Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Wytłumaczcie mi dlaczego w artukule o kalibracji monitora tutaj (http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89&PHPSESSID=aee5ae978b6ff870ec4fceb222d3dba6) czytam, że obróbkę zdjęć do wydruku powinno się robić przy temp. bieli monitora 5000K, bo standardy poligraficzne tyle zakładają i to jest wszyte w profile ICC drukarek? Przecież monitory się kalibruje, by wyświetlana biel odpowiadała mniej więcej bieli białej kartki papieru i 6500K jest wartością, która przy odpowiedniej jaskrawości monitora daje taką biel... A przecież biel i cała reszta kolorów jest konwertowana do poziomu 5000K z profilu drukarki podczas konwersji do tegoż profilu właśnie. I po to się to robi, żeby drukarka wypluła tak, jak jest na monitorze. Wtedy po wydruku biały jest biały, i to jest biały taki jak na monitorze.
Zachwiania kolorów, o których w tym artykule mowa, są więc chyba bez znaczenia, bo problem ten niweluje konwersja do profilu drukarki. A biel monitora 5000K nie będzie odpowiadała bieli na wydruku, a przecież nie o to chodzi.:???:
Źle rozumuję?
To jest temat-rzeka i cholernie ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez szerszego wykładu z kolorymetrii, teorii barwy itd.
Powiem w skrócie, że temperatura barwowa wyrażana w Kelvinach to cholernie uproszczona sprawa, a już w szczególności tyczy się to monitorów LCD z podświetleniem z jarzeniówek. Takie cholerstwo ma zupełnie inną charakterystykę spektralną niż radiator rozgrzany do 5000K czy 6500K i nawet jeśli jego skorelowana temperatura barwowa odpowiada jednej z tych wartości, to barwa bieli już wcale nie koniecznie, a to dopiero początek problemów. Teoretycznie faktycznie powinno się kalibrować monitor do 5000K, tylko w praktyce tak ustawiony monitor wygląda jak pół d... zza krzaka. Dodatkowo dochodzą problemy z popularnymi przestrzeniami RGB - sRGB i AdobeRGB - które są oparte na iluminancie D65 (światło dzienne o temp. 6500K), więc jeśli mają być wyświetlone na monitorze skalibrowanym do D50 (światło dzienne o temp. 5000K), to muszą być korygowane za pomocą CAT-ów (transformacji adaptacji chromatycznej), które - jak wszystkie modele matematyczne opisujące ludzką percepcję - są niedoskonałe.
Ogólnie zatem kalibruje się monitory do 6500K - jeśli dokonamy bezpośredniego porównania oglądając równocześnie odbitkę oświetloną światłem o temp. 5000K i monitor, to będzie ona nieco cieplejsza - jeśli jednak oglądniemy odbitkę i monitor osobno i uruchomimy mechanizm adaptacji chromatycznej naszej percepcji, to wizualnie odbitka będzie wyglądała tak samo.
Bardziej bezkompromisowe podejście polega na renderowaniu zdjęć do przestrzeni edycyjnej z punktem bieli 5000K (ProPhoto, ProStar, ECI v.1 i v.2 itd.) i oglądaniu ich na monitorze skalibrowanym do 5000K wraz z powiększeniem w podświetlarce 5000K - tylko niestety tak skalibrowany monitor jest w stosunku do bieli papieru nieco żółtaczkowaty. Aby temu zapobiec, kalibruje się monitory do czegoś pomiędzy 5000K a 6500K - Fogra (organizacja zajmująca się problematyką zarządzania barwą w poligrafii) przeprowadziła badania i wyszło jej, że najbardziej zbliżone efekty uzyskuje się gdzieś pomiędzy - przy monitorze skalibrowanym do 5800K, ale zależy to od konkretnego panelu i należałoby to dobrać dokonując wizualnego porównania. Do tego jeśli ktoś naprawdę szuka kwadratowych jaj powinien policzyć profile dla iluminantu, którym będą oświetlone odbitki w czasie porównania - czyli musimy dokonać pomiaru spektralnego światła swej nieszczęsnej lampki i użyć owych danych do obliczenia profilu drukarki - i tak dalej, i tak dalej....
No tak... Przynajmniej już wiem, że głębiej kopać tematu nie muszę ;-) Ale dzięki za posta.
Nie wdając się za bardzo w aspekty techniczne i ideowe, monitor z punktem bieli ustawionym 5000-5500K lepiej oddaje specyfikę wydruku/proofa oglądanego w świetle dziennym. Prawdą jest, że większość monitorów "żółknie" przy takich wartościach, dlatego poprawnie świecą niestety te droższe z grupy min. 8 tys zł.
A ja mam takie pytanie. Jest jakiś w miarę fajny monitor za około 2000 zł do obróbki zdjęć? Co możecie polecić? Czy raczej cieżko? Jeżeli nie, to ile trzeba dać minimum za juz w miare spoko sprzęt.
NEC 1990SX, Eizo 1921/32, sprawdzony i skalibrowany NEC P221W
Witamy
mam pytanie odnośnie kalibracji. Zachciało mi się dzisiaj przejść przez wszystkie etapy szczegółowo i utknąłem na 2. Pierwszy: Iluminacja. Kiedyś, po tym jak ludzie skarżyli się, że niektóre zdjęcia mam za ciemne, za radą Tom01 ustawiłem jasność na 35% Ale w procesie kalibracji opcja mierzenia iluminacji wykazuje, jak by to było za ciemno. Ale nie ma więcej zastrzeżeń co do jasności moich zdjęć. Zostawić jak jest i zignorować kalibrator czy ustawić jak każą ??
Drugi element to "white point". Wg pomiaru kalibratora wygląda to u mnie tak:
https://canon-board.info/imgimported/2009/06/rgb-2.jpg
źródło (http://www.dobrucki.art.pl/cb/rgb.jpg)
Powinienem to wyregulować ?? Posiadam Eizo S1932. Próbowałem zmieniać parametry poszczególnych kolorów, ale niebieski prawie nie drgnął... Jeśli tak to jak to zrobić żeby było dobrze ?? Szukałem w sieci jakiegoś opisu kalibracji do Eye-One display 2 (po polsku), ale nie znalazłem
Z góry dzięki za pomoc.
ustawiłem jasność na 35% Ale w procesie kalibracji opcja mierzenia iluminacji wykazuje, jak by to było za ciemno.
Zależnie od warunków oświetleniowych jaskrawość powinna być ustawiona w zakresie 80-120nitów. Wizualnie powinno być tak, że biel monitora poziomem ma być taka jak kartka papieru.
Drugi element to "white point". Wg pomiaru kalibratora wygląda to u mnie tak:
Tak, trzeba to wyregulować wagami RGB w menu monitora. Wszystkie kreseczki powinny być mniej więcej na środku. Jeśli niebieski jest na 100% i nadal go za mało, trzeba zdjąć czerwonego i zielonego. "Czułość" wskaźników w Mach3 jest bardzo duża, ale przy małym zakresie. Dopiero w okolicy poprawnego ustawienia gwałtownie się ruszą.
Tak, trzeba to wyregulować wagami RGB w menu monitora. Wszystkie kreseczki powinny być mniej więcej na środku. Jeśli niebieski jest na 100% i nadal go za mało, trzeba zdjąć czerwonego i zielonego. "Czułość" wskaźników w Mach3 jest bardzo duża, ale przy małym zakresie. Dopiero w okolicy poprawnego ustawienia gwałtownie się ruszą.
Reguluje się to tą opcją obrazowaną ikoną z 3 kółkami (cz. ż i nieb.) ??
Witam
Mam pytanie, chcę zakupić jakiś monitor który będzie mi służył do amatorskiej i nieskomplikowanej obróbki zdjęć. Aktualnie posiadam (a raczej posiadałem) stary CRT 19" NEC. Z racji że trudno teraz o kupno CRT w dobrym stanie, rozglądam się za jakimś starszym LCD (często można trafić jakieś ofert na allegro) :
http://www.allegro.pl/item651786925_lcd_19_siemens_p19_2_idealny_s_pva_g warancja.html
http://www.allegro.pl/item646931506_eizo_flexscan_l768_delkom.html
http://www.allegro.pl/item651068017_monitor_lcd_iiyama_as4821dt_mva_dvi_ gw_36m_tanio.html
http://www.allegro.pl/item655928235_nec_1970nxp_s_ips_20ms_bez_wad_na_ma trycy_warszawa.html
http://www.allegro.pl/item648261947_nec_20_2070nx_s_ips_1600x1200_12m_c_ gwar.html
Czy któryś z tych 5 wogóle się nadaję (nie jestem wymagający) dla totalnego amatora (przeczytałem tutaj że ekran Imaca się nie nadaję do obróbki i mówiąc szczerze nie wiem dlaczego - i tutaj widać jak bardzo jestem zielony jeśli o to chodzi), z góry dzięki za pomoc
Reguluje się to tą opcją obrazowaną ikoną z 3 kółkami (cz. ż i nieb.) ??
Chyba tak. Trzy kanały RGB mają mieć wartości procentowe 0-100%.
Czy któryś z tych 3 wogóle się nadaję (nie jestem wymagający) dla totalnego amatora
L768 się nadaje, ale jak to z używanymi, wypadałoby sprawdzić kondycję. Na Allegro najczęstsze "niemal nówki okazje", okazują się dobitym złomem, który pracował ostatnie lata niemal 24h na 100% jaskrawości, przez co lampy ledwo zipią. Przywiezione to jest jak kartofle, luzem na palecie, bez opakowań, podrapane, poobijane, ze śladami uderzeń w ekran.
Chyba tak. Trzy kanały RGB mają mieć wartości procentowe 0-100%.
Dzięki. Udało mi się poustawiać wszystkie kolory niemal na środku.
gadget_zary
07-06-2009, 23:45
a jaka jest różnica miedzy L768 a L767 ? Pytam bo ten 2 mogę obejrzeć przed kupnem i odebrać osobiście (+ mam na niego 12msc gwarancji door-to-door)
a jaka jest różnica miedzy l768 a l767 ? Pytam bo ten 2 mogę obejrzeć przed kupnem i odebrać osobiście (+ mam na niego 12msc gwarancji door-to-door)
L768 - pva
L767 - ips
gadget_zary
08-06-2009, 11:56
ok, zdecydowałem się na tego L767, właśnie ze względu na możliwość obejrzenia przed zakupem i 12msc gwarancji
ok, zdecydowałem się na tego L767, właśnie ze względu na możliwość obejrzenia przed zakupem i 12msc gwarancji
Gwarancja jest niewiele warta, bo to sprzęt najprawdopodobniej złomowany, bez dokumentów pochodzenia i polski serwis Eizo go i tak nie naprawi.
gadget_zary
08-06-2009, 14:30
nawet o tym nie pomyślałem zeby byłą to gwarancja EIZO, obstawiam ze gwarancja będzie realizowana w sklepie (tzn. przy uszkodzeniu pewnie monitor będzie wymieniany na jakiś inny który posiadają w swojej ofercie) w którym zostanie kupiony ten monitor. W środę pójdę na oględziny to się przy okazji dowiem na jakich warunkach to działa
EDIT: Rozmawiałem właśnie ze sprzedawcą, gwarancja tak jak myślałem realizowana jest bezpośrednio przez sprzedawcę i polega na naprawie usterki bądź wymianie monitora. Przed zakupem można podłączyć swój sprzęt i testować do woli, wybierając między dostępnymi egzemplarzami.
gadget_zary
10-06-2009, 09:59
http://trurl.asua.org.pl/photo/books/calib/icc.xml
znalazlem na necie, moze sie komuś przyda
Pytanie do eksperta:)
Mam laptopa podroznego Della D430. Matryca 12 cali, z tego co wiem robiona przez samsunga. Laptopa uzywam do zgrywania rawow na jakichs wyjazdach, ewentualnej obrobki/wywolywania ich (zeby miec pozniej mniej roboty:)). Ekran ma lekka tendencje do oziebiania kolorow, tzn za duzo niebieskiego co ma wplyw na pozniejsza wywolywanie zdjec. Pytanie jest takie - czy majac Spidera 2 (kalibratora) i kalibrujac ten ekran, czy dostane w wyniku zadowalajace kolory ktore nie beda "az tak" falszowaly prawdziwych barw? Czy jest sens?Pracuje pod linuxem i niestety sterowniki orginalne do grafiki nie maja prawa dzialac na tym systemie ale Spider 2 dziala idealnie pod kontrola Linuxa wiec nie jest problemem skalibrowac LCD - pytanie czy warto.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Czyli najlepszy monitor dp 3k na matrycy PVA alvo IPS to jaki? ;)
Palmerus
10-06-2009, 21:47
a co znawcy powiedzą na ten monitor?
http://www.fotografuj.pl/News/Monitory_Samsung_Navy_F2080_F2380_wysoka_jakosc_w_ przystepnej_cenie/id/3056
Mam laptopa podroznego Della D430. (...) Pytanie jest takie - czy majac Spidera 2 (kalibratora) i kalibrujac ten ekran, czy dostane w wyniku zadowalajace kolory
Zadowalające nie, choć punkt bieli będzie ciut lepszy.
Czyli najlepszy monitor dp 3k na matrycy PVA alvo IPS to jaki? ;)
Eizo S2232W
Nec 2090UXi
a co znawcy powiedzą na ten monitor?
Samsung_Navy_F2080_F2380
Ciężko cokolwiek powiedzieć, najpierw należałoby go obejrzeć. Nie spodziewam się jednakże, żeby Samsung ni z tąd ni z owąd zaoferował dobry monitor. Tym bardziej że cena sugeruje zwykłą masówkę.
Palmerus
11-06-2009, 07:55
w opisie jest napisane, że matryca cPVA. czym ona się różni od PVA?
w opisie jest napisane, że matryca cPVA. czym ona się różni od PVA?
Patrząc na cenę tych panelików - będzie to skrót od "cheapPVA" i nie spodziewałbym się po tych monitorach rewolucyjnej jakości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pytanie czy warto
Obawiam się, że cudów nie należy się spodziewać. Spyder2 jest kiepsko policzony dla podświetlenia CCFL używanego w LCD, dlatego wyniki kalibracji za pomocą tego usrojstwa nie należą do wybitnie poprawnych. Proponuję skalibrować i ocenić efekty oglądajac "rzeźnika" - jeśli stanie się bardziej szary, to dobrze - jeśli bardziej kolorowy, to niedobrze.
nie jestem maniakiem kolorow - akceptuje pewne odstepstawa, chodzi o to zeby ten lapek mi nie klamał kolorow, jesli beda troche odbiegaly to nie byloby problemu - dobrze zeby nie byly totalnie rozne. Chce sie tylko pozbyc tego niebieskiego zafarbu, co mozliwe ze ten spyder by mi dał. Dlatego pytam czy to by tak zadziałało.
CZytajac watek mozna dojsc do wniosku i tak rzeczywiscie jest ze chcac miec dobre kolory i brak problemow z wywolywaniem i labami trzeba dac dobre 3 tys zł za monitor. Dla profesionalisty taki wydatek to koniecznosc. Dla amatora/hobbisty nie bardzo, zwlaszcza ze drukuje sie 2 % zdjec moze:) Chce miec "w miare" poprawne kolory ale bez onanistycznej wariacji.
piotrek72t
12-06-2009, 15:14
Podpiam się pod watek z ptaniem, co mądrzejsi ode mnie sądzą o DELL-u 2408WFP 24 FULLHD S-IPS ?
Podpiam się pod watek z ptaniem, co mądrzejsi ode mnie sądzą o DELL-u 2408WFP 24 FULLHD S-IPS ?http://canon-board.info/showpost.php?p=583005&postcount=869
chodzi o to zeby ten lapek mi nie klamał kolorow, jesli beda troche odbiegaly to nie byloby problemu
Wszystko zależy od progu tolerancji. Niestety dla Pana, jeśli zajmuje się Pan fotografią, to znaczy, że ma Pan znacznie bardziej wysublimowany zmysł estetyczny niż pozostałych 95% ludzi. Istnieje ryzyko, że skoro ekran laptoka nie satysfakcjonuje Pana, to również nie będzie po "kalibracji". Ekrany komputerów przenośnych mają kilkukrotnie większe błędy, niż określone przez laika jako "całkiem inny kolor", a kalibracja nie czyni cudów. Jedyne co logicznego można Panu podpowiedzieć, to zakup I1 Display2. W razie niepowodzenia całej korekcji, przynajmniej zostanie Panu przyzwoity czujnik.
Podpiam się pod watek z ptaniem, co mądrzejsi ode mnie sądzą o DELL-u 2408WFP 24 FULLHD S-IPS ?
Widzę, że walka z wszędobylskim "fulhade" zaczyna przekraczać moje, niewyczerpane dotąd, zasoby cierpliwości. Ludzie! Równie dobrze możecie napisać "TDi" przy monitorze i będzie to miało takie samo znaczenie.
Monitor komputerowy nie ma nic wspólnego z techniką telewizji wysokiej rozdzielczości, poza przypadkowym zupełnie, podobieństwem rozdzielczości.
Tom01 - dziekuje za fachowa odpowiedz. Nie moge powiedziec ze ekran laptopa mnie nie satysfakcjonuje. Mam Thinkpada (druga maszyna) i na nim uzyskuje naprawde dobre efekty, po wywolaniu na papierze kolory sa praktycznie dobrze oddane i nie mam zastrzezen. Problemem jest drugi laptop podrozny majacy zafarb niebieski na LCD - chcialbym sie go pozbyc zeby miec takie kolory jak chociazby na tym thinkpadzie (naprawde nie jestem maniakiem zeby to bylo stricte to co ma byc, odchylki mi nie przeszkadzaja, wazne zeby nie bylo totalnych przeklaman).
Wczesniej w watku czytalem ze Spyder 2 to mozna do kosza sobie wsadzic? Czy az taki zly jest do kalibracji?
Pozdrawiam
Wczesniej w watku czytalem ze Spyder 2 to mozna do kosza sobie wsadzic? Czy az taki zly jest do kalibracji?
To jest zabawka.
a Huey Pro ? Cena tego kalibratora jest niewiele wieksza od Spydera, natomiast nizsza od Eye-One
a Huey Pro ?
I1 Display 2.
Pablopik
17-06-2009, 16:44
Witam
zastanawiam się czy EIZO L887 czy S1921, który byście doradzili.
Witam
zastanawiam się czy EIZO L887 czy S1921, który byście doradzili.
Jeśli oba nowe, (co w przypadku L887 jest problematyczne), zdecydowanie L887.
Pablopik
17-06-2009, 16:58
Dzięki za odp. Niestety w obu przypadkach w grę wchodzą tylko używane
Dzięki za odp. Niestety w obu przypadkach w grę wchodzą tylko używane
Wobec tego nie jest to już oczywiste. Zależy od stanu, przebiegu służby, ogólnego poszanowania. Zdecydowanie polecam oglądać je przed zakupem, bo wielu handlarzy, przede wszystkim z Allegro, sprzedaje bardzo zniszczone monitory, opisując je oczywiście: "panie jak nówka nieśmigany".
Witam,
Mam pytanie - przede wszystkim chyba do Pana Tomasza:)
Mam zamiar kupić używany panel LCD w cenie ok.1000PLN i w związku z tym mam kilka pytań:
1. Jak wygląda trwałość paneli NEC np. model 2180UX. W wypadku EIZO mowa w materiałach firmowych o min. 50000h pracy, natomiast Nec bodajże nie podaje takiej informacji? Ponadto monitory Nec-a nie "sumują" tak jak Eizo godzin swojej pracy?
2. Czy ten panel jest dobrym wyborem do amatorskiej obróbki zdjęć? Być może lepszym wyborem byłby Eizo l887?
Zakładam odbiór osobisty z dokładnym obejrzeniem sprzętu.
Pozdrawiam
Bartosz
1. Jak wygląda trwałość paneli NEC np. model 2180UX. W wypadku EIZO mowa w materiałach firmowych o min. 50000h pracy, natomiast Nec bodajże nie podaje takiej informacji? Ponadto monitory Nec-a nie "sumują" tak jak Eizo godzin swojej pracy?
2. Czy ten panel jest dobrym wyborem do amatorskiej obróbki zdjęć? Być może lepszym wyborem byłby Eizo l887?
Zakładam odbiór osobisty z dokładnym obejrzeniem sprzętu.
Wiem o których monitorach Pan pisze. Niech Pan jedzie i je obejrzy. Już je wielu oglądało i odpuściło.
dziękuję za radę - szukam w takim razie gdzie indziej:)
Zakupilem Eye-One Display 2. Zrobilem kalibracje na moim dellu laptopie. Nie uzywalem orginalnego oprogramowania bo nie mam windowsa, skorzystalem z AgryllCMS i nakladki dispcalGUI, swietnie dziala pod linuxem. Wybralem ustawienia gamma 2.2 i wyniki kalibracji daja mi ogolnie brzydkie kolory desktopu, okien itp - wszystko jest zielonkawo-zotle (chodzi o odcien), natomiast zdjecia ktore kiedys przed kalibracja byly pelne kolorow i bardzo kontrastowe nagle zrobily i blade i bez kontrastu:)
Moje pytanie do pana Tomasza - czy to prawidlowa oznaka? Przeprowadzilem kalibracje na drugim laptopie, tez pod linuxem i wyniki takie same, Firefox, Gimp oraz przegladarki obrazow wszystkie wyswietlaja obraz dokladnie tak samo.
czy to prawidlowa oznaka?
Zdecydowanie nie, ale nie znam Agryll'a, żeby powiedzieć co nie zadziałało.
sproboje zrobic kalibracje za pomoca programu dolaczonego do kalibratora na laptopie zony - zobaczymy jakie beda efekty.
skalibrowalem lcd laptopa uzywajac oprogramowania dolaczonego do urzadzenia, uruchomilem windowsa w wirtualnej maszynie, a wygenerowany pofil zaladowalem do linuxa i jaki tego wynik? Inne kolory, tym razem wrocilo wszystko do normalnego stanu czyli zgubil sie ten zolto-zielony zafarb (o ktorym myslalem ze jest normalny po kalibracji). Roznica w kolorach w tym momencie jest znikoma. Zaczynam watpic w sens tej calej kalibracji powiem szczeze.
Roznica w kolorach w tym momencie jest znikoma.
A profil ładuje się do LUT karty? Niech Pan zrobi całość pod Win, sprawdzi Pan jaka powinna być różnica.
zrobilem kalibracje na calkowicie windowsowej maszynie - oczywiscie laptop. Efekt praktycznie podobny, dominata zolci, zieleni - barwy wyblakle w stosunku do tego co bylo wczesniej przed kalibracja. Dziwna sprawa.
zrobilem kalibracje na calkowicie windowsowej maszynie - oczywiscie laptop. Efekt praktycznie podobny, dominata zolci, zieleni - barwy wyblakle w stosunku do tego co bylo wczesniej przed kalibracja. Dziwna sprawa.
Uwalony czujnik?
nie sadze, czytalem na jakims forum ze ktos pisal o tym samym problemie, ale mysle ze prawdziwym problemem jest dobor ustawien do kalibracji, szczegolnie punkt bieli. Teraz przed chwila zrobilem kolejna kalibracje, wybralem domyslnie punkt bieli na 6500 K i wszystko wyglada w porzadku. Moze wczesniej wlasnie to dalo popalic. Czym trzeba kierowac sie przy kalibracji? Wszystko ustawic na "default" czy cos trzeba ingerowac?
Teraz przed chwila zrobilem kolejna kalibracje, wybralem domyslnie punkt bieli na 6500 K i wszystko wyglada w porzadku.
A poprzednio co Pan ustawiał?
wczsniej bylo wszystko default.
ponizej jest link do dispcalGUI - nakladki na agryllcms ktora prowadzi proces kalibracji
http://hoech.net/dispcalGUI/screenshots/dispcalGUI-screenshot-GNOME.png
wczsniej bylo wszystko default.
ponizej jest link do dispcalGUI - nakladki na agryllcms ktora prowadzi proces kalibracji
http://hoech.net/dispcalGUI/screenshots/dispcalGUI-screenshot-GNOME.png
doszedlem do tego ze wczesniejsze ustawienia default byly na 5000K jako punkt bieli. teraz ustawilem 6500K i jest duzo lepiej.
doszedlem do tego ze wczesniejsze ustawienia default byly na 5000K jako punkt bieli. teraz ustawilem 6500K i jest duzo lepiej.
Lapka najlepiej kalibruj do natywnego punktu bieli - i tak bidulek wyświetla 5 kolorów na krzyż i ma gamut wielkości wrzoda na d... - szkoda dodatkowo go uwalać kalibracją pkt. bieli (chyba, że chcesz dopasować go do zewnętrznego monitora)
Nie jestem maniakiem kolorow, chce tylko aby monitor LCD laptopa nie klamal mi kolorow, nie potrzebuje super monitora, nawet zewnetrzego bo nie zauwaze roznicy. Wiem tylko ze lcd laptopow klamia dlatego chcialem skalibrowac mojego. Wiedze teoretyczna z tego zakresu jest u mnie marna niestety, ale wiem ze gro ludzi nie ma kompletnego pojecia o kalibracji a potrafi ja przeprowadzic bezproblemowo - ja niestety chyba cos robie zle.
Czornyj - co do twojej wypowiedzi - wiem ze lcd lapa jest do d***. Nie zalezy mi na pedantycznym odwzorowaniu kolorow bo takim maniakiem nie jestem. Chce tylko prawidlowo przeprowadzic kalibracje (zeby chociaz byc blizej prawdy niz dalej) na laptopie. Licze na pomoc:)
chce tylko aby monitor LCD laptopa nie klamal mi kolorow
Się nie da. Po prostu.
chyba jednak sie da, przynajmniej w tym zakresie w ktorym chcialem.
Porownalem nowy profil ze starym, w FF, w gimpie oraz prostej przegladarce plikow graficznych uzywajacej profilow i roznica jest ogromna.
O to mi chodzilo, zeby miec na tyle "prawdziwych" informacji, zeby stwierdzic ze w danym zdjeciu nie jest saturacja przesadzona lub np czy balans bieli jest poprawny itp.
Witam ponownie!
Doszedlem do porozumienia z kalibracja juz:) Jedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
gadget_zary
07-07-2009, 12:02
Ja na swoim mam ustawione 6500 i foty wyglądają identycznie na wydrukach z labu jak i na . Gdzieś w tym temacie było chyba napisane (albo gdzieś indziej to czytałem) ze należy ustawić 6500K i wtedy jest poprawnie.
może to rozwieje twoje wątpliwości ->http://trurl.asua.org.pl/photo/books/calib/theory.xml#colortemp
Witam ponownie!
Doszedlem do porozumienia z kalibracja juz:) Jedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
Tematyka jest dość zawiła i aby ją w pełni zrozumieć, trzeba mieć pewną wiedzę z teorii barwy i konstrukcji monitorów, więc ograniczę się do ogólników.
Syntetyczne przestrzenie edycyjne sRGB oraz AdobeRGB oparte są na iluminancie D65, dlatego jeśli w nich pracujemy, powinniśmy kalibrować monitor do temperatury 6500K. W przypadku przestrzeni ProPhoto, ECI v.1 i v.2, oraz CMYK, które oparte są na iluminancie D50 zalecana jest kalibracja do 5000K, lub czegoś pomiędzy, ale tak czy owak potrzebny jest jeszcze do tego niezły monitor - w przypadku tańszych tylko upieprzymy i zażółcimy sobie paletę.
Kolory na D65 wygladaja lepiej, bardziej naturalniej.
dzieki czornyj - tak tez sie stalo. na D50 paleta jest zoltawa, zdjecia wyglada bardzo dobrze ale caly system (okna itp) jest pokryty tym zafarbem.
Nie na D65, tylko przy skorelowanej temperaturze barwowej bieli wynoszącej 6500K :lol:. D65 to iluminant teoretyczny, w praktyce nie występujący, a już LCD z podświetleniem CCFL to mają się do iluminantów D nijak, w najlepszym przypadku można tu mówić o iluminantach F :D
Ważne, żeby obraz wyglądał dobrze i jako-tako przypominał potem odbitkę ;) Duperelami radzę się zbytnio nie przejmować.
Czornyj,
Zasadniczo obrabiam fotki do oglądania na ekranie. Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K i z każdą fotką osobno bawić się krzywymi? Nie da się ich jakoś "przeliczyć"? Monitor to CG222W, jeśli to ma znacznie.
Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K
Pozwolę sobie szeroko i treściwie zreferować tematykę: Nie.
Pozwolę sobie szeroko i treściwie zreferować tematykę: Nie.
Zapytam, jak moja 3-letnia córka: Dlaczego? ;)
To jest z definicji nieprzeliczalne, czy po prostu nie ma narzędzia, które byłoby skłonne wykonać stosowne obliczenia?
Zapytam, jak moja 3-letnia córka: Dlaczego? ;)
To jest z definicji nieprzeliczalne, czy po prostu nie ma narzędzia, które byłoby skłonne wykonać stosowne obliczenia?
Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.
Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.Zaraz, zaraz. Może ja mam jakiś ciężki dzień. Teraz zauważyłem, że uciąłeś mojego posta trochę przed końcem. Z tego, co teraz piszesz rozumiem (już nie wiem, czy dobrze), że powinienem cały czas pracować na 6500 i nic nie zmieniać i nie kombinować. To kiedy się używa 5000?
To kiedy się używa 5000?
Przy przygotowaniu do druku. Offsetowego i tym podobnych.
Przy przygotowaniu do druku. Offsetowego i tym podobnych.
To jak jesteśmy przy druku offsetowym - pewne wydawnictwo na pytanie o profile urządzeń wyjściowych odpowiedziało - proszę przysłać zdjęcia bez obróbki - najlepiej prosto z aparatu (ciekawe co by z RAW'ami zrobili) - jest jakaś możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa sukcesu bo poprzednim razem kolorystycznie wyszła porażka...
Konwersja do CMYKa (jakiego ?) ?
Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.
minilabów i ogólnie wszystkich urządzeń wyjściowych liczy się do D50, ale to akurat bez znaczenia - pracujemy w przestrzeniach sRGB/aRGB a ich podstawą jest D65. Photoshop podczas konwersji uwzględnia różnice punktów bieli przestrzeni źródłowej i docelowej i wykorzystując CAT (Chromatic Adaptation Transform) stara się skompensować wizualną różnicę wynikającą z odmiennych iluminantów różnych przestrzeni barwnych.
To jak jesteśmy przy druku offsetowym - pewne wydawnictwo na pytanie o profile urządzeń odpowiedziało - proszę przysłać zdjęcia bez obróbki - najlepiej prosto z aparatu (ciekawe co by z RAW'ami zrobili) - jest jakaś możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa sukcesu bo poprzednim razem kolorystycznie wyszła porażka...
Konwersja do CMYKa (jakiego ?) ?
Jeśli było to drukowane w offsecie na papierze powlekanym i zrastrowane rastrem eliptycznym, to proponuję softproofing do profilu CMYK ISO Coated v2, do pobrania ze strony: http://www.eci.org/doku.php?id=en:downloads
Jeśli plik, który wysłałeś po włączeniu softproofingu będzie wyglądał tak, jak po wydrukowaniu, to znaczy, że przy konwersji użyto tego właśnie profilu, a drukarnia, która to drukowała spełnia wytyczne norm ISO.
Jeśli nie, to mamy szerokie spektrum możliwości popełnienia błędu:
- grafik mógł być idiotą
- maszyna na której to było drukowane to stary paździrz
- źle zlinearyzowana naświetlarka CTF lub kopiorama
- źle zlinearyzowana naświetlarka CTP
- zła chemia, papier, balans woda-farba itd. itd. itd.
- maszynista offsetowy mógł być idiotą
W tej sytuacji najlepiej się poddać i wysłać plik w sRGB.
Proszę o pomoc czy wyjaśnienie, bo pomysły mi się kończą :(
Posiadam lapka (wiem, że ekran marny, ale już nie chodzi mi o kwestię uzyskania 99% ideału), ekran w nim oprofilowałem kalibratorem i1d2. Uzyskany profil zagnieździł się we właściwościach ekranu, jest profilem domyślnym i aplikacja GretagMacbeth Calibration Loader ładuje go podczas startu systemu. Widać jak krótko po pojawieniu się pulpitu następuje zmiana kolorów.
Biorę na warsztat przykładowe zdjęcie znajdujące się w katalogu Lightrooma. Kolory ma ok, żywe, naturalne. Załadowanie zdjęcia do PS nie powoduje zmiany kolorystyki w stosunku do LR. W ustawieniach LR External Editing zaznaczony jest format TIFF/16bit Adobe RGB. Color settings w PS jest ustawiony na Working Space: Adobe RGB, konwersja ACE Perceptual.
Wszystko ok do momentu Save for Web oraz Proof-Monitor RGB. Przy Save for Web włączona opcja Convert to sRGB, gdy podgląd ustawiam na Monitor Color, kolorystyka się zmienia, zielenie zamieniają się w żołtopomarańcze, niebieski gubi nieznacznie nasycenie. Gdy podgląd jest na Windows (no CM) wyglada dobrze.
Tak samo źle jest przy Proof-Monitor RGB.
No nic. Fotkę zapisuję jako jpg sRGB.
Otwieram ją w Galerii fotografii systemu Windows - kolory ok! Z tego, co czytałem ta przeglądarka współpracuje z CM. Otwieram w ACDSee 2.5 z włączonym CM (Input-sRGB, Output-Monitor Profile-profil zrobiony przez i1) - zdjęcie wygląda ok - tak jak w LR, PS oraz Galerii Windows.
Otwieram lub ładuję stronkę zawierającą zdjęcie w Firefox 3.5 - fota wygląda jak podczas Save for Web (podgląd Monitor Color) oraz Proof-Monitor RGB. Czyli kicha :( Ustawienia FF domyślne:
gfx.color_management.mode;2 (próbowałem też z 1 - czyli CM włączony zawsze)
gfx.color_management.rendering_intent;0
Czy to oznacza, że:
1) fota ma skopane kolory i tak będzie widoczna w necie, tylko ja przez te profile widzę ją ok
2) fota jest ok, tylko FF źle ją wyświetla (ale PS podczas Save for Web też?)
3) mam coś źle ustawione w obsłudze profilu monitora (Windows, PS, ACDSee)
Może ktoś doświadczony pomoże, bo zgubiłem punkt oparcia :|
Pytanie do ekspertow. Czy warto kupowac uzywany (3letni) monitor Eizo S1931 ktory byl na uzytku korporacyjnym? Chodzi mi o to czy 3 letni monitor ne bedzie wykazywal wad jesli chodzi o obrazowanie kolorow, zwlaszcza po (raczej) ciezkim uzywaniu.
black buck
10-07-2009, 19:06
witam, przeczytac caly watek tp bylby nielada wyczyt dla tego nic nieznalazwszy chcialem zapytac tutaj czy ktos uzywal, badz moze nadal uzywal takowego monitira
DELL P1130 SONY TRINITRON ?
czytam ze niby super do grafiki , ze lcd za wielokrotnie wieksze pieniadze moze byc dopiero go w stanie przebic , ale to wszytko informacje z przed kilku lat, chcialbym wiedziec jak to teraz wyglada, lcd za jakie pieniadze bedzkie mu dorownywalo??
czy na prawde jest taki dobry ze warto sie z meczyc z jego wadami dla zalet w postaci dobrej jakosci obrazu jesli chodzi o zdjecia,grafike kolory etc
z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
Ja bym sobie odpuścił, sam mam CRT w domu z 1999r, był super ale kinol już w nim powoli siada.
Ten Dell będzie z podobnego okresu i może być to samo. Jak był by kinol ok to przebił by wiele nowych LCD :)
witam, przeczytac caly watek tp bylby nielada wyczyt dla tego nic nieznalazwszy chcialem zapytac tutaj czy ktos uzywal, badz moze nadal uzywal takowego monitira
czytam ze niby super do grafiki , ze lcd za wielokrotnie wieksze pieniadze moze byc dopiero go w stanie przebic , ale to wszytko informacje z przed kilku lat, chcialbym wiedziec jak to teraz wyglada, lcd za jakie pieniadze bedzkie mu dorownywalo??
Jeżeli kosztuje 20 zł to może i to jest prawda... U mnie w firmie takich stało pół korytarza i można było sobie wziąć :)
czy na prawde jest taki dobry ze warto sie z meczyc z jego wadami dla zalet w postaci dobrej jakosci obrazu jesli chodzi o zdjecia,grafike kolory etc
z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
Jak jest stary (a musi być) to nie ma prawa być dobry.
Jeśli pracujesz dużo przy monitorze to szanuj swoje oczy. Wolałbym robić na gorzej odwzorowującym monitorze niż niszczyć sobie narzędzie pracy (czyt. oczy).
black buck
11-07-2009, 00:24
Jeżeli kosztuje 20 zł to może i to jest prawda... U mnie w firmie takich stało pół korytarza i można było sobie wziąć :)
Jak jest stary (a musi być) to nie ma prawa być dobry.
to opinie ludzi w temacie poważniej się tym zajmujących nie moje dla tego pytam
na chwile obecną zainwestowałem w komputer na monitor zostało max 300 pln dla tego pytam, jeżeli dostępna 19-tka lcd w tej cenie będzie słabsza dość sporo to już wole to stare ale jare crt:)
jak ma kinol ok to można brać, sprawdzić warto jeszcze jak trzyma zbieżność po rogach.
Najlepiej było by sprawdzić miernikiem emisje na działach, bo może był strzelany przed sprzedażą i obraz wyglądać może ok. Sprawdź też czy w ustawieniach na zero nie ma za dużo jakiegoś koloru, jak jest to pada działo o tym kolorze który zabarwia obraz.
Jednak pamiętaj najczęściej to jest stary sprzęt, a mało kto się pozbywa przyzwoitego CRT :)
black buck
11-07-2009, 10:53
jak ma kinol ok to można brać, sprawdzić warto jeszcze jak trzyma zbieżność po rogach.
Najlepiej było by sprawdzić miernikiem emisje na działach, bo może był strzelany przed sprzedażą i obraz wyglądać może ok. Sprawdź też czy w ustawieniach na zero nie ma za dużo jakiegoś koloru, jak jest to pada działo o tym kolorze który zabarwia obraz.
Jednak pamiętaj najczęściej to jest stary sprzęt, a mało kto się pozbywa przyzwoitego CRT :)
Mam nadzieje ze nie jes sprzedawany dla tego ze cos sie z nim dzieje, w kazdym razie o tyle lepiej ze bede mial mozliwosc sprawdzic wczesniej, bo gwarancji nikt mi na niego nie da.
Widzialem aukcje gdzie po kilkadziesiat takich monitorow jest wystawianych i ludzie kupuja wiec moze nie bede jedyny:)
ps: z karta GeForce 9500GT 1024MB bedzie dobrze wspolpracowal??
pozdrawiam
Mam taki monitor, kupiłem na allegro jakiś rok temu. Pracował ok przez jakieś 10 miesięcy, od jakiegoś czasu zaczyna robić się kiszka.
Szybkie pytanie: Cg210 czy Cg222 czy coś kompletnie innego(w granicach 5k)?
Witam.
Jakis czas temu na moim monitorze iMaca pojawily sie poprzeczne kolorowe paski.
Znajomy powiedzial, ze przyczyna moga byc glosniki ktore stoja obok monitora.
Uzywam go juz ponad 3 lata wiec moze to jest powod?
Co o tym myslicie?
Boje sie,ze jesli dzieje sie tak przez glosniki to zalatwie sobie swoje eizo:(
Pozdrawiam
Witam.
Jakis czas temu na moim monitorze iMaca pojawily sie poprzeczne kolorowe paski.
Znajomy powiedzial, ze przyczyna moga byc glosniki ktore stoja obok monitora.
Uzywam go juz ponad 3 lata wiec moze to jest powod?
Co o tym myslicie?
Boje sie,ze jesli dzieje sie tak przez glosniki to zalatwie sobie swoje eizo:(
Pozdrawiam
Takie coś dotyczy tylko monitorów CRT (kineskop). Nawet bez głośników pod wpływem pola magnetycznego ziemi potrafi coś takiego wystąpić po dłuższym czasie. Dlatego stosowało się tak zwane cewki rozmagnesowujące, przy włączeniu monitor wydawał taki śmieszny dźwięk...
Jeśli chodzi o LCD itp. to takie paski są raczej winą uszkodzenia elektronicznego...
Szybkie pytanie: Cg210 czy Cg222 czy coś kompletnie innego(w granicach 5k)?
Ciężki wybór.
CG210 ma wspaniałą matrycę IPS Hitachi o klasycznych proporcjach i gamucie zbliżonym do sRGB, z idealną charakterystyką kątową i niezłą czernią.
CG222W to panoramiczna matryca S-PVA o doskonałej czerni, gamucie zbliżonym do AdobeRGB, z gorszą charakterystyką kątową, za to z elektroniczną kompensacją nierównomierności podświetlenia.
Oba panele są perfekcyjne - niemal bliskie ideału, wyboru należy dokonać na podstawie osobistych preferencji.
Jako alternatywę zaproponowałbym NECa 2690WUXi (szerokogamutowa panorama), z uwagi na wyższą rozdzielczość i powierzchnię roboczą - z zastrzeżeniem, że ma on znacznie gorszą czerń niż Eizo i wymaga skalibrowania do wyższego poziomu jaskrawości.
ostatnio zrobilem male poszukiwanie na necie i znalazlem dwa monitory - cena okolo 2tys zl w UK.
Mowa o :
EIZO S2242W
oraz
EIZO S2231W
Pytanie do specjalistow. Czy takie monitory podlaczone do laptopa dadza w koncu satysfakcojnujace kolory? Z opisu wyczytalem ze maja przestrzen kolorow bardzo szeroka (wide gamut). Roznica miedzy nimi polega na rozdzielczosci. Ten pierwszy ma bodajze natywna jak normalnie w 24". Czy warto zainwestowac w monitor "az" tej klasy dla amatora, ew czy bylaby jakas tansza alternatywa.
Inna sprawa, czy laptop na karcie zintegrowanej intela ale z dobrym procesorem i duza iloscia ramu da sobie rade z takim duzym wyswietlaczem oraz taka rozdzielczoscia? Pytam poniewaz nie mialem doswiadczenia z monitorami zewnetrznymi na laptopie.
Cy istnieja stacje dokujace do Lenovo / IBM ktore umozliwiaja podpiecie komputera i uzywanie laptopa jako stacjonarnego bez podnoszenia nawet klapy wyswietlacza?
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
Jakoś będzie na pewno lepsza :) matryce w laptopach są prawdę mówiąc tragiczne w porównaniu nawet do nowych tanich LCD...
Niestety tego Intela nie testowałem pod tym kątem, ale nie powinno być chyba tragedii. Jedynie czego mu zapewne brakuje to dobrej akceleracji 3D... a to w takich zastosowaniach raczej mało istotne.
Co do Laptopa czy można podłączyć tak jak mówisz - nie wiem :) nie podałeś modelu. Musisz się dowiedzieć czy jest możliwość dokupienia do twojego sprzętu stacji dokującej.
zdecydowalem jednak uzywac malej maszyny Della D430, ze stacja dokujaca (dvi), thinkpady z intelami zamiat grafiki niestety dvi nie wyswietla:/ Ale to nic. Wybralem w koncu model Eizo ale inny, S1921. Czytajac o wide gamut zrezygnowalem z tego, nie potrzeba, w sumie roznica pomiedzy S2242 a S1921 to w szkocji tylko 100 funtow, ale jednak jestem hobbista, nie zarabiam na zdjeciach, nie potrzebuje takiej jakosci i dlatego zdecydowlem sie na ta 19tke EIZO. Moglbym kupic S2242 ale jednak przerazilem sie tym ze Eye-One display moge sobie wrzucic do kosza na tym monitorze, wiec....chyba logiczna decyzja i finansowo nie najgorzej, 340F za nowy S1921 + 20F za stacje D dock do della.
Niegłupia decyzja - jeśli ktoś nie jest do końca świadom tego co robi, to monitorem szerokogamutowym może sobie zrobić kuku.
A mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób można sobie zaszkodzić? Nie mam za dużej wiedzy technicznej dotyczącej monitorów, a możliwe że w najbliższym czasie będę się rozglądał za czymś bardziej konkretnym.
A mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób można sobie zaszkodzić?
Monitor szerokogamutowy musi być użytkowany w środowisku z zarządzaniem barwą. Inaczej saturacja jest mocno za duża. Cukierkowe kolory, w dwóch słowach.
sirlukas
20-07-2009, 14:41
Monitor szerokogamutowy musi być użytkowany w środowisku z zarządzaniem barwą. Inaczej saturacja jest mocno za duża. Cukierkowe kolory, w dwóch słowach.
Czyli żeby móc używać taki monitor trzeba Go potraktować spektrofotometrem, tak?
Nie wiem dlaczego ale jednak wziąłem 2408WFP :|
Czyli żeby móc używać taki monitor trzeba Go potraktować spektrofotometrem, tak?
Tak. I oglądać zdjęcia w aplikacjach z cmm.
Nie wiem dlaczego ale jednak wziąłem 2408WFP :|
Też nie wiem. ;)
sirlukas
20-07-2009, 14:53
Nie wiem na które pytanie będzie łatwiej (szybciej) odpowiedzieć, ale zapytam.
Które aplikacje używają CMM, lub też które nie używają w środowisku Windows XP i Vista, czy tylko produkty Adobe (r)?
Nie wiem na które pytanie będzie łatwiej (szybciej) odpowiedzieć, ale zapytam.
Które aplikacje używają CMM, lub też które nie używają w środowisku Windows XP i Vista, czy tylko produkty Adobe (r)?
Z punktu widzenia fotografa - środowisko Adobe/Corel, praktycznie wszystkie popularne konwertery RAW, przeglądarki internetowe Safari i FireFox (ten ostatni dopiero po aktywowaniu!). Co do przeglądarek w rodzaju irfana czy ACDSee bywa różnie.
tak, tylko trzeba wziasc tez pod uwage ze caly wyglad systemu operacyjnego bedzie mocno przekolorowany w przypadku szerokiego gamuta.
Ze tez eizo nie ma rynku w tym momencie latwo dostepnego monitora panoramicznego pow. 20" bez wide gamut.....
Zastanawia mnie czy te szerokie gamuty moga wyswietlac sRGB jako okrojona wersje swojego zakresu kolorow?
Inne pytanie, czy powiedzmy maja monitor s2242, uzywajac w nim adobreRGB, tak samo ustawiajac w aparacie - przestrzen adobreRGB, nie kalibrujac monitora wogole, czy efekty beda dobre? czy kalibracja jest w zasadzie wymagana? Oczywiscie do wszelkich programow podpiac profil aRGB.
tak, tylko trzeba wziasc tez pod uwage ze caly wyglad systemu operacyjnego bedzie mocno przekolorowany w przypadku szerokiego gamuta.
Ze tez eizo nie ma rynku w tym momencie latwo dostepnego panoramicznego pow. 20" bez wide gamut.....
Zastanawia mnie czy te szerokie gamuty moga wyswietlac sRGB jako okrojona wersje swojego zakresu kolorow?
Inne pytanie, czy powiedzmy maja s2242, uzywajac w nim adobreRGB, tak samo ustawiajac w aparacie - przestrzen adobreRGB, nie kalibrujac monitora wogole, czy efekty beda dobre? czy kalibracja jest w zasadzie wymagana? Oczywiscie do wszelkich programow podpiac profil aRGB.
S2431W jest normalny, chyba jeszcze można takowy upolować. Jak nie, to jest NEC 2490WUXi2.
Ustawienie monitora w tryb pseudo-sRGB to pomysł średni.
Na płycie załączone są fabryczne profile monitora, więc jeśli nawet się go samemu nie skalibruje/oprofiluje, to można je zapiąć - jest to lepszy pomysł, niż zapięcie aRGB jako profilu monitora.
Nie jest to wielki problem. Kolorystykę GUI można przecie konfigurować. Ważne że obrabiany materiał jest pod kontrolą cmm.
Tomasz1972
21-07-2009, 10:08
Kalibracja CG222W
Zainstalowany Color Navigator. Uruchomiłem D2 skalibrowałem i otrzymałem zielony obraz, mocno różniący się od nastawów fabrycznych. Oczy szybko przyzwyczaiły się do kolorystyki i wydawało się żę wszystko jest jak należy, ale że jest to monitor szerokogamutowy i ponoć D2 nie bardzo się do kalibracji takich monitórw nadaje, postanowiłem kalibrację powtórzyć spektrofotometrem...
Otrzymałem obraz landrynkowo-ciepłoczerwony zbliżony do nastawów fabrycznych photo.
Który jest poprawny to już nie wiem. Oba wydają się być niepoprawne zaraz po przełączeniu na któryś z nich i zarazem przez niedoskonałość i adaptację oka po chwili pracy wydają się być poprawne.
Przy kalibracji zastosowałem w obu porzypadkach ustawienia :
6500k
jasność 100
czerń 0,2
Któremu kalibratorowi zaufać ?
Kalibracja CG222W
Zainstalowany Color Navigator. Uruchomiłem D2 skalibrowałem i otrzymałem zielony obraz, mocno różniący się od nastawów fabrycznych. Oczy szybko przyzwyczaiły się do kolorystyki i wydawało się żę wszystko jest jak należy, ale że jest to szerokogamutowy i ponoć D2 nie bardzo się do kalibracji takich monitórw nadaje, postanowiłem kalibrację powtórzyć spektrofotometrem...
Otrzymałem obraz landrynkowo-ciepłoczerwony zbliżony do nastawów fabrycznych photo.
Który jest poprawny to już nie wiem. Oba wydają się być niepoprawne zaraz po przełączeniu na któryś z nich i zarazem przez niedoskonałość i adaptację oka po chwili pracy wydają się być poprawne.
Przy kalibracji w obu porzypadkach ustawienia :
6500k
jasność 100
czerń 0,2
Któremu kalibratorowi zaufać ?
Kalibrowałem ostatnio CG222W i przy 6500K było przyjemnie neutralne.
Jak wygląda sprawa wizualnego porównania wzorca oświetlonego światłem dziennym z jego plikiem źródłowym wyświetlonym z zapiętym softproofingiem na ekranie?
Tomasz1972
21-07-2009, 10:23
Kalibrowałem ostatnio CG222W i przy 6500K było przyjemnie neutralne.
Jak wygląda sprawa wizualnego porównania wzorca oświetlonego światłem dziennym z jego plikiem źródłowym wyświetlonym z zapiętym softproofingiem na ekranie?
Cała rzecz w tym, że to nie mój monitor i nie miałem możliwości porównania z żadnym wzorcem, ani też z innym monitorem. Na dodatek kalibrację robiliśmy późnym wieczorem.
Cała rzecz w tym, że to nie mój i nie miałem możliwości porównania z żadnym wzorcem, ani też z innym monitorem. Na dodatek kalibrację robiliśmy późnym wieczorem.
Do CG222W załączony jest bardzo fajny wzorzec wydrukowany na pigmentowym ploterze Canona. Osobiście na kalibrację zabieram Soluxa - jest malutki, a daje światło o bardzo równomiernym widmie, i choć jest odrobinę za ciepły, to i tak nieźle naśladuje światło dzienne.
Wydaje mi się jednak, że kalibracja za pomocą spektrofotometru przebiegła poprawnie - podczas prób, które wykonywałem po kalibracji panelu szerokogamutowego kolorymetrem zwykle był on zielonkawo-chłodny, zaś po kalibracji spektrofotometrem jest faktycznie jakby karmelkowy. Ogólnie poprawnie skalibrowany monitor jest wizualnie raczej ciepły niż zimny.
Do CG222W załączony jest bardzo fajny wzorzec wydrukowany na pigmentowym ploterze Canona.
Tylko niemiecki dystrybutor dodaje taki bajer. Pod publiczkę.
Moim zdaniem najszybciej ocenić poprawność, patrząc na neutralne szarości. Np takie: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
Tylko niemiecki dystrybutor dodaje taki bajer. Pod publiczkę.
Tego nie wiedziałem - ale tak czy owak warto mieć swoje CC24 i jakiś wzorzec wydrukowany na pigmentówce.
Tomasz1972
21-07-2009, 13:41
Tego nie wiedziałem - ale tak czy owak warto mieć swoje CC24 i jakiś wzorzec wydrukowany na pigmentówce.
Mam wzorce Kodaka z paskiem do wykrywania metameryzmu, jednak nie mam w domu oświetlenia referyncyjnego :(
Mam wzorce Kodaka z do wykrywania metameryzmu, jednak nie mam w domu referyncyjnego :(
Solux kosztuje ok. 60PLN i jest naprawdę niezły - trzeba tylko trochę druciarstwa z oprawką, bo dlaczegoś za cholerę nie można dostać takich z tym trzonkiem.
Warto też sobie wydrukować wzorzec Atkinsona - masz oprofilowane maszyny, więc nawet z minilabu powinno wyjść wystarczająco dobrze. Ja używam wydrukowanego na Epsonce 3800, jest super.
Powiedzcie, czy taki wynik kalibracji mówi coś o jakości monitora?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/613/profilesot.jpg)
Mam do kupienia takowy monitor -DELL P1130 SONY TRINITRON
mam pytanie czy to normalne ze sie nagrzewa kilka- kilkanascie minut bo taka odpowiedz uzyskalem przez telefon ze sprzedawca, do czasu az nabierze odpowiednich kolorow??
jesli ktos zna odpowiedz to bylbym wdzieczny bo za chwile musialbym juz wyruszac po niego a nie wiem czy to normalne zjawisko dla tego monitora czy zwistun rychlej awarii?
pozdrawiam
Najprędzej jest to zwiastun tego że jest to stary zużyty grat...
Najprędzej jest to zwiastun tego że jest to stary zużyty grat...
czyli nowe nagrzewały się ekspresowo?
czyli nowe nagrzewały się ekspresowo?
A skąd - CRT nagrzewa się całe wieki. To standardowa procedura, nawet LCD powinno się rozgrzewać (poza niektórymi Eizo, które mają jakiś nuklearny akcelerator stabilizujący).
Powiedzcie, czy taki wynik kalibracji mówi coś o jakości ?
Ujdzie. Jeśli to Eizo, to skalibruj RGB, potem skalibruj jaskrawość, a potem WRÓĆ do RGB i skalibruj je jeszcze raz i tak do skutku, aż uzyskasz odpowiednią jaskrawość i po powrocie do RGB będzie trzymał temperaturę barwową - wtedy uzyskasz piękną, prostą krzywą.
A skąd - CRT nagrzewa się całe wieki. To standardowa procedura, nawet LCD powinno się rozgrzewać (poza niektórymi Eizo, które mają jakiś nuklearny akcelerator stabilizujący).
w takim razie nie rozumiem wypowiedzi przedmówcy, że to oznaka że jest to stary rupieć skoro kolega pisze że u nich to normalne zjawisko .
chyba jednak pojadę go zobaczyć
pozdrawiam
w takim razie nie rozumiem wypowiedzi przedmówcy, że to oznaka że jest to stary rupieć skoro kolega pisze że u nich to normalne zjawisko .
pozdrawiam
Wiedzą o tym starzy wyjadacze, którzy swoje przed bańką przesiedzieli i już wtedy mieli wyczulone oko. Śmiertelnicy nie zwracają zwykle uwagi na takie niuanse ;)
jesli ktos zna odpowiedz to bylbym wdzieczny bo za chwile musialbym juz wyruszac po niego a nie wiem czy to normalne zjawisko dla tego monitora czy zwistun rychlej awarii?
Nie wiem co rozumiesz przez nagrzanie. Monitor ten robi się z czasem lekko ciepły ale to chyba normalne w kineskopach.
W mojej sztuce raczej mocnego nagrzewania się nie zaobserwowałem, kolory też są w miarę zaraz po włączeniu - przy starcie przez chwile pokazują się jednak poprzeczne pasy które po chwili znikają.
Btw - lepiej nie idź po zakupie do jakiegoś sklepu pooglądać dobry lcd w akcji, ja się podłamałem.
Wiedzą o tym starzy wyjadacze, którzy swoje przed bańką przesiedzieli i już wtedy mieli wyczulone oko. Śmiertelnicy nie zwracają zwykle uwagi na takie niuanse ;)
Przy 1130 akurat przesiedziałem ładnych kilka lat (tyle że nie przy obróbce zdjęć) - to że się musi nagrzać to normalne, ale mnie taka wypowiedź sprzedawcy śmierdzi...
Naprawdę z czystym sumieniem polecisz jakikolwiek 1130 na rynku ? Jak pisałem, u mnie w firmie było ich pół korytarza do wzięcia za darmo... Chętnych nie było...
Przy 1130 akurat przesiedziałem kilka lat (tyle że nie przy obróbce zdjęć) - to że się musi nagrzać to normalne, ale mnie taka wypowiedź sprzedawcy śmierdzi...
Naprawdę z czystym sumieniem polecisz jakikolwiek 1130 na rynku ? Jak pisałem, u mnie w firmie było ich pół korytarza do wzięcia za darmo... Chętnych nie było...
Nie polęcę żadnego CRT, bo to oczywiście w większości przypadków złomy, ale fakt-faktem stabilizują się one z godzinę. Sam ten fakt nie stanowi o tym, że monitor jest popsuty, co oczywiście nie znaczy, że jest dobry.
Ujdzie. Jeśli to Eizo, to skalibruj RGB, potem skalibruj jaskrawość, a potem WRÓĆ do RGB i skalibruj je jeszcze raz i tak do skutku, aż uzyskasz odpowiednią jaskrawość i po powrocie do RGB będzie trzymał temperaturę barwową - wtedy uzyskasz piękną, prostą krzywą.Nie, nie, to czteroletni Szajsung 710T na matrycy TN.
Właśnie tak robiłem jak piszesz, obawiam się, że już więcej z niego nie wykrzesam... Ale sRGB chyba ma na jako takim poziomie, nie?
Nie, nie, to czteroletni Szajsung 710T na matrycy TN.
Właśnie tak robiłem jak piszesz, obawiam się, że już więcej z niego nie wykrzesam... Ale sRGB chyba ma na jako takim poziomie, nie?
Nie mam pojęcia - musiałbym zobaczyć profil, ten wykres w matchu to jakiś ponury żart - jest wielkości wrzoda na dupie i nie ma jakiegokolwiek odniesienia, więc ciężko powiedzieć. Ale jak na TN wygląda to nadspodziewanie znośnie.
Nie mam pojęcia - musiałbym zobaczyć profil, ten wykres w matchu to jakiś ponury żart - jest wielkości wrzoda na dupie i nie ma jakiegokolwiek odniesienia, więc ciężko powiedzieć. Ale jak na TN wygląda to nadspodziewanie znośnie.Plik wypluło taki: http://www.przeklej.pl/plik/monitor-2009-07-21-1-icc-0002sn9dr1dc
Jakim toolem można sobie go dogłębnie prześwietlić?
Czu może ktoś polecić coś prostego do oprofilowania netbooka (a dokładnie hp 2140 mini) za pomoca i1 Display 2?
Niestety Eye One Match nie lubi małych ekranów i "strzałki" są "obcięte" co uniemożliwia przejście przez proces :)
No chyba, że ktoś ma już taki profil i może się podzielić, efekt musi być idealny, chodzi tylko o choćby mała poprawę.
sproboj dispcalGUI, musisz niestety o tym poczytac bo to program unixowy przeniesiony na winde
efekt musi być idealny
Oczywiście miało być "nie musi", człowiek jeszcze zaspany po urlopie ;)
Jeśli chodzi o dispcalGUI, dzięki, popatrzę na to, chociaż trochę dużo tych wszystkich opcji :)
ja kalibrowalem 12calowego della d430 i1 display 2 i poszlo spokojnie na nim. Ale musisz poczytac zanim uzyjesz tego softu:) W razie pytan pisz na priva.
ja kalibrowalem 12calowego della d430 i1 display 2 i poszlo spokojnie na nim. Ale musisz poczytac zanim uzyjesz tego softu:) W razie pytan pisz na priva.
Spróbuję w weekend. Głównym problemem jest rozdzielczość 1024x576, niektóre programy nie skalują odpowiednio okien i pojawiają się problemy... całe szczęście na razie to tylko to nieszczęsne One Eye Match...
powinno byc ok w dispcalGUI - chociaz na moim d430 rozdzialka na 12calach jest taka jak normalnie na 15" 1280-800. Daj znac jak cos.
Lukasz2791
28-07-2009, 01:55
pozdrawiam
Uzywam takiego monitora 3 lata, po wcześniejszym przejrzeniu LCD do poziomu 1,5kzł nic odpowiedniego nie znalazłem.A z kolorami i jasnością u takim LCD powalczyłem sobie trochę, przy tej klasie sprzetu niestety nieskutecznie.
Dell 1130 jest stary, owszem, ale dla mnie, po podpięciu profili ICC idealnie odtwarza to, co otrzymuje na odbitce z labu.W labie nie dotykają ustawień wywołując moje zdjęcia i o tomi chodzi, mam na papierze to, co widze na monitorze:-)
Prawdą jest to, że monitor musi się wygrzać, zanim na nim zacznie się pracować ze zdjęciami, ja średnio daję mu czas 10-15 minut, akurat czas na prasówkę w necie i odebranie poczty, można zrobic sobie w tym czasie kawę:-)
Po wtóre oczy bolą... to prawda, dlatego jego zmiana to kwestia tylko miesięcy.Aczkolwiek trudno jest zastąpić coś, za co się zapłaciło 450zł,
czyms w cenie np.1500-2000zł, tak sądzę. A tym bardziej 21 cali.
To tyle od laika monitorowego do potencjalnego użytkownika bańki:-)
MM-architekci
28-07-2009, 09:16
Czy ktos uzywal/uzywa Dell-a 3008 ? I pare slow o nim moze powiedziec ;] , na ile to warte grzechu.
MM-architekci
28-07-2009, 11:44
A i zapomnialem o jednym , jaki kabelek do rozdzielczosci rzedu 2560x1600 ? Czy DVI Singiel wystarcza ?
sirlukas
28-07-2009, 15:46
Czy ktos uzywal/uzywa Dell-a 3008 ? I pare slow o nim moze powiedziec ;] , na ile to warte grzechu.
Ja mam 2408, więc prawie to samo ;)
Ogólnie to ciężko Go ustawić, nawet nie ma nastawy balansu bieli.
Zabieram się właśnie do regulacji, niestety "na oko" (biednego chłopa).
Nie wiem jak mi pójdzie, ale będę używał sposobu opisanego na stronie Tom01'a.
A i zapomnialem o jednym , jaki kabelek do rozdzielczosci rzedu 2560x1600 ? Czy DVI Singiel wystarcza ?
Potrzebny jest kabel Dual-Link i karta która da taką rozdzielczość.
MM-architekci
29-07-2009, 14:06
A jesli dziala mi taka rozdzialka na Singlu to hmm jakim cudem ? ;]
A jesli dziala mi taka rozdzialka na Singlu to hmm jakim cudem ? ;]
Zatem albo nie jest to ta rozdzielczość, albo kabel nie jest Single-Link. Łatwo rozpoznać, kabel Single-Link nie ma wszystkich pinów we wtyczce. Ewentualnie sygnał idzie analogiem, jeśli to kabel/wejście DVI-I.
MM-architekci
29-07-2009, 16:37
Faktycznie sierota ze mnie , kabel jest Dual Link heh , czyli wszystko jest ok ;]
Swoja droga jakies doswiadczenia miales z tym monitorem badz jest ci on znany ?
Swoja droga jakies doswiadczenia miales z tym monitorem badz jest ci on znany ?
3008 nie widziałem, ale nie spodziewam się niczego ponad mniejsze wersje, a te są do rozrywki dobre.
Witam,
posiadam dosyć stary monitor CRT Philips 107s. W opcjach koloru mam do wyboru 9300K i 6500K oraz user preset (tu sie ustawia kazdy z kolorow RGB z osobna). Pytanie co wybrac?
Witam,
posiadam dosyć stary monitor CRT Philips 107s. W opcjach koloru mam do wyboru 9300K i 6500K oraz user preset (tu sie ustawia kazdy z kolorow RGB z osobna). Pytanie co wybrac?
Nie ma odpowiedzi na to pytanie. Wypadałoby zmierzyć i ustawić wagami RGB na żądaną temperaturę.
sirlukas
03-08-2009, 20:48
Znalazłem ciekawą stronkę dla niektórych użytkowników, których n ie stać na kolorymetry i spektrofotometry, a chcą żeby ich monitor oddawał w miarę (pi razy drzwi) dobre kolory.
Lista monitorów nie jest duża, ale może coś dla siebie znajdziecie.
U mnie kolory po zastosowaniu profilu i parametrów z ich kalibracji pozwoliły na lepsze efekty.
Od razu zaznaczam, żeby nie spodziewać się cudów, taka operacja kalibracji nie zastąpi, gdyż różne czynniki są brane pod uwagę, ale Ci którzy chcą od czegoś zacząć proszę zajrzyjcie.
ICC Profiles and Monitor Settings Database @ TFTCentral (http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm)
Mam nadzieję, ze komuś się przyda.
Kilka razy przymierzałem się, żeby przyłączyć się do wątku, ale głupio mi było zadać n-te pytanie "Jaki....". Postanowiłem, poszukać sam i oczywiście zgłupiałem...
Kategoria: ambitny amator ale bez szaleństw cenowych. W związku z tym skierowałem się w kierunku używanych Eizo (na co zwrócić uwagę kupując używkę?). Googiel wprowadza zamęt, bo gdy matryce PVA z IPS wychodzi, że IPS są bezkonkurencyjne ,a PVA jest do bani.... Tyle, że 80% dobrych matryc w EIZO to własnie PVA i bądź tu mądry. Przewinął mi się też wynalazek E-IPS w Dellu 2009WA ale to E kojarzy mi się z Tesco (coś tu jest nie tak - zdobywa uznanie ekspertów, ma IPS, kosztuje jak TN, cali sporo, w rankingach pierwsze miejsca - co jest z nim "tak/nie tak"?). Gdybyście mieli do wydania 2kpln wzielibyście jakiegos niewielkiego nowego EIZO z tego przedziału cenowego, bogatszego ale używanego EIZO czy tego Della z kalibratorem do kompletu? Nie wiem przypadkiem czy pisząc o tym Dellu nie porównuje g. do twarogu, ale tyle o nim dobrego w sieci... może ktos widział/używał i może coś napisać (tu oko do Tom01 :)).
Ważne dla mnie: (w kolejności istotności)
- odwzorowanie barw
- w miarę dobre oddawanie czerni i odcieni szarości
- pełna współpraca z iMac'kiem
- cena do 2kpln
- przyzwoita ilość cali (przy tej cenie pewnie z 19-20...)
Zupełnie nie ważne:
- czas reakcji
- kąty widzenia
- bajery typu , pivoty
pzdr.
PS. Właśnie się natknąłem na kolejnego rodzynka z IPS - NEC 23" za cenę startową na poziomie 380$ dostępny od października...
Nec p221w
...lub Eizo S1932. To drugie jest znacznie równiejsze jakościowo i pozwala na pracę w ciężkich warunkach oświetleniowych bez degradacji liniowości.
PS. Co do lepszości IPS nad PVA, faktem jest, że z racji swoich cech wyświetlacze IPS są stosowane w monitorach zawodowych i high-endowych do grafiki. Jednak tylko naiwny myślałby że taki wyświetlacz, w monitorze za 10-25 tys zł ma cokolwiek wspólnego z IPS w dziesięciokrotnie tańszym monitorze. To tak jak w autach różnej klasy, w jednych i drugich jest silnik benzynowy.
MaciekSK
06-08-2009, 14:14
Z używanych Eizo warto rozważyć model L795? Cyferka 9 w środku sugerowałaby, że tak.
Z używanych Eizo warto rozważyć model L795? Cyferka 9 w środku sugerowałaby, że tak.
Warto, o ile jego stan i dotychczasowy przebieg służby za tym przemawia.
Przede wszystkim wielki "szacun" dla Tom01 i czornyj'a - przebrnąłem przez ten wątek i powiem że chylę czoła przed wiedzą i doświadczeniem...
Oczywiście jak pewnie większość szukających porady - po lekturze już nic nie wiem :)
Produkt musi być skrojony na miarę oczekiwań klienta i jego potrzeb - ma nie być ani za dużo, ani za mało, tylko w sam raz. Więc chyba trzeba określić dokładnie czego się potrzebuje, a nie co byłoby fajnie mieć. Biorąc pod uwagę starą zasadę, że biednego nie stać na kupno badziewia możemy dostać rozdwojenia jaźni. No bo skoro mam wyrzucić w błoto 1200 zł to lepiej dołożyć 800zł i jakoś przeboleć 2000zł - za fajny monitor. Ale ten fajny monitor byłby fajniejszy gdyby dołożyć jeszcze 300zł - a skoro przebolejemy 2000 to 15% więcej nas nie zabije. A będziemy mieli satysfakcję, dopóki nie spojrzymy na te monitory półeczkę wyżej po 3500zł - bo tam to już jest inna liga. Ale bladziutko wypada ten za 3500 przy panelu za 6500zł. Ale i on musi być kiepski skoro za kilka cali więcej musimy zapłacić 12000-20000zł i dalej nie jest to high-end. I jak zwykle wszystko rozbija się o kasę...
Żeby nie zaśmiecać - postaram się w następnym poście sprecyzować moje oczekiwania i poprosić Tom01 i czornyja o odpowiedź - wydaje mi się, ze moje oczekiwania będą zgodne z oczekiwaniami większości na tym forum... a może uda się wybrać coś "odpowiedniego dla nas/mas" :)
Pomijam najwyższą ligę profesjonalistów schowanych właśnie w osłony przeciwodblaskowe swoich kilkudziesięciocalowych szerokogamutowych matryc S-IPS za kilkadziesiąt kpln...
Wydaje mi się, że do lektury tego wątku i próby wybrania monitora popycha frustracja spowodowana odebraniem kolejnej porcji odbitek z zaprzyjaźnionego fotolabu i kolejnego rozczarowania, że trochę się to różni od tego co mieliśmy na monitorze...
Nie wiem, jakie są możliwości i parametry statystycznego fotolabu, ale przygotowywanie zdjęć na high-endowych monitorach dla "labu za rogiem" to chyba jak pływanie superwycieczkowcem po Mazurach...
Najważniejsze zatem by "zgadzały się kolory" czyli potrzebujemy dający się skalibrować wg rozsądnych wymagań monitor i pobrany z labu profil barwny maszyny. Ważne też, żeby szczegóły w światłach i w cieniach na odbitce były analogiczne do tych z monitora.
Fajnie gdyby ogólny odbiór jasności, kontrastu i nasycenia zdjęcia był taki sam na papierze i na monitorze. O to chyba chodzi w większości przypadków...U mnie w 100%
Co do komfortu pracy: chyba rozsądne minimum to 20", plamka 0.27-0.28
Czy warto kruszyć kopie o minimalną różnicę w równomierności podświetlenia matrycy? Albo o jeden czy dwa procenty pokrycia przestrzeni NTSC czy AdobeRGB? Czy istotne jest ze obraz jest żyleta gdy patrzymy na niego pod kątem 179,99st?
Czyli pytanie inaczej postawione:
czy aby otrzymać _dużą_ zgodność odbitki z obrazem na monitorze (to jest główny cel) musimy ładować się w kredyty na monitory za ciężkie "kilkatysiące"?
Czy z tym wyborem monitorów nie jest tak, jak z wątkami o wyborze obiektywów? Są tu przecież na forum fotograficy zajmujący się prawie wyłącznie fotografowaniem tablic, podziałek i innych trudnych dla optyki obiektów, i wydaje mi się, że sa tu też fotograficy wyswietlający na swoich monitorach prawie wyłącznie testy, kalibracje i inne aplikacje wyszukujące potencjalne wady i ukazujące niedoskonałości w odwzorowaniu 100% przestrzeni Lab :)
Panowie Tom01 i czornyj: czy dla kogoś, kto chce kupić monitor wyłącznie do pracy ze zdjęciami polegającej na przygotowywaniu plików do "labu za rogiem" z użyciem profili barwnych danych maszyn z tego labu nie ma ratunku w monitorach do powiedzmy 2000zł?
I "otake" odpowiedź mi chodziło :)
Jeden konkretny model, cena rozsądna, możliwości wg jednych tragiczne wg drugich rewelacja, czyli jest OK :)
THX
Ja tylko powiem że na skalibrowanym P221W i na oprofilowanej R800 (jedno i drugie Colormunki) dostaje super zgodne wydruki (oglądane pod właściwym oświetleniem).
I tak przy okazji dla zainteresowanych - X-rite wypuściło soft 1.1 do Colormunki - nie testowałem bo jestem na wakacjach, ale wg. co piszą znacząco ulepszyli tryb advanced przy kalibrowaniu monitorów i licencja pozwala na nielimitowaną ilość instalacji (w wersji Photo).
To zapytam, mając już i1 display 2, P221W czy LCD2090UXi? Drugi droższy, mniejszy i słabsza rozdzielczość... Domyślam się, że bardziej pro, ale w czym?
NEC serii 90 ma 12-o bitowy LUT i elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia - to już jest praktycznie rzecz biorąc niemal panelik do zastosowań o krytycznym znaczniu barwy. Do tego dochodzi matryca H-IPS z doskonałą charakterystyką kątową.
P221W ma jednak inne zalety - szerokogamutową matrycą z b. niskim punktem czerni (2090UXi ma normalny gamut), no i korzystną cenę. Na początku były problemy z jakością, teraz ponoć coś poprawili i chyba jest dobrze, faktycznie od jakichś 5-ciu P221W nie trafiłem na trefny panel.
czornyj a jak się ma P221W do 2490WUXi2 ?
GhostRider
06-08-2009, 21:53
Nec p221w ;)
A mógłbyś mi napisać, czy będzie zauważalna różnica pomiędzy tym Nec'iem a Dell'em 2209WA (http://allegro.pl/search.php?string=2209WA&country=1&order=d&change_view=1)
Jeden i drugi w nazwie matrycy ma E-IPS lub S-PVA - opłaca się wydawać więcej na NEC ?? :)
Chcę się upewnić, że nie wydam 500 zł na nic.
Czy może jest coś lepszego do max 2 tys. zł, min. 22" ?
Z góry dzięki :)
A mógłbyś mi napisać, czy będzie zauważalna różnica pomiędzy tym Nec'iem a Dell'em 2209WA(...) - opłaca się wydawać więcej na NEC ?? :)
Zdecydowanie. P221W ma możliwość skorygowania najgorszych defektów wewnętrznie, 2209WA nie.
GhostRider
06-08-2009, 22:31
OK, dzięki - o takie coś mi chodziło
NEC serii 90 ma 12-o bitowy LUT i elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia - to już jest praktycznie rzecz biorąc niemal panelik do zastosowań o krytycznym znaczniu barwy. Do tego dochodzi matryca H-IPS z doskonałą charakterystyką kątową.
P221W ma jednak inne zalety - szerokogamutową matrycą z b. niskim punktem czerni (2090UXi ma normalny gamut), no i korzystną cenę. Na początku były problemy z jakością, teraz ponoć coś poprawili i chyba jest dobrze, faktycznie od jakichś 5-ciu P221W nie trafiłem na trefny panel.
Dzięki piękne za rozjaśnienie! Tylko czy z i1 display 2 da się poprawnie skalibrować P221W?
Co prawda używam iMaca i niewiele tu mogę zmodyfikować, ale pytając z punktu widzenia PCtowca - gdyby ten skalibrowany, wymarzony monitor podłączyć pod PCta to na co zwrócić uwagę w zakresie dobory karty graficznej? Pomijamy oczywiście potrzeby 3D i tego typu wodotryski stricte do gier. Przecież karta graficzna (wiele osób korzysta z tych "onboard") staje się pewnie najsłabszym ogniwem w procesie zarządzania kolorem. Pewnie warto poszukać czegoś ze "staroci" wykonanego porządnie i z porządnych podzespołów...?
Jakiś czas temu kumpel audiofil pokazywał mi swojego kompa, którego używa do zastosowań audio... miał w nim kartę muzyczną większą od płyty głównej, analogowy tor audio z elementów dyskretnych, żadnych wszechmogących procesorów audio, pozłacane styki itd - o ile dobrze pamiętam Sound Blaster AWE64 Gold. Karta kilkunastoletnia, kosztująca kiedyś równowartość fiata 126p i do dziś ciężka do zastąpienia, niedostępna albo fartownie do upolowania na pchlim targu za 10zł. Pewnie podobnie jest z kartami graficznymi... Jest jakiś czarny koń dla zastosowań stricte fotograficznych?
na co zwrócić uwagę w zakresie dobory karty graficznej?
W zasadzie to ma mieć DVI i nie ma nic z niej odpadać w czasie pracy.
borkomar
07-08-2009, 12:39
Dzięki piękne za rozjaśnienie! Tylko czy z i1 display 2 da się poprawnie skalibrować P221W?
Też chętnie się dowiem - mój stary panelik powoli ma już dość i chciał czy nie będę zmuszony za jakiś czas zakupić coś w przyzwoitej cenie co da się skalibrować I1D2.
Najchętniej kupiłbym coś 24" ale jak się nie ma co się lubi... :-D
Poza tym czy jest sens dopłacać do Eizo S2431W 1500:?:
właśnie, jak się ma Eizo S2431W do NECa 2490WUXi2 i Eizo S2432W
W ustawieniach swojego monitora nie mam zdefioniowanej temperatury 5000K.
W jedym z poradników dot. kalibracji napisane jest:
"Jeśli korzystamy z monitora LCD, w którym możemy niezależnie regulować intensywność dla trzech kanałów RGB, to przy regulacji dla 6500K ustawiamy taką samą wartość: np. RGB=100%,100%,100%. W ten sposób otrzymujemy światło najbardziej zbliżone do tego jakie emitują lampy podświetlające panel: zwykle jest to około 6000K - 7000K."
Jak przy pomocy regulacji intensywności dla trzech kanałów RGB ustawić temp. 5000K i 5500K???
Proszę o pomoc
Jak przy pomocy regulacji intensywności dla trzech kanałów RGB ustawić temp. 5000K i 5500K???
Proszę o pomoc
Zmierzyć stosownym urządzeniem to co wyświetla monitor...
właśnie, jak się ma Eizo S2431W do NECa 2490WUXi2 i Eizo S2432W
Eizo S2432W nie ma na razie. Pomiędzy S2431W i 2490WUXi różnice są klasyczne przy porównaniach Eizo-Nec. Eizo jest równe jakościowo, bardziej uniwersalne, fabrycznie bardzo ładnie zlinearyzowane, a za to Nec ma lepsze kąty, większe możliwości grzebania włącznie ze sprzętową kalibracją. Są to po prostu monitory innych klas, do innych celów.
Czyli Tom01 do fotografii lepiej kupić Eizo?
Eizo S2431 serdecznie odradzam - "monitory są dostepne", ale przez miesiąc czasu nie udało się oficjalnemu serwisowi producenta wyselekcjonować jednego egzemplarza tego monitora (sic!). Muszę jednak dodać, że w świetle późniejszych wydarzeń do końca będzie mnie zastanawiało ile było w tym winy fabryki i serwisu, a ile sprzedawcy (ukłony dla Tom01, szkoda, że takie gorzkie).
Czyli Tom01 do fotografii lepiej kupić Eizo?
To zależy, do bardziej ambitnych zastosowań S2431W może być za cienki.
Eizo S2431 serdecznie odradzam - "monitory są dostepne", ale przez miesiąc czasu nie udało się oficjalnemu serwisowi producenta wyselekcjonować jednego egzemplarza tego monitora (sic!). Muszę jednak dodać, że w świetle późniejszych wydarzeń do końca będzie mnie zastanawiało ile było w tym winy fabryki i serwisu, a ile sprzedawcy (ukłony dla Tom01, szkoda, że takie gorzkie).
Produkcja S2431W została zakończona. To co jeszcze jest, to mocno przebrane monitory. Stąd problem w ominięciu tych, których nie chciał ktoś inny. Zawsze niestety tak jest z końcówką.
PS1. Pisze Pan w czasie przeszłym. Znaczy to, że długo Pan oczekiwał na monitor, czy jeszcze go Pan nie dostał? Jeśli do tej pory nie, to może oznaczać, że w ogóle może być problem z dostarczeniem tego modelu.
PS2. Jeśli mam coś wspólnego z dostawą tego monitora, bo nie kojarzę Pana tylko po "nick'u", proszę zagadnąć mnie poza forum, bo to nie jest właściwe miejsce na rozmowy komercyjne.
IMHO to jak najwłaściwszy moment i miejsce na przestrogę przed potencjalnie felernym zakupem i byłoby nie fair nie wspomnieć o swoim (przykrym niestety) doświadczeniu, a że przy okazji wynikają dodatkowe "przeciw", to jeszcze lepiej dla ostrzeganych. Z poprzedniego swojego Eizo byłem bardzo zadowolony, ale po doświadczeniu z zakupem S2431 serdecznie dziękuję, zarobili zawodowcy zza granicy, bo nie zamierzałem robić prywatnego śledztwa. Dlatego też zresztą nie zamierzam tu naturalnie wnikać w szczegóły mojej sprawy - ewentualnych zainteresowanych zapraszam na PW.
W odniesiniu do wypowiedzi Tom01 napiszę tylko, że żadna informacja o zaprzestaniu produkcji w owym czasie (a nie było to w zeszłym tygodniu czy miesiącu) do mnie nie dotarła.
Co się natomiast tyczy:
(...) bo to nie jest właściwe miejsce na rozmowy komercyjne.
Tak to już się jakoś przyjęło, że pochwały to "nie rozmowa komercyjna", gorzej z krytyką.
I jeszcze tylko cytat ze stopki Przedmówcy:
(...) Mam dostęp do selekcjonowanych Neców serii 90. Szczegóły na PM.
W ogólności uwaga pozostaje jednak słuszna.
borkomar
07-08-2009, 23:06
Też chętnie się dowiem - mój stary panelik powoli ma już dość i chciał czy nie będę zmuszony za jakiś czas zakupić coś w przyzwoitej cenie co da się skalibrować I1D2.
Najchętniej kupiłbym coś 24" ale jak się nie ma co się lubi... :-D
Nic nie powiecie w tym temacie:?:
Dołożyć do większego zawsze warto, choć zakup S2431W nie jest już możliwy. Niedługo będzie następca.
...Tylko czy z i1 display 2 da się poprawnie skalibrować P221W?
A ktoś próbował tak? Bo z tego co widziałem, to ten LCD2090UXi jest sprzedawany wraz z i1 d2 w zestawie nawet, więc chyba ładnie współpracuje.
A ktoś próbował tak? Bo z tego co widziałem, to ten LCD2090UXi jest sprzedawany wraz z i1 d2 w zestawie nawet, więc chyba ładnie współpracuje.
2090UXi ma gamut standardowy, więc nie ma problemu z użyciem kolorymetru. W przypadku P221W kolorymetr daje fałszywy wynik pomiaru punktu bieli. Potrzebny jest spektrofotometr.
2090UXi ma gamut standardowy, więc nie ma problemu z użyciem kolorymetru. W przypadku P221W kolorymetr daje fałszywy wynik pomiaru punktu bieli. Potrzebny jest spektrofotometr.Dzięki, więc pozostanę chyba przy standardowym gamucie, tym bardziej, że nie wiem za bardzo o co chodzi z szerokim ;)
niestety, panoramy eizo sa juz robione praktycznie wszystkie na szerokim gamucie - tak wnioskuje na podstawie googli. Sam chcialbym panorame, z dobra rozdzialka jak np s2242 (fajna rozdzielczosc) ale wide gamut :/
Szeroki gamut pcha się drzwiami i oknami, więc za bardzo nie będzie niedługo wyboru.
borkomar
07-08-2009, 23:52
2090UXi ma gamut standardowy, więc nie ma problemu z użyciem kolorymetru. W przypadku P221W kolorymetr daje fałszywy wynik pomiaru punktu bieli. Potrzebny jest spektrofotometr.
Hmm znaczy sie nie da się dobrze skalibrować P221W - cena jest fajna ,22" też żle nie jest - pytanie jest czy ten błąd będzie aż tak duży, że dyskwalifikuje użycie I1D2:?:
Hmm znaczy sie nie da się dobrze skalibrować P221W - cena jest fajna ,22" też żle nie jest - pytanie jest czy ten błąd będzie aż tak duży, że dyskwalifikuje użycie I1D2:?:
Kolorymetrem nie da się w prosty sposób. Błąd jest około 400K, czyli dużo. Jest jednak furtka, można zamówić od razu zlinearyzowany, w firmach świadczących takie usługi dodatkowe. Przy zastosowaniu ludzkiej karty z DVI błąd wynikający z przełączenia kart jest pomijalny w tej klasie sprzętu.
borkomar
08-08-2009, 00:00
Kolorymetrem nie da się w prosty sposób. Błąd jest około 400K, czyli dużo. Jest jednak furtka, można zamówić od razu zlinearyzowany, w firmach świadczących takie usługi dodatkowe. Przy zastosowaniu ludzkiej karty z DVI błąd wynikający z przełączenia kart jest pomijalny w tej klasie sprzętu.
W jaki sposób skorygowany na stałe:?:
W jaki sposób skorygowany na stałe:?:
Na stałe się nie da. Monitor będzie zmieniał parametry w czasie. Na użytek amatorski można kalibrację powtórzyć za pół roku, a nawet dłużej. Wówczas można zlecić, lub wypożyczyć przyrząd.
Jest widoczny gołym okiem przez nie-specjalistę czyli mnie ;-) Jak bywasz w WAW to zawsze mogę pomóc.
borkomar
08-08-2009, 11:12
Człowiek chce kupic przyzwoity monitor i okazuje się ze musi kupić sprzet i oprogramowanie 4 razy przewyższające jego wartość by on prowidłowo świecił.
Masakra :cry:
Dla wszystkich niezdecydowanych napiszę, iż od ponad roku jestem szczęśliwym użytkownikiem monitora Eizo S2431W i uważam to za jeden z lepszych zakupów w ogóle!! Moje oczy nie męczą się tak jak przy zwykłym budżetowym monitorze to wszystko za sprawą rewelacyjnej regulacji jasności, którą oferuje nam Eizo. Dodatkowo oddanie kolorów, szarości czy też szczegółów w cieniach na zdjęciach jest, jak dla mnie oczywiście, bardzo zadowalające. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z lepszymi moniotrami ale jak dla zwykłego amatora zdjęc taki monitor to zbawienie. Porównując chocby takie "budżetowe" Eizo do obojętnie jakiego monitora biurowego to jest po prostu przepaśc i to chcialem wyraźnie zaznaczyc! Warto zainwestowac w dobry monitor chocby dla naszych oczu. To tyle moich przemyslen i opinii.
Teraz szybkie pytanie do Toma01:
Na jakich ustawieniach wg Pana olbrzymiego doświadczenia najlepiej pracuje się z Eizo S2431?Chodzi mi tutaj zarówno o jasnośc (%) oraz o poszczególne wagi RGB?? Dodam, że ja do tej pory pracuje na 20 % skali jasności czyli pewnie około 80-100cd/m2. Jeśli chodzi o RGB to nic nie zmieniałem więc jest fabrycznie 100%.
Warto zainwestowac w dobry monitor chocby dla naszych oczu. To tyle moich przemyslen i opinii.
No właśnie średnio warto bo duża część biurowych monitorów da się ustawić tak żeby nie wypalały oczu i nie potrzeba do tego Eizo... Ja mam w biurze całą masę różnorakich Delli i HP i nie mam z nimi żadnego problemu a w pokoju w którym pracuję mam dość ciemno....
No właśnie średnio warto bo duża część biurowych monitorów da się ustawić tak żeby nie wypalały oczu i nie potrzeba do tego Eizo... Ja mam w biurze całą masę różnorakich Delli i HP i nie mam z nimi żadnego problemu a w pokoju w którym pracuję mam dość ciemno....
Raczysz Waść żartować :lol:
Eizo serii S ma 10-o bitową LUT i jest na "dzień dobry" w miarę poprawnie zlinearyzowane. Dzięki w/w 10-o bitowej LUT możemy w nim sprzętowo ręcznie podkalibrować punkt bieli bez wprowadzenia korekty do 8-o bitowej LUT karty graficznej, więc kalibracja niemal nie psuje tonalności tego panelu. Nie ma oczywiście tak rozległych możliwości kalibracji kontrastu i gradacji jak panele Eizo CG czy NEC x90, ale przy D65 @ gamma 2.2 jego zachowanie jest całkiem poprawne.
Nie widziałem nigdy Appla, Della czy Hapka, który by się tak ładnie prezentował.
Raczysz Waść żartować :lol:
Eizo serii S ma 10-o bitową LUT i jest na "dzień dobry" w miarę poprawnie zlinearyzowane. Dzięki w/w 10-o bitowej LUT możemy w nim sprzętowo ręcznie podkalibrować punkt bieli bez wprowadzenia korekty do 8-o bitowej LUT karty graficznej, więc kalibracja niemal nie psuje tonalności tego panelu. Nie ma oczywiście tak rozległych możliwości kalibracji kontrastu i gradacji jak panele Eizo CG czy NEC x90, ale przy D65 @ gamma 2.2 jego zachowanie jest całkiem poprawne.
Nie widziałem nigdy Appla, Della czy Hapka, który by się tak ładnie prezentował.
Ale przecież ja zupełnie nie o tym - mój przedpiśca sugerował jakoby warto kupić Eizo tylko dlatego że da mu się ustawić odpowiednio niską jasność i w związku z tym oczy go nie bolą - nie wątpię że go nie bolą, ale przy Applu, Dellu czy Hapku też wcale nie muszą go boleć...
I tylko tyle.
Ale przecież ja zupełnie nie o tym - mój przedpiśca sugerował jakoby warto kupić Eizo tylko dlatego że da mu się ustawić odpowiednio niską jasność i w związku z tym oczy go nie bolą - nie wątpię że go nie bolą, ale przy Applu, Dellu czy Hapku też wcale nie muszą go boleć...
I tylko tyle.
Tu też bywa bardzo różnie - w przypadku Delli, z którymi się spotykałem wyczynem było, gdy udało się zejść do 100cd/m^2
Czy to że się nie da jest uzależnione od kolorymetra, czy też od aktualnego softwaru go obsługującego?
Czy to że się nie da jest uzależnione od kolorymetra, czy też od aktualnego softwaru go obsługującego?
Od charakterystyki spektralnej lamp.
Panowie - znowu widzę wchodzicie w profesjonalny kosmos jeżeli chodzi o parametry... :) Charakterystyka spektralna lamp? Boże... :)
Wracając na ziemię i do strefy budget... Czy cena za nówkę NEC P221W - 1599zł ze świeżej dostawy (niejakieś tam złog magazynowe) jest dobrą ceną? Jeżeli tak to na PM podam gdzie w Trójmieście można zakupić w tej cenie i jak to zrobić... Mój jest już w drodze - odbieram w poniedziałek/wtorek.
Panowie - znowu widzę wchodzicie w profesjonalny kosmos jeżeli chodzi o parametry... :) Charakterystyka spektralna lamp? Boże... :)
Żaden kosmos. Monitory szerokogamutowe mają inne lampy. Przez nie, nie można ich poprawnie ustawić popularnym, niedrogim kolorymetrem. Błąd pomiaru jest tak duży, że widać złą biel niewprawnym okiem.
Spider 3 ponoć to potrafi. Czy to możliwe, czy też jest to tylko marketingowy bełkot? http://www.e-cyfrowe.pl/datacolor-kalibrator-spyder3elite-p-11450.html
Spider 3 ponoć to potrafi.
Nie miałem na razie tego urządzenia w ręku, ale sprawdzę. Mam jednak uzasadnione podejrzenia, że oprogramowanie profilera może po prostu zawierać protezę w postaci tablicy korekcyjnej. Czyli wiadomo, że kolorymetr kłamie, a wynik modyfikuje się sztucznie. Takie tricki są znane.
Nie miałem na razie tego urządzenia w ręku, ale sprawdzę. Mam jednak uzasadnione podejrzenia, że oprogramowanie profilera może po prostu zawierać protezę w postaci tablicy korekcyjnej. Czyli wiadomo, że kolorymetr kłamie, a wynik modyfikuje się sztucznie. Takie tricki są znane.
Tablice korekcyjne można napisać wyłącznie pod konkretne widmo świetlówek - jest to realne w przypadku paneli jednego producenta, jak np. w Eizo CG, NEC Spectraview, czy Quato Intelliproof. Dlaczegoś jednak Nec Display Solutions America robi dla szerokogamutowców specjalnie strojony kolorymetr, z korektą w LUT urządzenia, choć niby w oprogramowaniu profilera byłoby prościej...
W przypadku kolorymetru Spyder3 zwiększono ilość sensorów, czyli widmo jest próbkowane w 7-u miejscach, a nie w 3 (a właściwie 4) jak to ma miejsce w typowym kolorymetrze pseudo-XYZ. Teoretycznie więc może to coś pomóc, ale czy jest to skutecznie, to powiem tak - uwierzę, jak zobaczę (słyszałem różne opinie). Na zdrowy, chłopski rozum, nie wydaje mi się to realne.
Czornyj i Tom01, przetestujcie tego Spidera jak będziecie mieli możliwość i podzielcie się Waszymi opiniami. Pozdrawiam
Nie liczyłbym na Cud Nazarejski.
Tak wygląda funkcja uczulenia spektralnego ludzkiego wzroku:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/xyz1.jpg)
Krzywe x,y,z odpowiadają uczuleniu czopków "niebieskich", "zielonych" i "czerwonych" w ludzkim oku. Jak widać na wykresie, nasze "czerwone" czopki wykazują również pewną czułość na energię w zakresie widma odpowiadającego barwie niebieskiej (wskazane strzałką).
Kolorymetr pseudo-XYZ stara się naśladować sposób działania ludzkiego wzroku. Jego trzy sensory próbkują widmo w zakresie odpowiadającym czopkom czerwonym, zielonym i niebieskim, a dodatkowy, czwarty sensor naśladuje czułość czerwonych czopków na niebieską część widma. Problem polega jednak na tym, że odpowiedź sensorów nie jest idealnie zlinearyzowana zgodnie z funkcją x,y,z:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/xyz2.jpg)
Z tego powodu do prawidłowej interpretacji pomiarów potrzebna jest znajomość widma mierzonego iluminantu. Znając funkcję uczulenia spektralnego kolorymetru, widmo iluminantu i funkcję uczulenia ludzkiego wzroku, możemy wyliczyć poprawne dane kolorymetryczne mierzonych barw.
Problem nie występuje w przypadku spektrofotometru, który podczas pomiaru próbkuje widmo z interwałem 10nm - posiadając dane spektralne próbki możemy sobie bez problemu wyliczyć jej współrzędne X,Y,Z, więc żadne podświetlenie nie będzie nam straszne.
Próbkując widmo w 7 zamiast w 3-4 miejscach również zapewne można nieco więcej wydedukować, ale jest jasne, że przepaści w precyzji tego typu pomiarów być nie może.
Już był taki TEST (http://74.125.77.132/search?q=cache:wA2rCqj1KWgJ:pcarena.pl/page/86357/6/Kalibracja-monitora-i1-Display2-Spyder3-test-kolorymetrow/+szeroki+gamut&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl)
Już był taki TEST (http://74.125.77.132/search?q=cache:wA2rCqj1KWgJ:pcarena.pl/page/86357/6/Kalibracja-monitora-i1-Display2-Spyder3-test-kolorymetrow/+szeroki+gamut&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl)
Problemem tego testu był brak danych referencyjnych. Mając dwóch osobników podejrzanych o to że kłamią nie jesteś w stanie porównując ich wypowiedzi dociec, czy jeden z nich łże mniej, lub że wręcz mówi prawdę.
Rozumiem. Czyli powinni zrobić trzeci test spektrofotometrem w celu ustalenia poziomu referencyjnego.
Już był taki TEST
Który nic nie wnosi.
W takiej sytuacji, zakup szerokogamutowca nie wydaje mi się tak atrakcyjny, jak przed przeczytaniem postów o kłopotach z ich kalibracją. Aktualnie posiadam i1 i bez problemu kalibruję swój monitor. Po zakupie może dojść do sytuacji, że kolory uzyskiwane na monitorze to jedno, a na drukarce to drugie. Mało tego, nie będę miał możliwości rozwiązania tego problemu własnymi siłami bo nie posiadam spektrofotometru :).
W takiej sytuacji, zakup szerokogamutowca nie wydaje mi się tak atrakcyjny, jak przed przeczytaniem postów o kłopotach z ich kalibracją. Aktualnie posiadam i1 i bez problemu kalibruję swój monitor. Po zakupie może dojść do sytuacji, że kolory uzyskiwane na monitorze to jedno, a na drukarce to drugie. Mało tego, nie będę miał możliwości rozwiązania tego problemu własnymi siłami bo nie posiadam spektrofotometru :).
Jest na to pewna metoda, ale trzeba przynajmniej raz referencyjnie skalibrować szerokogamutowca spektrofotometrem.
a ile kosztuje taka przyjemność?
a ile kosztuje taka przyjemność?
Wypożyczenie spektrofotometru.
Jest na to pewna metoda, ale trzeba przynajmniej raz referencyjnie skalibrować szerokogamutowca spektrofotometrem.
Czy mógłbyś tą metodę w skrócie opisać?
W przypadku NEC-a P221W - kalibrujemy go za pomocą Spectraview II spektrofotometrem do D65, a następnie wyłączamy profiler, podłączamy kolorymetr i w w okienku "colorimeter window" dokonujemy pomiaru bieli, zapisując koordynaty chromatyczne x,y uzyskanej bieli. Kolejne kalibracje przeprowadzamy na custom white point, wprowadzając w targecie wcześniej zanotowane koordynaty.
W przypadku Eizo S2231/32W - w basICColor postępujemy j.w., w i1match musimy skalibrować go idealnie spektrofotometrem (krzywe korekcyjne muszą być proste!) a następnie kalibrować kolorymetrem na natywny punkt bieli monitora.
Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam
z powyzszych powodow totalnie nie widzi mi sie kupno eizo z wide gamut niestety....
z powyzszych powodow totalnie nie widzi mi sie kupno eizo z wide gamut niestety....
Monitory szerokogamutowe mają swoje zalety - pozwalają wierniej odwzorować pewne walory barwne, które możemy uzyskać na odbitkach, a których nie zobaczymy na ekranie. W przypadku minilabów dotyczy to w szczególności lazurowych błękitów i kanarkowych żółcieni, w skrajnych przypadkach - jak np. Epson 7900/9900 o największym obecnie na rynku gamucie - praktycznie wszystkie najmocniej wysycone walory barwne są poza możliwościami wyświetlania standardowego monitora, a nawet przeciętny monitor szerokogamutowy o przestrzeni zbliżonej do AdobeRGB nie poradzi sobie z całą paletą tej drukarki.
dobrze mówi, polać mu:)
a tak na serio to w firmie mam epsona 9900 +onyx rip oraz P221w
i to co schodzi z plotera wygląda tak jak na necu, śmiało mogę polecić ten panel, mamy w firmie 3 takie i każdy wyświetla idealnie, średnia delta e na poziomie 0,5 w najgorszym wypadku 0,7, oczywiście kalibruje spektrofotometrem @soft neca
Tzn czym kalibrujesz konkretnie?
Wychodzi na to, że P221 będzie najtańszą częscią zestawu... :)
borkomar
10-08-2009, 20:23
Wychodzi na to, że P221 będzie najtańszą częscią zestawu... :)
I włąsnie do tego zmierzałem - kup monitor a później sprzęt 4x wartość monitora by on świecił poprawnie - paranoja.
I włąsnie do tego zmierzałem - kup monitor a później sprzęt 4x wartość monitora by on świecił poprawnie - paranoja.
Bez przesady... Tylko drugie tyle na najtańszy spektrofotometr na rynku :)
Ależ w tym nie ma nic dziwnego. Śrubka kosztuje wręcz grosze w kontekście suwmiarki którą się ją mierzy.
Ależ w tym nie ma nic dziwnego. Śrubka kosztuje wręcz grosze w kontekście suwmiarki którą się ją mierzy.
Tylko mówimy o innym rzędzie wydatków... Panie Tomaszu, w takim razie, jaki monitor wąskogamutowy, panoramiczny jest godny rozważenia do edycji foto?
borkomar
10-08-2009, 21:52
Nietrafne porównanie.
W/w śrubka spełania swoje zadanie w 100% bez mierzenia suwmiarką, natomiast monitor bez kalibracji nie do końca, gdyż jest jak wybrakowany produkt.
Tylko mówimy o innym rzędzie wydatków... Panie Tomaszu, w takim razie, jaki monitor wąskogamutowy, panoramiczny jest godny rozważenia do edycji foto?
No tak, rząd jest inny, ale uświadamia ceny przyrządów pomiarowych. Panoramiczny sRGB to Nec 2490WUXi. Było ich więcej, ale to gatunek na wymarciu.
bo to dobra rzecz do zbijania kasy - wide gamut naczysie. tez uwazam to za paranoje.
bo to dobra rzecz do zbijania kasy - wide gamut naczysie. tez uwazam to za paranoje.
To dobra rzecz dla projektanta i fotografa, bo może lepiej przewidzieć wygląd zlecenia i precyzyjniej przygotować je do druku. Problem polega na tym, że szerokogamutowce rzucono na kompletnie nieprzygotowany rynek, na zasadzie "macie tu kolorowe paciorki, bando dzikusów i się cieszcie".
dokladnie tak samo to odbieram czornyj:)
Najgorsze jest to ze w zasadzie nie kupisz w normalnej cenie panoramy powiedzmy 22 cale eizo bez szerokiego gamutu, to jest tragedia.
projektanci projektantami, ale sa jeszcze normalni ludzie chcacy skorzystac z mozliwosci dobrych monitorow.
Eizo S2231W jest natywnie zupełnie dobrze zlinearyzowany do gamma 2,2 i ma temperaturę barwową bieli dość zbliżoną do 6500K, więc jeśli zapniemy w systemie profil fabryczny i odpowiednio ustawimy jaskrawość, to tragedii nie będzie. Kłopoty z kalibracją tych paneli za pomocą prostych kolorymetrów należy bardziej rozpatrywać w kategoriach niedogodności niż tragedii. Efekty już po wyjęciu z pudełka są i tak lepsze, niż na najcudowniej skalibrowanym panelu z matrycą TN.
Należy tylko pamiętać o konieczności stosowania aplikacji z modułem zarządzania barwą, bo tutaj nie ma przebacz.
W przypadku NEC-a P221W - kalibrujemy go za pomocą Spectraview II spektrofotometrem do D65, a następnie wyłączamy profiler, podłączamy kolorymetr i w w okienku "colorimeter window" dokonujemy pomiaru bieli, zapisując koordynaty chromatyczne x,y uzyskanej bieli. Kolejne kalibracje przeprowadzamy na custom white point, wprowadzając w targecie wcześniej zanotowane koordynaty.
Czornyj, czy dobrze zrozumiałem... Najpierw kalibrujemy monitor (LUT w monitorze) spektrofotometrem (np. ColorMunki), a później mierzymy temperaturę barwową bieli kalorymetrem (np. i1d2) ? Wciąż w programie Spectraview II? :???: I znowu kalibrujemy monitor spektrofotometrem podając odczytane wartości? :???:
Czy podczas powyższej kalibracji monitora tworzony jest przy okazji profil icm?
Czy po takiej operacji miałoby jeszcze sens (gdybym nie miał na stałe spektrofotometru) tworzenie profilu icm przy pomocy kalorymetra (i1d2)?
Sorki, jeśli wszystko pomieszałem, ale Twój post z lekka mnie zdezorientował :roll: Myślałem, że taka kalibracja jest trochę prostsza... przynajmniej podobna do profilowania za pomocą i1d2 :shock:
1. Przeprowadzamy normalną kalibrację Spectraview II spektrofotometrem i zamykamy program.
2. Podłączamy kolorymetr i uruchamiamy Spectraview II w opcji Tools->Colorimeter Window odczytujemy wartości xy zmierzonego punktu bieli.
3. Tworzymy nowy "target", nie do nastaw standarowych, ale punktu bieli podanego w Edit Calibration Target->White Point Edit->CIE Coordinates zapisane wcześniej wartości xy i do tego "targetu" kalibrujemy już kolorymetrem.
Gwoli wyjaśnienia. Zadany punkt bieli np 6500K, oprogramowanie z podłączonym spektrofotometrem ustawi w monitorze poprawnie. Wiadomo, że kolorymetr ustawiłby źle, więc po to spisujemy wartości wcześniejsze i podajemy je jako cel kalibracji.
PS. Jeśli zamawiamy monitor od razu linearyzowany spektrofotometrem, radzę poprosić dostawcę o koordynaty xy punktu bieli dla swojego typu kolorymetru. Błąd ma charakter stały, więc trick zadziała. Ewentualnie przy zamówieniu z kolorymetrem dobrze jest zlecić "zestrojenie" tych urządzeń. W ten sposób mamy furtkę do taniej kalibracji.
Czornyj, czy dobrze zrozumiałem...
Chyba wyrwałeś tą wypowiedź z kontekstu - to jest metoda na obejście niedokładności pomiaru dla właścicieli kolorymetrów. Jeśli masz spektrofotometr, to po prostu normalnie kalibrujesz panel i gotowe, kolorymetr nie jest już wogóle do szczęścia potrzebny.
Tom01, Czornyj, jeszcze raz dzięęęęki! Teraz już łapię ;)
P.S. To właśnie moja sytuacja, mam kalorymetr, a spektrofotometr spróbuję zdobyć na pierwszą kalibrację ;)
Prawdopodobnie dzisiaj odbiorę swojego P221W (czekam tylko na tel ze sklepu). Czy bez przeprowadzenia kalibracji spektrofotometrem nie ma nawet sensu wyjmować go z pudła, czy to co dał producent nadaje się do pierwszych przygód z szerokogamutowcem?
Już sie rozglądam za wypożyczeniem spektrofotometru, ale googiel na to hasło reaguje tak:
"spektrofotometr absorpcji atomowej z kuwetą grafitową" :)
Intersuje mnie albo firma, która kalibruje, albo która wypożycza sprzęt z ternu 3city lub Łodzi... Ktoś coś wie?
Wyświetl "rzeźnika" i spróbuj uzyskać jak najlepszą neutralność wzorca za pomocą aplikacji NEC GammaComp, możesz też próbować ustawić punkt bieli na nieco cieplejszy, natywnie P221W jest nieco zbyt zielonkawo-niebieski.
Witam wszystkich.
Chciałem się Was poradzić w wyborze monitora do obróbki zdjęć, z góry informuję że nie stać mnie na EIZO a chciałbym kupić coś dużego. Mój wybór zatem padł ze względów na cenę i parametry na LG 24" http://www.pixmania.com/pl/pl/2700976/art/lg/monitor-tft-24-wide-w2453.html
Co o tym sądzicie?
Ja co prawda przed Tom01 i czornyjem to moge najwyżej drzwi otwierać ale chyba moge juz sie wypowiedzieć, bo troche poczytałem :)
Skoro ten LG ma czas reakcji 2ms (G-G) to nie jest to matryca ani PVA ani IPS więc nie spodziewałbym się zadowolenia z zakupu tego monitora do celów edycji i obróbki foto.
No roś mnie teraz zaskoczył Kraszan bo ja myślałem że czas reakcji im mniejszy tym lepszy, myślałem również że kontrast też ma znaczenie i wartość 50 000:1 (dynamiczny) wywaliła mi oczy na wierzch a tym czasem widzę że monitory EIZO i NEC nie maja tak dużych kontrastów (statyczny kontrast mają na tym samym poziomie 1000:1).
Czekam na więcej opinii - jeżeli nie ten to co byście mogli zaproponować?
Dodam jeszcze że monitor ten na razie będzie podpięty do laptopa.
No roś mnie teraz zaskoczył Kraszan bo ja myślałem że czas reakcji im mniejszy tym lepszy, myślałem również że kontrast też ma znaczenie i wartość 50 000:1 (dynamiczny) wywaliła mi oczy na wierzch a tym czasem widzę że monitory EIZO i NEC nie maja tak dużych kontrastów (statyczny kontrast mają na tym samym poziomie 1000:1).
Zatem czy Eizo i Nec naciągają ludzi, każąc sobie płacić 5x tyle za gorsze parametry? Raczej nie. W masówce reklamuje się mocno wielkości nieistotne i łatwe do wywindowania, lub po prostu zmanipulowania.
Czekam na więcej opinii - jeżeli nie ten to co byście mogli zaproponować?
Dodam jeszcze że monitor ten na razie będzie podpięty do laptopa.
Albo duży, albo dobry.
czas reakcji nie ma znaczenia w obróbce zdjęć, a kontrast dynamiczny to "pic na wodę, fotomontaż" - parametr zupełnie z sufitu wzięty.. obawiam się że za 1100 zł to czego byś nie kupił to i tak do obróbki się nie będzie za bardzo nadawać.. lepiej kupić używane eizo w granicach 19" (można czasem kupić za małe pieniądze) bo do obróbki w podstawowym zakresie 24" raczej potrzebne nie jest.. ewentualnie podłączyć drugi monitor lub użyć panelu laptopa na paski boczne i menu fotoszopa i już powierzchnia robocza się zwiększa
Nie myślałem o naciąganiu przez NEC albo EIZO, nie myślałem też że oferują słabsze parametry, nie znam się na tym a to co słyszałem to właśnie czas reakcji, plamka + kontrast. Teraz wiem że tak jak napisałeś Tom01 zostałem właśnie tymi niektórymi, mało istotnymi wartościami zmanipulowany.
Co do zakupu używanego EIZO to może być mały problem gdyż nie jestem obecnie w Polsce i nie znam tu miejsc gdzie można by było kupić coś używanego i dobrego no i nie zostać wykolegowanym przy tym, wolał bym coś nowego i pewnego dla tego poniekąd zainteresowałem się właśnie tym monitorem.
Najtańsze, które nie są wyrzuceniem pieniędzy to:
Eizo S1921
Nec P221W
Proponuję przemyśleć sprawę. Monitor wymienia się rzadko, mniej więcej co kilka lat.
1. Przeprowadzamy normalną kalibrację Spectraview II spektrofotometrem i zamykamy program.
2. Podłączamy kolorymetr i uruchamiamy Spectraview II (...)
Jak jest z dostępnością SpectraviewII? Czy sprzedają je w paczce z monitorem, czy trzeba kupić (i ile kosztuje) oraz: czy da się normalnie kupić czy trzeba kombinować z wersjami z USA itp?
Czy oprogramowanie to przypina się do stanowiska, czy do konkretnego monitora, czy też można nim kalibrować dowolną ilość NECów?
Podjąłem próbę nabycia SV2 ze strony Nec (89$) ale okazało się to niemożliwe, ponieważ tą możliwość mają wyłącznie klienci z USA. Z resztą w tym wątku już ktoś o tym wspominał.
Jak jest z dostępnością SpectraviewII? Czy sprzedają je w paczce z monitorem, czy trzeba kupić (i ile kosztuje) oraz: czy da się normalnie kupić czy trzeba kombinować z wersjami z USA itp?
Chyba cały czas tylko z US - ja tam kupowałem - w paczce z monitorami innymi niż Spectraview w Europie nic nie dają...
Przy P221W ludzie z Neca pisali że soft do kalibracji się pojawi w sprzedaży ale na tym się chyba skończyło...
Chyba cały czas tylko z US - ja tam kupowałem - w paczce z monitorami innymi niż Spectraview w Europie nic nie dają...
Przy P221W ludzie z Neca pisali że soft do kalibracji się pojawi w sprzedaży ale na tym się chyba skończyło...
A jak jest z możliwością używania tego spectraview później? Czy możesz zainstalować na kilku komputerach i pokalibrować monitory sobie i znajomym?
W ogóle, fakt, że ten program jest niedostępny lub trudno dostępny, trzeba by podkreślać za każdym razem, gdy się do tego odwołujemy. Że nie wystarczy kupić ,,sprzętowo kalibrowalny'' P221, nie wystarczy kupić do niego spektrofotometr, bo trzeba jeszcze jakoś sobie skombinować soft i to jest chyba w tym przypadku najtrudniejsze.
Najtańsze, które nie są wyrzuceniem pieniędzy to:
Eizo S1921
Nec P221W
Proponuję przemyśleć sprawę. Monitor wymienia się rzadko, mniej więcej co kilka lat.
Wielkie dzięki, przekonałeś mnie, lepiej zatem troszkę poczekać i dozbierać na coś lepszego, a że tak się jeszcze zapytam która marka lepsza EIZO czy NEC?
A jak jest z możliwością używania tego spectraview później? Czy możesz zainstalować na kilku komputerach i pokalibrować monitory sobie i znajomym?
A to jest dobre pytanie - nie mogę nigdzie znaleźć licencji - może było w tym co kupiłem ale że kupowałem w czasie kiedy nie szykował mi się żaden wyjazd to znajoma po prostu rozpakowała i przysłała numerek a później już zapomniałem o tym...
Ze swojego kompa to mogę sobie kalibrować ile chcę bo kupiłem soft a nie monitor+soft, natomiast co do instalacji ma większej ilości - cholera wie...
W ogóle, fakt, że ten program jest niedostępny lub trudno dostępny, trzeba by podkreślać za każdym razem, gdy się do tego odwołujemy. Że nie wystarczy kupić ,,sprzętowo kalibrowalny'' P221, nie wystarczy kupić do niego spektrofotometr, bo trzeba jeszcze jakoś sobie skombinować soft i to jest chyba w tym przypadku najtrudniejsze.
Prawda - dlatego przed kupnem pytałem Nec Polska na temat softu i odpisali (19 stycznia) :
"Monitor NEC MultiSync P221W potrzebuje do sprzętowej kalibracji, którą udostępnia specjalne oprogramowanie, które umożliwi korzystanie z tej funkcji (niema możliwości kalibracji innym oprogramowaniem). Aplikacja będzie dostępna w sprzedaży od lutego (w tym momencie nei jestem w stanie powiedzieć w jakiej cenie)."
Tu jest chyba niestety problem polityki sprzedaży Nec'ów w Europie i podejżewam że Nec Polska jest zupełnie niewinny (może poza wciskaniem ciemnoty).
Podjąłem próbę nabycia SV2 ze strony Nec (89$) ale okazało się to niemożliwe, ponieważ tą możliwość mają wyłącznie klienci z USA. Z resztą w tym wątku już ktoś o tym wspominał.
Google Twoim przyjacielem;) Ja tam znalazlem SV II;)
Ale nie każdy chce je rejestrować kodem z torrenta...
Btw - mam coś ciekawego z Nec Polska, czekam na następną odpowiedź i wrzucę tu...
Tak - ja tez nie z tych, jesli mam wybor;) Ale rowniez dzwonilem do NEC Polska i otrzymalem odpowiedz, ze nie ma takiej opcji (tylko bylo to 2 lata temu). Pisalem rowniez do Nec Europe - rowniez dowiedzialem sie, ze nie ma takiej opcji. Wiec skoro nie chca zarobic w Europie to nie zarobia:) Zmienia swoja polityke - to chetnie kupie licencje.
Dostałem coś takiego (na pytanie o zmianę w dostępności softu do P221W) :
"Obecnie sprzedajemy zestawy kalibracyjne do tego monitora
Zestaw składa się z osłony ekranowej, oprogramowania oraz kalibratora DataColor Spyder3.
Cena takiego zestawu to około 400Euro netto. "
Tak więc politykę już zmienili, nie masz wyjścia :)
Spytałem co to dokładnie za soft i czy można go kupić osobno (osłona też by nie była zła - nie ma jak ten pro look jak ktoś do domu przyjdzie ;-) ) bo na cholerę Spyder 3...
molmagic
11-08-2009, 17:42
no i co to dokładnie za soft? SV II?
Z tym spyderem też dali nieźle, a 400ojro netto to chyba promocja :/
Oprogramowanie Spectraview II zostało opracowane przez NEC Display Solutions America i na pewno nie będzie sprzedawane na terenie Europy. Jeśli zaczęli coś sprzedawać, to najprawdopodobniej będzie to mutacja basICColor display, na bazie którego oferowany jest przez NEC Europe profiler Spectraview display 4 dla monitorów serii Spectraview. Byłoby to dobrą informacją, bo wtedy napewno będzie można kupić basICColor display wspierający kalibrację P221W. Sam basICColor display kosztuje 99E.
molmagic
11-08-2009, 18:14
Zastanawiam się przeciwko komu skierowana jest taka filozofia. NEC strzela sobie w kolano, soft jest na necie i jak ktoś nie może normalnie kupić to sięgnie po prostu po łatwiejszą opcję...Oczywiście można się naciąć na kontrolę, ale to "insza inszość"...
Polityka NEC Europe jest prosta - chcą, by firmy płaciły większą kasę za panele Spectraview dedykowane do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy. Są to produkty niszowe, kierowane do specjalistycznych zastosowań, a ich potencjalni odbiorcy - studia graficzne i fotograficzne - nie będą się raczej bawić w jakieś idiotyczne partyzantki z torrentami, bo potrzebują pracować z legalnym oprogramowaniem.
Należy po prostu mieć nadzieję, że faktycznie jednak pojawi się wsparcie dla P221W w basICColor display 4 i że nie wymyślą przy tym czegoś głupiego. NEC oferował już np. za ciężką kasę panele serii 90 "Photo Edition" ze zwykłym kolorymetrem i standardowym oprogramowaniem, które ze sprzętową kalibracją nie miało nic wspólnego.
Należy po prostu mieć nadzieję, że faktycznie jednak pojawi się wsparcie dla P221W w basICColor display 4 i że nie wymyślą przy tym czegoś głupiego.
Póki co nie ma - sprawdzałem przed chwilą. W dodatku jak kiedyś mailowałem z gościem z basICColor to mówił że X-rite ich wysyła na drzewo w kwestii dodania obsługi Colormunki (a Necowi do SVII pozwolili). Ciekaw jestem odpowiedzi co to za soft - mam nadzieję że Pan z Neca odpowie...
W dodatku jak kiedyś mailowałem z gościem z basICColor to mówił że X-rite ich wysyła na drzewo w kwestii dodania obsługi Colormunki
Psychopatycznych korporacji nie idzie zrozumieć, może chodzi o to, że basICColor jest w pewnym sensie konkurentem X-Rite, może chodzi o cichą wojnę kompetencyjną branży Color Managementowej, może zależy im, by ColorMunki nie zrobił się zanadto popularny i standardowy, bo mógłby podciąć sprzedaż i1pro.
kalibrowałem neci p221w spektrofotometrem i1pro (pod nazwa EFI ES-1000)
w mojej sytuacji bardziej opłacało mi się kupić neca bo zęby kalibrować inne monitory musiałbym dokupić soft do spektrofotometru za około 2k, a spektrofotometr dostałem kiedyś gratis do jednej z maszyn w "mojej" drukarni
Wiem Venee2, że tak można. Tylko, że ja chciałbym zapłacić i móc korzystać legalnie. Niestety nie jest mi to dane :(.
OK - stoi koło mnie P221W :)
Jak na 22" to całkiem niewielki się wydaje - iMac 20" wygląda na większy :)
No dobra - i co teraz? Wyjąłem, rozpakowałem, podłączyłem po DVI-D i... praktycznie żadnej różnicy w świeceniu w porównaniu do iMaca 20" na matrycy TN+Film... No normalnie nawet temp. barwowa prawie identyczna...
Dałem mu się nagrzać, przeglądnąłem pod kątem badpixeli - ok - nic nie znalazłem.
Przywróciłem mu stawienia fabryczne i... idę po okulary p.słoneczne - tak daje. Czym go na Macu wstępnie podregulować programowo? ColorSync jest trochę dziwny albo ja nie umiem tego używać :)
Czym go na Macu wstępnie podregulować programowo? ColorSync jest trochę dziwny albo ja nie umiem tego używać :)
Najlepiej zmniejszyć jaskrawość w menu wyświetlacza. Można też próbować skalibrować gradację wyświetlając rzeźnika i posługując się aplikacją "gamma comp".
Heh.. a jak powinna działać opcja AmbiBright? Wydawało mi się, że udało mi się dobrać "wygodną i w miarę poprawną" jasność i kontrast. Włączyłem AutoBrightness (Ambibright) by sprawdzić czy rzecywiście w ciemnym pomieszczeniu monitor przygasi trochę jasność, ale niestety zaczął delikatnie migać w cyklu ok. 1 sek. Nawet przy zasłonięciu czujnika palcem monitor raz ściemnia podświetlenie raz rozjaśnia... co sekunda, o tyle samo... jakby nie mógł się zdecydować... dziwne.. czyżby wadliwy egzemplarz? Ktoś się z tym spotkał?
Heh.. a jak powinna działać opcja AmbiBright? Wydawało mi się, że udało mi się dobrać "wygodną i w miarę poprawną" jasność i kontrast. Włączyłem AutoBrightness (Ambibright) by sprawdzić czy rzecywiście w ciemnym pomieszczeniu monitor przygasi trochę jasność, ale niestety zaczął delikatnie migać w cyklu ok. 1 sek. Nawet przy zasłonięciu czujnika palcem monitor raz ściemnia podświetlenie raz rozjaśnia... co sekunda, o tyle samo... jakby nie mógł się zdecydować... dziwne.. czyżby wadliwy egzemplarz? Ktoś się z tym spotkał?
Czujnik oświetlenia należy bezwzględnie wyłączyć. Regulator "kontrastu" ma być na wartości fabrycznej. Regulator jaskrawości na ok 5-10%.
Coś takiego znalazłem http://www.nec-display-solutions.com/c/g/eeme/en/Products/Details/Main/dp/Products/LCD/Current/LCD-HWCalibrationKitP221W/LCD-HWCalibrationKitP221W/index,type=LCD.html
Wynika z tego że to Spectraview Profiler czyli basICColor display. Ceny jaką znalazłem na necie - ~2100 pln (więcej niż monitor) :) No to teraz Ci co używają pirackiego SVII nie mogę już pisać że nie mają wyboru :) :) :)
Edit - Spectraview Profiler 4.1.13 ściągnięty od Neca na Hardware Support List ma P221W z dopiskiem : (manual software activation via TAN)
czyli najprawdopodobniej w kolejnej rewizji bCd4 powinno pojawić się wsparcie dla P221W - chyba że zawarli jakieś sataniczne porozumienie z NEC-iem
Na to wygląda bo Spectraview ma numerek 4.1.13 a bCd4 4.1.12...
No i do jednego i drugiego można sobie 14-dniową licencję próbną wygenerować jak ktoś chce popróbować...
Sam nie wypróbuje bo mam nieobsługiwane Colormunki...