Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
zauważyłem
myślisz, że to źle?
Jak pisze Tom01 - zależy dla kogo. Ja mam (jeszcze) bardzo dobry wzrok, ale przy monitorze z większą plamką po prostu mniej się męczą oczy.
... Statystycznie, jeśli ma Pan około 40-tki lub więcej, istnieje spore prawdopodobieństwo, że elementy ekranowe na 22" 1920x1200 mogą wymagać pewnego wysiłku oczu.
U mnie kończy się to bólem głowy, ten monitor to nie jest najlepszy wybór dla 40 latka. Dlatego opuścił moje biurko.
Tom01 miło było poznać osobiście. Nudne, łódzkie targi mają też swoje plusy :)
Jeśli nie ma Pan wady wzroku, to nie. Faktem jest jednak, że 24" z tą samą rozdzielczością jest dla bardzo wielu ludzi bardziej komfortowa. Statystycznie, jeśli ma Pan około 40-tki lub więcej, istnieje spore prawdopodobieństwo, że elementy ekranowe na 22" 1920x1200 mogą wymagać pewnego wysiłku oczu.
mam 22 lata, ale noszę okulary. w każdym razie zdecydowałem się na ten wynalazek. mam nadzieję, że to nie tylko strasznie drogi przebrandowany Samsung :)
dzięki za pomoc. jak Was podpuścić, to potraficie pomóc ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Panie Tom, na swoim forum napisał Pan, że SX2262 jest niekalibrowany i poleca Pan używać na ustawieniach fabrycznych
czyli nic się nie stanie, jeśli nie będę go kalibrował?
Tom01 miło było poznać osobiście. Nudne, łódzkie targi mają też swoje plusy :)
Mnie też było bardzo miło poznać wielu z forumowiczów. :)
Panie Tom, na swoim forum napisał Pan, że SX2262 jest niekalibrowany
Od początku tego roku jest już*kalibrowany. ;)
mam kilka pytań odnośnie tego Eizo 2262
-czy dobrze widzę, że jedyny znośny obraz jest w trybie sRGB? wszystkie domyśle tryby strasznie wypalają kolory czy mam się do nich przyzwyczaić?
-czy mogę sobie ustawić jasność i kontrast według własnego gustu? czy raczej muszą być to konkretne wartości by monitor wyświetlał zdjęcia wiernie? a może to automatyczne dostosowywanie dobrze działa?
-czy da się mieć podłączone dwa monitory na raz i ustawić na nich różną rozdzielczość?
jeszcze jedno pytanie: mam podłączone dwa monitory. Główny (Eizo) pokazuje właściwe kolory, a stary (Samsung) - szaleje strasznie. np. zamiast cz-b widzę fioletowo-zielonkawy. co i gdzie trzeba ustawić?
mam kilka pytań odnośnie tego Eizo 2262
-czy dobrze widzę, że jedyny znośny obraz jest w trybie sRGB? wszystkie domyśle tryby strasznie wypalają kolory czy mam się do nich przyzwyczaić?
Nie nie wypala. Trzeba ino używać aplikacji z zarządzaniem barwą. Zresztą jest to normalne, bo monitory szerokogamutowe pchają się drzwiami i oknami. No, chyba że ma Pan Mac'a.
-czy mogę sobie ustawić jasność i kontrast według własnego gustu? czy raczej muszą być to konkretne wartości by monitor wyświetlał zdjęcia wiernie? a może to automatyczne dostosowywanie dobrze działa?
Monitor trzeba skalibrować. Wówczas wynikną parametry obrazu. Wszelkie automaty bezwzględnie się wyłącza.
-czy da się mieć podłączone dwa monitory na raz i ustawić na nich różną rozdzielczość?
Tak.
jeszcze jedno pytanie: mam podłączone dwa monitory. Główny (Eizo) pokazuje właściwe kolory, a stary (Samsung) - szaleje strasznie. np. zamiast cz-b widzę fioletowo-zielonkawy. co i gdzie trzeba ustawić?
W menu Samsunga proszę spróbować "doregulować" go do obrazu monitora głównego.
dziękuję za odpowiedzi, ale ciągle kilka rzeczy mnie dręczy
Nie nie wypala. Trzeba ino używać aplikacji z zarządzaniem barwą. Zresztą jest to normalne, bo monitory szerokogamutowe pchają się drzwiami i oknami. No, chyba że ma Pan Mac'a.
jaki program do tego Pan poleca? na płycie dołączonej do monitora nie było nic przydatnego (choć oba programiki zainstalowałem)
Monitor trzeba skalibrować. Wówczas wynikną parametry obrazu. Wszelkie automaty bezwzględnie się wyłącza.
dziękuję za odpowiedź. jak to zrobić?
jeszcze chciałbym wiedzieć, co to wynalazek tryb sRGB w monitorze?
jaki program do tego Pan poleca? na płycie dołączonej do monitora nie było nic przydatnego (choć oba programiki zainstalowałem)
Chodzi o aplikacje graficzne, przeglądarki itd.
jeszcze chciałbym wiedzieć, co to wynalazek tryb sRGB w monitorze?
Emulacja węższego gamutu przydatna w rozrywce, filmach itd.
ostatnie pytanie, obiecuje
Chodzi o aplikacje graficzne, przeglądarki itd.
a to, co ja widzę podczas obórki zdjęć w Lr to co to jest? sRGB czy szeroki gamut?
gdzie mogę więcej przeczytać o zarządzaniu kolorem?
allxages
21-04-2011, 19:25
ostatnie pytanie, obiecuje
a to, co ja widzę podczas obórki zdjęć w Lr to co to jest? sRGB czy szeroki gamut?
gdzie mogę więcej przeczytać o zarządzaniu kolorem?
Proponuję poczytać o zarządzaniu barwą. Bo przestrzeń obrazu w LR to jedna rzecz, przestrzeń monitora to druga. Obie powiązane, ale to nie to samo. Więc najlepiej doczytać (jest choćby w T&T artykuł o tym), wtedy łatwiej odpowiadać na takie pytania.
To jest przestrzeń robocza symulowana na monitorze. ;)
mowisz ze sPVA nie daje rady? czemu?
Matryca może i daje, bo dalej używam takiej, ale elektronika nie dawała. To był Gateway.
W kwestiach "krucjaty" prowadzonej przez Tom01 - jak najbardziej on widzi półśrodki - półśrodkiem jest np. S2243:) - sam na takim półśrodku jadę.
Oczywistym jest, że trzeba znać swoje potrzeby. Jeśli ktoś robi sobie zdjęcia rodzinne i nie zamierza publikować i zarabiać na nich to problemu nie ma.
Ale jeśli chcemy szlifować swój warsztat dyskutując na temat zdjęć, kolorów, półtonów to jak chcemy to robić używając zwykłego monitora z komputronika za 600zł? Taka dyskusja będzie wyglądała podobnie do dyskusji na temat ruchu na Ziemi, z tym że jedna osoba będzie znajdowała się na Ziemi a inna poza Układem Słonecznym - raczej się nie dogadają.
Wystarczy spojrzeć na wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=66683
ile tam jest koszmarków wyprodukowanych przez forumowiczów - jak myślicie, czy oni celowo produkowali te koszmarne kolory skóry?
A może po prostu oni widzą to na swoim monitorze ok, a potem ktoś im pisze że zrobili masakrę.
Jeśli mamy zamiar dyskutować na temat zdjęć to mówmy o tym samym!
Skoro Tom01 mówi, że to "coś" co ktoś nazwał monitorem nie jest w stanie w sposób akceptowalny wyświetlić kolory, to znaczy, że tak jest i basta!
Cała ta dyskusja wygląda jak rozmowa wizażanek na forum wizaż.pl czy jakoś tam: oo znalazłam fotografa
- tak a jaki
- no za 1000zł
- oooo to fajniusi
- aaa, super
- extra na pewno będziesz miała fajne zdjęcia!
Bądźmy poważni. Jeśli ktoś inwestuje w puszkę semipro kilka tysięcy złotych i do tego szkło i lampy to myślę że powinien też być w stanie wyłożyć 3 tysiące na podstawowy monitor, chyba że miejscem docelowym dla jego zdjęć jest jego własny dysk twardy -wtedy nie ma o czym mówić!)
To jest przestrzeń robocza symulowana na monitorze. ;)
ponieważ nie rozumiem, to polecę bardziej łopatologicznie: a jak do tego ma się tryb sRGB lub ten szerokogamutowy?
ponieważ nie rozumiem, to polecę bardziej łopatologicznie: a jak do tego ma się tryb sRGB lub ten szerokogamutowy?
Oj ma - tryb pracy to odgórne narzucenie monitorowi jak ma wszytko wyświetlać, natomiast to co próbują wyświetlić na szerokogamutowym monitorze programy, które nie czytają otagowanych treści to inna sprawa.
Ten temat jest opisany na forum MVA
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=175&sid=098242e0cb9ea10224e5f8fa1afa5c24
też walczyłem z tym problemem:)
Oj ma - tryb pracy to odgórne narzucenie monitorowi jak ma wszytko wyświetlać, natomiast to co próbują wyświetlić na szerokogamutowym monitorze programy, które nie czytają otagowanych treści to inna sprawa.
dzięki za link
w każdym razie Lr wygląda jako tako tylko w trybie sRGB - w innym są nienaturalne, wyjarane kolory
dzięki za link. wygląda na to, że trzeba się do tych kolorów przyzwyczaić - w Firefoksie już mi wyświetla normalnie, teraz tylko Lr został
allxages
24-04-2011, 01:20
Mam monitor skalibrowany, chciałem sobie ustawić ekran z MBP na oko pod ten monitor. Nie mam kalibratora w domu niestety, nie obrabiam zdjęć na matrycy laptopa, ale chciałbym troszkę zbliżyć go do kolorystyki mojego monitora. W jakim programie mogę wygenerować sobie odpowiedni profil?
Nie mam kalibratora (...) chciałbym troszkę zbliżyć go do kolorystyki mojego monitora.
Nida się...
Nie wiem czy juz było takie pytanie -trochę się rozrósł wątek. Czy mógłby ktoś zrecenzować krótko taki monitor - Lenovo 220x.
Czy ma sens użycie go do obróbki foto przy założeniu, że mogę co jakiś czas przejechać go Spyderem 3?
Jak bardzo źle będzie?
Nie wiem czy juz było takie pytanie -trochę się rozrósł wątek. Czy mógłby ktoś zrecenzować krótko taki monitor - Lenovo 220x.
Czy ma sens użycie go do obróbki foto przy założeniu, że mogę co jakiś czas przejechać go Spyderem 3?
Jak bardzo źle będzie?
Jakiś czas temu pisaliśmy o tym monitorze. Poziomem nie odstaje od Gateway'a.
Jakiś czas temu pisaliśmy o tym monitorze. Poziomem nie odstaje od Gateway'a.
Dzięki, trochę się zagłębiłem w ten wątek i wychodzi, że to bardziej kwestia elektroniki. Ten Lenovo może mieć niezłą matrycę ale procesor pewnie obrabia tylko w 8-bitach. Dobrze to rozumiem?
Mam pytanko do obeznanych z tematem. Czy w nazwach modeli eizo jest jakaś logika? Pierwsze 2 cyfry to rozmiar w calach, ale 2 ostatnie cyferki / ostatnia cyfra? Pytam bo może da radę jakoś odróżnić co mają w środku, bo nie chce mi się za każdym razem googlować, żeby sprawdzić. Czy po prostu im wyżej tym lepiej?
Eizo ma pokrętną logikę i lubi robić niespodziewanki. Natomiast jednej zasady trzymają się sztywno - te lepsze są droższe, a tańsze są gorsze.
czarny1999
24-04-2011, 17:02
witam,
Mam mozliwosc kupic od kolegi ten monitor w dobrej cenie - NEC LCD2690WUXi, poczytalem o nim w sieci i zbiera raczej dobre oceny (krzywa kolorow bardzo dobra i swieci rown) - wiekszosc recenzji jest jednak sprzed okolo 2-3lat. Jak ma sie on do rynku na dzien dzisiejszy? Czy w rejonie 2-2.5k znajde cos lepszego (>22'')? Zastosowanie to obrobka zdjec i filmu.
PS - Wesolych Swiat!
Za ok. 2500 kupisz PA231W.
oskarkowy
25-04-2011, 18:27
Kto w Warszawie lub okolicach (w stronę Łodzi) skalibruje mi dwa monitory?
Idealnie byłoby, gdyby podjechał do Żyrardowa.. Możecie kogoś polecić?
Kto w Warszawie lub okolicach (w stronę Łodzi) skalibruje mi dwa monitory?
Idealnie byłoby, gdyby podjechał do Żyrardowa.. Możecie kogoś polecić?
http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us.html
nie wiem, czy to pasuje do tematu, ale wydaje mi się, że taka lampka była by dobra do oświetlenia miejsca pracy
http://www.lightmarket.pl/produkt-21-LAMPA_70W_D_RX7S_HQI-TS_OSRAM-763-.html
5200K tylko ma gwint jak halogeny budowlane i ciężko znaleźć do tego lampę
tańsza alternatywa to takie coś: http://www.lightmarket.pl/produkt-21-SWIETLOWKA_58W_950_TLD_PHILIPS-8762-.html ale ma 1,5m długości :/
Strasznie mocne te lampki :)
allxages
28-04-2011, 21:00
Dobra, to w końcu FF4 wspiera pełne ICC? Bo u mnie na tescie wychodzi, że nie wspiera ICCv4, a o ile pamiętam miał wspierać wszystko.
Wersja 4 nie jest do szczęścia potrzebna.
Mam pytanie - co byście wybrali z takiej listy monitorów:
1. Eizo Foris FS2331
2. Dell U2411
3. Eizo EV2333
4. NEC EA232WMi
5. HP LP2475W
Głównie będę pracował w sRGB i wykorzystywał do obróbki zdjęć.
Co z tego byłoby najlepszym wyborem ?
aniszek1
04-05-2011, 11:22
jak za pomocą urządzenia EasyPIX mogę skalibrować monitor Eizo S2231W
przepraszam nie dokończyłem,
gdy włączam oprogramowanie EIZO EasyPIX wyświetla się komunikat "Failed to detect applicable monitor"
Jak można ten problem rozwiązać?
Jak można ten problem rozwiązać?
Nie można. S2231W nie ma możliwości sprzętowej kalibracji.
aniszek1
04-05-2011, 11:39
Nie można. S2231W nie ma możliwości sprzętowej kalibracji.
To jak mogę go skalibrować?
To jak mogę go skalibrować?
Programowo. EasyPix pierwszą wersją, Argyllem, basICColorem...
aniszek1
04-05-2011, 12:09
Programowo. EasyPix pierwszą wersją, Argyllem, basICColorem...
Ja mam EasyPix-a v.1.0.11 i nie mogę nic w nim zrobić bo wyświetla się komunikat.
Wiesz może skąd mogę ściągnąć starszą wersje?
A monitor jest podłączony USB do komputera?
aniszek1
04-05-2011, 12:17
A monitor jest podłączony USB do komputera?
tak,
mam też zainstalowany od ezio "screen manager pro" i jak w nim zmieniam ustawienia to monitor reaguje na nie.
Zasięgnąłem języka, EasyPix działa dopiero od wersji S2232W.
aniszek1
04-05-2011, 12:52
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy kalibratorem EasyPIX skalibruje monitor Ezio S1932 czy też nie da rady?
Witam. Jestem fotografem ślubnym i czeka mnie zakup nowego monitora. Jaki monitor polecilibyście do 1200 zł. Z góry dziękuję za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam
Witam. Jestem fotografem ślubnym i czeka mnie zakup nowego monitora. Jaki monitor polecilibyście do 1200 zł. Z góry dziękuję za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam
Witam. Proponuję na początek zapoznać się z listą: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Witam. Proponuję na początek zapoznać się z listą: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
Pojawi się jakieś odświeżenie tej listy, czy obecna postać będzie funkcjonowała do czasu, aż ostatni monitor z tejże będzie oznaczony jako "wycofany"? :smile:
Pojawi się jakieś odświeżenie tej listy, czy obecna postać będzie funkcjonowała do czasu, aż ostatni monitor z tejże będzie oznaczony jako "wycofany"? :smile:
Cały czas jest aktualizowana. "Wycofany" są utrzymywane jako wskazówki dla tych co szukają "poleasingowych".
Marcin Jagodziński
08-05-2011, 22:49
Mam pytanie, jak wygląda jakość obrazu Dell U2410 vs HP LP2475w vs EIZO FORIS FS2331?
I drugie, może mniej sensowne, bo to bardzo subiektywne: czy na monitorze Dell U2710 pracuje się wygodnie? Ma dość niewielki rozmiar plamki, a chyba tej wielkości monitor raczej trzeba ustawić w pewnej odległości... ma ktoś doświadczenie z 27"?
Cały czas jest aktualizowana. "Wycofany" są utrzymywane jako wskazówki dla tych co szukają "poleasingowych".
Ja mam pytanie na temat wyswietlacza w laptopie
HP EliteBook 8560p Notebook PC (LG735EA)
Szlyszalem ze jeden z lepszych.
Potrzebuje dobrego laptopa ze wzgledu na wyswietlacz, na codzien pracuje na Eizo CG245W i jestem bardzo zadowolony.
Laptop ma mi sluzyc do wstepnej obrobki zdjec kiedy jestem poza domem ( lubie podrozowac z aparatem) i nie mam dostepu do mojego komputera.
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziekuje.
nie wiem jaki wyświetlacz jest w elitebook 8440p - jeśli taki sam to będzie porażka..
i jeszcze jedno - ostatnio w robocie kupili NEC 26'' LCD MultiSync EA261WM - do całkiem innych celów niż obróbka zdjąć ale na pierwszy rzut mojego niewprawnego oka widać że to co piszą w folderze że niby taki dobry to racji nie mają.. oprofilowanie nie pomaga - kicha i tyle, jak ktoś chciałby zdjęcia na tym obrabiać to niech sobie z głowy to wybije..
.... czy na monitorze Dell U2710 pracuje się wygodnie? Ma dość niewielki rozmiar plamki, a chyba tej wielkości monitor raczej trzeba ustawić w pewnej odległości... ma ktoś doświadczenie z 27"?
Plamka jest mała (chyba za mała) - ale po przesiadce z 24'' ciekawe wrażenie - sporo wiecej przestrzeni na obróbkę :-D. Wybrałem 27'' z myślą za stosunkowo mała kasę można robić edycję foto na czymś spoza listy Tom1 :) (... bo U2710 miala załączony wynik kalibracji, producent wykonał interesujące "presety" ustawień tj. sRGB, AdobeRGB - wbudowane w monitor, DisplayPort, ciekawe guzicziki do obsługi menu ... ). Tyle telemarketingu.
Niestety ... nie polecam tego Della. Po paru godzinach pracy, wypala sie dziura w oczodołach. Redukcja jaskrawosci do okolo 15-20% umozliwia jako taką pracę. O ile z jaskrawością można powalczyć (odpalając za plecami wyszystkie światła w pomieszczeniu) to gorszy jest totalny rozjazd na kolorach (użyłem wbudowanych ustawień sRGB dla U2711 w porównaniu do kalibrowanego wąsko gamutowego 2490WUXi2)
W resultacie Dell służy jako miejsce na suwaczki przy obróbce, albo do net-a i pracy jako duuuuży pulpit.
Zdecydowanie odradzam używanie trybu sRGB w zwykłych monitorach szerokogamutowych. Tego typu tryb ma prawo poprawnie działać tylko w monitorach z wielobitowym 3DLUT - NEC PA, Spectraview, EIZO CG, SX.
HP 24'' ZR24w. Co sądzicie o tym monitorze? Chodzi oczywiście o obróbkę zdjęć. Pozdrawiam
No więc ma matrycę eIPS i na tym lista zalet się kończy - you get what you pay for.
nie wiem jaki wyświetlacz jest w elitebook 8440p - jeśli taki sam to będzie porażka..
i jeszcze jedno - ostatnio w robocie kupili NEC 26'' LCD MultiSync EA261WM - do całkiem innych celów niż obróbka zdjąć ale na pierwszy rzut mojego niewprawnego oka widać że to co piszą w folderze że niby taki dobry to racji nie mają.. oprofilowanie nie pomaga - kicha i tyle, jak ktoś chciałby zdjęcia na tym obrabiać to niech sobie z głowy to wybije..
Dzieki wielkie za rade, moze jestes w stanie mi poradzic jaki laptop od 15" do 17" w cenie ok 6tys zl. Wiez ze macbook pro 15" moze bedzie dobry ale cena i os. Ja jak najbardziej jestem za matem na ekranie nie lubie jak mi sie monitor blyszczy ze wzgledu ze mam duze 4 okna w pomieszczeniu ktorym pracuje to pozostaje matryca anti glare.
Dzieki wielkie za rade, moze jestes w stanie mi poradzic jaki laptop od 15" do 17" w cenie ok 6tys zl. Wiez ze macbook pro 15" moze bedzie dobry ale cena i os. Ja jak najbardziej jestem za matem na ekranie nie lubie jak mi sie monitor blyszczy ze wzgledu ze mam duze 4 okna w pomieszczeniu ktorym pracuje to pozostaje matryca anti glare.
do zdjęć? obawiam się że żaden.. ja mam tego HPka (ydajnościowo całkiem fajne bo tam i7ka siedzi) ale do obróbki zdjęć podłączam duży monitor - tzn. na laptokach robię rzeczy typu kadrowanie czy dopasowywanie ekspozycji (bo na kanapie mi wygodniej) ale kolory czy konwersję zdjęć do BW robię już na ekranie zewnętrznym..
Dorzucę 0,03zł na podstawie tego, co ostatnio widziałem i pomierzyłem. Spotkałem się ze znajomym w celu pogrzebania w kolorystyce pewnego lapka. Nie pamiętam konkretnie modelu, ale była to krówka Della z matrycą B+RG. To co zobaczyłem mile mnie zaskoczyło a jeszcze milej po tym jak po użyciu KolorMałpy podejrzałem gamut: http://img830.imageshack.us/img830/5337/dellgamut.jpg
Dla porównania mój Nec 2190UXi http://img137.imageshack.us/img137/6260/2190uxigamut.jpg
Oczywiście liniowość Della nie była tak dobra jak Neca, jednak można mu wybaczyć, jak na lapka radzi sobie naprawdę dobrze i korekty nie były dramatyczne (oczywiście do LUT karty).
EDIT: To był chyba ten: http://www.dell.com/pl/p/xps-l502x/pd z matrycą FullHD. http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-15-L502X-FHD-Core-i5-GF-GT-540M.51149.0.html
Tylko te RGB-owe LED-owe DELL-e też są na TN-ach, więc mamy gamut tyleż wielki, co arcynieprecyzyjnie wyświetlany, z dużymi przekłamaniami w funkcji kąta obserwacji.
czornyj, kurde wywaliłem jego profil, bo bym normalnie pokazał. Niejeden stacjonarny monitor może się powstydzić kieprawszego obrazu niż ten lap. Nawet mając niezgorszego Neca na biurku szarpnęło mną delikatnie z zazdrości ;)
Pewnie, że ten lap nie ma tylu bitów, LUT'ów i innych kogutów, co dobre stacjonarne świetliki, ale jak się patrzy na niego jak na lapka, to myślę, że osiągi ma na całkiem przyzwoitym poziomie.
Kalibrowałem takiego lapa, więc temat jest mi nieobcy. Gamut jak mamut, precyzji za grosz.
Czyli nie zgadzasz się z tym, że jak na komputer mobilny ma dość przyzwoity ekran? Czy jak mam rozumieć powyższą uwagę?
Jak na komputer mobilny dzięki podświetleniu RGB LED ma wyjątkowo duży gamut - tyle tylko, że jak inne komputery mobilne ma kiepawą, nieprecyzyjną i nienajlepiej zlinearyzowaną matrycę TN, która dodatkowo (jak wszystkie TN-ki) ma nędzną charakterystykę kątową.
Jest wprawdzie w stanie zreprodukować większą paletę barw, ale przez zwiększenie objętości przestrzeni barwnej precyzja ich wyświetlania staje się jeszcze mniejsza.
Dla porównania - NEC 2190UXi jest w stanie zreprodukować mniejszą ilość walorów barwnych, ale to co jest w stanie wyświetlić wyświetla z nieporównanie większą precyzją, a dodatkowo przekłamania wynikające ze zmiany kąta obserwacji są o niebo mniejsze.
OK, dzięki za wyjaśnienie. Niemniej jednak obraz mi się podobał i spektrofotometr też nie szalał, dlatego moje pozytywne zdanie.
Monitor o szerokim gamucie umożliwia uzyskanie znacznie bardziej nasyconych barw, które wyglądają szalenie atrakcyjnie, co jednak niekoniecznie znaczy, że są one wyświetlane poprawnie ;)
Jak na komputer mobilny dzięki podświetleniu RGB LED ma wyjątkowo duży gamut - tyle tylko, że jak inne komputery mobilne ma kiepawą, nieprecyzyjną i nienajlepiej zlinearyzowaną matrycę TN, która dodatkowo (jak wszystkie TN-ki) ma nędzną charakterystykę kątową.
Jest wprawdzie w stanie zreprodukować większą paletę barw, ale przez zwiększenie objętości przestrzeni barwnej precyzja ich wyświetlania staje się jeszcze mniejsza.
Dla porównania - NEC 2190UXi jest w stanie zreprodukować mniejszą ilość walorów barwnych, ale to co jest w stanie wyświetlić wyświetla z nieporównanie większą precyzją, a dodatkowo przekłamania wynikające ze zmiany kąta obserwacji są o niebo mniejsze.
No dobrze to jak nie 15xps poniewaz problem z usb3 duzo na forach
http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19353745.aspx?PageIndex=27
to moze Dell 17" Precision M6600
http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19353745.aspx?PageIndex=27
cena wyzsza ekran full HD dostal dobre opinie :?::?:
czornyj, kurde wywaliłem jego profil, bo bym normalnie pokazał. Niejeden stacjonarny monitor może się powstydzić kieprawszego obrazu niż ten lap. Nawet mając niezgorszego Neca na biurku szarpnęło mną delikatnie z zazdrości ;)
Pewnie, że ten lap nie ma tylu bitów, LUT'ów i innych kogutów, co dobre stacjonarne świetliki, ale jak się patrzy na niego jak na lapka, to myślę, że osiągi ma na całkiem przyzwoitym poziomie.
dzieki wielkie za opinie, tylko doszukalem sie problemu z USB3 ktory jest od tamtego roku i nie zostal rozwiazany:!:
dobry link do 17" http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?reconfigure=true&cart=ActiveCart&id=bc8d96e3-ac42-4b9b-af15-5625933e9a51&ecomm=ecomm.euro.dell.com&c=uk&l=en&cs=ukbsdt1
taki mam problemik który mnie trapi ostatnio.
Mam obecnie lapka i monitor NEC P221W i teraz zastanawia mnie jak lepiej go do rzeczonego laptopa podłączyc. Poprzez d-sub czy hdmi?
Do tej pory podłączałem tylko przez d-sub ale odkąd mamy w domu ps3 monitorek służy też jako obiekt do rozrywki no i mam taki kabelek dvi-hdmi i wydaje mi się, że obraz jest nieco ostrzejszy niż przez d-sub. Ale może tylko wydaje.
Do stacjonarnego kompa (planuję zakup niedługo) rozumiem, że najlepiej podłączac przez dvi?
strideer
16-05-2011, 09:31
taki mam problemik który mnie trapi ostatnio.
Mam obecnie lapka i monitor NEC P221W i teraz zastanawia mnie jak lepiej go do rzeczonego laptopa podłączyc. Poprzez d-sub czy hdmi?
Do tej pory podłączałem tylko przez d-sub ale odkąd mamy w domu ps3 monitorek służy też jako obiekt do rozrywki no i mam taki kabelek dvi-hdmi i wydaje mi się, że obraz jest nieco ostrzejszy niż przez d-sub. Ale może tylko wydaje.
Do stacjonarnego kompa (planuję zakup niedługo) rozumiem, że najlepiej podłączac przez dvi?
Przez HDMI. Sam sobie odpowiadasz dlaczego :-)
tylko i wyłącznie wyjściem cyfrowym
darek24111
23-05-2011, 09:09
A mnie ostatnio nurtuje inne pytanie... :)
Niby wszyscy wiemy ( a może i nie... :)), że do obróbki zdjęc to powinniśmy kupic jakiś Eizo, Nec czy inne podobne.... Ja sam po różnych przygodach z laptopami, tanimi LCD, w końcu dojrzałem, że cos trzeba zmienic i kupić monitor na którym zobacze to co robię..., itd, itd...
Ale zastanawiam sie jak to jest, że niby wszyscy piszą, że tylko Eizo, Nec, itd, a wielu ludzi zajmujących się profesjonalnie obróbką zdjęć wykonuje swoja prace na... iMacach, przeważnie 27"..., nawet niektórzy koledzy z tego forum... :) i chwala sobie jak diabli...
To czemu ono wszyscy nie pracują na Eizo czy Nec, a własnie na błyszczącym ekranie iMaca???
To jak to jest? Ten iMac nadaje się do obróbki zdjęc czy jego błyszczący panel i nie te kolory nie pozwalaja na to?
Pytanie trochę przewrotne, wybaczcie, ale właśnie chce kupić monitor (już prawie wybrałem Eizo) i ktos podsunął mi myśl: " a dlaczego nie iMac skoro tylu profesjonalnych fotografów (i nie tylko w USA :)) obrabia na nim zdjęcia to pewnie i tobie wystarczy..."
No właśnie, jak to jest???
:)
Mała dygresja ogólna - nigdy nie jest tak, że sprzęt profesjonalny jest warunkiem sine qua non niezbędnym do wykonania danego zlecenia, że na monitorze A jesteśmy w stanie przygotować zlecenie profesjonalnie, a na monitorze B odwalimy amatorską kichę. Nie istnieje granica pomiędzy monitorami kiepawymi a genialny, po przekroczeniu której albo widzimy wszystko idealnie jak na papierze, albo widzimy totalne herezje.
Wszystko sprowadza się do możliwości swobodnego sterowania sprzętem, precyzji i komfortu pracy. Monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy od wyświetlacza w iMacu będzie się różnił niuansami, które dla jednego będą mieć kardynalne znaczenie, dla innego są zwykłymi pierdami z d... onanistów sprzętowych. Prywatnie gdybym musiał zastąpić swój 30-o calowy, sprzętowo kalibrowany wyświetlacz NECzka ślicznym, błyszczącym iMaczkiem 27", to chyba bym się pociął - kto inny uzna zaś mój monitor za zbędny gadżet i marnację miejsca na biurku.
Na podobnej zasadzie - można postawić tezę, że ten sam kadr wykonany EF35/2 i EF35/1,4L będzie wyglądać podobnie, statystycznie znacznie więcej osób używa EF35/2 i robi przy tym piękne zdjęcia, więc nie ma sensu przepłacać za 5x droższą eLę...
darek24111
23-05-2011, 09:40
czornyj dzięki za dygresję... :)
Tak więc na tym iMacu jest szansa na tą "precyzje i komfort pracy" czy nie?
Może ktos jeszcze coś skrobnie wtym temacie?
Zależy, co rozumieć przez "precyzję i komfort pracy". Jeśli porównamy iMacza z NECzkiem PA271W, to będzie jak porównanie Mitsubishi Lancera, z Mitsubishi Lancerem Evolution. Patrząc jednak na sprawę realnie - naprawdę bardzo wąska grupa osób faktycznie potrzebuje rajdówki...
Mogę bardzo długo i wytrwale wymieniać listę przewag NECzka serii PA nad pospolitym iMaczem, czy jednak ktoś faktycznie potrzebuje monitora o ultymatywnej jakości, tego nie potrafię odgadnąć z uwagi na brak zdolności profetycznych.
darek24111
23-05-2011, 10:29
No tak to jest, dzięki
p.s. ale pojechałes z tym Evolution :), dobry przykład
... ale to dalej nie odpowiada na moje pytanie (przewrotne i może troche retoryczne) czemu ci pro fotografowie pracuja na iMacach zamiast na Eizo... :)
... ale to dalej nie odpowiada na moje pytanie (przewrotne i może troche retoryczne) czemu ci pro fotografowie pracuja na iMacach zamiast na Eizo... :)
iMac 27" jest ładny, duży i efekciarski, a jakość jego wyświetlacza z punktu widzenia fotografii spełnia "minimum socjalne". PA, SV, SX czy CG swą jakością i możliwościami regulacji sponiewierają go, wgniotą w ziemię i przerobią na szmatę - to jest zupełnie inna liga - ale trzeba mieć tego świadomość oraz minimum wiedzy, która jest niezbędna w celu wykorzystania potencjału drzemiącego w tych finezyjnych konstrukcjach.
To, że ktoś jest profesjonalnym fotografem nie oznacza automatycznie, że wszystko musi mieć najlepsze, ma nieograniczone fundusze, oraz że zna się na wszystkim i pracuje zgodnie z wszystkimi szykanami i arkanami sztuki zarządzania barwą.
Jak patrzę na listę mam wrażenie, że produkcja upada :cool: ( wycofan, wycofany...), ceny też już nie te, tak się zastanawiam co jest na topie (czytaj: co najbardziej kupują) u fotografików.
zastanawiam co jest na topie
Krótko:
NEC PA231|Spectraview 231
NEC PA241|Spectraview Reference 241
NEC PA271|Spectraview Reference 271
NEC PA301|Spectraview Reference 301
EIZO SX2262W
EIZO CG223W
EIZO SX2462W|CG243W|CG245W
EIZO SX2762W|CG275W
EIZO CG303W
Jak patrzę na listę mam wrażenie, że produkcja upada :cool: ( wycofan, wycofany...)
Lista powstała jakiś czas temu i stare modele są w niej utrzymywane jako wytyczne dla nabywców sprzętu z drugiej ręki. A że dobrej jakości sprzętów jest tyle co kot napłakał, to inna para kaloszy.
darek24111
23-05-2011, 12:49
iMac 27" jest ładny, duży i efekciarski, a jakość jego wyświetlacza z punktu widzenia fotografii spełnia "minimum socjalne". PA, SV, SX czy CG swą jakością i możliwościami regulacji sponiewierają go, wgniotą w ziemię i przerobią na szmatę - to jest zupełnie inna liga - ale trzeba mieć tego świadomość oraz minimum wiedzy, która jest niezbędna w celu wykorzystania potencjału drzemiącego w tych finezyjnych konstrukcjach.
To, że ktoś jest profesjonalnym fotografem nie oznacza automatycznie, że wszystko musi mieć najlepsze, ma nieograniczone fundusze, oraz że zna się na wszystkim i pracuje zgodnie z wszystkimi szykanami i arkanami sztuki zarządzania barwą.
Coraz bardziej sprowadzasz mnie na ziemię i na właściwe (chyba) tory, tzn te tory, które sobie wczesniej obrałem (SX).
Trzeba przyznac, że iMac kusi... :), ale oprócz panelu (oraz jego zasłyszanych problemów z plamami na ekranie od kurzu czy ciepła) pozostaja jeszcze problemy z oprogramowaniem na nowy system, itd...
Wynika z tego, że dobry komp + SX będzie lepszym wyborem...
Ja ostatnio myślałem o Eizo 2243W jako ciekawym sprzęcie za rozsądne pieniądze (do 2500 zł). Czy ktoś ma doświadczenia z tym sprzętem ?
Ps: Przeznaczenie rzecz jasna obróbka zdjęć :)
Ja mam S2233 (1600p) i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Co prawda ma pewne braki - odwzorowanie szarości, nieco "świeci" w narożnikach, brak piwota i akurat ten model 22 ciut mały jako ewentualnie jedyny monitor (brakuje miejsca na pulpicie), ale to jest chyba najtańszy model EIZO zaczynający "mieć sens" do obróbki, więc nie ma co narzekać.
Poza tym same zalety - przede wszystkim oczywiście poprawne odwzorowanie barw (przychodzi odbitka, patrzysz przy poprawnym oświetleniu na nią i monitor i widzisz to samo!, nareszcie brak zafarbów, szczególnie skóry), świetna ergonomia (stopka), kultura pracy (nic nie piszczy nie buczy - wymieniam może pierdołę, ale po doświadczeniach z różnymi TN-kami, i to wcale nie najtańszymi zwracam na to uwagę, bo siedząc godzinami po nocach można pier....lca dostać jeśli jakieś popiskiwanie mózg świdruje). Tyle mogę powiedzieć :)
velviana
23-05-2011, 15:37
Jak wygląda porównanie iMac 27'' w stosunku do Della u2711 ?
Jak wygląda porównanie iMac 27'' w stosunku do Della u2711 ?
Różne zestawy wad.
iMacz ma szczątkowe możliwości regulacji czegokolwiek poza jasnością i szybala-lusterko. Faktycznie się brudzi, plami, przefarbia itp. - nie polecam tego usrojstwa palaczom, wielbicielom grilla i pracy przy ogniu nastrojowo trzaskającym w kominku.
Dell - jak każdy szerokogamutowiec bez sprzętowej korekty nierównomierności - jest nierównomierny, fabrycznie nienajlepiej zlinearyzowany czego z uwagi na brak pełnej, sprzętowej kalibracji nie da się do końca poprawić.
Serdeczne dzięki za wypowiedź. Dla mnie to i tak skok technologiczny będzie bo jadę na CTR z przed ..... sam już nie wiem kiedy :)
Mam tylko pytanie co do kalibracji, czym gdzie itp ?
Ja mam S2233 (1600p) i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Co prawda ma pewne braki - odwzorowanie szarości, nieco "świeci" w narożnikach, brak piwota i akurat ten model 22 ciut mały jako ewentualnie jedyny monitor (brakuje miejsca na pulpicie), ale to jest chyba najtańszy model EIZO zaczynający "mieć sens" do obróbki, więc nie ma co narzekać.
Poza tym same zalety - przede wszystkim oczywiście poprawne odwzorowanie barw (przychodzi odbitka, patrzysz przy poprawnym oświetleniu na nią i monitor i widzisz to samo!, nareszcie brak zafarbów, szczególnie skóry), świetna ergonomia (stopka), kultura pracy (nic nie piszczy nie buczy - wymieniam może pierdołę, ale po doświadczeniach z różnymi TN-kami, i to wcale nie najtańszymi zwracam na to uwagę, bo siedząc godzinami po nocach można pier....lca dostać jeśli jakieś popiskiwanie mózg świdruje). Tyle mogę powiedzieć :)
Krótko:
NEC PA231|Spectraview 231
NEC PA241|Spectraview Reference 241
NEC PA271|Spectraview Reference 271
NEC PA301|Spectraview Reference 301
EIZO SX2262W
EIZO CG223W
EIZO SX2462W|CG243W|CG245W
EIZO SX2762W|CG275W
EIZO CG303W
Dziękuję za listę, czasami taka lsta daje więcej wiedzy niż opis tych wszystkich detli co i tak oko ludzkie nie widzi. no i pytanko czy NEC PA241 lub NEC271 ale MultiSync cięszą się dobrą opinią w obróbce fotek, chetnie jakieś opinie tych co mają lub pracują
pytanko czy NEC PA241 lub NEC271 ale MultiSync cięszą się dobrą opinią w obróbce fotek, chetnie jakieś opinie tych co mają lub pracują
Nie ma nic lepszego
NEC PA241 lub NEC271 ale MultiSync cięszą się dobrą opinią w obróbce fotek, chetnie jakieś opinie tych co mają lub pracują
Dużo łatwiej się opiniuje coś, co działa źle. :) Tutaj nie ma co opiniować. Wszystko widać, oczy się nie smażą, sama przyjemność...
Przepraszam jeśli mi umknęło uwagi, ale nie mam siły czytać ponad 300 stron, mimo że jestem trochę w rozpaczy. Aktualnie jestem w trakcie finalizowania zakupu monitora EIZO FlexScan S2243W wraz z dedykowanym kalibratorem EasyPIX. Jednak fachowcy także z tego forum twierdzą że pierwszą kalibrację tego monitora (o ile dobrze zrozumiałem) trzeba poprzedzić spektrometrem. Czyli krótko mówiąc pierwszą kalibrację muszę zlecić z pózniejszymi sobie poradzę. Ale konia z rzędem temu kto znajdzie mi w Trójmieście firmę która to zrobi. Dlatego jeśli ktoś zna firmę lub kogoś komu moge to zlecić, bede wdzięczny za namiary.
A jeszcze jedno, jestem pstrykaczem amatorem, niemiej chciałbym na ekranie monitora oglądać coś zbliżonego do wydruku z labu lub drukarki i prosze nie kazać definiowć terminu "zbliżony" :-)
Nie ma sensu do tego monitora stosować kolorymetru, a taki wchodzi w skład zestawu EasyPix. Dopóki nie będzie oficjalnego wsparcia w EasyPix dla ColorMunki lepiej zrobić usługowo i wrócić do tematu za pół roku, rok. A kto to wykona usługowo: http://monitory.mastiff.pl/kalibracja-3/us/kalibracja-monitora-1923.html
Tom01 z całym szacunkiem, czytam z uwaga Twoje posty na tym forum i na innych, ale w tym przypadku prosze forumowiczów o namiary z Trójmiasta
namiary z Trójmiasta
A to drogi zaorali? ;)
Poważnie to bywam w Pańskich okolicach i jeśli nikogo Pan nie znajdzie to służę pomocą.
Witam po dłuższej przerwie (co nie oznacza, że Was nie czytałem).
Mam pytanie, właśnie zamówiłem tego Nec PA241W, i pomimo, że chyba wszystko na jego temat co było do wyczytania wyczytałem, to po ponownym przeglądnięciu stron internetowych, powstały moje wątpliwości. Otóż spotkałem się z bardzo dużą rozpiętością cen tego modelu... jak dla mnie za dużą. Czy to jest spowodowane faktem, że jeden jest po kalibracji, a inny nie? Lub posiada jakąś referencję?
Wielu sprzedawców pozyskuje towar z różnych, czasem niepewnych źródeł, byle taniej. Oficjalna sieć dystrybucji ma raczej zbliżone ceny.
A na co zwrócić szczególną uwagę przy odbiorze (odbieram w sklepie)? Poprzednio kupowałem Eizo S1931 i rozpakowywałem w domu - obecnie ma ok. 9000 godzin i jest igła. Czy przy tej klasie sprzętu nie ma się czego obawiać? Dzięki z góry za rady...
Przepraszam jeśli mi umknęło uwagi, ale nie mam siły czytać ponad 300 stron, mimo że jestem trochę w rozpaczy. Aktualnie jestem w trakcie finalizowania zakupu monitora EIZO FlexScan S2243W wraz z dedykowanym kalibratorem EasyPIX. Jednak fachowcy także z tego forum twierdzą że pierwszą kalibrację tego monitora (o ile dobrze zrozumiałem) trzeba poprzedzić spektrometrem. Czyli krótko mówiąc pierwszą kalibrację muszę zlecić z pózniejszymi sobie poradzę. Ale konia z rzędem temu kto znajdzie mi w Trójmieście firmę która to zrobi. Dlatego jeśli ktoś zna firmę lub kogoś komu moge to zlecić, bede wdzięczny za namiary.
A jeszcze jedno, jestem pstrykaczem amatorem, niemiej chciałbym na ekranie monitora oglądać coś zbliżonego do wydruku z labu lub drukarki i prosze nie kazać definiowć terminu "zbliżony" :-)
http://www.skanuj.pl/index.php?page=home Nie wiem jak z jakością usług(nie korzystałem) , to prawdopodobnie jedyna firma oferująca takie usługi w Trójmieście(kalibracji nie ma w ofercie ale proszę zadzwonić).
Pozdrawiam
Konika proszę zatrzymać nie mam dla niego miejsca:-D
allxages
31-05-2011, 00:30
Mam nielada problem z okiełzaniem mojego monitora (Eizo S2433W) z nowym MacBookPro. Komplet podłączam za pomocą kabla MiniDisplayPort <-> DisplayPort. System to najnowszy Snow Leopard.
Otóż, jeżeli używam obu ekranów LCD to wszystko jest OK, natomiast jeżeli chcę użyć tylko ekranu LCD (zamykam klapę od MBP) to mam problem z kolorami. Ogólnie wszystko jest mocno dokolorowane, widzę to choćby po tym forum gdzie zamiast niebieskich belek, mam bardziej morskie. Profile kolorów do Eizo wgrane, zresztą jak włączone są oba wyświetlacze to pokazuje poprawnie.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
Dodam, że ten sam monitor podpięty do Mac Mini wyświetla kolory poprawnie, aczkolwiek zauważyłem, że np. przełączenie źródła na monitorze na inne (mam drugi komputer na DVI), a następnie powrót do Maca skutkuje, że programy mają dokładnie takie podkolorowane kolory. Pomaga wtedy zamknięcie aplikacji (np. Safari) i ponowne uruchomienie.
Tutaj jednak ten sposób nie pomaga :(
Mam nielada problem z okiełzaniem mojego monitora (Eizo S2433W) z nowym MacBookPro. Komplet podłączam za pomocą kabla MiniDisplayPort <-> DisplayPort. System to najnowszy Snow Leopard.
Otóż, jeżeli używam obu ekranów LCD to wszystko jest OK, natomiast jeżeli chcę użyć tylko ekranu LCD (zamykam klapę od MBP) to mam problem z kolorami. Ogólnie wszystko jest mocno dokolorowane, widzę to choćby po tym forum gdzie zamiast niebieskich belek, mam bardziej morskie. Profile kolorów do Eizo wgrane, zresztą jak włączone są oba wyświetlacze to pokazuje poprawnie.
Dodam, że ten sam monitor podpięty do Mac Mini wyświetla kolory poprawnie, aczkolwiek zauważyłem, że np. przełączenie źródła na monitorze na inne (mam drugi komputer na DVI), a następnie powrót do Maca skutkuje, że programy mają dokładnie takie podkolorowane kolory. Pomaga wtedy zamknięcie aplikacji (np. Safari) i ponowne uruchomienie.
Tutaj jednak ten sposób nie pomaga :(
a jak system wygląda w trybie sRGB monitora? a jak programy obsługujące CMS?
System jak widać nie podpina właściwego profilu. Proponuję sprawdzić czy ponowne podpięcie coś zmieni.
Jest! Nec PA241W...
Pytanie - da się tę niebieską diodę LED wyłączyć żeby nie świeciła?
KrzysiekT
01-06-2011, 00:50
Da się. Wchodzisz w menu, zakładka RGB, Advanced Settings, Zakładka numer 6, pozycja LED BRIGHTNESS, ustawiasz zadaną wartość na 0%. Możesz sobie też zmienić kolor jakby co ;)
KrzysiekT dziękuję. Wyłączyłem!!! dzięki Tobie... A monitor jest zacny... aż żałuję że się wcześniej nie zdecydowałem :(
KrzysiekT
01-06-2011, 01:46
Warto, warto zdecydowanie ;) Swój kupiłem 21.10.10, czyli jakieś 7 miesięcy temu, wyświecone ma 2269 godzin, czyli średnio siedzę po 11 godzin przy monitorze codziennie. Przeznaczenie to tworzenie stron www + obróbka zdjęć.
Pytanie , czy warto włączać funkcję Colorcomp w Nec 2190UXI?
Czy to tylko zbędny bajer , a jeżeli używać tej funkcji to czy po załączeniu ponownie skalibrować monitor?( zauważyłem że spada luminacja i kolorki też się trochę zmieniają)
Spada jasność, spada kontrast ale nieco wyrównuje się ekran. To czy warto zależy o nierówności wrodzonej panelu oraz bilansu korzyści i strat.
Pytanie nieco z innej beczki. Mam laptopa którego chcę podłączyć do moniora Eizo po złączu D-sub (laptop nie ma dvi). Czy ktoś z Was sprawdzał czy jest jakaś istotna strata na jakości obrazu (w stosunku do DVI) w kontekście obróbki foto?
Pytanie nieco z innej beczki. Mam laptopa którego chcę podłączyć do moniora Eizo po złączu D-sub (laptop nie ma dvi). Czy ktoś z Was sprawdzał czy jest jakaś istotna strata na jakości obrazu (w stosunku do DVI) w kontekście obróbki foto?
Różnica będzie widoczna, bez dwóch zdań. Sytuację można ratować stosując dobrze ekranowany kabel, przy byle jakim za 10 zł można przeżyć szok.
Spada jasność, spada kontrast ale nieco wyrównuje się ekran. To czy warto zależy o nierówności wrodzonej panelu oraz bilansu korzyści i strat.
Dziękuję za odpowiedź , panel jest dość równy więc dam sobie spokój z tą funkcją.
Pozdrawiam
allxages
02-06-2011, 02:03
System jak widać nie podpina właściwego profilu. Proponuję sprawdzić czy ponowne podpięcie coś zmieni.
Dobra, miałem chwilę i chciałem rozgryźć temat. Oczywiście, przepinanie profili nic nie pomaga. Tak więc po kolei:
Najpierw obrazki :-)
1) Dock:
Mac Mini z zapiętym profilem (podpięty zarówno przez DVI jak i DisplayPort):
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/2802/minisd.jpg)
MBP na DisplayPort z profilem:
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/3151/mbpeizo.jpg)
MBP matryca wbudowana nieoprofilowana:
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/4145/mbpdisplay.jpg)
2) Finder:
Mac Mini:
źródło (http://img585.imageshack.us/img585/6189/mini2d.jpg)
MBP:
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/4256/mbpp.jpg)
Suche fakty w puntkach:
- Widać, że na EIZO podpiętym do MBP jest przekolorowanie, które jest typowo "szerokogamutowe"
- Sytuacja ma miejsce zarówno jeżeli włączony jest wyświetlacz wbudowany jak i nie (poprzednio napisałem, że tylko na wyłączonym, jednak cofam to)
- Profil został wygenerowany na Mac Mini (zresztą przez Pana Marcina)
- Zainstalowałem profil na MBP poprzez skopiowanie pliku ICC do odpowiedniego katalogu, a następnie wybraniu go z listy w Display/Color - nie wiem czy to wystarcza, nie znam się na OSX za bardzo
- W dostępnych profilach na MacMini przygotowany profil NIE JEST pokazywany jako kompatybilny z moim Eizo. Inaczej mówiąc, jak zaznaczę 'Show profiles for this display only' to go nie widzę. W MBP jest widoczny jako dedykowany dla tego monitora.
- Zrobione screenshoty miały przypisany profil koloru dokładnie ten, który został przypisany do monitora (przynajmniej tak Photoshop twierdzi)
- Chciałbym już mieć to działające, bo dawno zdjęć żadnych nie przygotowywałem :(
- Próbowałem różnych dostępnych profili i żaden nie "wyłączył" przesycenia kolorów
Czy ktoś ma jakieś sugestie?
Osobiście zaczynam podejrzewać problem na linii kabla MiniDisplay<->DisplayPort. Co prawda na Mac Mini działa i nie za bardzo widzę związek, ale brak mi pomysłów.
Jak bardzo moze wydawac sie to dziwne to nie wiem, ale skojarzyla mi sie jeszcze jedna sytuacja. Mianowicie uzywajac przelotki miniDP <-> vga podpinalem MBP do rzutnika i tam takze kolory byly przesycone w stosunki do tego rzutnika i komputera stacjonarnego. Aczkolwiek tutaj sygnal analogowy wiec wszystko jest mozliwe. O ile pamietam to zmiana profilu dla rzutnika na (dziwne) AdobeRGB zniwelowala przesycenie.
Czy to wiec mozliwe, ze to nie problem z profilem ICC, a moim kompem i np. laczen Thunderbolt?
Dziękuję za odpowiedź , panel jest dość równy więc dam sobie spokój z tą funkcją.
Pozdrawiam
Mam pytanie. Czy to monitor nabyty w ostatnim "okazjonalnym" wysypie na Allegro? Jeśli tak, bardzo proszę sprawdzić numer seryjny.
Czy ktoś ma jakieś sugestie?
Proszę celem testu wypróbować profile stąd: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=170&start=0
Witam , mam taki problem , zakupilem monitor eizo s2233w, rozumiem ze jest szerokogamutowy i wyswietla barwy podsaturowane , robilem testy z zielonym swiatlem i jest ok, monitor oprofilowany z powyzszego linka.Problem jest taki, ze gdy obrabiam zdjecia w adobe lightroom 3.3 to widze mocno podbite juz barwy a w rzeczywistosci na innym monitorze jest duzo slabiej z kolorami , ale to jest do zrozumienia , ale gorzej jak odbitki wychodza blade , nie wiem co zrobic z tym problemem, bardzo prosze o pomoc kogos doswiadczonego w temacie..
Profil, profil proszę właściwie podłożyć! I to zarówno monitora jak i labu oraz włączyć softproofing (podgląd labu) w PS.
Witam , mam taki problem , zakupilem monitor eizo s2233w, rozumiem ze jest szerokogamutowy i wyswietla barwy podsaturowane , robilem testy z zielonym swiatlem i jest ok, monitor oprofilowany z powyzszego linka.Problem jest taki, ze gdy obrabiam zdjecia w adobe lightroom 3.3 to widze mocno podbite juz barwy a w rzeczywistosci na innym monitorze jest duzo slabiej z kolorami , ale to jest do zrozumienia , ale gorzej jak odbitki wychodza blade , nie wiem co zrobic z tym problemem, bardzo prosze o pomoc kogos doswiadczonego w temacie..
no niestety Lr nie ma żadnych ustawień profili i trzeba ufać, że system dobrze jest obsługuje
Tom01
Mam pytanie. Czy to monitor nabyty w ostatnim "okazjonalnym" wysypie na Allegro? Jeśli tak, bardzo proszę sprawdzić numer seryjny.
Monitor pochodzi z pewnego źródła.
NecPA241W z tyłu posiada 4 złącza USB, jeden wiadomo służy do połączenia z komputerem... a co można podpiąć pod pozostałe 3?
NecPA241W z tyłu posiada 4 złącza USB, jeden wiadomo służy do połączenia z komputerem... a co można podpiąć pod pozostałe 3?wszystko. to działa tylko jako przedłużacz.
Fakt... podpiąłem odbiornik od myszy G700 i hula :) A ponieważ siadła moja 6-letnia MX518 zastanawiam się, czy jeśli podepnę kablem USB laptop (tak jak PC) do monitora to czy jedną myszką obsłużę laptopa i PC-eta... i co w sytuacji, gdy oba urządzenia (laptop i PC) będą włączone
wszystko. to działa tylko jako przedłużacz.
Pytanie tylko, czy to hub usb 2.0? Jeśli zwykłe 1.1, to "wszystko" można ograniczyć do myszki i klawiatury :mrgreen:
Fakt... podpiąłem odbiornik od myszy G700 i hula :) A ponieważ siadła moja 6-letnia MX518 zastanawiam się, czy jeśli podepnę kablem USB laptop (tak jak PC) do monitora to czy jedną myszką obsłużę laptopa i PC-eta... i co w sytuacji, gdy oba urządzenia (laptop i PC) będą włączonetaka konstrukcja nie zadziała, ale zawsze możesz spróbować, a nuż coś się ciekawie popsuje. tylko jedno gniazdko z tych jest "komputerowe" a inne są "pierdółkowe".
Nie podejmuję zbędnego ryzyka oczywiście, temat wrzuciłem żywiąc nadzieję, że może ktoś go już przerabiał...
Dzięki za ostrzeżenie Airhead...
allxages
02-06-2011, 21:07
Proszę celem testu wypróbować profile stąd: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=170&start=0
Niestety to samo.
Proszę o podpowiedź, czy jeżeli monitor (NEC PA241W) obsługuje 2 komputery (PC i laptop) to zarówno PC jak i laptop należy połączyć z monitorem kablem USB? Zaznaczam, że dosyć często jednocześnie używam zarówno PC jak i laptopa...
Proszę o podpowiedź, czy jeżeli monitor (NEC PA241W) obsługuje 2 komputery (PC i laptop) to zarówno PC jak i laptop należy połączyć z monitorem kablem USB? Zaznaczam, że dosyć często jednocześnie używam zarówno PC jak i laptopa...
Kablem USB to w zasadzie żadnego nie musisz podłączać.
To do czego jest ten kabel USB w komplecie?
Czyli mam rozumieć, że Mutiprofiler komunikuje się z monitorem bez kabla USB i np. wystarczy samo połączenie dvi-dvi, DisplayPort-DisplayPort...
Dziękuję.
W przypadku braku połączenia USB Multiprofiler kalibruje monitor przez DDC/CI. USB jest potrzebne, jeśli np. stery karty są dupiane i mają źle zaimplementowane DDC/CI, albo po to by wykorzystać monitor jako hub USB.
Mam takie pytanie do specjalistów od monitorów :
Dlaczego monitor Eizo S2100 mimo że jest to dosyć stary model, jest tak drogi, w porównaniu do nowszych a co za tym idzie lepszych modeli Eizo ?
http://www.ceneo.pl/228234?se=E9KkryuPrbUwp4ZnEPy6Sz_H4ZjbMHZt&gclid=COj67OzwnqkCFceC3godYTNetQ
Nowszych niekoniecznie lepszych. Precyzją, S2100 zamiata po S2433W.
bezpośrednie porównanie dwóch ekonomicznych DELLi na IPS ?
- 2209WA http://www.ceneo.pl/2237591
- U2311H http://www.ceneo.pl/7660325
Który ?
Nie potrzebuje zawodowej ultradokładności za 3500zł, jednak mój 7-letni LG ma takie przekłamania kolorów i 17", że potrzebuję czegoś nowego o dobrym stosunku cena/jakość.
zastosowania - programowanie (tu 16:9 wygrywa) no i obróbka zdjec.
filmy okazyjnie, gry - nie mam czasu:)
Ja bym wskazał jedno usprawnienie, przynajmniej mnie by się przydało, ale sądzę że wielu trafiającym ze szczątkową wiedzą na tę listę. Oznaczenie które są szerokogamutowe, a które wąsko. Ja szerokiego gamutu unikam jak ognia i nie przekonuje mnie że to przyszłość. Teraźniejszość jest taka że potrzebuje poprawnych kolorów wszędzie, a nie tylko w kilku programach obsługujących profile. Gdybym miał wydzielony komputer do grafiki/zdjęć - jeszcze miałoby to dla mnie jakiś sens, ale na razie nie ma. Rozumiem że są osoby o kompletnie odwrotnych zapatrywaniach. Dla naszych obu grup takie rozróżnienie na liście (inny kolor, pochylona czcionka?) byłoby wielce pomocne.
pozdrawiam
strideer
09-06-2011, 14:51
Ja bym wskazał jedno usprawnienie, przynajmniej mnie by się przydało, ale sądzę że wielu trafiającym ze szczątkową wiedzą na tę listę. Oznaczenie które są szerokogamutowe, a które wąsko. Ja szerokiego gamutu unikam jak ognia i nie przekonuje mnie że to przyszłość. Teraźniejszość jest taka że potrzebuje poprawnych kolorów wszędzie, a nie tylko w kilku programach obsługujących profile. Gdybym miał wydzielony komputer do grafiki/zdjęć - jeszcze miałoby to dla mnie jakiś sens, ale na razie nie ma. Rozumiem że są osoby o kompletnie odwrotnych zapatrywaniach. Dla naszych obu grup takie rozróżnienie na liście (inny kolor, pochylona czcionka?) byłoby wielce pomocne.
pozdrawiam
Bo wiele osób zapomina, że w fotografii monitor zazwyczaj służy do przygotowania zdjęć do druku, a nie do maksymalizowania jego osiągów, wyciskania każdego możliwego tonu i nasycenia, jakie da radę uzyskać. Taka oto moja dygresja w tym temacie :-)
Takie rozróżnienie jest w listach monitorów na monitory.mastiff.pl
Tak, zauważyłem. Ale tam chyba też nie ma wszystkich monitorów z listy, choćby owych "wycofanych", a ja mówiłem o samej liście, a nie dalszych źródłach w sieci. Taka pierwsza uwaga, jaka mi się do niej narzuciła. Mnie tego akurat zabrakło. Oczywiście można to wyszperać samemu, jak się bardzo chce. Nie narzekam dla narzekania, a dla ulepszenia :) Ogólnie listę chwalę (jak i ogół Pańskiej działalności "poradniczej", choć oczywiście w dużej części motywowanej zawodowo), co więcej sam zakupiłem właśnie monitor z tej listy. NEC 2070NX. Nie jest to orzeł, ale dobry kompromis między moimi potrzebami, a finansami. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo jeszcze do mnie nie dotarł :) Na pewno będzie to krok w górę względem mojego wypalonego ośmioletniego HP p930. Obawiam się trochę małej plamki, ale będę się musiał przyzwyczaić, najwyżej przysunę bliżej twarzy.
Bo wiele osób zapomina, że w fotografii monitor zazwyczaj służy do przygotowania zdjęć do druku, a nie do maksymalizowania jego osiągów, wyciskania każdego możliwego tonu i nasycenia, jakie da radę uzyskać. Taka oto moja dygresja w tym temacie :-)
Szeroki gamut służy wierniejszemu odwzorowaniu barw w druku. Problem polega na tym, że gamuty wyświetlaczy i drukarek "rosną" w innych kierunkach, dlatego trzeba monitora o szatańskiej objętości przestrzeni barwnej, by w 100% poprawnie odwzorować barwy odbitki/wydruku o np. dwukrotnie mniejszej palecie - w uproszczeniu:
źródło (http://www.quato.de/german/Images/colormanagement/farbraum.jpg)
Oczywiście - trochę komplikuje to życie, bo producenci oprogramowania dla wygody tudzież z powodu ignorancji przyjmują, że sRGB to skrót od "święteRGB" i nie zawracają sobie głowy wszelkimi szykanami.
Wracając zaś do monitorów - najlepiej kupić monitor o szerokim gamucie, który można skalibrować. Przykładowo - monitory NEC serii PA wyposażone są w wielobitową, trójwymiarową tablicę korekcyjną (14-o bitowy 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania), która pozwala swobodnie ograniczać i kształtować gamut barwowy wyświetlacza. Jednym kliknięciem w aplikacji Multiprofiler, Spectraview II czy w menu OSD możemy zatem rozwiązać problem przesycenia barw w aplikacjach pozbawionych modułu zarządzania barwą.
Tak, zauważyłem. Ale tam chyba też nie ma wszystkich monitorów z listy, choćby owych "wycofanych"
Odpowiadając na oczekiwania milionów czytelników lista została uaktualniona zgodnie z sugestią: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152&p=721#p721 Przy okazji nieco przeredagowana.
;)
strideer
10-06-2011, 16:24
Szeroki gamut służy wierniejszemu odwzorowaniu barw w druku. Problem polega na tym, że gamuty wyświetlaczy i drukarek "rosną" w innych kierunkach, dlatego trzeba monitora o szatańskiej objętości przestrzeni barwnej, by w 100% poprawnie odwzorować barwy odbitki/wydruku o np. dwukrotnie mniejszej palecie - w uproszczeniu:
I tu tkwi pewna interesująca pułapka. Jeżeli porównać ze sobą bryły gamutów, "wyrysowane" zgodnie z profilami urządzeń, to okazuje się, że nawet uznawane za najlepsze monitory nie są w stanie w pełni wyświetlić tego co drukarki są w stanie wydrukować. Obserwację opieram na przeprowadzonym właśnie pomiarze w Argyllu.
Zestawiłem ze sobą profile dla drukarki Epson Stylus Photo R3000 o papieru Ilford Galerie Gold Fibre Silk (profil dostarczony dla tego modelu przez producenta papieru) i dla monitora szerokogamutowego Eizo ColorEdge CG241W (profil wykonany samodzielnie kalibratorem CM sterowanym przez Argylla).
Okazuje się, że pomimo olbrzymiego gamutu monitora (około 95-96% palety AdobeRGB), można znaleźć tak nasycone odcienie kolorów, które można uzyskać na papierze, ale nie zobaczy się ich na ekranie monitora. Bryła gamutu drukarki/papieru wychodzi wyraźnie poza bryłę gamutu monitora w żółciach-pomarańczach, w turkusach i we fioletach. Oczywiście jest przy tym całe mnóstwo tonów silnie nasyconych, dostępnych w ramach gamutu monitora, ale brakujących w palecie drukarki.
Tu przychodzi mi do głowy pytanie czy producenci ekranów posuną się jeszcze dalej, opracowując monitory zdolne wyświetlić powiedzmy 120% AdobeRGB i pokryć w ten sposób możliwości drukarek fotograficznych operujących na więcej niż czterech barwnikach (co oczywiście spowodować może nawarstwienie się problemów już istniejących w związku z "poskramianiem" monitorów szerokogamutowych)? Czy też może dalszy rozwój będzie się zasadzał na umiejętnym użyciu systemów zarządzania kolorem? Oczywiście cały czas pamiętam, że w przypadku prac fotograficznych zwykle nie wychodzi się poza "zwykłe" sRGB jeżeli chodzi o wykorzystane na zdjęciach kolory.
Wracając zaś do monitorów - najlepiej kupić monitor o szerokim gamucie, który można skalibrować. Przykładowo - monitory NEC serii PA wyposażone są w wielobitową, trójwymiarową tablicę korekcyjną (14-o bitowy 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania), która pozwala swobodnie ograniczać i kształtować gamut barwowy wyświetlacza. Jednym kliknięciem w aplikacji Multiprofiler, Spectraview II czy w menu OSD możemy zatem rozwiązać problem przesycenia barw w aplikacjach pozbawionych modułu zarządzania barwą.
Na to pełna zgoda, że jest to dobre rozwiązanie. Powinienem o tym wspomnieć we wcześniejszym poście.
Odpowiadając na oczekiwania milionów czytelników lista została uaktualniona zgodnie z sugestią: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152&p=721#p721 Przy okazji nieco przeredagowana.
;)
Kawał świetnej, milionom potrzebnej roboty ;)
Tu przychodzi mi do głowy pytanie czy producenci ekranów posuną się jeszcze dalej, opracowując monitory zdolne wyświetlić powiedzmy 120% AdobeRGB i pokryć w ten sposób możliwości drukarek fotograficznych operujących na więcej niż czterech barwnikach (co oczywiście spowodować może nawarstwienie się problemów już istniejących w związku z "poskramianiem" monitorów szerokogamutowych)? Czy też może dalszy rozwój będzie się zasadzał na umiejętnym użyciu systemów zarządzania kolorem? Oczywiście cały czas pamiętam, że w przypadku prac fotograficznych zwykle nie wychodzi się poza "zwykłe" sRGB jeżeli chodzi o wykorzystane na zdjęciach kolory.
Monitory dawno wyszły poza AdobeRGB - CG241W to dość wczesny szerokogamutowiec, obecne konstrukcje EWG CCFL mają blisko 100% pokrycie AdobeRGB i wyraźnie wykraczają poza tą przestrzeń - 108% objętości AdobeRGB. W RGB LED gamut jest jeszcze większy - ok. 120% objętości Adobe. Tak czy owak nie pokrywają w 100% gamutu wielokanałowych pigmentówek, ale dużo im nie brakuje.
Nawet w przypadku prac typowych fotograficznych nietrudno wyjść poza sRGB w kierunku barw możliwych do zreprodukowania na drukarce - wystarczy w słoneczny dzień pofotografować sobie lasek, bezchmurne niebo czy słoneczniki. W produktowej czy modowej fotografii studyjnej wyjście poza sRGB jest już na porządku dziennym - projektanci chętnie sięgają po żywe, przyciągające oko barwy...
strideer
11-06-2011, 10:45
Nawet w przypadku prac typowych fotograficznych nietrudno wyjść poza sRGB w kierunku barw możliwych do zreprodukowania na drukarce - wystarczy w słoneczny dzień pofotografować sobie lasek, bezchmurne niebo czy słoneczniki. W produktowej czy modowej fotografii studyjnej wyjście poza sRGB jest już na porządku dziennym - projektanci chętnie sięgają po żywe, przyciągające oko barwy...
Zgoda. Przyjrzałem się kilku swoim pracom pod kątem tego ile i jakie barwy nie mieszczą się w sRGB. Większość zamyka się całkowicie w sRGB (przy workflow od początku do końca prowadzonym w Adobe RGB). W kilku faktycznie pojawiają się odcienie wychodzące poza sRGB, ale zupełnie mieszczące się w kolorach drukarki (przy czym jest to naprawdę niewielki procent obszaru z odcieniami spoza sRGB). Prace są różne - od widoczków z wakacji po portrety beauty z intensywnie kolorowymi makijażami.
Pierwszy wniosek jaki mam, to że można skutecznie przeprowadzić obróbkę na normalnym ekranie i uzyskać wydruk odpowiadający pomysłowi na zdjęcie czy też temu co się widziało i zapamiętało robiąc kadr. Gdyby wyjąć z tego czynnik subiektywny i traktować całą pracę w kategoriach precyzyjnego odwzorowania barw, to być może byłyby potknięcia. Ale z drugiej strony w zdecydowanej większości przypadków nie oglądamy zdjęć spektrofotometrem tylko oczami i oceniamy czysto subiektywnie - że wydruk nam odpowiada lub nie.
Drugi wniosek dotyczy samych monitorów. Przymierzam się od jakiegoś czasu do wymiany tego co mam na któregoś z NEC-ów PA. I wychodzi mi na to, że argument pod nazwą "więcej dostępnych kolorów" przestał być kartą przetargową. To znaczy poza nielicznymi przypadkami nie można już kupić monitorów profesjonalnych, nie wyświetlających kolorów w okolicach pełnego Adobe RGB, więc siłą rzeczy wchodząc w ekran z tej grupy dostaje się urządzenie zdolne do reprodukcji dużej palety barw. Niemniej bardziej kluczowe dla dokonania wyboru wydają mi się teraz różne funkcje: duże kąty widzenia, sprzętowa kalibracja, możliwość wyboru używanej palety barw (o czym wspominałeś wcześniej), 10-bitowe wejście Display Port (choćby po to żeby z dziennikarskiego obowiązku móc sprawdzić, czy robi to jakąś różnicę), stabilizacja podświetlenia, etc. Sam rozmiar gamutu przestał się tak bardzo liczyć, ponieważ widzę, że system zarządzania barwą w komputerze po prostu się sprawdza i pozwala mi mieć wydruki takie jakie chcę przy obecnym monitorze zdecydowanie niższej klasy.
widzę, że system zarządzania barwą w komputerze po prostu się sprawdza i pozwala mi mieć wydruki takie jakie chcę przy obecnym monitorze zdecydowanie niższej klasy.
W przypadku fotografii tak, ale pamiętajmy, że sprzęty takie jak NEC PA wykraczają znacznie możliwościami poza wymagania fotograficzne. To monitory do celów graficznych. A czym się różni fotografia od grafiki? Nie gamutem a precyzją. Proszę się zastanowić ile jest na zdjęciu pojedynczego koloru? Kilka pikseli? W przypadku grafiki możemy mieć takie całe płaszczyzny, tzw "aple". Monitory mocno kłamią wybiórczo, stwierdzi to każdy kto próbować fotografować np wzorzec Gretaga. Tegi typu błędy łatwiej są ukrywane w fotografii, ale w innych zastosowaniach mogą mieć kluczowe znaczenie.
strideer
11-06-2011, 11:39
W przypadku fotografii tak, ale pamiętajmy, że sprzęty takie jak NEC PA wykraczają znacznie możliwościami poza wymagania fotograficzne. To monitory do celów graficznych. A czym się różni fotografia od grafiki? Nie gamutem a precyzją. Proszę się zastanowić ile jest na zdjęciu pojedynczego koloru? Kilka pikseli? W przypadku grafiki możemy mieć takie całe płaszczyzny, tzw "aple". Monitory mocno kłamią wybiórczo, stwierdzi to każdy kto próbować fotografować np wzorzec Gretaga. Tegi typu błędy łatwiej są ukrywane w fotografii, ale w innych zastosowaniach mogą mieć kluczowe znaczenie.
Przecież nie mówię o uniwersalnym ekranie, umożliwiającym precyzyjne rozwiązanie każdego możliwego problemu graficznego, tylko o monitorach szerokogamutowych w kontekście obróbki i drukowania zdjęć, prawda? Zapewne znajdzie się grafik, który będzie potrzebował idealnego odwzorowania koloru Pantone 671, ale raczej nie znajdziemy go tutaj na tym forum.
Przecież nie mówię o uniwersalnym ekranie, umożliwiającym precyzyjne rozwiązanie każdego możliwego problemu graficznego, tylko o monitorach szerokogamutowych w kontekście obróbki i drukowania zdjęć, prawda?
Napisał Pan: "system zarządzania barwą w komputerze po prostu się sprawdza i pozwala mi mieć wydruki takie jakie chcę przy obecnym monitorze zdecydowanie niższej klasy" a to nie jest do końca prawda. Zasługa jest nie tyle po stronie CMS i jakiejś tam klasy monitora a stosunkowo małych wymagań jakościowych samej dziedziny zastosowań. Da się uzyskać jako-tako przewidywalny efekt nawet na laptopie, ale polepszanie możliwości sprzętu daje zmniejszanie elementu niepewności, większą odporność na "trudne" kolory.
strideer
11-06-2011, 11:52
Napisał Pan: "system zarządzania barwą w komputerze po prostu się sprawdza i pozwala mi mieć wydruki takie jakie chcę przy obecnym monitorze zdecydowanie niższej klasy" a to nie jest do końca prawda. Zasługa jest nie tyle po stronie CMS i jakiejś tam klasy monitora a stosunkowo małych wymagań jakościowych samej dziedziny zastosowań. Da się uzyskać jako-tako przewidywalny efekt nawet na laptopie, ale polepszanie możliwości sprzętu daje zmniejszanie elementu niepewności, większą odporność na "trudne" kolory.
Tomek, ja rozumiem że czujesz silną potrzebę wypowiedzenia się w każdym wątku, dotyczącym monitorów, ale nie pisz bzdur tylko dlatego, że czyjaś - tutaj moja - wypowiedź godzi w przedmiot Twojej działalności gospodarczej. Nie masz żadnego pojęcia jakie mam wymagania jakościowe, dla kogo i po co dostarczam zdjęcia które edytuje, ani w jakich warunkach je drukuję. Jedyne, co wiesz, to że jestem zadowolony z efektów, że mam monitor z normalnym gamutem i że część drukuję u siebie na Epsonie R3000. Chyba, że za "wymagania jakościowe samej dziedziny zastosowań" uznajesz w ogóle wszystko, co wiąże się z drukowaniem prac, ale wówczas jesteś w jeszcze większym błędzie.
Nie masz żadnego pojęcia jakie mam wymagania jakościowe, dla kogo i po co dostarczam zdjęcia które edytuje, ani w jakich warunkach je drukuję.
Jeśli użyjemy w tych wymaganiach słowa "fotografia" a takie padło, to automatycznie mamy pogląd na ogólne ramy wymagań jakościowych. I są one inne niż grafika, cad czy edycja tekstów. Albo nie zrozumiałem wypowiedzi, albo podważa Pan rzeczy oczywiste. Wspomniał Pan o Pantone. Ile razy takie zwierzę występuje w fotografii w kontekście reprodukcji takiej jakości aby ów Pantone na ekranie zgadzał się z wzornikiem/farbą? Nie chcę broń Boże insynuować że Pańska praca jest niskiej jakości, bo chyba Pan tak odebrał moją wypowiedź. Jednakowoż fotografia praktycznie nigdy nie spotyka się z problemami będącymi codziennością pierwszego lepszego stanowiska grafika i nie ma się za co oburzać.
strideer
11-06-2011, 12:12
Jeśli użyjemy w tych wymaganiach słowa "fotografia" a takie padło, to automatycznie mamy pogląd na ogólne ramy wymagań jakościowych. I są one inne niż grafika, cad czy edycja tekstów. Albo nie zrozumiałem wypowiedzi, albo podważa Pan rzeczy oczywiste. Wspomniał Pan o Pantone. Ile razy takie zwierzę występuje w fotografii w kontekście reprodukcji takiej jakości aby ów Pantone na ekranie zgadzał się z wzornikiem/farbą? Nie chcę broń Boże insynuować że Pańska praca jest niskiej jakości, bo chyba Pan tak odebrał moją wypowiedź. Jednakowoż fotografia praktycznie nigdy nie spotyka się z problemami będącymi codziennością pierwszego lepszego stanowiska grafika i nie ma się za co oburzać.
To jeszcze raz przypomnę gdzie jesteśmy i o czym rozmawiamy. Dla jasności: na forum dla fotografów, a tematem jest użycie systemu zarządzania kolorem w kontekście rozbieżnych gamutów urządzeń używanych do reprodukowania zdjęć. Owszem, możesz przyjść tutaj i mówić o monitorach zoptymalizowanych do wyświetlania skrajnych barw, jakie człowiek może zobaczyć, a drukarka - najpewniej ich nie wydrukować - ale po co? To nie to miejsce.
ale po co?
No a o czym ja pisałem?
strideer
11-06-2011, 12:15
No a o czym ja pisałem?
O aplach, kłamiących monitorach i wyświetlaniu wzorców Gretaga.
O aplach, kłamiących monitorach i wyświetlaniu wzorców Gretaga.
I NIE występowaniu takich efektów w fotografii. ;)
strideer
11-06-2011, 12:17
I NIE występowaniu takich efektów w fotografii. ;)
No super, dobrze, że nawiązałeś w tamtym fragmencie do fotografii, bo nie było to do końca jasne i mogliśmy się liczyć, że przyjdą tu modzi i zrobią porządek.
darek24111
13-06-2011, 22:58
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem monitora zakupionego w Mastiff i muszę przyznać, że fachowa pomoc techniczna jaką oferuje się w Mastiff po transakcji zakupu, jest na bardzo wysokim poziomie!
Dla mnie poziom usług serwisowych oraz wsparcia technicznego zawsze był równie ważny jak sama cena zakupu. Warto było kupić w Mastiff. Dziękuje Panie Tomaszu za pomoc.
Witam ponownie.
Może ktoś z Was podpowiedzieć, na czym polega w NEC PA241 funkcja "programowalny hub USB (DisplaySync Pro) umożliwia łatwe ustawienie dwóch źródeł obrazu z różnych platform PC, które mogą być kontrolowane jedną myszką i jedną klawiaturą".
W instrukcji na ten temat nic nie ma... a może oślepłem.
To proste - podłączasz do monitora dwa komputery, każdy z nich przy użyciu kabla DP/DVI i USB, następnie kojarzysz wyjścia USB z odpowiednimi monitorami za pomocą menu OSD lub Multiprofilera. Następnie podłączasz do monitora mychę i klawiaturę - DisplaySync Pro będzie przepinał na Hubie klawiaturę i mysz pod ten komputer, który aktualnie wyświetla obraz na monitorze. Przełączając źródło sygnału klawiszem "input" automatycznie przepinasz mysz+klawiaturę do komputera, z którego pochodzi obraz. Czadzik - nie? :lol:
Dziękuję Czornyj...
Czadzik:) tylko po co kupowałem mychę (drugą G700 bo tak mi spasowała)...
Nie mogę coś skonfigurować - podpiąłem klawiaturę i działa zarówno na laptopie jak i pececie, ale drugi komputer (pecet) nie może być włączony, bo jak się włączy to klawiatura automatycznie przepina się na niego niego i nie działa na laptopie.
Chyba coś źle skonfigurowałem, będę próbował dojść jak to ugryźć..
Działa:-D
Wejdź w podstawowe menu OSD>Tools, ustaw USB Selection dla pierwszego monitora, potem przełącz INPUTem na drugi monitor i ustaw USB Selection dla drugiego monitora. Albo poustawiaj to w Multiprofilerze.
Ktoś się orientuje gdzie można w polskiej dystrybucji najtaniej kupić neca P221W ?
Były jeszcze miesiąc temu po 1300pln a już skoczyły na 1500 ... :(
;)
szkoda że nie ma tych wycofanych już na liście...
szkoda że nie ma tych wycofanych już na liście...
Przecież są! Oznaczone kursywą, co jest opisane w legendzie.
Pytanie mam do obeznanych z CG243W - w color navigatorze do nowotworzonego profilu zadać jakiego rzędu jasność dla obróbki pod druk w pokoju z oknami na zachód, godziny 15.00-18.00, słonecznie, bardzo jasno?!
Na monitorze założony kaptur, okna przysłonięte roletkami (średnio przepuszczają, kolor piaskowy). Zadałem D50 przy 120cd/m2, czujnik to colormunki, drukarka (a bardziej to imitacja drukarki) canon iX7000, profil papieru SG2 od producenta, materiały oryginalne.
Przy takiej kombinacji mam wrażenie, że monitor wyświetla za "ciemno" (mam tendencję do rozjaśniania obrazów i odbitki wychodzą prawie że wypalone w światłach), oraz wyświetla je jednocześnie bardzo kontrastowo! Podczas gdy ta drukarka daje dość mgliste i wyprane odbitki - to się też potwierdza, na zestawie domowym, gdzie S2233W mam pomierzony i oprofilowany do 5500K, jasność 80 lub 120 (dzień, lub wieczór). Zaś CG trochę mnie "oszukuje" i podbija kontrast. Włączę paper simulation w soft proofie to kontrast spada do nieco bardziej realnego ale za to obraz mocno ciemnieje i kółko się zamyka - rozjaśniłbym za bardzo. Na pewno coś źle robię, tylko nie wiem gdzie popełniam błąd...
I pytanie pomocnicze - dla tego typu atramentówki jaką temp. barwową najlepiej zadać do obróbki? 5500? Mam wrażenie że 5000 to trochę za nisko, odbitki w świetle dziennym wychodzą dość "chłodne"...
strideer
24-06-2011, 21:58
Pytanie mam do obeznanych z CG243W - w color navigatorze do nowotworzonego profilu zadać jakiego rzędu jasność dla obróbki pod druk w pokoju z oknami na zachód, godziny 15.00-18.00, słonecznie, bardzo jasno?!
Jest tu kilka różnych możliwych przyczyn problemu, ale najbardziej prawdopodobną wydaje mi nieprawidłowy profil do drukarki. Skoro masz do dyspozycji ColorMunki (rozumiem, że Photo, a nie Create czy nowy Display), to spróbuj wykonać profil dla kombinacji drukarki, papieru i tuszów, z których korzystasz. Następnie zrób wydruki testowe z użyciem tego profilu posługując się mapowaniem tonów spoza gamutu drukarki metodą relatywną kolorystyczną.
Co do monitora, to sugerowałbym zbudowanie profilu na bazie standardowych ustawień, tj. punkt bieli D65, jasność około 90-100 cd, gamma 2,2.
Jak wspomniałem używałem wyłącznie profili Canona, tych ze sterownika - to fakt. Myślałem już sam o zrobieniu profilu małpą, jutro spróbuje. Nie wspomniałem, że używałem cały czas konwersji z metodą percepcyjną. Ale osobliwe jest to, że odnoszę wrażenie iż na S2233W osiągam dużo większe zbliżenie obrazu do odbitki niż na tym CG! Chyba mnie przerósł ;-) ... albo kombinacja średniego monitora, cieniutkiej drukarki i takich tam profili działa lepiej niż porsche na oponach malucha :)
strideer
24-06-2011, 22:38
Jak wspomniałem używałem wyłącznie profili Canona, tych ze sterownika - to fakt. Myślałem już sam o zrobieniu profilu małpą, jutro spróbuje. Nie wspomniałem, że używałem cały czas konwersji z metodą percepcyjną. Ale osobliwe jest to, że odnoszę wrażenie iż na S2233W osiągam dużo większe zbliżenie obrazu do odbitki niż na tym CG! Chyba mnie przerósł ;-) ... albo kombinacja średniego monitora, cieniutkiej drukarki i takich tam profili działa lepiej niż porsche na oponach malucha :)
Metoda percepcyjna również może być winna :-) A czym robiłeś profil do S2233W? Bo domyślam się, że raczej nie ColorNavigatorem.
no nie, CN nie bardzo ...a szkoda :)
do S2233W użyłem duetu: małpka + argylll
strideer
24-06-2011, 22:44
no nie, CN nie bardzo ...a szkoda :)
do S2233W użyłem duetu: małpka + argylll
No nie wiem czy tak szkoda - ja na przykład wolę Argylla :-) (przynajmniej jeżeli chodzi o ustawianie monitorów bez programowalnego LUT-a).
Z jakimi ustawieniami kalibrowałeś S2233W? (nie mam na myśli wyłącznie celów kalibracyjnych, ale również budowę profilu - jest typu cLUT czy matrycowy, z dodanym mapowaniem tonów dla metody percepcyjnej/nasycenia, etc.)
Dlaczego studiujemy kalibrację S2233W?
robiona w większości na domyślnych nastawach, docelowa temp. 5500, 80dcm2 i 120 (dwa profile), gamma 2.2 typ: 3xkrzywe+matryca więc bez mapowania, MQ
strideer
24-06-2011, 23:36
Dlaczego studiujemy kalibrację S2233W?
robiona w większości na domyślnych nastawach, docelowa temp. 5500, 80dcm2 i 120 (dwa profile), gamma 2.2 typ: 3xkrzywe+matryca więc bez mapowania, MQ
Zapytałem, bo całkiem często słyszę z różnych stron, że ludzie miewają problemy z dopasowaniem jasności obrazu na monitorze do jasności obrazu na wydruku - i zastanawiam się co jest tego przyczyną. U siebie korzystam z dalece słabszego monitora, ale za to chyba lepszej drukarki niż jest u Ciebie. Jedno i drugie profilowałem/kalibrowałem sam i w zasadzie nie mam żadnego problemu z dopasowaniem jasności i barw (co więcej, nie miałem problemów od początku - po prostu wszystko "siadło" jak powinno). Przy czym oczywiście mam w głowie, że z racji właściwości papieru i wyświetlacza, zmiennych warunków oświetleniowych, braku oświetlenia referencyjnego do oceny wydruków, etc, pewne różnice muszą pojawić się na zdjęciach.
Moje ustawienia monitora są następujące: temperatura 6000K, gamma natywna (w okolicach 2.0 jeżeli dobrze pamiętam), jasność 90 cd. Okno mam północne. Pracuję i w dzień, i w nocy, jednak staram się nie korygować fotek przed 15-16 (wiosną/latem). Wybór parametrów jest oczywiście pewnym kompromisem, ale uznałem, że nie chce mi się bawić w zamienianie profili w trakcie pracy.
Jak chce Ci się pobawić, to możesz oprócz budowy profilu do druku, oprofilować ColorEdge przy pomocy Argylla - ale w taki sposób, że najpierw wykonujesz profilowanie/kalibrację ekranu w ColorNavigatorze, tak aby oprogramowanie ustaliło odpowiednie wartości tablic LUT w pamięci wyświetlacza, a następnie Argyllem wykonujesz sam profil bez kalibracji (z upewnieniem się, że nic nie siedzi w VideoLUT karty graficznej). Lub też kilka profili - na przykład matrycowy i cLUT. Mając taki zestaw profili można popróbować wydruków lub soft-proofingu w PS i zobaczyć co się będzie działo.
Jak chce Ci się pobawić, to możesz oprócz budowy profilu do druku, oprofilować ColorEdge przy pomocy Argylla
Jaki miałby być cel powyższego?
Przepraszam, jeśli podobne problemy już się przewijały, ale pożyczony spektrofotometr mam tylko do jutra, więc nie dam rady przeczytać tylu postów. Cześć z nich przerobiłam, ale nic na poniższy temat nie znalazłam.
Mam zatem pytanie odnośnie kalibracji EIZO CE210W oraz matrycy laptopowej za pomocą ColorMunki.
1. Jeśli chodzi o EIZO CE210W to skalibrowałam go zgodnie z instrukcją przez soft Eizo ColorNavigator. Wyniki poniżej.
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/walidacjaraport1-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/walidacjaraport1.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/walidacjaraport2-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/walidacjaraport2.jpg)
Mam pytanie odnośnie podświetlonego na żółto elementu, bo podobno świadczy on o tym, że coś z niebieskościami jest nie tak. Możecie mi Panowie wyjaśnić o co dokładnie chodzi i jak można ewentualną przypadłość zniwelować? Jeśli mógłby ktoś również przybliżyć pojęcie i cel procesu samej walidacji z którą mamy tu do czynienia, byłabym wdzięczna.
Dodam tylko, że przeprowadziłam ją 10 razy i wyniki dla tego koloru wahały się w granicach 3.1 - 4.6
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/walidacjawyniki-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/walidacjawyniki.jpg)
Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś uwagi do wyżej przeprowadzonej kalibracji to bardzo proszę o komentarz.
2. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób zabrać się za kalibrację matrycy laptopowej. Wiem, że generalnie efekty będą niewielkie, ale póki co rozbieżność między Eizo i matrycą laptopa (Dell E6410) jest tak ogromna, że każde zbliżenie jej choć trochę do poprawności bardzo mi pomoże.
Sprawa wygląda mniej więcej tak:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/_DSC24272-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/_DSC2427-2.jpg)
W skróconej instrukcji ColorMunki wyczytałam, że jak najbardziej można nim również kalibrować laptopy. W zestawie jest załączony soft, czy powinnam go użyć? Czy lepiej zastosować do laptopa coś pokroju BasICColor? Czy przed instalacją nowego softu powinnam najpierw odinstalować ColorNavigatora? I co jeśli efekty kalibracji będą mizerne, czy jest szansa jakoś ręcznie wyregulować/podciągnąć jej wyniki? Bo z tego co mi wiadomo w niektórych monitorach można wyciągnąć efekty zmieniając wartości RGB w samym monitorze. Oczywiście w matrycy laptopowej nie mamy do tego bezposrednich przycisków, ale może jakoś z poziomu softu?
Kolejne pytanie mam odnośnie generowania i załączania profili. Jeśli chodzi o ColorNavigator to czy są one generowane i podpinane automatycznie pod system? Po wykonaniu kalibracji nie mogłam znaleźć żadnej opcji zapisania stworzonego profilu, ale znalazłam profile te pod ścieżką:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/ciekadoprofili-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/ciekadoprofili.jpg)
I teraz pytanie brzmi, jak poruszać się między takimi profilami pod systemem Win7? Z poziomu programu ColorNavigator nie ma problemu, jeśli chodzi o wygenerowane przez ten program profile. Jednak, gdy w zakładce windowsowskiej "Zarządzanie Kolorami" próbuję zmienić załadowany tam wcześniej profil (niekoniecznie stworzony przez ColorNavigator), nie ma żadnych efektów.
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/zarzdzaniekoloremzakadkazprofilami-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/zarzdzaniekolorem-zakadkazprofilami.jpg)
Wybrane profile próbowałam ustawiać jako domyślne, ale nic nie zostało wczytane. Bardzo proszę zatem o informację jak wczytywać profile pod Windowsem.
Wybrane profile próbowałam ustawiać jako domyślne, ale nic nie zostało wczytane. Bardzo proszę zatem o informację jak wczytywać profile pod Windowsem.
Przełączanie aktywnych nastaw wraz z profilem robi się wyłącznie spod ColorNavigatora. Wynik dE około 5 jest zupełnie normalny, szczególnie w cieniach. Laptopa można kalibrować czymkolwiek.
Proszę o doradę w następującej kwesti. Mam Eizo S1932 i chciałbym go skalibrować sprzętowo. Z tego co znalazłem w sieci można to zrobić (tylko?) przy użyciu programu basICColor i kolorymetru. Tu mam 2 pytania. Wiem, że monitor jest dosyć budżetowy, czy faktycznie sprzętowo mogę kalibrować tylko basICColor-em, czy inny soft też wchodzi w grę? W kilku miejscach znalazłem informację, że najlepiej będzie się nadawał kolorymetr X-Rite i1Display(LT lub 2), a co z Colormunki Create http://allegro.pl/kalibrator-monitorow-colormunki-create-software-i1653914780.html? Wiem, że część osób poleci LAFOTA, ale na razie mam ograniczony budżet;)
Z tego co znalazłem w sieci można to zrobić (tylko?) przy użyciu programu basICColor i kolorymetru.
Nie można.
czy inny soft też wchodzi w grę?
Dokładnie, ale taki którego na razie oficjalnie nie ma.
ale na razie mam ograniczony budżet;)
Wobec tego proponuję zrobić to usługowo raz na rok, bo swój sprzęt do optymalnego ustawienia będzie kosztował min 1700 zł.
Czyli tego monitora w ogóle nie da się skalibrować sprzętowo?
Czyli tego monitora w ogóle nie da się skalibrować sprzętowo?
Niby da, zestawem EasyPix, ale efekt jest poniższej możliwości monitora. Dobrze wyłącznie narzędziami które posiadają serwisy.
Czyli tylko profilowanie...W takim razie jaki zestaw z tych bardziej ekonomicznych da najlepsze rezultaty:
-i1Display LT z oryginalnym softem,
-i1Display 2 z oryginalnym softem,
-i1Display z basICColor,
-colormunki create z oryginalnym softem,
-colormunki create z basICColor?
Żaden. Po chorobę koniecznie chce Pan wywalić w błoto kilka stów? Lepiej za równowartość nakupić piwa.
Bardzo dziękuję za pomoc. Problem jednak w tym, że nie bardzo miałby mi go kto skalibrować i wolałbym to robić sam co jakiś czas. Pan żyje zarządzaniem kolorem i myślę, że oczekujemy trochę innych dokładności takich kalibracji;) Ja chyba jestem skłonny trochę więcej wybaczyć takiemu np.i1Display2. Proszę jednak o doradę szczególnie użytkowników tego monitora. Jak kalibrujecie i ew. jak to się przekłada na zgodność monitor -->odbitka z labu?
Trochę poczytałem i zastanawiam się, czy wystarczy i1D2 z oryginalnym softem (lub ew. basICColor), czy żeby to miało sens trzeba kupować droższy spektrofotometr colormunki photo? Monitor nie jest przecież szerokogamutowy.
I jeszcze jedna prośba. Zanim coś wybiorę może udałbo by się chociaż wyregulować jasność i kontrast (teraz jest 85% i 50%). Monitora używam od jakiegoś czasu. Jednak pierwsze odbitki wykonałem dopiero kilka dni temu. Niestety wszystkie za ciemne i trochę blade:( Ze starym CRT nigdy nie miałem tego problemu (jeśli chodzi o jasność i kontrast zdjęć).
Monitor jest też trochę za ciepły(ustawiony na 6500K). Odbitki wyszły lekko za chłodne. Kolejna sprawa to szczegóły w cieniach. Na monitorze widac więcej - czy to wina braku kalibracji, czy raczej właściwości papieru odbitki?
Ja chyba jestem skłonny trochę więcej wybaczyć takiemu np.i1Display2.
Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.
Proszę jednak o doradę szczególnie użytkowników tego monitora. Jak kalibrujecie i ew. jak to się przekłada na zgodność monitor -->odbitka z labu?
Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.
PS. Może Pan zdradzić w czym jest lepsza opinia użytkowników, mających z definicji styczność z jednym monitorem od opinii bazującej na setkach egzemplarzy? Chce Pan domorosłych rad czy ustawić to porządnie?
I jeszcze jedna prośba. Zanim coś wybiorę może udałbo by się chociaż wyregulować jasność i kontrast (teraz jest 85% i 50%). Monitora używam od jakiegoś czasu. Jednak pierwsze odbitki wykonałem dopiero kilka dni temu. Niestety wszystkie za ciemne i trochę blade:
85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".
( Ze starym CRT nigdy nie miałem tego problemu (jeśli chodzi o jasność i kontrast zdjęć).
Uwaga, związek przyczynowo-skutkowy opisany w poprzednim akapicie: CRT był ciemniejszy! Szczególnie że stary, świecił pewnie z 50 nitów ustawiony na max a ten wali ze 200 albo więcej.
Monitor jest też trochę za ciepły(ustawiony na 6500K).
Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.
Na monitorze widac więcej - czy to wina braku kalibracji, czy raczej właściwości papieru odbitki?
Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
Dzięki raz jeszcze za rzeczową odpowiedź.
Proszę zrobić dwa zdjęcia różniące się balansem bieli o 500K. Jeśli nie zobaczy Pan różnicy to I1 Display 2 pokryje Pana oczekiwania przy kalibracji monitora.
Spróbuję wykonać taki test :)
Przy poprawnym ustawieniu i wymaganiach amatorskich, wzrokowo jest to samo.
Do tej pory byłem w stanie przygotować odbitki (na zadowalającym mnie poziomie) na tym starym CRT tutaj trochę się rozczarowałem, bo monitor jest przecież lepszy.
85% ?! Skoro monitor świeci tak, że wypala oczy, to siłą rzeczy materiał Pan przyciemnia. Przecież to logiczne. Monitor ma pokazywać zdjęcia. Zdjęcia są na papierze. Zatem jasność bieli monitora ma być jasnością bieli papieru, prawda? Proszę zatem wziąć do reki zwykłą kartkę papieru, położyć na stole, ustawić białą kartkę w łordzie i sprawdzić która z "kartek" jest jaśniejsza. Stawiam skrzynkę piwa że monitor jest dużo jaśniejszy. Taki błąd robi 99% użytkowników. Ustawia się jaskrawość, jeszcze ciut, jeszcze ciut, ładnie jest a monitor momentalnie zaczyna "świecić". A przecież papier nie "świeci".
No coż polegałem na opini, że ten EIZO na ustawieniach fabrycznych jest już całkiem ok. W zasadzie nic nie ustawiałem. Stąd głównie wynikł mój problem.
Ja bym powiedział, że za chłodny. Pomijając ten drobiazg że regulator mało ma wspólnego z temperaturą na ekranie.
No, ale czy to nie jest tak, że monitor w tej chwili wyświetla za ciepło przez co obrabiam trochę za chłodno?
Wiem, że ustawienia temperatury w menu należy traktować "w przybliżeniu" jednak nie miałem innej możliwości ustawienia tego.
Za dużego kontrastu monitora. Trzeba to skalibrować.
Czy dzięki i1D2 bedę w stanie ustawić poprawnie kontrast?
Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?
strideer
28-06-2011, 13:26
Spróbuję wykonać taki test :)
Robiąc dwa zdjęcia z temperaturą bieli różniącą się o 500K pamiętaj, żeby to robić w świetle dziennym w pomieszczeniu. To znaczy najlepiej sfotografuj białą kartkę na jakimś tle w pomieszczeniu z temperaturą ustawioną np. na 6500k i 7000K. Chodzi o to, że różnica 500K w takim zakresie (6500-7000K) będzie wyraźnie mniej widoczna niż różnica 500K w zakresie 2800-3300K (czyli dla temperatury barwowej światła żarowego).
Ew. jakie najtańsze rozwiązanie soft+kalibrator najlepiej nadaje się do skalibrowania tego monitora, oprócz Lafota? Color munki photo będzie lepszy?
Najtańsze będzie skalibrowanie u kogoś kto ma sprzęt do tego i potrafi go użyć.
Skala w K po pierwsze nie jest percepcyjnie równomierna (dlatego np. w fotografii wyrażano CCT w Miredach a nie w K), po drugie nie jest miarodajna w przypadku iluminantów świecących na zasadzie luminescencji.
Ostatnio sprawdzałem klientowi i1d2 na jego szerokogamutowym EIZO - no więc po skalibrowaniu monitora i1pro testowany kolorymetr odczytał na nim punkt bieli o CCT pomylonej o nieistotne 50K, natomiast miał 18dE odjazdu w magentę. Po skalibrowaniu monitora owym przyjemniaczkiem monitor był tak buraczany, że klękajcie polscy politycy... Można to sobie zasymulować bawiąc się suwaczkiem tinty w konwerterze RAW.
Przełączanie aktywnych nastaw wraz z profilem robi się wyłącznie spod ColorNavigatora. Wynik dE około 5 jest zupełnie normalny, szczególnie w cieniach. Laptopa można kalibrować czymkolwiek.
Tom1 skalibrowałam laptopa programem załączonym do urządzenia ColorMunki, udało się uzyskać lepszy efekt, jednak zmiany po kalibracji nie zostają zapisane.
Po kalibracji mam opcję porównania efektów z przed i po:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/_DSC2451-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/_DSC2451.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/_DSC2453-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/_DSC2453.jpg)
Widać, że jest lepiej, jednak po zapisaniu profilu i zamknięciu programu kolorystyka na laptopie powraca do pierwotnej wersji:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/_DSC2461-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/_DSC2461.jpg)
Sprawdzam w opcjach, teoretycznie stworzony profil został przypisany do monitora, jednak dlaczego nie jest wyświetlany? (Podświetlony na niebiesko, domyślny profil to właśnie ten z kalibracji ColorMunki).
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/zarzkolorlaptopprofil-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/zarzkolor-laptopprofil.jpg)
Dodam, że przy kalibracji tego lapka, odłączyłam Eizo od komputera, ponieważ wyskakiwał mi taki monit:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/ColorNavigatorvideocardgamma-1.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/ColorNavigator-videocardgamma.jpg)
Nie wiem o co chodzi, ale nie chciałam popsuć skalibrowanych ustawień Eizo, więc wybrałam "Reset", odłączyłam Eizo i kalibrowałam laptopa.
Proszę podpowiedzcie jak uaktywnić profil skalibrowanego laptopa? Czy te dwa programy (ColorNavigator i ColorMunki) gryzą się w jakiś sposób ze sobą? Dlatego też pytałam wcześniej o opcję odinstalowania pierwszego programu przed instalacja drugiego. No ale jeśli profile wczytujemy z jego poziomu to chyba tędy się nie da. W czym problem i jak mogę sobie z nim poradzić?
Czy te dwa programy (ColorNavigator i ColorMunki) gryzą się w jakiś sposób ze sobą?
ColorNavigator wyładowuje korekcję z LUT karty a Windows pierdzieli który profil do czego, więc układ taki jest nieprzewidywalny w działaniu.
Czyli nie mam szans tego obejść i muszę zostać z zaniebieszczonym laptopem?
Czy np. mogę odinstalować ColorNavigator (profil Eizo zapisany pod systemem teoretycznie powinien zostać tak jak jest, zgadza się?) i wtedy kalibrować laptopa - nie będzie ColorNavigatora, więc teoretycznie efekty kalibracji powinny być normalnie zapisane?
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Bardzo mi zależy na zrobieniu tego lapka, okazało się, że niestety dość często jestem zmuszona pracować poza domem.
Czy np. mogę odinstalować ColorNavigator (profil Eizo zapisany pod systemem teoretycznie powinien zostać tak jak jest, zgadza się?) i wtedy kalibrować laptopa - nie będzie ColorNavigatora, więc teoretycznie efekty kalibracji powinny być normalnie zapisane?
Nawet nie odinstalować, tylko wyłączyć usługę startującą z systemem.
Wyłączyłam CN, faktycznie nowy profil jest teraz widoczny na laptopie, jednak niestety również na Eizo.
W związku z czym próbowałam ponownie odpalić ColorNavigatora, oto rezultat:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/powyczeniuCN-2.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/powyczeniuCN.jpg)
Zaznaczę, że monitor jest cały czas podpięty do komputera przez usb.
W opcjach pojawił się również jakiś "Ekran nr 3" (profile jak te z Eizo, więc chyba o niego chodzi).
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/3monitory-2.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/3monitory.jpg)
Ma Pan pomysł jak przydzielić odpowiednie profile do każdego z monitorów osobno?
Jeżeli nie ma opcji, żeby w obydwóch na raz było ok, to chociaż żebym mogła ustawić odpowiedni profil dla laptopa, gdy odłączam Eizo i jadę z nim w teren.
O ile w ColorNavigatorze po odpaleniu jest opcja wyboru stworzonych wcześniej profili, o tyle w programie ColorMunki nie.
Jak zatem załączyć taki laptopowy profil pod windowsem?
Jeżeli nie ma opcji, żeby w obydwóch na raz
Wybiera Pani pierwszy ekran, ustawia odpowiedni profil jako domyślny guzikiem "Ustaw jako profil domyślny". Wybiera Pani drugi ekran i to samo tylko z właściwym dla niego profilem. Przy sprawdzeniu, po przełączeniu ekranów z wybieranego menu w okienku profili powinna się zmieniać zawartość lub dopiski (domyślne) przy profilach. Ważne żeby poprawnie zidentyfikować który ekran jest który. Do EIZO proszę doinstalować "sterownik" INF, monitor będzie się ładnie przedstawiał z imienia i nazwiska a nie jakiś "Monitor PnP" czy coś. Do CE210W jest tu: monitory.mastiff.pl/instrukcje/CE210W (monitory.mastiff.pl/instrukcje/CE210W/EIZO_CE210W_original_EIZO_by_monitory.mastiff.pl.i nf.zip)
PS. Pod oknem wyboru urządzeń musi być zaptaszony "Użyj moich ustawień...":
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/zarzadzanie_kolorami_2-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/zarzadzanie_kolorami_2.jpg)
Od tego zaczęłam Panie Tomku, jednak, jak już wcześniej pisałam, takie ustawienia nie wprowadzają u mnie żadnych zmian.
Cały czas mam ustawione jako domyślne odpowiednie profile dla każdego z monitorów, jednak problem z tym, że nie są one wyświetlane.
Gdy próbuję zmienić profil na jakikolwiek inny (np. na Wide Gamut czy EPSON Grey, poprzez ustawienie go jako domyślny), komputer jakby się mnie nie słuchał - nie wprowadza żadnych wizualnych zmian.
Laptop (z profilem z ColorMunki) - to na pewno ten, bo jako jedyny jest wyświetlany po odłączeniu Eizo (profil DISPLAY1_D65.icm to właśnie profil stworzony w ColorMunki)
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/lapustawienia-2.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/lap-ustawienia.jpg)
Eizo (z profilem domyślnym z ColorNavigator)
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/eizoustawienia-2.jpg
źródło (http://i58.photobucket.com/albums/g251/koronka/forum/eizo-ustawienia.jpg)
I proszę wybaczyć, może głupie pytanie, ale kobita jestem - w jaki sposób "zainstalować" plik INF? Bo po samym rozpakowaniu zipa, nie widzę żadnych zmian.
Gdy próbuję zmienić profil na jakikolwiek inny (np. na Wide Gamut czy EPSON Grey, poprzez ustawienie go jako domyślny), komputer jakby się mnie nie słuchał - nie wprowadza żadnych wizualnych zmian.
A dlaczego miałby wprowadzać jakiekolwiek zmiany wizualne? Przecież Windows nie ma wcale zarządzania barwą! Profile trzeba ustawić i w aplikacjach z CMM będzie ok.
I proszę wybaczyć, może głupie pytanie, ale kobita jestem - w jaki sposób "zainstalować" plik INF? Bo po samym rozpakowaniu zipa, nie widzę żadnych zmian.
Tak samo jak każdy sterownik do urządzenia. Panel sterowania/System/Manager urządzeń, prawy klawisz na urządzeniu i Aktualizuj sterownik.
Winodws 7, dwie karty graficzne, dwa monitory, profile po kalibracji/profilowaniu podpinane tak jak wyżej wskazano (i co z resztą na wielu portalach można wyczytać) i guzik - CalibrationTester albo pokazywał "NIC", czyli prosta linia, albo ostatecznie po walce z bardziej zagrzebanymi opcjami zarządzania kolorem windowsie wartości dla poszczególnych krzywych były przekłamane. Po kilku godzinach nerwówki, wpuściłem do autostartu podprogramik argylla z dispcalgui (profile loader) i mam święty spokój - wszystko działa jak marzenie. Mój wniosek jest taki że to windowsowe siódemkowe zarządzanie profilami jest skopane, ale nie wiem czy to się potwierdza w innych przypadkach.
Wracam raz jeszcze do mojego problemu. Po przejrzeniu wielu odbitek wykonywanych w różnych okresach i porównaniu ich z nowym monitorem odnoszę wrażenie, że ustawienie monitora na 6500K daje trochę za ciepły obraz przez co przy obróbce ustawiam za chłodny balans bieli. Czy to jest kwestia przyzwyczajenia, czy może niektórzy ustawiają monitor np. na 7000K lub 7500K?
Na forum znalazłem też głosy, że do przygotowania odbitek niektórzy ustawiają nawet na 5000-5500K.
Temperaturę ustawiłem kaliratorem i1 display2 w profilerze MATCH3 i basICColor(wyszły praktycznie identyczne ustawienia).
Odbitki robię w LAB-ie. Nie drukuję.
Upraszczając - im wyższa temp. barwowa monitora tym silniejsze tendencje do zbytniego "ocieplania" plików przygotowywanych dla labu. A więc odwrotnie niż piszesz (jeśli o to ci chodzi, że odbitki wydają ci się "za zimne").
Zaleca się ustawienie monitora na ok. 5000-5500K bo w takim zakresie mniej więcej pracują laby i większość drukarek, ale jak już sam przerobiłem na własnej skórze i bazując na wypowiedziach ekspertów, podawanie temperatury barwowej w kelvinach jest nieraz o kant d. Przy kalibracji spektrofotometrem najlepiej podać w wartościach poszczególnych współrzędnych. A to jakiej mniej więcej temp. będą one odpowiadały to już dużo zależy od staranności w pomiarach i zarządzaniu profilami na całej ścieżce: aparat-komputer-lab/drukarka, a także warunków oświetlenia w jakich się pracuje i trochę od wyników własnych eksperymentów.
Ostatecznie ma być taka, aby najwierniej odpowiadała odbitce. Na przykład po moich bojach z CG243W ostatecznie doszedłem po pomiarach i "organoleptycznym" porównywaniu odbitek z obrazem do koordynatów określanych przez CG jako odpowiednik 5640K i jasności 150 cdm2 (przy konkretnym świetle w pokoju), przy czym posługuję się softproofingiem z użyciem własnego profilu drukarki dla danego papieru. Z kolei zaś przy pracy w domu na S2233W, często po zmroku, najlepszą subiektywnie zgodność otrzymuję dla wartości kalibracji w okolicach 6100K i 80 cdm2, choć halogeny soluxa których używam do rozświetlenia pokoju i odbitki mają temp. 4700K. Nie jest łatwo to wszystko ogarnąć, ale da się :)
Acha - i ważne: próby ustawiania monitora szerokogamutowego kolorymetrem mogą dawać losowe wyniki, z tego co piszą znawcy tematu bład to nawet 500K (na pewno nie bez znaczenia w odbiorze zdjęcia).
Upraszczając - im wyższa temp. barwowa monitora tym silniejsze tendencje do zbytniego "ocieplania" plików przygotowywanych dla labu. A więc odwrotnie niż piszesz (jeśli o to ci chodzi, że odbitki wydają ci się "za zimne").
Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się, że mamy to samo na myśli. Piszę, że przy ustawienieu monitora na 6500K wychodzą mi za chłodne odbitki (czyli monitor daje trochę za ciepły obraz przez co mam tendencję do chłodniejszego ustawiania WB w postprocessie) dlatego proponuję ustawić go np. na wyższą temp. czyli 7000K-7500K(wtedy monitor jest chłodniejszy i bedę ustawiał cieplejszy WB) i tu pytanie, czy ktoś ma podobnie i stosuje takie ustawienie?
Po przejrzeniu wielu odbitek wykonywanych w różnych okresach i porównaniu ich z nowym monitorem odnoszę wrażenie, że ustawienie monitora na 6500K daje trochę za ciepły obraz przez co przy obróbce ustawiam za chłodny balans bieli. Czy to jest kwestia przyzwyczajenia, czy może niektórzy ustawiają monitor np. na 7000K lub 7500K?
Przy ustawieniu na 5500K odbitki przygotowałbym totalnie za chłodne. Więc albo przyzwyczaić się do 6500K albo ustawić na 7000-7500K, chociaż nie spotkałem się żeby ktoś tak ustawiał.
Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się, że mamy to samo na myśli. Piszę, że przy ustawienieu monitora na 6500K wychodzą mi za chłodne odbitki (czyli monitor daje trochę za ciepły obraz przez co mam tendencję do chłodniejszego ustawiania WB w postprocessie) dlatego proponuję ustawić go np. na wyższą temp. czyli 7000K-7500K(wtedy monitor jest chłodniejszy i bedę ustawiał cieplejszy WB) i tu pytanie, czy ktoś ma podobnie i stosuje takie ustawienie?
Zapominacie Panowie wspomnieć o dwóch niezwykle ważnych czynnikach wpływu:
1. Przyzwyczajenia.
2. Światło w którym oglądane są odbitki.
Proponuję zdecydowanie ustawić monitor na około 5800-6000K. Jeśli będzie wydawał się za "ciepły" trzeba na siłę wytłumaczyć sobie że tak ma być i dać sobie tydzień-dwa na aklimatyzację. Po tym czasie, choć wyjątkowo oporni potrzebują nawet miesiąca, zobaczy Pan jak bardzo monitory masowe są niebieskie. Znakomitym ułatwieniem jest odpowiednio dobrze przygotowany plik oraz maksymalnie wierny wydruk z niego. Można traktować taki komplet jako punkt odniesienia i ułatwić mózgowi "przetłumaczenie" że to co widzi jest poprawne. Takie wzorniki można pobrać stąd (w grupie "wzorce koloru"): http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 Trzeba takie plik wydrukować na maszynie (nie labie!) która zreprodukuje go z dużą wiernością. Jeśli ktoś nie ma na czym, oferuję (odpłatnie) wysyłkę wydruków wykonanych na profesjonalnych Epsonach, z najwyższą dbałością o jakość reprodukcji.
Zapominacie Panowie wspomnieć o dwóch niezwykle ważnych czynnikach wpływu:
1. Przyzwyczajenia.
2. Światło w którym oglądane są odbitki.
Proponuję zdecydowanie ustawić monitor na około 5800-6000K. Jeśli będzie wydawał się za "ciepły" trzeba na siłę wytłumaczyć sobie że tak ma być i dać sobie tydzień-dwa na aklimatyzację. Po tym czasie, choć wyjątkowo oporni potrzebują nawet miesiąca, zobaczy Pan jak bardzo monitory masowe są niebieskie. Znakomitym ułatwieniem jest odpowiednio dobrze przygotowany plik oraz maksymalnie wierny wydruk z niego. Można traktować taki komplet jako punkt odniesienia i ułatwić mózgowi "przetłumaczenie" że to co widzi jest poprawne. Takie wzorniki można pobrać stąd (w grupie "wzorce koloru"): http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 Trzeba takie plik wydrukować na maszynie (nie labie!) która zreprodukuje go z dużą wiernością. Jeśli ktoś nie ma na czym, oferuję (odpłatnie) wysyłkę wydruków wykonanych na profesjonalnych Epsonach, z najwyższą dbałością o jakość reprodukcji.
Dziękuję. Spróbuję jeszcze trochę popracować na nowym monitorze i wykonać trochę dodatkowych testowych odbitek, ew. zamówić wzorniki.
Przy okazji mam jeszcze pytanie, czy jest możliwość podejrzenia np. w photoshopie wyglądu danego zdjęcia przy różnych profilach(stworzonych dla tej samej temp. monitora, ale np. przez różne programy, kalibratory). Czy da się to również zrobić dla różnych temp. monitora - bo tu najpierw wykonuje się ustawienie poszczególnych wartości RGB z poziomu menu monitora a dopiero do takich ustawień profiluje?
Przy okazji mam jeszcze pytanie, czy jest możliwość podejrzenia np. w photoshopie wyglądu danego zdjęcia przy różnych profilach(stworzonych dla tej samej temp. monitora, ale np. przez różne programy, kalibratory). Czy da się to również zrobić dla różnych temp. monitora - bo tu najpierw wykonuje się ustawienie poszczególnych wartości RGB z poziomu menu monitora a dopiero do takich ustawień profiluje?
A po co? Monitor trzeba ustawić raz a dobrze. Poza tym jak Pan sobie wyobraża weryfikację takich różnych ustawień? Na oko?
Wspomniałem o tym że natężenie i charakter światła otoczenia ma znaczenie, choć się nie rozpisałem na ten temat. Znowu mogę potwierdzić na własnej skórze - obecna pora roku, ostre popołudniowe słońce, okna na zachód, przysłonięte częściowo piaskowe roletki i już mam jazdy z oceną "zgodności"; odbitka od pożłóconego światła traci w czerwieniach, staje się cieplejsza zaś monitor wyjarany na 170 i wyżej cdm2 daje "za ciemny" obraz w sofproofie...
To samo miejsce pracy, troszkę pochmurny dzień, godziny poranne (słońce po drugiej stronie budynku) i nagle kalibracja i profile zaczynają mieć sens - odbitka przytknięta do monitora wygląda bardzo dobrze, odcienie skóry zgodne, próba kontorli zafarbów na pliku daje dokładnie te same efekty w odbitce. I w tych warunkach faktycznie sprawdzają się kalibracje odpowiadające zakresowi 5500-6100K ... W sytuacji opisanej na początku nie ma na to szans.
tomek1976
07-07-2011, 00:01
Bardzo proszę, o pomoc w wyborze monitora. W kwocie około 1450zł mam do wyboru: Eizo 2333 i NEC P221W. Co będzie lepszym wyborem? Z góry dziękuję za pomoc.
bob_IMHO "stanowisko pracy z monitorem" to nie to samo co miejsce w którym Akurat stoi monitor.
Niestety jesli chcesz mieć poprawne wyniki musisz mieć miejsce do pracy spełniające okreslone wymagania jak np: kontrolowane i własciwe parametry światła oświetlającego,światła do przeglądu odbitek ,jasność w pomieszczeniu,kolor ścian...nie będę tu sie rozpisywał [ale znajdziesz to wszystko w necie.]Nie widzę innego rozwiązania niestety.Albo poprawne miejsce pracy,albo akceptacja niepowtarzalnych wyników.Można sobie pomóc taniej np.pracując tylko w nocy itp.ale to półśrodki.Pozdrawiam
janmar -> oczywiście że tak, to jest poza dyskusją! W domu staram się takie stabilne warunki sobie stworzyć (okno na północ, białe ściany, winylowe roletki lub praca wieczorem do tego soluxy o określonych i stabilnych parametrach). A z eizo CG mam okazję pobawić się w konkretnym pomieszczeniu, nie moim, o takich a nie innych uwarunkowaniach i tylko po to to opisałem aby dać przykład ile brak kontroli nad tymi warunkami wnosi zmiennych i nieprzewidywalnych efektów do całej zabawy, po to aby pokazać, że sprzęt i sama kalibracja bierze w łeb jeśli się do tego zagadnienia nie podejdzie całościowo i nie dostosuje jednego do drugiego. Generalnie temat rzeka i bardzo ciekawy, a w warunkach domowych i ograniczonym budżecie trudny/kosztowny do osiągnięcia ideału.
Dokładnie tak :) .Do budzetu i warunków domowych dodam jeszcze czas jaki potrzebny aby to urządzić.Ale cóż "Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało.."
Pozdrawiam
Ale cóż "Sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało.."
No niestety :)
(...) Proponuję zdecydowanie ustawić monitor na około 5800-6000K. Jeśli będzie wydawał się za "ciepły" trzeba na siłę wytłumaczyć sobie że tak ma być i dać sobie tydzień-dwa na aklimatyzację(...)
I też słuszna uwaga, warto zapamiętać!
xxkomarxx
07-07-2011, 18:04
A powiedźcie mi który z tych 3 monitorów najlepiej jest kupić: Kompletnie nie wiem co wybrać.
NEC PA231
EIZO SX2262W
EIZO CG223W
xxkomarxx
07-07-2011, 18:45
A dlaczego akuratnie ten. Wiem było wcześniej że nie ma nic lepszego.
-PA231W ma w stosunku do PA241W mniejszą matrycę, rozdzielczość, gamut i brak wyświetlania 10-o bitowego oraz układu kompensacji starzenia się świetlówek
-SX2243W w przeciwieństwie do PA241W nie ma pełnej, sprzętowej kalibracji, jest mniejszy i ma matrycę S-PVA o gorszej charakterystyce kątowej
-CG223W w porównaniu z PA241W ma o wiele mniejszą rozdzielczość i matrycę S-PVA o gorszej charakterystyce kątowej
xxkomarxx
07-07-2011, 18:54
No i dziękuję bardzo za pełen obraz. :)
A i jeszcze jedno pytanko OT. Do takich monitorów aby mogły wyświetlać wszystko jak należy potrzebna jest też odpowiednia karta graficzna. Co wybrać?
Jakakolwiek.
Ew. jeśli komu zależy na 10-o bitowym wyświetlaniu w PS, to ATI Fire Pro, albo nVidia Quadro.
http://www.amd.com/us/products/workstation/graphics/software/Pages/adobe-photoshop.aspx
xxkomarxx
07-07-2011, 22:51
Myślę że aż tylu kolorów widzieć nie muszę :) Dzięki wielkie pomoc.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/p241.jpg)
Szykuje się b. milusi, nowy NECzek. Panel jest kombinacją PA231W (matryca, podświetlenie - gamut) z PA241W (wielkość, rozdzielczość), z ceną w okolicy 3 tysi.
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/p241.jpg)
Szykuje się b. milusi, nowy NECzek. Panel jest kombinacją PA231W (matryca, podświetlenie - gamut) z PA241W (wielkość, rozdzielczość), z ceną w okolicy 3 tysi.
Czekam na taki monitor od dłuższego czasu :-D
szeroki gamut mnie nie interesuje , a w formacie 16:9 jakoś nie mogę się odnaleźć . Może Szanowny Kolega zdradzi troszkę więcej na temat tego panelu:cool: Będzie kalibracja sprzętowa? Jak wypadł by w porównaniu z bdb. sztuką 2190uxi?
Nie mam jeszcze drobiazgowych, definitywnych i oficjalnych informacji nt. danych technicznych panelu, natomiast po rozpoznaniu bojem przedprodukcyjny sampelek wygląda na nieco większy odpowiednik PA231W. Jakościowo zdecydowanie lepszy od 2190UXi, świetna równomierność i precyzyjniejsze sterowanie via 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania.
Nie mam jeszcze drobiazgowych, definitywnych i oficjalnych informacji nt. danych technicznych panelu, natomiast po rozpoznaniu bojem przedprodukcyjny sampelek wygląda na nieco większy odpowiednik PA231W. Jakościowo zdecydowanie lepszy od 2190UXi, świetna równomierność i precyzyjniejsze sterowanie via 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania.
Dziękuję , trzeba będzie skarpetę opróżnić :-D
Czy wiadomo kiedy trafi do sprzedaży?
allxages
18-07-2011, 22:16
Takie pytanie. Jak wiadomo "wadą" matryc S-IPS jest to, że czarny "świeci". Dlaczego więc w najlepszych monitorach firmy EIZO jakoś przestaje to nagle przeszkadzać?
Drugie pytanie, czy to świecenie bardziej spodowane jest odbiciem światła z pokoju/okna czy nawet w całkowitej ciemności jest to widoczne?
strideer
18-07-2011, 22:19
Takie pytanie. Jak wiadomo "wadą" matryc S-IPS jest to, że czarny "świeci". Dlaczego więc w najlepszych monitorach firmy EIZO jakoś przestaje to nagle przeszkadzać?
Drugie pytanie, czy to świecenie bardziej spodowane jest odbiciem światła z pokoju/okna czy nawet w całkowitej ciemności jest to widoczne?
1. Choćby dlatego, że jak się obrabia zdjęcia z myślą o wydruku, to nie potrzeba kontrastu 3000:1, wystarczy góra 300:1. Przy luminancji bieli na poziomie 120-140 cd łatwo policzyć ile to jest w czerniach.
2. Jest widoczne w ciemności.
allxages
18-07-2011, 23:29
Ma ktoś NECa PA241W we Wrocławiu? Chętnie podskoczyłbym zobaczyć ustrojstwo, mogę przynieść jakieś piwo nawet na imprezę z NECiem ;-)
strideer
18-07-2011, 23:32
Ma ktoś NECa PA241W we Wrocławiu? Chętnie podskoczyłbym zobaczyć ustrojstwo, mogę przynieść jakieś piwo nawet na imprezę z NECiem ;-)
Ja akurat odesłałem dzisiaj SV241W, spóźniłeś się :-) Ale jak chcesz coś wiedzieć, to pytaj.
Czerń na matryca IPS nie świeci, tylko srebrzy - tj. patrząc pod kątem na monitor znajdujący się w ciemnym otoczeniu i wyświetlający czarną aplę, widzimy rozjaśnianie się czerni w funkcji kąta.
Dlaczego w monitorach do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy jest to wada bez większego znaczenia? Bo na monitorach tego typu nikt nie pracuje w ciemnym otoczeniu.
Zarządzanie barwą w tego typu okolicznościach po prostu przestaje działać. Kolorymetryczne modele ludzkiej percepcji (CIE XYZ/LAB) charakteryzują ludzkie widzenie podczas obserwacji fotopowej stymulantów w otoczeniu o średniej jaskrawości.
Obserwując monitor skalibrowany do niskiej jaskrawości stojący w mroku wzrok przechodzi z widzenia fotopowego w widzenie mezopowe, tj. w widzeniu zaczynają obok czopków czerwono, zielono i niebieskoczułych brać udział również pręciki - widzenie barw staje się upośledzone, zmienia się postrzeganie balansu bieli, zmienia się krzywa odpowiedzi tonalnej ludzkiego wzroku.
Możemy sobie skalibrować najcudniejszy monitor najcudniejszym kalibratorem a i tak widzimy na nim bezecne pierdoły, bo "rozkalibrowane" są nasze zmysły - efekty Stevensa i Hunta zmieniają postrzegane nasycenie i kontrastowość barw, Bartelson-Breneman wynikający z kontrastu jednoczesnego powoduje wizualne rozjaśnienie ciemnych walorów, a postrzeganie balansu bieli zmienia się zgodnie z krzywą Kruithofa. Proste modele kolorymetryczne (CIE XYZ/LAB) tego typu siupów nie uwzględniają.
A jeśli - jak ustawa przewiduje - postawimy nasz IPS w otoczeniu o średniej jaskrawości i skalibrujemy do nieco wyższej jaskrawości, to już żadnego srebrzenia nie zobaczymy. Nie zobaczymy też oczywiście*przekłamania gammy i chrominancji w funkcji kąta, które to zjawisko jest widoczne na matrycach PVA...
allxages
19-07-2011, 00:08
Wniosek: IPS + oswietlenie na takim poziomie, aby przynajemniej 100cd/m2 bylo poprawne i wszystkie problemy z glowy? ;-)
strideer
19-07-2011, 00:11
Wniosek: IPS + oswietlenie na takim poziomie, aby przynajemniej 100cd/m2 bylo poprawne i wszystkie problemy z glowy? ;-)
Na pewno nie wszystkie, ale na czerń na poziomie 0,2 zamiast 0,02 na pewno pomoże :-D
KrzysiekT
19-07-2011, 01:47
Czy można gdzieś w internecie znależć dobry poradnik na temat przygotowania do pracy stanowiska graficznego? Przepisy BHP chyba nie mają tu uniwersalnego zastosowania :D
Nawet IPS @ 80cd/m^2 ustawiony w otoczeniu zgodnym z zasadami sztuki (wokół monitora neutralne tło w promieniu 130 stopni o jaskrawości 20% jaskrawości monitora) nie powinien zbytnio połyskiwać. Aby możliwie odciąć z widzenia wpływ pobudzenia pręcików i postrzegać barwy wyłącznie czopkami musielibyśmy do tego pracować na min. 120cd/m^2, optymalnie na 160cd/m^2 - ale to już z punktu widzenia fotografii jest niestety mało praktyczne - klienci rzadko oglądają odbitki w świetle 380-500lx.
mastercheat
19-07-2011, 10:33
witam,
czy gdzieś w Częstochowie można skalibrować monitor.
pod warunkiem oczywiście, że DELL 2209WA da się jakkolwiek skalibrować :)
Nie przestaje przeszkadzać, ino profesjonalne monitory kupuje się do pracy i odpowiednio dba o warunki oświetleniowe miejsca pracy.
wyszukalem za pomoca googli i przeczytalem chyba wszystkie posty dotyczace eizo cg243, ale odpowiedzi na 2 pytania nie znalazlem. Wycztalem na jakiejs stronce (niestety nie podam bo nie pamietam), ze aby wykorzstac maksymalna rozdzielczosc tego eizo, trzeba posiadac karte z 2 x dvi i podlaczyc pod obydwa wejscia w eizo. Wydaje mi sie to troche bzdurne ale moze to jednak prawda? I drugie pytanie na ktore tez nie znalazlem odpowiedzi: roznia sie czyms modele ze stopka w ksztalcie V, a stopka w ksztalcie elipsy?
Wydaje mi sie to troche bzdurne
I słusznie.
roznia sie czyms modele ze stopka w ksztalcie V, a stopka w ksztalcie elipsy?
Różnią się zakresami regulacji. Przy czym CG243W jest oferowany tylko na podstawie HeightAdjustable (kurza łapka). Podstawa FlexStand, również kolumnowa, ale z stopą okrągłą jest wersją rozwojową i już niemal wszystkie modele są oferowane na niej.
[...]
Różnią się zakresami regulacji. Przy czym CG243W jest oferowany tylko na podstawie HeightAdjustable (kurza łapka). Podstawa FlexStand, również kolumnowa, ale z stopą okrągłą jest wersją rozwojową i już niemal wszystkie modele są oferowane na niej.
Na eizo.com i niemieckim ebayu widze cg243 na FlexStand, wiec chyba jednak nie tylko kurza lapka? Ale skoro obydwie kolumnowe to nie ma co przeplacac :) Dziekuje za odpowiedz
Na eizo.com i niemieckim ebayu widze cg243 na FlexStand
To inna dystrybucja, więc nic dziwnego że inne wersje wyposażenia.
Ale skoro obydwie kolumnowe to nie ma co przeplacac :) Dziekuje za odpowiedz
FS ma szerszy zakres regulacji w dół.
FS ma szerszy zakres regulacji w dół.
Wszystko jasne. Dziekuje raz jescze :D
No więc nie jest oferowany TYLKO na stopie Height Adjustable, bo tak zrozumiałem poprzednią wypowiedź...
Mam CG243W kupiony w polskim sklepie, nie wiem jaka się za tym dystrybucja kryje, i jest na FS... Obraca się, pochyla, zjeżdża mordą na samą glebę i tańczy i śpiewa :-D ... Ogólnie rewelacyjna swoboda regulacji!
Czytam i czytam na temat tych monitorow i jeszcze jedna watpliwosc sie narodzila, bo ludzie w internecie sie kloca w kwesti srebrzenia. Sam poszukam gdzies sklepu gdzie bede mogl sie osobiscie przyjrzec problemowi, ale fajnie by bylo poznac opinie wlascicieli monitorow z IPS, a zeby osobnego tematu nie zakladac to taka ankietke (http://sonda.hanzo.pl/sondy,126046,D4wS.html) zrobilem.
Ci co nie posiadaja IPS'a, a chca poznac wyniki ankiety wystarczy ze klikna "nie mam zdania"
strideer
19-07-2011, 16:48
Czytam i czytam na temat tych monitorow i jeszcze jedna watpliwosc sie narodzila, bo ludzie w internecie sie kloca w kwesti srebrzenia.
Ten efekt nie ma żadnego znaczenia w normalnych warunkach pracy. Wzrok się przyzwyczaja i zapomina, że czerń jest świecąca. Gorzej jak kupujesz monitor po to, żeby przyglądać się temu efektowi. Wtedy nie ma siły, żeby go nie widzieć i się nie denerwować.
Problem istnieje jeśli ktoś kupuje monitor IPS-owy do zastosowań uniwersalnych. Odnośnie ankiety, opinie właścicieli nie są zbyt miarodajne z dwóch powodów:
1. Z reguły nie ma punktu odniesienia.
2. Każda myszka swój ogonek chwali.
Ocena uciążliwości jest możliwa wyłącznie na swoim stanowisku pracy, przy swoim oświetleniu i przy swoich aplikacjach. Zdecydowanie nie w sklepie.
allxages
19-07-2011, 18:05
2. Każda myszka swój ogonek chwali.
Oj zdziwiłbyś się ;-)
Oj zdziwiłbyś się ;-)
Oj, nie wiem. Przysłowie ma to do siebie, że powstaje na stabilnym gruncie. ;)
Chyba naprawdę powinienem przestać czytać testy i porównania. Proszę o ostatnią (mam nadzieję poradę) Eizo CG243 czy Quato Intelli Proof 242 ex? Nec SpectraView 241 odpada.
EIZO oczywiście. Co to w ogóle za pytanie? :)
http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=273
EIZO oczywiście. Co to w ogóle za pytanie? :)
http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=273
Pytam, bo w Pańskim spisie, również te monitory się pojawiają. Poza tym w niewielu testach, które udało mi się znaleźć zdarzają się twierdzenia, że Quato jest lepsze od Eizo. Zdecyduję się chyba jednak na Eizo, jako że Pan i wielu innych poleca, są popularniejsze i jednego już mam. Pozostało tylko kasę dozbierać i kupować. Dziękuję za linka i odpowiedź. Pozdrawiam.
allxages
23-07-2011, 22:59
Chce oprofilować matrycę od laptopa. Próbuję użyć do tego BasICC Display 4. Rozumiem, że kanały RGB nie mam jak się pobawić, a jedynie trochę jasnością ekranu. Czy w związku z tym jedyne co mogę zrobić to wygenerować profil? Pomiar mówi mi że mam 6900K aktualnie.
Czy w związku z tym jedyne co mogę zrobić to wygenerować profil? Pomiar mówi mi że mam 6900K aktualnie.
Profilem można nieco obniżyć temperaturę barwową. Nie za dużo do bardzo potnie paletę.
allxages
23-07-2011, 23:08
Czyli mam wybrać "No calibration (profile only)" ? Wtedy to nie mogę ustawić jaką chciałbym temperaturę barwową uzyskać..
Normalną "software calibration" tylko przy "measure" RGB nic nie przestawiać. Tylko jaskrawość dać na naturalną i zmniejszyć dostępnym regulatorem. Program stworzy krzywe korekty w rekordach vcgt profilu i będzie je ładował za każdym startem systemu do LUT karty graficznej.
allxages
24-07-2011, 00:02
Dziękuję.
Całkiem nieźle to wygląda w porównaniu ze stojącym obok Eizo.
Mam tylko jeden problem, Snow Leopard nie chce utrzymywać mi jasności i co restart wrzuca mi na maksa (a to wg. kalibratora 325cd/m2). Da się to jakoś zablokować w OSX?
Mam tylko jeden problem, Snow Leopard nie chce utrzymywać mi jasności i co restart wrzuca mi na maksa (a to wg. kalibratora 325cd/m2). Da się to jakoś zablokować w OSX?
To nie kwestia systemu a laptopa.
All, wylacz w preferencjach automatyczna korekte jasnosci ;)
allxages
24-07-2011, 13:37
To mam wyłączone od samego początku.
Wraca do 100% tylko jeżeli jest zewnętrzny monitor podpięty. Jak go nie ma to odpala się z zapamiętaną wartością.
Przydałaby się jakaś linijka do startupa..
Pytanko:
- EIZO S2243W-H BK dobry wybór ?
- EIZO S2243W-H BK dobry wybór ?
To zależy. ;)
To zależy. ;)
od czego zależy? ;)
od czego zależy? ;)
Od tego jak leży. :)
Czy Skoda to dobry wybór? A może wyścigówka? Czy ewentualnie spychacz? Widzi Pan jak brak kontekstu gubi sens pytania? Aby cokolwiek odpowiedzieć trzeba byłoby znać przynajmniej zarys zastosowania, wymogi, oczekiwania.
... czasem myślę że wszyscy wiedzą czego chcę ;)
tak w skrócie:
- obróbka fotografii - PS zamiennie LIGHTROOM
- prace komercyjne: ślubna, portrety, moda - sesje do czasopisma, zdjęcia do folderów
- aktualnie pracuję na http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/867848 z czasem podpiętym P221W ( nie mój i muszę oddać )
- czas przed monitorem około 6-7h /24h
Po zmianie systemu cała kasa szła w sprzęt a teraz nadszedł czas na monitor i komputer.
i zastanawiałem się nad:
- Monitor LCD NEC 22" LCD MultiSync P221W BK
- EIZO S2243W-H BK
- Eizo FlexScan S2231W
Wiem że kasowo różna półka cenowa, ale kupując np p221W zostanie mi kasa na lepszy tablet który też muszę kupić... wyższa półka cenowa nie wchodzi w grę. Zbieram na 35L :)
... teraz na nec'u pracuje mi się świetnie ale można to zrozumieć...
Pozdrawiam.
EIZO S2243W jest najlepszy z wymienionych, ale do takich zajęć są znacznie właściwsze monitory: NEC PA231W, PA241W, EIZO SX2262W, SX2462W i lepsze.
Dzięki za pomoc, w budżecie leży jeszcze tylko NEC PA231W ... te trzy pozostałe poza zasięgiem :(
... więc chyba jednak zostanie 2243W ...
strideer
24-07-2011, 23:21
Dzięki za pomoc, w budżecie leży jeszcze tylko NEC PA231W ... te trzy pozostałe poza zasięgiem :(
... więc chyba jednak zostanie 2243W ...
Jak możesz to poczekaj dwa miesiące. NEC ma mieć w ofercie nowy monitor z właściwościami jak PA241W, ale z 24-calowym panelem normalnogamutowym zamiast szerokogamutowego. Cena ma być tylko odrobinę wyższa od tego Eizo, a czasu akurat żeby dozbierać :-)