Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Kupilam s2231 W i nie wiem z jaka podstawa. Na zdjeciu jest podstawa w ksztalcie Y ale tym raczej nie powinnam sie sugerowac.
Pani podstawka to składane "Z", czy "kurza łapka"?
Pani podstawka to składane "Z", czy "kurza łapka"?
Na zdjeciu wyglada (http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php/693/eizo-s2231w---22--widescreen---black) jak kurza lapka.
Czyli to "U"?
Edit:
Jeszcze tylko spytam o kabel laczacy ten monitor z iMac'iem.
Powinnam kupic mini DVI do DVI, prawda?
Tom01: cena jakas 'nietego'. Skad taka roznica w Polsce? Czy ja cos zle kojarze.
Pisałem o tym. Różnica bierze się z polityki dystrybutorów na różnych rynkach. W Niemczech takie monitory jak Eizo nawet wyższe modele nie są drogie, dla przeciętnego obywatela. Stąd można je znaleźć na półkach w wielkich sieciach sprzedaży detalicznej. Klientela robiąca tam zakupy nie jest specjalnie wymagająca, więc dystrybutor może kupować w Japonii tańsze sorty i bardziej konkurować z monitorami klasy masowej. Polska natomiast to biedny rynek. Sprzedaż monitorów średniej klasy prawie nie istnieje. Sprzedaje się albo skrajnie tanie, albo półkę średnio-wyższą. Przy czym klient drugiej grupy jest znacznie bardziej wybredny, bo wydaje, z naszego polskiego punktu widzenia, kupę kasy. Dlatego polska dystrybucja kupuje tylko najlepszy sort, ale i najdroższy. Gdyby jak z niemieckimi były ciągle problemy z pikselami, jakością, nie byłoby możliwe tworzenie rynku dla Eizo jako monitorów wysokiej jakości.
Na zdjeciu wyglada (http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php/693/eizo-s2231w---22--widescreen---black) jak kurza lapka.
Czyli to "U"?
Nie. To jest HeightAdjustable, "H".
Nie. To jest HeightAdjustable, "H".
To mialam na mysli, nie wiem czemu napisalam U:oops:
Jeszcze tylko z tym kablem chcialabym sie upewnic: do iMac'a mini DVI do DVI?
Dziekuje za pomoc
[QUOTE=Tom01;552093]Oczywiście, ale może szczegóły prześlę w poniedziałek z biura, poza forum.
Dzięki!!!
Jeszcze tylko z tym kablem chcialabym sie upewnic: do iMac'a mini DVI do DVI?
Tak. Mała makówka ma normalny DVI.
Slicznie dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam:)
Tom01
możesz napisac mi jak wygląda sytuacja z wysyłką monitora za granice (do uk)
Hmmm... gdybym ja miał kupować w UK to brałbym z colourconfidence.com - Head Office mają w UK, więc i "w razie gdyby co" to bliżej by pozałatwiać różne sprawy :roll: .
Ja mam pytanie do Toma01. Posiadam Eizo S1931 i zaczynam bardzo poważnie myśleć nad Eizo 2431. Jaka jest różnica w gabarytach tych monitorów - będą stały obok siebie (szukałem w sieci, ale nie ma chyba nigdzie podanych wymiarów zewnętrznych). Gdzie najkorzystniej kupić ten monitor i na co zwracać uwagę przy zakupie, czy teraz jest dobry moment na zakup. Z góry dziękuję za poradę.
Ja mam pytanie do Toma01. Posiadam Eizo S1931 i zaczynam bardzo poważnie myśleć nad Eizo 2431. Jaka jest różnica w gabarytach tych monitorów - będą stały obok siebie (szukałem w sieci, ale nie ma chyba nigdzie podanych wymiarów zewnętrznych).
S2431W: 566 × 367 mm
S1931: 405 × 334 mm
Słowem nie pasują. Najlepiej zestawiać monitory o takiej samej wysokości: 19"-22"W, 21"-24"W.
Dziękuję za poradę, rzeczywiście mi się rozjaśniło - a już szukałem sklepu... ufff. Ponieważ jestem zdecydowany na zakup Eizo (mam S1931 i dla mnie jest bomba) zadam kolejne pytanie. Jaki monitor wide dokupić do 1931? Czy ten
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=95/FlexScan_S2201W?SID=12445735b90f3c4
albo ten (zwłaszcza ten)
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=98/FlexScan_S2231W?SID=12445735b90f3c4
jest tak samo dobry a może gorszy/lepszy od posiadanego przez mnie? Dodam, że focę dla własnej przyjemności, na zdjęciach nie zarabiam i nie mam takiego zamiaru. Wiem, że niektórzy mogą moje pytania uznać za infantylne... ale każdy kiedyś dokonywał wyboru. Z góry dziękuję za info.
Czy ten
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=95/FlexScan_S2201W?SID=12445735b90f3c4
Nie chcę wchodzić specom w ich buty, ale ten monitor ma matrycę TN, co raczej nie jest dobrym pomysłem w kontekście fotografii. Analogiczny do Twojego, tylko 22" to będzie chyba S2231W z matrycą S-PVA.
Pozdrawiam!
EDIT: No i sam wyedytowałes swojego posta na ten model. A o nim to już w tym wątku Tom napisał całe tomy ;)
Rzeczywiście nie spojrzałem na typ matrycy i dlatego się później poprawiłem. Dziękuję. Powiem tylko, że zaczynam rozglądać się po cenach tego drugiego, i kwestia zamówinia jest tylko kwestią czasu (krótkiego). Podrawiam. A swoją drogą trochę mi szkoda mojej 19-tki do wyświetlania palet... ehhh, ale idę z duchem czasu. Moja żona mówi patrząc na mnie z politowaniem - stary i głupi :)
Jaki monitor wide dokupić do 1931?
Jeśli ma być funkcjonalnie i estetycznie, do posiadanego warto dokupić S2231W. Jednak na Pana miejscu nie przywiązywałbym się tak do 19-tki i doinwestował w oczko większą klasę. Jednak 24" ma 1200 punktów w pionie. Jest to wyraźna poprawa komfortu. 19" wystawiłbym wówczas na sprzedaż, i jeśli będzie brakowało miejsca dołożył z czasem 21".
PS. Eizo z końcówkami 01 nie jest warte zainteresowania.
No moja cierpliwośc została wystawiona na próbę, ale w końcu się doczekałem mojego S2231W od Toma01. I jest... super! Do tej pory pracowałem na kineskopowym Samsungu 957FS, ale chyba swoje już wysłużył przez kilka lat (i ostatnio oczy mi na nim wysiadały).
Jedyne czego może trochę żałuje, po ustawieniu monitora na biurku to to, że może trzeba było zacisnąc pasa i dozbierac do 24''...
a co sądzicie o eizo sx2461w?
Pieknie dziękuję Panie Tom01. Decyzja o zakupie S2231w zapadła i jutro przystępuję do zbierania ofert. Oczywiście chętnie bym kupił 24-cale, ale tak sie przyzwyczaiłem do mojej 19-ki że mi jej szkoda, a poza tym juz wcześniej pracowałem na dwóch monitorach (miałem Iyamę ale dokładnie po 3-ch latach padła) i naprawdę daje to komfort...Pewnie kiedyś wrócę do tematu zakupu 24-cali, na razie pozostanę przy parze 19+22. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
ArturBonoVox
04-11-2008, 23:04
Witam, czy ktos uzywa lub uzywal Monitor Eizo 19" LCD FlexScan S1931SH TCO-03, 1280x1024, Pivot and Speakers.
Jak dziala w praktyce i jak wyglada szczegolowosc detali przy rozdzielczosci 1280x1024 dla 19"?
Pozdrawiam.
I cos bardzo ciekawego znalezlem:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1995-4
i tekst:
"Monitor wypada bardzo dobrze w każdym teście. Niestety egzemplarz, któremu mogliśmy się przyjrzeć z bliska, wyposażony był w nieco słabszą matrycę pochodzącą prawdopodobnie ze słabszej serii niż nasz S1910. Stąd problemy z utrzymaniem idealnej temperatury barw podczas zmiany jasności ekranu".
A to ciekawe, EIZO i taki numer.
powiedzcie drodzy moi czy znacie ten monitor eizo sx2461w - czy wart jest zakupu i jak się ma do s2431? jestem właśnie w trakcie poszukiwania czegos do fotografii i nie tylko( jak już pisałem wczesniej ) i potrzebuje trochę porad od mądrzejszych odemnie bo mam mętlik w głowie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Vitez dzięki za stronkę
a co sądzicie o eizo sx2461w?
To jest najwyższy model amatorski w ofercie tego producenta. Od zawodowego odpowiednika CG241W różni się brakiem możliwości kalibracji, oprogramowania do tegoż i kaptura.
Niestety egzemplarz, któremu mogliśmy się przyjrzeć z bliska, wyposażony był w nieco słabszą matrycę pochodzącą prawdopodobnie ze słabszej serii niż nasz S1910. Stąd problemy z utrzymaniem idealnej temperatury barw podczas zmiany jasności ekranu".
A to ciekawe, EIZO i taki numer.
EIZO znaczy co? Nalepka ma moc czarodziejską i z jednej z najtańszych linii ma zrobić monitor o zawodowych parametrach? Każdemu według potrzeb i możliwości.
PS. Odpowiednikiem S1910 jest obecnie S1932. Model S1931 był wersją przejściową, "odchudzoną".
czyli nie kalibruje się go???
czyli nie kalibruje się go???
W sensie formalnym nie. Tylko pośrednio (software'owo) przez LUT karty graficznej.
możesz napisac co to znaczy - (przez LUT karty graficznej)?
możesz napisac co to znaczy - (przez LUT karty graficznej)?
Właściwa kalibracja urządzenia, to zmiana jego zachowania. Niektóre monitory mają taką możliwość, większość nie. Mają tylko proste regulatory, którymi nie można doprowadzić monitora do poprawnej kolorystyki. Stosuje się zatem metodę zniekształcania obrazu wysyłanego z karty graficznej, modyfikacja LUT czyli tablicy kolorów, w taki sposób aby po wyświetleniu wyglądał możliwie poprawnie. Skutki uboczne do drastyczne obcięcie dostępnej palety barw, brak płynnych przejść tonalnych, przebarwienia w szarości.
czy robi się to za pomocą kalibratorów - a jak to się ma do eizo 2431?
czy robi się to za pomocą kalibratorów - a jak to się ma do eizo 2431?
Wszelkie regulacje i kalibracje, w przypadku wszelkich monitorów, robi się kalibratorami.
więc rozumiem że do moich amatorskich potrzeb powinien byc ok
dzieki za rozjaśnienie mi podczaszki :)
Tak więc zacząłem zbierać oferty z cenami Eizo 2231W, i oczywiście już napotkałem na problemy. Otóż w sieci mozna znaleźć monitor w cenach od 2059 do 2721zł. Rozpiętość duża - no chyba, że chodzi nie o ten sam monitor. Przeczytałem dokładnie ten wątek i już wiem, że te najtańsze oferty to dystrybucja niemiecka, a więc gorszy sort. Czyli po naszemu - niby ten sam, a nie ten sam. Moje pytanie jest następujące : jak zorietować się, z której dystrybucji pochodzi monitor... Bo zaczynam się obawiać, że jeszcze trochę (albo już), i ceny dystrybucji się wyrównają, a jakość niemieckiej będzie sie miała nijak do polskiej. Pozostaje również obawa, jak kupić, by nie dać sie zrobić na szaro... Jaka musi byc minimalna cena, jakie cechy identyfikacyjne i chakterystyczne, by móc uznać, że monitor pochodzi z polskiej dystrybucji, i jaką cenę zakupu tego monitora - podkreślam - z polskiej dystrybucji - uznać za opłacalną.
Dodam, że - również po zapoznaniu się z opiniami userów tego forum - ponownie zacząłem się poważnie zastanawiać nad 2431... ale przy cenie grubo ponad 3000 zł chyba sobie odpuszczę.
Moje pytanie jest następujące : jak zorietować się, z której dystrybucji pochodzi monitor... (...) Jaka musi byc minimalna cena, jakie cechy identyfikacyjne i chakterystyczne, by móc uznać, że monitor pochodzi z polskiej dystrybucji, i jaką cenę zakupu tego monitora - podkreślam - z polskiej dystrybucji - uznać za opłacalną.
1. Zapytać wprost sprzedawcę.
2. Poprosić o numer seryjny i zadzwonić do Alstora*.
3. Cena minimalna w oficjalnej polskiej dystrybucji powinna wynosić tyle co sugerowane na stronach Alstora*, z tolerancją 3%.
*Alstor - Polskie przedstawicielstwo EIZO w Warszawie, ul. Wenecka 12, tel. (022) 510 24 90. Cennik: http://www.alstor.com.pl/pl/katalog/ic=776. Kontakt w sprawach handlowych Sławomir Dźwigała.
Tom01
co mogę myślec o cenie eizo sx2461w w cenie ok 3600zl(na colourconfidence.com)?
co mogę myślec o cenie eizo sx2461w w cenie ok 3600zl(na colourconfidence.com)?
Dobra cena. Zwiększone prawdopodobieństwo wad pikseli. Brak możliwości sprawdzenia, wygrzania, selekcji. Brak wsparcia technicznego. Gorsza gwarancja, z nieco innymi regulacjami, bez pokrycia kosztów drzwi-do-drzwi.
Coś za coś.
2461...To jest najwyższy model amatorski w ofercie tego producenta. Od zawodowego odpowiednika CG241W różni się brakiem możliwości kalibracji...
Jak ma się do tego wszystkigo LAFOT, czy warto do EIZO nim się interesować, czy to już przebrzmiała pieśń?
Jak ma się do tego wszystkigo LAFOT, czy warto do EIZO nim się interesować, czy to już przebrzmiała pieśń?
Do EIZO serii S/SX/L/M jak najbardziej. Plusem jest samodzielna regulacja monitora. Proces przebiega szybko, łatwo i przyjemnie.
Właśnie dojechał nowy LCD (dzięki Tom za interwencję, bo bym nie miał monitora na weekend).
Wykażę się totalną ignorancją, ale różnic na korzyść w porównaniu do poprzedniego LCD (E2431W vs B2080 S2) jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu nie widzę :) Może to tylko świadczy o tym, że trafiłem bardzo dobry model Belinei ?
Wad pikseli na szczęście żadnych nie widzę jak na razie (piszę "na szczęście", bo monitor nie był wcześniej sprawdzany, wbrew zapowiedziom).
PS. Dodam jeszcze, że nieźle daje po oczach to Eizo. Jasność mam ustawioną na 0 i chętnie ustawiłbym mniej, ale się nie da...
Wykażę się totalną ignorancją, ale różnic na korzyść w porównaniu do poprzedniego LCD (E2431W vs B2080 S2) jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu nie widzę :) Może to tylko świadczy o tym, że trafiłem bardzo dobry model Belinei ? Cichy,
ja wiem, że to trochę jak fotografowanie tablic testowych i cegieł ale próbowałeś porównywać te monitory "rzeźnikiem" i gradientem szarości?
Cichy,
ja wiem, że to trochę jak fotografowanie tablic testowych i cegieł ale próbowałeś porównywać te monitory "rzeźnikiem" i gradientem szarości?
Przede wszystkim. Mam taki programik pt. Eizo test 9 i tu są wszystkie te gradienty itd.
Wykażę się totalną ignorancją, ale różnic na korzyść w porównaniu do poprzedniego LCD (E2431W vs B2080 S2) jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu nie widzę :) Może to tylko świadczy o tym, że trafiłem bardzo dobry model Belinei ?
Nie istnieje coś takiego jak dobry model Belinei. :-)
Proszę podziałać na nim z tydzień, normalnie, bez oglądania gradientów i tablic testowych. To okres adaptacji. Wiele gradientów na takich monitorach było już oglądanych i to sztuka dla sztuki. Dobry monitor jest przede wszystkim bardzo zwyczajny, zupełnie nie efektowny. To zaprocentuje po pewnym czasie. To co się powinno Panu rzucić na oczy, to detale w cieniach i światłach. Powinny być lepiej widoczne. Inna sprawa do bardziej delikatne przejścia tonalne np na skórze.
Wad pikseli na szczęście żadnych nie widzę jak na razie (piszę "na szczęście", bo monitor nie był wcześniej sprawdzany, wbrew zapowiedziom).
Był, był. W ciemno nie dałbym Panu gwarancji na wady ekranu, jeśliby coś "wyskoczyło".
PS. Dodam jeszcze, że nieźle daje po oczach to Eizo. Jasność mam ustawioną na 0 i chętnie ustawiłbym mniej, ale się nie da...
Sugeruję zwiększyć poziom oświetlenia w pomieszczeniu. Monitor nie powinien razić, ale również nie powinno się LCD użytkować z jaskrawością poniżej około 80cd/m^2, bo rosną błędy. Jeśli razi przy takiej wartości, to jest zbyt ciemno. Lampka podłogowa ze świetlówką ok 9-11W, bezpośrednio przy monitorze z reguły załatwia sprawę. Przy wartości około 30% monitor świeci 100cd/m^2, i każde 10% to 10 cd/m^2.
Nie istnieje coś takiego jak dobry model Belinei. :-) .
W subiektywnym odczuciu jednak nie ma większej różnicy :) Widziałem też Samsunga 24" PVA u kolegi - tragiczne kolory, różnicę więc jakąś tam widzę między monitorami.
Był, był. W ciemno nie dałbym Panu gwarancji na wady ekranu, jeśliby coś "wyskoczyło".
Był fabrycznie zaplombowany, nikt go więc nie otwierał. Poza tym doszukałem się jednego pixelka, który jest czarny na czerwonym i zielony na białym. Na innych tłach go nie widać.
Sugeruję zwiększyć poziom oświetlenia w pomieszczeniu.
Mam 3 żarówki nad sobą odpowiedniki 75 W bodajże. Do dość mocne źródło światła a monitor nadal mam na zero :)
No ale tak ogólnie to jestem zadowolony. Musiałem dokupić od razu kabel DVI bo przed VGA się obraz "rozjechał" (na Belinei był żyletka na VGA).
Głośniki w monitorze jakości telefonu komórkowego. Gorsze od poprzednich wbudowanych i wiele gorsze od laptopowych :) No chyba, że mają służyć jako "beepki" do dźwięków systemowych czy podczas pracy w PS, to luzik :)
PS. Tom, jakby można było dosłać fakturkę, chociaż kopię w PDF na maila, to bym był wdzięczny.
Na płycie ze sterownikami do monitora są dwa profile kolorów o nazwach: HS95P_93 a drugi HS95P_65. W instrukcjach nigdzie nic nie znalazłem. Może ktoś wie który używać jako domyślny.
Był fabrycznie zaplombowany
Opakowanie nie ma plomb, a pakowane jest tak, jak w fabryce. Nie sposób tego odróżnić.
Poza tym doszukałem się jednego pixelka, który jest czarny na czerwonym i zielony na białym. Na innych tłach go nie widać.
Czasem się zdarzy że coś wyjdzie po transporcie. Problemem są wstrząsy. Gwarancja obejmuje prawo do wymiany.
No ale tak ogólnie to jestem zadowolony. Musiałem dokupić od razu kabel DVI bo przed VGA się obraz "rozjechał" (na Belinei był żyletka na VGA).
Kabel DVI jest przecież w komplecie. Na analogu, monitor jest bardzo wrażliwy na jakość sygnału.
Głośniki (...) mają służyć jako "beepki" do dźwięków systemowych czy podczas pracy w PS, to luzik :)
Dokładnie tak. :)
Opakowanie nie ma plomb, a pakowane jest tak, jak w fabryce. Nie sposób tego odróżnić.
Czasem się zdarzy że coś wyjdzie po transporcie. Problemem są wstrząsy. Gwarancja obejmuje prawo do wymiany.
Spokojnie, jeśli nic więcej się nie pojawi to nie będę wygłupiał się z wymianą.
Jeśli chodzi o sprawdzenie - upieram się, że pudło nie było ruszane z fabrycznego stanu :) Mysiałoby być oklejone od nowa, a oklejenie było fabryczne pojedynczą wartwą taśmy samoprzylepnej.
Jeśli chodzi o sprawdzenie - upieram się, że pudło nie było ruszane z fabrycznego stanu :)
Znaczy, w poniedziałek ktoś oberwie w łeb.
Nie no, Tom, nikogo nie bij. ;) Ale czekałem na LCD-ka ponad tydzień tylko właściwie dlatego, że ktoś miał go włączyć przed wysyłką.
Mam drobny problem z kalibracją - otóż mam nieodparte wrażenie że za każdym rebootem kompa resetowany jest LUT karty (? chyba - o ile dobrze rozumiem co się dzieje).
Zaraz po kalibracji, krzywe korekcji wyglądają tak :
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://kzielinski.pl/cb/kalibracja.jpg)
(wiem że monitor parszywy), natomiast po reboocie jest taki efekt jak po kliknięciu reset w Calibration Testerze (co zresztą widać). Profil jest w systemie cały czas podpięty, system to XP Home... Pomożecie ? Po kalibracja po każdym uruchomieniu to chyba średnie rozwiązanie...
Mam drobny problem z kalibracją - otóż mam nieodparte wrażenie że za każdym rebootem kompa resetowany jest LUT karty (? chyba - o ile dobrze rozumiem co się dzieje).
Zaraz po kalibracji, krzywe korekcji wyglądają tak :
źródło (http://kzielinski.pl/cb/kalibracja.jpg)
(wiem że monitor parszywy), natomiast po reboocie jest taki efekt jak po kliknięciu reset w Calibration Testerze (co zresztą widać). Profil jest w systemie cały czas podpięty, system to XP Home... Pomożecie ? Po kalibracja po każdym uruchomieniu to chyba średnie rozwiązanie...
Calibration tester pozwala wgrywać krzywe korekcyjne do LUT monitora ręcznie.
Natomiast podczas startu korekta jest ładowana np. za pomocą aplikakacji CalibrationLoader.exe - automatycznie jest ona dodawana podczas instalacji i1matcha, inne profilery również instalują swoje ładowacze.
Natomiast podczas startu korekta jest ładowana np. za pomocą aplikakacji CalibrationLoader.exe - automatycznie jest ona dodawana podczas instalacji i1matcha, inne profilery również instalują swoje ładowacze.
No właśnie wyczaiłem że wywaliłem z autostartu takiego ładowacza i zajrzałem skasować swój post ;-) Anyway dzięki za pomoc.
Dojechal do mnie dzisiaj eizo s2231w H i nie moge poradzic sobie z regulacja monitora w przod/tyl. Dol monitora jest za bardzo wysuniety do przodu i chcialabym to wyrownac.
Dol monitora jest za bardzo wysuniety do przodu i chcialabym to wyrownac.
Znaczy jak? Proponuję zamieścić zdjęcie "problemu". :)
Mam nadzieje, ze "problem" jest widoczny :)
źródło (http://imageshack.us)
Mam nadzieje, ze "problem" jest widoczny :)
Na moje koślawe oko, nie ma żadnego problemu. Monitor jest obrócony w lewo, a ekran odchylony w tył od płaszczyzny pionowej. To jest pozycja będąca w zakresie ruchów standardowych stopni swobody. Proszę ująć solidnie ekran po bokach lub z góry/dołu i doprowadzić do żądanej pozycji. Proszę się nie pieścić z nim, nic się nie połamie.
Na moje koślawe oko, nie ma żadnego problemu. Monitor jest obrócony w lewo, a ekran odchylony w tył od płaszczyzny pionowej. To jest pozycja będąca w zakresie ruchów standardowych stopni swobody. Proszę ująć solidnie ekran po bokach lub z góry/dołu i doprowadzić do żądanej pozycji. Proszę się nie pieścić z nim, nic się nie połamie.
Chodzi mi o to, zeby ekran byl pod katem prostym do biurka.
Chwycilam solidnie, piescic sie nie piescilam a on ani drgnie:)
Chodzi mi o to, zeby ekran byl pod katem prostym do biurka.
Chwycilam solidnie, piescic sie nie piescilam a on ani drgnie:)
Mocniej! Da się.
Mocniej! Da się.
No i sie dalo:)
Dziekuje panu, nie wiem ktory to juz raz:)
No i sie dalo:)
Dziekuje panu, nie wiem ktory to juz raz:)
3,50zł.
:)
hej czy ktos miał doczynienia z Pantone hueyPRO - czy warto kupowac ?
Pantone hueyPRO - czy warto kupowac ?
Jeśli ktoś wymyśli zastosowanie dla tego urządzenia, to może i warto. Ja tam nie wiem, znam się tylko trochę na monitorach i kalibratorach.
Pantone huey - czy warto kupowac ?
Zmień kolejność dwóch ostatnich literek w nazwie tego usrojstwa i sam się przekonasz ;)
ja się nie znam się dlatego pytam - nie chce kupic byle g... - opis był zachęcający
poza tym z kasą krucho bo wypstrykałem na monitor - wiec szukam jakiegos pośredniego rozwiazania
poza tym z kasą krucho bo wypstrykałem na monitor - wiec szukam jakiegos pośredniego rozwiazania
Nie warto. Kalibrator jest urządzeniem pomiarowym. One, niezależnie czy to metrówki, poziomnice laserowe, czy inne, jeśli mają być użyteczne, nie są tanie. Kolorymetr to i tak prymitywny sposób na pomiary monitora. Skonstruowanie tego byle, jak nie spełnia swego zadania.
ponieważ z tego co przeczytalem mój monitor da sie tylko oprofilowac na co mam zwrócic uwage przy zakupie kalibratora - ewentualnie może macie jakies rozsądne i sprawdzone propozycje , które nie pusciłyby mnie z torbami :)
ewentualnie może macie jakies rozsądne i sprawdzone propozycje , które nie pusciłyby mnie z torbami :)
X-Rite I1 Display 2 lub Lafot LMC03. Ten drugi samodzielnie grzebie w monitorze, przez co cały proces jest banalnie prosty.
czy X-Rite I1 Display 2 i
Gretag Macbeth EyeOne Display 2 róznią sie czyms?
czy X-Rite I1 Display 2 i
Gretag Macbeth EyeOne Display 2 róznią sie czyms?
Nie. Gretag Macbeth została wykupiona przez X-Rite.
ktokolwiek
18-11-2008, 12:03
Witam,
Przepytałem Googla na okoliczność tego monitora ( m.in. "site:canon-board.info S2231") ale nadal mam kilka pytań, na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi:
1. Czy "ten monitor potrafi" wyświetlić inną rozdzielczość niż natywną bez interpolowania - innymi słowy, czy wyświetli np. 800x600 w "małym okienku na środku ekranu" bez przeskalowania tego do rozdzielczości natywnej ?
2. Jak bardzo widoczne są różnice w podświetlaniu matrycy (w szczególności, w porównaniu do modelu S1932) ?
3. O ile gorsza będzie jakość obrazu przy zakupie bez "wstępnej kalibracji" ?
4. Jak duża jest różnica w jakości pracy tego monitora w zastosowaniach multimedialnych (gry, dvd itp) w odniesieniu do modelu S1932 ( jeżeli wogóle jest jakaś poza wielkością ekranu oczywiście) ?
dziękuję, pozdrawiam
1. Czy "ten monitor potrafi" wyświetlić inną rozdzielczość niż natywną bez interpolowania - innymi słowy, czy wyświetli np. 800x600 w "małym okienku na środku ekranu" bez przeskalowania tego do rozdzielczości natywnej ?
Tak.
2. Jak bardzo widoczne są różnice w podświetlaniu matrycy (w szczególności, w porównaniu do modelu S1932) ?
S2231W jest bardziej równy.
Monitor niewyregulowany świeci przypadkowo. W różne strony. Generalnie do fotografii się nie nadaje.
4. Jak duża jest różnica w jakości pracy tego monitora w zastosowaniach multimedialnych (gry, dvd itp) w odniesieniu do modelu S1932 ( jeżeli wogóle jest jakaś poza wielkością ekranu oczywiście) ?
S2231W ma wyższe nasycenie, więc gry będą wyglądały bardziej atrakcyjnie. W filmach wykorzystanie ekranu 16x10 jest dużo większe. Na formatach 5x4 50% ekranu to czarne pasy.
Co to jest ta "wstepna kalibracja"?
Co to jest ta "wstepna kalibracja"?
Zapewne chodzi o kalibrację w ogóle.
Zapewne chodzi o kalibrację w ogóle.
Aha.
A propos "kalibracji w ogole", mam prosbe:)
Zna pan moze jakies strony, moze byc tez w jezyku angielkim, o kalibracji?
Probowalam kilka razy kalibrowac mojego eizo ale nie wiem o co chodzi bo wlasnie odebralam wydruki i nie jest ciekawie.
Zdjecia sa malo kontrastowe i jakby wyprane z kolorow (na monitorze nasycenie mam ustawione na -25 a kolory nadal intensywne).
Probowalam kilka razy kalibrowac mojego eizo
Proszę opisać procedurę.
Z podpietym eye-one display 2 zaczelam kalibracje softem eye one match 3.
Wytyczne: gamma 2.2, 6500K i 100 cd/m2 a drugie 5000K i 80cd/m2.
Kalibrator zmierzyl swiatlo (dzienne: 4100K, 5 lux; sztuczne: 2800K, 26 lux) no i krok po kroku wykonywalam polecenia:)
Jesli chodzi o nasycenie to sama zmniejszylam tak "na oko".
Tutaj zdjecie:
Proponuję trzymać się 80cd/m^2, 6500K i gammy 2,2. To nie jest sprzęt który będzie pracował przy 5000K. Będzie żółty. Proszę też odpuścić sobie korelację z oświetleniem. Wszystkie nastawy proszę przywrócić do fabrycznych. Zbyt wysoka saturacja nie będzie problemem w aplikacjach z CMM. Ew w tym modelu proponuję zmniejszyć o 5-15% nasycenie w ustawieniach koloru w PS.
Zbyt wysoka saturacja nie będzie problemem w aplikacjach z CMM. Ew w tym modelu proponuję zmniejszyć o 5-15% nasycenie w ustawieniach koloru w PS.
Zresetowalam ustawienia i wrocily razace kolory.
Na forum slowo "canon" w glownym logo zarzy sie jak ogien :)
Wykres po nowej kalibracji:
Zresetowalam ustawienia i wrocily razace kolory.
Na forum slowo "canon" w glownym logo zarzy sie jak ogien :)
Proszę użyć przeglądarki z zarządzaniem kolorem. Np Firefox3. Trzeba włączyć tylko gfx.color_management.enabled na "stronie" about:config i uruchomić przeglądarkę ponownie.
A jak z ogladaniem filmow, obrabianiem zdjec czy ogolnym uzytkowaniem monitora?
Panie Tom te kolory az bija po oczach.
Panie Tom te kolory az bija po oczach.
I będą. We wszystkich aplikacjach bez CMM. Aplikacje typowo fotograficzne mają z reguły moduł zarządzania kolorem, rozrywkowe nie.
fristajlor
19-11-2008, 15:01
Zastanawiam się nad zakupem monitora. Chciałbym go wykorzystywać do hobbystycznej obróbki zdjęć i raz na jakiś czas do oglądania filmów. Jestem zdecydowany, aby był to monitor panoramiczny. Do tej pory korzystałem z monitorów "zwykłych" i nie czułem, jakiegoś braku jakości (być może dlatego, że nie korzystałem z lepszego) - zastanawiam się czy jeżeli kupię faktycznie taki lepszy to czy odczuję różnicę?
Na dzień dzisiejszy rozpatruję 3 możliwości: Eizo S2231W lub S2401W lub S2402W (@Tom01, naście stron wcześniej w tym wątku wypowiedziałeś się że monitory z serii 01 nie są warte zainteresowania, rozumiem, że ten 2402 to ta sama klasa?).
Ten pierwszy jest lepszy, drugi i trzeci większy, na czym też mi zależy... co byście radzili? Może są jakieś inne warte rozpatrzenia monitory w tej lub niższej cenie?
(@Tom01, naście stron wcześniej w tym wątku wypowiedziałeś się że monitory z serii 01 nie są warte zainteresowania, rozumiem, że ten 2402 to ta sama klasa?)
Tak, dokładnie. Są to monitory w wyświetlaczami TN. Zdecydowanie to się nie nadaje do fotografii.
I będą. We wszystkich aplikacjach bez CMM. Aplikacje typowo fotograficzne mają z reguły moduł zarządzania kolorem, rozrywkowe nie.
Skrecilam troche nasycenie, wydaje mi sie ze tak bedzie lepiej dla moich oczu:)
Dziekuje za rady.
Po dłuższym poobcowaniu z nowym nabytkiem doszukałem się małego problemu - mianowicie przez kabel DVI czarny nie jest czarny.
Co może być problemem ? Przez zwykły kabel D-sub czerń jest głęboka, nie odróżnia się właściwie od obudowy monitora. Po DVI - czerń zawsze lekko świeci na szaro, niezależnie od ustawieniach karty graficznej.
Dodam, że jak podepnę również cyfrowo TV LCD - nie ma tego efektu, jest czarny, jest biały, wszystko w najlepszym porządku. Podepnę monitor - skala szarości jest "wyprana". Ma ktoś jakiś pomysł ?
PS. Fotki, co prawda wzrok widzi mniejszą różnicę niż aparat, ale jednak ona jest widoczna.
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/637/dvihr1.jpg)
źródło (http://img74.imageshack.us/img74/6634/dvi2zw0.jpg)
Sprawdzałeś z innym kablem? Może jest walnięty.
jakis monitor lcd potrzebuje w granicach 1500 zl. co polecicie?
Próbowałeś przeczytać np. wątek w którym napisałeś ?
http://canon-board.info/showthread.php?t=34241
Metodą prób i błędów uporałem się z kłopotem. Wymusiłem zmianę sterowników karty i już jest dobrze.
Co jest warte HP L2275w ? Rozumiem że jak nie ma go na liście z forum Nikona to niewiele ?
no to ja teraz swoje 3 grosze wtrącę - pewno głównie do Tom01'a....
... przeczytalem juz caly internet bo szykuje sie do zmiany monitora. Monitor do prac graficznych i fotoedycji. poniewaz nie stac mnie narazie na CG od eizo rozejrzalem sie w 24" do 2,5tyś z hakiem do 3tyś. do tej pory pracuje na 19: CRT philipsa 109p4 i chcialbym zachowac 1200px w pionie stad 24". przeczytalem również kilka testow na prad.de które sklonily mnie do paru typów. (..aha pracuje na maku)
Eizo 2431 -24" cena okolo 3100
Samsung 245T -24" cena okolo 2600
Dell 2408WFP -24" cena okoli 2200
lub ewentualnie dell 2709W -27" cena okolo 2600
Wszystkie 24" sa podobno na tej samej matrycy samsunga. i odziwo najlepsze pokrycie kolorow ma najtanszy dell. to samo z paroma innymi parametrami ktorych tu nie bede wymienial. 27" wersja della jest rownie atrakcyjna. i gdzie tu jest haczyk?. Ja rozumiem ze matryca bez elektroniki nic nie znaczy ale wyniki wynikami. Czy ktos obeznany w temacie moze mi wytlumaczyc co jest nei tak z dellem albo dlaczego eizo vs dell jest o 30% drozsze?
Spróbuję to wyjaśnić na przykładzie.
Są dwa głośniki. Drogi mniejszy i tani większy. Teoretycznie ten większy, ma większy potencjał w reprodukcji, ale w wyniku zastosowania tańszych materiałów i technologii ma dużo większe zniekształcenia, podatność na rozmaite niepożądane zjawiska w akustyce. Skutkiem tego, na papierze zakres pokrywanych częstotliwości wygląd lepiej, ale głośnik brzmi gorzej, mniej naturalnie.
yogi-bear
29-11-2008, 01:16
Tytułem wstępu... To chyba jedyny wątek na forum w którym tak często padają słowa "pan" i "pani". Zabawnie się to czyta ale bardzo miło i przyzwoicie! Dostosuję się! ;-)
Muszę dodać że bardzo państwa nie lubię za całość zła wypisanego w tym temacie! TOTALNIE nie wiem na czym stoję, totalnie. Bardzo mi się podoba wątek z forum nikona, jednak mówi on "wszystko i nic". Dawno, dawno temu używałem monitorów (CRT) Sony z serii G (200?). Byłem młody, bardziej to były wymysł ojca niż mój. Co zabawne, pracowałem na nim... jakieś 6 lat. Całkiem niedawno, po wypaleniu(?) Sony, kupiłem Samsunga 2493HM. Tak, wiem, dramat i beznadzieja, już mi go komentowano w tym wątku.
Postawię sprawę jasno. Tylko zdjęcia i DTP. Zależy mi na przeniesieniu w sposób jak najbardziej zbliżony, na papier tego, co widzę na monitorze. Wiem że wiąże się to z tysiącem ważnych i (prawie albo w pełni)naukowych terminów. Nie jestem jednak znawcą tematu w znaczeniu ściśle technicznym. Czy bez znajomości tej całej magii i czarów jestem w stanie kupić przyzwoity monitor? Czy ktoś mi coś podpowie? Wiem tylko że chcę mieć 22 - 24 cale. Dodatkowo zdaję sobie sprawę, że za jakość trzeba zapłacić. Powiedzmy, że na monitor mogę przeznaczyć ++/- 4000zł. Zdaję sobie sprawę że modele wyższej półki różnią się od siebie detalami, niuansami. Jest chyba jednak taka wyraźna granica gdzie przechodzimy od modeli "słabych" do "dobrych". Powiedzmy, że chcę wejść na półkę "dobrych" ale nie szaleć na jej wyżynach. ;-)
Jeśli jest to możliwe, proszę o wskazanie konkretnych modeli. Będę bardzo wdzięczny i uradowany. ;-)
Ja może w kwestii banalnej, dotyczącej spojrzenia na nowe monitory 24" oczami laika. Otóż od niedługiego czasu mam okazję troszkę poporównywać pracę na LCD 19-20" starego typy (niepanoramiczne) i 24" panoramiczne. Niesamowicie niekorzystne wrażenie sprawiają te nowe monitory przez to, że są one w osi Y po prostu małe.
Sądzę, że nowi uzytkownicy tzw. panoram, często nie zdają sobie sprawy, że w porównaniu do ich starych monitorów po prostu kupują jedynie najczęściej monitory znacznie szersze i zaledwie nieco wyższe. Tzw. magia przekątnej ("24" panorama jest tak kolosalnie większe od zwykłej 20"") może nie na wszystkich zadziałać.
Ja może w kwestii banalnej, dotyczącej spojrzenia na nowe monitory 24" oczami laika. Otóż od niedługiego czasu mam okazję troszkę poporównywać pracę na LCD 19-20" starego typy (niepanoramiczne) i 24" panoramiczne. Niesamowicie niekorzystne wrażenie sprawiają te nowe monitory przez to, że są one w osi Y po prostu małe.
Sądzę, że nowi uzytkownicy tzw. panoram, często nie zdają sobie sprawy, że w porównaniu do ich starych monitorów po prostu kupują jedynie najczęściej monitory znacznie szersze i zaledwie nieco wyższe. Tzw. magia przekątnej ("24" panorama jest tak kolosalnie większe od zwykłej 20"") może nie na wszystkich zadziałać.
Dla mnie "magia" monitorów panoramicznych to fakt, że po odjęciu miejsca na paletki, menu i inne takie na obrabiane zdjęcie zostaje miejsce o proporcjach prawie idealnie 3:2.
Jeśli komuś brakuje miejsca w pionie, zawsze może sobie kupić monitor z pivotem ;-)
witam
-z monitorem dostałem screenmanager gdzie w "color adjustment" w opcji "custom" moge zmienic prawie wszystkie ustawienia - jak to się ma do kalibracji monitora przy uzyciu np. eye- one(na który czekam)
-czy używac opcji automatycznego ustawiania jasności
dzięki
...Jeśli komuś brakuje miejsca w pionie, zawsze może sobie kupić monitor z pivotem ;-)
W 5 przypadkach, które znam, przy pracy na dwa monitory (klasyczne, 3:2) główny monitor 90% czasu pracuje w pozycji wertykalnej, szczególnie (100%)do codziennego stosowania (Word, Excel, IE itd.)
-z monitorem dostałem screenmanager gdzie w "color adjustment" w opcji "custom" moge zmienic prawie wszystkie ustawienia - jak to się ma do kalibracji monitora przy uzyciu np. eye- one(na który czekam)
-czy używac opcji automatycznego ustawiania jasności
dzięki
Owych regulacji używa się w procesie kalibracji toru wyświetlania. Czujnik oświetlenia trzeba wyłączyć w zastosowaniach gdzie ważna jest kalibracja systemu.
Czy ktos używał tego monitora? Ceny eizo sa juz chore, a mój CRT poprawnie wyświetla tylko jak jest ciemno:mrgreen:
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=13794&katid=22
lub
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/19_Samsung_SyncMaster_943T_srebrny/pelny,id,53842/
Jeśli wolisz "jakoś" od "jakość" to bierz dowolny. Ceny Eizo nie są chore, są adekwatne do jakości. S1932 ma naprawdę znośną cenę, ale to dla tych co są odporni na wirtualne powiększanie ego "bo mam więcej cali" ;) . Na 19" niepanoramicznych da się pracować, grać, ba nawet filmy oglądać :p .
Vitez na dzien dzisiejszy są chore przez dolca są wyzsze o 400-500zł.
Vitez na dzien dzisiejszy są chore przez dolca są wyzsze o 400-500zł.
Jest gorzej. Ceny są wyższe przez przeliczenie PLN<->USD<->JEN w przypadku monitorów z JP, lub PLN<->EUR<->USD z CHRL i okolic.
fristajlor
02-01-2009, 22:24
Po miesiącu od zakupu monitora Eizo S2431W pojawił mi się pierwszy martwy subpiksel świecący na niebiesko. Ta wada jednak mi tak bardzo nie przeszkadza. Niestety od nowości zauważam 2 inne dolegliwości:
- wzdłuż prawej ramki biegnie pasek o grubości kilku cm, który jest nieco ciemniejszy niż reszta monitora - jakby lekko poszarzony
- jeżeli podzielić monitor na 3 pionowe części to obraz wyświetlany w lewym polu jest nieco mniej kontrastowy oraz nieco jaśniejszy od części środkowej i prawej
Czy jest to standardowe zachowanie się dla tego monitora? Obecnie jest on podłączony po wyjściu analogowym - czy gdy będę mieć już kartę graficzną z wyjściem DVI to wady te zostaną wyeliminowane?
Co sądzić o nowym HP L2475w (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF06a/382087-382087-64283-72270-444767-3648442.html)?
Zbiera pochlebne recenzje:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1004&thread=28967370&page=1
http://luminous-landscape.com/forum/index.php?showtopic=27828
Ma matrycę typu IPS i m.in. DisplayPort (będę miał do czego podpiąć).
I nie kosztuje fortuny...
Przyznam, że ciepło o nim myślę... ;)
Gringo997
03-01-2009, 00:53
brzmi ciekawie i można go znależć za nie całe 2100zł... fajna alternatywa do eizo który kosztuje 3500zł za tyle samo cali...
brzmi ciekawie i można go znależć za nie całe 2100zł... fajna alternatywa do eizo który kosztuje 3500zł za tyle samo cali...
To nie jest alternatywa. Moim zdaniem oczywiście.
Ja również mam pytanie, tym razem o monitor z zupełnie innej(niższej) półki cenowej, czy zakup takiego monitora do pracy przy zdjęciach ma sens ?
http://www.agito.pl/powyzej-19/samsung-22-lcd-sm-2243bw-czarny.352.331465.html
I nie chodzi mi ogólnie a raczej o niuanse techniczne bo moja wiedza na ten temat jest nikła a chętnie posłuchałbym argumentów osoby znającej się na rzeczy.
Nie ma najmniejszego. Dlaczego to już sobie poczytaj w tym wątku bo setki razy było to maglowane.
MartineZ.oom
03-01-2009, 11:44
A mógłbyś rozwinąć?
Właśnie wczoraj czytałem ten wątek ale jak zauważyłeś ma już 86 stron a granice ludzkiej percepcji są ograniczone...
Jak już pisałem nie posiadam zbyt dużej wiedzy technicznej i rozumiem tylko podstawowe pojęcia. Dlatego poprosiłem o wyjaśnienie czym pod względem technicznym różni się podany przeze mnie monitor od np. jakiegoś modelu Eizo, o których tyle tu jest mowy. Wiem że to świetna firma ale wiem to z opinii - nigdy przy nim nie pracowałem a wyszukane słownictwo, którym tu się operuje nic mi nie mówi...
Jeśli ktoś jest w stanie wyjaśnić mi to w miarę łopatologicznie, będę wdzięczny. Za jakiś czas będę zmieniał monitor i chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia żeby nie kupić bubla...
Właśnie wczoraj czytałem ten wątek ale jak zauważyłeś ma już 86 stron
Słowem lenistwo. Wstyd. Wszystko na tacy a Panu się nie chce czytać?
Ale odpowiem. Z baaaaardzo nielicznymi wyjątkami, monitory nadające się do fotografii, muszą mieć wewnętrzne 10 bitowe lub szersze tablice koloru (tzw LUT). Jeśli nie ma Pan ochoty doktoryzować się co to znaczy, niech Pan przyjmie po prostu jako słowo-klucz.
HP 2475 to niekalibrowany monitor z 8 bitowym kolorem. W przypadku nawet prostych Eizo, które mają 10 bitowe LUT i są jako tako skorygowane fabrycznie, jest to inna klasa. Po prostu.
To nie żadne lenistwo. Byłem zmęczony po długiej pracy przy komputerze, poza tym wątek jest bardzo długi. Dziś poczytałem trochę o tej korekcji gamma i innych podobnych rzeczach i trochę mi się przejaśniło. Jaka jest różnica między 8 a 10-bitowym kolorem też już wiem ;)
Druga część Pana odpowiedzi jest chyba mylnie skierowana do mnie, bo nie pytałem o żadnego HP tylko o Samsunga SM2243BW... To tani monitor i chciałem zasięgnąć opinii fachowca. Według podawanych parametrów jest dość dobry jak na swoją cenę(duży kontrast, szerokie kąty widzenia, stosunkowo szybki czas reakcji), o tym jaka jest głębia koloru nie ma informacji. Właściwie informacje te są podawane tylko przy Eizo Nec i ogólnie najdroższych monitorach. W przypadku tego samsunga jest podane, że wyświetla paletę 16,7mln kolorów(to samo znalazłem przy opisie Eizo ale nie wiem czy o to chodzi).
Monitor, o który pytam kosztuje ok. 1000zł., Eizo również 22'' ok. 3000zł. więc różnica jest duża. Moje pytanie brzmi - jaka jest różnica techniczna, i czy warto wydać te 3000 na taki monitor?
Dziękuję z góry i liczę na wyrozumiałość...
o tym jaka jest głębia koloru nie ma informacji. Zapewniam Cię, gdyby głębia była 10- lub więcej bitowa, ta informacja byłaby bardzo łatwa do odnalezienia. Brak informacji też jest informacją ;)
Właściwie informacje te są podawane tylko przy Eizo Nec i ogólnie najdroższych monitorach.
To się mniej więcej zgadza. Listę monitorów nadających się do zastosowań fotograficznych, z podziałem na klasy cenowe znajdziesz pod tym linkiem:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
Dzięki za odpowiedź. Przeczytałem, ciekawy artykuł.
Nasunęło mi się kolejne pytanie:
Aby kupić porządny monitor trzeba by wydać ok. 5-7 tys. To sporo kasy ale rozumiem, że dostaje się świetny sprzęt, który rewelacyjnie oddaje kolory, światła, cienie i generalnie palce lizać. Tylko co, jeśli zdjęcia przygotowane na sprzęcie tak wysokiej klasy trafią później do labu albo do klienta na monitor, który w owym artykule Tom01 określił "Monitory nie wymienione, należy traktować jako ..... długo.... długo nic ..... reszta."?? Jeśli jest taka przepaść jakościowa to co będzie widać na takim kiepskim sprzęcie? Ktoś może zarzucić, że zdjęcie jest do bani bo u niego będzie wyglądało rzeczywiście do bani... Nie powiem przecież: Kup pan monitor za 5000zł. to będzie ładnie zdjęcie wyglądało... No chyba, że się mylę i zdjęcia będą dobrze wyglądały.
Do tej pory pracuję na monitorze CRT - ustawiłem go tak aby zdjęcie przypominało jak najwierniej zdjęcie wywołane i jak na razie wszyscy są zadowoleni. Czy inwestycja w tak dobry monitor nie zaowocuje problemem z wyświetlaniem zdjęć na monitorach dużo słabszych...??
Aby kupić porządny monitor trzeba by wydać ok. 5-7 tys. [...] Jeśli jest taka przepaść jakościowa to co będzie widać na takim kiepskim sprzęcie? Ktoś może zarzucić, że zdjęcie jest do bani bo u niego będzie wyglądało rzeczywiście do bani... Nie powiem przecież: Kup pan monitor za 5000zł. to będzie ładnie zdjęcie wyglądało... No chyba, że się mylę i zdjęcia będą dobrze wyglądały.
Do tej pory pracuję na monitorze CRT - ustawiłem go tak aby zdjęcie przypominało jak najwierniej zdjęcie wywołane i jak na razie wszyscy są zadowoleni. Czy inwestycja w tak dobry monitor nie zaowocuje problemem z wyświetlaniem zdjęć na monitorach dużo słabszych...??
Po pierwsze, to są tam propozycje kosztujące znacznie mniej niż 5-7 tys zł.
Po drugie lab i inne monitory to dwie różne sprawy.
Jeżeli lab ma prawidłowo skalibrowane maszyny, to otrzymane odbitki powinny być zbliżone kolorystycznie do tego, co widać na skalibrowanym, przyzwoitym monitorze.
Natomiast to, co zobaczą Twoi znajomi na swoich biurowych, nieoprofilowanych monitorach jest oczywiście loterią, niezależnie od tego, na jakim sprzęcie zdjęcia były przygotowywane.
ale te tańsze były określone jako do użytku domowego więc jeśli chce się pracować na dobrym sprzęcie to trzeba by jednak więcej wydać - tak zrozumiałem.
Co do labu - czytałem niedawno, że aby wiernie drukował zdjęcia powinien być kalibrowany dość często(kilka razy dziennie a nawet niekiedy przed każdym użyciem). Z mojego doświadczenia wynika, że taka dbałość o kalibrację to marginalny przypadek graniczący z cudem...
No i właśnie o tą loterię pytałem bo klienci również nie posiadają profesjonalnych monitorów - standardem jest Dell, samsung, LG...
ale te tańsze były określone jako do użytku domowego więc jeśli chce się pracować na dobrym sprzęcie to trzeba by jednak więcej wydać - tak zrozumiałem.To wszystko zależy od tego, jak bardzo krytyczna jest dla Ciebie wierność odwzorowywania barw na monitorze.
Co do labu - czytałem niedawno, że aby wiernie drukował zdjęcia powinien być kalibrowany dość często(kilka razy dziennie a nawet niekiedy przed każdym użyciem).Bez przesady. Kalibracja powinna się odbywać, jeśli zachodzą okoliczności, które mogą wpływać na odwzorowanie barw (zmiana papieru, chemii itd.) oraz raz na "jakiś" czas. Ale to "jakiś" to nie jest kilka razy dziennie :)
No i właśnie o tą loterię pytałem bo klienci również nie posiadają profesjonalnych monitorów - standardem jest Dell, samsung, LG...Ta loteria była jest i będzie. Nie masz na to wpływu, niezależnie od tego, na jakim sprzęcie Ty pracujesz. Jeden klient będzie widział niebieski zafarb, inny na tym samym zdjęciu na innym monitorze czerwony. To się od zmiany Twojego monitora nieszczególnie zmieni.
Za to, jak trafisz klienta, który ma oprofilowany monitor, to będzie widział względnie to samo co i Ty.
Samsunga SM2243BW... To tani monitor i chciałem zasięgnąć opinii fachowca. Według podawanych parametrów jest dość dobry jak na swoją cenę(duży kontrast, szerokie kąty widzenia, stosunkowo szybki czas reakcji)
Należy odróżnić parametry "handlowe" od "użytkowych". Podawana wartość kontrastu nie ma znaczenia o ile nie wiadomo jak jest osiągnięty. Matematycznie jest to poziom bieli podzielony przez poziom czerni. Jaka jest praktyczna wartość wysokiego kontrastu, osiągnięta przez absurdalnie wyżyłowaną jaskrawość bieli? Kąty widzenia są podawane przy bardzo płynnych kryteriach pomiaru i na dodatek definicyjnie nie mają kompletnie nic wspólnego ze zmianą koloru, co jest zasadnicze w naszej branży. Zdarza się notorycznie, że monitor z podanymi kątami niemal 180 st, zmienia kolor skóry już przy lekkim odchylaniu głowy. Czas reakcji to następny, nałogowo manipulowany parametr. Nie ma żadnego użytkowego znaczenia.
W przypadku tego samsunga jest podane, że wyświetla paletę 16,7mln kolorów(to samo znalazłem przy opisie Eizo ale nie wiem czy o to chodzi).
Wynika to z prostych obliczeń. Teoretycznych oczywiście. 256 poziomów jasności dla każdego z kanałów RGB daje właśnie 16,7 mln kombinacji. Jednak matryca LCD jest wredna i pokazuje odcień jaki jej się podoba. Podawanie sterowania kolejnych kroków odcieni może wcale nie dawać żadnej zmiany, a ni z tąd ni z owąd może dać na ekranie duży skok jasności. Efekt jest na dodatek różny dla każdego z kanałów. Słowem matryca szaleje jak chce i 16,7 mln kolorów jest czysto teoretyczne. Monitory bardziej skomplikowane, wyposażone w moduły sterowania z zaawansowaną elektroniką potrafią okiełznać zapędy matryc LCD i pokazać znacznie więcej poprawnych odcieni z teoretycznej palety. Jak się łatwo domyślić są sporo droższe.
Poszukałem trochę i znalazłem taki model firmy Eizo S2231W. Kosztuje niecałe 2500zł. Czy taki monitor można już nazwać rozsądnym i kupić bez obawy o usterki, które Pan właśnie wymienił(problemy z kontrastem, odcieniami, itp.). Czy będzie to dobry zakup do pracy ze zdjęciami?
Co do tych kątów to nie sądziłem, że tak oszukują(myślałem, że to maksymalne kąty przy których dobrze widać to co jest na monitorze).
Po zapoznaniu się z tematem i nabyciu nowej wiedzy zaczynam się poważnie zastanawiać nad wyborem monitora...
To dobry monitor na poziomie amatorskim. W swojej klasie, zakup jak najbardziej sensowny.
Dziękuję za informacje, już mi się wyklarowała sytuacja co do monitora ;) Pozdrawiam
oszczepnik
03-01-2009, 21:25
hmm od jakiegoś czasu borykałem się z wyborem odpowiedniego dla mnie monitora. Ezio za drogo, dlatego też zainteresował mnie model DELL 2408WFP, dlaczego? miałem okazję wcześniej popracować na jego starszych "braciach" i jak dla mnie było bardzo dobrze. Osobiście polecam i myślę, że czasem warto spojrzeć na inne marki niż tylko te na samej górze.
pozdrawiam
DELL 2408WFP, (...) dla mnie było bardzo dobrze.
Ma względnie małe błędy, jak na swoją klasę (masówka), ale przy jaskrawości takiej, że wypala oczy. Powyżej 200cd/m^2. Jeśli się zmniejszy, zaczyna się kalibracyjny koszmar.
Nie ma zresztą nic ambitnego wymagać, jak od całej produkcji Benq.
oszczepnik
03-01-2009, 21:50
fakt faktem, że trochę za jasny, ale coś kosztem czegoś, zawsze mam dwie lampki obok skierowane na ścianę i jakoś wyrównuję to świecenie.
p.s nie wiedziałem, że Dell-a produkuje Benq
fakt faktem, że trochę za jasny, ale coś kosztem czegoś, zawsze mam dwie lampki obok skierowane na ścianę i jakoś wyrównuję to świecenie.
p.s nie wiedziałem, że Dell-a produkuje Benq
W tej cenie uważam, że lepiej kupić mniejszy ale lepszy.
PS. Monitory Della robi kilka dalekowschodnich fabryk. Nawet kolejne modele z tej samej linii mogą być różnymi monitorami.
Innymi słowy - HP LP2475w nadaje się do oglądania już obrobionych zdjęć, ale do samej obróbki/analizy (nawet po kalibracji) już niekoniecznie?
Innymi słowy - HP LP2475w nadaje się do oglądania już obrobionych zdjęć, ale do samej obróbki/analizy (nawet po kalibracji) już niekoniecznie?
Jakiej kalibracji? To nie jest monitor kalibrowany. Jest to coś podobnego do Nec 1970NX tylko większy. Kąty dobre, podświetlenie takie sobie, szarości niezłe, ale ogólnie to nie jest monitor do koloru. Może wyprowadzić w krzaczory w najmniej odpowiednim momencie.
Miałem na myśli kalibrację karty.
Tak jak tutaj: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm
Miałem na myśli kalibrację karty.
Tak jak tutaj: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm
Ściślej kalibrację toru wyświetlania. Po takiej operacji kroi się najbardziej rażące błędy, ale zawęża możliwości reprodukcji obrazu.
Ściślej kalibrację toru wyświetlania. Po takiej operacji kroi się najbardziej rażące błędy, ale zawęża możliwości reprodukcji obrazu.
Zastanawia mnie, jak to jest. Wg testu z linku podanego przez Bahrda, o ile jest on wiarygodny, ten HP po oprofilowaniu ma:
Delta E Average = 0,3
Delta E Maximum = 0,5
Podczas gdy teraz siedzę przed skalibrowanym Eizo, który ma te wartości odpowiednio: 0,6 i 1,7 (wyniki walidacji z ColorNavigatora).
Może zatem nie ma co tak się napinać na te monitory z "wyższej" półki... A może po prostu mój egzemplarz jest trafiony?
Delta E Average = 0,3
Delta E Maximum = 0,5
Ta..... a świstak.... Takie "testy" to nic innego jak polowanie na łosie.
Prawda jest taka, że piękne delty wychodzą na zupełnie przypadkowych monitorach, przy prostych kombinacjach kolorów podstawowych. Aby to było wiarygodne wypadałoby przetrenować trochę więcej punktów na krzywej jasności.
Producenci dobrych (i drogich) monitorów do kontroli koloru deklarują odchyłki na poziomie do 3. Jak się trafi ekstra egzemplarz to wyjdzie może 2 lub ciut mniej. Mierzone gęsto a nie 255:255:128, 255:128:128, 255:128:255 itp.
Zastanawia mnie, jak to jest. Wg testu z linku podanego przez Bahrda, o ile jest on wiarygodny, ten HP po oprofilowaniu ma:
Delta E Average = 0,3
Delta E Maximum = 0,5
Podczas gdy teraz siedzę przed skalibrowanym Eizo, który ma te wartości odpowiednio: 0,6 i 1,7 (wyniki walidacji z ColorNavigatora).
Może zatem nie ma co tak się napinać na te monitory z "wyższej" półki... A może po prostu mój egzemplarz jest trafiony?
Walidacja przeprowadzana jest w różny sposób i tyczy się różnych aspektów, stąd wyniki mogą być różne. Sposób, w jaki została wykonana w tym teście nie pozwala wyciągnąć żadnych wniosków nt. jakości monitora i wogóle na temat czegokolwiek, bo są to jakieś dziwaczne bzdety.
Ogólnie w sieci publikuje się mnóstwo testów polegających na prezentowaniu jakichś wyników walidacyjnych, których sami autorzy nie rozumieją, ale podają sądząc, że z tych słupków wynika coś szalenie istotnego. Absolutnie nie należy się tymi pierdołami przejmować.
Czytam po trosze te wszystkie watki aby wybrać jakiś dobry monitor do 2500zł.
Mam więc rozumieć, ze w tej chwili najlpeszy wybór w tej cenie to Eizo 2231?
Tak, przed takim samym dylematem byłem co Ty i wybrałem 2231. Przyjdzie do mnie na początku przyszłego tygodnia. Już nie mogę się doczekać.
Mariusz.P
09-01-2009, 23:17
Co Panowie sądzą o monitorze PHILIPS 240BW8EB do zastosowań amatorskich i półprofesjonalnych będę wdzięczny za opinię.
Co Panowie sądzą o monitorze PHILIPS 240BW8EB do zastosowań amatorskich i półprofesjonalnych będę wdzięczny za opinię.
Żaden monitor oparty o wyświetlacz TN nie nadaje się do niczego poza rozrywką, a i to przy nikłych wymaganiach jakościowych.
PS. Ciekawy jest opis monitora na stronach producenta: "Jest on także przygotowany do aktualizacji systemu do wersji Windows Vista." :)
Mariusz.P
09-01-2009, 23:48
Dzięki Tom01,
szukam nie drogi ale przyzwoity monitor do obróbki zdjęć. Miałem okazję widzieć obraz z Philipsa i wyróżniał się spośród monitorów do "multimediów" . Nie miałem porównania z monitorami profesjonalnymi. Może jakieś sugestie na jaki model warto zwrócić uwagę.
Miałem okazję widzieć obraz z Philipsa i wyróżniał się spośród monitorów do "multimediów".
W jaki sposób?
Może jakieś sugestie na jaki model warto zwrócić uwagę.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
Mariusz.P
10-01-2009, 00:28
Porównując te same zdjęcia wyświetlane na monitorach jednocześnie - tylko Philips pokazał szczegóły w ciemnych a szczególnie w jasnych partiach obrazu co od razu zwróciło moją uwagę( mimo jasności i kontraście większym od pozostałych) , nie znam się na technologii ale widziałem różnicę gołym okiem stąd pytanie o ten model na forum. Zaznaczam, że nie widziałem obrazu i nie porównywałem z profesjonalnym monitorem dla tego bo po prostu na półce sklepowej nie było takiego monitora.
tylko Philips pokazał szczegóły w ciemnych a szczególnie w jasnych partiach obrazu co od razu zwróciło moją uwagę( mimo jasności (...) większym od pozostałych)
Co jak co, ale TN nie pokazuje szczegółów w cieniach i światłach. Zaobserwowana różnica świadczyła, że zapewne pozostałe były jeszcze gorsze.
Mariusz.P
10-01-2009, 00:50
Tom01 myślę, że masz rację ciekawy jestem jak ma się on do modelu EIZO S2031W, bo wyżej wymienione Eizo jest w granicach mojego budżetu. Za wszystkie rady bardzo ci dziękuję.
obydwa modele mają 16,7 mln kolorów,wg specyfikacji.
ciekawy jestem jak ma się on do modelu EIZO S2031W
S2031W nie jest już produkowany. Następca do S2231W. Różnica jest kolosalna. Eizo ma 10 bitową tablicę koloru i innej klasy wyświetlacz.
obydwa modele mają 16,7 mln kolorów,wg specyfikacji.
To akurat teoria i nie ma żadnego przełożenia na rzeczywistość.
Czołem
proszę Was o pomoc, bo mi już powoli łapy opadają...
Pół roku temu zainwestowałem w w miarę porządny monitor: EIZO FlexScan S1932. Przez długi czas pracowałem na profilu przygotowanym przez sprzedawcę. Potem mogłem sobie pozwolić na kalibrator. Wybrałem Eye-One Display2. Sprzedawca podsunął mi pomysł kupna za niewiele drożej zestawu Colour Confidence Studio XR2, który poza kalibratorem zawiera jeszcze min. pakiet DVD ze zdjęciami + odbitki przygotowany przez Kodaka, który ma pomóc w zorientowaniu się w zgodności kalibracji.
No i dzisiaj na swoje nieszczęście chyba odpaliłem te DVD, położyłem zdjątka przed monitorem, zawołałem żonę (kobiety ponoć lepiej widzą kolory) i... się załamałem. Zdjęcie, które zobaczyłem na ekranie monitora wyraźnie odbiegało od tego, które leżało przede mną.
Pierwszy problem to dziwny fioletowawy zafarb widoczny na monitorze... Szare tło na odbitce u mnie na monitorze nie jest szare, tylko lekko niebieskawe, włosy modelki też mają inny kolor. Kolory na monitorze są jaśniejsze niż na zdjęciu i jakby mniej głębokie.
Monitor był kalibrowany przed oglądaniem zdjęć, pracuje w trybie Custom na 50% jasności. Żeby było śmieszniej - zdjęcia na monitorze zbliża się trochę do tego z odbitki gdy przełączę monitor w tryb TXT.
Poniżej mała próba pokazania Wam jak to wygląda. Pomóżcie, bo nie mam pojęcia co jest albo co ja robię nie tak.
źródło (https://addons.mozilla.org/firefox/1174)
Ciężko na Pana zdjęciu cokolwiek ocenić, poza faktem że:
1. Odbitka oglądana w pokoju z pomarańczowymi ścianami, za nic nie będzie wyglądała tak jak obraz na monitorze ustawionym na 6500K.
2. Pasek z lewej "Lady_sRGB.tiff" jest szary a na odbitce brązowy.
PS1. Tło za modelką widzi Pan dobrze, bo faktycznie jest niebieskawe, nie szare.
PS2. "Kolory na monitorze są jaśniejsze niż na zdjęciu". Typowy przypadek za jasno ustawionego monitora. 50% to dużo za dużo, jak na S1932.
W trybie Custom mam ustawioną jasność na 50 (po jakimś czasie wskakuje mi 53) i contrast na 50.
Jakie jest optymalne ustawienie ??
W trybie Custom mam ustawioną jasność na 50 (po jakimś czasie wskakuje mi 53) i contrast na 50.
Jakie jest optymalne ustawienie ??
Jeśli jaskrawość się zmienia samoistnie, proszę wyłączyć czujnik oświetlenia. Kontrast powinien być na wartość fabryczną. W Pana modelu jest to chyba właśnie 50% i nie należy go trącać.
Poziom jaskrawości dobiera się tak, aby biel monitora wyglądała podobnie jak biel kartki papieru. Nie może być rażąca. Najbardziej optymalnym poziomem, moim zdaniem, jest 80cd/m^2. W Eizo serii S jest to nie więcej niż około 20-30% wartości regulatora, zależnie od partii.
Ja np. (zwykle) mam jasność 10% i kontrast 50% (za radą Tom01 zresztą).
i jak Ci się to sprawdza ?? Robisz wydruki, porównywałeś je kiedykolwiek z obrazem na monitorze ??
Najbardziej optymalnym poziomem, moim zdaniem, jest 80cd/m^2. W Eizo serii S jest to nie więcej niż około 20-30% wartości regulatora, zależnie od partii.
Hmm... ja ustawiam S2231 i S1932 na 120 cm/m^2 (zgodnie z sugestią softu do EyeOne Display 2 :-) ) i jak na moje mało wyrobione oko jasność jest ok (regulator jasności w okolicach 41-43). Czyżbym popełniał błąd?
i jak Ci się to sprawdza ?? Robisz wydruki, porównywałeś je kiedykolwiek z obrazem na monitorze ??
Tak szczerze to rzadko drukuję, ale raczej byłem zadowolony jak już. Zdaję sobie sprawę, że moje ustawienia to pewne ekstremum i zapewne powinno być trochę jaśniej, ale 50% to za dużo, ja bym popróbował jak Bundy ok. 30-40%. Dla mnie to za jasno do "normalnych" prac typu WWW lub granie...
Ogólnie jak masz kalibrator to sprawdź kalibratorem jaką masz jasność i będziesz miał jasność w tej sprawie :)
No właśnie zapodałem dzisiaj "zaawansowaną" kalibrację, ale jak kilkanaście minut nic się nie działa na badaniu kontrastu to pomyślałem, że coś chyba się powiesiło i sobie odpuściłem...
Ile trwa taka zaawansowana kalibracja ??
Hmm... ja ustawiam S2231 i S1932 na 120 cm/m^2 (zgodnie z sugestią softu do EyeOne Display 2 :-) ) i jak na moje mało wyrobione oko jasność jest ok (regulator jasności w okolicach 41-43). Czyżbym popełniał błąd?
Przy monitorze świecącym 120cd/m^2, w pomieszczeniu musi być bardzo jasno. Proponuję każdemu wykonać prosty test. Proszę położyć na stole kartkę papieru na którym normalnie drukujemy zdjęcia, lub w braku, jakąkolwiek zwykłą. Nie przykładać do monitora! Zmniejszać jaskrawość ekranu dotąd, aż subiektywnie poziom jaskrawości ekranu i kartki będzie zbliżony.
No właśnie zapodałem dzisiaj "zaawansowaną" kalibrację, ale jak kilkanaście minut nic się nie działa na badaniu kontrastu to pomyślałem, że coś chyba się powiesiło i sobie odpuściłem...
"Zaawansowana" kalibracja, wg Mach3, pozwala na wyregulowanie monitora pod kątem, przede wszystkim, punktu bieli. Jest to obowiązkowy etap, inaczej mogą wyjść herezje. Tryb "łatwy" sprowadza monitor do poziomu laptopa.
Kalibracja w Mach3 nie odbywa się w pełni automatycznie, tylko trzeba "poganiać" program przez kolejne kroki. Badanie kontrastu jest na początku i po stwierdzeniu, że beleczka jest "na zielonym", klikamy stop, a potem po powrocie do głównego ekranu klikamy strzałkę w prawo i przechodzimy do kolejnego kroku.
u mnie nie była na zielonym, tylko na skrajnym prawym. Trochę się ruszało, ale nien na tyle by wejść na środkowy zakres. Nie wiedziałem co mam zrobić, więc wyłączyłem ;)
u mnie nie była na zielonym, tylko na skrajnym prawym. Trochę się ruszało, ale nien na tyle by wejść na środkowy zakres. Nie wiedziałem co mam zrobić, więc wyłączyłem ;)
A nie zastosowałeś się czasem do ekranowej porady Mach3, żeby ustawić kontrast na 100% ? Kontrast, zgodnie z tym co napisał Tom, powinien zostać na fabrycznym ustawieniu 50%. Sprawdź też czy masz wyłączoną automatyczną regulację jasności. Moje oba Eizo przy ustawieniu kontrastu na 50% (fabryczne) pokazują belkę kontrastu idealnie na środku zielonego pola, więc albo coś masz pokręcone z ustawieniami monitora, albo kalibrator jest walnięty.
towersivy
12-01-2009, 10:35
Czy ktoś orientuje sie może gdzie moge nabyć, osłony "boczki" do neca 2690 SV ?? Szukam, szukam i znaleść nie moge :/
Pzdr.
A nie zastosowałeś się czasem do ekranowej porady Mach3, żeby ustawić kontrast na 100% ? Kontrast, zgodnie z tym co napisał Tom, powinien zostać na fabrycznym ustawieniu 50%. Sprawdź też czy masz wyłączoną automatyczną regulację jasności. Moje oba Eizo przy ustawieniu kontrastu na 50% (fabryczne) pokazują belkę kontrastu idealnie na środku zielonego pola, więc albo coś masz pokręcone z ustawieniami monitora, albo kalibrator jest walnięty.
Dokładnie tak zrobiłem (przestawiłem kontrast na 100%) Pomyślałem, że twórcy kalibratora wiedzą czego chcą... Wróciłem potem na 50%, bo też mi tak Tom1 radził (u niego kupiłem moje EIZO)
Czyli co - kontrast zostawić na 50%, poczekać aż pasek pomiaru kontrastu wskoczy na zielony środek, dać STOP i przejść do dalszych kroków ?? Czy po drodze mogą być jeszcze jakieś "akcje" w których mam postąpić inaczej niż każde instrukcja kalibracji ??
Tylko tak sobie myślę... jaki to mam sens, że ustawiam sprzęt inaczej, niż zamierzali to twórcy kalibratora ?? Czy taka kalibracja będzie w ogóle wiarygodna ??
Mam jeszcze pytanie.. jednym z pierwszych kroków w kalibracji zaawansowanej jest zmierzenie światła zastanego - każą zakładać na kalibrator taką plastikową "stopkę". Co w sytuacjim gdy raz pracuje przy świetle dziennym (mam okno na południe), a raz przy sztucznym (wieczorami) ?? Wczoraj zmierzyło mi na przykład, że światło w moim pokoju ma 3100K... ??
Czy ktoś orientuje sie może gdzie moge nabyć, osłony "boczki" do neca 2690 SV ?? Szukam, szukam i znaleść nie moge :/
Nie ma. Można kupić od Eizo i dopasować.
Tylko tak sobie myślę... jaki to mam sens, że ustawiam sprzęt inaczej, niż zamierzali to twórcy kalibratora ?? Czy taka kalibracja będzie w ogóle wiarygodna ??
Mam jeszcze pytanie.. jednym z pierwszych kroków w kalibracji zaawansowanej jest zmierzenie światła zastanego - każą zakładać na kalibrator taką plastikową "stopkę". Co w sytuacjim gdy raz pracuje przy świetle dziennym (mam okno na południe), a raz przy sztucznym (wieczorami) ?? Wczoraj zmierzyło mi na przykład, że światło w moim pokoju ma 3100K... ??
Kalibrację przeprowadza się mając na względzie parametry docelowe w kontekście cech konstrukcyjnych monitora. Oprogramowanie Mach3 jest uniwersalne, więc nie musi wcale uwzględniać specyfiki Pana modelu. Proszę ściągnąć sobie próbną wersję basICColor Display4. Zobaczy Pan nieco inne podejście do kalibracji. Mach3 udaje na siłę idiotoodpornego, ale wprowadza przez to w błąd. Na znaczne uproszczenie procedury można sobie pozwolić na monitorach gdzie jest komunikacja profiler<->monitor. W "normalnych" pewien stopień komplikacji, jest niezbędny. Trza to jednak jakoś poustawiać. Samo się nie zrobi.
Nie pamiętam dokładnie obsługi Mach3, ale czy aby nie ma wyłączonego pomiaru kontrastu jeśli wybierze się typ monitora LCD? Jeśli mimo to jest, proszę zostawić kontrast fabrycznie. Ruszenie tego regulatora powoduje obcięcie zakresu dynamiki i skutek odwrotny od zamierzonego.
Światło zastane można sobie mierzyć jako ciekawostkę. Proszę w żadnym wypadku nie korelować tego z monitorem.
towersivy
12-01-2009, 13:08
Tom01 - ten model od eizo gdzie kupie?? i czy dopasowanie jest problematyczne??
Pzdr.
Tom01 - ten model od eizo gdzie kupie?? i czy dopasowanie jest problematyczne??
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2624&nazwa=Os?ona%20do%20monitora%20z%20serii%20CE
Nie wiem czy uchwyty pasują. Jeśli pasują na grubość monitora to nie będzie żadnego problemu. Sprawdzę w wolnej chwili.
Aktualizacja:
Sprawdziłem. SV jest sporo grubszy, więc z osłon trzeba byłoby usunąć wewnętrzne ograniczniki i przykleić na taśmę dwustronną, miękki magnes lub rzep. Zresztą na magnes jeszcze niedawno była montowana oryginalnie w SV.
Co jest wart Nec P221W ? (http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=1517&tab=main) - jakaś nowość zdaje się, 10-bitowy LUT i chyba sprzętowo kalibrowany (chociaż to wygląda mało prawdopodobnie patrząc na cenę) ?
Co jest wart Nec P221W ?
Trzeba poczekać, aż ktoś go dostanie do rąk. "Na sucho" można powiedzieć, że to podobny model to Eizo S2231W, ale najprawdopodobniej bez stabilizacji podświetlenia. Co do możliwości ingerencji w LUT, nie mam na razie żadnych wiarygodnych informacji. Może Czornyj będzie coś więcej wiedział.
Trzeba poczekać, aż ktoś go dostanie do rąk. "Na sucho" można powiedzieć, że to podobny model to Eizo S2231W, ale najprawdopodobniej bez stabilizacji podświetlenia. Co do możliwości ingerencji w LUT, nie mam na razie żadnych wiarygodnych informacji. Może Czornyj będzie coś więcej wiedział.
http://www.nec-display-solutions.pl/ftp/0/74/%5B3146%5D_nec_datasheet_P221W_uk_en.pdf
Programmable 10-bit LUT
Czy są jakieś wieści kiedy będzie dostępny i jak bardzo cena od tego co podaje Nec (1.7 kpln) będzie się różnić ? Wygląda na Eizo 2231 killera chyba...
Edit : http://www.agito.pl/powyzej-19/nec-22-lcd-multisync-p221w-bk.352.339945.html
Tom01 - co konkretnie potrzeba do sprzętowej kalibracji takiego monitora ?
Tom01 - co konkretnie potrzeba do sprzętowej kalibracji takiego monitora ?
Na razie nie wiem. Nie miałem tego monitora w ręku.
ErnestPierwszy
17-01-2009, 21:04
W opisie piszą, że ma 96% zgodności z AdobeRGB i możliwość sprzętowej kalibracji. Ale czy "Czas reakcji matrycy: 16 ms" to dużo czy mało?
Inny sprzedawca namawia mnie na Eizo S2401 W - zna ktoś ten monitor?
W opisie piszą, że ma 96% zgodności z AdobeRGB i możliwość sprzętowej kalibracji. Ale czy "Czas reakcji matrycy: 16 ms" to dużo czy mało?
Pytasz czy da się grać ? Też bym się chętnie dowiedział.
Tom01 - czy możemy liczyć na wrażenia jak już będziesz miał okazję mieć ten monitor w swoich rękach ?
Inny sprzedawca namawia mnie na Eizo S2401 W - zna ktoś ten monitor?
A to nie tn jest czasem ?
W opisie piszą, że ma 96% zgodności z AdobeRGB
Rety, następny.....
Przykład: Ma Pan lizaka. Ważniejsza jest jego wielkość, czy smak?
Tom01 - czy możemy liczyć na wrażenia jak już będziesz miał okazję mieć ten monitor w swoich rękach ?
Oczywiście. Pogadam z Necowcami, spróbuję wyrwać do testów.
PS. Wszystkie Eizo z 01, 02 na końcu to TN.
ErnestPierwszy
17-01-2009, 21:55
Ja nie gram, nie mam czasu (choć bardzo bym chciał pograć... kiedyś UT,Quake i podobne). Zastanawiam się nad monitorem do retuszu. Cena w Agito tego Neca <1800 zł jest fantastyczna, na sieci piszą, że ten Nec sprzedawany jest również z kalibratorem SpectraView (X-Rite iDisplay2). Mam dostęp do tego kalibratora więc byłby komplet do pracy. Matryca S-PVA itp... więc powinno być OK.
Nie wiem co to czas rekacji GTG i BTB czy jakoś tak.
PS Rozważałem Eizo 222BK za 4500 zł brutto, ale cena mnie wystraszyła. Jak na moje potrzeby to przesada.
Zdecydowanie wielkość - wielkość ma znaczenie:)
Czyli ta zgodność to lipa? Eizo też się tym chwali.
Zdecydowanie wielkość - wielkość ma znaczenie:) Czyli ta zgodność to lipa? Eizo też się tym chwali.
:)
A'propos zgodności. Jeśli producent się nie chwali z jakimi błędami monitor reprodukuje barwy w jakiej_tam przestrzeni, to znaczy, że nie ma się czym chwalić. Nie?
Monitor pokrywający dziewięćdziesiąt parę procent AdobeRGB z rozsądnymi błędami (dE =< 3) kosztuje 8, a nie 2 tys zł.
ErnestPierwszy
18-01-2009, 00:39
Ja tego Neca chyba zamówię w nadchodzącym tygodniu. Zamówię pewnie w Agito i zobaczę co i jak. W tej cenie nie ma nic innego z dobrą matrycą (chyba).
Co do opóźnień matrycy to poczytałem, że podawane przez producentów wartości GG wiele nie mówią o matrycach. To jest opóźnienie przy wygasaniu szary-szary piksel (GreyGrey) a na to potrzeba mniej czasu niż na pełne wygasznie BB (chyba black to black). Jak Eizo podaje GG na poziomie 8 ms to może być i 16ms na pełnym wygaszeniu.
Znalazłem: NEC P221W Response Time (typ.) [ms]6 (grey-to-grey), 16 (7 white / black; 9 black / white)
Profesjonalne NEC Spectraview mają 8ms ale GTG więc ten p221w nie jest taki wolny:)
Ciekawostką jest fakt, że na stronie www.nec-display-solutions.co.uk ten monitor zaliczany jest do grupy "Corporate Displays" a na stronach nec.pl awansował do grupy "Profesjonalne". No cóż taki mamy polski "ryneczek":(
Ja tego Neca chyba zamówię w nadchodzącym tygodniu. Zamówię pewnie w Agito i zobaczę co i jak. W tej cenie nie ma nic innego z dobrą matrycą (chyba).
A ja chwilę poczekam choćby ze względu na to że ceny w Agito i emarket (najtańsze dwa wpisy na Skąpcu) spadły o kilkanaście złotych i są cały czas wyższe niż MSRP...
Poza tym chętnie bym się dowiedział co z tą sprzętową kalibracją zanim kupię.
ErnestPierwszy
18-01-2009, 22:57
A ja chwilę poczekam choćby ze względu na to że ceny w Agito i emarket (najtańsze dwa wpisy na Skąpcu) spadły o kilkanaście złotych i są cały czas wyższe niż MSRP...
Poza tym chętnie bym się dowiedział co z tą sprzętową kalibracją zanim kupię.
Wyższe 1767 zł brutto? Chyba spoooro niższe. Na stronie NEC.pl podają MSRP ceny bez VAT!!!
Czarna ramka ekranu, czarna obudowa 1 669 PLN netto*
*Sugerowana cena detaliczna netto (nie zawiera VAT)
Spytałem o sprzętową kalibrację u źródła (NEC Polska) i dostałem odpowiedź że soft do kalibracji (sprzętowej) będzie w sprzedaży od lutego i nie są w tej chwili w stanie powiedzieć w jakiej cenie. Rozumiem ze to bedzie Spectraview z Basicolor pewnie...
Spytałem o sprzętową kalibrację u źródła (NEC Polska) i dostałem odpowiedź że soft do kalibracji (sprzętowej) będzie w sprzedaży od lutego i nie są w tej chwili w stanie powiedzieć w jakiej cenie. Rozumiem ze to bedzie Spectraview z Basicolor pewnie...
Z tego co mi wiadomo nowy monitor na 100% będzie kalibrowany sprzętowo - na amerykańskiej stronie Neca jest napisane, że monitor współpracuje z profilerem Spectraview II. Na chwilę obecną wygląda na to, że wersja 1.0.42 nie wspiera jeszcze tego panelu, więc zapewne trzeba będzie poczekać na update.
Ciekawostką byłoby udostępnienie sprzętowego profilera przez europejski oddział Neca - byłoby to bardzo nie w ich stylu, dlatego na razie sceptycznie podchodziłbym do tej informacji. Nec w Europie dotychczas rżnął klientów na kasę i oficjalnie umożliwiał sprzętową kalibrację wyłącznie w monitorach serii Spectraview.
Tak czy owak - nowy Nec wydaje się obecnie znacznie ciekawszą propozycją niż konkurencyjne Eizo. Jedyną niewiadomą jest jakość podświetlenia matrycy, dlatego byłbym podczas zakupu cholernie ostrożny i na pewno odbierał osobiście z kontrolą przed zakupem. Tym bardziej, że model ten niestety nie jest wyposażony w elektroniczną kompensację jednorodności wyświetlania.
Chciałbym dodać, że "sprzętowa kalibracja" w rozumieniu Nec'a niekoniecznie musi oznaczać to co my chcielibyśmy aby oznaczała. Przykład, seria PE. Najbezpieczniej byłoby zaczekać, aż ktoś to sprawdzi w praktyce.
Najbezpieczniej byłoby zaczekać, aż ktoś to sprawdzi w praktyce.
Właśnie tu jest problem. Czekanie... Wczoraj zaczął mi się kineskop wypalać całkowicie... Raz niebiesko, raz żółto. Więc zacząłem szybkie poszukiwania i praktycznie zdecydowałem na Eizo S1932 (lub S1921 - bo nie wiem czy warto 400 zł dołożyć do S1932...), a tu pojawia się NEC P221... I nie wiem co robić, bo jednak co 22 cale to 22 cale...
Stąd pytanie do Pana Tomasza? Kiedy będzie Pan w stanie powiedzieć coś więcej na temat tego NEC'a?
Pozdrawiam!
Stąd pytanie do Pana Tomasza? Kiedy będzie Pan w stanie powiedzieć coś więcej na temat tego NEC'a?
Sam monitor to można sobie tylko pooglądać. Nie ma oprogramowania do niego, więc kwestia kalibracji zostanie otwarta jeszcze jakiś czas. Doświadczenie uczy, że w biznesie nie ma czegoś takiego jak dobre serce. Jeśli "odpowiedniki" Nec są sporo tańsze od Eizo, to nie dlatego, że Nec to dobry wujek.
Z tego co mi wiadomo nowy monitor na 100% będzie kalibrowany sprzętowo - na amerykańskiej stronie Neca jest napisane, że monitor współpracuje z profilerem Spectraview II. Na chwilę obecną wygląda na to, że wersja 1.0.42 nie wspiera jeszcze tego panelu, więc zapewne trzeba będzie poczekać na update.
A Spectraview II to któryś Eye One + soft od Basicolor ? Czym to się różni co Spectraview profilera dostępnego jako download dla monitorów Spectraview (i obsługującym - z tego co wiem - cały szereg kalibratorów) ?
Możesz pomóc usystematyzować wiadomości na ten temat ?
Tak czy owak - nowy Nec wydaje się obecnie znacznie ciekawszą propozycją niż konkurencyjne Eizo. Jedyną niewiadomą jest jakość podświetlenia matrycy, dlatego byłbym podczas zakupu cholernie ostrożny i na pewno odbierał osobiście z kontrolą przed zakupem.
A jak dobrze skontrolować jakość podświetlenia matrycy ? Pomierzyć kalibratorem ?
Sam monitor to można sobie tylko pooglądać. Nie ma oprogramowania do niego, więc kwestia kalibracji zostanie otwarta jeszcze jakiś czas.
No dobra, a jakby go skalibrować programowo to też nic nie można na ten temat powiedzieć ?
I sorry za być może głupie pytanie - na czym dokładnie polega przewaga sprzętowej kalibracji ? Rozumiem że ingeruje się w LUT monitora a nie karty graficznej, ale co dokładnie z tego wynika ?
(...) w biznesie nie ma czegoś takiego jak dobre serce. (...)
To jest tak zwana oczywista oczywistość:mrgreen:
Czyli podsumowując. Czas mnie nagli bo zaraz mi bańka CRT padnie całkiem, więc brać EIZO (S1932 lub S1921) a nie czekać na sterowniki do NEC'a?
I jeszcze jedno pytanie do Pana. Czy na S1932 lepiej będzie oglądnąć film i może czasem zagrać (OSD i przyciski to drugorzędna sprawa, a Pan to wcześniej zauważał jako punkt dla S1932)? Bo do obróbki, jak Pan stwierdził oba nadają się "amatorsko" (czyli tak jak ja;-)).
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź :)
Powiem tak i sądzę, że użytkownicy to potwierdzą. Zakup Eizo to święty spokój. Wiadomo co dostaniemy. Z Nec'em tak już nie ma. S1932 jest szybszy, oraz ma lepszą regulację i to najważniejsza różnica. Jednakowoż w kontekście monitora jako sprzętu, który się najrzadziej wymienia, obstawałbym na S2231W. To "półka" wyżej, i nie chodzi o wielkość.
A Spectraview II to któryś Eye One + soft od Basicolor ? Czym to się różni co Spectraview profilera dostępnego jako download dla monitorów Spectraview (i obsługującym - z tego co wiem - cały szereg kalibratorów) ?
Możesz pomóc usystematyzować wiadomości na ten temat ?
A jak dobrze skontrolować jakość podświetlenia matrycy ? Pomierzyć kalibratorem ?
No dobra, a jakby go skalibrować programowo to też nic nie można na ten temat powiedzieć ?
I sorry za być może głupie pytanie - na czym dokładnie polega przewaga sprzętowej kalibracji ? Rozumiem że ingeruje się w LUT monitora a nie karty graficznej, ale co dokładnie z tego wynika ?
Spectraview II to profiler sprzedawany tylko w US - trochę prostszy, ale za to kalibrujący wszystko, co tylko da się sprzętowo skalibrować. W Europie wraz z monitorami serii Spectraview dostarczany jest Spectraview Profiler 4, który jest niczym innym jak profilerem basICColor display 4 z logo Neca. Problem polega na tym, że oficjalnie Spectraview Profiler 4 aka basICColor display 4 nie wspiera sprzętowej kalibracji Neców nie-spectraview. O ile w starszych panelach nie stanowiło to problemu, bo za pomocą myku w menu można było przełączyć normalnego Multisynca w tryb Spectraview, o tyle w nowszych to poblokowali i jak narazie nikt nie wymyślił, jak to obejść.
Monitor sprawdzam wyświetlając jednolitą aplę: białą, szarą, czarną, czerwoną, zieloną i niebieską, oraz rzeźnika. Należy sprawdzić, czy monitor nie ma widocznych plamideł, hotów, deadów i syfów.
Na chwilę obecną pewne jest, że nowa wersja amerykańskiego Spectraview II będzie sprzętowo kalibrowała P221, gdyby europejski basICColor display/Spectraview profiler również go sprzętowo kalibrował, to byłoby to sporym zaskoczeniem.
Sprzętowa kalibracja polega na wprowadzniu korekty linearyzacyjnej do 10-o lub więcej bitowego LUT panelu, dzięki czemu nie traci się dostępnej palety. W kalibracji tradycyjnej korekta wprowadzana jest do LUT karty graficznej, która jest jedynie 8-o bitowa, co powoduje obcięcie dostępnej palety, objawiające się bandingiem w gradientach.
(...)obstawałbym na S2231W. To "półka" wyżej, i nie chodzi o wielkość. (...)
Oczywiście zgadzam się z Panem w 100%. Jest to półka wyżej także cenowo (2500 vs 1900). Niestety, z racji tej, że zakup jest nieplanowany i nagły - muszę poczynić spustoszenie w budżecie, więc im mniejsze tym lepsze, że tak się wyrażę.
Więc decyzja raczej podjęta S1932 zostanie zakupiony, a następnie zakup kalibratora, co przy zakupie S2231W nie było by względnie szybko możliwe...
Dziękuje za pomoc i rady.
Takie pytanko mam żaden to problem bo wszystko z monitorami u mnie wyśmienicie tylko odświeżanie przestawia mi się notorycznie na 59 Hz wcześniej było na 60 Hz dwa monitory podstawowy Eizo i narzędziowy Benq często przełączany na TV Sony do filmów HD może dlatego ... niekiedy przestawiam w CCC na 60 Hz i wszystko oki a rano znowu 59 Hz. W niczym to w pracy nie przeszkadza wszystko pracuje tak jak ma być ale wnerwia mnie trochę ....
Więc decyzja raczej podjęta S1932 zostanie zakupiony, a następnie zakup kalibratora, co przy zakupie S2231W nie było by względnie szybko możliwe...
Dziękuje za pomoc i rady.
Jeszcze jest opcja kupienia S2231W i skorzystanie z usługii kalibracji... Wtedy kupno kalibratora można przesunąć :)
Pozdrawiam.
odświeżanie przestawia mi się notorycznie na 59 Hz
U mnie, na monitorach kosztujących worek piniędzy, a więc w domyśle dobrych, co raz jest 59.9Hz, 60.1Hz itp. Po miesiącach zastanawiania się, doszedłem do wniosku, że trzeba olać.
Jeszcze jest opcja kupienia S2231W i skorzystanie z usługii kalibracji... Wtedy kupno kalibratora można przesunąć :)
Pozdrawiam.
Owszem, zgadza się :) ale za usługę kalibracji należy zapłacić dodatkowo, więc jednorazowy koszt się znów zwiększa :). A kalibrator i tak będzie trzeba kupić, ale to melodia przyszłości :)
Tom01, a porównanie S2231W vs S2431? Nie chodzi mi o cenę i wielkość matrycy, tylko o porównanie ich pod względem przydatności, do obróbki foto. Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Owszem, zgadza się :) ale za usługę kalibracji należy zapłacić dodatkowo, więc jednorazowy koszt się znów zwiększa :). A kalibrator i tak będzie trzeba kupić, ale to melodia przyszłości :)
Rozumiem Cię doskonale. Od piątku jestem szcześliwym posiadaczem S2231W. Był to dla mnie duży wydatek ale warto było :)
Tom01, a porównanie S2231W vs S2431? Nie chodzi mi o cenę i wielkość matrycy, tylko o porównanie ich pod względem przydatności, do obróbki foto. Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
S2231W jest szerokogamutowy. To najważniejsza różnica. Zarówno to plus dodatni i plus ujemny, zależy jak dla kogo. :)
Do amatorskiej fotografii nadają się obydwa podobnie.
ErnestPierwszy
20-01-2009, 02:49
Rozumiem Cię doskonale. Od piątku jestem szcześliwym posiadaczem S2231W. Był to dla mnie duży wydatek ale warto było :)
Porównywałeś go może przed zakupem z NEC P221W? Parametry w sumie identyczne tylko NEC tańszy o ok 700 zł.
Z kasą krucho a NEC to przecież uznana marka...
Nie nie porównywałem, kiedy dokonałem wpłaty za monitor to o NECu była cisza.
Parametry w sumie identyczne
No, nie bardzo identyczne, bo Eizo ma stabilizowane podświetlenie, możliwą gwarancję na piksele i 5 lat zwykłej gwarancji. Stabilizacja daje tyle, że jeśli monitor jest rzadko kalibrowany, w miarę degradacji lamp, samoczynnie utrzymuje zadaną jasność ekranu. No i Eizo to "Made in Japan", a Nec "CHRL". Na przykładzie pozostałych modeli obu producentów, różnica w powtarzalności i ilości wad jest zauważalna.
ErnestPierwszy
20-01-2009, 12:48
Nie wiem czy było, ale na tej stronie http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html są ciekawe opisy (również możliwości kalibracji itp) wielu monitorów, o których tu piszemy.
PS
Chyba też wybiorę S2231W, wiadomo co się kupuje.
Stabilizacja daje tyle, że jeśli monitor jest rzadko kalibrowany, w miarę degradacji lamp, samoczynnie utrzymuje zadaną jasność ekranu.
Czyli w przypadku częstej kalibracji (i tak to robię co 2 tygodnie) stabilizacja nie ma takiego znaczenia ?
Czyli w przypadku częstej kalibracji (i tak to robię co 2 tygodnie) stabilizacja nie ma takiego znaczenia ?
Na pewno mniejsze. Stabilizacja też zapewnia zadaną jasność w ok minutę od włączenia. Bez wygrzewania ekranu, choć to nieco na wyrost w klasie amatorskiej.
ErnestPierwszy
20-01-2009, 13:09
Czym się różnią modle WH i WE - podstawą?
Czym się różnią modle WH i WE - podstawą?
Tak. Tu opisane:
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2859&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20S2231WHK
ErnestPierwszy
21-01-2009, 20:03
Czy trzeba instalować soft z CD jeśli monitor będzie kalibrowany EyeOneDisplay2? Póki co zainstalowałem profil icc z płyty i zmniejszyłem jasność o połowę żeby nie oślepnąć.
PS
Kupiłem w końcu S2231W-E
I jakie pierwsze wrażenia? :)
I jakie pierwsze wrażenia? :)
Taki kiepski, że pewnie nie warto o nim pisać ;)
A tak poważnie ja używam go do pół roku i gorąco polecam. Po kilku latach pracy na różnych LCD zacząłem mieć kłopoty z oczami ... Teraz od pół roku mój wzrok odpoczywa. Stabilizacja podświetlenia, o której wspomina Tom01 jest nie do przecenienia, kolory oraz świetna praca przy sztucznym oświetleniu, wieczorami. Nie ma co się zastanawiać ludziska, tylko kupować :)
Polecam sieć Vobis, gdzie można ten monitor zamówić i zanim się kupi potestować. Ja tak zrobiłem, byłem w sklepie dwa razy, posiedziałem po 2 godziny i potem podjąłem decyzję. To jest pewien komfort dla tych, którzy chcą wydać te 2,5 tyś. lub więcej.
Stabilizacja podświetlenia, o której wspomina Tom01 jest nie do przecenienia, kolory oraz świetna praca przy sztucznym oświetleniu, wieczorami. Nie ma co się zastanawiać ludziska, tylko kupować :)
Jak się ma podświetlanie LCD lampami jarzeniowymi, nawet z takimi wymyślnymi stabilizacjami do podświetlania diodami LED? Nie jest to przypadkiem tak, że te świetlówki to już przestarzała technologia i lepiej kupić monitor z LED'ami?
Jak się ma podświetlanie LCD lampami jarzeniowymi, nawet z takimi wymyślnymi stabilizacjami do podświetlania diodami LED? Nie jest to przypadkiem tak, że te świetlówki to już przestarzała technologia i lepiej kupić monitor z LED'ami?
Pewnie, że lepiej taki kupić. Tylko powiedz mi, gdzie taki monitor możesz sobie obejrzeć i ile za niego wydać. Nie miałem okazji się o tym przekonać dotychczas, ale nasi grupowi spece zapewne tak, więc niech napiszą.
Tylko powiedz mi, gdzie taki monitor możesz sobie obejrzeć i ile za niego wydać.
EIZO EV2411W z podświetlaniem LED kosztuje poniżej 3 tys. zł. Nie sugeruję bynajmniej, że jest to dobry monitor do obróbki zdjęć. Jest to model biurowy, tylko ciekawy jestem czy tendencja będzie taka, że EIZO zastąpi we wszystkich modelach jarzeniówki diodami LED. Czy rzeczywiście diody LED oprócz równomiernego podświetlenia dają poprawę kontrastu i lepsze odwzorowanie barw?
EIZO EV2411W z podświetlaniem LED kosztuje poniżej 3 tys. zł. Nie sugeruję bynajmniej, że jest to dobry monitor do obróbki zdjęć. Jest to model biurowy, tylko ciekawy jestem czy tendencja będzie taka, że EIZO zastąpi we wszystkich modelach jarzeniówki diodami LED. Czy rzeczywiście diody LED oprócz równomiernego podświetlenia dają poprawę kontrastu i lepsze odwzorowanie barw?
Tanie wyświetlacze na LED wcale niekoniecznie równo świecą. Być może statystycznie świecą równiej od badziewnych CCFL, ale w stosunku do dobrych, korygowanych wcale szału ni ma. Prawdopodobnie producenci będą stopniowo w miarę doskonalenia tej technologii przechodzili na podświetlenie LED, ale obecnie sprawia ono jeszcze pewne problemy i wiodący producenci paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy nie zdecydowali się na masowe stosowanie tej technologii.
Poprawa kontrastu w przypadku zastosowań graficznych nie jest potrzebna, bo współczesne monitory LCD mają zwykle nawet zbyt wysoki kontrast.
Poprawne odwzorowanie barw nie zależy od rodzaju podświetlenia, tylko od precyzyjnego wykalibrowania matrycy. Niektóre wyświetlacze oparte na LED mogą mieć bardzo duży gamut, co w pewnych zastosowaniach może stanowić zaletę, ale stwarza też problemy - z uwagi na zwiększony dystans kolorymetryczny bardziej uwidacznia banding i utrudnia precyzyjną edycję prac o subtelnych tonach. Wyświetlacz taki jest też bardziej problematyczny w kalibrowaniu tanimi kolorymetrami.
Ogólnie w tej chwili główna zaleta przystępnych cenowo LED-ów to niskie zużycie energii i większa żywotność.
Niektóre wyświetlacze oparte na LED mogą mieć bardzo duży gamut, co w pewnych zastosowaniach może stanowić zaletę, ale stwarza też problemy - z uwagi na zwiększony dystans kolorymetryczny bardziej uwidacznia banding i utrudnia precyzyjną edycję prac o subtelnych tonach.
Nie wiem czy dobrze rozumiem co chcesz powiedzieć twierdząc, że zbyt duży gamut monitora uwidacznia banding i dlatego utrudnia precyzyjną edycję.
Czy banding jest zarejestrowany na obrazie i ze względu na zbyt precyzyjny monitor jest widoczny podczas edycji czy też dystans kolorymetryczny powoduje wyświetlanie bandingu na wyjściu, chociaż nie jest on zarejestrowany w obrabianym obrazie?
Nie wiem czy dobrze rozumiem co chcesz powiedzieć twierdząc, że zbyt duży gamut monitora uwidacznia banding i dlatego utrudnia precyzyjną edycję.
Czy banding jest zarejestrowany na obrazie i ze względu na zbyt precyzyjny monitor jest widoczny podczas edycji czy też dystans kolorymetryczny powoduje wyświetlanie bandingu na wyjściu, chociaż nie jest on zarejestrowany w obrabianym obrazie?
Paleta barw każdego monitora jest jak wiadomo kwantyzowana z precyzją 8-u bitów na kanał - tj. monitor wyświetla (maksymalnie) 256 odcieni na każdym z kanałów. Ilość możliwych do wyświetlenia pośrednich odcieni jest taka sama niezależnie od gamutu monitora. Skutkiem tego różnica pomiędzy sąsiednimi odcieniami w monitorze szerokogamutowym jest większa niż w monitorze o gamucie tradycyjnym (zbliżonym do sRGB). To właśnie zjawisko kryje się pod pojęciem zwiększony dystans kolorymetryczny.
ErnestPierwszy
22-01-2009, 15:47
A co mam pisać? Siedzę już 2 dni po 14 godzin non stop nad zdjęciami:) Kupiłem z podstawą EzUp i dzięki temu mogłem zmieścić monitor pod półkę, ekran ok 10 cm lub mniej(!) nad biurkiem. W końcu mam porządny monitor.
Póki co ustawiłem 54% jasności i 94% czerwonego. Bez kalibracji ciężko coś stwierdzić, ważne, że mam pełne przejścia tonalne bez schodków:) Wydaje mi się ciut za ciepły, czerwienie trochę płoną. W weekend przyniosę EyeOne i podciągnę kolorki (chyba). Ogólnie ciepły odcień (6500K), na icc z płyty CD od monitora.
Cena 2400 brutto lub 2369 zł na Fvat, kupiłem w pierwszej cenie bo był szybciej dostępny i odbierałem osobiście (wielkie pudło!).
Podświetlenie LED wydaje się być naturalną drogą rozwojową LCD. Tyle, że na razie (od wielu lat) jest na rynku tylko jeden faktycznie dobry. Nec Spectraview Reference 21. Kosztuje bagatela ponad 20 tys zł. Wszystkie niskobudżetowe rozwiązania są znacznie gorsze niż świetlówki.
Wydaje mi się ciut za ciepły, czerwienie trochę płoną. W weekend przyniosę EyeOne i podciągnę kolorki (chyba). Ogólnie ciepły odcień (6500K), na icc z płyty CD od monitora.
Bo fabrycznie jest trochę "za ciepły", jakieś 500K. Tak też podają w testach na prad.de. Zmień sobie na 7000K i w ScreenManagerze i zobaczysz, że wtedy jest lepiej. Przynajmniej ja tak pracuję i jestem zadowolony. Kalibracja pewnie ten problem rozwiąże.
Bo fabrycznie jest trochę "za ciepły", jakieś 500K. Tak też podają w testach na prad.de. Zmień sobie na 7000K i w ScreenManagerze i zobaczysz, że wtedy jest lepiej. Przynajmniej ja tak pracuję i jestem zadowolony. Kalibracja pewnie ten problem rozwiąże.
jak zmieni z 6500 na 7000 to będzie chyba jeszcze "cieplej" :)
Proponuję ustawić:
R-98%
G-95%
B-97%
Większość S2231W wymaga mniej więcej takiej korekcji.
ErnestPierwszy
22-01-2009, 16:27
Nie myl ludzi. Im więcej Kelwinów tym zimniej:) 5000-"żółty" 10000 - "niebieski"
Proponuję ustawić:
R-98%
G-95%
B-97%
Moim zdaniem jest jeszcze ciut za ciepło przy powyższych ustawieniach, a u siebie mam i wydaje się ok:
R-94
G-96
B-99
ale może żółta ściana pokoju powoduję taką sugestię i dlatego tak to obieram. Muszę to wybadać ... Dzięki Tom01.
Proponuję ustawić:
R-98%
G-95%
B-97%
Tom01 - czy większość modeli S1932 tez wymaga podobnej korekcji?
ErnestPierwszy
22-01-2009, 16:55
Jest jeszcze kwestia indywidualnego postrzegania kolorów. Dla jednych za zimno a dla innych za ciepło:)
Nie myl ludzi. Im więcej Kelwinów tym zimniej:) 5000-"żółty" 10000 - "niebieski"
uuups, zasugerowałem się wywoływaczem RAW gdzie im niej K tym zimniej...
Jest jeszcze kwestia indywidualnego postrzegania kolorów. Dla jednych za zimno a dla innych za ciepło:)
Masz rację, dlatego napisałem, że muszę to sprawdzić :)
Bez kalibracji ciężko coś stwierdzić, ważne, że mam pełne przejścia tonalne bez schodków:)
A ja po kalibracji mam schodki i to zielonkawo czerwone :(
Tom01 - czy większość modeli S1932 tez wymaga podobnej korekcji?
Nie. Jest w nim inny nieco wyświetlacz. Najczęściej ustawiam tak:
R-92%
G-95%
B-100%
A ja po kalibracji mam schodki i to zielonkawo czerwone :(
Jakiekolwiek dotknięcie regulatorów w monitorach niekalibrowanych, (bez korekcji LUT) powoduje utratę płynności. Takie życie.
Tylko że ja nic nie regulowałem...
Tylko że ja nic nie regulowałem...
A kalibracja to nie regulacja? :)
Witam,
mam 8 letni CRT LG i nowy laptop Acer. Jak to było wspominane na forum zimowe wieczory sędzałem na domowej kalibracji monitorów-bezskutecznie. Niby juz było ok, ale np. z labu mordki wychodziły czerwone a na monitorach tego nie miałem i nie chciało się ustawic :)
No to wpadł mi w ręce Spyder2PRO....
Ludzie w końcu widze co ma byc! Kurde, dopiero widze, ze nasze forum ma jakąs kolorystykę ;) Wize tez poszukiwaną czerwien :)
Naprawde polecam kalibrowanie monitorkow, nawet kosztem kupienia tanszego monitora ale za to z kalibratorem!
A kalibracja to nie regulacja? :)
:) mojego Eizo przecież Pan kalibrował :)
ErnestPierwszy
23-01-2009, 16:50
Naczytałem się o kalibracji monitora w tym wątku i zastanawiam się dlaczego odradza się pomiar światła zastanego w pomieszczeniu?
Ja zauważyłem, że jak rano pracuję to postrzegam bardziej niebieskie kolory na monitorze, wpada dużo światła dziennego. Im bliżej nocy tym więcej żółtego koloru:(
Czy kalibracja z pomiarem światła zastanego nie powinna rozwiązać tego postrzegania koloru? Inny profil na dzień i inny na noc?
A może to monitor (S2231W) jakoś się nagrzewa i zażółca?
Naczytałem się o kalibracji monitora w tym wątku i zastanawiam się dlaczego odradza się pomiar światła zastanego w pomieszczeniu?
A jesteś pewien że mierzona jest temperatura tego światła a nie tylko jego poziom ?
ErnestPierwszy
23-01-2009, 17:05
Nie wiem, ale racja jak mierzy poziom to można sobie darować ten pomiar:(
Nie wiem, ale racja jak mierzy poziom to można sobie darować ten pomiar:(Pomiar ambient light mierzy także temperaturę oświetlenia, natomiast nie wiem, czy przekłada się to w jakikolwiek sposób na generowany profil monitora.
Dla mnie ten pomiar służy raczej do określenia, czy barwa i intensywność oświetlenia są zbliżone do poziomów określonych w normach. Czyli ma wyłącznie znaczenie informacyjne. Pozwala się zorientować, czy powinniśmy coś z tym oświetleniem zrobić.
Pomiar ambient light mierzy także temperaturę oświetlenia, natomiast nie wiem, czy przekłada się to w jakikolwiek sposób na generowany profil monitora.
Może służyć do przyjęcia określonego punktu bieli monitora. Użyteczność ww, w przeciętnych warunkach, jest jednak zerowa.
ErnestPierwszy
23-01-2009, 18:03
Właśnie odkryłem, że to nie moje oczy tylko "coś" zmienia mi kolor...
Zrobiłem restart komputera i wrócił "zimny" odcień wg ustawień Tom01 989597.
Nie wiem teraz gdzie leży problem. Czy monitor sam się zażółca - dziwne, bo wyłączyłem sam monitor na 1h i nic się nie zmieniło - czy coś zakłóca te ustawienia.
Może tryb oszczedzania energii? Gdy gaśnie ekran i lata sobie logo Visty?
Tuż po restarcie był "żółty" i zaraz wskoczył na "zimny"
Co tu bruździ?
Tuż po restarcie był "żółty" i zaraz wskoczył na "zimny"
Loader od LUT karty graficznej. Proszę zerknąć do autostartu.
ErnestPierwszy
23-01-2009, 20:15
Loader od LUT karty graficznej. Proszę zerknąć do autostartu.
Gdzie? :) Biegły w systemie nie jestem:( W menu autostart mam 2 pliczki od eyeOne, ale nie działa stara kalibracja, bo podłączyłem icc od S2231W.
Wyłączyłem oszczędzanie energii, tak żeby nie wyłączał ekranu i trzyma ustawienia r98g95b97:) Może to bruździło?
Już się bałem, że to monitor nie trzyma koloru:)
W menu autostart mam 2 pliczki od eyeOne, ale nie działa stara kalibracja, bo podłączyłem icc od S2231W.
Jeśli są te pliki to właśnie, że działa. I może być, że nieprawidłowo, bo profil od S2231W jest pewnie fabryczny.
ErnestPierwszy
23-01-2009, 20:29
Wywaliłem, zrestartowałem i... nie mryga na żółto, czyli bruździło:( Dziękuję za pomoc!
Dziękuję za pomoc!
Nie ma za co.
5,20 zł :)
Nie ma za co.
5,20 zł :)
O, to podrożało, bo ostatnio było 4,90 zł :)
O, to podrożało, bo ostatnio było 4,90 zł :)
Inflacja, Panie... :)
ErnestPierwszy
23-01-2009, 22:54
Inflacja, Panie... :)
Eeee teraz trzeba tłumaczyć Kryzysem Finansów Świata:)
witam - w programie do kalibracje eye-one match 3, w opcjach jest kilka rzeczy do wyboru:
icc profile calculation
-according to icc specification version 2
-according to icc specification version 4
monitor profile size
small (matrix)
large(lut)
"fabrycznie" ustawione jest na pierwsze w obu przypadkach-pytanie brzmi, co to oznacza i czy czy cos musze cos zmieniac w tych ustawieniach przed kalibracją
dzieki
small (matrix)
large(lut)
"fabrycznie" ustawione jest na pierwsze w obu przypadkach
I bardzo dobrze. Profil typu matrycowego zawiera macierz przekształceń, a tablicowego dwa zestawy wartości we-wy. Pierwszy jest bardziej użyteczny przy monitorach, drugi drukarkach.
Witam!
Tom01 pisał, że można używać do czyszczenia monitorów LCD płynu do szyb Ajax. Jaki Ajax zastosować? Na bazie alkoholu, octu, czy amoniaku?
Jaki Ajax zastosować? Na bazie alkoholu, octu, czy amoniaku?
W naszym serwisie używamy niebieskiego Ajaxa. Sądząc po zapachu, choć nie kosztowałem, zawiera alkohol. :)
ErnestPierwszy
29-01-2009, 19:12
Jakby ktoś szukał od ręki, w detalu monitor Eizo S2231W to jest w... Media-Markt na warszawskim Okęciu (ul. Krakowska), właśnie wróciłem.
Nówka za świetną cenę 2349 zł brutto:) A ja myślałem, że 2400 zł to okazja:)
PS
Druga sztuka stoi na wystawie z przebiegiem 2615 godzin.
Jakby ktoś szukał od ręki, w detalu monitor Eizo S2231W to jest w... Media-Markt na warszawskim Okęciu
A proszę zadzwonić do przedstawicielstwa Eizo (Alstor). Niespecjalnie chcą się przyznawać do Eizo z MM. Prorokuję kłopoty z realizacją gwarancji.
Czy ktos oswiecony moglby mnie uswiadomic o co wlasciwie chodzi z ladowaniem profili ICC w systemie Windows. Mam Windows XP SP3, monitor EIZO S2231W skalibrowany przez Tom01, karte graficzna MSI GeForce NX7600GS (Nvidia) i zainstalowane najnowsze sterowniki 175.16 WHQL.
Mam plik profilu ICC wyslany przez Tom01 o nazwie 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' oraz plik profilu standardowo dolaczany przez EIZO o nazwie 'S2231WD6.icm'.
W Panelu sterowania po kliknieciu ikony 'Ekran' mam zainstalowane dwa urzadzenia wyswietlajace (i) S2231W na NVIDIA GeForce 7600 GS oraz (ii) Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS. Jako wyswietlacza uzywam oczywiscie tego (i). Klikam teraz 'Zaawansowane' i wybieram zakladke 'Zarzadzanie kolorami' i widze nastepujace informacje 'Biezacy monitor: Monitor domyslny', 'Domyslny profil: Eizo_S2231W_D65_2,2_100'. Tak jest napisane.
Pytanie 1: Dlaczego 'Biezacy monitor' w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' to 'Monitor domyslny' (czyli drugi z zainstalowanych w systemie wyswietlaczy, ktorego tak naprawde w ogole nie uzywam)? Czy sformulowanie 'Monitor domyslny' uzyte w 'Ekran' ma ten sam sens co sformulowanie 'Monitor domyslny' w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami'? Jesli tak to nic nie rozumiem.
Pytanie 2: Dlaczego zmiana profilu w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' na jakikolwiek inny, np. 'AdobeRGB1998' albo 'sRGB Color Space Profile' nie powoduje zmian w wyswietlaniu (nie sprawdzalem czy w PS cos sie zmienia ale w eksploratorze i na pulpicie nic)? Czyli co sie wlasciwie zmienia? Po co sa te profile?
I teraz idziemy dalej. Zainstalowalem sobie 'Microsoft Color Control Panel Applet for Windows XP'. W panelu sterowania pojawila sie ikona 'Color'. Uruchamiam. Pojawia sie okno i informacja 'Default Windows color space: sRGB IEC61966-2.1" i to bez wzgledu na to jaki profil zaladujemy sobie uruchamiajac 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' - nie da sie tego zmienic/edytowac. Wybieram zakladke 'Devices' i widze, ze w sekcji 'Displays' mam zainstalowane 2 urzadzenia: (i) S2231W na NVIDIA GeForce 7600 GS oraz (ii) Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS. W 'Color Profiles currently associated with this device' mam 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm', gdy zaznaczam wyswietlacz (i) oraz nic (null, pusto) gdy wybieram wyswietlacz (ii). Wydawaloby sie wiec, ze do mojego EIZO S2231W jest podpiety profil z kalibracji od Tom01, czyli 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm'. Problem polega na tym, ze ten profil nigdy nie laduje sie z systemem. Jedyny sposob zeby sie zaladowal to uruchomienie appletu 'Color' w Panelu sterowania, zaznaczenie wyswietlacza (i), zaznaczenie profilu 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' i wcisnieciu przycisku 'Set As Default' (to po prostu widac, ze sie zaladowal, bo jest inne <lepsze> wyswietlanie kolorow, bieli, jasnosc etc...). Musze to robic za kazdym razem gdy uruchamiam system.
Pytanie3: Jak zmusic Windows aby zawsze przy starcie ladowal profil 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' podlaczony do monitora Eizo S2231W? Czemu w applecie 'Color' po zaznaczeniu wyswietlacza (ii) czyli 'Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS' mam zaden profil ICC, a gdy wejde do
'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' to mam 'Biezacy monitor: Monitor domyslny' i 'Domyslny profil: Eizo_S2231W_D65_2,2_100'. To w koncu co jest podpiete do 'Monitora domyslnego' o czemu wydaje sie ze w roznych miejscach systemu Windiows sformulowanie 'Monitor domyslny' oznacza co innego? Byc moze jestem w bledzie. Prosze pomozcie.
Sorry, ze sie tak naklepalem ale mam po prostu wrazenie, ze cale to kalibrowanie i otrzymywanie od Tom01 profili jest bez sensu, bo korzystanie z tego w Windows jest po prostu idiotycznie trudne.
Czy moglby mnie ktos oswiecony uswiadomic
Zarządzanie kolorami -> profil monitora ustawiony jako domyślny i po sprawie. Jeśli jest tylko jeden aktywny monitor, to nie ma żadnego znaczenia jak się nazywa. Nic więcej nie jest potrzebne do poinformowania modułu zarządzania barwą z jakim monitorem ma do czynienia. Dodatkowy aplet nie jest do tego potrzebny, ułatwia tylko wykorzystanie różnych profili przy konfiguracjach dwumonitorowych.
PS. Do ładowania krzywych TRC do LUT karty można użyć programu:
http://monitory.mastiff.pl/temp/LUTLoader.exe
Do sprawdzenia czy załadowany jest do konkretnego ekranu:
http://monitory.mastiff.pl/temp/tester.zip
http://itbiznes.pl/art35196.html
http://itbiznes.pl/art35196.html
qrv!!!!
Tej trzydziestki w sensownej cenie chyba jednak się nie doczekasz Panie Czornyju ;)
Na rynku monopol - ceny w gore, rozwój stop - wesoło :mrgreen:
//edit
Faktycznie news dość zagadkowy, trzeba mieć nadzieje.
Tej trzydziestki w sensownej cenie chyba jednak się nie doczekasz Panie Czornyju ;)
Na rynku monopol - ceny w gore, rozwój stop - wesoło :mrgreen:
//edit
Faktycznie news dość zagadkowy, trzeba mieć nadzieje.
Początkowo sakramencko się przeraziłem jak to przeczytałem, ale informacja jest bardzo ogólnikowa i to chyba niekoniecznie dotyczy monitorów komputerowych. Może to np. dotyczyć produkcji matryc, albo telewizorów.
W oficjalnych informacjach prasowych Neca nie napisali o tym na razie ani słowa, albo kiepsko szukałem.
W najgorszym razie trzeba będzie rwać to, co zostanie na rynku :twisted:
Początkowo sakramencko się przeraziłem jak to przeczytałem, ale informacja jest bardzo ogólnikowa i to chyba niekoniecznie dotyczy monitorów komputerowych. Może to np. dotyczyć produkcji matryc, albo telewizorów.
W oficjalnych informacjach prasowych Neca nie napisali o tym na razie ani słowa, albo kiepsko szukałem.
W najgorszym razie trzeba będzie rwać to, co zostanie na rynku :twisted:
Spoko luz majonez. Oto miod na Twe skolatane serce ;)
http://itbiznes.pl/art35209.html
Mariusz.P
09-02-2009, 13:53
Witam
Pytanie do znawców..
Nabyłem ostatnio monitor Eizo S 2231W. I mam pytanie , czy prze absolutnym czarnym obrazie wypełniającym całą część obrazu mogą być widoczne jaśniejsze rogi obrazu. W moim przypadku z czterech rogów widać lekką poświatę jaśniejszego obrazu ciemniejącą ku centrum.
I druga sprawa , przy wypełnieniu obrazu jednolitym kolorem na przykład szarym widoczne jest to ,że obraz na ekranie nie jest równomiernie naświetlony są ledwo widoczne plamy ciemniejsze i jaśniejsze . Przy jasnych obrazach kolorowych oraz białym nie widać żadnych obszarów o różnych stopniu wyświetlania. Problem pojawia się przy ciemnych jednolitych obrazach w bardzo delikatny sposób ale widoczny.
Czy jest to dopuszczalne w tego typu monitorze ?