Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Tom01
23-07-2008, 18:41
Okazuje sie, ze jakies mikrobydle wlazlo

Zdarza się. To insekt. Serwis fabryczny czyści takie "coś".

miszaqq
26-07-2008, 15:04
czy dam rade podlaczyc Eizo S1931 SH do laptopa z karta grafiki Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset Family ? Ewentualnie czy podlacze Eizo ColorEdge CG19 ? Wolalbym poprostu zainwestowac w lepszy monitor niz komp+slabszy lcd

Kolaj
28-07-2008, 12:47
Czym różnią się monitory EIZO:

- CE240W
- CE240WK

Dzięki!

czornyj
28-07-2008, 12:56
kolorem

Tom01
28-07-2008, 12:59
czy dam rade podlaczyc Eizo S1931 SH do laptopa z karta grafiki Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset Family ? Ewentualnie czy podlacze Eizo ColorEdge CG19 ?

2xtak.

motoko
28-07-2008, 23:34
Tom01 - nie ma co ukrywać że jesteś tutaj monitorowym guru, więc ja też podłączę się do długiej litanii pytań.

Czy ma jeszcze sens kupowanie monitora kineskopowego? Pytam z tej prostej przyczyny iż nie mogę sobie pozwolić na przyzwoitego LCD i chciałbym poszukać czegoś na starym dobrym kineskopie.
Widzę, że szansa na kupienie badziewnego i totalnie nieprzydatnego do fotografii LCD-ka jest ogromna a jak wygląda sprawa w przypadku CRT?
Mało tego, ale coś tam znalazłem: SONY (http://cgi.ebay.co.uk/Sony-24-GDM-FW900-Flat-CRT-Widescreen-Wide-Monitor_W0QQitemZ220260409206QQcmdZViewItem?hash=i tem220260409206&_trksid=p3286.m14.l1318)
Albo: LACie (http://cgi.ebay.co.uk/LACIE-ELECTRON-22-BLUE-IV-22-CRT-MONITOR_W0QQitemZ260265937079QQcmdZViewItem?hash=i tem260265937079)
Jak wygląda sprawa utraty parametrów i wypalenia w związku z wiekiem monitora? Wiadomo że modele tej klasy używane były do pracy a nie zabawy i stąd moja obawa o możliwość znacznego zużycia mimo czasami relatywnie młodego "wieku".
Dziękuję i gratuluję cierpliwości!

Tom01
28-07-2008, 23:40
Czy ma jeszcze sens kupowanie monitora kineskopowego?

Jeśli chodzi o duże, profesjonalne, nie ma sensu. To, jak słusznie Pan zauważył, sprzęt do pracy i ostatnie lata świecił na okrągło. Pierwsze przejawy zużycia CRT wykazuje po 1,5 roku pracy. Po 4 latach to nieboszczyk, z jedną nogą na tamtym świecie. Szczególnie mało trwałe były kineskopy z maską szczelinową. W znacznie lepszej kondycji można znaleźć mniejsze, 17-19". Mniejszą powierzchnię można rozświetlić mniejszą energią emisji, co przekłada się wyraźnie na żywotność dział elektronowych.

RobertS
28-07-2008, 23:59
Jeśli chodzi o duże, profesjonalne, nie ma sensu.

To ja chyba mam farta, jakieś 8 miesięcy temu zakupiłem Eizo flexscan T966 na allegro z pełną świadomością że to może być przecież tylko złom ale po prostu byłem zmuszony, funduszy brak na nowe eizo a stary samsung zgasł w oczach. Sprzedawca zapewniał że na liczniku jest tylko 3500 godzin i chyba tak jest bo obraz jest naprawdę dobry. Teraz dopiero czuję komfort pracy na 22 calach i krystalicznym obrazie, oczywiście dokupiłem kalibrator. Sam czytając Pańskie porady namówiłem kolegę (który akurat też musiał zmienić monitor) na eizo 1932. On jest bardzo zadowolony ale ja i tak wolę swójego kineskopowego olbrzyma.
Pozdrawiam

renes
30-07-2008, 21:27
Witam,

Czy jest ktoś z forum z Warszawy kto odpłatnie skalibruje monitor za rozsądną cenę? Własnie nabyłem Eizo S1932 i kalibrator Eye-One Display 2 i nie jestem już pewien czy dobrze go skalibrowałem bo zdjęcia skonwertowane z Camera RAW do CS2 wyglądają kiepsko - duża utrata kolorów, kontrastu, itd. Wydaje mi się, że profil kalibracji powinien zostać załączaony także do Camera Raw podobnie jak zostało to zrobione do CS2, ale nie wiem jak to wykonać. Sprawa jest pilna, będę wdzięczny za pomoc. Można pisać także na renes@go2.pl

Tom01
30-07-2008, 21:34
Czy jest ktoś z forum z Warszawy kto odpłatnie skalibruje monitor za rozsądną cenę?

Może szybciej uda się coś doradzić, jeśli opisze Pan krok po kroku co Pan robił przy kalibracji? Jak są ustawione mechanizmy odpowiedzialne za kolor w aplikacjach? W jakich przestrzeniach są zapisywane pliki na wszystkich etapach? Jakie są ustawienia karty graficznej?

PS. Interwencja technika na miejscu to może być dość kosztowna sprawa, o ile to ma być specjalista, a nie domorosły fachowiec.

renes
30-07-2008, 22:08
Może szybciej uda się coś doradzić, jeśli opisze Pan krok po kroku co Pan robił przy kalibracji? Jak są ustawione mechanizmy odpowiedzialne za kolor w aplikacjach? W jakich przestrzeniach są zapisywane pliki na wszystkich etapach? Jakie są ustawienia karty graficznej?

PS. Interwencja technika na miejscu to może być dość kosztowna sprawa, o ile to ma być specjalista, a nie domorosły fachowiec.

Fakt że kosztowna, brałem to pod uwagę, ale zakup monitora i kalibratora trochę oczyścił moją kieszeń (kupiłem zresztą u Pana - tym co tak Pana "nękał" ostatnio za długie oczekiwanie, to ja), stąd pytanie do forumowiczów. Do skalibrowania poprosiłem dziś znajomego, który bardziej niż ja na tym się zna. Po załączeniu profilu do CS2 był zaskoczony że w Camera Raw nie można tegoż profilu załączyć (nie pracuje w tej wywoływarce) i więcej nie był w stanie pomóc. A ja nie mam specjalnej wiedzy na temat ustawień np. karty graficznej i wspomnainych przez Pana mechanizmach.
Na pewno Aparat jest ustawiony na Adobe RGB i w tej przestrzeni pracuję w Camera Raw.

Tom01
30-07-2008, 22:27
Po załączeniu profilu do CS2 był zaskoczony że w Camera Raw nie można tegoż profilu załączyć (nie pracuje w tej wywoływarce) i więcej nie był w stanie pomóc.

Nie znam Camera Raw, ale z punktu widzenia cm, to jest chyba to samo co Lightroom. Jeśli nie, proszę o sprostowanie kogoś, kto ma ten plugin. LR z ACR ma wspólne ustawienia zarządzania kolorem z Photoshopem. Żadnego profilu monitora się nigdzie zatem nie załącza. Najważniejsze etapy kalibracji toru video:

1. Wszystkie ustawienia zaawansowane w sekcjach związanych w kolorem, ekranu na domyślne.
2. Skasować wszystkie gamma loadery. Ma być tylko jeden, od X-Rite Mach3.
3. Dokonać prekalibracji monitora, ustawiając jasność (ok 100cd/m^2) i temperaturę bieli (6500K) zgodnie z wytycznymi w profilerze Mach3.
4. Wykonać samo profilowanie.
5. Sprawdzić czy stworzony profil jest jako domyślny w systemie operacyjnym.
6. Sprawdzić czy w profilach Photoshopa profil monitora jest związany z Monitor RGB jak na załączonym obrazku: Oczywiście profil będzie się nazywał inaczej.

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/pscm2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/pscm2.jpg)

7. Ustawić przestrzeń roboczą na AdobeRGB lub ProPhoto, jeśli pracujemy z RAW'ami. Nie ustawiać przestrzeni roboczej na przestrzeń monitora ani na sRGB.
8. Otwierać zdjęcia w oryginalnej przestrzeni fotografii, lub szerszej. Nigdy nie konwertować do przestrzeni monitora.
9. Ustawiać próbę koloru na sRGB i włączać pogląd jeśli zdjęcia obrabiane są pod lab. Wówczas Photoshop będzie symulował kolory z przestrzeni zdjęcia, które nie mieszczą się w sRGB.

Zabiegi 7 do 9 są konieczne jeśli zdjęcia są zapisywane z szerszą informacją kolorystyczną niż sRGB. Inaczej faktycznie może być, że zdjęcie AdobeRGB niekontrolowanie otwarte w mniejszej przestrzeni jest wyprane z koloru. Barwy spoza przestrzeni monitora po prostu nie są widoczne poprawnie. "Wąskie gardło" sRGB zawsze gdzieś występuje. Można je ominąć stosując RAW, monitor szerokogamutowy i takąż drukarkę fotograficzną. Wówczas w większym stopniu jest to samo w całym procesie obróbki. Jeśli natomiast w torze jest sRGB, w postaci monitora i/lub minilabu, trzeba umiejętnie przewidywać efekt/symulować/konwertować AdobeRGB do sRGB aby wizualnie zachować żądany efekt.

PS. Przepraszam jeśli niejasno piszę, zmęczony już jestem.

renes
30-07-2008, 23:14
Dzięki za wyjaśnienie.

Kolaj
01-08-2008, 11:17
Być może podobne pytanie już padło, ale się trochę gubię, więc jeśli się powtarzam, to przepraszam. Chodzi mi o porównanie dwóch monitorów w zastosowaniu wyłącznie do fotografii. Cena obu jest taka sama:

- Eizo S2431W
- Eizo S2100K
- Ewentualnie inny w podobnej cenie (~ 3200 zł). Sugestie mile widziane.

Za pierwszym przemawia oczywiście wielkość i rozdzielczość. Podstawowe parametry są podobne. Matryca S-PVA. Jednak coś mi mówi, że skoro cena jest taka sama a wielkość inna, to gdzieś musi siedzieć jakiś kruczek.

Tom01
01-08-2008, 11:35
Być może podobne pytanie już padło, ale się trochę gubię, więc jeśli się powtarzam, to przepraszam. Chodzi mi o porównanie dwóch monitorów w zastosowaniu wyłącznie do fotografii. Cena obu jest taka sama:

- Eizo S2431W
- Eizo S2100K
- Ewentualnie inny w podobnej cenie (~ 3200 zł). Sugestie mile widziane.

Za pierwszym przemawia oczywiście wielkość i rozdzielczość. Podstawowe parametry są podobne. Matryca S-PVA. Jednak coś mi mówi, że skoro cena jest taka sama a wielkość inna, to gdzieś musi siedzieć jakiś kruczek.

Prawie taka sama konstrukcja, tylko inny format. S2431W ma nowszą odmianę tej samej matrycy, przez co lepsze kąty widzenia, szczególnie w pionie.

Kolaj
01-08-2008, 11:40
Czy mogę z tego wnioskować, że lepszym wyborem będzie S2431W?

Tom01
01-08-2008, 11:41
Czy mogę z tego wnioskować, że lepszym wyborem będzie S2431W?

Tak. Obecnie, nie ma istotnych argumentów przemawiających za S2100. Proszę jednak pamiętać, że oba to proste, jak na Eizo, monitory domowo-uniwersalne. Dobrze byłoby skorelować ich możliwości z Pana zastosowaniami/preferencjami.

Kolaj
01-08-2008, 11:48
Tak. Obecnie, nie ma istotnych argumentów przemawiających za S2100. Proszę jednak pamiętać, że oba to proste, jak na Eizo, monitory domowo-uniwersalne. Dobrze byłoby skorelować ich możliwości z Pana zastosowaniami/preferencjami.
Jak pisałem, zastosowania wyłącznie w amatorskiej fotografii. Nic poza fotografią się w tym przypadku nie liczy. Jeśli jest jakiś lepszy wybór w tej kategorii cenowej, proszę o poradę.

Tom01
01-08-2008, 12:06
Jak pisałem, zastosowania wyłącznie w amatorskiej fotografii. Nic poza fotografią się w tym przypadku nie liczy. Jeśli jest jakiś lepszy wybór w tej kategorii cenowej, proszę o poradę.

Do amatorskiej fotografii się nada, z naciskiem na amatorską. Podobnie jak S1921, S1931, S1932, S2031W, bo to niemal identyczne monitory. Opinii o tych modelach na forum jest wiele i można wyrobić sobie jakieś zdanie. "Trafienie" w zapotrzebowanie zależy jednak w największym stopniu od subiektywnych preferencji. Widziałem w swojej praktyce dużo ludzi wniebowziętych, jak i dyskwalifikujących ten model. Reasumując jest to wysokiej jakości monitor do szerokiego spektrum zastosowań, rozrywki, fotografii, projektowanie, programowanie, edycję tekstów itd. W każdym z tych zastosowań będzie dobry. Conajmniej dobry.

Co do konkurencji, jest taka. Wyśmienity, model Nec 2190UXi. Neutralny, z pięknymi kątami, po stosownych zabiegach nawet kalibrowany, ładny, ergonomiczny, regulacyjnie plastelina, nie monitor. Jednak są dwie łyżki dziegciu. Po pierwsze nie jest to monitor uniwersalny. Korzystanie wieczorami/nocą w domu, przy mniej ambitnych zastosowaniach jest mniej komfortowe niż na Sxx31W z uwagi na 6-7 razy wyższy punkt czerni. Ciemne elementy świecą. Dedykowany jest przede wszystkim do pracy (w biurze) z kolorem, a nie do domu. Po drugie, jego zakup wiąże się ze sporym ryzykiem wad ekranu i ogólnie jakości montażu. Piksele i nierówny ekran to norma. Wykonanie made in China. Obudowa jest z dobrej jakości tworzywa, bardzo ładna, elegancka, nie płyta chodnikowa jak Eizo, ale montaż pozostawia wiele do życzenia. Pofalowane ramki, niespasowane zatrzaski. Reasumując, jest to niskobudżetowe liźnięcie monitorów profesjonalnych, ze wszystkimi ich zaletami i ograniczeniami. Wiadomo, że sprzęt o takiej specyfice powinien trafić w odpowiednie ręce, do odpowiednich zastosowań.

Świeże przypadki: Czornyj taki monitor ma i jest, z tego co wiem, zadowolony. Natomiast nocturnus_ z forum Nikona nie trafił, oddał i dokłada obecnie do Eizo CG222W. Kubaman przebierał z trzech, najmniej zły, co prawda wersję 26", ale to podobna rzecz. Loteria. Średnią i wyższą klasę Eizo, ma na naszym forum kupa ludzi, rzadko się zdarzają jakieś uwagi co do jakości i powtarzalności.

Idąc krok dalej, być może nasunie się Panu refleksja, na temat monitorów będących połączeniem najlepszych cech Nec'a i jakości oraz uniwersalności Eizo. Są oczywiście takie monitory: Eizo CG222W, CG241W, CG210N, CG211, Nec SV2190 (wyłącznie selekcjonowany).

Kolaj
01-08-2008, 12:22
Idąc krok dalej, być może nasunie się Panu refleksja, na temat monitorów będących połączeniem najlepszych cech Nec'a i jakości oraz uniwersalności Eizo. Są oczywiście takie monitory: Eizo CG222W, CG241W, CG210N, CG211, Nec SV2190 (wyłącznie selekcjonowany).
To już inna półka cenowa. Trzeba sobie czasem powiedzieć w pewnym momencie STOP. Dzięki, wiem wszystko. Reszta na PW.

Tom01
01-08-2008, 12:28
To już inna półka cenowa. Trzeba sobie czasem powiedzieć w pewnym momencie STOP. Dzięki, wiem wszystko. Reszta na PW.

Też tak sobie mówię, ale namolnie, z uporem godnym lepszej sprawy, dają o sobie znać pewne cechy obiektywów, które wcześniej czy później kończą się wywaleniem kupy kasy na wersję "L". :-)

Kolaj
01-08-2008, 12:40
Też tak sobie mówię, ale namolnie, z uporem godnym lepszej sprawy, dają o sobie znać pewne cechy obiektywów, które wcześniej czy później kończą się wywaleniem kupy kasy na wersję "L". :-)Śmiem podejrzewać i mieć nadzieję, że w porównaniu z moim kilkuletnim 17" LG, ten S2431W to L-ka pełną gębą.

Tom01
01-08-2008, 12:47
w porównaniu z moim kilkuletnim

Ale zna Pan przysłowie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia?

Kolaj
01-08-2008, 12:49
Ale zna Pan przysłowie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia?Zatem, być może za kilka lat znowu zapukam do drzwi Pańskiej firmy. Dla Pana to czysty zysk :) Zresztą teraz to już i tak pozamiatane, czekam niecierpliwie na przesyłkę.

hofi66
01-08-2008, 13:00
Śmiem podejrzewać i mieć nadzieję, że w porównaniu z moim kilkuletnim 17" LG, ten S2431W to L-ka pełną gębą.
Możesz też wziąć S2231, mam to od m-ca i jestem bardzo zadowolony. Próbowałem myśleć o tym Nec 2190Uxi ale, jak Tom01 pisze wyżej, różnie z nimi bywa podobno i trudno raczej go obejrzeć (dostępność). Swój Eizo S2231 zamówiłem do testów przez Vobis (nie musiałem kupić) i po tygodniu był już u mnie w domu. Polecam do pracy w domu, szczególnie wieczorami. Test monitora bardzo szczegółowy znajdziesz http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w.html Pozdrawiam

Kolaj
01-08-2008, 13:10
Możesz też wziąć S2231 [...]Dzięki, już zamówiłem S2431W. To chyba to samo, tylko z trochę inna przekątną. Mam nadzieję, że będę zadowolony :)

hofi66
01-08-2008, 13:15
Dzięki, już zamówiłem S2431W. To chyba to samo, tylko z trochę inna przekątną. Mam nadzieję, że będę zadowolony :)
To więcej niż pewne, mój wzrok od mca odpoczywa i cieszy się "normalnym" obrazem, świeceniem ;). Zresztą również posłuchałem Toma i nie żałuję.

piotrwzk
11-08-2008, 13:06
Czy ktoś używa do obróbki i oglądania fotek TV-LCD? Od jakiegoś czasu posiadam notebooka sony vaio fz21m. Obróbka i oglądanie fotek na samym lcd to porażka (katy fatalne, negatyw, różna jasność przy zmianie kąta patrzenia). Podłaczyłem notebooka do TV 37" Panasonic TX-37LZ70P 1920x1080 przez kabel HDMI. Pod względem kątów jest prawie idealnie tzn niezależnie od kąta obraz wygląda tak samo tylko nie wiem jak ustawić parametry obrazu (jasność, kontrast, kolor itd)? Może ktoś wie jak ustawić taki TV ewentualnie kartę grafiki w notebooku żeby wyświetlany obraz był jak najbliższy rzeczywistości.

Dzięki za pomoc

Tom01
11-08-2008, 13:11
Czy ktoś używa do obróbki i oglądania fotek TV-LCD?

Oglądania tak, ale obróbki, to chyba nie ma takich straceńców.

Może ktoś wie jak ustawić taki TV ewentualnie kartę grafiki w notebooku żeby wyświetlany obraz był jak najbliższy rzeczywistości

Oprofilować, ale cudów nie będzie.

piotrwzk
11-08-2008, 13:36
Oglądania tak, ale obróbki, to chyba nie ma takich straceńców.

dlaczego nie polecasz obróbki na takim TV-LCD? Chyba jednak lepiej na takim TV obrabiać niż na lcd w notebooku gdzie niema żadnej powtarzalności (jak usiądziesz albo odchylisz ekran to masz inny efekt). A jeżeli LCD do fotek to rozumiem, że Eizo S2431W sprawdzony i na pewno lepszy od mojego LCD?

Co masz na myśli pisząc oprofilować?

Tom01
11-08-2008, 13:46
dlaczego nie polecasz obróbki na takim TV-LCD? Chyba jednak lepiej na takim TV obrabiać niż na lcd w notebooku gdzie niema żadnej powtarzalności

Charakterystyka jasności jest taka sama. Obraz przekontrastowany, nie mający wiele wspólnego z rzeczywistością.

Co masz na myśli pisząc oprofilować?

Powiesić czujnik i zrobić profil tego TV.

Arek_Gd
12-08-2008, 22:53
Uff, przebrnąłem przez wątek. Chciałem go przeczytać, bo przyszła pora na wymianę wysłużonego CRT 17' CTXa. I juz miałem kupować któryś z Eizo za 2,5 tys zł gdy dałem sobie na wstrzymanie i postanowiłem wybrać coś z seri wędlin za 4,99 :wink:
Dzięki informacjom i opini Cichego (dzięki!! :D) oraz na bazie własnych poszukiwań w necie - wybrałem firmę BELINEA model 2080 S2 z matrycą Premium MVA. I musze przyznać że jestem bardzo zadowolony - nagle się okazało że mam sporo zdjęć nie ostrych, nie wspominając o kolorach (np ciemnogranatowe tło w domowym studiu na CRT wyglądało na czarne , teraz jest takie jak w rzeczywistości). Do zdjeć jak dla mnie jest super.

Odpaliłem sobie jedną z gier - i tutaj niestety do czerni z CRT do daleko temu panelowi, ale co tam, gram tak sporadycznie że nie ma o czym mówić.

Co mnie wkurza - brak przycisku który pamiętał by ustawienia noc/dzień. Na razie jestem w szoku na tak olbrzymią rozpiętością kontrastu i jasności. W nocy do internetu ustawiam oba parametry na 30% , a w dzień zwiekszam je nawet do 70% - i za każdym razem trzeba wchodzić do menu. To chyba największy minus tego monitora

Do plusów z pewnością zalicza się cena - 1099 pln za 20' z taką matrycą to obecnie jedyna taka oferta na rynku (przynajmniej w 3 największych sklepach komputerowych w trójmieście). Ja kupiłem tutaj:
GRAL (http://www.gral.pl/preview/Belinea/Belinea20_cali_LCD2080S21600x1200P-MVA8msDVIpivotsrebrno-czarny_12.html)

Wsród innych 'marketowych' producentów bardzo rzadko występuje taka (zbliżona) matryca, a jesli nawet to za blisko 2000 zł.

To tyle, może komuś się przyda :smile:

Pzdr

p.s. mam nadzieję że ten panel nie jest awaryjny bo z tego co słyszałem serwis z BELINeą nie jest najlepszy i w ogóle trójmiejskie sklepy niechętnie handlują tą marką

marekk_ok
13-08-2008, 08:35
... - wybrałem firmę BELINEA model 2080 S2 z matrycą Premium MVA. I musze przyznać że jestem bardzo zadowolony - nagle się okazało że mam sporo zdjęć nie ostrych, nie wspominając o kolorach (np ciemnogranatowe tło w domowym studiu na CRT wyglądało na czarne , teraz jest takie jak w rzeczywistości). Do zdjeć jak dla mnie jest super.
...
Kalibrowales/oprofilowales ten monitor?

Arek_Gd
13-08-2008, 10:11
Kalibrowales/oprofilowales ten monitor?

Nie jeszcze nie. Mam go dosłownie kilka dni i na razie nie widzę potrzeby.

No chyba, że warto to zrobić, to wtedy powiedz jak. Bo jakoś nie widzę ekonomicznego sensu zakupienia np. Eye-One Display 2 za 60% wartości monitora, a o innych sensowych kalibracjach nic nie wiem...

Kolaj
13-08-2008, 10:33

No chyba, że warto to zrobić, to wtedy powiedz jak. Bo jakoś nie widzę ekonomicznego sensu zakupienia np. Eye-One Display 2 za 60% wartości monitora, a o innych sensowych kalibracjach nic nie wiem...Te 60% wynika z tego, że monitor był tani. i1 kosztuje ok 700 zł niezależnie od ceny kalibrowanego monitora i to jest cena, którą płaci się jeśli chce się mieć na monitorze kolory zgodne z tym, co będzie potem na wydruku. Jeśli Ci na tym nie zależy, to nie musisz robić kalibracji. Tu nie chodzi o sens ekonomiczny tylko fotograficzny. No, chyba, że kupiłeś ten sprzęt żeby zrobić dobry interes a przewidywalna kolorystyka zdjęć jest na dalszym planie.

Pozdrawiam!

marekk_ok
13-08-2008, 10:42

No chyba, że warto to zrobić, to wtedy powiedz jak. Bo jakoś nie widzę ekonomicznego sensu zakupienia np. Eye-One Display 2 za 60% wartości monitora, a o innych sensowych kalibracjach nic nie wiem...

Nie obraz sie - ale nasze oczy nie sa najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jest czy nie ma potrzeby kalibracji.
Od momentu jak pracuje na skalibrowanym monitorze to roznica jest spora - wczesniej tez sadzilem iz nie jest zle.
Warto dokonac kalibracji/profilowania bezwzglednie.

Niestety chyba nie ma innego sposobu jak uzycie kalibratora sprzetowego - np. Eye-One D2 o ktorym piszesz (sam taki wlasnie zakupilem i uzywam).
Czy jest sens ekonomiczny - sam musisz sobie na to odpowiedziec - raczej chodzi o jakosc/zgodnosc materialu ktory przygotowujesz do labu z tym co widzisz i z tym co otrzymasz na papierze. Inna opcja to kalibracja w firmie, u znajomego ktory ma kalibrator - lecz IMHO lepiej miec swoj kalibrator - gdyz w dluzszej perspektywie kalibracje nalezy powtarzac - co jakis czas.
Innego rozwiazania nie znam.

czornyj
13-08-2008, 11:16
Apropos oczu, mała zagadka dla miłośników kalibracji wizualnej:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://web.mit.edu/persci/people/adelson/images/checkershadow/checkershadow_illusion4med.jpg)

Które pole - A czy B jest jaśniejsze?

marekk_ok
13-08-2008, 11:19

źródło (http://web.mit.edu/persci/people/adelson/images/checkershadow/checkershadow_illusion4med.jpg)

Które pole - A czy B jest jaśniejsze?

Wg analizy/podpowiedzi mózgu to B jest jaśniejsze bo białe :)
Lecz abstrahując od tego co mi mozg podpowiada stawiam na A ze jest jasniejsze lub A=B:roll:

Kolaj
13-08-2008, 11:23
A=B. Ten obrazek jest wzięty zdaje mi się ze stron WhiBala.

Tom01

Świetny trick, nie widziałem tego wcześniej. Mogę go "ukraść"?

PS. Ciężko uwierzyć, ale pola mają taki sam poziom.

czornyj
A=B:roll:
Bingo!

źródło (http://web.mit.edu/persci/people/adelson/images/checkershadow/checkershadow_proof4med.jpg)

Ten obrazek jest wzięty zdaje mi się ze stron WhiBala.

Świetny trick, nie widziałem tego wcześniej. Mogę go "ukraść"?

PS. Ciężko uwierzyć, ale pola mają taki sam poziom.
Pewnie ;)

To iluzja Adelsona, często stosowana do demonstracji w branży CM.
http://web.mit.edu/persci/people/adelson/checkershadow_illusion.html

Ale jest tego znacznie więcej :lol: :
http://www.michaelbach.de/ot/index.html

http://www.colorwiki.com/wiki/Optical_Illusions

Arek_Gd
13-08-2008, 11:43
Te 60% wynika z tego, że monitor był tani. i1 kosztuje ok 700 zł niezależnie od ceny kalibrowanego monitora i to jest cena, którą płaci się jeśli chce się mieć na monitorze kolory zgodne z tym, co będzie potem na wydruku. Jeśli Ci na tym nie zależy, to nie musisz robić kalibracji. Tu nie chodzi o sens ekonomiczny tylko fotograficzny. No, chyba, że kupiłeś ten sprzęt żeby zrobić dobry interes a przewidywalna kolorystyka zdjęć jest na dalszym planie.

Pozdrawiam!

Jasne, że też zależy mi na sensie fotograficznym. Po prostu na tą chwilę zakup kalibratora nie wchodzi w grę.

Zna ktoś z Was firmę która kalibruje monitory w Trójmieście ?

p.s. pytanie do fachowców - tą Belineę da się w ogóle skalibrować ?

marekk_ok
13-08-2008, 12:09
p.s. pytanie do fachowców - tą Belineę da się w ogóle skalibrować ?

Fachowcem nie czuje sie, ale jako amator :-):

Skalibrowac rozumiane jako oprofilowac da sie chyba wszystko z lepszym lub gorszym efektem - nawet lcd prostych laptopow jakos da sie choc troszke poprawic :-)
Jakie mozliwosci ustawien ma w panelu ten monitor (np. osobno regulowane kanaly RGB) - duzo zalezy od tego jak bedzie przebiegal proces kalibracji/profilowania.

Tom01
13-08-2008, 12:14
To iluzja Adelsona, często stosowana do demonstracji w branży CM.

Dziękuję za linki.

JerzyC
13-08-2008, 12:36
Zna ktoś z Was firmę która kalibruje monitory w Trójmieście ?

Firma Żelazny z Wrzeszcza kalibruje monitory. Niestety trzeba im dostarczyć cały komputer, nie chcą tego robić u klienta !

Kolaj
13-08-2008, 13:18
Zna ktoś z Was firmę która kalibruje monitory w Trójmieście ?Cena takiej usługi wraz z dojazdem to ok. 1/3 ceny kalibratora. Zważywszy, że kalibrację warto od czasu do czasu powtarzać, to pozwolę sobie zacytować kawałek Twojego posta ;)
jakoś nie widzę ekonomicznego sensu

Arek_Gd
13-08-2008, 14:35
A miłośnikom monitorów typu "cud nad Wisłą" jak zwykle złośliwie zaproponuję, by zerknęli na mojego "rzeźnika":
http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png

Na monitorze o gradacji gamma 2,2 powinno to wyglądać w ten sposób:
http://members.chello.pl/m.kaluza/mrx.jpg

Odpaliłem to na swoim nowiutkim LCD i rzeź faktycznie jest :shock:
co z tym zrobic? Tylko nie mówcie że wymienić na Eizo :wink:

oto fotka, kolory mogą trochę się różnić , ale generalnie widac jak jest

źródło (http://img165.imageshack.us/img165/175/monitort1ho0.jpg)

czornyj
13-08-2008, 14:49
co z tym zrobic? Tylko nie mówcie że wymienić na Eizo :wink:

Zacznijmy może od tego, że należy toto oglądać przy powiększeniu 100% (przytrzymaj chwilę strzałkę w prawym dolnym rogu obrazu - powinna pojawić się ikona powiększenia 1:1). W przeciwnym razie - jeśli obraz ulegnie przeskalowaniu - zawsze będzie rzeź.

Tom01
13-08-2008, 14:53

Ten obrazek nie jest na 100% wielkości. Proszę go powiększyć, wystarczy na niego kliknąć.

Arek_Gd
13-08-2008, 15:12
Powiększyłem, jest nieco lepiej.... ale:

źródło (http://img295.imageshack.us/img295/3006/monitort2zv6.jpg)

Tom01
13-08-2008, 15:18
Powiększyłem, jest nieco lepiej.... ale:

Bruździ Panu charakterystyka kątowa wyświetlacza. To jest w pewnym sensie wada rzeźnika. Proszę obejrzeć sobie taki gradient. Na 100% ma być szary, równy, w powiększeniu 400% ma mieć wszystkie 256 kroków o stałej szerokości.

http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Arek_Gd
13-08-2008, 15:32
Sprawdziłem.
Na 100% po kliknięciu linka - czyli w przeglądarce jest jednolicie szary (oczywiście od czarnego po biel ) ale są widoczne pionowe linie , tzn lekko inne odcienie szarości - tych pionowych lini jest kilka kikanaście, średnio widocznych.

Natomiast jak wrzuciłem plik do PSa to już widzę jednolicei bez tych lini , a jak powiększę do 400% to widać pionowe linie o lekko innym odcieniu , tak na oko to będzie ich ponad 200 (tych maksymalnie po prawej na białym ciężko dostrzec)

Tom01
13-08-2008, 15:38
Gradient najlepiej oglądać w aplikacji bez zarządzania barwą. Inaczej dochodzą obliczenia robione przez moduł CMM. Gradient, jest matematycznie idealny ma wszystkie 256 kroków widoczne na dobrych monitorach w odpowiednio dużym powiększeniu. Na monitorach średniej klasy dopuszczalne są nierozróżnialne w cieniach 2-5 odcieni. W światłach powinny być wszystkie. W monitorach masowych może nie być widać kilka, kilkanaście zarówno w światłach jak i cieniach. Zlanie stopni po 2 lub więcej świadczy o wadach modułu FRC. Inny kolor odcieni, świadczy o niestabilności temperatury.

PS. Gradient jest o tyle lepszy od rzeźnika, że operuje na szarości symulowanej na poziomie subpikseli, a nie całych ich grup. Jest w związku z tym bardziej zbliżony do rzeczywistych warunków, choć wychwycenie niedoskonałości wymaga pewnej wiedzy na co patrzeć. Rzeźnik pokazuje defekty mocno wyeksponowane i dodaje do tego słabe zazwyczaj kąty widzenia monitora LCD. Nie tyle nadaje się do testowania, co do brutalnego udowodnienia jak bardzo monitor jest do kitu. Nawet jeśli tak nie jest do końca. Rzeźnik nie jest z stanie zaszlachtować tylko monitorów profesjonalnych z S-IPS.

Arek_Gd
13-08-2008, 15:44
No to wygląda że wszystko jest OK. Dziękuję za fachową dyskusję.
Zanim dorobię się wypasionego Eizo, ten monitor będzie musiał wystarczyć.

Tom01
13-08-2008, 15:48
No to wygląda że wszystko jest OK.

Oj, wcale niekoniecznie. Z moich doświadczeń z tymi monitorami wynika, że mają one spore błędy. Proszę, jeśli ma Pan ochotę dokładnie obejrzeć przykład z gradientem i opisać czego i gdzie brak.

Zresztą sam Pan napisał: "ale są widoczne pionowe linie , tzn lekko inne odcienie szarości - tych pionowych lini jest kilka kikanaście, średnio widocznych." :-)

Arek_Gd
13-08-2008, 16:04
Oj, wcale niekoniecznie. Z moich doświadczeń z tymi monitorami wynika, że mają one spore błędy. Proszę, jeśli ma Pan ochotę dokładnie obejrzeć przykład z gradientem i opisać czego i gdzie brak.

Zresztą sam Pan napisał: "ale są widoczne pionowe linie , tzn lekko inne odcienie szarości - tych pionowych lini jest kilka kikanaście, średnio widocznych." :-)

W przeglądarce exploratora po kliknięciu linku nie potrafię zwiekszyć widoku do 400%, ale po zapisaniu pliku na dysk i otwarciu go przeglądarce windowsowej w widoku 100% jest wszystko jednolicie szare i lini pionowych nie widać, jak najadę lupką + na zdjęcie i zwiększe je 5 razy to widzę równomierne pionowe pasy i jest ich na oko ponad 200. Nie ma przebarwień.

Tom01
13-08-2008, 16:13
W przeglądarce exploratora po kliknięciu linku nie potrafię zwiekszyć widoku do 400%, ale po zapisaniu pliku na dysk i otwarciu go przeglądarce windowsowej w widoku 100% jest wszystko jednolicie szare i lini pionowych nie widać, jak najadę lupką + na zdjęcie i zwiększe je 5 razy to widzę równomierne pionowe pasy i jest ich na oko ponad 200. Nie ma przebarwień.

Koloryzuje Pan nieco.

Ten gradient jest jednolicie szary i równy dopiero na monitorach duuuużo wyższej klasy. Jeśli Pan tych defektów nie widzi, to jedyny sensowny wniosek, jaki można wysnuć, to taki, że monitor pokrywa Pańskie wymagania. I tym optymistycznym akcentem.... ;-)

yogi-bear
13-08-2008, 16:14
Tak się zastanawiam co robić. Ostatnio powoi przesiadam się na MAC. Na MacBooku, kolory w porównaniu do PC - tragedia. Nie mogę nad tym zapanować. Usiłowałem coś kalibrować ręcznie ale bez większych sukcesów. Kiedy podpinam MacBooka pod Samsunga SM245B, przed DVI, jest jeszcze DZIWNIEJ. Przejaskrawia zieleń itp. . Ten sam SM245B z PC działał całkiem sprytnie. Generalnie wiedziałem czego mogę się spodziewać po wydruku. Dawałem jasność i kontrast na "30". Teraz... jedna wielka zagadka. Kupić kalibrator na taki.. chyba kiepski monitor? Może jakieś profile?

Tom01
13-08-2008, 16:21
Kupić kalibrator na taki.. chyba kiepski monitor? Może jakieś profile?

Najpierw trzeba kupić normalny monitor. Widziałem kilka odmian Samsungów z tej linii. Koszmar.

Arek_Gd
13-08-2008, 17:16
Ten gradient jest jednolicie szary i równy dopiero na monitorach duuuużo wyższej klasy. Jeśli Pan tych defektów nie widzi, to jedyny sensowny wniosek, jaki można wysnuć, to taki, że monitor pokrywa Pańskie wymagania. I tym optymistycznym akcentem.... ;-)

I tej wersji będę się trzymał :mrgreen:

a tak na poważnie, mógłby Pan rozwinąć definicję "jednolicie szary" . Może źle podchodze do zadania. Teraz nie mam dostępu do mojego monitora, ale piszę z laptopa -DELLa. I zrobiłem taki test - zapisałem owe zdjecie na dysk, otworzyłem przez "Windows Picture and Fax Viewer" i w widoku 100% też jest jednolicie szare - tzn nie ma przebarwień ani pasów pionowych , jest zdjęcie od czerni do bieli równomiernie przechodzące.
Najechałem lupką + na środek zdjęcia i powiększałem tyle razy ile się dało - pojawiły się ledwo ledwo widoczne pasy pionowe ok 3 cm, maksymalnie po stronie lewej na czarnym tle nie było ich widać, ok 10 szt. , natomiast maksymalnie po stronie prawej na białym tle nie było widać ok 5.

Czy o to chodziło ?

Tom01
13-08-2008, 17:25
a tak na poważnie, mógłby Pan rozwinąć definicję "jednolicie szary" .

Szare, czyli bez zabarwienia. Przykładowo, na bardzo złym monitorze może to wyglądać na przykład tak:

https://canon-board.info/imgimported/2007/09/zlygradient-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/zly-gradient.jpg)

Jest to oczywiście przejaskrawione, normalnie przebarwienia są delikatne.

Najechałem lupką + na środek zdjęcia i powiększałem tyle razy ile się dało - pojawiły się ledwo ledwo widoczne pasy pionowe ok 3 cm, maksymalnie po stronie lewej na czarnym tle nie było ich widać, ok 10 szt. , natomiast maksymalnie po stronie prawej na białym tle nie było widać ok 5.

Owych pasów jest 256. Opisał Pan jeden z typów defektów, łatwy do zobaczenia. Przebarwienia to drugi. Trzeci to zlanie pasków po dwa lub więcej. Aby to zobaczyć trzeba w dużym powiększeniu obejrzeć cały gradient. Najtrudniej ocenić liniowość zmian. Paski mają mieć stały przyrost jasności.

Merde
13-08-2008, 18:27
Koloryzuje Pan nieco.
Bzdura. Ten gradient NIE JEST JEDNOLITY. Albo ktoś go przeskalował, albo ma
nas Pan za idiotów...

Tom01
13-08-2008, 18:46
Kto skasował zarzut o niejednolitym gradiencie? Chciałbym odpowiedzieć.

Kolego Merde. Proszę ten gradient (szarosc.png) zapisać na dysk. Uwaga, nie kopiować przez schowek. Następnie wziąć próbnik w PS, sprawdzić wszystkie 256 odcieni, oraz obejrzeć histogram. Zapewniam, że jest matematycznie idealny. Jeśli ów nerwowy wniosek napisał Pan pod wpływem tego co Pan widzi, tym gorzej dla Pana monitora.

Arek_Gd
13-08-2008, 18:49
Owych pasów jest 256. Opisał Pan jeden z typów defektów, łatwy do zobaczenia. Przebarwienia to drugi. Trzeci to zlanie pasków po dwa lub więcej. Aby to zobaczyć trzeba w dużym powiększeniu obejrzeć cały gradient. Najtrudniej ocenić liniowość zmian. Paski mają mieć stały przyrost jasności.

No to na Belinei czarnych nie widzę ok 4 (mozna uznać że zlepione) , ale za to białych chyba z 20. Ale to tylko na skrajnych częściach po lewej i prawej.
Jak się domyślam nie jest to jedyny wyznacznik jakości panelu bo wtedy ten w laptopie byłby lepszy :shock:

:wink:

Tom01
13-08-2008, 18:53
No to na Belinei czarnych nie widzę ok 4 (mozna uznać że zlepione) , ale za to białych chyba z 20. Ale to tylko na skrajnych częściach po lewej i prawej.

Czyli ma Pan zidentyfikowaną źle skompensowaną charakterystykę jasności. Typowe zniekształcenie w kształcie litery S. Monitor będzie miał tendencję do przekontrastowanego obrazu. To co ciemne będzie pokazywał ciemniej, a to co jasne, dużo jaśniej z tendencją do przepalania.

Jak się domyślam nie jest to jedyny wyznacznik jakości panelu

Ano nie. Ogólnie myślę, że nie ma sensu robić sekcji temu monitorowi. Niech Pan pracuje, i czerpie zadowolenie. Jeśli zacznie Pan odczuwać jego braki, przyjdzie pora na wymianę.

Arek_Gd
13-08-2008, 19:06
Czyli ma Pan zidentyfikowaną źle skompensowaną charakterystykę jasności. Typowe zniekształcenie w kształcie litery S. Monitor będzie miał tendencję do przekontrastowanego obrazu. To co ciemne będzie pokazywał ciemniej, a to co jasne, dużo jaśniej z tendencją do przepalania.

A jak to się ma to monitora CRT 17' CTXa z 2002 roku? Bo mam wrażenie że i tak obraz z Belinei jest o niebo lepszy niż z CRT (pomijając oczywiście czerń)

Merde
13-08-2008, 19:08
Kto skasował zarzut o niejednolitym gradiencie? Chciałbym odpowiedzieć.

Kolego Merde. Proszę ten gradient (szarosc.png) zapisać na dysk. Uwaga, nie kopiować przez schowek. Następnie wziąć próbnik w PS, sprawdzić wszystkie 256 odcieni, oraz obejrzeć histogram. Zapewniam, że jest matematycznie idealny. Jeśli ów nerwowy wniosek napisał Pan pod wpływem tego co Pan widzi, tym gorzej dla Pana monitora.
Luz, pipetka mi się musiała omsknąć, zauważyłem to jak widać nie w porę. Możliwe że działałem też pod wpływem zarzutów przeciwko tobie na p.r.f.c. ;)

PS: Dałbym sobie głowę uciąć, że jak widziałem poprzednio ten gradient to był ok, a teraz jednak widzę zlewanie się kolorów (w dosyć regularnych odstępach).

PPS: Masz autorefresh na ten wątek czy jak? Ten post był tu może z minutę :)

Tom01
13-08-2008, 19:08
A jak to się ma to monitora CRT 17' CTXa z 2002 roku? Bo mam wrażenie że i tak obraz z Belinei jest o niebo lepszy niż z CRT (pomijając oczywiście czerń)

LCD na pewno jest jaśniejszy, ma wyższe nasycenie. Wizualna efektowność obrazu, zapewne jest znacznie wyższa.

Luz, pipetka mi się musiała omsknąć, zauważyłem to jak widać nie w porę. Możliwe że działałem też pod wpływem zarzutów przeciwko tobie na p.r.f.c. ;)

Grupy są bardziej anonimowe, ludziom łatwiej wyciekają zjadliwości. A'propos coś nowego przeoczyłem?

PS: Dałbym sobie głowę uciąć, że jak widziałem poprzednio ten gradient to był ok, a teraz jednak widzę zlewanie się kolorów (w dosyć regularnych odstępach).

Proszę zwrócić uwagę na regulatory monitora (głównie kontrast) i aplikację w której Pan to ogląda. Nie może być włączonego zarządzania barwą, bo wtedy wynik będzie zafałszowany.

PPS: Masz autorefresh na ten wątek czy jak? Ten post był tu może z minutę :)

Powiadomienie.

Merde
13-08-2008, 19:25
Grupy są bardziej anonimowe, ludziom łatwiej wyciekają zjadliwości. A'propos coś nowego przeoczyłem?
Nie, ale też nie odniosłeś się do zarzutu z way.jpg.

Proszę zwrócić uwagę na regulatory monitora (głównie kontrast) i aplikację w której Pan to ogląda. Nie może być włączonego zarządzania barwą, bo wtedy wynik będzie zafałszowany.
Faktycznie, to była kwestia kontrastu - z jakiegoś powodu obniżyłem z 50 do 45%. Po ponownym ustawieniu na 50% gradient znów zrobił się płynny.
Monitor oczywiście nie jest kalibrowany (nie mam do tego sprzętu i wiedzy).

Tom01
13-08-2008, 20:09
Nie, ale też nie odniosłeś się do zarzutu z way.jpg

Opisałem i wyjaśniłem to wcześniej. Jak ktoś usilnie nie chce rozumieć, jego sprawa. Nie będę się wdawał ponownie w wątek, który się pewnie przerodzi w pyskówkę.

Zainteresowanych tematem, proszę obejrzeć ten oto piękny, płynny gradient nieba:

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/way-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/way.jpg)

Jak jest ktoś zainteresowany, proszę opisać swoje wrażenia. Jak tą płynność widać na Państwa monitorach?

Faktycznie, to była kwestia kontrastu - z jakiegoś powodu obniżyłem z 50 do 45%. Po ponownym ustawieniu na 50% gradient znów zrobił się płynny.

Kontrastu nie wolno ruszać. Ów regulator wcale kontrastu nie zmienia, a obcina matrycę. Skutek było widać.

Arek_Gd
13-08-2008, 20:55
Fajne zdjęcie :-)

na pierwszy rzut oka wszystko ok, ale jak się przyjrzałem to w górnej części widzę poziome pasy :shock: albo coś mi na oczy padło...

kris75
13-08-2008, 21:49
nie, nie padlo ci nic na oczy

Tom01
13-08-2008, 21:56
nie, nie padlo ci nic na oczy

Ano właśnie. Niektórzy, bardzo zatwardziali w swoim przeświadczeniu, że mają najlepszy monitor na świecie, uparcie twierdzą, że niebo na ich sprzęcie jest płynne, że hej. Wynika z tego cały szereg wniosków. Podłożyłem kiedyś taką świnię, jednemu wyjątkowo chamskiemu rozmówcy z p.r.f.c.

pst
13-08-2008, 22:47
Szare, czyli bez zabarwienia. Przykładowo, na bardzo złym monitorze może to wyglądać na przykład tak:

https://canon-board.info/imgimported/2007/09/zlygradient-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/zly-gradient.jpg)
o! to na moim laptoku słuzbowym tak widać (może nie tak strasznie jak na przykładzie); kalibrowany miesiąc temu :D

swoją drogą nie wiedziałem że należy to oglądać w aplikacji gdzie jest wyłączone CMS
czy może byc fast stone image po wyłączeniu CMS? czy koniecznie PS?

Zainteresowanych tematem, proszę obejrzeć ten oto piękny, płynny gradient nieba:

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/way-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/way.jpg)

Jak jest ktoś zainteresowany, proszę opisać swoje wrażenia. Jak tą płynność widać na Państwa monitorach?

na laptoku pasy jak, za przeproszeniem, cholera (dell d830 - fuj; ale excel wygląda świetnie ;-) )

aż sprawdzę w domu na swoim monitorze zarówno szarość (bo wcześniej miałem włączony CMS) jak i ładne niebo

pytanie dodatkowe nr1 do Tom01 - czym wyczyścić LCD ? na mokro czy na sucho?

pytanie dodatkowe nr2 do Tom01: ostatnio przy małej przeprowadzce sprzętu zlokalizowałem wejście USB na moim monitorze (S2100);
czy można tam podpiąć kalibrator? jeśli nie to do czego służy to USB?

Tom01
13-08-2008, 22:49
czy może byc fast stone image po wyłączeniu CMS? czy koniecznie PS?

Wystarczy przeglądarka internetowa.

pytanie dodatkowe nr1 do Tom01 - czym wyczyścić LCD ? na mokro czy na sucho?

Mokro, bardzo mokro.

pytanie dodatkowe nr2 do Tom01: ostatnio przy małej przeprowadzce sprzętu zlokalizowałem wejście USB na moim monitorze (S2100);
czy można tam podpiąć kalibrator? jeśli nie to do czego służy to USB?

Do sterowania monitorem.

pst
13-08-2008, 23:41
no dobra, panie Tomku - wiem że jest tu pan jednym z niewielu ekspertów a na pewno najbardziej udzielającym się, i wiem też że pewnie odpowiadał pan na setki takich pytań jak moje...
sprecyzuje: na mokro samą wodą? płynem do szyb?, z alkoholem czy może z octem? a może płyn ze sklepu nie dla idiotów ? mikrofibrą czy flanelką?

tak, wiem; mógłbym wpisac w google ale po kilku emailach i spotkaniu pana polegam bardziej na konkretnej poradzie 8-)

Tom01
13-08-2008, 23:43
W naszym serwisie myjemy Ajaxem do okien. Sekret jednak tkwi w metodzie, a nie środku. Wielu ludzi w obawie przed cieczą piłuje ekran niemal na sucho. Trzeba popsikać konkretnie, niechaj aż płynie i energicznie wytrzeć czystą bawełnianą szmatką.

3SA
14-08-2008, 00:19
Na niedawno skalibrowanym/oprofilowanym S2231W przejrzałem w przeglądarce oba przykłady (rzeznik_lcduf.png i te zdjęcie z gradientem nieba) i wychodzą przebarwienia na szarościach (kolorowe "klocki") i pasy na niebie. Czy jestem w stanie, mając do dyspozycji I1 Display 2, coś poprawić?

edit:
na szarosc.png jest prawie dobrze, ale jak przesuwam wzrokiem to mam wrażenie jakby były drobniutkie przebarwienia.

Tom01
14-08-2008, 00:24
na szarosc.png jest prawie dobrze, ale jak przesuwam wzrokiem to mam wrażenie jakby były drobniutkie przebarwienia.

I będą. Kąty widzenia tego typu matrycy uniemożliwiają idealną szarość.

3SA
14-08-2008, 00:26
czyli z tym monitorem wyżej nie podskoczę. dzięki za odpowiedź.

Tom01
14-08-2008, 11:07
czyli z tym monitorem wyżej nie podskoczę. dzięki za odpowiedź.

To dobry monitor, ale nie profesjonalny.

Kolaj
14-08-2008, 14:03
Nie mam póki co dostępu do profi monitora, ale czy to niebo na idealnym monitorze nie będzie miało pasów? Jak to będzie wyglądało na CG222W, którego mam nadzieję niedługo stanę się posiadaczem? ;)

Tom01
14-08-2008, 14:14
Nie mam póki co dostępu do profi monitora, ale czy to niebo na idealnym monitorze nie będzie miało pasów? Jak to będzie wyglądało na CG222W, którego mam nadzieję niedługo stanę się posiadaczem? ;)

Na owym niebie są artefakty, ale bardzo delikatne. Nie nadaje się ono do testowania monitorów, a raczej progu tolerancji użytkowników.

CG222W jest zarzynany przez rzeźnika, ale nie dlatego, że nie potrafi pokazać poprawnie symulowanej szarości w ten chytry sposób. Potrafi, ale tylko w wąskim kącie widzenia. Jak Pan będzie się przemieszczał, to coraz to inna partia ekranu będzie szara a inna lekko tęczowa. Czym dalej od ekranu (mniejsze zmiany kąta), tym mniej. Taki urok tego typu matrycy i 10 kg elektroniki w środku nie jest w stanie tego skompensować. Żaden monitor na S-PVA nie pokaże tego równo szaro. Fizyka. Gradient szarości będzie idealny w każdym aspekcie, niemal co do odcienia.

pst
15-08-2008, 12:29
W naszym serwisie myjemy Ajaxem do okien. Sekret jednak tkwi w metodzie, a nie środku. Wielu ludzi w obawie przed cieczą piłuje ekran niemal na sucho. Trzeba popsikać konkretnie, niechaj aż płynie i energicznie wytrzeć czystą bawełnianą szmatką.

ok - bardzo dziękuję spróbuje; wstyd powiedzieć ale nie czyściłem go od paru miesięcy :oops: żadną szmatką
jednynie zdmuchnąłem troche kurzu - musze powiedziec ze oryginalna osłonka na monitor sprawuje sie swietnie a dodatkowo matryca mniej sie kurzy

szarość.png

w fast stone image po powiekszeniu do 100% z lewej strony czyli w cieniach mam 5 delikatnych pasków
jeden pasek na srodku obrazka
w światłach (parawa) jest możnaby powidziec idealnie ;-) - dla mnie oczywiscie
nie wiem czy ma to znaczenie ale matryca nierozgrzana bo właśnie włączyłem kompa

landszaft z niebem
że tak sie wyraze o niebo lepiej niż na laptoku! ;-)
a tak poważnie to bardzo ładnie wygląda niebo
biorąc pod uwage co napisałem powyżej nie bedzie zaskoczeniem że to co napisze teraz: im jasniejsze niebo tym mam mniej 'artefaktów'
najwiecej widać tam gdzie najciemniej

gdy odsunąłem sie 50cm dalej od monitora niż siedzę zazwyczaj jakość obrazka 'wzrosła'

btw bardzo ladne zdjęcie

Tom01
15-08-2008, 21:01
w cieniach mam 5 delikatnych pasków (...) napisze teraz: im jasniejsze niebo tym mam mniej 'artefaktów' najwiecej widać tam gdzie najciemniej

Gratuluję konsekwencji w obserwacji. Jest Pan obiektywny w stosunku do posiadanego sprzętu a wyniki obserwacji dobrze świadczą o "oku".

Co do "pasków" można się pobawić w regulację tego monitora. Można zawęzić zakres dynamiczny, przez ustawienie wyżej punktu czerni, np, 0.3-0.5 cd/m^2. Temperaturę bieli można sprawdzić w zakresie 6000-7000K i zostawić taką wartość, przy której jest najmniej pasków wewnątrz gradientu. Chodzi aby rozkminić (fajne słowo, znajomy mi sprzedał), jaka jest naturalna temperatura bieli lamp, w Pana egzemplarzu.

WinSho
17-08-2008, 20:27
Witam. Zamierzam nabyc nowy monitor najlepiej w okolicach 24 cali panoraminczy! Watek monitorowy sledze juz od dluzszego czasu, sporo sie naczytalem, mam swoje typy lecz nie bardzo wiem, ktory monitor spisze sie najlepiej do akurat moich wymagan. Zaczne moze od warunkow w jakich monitor ma pracowac, otoz najczesciej bedzie to pozne popoludnie i wieczor, odleglosc od monitora zmierzona:) 80cm. Monitor bedzie mi sluzyl glownie do korzystania z internetu, ogladania filmow oraz rzadziej do obrobki zdjec. Jesli chodzi o zdjecia to jest to tylko moje hobby i nie wymagam tutaj absolutnej zgodnosci kolorow z drukarka. Chcialbym natomiast aby wszystkie moje zdjecia byly poprawnie wyswietlane bez zbednych upiekszen i przebarwien. Do tej pory staralem sie pstrykac w Rawach jednak nie zawsze mam czas na dalsza obrobke, poza tym na moim obecnym monitorze i tak ona niewiele dawala...Podsumowujac moje wymagania monitor ma byc uniwersalny, do filmow, internetu i do zdjec lecz z naciskiem nie na ich obrobke tylko poprawnie wyswietlane zdjecie:)chyba sie jasno wyrazilem...Teraz moje typy : Nec 2690 WUXi, Eizo S2431, Eizo CG222W, LaCie 324.
Bardzo prosze uzytkownikow w/w monitorow o podzielenie sie wrazeniami z uzytkowania:)

Pozdrawiam

pst
17-08-2008, 20:56
Gratuluję konsekwencji w obserwacji. Jest Pan obiektywny w stosunku do posiadanego sprzętu a wyniki obserwacji dobrze świadczą o "oku".

Co do "pasków" można się pobawić w regulację tego monitora. Można zawęzić zakres dynamiczny, przez ustawienie wyżej punktu czerni, np, 0.3-0.5 cd/m^2. Temperaturę bieli można sprawdzić w zakresie 6000-7000K i zostawić taką wartość, przy której jest najmniej pasków wewnątrz gradientu. Chodzi aby rozkminić (fajne słowo, znajomy mi sprzedał), jaka jest naturalna temperatura bieli lamp, w Pana egzemplarzu.

dziękuję - odbieram jako komplement ;-)
z konsekwencją u mnie bardzo dobrze - niektórzy nawet mówią że aż za dobrze, więc staram sie trenować od czasu do czasu niekonsekwencje :razz: (oczywiście nie w tym przypadku)

a tak poważnie to wyszedłbym na półgłówka opisując szarość jak opisałem po czym stwierdzając że niebo jest idealne ;-) - no ale rozumiem że udało się panu już podpuścić co poniektórych 'znawców'
bardzo mi sie podoba jak ludzie sami sie pogrążają okłamując siebie i innych

nie za bardzo wiem jak miałbym ustawić czerń na większą wartość? o ile dobrze pamiętam podczas kalibracji nie ma takiej opcji?
jedyne co mi przychodzi do głowy aby uzyskać większą watość czerni to zwiększyć brightness wtedy czerń będzie jaśniejsza? dobrze kombinuje?

mam I1D2; chyba że w oprogramowaniu Lafota jest inaczej?

rozkmninić - fajne tylko mi sie brzydko kojarzy ;-)

Witam. Zamierzam nabyc nowy monitor najlepiej w okolicach 24 cali panoraminczy! Watek monitorowy sledze juz od dluzszego czasu, sporo sie naczytalem, mam swoje typy lecz nie bardzo wiem, ktory monitor spisze sie najlepiej do akurat moich wymagan. Zaczne moze od warunkow w jakich monitor ma pracowac, otoz najczesciej bedzie to pozne popoludnie i wieczor, odleglosc od monitora zmierzona:) 80cm. Monitor bedzie mi sluzyl glownie do korzystania z internetu, ogladania filmow oraz rzadziej do obrobki zdjec. Jesli chodzi o zdjecia to jest to tylko moje hobby i nie wymagam tutaj absolutnej zgodnosci kolorow z drukarka. Chcialbym natomiast aby wszystkie moje zdjecia byly poprawnie wyswietlane bez zbednych upiekszen i przebarwien. Do tej pory staralem sie pstrykac w Rawach jednak nie zawsze mam czas na dalsza obrobke, poza tym na moim obecnym monitorze i tak ona niewiele dawala...Podsumowujac moje wymagania monitor ma byc uniwersalny, do filmow, internetu i do zdjec lecz z naciskiem nie na ich obrobke tylko poprawnie wyswietlane zdjecie:)chyba sie jasno wyrazilem...Teraz moje typy : Nec 2690 WUXi, Eizo S2431, Eizo CG222W, LaCie 324.
Bardzo prosze uzytkownikow w/w monitorow o podzielenie sie wrazeniami z uzytkowania:)

Pozdrawiam

choć jestem zwolennikiem teorii aby kupować sprzęt najlepszy na jaki nas stać (i jaki będzie nam potrzebny) to dziwie się ze wymieniasz cg222W jako model z naciskiem na internet i film i czasem do zdjęć...

poradzę w ten sposób: stać mnie na 50 1.2 i chętnie bym posiadał taki obiektyw... tylko po co? nie wykorzystam go w pełni, nie zarabiam foceniem pieniędzy...
kupiłem 50 1.4 świadomy niedostatków (głównie AF) który rodzinnie-hobbystycznie w zupełności wystarcza a i ostatnio dwa słuby zrobiłem
'zaoszczędzoną' kasę wydam na palnik albo na żone :roll: (co też jest swego rodzaju inwestycją ;-) )

czornyj
17-08-2008, 21:10

Pozdrawiam

Monitory Nec 2690WUXi, Eizo CG222, LaCie324 to konstrukcje dedykowane do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy. Ich potencjał kryje się w możliwości precyzyjnej, sprzętowej kalibracji, w poszerzonych możliwościach reprodukcji barw, w równomiernym podświetleniu, w zdolności symulowania wyglądu powiększeń - jeśli nie wymagamy od monitora kwadratowych jaj i nie mamy w planach znęcać się nad nim z kolorymetrem i kalibrować go na 110 sposobów, tego typu konstrukcje to trochę overkill. Zwyczajne S2431 powinno doskonale się sprawdzić i nie sprawiać problemów.

WinSho
18-08-2008, 00:05
Dzieki za zainteresowanie Panowie:)

Tez jestem zwolennikiem kupowania raz a dobrze i wlasnie dlatego mam tyle watpliwosci co do wyboru monitora. Nie stac mnie po prostu na kupowanie sprzetu co rok lub dwa... Jesli chodzi o Eizo S2431 i o Neca 2690WUXi to cenowo wygladaja podobnie (Nec ok. 500 drozszy) a wiele osob uwaza ze Nec znacznie lepszy bo na S-IPS i mozna kalibrowac sprzetowo. Ze zdjeciami co prawda zaczynam dopiero swoja droge ale nie widze nic zlego w kupowaniu monitora na "zapas" moze za rok, dwa bardziej mnie to wciagnie...Ciekawi mnie jedno czy gdyby postawic obydwa te monitory obok siebie i wyswietlic to samo zdjecie czy zauwazylbym roznice? Przyklad Eizo CG222W wziety jest z rozmowy z Panem Nigotem z firmy Alstor moze i na wyrost a moze jakosc obrazu bedzie rzeczywiscie lepsza niz na tanszym Eizo i Necu...

Bahrd
18-08-2008, 14:37
A co Panowie sądzić o takim lewiatanie: http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp?

Szczegóły techniczne tutaj:
http://shop.lenovo.com/ISS_Static/merchandising/US/PDFs/W700_Datasheet.pdf

merciful
19-08-2008, 00:05

To może kilka słów ode mnie. Eizo CG241W. Skalibrowany EyeOne2. Gamma 2,2/80cd/6500K. I tu zagwozdka: W Adobe Image Ready w 100% gradient szarości idealny, rzeźnik czasem obnaża kąty widzenia, a Way.jpg wygląda świetnie, z delikatnymi pasami w cieniach.
W PS CS2 zgoła odwrotnie: w szarości 100% kilka szerokich pasów o zabarwieniu w cieniach w kierunku środka monitora, to samo 400% ale bez zlewania się, natomiast na Way.jpg widać mnóstwo artefaktów i pasów, praktycznie do linii horyzontu.

Zgłupiałem, przyznam się...
Zaznaczę jeszcze, że profil kalibracji podpięty w systemie (XP) a w PS ustawione sRGB. Daje mi to poprawne kolory w PS, natomiast kosmos w przeglądarce Windowsa (zbytnie nasycenie i przekłamanie kolorów).
Coś dzwoni ale nie do końca wiem w którym kościele ;)

miklo
19-08-2008, 09:13
Profil wrzucony w LUT monitora? Jeśli tak, to masz na nim +- SRGB, o ile dobrze kumam. Wywal więc profil z XP. Ustaw wszędzie SRGB. Co widzisz?

Kolaj
19-08-2008, 09:51
Profil wrzucony w LUT monitora? Jeśli tak, to masz na nim +- SRGB, o ile dobrze kumam. Wywal więc profil z XP. Ustaw wszędzie SRGB. Co widzisz?Ale zaraz. Masz monitor, który jest w stanie wyświetlić prawie całe Adobe RGB i go celowo ograniczasz do sRGB?

czornyj
19-08-2008, 10:31
To może kilka słów ode mnie. Eizo CG241W. Skalibrowany EyeOne2. Gamma 2,2/80cd/6500K. I tu zagwozdka: W Adobe Image Ready w 100% gradient szarości idealny, rzeźnik czasem obnaża kąty widzenia, a Way.jpg wygląda świetnie, z delikatnymi pasami w cieniach.
W PS CS2 zgoła odwrotnie: w szarości 100% kilka szerokich pasów o zabarwieniu w cieniach w kierunku środka monitora, to samo 400% ale bez zlewania się, natomiast na Way.jpg widać mnóstwo artefaktów i pasów, praktycznie do linii horyzontu.

Zgłupiałem, przyznam się...
Zaznaczę jeszcze, że profil kalibracji podpięty w systemie (XP) a w PS ustawione sRGB. Daje mi to poprawne kolory w PS, natomiast kosmos w przeglądarce Windowsa (zbytnie nasycenie i przekłamanie kolorów).
Coś dzwoni ale nie do końca wiem w którym kościele ;)

Photoshop wyposażony jest w moduł zarządzania barwą, który kompensuje różnicę pomiędzy przestrzenią edycyjną a przestrzenią monitora. Dzięki temu mechanizmowi możemy pracować w różnych przestrzeniach zachowując zgodność kolorymetryczną, ale naturalną rzeczy koleją transformacje te bazują na 8-o bitowej palecie i w efekcie muszą powodować większy bądź mniejszy banding.
W przypadku gradientu szarości zjawisko jest widoczne, gdy gradacja (TRC) przestrzeni edycyjnej odbiega od gradacji przestrzeni monitora. I tak - jeśli monitor jest skalibrowany do gamma 2,2, to obrazek w przestrzeni sRGB będzie wykazywał banding w cieniach, ponieważ przebieg TRC przestrzeni sRGB odpowiada kształtem przebiegowi funkcji gamma 2,2 w światłach i szarościach, natomiast w cieniach jest już nieco inna. Jeśli więc pracujemy głównie w przestrzeni sRGB, najlepiej jest skalibrować monitor nie pod gamma 2,2 - lecz dokładnie pod TRC tejże właśnie przestrzeni.

merciful
19-08-2008, 15:22
Ale zaraz. Masz monitor, który jest w stanie wyświetlić prawie całe Adobe RGB i go celowo ograniczasz do sRGB?

Na to wychodzi.Głównie dlatego, że potem cała zabawa kończy się w labie, a ten jak wiemy to "przestrzenny" nie jest ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Photoshop wyposażony jest w moduł zarządzania barwą, który kompensuje różnicę pomiędzy przestrzenią edycyjną a przestrzenią monitora. Dzięki temu mechanizmowi możemy pracować w różnych przestrzeniach zachowując zgodność kolorymetryczną, ale naturalną rzeczy koleją transformacje te bazują na 8-o bitowej palecie i w efekcie muszą powodować większy bądź mniejszy banding.
W przypadku gradientu szarości zjawisko jest widoczne, gdy gradacja (TRC) przestrzeni edycyjnej odbiega od gradacji przestrzeni monitora. I tak - jeśli monitor jest skalibrowany do gamma 2,2, to obrazek w przestrzeni sRGB będzie wykazywał banding w cieniach, ponieważ przebieg TRC przestrzeni sRGB odpowiada kształtem przebiegowi funkcji gamma 2,2 w światłach i szarościach, natomiast w cieniach jest już nieco inna. Jeśli więc pracujemy głównie w przestrzeni sRGB, najlepiej jest skalibrować monitor nie pod gamma 2,2 - lecz dokładnie pod TRC tejże właśnie przestrzeni.

Dzięki, logicznie to brzmi. Kolega powyżej radzi wywalić profil monitora z XP, a to mi się wydaje złym posunięciem. Czy się mylę?
A co do tego bandingu - to może jednak się przerzucę w PS na ProPhoto l

czornyj
19-08-2008, 15:42
Dzięki, logicznie to brzmi. Kolega powyżej radzi wywalić profil monitora z XP, a to mi się wydaje złym posunięciem. Czy się mylę?
A co do tego bandingu - to może jednak się przerzucę w PS na ProPhoto l

Niech cię ręka boska broni. Jeśli wywalisz profil monitora z XP i zastąpisz go profilem sRGB, to CM w Photoshopie dojdzie do wniosku, że przestrzeń twojego monitora odpowiada przestrzeni sRGB, co w przypadku CG241W megadalekie jest od rzeczywistości. Jeśli chcesz uniknąć bandingu, renderuj zdjęcia do AdobeRGB (CG241 kalibrowany do gamma 2,2 jest tej przestrzeni najbliższy), lub skalibruj gradację monitora do natywnej TRC przestrzeni sRGB. Jeśli przerzucisz się na ProPhoto to już wogóle będziesz w burakach, bo ProPhoto jest oparta na gammie 1,8 i dopiero ona będzie konkretnie bandingować (chyba, że skalibrujesz monitor do gammy 1,8). Niezależnie od wszystkiego tak czy owak na końcu musisz skonwertować zdjęcia do labu na sRGB, lub do przestrzeni labu, jeśli masz jego profil.

merciful
19-08-2008, 15:52
Niech cię ręka boska broni. Jeśli wywalisz profil monitora z XP i zastąpisz go profilem sRGB, to CM w Photoshopie dojdzie do wniosku, że przestrzeń twojego monitora odpowiada przestrzeni sRGB, co w przypadku CG241W megadalekie jest od rzeczywistości. Jeśli chcesz uniknąć bandingu, renderuj zdjęcia do AdobeRGB (CG241 kalibrowany do gamma 2,2 jest tej przestrzeni najbliższy), lub skalibruj gradację monitora do natywnej TRC przestrzeni sRGB. Jeśli przerzucisz się na ProPhoto to już wogóle będziesz w burakach, bo ProPhoto jest oparta na gammie 1,8 i dopiero ona będzie konkretnie bandingować (chyba, że skalibrujesz monitor do gammy 1,8). Niezależnie od wszystkiego tak czy owak na końcu musisz skonwertować zdjęcia do labu na sRGB, lub do przestrzeni labu, jeśli masz jego profil.

jasne, zawsze konwertuję do profilu labu po obróbce. Zostane przy Adobe RGB, teraz tylko będzie mi bardziej smutno jak będę podglądał proofa profilu labu w PS-ie. Wielkie dzięki czornyj!
I ostatnie pytanie: czy w tej sytuacji w ustawieniach 1-dynki zmienić srgb na adobe i z lightrooma eksportowac rownież w tej przestrzeni?

czornyj
19-08-2008, 16:22
jasne, zawsze konwertuję do profilu labu po obróbce. Zostane przy Adobe RGB, teraz tylko będzie mi bardziej smutno jak będę podglądał proofa profilu labu w PS-ie. Wielkie dzięki czornyj!
I ostatnie pytanie: czy w tej sytuacji w ustawieniach 1-dynki zmienić srgb na adobe i z lightrooma eksportowac rownież w tej przestrzeni?

Softproof profilu labu zawsze będzie bandingował, chyba że wyczochrasz z niego TRC i skalibrujesz do niej monitor. CG241W ma przestrzeń najbardziej zbliżoną do AdobeRGB, która w dodatku oparta jest na zwyczajnej TRC odpowiadającej gamma 2,2 - dlatego optymalnie jest pracować właśnie w tej przestrzeni, korekta dokonywana przez CM będzie relatywnie najmniejsza. ProPhoto ma sens w przypadku, gdy często reprodukujemy zdjęcia na urządzeniach szerokogamutowych, takich jak wielokanałowe drukarki pigmentowe, tylko wypadałoby wtedy skalibrować monitor do gamma 1,8.

pst
19-08-2008, 16:23

zrobiło się poważnie - nie wszystko rozumiem co piszecie
w konfiguracji PS pomógł mi Janusz Body - w ACR mam ustawione ProPhoto 16bit i tak obrabiam zdjęcia
na koniec konwertuje do profilu labu i 8bit

kalibracje monitora robie i1d2 na 2.2/100cd/6500K

czy to znaczy ze robie błąd?

czornyj
19-08-2008, 16:27
zrobiło się poważnie - nie wszystko rozumiem co piszecie
w konfiguracji PS pomógł mi Janusz Body - w ACR mam ustawione ProPhoto 16bit i tak obrabiam zdjęcia
na koniec konwertuje do profilu labu i 8bit

kalibracje monitora robie i1d2 na 2.2/100cd/6500K

czy to znaczy ze robie błąd?

Jeżeli pracujesz w ProPhoto (za czym przemawiają pewne argumenty), to dobrze jest skalibrować monitor do gammy 1,8 - o ile oczywiście masz monitor z LUT > 8bit.

pst
19-08-2008, 16:31
eizo s2100

czornyj
19-08-2008, 16:37
eizo s2100

W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).

merciful
19-08-2008, 16:38
Softproof profilu labu zawsze będzie bandingował, chyba że wyczochrasz z niego TRC i skalibrujesz do niej monitor. CG241W ma przestrzeń najbardziej zbliżoną do AdobeRGB, która w dodatku oparta jest na zwyczajnej TRC odpowiadającej gamma 2,2 - dlatego optymalnie jest pracować właśnie w tej przestrzeni, korekta dokonywana przez CM będzie relatywnie najmniejsza. ProPhoto ma sens w przypadku, gdy często reprodukujemy zdjęcia na urządzeniach szerokogamutowych, takich jak wielokanałowe drukarki pigmentowe, tylko wypadałoby wtedy skalibrować monitor do gamma 1,8.

ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?

czornyj
19-08-2008, 16:40
ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?

Powinno być najwygodniej.

merciful
19-08-2008, 16:44
Powinno być najwygodniej.

jeszcze raz dzięki

pst
19-08-2008, 17:09
W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).

dzięki!
spróbuje wykonać taką kalibrację (jak skończe obecną serię fotek bo jestem w połowie ślubu/wesela)
mało tego - jak wróci Janusz Body to zaatakuje go takim pytaniem ( z tego co wiem on ma z tego co sie orientuje s2431W); jestem ciekaw co na to powie

PS
u mnie w pomieszczeniu oświetlenie jest nienajlepsze co jest określeniem bardzo dyplomatycznym ;-)
fotografię traktuje jako hobby (stąd darmowe śluby :P ) - komp stoi w kompromisie czyli w sypialni :roll:
sypialnia ma kolor ścian: groszek :oops:
temp. jaką wykrywa i1d2 to 2700K :-? - pewnie miałoby to większe znaczenie gdybym oglądał odbitki porównując z monitorem ale tak nie robie
myślę więc ze zacznę kalibrowanie od 5500K

czornyj
19-08-2008, 17:43
dzięki!
spróbuje wykonać taką kalibrację

Proponuję wykonać następujący eksperyment:
1) otworzyć gradient w PS
http://members.chello.pl/m.kaluza/szarosc.png
2) przypisać mu profil ProPhoto (Edit>Assign Profile>ProPhoto RGB)
3) ocenić
4) wykonać kalibrację do gamma 1,8
5) powtórzyć kroki 1-3 i porównać rezultaty ;)

Jeszcze jedno - lojalnie ostrzegam, że na monitorze skalibrowanym do gamma 1,8 wszystko, co będzie w aplikacjach bez zarządzania barwą zacznie wyglądać dość dziwnie, ze szczególnym naciskiem na zdjęcia oglądane w zwykłej przeglądarce internetowej (nie dotyczy FireFoxa 3.0, który ponoć ma CMM).

pst
19-08-2008, 17:52
do końca tygodnia sie uwinę - dam znac jakie rezultaty
jeszcze raz dzięki za zainteresowanie!

(a teraz oddalam sie dalej maltretować orwiga)

edit_________
jeszcze jedno - o co chodzi z rzeźnikiem?:roll:

merciful
19-08-2008, 18:54
czornyj, to jeszcze raz ja. :) Spieszę donieść, że po zmianie przestrzeni roboczej na Adobe RGB w moim CG241W "stała się jasność" i gradient zgubił banding :razz:

Jest elegancko

czornyj
19-08-2008, 18:56
Spieszę donieść, że po zmianie przestrzeni roboczej na Adobe RGB w moim CG241W "stała się jasność" i gradient zgubił banding

Nie miał wyjścia, kajdaniarz :lol:

Miło mi, że mogłem się na coś przydać ;)

pst
19-08-2008, 19:41
kajdaniarz :lol:

kolejne, po 'rozkminic', dobre słowo :mrgreen:

Jarek Jaworski
20-08-2008, 19:22
Czolem,

Czytam od pewnego czasu ten watek i czas skorzystac z Waszej wiedzy :)
Potrzebuje kupic monitor dajacy precyzyjne odwzorowanie kolorow. Duzy monitor do wybierania zdjec juz mam - HP LP3065. Teraz potrzebuje cos na czym moglbym w 100% polegac
Typ zdjec, to w wiekszosci portrety w najrozniejszym swietle. Zastosowanie plikow - do druku w roznego rodzaju czasopismach, ksiazkach, reklamach i w domu czyli na drukarce - HP B9180.

Wypozyczono mi wlasnie nowy monitor HP LP2480zx. Podobno to jest naprawde niezly sprzet.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/382087-382087-64283-72270-444767-3648397.html

Niestety jest na tyle nowy, ze nie dostalem go razem z kalibratorem, tylko sam monitor. Czyli raczej monitor jest do "ogladania" niz testowania ;). Dodatkowo, upraszczajac, zeby wykorzystac w pelni

jego mozliwosci, potrzebna jest karta nowego typu z display portem dajaca 10 bitowa informacje o kolorze.
Kalibrator dedykowany do tego monitora to po prostu i1d2, tylko pytanie z jakim softem. Czy jest sens kalibrowac go tym kalibratorem, ze standardowym softem? Tylko problem jest taki, ze mam

wczesniejsza wersje tego urzadzenia, wiec pewnie juz w ogole, nie ma sensu taki proces kalibracji.

Czy ktos z was zetknal sie z tym sprzetem, lub wie cos na jego temat? W sieci jak na razie jest malo w tym temacie. Nie mam doswiadczenia w kwestii oceniania/porownywania monitorow i zamiast

zmudnie zglebiac wiedze na temat kalibrowania i co za tym idzie tracic czas, wole przeczytac konkluzje na temat jakosci danego monitora.
I podstawowe pytanie, czy za 4500 zl mam szanse kupic lepszy monitor 24"

Licze na Was, ze cos poradzicie :)

czornyj
20-08-2008, 22:57
Czolem,

Czytam od pewnego czasu ten watek i czas skorzystac z Waszej wiedzy :)
Potrzebuje kupic monitor dajacy precyzyjne odwzorowanie kolorow. Duzy monitor do wybierania zdjec juz mam - HP LP3065. Teraz potrzebuje cos na czym moglbym w 100% polegac
Typ zdjec, to w wiekszosci portrety w najrozniejszym swietle. Zastosowanie plikow - do druku w roznego rodzaju czasopismach, ksiazkach, reklamach i w domu czyli na drukarce - HP B9180.

Wypozyczono mi wlasnie nowy monitor HP LP2480zx. Podobno to jest naprawde niezly sprzet.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/382087-382087-64283-72270-444767-3648397.html

Niestety jest na tyle nowy, ze nie dostalem go razem z kalibratorem, tylko sam monitor. Czyli raczej monitor jest do "ogladania" niz testowania ;). Dodatkowo, upraszczajac, zeby wykorzystac w pelni

jego mozliwosci, potrzebna jest karta nowego typu z display portem dajaca 10 bitowa informacje o kolorze.
Kalibrator dedykowany do tego monitora to po prostu i1d2, tylko pytanie z jakim softem. Czy jest sens kalibrowac go tym kalibratorem, ze standardowym softem? Tylko problem jest taki, ze mam

wczesniejsza wersje tego urzadzenia, wiec pewnie juz w ogole, nie ma sensu taki proces kalibracji.

Czy ktos z was zetknal sie z tym sprzetem, lub wie cos na jego temat? W sieci jak na razie jest malo w tym temacie. Nie mam doswiadczenia w kwestii oceniania/porownywania monitorow i zamiast

zmudnie zglebiac wiedze na temat kalibrowania i co za tym idzie tracic czas, wole przeczytac konkluzje na temat jakosci danego monitora.
I podstawowe pytanie, czy za 4500 zl mam szanse kupic lepszy monitor 24"

Licze na Was, ze cos poradzicie :)

To jest baaaaardzo hajendowy, najnowszy monitor HP na trójkolorowych LED-ach, zrobiony na potrzeby przemysłu kinematograficznego. Ma fantastyczne możliwości regulacji punktu bieli, olbrzymi gamut praktycznie w pełni kryjący standard Digital Cinema P3, 12-o bitowy LUT, w pełni 10-o bitowy tor sygnałowy, bardzo wysoki współczynnik kontrastu (ok. 1000:1 lub większy). Pomimo, iż jest to produkt zrobiony pod postprodukcję, powienien świetnie się nadać do wszelkich zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy.

Niestety - z uwagi na fakt, że jest to całkowita nowość trudno mi jeszcze powiedzieć, jak sprawdza się w praktyce, ale potencjał tej konstrukcji jest spory. Podejrzewam, że cenka też będzie niewąska.

Kolorymetr i1 - z tego co wiem - nie sprawdza się w kalibracji monitorów z podświetleniem LED, szczególnie szerokogamutowych (a ten jest wściekleszerokogamutowy, o przestrzeni większej od AdobeRGB). Do LED-owego Neca Reference Calibratora 21 (w stanach 2180WG) X-Rite przygotował dedykowaną wersję tego kolorymetru, więc być może w przypadku HP również istnieje coś podobnego, ale należy zachować ostrożność. W przeciwnym razie jedynym rozwiązaniem jest spektrofotometr i1pro (spektrofotometr jest w stanie skalibrować wszystko, co tylko raczy świecić lub odbijać światło).

miklo
21-08-2008, 00:20
Jezu Chryste. Czornyj. Aleś mi pojechał. Przeczytam kilka razy o tych gammach i może zakumam :-)

merciful: Sorry za zamieszanie :D

Kolaj
21-08-2008, 07:50
ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?Wydaje mi się, że o ile robisz w RAW-ach, to ustawienie przestrzeni w aparacie jest bez znaczenia. Dopiero w ACR czy innej wywoływarce określa się, do jakiej przestrzeni wołać. Dobrze mi się wydaje?

czornyj
21-08-2008, 09:17
Wydaje mi się, że o ile robisz w RAW-ach, to ustawienie przestrzeni w aparacie jest bez znaczenia. Dopiero w ACR czy innej wywoływarce określa się, do jakiej przestrzeni wołać. Dobrze mi się wydaje?

O ile nie robi się jpegów, to tak - przyjmuje się, że RAW "nie ma przestrzeni".

wain
21-08-2008, 10:23
Jezu Chryste. Czornyj. Aleś mi pojechał. Przeczytam kilka razy o tych gammach i może zakumam :-)

merciful: Sorry za zamieszanie :D

tutaj czornyj nawet sie nie rozgrzal ;) polecam watek o testach kalibratorow tudziez na forum nikona watek gigant o monitorach. Tam to chlopaki (razem z tom01) sie rozkrecaja :D
(rozumiejac okolo 20% z tego co pisza tam pisza i tak fajnie sie czyta :D)

pozdr

Jarek Jaworski
21-08-2008, 10:35
To jest baaaaardzo hajendowy, najnowszy monitor HP na trójkolorowych LED-ach, zrobiony na potrzeby przemysłu kinematograficznego. Ma fantastyczne możliwości regulacji punktu bieli, olbrzymi gamut praktycznie w pełni kryjący standard Digital Cinema P3, 12-o bitowy LUT, w pełni 10-o bitowy tor sygnałowy, bardzo wysoki współczynnik kontrastu (ok. 1000:1 lub większy). Pomimo, iż jest to produkt zrobiony pod postprodukcję, powienien świetnie się nadać do wszelkich zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy.

Niestety - z uwagi na fakt, że jest to całkowita nowość trudno mi jeszcze powiedzieć, jak sprawdza się w praktyce, ale potencjał tej konstrukcji jest spory. Podejrzewam, że cenka też będzie niewąska.

Kolorymetr i1 - z tego co wiem - nie sprawdza się w kalibracji monitorów z podświetleniem LED, szczególnie szerokogamutowych (a ten jest wściekleszerokogamutowy, o przestrzeni większej od AdobeRGB). Do LED-owego Neca Reference Calibratora 21 (w stanach 2180WG) X-Rite przygotował dedykowaną wersję tego kolorymetru, więc być może w przypadku HP również istnieje coś podobnego, ale należy zachować ostrożność. W przeciwnym razie jedynym rozwiązaniem jest spektrofotometr i1pro (spektrofotometr jest w stanie skalibrować wszystko, co tylko raczy świecić lub odbijać światło).

Wielkie dzieki za informacje. mam jeszcze miesiac do zakupu monitora, wiec poczekam spokojnie na jakies dodatkowe info z sieci.
Udalo mi sie wynegocjowac cene 4500 brutto, wiec pewnie go kupie, ale zobacze jeszcze jakies konkurencyjne Eizo.
Co do spektrofotometru, nie pozostaje mi nic innego jak czekac na dedykowany kalibrator i wtedy wszystko sprawdzic.
Jeszcze raz dziekuje za to monitorowe voodoo ;)

czornyj
21-08-2008, 11:28
Wielkie dzieki za informacje. mam jeszcze miesiac do zakupu monitora, wiec poczekam spokojnie na jakies dodatkowe info z sieci.
Udalo mi sie wynegocjowac cene 4500 brutto, wiec pewnie go kupie, ale zobacze jeszcze jakies konkurencyjne Eizo.
Co do spektrofotometru, nie pozostaje mi nic innego jak czekac na dedykowany kalibrator i wtedy wszystko sprawdzic.
Jeszcze raz dziekuje za to monitorowe voodoo ;)

Nie ma za co ;)

Zwykły kolorymetr powinien poprawnie ustawić gammę, natomiast nie ręczę za punkt bieli i koordynaty kolorantów.

Konkurencyjne Eizo CG241W niestety kosztuje 7000 brutto :(

Bahrd
21-08-2008, 12:23

To jest baaaaardzo hajendowy, najnowszy monitor HP na trójkolorowych LED-ach, zrobiony na potrzeby przemysłu kinematograficznego.

Jak się ma/może mieć ten monitor do tego, wstawionego do laptopa HP: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF06a/321957-321957-64295-3740645-3329741-3784202.html?
Oba mają w nazwie DreamColor...

Drzamich
21-08-2008, 16:29
Mam monitor LCD 19''

Jakiś czas temu pojawiły się na nim dziwne miniaturowe plamki. Jakaś mucha pochodziła czy co?

Kiedy monitor jest włączony to przez te plamki widać tak jakby pomoczyć kineskop telewizora - tak jakby był mokry. Kiedy monitor jest wyłączony widać jakiś dziwne zaschnięte kropeczki. Zwykle czyszczę monitor po prostu mokra szmatka i wycieram chusteczkami. Wiem że nie jest to może zbyt dobry sposób, ale mi wystarcza. Niestety te plamki za Chiny nie chcą zejść. Myślę że po użyciu specjalnych chusteczek do LCD też nie zeszłyby. Co robić?

muflon
24-08-2008, 19:00
Czy są jakieś monitory spełniające następujące warunki:

27" - no, ewentualnie jakieś okolice 26", ale nie 24". >27" też niechętnie.
nie wide-gamut - do pracy w sRGB - poczta, WWW, trochę obróbki zdjęć, ale bez zabaw z kalibracją/profilowaniem
VGA/DVI, hub USB mile widziany, HDMI/PIP/Composite/głośniki/itp niepotrzebne
solidne wykonanie - jakość, regulacja wysokości mile widziana, pivot niekonieczny
jakość obrazu lepsza od mojego Samsunga 930BF ;-)
podsumowując: jakościowo/cenowo w okolicach Samsunga 275T / NECa 2690WUXi, na pewno poniżej SX2761W

275T/2690WUXi pasowałyby mi idealnie (zarówno cenowo jak i pod względem jakości/możliwości), tyle że one są kolorystycznie "za dobre"... szeroki gamut, raczej pod profilowanie i pracę w Adobe RGB. Na drugim końcu mam zabawki typu Acer AL2623W czy AL2723W - pierwszego oglądałem w sklepie, i mnie nie przekonał- to taka jednak zupełnie dolna półka, której jedynym atutem jest stosunek "/$ :).

Alternatywnie: w jakim stopniu da się Samsunga/NECa "skręcić" w OSD, żeby zbliżyć się do sRGB? Obydwa mają 6-gałkową regulację kolorów, a NEC nawet osobny tryb... na ile to działa?

gase1
02-09-2008, 18:31
witam serdecznie chciałbym zakupić monitor do obróbki zdjęć po przeczytaniu kilku postó juz niczego nie jestem pewien czy NEC 24 MS 2470WNX wide DVI Pivot byłby dobrą opcją w granicy cenowej do 2500? czy jednak zainwestować w EIZO
wcześniej nie maiłem do czynienia z lcdkami ewentualnie jakieś inne opcje? proszę o pomoc

czornyj
02-09-2008, 20:45
Czy są jakieś monitory spełniające następujące warunki:

27" - no, ewentualnie jakieś okolice 26", ale nie 24". >27" też niechętnie.
nie wide-gamut - do pracy w sRGB - poczta, WWW, trochę obróbki zdjęć, ale bez zabaw z kalibracją/profilowaniem
VGA/DVI, hub USB mile widziany, HDMI/PIP/Composite/głośniki/itp niepotrzebne
solidne wykonanie - jakość, regulacja wysokości mile widziana, pivot niekonieczny
jakość obrazu lepsza od mojego Samsunga 930BF ;-)
podsumowując: jakościowo/cenowo w okolicach Samsunga 275T / NECa 2690WUXi, na pewno poniżej SX2761W

275T/2690WUXi pasowałyby mi idealnie (zarówno cenowo jak i pod względem jakości/możliwości), tyle że one są kolorystycznie "za dobre"... szeroki gamut, raczej pod profilowanie i pracę w Adobe RGB. Na drugim końcu mam zabawki typu Acer AL2623W czy AL2723W - pierwszego oglądałem w sklepie, i mnie nie przekonał- to taka jednak zupełnie dolna półka, której jedynym atutem jest stosunek "/$ :).

Alternatywnie: w jakim stopniu da się Samsunga/NECa "skręcić" w OSD, żeby zbliżyć się do sRGB? Obydwa mają 6-gałkową regulację kolorów, a NEC nawet osobny tryb... na ile to działa?

Nec 2690WUXi oraz Eizo SX2761 posiadają tryby emulacji sRGB. O ile mi wiadomo - nic sensownego-wąskogamutowego tej wielkości się raczej nie znajdzie.

witam serdecznie chciałbym zakupić monitor do obróbki zdjęć po przeczytaniu kilku postó juz niczego nie jestem pewien czy NEC 24 MS 2470WNX wide DVI Pivot byłby dobrą opcją w granicy cenowej do 2500? czy jednak zainwestować w EIZO
wcześniej nie maiłem do czynienia z lcdkami ewentualnie jakieś inne opcje? proszę o pomoc

Jako alternatywę dla takiego-se 2470WNX mogę zaproponować mniejszego, ale lepszego Eizo S2231W. Jeśli priorytetem jest jakość wyświetlanego obrazu i szerokie możliwości regulacji - skłaniałbym się ku Eizo. Jeśli wymagania w stosunku do jakości monitora nie są zbyt wielkie - Nec będzie wygodniejszy (jest większy i ma większą rozdzielczość). Jako panel do prac biurowych, grania, oglądania filmów i zdjęć powinien dobrze się sprawdzić. W zaawansowanych zastosowaniach fotograficznych lepszy (acz mniejszy) będzie Eizo.

m_o_b_y
02-09-2008, 21:11
Jako alternatywę dla takiego-se 2470WNX mogę zaproponować mniejszego, ale lepszego Eizo S2231W. Jeśli priorytetem jest jakość wyświetlanego obrazu i szerokie możliwości regulacji - skłaniałbym się ku Eizo. Jeśli wymagania w stosunku do jakości monitora nie są zbyt wielkie - Nec będzie wygodniejszy (jest większy i ma większą rozdzielczość). Jako panel do prac biurowych, grania, oglądania filmów i zdjęć powinien dobrze się sprawdzić. W zaawansowanych zastosowaniach fotograficznych lepszy (acz mniejszy) będzie Eizo.

A wolno wiedzieć czemu NEC, który ma porządną matrycę, traktujesz jako monitor tylko do prac biurowych, skoro w różnych testach podkreślana jest wysoka jakość obrazu, uzyskiwana na tym monitorze ?

Pytam, bo właśnie obecnie łamię sobie głowę nad wyborem monitora: czy NEC 2470 WNX BK PVA, czy EIZO S2231W, ktore są w podobnym cenowo pułapie, tyle że NEC za tę samą cenę daje większy ekran.

Nb. Ostatnio wiele osób narzeka na problemy z martwymi pikselami w monitorach EIZO.
Czekam na odpowiedź.
Pozdrówka

Mario32
02-09-2008, 22:13
Witam, czy któryś z kolegów forumowiczów posiada monitor NEC 2490WUXi?
Dziś nabyłem ten model i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących ustawień.

Kubaman
02-09-2008, 22:35
Nec 2690WUXi oraz Eizo SX2761 posiadają tryby emulacji sRGB.
zgadza się
Mulfon, polecam ci ten monitor NECa

gase1
02-09-2008, 23:06
ja osobiście nie mam zamiaru rzucać się z motyką na księżyc tzn może troszeczkę uściślę :) potrzebuję monitora głownie do obróbki zdjęć (od czasu do czasu jakieś imprezy okolicznościowe )nie mniej jednak nie chciałbym by była to ogronma suma na początek czyli jedyne 2000-2500 (Eizo za 10000 odpada narazie) dopiero zaczynam uczyć się fotografii stąd moje pytanie dotyczące monitora
jeśli chodzi o przekatną to 22 mogę przeboleć względem 24 jednak pytanie jest następujące co wybrać tak jak wcześniej pisaliście większą rozdzielczość i przekątną czy szerokie możliwości regulacji? czytałem wypowiedzi na bencharku opinie iż nec 2470WNX jest chwalony jednym z najlepszych odwzorowań brazów ile w tym prawdy?

czornyj
02-09-2008, 23:53
ja osobiście nie mam zamiaru rzucać się z motyką na księżyc tzn może troszeczkę uściślę :) potrzebuję monitora głownie do obróbki zdjęć (od czasu do czasu jakieś imprezy okolicznościowe )nie mniej jednak nie chciałbym by była to ogronma suma na początek czyli jedyne 2000-2500 (Eizo za 10000 odpada narazie) dopiero zaczynam uczyć się fotografii stąd moje pytanie dotyczące monitora
jeśli chodzi o przekatną to 22 mogę przeboleć względem 24 jednak pytanie jest następujące co wybrać tak jak wcześniej pisaliście większą rozdzielczość i przekątną czy szerokie możliwości regulacji? czytałem wypowiedzi na bencharku opinie iż nec 2470WNX jest chwalony jednym z najlepszych odwzorowań brazów ile w tym prawdy?

A wolno wiedzieć czemu NEC, który ma porządną matrycę, traktujesz jako monitor tylko do prac biurowych, skoro w różnych testach podkreślana jest wysoka jakość obrazu, uzyskiwana na tym monitorze ?

Pytam, bo właśnie obecnie łamię sobie głowę nad wyborem monitora: czy NEC 2470 WNX BK PVA, czy EIZO S2231W, ktore są w podobnym cenowo pułapie, tyle że NEC za tę samą cenę daje większy ekran.

Nb. Ostatnio wiele osób narzeka na problemy z martwymi pikselami w monitorach EIZO.
Czekam na odpowiedź.
Pozdrówka

Monitory Eizo są fabrycznie nienajgorzej (statystycznie rzecz biorąc) prekalibrowane do gradacji gamma 2,2. Po podregulowaniu punktu bieli mamy więc całkiem poprawnie skalibrowany monitor, o płynnych przejściach tonalnych, dobrym oddaniu detalu w cieniach i światłach. Dzięki nieco poszerzonemu gamutowi uzyskamy wierniejszą reprodukcję barw podczas symulacji wyglądu powiększeń z drukarek atramentowych i z minilabu. Dla testera szpejów komputerowych testującego "monitory i inne dyski twarde" są to drobne niuanse bez wielkiego znaczenia (zresztą na tle monitora za 1000 z 24 matrycą TN Nec swą jakością urywa obserwatorowi łeb z płucami), jednak do zastosowań graficznych i fotograficznych monitor tego typu nadaje się nieco lepiej.

Dylematu czy kupić coś o nieco lepszej jakości obrazu, czy raczej coś o większej przekątnej nie jestem w stanie za nikogo rozstrzygnąć. Dla jednego idiotyzmem będzie kupno mniejszego i drogiego monitora, gdy można mieć za to dwie "********e" 24-ki. U drugiego taki "syf" jak Nec serii NX wywołuje swym obrazem torsje, S2231 od bidy nada się dla niego do układania pasjansa, a na jako-takim, pieprzonym poziomie będzie dopiero Eizo CG211.

Witam, czy któryś z kolegów forumowiczów posiada monitor NEC 2490WUXi?
Dziś nabyłem ten model i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących ustawień.

A co chcesz wiedzieć?

m_o_b_y
03-09-2008, 00:04
Monitory Eizo są fabrycznie nienajgorzej (statystycznie rzecz biorąc) prekalibrowane do gradacji gamma 2,2. Po podregulowaniu punktu bieli mamy więc całkiem poprawnie skalibrowany monitor, o płynnych przejściach tonalnych, dobrym oddaniu detalu w cieniach i światłach. Dzięki nieco poszerzonemu gamutowi uzyskamy wierniejszą reprodukcję barw podczas symulacji wyglądu powiększeń z drukarek atramentowych i z minilabu. Dla testera szpejów komputerowych testującego "monitory i inne dyski twarde" są to drobne niuanse bez wielkiego znaczenia (zresztą na tle monitora za 1000 z 24 matrycą TN Nec swą jakością urywa obserwatorowi łeb z płucami), jednak do zastosowań graficznych i fotograficznych monitor tego typu nadaje się nieco lepiej.

Dylematu czy kupić coś o nieco lepszej jakości obrazu, czy raczej coś o większej przekątnej nie jestem w stanie za nikogo rozstrzygnąć. Dla jednego idiotyzmem będzie kupno mniejszego i drogiego monitora, gdy można mieć za to dwie "********e" 24-ki na TN . U drugiego taki "syf" jak Nec serii NX wywołuje swym obrazem torsje, S2231 od bidy nada się dla niego do układania pasjansa, a na jako-takim, pieprzonym poziomie będzie dopiero Eizo CG211.

Chyba trochę sobie ustawiłeś temat pod z góry zadany wniosek.
Przecież nie mówimy tu o matrycach TN, tylko o PVA, które występują zarówno w monitorach EIZO, jak i w monitorach NEC.
Pytanie brzmi, czy Twoim zdaniem warto dorzucić 1000 PLN za EIZO S2431 z matrycą PVN, czy może do obróbki zdjęć wystarczy NEC 2470 z podobną matrycą PVN.
Nb. EIZO pewnie będzie z jakimiś martwymi subpikselami, czy pikselami, jak to się ostatnio dość często zdarza.
Pozdrówka

muflon
03-09-2008, 01:58
Nec 2690WUXi oraz Eizo SX2761 posiadają tryby emulacji sRGB. O ile mi wiadomo - nic sensownego-wąskogamutowego tej wielkości się raczej nie znajdzie.
Dzięki - bad news is better than no news ;) Zatem zaprzestaję poszukiwań "tego co chcę" i chyba pomyślę jednak o przestawieniu się na pracę z profilami...

Krzychu
03-09-2008, 06:26
Nb. EIZO pewnie będzie z jakimiś martwymi subpikselami, czy pikselami, jak to się ostatnio dość często zdarza.
Pozdrówka

Przestań wyciągać bezsensowne wnioski bo robisz to już w którymś wątku z kolei...
Eizo używa matryc (niech mnie ktoś poprawi w razie czego) Samsunga, tak jak pełno innych producentów...

czornyj
03-09-2008, 09:12
Chyba trochę sobie ustawiłeś temat pod z góry zadany wniosek.
Przecież nie mówimy tu o matrycach TN, tylko o PVA, które występują zarówno w monitorach EIZO, jak i w monitorach NEC.
Pytanie brzmi, czy Twoim zdaniem warto dorzucić 1000 PLN za EIZO S2431 z matrycą PVN, czy może do obróbki zdjęć wystarczy NEC 2470 z podobną matrycą PVN.
Pozdrówka

Chyba trochę źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Wcześniej - odnosząc się do twojego pytania - pisałem o tym, że mz. zamiast dużego Neca warto rozważyć
mniejsze Eizo. O S2431 wogóle nie było mowy.

W przypadku Eizo i Neca z z 24" matrycą PVA sytuacja jest podobna - W Eizo sterowanie jest bardziej zaawansowane i po prostu ten panel pozwala nam lepiej wykorzystać potencjał zainstalowanej w nim matrycy. W dodatku już fabrycznie (statystycznie rzecz biorąc) jest ona w miarę poprawnie ustawiona i po wyciągnięciu z pudła pokazuje coś, co w miarę ma ręce i nogi.

Nie wiem czy warto za to dopłacić ok 1000PLN - nie wiem, nie jestem Duchem Świętym. Osobiście za trójkę (nawet niecałą) wolałbym Neca 2190UXi (którego nb. posiadam).

Jeśli chodzi o hoty/deady, to po prostu nie wierzę w nic i uważam, że monitor powinno się odbierać i kontrolować osobiście. Przy czym jeden czy dwa uwalone subpiksele nie są dla mnie najmniejszym powodem do zmartwienia, bo w praktyce po prostu wogóle to nie przeszkadza.

m_o_b_y
03-09-2008, 11:30
Przestań wyciągać bezsensowne wnioski bo robisz to już w którymś wątku z kolei...
Eizo używa matryc (niech mnie ktoś poprawi w razie czego) Samsunga, tak jak pełno innych producentów...

Znowu zaczynają się podchody osobiste "w którymś z kolei wątku" ? :mrgreen:

Jeśli nie masz nic do powiedzenia na poruszany temat, to chyba nie musisz zabierać głosu.
A z faktu, że EIZO używa matryc Samsunga raczej niewiele wynika w kwestii martwych pikseli.
Pozdrówka

m_o_b_y
03-09-2008, 11:39
Chyba trochę źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Wcześniej - odnosząc się do twojego pytania - pisałem o tym, że mz. zamiast dużego Neca warto rozważyć
mniejsze Eizo. O S2431 wogóle nie było mowy.

W przypadku Eizo i Neca z z 24" matrycą PVA sytuacja jest podobna - W Eizo sterowanie jest bardziej zaawansowane i po prostu ten panel pozwala nam lepiej wykorzystać potencjał zainstalowanej w nim matrycy. W dodatku już fabrycznie (statystycznie rzecz biorąc) jest ona w miarę poprawnie ustawiona i po wyciągnięciu z pudła pokazuje coś, co w miarę ma ręce i nogi.

Nie wiem czy warto za to dopłacić ok 1000PLN - nie wiem, nie jestem Duchem Świętym. Osobiście za trójkę (nawet niecałą) wolałbym Neca 2190UXi (którego nb. posiadam).

Jeśli chodzi o hoty/deady, to po prostu nie wierzę w nic i uważam, że monitor powinno się odbierać i kontrolować osobiście. Przy czym jeden czy dwa uwalone subpiksele nie są dla mnie najmniejszym powodem do zmartwienia, bo w praktyce po prostu wogóle to nie przeszkadza.

Piękne dzięki za rzeczową i konkretną informację.
Chyba więc na moje skromne potrzeby amatora, który nie zarobkuje na fotografii wystarczy jednak NEC.
Pozdrówka

gase1
03-09-2008, 20:14
ostatni raz moze jeszcze zapytam :) czy warto zainwestować w Monitor EIZO S2431W?
sprawa wygląda następująco bendę miał 20 000 do zainwestowania w sprzęt 5d plus jakies 2 stałki i jeden zoom do tego karty ,baterie , torba itd itp
czy jednak warto kupic coś słabszego jakieś eizo 21 cali rozpoczyna się mały mątlik w głowie
przypominam iż na początek mają to być tzw "fuchy" więc proszę o pomoc i pozdrawiam
ps jestem tutaj rzadko czy ma ktoś linka odnosnie tematu szkieł do 5 d i wesel?
z góry dziękuję za lpodane linki :)

m_o_b_y
05-09-2008, 00:10
Piękne dzięki za rzeczową i konkretną informację.
Chyba więc na moje skromne potrzeby amatora, który nie zarobkuje na fotografii wystarczy jednak NEC.
Pozdrówka

P.S.
I stało się !!!
Nabyłem drogą kupna FlexScan S 2231W. :mrgreen:
Martwych pikseli ani subpikseli na razie nie ma, bo sprawdziłem na miejscu, a dalej się zobaczy.
moby

rauf
05-09-2008, 11:27
Ordynarne pytanie: dlaczego ten monitor nie nadaje się do foto amatorki /nie pejoratywnie!8-)/ + pracy.

Lenovo L220x 22" 1920x1200 S-PVA 1200:1 0,247 mm 325 cd/m2 (http://www.allegro.pl/item431893192_lenovo_22_fullhd_1080p_s_pva_l220x_g w_fv_wawa.html)

Bo,mnie niestety wystarcza na tyle wiedzy, żeby wiedzieć, że jest ok:roll:

czornyj
05-09-2008, 12:00
Ordynarne pytanie: dlaczego ten monitor nie nadaje się do foto amatorki /nie pejoratywnie!8-)/ + pracy.

Lenovo L220x 22" 1920x1200 S-PVA 1200:1 0,247 mm 325 cd/m2 (http://www.allegro.pl/item431893192_lenovo_22_fullhd_1080p_s_pva_l220x_g w_fv_wawa.html)

Bo,mnie niestety wystarcza na tyle wiedzy, żeby wiedzieć, że jest ok:roll:

1) Jeśli weźmiemy monitor PVA skalibrowany sprzętowo, to jego krzywa korekcyjna wygląda tak:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kali1.jpg)
Podczas kalibracji korekta wgrywana jest do 10-14 bitowej tablicy look up monitora, dzięki czemu do 8-o bitowej LUT karty graficznej nie trzeba już ładować korekty. Efektem tego mamy poprawnie wyświetlony obraz i pełną, nieprzyciętą paletę 16,7mln barw.

2) Jeśli weźmiemy w miarę przyzwoity monitor na PVA skalibrowany programowo, to jego krzywa korekcyjna wygląda tak:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kali2.jpg)
Podczas kalibracji korekta wgrywana jest do 8-o bitowej LUT karty graficznej, dzięki czemu obraz wyświetlany jest poprawnie, ale tracimy nieco palety. Gradacje stają się mniej płynne, szarości nie są idealnie neutralne itd. Jeśli będziemy na nim pracować bez kalibracji, wprowadzi nam lekkie zafałszowania do przygotowanych na nim odbitek

3) Jeśli weźmiemy ch..... monitor PVA skalibrowany programowo, to jego krzywa korekcyjna wygląda tak:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kali3.jpg)
Podczas kalibracji korekta wgrywana jest do 8-o bitowej LUT karty graficznej, dzięki czemu obraz wyświetlany jest poprawnie, ale tracimy w cholerę palety. Gradacje stają się poszarpane, w szarościach widać ewidentne przebarwienia. Monitor w stanie nieskalibrowanym wyświetla po prostu totalne pierdoły - jest w trzy **** za jasny, za zimny i wogóle hardkor. Jeśli będziemy na nim edytować zdjęcia, to na odbitkach wyjdzie ciemne błoto o porąbanych barwach.

I teraz powstaje fundamentalne pytanie - do którego rodzaju należy Lenovo? Do pierwszego - na bank nie należy. Do drugiego - jeśli będziemy mieli szczęście i trafimy na egzemplarz, który przypadkiem będzie fabrycznie dobrze ustawiony. Ale nikt nam nie zagwarantuje, że nie będzie to panel trzeciego rodzaju i wtedy nawet po kalibracji jakość wyświetlanego obrazu będzie nędzna. Czyli krótko mówiąc - loteryjka :D

rauf
05-09-2008, 13:07
czonryj :twisted:

Naturalnie wiesz, że mówisz z siodła do bosego, pańszczyźnianego chłopa o świetlanej przyszłości franchisingu :grin:

Na ile pojąłem, to chodzi o wierne oddanie kolorów.
Pytanie, co jeśli na NATURALNYCH kolorach mi nie zależy?
Nie pracuje w prasie, w reklamie, w DTP...i tak zwykle staram się oddać to co widzą moje oczy /skalibrowane przez "inny" mózg/.

Co z innymi parametrami pracy?

P.S.Do tej pory fotografią bawiłem się chyba od 8 lat na laptopach!
Nie drukuje, wystawiam w necie i podejrzewam, że większość oglądających ma podobny sprzęt laptopowy. W domu /UWAGA ortodoksi/ odtwarzam, przepraszam za wyrażenie, na plaźmie :oops:
Najgorzej, że mojemu towarzystwu z czworaków się podoba...:mrgreen:

czornyj
05-09-2008, 13:27
czonryj :twisted:

Naturalnie wiesz, że mówisz z siodła do bosego, pańszczyźnianego chłopa o świetlanej przyszłości franchisingu :grin:

Na ile pojąłem, to chodzi o wierne oddanie kolorów.
Pytanie, co jeśli na NATURALNYCH kolorach mi nie zależy?
Nie pracuje w prasie, w reklamie, w DTP...i tak zwykle staram się oddać to co widzą moje oczy /skalibrowane przez "inny" mózg/.

Co z innymi parametrami pracy?

P.S.Do tej pory fotografią bawiłem się chyba od 8 lat na laptopach!
Nie drukuje, wystawiam w necie i podejrzewam, że większość oglądających ma podobny sprzęt laptopowy. W domu /UWAGA ortodoksi/ odtwarzam, przepraszam za wyrażenie, na plaźmie :oops:
Najgorzej, że mojemu towarzystwu z czworaków się podoba...:mrgreen:

Jeśli tylko nie oczekujesz zgodności obrazu na monitorze z wydrukiem - to oczywiście możesz kupić praktycznie wszystko, szczególnie na matrycy xVA/IPS ;)

rauf
05-09-2008, 13:56
Teraz się żachnąłeś :cool:

Chyba, że tzw.monitor dla fotografa, faktycznie determinuje tylko ta zgodność kolorystyczna?

Pewnie nie, więc powiedz proszę jak wygląda uproszczona lista ważnych cech. Można dodać do tego wagi i wtedy laicy jak ja, będą mieli ułatwione zadanie przy wyborze.

Domyślam się, że dla kogoś kto zajmuje się tym profesjonalnie nie jest to może łatwe, bo poniżej pewnej jakości wszystko to szmelc.
Z tym, że jak ktoś taki jak Ty tego uczciwie nie wypośrodkuje, to jesteśmy skazani na słabą jakośc, lub nieuzasadnioną drożyznę /dla mnie to monitor powyżej 2tyś!/.

czornyj
05-09-2008, 14:06
Chyba, że tzw.monitor dla fotografa, faktycznie determinuje tylko ta zgodność kolorystyczna?

A czego fotograf może jeszcze chcieć od monitora? Może jeszcze ewentualnie tego, żeby był duży...

Tom01
05-09-2008, 14:12

Nie we wszystkich modelach co prawda, ale tak, Eizo dostaje matryce od Samsunga. Trzeba tylko zaznaczyć, że Samsung SDI robi te wyświetlacze wyłącznie dla Eizo. Takiego samego wyświetlacza nie znajdzie Pan w żadnym innym monitorze.

A co do wad pikseli, to chyba dość nagłe pojawienie się sporych ilości podejrzanie tanich Eizo, jest wystarczającym wytłumaczeniem.

m_o_b_y
05-09-2008, 22:39
P.S.
I stało się !!!
Nabyłem drogą kupna FlexScan S 2231W. :mrgreen:
Martwych pikseli ani subpikseli na razie nie ma, bo sprawdziłem na miejscu, a dalej się zobaczy.
moby

P.P.S.
I teraz mam ciekawostkę: zarówno mój stary DAYTEK CRT, jak i nienowy IIYAMA LCD (nigdy niekalibrowane) bez trudu przeszły test "szarego rzeźnika", a mój nowiutki EIZO na tym teście poległ dając szare paski z kolorowymi przebarwieniami.
Będę musiał - niestety - zając się regulacją, kalibracją, profilowaniem itd.itp.
Ból głowy. :confused:
Ale i tak lepsze to, niż martwe piksele. :mrgreen:
moby

WinSho
06-09-2008, 15:31
Witam. Chcialem tylko napisac, ze juz nikomu nie bede marudzic w kwestii wyboru monitora!! Zakup dokonany - nowe Eizo S2431 stoi na moim biurku od wczoraj:) Wszystkim, ktorzy pomogli serdecznie dziekuje. Monitor prezentuje sie naprawde super nie zaluje ani zlotowki na niego. Jesli nie drukujecie swoich zdjec to polecam wlasnie ten monitor, podswietlenie akurat w moim egzemplarzu rowne, zero martwych pikseli no i super regulacja jasnosci. Kolory prezentuja sie bardzo ladnie i to prosto po wyjeciu z pudla a takiej czerni to Nec 2690 moze tylko pozazdroscic!! Jesli macie jakies pytania pisac smialo chetnie odpowiem.

Pozdrawiam

Krzychu
10-09-2008, 22:10
A co powiecie o tym : http://pcarena.pl/page/84609/2/NEC-MultiSync-EA261WM-nowy-wymiar-jakoci/
TN o szerokim gamucie ?

WinSho
10-09-2008, 22:39
Chociaz specjalista ze mnie zaden to bym nie ryzykowal martyca TN i wszytko jasne...

Tom01
11-09-2008, 09:21
A co powiecie o tym : http://pcarena.pl/page/84609/2/NEC-MultiSync-EA261WM-nowy-wymiar-jakoci/
TN o szerokim gamucie ?

Klasa biurowo-korporacyjna.

Krzychu
11-09-2008, 09:49
Klasa biurowo-korporacyjna.

Nie miałem zamiaru kupować, tylko wrzuciłem w ramach ciekawostki - czy ten szeroki gamut na TN to lipa czy faktycznie tyle potrafi wyświetlić ?

Tom01
11-09-2008, 09:53
czy ten szeroki gamut na TN to lipa czy faktycznie tyle potrafi wyświetlić ?

Gamut to modne ostatnio marketingowe słowo-klucz. Od samego gamutu (zakresu) ważniejsze jest zachowanie wewnątrz niego. Ale tego się nie reklamuje.

Gotman
30-09-2008, 19:56
Witam.

Moje pytanie: czy dzisiaj lepszą jakość oferują LCD czy CRT? Pytanie z zakresu super-zielony, jednak od kilku lat całkowicie nie interesuję się sprzętem komputerowym, właściwie zajmuję się już tylko fotografią i być może czas na zmianę. Na razie pracuję na CRT AOC 17" - czy w cenie do 1000 zł dostanę coś lepszego? Podejrzewam że w LCD nie ma szans, więc jak z CRT?

z góry dziękuję za odpowiedź

tespis
30-09-2008, 20:25
...

A co do wad pikseli, to chyba dość nagłe pojawienie się sporych ilości podejrzanie tanich Eizo, jest wystarczającym wytłumaczeniem.

Czy za eizo s2231W 2300zl to podejrzanie malo :D ?

Czy moze w tym przedziale cenowym warto kupic cos innego?
- Wielkosc 19-22 cale - preferowana panorama
- podstawowe wykorzystanie : edycja zdjec
- dodatkowe wykorzystanie: uzytek domowy (ogladanie filmow, www itp), gry (od czasu do czasu).

Tom01
30-09-2008, 20:46

Miałem na myśli wysyp S2231W po 1900 zł.

Na razie pracuję na CRT AOC 17" - czy w cenie do 1000 zł dostanę coś lepszego? Podejrzewam że w LCD nie ma szans, więc jak z CRT?

Żadnych sensownych CRT nie produkuje się od 4-5 lat.

tespis
30-09-2008, 20:48
Miałem na myśli wysyp S2231W po 1900 zł.

...

Czytalem ze te tansze eizo sa produkowane przedewszystkim na niemiecki i angielski rynek specjalnie dla duzych marketow.

pst
30-09-2008, 21:18
skaczę po stronach wątku ale nie potrafię znaleźć rzeźnika...:oops:
rozumiem że to plik mający obnażać ułomności monitora
mógłby ktoś podrzucić >?

przepraszam za OT

Tom01
30-09-2008, 21:20
skaczę po stronach wątku ale nie potrafię znaleźć rzeźnika...:oops:
rozumiem że to plik mający obnażać ułomności monitora
mógłby ktoś podrzucić >?

przepraszam za OT

http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik_lcduf.png

tespis
30-09-2008, 21:34
Jak z tego korzystac? Czego mam sie doszukiwac?

Tom01
30-09-2008, 21:36
Jak z tego korzystac? Czego mam sie doszukiwac?

Trzeba to wyświetlić w rozmiarze 100%. Czym monitor ma gorzej skorygowane charakterystyki gamma, tym bardziej będzie tęczowy. W idealnym przypadku rzeźnik jest szary. Może też służyć do oceny kątów widzenia. Im kąty lepsze, w tym większym zakresie kąta patrzenia jest szary.

m_o_b_y
30-09-2008, 21:39

Czy moze w tym przedziale cenowym warto kupic cos innego?
- Wielkosc 19-22 cale - preferowana panorama
- podstawowe wykorzystanie : edycja zdjec
- dodatkowe wykorzystanie: uzytek domowy (ogladanie filmow, www itp), gry (od czasu do czasu).

Mam S2231W i uważam, że to fajny sprzęt, ale o oglądaniu na nim filmów, to raczej należy zapomnieć, chyba że są to filmy krajobrazowe.
Również głośniki stereo, o mocy 0.5W każdy, należy raczej pominąć litościwym milczeniem. :mrgreen:
Pozdrówka

tespis
30-09-2008, 21:44
Mam S2231W i uważam, że to fajny sprzęt, ale o oglądaniu na nim filmów, to raczej należy zapomnieć, chyba że są to filmy krajobrazowe.
...
Pozdrówka

Az tak smuzy ? Czytalem wypowiedzi ludzi na forum mva, pisali ze nie jest tak zle :P Pdobno nawet da sie pograc normalnie.

Tom01
30-09-2008, 21:46
Mam S2231W i uważam, że to fajny sprzęt, ale o oglądaniu na nim filmów, to raczej należy zapomnieć

A przełączał Pan monitor w tryb "Movie"?

tespis
30-09-2008, 21:47
Trzeba to wyświetlić w rozmiarze 100%. Czym monitor ma gorzej skorygowane charakterystyki gamma, tym bardziej będzie tęczowy. W idealnym przypadku rzeźnik jest szary. Może też służyć do oceny kątów widzenia. Im kąty lepsze, w tym większym zakresie kąta patrzenia jest szary.

Mhh, patrze na to przy uzyciu mojego starego samsunga crt (757dxf), i przejscia pomiedzy kolorami sa dokladnie widoczne, ale kolorystyka jest raczej dosyc szara. Trudny jest mi sobie wyobrazic zeby moglo to byc calkowicie szara, bez widocznych przejsc pomiedzy kolorami. :P

Tom01
30-09-2008, 21:50
Mhh, patrze na to przy uzyciu mojego starego samsunga crt (757dxf), i przejscia pomiedzy kolorami sa dokladnie widoczne, ale kolorystyka jest raczej dosyc szara. Trudny jest mi sobie wyobrazic zeby moglo to byc calkowicie szara, bez widocznych przejsc pomiedzy kolorami. :P

Na poprawnie korygowanych monitorach jest szary.

tespis
30-09-2008, 21:58
A przełączał Pan monitor w tryb "Movie"?

A co powoduje wlaczenie tego trybu ?

Gotman
30-09-2008, 21:59
ad. Tom01 - więc czy warto zmieniać tego AOC'a i ile trzeba wyłożyć minimum kasy aby otrzymać monitor o naprawdę zadowalających parametrach do obróbki?

co do rzeźnika - na CRT na 100% widać szary gradient i co kilka kolumn kolumny paskowane. Na crt nie działa sztuczka z tęczą? Kąty widzenia - boskie jak dla mnie. Tego też właśnie boję się po ew. zmianie na LCD

Tom01
30-09-2008, 22:00
A co powoduje wlaczenie tego trybu ?

Włączenie dopalacza ciekłych kryształów chyba. :-)

ad. Tom01 - więc czy warto zmieniać tego AOC'a i ile trzeba wyłożyć minimum kasy aby otrzymać monitor o naprawdę zadowalających parametrach do obróbki?

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374

co do rzeźnika - na CRT na 100% widać szary gradient i co kilka kolumn kolumny paskowane. Na crt nie działa sztuczka z tęczą? Kąty widzenia - boskie jak dla mnie. Tego też właśnie boję się po ew. zmianie na LCD

Tanie CRT mają mniej popieprzoną gammę niż tanie LCD. Rozsądny LCD się zaczyna od ok 1500 zł. Dobry 2x tyle.

tespis
30-09-2008, 22:07
Włączenie dopalacza ciekłych kryształów chyba. :-)

Czyli mozna powiedziec ze w nomalny trybie monitor pracuje jak matryca PVA, a po wlaczeniu "movie" zaczyna wykorzystywac to S (ktore chyba ma oznaczac ten dopalacz dla PVA) ;) ?

Gotman
30-09-2008, 22:09
Ojej, czyli jakość, która mnie interesuje to ponad 2000 zł. A co to są matryce S-IPS i czy nadają się do obróbki zdjęć?

Tom01
01-10-2008, 14:21
Ojej, czyli jakość, która mnie interesuje to ponad 2000 zł.

Dobry i tani to dwa monitory.

A co to są matryce S-IPS i czy nadają się do obróbki zdjęć?

Sama matryca najwyżej nadaje się jako podstawka pod garnek. W monitorze natomiast jest jeszcze milion innych zabawek, które będą decydować jak ona będzie świecić. Są monitory z S-IPS za 1500 zł, a są i za 8 tys zł. Tylko idiota sądziłby, że mają coś ze sobą wspólnego.

tespis
03-10-2008, 11:57
Zakupilem w srode monitor eizo s2231W w sklepie Vobis w CH Reduta w Warszawie za kwote ~2300zl. Jedyne co moge powiedziec to w porownaniu z moim starym crt samsunga 757dfx jest spora przepasc. Teraz zobaczylem pewne szczegoly zdjecia ktore wczesniej dla mnie nie istnialy.
Po pewnym czasie uzytkowania postaram sie napisac cos wiecej na jego temat.

m_o_b_y
03-10-2008, 13:10

Na moim starym CRT szary rzeźnik był idealnie szary, a na moim nowym EIZO, co prawda jeszcze nie skalibrowanym, szary rzeźnik wychodzi w paski. :mrgreen:
Pozdrówka

Kolaj
03-10-2008, 13:13
Na moim starym CRT szary rzeźnik był idealnie szary, a na moim nowym EIZO, co prawda jeszcze nie skalibrowanym, szary rzeźnik wychodzi w paski. :mrgreen:
PozdrówkaNie wiem, czy Cię to pocieszy, ale na moim skalibrowanym CG222W też. Z tego, co tu czytałem, to jedynie monitory z S-IPS są w stanie wyświetlać to bez pasków. S-PVA zabija charakterystyka kątowa.

Na szczęście nie często zdarza mi się fotografować rzeźników ;)

talarczyk
09-10-2008, 17:32
Jestem właśnie na etapie konfigurowania swojego pierwszego PC-ta, który miałby służyć głównie do obróbki zdjęć. O ile z wybraniem stacji roboczej nie mam problemu to zastanawiam się nad monitorem. Przedział cenowy jaki mnie interesuje to 1000-1300zł i w związku z tym zastanawiam się czy lepiej jest kupić za tą kwotę jakiegoś "lepszego" Flatrona (19" - 20") czy "tansze" Eizo, dokładniej mówiąc model: 20.1" Eizo FlexScan S2001WH [komputronik] (http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Monitory_w_proporcjach_16_10_panoramiczne_/20_22__rozdzielczosc_1680_x_1050_/EIZO/20_1_Eizo_FlexScan_S2001WH/pelny,id,48962/). Zastanawiam się tylko nad "ficzerem" nazywanym przez panów marketingowców "BrightRegulator", który mierzy poziom światła w otoczeniu i do tego dopasowywuje jasność ekranu. Jaki ma to wpływa na programową kalibrację monitora (Eye-one display)?

Tom01
09-10-2008, 17:45
Serię Eizo z 01 na końcu proszę sobie darować. Najbliżej przewidzianego budżetu jest się Eizo S1921 i ten polecam.

Czujnik oświetlenia fajna rzecz, ale po kalibracji trzeba to wyłączyć.

Kadr
17-10-2008, 00:25
Witam wszystkich, to moj pierwszy post i pierwsze pytanie.

Tom01,

przeczytalem wiekszosc Twoich odpowiedzi, imponujaca wiedza o monitorach!
Chce wobec tego zapytac ktory z wymienionych ponizej Eizo polecilbys do profesjonalnej obrobki zdjec. Celem bezposrednim nie jest druk, odbiorca zdjec jest duza agencja fotograficzna o wysokich wymaganiach. Na dotychczasowym monitorze po prostu juz sie meczylem.

CG 241W
CG 240W
CG 222W
CG 211W
CG 210N
CE 210W

Glownie interesuja mnie dwa pierwsze 24 calowe - duza roznica w cenie. Nie potrzebuje zadnych bajerow, monitor ma sluzyc wylacznie do obrobki zdjec, liczy sie tylko mozliwie najwyzsza jakosc.

Czy warto kupowac z oferowanym opcjonalnie do kompletu kalorymetrem DTP 94 X Rite?

Z gory wielkie dzieki za pomoc przy wyborze!

Tom01
17-10-2008, 00:39
Krótko. CG211W + monitor pomocniczy na narzędzia. Dedykowany L997. Żaden panoramiczny nie oferuje takiej jakości, jeśli mamy ją stawiać jako priorytet. Do kalibracji zaleca się spektrofotometr.

Fotoman
17-10-2008, 14:27
Witam od niedawna jestem posiadaczem nowego monitora Della 2407WFP. Zajmuje sie fotografia i grafika od klilku lat. Zdjecia wczesniej obrabialem na monitorze crt wiec teraz zdjecia obrabiam na tym nowym monitorze. Moje zdjecia z Canona 40d wygladaja tragicznie na tym nowym monitorze widze tylko w ciemnych miejscach, plamy, linie i brak przejscia tonalnego tak samo jest z profesjonalnym aparacie Canona 1ds III gdzie wogule nie pownien robic brzydkie zdjecia w ciemnych miejsach. Nie wiem co jest powodem tego wszystkiego. Monitor byl skalibrowany. W systemie mam ustawione 32 bity w ps tez 16 bity i zdjecia robie w rawach a potem zapisuje jako Tiffa 16 bitow. Karta graficzna to Geforce 8500 GT 512mb. Nawet jak wezme grafike w ps to wezme czarne tlo i na czarnym tle niebieski gradient radial to wychodza paskudne linie jakby saturna. Tak samo jest z pedzlem, jesli wezme miekki pedzel niebieski i pomaluje troche na czarnym tle to zamiast gladkosci widze paskudne linie, plamy. Moj znajomy powiedzial mi, ze jest to wina monitora z powodu malej liczby 8 bitowej i matrycy TN.

Interesuja mnie dwa modele Eizo, ktory byscie polecali?

http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=94/FlexScan_S2401W
http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html/id=49/ColorEdge_CE240W

Czy na takich monitorach tez moga wystepowac problemy? jak wyzej opisalem

Na stronie Eizo przeczytalem, ze 14 bitow powinno wszystkie problemy rozwiazac, szczegolnie w ciemnych miejscach na zdjeciu jak i grafiki gradientu a pisza tak.

14-bitowe przetwarzanie informacji o kolorze
Układy elektroniczne wbudowane w monitory ColorEdge konwertują 8-bitowy sygnał z komputera do postaci 14 bitowej, dokonują jego obróbki, a następnie ponownej konwersji do 8-bitowej informacji z doskonale odwzorowaną krzywą gamma. Pozwala to na uzyskanie idealnych tonalnych przejść pomiędzy kolorami.

14-bitowe przetwarzanie zapewnia wyświetlanie wyjątkowo gładkiej skali szarości, nawet w sprawiających do tej pory dużo problemów, ciemnych obszarach obrazu. Wartość współczynnika gamma może być zmieniana przez użytkownika w zakresie od 1,4 do 3,0, ze skokiem co 0,2. Przy 14-bitowej korekcji krzywej gamma informacja o kolorze jest przetwarzana z 16-krotnie większą dokładnością niż przy 10-bitowej korekcji.

Wierzyc temu?

Moze ktos ma monitor Eizo i sprawdzil jak wyglada obraz w ciemnych miejscach? Szukam w Łodzi sklepu gdzie byla by mozliwosc przetestowania monitorow Eizo. Czy ktos zna dobry sklep z mozliwoscia testownia urzadzenia? kota w worku nie kupie :)

Z gory Dziekuje!

Kolaj
17-10-2008, 14:37
Moze ktos ma monitor Eizo i sprawdzil jak wyglada obraz w ciemnych miejscach?Tak, wielu użytkowników forum używa monitorów tej marki :) Właściwie cały ten wątek krąży de facto tylko wokół Eizo. Znajdziesz tutaj informacje na temat chyba wszystkich dostępnych modeli. Tylko trzeba zadać sobie troszkę trudu i poczytać.

wojkij
18-10-2008, 19:30
Wymęczyłem 68 stron i dalej mam mętlik w głowie - monitory to straszna rzecz;).Krótkie pytanie.

5-6 tys zł na monitor i kalibrator(lcd+drukarka). Priorytet jakość przy fotografii.

W tej cenie wybire cos lepszego niż Eizo CG222W?
Ten >klik< (http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2647&nazwa=Eye-One%20Display%202%20+%20EZ%20Color) kalibrator bedzie dobrym wyborem do kalibracji powyzszego monitora i epsona r2880?

czornyj
18-10-2008, 20:14
Do tworzenia profili dla drukarek niezbędny jest spektrofotometr - ColorMunki lub i1pro. Dla mniej zaawansowanych użytkowników doskonałym rozwiązaniem jest ColorMunki - który tworzy profile doskonałej jakości z bardzo niewielkiej ilości próbek. Niestety - jak narazie nie jest on wspierany przez sprzętowe profilery Eizo ColorNavigator, które stosuje się w przypadku monitorów CG do sprzętowej kalibracji.

Pozostaje zatem zakup spektrofotometru i1pro, ten jednak jest urządzeniem dla wymagającym nieco większej wiedzy i znajomości kilku trików. Ewentualnie można kupić ColorMunki do profilowania drukarki, oraz kolorymetr i1 Display2 do kalibracji monitora, choć z uwagi na poszerzony gamut CG222 nie jest to rozwiązanie idealne.

Oczywiście - należy sobie zadać fundamentalne pytanie, czy tworzenie własnych profili dla drukarki wogóle nam będzie do szczęścia potrzebne. Jeśli będziemy korzystali z papierów, dla których producent takowe profile utworzył, to zasadniczo nie ma takowej potrzeby - wtedy wystarczy nabyć dobry monitor i kolorymetr.

Generalną zasadą co do kolorymetrów i spektrofotometrów jest to, że warto się trzymać produktów firmy X-Rite (zresztą wielkiego wybrou nie ma)

Jarek Jaworski
18-10-2008, 22:41
I znowu pisze z prosba o pomoc .
Kupilem juz nowy monitor (HP LP2480zx) i mam problem z karta graficzna do niego.
Chcialem karte dajaca 30-bitowy sygnal, taki jaki moze obsluzyc monitor.
Jedyne co znalazlem, w rozsadnej cenie - 125 Euro, to ATI FirePro V3750. Problem jest taki ze ta karta jest ogloszona i ma byc w IV kwartale tego roku, czyli juz powinna byc, ale jej nie ma :(
Sprzet odbieram na poczatku tygodnia i chcialbym juz podlaczyc nowa karte.

Tak wiec potrzebuje 30-bitowa karte z wyjsciami Display Port i drugim DVI Dual Link - 2560x1600
Bede do niej podlaczal dwa monitory, ale nie bede ich uzywal rownoczesnie.
Teoretycznie moje wymagania opisane sa w specyfikacji Radeona HD 4650 czy 4670. Tylko po co mi taka karta co ciagnie tyle pradu co wszystkie zarowki u mnie w domu ;)
Jak by ktos pomogl mi troche rozwiklac te zawilosci, bede niezmiernie wdzieczny.

czornyj
18-10-2008, 23:16
I znowu pisze z prosba o pomoc .
Kupilem juz nowy monitor (HP LP2480zx) i mam problem z karta graficzna do niego.
Chcialem karte dajaca 30-bitowy sygnal, taki jaki moze obsluzyc monitor.
Jedyne co znalazlem, w rozsadnej cenie - 125 Euro, to ATI FirePro V3750. Problem jest taki ze ta karta jest ogloszona i ma byc w IV kwartale tego roku, czyli juz powinna byc, ale jej nie ma :(
Sprzet odbieram na poczatku tygodnia i chcialbym juz podlaczyc nowa karte.

Tak wiec potrzebuje 30-bitowa karte z wyjsciami Display Port i drugim DVI Dual Link - 2560x1600
Bede do niej podlaczal dwa monitory, ale nie bede ich uzywal rownoczesnie.
Teoretycznie moje wymagania opisane sa w specyfikacji Radeona HD 4650 czy 4670. Tylko po co mi taka karta co ciagnie tyle pradu co wszystkie zarowki u mnie w domu ;)
Jak by ktos pomogl mi troche rozwiklac te zawilosci, bede niezmiernie wdzieczny.

Bierz Radeona - im bardziej dopasionego, tym lepiej. Nowy Photoshop CS4 wykorzystuje moc GPU i dzięki temu przyspiesza wyświetlanie, więc będzie jak znalazł - chłopaki z Adobe zalecają teraz karę z min. 512MB pamięci i możliwie szybkim procem.

Tom01
19-10-2008, 00:16
Niestety - jak narazie nie jest on wspierany przez sprzętowe profilery Eizo ColorNavigator, które stosuje się w przypadku monitorów CG do sprzętowej kalibracji.

Już jest.

czornyj
19-10-2008, 00:46
Już jest.

A to przepraszam, jestem nie na czasie - w takim razie naprawdę warto rozważyć ColorMunki, to jest bardzo dobry spektrofotometr - z tego co wiem jego DNA pochodzi ze spektrofotometru skanującego iSis, który jest praktycznie standardem przemysłowym.

Oczywiście i1pro też jest całkiem-całkiem - mam i złego słowa nie powiem. Ukręciłem sobie ostatnio profile jednego z krakowskich minilabów, oświetliłem odbitki testowe 30x20cm Soluxem 4700K, porównałem z monitorem i kolorystycznie wszytko siedziało jak w mordę strzelił, aż strach. Jest to jednak zabawka dla nieco bardziej wtajemniczonych w temat, a kilkukrotne skanowanie 1728 polowych wzorców niekoniecznie dla każdego jest interesującą rozrywką...

Jarek Jaworski
19-10-2008, 13:09
Bierz Radeona - im bardziej dopasionego, tym lepiej. Nowy Photoshop CS4 wykorzystuje moc GPU i dzięki temu przyspiesza wyświetlanie, więc będzie jak znalazł - chłopaki z Adobe zalecają teraz karę z min. 512MB pamięci i możliwie szybkim procem.

Dzieki za rade, myslalem, ze sie wykrece tanim kosztem ;)
A tu widze, ze dochodzi jeszcze jeden czynnik - wydajnosc karty graficznej. Do tej pory nie mialo to takiego znaczenia. W sumie to pozytywnie, ze karta da jeszcze dodatkowa moc obliczeniowa. Szkoda, ze kosztuje z 1000 zl i tyle pradu zzera.
No nic, bede mial piecyk na zimowe wieczory, akurat przy nogach :D

Janusz Body
19-10-2008, 13:19
A tu widze, ze dochodzi jeszcze jeden czynnik - wydajnosc karty graficznej. Do tej pory nie mialo to takiego znaczenia. W sumie to pozytywnie, ze karta da jeszcze dodatkowa moc obliczeniowa. Szkoda, ze kosztuje z 1000 zl i tyle pradu zzera.

Bez przesady z tą kartą. Jest wykorzystywana głownie przy obracaniu, animacjach i innych gadżetach typu przeglądanie zdjęć z wyrzucaniem ich do kosza gdzie "miniaturki" przesuwają się po ekranie podobnie do ikonek na ekranie iPhone. Do samej obróbki zdjęć to karta raczej nie jest wykorzystywana. :)

czornyj
19-10-2008, 14:06

Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe i na razie tak czy owak do monitora jest wypychany 8-o bitowy sygnał, choćby mieć najcudniejszą kartę. W FAQ HP wyraźnie dają do zrozumienia, że 30 bitowa karta to zbędny bajer, a monitor wykorzystuje typowy tor sygnałowy 8-12-10 (karta-LUT-matryca).

Natomiast mocnego Radka i tak chyba warto przemyśleć, CS4 całkiem ładnie wykorzystuje GPU i będzie żwawiej reagował. 4850 od Sapphire kosztuje ok. 500PLN, więc nie ma tragedii.

muflon
19-10-2008, 14:27
Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe i na razie tak czy owak do monitora jest wypychany 8-o bitowy sygnał, choćby mieć najcudniejszą kartę.
(wróżka mode on) Może jakimś cudem ten monitor wspiera sygnał 10bit via DisplayPort? Standard niby przewiduje max 16 bitów na kanał.

Tom01
19-10-2008, 14:27
Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe

(wróżka mode off) (real mode on) :)

Jedyne, znane mi do tej pory systemy, przekazujące informację szerszą niż 8 bitów na kanał, to monitory medyczne, w połączeniu za specjalizowanymi kartami. Sama karta kosztuje czterocyfrowe kwoty i bynajmniej pierwsza nie jest jedynką.

czornyj
19-10-2008, 14:35
(wróżka mode on) Może jakimś cudem ten monitor wspiera sygnał 10bit via DisplayPort? Standard niby przewiduje max 16 bitów na kanał.

To nie jest nawet kwestia karty, to jest kwestia OS i PS. Teoretycznie nawet DVI można przesyłać 30-o bitowy sygnał, a niektóre modele monitorów były nawet na taką ewentualność przygotowane (np. stary Nec Reference 21 gdyby otrzymał 10-o bitowy sygnał, to byłby w stanie zrobić z niego użytek, jest to panel 10-10-10 bitowy)

wojkij
20-10-2008, 01:53
A to przepraszam, jestem nie na czasie - w takim razie naprawdę warto rozważyć ColorMunki, to jest bardzo dobry spektrofotometr - z tego co wiem jego DNA pochodzi ze spektrofotometru skanującego iSis, który jest praktycznie standardem przemysłowym.

Dziękuje ogromnie za porady, cieszy dość przystępna cena tego urządzenia, 3 tys za i1pro do prywatnego użytku to już jednak za wiele.

Wprawdzie to już nie na temat ale przy okazji zapytam bo lekturę grubego tomiszcza o tej tematyce dopiero mam przed sobą;).

Przez logikę dochodzę do wniosku ze pigment i papier są ze sobą ściśle powiązane. Rozumiem ze profile papieru dostarczane przez producentów są przygotowane tylko pod katem oryginalnych pigmentów i przy zasilaniu drukarki materiałami alternatywnych producentów takowe trzeba samemu tworzyć spektrofotometrem?

Czy już w ogóle się zamieszałem i profil drukarki a profil papieru to kompletnie inna bajka? :mrgreen:

czornyj
20-10-2008, 02:14
Dziękuje ogromnie za porady, cieszy dość przystępna cena tego urządzenia, 3 tys za i1pro do prywatnego użytku to już jednak za wiele.

Wprawdzie to już nie na temat ale przy okazji zapytam bo lekturę grubego tomiszcza o tej tematyce dopiero mam przed sobą;).

Przez logikę dochodzę do wniosku ze pigment i papier są ze sobą ściśle powiązane. Rozumiem ze profile papieru dostarczane przez producentów są przygotowane tylko pod katem oryginalnych pigmentów i przy zasilaniu drukarki materiałami alternatywnych producentów takowe trzeba samemu tworzyć spektrofotometrem?

Czy już w ogóle się zamieszałem i profil drukarki a profil papieru to kompletnie inna bajka? :mrgreen:

Profile tworzone są dla danej kombinacji papier+drukarka. Jeśli zatem mamy oryginalne atramenty i oryginalny papier, zwykle producent przygotowuje do tego profile i nie ma problemu.

Inni producenci papieru również często udostępniają profile dla różnych kombinacji swoich papierów z różnymi drukarkami, ale jeśli mamy pecha, to może np. nie być profili dla naszej drukarki. Oczywiście - możemy dobierać sobie takie papiery, do których profile dla naszego urządzenia zostały przygotowane.

Jeśli zaś korzystamy z papierów, których producenci wogóle nie udostępniają profili, albo korzystamy z atramentów nieoryginalnych - wtedy jesteśmy zdani na wykonywanie własnych profili. Dodatkowo dochodzi jeszcze jedna sprawa - właściciele minilabów zwykle lekce-sobie-ważą kwestie wykonywania własnych profili i jeśli chcemy stosować zarządzanie barwą dla minilabu, to może się okazać, że jedyną metodą jest stworzenie profili na własną rękę.

Janusz Body
20-10-2008, 10:02
....Dodatkowo dochodzi jeszcze jedna sprawa - właściciele minilabów zwykle lekce-sobie-ważą kwestie wykonywania własnych profili i jeśli chcemy stosować zarządzanie barwą dla minilabu, to może się okazać, że jedyną metodą jest stworzenie profili na własną rękę.

:)
To jest wszystko święta prawda tylko w labach, w których właściciele nie dbają o oprofilowanie ryzyko, że właściciele mało dbają o klienta a bardzo o własną kieszeń jakoś rośnie. Szanse na to, że nie pilnują procesu, temperatury, nie wymieniają chemii, zatrudniają labmenów "z ulicy" (bo tani) po mojemu są duże.

Duży szczeciński lab miał rzeczywiście dobrą jakość dzięki jednemu człowiekowi, który po prostu z pasją wykonywał swoją pracę. Pewnego dnia zniknął z labu. W krótkim czasie z labu zniknęli również stali klienci. Pozostali tylko ci "z ulicy" :)

Mi się zdarzyło, jakiś czas temu, że "panienka z okienka" z zachwytem zameldowała mi przy odbiorze zdjęć: "...dostaliśmy nowy papier Fuji, to zrobiliśmy Panu na tym nowym bo lepszy..." hihihihi... poprzednio lab używał papierów AGFA.

Jak lab nie ma własnych profili to robienie własnych jest niestety obarczone ryzykiem, że lab coś zmieni i "zapomni" o tym poinformować bo przecież nowy papier jest lepszy od starego :)

czornyj
20-10-2008, 12:17
:)
To jest wszystko święta prawda tylko w labach, w których właściciele nie dbają o oprofilowanie ryzyko, że właściciele mało dbają o klienta a bardzo o własną kieszeń jakoś rośnie. Szanse na to, że nie pilnują procesu, temperatury, nie wymieniają chemii, zatrudniają labmenów "z ulicy" (bo tani) po mojemu są duże.

Duży szczeciński lab miał rzeczywiście dobrą jakość dzięki jednemu człowiekowi, który po prostu z pasją wykonywał swoją pracę. Pewnego dnia zniknął z labu. W krótkim czasie z labu zniknęli również stali klienci. Pozostali tylko ci "z ulicy" :)

Mi się zdarzyło, jakiś czas temu, że "panienka z okienka" z zachwytem zameldowała mi przy odbiorze zdjęć: "...dostaliśmy nowy papier Fuji, to zrobiliśmy Panu na tym nowym bo lepszy..." hihihihi... poprzednio lab używał papierów AGFA.

Jak lab nie ma własnych profili to robienie własnych jest niestety obarczone ryzykiem, że lab coś zmieni i "zapomni" o tym poinformować bo przecież nowy papier jest lepszy od starego :)

No fakt - pewnie jeszcze sporo upłynie wody w Wiśle, zanim powszechną praktyką będzie, że laby oferują "jakość", a nie "jakoś". Niestety kij ma dwa końce - w realiach naszego rynku klient oczekuje przede wszystkim niskich cen, a stosowanie świadomego zarządzania barwą należy do rzadkości.

Z drugiej jednak strony - lepszy profil i niepewność, niż brak profilu i pewność niepewności :D No i oczywiście mamy lepszą kontrolę i momentalnie się dowiadujemy, kiedy nadchodzi czas na to, by zmienić lab :D

Jarek Jaworski
20-10-2008, 21:42
Dziekuje wszystkim za pomoc. Co prawda moje watpliwosci wlasciwie sie nie zmniejszyly, ale co sobie podyskutowalismy to nasze :D

maziboss
24-10-2008, 01:01
A ja jutro wlasnie kupuje Eizo s2231w + eye one display 2. Mam nadzieje ze to mi narazie w zupelnosci wystarczy :)

Kolaj
24-10-2008, 07:37
A ja jutro wlasnie kupuje Eizo s2231w + eye one display 2. Mam nadzieje ze to mi narazie w zupelnosci wystarczy :)Twój post ma coś wnieść czy po prostu chcesz się pochwalić?

Cichy
28-10-2008, 19:50
Po lekturze listy polecanych monitorów dla fotografa zapytuję, który z poniższych modeli warto wybrać (lub inny 24")

1. Nec 2470WNXBK
2. Eizo S2401W (nie figuruje na liście polecanych)

i nieco droższy
Eizo S2431WBK

Z góry dziękuję za pomoc.

Tom01
28-10-2008, 20:03
Po lekturze listy polecanych monitorów dla fotografa zapytuję, który z poniższych modeli warto wybrać (lub inny 24")

1. Nec 2470WNXBK
2. Eizo S2401W (nie figuruje na liście polecanych)

i nieco droższy
Eizo S2431WBK

Ostatni, choć to monitor amatorski i cudów nie ma.

Cichy
28-10-2008, 22:32
Ja jednak skłaniałbym ku pierwszemu, przypomnę, że mam Belineę 2080 S2 i gdyby miała te 300 pix szerzej to bym jej nie wymieniał w ogóle... Sądzę Tom, że Twoimi kategoriami Taka Belinea i ten NEC to noc i dzień, prawda ? :)

Tom01
28-10-2008, 22:37
Tak, Nec 2470 jest lepszy, ale to krok w nieodpowiednim kierunku. Wszystkie Nec'e z końcówką 70 są projektowane na potrzeby wielkich korporacji, stanowiących znaczący udział w sprzedaży Nec'a. Monitory tego typu mają np możliwość zdalnego zarządzania, przydatne kiedy admin ma pod opieką 200 komputerów, manipulują jaskrawością, zależnie od tego czy monitor wyświetla białą kartkę worda, czy czarny program księgowy. Jest strojony do warunków oświetlenia dziennego-biurowego, no i najważniejsze ma 8-bitowy kolor wspomagany FRC. Ogólnie to monitor nie do fotografii.

Nec'e do tego celu mają 90 w symbolu oraz "i" na końcu.

Cichy
29-10-2008, 00:07
Ale Eizo 2431 zgodnie z tym, co pisze producent, jest też do zastosowań biurowych... ? To ile trzeba wydać, żeby mieć LCD jako tako nadający się do fotografii, skoro 4000 PLN to mało ? :) Jaką będę miał korzyść wybierając Eizo 2431 zamiast NEC 2470 ? :)

2470 jest tak jakoś memu sercu bliższy, mam taki sam obiektyw :D

Tom01
29-10-2008, 11:43
Eizo S2431W to jest monitor uniwersalny, racja, ale jednocześnie jako-tako nadaje się do fotografii. 4 tys zł to nie jest mało, i mozna za to kupić monitory bardzo dobrze nadające się do foto. Nawet profesjonalnie. Poniżej modele w tej okolicy:

Nec 2190UXi
Nec 2690WUXi
Lacie 320
Eizo CG19
Eizo CG222W

Eizo S2431W jest o tyle lepszy od Nec 2470WNX, że ma 10-bitową korekcję gamma. Skutkiem tego pokazuje lepsze detale w światłach i cieniach. Praktycznie nie ma tendencji do zbyt kontrastowego obrazu.

Cichy
29-10-2008, 11:55
Dziękuję Tom za wyjaśnienie, jedyne, co do mnie przemawia, to lepsze szczegóły w cieniach i światłach :)

Jeśli chodzi o pozostałe typy, to nie wchodzą w grę, wyłącznie 24" mnie interesuje.

Kolaj
29-10-2008, 12:06
Jeśli chodzi o pozostałe typy, to nie wchodzą w grę, wyłącznie 24" mnie interesuje.Cichy, jeśli wolno spytać, czemu się tak okopałeś przy tych 24". Za wymieniony przez Ciebie budżet możesz mieć w pełni kalibrowalny, 22-calowy (chyba 12-bitowy) CG222W, który potrafi pokazać szczegóły w każdym zakresie. Jeśli postawisz sobie obok niego jakąkolwiek 19-kę na narzędzia, to robi Ci się naprawdę komfortowe stanowisko.

I gratis dostajesz jeszcze przecudny, czarny kapturek ;)

Tom01
29-10-2008, 12:07
Dziękuję Tom za wyjaśnienie, jedyne, co do mnie przemawia, to lepsze szczegóły w cieniach i światłach :)

To jeden z kluczy, szczególnie w fotografii ślubnej. Monitory nie przystosowane do fotografii pokazują obraz zbyt nasycony, kontrastowy i za jasny. Oczywiście na odbitce może to wychodzić odwrotnie, za ciemne, wyprane.

Jeśli chodzi o pozostałe typy, to nie wchodzą w grę, wyłącznie 24" mnie interesuje.

Zatem 26" Nec też powinien znaleźć się w kręgu zainteresowania, bo to prawie to samo co 24".

Cichy
29-10-2008, 12:20
Cichy, jeśli wolno spytać, czemu się tak okopałeś przy tych 24". Za wymieniony przez Ciebie budżet możesz mieć w pełni kalibrowalny, 22-calowy (chyba 12-bitowy) CG222W, który potrafi pokazać szczegóły w każdym zakresie. Jeśli postawisz sobie obok niego jakąkolwiek 19-kę na narzędzia, to robi Ci się naprawdę komfortowe stanowisko.

I gratis dostajesz jeszcze przecudny, czarny kapturek ;)

A jaką ma rozdziałkę w pionie ? Teraz mam 1200 i to jest absolutne minimum.

Zatem 26" Nec też powinien znaleźć się w kręgu zainteresowania, bo to prawie to samo co 24".

No własnie nie, gabarytowo już za duży będzie. Dlatego uparłem się na 24" 1920x1200.

Tom01
29-10-2008, 12:36
A jaką ma rozdziałkę w pionie ? Teraz mam 1200 i to jest absolutne minimum.

1050.

No własnie nie, gabarytowo już za duży będzie. Dlatego uparłem się na 24" 1920x1200.

E tam gadanie... W poziomie szerszy o mniej niż 2,5 cm. W pionie nawet ok 1 cm niższy, bo podstawa się niżej opuszcza. A 1920x1200 jest. I kąty dobre, i szarość szara, i sprzętowo kalibrowany (po pewnych zabiegach).

Cichy
29-10-2008, 12:46
No niby tylko 2,5 cm szerszy... Ech, ćwiek zabity. A matrycę ma IPS, jest jakaś zasadnicza różnica między PVA ? A w ogóle któryś z nich z natury rzeczy mniej "męczy" wzrok, bo o tym właściwie nie pomyślałem..

czornyj
29-10-2008, 13:10
No niby tylko 2,5 cm szerszy... Ech, ćwiek zabity. A matrycę ma IPS, jest jakaś zasadnicza różnica między PVA ? A w ogóle któryś z nich z natury rzeczy mniej "męczy" wzrok, bo o tym właściwie nie pomyślałem..

Jest cholernie zasadnicza różnica. Matryca IPS ma nieco gorszy poziom czerni, ale zdecydowanie lepszą charakterystykę kątową. Poprawnie ustawione LCD nie męczą wzroku, bo nie mrygają.

I jeszcze jedno - w tej chwili wszedł właśnie nowy, nieco udoskonalony Nec 2690WUXi II. Warto rozważyć, choć jedynka też jest naprawdę dobra (w kwestii możliwości do ceny - bezkonkurencyjna). Trzeba tylko oglądać je przed zakupem, bo niestety dość często zdarzają się wadliwe.

Tom01
29-10-2008, 13:14

Różnica jest w kątach widzenia i punkcie czerni. IPS jest dużo mniej wrażliwa na kąt, dzięki temu to co Pan widzi na środku i w narożnikach jest tym samym. Szarości są skutkiem tego bardziej neutralne. Proszę rzucić okiem na Czornyjowego "rzeźnika": http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik_lcduf.png. Na PVA będzie zawsze tęczowy po bokach, nawet na najlepszych kalibrowanych. Szary będzie tylko tam gdzie pada prostopadła od oka do ekranu. Punkt czerni natomiast jest lepszy (niższy) na PVA, dzięki czemu lepiej pracuje się po ciemku. Pomijam oczywiście fakt, że nie powinno się pracować po nocach. Z różnych względów, technicznych i ludzkich.

Nie ma jednak sposobu, aby jednoznacznie zadecydować który wyświetlacz jest lepszy. Trzeba decydować w kontekście całego monitora. W przypadku rozważania pojedynków:

S2431W (PVA) vs 2690WUXi (IPS), lepszy jest 2690WUXi (IPS).
2690WUXi (IPS) vs CG222W (PVA), lepszy jest CG222W (PVA).

Cichy
29-10-2008, 13:45
Dziękuję bardzo. Rozważam więc jedynie pierwszy wariant. Problem w tym, że często pracuję po ciemku.... :)

Kolaj
29-10-2008, 13:47
Swoją drogą, ciekawe, czy jest szansa na ukazanie się w jakiejś przewidywalnej przyszłości matrycy, która łączyłaby w sobie zalety IPS i PVA. Może OLED?

Tom01
29-10-2008, 13:48
Dziękuję bardzo. Rozważam więc jedynie pierwszy wariant. Problem w tym, że często pracuję po ciemku.... :)

Całkiem po ciemku nie można. Trzeba dostosować oświetlenie do wymagań monitora, czyli zapalić jakieś światło.

Cichy
29-10-2008, 13:49
Całkiem po ciemku nie można. Trzeba dostosować oświetlenie do wymagań monitora, czyli zapalić jakieś światło.

Przesadziłem z tą ciemnością, zawsze jakaś żarówa w pokoju jest włączona.

Tom01
29-10-2008, 13:52
Przesadziłem z tą ciemnością, zawsze jakaś żarówa w pokoju jest włączona.

Oświetlenie dobiera się tak, aby czerń monitora nie świeciła, lub świeciła jak najmniej. Monitor kalibruje się wówczas do jak najniższych poziomów bieli i jeśli jest za jasny (wizualnie) zapala się dodatkowe oświetlenie w pomieszczeniu. Żadna filozofia.

Faktem jest, że w przypadku PVA łatwiej jest, ale w kontekście Pana zastosowań, nie przykładałbym do tego wagi, bo są ważniejsze sprawy.

Cichy
29-10-2008, 17:55
Uff, cały dzień męczę się w tymi monitorami i teraz to mnie dopiero oczy bolą.

Skłoniłem się ku temu Nec'owi. Na co zwrócić uwagę po zakupie, skoro dużo zdarza się "wadliwych" ?

Tom01
29-10-2008, 18:09
Skłoniłem się ku temu Nec'owi. Na co zwrócić uwagę po zakupie, skoro dużo zdarza się "wadliwych" ?

1. Oglądać i mierzyć. Pierwsze w celu wyeliminowania wad pikseli, nierówności podświetlenia, nierównych zafarbów. Drugie w celu wykluczenia nieliniowych, które nawet po kalibracji nie są idealnie szare.

2. Zamówić selekcjonowany. ;)

Cichy
29-10-2008, 18:20
Chętnie bym skorzystał z wybranego, ale mam stałego dostawcę tego typu sprzętu, u któego w dodatku mam jakąś nadwyżkę środków, które muszę wykorzystać :)

muflon
29-10-2008, 23:12
No właśnie nie :) Ja uparłem się na >24", ostatecznie kupiłem właśnie tego Neca i... jakiś kurde mały, prawie jak 24", nie tak miało być :lol:

minek
30-10-2008, 01:12
No właśnie nie :) Ja uparłem się na >24", ostatecznie kupiłem właśnie tego Neca i... jakiś kurde mały, prawie jak 24", nie tak miało być :lol:

To wrażenie chyba właśnie efekt panoramy, o któym Tom01 często wspominał - wizualnie szerzej, ale wcale nie wiele więcej, a przy tej samej przekątnej nawet mniej.

Cichy
30-10-2008, 16:11
OK, monitorek zamówiony u Toma, dziękuję za porady :)

PS. Wybrałem Eizo jednak, wyselekcjonowany Nec kosztowałby prawie 1000 wiecej.

RafalR
31-10-2008, 13:24
OK, monitorek zamówiony u Toma, dziękuję za porady :)

PS. Wybrałem Eizo jednak, wyselekcjonowany Nec kosztowałby prawie 1000 wiecej.
A jaki konkretnie model Eizo?

Cichy
31-10-2008, 13:31
S2431wk

tymk27
01-11-2008, 10:53
A co powiecie o tych monitorach:
http://www.agito.pl/powyzej-19/samsung-255-lcd-sm-t260hd-rose.352.332533.html - ma matryce TN ale ma dobre opinie
http://allegro.pl/item465566930_gateway_fpd2485w_24_full_hd_s_pva_no wa_cena_wwa.html - w tym przypadku pojechał bym i wybrał najlepszy
http://allegro.pl/item468315623_nowy_dell_2408wfp_monitor_24_fullhd_ s_ips_promocja.html - ewentualnie jeszcze tez
Mój budzet to ok 2tys
Monitor bede używal do AutoCada(program do projektowania) i do obróbki zdjęć
Powiem ze teraz mam Samsunga SyncMaster 940BF i nie narzekam chociaż wiem że moglo by być lepiej.
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/24_HP_LP2465/pelny,id,41323/ ewentulanie jeszcze ten?? Nie mam zieolego pojęcia na co sie zdecydować wiem za za 2 tys nei kupioe dobrego monitora do obróbki zdjęć ale chce mieć jakiś przynjmiej poprawny zeby dalo się go dobrze skalibrować.
Z góry dzięki za pomoc
PS sory za post pod postem ale pierwszego nie moglem już edytować

Alde
01-11-2008, 11:46
..... w tym przypadku pojechał bym i wybrał najlepszy.......

To najlepsza metoda ... jakiś czas temu dobierałem drugi narzędziowy monitor do zestawu musiał być koniecznie 1920x1200 coby pasował do podstawowego po wielu "organoleptycznych bojach w sklepach ( ciężko jest niekiedy uprosić się o podpięcie 5 monitorów w natywnej rozdzielczości ) wybrałem jakiegoś Benq ... chodzi działa i od biedy go ustawiłem jako-tako ... 95 % klientow jak ogląda projekty w firmie i tak nie widzi różnicy ze stojącym obok EIZO.

Rosemary
01-11-2008, 15:32
Kupilem tydzien temu Eizo 2231wh-bk. Niestety na drugi dzien juz go zabrali. Mial mala wade. Gorna ramka nie kryla ekranu w 100%. Widac bylo na 10cm, 1 mm metalu spod ramki. Nawet nie zdazylem sie nacieszyc. 5lat gwarancji jest ok. Przyjechali zabrali i dostalem na razie flex scan HD2441W. Najchetniej bym go juz nie oddawal :) Ma ktos 2231? Jestescie zadowoleni?

milko
01-11-2008, 16:59
witam
stoję własnie przed decyzja zakupu monitora nie tylko do fotografii oto moje typy
lacie 324 nec2090 eizo2411
co o tym myslicie, moze jakies podpowiedzi bo jesli chodzi o monitory to niewiele wiem
dzieki

minek
01-11-2008, 17:07
A co powiecie o tych monitorach:
http://www.agito.pl/powyzej-19/samsung-255-lcd-sm-t260hd-rose.352.332533.html - ma matryce TN ale ma dobre opinie

To jest bardzo przekonujące:

Funkcje dodatkowe :
-MagicBright3
-MagicWizard & MagicTune
-Windows Vista

:]

JerzyC
01-11-2008, 17:07
Ma ktos 2231? Jestescie zadowoleni?

Mam od trzech miesięcy i jestem zadowolony !

hofi66
01-11-2008, 21:28
Również mam 2231W i jestem bardzo zadowolony ...

Albeert
01-11-2008, 21:53
Kupilem tydzien temu Eizo 2231wh-bk. Niestety na drugi dzien juz go zabrali. Mial mala wade. Gorna ramka nie kryla ekranu w 100%. Widac bylo na 10cm, 1 mm metalu spod ramki. Nawet nie zdazylem sie nacieszyc. 5lat gwarancji jest ok. Przyjechali zabrali i dostalem na razie flex scan HD2441W. Najchetniej bym go juz nie oddawal :) Ma ktos 2231? Jestescie zadowoleni?

Ja kupiłem 3 tygodnie u Toma01, w opcji selekcji (bez wad typu bad pixl) i pomimo, że sprawa trochę sie przeciąga bo jeszcze go nie mam, to chyba dobrze zrobiłem decydując się na taki zakup. W kontekście Twojej historii, że sprzęt po tygodniu musiał wracac do serwisu to bym się tylko wkurzał, że kupiłem a już trzeba coś naprawiac... Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu monitorek wreszcie przyjdzie bo mi się urlop tacierzyński niebawem skończy i będę miał super monitor,ale nie będę miał czasu,żeby z niego skorzystać....

Rosemary
01-11-2008, 23:11
Monitor byl w 100% sprawny technicznie. Potrzebowal malej operacji plastycznej bo przy tej cenie nie chcialem zyc z ta jego skaza :) Kupowalem tu w Austrii. Musze powiedziec ze serwis Eizo dziala swietnie. Po telefonie do nich wypelnilem formuarz, ktory dostalem majlem i na drugi dzien monitor byl odebrany i na czas naprawy dostalem fajny 24calowy.

marekb
02-11-2008, 01:26
Rosemary, ciekawe jak w PL sie starają..??

Cichy
02-11-2008, 01:44
Ja kupiłem 3 tygodnie u Toma01...

W sensie 3 tygodnie temu ? Chyba troszkę za długo, ja mam nadzieję swój dostać zgodnie z zapowiedzią w połowie tygodnia.

tymk27
02-11-2008, 09:15
sory ze sie wam wcinam w dyskusje ale na dniach musze wybrać ten monitor i nie wiem który wybrac??
Ps Moj post jest strone wczesniej

Tom01
02-11-2008, 15:07
W sensie 3 tygodnie temu ? Chyba troszkę za długo.

Chora sytuacja z cenami, plus szaleństwo czwartego kwartału. Stąd selekcjonowane miały duże opóźnienie. Kanał dystrybucji też kombinuje jak najmniej stracić, kiedy monitory zamówione, a zapłacić za nie trzeba więcej niż sprzedane w detalu. Skok kursu jena, był większy niż euro i dolara do złotówki.

milko
02-11-2008, 15:07
witam
stoję własnie przed decyzja zakupu monitora nie tylko do fotografii oto moje typy
lacie 324 nec2090 eizo2411
mogę prosic o jakies podpowiedzi bo jesli chodzi o monitory to niewiele wiem ale skłaniam się do lacie
dzieki

czornyj
02-11-2008, 15:35
LaCie ma tylko 10-o bitowy LUT, dlatego podejrzewam, że matryca jest w nim tylko 8-o bitowa (podobne podejrzenia mam w stosunku do Eizo serii S). Zwykle jest tak, że do poprawnego wysterowania matrycy używa się LUT o nadmiarowej precyzji.

Jeśli Nec, to radzę raczej kupić 2190UXi niż 2090UXi - 2190UXi ma matrycę SA-SFT produkcji Neca, 2090UXi jest na H-IPSie LG. Eizo 2411 jest już wycofany z produkcji i nie ma sprzętowej kalibracji.

Albeert
02-11-2008, 16:24
Skok kursu jena, był większy niż euro i dolara do złotówki.
To już wiem dlaczego z dnia na dzień podrożał :)

Tom01
02-11-2008, 16:37
To już wiem dlaczego z dnia na dzień podrożał :)

Miałem sytuację, że wpłynęło kilka zamówień na S2431W w cenie sprzedaży poniżej 3 tys zł, a za godzinę kupowałem je po 3,5 tys zł. :)

tymk27
02-11-2008, 16:39
kurcze widze ze chyba nikt mi tutaj nie pomoże
A może przynajmniej wypowiecie sie o tym monitorze NEC 2470WNX??

Tom01
02-11-2008, 16:42
kurcze widze ze chyba nikt mi tutaj nie pomoże
A może przynajmniej wypowiecie sie o tym monitorze NEC 2470WNX??

Temat jest bardzo często poruszany. W okolicach 2 tys zł nie ma wielkiego wyboru, a na pewno nie da się kupić żadnego przyzwoitego 24". Zapraszam do lektury: http://canon-board.info/showthread.php?t=34241

Albeert
02-11-2008, 18:11
Miałem sytuację, że wpłynęło kilka zamówień na S2431W w cenie sprzedaży poniżej 3 tys zł, a za godzinę kupowałem je po 3,5 tys zł. :)

No to faktycznie nieciekawa sytuacja...
BTW- doczekam się w nadchodzącym tygodniu mojego 2231 ?:roll:

milko
02-11-2008, 19:49
Tom01
możesz napisac mi jak wygląda sytuacja z wysyłką monitora za granice (do uk)
oczywiście zakupionego u Ciebie

kjoanna
02-11-2008, 21:01
Witam.

Zdecydowalam sie na eizo s2231 tylko nie wiem ktora podstawe wybrac i czym roznia sie te 3 monitory (http://www.itart.eu/dzial_216/towar_cennik_405/towar_filtr_14753;7280;6954;359_405_77/Filtry.html)

WE to ezup?
WH to height adjustable?
Co oznacza W?

Edit:
Wlasnie zauwazylam ze itart dostarcza tylko na terenie Polski:(
Znacie moze jakies godne polecenia sklepy z przystepnymi cenami, ktore wysylaja towar za granice?

Pozdrawiam.

Tom01
02-11-2008, 21:50
BTW- doczekam się w nadchodzącym tygodniu mojego 2231 ?:roll:

Oczywiście, ale może szczegóły prześlę w poniedziałek z biura, poza forum.

możesz napisac mi jak wygląda sytuacja z wysyłką monitora za granice (do uk)

Wysyłka Pocztą Polską, ubezpieczoną to około 160-190 zł. Wysyłałem wielokrotnie. Nawet dochodzi. :)

Zdecydowalam sie na eizo s2231 tylko nie wiem ktora podstawe wybrac i czym roznia sie:

Tu jest wszystko opisane: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2858&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20S2231WH

Co oznacza W?

Wide.

Wlasnie zauwazylam ze itart dostarcza tylko na terenie Polski

A monitory pochodzą z sortu przeznaczonego do niemieckich marketów.

kjoanna
02-11-2008, 22:09
Dziekuje Tom:) Zawsze mozna na Ciebie liczyc.

Kupilam s2231 W i nie wiem z jaka podstawa. Na zdjeciu jest podstawa w ksztalcie Y ale tym raczej nie powinnam sie sugerowac.

Rosemary
02-11-2008, 22:18
Tom01: cena jakas 'nietego'. Skad taka roznica w Polsce? Czy ja cos zle kojarze.
Ja robie zakupy w polskiej firmie w Wiedniu i tu tez kupilem swoj 2231.
http://www.ditech.at/artikel/TF22E4/Monitor_TFT_22Zoll_EIZO_S2231_WH-BK__Audio_schwarz.html