Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16]

banan82
17-10-2011, 09:19
Tom1 - chodzilo mi po prostu o rodzielczosc 1920x1080(1200). Potocznie ta rodzielczosc jest nazywana Full HD wiec tak to ujalem.

Zrobilem maly przeglad monitorow i urzadzen kalibracyjnych i wyglada na to ze spokojnie moglbym kupic szerokogamutowca bo urzadzenia w style Eye1 Display Pro oraz ColorMunki Display nie sa az tak drogie, okolo 50 funtow wiecej jak Eye1 Display 2 ktory mam i moglym sprzedac.

Wyglada na to ze nie jest az tak zle z cenami. S1921 jest super monitorem ale....za mala rozdzielczosc, gdyby chociaz mial 1200x1600, ale 1280x1024 to troche za malo niestety.

Jeszcze jedno pytanie na koniec- Eye1 Display 2 ma przyssawki na czujniku, czy jest konieczne zeby ustawiac go na przyssawkach za kazdym razem wykonujac kalibracje czy wystarczy po prostu przylozyc go blisko do ekranu i przeciwwaga ustawic go odpowiednio?

Tom01
17-10-2011, 11:43
Jeszcze jedno pytanie na koniec- Eye1 Display 2 ma przyssawki na czujniku, czy jest konieczne zeby ustawiac go na przyssawkach za kazdym razem wykonujac kalibracje czy wystarczy po prostu przylozyc go blisko do ekranu i przeciwwaga ustawic go odpowiednio?

Te przyssaweczki sprawdzały się na kineskopie. Na LCD czujniki wiesza się z wykorzystaniem ciężarka z drugiej strony. Dobrym patentem jest odchylenie monitora lekko do tyłu, żeby czujnik leżał na ekranie, a nie wisiał obok.

czornyj
17-10-2011, 13:15
i1Display2 lepiej się jak najszybciej pozbyć, trwałość tych sensorów jest katastrofalna.

Ostatnio klientka poprosiła mnie o przetestowanie jej kilkuletniego i1D2 - wyniki były zatrważające. Oto krzyżowa walidacja NECzka SV241W skalibrowanego referencyjnie basICColor DISCUS-em. Chyba pobił rekord świata błędu pomiaru - skala wykresu jest niestety 17x za mała by pokazać pikową odchyłkę (89 dE76!!!!):
:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/Walidacja-i1d2.png)

...a tak zdaniem testowanego i1Display2 wygląda gamut monitora SpectraView Reference:

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/i1d2.png)

banan82
17-10-2011, 14:05
Czornyj, a te urzadzenia ktore wspomnialem wczesniej? czyli Eye1 Display Pro i Color Munki Display? To sa chyba dosc nowe wynalazki, cenowo tak o 1/3 do 1/2 wiecej od ceny Eye1 Display 2 w tym momencie. Oba obsluguja szerokogamutowce.

czornyj
17-10-2011, 14:09
i1Display Pro sprawuje się bez zarzutu, w moim odczuciu jest to w tej chwili zdecydowanie najlepszy popularny sensor do kalibracji monitorów. Poniżej wynik SV3090WQXi skalibrowanego i1Display Pro + Spectraview II, walidacja krzyżowa SpectraView Profiler + basICColor DISCUS.

ColorMunki Display to praktycznie to samo co i1Display Pro (ze sprzętowym lagiem spowalniającym pomiary), jednak mz. warto dołożyć do i1Display Pro, z uwagi na to że są większe szanse na obsługę w oprogramowaniu firm trzecich - EIZO, NEC itd., oraz bardziej zaawansowane oprogramowanie i1Profiler.

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/LCD3090WQXi%209Z300649ZB-001.png)

banan82
17-10-2011, 14:15
dzieki Czornyj. Wyglada na to ze lepiej zainwestowac w i1 Display Pro, z uwagi rowniez na to ze obsluguje sRGB monitory i szerokogamutowce.

Czytalem wlasnie ze dispcalGUI (nakladka graficzna na argylla, ktora dziala na Linuxie, Macu i windzie) obsluguje i1 Display Pro co jest dobra wiadomoscia:)

czornyj
17-10-2011, 14:20
i1Display Pro jest niezwykle sprytnie zaprojektowany - obsługuje nie tylko monitory normalnogamutowe CCFL, szerokogamutowe CCFL ale też W-LED, RGB LED oraz projektory. Mało tego - z łatwością będzie też obsługiwał to, co powstanie w przyszłości, np. OLEDy i insze france.

banan82
17-10-2011, 14:24
wlasnie czytam i wyglada to wszystko rewelacyjnie.

Najnizsza cena na ebayu UK to 168 funtow czyli w przeliczeniu na zlotowki 818zl czyli 100zl taniej jak na allegro.

fil91
21-10-2011, 21:48
i1Display Pro sprawuje się bez zarzutu, w moim odczuciu jest to w tej chwili zdecydowanie najlepszy popularny sensor do kalibracji monitorów. Poniżej wynik SV3090WQXi skalibrowanego i1Display Pro + Spectraview II, walidacja krzyżowa SpectraView Profiler + basICColor DISCUS.

...]

Jak rozumiem kalibrator działa już ze spectrav.II , wydaje mi się że czytałem że te kolorymetry będzie można użyć tylko z "firmowym " oprogramowaniem.
Pozdrawiam

czornyj
24-10-2011, 16:32
Jak rozumiem kalibrator działa już ze spectrav.II , wydaje mi się że czytałem że te kolorymetry będzie można użyć tylko z "firmowym " oprogramowaniem.
Pozdrawiam

Plotka, że i1Display Pro będzie działać wyłącznie z firmowym oprogramowaniem została posiana przez miśka z Integrated Color Corp. (profiler ColorEyes), który jęczał że nie będzie wsparcia dla nowego sensora bo X-Rite nie udostępnia API i wymaga od firm trzecich zakupu sensorów OEM-owych.

Najpierw dementował to koleś z X-Rite, potem również w praktyce okazało się, że wsparcie jednak będzie - nowy sensor jest już obsługiwany przez NEC SpectraView II, EIZO ColorNavigator 6.0.1, profilery Spectracal, a niebawem basICColor Display 5, najprawdopodobniej była to więc wyłącznie kwestia kasy.

Przy okazji - przekleję przepis na kalibrację monitorów EIZO serii S oraz SX przy pomocy nowego i1Display Pro oraz oprogramowania i1Profiler (plotka głosi, że nie da się przy pomocy owego oprogramowania skalibrować punktu bieli z menu OSD)

Display Settings:
1) display technology: Wide Gamut CCFL
2) White Point: Measure..., ...second display, White Patch, zawieszamy sensor na wyświetlonym białym polu, wciskamy Mesure - oprogramowanie wyświetla wartość Luminance oraz White Point.
W tym momencie wchodzimy do menu OSD monitora, ustawiamy wartość Brightness tak, by uzyskać odpowiednią jaskrawość (np. 80cd/m2) - po zmianie procentu musimy klikać przycisk Measure w i1profilerze, bo program nie ma możliwości ciągłego pomiaru. Po uzyskaniu odpowiedniego poziomu jaskrawości wchodzimy w gain RGB i ustawiamy wszystkie wagi RGB na 100%, klikamy measure by odczytać koordynaty chromatyczne punktu bieli. Natępnie - w zależności od natywnej temperatury naszego monitora - przycinamy dwie z nich (zwykle G oraz B, ew. R i G), starając się osiągnąć koordynaty chromatyczne D65 - tj. x=0,313 y=0,329. Przy ustawianiu należy kierować się zasadą, że:
- przycinanie kanału R zmniejsza wartość koordynatu x
- przycinanie kanału G jednocześnie zwiększa wartość koordynatu x oraz zmniejsza wartość koordynatu y
- przycinanie kanału B jednocześnie zwiększa wartość koordynatu x oraz zwiększa wartość koordyntu y
Po skalibrowaniu punktu bieli do koordynatów D65 sprawdzamy, czy wartość jaskrawości nie wymaga dodatkowej korekty, zaś po ew. korektach i uzyskaniu dokłanie kombinacji zakładanych wartości (np. 80cd/m2 przy x=0,313 y=0,329) wciskamy przycisk Cancel i ponownie wybieramy:

Display Settings:
1) display technology: Wide Gamut CCFL
2) White Point: D65
3) Luminance: wartość ustawiona podczas kalibracji, np. 80cd/m2
4) Contrast Ratio: Native
Profile Settings:
1) Chromatic Adaptation CIECAT02
2) ICCE Profile Version: v2
3) Tone Response Curve: gamma 2,2
4) Profile Type: Matrix based
Patch Set:
wedle uznania i cierpliwości
Measurement:
Adjust brightness and contrast manually

Merauder
24-10-2011, 21:32
A ja mam pytanie z innej beczki tzn. starej beczki a konkretnie chodzi o starego CRT flatrona?

Jest sens kalibracji i pracy na tym? W tej chwili obróbka jest na laptopie podpiętym czasem do LCD w pracy.

Merde
25-10-2011, 09:48
Jeśli nie jest wypalony (a po tylu latach ma prawo), to wg mnie jest sens postawić taką "bańkę" jako pełnoekranowy podgląd.

Merauder
25-10-2011, 10:37
On pracował ok. 3-4 lat i kolejne 3 lata przeleżał.

Sent from my GT-I9000

xwilkx
26-10-2011, 12:22
Hej! Własnie przechodze z systemu Windows na Mac. Mam profil kolorystyczny monitora Eizo ktorego uzywam. Czy mogę go nadal uzywac? Gdzie powiniem go przegrac lub zainstalowac? Dzięki za pomoc!

czornyj
26-10-2011, 12:58
Pewnie.
Wrzuć do Library\ColorSync\Profiles, a następnie w Preferences>Displays>Color ustaw jako Display profile

xwilkx
26-10-2011, 14:28
Dzięki! To własnie od ciebie mam ten profil. Do photoshopa ani do firefoxa nic wrzucac nie musze?

xwilkx
28-10-2011, 10:33
Ok, profil załadowany do systemu. Wydaje mi sie ze jadnak mam dziwnie jaskrawe barwy w systemie i przeglądarce firefox...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w photoshopie kolory są*ok

czornyj
28-10-2011, 13:51
FireFox
w pasku adresu wpisać: about:config, enter, ok
gfx.color_management.mode=2 - zmienić wartość na 1, wyłączyć-włączyć.

xwilkx
28-10-2011, 18:31
Działa! Zainstalowałem też fajną wtyczkę do ff o nazwie "Color menagement" w której można ustawić profil icc monitora. Polecam.

Tom01
29-10-2011, 09:25
Działa! Zainstalowałem też fajną wtyczkę do ff o nazwie "Color menagement" w której można ustawić profil icc monitora. Polecam.

Wtyczka jest zbędna. FF sam "widzi" profil monitora. Ważne jest natomiast przestawienie klucza tak jak podał P.Marcin.

Kolekcjoner
09-11-2011, 23:34
I na tym koniec (oczywiście nie tematu :D).
Do dalszej dyskusji zapraszam w tym wątku:
-> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79421