarości czy naświetlając poprawnie kolorystykę skóry". Sry ale wg mnie totalna bzdura. Gdyby tak było to ta ich biała kartka zwracała by histogram w centrum a nie przesunięty solidnie w lewo.
Zas tak daleko do Zywca ni ma :D
Zaś tam ;)
pomiar światła to podstawowa funcja a nie bajer więc nie sądzę żeby w jedynkach odbiegało to od 5tek. Myślę, że skoro pomiar w 5d2, 5d3 jest zbieżny i różni się od innych marek o 1ev to i w serii jeden pewnie jest podobnie. Nie mówię tu o nowinkach technicznych tylko skalibrowanym wzorcu.
Ok... no ale skoro jest tak źle - to trza się przesiąść na nikona ;)....
A tak na zupełnie poważnie - już to pisałem - aparat to URZĄDZENIE a fotografik to operator tego urządzenia. Ergo - jak poznasz wady i zalety urządzenia - to będziesz wykorzystywał jego potencjał. Z tego co wiem, to ani nikon, ani pentax, ani pozostała konkurencja wad pozbawione nie są.
nie to twierdzę...zastanawia mnie tylko dlaczego w Canonie tak jest i dlaczego nikt do tej pory tego nie zmienił.
nie to twierdzę...zastanawia mnie tylko dlaczego w Canonie tak jest i dlaczego nikt do tej pory tego nie zmienił.
Może inżynierowie dostrzegają w tym jakieś plusy... A może dostrzegali kiedyś a teraz jadą na tym co było...
Jednak pamiętać należy o jednej rzeczy - jak jest za ciemno - to się po obróbce da rozjaśnić, jak jest przepał to i Salomon nie poradzi. Jak to mówią, łatwiej kijka obcienkować niż go później pogrubasić. Więc ja np - wolę dopalić lampą żeby wydobyć szczegóły z cieni i mieć błękitne niebo - niż mieć perfekcyjnie oświetloną twarz i za nią wielką wyżartą białą plamę.
I jeszcze jedno... Ostatnie 5 lat pracowałem na canonie 40d. Wiele razy przymierzałem się do kupna czegoś nowego, testowałem sprawdzałem w studio szczegółowość obrazka itd... W międzyczasie powstawały billboardy, reklamy i większość z 40-tki. Dopiero 5d mk3 mnie przekonał do upgrade'u sprzętu.
I po kilku dniach - zakochałem się w tym aparacie...
A miałem w studio i 5d mk1 i 5dmk2 i 50d, i bawiłem się 7d, i kilkoma nikonami i minoltą 900. I dopiero ten aparat skusił mnie do wydania pieniędzy. I śmiem twierdzić - że nie przepłaciłem ani złotówki...
Bo mam spokój na następne 5-6 lat i mogę się zająć tym co lubię - robieniem zdjęć a nie zastanawianiem się nad szumami i bandingiem (to pojęcie poznałem na tym forum).
Reasumując:
Jak macie kasę - kupujcie - bo warto
Jak nie macie - to róbcie tym co macie - bo 10 mpx starcza tak naprawde do wszystkiego - byle umieć je należycie wykorzystać. A jak ktoś nie wierzy - mogę pokazać cropy z mojej 40 ;)
pomiar światła to podstawowa funcja a nie bajer więc nie sądzę żeby w jedynkach odbiegało to od 5tek. Myślę, że skoro pomiar w 5d2, 5d3 jest zbieżny i różni się od innych marek o 1ev to i w serii jeden pewnie jest podobnie.
Odnoszę wrażenie, że ty cały czas narzekasz na pomiar matrycowy, czyli w zasadzie automat działający wg określonego algorytmu i właśnie ten algorytm ci z pewnych względów nie pasuje. A skoro ci nie pasuje, to użyj innego, mniej "inteligentnego" pomiaru światła.
Sry ale wg mnie totalna bzdura. Gdyby tak było to ta ich biała kartka zwracała by histogram w centrum a nie przesunięty solidnie w lewo.
Wprawdzie nie mam nowej piątki tylko stareńką 40D (wcześniej 30D), ale nie sądzę by były jakieś różnice w tym temacie pomiędzy tymi korpusami. U mnie pomiar punktowy białej kartki (czy jakiejkolwiek innej właściwie) daje histogram z pikiem na środku - działa więc prawidłowo.
Odnoszę wrażenie, że ty cały czas narzekasz na pomiar matrycowy, czyli w zasadzie automat działający wg określonego algorytmu i właśnie ten algorytm ci z pewnych względów nie pasuje. A skoro ci nie pasuje, to użyj innego, mniej "inteligentnego" pomiaru światła.
Właśnie rzecz w tym, że matrycowego nigdy nie używam, wyłącznie punkt, szerszy punkt i ważony.
Wprawdzie nie mam nowej piątki tylko stareńką 40D (wcześniej 30D), ale nie sądzę by były jakieś różnice w tym temacie pomiędzy tymi korpusami. U mnie pomiar punktowy białej kartki (czy jakiejkolwiek innej właściwie) daje histogram z pikiem na środku - działa więc prawidłowo.
Widzisz...ja miałem 5d2, obecnie 5d3 i różnica jest bo pika w środku nie mam i nie miałem :(
Właśnie rzecz w tym, że matrycowego nigdy nie używam, wyłącznie punkt, szerszy punkt i ważony.
Widzisz...ja miałem 5d2, obecnie 5d3 i różnica jest bo pika w środku nie mam i nie miałem :(
A u mnie jest ;)
Bernard serio??? ...na jakim obiektywie sprawdzałeś spytam z ciekawości? Chyba z niedowierzania przejadę się do Żywca:)
Choć przyznam, że sprawdzając 5d3 ten peak czasem się pojawia tam gdzie powinien, dziwne bo zależy to od rzeczy, od których generalnie nie powinno zależeć. Jednolita scena powinna być zawsze sprowadzona do tej standardowej szarości.
Od kilkunastu stron dyskusja jest o tym, ze pomiar nie doswietla i wylazi banding. Serio? Banding przy podniesieniu ekspozycji o 2/3EV? Poza tym wez no wprowadz na stale korekcje 2/3EV w korpusie i traktuj to jako bazę do pomiarów ... problem zniknie, zobaczysz .. ;) A jak nie dasz rady z tym zyc no to chyba trzeba sie rozstac z tym sprzetem :P
Nie wiem, co chodzi z tym niedoświetlaniem. W 5DII nigdy nie zauważyłem takiej tendencji.
Przy 2/3 i lekkim fill lighcie banding nie wychodzi, choć... i nie w tym rzecz, ja czasem lubię sobie trochę pokombinować z obrazkiem powiedzmy mocniej. Inna sprawa to HDR z jednego obrazka lub ratowanie ciemnego zdjęcia.
Gdzieś już tłumaczyłem dlaczego HDR z wielu obrazków i tak będzie mieć "zacieki". Do tego celu akurat aktualne Canony się nie nadają (być może 1Ds3).
I jeszcze jedno... Ostatnie 5 lat pracowałem na canonie 40d. Wiele razy przymierzałem się do kupna czegoś nowego, testowałem sprawdzałem w studio szczegółowość obrazka itd... W międzyczasie powstawały billboardy, reklamy i większość z 40-tki. Dopiero 5d mk3 mnie przekonał do upgrade'u sprzętu.
I po kilku dniach - zakochałem się w tym aparacie...
Gdzie tu jest guzik "lubię to"?
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Słuchajcie, aktualnie jestem posiadaczem 50-tki i zdecydowałem się na przejście na FF. Waham się między 5d2 i 5d3. Nie uśmiecha mi się wydawać ~13000 PLN, za trójkę, z drugiej strony jak mam kląć na AF, to jestem w stanie to przęłknąć. Proszę napiszcie mi jak wygląda porównanie AF między 50d a 5d2. Jeśli jest podobny, to do moich hobbystycznych celów mi wystarczy, jeśli jest gorszy, to sam nie wiem...
Słuchajcie, aktualnie jestem posiadaczem 50-tki i
I nie ten wątek, po drugie czego ci brakuje w 50D i zasmażka: jakie masz szkła?
Imho, jeśli 5D to tylko w Trójce.
/edit: jeśli AF cię wkurza, chodzą ploty o 7D2 z AF 1DX/5D3 :shock: na starej 18 MPx matrycy
I nie ten wątek
To tylko tak na szybko... W 50d AF mnie nie wkurza i gdyby taki był w 5d2, to by mi wystarczyło. Co do szkiełek to mam 17-40, 70-200 4IS, 50 1.4 i 85. Motywacją moją jest korzystanie z "magii pełnej klatki" i chęć dokupienia stalek 24 i 35. Wydatek na te szkła tylko dla cropa jest dla mnie wątpliwy.
Qbańczyk
23-05-2012, 12:16
Czy ma ktoś już doświadczenie jak 5dIII współpracuje z Sigmami 50 1,4 i 85 1,4 i mógłby się podzielić wrażeniami?
Oczywiście chodzi mi o AF i jego celność
jeśli jest gorszy, to sam nie wiem...
Nie jeśli, tylko o ile gorszy, bo różnice wynikają bezpośrednio ze specyfikacji. w 50D masz wszystkie punkty krzyżowe - w MkII tylko centralny. Boczne w MkII to de facto nie są boczne, tylko trochę mniej centralne ;-)
Jeśli nie potrafisz żyć z metodą focus-recompose, to ten korpus nie jest dla ciebie.
To tylko tak na szybko... W 50d AF mnie nie wkurza i gdyby taki był w 5d2, to by mi wystarczyło. Co do szkiełek to mam 17-40, 70-200 4IS, 50 1.4 i 85. Motywacją moją jest korzystanie z "magii pełnej klatki" i chęć dokupienia stalek 24 i 35. Wydatek na te szkła tylko dla cropa jest dla mnie wątpliwy.
W mk2 autofocus jest, w mk3 autofocus działa.
Gdzie tu jest guzik "lubię to"?
:)
To co napisałem to prawda najszczersza ;) W mk2 (miewałem w studio ten aparat) obrazek jest super - ale fokus nie trafiał i zdarzało się, że obrazek był dużo gorszy niż ten z 40. Więc mk2 się nie zadomowił u mnie. Mk3 - zadomowi się na pewno.
Dzięki Panowie, spodziewałem się, że takie odpowiedzi właśnie otrzymam.
A ja z uporem maniaka będę pisał :) GDZIE JEST BG-E11!!!! -motyla noga:)
Kupując aparat za taką kasę żeby nie był osprzętu , to jakaś kpina.
Może jakieś zbiorowe gorzkie żale do Canona w kraju kwitnącej wiśni?
Ponoć ma być w UK niedługo macie może jakieś kontakty na tej wyspie?:)
No normalnie bark mi już prawie wyskakuje:)
Czekam na odzew.
KrzysiekT
23-05-2012, 16:04
Ja tam się nie mogę doczekać 5D3 w zestawie z 24-70 II - mam nadzieję, że będzie kosztować cały zestaw około 18k.
Qbańczyk
23-05-2012, 17:32
Ja tam się nie mogę doczekać 5D3 w zestawie z 24-70 II - mam nadzieję, że będzie kosztować cały zestaw około 18k.
Myślę że 18k to nie ma szans :)
Choć mam nadzieję, że Twoje nadzieje się spełnią :)
Z 24-100 też jest nie najgorzej... Rzekłbym że nawet jest b. dobrze.
Hej,
Nie sądzę .. samo szkło będzie z 8K PLN kosztować...
pzdr,
Qbańczyk
23-05-2012, 21:55
Hej,
Nie sądzę .. samo szkło będzie z 8K PLN kosztować...
pzdr,
Też tak myślę
Czy te szkło nie będzie miał premiery z nowym flagowym modelem ?
http://fotoblogia.pl/2012/05/23/canon-eos-5d-mark-iii-markowa-legenda-w-nowej-odslonie-test/wideotest/top
Qbańczyk
24-05-2012, 08:18
http://fotoblogia.pl/2012/05/23/canon-eos-5d-mark-iii-markowa-legenda-w-nowej-odslonie-test/wideotest/top
Bardzo profesjonalny ten videotest - zresztą jak i portal...
A ja z uporem maniaka będę pisał :) GDZIE JEST BG-E11!!!! -motyla noga:)
Wg. CR pierwsze egzemplarze już są u bram :p
Sądzę, że przełom maj/czerwiec będą do kupienia u nas.
Hehehe, taa dobry żart :D
21-22k najtaniej
Z wyliczeń wychodzi raczej 13 tys+9 tys= 22 tys - spadek cen 21 tys + wzrost euro/dolar = 22 tys.
Qbańczyk
24-05-2012, 22:44
Z wyliczeń wychodzi raczej 13 tys+9 tys= 22 tys - spadek cen 21 tys + wzrost euro/dolar = 22 tys.
Czyli : "nie kijem go tylko pałą" :D
Moze sie ktos orientuje czy juz sa folie ochronne na tylni wyswietlacz do 5D MKIII?
gadget_zary
25-05-2012, 09:00
A jaki problem taką folię kupić i dociąć ?
Bartek_902
25-05-2012, 09:05
lada moment ggs wypuści pewnie szybki o ile już nie wypuścił,to najlepsze rozwiązanie
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
A jaki problem taką folię kupić i dociąć ?
Raczej nie robie brikolowania z takimi rzeczami , majatku to nie kosztuje.
Tym bardziej nie mialem do konca na mysli folii a raczej plastikowa szybke jak napisal Bartek_902 ;)
Raczej nie robie brikolowania z takimi rzeczami , majatku to nie kosztuje.
Tym bardziej nie mialem do konca na mysli folii a raczej plastikowa szybke jak napisal Bartek_902 ;)
szybka GGS nie jest plastikowa, to hartowane szkło
Czołem,
Nie wiecie jak tam nowe pockety? Pisali na stronie że potrzebują kilku tygodni, ale te już dawno minęły... Lubię pobłyskać na plenerze, mam mieć nową 5tkę lada moment, ale bez działających pocketów to trochę lipa ;-)
mi synchronizuje z badziewnymi chinolami na 1/160 na czysto.
Chyba tez dzis bedzie u mnie grip, fartownie udalo mi sie bo przywiezie mi ktos z barcelony.
Chcę poruszyć jeszcze jedną(jak dla mnie)zaletę nowego 5DmkIII.To podwójny slot na karty pamięci.Dla mnie to bardzo przydatna rzecz.Większość sesji robię w studiu i w slot SD wsadziłem kartę Eye-fi.Wizażystki są zachwycone,na bieżąco mogą na monitorze wychwytywać niedoróbki makijażu widząc zdjęcie w 100% powiększeniu.Transfer jest bardzo szybki,2-3sek i zdjęcie jest na monitorze.Polecam bo to tylko 160zł a w studiu naprawdę się przydaje.
Chcę poruszyć jeszcze jedną(jak dla mnie)zaletę nowego 5DmkIII.To podwójny slot na karty pamięci.Dla mnie to bardzo przydatna rzecz.Większość sesji robię w studiu i w slot SD wsadziłem kartę Eye-fi.Wizażystki są zachwycone,na bieżąco mogą na monitorze wychwytywać niedoróbki makijażu widząc zdjęcie w 100% powiększeniu.Transfer jest bardzo szybki,2-3sek i zdjęcie jest na monitorze.Polecam bo to tylko 160zł a w studiu naprawdę się przydaje.
Możesz coś więcej napisać o karcie? Mam zamiar taką podpiąć .
Jaka kartę masz i jak się to konfiguruje? Czy jest łatwo ? Czy są jakieś zawiłości ?
Pozdrawiam
Kupiłem kartę Sandisk'a,najtańszą,tak na próbę,4GB.Nie przesyła plików RAW tylko jpg.Z konfiguracją miałem kłopot,bo ciągle coś blokowało dostęp do karty w Win7.Poza tym lepiej wyłączyć na czas robienia zdjęć dostęp do internetu bo zdjęcia też są przesyłane do Sabndiska a może jeszcze gdzieś...Przy golasach to trochę niebezpieczne...Później lepiej przenieść gdzieś zdjęcia do innego katalogu.Za taką kasę to naprawdę warto.
Thomason2005
25-05-2012, 17:02
Poza tym lepiej wyłączyć na czas robienia zdjęć dostęp do internetu bo zdjęcia też są przesyłane do Sabndiska a może jeszcze gdzieś...Przy golasach to trochę niebezpieczne....
A czy takie automatyczne wysyłanie zdjęć do Sandiska jest zgodne z prawem?
myslalem ze rawy tez przesyla w takim tepie, w takim wypadku nie zastanawialbym sie ani chwili.
Kolekcjoner
26-05-2012, 01:46
Nie wiem czy było ale dla cierpliwych ;) szczegółowe review nowej piątki na dpreview.com 8-).
http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iii
Ciekawe sa poszczególne suboceny. Np handling. Z gripem, baa nawet bez nie ma powrównania z 5d2 według mnie. Wczoraj dostałem grip i jego dopasowanie to przepaść w stos. do bge6. Trzyma się wyjątkowo dobrze.
Polecam kartę Eye-Fi Pro X2. Wysyła RAWy i JPG (lub jedno z dwóch, zależnie co ustawimy). Nie jest Sandiska, ale też nic dzięki temu do Sandiska nie wysyła :)) Nie potrzebuje wifi w okolicy, sama tworzy punkt dostępu. Z tabletami i komórkami Android / Iphone działa rewelacyjnie w trybie Direkt Mode. Internet potrzebny jest tylko przy pierwszym użyciu, by skonfigurować kartę (musimy utworzyć konto w serwisie eye-fi). Potem działa już nawet w czarnej... dziurze, bo sama tworzy punkt dostępu :) Ja korzystam na 5Dm2 póki co (ze specjalnym adapterem) i jestem mega zadowolony. Karta Pro X2 jest wprawdzie najdroższa, ale najlepsza, jeśli ktoś chce do pracy poza studiem także.
Czekam na dostawę nowej 5tki i sam jestem ciekaw współpracy obu urządzeń, ale spodziewam się, że będzie tylko lepiej, bo nowa 5tka wspiera tę technologię.
jan pawlak
26-05-2012, 15:46
Czy jest gdzieś oficjalny dokument Canona w którym jest wprost napisane że funkcje HTP i ALO mają lub nie mają wpływu na zawartość "obrazowej" częsci pliku *.CR2 generowanego w 5D3 ?
jp
Czy jest gdzieś oficjalny dokument Canona w którym jest wprost napisane że funkcje HTP i ALO mają lub nie mają wpływu na zawartość "obrazowej" częsci pliku *.CR2 generowanego w 5D3 ?
Nie wiem, czy jest to gdzieś w instrukcji, ale ALO nie ma wpływu na rawy (ma za to wpływ na obraz wyświetlany w podglądzie w aparacie), za to HTP ma wpływ.
ostatnio czytałem na canon rumors o wpływie tych dwóch ustawień na RAW. Z tego co pamiętam to HTP ma wpływ na RAW jak pisał epicure. Były przykłady ale szczerze to uważam, że różnica była marginalna, na upartego żeby dać dowód, ze ma to wpływ-takie było moje subiektywne wrażenie po obejrzeniu sampli.
@woyd
Ile trwa przesłanie takiego RAW do pc?
@woyd
Ile trwa przesłanie takiego RAW do pc?
Szczerze przyznam, że nie wiem, ponieważ na razie korzystam tylko z przesyłu sJPG na tablet. Ale z tego co gdzieś tam czytałem to ok 30-40s. Zdjęcia sJPG idą ok. 2-3s. a ważą (z 5dm2) ok. 800kb
jan pawlak
27-05-2012, 02:35
Nie wiem, czy jest to gdzieś w instrukcji, ale ALO nie ma wpływu na rawy (ma za to wpływ na obraz wyświetlany w podglądzie w aparacie), za to HTP ma wpływ.
Co to jest HTP i ALO to wiadomo, chodzi o oficjalny dokument Canona.
jp
Ok, co do eye fi i np ipada-Czy da sie ustawić 5d3 tak by trzepał raw+ jpg i na ipada leci podlgąd jpg?
oskarkowy
27-05-2012, 11:45
Ok, co do eye fi i np ipada-Czy da sie ustawić 5d3 tak by trzepał raw+ jpg i na ipada leci podlgąd jpg?
Mam dokładnie tak zrobione w 1DIV, w 5III na pewno da się tak bez problemu.
Rewelacja Kiedyś próbowałem na trialu w Capture One i nieźle to dawało radę z Ipadem, tylko że korpus musiał być podłączony do PC na kablu i to już nie daje komfortu.
Ja mam dokładnie tak ustawione. Raw + sJPG, z czego sJPG jest wysyłane na tablet (ja mam akurat Galaxy Tab 10.1).
Logika podpowiada, że wystarczy ustawić aby na CFa leciały RAWy a na SD JPGi i musi hulać, nie ma rady.
Thomason2005
28-05-2012, 07:49
Z tego co cenowarka mówi, to gripy pojawiły się w Wiedniu. Coraz bliżej naszej granicy
Nareszcie!!Jest SDK do 5DMkIII.Teraz twórcy oprogramowania a w szczególności Phase One będą mogli udoskonalać swoje programy.Czekam z niecierpliwością.
http://www.didp.canon-europa.com/
lazy13bones
30-05-2012, 09:59
Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co :-?
Czy grip zwiększy prędkość zdjęć seryjnych w nowym marku? Na youtube jest dostępny filmik jak gość robi szybkie serie z gripem i mam wrażenie, że jest szybciej :-D
Grip nie wplywa na ilosci zdjec w serii.
Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co :-?
Z tego co sie dowiadywalem to najwczesniej bedzie za tydzien ?
Mozesz tymczasowo nakleic folie ochronna.
Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co
A że tak się lekko prowokacyjnie spytam - po co przyklejać szkło ochronne do szkła/tworzywa ochronnego które w razie jakiejś strasznie olbrzymiej rysy można wymienić w serwisie?:roll: Bo taniej i do tego podwójne zabezpieczenie?
lazy13bones
30-05-2012, 15:16
A że tak się lekko prowokacyjnie spytam - po co przyklejać szkło ochronne do szkła/tworzywa ochronnego które w razie jakiejś strasznie olbrzymiej rysy można wymienić w serwisie?:roll: Bo taniej i do tego podwójne zabezpieczenie?
Np po to, żeby później jakiś kupujący się nie przyczepił jak będę chciał sprzedać body. Teraz takie czasy, że potencjalny kupiec woli wybrać body w tzw. mint condition niż z porysowanym wyświetlaczem.
Jak miałem 7D to w pierwszym tygodniu tak niefortunnie nosiłem aparat przez godzinę, że porysowałby się cały ekranik od drucika paska z plecaka gdyby nie szkło ochronne jakie założyłem w 1 dzień użytkowania :) I mam na myśli głębokie rysy, które przeszkadzałyby w przeglądaniu i ocenie zdjęć.
A jak chcesz wymieniać wyświetlacz to wiąże się to z rozkręcaniem puszki. Wtedy śrubki są już naruszone i potencjalny kupiec może mieć kolejny powód by kupić od kogoś innego.
Oczywiście nie sprzedaje się takiego body szybko, ale nigdy nie wiesz co się może jutro wydarzyć a możliwe, że akurat będziesz potrzebował gotówki 8-)
Np po to, żeby później jakiś kupujący się nie przyczepił jak będę chciał sprzedać body. Teraz takie czasy, że potencjalny kupiec woli wybrać body w tzw. mint condition niż z porysowanym wyświetlaczem.
Ale to półśrodek jest. Przecież sam korpus też się porysować może (u mnie w 2-3 miejscach prześwituje magnezowy szkielet - przy przebiegu <15 tysięcy klapnięć). Gumowy Camera Armor? Jakaś taśma ochronna?
luc_october
30-05-2012, 15:28
Ale to półśrodek jest. Przecież sam korpus też się porysować może (u mnie w 2-3 miejscach prześwituje magnezowy szkielet - przy przebiegu <15 tysięcy klapnięć). Gumowy Camera Armor? Jakaś taśma ochronna?
U mnie w 5d2 to samo ekran nie tknięty, a lakier pod ekranem wytarty od normalnego noszenia na szyi przez tarcie o ubranie.
Kolekcjoner
30-05-2012, 16:09
Chodzi o drobne ryski - niektórzy po prostu wypożyczają sprzęt, a nie kupują :wink:8-).
Nie kazdy ma serwis w sasiedztwie i kilka body by pozwolic sobie na odstawianie jednego na dluzszy czas,latwiej w kilka sekund przykleic ochronna szybke i po klopocie.
kupujesz aparat z myślą o tym żeby go sprzedać? :D
cześć,
zakładam, że kiedyś go sprzedam, nie kupuję go po to żeby sprzedać.
ale nie chodzi o sprzedaż, po prostu dbam o niego.
pierwsze co zrobiłem to wyciąłem kawałem folii i nakleiłem.
10 min i tyle...
nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku, bo dyskusje o tym, czy naklejać, co naklejać jest sporo na tym forum.
jeżeli ktoś znajdzie porządną dedykowaną folie, szkło na wyświetlacz proszę, niech da znać.
Nareszcie!!Jest SDK do 5DMkIII.Teraz twórcy oprogramowania a w szczególności Phase One będą mogli udoskonalać swoje programy.Czekam z niecierpliwością.
http://www.didp.canon-europa.com/
Przepraszam. Co to jest SDK?
to jest to (http://pl.wikipedia.org/wiki/Software_Development_Kit)
Software Development Kit - onarzędziowanie pomagające pisać oprogramowanie pod określony Hardware lub pod określonym środowisku...
...tu chodzi o to że to pozwala programistów rozwinąć oprogramowanie uwzdlędniające 5D Mark III.... :idea:
Doc
krzysztofwer
31-05-2012, 09:44
Pytanko do posiadaczy puszek nowej trojki.
Zastanawiam się nad zakupem od zera sprzętu - nowa piątka kosztuje podobnie jak D800.
Wcześniej miałem Canona 40D, dlatego skłaniam się do C.
Czy nowa piątka ma podobne możliwości zakresu dynamiki ton. do Nikona d800.
Poniżej przykład z jakiegoś forum
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1112956/0?keyword=d800#10625393
Pozdrawiam
Niestety nie, Canon jest pod tym względem w ciemnej d... w porównaniu do Nikona.
Thomason2005
31-05-2012, 10:10
Zastanawiam się nad zakupem od zera sprzętu - nowa piątka kosztuje podobnie jak D800.
Pozdrawiam
Zastanów się do czego będziesz używał puszki.
Jeśli w studiu będziesz operował i zależy Ci na szczegółach, to wybierz Nikona D800. Dodatkowo przy przyrodzie (możliwość ustawienia cropa), krajobrazach też spiszę się lepiej
Jeśli będziesz pracował w reporterce, gdzie liczy się szybkość, większy bufor pamięci i mniej pracy przy obróbce (przy dużej ilości RAWów z d800 zamulisz sobie komputer), to wybierz 5D mrkIII
Niestety nie, Canon jest pod tym względem w ciemnej d... w porównaniu do Nikona.
Powyższe stwierdzenie jest oczywiście prawdziwe, ale na niskich iso.
W okolicach iso 1600 sytuacja się wyrównuje, z lekkim wskazaniem na Canona.
Gumowy Camera Armor? Jakaś taśma ochronna?
Gablota? Ołtarzyk? :twisted:
Jak narazie 5D2 wytrzymała u mnie najdłużej. Nie zakładam, że zepsuję tak, że nie da się sprzedać, a przesiadka na wyższy model, jeżeli mówimy tutaj o działalności zawodowej, jest wielce prawdopodobna ;)
Napisał krzysztofwer Zobacz post
Zastanów się do czego będziesz używał puszki.
Jeśli w studiu będziesz operował i zależy Ci na szczegółach, to wybierz Nikona D800. Dodatkowo przy przyrodzie (możliwość ustawienia cropa), krajobrazach też spiszę się lepiej
Jeśli będziesz pracował w reporterce, gdzie liczy się szybkość, większy bufor pamięci i mniej pracy przy obróbce (przy dużej ilości RAWów z d800 zamulisz sobie komputer), to wybierz 5D mrkIII
Osobiście brałbym D800, choć mam 5d3, ale przy budowaniu systemu od zera....chyba bym się nie zastanawiał, szczególnie, ze na horyzoncie widać takie korpusy jak D600, który prawdopodobnie i tak przebije matrycą 5d3 i oczywiście nie mówię tu wyłącznie o ilości pikseli choć ta i tak będzie większa. Więc pewnie taki zestaw D800 + D600 (D700) jest idealny, oczywiście D800 z bdb optyką. 5d3 to aparat po trochu do wszystkiego.
Prawda jest taka, że D800 ma przewagę praktycznie we wszelkich aspektach technicznych obrazowania.
Zdjęcie, które podałeś jako przykład wyciągania w LR-jeżeli zrobiony byłoby nową 5tką to byś musiał niestety usunąć.
Thomason2005
31-05-2012, 12:39
Z informacji uzyskanych od cyfrowych wynika, że gripy będą raczej w drugiej połowie czerwca.
Software Development Kit - onarzędziowanie pomagające pisać oprogramowanie pod określony Hardware lub pod określonym środowisku...
...tu chodzi o to że to pozwala programistów rozwinąć oprogramowanie uwzdlędniające 5D Mark III.... :idea:
Doc
Dzięki!
Osobiście brałbym D800, choć mam 5d3, ale przy budowaniu systemu od zera....chyba bym się nie zastanawiał, szczególnie, ze na horyzoncie widać takie korpusy jak D600, który prawdopodobnie i tak przebije matrycą 5d3 i oczywiście nie mówię tu wyłącznie o ilości pikseli choć ta i tak będzie większa. Więc pewnie taki zestaw D800 + D600 (D700) jest idealny, oczywiście D800 z bdb optyką. 5d3 to aparat po trochu do wszystkiego.
Prawda jest taka, że D800 ma przewagę praktycznie we wszelkich aspektach technicznych obrazowania.
Zdjęcie, które podałeś jako przykład wyciągania w LR-jeżeli zrobiony byłoby nową 5tką to byś musiał niestety usunąć.
A ja od dawna słyszę i czytam o niesamowitej matrycy 5d i o magicznym obrazku itd!
ja tylko jestem szczery. Nikt nie powiedział, że matryca w 5d3 jest zła, natomiast w porównaniu z D800 w zdecydowanej większości względów, jak nie we wszystkich jest po prostu gorsza. Nic nowego.
mariusz2704
31-05-2012, 19:11
Przez te czytanie Waszych opinii człowiek nie wie co kupić hehe Trzeba sobie przejść przez dwa systemy i wtedy jest odpowiedź co komu pasuje. Ja miałem nikona i zmieniłem na Canona i już tu raczej zostanę, choć na początku się zmartwiłem jak zobaczyłem af w 5d2. Dobrze, że wyszedł 5d3 :-)
Matryca z 5DII czy 5DIII jest bardzo dobra i jedynie do czego można się przyczepić to jakość wyciągniętego obrazu +5EV. Ale po kilku latach fotografowania nie zdarzyło mnie się taka potrzeba wiec dla mnie jest to matryca bez wad. Zachwyca mnie nieustannie doskonałymi kolorami, szczegółem i tonalnością.
Tu nie chodzi o jakość wyciąganego obrazu, bo tylko kompletny patałach myli się z ekspozycją o 5 działek, tylko o możliwości wyciągania samych cieni. Te możliwości są, w zakresie zapewniającym minimum użyteczności, przynajmniej dla mnie. Chodzi o to, że Nikon robi niemal cuda, a Canon drepcze w miejscu od czasów 5DI. W tej klasie sprzętu chyba można oczekiwać jakiegoś postępu, tym bardziej, gdy producent wycenia puszkę na 13 patyków.
Tu nie chodzi o jakość wyciąganego obrazu, bo tylko kompletny patałach myli się z ekspozycją o 5 działek, tylko o możliwości wyciągania samych cieni. Te możliwości są, w zakresie zapewniającym minimum użyteczności, przynajmniej dla mnie. Chodzi o to, że Nikon robi niemal cuda, a Canon drepcze w miejscu od czasów 5DI. W tej klasie sprzętu chyba można oczekiwać jakiegoś postępu, tym bardziej, gdy producent wycenia puszkę na 13 patyków.
kolega trafił w samo sedno.
zaix.. serio? juz wiesz ze Nikon D600 bedzie lepszy jakosciowo niz 5D3? pozycz ta szklana kule, sprawdze numery w totka :mrgreen:
Kolekcjoner
31-05-2012, 22:23
zaix.. serio? juz wiesz ze Nikon D600 bedzie lepszy jakosciowo niz 5D3?
A co Ty tego jeszcze nie wiesz. Oj Czacha opuszczasz się :mrgreen:.
lazy13bones
31-05-2012, 22:31
Właśnie, marek trzeci sprzeda się zdecydowanie lepiej. Zwłaszcza w USA, gdzie kupują go nawet studenci za roczne stypendium lub pod wpływem impulsu na kartę kredytową - jak czytam na zagranicznych forach. Zresztą co to dla nich te 3,5K zielonych :lol:
Z innej beczki. Czym można skonwertować sobie pliki z MK III do DNG tak żeby potem otworzyć je w starszym lightroom'ie z numerkiem 3.4?
blackninja
31-05-2012, 23:35
A Adobe DNG Converter (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5389) nie daje rady?
Pozdrawiam
Moja nowa piątka robi prześliczne zdjęcia, autofocus trafia w punkt w warunkach, w jakich do tej pory miałem masę zdjęć chybionych...
Powiększenia 40x60cm (większych w zasadzie za często nie robię) wyglądają znakomicie. A co do opinii o dynamice tonalnej? Hmm...
Powiem jeszcze raz - aparat po prostu robi piękne zdjęcia i w tej chwili jeśli coś idzie nie tak, nie mogę zwalić na sprzęt. ;))
Poza tym system Canona ma IMHO znacznie ciekawszą ofetrę obiektywów. Chociażby na przyklad std zoom do FF - 24-70 drogi i dobry (u Nikona tez), ale np. C24-105 z iSem juz odpowiednika u Nikona nie ma. N24-120 to nie ta liga...
zaix.. serio? juz wiesz ze Nikon D600 bedzie lepszy jakosciowo niz 5D3? pozycz ta szklana kule, sprawdze numery w totka
Nie wiem-oczywiste. Numery w totka w kwestia losowości. Ale biorąc pod uwagę tendencję jeżeli chodzi o budowanie i parametry matryc w obu "obozach" oraz prawdopodobieństwo, skłaniam się ku takiej teorii. Nie sądzę żeby d600 był gorszy w kwestii DR i ciągnięcia RAW od np. D300(s) na niskim ISO. A tam jest lepiej w tych kwestiach od 5d3. Rozdzielczość według plotek ma być większa. Obserwując ostatnie poczynania Nikona, nie sądzę żeby 24 px przyczyniły się do pogorszenia parametrów-wręcz przeciwnie. Historia mówi sama za siebie. Jeżeli chodzi o Canona to od lat nie mamy zmian. Nikon walczy i wprowadza innowacje, Canon odświeża i robi face-lifting modeli. Nie oznacza to oczywiście, że 5d3 jest zły. Wszystko jest względne. Nie jestem z tych , którzy jak kupią to chwalą za wszelką cenę. Staram się być obiektywny.Jestem zdania, że 5d3 to bardzo dobry korpus, nie podniecam się natomiast AF, który tylko względnie jest rewelacją dla posiadaczy Canona, przywykłem natomiast do takiego działania AF posiadając wcześniej korpusy konkurencji. Czy AF obiektywnie jest dobry-oczywiście. Reasumując 5d3 to bardzo dobry korpus, ale nie warty, w mojej subiektywnej ocenie, swojej ceny. Czy da się nim zrobić rewelacyjne zdjęcia-na pewno. Pytanie natomiast dotyczyło budowy systemu od początku - i tu gdybym nie posiadał szkieł, prawdopodobnie zasiliłbym konto Nikona. Jedyne czego by mi zabrakło to wizji kupna 50 1.2 oraz 85 1.2, których póki co nie posiadam. Subiektywna opinia. Aparat to "tylko" i "aż" narzędzie.
jan pawlak
01-06-2012, 06:59
Całe szczęście że jest Canon i .... że jest Nikon.
Z mojego punktu widzenia, raz jedna raz druga wypuszcza o ~2% lepsze body.
I mając szkła i oprogramowanie i doświadczenie ze sprzętem spokojnie kupuję "swoje klamoty".
jp
lazy13bones
01-06-2012, 09:47
Całe szczęście że jest Canon i .... że jest Nikon.
Z mojego punktu widzenia, raz jedna raz druga wypuszcza o ~2% lepsze body.
I mając szkła i oprogramowanie i doświadczenie ze sprzętem spokojnie kupuję "swoje klamoty".
jp
AMEN!
Jest to po prostu kwestia indywidualnych preferencji. Na zasadzie co wolisz - gruszki czy jabłka :roll: Ja tam jestem z Canonem ze względu na:
a) 85 L II
b) ładniejsze kolorki prosto z puszki
c) ogólną ergonomię i wygląd
A co do 5D MK III to jest w niej wiele ergonomicznych rozwiązań z 7D, które zostały zapożyczone z nikona. Poza tym mamy chyba pierwszy raz podręcznik użytkowania w puszce co u Nikona od dawna było normą.
W drugą stronę też da się przytoczyć kilka zapożyczonych patentów.
Jeszcze raz o cenie. Jak wyszedł mark II to nie patrząc na cenę każdy z klapkami na oczach leciał i brał bo filmy, FF itd. choć cena też zwalała z nóg a AF przy tej cenie był z 5Dc... Sam osobiście wycofałem się swego czasu z zakupu 5D II, bo bałem się że AF nie wyrobi w reportażach.
To była puszka z przeznaczeniem głównie do studia a kto jej używał wszyscy wiemy. Stąd wzięły się narzekania. Jak komuś nie pasowało to brał Nikona D700 albo coś innego i moim zdaniem Nikon wtedy był lepszym wyborem do reportaży.
Teraz gdy Canon wprowadza dużą ilość poważnych zmian i zmienia przeznaczenie puszki tak, że nawet nadaje się do focenia sportu to zaczyna się narzekanie na cenę, bo D800 tańszy, 2 % lepsza matryca, więcej Mpix itp.
Jeżeli chodzi o przeznaczenie aparatu to firmy znowu zamieniły się miejscami.
Moim skromnym zdaniem do repo i wielu innych zastosowań 5D MK III a do studia i krajobrazów D800. Chyba, że ktoś potrzebuje w repo 36 Mpix :?:
Jeżeli ktoś uważa, że cena za puszkę oferującą pod wieloma względami podobne a niekiedy nawet lepsze możliwości od dotychczasowej serii jeden przy tym do różnego typu zastosowań jest wygórowana to może właśnie powinien rozważyć tańsze body pod konkretną dziedzinę fotografii np 7D do sportu i ptaków czy 5D II do studia i portretów. Może jakby Canon zmienił nazwę serii 5D przy wypuszczeniu Marka III na 3D lub 1D X MINI to by nie było narzekań. A tak jest rozczarowanie bo następca sporo droższy od poprzednika, ale ten kto posiada chyba przyzna, że pomimo podobnych parametrów obrazu to całkowicie różne od siebie aparaty z podobną matrycą!?
Nie wiem czy komuś pomogłem z wyborem czy jeszcze bardziej skomplikowałem sprawę :lol:
W każdym razie pozdrawiam niezdecydowanych ;-)
To jeszcze ja swoje trzy grosze dorzucę odnośnie D800 i jego DR:
super sprawa, naprawdę robi wrażenie, ale przyda się to głównie leniwym landszafciarzom, a ślubnym tylko podczas sesji plenerowych.
Tam, gdzie duży DR byłby naprawdę potrzebny (czyli na wysokich czułościach - 1600 i wyżej) ten korpus już nie odbiega od normy.
Chciałbym zobaczyć równie imponujący przykład jak w poście #1843 (najlepiej 100% rozdzielczości lub cropy) na iso 3200 podbitym już nawet nie o 5, ale choćby o 3 działki.
W jednym ze sklepów cena 11699,10 zł z warunkiem wykupienia gwarancji (polisy) do 5 lat za 2600zł. Sumując jednak wychodzi 14299,10 zł. Ciekawe, czy taki sprzęt potrzebuje dłuższej gwarancji, skoro Canon obiecał osobno wymianę gdy lustro nie dociągnie do deklarowanych 150 000 cykli?
lazy13bones
01-06-2012, 11:48
Nie ma tragedii z tą ceną jeśli i tak chciałbyś ubezpieczać czy coś. Poczytaj warunki tej polisy. Jak będą ok to można dołożyć i spać spokojnie :wink:
Rozejrzyj się też za alternatywną polisą - jakby to wyglądało cenowo wtedy...
Wiem, że w innych sklepach takie coś jest sporo droższe niż 2600.
To jeszcze ja swoje trzy grosze dorzucę odnośnie D800 i jego DR:
Tam, gdzie duży DR byłby naprawdę potrzebny (czyli na wysokich czułościach - 1600 i wyżej) ten korpus już nie odbiega od normy.
Napisz do Canona, podobno wsłuchują się w głosy targetu.
Chciałbym zobaczyć równie imponujący przykład jak w poście #1843 (najlepiej 100% rozdzielczości lub cropy) na iso 3200 podbitym już nawet nie o 5, ale choćby o 3 działki.
"Sens D800 to bazowe ISO", cała reszta to free lunch, choć niektórzy woleliby dopłacić do powiększonego - o 5 kl/s - zestawu.
/edit
Merde dzięki za #1843; masakra
Teraz gdy Canon wprowadza dużą ilość poważnych zmian i zmienia przeznaczenie puszki tak, że nawet nadaje się do focenia sportu to zaczyna się narzekanie na cenę, bo D800 tańszy, 2 % lepsza matryca, więcej Mpix itp.
Tu nie chodzi o to, że Nikon ma więcej megapikseli i lepszą matrycę, a już tym bardziej nie o to, że jest tańszy o tysiaka, co przy tej skali wydatków jest kompletnie bez znaczenia. Chodzi o to, że Canon woła sobie za nową piątkę niemal dwukrotnie wyższą cenę, niż za 5DII, tak jakby wsadził do niej nie wiadomo jak zaawansowaną, kosmiczną technologię. A jedyne, co tak naprawdę zrobił, to dał w końcu w pełni użyteczny AF, który konkurencja ma już od 3-4 lat. Reszta to kosmetyka, facelifting, naturalne drobne zmiany, których oczekuje się nawet w segmencie entry-level. Moim skromnym zdaniem żądanie za to 13 tysiaków to skandal.
Jeśli cena spadnie przynajmniej do 10 tysiaków do końca roku, to i tak kupię 5DIII, bo nie mam wyjścia - zmiana systemu jest dla mnie na tym etapie zbyt kosztowna. Jeśli jednak Canon w dalszym ciągu będzie rżnął nas w bambuko, to ja już wolę zapłacić więcej konkurencji. Dla mnie bez różnicy, kto mnie oskubie.
[edit]
Zdjęcie z tego posta to już przykład głupoty. Cienie się rozjaśnia po to, żeby zwiększyć DR, a nie poprawić ekspozycję (kto się myli z ekspozycją o kilka działek EV? nawet najgłupszy automat nie robi takich błędów). Gdyby za oknami widać było szczegóły, a nie wyjaraną białą plamę, i jednocześnie byłyby wyraźne szczegóły w cieniach, to wówczas można się zachwycać DRem. Jeśli jednak fotografowi nie zależy na szczegółach w światłach, tak jak pokazuje przykład tego zdjęcia, to po co je w ogóle niedoświetlać? Od razu trzeba było naświetlić prawidłowo, byłaby lepsza jakość.
Gregolius
01-06-2012, 13:02
Nie nazwałbym tego tylko kosmetyką. Ja to widzę po raz kolejny płacz w stylu: tak dajcie mi audi z wyposażeniem maybacha najlepiej za cene malucha. Jak dobrze popatrzymy na watek 5d II to byla bardzo podobna dyskusja. Nie ma szans ogólnie na cenę na poziomie 10k przez nabliższy okres ale obym się mylił. Ceny surowców robocizny poszły bardzo w góre w stosunku do tego co było 4 lata temu. Dopieszczając to co niby kulało zawołali cenę może ciut za dużą. Nie nazwałbym jednak tego zdzierstwem. Wątek o 5d IV będzie identyczny...i wtedy III będzie magią i legendą na tym forum
Jeśli stara matryca z 5DII po liftingu i AF na poziomie konkurencji sprzed lat w nowej, wyoblonej obudowie ma być analogią wyposażenia maybacha, no to w takim razie maybach zszedł na psy.
To, co oferuje 5DIII mi w zupełności wystarczy. Tylko niech to kosztuje tyle, ile jest warte. 5DII na wejściu był dużo tańszy, mimo że jak na tamte czasy był rewolucyjny. W 5DIII żadnych rewolucji jak na dzisiejsze standardy nie ma, a cena jest horrendalna.
A ile wtedy kosztowało Ojro?
epicure, prosze .. nie płacz już, dziś dzień dziecka - zrób se prezent i kup w końcu tego Nikona i świat stanie się piękniejszy. serio.
Sprawdziłem (nie powiem w której części mieszkania i na czym :mrgreen:) w starym Czipie Foto zapowiedź/cenę Klasyka - wychodzi tyle samo 3.5 EURO.
Gregolius
01-06-2012, 13:25
Ale kogo zdaniem nie jest tyle warta?? Ludzie kupują i dla nich jest wart właśnie tyle za ile za niego płacą. Z tego co pamiętam 5dII tez nie był rewelacyjny a teraz już jest? znaczy się był na swoje czasy? Ale jakie są standardy na obecne o ile w ogóle gdzieś są?
JA sie tak zastanawiam ile lat mozna psioczyć na system po co. Zmienić zapomnieć , cieszyć się idealnym rozwiązaniem jakim jest już legendarny aparat d800...
"Sens D800 to bazowe ISO", cała reszta to free lunch, choć niektórzy woleliby dopłacić do powiększonego - o 5 kl/s - zestawu.
Sens dużego DR to duży DR przy czułości takiej, jakiej rzeczywiście używamy podczas robienia zdjęć.
Niestety często nie jest to iso 100, ale tobie tego chyba nie trzeba tłumaczyć...
PS: Chociaż na iso bazowym też się czasem przydaje, np. nie musiałbym wywalać do kosza części zdjęć z ubiegłorocznych wakacji, kiedy to aparat do rąk dostała moja żona :mrgreen:
PS: Chociaż na iso bazowym też się czasem przydaje, np. nie musiałbym wywalać do kosza części zdjęć z ubiegłorocznych wakacji, kiedy to aparat do rąk dostała moja żona :mrgreen:
Wiem, że się narażę na uśmieszki ale co tam: ja nigdy nie kasuje złych (ekspozycja) fotek, tylko dokupuję sobie Passporty, LightRoom 4 jest najlepszym przykładem dlaczego warto - nawet mama pstrykająca dziecko w przedszkolu/na boisku - zaraz po wyjęciu aparatu z pudełka kupić szybką kartę i ustawić raw+jpg.
/eot
Na pewno nie dwa razy mniej, niż dziś.
epicure, prosze .. nie płacz już, dziś dzień dziecka - zrób se prezent i kup w końcu tego Nikona i świat stanie się piękniejszy. serio.
Ależ ja nie płaczę. Ceny sprzętu foto nie są w stanie mnie doprowadzić do takiego stanu. Jedynie na niektórych filmach się wzruszam ;) I nie chcę Nikona, bo mi on średnio pasuje pod wieloma względami. Chcę Canona, ale za rozsądne pieniądze. Teraz uważam, że jest za drogi i o tym piszę, zamiast łkać po kątach. Nikona kupię tylko wtedy, gdy mnie Canon do tego zmusi.
Ale kogo zdaniem nie jest tyle warta??
Oczywiście, że moim zdaniem. Wypowiadam się wyłącznie w swoim imieniu.
Ludzie kupują i dla nich jest wart właśnie tyle za ile za niego płacą.
Ja też kupiłem kilka rzeczy za cenę wyższą, niż obiektywnie były one warte w porównaniu do produktów konkurencji. Kupiłem, bo miałem chcicę i trochę wolnego grosza w kieszeni. Nigdy jednak nie upierałem się przy tym, że moja decyzja miała jakiekolwiek uzasadnienie ekonomiczne.
Z tego co pamiętam 5dII tez nie był rewelacyjny a teraz już jest? znaczy się był na swoje czasy? Ale jakie są standardy na obecne o ile w ogóle gdzieś są?
Rewolucyjny, nie rewelacyjny.
JA sie tak zastanawiam ile lat mozna psioczyć na system po co.
Nigdy nie psioczyłem na system, przynajmniej nie na ten.
Zmienić zapomnieć , cieszyć się idealnym rozwiązaniem jakim jest już legendarny aparat d800...
D800 nie jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Takich rozwiązań nie ma. A i zapomnieć nie będzie łatwo, bo koszt takiej zmiany długo by mi o niej przypominał...
Ale kogo zdaniem nie jest tyle warta?? Zmienić zapomnieć , cieszyć się idealnym rozwiązaniem jakim jest już legendarny aparat d800...
Widzę, że zainspirował cię Czacha... według epicure, lojalnego użytkownika EOS, czasami trochę fanboja, ale na pewno człowieka, który wie co, gdzie i jak poustawiać w Szopie... (zresztą napisał wam to obu) nie kupi D800 bo póki co to się mu nie opłaca.
A z legendy D800 nie ma się co śmiać, przykład praktyczny w poście 1843 jasno pokazuje gdzie jest Sony/Nikon a gdzie Canon w sensorach dostępnych (zarabiających na kolejne) na rynku. Ciekawe jaki tatar wyszedłby z podobnego kadru 5D3.
Chcę Canona, ale za rozsądne pieniądze. Teraz uważam, że jest za drogi i o tym piszę, zamiast łkać po kątach.
Ja natomiast uwazam ze jest w przystepnej cenie i dlatego go kupiłem :mrgreen:
Ja natomiast uwazam ze jest w przystepnej cenie i dlatego go kupiłem :mrgreen:
Nie sądzę, aby akurat "przystępna cena" była tutaj argumentem za jego zakupem w Twoim przypadku, ale niech będzie, że toleruję Twoje zdanie ;)
Rzecz w tym że on wcale dużo nie kosztuje .. to PLN stoi bardzo nisko powodując taki a nie inny przelicznik ;)
5DII na wejściu był tani ale co z tego jak nieosiągalny w kraju.
Potem ceny wyleciały w kosmos przez kryzys i w takich był osiągalny w polandii, kolega jednak i tak jechał wtedy po niego do Berlina bo z gripem był od ręki (chodziło o grip) i kosztował go grubo ponad 10 kPLN.
Także tańszy to on był u nas, ale wirtualnie.
Ja kupowałem 5DII dwa lata temu. Półki w sklepach uginały się od pudeł z tym aparatem, a kosztował mnie on około 11 tysiaków w kicie z 24-105.
Ja też nie rozumiem przyczyn ciężkiej doli nieustraszonych krytyków Canona, którzy z zapałem godnym lepszej sprawy bezustannie mieszają tu z błotem EOSy i wychwalają Nikony.
Kupić Nikona, zapomnieć o Canonie i przestać nam zawracać gitarę !! :mrgreen:
Thomason2005
01-06-2012, 14:49
Ja też nie rozumiem przyczyn ciężkiej doli nieustraszonych krytyków Canona, którzy z zapałem godnym lepszej sprawy bezustannie mieszają tu z błotem EOSy i wychwalają Nikony.
No, ale taka przecież natura większości Polaków - narzekać, narzekać i narzekać...
Gdybyś nie wymyślał sobie nieistniejących problemów, nie miałbyś kłopotów z ich rozumieniem. Problem "mieszania z błotem EOSów i wychwalania Nikonów" nie ma miejsca, przynajmniej nie w tej dyskusji i na pewno nie z mojej strony. Nie jestem też krytykiem Canona, bo w równym stopniu wyrażam swoje uwagi wobec produktów różnych marek. Canona zazwyczaj chwalę, jeśli już.
Miałem ochotę wyrazić swoje zdanie o cenie 5DIII i pewnie skończyłoby się na jednym poście. Skoro jednak zapraszacie mnie do polemiki, przedstawiając swoje argumenty, to już sobie darujcie przytyki o ciągłym narzekaniu (ciągłym? raptem kilka postów, głównie odniesień do innych wypowiedzi). Widzę, że jesteście przewrażliwieni, więc nie będę już Was stresował i nie będę wywlekał kwestii cenowych dotyczących nowej piątki. Nie obiecuję jednak, że nie odniosę się do nich, jeśli już padną z innej strony.
epicure masz we mnie sprzymierzenca , bo cena 5D III jest rzeczywiscie z kosmosu , jak ceny rowniez nowych super teleobiektywow .
Tylko , ze ja nie narzekam a dzialam i przeszedlem do N i kropka .
Kolekcjoner
01-06-2012, 16:46
Nie zauważyłem żeby epicure ciągle narzekał - ot naszło go to wylał swoje żale 8-) - ma do tego przecież prawo. Inna rzecz że niestety mylące jest, że 5D mkIII powinien kosztować tyle samo na starcie co poprzednik, bo tak na prawdę poprzednika nie było. Canon zrobił zamieszanie z nazwami, a w rzeczywistości następca 5D mkII dopiero powinien wyjść. Póki co jak ktoś uważa że to co mu dają w nowej piątce jest nieprzydatne to można kupić starą.
..
super sprawa, naprawdę robi wrażenie, ale przyda się to głównie leniwym landszafciarzom
..
??? One shot HDR gdzie przy ruchomych obiektach inaczej sie nie da (wysokie trawy na wietrze, woda, ludzie).
Zawsze niebieskie niebo (juz widze w reporterce te filtry polowkowe z opcja automask highlight zakladane na lensy w 5dIII :lol:)
Zdjecia pod slonce... itd itp ...
Jestem szczerze zdumiony widzac ze ludziom ciezko sobie wyobrazic gdzie DR na poziomie 15EV moze sie przydać...
A po cholere iso3200 .. Dla D800 wystarczy wtedy iso400(-3EV) i po korekcie bedzie bez bandingu i zapasem 5 - 6 EV w swiatlach i szumem na podobnym poziomie. Taka sama sztuka raczej dobrze nie sknoczy sie dla 5dIII.
PS. Pomijam fakt co i ile kosztuje i jaka pucha komu pasuje ale pisanie o tym ze 5DIII ma git sensor i lepszego nie trzeba powoduje natychmiastowy opad rak.. Jakbym slyszał "Po co komu wiecej jak ISO400"..
Ale robicie jeszcze czasem jakieś zdjęcia, czy przy dzisiejszym poziomie technologii to już niemożliwe?
??? One shot HDR gdzie przy ruchomych obiektach inaczej sie nie da (wysokie trawy na wietrze, woda, ludzie).
Zawsze niebieskie niebo (juz widze w reporterce te filtry polowkowe z opcja automask highlight zakladane na lensy w 5dIII :lol:)
Nie lubię HDR, chodziło mi raczej o lenistwo polegające na niechęci do używania filtrów połówkowych.
A po cholere iso3200 .. Dla D800 wystarczy wtedy iso400(-3EV) i po korekcie bedzie bez bandingu i zapasem 5 - 6 EV w swiatlach i szumem na podobnym poziomie. Taka sama sztuka raczej dobrze nie sknoczy sie dla 5dIII.
Jesteś pewien, że tam gdzie do prawidłowego naświetlenia klatki (ale bez przejaranych świateł) z sensownym czasem potrzebuję iso 3200 - w tych samych warunkach D800 wystarczy iso 400?
Te 3 działki potrzebne mi do wyciągania szczegółów z cieni. Przy twojej metodzie musiałbym z D800 ciągnąć o 6 EV.
PS. Pomijam fakt co i ile kosztuje i jaka pucha komu pasuje ale pisanie o tym ze 5DIII ma git sensor i lepszego nie trzeba powoduje natychmiastowy opad rak.. Jakbym slyszał "Po co komu wiecej jak ISO400"..
Ja niczego takiego nie pisałem. Napisałem za to, że tam gdzie mnie przydałby się wysoki DR D800 przewagi nad nową piątką nie ma.
Kolekcjoner
01-06-2012, 18:46
Ale robicie jeszcze czasem jakieś zdjęcia, czy przy dzisiejszym poziomie technologii to już niemożliwe?
Ogólnie rzecz biorąc ciężko jest 8-). Albo nie da się robić seryjnych i za duże pliki - czyli z reportażu nici (D800) albo nie da się wyciągnąć 5EV z cieni i z krajobrazu lub ślubu kupa (5D) po prostu nie ma czym robić zdjęć :mrgreen:.
Na szczęście jeszcze niektórzy jakoś dają radę robić zdjęcia ściany z cegieł i tablic testowych...
Cały czas sądziłem, że wątek ten jest o 5DmkIII w praktyce a w praktyce wychodzi na to, że jest to wątek o wyższości D800 nad 5DmkIII. Co się dzieje?
Wain napisał:
Po co ten Nikon biedzi się nad stosowaniem wysokich ISO w swoich puszkach?
Przecież to jest gotowa recepta na puszkę ideał. Wystarczy jedno dedykowane ISO plus korekta ekspozycji +,- 20EV i wystarczy.Resztę " przecież da się wyciągnać". Pełne panowanie nad szumami i całą resztą cyfrowych nieszczęść! Tylko ciekawe co wyjdzie z takiej puszki gdy zastosowanie wysokiego ISO będzie koniecznościa? Nie bez powodu Nikon, przy prezentacjach D800, unika jak ognia zaszeregowania tej puszki do celów reporterskich, sportowych i ptasich. Jest po prostu dużo słabszy w tych zastosowaniach.
I jakby na to nie patrzeć to każda z tych puszek ma swoje ograniczenia. I tyle.
Nie lubię HDR, chodziło mi raczej o lenistwo polegające na niechęci do używania filtrów połówkowych.
Równie dobrze można powiedzieć, że używanie szarych połówek również wynika z lenistwa, bo ludziom nie chce się posiedzieć nad zdjęciami przy kompie i posklejać hdry ;) A tak całkiem serio, to hdry można lubić lub nie (z pewnością każdy z nas widział już mnóstwo zdjęć, o których nawet nie pomyślał, że są hdrami, bo wyglądały bardzo naturalnie), ale szarej połówki ciężko się używa w mieście czy w architekturze.
Cały czas sądziłem, że wątek ten jest o 5DmkIII w praktyce a w praktyce wychodzi na to, że jest to wątek o wyższości D800 nad 5DmkIII. Co się dzieje?
No nic... ja dzis dostałem MkIII i niestety pozbywam się starej puszki - kwestia ceny jednak dość zaporowej.
Warto ? Nie warto ? Jednak FF to jest to - szczególnie że ma celny AF...
:roll:
ale jednak: :lol:
wszyscy narzekają, a nikt nie wspomni że 5d3 jest w USA droższy o 500$ od D800 :arrow: a u nas cena ta sama za obydwa
żart or what :rolleyes::confused: :mrgreen:
ktoś tu robi na polskich nikoniarzach grube sianko (i na europejskich)
Kto uważnie przeczytał recenzje obu aparatów, ten wie, że raczej nie może w tym przypadku być mowy o wyższości, bo po prostu oba mają poważne zalety, ale i pewne wady.
Reporterzy i fotografowie sportowi raczej wybiorą 5D3, a pejzażyści i spece od portretów pewno kupią D800.
Oczywiście, jeśli mogą swobodnie wybierać i wcześniej nie zainwestowali majątku w jeden z systemów. :mrgreen:
Pozdrówka
mariusz2704
01-06-2012, 21:23
Moim zdaniem 5d3 nie jest drogi bo przecież d800 kosztuje podobnie. Jedynie problem tkwi w naszych zarobkach w Polsce :-)
michael_key
01-06-2012, 21:26
Moim zdaniem 5d3 nie jest drogi bo przecież d800 kosztuje podobnie. Jedynie problem tkwi w naszych zarobkach w Polsce :-)
I otóż toooo :D cała przykra prawda
wszyscy narzekają, a nikt nie wspomni że 5d3 jest w USA droższy o 500$ od D800 :arrow: a u nas cena ta sama za obydwa
żart or what :rolleyes::confused: :mrgreen:
ktoś tu robi na polskich nikoniarzach grube sianko (i na europejskich)
W Holandie 5d III jest o 500 e drozszy od D800
Bo w Polsce jedynie ABFOTO dostało wyłączność na sprzedaż D800 z oficjalnej dystrybucji, więc dyktują ceny. Inni sprzedawcy nawet nie mają skąd zamówić towaru, co najwyżej sprowadzać z dystrybucji zagranicznych.
lazy13bones
01-06-2012, 22:55
Używa ktoś karty z UDMA 7 może? Podobno bufor zapycha się dopiero po 18 zdjęciach seryjnych przy formacie RAW z tą kartą (normalnie po 13)?
Taka z instrukcji - 128MB kosztuje ponad 3 tyś :lol:
Ciekawe czy będzie jakiś update firmware, który poprawi widoczność punktu AF, bo na czarnym tle ciężko go zobaczyć..
Jak komponujecie kadr to macie włączony w wizjerze tylko aktywny punkt czy wszystkie?
Ciekawe po co jest opcja niewidocznego punktu AF - tak że mamy czysty wizjer hmmm
Używa ktoś karty z UDMA 7 może? Podobno bufor zapycha się dopiero po 18 zdjęciach seryjnych przy formacie RAW z tą kartą (normalnie po 13)?
Taka z instrukcji - 128MB kosztuje ponad 3 tyś :lol:
... Mam Lexara UDMA 600x i bufor zapycha mi sie po 17-18 raw-ch....ba nawet chyba + jpg mialem ustawiony :wink:
lazy13bones
02-06-2012, 07:33
No to niezle! Ja mam transcenda 400x i chyba zapcha sie szybciej :/
Karty sd tez uzywasz? Musze cos dokupic w miare szybkiego tak ze 32 GB do pary z CF.
Karty sd tez uzywasz? Musze cos dokupic w miare szybkiego tak ze 32 GB do pary z CF.
A po co? 5dIII nie obsługuje UHS-I. Podejrzewam, że czytnik też musiałbyś kupić nowy (UHS-I + USB 3.0), żeby chociaż zgrywać szybciej. Jeśli 5dIII, to tylko CF...
lazy13bones
02-06-2012, 09:13
Jak tylko CF? Przecież po to jest slot żeby go wykorzystać :roll:
Backup danych czasem się przydaje poza tym. Nie wspominając już o podwójnej ilości miejsca. Szkoda tylko, że nie ma obsługi szybszych kart. Trzeba w takim razie kupić najszybszą z możliwych SD i tyle.
luc_october
02-06-2012, 10:29
Na karcie CF Pretec 16GB 233x mam 14 zdjęć w trybie szybkiej serii, a na SDHC Sandiska 32GB 45MB/s Class 10 Robi 13 zdjęć do zapchania się buforu więc można spokojnie nawet na samej SD jechać.
...mowa oczywiście o rawach.
No to niezle! Ja mam transcenda 400x i chyba zapcha sie szybciej :/
Mam sandiska 45MB/s, zazwyczaj jpg leci na SD a raw na CF.
Serie mozna na wolniejszym CF zrobic podobna (te kilkanascie zdjec w raw) ale potem robi sie bula i nie da sie zdjecia zrobic albo robi ale z duza zwloka a przy szybkim, markowym CF strzela sie dalej zdjecia pojedyncze ale bez zwloki.
Np miedzy sandiskiem chyba 45MB/s a Lexarem 90MB/s jest widoczna roznica wlasnie po zapchaniu bufora.
lazy13bones
02-06-2012, 11:27
Sprawdzę sobie dokładnie tą moją kartę CF 400x i dokupię w takim razie tego sandiska co wy macie.
Strasznie podoba mi się ustawienie minimalnego czasu naświetlania przy auto iso. Tylko czasami potrzebna jest większa szybkość niż ustawienie 1/250 ale wtedy dajemy jakiś wysoki dolny limit w auto iso i jest szybko!
Często korzystacie z tego?
Mam wrażenie, że z tym body można bardziej skupić się na kompozycji i kadrach niż na aspektach technicznych :grin:
Jeśli 5dIII, to tylko CF...
A jeśli CF to tylko
The new camera takes advantage of UDMA7 compact flash cards. This allows the camera to hold up to 18 RAW images on the buffer (depending on your ISO setting) instead of 13. However, these cards can be pricey, and the Lexar 1000x UDMA7 is currently the only card I found capable of achieving these results.
Reszta w linku - możliwy flame (jak dumni właściciele 5D3 zobaczą jaki tatar wyszedł z cienia)
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/
A jeśli CF to tylko
Reszta w linku - możliwy flame (jak dumni właściciele 5D3 zobaczą jaki tatar wyszedł z cienia)
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/
To już było na tym forum.
Powiedz to lazy13bones nie mi.
Witam. Miało być pod koniec kwietnia. Mailo być na początku maja. Miało być w połowie maja. Miało być pod koniec maja:) ta......nie rozumiem jak to jest że tyle czasu po premierze i nadal gripa nie ma. Jak dla mnie to zakrawa na kpinę. Dolar idzie do góry jeszcze trochę i BG E11 będzie kosztował 1.5 k zł. A może to tak ma być:) kolejna teoria spiskowa:) macie koledzy jakieś sprawdzone informacje o dostępności. Tylko proszę nie takie że już są za nasza granicą. Ta. Pozdrawiam.
Dla zainteresowanych gripem do marka III:
https://thephotogadget.com/en/content/pixel-vertical-battery-grip-vertax-e11-canon-5d-mark-iii-bg-e11
To prawda...ten zawal serca juz mielismy daaawno temu i przeszedl bez wiekszego uszczerbku na zdrowiu :D
Zwarci i gotowi czekamy, cieszac sie puszka z dnia na dzien bardziej, na nastepny "zawal" :wink:
Co ciekawe...pomimo takiego uszczerbku na zdrowiu przy nowej piatce jakiego doswiadczam co chwila czytajac/przegladajac neta, siegam po to body z coraz wiekszym entuzjazmem/zadowoleniem:) Chyba sie starzeje, bo naprawde chce sie focic tym korpusem i sam nie wiem skad sie to bierze :)
Nawet czasami se nie doswietlam...a co! Specjalnie! :wink:
skydiver
02-06-2012, 22:00
Mam kilka pytań do użytowników 5d mk III:
1. Jak działa auto iso z flashem? czy można ustawić, aby pomiar był na światło zastane a nie flash i lampa doświetla tylko pierwszy plan?
2. Czy 5d mk III bez problemu działa w ttl z Pixel King? Czy działa wspomaganie AF w nadajniku?
3. Czy AF na punktach bocznych jak również centralnym bez problemu działa z 85/1.2L II i 35/1.4L na przysłonach 1.2-1.8?
Dzięki z góry za odpowiedzi:)
Thomason2005
03-06-2012, 10:43
Witam. Miało być pod koniec kwietnia. Mailo być na początku maja. Miało być w połowie maja. Miało być pod koniec maja:) ta......nie rozumiem jak to jest że tyle czasu po premierze i nadal gripa nie ma. Jak dla mnie to zakrawa na kpinę. Dolar idzie do góry jeszcze trochę i BG E11 będzie kosztował 1.5 k zł. A może to tak ma być:) kolejna teoria spiskowa:) macie koledzy jakieś sprawdzone informacje o dostępności. Tylko proszę nie takie że już są za nasza granicą. Ta. Pozdrawiam.
Cyfrowi mówią teraz o drugiej połowie czerwca. Tydzień temu był dostępny w kilku sklepach w Austrii, więc może puszczają trochę tego per rynek :)
Czy ktoś z użytkowników mógłby sprawdzić jedną rzecz? Ustawcie tryb HDR i czas naświetlania 30 s dla klatki 0 EV. Co się stanie z klatką prześwietloną? Podejrzewam, że aparat w ogóle jej nie zrobi lub zrobi, tylko też przy 30 s. Chciałbym się jednak "miło rozczarować", żeby okazało się, że automatyczna ekspozycja wykracza w tym przypadku poza te 30 s.
Jeden wpis zamiatający wszelkie wcześniejsze wywody dyskutantów. :mrgreen:
RZĄDZISZ CZŁOWIEKU!
Powiem szczerze, że zupełnie rozwaliło mnie wydobywanie cieni z D800 vs mk3. To przecież jest przepaść. Pisanie, że to się nie przyda bo nikt nie psuje zdjęć o -3-5EV jest prawdą ale trochę bez sensu, bo D800 można zrobić HDR z jednej klatki a nie z 3.
A moze ktoś ma wtyki na zachodzie i nam kupi . Zrobimy zrzute i koniec.
Jeden wpis zamiatający wszelkie wcześniejsze wywody dyskutantów. :mrgreen:
RZĄDZISZ CZŁOWIEKU!
Potwierdzam.
Kolekcjoner
03-06-2012, 21:01
Prosiłbym jednak żeby nie kontynuować w kierunku pojedynków Canon - Nikon. Jak ktoś ma nieprzepartą chęć trucia ;) o tym tutaj to proszę założyć stosowny wątek.
A moze ktoś ma wtyki na zachodzie i nam kupi . Zrobimy zrzute i koniec.
Potwierdzam.
Witam jesli ma ktokowliek mozliwosc zakupienia na zachodzie jakiejs wiekszej ilosci dla kilku ludzi z forum, to ja do takiej zorganizowanej akcji chetnie sie przylacze. Czekam na odpowiedz.
Powiem szczerze, że zupełnie rozwaliło mnie wydobywanie cieni z D800 vs mk3. To przecież jest przepaść. Pisanie, że to się nie przyda bo nikt nie psuje zdjęć o -3-5EV jest prawdą ale trochę bez sensu, bo D800 można zrobić HDR z jednej klatki a nie z 3.
DR przy ISO 100-400 w 5d3 jest na poziomie większości nowych lustrzanek a nawet bezlusterkowców (nex-7 czy 5n) . Pełna klatka pomaga dopiero przy niższym ISO. Obstawiam że nowy D3200 z nikona bedzie miało dużo lepsze mozliwosci wyciągania z cieni od 5d3 :mrgreen:
Po 2 tygodniach zabawy mk III ... jak dla mnie puszka jest rewelacyjna ... z 85L i 35L domknietch do 5,6 obrazek bajka na pewno lepszy niz z mk II, ergonomicznie bardzo fajnie dopasowany jedyne Co mnie wnerwia to paskudny dzwiek lustra i migawki no ale bedzie się trzeba do tego przyzwyczaic ... pozatym troche mnie dziwą opine ludzi którzy puchy w ręce nie mieli a ...
Przypomnijmy sobie jakie były gorące dyskusje nim pojawiły się w ogóle te aparaty. Później o dziwo emocje opadły.
luc_october
03-06-2012, 23:14
Czy ktoś z użytkowników mógłby sprawdzić jedną rzecz? Ustawcie tryb HDR i czas naświetlania 30 s dla klatki 0 EV. Co się stanie z klatką prześwietloną? Podejrzewam, że aparat w ogóle jej nie zrobi lub zrobi, tylko też przy 30 s. Chciałbym się jednak "miło rozczarować", żeby okazało się, że automatyczna ekspozycja wykracza w tym przypadku poza te 30 s.
3 klatka idzie na 30'' ...nie ma tak fajnie :D
michael_key
04-06-2012, 07:12
[...] poza tym troche mnie dziwą opine ludzi którzy puchy w ręce nie mieli a ...
Dlatego ja nie pitole tylko podejrzewam jak może być ten pikny AF :D
myslidar
04-06-2012, 08:45
Mnie z kolei dziwi jak można wysnuwać wnioski na podstawie obiektywu kasy L przymkniętego do f5,6 :)
Thomason2005
04-06-2012, 08:49
Mnie z kolei dziwi jak można wysnuwać wnioski na podstawie obiektywu kasy L przymkniętego do f5,6 :)
zależy jaka L...
Chodziło Ci pewnie o f1.2.... :)
Bo dyskutujemy tutaj o puszce a nie o obiektywach a te akurat nawiększą rozdzielczość uzyskują przy 4-5,6, poza tym ciężko sprawdzić obrazek z głębią ostrośći rzędu 1-4 cm ...
myslidar
04-06-2012, 11:10
Zgadzam się, natomiast na przy takim przymknięciu to na każdym aparacie jakość będzie świetna, więc trudno mi sobie wyobrazić ocenę w stosunku do 5DII. Ba, nie wiem czy ciężko by nie było w stosunku do dobrego cropa..
Rozumiem zachwyt nad nową puszka, ale...
myslidar, no nie na kazdym .. a na f/1.2 ocenic mozesz co najwyzej jakosc obiektywu, a nie matrycy ;)
myslidar
04-06-2012, 11:21
No to wytłumacz mi jak można w taki sposób ocenić jakość zdjęcia? Pytam serio :) Gdyby podpinam ten sam obiektyw z takimi samymi parametrami pod FF i cropa to widzę różnicę, ale tak różnica jest największa na otwartym obiektywie, potem ta różnica coraz bardziej się zatraca. Dlatego zastanawiam się jak można subiektywnie ocenić 5DII i 5DIII oraz dodatkowo stwierdzić zdecydowanie, że coś jest lepsze a coś gorsze.
Jeszcze raz powtarzam, nie ironizuje tylko pytam serio. Co takiego sprawia, że w 5DIII ten obraz jest dużo lepszy na takich parametrach (f5.6) w obiektywach typu L? Bo jakoś nie widzę tego na samplach..
Moment, moment .. ale ja nie twierdze ze jest lepszy ;) Widze roznice w szumach na duzych ISO oraz brak bandingu, ale zeby zaraz 'duzo lepszy' ? ;) Pisze jedynie o tym ze jesli ktos ma ochote porownywac matryce to raczej nie na f1.2 ;)
myslidar
04-06-2012, 11:42
jak dla mnie puszka jest rewelacyjna ... z 85L i 35L domknietch do 5,6 obrazek bajka na pewno lepszy niz z mk IIA ja się cały czas odnoszę do tego co napisał kolega Alde wyżej...
A z tym bym polemizował, bo ja roznicy nie widze .. roznica zaczyna sie na ISO 3200 .. ;)
Też się zastanawiam co takiego jest w przysłonie f/5,6, że to właśnie na niej widać te różnice w jakości obrazu z 5DII i 5DIII.
No to wytłumacz mi jak można w taki sposób ocenić jakość zdjęcia? Pytam serio :)
żeby ocenić jakość matrycy, trzeba zniwelować defekty obiektywów, wiec się je przymyka. robisz to samo zdjęcie 5d2 i 5d3 z takimi samymi parametrami, wrzucasz na dwa monitory i porównujesz. wtedy widzisz jak wygląda ostrość, kolory, czy jest banding itd itp... proste. i tak się właśnie porównuje zdjęcia (w tym przypadku matrycę) wg mnie
żeby ocenić jakość matrycy, trzeba zniwelować defekty obiektywów, wiec się je przymyka. robisz to samo zdjęcie 5d2 i 5d3 z takimi samymi parametrami, wrzucasz na dwa monitory i porównujesz. wtedy widzisz jak wygląda ostrość, kolory, czy jest banding itd itp... proste. i tak się właśnie porównuje zdjęcia (w tym przypadku matrycę) wg mnie
Do oceny koloru i bandingu nie trzeba przymykać obiektywu. Trzeba, jeśli ocenia się rozdzielczość matrycy, ale ta jest taka sama, jak w 5DII. Nadal nie wiem, co takiego pozwoliło jest w przysłonie f/5,6, że 5DIII tak rozwinął na niej skrzydła, czego 5DII nie mógł osiągnąć.
Nadal nie wiem, co takiego pozwoliło jest w przysłonie f/5,6, że 5DIII tak rozwinął na niej skrzydła, czego 5DII nie mógł osiągnąć.
Wraz z przymykaniem przysłony niweluje się błędy optyczne obiektywu
niestety rośnie także efekt dyfrakcji. Kompromis pomiędzy tymi problemami znajduje się właśnie w okolicy wartości 5,6 (dla gorszych obiektywów może to być około 8.0, a dla bardzo dobrych stałek ok 4.0) i wtedy możemy najlepiej obserwować różnice w matrycach.
myslidar
04-06-2012, 12:04
Powtarzacie to co już ustaliliśmy, chodzi mi natomiast o to, że gołym okiem (moim zdaniem) nie da się tych różnic dostrzec z tych puszek :)
Wyższe ISO - tutaj się zgadzam, ale chyba nikt nie będzie testował wyższego ISO na f5.6 bo to się wzajemnie wyklucza w realnym robieniu zdjęć :) Jak jest ciemno to raczej nie używam nic poza 1.4-2.8 bez statywu.
niestety rośnie także efekt dyfrakcji. Kompromis pomiędzy tymi problemami znajduje się właśnie w okolicy wartości 5,6 (dla gorszych obiektywów może to być około 8.0, a dla bardzo dobrych stałek ok 4.0) i wtedy możemy najlepiej obserwować różnice w matrycach.
I jakich to różnic w matrycach dopatrzono się w tym przypadku na przysłonie f/5,6. Proszę o podanie tych różnic, których nie dałoby się zauważyć na innych przysłonach.
kanon500
04-06-2012, 15:58
Witam wszystkich.
Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.
Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.
Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.
Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.
Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .
Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.
Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.
Klasyk. Przy srawach/mrawach z 5D MkII też tak było - na początku. Po paru aktualizacjach ACR się poprawi.
Po 2 tygodniach zabawy mk III ... jak dla mnie puszka jest rewelacyjna ... z 85L i 35L domknietch do 5,6 obrazek bajka na pewno lepszy niz z mk II, ergonomicznie bardzo fajnie dopasowany jedyne Co mnie wnerwia to paskudny dzwiek lustra i migawki no ale bedzie się trzeba do tego przyzwyczaic ... pozatym troche mnie dziwą opine ludzi którzy puchy w ręce nie mieli a ...
Fakt troche metaliczny? dźwięk. Nic nie poradzimy.
Klasyk. Przy srawach/mrawach z 5D MkII też tak było - na początku. Po paru aktualizacjach ACR się poprawi.
w ACR 7.1 nie mam żadnych zafarbów na wszystkich RAW`ach ...
Witam jesli ma ktokowliek mozliwosc zakupienia na zachodzie jakiejs wiekszej ilosci dla kilku ludzi z forum, to ja do takiej zorganizowanej akcji chetnie sie przylacze. Czekam na odpowiedz.
Też bym się dołączył.
kanon500
04-06-2012, 16:39
w ACR 7.1 nie mam żadnych zafarbów na wszystkich RAW`ach ...
To dziwne... używam najnowszego lightrooma, a teraz sprawdzałem najnowszy DPP od Canona i pliki są zielonkawe w jednym i drugim sofcie - mRAWy zielone, pełne RAWy idealnie czyste - chodzi głównie o cienie i jest to niezależne od oświetlenia i iso.
Mam też puszke z nanowszej serii - bez wady LCD z oryginalnie wgranym nowym softem. A wiadomo że mRAWy są przeliczane przez soft. jeśli DPP Canona i Lightroom dają identyczny zielony zafarb w cieniach przy mRAWach to soft w Body jeszcze leży. Nie wydaje mi się aby to mógł być problem mojego egemplarza
W późniejszym czasie moge zrobić przykładowe zdjęcia i wrzucic na serwer. Jeśli ktoś posiada mkIII to może sprawdzić, bo według mnie to duży problem, a korekty na stałe nie da sie wprowadzić.
Pedretti
04-06-2012, 17:18
Nowa wersja Lighrooma daje obrzydliwy zielony zafarb. Pojawił on w wersji 4.1. Mam 5d MII
kanon500
04-06-2012, 17:25
Hmmm... No to może jeszcze inaczej sRAW , mRAW , RAW z 5D II oraz RAW 5D III wyglądają identycznie, ale sRAW i mRAW z 5D III są zielone w cieniach - tak jak wcześniej napisałem - coś z zielonym kanałem i wygląda to tak samo w DPP od Canona.
Pedretti - przy Processie 2010 będziesz miał jak w starszej wersji. Mi chodzi o coś co jest niezależne od oprogramowania - czyli o mRAW który wychodzi prosto z puszki i daje identyczny zafarb nawet w oprogramowaniu od Canona.
strideer
04-06-2012, 17:25
Limit dyfrakcyjny jest w dużym stopniu związany z gęstością upakowania pikseli na matrycy. W przypadku pełnoklatkowych 5D Mark II i Mark III granica jest zdaje się około f/11 (tzn. do takiej wartości można przymknąć obiektyw bez obawy o wpływ dyfrakcji na szczegółowość obrazu). Lustrzanki z gęstszymi matrycami (typu 7D) mają limit na poziomie około f/8.
Oczywiście istotna jest również ostrość samego obiektywu, jednak w większości przypadków optymalną rozdzielczość uzyskuje się po przymknięciu szkła o 2-3 stopy względem otworu maksymalnego.
kanon500
04-06-2012, 19:59
Żeby mieć pewność i przypadkiem nie robić zbędnego zamieszania porównałem z ciekawości wszystkie opcje RAW'ów z 5D II i III . 5D II tak jak pisałem wszystko w normie , przy 5D III RAW jest czysty, mRAW najgorszy zafarb zielonego, sRAW dużo mniejszy zafarb. Jest tak samo dla DPP Canon'a i Lightroom .
Żeby nie być gołosłownym zmusiłem się żeby zrobić przykładowe zdjęcia dla 5D III :
https://rapidshare.com/files/3376490652/CAN.rar
jeśli kogoś to ciekawi i chce mieć pewność czystych plików to niech sobie osobiście sprawdzi. Wyciągnąć o 1EV wyciągnąć winete i przy mRAW widać o co kaman. Wystarczy porównać środkową czarną okładkę dvd ze skrajną np ALI G :) . W normalnych warunkach przy świetle dziennym widać że zielony kanał jest przesunięty.
Po ostatnich reportażach póki co przerzucam się na pełny RAW bo przy realnych zdjęciach widać to dużo mocniej... o ile się nie koryguje winiety jest to do poprawienia ale przy jej ściągnięciu robi się w rogach niezłe zamieszanie. Osobiście nie musiałem robić żadnych porównań żeby to dostrzec, przy wielu zdjęciach mam totalną zieloną masakre - pliki które dałem na siłę dla przykładu to pikuś.
Gdzie można zgłośić to do Canona??
wujo9999
05-06-2012, 22:22
Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
Z tego co kojarzę to tak się nie da i nie dało w 5d2, aby jeden przycisk blokował ekspozycję i AF. Możesz zrobić tak żeby spust blokował tylko pomiar (gdy trzymasz) a AF na AF-ON . Naciskasz Q i tam jest opcja po prawej gdzie możesz konfigurować w ograniczony sposób te opcje. Niestety i nie mam pojęcia czemu w Canonie nie da się tak ustawić * żeby blokować ekspozycję trzymając klawisz i po puszczeniu zwolnić blokadę-taka blokada jest ale tylko na spuście. Wszelkie inne blokady exp. nie działają w trybie hold. Bzdura a mogła by taka opcja być.
wujo9999
05-06-2012, 23:18
W 1ds mk 3 i 5d mk2 mam tak ustawione a w tym modelu 5dmk3 nie moge sobie poradzic/znalesc ...mozna tak ustawic w instrukcji obslugi 5dmk2 na stronie 201 jest to dokladnie opisane prosze o pomoc i pozdrawiam link do instrukcji http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_II.aspx?DLtcmuri=tcm:125-765983&page=1&type=download
OK, ok jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz aby:
-spust blokował ekspozycję
-AF-ON ustawiał ostrość i mierzył światło
czyli opcja nr 3 w 5d2 w instrukcji s.201:
A więc dla 5d3:
Menu>5 zakładka> 2 karta > ustawienie własne
1 wiersz, 1 kolumna - spust ustawiasz na "*(naciśnięty przycisk)"
2 wiersz, 1 kolumna - AF ON ustawiasz na "pomiar i AF start"
wujo9999
05-06-2012, 23:47
Przy tych ustawieniach nie startuje af ze spustu migawki ale juz sobie poradzilem z tym instrukcja obslugi 5dmk3 strona 326
1 wiersz, 1 kolumna - spust ustawiasz na pomiar i af start
3 wiersz, 1 kolumna - przycisk blokady ae -blokady ae ustawiasz na blokada ae (wstrzy)
i to jest rozwiazanie ciezkie to menu tej nowej piatki ale teraz moze bedzie naswietlac prawidlowo przy przekadrowywaniu bardzo ci dziekuje klego i pozdrawiam
OK ale to nie jest to samo co opcja 3 w instrukcji 5d2. Moje rozwiązanie właśnie daje to samo. Niemniej jednak brakuję mi bardzo opcji, aby wciśnięcie i trzymanie * blokowało ekspozycję, natomiast puszczenie przerywało blokadę. Czyli dokładna odwrotność. Szybko i sprawnie. Rozwiązanie, z którego korzystałem w N... :) W sumie rozwiązanie proste do zaimplementowania software'owo a jednak Canon się nie pokusi.
U mnie dokladnie to robi przycisk Fn znajdujacy sie w poblizu spustu migawki - blokuje ekspozycje i trzyma ja do ponownego wcisniecia.
kanon500
06-06-2012, 18:15
Kontaktowałem się z kilkoma fotografami spoza Polski , potwierdzają że mRAW sRAW , nie wyglądają jak Full RAW . Dostałem info od Canon support USA że: muszę zainstalować najnowszą wersję DPP , bo tą którą mam jest już nieaktualna, a w nowej problem został zniwelowany. Zaktualizowałem do najnowszego DPP i jest lepiej ale o jakieś 50% . Nadal mRAW i sRAW nie wygląda kolorystycznie jak Full RAW. Napewno na chwilę obecną jest lepiej niż w lightroomie.
Pozostaje napisać kolejny raz , podesłać sample, i zrobić to samo dla ADOBE. Jak dla mnie mRAW za bardzo odbiega od normy i często ta zieleń jest nie do skorygowania, szkoda też czasu na korygowanie każdego zdjęcia z osobna.
jan pawlak
06-06-2012, 21:19
Witam wszystkich.
Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.
Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.
Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .
Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
Myślę, że powinieneś zobaczyć jak to wygląda przy wywoływaniu w DPP 3.11.26.0
jp
lazy13bones
06-06-2012, 21:25
Dziwne, ze na zagranicznych forach nie maja ludzie tego problemu i nic o tym nie pisza. A moze cos z twoja puszka?
Wiekszosc cyka rawy, ale mozna zrobic kilka testowych mraw-ow.
Mam ogolne pytanko zwiazane z ekspozycja.
Jak uzytkownicy marka III przewaznie dokonuja pomiaru? Czy ustawiliscie sobie spust migawki na start pomiaru a celujecie przyciskiem af-on po wczesniejszym zablokowaniu ekspozycji czy raczej nie macie czasu na takie zabawy; szczegolnie w reportazu?
kanon500
06-06-2012, 23:58
Dziwne, ze na zagranicznych forach nie maja ludzie tego problemu i nic o tym nie pisza. A moze cos z twoja puszka?
Wiekszosc cyka rawy, ale mozna zrobic kilka testowych mraw-ow.
Sorry ale znalazłem na forach identyczny problem i ludzie pisali dlaczego pliki z 5d III są "slightly green" przy mRAW.
Wyprowadził mnie z równowagi ten problem, wiec wnikliwe go prześledziłem . Po kupieniu puszki zrobiłem kilka zdjęć na próbę czy wszystko gra w RAW , pojechałem na serie zleceń , po kilku dniach i tysiącach zdjęć na kartach (mRAW) przystąpiłem do obróbki i zonk... trzeba wszystko korygować... dodatkowy czas.
Canon support USA odpowiedział mi że problem był w ich sofcie, ale w najnowszej wersji DPP 3.11.26.0 go zniwelowali . Puki co nie do końca, potwierdził mi to nawet The digital picture com ... pewnie znacie tą stronę i testy. Wiele osób nie porównuje RAW z mRAW , a wielu fotografuje porostu w full RAW przynajmniej moich znajomych. Ja używam głównie mRAW . Jeśli nie widzicie różnicy to ok. Jak dla mnie różnica zazieleniania jest - zwłaszcza z wyciąganych cieni czy winety jest znaczna, między mRAW i RAW chodzi o najnowszego lightrooma 4.1 . bo DPP troche się poprawiło ale nie w 100%
Zarejestrowałem się i napisałem o tym problemie z myślą że ktoś to rozwiązał .
Podałem przykład porównania "Cichego" (ileś postów wcześniej) między 5D II a 5D III jak pisał były robione w mRAW - wielu z forum zwróciło uwagę w odpowiedzi że pliki z mark3 sa zazielenione (suknia ślubna) a ja cały czas piszę że to problem tylko i wyłącznie mRAW (DPP czy lightroom) z którego też Cichy korzystał, o ile sie nie myle... gdyby "Cichy" zrobił te zdjęcia w Full RAW nie było by tego zazielenienia... // jaśniej już nie umiem.
Jak napisał "Merde" podobny problem był z mark II na początku .
Nie sprawdzałem jeszcze nowego ACR i CapureONE i raczej nie będe.
Z początku myślałem że to problem z puszką... ale jeśli Full RAW jest perfekcyjny i jeśli Canon support USA tez potwierdza ten problem to nie moja puszka jest walnięta tylko trzeba zaczekać na aktualizacje softu (niby nowy DPP juz jest ok, ale jeszcze nie w 100%). Samo zgłoszenie do producentów może to przyśpieszyć . Z mojej strony FINITO/problem był, i jak dla mnie jest. Jeśli ktoś nie ma takiego problemu to zazdroszczę.
Aktualnie musze pracować na Full RAWach i tyle.
po kilku dniach i tysiącach zdjęć na kartach (mRAW) przystąpiłem do obróbki i zonk... trzeba wszystko korygować... dodatkowy czas.
Czas? Jaki czas? Slyszales o presetach i tym podobnych cudach ktore pomagaja zautomatyzowac pewne powtarzalne czynnosci? ;)
lazy13bones
07-06-2012, 07:48
Widziales Czacha taki watek na POTN, albo bylo cos o tym w watku dedykowanym 5D III? Bo ja chyba przeoczylem.
A na the digital picture bylo o problemach z softem i z ostroscia. No ale mniejsza z tym. Trzeba czekac na nowy soft od adobe jak ktos widzi problem w mraw-ach.
W ogole to mozna przeniesc dyskusje o samej puszce do tematu Czachy z testem, bo tu co chwila jakis soft, porownania do D800 itp.
Tego sie nie ustrzezesz, zawsze pojawia sie watki poboczne.
kristiang
07-06-2012, 11:16
Witam, czy testował ktoś z Was Pocekty Flex TT5 na mk3 ?
Mam problem z synchronizacją, w aparacie czasy są ok ale przy wyzwoleniu migawki pojawia się czas 1/200s :( Testowałem już wszystkie ustawienia i dalej to samo:( Dzięki z góry za pomoc
Gripy już dostępne w PL :)
Witam, czy testował ktoś z Was Pocekty Flex TT5 na mk3 ?
Mam problem z synchronizacją, w aparacie czasy są ok ale przy wyzwoleniu migawki pojawia się czas 1/200s :( Testowałem już wszystkie ustawienia i dalej to samo:( Dzięki z góry za pomoc
To się Kolego obudziłeś ;-) Nowe Pockety jeszcze nie współpracują z nowym body. Czekamy na aktualizacje.
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
Linki, linki .. ;)
Za 12oo są dostępne od ręki.
Z tego co kojarzę to tak się nie da i nie dało w 5d2, aby jeden przycisk blokował ekspozycję i AF.
Oczywiście, że się da i nie wyobrażam sobie, abym mógł pracować na innych ustawieniach.
Czy ktoś wie, jak to wygląda w 5DIII? Da się jednocześnie zablokować AF i ekspozycję wciśnięciem spustu migawki do połowy?
epicure Jak bede mial czas to sprawdze, chyba ze ktos mnie uprzedzi ?;)
Jednym klawiszem blokujesz ekspozycje i ustawiasz AF- tak? Jest taka możliwość w 5dIII? Ja nie znalazłem. Bardzo też ciekaw jestem, która to była opcja w 5d2 z ciekawości? Trochę mnie to dziwi przyznam z jednej prostej przyczyny-w 5tce (z wyjątkiem trybu matrycowego) każdy pomiar światła działa w centrum. Czyli ostrość masz np na krawędzi kadru a pomiar blokujesz w centrum...hmmm...trochę mało przydatne. Świetna opcja i tak zawsze robiłem w Nikonie tylko jest jedno ale-tam pomiar działa w połączeniu z punktem ostrości.
Bardzo też ciekaw jestem, która to była opcja w 5d2 z ciekawości?
Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.
Trochę mnie to dziwi przyznam z jednej prostej przyczyny-w 5tce (z wyjątkiem trybu matrycowego) każdy pomiar światła działa w centrum. Czyli ostrość masz np na krawędzi kadru a pomiar blokujesz w centrum...hmmm...trochę mało przydatne. Świetna opcja i tak zawsze robiłem w Nikonie tylko jest jedno ale-tam pomiar działa w połączeniu z punktem ostrości.
Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
Gripy już dostępne w PL :)
Witaj pokaż no to mi palcem niech uwierze że śnie:). Gdzie to tak jest to chętnie ba bardzo chętnie kupię:)
epicure;1082928]Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
Acha...na matrycowym...to o czym my mówimy... No to na matrycowym będzie Ci się blokować i ostrość i ekspozycja na domyślnych ustawieniach. Ostrość domyślnie blokuje się podczas przyciśnięcia spustu do połowy (jeżeli nie masz włączonego servo! lub AI focus) Przełącz na matrycowy i jesteś w domu. Innej opcji wg mnie nie ma.
Jak chcesz żeby blokowała się ostrość a nie ekspozycja to zmień pomiar na inny niż matrycowy. Tyle.
Reasumując, aby mieć swoje ulubione ustawienia to musisz wyłączyć servo, włączyć matrycowy i ustawienia domyślne. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.
Acha...na matrycowym...to o czym my mówimy... No to na matrycowym będzie Ci się blokować i ostrość i ekspozycja na domyślnych ustawieniach.
I o to mi chodziło.
Jak chcesz żeby blokowała się ostrość a nie ekspozycja to zmień pomiar na inny niż matrycowy. Tyle.
Mam inną metodę, przy użyciu przycisku AF-ON. Działa nawet przy matrycowym.
epicure ale przecież tobie chodzi o domyślne ustawienia korpusu:)
Co za różnica, czy domyślne, czy niedomyślne? Wujo9999 pytał, czy takie ustawienie jest możliwe w 5DIII, to otrzymał odpowiedź, że nie. A okazuje się, że jest możliwe, a w dodatku jest to ustawienie domyślne. Tak? :)
kanon500
08-06-2012, 01:09
Czas? Jaki czas? Slyszales o presetach i tym podobnych cudach ktore pomagaja zautomatyzowac pewne powtarzalne czynnosci? ;)
Jasne... siedzę w tym wszystkim od wielu lat. Chodzi mi o dodatkowy czas który trzeba poświęcić jeśli nowy sprzęt nie działa jak powinien. Rozgryzłem o co kaman, opisałem na forum , mRAWów z 5D III nie używam... wole dłużej generować zbyt duże pliki ale mieć z góry odrazu dobry/czysty plik do dalszej obróbki... Tak mi łatwiej, choć akcja do PS w części zdjęć mogła by usunąć ten zafarb ,a w drugiej części nadal nie...
Co za różnica, czy domyślne, czy niedomyślne? Wujo9999 pytał, czy takie ustawienie jest możliwe w 5DIII, to otrzymał odpowiedź, że nie. A okazuje się, że jest możliwe, a w dodatku jest to ustawienie domyślne. Tak? :)
Pewnie, że tak i różnicy nie ma czy domyślne czy nie. Nie ma co dzielić włosa na czworo, ale pytanie było nieprecyzyjne (nie dotyczyło wyłącznie matrycowego). Druga strona medalu jest taka, że "niby można" ale działania tego jest ograniczone do matrycowego. Ja przyznam szczerze, że sam się wiele nauczyłem bo nigdy z matrycowego nie korzystałem i nie wiedziałem, że tak to w Canonie działa...zresztą akurat ten tryb mnie nie przekonuje.
kordian1000
09-06-2012, 19:18
To mój pierwszy post, zatem Dzien Dobry wszystkim, Przeczytałem cały wątek i jestem zdecydowany na zakup 5DIII , Chciałbym sięgnąć porady , podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów gdzie w Polsce dokonać zakupu. Zakup puszki planuje wraz ze szkłami ( 70-200, F/2.8 L II IS , 24-105, F4, L IS ) oraz grip i karty. Chciałbym namiar na sklep/sprzedawcę który wie co to DEAL, liczę na rabat.
Chciałem dodać że na co dzien mieszkam w UK , ale rozważam też zakup w PL , bo parka GBP/PLN nieźle się prezentuje. Znalazłem jednego sprzedawcę który ma nalepsze ceny na zakup zestawu , kiedy zapytałem o 5DIII jednoznacznie stwierdził że nie sprzedaje „trójki” , bo ma wadę fabryczną i są z nim same problemy , zaproponował mi 5DII , jednakże ja chcę 5DIII ( nie wiem czy nie miał w sprzedaży i chciał wcisnąć mi 5DII czy rzeczywiście cos jest na rzeczy )
Moje pytania :
- Czy opisywane w tym wątku wady techniczne zostały już wyeliminowane ?
- Jaki jest najnowszy sprzedawany numer seryjny w PL z najnowszym softem ? Chciałbym zakupic tą puszkę z najnowszej serii.
- Jaki sklep polecacie który jest otwarty na rabat przy wiekszym zakupie ?
- Napiszcie kiedy gdzie i w jakich cenach Wy zakupiliście swoje puszki ? to chyba nie jest tajemnicą ..
- Proszę o poradę odnośnie szkieł do 5DIII ( gównie sport , reportaż , krajobraz )
Jestem początkującym amatorem – hobbystą, nie miałem wcześniej żadnego systemu , ani przesiadek wybrałem 5DIII
Proszę o wypowiedzi , komentarze, pomoc, poradę
Pozdro
michael_key
09-06-2012, 19:50
- Proszę o poradę odnośnie szkieł do 5DIII ( gównie sport , reportaż , krajobraz )
O problemach technicznych się nie wypowiadam bo dla mnie to robienie z igły widły.
Co do zestawu to: sport - 70-200 2.8 IS II, repo 24-70L, krajobraz 17-40L
Osobiście (jeśli fundusze okrojone) połączyłbym krajobraz z reporterką i kupiłbym 16-35L II ale to ja ;-)
kordian1000
09-06-2012, 20:04
dzieki za szybką odpowiedz , co na to inni koledzy ?
Moje pytania :
- Czy opisywane w tym wątku wady techniczne zostały już wyeliminowane ?
No... serwis naprawia: Naprawa Canon (http://www.engadget.com/2012/05/02/canon-eos-5d-mark-iii-light-leak-fix-is-black-tape/)
- Jaki jest najnowszy sprzedawany numer seryjny w PL z najnowszym softem ? Chciałbym zakupic tą puszkę z najnowszej serii.
Soft 1.1.2
- Jaki sklep polecacie który jest otwarty na rabat przy wiekszym zakupie ?
- Napiszcie kiedy gdzie i w jakich cenach Wy zakupiliście swoje puszki ? to chyba nie jest tajemnicą ..
Cena jest około 13.000 +/- 200, kupiłbym od polecanego sprzedawcy np. foto-ivy (http://www.foto-ivy.pl/)(lepiej tam dzwonić niż w internecie). Uważaj na allegro część sprzętu jest ze stanów... problem z serwisem canona w UE.
Jestem początkującym amatorem – hobbystą, nie miałem wcześniej żadnego systemu , ani przesiadek wybrałem 5DIII
Proszę o wypowiedzi , komentarze, pomoc, poradę
Pozdro[/QUOTE]
Co do szkieł: Zgadzam się z michael_key tylko ja zamiast 16-35 używam 17-40, ale jakość 16-35 jest lepsza, tylko trzeba dobrać przetestować :)
Sport - to zależy co focisz - rajdy samochodowe czy ciemne wnętrza hal...
Powodzenia !
Ja też tak bym chciał. Pierwszy aparat i od razu z grubej rury.
kordian1000
co do puszki i 70-200 to tak ale nad tym drugim bym się zastanowił
Przejrzyj jakie zdjęcia robisz i weź ewentualnie pod rozwagę 24-70 f 2,8
dzieki za szybką odpowiedz , co na to inni koledzy ?
Jak na poczatek kup c 24-70 wraz z c 70-200 2.8 ,bedziesz mial spory zakres ogniskowych i bardzo uniwersalny,popracujesz i zobaczysz czy ci jeszcze czegos brak czy ci w zupelnosci wystarcza,z samym body MKIII bedziesz mial sporo zabawy zanim je do konca poznasz .
Polecam foto ivy zadzwon do nich i sie dowiesz co i za ile tylko nie pisz maili...;)
kordian1000
10-06-2012, 16:42
Powitać ponownie, macie racje 27-70 będzie lepszym wyborem, zaczynam przeglądac wątek o doborze szkieł ale tutaj już mi rozwialiście wątpliwośći :) ( brałem to pod uwagę od samego początku, jednakże nie ma to jak potwierdzenie od doświadczonych kolegów , proszę o podpowiedzi oraz info osób które posiadają juz 5DIII - gdzie i za ile zakupili swoje body, czy tylko ivy i cyfrowe ? czy może ktoś cos jeszcze polecić ? Chciałbym dodać że w poprzednim moim poście wypowiedź o wadach fabrycznych przez sprzedawcę dotyczyła sklepu w Londynie , czy może ktoś to skomentować ? Zastanawiam się czy kupować już czy może poczekać na nowszą sprzedawaną serię pozbawioną wad ?? nie spieszy mi się, a sporo nauki przede mną, ale jestem strasznie napalony i nie mogę wytrzymać ;) Panowie doradźcie , please !!
jacek_73
10-06-2012, 16:50
...ale jestem strasznie napalony i nie mogę wytrzymać ;) ...
Nie hamuj popędu tylko kupuj :)
jan pawlak
10-06-2012, 16:58
Powitać ponownie, macie racje 27-70 będzie lepszym wyborem, zaczynam przeglądac wątek o doborze szkieł ale tutaj już mi rozwialiście wątpliwośći :) ( brałem to pod uwagę od samego początku, jednakże nie ma to jak potwierdzenie od doświadczonych kolegów , proszę o podpowiedzi oraz info osób które posiadają juz 5DIII - gdzie i za ile zakupili swoje body, czy tylko ivy i cyfrowe ? czy może ktoś cos jeszcze polecić ? Chciałbym dodać że w poprzednim moim poście wypowiedź o wadach fabrycznych przez sprzedawcę dotyczyła sklepu w Londynie , czy może ktoś to skomentować ? Zastanawiam się czy kupować już czy może poczekać na nowszą sprzedawaną serię pozbawioną wad ?? nie spieszy mi się, a sporo nauki przede mną, ale jestem strasznie napalony i nie mogę wytrzymać ;) Panowie doradźcie , please !!
Zwykle " ma się" jakiś obiektyw podstawowy, który słuzy najczęściej, który zabierasz gdy musisz/możesz wziąć tylko jeden.
Dla mnie jest to 24-105/4 IS L, ten jest przypięty "na stałe", z tym chodzę w dzień po mieście, w górach itp.
A inne dopinam gdy potrzeba, krajobraz, nocne, "ciasna" architektura, sport itp.
jp
kordian1000
10-06-2012, 17:00
Jacek, kupie na pewno to już postanowione zdecydowane , tylko nie chce kupić puszki z pierwszej serii , wiesz jak jest....
Janek też tak myślałem, jednakże pozostanę przy 24-70 , ew dorzuce 17-40 jak zabraknie... ale Panowie czekam na info od kolegów którzy zakupili 5DIII , (nie mówmy już o szklarni , bo zaraz beda upomnienia aby trzymac się wątku ) tylko o zakupie podstawowego fundamentu ;) jakim jest ta udoskonalona puszka, Z niecierpliwością czekam na podpowiedzi kolegów ktorzy juz nabyli : gdzie kupili, co polecają , z kim najlepiej deal-ować.
Z tego co piszą na Canon Digital Photo Forum (http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=14557964&postcount=7340) to 5DIII z seryjnym xxxxx3xxxxxx nie ma już błędu z "przeciekami" światła...
mój też ma taki serial i miał firmware 1.1.2
Więc takiego szukaj.... :-D
kordian1000
10-06-2012, 18:59
Docsbo : dla Ciebie BROWAR !!! tego oczekiwałem, kiedy dokonywałeś zakupu ? zerkne na podany link, pozdro,
Docsbo : dla Ciebie BROWAR !!! tego oczekiwałem, kiedy dokonywałeś zakupu ? zerkne na podany link, pozdro,
Spoko :-P, najpierw potwierdź to (i każdą inna informację z dowolnego forum :rolleyes:) niezależnie - to tylko forum...
...ale jest potwierdzenie na stronie Canon USA (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer?pageKeyCode=prdAdvDetail&docId=0901e02480538fc7):
"Affected Product
Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera
*Products whose sixth digit in the serial number is 1 or 2 are affected.
For example, “xxxxx1xxxxxx” or “xxxxx2xxxxxx” ([x] represents any optional number.)"
Ja kupowałem 2 tyg. temu...
Ponieważ nowy AF w MARK III jest dosyć obszerny szukałem jakiegoś przewodnika i
znalazłem coś takiego
http://downloads.canon.com/CDLC/EOS_1DX_AF_Guide_CDLC_Updated_June_2012.pdf
może się komuś przyda.
Pzd
mariusz2704
10-06-2012, 21:32
kordian1000 Ja kupowałem w piątek u cyfrowych i to nowa seria już była więc nie stresuj się i kupuj ;-) Na promocje to nie licz bo to nowość więc zapłać normalnie i nie szukaj promocji. Obiektyw to 70-200 II super wybór, ale 24-70 to nie kupuj jak zaraz będzie II wersja tego obiektywu. Choć w sumie to nie wiadomo czy cena nie będzie przegięta. Na szybko to ja bym kupił 24-105 i poczekał za ile będzie 24-70 II.