Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
Tom1 - chodzilo mi po prostu o rodzielczosc 1920x1080(1200). Potocznie ta rodzielczosc jest nazywana Full HD wiec tak to ujalem.
Zrobilem maly przeglad monitorow i urzadzen kalibracyjnych i wyglada na to ze spokojnie moglbym kupic szerokogamutowca bo urzadzenia w style Eye1 Display Pro oraz ColorMunki Display nie sa az tak drogie, okolo 50 funtow wiecej jak Eye1 Display 2 ktory mam i moglym sprzedac.
Wyglada na to ze nie jest az tak zle z cenami. S1921 jest super monitorem ale....za mala rozdzielczosc, gdyby chociaz mial 1200x1600, ale 1280x1024 to troche za malo niestety.
Jeszcze jedno pytanie na koniec- Eye1 Display 2 ma przyssawki na czujniku, czy jest konieczne zeby ustawiac go na przyssawkach za kazdym razem wykonujac kalibracje czy wystarczy po prostu przylozyc go blisko do ekranu i przeciwwaga ustawic go odpowiednio?
Jeszcze jedno pytanie na koniec- Eye1 Display 2 ma przyssawki na czujniku, czy jest konieczne zeby ustawiac go na przyssawkach za kazdym razem wykonujac kalibracje czy wystarczy po prostu przylozyc go blisko do ekranu i przeciwwaga ustawic go odpowiednio?
Te przyssaweczki sprawdzały się na kineskopie. Na LCD czujniki wiesza się z wykorzystaniem ciężarka z drugiej strony. Dobrym patentem jest odchylenie monitora lekko do tyłu, żeby czujnik leżał na ekranie, a nie wisiał obok.
i1Display2 lepiej się jak najszybciej pozbyć, trwałość tych sensorów jest katastrofalna.
Ostatnio klientka poprosiła mnie o przetestowanie jej kilkuletniego i1D2 - wyniki były zatrważające. Oto krzyżowa walidacja NECzka SV241W skalibrowanego referencyjnie basICColor DISCUS-em. Chyba pobił rekord świata błędu pomiaru - skala wykresu jest niestety 17x za mała by pokazać pikową odchyłkę (89 dE76!!!!):
:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/Walidacja-i1d2.png)
...a tak zdaniem testowanego i1Display2 wygląda gamut monitora SpectraView Reference:
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/i1d2.png)
Czornyj, a te urzadzenia ktore wspomnialem wczesniej? czyli Eye1 Display Pro i Color Munki Display? To sa chyba dosc nowe wynalazki, cenowo tak o 1/3 do 1/2 wiecej od ceny Eye1 Display 2 w tym momencie. Oba obsluguja szerokogamutowce.
i1Display Pro sprawuje się bez zarzutu, w moim odczuciu jest to w tej chwili zdecydowanie najlepszy popularny sensor do kalibracji monitorów. Poniżej wynik SV3090WQXi skalibrowanego i1Display Pro + Spectraview II, walidacja krzyżowa SpectraView Profiler + basICColor DISCUS.
ColorMunki Display to praktycznie to samo co i1Display Pro (ze sprzętowym lagiem spowalniającym pomiary), jednak mz. warto dołożyć do i1Display Pro, z uwagi na to że są większe szanse na obsługę w oprogramowaniu firm trzecich - EIZO, NEC itd., oraz bardziej zaawansowane oprogramowanie i1Profiler.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/LCD3090WQXi%209Z300649ZB-001.png)
dzieki Czornyj. Wyglada na to ze lepiej zainwestowac w i1 Display Pro, z uwagi rowniez na to ze obsluguje sRGB monitory i szerokogamutowce.
Czytalem wlasnie ze dispcalGUI (nakladka graficzna na argylla, ktora dziala na Linuxie, Macu i windzie) obsluguje i1 Display Pro co jest dobra wiadomoscia:)
i1Display Pro jest niezwykle sprytnie zaprojektowany - obsługuje nie tylko monitory normalnogamutowe CCFL, szerokogamutowe CCFL ale też W-LED, RGB LED oraz projektory. Mało tego - z łatwością będzie też obsługiwał to, co powstanie w przyszłości, np. OLEDy i insze france.
wlasnie czytam i wyglada to wszystko rewelacyjnie.
Najnizsza cena na ebayu UK to 168 funtow czyli w przeliczeniu na zlotowki 818zl czyli 100zl taniej jak na allegro.
i1Display Pro sprawuje się bez zarzutu, w moim odczuciu jest to w tej chwili zdecydowanie najlepszy popularny sensor do kalibracji monitorów. Poniżej wynik SV3090WQXi skalibrowanego i1Display Pro + Spectraview II, walidacja krzyżowa SpectraView Profiler + basICColor DISCUS.
...]
Jak rozumiem kalibrator działa już ze spectrav.II , wydaje mi się że czytałem że te kolorymetry będzie można użyć tylko z "firmowym " oprogramowaniem.
Pozdrawiam
Jak rozumiem kalibrator działa już ze spectrav.II , wydaje mi się że czytałem że te kolorymetry będzie można użyć tylko z "firmowym " oprogramowaniem.
Pozdrawiam
Plotka, że i1Display Pro będzie działać wyłącznie z firmowym oprogramowaniem została posiana przez miśka z Integrated Color Corp. (profiler ColorEyes), który jęczał że nie będzie wsparcia dla nowego sensora bo X-Rite nie udostępnia API i wymaga od firm trzecich zakupu sensorów OEM-owych.
Najpierw dementował to koleś z X-Rite, potem również w praktyce okazało się, że wsparcie jednak będzie - nowy sensor jest już obsługiwany przez NEC SpectraView II, EIZO ColorNavigator 6.0.1, profilery Spectracal, a niebawem basICColor Display 5, najprawdopodobniej była to więc wyłącznie kwestia kasy.
Przy okazji - przekleję przepis na kalibrację monitorów EIZO serii S oraz SX przy pomocy nowego i1Display Pro oraz oprogramowania i1Profiler (plotka głosi, że nie da się przy pomocy owego oprogramowania skalibrować punktu bieli z menu OSD)
Display Settings:
1) display technology: Wide Gamut CCFL
2) White Point: Measure..., ...second display, White Patch, zawieszamy sensor na wyświetlonym białym polu, wciskamy Mesure - oprogramowanie wyświetla wartość Luminance oraz White Point.
W tym momencie wchodzimy do menu OSD monitora, ustawiamy wartość Brightness tak, by uzyskać odpowiednią jaskrawość (np. 80cd/m2) - po zmianie procentu musimy klikać przycisk Measure w i1profilerze, bo program nie ma możliwości ciągłego pomiaru. Po uzyskaniu odpowiedniego poziomu jaskrawości wchodzimy w gain RGB i ustawiamy wszystkie wagi RGB na 100%, klikamy measure by odczytać koordynaty chromatyczne punktu bieli. Natępnie - w zależności od natywnej temperatury naszego monitora - przycinamy dwie z nich (zwykle G oraz B, ew. R i G), starając się osiągnąć koordynaty chromatyczne D65 - tj. x=0,313 y=0,329. Przy ustawianiu należy kierować się zasadą, że:
- przycinanie kanału R zmniejsza wartość koordynatu x
- przycinanie kanału G jednocześnie zwiększa wartość koordynatu x oraz zmniejsza wartość koordynatu y
- przycinanie kanału B jednocześnie zwiększa wartość koordynatu x oraz zwiększa wartość koordyntu y
Po skalibrowaniu punktu bieli do koordynatów D65 sprawdzamy, czy wartość jaskrawości nie wymaga dodatkowej korekty, zaś po ew. korektach i uzyskaniu dokłanie kombinacji zakładanych wartości (np. 80cd/m2 przy x=0,313 y=0,329) wciskamy przycisk Cancel i ponownie wybieramy:
Display Settings:
1) display technology: Wide Gamut CCFL
2) White Point: D65
3) Luminance: wartość ustawiona podczas kalibracji, np. 80cd/m2
4) Contrast Ratio: Native
Profile Settings:
1) Chromatic Adaptation CIECAT02
2) ICCE Profile Version: v2
3) Tone Response Curve: gamma 2,2
4) Profile Type: Matrix based
Patch Set:
wedle uznania i cierpliwości
Measurement:
Adjust brightness and contrast manually
Merauder
24-10-2011, 21:32
A ja mam pytanie z innej beczki tzn. starej beczki a konkretnie chodzi o starego CRT flatrona?
Jest sens kalibracji i pracy na tym? W tej chwili obróbka jest na laptopie podpiętym czasem do LCD w pracy.
Jeśli nie jest wypalony (a po tylu latach ma prawo), to wg mnie jest sens postawić taką "bańkę" jako pełnoekranowy podgląd.
Merauder
25-10-2011, 10:37
On pracował ok. 3-4 lat i kolejne 3 lata przeleżał.
Sent from my GT-I9000
Hej! Własnie przechodze z systemu Windows na Mac. Mam profil kolorystyczny monitora Eizo ktorego uzywam. Czy mogę go nadal uzywac? Gdzie powiniem go przegrac lub zainstalowac? Dzięki za pomoc!
Pewnie.
Wrzuć do Library\ColorSync\Profiles, a następnie w Preferences>Displays>Color ustaw jako Display profile
Dzięki! To własnie od ciebie mam ten profil. Do photoshopa ani do firefoxa nic wrzucac nie musze?
Ok, profil załadowany do systemu. Wydaje mi sie ze jadnak mam dziwnie jaskrawe barwy w systemie i przeglądarce firefox...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w photoshopie kolory są*ok
FireFox
w pasku adresu wpisać: about:config, enter, ok
gfx.color_management.mode=2 - zmienić wartość na 1, wyłączyć-włączyć.
Działa! Zainstalowałem też fajną wtyczkę do ff o nazwie "Color menagement" w której można ustawić profil icc monitora. Polecam.
Działa! Zainstalowałem też fajną wtyczkę do ff o nazwie "Color menagement" w której można ustawić profil icc monitora. Polecam.
Wtyczka jest zbędna. FF sam "widzi" profil monitora. Ważne jest natomiast przestawienie klucza tak jak podał P.Marcin.
Kolekcjoner
09-11-2011, 23:34
I na tym koniec (oczywiście nie tematu :D).
Do dalszej dyskusji zapraszam w tym wątku:
-> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79421