Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
Nie, nie wystarczy. Metody wizualne co najwyżej pozwalają na ustawienie jaskrawości, co zresztą nie jest niczym nadzwyczajnym.
To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX (http://www.eizo.com/global/products/accessories/flexscan/easyPIX/index.html)?
To jaki ekonomiczny czujnik zastosować w cenie do 1000zł, czy wystarczy - Eizo EasyPIX (http://www.eizo.com/global/products/accessories/flexscan/easyPIX/index.html)?
Proszę wrócić kilka postów wyżej i przeczytać ze zrozumieniem. NIE MA prostej ani taniej metody na optymalne ustawienie takiego monitora.
Proszę wrócić kilka postów wyżej i przeczytać ze zrozumieniem. NIE MA prostej ani taniej metody na optymalne ustawienie takiego monitora.
Czytałem posty wcześniej i rozumiem iż takiej metody nie ma do optymalnego ustawienia tego monitora.
Ja nie potrzebuję optymalnego ustawienia, ale podstawowego
i tak jak już wcześniej cytowałem, sugerowałem się wypowiedzią:
Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. i nie chodzi mi o to coś więcej,
lecz tylko informacja jak ustawić poprawnie kontrast, jasność i saturację
(nie "na oko"), aby kolory nie były tak przekontrastowane i przejaskrawione
(może coś ustawiam nie tak?)
Jeżeli nie można tego uzyskać bez sprzętu 2x droższego od monitora to
pozostawiam bez komentarza.
Czytałem posty wcześniej i rozumiem iż takiej metody nie ma do optymalnego ustawienia tego monitora.
Ja nie potrzebuję optymalnego ustawienia, ale podstawowego
W skład każdej czynności regulacji monitora wchodzi m.in. temperatura barwowa. Niestety jak wielokrotnie pisano na tym forum, nie ma na to prostej metody na monitorze szerokogamutowym. Jeśli budżet nie przewiduje zakupu czujnika z odpowiednim oprogramowaniem, kosztującego ok 3,5 tys zł, trzeba się zwrócić do kogoś kto takowy ma.
Oczywiście można wyjąć z pudełka i pracować, ale rozrzut fabryczny powoduje widoczne odchyłki temperatury oraz do opanowania szerszego gamutu potrzebny jest profil.
ok, moze ktos ma samsunga xl 20.1" ? LED ? jak tak to moglby sie podzielic swoimi wrazeniami. pozdrawiam
ok, moze ktos ma samsunga xl 20.1" ? LED ? jak tak to moglby sie podzielic swoimi wrazeniami. pozdrawiam
Niewypał. Za drogi dla amatora, za kiepski dla zawodowca. Były już podobne dziwolągi, np Iiyama serii H.
Witajcie
po (jednak dosyć pobieżnej) lekturze tego wątku wytypowałem dwa monitory, które, jak mi się wydaje są "godne" mojego zainteresowania - EIZO 2243 oraz NEC 2490 WUXI - bardzo prosze o wypowiedź, który z nich będzie lepszy do obróbki fotografii (śluby), ewentualnie prosze o inne typy w tym przedziale cenowym. Dosyć istotne jest to, że z tego co widzę, sam za kalibrację się brać nie będę, więc musze kupić skalibrowany, bądź korzystać z pomocy "jakiejś" firmy w okolicy, więc musi dać się go w miarę prosto kalibrować:)
Dla informacji - obrabiam oczywiście rawy, a odbitki zlecam na FUJI Frotier, która nie ma profili, tylko jest ustawiona pod sRGB
Mam jeszcze jedno pytanie - czym i jak oświetlic prawidłowo stanowisko do obróbki (jaka żarówka/świetlówka...?)
Będę wdzięczny za odpowiedź:)
Do ślubniaków obrabianych pod kątem odbitek mokrych zalecam sprzętowo skalibrowany panelik NEC 2490WUXi2.
Najlepszym oświetleniem są halogeny Solux daylight 4700K, lub świetlówki ottlight - do kupienia w cyfrowaciemnia.pl, lub świetlówki liniowe Philips Graphica Pro TL-D 950.
borkomar
05-11-2009, 18:38
Do ślubniaków obrabianych pod kątem odbitek mokrych zalecam sprzętowo skalibrowany panelik NEC 2490WUXi2.
Czy ten monitorek da się kalibrować I1D2:?:
Czy ten monitorek da się kalibrować I1D2:?:
Jak wszystkie LCD o normalnym gamucie.
borkomar
05-11-2009, 21:13
Jak wszystkie LCD o normalnym gamucie.
Super zatem jest jakieś wyjście ;).
Czy 2690WUXi2 różni się jedynie gabarytami?
Mam rozumieć, że jest również kalibrowalny przez I1D2:?:
2690WUXi2 różni się gabarytami i olbrzymim gamuciorem. Kalibracja i1D2 jest możliwa, acz wymaga wstępnej prekalibracji za pomocą spektrofotometru.
Najlepszym oświetleniem są halogeny Solux daylight 4700K, lub świetlówki ottlight - do kupienia w cyfrowaciemnia.pl, lub świetlówki liniowe Philips Graphica Pro TL-D 950.
Dzięki wielkie - na tym monitorze się skupię, i na pewno zlecę kalibrację dobremu fachowcowi:) ale chciałem jeszcze wrócić do oświetlenia - szukałem w necie porad jak rozmieścić lampy, jaką moc zastosować, ale nic ciekawego nie znalazlem (za wyjątkiem przepisów BHP:)- macie jakieś doświadczenie w tym temacie??? jeżeli tak to prosze o wskazówki.
I ostatnie pytanie, trochę "lame" ale - interesuje mnie fizyczny rozmiar (szerokość i wysokość) samego ekranu - chcę to porównać z moim aktualnym kineskopem, sama przekątna niewiele mi mówi ponieważ mój to 4:3...
pozdrawiam Mirek
jak rozmieścić lampy, jaką moc zastosować
Na suficie. Moc taka, aby dało się ustawić monitor tak, aby jego biel była takiego samego poziomu jak trzymanej w ręku białej kartki oraz czerń monitora jeszcze nie "świeciła". Generalnie przy monitorach graficznych z IPS i niskim kontrastem, powinno być jasno, nawet bardzo.
interesuje mnie fizyczny rozmiar (szerokość i wysokość) samego ekranu
550x344mm, choć można to obliczyć mając proporcje boków i przekątną. Kłania się matematyka na poziomie 7-8 klasy SP starego sytemu. ;)
Co do oświetlenia, polecam halogeny Solux daylight 4700K, świetlówki Philips Graphica Pro 950, lub coś z oferty Grafilite - Soluxy i Grafilite dostaniesz w cyfrowaciemnia.pl
w ocenie rozmiaru pomocny jest ten szablonik:
https://canon-board.info/imgimported/2007/09/lcdsizes-1.gif
źródło (http://www.sunstorm.com/stuff/lcdsizes.gif)
w ocenie rozmiaru pomocny jest ten szablonik:
Ale tylko LCD.
maurycyj
07-11-2009, 21:50
Oczywiście można wyjąć z pudełka i pracować, ale rozrzut fabryczny powoduje widoczne odchyłki temperatury oraz do opanowania szerszego gamutu potrzebny jest profil.
[dotyczy Eizo 2243W]
No i co tu ma brać amator do wywołania z RAW zdjęć z wakacji?
Początkowo myślałem o LG W2600HP-BF (26", IPS).
Krótka lektura skierowała moje kroki w stronę Eizo 2243W potem w stronę NEC 2490WUXi.
Jak rozumiem "kalibracja" oznacza maksymalne zbliżenie tego co jest wyświetlane na monitorze do tego co uzyskujemy na papierze?
Nie sądzę, żeby groziłam mi "profesjonalna" kalibracja szczególnie czymś na kształt " X-Rite Basic", co najwyżej "wizualna" stąd moje pytanie.
A może w związku z tą deklaracją optymalniejszy będzie inny monitor albo zestaw monitor-kalibrator w podobnej cenie? W zasadzie jedyne czego chciałbym dotrzymać to rozdzielczość 1900x1200/w ostateczności 1080.
No i chytre pytanie: po kiego "szaremu użytkownikowi" albo raczej "nieświadomemu użytkownikowi" 12bit w monitorze klasy Eizo Sxxxx skoro w praktyce niczemu to bez kalibracji nie służy?
Pozdrowienia
Jak rozumiem "kalibracja" oznacza maksymalne zbliżenie tego co jest wyświetlane na monitorze do tego co uzyskujemy na papierze?
Kalibracja oznacza zbliżenie tego co jest w pliku i na ekranie. Papier to osobny problem.
No i chytre pytanie: po kiego "szaremu użytkownikowi" albo raczej "nieświadomemu użytkownikowi" 12bit w monitorze klasy Eizo Sxxxx skoro w praktyce niczemu to bez kalibracji nie służy?
Takie monitory, dzięki wbudowanej LUT są ładnie linearyzowane w fabryce, dzięki czemu korekcja programowa wprowadza małe defekty.
jaroslaw.majcher
08-11-2009, 18:19
Witam
Mam problem.
monitor eizo s1921, kalibrator: i1, program kalibrujacy basiccolor display 4.1 (trial), karta grafiki intel x3100 (zintegrowana w laptopie)
problem polega na tym, że za nic w świecie nie mogę doprowadzić tego sprzętu do stanu używalności. O ile pomijam jakość monitora to problem leży gdzie indziej. Wiec:
Kalibruje monitor, daje Validate i parametry są OK (mnie satysfakcjonują). Robię reset. Daje Validate i ****. Wynik zupełnie inny.
Doszedłem już do tego że przyczyną może byc ten poj#!@ sterownik karty graficznej. Próbowałem odinstalować go (mając nadzieje ze vista znajdzie cos swojego) - bez rezultatu. Próbowałem również wywalić z msconfig usługi sterownika. Tu się poprawia. Ale po przełączeniu na monitor sterownik ładuje coś swojego do luta (zeruje go).
Jak to naprawić?? Jak zmusić ten gówniany sterownik do tego aby nie ładował nic do luta?
Chciałem też zapytać o jedną rzecz. Jak to jest z Lut loaderem w viscie. Czy system sam sobie odczytuje wartości z profilu icc wygenerowanego przez kalibrator i przypisanego do monitora w zarządzaniu barwą i wgrywa je do Lut? Do czego służy program lut loader od programu basiccolor który jest w autostarcie? Nie chce pisać doktoratu z zarządzania barwa. Chce mieć po prostu w miarę zgodne kolory.
Witam
Chciałbym podjąć próbę stworzenia małej domowej ściennej galerii i chciałbym aby te prace były wiernym odzwierciedleniem oryginałów. W związku z tym mam parę pytań. Proszę o pomoc.
-czy przygotowując prace, które po wydrukowaniu będą prezentowane w oświetleniu lampami Solux daylight 4700K powinienem przy kalibracji monitora użyć puntu bieli D50. Jeśli tak to jak mniemam powinienem dokonać ponownej korekcji i konwersji zdjęć obrabianych przy ustawieniu D65.
-czy dokonując konwersji rozmiaru z osadzonym profilem ICC te informacje (o profilu jaki został użyty do korekcji zdjęcia i jego punktu bieli) przenoszą się do przekonwertowanego pliku i jakim programem mógłbym sprawdzić jaki profil ICC zapisany jest w "kiedyś" przekonwetowanym zdjęciu.
Jestem "purystą" zdjęciowym, w materiale źródłowym dokonuję tylko korekcji koloru i ew. kadrowanie. Używam tylko DPP, stąd moje być może proste pytania. Dopiero od paru dni wszedłem w temat kalibracji efekty są zachęcające i chciałbym cały proces od zdjęcia do prezentacji objąć tą procedurą. Jak dotąd udało mi się doprowadzić do znacznej poprawy zgodności ekranu z wydrukami ale tylko przy zastosowaniu standardowych profili drukarki i w oświetleniu wydrukowanej odbitki światłem z GrafiLite. Nie jestem pewien czy oświetlenie zdjęć lampami Solux-a da ten sam efekt czy będzie niewielka zmiana barw. Teraz pracuję na monitorze skalibrowanym w D65. Tworzenie własnych profili drukarki zakończyło się stworzeniem profili znacznie odbiegających od tego co widzę na ekranie. Drukuję także z DPP, są tam pełne możliwości ustawień dla wygenerowanych profili, zarówno monitora jak i drukarki.
Jak to naprawić?? Jak zmusić ten gówniany sterownik do tego aby nie ładował nic do luta?
W Viście w "zarządzaniu kolorami", po wyborze ekranu musi być zaznaczone "użyj moich ustawień dla tego urządzenia", właściwy profil oraz LUTLoader musi działać z Pana wersją systemu, min. 4.1.11. Ze starszymi miałem problem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
-czy przygotowując prace, które po wydrukowaniu będą prezentowane w oświetleniu lampami Solux daylight 4700K powinienem przy kalibracji monitora użyć puntu bieli D50.
Jeśli maszyna na której będzie Pan drukował pracuje w szerszej przestrzeni, wówczas tak. Jeśli to drukarka/minilab sRGB-owy nie. Ponadto symulacja punktu bieli wg kolorantu standardowego D50 może Panu sprawić kilka problemów. Pierwszy wynika z własności monitora, który może przy tej wartości zbyt mocno zżółknąć. Drugi to obecność wybielaczy optycznych w papierze, który będzie się wydawał "chłodniejszy", pomimo że będzie oświetlany światłem o temperaturze zbliżonej do 5000K. Zdecydowanie lepiej oddającym realia światła dziennego jest hipotetyczny punkt bieli odpowiadający temperaturze 5500K.
-czy dokonując konwersji rozmiaru z osadzonym profilem ICC te informacje (o profilu jaki został użyty do korekcji zdjęcia i jego punktu bieli) przenoszą się do przekonwertowanego pliku i jakim programem mógłbym sprawdzić jaki profil ICC zapisany jest w "kiedyś" przekonwetowanym zdjęciu.
Zależy od ustawień programu zapisującego zdjęcie. Aby się upewnić wystarczy otworzyć w PS z włączonym pytaniem co robić z profilami.
jaroslaw.majcher
09-11-2009, 11:39
W Viście w "zarządzaniu kolorami", po wyborze ekranu musi być zaznaczone "użyj moich ustawień dla tego urządzenia", właściwy profil oraz LUTLoader musi działać z Pana wersją systemu, min. 4.1.11. Ze starszymi miałem problem.
Dziękuje Panu za szybką odpowiedź. Zarządzanie barwą mam tak ustawione jak Pan napisał. Nie rozwiązuje to jednak mojego problemu. Może w mojej poprzedniej wypowiedzi troche zakręciłem. Po prostu podczas przełączania monitorów ustawienia które wprowadził Lut loader z basiccolor giną. Jeśli coś zmienię w sterowniku i zatwierdzę to mam wrażenie, że sterownik wprowadza swoje ustawienia (z resztą jest to widoczne, szczególnie na monitorze laptopa i potwierdzone programem Calibration Tester). Czy więc istnieje sposób na to aby załadować ustawienia do LUT z basiccolor jeszcze raz?
Wpadłem jeszcze na pomysł zakupu windows 7. Łudzę się nadzieją, że 7 znajdzie swoje sterowniki do mojej karty i nie bede musiał uzywac tych od intela. Warto?
Zdecydowanie lepiej oddającym realia światła dziennego jest hipotetyczny punkt bieli odpowiadający temperaturze 5500K.
Dziękuję Panu za podpowiedź. Rzeczywiście skalibrowanie monitora w D55 i porównanie z wydrukiem (EPSON 2400 - profile fabryczne) przy oświetleniu GrafiLite są bardziej zgodne. Aby osiągnąć zgodność jasności (ekran/wydruk) poziom w przy kalibracji monitora ustawiony na 130. Poziom światła padającego na ekran monitora 4,6 EV, poziom światła z lampy GrafiLite na poziomie wydruku 9,7 EV.
Jeśli coś zmienię w sterowniku i zatwierdzę to mam wrażenie, że sterownik wprowadza swoje ustawienia (z resztą jest to widoczne, szczególnie na monitorze laptopa i potwierdzone programem Calibration Tester). Czy więc istnieje sposób na to aby załadować ustawienia do LUT z basiccolor jeszcze raz?
Testowałem, grzebanie w ustawieniach sterownika nie kasuje LUT karty. No chyba, że za słabo grzebałem. Ponownie korekcję wgrać można uruchamiając ręcznie LUTLoader.
PS. Może problem u Pana wynika z konfiguracji dwumonitorowej?
Aby osiągnąć zgodność jasności (ekran/wydruk) poziom w przy kalibracji monitora ustawiony na 130.
Dlatego właśnie wdaje się więcej na lampy z regulacją jasności. Monitor ustawia się wówczas optymalnie, a oświetlenie pomocnicze wydruków do niego, a nie odwrotnie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są stacjonarne lampy Just'a.
jaroslaw.majcher
09-11-2009, 15:48
"Testowałem, grzebanie w ustawieniach sterownika nie kasuje LUT karty. No chyba, że za słabo grzebałem. Ponownie korekcję wgrać można uruchamiając ręcznie LUTLoader."
Sprawdzałem wcześniej to rozwiązanie i nie działało. Ale teraz uruchomiłem ten program w z uprawnieniami administratora i działa. Dziękuje bardzo za pomoc :-) Jestem dozgonnie wdzięczny :-)
Eidit:
Jak mówiłem zadziałało ale tylko 1 raz :-D
Ma Pan jeszcze jakieś sugestie?
co do konfiguracji dwumonitorowej to problem pewnie również będzie. Póki co próbuję okiełznać profile na 1 monitorze (tym od laptopa - w założeniu nie bede na min pracował)
Dlatego właśnie wdaje się więcej na lampy z regulacją jasności. Monitor ustawia się wówczas optymalnie, a oświetlenie pomocnicze wydruków do niego, a nie odwrotnie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są stacjonarne lampy Just'a.
Ale problem jest w tym, iż przy oświetleniu wydruku na tym poziomie mam to co chciałbym pokazać przy prezentacji. Zmniejszając poziom oświetlenia (odsuwając źródło światła od wydruku) zaczyna się utrata kontrastu, szczegółów idt. Idąc tym tokiem rozumowania, proszę mnie poprawić gdy się mylę, jasność monitora musi być tak ustawiona bo dążę przecież do otrzymania satysfakcjonującego mnie rezultatu końcowego - a jest nim wydruk. Chcąc zachować przewidywalność wydruku w oparciu o to co widzę na ekranie chyba powinienem pracować z tak skalibrowanym monitorem.
Widzę teraz jak trudny jest proces uzyskania pełnej kontroli na całością Ujęcie->Wołanie RAW->Konwersja->Wydruk.
Mierząc spektometrem to co mam w RAW-e i to jaka jest oryginalna fotografowana tablica kolorów, wniosek: czas na profilowanie aparatu.
Zastanawia mnie dlaczego profilując drukarkę uzyskałem tak złe rezultaty, mimo wykonania 4-ro krotnej optymalizacji profilu dla diametralnie różnych zdjęć.
Idąc tym tokiem rozumowania, proszę mnie poprawić gdy się mylę, jasność monitora musi być tak ustawiona bo dążę przecież do otrzymania satysfakcjonującego mnie rezultatu końcowego - a jest nim wydruk.
Niezupełnie. Jasność monitora jest determinowana przez otoczenie miejsca pracy, a nie warunki docelowe gdzie trafi materiał. To nie monitor decyduje o adaptacji wzroku tylko otoczenie. W zbyt ciemnym pomieszczeniu, jasność monitora może się okazać za duża i przygotowany materiał będzie mimowolnie za ciemny. Wzajemna zależność oświetlenia z monitorem ma być taka, że biel i czerń monitora mamy odbierać bez wysiłku, ma być naturalna. Szczególnie biel niema prawa razić. Do tego lampa oświetlająca materiał dopasowana wizualnie do monitora.
Separując bardziej środowisko pracy mogę zejść do poziomu oświetlenia tła ok 2-3 EV = 10-20 lux. Przy pierwszych pobieżnych testach niewiele to zmienia. Całkowite zaciemnienie to około 1 EV ale wtedy w moim wieku kiepsko z widocznością klawiatury. W normalnych warunkach man 4-5 EV = 40-80 lux.
Główny problem widzę przy oświetleniu wydruku. Lampa GrafiLite zapewnia ok 2000 lux na powierzchni oglądanego zdjęcia, ale jak oglądam pod tą lampą A3+ to oczywiście muszę przesuwać zdjęcie gdyż obszar równomiernego oświetlenia to około A4 . Przy prezentacji muszę zapewnić jednolite oświetlenia całego obszaru A3/A3+ lampami Solux.
Separując bardziej środowisko pracy mogę zejść do poziomu oświetlenia tła ok 2-3 EV = 10-20 lux. Przy pierwszych pobieżnych testach niewiele to zmienia. Całkowite zaciemnienie to około 1 EV ale wtedy w moim wieku kiepsko z widocznością klawiatury. W normalnych warunkach man 4-5 EV = 40-80 lux.
Proponowałbym zwiększyć natężenie oświetlenia w pomieszczeniu zamiast zmniejszania.
Solux to przy oświetleniu większych powierzchni lepsze rozwiązanie niż małe i słabe GrafiLite'y, ogólnie zresztą jest lepszy niż świetlówki - jego widmo jest bliższe iluminantowi D50, do którego liczone są profile drukarek.
witam,
czy ktos juz testowal Eizo S2432W? jezeli tak to jak wypada z poprzednikiem i konkurencja?
dzieki
pozdr.
witam,
czy ktos juz testowal Eizo S2432W? jezeli tak to jak wypada z poprzednikiem i konkurencja?
dzieki
pozdr.
S2432W nigdy nie wszedł na polski rynek. Po modelu S2431W od razu pojawil się S2433W.
czy ten S2433W jest monitorem szerokogamutowym?
czy ten S2433W jest monitorem szerokogamutowym?
Tak. Obecnie, poza jednym wyjątkiem, nie ma już*panoramicznych monitorów sRGB.
dziwne bo znowu Eizo S2433W nie moge znalesc na rynku brytyjskim. czy mozecie polecic jakas alternatywe?
pozdr.
jaki to wyjątek?
Nec 2490
dziwne bo znowu Eizo S2433W nie moge znalesc na rynku brytyjskim. czy mozecie polecic jakas alternatywe?
pozdr.
S2432W i S2433W różnią się tylko złączem DisplayPort.
Co dokładnie oznacza znajdujący się na końcu symbolu monitorów Eizo zapis literowy? To, że dotyczy podstawy monitora wiem, ciekawi mnie jednak czy jest to istotna sprawa z punktu widzenia przyszłego użytkownika (czy może to stanowić kryterium wyboru monitora). Dziękuję za ewentualną odpowiedź.
Co dokładnie oznacza znajdujący się na końcu symbolu monitorów Eizo zapis literowy? To, że dotyczy podstawy monitora wiem, ciekawi mnie jednak czy jest to istotna sprawa z punktu widzenia przyszłego użytkownika (czy może to stanowić kryterium wyboru monitora). Dziękuję za ewentualną odpowiedź.
W - wide
H, E - podstawki
GY, BK - kolor obudowy
Podstawki są opisane np tu: http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=3407&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20S2433WE-BK
Dzięki za ekspresową odpowiedź. Na podanej przez Ciebie stronie byłem dzisiaj, ale nie doczytałem tych informacji, o które mi chodziło (to w ramach samokrytyki :-D).
Witam ponownie.
Ostatnie parę dni spędziłem na szukaniu informacji pozwalającej na podjęcie poprawnej/uzasadnionej decyzji co do zakupu monitora.
Problem:
Uzyskanie jak większej zgodności MONITOR->DRUKARKA
Otoczenie:
Źródło - pliki RAW
Program do wołania/korekcji - DPP
Monitor - do zakupu ?????
Drukarka - Epson Stylus PHOTO R2400
Kalibrator - ColorMunki Photo
Przestrzeń barwna - AdobeRGB
Niestety moje poszukiwania i analiza wielu wątków wykluczyła tylko sporą grupę monitorów, ale nie pozwala mi na samodzielny wybór (teraz pozostaje mi tylko Wasza pomoc lub badanie, nie monitora ale mnie przez specjalistę od psychiatrii).
Obecnie mój wybór to: CG222W
A może CG210N.
Chodzi mi WYŁĄCZNIE o specjalizację ukierunkowaną na przygotowanie fotografii do druku (0 gier, 0 filmów). Jak w praktyce te modele (CG222W, CG210N) współpracują z ColorMunki PHOTO.
A może CG210N.
Chodzi mi WYŁĄCZNIE o specjalizację ukierunkowaną na przygotowanie fotografii do druku (0 gier, 0 filmów). Jak w praktyce te modele (CG222W, CG210N) współpracują z ColorMunki PHOTO.
AFAIK to jeżeli można je obsłużyć Colornavigatorem (a chyba można) to bardzo dobrze.
Z informacji zawartych na stronie producenta wynika, że ColorMunki współpracuje z ColorNavigator, ale z informacji które czytałem na forach niektóre monitory (być może zależne jest to od daty produkcji) mogą mieć kłopoty z współpracą. Gdzieś czytałem (nie zanotowałem gdzie) że najnowsze dołączone oprogramowanie do ColorMunku trzeba "oszukać" aby poprawnie kalibrowało niektóre monitory ColorEdge. Stąd moje pytanie o praktykę tego procesu. Ostatnio ColorMunki zaktualizowało się do ver 1.1.1 w necie czytałem o wersji 1.3x.
Z informacji zawartych na stronie producenta wynika, że ColorMunki współpracuje z ColorNavigator, ale z informacji które czytałem na forach niektóre monitory (być może zależne jest to od daty produkcji) mogą mieć kłopoty z współpracą. Gdzieś czytałem (nie zanotowałem gdzie) że najnowsze dołączone oprogramowanie do ColorMunku trzeba "oszukać" aby poprawnie kalibrowało niektóre monitory ColorEdge. Stąd moje pytanie o praktykę tego procesu. Ostatnio ColorMunki zaktualizowało się do ver 1.1.1 w necie czytałem o wersji 1.3x.
Jeżeli używasz Colornavigatora, to o sofcie Colormunki w kontekście kalibracji monitora całkowicie zapominasz. 1.1.0 to najnowsza wersja pod Windows, 1.3.x nigdy nie było (jeżeli rozmawiamy o Colormunki).
Masz rację, że przy kalibrowaniu przy pomocy ColorNavigator nie uruchamiam oprogramowania firmowego, ale ColorNavigator korzysta z jego części (co najmniej z drivera do urządzenia pomiarowego), tak wywnioskowałem z informacji jakie dostarcza Eizo pisząc o ColorNavigator 5.2. Dla ColorMinki ja mam ver. zaktualizowaną do 1.1.1 (automat).
Dla ColorMinki ja mam ver. zaktualizowaną do 1.1.1 (automat).
Racja, wyszedł update w środę - ja używam tylko do profilowania drukarki więc sporadycznie...
Profilowanie drukarki to temat który mnie bardzo interesuje. U mnie fabryczne profile (EPSON R2400) są bardziej zgodne z ekranem, ale klasa mojego monitora a klasa drukarka to zupełnie inne światy, dlatego szukam monitora który byłby właściwym urządzenie to przygotowania wydruku. Czy masz dużą różnicę pomiędzy profilami fabrycznymi a stworzonymi przez ColorMunki.
Czy masz dużą różnicę pomiędzy profilami fabrycznymi a stworzonymi przez ColorMunki.
Fabrycznych praktycznie nie używałem bo drukarkę kupiłem jak już miałem małpę, ale są widoczne różnice robiąc softproof w Photoshopie
Jak rozumiem na korzyść profili robionych. Moje profile są za "zimne" w odniesieniu do monitora. Wrócę to tematu profilowania drukarki gdy będę miał większą pewność co do kolorów na monitorze.
Dlatego wracając do głównego tematu wątku, proszę o opinie użytkowników lub osoby mające styczność z tymi monitorami (CF222W, CG210N) o pomoc w wyborze ew. inne sugestie.
Jak rozumiem na korzyść profili robionych.
Jak najbardziej - co prawda soft Colormunki robi profil ze stosunkowo małej ilości patchów, ale u mnie zgodność monitor-wydruk jest bardzo dobra.
A ja dalej przynudzam, i prosze o opinię..
Dzięki Waszej pomocy wytypowałem do zakupu NEC2490, ale interesuje mnie Wasza opinia o 21" Nec 2190UXp - czy to ta sama klasa sprzetu, czy wyżej...
wysokość ekranu podobna, lecz proporcje 3/4, palety mogę wyeksportować na jakiś tani panel, gdyby miał to być lepszy monitor - wziął bym pod uwagę takie rozwiązanie...
prosze o poradę
Mirek
Mam pytanie do czornyj w poście 1330 pisałeś o CG210 i CG222w. Przy obróbce monitor mam zawsze na wprost. Czy wtedy ta gorsza charakterystyka kąta widzenia sprawia jakiś problem ?
W jakim sensie NEC 2690wxi jest alternatywą, czy także w kwestii oddania kolorów, o czerni pisałeś wiem. W niektórych wypowiedziach jakie spotkałem w necie, jakość podświetlenia tego monitora może sprawiać problemy. I co z kalibracją tego monitora poprzez ColorMunki ?
Z niecierpliwością a czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
I co z kalibracją tego monitora poprzez ColorMunki ?
Pozdrawiam
Jak sobie skołujesz Spectraview II to tak samo dobrze jak Eizo z Colornavigatorem (czyli w pełni sprzętowa kalibracja).
Czy opinie na temat jakości odwzorowania barw, podświetlenia w NEC 2690WUXi można bezpośrednio odnieść do NEC 2690WUXi2 ?
Gorsza charakterystyka kątowa matryc PVA ma marginalne znaczenie przy relatywnie niewielkich monitorach jak CG222W, choć po bokach jest już widoczny minimalny odjazd. Zaczyna to bardziej dawać w kość kiedy pracujemy na dwa monitory, lub powierzchnia ekranu jest duża (np. ze 30").
2690WUXi2 jest interesującą alternatywą dla CG222W - ma wyższą rozdzielczość, większy gamut, jest większy, ma matrycę H-IPS, elektroniczną kompensację podświetlenia. Czerń z uwagi na brak polaryzatora jest fatalna - srebrzenie jest ewidentne - natomiast w przeciwieństwie do wcześniejszych matryc H-IPS A-TW nie widać wpływu polaryzatora na barwy (zafarbów), charakter srebrzenia jest b. neutralny i jeśli tylko się z nim pogodzimy, to nie przeszkadza w pracy.
Jakość podświetlenia w testowanych przeze mnie egzemplarzach (z włączoną elektroniczną kompensacją) była na poziomie paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - dE(76)<3
Kalibracja za pomocą ColorMunki i profilera Spectraview II nie stanowi problemu.
Łyżka dziegciu:
2490/2690 mają bardzo wysoki punkt czerni, właściwy monitorom graficznym. Uzyskanie względnie komfortowej czerń wymaga silnego oświetlenia miejsca pracy. Przy niskich poziomach jasności w pomieszczeniu, czerń zaczyna świecić. Z uwagi na wielkość ekranu i duże różnice kątów do przeciwległych narożników względem oka dominującego, czarny ekran zaczyna świecić w placki. Obniżenie mocy podświetlenia powoduje duży spadek kontrastowości obrazu. Sprawę pogarsza włączenie kompensacji nierówności, wówczas kontrastowość obrazu poleci bez problemu poniżej 180:1.
Reasumując, są to monitory zawodowe, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska. Kluczem przy decyzji dotyczącej zakupu jest przeanalizowanie warunków gdzie będzie docelowo pracował. Inaczej można przedobrzyć.
Dziękuję za wypowiedzi/opinie.
Środowisko pracy ze stabilnymi i kontrolowanymi warunkami oświetlenia dla monitora i odpowiednie oświetlenie do kontroli/prezentacji wydruku, to jest dla mnie teraz po tych wszystkich poszukiwaniach i rozważaniach, oczywiste.
Nec 2690WUXi2 w takich warunkach może spełniłby moje oczekiweania, ale brak legalnej drogi nabycia SpctraView II a co za tym idzie braku kalibracji sprzętowej ustawia ten monitor w klasie zwykłych niekalibrowanych.
Obecnie pracuję na dwu monitorach, na pierwszym obrabiany obraz, na drugim suwaki itd. W trybie DualView gdy rozdzielczości nie zgadzają się na żadnym boku powstaje problem gubienia obszaru.
GC222W ma rozdzielczość 1680x1050 co stwarza w/w problemy w środowisku wielomonitorowym.
CG210N wypadł już ze stron EIZO, więc sądzę że jest już nie produkowany.
Konkluzja:
Nadal nie wiem co kupić. Wracam do poszukiwań.
interesuje mnie Wasza opinia o 21" Nec 2190UXp
.....
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=9
Palmerus
16-11-2009, 16:44
przymierzałem się do nowego monitora, poszukałem troche po necie i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item809636490.html
znalazłem dużo pochlebnych opinii jak również testów matryc używanych w laptopach korzystających z podświetlenia LED ale wole dopytać się znawców tematu. Laptopa chciałbym używać również do obróbki zdjęć, dlatego zależy mi na dobrej matrycy.
Proszę o opinie, może któryś z zacnych forumowiczów posiada laptop z tego typu matrycą lub miał styczność.
znalazłem dużo pochlebnych opinii jak również testów matryc używanych w laptopach korzystających z podświetlenia LED (...) Laptopa chciałbym używać również do obróbki zdjęć
Jak już popsuje Pan sobie zdjęcia, podejdzie Pan ponownie do tematu ekranu do obróbki zdjęć.
przymierzałem się do nowego monitora, poszukałem troche po necie i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item809636490.html
znalazłem dużo pochlebnych opinii jak również testów matryc używanych w laptopach korzystających z podświetlenia LED ale wole dopytać się znawców tematu. Laptopa chciałbym używać również do obróbki zdjęć, dlatego zależy mi na dobrej matrycy.
No bez żartów... Poza tym taka rozdzielczość przy takim rozmiarze to jakieś nieporozumienie - kiedyś tam miałem Della z 17" i nie dało się na nim normalnie pracować w natywnej rozdzielczości...
Matryce w laptopach mogą sobie być podświetlane choćby brylantowymi LED - i tak będzie to padlina. Pozytywne opinie o tego typu sprzęcie może pochodzić wyłącznie od bezkrytycznych daltonistów. Wraz z zakończeniem produkcji Thinkpada T60p z Flexview era znośnych matryc w laptopach zakończyła się definitywnie.
Palmerus
16-11-2009, 16:53
a ewentualnie sam monitor podświetlany diodami led jakiś powiedzmy 22calowy?
Przystępne cenowo monitory podświetlane tanimi pseudo-białymi diodami LED nie powalają, a dobre monitory podświetlane RGB LED z możliwością regulacji gainu są drogie jak pieron. Lepiej kupić dobry, a niedrogi panelik z podświetleniem CCFL.
Marketing. Napis LED na razie ma taką samą wartość jak nowy typ super granulek w paście do zębów. Podświetlenie diodowe na razie przechodzi szereg wad wieku dziecięcego i obecnie nie jest to konkurencja dla CCFL.
Palmerus
16-11-2009, 17:14
Dzięki za infomacje. teraz wiem czego nie kupować.
A jaki monitor polecicie do obróbki zdjęć do 1200zł?
dobry RGB LED nie jest zły, ale kosztuje krocie. Natomiast podświetlenie na pseudo-białych LED-ach (w rzeczywistości niebieskich z żółtym luminoforem) nie powala jakością na kolana. Jest eko-sreko i to tyle w kwestii zalet.
Dzięki za infomacje. teraz wiem czego nie kupować.
A jaki monitor polecicie do obróbki zdjęć do 1200zł?
Używany Eizo L997 lub NEC 2180UX, nieco przekraczając budżet - nowe Eizo S1921 lub NEC P221W
borkomar
21-11-2009, 15:06
Przepraszam z OT ale Ledy chyba nieźle sprawdzą się w TV dzięki czemu będą znacznie bardziej energooszczędne przy 52" pobór jakies 100W a nie 400-450W jak to bywało przy Plazmie bądź Świetłówkach.
Przyszedł czas na zmianę monitora, wysłużonego Samsunga 19 chcę zamienić na coś odpowiedniego co ucieszy oko prawidłowym odwzorowaniem a nie zrujnuje kieszeni (az tak bardzo) Po obejrzeniu ostatnio iMaca 27 stwierdziłem, że nie chcę mniejszego ekranu. Zastanawiam się również nad tym dużym jabłkiem ale glare mnie trochę zniechęca.
Może ktoś już przerobił te wątpliwości i dzisiaj jest już po wyborze i zakupie? Jakie są Wasze propozycje? Budżet na monitor około 3k pln.
Z przyzwoitych monitorów za około 3kpln można mieć NEC-a 2490WUXi2.
iMacz 27 jest w miarę przyzwoity - jako tako zlinearyzowany, z szerokim zakresem regulacji jaskrawości, ale panel do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy to to nie jest.
dull_boy
23-11-2009, 11:37
Chciałem kupić s2233 ale trochę przeraza mnie jego jasność i dlatego zastanawiam się czy nie lepszy byłby tańszy uż. s2231 (który jasnością bardziej mi odpowiada). Co o tym sądzicie i jakie naprawdę są różnice między tymi monitorami?
Chciałem kupić s2233 ale trochę przeraza mnie jego jasność
Zakres regulacji jasności we wszystkich S223*W jest rekordowy, nie ma się czego obawiać.
piotrr, jako uzytkownik maca - monitorow nie polecam :| Moze i sa w miare ok kolorystycznie, ale duza czesc pada! W firmie w ktorej pracowalem padly 3/4 z czego 2 zaraz po zakonczeniu sie gwarancji :| Glupia sprawa. Jednak ten jeden, ktory padl w terminie gwarancyjnym - wymienili na zupelnie nowa sztuke.
Ja raczej czail bym sie na Eizo (na razie brak gotowki) - teraz w domu uzywam Gateway-a 24" i jestem w miare zadowolony.
Witam
Pytanie do specjalistów (zdaję sobie sprawę, że takich pytań było wiele) jednak będąc laikiem zadam je jaki monitor wybrać?
Precyzuję potrzebny mi monitor do zastosowań uniwersalnych ze wskazaniem na obróbkę zdjęć. Używany będzie czysto amatorsko więc nie chcę wydawać mnóstwa kasy na sprzęt którego nie będę w stanie w pełni wykorzystać kwota którą chcę przeznaczyć to 2,5- 3k max.
Trochę przekopałem się przez ten wątek wielu fachowych zwrotów nie rozumiem ale wiem przynajmniej to że właściwie liczą się tu 2 firmy EIZO i NEC
Tak więc wśród ich produktów chcę znaleźć coś dla siebie.
Obecnie pracuję na stareńkim LCD Belinei format 4:3 wyczytałem że obecnie popularne i promowane są monitory panoramiczne nigdy takiego nie używałem.
Czy taki monitor panoramiczny można bez problemów używać do obróbki foto?
Aktualnie posiadam 17" monitor i dla moich potrzeb wystarczy w zupełności coś w granicach 21-22"
Po przeglądnięciu oferty EIZO zainteresowały mnie 2 modele różnica w cenie jest niewielka i tu prośba do znających się na rzeczy który z nich będzie lepszy do moich potrzeb?
Eizo S2233
Eizo S2243
Czym one się różnią? oprócz ceny
Co do NECa nie mam sprecyzowanych typów może jednak warto się za którymś rozejrzeć?
Dzięki za uwagę trochę się rozpisałem :grin:
Eizo S2233
Eizo S2243
Czym one się różnią? oprócz ceny
S2233W - 1680x1050
S2243W - 1920x1200
Do fotografii na dobrym amatorskim poziomie nadają się bez problemu.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=11
Dzięki panie Tomku za szybką odpowiedź mam teraz jasność
Do czornyj i Tom01 zdecydowałem się dzięki Wam Panowie że monitor jaki kupię to będzie NEC 24" wybór pada na: NEC 2490WUXi lub na 2490WUXi2. Czy moglibyście się wypowiedzieć jaka jest między nimi różnica i który jest lepszy? Zauwazyłem że 2490WUXi jest kilka zł droższy od tego drugiego ale to pewnie różnice cenowe w sklepach.
2490WUXi jest już nieosiągalny. W 2490WUXi2 poprawiono zakres regulacji lamp i zrezygnowano z polaryzatora A-TW.
Do czornyj i Tom01 zdecydowałem się dzięki Wam Panowie że monitor jaki kupię to będzie NEC 24" wybór pada na: NEC 2490WUXi lub na 2490WUXi2.
Dziwne, kto jak kto, ale ja go na pewno nie poleciłem. :)
Tom01 nie dosłownie ale dzięki takim wypowiedziom zdecydowałem się właśnie na coś takiego a niżeli to o co kiedyś pisałem LG jakiś tam.
Czy możecie mi wyjaśnić następującą sprawę:
ColorNavigator z CG222 standardowo ma dwa profile:
1. Photography, Graphic design (gamma 2.2 6500K)
2. Printing (gamma 1.8 5000K)
Kolorystyka zdjęć w tych dwu profilach jest zupełnie inna, na wydruku otrzymuję zdjęcie zgodnie z profilem 1. Czyli gdy edytowałem zdjęcie w profilu 2 i następnie je drukuję to wydrukowane zdjęcie jest zgodne z profilem 1.
PYTANIE:
W jakim celu został stworzony profil 2 gdy korekcja zdjęć w tym profilu nie daje zgodności na wydruku (a profl nazywali PRINTING) ?
Color managment w DPP mam ustawiony na Use the OS setings. Gdy zmieniam profile to po zatwierdzeniu wybranego profilu w ColorNavigator następuje zmiana domyślnego profilu w zakładce Zarządzanie kolorami we Właściwościach Ekranu.
Monitor oczywiście wyprofilowany w tych dwu profilach. Max. deltaE < 1.2 na jasności 80.
Drukuję z DPP drukarka ma włączone ICM z opcją No Color Adjustment z ustawionym właściwym typem papieru i Photo RPM. W DPP w CMS settings ustawiony jest profil tego typu papieru.
W punkcie 2. sformułowanie "Printing" tyczy się przygotowania do druku offsetowego gdzie krzywe przyrostu zbliżone są przebiegiem do TRC gamma 1,8 oraz jako standard przyjmuje się iluminant D50, do którego liczone są profile urządzeń wyjściowych i na którym oparte są przestrzenie edycyjne, oraz który naśladowany jest przez źródła światła w podświetlarkach do oceny wydruków oraz na halach w drukarniach.
Tak czy owak monitor LCD z podświetleniem WCG CCFL skalibrowany do 5000K wygląda średniawo (podobnież kwestia braków w paśmie UV widma) i np. Fogra zaleca kalibracją do 5800K, bo doświadczalnie doszli do tego, że daje to lepszą wizualną zgodność z odbitką oglądaną w podświetlarce D50.
Skoro marekh poruszyl temat "spedzajacy mi sen z powiek", to mam pytanie czy monitory klasy CG, SV mozna skalibrowac do D50 i gammy 1.8, zeby mozna tego bylo uzywac do przygotowania druku? Przyjelo sie ogolnie ze kalibruje sie do 2.2 i 6500K, tak samo pisza znawcy w tym watku i tak samo jest podane w ksiazce "Real World Color Menagment". Natomiast logicznym jest ze dobrze bylo by robic profile do tych samych koordynantow zarowno dla profili monitorow jak i drukarek. Od profilu drukarki nie jako jestsmy uzaleznieni bo wiekszosc oprogramowania uzywa jako wzorcowego oswietlenia D50 i tak tez robionych jest wiekszosc profili dla papierow na stronach producentow (jak nie wszsytkie). Natomiast monitor z mozliwoscia kalibracji mozemy sobie juz ustawiac. Czy monitor z CCFL rzeczywiscie wyglada tak zle skalibrowany do D50 i nie da sie na tym pracowac?
Monitor skalibrowany do 5000K faktycznie wygląda żółtawo. Dobrą zgodność wizualną uzyskuje się gdzieś między 5500 a 6000K zależnie od źródła światła użytego do oświetlenia wydruku i konkretnego panelu - ja np. w tej chwili na panelu do pracy mam ok. 5700K.
Trzeba brać poprawkę na to, że widmo jarzeniówek w podświetleniu panelu i jarzeniówek lub halogenów użytych do oświetlenia wydruku nigdy do końca idealnie nie odpowiada teoretycznemu iluminantowi D50.
Ok podejrzewam ze jest to 2690WUXi2. To gamme zostawiels 2.2 czy 1.8? Czyli dobrze wydedukowalem trzeba znalezc takie optimum miedzy D50 a D65 zeby odbitka byla zgodna a monitor wygladal znosne? Oswietlasz SOLUXAMI? Jesli to wyzej wymieniony panel to daje rade z takimi ustawienaimi ?
Mając profil drukarki, dla określonego papieru: czy moge odczytać parametry tego profilu, chodzi mi o temperaturę barwową dla jakiej był tworzony ?
Czy profil zawiera też informację o wzorcowym źródle światła (temp.) w jakim powinny być prezentowane prace ?
Jeśli przesadziłem to przepraszam.
Mój główny panel to 2190UXi, wieczorem oświetlam wydruk Soluxem, w dzień korzystam ze światła dziennego. Punkt bieli najlepiej dobrać wizualnie, zaczynając od 5500K i idąc w górę.
Co do gradacji, to niezależnie od tego jaką się ustawi CMM porówna TRC przestrzeni zdjęcia z TRC profilu monitora i wyświetli wszystko poprawnie, mając takie same TRC zdjęcia i monitora uzyskuje się jedynie optymalną jakość, ale to są niuanse. Oprogramowanie SVII NEC-a (podobnie jak CN Eizo) pozwala szybko przełączać kalibracje, więc gradacje zdarza mi się zmieniać, ale ze względów praktycznych najczęściej ustawiam gamma 2,2.
Wszystkie profile wyjściowe są zwykle liczone dla D50 - chyba że ktoś się doktoryzuje i specjalnie kręci profil pod konkretny iluminant użyty do oświetlenia powiększenia - ale te powszechnie dostępne zawsze mają punkt bieli D50. Sprawdzić można toto wieloma narzędziami, np. bezpłatnym ICC Profile Inspectorem.
Co do gradacji, to niezależnie od tego jaką się ustawi CMM porówna TRC przestrzeni zdjęcia z TRC profilu monitora i wyświetli wszystko poprawnie, mając takie same TRC zdjęcia i monitora uzyskuje się jedynie optymalną jakość, ale to są niuanse. .
Czyli tak jak myslalem ze CM sobie w miare radzi z gradacja.
Z tym punktem bieli mozna skorzystac z metody patrzenia na kartke podobnie jak w ustawianiu luminacji? Jeszcze pytanie czym zasilasz te soluxy i ile ich masz (rozumiem ze cale stanowisko masz oswietlone tymi halogenami), zastanawiam sie czy nie trzeba jakis "hiperduper zasilaczy" zeby trzymaly parametry?
Z tego co sie orientuje to z profilu nie mozna wyczytac jakie jest natywna temp barwowa oswietlenia. Natomiast na 99,9% jest to D50. Bo to standard premyslowy i malo ktore opragramowanie pozwala to zmienic chyba jedynie PM. Ale dokladnie musial by odpowiedziec specjalista (ciekawe kogo mam na mysli:mrgreen: )
EDIT
jak zwykle specjalista byl pierwszy 8-)
Stanowiska pracy wogóle nie oświetlam. Soluxa do oświetlenia wydruków mam jednego i to wystarcza, jest jasny jak pieron. Używam zwykłego zasilacza z hipermarketu - podaje on nieco niskawe napięcie przez co światło jest trochę ciepławe, ale widmo tak czy siak jest idealne, a na razie nie wpadło mi w oko nic lepszego - odwiedzone sklepy wykazały skandaliczne braki w kwestii dostępności trafo o dużej wydajności i precyzyjnej regulacji napięcia, a nie chciało mi się cudować, sprowadzać na zamówienie i płacić fortuny za coś, co tak czy owak z grubsza załatwia mechanizm adaptacji chromatycznej ludzkiej percepcji.
Stanowiska pracy wogóle nie oświetlam.
Hmm nie pracujesz wieczorami ?? czy po prostu zwykle oswietlnie pokoju wystarcza (jakies specjalne swietlowki??). Ciekawe co napisales ze pod wplywem napiecia sie ocieplaja lub ochladzaja musze zrobic jakis znosny zasilacz zeby temat ogranac (tylko te 4 ampery).
Wszystkie profile wyjściowe są zwykle liczone dla D50 - chyba że ktoś się doktoryzuje i specjalnie kręci profil pod konkretny iluminant użyty do oświetlenia powiększenia - ale te powszechnie dostępne zawsze mają punkt bieli D50. Sprawdzić można toto wieloma narzędziami, np. bezpłatnym ICC Profile Inspectorem.
Dziękuję za informację. Rozumiem, że temperatura barwowa jest podana w parametrze "Illuminat:".
Widzę teraz, że dla danego profilu ColorSpace: RGB. Co to oznacza, jakie jest najbliższe przybliżenie (sRGB, adobeRGB). W jakiej przestrzeni powinienem pracować dla uzyskania max. zgodności.
Czy możecie mi wyjaśnić następującą sprawę:
ColorNavigator z CG222 standardowo ma dwa profile:
1. Photography, Graphic design (gamma 2.2 6500K)
2. Printing (gamma 1.8 5000K)
Kolorystyka zdjęć w tych dwu profilach jest zupełnie inna, na wydruku otrzymuję zdjęcie zgodnie z profilem 1. Czyli gdy edytowałem zdjęcie w profilu 2 i następnie je drukuję to wydrukowane zdjęcie jest zgodne z profilem 1.
Może trochę po czasie, ale na moje oko to wygląda po prostu że zdjęcie ogląda Pan w świetle żarówek/świetlówek o temperaturze dużo niższej od światła dziennego.
Zdjęcia oglądam oświetlając je GrafiLite. Monitor skalibrowany na 80 jest trochę ciemniejszy niż odbitka pod GrafiLite, z tym wiąże odczucie o trochę innym ogólnym odbiorze kolorów (małe akceptowalne różnice). Korzystam z fabrycznych profili drukarka/papier.
Bez wdawania się w bardziej szczegółowe wyjaśnienia ogólne wytyczne można przyjąć następujące:
1. Jeśli urządzenie wyjściowe jest sRGB, monitor ustawiamy na 6500K.
2. Jeśli urządzenie wyjściowe nie jest sRGB, np lepsze drukarki Epsona, monitor ustawiamy na 5500K.
Odbitka/wydruk będzie zgodny wizualnie z monitorem wyłącznie przy oświetleniu światłem dziennym. GrafiLite to dobre tanie wyjście wieczorami. Proszę pamiętać o mieszaniu się światła otoczenia ze światłem lampy. Jeśli w pomieszczeniu są żarówki, które dają ok 1900K, najlepiej je po prostu zgasić. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na wybielacze optyczne w papierze i odcień samego papieru.
Docelowo wydruki chcę oświetlić Solux-ami. Prześpię dzisiejsze rozważania i jutro pewnie zamówię Solux-y aby dokonać pierwszej próby.
Gdy teraz oglądam wydruki to GrafiLite jest jedynym źródłem oświetlenia.
Jestem pełen optymizmu, moja decyzja o przejściu z ustawiania na czuja na kontrolę za pomocą profilowania/profili zaczyna przynosić oprócz kosztów także WIDOCZNE efekty.
Pracuję w mroku, lub przy filtrowanym świetle dziennym.
Soluxy powinny dostawać dokładnie 12V - wtedy osiągają temp. barwową 4700K, a trafo do halogenów daje ok. 11,5V co daje ok. 4400K problem polega właśnie na tym, że ciężko o tak mocny transformator z regulacją. Skala temperatury barwowej odnosi się właśnie do radiatorów rozgrzanych do danej temperatury - tu radiatorem jest żarnik halogena, a ponieważ dostaje trochę niższe napięcie, to osiąga niższą temperaturę, przez co daje cieplejsze światło. Tak czy owak nie ma to większego znaczenia.
W profilu ICC punkt bieli zapisany jest w tagu wtpt za pomocą koordynatów przestrzeni CIE XYZ - wystarczy przeliczyć to sobie na temperaturę barwową:
http://www.brucelindbloom.com/index.html?ColorCalculator.html
Informacja Color Space: RGB oznacza po prostu, że nasz profil oparty jest na koordynatach RGB. Same wartości RGB to tylko trzy abstrakcyjne cyferki bez znaczenia, które w profilu przypisywane są konkretnym wartościom przestrzeni CIE XYZ/L*a*b, stanowiącej zbiór wszystkich realnych walorów barwnych widzialnych dla człowieka. To dzięki wartościom przestrzeni niezależnej CIE system zarządzania barwą oblicza, jaka autentyczna barwa odpowiada danym wartościom RGB wyświetlonym lub wydrukowanym na danym urządzeniu.
GrafiLite'y mają skorelowaną temperaturę barwową ok. 6000K, dlatego monitor skalibrowany do 5000K wydaje się zbyt ciepły w stosunku do powiększenia oświetlonego tymi jarzeniówkami.
Monitory kalibrujemy pod 6500K aby poprawnie zobaczyć barwy wyrenderowane do przestrzeni sRGB i AdobeRGB, które są oparte na D65. Jeśli drukujemy na drukarce możemy zastosować softproofing z profilem urządzenia wyjściowego, który zastosuje CAT do poprawnego wyświetlenia barw przestrzeni D50 (drukarki) w przestrzeni D65 (monitora) - przy czym niestety nie działa to idealnie, tym bardziej że Photoshop stosuje CAT Bradforda, który nie jest szczytowym osiągnięciem kolorymetrii. Dlatego aby uzyskać lepszy efekt najlepiej skalibrować monitor tak, by jego biel odpowiadała bieli oświetlenia.
Soluxy powinny dostawać dokładnie 12V - wtedy osiągają temp. barwową 4700K, a trafo do halogenów daje ok. 11,5V
A impulsowy zasilacz komputerowy? Nie stosowałem do halogenów, ale wydaje się że napięcie linii 12V jest bliższe teorii a obciążalność (kilka A) wystarczająca.
Dziękuję, świetny pomysł - wyprubuję i dam znać co z tego wyszło.
Wprawdzie używam tej lampki na gościnnych występach i zasilacza komputerowego raczej nie będę taskał, ale ciekaw jestem co z tego wyjdzie...
Wprawdzie używam tej lampki na gościnnych występach i zasilacza komputerowego raczej nie będę taskał, ale ciekaw jestem co z tego wyjdzie...
A tak a'propos, ja używam na występach GrafiLite. Małe, komapaktowe i ma fajną rączkę. Moja ma 5000K jak w mordę strzelił. Rozkładu widmowego nie mam jak zbadać, ale np na wzorcu Atkinsona nie widać istotnego wytłumienia ani eksponowania wybiórczo barw. Zbadam kilka sprawdzę rozrzut. Zapewne może być problemem partia produkcyjna i dostawca świetlówek.
Pracuję w mroku, lub przy filtrowanym świetle dziennym.
To jest bardzo ciekawe jesli sie orientuje to 2190Uxi wymaga do pracy odpowiedniego oswietlenia a Ty pracujesz w mroku? Moglbys to rozwinac dlaczego akurat tak to wykombinowales?
A co do zasilacza to jak pisal Tom01 zasilacz komputerowy, ale jesli impulsowy charakter by nie sluzyl soluxowi to sa kity AVT bardzo proste do wykonania ktore pozwalaja zbudowac odpowiedni zasilacz nie za duzym kosztem (byl by regulowany w tym wypadku).
To jest bardzo ciekawe jesli sie orientuje to 2190Uxi wymaga do pracy odpowiedniego oswietlenia a Ty pracujesz w mroku? Moglbys to rozwinac dlaczego akurat tak to wykombinowales?
Pracować można przy dowolnym oświetleniu, kwestia "przetłumaczenia" swoim oczom że to co widzą na monitorze to "dobre" a dookoła "źle". Oczywiście łatwiej jest jeśli oświetlenie i biel monitora ze sobą współga.
Ok czyli poprostu wygodniej jednak bylo by oswietlic stanowisko z takim monitorem, natomiast czornyj wybral inne rozwiazanie i tez potrafi sobie z tym radzic. Dzieki za pomocne informacje, wiele rzeczy stalo sie bardziej zrozumialych:D
Ok czyli poprostu wygodniej jednak bylo by oswietlic stanowisko z takim monitorem,
To nie problem wygody tylko uwarunkowań fizjologii widzenia przy przenoszeniu wzroku na różne elementy otoczenia. Jeśli nie jest równo oświetlone i na dodatek inną temperaturą, mechanizm adaptacji i "balansu bieli" ma trudniejsze zadanie.
Jeśli nie jest równo oświetlone i na dodatek inną temperaturą, mechanizm adaptacji i "balansu bieli" ma trudniejsze zadanie.
Ale sobie poradzi czy to zalezy powiedzmy od cech osobniczych czy moze treningu i samokontroli. Wiem ze draze moze i bez sensu bo wniosek wyciagniety zostal, ze oswietlic trzeba i kropka (co juz dawno zrobilem bez wiekszego rozmyslania nad tym problemem). Jednak bardzo nurtuje mnie kwestia jak to dokladnie dziala.
Ale sobie poradzi czy to zalezy powiedzmy od cech osobniczych czy moze treningu i samokontroli.
Właśnie. Jedni pracują*po ciemku normalnie a inni (w tym ja) notorycznie robię za ciemne zdjęcia. :)
PS. Co to za cholerne gwiazdki w tekście? Po wysłaniu pojawiają się niekiedy zamiast spacji. Edytuję i edytuję ale zaczyna mnie to irytować.
Czyli konkluzja jak zwykle ze czornyj ma paranornmalne zdolnosci. (to oczywiscie JOKE mam nadzie ze sie nie obrazi)
PS. Nie masz moze bezprzewodowej klawiatury bo u mnie jest OK.(nie ma gwiazdek)
Czyli konkluzja jak zwykle ze czornyj ma paranornmalne zdolnosci. (to oczywiscie JOKE mam nadzie ze sie nie obrazi)
Zaraz nas pewnie podsumuje... :)
PS. Nie masz moze bezprzewodowej klawiatury bo u mnie jest OK.(nie ma gwiazdek)
Uwaga test*na*gwiazdki.
Ha, mam gada! Za szybkie naciskanie spacji przed puszczeniem Alt, czyli po polskim znaku diakrytycznym.
A tak a'propos, ja używam na występach GrafiLite. Małe, komapaktowe i ma fajną rączkę. Moja ma 5000K jak w mordę strzelił. Rozkładu widmowego nie mam jak zbadać, ale np na wzorcu Atkinsona nie widać istotnego wytłumienia ani eksponowania wybiórczo barw. Zbadam kilka sprawdzę rozrzut. Zapewne może być problemem partia produkcyjna i dostawca świetlówek.
Proszę ją spróbować zmierzyć spektrofotometrem (oczywiście z założonym dyfuzorem) za pomocą i1 Share, tam jest wykres rozkładu widmowego i wyliczanie CRI. A jeszcze lepszy jest w basICColorze. Z tym 5000K to ciekawostka - słyszałem, że są nieco chłodniejsze, ok. 5900K. Ale nawet przy świetlówkach D50 (Justa albo GTI) wizualną zgodność uzyskuje się po skalibrowaniu monitora do bieli z zakresu 5500-6000K.
Pracując w mroku po prostu męczy się oczy, bo muszą się często przestawiać z ciemnego otoczenia na jasną plamę monitora. Ale brak mi miejsca na zainstalowanie odpowiedniego oświetlenia za monitorami, mam chwilowo kiepskie warunki lokalowe:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/epsonka.jpg)
Jak dorobię się cyfrowej ciemni z prawdziwego zdarzenia, to lekko oświetlę ścianę za monitorami Philipsem Graphica Pro TL-D 950, żeby zmniejszyć kontrast między otoczeniem a monitorem, ale na razie wolę to, niż poświatę z niebieskich ścian i zaświetlanie powierzchni monitora ;)
A jeszcze lepszy jest w basICColorze.
Tego nie wiedziałem. Potestuję i podzielę się informacją.
Z tym 5000K to ciekawostka - słyszałem, że są nieco chłodniejsze, ok. 5900K.
To jest tajwańskie "g" więc może mi się tak trafiło.
Ale nawet przy świetlówkach D50 (Justa albo GTI) wizualną zgodność uzyskuje się po skalibrowaniu monitora do bieli z zakresu 5500-6000K.
Tak oczywiście, pisałem również gdzieś o tym. Zresztą nie ma uniwersalnej jednolitej metody na softproofing. Wpływ światła zastanego, odcienia papieru, jego reakcji na światło (wybielacze) sprawia że to są regulacje jednostkowe. Np do celów prezentacyjnych tak się robi i "stroi" sprzęt z dokładnością do 100K. W normalnej pracy nie jest to potrzebne.
Jak dorobię się cyfrowej ciemni z prawdziwego zdarzenia, to lekko oświetlę ścianę za monitorami Philipsem Graphica Pro TL-D 950, żeby zmniejszyć kontrast między otoczeniem a monitorem, ale na razie wolę to, niż poświatę z niebieskich ścian i zaświetlanie powierzchni monitora ;)
Ja sie wlasnie zastanawialem czy nie zrobic zrobic tego na bazie solox'ow bo widmo swietlowek mnie jakos nie bardzo bawi. A jak z tymi Philipse Graphica Pro
mozna tym sobie oswietlic stanowisko tak, zeby mozna bylo od razu ogladac odbitki?
Po za tym widzialem te zdjecie na Nikonie w watku "kieszonkowa drukarka" i bardzo mnie zastanawialo jak to wszystko masz tam rozwiazane.
Uwaga test*na*gwiazdki.
Zgaduję: używasz Maca? :mrgreen:
PS. Co to za cholerne gwiazdki w tekście? Po wysłaniu pojawiają się niekiedy zamiast spacji. Edytuję i edytuję ale zaczyna mnie to irytować.
Makówkarze tak mają. Musisz dokładnie najpierw puszczać alt (w maku to chyba inaczej się ten klawisz nazywa? Command?) po napisaniu polskiej literki i dopiero potem naciskać spację. Alt+spacja w Macu = * .
Zgaduję: używasz Maca? :mrgreen:
Wydało się.... :)
Makówkarze tak mają. Musisz dokładnie najpierw puszczać alt (w maku to chyba inaczej się ten klawisz nazywa? Command?) po napisaniu polskiej literki i dopiero potem naciskać spację. Alt+spacja w Macu = * .
Alt to Alt, Command to Command. Ale fakt, objaw wynika z zbyt niedbałego naciskania klawiszy. Pojawiło się to po zmianie na płaską klawiaturę, z klawiszami jak kalkulator. Wygodna bardzo, ale jak widać ma swoje ułomności.
Ja sie wlasnie zastanawialem czy nie zrobic zrobic tego na bazie solox'ow bo widmo swietlowek mnie jakos nie bardzo bawi. A jak z tymi Philipse Graphica Pro
mozna tym sobie oswietlic stanowisko tak, zeby mozna bylo od razu ogladac odbitki?
Po za tym widzialem te zdjecie na Nikonie w watku "kieszonkowa drukarka" i bardzo mnie zastanawialo jak to wszystko masz tam rozwiazane.
Graphica Pro mają Ra>98%, więc widmo mają nienajgorsze. Tak czy owak jest to bez większego znaczenia, bo do oceny wydruków będę używał Soluxów. Natomiast do lekkiego rozświetlenia pokoju nadają się one średnio, bo są cholernie jasne i dość wąsko świecą. Jarzeniówka świeci gdzie popadnie miękkim, rozproszonym światłem, więc do lekkiego złamania mroku nada się nieco lepiej.
Co do mojego stanowiska pracy, to drukarka stanęła w przedpokoju, akurat było tam miejsce, gdzie wchodzi na styk. Ale docelowo staram się teraz sprzedać swoje mieszkanie i kupić trochę większe, gdzie będę mógł sobie urządzić cyfrową ciemnię z prawdziwego zdarzenia - z referencyjnym oświetleniem, w neutralnych szarościach i z wszystkimi szykanami.
Dzisiaj ponownie skalibrowałem monitor (CG222) i jestem bardzo zdziwiony. W odniesieniu do ostatniej kalibracji wpada w czerwień. Powtórzyłem proces kalibracji, tak samo, odczekałem do wieczora ponownie skalibrowałem, bez zmian. W kalibracji 2-go monitora (kalibracja karty) nie zauważyłem odchyłek od poprzedniego wyniku. Wszystkie wydruki które dotąd wykazywały bardzo dobrą zgodność teraz oczywiście są bardzo odmienne od tego co widzę na ekranie, i są w miarę zgodne z 2-gim monitorem. Validacja profilu daje bardzo podobne wyniki. Monitor przed kalibracją wygrzewany min 2 godz.
Co o tym sądzicie ?
!!!!! PRZEPRASZAM !!!!!
W DPP w Color Managment opcja:
Color matching settings : For Display zamiast na Use the OS settings było sRGB
Drugi monitor był OK bo jest na drugim stanowisku gdzie ustawienia były dobre
UFF !!!!
Proponuję przeprowadzić kalibrację w całkowitej ciemności. Chodzi o niepożądane światło docierające do czujnika. Jeśli nie pomoże, to niewłaściwy lub uszkodzony kalibrator.
Wszystko OK (zedytowałem mojego post-a wyjaśniając przyczynę)
Kalibruję w zupełnej ciemności, gdy kalibruję na danym stanowisku 1-wszy monitor to drugi jest wyłączony, i odwrotnie.
Ale jesteście czujni, dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy jakość karty graficznej ma wpływ na jakość kalibracji.
Czy karty specjalnie przeznaczone do pracy 2D mogą mieć pozytywny wpływ na całość procesu (np. karty PNY ...)
O w morde 7 razy zagladalem w ten watek i nie widzialem ze czornyj mi juz w sobote odpisal (chyba jakis syndrom andzrejek:p).
A tak w zwiazku z tematem dosyc mocno mnie zastanawia problem, czy lepiej zrobic oswietlenie pracowni w ktorej od razu mozna ogladac odbitki, czy lepiej zrobic bardziej komfortowa pracownie i osobne miejsce do ogladania wydrukow. W sumie wiekszosc zrodel twierdzi ze lepsze drugie rozwiazanie, natomiast ja bym chial zeby wszystko bylo w jednym, choc pewnie tak sie nie da.
Probowal ktos laczyc swiatlo tych swietlowek plus soluxy, mam na mysli delikatnie podswietlnie tylu monitora swietlowka, a oswietlenie pokoju halogenami (oczywiscie sciany w neutralnych kolorach)? Dalo by tak rade czy wyjdzie z tego kompletna kicha?
Dalo by tak rade czy wyjdzie z tego kompletna kicha?
Jak najbardziej, trzeba tylko pilnować temperatur barwowych różnych źródeł.
No to tak powiedzmy soluxy maja 4700K natomiast swietlowki Philipse Graphica Pro maja 5300K, wydaje mi sie ze temperaturowo sa dosyc zblizone czy mam racje czy te 600K to za duzo?
kashpir_pl
01-12-2009, 14:21
Mam pytanie dotyczące monitorów Eizo S2232 i S2233, a właściwie różnic między nimi: czy oprócz krótszego czasu reakcji matrycy i większego poboru energii w S2233 są między nimi jakieś inne różnice? Przymierzam się do zakupu i co ciekawe ceny nowszego modelu czyli S2233 są w necie niższe niż poprzednika. Myślałem, że wprowadzenie nowego modelu przyczyni się do obniżki cen wycofywanego z produkcji i będę mógł nieco zaoszczędzić. Ale jeżeli taniej mogę kupić teoretycznie lepszy model.... to chyba się skuszę, chyba że ta "lepszość" jest tylko teoretyczna i lepiej zainwestować w S2232. Jak myślicie?
S2232W już nie ma od kilku miesięcy.
kashpir_pl
01-12-2009, 14:50
Nie ma od kilku miesięcy w produkcji czy w sklepach? Czy to oznacza, że w ofercie sklepów internetowych jest ale jak będę chciał zamówić to mi dopiero wtedy odpowiedzą, że nie ma?
Nie ma od kilku miesięcy w produkcji czy w sklepach? Czy to oznacza, że w ofercie sklepów internetowych jest ale jak będę chciał zamówić to mi dopiero wtedy odpowiedzą, że nie ma?
Został wycofany z produkcji.
ArturBonoVox
09-12-2009, 01:54
Witam. Poszedlem po rozum do glowy i wiem, ze nie moge kupic kielbasy.
Moge przeznaczyc 500 euro na zakup. I teraz pytanie co kupic abym widzial roznice w tym co mi daje moj laptop a to co mi pokaze nowo zakupiony monitor.
Preferuje EIZO.
Prosze o rade.
Zaopatrzyłem się w monitor EIZO S2231W (1680x1050) - niestety nie większy ze względu na budżet. Nie robiłem kalibracji - ręcznie, w odniesieniu do CRT Samsunga 757DFX ustawionego w tryb sRGB pozdejmowałem nieco czerwieni i podświetlenia. Jestem zadowolony z tego monitora zadowolony ((nie profi zastosowanie) przy obróbce fotek.
Jedyne czego mi brakuje, to to, że mógł być 24" i rozdzielczość 1920x1200 lub podobna :) Cóż, było kupować rok temu latem - przy niskim USD/EUR :)
Zaopatrzyłem się w monitor EIZO S2231W (1680x1050) - niestety nie większy ze względu na budżet. Nie robiłem kalibracji - ręcznie, w odniesieniu do CRT Samsunga 757DFX ustawionego w tryb sRGB pozdejmowałem nieco czerwieni i podświetlenia.
Obawiam się, że wprowadził Pan regulację na wzór źle ustawionego monitora. Nie spotkałem jeszcze egzemplarza S2231W który wymagałby zdjęcia kanału R, raczej odwrotnie.
Pytałem już, ale nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi :)
Muszę kupić monitor "zapasowy", również do obróbki.
Do wyboru mam:
DELL 2709W PVA
LG W2600HP-BF S-IPS
Co byście wybrali z tych dwóch ?
Witam.
Googlowałem w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie "czy inni też tak mają" i trafiłem tutaj...
Mam problemik. Zachciało mi się zmiany mojego Eizo S1932 na większy monitor, zachęcony ocenami i testami wybrałem panel NEC P221W, Obejrzałem na miejscu - podświetlenie w miarę równe, bez widocznych moim okiem zabarwień, niby wszystko OK. Po przytaszczeniu do domu i zrobieniu kilku prymitywnych testów zjechała mi szczęka - wszelkie gradienty to koszmar, szczególnie biel do czarnego - istna tragedia.
Nie mam dostępu do kalibratora, a takie gradienty są dla mnie nieakceptowalne...
I teraz pytanie, co z tym fantem zrobić? Mogę wymienić monitor na Eizo S2233W i wypruć się z resztek pieniędzy, jeśli to ma sens, zrobię tak. Czy na S2233W bez kalibracji gradienty będą tak dobre jak na S1932?
Pomóżcie dobrzy ludzie. :-)
monitor, zachęcony ocenami i testami wybrałem panel NEC P221W
O P221W napisano sporo, większość jest autorstwa ludzi którzy nie mają zielonego pojęcia o ocenie jakości ekranu. Tu jest moja, prawdziwa opinia:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=14
Czy na S2233W bez kalibracji gradienty będą tak dobre jak na S1932?
Takie same.
PS. P221W można trochę poprawić, potrzebny jest ino Spectraview II i ColorMunki.
Patrząc na ceny ColorMunki i SpectraView II doszedłem do wniosku, że zamieniam na Eizo.
NEC ma u mnie kolejny minus...
Patrząc na ceny ColorMunki i SpectraView II doszedłem do wniosku, że zamieniam na Eizo.
NEC ma u mnie kolejny minus...
Hm.... do ustawienia S2233W sprzęt i software kosztuje 2x tyle.
To z ColorMunki nie da się ustawić tego monitora?
może ktoś się wypowiedzieć na moje pytanie z poprzedniej strony ? :)
To z ColorMunki nie da się ustawić tego monitora?
Oprogramowanie CM nie ma możliwości wyregulowania temperatury barwowej, stąd cała kalibracja jest conajmniej nieoptymalna, żeby nie powiedzieć bez sensu.
może ktoś się wypowiedzieć na moje pytanie z poprzedniej strony ? :)
Witam serdecznie wszystkich...
Podłączam się poniekąd do pytania Cichego z poprzedniej strony.
Zamówiłem monitor Dell 2408WFP (on myśli nad 2709) jutro albo w przyszłym tygodniu będzie do odbioru.
Zastosowania:
- praca biurowa
- amatorska obróbka zdjęć
- filmy
- b. rzadko gry
Jednak wyczytałem w internecie, że ma on 2 podstawowe wady no może 3:
- input lag (ok 50ms-60ms)
- zdarza się nierównomierne podświetlenie (chyba nie może być gorzej niz w 8 letnim samsungu na matrycy TN ?)
- zupełnie źle ustawione kolory defaultowo
Moje pytanie to generalnie czy to był dobry wybór w tej cenie do 2400zł (24" 1900x1200)?
Jak skalibrować monitor bez sprzętu ew. gdzie w woj. opolskim można skalibrować monitor?
Znalazłem dośc duzo opini o złych modelach della z wadami. Az tak złą kontrole jakości ma dell ? Ten monitor powinien byc z 10x lepszy od TNki samsunga która mam czy mi się wydaje i może być gorszy nawet np. w rownomiernosci podświetlenia bo kolory to musi miec lepsze?
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Muszę kupić monitor "zapasowy", również do obróbki.
Do wyboru mam:
DELL 2709W PVA
LG W2600HP-BF S-IPS
Co byście wybrali z tych dwóch ?
Wszystko postawione obok Eizo S2431W będzie za jaskrawe, za jasne, za bardzo przekontrastowane, a w przypadku W2600 ze świecącą połyskującą na biało czernią. Wyjście: Drugi tej samej firmy z tej samej serii (koncówka 31/32/33).
Zamówiłem monitor Dell 2408WFP (on myśli nad 2709) jutro albo w przyszłym tygodniu będzie do odbioru.
Zastosowania:
- praca biurowa
- amatorska obróbka zdjęć
- filmy
- b. rzadko gry
(...)
Znalazłem dośc duzo opini o złych modelach della z wadami. Az tak złą kontrole jakości ma dell ? Ten monitor powinien byc z 10x lepszy od TNki samsunga która mam czy mi się wydaje
Do rozrywki 2408WFP jest świetny do pozostałych nie. Jest zbyt jaskrawy i ma za dużą gammę. W warunkach wieczornych gotuje oczy na twardo. Owszem jest lepszy od TN bez dyskusji, ale wady i tak są bardzo duże. Trzeba dobrego samozaparcia aby się do niego przyzwyczaić i zaakceptować. Ew pomóc sobie okularami przeciwsłonecznymi. :)
Trochę złych opinii o wadach Della powstało na podstawie 2209 i U2410 na wyświetlaczach LG-Philips, które jak wiadomo nie są demonem jakości.
A to może i dobrze, bo ja na 2431 mam troche za mało kontrastu :D
A to może i dobrze, bo ja na 2431 mam troche za mało kontrastu :D
Oj żeby Pan nie przedobrzył... :)
W Pańskim Eizo, jeśli kontrastowość wydruku/odbitki jest większa niż ekranu wystarczy podnieść gammę o jedno oczko.
Do rozrywki 2408WFP jest świetny do pozostałych nie. Jest zbyt jaskrawy i ma za dużą gammę. W warunkach wieczornych gotuje oczy na twardo. Owszem jest lepszy od TN bez dyskusji, ale wady i tak są bardzo duże. Trzeba dobrego samozaparcia aby się do niego przyzwyczaić i zaakceptować. Ew pomóc sobie okularami przeciwsłonecznymi. :)
Trochę złych opinii o wadach Della powstało na podstawie 2209 i U2410 na wyświetlaczach LG-Philips, które jak wiadomo nie są demonem jakości.
Co do tej gammy rozumiem można go skalibrować. W przypadku gdy będe pracował (czyli ok. 80% wykorzystania monitora) nie zależy mi na super jakości kolorów gdyż grafikiem nie jestem. Jedynie na wyrazistości textu, przestrzeni roboczej.
Mam nadzieje, że da się go ściemnić do takiego poziomu żebym nie musial w okularach słonecznych siedziec ;)
Co do kalibracji jakiś pomysł żeby ustawić go w miare sensownie optymalnie na "oko"?
Ściągniecie profilu kolorów z internetu i ustawienie np na takie same wartości podświetlenia i wszystkiego jak u kogos innego po skalibrowaniu da efekty pozytywne czy raczej nie ma żadnych szans?
Tylko jeśli S2233W prosto z pudła oferuje takie odwzorowanie kolorów i jakość gradientow jak S1932, to moje amatorskie potrzeby zostaną zaspokojone...
Co do tej gammy rozumiem można go skalibrować.
Można, teoretycznie. W praktyce bardzo mocno trzeba krzywić*kartę, co nie daje dobrych efektów. Krzywe korekcji gorsze są tylko na laptopach.
W przypadku gdy będe pracował (czyli ok. 80% wykorzystania monitora) nie zależy mi na super jakości kolorów gdyż grafikiem nie jestem. Jedynie na wyrazistości textu, przestrzeni roboczej.
Może mi Pan odpowiedzieć dlaczego kiedy padnie jakakolwiek teza dotycząca minimalnego akceptowalnego poziomu jakości, za chwilę pojawiają się odpowiedzi o przesadzaniu w stronę niepotrzebnej "super jakości", "mercedesach" itp?
Mam nadzieje, że da się go ściemnić do takiego poziomu żebym nie musial w okularach słonecznych siedziec ;)
Nie da się. Minimum to 120-150 nitów a rozsądna charakterystyka jasności jest przy 200 nitach.
Co do kalibracji jakiś pomysł żeby ustawić go w miare sensownie optymalnie na "oko"?
Na oko w ogóle to nie jest możliwe.
Można, teoretycznie. W praktyce bardzo mocno trzeba krzywić*kartę, co nie daje dobrych efektów. Krzywe korekcji gorsze są tylko na laptopach.
Może mi Pan odpowiedzieć dlaczego kiedy padnie jakakolwiek teza dotycząca minimalnego akceptowalnego poziomu jakości, za chwilę pojawiają się odpowiedzi o przesadzaniu w stronę niepotrzebnej "super jakości", "mercedesach" itp?
Rozumiem, że pracuje Pan na monitorach Eizo profesjonalnych do zastosowań graficznych. Każdy ma swoje potrzeby ja przedstawiłem je na początku w zastosowaniach. Przypomnę :
- 60% to praca przy komputerze 8-10h dziennie
- 20% - filmy/rozrywka/przegladanie web
- 10% gry
- 10% obróbka zdjęć
Obecnie posiadam samsunga 930BF na matrycy TN kosztował również ok. 2000zł ale sporo czasu temu. Ten wydaje mi się być jak niebo a ziemia do mojego staruszka.
Czytałem różne opinie ludzi w internecie i właśnie większość była zafascynowana i potwierdzali dobra jakość obrazu / dobre kolory (jak na ten zakres cenowy). Monitor uznawali za mid-level a nie profesjonalny więc raczej porównywanie do eizo, którego najtańsze modele są o 1000-1500zł droższe jest troche nie na miejscu. Ponieważ ten dell to raczej taki multimedialny monitor a nie typowo graficzny.
Sformuluje zatem pytanie inaczej.
Czy wybór monitora dell 2408 jest błędem do powyzszych zastosowań?
Jaki monitor by Pan polecił z parametrami : 24" 1900x1200, względnie dobry czas reakcji, do 2500zł ?
Widziałem testy w których twierdzą, że przy 100cd / 200cd zachowuje temp barwową ok 6500 po kalibracji. A 100cd to chyba nie aż taka duża jasność?
Źródla tutaj np a można znaleść sporo więcej:
źródło (http://4.bp.blogspot.com/_0-tLLf6eqJY/R9MeZi1sY4I/AAAAAAAAAHs/jlZYqT4N4o8/s1600-h/ComparisonscalibrationtoAdobeRGBwithAdobeRGB.jpg)
http://monitortest.blogspot.com/
Pozdrawiam i oczekuję na fachową odpowiedź. Jeśli można to poproszę o nieco dokładniejsze tłumaczenie gdyż narazie odczuwam, że chyba źle wybrałem a na coś lepszego mimo, że miałbym środki to chyba nie jest mi potrzebne kolega ma samsunga 2494HM na matrycy TN i liczę szczerze na to, że ten Dell będzie mial lepsze kolory i kąty widzenia to napewno.
Jaki monitor by Pan polecił z parametrami : 24" 1900x1200, względnie dobry czas reakcji, do 2500zł ?
Żadnego nie polecę. Nie ma rozsądnej jakości uniwersalnych 24" za te pieniądze.
Widziałem testy w których twierdzą, że przy 100cd / 200cd zachowuje temp barwową ok 6500 po kalibracji. A 100cd to chyba nie aż taka duża jasność?
Ja też widziałem testy. W większości, ich autorzy nie mają bladego pojęcia o czym piszą. Po "ucięciu" matrycy owszem, będzie ciemniejszy. Tylko co się dzieje z detalami w światłach?
Wady monitora już Pan miał opisane. Jak na złość rzutują one na zły komfort patrzenia w Pana głównych zastosowaniach. Jest rażący, męczący. Ja wybierałbym na Pana miejscu mniejszy ale lepszy.
borkomar
10-12-2009, 22:29
Czy po tymi względami 2490WUXi2 będzie ok?
Właśnie zauważyłem, że monitory lepszej półki jakoś "mniej świecą" w sensie nie drażnią tak oka.
Czym to jest spowodowane skoro podczas kalibracji oprogramowanie każe ustawić jasność na zadaną wartość 100-120(recomended).
Wydawało mi się, że w takiej sytuacji każdy monitor świecił będzie tak samo a z tego co czytam jestem w błędzie.
Czy Panowie mogliby to po "Polskiemu" wytłumaczyć:?:
Czy po tymi względami 2490WUXi2 będzie ok?
2490WUXi2 to monitor graficzny, inna półka zatem.
Właśnie zauważyłem, że monitory lepszej półki jakoś "mniej świecą" w sensie nie drażnią tak oka.
Przy sprzęcie dedykowanym do pracy foto lub graficznej producent wie, że biel monitora ma być bielą papieru w nie wypalać oczu.
Czym to jest spowodowane skoro podczas kalibracji oprogramowanie każe ustawić jasność na zadaną wartość 100-120(recomended).
Nece na IPS mają wysoki punktu czerni i niską kontrastowość. Takie monitory muszą być użytkowane w lepszych warunkach oświetleniowych, kiedy to siłą rzeczy ich biel mniej razi. Przy zastosowaniach uniwersalnych należy szukać monitorów które mogą dać dobrą liniowość i sensowny punkt czerni przy 80 nitach lub mniej.
Nece na IPS mają wysoki punktu czerni i niską kontrastowość. Takie monitory muszą być użytkowane w lepszych warunkach oświetleniowych, kiedy to siłą rzeczy ich biel mniej razi. Przy zastosowaniach uniwersalnych należy szukać monitorów które mogą dać dobrą liniowość i sensowny punkt czerni przy 80 nitach lub mniej.
Czy wysoki punkt czerni to jest kwestia rodzaju matrycy IPS czy stosowania jakichs innych technologii np powlok itp?
Czy wysoki punkt czerni to jest kwestia rodzaju matrycy IPS czy stosowania jakichs innych technologii np powlok itp?
Punkt czerni to cecha konstrukcyjna wyświetlacza.
Tom01
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Mam nadzieję, że przetrwam z tym dellem :) Moj notebook sony vaio FW11E ma ok 150cd jak świeci na max. Przy zgaszonym świetle owszem to za dużo ale zazwyczaj zapalam małą lampkę jak robi się ciemno żeby tak nie raziło :)
Dziwne, że ten dell tyle ma przy brightness na 0 i contrast 50% :)
Trochę sie obawiam o warunki pracy w najgorszym wypadku ściemine na sterowniku karty graf. jak nie będzie wyjścia.
Ten NEC 2490 w sumie kosztuje ok. 3000zł zastanawiam się czy jakoś zrezygnować z dell i brać tego NEC warto doplacic 600zł ?
Ten NEC wydaje się być fajny ale też widzę kręcą coś, że jakby wersja bez 2 ma matryce H-IPS z polaryzatorem A-TW (cos co robi ze czarny przy patrzeniu z boku to czarny a nie zmienia kolor) a wersja 2 S-IPS i bądz tu mądry.
Zatem wersja 2490 WUXi jest lepsza od 2490 WUXi2?
Cena praktycznie ta sama ok 3000zł..
borkomar
14-12-2009, 14:56
Ten NEC wydaje się być fajny ale też widzę kręcą coś, że jakby wersja bez 2 ma matryce H-IPS z polaryzatorem A-TW (cos co robi ze czarny przy patrzeniu z boku to czarny a nie zmienia kolor) a wersja 2 S-IPS i bądz tu mądry.
Zatem wersja 2490 WUXi jest lepsza od 2490 WUXi2?
Cena praktycznie ta sama ok 3000zł..
Też chętnie dowiem się co i jak gdyż celował będę w ten monitorek zapewne.
PS.
Dziś przypadkiem zupełnie zauważyłem w jednym ze znanych sklepów komputerowych monitor Samsung F2380 23" z Matrycą PVA.
Czy jest to coś warte:?:Cena bardzo nicka oscylująca wokół 1K.
Dziś przypadkiem zupełnie zauważyłem w jednym ze znanych sklepów komputerowych monitor Samsung F2380 23" z Matrycą PVA.
Czy jest to coś warte:?:Cena bardzo nicka oscylująca wokół 1K.
Też śledzę, no ale to jest monitorek z rozdziałką 1080 w pionie, ja szukam 1200 :)
obywatelgc
14-12-2009, 16:18
Witam
przejrzałem cały wątek ale się pogubiłem :(
mam pytanie
czy do 2000 zł dostane w miarę przyzwoity monitor ?
główne zastosowanie to obróbka zdjęć
będę wdzięczny za odpowiedź,
czytając wątek zauważyłem dwie osoby z ogromna wiedzą na ten temat,
więc może mi też pomogą,
z góry dziękuje i pozdrawiam
czy do 2000 zł dostane w miarę przyzwoity monitor ?
główne zastosowanie to obróbka zdjęć
Podstawowe pytanie - jaka rozdziałka i wielkość ekranu.
obywatelgc
14-12-2009, 17:07
Cichy
do 22" najlepsza jaką da się kupić do tych 2 tyś
a Ty reportaż ślubny na czym obrabiasz ?
borkomar
14-12-2009, 17:53
Też śledzę, no ale to jest monitorek z rozdziałką 1080 w pionie, ja szukam 1200 :)
24" mają te 1200pix o których wspominasz.
Ma to aż takie marginalne znaczenie:?:
Do 2000 zł chyba tylko jeden mi się wydaje w miarę rozsądny:
http://allegro.pl/item841671932_nec_multisync_p221w_sprzetowa_kalibr acja_sklep_wwa.html
A lekko powyżej 2000 zł
http://allegro.pl/item839173004_eizo_lcd_22_s2233wh_profes_sklep_waw a_fvat.html
Oczywiście mowa o LCD 22".
obywatelgc
14-12-2009, 18:55
Cichy
dzięki za odpowiedź ,
a to na czym Ty pracujesz to tajemnica ;)
jak tak to nie będę naciskał ;)
Tom01, lub inni kto zna... Chcem kupić Dell UltraSharp 24-inch U2410,
http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=ie&l=en&s=dhs&cs=iedhs1&sku=294438
Jakieś opinie ? Parametry wydają się ok. Praca foto 90% 10% video.
Z góry dzięki za pomoc.
cichy
dzięki za odpowiedź ,
a to na czym ty pracujesz to tajemnica ;)
jak tak to nie będę naciskał ;)
s2431w
Jakieś opinie ? Parametry wydają się ok. Praca foto 90% 10% video.
.
ZObacz parę stron wstecz. Tom mówi, że oczojebny jest :)
24" mają te 1200pix o których wspominasz.
Ma to aż takie marginalne znaczenie:?:
nec 2190UXi ma 1600 na 1200 (tylko cena nie pasuje) a to 21" z haczykiem..
co rozumiesz przez "marginalne"?
http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=ie&l=en&s=dhs&cs=iedhs1&sku=294438
Jakieś opinie ? Parametry wydają się ok.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=113428&page=3
borkomar
15-12-2009, 00:38
co rozumiesz przez "marginalne"?
Chodziło mi o to czy ma to aż takie znacznie te 1200pix w stosunku do 1080:?:
Poza tym zauważyłem, że 2490WUXI tez ma 1200 a to ze względu na proporcje zapewne.Te monitorki maja 16/10 a wspomniany przeze mnie i Cichego Samsung F2380 to 16/9 stąd i jego 23" anie 24".
Cytat:
Napisał drakoo Zobacz post
http://accessories.euro.dell.com/sna...hs1&sku=294438
Jakieś opinie ? Parametry wydają się ok.
http://forum.nikon.org.pl/showthread...=113428&page=3
dzieki, widze ze znowu w dupie jestem .... Chyba przyjdzie wydać 6k na normalny monitor 24" +
dzieki, widze ze znowu w dupie jestem .... Chyba przyjdzie wydać 6k na normalny monitor 24" +
Oj, bez przesady. Jeśli Pańskie wymagania są wyższe niż oferuje taki U2410 to następna "półka" to ok 3,5-4 tys zł za 24". W okolicach 6 tys zł i więcej są już zawodowe.
Oj, bez przesady. Jeśli Pańskie wymagania są wyższe niż oferuje taki U2410 to następna "półka" to ok 3,5-4 tys zł za 24". W okolicach 6 tys zł i więcej są już zawodowe.
Może więc Pan polecić coś w granicy 4 tys, i jakieś 26" w cenie ok 5 tys ? Moje wymagania są takie abym poprawnie widział barwy jakie są. Bo widzi Pan jeśli mam wydać kilka tys. to chciałbym to zrobić raz i mieć spokój na kilka lat. Pracuje z foto jako semi-pro, tzn zarabiam na tym ale jeszcze kokosów nie ma. Niemniej myślę że wciąż będzie się to rozwijało coraz bardziej.
Dziękuje pięknie za pomoc.
Lulu1988
15-12-2009, 21:03
drakoo....w okolicach 4000zł jest Eizo S2433W przy czym: "S2433W jest lepszy od S2233/43W jeśli nie o klasę to o pół" (Tom01).
drakoo....w okolicach 4000zł jest Eizo S2433W przy czym: "S2433W jest lepszy od S2233/43W jeśli nie o klasę to o pół" (Tom01).
Dokładnie. S2433W jest zdecydowanie równiej oświetlony.
kashpir_pl
16-12-2009, 16:05
Do 2000 zł chyba tylko jeden mi się wydaje w miarę rozsądny:
http://allegro.pl/item841671932_nec_multisync_p221w_sprzetowa_kalibr acja_sklep_wwa.html
A lekko powyżej 2000 zł
http://allegro.pl/item839173004_eizo_lcd_22_s2233wh_profes_sklep_waw a_fvat.html
Oczywiście mowa o LCD 22".
Mam pytanie: czy dla foto amatora (tzn. głównie oglądanie zdjęć, mniej obróbki, chcociaż zamierzam się zabrać za skanowanie swoich zasobów slajdów) różnica między tymi dwoma monitorami będzie jakaś znacząca? Do tej pory myślałem o Eizo S2233 ale jeśli mogę trochę zaoszczędzić kupując tego NEC-a, to chętnie przeznaczyłbym te 600 zł na upgrade obiektywu :-)
Mam pytanie: czy dla foto amatora (tzn. głównie oglądanie zdjęć, mniej obróbki, chcociaż zamierzam się zabrać za skanowanie swoich zasobów slajdów) różnica między tymi dwoma monitorami będzie jakaś znacząca? Do tej pory myślałem o Eizo S2233 ale jeśli mogę trochę zaoszczędzić kupując tego NEC-a, to chętnie przeznaczyłbym te 600 zł na upgrade obiektywu :-)
Ja uważam, że nie zauważysz znaczącej różnicy. Kupując tańszy będziesz zadowolony.
kashpir_pl
16-12-2009, 17:11
To chyba się skuszę. Jak ja będę zadowolony to może i kolega będzie zadowolony, bo mnie kusi przesiadka na tego Tamrona 17-50 ze stabilizacją :-)
Mam pytanie: czy dla foto amatora (tzn. głównie oglądanie zdjęć, mniej obróbki, chcociaż zamierzam się zabrać za skanowanie swoich zasobów slajdów) różnica między tymi dwoma monitorami będzie jakaś znacząca?
Jest znacząca. Nec nie potrafi poprawnie pracować przy niskich poziomach jaskrawości.
A ja mam takie pytanie - ile minimum trzeba wydać, żeby kupić porządny LCD w okolicach 30", z rozdzielczością 2560 w poziomie?
Męczy mnie 15" w laptopie, a monitorki 20-22" są jakieś takie.... przymałe ;) Interesuje mnie coś od 24" do 30", na razie orientacyjnie, dalej, zobaczymy jak się potoczy sprawa.
Zależy mi na dużej rozdzielczości (do ogólnej przejrzystości systemu i pracy w Photoshop'ie), rozmiary j/w i dobrej pracy z BW i kolorem.
W sumie, pasowałby mi stary Apple Cinema Display 30", niemniej jednak jest cholernie drogi i, z tego co słyszałem - dziadowy (pojawiają się duszki), i że jest wiele tańszych i lepszych zamienników. Bez bicia przyznaje, że się na tym nie znam, jakiś czas temu szukałem tego od groma, ale generalnie pisze się tylko, żeby matryca była nie-TN.
Pomoże ktoś? ;)
gadget_zary
21-12-2009, 09:48
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
tu masz ogólną liste zrobioną przez TOM01 ;]
A ja mam takie pytanie - ile minimum trzeba wydać, żeby kupić porządny LCD w okolicach 30", z rozdzielczością 2560 w poziomie?(...) ale generalnie pisze się tylko, żeby matryca była nie-TN.
Matryca to nie wszystko. Idealnym przykładem są HP i DELL. Niedrogie, lepsze od masówki ale mimo takich samych matryc jak w porządnych, dzieli je przepaść.
Mam Pytanie do Toma 01:
Nie dziala Color Navigator w nowym Eizo CG 243W.
Przy wlaczaniu i wylaczaniu komputera wyskakuje: No signal DVI 1, mimo, ze polaczenie digitalowe (kablem FD-C39) jest.
Przy probie uruchomienia Color Navigatora pojawia sie:
The adjustment capable monitor cannot be found. The monitor cannot be adjusted with the current status. Exit the software, connect the monitor and the PC with the USB cable, then restart the software.
Oczywiscie komputer i monitor sa polaczone USB kablem (MD-C93).
Kilka razy udalo sie dojsc krok dalej, ale tylko do miejsca gdzie Color Navigator pyta o typ urzadzenia do kalibracji. Po wpisaniu (Colormunki) kaze wybrac ponownie i tak w kolko.
Colormunki ma teoretycznie nowy update, zrobilem go, ale mimo to dalej za kazdym razem sie o niego upomina.
Jakie moga byc przyczyny?
Po wpisaniu (Colormunki) kaze wybrac ponownie i tak w kolko.
Colormunki ma teoretycznie nowy update, zrobilem go, ale mimo to dalej za kazdym razem sie o niego upomina.
Jakie moga byc przyczyny?
Nie trzeba czasem wyłączyć softu (tego oryginalnego) od Colormunki ? Najnowsze ma chyba aplet w panelu sterowania do wyłączenia - z softem Necowym jest tak że dopóki się nie wyłączy to go nie wykryje...
Nie znalazlem w panelu sterowania Colormunki sposobu do wylaczania softu wiec go zdeinstalowalem. Niestety nic sie nie zmienilo, Color Navigator dalej nie rozpoznaje Colormunki.
Sprawdź, czy po dezinstalacji oprogramowania dla CM nie skasowałeś sterownika samego urządzenia - wejdź w zarządzanie komputerem>menedżer urządzeń i zobacz czy sterownik spektrofotometru jest poprawnie zainstalowany i czy urządzenie działa poprawnie.
Dziekuje Panowie za dobre checi! Sterownika nie znalazlem w menedzerze urzadzen musial sie rzeczywiscie skasowac razem z programem CM. W tej chwili nie udaje mi sie zainstalowac nowej wersji ze strony x-rite. W miedzyczasie mam tez meldunek (po kliknieciu w ikonke Color Navigatora w Bridge'u) o niekompatybilnosci z 64 Bitowa wersja Windows. Walcze dalej. Zwroce sie tez w poniedzialek do producenta komputera.
Przepraszam za brak ogonkow, pisze na klawiaturze bez polskich znakow.
Pozdrawiam
Gdyby ktos natrafil na podobny problem to rozwiazaniem jest:
1. Przeinstalowac monitor na najnowsza wersje Color Navigatora sciagnieta z eizo.com, poniewaz jesli nie wykrywa on monitora, jest uszkodzony.
2. Nie instalowac oprogramowania Colormunki, jesli tego fotospektrometru zamierza sie uzywac do kalibracji monitora wyposazonego w Color Navigator.
Dziekuje za w 100% trafione wskazowki Tomowi01, a takze Krzychowi i Czornemu.
ponieważ chodzi mi po głowie zmiana systemu PC>Mac chciałbym zapytać zarówno forumowych speców od monitorów jak również użytkowników iMaca; jak przedstawia się sprawia jakości monitorów w iMacach?
chodzi mi o matryce 24'' oraz 27'' np. takie jak tu:
http://www.cortland.com.pl/go/_info/?user_id=D98026&partner_id=25252525&code=f684610e87fc0b3a6b96eb640a648300
oczywiście pytam pod kątem odwzorowania kolorów, możliwości kalibracji itp...
jak się ma jakościowo w/w do Eizo S2431 ? to mniejwięcej ta sama klasa?
proszę o informacje i pomoc bo temat nieco mnie przerasta
jak przedstawia się sprawia jakości monitorów w iMacach? (...) jak się ma jakościowo w/w do Eizo S2431 ? to mniejwięcej ta sama klasa?
iMac'e to poziom amatorski, ale poniżej uniwersalnych Eizo. Nowe są lepsze bo mają normalną regulację jaskrawości. Stare wypalają oczy.
Znalazłem dziś jeszcze jeden monitorek, który teoretycznie spełnia wymagania ostatnio tu poszukujących:
NEC EA231WMi
23", 1920x1200, IPS, ~1600 zł
Ktoś coś wie na jego temat ?
Ktoś coś wie na jego temat ?
Pewnie. Po pierwsze nie 1920x1200 a 1920x1080. Po drugie typowa klasa korporacyjna. Coś jak Dell 2209WA, tylko szerszy.
iMac'e to poziom amatorski, ale poniżej uniwersalnych Eizo. Nowe są lepsze bo mają normalną regulację jaskrawości. Stare wypalają oczy.
Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca? Co masz na myśli pisząc stare i nowe? Czy "stare" nadal są w sprzedaży? Jak je ew. rozpoznać?
Oczywiście bardzo cenię sobie rady takich specjalistów jak Tom01 ale może zabrałby głos również jakiś użytkownik iMaca? Chyba że to tak amatorska półka że do obróbki zdjęć nikt go nie wykorzystuje? :-D
Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca? Co masz na myśli pisząc stare i nowe? Czy "stare" nadal są w sprzedaży? Jak je ew. rozpoznać?
Oczywiście bardzo cenię sobie rady takich specjalistów jak Tom01 ale może zabrałby głos również jakiś użytkownik iMaca? Chyba że to tak amatorska półka że do obróbki zdjęć nikt go nie wykorzystuje? :-D
podłączam się do pytania... do tej pory używam laptopa (MBP) i nosze się z zamiarem kupna monitora 24". Te nowe ACD niestety przez dziwną politykę apple nie współpracują (bez przejsciówki) z poprzednimi MBP :( także zastanawiam się między ACD lub coś z Eizo/Nec itp. Zastosowania raczej czysto amatorskie, nie zarabiam na fotografii, to tylko i aż :D hobby.
Czy między NEC czy Eizo z półki cenowej 2-3k pln zobaczę aż tak dużą różnicę między Apple cinema ?
Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca?
Zależy od wymagań. W każdym razie różnicę wykazać można bez przeszkód i nie przekracza ona możliwości obserwacyjnych przeciętnego amatorskiego oka.
Zależy od wymagań. W każdym razie różnicę wykazać można bez przeszkód i nie przekracza ona możliwości obserwacyjnych przeciętnego amatorskiego oka.
Ty to potrafisz obrać człowieka ze złudzeń :-D
Tom kiedyś dyskutowaliśmy per PW i tam napisałem Ci że dotąd użytkuję monitor crt NEC MultiSync FE791SB, oceniłeś go jako dobry model co mogę potwierdzić gdyż nie zawodzi mnie on kolorystycznie i generalnie poza tym ze jest mały i pewnie powoli zaczyna się starzeć i gubić parametry nie mam do niego zastrzeżeń.
Kiedyś zobaczyłem tego S2431 u znajomego i wyświetlał kolory w cały świat, ale sam (a jestem kalibracyjnym amatorem) zacząłem nim kręcić i praktycznie zobaczyłem że da się jakoś poustawiać go tak żeby wyświetlał prawidłowo;
czy zatem problem np. z matrycami Imac polega na tym że się nie da ich ustawić w ogóle czy że po prostu trzeba się namęczyć ale jednak coś się z nich wyciśnie?
Po pierwsze nie 1920x1200 a 1920x1080.
Cholerne opisy sklepowe... Choć sam NEC nie jest lepszy, bo ten monitor widnieje na jego stronie z opisem 24"... :/
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1
W każdym razie odpada z taką rozdziałką.
W każdym razie odpada z taką rozdziałką.
Nie chcę Pana martwić, ale monitory rosną w szerz. Widziałem już ekran o proporcjach 2,39:1, czyli przy 1080 w pionie ma w poziomie coś około 2580. :)
Pod warunkiem że ktoś potrafi pracować przez lustrzaną szybę :/
Bo ja nie, dlatego uznaję jedynie ekrany matowe.
to prawda, może być z tym problem, właśnie edukuję się na myapple :-D
w Twojej wieśniackiej stopce amatora ;-) widzę i24 - jak rozumiem zapinasz do niego dodatkowy monitor? czy może jest z poprzedniej serii w której były (?) matryce matowe?
to prawda, może być z tym problem, właśnie edukuję się na myapple :-D
w Twojej wieśniackiej stopce amatora ;-) widzę i24 - jak rozumiem zapinasz do niego dodatkowy monitor? czy może jest z poprzedniej serii w której były (?) matryce matowe?
Mam kalibrowaną sprzętowo matową matrycę (to 24-calowy białas z ostatniej serii). Matryca jest świetna, jedyna jej wada, to fakt, że jest bardzo jasna, niby to zaleta, ale skręcić do ciemnego (nie mówiąc o wyciemnieniu całkowitym) normalnie - bez dodatkowego softu się nie da. Poza tym jest super.
ps. I dlatego wieśniacka stopka się przydaje. ;-)
Mam kalibrowaną sprzętowo matową matrycę
No, ale iMac nie ma możliwości sprzętowej kalibracji...
No, ale iMac nie ma możliwości sprzętowej kalibracji...
A skąd Ci to przyszło do głowy????
Mam skalibrowany ekran. Sprzętowo.
:) Tom raczej wie co mowi (szczególnie że Mac'owiec z niego) - nie masz - nie to samo rozumiecie pod pozorem sprzętowej kalibracji...
Kalibracja sprzętowa to nie to samo co użycie "sprzętu" w postaci kalibratora.
Kalibracja sprzętowa to modyfikacja w sprzęcie czyli w monitorze. Programowa to zmiana działania programu, czyli sterownika karty graficznej. To drugie zapewne właśnie ma Pan zrobione. W obu przypadkach do obliczenia korekcji używa się sprzętu - czujnika.
:) Tom raczej wie co mowi
Dziękuję. :)
Kalibracja sprzętowa to nie to samo co użycie "sprzętu" w postaci kalibratora.
Kalibracja sprzętowa to modyfikacja w sprzęcie czyli w monitorze. Programowa to zmiana działania programu, czyli sterownika karty graficznej. To drugie zapewne właśnie ma Pan zrobione. W obu przypadkach do obliczenia korekcji używa się sprzętu - czujnika.
Dziękuję. :)
ok, ale informacja nie była precyzyjna. Powiedzenie potoczne że się nie da skalibrować może wiele osób wprowadzić w błąd. Stąd moja reakcja, jako... makowca jeszcze z czasów LC 475 na motoroli ;-)
ok, ale informacja nie była precyzyjna. Powiedzenie potoczne że się nie da skalibrować może wiele osób wprowadzić w błąd. Stąd moja reakcja, jako... makowca jeszcze z czasów LC 475 na motoroli ;-)
Wypowiedź była bardzo precyzyjna. ;)
Wypowiedź była bardzo precyzyjna. ;)
ok, źle się wyraziłem, Przepraszam. Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo, może pomyśleć (jeśli nie jest specjalistą/inżynierem/technikiem/serwisantem itp. itd.) że nie da się do niego utworzyć (przy użyciu chociażby sprzętu zewnętrznego na przyssawce) profilu ICC. Co oczywiście nie jest prawdą.
Czy teraz jasno wyraziłem swoje obawy? ;-)
Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo
Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.
Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.
No cóż, być może środowisko grafików to środowisko cymbałów, bo tam najczęściej spotykałem stwierdzenia monitor skalibrowany sprzętowo w odniesieniu do tzw. przyssawek stąd moje skojarzenia.
Ale przeprosiłem, wyjaśniłem, posypałem głowę popiołem i nie wiem co mam jeszcze zrobić?
Panowie i Panie,
mam pytanie dotyczące monitora Eizo S1931, a dokładnie jego wbudowanych głośników. Korzystałem z nich sporadycznie ale wczoraj zaczęły nagle szumieć i przerywać (jak stare radio) a następnie całkiem przestały działać.
Gniazdo3,5mm w kompie jest OK bo podłączałem inne głośniki. Kabelek łączący komputer z monitorem też jest OK bo po podłączeniu słuchawek do gniazda z boku obudowy monitora dźwięk jest transmitowany, czyli ewidentnie nawaliły wbudowane głośniki.
Czy ktoś miał podobny problem i znalazł "domowe" rozwiązanie czy czeka mnie serwis?
Pozdrawiam
No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...
Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).
W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono :)
Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nas :) Wniosek - kalibrujemy...
Po przyssaniu eyeona wyszło mi coś takiego:
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/3283/samsungq.jpg)
Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.
Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze :)
Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:
http://img515.imageshack.us/img515/8325/testowesamsung.jpg
Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.
Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.
Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
Mam dwa pytania do osób zorientowanych.
1. Czy można dokupić podstawkę WH pod monior Eizo S2433 z podstawką WE i samemu ją wymienić?
2. Jaki jest kosz samej podstawki?
Mam dwa pytania do osób zorientowanych.
1. Czy można dokupić podstawkę WH pod monior Eizo S2433 z podstawką WE i samemu ją wymienić?
2. Jaki jest kosz samej podstawki?
Można. Mam takie podstawy proszę mnie zagadnąć poza forum.
lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa? nie zostawia trudno usuwalnych śladów? łatwo się go potem odsysa?
Do matrycy się nie przysysa.
lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa?
Absolutnie nie! Wiesza się na kabelku z zaczepionym z drugiej strony monitora ciężarkiem.
borkomar
06-01-2010, 21:54
No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...
Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).
W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono :)
Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nas :) Wniosek - kalibrujemy...
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/3283/samsungq.jpg)
Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.
Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze :)
Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:
http://img515.imageshack.us/img515/8325/testowesamsung.jpg
Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.
Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.
Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
Cichy potwierdziłeś moje przypuszczenia - że za tą kasę będzi to przyzwoity screen po oprofilowaniu.
Dzięki za info.
lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa? nie zostawia trudno usuwalnych śladów? łatwo się go potem odsysa?
Przede wszystkim to trudno go przyssać (próbowałem kiedyś - nie pytaj po co :) )
Cichy potwierdziłeś moje przypuszczenia - że za tą kasę będzi to przyzwoity screen po oprofilowaniu.
Dzięki za info.
No, przytoczone rysunki raczej tego nie dowodzą. Mach3 słynie z tego że poprawia wyniki, aby wyglądały na ładniejsze. Robi tak w celu polepszania nastroju nabywcy. Jeśli pokazuje coś innego niż niemal proste linie 45 st to nawet on nie ma jak "podciągnąć" i znaczy że ma czynienia z monitorem klasy laptopa. I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna... Jednak muszę przyznać, ze jak patrzę w Eizo, to lekuchno biel jest bardziej "papierowa" a na Samsungu "bielsza". A co za tym idzie, wzrok mniej się męczy przy Eizo.
Zdjęcie oczywiście nie odda tego, co widzę, no ale chociaż mniej więcej:
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/2205/monitory.jpg)
Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna...
Bez przesady. Pana model spokojnie schodzi do 60nitów.
No, przytoczone rysunki raczej tego nie dowodzą. Mach3 słynie z tego że poprawia wyniki, aby wyglądały na ładniejsze. Robi tak w celu polepszania nastroju nabywcy. Jeśli pokazuje coś innego niż niemal proste linie 45 st to nawet on nie ma jak "podciągnąć" i znaczy że ma czynienia z monitorem klasy laptopa. I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
Czy to "słynie" to pana osobisty wymysł? Bo ja jakoś nigdzie indziej np na zagranicznych stronach nie odnalazłem takiego stwierdzenia, jakoby moduł Mach3 chciał poprawiać nam samopoczucie! Oczywiście nie wliczam tu pańskich wypowiedzi na innych polskich forach gdzie w podobnych sytuacjach sugeruje pan użytkownikom j/w.
Jako osoby do tej pory obserwującej wszystkie te dywagacje z boku, nie przekonują mnie Pana zabiegi jak to monitory innych producentów są gorsze od marki Eizo którą wyraźnie P. promuje. Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie "szkoda że nie w większej rozdzielczości" które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator. Cóż zawsze znajdzie się winny, byle tylko inny produkt nie zagroził marce Eizo którą tak bardzo Pan laansuje.
Ja rozumiem że Eizo jest napewno lepsze, uważam też jednak że skoro są monitory aletrnatywne które niewiele się różnią jakością obrazu a sporo ceną to niemożna ich odgórnie dyskwalifikować bo nie każdego stac odrazu na zakup sprzętu za kilka tysięcy. Tym bardziej że mogę się założyć iż ów LCD nawet nie przeszedł przez pana "dłonie"
To takie ocenianie na zasadzie - nie widziałem ale wiem że i tak jest do ****.
Całkiem niedawno była podobna sytuacja z DELL-em U2410, jeszcze go pan na oczy nie widział a już snuł teorię że daremny.
Jakoś szczęśliwie chyba trafił mi się monitor bez wad, a te pańskie 150 niutów jasności czy jak to pan tam nazwał to o kant muru można rozwalić bo jak dlamnie i w ciemnym pomieszczeniu mam ustawioną wartość na 20% i jakoś mi to nie przeszkadza.
Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego.
No to życzę udanej sprzedaży marki Eizo "jedynej slusznej zresztą"
Tu nie ma co zwalać - na tych dupianych wykresikach widać wyraźnie, że ten Szajsung ma zdrowo popieprzoną TRC i był w fabryce linearyzowany chyba młotkiem.
Nawet na tych zdjęciach daje się zauważyć, że mimo kalibracji światła są wyjarane (biel jest mniej papierowa - dobre sobie!).
A BTW - kalibrację do 150cd/m^2 stosuje się, gdy korzystamy z softproofingu i standardowej kabiny oświetleniowej 5000K o natężeniu światła 500luxów. W normalnych warunkach efekt będzie taki, że "odbitki wyjdą nam za ciemne".
(P.S. - uwaga do ew. miłośników teorii spiskowych - nie sprzedaję monitorów)
Janusz Body
07-01-2010, 10:16
.... Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie "szkoda że nie w większej rozdzielczości" które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator. ....
Ehhhhhh.... kolejny znafca. Czego atakujesz? Cichy zaprezentował nam model klasy laptopa. Tak naprawdę to mój laptop jest lepiej zlinearyzowany niż ten szajsung.
"Znikome różnice"???? Hmmmmmm... rzecz względna. Ja bym tą znikomość określił słowem kolosalne.
@Cichy - po kiego diabła ustawiasz 150cd/m2? 80 do max 100.
....
Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego....."
Może, nie tylko na przyszłość, warto się najpierw zastanowić ZANIM napisze się głupoty.
Ehhhhhh.... kolejny znafca. Czego atakujesz? Cichy zaprezentował nam model klasy laptopa. Tak naprawdę to mój laptop jest lepiej zlinearyzowany niż ten szajsung.
Pozazdrościć laptopa :)
Moja Toshiba prezentuje się tak:
http://img706.imageshack.us/img706/9958/laptok.jpg
I jeszcze na dokładkę Eizo:
http://img514.imageshack.us/img514/5095/eizo.jpg
Pozazdrościć laptopa :)
Moja Toshiba prezentuje się tak:
http://img706.imageshack.us/img706/9958/laptok.jpg
I jeszcze na dokładkę Eizo:
A dlaczego za każdym razem masz Luminance target : Not defined ? Każdy z trzech masz skalibrowany do innej luminancji...
Coś ten kolorymetr jest niestety niewyraźny.
Zainstaluj ten programik:
http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=792&Action=support&SoftwareID=546
Potem otwórz rzeźnika, powiększ do 100%:
http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
Na monitorze poprawnie skalibrowanym do gamma 2,2 jest on neutralnie szary. Oglądając go w okienku przeglądarki włącz Calibration Tester i wciśnij Reset, by skasować korektę kalibracyjną wgraną do LUT karty graficznej - jeśli wzorzec stanie się bardziej neutralny niż z korektą, to najprawdopodobniej z kolorymetrem jest jakaś muka.
borkomar
07-01-2010, 10:42
A dlaczego za każdym razem masz Luminance target : Not defined ? Każdy z trzech masz skalibrowany do innej luminancji...
Wydaje mi się, że Luminance target powinien być w okolicy 100 ustawiony i wtedy obadać jak to wyjdzie.
Mimo to wiadomo, że Eizo jest lepsze ale czy jest lepsze 3,5 razy tak jak sugeruje cena:?:
Jak jest fabrycznie ostawiany to nie ma wielkiego chyba znaczenia skoro go kalibrujemy.
To "niesamowite" Eizo też niestety kalibrować trzeba
i to 4 razy droższym sprzętem, więc kupując Eizo liczmy cenę monitora średniej półki x 2 by działał poprawnie - po prostu nie każdy może sobie na to pozwolić.
Nawet na tych zdjęciach daje się zauważyć, że mimo kalibracji światła są wyjarane (biel jest mniej papierowa - dobre sobie!). )
Nie wyciągałbym takich wniosków na podstawie zdjęć :) No ale OK. Gdyby światła były wyjarane, to bym o tym na pewno napisał. Tymczasem nie są.
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/48/szajsung.jpg)
To "niesamowite" Eizo też niestety kalibrować trzeba
Akurat ja pracowałem na nieskalibrowanym przez cały sezon, bo różnica między oprofilowanym a nie była niezauważalna, a w międzyczasie miałem format c: i nie chciało już mi się kalibrować ponownie. Ale Samsunga trzeba skalibrować, żeby móc na nim pracować przy zdjęciach.
Janusz Body
07-01-2010, 10:47
....
To "niesamowite" Eizo też niestety kalibrować trzeba.....
Uhmmmmm... tylko po to, żeby potwierdzić, że dalej wszystko jest dobrze i nic się nie rozjechało.
Jak coś chcesz mieć tanie i dobre to musisz kupić dwie rzeczy. Jedną tanią drugą dobrą.
Zalew badziewiastych monitorów na rynku jest ogromny. Wręcz niewyobrażalny. Przeciętny user daje się nabrać na propagandę z reklam a potem lab wmawia mu, że najlepiej jak se monitor skalibruje do odbitki z labu. Samo życie...
Janusz Body > Nigdy nie napisałem że jestem ZNAFCĄ / pisz na przyszłość wolniej to będziesz popełniał mniej literówek, a przy okazji przemyślisz w tym czasie jeszcze przynajmniej dwa razy to co chcesz napisać.
Czy ty sugerujesz mi że jestem durniem twierdząc że ustawienie w Dell-u jasności na 20% to masakra i się krzywdzę?! To co...może miałem go nie kupować bo wać Pan Tom01 stwierdził że to totalna kicha z tym Dell-em?
Sorry, a może mi ZNAWCY wytłumaczycie jak można oceniać i pisać niejednokrotnie opinie o sprzęcie którego nie miało się namacalnie na biurku?!
Czornyj > Ty też wiesz lepiej?
Z całym szacunkiem ale bardziej wiarygodny jest w tej chwili Cichy, który zrobił sobie porównanie bezpośrednie obu monitórw, dwóch klas cenowych na biurku.
PS. Może dla zawodowców minimalna różnica to kolosalna różnica > w końcu świadomość o tym że ma się monitor za kilka tysiaków stawia was w klasie Vip-ów "ponad wszystkimi" sknerami którzy duszą każdy grosz żeby mieć coś przyzwoitego za dość rozsądne pieniądze, a co nieznacznie odbiega jakością o LCD klasy w miare wysokiej.
A może uciułam sobie troche więcej grosza albo zaciągnę kredyt tylko po to by dla samej satysfakcji kupić sobie EIZO CG242W. Będę mógł wtedy rżeć z was że macie takie cienkie LCD-ki z niskiej półeczki. No ale naszczęście jeszcze na "debilizm" nie zachorowałem.
Życzę wam zatem samozadowolenia z waszymi perekcyjnie skalibrowanymi monitorkami.
Do Admina / sorry za uniesienie ale zdzierżyć nie mogę jak ktoś wyraża w pewneym sensie bezpodstawne opinie. Ide sobie łyknąć melisy.
Janusz Body
07-01-2010, 10:50
Janusz Body > Nigdy nie napisałem że jestem ZNAFCĄ / pisz na przyszłość wolniej to będziesz popełniał mniej literówek,.....
To nie była literówka. Napisałem z pełną premedytacją. :mrgreen:
Nie wyciągałbym takich wniosków na podstawie zdjęć :) No ale OK. Gdyby światła były wyjarane, to bym o tym na pewno napisał. Tymczasem nie są.
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/48/szajsung.jpg)
Tak to wyglądało, bo nie skalibrowałeś monitorów do tego samego poziomu jaskrawości, więc ciężko cokolwiek ocenić. Ogółnie to nie bardzo rozumiem, jak można stwierdzić że monitory wyświetlają barwy tak samo, skoro mają diametralnie różną jaskrawość i punkty bieli.
I sprawdź kolorymetr, bo ta korekta w Eizo wygląda dziwnie. Chyba, że zmieniałeś coś w ustawieniach kontrastu w menu monitora, albo masz coś pogmerane w ustawieniach karty graficznej.
Czornyj > Ty też wiesz lepiej?
Z całym szacunkiem ale bardziej wiarygodny jest w tej chwili Cichy, który zrobił sobie porównanie bezpośrednie obu monitórw, dwóch klas cenowych na biurku.
Z całym szacunkiem dla Cichego - skalibrowałem w życiu kilkaset monitorów, od ponad 15 lat zawodowo zajmuję się projektowaniem graficznym, fotografią, i mam perfekcyjne widzenie barwne (sprawdzam regularnie za pomocą stosownych testów).
borkomar
07-01-2010, 10:59
To nie była literówka. Napisałem z pełną premedytacją. :mrgreen:
Dokładnie8-)
Dobra wiadomo o co chodzi.
Eizo rządzi i NEC - ale trzeba mieć na nie około 6K ze sprzętem kalibrującym - wydatek na pewno na lata miłej pracy.
Taki Szajsung wyjdzie z kalibratorem jakieś 1800zł, i ogronej różnicy nie bedzie po kalibracji, więc jakieś wyjście jest;-).
Nie lubię zamienników jak my wszyscy pewnie, ale niestety takie jest życie i nie można mieć wszystkiego od razu.
Tak to wyglądało, bo nie skalibrowałeś monitorów do tego samego poziomu jaskrawości, więc ciężko cokolwiek ocenić. Ogółnie to nie bardzo rozumiem, jak można stwierdzić że monitory wyświetlają barwy tak samo, skoro mają diametralnie różną jaskrawość i punkty bieli.
I sprawdź kolorymetr, bo ta korekta w Eizo wygląda dziwnie. Chyba, że zmieniałeś coś w ustawieniach kontrastu w menu monitora, albo masz coś pogmerane w ustawieniach karty graficznej.
Fakt, za pierwszą kalibracją ustawiłem do poziomu jaskrawości "na oko", teraz już mam dobrze. Dobra, koniec tej gadaniny, jadę zawieźć Szajsunga do biura i może jeszcze jakieś zdjęcie na nim popełnię :P
A propos kolorymetru - mam pożyczonego i1, właśnie do mnie jedzie Spyder żebym miał już swojego w razie czego pod ręką, zobaczymy, jak wyjdą kalibracje na nim.
A propos bezpośrednich porównań - to chętnie zobaczyłbym takie porównanie tego Samsunga z NECem EA231Wmi na IPS, który ma identyczną rozdziałkę i wymiary. Już go miałem zamawiać, dopóki nie znalazłem 1/3 tańszego Samsunga i postanowiłem go wypróbować. No ale ja się monitorami nie zajmuję i trzeciego już nie kupię :)
Janusz Body
07-01-2010, 11:08
Dokładnie8-)
....Taki Szajsung wyjdzie z kalibratorem jakieś 1800zł, i ogronej różnicy nie bedzie po kalibracji, więc jakieś wyjście jest;-).....
Chyba nie do końca. Na podstawie tych wykresów to można tylko ocenić baaaaaaardzo z grubsza i tu niestety ten monitor na "dzień dobry" wędruje na śmietnik.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374 i kup wedle uznania. Nie ma obowiązku kupowania u Pana Tomka ale lista z linku jest jak najbardziej obiektywna. Jak Ci się uda dogadać ze sprzedawcą do weź laptopa i spróbuj profilować monitor w sklepie przed kupnem (podłączony do lapka). Przynajmniej z grubsza możesz porównać i z grubsza ocenić który lepszy.
@Cichy: Moja trzyletnia Toshiba wygląda tak (rzekłbym standard lapka - profilowane spektrofotometrem):
źródło (http://img163.imageshack.us/i/lap.jpg/)
Do Admina / sorry za uniesienie ale zdzierżyć nie mogę jak ktoś wyraża w pewneym sensie bezpodstawne opinie. Ide sobie łyknąć melisy.
Rozumiem, że piszesz o swoich bezpodstawnych opiniach. Masz rację, też bym nie zdzierżył. Tylko po co piszesz arogancko i napastliwie? Nie rozumiem.
PS. Jak edytujesz swoje posty to netykieta doradza użycie słowa EDIT: - bo potem to śmiesznie wygląda. Na przyszłość i nie tylko (używam twojej formy doradztwa) najpierw pomyśl a potem pisz obraźliwe i agresywne teksty.
Z monitorami podejrzewam jest dokładnie tak, jak z obiektywami. Są ci, co nie kupią nic poniżej L, a są ci, których nie stać/którym wystarczy Tamron/Sigma :) I tyle w temacie. Myślę, że w widełkach 1000-2000 znajdzie się kilka monitorów, które po skalibrowaniu nadadzą się w minimalnym stopniu do obróbki zdjęć.
Jeśli miałbym wiedzę, możliwości i czas to chętnie porównałbym:
NEC 231Wmi
NEC P221W
Dell 2209
Dell 2410
Eizo EV2333
Samsung 2380
Wszystkie poniżej 2000. Wszystkie z matrycami lepszymi od TN. Ale które z nich nadadzą się do obróbki zdjęć? Oczywiście mogę palcem wskazać osoby, które napiszą, że żaden z nich. Ale z pewnością znajdzie się więcej zainteresowanych osób, którym te LCDki zaspokoiłyby 100% wymagań. Tylko nikomu jest nie na rękę je porównać.
A ja się na monitorach słabo znam, czego nie ukrywam i to nie mój biznes :)
Janusz Body
07-01-2010, 11:33
....Tylko nikomu jest nie na rękę je porównać.
....
eeeeee... chyba nie, raczej ciężko zebrać wszystkie w/w w jednym miejscu.
Koniecznie ustaw sobie te cd/m2 - zwykle najlepiej na poziomie 80-100. Inaczej dużo tracisz. Na słabszym monitorze "dużo" to może być katastrofa.
EDIT: Spróbuj też ustawić na wszystkich monitorach target temperatury barwowej taki sam. 6500°K albo np.
OK, monitorek już stoi w biurze i jakoś świeci. Ale zaznaczę - gdybym nie kupował monitora "zapasowego" tylko "główny" to mój wybór padłby na Eizo EV2333 za 800 zł więcej.
borkomar
07-01-2010, 13:50
OK, monitorek już stoi w biurze i jakoś świeci. Ale zaznaczę - gdybym nie kupował monitora "zapasowego" tylko "główny" to mój wybór padłby na Eizo EV2333 za 800 zł więcej.
To już pewnie szeroki gamut I1D2 nie wystarczy do kalibracji, co niesie za sobą kolejne większe wydatki.
Janusz Body
07-01-2010, 14:22
To już pewnie szeroki gamut....
Chyba nie, ale pewnie Tom01 albo czornyj mnie poprawią jeśli się mylę. :-)
A tak na marginesie, czy tak zajefajna firma jak EIZO nie ma rypniętej specyfikacji monitora EV2333 na stronie ?
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=119/FlexScan_EV2333W/cpage=dtech
Ciekawe, czy rypnięta jest tylko przekątna i rozdziałka, czy w ogóle cała specyfikacja...
A tak na marginesie, czy tak zajefajna firma jak EIZO nie ma rypniętej specyfikacji monitora EV2333 na stronie ?
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=119/FlexScan_EV2333W/cpage=dtech
Ano rypnięta.
Czy to "słynie" to pana osobisty wymysł? Bo ja jakoś nigdzie indziej np na zagranicznych stronach nie odnalazłem takiego stwierdzenia, jakoby moduł Mach3 chciał poprawiać nam samopoczucie!
Tak po prostu jest. Wniosek taki wnika z moich wieloletnich doświadczeń, a nie czytania forów. "Wykres" jest mały, niedokładny i przez to wygląda lepiej niż jest. Ponadto sposób jego obliczenia nie ma nic wspólnego z oceną monitora. Specyfika pomiaru zaledwie kilku prostych kombinacji kolorów podstawowych skutkuje tym, że nawet kiepski monitor może wylegitymować się ładnym wykresem. Jeśli krzywe są widocznie pogięte to mamy do czynienia z naprawdę dużymi wadami.
Jako osoby do tej pory obserwującej wszystkie te dywagacje z boku, nie przekonują mnie Pana zabiegi jak to monitory innych producentów są gorsze od marki Eizo którą wyraźnie P. promuje.
Czy w ogóle miał Pan do czynienia i co ważniejsze warunki porównawcze monitorów dobrej klasy, np Eizo i reszty?
Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator.
Niestety to zdjęcie nie pokazuje kompletnie niczego i dodatkowo wprowadza zupełnie błędne wnioski. Gdzieś mam zdjęcie z przykładem skrajnym, drogiego monitora zawodowego z klasy cenowej kilkanaście tys zł i obok netbooka za 1 tys zł. Odnajdę je. Zdjęcie, i to wcale nie jakieś specjalne testowe, na obu ekranach wygląda identycznie. I teraz pytanie: Dlaczego? Czyżby firmy robiące monitory za kupę kasy żyły tylko i wyłącznie z wmawiania ludziom różnic których nie widać? Obawiam się jednak że nie, ale w tym momencie nie zamierzam tego wyjaśniać. Powinien Pan tylko wiedzieć że zgodność ekranów a zgodność ekranu z zawartością pliku to całkiem dwie różnie rzeczy.
Mogę Panu pomóc zrozumieć te zjawiska, ale jeśli będzie Pan chciał trochę zagłębić się w temat zamiast niemiłego uzewnętrzniania uprzedzeń.
Eizo którą tak bardzo Pan laansuje.
Chciałbym Panu uświadomić że tak nie jest. Jeśli dobre monitory do grafiki produkowałaby firma Samsung, polecałbym je. Gdyby Dell, również. Ale tak nie jest, dobre robi Eizo i jeszcze raptem może trzy inne firmy. Koniec. To jest nisza. Reszta to żenującej jakości efektowna masówka.
Całkiem niedawno była podobna sytuacja z DELL-em U2410, jeszcze go pan na oczy nie widział a już snuł teorię że daremny.
Mam na tyle bogate doświadczenie, że wiem czego się spodziewać i rzadko kiedy się mylę. Poza tym widziałem, mierzyłem ustawiałem takie Delle. Co więcej mam U2140 na swoim biurku przed oczami w tej chwili w ramach długodystansowych testów. Po ich zakończeniu będzie do sprzedania w dobrej cenie. Oczywiście idealny, bez żadnych wad ekranu, a mimo to rozstanę się z nim bez żalu i postawię inny nad którym będę się znęcał następny miesiąc może dwa. Jak nie mam nic ciekawego do testowania, biorę któryś z Eizo czasem Neca i czuję wówczas ulgę, taką jak powrót do domu po tygodniowej delegacji.
Jakoś szczęśliwie chyba trafił mi się monitor bez wad, a te pańskie 150 niutów jasności czy jak to pan tam nazwał to o kant muru można rozwalić bo jak dlamnie i w ciemnym pomieszczeniu mam ustawioną wartość na 20% i jakoś mi to nie przeszkadza.
Nie "niutów" a "nitów" czyli cd/m^2. Jaskrawość 150 nitów jest męcząca i niekomfortowa, szczególnie w warunkach domowych wieczorami. Dlatego wszyscy polecają okolice 80 góra 100. Jednak wysoka jaskrawość ma swoich zwolenników, wystarczy iść do marketu, gdzie ekrany są poustawiane po 250 i więcej i posłuchać komentarzy oglądających. Proponuję wykonać prosty test. Proszę wziąć do reki kartkę papieru i porównać z bielą monitora. Monitor jest dużo jaśniejszy prawda? Nie widziałem Pana monitora, ale założę się o skrzynkę Żywca, że mam rację.
Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego.
Rozumiem, że moje opinie są obarczone subiektywizmem pomimo że bardzo się staram być jak najbardziej bezstronny. Jednak dużo mniej pomyli się ktoś, kto mi po prostu zaufa niż nie mając żadnego doświadczenia wysnuje własne wnioski i kupi w ciemno.
Rozumiem, że moje opinie są obarczone subiektywizmem pomimo że bardzo się staram być jak najbardziej bezstronny. Jednak dużo mniej pomyli się ktoś, kto mi po prostu zaufa niż nie mając żadnego doświadczenia wysnuje własne wnioski i kupi w ciemno.
Myślę, że gdybyś przyjął, że Twoja wiedza jest jednak ponadprzeciętna i nie wymagał od innych uznania tego poziomu za standardowy, to wielu na tym forum by sporo skorzystało. Nawet najmądrzejszy nauczyciel na wiele się nie zda, jeśli nie posiada odrobiny talentu pedagogicznego ;-)
A tak na poważnie - masz ogromną wiedzę i doświadczenie, fajnie że się chcesz tym dzielić, chylę czoła i mam nadzieję na mniej konfliktowe wątki :-)
no to ja rozładuję atmosferę :mrgreen:
czy na pewno i1 nie przyklei się do matrycy? ten mój przysysa się bardzo chętnie do wszystkiego; przy CRT np. wystarczyło że zawisł na kablu i samoczynnie przysysał się do ekranu, te przyssawki to jakoś mu się zabezpiecza na potrzeby LCD?
Tom01 kupiłem EIZO S2433, gdybym kupił u Ciebie, skalibrowałbyś go i miałbym spokój, niestety nie kupiłem i muszę powalczyć samemu; pisałeś że trzeba zacząć nieco bardziej zaawansowanym urządzeniem niż i1D2 czy oznacza to że mam sobie odpuścić bo i tak nic nie wskuram? ... z CRT było jakoś łatwiej ...
no to ja rozładuję atmosferę :mrgreen:
czy na pewno i1 nie przyklei się do matrycy? ten mój przysysa się bardzo chętnie do wszystkiego
Przyssie się, ale nacisk na matrycę może uszkodzić dyfuzor wewnątrz. To rodzaj delikatnej pianki, zgniecenie będzie widać jak ciemniejsze, czasem tłuste placki. Coś jak na moniorach "poleasingowych".
i1D2 czy oznacza to że mam sobie odpuścić bo i tak nic nie wskuram?
I1 Display 2 zmierzy temperaturę barwową z błędem do 550K. Mało?
Przyssie się, ale nacisk na matrycę może uszkodzić dyfuzor wewnątrz. To rodzaj delikatnej pianki, zgniecenie będzie widać jak ciemniejsze, czasem tłuste placki. Coś jak na moniorach "poleasingowych".
??? wiem chyba mniej niż przed zadaniem pytania :-D
tzn. co zrobić żeby się nie przyssał? to dobrze, źle, wszystko jedno?
bo już nie wiem nic a z wiadomych względów nie chce robić tego metodą prób i błędów
I1 Display 2 zmierzy temperaturę barwową z błędem do 550K. Mało?
czyli w/g Ciebie nie ma innej opcji jak pierwsza kalibracja spektofometrem? (czy jak tam to ustrojstwo się nazywa),
a może wypowie się ktoś kto forsował jednak takie rozwiązanie? ja wiem że Tom01 to autorytet, ale często (jak to u profesjonalistów) przyjmuje tylko profesjonalne rozwiązania pomijając opcje "dla ubogich" ;-)
jak pisałem monitor juz kupiony, opcja wysyłania go do kalibracji odpada, lokalnie nie słyszałem o kimś kto świadczyłby taka usługę
tzn. co zrobić żeby się nie przyssał? to dobrze, źle, wszystko jedno? bo już nie wiem nic a z wiadomych względów nie chce robić tego metodą prób i błędów
Po prostu powiesić na kabelku, lekko przykładając do monitora. Byc może troszkę się zassie, ale bez dramatu. Dobrym sposobem jest odchylenie monitora ciut do tyłu, aby kalibrator leżał na nim.
czyli w/g Ciebie nie ma innej opcji jak pierwsza kalibracja spektofometrem? (czy jak tam to ustrojstwo się nazywa),
Ano nie ma.
lokalnie nie słyszałem o kimś kto świadczyłby taka usługę
Skąd Pan jest? Ew w grę wchodzi jeszcze wypożyczenie czujnika.
pan.kolega
08-01-2010, 09:46
Mam na tyle bogate doświadczenie, że wiem czego się spodziewać i rzadko kiedy się mylę. Poza tym widziałem, mierzyłem ustawiałem takie Delle. Co więcej mam U2140 na swoim biurku przed oczami w tej chwili w ramach długodystansowych testów. Po ich zakończeniu będzie do sprzedania w dobrej cenie. Oczywiście idealny, bez żadnych wad ekranu, a mimo to rozstanę się z nim bez żalu i postawię inny nad którym będę się znęcał następny miesiąc może dwa. Jak nie mam nic ciekawego do testowania, biorę któryś z Eizo czasem Neca i czuję wówczas ulgę, taką jak powrót do domu po tygodniowej delegacji.
Czy chodzi moze o U2410?
Jezeli tak, to czy moglby sie Pan podzielic wrazeniami?
Tez bawie sie tym monitorem i znajduje w nim kilka wad. Chociaz na razie wyglada na to, ze da sie te wady ominac i ustawic wszystko poprawnie, ale zastanawiam sie, czy odeslac do Della czy zatrzymac.
Po prostu powiesić na kabelku, lekko przykładając do monitora...
dziękuję - już nie mam wątpliwości
Skąd Pan jest? Ew w grę wchodzi jeszcze wypożyczenie czujnika.
Jestem z Kielc; czy Tom01 wypożycza czujnik np. wysyłkowo?
Czy chodzi moze o U2410?
Tak U2410, przepraszam za literówkę.
Jezeli tak, to czy moglby sie Pan podzielic wrazeniami?
Tez bawie sie tym monitorem i znajduje w nim kilka wad. Chociaz na razie wyglada na to, ze da sie te wady ominac i ustawic wszystko poprawnie, ale zastanawiam sie, czy odeslac do Della czy zatrzymac.
Proszę zatem opisać swoje spostrzeżenia, skorelujemy je. Swoje wrażenia opisywałem kilkukrotnie. Monitor ma kiepską regulację, za dużą gamę, za dużą jaskrawość. Potencjał poniekąd niezłego wyświetlacza jest niewykorzystany. Pomimo że jest to IPS, znacząco ustępuje EIZO S2433W na PVA. Co ciekawe charakterystyka kątowa jest podobna, choć w DELL'u powinna być lepsza. Nie przypomina matryc LG-Philips jakie są w NEC 2490, EIZO SX2462W. Inny połysk, inny sposób zmian koloru pod kątem. Producent przesadził z polaryzatorem. Ekran silnie fioletowieje nawet pod małym kątem. Już pod kątem 30 st od prostopadłej pojawia się różowa dominanta. Zaletą jest równe podświetlenie i imponujący zestaw wejść.
Jestem z Kielc; czy Tom01 wypożycza czujnik np. wysyłkowo?
Tak.
allxages
08-01-2010, 15:38
Pytanie, w laptopie mam wyjście D-Sub, będe miał na jakiś czas do dyspozycji Eizo ce210w, który ma wyjścia tylko dvi. Jeżeli zastosuje przelotke d-sub<->dvi jak duże straty (o ile wystątpią) w odwzorowaniu kolorów moga wystąpić?
malakaih
08-01-2010, 20:10
Witam!
Mam pytanie dotyczące gwarancji Eizo, chyba głównie do Toma ale może innym też się przyda. Parę dni temu kupiłem swój kolejny monitor Eizo serii CE. Znalazłem go w dużym, polskim sklepie wysyłkowym i stamtąd też do mnie przyjechał. Jeszcze przez telefon upewniałem się że jest z polskiej dystrybucji. Pani odpowiedziała że oczywiście.
Jednak kiedy dotarł okazało się że tylko faktura zakupu jest po polsku... W dodatku są warunki gwarancji ale jako takiej karty gwarancyjnej już brak. Z owych warunków wynika że monitor obejmuje gwarancja na 5lat ale nie więcej niż 30000 godzin pracy. Jednak na sam panel LCD i jego podświetlenie okres gwarancyjny jest skrócony do 3lat. Czy przypadkiem Alstor nie daje 5lat również na panel..?
W związku z tym pytań kilka:
1. Czy to normalne? Czy przypadkiem polski sklep nie musi dołączyć polskich dokumentów do takiego towaru?
2. W jaki sposób rzeczywiście realizowana jest gwarancja na takie monitory, jak rozumiem kupione poza oficjalnym kanałem dystrybucji?
3. Kiedyś przeczytałem kilka wypowiedzi na temat różnych sortów (różniących się znacząco jakością) monitorów Eizo w zależności od rynku na który trafią. Jeśli rzeczywiście jest w tym jakaś prawda, to czy na przykład po numerze seryjnym można w łatwy sposób jakoś taką sztukę zaklasyfikować..? Nie bardzo mam ochotę go włączać, kalibrować, oglądać - bo jeszcze przeskoczy pierwsza godzina przebiegu i nie przyjmą mi go spowrotem...
Proszę o jakieś wskazówki co z tym fantem robić.
Pytanie, w laptopie mam wyjście D-Sub, będe miał na jakiś czas do dyspozycji Eizo ce210w, który ma wyjścia tylko dvi. Jeżeli zastosuje przelotke d-sub<->dvi jak duże straty (o ile wystątpią) w odwzorowaniu kolorów moga wystąpić?
Po pierwsze nie wyjścia tylko wejścia. Przejściówka DSUB-DVI to nic innego jak doprowadzenie sygnału analogowego, tyle że inną wtyczką. Można spodziewać się znacznego pogorszenia jakości w stosunku do DVI. Główne problemy to brak ostrości, duchy za literami, falowanie.
Parę dni temu kupiłem swój kolejny monitor Eizo serii CE. Znalazłem go w dużym, polskim sklepie wysyłkowym i stamtąd też do mnie przyjechał. Jeszcze przez telefon upewniałem się że jest z polskiej dystrybucji. Pani odpowiedziała że oczywiście.
Oj, chyba coś nie halo. CE nie jest oferowany od roku albo lepiej. Polska dystrybucja ma od dawna zerowe stany magazynowe.
Jednak kiedy dotarł okazało się że tylko faktura zakupu jest po polsku... W dodatku są warunki gwarancji ale jako takiej karty gwarancyjnej już brak.
Powinna być polska*gwarancja. Aby mieć pewność proszę zadzwonić do Alstora i podać numer seryjny. Firma ma możliwość sprawdzenia skąd pochodzi.
Z owych warunków wynika że monitor obejmuje gwarancja na 5lat ale nie więcej niż 30000 godzin pracy. Jednak na sam panel LCD i jego podświetlenie okres gwarancyjny jest skrócony do 3lat. Czy przypadkiem Alstor nie daje 5lat również na panel..?
Polska gwarancja obejmuje cały monitor przez 5 lat lub 30 tys godzin, zależy co pierwsze upłynie. Poza tym, w stosunku do gwarancji światowej umożliwia znacznie szersze wsparcie techniczne oraz możliwość reklamacji wad pikseli.
Nie bardzo mam ochotę go włączać, kalibrować, oglądać - bo jeszcze przeskoczy pierwsza godzina przebiegu i nie przyjmą mi go spowrotem...
Ma Pan dwie drogi reklamacyjne z możliwością zwrotu. Pierwsza to możliwość odstąpienia od umowy w terminie 10 dni przy zakupie na odległość. Druga to możliwość odstąpienia od umowy z uwagi na niezgodność towaru z umową.