Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Tom01
09-02-2009, 13:59
Tak, jest to dopuszczalne, z tym że jeśli Pan coś takiego widzi, to znaczy że monitor jest ustawiony dużo za jasno, a w pomieszczeniu jest dużo za ciemno. Przy poprawnym ustawieniu, nierówność na tym modelu jest praktycznie niewyczuwalna.

Mariusz.P
09-02-2009, 14:30
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się zmniejszyć podświetlanie , ustawiałem monitor wg. " wzorca ze zdjęcia z Labu". Wiem najlepiej byłoby mieć kalibrator lub dać monitor do kalibracji, ale w Koszalinie nie wiem czy ktoś się w to bawi. Kolorystycznie poszedłem na kompromis, zdjęcia z labu są bardziej żółte, więc monitor ustawiłem w kanałach RGB lekko w kierunku cieplejszych kolorków, jeżeli chodzi o jasność wyświetlania to bladego pojęcia nie mam jak ją prawidłowo ustawić.

marcusp
09-02-2009, 14:30
A co kolega Tom01 powie o monitorze Dell 2209WA ? Nadaje się do obróbki zdjęć przez amatora?

Tom01
09-02-2009, 14:37
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się zmniejszyć podświetlanie , ustawiałem monitor wg. " wzorca ze zdjęcia z Labu".

Jasność ustawić jest dość prosto. Proszę wziąć w rękę białą kartkę i na białym ekranie, ustawić monitor tak, aby poziomy bieli kartki i monitora były podobnie.

A co kolega Tom01 powie o monitorze Dell 2209WA ? Nadaje się do obróbki zdjęć przez amatora?

Nie widziałem jeszcze tego monitora, ale po Dellu cudów bym się nie spodziewał.

ExploRa
09-02-2009, 14:45
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się zmniejszyć podświetlanie , ustawiałem monitor wg. " wzorca ze zdjęcia z Labu". Wiem najlepiej byłoby mieć kalibrator lub dać monitor do kalibracji, ale w Koszalinie nie wiem czy ktoś się w to bawi. Kolorystycznie poszedłem na kompromis, zdjęcia z labu są bardziej żółte, więc monitor ustawiłem w kanałach RGB lekko w kierunku cieplejszych kolorków, jeżeli chodzi o jasność wyświetlania to bladego pojęcia nie mam jak ją prawidłowo ustawić.

A z ciekawosci, w jakim labie (Koszalin) dostajesz bardziej zolte odbitki ?

marcusp
09-02-2009, 14:55
Link do monitora na stronie della: http://accessories.euro.dell.com/sna/products/Wyświetlacze/productdetail.aspx?c=pl&l=pl&s=pad&cs=RC1078552&sku=198653

W skrócie:

Panel Type : e-IPS - In Panel Switching

W specyfikacji technicznej podają:
2209WA Color Gamut (Typical) is based on CIE1976 (83%) and CIE1931 (72%) test standards.

Czyli chyba całą paletę sRGB powinien wyświetlić ?

Mam taki, zrobiłem profil icc EyeOne2 dla 6500K i krzywej sRGB, i po sprawdzeniu wyszło, że DeltaE Średnia 0.4, maksymalna 0.72, odchylenie standardowe 0.19. Biel na 120cd/m2, czerń 0.19cd/m2, kontrast 641:1

Tom01
09-02-2009, 14:58
Color Gamut (Typical) is based on CIE1976 (83%) and CIE1931 (72%) test standards.

Czyli chyba całą paletę sRGB powinien wyświetlić ?

A co to ma za związek i znaczenie?

marcusp
09-02-2009, 15:07
A co to ma za związek i znaczenie?

Właśnie dlatego, że jestem kiepsko zorientowany w temacie pytam Kolegi ...
Mogę ewentualnie podesłać zrzuty ekranu z wykresami po profilowaniu.

Tom01
09-02-2009, 15:44
Właśnie dlatego, że jestem kiepsko zorientowany w temacie pytam Kolegi ...
Mogę ewentualnie podesłać zrzuty ekranu z wykresami po profilowaniu.

Użyję przykładu:
Pokrycie procentowe przestrzeni barwnej to prędkość maksymalna samochodu. Z podanej wielkości, np 195km/h, nie wywnioskuje Pan jednak, jak się tym autem jeździ, prawda? W jednym jazda to katorga, w innym przyjemność.

Wykresy po profilowaniu nic nie mówią. Ogólnie monitory Della to sprzęt klasy korporacyjnej. Przystosowane do warunków oświetleniowych i specyfiki pracy w biurach.

marcusp
09-02-2009, 15:57
OK, to w takim razie jak mam stwierdzić jakiej jakości jest ten monitor?
Mam kalibrator EyeOne2.

Tom01
09-02-2009, 16:02
OK, to w takim razie jak mam stwierdzić jakiej jakości jest ten monitor?
Mam kalibrator EyeOne2.

http://canon-board.info/showpost.php?p=375791&postcount=860

http://canon-board.info/showthread.php?t=27840&highlight=gradient+powi%EAkszeniu&page=56

Bingant
09-02-2009, 17:22
Tom01 jak ma się w prównaniu z Eizo S2231W ten http://monitory.mastiff.pl/start2.php?id_news=197

Tom01
09-02-2009, 19:04
Tom01 jak ma się w prównaniu z Eizo S2231W ten http://monitory.mastiff.pl/start2.php?id_news=197

Nie miałem jeszcze w ręku P221, ale z pierwszych rzeczywistych doświadczeń wynika że różnica jest jak między Eizo S1932 i Nec 1990SX. Eizo to wysoka powtarzalność i pewność tego co się dostanie, a Nec przypadkowość, ale za to możliwość kalibracji.

czornyj
10-02-2009, 12:24

Monitor jest bardzo dobry jako niedroga alternatywa dla S2231W. Po kalibracji pod względem jakości obrazu mz. w niczym mu nie ustępuje.

Egzemplarz który wpadł w moje ręce natywnie wykazywał sporą nieliniowość, dlatego należy się raczej decydować na jego zakup jeśli ma się dostęp do kalibratora i oprogramowania Spectraview II. Jeśli nie posiada się możliwości przeprowadzenia sprzętowej kalibracji - bezpieczniej jest kupić Eizo, które już w pudełku ma gradację fabrycznie całkiem poprawnie ustawioną pod gamma 2,2.

Krzychu
10-02-2009, 13:18
Monitor jest bardzo dobry jako niedroga alternatywa dla S2231W. Po kalibracji pod względem jakości obrazu mz. w niczym mu nie ustępuje.

Egzemplarz który wpadł w moje ręce natywnie wykazywał sporą nieliniowość, dlatego należy się raczej decydować na jego zakup jeśli ma się dostęp do kalibratora i oprogramowania Spectraview II. Jeśli nie posiada się możliwości przeprowadzenia sprzętowej kalibracji - bezpieczniej jest kupić Eizo, które już w pudełku ma gradację fabrycznie całkiem poprawnie ustawioną pod gamma 2,2.

A orientujesz się czy są plany sprzedaży tego software'u w Polsce ? Z maila którego kiedyś dostałem od gościa w Nec Polska (pytając właśnie o P221W) wynikało że tak...
I czy ten soft w stanach można kupić czy był on dodawany do monitorów sprzedawanych na tamtym rynku ?

czornyj
10-02-2009, 13:25
A orientujesz się czy są plany sprzedaży tego software'u w Polsce ? Z maila którego kiedyś dostałem od gościa w Nec Polska (pytając właśnie o P221W) wynikało że tak...
I czy ten soft w stanach można kupić czy był on dodawany do monitorów sprzedawanych na tamtym rynku ?

Niestety, nie mam pojęcia jakie są plany europejskiego oddziału Neca. Spectraview II został opracowany przez NEC Display Solutions of America, Inc. i sprzedawany jest wyłącznie na rynku amerykańskim - w zestawach z monitorami i kolorymetrem, w zestawach z kolorymetrem (199-299$), lub solo (99$).

Mariusz.P
10-02-2009, 18:12
A z ciekawosci, w jakim labie (Koszalin) dostajesz bardziej zolte odbitki ?
"emka" . generalnie problem tkwi w ty, że te same odbitki wywołane w różnym czasie mogą być różnej tonacji kolorystycznej. Zapytałem skąd takie problemy się biorą na co odpowiedziano, że problem leży w papierze foto który ma największy wpływ na tonalność. Nie wiem czy to słuszny tok rozumowania.

ExploRa
10-02-2009, 18:22
"emka" . generalnie problem tkwi w ty, że te same odbitki wywołane w różnym czasie mogą być różnej tonacji kolorystycznej. Zapytałem skąd takie problemy się biorą na co odpowiedziano, że problem leży w papierze foto który ma największy wpływ na tonalność. Nie wiem czy to słuszny tok rozumowania.

Zgadza sie, ten sam LAB i ten sam problem. Regulacja monitora nic nie pomoże. Robia na papierach KODAKa a profil ICC na www wystawiaja nadal na AGFA Prestige (kiedys na tym tylko robili). Poza tym nikt nie kalibruje tego minilaba lub robia to nieświadomie. Dlatego wg mnie przestaja byc konkurencyjni.

Mariusz.P
10-02-2009, 18:31
Zgadza sie, ten sam LAB i ten sam problem. Regulacja monitora nic nie pomoże. Robia na papierach KODAKa a profil ICC na www wystawiaja nadal na AGFA Prestige (kiedys na tym tylko robili). Poza tym nikt nie kalibruje tego minilaba lub robia to nieświadomie. Dlatego wg mnie przestaja byc konkurencyjni.
Chwalą się że mają 400DPI , gdzie jeszcze w Koszalinie można spróbować z odbitkami ?

Novaro
10-02-2009, 19:18
Panowie mocno schodzicie z tematu gdzie Vitez :mrgreen:

czornyj
10-02-2009, 19:18

Im dłużej papier leży w kasecie maszyny i wystawiony jest na działanie powietrza, tym bardziej żółknie. Widać robią mało odbitek i papier zbyt wolno im schodzi.

mirasbloob
10-02-2009, 19:29
Ktoś miał w łapach monitor PHILIPS 240PW9? ciekaw jestem waszych opinii

Mariusz.P
10-02-2009, 19:36
Panowie mocno schodzicie z tematu gdzie Vitez :mrgreen: wcale nie nawiązuję do regulacji monitora pod odbitkę z LAB , padło pytanie dodatkowe stąd lekki odejście od tematu. :roll: ja dziękuję za wszystkie dobre rady kolegom z forum ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
szczególne podziękowania dla Tom01 dzięki jego opinii wybrałem EIZO S2231W , jak na razie jestem zadowolony pozdrawiam .

pkalamajski
16-02-2009, 17:32
http://www.cnet.com.au/desktops/monitors/0,239029422,339294389,00.htm

Co sądzicie o powyższym monitorze do "naszych" zastosowań?

Tom01
16-02-2009, 17:38
http://www.cnet.com.au/desktops/monitors/0,239029422,339294389,00.htm

Co sądzicie o powyższym monitorze do "naszych" zastosowań?

Pisałem już o nim. Typowy monitor korporacyjny, optymalizowany do pracy w warunkach biurowych i specyfiki używanych w takich zastosowaniach aplikacji.

pkalamajski
16-02-2009, 19:02
Pisałem już o nim. Typowy monitor korporacyjny, optymalizowany do pracy w warunkach biurowych i specyfiki używanych w takich zastosowaniach aplikacji.

Masz rację. Pisałeś. Wyszukiwarka + 2209 nie pomogła, poczytanie wątku pomogło.

Napisałeś, że go nie widziałeś, ale po Dellu nie spodziewasz się rewelacji. Ponieważ moja wiedza o monitorach jest odwrotnie proporcjonalna do ciekawości świata, spytam o konkrety - czego konkretnie brakuje temu monitorowi, aby uznać go za wystarczający do obróbki zdjęć?

Tom01
16-02-2009, 19:20
czego konkretnie brakuje temu monitorowi, aby uznać go za wystarczający do obróbki zdjęć?

Technicznie, brakuje mu odpowiedniej regulacji jaskrawości i szerszego zapisu koloru niż 8 bitów. Praktycznie przekłada się to na:
- Zbyt jaskrawy obraz.
- Nieciągłe gradienty.
- Przebarwienia.
W porównaniu do np 2408/09, sytuację trochę ratuje lepsza naturalna liniowość wyświetlacza IPS, niż popularnych PVA, ale nie czarujmy się, sam wyświetlacz IPS w monitorze rzeczywiście nadającym się do fotografii kosztuje, w hurcie, w fabryce, tyle co dwa takie Delle.

pkalamajski
16-02-2009, 19:24
Technicznie, brakuje mu (...).

I o to mi chodziło. Dzięki.

ctz
16-02-2009, 21:24
W laptopie mam wyjścia: VGA i DVI. Czy można do nich podłączyć dwa monitory, żeby korzystać z trybu Dualview?

Tom01
16-02-2009, 21:27
W laptopie mam wyjścia: VGA i DVI. Czy można do nich podłączyć dwa monitory, żeby korzystać z trybu Dualview?

Tylko jeden monitor, do jednego z wyjść. Drugi to ekran laptopa.

arigato
21-02-2009, 23:34
Witam,
zagłębiwszy się w temat monitorów napotkałem wiele b. pozytywnych postów o Eizo a szczególnie modelu S2231, chciałbym zakupić monitor o większej przekątnej, np. 24 cali. Eizo ma w swojej ofercie modele S2431, nie doszukałem się jednak opinii/porównań z np. 2231. Czy to ten sam model/technologia tylko w większym wymiarze? Będę b. wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Arigato

Tom01
22-02-2009, 14:44
Czy to ten sam model/technologia tylko w większym wymiarze?

Bardzo podobny, ale nie taki sam. S2231W jest szerokogamutowy i ma stabilizację podświetlenia.

Vitez
22-02-2009, 21:33
S2231W jest szerokogamutowy i ma stabilizację podświetlenia.

Czyli lepszy, tańszy ale mniejszy?

hyzop
22-02-2009, 21:58

Pod linkiem http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-MultiSync-P221W-monitor-dla-zawodowca/ jest opisany test tego drugiego.

Tom01
22-02-2009, 21:59
Czyli lepszy, tańszy ale mniejszy?

Na pewno bardziej zaawansowany technicznie. Czy lepszy to niekoniecznie. Szeroki gamut może być powodem wielu frustracji, szczególnie w początkowym okresie wdrażania.

Pod linkiem http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-MultiSync-P221W-monitor-dla-zawodowca/ jest opisany test tego drugiego.

P221W ma typowe dla Nec'a wady w postaci kiepskiej korekcji fabrycznej, dużego rozrzutu jakości i możliwych wad pikseli. Za to ma potencjał, bo po dokupieniu w USA profilera można go korygować sprzętowo. Moim zdaniem, aby rzeczywiście mieć z niego pożytek, trzeba to robić koniecznie, bo przypadkowy egzemplarz, bez żadnej korekcji świeci jak pierwszy lepszy hipermarketowy Samsung.

S2231W to typowy dla Eizo święty spokój. Fabrycznie korygowany bardzo dobrze, powtarzalny, z nikłym prawdopodobieństwem jakichkolwiek wad, ale za to droższy.

hyzop
22-02-2009, 22:08
....P221W ma typowe dla Nec'a wady w postaci kiepskiej korekcji fabrycznej, dużego rozrzutu jakości i możliwych wad pikseli...
W podanym teście wyszło, że ustawienia fabryczne sa niemal idealne a na piksela itp. jest trzy latnia gwarancja.

Vitez
22-02-2009, 22:22
W podanym teście wyszło, że ustawienia fabryczne sa niemal idealne

A ile egzemplarzy przetestowano? To tak odnośnie rozrzutu :roll: .
Bo jeśli jeden egzemplarz, dostarczony przez producenta "do testów" to...

hyzop
22-02-2009, 23:19
A ile egzemplarzy przetestowano? To tak odnośnie rozrzutu :roll: .

Wiadomo, jaka jest prawda okaże się w praniu, jedno, co jest pewne, to, że oba posiadają dokładnie tą samą matrycę robioną przez 8)Samsunga

Krzychu
23-02-2009, 07:20
Wiadomo, jaka jest prawda okaże się w praniu, jedno, co jest pewne, to, że oba posiadają dokładnie tą samą matrycę robioną przez 8)Samsunga

Ja tam się zdecydowałem i go biorę, szczególnie że Spectraview z US (a w zasadzie numerek do niego) będę miał praktycznie od ręki...

hyzop
23-02-2009, 11:47
Ja tam się zdecydowałem i go biorę, szczególnie że Spectraview z US (a w zasadzie numerek do niego) będę miał praktycznie od ręki...

Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami.

Tom01
23-02-2009, 11:49
W podanym teście wyszło, że ustawienia fabryczne sa niemal idealne a na piksela itp. jest trzy latnia gwarancja.

A mi wyszło, że przypadkowy egzemplarz z pudełka świeci beznadziejnie. Ratunkiem jest kalibracja, ale możliwa po dokupieniu odpowiedniego oprogramowania i użycia spektrofotometru.

Gwarancja nie obejmuje wad pikseli. Na pewno nie przypadków najbardziej powszechnych.

To jest jeden egzemplarz, który jeździ po rozmaitych redakcjach. Jak Panowie myślicie, to jest losowy, wyjęty z pierwszego z brzegu pudełka?

Proszę nam wyjaśnić, co to oznacza dla przeciętnego użytkownika. Proszę również podać model i rewizję wyświetlaczy użytych w tych monitorach.

Jako, że nie spodziewam się odpowiedzi, odpowiem sam, że nawet jeśli byłby ten sam wyświetlacza, nie oznacza to kompletnie nic. Podobnie jak ten sam silnik w Skodzie Fabia i małym Audi nie czyni z tych aut zamienników.

Wyświetlacze są produkcji Samsunga. To zresztą jeden z największych dostawców matryc na świecie. Uwaga, nie mylić peanów z fabryką monitorów Samsung bo to inna para kaloszy. Produkcja dla Eizo nie ma wiele wspólnego z wyświetlaczami dla innych producentów monitorów. To osobna linia, a wyświetlacze mają m.in. montowane dodatkowe czujniki.

grzbiet
23-02-2009, 12:07
Jak Panowie myślicie, to jest losowy, wyjęty z pierwszego z brzegu pudełka?

I ja myślę, że nie jest to przypadkowy monitor...
A Tom01 jest dla mnie zdecydowanie bardziej przekonywujący, nie tylko na tym forum zresztą.

Mam "przypadkowy" Eizo S1931... przy zakupie nawet nie wiedziałem co to polska dystrybucja (ale jest polska ) i "takie tam" czy inne "coś tam coś tam" - Tom dzięki za dokształt...
Monitor ma już (dopiero) nalatane 3006 godzin i "zeros problemos".

hyzop
23-02-2009, 12:24
Żeby nie było, że jestem wrogiem Eizo- z tym akurat miałem do czynienia, NEC-a nawet fizycznie nie dotykałem, pisze dla poszerzenia obrazu zagadnienia. Jeżeli chodzi o model w obu monitorach jest zainstalowana matryca: 22” Samsung S-PVA (LTM220M3)

czornyj
23-02-2009, 12:54
Żeby nie było, że jestem wrogiem Eizo- z tym akurat miałem do czynienia, NEC-a nawet fizycznie nie dotykałem, pisze dla poszerzenia obrazu zagadnienia. Jeżeli chodzi o model w obu monitorach jest zainstalowana matryca: 22” Samsung S-PVA (LTM220M3)

Nec ma nowszą matrycę, taką jak nowe Eizo S2232W.

Ten Nec który poszedł do testu to był egzemplarz przedprodukcyjny - np. w menu były funkcje serii x90, których w seryjnych P221W wogóle nie ma. Był pewnie sto razy sprzętowo kalibrowany, więc trudno, żeby nie był dobrze zlinearyzowany.

P221W które kalibrowałem po wyjęciu z pudła dalekie było od ideału, lepiej wypadają Eizo S2231W. Sytuacja zmienia się po przeprowadzeniu sprzętowej kalibracji.

Tom01
23-02-2009, 12:59
Nec ma nowszą matrycę, taką jak nowe Eizo S2232W.

Też nie dokładnie, bo matryce dla Eizo mają z tyłu dziurę, fabrycznie montowany czujnik oświetlenia oraz inne podświetlenie.

zanussi
23-02-2009, 22:03
a ja mam S2111W kalibrowany (niestety) co pół roku w Tychach i nie narzekam. Od momentu kupna Eizo zacząłem tak na prawdę kontrolować kolory moich fotografii... aha... nalot prawie 2000h i wciąż bezbłędnie pracuje.

Tom01
23-02-2009, 22:20
S2111W to był bardzo fajny monitor. Obecnie nie ma zamiennika. A co do resursu nie musi Pan liczyć godzin. Spokojnie wyciągnie min 50 tys godzin.

gasterek
26-02-2009, 13:09
a co kolega powie o iiyama prolite h540s ?
mam ten monitor od 3 lat, lecz nigdy go nie kalibrowałem. Powinienem ? (zajmuje sie foto ślubną i inna)

Tom01
26-02-2009, 13:42
a co kolega powie o iiyama prolite h540s ?
mam ten monitor od 3 lat, lecz nigdy go nie kalibrowałem. Powinienem ? (zajmuje sie foto ślubną i inna)

Skoro już Pan na min pracuje od lat, to moja opinia jest chyba zbędna?

Iiyama H540S przypomina do złudzenia Nec'a 1970NX, tylko większa. Główną zaletą jest naturalna dobra liniowość wyświetlacza. Wymaga niewiele korekcji, choć mimo to, należy pozycjonować go jako dobry monitor amatorski, z powodu niewystarczającej precyzji w cieniach i niemożności skorygowania tego inaczej jak programowo. Wadą jest koszmarne podświetlenie.

gasterek
26-02-2009, 19:41
wiele sie różni h540s od h2130 ? ( 540 to poprzednik 2130 ? czy jak to jest ? bo rozmiar, wyglad identyczne i te glosniczki wiszące..)
i jak sie te monitory maja w stosunku do mistrzów Eizo ? (mowie o ich przedziale cenowym, 2130 dzis 3800zl (2 lata temu 6tys), h540s 3 lata temu 7000zl )

Tom01
27-02-2009, 00:37
wiele sie różni h540s od h2130 ?

Nie znam H2130, nigdy nie widziałem.

i jak sie te monitory maja w stosunku do mistrzów Eizo ?

Eizo, nawet najtańsze, ma min 10 bitowy zapis koloru.

Krzychu
27-02-2009, 17:12
Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami.

No to mam go ;-) Wykonanie bardzo porządne (ale to nie dziwne), podświetlenie jest równe, martwych pikseli nie ma, skalibrował się sprzętowo, zdjęcia wyglądają inaczej (poprzedni to był MVA) i tyle mogę na razie powiedzieć... Więcej wrażeń za jakiś czas.

Krzychu
28-02-2009, 11:58
Czy Eye One Display LT i Eye One Display 2 to ten sam kolorymetr w sensie hardware'u i tak samo będzie działał ze Spectraview II ?

I do jakich wartości powinno się kalibrować ten monitor ? Póki co mam 6500K, gammę 2.2 i 110 cd/m^2 i przy dość umiarkowanym oświetleniu w pokoju biel wydaje się zbyt jasna - czy dalej obniżać jasność czy raczej postarać się o lepsze oświetlenie ?

Tom01
28-02-2009, 12:48
Czy Eye One Display LT i Eye One Display 2 to ten sam kolorymetr w sensie hardware'u i tak samo będzie działał ze Spectraview II ?

Technicznie jest to to samo. Jeśli dobrze pamiętam ma Pan P221, a to takich monitorów użycie kolorymetru jest mocno niezalecane.

I do jakich wartości powinno się kalibrować ten monitor ? Póki co mam 6500K, gammę 2.2 i 110 cd/m^2 i przy dość umiarkowanym oświetleniu w pokoju biel wydaje się zbyt jasna - czy dalej obniżać jasność czy raczej postarać się o lepsze oświetlenie ?

Biel monitora, powinna swym poziomem, przypominać oglądanie kartki papieru. Jaskrawa, rażąca w oczy może być przy ustawianiu monitora pod rozrywkę.

Krzychu
28-02-2009, 12:56
Technicznie jest to to samo. Jeśli dobrze pamiętam ma Pan P221, a to takich monitorów użycie kolorymetru jest mocno niezalecane.

Wiem, ale chyba lepszy kolorymetr niż nic ? Najtańszy spektrofotometr to Color Munki ? Czy jest coś jeszcze w normalnym zakresie cenowym ?

Biel monitora, powinna swym poziomem, przypominać oglądanie kartki papieru. Jaskrawa, rażąca w oczy może być przy ustawianiu monitora pod rozrywkę.

Dzięki, będę próbował dalej, mam tylko wrażenie że czym bardziej zmniejszam jasność tym bardziej kolorymetr sobie nie radzi (Spyder 3 - wiem że "średnio się nadaje ale taki póki co mam)

Tom01
28-02-2009, 13:01
Wiem, ale chyba lepszy kolorymetr niż nic ? Najtańszy spektrofotometr to Color Munki ? Czy jest coś jeszcze w normalnym zakresie cenowym ?

Kolorymetr nie jest lepszy niż nic, bo da Panu złudne wrażenie że coś zrobił. A może wyprowadzić Pana monitor w krzaki. Najtańszy przyzwoity to właśnie małpa.

Dzięki, będę próbował dalej, mam tylko wrażenie że czym bardziej zmniejszam jasność tym bardziej kolorymetr sobie nie radzi (Spyder 3 - wiem że "średnio się nadaje ale taki póki co mam)

Ze Spyderem podchodzi Pan do tego monitora? Nie mam więcej pytań. :shock:

Krzychu
28-02-2009, 13:12
Kolorymetr nie jest lepszy niż nic, bo da Panu złudne wrażenie że coś zrobił. A może wyprowadzić Pana monitor w krzaki. Najtańszy przyzwoity to właśnie małpa.

Ok, ale co to wyprowadzenie w krzaki oznacza ? Jeżeli można to poproszę łopatologicznie...
Po wyjęciu z pudełka to monitor wypalał oczy brightnessem ustawionym na 100%.
Czy mam rozumieć że jakaś próba ręcznego ustawienia go będzie lepsza niż kalibracja kolorymetrem ?

I tak przy okazji to świadczy ktoś usługi wypożyczenia spektrofotometru na pół godziny ? ;-)

Ze Spyderem podchodzi Pan do tego monitora? Nie mam więcej pytań. :shock:

Jak napisałem taki mam, kupiłem kiedyś za dobrych czasów za grosze w US...

Tom01
28-02-2009, 13:28
Ok, ale co to wyprowadzenie w krzaki oznacza ? Jeżeli można to poproszę łopatologicznie...
Po wyjęciu z pudełka to monitor wypalał oczy brightnessem ustawionym na 100%.
Czy mam rozumieć że jakaś próba ręcznego ustawienia go będzie lepsza niż kalibracja kolorymetrem ?

Na oko Pan go nie ustawi. No, poza jaskrawością, bo tu wielkiej filozofii nie ma. Proszę wziąć w rękę kartkę papieru i zmniejszać jaskrawość, aż na ekranie będzie podobny poziom. Oczywiście za mało też nie można, bo poniżej 80 cd/m^2 monitory zaczynają mocno kłamać. Jeśli mimo niskiego poziomu, monitor nadal razi, trzeba za nim, z tyłu i nieco powyżej, postawić lampkę. Będzie ona pełniła rolę wymuszenia adaptacji oczu, do wyższych poziomów jasności.

Ustawienie niedopasowanym kolorymetrem da Panu podobne skutki jak kręcenie na oko. Moim zdaniem lepiej nie robić wcale niż robić źle.

I tak przy okazji to świadczy ktoś usługi wypożyczenia spektrofotometru na pół godziny ? ;-)

Można wypożyczyć, nie jest to wielki problem.

Jak napisałem taki mam, kupiłem kiedyś za dobrych czasów za grosze w US...

Tyle samo jest warty, ile kosztuje. :)

Krzychu
28-02-2009, 14:25
Można wypożyczyć, nie jest to wielki problem.

Mogę prosić o jakieś namiary ?

Tyle samo jest warty, ile kosztuje. :)

Wiem :)

Tom01
28-02-2009, 14:27
mogę prosić o jakieś namiary ?

-> pw :)

Krzychu
28-02-2009, 14:36
Tak już zupełnie przy okazji - ewidentnie po zmianie monitora Firefox w włączonym color managementem zaczął się krzaczyć - przy otwartych kilku kartach puchł w pamięci robiąc 2.4 GB swapa - w co najmniej jednej z kart były jakieś zdjęcia...
Czym to konkretnie to spowodowało to nie wiem (wcześniej był profil ładowany do LUT karty), ale niewątpliwie stało się tak po wymianie monitora a po wyłączeniu color managementu zachowuje się normalnie...

Tom01
28-02-2009, 14:45
CMM ma dużo obliczeń wynikających z profilu?

Krzychu
28-02-2009, 14:53
CMM ma dużo obliczeń wynikających z profilu?

A profil ze Spectraview jakoś istotnie się różni od poprzedniego z softu od Spydera ?

Tom01
28-02-2009, 14:54
A profil ze Spectraview jakoś istotnie się różni od poprzedniego z softu od Spydera ?

Zasadniczo.

Vitez
28-02-2009, 18:43
GG/PW wam się zepsuło? :roll:
Bez urazy ale wymienianie pojedynczych zdań czy nawet słów na temat jednego , indywidualnego przypadku - za mocno w moim odczuciu zaśmieca wątek :( .

rowan
28-02-2009, 21:22
Dla posiadaczy P221W majacych kłopoty z kalibracją

Nec zaleca do swoich monitorów o szerokim gamucie kolorymetr MDSVSENSOR2
(jest to wersja kolorymetru X-rite iOne Display 2 dostosowana do monitorów Nec Wide Color Gamut).
MDSVSENSOR2 można kupić w niektórych sklepach internetowych w USA za około 200 USD
na przykład Provantage (link: http://www.provantage.com/nec-display-solutions-mdsvsensor2~4NECJ031.htm).
Dostępny jest również pakiet z oprogramowaniem Spectraview II - SVII-PRO-KIT (około 300 USD).

Informacja w ze strony producenta: "The NEC/X-rite iOne Display 2-based colorimeter features factory custom calibration for improved color accuracy for NEC wide gamut displays when used with the SpectraViewII software. The sensor also supports standalone calibration and exact monitor matching for the NEC MultiSync MD Series, while enhancing calibration and whitepoint matching for better DICOM GSDF conformance."

Tom01
28-02-2009, 21:29
Nec zaleca do swoich monitorów o szerokim gamucie kolorymetr MDSVSENSOR2
(jest to wersja kolorymetru X-rite iOne Display 2 dostosowana do monitorów Nec Wide Color Gamut).

Fakt faktem, że najlepsze, selekcjonowane kolorymetry, wysiadają w przedbiegach przy spektrofotometrze. Nec może sobie zalecać. Eizo podobnie, firmuje jeden z modeli Spyder jako "swój" czujnik. Blaga i tyle. Ktoś się z kimś dogadał, mając użytkowników głęboko w poważaniu. O pieniądze chodzi i nic więcej.

konradl
01-03-2009, 23:03
Co byscie polecili, czy jest w sprzedazy jeszcze cos co moglbym wziac pod rozwage oprocz Eizo S2231W? Zastosowania podobne jak wszyscy na tym forum z tym ze do tej pory uzywalem starego CRT bez wglebiania sie w profile... po prostu w opcjach monitora ustawilem sobie "tak zeby mi sie podobalo"... :) I tu chce zrobic podobnie, poustawiac sobie LCD pod obecny CRT. (tym bardziej ze jestem lekko daltonistyczny i moge byc mniej czuly na jakies subtelne roznice kolorystyczne ;)

Moze sprobuje po amatorsku, prostymi slowami opisac co jest dla mnie wazne :)
- cena nie wyzsza niz wspomniany wczesniej eizo S2231W (czyli okolo 2600), choc wiadomo jezeli sie da to dobrze by bylo taniej, najzwyczajniej nie wiem czy AZ tyle potrzebuje co oferuje eizo.
- katy patrzenia... ufff to mnie najbardziej odpycha od LCD, jest b.wazne abym nie musial siedziec prostopadle do ekranu, optymalnie by bylo zeby w granicach okolo 90-50 stopni obraz na CALEJ powierzchni byl calkowicie niezmienny, tak jak na crt :)
- rowne podswietlenie, czyli na bialym tle jednolicie biale tlo, a nie szaro biale "gorki i dolki"
- czarrrrrna czern, bez jasniejszych rogow itp :)
- nie wiem jak to fachowo nazwac, ale niedopuszczalne bylyby jakies "placki", bandingi i inne dziwne artefakty na gradientowych powierzchniach. Chcialbym zeby delikatne przejscia tonalne byly plynne.
- co do rozdzielczosci i przekatnej to sam nie wiem jak bedzie najlepiej, choc z racji tego ze jestem krotkowidzem to chyba lepszy by byl monitor 22 cale 1680 x 1050 niz np 24 cale i 1920 x 1200 ustawiony dalej zeby go calego objac. Czyli wazna jest nie tylko wielkosc plamki ale i odlglosc tej plamki od oka :)

No to chyba tyle z najwazniejszych rzeczy :)

PS. i mam jeszcze taki jeden problem ogolnie z LCD i nie bardzo wiem z czego on wynika... Normalnie przesiaduje godzinami przed CRT i jest OK, ale np. na zajeciach w kilku roznych pracowniach mam do czynienia z roznymi LCD i zauwazylem ze przy kazdym bola mnie oczy, mam takie wrazenie/odczucie jak by byly one "za ostre" :)

Tom01
02-03-2009, 01:02
Wymienione wymagania, nieźle, choć nie w 100%, spełnia Eizo CG222W. Zdecydowanie nie S2231W ani żaden inny monitor LCD w tej klasie cenowej. Musi się Pan zatem ograniczyć z wymaganiami, lub zwiększyć budżet.

konradl
02-03-2009, 02:15
...o masz ci los, ja myslalem ze nadszedl juz ten czas, po tylu latach zwlekania z kupnem LCD gdzie za te chyba niemala sume bede mogl cos raczej bez problemu kupic. Nie potrzebuje jakiegos 7 cudu swiata, chce po prostu nie przezyc szoku po przesiadce z CRT :) Problem w tym ze CRT mi sie psuje i cos musze kupic na juz, a calowo wiekszy niz mam mi sie nie zmiesci... Z tego co czytalem to pewnie najlepszy by byl jakis OLED bo wyeliminowala by sie z automatu wiekszosc denerwujacych wad LCD, no ale to jeszcze przyszlosc, a ja musze juz...
Tak wiec ktore z wymagan trzeba by przyciac i w jakim stopniu w przypadku S2231W lub czegos innego biorac pod uwage ze nie wymagam dokladnej kalibracji, a poustawiam sobie po prostu wszystko tak zeby "ladnie bylo".

Z gory dzieki za odp.

Tom01
02-03-2009, 12:02
Kąty widzenia na większości LCD są dobre, ale nie idealne. Równomierność oświetlenia jest satysfakcjonująca pod warunkiem używania w odpowiednich warunkach oświetleniowych. Odpada noc i ciemność. Całkowicie płynne gradienty są niemożliwe do uzyskania na tej klasie.

konradl
02-03-2009, 12:45
...dzieki za uswiadomienie :)
Pechowo tak sie sklada ze lubie jak jest ciemno gdy cos robie ze zdjeciami, po prostu wiecej w cieniach widac...

Tom01
02-03-2009, 12:53
lubie jak jest ciemno gdy cos robie ze zdjeciami, po prostu wiecej w cieniach widac...

W odróżnieniu do CRT, LCD nie lubi jak jest ciemno. Da się pracować z nocy, ale trzeba zastosować odpowiednie oświetlenie samego miejsca pracy.

konradl
02-03-2009, 13:25
Tom01 - a na CRT tez sie znasz? :) Nie orientujesz sie czy jest jeszcze cos przyzwoitego do kupienia ze skroconym kineskopem?

Kolaj
02-03-2009, 14:44
Tom01 - a na CRT tez sie znasz? :) Nie orientujesz sie czy jest jeszcze cos przyzwoitego do kupienia ze skroconym kineskopem?
Już chyba żaden poważny producent nie robi nic na CRT. Signum temporis.

xwilkx
02-03-2009, 16:25
Witam! Stoje przed problemem zakupu nowego monitora do komputera... Mój fundusz to max 600zł! Co polecicie? W mediamarkt jest teraz promocja na samsung 2243lnx, myśle nad nim bo cena przystepna i 22'. Pozdrawiam

Kolaj
02-03-2009, 16:31
Witam! Stoje przed problemem zakupu nowego monitora do komputera... Mój fundusz to max 600zł! Co polecicie? W mediamarkt jest teraz promocja na samsung 2243lnx, myśle nad nim bo cena przystepna i 22'. Pozdrawiam
Przeczytaj najpierw (od początku do końca, dokładnie i ze zrozumieniem) to:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374

a potem się zastanów, czy nie lepiej przeznaczyć tę kwotę na coś innego.

xwilkx
02-03-2009, 16:39
no dziękuje ci kolaj za pouczającą wypowiedz. Wiedzy nigdy za wiele. Ale moge kupić monitor za 600 albo mniej lub nie kupić wcale... Dlatego wole zobaczyć jakikolwiek obraz z mojego komputera niż zadnego. Czy ktoś ma jakieś propozycje?

Kolaj
02-03-2009, 16:44
Ale moge kupić monitor za 600 albo mniej lub nie kupić wcale...Rozumiem, ale nie oczekuj rzetelnej, uczciwej porady, jak utopić 600 zł. Co poradzić, kiedy za te pieniądze nie da się kupić monitora, podobnie, jak nie można kupić samochodu. Można kupic taczki. A odpowiedź, dlaczego nie można, jest łopatologicznie przedstawiona w podanym linku.

xwilkx
02-03-2009, 17:01
Czy mam przez to rozumieć, ze tak naprawdę moge kupić cokolwiek?

wojkij
02-03-2009, 17:04
Poszukaj na allegro jakiegoś della na trinitronie - kupiłem takowego jakieś dwa lata temu(22 cale z demobilu za ~300zł) i sobie chwalę, kolory takie jak na papierze, a jasność też pokrywa się dokładnie z histogramem - fakt faktem widać pierwsze objawy wypalania ale czy będzie Ci to na prawdę przeszkadzać to już kwestia wymagań i wrażliwości na wady obrazu.

Kolaj
02-03-2009, 17:06
Czy mam przez to rozumieć, ze tak naprawdę moge kupić cokolwiek?Nie znam Twojej sytuacji finansowej i podejścia do pieniędzy, ale mi byłoby żal kupować cokolwiek, byleby tylko pozbyć się 600 zł. Musisz sobie na to pytanie sam odpowiedzieć.

Do zastosowań fotograficznych forumowi znawcy tematów monitorowych z uporem czasem godnym lepszej sprawy tłumaczą, że w tej kwocie nie ma nic. Ja tylko czytam, staram się to robić ze zrozumieniem i wyciągać wnioski dla siebie. Wnioski dla Ciebie mogą być inne.

xwilkx
02-03-2009, 17:09
wojkij, dzieki za rade!
Kolaj, mówisz ze byłoby ci żal pozbywać się 600 zł. Czyli wybierasz opcje z 600zł w kieszeni i komputerem bez monitora w twoim domu?

Tom01
02-03-2009, 17:13
Czy mam przez to rozumieć, ze tak naprawdę moge kupić cokolwiek?

Proszę się trzymać Nec'a. Przynajmniej gwarancja jest dobra. Jakość niestety będzie kiepska we wszystkich monitorach z tej grupy cenowej. Szarość, zależnie od jasności, będzie tęczą w paski, dynamika mglistego poranka przed świtem, punkt bieli różny, zależnie od miejsca na ekranie.

Kolaj
02-03-2009, 17:18
wojkij, dzieki za rade!
Kolaj, mówisz ze byłoby ci żal pozbywać się 600 zł. Czyli wybierasz opcje z 600zł w kieszeni i komputerem bez monitora w twoim domu?Rób, jak uważasz. Przepraszam, ale ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Zapytam tylko, czy z podanego wcześniej linku przeczytałeś CAŁOŚĆ czy tylko zamieszczoną na końcu listę monitorów? Szczególnie rozdział pt. "Dlaczego na liście nie ma ani jednego monitora z popularnych, stojących w wielkim wyborze w sklepach?". Tam jest wytłumaczona cała fizyka i jej konsekwencje w obróbce fotografii. Albo stwierdzisz, że jest to dla Ciebie istotne, albo, że nie. Dla mnie już miejsca w tej dyskusji raczej nie ma, bo nic poza to, co napisał Tom01 nie wniosę.

konradl
02-03-2009, 17:20
a inaczej jeszcze...
Tom1, a co bys powiedzial od strony obrazowej na temat 19 calowego s1932shg(w odniesieniu do S2231W) ? Bo moze na przeczekanie w niego bym sie "wpakowal" ...

Tom01
02-03-2009, 17:28
a inaczej jeszcze...
Tom1, a co bys powiedzial od strony obrazowej na temat 19 calowego s1932shg(w odniesieniu do S2231W) ? Bo moze na przeczekanie w niego bym sie "wpakowal" ...

S1932 i S2231W to ogólnie ta sama klasa. Jeśli ma Pan doświadczenia z jednym z nich, to drugi można stosować jako zamiennik.

konradl
02-03-2009, 17:38
ok, jade obejrzec tego S1932, tylko powiedz mi jeszcze gdzie szukac w osd tego licznika przepracowanych godzin? Bo monitor jest w MM a tam rozne przekrety odchodza.

Tom01
02-03-2009, 17:44
ok, jade obejrzec tego S1932, tylko powiedz mi jeszcze gdzie szukac w osd tego licznika przepracowanych godzin? Bo monitor jest w MM a tam rozne przekrety odchodza.

W trzecim okienku pozycji Others.

Eizo z MM nie ma normalnej polskiej gwarancji i większe statystyki awaryjności.

konradl
02-03-2009, 17:50
dzieki, zapytam ich na jakiej zasadzie i jak dluga dziala ta ichnia gwarancja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Poszukaj na allegro jakiegoś della na trinitronie - kupiłem takowego jakieś dwa lata temu(22 cale z demobilu za ~300zł) i sobie chwalę, kolory takie jak na papierze, a jasność też pokrywa się dokładnie z histogramem - fakt faktem widać pierwsze objawy wypalania ale czy będzie Ci to na prawdę przeszkadzać to już kwestia wymagań i wrażliwości na wady obrazu.

o przegapilem Twoja odpowiedz, patrzylem na allegro, ale kineskop jest o 10 cm glebszy niz w obecnej 17-tce, to by oznaczalo ze na biurku przed monitorem zmiesci mi sie juz nie klawiatura, a szklanka :)

Pozdr.

Vitez
02-03-2009, 18:07
W trzecim okienku pozycji Others.

Dziwne... w moim S1932 jest w drugim okienku patrząc od lewej.

Czyli: menu -> trzeci klawisz od lewej (takie narzędzia) -> drugi klawisz od lewej (plakietka z S/N)

Tom01
02-03-2009, 18:10
Dziwne... w moim S1932 jest w drugim okienku patrząc od lewej.

Czyli: menu -> trzeci klawisz od lewej (takie narzędzia) -> drugi klawisz od lewej (plakietka z S/N)

Możliwe, nie mam niezawodnej pamięci. ;)

Vitez
02-03-2009, 18:12
Możliwe, nie mam niezawodnej pamięci. ;)

Myślałem że masz jakiś pod ręką tak jak ja swój przed oczami ;) .

konradl
05-03-2009, 13:23
Zakupilem w koncu... NEC-a p221w i jak narazie zaluje, ze nie eizo bo strasznie bandinguje na gradientach :)
Za rada czornyja postanowilem rozejrzec sie za kalibratorem, jednak jezeli chodzi o proces kalibracji to jest to dla mnie wiedza tajmena i jak narazie nie bardzo moge to wszysto pojac
Moze zechcielibyscie byscie mnie naprowadzic...

Wstepnie dogadalem sie z kolega zeby kupic kalibrator na pol(w kwocie okolo 600 zl) z tym ze on planuje w najblizszym czasie kupno monitora eizo i zastanawiamy sie jak to jest z tym kalibrowaniem, czy taki kalibrator jak np Eye One Display 2/LE jest uniwersalny i bedzie "pasowal" zarowno do mojego neca jak i eizo kolegi?

- Co jest efektem takiej kalibracji, tylko plik profilu czy cos jeszcze?
- Gdzie wczytuje plik profilu otrzymany z kalibracji chcac miec poprawne kolory i brak bandingu przy obrobce w photoshopie:
a) we wlasciwosciach monitora w panelu sterowania k.graficznej
b) w photoshopie w color management
c) jeszcze gdzies?
- Wyczytalem ze aktualizowana jest tabilca LUT monitora... Czy ten kalibrator posiada jakies uniwersalne oprogramowanie pozwalajace na wgranie tych wartosci do monitorow roznych marek?
- Co ma wplyw na kalibracje: konkretny monitor/konkretna k.graf, co jeszcze?
- W przypadku NEC-a jaka jest w tym wszystkim rola programu NEC SPECTRAVIEW II? :)

Narazie chyba tyle watpliwosci ale zapewne pojawi sie wiecej :)

Z gory dzieki

Tom01
05-03-2009, 13:30
Aby wykorzystać możliwości tego monitora potrzebne jest:
1. Oprogramowanie Nec Spectraview II
2. Spektrofotometr np X-Rite ColorMunki.
Bez tego nie ma szans na zmniejszenie nieciągłości w gradientach.

konradl
05-03-2009, 13:38
Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?

Kolaj
05-03-2009, 13:39
Aby wykorzystać możliwości tego monitora potrzebne jest:
2. Spektrofotometr np X-Rite ColorMunki.
WoW! Dlaczego np. w takich Eizo CG wystarczy zwykły i1D2 a do Neca trzeba kupować sporo droższe urządzenie?

Tom01
05-03-2009, 13:42
WoW! Dlaczego np. w takich Eizo CG wystarczy zwykły i1D2 a do Neca trzeba kupować sporo droższe urządzenie?

A kto powiedział, że wystarczy?

Kiedy "małpy" nie było, a normalny spektrofotometr kosztuje ponad 3 tys zł, koniecznością było ratowanie się kolorymetrem. Mam nawet dostęp do selekcjonowanych I1D, ale to i tak duża różnica w stosunku do spektrofotometru.

Kolaj
05-03-2009, 13:49
A kto powiedział, że wystarczy?Wydaje mi się, że gdzieś na forum Nikona pisałeś, że osobiście nie widzisz różnicy pomiędzy monitorem skalibrowanym kolorymetrem i spektrofotometrem. Znaczy, że różnica może i jest ale dla ludzkiego oka trudno dostrzegalna.

Tom01
05-03-2009, 13:56
Wydaje mi się, że gdzieś na forum Nikona pisałeś, że osobiście nie widzisz różnicy pomiędzy monitorem skalibrowanym kolorymetrem i spektrofotometrem. Znaczy, że różnica może i jest ale dla ludzkiego oka trudno dostrzegalna.

Kontekst tej rozmowy, o ile pamiętam, dotyczył gamutu. W monitorach sRGB, nawet bardzo precyzyjnych, jak np CG211 nie widziałem rzeczywiście różnicy. Kiedyś nawet zdarzyło mi się kalibrować kilkoma przyrządami CG221 i byłem zaskoczony efektami z I1. Szerokogamutowe jednak najczęściej wyprowadzają kolorymetr w krzaczory. Problem jest m.in. pomiar temperatury bieli. Kolorymetr może się mylić o kilkaset K w każdą stronę, a to już widać nieuzbrojonym okiem. Dodatkowo, co trzeba podkreślić powtarzalność tanich kolorymetrów notorycznie spada.

czornyj
05-03-2009, 16:30
Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?

Spectraview II modyfikuje zawartość LUT monitora - dokonuje prawdziwej kalibracji. Dzięki temu, że P221W ma 10-o bitową LUT, poprawia się liniowość a banding ulega zredukowaniu. Potrzebny jest kolorymetr Eye-One, choć z uwagi na to, że jest to panel szerokogamutowy lepszy byłby spektrofotometr ColorMunki lub EyeOne Pro.

Co do problemów z kalibracją monitorów szerokogamutowych - dokonałem ostatnio porównania na Spectraview 2690. Po skalibrowaniu spektrofotometrem do 6500°K odczyt z kolorymetru wskazywał 6070°K - ponad 400°K skorelowanej temperatury barwowej różnicy, a po przeanalizowaniu pomiarów koordynatów chromatycznych CIE x,y punktów bieli okazało się, że nawet więcej - z moich wyliczeń różnica w punktach bieli dE wynosiła ponad 6.

Na P221W radzę uważać i kupować je tylko po wcześniejszej weryfikacji. Widziałem dziś panel, który miał potężny zafarb na matrycy - cała lewa strona miała dominantę zieloną, a na prawej pojawiał się zafarb magentowy. Różnica między prawą i lewą stroną ponad dE 4 i to biorąc po uwagę wyłącznie różnicę chrominancji, luminancję do obliczeń przyjąłem stałą. Tego już nie idzie skorygować kalibratorem, pozostaje tylko wymiana monitora.

Tom01
06-03-2009, 00:47
°K

Jednostka temperatury wymyślona przez Williama Thomsona, barona Kelvin, to Kelwiny, nie stopnie Kelwina. ;)

iacoski
07-03-2009, 18:37
Witam,

Wiem, jestem kolejną osobą, która planuje w najbliższym czasie kupić monitor i kolejną, która postanowiła Wam specjalistom pozawracać głowę w tej sprawie :)

Jestem grafikiem, moja praca polega głównie na obróbce zdjęć w PS do zastosowań webowych (nie dysponuję profi sprzętem foto, nie zarabiam na robieniu i wywoływaniu zdjęć), rzadziej ale również zdarzają się również wszelakiego rodzaju ulotki, foldery, bannery i katalogi, wszystko oczywiście do druku. W planach mam również 3D, ale trochę jeszcze potrwa zanim zbiorę $$$ na soft. W tej chwili pracuję na CRT SM959NF 19'', który do tej pory w zupełności do moich celów mi wystarczał ale niestety ostatnimi czasy wyzionął ducha. Jeśli chodzi o LCD to skłaniałbym się ku 24’’, ze wglęzu na rozdzielczość, do tej pory pracowałem w 1600x1200 więc nie chciałbym sobie zmniejszać przestrzeni roboczej.

Jeżeli chodzi o moje typy, to jeszcze niedawo byłem praktycznie w 100% zdecydowany na EIZO FlexScan S2431W (zaczynał właśnie windować z 3,2k zł w górę) dopóki nie trafiłem na to forum i nie przebrnąłem przez ponad 100 stron tego tematu ;). Czy mógłby mi ktoś doradzić/podpowiedzieć czy ten monitor wystarczy do komfortowej pracy nad grafiką webową ale również w miarę wystarczy do rzeczy w cmyku do druku? Czy w tej chwili wogóle warto go kupować (ok. 4k zł) czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego albo wogóle kupić coś innego? 4k zł to jest dla mnie duża suma, do tej pory byłem przekonany co do mojego wyboru ale zacząłem mieć poważne wątpliwości. Wolałbym uniknąć sytuacji kupowania drogiego sprzętu i nie być z niego zadowolony.

Czytając temat natrafiłem na wiele opinii dotyczących modelu CE240W (CG jest całkwowicie poza moim zasięgiem). Musiałbym do niego dołożyć jeszcze 2 tysiące, czy warto biorąc pod uwagę moje potrzeby jest sens? Jestem można powiedzieć ambitnym amatorem, nie mam totalnego zboczenia jeśli chodzi o kolory i wiedzy, żeby ogarnąć temat profi monitorów. Czy warto w takim razie szarpać się na taki monitor? Czy jeśli kupię taki sprzęt to można na nim od razu pracować zakładając, że kolory w obróbce będą takie same jak potem w druku czy niezbędna jest kalibracja czyli znowu + pare set złotych?

Temat złożony, dużo pytań ale mam nadzieję, że coś zasugerujecie.

Dzięki z góry.

Tom01
10-03-2009, 01:31
do zastosowań webowych (nie dysponuję profi sprzętem foto, nie zarabiam na robieniu i wywoływaniu zdjęć), rzadziej ale również zdarzają się również wszelakiego rodzaju ulotki, foldery, bannery i katalogi, wszystko oczywiście do druku.

Czym lepszy monitor, tym praca będzie szybsza i bardziej komfortowa. Co do kalibracji, każdy monitor trzeba kalibrować.

hyzop
10-03-2009, 11:36
Co do kalibracji, każdy monitor trzeba kalibrować.

To, tak jak by, kupić nowy samochód i odrazu oddać go do naprawy i jeszcze za to dodatkowo zapłacić.

czornyj
10-03-2009, 12:14
To, tak jak by, kupić nowy samochód i odrazu oddać go do naprawy i jeszcze za to dodatkowo zapłacić.

Taaa, jasne. To tak, jakbyś kupując w salonie Mitsubishi Lancer Evolution oczekiwał, że będzie od razu spełniało specyfikację N-grupowej rajdówki. Niestety - chcesz się ścigać, to musisz kupić nowy samochód, oddać go do naprawy i jeszcze za to dodatkowo zapłacić.

Tom01
10-03-2009, 13:00

A telewizor użytkuje Pan od razu po przyniesieniu ze sklepu, czy może wprowadza Pan jakieś korekty w jego regulację?

hyzop
10-03-2009, 13:18
A telewizor użytkuje Pan od razu po przyniesieniu ze sklepu, czy może wprowadza Pan jakieś korekty w jego regulację?

Jeżeli Tv da się ustawić gałkami, to ok, jeżeli nie, wzywa sie serwis do naprawy gwarancyjnej lub telewizorek wraca do sklepu.

Tom01
10-03-2009, 13:22
Jeżeli Tv da się ustawić gałkami

Ano właśnie, tylko monitor ma znacznie bardziej zaawansowane regulatory.

iacoski
12-03-2009, 17:58
Ok dziękuję za odpowiedź.

Budżet niestety mam już ostatecznie ustalony na 4k zł więc w zasięgu pozostaje S2431, jeszcze jedno pytanie, właśnie pojawił się 2242, rozdziała ta sama co w ''24 tylko mniejszy monitor, cena ok. 3500zł, czy poza tym, że jest mniejszy rozmiarem od S2431 i praca może być troche mniej komfortowa to jak on wypada w porównaniu do tego monitora?

pozdr

konradl
12-03-2009, 19:33
Zamienilem w koncu tego neca na eizo 2231W i ogolne wrazenia sa napewno na plus, a w szczegolach wyglada to tak:
- gradienty z pewnej odleglosci daja wrazenie dosyc plynnych choc zgodnie z przewidywaniami Tom-a nie jest to CRT :) (jednak z niekalibrowanym Necem nie da sie tego w zaden sposob porownac, tam to byla masakra)
- na bialym kolorze nie ma (jezeli jdnak sa to praktycznie niedostrzegalne) lokalnych przebarwien i zaciemnien (w NEC-u szczegolnie w rogach bylo to zauwazalne)
- niestety w przeciwienstwie do NEC-a, w eizo na czarnym tle po ciemnku lekko przeswituje takie cos(na zdjeciu efekt jest przesadzony, te interferencje/mora widoczna jest tylko i wylacznie na fotce)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/115/monitor.jpg)
- z mniej istotnych rzeczy to lepsza jakosc wykonania i lepsze plastiki w EIZO, NEC sie strasznie palcowal i trafil mi sie egzemplarz z niekontaktujacym przyciskiem od OSD, choc wiadomo z tym przyciskiem o niczym to nie swiadczy, moze trafilem na 1 z 10 tys z taka wada.
- jeszcze co do gradientow ale i jednolitych kolorow o okreslonej barwie... nie znam sie na technologii LCD i nie wiem jak to jest realizowane technicznie, moze mi sie po prostu wydaje ale troche mnie to drazni bo mam wrazenie ze sporo odcieni jest realizowanych na zasadzie ditheringu(do Toma - to tylko moje wrazenie czy naprawde jest to tak realizowane?)

...a teraz ogolnie o LCD :) Znowu zgodnie ze slowami Tom-a LCD za takie pieniadze chyba nie jest w stanie dorownac poczciwemu CRT.
- katy widzenia, no coz... jest to jeszcze moja mocno nadwyrezona granica akceptowalnosci :) Siedzac na wprost od monitora w odleglosci 40/50 cm na jasnym tle juz brzegi nie sa tak samo jasne jak srodek ekranu. Choc na jasnym tle jest to do zniesienia, przy ciemniejszych obrazach kiwajac sie mozna "wyciagac cienie" :) Swoja droga to nie wiem skad oni biora te katy widzenia w specyfikacjach -> 178 stopni . Niby matryca PVA jest stosunkowo dobra pod tym wzgledem... oj nie chcialbym doswiadczyc TN-a.
- wystepuje jeszcze cos takiego jak srebrzenie sie czerni, ktora w ogole w rzeczywistosci jest lekko granatowa... :) Jezeli jest jasno w pokoju da sie tego nie zauwazac, ale np po ciemnku ogladajac cos na tunerze TV przy ciemniejszych scenach troche sie ze tak powiem rozgrzewam...

...podsumowujac, tym czulym na wady obrazu jezeli nie musza zmieniac to polecalbym pozostac narazie przy CRT, a tym co musza zmienic monitor, a nie maja miejsca na wieksze CRT to takim minimalnym minimum obarczonym jednak wieloma kompromisami jest wlasnie to Eizo S2231.

PS. Tom - to nowe Eizo 2232W czyms sie w praktyce obrazowej rozni od 2231W, bo jak narazie wyczytalem tylko ze dodali mu sporo Eko bzdur... :)

Krzychu
13-03-2009, 09:06
Szerokogamutowe jednak najczęściej wyprowadzają kolorymetr w krzaczory. Problem jest m.in. pomiar temperatury bieli. Kolorymetr może się mylić o kilkaset K w każdą stronę, a to już widać nieuzbrojonym okiem. Dodatkowo, co trzeba podkreślić powtarzalność tanich kolorymetrów notorycznie spada.

No cóż, Tom jak zwykle ;-) miał rację - skalibrowałem wczoraj Neca P221W świeżo zakupionym X-Rite Colormunki (+ Spectraview II) i różnica w tym jak wygląda biel zdecydowanie jest widoczna gołym okiem (wcześniej był też sprzętowo kalibrowany Spyderem 3). Do tego gamut wyszedł wyraźnie większy.

Tom01
13-03-2009, 11:25
moze mi sie po prostu wydaje ale troche mnie to drazni bo mam wrazenie ze sporo odcieni jest realizowanych na zasadzie ditheringu

Wydaje się. W tym monitorze nie ma modułu FRC.

Eizo 2232W czyms sie w praktyce obrazowej rozni od 2231W

Na dniach będę miał go w rękach, cię zobaczy. Wszystko zapowiada, że to tylko marketingowe odświeżenie modelu.

konradl
13-03-2009, 12:38
to co ja widze jak nie ditherig? Masz jakis pomysl? Zrobilbym zdjecie ale raczej nic z tego nie wyjdzie, pewnie tylko powstana interferencje z nakladania sie pikseli monitorowych i aparatowych...

aha... najmocniej jest to dostrzegalne przy takich bardzo jasnych i zimnych zieleniach, przechodzacych w niebieski.

czornyj
13-03-2009, 12:44
to co ja widze jak nie ditherig? Masz jakis pomysl? Zrobilbym zdjecie ale raczej nic z tego nie wyjdzie, pewnie tylko powstana interferencje z nakladania sie pikseli monitorowych i aparatowych...

aha... najmocniej jest to dostrzegalne przy takich bardzo jasnych i zimnych zieleniach, przechodzacych w niebieski.

Jak masz podłączony monitor - przez DVI, czy analoga? Jaka karta graficzna?

oglądnij tą planszę - przy FRC kropki "się ruszają":
http://mva.pl/pliki_news/x_kat_2/Pattern_1.GIF

konradl
13-03-2009, 13:00
K.graf to geforce 7300 gt, monitor podlaczony przez dvi.
Co do tych kropeczek, to jezeli patrze na nie bez poruszania to nic sie nie dzieje, normlany statyczny wzorek, ale poruszajac suwakiem przegladarki(przesuwajac wzorek po ekranie) dzieja sie jakies cuda, caly obrazek miga :)

czornyj
13-03-2009, 13:43
K.graf to geforce 7300 gt, monitor podlaczony przez dvi.
Co do tych kropeczek, to jezeli patrze na nie bez poruszania to nic sie nie dzieje, normlany statyczny wzorek, ale poruszajac suwakiem przegladarki(przesuwajac wzorek po ekranie) dzieja sie jakies cuda, caly obrazek miga :)

Jeśli nic się nie dzieje, to nie ma FRC. Poruszając oczywiście cuda będą się działy z uwagi na czas reakcji matrycy, cudem byłoby raczej gdyby się nie działy.

konradl
13-03-2009, 14:14
uhm, thx za wyjasnienie sprawy z ditheringiem... Czyli to cos innego :)

Tom01
13-03-2009, 15:24
Czyli to cos innego :)

To efekt spowodowany:
1. Dużo większym odstępem między subpikselami niż w CRT. W tym drugim "dzięki" błędom kowergencji, halo na luminoforze owej przerwy praktycznie nie było.
2. Niedoskonałej charakterystyce kątowej LCD, przez którą, obraz robi wrażenie jakby był zbudowany za zmiennych, migających kropek.

konradl
13-03-2009, 15:31
Brzmi logicznie, pewnie dlatego glownie na jasniejszych powierzchniach jest to zauwazalne, a najmocniej przeswituja cieniusienkie poziome linie(czyli ciemniejsze przerwy miedzy pikselami).
No nic, przez jakis czas bede musial i z tym zyc :)
Pozdr.

tdrul
14-03-2009, 12:28
Szukałem w sieci i nie moge się doszukać odpowiedzi na problem.
Coś się dzieje z moim monitorem. Problem polega na skokach kontrastu. Gdy przeglądam jakieś strony gdzie dominuje biel (np CB ;)) kontrast jest w miare ok, gdy jednak przesuwając paskiem natrafię na jakieś ciemne zdjęcie które zajmuje większą część obrazu kontrast nagle zaczyna się podnosić.
Wyraźnie to widać gdy mam otwartą jasną strone w przeglądarce i nagle na nią wyciągne z paska winampa (ciemnego). Jest to proces gwałtowny. Może to wina jakiś ustawień w opcjach bo jest tak od ostatniego sformatowania?
Czy jest on już na wykończeniu ? :(
Monitor to EIZO T766

Tom01
14-03-2009, 12:31
Czy jest on już na wykończeniu ? :(

Możliwe. Objaw jest typowym, świadczącym o zbyt małej wydolności transformatora wysokiego napięcia. W niektórych monitorach występuje to cały czas, ale jeśli wcześniej Pan tego nie obserwował, możliwe że to sygnał przed przeniesieniem się do krainy wiecznego obrazu.

kaczorrr
15-03-2009, 22:39
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Stoję przed decyzją o zakupie pierwszego lcd - do tej pory pracuje na starym poczciwym crt.Monitor będzie mi służył do amatorskiej obróbki fotografii podobnie jak większości zainteresowanych z tego wątku. Czytam i czytam i temat zamiast się upraszczać to się zwyczajnie komplikuje. Niestety w materii monitorów lcd jestem kompletnym ignorantem więc mogę liczyć tylko na wiedzę i pomoc innych. W związku z tym że budżet gra niebagatelną rolę w życiu większoći amatorów tak i w moim szacuję go na góra 3 tyś. Mam dwa typy (niezbyt oryginalne jak sądzę) Eizo s2231w i Nec p221w. Właściwie byłem już zdecydowany na Neca ale czytając forum mój entuzjazm nieco zmalał i zacząłem skłaniać się ku Eizo. Z tego co już wiem to jeśli Nec to tylko w zestawie z kalibratorem, z uwagi na finanse to w grę wchodzi najwyżej Eye-One Display 2. I teraz pytanie: jak faktycznie ma się porównanie tych dwóch monitorów (zakładając że Neca kalibruję w/w kalibratorem) jeśli chodzi o jakość obrazu, przejścia tonalne i odwzorowanie kolorów (kwestie wykonania pomijając). Jak to jest z Eizo, czy również powinien być kalibrowany, jeśli tak to czy jednorazowa kalibracja wystarczy (gdzieś czytałem że ten monitor wraz ze "zużwaniem " dostraja się do zadanych parametrów, proszę mnie poprawić jeśli konfabuluję). Zakup kalibratora do Eizo nie wchodzi w grę-finanse. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Tom01
15-03-2009, 22:43
Witam również

1. Każdy monitor trzeba kalibrować. Inaczej świeci przypadkowo.
2. Regulacja monitora zmienia się z czasem. Eizo S2231W ma w tym przewagę nad Nec P221W, w postaci elektronicznej stabilizacji podświetlenia. Do celów amatorskich, kalibrację wypada powtórzyć po kilku miesiącach.
3. Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem.

borkomar
15-03-2009, 23:17
Witam również

3. Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem.
Nie bardzo rozumie:
ad 1. Piszesz, że każdy monitor się kalibruje.
ad 3. Piszesz, że "Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem"

Jak mam to rozmieć:?:
Nie da się tym kalibratorem kalibrować takiego monitora?
Czy też one same się kalibrują :?:
Dzięki z góry.

kaczorrr
15-03-2009, 23:25
Czy zatem może Pan lub ktoś inny polecić jakąś firmę/osobę/miejsce gdzie można skalibrować monitor (odpłatnie oczywiście) kolorymetrem we Wrocławiu (do Białegostoku niestety trochę za daleko :-))?Pozdrawiam.

czornyj
15-03-2009, 23:54
Nie bardzo rozumie:
ad 1. Piszesz, że każdy monitor się kalibruje.
ad 3. Piszesz, że "Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem"

Jak mam to rozmieć:?:
Nie da się tym kalibratorem kalibrować takiego monitora?
Czy też one same się kalibrują :?:
Dzięki z góry.

Problem z kolorymetrami polega na tym, że są one policzone dla widma monitora CRT oraz typowego LCD, natomiast charakterystyka spektralna podświetlenia monitorów szerokogamutowych oraz LED bardzo się zmieniła, przez co te urządzenia niezbyt sobie radzą z poprawną kalibracją punktu bieli. W graficznych monitorach Eizo serii CG, Quato serii IntelliProof oraz Nec Spectraview zasosowano specjalne oprogramowanie, które uwzględniając widmo danego monitora wprowadza korektę na błąd danego kolorymetru, natomiast amerykański oddział Neca sprzedaje specjalne wersje kolorymetrów i1 - wersję LED strojoną pod widmo LED-owego 2180WG (w Europie Reference 21), oraz wersję PRO strojoną pod widmo 2690WUXi2 oraz 3090WUXi. W przypadku monitorów cywilnych nikt nie zawraca sobie tym głowy, więc w celu wykonania poprawnej kalibracji pozostaje spektrofotometr...

kaczorrr
16-03-2009, 00:01
Czy zatem może Pan lub ktoś inny polecić jakąś firmę/osobę/miejsce gdzie można skalibrować monitor (odpłatnie oczywiście) kolorymetrem we Wrocławiu (do Białegostoku niestety trochę za daleko :-))?Pozdrawiam.

ech... chodziło mi oczywiście o spektrofotometr nie kolorymetr:oops:

wojkij
16-03-2009, 00:10
Wyślij mi na pw jakiś kontakt do siebie - przekaże go znajomemu z spektrofotometrem - pewnie się dogadacie.

FranekBMX
23-03-2009, 15:44
Sprawa jest taka, potrzebuje na gwałt monitor do 1000/1200zł z którym nie miał bym więkrzych problemów co do kalibracji i bez problemu mógł bym obrabiac zdjęcia.
Pytanie, Jaki ?

z gory dziekuje za odp.

Tom01
23-03-2009, 15:55
Sprawa jest taka, potrzebuje na gwałt monitor do 1000/1200zł z którym nie miał bym więkrzych problemów co do kalibracji i bez problemu mógł bym obrabiac zdjęcia.
Pytanie, Jaki ?

Niestety nie ma monitorów spełniających ww warunki.

Vitez
23-03-2009, 17:04
Niestety nie ma monitorów spełniających ww warunki.

Nawet używanych?

konradl
23-03-2009, 17:12
Pytanie, Jaki ?

z gory dziekuje za odp.

Jak nie masz problemu z miejscem na biurku kup CRT... :)

Tom01
23-03-2009, 17:12
Nawet używanych?

A o tym nie było mowy. ;)

Owszem da się kupić używany monitor nadający się do fotografii za te pieniądze. Sęk jednak w ocenie czy kupujemy monitor czy złom...

FranekBMX
23-03-2009, 17:53
Zapomnialem dodac, że używany tez wchodzi w gre

Tom01
23-03-2009, 18:49
Jak nie masz problemu z miejscem na biurku kup CRT... :)

Ta rada jest mocno przestarzała. Tak na oko 4 lata.

konradl
23-03-2009, 18:57
Dlaczego przestarzala? Chodzi Ci o dostepnosc CRT czy o cos innego?

Tom01
23-03-2009, 19:01
Dlaczego przestarzala? Chodzi Ci o dostepnosc CRT czy o cos innego?

Dokładnie tak. Żadne sensowne kineskopy nie są produkowane od 2003/2004 roku. A bez kineskopu nie ma monitora.

konradl
23-03-2009, 19:07
no w tym wzgledzie to moge sie zgodzic, pewnie nie latwo byloby kupic nie wypalony, choc nie jest to chyba niemozliwe :)

Tom01
23-03-2009, 19:09
no w tym wzgledzie to moge sie zgodzic, pewnie nie latwo byloby kupic nie wypalony, choc nie jest to chyba niemozliwe :)

Niemożliwe to nie jest, ale prawdopodobieństwo trafienia na nie będący nieboszczykiem, spośród samych "Panie nówka nie śmiganych", na Allegro, jest bliskie zero.

kaczorrr
25-03-2009, 23:09
Który z dwóch monitorów: Eizo s2431w czy Nec 2470WNX lepiej nadaje się do zastosowań foto-amatorskich i dlaczego. Pytanie do osób które miały do czynienia z obydwoma konstrukcjami. Z góry dziękuję.

Tom01
25-03-2009, 23:13
Który z dwóch monitorów: Eizo s2431w czy Nec 2470WNX lepiej nadaje się do zastosowań foto-amatorskich i dlaczego. Pytanie do osób które miały do czynienia z obydwoma konstrukcjami. Z góry dziękuję.

Eizo S2431W. Przewagą jest 10-bitowy zapis koloru na kanał. Dzięki temu charakterystyka jasności jest znacznie lepiej wymodelowana w fabryce.

borkomar
25-03-2009, 23:24
A co powiesz o NEC 24WMGX3 w porównaniu do wspomnianego Eizo s2431w:?:

czornyj
25-03-2009, 23:45
A co powiesz o NEC 24WMGX3 w porównaniu do wspomnianego Eizo s2431w:?:

24WGMX3 to monitor do grania. Jeśli ew. chodzi o ciekawą alternatywę dla Eizo S2431W, to jest nią Nec 2490WUXi.

Tom01
25-03-2009, 23:54
24WGMX3 to monitor do grania. Jeśli ew. chodzi o ciekawą alternatywę dla Eizo S2431W, to jest nią Nec 2490WUXi.

Wszystkie Nec'e z literą G w symbolu oznacza "Game". 2490WUXi nie miałem w ręku jeszcze, ale od znajomych dłubiących w monitorach słyszałem, że ma wysoki poziom minimalnej jaskrawości. No i z przebieraniem ciężko, a przypadkowy może być miną.

m_o_b_y
26-03-2009, 01:49
Witam również

2. Regulacja monitora zmienia się z czasem. Eizo S2231W ma w tym przewagę nad Nec P221W, w postaci elektronicznej stabilizacji podświetlenia. Do celów amatorskich, kalibrację wypada powtórzyć po kilku miesiącach.

A ja mam od niedawna S2231W i jadę na fabrycznych ustawieniach.
Sprawdzałem go na "rzeźniku szarości" i zarówno szarości, jak czerń wyglądają idealnie.
:-)))
Pozdrówka

Max78
26-03-2009, 08:40
S2231W - przy obrobce foto ustawiam tryb sRGB, ale zmniejszam podswietlenie i nieco zdejmuje czerwieni. W pozostalych przypadkach zwykle pracuje w trybie custom (troche zamieszalem tam, ale nie potrzebuje takiej 'zarowy' w oczy przy zwyklych pracach) :)
Monitor przyzwoity bardzo i jedyny zarzut, to taki, ze moglby miec 1920x1200 i/lub byc 24-30" :D

Tom01
26-03-2009, 09:38
A ja mam od niedawna S2231W i jadę na fabrycznych ustawieniach.
Sprawdzałem go na "rzeźniku szarości" i zarówno szarości, jak czerń wyglądają idealnie.

S2231W - przy obrobce foto ustawiam tryb sRGB, ale zmniejszam podswietlenie i nieco zdejmuje czerwieni.

Eizo są całkiem przyzwoicie korygowane fabrycznie, ale punkt bieli waha się zależnie od egzemplarza o 400K. Na oko nie da się tego ustawić. Poza tym bez kalibracji, cmm nie ma pojęcia jak monitor traktuje barwy, więc poprawność podglądu barw jest kwestią przypadku.

adi760303
30-03-2009, 16:56
Mam pytanie. jaki warto kupić model monitora EIZO z używek.

ishi
30-03-2009, 19:21
Witam.
Im więcej czytam, tym bardziej widzę, że nie da się kupić monitora tańszego niż 4k zł :) Dlatego kapituluję i prosze o pomoc...

Potrzebuję monitor który zastąpi poczciwego Philipsa, który przy obecnej konfiguracji mebli nie zmieści mi się na biurku :-/ Czas na LCD -postanowione...

1. Nie chcę poświęcić za wiele pieniążków na ten cel (myślałem o kwocie ~1200zł, ale z tego co czytam to nie ma takiej opcji, także całkowity MAX to 2300zł)

2. 22'' pomierzyłem wszystko i taki rozmiar będzie optymalny.

3. Bedzie używany również do szopa i obróbki fotek (ambitny amator; nie oczekuję cudów, ale przyzwoitej jakości)

Czy któryś z tych modeli?
(nie znam się, ale EIZO 22 S2231 kusi najbardziej...)

źródło (http://img26.imageshack.us/img26/4485/porownanie.jpg)

rem
31-03-2009, 12:22
Witam.
Mam dwa krotkie pytania do znawcow:
1. LaCie 324 - jak toto nadaje sie do pracy nad zdjeciami? (Nie znalazlem tego modelu na liscie zoltego forum).
2. Jak to jest z powtarzalnoscia paneli LaCie i Nec zakupionych w sklepach internetowych na Wyspach?

Tom01
31-03-2009, 12:35
Mam pytanie. jaki warto kupić model monitora EIZO z używek.

Jeśli symbol to jedna litera i trzy cyfry, wówczas z 6, 8 i 9 w środku. Jeśli jedna litera i cztery cyfry, wówczas 10, 11, 21, 31, 32 na końcu, z wyjątkiem S1911.

(nie znam się, ale EIZO 22 S2231 kusi najbardziej...)

Z wymienionych faktycznie S2231W jest najbardziej rozsądny, ale cena sugeruje sort z niemieckich marketów.

1. LaCie 324 - jak toto nadaje sie do pracy nad zdjeciami? (Nie znalazlem tego modelu na liscie zoltego forum).

Tak samo jak Nec 2490WUXi.

2. Jak to jest z powtarzalnoscia paneli LaCie i Nec zakupionych w sklepach internetowych na Wyspach?

Tak samo na na kontynentalnej części Europy, czyli trzeba przebierać.

adi760303
31-03-2009, 12:50
Jeśli symbol to jedna litera i trzy cyfry, wówczas z 6, 8 i 9 w środku. Jeśli jedna litera i cztery cyfry, wówczas 10, 11, 21, 31, 32 na końcu, z wyjątkiem S1911.

A takie modele
EIZO L661
EIZO L767

Tom01
31-03-2009, 12:54
A takie modele
EIZO L661
EIZO L767

Spełniają wyżej wymieniony warunek, znaczy model wart uwagi. Tylko (lub aż) trzeba być pewnym czy egzemplarz też jest tego wart.

adi760303
31-03-2009, 13:02
Spełniają wyżej wymieniony warunek, znaczy model wart uwagi. Tylko (lub aż) trzeba być pewnym czy egzemplarz też jest tego wart.

Czyli ma być ostry :) i nie miec martwych pikseli? :) czy mam jeszcze na coś zwrócić uwagę?

Tom01
31-03-2009, 13:15
Czyli ma być ostry :) i nie miec martwych pikseli? :) czy mam jeszcze na coś zwrócić uwagę?

Ostry będzie na pewno, to wynika z zasady działania. Kupując używany monitor trzeba, z grubszych rzeczy, zwrócić uwagę na:

- pochodzenie
- przebieg
- wady ekranu
a piksele
b ciemniejsze placki
c plamy na czerni
d linie, smugi
e inne dziwne objawy
- poziom jaskrawości przy bieli
- liniowość

czornyj
31-03-2009, 13:18
Tak samo jak Nec 2490WUXi.

LaCie 324 to osobliwie nie jest Nec 2490WUXi - matryca S-PVA, 10-o bitowy LUT, ni cholery do niczego nie jest to podobne. Najbardziej przypomina toto Quato IntelliProof 240LE, ale Quato jest na MVA o konwencjonalnym gamucie.
Jest to jedyny panel LaCie, co do którego nie wiem kto im go myknął - reszta to oczywiście rebrandowane panele Nec i LEDowe Samsungi.

Tom01
31-03-2009, 13:23
LaCie 324 to osobliwie nie jest Nec 2490WUXi

Przepraszam, pomyliły mi się symbole. LaCie kupione od Neca miało oznaczenie 524, ale już go nie widzę od dłuższego czasu. Ten 324, też nie wiem skunt się uląg. :)

Jazzman
31-03-2009, 19:25
Ja mam takie pytanko techniczne. Od około 2 lat mam NECa 1990SXi.
Ostatnio dostrzegłem na jednolitym niebieskim tle plamy, ewidentnie są pod spodem, nie jest to na powierzchni.

Usterka wygląda tak:

źródło (http://img172.imageshack.us/img172/3421/neclcd1990sxi.jpg)

źródło (http://img3.imageshack.us/img3/2601/neclcd1990sxi2.jpg)

W górnej części pojawiły się plamy, oraz widać pionowe przyciemnienia wzdłuż świetlówek matrycy.
Po włączeniu monitora plamy są jasne, później wraz z nagrzewaniem monitora plamy ciemnieją...

Monitor ma jeszcze niecały rok gwarancji, ale ciekawi mnie, że po 2 latach użytkowania w normalnych warunkach siadają świetlówki, bo podejrzewam, że to właśnie świetlówki padają. Ktoś miał już do czynienia z podobną usterką?

Tom01
31-03-2009, 19:49
Ja mam takie pytanko techniczne.

Jest to usterka mająca dwie możliwe przyczyny:
1. Zniszczenie dyfuzora z powodu uderzenia, nacisku na ekran.
2. Degradacja wyświetlacza.

Jazzman
31-03-2009, 20:16
Jest to usterka mająca dwie możliwe przyczyny:
1. Zniszczenie dyfuzora z powodu uderzenia, nacisku na ekran.
2. Degradacja wyświetlacza.

Czyli w grę wchodzi drugi wariant.
Monitor nigdy nie był uderzony jak i matryca nie była naciśnięta.
Monitor od zakupu stoi w tym samym miejscu (domowe warunki).
Plamy nie występowały od początku, matryca monitora na tyle na ile ograniczenia techniczne tego typu matryc pozwalały, była w miarę równomiernie podświetlona.
Aktualnie oprócz plam tak jak wspomniałem są pionowe cienie jakby wzdłuż lamp podświetlających.

Czy taka usterka kwalifikuje się na wymianę całej matrycy czy tylko lamp / dyfuzora?
Trudno usterkę przedstawić w pełnej okazałości na zdjęciach, widoczna tylko na jednolitym tle stąd nie wiem kiedy się pojawiła bo mam odstresowującą tapetę na pulpicie :)

Liczę, że to jakaś wada matrycy bo po 2 latach normalnego użytkowania taka wada nie powinna się ujawnić w wyniku wyeksploatowania matrycy.

Tom01
31-03-2009, 20:43
Czy taka usterka kwalifikuje się na wymianę

Na to pytanie może odpowiedzieć wyłącznie serwis producenta.

APP
03-04-2009, 22:53
Tom01, wiadomo już coś bliżej odnośnie tego Eizo S2232? Daj znać jak tylko będziesz miał go wstępnie "wybadanego" ;) (Dzięki!)

Tom01
03-04-2009, 22:59
Tom01, wiadomo już coś bliżej odnośnie tego Eizo S2232? Daj znać jak tylko będziesz miał go wstępnie "wybadanego" ;) (Dzięki!)

S2232W jeszcze nie miałem w rękach, ale S2242W już tak. Żadnych baboli nie ma.

adi760303
06-04-2009, 12:27

Tom01 - a co sądzisz o Eizo L685 - czy warto się nad nim zastanawiać? Ma okazje kupic taniej.

Tom01
06-04-2009, 12:43
Tom01 - a co sądzisz o Eizo L685 - czy warto się nad nim zastanawiać? Ma okazje kupic taniej.

Nie pamiętam tego monitora. A jak nie pamiętam, to jest praszczur współczesnych i może być z nim różnie. Zarówno z rozwiązaniami technicznymi jak i stanem.

adi760303
06-04-2009, 12:54
Nie pamiętam tego monitora. A jak nie pamiętam, to jest praszczur współczesnych i może być z nim różnie. Zarówno z rozwiązaniami technicznymi jak i stanem.

A już się cieszyłem że taki fajny sprzęt sobie sprezentuje. Pozatym niby nowy :)

Tom01
06-04-2009, 12:56
Pozatym niby nowy :)

Bardzo mało prawdopodobne.

adi760303
06-04-2009, 13:00
Bardzo mało prawdopodobne.
No to teraz znalazlem L768 - jak powiesz ze zły - to poprosze o rade na temat kupna używki EIZO :)

Tom01
06-04-2009, 13:01
No to teraz znalazlem L768 - jak powiesz ze zły - to poprosze o rade na temat kupna używki EIZO :)

L768 to poprzednik S1921. Poza kosmetyką, jest identyczny. Zupełnie przyzwoity monitor, tylko trzeba prześwietlić stan i przebieg.

adi760303
06-04-2009, 13:03
L768 to poprzednik S1921. Poza kosmetyką, jest identyczny. Zupełnie przyzwoity monitor, tylko trzeba prześwietlić stan i przebieg.

A co polecasz z EIZO z uzywek do 500-600PLN.

Tom01
06-04-2009, 13:39
A co polecasz z EIZO z uzywek do 500-600PLN.

Nie wiem. Cena używanych monitorów jest wielkością ode mnie niezależną. Trzeba polować.

adi760303
06-04-2009, 13:54
Nie wiem. Cena używanych monitorów jest wielkością ode mnie niezależną. Trzeba polować.

A jakiś konkretny model godny polecenia :)

Tom01
06-04-2009, 14:17
A jakiś konkretny model godny polecenia :)

Podawałem wcześniej. L*(7/8/9)*, S**(10/21/31/32).

adi760303
06-04-2009, 14:30

Czyli wczesnieszy model L685 znajduje się przedziale.

Dziekuje i pozdrawiam. Musze jednak poszukać dalej.

adi760303
06-04-2009, 18:07

tom mam jeszcze jedno pytanie - czy przebieg 4 tys dla Eizo to duzo czy nie?

Vitez
07-04-2009, 11:32
tom mam jeszcze jedno pytanie - czy przebieg 4 tys dla Eizo to duzo czy nie?

O ile dobrze pamiętam (niestety strona mastiff.pl teraz leży więc nie sprawdzę) to trwałość Eizo to 50000 godzin. Czy 4 tys vs 50 tys to dużo? Sam oceń :)

Dla porównania ja w rok w swoim S1931 wyświeciłem 2308 godzin, prawie codziennego, amatorskiego używania (net, granie, obróbka zdjęć, filmy).

czornyj
07-04-2009, 11:39
Swojego Neca mam od 7368 godzin i w tym czasie przepracował 4328 godzin - jeśli stary monitor ma taki przebieg, to nie był zbyt intensywnie użytkowany.

adi760303
07-04-2009, 12:19
O ile dobrze pamiętam (niestety strona mastiff.pl teraz leży więc nie sprawdzę) to trwałość Eizo to 50000 godzin. Czy 4 tys vs 50 tys to dużo? Sam oceń :)

Dla porównania ja w rok w swoim S1931 wyświeciłem 2308 godzin, prawie codziennego, amatorskiego używania (net, granie, obróbka zdjęć, filmy).

Własnie kupiłem sobie tego EIZO L685 - był bliżej (odbiór osobisty)z trochę wiekszym przebiegiem - ale co to 7 tys w stosunku do 50 tys :) - oczywiscie używany - ale wole uzywany niż nowy a padline.

Porównanie do innych monitorów jakie miałem - to jak niebo a ziemnia. Różniaca niesamowita.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Ps. Musze sobie zamówić drugi bo lubie pacować na dzielonym pulpicie.

adi760303
09-04-2009, 08:09

Tom ma jeszcze jedno pytanie. W tym EIZO jest hub usb który niestety u mnie chodzi bardzo wolno. Czy są jakies driver który to polepszy?

Tom01
09-04-2009, 09:33
Tom ma jeszcze jedno pytanie. W tym EIZO jest hub usb który niestety u mnie chodzi bardzo wolno. Czy są jakies driver który to polepszy?

To jest USB 1.1. Nawiasem mówiąc USB w Eizo służy głównie do sterowania monitorem. Hub jeśli jest, to na przyczepkę.

Kazelot
19-04-2009, 19:42
Panowie! Mam problem ze skalibrowaniem-ustawieniem Eizo S2231W - mianowicie:
1. monitor wyświetla bardzo intensywne-rażące kolory - zwłaszcza czerwienie oglądam stare fotki np. w picassie (bez CMS) i ich nie poznaje, odbiegają zupełnie od tego co mam na odbitkach, są przejaskrawione - czerwienie świecą fluoroscencyjnie
2. otwieram zdjęcia w ps cs3 i w porównaniu do odbitek intensywność kolorów za mała, wszystkie lekko brudno-zazielenione i lekki brak czerwieni (np. blade usta w kolorze skóry itp)
3. kalibrowałem Syder2Siute (tylko taki man chwilowo) oraz za pomocą basiccolor w różnych ustawieniach: jasność 80 i 100 i 120 cd m^2(ostatni bo mam b.jasno w pokoju za dnia),temp.6500, g.2.2, zdejmowałem już nasycenie monitora do -25 i znowu kalibracja itak w kółko.. zrobiłem już ze 20 profili, ale ciągle mam zielonkawe i bez czerwieni zdjęcia w PS.

oczywiście profile ładnie podpinają się w systemie, ps ustawiony na AdobeRGB.

próbując wykluczyć uszkodzenie kolorymetru użyłem profil dołączony do monitora, ale wtedy PS pokazuje zdjęcie zupełnie wyprane - w tonacji khaki :)

Teraz gdy obrobię stare zdjęcie od nowa porównując z odbitką, przerobie do sRGB i zrobię save for web to w okienku podglądu zdjęcie jest nie możliwe do oglądania - przejaskrawione i czerwone.

w załączeniu zrzut z zapisu: (u was może kolory zapisywanego zdjęcia będą ok, ale u mnie nie da się na nie patrzeć - świeci i razi nasycenie skóry) ale będzie widać różnicę między fotkami. SAVE.JPG (http://tkdami.net/~kornel/save.JPG)

Wcześniej pracowałem na skalibrowanym CRT Trinitron - i byłem zadowolony z wyświetlania i w PS i w Picasa i w IE - i to samo (w moim odczuciu) miałem na odbitkach.

CZy coś się da z tym zrobić czy już taka specyfika monitorów szerokogamutowych, że przewalają z kolorami? Może jakieś parametry dokładnie musze ustawić przed kalibracją. Czy zmieniacie saturacje monitora?

Krzychu
19-04-2009, 19:56
Panowie! Mam problem ze skalibrowaniem-ustawieniem Eizo S2231W - mianowicie:
1. monitor wyświetla bardzo intensywne-rażące kolory - zwłaszcza czerwienie oglądam stare fotki np. w picassie (bez CMS) i ich nie poznaje, odbiegają zupełnie od tego co mam na odbitkach, są przejaskrawione - czerwienie świecą fluoroscencyjnie

I to jest IMHO prawidłowe na szerokogamutowym monitorze bez profili....

2. otwieram zdjęcia w ps cs3 i w porównaniu do odbitek intensywność kolorów za mała, wszystkie lekko brudno-zazielenione i lekki brak czerwieni (np. blade usta w kolorze skóry itp)
3. kalibrowałem Syder2Siute (tylko taki man chwilowo) oraz za pomocą basiccolor w różnych ustawieniach: jasność 80 i 100 i 120 cd m^2(ostatni bo mam b.jasno w pokoju za dnia),temp.6500, g.2.2, zdejmowałem już nasycenie monitora do -25 i znowu kalibracja itak w kółko.. zrobiłem już ze 20 profili, ale ciągle mam zielonkawe i bez czerwieni zdjęcia w PS.

Mój Nec kalibrowany Spyderem 3 dawał od czapy profil w kwestii temperatury bieli...

CZy coś się da z tym zrobić czy już taka specyfika monitorów szerokogamutowych, że przewalają z kolorami? Może jakieś parametry dokładnie musze ustawić przed kalibracją. Czy zmieniacie saturacje monitora?

Skalibrować i używać aplikacji z CMS.

Tom01
19-04-2009, 20:06
Ad1. Należy użyć przeglądarki z CMM, tylko taka będzie "wiedziała" jak monitor traktuje barwy i wyświetli zdjęcia poprawnie.

Ad2. Tor wyświetlania jest najwidoczniej nieskalibrowany.

Ad3. Spyder nie nadaje się do tego monitora. Sugeruję użyć spektrofotometru + odpowiedni profiler.

czornyj
19-04-2009, 20:06
S2231W jest monitorem szerokogamutowym, więc zdjęcia w sRGB naturalną rzeczy koleją w aplikacjach bez CMS wyświetlają się żarówiasto i to się akurat zgadza.

Niepokojące jest natomiast to, dlaczego w Photoshopie wyświetlają się źle.

By wykluczyć oczywiste powody (Spyder 2 to niestety ostatni kolorymetr, którego użyłbym do kalibracji S2231W i wogóle czegokolwiek), proponuję:
- ustawić monitor do jego stanu fabrycznego sprzed kalibracji - tj. wszystkie wagi RGB na 100%, jaskrawość z 50%, sprawdzić, czy przypadkiem nie jest włączony jakiś pieprzony dynamiczny kontrast (raz o mało nie doprowadził mnie do obłędu, z trzy razy kalibrowałem monitor zanim wpadłem na to, że to cholerstwo przypadkowo zostało włączone)
- zapiąć w systemie profil fabryczny
- przeresetować komputer, żeby przypadkiem w LUT karty graficznej nie została jakaś cudna korekta po starej kalibracji
- wyświetlić zdjęcie w Photoshopie, przy czym oczywiście jeśli jest w sRGB, a przestrzeń robocza Photoshopa ustawiona jest na Adobe, to w momencie otwierania pliku po pojawieniu się komunikatu Embedded profile Mismatch należy wybrać opcję Use the embedded profile

Powinno się wyświetlić w miarę dobrze, jeśli nie - to będzie zagadka.

Kazelot
19-04-2009, 20:30
Stan fabryczny. Jasnosc 50%, RGB100%. LUT wyczyszczony. Podpiety profil z płytki Eizo.
I wszystko wygląda lepiej. Zielonkawośc w PS jest ale mniejsza i pojawiły się czerwienie na zdjęciach (zniknęły sine usta).
Coś nie tak ze Spyderem - w kalibracji wielkich zmian nie robił, ale profil dawał od czapy chyba...

Zastanawia mnie sprawa dlaczego jak wcześniej podpinałem profil z płytki przy wyczyszczonym LUT zdjęcia w PS były ziemisto-zielone - zwałaszcza skóra. Ustawienia RGB miałem 100,95,96%, jasność chyba 30coś%.

ps. dzięki za naprowadzenie - pszukam spektrofotometru.
a i pytanko - moge mieć dostęp do kalibratora(chyba kolorymetr) stosowany przy eizo CG lub CE- nie pamiętam (sprzedawany jako zestaw) - czy on bedzie dobry do zdjęcia profilu z mojego Eizo?

czornyj
19-04-2009, 20:38
Stan fabryczny. Jasnosc 50%, RGB100%. LUT wyczyszczony. Podpiety profil z płytki Eizo.
I wszystko wygląda lepiej. Zielonkawośc w PS jest ale mniejsza i pojawiły się czerwienie na zdjęciach (zniknęły sine usta).
Coś nie tak ze Spyderem - w kalibracji wielkich zmian nie robił, ale profil dawał od czapy chyba...

Zastanawia mnie sprawa dlaczego jak wcześnij podpinałem profil z płytki przy wyczyszczonym LUT zdjęcia w PS były ziemisto-zielone - zwałaszcza skóra. Ustawienia RGB miałem 100,95,96%, jasność chyba 30coś%.
Być może zapiąłeś profil fabryczny, ale nie wyłączyłeś Photoshopa - wtedy mógł pamiętać wcześniejszy profil i dalej wyświetlać pierdoły.

ps. dzięki za naprowadzenie - pszukam spektrofotometru.
a i pytanko - moge mieć dostęp do kalibratora(chyba kolorymetr) stosowany przy eizo CG lub CE- nie pamiętam (sprzedawany jako zestaw) - czy on bedzie dobry do zdjęcia profilu z mojego Eizo?

Przypadkowo mam takowy, więc jeśli będziesz szukał w Krakowie, to się odezwij ;)

Eizo CG/CE były w Europie sprzedawane z DTP-94B, więc jeśli użyjesz go z basICColorem, to powinno być zdecydowanie lepiej. Nie jest to również kolorymetr obliczony na szerokogamutowce, ale słyszałem o jakichś tabelach korekcyjnych dla popularnych kolorymetrów w basICColor i Eizowskim ColorNavigatorze.

Kazelot
19-04-2009, 20:43
Być może zapiąłeś profil fabryczny, ale nie wyłączyłeś Photoshopa - wtedy mógł pamiętać wcześniejszy profil i dalej wyświetlać pierdoły.

PS napewno zrestartowany, bo wyświetlał jeszcze gorzej... możliwe, że gdzieś się pogubiłem i nie zresetowałem LUT/komputera akurat w tamtym momencie. Za szybko chciałem skalibrować :) niż wypróbować na domyślnych ustawieniach.

czornyj
19-04-2009, 20:51
PS napewno zrestartowany, bo wyświetlał jeszcze gorzej... możliwe, że gdzieś się pogubiłem i nie zresetowałem LUT/komputera akurat w tamtym momencie. Za szybko chciałem skalibrować :) niż wypróbować na domyślnych ustawieniach.

Swoją drogą jeśli przypadkowo zostawiona korekta w LUT mogła go tak załatwić, to naprawdę musiała być niezła (normalnie w S2231W korekta w LUT jest symboliczna) :D Jak możesz, wstaw gdzieś ten piękny profil, bo chętnie bym sobie go oglądnął.

Kazelot
19-04-2009, 20:59
Przypadkowo mam takowy, więc jeśli będziesz szukał w Krakowie, to się odezwij ;)

Eizo CG/CE były w Europie sprzedawane z DTP-94B, więc jeśli użyjesz go z basICColorem, to powinno być zdecydowanie lepiej. Nie jest to również kolorymetr obliczony na szerokogamutowce, ale słyszałem o jakichś tabelach korekcyjnych dla popularnych kolorymetrów w basICColor i Eizowskim ColorNavigatorze.

Do karakowa mam niestety daleko ale wielkie dzięki. Monitror CE/CG - sprawdze na tygodniu model - stoi jako pokazowy w sklepie Appla (więc jest raczej z nowych serii) - moge tam zanieśc monitor i zdjąć profil. Tylko on jest podpięty do MAC-a. Czy wystarczy jakikolwiek laptop z XPi basiccolor do zdjęcia profilu? (zaniesienie całego komputera to lekki kłopot) i jak wtedy w korekcją LUT? zapisze się w profilu i bede mógł zastosować na swojej karcie? (tu jestem zielony)

czornyj
19-04-2009, 21:07
Tylko on jest podpięty do MAC-a. Czy wystarczy jakikolwiek laptop z XPi basiccolor do zdjęcia profilu? (zaniesienie całego komputera to lekki kłopot) i jak wtedy w korekcją LUT? zapisze się w profilu i bede mógł zastosować na swojej karcie? (tu jestem zielony)

Najlepiej byłoby zainstalować triala basICColora na maćku, podpiąć do niego twój monitor i skalibrować w ten sposób, a potem tylko zgrać profil. Do lapka pewnie podłączyłbyś monitor łączem analogowym, a to niekoniecznie jest bardzo zdrowe, choć ew. też jest to jakaś opcja.

Chyba, że ColorNavigator raczy skalibrować coś pośledniejszego niż Eizo CG/CE, ale to już ew. pytanie do Toma01, bo ja z Eizowskim profilerem jakoś nie miałem jeszcze przyjemności się zapoznać.

Tom01
19-04-2009, 21:15
Chyba, że ColorNavigator raczy skalibrować coś pośledniejszego niż Eizo CG/CE

Niestety, nie raczy.

czornyj
19-04-2009, 21:27
Niestety, nie raczy.
Widać Eizo nie przewiduje, że użytkownik CG/CE mógłby się zniżyć do wykorzystywania panelu serii S jako monitora pomocniczego :D

Kazelot, dzięki za podesłanie profili, to na pewno była kwestia niewykasowanego LUT - korekta, którą zrobiło "to coś" to totalna masakra teksańską piłą mechaniczną.

Gdyby jeszcze komuś z was wpadł do głowy pomysł użycia tego wspaniałego dekalibratora do kalibracji takiego monitora, to naprawdę stanowczo odradzam :lol: Eizo S2231W po wyjęciu z pudełka jest 100 razy lepiej skalibrowane, niż "skalibrowane" tym usrojstwem :mrgreen:

Kazelot
19-04-2009, 21:46
Kazelot, dzięki za podesłanie profili, to na pewno była kwestia niewykasowanego LUT - korekta, którą zrobiło "to coś" to totalna masakra teksańską piłą mechaniczną.

Gdyby jeszcze komuś z was wpadł do głowy pomysł użycia tego wspaniałego dekalibratora do kalibracji takiego monitora, to naprawdę stanowczo odradzam :lol: Eizo S2231W po wyjęciu z pudełka jest 100 razy lepiej skalibrowane, niż "skalibrowane" tym usrojstwem :mrgreen:

Podpowiedzcie mi czy jest jakiś programik do obejżenia dokładnych krzywych lub z wynikiem deltaE z profilu bez wgrywania.

a co do kalibracji z wcześniejszym LUT to sprawdziłem i basiccolor mi przed pomiarem resetuje LUT samoczynnie

A z drugiej strony. Jeśli korekcje tablic dla S2231W są minimalne przy kalibracji to prosił bym użytkowników o wystawienie swoich profili z podaniem ustawień monitora i suwakowych i jasności cd m^2 i temperatury. Zobaczymy - jeśli matryce nie mają większego rozrzutu jakościowego to wyświetlanie w CMS powinno być podobe ewnetualnie z małymi niuansami. A może to nie tylko problem kalibratora a również fabrycznego wysterowania mojej matrycy.

czornyj
19-04-2009, 21:59
Użyłem programów DisplayProfile do chwilowego zapięcia twojego profilu i potem CalibrationTester do oglądnięcia krzywych wgranych do LUT.

S2231W które widywałem były fabrycznie nieźle zlinearyzowany do gamma 2,2, a ich natywna temp. barwowa niewiele odbiega raz w jedną raz drugą stronę od 6500K, więc regulacja wag RGB była niewielka, a korekta znikoma - to coś, co sprokurował Spyder to korekta jakiejś padliny.

Profilu najlepiej będzie użyć fabrycznego i narazie jechać na fabrycznych nastawach (R=G=B=100%), zdjąć mu tylko jaskrawości bo przy 50% chyba już zdrowo daje po oczach.

Z fabrycznie kiepsko zlinearyzowanym Eizo się jeszcze nie spotkałem.

Tom01
19-04-2009, 22:03
Zobaczymy - jeśli matryce nie mają większego rozrzutu jakościowego to wyświetlanie w CMS powinno być podobe ewnetualnie z małymi niuansami.

S2231W jest bardzo powtarzalny, ale tego typu rzeczy, proszę traktować jako eksperyment:

Jaskrawość 30%
Kontrast 50%
R 100%
G 95%
B 95%

Kazelot
19-04-2009, 22:17
S2231W które widywałem były fabrycznie nieźle zlinearyzowany do gamma 2,2, a ich natywna temp. barwowa niewiele odbiega raz w jedną raz drugą stronę od 6500K, więc regulacja wag RGB była niewielka, a korekta znikoma - to coś, co sprokurował Spyder to korekta jakiejś padliny.

Profilu najlepiej będzie użyć fabrycznego i narazie jechać na fabrycznych nastawach (R=G=B=100%), zdjąć mu tylko jaskrawości bo przy 50% chyba już zdrowo daje po oczach.

Za dnia 50% wytrzymam :)

Z fabrycznie kiepsko zlinearyzowanym Eizo się jeszcze nie spotkałem.

Jak zdejme czymś lepszym profil z mojego to podeśle jeszcze do oceny i pochwale się na forum o wynikach.

S2231W jest bardzo powtarzalny, ale tego typu rzeczy, proszę traktować jako eksperyment:

Jaskrawość 30%
Kontrast 50%
R 100%
G 95%
B 95%

Dzięki. Jeśli będzie Pan miał profile to proszę o udostępnienie - chętnie porównam krzywe gdy już swój zdejmę.

Biszkek
28-04-2009, 16:58
Witajcie!
Jestem zupełnie świeży na tym forum i w ogóle od niedawna zgłębiający tematykę obróbki koloru, zarządzania barwą, Color Management'u i wyświetlania tego wszystkiego na monitorze, więc z góry proszę o wyrozumiałość, jeśli coś mieszam lub zawracam drobiazgiem głowę.

Przejrzałem ten wątek dość wnikliwie, szczególnie ostatnie wpisy, bo sporo dyskutujecie o monitorze NEC P221W, który od jakiegoś czasu posiadam. I odnośnie tegoż monitora oraz ogólnie okolicznej tematyki zrodziło mi się kilka pytań i uwag. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

Napisałem dość sporo - jak się komuś nie chce czytać, to.. niech nie czyta 8-). Ale wolę tak, niż pisać to w 15 postach w 15 miejscach.

1.
Dwa słowa o moim P221W. Kupując go także zastanawiałem się nad Eizo S2231W/S2232W. Ale niestety, choć Eizo, tak jak piszecie, jest "pewniakiem" bez niespodzianek i bardzo porządnym wyrobem, to jednak producent bardzo odstrasza ceną. Co prawda S2231 jest nie aż tak wiele droższy od P221W (jakieś 350zł), ale już S2232W (praktycznie tylko minimalnie odświeżony S2231) kosztuje kolejne 400zł więcej, a S2242 - to samo tylko z natywną rozdz. 1920x1200 (i plamką tak małą, że tekst w windowsie trzeba czytać przez lupę chyba :shock:) to już prawie 3,5 tys.!
Ceni się EIZO bardzo - NEC ogólnie oferuje dużo więcej za dużo mniej. Sprzętowa kalibracja u EIZO zaczyna się chyba od serii ColorEdge za grube tysiące, podobnie jak stosowanie matryc IPS. Ale NEC za to nie jest tak pewny - co widać po opisywanych problemach z P221W. Nierówne podświetlenie, zafarby i słaba liniowość. Mój egzemplarz też nie jest bez wad. Równomierności podświetlenia i ew. zabarwień nie ocenię bez kalibratora, bo oko się przyzwyczaja i wrażenia są zmienne. Ale wyświetlane gradienty są kiepskie. Nie jestem profesjonalistą, ale widzę przypadkową stopniowość, nierówność przejść, tzw. banding, jakby zakłócenia, czasem zbarwione szarości... zmienne w dodatku w zależności od poziomu kontrastu, od rozdzielczości wyświetlania obrazu i wybranej opcji skalowania... Słowem (zgodnie z opinią prezentowaną przez Tom01 aka Mastiff) - kalibracja i dostęp do kalibratora wydaje się przy tym modelu niezbędny i z tej perspektywy, dla kogoś kto tego dostępu nie ma - jak np. ja - kto wie, czy lepszym wyborem nie byłby fabrycznie ładnie skalibrowany Eizo S2231. Zachód z kalibracją NEC'a zje pewnie całą oszczędność, jaką miałem z faktu kupna tańszego P221... no, ale o tych mankamentach NEC'a nie wiedziałem przy kupnie, bo to nowy model, mało jeszcze przez ludzi zbadany. Za to przy NEC'u się czegoś nauczę może ;)

2.
Drobne pytanie mam do użytkowników P221W - czy komuś udało się prawidłowo ustawić sobie wedle życzenia funkcję AutoBrightness? Funkcja sama w sobie niby pomocna (o ile w czasie pracy ustala się na określonej wartości jasności, a nie wylicza coś pomiędzy i przez godzinę skacze cały czas między jasnością 19 a 20% :???:, co jednak widać), ale nie potrafię sobie poradzić z ustawieniem krańcowych wartości jasności.
Na chłopski rozum - powinno dać się ustalić max. wartość jasności przy max. świetle otaczającym, oraz min. do jakiej ma schodzić, przy ciemnym otoczeniu. Tutaj jest link do polskiej instrukcji w pdf (http://www.nec-display-solutions.pl/ftp/7/12/[3340]_P221W_CD_PL_V03.pdf), gdzie na stronie 25 jest opisane jak to ustawić. Przyznam że dość mętnie; wykres jakiś pogmatwany. Postępuję zgodnie z instrukcją i nijak nie mogę zmusić monitora, żeby w kompletnie ciemnym pokoju świecił mi jasnością 10%, a w świetle dziennym 50%. Jak ktoś to rozumie i udało mu się to ustawić, proszę o sygnał.

3.
Wrócę jeszcze do gradientów, o których wspomniałem. Rozumiem, że ich płynność i homogeniczność barwowa zależy od prawidłowo wyregulowanej krzywej Gamma (2.2 dla PC'tów, tak?). Potwierdza to doświadczenie, że podczas zmiany suwakiem gammy w jakimś GammaLoaderze obraz gradientu ulega zmianom. W P221 wyregulować to można sprzętowo i na tym cała siła polega, więc na szczęście problem tutaj jest do zniwelowania. Nie rozumiem tylko, dlaczego te przejścia tonalne zmieniają się także podczas zmiany ustawień skalowania w monitorze, czy zmianie rozdzielczości? Skalowanie (opcje: Full, Aspect i Off) podczas pracy w natywnej 1680x1050 nic nie zmienia w rozmiarze obrazu przecież, a gradienty się zmieniają. Rozdzielczość tak samo - w 1280x1024 i niższych (przy wyłączonym skalowaniu oczywiście - piksel w piksel) gradienty są dużo gładsze, w natywnej - już sporo gorzej. Dlaczego?
Tak samo nie rozumiem, dlaczego gradienty w ogóle wyglądają gładziutko kiedy podłączam monitor analogowo przez D-Sub? Owszem, one są wtedy mniej dokładne, tam punkt odcięcia bieli jest niżej, bardziej to wszystko jest takie "zgrubne" - kawał jest czarny, kawał biały... ale przejścia są gładkie. Nie ma progów, linii... Czy to jest tak, że obraz po tej obróbce didital-analog-digital jest już tak zniekształcony i niedokładny, że po prostu nie widać tego, co widać przy przesyle DVI? No bo nie rozumiem, skąd całe te problemy przy sygnale DVI, podczas gdy w Analogu jest gładziej? Dziwi mnie też zjawisko, że rzadko problemy z płynnością gradientów widać na kiepskich, tanich monitorach na TN (choćby moim starym 17' Philipsie D-Sub), podczas gdy w porządniejszych panelach to jest powszechny problem... Czy te proste modele pokazują na tyle przekłamany obraz, że takich defektów tam w ogóle nie widać, czy jak? :confused:

4.
P221W wymaga kalibracji. To fakt. Pytanie teraz czym. Tom01 napisał w którymś miejscu, że popularny i ogólnie chwalony kolorymetr X-Rite Eye One Display 2 nie nadaje się do monitorów szerokogamutowych, bo nie jest przygotowany na ten ich gamut, i że kolorymetry ogólnie słabo sobie radzą z ekranami wyświetlającymi więcej niż sRGB - z kalibracji wychodzą bohomazy (tak zrozumiałem). Do paneli z poszerzonym gamutem poleca Tom01 spektrofotometry, które niestety kosztują tyle co sam monitor lub więcej :wink: Mnie natomiast zastanawia co to znaczy "szeroki gamut", a dokładnie: o ile szerszy od sRGB to już "szeroki"? Bo tak naprawdę monitorów wyświetlających równiutko sRGB to chyba nie ma...? Każdy ma pewne odchylenia i dam głowę, że jest bardzo dużo modeli, które znacznie przekraczają sRGB (może niekoniecznie do poziomu np. 95% AdobeRGB) i nie mają łatki "szerokogamutowe". I co wtedy? Wtedy już Eye1Display2 się nadaje?
Żeby było jasne - ja nie neguję opinii Tom01 - wręcz przeciwnie, biorę ją raczej za pewnik, zważywszy na jego autorytet tutaj i nie tylko - ale ciekawi mnie jak ocenić, że dany monitor da się dobrze skalibrować kolorymetrem, albo że już potrzeba spektrofotometru, bo inaczej wychodzą "kwiatki" (trzeba by chyba porównać wyniki z wynikami jakiegoś mocno profesjonalnego narzędzia i zobaczyć czy różnice nie są za wielkie?). Sam Eizo poleca jakieś tam wybrane serie tego Eye1Disp2 do swoich monitorów (wiem, pisaliście, że to czysty marketing), test monitora P221W na PCArena.pl był wykonywany (o ile dobrze zrozumiałem z tekstu) właśnie przy użyciu Eye1D2 (http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-MultiSync-P221W-monitor-dla-zawodowca/) - słowem, czy może nie jest tak, że różnice są dość niewielkie i ocena, czy kalibrator sobie dobrze radzi z danym monitorem jest dość subiektywna..? Jeszcze raz - wierzę Tom01, że dla P221W, S2231W i podobnych potrzeba spektrofotometru, na pewno z takim urządzeniem kalibracja będzie dokładniejsza, ale zastanawiam się jak to ocenić, a jeśli przyjmiemy zasadę, że do szerokich gamutów kolorymetry odpadają, to gdzie się zaczyna szeroki gamut?

5.
Na innym forum Czornyj pisał jakiś czas temu, że monitory z szerokim gamutem znacznie wyprzedziły swój czas i trafiły na zupełnie nie przygotowany na nie rynek. I niestety chyba muszę się z tym stwierdzeniem zgodzić. Widzę to po swoim przypadku. Problem z poszerzoną paletą barwną monitora pojawia się, gdy wyświetlamy na nim obraz z przestrzeni sRGB bez zarządzania kolorem. To znaczy: przekłamania pojawią się zawsze gdy przestrzeń (nie ważne jaka), w której przygotowano grafikę, różni się od przestrzeni (gamutu) monitora (i nie zarządzamy kolorami), ale pech akurat chce, że cały Windows, prawie wszystko w Internecie i wiele urządzeń rejestracji obrazu pracują w przestrzeni sRGB. Dotychczas popularne monitory miały swoją paletę zbliżoną do sRGB i problemu nie było, bo obraz był w miarę podobny. A tu nagle powstają konstrukcje z coraz szerszą paletą barwną, znacznie ponad sRGB, w czym powszechnie widzi się TYLKO zaletę. A zaleta jest z tego tylko wtedy, gdy oglądamy/pracujemy w programie z zarządzaniem barwą i mamy (lub chociaż przynajmniej wiemy jaki) źródłowy profil grafiki, którą oglądamy/obrabiamy. Czyli? w praktyce tylko programy do obróbki grafiki, przeglądarki grafiki z CMS, ewentualnie FireFox z Color Managementem do Internetu. A cała reszta używania monitora (praktycznie cały Windows) to silne zaburzenia barwy i to w taki sposób, że kolory są przesycone i wyraźnie nienaturalnie. Czerwienie, zielenie, błękity... lekko "oczojebne", jak to ktoś ładnie określił :shock:.
Jasne - dla kogoś kto zajmuje się obróbką grafiki, to jest to właśnie to, czego potrzebuje. Ale monitory szerokogamutowe zagościły obecnie pod strzechy "zwykłych" użytkowników, którzy używają ich do powszechnych zastosowań i zalet gamutu 98% AdobeRGB nie wykorzystują za często, za to mankamenty widzą cały czas. Jakoś się o tym nie mówi, a to jest moim zdaniem GIGANTYCZNY problem, bardzo istotna cecha "szerokich gamutów".
Ideałem by było, gdyby Windows miał ogólny moduł zarządzania barwą i z podpiętym profilem monitora konwertował kolory WSZYSTKIEGO co wyświetla, a nieotagowaną grafikę (obrazki, kolory na stronach WWW, swoje kolory systemowe, ikony) brał zawsze za sRGB, bo tak zwykle jest. Niestety takich cudów w "Windzie" nie ma (albo ja nic nie rozumiem).
Sam się o tym wszystkim przekonuję na własnej skórze, bo kupując monitor szukałem przede wszystkim panelu na matrycy PVA. Dawniej PVA miały dł. czas reakcji, obecnie jakość PVA poszła w górę i wreszcie można za strawne jeszcze pieniądze kupić PVA z sensownym czasem reakcji. Sprzętowa kalibracja - to tylko super pomyslałem - rozmiar 22" - na więcej na PVA mnie nie stać, bo 24" odpadał (za mała plamka, ślepy jestem). Jestem, powiedzmy, ambitnym amatorem i nie potrzebowałem monitora stricte graficznego. Szeroki gamut był dla mnie najmniej istotnym z czynników. Nie byłem wtedy świadom konsekwencji tej cechy panelu. Ale rzecz w tym, że obecnie nie ma jak od tego uciec! Mogę kupić albo słaby monitor na TN z gamutem klasycznym - około sRGB - a jak już chcę coś lepszego i markowego, na PVA, to wszystko już ma poszerzone spektrum barwne. Ba, nawet panele TN już mają w specyfikacjach tę cechę, choć nie wiem jak to możliwe. Słowem - nie ma co wybrać. Jakość monitora idzie w parze z szerokością gamutu. I wszystko pięknie, tylko że cały świat w moim monitorze śmieje się do mnie w sRGB z oczojebną czerwienią :D A ja nie mam jak tego ominąć. Czy może jakoś mam?

6.
Oświećcie mnie w jednej kwestii z P221W. W ustawieniach koloru w OSD są do wyboru różne predefiniowane tryby o różnej temp. bieli. I jest też tryb "Programmable", w którym, jak głosi instrukcja, będą efekty naszej sprzętowej kalibracji. Tylko: czy po sprzętowej kalibracji jej efekty będę widział tylko jak wybiorę ten tryb, czy też efekty rozciągną się na wszystkie tryby? A może pół na pół - np. ustalona przy kalibracji temp. bieli będzie pod Programmable, ale już skalibrowana krzywa gamma (co byłoby chyba racjonalne) będzie skalibrowana niezależnie od trybu jaki wybiorę? Coś pominąłem, co jeszcze się sprzętowo kalibruje...?

7.
Nie rozumiem co robi w monitorach tzw. tryb sRGB. Wśród trybów koloru (właściwie to chyba trybów temp. bieli?) jest często ten tryb i ma on niby (wg producentów) za zadanie zbliżyć kolory wyświetlane do tych z wydruku itp. No chodzi o to, że to jest standardowa przestrzeń w Windowsach, Internecie itd. i monitor wierniej wyświetla te barwy sam z siebie (gdy nie korzystamy z systemu zarządzania kolorem), tak? To teraz pytanie - czy w przypadku szerokogamutowych (które nieotagowaną treść, cały GUI Windowsa i wszystko w Internet Explorerze wyświetlają mocno przekłamane, zbyt nasycone, bo ich przestrzeń barwna mocno odbiega od sRGB) ten tryb fizycznie zawęża ich gamut do sRGB? Czy to w ogóle możliwe? I wtedy przestrzeń barwna monitora w miarę pokrywa się z przestrzenią roboczą w Windowsie, i wszystkie treści, które domyślnie są w sRGB, bez żadnego Color Managementu są wyświetlane prawidłowo, bez przesaturowania itd. Wychodzi na to że to możliwe...

Eizo tak pisze o tym trybie:
"Dodatkowo monitor potrafi również pracować w trybie sRGB wyświetlając zakres z węższej, ale równie często używanej przestrzeni barw. Sprawia to, że kolory z palety sRGB, wykorzystywane np. przy projektowaniu aplikacji webowych lub obróbce fotografii wykonanych aparatami w trybie sRGB, są wyświetlane dokładnie tak, jak być powinny."

To brzmi jak remedium na moje bolączki z szerokim gamutem, o kótych pisałem w pkt. 5. Owszem, jak włączę ten tryb u siebie w P221W kolory faktycznie się istotnie zmieniają. Ale mój spokój mąci trochę fakt, że zdjęcie w sRGB oglądane w tym trybie wygląda jednak inaczej niż to samo zdjęcie oglądanę w trybie Natywnym monitora (pełny gamut) w Photoshopie z zarządzaniem barwą i z podpiętym profilem monitora. A powinno być niby to samo... Owszem, używam póki co producenckiego profilu monitora i to on może mi nieco mieszać... Ale to i tak pozbawia mnie pewności co do działania trybu sRGB. W dodatku dlaczego ten tryb ma zupełnie inną temp. bieli(niższą) niż tryb natywny (widzę na oko) i nie da się tego zmieniać. Może można sobie to jakoś dopasować na drodze kalibracji...? I w końcu - co do licha robi tryb sRGB w monitorach typowych, których gamut ma być przecież sRGB właśnie? Co on tam ogranicza, co zmienia? Wychodzi na to, że ustawia tylko jaskrawość i kontrast...?

8.
Pytanie mam dotyczące programów do kalibracji. Czy wszystkie one robią praktycznie to samo? Za pomocą podłączonego kalibratora, który muszą obsługiwać, badają parametry monitora i generują dla niego profil ICC oraz umożliwiają ewentualną sprzętową kalibrację, jeśli obsługują dany monitor w tym względzie? Czy tak to jest? Bo są też programy określane mianem "Profilery" - czy one mają ograniczoną funkcjonalność wyłącznie do tworzenia profili? Jak to jest...? I różnice między nimi, rozumiem, że mogą dotyczyć tylko jakiś algorytmów pomiarów itp.? bo przecież określone parametry i tak muszą zbadać - poziom bieli, gamut... ich szkielet jest chyba zasadniczo taki sam? SpectarViewII jest w moim przypadku o tyle wyjątkowy, że on (jako jedyny póki co chyba?) potrafi skomunikować się z moim P221W i przeprowadzić sprzętową kalibracje?

Jak ktoś dotarł aż tutaj to muszę podziekować za wytrwałość i poświęcony czas. A jak jeszcze komuś chciałoby się coś odpisać, to byłoby w ogóle super! :-D

czornyj
28-04-2009, 17:55
W skrócie:
1. Dobry P221W nie jest zły, więc nie ma sensu wpadać w panikę
2. Funkcji AutoBrightness wogóle nie należy używać w poważnych zastosowaniach - jest to bajer dobry dla użytkowników Worda i Pasjansa
3. Szczerze mówiąc zawsze pracuję w natywnej na DVI więc ciężko mi powiedzieć. Sądzę, że masz badziewną kartę graficzną, która na wyjściu analogowym daje mydło.
4. Monitory szerokogamutowe to takie, które mają gamut wyraźnie większy, niż sRGB. W przypadku paneli tego typu stosuje się inny rodzaj podświetlenia CCFL, który podczas kalibracji pukntu bieli wyprowadza kolorymetr w pole.
Każdy dobry kolorymetr, tj. Eye-One, DTP-94B oraz prawdopodobnie Spyder3 poradzą sobie z poprawnym zlinearyzowaniem tego monitora, natomiast poprawna kalibracja punktu bieli to już tylko spektrofotometr - i1pro, ColorMunki i podobnież do pewnego stopnia kolorymetr Spyder3, ale na Spydera3 nie daję żadnej gwarancji.
5. Aby poprawnie wyświetlić zdjęcie wyrenderowane do sRGB na monitorze szerokogamutowym konieczna jest aplikacja wyposażona w moduł zarządzania barwą (CMS) zgodny ze standardem ICC. W przypadku przeglądarek internetowych są to:
- Safari
- FireFox z aktywowanym modułem zarządzania barwą (about:config, gfx.color_management.enabled=True)

Internet Explorer, podobnie jak np. podgląd systemu Windows, prymitywne przeglądarki typu irfan ODPADAJĄ!!!!!

Oto zdjęcie testowe ze strony ICC:

https://canon-board.info/imgimported/2009/04/Upper_Left-1.jpg
źródło (http://www.color.org/Upper_Left.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/04/Upper_Right-1.jpg
źródło (http://www.color.org/Upper_Right.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/04/Lower_Left-1.jpg
źródło (http://www.color.org/Lower_Left.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/04/Lower_Right-1.jpg
źródło (http://www.color.org/Lower_Right.jpg)

Przeglądarka z modułem zarządzania barwą powinna wyświetlić je w następujący sposób:

https://canon-board.info/imgimported/2009/04/Supports_All-1.jpg
źródło (http://www.color.org/Supports_All.jpg)
Przeglądarki bez modułu dadzą taki efekt:

https://canon-board.info/imgimported/2009/04/Supports_None-1.jpg
źródło (http://www.color.org/Supports_None.jpg)
6. Po sprzętowej kalibracji wszystko będzie pod P i tylko pod P
7. tryb sRGB to proteza dla osób, które nie potrafią sobie poradzić z szerokogamutowością swojego panelu. Tryb ten z pewnych powodów, których wytłumaczenie zajęłoby sporo czasu i energii nie jest specjalnie sexy.
8. P221W kupuje się dlatego, że można go skalibrować SpectraviewII. Absolutnie żaden inny profiler nie zrobi tego lepiej.

muflon
28-04-2009, 20:14
7. tryb sRGB to proteza dla osób, które nie potrafią sobie poradzić z szerokogamutowością swojego panelu. Tryb ten z pewnych powodów, których wytłumaczenie zajęłoby sporo czasu i energii nie jest specjalnie sexy.
A może się jednak skusisz na parę słów? Ja sobie z szerokogamutowością "poradziłem" - jakoś tam swojego 2690 oprofilowałem, pokonfigurowałem sobie różne Firefoxy, przeglądarkę obrazków, Gimpa, Bibble, nawet w emulowanym (VMware) Windowsie wyglądało to w miarę normalnie, po czym... stwierdziłem, że w sumie mi to wszystko do niczego niepotrzebne i przełączyłem się na stałe w sRGB :-)

Ktoś, kto chce teraz kupić duży, porządny monitor (nie tylko pod względem jakości obrazu, ale również wykonania itp), ale nie ma ochotę bawić się w te wszystkie zabawy z profilami, ma duży problem - bo praktycznie wszystkie nowe konstrukcje mają szeroki gamut. Trochę zresztą o tym napisał Biszkek (p.5). I w takiej sytuacji tryb sRGB jest zbawieniem, nawet jeśli komuś może się wydawać herezją.

czornyj
28-04-2009, 20:56
A może się jednak skusisz na parę słów? Ja sobie z szerokogamutowością "poradziłem" - jakoś tam swojego 2690 oprofilowałem, pokonfigurowałem sobie różne Firefoxy, przeglądarkę obrazków, Gimpa, Bibble, nawet w emulowanym (VMware) Windowsie wyglądało to w miarę normalnie, po czym... stwierdziłem, że w sumie mi to wszystko do niczego niepotrzebne i przełączyłem się na stałe w sRGB :-)

Ktoś, kto chce teraz kupić duży, porządny monitor (nie tylko pod względem jakości obrazu, ale również wykonania itp), ale nie ma ochotę bawić się w te wszystkie zabawy z profilami, ma duży problem - bo praktycznie wszystkie nowe konstrukcje mają szeroki gamut. Trochę zresztą o tym napisał Biszkek (p.5). I w takiej sytuacji tryb sRGB jest zbawieniem, nawet jeśli komuś może się wydawać herezją.

P221W i 2690WUXi nie dadzą się sprzętowo skalibrować i oprofilować w trybie sRGB. Oznacza to, że nie będą zlinearyzowane w optymalny sposób, ich temperartura barwowa będzie przypadkowa, a jeśli je oprofilujemy, to niekoniecznie profil będzie się dobrze sprawdzał.

W przypadku 2690WUXi który jest nieźle zlinearyzowany fabrycznie nie jest to być może takie straszne - choć prób nie robiłem, ale w P221W, które zwykle nie są najlepiej zlinearyzowane aktywowanie tego trybu mocno potęguje posteryzację i gradienty wyglądają jeszcze gorzej.

Monitory te kupuje się zwykle by móc je skalibrować ze znacznie większą precyzją niż pozwala na to zwykły panel LCD, zaś ich poszerzony gamut umożliwia wierne odwzorowanie barw, które mogą pojawić się na odbitkach, a których normalny monitor nie jest w stanie poprawnie zreprodukować - np. czyste Cyany, Żółcienie.

Przełączenie ich w tryb sRGB powoduje, że z precyzyjnego urządzenia do krytycznej oceny barw stają się przeciętnawym monitorkiem - niewiele się różniącym od jakiegoś Della czy innego HP.

Oczywiście - nie każdy tak naprawdę potrzebuje dość specjalistycznego narzędzia, jakim jest precyzyjnie skalibrowany monitor szerokogamutowy, dlatego oczywiście można odpalić w Necu trybu sRGB i nie zawracać sobie głowy CMS-em. Po prostu nie jest to optymalny tryb pracy dla tego urządzenia, uniemożliwiający wykorzystanie jego potencjału. Trochę jak lustrznaka z ustawiony na stałe "zielonym" programem - normalni ludzie się nie przejmują i potrafią tak z powodzeniem robić piękne zdjęcia, bardziej świadomi fotografowie są przerażeni, że aparat nie pozwala im precyzyjnie kontrolować parametrów ekspozycji.

Zwykle też dla kogoś dobrze obeznanego z teorią barwy i przepływem pracy w środowisku z zarządzaniem barwą, aplikacje wyposażone w CMS są naturalnym środowiskiem działań, stąd nietypowa przestrzeń monitora nie stanowi problemu. Dla kogoś pracującego w aplikacjach niekoniecznie wyłącznie związanych z edycją fotografii i projektowaniem graficznym poszerzony gamut jest zwykłym upierdlistwem, które dobrze jest móc wyłączyć w cholerę.

BuRton
28-04-2009, 22:34
Wnioskuję z tego wszystkiego, że: mając monitor Eizo S2231W i chcąc go kalibrować systematycznie mam do wyboru za "przyzwoite" pieniądze :
- Eye-One Display 2, który niewłaściwie skalibruje temperaturę barwową bieli
- Spyder3, który jest "niepewny" (możliwe, że to tylko problem oprogramowania ? )
lub za dużo większa kasę któryś ze spektrofotometrów - i1pro albo ColorMunki.

Jest coś pośredniego w tym sprzęcie ? Coś, co pozwoli mi spokojnie kalibrować monitor urządzeniem, które nie kosztuje tyle co sam monitor ?

Proszę o podzielenie się doświadczeniem użytkowników Spyder3Elite lub Spyder3Pro (najlepiej kalibrujących coś z Eizo ). Czy jest powtarzalność wyników kalibracji, czy są jakieś problemy itp. Nie potrzebuję tworzenia własnych profili do drukarek. Zadowoli mnie urządzenie do kalibracji monitora.
Pozdrawiam Marcin

Krzychu
29-04-2009, 06:35
Proszę o podzielenie się doświadczeniem użytkowników Spyder3Elite lub Spyder3Pro (najlepiej kalibrujących coś z Eizo ). Czy jest powtarzalność wyników kalibracji, czy są jakieś problemy itp. Nie potrzebuję tworzenia własnych profili do drukarek. Zadowoli mnie urządzenie do kalibracji monitora.
Pozdrawiam Marcin

Miałem Spydera 3 Pro - generalnie problem jest taki że nie trudno jest zweryfikować jakość jego kalibracji - nie dokonując pomiarów innym urządzeniem. Moim zdaniem tragicznie nie było, tyle że temperatura bieli była od czapy (co zobaczyłem dopiero po kupnie Colormunki i kalibracji)... Pośredniego nic niestety nie ma, Colormunki jak na spektrofotometr i tak jest tanie jak barszcz, ale za to ograniczone jeżeli chodzi o oprogramowanie (z którego osobiście i tak korzystam tylko robiąc profile do drukarki niemniej jednak przy Eizo będziesz na niego skazany, chyba że masz Eizo sprzętowo kalibrowalne Colornavigatorem).

BuRton
29-04-2009, 09:07
... Pośredniego nic niestety nie ma, Colormunki jak na spektrofotometr i tak jest tanie jak barszcz, ... jednak przy Eizo będziesz na niego skazany, chyba że masz Eizo sprzętowo kalibrowalne Colornavigatorem).

Tak...kiedy się skończą te nieustanne wydatki ;-) :-P . Biednego nie stać na półśrodki... :) . Cena ColorMunki za wielką wodą jest całkiem przyjemna (w porównaniu do cen w UE ). Kalibrować sprzętem za ponad 800 zł.( Spyder3 ) i mieć "skopaną" temperaturę bieli to bez sensu. Zresztą ColorMunki sugerował mi już na PW kolega Czornyj, któremu również dziękuję.
Dziękuję Ci Krzychu.

czornyj
29-04-2009, 10:20
Tak...kiedy się skończą te nieustanne wydatki ;-) :-P . Biednego nie stać na półśrodki... :) . Cena ColorMunki za wielką wodą jest całkiem przyjemna (w porównaniu do cen w UE ). Kalibrować sprzętem za ponad 800 zł.( Spyder3 ) i mieć "skopaną" temperaturę bieli to bez sensu. Zresztą ColorMunki sugerował mi już na PW kolega Czornyj, któremu również dziękuję.
Dziękuję Ci Krzychu.
Jest jedno wyjście dla oszczędnych - metodę tą podał mi Coloratti - Andrew Rodney - (znany jako digitaldog - autor publikacji "Zarządzanie Barwą dla Fotografów"), który poznał ten patent podczas seminarium z dr Karlem Langiem - kolesiowcem, który swego czasu był odpowiedzialny za opracowanie dwóch z trzech najlepszych, sprzętowo kalibrowanych monitorów ery CRT - Radiusa PressView i Sony Artisana (swych palców nie maczał tylko w legendarnych Barco Reference Calibratorach).

Daje się ją zastosować w przypadku paneli Nec serii x90 oraz P, dlatego:
1) należy wyselekcjonować sobie ładne P221W
2) dokonać referencyjnej kalibracji za pomocą spektrofotometru i1pro lub ColorMunki oraz oprogramowania SVII
3) po dokonaniu kalibracji referencyjnej należy podłączyć kolorymetr i1 i dokonać pomiaru współrzędnych chromatycznych bieli w programie SVII i zapisać sobie owe współrzędne
4) ponowne kalibracje można już wykonywać kolorymetrem i1 - kalibrując panel na customowy punkt bieli i zadając współrzędne uzyskane podczas wcześniejszego pomiaru jako cel naszej kalibracji.

sirlukas
29-04-2009, 10:29
Boshhh, jak to wszystko czytam, mimo iż mam wykształcenie pseudo-techniczne, to normalnie oczom nie wierzę ile jest z tym wszystkim zachodu :|
Nie mogliby opracować profilu jednego poprawnego z możliwością instalacji na różnych urządzeniach który zawsze by tak samo działał?

Z tego wszystkiego sam nie wiem co mam kupić, czy kupić coś dużego, ładnego i kolorowego (Dell 2408), czy może coś "pół-profesjonalnego" i nie koniecznie dobrze skalibrowanego (NEC P221W), różnicy raczej żadnej nie będzie ;)

Tom01
29-04-2009, 10:31
4) ponowne kalibracje można już wykonywać kolorymetrem i1 - kalibrując panel na customowy punkt bieli i zadając współrzędne uzyskane podczas wcześniejszego pomiaru jako cel naszej kalibracji.

A co z degradacją lamp i zmianą ich naturalnej temperatury barwowej?

Boshhh, jak to wszystko czytam, mimo iż mam wykształcenie pseudo-techniczne, to normalnie oczom nie wierzę ile jest z tym wszystkim zachodu

To jest analogia do tuningu taniego samochodu popularnej marki. To jest dokładnie to samo, co robimy z P221 i innymi podobnymi monitorami. Jeśli ktoś nie ma ochoty na takie zabawy, może kupić auto inne, "gotowe", o osiągach lepszych lub podobnych do onego tuningowanego.

czornyj
29-04-2009, 10:59
A co z degradacją lamp i zmianą ich naturalnej temperatury barwowej?

To jest analogia do tuningu taniego samochodu popularnej marki. To jest dokładnie to samo, co robimy z P221 i innymi podobnymi monitorami. Jeśli ktoś nie ma ochoty na takie zabawy, może kupić auto inne, "gotowe", o osiągach lepszych lub podobnych do onego tuningowanego.

Oczywiście - nie jest to metoda idealna - "tuning" jest tutaj bardzo trafnym określeniem. Po pierwsze w funkcji czasu kalibracje mogą się stać coraz mniej dokładne, po drugie profile wykonywane podczas kalibracji kolorymetrem i1 i oprogramowania SVII są mniej dokładne, bo albo obarczone ew. błędem kolorymetru, albo liczone z referencyjnych pomiarów fabrycznych.
Przesłanką do stosowania tego typu kombinacji alpejskich są tylko względy finansowe, ew. teoretycznie nieco większa sparwność kolorymetru podczas pomiaru w cieniach.

Powyższą metodę można by też najprawdopodobniej zastosować w Eizo, tylko trzeba by się dodatkowo uzbroić w oprogramowanie basICColor display, ColorEyes Pro, lub Quato iColor Display (czyli ogólnie basICColor w różnych skórach). W przypadku Quato Silver Haze Pro warto kupić zestaw z kolorymetrem Quato Silver Haze Pro - jest to legendarny X-Rite DTP-94B, wcześniej Monaco Optix Pro, który cieszy się doskonałą sławą. X-Rite zakończyło dystrybucję DTP-94B bo jest on zbyt drogi w produkcji, ale nadal tłuką ten kolorymetr na specjalne zamówienia - np. dla Quato i Eizo (które w dystrybucji europejskiej można kupić w zestawie z tym kolorymetrem)

Bizon
29-04-2009, 13:49
Napiszcie mi Koledzy, czy warto przesiąść si9e z Eizo 1932 na 2242 ? Zastosowanie ...wiadomo jakie :)

BuRton
29-04-2009, 14:33
Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za wyczerpujące i fachowe propozycje. W takim razie kalibrując ColorMunki Photo z oprogramowaniem do niego załączonym będę miał wszystko co potrzeba do poprawnej kalibracji Eizo S2231W ? Nie będę już musiał dokupywać innego oprogramowania ?
Ten komplet wystarczy ? http://www.bhphotovideo.com/c/product/550833-REG/Xrite_CMUNPH_ColorMunki_Photo_Color_Management.htm l

czornyj
29-04-2009, 14:38
Napiszcie mi Koledzy, czy warto przesiąść si9e z Eizo 1932 na 2242 ? Zastosowanie ...wiadomo jakie :)

Pewnie, że warto - dużo większa rozdziałka = dużo większy komfort pracy, bo paletki nie zasłaniają pół ekranu. Do tego S2242W to szerokogamutowiec (z zastrzeżeniem, że ma to swoje dobre i złe strony, co było już wielokrotnie maglowane)

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za wyczerpujące i fachowe propozycje. W takim razie kalibrując ColorMunki Photo z oprogramowaniem do niego załączonym będę miał wszystko co potrzeba do poprawnej kalibracji Eizo S2231W ? Nie będę już musiał dokupywać innego oprogramowania ?
Ten komplet wystarczy ? http://www.bhphotovideo.com/c/product/550833-REG/Xrite_CMUNPH_ColorMunki_Photo_Color_Management.htm l
Wszystko.

Biszkek
29-04-2009, 16:22
Dzięki wszystkim za sugestie i wyjaśnienia.

Dodam tylko że tryb sRGB traktowałbym zamiennie z trybem natywnym monitora, bo jaki sens pozbawiać się przydatności szerokiego gamutu wtedy, gdy jest on przydatny? sRGB miałbym do zastosowań ogólnych, a do pracy z grafiką przełączałbym się do trybu pełnego. Za to w sRGB miałbym kolory z palety sRGB w miarę OK. Kłopot tylko w tym, że tak jak pisał Czornyj, sRGB nie daje się zmieniać, kalibrować itp. i w moim przypadku ma np. inną temp bieli niż tryb natywny, i oczywiście jest rozjechany, tak że gradienty są fatalne. Więc jego używanie daje mi taką samą "wierność" (sic) kolorów z sRGB jak używanie trybu natywnego... :mrgreen:

Ciekaw jestem jak ten sRGB wygląda w Eizo. Czy jest w miarę ok? Bo w tym moim NEC'u to widzę czego nie dotknę to kłopoty, jedynym plusem jest ta sprzętowa kalibracja, do której za to potrzeba sprzętu za 2 tys zł i niedostępnego programu :cry: (ha,ha, nie no trochę przesadzam).

Czyli Disp1Eye2 gammę bym sobie dał radę skorygować w P221W wychodzi na to. A tylko temp. bieli to padaka.

A co gradientów - ponowię pytanie - jakim cudem na trzech przypadkowych "powszechnie tandetnych" monitorach na TN (oglądałem u znajomych), z czego jednym podłączonym DVI, gradienty są gładkie, podczas gdy na panelach za kilka kafli są kłopoty?? Jak to możliwe, że Philips 170S, którego wartość nowego byłaby teraz jakieś 250zł (gdyby jeszcze był do kupienia) na analogu wyświetla gładko? Co jest innego w porządnych monitorach, takich powiedzmy trochę graficznych, że często maja problemy z gradientami? Na tych wszystkich złomach po prostu nie widać problemu, który tam też istnieje? czy może na wyśrubowanych panelach widać więcej, niż by wypadało? :lol:

W skrócie:
Aby poprawnie wyświetlić zdjęcie wyrenderowane do sRGB na monitorze szerokogamutowym konieczna jest aplikacja wyposażona w moduł zarządzania barwą (CMS) zgodny ze standardem ICC. W przypadku przeglądarek internetowych są to:
- Safari
- FireFox z aktywowanym modułem zarządzania barwą (about:config, gfx.color_management.enabled=True)

Internet Explorer, podobnie jak np. podgląd systemu Windows, prymitywne przeglądarki typu irfan ODPADAJĄ!!!!!

To ja rozumiem. Każdy program z CMS umożliwi mi oglądanie kolorów poprawnie. Moje frustracje dotyczą treści, na które nie mamy wpływu. Wszystko, co wyświetla sam system wprost - ot, kolory ikonek, okien powiadomień, pasków, szerego tła... no wszystko, co nie jest przetwarzane przez program, który ma szansę używać jakiegoś CMS - to wszystko jest sfajdane. Ja sobie włączę Photoshopa, i mam w nim obrazek OK, ale już kolor paska okna Windowsa na górze mam nieprawidłowy. Słowem - mogę sobie ustawić milion programów pod milion zastosowań, ale i tak domyślnie będe miał wszystko z palety sRGB i będe to miał skopane.

Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę. Czyli co? - jedyny plus - zdjęcia w internecie, które w dodatku mają załączony profil, będą ok, ale już kolory stron WWW, tła, kolor tekstu i wszystkie inne treści będą o kant d... potłukł :mrgreen:

Ciekaw jestem, czy napis CANON na górze strony tego forum masz w FireFoxie w poprawnej barwie? (zakładając, że został przygotowany w sRGB) ;-) Można zrobić test i zapytać webmajstera o składowe RGB tego koloru i w jakiej przestrzeni to robił (choć powinien w sRGB bo to zdaje się standard dla WWW?). Wrzucić tę przesteń jako roboczą do PS'a i namalować coś tym kolorem. I porównać z tym, co widać na słowie CANON w przeglądarce z CMS.

Tom01
29-04-2009, 16:25

Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora. Najlepiej posłużyć się basICColor Display4.

Krzychu
29-04-2009, 16:34
Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora. Najlepiej posłużyć się basICColor Display4.

Eee, ale Display 4 nie obsługuje Colormunki przecież a goście z Basiccolor napisali że bardzo by chcieli ale X-rite niekoniecznie...

Tom01
29-04-2009, 16:46
Eee, ale Display 4 nie obsługuje Colormunki przecież a goście z Basiccolor napisali że bardzo by chcieli ale X-rite niekoniecznie...

Niestety, na razie nie obsługuje, ale podobno już niedługo. :)

czornyj
29-04-2009, 17:19
Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę. Czyli co? - jedyny plus - zdjęcia w internecie, które w dodatku mają załączony profil, będą ok, ale już kolory stron WWW, tła, kolor tekstu i wszystkie inne treści będą o kant d... potłukł :mrgreen:

Ciekaw jestem, czy napis CANON na górze strony tego forum masz w FireFoxie w poprawnej barwie? (zakładając, że został przygotowany w sRGB) ;-) Można zrobić test i zapytać webmajstera o składowe RGB tego koloru i w jakiej przestrzeni to robił (choć powinien w sRGB bo to zdaje się standard dla WWW?). Wrzucić tę przesteń jako roboczą do PS'a i namalować coś tym kolorem. I porównać z tym, co widać na słowie CANON w przeglądarce z CMS.

To już wedle twojej osobistej preferencji:
gfx.color_management.mode
Wartość 0 - wyłączenie zarządzania barwą
Wartość 1 - zarządzanie barwą wszelkiej zawartości graficznej
Wartość 2 - zarządzanie barwą otagowanej zawartości graficznej

Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora

O cholllera - nie wiedziałem, to trochę klops... No cóż - niestety w przypadku ColorMunki hardware jest zaprojektowany w szwajcarskim oddziale X-Rite, a software - już w amerykańskim...

muflon
29-04-2009, 20:29
Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę.
Dokładnie tak działa Firefox w trybie "1" z powyższej listy :-)

BuRton
30-04-2009, 09:57

:twisted: ... ;-) ... :) ...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ? Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.

Tom01
30-04-2009, 10:39
:twisted: ... ;-) ... :) ...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ?

Bez korekcji punktu bieli, fizycznie na monitorze, małpa będzie to robiła za pomocą karty graficznej. Korekty Eizo serii S, to około zmiana 3-5% regulatorów wag RGB, więc nie jest tragicznie. Do opublikowania wersji Display 4 obsługującej małpę, da się wytrzymać. :)

Krzychu
30-04-2009, 10:43
Do opublikowania wersji Display 4 obsługującej małpę, da się wytrzymać. :)

A masz jakieś bliższe info kiedy się to może stać ?

BuRton
30-04-2009, 10:50
Bez korekcji punktu bieli, fizycznie na monitorze, małpa będzie to robiła za pomocą karty graficznej.

Pan z serwisu Eizo PL radzi, abym kupil EyeOneDispay 2. Z wczesniejszych informacji wynika, ze ten kolorymetr poradzi sobie tak samo jak ColrMunki bo i tak korekcja punktu bieli do niczego. Zgadza sie ? Caly czas chodzi mi tylko o kalibracje monitora bez profilowania drukarki.

Janusz Body
30-04-2009, 12:09
....(z którego osobiście i tak korzystam tylko robiąc profile do drukarki niemniej jednak przy Eizo będziesz na niego skazany, chyba że masz Eizo sprzętowo kalibrowalne Colornavigatorem).

Color Navigator to program, który korzysta z i2d2 albo spektrofotometru wiec samo posiadanie monitora z LUT w monitorze niczego nie zmienia. Dalej trzeba mieć spektrofotometr.

Pan z serwisu Eizo PL radzi, abym kupil EyeOneDispay 2. Z wczesniejszych informacji wynika, ze ten kolorymetr poradzi sobie tak samo jak ColrMunki bo i tak korekcja punktu bieli do niczego. Zgadza sie ? Caly czas chodzi mi tylko o kalibracje monitora bez profilowania drukarki.

Hmmmmmm.... mam wątpliwości. Bawiłem się kilkoma i1 na szerokogamutowcu. Jeden egzemplarz i1 był przyzwoity i radził sobie "jako-tako". Reszta "niezabardzo". :)

Tom01
30-04-2009, 12:33

Nie zgadzam się z tą opinią. Kolorymetr da spory, stały, błąd pomiaru punktu bieli. Małpa zmierzy dobrze, ale skoryguje kartą, przy czym dając większe możliwości przy wykorzystaniu lepszego oprogramowania. Druga ewentualność jest moim zdaniem bardziej logiczna.

Krzychu
30-04-2009, 12:53
Color Navigator to program, który korzysta z i2d2 albo spektrofotometru wiec samo posiadanie monitora z LUT w monitorze niczego nie zmienia. Dalej trzeba mieć spektrofotometr.

No jak najbardziej - mi chodziło o to że będzie skazany na soft od Colormunki (posiadając już hardware), chyba że będzie miał sprzętowo kalibrowane Eizo (którego AFAIK - niestety nie ma).

czornyj
30-04-2009, 13:16
Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.

Jeśli gdzieś w okolicy Krakowa, to może mógłbym pomóc ;)

BuRton
30-04-2009, 13:18
Nie zgadzam się z tą opinią. Kolorymetr da spory, stały, błąd pomiaru punktu bieli. Małpa zmierzy dobrze, ale skoryguje kartą, przy czym dając większe możliwości przy wykorzystaniu lepszego oprogramowania. Druga ewentualność jest moim zdaniem bardziej logiczna.
Dobrze. Z kolorymetrów jestem "wyleczony" :) . A prosiłem tego Pana z Eizo PL aby poradził mi jako fachowiec a nie handlowiec :-P . Spektrofotometr ColrMunkiPhoto nawet z okrojonym programem, który fabrycznie posiada da radę. W jakiej cenie na dzień dzisiejszy jest basICColor Display4 ? W przybliżeniu kiedy ma szansę się pojawić wersja do "małp" ? W tym roku ?
Po raz kolejny dziękuję :) .

PS. Z okolic Krakowa do Cieszyna blisko. Pozdrawiam.

milko
02-05-2009, 11:24
witam czy ktos mógłby mi podpowiedziec gdzie mogę kupic basICColor Display4

Krzychu
02-05-2009, 11:59
http://www.basiccolor.de/english/Orderforms_E/orderSoftware/Orderform_Software_E.pdf - na dole jest order form.

Jakby co to napisz do nich maila - odpowiadają dość szybko...

Biszkek
04-05-2009, 11:41
Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Czy profil ICC który tworzę na drodze kalibracji (załóżmy, że kalibruję typowy monitor, bez programowalnej LUT) zawiera w sobie parametry korygujące pkt bieli i krzywą gamma monitora? Bo skoro profil tworzę dla zadanych wartości np. D65, gamma 2.2 (no i jeszcze jasności tak?, ale to ustawiam sobie suwakiem w monitorze), to monitor dla którego to tworzę musi te wartości mieć, a jak ich nie ma, to... zanim zrobię profil muszę dostosować sobie monitor do tych wartości? Czy dopiero po wygenerowaniu profilu? czy w ogóle nie muszę, bo korekty są zapisane w profilu?

Inaczej: jak kalibruję przyrządem zwykły monitor LCD to wszystkie instruktaże mówią, że mam wyłączyć wszelkie GammaPanele, czyli przywrócić LUT karty graficznej do ustawień wyjściowych. Chcę mieć wynikowo profil dla D65, gamma 2.2 i jasności odpowiadającej u mnie np. 30% na suwaku monitora i to podaję jako docelowe wartości. To kalibrator mierzy mi jaka jest biel, gamma i jasność monitora w chwili pomiaru i korekty wprowadza do wynikowego profilu ICC?, czy też on tego w profilu ICC NIE zapisze, a ja, żeby profil działał potem poprawnie muszę sam doprowadzić biel, gammę i jasność do zadanych wartości (D65, 2.2, 30% jasności)? Jeśli to drugie (a czuję, że chyba raczej tak..?) to jak potem ustawić to jak trzeba? - jasność suwakiem w monitorze, biel suwakami RGB w monitorze (tak? 0 przyrząd mi jakoś powie czego ująć i dodat, czy mam próbować imirzyć cały czas czy już jest 6500K), a gammę... no nie ma jak inaczej skorygować (jeśli zmierzona przez przyrząd w monitorze odbiega od 2.2) jak tylko jakimś GammaPanelem czy czymś podobnym... (a o ile skorygować i które kanały to tez mi przyrząd jakos powie?) Więc po całej kalibracji muszę ostatecznie używać programu korygującego gammę monitora, tak? Wynika z tego, że pomijać GammaLoadera mogę tylko kidy mam monitor idealnie fabrycznie ustawiony do gamma 2.2, albo jeśli da sie go sprzętowo skalibrować, i korektę gamma zapisac do LUT monitora, tak?

Wiem, pewnie pytam o trywialne sprawy dla większości, ale jak inaczej mam się tego dowiedzieć... Nie znalazłem w necie wyjaśnienia tego o co pytam wprost, a nie chcę się domyślać.

Tom01
04-05-2009, 11:53
Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Czy profil ICC który tworzę na drodze kalibracji (załóżmy, że kalibruję typowy monitor, bez programowalnej LUT) zawiera w sobie parametry korygujące pkt bieli i krzywą gamma monitora?

Zawiera. Oczywiście im mniej i mniejsze korekcje w profilu, tym lepiej dla całego toru wyświetlania. W tym celu, należy najpierw wyregulować monitor, w miarę możliwości jego samego i oprogramowania do kalibracji, a dopiero to czego się nie da, korygować programowo.

Biszkek
04-05-2009, 12:23
No to punkt bieli da się wyregulować w monitorze, ale gammy, w typowym LCD, już nie... To lepiej, żeby ta gamma była korygowana w profilu ICC, czy żeby to robił GammaPanel? Bo różnica jest taka, że to w profilu ma zastosowanie tylko w programach z CMS (gdzie jest ten profil monitora faktycznie w użyciu), a skutki korekcji LUT karty graficznej poprzez GammaPanel widze cały czas w Windowsie (co w sumie chyba lepsze)

No i skoro profil ICC zawiera w sobie korekcję dot. gammy, to jak ja chcę gammę sobie korygować globalnie - w Gamma Panelu na przykład - to ten Gamma Panel powinien być aktywny podczas kalibracji. A wszędzie trąbią, że to trzeba wyłączać... Jak wyłączę, to korekta wejdzie w profil ICC, a potem jak dowalę Gamma Panel, to to się zdubluje przy aktywnym profilu.

Tom01
04-05-2009, 14:22
No to punkt bieli da się wyregulować w monitorze, ale gammy, w typowym LCD, już nie... To lepiej, żeby ta gamma była korygowana w profilu ICC, czy żeby to robił GammaPanel? Bo różnica jest taka, że to w profilu ma zastosowanie tylko w programach z CMS (gdzie jest ten profil monitora faktycznie w użyciu), a skutki korekcji LUT karty graficznej poprzez GammaPanel widze cały czas w Windowsie (co w sumie chyba lepsze)

No i skoro profil ICC zawiera w sobie korekcję dot. gammy, to jak ja chcę gammę sobie korygować globalnie - w Gamma Panelu na przykład - to ten Gamma Panel powinien być aktywny podczas kalibracji. A wszędzie trąbią, że to trzeba wyłączać... Jak wyłączę, to korekta wejdzie w profil ICC, a potem jak dowalę Gamma Panel, to to się zdubluje przy aktywnym profilu.

W monitorach jest czasem regulator gammy, ale to tylko wykładnik funkcji teoretycznej. Reguluje się krzywiznę na bardziej lub mniej wykładniczą. Regulator przydaje się jeśli z wykresu po kalibracji wynika że np nastawione na monitorze 2,2, wymaga dużej korekty. Często się zdarza, że nasawa monitora mocno odbiega od tego co jest na ekranie. Rzeczywisty przebieg funkcji reguluje się tylko w monitorach wyższej klasy. GammaPanel bezwzględnie trzeba wyłączyć bo z karty do monitora musi iść nie zmanipulowana informacja. Inaczej kalibracja da złe wyniki. Jeśli trzeba ją będzie skrzywić, to zrobi to LUT Loader z informacji w profilu. Program wchodzi w skład oprogramowania profilera, startuje z systemem i wizualnie robi to samo co GammaLoader.

sirlukas
18-05-2009, 16:44
Wiem, że pytanie głupie, ale też wiem że sam panel jest przyzwoity, w końcu ten sam co w Apple Cinema. Czy Dell 2408 da się skalibrować względnie poprawnie, wiem że idealnie nie, ale tak dla mnie, kogoś kto lubi zdjęcia, ale ich nie sprzedaje?

Wiem, że jest piekielnie jasny i szeroko-gamutowy, ale tak na chłopski rozum, jest sens?

Tom01
18-05-2009, 16:58
Wiem, że pytanie głupie, ale też wiem że sam panel jest przyzwoity, w końcu ten sam co w Apple Cinema. Czy Dell 2408 da się skalibrować względnie poprawnie, wiem że idealnie nie, ale tak dla mnie, kogoś kto lubi zdjęcia, ale ich nie sprzedaje?

Wyświetlacz to element wykonawczy. W CRT kineskop decydował o 90% cech i jakości obrazu. W LCD matryca może w 10%.

sirlukas
18-05-2009, 23:27
Kusi rozmiar i mnogość gniazd, szczególnie HDMI (pod PS3).
Ale tak naprawdę, poważnie, nie ma sensu?
Jeśli nie ten Dell, to co w podobnej cenie? A jeśli już dobry monitor mieć a nie mieć kalibratora to też przecież nie ma większego sensu, więc Della nie powinienem przekreślać.
Masakra jakaś.

Tom01
18-05-2009, 23:31
Kusi rozmiar i mnogość gniazd, szczególnie HDMI (pod PS3).

A co za problem przejść DVI<->HDMI?

Ale tak naprawdę, poważnie, nie ma sensu?

Potworne błędy kolorystyki, jaskrawość wypalająca oczy.

A jeśli już dobry monitor mieć a nie mieć kalibratora to też przecież nie ma większego sensu, więc Della nie powinienem przekreślać

Dell, nie ma w ofercie dobrych monitorów, a kalibrator to nie magiczna maszynka, cudów nie robi.

sirlukas
18-05-2009, 23:38
Czyli jednak dalej będę poszukiwał albo miesiąc dłużej odkładał na coś sensownego.

brodaty
01-06-2009, 18:41
Studiuję ten wątek od pewnego czasu i zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości. Obecnie mam prawie nowy monitor Lenovo L220 na S-PVA i kalibrator eye one display2. Kupując to myślałem że będzie o.k., niestety nie bardzo.
Byłem już zdecydowany na Eizo2231, ale po lekturze wątku zupełnie nie wiem co robić. Boję się,że mając ten monitor będę mógł oglądać i poprawiać zdjęcia tylko w photoshopie,ale w prostych programach typu Picasa czy Firefox już nie. W bardziej domowych zastosowaniach kolory mogą też być nie do przyjęcia.
Równocześnie zdaję sobie sprawę, że nie jestem tak zaawansowany w obsłudze komputera, żeby dać sobie radę z wszystkimi ustawieniami i regulacjami o których cały czas czytam. Dlatego prosiłbym jeszcze raz o w miarę proste wyjaśnienie co robić?
1. Kupić Eizo2231 i co dalej? 2. Nec P221 chyba odpada? 3. Zostać przy tym co mam i udawać że jest cacy.
Jeżeli kupię Eizo i będę chciał korzystać z wszystkich dobrodziejstw szerokiego gamutu, to zdjęcia robić w sRGB, czy w Adobe RGB i jaka wtedy będzie różnica?

Tom01
01-06-2009, 21:52
Jeśli na posiadanym sprzęcie nie jest dobrze, to nie ma co się oszukiwać. Przesiadka na P221W lub S2232W to spora różnica jakościowa, ale nic nie można powiedzieć o trafności, gdyż nikt nie jest w stanie przewidzieć Pana wrażliwości i wymagań. Oba wymienione modele to sprzęt amatorski, uniwersalny, nie przeznaczony, tak naprawdę do koloru.

airhead
01-06-2009, 23:48
pewnie już było, ale temat zbyt kontrowersyjny, żeby dowiedzieć się czegoś sensownego:
czy monitor iMaka 24" naprawdę nie nadaje się dla fotografa?

Tom01
01-06-2009, 23:56
czy monitor iMaka 24" naprawdę nie nadaje się dla fotografa?

Nie nadaje się.

brodaty
02-06-2009, 10:17
Niestety nie jest dobrze. Nie wiem jak z moją wrażliwością, ale wymagania mam może trochę za duże. Pisze Pan że jest to tylko sprzęt amatorski, ale jednak o klasę wyżej niż reszta. Czy rzeczywiście po ustawieniu parametrów z wykorzystaniem pełnego gamutu będę miał problemy z kolorami w czasie pracy na prostych programach? Czy będę musiał instalować jakieś dodatkowe oprogramowanie? I jeszcze jedno, dalej robić zdjęcia w sRGB, czy w AdobeRGB. Co się wtedy zmieni?

Tom01
02-06-2009, 10:49
Niestety nie jest dobrze. Nie wiem jak z moją wrażliwością, ale wymagania mam może trochę za duże.

Nie ma czegoś takiego jak za duże wymagana. Moim zdaniem, zdolność postrzegania nienaturalnych wad obrazu jest rzeczą normalną. Nierzadko spotykam ludzi mieniących się amatorami, a dopiero przed wysokiej jakości monitorem, za ciężkie pieniądze, stwierdzających że jest ok.

Pisze Pan że jest to tylko sprzęt amatorski, ale jednak o klasę wyżej niż reszta. Czy rzeczywiście po ustawieniu parametrów z wykorzystaniem pełnego gamutu będę miał problemy z kolorami w czasie pracy na prostych programach? Czy będę musiał instalować jakieś dodatkowe oprogramowanie? I jeszcze jedno, dalej robić zdjęcia w sRGB, czy w AdobeRGB. Co się wtedy zmieni?

O klasę wyżej niż reszta, to znaczy pozbawione najbardziej rażących, typowych wad monitorów klasy masowej. Nie ma jednak mowy o niuansach, delikatnych półtonach, naturalności skóry.

Gamut nie musi być problemem. Zresztą, szerszy gamut staje się standardem we wszystkich klasach monitorów. Trzeba tylko wystrzegać się aplikacji bez zarządzania kolorem. Zdjęcia Pan może robić w sRGB lub AdobeRGB wedle życzenia. Różnica jest tylko w sposobie obróbki. Zdjęcie o szerszej przestrzeni, może zawierać barwy, które wychodzą poza zakres możliwy do naświetlenia przez minilab. Należy nauczyć się posługiwać narzędziami do konwersji i softproofingu wbudowanymi w każdą poważniejszą aplikację do obróbki fotografii.

focs
02-06-2009, 11:59
a jak sprawa wyglada z Nec-iem 2080ux ?, czy jest jakis sens zakupic go po okazyjnej cenie i czy sie w jakikolwiek sposob nadaje do ewentualnej kalibracji ?

Tom01
02-06-2009, 13:48
a jak sprawa wyglada z Nec-iem 2080ux ?, czy jest jakis sens zakupic go po okazyjnej cenie i czy sie w jakikolwiek sposob nadaje do ewentualnej kalibracji ?

To nietypowy model w ofercie Nec. Zależy od serii, ale części nie można kalibrować. Co do ceny, jeśli okazjonalna, zależy co za tym stoi.

focs
02-06-2009, 22:53
dokladnie seria 32202940EB, jesli cos wiecej mozesz napisac o tym modelu bylbym wdzeczny (wiecej to chodzby wlasnie stwierdzenie podatnosci na kalibracje)

brodaty
04-06-2009, 21:42
Tom01. Mam do Pana pytanie, czym się różnią od siebie w praktyce monitory Eizo 2231 i2232 /poza ceną/ i czy ewentualnie warto zapożyczyć się i kupić 2242. Neca P221 raczej pomijam, chyba jest słabszy od2231, a z dodatkowym oprogramowaniem do kalibracji jest w cenie 2231.

Tom01
04-06-2009, 21:44
czym się różnią od siebie w praktyce monitory Eizo 2231 i2232 /poza ceną/ i czy ewentualnie warto zapożyczyć się i kupić 2242.

S2231 został wycofany i zastąpiony S2232W. Różnic praktycznie nie widać. S2242W ma większą rozdzielczość. Są zastosowania gdzie jest to pożądane.

brodaty
04-06-2009, 22:20
Jeszcze jedno pytanie. Na forum Nikona wymienia Pan monitor Neca 2470WNX, czy można o nim powiedzieć że jest b.dobry, a przynajmniej można go porównać z Eizo?

Tom01
04-06-2009, 22:42
Jeszcze jedno pytanie. Na forum Nikona wymienia Pan monitor Neca 2470WNX, czy można o nim powiedzieć że jest b.dobry, a przynajmniej można go porównać z Eizo?

Nie jest, a właściwie nie był, bardzo dobry. Nie jest dostępny od pół roku. To było minimum, jeśli ktoś się uparł na 24". Co do porównania, zależy do których Eizo. Seria S z 21/31/32/42 na końcu jest lepsza.