Zobacz pełną wersję : 5DmkIII w praktyce
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Obrobię sobie wczorajszy materiał i podejmę decyzję, czy zostawiam mkIII czy nie. Fajne miałem warunki, bo dość ciemny kościół i ciemna sala no i robiłem równolegle dwoma puszkami. Ale zamienić się z Tobą i tak się nie zamienię :)
[QUOTE=luc_october;1069839
A tak serio wspomniana sigma odżyła przy 5d3. Nie to szkło co przy 5d2.[/QUOTE]
Możesz coś więcej na ten temat ?
Kolekcjoner
22-04-2012, 14:15
http://www.chip.pl/ranking/foto-video/lustrzanki-profesjonalne
Takie rankingi to zawracanie głowy. Można je układać w dowolny sposób udowadniając każdą tezę.
No dobra, pora na jakieś fotki :)
http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/canony.jpg
Po lewej mkII, po prawej mkIII. Fotki tylko wywołane LR na tych samych ustawieniach. Obydwa zdjęcia trafione idealnie w to samo miejsce (twarz PM).
ISO 6400, 1/400 sek., 85mm, f=1.4
I jeszcze cropy (mk2 / mk3):
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/5dmk3/canony2.jpg)
Różnice ? Są, lecz niewielkie. MkIII ułamek EV bardziej doświetlone, odrobinkę mniejszy szum. MkII odrobinkę lepszy detal. MkIII zielonkawy zafarb, widoczny najbardziej na dole sukni.Zdjęcia robione w sRaw 10 Mpx.
strideer
22-04-2012, 14:17
Różnice ? Są, lecz niewielkie. MkIII ułamek EV bardziej doświetlone, odrobinkę mniejszy szum. MkII odrobinkę lepszy detal. Zdjęcia robione w sRaw 10 Mpx.
Korzystasz z małych rawów do porównywania detali? Zabawne :-)
Korzystasz z małych rawów do porównywania detali? Zabawne :-)
Nie, korzystam z małych rawów, bo takich używam w praktyce i istotne jest dla mnie porównanie puszek właśnie na takim ustawieniu. Zabawne, że tego nie zrozumiałeś.
strideer
22-04-2012, 14:23
W porządku, można i tak :-)
luc_october
22-04-2012, 14:25
Sigma 150mm jak większość szkieł macro autofocusem nie zachwyca. Dotychczas często używałem liveview + manual, a teraz to co się dzieje na ai servo to cuda :) gałązki i kwiatki chwiejące przestały być problemem.
luc_october
22-04-2012, 19:15
Zauważył ktoś z posiadaczy 5d3 magentowy zafarb w prawym-dolnym rogu? Zauważalny od iso 6400 w górę. Ciekaw jestem czy nie jest to czasem jakiś efekt grzania się podzespołów.
Chciałem się tylko podzielić subiektywną opinią.
2 dni fotografowałem imprezę, w większości mocno niefajnych warunkach.
AF mam wrażenie że jest wolniejszy niż w mkII. Ale precyzja bez zarzutu. Z 1000 zdjęć, mam 4 nietrafione, ale to raczej moja wina była. Centralnych punktów nie używałem prawie zupełnie. Praktycznie wszystko na skrajnych.
Wygoda użytkowania ( autoiso + af ) jest dla mnie bajeczna. Mam dużo więcej czasu na skupienie się na kadrze.
Generalnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany.
Kiedy czytam nad jakimi piko-detalami tu debatujecie to czuję się malutki. Bardzo malutki.
Na szczęście w zdjęciu dla mnie ważniejszy jest obraz od megapikseli.
Thomason2005
22-04-2012, 20:28
Wygoda użytkowania ( autoiso + af ) jest dla mnie bajeczna. Mam dużo więcej czasu na skupienie się na kadrze.
Mam pytanko. Jakie masz zapisane ustawienia autoiso?
u mnie ustawione jest na max 25600 i czas do min. 1/125.
Z obiektywami ustawionymi na f2.0, f2.8, f3.2 zdarzało mi się mieć iso ponad 10000. Zastanawiam się więc, czy nie ostro podszedłem do min czasu. Chodzi mi tu o obiektywy C85mm f1.8 i T28-75mm f2.8 (który znów zacząłem używać).
Na drugiej puszcze 5DII miałem na stałe podpiętego C35mm f1.4L i iso wybierałem ręcznie.
ahaś...doszedłem do 4 zdjęć, w których autoiso mi zbzikowało - ustawiło mi na iso160 w wyniku czego scena była mocno niedoświetlona...Na zdjęciu widzę świeczkę (malutki punkcik) i zastanawiam się, czy nie ona była tego powodem.
Dodam jeszcze, że migawka działa naprawdę bezgłośnie...Zacząłem się zastanawiać, czy strzelając 5DII nie zwracam na siebie uwagi...Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło :)
Teraz na żółtym będą fajerwerki :D
Nich się cieszą..., body to nie wszystko.
Zgadza się. Jednak ostatnie premiery Nikona w kwestii szkieł są bardzo sensowne. W przeciwieństwie do ciemnych i diabelnie drogich stałek Canona.
Thomason2005
22-04-2012, 20:57
MC...Nikon ma jeszcze droższe szkiełka, ale zgodzę się z tym, że w tym temacie Nikon ostro wziął się do roboty...
Droższe, ale i często lepsza. D800 tańszy. Trzeba zacząć się po głowie mocno drapać.
Koniec OT.
Zgadza się. Jednak ostatnie premiery Nikona w kwestii szkieł są bardzo sensowne. W przeciwieństwie do ciemnych i diabelnie drogich stałek Canona.
Miałem tutaj na myśli zupełnie inny aspekt niż sprzęt ;)
luc_october
22-04-2012, 21:17
5dII
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/5d2b.jpg)
5dIII
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/5d3b.jpg)
ISO 12800 i te same parametry, balans i reszta.
Na 5d2 kaszanka, banding i utrata kolorów.
Wołane w DPP. Co Ciekawe w Lightroomie różnica jest mniejsza.
Może kwestia dopracowania algorytmów przez Adobe?
W końcu coś się zaczyna dziać w wątku bo wcześniej to sam podejrzany hurraoptymizm.
luc_october zapodaj kilka rawów bo to co pokazałeś wyraźnie przeczy wszystkiemu co dotąd pokzało się w kwestii 5DII vs 5DIII. Fajnie byłoby porównać sobie samemu.
Thomason2005
22-04-2012, 21:35
W końcu coś się zaczyna dziać w wątku bo wcześniej to sam podejrzany hurraoptymizm.
luc_october zapodaj kilka rawów bo to co pokazałeś wyraźnie przeczy wszystkiemu co dotąd pokzało się w kwestii 5DII vs 5DIII. Fajnie byłoby porównać sobie samemu.
a gdzie to widziałeś sam hurraoptymizm?
luc_october
22-04-2012, 21:37
Zauważyłem że dużo jest porównań w dobrych warunkach oświetleniowych gdzie różnice są bliskie zeru. Kwiatki wychodzą gdy wyjdzie się nocą przy oświetleniu latarni przy dużych kontrastach.
Teraz sprawdziłem lampki:
Metz 50 działa po upgradzie softu.
Nissin 622mki nie działa. Jedynie na manualu i długich czasach coś tam błyska.
Yongnuo ST-E2 jak ktoś już napisał działa tylko w HSS od 1/250 do 1/8000. Na dłuższych czasach widać przez wizjer że odpala za wcześnie.
Mam pytanko. Jakie masz zapisane ustawienia autoiso?
u mnie ustawione jest na max 25600 i czas do min. 1/125.
Z obiektywami ustawionymi na f2.0, f2.8, f3.2 zdarzało mi się mieć iso ponad 10000.
mam od 100 do 12800
czasy przełączam w zależności od obiektywu. Używałem 35L 135L i sigmę 20mm f/1,8
ahaś...doszedłem do 4 zdjęć, w których autoiso mi zbzikowało - ustawiło mi na iso160 w wyniku czego scena była mocno niedoświetlona...Na zdjęciu widzę świeczkę (malutki punkcik) i zastanawiam się, czy nie ona była tego powodem.
Dokładnie tak jest, dlatego też nie stosowałem w Nikonach auto iso nad którym tylu ślubnych zachwyca się! Świeca w tle na ołtarzu czy jasne okno w ciemnym kościele podczas fotografowania przysięgi - i po zdjęciach, aparat zamiast 3200 ustawi 160 i kaplica. W Nikonach pomiar światła jest wyraźnie mocniej sprzężony z punktem nastawiania ostrości niż w znanych mi Canonach a mimo tego takie sytuacje miały miejsce. Ostrzegam przed auto iso w kościele czy na sali. Na zewnątrz to doskonała opcja, ale tam znów światło jest stabilnie. Momentem, w którym auto iso było mi pomocne była chwila wyjścia ze świątyni czyli szybkie przejście z cieni do świateł, ale w 5DII radzę sobie ustawiając parametry zewnętrzne przed ceremonią na Castom.
a gdzie to widziałeś sam hurraoptymizm?
O tym, że w końcu aparat przestał przeszkadzać (ciekawe na jak długo) w robieniu zdjęć każdy z nas czytał tu nieskończoną ilość razy. Ja jestem przesiedleńcem z Nikona, bardzo świadomie i długo wybierałem pomiędzy D700 vs 5DII dlatego wiele opcji nad którymi koledzy się zachwycają nie jest w stanie mnie przekonać do tak abstrakcyjnej ceny puszki, która z gripem dochodzi do 15000zł!
Czy ktoś podpianł pod mk3 szkło Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical?
I co z tego wychodzi?
Thomason2005
23-04-2012, 08:06
Czy ktoś podpianł pod mk3 szkło Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical?
I co z tego wychodzi?
Si, si...O czym wczoraj wspomniałem przy okazji pytania do Flanela.
Generalnie jeśli chodzi o szybkość działania i celność jest bardzo dobrze. Na pewno obiektyw przeżywa drugą młodość z tą puszką. W porównaniu do eLek zauważyłem, że brakuje mu troszkę rozdzielczości...Kiedyś się nim zachwycałem, ale używałem go wtedy przy naprawdę dobrych warunkach (plenery) i mniejszej rozdzielczości 8mpix (350D i 30D). Poza tym nie miałem lepszych szkieł. Przy pełnych RAWach i wysokim ISO (od 12800) zauważyłem przy szerokim kącie w dolnym rogu lekki zafarb. Aha...obiektyw winietuje na szerokim kącie.
Jeśli chodzi i wrażenia z nowej puszki:
- cichutka migawka w trybie silent (wspomniałem wczoraj).
- szybszy i pewniejszy AF (na razie przejrzałem jakieś 300zdjęć z 700) to nietrafionych jest może kilka. Może wina stoi po mojej stronie, bo punkcik znalazł się na granicy docelowego obiektu.
- autoiso - działa całkiem nieźle, ale trafiło mi się kilka niedoświetlonych zdjęć i część prześwietlonych. Nie wiem czy to wina zróżnicowanego światła w danym miejscu, czy też może ustawień w aparacie (min czas u mnie 1/125s)
- przy obróbce zdjęć z wysokim ISO uważać na poziom odszumiania w LR 4.1. Ktoś tu podawał 30. Jest to za dużo, bo przy takim odszumianiu włosy się lepią. Poziom 15 pozwala utrzymać wysoki poziom detalu przy w miarę dobrym poziomie odszumienia.
- na razie bałem się podpiąć obiektyw z f4. Przede wszystkim dlatego, że z przy f2.8-f3.5 i czasie min 1/125s zdarzało mi się wyjść poza iso 10000. Może większej odwagi nabiorę, gdy zmniejszę czas do 1/80s.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O tym, że w końcu aparat przestał przeszkadzać (ciekawe na jak długo) w robieniu zdjęć każdy z nas czytał tu nieskończoną ilość razy. Ja jestem przesiedleńcem z Nikona, bardzo świadomie i długo wybierałem pomiędzy D700 vs 5DII dlatego wiele opcji nad którymi koledzy się zachwycają nie jest w stanie mnie przekonać do tak abstrakcyjnej ceny puszki, która z gripem dochodzi do 15000zł!
no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
byleby nie był gorszy.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=41292898
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41292959
spojrzałem szybko i z podesłanych linków wygląda na to, że 5d3 ma gorszy DR od 5D2 dla ISO 100 i 200.
luc_october
23-04-2012, 11:21
Właśnie przetestowałem sigmę 17-35mm znaną ze swojego frontfocusa.
Na 5d2 używałem jej jako stałki 17mm bo miała +15 na 17mm i 0 na 35mm.
Teraz w końcu można ustawić osobno wide i tele w mikroregulacji i działa idealnie :)
Z rzeczy które mnie trochę denerwują to oczywiście zoomowanie ( mam nadzieję że dodadzą w nowym firmware jakąś opcję)
Kopiowanie zdjęć na Komputer. We wszystkich Canonach po podłączeniu do kompa pojawiało się menu i wystarczyło jedno kliknięcie "kopiuj nowe zdjęcia" i zdjęcia już leciały, a teraz trzeba wchodzić w menu i grzebać.
Po co oni zmieniają coś co było dobre?
A teraz zasysam nowego Capture One'a bo w końcu dali obsługę rawów 5d3.
Próbowałem się jakoś przekonać do Lightrooma, jednak wydaje mi się jakiś taki ubogi :D
Widzieliście? Dxo przebadał Marka3
http://www.dxomark.com/index.php/News/DxOMark-news/Canon-EOS-5D-Mark-III-improving-performance
Widzieliście? Dxo przebadał Marka3
Nooo... Tak gdzieś w połowie tego wątku...
Próbowałem się jakoś przekonać do Lightrooma, jednak wydaje mi się jakiś taki ubogi :D
Uważaj,u mnie kolory jakieś dziwne,za ciepłe a chociaż miałem ustawioną temp. na sztywno,5600K to pokazuje "Day light". DPP i Lightroom pokazują właściwą temp. i chyba bardziej naturalne kolory.Zdjęcia w studiu robiłem.To mój ulubiony edytor,używam od 6 lat.
blackninja
23-04-2012, 11:48
Kurczę trudno sobie wyrobić jakieś zdanie na temat tego aparatu. Testy syntetyczne nie napawają optymizmem. Użytkownicy też wprowadzają zamieszanie. Czacha bardzo chwali, habakuk podchodzi chłodniej, ale na plus a cichy już prawie sprzedaje aparat. Matryca niewiele lepsza (o ile w ogóle), AF który miał być takim przełomem w opinii cichego (reportaż ślubny w trudnych warunkach) nie jest rewelacją, opinia czachy jest zupełnie inna, ale też zdjęcia robione w innych warunkach (motocross za dnia). Cała trójka, to doświadczeni fotografowie i wszyscy ślubni również a tak rozbieżne opinie.
Biorąc, to wszystko pod uwagę, to dla osoby takiej jak ja, która zastanawia się nad zmianą puszki (do wymiany ma iść 1Ds mk2 tylko z powodu niskiego użytecznego ISO, bo resztę w tym aparacie uwielbiam), powstaje jeszcze większy zamęt niż w momencie wprowadzenia aparatu na rynek. Nie biorę pod uwagę takiej możliwości jak cichy, że sobie kupię a jak się nie spodoba to sprzedam.
Cena jest moim zdaniem masakrycznie przegięta za to co oferuje puszka, dodając do tego battery pack (dla mnie niezbędny), to już kosmos wychodzi kompletny.
Właśnie przetestowałem sigmę 17-35mm znaną ze swojego frontfocusa.
Na 5d2 używałem jej jako stałki 17mm bo miała +15 na 17mm i 0 na 35mm.
Teraz w końcu można ustawić osobno wide i tele w mikroregulacji i działa idealnie :)
Pozostaje mieć nadzieję, że w końcu szkła Sigmy odżyją , w tym i moja ulubiona Sigma 50/1,4, kompletnie nieużywalna na mkII... :)
Kurczę trudno sobie wyrobić jakieś zdanie na temat tego aparatu. Testy syntetyczne nie napawają optymizmem. Użytkownicy też wprowadzają zamieszanie. Czacha bardzo chwali, habakuk podchodzi chłodniej, ale na plus a cichy już prawie sprzedaje aparat. Matryca niewiele lepsza (o ile w ogóle), AF który miał być takim przełomem w opinii cichego (reportaż ślubny w trudnych warunkach) nie jest rewelacją, opinia czachy jest zupełnie inna, ale też zdjęcia robione w innych warunkach (motocross za dnia). Cała trójka, to doświadczeni fotografowie i wszyscy ślubni również a tak rozbieżne opinie.
Biorąc, to wszystko pod uwagę, to dla osoby takiej jak ja, która zastanawia się nad zmianą puszki (do wymiany ma iść 1Ds mk2 tylko z powodu niskiego użytecznego ISO, bo resztę w tym aparacie uwielbiam), powstaje jeszcze większy zamęt niż w momencie wprowadzenia aparatu na rynek. Nie biorę pod uwagę takiej możliwości jak cichy, że sobie kupię a jak się nie spodoba to sprzedam.
Cena jest moim zdaniem masakrycznie przegięta za to co oferuje puszka, dodając do tego battery pack (dla mnie niezbędny), to już kosmos wychodzi kompletny.
to nie tak. dawno temu sprzęt, jako taki, przestał mnie rajcować, a zakup 5d3 wymusiło wyłącznie mocne zużycie mk2.
w swoim opisie aparat porównywałem z d3, puszką leciwą, ale nadal wspaniałą, no i full profi (lag, moc, itd). stąd raczej powściągliwość, bo już względem mk2 widzę jednak masę przewag i zmianę przyjmuję entuzjastycznie.
dla mnie 5d3 jest warte swojej ceny. odżyło 24L, które trafia teraz na pełnym otworze z metra i z trzydziestu, a dawniej to była loteria. świetnie pracują 85 i 35. ostrość w moim odczuciu jest ustawiana na dowolnym punkcie wyraźnie szybciej niż na centralnym w 5d2, choć czytałem tu, że kilka osób jednak ma inne zdanie.
wysoka cena? no tak, ale nawet z takiej warsztatowej kalkulacji - to się opłaca: 5d2 trzeba było powtarzać ujęcia, czasem robić je 3-4 razy, bo AF lubił chybić. tu nie trzeba. po prostu jest w punkt. tym samym i mniejsze zużycie.
przez 4 lata d3 zrobiłem 103 tyś klatek, przez 3 lata 5d2 120. obydwa pracowały intensywnie, ale conajmniej 30% zdjęć z 5d2 to były klatki "rezerwowe".
d4, który zastąpił d3s, też nie przyniósł przełomu w obrazowaniu. ale przecież obrazki, które te aparaty produkują są już tak doskonałe, że kruszenie kopii czy na cropie 100% detali jest 5% mniej czy więcej, to nieporozumienie.
wysoka cena? no tak, ale nawet z takiej warsztatowej kalkulacji - to się opłaca: 5d2 trzeba było powtarzać ujęcia, czasem robić je 3-4 razy, bo AF lubił chybić. tu nie trzeba. po prostu jest w punkt. tym samym i mniejsze zużycie.
Ja tylko dodam, że do kosztu np. takiego D800 trzeba doliczyć koszt nowego MOCNEGO kompa.
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index_controlled-tests.html
Stare ;), ale b. ładnie pokazuje którym aparatem można wyjść cało z opresji.
"I know this is disappointing for Canon shooters but on the bright side, I figured out a workaround if you shoot RAW. Start by overexposing by about 1 stop above the correct exposure before taking your shot and then underexpose by the same amount later in software, basically normalizing the image" ...
To nie do końca prawda, powinno się używać ETTR i uniWB aby mieć pewność ze nie "spaliło" się żadnego kanału.
luc_october
23-04-2012, 13:15
A nie łatwiej po prostu użyć ISO 50 niż prześwietlać i ściągać ten 1EV?
Czekałem, aż ktoś z mkI się wypowie. W tej chwili jestem przekonany w 100% dziś jadę po puszkę!
Od niemal dwóch tygodni jestem posiadaczem mkIII. Niewiele wniosę do dyskusji nad wyższością obrazu z mkII nad mkIII (lub odwrotnie), ponieważ przesiadłem się z mkI. Dla mnie skok jakościowy był niesamowity, głównie z dwóch powodów: jakość obrazu i AF.
[/center]
Cała trójka, to doświadczeni fotografowie i wszyscy ślubni również a tak rozbieżne opinie.
Slubu tym sprzetem jeszcze nie robilem. Po weekendzie zdam ralacje jak mi sie pracowalo w boju.
kristiang
23-04-2012, 14:50
W którym miejscu capture one ma obsługę raw?
luc_october
23-04-2012, 14:52
Czekałem, aż ktoś z mkI się wypowie. W tej chwili jestem przekonany w 100% dziś jadę po puszkę!
Nie ma się co zastanawiać tylko brać :D
Przeskok jest duży między 5dII i 5dIII a co dopiero 5dI.
Opinie Cichego wyglądają na sponsorowane przez firmę na literę N.
Nie wiem jak on może nie zauważać różnic w Af-ie czy obrazku, a jego sample wyglądają jakby były robione specjalnie w warunkach gdzie różnice są najmniej widoczne.
W którym miejscu capture one ma obsługę raw?
Nie rozumiem całkowicie pytania. Tam gdzie DPP i Lightroom i aperture :D
btw rzeczywiście capture one dziwnie ociepla zdjęcia z 5d3
kristiang
23-04-2012, 14:56
przecież capture one nie obsługuje rawa z marka 3
Nie wiem jak on może nie zauważać różnic w Af-ie czy obrazku, a jego sample wyglądają jakby były robione specjalnie w warunkach gdzie różnice są najmniej widoczne.
Które sample, w domu, w ciemnym kościele ?
luc_october
23-04-2012, 15:00
przecież capture one nie obsługuje rawa z marka 3
chyba dawno nie zaglądałeś na stronkę Phase One :)
kristiang
23-04-2012, 15:02
chyba dawno nie zaglądałeś na stronkę Phase One :)
podeślij link jak możesz bo w supporcie podają tylko mk2
luc_october
23-04-2012, 15:08
podeślij link jak możesz bo w supporcie podają tylko mk2
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx
wersja 6.4
File support for Canon 5D Mark III and G1 X.
kristiang
23-04-2012, 15:17
Dzięki wielkie, robiłem w Mraw i mi nie przeczytało :)
luc_october
23-04-2012, 15:48
Jeszcze raz ponawiam pytanie o prawy dolny róg na wysokim iso.
Poniżej przykład na iso 102400, ale widzialne jest to już od 6400 jeśli w rogu jest coś ciemnego.
Trochę mnie to niepokoi. Podejrzewam efekt uboczny działania jakiegoś podzespołu na matrycę.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/AI6C0472.jpg)
ja bym Ci pomógł, ale mogę zrobić zdjęcie sponsorowane przez Nikona i co wtedy :D
luc_october
23-04-2012, 15:59
ja bym Ci pomógł, ale mogę zrobić zdjęcie sponsorowane przez Nikona i co wtedy :D
Rzeczywiście jeszcze we wszystkich rogach Ci wyjdzie magenta :D
u mnie ta czerwona plama jest chyba sporo większa zatem :D
zastanawia mnie czy ktoś tam testuje te korpusy przed sprzedażą. Wygląda na to , że nowa piątka jest faktycznie w fazie beta testów.
Ja na razie nie zauważyłem żadnej wady nowej puszki.
Chryste, to chyba pierwszy korpus Canona, który komukolwiek na forum podoba się od nowości ;p
Matsunami
23-04-2012, 16:27
Zrobiłem na szybko test na ISO 10240 i nie widzę nic niepokojącego, czarne tło.
tkosiada
23-04-2012, 16:32
Dokładnie tak jest, dlatego też nie stosowałem w Nikonach auto iso nad którym tylu ślubnych zachwyca się! Świeca w tle na ołtarzu czy jasne okno w ciemnym kościele podczas fotografowania przysięgi - i po zdjęciach, aparat zamiast 3200 ustawi 160 i kaplica. W Nikonach pomiar ...
...jest bardzo dobry, a aparat robi tylko co mu każemy
w takiej sytuacji nie komplikowałbym sobie życia i nie rezygnował z aut-iso tylko szybko zmienił z centralnego pomiaru na punktowy
w D700 i pokrenych body taka zmian to 2sek. bo przycisk jest przy wizjerze i potem szybko wracam do centralnego
macie juz auto-iso więc korzystajcie z tego udogodnienia, czyli 100-12800 i do przodu
w takiej sytuacji nie komplikowałbym sobie życia i nie rezygnował z aut-iso tylko szybko zmienił z centralnego pomiaru na punktowy
w D700 i pokrenych body taka zmian to 2sek. bo przycisk jest przy wizjerze i potem szybko wracam do centralnego
macie juz auto-iso więc korzystajcie z tego udogodnienia, czyli 100-12800 i do przodu
Czy auto iso możemy ograniczyć do 6400?
Czy auto iso możemy ograniczyć do 6400?
Tak. Możemy dowolnie ograniczać
tkosiada
23-04-2012, 17:18
przedział 100-12800 był jako przkład, zarówno w C jak i N mozna to ustawiać dowolnie, tym bardziej, że iso 12800 wg mnie jest w pełni użytwalne
luc_october
23-04-2012, 17:43
Zrobiłem na szybko test na ISO 10240 i nie widzę nic niepokojącego, czarne tło.
Ciekawe. mógłbyś zapodać sampelka w małej rozdziałce na 102400?
U mnie, różnie to bywa zafarbem
Raz jest:
ISO 10000
http://tposkrobko.pl/can/850.jpg
http://tposkrobko.pl/can/850a.jpg
ISO 12800
źródło (http://tposkrobko.pl/can/851.jpg)
http://tposkrobko.pl/can/851a.jpg
Raz nie ma
ISO 12800
źródło (http://tposkrobko.pl/can/852.jpg)
źródło (http://tposkrobko.pl/can/852a.jpg)
luc_october
23-04-2012, 19:08
U mnie jest tak samo. Zafarb pojawia się tam gdzie w rogu jest ciemno, a tam gdzie róg jest jaśniejszy już znika jak na twoim trzecim samplu.
Matsunami
23-04-2012, 20:12
Nie mam teraz dostępu do kompa, siedzę na iPadzie. Nie wyciągałem w każdym razie zdjęć o kilka EV, po prostu zrobiłem zdjęcia gdzie jest sporo czarnego w rogu. Przecież takie wyciąganie przy tej czułości nie ma sensu w realu.
Tak, naturalnie... :mrgreen: :shock:
Proponuję okiełznać technikę zanim zacznie się wypisywać takie komentarze, które mogą nieźle spaprać pracę komuś kto w to uwierzy... Ja posunę się nieco dalej i zaproponuję w pracy zarobkowej ustawienie body na zielony kwadracik, wtedy dopiero można będzie skupić się na kadrze... a co tam...
:shock::shock::shock::shock:
Ja, stojący przed dylematem na co zmienić po sezonie puszkę, kolejny raz poproszę o pokazanie tej przewagi!!!
Wciąż o niej słyszę - dajcie jej doświadczyć chłopaki w końcu, bo na razie mam tylko mętlik w głowie...
Matsunami
23-04-2012, 21:23
U mnie jest tak samo. Zafarb pojawia się tam gdzie w rogu jest ciemno, a tam gdzie róg jest jaśniejszy już znika jak na twoim trzecim samplu.
Kurde wcześniej mi się pomerdało, bo robiłem zdjęcia na 12800, a nie 102400 i nie było żadnego zafarbu. Teraz zrobiłem na 102400 i rzeczywiście pojawia się czasami mała plamka w rogu :) Ale tak czy siak nie ma to znaczenia bo takie ISO jest nie używalne.
Kolekcjoner
23-04-2012, 22:30
Ja mam prośbę do niektórych o obniżenie temperatury dyskusji, szczególnie o powstrzymane się od insynuacji i ataków personalnych. Ten wątek już się w zasadzie nadaje wyłącznie do Pralni :roll:.
Ja, stojący przed dylematem na co zmienić po sezonie puszkę, kolejny raz poproszę o pokazanie tej przewagi!!!
Wciąż o niej słyszę - dajcie jej doświadczyć chłopaki w końcu, bo na razie mam tylko mętlik w głowie...
Tu sprawa jest dość prosta-w obrazowaniu przewagi raczej nie masz co szukać oprócz lekkiego skoku jakości na wyższych czułościach. Zarejestrujesz większą liczbę obrazów z poprawnie ustawioną ostrością niż w poprzednim modelu ze względu na normalny AF. Sądzę , że nie ma sensu rozdrabnianie się na temat innych funkcji i aspektów, uważam, że po prostu mają marginalne znaczenie
Wielokrotnie w swoich pytaniach poruszałam temat niedoświetlania w Canonie. Czacha twierdził, że raczej z 5d3 nie ma tego problemu prawdopodobnie. Wygląda na to, że jednak coś jest i było zawsze na rzeczy:
http://vimeo.com/40113110
Kompletnie nie znam się na filmowaniu i video więc nie wiem czy w tej materii zasady są te same.Dziwne tylko ponieważ parametry są identyczne dla 3 korpusów.Proszę o korektę jak coś.
w tym tescie nie wiemy jak historgramy byly ustawione w puszkach, moze byc tak ze np nikon przeswietla lub canon niedoswietla...
dzis porównywałem obrazek z Sony PMW-EX1, ustawiłem puszki podobnie po obrazku z histogramu, klatki były podobnie naświetlane. Więc myślę ze to nikon lekko prześwietla, a z kolei canon lekko niedoswietla :D .Najlepiej miec N i C i po histogramach porównać ta samą scenę. Jedno jest pewne, jeśli chodzi o film na wysokich czułościach to canon zjada
test na detal, tyle ze bardzo ciezko dobrac takie same parametry w 5d i ex1, np w sonym nie ma takiego czegos jak ustawianie ostrosci, tam jest masa korekty, od gamma do mega dziwnych ustawien typu "knee" i wiele wiele innym, zawrot glowy doslownie
http://img718.imageshack.us/img718/5016/testsv.jpg , ale mniej wiecej widać jak roznią sie obrazki
Matsunami
24-04-2012, 06:08
Pojawił się nowy firmware i odpowiedź Canona na Light Leak,
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii?pageKeyCode=prdAdvDetail&docId=0901e02480538fc7
U mnie 6 cyfra to 1.
Here's the change logs for the new Firmware
Firmware Version 1.1.2 incorporates the following improvements and fixes.
1. Supports a new accessory, GPS receiver GP-E2.
2. Fixes a phenomenon where a pink cast may develop over the image when the shutter is completely pressed with the camera’s power turned off (by the auto power off setting).
3. Fixes a phenomenon where the camera operation stops after one shot when shooting in High Dynamic Range (HDR) mode.
4. Fixes a phenomenon where the Shooting Date/Time in the EXIF data of the image shows a later time than the actual shooting time.
5. Fixes the time zone for the Samoa Islands.
6. Corrects errors in the Finnish menu screen.
Mógłbym prosić po naszemu ? :)
Mógłbym prosić po naszemu ? :)
Po naszemu to jest tak:
FAQ: EOS 5D Mark III – najnowsza aktualizacja oprogramowania sprzętowego
Problem
Oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.1.2 zawiera poniższe usprawnienia i poprawki:
1. Dodano obsługę nowego akcesorium — odbiornika GPS GP-E2.
2. Usunięto problem powodujący powstawanie różowego odcienia na zdjęciach po naciśnięciu przycisku migawki do końca, gdy zasilanie aparatu jest wyłączone (przez funkcję automatycznego wyłączania zasilania).
3. Usunięto problem powodujący zatrzymanie pracy aparatu po zrobieniu jednego zdjęcia w trybie HDR.
4. Usunięto problem powodujący wyświetlanie w danych EXIF daty/godziny rejestracji zdjęcia późniejszej niż faktyczna.
5. Zmieniono strefę czasową w przypadku Samoa.
6. Poprawiono błędy na fińskim ekranie menu.
Aktualizacja oprogramowania sprzętowego do wersji 1.1.2 przeznaczona jest dla aparatów z zainstalowanym oprogramowaniem w wersji do 1.0.7. Jeśli zainstalowano już oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.1.2, nie trzeba przeprowadzać aktualizacji.
Odpowiedź :
Oprogramowanie sprzętowe:
To oprogramowanie sprzętowe jest dostępne dla systemów Windows (http://www.canon.pl/Support/System/Search.aspx?TcmUri=tcm:125-925349) i Mac (http://www.canon.pl/Support/System/Search.aspx?TcmUri=tcm:125-925351).
W przypadku dalszych pytań skontaktuj się z naszym działem wsparcia za pośrednictwem poczty e-mail (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/contact_support/Index.aspx) lub telefonu (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/Telephone_Numbers/telephone_numbers.aspx).
Wszystkie uaktualnienia Canon Polska leżą tutaj:
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?faqtcmuri=tcm:125-925372&page=1&type=important.
Niekiedy są opóźnienia czasowe w stosunku do wersji angielskojęzycznej>8-)
Stafford
24-04-2012, 07:33
ale mniej wiecej widać jak roznią sie obrazki
Cholera, jakiś fajniejszy ten z Sony... :roll:
dzis porównywałem obrazek z Sony PMW-EX1, ustawiłem puszki podobnie po obrazku z histogramu, klatki były podobnie naświetlane. Więc myślę ze to nikon lekko prześwietla, a z kolei canon lekko niedoswietla :D .Najlepiej miec N i C i po histogramach porównać ta samą scenę. Jedno jest pewne, jeśli chodzi o film na wysokich czułościach to canon zjadaPewne jest drugie, ze masz różny WB na obu zdjęciach.
I teraz pół swiata będzie linkować Twoje zdjęcie jako przykład, ze EX1 zjada 5DIII w kwestii "ładnego obrazu" :) Oto jesteśmy swiadkami narodzin legendy. :D
Pewne jest drugie, ze masz różny WB na obu zdjęciach.
I teraz pół swiata będzie linkować Twoje zdjęcie jako przykład, ze EX1 zjada 5DIII w kwestii "ładnego obrazu" :) Oto jesteśmy swiadkami narodzin legendy. :D
A co ma WB do tego, że na tym porównaniu mk3 generuje obraz jakby był upsamplowany a nie downsamplowany? Jest nieostro i tyle.
EX1 to niezla profesjonalna kamera. Pracowalem z nia kawalek czasu i ostatnia rzecza na jaka mozna w niej narzekac to ostrosc. Wcale sie nie dziwie ze klatka filmowa z 5D3 jest mniej ostra i ma mniej detalu - ta kamera sony kosztowala od 2x do 3x wiecej (w zaleznosci od kursu pln) niz obecnie Canon ;)
w tym tescie nie wiemy jak historgramy byly ustawione w puszkach, moze byc tak ze np nikon przeswietla lub canon niedoswietla...
dzis porównywałem obrazek z Sony PMW-EX1, ustawiłem puszki podobnie po obrazku z histogramu, klatki były podobnie naświetlane. Więc myślę ze to nikon lekko prześwietla, a z kolei canon lekko niedoswietla .Najlepiej miec N i C i po histogramach porównać ta samą scenę.
Nie za bardzo przyjmuję ten tok rozumowania. Według mnie jak ustawisz dwie puszki koło siebie, na tą samą scenę i ustawimy dokładnie te same parametry (przesłonka, migawka, ISO-pomiar np z Sekonica) powinniśmy otrzymać identycznie naświetloną klatkę i zbliżony histogram. Problem moim zdaniem polega na tym, że w trybach automatycznych np. AV, Canon dobierze inną wartość czasu (krótszą), niż Nikon i Sekonic, czego efektem będzie niedoświetlenie. Dlatego właśnie prosiłem o zrobienie testu choćby z białą ścianą lub kartką (w różnych warunkach oświetleniowych), żeby sprawdzić jak zachowuje się histogram. Powinien być w centrum. To, że na tych samym parametrach (sony vs canon) obraz jest niedoświetlony to już w ogóle inna bajka-nie powinno tak być.
Pomijam kwestię ostrości ponieważ nie znam się na kamerach video, ale dziwi mnie ta kolosalna różnica, bo wydaje mi się, że 5d3 ma 4 razy większą rozdzielczość niż standard HD? Zresztą nie wiem czy jest sensowne porównywanie korpusu do kamery.
Na marginesie ciekaw jestem czy mamy w Polsce 5d3 z innym numerem seryjnym niż podany w informacji serwisowej.
Matsunami
24-04-2012, 09:16
Na marginesie ciekaw jestem czy mamy w Polsce 5d3 z innym numerem seryjnym niż podany w informacji serwisowej.
Podejrzewam, że wszystkie wyprodukowane do tej pory mkIII miały właśnie 1 i 2. Na forum same "1".
Problem moim zdaniem polega na tym, że w trybach automatycznych np. AV, Canon dobierze inną wartość czasu (krótszą), niż Nikon i Sekonic, czego efektem będzie niedoświetlenie.
Gdzieś kiedyś czytałem że takie działanie ma na celu ochronę świateł przed przepaleniem. Zapas w światłach jest sporo mniejszy niż w cieniach, dlatego też taki wybór wydaje mi się logicznie uzasadniony.
Niektórzy po prostu mają na stałe wprowadzoną korektę +1/3 albo +2/3 EV.
Gdzieś kiedyś czytałem że takie działanie ma na celu ochronę świateł przed przepaleniem. Zapas w światłach jest sporo mniejszy niż w cieniach, dlatego też taki wybór wydaje mi się logicznie uzasadniony.
Niektórzy po prostu mają na stałe wprowadzoną korektę +1/3 albo +2/3 EV.
tak, tylko właśnie Canona kiepsko się wyciąga z cieni (słynny już banding), w światłach ma chyba ciut więcej danych niż korpusy innych marek. Tak czy siak to według mnie nie argument, a jak już to powinno być na odwrót.
tak, tylko właśnie Canona kiepsko się wyciąga z cieni (słynny już banding), w światłach ma chyba ciut więcej danych niż korpusy innych marek. Tak czy siak to według mnie nie argument, a jak już to powinno być na odwrót.
Proponuję skonfrontować to z rzeczywistością. Przejaranie świateł o 2EV to jest kaplica.
O 2 EV to raczej oczywiste.
Już o tym pisałem, jedyny sposób żeby maksymalnie dobrze naświetlić klatkę to trick "uniwb" oraz maksymalne wysycenie kanałów, podczas wywoływania na komputerze poprawić balans bieli, zdjąć exp. tyle ile trzeba aby nie wypalić kanałów po wymnożeniu, wtedy mamy pewność że zrobiliśmy wszystko co się dało.
Cały czas nie rozumiem czemu producenci aparatów nie dają prawdziwego RAW-histogramu.
Thomason2005
24-04-2012, 10:37
Czy pozostali użytkownicy puszki, mogą przy okazji sprawdzić działanie autoiso w trudnych warunkach oświetleniowych? Chodzi mi to, co ja zaobserwowałem. W niektórych sytuacjach autoiso może chyba bzikować (źle mierzyć oświetlenie), czego efektem jest niedoświetlenie kadru (dobranie zbyt małego iso), lub jego prześwietlenie.
A co ma WB do tego, że na tym porównaniu mk3 generuje obraz jakby był upsamplowany a nie downsamplowany? Jest nieostro i tyle.
A to ma do tego, że pierwsze co się rzuca w oczy na obrazku o podanym rozmiarze, to poważna rozbieżność kolorystyczna i pokazywanie go jako przykład różnic między jednym urządzeniem, a drugim, w ogólnym kontekście, ma się poniekąd bez sensu.
O 2 EV to raczej oczywiste.
No właśnie. I to niezależnie od czułości.
A niedoświetlenie o 2EV nawet na iso 1600 jest do wyciągnięcia, nawet na cropie.
@qbic2: prawdopodobnie ze względu na słabość digiców montowanych w czasach kiedy ten feature się pojawił. Łatwiej przeanalizować miniaturkę jpeg niż całego rawa.
A teraz, w dobie podwójnych procesorów?... Kod już jest, to po co ruszać? :mrgreen:
jezu ludzie, nudzilem sie tak o sobie z kumplem zrobilem test :) WB byl reczny taki sam, a co do kolorow to juz pisalem nie mielismy ochoty grzebac w SONY`m bo to z godzine by zajelo zeby parametry dopasowac do 5D, co do ostrosci to jest na koparce i jest dobra, potem dam klatkę - roznice w bokehu, wiec prosze nie patrzcie na naswietlanie i kolory. w 5d jest z tylu mega papka, pewnie ktos powie ze to nie ta sama scena :D. A co do czulosci to źle sie wysłowilem wyzej, co do EX1 to jak bede mial czas to porownam co lepiej i gorzej, tylko ze jest problem jeden w EX nie ma takiego czegos jak ISO tyko Gain - podbicie
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg836/scaled.php?server=836&filename=test2le.jpg&res=landing)
http://img836.imageshack.us/img836/1707/test2le.jpg
na obrazku f/2.8 nie pamietam jaka ogniskowa
Jeszcze raz powtarzam test bokehu to test bokehu.. :) nie ważne jakie kolory, pierdoły. A co do EX1 to rewelacyjna kamera ze stalym światłem f.2.0 (ekwiwalent od 31.4 mm to 439 mm) Porównanie czyste z nudów. Chodzilo mi bardziej czy jest mega duza przepaść miedzy obrazkami. Czy mozemy jakis wspolny projekt robic z kumplem w przyszlosci na dwie inne puszki
a teraz pokażę Wam jak wygląda różnica ostrzenia: profil krajobraz
35mm f/1.4 (cholera chyba było na f/1.4 ;))
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg684/scaled.php?server=684&filename=test3yb.jpg&res=landing)
http://img684.imageshack.us/img684/9652/test3yb.jpg
Kolekcjoner
24-04-2012, 12:18
test na detal, tyle ze bardzo ciezko dobrac takie same parametry w 5d i ex1, np w sonym nie ma takiego czegos jak ustawianie ostrosci, tam jest masa korekty, od gamma do mega dziwnych ustawien typu "knee" i wiele wiele innym, zawrot glowy doslownie
http://img718.imageshack.us/img718/5016/testsv.jpg , ale mniej wiecej widać jak roznią sie obrazki
No z Canona mydło totalne.
luc_october
24-04-2012, 13:45
Porównanie ISO. Chcieliście zobaczyć różnicę? proszę bardzo :)
Ps. po oglądnięciu sampli zwróćcie także uwagę na ilość detali, a na koniec na exif i wartość ISO poszczególnych zdjęć. :)
5d3
http://dl.dropbox.com/u/16954130/AI6C0627.JPG
5d2
http://dl.dropbox.com/u/16954130/IMG_2484.JPG
Chcieliście 2 EV różnicy?
No i jeszcze na koniec jako ciekawostka raczej, bo używalne to nie jest. Ta sama wartość ISO co 5d3. Nawet po przeskalowaniu do 800x533 kaszanka.
http://dl.dropbox.com/u/16954130/IMG_2485.JPG
kristiang
24-04-2012, 15:24
Ode mnie również mały teścik na ISO
https://www.dropbox.com/sh/fmd5b7awkfzgn7j/aVZ-n3c2O2#f:iso%206400.jpg
Nikt nie pisze czy ma BF i FF na 5d3. Czy musieliście ustawiać któryś z obiektywów ? Ja na 5 canonowskich obiektywów mam tylko 1 który podejrzewam że ma może BF, pozostałe trafiają nawet zoomy. A na mojej 50d wszystkie musiałem mikrokalibrować. Może 5d3 lepiej współpracuje z obiektywami ?
Nikt nie pisze czy ma BF i FF na 5d3. Czy musieliście ustawiać któryś z obiektywów ? Ja na 5 canonowskich obiektywów mam tylko 1 który podejrzewam że ma może BF, pozostałe trafiają nawet zoomy. A na mojej 50d wszystkie musiałem mikrokalibrować. Może 5d3 lepiej współpracuje z obiektywami ?
U mnie wszystkie OK oprócz 24L mkII - konieczna korekta o 10. Za to na 5d2 ten obiektyw trafia bezbłędnie bez korekty.
luc_october
24-04-2012, 17:04
Nie ważne czy szumi i ile szumi tylko jak szumi nowa matryca w 5d3.
Szum jest bardzo stabilny, jednolity. Łatwiejszy do usunięcia. Kolory czystsze.
Na 12800 5d2 wygląda jak zlepek hotpikseli.
Zrobiłem mały test na iso 800 i okazuje się, że różnice można zobaczyć nawet na tej czułości na korzyść 5d3. Może na zwykłym zdjęciu nie zauważalne, ale poniżej cropy 100%.
góra 5d3, dół 5d2.
Zobaczcie czystość kolorów owocu w 5d3 i "ciapkowatość" 5d2.
Zysk detali w 5d2? Prawdopodobnie jak to już ktoś wcześniej wspomniał wynika z większej ilości szumu i nieczystości.
http://dl.dropbox.com/u/16954130/5d35d2-800.jpg
Dzięki wielkie za tłumaczenie.
xxkomarxx
24-04-2012, 17:08
kocham te testy. Może ktoś zrobić jeszcze cegły na iso 3200 :)
kocham te testy. Może ktoś zrobić jeszcze cegły na iso 3200 :)
no ale po co takie uwagi? Ludzie bezinteresownie pokazują innym różnice miedzy puszkami żeby jakoś pomóc w wyborze, nic tylko dziekować
luc_october
24-04-2012, 17:44
no ale po co takie uwagi? Ludzie bezinteresownie pokazują innym różnice miedzy puszkami żeby jakoś pomóc w wyborze, nic tylko dziekować
Dokładnie. Gdyby nie te testy ludzie musieliby się chyba sugerować wykresami DXO, albo Kotem Cichego :D
Dokładnie. Gdyby nie te testy ludzie musieliby się chyba sugerować wykresami DXO, albo Kotem Cichego :D
I całe szczęście, że są osoby które chcą pokazywać swoje testy. Sam chcę kupić ten aparat i czytam wszystko na jego temat i najcenniejsze są dla mnie uwagi jego użytkowników.
Nie wiem czemu się czepiasz Kota Cichego. Przecież uczestniczy w takim samym teście jak pozostałe testy wykonane przez forumowiczów. Interpretacja zależy już od czytającego.:(
xxkomarxx
24-04-2012, 18:10
Po to że to już jest lekko śmieszne. Nie ma wielkich różnic w obrazku. Mamy lepsze iso i w końcu działający AF. Gorzej nie będzie niż w mk2. Aparat ma robić zdjęcia. A tu każdy chce oglądać obraz po mega powiększeniu i doszukiwać się struktury szumu który przy wydruku i tak się gdzieś gubi.
luc_october
24-04-2012, 18:23
Po to że to już jest lekko śmieszne. Nie ma wielkich różnic w obrazku. Mamy lepsze iso i w końcu działający AF. Gorzej nie będzie niż w mk2. Aparat ma robić zdjęcia. A tu każdy chce oglądać obraz po mega powiększeniu i doszukiwać się struktury szumu który przy wydruku i tak się gdzieś gubi.
A skąd wiesz jakie są różnice w obrazku? yyy... z testów?
@ luc october
Wielkie dzięki za normalny wkład w dyskusję. Ja tam doceniam jak najbardziej wstawione foty i teścik. choć bardziej interesuje mnie zachowanie na czułościach ISO 100-400. Tak czy inaczej - fajnie, że są ludzie którzy są chętni. Kot cichego jest ok, ale póki co(wybacz Cichy) żyje i nie sposób zrobić mu tego samego ujęcia. A w temacie samych zwierząt-śpiący jeż mnie rozwalił.
tkosiada
24-04-2012, 18:29
...doszukiwać się struktury szumu który przy wydruku i tak się gdzieś gubi.
bardzo dobra konkluzja w kwestii szumu, wydrukujcie sobie kilka fotek w 20x16 cali i oceńcie wtedy
technicznie ta puszka jest bardziej dopracowana od poprzednika, to jest na +, jedynie co warto rozważyć to to czy ten obrazek jest wartych tych pieniedzy
dla mnie nie, jeśli była by droższa 1000-2000pln od obecnej ceny D700 to tak, ale to wg mnie
xxkomarxx
24-04-2012, 18:36
A skąd wiesz jakie są różnice w obrazku? yyy... z testów?
Tak tylko na CB można sobie zobaczyć jak to wygląda, a robienie setek takich porównań w końcu sprawi że aparat stanie się lepszy.
luc_october
24-04-2012, 19:46
@ luc october
Wielkie dzięki za normalny wkład w dyskusję. Ja tam doceniam jak najbardziej wstawione foty i teścik. choć bardziej interesuje mnie zachowanie na czułościach ISO 100-400. Tak czy inaczej - fajnie, że są ludzie którzy są chętni. Kot cichego jest ok, ale póki co(wybacz Cichy) żyje i nie sposób zrobić mu tego samego ujęcia. A w temacie samych zwierząt-śpiący jeż mnie rozwalił.
Na iso 100 żadnych różnic nie zauważyłem, oprócz bandingu w postaci linii zamiast kratek.
No i różnice są w kolorystyce. Mocniejszy zielony w 5d3 od razu widać.
Mi się zdaje, że Canon ma ogólnie problemy z wyśrodkowaniem WB :p
20D, 30D i 5D1 mają AWB zbyt ciepły to z kolei 40D, 50D, 1D3 i mają za chłodny, w 5D2 jest już ok., ale za to pojawiła się wyraźna dominanta czerwieni w cieniach, no to w 5D3 jest z kolei za zielono :D Może w mkIV w końcu będzie ok :p *
* Piszę z praktyki o modelach mi znanych. Nie wiem jak to jest w 60D czy 7D oraz w Ds'ach.
5d3
http://dl.dropbox.com/u/16954130/AI6C0627.JPG
5d2
http://dl.dropbox.com/u/16954130/IMG_2484.JPG
Chcieliście 2 EV różnicy?
No i jeszcze na koniec jako ciekawostka raczej, bo używalne to nie jest. Ta sama wartość ISO co 5d3. Nawet po przeskalowaniu do 800x533 kaszanka.
http://dl.dropbox.com/u/16954130/IMG_2485.JPG
To są jpegi z puszki czy wołane z rawów?
To są jpegi z puszki czy wołane z rawów?
W exifie jest info o DPP.
Na iso 100 żadnych różnic nie zauważyłem, oprócz bandingu w postaci linii zamiast kratek.
a widzisz...z tego co pamiętam to ja zawsze dodawałem ciut zielonego. Nie pamiętam dokładnie suwaka w camera raw ale zdaje się, że właśnie to była zieleń.
a widzisz...z tego co pamiętam to ja zawsze dodawałem ciut zielonego. Nie pamiętam dokładnie suwaka w camera raw ale zdaje się, że właśnie to była zieleń.
Mowa o jakim body? Bo w mkII ja praktycznie zawsze jechałem tintą w zieleń żeby się pozbyć tej nieznośnej czerwieni z cieni...
Mam pytanie za 1000 pkt.
Czy wystarczy nowy soft na kartę przerzucić i aparat sobie to dogra ( odpowiednie ustawienie w aparacie)? Nie miałem jeszcze nigdy okazji uaktualniać aparatu.
Dzięki!
Mogę doczytać w instrukcji ,ale wolę zapytać praktyków.
luc_october
25-04-2012, 07:03
Mam pytanie za 1000 pkt.
Czy wystarczy nowy soft na kartę przerzucić i aparat sobie to dogra ( odpowiednie ustawienie w aparacie)? Nie miałem jeszcze nigdy okazji uaktualniać aparatu.
Dzięki!
Mogę doczytać w instrukcji ,ale wolę zapytać praktyków.
U mnie nie wiedzieć czemu aparat zatrzymał się na ekranie loading gdy próbowałem firmware aktualizować przez kartę.
Przez EOS Utility poszło normalnie.
Po podpięciu aparatu wyskakuje Ci okno EOS Utility. Dajesz Camera settings/remote shooting.
Dalej w zakładkach już znajdziesz.
Aktualizacja powiodła się ale też tylko w Utility
Matsunami
25-04-2012, 12:57
Aktualizowałem przez wgranie pliku na kartę i wszystko przebiegło OK.
Można śmiało aktualizować tym sposobem.
Aktualizacja kartą poszła bez problemów.
Sorry! Popełniłem prosty i podstawowy błąd. Wgrałem na kartę wszystko jak zassałem a nie tylko sam plik wykonawczy i to najprawdopodobniej był powód nie wgrania przez kartę . Ale wtopa !
Thomason2005
25-04-2012, 14:59
Czy Canon nic nie zwalił przy okazji tworzenia nowego firmware? :)
Wszystko działa jak należy?
...ktoś coś wie czy gdzieś jest dostępny?
Wszędzie mówią, że po majowym weekendzie, a kroi mi się kilka imprez.
Tutaj
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?type=download&page=1
Tutaj
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?type=download&page=1
:) ...jak to było do mnie to chodziło mi o dostępność aparatu.
Ja z innej beczki, ma ktoś może link z lista kart pamięci które najlepiej chodzą na mark III?? szukam, szukam i niestety nie mogę znaleźć.
Mam preteca x233 8GB i bufor zapycha sie po po 15 sek filmu!! nie polecam
Moje karty Pretec x233 32GB spokojnie dają radę. Przy czym mówię o CF, bo SDHC jeszcze nie zdążyłem przetestować.
Obserwuje wątek i chciałbym zapytać osoby, które miały okazję wypróbować nową 5 z Sigmami: szczególnie chodzi mi o 50/1.4 i 85/1.4 - czy poprawiła się celność i powtarzalność ostrości tych obiektywów? Czy ogólnie lepiej współpracuje 5mk3 z tymi obiektywami?
Obserwuje wątek i chciałbym zapytać osoby, które miały okazję wypróbować nową 5 z Sigmami: szczególnie chodzi mi o 50/1.4 i 85/1.4 - czy poprawiła się celność i powtarzalność ostrości tych obiektywów? Czy ogólnie lepiej współpracuje 5mk3 z tymi obiektywami?
Hm. No ja nie miałem problemu na mkII z 85, 50 generalnie celowała, ale lubiła się czasem pomylić. Szybkość obydwu jest dokładnie identyczna na mkIII, celność bez zarzutu. Generalnie jakiejś tam wielkiej różnicy nie będzie. Oczywiście mówię o centalnym punkcie AF.
Ja z innej beczki, ma ktoś może link z lista kart pamięci które najlepiej chodzą na mark III?? szukam, szukam i niestety nie mogę znaleźć.
Mam preteca x233 8GB i bufor zapycha sie po po 15 sek filmu!! nie polecamZerknij na to
http://robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12452
Matsunami
25-04-2012, 22:09
U mnie 85 jest celna w punkt bez korekcji. Z opinii, które widziałem na zagranicznych forach współpraca z 50 się poprawiła.
Wydaje mnie sie, ze nie tyle chodzi o celnosc co o powtarzalnosc po skalibrowaniu (body + obiektyw). Kazdy 'sprzet' ma jakis margines tolerancji, i tak obiektyw ma margines +- 3, a Twoj konkretny egzemplarz moze lądować w +3, system AF aparatu ma powiedzmy +-2 i Twoj egzemplarz ma +2, razem daje to +5, stad koniecznośc kalibracji w tym zestawieniu (obiektyw + body). Natomiast ten sam sprzet u kogos innego moze miec - obiektyw +2, system AF -2, co razem daje 0, czyli perferkcyjnie w punkt.
PS. Dzisiaj skalibrowalem 24LII, 85 1.8 i Tamrona 28-75 2.8 zakupionego kiedys od Cichego :) Tamron ma inne wartosci na wide i tele. W 85 prawie zabraklo mi skali, jest na +17
Czy dobrze rozumiem ? W mk3 można kalibrować szkła niesystemowe?
Jakie macie spostrzeżenia co do odszumiania w DPP? Moim zdaniem jest nieźle .
W MkII Sigme kalibrowalem...
Gdzieś czytałem, że można kalibrować tylko szkła Canona . Więc to dobra wiadomość !
Czy dobrze rozumiem ? W mk3 można kalibrować szkła niesystemowe?.
A to w mk2 nie można było ?
A ja wciąż liczę na cenowe opamiętanie korporacji Canon i liczę, iż nowa puszka konkurencji skutecznie sprowadzi cenę marka trójki na ziemię http://nikonrumors.com/2012/04/25/another-full-frame-dslr-on-the-horizont-nikon-d600.aspx/#more-38900 skorzystają koledzy z bratniej stajni, skorzystamy (oby) i my :)
Kolekcjoner
26-04-2012, 03:41
Może ale póki będzie się sprzedawał jak dotąd to nie sądzę że mieliby coś zmieniać.
Co do N D600 - wierzysz w te bajki ;).
Ceny nie spadną. Przynajmniej nie przed Euro 2012 i nie przed Londynem.
"A to w mk2 nie można było ?"
Nie wiem? Nie mam mk2
...byle ceny nie wzrosły :( Chciałem kupić i nigdzie nie mają marka trzeciego. Ponoć ma być w przyszłym tygodniu, a u nas to święto za świętem, więc może dopiero po kolejnym weekendzie.
Pokusiłem się o wyliczenie realnej ceny nowej piątki w oparciu o ceny w Euro AGD. Żeby to zrobić trzeba obliczyć wartość PV (Present Value). I tak: Euro AGD sprzedaje aparat za 13999, który można nabyć w 40 ratach "0%". Jest rzeczą oczywistą, że koszt rat jest już zawarty w cenie. Przyjmując, że średnie RSO oscyluje w okolicach 24%, PV - czyli cena detaliczna do której sklep/bank nalicza odsetki, wynosi 10 042,81 PLN. Oznacza, to że gdyby sklep nie miał oferty ratalnej i sprzedawał body wyłącznie za gotówkę, mógłby wystawić powyższą cenę, która jest tożsama z ceną 13 999 w ujęciu ratalnym. Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
Ceny nie spadną. Przynajmniej nie przed Euro 2012 i nie przed Londynem.
Euro i olimpiada to raczej poligon dla innych modeli.
Sorrki za OT: jak Wy najszybciej sprawdzacie czy obiektywy dobrze trafiają z nową III.
Wiem, jak to ustawić, jednak po ustawieniu skrajnych wartości nie widziałem róznicy dlatego szukam szybkie sposobu. Dzięki.
pzd
jak Wy najszybciej sprawdzacie czy obiektywy dobrze trafiają z nową III.
Jednak powstrzymam się od złośliwego komentarza :)
Qbańczyk
26-04-2012, 10:44
Jednak powstrzymam się od złośliwego komentarza :)
Cichy trzeba być trochę wyrozumiałym :)
Matsunami
26-04-2012, 12:26
Pokusiłem się o wyliczenie realnej ceny nowej piątki w oparciu o ceny w Euro AGD. Żeby to zrobić trzeba obliczyć wartość PV (Present Value). I tak: Euro AGD sprzedaje aparat za 13999, który można nabyć w 40 ratach "0%". Jest rzeczą oczywistą, że koszt rat jest już zawarty w cenie. Przyjmując, że średnie RSO oscyluje w okolicach 24%, PV - czyli cena detaliczna do której sklep/bank nalicza odsetki, wynosi 10 042,81 PLN. Oznacza, to że gdyby sklep nie miał oferty ratalnej i sprzedawał body wyłącznie za gotówkę, mógłby wystawić powyższą cenę, która jest tożsama z ceną 13 999 w ujęciu ratalnym. Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
Bez sensu... Jakby obliczać ten sposób inne produkty w EuroAgd to wyszły by jakieś durne ceny. Rzeczywiście najczęściej mają wyższe ceny, ale przy ratach i tak wciskają ubezpieczenie żeby zarobić, bo raty 0% raczej nie istnieją... A ceny na bank nie są wyższe o wartość rat.
Cena jaka jest widać, można wejść na ceneo, skapca, allegro itd. I myślę, że szybko nie spadnie, markIII sprzedaje się nieźle.
Bez sensu...
Pomijając nawet koszt rzeczywisty zakupu, to bez sensu ponieważ po miesiącu potrafią przysłać przysłać @, że towar niedostępny. Plusem Euro natomiast są warunki umowy kredytowej z Sygmą - do 6 rat 0%.
@qbic2: prawdopodobnie ze względu na słabość digiców montowanych w czasach kiedy ten feature się pojawił. Łatwiej przeanalizować miniaturkę jpeg niż całego rawa.
A teraz, w dobie podwójnych procesorów?... Kod już jest, to po co ruszać? :mrgreen:
Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony. Kiedyś była dyskusja po co guzik do WB wyciągnięty na body, przecież i tak się balans potem ustawia na komputerze. Guzik jest właśnie po to, żeby sobie ten balans szybko ustawić i nie mieć przekłamanego histogramu.
To nie jest bez sensu, tylko tak to się właśnie liczy. Koszt rat jest z góry w tym przypadku wliczony w cenę, jak również ewentualność zapłaty kartą kredytową. Chyba nie sądzicie, że jakikolwiek sprzedawca/bank jest sponsorem rozłożenia płatności na raty. Istnieje coś takiego jak wartość pieniądza w czasie, która jest uwzględniana w płatnościach ratalnych.
@ gietrzy - za te 6 rat 0% też płacisz :).
Zauważcie, że jeśli udacie się do sklepu, który nie ma rat 0% i kupicie towar na standardowe raty, cena po zsumowaniu wszystkich rat jest odpowiednio wyższa od ceny wyjściowej. Przy ratach 0% tego nie ma, ponieważ wszystko jest w cenie. Dlatego w takim przypadku nie opłaca się w ogóle kupować za gotówkę (z czysto finansowego punktu widzenia).
@ Matsunami - Ubezpieczenia się w ogóle nie kalkuluje do ceny, ponieważ jest to opcja z której Klient może nie skorzystać. To jest ewentualny dodatkowy zarobek.
Koniec OT
To wyjaśnij czemu żaden sklep nie oferuje w tak dobrej cenie tego sprzętu? Zmowa i spisek?
Zarobkiem banku jest wciskane ubezpieczenie.
Matsunami
26-04-2012, 13:54
Dokładnie tak. Dlatego bardzo często nie decydując się na nie, mamy odmowe kredytu.
Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony.
Tylko że możesz pokazać histogram bez wymnażania składowych, co daje prawdziwą informację na temat tego ile brakuje do wysycenia kanałów RGB matrycy, co z kolei daje możliwość maksymalnie dokładnego naświetlenia. W tym momencie jest gdybanie i opowiastki o tym że jakaś tam puszka ma "zapas" w światłach o ileś tam EV.
Będąc upartym można stosować filtry wyrównujące nasycenie składowych i w ten sposób podbijać SNR (co potem kończy się dodatkowymi operacjami przy wywoływaniu).
Czy ktoś z mieszkańców Torunia posiada Mk III i będzie w ww. mieście w trakcie długiego łykendu i na dodatek udostępniłby sprzęt na kwadrans lub chwilę dłużej?
To wyjaśnij czemu żaden sklep nie oferuje w tak dobrej cenie tego sprzętu? Zmowa i spisek?
Przychodzi mi do głowy prawo podaży i popytu, efekt nowości, efekt Veblenowski i kilka innych. Co do ubezpieczenia, to się wszyscy zgadzamy. Matematyka finansowa jest bezwzględa a "w ekonomii nie ma darmowych obiadów" :)
luc_october
26-04-2012, 14:57
Mały teścik wyciągania z cieni:
Pierwszy obrazek nie ruszany. Wołane w Lightroomie.
Po wyciągnięciu ekspozycji zastosowane odszumianie pluginem topaz denoise.
ISO 100
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-4s.jpg)
pełny rozmiar (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-4.jpg)
ISO 100 +5EV czyli 3200
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-3s.jpg)
pełny rozmiar (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-3.jpg)
gdzieś były testy na DR matrycy i porównywano d800 z 5d3 na +4 ev.. podsumować to można w ten sposób d800 to godna matryca na 2012r, 5d3 chyba jeszcze zostało w 2008r.. :wink:
Kolekcjoner
26-04-2012, 18:51
Mały teścik wyciągania z cieni:
Pierwszy obrazek nie ruszany. Wołane w Lightroomie.
Po wyciągnięciu ekspozycji zastosowane odszumianie pluginem topaz denoise.
ISO 100
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-4s.jpg)
pełny rozmiar (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-4.jpg)
ISO 100 +5EV czyli 3200
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-3s.jpg)
pełny rozmiar (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-3.jpg)
No nieźle. Kontrast i kolory trochę siadły ale pewnie dałoby się jeszcze to i owo podciągnąć. Nie ma co mówić Nikon odrobił lekcję :-).
Nie ma co mówić Nikon odrobił lekcję :-).
Przecież to z nowej piątki jest.
Heh, gdyby taki rezultat był z D800 to oznaczałoby to, że zrobiono krok do tyłu. :roll:
luc_october
26-04-2012, 19:10
No nieźle. Kontrast i kolory trochę siadły ale pewnie dałoby się jeszcze to i owo podciągnąć. Nie ma co mówić Nikon odrobił lekcję :-).
To jest +5EV! Nie ma z czego być kontrast, bo czerń jest całkowicie wyciągnięta.
W praktyce jeszcze w życiu tyle EV nie podciągałem ekspozycji.
Moim zdaniem szału nie ma, ale płakać też nie ma co.
Kolekcjoner
26-04-2012, 19:13
Edit: co do powyższego - przepraszam - pomyłka :oops:.
To nie jest bez sensu, tylko tak to się właśnie liczy. Koszt rat jest z góry w tym przypadku wliczony w cenę, jak również ewentualność zapłaty kartą kredytową. Chyba nie sądzicie, że jakikolwiek sprzedawca/bank jest sponsorem rozłożenia płatności na raty. Istnieje coś takiego jak wartość pieniądza w czasie, która jest uwzględniana w płatnościach ratalnych.
Czegoś tu nie rozumiem. To skoro koszt rat jest wliczony w cenę to czemu u diaska ;) u konkurencji kupując za gotówkę - ledwo można wynegocjować ceny zbliżone do sieci albo po prostu takie same. I dotyczy to większości towarów jakich ceny znam.
Kolekcjoner, odpowiedź na Twoje pytanie padła - to spisek.
luc_october
26-04-2012, 19:27
Jeszcze raz to samo zdjęcie tylko tym razem...
shadows 100% + odszumianie. moim zdaniem nie najgorzej to wygląda.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-shs.jpg)
pełny rozmiar (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-sh.jpg)
o kurcze dla mnie bomba, kurcze sam chyba taki test spróbuje, zeby wiedzieć co da się wyciągnąć a co nie, a nie od razu do kosza fota :)
luc_october
26-04-2012, 19:35
o kurcze dla mnie bomba, kurcze sam chyba taki test spróbuje, zeby wiedzieć co da się wyciągnąć a co nie, a nie od razu do kosza fota :)
Polecam odszumiać po wyciąganiu pluginem topaz denoise z zaznaczonym debandingiem wertykalnym.
Mam pytanie do praktyków DPP. Czy jest możliwość seryjnego wywołania zdjęć z RAW a potem całości zapisania? Tak jak to jest w PS?
Jeżeli chodzi o odszumowanie w DPP to mam wrażenie że program analizuje zdjęcie i sam proponuje stopień odszumowania ? Czy się mylę ?Wrzucam zdjęcie bez szumów robione przy 100 iso i suwaki sa ustawione na 0.Jak wrzucę zdjęcie z wyraźnym szumem suwaki ustawione są na ok 13.
Mam pytanie do praktyków DPP. Czy jest możliwość seryjnego wywołania zdjęć z RAW a potem całości zapisania? Tak jak to jest w PS?
Coś tam jest.
Zaznaczasz kilka zdjęć (z wciśniętym shiftem), potem Edit image window.
Dokonujesz zmiany na jednym zdjęciu, potem RMB -> copy recipe to clipboard, a następnie na innym zdjęciu paste recipe względnie paste recipe to all images.
Na koniec klikasz (mocno ograniczony w funkcje) batch process.
Edit: co do powyższego - przepraszam - pomyłka :oops:.
Czegoś tu nie rozumiem. To skoro koszt rat jest wliczony w cenę to czemu u diaska ;) u konkurencji kupując za gotówkę - ledwo można wynegocjować ceny zbliżone do sieci albo po prostu takie same. I dotyczy to większości towarów jakich ceny znam.
Po co schodzić z marży gdy nie trzeba? Rynek i tak na razie chłonie towar po takiej cenie jaka jest. Nie wiem o jakiej konkurencji piszesz, dla Euro Agd? Jeśli tak, to Euro ze względu na swoją wielkość może pewnie wynegocjować sobie lepsze ceny. Weźcie pod uwagę że przyjąłem koszt pieniądza na poziomie 24%. Jest to wielkość, którą przeciętnie odbiorca indywidualny płaci za raty. Jeśli koszt rat jest mniejszy, np. 18% rocznie (1,39% miesięcznie), to różnica między sklepowym 13999 a podstawą do której sklep dolicza opłatę za rozłożenie na raty, spłaszcza się. PV, lub inaczej "cena za gotówkę" wynosi wówczas ~10683 PLN. Nie znam odpowiedzi dlaczego ktoś wystawia taką a nie inną cenę (oprócz tego że chce zarobić), pokazuje Wam tylko mechanizm funkcjonowania rat, który na pewno nie jest spiskiem.
Kolekcjoner, odpowiedź na Twoje pytanie padła - to spisek.Żeby sprzedawać Canony sa 2 sposoby.
1 - zakup u dużego dealera typu np. Action, po cenach hurtowych
2 - zakup bezpośrednio u Canona na takich zasadach, jak kupuje np. Action
Przy opcji 1. możemy sprzedac po cenie będacej wynikiem operacji matematycznych typu: cena zakupu+marża hurtownika+ marża sprzedawcy
Przy opcji 2. musimy najpierw zrobic obrót cca 400 tyś. EUR, z dużym dealerem. żeby Canon chciał gadać o bezpośredniej współpracy.
Sieć typu Euro może sobie pozwolić na współpracę typu drugiego... Nie musi tutaj byc zadnej zmowy.
trzeci wariant to jest tzw. "sugerowana cena detaliczna" Dlatego o niektórych ofertach możemy dowiedziec się tylko poprzez tzw. "tajne przez poufne", bo inaczej jest to działanie nie w zgodzie z umową dealerską.
Pisać dalej, czy już wystarczy?
Kolekcjoner
26-04-2012, 21:13
Po co schodzić z marży gdy nie trzeba? Rynek i tak na razie chłonie towar po takiej cenie jaka jest. Nie wiem o jakiej konkurencji piszesz, dla Euro Agd?
O całej masie innych sklepów...... ale skoro uważasz, że Euro ze swoją "komunistyczną" obsługą klienta niema u nas konkurencji no to nie mamy o czym rozmawiać :cool:.
Jak by było jak piszesz to byś bez problemu kupił po niższej cenie w innym sklepie. Na ile jednak znam branżę i wiem jakie są marże to można o tym zapomnieć. I nie ma to nic wspólnego z Twoimi wirtualnymi obliczeniami :cool:.
O całej masie innych sklepów...... ale skoro uważasz, że Euro ze swoją "komunistyczną" obsługą klienta niema u nas konkurencji no to nie mamy o czym rozmawiać :cool:.
Jak by było jak piszesz to byś bez problemu kupił po niższej cenie w innym sklepie. Na ile jednak znam branżę i wiem jakie są marże to można o tym zapomnieć. I nie ma to nic wspólnego z Twoimi wirtualnymi obliczeniami :cool:.
Nie jest moim celem przekonanie Ciebie. Nie wiem też z której części mojego postu wywnioskowałeś, że uważam że Euro nie ma u nas konkurencji. Zapewniam Cię, że wyliczenia nie są wirtualne. Możesz nie zgadzać się jedynie co do założeń leżących u podstaw obliczeń. dinderi chyba jasno napisał jak funkcjonują duże sieci.
Na niektorych aparatach sklepy nic nie zarabiaja - sprzedaja je bez marzy. Tak bylo gdy pracowalem jako sprzedawca w sklepie foto i tak jest zapewne nadal. Zarabia sie na pozostalych rzeczach ktore i tak trzeba kupic ;) Zupelnie jak salony samochodowe - marzy maja tyle co nic, za to odbijaja sobie na serwisie ;)
Jeszcze raz to samo zdjęcie tylko tym razem...
shadows 100% + odszumianie. moim zdaniem nie najgorzej to wygląda.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-shs.jpg)
pełny rozmiar (http://dl.dropbox.com/u/16954130/test/AI6C0798-sh.jpg)
Byłbym wdzięczny, gdybyś jeszcze zrobił dwa tego typu zdjęcia, jedno 5DII, a drugie 5DIII. To nawet nie muszą być kadry z sensem, byle tylko parametry były takie same.
(...) Czy się mylę ?Wrzucam zdjęcie bez szumów robione przy 100 iso i suwaki sa ustawione na 0.Jak wrzucę zdjęcie z wyraźnym szumem suwaki ustawione są na ok 13.
Zaznaczasz sobie interesujące Cię zdjęcia i klikasz Tool Palette. Wszystkie ruchy suwaczkami przeniosą się na wskazane zdjęcia. Gdy już poustawiasz wszystko co chcesz we wszystkich zdjęciach, jakie obrabiasz, zaznaczasz je i klikasz Batch Process. Wskazujesz katalog docelowy, ustawiasz ewentualną zmianę wielkości i kompresję JPG (1 na suwaku to kompresja 85%), nazwy zdjęć ze sposobem numeracji i po kliknięciu Execute idziesz zrobić sobie kolację, lub herbatę, w zależności od ilości zdjęć do "wywołania".
Odszumianie jest domyślnie ustawiane w zależności od ISO, na jakim robione było zdjęcie. Być może 5d3 podaje jakieś inne parametry do odszumiania, ale w 350d i 50d zależało ono od iso.
MartyMcFly
26-04-2012, 23:44
Zaznaczasz sobie interesujące Cię zdjęcia i klikasz Tool Palette. Wszystkie ruchy suwaczkami przeniosą się na wskazane zdjęcia. Gdy już poustawiasz wszystko co chcesz we wszystkich zdjęciach, jakie obrabiasz, zaznaczasz je i klikasz Batch Process. Wskazujesz katalog docelowy, ustawiasz ewentualną zmianę wielkości i kompresję JPG (1 na suwaku to kompresja 85%), nazwy zdjęć ze sposobem numeracji i po kliknięciu Execute idziesz zrobić sobie kolację, lub herbatę, w zależności od ilości zdjęć do "wywołania".
Odszumianie jest domyślnie ustawiane w zależności od ISO, na jakim robione było zdjęcie. Być może 5d3 podaje jakieś inne parametry do odszumiania, ale w 350d i 50d zależało ono od iso.
Polecam też sprawdzenie opcji edit-> kopiuj ustawienia i potem wklej do zaznaczonych zdjęć. Przy mało wymagających zdjeciach pozwala to zaoszczędzić dużo czasu..
Dzięki wszystkim! Działa!
Chyba nadal tak jest że iso warunkuje nastawy redukcji szumów.
MartyMcFly
27-04-2012, 00:35
Mam pytanie: czy ktoś z Was podłączał kiedyś iPada jako zew. Monitor do mk2 lub mk3? Apple sprzedaje coś takiego jak przejściówka z giazda applowego na Hdmi, dzięki czemu iPad może działać jako dodatkowy monitor przy Pc. Więc teoretycznie powinno jakoś to działać. Teoretycznie... Koszt przejściówki to jak znam życie około stówki, tudzież mam nadzieję, że ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej sprawie.
Dzięki wszystkim! Działa!
Chyba nadal tak jest że iso warunkuje nastawy redukcji szumów.
Można też wymusić swoje nastawy redukcji szumów na wybranych zdjęciach:
wybierasz zdjęcia do edycji np select all, albo selektywnie z Ctrk, klikasz edit image window, tool palette, na jednym ze zdjęć dokonujesz ustawień expozycji, balansu itp,itd, wchodzisz w zakładkę NR\Alo suwaczkami ustawiasz stopień redukcji szumów, robisz Apply (koniecznie) i po tym copy recipe on clipboart, a następnie apply recipe to selected images. Wszystkie są wtedy z takimi samymi ustawieniami - łącznie z redukcją szumu
A bg-e11 podobno dopiero pod koniec maja dostepny....:/
Tak wogole to...BG-E11 opozniony, 1Dx opozniony, 24-70 II opozniony. Co sie dzieje Canonie noo?!
Można też wymusić swoje nastawy redukcji szumów na wybranych zdjęciach:
wybierasz zdjęcia do edycji np select all, albo selektywnie z Ctrk, klikasz edit image window, tool palette, na jednym ze zdjęć dokonujesz ustawień expozycji, balansu itp,itd, wchodzisz w zakładkę NR\Alo suwaczkami ustawiasz stopień redukcji szumów, robisz Apply (koniecznie) i po tym copy recipe on clipboart, a następnie apply recipe to selected images. Wszystkie są wtedy z takimi samymi ustawieniami - łącznie z redukcją szumu
Panowie!
wątek o DPP jest tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81835&page=25
Thomason2005
27-04-2012, 09:27
A bg-e11 podobno dopiero pod koniec maja dostepny....:/
Tak wogole to...BG-E11 opozniony, 1Dx opozniony, 24-70 II opozniony. Co sie dzieje Canonie noo?!
Co do BG-e11 to słyszałem o końcu kwietnia, ale może znów coś zmienili...
...właśnie spojrzałem na stronkę canonrumors i niestety są potwierdzenia...
Koniec kwietnia to juz jest a tu ani slychu i widu:/
http://www.canonrumors.com/2012/04/bg-e11-delayed/
Kolekcjoner
27-04-2012, 09:49
To fakt, że robi się to niepoważne.
Grip to w zasadzie tylko dodatek do aparatu, ale macie rację. Źle to świadczy o firmie.
...ja to bym chciał żeby mark3 był dostępny, bo na razie to susza ...grip to mnie raczej nie interesuje.
Thomason2005
27-04-2012, 11:22
...ja to bym chciał żeby mark3 był dostępny, bo na razie to susza ...grip to mnie raczej nie interesuje.
Zaczyna się robić, tak jak to było z 5DII na samym początku...
Gregolius
27-04-2012, 14:14
Wygląda na to że nie tylko Canon ma problemy. Nikon to samo. Ceny rosną
To fakt, że robi się to niepoważne.
Szczególnie w kwestii 1DX. Euro i olimpiada tuż tuż a puszek nie ma :D W tym przypadku to podejrzewam, że 1DX będzie "normalnie dostępny tak na wrzesień. Bo to co Canon da w maj-lipiec to już jest pewnie dawno sprzedane :p
Kolekcjoner
27-04-2012, 17:32
Bardzo dużo papierowych premier. Widać że niesamowicie się zmobilizowali na premierę 5D mkIII, a reszta poszła w odstawkę.
Szczególnie w kwestii 1DX. Euro i olimpiada tuż tuż a puszek nie ma :D
Kto ma dostać, to dostanie, spokojna głowa.
Tylko plebs będzie się musiał ślinić jeszcze przez parę miesięcy... :)
jacek_73
27-04-2012, 18:55
Plebsowi to może się najwyżej przyśnić, że się będzie ślinił.
W końcu realne porównanie DR z 5d3 i d800
Wyciąganie z cieni z LR 4.1
zdjęcie testowe, na obydwu puchach robione tym samym obiektywem (zeiss)
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/beforepush2big-1.jpg
źródło (http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/t/beforepush-2-big.jpg)
a tu już po post processie
5d mark III
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/canonmk32-1.jpg
źródło (http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/t/canon-mk3-2.jpg)
D800
https://canon-board.info/imgimported/2012/04/nikon2-1.jpg
źródło (http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/t/nikon-2.jpg)
Trochę dziwne że autor testu usunął dane Exif. Równie dobrze ISO na obu puszkach mogło być inne to raz, dwa to żeby przy różnej ilości Mpix osiągnąć to samo powiększenie to albo crop z Canona był powiększony więcej niż 1:1, albo po prostu Nikon miał większy zapas.
Zresztą porównywanie w ten sposób tych puch IMHO jest trochę bez sensu. Jak większość bardziej doświadczonych zauważyła, prawie nikt nie robi takiej wielkości odbitek, żeby na nich szum zobaczyć. A dla tych, co potrafią poprawnie klatkę naświetlić banding nie jest problemem tylko abstrakcją
Tak po prostu jest, to fakt że z
matrycy D800 można wiecej wyciągnąć w agresywnym posprocesie i ma wiecej detali. Pytanie tylko - co z tego?
Trochę dziwne że autor testu usunął dane Exif. Równie dobrze ISO na obu puszkach mogło być inne to raz, dwa to żeby przy różnej ilości Mpix osiągnąć to samo powiększenie to albo crop z Canona był powiększony więcej niż 1:1, albo po prostu Nikon miał większy zapas.
Powiększa więcej aby zrównać powiększenie z Nikonem.
"It's unfair to downsize the D800 36MP file to 22MP in order to compare the advantage of higher resolution. Doing so, would throw away detail from the higher resolution file. Instead, I interpolated the 22MP file to 36MP."
Ale co do ISO to faktycznie podejrzana sprawa
Dla nikoniarza
It's unfair to downsize the D800 36MP file to 22MP
Z kolei dla canioniarza interpolacja jest dużo bardziej nieuczciwym zabiegiem :)
Zwłaszcza dla mnie bo i tak zawsze robię na sRAWach :D
Tym sposobem facet udowodnił wszystkim że matryca D800 ma więcej Mpix. Brawo.
Ale tak to jest kiedy testujący zna wynik jeszcze przed przeprowadzeniem testu :D
Faktycznie, zagranie które stawia wiarygodność całego testu pod znakiem zapytania.
Charakterystyczne jest to, że kiedy Nikon miał 12 mpix a Canon 21, to podobne testy zawsze były robione po skalowaniu obrazka z Canona w dół do rozdzielczości Nikona.
Ja wiem jaki byłby wynik uczciwego porównania (dalej niekorzystny dla Canona), ale każdy głupi wie jak wygląda efekt upsamplingu zaszumionego obrazka.
Reasumując - na tym zabiegu Canon stracił znacznie więcej, niż Nikon straciłby po skalowaniu w dół.
taaa szczególnie, że koleś jest od lat zapalonym użytkownikiem Canona z tego co wiem...dajcie sobie spokój z tym tłumaczeniem i usprawiedliwieniem marki, której d...y się ruszyć nie chce żeby coś poprawić i dać użytkownikom więcej niż standard. Też mam Canona i pewnie będę zmuszony kupić 5d3 ale "słowo" zmuszony jest tu kluczowe bo mam szkła i tyle.
Każdy kto ma Canona dobrze zna jego wady i wie czym przegrywa na tle konkurencji. Niestety robienie takich testów nikomu i niczemu nie służy bo wynki są tak rzetelne, jak obietnice polityków.
Ten test jest przykładem totalnego braku profesjonalizmu i powinien być umieszczony w podręcznikach w rozdziale:
"jakich błędów unikać robiąc w testy porównawcze".
tkosiada
28-04-2012, 13:11
było? http://www.youtube.com/watch?v=D3Ums46kKsE&feature=youtube_gdata_player
Gregolius
28-04-2012, 14:12
taaa szczególnie, że koleś jest od lat zapalonym użytkownikiem Canona z tego co wiem...dajcie sobie spokój z tym tłumaczeniem i usprawiedliwieniem marki, której d...y się ruszyć nie chce żeby coś poprawić i dać użytkownikom więcej niż standard. Też mam Canona i pewnie będę zmuszony kupić 5d3 ale "słowo" zmuszony jest tu kluczowe bo mam szkła i tyle.
I co z tego że jest zapalonym użytkownikiem. Nikt tu nikogo nie usprawiedliwia tylko próbuje w sposób jak najbardziej rozsądny podejść do testu. Przecież zawsze można sprzedać wsio Canona i pójść do N i zostać i nie marudzić co drugi post o tym samym tutaj.Naprawdę męczące stają sie osoby które pitolą z częstotliwością co 3 strony o tym samym , lepiej na 4 forach to samo.
Canon dał to ludziom czego większość chciała. ALe standardowo mało jak zwykle.Dajcie mi 1dx za 10 tys z matryca 2x lepsza niż w d800 i będę happy o przepraszam dalej będzie mało...
Szkła można sprzedać i kupić Nikona , trochę strat ale przecież warto ....
Nikt nikogo nigdy nie zmuszał do zakupu tej czy innej marki to jest świadomy wybór , koniec kropka...
PBmarkII
28-04-2012, 14:23
Może niektórych zmusiła słynna literka L której brakuje w nikonie "a przecież to wyznacznik bycia PRO"
Może niektórych zmusiła słynna literka L której brakuje w nikonie "a przecież to wyznacznik bycia PRO"
To wyznacznik co najwyżej zamożności portfela lub dużej zdolności kredytowej.
Ale przychylam się do ogólnego przesłania kolegi. O wielu rzeczach typu banding itp. dowiedziałem się dopiero z tego forum, po niemal 4 latach satysfakcjonującej pracy z rewelacyjnym korpusem jakim jest 5D mark II. Do zmiany zachęca mnie generalnie AF i ISO. No i stopień zużycia 2ki.
A co do porównania z żółtymi - trawa zawsze zdaje się być bardziej zielona po tej drugiej stronie płotu. Ciekawe, że ci z drugiej strony często mówią to samo ;-)
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Niestety test przeprowadzony na odpierdziel!
downunder
28-04-2012, 23:12
Nikt nie jest do niczego zmuszony, możemy po prostu wyprzedać wszystko i zmienić system!
Ja tak zrobiłem i nie żałuję. :)
Najpierw jesienią 2011 zakupiłem testowo używanego 5D I z obiektywem 24/1,4L (kosztowało mnie to tylko trochę więcej niż nowy Nikkor 24/1,4).
Po kilku testach stwierdziłem, że 5D daje mi to czego długo poszukiwałem w Nikonie (bardziej trafnego AWB w trudnych warunkach oświetleniowych, a co za tym idzie łatwiejszej obróbki materiału).
Wiosną podjąłem decyzję i bez żalu wyprzedałem cały system Nikona (wystarczyło mi na zakup 5D III i wszystkich potrzebnych mi do pracy szkieł).
Lojalnie jednak uprzedzam, że ja w oglądanie cropów się nie bawię.
Dla mnie najważniejsze jest to by zdjęcie prezentowało się dobrze na odbitkach, które wykonuję maksymalnie w formacie 45 cm x 30 cm. ;)
Ten test jest przykładem totalnego braku profesjonalizmu i powinien być umieszczony w podręcznikach w rozdziale:
"jakich błędów unikać robiąc w testy porównawcze".Czyżby? To jak powinno się pokazać różnice między matrycami? Tak by była niewidoczna? Robić resize do 4 Mpx ?
Po prostu facet zrobił tak, by pokazać jak najwyraźniej to, o co mu chodzi by wykazać. On tej różnicy nie wymyślił.
Od dawna tłumaczę pikselomaniakom, że dla większosci powiększeń to wszystko nie ma większego znaczenia. A duże DR się przydaje czasami w niektórych zastosowaniach i tyle.
Jeżeli konkurencyjna firma zrobiła coś lepiej. To dobrze bo to oznacza, że firma której aparat posiadam przyłoży się do roboty w następnym modelu.
michael_key
29-04-2012, 07:30
Lojalnie jednak uprzedzam, że ja w oglądanie cropów się nie bawię.
Dla mnie najważniejsze jest to by zdjęcie prezentowało się dobrze na odbitkach [...]
I witam w klubie. Kolejny zadowolony z fotografii, a nie z cropograf.
Czyżby? To jak powinno się pokazać różnice między matrycami? Tak by była niewidoczna? Robić resize do 4 Mpx ?
Nie, powinno się robić resize do 180 Mpix i pokazywać z tego cropy 100%.
Czyżby? To jak powinno się pokazać różnice między matrycami? Tak by była niewidoczna? Robić resize do 4 Mpx ?
Po prostu facet zrobił tak, by pokazać jak najwyraźniej to, o co mu chodzi by wykazać. On tej różnicy nie wymyślił.
Mógł zrobić downsize do 20mpix. Z tego co wiem to programy graficzne o wiele lepiej radzą sobie z pomniejszaniem niż z powiększaniem rozdzielczości, zwłaszcza przy szumie.
Przy jego "teście" nie oceniasz realnej różnicy (bo o tym że taka jest wiedzą chyba wszyscy) między matrycami tylko pracę programu graficznego. A powiększanie zdjęć z piątki do takiego testu uważam za tak poroniony pomysł, że chyba tylko ktoś, kto chce się lepiej poczuć że ma d800 nie dostrzeże absurdu takiego rozwiązania.
Jestem po pierwszym weselu z nowa "piątką". Miałem w palnie pospać do 11, ale jak spać w taki gorąc? ;)
Podtrzymuje zachwyty nad pracą AF - nawet bez lampy na korpusie (czyli bez wspomagania AF) trafiał bez problemów w warunkach gdzie dla uzyskania 1/125s potrzeba bylo ISO 8000 przy przyslonie 1.8 (czyli tak jakby ciemnawo). A boczne punkty w tancu to cos pieknego .. wszyyyystkie (te krzyzowe) działają bez zająknięcia!
Szum przy ISO 8000 to smiech a nie szum. A o tym ze Auto ISO jest genialne nie warto wspominac ;)
Nie przejzalem calego materialu wiec nie potrafie sie odniesc do doniesiem, ze na auto ISO niektore klatki maja odjechana w kosmos ekspozycje. Za to wiekszosc zdjec robilem z korekcja + 2/3 EV. Zapewne w DPP po zastosowaniu korekcji optyki zdjecia beda lepiej naswietlone. Do tego warto wspomniec ze zdjecie odpalone w LR przez moment wyglada poprawnie naswietlone, dopiero potem po zarzuceniu adobe'owego profilu przez LR robi sie niedoswietlone.
Brak mi gripa i wkurza mnie to ze bedzie on dostepny dopiero pod koniec maja. Do tego mozliwosc wlozenia 2 baterii i nie myslenie o prądzie jest duzym komfortem.
PS. Ubóstwiam tryb cichych zdjęc!!! :mrgreen:
Thomason2005
29-04-2012, 10:31
zdjęcie na iso1600 (brak odszumiania):
http://imageshack.us/photo/my-images/140/5d33805.jpg/
iso1000:
http://imageshack.us/photo/my-images/72/5d33729.jpg/
iso200:
http://imageshack.us/photo/my-images/225/5d33552.jpg/
Grzesiek_PL
29-04-2012, 13:15
Thomason2005, przy takich rozmiarach to 5D I da podobny efekt :mrgreen:
Słowo przeciw słowu: :wink:
...Po pierwszym ślubie powiem krótko - szału nie ma. Celny owszem jest wzdłuż i wszerz, ale wooolny. Jak ktoś nie miał 1d w ręku albo D700 to dla niego może jest ok, zwłaszcza po dwu poprzednich piątkach. W tańcu nie nadąża nawet z 35L.
VS
Jestem po pierwszym weselu z nowa "piątką". (...)
Podtrzymuje zachwyty nad pracą AF - nawet bez lampy na korpusie (czyli bez wspomagania AF) trafiał bez problemów w warunkach gdzie dla uzyskania 1/125s potrzeba bylo ISO 8000 przy przyslonie 1.8 (czyli tak jakby ciemnawo). A boczne punkty w tancu to cos pieknego .. wszyyyystkie (te krzyzowe) działają bez zająknięcia!
__________________________________________________ ________
(...)A o tym ze Auto ISO jest genialne nie warto wspominac ;)
Nie przejzalem calego materialu wiec nie potrafie sie odniesc do doniesiem, ze na auto ISO niektore klatki maja odjechana w kosmos ekspozycje.(...)
Hm... Czacha czy używałeś już kiedykolwiek Auto ISO? Twoje stwierdzenie wynika z doświadczenia czy zachwytu nad nową puszką?
Mam trochę doświadczenia z Auto ISO i nie jestem w stanie podzielić Twojego entuzjazmu w zastosowaniach ślubnych, zresztą na ten temat pisałem już wcześniej. Zakłamana ekspozycja ZAWSZE będzie miała miejsce gdy w kadrze znajdą się źródła światła bądź obiekty zaciemnione. Adekwatnie do sytuacji aparat obniży Ci ISO z 3200 do 160 bo akurat w kadrze były świece ołtarzowe, na które nie zwróciłeś uwagi czy okno kościelne lub podniesie ISO zamiast 1600 na 12800 z powodu ciemnego obiektu w kadrze, nie wspominam o światłach na sali weselnej. Nie wiem na ile pomiar światła w 5DIII sprzężony jest z aktywnym polem AF, co pozwoliłoby na większą swobodę pracy jednakże znając niegdysiejsze stanowisko Canona na ten temat sprzężenie jest niewielkie - no chyba, że w marku trójce jest inaczej. W Nikonie aktywne pole autofocusa jest mocno sprzężone z pomiarem światła (bodaj już w F90 Nikon to wprowadził) a i tak w takich sytuacjach automat nie jest w stanie zinterpretować zamiarów fotografa. Rozwiązaniem problemu w jakiejś części jest użycie pomiaru punktowego, ale tu Canon w puszce reporterskiej za kilkanaście tysięcy uniemożliwił sprzężenie spota z aktywnym polem AF rezerwując ten "luksus" dla jedynek nie zauważając przy tym, że konkurencja umieszcza ów "luksus" jako standard! Pozostaje jedynie użycie środkowego punktu rezygnując z dobrodziejstwa nowego systemu ustawiania ostrości - i to jest kulawość nowego dobrodziejstwa. :(
Na koniec pytanie retoryczne - Czy naprawdę powoli zmierzamy do punktu gdy pełnię szczęścia zapewni nam body pozwalające na realizację zleceń komercyjnych w trybie pełnej automatyki pozwalając na pełne skupienie nad kadrem :mrgreen: a pracujący na manualnych ustawieniach staną się dinozaurami :)
Moje zachwyty bazuja na doswiadczeniach z 5D2. Gdybym przesiadal sie z D700 na pewno bym tak nie piał ;)
To co piszesz o auto ISO jest dla mnie nie zrozumiałe. Nie dostrzegam w materiale zdjęć ze spapraną ekspozycją. Pomiar 5D3 jest bardzo podobny do tego co daje 5D2 i nie rozumiem co ma zmienić auto ISO w tym przypadku? ;)
No i pokuszę się o odpowiedź na Twoje pytanie - aparat powinien być przeźroczysty dla fotografującego .. powinien być ostatnią rzeczą o której trzeba myśleć w czasie pracy. Powinien stanowić jendość z fotografującym, a nie wyzwanie. Bo w fotografii (jaka by ona nie była) liczy sie kadr oraz moment, a nie to czy ktoś używa manuala ;)
Thomason2005
30-04-2012, 13:14
Wracając do autoiso i moich spostrzeżeń, to mi się parę razy coś takiego przytrafiło:
a.
http://imageshack.us/photo/my-images/842/5d32755.jpg/
AF ustawiony jest na okularach. ISO160, pomiar punktowy.
Na szczęście to zdjęcie spokojnie można było podciągnąć w górę.
b.
http://imageshack.us/photo/my-images/811/5d32830.jpg/
AF ustawiony na kołnierzyku Chrzestnego. ISO25600, pomiar punktowy.
Zdjęcie do wyrzucenia nawet po obniżeniu EV o parę kroków. Pomijam fakt wejścia w kadr kamerzysty
Tamron 28-75mm f2.8 na wysokim iso:
http://imageshack.us/photo/my-images/338/5d33503.jpg/
resize do 3000x2000. ISO10000, widoczne fioletowe placki w dolnym, prawym rogu.
gregblok
30-04-2012, 14:12
Wracając do autoiso i moich spostrzeżeń, to mi się parę razy coś takiego przytrafiło:
a.
b.
Było już o tym.
W trybie punktowym pomiar jest realizowany z punktu położonego w środku kadru - stąd a - biel sprowadzona do średniej szarości = niedoświetlenie, b - czerń marynarki podniosła expozycję = prześwietlenie.
Aby informacja z czujnika na którym ustawiamy AF miała priorytet w pomiarze należy użyć trybu matrycowego.
Ale ja w sumie przy okazji mam pytanie do posiadaczy mk3.
Załóżmy że w trybie M mamy ustawioną przesłonę np. 2,8 i stały czas np 1/160s.
Zgodnie z tym co napisano w instrukcji po wciśnieciu i przytrzymaniu bodajże SET na tylnym kółku jest możliwość zmiany ISO przednim kółkiem z bierzącymi wskazaniami expozycji na drabince...
Czy to tak działa czy ja żle to zrozumiałem?...
Przy okazji witam wszystkich, bo to chyba mój pierwszy post...
...Ale ja w sumie przy okazji mam pytanie do posiadaczy mk3.
Załóżmy że w trybie M mamy ustawioną przesłonę np. 2,8 i stały czas np 1/160s.
Zgodnie z tym co napisano w instrukcji po wciśnieciu i przytrzymaniu bodajże SET na tylnym kółku jest możliwość zmiany ISO przednim kółkiem z bierzącymi wskazaniami expozycji na drabince...
Czy to tak działa czy ja żle to zrozumiałem?... Tak, dobrze zrozumiales.
gregblok
30-04-2012, 15:35
Canon u can... Mała rzecz a cieszy... Dzięki za spr. BTW sorry za "przesłonę" :oops:
Brak mi gripa i wkurza mnie to ze bedzie on dostepny dopiero pod koniec maja. Do tego mozliwosc wlozenia 2 baterii i nie myslenie o prądzie jest duzym komfortem.
A to jest jakiś dyskomfort pracy z jedną baterią? W sobotę cały dzień repo od przygotowań do oczepin i zostało mi 52% energii.
No powiem tak, zależy ile kto robi zdjęć, czy robi na dwa aparaty czy na jeden... Ja bez gripa raz próbowałem (zdjąłem z obu korpusów chcąc odciążyć plecy) problemem dla mnie nie były baterie... ale ból nadgarstka przy robieniu zdjęć z góry w pionie... nie zdawałem sobie nawet sprawy że to będzie problem - a tu proszę - i dobrze, że gripa miałem w samochodzie na wszelki wypadek :))
Ja robiłem głównie mk3, troche kadrów miałem uzupełniająco z mk2. Jeszcze dziś plener zaliczyłem i zostało 33%. A bateria nie nowa, tylko 2 letnia :)
Gdy widze ze poziom baterii spada do 50% czuje dyskomfort, bo nie dowierzam tym wskaźnikom ;)
To może Teścik na dobranoc
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14813&canon-eos-5d-mark-iii-test
Ach - dzisiaj w jednej specyficznej sytuacji aparat za Chiny Ludowe nie chciał trafić - w miarę dobrym świetle. Robiłem z 5 podejść do tego samego kadru i się poddałem, jutro wrzucę może przykład, bo nie potrafie póki co znaleźć wytłumaczenia czemu miałem taki problem.
Super teścik, zwłaszcza podsumowanie. Większość zalet miał już mk2, a wady wyssane z palca (mało fps?).
Hubert01
30-04-2012, 21:10
Ja miałem podobną sytuację w mkIII. Tzn. Robiłem porównanie z mkII, takie same kadry, ustawienia. Używałem tylko centralnych punktów. Postanowiłem wyostrzyć na napis znajdujący się za metalowymi prętami (było z 10cm odstępu między prętami). MkIII za nic nie mógł złapać ostrości, z 10 zdjęć wykonałem i nic:/ mkII za pierwszym razem. nie wiem dlaczego tak się stało:/ ostrość nie została ustawiona ani na napis ani na pręty.
Tych zdjęć niestety już nie mam.
(...) To co piszesz o auto ISO jest dla mnie nie zrozumiałe. Nie dostrzegam w materiale zdjęć ze spapraną ekspozycją. Pomiar 5D3 jest bardzo podobny do tego co daje 5D2 i nie rozumiem co ma zmienić auto ISO w tym przypadku?
No i pokuszę się o odpowiedź na Twoje pytanie - aparat powinien być przeźroczysty dla fotografującego .. powinien być ostatnią rzeczą o której trzeba myśleć w czasie pracy. Powinien stanowić jendość z fotografującym, a nie wyzwanie. Bo w fotografii (jaka by ona nie była) liczy sie kadr oraz moment, a nie to czy ktoś używa manuala ;)
Czacha ja prościej już nie potrafię, jeśli uważasz, że pełen automat pomaga Ci skupić się na kadrach Twoja wola używaj. Nie wiem jednakże dlaczego Twój egzemplarz uchroniony jest od sytuacji jak opisana przez kolegę poniżej, spójrz czasem krytycznie na narzędzie pracy, bo czytając co piszesz odnosi się wrażenie, że 5DIII jest korpusem, który pracuje idealnie na automacie w każdej sytuacji. Przez takie stwierdzenia Twoje posty stają się coraz mniej obiektywne, tym bardziej że w dyskusji pojawiają się zgoła odmienne opinie.
a.
b.
Zdjęcie do wyrzucenia nawet po obniżeniu EV o parę kroków. Pomijam fakt wejścia w kadr kamerzysty
Tamron 28-75mm f2.8 na wysokim iso:
http://imageshack.us/photo/my-images/338/5d33503.jpg/
resize do 3000x2000. ISO10000, widoczne fioletowe placki w dolnym, prawym rogu.
Dlatego jedynie tryb manualny pozwala uniknąć takich sytuacji, dlatego to ten tryb daje pełną swobodę pracy i skupienie się na kadrach, a nie pełen automat, inna sprawa czy się umie pracować na manualu. W kościele jest zazwyczaj spora ilość źródeł światła i powierzchni odbijających które mają istotny wpływ na pomiar, ale to nie dyskusja na ten wątek.
Panowie opamiętajcie się, nie idźcie tą drogą :mrgreen: - automat to tylko złudzenie łatwej pracy, automat nie myśli tylko liczy!!! :mrgreen: nawet ten w 5DIII
luc_october
30-04-2012, 21:39
Dziwna recenzja. Też mi się nie spodobało podsumowanie.
- prędkość zdjęć seryjnych - w 5d3 jest rekordowa prędkość zdjęć seryjnych w aparacie pełno klatkowym z taką ilością megapikseli. Powinni to przenieść do plusów.
+ szeroki zakres tonalny - niektóre matryce apsc mają większy zakres więc trochę ten plus naciągany.
- przeniesienie włącznika ON/OFF - jak dla mnie to wyszło na plus.
w minusach powinno znaleźć się zoomowanie zdjęć i w trybie live view.
w plusach tryb cichy który rządzi na maksa.
Kolekcjoner
30-04-2012, 22:16
Czacha ja prościej już nie potrafię, jeśli uważasz, że pełen automat pomaga Ci skupić się na kadrach Twoja wola używaj. Nie wiem jednakże dlaczego Twój egzemplarz uchroniony jest od sytuacji jak opisana przez kolegę poniżej, spójrz czasem krytycznie na narzędzie pracy, bo czytając co piszesz odnosi się wrażenie, że 5DIII jest korpusem, który pracuje idealnie na automacie w każdej sytuacji. istotny wpływ na pomiar, ale to nie dyskusja na ten wątek.
Natomiast czytając Twoje narzekania można odnieść wrażenie, że 5D mkIII nie nadaje się do niczego. To działa w obie strony - może czas ochłonąć :cool:.
Dziwna recenzja. Też mi się nie spodobało podsumowanie.
Ja nawet nie komentuję recenzji z fotopolis, Niektóre ich testy to są takie, jakby na ulicy kogoś z łapanki wzięli, kazali pomacać sprzęt i wydać opinię.
Spokojnie czekam na test na portalu Optyczne.pl .
Natomiast czytając Twoje narzekania można odnieść wrażenie, że 5D mkIII nie nadaje się do niczego. To działa w obie strony - może czas ochłonąć :cool:.
Nie narzekania, a krytyczne spojrzenie. Jeśli z moich wypowiedzi wywnioskowałeś, że aparat nie nadaje się do niczego to tylko i wyłącznie Twój problem, bynajmniej nie mój.
Na poparcie swych tez liczę, że zacytujesz niewyrwane z kontekstu zdania pisane przeze mnie.
Naturalnym rozwojem po sezonie zmuszony będę do zmiany puszki i najprawdopodobniej zakupu 5DIII bo zakup 1Dx w mojej branży byłby przerostem formy nad treścią i tylko krytyczne spojrzenie na sprzęt jako narzędzie pracy pozwala na podjęcie z całą świadomością decyzji o zakupie. Nie wiem jaki masz problem, jeśli twierdzisz, że jest inaczej niż piszę to napisz to kulturalnie jak czynią koledzy a nie próbujesz podchodów niewnoszących grosza w dyskusję.
Uprzejmie proszę o konkrety i argumenty w dyskusji więc.
Ja nawet nie komentuję recenzji z fotopolis, Niektóre ich testy to są takie, jakby na ulicy kogoś z łapanki wzięli, kazali pomacać sprzęt i wydać opinię.
Spokojnie czekam na test na portalu Optyczne.pl .
Pamiętam jak chłopaki pisali w teście 5DII, że AF środkowy jest tak samo dobry jak w D3x :) Ja na środkowy nie narzekam w marku dwójce, ale D3x bynajmniej to niestety nie jest.
W 5D3 wszystko jest lepsze, a w najgorszym wypadku takie same jak w 5D2. Z cala pewnoscia nic nie jest gorsze. Juz na 5D2 zlego slowa nie powiedzialem pomimo jego kilku ulomnosci z ktorymi nauczylem sie zyc. 5D3 posiada ich jeszcze mniej. Wiec na co niby mam narzekac?
To ze nie narzekam nie oznacza ze nie patrze na aparat obiektywnie - ja go po prostu ciagle porownuje do 5D2, wiec jak mam nie byc zadowolony?
W 5D3 wszystko jest lepsze, a w najgorszym wypadku takie same jak w 5D2. Z cala pewnoscia nic nie jest gorsze. Juz na 5D2 zlego slowa nie powiedzialem pomimo jego kilku ulomnosci z ktorymi nauczylem sie zyc. 5D3 posiada ich jeszcze mniej. Wiec na co niby mam narzekac?
To ze nie narzekam nie oznacza ze nie patrze na aparat obiektywnie - ja go po prostu ciagle porownuje do 5D2, wiec jak mam nie byc zadowolony?
I to rozumiem, a ja próbuję wykazać niedoskonałość pewnych rozwiązań, z których już korzystałem będąc w Nikonie, stąd mój sceptycyzm do hurraoptymizmu. Gwoli jasności nowa piątka to bardzo dobry korpus największym minusem dla mnie jest cena, potem brak sprzężenia pomiaru światła z aktywnym polem AF, a w końcu brak wskazań w wizjerze ważnych elementów, no ale to zapewne w przyszłości. Nie sądzę, że w grudniu cena zejdzie mi do 9999 czego oczekiwałem, ale liczę na 11000 i ani rusz więcej - oby.
Kolekcjoner
30-04-2012, 23:18
Nie narzekania, a krytyczne spojrzenie.
Odpowiem cytatem - sam zgadnij z kogo ;).
"Przez takie stwierdzenia Twoje posty stają się coraz mniej obiektywne, tym bardziej że w dyskusji pojawiają się zgoła odmienne opinie."
I to by było na tyle w tym temacie :cool:.
Przy tym dodam jeszcze, że nie jesteś dla mnie wyjątkowo wiarygodny w porównaniu z Czachą, bo on ten aparat ma :cool:.
luc_october
30-04-2012, 23:19
Zauważyliście blokowanie się jasności ekranu podczas oglądania zdjęć?
Gdy przechodzimy do cienia/słońca jasność nie zmienia się. Dopiero po dwukrotnym wciśnięciu przycisku podglądu jasność się zmienia.
Najłatwiej to zobaczyć gdy oglądamy zdjęcie w słońcu schować aparat do cienia i wcisnąć dwukrotnie podgląd.
Nie wiem czy to było zamierzone przez Canona, czy to jakiś mały bug.
Tez to zauwazylem - czasem ekran przy automatycznej jasnosci jest zbyt ciemny po wyswietleniu sie zdjecia po jego zrobieniu. Trzeba wylaczyc podgladac i raz jeszcze go wlaczyc.
Odpowiem cytatem - sam zgadnij z kogo ;).
"Przez takie stwierdzenia Twoje posty stają się coraz mniej obiektywne, tym bardziej że w dyskusji pojawiają się zgoła odmienne opinie."
I to by było na tyle w tym temacie :cool:.
Przy tym dodam jeszcze, że nie jesteś dla mnie wyjątkowo wiarygodny w porównaniu z Czachą, bo on ten aparat ma :cool:.
Ponowię zapytanie przez które stwierdzenia?
Nie muszę być dla Ciebie wiarygodny, ja przedstawiam rozwiązania, które istniały przed Canonem 5DIII i z których korzystałem, stąd moja wiedza w temacie. Brak sprzężenia światło - AF to naprawdę nie hallo szczególnie przy tak dynamicznym systemie, zresztą wpisy w dyskusji to ukazały, ja rozwinąłem temat.
Jeśli nie jest wiarygodnym dla Ciebie stwierdzenie, że jasne źródło światła w temacie fałszuje ekspozycję to naprawdę nie jest moim problemem.
Tez to zauwazylem - czasem ekran przy automatycznej jasnosci jest zbyt ciemny po wyswietleniu sie zdjecia po jego zrobieniu. Trzeba wylaczyc podgladac i raz jeszcze go wlaczyc.
W 5DII też tak miałem, ustawiłem stałą jasność.
brak sprzężenia pomiaru światła z aktywnym polem AF
A po co Ci to, skoro robisz na manualu?
Kolekcjoner
30-04-2012, 23:47
Ponowię zapytanie przez które stwierdzenia?
Przez tzw. "krytyczne spojrzenie". Internet jest przesiąknięty opiniami osób które nigdy w życiu danego sprzętu nie miały ba nawet nie miały z nim krótkiego kontaktu ale mają owo "krytyczne spojrzenie". I uprawiają radosną twórczość na forach. Ja nie mam nic przeciwko temu jak użytkownicy sprzętu wyrażają doń swoje zastrzeżenia ale zawsze protestuję jak robią to teoretycy, i to jeszcze z pretensjami do innych, że nie są dość obiektywni, bo nie znajdują dziury w całym.
A po co Ci to, skoro robisz na manualu?
To tak jakbyś napisał np. "Po co ci opcja JPG w aparacie skoro robisz w RAW?"
Nie zawsze użyty jest manualny tryb (szczególnie na zewnątrz).
W moim odczuciu właśnie to jest największą wpadką nowej piątki, inna sprawa czy da się z tym żyć - z pewnością da.
Przez tzw. "krytyczne spojrzenie". Internet jest przesiąknięty opiniami osób które nigdy w życiu danego sprzętu nie miały ba nawet nie miały z nim krótkiego kontaktu ale mają owo "krytyczne spojrzenie". I uprawiają radosną twórczość na forach. Ja nie mam nic przeciwko temu jak użytkownicy sprzętu wyrażają doń swoje zastrzeżenia ale zawsze protestuję jak robią to teoretycy, i to jeszcze z pretensjami do innych, że nie są dość obiektywni, bo nie znajdują dziury w całym.
Skrytykowałeś moje wypowiedzi, kilkakrotnie prosiłem byś poparł to tezami, nie doczekałem się, natomiast wciąż z uporem podważasz moją wiedzę na tematy niezwiązane ściśle z nowym korpusem, ale z technicznymi aspektami fotografii istniejącymi długo przed 5DIII. By udowodnić moją niewiedzę wykaż to, a nie podważasz moje doświadczenie, o którym nie masz bladego pojęcia.
Nie muszę mieć w ręce korpusu by napisać, że wadą jest brak sprzężenia pomiaru z punktem ostrości. Jest to wada obiektywna zniwelowana w serii canonowskich jedynek. Fakt, że konkurencja to oferuje Twoim zdaniem powinien być przemilczany? Dlaczego?
Jeśli mój wywód na temat auto ISO w takim miejscu jak kościół czy sala weselna (szczególnie przy braku sprzężenia pomiar światła - AF) jest niewłaściwy, proszę wykaż to. Ja piszę o tym z doświadczenia, nie z teorii.
Podważasz, wykaż, że jest inaczej. I tyle w temacie.
luc_october
01-05-2012, 00:34
W 5DII też tak miałem, ustawiłem stałą jasność.
Ciekawe, bo u mnie w 5dII jasność zmienia się płynnie. Wystarczy kciukiem czujnik światła zasłonić.
Ciekawe, bo u mnie w 5dII jasność zmienia się płynnie. Wystarczy kciukiem czujnik światła zasłonić.
U mnie w 5DII było dokładnie jak napisał Czacha, ale odkąd ustawiłem stałą jasność zapomniałem o niedogodności.
Kolekcjoner
01-05-2012, 00:46
Podważasz, wykaż, że jest inaczej. I tyle w temacie.
Jakbyś nie robił apeli strzelistych do osób które mają tę puszkę (Czacha) o opamiętanie to bym nie protestował.
Panowie opamiętajcie się, nie idźcie tą drogą :mrgreen: - automat to tylko złudzenie łatwej pracy, automat nie myśli tylko liczy!!! :mrgreen: nawet ten w 5DIII
Jakbyś nie robił apeli strzelistych do osób które mają tę puszkę (Czacha) o opamiętanie to bym nie protestował.
Naprawdę ten popularny przecież sarkastyczny cytat uraził Cię? Zatem przepraszam za niego. Naturalnie masz prawo uważać inaczej, nie będę wyprowadzał Cię z błędu, ale i tak twierdzę, że aparat nie myśli lecz liczy stąd moja rezerwa do automatyki, nie sądziłem że może być podważana.
Skończmy ten OT bo niczego nie wnosi w dyskusji.
Tyle hałasu bo się ludzie przyzwyczaili do tego, że myśleć nie trzeba, tylko 1 guziczek się naciska i jest zdjęcie :)
jacek_73
01-05-2012, 06:13
Tyle hałasu bo się ludzie przyzwyczaili do tego, że myśleć nie trzeba, tylko 1 guziczek się naciska i jest zdjęcie :)
Nadmierne myślenie jest niezdrowe :wink:
No bo po co sie przemęczać? :mrgreen: Czasy gdy musiałem używać recznego nastawiania ekspozycji i zastanawiać się jaką dać przysłone i czas minęły kilkanaście lat temu i nie widzę sensu utrudniać sobie ponownie życia. Automatyka pomiaru + spot + korekcja ekspozycji to jest to czego potrzeba mi do pracy. Po co rzeźbić w ****** i robić coś na siłę? Na tyle długo fotografuję Canonami aby znać ich zachowanie w róznych sytuacjach.
PS. A moze ostrzyć też trzeba ręcznie? :mrgreen: