Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
A jeszcze jedno porównanie. EIZO FlexScan SX2461W a EIZO FlexScan S2411W-K.
SX2461W to następca S2411W.
Czyli- sprzętowo się nie da, z poziomu systemu to niemożliwe- trzeba kupić następny sprzęt.
Da się.
Najtańszy Spyder nie ma możliwości regulacji monitora. Zdejmuje tylko profil z tego co jest. Wyniki są dużo gorsze niż mogłyby być. Ponadto ma duże błędy, szczególnie w cieniach.
To akurat nie do konca prawda. Spyder2 mozna odpalic na oprogramowaniu basiccolor i wtedy mamy dostep nie tylko do prekalibracji ale tez do wielu innych przydatnych rzeczy (wersje ekspress mozna tez odpalic na oprogramowaniu pro ale to nielegalne wiec nie polecam).
Co do bledow w cieniach to tez lekka przesada. Wielokrotnie wykonywalem odbitki i efekt za kazdym razem byl bardzo dobry czyli uzyskana odbitka roznila sie nieznacznie od tego co bylo na monitorze (a czesc roznic wynikala zapewne z niedoskonalego oswietlenia w pomieszczeniu).
I jest mozliwe uaktywnienie dwoch roznych profili dla dwoch monitorow podlaczonych do jednej karty. M$ udostepnil cos co nazywa sie wincolorsetup.exe. Nie jest to doskonale ale dziala.
To akurat nie do konca prawda. Spyder2 mozna odpalic na oprogramowaniu basiccolor
Tak, to prawda, jednakowoż założyłem że nabywca za_wszelką_cenę_najtańszego kalibratora za 400 zł, nie dołoży drugie tyle na profiler. Przecież w takim wypadku wyjdzie już X-Rite.
Co do błędów, to jest to opinia powszechna. Wcześniej czy później wyrasta się ze Spyderów :-).
Tak, to prawda, jednakowoż założyłem że nabywca za_wszelką_cenę_najtańszego kalibratora za 400 zł, nie dołoży drugie tyle na profiler. Przecież w takim wypadku wyjdzie już X-Rite.
Co do błędów, to jest to opinia powszechna. Wcześniej czy później wyrasta się ze Spyderów :-).
Producent oprogramowania zapewnia 14 dniowy okres probny wiec nie trzeba placic 400 zl. Ceny Spyderow spadly juz ponizej 400 zl z tego co widzialem na allegro.
Co do wyrastania to sie nie wypowiem.
Byc moze masz racje przy czym na oprofilowanych przez spydera monitorach pracuje ja i kilku moich znajomych. Zarabiamy tez po czesci fotografia i do czasu az wydruki/odbitki nie beda sie roznily od tego co widac na monitorze nie widze sensu go wymieniac. Zamiast ladowac 500 zl na kolejna zabawke wole wyjechac i porobic zdjecia badz zaplacic za kilka wydrukow wielkoformatowych.
Producent oprogramowania zapewnia 14 dniowy okres probny wiec nie trzeba placic 400 zl.
Nie rozwiązuje to jednak problemu używania ww oprogramowania w dłuższym okresie czasu.
Nie rozwiązuje to jednak problemu używania ww oprogramowania w dłuższym okresie czasu.
Bez watpienia tak. Byc moze jednak sa inne programy ktorych nie znam bo nie szukalem zbyt intensywnie, ktore rowniez umozliwiaja wykorzystanie wszystkich mozliwosci Spydera. Warto dodac dla tych ktorzy nie wiedza ze kolorymetr w spyder2express i spyder2pro to te same urzadzenia rozniace sie tylko (albo az) dodanym softem.
Daleki bylbym jednak od oceny mozliwosci urzadzenia z uwzglednieniem tylko jednego dolaczonego do niego programu.
M$ udostepnil cos co nazywa sie wincolorsetup.exe. Nie jest to doskonale ale dziala.
Używałeś może tego na laptopie, w warunkach częstego przełączania pomiędzy różnymi monitorami?
Używałeś może tego na laptopie, w warunkach częstego przełączania pomiędzy różnymi monitorami?
Profili z niego uzywam obecnie na 2 laptopach (pracuja w terenie) i 2 kompach stacjonarnych z czego do jednego podlaczone sa 2 monitory (te pracuja w domu). Na tym jednym kompie gdzie obok siebie stoja dwa monitory roznic zadnych nie widac. Pomiedzy laptopami a monitorami stacjonarnymi widac niewielka roznice ale wynika to z mocno obcietych gamutow tych pierwszych (ot badziewne matryce i tyle).
Ponadto profilowalem kilka innych monitorow takze na stanowiskach wielomonitorowych i efekty byly na tyle dobre ze te profile pracuja na siebie.
Co jest w tej zabawie najwazniejsze to to ze odbitki wychodza ok. Roznice sa oczywiscie ale jak dla mnie pomijalne (czasami odbitka wychodzi cieplejsza niz to co widac na monitorze)
Nie bede bronil w zaden sposob tego kolorymetru bo ja wiem ze to nie jest topowe narzedzie do profilowania. Zdaje sobie sprawe z jego ulomnosci i z moich obserwacji wynika raczej ze gorzej radzi sobie ze swiatlami niz cieniami. Ze wstepnych testow wynika tez ze ma niewielkie odchyly od zadanej temp barwowej (dlatego tez odbitki moga wychodzic nieco ocieplone) ale roznice te sa na tyle niewielkie ze nie widze koniecznosci wykladania kolejnych 500 zl na cos innego (za tyle to mam lampe studyjna badz kilka innych akcesoriow ktore pozytywnie wplyna na zdjecia).
Zreszta jak juz znajde czas to wysle swojego Spydera do Tomasza Urbanowicza ktory dolaczy go do swojego nowego testu kalibratorow
Pozdrawiam
Raczej chodziło mi o stabilność wyboru profilu monitora przy podłączaniu monitora.
Tym niemniej i tak będę za miesiąc/dwa kupował monitor i kalibrator, to wtedy poeksperymentuję.
Raczej chodziło mi o stabilność wyboru profilu monitora przy podłączaniu monitora.
Tym niemniej i tak będę za miesiąc/dwa kupował monitor i kalibrator, to wtedy poeksperymentuję.
Nie rozumiem slowa stabilnosc w odniesieniu do profili.
W przypadku przelaczania w laptopie wyswietlacza na zewnetrzny zmiany profilu nalezy dokonac recznie w odpowiednim programie.
Innej metody nie znalazlem co nie oznacza oczywiscie ze nie istnieje.
W przypadku przelaczania w laptopie wyswietlacza na zewnetrzny zmiany profilu nalezy dokonac recznie w odpowiednim programie.
O, o to mi chodzi, bo ja chciałbym automagicznie :) i myślałem, że applet "color" o którym wspominasz załatwia sprawę :(
O, o to mi chodzi, bo ja chciałbym automagicznie :) i myślałem, że applet "color" o którym wspominasz załatwia sprawę :(
Nie zalatwia niestety. Soft do spydera tez nie bardzo. Pod windowsem xp obsluga profili szwankuje aczkolwiek i tak dobrze ze da sie w jakikolwiek sposob ustawic dwa rozne profile.
Mała dygresja, nie wiem czy już gdzieś było, właśnie EIZO wypuściło tego "malucha":
http://img132.imageshack.us/my.php?image=coloredgecg301woc5.jpg
http://newsroom.chip.pl/news_183345.html?b
Mała dygresja, nie wiem czy już gdzieś było, właśnie EIZO wypuściło tego "malucha":
http://img132.imageshack.us/my.php?image=coloredgecg301woc5.jpg
http://newsroom.chip.pl/news_183345.html?b
Monitor był już zapowiadany w listopadzie ub. roku. Ma być dostępny w kraju pod koniec marca.
Ciekawe jaka będzie cena ?
Ciekawe jaka będzie cena ?
Chodzą słuchy że około 16-17 tys zł brutto.
hej
Panowie a to? http://znak.pl/index.php?cid=209&scid=3048&prid=l24LGL245WPBN
Tom01? kolega poleca ale ja myśle ze te Eizo 22cale będą lepsze ...
kolega poleca ale ja myśle ze te Eizo 22cale będą lepsze ...
A dlaczego, konkretnie, kolega poleca?
A dlaczego, konkretnie, kolega poleca?
mva, 24 cale, cena jak EIZO (argument ze tu za firmę się płaci) i mówi ze jego zdaniem bardziej się opłaca
i mówi ze jego zdaniem bardziej się opłaca
Konkrety, konkrety na litość boską.
Ewentualnie mogę poddać kilka różnic do rozważenia:
EIZO S2231W/LG L245WP
Gwarancja: 5/3 lat
Zapis koloru: 10/8 bitów
Podświetlenie: stabilizowane w 90 sek/zwykłe
Martyca: S-PVA/MVA
Gradienty: płynne/przebarwienia
Rozkład gamma: jednej z najmniejszych w tej klasie defekty, głównie w cieniach/błędy w całym zakresie
Nierówność podświetlenia: średnio 8%, nie więcej jak 11%/jak się trafi, bywa że powyżej 17%
Tryb pracy związany z okienkiem aplikacji: tak/nie
Interfejs DVI: 2 szt/brak
Minimalna regulacja jasności: poniżej 60/powyżej 100 cd/m&2.
Wpływ regulacji jasności na obcinanie matrycą: brak/jest
Cechy ogólne:
Eizo S2231W to monitor uniwersalny, domowy, do szerokiego spektrum zastosowań. Przystosowany do warunków oświetleniowych w tego typu miejscu pracy. Skrajnie niski punkt czerni, bardzo szeroka regulacja jasności.
LG L246WP to monitor rozrywkowy. Świadczy o tym m.in. obecność wejścia HDMI. Obraz "mocny", przekontrastowany i wyjątkowo jaskrawy. Takiego wymaga film i gra. Możliwości regulacyjne, szczególnie jasności, małe. W zastosowaniach ogólnych z obrazami statycznymi męczący.
bardzo szeroka regulacja jasności.
Czy może Pan zatem odnieść się do wyników tego testu:
http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w.html
Co wydało mi się niepokojące:
"Verschwiegen wird jedoch, dass diese Modelle aber selbst mit 0 % Helligkeit noch über eine Leuchtkraft jenseits von 150 cd/m2 verfügen. Um Werte von 140 oder gar 120 cd/m˛ zu erreichen, hilft bei diesen Modellen nur das Reduzieren der RGB Farbwerte."
...czyli w skrócie - "Nawet pomimo ustawienia jasności na 0% uzyskuje się wartość mocy podświetlenia 150cd/m2. W celu uzyskania wartości 140-120 cd/m2, konieczna jest redukcja wartości RGB"
Czy może Pan zatem odnieść się do wyników tego testu: ...czyli w skrócie - "Nawet pomimo ustawienia jasności na 0% uzyskuje się wartość mocy podświetlenia 150cd/m2. W celu uzyskania wartości 140-120 cd/m2, konieczna jest redukcja wartości RGB"
Być może trafił się wadliwy egzemplarz? Podczas moich pomiarów 0% dało około 60 cd/m^2. Postaram się zbadać kilka egzemplarzy, aby sprawdzić powtarzalność i średni wartości.
perqsista
06-02-2008, 17:53
Nie rozumiem slowa stabilnosc w odniesieniu do profili.
Wyprobuj sobie darmowy programik DisplayProfile
http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=757&Action=Support&SoftwareID=539
Za jego pomocą zmiana profili jest prosta łatwa i przyjemna.
Co więcej nie wiem w jaki sposób ale potrafi uwzględniać różne profile dla różnych ekranów. Np. mam odpalonego laptopa z załadowanym profilem laptopa, podłączam monitor, ustawiam go jako 2 pulpit, przeciągam okno programu na ekran z monitorem, klikam na profil monitora i wczytuje go, ale zmiany widzę tylko na ekranie monitora.
I nagle, po kilku dniach poszukiwań natrafiłem na takie (wg mnie) cudo:
LENOVO ThinkVision L220x Wide (http://www.swiatobrazu.pl/22_calowy_monitor_od_lenovo.html).
Wg opisów jest to jeden z nielicznych paneli, który przy 22" posiada matrycę MVA i do tego jako jedyny pracuje w "24-calowej" rozdzielczości 1920x1200 (!). Kontrast 1000:1, jasność 300cd, pivot - no w zasadzie ideał, a zważywszy na cenę (trochę poniżej 1500zł) wybór wydaje się słuszny. Do tego podkreślany jest fakt wyświetlania dużego spektrum barw.
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4241 - porównują nawet do jakości IPS-ów. Ale klasyfikują jako raczej biznesowy...
...czyli w skrócie - "Nawet pomimo ustawienia jasności na 0% uzyskuje się wartość mocy podświetlenia 150cd/m2. W celu uzyskania wartości 140-120 cd/m2, konieczna jest redukcja wartości RGB"
Witam wszystkich forumowiczów :-)
Zacytowane tłumaczenie zawiera dosyć istotny błąd.
Poniżej wersja angielska fragmentu testu monitora Eizo S2231W z prad.de z nieco szerszym kontekstem.
"Fundamentally, the brightness values should be sufficient for any user. The brightness level of 140 cd/m² that we recommend is achieved at a brightness value of 54 %. This means that sufficient reserve is still left for increasing the brightness further. The possibility of reducing the brightness to 30 cd/m² without reducing the RGB colour values is also a praiseworthy exception. Often, monitors are advertised with specifications of over 400 cd/m². However, the fact that these models still have a brightness level in excess of 150 cd/m² even when brightness is set at 0% is glossed over. In order to achieve values of 140 or even 120 cd/m², the only option with these models is to reduce the RGB colour values."
Prawidłowe tłumaczenie:
"Zasadniczo zakres wartości jasności powinien być wystarczający dla każdego użytkownika . Poziom jasności 140 cd/m2 który zalecamy jest osiągany przy wartości jasności na poziomie 54%. To oznacza żę wciąż istnieje rezerwa do zwiększenia jasności. Możliwość redukcji jasności do 30 cd/m2 bez redukowania wartości RGB jest również chwalebnym wyjątkiem.
Częst, monitory są reklamowane z specyfikacją powyżej 400 cd/m2.
Jakkolwiek, fakt że te modele wciąż mają poziom jasności który przekracza 150 cd/m2 nawet gdy jasność jest ustawiona na 0%, jest tuszowany.
Jedyną opcją aby osiągnąć wartość 140 lub 120 cd/m2 w tych modelach jest redukcja wartości RGB."
Serdecznie dziękuję, faktycznie nagadałem potwornych głupot. Przeczytałem tylko te dwa ostatnie, wyrwane z kontekstu zdania i odniosłem mylne wrażenie, że mowa jest o testowanym monitorze.
Jacek Kidoń
17-02-2008, 00:58
Pytanie do Tom01. Proszę o porównanie S2411W-K i SX2461WK. Jakie znaczenie ma tak duża różnica w kontraście i jasności: 300, 850 do 450, 3000. Jakie to ma znaczenie. Monitor do amatorskiej obróbki zdjęć, choć z podejściem ambitnym. Bez poziomu profi - zlecenia, stocki, zamówienia. Co nie pomniejsza moich ambicji. Plus zastosowanie typowo domowe, filmy itp.
Proszę o porównanie S2411W-K i SX2461WK.
Wielokrotnie o tym pisałem. Z punktu widzenia zastosowań foto, SX2461W ma elektronicznie równane podświetlenie, większą precyzję obliczeń koloru, przez co potrafi pokazać więcej w cieniach i ma szerszy gamut. Parametry "papierowe" nie mają istotnego znaczenia. Dynamiczny kontrast i tak trzeba wyłączać. To cudo, podobnie jak wielka jaskrawość, jest przydatna tylko do filmów.
Myśląc o fotografii w kontekście ambitnego amatora, moim zdaniem, lepiej jest zamierzać się na CE210W, lub jeśli budżet pozwoli, CE240W niż podrasowany SX2461W. Nawet najciekawiej elektronicznie "powyciągany" monitor, ma się znacząco gorzej, niż kalibrowany. Wszystko wyłazi w czasie obróbki, kiedy nie można się wstrzelić z odcieniem w to, co wyjdzie na odbitce. Mam na myśli trudniejsze, niedoświetlone fotki z wnętrz, walkę z temperaturą światła zastanego, skórą itp. Piękne, idealnie naświetlone landszafty są łatwe do przygotowania na byle jakim monitorze.
Jacek Kidoń
24-02-2008, 19:45
Raz jeszcze do Tom01. Po licznych przemyśleniach i zamiarach modernizacji szklarni, EIZO FlexScan SX2461W musi wystarczyć. W komputerze XP64, Lafot z tym OS nie pracuje. Może niedługo zrobią oprogramowanie, ale co do tego czasu? Jest inny kalibrator dedykowany do Eizo serii SX?. Jakieś inne rozwiązanie?
Jest inny kalibrator dedykowany do Eizo serii SX?. Jakieś inne rozwiązanie?
Żaden nie jest dedykowany. W tym przypadku poradzi sobie X-Rite Eye One Display 2.
Jacek Kidoń
24-02-2008, 20:44
A czym różni się wersja dla eizo od zwykłego X-Rite Eye One Display 2. Obydwa mają: Push Button Calibration support cg220. Mam na myśli ofertę Mastiffa. W sprawie monitora odezwę się na PW
A czym różni się wersja dla eizo od zwykłego X-Rite Eye One Display 2. Obydwa mają: Push Button Calibration support cg220. Mam na myśli ofertę Mastiffa. W sprawie monitora odezwę się na PW
Wersja "dla Eizo" ma w cenie wsparcie techniczne oraz nieco rozszerzoną gwarancję obejmującą poprawne działanie czujnika w najgłębszych cieniach.
Po licznych przemyśleniach i zamiarach modernizacji szklarni, EIZO FlexScan SX2461W musi wystarczyć.
Jeszcze jedno. W przeciwieństwie do S2410W, S2411W i CE240W, nowy model SX2461W ma niepokojąco częstą przypadłość do wad pikseli. To jest dodatkowy argument za CE. Nie wiem czy to chwilowe, ale o ile pikselki w Eizo to rzadkość, to na razie SX'y biją pod tym względem rekordy.
Przeczytałem temat odnośnie monitorów i nie wiem dlaczego nie padł temat "Formac Gallery 2010 Xtreme-5" ? Czy ten monitor nie jest godny uwagi,oczywiście do amatorskiej fotografii? Cena ok 500euro. Tom, jak wg Ciebie wygląda jakość do ceny?
Pozdrawiam
Przeczytałem temat odnośnie monitorów i nie wiem dlaczego nie padł temat "Formac Gallery 2010 Xtreme-5" ? Czy ten monitor nie jest godny uwagi,oczywiście do amatorskiej fotografii? Cena ok 500euro. Tom, jak wg Ciebie wygląda jakość do ceny?
Pozdrawiam
Wg mnie, tak to wygląda, że lepiej nabyć któryś z tańszych Eizo. Są sporo lepsze, choć w podobnej klasie cenowej będą cal mniejsze.
Może jakaś podpowiedź(model)? O ile uważnie przeczytałem poprzednie posty dość istotna jest paleta kolorów - nie mniej niż 10 bit. Podany formac ma 24-bitową paletę kolorów.Tom, czy możesz podać słabe punkty tego monitora? Przyznam, że nie bardzo mam gdzie na oczy zobaczyć i porównać jakikolwiek model eizo do sprawdzonego praktycznie modelu w wesji Xtreme.
Pozdrawiam
Może jakaś podpowiedź(model)? O ile uważnie przeczytałem poprzednie posty dość istotna jest paleta kolorów - nie mniej niż 10 bit. Podany formac ma 24-bitową paletę kolorów.Tom, czy możesz podać słabe punkty tego monitora? Przyznam, że nie bardzo mam gdzie na oczy zobaczyć i porównać jakikolwiek model eizo do sprawdzonego praktycznie modelu w wesji Xtreme.
Pozdrawiam
Paleta 24 bitowa? Taaaa... bardzo sprytny marketing. Tyle, że to jest mamienie liczbami, bo w rzeczywistości całkiem standardowe sterowanie. Trzy kanały RGB po 8 bitów daje 24. Monitory dedykowane do koloru mają mieć conajmniej 10 bitów na jeden kanał. Modele spełniające ten warunek, przy cenie około 500ojro, z oferty Eizo: S1921, S1931, S1932, S2031.
mr.marecky
29-02-2008, 00:10
Witaj Tom! niestety mój portfel świeci pustkami. Niedawno kupiłem body pierwszy obiektyw teraz w kolejce czeka jeszcze drugie szkło i niestety budżet którym dysponuje na monitor prezentuje sie dosyć mizernie. Biorąc pod uwagę wspomniane fakty jestem zmuszony kupić używany monitor (teraz pracuje na laptopie matryca 14 IBM T23 więc pewno jesteś w stanie wyobrazić sobie jak obróbka zdjęć na tym wygląda). Jakiś czas temu w jednym z twoich postów wyczytałem ze z używek można zainteresować się monitorem EIZO L767. Niestety towar raczej deficytowy. Jedyne sztuki jakie znalazłem to na niemieckim ebayu. Boję się zakupu na tak dużą odległość. Regularnie odwiedzam stronę Device niestety w ofercie na tą chwilę widzę tylko monitor EIZO L365 a to chyba nie to. Czy mógłbyś mi doradzić jakieś rozwiązanie? Za wszelką pomoc będę ci bardzo wdzięczny. Prawda jest taka że na nowy sprzęt nie zanosi się u mnie przez najbliższe 2 lata.
....i jeszcze zakup drukarki ale tu już mam swojego niedrogiego faworyta uffff:smile:
Z używanych Eizo warto polować na wszystkie od 17" wzwyż z "6", "9" w środku trzycyfrowego symbolu. Wszystkie są conajmniej niezłe.
Tom1 stoję przed zakupem nowego monitora. Mam dwie opcje albo lekko gładko i przyjemnie kupić coś z rynku low end(500-700zł) np:
http://www.allegro.pl/item315959785_iiyama_e1902wsv_2ms_gwarancja_36_sup er_cena_.html
lub coś w podobnej cenie.
Ewentualnie coś w cenie 900-1300zł. Ukłony w strone matryc PVA i EIZO:)
Pytanie do Ciebie czy możesz polecić coś możliwie najlepszego w obu zakresach pieniężnych?
Nie jestem wybredny może być panorama nie musi. Preferuje 19" lub więcej. Zastosowanie? ogólne domowe + PS
Wiem że często taki pytania się powtarzają jednak liczę (proszę) na konkretną odpowiedź w tej cenie to kup X,Y,Z w tej A,B,C.
Moze warto kupić coś podobnego: http://www.allegro.pl/item319390285_19_nec_fe991sb_tco_03_flat_diamtron_ olsztyn.html
Wiem że często taki pytania się powtarzają jednak liczę (proszę) na konkretną odpowiedź w tej cenie to kup X,Y,Z w tej A,B,C.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
A mimo wszystko z tych wędlin?:) Moze coś z 2ręki godne polecenia?
Proszę ode mnie nie wymagać niemożliwego. Monitor 19" do foto + cena poniżej 1400-1500 zł to są sprzeczne warunki. Co do drugiej ręki, można szukać, tylko ostrożnie, tak jak z każdym zakupem rzeczy używanych. W końcu z jakiegoś powodu to trafia na sprzedaż, czasem są to powody niekorzystne dla kupującego.
Tomasz1972
01-03-2008, 23:22
Moim zdaniem zamiast taniej i złej 19" lepiej kupić 17" Eizo L568 z wyprzedaży :)
I tak zrobiłem. Zamówiłem u Tom01 L568 i zacieram łapki. Lepiej tak, niż jakiś TN w zbliżonej cenie :-) Oj będzie się teraz obrabiać ;-)
towersivy
04-03-2008, 01:14
Witam!
Czy ktoś z formułowiczów posiada Neca MultiSync 2690 SpectraView?? na dniach musze kupić nowy monitor do domu i wzrok kieruje własnie w strone tego neca, eizo prosze mi nie proponować mam już serie CE w pracy i wiem na co stać te monitory ale chciałbym ciutek większy obszar roboczy w 1 monitrze (w pracy robimy na 2 w jednym palety w 2 materiał) tyle że w domu chce to zmieścić na jednym panelu...no i przekątna tego neca bardzo mi odpowiada...przyznam się że jestem noga jeśli chodzi o monitorki, mój sprzedawca takiego sprzętu ;) bardzo mnie namawia na jego zakup ale chciałbym wiedzieć czy ktoś z forum go używa i jak bardzo go sobie chwali ;)
Witam!
Czy ktoś z formułowiczów posiada Neca MultiSync 2690 SpectraView?? na dniach musze kupić nowy monitor do domu i wzrok kieruje własnie w strone tego neca, eizo prosze mi nie proponować mam już serie CE w pracy i wiem na co stać te monitory ale chciałbym ciutek większy obszar roboczy w 1 monitrze (w pracy robimy na 2 w jednym palety w 2 materiał) tyle że w domu chce to zmieścić na jednym panelu...no i przekątna tego neca bardzo mi odpowiada...przyznam się że jestem noga jeśli chodzi o monitorki, mój sprzedawca takiego sprzętu ;) bardzo mnie namawia na jego zakup ale chciałbym wiedzieć czy ktoś z forum go używa i jak bardzo go sobie chwali ;)
Z SV są trzy problemy - po pierwsze, jest cholernie jasny i należy go kalibrować do dość wysokiego poziomu jasności - producent zaleca 150 cd/m2, a 120cd/m2 to raczej minimum. Nadaje się on zatem do dość dobrze oświetlonych pomieszczeń, bo inaczej wypala mózg.
Druga sprawa to kwestia szerokiego gamutu - ten monitor jest kłopotliwy w przypadku przygotowywania prac na potrzeby internetu, bo kolory w aplikacjach znajdujących się poza kontrolą systemów zarządzania barwą (czyli np. IE) wyglądają inaczej, niż na zwykłych monitorach.
Podobno też jakość matryc stosowanych w NEC-u jak i ogólny poziom wykonania pozostawia sporo do życzenia.
Pominąwszy to wszystko - w rękach osoby obeznanej z tematyką zarządzania barwą i pracującej w środowisku będącym pod kontrolą CMS jest to jeden z bardziej kozackich monitorów, a już w tej cenie niemal bezkonkurencyjny. Matryca H-IPS A-TW (pod względem zmian chrominancji w funkcji kąta lepsza od tych wykonanych w technologii PVA/MVA), pełna, sprzętowa kalibracja, doskonały profiler, sprzętowa kompensacja homogeniczności wyświetlania, poszerzony gamut. Praktycznie jedyny konkurencyjny monitor o podobnych parametrach to Quato Intelli Proof 260e, Eizo CG241 wyposażony jest w matrycę PVA (z jej zaletami i wadami)
mr.marecky
05-03-2008, 23:21
kurcze jak odczytać przebieg, ilość wyświeconych godzin w monitorach EIZO np. w modelu L795?
W L795 to nie wiem, ale w S1932 jest w OSD w menu wyświetlane razem z SN, tam może szukaj.
Praktycznie jedyny konkurencyjny monitor o podobnych parametrach to Quato Intelli Proof 260e, Eizo CG241 wyposażony jest w matrycę PVA (z jej zaletami i wadami)
Z oferty Eizo konkurencją są CG210N i CG211. Ten drugi wymiata wszystko w cenie do 10 tys zł. Wiem, że inna wielkość, ale Eizo nie ma odpowiednika IPS w rozmiarach 24-26". Można rozważać warianty SX**** lub CG241W, ale to monitory o innych własnościach. Tak po prawdzie to nie ma dobrych wyświetlaczy rodziny IPS w rzeczonych rozmiarach, więc siłą rzeczy i monitory mają ich powielone wady.
a co polecilibyście z oferty LG ?
a co polecilibyście z oferty LG ?
Ja nic.
nic, bo...? jakieś rzeczowe podparcie tej skromnej wypowiedzi ?
nic, bo...? jakieś rzeczowe podparcie tej skromnej wypowiedzi ?
Pytanie było "co" a nie "dlaczego". ;-)
PS. A oferta LG w kontekście foto jest tak atrakcyjna, że naprawdę nie chce mi się nabijać transferu.
hm, taki np LG W2600HP-BF wygląda calkiem obiecująco...
hm, taki np LG W2600HP-BF wygląda calkiem obiecująco...
W jakim sensie? Co w nim jest obiecującego?
Matryca S-IPS jest chyba lepsza np. do zdjęć niż TN, wyświetla 16,7 mln kolorów, rozdzielczość też wysoka 1920x1200 (ja pracuje w 1600x1200 na 21 cali CRT). No i ciekawa cena np na pixmanii ok 2,5 tys.
Matryca S-IPS jest chyba lepsza np. do zdjęć niż TN, wyświetla 16,7 mln kolorów, rozdzielczość też wysoka 1920x1200 (ja pracuje w 1600x1200 na 21 cali CRT). No i ciekawa cena np na pixmanii ok 2,5 tys.
1. Tanie wyświetlacze S-IPS popełniane przez LG-Philips, i do tego nieskorygowane są niewiele warte. Co więcej mają bardzo poważne wady. Jedyny znany mi sensowny monitor z takim wyświetlaczem w rozmiarze 26" to Nec 2690WUXi. Dobre S-IPS to Hitachi, ale nie ma 26" i są tak drogie, że 21" kosztuje wiecej niż cały ten monitor.
2. Argument o 16,7 mln kolorów jest bez sensu.
3. Rozdzielczość jest typowa dla 26-tek.
4. Tanie i dobre to mit.
co zatem proponujesz do max 4 tys zl ?
co zatem proponujesz do max 4 tys zl ?
Konkretnie do czego? Zawodowo, amatorsko? Co ważniejsze, wielkość czy jakość?
Zawodowo, amatorsko....amator nie może obrabiać zdjęć profesjonalnie;)?
Focę imprezy, czasem jakieś śluby czy business party, wszystko w RAW,
potem obróbka w ACR/Photoshop. Wielokrotnie zdjęć jest sporo, kilkaset.
Teraz pracuje na DELLu P1130 na kineskopie SonyTrinitron 21" i raczej
nie chciałbym schodzić na coś mniejszego. Ten CRT jest całkiem spoko, tyle, że waży 30kg i podczas ostatniej przeprowadzki (a miewam je często i waga tego monitora to dla mnie jego największa wada) miał spotkanie z chodnikiem. Kineskop cały, ale obudowa popękała tu i tam. Monitor zarobił już na siebie kilkakrotnie, więc myślę o przesiadce na jakiś LCD.
Gram bardzo rzadko, może raz do roku, więc ten wątek nie wchodzi w rachubę. Może jakiś film od czasu do czasu, ale filmy oglądam raczej na laptopie leżąc na wyrku.
Więc monitor raczej do pracy z fotkami.
Proponuję odrobinę zwiększyć budżet na Eizo CG19.
a co powiesz o Iiyama ProLite H511S ?
a co powiesz o Iiyama ProLite H511S ?
powiem, że powinieneś poczytać uważniej ten wątek i go bezsensownie nie zapętlać - dobre monitory do grafiki robią Nec, Eizo i Quato. Tu masz listę wszystkich sensownych:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
ok, poczytałem i już przestawiłem się na właściwą "religię" ;)
Tom - jesteś super gościem, że chce Ci się to wszystko pisać.
Dzięki, jednak będzie coś z menu Eizo. Na nic innego nie patrzę.
Poza tym oszczędności lubią się mścić, a mnie na to nie stać.
do 4tyś ten powinien być ok chyba też Eizo FlexScan S2431W, ale to chyba bardziej amatorsko. cena jego spadła poniżej 4tyś.
mam pytanko: ja na oku mam ten: Eizo FlexScan S2231W - ile dodatkowo muszę wydać na jego kalibrację? chyba nie muszę kupować kalibratora za kilkaset złotych, mogę to komuś zlecić?
do 4tyś ten powinien być ok chyba też Eizo FlexScan S2431W, ale to chyba bardziej amatorsko. cena jego spadła poniżej 4tyś.
Wszystkie monitory z ofery Eizo z końcówkami 21, 31 i 32 to monitory domowo-uniwersalne. Monitory amatorskie do zastosowań z grafiką mają końcówki 10, 11, a niektóre początek SX. Monitory graficzne dobrej klasy, mają 9 w środku trzycyfrowego symbolu, a najlepsze początek CE i CG.
mam pytanko: ja na oku mam ten: Eizo FlexScan S2231W - ile dodatkowo muszę wydać na jego kalibrację? chyba nie muszę kupować kalibratora za kilkaset złotych, mogę to komuś zlecić?
Można zlecić, choć znacznie wygodniej posiadać własny przyrząd. Koszt w firmach świadczących taką usługę od 100 do 350 zł zależnie od zaawansowania i dokładności.
dzięki Tom
najtańszy na ALLE, http://www.allegro.pl/item327093967_kalibrator_colorvision_spyder_2_expr ess_wawa_sklep.html
a jak bardzo źle są ustawione monitory Eizo z paczki? no mój budżet nie zakłada wydatków, a drugi monitor benq 19" 91gp(mistrzostwo świata toto nie jest ale od TN lepszy) zosatwić i na 2 szkła pracować...
Monitory, nawet dobre, nie są kalibrowane do konkretnych warunków. Domowe dodatkowo świecą przypadkowo. Użytkowanie w takim stanie do fotografii to niezbyt szczęśliwy pomysł.
najtańszy na ALLE, (...) _kalibrator_colorvision_spyder_2_express
Kalibratory Spyder to ostatnie padło, obok Huey. Wersja Express jest najgorszą z możliwych. Profiler dołączony w komplecie nie pozwala nawet na regulację monitora, zdejmuje tylko profil z tego co jest. To tak jakby prędkość samochodu ograniczałby Pan stale zaciągniętym hamulcem ręcznym, zamiast zdjąć nogę z gazu.
dzięki po raz kolejny!!
czyli raczej coś w podobnej cenie szukać ... trudno, trzeb zainwestować będzie.
http://www.allegro.pl/item330489005_kalibrator_x_rite_do_monitorow_lcd_i _crt.html
dzięki po raz kolejny!!
czyli raczej coś w podobnej cenie szukać ... trudno, trzeb zainwestować będzie.
http://www.allegro.pl/item330489005_kalibrator_x_rite_do_monitorow_lcd_i _crt.html
Po pierwsze należy zastanowić się do jakiego monitora to ma służyć i czy tylko do monitora. Są rozwiązania łatwiejsze i trudniejsze w użyciu, lub mające jakieś ukryte zalety. Szczególnie w przypadku bardziej ambitnych monitorów (Eizo, Nec, Quato), które mogą być sterowane z komputera.
Po drugie kalibrator z aukcji pomimo swoich, zalet wcale nie jest "to obecnie najlepsze narzędzie do kalibracji oferowane na naszym rynku". Nie lubię naciągaczy wciskających ludziom ciemnotę. Powinno się dobrać konkretne rozwiązanie do konkretnych potrzeb. Nawet, jeśli niekoniecznie da się to sprzedać.
ok, czyli co byś zaproponował do tego EIZO 22" jakie rozwiązanie? sam np kalibrujesz? fakt faktem jesli już wydaje kupe kasy (jak dla mnie w dniu dzisiejszym, po zakupach w stopce) to chciałbym je wydać logicznie, bez głupiego oszczędzania ;)
ok, czyli co byś zaproponował do tego EIZO 22" jakie rozwiązanie?
1. Jeśli do monitora Eizo S****, lub L***
- Lafot LMC03
2. Jeśli do monitora i drukarek
- X-Rite EyeOne Design
sam np kalibrujesz?
To chyba zrozumiałe, skoro zalecam.
mr.marecky
22-03-2008, 15:04
a czy jakość kabli, połączenia karty graficznej z monitorem ma znaczenie na uzyskiwane rezultaty? w świecie audio jakość kabli bardzo wpływa na reprodukcje dźwięku wiec może jest jakaś analogia?
jeśli tak to czym połączyć kartę grafiki GIGABYTE GeForce 8500GT 256MB z monitorem Eizo L795?
czy w ww monitorze da sie sprawdzić ilość wyświeconych godzin? przewertowałem instrukcję ale nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji za pomoc będę bardzo wdzięczny.
a czy jakość kabli, połączenia karty graficznej z monitorem ma znaczenie na uzyskiwane rezultaty? w świecie audio jakość kabli bardzo wpływa na reprodukcje dźwięku wiec może jest jakaś analogia?
Tak, szczególnie przy wyjściu analogowym.
jeśli tak to czym połączyć kartę grafiki GIGABYTE GeForce 8500GT 256MB z monitorem Eizo L795?
To jest dalekowschodnia, niskobudżetowa karta, więc finezji proszę nie spodziewać. Dobrze będzie, jeśli obraz będzie po prostu akceptowalny. Najlepiej połączyć kablem DVI-D który jest w komplecie z monitorem.
czy w ww monitorze da sie sprawdzić ilość wyświeconych godzin? przewertowałem instrukcję ale nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Tak, w menu monitora. Opcja bodajże "Others".
mr.marecky
22-03-2008, 15:38
wielkie dzięki Tom01!! idąc dalej za Twoją odpowiedzią jaką kartę byś w takim razie polecił? mam na myśli takie minimum potrzebne do obróbki zdjęć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
znalazłem w "others/information" ilość 9tys godzin wiec chyba nie tragicznie dużo i kilka lat jeszcze przed nami bo mówiąc szczerze jestem z tego monitora bardzo zadowolony
TMAJCHER
23-03-2008, 23:41
wiem że padło już pytanie o ten monitorek ale nie doszukałem się odpowiedzi więc prosze jeszcze raz o opinie na temat
S-PVA Lenovo L220x
http://www.swiatobrazu.pl/22_calowy_monitor_od_lenovo.html
szczególnie tom01 jakbyś mógł go ocenić ale pliz nie za krytycznie weź po uwag ę cenę :)
Jacek Deka
24-03-2008, 00:29
wiem że padło już pytanie o ten monitorek ale nie doszukałem się odpowiedzi więc prosze jeszcze raz o opinie na temat
S-PVA Lenovo L220x
http://www.swiatobrazu.pl/22_calowy_monitor_od_lenovo.html
szczególnie tom01 jakbyś mógł go ocenić ale pliz nie za krytycznie weź po uwag ę cenę :)
TMAJCHER z opisu tego monitora wynika, że ma sporo bajerów, ale żadnych konkretów.
Jeżeli matryca jest nawet dobra to jeszcze nie świadczy o dobrej jakości obrazu.
Tom01 już niejednokrotnie pisał, że najważniejszy jest procesor, który powinien być min. 10-bit, w tym przypadku producent się tym nie chwali.
Brak też opisu o równomiernym podświetleniu matrycy, tak więc co do jakości można od razu się odnieść "monitor do domowej rozrywki".
Zanim ktoś zacznie zadawać takie pytania niech przeczyta cały ten post.
wielkie dzięki Tom01!! idąc dalej za Twoją odpowiedzią jaką kartę byś w takim razie polecił? mam na myśli takie minimum potrzebne do obróbki zdjęć.
Zależy (jak zawsze) od progu tolerancji. W większości wypadków wystarczy przypadkowa tajwańska karta. Czasem jednak ważne są niuanse (np fotografia ślubna) i może się okazać że sprzęt nie pokazuje czegoś jak należy. Zdarza się, że obok monitora, karta ma w tym swój niechlubny udział. Wówczas pomaga wymiana na jakąś firmową, np Matrox'a.
znalazłem w "others/information" ilość 9tys godzin wiec chyba nie tragicznie dużo i kilka lat jeszcze przed nami bo mówiąc szczerze jestem z tego monitora bardzo zadowolony
To mały przebieg jak na ten monitor. Będzie Panu służył jeszcze z 10-20 lat.
mr.marecky
26-03-2008, 17:36
Tom01 jeszcze raz WIELKIE dzięki... nawet nie wiesz jak dokształcił mnie ten wątek
mega kawał dobrej roboty!!!
Witam,
mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mial podobny problem i udalo mu sie go rozwiazac ... otoz walcze w robocie z nowym monitorem (emachines Gateway E19T5W 19" , problem polega na tym ze niby wykrywa go jako 20" (?!) i za cholere nie moge ustawic rozdzielczosci, obraz jest albo rozciagniety albo powiekszony (proporcje sie zgadzaja ale dojezdzajac do krawedzi kursowerm pulpit przesowa mi sie na "ukryta"czaec obrazu) ... podobno zalecana rozdzielczosc dla tego monitora to 1440x900 ale objawia sie totalnym brakiem czytelnosci ... niestety sterownikow do tego monitora nie znalazlem, na stronie producenta g*** napisali :/ karta graficzna to Asusowy Radek X300 128mb ...
Z gory dzieki za pomoc, juz mnie krew zalewa :/
Pozdrawiam
Może nie bardzo mój wpis pasuje do tego wątku, ale nie chcę niepotrzebnie tworzyć nowego. Wątek moją uwagę przyciągnął przez przewijające się wpisy o monitorze firmy LG - W2600hp-bf. Planuję zakup monitora 24-26 cali i biorę ten model pod uwagę. Po przeczytaniu sporej liczby wpisów na forach i kilkunastu recenzji ustaliłem, że najbardziej przydatny będzie dla mnie monitor 24-26 cali. Podobno ta wielkość jest najbardziej optymalna - i ze względu na ergonomię pracy i wielkość pixeli. Pozostaje tylko wybór konkretnego modelu. Lektura wpisów i recenzji trochę mnie ostudziła. Każdy z omawianych monitorów ma wady utrudniające podjęcie ostatecznej decyzji. Poszukuję dla siebie monitora uniwersalnego do różnorodnych zastosowań - praca biurowa z edytorami tekstu, arkuszami kalkulacyjnymi i bazami danych, obróbka zdjęć (ale niezbyt zaawansowana - amatorska), oglądanie filmów, w tym HD oraz gry. Domyślam się, że łatwiej znaleźć monitor do konkretnego zadania, a taki do wszystkiego, jest tak naprawdę do niczego, ale cóż mi pozostaje. Szczególnie liczę na zdanie forumowego mądrali Toma01. Mam nadzieję, że ma sporą wiedzę również o mało profesjonalnych monitorach. Proszę o ocenę pod moje potrzeby wspomnianego monitora LG i oczywiście innych dostępnych na rynku. Na pewno zainteresowanych taką oceną będzie więcej osób. Proszę też o informację w przypadku LG, czy ocena (wyjątkowo niepochlebna co do zastosowań fotograficznych) oparta jest na znajomości konkretnego egzemplarza, czy wypływa ze znajomości wbudowanego panelu czy też oceny firmy jako takiej.
Witam Pana
Szczególnie liczę na zdanie forumowego mądrali Toma01. Mam nadzieję, że ma sporą wiedzę również o mało profesjonalnych monitorach. Proszę o ocenę pod moje potrzeby wspomnianego monitora LG i oczywiście innych dostępnych na rynku.
Wiedzę mam o promieniu łuku, jakim należy obchodzić monitory tej klasy. Proszę sobie nie robić wielkich nadziei, że powiem coś pochlebnego. Ja jestem rąbnięty na punkcie szanowania swoich oczu i pośrednio jakości obrazu. Taki monitor mie ma nic wspólnego z jakością. Ma czarować ludzi wielką jaskrawością i przewalonym nasyceniem, podbitym jeszcze przez elektroniczne kombinacje w sterowaniu i ew błyszczącą powierzchnią ekranu. Nawet przy zastosowaniach zupełnie przeciętnych, nie wymagających specjalnie jakości, jest męczący, agresywny, przekontrastowany. Jakiekolwiek zmniejszanie świecenia wieczorem to mydło na ekranie, drastyczna utrata postrzeganego kontrastu. Kąty widzenia wołają o pomstę do nieba, przejścia tonalne są w schody, nie istnieje neutralna szarość. Czasem nawet są nieostre, choć to podobno było niemożliwe na LCD.
Monitory lepszych klas, znam dogłębnie. O monitorach klasy masowej, informacje czerpię przez zapoznanie się z losowymi modelami. Staram się obejrzeć jak najwięcej, ale całości oferty z reguły nie mam czasu ani nerwów. Na bazie swojego doświadczenia, twierdzę jednak, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy różnymi modelami takich producentów jak LG. Czasem wystarczy 1 minuta na obejrzenie monitora, żeby wiedzieć co sobą reprezentuje, gdyż z reguły jest to kopia innych, podobnych modeli.
podobno zalecana rozdzielczosc dla tego monitora to 1440x900 ale objawia sie totalnym brakiem czytelnosci .
Co to znaczy?
>Tom01
Dziękuję za opinię, chociaż nie posuwa mnie za bardzo do przodu. W takim razie proszę o wskazanie mi 24 calowego monitora, który choćby minimalnie spełniał wymagania, byleby nie kosztował fortuny - spróbuję się do niego przymierzyć. Przypominam: aplikacje biurowe (edytory, arkusze i bazy danych), filmy, w tym HD (w więc HDCP) przygotowanie zdjęć i na koniec gry.
W takim razie proszę o wskazanie mi 24 calowego monitora, który choćby minimalnie spełniał wymagania, byleby nie kosztował fortuny - spróbuję się do niego przymierzyć. Przypominam: aplikacje biurowe (edytory, arkusze i bazy danych), filmy, w tym HD (w więc HDCP) przygotowanie zdjęć i na koniec gry.
Najtańsza naprawdę przyzwoita uniwersalna 24-ka Eizo S2431W to 4 tys zł. Dobra, z obsługą sygnałów HD, dekoderem HDCP, wejsciem HDMI i elektroniką pozwalającą na manipulację obrazem zarówno do zastosowań ogólnych, amatorskiej grafiki i rozrywki to już wydatek 5,5 tys zł. Tym cudem techniki jest Eizo HD2441W. Jest to jedyny na rynku naprawdę uniwersalny monitor, oferujący komfortowy obraz w aplikacjach biurowych, mocny, agresywny w rozrywce i jednocześnie przyzwoitą reprodukcję. Z tańszych polecam biznesowego Neca 2470WNX za niecałe 2,5 tys zł lub lepszy ale mniejszy uniwersalny 22" Eizo S2231W za podobne pieniądze.
Tomek S.
11-04-2008, 10:05
Ze względu na brak wiedzy na temat właściwości kabli połączeniowych karta>monitor CRT proszę o podpowiedź. Jakim kablem (będzie lepiej) połączyć mój zastaw: wymieniam modele choć myślę że ważniejsze są gniazda wejścia/wyjścia
karta HIS radeon 9200 Excalibur wyjścia D-Sub oraz DVI-I <-> Monitor DELL 1626HT wejścia D-Sub oraz BNC ? (jestem przygotowany do ew. zmiany okablowania - na razie monitor podłączony jest standardowo D-Sub)
Pozdrawiam Tomek
Jakim kablem (będzie lepiej) połączyć mój zastaw
Wystarczy dobrym DSUB.
Tomek S.
11-04-2008, 18:47
Dziękuje Tom01 za odpowiedź.
Wiesz znowu w głowie pojawiło się pytanie. :-D Sam się do siebie śmieje. Kurcze już "myślisz że skończyłeś a jeszcze nie zacząłeś" - taka myśl mi przez głowę przeszła. :-D
Jestem audiofilem również. Więc trochę na temat kabli audio wiem, ale świat przesyłu "0110010100101011101010" tu, trochę się mogę pomylić w mojej ocenie. Ze wględu na fakt że tutaj prawdopodobnie występują bardzo wysokie częstotliwości co za tym idzie "efekt naskórkowy" i zapewne jeszcze wiele innych czynników o których nie mam bladego pojęcia. Więc budowa jak i dodatkowe części (np rdzenie ferrytowe spełniające rolę filtra) mają znaczenie.
UWAGA SEDNO - co przemawia za tym że kabel jest dobry? Jak go ocenić, sklasyfikować? Czym Masz może jakiegoś faworyta? Lub napisz jakie kryteria powinien spełniać dobry kabel. To pomoże mi i myślę że także innym osobom w wyborze.
Potraktuj to na luzie. Nie ma rzeczy idealnych. Wybacz ilość pytań :mrgreen: rozpisałem się.
Jeszcze raz bardzo dziekuje za podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich pstrykających. Tomek
Po przeczytaniu całego wątku pozostało mi tylko jedno pytanie:
S1921
S1931
S1932
S1961
L788
który z w/w wybrać do edycji foto video (bardziej foto)
z góry dzięki
co przemawia za tym że kabel jest dobry?
Tak po prostu? Cena. Dobry kabel DVI kosztuje około 100 zł i nie ma problemów z nawiązaniem transmisji, nic się nie zrywa, nie ma dziwnych problemów z obrazem.
Po przeczytaniu całego wątku pozostało mi tylko jedno pytanie:
S1921
S1931
S1932
S1961
L788
który z w/w wybrać do edycji foto video (bardziej foto)
z góry dzięki
S1932.
Czy do edycji foto (przede wszystkim) ,a później oglądania filmów ,lepszy s1932 czy może panoramiczny s2231?
Pozdrawiam!
Czy do edycji foto (przede wszystkim) ,a później oglądania filmów ,lepszy s1932 czy może panoramiczny s2231?
Pozdrawiam!
Lepszy, rzecz jasna, jest zawsze większy. Technicznie są bardzo podobne.
Czy to oznacza, że gamut S1932 również pokrywa to 95% AdobeRGB (taki modny chwyt matketingowy zastosowany również przy okazji S2231) ?
Mam tuner zewnętrzny TV avermedia box 9, który wyświetla w formacie 4:3 łącząc się z monitorem poprzez kabel D-SUB (piszę, bo może istotny szczegół). Czy na Eizo S2231 obraz będzie rozszerzony (rozszerzone twarze etc.), czy też można ustawić monitor tak, aby były czarne paski po bokach ekranu, a obraz TV wyświetlał się w formacie 4:3 ?
Czy to oznacza, że gamut S1932 również pokrywa to 95% AdobeRGB (taki modny chwyt matketingowy zastosowany również przy okazji S2231) ?
S2231W ma szerszy gamut, ale to jest bez znaczenia(*). Podobnie jak nowe, super-hiper-granulki w paście do zębów.
Mam tuner zewnętrzny TV avermedia box 9, który wyświetla w formacie 4:3 łącząc się z monitorem poprzez kabel D-SUB (piszę, bo może istotny szczegół). Czy na Eizo S2231 obraz będzie rozszerzony (rozszerzone twarze etc.), czy też można ustawić monitor tak, aby były czarne paski po bokach ekranu, a obraz TV wyświetlał się w formacie 4:3 ?
W menu Others->Screen Size można ustawić priorytet formatu obrazu.
(*) - W tej klasie sprzętu.
S2231W ma szerszy gamut, ale to jest bez znaczenia(*). Podobnie jak nowe, super-hiper-granulki w paście do zębów.
Mz. to ma znaczenie - szerszy gamut po prostu będzie upierdlistwem.
?
Pewnie jest tryb sRGB i w tym trybie szerszy gamut jest również "upierdlistwem" (?).
Mz. to ma znaczenie - szerszy gamut po prostu będzie upierdlistwem.
Nie mam co prawda pod ręką, pomiarów kolorantów filtrów tych monitorów, ale postawienie ich obok siebie nie daje żadnych przesłanek do stwierdzenia, jakoby podane procenty były rzeczywiście czymś więcej niż marketingiem. Owszem, jest trochę różnicy, ale nie można jej ująć jako zasadniczej.
Nie mam co prawda pod ręką, pomiarów kolorantów filtrów tych monitorów, ale postawienie ich obok siebie nie daje żadnych przesłanek do stwierdzenia, jakoby podane procenty były rzeczywiście czymś więcej niż marketingiem. Owszem, jest trochę różnicy, ale nie można jej ująć jako zasadniczej.
A nawiązując do ostatniej debaty kolorymetr vs spektrofotometr - to z czego pochodzą wzmiankowane pomiary? ;)
?
Pewnie jest tryb sRGB i w tym trybie szerszy gamut jest również "upierdlistwem" (?).
Tryb sRGB nie zmieni fizycznych właściwości kolorantów monitora, będzie tylko "udawał" sRGB. Natomiast zwiększony dystans kolorymetryczny pomiędzy sąsiednimi tonami może w realiach 8-o bitowej palety skutkować pogorszeniem ciągłości tonalnej obrazu, co podczas obróbki zdjęć niekoniecznie jest mile widzianym zjawiskiem.
Czy starsza karta nVidia GeForce MX4 MX440 da radę do rosdzielczości natywnej s2231 (ma wyjście analogowe).Jaki będzie obraz?
Elektroniczne machinacje nie zmienią fizycznych własności wyświetlacza. A co do sRGB jako takiego, moim zdaniem, nie ma sensu obcinać możliwości monitora, który sam w sobie jest i bez tego ułomny. Sprzęt trzeba ustawić maksymalnie wykorzystując jego dynamikę, gamut i oprofilować.
A nawiązując do ostatniej debaty kolorymetr vs spektrofotometr - to z czego pochodzą wzmiankowane pomiary? ;)
Znikąd. ;-)
Nie analizowałem nigdy profili ww monitorów inaczej, niż przez ocenę wizualną samego obrazu. Ale gdzieś powinienem je mieć. Będę w serwisie po południu, poszukam i popatrzę.
Czy mógłby ktoś z użytkowników podzielić się informacjami, uwagami na temat HP LP2065? Jak to jest z tymi matrycami,tzn.S-IPS, PVA czy MVA?Która byłaby lepsza jeśli chodzi o reprodukcję kolorów, oddanie barw, przejść tonalnych?
Pozdrawiam!
Czy mógłby ktoś z użytkowników podzielić się informacjami, uwagami na temat HP LP2065? Jak to jest z tymi matrycami,tzn. S-IPS, PVA czy MVA?Która byłaby lepsza jeśli chodzi o reprodukcję kolorów, oddanie barw, przejść tonalnych?
Pozdrawiam!
Z matrycami jest jak z blondynkami, brunetkami i rudymi. Które są najlepsze? Te, które mają największy biust.
S-IPS, PVA czy MVA?Która byłaby lepsza jeśli chodzi o reprodukcję kolorów, oddanie barw, przejść tonalnych?
Jest dokładnie tak, jak napisał Czornyj. Nie matryca ma decydujące znaczenie i tworzenie według nich podziałów, może prowadzić do kosztownych nieporozumień.
czy warto doplacac 400 zl do Eizo1932 zamiast 1921?
wiem, ma wiecej mozliwosci ustawien, kalibracji (wieksze cycki;) )ale ja raczej nie bede korzystal z tych rzeczy
czy warto doplacac 400 zl do Eizo1932 zamiast 1921?
S1932 jest szybszy i ma regulatory których nie ma w S1931. Ma też w końcu wygodne menu OSD. Kto grzebał w starym, wie ile wymaga to palcowania żeby coś ustawić.
Czy to wszystko warte dopłaty? Moim zdaniem warta jest każda pozytywna różnica w obrazie. No, ale ja jestem rąbnięty na tym punkcie.
loco75@tlen.pl
23-04-2008, 14:13
Czy ktos sie potrafi rozszyfrowac symbole SE, SH, SU, SHB w oznaczeniu S1932 ?
Super Ekstra, Super Hiper, Super Ultra, Super Hiper Best
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=91
loco75@tlen.pl
23-04-2008, 15:03
Dzieki Tom
Witam!
Odpowiedzi są momentami super!
Witam!
Odpowiedzi są momentami super!
A twój wpis to już na czoło peletonu się wysunął zupełnie :? .
Tom01, mógłbyś więcej napisać o modelu s2100 UK (monitory mastiff.pl za 2276 zł, czyli u Ciebie za ok.2160 zł)) w porównaniu do s1932 oraz Cały czas do amatorskiej obróbki foto.Ma ciekawy rozmiar 21.3 cala.Co oznacza UK?
Pozdrawiam!
Że monitor pochodzi z Anglii i musisz mieć firmę z NIP-em europejskim. W przeciwnym razie +22% VAT.
Dzięki czornyj!
Czy Dell UltraSharp 2007FP byłby również dobrym rozwiązanie dla amatora ?Czy ma, podobnie jak Eizo, 10 bitową korekcję gamma?
Dzięki czornyj!
Czy Dell UltraSharp 2007FP byłby również dobrym rozwiązanie dla amatora ?Czy ma, podobnie jak Eizo, 10 bitową korekcję gamma?
Nie ma. Dobre monitory produkują literalnie trzy firmy - Eizo, Nec, Quato. Do zastosowań amatorskich-fotograficznych polecam wąskogamutowe Eizo serii S, najlepiej nie-panoramiczne (wyjąwszy oczywiście te na TN). Jeśli chodzi o monitor z najlepszym stosunkiem możliwości do ceny, to wg mnie rewelacją ostatnich tygodni jest NEC 2190UXi - monitor klasy Eizo CG210N za trzy patole. I to by było na tyle, wybór jest mocno ograniczony.
wg mnie rewelacją ostatnich tygodni jest NEC 2190UXi - monitor klasy Eizo CG210N za trzy patole. I
Raczej L997, chyba, że na zakupionym egzemplarzu pójdzie sprzętowa kalibracja i dokupimy profiler. Wg moich doświadczeń jest to loteria.
Raczej L997, chyba, że na zakupionym egzemplarzu pójdzie sprzętowa kalibracja i dokupimy profiler. Wg moich doświadczeń jest to loteria.
Nowe 2190UXi faktycznie mają zmieniony dostęp do triku z transformacją w SV. Tylko po pierwsze - oprogramowaniu Spectraview II nie robi to różnicy, po drugie - zapewne jest tylko kwestią czasu odkrycie nowej kombinacji, po trzecie - L997 i tak kosztuje prawie tyle, co CG210N.
Nowe 2190UXi faktycznie mają zmieniony dostęp do triku z transformacją w SV. Tylko po pierwsze - oprogramowaniu Spectraview II nie robi to różnicy, po drugie - zapewne jest tylko kwestią czasu odkrycie nowej kombinacji, po trzecie - L997 i tak kosztuje prawie tyle, co CG210N.
Oczywiście, ja to wszystko wiem, tylko chcąc realnie porównać, zdecydowanie bliżej mu do L997. CG210N jest sztuka w sztukę mierzony i korygowany w fabryce, oraz sprzedawany od razu z profilerem. 2190UXi nie i może to rodzić niespełnione później oczekiwania. Porównując do Nec'a trzeba wziąć SV2190. Różnica cen między L997 i CG210N to 600 zł. Różnica między 2190UXi a SV2190 to min 1300 zł. To że 2190UXi są takie tanie, jest spowodowane wyprzedażami w sieci dystrybucji. Nie wiem jeszcze czy to dobrze czy źle.
Oczywiście, ja to wszystko wiem, tylko chcąc realnie porównać, zdecydowanie bliżej mu do L997. CG210N jest sztuka w sztukę mierzony i korygowany w fabryce, oraz sprzedawany od razu z profilerem. 2190UXi nie i może to rodzić niespełnione później oczekiwania. Porównując do Nec'a trzeba wziąć SV2190. Różnica cen między L997 i CG210N to 600 zł.
Tylko L997 wogóle nie ma możliwości sprzętowej kalibracji. A w 2190UXi niby nie ma - ale w praktyce jest. Fakt - trzeba jeszcze zainwestować 99$ w profiler i jakoś sciągnąć go ze Stanów.
Tylko L997 wogóle nie ma możliwości sprzętowej kalibracji. A w 2190UXi niby nie ma - ale w praktyce jest. Fakt - trzeba jeszcze zainwestować 99$ w profiler i jakoś sciągnąć go ze Stanów.
Nawet ze wszystkimi spełnionymi "może", "dodatkowo", "jeśli", 2190UXi i tak się różni od CG czy SV. Monitor z selekcji fabrycznej i przypadkowy z "reszty" to dwa znacząco odmienne monitory. Oczywiście w niuansach, ale znaku równości nie wolno między nimi postawić.
Nawet ze wszystkimi spełnionymi "może", "dodatkowo", "jeśli", 2190UXi i tak się różni od CG czy SV. Monitor z selekcji fabrycznej i przypadkowy z "reszty" to dwa znacząco odmienne monitory. Oczywiście w niuansach, ale znaku równości nie wolno między nimi postawić.
Skoro Pan tak uważa, to zapewne tak jest w istocie. Zatem - 2190UXi przy swojej cenie i potencjalnych możliwościach stanowi doskonałą alternatywę dla L997, oraz serii CE.
2190UXi przy swojej cenie
Około połowy tygodnia będę wiedział w szczegółach co się kryje za tą podejrzanie niską ceną 2190UXi.
Krasuski
27-04-2008, 21:37
A pracował ktoś z RAWami na czymś takim:
Lenovo L220x (http://www.allegro.pl/item352561138_22_fullhd_1080p_s_pva_lenovo_l220x_g w_fv_w_wa_ss.html)
Zastanawiam się właśnie nad zakupem "czegoś takiego" i dla tego takie małe pytanko czy warto 1380pln zainwestować.
Krasuski
27-04-2008, 23:08
:(
A coś z LCD za taką (1300-1400pln) kasę da się nabyć ?
:(
A coś z LCD za taką (1300-1400pln) kasę da się nabyć ?
Eizo S1921
Krasuski
27-04-2008, 23:29
Eizo S1921
:lol:
:lol:
Co w tym śmiesznego?
Za 1600zł możesz mieć S1931. Tylko albo aż 200zł więcej. Ale czy monitor ma posłużyć rok czy 5 lat czy dłużej?
Czy priorytetem jest jakość czy jakoś (byle większy, co z tego że kiepski)?
Czy ważniejsze są zdjęcia czy filmy?
Co w tym śmiesznego?
Za 1600zł możesz mieć S1931. Tylko albo aż 200zł więcej. Ale czy monitor ma posłużyć rok czy 5 lat czy dłużej?
Czy priorytetem jest jakość czy jakoś (byle większy, co z tego że kiepski)?
Czy ważniejsze są zdjęcia czy filmy?
1921 dokładnie wypełnia kryteria - kosztuje 1350-1400PLN, i jest to praktycznie to samo co 1931, tylko bez jakichś pierdół zwiększających bodaj czas reakcji, co coś w tym guście. Oczywiście - jest maławy, można sobie za to pewnie kupić 24" Hapka czy insze cudo na TN-ie i gibać się jak p...ny rezus, żeby coś na nim zobaczyć.
1921 dokładnie wypełnia kryteria - kosztuje 1350-1400PLN, i jest to praktycznie to samo co 1931
I właśnie biorąc pod uwagę fakt kupowania monitora na kilka lat to wolę dopłacić te 200zł za pierdóły bo psuć nie psują a a nóż widelec się przydadzą (mi na pewno - bo gram, dlatego mam 1932). 200 zł na przykład na 4 lata używania monitora to 13 groszy dziennie... straszne :shock: .
Niezdecydowanych uprzedzę, że kupowanie Eizo może być niebezpieczne :)
Otóż, od lutego mam S1932, i o moim zadowoleniu może świadczyć fakt, iż ostatnio powoli staję przed koniecznością kupna drugiego monitora, już nie do fotografii, ale "zwykłego". I w sumie jak się przyjrzałem rynkowi, to stanęło i tak na tym, że i tak nic poniżej Eizo S1901 mi się nie podoba :)
I właśnie biorąc pod uwagę fakt kupowania monitora na kilka lat to wolę dopłacić te 200zł za pierdóły bo psuć nie psują a a nóż widelec się przydadzą (mi na pewno - bo gram, dlatego mam 1932). 200 zł na przykład na 4 lata używania monitora to 13 groszy dziennie... straszne :shock: .
1932 to trochę inna bajka, bo on ma ponoć jeszcze regulację gammy - jak mi się otarło o uszy. Oczywiście - monitor powinno się dobierać pod własne preferencje, jeśli kto gra, ogląda i ogólnie będzie się zajmował: rozrywką, kulturą, sztuką, to pewnie przyda mu się krótszy czas reakcji.
I w sumie jak się przyjrzałem rynkowi, to stanęło i tak na tym, że i tak nic poniżej Eizo S1901 mi się nie podoba :)
Eizo S1901 to akurat nędzny monitor. Sensowne Eizo zaczynają się od 1721/1921
Eizo S1901 to akurat nędzny monitor.
Do Internetu i aplikacji biurowych? Nie przesadzajmy...
Za tą cenę - przesadzajmy.
Około połowy tygodnia będę wiedział w szczegółach co się kryje za tą podejrzanie niską ceną 2190UXi.
BTW - czy ja dobrze widzę? Cena 2190UXi spadła na 2300??????
Za tą cenę - przesadzajmy.
Hmmm. No dobra. To może ktoś polecić w miarę tani LCD 19", niekoniecznie panorama, do Internetu/aplikacji biurowych/grania, z matową matrycą 4:3, DVI i wbudowanymi głośnikami, "normalnej" firmy w "normalnym" sklepie z fakturą VAT?
Bo z tego co widziałem, to S1901, mimo bez wątpienia najwyższej ceny najbardziej mi się podobał...
Krasuski
28-04-2008, 20:50
Vitez spokojnie ja sie tylko uśmiecham a raczej ucieszyłem się.
Powiem więcej mam już Eizo S1921 i jestem jeszcze bardziej uradowany :D :)
Eizo S1921
Z tego wszystkiego bym zapomniał podziękować.
czornyj - dzięki wielkie bo bym kupił Lenovo L220x :)
Z tego wszystkiego bym zapomniał podziękować.
czornyj - dzięki wielkie bo bym kupił Lenovo L220x :)
Nie ma za co - bardzo miło mi, że mogłem pomóc i że jesteś zadowolony z zakupu!
A wracając do Neca 2190UXi - wygląda na to, że faktycznie cena srebrnego spadła do opętańczego poziomu 2300PLN brutto. Taka cena za monitor tej klasy to istne szaleństwo i jawna sensacja. Polecam wszystkim!!!!!
Tak, tak.... Czornyj ma rację. Obraz jest tak fatalny, że wstyd, że to Eizo. Znam wiele lepszych monitorów na TN do biura.
A wracając do Neca 2190UXi - wygląda na to, że faktycznie cena srebrnego spadła do opętańczego poziomu 2300PLN brutto. Taka cena za monitor tej klasy to istne szaleństwo i jawna sensacja. Polecam wszystkim!!!!!
Zdubluję swój post z innego forum.
Nie ekscytujcie się tak Panowie hiper tanimi 2190UXi. Pic polega na tym, że większość sklepów (jak nie wszystkie) kopiuje ofertę z cenników dystrybucji, a tam akurat była wyprzedaż tych monitorów w wersji szarej. Nawet zastosowanie liczby mnogiej jest niewłaściwe, bo była raptem jedna sztuka. Ja ją mam. Obecnie, ceny oscylują od 2900 do 3700 brutto tylko te droższe są dostępne w niewielkich ilościach. Może jeszcze coś być w ABC Data, ale nie mam jak sprawdzić.
Przy okazji rozwiewam plotki:
1. Nie idzie sprzętowa kalibracja w żadnej wersji 2190UXi. Nie działa żaden profiler, oraz żaden trick. Nie sprawdzałem tylko Spectraview II, nie mam do niego dostępu. Jeśli ktoś mógłby mi użyczyć, w celu "trial'owym", sprawdzę.
2. Wyświetlacz rzeczywiście jest NEC a nie LG-Philips jak w prostszych wersjach, oraz wydawało mi się w starszych. Od LG-Philips różni się dużo mniejszym fioletowieniem przy dużych kątach. Pod tym względem przypomina Hitachi z monitorów Eizo. Podświetlenie niemal idealne. Punkt czerni wysoki, jak zresztą we wszystkich graficznych.
3. Reprodukcja nie jest na poziomie Eizo L997. Monitor nie jest w stanie poprawnie pracować przy D50. Do Eizo Coloredge CG210N też brakuje. Szarość idealna, rozkład gradientu szarości w światłach wszystkie (!), w cieniach brakuje 7-9 odcieni. Żadnych pasm. Bez kalibracji, na ustawionym dość ciemno. Niewykluczone, że po dokładnym ustawieniu będzie lepiej.
1932 to trochę inna bajka, bo on ma ponoć jeszcze regulację gammy - jak mi się otarło o uszy.
Nie ponoć a na pewno, ale akurat ja mam prikaz by tego nie dotykać bo monitor skalibrowany i jeszcze coś bym zepsuł ;) .
A ogólniej na temat - chyba teraz będę szukał jakiejś znośnej 17tki jako drugi monitor - żadnych wymagań bo tam tylko IRC, TS i narzędzia PSa leżą. Może coś w wyprzedażach znajdę...
nie dotykać bo monitor skalibrowany
Gwoli ścisłości, w tym przypadku wyregulowany i oprofilowany. Skalibrowany jest tor video w skład którego wchodzi karta, kabel, monitor.
A ogólniej na temat - chyba teraz będę szukał jakiejś znośnej 17tki jako drugi monitor - żadnych wymagań bo tam tylko IRC, TS i narzędzia PSa leżą. Może coś w wyprzedażach znajdę...
Istnieje potoczny pogląd, że na narzędzia nada się byle co. Niby prawda, wszak człowiek nie zwierzę i do wszystkiego się przyzwyczai. Jednak prawda jest taka, że przy przesuwaniu czegokolwiek z ekranu na ekran strasznie przeszkadza skokowa zmiana kolorystyki. Dodatkowo dobrze jest jeśli oba mają tą samą wysokość, inaczej czasem mysz czasem się "zaczepi" o "wnękę" w pulpicie.
Tak, tak.... Czornyj ma rację. Obraz jest tak fatalny, że wstyd, że to Eizo. Znam wiele lepszych monitorów na TN do biura.
Hmmm. Niedobrze. To trzeba dozbierać do drugiego S1932 ;)
Hmmm. Niedobrze. To trzeba dozbierać do drugiego S1932 ;)
Można S1921. Zawsze to tańszy.
Istnieje potoczny pogląd, że na narzędzia nada się byle co. Niby prawda, wszak człowiek nie zwierzę i do wszystkiego się przyzwyczai. Jednak prawda jest taka, że przy przesuwaniu czegokolwiek z ekranu na ekran strasznie przeszkadza skokowa zmiana kolorystyki. Dodatkowo dobrze jest jeśli oba mają tą samą wysokość, inaczej czasem mysz czasem się "zaczepi" o "wnękę" w pulpicie.
Zgadzam się z Tom01. Może o kolorystykę paletek bym się aż tak bardzo nie obawiał, ale wielkość jest istotna. Próbowałem kiedyś pracować na dwóch różnych monitorach i tylko krew mnie zalała - tylko się zraziłem do podobnych wynalazków. Teraz pracuję na 2x21 LCD i jest tak, jakbym miał długaśną panoramę, rozwiązanie w rzeczy samej od panoramy znacznie wygodniejsze (przy moim profilu pracy), bo podświetlenie w 21 lepsze, a na dodatkowej wolnej przestrzeni mogę otwierać np. okno z wytycznymi, tekstem do wprowadzenia, korespondecją itp. Mz. do 1932 jako paleciak idealny byłby 1921, np. 1901/1911 będzie doprowadzał do szału kiepskimi kątami.
1. Nie idzie sprzętowa kalibracja w żadnej wersji 2190UXi. Nie działa żaden profiler, oraz żaden trick. Nie sprawdzałem tylko Spectraview II, nie mam do niego dostępu. Jeśli ktoś mógłby mi użyczyć, w celu "trial'owym", sprawdzę.
Dla informacji - nadmienię tylko, że p. Tomaszowi powiodła się próba sprzętowej kalibracji nowego 2190UXi za pomocą profilera Spectraview II ;)
Dla informacji - nadmienię tylko, że p. Tomaszowi powiodła się próba sprzętowej kalibracji nowego 2190UXi za pomocą profilera Spectraview II ;)
I jaki efekt? Pytam bo w moim przypadku kalibracja 2090 UXi za pomoca SVII pozostawia dosyc jasna czern:( Ale srednia dE <0.5, co jest chyba niezlym wynikiem jak na zaawansowana amatorska klase tych monitorow.
I jaki efekt? Pytam bo w moim przypadku kalibracja 2090 UXi za pomoca SVII pozostawia dosyc jasna czern:( Ale srednia dE <0.5, co jest chyba niezlym wynikiem jak na zaawansowana amatorska klase tych monitorow.
Profiler - jeśli nie wyrazi się takiego życzenia - zostawia czerń w spokoju, więc może po prostu ten typ tak ma? Nie widziałem rzeczonego 2090UXi, ale np. 1990SXi faktycznie ma dość jasną czerń i fioletowieje jak biskup na czas adwentu.
Dokladniej to SVII ma dwie opcje - albo maksymalizuje kontrast - co jest rownoznaczne z lepsza czernia, ale tez i wieksza dE w cieniach, albo druga wersja - z jak najlepszym odwzorowaniem szarosci - i wlasnie w tym przypadku czern jest na poziomie o ile dobrze pamietam 0.3 candeli... Troche duzo:(
Tak jest. Biorąc pod uwagę jego cenę 2900-3700 zł, jest to monitor z najlepszym współczynnikiem możliwości do ceny tej klasie. Dokupienie profilera, obsługującego ten monitor, to koszt około 400 zł. Wychodzi zatem 3300-4100 zł. Monitor nie ma bezpośredniej konkurencji w ofercie Eizo ani Quato.
Mimo zalet, trzeba jednak jasno powiedzieć, że różni się znacząco od Eizo CG. Nie ma tak, że płaci się za logo. Różnica jest i to widać. Przede wszystkim charakterystyka wyświetlacza bez korekcji, wygląda jak z jakiegoś Samsunga. Tragedia. W zakresach punktu bieli poniżej 6500K jest coraz gorzej. Sprawę ratuje 12 bitowy kolor i kalibracja sprzętowa. Defekty praktycznie znikają. Monitory selekcjonowane, np Nec SV2190, Eizo CG210N mają charakterystyki odpowiedzi niemal prostoliniowe, korekcja ustawia tylko poprawny rozkład tonalny w zadanym zakresie dynamiki.
Naturalny punkt czerni to zakres 0,18 do 0,35 cd/m^2 przy bieli 100cd/m^2. Do tego rozrzut plus-minus 40% zależnie od pomiaru. Nie ma jednak o co drzeć kotów. Wysoka czerń to cena za reprodukcję w cieniach. Tak maja wszystkie graficzne.
Niską dE nie ma co się cieszyć. To "zasługa" uproszczonego pomiaru i optymistycznych obliczeń. W praktyce, ten monitor ma w cieniach lekko poniżej 4.
a czy ktoś (Tom etc) sprawdzali jak bardzo iMac (wcześniejsze białe i teraz ten 24") mają się jakością do Eizo S2431W http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/208837, to znaczy podejrzewam że gorzej jest... ale jak bardzo?
podejrzewam że gorzej jest... ale jak bardzo?
Bardzo.
Bardzo.
aha :)
a zakwalifikowałbyć byś tego Maka do opcji "minimum do grupy amatorskiej/średnio-zaawansowanej obróbki zdjęć" ??
a zakwalifikowałbyć byś tego Maka do opcji "minimum do grupy amatorskiej/średnio-zaawansowanej obróbki zdjęć" ??
Na moje oko, to one są gorsze od domowych Eizo.
Na moje oko, to one są gorsze od domowych Eizo.
domowe EIZO czyli te na TN?? http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/254506
aha :)
Czytałem na forum LL post użytkownika, który narzekał że tego monitora nie da się sciemnić poniżej 200cd/m2. Jeśli to prawda, to wieczorem w ciemnym pomieszczeniu praca na czymś takim będzie istną mordęgą.
Doszły mnie natomiast słuchy, że niebawem powinien pojawić się w Polsce Nec 2490WUXi, powinien być nieco tańszy od Eizo, a jest to monitor umożliwiający wykonanie sprzętowej kalibracji.
domowe EIZO czyli te na TN?? http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/254506
Domowe Eizo to te z końcówką 31.
Czytałem na forum LL post użytkownika, który narzekał że tego monitora nie da się sciemnić poniżej 200cd/m2. Jeśli to prawda, to wieczorem w ciemnym pomieszczeniu praca na czymś takim będzie istną mordęgą.
Doszły mnie natomiast słuchy, że niebawem powinien pojawić się w Polsce Nec 2490WUXi, powinien być nieco tańszy od Eizo, a jest to monitor umożliwiający wykonanie sprzętowej kalibracji.
no własnie ja lubie jak jest dość ciemno, popytać na makowców trzeba.
Domowe Eizo to te z końcówką 31.
aha :) do domowej zabawy z fotkami jest IMHO wystarczający dla takiej osoby jak ja ;)
a na oko "jak bardzo" są gorsze? rozumiem ze amatorsko w fotki bawić się nimi można...
A w takim razie kontynuując wątek apple co sądzicie o cinema display?
Co prawda są to już dość stare monitory i wkrótce spodziewane jest wprowadzenie nowej linii, jednak z tego co słyszałem swego czasu uznawany był za całkiem przyzwoity monitor.
A w takim razie kontynuując wątek apple co sądzicie o cinema display?
Co prawda są to już dość stare monitory i wkrótce spodziewane jest wprowadzenie nowej linii, jednak z tego co słyszałem swego czasu uznawany był za całkiem przyzwoity monitor.
Szkoda kasy - za te pieniądze można kupić dobrego Neca lub Eizo.
Szkoda kasy - za te pieniądze można kupić dobrego Neca lub Eizo.
http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore?family=AppleDisplays
ale one wszystkie do d*** są? chodzi o jakość wyświetlania :)
http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore?family=AppleDisplays
ale one wszystkie do d*** są? chodzi o jakość wyświetlania :)
Może nie do d***, tylko są to zwyczajne monitory biurowe, klasy Della. Na rynku amerykańskim w dość podobnej cenie masz np. Neca 2490WUXi i 3090WQXi, które mają zdecydownie większe możliwości.
malakaih
13-05-2008, 13:40
Jako że to mój pierwszy post na forum, serdecznie witam wszystkich!
Do konkretów. Przebrnąłem przez wiele postów zarówno w tym wątku jak i jego odpowiedniku na forum poświęconym innemu producentowi apratów fotograficznych.
Zdecydowałem się na Eizo i zacząłem przymierzać się do s2111w. Sprawdziłem ceny u naszych zachodnich sąsiadów i okazało się że tam jest jednak o te kilka setek taniej. Jednak gdzieś przez jedno z forum przewinęła się opinia że podobno tam trafia trochę inny sort tych monitorów. To ochłodziło mój zapał, jednak nadal nie znalazłem żadnego potwierdzenia tych informacji.
Jednak o ile jestem w stanie zrozumiec że monitory pokroju s2111w na tyle różnią się między sobą sztuka w sztukę że rzeczywiście można przychylić się do możliwości istnienia różnych sortów, to wydaje mi się że w wypadku linii CE chyba takich różnic już z zasady być nie powinno? W związku z tym czy istnieje jakikolwiek powód dla którego nie warto oszczędzić kilkunastu setek kupując na przykład CE210w w Niemczech za mniej więcej równowartość s2111w w Polsce?
pytanie monitorowe:
1. majac w monitorze i na karcie wejscia DVI najlepiej podlaczyc to kablem DVI
prawda-falsz?
2. czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)
prawda-falsz?
Prawda.
2. czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)
Może być. Zależy to od jakości karty.
Sprawdziłem ceny u naszych zachodnich sąsiadów i okazało się że tam jest jednak o te kilka setek taniej.
Witam również na forum.
Kupując monitor poza naszą siecią dystrybucji trzeba się liczyć z następującymi ograniczeniami:
1. Wyższe statystyki awaryjności z powodu gorszych jakościowo (tańszych) monitorów, kierowanych do dużych sieci detalicznych.
2. Gorsza gwarancja.
3. Krótsza gwarancja.
4. Zero szans na wymianę przy pikselu.
5. Brak serwisu drzwi do drzwi.
pytanie monitorowe:
prawda-falsz?
Podpowiem na przyszłość, by się niektórzy nie zdziwili - PRZED podłączeniem nowego monitora należy na starym ustawić odpowiednią rozdzielczość i odświeżanie. Niby logiczne... ale ja parę minut na rozgryzieniu czemu mam 'no input' spędziłem... Dobrze że mam dwa monitory.
czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)
W sensie, dostałeś kabel D-SUB i końcówki DVI? Jakiś dziwny wynalazek... BTW do S1932 dodają dwa normalne kable (D-SUB i DVI).
Podpowiem na przyszłość, by się niektórzy nie zdziwili - PRZED podłączeniem nowego monitora należy na starym ustawić odpowiednią rozdzielczość i odświeżanie. Niby logiczne... ale ja parę minut na rozgryzieniu czemu mam 'no input' spędziłem... Dobrze że mam dwa monitory.
To chyba miałeś jakąś dziwną konfigurację, ja nigdy nie miałem z tym problemu.
...3090WQXi, które mają zdecydownie większe możliwości.
A coz to za cudo i kiedy bedzie w Polsce?:)
To chyba miałeś jakąś dziwną konfigurację, ja nigdy nie miałem z tym problemu.
Poprzedni monitor (CRT) szedł na 85Hz, nowy monitor na DVI idzie na 60Hz. Bez przełączenia tego we właściwościach karty graficznej przed podpięciem nowego monitora dostaje się "no input, check signal cable" czy jakoś tak.
No to tak jak u mnie (tj. przesiadka CRT -> LCD przez DVI).
Wyłączyłem komputer, podłączyłem nowy monitor i uruchomiłem. Bez problemu.
No nic, najwyraźniej widać bywa. Ciekawe tylko, czy ja miałem szczęście, czy Ty pecha :)
Niektóre sterowniki kart wykryją same przy starcie z jakim monitorem mają do czynienia. Oczywiście o ile nie odłącza się podłącza w czasie pracy.
A coz to za cudo i kiedy bedzie w Polsce?:)
3090WQXi to nowy, wydupiaszczy, 30-o calowy, szerokogamutowy, sprzętowo kalibrowany panel Neca. Kiedy będzie w Polsce - to już diabli raczą wiedzieć, bo np. od b. dawna dostępny na rynku amerykańskim 2490WUXi nie pojawił się po dziś dzień.
Niektóre sterowniki kart wykryją same przy starcie z jakim monitorem mają do czynienia. Oczywiście o ile nie odłącza się podłącza w czasie pracy.
Moja kartę pewnie ogłupił drugi monitor. Stwierdziła "mam drugi, działający, to co będę walczyła z tym nowym dziwadłem" . To tak samo jak ze zgrywaniem RAW+JPG przez eksploratora Windows gdzie na wyniku "dla dobra użytkownika" mamy dwa JPGi :roll: .
3090WQXi to nowy, wydupiaszczy, 30-o calowy, szerokogamutowy, sprzętowo kalibrowany panel Neca. Kiedy będzie w Polsce - to już diabli raczą wiedzieć, bo np. od b. dawna dostępny na rynku amerykańskim 2490WUXi nie pojawił się po dziś dzień.
W sumie wystarczylo wejsc na strone NECa;)
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=1245&tab=main
Ale cena PLN 7,900 netto (PLN 9,600 brutto) w porownaniu do $2,200 (suggested street price) czyli PLN 4,900 to jest juz rozboj w bialy dzien...
W sumie wystarczylo wejsc na strone NECa;)
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=1245&tab=main
Ale cena PLN 7,900 netto (PLN 9,600 brutto) w porownaniu do $2,200 (suggested street price) czyli PLN 4,900 to jest juz rozboj w bialy dzien...
Ceny na stronie nec.pl są tak trochę dla jaj. Jeśli piszą 8k netto, to pewnie za tyleż brutto będzie do wyrwania.
malakaih
16-05-2008, 10:39
Kupując monitor poza naszą siecią dystrybucji trzeba się liczyć z następującymi ograniczeniami:
1. Wyższe statystyki awaryjności z powodu gorszych jakościowo (tańszych) monitorów, kierowanych do dużych sieci detalicznych.
Skąd taki jednoznaczny wniosek że nagle wszystkie Eizo sprzedawane w innych krajach niz Polska od razu cechuje niższa jakość? Specjalnie podkreśliłem że pytam głównie o monitor z serii CE, w wypadku których jeśli dobrze pamiętam rozrzut związany z różnicą jakościową pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami ograniczony do minimum. Czyżbym się mylił? Czy to oznacza że wymogi który musi spełnić na przykład CE210W idąc na rynek Niemiecki są inne niż jeśli trafia do Polski?
2. Gorsza gwarancja.
Dlaczego gorsza? Zapewne bardziej kłopotliwa, ze względu na odległości, ale gorsza?
3. Krótsza gwarancja.
Nie wiem skąd ten wniosek, z tego co przeczytałem gwarancja trwa, podobnie jak u nas, 5 lat.
4. Zero szans na wymianę przy pikselu.
Ponownie, dlaczego? Z tego co przeczytałem w Niemczech obowiązują takie same normy iso określające liczbę dopuszczalnych pikseli, więc dlaczego od razu zero szans? Kłopot zapewne większy, ale nie widze powodu dlaczego miało by to być niewykonalne..
5. Brak serwisu drzwi do drzwi.
Zapewne ma Pan rację. Ale jestem w stanie to poświęcić dla 30% niższej ceny.
Skąd taki jednoznaczny wniosek że nagle wszystkie Eizo sprzedawane w innych krajach niz Polska od razu cechuje niższa jakość?
Pracuję w tej branży kupę lat i widzę, choć nie dokładnie tak jak to Pan napisał. Aby dokładnie sprecyzować w czym rzecz, trzeba sobie uzmysłowić różne fragmenty rynku, w jakie kierowany jest produkt. Są sieci specjalistyczne i detaliczne. Produkt w fabryce z reguły jest "brandowany" na różne "sorty" jakościowe. Oznaczenie to samo, pudło to samo a cena inna. Towar kupowany przez wielkie sieci detaliczne to z reguły odmiana najtańsza. Dotyczy to wszystkiego, nie tylko monitorów. Czasem takie wersje są jakoś oznaczane, czasem nie. Dotyczy to tak samo każdego produktu w tym monitorów budżetowych jak i wyższej klasy. Tym bardziej, że CE, będąc relatywnie conajmniej 4x tańszy dla Niemca, to nie jest żaden wypas. Stoi to normalnie na wystawie. Sam widziałem wielokrotnie uszkodzone w najróżniejsze sposoby monitory serii CE pochodzące z sieci detalicznych UK i DE. W naszej polskiej sieci dystrybucji nie wiedziałem (odpukać) jeszcze ani jednego. Nie twierdzę że ich nie ma, ale na takie ilości monitorów, jakie przechodzą przez moje ręce i oczy, statystyki są powalająco różne.
Dlaczego gorsza? Zapewne bardziej kłopotliwa, ze względu na odległości, ale gorsza?
Polski dystrybutor rozszerza warunki gwarancji na korzyść klienta. Np są odstępstwa od ISO13406-2 jeśli chodzi o klasyfikację wad pikseli i wiele innych udogodnień, ale o tym niżej.
Nie wiem skąd ten wniosek, z tego co przeczytałem gwarancja trwa, podobnie jak u nas, 5 lat.
W praktyce w Polsce można zrealizować 3 lata gwarancji ogólnoświatowej Eizo, pozostałe 2 lata w sieci dystrybutora który go sprowadził. To są regulacje między serwisami i polegające na rozliczeniach wewnętrznych.
Ponownie, dlaczego? Z tego co przeczytałem w Niemczech obowiązują takie same normy iso określające liczbę dopuszczalnych pikseli, więc dlaczego od razu zero szans? Kłopot zapewne większy, ale nie widze powodu dlaczego miało by to być niewykonalne..
Norma dopuszcza taką ilość wadliwych pikseli, że może Pan mieć cały ekran w kropkach i jeszcze mieścić się w "ISO". W Polsce Alstor od lat buduje rynek dla Eizo jako produktu kojarzonego z wysoką jakością. Przez to, poza wcześniej wspomnianą rozszerzoną gwarancją, umożliwiającą oficjalną wymianę przy jednym pikselu na środku ekranu, przychyla się często do wymiany w sytuacjach, kiedy oficjalnie monitor spełnia normy fabryczne. Obecnie Eizo ma około 9% udziału naszego rynku a serwis fabryczny nie ma co robić. Proszę sobie uzmysłowić, że są to dziesiątki tysięcy monitorów rocznie, a chłopaki jeżdżą sobie po targach, pokazach itp. O czymś to świadczy.
Ale jestem w stanie to poświęcić dla 30% niższej ceny.
Nie jest Pan chyba tak naiwny, aby sądzić, że 30% różnicy daje Panu dobry wujek, niemiecki dystrybutor, za friko? Nie ma nawet, aż tak dużych narzutów, na towarze tego typu. Coś się za tą różnicą kryje, co mam nadzieję wyjaśniłem.
Jako - że nie odnalazłem odp. Pytam:
Na którym z monitorów waszym zdaniem jest lepszy komfort pracy.
LCD 19' 4:3 czy Panorama 16:10?
Pozdrawiam
Na którym z monitorów waszym zdaniem jest lepszy komfort pracy. LCD 19' 4:3 czy Panorama 16:10?
Wszystko zależy od aplikacji, środowiska pracy. Proszę pamiętać, że panorama daje dodatkowe miejsce z boku, ale przy takiej samej przekątnej jest bardzo niska. Jest to niekomfortowe, bo postrzeganie wielkości obrazu wynika z wysokości ekranu, a nie przekątnej. Odpowiednikiem 19" w formacie klasycznym jest 22" panorama.
PS.Gwoli ścisłości, 19" ma format 5:4.
Im szerszy/większy tym zawsze lepiej.
Nawet ma sens rozważanie rozwiązania dwumonitorowego mniejszych monitorów - zdaje sie że taki układ byłby w "zasięgu" klasycznym.
W każdy razie ja dość neidawno przesiadłęm się właśnie na "panoramę" (ale kompletnie szerokość nie była w piorytetach,gdzieś tam na końcu) i zauważyłem wyraźna poprawę warunków pracy.
WIęc myślę że warto,a nawet tak jak wspomniałem warto zrobić drobny kroczek dalej - ma to sens.
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Własnie stoi przedemną 19' Asus Panorama i się tak zastanawiałem czy nie zamienić swojego 17' standard na tą własnie panoramke tym bardziej, że koszt jak dla mnie to 170 zł za ten monitorek (prawie nówka 3 miesiace, bez bad pixel itd.:)
Może się skuszę.
Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło? Wszedzie gdzie lookam na monitory sklepy, allegro to tam jest 4:3. Nawet telewizory standardowe czy na stronach producentów mają 4:3. Mógłbyś wyjaśnić? Skad według Ciebie 5:4? Ja zawsze z informacji jakie posiadam i wiedzy byłem przekonany, że to format 4:3.
Pozdrawiam
Zapomnialem dodać dość istotną informacje : jeśli będzie ci zależało na kolorach i ich "wierności" to będziesz miał spory problem.
Jeśli to jest głownym lub jednym z głownych wyznaczników to mogę coś polecić.
Co z tymi kolorami i dlaczego miałbym spory problem? I problem gdzie? Przy którym Panorama czy standard? Nie bardzo rozumiem...
Pozdrawiam
Raczej zachodzi tu porównaie LCD vs CRT niż rozmiar LCD.
(...)
Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło? Wszedzie gdzie lookam na monitory sklepy, allegro to tam jest 4:3. Nawet telewizory standardowe czy na stronach producentów mają 4:3. Mógłbyś wyjaśnić? Skad według Ciebie 5:4? Ja zawsze z informacji jakie posiadam i wiedzy byłem przekonany, że to format 4:3.
Pozdrawiam
Sorry że się tak wcinam ale 19"LCD to zazwyczaj 1280/1024 czyli 5/4.
Sklepy wypisują różne pierdoły i nie warto w nie zawsze wierzyć.
Aaa :) Znaczy się ja teraz zrobiłem inaczej. Poszedłem do Labu wziąłem od nich próbke takiego testu z ich drukarki (ustawionej na standard) + plik jpg. I ustawiłem u siebie wszystko tak - oczywiscie z wydruku - aby mniej więcej odowiadało temu co miałem na papierze. W miare dobrze mi się to udało bo żadnej korekty nie trzeba robić w labie.
LCD to ja mam ale 17' i pytaniem było czy nie zamienić go na 19' panoramę. Czy odczekać i dorwać LCD 19 ale standard w formacie 4:3 (5:4 jak piszecie - tylko czemu nawet producent podaje 4:3? <- to też pierdoły? bo już nie wiem w co wierzyć hehe).
Pozdrawiam
Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło?
Działania na ułamkach, czyli matematyka na poziomie szkoły podstawowej.
1280/1024 = 5/4
Co z tymi kolorami i dlaczego miałbym spory problem? I problem gdzie?
Bo przedmiotowe monitory są oparte o wyświetlacze TN.
Tak to logiczne. Tylko np. dlaczego w menu TV też jest 4:3 lub 16:10?
Pozdrawiam
Aaa :) Znaczy się ja teraz zrobiłem inaczej. Poszedłem do Labu wziąłem od nich próbke takiego testu z ich drukarki (ustawionej na standard) + plik jpg. I ustawiłem u siebie wszystko tak - oczywiscie z wydruku - aby mniej więcej odowiadało temu co miałem na papierze.
Jest to bardzo zła metoda. Monitor ma wyświetlić w miarę wiernie, to co jest w pliku, a nie symulować urządzenie wyjściowe.
Tak to logiczne. Tylko np. dlaczego w menu TV też jest 4:3 lub 16:10?
TV może mieć format obrazu 4/3 i w takim formacie nadawcy emitują sygnał. Monitory w rozmiarze 19" to w pewnym sensie formatowa anomalia. Proszę wziąć linijkę i zmierzyć.
Tom01 masz racje troszke mi rozjaśniłeś głowke tym. Dlatego przyjeło się, że TV czy monitor który nie jest panoramiczny to 4:3 ja to nazwę standrad.
A co do tej metody. Nie znam innej (taniej) aby w miarę skalibrowac sobie monitor. Bo jeżeli ja ustawię sobie monitor - skalibruje - mniej wiecej tak jak było wykonywane zdjęcie to się później okaże po zmianie czegokolwiek w programi do obróbki, że po wywołaniu będa one za ciemne lub za jasne i kolorki inne.
I pytanie czy taka drukarka w lapie nie jest skalibrowana pod względem oddawania wierności kolorów? Moim zdaniem mają jakieś próbki czy nawet skalibrowaną drukarkę pod względem wiarygodności oddawania kolorów. (i nie pisze tutaj o jakiejś drukarce "chlebowniku" tylko maszynie 1,5x1,5m ). Na czymś się ona musi opierać.
A i na koniec sie Ciebie zapytam czy warto zamienic standard 17' na panorame 19'
Aaa co do tego sposobu to ten plik jpg to jest jakaś tablica z kolorkami i przejsciem z czarnego do białego poprzez odcienie szarości. Jakiejś firmy - sie to nazywało jakoś "Test Kodak" czy jakoś tak nie pamietam, a przy sobie nie mam.
Pozdrawiam
Jeszcze tak na koniec Tom01 bo widzę, że jestes głęboko w temacie jeżeli chodzi o monitory. Sprawa sie rozchodzi o :
LG 1730B (stary poczciwy) vs Asus vw192S? (nie to nie monitory do pracy) tylko do użytku codziennego.
Który byś polecił.
Pozdrawiam
Ja u sibie mam NEC multisync 20wgx2.
I to jest drugi taki sam,z wielu powodów.
Generalnie nikt ci nie odpowie na pytanie "czy warto" bo to zależy bezpośrednio od tego co robisz i czego ci brakuje na dziś.
Sama wymiania na "wiekszy/szerszy" wiąże się z kosztami,a miejsce na pulpicie można sobie zrobić poprawiając ergonomie działań z programami, np. czy program bezwzględnie musi być otwarty w pełnym oknie czy wystarczy w małym itd itp.
Myśle że konkretny cel usprwiedliwiający wydatek jest wykładnią zasadniczą.
Zmienić byle mieć więcej...można,tylko że nic nie zyskasz jeśli nie wykorzystasz dodatkowej przestrzeni.
Stąd też moja sugestia iż może zajśc konieczność nie zamiany, a dokupienia monitora aby definitywnie poszerzyć sobie zakres roboczy.
Więc kwestia jest praktycznie indywidualna.
Który byś polecił.
Wybór między dżumą a cholerą. ;-)
Amat ok wszystko racja tylko,że 170 zł za monitor tutaj (asus vw192) to chyba nie dużo. Tak brakuje mi czasmi miejsca podczas "pracy". Teoretycznie zamiana odbędzie się bezgotówkowo...bynajmniej tak to mogę załatwić (więc i kosztów nie będzie). Bo stoi ten monitorek kołomnie i się zastanawiam czy nie zamienić. A do jutra do 12 mam czas bo klient przyjdzie;/. Pytam bo noga z monitorami jestem - aby się później nie okazało, że zamieniłem i uzyskam gorszy efekt - kolory itd. <- o to mi głownie chodzi. Bo jeżeli będzie ok - a nawet lepiej - to po prostu oddaje swoja 17' biore 19' i wszyscy będą happy:)
Ale ok Tom01 odpowiedział :) Tylko niech no się dowiem co gorsze :D Tom01 hehe wyboru dużego nie ma bo dżume mam w domu 17' calową. Tylko teraz czy zamienić dżume na cholerę:)
Pozdrawiam
Ale pamiętaj o jednym : za jakość się płaci.
I tu powrót do kwestii do czego będzie ci potrzebny monitor.
Żeby się nie okazało że masz szerszy ,tańszy, ale GORSZY jakościowo.
Dlatego własnie pytam :)
Pytam bo noga z monitorami jestem - aby się później nie okazało, że zamieniłem i uzyskam gorszy efekt - kolory itd. <- o to mi głownie chodzi. Bo jeżeli będzie ok - a nawet lepiej - to po prostu oddaje swoja 17' biore 19' i wszyscy będą happy:)
I o to mi chodzi - aby odpowiedział ktoś kto może miał kontakt z tymi monitorkami. Bo później się okaże, że się na mine wpakowałem.
Pozdrawiam
Z ciekawostek: wqrvix (Nec 3090WQXi) pojawił się już w sklepach - 7500 brutto, nieźle jak na takie wydupiaszczo wielkie, sprzętowo kalibrowalne bydlę. Gamut większy niż w 2690WUXi, kryje ok. 98 przestrzeni Adobe, przy czym jest od niej znacznie większy (jakby w kierunku kolorantów ECI RGB). Ciekawym jak to maleństwo będzie się sprawdzać w praktyce...
wqrvix (Nec 3090WQXi) pojawił się już w sklepach - 7500 brutto
Na razie nie ma ich w dystrybucji, więc to cena "na zachętę".
Na razie nie ma ich w dystrybucji, więc to cena "na zachętę".
No i faktycznie - zachęcająca :lol:
Panie Tomaszu, mam następujące pytanie dotyczące wyboru monitora.
Staram się w końcu dopracować mój zestaw do obróbki zdjęć, ostatnio męczyłem Marcina o drukarki, ale chyba jednak na pierwszy rzut pójdzie monitor.
Obecnie pracuję na 19 calowym i zdecydowanie brakuje mi miejsca, myślę więc o czymś zasadniczo większym. Lektura Pana postów nakierowała mnie na model NEC MultiSync 2690WUXi. Pytano już tu o niego, nie wypowiedział się Pan jednak zasadniczo wyraźnie jaką ma pan na jego temat opinię.
Zastosowania przede wszystkim do obróbki zdjęć, ale również praca biurowa i sporadyczne granie. Nie używam telewizora i choć raczej rzadko, to czasem muszę/chcę jednak uwzględnić głosy żony, a niedługo i szybko rosnącego dziecka, żeby puścić jakiś film DVD na jedynym w domu ekranie.
Myślałem również o modelu EIZO ColorEdge CE240W, który plasuje Pan wyżej od tego NEC'a w swoim arcyprzydatnym poście z forum Nikona, jednak powód niechęci do niego jest trywialny acz istotny: zakupu chcę dokonać na firmę i będę się bronił rękami i nogami przed wejściem w środek trwały.
Uprzejmie proszę o opinię na temat tego NEC'a.
P.S> i takie pytanie w kontekście całego wątku. Czy dla monitorów takich producentów jak Eizo i dla modeli powiedzmy z poziomu 2,5-3-4 tysiące możliwość kalibracji (sprzętowej) faktycznie daje tak zasadniczo lepsze efekty od oprofilowania, że do zastosowań semi-pro (np. przygotowanie zdjęć na zaawansowaną wystawę foto) warto przeskakiwać w półkę wyżej, droższą o 30% ? )
Lektura Pana postów nakierowała mnie na model NEC MultiSync 2690WUXi. Pytano już tu o niego, nie wypowiedział się Pan jednak zasadniczo wyraźnie jaką ma pan na jego temat opinię.
Jest to monitor do grafiki, mało uniwersalny, z wysokim punktem czerni i nierównym podświetleniem. Skutkuje to słabo komfortowym wykorzystaniem w domu, wieczorami. Druga wada, znacznie poważniejsza to niska trwałość. Są udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu. Na zagranicznych forach cecha ta doczekała się nawet "fachowego" terminu.
Myślałem również o modelu EIZO ColorEdge CE240W
To już lepszy wybór, znacznie bardziej elastyczny. Jeszcze lepszy to CG241W. Przede wszystkim idealnie równy, obsługiwany przez rewelacyjny Color Navigator w pełnej wersji, a nie uproszczony CE i ma kaptur w komplecie. Skrajnie niski poziom czerni z dużą precyzją, umożliwia wykorzystanie szerszego zakresu dynamicznego niż w monitorach typowo graficznych. Skutkiem tego można go używać w słabym oświetleniu bez efektu świecącej czerni. Oczywiście szerokogamutowy. Jedyna wada, to małe kąty widzenia w niuansach typu skóra.
Czy dla monitorów takich producentów jak Eizo i dla modeli powiedzmy z poziomu 2,5-3-4 tysiące możliwość kalibracji (sprzętowej) faktycznie daje tak zasadniczo lepsze efekty od oprofilowania
Różnicę między monitorami kalibrowanymi a profilowanymi, niezależnie czy to Eizo, Nec, Lacie czy inny, można porównać do jazdy zabawką samochodzikiem w wesołym miasteczku a normalnym autem. Różnica jest kolosalna. Przykładem są np monitory Eizo S2231W i CG222W. Konstrukcje niemal identyczne, a osiągi diametralnie różne tylko dzięki elastyczności zarządzania nim.
zakupu chcę dokonać na firmę i będę się bronił rękami i nogami przed wejściem w środek trwały.
Pominąwszy pewne wyjątki, można obecnie jednorazowo zaliczyć w koszty uzyskania przychodu środki trwałe o sumarycznej wartości do 50.000 Euro rocznie, nie trzeba więc już zatem amortyzować środków trwałych o wartości pow. 3500pln netto.
Jako alternatywę dla panoram mogę ew. polecić stanowisko 2x21" - 2190UXi ma matrycę SA-SFT o lepszej czerni i równomiernym podświetleniu. Choć w warunkach domowych może to być nieco problematyczne:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/nec3.jpg)
Jako alternatywę dla panoram mogę ew. polecić stanowisko 2x21"
Tyle że filmu 16:9 nie da się na tym obejrzeć. Generalnie żeby nie pasek przez środek, można byłoby oglądać w oryginale 2,39:1. :-)
Tyle że filmu 16:9 nie da się na tym obejrzeć. Generalnie żeby nie pasek przez środek, można byłoby oglądać w oryginale 2,39:1. :-)
:lol: tak czy owak - do oglądania filmów raczej nie polecam (choć szczerze mówiąc - nawet nie wypróbowałem, kinoman ze mnie jest praktycznie żaden ;) )
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jest to monitor do grafiki, mało uniwersalny, z wysokim punktem czerni
A jednak jest to monitor na matrycy S-IPS, a jak wyczytałem w tym wątku podobno te matryce dają najlepsze wyniki jeśli chodzi o kolory i przejścia. Oczywiście przy odpowiednim sterowaniu, ale tego chyba nie można zarzucić monitorowi ze sprzętową kalibracją?
i nierównym podświetleniem
hmm, ale ten monitor zdaje się posiada elektroniczne wyrównywanie podświetlenia. Pisał Pan wcześniej, że nawet w przypadku modelu mniej wybajerzonego ta funkcja daje kopa.
Druga wada, znacznie poważniejsza to niska trwałość. Są udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu. Na zagranicznych forach cecha ta doczekała się nawet "fachowego" terminu. czy tego typu usterka, gdyby wystąpiła, nie jest eliminowana w ramach gwarancji? Jaką gwarancję nota bene ma ten monitor w Mastiff?
To już lepszy wybór, znacznie bardziej elastyczny. Jeszcze lepszy to CG241W.
jakby to powiedzieć :) Życie to nieustanne pasmo kompromisów. One nauczyły mnie, że poza nierozsądnym oszczędzaniem, które ostatecznie podwaja wydatki, istnieje również nierozsądna rozrzutność skutkująca zakupami dwa razy droższymi od razu, a nie dającymi żadnych dodatkowych zalet zauważalnych przez użytkownika. To jak kupowanie 1DsMk3 do fotografowania wiejskiego wesela, gdzie klient chce byle dużo odbitek 9x13. Monitor dla zaawansowanego amatora, do domu w cenie 7.300pln uważam - z całym szacunkiem - za totalne nieporozumienie i skrzywienie zawodowe :)
można porównać do jazdy zabawką samochodzikiem w wesołym miasteczku a normalnym autem. Różnica jest kolosalna.
tak przyjmuję, dziękuję. Ale to również przemawia w mojej sytuacji nieco za tym NEC.
Pominąwszy pewne wyjątki, można obecnie jednorazowo zaliczyć w koszty uzyskania przychodu środki trwałe o sumarycznej wartości do 50.000 Euro rocznie, nie trzeba więc już zatem amortyzować środków trwałych o wartości pow. 3500pln netto.
Marcin, wiem o tym oczywiście. Problem jest taki, że po spełnieniu warunków amortyzacji przy wycofaniu istnieje ryzyko opodatkowania VATem. Nie wiem jak długo będę robił to co robię, więc wolę nie zawieszać nad sobą miecza ;)
A jednak jest to monitor na matrycy S-IPS, a jak wyczytałem w tym wątku podobno te matryce dają najlepsze wyniki jeśli chodzi o kolory i przejścia.
S-IPS, S-IPS'owi nie równy. Dobre wyświetlacze tego typu robi Hitachi, Nec. To co siedzi w większości Nec'ów z "i" na końcu zostało popełnione przez LG-Philips i jest bardzo daleko od wcześniej wymienionych. W zastosowaniach jakie Pan przewiduje zastosowanie monitora z takim właśnie ekranem, nie jest optymalne.
Oczywiście przy odpowiednim sterowaniu, ale tego chyba nie można zarzucić monitorowi ze sprzętową kalibracją?
2690WUXi nie jest sprzętowo kalibrowany. Jest natomiast możliwość uruchomienia tego, przez dokupienie profilera i trick w monitorze. Proszę jednak pamiętać, że wersje kalibrowane SV2960 i niekalibrowane różnią się znacznie jakością. Z moich doświadczeń wynika że wersja "cywilna" jest znacznie gorsza, czasem wręcz tandetna. Nie jest to zatem tak, że 2690WUXi + Spectraview II, lub Display 4, da Panu sprytne "przeskoczenie" oczko wyżej w klasie monitorów.
hmm, ale ten monitor zdaje się posiada elektroniczne wyrównywanie podświetlenia.
Które działa tak sobie. Osobiście wyłączam, bo niby trochę wyrównuje jasność, ale może robić plamy o różnej temperaturze. We wszystkich Nec'ach, nie tylko tym. Faktycznie równe podświetlenie spotkałem tylko, na razie, w kilku modelach Eizo.
czy tego typu usterka, gdyby wystąpiła, nie jest eliminowana w ramach gwarancji? Jaką gwarancję nota bene ma ten monitor w Mastiff?
Nie, naturalne zużycie nie podlega pod gwarancję. Nec ma 3 lata gwarancji, Eizo 5. Obydwa w systemie door to door. Dodatkowo na Eizo może być gwarancja na piksele, na Nec'a nie.
Monitor dla zaawansowanego amatora, do domu w cenie 7.300pln uważam - z całym szacunkiem - za totalne nieporozumienie i skrzywienie zawodowe :)
Amatorzy mają nierzadko taką lub większą kwotę w aparacie i obiektywach. A dobry monitor to jak dobra "eLka". Podobnie kosztuje, podobnie zmienia jakość pracy. Nie każdy jej potrzebuje, to oczywiste, ale Ci, którzy cierpią z powodu ograniczeń średniej klasy szkła, przesiadkę czują natychmiastowo.
Marcin, wiem o tym oczywiście. Problem jest taki, że po spełnieniu warunków amortyzacji przy wycofaniu istnieje ryzyko opodatkowania VATem. Nie wiem jak długo będę robił to co robię, więc wolę nie zawieszać nad sobą miecza ;)
Za każdy rok używania odliczasz 1/5, więc całości raczej nie musiałbyś zwracać, nie wiem czy nie dotyczy to tylko środków trwałych pow. 15 tyś. PLN, a w ostateczności można taki środek sprzedać przed zamknięciem działalności ;)
Kubaman polecam 2x 24" Belinea 2485 S1 W i zaprosić żonę na fajową wycieczkę ewentualnie 2x 24" NEC MultiSync 2470WNX silver-black
acha Ty pisałeś o większym, ok ale wtedy 1x . Tylko jak ma się wypalać to jest wart 1000zł max a nie tyle ile za niego chcą :)
polecam dystans do informacji podawanych przez uczonych ... w praktyce te monitorki są zupełnie wystarczające
Kubaman polecam 2x 24" Belinea 2485 S1 W
A weźmie Pan na swoją głowę odpowiedzialność, w przypadku kiedy Kubaman doświadczy obcięcia z początku i końca zakresów jasności, przebarwień w środku, migotania FRC, zerowych zakresów regulacji i innych rzeczy, po zauważeniu których, prawdopodobnie nie będzie zachwycony? A jako zaawansowany amator fotografii, z pewnością będzie miał dużo sposobności na zaobserwowanie tych wad. To prymitywny monitor i może być wystarczający wyłącznie w przypadku bardzo niskich wymagań.
PS. Żonę zawsze warto zabrać na fajną wycieczkę. :-).
thisgay dystans to ja mam, tym większy że na przykład taki monitor kosztuje więcej niż wyprawa ptasia do Norwegii dla trzech osób, która mnie czeka za dwa tygodnie ;)
Tom01 to nie uczony (choć kto wie ;) ) ale praktyk, zawsze warto go słuchać choćby i nie miało się zamiaru kupować tego co poleca z najwyższej półki.
Mam więc zagwozdkę. NECa dostatecznie mi oszpeciliście Panie Tomaszu i drogi Marcinie. Dwa monitory nie wchodzą w grę. Pozostaje ryzykowny ruch w kwotę powyżej 3500 netto i ce240, bo na cg241 się nie poważę, to dla mnie zbyt zaawansowany sprzęt. Problemem jest tylko to, że ce240 zdaje sie nie ma wyrównywania podświetlenia i ogólnie jest to model oskubany, choć niby pro. A 24" to minimum, mniej nie chcę bo mi ciasno.
Jak to się mówi "jestem skonfundowany" ;) Ale na pewno sam muszę ten problem rozwiązać. Jeszcze raz dziękuję za opinie.
P.S>Marcin, jeśli "kupisz" go ode mnie w razie potrzeby to już go zamawiam :D ;)
NECa dostatecznie mi oszpeciliście Panie Tomaszu i drogi Marcinie.
To dobry monitor, ale ma grube wady. Kupno go z nadzieją, że "może mi się nie trafi", może być pułapką. Takie monitory wybiera się do bardzo konkretnych wąskich specjalizacji i przygotowanego pod niego środowiska miejsca pracy. Jako ogólny, hmmmm, są znacznie lepsze.
Pozostaje ryzykowny ruch w kwotę powyżej 3500 netto i ce240, bo na cg241 się nie poważę, to dla mnie zbyt zaawansowany sprzęt.
CE240W różni się od CG241W:
- CG pokazuje z małymi błędami prawie AdobeRGB, CE sRGB.
- Brakiem równanego podświetlenia. Plusem jest, że Eizo jest ogólnie bardzo równe, ale czy będzie ideał to kwestia loterii. Szczególnie ten defekt może być odczuwalny wieczorami i w nocy.
- Mniejszą precyzją w cieniach. Z 256 kroków jasności, na CE240W nie będzie widać 5-7 ciemnych odcieni, na CG241W max 2-3. W światłach na obu będzie widać wszystkie.
- Color Navigatorem. CE umożliwia kalibrację do zadanych nastaw jasności, temperatury, gammy i tyle. CG umożliwia wybór trybu kalibracji (na szeroki gamut, albo na neutralne szarości), ręczną korekcję, 20 zapisanych różnych nastaw i przełączanie wedle humoru.
- Brakiem osłony przeciwsłonecznej. Jej cena w detalu to 500 zł.
Ciekawostka:
Monitory "zaawansowane" jak Pan to określił, są wbrew pozorom zadziwiająco zwyczajne. Nie są efektowne, nie ma bajerów, wodotrysków, pięknego kolorowego obrazu. Ot, patrzy się na obraz i nic nadzwyczajnego nie widzi. Tylko tyle, że ramka uświadamia, że jest to monitor, a nie wizjer aparatu lub kartka z odbitką. Niebezpieczeństwo w takich monitorach jest takie, że jak go ktoś zobaczy, umarł w butach. Zaczyna zbierać kasę.
thisgay dystans to ja mam, tym większy że na przykład taki monitor kosztuje więcej niż wyprawa ptasia do Norwegii dla trzech osób, która mnie czeka za dwa tygodnie ;)
Tom01 to nie uczony (choć kto wie ;) ) ale praktyk, zawsze warto go słuchać choćby i nie miało się zamiaru kupować tego co poleca z najwyższej półki.
Mam więc zagwozdkę. NECa dostatecznie mi oszpeciliście Panie Tomaszu i drogi Marcinie. Dwa monitory nie wchodzą w grę. Pozostaje ryzykowny ruch w kwotę powyżej 3500 netto i ce240, bo na cg241 się nie poważę, to dla mnie zbyt zaawansowany sprzęt. Problemem jest tylko to, że ce240 zdaje sie nie ma wyrównywania podświetlenia i ogólnie jest to model oskubany, choć niby pro. A 24" to minimum, mniej nie chcę bo mi ciasno.
Jak to się mówi "jestem skonfundowany" ;) Ale na pewno sam muszę ten problem rozwiązać. Jeszcze raz dziękuję za opinie.
P.S>Marcin, jeśli "kupisz" go ode mnie w razie potrzeby to już go zamawiam :D ;)
Niestety, nie ma tak naprawdę idealnych monitorów, dlatego nawet wyprawa w krainę nieco bardziej profesjonalnych paneli to dość frustrująca sprawa, każdy ma swoje wady i zalety, co gorsza zwykle każdy inne. Nie jest wcale takie głupie to, co mówi thisgay - można sobie kupić jakiegoś syfolca za 2tyś i wtedy nawet jego totalnie dupiane podświetlenie nie kłuje w oczy tak, jak minimalna nierówność w sprzęcie za 5-7 tyś.
Pan Tomasz mówi o rzeczach abstrakcyjnych z punktu widzenia posiadacza Belinei, ale niestety - nie mija się z prawdą.
Co do dylematu - CE240 vs CG241 vs 2690WUXi, to dręczył mnie on tak długo, że w końcu się wqrviłem, zostawiłem 214T na paletki, dokupiłem tanie 2190UXi i postanowiłem czekać na dalszy rozwój wypadków.
No bo przecież CE240 też kosztuje kupę kasy, a jednak ten CG241 trochę lepszy, w skali kwoty może jednak dołożyć tego kafla z hakiem, ale z drugiej strony jedno i drugie to pieprzona S-PVA, a w dodatku 2690WUXi tańszy, ale CG241 ma taki jakiś przyjemniejszy kształt gamutu - jakby bliższy ECI, ale gamma się zmienia jak się pokiwa główką, a 2690WUXi jest wygodniejszy, bo duży, ale za jasny, a wogóle to chyba wcale nie chcę szerokogamutowego, bo dystans kolorymetryczny między tonami będzie za duży i ciągłość tonalna będzie kiepska, więc lepiej CE240, ale CE240 nie ma kompensacji i jest S-PVA, a w dodatku też nie jest tani i tak w koło Macieju...
Nie widzę najmniejszego problemu - jeden monitor w prawo czy w lewo nie zrobi mi różnicy :D
Nie jest wcale takie głupie to, co mówi thisgay - można sobie kupić jakiegoś syfolca za 2tyś i wtedy nawet jego totalnie dupiane podświetlenie nie kłuje w oczy tak, jak minimalna nierówność w sprzęcie za 5-7 tyś.
Dlatego kupiłem L568 od Tom01 za grosze i niedoskonałości wynagradza mi górka, która została w porfelu :D :D :D Poza tym za tą cenę mógłby zanabyć tylko jakieś 6 bitowe gówno z marketu. A fuj ;-)
nikt nie zachwala LCD z hipermarketów. Można spokojnie wybrać bardzo fajne modele np. z PVA i np. te które podawałem. Całe te gadki o kalibracji i tych niby wypasach, punktach czerni bieli to moim zdaniem o ile porządne studio foto, które nie trzepie dobrej kapuchy to można sobie podetrze ...
Poczytajcie o problemach z kalibracją, o różnicach w jej wynikach itp. itd.
A w sumie sobie wypraszam, moja belinejka PVA daje radę i mówienie o jakimś syfie to poważne nadużycie
ps. w normalnej rzeczywistości to wygląda tak: wypasione małe studio foto zamawia do swojego pięknego wypasionego małego biuro nowe wypasione monitory ale wraz z usługą kalibracji tzn ma przyjść od np. takiego Toma idealnie skalibrowany monitor albo usługa jest wraz z kalibracją on-site. I niech się martwi taki Tom, że przykładowo sprzedał niby jakieś hiper-wypasy a tymczasem to g...no niechce się poprawnie skalibrować i nie jest nic specjalnie lepsze od dobrych "normalnych" modeli ...
Dlatego kupiłem L568 od Tom01 za grosze i niedoskonałości wynagradza mi górka, która została w porfelu :D :D :D Poza tym za tą cenę mógłby zanabyć tylko jakieś 6 bitowe gówno z marketu. A fuj ;-)
No to jesteś na dobrej drodze do zatracenia. Wkrótce będziesz chciał czegoś większego o podobnej jakości i się zacznie...
A miłośnikom monitorów typu "cud nad Wisłą" jak zwykle złośliwie zaproponuję, by zerknęli na mojego "rzeźnika":
http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
Na monitorze o gradacji gamma 2,2 powinno to wyglądać w ten sposób:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/mrx.jpg)
nikt nie zachwala LCD z hipermarketów. Można spokojnie wybrać bardzo fajne modele np. z PVA i np. te które podawałem. Całe te gadki o kalibracji i tych niby wypasach, punktach czerni bieli to moim zdaniem o ile porządne studio foto, które nie trzepie dobrej kapuchy to można sobie podetrze ...
Na co dzień pracuję na marketowych DELLach i Philipsach w pracy. W domu mam wspominanego EIZO L568 za grosze (był tańszy niż owe z pracy). I widzę różnicę. Szczególnie w głębszych cieniach i mocnych światłach. No i w kolorystyce nieco też. A mowa o tanim panelu. Tyle, że ma 10 bitowe sterowanie.
Aha - i jeszcze podświetlenie. W L568 jest nierówne (na brzegach jest jaśniej). Nie będę ściemniać ;-) Ale za to przyciemnianie nie zmienia za bardzo odcieni, bieli. Po prostu robi się nieco ciemniej. Ale kolory i odcienie pozostają wyraźne. Coś, co jest cholernie cenne, gdy wieczorem nie chcę być powalony latarkami po gałach... Wspomniane wcześniej DELLe i Philipsy po przyciemnieniu szarzeją. Biel staje się szaro - różowawa? Jakaś taka ni w te ni we wte...
Czornyj'owskiego, "rzeźnika" trzeba oglądać na 100%, oczywiście.
nikt nie zachwala LCD z hipermarketów.
Ja rozumiem, że ludzie kupują produkty "z łapką", "Aro" i inne tanie, ale to przymus, a nie świadectwo wysublimowanego gustu. Jesteśmy na forum fotograficznym. Ludzie tu mają pewien poziom wrażliwości na jakość obrazu. Monitor z marketu, np rzeczona Belinea, to odpowiednik bezsmakowej "polędwicy" reklamowanej w gazetce za 9,99zł. Nie każę wszystkim na siłę doceniać walorów śpeku kruszejącego na haku pół roku ze szlachetną pleśnią i sprzedawanego za bezcen 100 zł/kg. Gdzieś jednak trzeba wyznaczyć granicę przynajmniej przyzwoitej jakości. Monitorom marketowym do niej daleko.
ło rety tam slogan monitor z marketu a te Eizo to sprzedają właśnie w Aldi :))jako taniochę dla ubogich, żartuję hihi
ło rety tam slogan monitor z marketu a te Eizo to sprzedają właśnie w Aldi :))jako taniochę dla ubogich, żartuję hihi
W Niemczech wysokie modele Eizo stoją faktycznie w marketach. Nie kosztują jednak tyle samo co Belinea.
To dobry monitor, ale ma grube wady. Kupno go z nadzieją, że "może mi się nie trafi", może być pułapką. ale rozmiar i cena - kuszą :)
CG umożliwia wybór trybu kalibracji (na szeroki gamut, albo na neutralne szarości), ręczną korekcję, 20 zapisanych różnych nastaw i przełączanie wedle humoru.niestety nie rozumiem tych parametrów i brzmią dla mnie nieco jak marketingowe gadżety. Co ja z tego mogę mieć?
Niebezpieczeństwo w takich monitorach jest takie, że jak go ktoś zobaczy, umarł w butach. Zaczyna zbierać kasę.
ale tu zupełnie nie chodzi o zbieranie, tylko o racjonalne podejście. Bo inaczej zaraz mi wyjdzie, że jak raz w roku robię wystawę, to do pracy potrzebuję monitor za 15 tysięcy. Netto! Dobra lokomotywa musi mieć również dobry hamulec ;)
.. i tak w koło Macieju...
dlatego imho taką sytuację trzeba rozwiązać cięciem. "Zła decyzja jest gorsza niż brak decyzji" - przełożenie wprost na życie codzienne może być ryzykowne, ale lepiej być konsekwentnym ;)
Dlatego pomimo wad chętnie bym kupił tego NECa. Myślę, że skoro do tej pory pracowałem na FS P19-2 z matrycą PVA bez oprofilowania, a jedynie z ustawieniami na tzw czuja i odbitki oraz wydruki wychodziły mi zazwyczaj zadowalająco dobrze (choć nie zawsze, dlatego chcę coś zmienić) to taka propozycja byłaby dla mnie jakościowym "skokiem w nadprzestrzeń". Chcę mieć dobry zestaw ale również rozsądnie dostosowany do moich potrzeb. Ty Marcinie pracujesz w ten sposób, zarabiasz na życie, ja na razie się głównie bawię, choć ta zabawa zabiera mi cały wolny czas.
Myślałem też chwilkę o lepszym - mniejszym, ale oglądałem przed chwilą w sklepie EIZO 2000 i jednak chciałbym trochę większy ekran. Więc albo NEC albo ce240.
niestety nie rozumiem tych parametrów i brzmią dla mnie nieco jak marketingowe gadżety. Co ja z tego mogę mieć?
Bardziej neutralny obraz. Po prostu.
Gadanie o obrazie to jak rozmowa z głuchym o operze. Najlepiej byłoby po prostu Panu pokazać. Dysponuję taką możliwością w W-wie, gdyby chciał się Pan pofatygować.
Więc albo NEC albo ce240
CE240W to jest bezpieczny zakup. Jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że się Panu nie spodoba i jeszcze mniejsze, że trafi się z jakimiś wadami. Z 2690WUXi dużo większe. Trzeba się na niego decydować świadomie.
A miłośnikom monitorów typu "cud nad Wisłą" jak zwykle złośliwie zaproponuję, by zerknęli na mojego "rzeźnika":
A co to "robi"?;)
A co to "robi"?;)
to mikrowzory do sprawdzenia, czy monitor ma poprawne odwzorowanie gradacji. Jeśli gamma jest za wysoka/za niska, pojawiają się United Colours of Benetton:
lapek HP 17"
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd4.jpg)
Szajsung 214T
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd2.jpg)
i jeszcze raz - 2190UXi
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/mrx.jpg)
Dysponuję taką możliwością w W-wie, gdyby chciał się Pan pofatygować.dziękuje za propozycję, niestety na razie wyjazd do Wa-wy nie wchodzi w grę.
Próbowałem odrobić lekcję. Byłem znowu w sklepie i oglądałem tego NECa 2690WUXi. Generalnie to obszar roboczy jest cudownie duży, to naprawdę spory telewizor, bardzo mi to przypadło do gustu.
Monitor wyświetlając tła w Viscie uwidaczniał niewielkie jak na mój gust zaciemnienie wzdłuż krawędzi, nieco większe po bokach, co chyba na panoramkę jest raczej naturalne. Nie było to coś zakłócającego odbiór. Co ciekawe obraz po prawej stronie wykazywał lekkie pionowe prążkowanie, pasu ciemniejsze szer ok 1cm rozdzielone pasami jasnymi szerokości ok. 3mm. Tylko z jednej strony monitora. W programie testującym Nokia coś tak nie było tego efektu, to pewnie jakaś cudowna cecha Visty.
Kolorów nie ocenię, ani nie potrafię za bardzo ani nie było jak sprawdzić. Są bardzo żywe - to na pewno. Zmiana kąta patrzenia nie dewastuje jakości obrazu, następuje głównie przyciemnienie tylko po bokach kolory zaczynają się zmieniać przy dużych kątach patrzenia.
Monitor specjalnie nie wypalał mi oczu, a czarny wydawał się przyjemnie ciemny. Być może dlatego, że ja na moim monitorze mam podbite wszystko na maksa, i kontrast i jasność, bo inaczej nic nie widzę (a poza tym lubię mocne świecenie, pewnie zboczenie od długoletniego stosowania słabszego sprzętu od CRT zaczynając).
Na niemiłą niespodziankę jednak się natknąłem, monitor posiadał dead piksela w centralnej części obrazu (w zasadzie to chyba nie był dead, świecił raczej na czerwono). W sprzęcie tej klasy za te pieniądze to raczej niemiła obserwacja, ale skąd ten monitor był - nie wiem i to może być przyczyna.
Z ciekawostek: zaraz po mnie ktoś kupował Eizo 1921 na wyprzedaży, w cenie 1300pln. Mają ich tam kilka. Przy testowaniu obraz wykazywał spore nierówności podświetlenia, zdecydowanie większe niż te w NEC'u, i w dodatku nie jedynie wokół krawędzi a na całym obszarze. Zaciemnienie występowało wyraźnie dodatkowo w postaci elipsy, czy może obwarzanka. Czyli było tak: ciemne brzegi rozświetlone punktowo w kilku miejscach, następnie jasna elipsa, w środku kolejna nieregularna ciemna, po lewej zdecydowanie ciemniejsza, a centralnie znowu jaśniej. To co prezentował NEC to było kilka klas wyżej jeśli chodzi o podświetlenie.
Dumam.
Jeśli to było na św. Krzyża, to niestety, tam warunki do oceny monitorów są średnie (sklep oczywiście oświetlają świetlówy). W takich warunkach H-IPS A-TW ustawiony na w miarę wysoką jasność będzie prezentował się rewelacyjnie. Z drugiej strony - jeśli lubisz pracować na dość jasno ustawionym monitorze, to jego ew. mankamenty nie powinny być specjalnie widoczne.
Ciekawostka z tym 1921 - te, które widywałem po wystawach wyglądały zupełnie przyzwoicie (choć zwykle były to 1931 -1932).
to było na Conrada, bardzo dużo miejsca i wysokie oświetlenie oraz sporo światła z zewnątrz. Ten Nec robi mi wodę z mózgu. Jest zajefajnie wielki.
to było na Conrada, bardzo dużo miejsca i wysokie oświetlenie oraz sporo światła z zewnątrz. Ten Nec robi mi wodę z mózgu.
Czyli sklep obstawiłem dobrze, tylko trafiłeś do drugiego, nowszego salonu. Jak się podoba - to brać, nie jest to napewno zły monitor, a w Stanach to już wprost kultowy - upodobały go sobie tamtejsze colormanagementowe tuzy.
Jest zajefajnie wielki.
Masz szczęście, że nie ma jeszcze wqrvixów i się na niego nie nadziałeś - To jest dopiero bydlę - 30", jeszcze większy gamut, podobno równie dobry jak 2690. Niestety troszeczkę droższy ;)
Odpaliłem. Coś na kształt Twojego Szajsunga mam - czyli delikutaśno tęczowo ;-) Na razie sobie tłumaczę, że nic lepszego nie jest mi potrzebne, ale nie wiem ile czasu tak mogę sam siebie przekonywać :lol: ;-)
Jacek Kidoń
07-06-2008, 00:40
Pytanie do Tom01. Mam CE240W, chcę kupić i1display2 (OS XP64). Co ma mnie zmotywować do wyłożenia 200 pln za dodatek eizo na końcu nazwy produktu w Mastiffie. Opis identyczny. Swego czasu w innym wątku, w czasie namysłu nad wyborem monitora uzyskałem odpowiedź: Wersja "dla Eizo" ma w cenie wsparcie techniczne oraz nieco rozszerzoną gwarancję obejmującą poprawne działanie czujnika w najgłębszych cieniach.. Bardzo proszę o jaśniejszą dla amatora odpowiedź.
Jak wiadomo jest coś takiego jak rozrzut fabryczny. Przy monitorach, które oferują zakres dynamiczny bliski możliwościom kalibratorów, lub nawet je przekraczający, zdarza się, że pierwszy lepszy z półki kalibrator, daje dziwne wyniki. Na tyle często obserwuję takie zjawisko, że firma zdecydowała się na sprowadzanie lepszych partii tych kalibratorów. Oferowanie są, przede wszystkim do monitorów z bardzo niskimi punktami czerni, czyli również do CE240W.
Mam pytanie do znawców tematu (sporo poszperałem po sieci ale nic konkretnego nie znalazłem).
Otóż nabyłem kilka dni temu Eizo S2100 (udało mi się znaleźć za 2,5 tys)
Mam na razie podpiętego analogowo, bo mój komp ma już z 4 lata i karta nie ma wyjścia DVI.
I teraz pytanko - czy warto do tego monitora szukać karty z DVI (pod AGP, bo całej płyty nie będę zmieniał). Teraz mam Radeon 9200 SE AGP 128 MB.
Czy rzeczywiście odczuję różnicę, czy może ta moja karta nie jest zła i na kablu EIZO na tym monitorze różnicy nie zobaczę?
Zaznaczam że jestem tylko hobbystą i monitor ma służyc do oglądania i obróbki własnej twórczości (obróbka Raw, PP itp)
i drugie pytanie - czy fabryczne ustawienie sRBG w EIZO trzyma parametry, czy na potrzeby jakie opisałem niezbędna jest kalibracja? (jakiś spyder albo coś takiego, czy w ogóle można sobie darować)
Pozdr,
Marek
Czy rzeczywiście odczuję różnicę, czy może ta moja karta nie jest zła i na kablu EIZO na tym monitorze różnicy nie zobaczę?
A teraz jest zła? Jest nieostrość, cienie za literami? Jeśli nie, to wielkiej różnicy nie będzie.
i drugie pytanie - czy fabryczne ustawienie sRBG w EIZO trzyma parametry, czy na potrzeby jakie opisałem niezbędna jest kalibracja? (jakiś spyder albo coś takiego, czy w ogóle można sobie darować)
Spydera można sobie darować w ogóle. Co do kalibracji, to monitor teraz świeci przypadkowo, a na oko Pan go nie ustawi.
A co myślisz o monitorach firmy iiyama?
Pozdrówka
A co myślisz o monitorach firmy iiyama?
Iiyamy już nie ma. Firma i jej legenda umarła. Po wykupieniu Iiyamy zakład robi wyłącznie monitory masowe. Na dodatek stosuje mylące nazewnictwo, dla coraz to "nowszych" odgrzewanych kotletów.
canis_lupus
20-06-2008, 19:02
A ja mam pytanie z troche innej beczki:
Jak wygląda sprawa z awaryjnością monitorów Eizo i warunkami gwarancji? Dlaczego pytam: Znajomy kupił sobie EIZO ColorEdge CE210WK. po pokoło 200h użytkowania pojawiło się cos takiego:
http://img371.imageshack.us/img371/2972/eizoax9.jpg
Niestety reklamację odrzucono bo podobno wszystko jest w normie (odchylenie na poziomie 17% a norma to 25%, siatka 3X3 cokolwiek by to znaczyło). Dla mnie ustaerka jest ewidentna. ale niestety, już od dawna mówię że monitory LCD to jedyny towar który można sprzedać uszkodzony (piksele).
A ja mam pytanie z troche innej beczki:
Jak wygląda sprawa z awaryjnością monitorów Eizo i warunkami gwarancji?
Prawie zerowa, o ile ktoś nie przywiezie z niemieckiego marketu. Warunki gwarancji: http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-gwarancja.php
Dlaczego pytam: Znajomy kupił sobie EIZO ColorEdge CE210WK. po pokoło 200h użytkowania pojawiło się cos takiego:
To zdjęcie nie oddaje problemu, bo próbkując je wychodzi, że nierówność jest 85%! Sposób obliczenia z "serwisówki": {(Max. brightness - Min brightness)/Max.brightness} x 100. Gdyby taka nierówność miała miejsce monitor byłby wymieniony, co jest oczywiste. Zainteresowanych proszę o wykonanie eksperymentu i stworzenie sobie obrazka w PS z nierównością 17%. W tej sprawie są jeszcze dwa aspekty:
1. Monitor LCD jest niezwykle wrażliwy na niski poziom oświetlenia zewnętrznego, i ujawnia wówczas cały szpaler wad, które normalnie są akceptowalne, albo w ogóle niewidoczne. Odwrotnie niż przy CRT.
2. Obecnie monitory CE to końcówka produkcji. Nacisk jest na wyrównywane elektronicznie CG222 i CG241. Stąd większa dysproporcja jakości pomiędzy nowymi monitorami, a starszymi.
canis_lupus
20-06-2008, 22:12
Gośc to opisuje tak: "Eizo zaczął wyraźnie i uciążliwie mocniej swiecić z lewej strony :/ Gdy mam odpalony jakiś film to plama o średnicy 15 cm wylewa się zza lewej krawędzi i miejscami dociera niemal do środka matrycy. Ni e mówię już o tym że po tej lewej stronie nasycenie kolor również ulega zmianie"
Gośc to opisuje tak: "Eizo zaczął wyraźnie i uciążliwie mocniej swiecić z lewej strony :/ Gdy mam odpalony jakiś film to plama o średnicy 15 cm wylewa się zza lewej krawędzi i miejscami dociera niemal do środka matrycy. Ni e mówię już o tym że po tej lewej stronie nasycenie kolor również ulega zmianie"
Znam ten przypadek. Gdyby było to możliwe, pomógłbym załatwić wymianę. Jednak nierówność jest zbyt mała, aby dało się obejść normę fabryczną. Efekt nierówności jest bezsprzecznie, ale spotęgowany przez niewłaściwe warunki eksploatacji monitora (za ciemno) i być może regulację (za jasny). Taka i nawet większa nierówność np w Dellach, Necach jest zupełnie normalna. W Eizo ten egzemplarz jest powyżej średniej, ale nadal nie powinno to sprawiać problemu w pracy. Z reguły nierówność modeli niestabilizowanych nie przekracza 10%, a tego zupełnie nie widać w poprawnych warunkach.
canis_lupus
21-06-2008, 00:36
znasz przypadek bo chyba ja gościa do Ciebie wysłałem po zakup monitora. :D
Zastanawiam się tylko czy często zdarzaja sie takie usterki.
znasz przypadek bo chyba ja gościa do Ciebie wysłałem po zakup monitora. :D
Zastanawiam się tylko czy często zdarzaja sie takie usterki.
Bywa, że ja widzę jakąś cechę obrazu, a użytkownik zastanawia się o co mi chodzi, albo ja nic nie widzę a on kręci nosem. Zależy od preferencji. Staram się każdemu opowiedzieć z detalami, czego może się spodziewać po monitorze, ale efekt finalny jest przewidywalny, powiedzmy tylko w 80%. Zdarza się, że jakieś cechy obrazu, np nierówność, czy wąskie kąty widzenia, są bagatelizowane w rozmowie, a okazuje się po odbiorze, że wrażliwość użytkownika, powoduje, że jest to jednak zauważane i czasem uciążliwe.
Po przeczytaniu całego wątku i korespondencji z Tom01, swoją drogą bardzo kompetentna i otwarta osoba, mam kupić monitor i nadal się waham pomiędzy:
EIZO ColorEdge CG222WK
EIZO ColorEdge CE240WK
Chęć posiadania tak dobrego monitora wynika na pewno nie z potrzeb zawodowych, raczej na pewno nie będę zawodowym fotografem i grafikiem
Mam prośbę do uzytkowników tychże monitorów o poradę co wybrać.
Zastosowanie: amatorskie, fotografia, grafika i bardzo rzadko film.
A może wybrać coś innego w porównywalnej cenie ?
Marek
Bywa, że ja widzę jakąś cechę obrazu, a użytkownik zastanawia się o co mi chodzi, albo ja nic nie widzę a on kręci nosem. Zależy od preferencji. Staram się każdemu opowiedzieć z detalami, czego może się spodziewać po monitorze, ale efekt finalny jest przewidywalny, powiedzmy tylko w 80%. Zdarza się, że jakieś cechy obrazu, np nierówność, czy wąskie kąty widzenia, są bagatelizowane w rozmowie, a okazuje się po odbiorze, że wrażliwość użytkownika, powoduje, że jest to jednak zauważane i czasem uciążliwe.
A jak wygląda problem proporcji ekranu?
Oglądałem dziś w MM monitory i okazuje się, że panoramiczne stanowią już chyba 90% asortymentu. Monitory w niepanoramicznych proporcjach ekranu powoli znikają.
Przy pracy z fotografią monitor panoramiczny chyba nie jest zbyt wygodny, jako że nie fotografujemy w proporcjach panoramicznych.
Pozdrówka
Iiyamy już nie ma. Firma i jej legenda umarła...
To dziwne, bo monitory tej marki są na rynku i sprawują się całkiem nieźle.
U mnie w firmie jest takich kilka, kupionych w zeszłym roku i nie ma zastrzeżeń ani do ich jakości, ani do niezawodności.
Pozdrówka
Po przeczytaniu całego wątku i korespondencji z Tom01, swoją drogą bardzo kompetentna i otwarta osoba, mam kupić monitor i nadal się waham pomiędzy:
EIZO ColorEdge CG222WK
EIZO ColorEdge CE240WK
Chęć posiadania tak dobrego monitora wynika na pewno nie z potrzeb zawodowych, raczej na pewno nie będę zawodowym fotografem i grafikiem
Marek
A może 210 W lub coś porównywalnego ?
Marek
Przy pracy z fotografią monitor panoramiczny chyba nie jest zbyt wygodny, jako że nie fotografujemy w proporcjach panoramicznych.
Pozdrówka
Pomyslales o bocznych paskach z narzedziami, histogramem, warstwami itd obok zdjecia co jest najbardziej intuicyjnym polozeniem?
EIZO ColorEdge CG222WK
EIZO ColorEdge CE240WK
Marek
Do jakiej przestrzeni edycyjnej renderujesz swoje zdjęcia? Jakich urządzeń używasz do wykonywania powiększeń?
Do jakiej przestrzeni edycyjnej renderujesz swoje zdjęcia? Jakich urządzeń używasz do wykonywania powiększeń?
Zdjęcia formatu do a4 b.rzadko A3, Adobe RGB, większą część zdjęć drukuję na R1800
Marek
Zdjęcia formatu do a4 b.rzadko A3, Adobe RGB, większą część zdjęć drukuję na R1800
Marek
W takmi razie decydowałbym się raczej na CG222. Ma on nieco poszerzony gamut bliższy raczej przestrzeni Adobe RGB, niż sRGB, dzięki czemu lepiej się nada do pracy w przestrzeni Adobe RGB, a przy okazji uzyskamy na nim wierniejszy softproofing wydruku R1800, która jest drukarką pigmentową o poszerzonym zestawie kolorantów (a więc o dość sporym, wykraczającym poza przestrzeń sRGB gamucie). Dodatkowym atutem panelu seri CG jest elektroniczna kompensacja homogeniczności wyświetlanego obrazu oraz precyzyjniejsza kalibracja.
W takmi razie decydowałbym się raczej na CG222....Ma on nieco poszerzony gam Dodatkowym atutem panelu seri CG jest elektroniczna kompensacja homogeniczności wyświetlanego obrazu oraz precyzyjniejsza kalibracja.
Dziękuję za poradę, 90% racji za CG222.
W takim razie raczej ten monitor kupię.
Marek
A jak wygląda problem proporcji ekranu?
Panoramy są wygodne, ale większe. Duża przekątna jest złudna, bo postrzegana wielkość zależy od wysokości. No 20" jest mały, taki jak klasyczny 17".
To dziwne, bo monitory tej marki są na rynku i sprawują się całkiem nieźle.
Proszę zapoznać się z faktami, przed sileniem się na sarkazm.
Jak to nie ? Zdjęcia z dslr canona to przecież prawie 16:10. Dodatkowo jak do zdjęć pionowych obrócisz sobie monitor pivotem to za pierwszym razem będziesz zbierał szczękę z podłogi :)
O większej ilości miejsca w aplikacjach już nie wpominam.
Warto jednak posłuchać np. kolegi Toma i kupić porządny wyświetlacz (o czym przekonałem się niestety na własnej skórze).
KuchateK
21-07-2008, 23:11
Panorama sprawdza sie wysmienicie przy obrobce zdjec w formacie 3:2. Obok zdjecia zostaje akurat tyle, ile potrzeba na paski narzedzi w Photoshopie ;)
Po wielu latach użytkowania monitora 4:3 zdecydowałem się na panoramę (nie bez oporów), teraz nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć monitorze 4:3. Narzędzia zawsze na wierzchu i nie przeszkadzają.
To ja tylko powiem, ze dzisiaj siadajac do swojego eizo prawie zawalu dostalem. w okolicy lewego gornego naroznika ciemniejszy punkt sie pojawil. I to tak na pare pikseli obrazowych. Okazuje sie, ze jakies mikrobydle wlazlo miedzy matryce a podswietlenie... troszke mi ulzylo jak sobie to poszlo za lewy kraniec ekranu i miejmy nadzieje, ze juz nie wroci.