Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Ja już obwąchałem swój - pachnie nowością :-D
A tak serio to wolałbym po prostu wiedzieć że z moim nowym aparatem nie jest coś nie tak i żadne zwarcie nie popsuje mi radości z użytkowania na czas ew. naprawy ;-)
U mnie cisza.
Jedynie to klapnięcie takie metaliczne, jakby coś miało odpaść.
Dzisiaj na chrzcinach w małej kaplicy 40m2, dla zabawy włączyłem silent mode, żeby nie rozpraszać zgromadzonych.
Efekt ? Ludzie dziwnie na mnie patrzyli, i myśleli że film kręcę, łącznie z rodzicami którzy wiedzieli co i jak...
Świetna sprawa w praktyce 8-)
pan.kolega
09-04-2012, 21:37
Gdyby tak było, to nie mógłbym chyba pogwizdywać http://www.youtube.com/watch?v=VYCbwIISjRo oglądając/pokazując zdjęcia z nocnych plenerów... ;)
A astronomowie ze swoimi "darkami" nie wokalizowaliby http://www.youtube.com/watch?v=hH5T5xQ5Ows?
Czy się mylę?
Astronomowie raczej nie uzywaja swiatlomierza zeby ustalic czas naswietlania...
Owszem, swiatlomierz tak jakby dziala kilka stopow ponizej EV 1, ale Canon jakos sie tym nie chwali i tez z tego nie zechce sie pewnie tlumaczyc. Bo tez dokladnosc jest zadna i troche w te czy wewte nie zrobi roznicy. Jezeli czas naswietlania w totalnej ciemnosci to kilkanascie sekund, to wiadomo, ze bez sensu, i zmiana bezsensownego pomiaru przez LCD o kilka sekund nie gra roli.
W zasadzie czasy wielosekundowe przy otwartym obiektywie sa ponizej specyfikacji swiatlomierza.
Gdyby ktos pokazal zmiany przy EV 1 to by bylo co innego.
A te widoczki miasta w nocy to niekoniecznie ponizej EV1. EV -3 to pelnia Ksiezyca.
Ponizej sekwencja 8 zdjec wykonanych w jednej serii.
wygląda super. 8-)
tylko powiedz jeszcze jakie szkło, ogniskowa i przysłona?
wygląda super. 8-)
tylko powiedz jeszcze jakie szkło, ogniskowa i przysłona?
70-200/2.8 IS na 200mm, F 4.0
Pytanie do modów:
czy można sobie zablokować w jakiś sposób dostęp do wątku?
Bo zaraz wyrwę sobie nerkę żeby mieć nową piątkę JUŻ :p
Przestaje tu zaglądać, słowo :p
luc_october
10-04-2012, 10:07
Pytanie do modów:
Twoja i moja nerka mówią: papa
Strasznie nisko cenicie sobie te nerki :)
Zwłaszcza Goomiś, który mógłby puścić jedno 5DII i dołożyć raptem 6-7 tysi.
Widocznie chłopaki prowadzą tak sportowy tryb życia, że ich nerki tracą na wartości szybciej niż nowe piątki! :mrgreen:
Thomason2005
10-04-2012, 11:24
Widocznie chłopaki prowadzą tak sportowy tryb życia, że ich nerki tracą na wartości szybciej niż nowe piątki! :mrgreen:
Biorąc pod uwagę spadek cen 5D mrkII od 2008r...to wyszło jakieś kilkaset pln...Oczywiście biorę pod uwagę moją cenę zakupową (ps. wiem, wiem...były podwyżki). Może będzie podobnie z markiem III :)
Czy ktoś już narzekał na AF w MK III czy będę pierwszy? :p
24L II na każdym punkcie - celność ok 50%.
Tzn albo jest idealnie w punkt, albo ogromny front (w połowie odległości do obiektu).
Chyba zrąbane szkło. Sprawdź na innych i napisz coś więcej. Wszyscy chwalą AF, a Tobie coś fiksuje i to z L-ką.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak sprawuje się wam AF ze tańszymi szkłami typu EF 50 1.4 lub EF 85 1.8? Czy skuteczność AF wzrosła względem centralnego na 5d mark II, czy jest podobnie?
W stosunku do 50/1.4 jest poprawa rowniez na centralnym, bo ze na bocznych tak jest to nie warto wspominac ;) Z 85/1.8 nigdy nie mialem problemow w 5D2 - wszystko w punkt.
Biorąc pod uwagę spadek cen 5D mrkII od 2008r...to wyszło jakieś kilkaset pln...Oczywiście biorę pod uwagę moją cenę zakupową (ps. wiem, wiem...były podwyżki). Może będzie podobnie z markiem III :)
Sprawdziłem historię cen mk2 i od premiery do dzisiaj spadła o około... 300 złotych :) (7900 po premierze, 7600 teraz na cyfrowe.pl). Tyle że wtedy euro kosztowało 3.6, a teraz 4.2. Gdyby kurs był stały, mk2 kosztowałby teraz u nich 6500zł, czyli jakieś 80% ceny z premiery.
Cena szła z opóźnieniem kilku miesięcy za kursem. Jest więc jeszcze szansa, że jeszcze trochę spadnie...
Ale żeby mk3 osiągnął pułap 10tys zł, euro musiałoby spaść poniżej 3.6zł. A na to się chyba zbyt szybko nie zanosi...
Tak czy inaczej, jako że mam niewiele już warte 40D, a więcej niż 10tys za body to dla mnie przesada, to chyba się poddaję i kupuję mk2.
Wybrałem ten sklep dlatego, bo ma dużo stron historycznych zapisanych w wayback machine. W innych może być oczywiście taniej/drożej...
Coś mi się zdaję, że jeżeli stanieje to na pewno nie przed Euro 2012. W końcu działający AF to dobry pretekst żeby wymienić puchę pod mistrzostwa.
Eee no bez obrazy ale 5D mark III troche jest za wolne dla profi do piłki nożnej. Myślę o tych, siedzących na płycie za bramkami - jeśli już tam siedzisz to z szybkimi jedynkami. A na miejsca dla publiczności z 5ką i zoomem lub z tele Cię nie wpuszczą - sprzęt do depozytu pójdzie - nie warto zabierać, bo kontrola ma być dokładna. Nawet, jak przemycisz, to Cię namierzą monitoringiem i bedziesz musiał oddać stewardowi za pokwitowaniem - ja bym nie ryzykował
Coś mi się zdaję, że jeżeli stanieje to na pewno nie przed Euro 2012. W końcu działający AF to dobry pretekst żeby wymienić puchę pod mistrzostwa.
Tak, zwłaszcza, że na mecze nie będzie mozna wnosić profi puszek. A repo i tak będą latać z 1D albo D4.
Eee no bez obrazy ale 5D mark III troche jest za wolne dla profi do piłki nożnej. Myślę o tych, siedzących na płycie za bramkami - jeśli już tam siedzisz to z szybkimi jedynkami. A na miejsca dla publiczności z 5ką i zoomem lub z tele Cię nie wpuszczą - sprzęt do depozytu pójdzie - nie warto zabierać, bo kontrola ma być dokładna. Nawet, jak przemycisz, to Cię namierzą monitoringiem i bedziesz musiał oddać stewardowi za pokwitowaniem - ja bym nie ryzykował
A to nie wiedziałem, więc na pierwsze obniżki trzeba będzie czekać do końca wakacji i/lub sezonu ślubnego
Cześć wszystkim,
nieczęsto tu zaglądam ale okazja się trafiła, bo mam już nową piatkę od jakiegos czasu i naskrobałem kilka słów - teskt dośc długi jak na forum więc zapraszam do poczytania na moim blogu. na razie cześć pierwsza, jak obrobię foty z ostatnich zleceń to napiszę coś więcej i wstawię więcej zdjęć
Zapraszam serdecznie:
Reklama
Przemek.
No ale co z 85L? :( No i ja to jestem z tych co to jednak musi mieć trochę grosza tak na "czarną godzinę" :p
Czerwiec/lipiec kupię 5D3 pewnikiem ale bym chciał juuuuż :p
xxkomarxx
10-04-2012, 18:28
No ale co z 85L? :( No i ja to jestem z tych co to jednak musi mieć trochę grosza tak na "czarną godzinę" :p
Czerwiec/lipiec kupię 5D3 pewnikiem ale bym chciał juuuuż :p
Czy ty oby nie przesadzasz z tym już....
70-200/2.8 IS na 200mm, F 4.0
no, to sporo wyjaśnia. :wink:
teskt dośc długi jak na forum więc zapraszam do poczytania na moim blogu
dodaj zdjęcia, popraw byki i naucz się odróżniać mb/s od MB/s. :roll:
Kolekcjoner
10-04-2012, 18:48
Bałagan posprzątany. Informacja dla moderacji w postaci żółtych kartek poszła. Wątek o wyborze sprzętu do ślubów powędrował tam gdzie jego miejsce. Proszę trzymać się tematu - bardzo nam to wszystkim ułatwi życie 8-).
Wyjaśnijcie mi jedną rzecz związaną z trybem HDR: rozumiem, że aparat może zapisywać rawy z każdej klatki, ale czy kłapie lustrem przy każdej klatce, czy też lustro podnosi się tylko przy pierwszej, a przy kolejnych pracuje tylko migawka?
Wyjaśnijcie mi jedną rzecz związaną z trybem HDR: rozumiem, że aparat może zapisywać rawy z każdej klatki, ale czy kłapie lustrem przy każdej klatce, czy też lustro podnosi się tylko przy pierwszej, a przy kolejnych pracuje tylko migawka?
Robi 3 normalne zdjęcia a potem kilka sekund myśli jak to połączyć do kupy.
fotowesolowski
10-04-2012, 23:06
i jak pomysli to potem łaczy w jpga, plus na karcie 3 rawy, juz było w tym watku
Stafford
11-04-2012, 05:35
Ponizej sekwencja 8 zdjec wykonanych w jednej serii.
Ufff! No to siadłem i czekam cierpliwie aż cena zejdzie do akceptowalnego poziomu 7 tyś...
grzegorzki
11-04-2012, 05:52
no, to sporo wyjaśnia. :wink:
dodaj zdjęcia, popraw byki i naucz się odróżniać mb/s od MB/s. :roll:
mb to milibity czy metry bieżące ? tak czy siak to jakaś nowa jednostka - mb/s, której jeszcze nie potrafimy odróżniać
Ufff! No to siadłem i czekam cierpliwie aż cena zejdzie do akceptowalnego poziomu 7 tyś...
Sugeruję zakupienie dobrej maści na odleżyny :mrgreen:
Taka cena to może za 5 lat za używkę...
Byc moze Stafford ma jakies informacje na temat naglego umocnienia sie złotówki, wtedy przy kursie 2zł za 1 EUR wszystko jest mozliwe :mrgreen:
michael_key
11-04-2012, 08:04
Nie wierzę w to. Wydaje mi się, że niżej niż 9500 nigdy nie zejdzie.
Cóż, link do recenzji okazał się reklamą, więc w dużym skrócie:
1. AF świetny, skuteczność w trudnych warunkach 90%
(f 1.4, 1/125, iso 3200) dla nikoniarzy nic nowego, dla focących starymi piatkami zbawienie.
z 24L działa super - nie ostrzy domyślnie na tło jak 5Dii
przestrzelił mi tylko 4 razy na ok 270 strzałów (tak, że fota zupełnie nieostra) ze 100 macro użytym do portretu w powyższych warunkach, (do tego zapomniałem włączyć ogranicznika skali ostr)
z 50L punkty centralne działają świetnie - w punkt. boczne chyba mają dziwny FF/BF - jeszcze muszę dokładnie zdiagnozować. Ogólnie obiektyw dostał niezłego kopa, ale nadal trzeba być ostrożnym z tym szkłem.
możliwości konfiguracji AF bardzo fajne. szczególnie tzw rejetsracja punktów AF.
przycisk podglądu G.O. bardzo fajny - moża przypisać mu funkcję zmiany single shot -> servo. Bardzo pomocne. do tego praktycznie można przypisać dwa różne pola AF pod różnymi przyciskami - np AF-ON i AE-lock - fajna sprawa.
Ogólnie poprawiona ergonimia.
Silent mode - dla ślubniaków zbawienie.
tak samo natychmiastowy podgląd w skali 1:1 przypisany do punktu AF (tzn, ok jeśli nie kadrujemy po złapaniu AF)
ISO używalne: 12800 dobrze naświetlone, ale nikon D4 to to nie jest :)
chociaż jpegi prosto z puszki są zbliżone do D4, ale to tylko jpegi.
teraz WADY:
bufor pamięci na podobnym poziomie co 5Dii
brak obsługi szybkich kart SD, czyli - jak focisz na dwie karty to bufor będzie się zapychał... przy iso 3200 po 14 fotach jest już nieciekawie. (przy SD powyżej ok 30 MB/s nie ma różnicy) z samym CF nie ma takich problemów - przy 60 MB/s w mRAWach można jechać serią 3kl/s praktycznie cały czas (po 50 zdjęciach przestałem liczyć) (więcej liczb w recenzji)
Filmy można nagrywać tylko na jednej karcie.
brak możliwości przypisania np chwilowego wyłączenia lampy pod przyciskami M-FN albo DOF. Nikon to ma od dawna.
Auto ISO niby ok, ale trzeba dokładnie zbadać jak działa.
ma tzw "light leak" z podświetlenia lcd, ale szczerze to nie widzę problemu praktycznego - raczej tylko w tym, że za taką kasę to nie powinno się zdarzać.
szkoda trochę że nie można zmienić matówki - w starych piątkach miałem precyzyjne - cóż - są bardziej precyzyjne od tej w nowej piatce, ale z takim AF-em chyba mogę z tym żyć, a możliwość wyświetlenia siatki na matówce całkiem przydatna :)
aha - hdr-y cropują nieznacznie zdjęcie - muszę to jeszcze zbadać - ogólnie to raczej ciekawostka a nie używalna funkcja.
Ogólnie:
Jestem zadowolony. Tak powinna wyglądać piątka.
Dla zawodowców sam AF + dwa sloty kart pamięci wystarczą aby zapłacić za ten aparat dodatkową cenę - to tak moim zdaniem. Dla nie-zawodowców albo ludzi którzy nie potrzebują AF 5Dmk ii nie przestało być oddawać bardzo dobrych plików.
Przemek Jasiński.
Wniosek gietrzy rozpatrzony został pozytywnie.
Kolega savage67 proszony jest o nielinkowanie tego typu aukcji na forum, z wyjątkiem przeznaczonego do tego wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80882).
tumidajski
11-04-2012, 11:34
A ja niestety nie jestem az takim optymista. Rzeczywiscie skok z 5Dmk2 duzy, wygodniej sie trzyma body, nieco lepszy wizjer, ale dalej shutter lag wywazenie, wizjer - daleeeko mu do seri 1D. DO studia aparat super, jednak w teren gdzie jest konieczna niezawodnosc - jednak 1D rzadza. W sumie myslalem, ze mam faworyta do zmiany Dsmk2 a tu sie okazalo ze niestety nie.
A ja niestety nie jestem az takim optymista. Rzeczywiscie skok z 5Dmk2 duzy, wygodniej sie trzyma body, nieco lepszy wizjer, ale dalej shutter lag wywazenie, wizjer - daleeeko mu do seri 1D.
Jeśli sądziłeś, że za cenę 12-13k dostaniesz dokładnie to samo, co ma kosztować 25-30k, to chyba trochę ci brak wyobraźni... To jest biznes, nie mogą sobie przecież całkiem zabić sprzedaży flagshipa jeszcze przed jej rozpoczęciem.
wiesz kolega tutaj miał na myśli że szkoda mu dokładać parę tysi i rozstawać się z 1dsII.. to tyle.. ;-)
Kolekcjoner
11-04-2012, 16:20
Pytanie do modów:
Do konkretnego wątka to raczej nie ale w razie potrzeby służę banem :mrgreen:.
wiesz kolega tutaj miał na myśli że szkoda mu dokładać parę tysi i rozstawać się z 1dsII.. to tyle.. ;-)
Nie kolega napisał co miał na myśli i ja to odczytuję tak samo ja Merde - czyli taki koncert życzeń - czemu nie dali jedynki za cenę piątki ;).
Thomason2005
11-04-2012, 16:38
Pewnie teraz userzy będą zgłaszać się do Was po bany, biorąc pod uwagę opinie na temat AF w nowej piątce :)
Nie kolega napisał co miał na myśli i ja to odczytuję tak samo ja Merde - czyli taki koncert życzeń - czemu nie dali jedynki za cenę piątki ;).
nikt kto ma jedynkę nie będzie strzelał focha na to że w piątce nie ma wszystkiego z jedynki.. ;) dlatego obstawiam przy swoim , bo w ten sposob to każdy może pomarudzić że w 5tce nie ma gripa, zasilacza sieciowego i 40 ms shutter laga w cenie :confused:
oskarkowy
11-04-2012, 19:01
Wszystko zależy od punktu siedzenia. Ja z 1DsII rozstałem się bez żalu przesiadając się na 5II ponad 3 lata temu. Do dziś nie żałuję. Każdy ma inne potrzeby i do czasu, jak się samemu nie przekonamy, to nie warto traktować czyichś słów jako wyznacznika prawdy objawionej.
blackninja
11-04-2012, 21:20
Cóż, link do recenzji okazał się reklamą, ...
Przemek Jasiński.
Szkoda, że okazał się reklamą i trzeba go teraz szukać w sieci.
Kolejny ciekawy praktyczny test. Podobnie jak test czachy. Można sobie wyrobić opinię o pracy z puszką.
Czekam ciągle na opinię ripka, bo chyba obiecał coś po ślubie naskrobać.
Dziwi mnie tylko, że nie płaczecie nad bandingiem, przez który jakoby ogromne rzesze canonierów opuszczają ten tonący okręt zwany "Canon" zwracając się ku żółtej konkurencji.
Dziwi mnie tylko, że nie płaczecie nad bandingiem, przez który jakoby ogromne rzesze canonierów opuszczają ten tonący okręt zwany "Canon" zwracając się ku żółtej konkurencji.Jedna, krzykliwa sroka wiosny ludów nie czyni.
gdyby nie to forum to bym w życiu nie wiedział co to ten banding i że są ludzie na świecie, którzy przez niego ronią morze łez, nie śpią po nocach, rozdzierają szaty i zmieniają systemy za grube tysiące, żeby przed nim uciec..
człowiek uczy się całe życie ;)
gdyby nie to forum to bym w życiu nie wiedział co to ten banding i że są ludzie na świecie, którzy przez niego ronią morze łez, nie śpią po nocach, rozdzierają szaty i zmieniają systemy za grube tysiące, żeby przed nim uciec..
człowiek uczy się całe życie ;)
Mam tak samo. :shock:
Jak jeszcze sobie przypomnieć że istnieje oprócz tego "picking" to rozpacz.
Jasne szkła mają winietę :idea:.
Chyba zmienię hobby albo system przynajmniej .
Mimo tych wad paskudnych 5d III jak dla mnie to bardzo fajna sprawa.Najbardziej mnie kręci zwiększone ISO.
Qbańczyk
12-04-2012, 10:17
... przez który jakoby ogromne rzesze canonierów opuszczają ten tonący okręt zwany "Canon" zwracając się ku żółtej konkurencji.
Patrz a ja zupełnie odwrotnie planuję zrobić
luc_october
12-04-2012, 10:33
dobry plan :)
No nie? Od kogoś w końcu te używki trzeba kupować... :mrgreen:
allxages
12-04-2012, 11:33
Wszystko zależy od punktu siedzenia. Ja z 1DsII rozstałem się bez żalu przesiadając się na 5II ponad 3 lata temu. Do dziś nie żałuję. Każdy ma inne potrzeby i do czasu, jak się samemu nie przekonamy, to nie warto traktować czyichś słów jako wyznacznika prawdy objawionej.
Prawda. Ja się nawet z 1Ds3 przesiadłem na 5D2 i uważam to za dobre posunięcie. Ale miałem konkretne wymagania.
mocno się zarzekałem, że nie kupię, bo i po co, ale uległem - znalazł się kupiec na 5d2, znalazło się w świetnej cenie 5d3 i jest.
mam głębokie przekonanie, że fotograficznie nie zyskam na tej zamianie, a jeśli, to niewiele, ale "roboczo" - na pewno. AF jest fantastyczny.
kolory/obrazowanie - blisko 5d2, od iso 1600 w górę: lepiej.
ergonomia, klawisze - fantazja. świetny, świetny aparat.
servo + full wycinek
przy tym to servo ma masę opcji, które dopiero rozgryzam, może być znacznie lepiej :)
http://adamtrzcionka.pl/2009/5d3.jpg
dziobolek
12-04-2012, 12:57
Mam tak samo. :shock:...
...Chyba zmienię hobby albo system przynajmniej ...
Eeeeee, tam... wystarczy wyjść i robić fotki,
zamiast siedzieć i czytać "onanistyczne" pierduły na forach
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)
Pozdrówka!
Eeeeee, tam... wystarczy wyjść i robić fotki,
zamiast siedzieć i czytać "onanistyczne" pierduły na forach
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)
Pozdrówka!
swoją piętką zrobiłem ok 18tys. i naprawdę nie wiedziałem, że jest coś takiego jak banding... no ale ja się nie znam...
Grzesiek_PL
12-04-2012, 16:22
Myślę, że niektórzy nie rozumieją, że ktoś może potrzebować wysokiej DR, są przecież inne typy fotografii niż ślub/portret.
Qbańczyk
12-04-2012, 16:48
Też tak mi się wydaje chociaż długo się do tego składam i ostatniego kroku jeszcze nie zrobiłem :)
jak komuś przeszkadza banding/mora/whatever to bierze sprzęt, który nie ma tych wad, przecież Canon nie jest jedyna marką fotograficzną na rynku. Tyle, że zawsze znajdzie się malkontent, któremu nawet najnowsze zdobycze techniki nie wystarczą, bo chciałby jeszcze lepiej.. takim osobnikom nawet teleskop Hubbla nie pomoże :D też bym dużo rzeczy chciał.. ale uważam, że ludzie powinni się cieszyć z tego co już mają ;)
a jak moja pierwsza piątka padnie i do tej pory nie wyprodukują porządnego FF w obudowie z 600D to wezmę 5D3 :)
Myślę, że niektórzy nie rozumieją, że ktoś może potrzebować wysokiej DR, są przecież inne typy fotografii niż ślub/portret.
+1
Cała masa ignorantów która widzi tylko czubek swojego nosa. W sumie to nie dziwne, teraz aparat i dostęp do forum może mieć praktycznie każdy.
zawsze znajdzie się malkontent, któremu nawet najnowsze zdobycze techniki nie wystarczą
Najwyraźniej nie wiesz, ze pewne parametry nowego cudownego sprzętu są gorsze od 5 letnich fotograficznych "złomów".
w czym problem? kupujesz ten sprzęt sprzed 5 lat, który ma lepsze parametry i jeszcze pewnie trochę oszczędności zostanie ;) widocznie 5D3 nie dla Ciebie i tyle
równie dobrze można powiedzieć, że Porsche Cayenne jest do bani bo nie da się nim wygrywać wyścigów F1, przecież ta kobyła ma gorsze parametry od 5-letnich bolidów
w czym problem? kupujesz ten sprzęt sprzed 5 lat (...) równie dobrze można powiedzieć, że Porsche Cayenne jest do bani bo nie da się nim (...)
oj, chyba nie zrozumiałeś.
niestety faktem jest, że większość cech nowych produktów jest poprawianych, ale są też takie, które się systematycznie pogarszają.
np. o Porsche Cayenne można powiedzieć, że jest do bani, bo nie da się go odpalić na korbę, gdy padnie akumulator. :mrgreen:
Matsunami
12-04-2012, 21:57
I znowu wrzy na internecie.. nie wiem skąd bierze się to wszystko wokół markIII, czyżby konkurencja? ;) Mój egzemplarz jeszcze działa :P
http://www.canonrumors.com/2012/04/canon-eos-5d-mark-iii-recall/
w czym problem?
Nie wiem, ja się ustosunkowałem do twojej wypowiedzi. Lubicie pisać ogólniki, ale fakty są takie że Canon praktycznie nic nie zrobił w dziedzinie jakości obrazu (5d2 vs 5d3).
z recall to i w d800 są różne pogłoski, że to , że tamto, że lcd na zielono się świeci, że olej na matrycy. Obstawiam że z każdej strony ktoś puszcza ściemę :rolleyes:
qbic2 a czego oczekiwałeś, matryca jest poprawiona w ramach możliwości - zapewne wyższe DR dla ISO na poziomie 800+, lekko mniejszy szum i to tyle.
I znowu wrzy na internecie.. nie wiem skąd bierze się to wszystko wokół markIII, czyżby konkurencja? ;) Mój egzemplarz jeszcze działa :P
http://www.canonrumors.com/2012/04/canon-eos-5d-mark-iii-recall/
Skapowali się, że cnea za wysoka i wycofują, żeby wprowadzić znowu z niższą ceną.:lol:
Generalnie moze cos byc na rzeczy bo...skoro DPP nie nadaje sie do RAW z 5DMIII to sprzedaja jakiegos bubla noo...az sam sie zastanawialem czy nie napisac do CP co ja mam bidula robic jak mi raw-y kaszani DPP a innego odrawiacza nie mam. Ciekawe co by napisali...
Dodajmy do tego problemy przy wspolpracy z 200/2 i z jakims jeszcze jednym niezlym szklem (800mm?) to mozna sie wk... :)
blackninja
12-04-2012, 22:33
Mam nadzieję, że poznaliście się na moim sarkazmie ;)
Bandingi i inne cuda tego świata. Ponoć HDR robić się nie da (pomijam fakt, jak wielu myli HDR z DRI). A jedyne co się da wyciągnąć to ręce w geście poddania ;)
Kolekcjoner
12-04-2012, 23:24
Cała masa ignorantów która widzi tylko czubek swojego nosa. W sumie to nie dziwne, teraz aparat i dostęp do forum może mieć praktycznie każdy.
A możesz dookreślić kogo konkretnie masz na myśli? Odwagi - napisz konkretnie, zamiast puszczać "bąki" którymi tylko zaśmiecasz forum :roll:.
Nie widzę sensu. Zamiast deprecjonować moje ogólne wypowiedzi rusz głową.
.... Zamiast deprecjonować moje ogólne wypowiedzi ....
Mysle, ze poza Toba nikt nie jest w stanie zrobic tego lepiej....
Kolekcjoner
13-04-2012, 00:09
Nie widzę sensu. Zamiast deprecjonować moje ogólne wypowiedzi rusz głową.
To jak nie widzisz sensu to zaprzestań uszczęśliwiać nas takimi światłymi ogólnikami jak wyżej, bo można z tego wyciągnąć wniosek, że próbujesz obrażać forumowiczów, a nie sądzę żeby znalazło się dużo osób, które tu przychodzą po to żeby wysłuchiwać tego rodzaju opinii na swój temat.
Nie mam wpływu na to jakie kto wyciąga wnioski, osoby światłe zapewne nie wezmą do siebie tego co niefortunnie i zbyt dosłownie zostało napisane.
Postaram się być bardziej soft, coby nie drażnić światłego oblicza drogich CB-owiczów.
Canon organizuje warsztaty z 5D MK III i mają pokazać inne swoje nowości.
Ja już się zapisałem a dla zainteresowanych podsyłam linka z optycznych:
http://www.optyczne.pl/4804-nowo%C5%9B%C4%87-Dni_Otwarte_w_Sklepie_Fotograficznym_PROCLUB.html
Czy juz moze ktos wie, kiedy gripa bedzie mozna dopasc?:)
Podpialem cp-e4 i bez gripa jakos kiepsko...
I mi rowniez brakuje gripa. Trzeba czekac cierpliwie i miec nadzieje ze cena nie bedzie wynosila 2tys ;)
Thomason2005
13-04-2012, 09:57
I mi rowniez brakuje gripa. Trzeba czekac cierpliwie i miec nadzieje ze cena nie bedzie wynosila 2tys ;)
z cenowarki wychodzi od 1200 do 1600zł. Jeden sklep podaje, że ma na stanie (w Anglii), ale i z taką informacją nic nie wiadomo.
Pozostałe sklepy mają info, że towar albo w drodze, albo brak na magazynie. Niektórzy nawet podali datę czerwca :)
Faktycznie - cena na amazonie ostatnio spadla, bo na poczatku po przeliczeniu wychodzil za 1600pln .. ;) Czyli jest szansa ze w 1500pln sie zmiesci.
Nie wiem, ja się ustosunkowałem do twojej wypowiedzi. Lubicie pisać ogólniki, ale fakty są takie że Canon praktycznie nic nie zrobił w dziedzinie jakości obrazu (5d2 vs 5d3).
Smutna prawda, dlatego mkIII kompletnie mnie np nie pociąga.
Dla reportażu poprawili sporo, dla studyjniaków, landszafistów dla przykładu różnica prawie żadna.
jaroslaw.majcher
13-04-2012, 12:23
Jak wygląda sprawa z 2 kartami? Chodzi mi o to jakie są możliwości jednoczesnej współpracy. Zmierzam do tego czy da się wrzucić np CF i eye-fi i ustawić tak aby zdjęcia leciały normalnie na CF i w międzyczasie na zewnętrzny dysk przez eye-fi, z czego eye-fi miało by "niekończącą się pamięć".
a czy przycisk Rate ma w ogóle racje bytu ???
Tak - możesz przypisać mu funkcję zabezpieczania poszczegolnych zdjec przed usunieciem.
ale to zabezpieczenie dziala tylko do opcji "kasuj wszystko" (dłuuugo) czy do formatu z poziomu aparatu też zadziała ?
ale to zabezpieczenie dziala tylko do opcji "kasuj wszystko" (dłuuugo) czy do formatu z poziomu aparatu też zadziała ?
Przed formatem nie zabezpieczy na 99%.
Takie tam porównania cd.
mk2
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk2.jpg)
mk3
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk3.jpg)
35L, f/3.5, 1/125s, ISO 12800
Zwróćcie uwagę nie tylko na ISO, ale na poziom detalu przy tejże czułości (na plikach poniżej)
Zdjęcia wołane LR4 przy identycznych ustawieniach (właściwie wszystko na 0)
oryginały:
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/001.jpg
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/002.jpg
Cichy,
prawie nie ma róznic, ale albo źle widze albo dwójka ma wiecej detalu (te więcej to takie mikro więcej - ale jesli musialbym wybrać te bardziej to wg mnie mk2)
Model wspaniały - piękny i fotogeniczny
Zdjęcia wolałbym przy ISO 100 - bo tylko takie robię
Pozdrawiam
Model wspaniały - piękny i fotogeniczny
Zdjęcia wolałbym przy ISO 100 - bo tylko takie robię
Pozdrawiam
No właśnie ja tez wolę ISO 100 niż 12800... Wolałbym nawet, żeby natywnie było 50-12800 :)
Na moje oko to fotka z 5mkII jest bardzie ostra i bardziej szczegółowa niż z 5mkIII. Wygląda to jakby na odwrót niż poprzednie sample innych forumowiczów.:?:
Też mi się wydaje, że z II ostrzejszy obraz albo III gdzie indziej ostrość złapała.
A kot cierpliwy, godzinę w jednej pozycji pozował :)
hmm ciekawe. Wydawało mi się po miniaturce, że z mkIII więcej detalu, ale w dużych plikach wyszło odwrotnie. To z mkIII wyraźnie mniej ostre (ale IMHO trochę "ładniej" szumi)
Na moje oko to fotka z 5mkII jest bardzie ostra i bardziej szczegółowa niż z 5mkIII. Wygląda to jakby na odwrót niż poprzednie sample innych forumowiczów.:?:
ktoś umieszczał porównanie fotek z mk2?
No własnie, najlepiej sobie porównać bezpośrednio, chociaż nie każdy ma taką okazję.
Oczywiście, mkIII przebija mkII ilością "bajerów", ale jak potem oglądam obrazki z obydwu, to już gdzieś te różnice się zacierają.
no wlasnie.
Ogólnie aparat jest znakomity, juz nie bede powtarzał tego co było napisane, dodam tylko, ze stare poczciwe szkła, których celność na mk1 i mk2 pozostawiała wiele do życzenia nagle trafiają praktycznie bez pudla.
Ale. Porownując obrazek do mk2 na mk3 nie mogę uzyskac takiej szczegołowości (ostrości? - bo przy podobnych rozdzielczościach dla mnie to wymienne okreslenie). Na forum Nikona Habakuk i Czacha twierdzili, że nie widzą róznicy, ja jednak u siebie widzę. Może to kwestia egzemplarza, nie wiem. Szklo te same.
Jeszcze jedno: jesli ktos stosuje i lubi presety w LR, szczególnie BW, niech się przygotuje na zupelnie inne rezultaty.
Sam fakt przesiadki z LR3 na LR4 wymaga zmian w presetach ;) Zamieszczalem w tym watku zdjecia tego samego elementu w skrajnych warunkach oswietleniowych z 5D2 oraz 5D3 na roznych czulosciach.
U Cichego roznica w detalu jest bardzo duza. Ale skoro DPP ma bledy przy pracy z plikami z 5D3 to co dopiero niezalezny LR4 w wersji beta ;)
marcin_foto
13-04-2012, 20:30
szum na cropie 100% minimalnie mniejszy na mk3 ale ilosc szczegolow o wiele wieksza na mk2. No ale AFa posiadaczom mk3 z tego co tu czytam naprawde zazdroszcze :)
Być może to faktycznie kwestia LR4.
Jedna rzecz wkurzające jednak w samym aparacie - podświetlenie punktów AF.
O ile dotychczas Canony miały "fajne" podświetlenie selektywne, w mk3 świeci się na czerwono nie tylko punkt AF, ale też to kółko na środku, linie pomocnicze (o ile są włączone) i ogólnie poświata leci na całą matówkę. Taka kicha trochę, jak w nikonie :P
To podswietlenie jest dosc slabe i przy jasnych scenach czasem nie widac rozblysku bo jest slaby i bardzo krotki. Specjalnie wlaczylem siatke zeby wiecej czerwonego migalo. Za to gdy jest malo swiatla w danej scenie to czarnych punktow AF najzwyczajniej w swiecie nie widac ;) 5D2 o wiele fajniej podswietla punkty AF
Słabe, bo zamiast skupić się na punkcie AF, to rozświetla całą matówkę :)
dziobolek
13-04-2012, 21:04
...Oczywiście, mkIII przebija mkII ilością "bajerów", ale jak potem oglądam obrazki z obydwu, to już gdzieś te różnice się zacierają.
Hie, hie, hie... podobne opinie czytałem po premierze 5D MkII :mrgreen:
Pozdrówka!
O ile dotychczas Canony miały "fajne" podświetlenie selektywne, w mk3 świeci się na czerwono nie tylko punkt AF, ale też to kółko na środku, linie pomocnicze (o ile są włączone) i ogólnie poświata leci na całą matówkę.
Patrząc od strony obiektywu widać wyraźnie, jak w momencie złapania ostrości obiektyw świeci na czerwono :-? Zero anonimowości w nocy.
a czy przypadkiem nie da sie tego podświetlenia wyłączyć w ustawieniach ? ;)
marudzicie coś strasznie :twisted:
xxkomarxx
13-04-2012, 22:07
Patrząc od strony obiektywu widać wyraźnie, jak w momencie złapania ostrości obiektyw świeci na czerwono :-? Zero anonimowości w nocy.
A co jesteś snajperem i czerwony błysk decyduje o życiu lub śmierci??
a czy przypadkiem nie da sie tego podświetlenia wyłączyć w ustawieniach ? ;)
marudzicie coś strasznie :twisted:
Podswietlenie da sie wylaczyc ... ale wszystkiego ;) Ale wtedy zupelnie nic nie bedzie widac. W reporterce trzeba skupic sie na kadrze, a nie na tym czy w dole wizjera widac potwierdzenie ostrosci. Mrugniecie calej siatki w wizjerze jest macz beter jako ze pojedyncze punkty sa slabo podswietlane :mrgreen:
Już wiadomo, dlaczego wstrzymali sprzedaz 5DIII.
http://pdnpulse.com/2012/04/canon-issues-advisory-on-possible-light-leak-for-5d-mark-iii-dslr.html
Eeee, ale to dotyczy tylko rynku USA oraz Peurto Rico ... u nas jest inne światło :mrgreen:
Pokuszę się o zadanie pytania na forum serwisowi CSI Foto i Video - ciekawe co wiedzą na ten temat? ;)
Spytaj rowniez czym RAW-y masz wyciagac skoro DPP jest do bani :wink:
polecą by sobie ściagnąc LR 4.1 RC ... - szkoda słów - trzeba poczekać na kolejne oficjalne informacje
Wygląda na to, że za bardzo starali się być przed Nikonem .. chociaż i tam są doniesienia o jakichś babolach. Takie czasy ;)
Ja poczekam aż wycofają następną partię ze sprzedaży, w związku z filtrem na matrycy. I wtedy sobie kupię :)
polecą by sobie ściagnąc LR 4.1 RC ... - szkoda słów - trzeba poczekać na kolejne oficjalne informacje
A LR jest darmowy? Doplaca (canon)w razie czego bym mogl w raw-ach robic?:)
@dinderi - wtedy wejdzie Mk IV :D
No... zapowiadaja "naprawienie" dpp... :)
Mam tylko nadzieje, ze wspomniane poprawki nie ograniczą się do potajemnego mnożenia współczynnika wyostrzenia np. x3 w przypadku wykrycia pliku z mk3 ;)
@dinderi - wtedy wejdzie Mk IV :D
Wytrzymam :)
Przez kilka ostatnich lat kazdy uzytkownik mark II zarzekal sie jaki to dobry af ma w puszce
I ze wlasciwie tylko centralnego uzywa cale zycie
Teraz okazuje sie ze warto doplacic 6 tys za lepsze bedace wrogiem dobrego
Wygląda na to, że za bardzo starali się być przed Nikonem .. chociaż i tam są doniesienia o jakichś babolach. Takie czasy ;)
A ja myślę, że takie czasy są skutkiem naszej akceptacji faktu, że firmy ( w tym przypadku producenci sprzętu foto) robią nas po prostu w konia. Bez protestu z naszej strony.
Jak się okazało podczas pierwszych relacji z używania 5DmkIII (zachwyty nad celnością AF) to mkII był w tym temacie po prostu bublem niewykonującym (lub wykonującym rzadko) jednej z ważnych cech ujętych specyfikacji produktu? Jeżeli są boczne punktu AF to mają działać a nie tylko być. I żaden z użytkowników
5DmkII nie pochwalił się, że zwrócił sprzęt jako niezgodny z umową. Pewnie nikt nie zwrócił.
Jak popatrzymy na ilość uaktualnień „firmware’u” (tak około 10 na każdym modelu) to wychodzi, że kupujący kupuje zwyczajny bubel? A tak przy okazji; Canon po opisie poprawek 1.2.5 do 7D daje taką klauzulę:
CANON EUROPA NV NIE UDZIELA ŻADNYCH GWARANCJI ODNOŚNIE JAKICHKOLWIEK PROGRAMÓW, PLIKÓW, STEROWNIKÓW ANI INNYCH MATERIAŁÓW ZAWARTYCH NA LUB POBRANYCH Z NINIEJSZEJ BĄDŹ JAKIEJKOLWIEK INNEJ STRONY OPROGRAMOWANIA CANON. WSZYSTKIE TEGO TYPU PROGRAMY, PLIKI, STEROWNIKI I INNE MATERIAŁY SĄ DOSTARCZANE W AKTUALNYM STANIE. FIRMA CANON NIE UDZIELA ŻADNYCH GWARANCJI, JAWNYCH ANI DOMNIEMANYCH, W TYM M.IN. DOMNIEMANYCH GWARANCJI POKUPNOŚCI, PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU I NIENARUSZALNOŚCI PRAW OSÓB TRZECICH. CANON EUROPA NV NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA ZAWARTE W NINIEJSZYM DOKUMENCIE BŁĘDY, ANI ZA UTRACONE ZYSKI, OKAZJE, SZKODY UBOCZNE LUB PRZYPADKOWE PONIESIONE W WYNIKU PODJĘCIA DZIAŁANIA W OPARCIU O INFORMACJE ZAMIESZCZONE (LUB W WYNIKU KORZYSTANIA Z DOWOLNEGO OPROGRAMOWANIA ZAMIESZCZONEGO) NA NINIEJSZEJ STRONIE Z OPROGRAMOWANIEM. JEŚLI NIE AKCEPTUJESZ POSTANOWIEŃ NINIEJSZEGO WYŁĄCZENIA ODPOWIEDZIALNOŚCI, NIE POBIERAJ OPROGRAMOWANIA.
Czyli wszystko, co zrobisz bierzesz na własne ryzyko. Nie biorą żadnej odpowiedzialności, że poprawka wad
Sprzętu (przyznają się przecież do wad w opisie poprawek) jest zrobiona rzetelnie. W powyższym zastrzeżeniu brakuje tylko informacji (jawnej), że instalacja tego firmware’u znosi gwarancję na sprzęt. No comments.:cry:
Macie i cieszcie się.
Zapewne jest to do obalenia w sądzie - tylko kto pojdzie ciac sie z takim gigantem jak Canon?
Zapewne jest to do obalenia w sądzie - tylko kto pojdzie ciac sie z takim gigantem jak Canon?
Ze sprzedawcą!
Niestety nie dotyczy to klientów "firmowych".
Poprzednie sample też pokazują, że 5D2 jest ostrzejsze. Moim zdaniem spowodowane jest to mocniejszym filtrem dolnoprzepustowym w 5D3. Filtr ten wzmocniono, żeby zlikwidować efekt mory w trybie wideo i foto. Przy fotografowaniu scen z powtarzającymi się drobnymi wzorami, które interferują z siatką matrycy następuje zniekształcenie obrazu objawiające się efektem mory. Można to zaobserwować np. fotografując tkaninę.
Zastosowanie filtra jest to kompromis pomiędzy ostrością, a likwidacją efektu mory. Widocznie Canon przyjął nieco inne proporcje między tymi dwoma parametrami projektując 5D2 i 5D3, czyli zwiększył siłę działanie filtra dolnoprzepustowego w 5D3, co spowodowało nieco bardziej miękki obrazek.
Efektem tego, pracując na 5d3, będzie brak mory w trybie wideo np. na ścianie z cegły, lub w trybie foto na garniturze pana młodego. Zapłacimy za to pewną ilością detalu. W przyrodzie nie ma nic za darmo, "cuś za cuś" ;-)
------------------------
------------------------
Już wiadomo, dlaczego wstrzymali sprzedaz 5DIII.
http://pdnpulse.com/2012/04/canon-issues-advisory-on-possible-light-leak-for-5d-mark-iii-dslr.html
Eeee, ale to dotyczy tylko rynku USA oraz Peurto Rico ... u nas jest inne światło :mrgreen:
Pokuszę się o zadanie pytania na forum serwisowi CSI Foto i Video - ciekawe co wiedzą na ten temat? ;)
W USA jakby lepiej traktują klientów. Dla przykładu Nokia zaliczyła teraz małą wpadkę z Lumią 900 i w ramach rekompensaty dają po 100 $ tym którzy się zgłoszą do punktu sprzedaży telefonu, a równolegle pracują nad poprawką w sofcie telefonu. W Polsce (czyli w EU) jak zgłosiłem ewidentny błąd w oprogramowaniu telefonu do producenta, to powiedzieli mi żeby czekać na aktualizację.
Wracając do tematu ciekawe jak to rozwiąże Canon? Jeżeli drobna poprawka w sofcie, to zrobią aktualizację, a jeśli zmiany w konstrukcji aparatu (jakiś kartonik między lcd, a resztą bebechów ;-)), to pewnie będzie trzeba im wysyłać body do serwisu. Tylko tak naprawdę, to komu to przeszkadza, przecież nie robimy zdjęć w łączonym lcd i gdyby nie Internet to 99,9% userów by tego nie wiedziało i nie przeszkadzało by to im wcale, ale mimo wszystko nie powinno mieć to miejsca w sprzęcie za taka kasę.
[quote=David;Wracając do tematu ciekawe jak to rozwiąże Canon? Jeżeli drobna poprawka w sofcie, to zrobią aktualizację, a jeśli zmiany w konstrukcji aparatu (jakiś kartonik między lcd, a resztą bebechów ;-)), to pewnie będzie trzeba im wysyłać body do serwisu. Tylko tak naprawdę, to komu to przeszkadza, przecież nie robimy zdjęć w łączonym lcd i gdyby nie Internet to 99,9% userów by tego nie wiedziało i nie przeszkadzało by to im wcale, ale mimo wszystko nie powinno mieć to miejsca w sprzęcie za taka kasę.[/quote]
To nie do końca jest tak. W przypadku elektroniki zdarza się dość często, że np. bezpiecznik zabezpieczający obwód ma nagle wpływ na zupełnie inny obwód z którym teoretycznie nic go nie wiąże(patrz Kapitan Wrona i Jego B767). Tutaj błąd wychodzi przy zdjęciach w nocy. Dekielek tylko pokazał że istnieje problem.
Jedno jest pewne - przy sprzęcie za 13tys nie powinno być takich numerów. Ktoś dał ciała przy sprawdzaniu sprzętu. Ale równie dobrze Canon może zaktualizować instrukcję do aparatu pisząc ze w zdjęciach nocnych nie używać podświetlenia LCD ;)
Wiecie moze gdzie znajde update do ligtrooma 4? ściągnąłem demo ze strony adobe i nie lyka mi plikow z marka III. W programie tez probowalem update i nic nie moge zrobic
Musisz pobrac bete 4.1 z http://labs.adobe.com/
Musisz pobrac bete 4.1 z http://labs.adobe.com/
dzięki, cholera zapomniałem ze istnieje takie coś ja beta.
Napisze do tych ktorzy jeszcze nie zdecydowali sie na zakup mark III. Przesiadłem sie z nikona d300 gdzie autofokus nie robil za bardzo duzych problemów, ale to czego doświadczyłem z nowa piatka to dosłownie szok, AF jest tak czuły i szybki ze czasem wydaje sie ze nie zlapal ostrości, bo jak to mozliwe ze w ulamek sekudny.. i odruchowo drugi raz naciskałem spust. Jesli komuś zalezy na ISO i AF tak jak mi to bez zastanowienia brać. Na koncercie dalem znajomemu dziennkarzowi do reki, (facet ciagle lata z mark II, sam byl w szoku) wziął do reki na 10 min i powiedzial ze sie nie bedzie juz zastanawiać. To tyle dla niezdecydowanych
Tutaj błąd wychodzi przy zdjęciach w nocy. Dekielek tylko pokazał że istnieje problem.
Nie dość że w nocy, nie dość że trzeba włączyć podświetlenie LCD, to jeszcze trzeba jechać na automatycznym pomiarze światła - co w nocy jest dość kłopotliwe, łatwiej na manualu. Porobiłem trochę zdjęć stawu o północy oświetlonego tylko księżycem - specjalnie z włączonym LCD - nie miało żadnego wpływu na samo zdjęcie robionego w trybie M - a takich zdjęć na A czy Tv nie umiem robić :)
Przez kilka ostatnich lat kazdy uzytkownik mark II zarzekal sie jaki to dobry af ma w puszce
I ze wlasciwie tylko centralnego uzywa cale zycie
Teraz okazuje sie ze warto doplacic 6 tys za lepsze bedace wrogiem dobrego
W porównianiu do M9 to AF w 5DII jest o kilka lat świetlnych do przodu.
Nie bardzo rozumiem, po co koledze był ten komentarz. Równie chyba potrzebny jak i mój nt. Lajki
manfred1
14-04-2012, 13:28
Nie bardzo rozumiem, po co koledze był ten komentarz. Równie chyba potrzebny jak i mój nt. Lajki
Chyba po to aby dowieść, że właściciele Canonów są jak Słowacy w 1939 r.
Takie tam porównania cd.
mk2
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk2.jpg
mk3
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk3.jpg
35L, f/3.5, 1/125s, ISO 12800
Zwróćcie uwagę nie tylko na ISO, ale na poziom detalu przy tejże czułości (na plikach poniżej)
Zdjęcia wołane LR4 przy identycznych ustawieniach (właściwie wszystko na 0)
oryginały:
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/001.jpg
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/002.jpg
Przeciez te 2 foty sa inaczej trafione:
001.jpg - jest backfocus ktory jeszcze troche lapie sie na oczy
002.jpg - jest trafiony idealnie
Przymknij do F8 to sie okaze jak dziala odszumianie. A filtr OLPF chyba najlepiej testowac na ISO 100 a nie milion pińcet?
Juz to dawałem, ale przypomnę - mRAW'y z 5D2 oraz 5D3 w baaaardzo kiepskich warunkach oświetleniowych. Zdjęcia zostały załadowane do LR 4.1 i bez dokonywania korekt czegokolwiek wywołane. LR cos tam sam dodaje przy wczytaniu zdjecia, ale dodal to zarowno w fotach z 5D2 jak i z 5D3.
5D Mark II - ISO 3200 - mRAW (http://imageshack.us/a/img442/5944/32005d2mrawbezodszumian.jpg) - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry
5D Mark III - ISO 3200 - mRAW (http://imageshack.us/a/img715/8875/32005d3mrawbezodszumian.jpg) - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry
5D Mark II - ISO 6400 - mRAW (http://imageshack.us/a/img404/9618/64005d2mrawbezodszumian.jpg) - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry
5D Mark III - ISO 6400 - mRAW (http://imageshack.us/a/img525/8522/64005d3mrawbezodszumian.jpg) - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry
5D Mark II - ISO 12800 - mRAW (http://imageshack.us/a/img37/1776/128005d2mrawbezodszumia.jpg) - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry
5D Mark III - ISO 12800 - mRAW (http://imageshack.us/a/img99/8899/128005d3mrawbezodszumia.jpg) - odszumianie ISO wylaczone - wywolane w LR 4.1 bez ingerencji w parametry
A tu kolejny raz zdjecie w pełnym RAW'ie - równiez bez korekcji, prosto z LR 4.1 na ISO 200. Ja tam nie widze za mocnego filtra ... ;)
http://imageshack.us/a/img38/3909/iso200.jpg
Ja od wczoraj wieczór nie mogę uwierzyć ,że w piątce mam taki af jaki powinien być. Obrazek piękny, tak jak w poprzedniku.
Ilość detalu odpowiednia, oczywiście trzeba pod uwagę brać RAWy, ocenę grubości filtra aa pozostawiam harcorowym onanistom sprzętowym. Kilka wysoce użytecznych małych dodatków (dwie karty, poziomica itp itd) też sprawia ,że z uśmiechem patrzę na nową puszkę. Po kilku godzinach jestem nią naprawdę oczarowany, zobaczymy jak dalej.
:)
A gdyby ktoś się zastanawiał jak z uszczelnieniami w 5D3 to jest całkiem nieźle ... ;)
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/przedwiosnie3edit-1.jpg
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/9315/przedwiosnie3edit.jpg)
oskarkowy
14-04-2012, 17:52
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/przedwiosnie3edit-1.jpg
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/9315/przedwiosnie3edit.jpg)
I obraz prawie nic nie szumi :mrgreen: 8-)
ISO 6400 .. stąd te płaty szumu ;)
KrzysiekT
14-04-2012, 18:04
No i znalazłem Św. Graala - 5D3 + 1D4, 35L + 85L :) Tyle w sumie w temacie, aparat równorzędny do mojej 1D. Af jest troszkę wolniejszy, ale za to mam wrażenie jakby był bardziej precyzyjny. Poprawili wszystko, co wkurzało mnie w 5D2.
Paradoksalnie ten sprzęt lepszych zdjęć nie robi (szczególnie poniżej ISO3200), ale ergonomia jego używania została tak poprawiona, że na pewno wykonane nim zostanie dużo więcej dobrych zdjęć niż na 5D2. Podsumowując, jeżeli kogoś stać, to niech kupuje, jeżeli nie, to niech opanuje AF starej piątce, i też będzie zadowolony. Nie miałem czasu przetestować nowego kodeka filmowego, ale tutaj podobno też dokonali sporego postępu.
allxages
14-04-2012, 18:07
Ja za bardzo nie rozumiem dlaczego jest narzekanie na jakość obrazka. Przecież 5D2 miał super jakość i nie wiem co tam można poprawić jeszcze.
Jedyny cyfrowy aparat, który ma dużo fajniejszy obrazek to moim zdaniem Leica M9, ale tam jest matryca CCD i inna koncepcja. Jeżeli chodzi o lustrzanki to ostatnią rzeczą o jaką bym się przyczepił to obrazek w 5D2.
Wszyscy spodziewali sie skoku jakosci zdjec w stosnku do 5D2 pokroju 5D2 vs 50D ... tylko ciezko poprawic cos co i tak jest juz na prawdę dobre ;)
Ja za bardzo nie rozumiem dlaczego jest narzekanie na jakość obrazka.
Zauważ, że zazwyczaj narzekają osoby, które nie miały go nawet w rękach:)
Z tego internetowego szumu niebawem jednak popłyną też inne dźwięki, pochwały - po prostu przybędzie userów i zamieszczonych prawdziwych zdjęć - a nie jak do tej pory fotografii butelek i biurek i okładek książek, najlepiej przy iso 25600 ...
No właśnie - mamy tu już kilka 5D3 na forum, a czy ktoś jeszcze wrzucał foty (http://www.flickr.com/photos/piotrczechowski/sets/72157629710911017/)? ;)
Zauważ, że zazwyczaj narzekają osoby, które nie miały go nawet w rękach:)
Z tego internetowego szumu niebawem jednak popłyną też inne dźwięki, pochwały - po prostu przybędzie userów i zamieszczonych prawdziwych zdjęć - a nie jak do tej pory fotografii butelek i biurek i okładek książek, najlepiej przy iso 25600 ...
możesz (możecie) powiedziec kto w tym watku narzeka na jakość zdjęć z mk3?
Ach, do wad jeszcze zaliczyłbym nadrukowanie oznaczeń bezpośrednio na guzikach z tyłu. Po roku intensywnego użytkowania jakoś nie wróżę trwałości tymże napisom.
Qbańczyk
14-04-2012, 19:39
Wszyscy spodziewali sie skoku jakosci zdjec w stosnku do 5D2 pokroju 5D2 vs 50D ... tylko ciezko poprawic cos co i tak jest juz na prawdę dobre ;)
Ale obrazek gorszy od 5d2 nie jest ?
Powiem Ci jak juz obfoce nim jakies wesele ;)
Ach, do wad jeszcze zaliczyłbym nadrukowanie oznaczeń bezpośrednio na guzikach z tyłu. Po roku intensywnego użytkowania jakoś nie wróżę trwałości tymże napisom.
Napisy na guzikach są identyczne jak w 7D. Po roku dosyć intensywnego używania nie widać śladów zużycia.;-)
Napisy na guzikach są identyczne jak w 7D. Po roku dosyć intensywnego używania nie widać śladów zużycia.;-)
Ale po dwoch to i owszem, troche juz starte.
Cichy, nie wiem czy dobrze kojarze, używasz lamp Metza? Jeżeli tak to czy dobrze współpracuje z AF-2? Gdzieś czytałem, że z AF-1 jakieś problemy są.
No właśnie - mamy tu już kilka 5D3 na forum, a czy ktoś jeszcze wrzucał foty (http://www.flickr.com/photos/piotrczechowski/sets/72157629710911017/)? ;)
Co tu wrzucać jak większość userów pyta o porównanie mk3 do mk2 a nie ma się tego drugiego:(
Jestem "Szczęśliwym" posiadaczem mk3. Przesiadłem się z 40d. Zrobiłem zdjęcia L-kami 70-200 f 4, 70-200 f2,8 IS i w dół. Oglądam w DPP i jest to po prostu syf.Mając na uwadzę to że, DPP jest skopany narazie zachowuję "zimną krew" .Jednak dziś robiłem zdjęcia w prof studio jpg ( ISO 100 1/60 f6 16-35L) i przeglądałem w C1pro 6 ,oraz w DPP i niestety nie jestem zadowolony. Totalny plastik i brak szczegółów. Gdzies to już było w tym wątku.
Najgorsze jest to że focę ślub za parę dni i pozostanie mi cykać 40-stką .
Jestem ciekaw czym były wywoływane RAW z kościoła -poczatek wątku?
Poczekamy , zobaczymy. Mam nadzieję, że to nie wina aparatu tylko softu?
Zapomniałem dodać ,że AF świeny , ISO świetne reszta ok.
michael_key
14-04-2012, 21:05
Plastik i brak szczegółów? Hmmm coś mi się nie chcę wierzyć.
Pierwszego podpuszczacza na forum juz mamy. Ale rada na przyszlosc - wystarczy odpalic zdjecia w LR 4.1 ... wszystko ostre :)
michael_key
14-04-2012, 21:14
Ostre nie ostra rzecz względna, zawsze fotografa może skopać ujęcie, ale ta plastikowość mnie zastatanawia, chyba już gorzej niż w mkII nie może być (w odniesieniu do analogowo rysującego mkI) :lol:
Czacha nie świruj! . Napisałem jak jest i nie podpuszczam tylko pisze jakie są moje odczucia . Podałem prawdopodobieństwo tego mojego niezadowolenia czyli soft.
Pobieram PS 6 i okaże się co jest co? Niestety mam tylko LR3 :(
Pobieram tez RAW z kościoła i zobaczę jeżeli potwierdzą się twoje twierdzenia , będę pierwszym, który który zapieje z radości ! :0
Mam 30 letnie doświadczenie w foceniu więc jeżeli piszę ze coś mi się nie podoba to wiem co piszę. :)
michael_key
14-04-2012, 21:20
Mam 30 letnie doświadczenie w foceniu więc jeżeli piszę ze coś mi się nie podoba to wiem co piszę. :)
A no to zwracam honor :wink:
Spoko wiek nie robi ale jakieś tam otrzaskanie mam . Tęsknię do analogowych obrazków . Niestety idzie to wszystko w złym kierunku . :(
Na chwilę obecną jesteś kimś kto się nawet nie podpisuje z imienia ani nazwiska. Takim osobom nie specjalnie daje się wiarę ;)
To ktorej wersji LR Ty uzywasz nie ma znaczenia - sciagnij sobie nowa. PS CS6 beta nie odpala RAW'ów z 5D3. Potrzebne jest do tego najnowsze ACR lub LR 4.1 beta. Link znajdziesz w google lub tu na forum - podawalem nawet dzis.
I serio, wykaz troche dobrej woli i popracuj nad wiarygodnością. Chętnie usłyszę opinie kogos kto zajmuje sie fotografia rzekomo tak długo, ale podpisywanie sie jako CC2 i wyglaszanie takich tez bez najmniejszej kszty dowodow bardziej wyglada na wyglupy internetowego trolla. Udowodnij ze jest inaczej wtedy przejdziemy do rzeczowej dyskuji, bo teraz wychodzisz na zadymiarza.
blackninja
14-04-2012, 21:34
Spoko wiek nie robi ale jakieś tam otrzaskanie mam . Tęsknię do analogowych obrazków . Niestety idzie to wszystko w złym kierunku . :(
Dlaczego? Ten Pan Jose Villa (http://www.josevillaphoto.com/) i wielu, wielu innych pracuje tylko na analogach. Używa Contaxa 645 i Canona 1V. Wystarczy znaleźć sobie klientelę na taką usługę i można cyfrę posłać do piekła.
Nie wiem czy śmiać się czy płakać . To co piszesz to jest jakaś farsa?
Pisze że RAWy z mk3 żle wychodzą na DPP - to akurat wszyscy posiadacze mk3 wiedzą a i Canon za to przepraszał. Dzielę się moimi spostrzeżeniami a tu co ? Chłopie! Co Ci to da, że się podpiszę Mieczysław Suchy? Czy to prawda ? jak to sprawdzisz . Po co Ci to ? Szok!
Chłopie ! Gdybyś przewalił tyle fot analogami i cyframi co pewnie nie którzy , nasi kumple z forum miałbyś przynajmniej więcej pokory w wysuwaniu kategorycznych sądów. Za wskazówki dotyczące softu dzięki.Niepotrzebnie pobieram PS6 ok.
Kolekcjoner
14-04-2012, 21:41
Plastik i brak szczegółów? Hmmm coś mi się nie chcę wierzyć.Nie mów że przejmujesz się niczym nie popartą opinią jakiegoś anonima. Przecież nawet w tym wątku są opinie ludzi, którzy mają ten aparat, pokazali zdjęcia i nie ma żadnego plastiku i czego tam jeszcze....
I serio, wykaz troche dobrej woli i popracuj nad wiarygodnością. Chętnie usłyszę opinie kogos kto zajmuje sie fotografia rzekomo tak długo, ale podpisywanie sie jako CC2 i wyglaszanie takich tez bez najmniejszej kszty dowodow bardziej wyglada na wyglupy internetowego trolla. Udowodnij ze jest inaczej wtedy przejdziemy do rzeczowej dyskuji, bo teraz wychodzisz na zadymiarza.
Też jestem za :cool:.
Tak gdyby to było takie proste pozostałbym przy analogiach :)
informacja dodatkowa, że LR 4.1 działa tylko z Vistą i późniejszymi
chciałem przetestować na XP i ... zonk
otwarcie RAW z MkIII jednak nie jest takie łatwe
cóż czekam na DPP
michael_key
14-04-2012, 21:47
Nie mów że przejmujesz się niczym nie popartą opinią jakiegoś anonima. Przecież nawet w tym wątku są opinie ludzi, którzy mają ten aparat, pokazali zdjęcia i nie ma żadnego plastiku i czego tam jeszcze....
Nie przejmuję się tylko po raz kolejny zaczyna się tworzyć mitologia o końcu prawdziwego obrazka fotograficznego z początkiem fotografii cyfrowej :D
Kolekcjoner
14-04-2012, 21:48
Od razu uprzedzam, że wszelkie mitologie w tym wątku nie spotkają się ze zrozumieniem moderacji 8-).
downunder
14-04-2012, 22:18
Czy ktoś z użytkowników 5D mkIII może sprawdzić współprace z metz 58 AF-1.
U mnie jest problem w trybie M , A, i w trybie błysków stroboskopowych, przy włączeniu spustu do połowy wyzwalają się niekontrolowane błyski w dużej częstotliwości, jak błysk stroboskopowy.
Na trybach ETTL, ETTL HSS, M HSS wszystko w porządku.
Nie robiłem jeszcze upgrade lampy może to być powód ?
Potwierdzam, u mnie w metzu 58 AF-1 również jest problem w trybie M, A i w trybie błysków stroboskopowych (reszta działa OK), a mam najnowszy firmware.
Metz 48 AF-1 działa za to bezproblemowo.
Znając życie metz zapewne zaraz wypuści nowy firmware dla 58 AF-1 poprawiający błędy we współpracy. :)
Kolekcjoner
15-04-2012, 13:13
Żeby praca nie poszła na marne ;) to OT i karmienie ;) wycięte tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82966
i jeśli ktoś ma ochotę kontynuować to zapraszam :mrgreen: ale proszę tego nie robić tutaj 8-).
Odnosnie tego filtra AA i ostrosci/nieostrosci obrazka z nowej piatki.
Czy ktos posiadajacy oba aparaty(Cichy?) strzelilby ze statywu fotke np.z balkonu na jakis 24-35mm@nieskonczonosc(ustawiona manualnie, a wlasciwie nie tykanea podczas przelozenia obiektywu z puszki na puszke) i ustawieniach RAW+jpg? Mysle, ze to ostatecznie wyjasniloby kwestie czy grzebano cos przy filtrze AA i czy rzeczywiscie nalezy sie canonowi zdzielenie linijka po lapkach.
Witam. Proszę o pomoc. przesyłam kilka linków z zakupionego przeze mnie dwa dni temu Canona 5D mark III podczas robienia zdjęć przy świetle diodowym dziwnie naświetla tak jakby źle reagował na tego typu światło bo w innych pomieszczeniach nie stwierdziłem tego typu problemu a dzieję się to przy maksymalnie otwartej przesłonie i przy wysokim iso. Może mam coś nie tak ustawione?
http://speedy.sh/rQ24u/5O9C0078.JPG
http://speedy.sh/3ye9Q/5O9C0080.JPG
http://speedy.sh/DBXAy/5O9C0086.JPG
http://speedy.sh/vrcKB/5O9C0100.JPG
http://speedy.sh/n38Vr/5O9C0102.JPG
http://speedy.sh/kvFED/5O9C0103.JPG
http://speedy.sh/tnpMv/5O9C0107.JPG
http://speedy.sh/PNZHn/5O9C0091.JPG
dziwnie naświetla tak jakby źle reagował na tego typu światło bo w innych pomieszczeniach nie stwierdziłem tego typu problemu a dzieję się to przy maksymalnie otwartej przesłonie i przy wysokim iso.
dzieje się tak przy czasach krótszych od 1/50 sek (ew. 1/25 sek).
a dlaczego tak się dzieje - domyśl się już sam. ;-)
Podejrzewam, ze to kwestia elektroniki w diodowych swietlowkach.
Jasnosc swiecenia regulowania jest czesto na zasadzie migotania.
Czyli:
swieci/nie_swieci/swieci/nie_swieci/swieci/nie_swieci/swieci/nie_swieci itd.
Dzieje sie to szybko i oko tego nie widzi bo usrenia sobie jasnosc.
Ale jak sam piszesz problem wystepuje tylko przy krotkich czasach dlatego aparat juz to zauwaza. Efekt taki jak na zdjeciach czyli, ze tylko czesc zdjecia jest ciemna spowodowany jest tym, ze migawka w C ma przebieg z gory an dol i jak np. w polowie przebiegu migawki dioda na chwilke gasnie, to pol zdjecia jest ciemnie.
Tak bym to tlumaczyl...
Dzięki bardzo, chciałbym żeby tak było :) ale dlaczego nie zauważyłem tego wcześniej kiedy miałem 5D II ?
Bo uzyles innego czasu migawki.
Popatrz na filmy z samochodami ktore maja swiatla LED - tez migocza.
darekgra
15-04-2012, 16:31
Podejrzewam, ze to kwestia elektroniki w diodowych swietlowkach.
Jasnosc swiecenia regulowania jest czesto na zasadzie migotania.
Czyli:
swieci/nie_swieci/swieci/nie_swieci/swieci/nie_swieci/swieci/nie_swieci itd.
Tak bym to tlumaczyl...
nie do końca jasność ale fakt że dioda led jest pod prąd stały, a w sieci mamy 230V 50Hz, aby dioda świeciła prąd jest "prostowany" wynikiem tego dioda świeci w praktyce tylko z częstotliwością 25Hz
Kupiłem do mojego Marka kartę Eye-Fi potocznie zwaną "aj-waj".Moje zmagania z uruchomieniem transferu zdjęć trwały dosyć długo.W kompie siedziała karta USB standardu N,czyli takiego samego jaki obsługuje karta San disc'a.Niestety w win 7 jest bardzo dużo zabezpieczeń zapory systemowej.Po wielu nieudanych próbach próbach jej dostosowania do umożliwienia transferu zdjęć z aparatu po prostu ją wyłączyłem i wszystko poszło już gładko.Transfer pliku .jpg typu "S" trwa 5-6 sek.Kartę testowałem z różnych odległości:2-8m,więcej nie potrzebuję.Na razie robiłem tylko testy,jak to się sprawdzi w czasie sesji? Zobaczę niebawem.
nie do końca jasność ale fakt że dioda led jest pod prąd stały, a w sieci mamy 230V 50Hz, aby dioda świeciła prąd jest "prostowany" wynikiem tego dioda świeci w praktyce tylko z częstotliwością 25Hz
oj, nie do końca: jeżeli prąd nie zostanie wyprostowany, dioda też będzie świecić, ale z częstotliwością 50 Hz. po wyprostowaniu zaświeci z częstotliwością 100 Hz. oczywiście zakładając, że nie ma po drodze ściemniacza PWM. ani żadnej pojemności.
darekgra
15-04-2012, 16:43
oj, po wyprostowaniu zaświeci z częstotliwością 100 Hz. oczywiście zakładając, że nie ma po drodze ściemniacza PWM. ani żadnej pojemności.
niema szans świecić 100Hz maks to 50Hz przy założeniu że użyto prostownika dwupołówkowego
No to ja nie ogarniam... Jeżeli prostownik odwraca drugą połówkę fazy na plus, to w czasie jednego cyklu mamy dwa cykle 0-230, czyli dioda zapali się dwa razy częściej, niż przy prostowniku jednopołówkowym 0 - +230 - 0 - 0, albo ja nie kumam pracy prostownika...
darekgra
15-04-2012, 16:54
1Hz to pełna sinusoida (2pi)
prostownik jednopołówkowy nie odwraca tylko przepuszcza jedną połówkę sinusoidy więc mamy 25Hz(w ciągu sekundy świeci 25 razy), przy dwupołówkowym mamy odwrócona część sinusoidy czyli 50 Hz (świeci 50 razy na sekundę)
Ale rozumiesz pojęcie sinusoida o częstotliwości 50Hz? Przy 50Hz masz 50 półsinusoid dodatnich i 50 półsinusoid ujemnych, więc więc jakim cudem robi ci się z tego 25Hz, to nie bardzo rozumiem. Musiałbyś nie tylko obciąć minusową sinusoidę, ale jeszcze wyrzucić co drugą dodatnią...
darekgra
15-04-2012, 17:57
ok fakt sam się zakręciłem przepraszam za wprowadzenie w błąd mc_iek ma rację
i kurde zaraz nam się oberwie za "nie na temat"
To ja jeszcze tylko dopiszę ze nieciekawe efekty wychodza w czasie fotografowania przy jarzeniowkach - przy pewnych czasach migawki (chyba cos okolo 1/500-1/800s) na zdjeciach pojawiaja sie ciemniejsze/cieplejsze pasy. Dlaczego chyba wiadomo - bo jarzeniowki nie swieca swiatlem ciagly i mrugaja. Dotyczy to wszystkich aparatow ... Nikonow rowniez ;)
No, to tyle offtopica ;)
Dzisiaj zabrałem trójkę w plener, żeby pobawić się af'em. Powiem wprost - miazga. Nie ma najmniejszego porównania z tym poprzednim, miałem błogi, dziwny uśmiech na mojej twarzy.
Naprawdę to sama przyjemność po dwójce, servo wymiata.
Zmęczyłem w końcu córkę tym bieganiem w różne strony , nie mogłem uwierzyć ,że wszystko trafione. Nie będę tu wstawiał tych pstrykniętych serii, byłoby tak samo jak u Kolegi kilka postów temu - bajka.
Co do obrazka to powiem jak już wcześniej -będąc piksel peeperem trzeba robić RAWy. Ale jeśli nie potrzebujemy super mega jakości to jpeg się fantastycznie broni. Dodatkowo bufor się nie zatyka tak szybko.
Przekonałem się dzisiaj drukując kilkanaście zdjęć w A4 z jpegów właśnie, jakość i tak wymiata, jest baaardzo dobrze:)
Polecam tę metodę - zróbie "normalne" zdjęcia i druknijcie zamiast wpatrywać się w monitory ( przetestowałem na sobie)
W czwartek będę miał okazję porównać piątkę ze świeżym deosiemset, zobaczymy jak sobie dają radę na przeciwko siebie i o co chodzi z tą magią, niemagią, plastikiem i detalem ;)
Qbańczyk
15-04-2012, 19:36
W czwartek będę miał okazję porównać piątkę ze świeżym deosiemset, zobaczymy jak sobie dają radę na przeciwko siebie i o co chodzi z tą magią, niemagią, plastikiem i detalem ;)
Będę czekał na ten test z niecierpliwością :)
xxkomarxx
15-04-2012, 19:54
Będę czekał na ten test z niecierpliwością :)
A ja tam nie czekam na mega porównania z d800 który lepszy. Po co mi to. Nie zamierzam zmieniać systemu i takie dywagacje nic nie wniosą.
Mnie D800 nie pasuje w ogóle, bo wypada mi z ręki :) Jakieś te Nikonowskie gripy dziwnie profilowane. Poza tym też fajna puszka - da się nią zdjęcia robić :P
Wracając do 5d3 - doszukał się ktoś mozliwości zmiany sposobu powiększania zdjęcia na ten tradycyjny ?
A takie pytanko do tych użytkowników którzy kręcą filmy. Czy włączona funkcja rozpoznawania twarzy powoduje że aparat ogniskuje do zmieniających się odległości. I czy w ogóle funkcja śledzenia działa przy filmach?
Cichy, nie ma, ale możesz zaprogramować ile x ma przybliżać przy nacisnięciu lupki - wtedy ewentualnie korygujesz trchę pokretlem +/-. Ja na poczatku kląłem na tą zmianę, po zmianie "x" na lupce trochę się przyzwyczailem.
Thomason2005
15-04-2012, 20:09
Mnie D800 nie pasuje w ogóle, bo wypada mi z ręki :) Jakieś te Nikonowskie gripy dziwnie profilowane. Poza tym też fajna puszka - da się nią zdjęcia robić :P
Wracając do 5d3 - doszukał się ktoś mozliwości zmiany sposobu powiększania zdjęcia na ten tradycyjny ?
Wiem, że przednim kółkiem można powiększać i pomniejszać zdjęcie, ale pewnie nie o to chodziło...Niestety przyciskom z tyłu z tego co widzę nie można przypisać tej funkcji
Qbańczyk
15-04-2012, 20:12
Nie zamierzam zmieniać systemu i takie dywagacje nic nie wniosą.
No a ja właśnie stoję przed tym dylematem
Sergiusz
15-04-2012, 20:22
No a ja właśnie stoję przed tym dylematem
Ja też ale chyba poczekam do jesieni na Kolonie bo pewnie wtedy coś się jeszcze pojawi.
xxkomarxx
15-04-2012, 21:26
Mi tam Canon lepiej leży i już. Chciałbym doczekać chwili w której powiem zmieniam system bo ten mnie tak ogranicza że nie mogę na nim pracować. A tak dobrze że aparaty nie potrafią mówić i nie mają własnej woli bo pewno by mnie wymienili na inny model :)
Powiększenie zdjęcia wkurza mnie też trochę - szukam wciąż kciukiem lupki po prawej. Ale zaczynam doceniać możliwość ustawienia 100% powiększenia w punkcie af "od ręki" zaczyna mi się to bardzo podobać, jeden klik i już.
Niby lezy super w dloni ale chyba moje dlonie przyzwyczajone do gripa bo po wczorajszym slubie po kilkunastu godzinach serdeczny paluch ledwo zipie.... canon dawaj gripa!!! Ilez mozna czekac! :)
Pierwsze slubniaki za mna wiec kilka slow moze. Co do gripa i uchwytu juz wiecie, moze jak ktos przyzwyczajony, nie zrobi mu to roznicy, ja bez gripa wymiekam :/
Ale najwazniejsze to oczywiscie AF, czyli to co sklonilo mnie i jak zapewne wiekszosc przesiadajacych sie z MkII (na jakosc obrazka nikt nie zlego slowa nie mowil z MkII , pomijam pewne osoby ale jak to mowia wyjatek potwierdza regule;))
Jest poprostu bajka.
Jak nie trafi ( a to naprawde rzadkosc) to wiadomo ze to moja wina, ciezko znalezc zdjecie na ktorym wylozyl sie AF.
85/1.8 na MkII zawsze wydawalo mi sie wolne i nie odwazylem sie go zapinac do szybszych akcji a wczoraj nie chcialo mi sie go sciagac z body :)
35/1.4 dzielnie nie dawalo po sobie poznac ze jest zapiete do new body aczkolwiek "nie muszenie" przekadrowywania jest mniam mniam :D
24/1.4 rozkapryszona dama dawala sie duuuzo czesciej okielznac nizli z MkII:)
W "tancu"mozna bylo zapodac "sledzenie" iii... AF rozleniwia :)
Ja przyzwyczajony do srodkowego i lan szot nie dalem sie na dlugo skusic tym rarytasom :)
Tyle na poczatek, napisze jeszcze cos :)
Qbańczyk
15-04-2012, 23:23
Mi tam Canon lepiej leży i już. Chciałbym doczekać chwili w której powiem zmieniam system bo ten mnie tak ogranicza że nie mogę na nim pracować. A tak dobrze że aparaty nie potrafią mówić i nie mają własnej woli bo pewno by mnie wymienili na inny model :)
Ja pierwszy raz przesiadam się na FF także zmiana systemu tak nie przeraża.
Co do reszty to się zgadzam w 100% :)
Panowie posiadacze, gdzie są foty? Argument, że po wydrukowaniu jest super do mnie nie trafia, z mojego ip4s też na A4 jest dobrze ;)
Panowie posiadacze, gdzie są foty? Argument, że po wydrukowaniu jest super do mnie nie trafia, z mojego ip4s też na A4 jest dobrze ;)
Ale jakie te foty chcesz? :)
No przecież już były ;)
No przecież już były ;)
Mało na niskim iso było, jakieś ladnszafty bym prosił, pora nie sprzyjająca jeszcze, ale może ktoś się pochwali?
Tam polookaj ;) http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1161542 Im blizej konca wątku, tym wiecej fotek ;)
Mało na niskim iso było, jakieś ladnszafty bym prosił, pora nie sprzyjająca jeszcze, ale może ktoś się pochwali?
Tak na szybko bo rano do pracy. Wołane w DPP-ie
http://img860.imageshack.us/img860/4585/dm39346x.jpg
źródło (http://img192.imageshack.us/img192/6564/dm39378.jpg)
http://img198.imageshack.us/img198/8418/dm39176.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/9374/dm39145x.jpg
Hubert01
16-04-2012, 02:12
A ja bym w końcu chciał zobaczyć jakieś zdjęcia ze ślubu, przy zastanym świetle, z max otwartych jasnych stalek. Trafione i nieporuszone:) ahhh, marzenia :rolleyes:
Thomason2005
16-04-2012, 10:01
A ja bym w końcu chciał zobaczyć jakieś zdjęcia ze ślubu, przy zastanym świetle, z max otwartych jasnych stalek. Trafione i nieporuszone:) ahhh, marzenia :rolleyes:
okres ślubów dopiero przed nami, chociaż już i tu się pojawiły jakieś zdjęcia z tej okazji.
Radzę też zajrzeć na stronkę http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1161542&page=246
gdzie też znajdziesz :)
Ale po co? Przecież takie zdjęcia można też zrobić przy użyciu 5d2 i starego 5d...
Ale to jak wygladaja z 5D2 i 5D juz wszyscy wiedza .. nie sądzisz?
Może to głupie, ale dla mnie zasadniczą różnicą na plus między mk1 a mk2 był ... wyświetlacz LCD :)
Ale to jak wygladaja z 5D2 i 5D juz wszyscy wiedza .. nie sądzisz?
A z 5d3 wyglądają inaczej?
Jestem zachwycony nową puszką, kapitalny AF i ergonomia, ale jedyną różnicę jaką widzę w obrazku to powyżej iso 1600.
Moim zdaniem ślubniaki do iso 1600 będą nie do rozróżnienia z 5d2 i 5d3.
Tyle ze w warunkach ciemnych sal ISO1600 to luksus na ktory sobie nie mozna pozwolic. Nikt też nie pytał czy na 1600 wyglądją tak samo. Wiec nie wiem po sie tak spinać?
Tyle ze w warunkach ciemnych sal ISO1600 to luksus na ktory sobie nie mozna pozwolic. Nikt też nie pytał czy na 1600 wyglądją tak samo. Wiec nie wiem po sie tak spinać?
EE, nic się nie spinam :) Muszę więcej emotikonów używać żeby być dobrze zrozumianym :P
A z iso to aż tak bym nie demonizował - u mnie iso 1600 to standard, równie często robię na wyższych iso jak i na niższych. Choć w 5d3 cieszy możliwość bezkarnego używania iso6400 :) Rzadko jest tak ciemno, żeby takie iso było niezbędne, ale fajnie będzie mieć możliwość robić zdjęcia na przysłonach znacznie większych niż 1.4 :)
No dobra, nie przeksztalcajmy tego watku na watek o slubach ;) Krótkie recenzje krazace w tematyce weddingowej.
http://photoartsmonthly.com/blog/2012/04/01/wedding-photography-and-the-new-canon-5d-mark-iii/
http://butlermadden.blogspot.co.uk/2012/03/my-first-wedding-shot-on-new-canon-eos.html
http://www.jessicarstrickland.com/blog/personal/for-photographers-canon-5d-mark-iii-review/
Tutaj ciekawe zestawie HDR'ów w ciemnym pomieszczeniu na roznych czulosciach
http://www.gomesphotography.net/reviews/canon-5d-mark-iii-high-iso-hdr-test/
Jestem zachwycony nową puszką, kapitalny AF i ergonomia, ale jedyną różnicę jaką widzę w obrazku to powyżej iso 1600.
Pokaż proszę przykład tejże różnicy.
Gregolius
16-04-2012, 10:32
Dla tych co lubią wyciągać +4EV porówanie sensorów N I C . Pliki RAW
http://a2bart.com/tech/allcamdknz.htm
Przeciez te 2 foty sa inaczej trafione:
001.jpg - jest backfocus ktory jeszcze troche lapie sie na oczy
002.jpg - jest trafiony idealnie
Przymknij do F8 to sie okaze jak dziala odszumianie. A filtr OLPF chyba najlepiej testowac na ISO 100 a nie milion pińcet?
To nie jest różnica, to jest przepaść w kwestii detalu, nie wiem tylko jak możliwe jest zrobienie kroku w tył po paru latach. Ja od początku mówiłem od ostrości zdjęci i detalu, za co zostałem mocno zrugany. Niestety sample cichego raczej wyraźnie to ilustrują. Bardzo, bardzo dziwne. Nie sądzę, żeby nowy soft itp coś zmieniło, to chyba wyraźnie kwestia matrycy.
To nie kwestia matrycy a filtra na niej, jest za mocny
Hubert01
16-04-2012, 12:19
A mnie jednak bardzo ciekawi jak zachowuje się detal typu. włosy, faktura tkaniny przy bardzo słabych warunkach oświetleniowych, gdzie używa się stalek @ 1.4 czy 2.0. Zdjęcia książek to i na ISO 1mln wyjdą znośnie :P
W takich warunkach będę pracował i używał sprzętu.
Sample 1200x800 z poprzednich linków nic nie mówią, równie dobrze mogłyby być pstrykane dowolną lustrzanką.
Jutro lub w środę podjadę do znajomego, wybierzemy się do najciemniejszego kościoła w okolicy i sami sprawdzimy ;-)
Trafiają się czasami nieprzewidziane sytuacje, gdzie aparat, a raczej fotograf źle naświetli zdjęcie (nie doświetli) i trzeba potem wyciągać wszystko na maxa z cieni (link z poprzedniej strony: http://a2bart.com/tech/allcamdknz.htm). I tu zazdroszczę nikonowi, a nawet Pentaxowi. Nie wiem jak oni to zrobili, ale C dał d****
Teraz ISO 800. Starałem się żeby GO była tak samo rozłożona, choć minimalnie jest przesunięcie.
mk2
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk2b.jpg)
mk3
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/mk3b.jpg)
Oryginały:
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/002b.jpg
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/001b.jpg
Pomijając już fakt tego detalu, jeśli w ogóle jest jakakolwiek różnica - bardziej podoba mi się obrazek z mk2. Obrabiając foty z mk3 nie mogę się wyzbyć zielonkawego zafarbu, co zresztą doskonale ilustrują powyższe foty.
Hehe a teraz ostrzejsze wydaje mi się zdjęcie z mk3 :)
Ja bym powiedział że jest tak samo.
Zdecydowanie mk3 ostrzejsze, chyba że zdjęcia podpisane odwrotnie
Oprocz koloru roznic brak jak na moje oko.
Ja nie wiem, dla jednego oka jest tak samo, dla drugiego "zdecydowanie ostrzejsze" . :) I jak tu dyskutować :D
Widocznie mam koślawe oko ;)
cichy - powtorze sie, a nie chce Ci sie czegos na niesk. strzelic przez okno z zafixowana ostroscia? Tak zeby pozbyc sie czynnika niepewnosci zwiazanego z GO, ostrzeniem, czy poruszajacym sie "modelem"?
fotowesolowski
16-04-2012, 13:02
A mnie jednak bardzo ciekawi jak zachowuje się detal typu. włosy, faktura tkaniny przy bardzo słabych warunkach oświetleniowych, gdzie używa się stalek @ 1.4 czy 2.0. Zdjęcia książek to i na ISO 1mln wyjdą znośnie :P
W takich warunkach będę pracował i używał sprzętu.
Sample 1200x800 z poprzednich linków nic nie mówią, równie dobrze mogłyby być pstrykane dowolną lustrzanką.
Jutro lub w środę podjadę do znajomego, wybierzemy się do najciemniejszego kościoła w okolicy i sami sprawdzimy ;-)
Trafiają się czasami nieprzewidziane sytuacje, gdzie aparat, a raczej fotograf źle naświetli zdjęcie (nie doświetli) i trzeba potem wyciągać wszystko na maxa z cieni (link z poprzedniej strony: http://a2bart.com/tech/allcamdknz.htm). I tu zazdroszczę nikonowi, a nawet Pentaxowi. Nie wiem jak oni to zrobili, ale C dał d****
A potem pani młoda siedzi nad albumem i liczy włosy na swojej głowie.
Hubert01
16-04-2012, 13:08
GO na tych samplach w mkIII zaczyna się minimalnie bardziej z przodu, ale i tak widać, że różnice są minimalne, prócz wspomnianych wcześniej niuansów z kolorem.
Postanowiłem powalczyć trochę z bandingiem, na razie na samplach z IIki, ale z 3ki tez pokombinuje z Fill Light.
Takie coś mi wyszło.
Na górze niedoświetlony fragment zdjęcia, crop 100%.
Niżej wyciągnięte na maxa suwakiem Ekspozycji.
NA samym dole poprawione na tyle na ile się dało.
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/6565/bandingx.jpg)
Zdecydowanie mk3 ostrzejsze, chyba że zdjęcia podpisane odwrotnie
Z Exif'a wynika, że rzeczywiście zdjęcia są podpisane na odwrót. :mrgreen:
Fotka.002b.jpg jest z mkII.
Cichy,
byłem już blisko przesiadki z 5Dc na nowa trójkę, ale po zobaczeniu Twoich pierwszych kotów powiedziałem"stop".
Przez te drugie koty decyzja zapadła, kupno w pierwszej połowie maja gdy wyjaśni się już akcja z zablokowaniem sprzedaży w USA przez Canona.
Jakby co, to będę wiedział komu dziękować (albo i nie ) i nie koty mam tu na myśli :)
A tak w ogóle to dzień dobry, bo to mój pierwszy post tutaj.
Darek
Niżej wyciągnięte na maxa suwakiem Ekspozycji.
Ten suwak pozostaje nie ruszony. Cała zabawa to nie przepalić ani grama (mocno niedoświetlić w Canonie) i wyciągać suwakiem Wypełnienie. Potem najlepiej usunąć darka naświetlając dokładnie tak samo (włącznie z balansem bieli), ale z dekielkiem zamiast szkła, potem PS i gotowa fotka. Gdzieś tu (może w wątku Nikona) linkowałem do dpreview, gdzie był krok po kroku.
To można mocno zautomatyzować, pytanie jak często robić darka i czy musi on być identyczny (wtedy wystarczy jeden dark na np godzinę i wymnażać parametry dla DFS na podstawie danych z exifa).
Martwi mnie jednak ze Canon sam czegoś takiego nie zrobił (pewnie istnieją jakieś powody). Jak będę mieć dłuższą chwile czasu (niestety nie szybko) to spróbuje napisać jakiś prosty programik co odejmuje te klatki na poziomie RAW, lepiej takie operacje robić przed demozaikowaniem obrazu.
Z Exif'a wynika, że rzeczywiście zdjęcia są podpisane na odwrót. :mrgreen:
Fotka.002b.jpg jest z mkII.
No przecież tak wynika z chronologii, pierwszy link jest z mkII (002) drugi z mkIII (001).
No przecież tak wynika z chronologii, pierwszy link jest z mkII (002) drugi z mkIII (001).
Może i tak. Zdjęcia pobrane z załączoych linków mają niewłaściwe opisy(tzn. 002b.jpg). To tylko tak dla porządku.:?
No dobra, nie przeksztalcajmy tego watku na watek o slubach ;) Krótkie recenzje krazace w tematyce weddingowej.
http://photoartsmonthly.com/blog/2012/04/01/wedding-photography-and-the-new-canon-5d-mark-iii/
http://butlermadden.blogspot.co.uk/2012/03/my-first-wedding-shot-on-new-canon-eos.html
http://www.jessicarstrickland.com/blog/personal/for-photographers-canon-5d-mark-iii-review/
swego czasu mialem cisnienie na foty slubne w usa (mialem mozliwosc osiedlenia sie tam) i troche spenetrowalem ten ichny rynek.
wniosek mam jeden: amerykanie sa mistrzami bezguscia :D
zdjecia z twojego linku czacha tylko to potwierdza.
kicz, syf i tandeta w cenie tysiacy dolarow.
i ludzie za to placa..
jestem przekonany, ze taki adam trzcionka, kalina czy inne rekiny repoglamour slubnego, pracujac w stanach skonczyli by jako gwiazdy w cannes :mrgreen:
no a wracajac do tematu, to mi tez cieknie slina na nowa piatke ;]
w sobote bylem na slubie, sala najciemniejsza z jaka sie dotychczas spotkalem (jedyne zrodlo swiatla na parkiecie to jakis kolorowy lampion dj'a) i AF z 5DII ledwo ledwo..
wspomaganie AF z 430ex, tylko srodkowy punkt i z 24L masa nietrafionych zdjec heh (z parkietu, w kosciele spoko)
a tutaj same ochy i achy nad nowym AF
to nie sprzyja odkladaniu pieniedzy na "czarna godzine" :lol:
ciekawe jak bedzie wspolpracowal moj 5DII z EF 100/2.0 ... (ktory juz jedzie do mnie kurierem) :roll:
Martwi mnie jednak ze Canon sam czegoś takiego nie zrobił (pewnie istnieją jakieś powody).
AFAIK zrobił, tak zdaje się działa "redukcja zakłóceń (dł. czas)".
Czyli zrobił coś innego, DFS jest w praktycznie każdym aparacie, aktywowane działa zazwyczaj powyżej 1s, no chyba że w 5d2 wpływa to na każde zdjęcie....
Czyli zrobił coś innego, DFS jest w praktycznie każdym aparacie, aktywowane działa zazwyczaj powyżej 1s, no chyba że w 5d2 wpływa to na każde zdjęcie....
Z tego co widziałem w instrukcji jest podobnie jak w 40D - on/off/auto.
a czy mogłby się ktoś wypowiedzieć na temat współpracy 5D Mark III z obiektywem Canon 24-70 f2.8. Czy w tym zestawie również widać znaczącą poprawę w działani AF w porównaniu z poprzednimi piątkami?
wracając do kota to ciężko to porównać. Mnie się wydaje, że ja różnicę widzę na niekorzyść 5D3. Za wiele razy wydawało mi się, że ta różnica jest i jest widoczna. Niemniej jednak ten biedny kot to kiepski element do testu i te ujęcia nie są miarodajne. Płaszczyzna ostrości jest w innym punkcie po prostu. Pewnie-daje to ogólny obraz.
Pomijając już fakt tego detalu, jeśli w ogóle jest jakakolwiek różnica - bardziej podoba mi się obrazek z mk2. Obrabiając foty z mk3 nie mogę się wyzbyć zielonkawego zafarbu, co zresztą doskonale ilustrują powyższe foty.
Ja tam różnicy w ostrości/detalu nie widzę/
A co do kolorów to nie raczej nieumiejętność poradzenia sobie z zielonym zafarbem mkIII tylko wypracowane nawyki walki z czerwienią mkII :p (jak bym to tak odbierał ;) )
VomitroN
16-04-2012, 22:56
Obawiam się że za moment będziemy jeszcze musieli obwąchiwać swoje aparaty ... ;)
Ten moment już nastapił:
http://www.youtube.com/watch?v=f7I9Y37sYg4&feature=player_embedded
Sergiusz
17-04-2012, 00:41
wracając do kota to ciężko to porównać. Mnie się wydaje, że ja różnicę widzę na niekorzyść 5D3. Za wiele razy wydawało mi się, że ta różnica jest i jest widoczna. Niemniej jednak ten biedny kot to kiepski element do testu i te ujęcia nie są miarodajne. Płaszczyzna ostrości jest w innym punkcie po prostu. Pewnie-daje to ogólny obraz.
Z całym szacunkiem dla kota ale widać, że nie jest wypchany bo trochę pyszczkiem ruszył i stąd mogą być pewne różnice. Wystarczy popatrzeć co się dzieje w jego uchu. Miarodajnym sposobem i najprostszym jest sfotografowanie wyprasowanej gazety na ścianie ze statywu o ile nie mamy tablicy testowej. Wtedy też widać aberrację chromatyczną.
Gregolius
17-04-2012, 09:05
Jest już update DPP. Ktoś może się wypowiedzieć jak z RAW z 5dIII? Czy faktycznie poprawili błąd i jak to wygląda na tle z LR 4 RC?
Jest już update DPP. Ktoś może się wypowiedzieć jak z RAW z 5dIII? Czy faktycznie poprawili błąd i jak to wygląda na tle z LR 4 RC?
Możesz wrzucić link'a, bo na stronach Canon'a coś nie mogę znaleść?:?:
Możesz wrzucić link'a, bo na stronach Canon'a coś nie mogę znaleść?:?:
Link był podany tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1067524&postcount=170).
Dzięki.W różnych miejscach u Canon'a już byłem ale tu pierwszy raz.
Dzięki.::)
Mnie się wydaje że teraz przedobrzyli w drugą stronę,rawy wychodzą zdecydowanie za ostre,na moim wolniejszym kompie widać wyraźnie jak na 100% powiększeniu komputer "myśli" z 5-6 sek.i z mydlanego zdjęcia robi żyletę.Nie mam obiektywów z DLO poza 17-40.
Mam prośbę do Cichego.
Jeżeli zrobiłeś te swoje piękne koty w RAW'ach to proszę o link'a do nich.
Jeżeli nie to, proszę, zrób drugą sesję!:oops:
Mam prośbę do Cichego.
Jeżeli zrobiłeś te swoje piękne koty w RAW'ach to proszę o link'a do nich.
Jeżeli nie to, proszę, zrób drugą sesję!:oops:
CHodzi o te na ISO 800 czy 12800 ?
CHodzi o te na ISO 800 czy 12800 ?
Bardziej zależy mi na wysokich ISO: 3200,6400,12800.
Pełne RAW'y:?
Thomason2005
17-04-2012, 10:40
Takie info dla tych, którzy naczytali się o problemach z przenikaniem światła przez górny LCD.
Może i problem jest, ale ja u siebie nie zaobserwowałem tego.
Po pierwsze - czas zmienia się, głównie za sprawą poruszenia body - nawet lekkiego. Jak stoi w miejscu włączenie lampki nic nie zmienia (ISO800).
Przybliżenie body do lampki - czas zmienia się, ale chyba jest to efekt przenikania światła przez matówkę...
przy okazji sprawdziłem inne body (7D) i jest podobny efekt...
Takie info dla tych, którzy naczytali się o problemach z przenikaniem światła przez górny LCD.
Po pierwsze - czas zmienia się, głównie za sprawą poruszenia body - nawet lekkiego. Jak stoi w miejscu włączenie lampki nic nie zmienia (ISO800).
Przybliżenie body do lampki - czas zmienia się, ale chyba jest to efekt przenikania światła przez matówkę...
przy okazji sprawdziłem inne body (7D) i jest podobny efekt...
Z wizjerem zakrytym czy nie?
Thomason2005
17-04-2012, 10:48
Z wizjerem zakrytym czy nie?
Jak zakrywałem - nic się nie działo, jak odkrywałem - to efekty są...Dlatego mówiłbym bardziej o tym, że to wizjer jest przyczyną, a nie LCD (co chyba jest zrozumiałe).
Jak zakrywałem - nic się nie działo, jak odkrywałem - to efekty są...Dlatego mówiłbym bardziej o tym, że to wizjer jest przyczyną, a nie LCD (co chyba jest zrozumiałe).
Z tego wynika, że obie puszki masz dobre.:)
Qbańczyk
17-04-2012, 10:53
Panowie i jak wrażenia z nowym DPP ??
Jest lepiej ?
Mam tylko 12800, wybrałem 2 kadry z podobnie rozłożoną GO.
www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/5d3.zip
Widocznie jesteś d.. nie fotograf i robisz zdjęcia ze zdjętym deklem :D
Wczoraj robiłem test w baaardzo ciemnym pomieszczeniu (ISO 6400, f=1.4, 1/20 sek.) i włączenie LCD w takich warunkach nie zmienia w ogóle pomiaru światła. Dopiero zabawa z założonym deklem i zakrytą muszlą powoduje taki efekt, ale to są abstrakcyjne warunki.
Pisałem już na forum N, że większy wpływ na pomiar światła ma fakt, jak mocno mamy dociśnięte oko do muszli, u mnie w zależności od takiego czynnika pomiar światła zmieniał się w normalnych dziennych warunkach od 1/2500 do 1/3200 sek. I to już ma wpływ na efekt końcowy, a nie jakieś głupoty z deklem.
Panowie i jak wrażenia z nowym DPP ??
Jest lepiej ?
Zdecydowanie. Przykład z 40D i 10-22 - skrajne rogi, a więc tam, gdzie ten obiektyw kuleje najmocniej:
DLO OFF:
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/4171/dlooff.jpg)
DLO ON:
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/8716/dloon.jpg)
Wyostrzanie na zero w obu przypadkach.
Matsunami
17-04-2012, 11:06
Po obejrzeniu filmiku z YT (fotografowanie przy ostrym słońcu), z ciekawości sprawdzałem u siebie wczoraj LCD świecąc z 1cm mocną latarką (324 lumeny) - nie zmienia się nic. Tak jak pisałem zmiana jest tylko przy założonym dekielku i włączonym podświetlaniu. Sprawdzę jeszcze w normalnych warunkach na zewnątrz ale myślę, że nie mam tego problemu..
Dzięki Cichy!
Wprawdzie RAW'y to nie te same zdjęcia co wcześniejsze jpeg'i ale
moim zdaniem to te RAW'y są lepsze od jpeg'ów (przy ustawieniach domyślych DPP i przy stylu kolorów "Standard"):)
Dzięki!
Thomason2005
17-04-2012, 11:14
Widocznie jesteś d.. nie fotograf i robisz zdjęcia ze zdjętym deklem :D
Chyba masz rację. Może dlatego, że na żadnym kursie nie byłem i zawsze myślałem, że to się robi bez dekielka :grin:
Pewnie więc mam wszystkie puszki skopane. Chyba zacznę sprawdzać każdą z nich pod tym kątem...
Co do plików wrzuconych przez Cichego:
Z tego co widzę to w obu przypadkach ostrość była ustawiona w okolicach lub na oku. To 12800, niemniej jednak różnica jest i nie trzeba się specjalnie doszukiwać. Obrazek za 5d2 moim zdaniem jest ostrzejszy i ma więcej detalu.
Obrazek za 5d2 moim zdaniem jest ostrzejszy i ma więcej detalu.
Co nie zmienia faktu, że jak już się zobaczy, że w końcu dali AF i do 5iątki, poczyta Czachę to wybór niestety - patrz mój cytat twojej wypowiedzi - jest jasny.