Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16

Tom01
15-04-2010, 14:46
Przepraszam, ale nadal nie rozumiem - wartosc fabryczna podczas kalibracji, czy po kalibracji mam do niej spowrotem powrocic?

Proszę ustawić regulator nazywający się "kontrast" na wartość fabryczną i zapomnieć*że jest. Monitory LCD nie mają regulacji tego parametru, a tek nazywający się regulator wprowadza ograniczenia w sterowaniu, powodując poważne skutki uboczne.

RaFko
15-04-2010, 21:07
Tak sie zmagam z monitorem i wychodzi ze kalibracja byla OK. Problem jest inny:
Otwartego mam szopa na jednym monitorze, klikam i przytrzymuje ramke ze zdjeciem na drugi monitor - jest OK, a po zwolnieniu myszki nagle przyciemnia mi sie zdjecie na Samsungu, zatem obrabiajac na nim mam od gory przyciemnione zdjecie, ktore za bardzo rozjasniam. Problemu tego nie ma np. na otwartym w oknie przegladarki internetowej zdjeciu, ktore na obu monitorach wyglada dobrze.
Czyzby cos bylo nie tak w ustawieniach szopa?
Macie jakies sugestie? Z gory dziekuje za pomoc!

Tom01
15-04-2010, 21:18
Czyzby cos bylo nie tak w ustawieniach szopa?

Raczej systemu i przydziału profili.

RaFko
15-04-2010, 21:53
Raczej systemu i przydziału profili.

Co moge w tej sprawie poradzic?

czornyj
19-04-2010, 21:01
Dziś na moim biurku zagościł PA271W (przedprodukcyjny). Niestety, nic ciekawego - ta sama diabelska perfekcja co w PA241W, tylko w nieco większym wydaniu

Monitorek ten powinien natomiast cholernie zainteresować wielbicieli możliwie małej plamki - pierwotnie wydawało mi się, że 27" to to samo co 30" tylko bardziej płaskie, ale byłem w błędzie.
30-tka przy rozdzielczości 2560 ma 64cm na szerokość co daje plamkę 0,25mm - natomiast 27" na szerokość ma ok. 59,5cm - czyli legitymuje się rekordowo małą plamką - ok. 0,23mm!!!

Co jednak istotniejsze - dziś na stronach NEC Display Solutions America pojawiła się finalna wersja Multiprofilera i Spectraview II rewizja 1.1.04 - z wsparciem kalibracji sprzętowej w serii PA!
http://members.chello.pl/m.kaluza/NEC-PA.jpg

czornyj
19-04-2010, 22:10
...i jeszcze mały pokaz potencjału doskonałego zakresu regulacji lamp - kalibracja do 80cd/m^2 nie robi na tym wyświetlaczu najmniejszego wrażenia:

http://members.chello.pl/m.kaluza/NEC-PA2.jpg

qbar
21-04-2010, 01:51
Witam.
Nie wiem czy jestem we właściwym wątku. Jeśli nie to sorry:)
Mam zwykłego LG model w2253tq. Chciałbym zaopatrzyć się w kalibrator do niego i zastanawiam się jaki wybrać. Z tego co wyczytałem u Was to Spydery są nie teges. Więc wystarczy mi i1 Display LT czy lepiej wziąć i1 Display 2 ?

BartasPL
22-04-2010, 15:38
Witam!
Ślędzę ten wątek od paru dobrych miesięcy, przeczytałem cały przynajmnej raz. Wreszcie nadszedł ten dzień, w którym kupię monitor. tylko nie wiem, który jeszcze :)

Monitor ma służyć głównie do obróbki zdjęć i montowania filmów. Niedawno kupiłem 5DmkII, będę kręcił filmy i klipy amatorskie maksymalnej rozdzielczości (1980x1080)i w związku z tym zastanawiam się czy wybrać monitor full hd czy niekoniecznie. Docelowo do ich oglądania mam TV 40" full HD. Jednak monitor to podstawa. Sporo czasu spędzam przy kompie i nie wiem czy wielkość 24" i 26" cali to nie będzie za dużo.

Który z poniższych będzie najlepszym wyborem biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena? Czy warto dopłacać do droższych modeli?
Czy ISTOTNA jest różnica w maksymalnych rozdzielczościach pomiędzy EIZO S2232W (1680x1050) a S2243WH 1920x1200 i czy warto dopłacić 500zł?
1500zł to dla mnie granica bólu, ale ponieważ z monitora korzystać będę parę dobrych lat, mogę dołożyć jeśli jest tego wart.
Poniżej ceny modeli używanych:

1) NEC 2170NX za 800zł
2) EIZO S2232W za 1500zł
3) EIZO S2243WH za 2000zł
4) Nec 2690 WUXi zarysowany za 2500zł

który z nich powinienem kupić? A może coś jeszcze innego. Proszę o radę :)))
Pozdrawiam serdecznie!
Bartek

Tom01
22-04-2010, 15:47
Dwa środkowe jak najbardziej, choć nie do podglądu. Ogólnie monitor komputerowy do podglądu filmu się nie nadaje. Są oczywiście specjalizowane monitory do tego celu ale to dużo wyższe pieniądze. Poza tym praca nad filmem, montaż korekcja jak najbardziej. Do takiego zastosowania lepsza rozdzielczość jest bardzo wskazana.

heniek
22-04-2010, 21:03
może ktoś zerknąć na to zdjęcie i powiedzieć jak sie prezenentuje kolorystycznie na innych lepszych monitorach, trochę męczę się z ustawienien neca p221w, szczególnie chodzi mi czerwień i biel i ogólną jasność.

http://yfrog.com/1nimg5403nj

dzięki

Tom01
22-04-2010, 21:19
Mamy gadać zdalnie o kolorach? Jak pisałem na PW, tego się NIE DA ustawić na oko. Jedne aspekty kolorystyki Pan ustawi to się rozjedzie co innego.

radek_71
23-04-2010, 03:32
witam,
rozważam zakup nowego monitora. służyć ma do:
- pracy w aplikacjach biurowych/internecie (prowadzę i redaguję strony www),
- oglądania filmów/telewizji (karta tv),
- obróbki grafiki (zdjęć). bardzo sporadycznie. amatorsko i bez konieczności przygotowywanie jej do druku, raczej drobne korekty, przycinanie, zmiany formatu, itp.
- grania. jeszcze bardziej sporadycznie.

zależy mi na:
- przekątnej 24" przy proporcjach 16:10,
- żywych kolorach,
- przyzwoitych kątach widzenia. zwłaszcza z dołu (tv lub filmy często ogladam leżąc poniżej stojącego na biurku monitora),
- braku rzucającego sie w oczy efektu smużenia w trakcie oglądania obrazów dynamicznych (filmy, tv, gry).
- przyzwoitym zakresie regulacji jasności. chodzi o to, aby w trakcie pisania tekstów np nie wypływały mi oczy. choćby kosztem naturalności barw.

ogólnie - wierność odwzorowania kolorów nie jest dla mnie rzeczą najistotniejszą (choć może być miłym bonusem). czarny nie musi być idealnie czarny, zieleń nie musi mieć w 100% takiego samego odcienia jak wzorzec itd. po prostu - kolory mają "na oko" wyglądać dobrze. zależy mi jedynie na przyzwoitej "widoczności" detali w trakcie oglądania zaciemnionych scen w filmach i na zdjęciach - np. aby ciemno szary był szary, a nie zlewał się z czarnym. to wszystko.

z bólem serca odrzuciłem eizo ev2333w. gdyby był o cal większy i miał inne proporcje - były doskonały.

biorę pod uwagę:
hp lp2475w lub zr24w
della u2410

skłaniam sie ku lp2475w. nawet starsze wersje miały minimalny poziom jasności zauważalnie niższy niż dell. najnowsze, produkowane od grudnia ubiegłego roku wersje spełniają normę tco 5.0. szczerze mówiąc nie wiem czy, przekłada się to na zauważalne zmiany w specyfice pracy z tym monitorem. Czy ktoś miał kontakt z wersją lp2475w produkowaną w tym roku?

wdzięczny będę również za ewentualne inne sugestie.
z góry dzięki

Pawel_G
23-04-2010, 09:10
Mam na biurku własnie tego HP2475w - model tegoroczny. Po przesiadce ze skalibrowanego laptopa z matrycą TN bajka choć nie mogę sie przyzwyczaić do tych mocnych czerwieni, pomarańczy oraz fioletów. Teraz czekam na Spydera od kolegi i go skalibruję jak trzeba.

Tom01
23-04-2010, 11:15
Wymienione HP i DELL nie spełniają warunków, szczególnie w zakresie regulacji i komfortu patrzenia. Propozycja spełniająca warunki: EIZO S2433W.

Kol. "Pawel_G", Spyderem to ten monitor Pan rozreguluje bardziej niż jest.

Pawel_G
23-04-2010, 11:21
.
Kol. "Pawel_G", Spyderem to ten monitor Pan rozreguluje bardziej niż jest.

Też się tego obawiałem własnie. Próbowac można. Własnie znalazłem w sieci profil do tego monitora który był robiony przy pomocy Spidera3. Kolory się poprawiły. Zobaczę jak to wyjdzie w kalibracji, jesli niezadowalająco to przyjdzie mi poszukać kogoś z spektrofotometrem.

radek_71
23-04-2010, 13:18
mój problem polega na tym, że monitor muszę kupić w ciągu tygodnia. zepsuł mi sie stary, "gonię" na pożyczonym, a na eizo s2433w zwyczajnie brakuje mi kasy. cena w stosunku do hp i della jest niemal dwukrotnie wyższa. ale... mimo to gdyby spełniał warunek braku zauważalnego smużenia w multimediach i gdyby wyświetlany obraz widziany pod kątem od dołu nie ulegał na nim istotnemu pogorszeniu - rozważyłbym jego zakup.

jest jeszcze jedna rzecz - w przyszłości planuję podłączenie do monitora cyfrowego dekodera tv sieci aster. niby eizo posiada dvi, co przy wykorzystaniu przejściówki hdmi=>dvi nie jest chyba problemem. ale do czego podłączyc wówczas kartę graficzną? czy są jakieś nie degradujące sygnału przejsciówki dvi=>display port? albo hdmi=>display port... ustawiczne przełączanie wtyczek nie wchodzi w grę.

kolejne pytanie - gdybym miał wybierać TYLKO między dellem a hp, to który z tych monitorów lepiej wybrać?

i ostatnie - do pawła - czy rzeczywiście jest aż tak źle z komfortem pracy na tym monitorze? czy norma tco 5.0 to w tym przypadku jedynie marketingowy zabieg?

Tom01
23-04-2010, 13:20
TCO to towar jak każdy inny. Jak producent chce uatrakcyjnić produkt to dokupuje do niego rozmaite normy.

radek_71
23-04-2010, 13:30
TCO to towar jak każdy inny. Jak producent chce uatrakcyjnić produkt to dokupuje do niego rozmaite normy.

a odpowiedzi na pozostałe pytania?

Pawel_G
23-04-2010, 17:07
Nie wiem co to jest TCO ale wiem że dobrze mi się na nim pracuje i to chyba wystarczy.

sid
23-04-2010, 18:08
Nie wiem co to jest TCO ale wiem że dobrze mi się na nim pracuje i to chyba wystarczy.

A skąd wiesz, że to sprawka TCO? Brałeś pod uwagę, że to może być przypadek, że monitor na którym dobrze Ci się pracuje, ma TCO?

Jest ogromna różnica między relacją przyczynowo-skutkową a korelacją czy przypadkiem.

radek_71
23-04-2010, 22:12
nie, no paweł właśnie napisał, że nawet nie wie, czym jest tco, więc - tym bardziej - nie sugerował, że łączy fakt, iż dobrze mu sie pracuje na hp-ku, z tą normą.
ja zaś wspomniałem o niej dlatego, że tco 5.0 ma opinię normy rygorystycznej i uwzgledniajacej własnie komfort i ergonomię pracy z wyswietlaczem. z drugiej strony nie jestem jakimś tco-fetyszystą i wcale nie zakładam, że sam fakt certyfikowania jakigos sprzętu w ramach tej normy musi mieć zauważalne przełożenie na jego jakość. dlatego właśnie pytałem, czy ma...

piotrr
24-04-2010, 12:30
Też mam tego hpeka od niedawna - przejście ze zwykłej 19' Samsunga było dużym wrażeniem. po niewielkiej regulacji jestem bardzo zadowolony. Może kiedys przyjdzie czas na colouredge czy inne , na razie wybrałem tańsze rozwiązanie i jest świetnie dla moich potrzeb.

radek_71
24-04-2010, 13:33
po niewielkiej regulacji jestem bardzo zadowolony.

jak go regulowałeś?

piotrr
24-04-2010, 15:41
znaleziony w sieci profil icc

mrjq
24-04-2010, 22:16
Witam,
Poszukuję monitora, obróbka zdjęć również na papier, tutaj duży nacisk zaraz po ergonomii patrzenia (nie męczący się wzrok). Granie sporadyczne. Dobre filmy wynikają z cech do obróbki zdjęć ?
Eizo S2433w spełni warunki ? A coś elternatywnego do 2000 zł ?

pozdrawiam

Tom01
24-04-2010, 22:33
znaleziony w sieci profil icc

A co ma profil, i to z Internetu, do regulacji?

obróbka zdjęć również na papier, tutaj duży nacisk zaraz po ergonomii patrzenia (nie męczący się wzrok). Granie sporadyczne. Dobre filmy wynikają z cech do obróbki zdjęć ?
Eizo S2433w spełni warunki ?

Jak najbardziej.

mrjq
25-04-2010, 00:13
Coś tańszego do 2000 zł ?

Tom01
25-04-2010, 00:33
Coś tańszego do 2000 zł ?

Proponuję zastanowić się nad EIZO S2233W.

_igi
25-04-2010, 11:22
Zastanawiam się nad modelem EIZO S2243 WH i mam pytanko.

Czy będzie odpowiedni do obróbki zdjęć oraz grafiki (z reguły duże pliki, dlatego zależy mi na rozdzielczości)

Poza tym, czym się różni S2243 WE od WH, albo co oznaczają skróty GY i BK?

Pozdrawiam.

Ps. Z tego co wyczytałem to oba z tych monitorów nie mają złącza HDMI, czy nie będzie utraty jakości przy stosowaniu przejściówki HDMI>DVI?

Tom01
25-04-2010, 23:15
Czy będzie odpowiedni do obróbki zdjęć oraz grafiki (z reguły duże pliki, dlatego zależy mi na rozdzielczości)

Amatorsko jak najbardziej.

Poza tym, czym się różni S2243 WE od WH, albo co oznaczają skróty GY i BK?

H, E - podstawka
GY, BK - kolor obudowy

Ps. Z tego co wyczytałem to oba z tych monitorów nie mają złącza HDMI, czy nie będzie utraty jakości przy stosowaniu przejściówki HDMI>DVI?

Ale mają DVI a to jest to samo co HDMI, tylko inny wygląd wtyku. Przejściówki są łatwo dostępne i kosztują grosze.

Pawel_G
28-04-2010, 20:29
Mam dylemat - sprofilowałem dziś mojego HP LP2475 Spyderem 3 i profil kolorystyczny utworzony przez te urządzenie jest bardzo ciepły. Nie wiem czy jest dobry. Jakieś to oprogramowanie dołączone do Spydera było bardzo ubogie - polegało to na przyłożeniu kalibratora bez mozliwości ustawienie gamma czy wb. Nie wiem co mam zrobić. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam tylko że poprzednio miałem profil z netu o którym pisze Piotrr - ten był ponoć wykonany Spyderem Elite i do pliku icc dołączona zrzut ekranu z programu do kalibracji i tam były opce ustawienia wb oraz gamma.

Tom01
28-04-2010, 21:00
Ile razy wałkowano na tym forum i innych, że Spyderem 3 to można co najwyżej rzucać w dal.

maxon52
28-04-2010, 21:12
Tom01 powiedz mi coś o Lafocie LMC 03 bo mogę za nieduże pieniążki wyrwać od kolegi .Jak do tej pory monitory kalibrował mi kumpel XRajtem , ale nie mam teraz dużo kasy sezon się zaczyna.

Tom01
28-04-2010, 21:14
Tom01 powiedz mi coś o Lafocie LMC 03 bo mogę za nieduże pieniążki wyrwać od kolegi .Jak do tej pory monitory kalibrował mi kumpel XRajtem , ale nie mam teraz dużo kasy sezon się zaczyna.

To już temat zamknięty. Producent nie rozwija produktu (sterowniki tylko do XP), nie jest jasna przyszłość Lafota. Ogólnie do normalnogamutowych Eizo jest idealny.

maxon52
28-04-2010, 21:47
Wielkie dzięki , trza doskładać na coś lepszego najwyższy czas.

Pawel_G
29-04-2010, 08:38
Ile razy wałkowano na tym forum i innych, że Spyderem 3 to można co najwyżej rzucać w dal.

Taki miałem akurat dostępny. Widzę że popełniłem jedną gafę - w ustawieniach monitora nie ustawiłem wb na 6500 K. Dziś ponowię kalibrację.
Jak ustawić jasność oraz co ważniejsze kontrast?
Muszę dać sobie radę narazie z profilem na Spyderze a potem będe szukał kogoś ze spektrofotometrem.

Tom01
29-04-2010, 09:53
w ustawieniach monitora nie ustawiłem wb na 6500 K. (...) Jak ustawić jasność oraz co ważniejsze kontrast?

Regulacja w OSD monitora zda się psu na budę bo wyskalowanie regulatora w tym modelu jest niedokładne i wymaga sporych korekt ręcznych. Jaskrawość trzeba ustawić tak aby monitor symulował kartkę papieru. Kontrast na wartość fabryczną i nie dotykać. Profil proponuję podłożyć fabryczny i nie kombinować.

Pawel_G
29-04-2010, 11:26
Właśnie tu jest problem - przejrzałem płytę z oprogramowaniem dołączonym do monitora i nie ma tam profili producenta. Jest jedynie programik HP Display Asistent który pozwala stworzyć profil na oko korygując jasność kolory i kontrast.

Strebor
29-04-2010, 13:46
A co sądzicie o Dell UltraSharp 2209WA? Niby na ips, nadaje się do pracy z fotami?

Tom01
29-04-2010, 13:50
A co sądzicie o Dell UltraSharp 2209WA? Niby na ips, nadaje się do pracy z fotami?

A co ma IPS do walorów monitora? Jak Pan szuka osobówki to patrzy po rozmiarach kół?

2209WA wypala oczy żywcem. Minimalna jaskrawość 140-150 nitów.

Strebor
29-04-2010, 13:57
Po prostu słyszałem (czy czytałem) że do fotek trzeba szukać matrycy IPS no ale po wypowiedzi kolegi widzę że jest jeszcze wiele innych czynników na które trzeba zwrócić uwagę.

Tom01
29-04-2010, 16:02
Po prostu słyszałem (czy czytałem) że do fotek trzeba szukać matrycy IPS no ale po wypowiedzi kolegi widzę że jest jeszcze wiele innych czynników na które trzeba zwrócić uwagę.

Musi być przede wszystkim liniowy, mieć poprawną gammę i odpowiednią regulację jasności. Monitor LCD jest wredny i wcale nie skłonny do sensownej realizacji tych "banalnych" cech, przez co realizuje się je przez wpakowanie do środka 10KG elektroniki.

marek_b
30-04-2010, 23:15
mam pytanie do ekspertów, którzy mieli możliwość pracy na nowym imacu 27.
miałem możliwość porównania eizo S2243W oraz nowego imaca 27.
Sprzęt testowany był w ciemnym pokoju - nie stwierdziłem dużych różnic między monitorami - testowałem przejścia kolorów (LCDtest) i przy tym Imac wypadł lepiej niż eizo.

podglądałem również zdjęcia, które miałem okazję obejrzeć również wywołane - odwzorowanie kolorów poprawne.

Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

a_n_y
05-05-2010, 21:41
witam

3h temu odpakowałem PA241W podłączyłem i pierwsze co zrobiłem to wizyta na http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 aby sprawdzić tablice testowe wynik: test 1 rewelacja płynne przejście
test 2 porostu szary rewelacja!

własnie jestem po pierwszych 2 kalibracjach monitora spektrofotometrem i1pro rev d

pierwsza photo editing 140cd/m2 2.2 d65

wynik http://img203.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=33431504.jpg

druga 100 cd/m2 2.2 d65

wynik http://img249.imageshack.us/gal.php?g=101l.jpg

jeśli chodzi o równomierność podświetlenia gołym okiem jest idealnie, pomierzyłem w paru punktach skrajnych i1pro i przy 100cd/m2 max odchyłka to 2 ale to tylko jeden punkt reszta mnisza od 1cd/m2

mam nadzieję że ten mini test się komuś przyda :)
ja jestem bardzo zadowolony z zakupu :)

czornyj
05-05-2010, 22:11
Dziwnym nie jest - PA241W to jeden z najlepszych monitorów, jakie w życiu widziałem.

Co do odchyłek równomierności, to nie ma sensu podawać jej w cd/m^2 (bo to nic nam nie powie), tylko w dE - pomierzone przeze mnie sztuki miały średną odchyłkę 1-1,5dE(94), w porywach do 2-2,5dE(94) pikowo - są idealne.

artur_o
06-05-2010, 00:46
druga 100 cd/m2 2.2 d65

Czy podczas kalibracji Twojego monitora za pomocą SVII uzyskałeś poziom czerni 0,14cd/m2 przy 100cd/m2 z zaznaczoną opcją "Best grayscale color tracking" w Calibration Priority, czy z opcją "Maximize Contrast Ratio"?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://rapidshare.com/files/383981907/SVII.png)

druga 100 cd/m2 2.2 d65

Jeszcze jedno pytanie mi umknęło: na którym poziomie miałeś ustawioną funkcję ColorComp przy w/w kalibracji?

czornyj
06-05-2010, 01:33
Artur - temu panelowi bez różnicy, z ColorCompem na maksa, z Best grayscale color tracking - punkt bieli praktycznie ani drgnie.

artur_o
06-05-2010, 02:13
Artur - temu panelowi bez różnicy, z ColorCompem na maksa, z Best grayscale color tracking - punkt bieli praktycznie ani drgnie.

No, no, no, to by oznaczało, że przy tych parametrach monitor ów ma poziom czerni zbliżony, a może i nawet lepszy niż moje CG241W z priorytetem szarości i kalibrowane i1pro. Czyli na tych nowych NEC'ach można pracować swobodnie w nie za jasnych pomieszczeniach w opozycji do klasycznych IPS-ów. Czy tak?

czornyj
06-05-2010, 02:34
Zastrzeżenie jest takie, że i1pro i ogólnie spektrofotometry, a zresztą nawet kolorymetry, przy takiej jaskrawości nie dokonują zbyt dokładnych i powtarzalnych pomiarów - producent zastrzega, że zakres pomiarowy tego urządzenia to 0,2cd/m^2 do 300cd/m^2. Do tego matryca IPS-a "cieknie" pod kątem, więc bkpt w funkcji kąta jest wizualnie wyższy, a kontrast niższy.

Natomiast czerni P-IPS w serii PA jako-takiej wiele do S-PVA nie brakuje i nawet przy 80cd/m^2 z powodzeniem nadają się do pracy.

a_n_y
06-05-2010, 09:46
52 stepy, maximize contrast ratio,
przy 100cd/m2 w domku w nocy mi się dobrze pracuje w LR, pomieszczenie małe 2x125W twister philipsa oświetlenie,
w przyszłości zamierzam sobie wstawiać philipsa 9500 g.l. świetlówki dla temp barwnej ich nie z braku światła

(odnośnie rozrywki to wole 120cm/m2 w nocy)

dla graczy dodam ze monitor można przełączyć w tryb speed i imput lag spada :)

dzisiaj wieczorem jeszcze pomęczę monitor i coś wkleję:) jak macie jakiś config który was interesuje to chętnie przetestuje

artur_o
06-05-2010, 15:44
dzisiaj wieczorem jeszcze pomęczę monitor i coś wkleję:) jak macie jakiś config który was interesuje to chętnie przetestuje

Jak możesz to walnij go jeszcze w "Best grayscale color tracking" przy 100cd, 2.2, 6500K i wklej screena :)
Dzięki :)

czornyj
07-05-2010, 23:49
Jak możesz to walnij go jeszcze w "Best grayscale color tracking" przy 100cd, 2.2, 6500K i wklej screena :)
Dzięki :)

Dziś kalibrowałem klientowi P241W i na Best grayscale color tracking uzyskałem dlaczegoś nawet lepszy wynik, niż przy Maximize contrast ratio (poniżej 0.1 cd/m^2 @80cd/m^2)

sawczuk
08-05-2010, 18:08
EV2333W, S2233W, S2243W, czym się różnią oprócz rozdzielczości, wielkości etc, który wybrać?
Zastosowanie głównie obróbka zdjęć.

a_n_y
08-05-2010, 20:02
prosze d65 2.2 100cd/m2 Best grayscale color tracking"

http://img408.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=100gy.jpg

rOOmak
12-05-2010, 05:25
Czy jest ktoś w stanie porównać jakość wyświetlacza w iMacu do Eizo?
Stoję przed dylematem, ponieważ za (~)cenę monitora mogę kupić całego maca z i7.
Z drugiej strony chyba z jakiegoś powodu Eizo ma ceny jakie ma.
No właśnie, jaki to powód? Czy iMac nie dorasta do pięt CG 243W?

Tom01
13-05-2010, 15:10
No właśnie, jaki to powód? Czy iMac nie dorasta do pięt CG 243W?

Miej więcej. Monitory w iMacach są*niższej jakości niż klasa uniwersalna Eizo serii S.

rOOmak
13-05-2010, 19:06
No to się pośpieszyłem z tym iMac'em. Przynajmniej jest szybki. Duzo straciłem na tym zakupie pod względem praktyczności dla fotografa?

allxages
19-05-2010, 00:53
Witam,

przyszedł w końcu czas na wydanie pieniędzy na monitor. Przeczytałem właśnie cały wątek (no szczególnie posty Tom01 i czarnyja :twisted:), nasuwa mi się wiele pytań, które tutaj prezentuję. Zdaje sobie sprawę, że pewnie na część gdzieś tam mogła się pojawić odpowiedź. Przepraszam, że nie zauważyłem/pominąłem. To i tak jest tylko jakiś tam skrawek z wszystkich pytań jakie miałem. Na szczęście na większość udało mi się znaleźć już odpowiedź.

Może zaczne najpierw od preferencji i środowiska pracy, będzie łatwiej.
Zdjęcia robie półprofesjonalnie. 95% zdjęć idzie na strony WWW, czasami do książek, fotoalbumów, gazet, plakatów, okładek płyt itd. Tematyka to przede wszystkim reportaż i wszystko co można pod to podpiąć. Zdecydowanie NIE porterety studyjne itd. Więc raczej 100% odzworowanie tonacji skóry i zabawy w dodge/burn są mi totalnie obce i niepotrzebne.
Interesuje mnie także video, głównie na cele podcastów.
Jeszcze co do wydruków, sam nie robię, ale chciałbym w końcu zacząć (jakiś zewnętrzny lab, pewnie jakiś co dostarczy mi profil).

Aktualnie pracuję na laptopie (ThinkPad T61) ze stacją dokującą (DVI). Pod systemem Linux. Zdjęcia obrabiam pod WindowsXP na emulowanej maszynie VirtualBox (wspiera CMM).
Planuje albo dokupienie stacjonarki (MacMini lub zwykły PC w podobnej cenie) dla celów multimedialnych (obróbka zdjęć i video) albo upgrade laptopa do ThinkPad X301 z DisplayPort lub MBP.

Oprócz multimediów zajmuje się głównie pracą z tekstem (ciemne tło, jasny tekst) - jestem programistą. Monitor będzie wykorzystywany także do tego celu. Aczkolwiek jestem dość tolerancyjny i nawet matryca z laptopa (14" z 1400x990) spokojnie mi wystarcza. Wierze więc, że wybór monitora nie powinien być tutaj podyktowany tym zajęciem.

Do tego, jakieś standardowe rzeczy, sprawy biurowe, internet, film.

Z racji z trybu mojej pracy, wykonują ją właściwie zawsze w domu, tak więc sam monitor będzie w użytku zarówna za dnia jak i nocy (w tym późnej nocy). Z doświadczenia też wiem, że zdjęcia przeważnie obrabiam w godzinach późniejszych z dodatkowym oświetleniem w pokoju.

Zmieniam też co jakiś czas (powiedzmy nie częściej niż raz na rok) lokalizacje pracy (w tym kraj :mrgreen:) więc opis czy monitor stoi przy oknie, jakie jest światło w pokoju itd. jest dość dynamiczny. Aktualnie np. pracuję przy oknie, ściany mam zielone ;)

OK. To chyba wstępnie wystarczy co do opisu środowiska i zastosowań.

Teraz pytania :)

Jak w praktyce pracuje się na monitorze z poszerzonym gamutem? Bo jak rozumiem, programy bez zarządzania kolorem będą dawać mi ostro po oczach. Jak wygląda rzeczywisty workflow w takim przypadku? Czy ciągle wszyscy skazani są na prace z FF 3.0?

Czy kalibracja zależna jest od systemu operacyjnego? Kiedyś czytałem, że Mac i Windows maja różną Gamme.

Dotychczas wywoływałem zdjęcia RAW w ProPhoto i dopiero przy zapisie docelowym konwertowałem do sRGB (jeżeli mowa o Web). Wyczytałem tutaj, że do pracy z ProPhoto powinno się ustawić gammę na 1.9 (AFAIR). Jakie to ma konsekwencje w praktyce np. kiedy zajmuje sie czymś innym niż obróbka zdjęć. A może źle coś zrozumiałem i powinno się nadal ustawiać na 2.2 i działać w ProPhoto jak do tej pory? Bo nie sądze, aby poprawnym rozwiązaniem problemu było po prostu użycie przestrzenii Adobe.

Jak zarządanie kolorem sprawuje sie pod Linuxem? Podejrzewam brak odpowiedzi na to pytanie, ale spróbuje sam coś wyszukwać. A gdzie lepiej? Windows czy MacOSX?

No i najważniejsze..
Przede wszystkim co polecacie do zakupu? :) Chciałbym 24" w panoramie. Myśle także o kupnie kalibratora (czy tam spektrofotometru jeżeli potrzeba). Sam LCD chciałbym kupić nowy w Polsce, kalibrator napewno w USA, różnica w cenie spora.
Oczywiście cudownie byłoby się zamknąć z monitorem w okolicy 3 tys złoty + ~350 USD na kalibrator. Podejrzewam, że byłbym skłonny wziąść 22" (ale z rozdzielczością 1900x1200) jeżeli przekładałoby się to na jakość/cene. Jestem też skłonny dorzucić więcej grosiwa, jeżeli jest taki sens.

Tak więc jaki monitor i jaki kalibrator do takich celów? Czy jest sens wchodzić w poszerzony gamut w moim przypadku? Itd itd itd :)

Z góry dzięki za pomoc.

95% zdjęć idzie na strony WWW, czasami do książek, fotoalbumów, gazet, plakatów, okładek płyt itd.

Tak teraz czytam to wygląda jakbym ciupał tego na potęge. Oczywiście tak nie jest. Nie jest to moje źródło dochodów, aczkolwiek fajnieby było podnieść jakość o ile to możliwe.
I jeszcze jedno pytanie, które mi umknęło. Czy wykonanie kalibracji np. na Windowsie będzie miało zastosowanie na innym systemie? Podejrzewam, że sprzętowa - tak. A pliki profili? Pewnie też tak?

Krzychu
19-05-2010, 06:24
Jeżeli chcesz 24" w panoramie to PA241W + Colormunki + Spectraview II (nie wiem jak to będzie działać w Twojej konfiguracji z Linuxem, ale jak masz Windowsy na wirtualnej to jest chyba szansa że pójdzie). Tyle że z ceną się nie zamkniesz w 3 kpln...

Tom01
19-05-2010, 09:19
Jak w praktyce pracuje się na monitorze z poszerzonym gamutem?

Zupełnie zwyczajnie. Kwestia wyboru aplikacji które potrafią uwzględnić właściwości monitora.

Bo jak rozumiem, programy bez zarządzania kolorem będą dawać mi ostro po oczach. Jak wygląda rzeczywisty workflow w takim przypadku? Czy ciągle wszyscy skazani są na prace z FF 3.0?
Czy kalibracja zależna jest od systemu operacyjnego? Kiedyś czytałem, że Mac i Windows maja różną Gamme.

Pod Win przeglądarki z CMM to FF i Safari. Pod Mac nie istnieje problem aplikacji, CMM działa systemowo. Gamma jest ta sama.

Jak zarządanie kolorem sprawuje sie pod Linuxem? Podejrzewam brak odpowiedzi na to pytanie, ale spróbuje sam coś wyszukwać. A gdzie lepiej? Windows czy MacOSX?

W każdym systemie jest to kwestia istnienia lub nie zarządzania barwą. W Linuxie możliwe, w Win działające ale może kaprysić, w OSX działa.

Przede wszystkim co polecacie do zakupu? :) Chciałbym 24" w panoramie.

EIZO S2433W. Przy takich wymaganiach nie widzę sensu stosowania monitorów graficznych. Raz że droższe, dwa że mniej uniwersalne w każdym znaczeniu tego słowa.

GregXD
19-05-2010, 11:56
Witam, potrzebuje monitor głównie do fotografii jednak niestety na marki typowe w foto i grafice mnie narazie nie stać bo mogę przeznaczyć zaledwie okolo 1100 zl więc szału nie ma jednak takie marki jak LG np http://www.komputronik.pl/index.php/product/71049/Peryferia/Monitory_LCD/23_LG_Flatron_W2353V_PF.html nadają się do tego typu zadań? może ktoś mógłby coś doradzić w tej kwestii? najlepiej w 23 calach.

Tom01
19-05-2010, 12:05
Witam, potrzebuje monitor głównie do fotografii (...) okolo 1100 zl (...) 23 calach.

Niestety są*to warunku sprzeczne, niemożliwe do pogodzenia nawet na poziomie mało wymagającego amatora. Trzeba zmienić conajmniej jedną z wytycznych.

allxages
19-05-2010, 12:48
Zupełnie zwyczajnie. Kwestia wyboru aplikacji które potrafią uwzględnić właściwości monitora.

O ile problemu z wyborem aplikacji graficznych raczej nie ma, to jak wygląda praca z przypadkowymi aplikacjami? Sam nie używam, ale weźmy na przykład taki MS Word, albo Notatnik :) Czy te aplikacje są zarządzane kolorem na poziomie systemu?

Gamma jest ta sama.
A co z gammą w przypadku ProPhoto? Pytałem o to w poprzednim poście..

EIZO S2433W. Przy takich wymaganiach nie widzę sensu stosowania monitorów graficznych. Raz że droższe, dwa że mniej uniwersalne w każdym znaczeniu tego słowa.

Chyba zbyt dokładnie opisałem do czego będe używał monitora, bo czytając ten wątek i to do czego kupują ludzie monitory z serii CG to ja tu kupuje byle co hehe ;)

Czytam specyfikacje S2433W (to W to Wide podejrzewam, bo w FAQ na Mastiff nie ma tego skrótu) i nasuwa mi się kilka pytań.

Czy to monitor z poszerzonym gamutem? Na eizo.pl jakoś nigdzie nie piszą, ani o 10 bitach ani nic konkretnego na ten temat. Na mastiff jest napisane o "szerokiej przestrzenii barw".

Czy jest w nim stabilizacja podświetlenia? Czy to to samo co stabilizcja elektroniczna? Wydaje mi się, że czytałem na forum że monitor ten nie posiada stabilizacji elektronicznej (cokolwiek to oznacza).

Czy jakość podświetlenia jest lepsza od 22" czy od 26"? Bo podejrzewam, że na jakimś poziomie wielkości matrycy jest skok technologiczny.

Jaki kalibrator/spektrofotometr zalecany jest do tego monitora? Jak wspomiałem, nie planuję wykonywać druków w domu więc kwestia użycia przyrządu do kalibracji papieru/drukarki odpada.

W specyfikacji wymienione są 2 porty wejściowe DVI/DSUB. W opisie mowa jest o trzech (DisplayPort). Jak jest w końcu naprawdę?

Jeżeli chcesz 24" w panoramie to PA241W + Colormunki + Spectraview II (nie wiem jak to będzie działać w Twojej konfiguracji z Linuxem, ale jak masz Windowsy na wirtualnej to jest chyba szansa że pójdzie). Tyle że z ceną się nie zamkniesz w 3 kpln...

Szczerze mówiąc jeśli chodzi o NECi to rozważam NEC 2490WUXi2. Nie wiem jakie różnice (poza ceną) są na korzyść PA241 ;)
Co do 3kpln to myślałem o samym LCD, kalibracje powiedzmy, że z innych funduszy ;)

Tom01
19-05-2010, 13:49
A co z gammą w przypadku ProPhoto? Pytałem o to w poprzednim poście..

Nic mi nie wiadomo o zmianach gammy.

Czytam specyfikacje S2433W (to W to Wide podejrzewam, bo w FAQ na Mastiff nie ma tego skrótu) i nasuwa mi się kilka pytań.

W - (wide), szeroki w sensie rozmiaru.

Czy to monitor z poszerzonym gamutem?

Tak. Jak niemal wszystkie nowe.

Czy jest w nim stabilizacja podświetlenia?

Częściowa. W Eizo są dwa rodzaje. W serii S jest to stabilizacja poziomu.

Czy to to samo co stabilizcja elektroniczna?

Tak, choć elektroniczna oznacza sposób a nie zakres działania.

Czy jakość podświetlenia jest lepsza od 22" czy od 26"? Bo podejrzewam, że na jakimś poziomie wielkości matrycy jest skok technologiczny.

Akurat S2433W jest jednym z najrówniejszych monitorów w historii. Pomimo braku stabilizacji równości podświetlenia. Dzięki temu jest bardzo uniwersalny i niewrażliwy na poziom oświetlenia. Jedynie CG241W może z nim stawać w konkury w tej kategorii a kosztuje 2x tyle.

Jaki kalibrator/spektrofotometr zalecany jest do tego monitora?

Jakikolwiek spektrofotometr, choć różnią się poważnie obsługą. Z racji że to urządzenia nawet powyżej wartości monitora bardziej zalecam zlecać to usługowo. Robi się to tak rzadko, że przyrząd będzie się zwracał latami.

W specyfikacji wymienione są 2 porty wejściowe DVI/DSUB. W opisie mowa jest o trzech (DisplayPort). Jak jest w końcu naprawdę?

DVI-I, DSUB, DP.

Szczerze mówiąc jeśli chodzi o NECi to rozważam NEC 2490WUXi2. Nie wiem jakie różnice (poza ceną) są na korzyść PA241 ;)

Oba to klasa graficzna, wybredne jeśli chodzi o miejsce pracy i zdecydowanie mniej wygodna do pracy innej niż z kolorem. Z dwóch powyższych PA241W zarzyna jednym ruchem 2490WUXi2 i triumfalnie ciąga za sobą sponiewierane zwłoki poprzednika.

allxages
19-05-2010, 14:16
Nic mi nie wiadomo o zmianach gammy.

Podaje linki, bo w razie czego wiadomo będzie jaki był kontekst:
http://canon-board.info/showpost.php?p=514192&postcount=602
http://canon-board.info/showpost.php?p=514216&postcount=607
http://canon-board.info/showpost.php?p=514185&postcount=600

Może się Pan do tego odnieść?

Częściowa. W Eizo są dwa rodzaje. W serii S jest to stabilizacja poziomu.

Jestem inżynierem. Lubie wiedzieć co jest co. Mógłby Pan w skrócie wytłumaczyć różnice?

Jakikolwiek spektrofotometr, choć różnią się poważnie obsługą. Z racji że to urządzenia nawet powyżej wartości monitora bardziej zalecam zlecać to usługowo. Robi się to tak rzadko, że przyrząd będzie się zwracał latami.

Chyba najtańsze spektrofotometr (sensowny) to X-Rite Color Munki? W USA można kupić za $370, to nie jest jeszcze jakaś zabójcza kwota chyba. Czy do tego potrzeba jakieś dodatkowe oprogramowanie? Czy to już wszystkie koszty?
Podejrzewam, że opisany na stronie Mastiff Eye-One Display 2 Eizo wcale nie jest zalecany do tego monitora?

Oba to klasa graficzna, wybredne jeśli chodzi o miejsce pracy i zdecydowanie mniej wygodna do pracy innej niż z kolorem. Z dwóch powyższych PA241W zarzyna jednym ruchem 2490WUXi2 i triumfalnie ciąga za sobą sponiewierane zwłoki poprzednika.

Rozumiem problemy z miejscem pracy. Podejrzewam problemy z np. czernią, która może się nieprzyjemnie odbijać w źle oświetlonym pomieszczeniu.
Zastanawia mnie jednak jak dużo tracę przy obróbce fotografii w stosunku do PA241W?
Bo podejrzewam, że rozkład jakościowy jest liniowy względem ceny:
2490WUXi2 < S2433W < PA241W
Chociaż skoro NECi są stricte graficzne, to wcale nie tak łatwo wskazać lepszy/gorszy pomiędzy 2490WUXi2 i S2433W.

No i zastanawia mnie dlaczego niby byłyby uciążliwe do innej pracy niż z kolorem. Pracowałem kilka tygodni na CE210W (nieskalibrowanym) i nie zauważyłem, żadnych problemów z pracą z jakimkolwiek programem.

Tom01
19-05-2010, 14:45
Może się Pan do tego odnieść?

P. Marcin poruszył aspekty zupełnie nieistotne ani na tym etapie sprawy, ani w większości normalnych z punktu widzenia fotografa zastosowań. Proponuję nie martwić się na zapas.

Chyba najtańsze spektrofotometr (sensowny) to X-Rite Color Munki? W USA można kupić za $370, to nie jest jeszcze jakaś zabójcza kwota chyba. Czy do tego potrzeba jakieś dodatkowe oprogramowanie? Czy to już wszystkie koszty?

Koszty nie ale wiedza tak. ColorMunki sam z siebie nie nadaje sie do tego monitora. Trzeba użyć ArgyllCMS co już zbytnio proste nie jest.

Podejrzewam, że opisany na stronie Mastiff Eye-One Display 2 Eizo wcale nie jest zalecany do tego monitora?

Nie.

Rozumiem problemy z miejscem pracy. Podejrzewam problemy z np. czernią, która może się nieprzyjemnie odbijać w źle oświetlonym pomieszczeniu.

Dokładnie tak. Monitory uniwersalne są odporne na złe oświetlenie, specjalistyczne nie.

Zastanawia mnie jednak jak dużo tracę przy obróbce fotografii w stosunku do PA241W?

Różnice są spore, ale jak wspomniałem albo zawodowe wymagania i warunki albo uniwersalność. Nie da się tego pogodzić. PA ma lepsze kąty widzenia w funkcji gamma. Można na nim zrobić idealną liniowość, pokaże pięknie detale w cieniach i światłach, uniwersalny zje trochę z obu zakresów. Kosztem tego będzie fatalna czerń i takie sobie kąty widzenia w funkcji kontrastu.

Bo podejrzewam, że rozkład jakościowy jest liniowy względem ceny: 2490WUXi2 < S2433W < PA241W
Chociaż skoro NECi są stricte graficzne, to wcale nie tak łatwo wskazać lepszy/gorszy pomiędzy 2490WUXi2 i S2433W.

Właśnie tak. Porównujemy banany i gruszki. Kwestia gustu i zastosowań.

No i zastanawia mnie dlaczego niby byłyby uciążliwe do innej pracy niż z kolorem. Pracowałem kilka tygodni na CE210W (nieskalibrowanym) i nie zauważyłem, żadnych problemów z pracą z jakimkolwiek programem.

Bo CE to ztuningowany monitor uniwersalny a nie graficzny. Na graficznych wszystko co ciemne świeci w warunkach wieczornych przy kameralnym oświetleniu.

allxages
19-05-2010, 15:13
Koszty nie ale wiedza tak. ColorMunki sam z siebie nie nadaje sie do tego monitora. Trzeba użyć ArgyllCMS co już zbytnio proste nie jest.

AgryllCMS nawet pod Linuxa jest (do tego darmowe). No nic, narazie tą kwestie zostawiam. Jak wybiore konkretny model monitora to będe myślał i kalkulował czy warto inwestować w ColorMunki czy lepiej zlecić usługę.

Różnice są spore, ale jak wspomniałem albo zawodowe wymagania i warunki albo uniwersalność. Nie da się tego pogodzić. PA ma lepsze kąty widzenia w funkcji gamma. Można na nim zrobić idealną liniowość, pokaże pięknie detale w cieniach i światłach, uniwersalny zje trochę z obu zakresów. Kosztem tego będzie fatalna czerń i takie sobie kąty widzenia w funkcji kontrastu.

PA to jednak za duże koszta, bo gdzieś granicę trzeba sobie powiedzieć. Podejrzewam także, że potrzebowałbym kilku lat pracy na różnych monitorach specjalistycznych, aby zobaczyć te subtelne różnice.
Jeżeli już nie S2433W to chyba 2490WUXi2. Trochę zmartwił mnie Pan tą "fatalną czernią". Oczywiście zdaje sobie sprawe, że różnica między np. matrycą TN, a S2433W będzie gigantyczna w cieniach/światłach, jak i sama czerń będzie pewnie znacznie lepsza. Ale czy tak samo gigantyczna różnica będzie między S2433W, a 2490WUXi2? Nie chciałbym po roku wymieniać monitora, bo zacznę odczuwać jego limitacje. Zwłaszcza, że ten Eizo za darmo na półkach też nie stoi. Z drugiej strony, doskonale wiem że na tym etapie pewnie byłby wystarczający.
Chyba wbił Pan trochę we mnie igłe tym stwierdzeniem o kiepskiej czerni i braku szczegółów w światłach/cieniach ;)

Bo CE to ztuningowany monitor uniwersalny a nie graficzny. Na graficznych wszystko co ciemne świeci w warunkach wieczornych przy kameralnym oświetleniu.

Mam z tego wnioskować, że CE wcale aż taki super nie jest i nie ma znaczącej przewagi nad serią S? Czy, że wręcz jest lepszy od CG?

Tom01
19-05-2010, 15:29
Jeżeli już nie S2433W to chyba 2490WUXi2. Trochę zmartwił mnie Pan tą "fatalną czernią".

Akurat wybrał Pan sobie monitory z najlepszą i najgorszą czernią*na rynku. :)

Oczywiście zdaje sobie sprawe, że różnica między np. matrycą TN

Ale my nie rozpatrujemy o ile wiertarka jest lepsza od dłubania ołówkiem w betonie, tylko o walorach różnych typów wiertarek.

Chyba wbił Pan trochę we mnie igłe tym stwierdzeniem o kiepskiej czerni i braku szczegółów w światłach/cieniach ;)

To nie jest "brak" detali. Na 256 odcieni zawodowy monitor graficzny "zje" powiedzmy maksymalnie kilka odcieni, rzeczone uniwersalne Eizo 2 więcej. Pamiętajmy, że mówimy o monitorze kosztującym 4x tyle co inne 24-ki kojarzące się przeciętnemu Kowalskiemu z monitorem amatorskim.

Mam z tego wnioskować, że CE wcale aż taki super nie jest i nie ma znaczącej przewagi nad serią S? Czy, że wręcz jest lepszy od CG?

S2433W jest lepszy od CE210W. Nie jest jednak lepszy od CG.

allxages
19-05-2010, 16:00
Chyba powoli zbliżamy się do końca tej dyskusji. I dobrze, nie chce Pana zamęczać aż tak :)

Akurat wybrał Pan sobie monitory z najlepszą i najgorszą czernią*na rynku. :)

Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz ;)

A tak poważnie, to teraz dopiero zauważyłem, że 2490WUXi2 jest na matrycy S-IPS (S2433W wiadomo - S-PVA). No tak, więc ciężko porównywać te monitory od tej strony. Tak samo jak efekty testu rzeźnika. A jak biel? Tutaj nie ma problemów?

S2433W jest lepszy od CE210W. Nie jest jednak lepszy od CG.

Rozumiem przez to, że czarny na S2433W nie będzie gorszy od tego na CE210W w przypadkowych warunkach oświetleniowych?

I jeszcze jedna kwestia, bo chyba nie do końca jeszcze to rozumiem. S2433W kalibrowany jest sprzętowo poprzez wprowadzenie popraw nastawień na poziomie monitora, a nie przez przegrowamonie LUT karty graficznej. Do tego dochodzą jeszcze profile do systemu/aplikacji. Dobrze rozumiem? Usługa kalibracji obejmuje oba etapy?

Dziękuje za te wszystkie odpowiedzi. Rzadko zdarza się, aby specjalista w jakiejś dziedzinie tak chętnie odpowiadał na wszystkie zapytania maluczkich :)

Tom01
19-05-2010, 16:18
A jak biel? Tutaj nie ma problemów?

Na 2490 mogą być placki, zafarby. Ciężko znaleźć równy.

Rozumiem przez to, że czarny na S2433W nie będzie gorszy od tego na CE210W w przypadkowych warunkach oświetleniowych?

Będzie lepszy i to widać gołym okiem przez laika.

I jeszcze jedna kwestia, bo chyba nie do końca jeszcze to rozumiem. S2433W kalibrowany jest sprzętowo poprzez wprowadzenie popraw nastawień na poziomie monitora, a nie przez przegrowamonie LUT karty graficznej.

Nie. S2433W jest kalibrowany programowo, przez zmianę działania sterownika karty graficznej.

Do tego dochodzą jeszcze profile do systemu/aplikacji. Dobrze rozumiem? Usługa kalibracji obejmuje oba etapy?

Tak dwa etapy. Profil jest zawsze w każdym rodzaju kalibracji. Jest to opis zachowania monitora.

Rzadko zdarza się, aby specjalista w jakiejś dziedzinie tak chętnie odpowiadał na wszystkie zapytania maluczkich

No dobra, skórka owieczki na bok.
CZEGO, JEM PRZECIEŻ?* :)

* - Cytat z klasyka.

allxages
19-05-2010, 16:28
Będzie lepszy i to widać gołym okiem przez laika.
No jezeli S2433W będzie lepszy od CE210W gołym okiem przez laika to jestem uspokojony, bo jakość CE210W była dla mnie conajmniej zadowalająca :)

Nie. S2433W jest kalibrowany programowo, przez zmianę działania sterownika karty graficznej.

W takim razie muszę doczytać o tej kwestii w systemach z kernelem Linux. Chyba, że ma Pan w tym doświadczenie jakieś?

A czy ew. brak takiej kalibracji bardzo wpływa na ograniczenie możliwości samego monitora? Bo, że jakieś odstępstwa od norm mogą wystąpić to rozumiem (w końcu po coś ta kalibracja jest).

Tom01
20-05-2010, 11:47
A czy ew. brak takiej kalibracji bardzo wpływa na ograniczenie możliwości samego monitora? Bo, że jakieś odstępstwa od norm mogą wystąpić to rozumiem (w końcu po coś ta kalibracja jest).

Brak kalibracji oznacza ni mniej ni więcej tylko fakt że po wyregulowaniu monitora pozostałe odchyłki "prostuje się" przez kartę graficzną. Im większa konieczność korekty tym większe skutki uboczne. W przypadku monitorów nieźle zlinearyzowanych fabrycznie, nie jest to dramat.

banan82
20-05-2010, 13:05
Chcialem sie spytac ekspertow czy pracujac na monitorze eizo S1921 przez VGA zamiast DVI duzo sie traci, czy jest tak znaczna roznica w kolorach itp ktora moze kompletnie wykluczyc VGA? Mam Thinkpada bez mozliwosci uzycia DVI w stacji dokujacej. Mozna dokupic stacje z PCI Express slotem, ale to duzy koszt. Zdjecia obrabiam amatorsko na swoje potrzeby, czasami drukuje. Mam system zarzadzania kolorem, uzywam profili itp.

Z gory dziek i za odpowiedz.

czornyj
20-05-2010, 15:09
Chcialem sie spytac ekspertow czy pracujac na monitorze eizo S1921 przez VGA zamiast DVI duzo sie traci, czy jest tak znaczna roznica w kolorach itp ktora moze kompletnie wykluczyc VGA? Mam Thinkpada bez mozliwosci uzycia DVI w stacji dokujacej. Mozna dokupic stacje z PCI Express slotem, ale to duzy koszt. Zdjecia obrabiam amatorsko na swoje potrzeby, czasami drukuje. Mam system zarzadzania kolorem, uzywam profili itp.

Z gory dziek i za odpowiedz.

Nie jest to powód do tego, by się od razu pociąć, acz dobrze jest naonczas przekalibrować cały tor sygnałowy.

Nie masz aby w tym lapku wyjścia HDMI? Przejście HDMI->DVI kosztuje w porywach do 10PLN...

banan82
20-05-2010, 17:30
Oj to nie ta epoka:) To R61i Thinkpad ktory racze nie moze sie poszczycic dobra grafika, nie ma HDMI niestety, wogole chyba tylko najnowsze thinkpady to maja.

W zasadzie nie widze AZ takiej roznicy, mam della na stacji dokujacej (maly 12 cali netbook) ktory mozna podpiac przez DVI i zastanawiam sie bo az takiej porazajacej roznicy w ostrosci itp nie widze, nie wiem na ile kolory sa przeklamane o ile sa AZ TAK przeklamane:)

milko
20-05-2010, 20:04
pytanie takie mam - czy Color Munki wystarczy do skalibrowania eizo sx2461w ?

Tom01
20-05-2010, 20:09
pytanie takie mam - czy Color Munki wystarczy do skalibrowania eizo sx2461w ?

O ile opanuje Pan obsługę Argylla i trochę "podoktoryzuje" się w temacie kalibracji.

allxages
20-05-2010, 20:52
Jaka jest różnica pomiędzy seriami S i SX?

Tom01
20-05-2010, 21:14
Jaka jest różnica pomiędzy seriami S i SX?

SX to jest CG które w procesie kontroli jakości wykazało dE>3. Za karę ma okrojony firmware do takiego jak jest w S, nie ma kaptura, oprogramowania do kalibracji i płynu do czyszczenia ekranu.

milko
20-05-2010, 22:16
cholera chyba ciężko bedzie - może znacie w Londynie kogoś kto posiada spektrofotometr eye1 pro , ewentualnie kogoś kto wypożycza to ustrojstwo ?

allxages
20-05-2010, 22:24
Żartujesz? W Londynie napewno ma więcej niż 1000 osób spektrofotometr i1 pro ;)

milko
21-05-2010, 00:12
tu bryndza z tym panie jest - mozna wypożyczyc jedynie display2 a usługę znalazłem z 500km odemnie:((

allxages
21-05-2010, 00:29
Szczerze nie wierze. Ale też nie jestem w stanie pomóc. Ale jak nie Londyn to co? Nowy York ma większe możliwości? :-)

milko
21-05-2010, 08:20
taka prawda, wiec jesli ktos zna namiar na osobe wykonujacą usługe kalibracji w Londynie
bedę wdzięczny za informacje

sid
24-05-2010, 18:59
każdym systemie jest to kwestia istnienia lub nie zarządzania barwą. W Linuxie możliwe, w Win działające ale może kaprysić, w OSX działa.
Może kogoś zainteresuje, że najnowsza Fedora 13, której premiera będzie miała miejsce jutro, będzie miała zarządzanie kolorem "out of the box".

http://blogs.computerworld.com/16133/the_five_best_things_coming_in_fedora_13_linux?pag e=1

allxages
24-05-2010, 19:09
Ale to już od dawna jest w Ubuntu

sudo apt-get install gnome-color-manger

sid
24-05-2010, 19:26
będzie miała zarządzanie kolorem "out of the box".
Przez to miałem na myśli, że pewne kwestie, szczególnie te bardziej nas interesujące, mogą nabrać rozpędu, bo zwraca się na nie coraz większą uwagę, na tyle duża, że decydują się wcisnąć to na podstawową płytkę instalacyjną jednej z najbardziej popularnych dystrybucji.

Nie znaczyło to, że dokonała się jakaś rewolucja.

allxages
24-05-2010, 19:33
Ah, myślałem że nagle zaczęło wszystko działać tak jak w MacOSX ;-)

jagular
24-05-2010, 21:50
Heh, nadeszła i moja pora ;)

Jak duża część przedmówców, tak i ja chylę czoła przed specjalistami, którzy nie dość, że mają gruntowną wiedzę w temacie, to jeszcze chętnie i cierpliwie się nią dzielą. To niezwykłe, jak na warunki współczesnego internetu....

Wracając do tematu:
Monitor Nec 2690WUXi2.
Zastosowania: głównie obróbka zdjęć, odrobina innych zastosowań graficznych.
Dojrzewam do kupna kalibratora do tego monitora. Wiem, że z racji na szeroki gamut wyświetlacza, jestem "skazany" na spektrofotometr. I teraz nadchodzi pytanie:
Jaki kupić?
Wymagania (poza oczywiście poprawną współpracą z 2690WUXi2): możliwie duża "laikoodporność", oczywiście że tradycyjnie jak najniższa cena, brak potrzeby dokupywania dodatkowego oprogramowania/dodatków itp do poprawnego działania, bezproblemowe działanie oprogramowania w Win XP32bit i W7 64bit.

Wygląda na to, że odpowiednie będą produkty Colormunki, czy x-rite...ale które wersje?

Kolejne pytanie: spektrofotometr chciałbym kupić głównie z myślą o wspomnianym 2690WUXi2, ale czy mógłbym użyć go do "poprawienia" innych monitorów o gorszych właściwościach - np. starego CRT, czy też LCD w laptopie?

Krzychu
24-05-2010, 21:54
Wygląda na to, że odpowiednie będą produkty Colormunki, czy x-rite...ale które wersje?

Colormunki ma sens ale praktycznie tylko z softem Neca Spectraview II, który w Polsce nie jest dostępny - za pomocą niego można 2690 sprzętowo skalibrować. Oczywiście mowa o Colormunki Photo.

sztukas
26-05-2010, 10:23
Witam z zaciekawieniem czytam wypowiedzi na temat monitorów w tym wątku, z racji tego że mój poczciwy lg wyzioną ducha problem wyboru monitora dopadł i mnie :-). Mam dwa typy:
Eizo S2433W, o którym sporo tutaj jest napisane, i do moich zastosowań na pewno mi wystarczy, ale zastanawiam się jeszcze nad Dell'em U2711 a o nim tutaj mało, może któryś z kolegów miał z tym drugim do czynienia i może rozwiać moje wątpliwości Eizo czy Dell ....a może coś innego do 3.5 tys zł.....

Tom01
26-05-2010, 10:57
Wiele na ten temat pisano. Eizo serii S to sprzęt uniwersalny, a Dell niezależnie od modelu korporacyjny. Różni się przede wszystkim tym, że jest projektowany do pracy w dzień w jasnych wnętrzach. Mówiąc wprost, wyżera oczy w warunkach domowych.

jagular
26-05-2010, 14:51
A co poza Colormunki do 2690WUXi2?

No i jak jest ze współpracą spektrofotometru ze zwykłymi, wąskogamutowymi wyświetlaczami?

Tom01
26-05-2010, 15:00
A co poza Colormunki do 2690WUXi2?

X-Rite Basic z czujnikiem I1 Pro.

No i jak jest ze współpracą spektrofotometru ze zwykłymi, wąskogamutowymi wyświetlaczami?

Spektrofotometr nie jest wrażliwy na gamut.

jagular
26-05-2010, 15:16
Dziękuję za odpowiedź.

Ujć...spodziewałem się, że portfel zapłacze nad czterocyfrową ceną..
...ale w zasadzie to sprzęt w cenie tego monitora.

Najprawdopodobniej jednak pójdę w kierunku ColorMunki :/

gixxxer
29-05-2010, 21:19
aktualnie stoję przed zakupem monitora CENA DO 2,5k

który monitor lepiej nadaje się do obróbki zdjęć: eizo S2233WH czy eizo S2243WH :confused:

cale w sumie te same, cena trochę wyższa w przypadku drugiego, no i więcej "upakowanych" pikseli - jak to się ma w praktyce :confused:

a może inny model z matrycą pva, ips etc ???

proszę o poradę,

dzięki :grin:

Tom01
30-05-2010, 11:38
który monitor lepiej nadaje się do obróbki zdjęć: eizo S2233WH czy eizo S2243WH :confused:

cale w sumie te same, cena trochę wyższa w przypadku drugiego, no i więcej "upakowanych" pikseli - jak to się ma w praktyce :confused:

Na S2243W więcej się zmieści i łatwiej wyświetlić zdjęcie w 100%.

gixxxer
30-05-2010, 18:06
Dzięki Tom01 :-D

jeszcze jedno pytanie - jakie urządzenie polecisz do kalibracji tego modelu ?

Tom01
30-05-2010, 21:28
Dzięki Tom01 :-D

jeszcze jedno pytanie - jakie urządzenie polecisz do kalibracji tego modelu ?

X-Rite ColorMunki+ArgyllCMS, a jeśli ktoś chce łatwiejsze w obsłudze to X-Rite Basic.

sztukas
31-05-2010, 14:45
Dzięki w utwierdzeniu mnie w rozważaniach z posta #2341 jest Eizo S2433W, ale jest też i KalibratorEye-One XT i teraz jak mogli by koledzy pomóc czym lepiej kalibrować Eye-One Match 3, ściągnąłem też 14 dniowa wersję basICColor display 4.1.20, czy przy kalibrowaniu zaawansowanym w Eye-One Match 3 kombinować z ustawieniami kontrastu, ustawień RGB tak jak program zaleca, Tom01 napisał gdzieś że zostawić ustawienia fabryczne? No i w końcu na jakim trybie monitora kalibrować Custom? Może błache pytania ale chciałbym się upewnić żeby wszystko było zrobione tak jak trzeba ;-)
Z góry dziękuje za rady ......

Tom01
31-05-2010, 15:03
czy przy kalibrowaniu zaawansowanym w Eye-One Match 3 kombinować z ustawieniami kontrastu

Regulatora "kontrast" w żadnym wypadku nie wolno ruszać w monitorze LCD.

allxages
31-05-2010, 16:08
SX to jest CG które w procesie kontroli jakości wykazało dE>3. Za karę ma okrojony firmware do takiego jak jest w S, nie ma kaptura, oprogramowania do kalibracji i płynu do czyszczenia ekranu.

Warto dodać, że SX ma także układ DUE, którego brakuje w S i tak oglądając oba modele wydaje mi się, że jest dość ważny układ przy pracy z bliska. Problem można zniwelować jeżeli nie używa się monitora z bardzo bliska, ale jednak istnieje.

spuki
01-06-2010, 09:46
Czy urządzenie Colormunki Photo nadaje się do kalibracji monitora Eizo S2433? Czy użyć oprogramowania poleconego przez producenta czy innego?
Pozdrawiam! :)

Tom01
01-06-2010, 11:06
Czy urządzenie Colormunki Photo nadaje się do kalibracji monitora Eizo S2433?

Wyłącznie z profilerem ArgyllCMS.

MusicMan
08-06-2010, 08:58
Przymierzam się do eizo s2233w, albo s2243w. Póki co, będzie podpinany do laptopa RGB. Karta graficzna to Radeon 2600. Jak to będzie wyglądać? Kolory i ostrość będzie ok? Jeśli nie to jak duży będzie spadek na jakości? Nie jestem masohistą sprzętowym, który oceniałby spadek jakości i odwzorowanie kolorow sprzętem za kilka tys. Chodzi mi o widoczny spadek, nieostrość w stosunku polaczenia przez hdmi. Czy łącząc przez rgb da sie pracować, a zdjęcie na wydruku będzie takie mniej wiecej jak na monitorze.

Tom01
08-06-2010, 11:03
Przymierzam się do eizo s2233w, albo s2243w. Póki co, będzie podpinany do laptopa RGB. Karta graficzna to Radeon 2600. Jak to będzie wyglądać? Kolory i ostrość będzie ok?

Każde wyjście video komputerowe jest RGB. Chodzi Panu zapewne o analogowy interfejs z gniazdem DSUB. Jakość obrazu będzie mocno zależała od karty graficznej w laptopie. Najprawdopodobniej straci Pan ostrość, mogą pojawić się również "duchy" za literami, ikonami, falowanie na jednobarwnych powierzchniach.

allxages
10-06-2010, 16:35
Przegrzebałem archiwum, Internet itd. I wciąż nie znalazłem nic konkretnego.

Czy kupująć kabel Mini DisplayPort <-> DisplayPort trzeba zwrócić na jego jakość? Czy raczej nie ma z tym problemów, bo to transmisja cyfrowa?

Ciężko taki kabel znaleźć w ogóle. W Polsce tylko Cortland oferuje jakieś "chińskie" i drogie:
http://www.cortland.pl/kabel-mini-displayport-displayport-2m.html

Z ciekawych rzeczy to znalazłem jeszcze przejściówkę, do której można podpiąć DP-DP:
http://www.allegro.pl/item1057609446_adapter_mini_displayport_do_digi_bi aly_konkurs.html

Oraz na eBay z darmową wysyłką do Polski:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250553231530&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Czy ktoś, Pan Tomek?, może powiedzieć mi czy mogę odczuć jakąś różnicę przy jakimkolwiek z tych rozwiązań? Nie chciałbym mieć strat jakości żadnych, a wybór jest dość kiepski.

Proszę o poradę.

PS. A możę przejściówka firmy Gefen dostępna w USA?
http://www.bhphotovideo.com/c/product/673985-REG/Gefen_ADA_MDP_2_DPF_Mini_DisplayPort_to_DisplayPor t.html

mellos
11-06-2010, 11:27
Witajcie.
Czytam ten wątek i naprawdę idzie oszaleć. Proszę o poradę. Mam Eizo FlexScan S2231W i myślę o zakupie kalibratora do niego, do wydruków zdjęć z laba do kwoty tyś. zł. Pomóżcie.

Tom01
19-06-2010, 22:22
Witajcie.
Czytam ten wątek i naprawdę idzie oszaleć. Proszę o poradę. Mam Eizo FlexScan S2231W i myślę o zakupie kalibratora do niego, do wydruków zdjęć z laba do kwoty tyś. zł. Pomóżcie.

Najtańszy czujnik poprawnie mierzący ten monitor to X-Rite ColorMunki.

ArturBonoVox
20-06-2010, 19:37
Witam, czy ktos uzywa czegosc z tej listy?
http://www.elara.ie/products/tft-flat-panel.asp?available=checked&1P2ID=224&Desc1=24+in&ECatID1=6398011697&ECatID4=641301&4P2ID=239&Desc4=Less+Than+6ms&tfm_order=ASC&tfm_orderby=price

noeee
23-06-2010, 13:26
Witajcie ...

Obecnie pracuję na przemian
w pracy na 19 calowym Eizo S1921 i w domu też na Eizo ale 18 calowym też z PVA - jakiś starszy model (ale o dziwo pracuje już chyba 8 lat i obraz nadal świetny)

chcę zmienić monitor na Eizo w proporcjach 16/9
I tu zastanawiam się nad seria S22... lub S24...

Mam prośbę: czy mógłby ktoś pomierzyć obszary widzialne tych monitorów i podać dokładne długości ?

Jak mają się ich wymiary do tych starszych modeli 4/3 ...

Tj. czy model S2243 (16/9) powiedzmy krótszym bokiem odpowiada serii monitora 17 calowego (4/3) ?

Tom01
23-06-2010, 13:41
Najprościej kierować się wysokością ekranów. To ona decyduje o postrzeganiu wielkości. I tak odpowiednikami wielkościowymi są:

4x5 - 16x10 - 16x9
17" - 20" - brak
19" - 22" - 23"
21" - 24" - brak
PS. 19" S1921W i pokrewne mają proporcje 5x4 a nie 4x3 i ich odpowiednikiem w formacie 16x10 jest 22" S2233W, S2243W a w formacie 16x9 23" EV2333W. Format 16x10 w rozmiarze 24" np S2433W jest dużo większy od klasycznej 19-tki.

gwozdzt
23-06-2010, 14:13
PS. 19" S1921W i pokrewne mają proporcje 5x4 a nie 4x3 ...
to jaką mają rozdzielczość?

bo z tego co wiem, 17" to jest 5:4 (1280x1024) i taki akurat posiadam,
natomiast 19" jest zazwyczaj 1600x1200 czyli 4:3

Tom01
23-06-2010, 14:22
Takie występują teraz rozwiązania 17 do 24":

17" 5x4 1280x1024
19" 5x4 1280x1024
20" 4x3 1600x1200
22" 16x10 1680x1050
22" 16x10 1920x1200
23" 16x9 1920x1080
24" 16x10 1920x1200

19" w wersji 1600x1200 widziałem raz, za zamierzchłej przeszłości. Teraz to tak rzadkie jak jednorożec.

airhead
23-06-2010, 19:48
zawsze się zastanawiałem, czemu nie robią zwykłych 2:3...

allxages
25-06-2010, 02:35
Takie małe pytanie / problem:

Posiadam MacMini (Late 2009) z wyjściami Mini-DVI oraz Mini DisplayPort. Do Maca podpinam Eizo S2433W.

Podpinając go poprzez przelotkę MiniDVI-DVI i później kablem DVI mam obraz wykrywany poprawny 1920x1200.
Podpinając go kablem Mini Displayport - DisplayPort, obraz wykryty także jest poprawny (1920x1200), ale zauważyłem pojawienie się opcji Overscan w zakładce Displays. Jeżeli wyłącze tą opcję to ekran staje się mniejszy i w Resolutions mam podane 1680x1052 (monitor dalej pokazuje 1920x1600). Zastanawia mnie dlaczego ta opcja Overscan się pojawia przy użyciu Mini DisplayPorta i o co z nią chodzi?

No i najważniejsze czy mam mam zacząć się martwić co do jakości kabla Mini DisplayPort <-> DisplayPort?

Google mówi raczej o problemach z podpinaniem telewizorów gdzie poucinane są belki i docki. U mnie nic takiego nie ma miejsca. Może ktoś jakąś teorią zarzucić?

gwozdzt
25-06-2010, 08:34
zawsze się zastanawiałem, czemu nie robią zwykłych 2:3...
jak już o tym, czego nie ma, to ja z kolei zastanawiam się czy kiedykolwiek istniał/istnieje/zaistnieje monitor kwadratowy?

Miałem ekran do slajdow - był kwadratowy i to było doskonałe: prezentowane na nim kadry pionowe miały taki sam rozmiar jak poziome. Monitor w tej chwili mam 5:4, 17" staroć, ale jeśli chodzi o proporcje to jest maximum co można uzyskać.

Tom01
27-06-2010, 23:52
jak już o tym, czego nie ma, to ja z kolei zastanawiam się czy kiedykolwiek istniał/istnieje/zaistnieje monitor kwadratowy?

Istnieją. Do obsługi radaru.

a-w
29-06-2010, 20:07
popatrzyłem sobie na rzeżnika
przeraziło mnie to co widziałem
same kolorowe kolumny i paski . Jedynie niezbyt szeroki pas szarości w górnej części dolnego obrazka ( przy 100 % powiekszeniu )
Monitor NEC 2190 SW skalibrowany programem SpectraView który nabyłam ok rok temu wraz zmonitorem , przy pomocy kalorymetru x rate i1
ustawienia wyjściowe -
gamma 2,2
temp 5500 - wolałam taką niż 6500 bo zdjęcia z labu przy tym ustawieniu bardzo zbliżone do tego co widzę
jasność - 90 cd
kontrast ok 270
pomierzone odchyłki przy tych ustawieniach są znacznie lepsze od dopuszczalnych a zdjęcia z labu praktycznie się nie różnią od orazu na monitorze
Dlaczego taki fatalny rzeznik . Parę razy zauważyłem taki efekt
Może to urządzenie pomiarowe jest do bani
Czy ustawienie temperatury na 5500 K a nie na 6500 może mieć wpływ
Proszę o wrażenia Kogoś kto używa tego lub podobnego monitora monitora

czornyj
29-06-2010, 20:19
Oprogramowanie Spectraview Display domyślnie kalibruje monitor do krzywej L*, podczas gdy rzeźnik jest wzorcem wykonanym dla gamma 2,2. Kolorymetry X-Rite display2 są stosunkowo nędznej jakości, ale raczej nie do tego stopnia.

a-w
30-06-2010, 13:24
Oprogramowanie Spectraview Display domyślnie kalibruje monitor do krzywej L*, podczas gdy rzeźnik jest wzorcem wykonanym dla gamma 2,2. Kolorymetry X-Rite display2 są stosunkowo nędznej jakości, ale raczej nie do tego stopnia.

Nie korzystałem z domyślnych ustawień
sprawdziłem ustawienia programem SV
w ustawieniach tonal recponse curve gamma 2,2
Przez ciekawość zrobiłem ponowną kalibrację przy ustawieniu na L ( reccomendet – nie wiem czemu )
uzyskane white lumminence /–85cd/m2 contrast ratio 1:260
uzyskane Deltaa Eab -averrage 0,3 max 0,77

Efekt ten sam , zarówno jeśli chodzi o rzeźnika jak i obraz . Zgodność z odbitkami dobra , rzeźnik fatalny
Nie wiem co jest grane , Pamiętam ze próbowałem rzeźnika dawno na crt i było dość szaro mierząc tym samym urządzeniem

czornyj
30-06-2010, 16:14
L* jest rekomendowana w europejskim obiegu pracy zgodnym z wytycznymi Fogra/UGRA/Bundesverband Druck und Medien.

Na SV2190 rzeźnik powinien być bezlitośnie szary, jak komunistyczne osiedle z wielkiej płyty. Jeśli przebarwienia mają charakter lokalny, wejdź w zaawansowane menu (wyłącz i włącz trzymając wciśnięty input), zakładka 7, Colorcomp "on", Colorcomplevel "5", następnie przekalibrować SV. Rzeźnika należy oglądać przy powiększeniu 100%, z wyłączonym zarządzaniem barwą - np. w przeglądarce IE, lub w Photoshopie z opcją View>Proof setup>Monitor RGB.

Arek_Gd
30-06-2010, 17:55
Kiedyś przeczytałem całego tego tasiemca , ale drugi raz nie dam rady ;-)

Czy może ktoś przypomnieć gdzie w Trójmieście można sprzętowo skalibrować monitor Eizo? Ktoś w tym wątku mówił o zakładzie we wrzeszczu, ale nie mogę odnaleźć. (może nawet ja ha ha, ale to dawno było)

dzięki
edit: znalazłem takie coś:

Firma Żelazny z Wrzeszcza kalibruje monitory. Niestety trzeba im dostarczyć cały komputer, nie chcą tego robić u klienta !

czy jest jeszcze jakaś inna firma?

Husky
30-06-2010, 18:01
Jeśli wybierasz się do Warszawy to możesz skalibrować monitor tego samego dnia. Musisz mieć też ze sobą kompa.

a-w
30-06-2010, 18:30
Oglądam rzeźnika tak jak podałeś custom setting -monitor RGB
górne części obrazów szare dolne ( te w ciemniejszej strefie) -mocno pasiaste
rozumiem , że cały obraz powinien być szary Rózne ustawienia profili niewiele dają
Wyzerowałem ustawienia do ustawień fabrycznych
w zakładce 5 wymusiłem ustawienie gamma n 2,2 -dalej pasiasto
zmieniałem gammę . Dość jednolicie szary uzyskałem przy gamma = 4'
Ciekawe
Spróbuję później jeszcze raz kalibracji

czornyj
30-06-2010, 18:45
Nie kalibrowałeś aby wcześniej na tym kompie jakiegoś syfiszcza? Sprawdź no czy aby nie siedzi ci jakieś g... w LUT karty graficznej:
http://www.xrite.co.uk/product_overview.aspx?ID=1239&Action=support&SoftwareID=546
na moim niegdysiejszym 2190 wyglądało to w ten sposób:

źródło (E:\\ln\\nikon\\mrx.jpg)

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/ips1.jpg)

a-w
30-06-2010, 18:57
sprawdziłem -calibration tester pisze ze krzywa nie była zmodyfikowana
ale to tak błyskawicznie sprawdza
moze cos zle tu robie

a-w
02-07-2010, 01:18
No i chyba uporałem się
Pojęcia nie miałem co zrobić
Ponieważ rzeżnika należy oglądać w pow 100% , to nasunęło się przypuszczenie , że rozdzielczość ekranu może mieć znaczenie .Zaczynam zmieniać i widzę ,że
miałem rozdzielczość ustawioną , po ostatnim wgrywaniu systemu, na 1280
a nie natywną monitora 1600*1200
Po zmianie rozdzielczości na natywną , obraz rzeżnika radykalnie się zmienił
Są jeszcze widoczne prześwity kolorowych kolumn ale szarość jest
No i chyba uporałem się
Pojęcia nie miałem co zrobić
Ponieważ rzeżnika należy oglądać w pow 100% , to nasunęło się przypuszczenie , że rozdzielczość ekranu może mieć znaczenie .Zaczynam zmieniać i widzę ,że
Po zmianie rozdzielczości na natywną , obraz rzeżnika radykalnie się zmienił
Są jeszcze widoczne prześwity kolorowych kolumn ale szarość jest

allxages
02-07-2010, 12:01

I nie zauważyłeś tego tak po prostu? :)

Tom01
02-07-2010, 12:07
I nie zauważyłeś tego tak po prostu? :)

Czasem najciemniej jest pod latarnią. :)

trzeszcz6
02-07-2010, 15:20
Który z tych dwóch monitorów jest lepszy?
EIZO LCD 23″ FlexScan Widescreen EcoView EV2333WH-BK czy ten EIZO LCD 22″ FlexScan Widescreen S2233WE-GY

Tom01
02-07-2010, 22:20
Który z tych dwóch monitorów jest lepszy?
EIZO LCD 23″ FlexScan Widescreen EcoView EV2333WH-BK czy ten EIZO LCD 22″ FlexScan Widescreen S2233WE-GY

Seria S jest lepsza i to znacznie.

trzeszcz6
02-07-2010, 23:29
Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanienczy wystarczy ten monitor (S2233WE) bedzie wystarczajacy do obrobki zdjec?
Z gory dziekuje za odpowiedz, Bartek

allxages
02-07-2010, 23:34
Mam pytanie nie do końca fotograficzne, ale co mi zależy - zadam ;)

Potrzebuję kupić monitor rodzicom, więc jakiś na TN. Zastosowanie to Internet, Word i Pasjans głównie. Więc nie ma sensu na nic więcej.

Pytanie mam tylko takie, chciałem kupić jakiś 22 calowy, karta graficzne w komputerze rodziców ma wyjście tylko D-SUB. Widziałem jakiś tam "przyzwoity" Samsung w full hd, ktory ma tylko wejscie analogowe.

I teraz pytanie takie - czy jeżeli taki monitor ma tylko analogowe wejscie to czy bedzie efekt nieostrości obrazu jaki czasami towarzyszy monitorom podłączonym analogowo? Właściwie to dlaczego to występuje? Za duża rozdzielczość? Dawniej większość połączeń było analogowych w dobie paneli LCD 15-19 calowych i nikt nie narzekał na ostrość.

Dziekuje za odpowiedz. Mam jeszcze pytanienczy wystarczy ten monitor (S2233WE) bedzie wystarczajacy do obrobki zdjec?
Z gory dziekuje za odpowiedz, Bartek

Pytanie czego oczekujesz. Ale idę o zakład, że spokojnie Ci wystarczy :)

matefusz
03-07-2010, 13:56
Mam pytanie nie do końca fotograficzne, ale co mi zależy - zadam ;)

Potrzebuję kupić monitor rodzicom, więc jakiś na TN. Zastosowanie to Internet, Word i Pasjans głównie. Więc nie ma sensu na nic więcej.

Pytanie mam tylko takie, chciałem kupić jakiś 22 calowy, karta graficzne w komputerze rodziców ma wyjście tylko D-SUB. Widziałem jakiś tam "przyzwoity" Samsung w full hd, ktory ma tylko wejscie analogowe.

I teraz pytanie takie - czy jeżeli taki monitor ma tylko analogowe wejscie to czy bedzie efekt nieostrości obrazu jaki czasami towarzyszy monitorom podłączonym analogowo? Właściwie to dlaczego to występuje? Za duża rozdzielczość? Dawniej większość połączeń było analogowych w dobie paneli LCD 15-19 calowych i nikt nie narzekał na ostrość.
:)

Wydaje mi się, że rodzicie nie zauważą różnicy podczas używania internetu, office'a i pasjansa :) Także kupuj śmiało :>

Wystarczy wtedy dobrze kolorki ustawić (aby nie waliły po oczach) i tyle ;)

retter
03-07-2010, 19:33

wydaje mi sie ze analogowe złącze może mieć po prostu mniejszą przepustowość

cyfrowe ma więcej pinów wiec i więcej sygnału przechodzi + piny na kontrole etc jak to cyfra

Ja bym jednak zainwestował w kartę z wejściem cyf. w blaszakach to nie problem byle by działał i miał wyjście dvi, a oczy juz tak sie nie meczą z tej nie ostrości

ale nie spodziewaj sie wielkiego skoku podłączałem 19 przez d-sub i było naprawdę całkiem ok

no ale twoja decyzja, pozd.

allxages
03-07-2010, 19:45
No ja podłaczałem kilka modeli Eizo 24" i 22" do laptopa po d-sub i ostro nie było. No nic, pewnie dokupię kartę graficzną jak będzie problem. Może i oni różnicy nie zauważą, ale nie chciałbym żeby oczy się bardziej im męczyły.

retter
03-07-2010, 21:32
może to głupi pomysł ale jestem ciekaw jaki jest przeskok przy podłączaniu przez dsub i dvi
przy 19", 22", 24"
kilka po 2 cropy z kazdego rozmiaru, kto ma taką możliwość niech wrzuci nie obcinając na rozdziałce i wrzuci na jakis serwer

to tak dla potomnych, pozd

arturs
04-07-2010, 10:56
mam prośbę do używających linuxa..
wie ktoś jak w ubuntu ustawić profil monitora?

Andrus
04-07-2010, 11:09
mam prośbę do używających linuxa..
wie ktoś jak w ubuntu ustawić profil monitora?

xcalib -v profil

arturs
04-07-2010, 11:43
xcalib -v profil

dzięki bardzo

allxages
04-07-2010, 11:53
xcalib jest ok, ale jak masz ubuntu to zdecydowanie doinstaluj sobie paczkę "gnome-color-manager", można ustawiać różne profile dla różnych monitorów/matrycy laptopa itd. Do tego - to działa ;)

arturs
08-07-2010, 23:03
xcalib jest ok, ale jak masz ubuntu to zdecydowanie doinstaluj sobie paczkę "gnome-color-manager", można ustawiać różne profile dla różnych monitorów/matrycy laptopa itd. Do tego - to działa ;)

dzięki, faktycznie wygląda że działa..
właśnie zainstalowałem sobie ububtu na przez wubi (swoją drogą polecam wubi dla łindołsowców - super sprawa) - do netu starczy a ostatnio windows doprowadza mnie do szału zawieszając laptopa 3 razy na dzień..

t00mcio
09-07-2010, 07:33
wydaje mi sie ze analogowe złącze może mieć po prostu mniejszą przepustowość

cyfrowe ma więcej pinów wiec i więcej sygnału przechodzi + piny na kontrole etc jak to cyfra

ilośc pinow okresla przepustowosc ? czy to znaczy ze usb i sata maja mniejsza przepustowosc niz serial ->rs-232 db9 (http://iris.sel.eesc.usp.br/sel614/RS232_PC.gif) :mrgreen: bo tylko 6-8 pinow ?
:mrgreen:

straty jakosci obrazu nastepowaly w wyniku konwersji D/A i A/D pomiedzy karta graficzna a monitorem (dodatkowo sygnal przesyalany analogowo kablami różnej jakości narażony byl na zakocenia). Poza tym DVI to nie tylko cyfra ->link (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface)

@allxages
przy rozdzielczosci 1920x1200 i jakiejś 24' iiyam-ie nie widzialem większej róznicy pod Word-em czy Internetem.

retter
09-07-2010, 11:42
czy to znaczy ze usb i sata maja mniejsza przepustowosc niz serial ->rs-232 db9 (http://iris.sel.eesc.usp.br/sel614/RS232_PC.gif) :mrgreen: bo tylko 6-8 pinow ?
:mrgreen:

usb i rs232 to zupełnie inna technologia inny algorytm inne taktowanie
mozna z samego złoncza rs232 wycisnać znacznie wiecej ale po co?

skoro to stary pomysł, nie lepiej zaprojektować od nowa złoncza by one był mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne a piny chyba wszyscy wiemy ze potrafią sie połamac, pozatym produkcjia usb jest znacznie ekonomicznie tansza, 3 element to minaturyzacja pendriva na rs232 :mrgreen:

chociaż podobny pomysł działą karty CF (ale tam pogiać piny to trzeba sie postarac bo sa szyny na slotach) ale i sporo tansze SD blisze USB

wez takie usb połam lub mechanicznie zepsuj :mrgreen:
dalej chyba zbedny komatarz zeby nie było offtopowo

zchecia bym zobaczył różnice pomiedzy dvi a dsub na lcd przy 19, 22, 24
jesli ma ktos z tych monitorów przepuści sygnał przez chocby złczke dsub-dvi,
jeszcze tylko prywatny server na kilka cropowanych jpg

pozd.

allxages
09-07-2010, 12:33
To ja tylko powiem, że miałem 3 różne modele 24 calowe podpięte do laptopa przez DSUB i DVI i różnica była widoczna z kilometra. Miałem też podpięty jeden 22 calowy, ale tylko do DSUB i też widziałem, a raczej nie widziałem ostrości.

Mietek2141
23-07-2010, 13:10
Teraz trochę z innej beczki, bo sprzęt o którym tutaj piszecie znacznie przekracza mój budżet. Stawiam pierwsze kroki w obróbce RAW- próbuję zgłębić "System 7 punktów Scotta Kelbyego" ale na moim monitorze praktycznie nie widzę żadnych zmian w wyświetlanym obrazie. Mam standardowego laptopa Dell Latitude D630 na którym próba obróbki zdjęć to katorga (albo jest coś nie tak z moimi oczami). Czy zakup monitora zewnętrznego za 500-600pln coś poprawi? Jeśli tak to jaki model i producenta wybrać?

komw
23-07-2010, 14:45
usb i rs232 to zupełnie inna technologia inny algorytm inne taktowanie
mozna z samego złoncza rs232 wycisnać znacznie wiecej ale po co?

skoro to stary pomysł, nie lepiej zaprojektować od nowa złoncza by one był mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne a piny chyba wszyscy wiemy ze potrafią sie połamac, pozatym produkcjia usb jest znacznie ekonomicznie tansza, 3 element to minaturyzacja pendriva na rs232 :mrgreen:

chociaż podobny pomysł działą karty CF (ale tam pogiać piny to trzeba sie postarac bo sa szyny na slotach) ale i sporo tansze SD blisze USB

wez takie usb połam lub mechanicznie zepsuj :mrgreen:
dalej chyba zbedny komatarz zeby nie było offtopowo

zchecia bym zobaczył różnice pomiedzy dvi a dsub na lcd przy 19, 22, 24
jesli ma ktos z tych monitorów przepuści sygnał przez chocby złczke dsub-dvi,
jeszcze tylko prywatny server na kilka cropowanych jpg

pozd.

W dvi/hdmi (jeden kij) dane lecą cyfrowo pixel do pixela,
W DSUB dane lecą analogowo i leci tak jakby cały obraz, a dopiero monitor stara się wpasować cały obraz na poszczególne pixele. Stad np na starych monitorach LCD, ze względu na słabe dopasowania obrazu do matrycy zdarzały się sytuacje gdy np 1pixelowa linia była rozłożona i interpolowana na 2 sąsiadujące pixele (mimo identycznej rozdzielczości obrazu i matrycy).
Zauważcie, że gdy podłączacie do LCD obraz po DSUB w menu macie opcje regulacji obrazu (przesuniecia, wybrzuszenie, rozciągnięcie) bo być może monitor zle dopasował obraz i użytkownik może to poprawić.
W DVI/HDMI takie coś się nie zdarza, więc na tym samym monitorze, po podłączeniu po DVI opcje w menu znikają :)

wasiu
24-07-2010, 10:11
Mam możliwość kupienia monitora Eizo S2000 z gwarancją w niezłej cenie. Czy warto kupić jego czy może jednak Eizo S2243W.
Przede wszystkim monitor będzie służył do obróbki zdjęć, a gdzieś na forach wyczytałem że S2000 nadaje się bardziej do zastosowań CAD.

Proszę o pomoc.

oskarkowy
26-07-2010, 22:27
Chyba potrzebuję pomocy.
Od 5 lat pracuję na EIZOS2100 i jestem z niego całkiem zadowolony. Sęk w tym, że przydałoby się trochę miejsca z boku na dodatkowe panele w PS czy LR. Stąd pomysł na zmianę na jakieś panoramiczne 24".

Próbowałem doczytać i wyszło mi, że rozsądną podmianą będzie S2433W.
Później popatrzyłem trochę dalej i znalazłem NECa 2690WUXi2. Parametry podobne, a jednak większy. Później znalazłem kolejne modele i się załamałem :(
Podpowiedzcie, co rozsądnie kupić do ok. 4000zł. Kalibrator mam.

focus
26-07-2010, 22:54
Ten NEC może i większy, ale mam wrażenie, że miejsca nie przybędzie - ta sama rozdzielczość.
Co do oceny jakokości czekamy na fachowców, też szukam nowego LCD...

Tom01
26-07-2010, 23:01
EIZOS2100 (...) co rozsądnie kupić do ok. 4000zł. Kalibrator mam.

Ta sama półka jakościowa:
EIZO S2433W

Lepsze:
NEC PA241W
EIZO SX2462W

PS. Jeśli posiadany kalibrator do kolorymetr, to do nowego monitora się nie przyda.

allxages
27-07-2010, 00:02
Moim zdaniem lepiej wejść w serie SX Eizo lub wspomniany NEX PA241W. S2433W nie ma układu DUE co jest dość drażniące przy pracy z fotografią.

czornyj
27-07-2010, 00:09
Chyba potrzebuję pomocy.
Od 5 lat pracuję na EIZOS2100 i jestem z niego całkiem zadowolony. Sęk w tym, że przydałoby się trochę miejsca z boku na dodatkowe panele w PS czy LR. Stąd pomysł na zmianę na jakieś panoramiczne 24".

Później popatrzyłem trochę dalej i znalazłem NECa 2690WUXi2. Parametry podobne, a jednak większy. Później znalazłem kolejne modele i się załamałem :(

Jeśli naprawdę chcesz większy monitor, zainwestuj w NECa PA271W. Rozdzielczość 2560x1440px, precyzyjny 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem i możliwością sprzętowej kalibracji, 10-o bitowy kolor, elektroniczna kompensacja równomierności podświetlenia. Niezła, bardziej kompaktowa a przy tym chłodniejsza alternatywa dla 30-tki (30-tka grzeje jak farelka).

dziobolek
27-07-2010, 00:28
Jeśli naprawdę chcesz większy monitor, zainwestuj w NECa PA271W. Rozdzielczość 2560x1440px, precyzyjny 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem i możliwością sprzętowej kalibracji, 10-o bitowy kolor, elektroniczna kompensacja równomierności podświetlenia. Niezła, bardziej kompaktowa a przy tym chłodniejsza alternatywa dla 30-tki (30-tka grzeje jak farelka).

Ponoć jest też w wersji Spectra View II - z czujnikiem i softem do kalibracji.
Warto dopłacić do wersji z czujnikiem??? Czy sprawić sobie inny?

Pozdrówka!

czornyj
27-07-2010, 09:01
Ponoć jest też w wersji Spectra View II - z czujnikiem i softem do kalibracji.
Warto dopłacić do wersji z czujnikiem??? Czy sprawić sobie inny?

Pozdrówka!

Wersja Spectraview II kit sprzedawana jest wyłącznie na rynku amerykańskim. W Europie sprzedawane są wyłącznie wersje Spectraview Reference, z oprogramowaniem Spectraview Display 4 (basICColor) i osłoną przeciwsłoneczną, bez sensora.

Sam zestaw oprogramowania z czujnikiem warto sobie dokupić w US, jeśli tylko będziemy mieć taką możliwość.

Vitez
28-07-2010, 21:01

Bierz Neca. Jest super :) . W razie czego możesz obejrzeć u mnie, tylko kalibrator weź bo zbliża się czas by go ponownie skalibrować ;)

kendzi1
28-07-2010, 21:20
ja czekam na swojego EIZO ColorEdge CG211-K i czy do tego kalibrator musze kupic i jaki?
dzieki za wszelkie odpowiedzi :-D

Tom01
28-07-2010, 21:24
ja czekam na swojego EIZO ColorEdge CG211-K i czy do tego kalibrator musze kupic i jaki?

X-Rite I1 Display LT wystarczy.

kendzi1
28-07-2010, 21:28
X-Rite I1 Display LT wystarczy.

dzieki Tom01 na twojej stronie szukalem szczegolowych informacji o monitorach :D
i wybralem ten monitor jako ze miescil sie w moich mozliwosciach finansowych i jakosc mi odpowiadala

wasiu
30-07-2010, 17:38
a czy do Eizo S2000 wystarczy ColorMunki Create, czy lepiej X-Rite I1 Display LT.
A może jeszcze coś innego będę potrzebował ??

Tom01
30-07-2010, 17:48
a czy do Eizo S2000 wystarczy ColorMunki Create, czy lepiej X-Rite I1 Display LT.
A może jeszcze coś innego będę potrzebował ??

Ani jedno ani drugie. I1 Display 2.

wasiu
30-07-2010, 17:59
Dzięki za szybką odpowiedź.

hyzop
30-07-2010, 20:44
Ta sama półka jakościowa:
EIZO S2433W

Lepsze:
NEC PA241W
EIZO SX2462W

PS. Jeśli posiadany kalibrator do kolorymetr, to do nowego monitora się nie przyda.

Niektóre sklepy np:http://www.vobis.pl/oferta/monitory/graficzne/896760_eizo_sx2462w-bk_czarny_easypi.aspx, sprzędają z kalibratorem, to co on się nie nadaje do tego monitora ?

Tom01
30-07-2010, 21:41
Niektóre sklepy np:http://www.vobis.pl/oferta/monitory/graficzne/896760_eizo_sx2462w-bk_czarny_easypi.aspx, sprzędają z kalibratorem, to co on się nie nadaje do tego monitora ?

Formalnie się nie nadaje. Ludzie w Eizo doskonale o tym wiedzą i w oprogramowaniu kalibracyjnym uwzględniają*uśrednione błędy kolorymetrów. Połączenie SX2462W z kolorymetrem to jak lanie ruskiej benzyny do Ferrari.

takpoprostu
31-07-2010, 12:07
a i ja mam pytanko... opłaca się dokładać.. Znalazłem w jednym sklepie jeszcze Eizo 1932.. za 1699zł... Czy opłaca się dopłacać i brać Eizo 2233 2170zł ? Czy starszy Eizo tak bardzo odbiega w obrazowaniu od nowszego 2233 ?

Tom01
31-07-2010, 12:28
a i ja mam pytanko... opłaca się dokładać.. Znalazłem w jednym sklepie jeszcze Eizo 1932.. za 1699zł... Czy opłaca się dopłacać i brać Eizo 2233 2170zł ? Czy starszy Eizo tak bardzo odbiega w obrazowaniu od nowszego 2233 ?

Zależy w jakim stanie jest ten S1932. Nowszy S2233W jest przede wszystkim nowocześniejszy, większy i ma szerszy gamut. Dzieli te monitory jeden stopień w rozwoju techniki LCD.

takpoprostu
31-07-2010, 13:06
dzięki śliczne

Nemeo
01-08-2010, 14:38
Czy ktoś się może orientuje, czy Eizo SX2462W ma na wyposażeniu taką osłonę ?

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/2495/eizocg223w1.jpg)

Jeśli nie to gdzie i za ile można ją kupić ?

Tom01
01-08-2010, 15:02
Na wyposażeniu nie ma, ale dokupić można:
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2624&nazwa=Os?ona%20do%20monitora%20z%20serii%20CE

oskarkowy
01-08-2010, 20:43
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2624&nazwa=Os?ona%20do%20monitora%20z%20serii%20CE

Jak rany, z czego jest zrobiona ta osłona??

Tom01
01-08-2010, 20:54

A ile kosztują*oryginalne osłony na obiektywy? Jak przeliczyć na centymetry kwadratowe powierzchni to ta i tak wychodzi tanio. ;)

oskarkowy
01-08-2010, 20:59
A ile kosztują*oryginalne osłony na obiektywy? Jak przeliczyć na centymetry kwadratowe powierzchni to ta i tak wychodzi tanio. ;)

Ale jak kupuję obiektyw za cenę takiego monitora, to osłonę mam jednak w zestawie.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że w świecie zarabia się głównie na dodatkach.

Tom01
01-08-2010, 21:07
Ale jak kupuję obiektyw za cenę takiego monitora, to osłonę mam jednak w zestawie.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że w świecie zarabia się głównie na dodatkach.

Ale jak kupuje Pan nie-L-kę, np 50/1,8 to osłona kosztuje do niego z 50 zł czyli 10% wartości obiektywu. Tu tak samo. A jak się kupuje monitor z takiej klasy jak szkła L to osłona też jest w komplecie.

arturs
01-08-2010, 21:36
u duty'ego są uniwersalne trochę taniej http://allegro.pl/item1170756561_oslona_pchood_monitor_pro_cyfrowaci emnia.html

fushiro
03-08-2010, 16:00

Można zrobić samemu z kartonu, lub pianki. Będzie kosztować grosze.

fil91
10-08-2010, 16:33
Witam
Pytanie - jakiego kalibratora potrzebuję do monitora NEC 2470WNX?
Czy może być x-rite huey pro?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Dominooo
10-08-2010, 17:02
Co jakiś czas pojawia mi się komunikat jak poniżej:

źródło (http://img405.imageshack.us/img405/3977/beztytuulkn.jpg)

Nie wiem co jest grane.

Czy ktoś może się wypowiedzieć jaka jest tego przyczyna i co trzeba zrobić?

artur_o
10-08-2010, 20:21

Nie wiem co jest grane.

Przyczyna jest taka, że w autostarcie masz jakiś loader,który jest wynikiem jakiegoś softu do kalibracji sprzętowej np. Eye-One Match3, który usilnie chce ładować przy włączaniu windowsa profil monitora zawierający korektę sygnału karty graficznej (modyfikacja LUT karty graf.) - czyli kalibracja programowa. Profile wynikowe z Color Navigatora używanego przy kalibracji graficznych modeli EIZO serii CE/CG nie zawierają takich modyfikacji karty graficznej, ponieważ, ze względu na to, że te monitory posiadają w pełni programowalną tablicę LUT, cały proces kalibracji odbywa się wewnątrz urządzenia.

Jedną z funkcji Color Navigatora jest mały programik ładujący się w tray'u tzw. ColorNavigator Agent. Jednym z jego zadań jest zarządzanie profilami monitora EIZO i nie dopuszczanie do systemu innych, przypadkowych profili wyświetlaczy zawierających np. wspomnianą korektę LUT karty graficznej.

Reasumując, jeżeli pojawia Ci się taki komunikat, to daj "Reset to default", żeby Ci nie bruździł żaden inny profil. Najlepiej jednak wywalić loadera(y) z autostartu, bo są w Twoim przypadku niepotrzebne - używasz przecież ColorNavigatora.

pzdr

Nie wiem co jest grane.

Sorry, w pierwszym zdaniu wkradł się chochlik ;) Oczywiście chodziło mi o oprogramowanie do kalibracji PROGRAMOWEJ, czyli np. Eye-One Match 3.

Tom01
10-08-2010, 20:39
Witam
Pytanie - jakiego kalibratora potrzebuję do monitora NEC 2470WNX?
Czy może być x-rite huey pro?

I1 Display 2 to rozsądne minimum. Huey to nie jest kolorymetr nawet.

Dominooo
10-08-2010, 22:05
Przyczyna jest taka, że w autostarcie masz jakiś loader,który jest wynikiem jakiegoś softu do kalibracji sprzętowej np. Eye-One Match3, który usilnie chce ładować przy włączaniu windowsa profil monitora zawierający korektę sygnału karty graficznej (modyfikacja LUT karty graf.) - czyli kalibracja programowa. Profile wynikowe z Color Navigatora używanego przy kalibracji graficznych modeli EIZO serii CE/CG nie zawierają takich modyfikacji karty graficznej, ponieważ, ze względu na to, że te monitory posiadają w pełni programowalną tablicę LUT, cały proces kalibracji odbywa się wewnątrz urządzenia.

Jedną z funkcji Color Navigatora jest mały programik ładujący się w tray'u tzw. ColorNavigator Agent. Jednym z jego zadań jest zarządzanie profilami monitora EIZO i nie dopuszczanie do systemu innych, przypadkowych profili wyświetlaczy zawierających np. wspomnianą korektę LUT karty graficznej.

Reasumując, jeżeli pojawia Ci się taki komunikat, to daj "Reset to default", żeby Ci nie bruździł żaden inny profil. Najlepiej jednak wywalić loadera(y) z autostartu, bo są w Twoim przypadku niepotrzebne - używasz przecież ColorNavigatora.

pzdr

Sorry, w pierwszym zdaniu wkradł się chochlik ;) Oczywiście chodziło mi o oprogramowanie do kalibracji PROGRAMOWEJ, czyli np. Eye-One Match 3.

Monitor mam skalibrowany Eye-One Pro, profil wrzucony do systemu, a w autostarcie nie ma jakichkolwiek loaderów.
Zainstalowałem ColorNavigatora bo będę robił rekalibrację i po zainstalowaniu pojawia mi się taki komunikat jak wspominałem wyżej.

Zgodnie z Twoją sugestią kliknąłem "Reset to default".
Czy w dalszym ciągu będzie to poprawne rozwiązanie?

PS
Dodam, że monitor to CG222W.

fil91
10-08-2010, 22:07
I1 Display 2 to rozsądne minimum. Huey to nie jest kolorymetr nawet.

Dziękuję za szybka odpowiedź.
Odnośnie huey kupiłem "go" jako kolorymetr , jeżeli nie jest kolorymetrem to czym?
Oddam do sklepu jeśli mnie w "bambuko zrobili"

Tom01
10-08-2010, 22:10
Monitor mam skalibrowany Eye-One Pro, profil wrzucony do systemu, a w autostarcie nie ma jakichkolwiek loaderów.
Zainstalowałem ColorNavigatora bo będę robił rekalibrację i po zainstalowaniu pojawia mi się taki komunikat jak wspominałem wyżej.
Zgodnie z Twoją sugestią kliknąłem "Reset to default".
Czy w dalszym ciągu będzie to poprawne rozwiązanie?
PS
Dodam, że monitor to CG222W.

Wywalić należy oprogramowanie od kalibratora i używać wyłącznie CN.

Dziękuję za szybka odpowiedź.
Odnośnie huey kupiłem "go" jako kolorymetr , jeżeli nie jest kolorymetrem to czym?
Oddam do sklepu jeśli mnie w "bambuko zrobili"

Jeśli jest możliwość, oddać należy czym prędzej. Ta zabawka do niczego się nie nadaje.

Dominooo
10-08-2010, 22:14
Wywalić należy oprogramowanie od kalibratora i używać wyłącznie CN.

Mam zainstalowanego tylko CN. Nigdy nie było instalowane inne oprogramowanie do kalibracji.

Tak więc przyczyna może być jakaś inna, że ten kominikat sie pojawia?

Tom01
10-08-2010, 22:37
Mam zainstalowanego tylko CN. Nigdy nie było instalowane inne oprogramowanie do kalibracji.

Z kontekstu wynikało co innego. Co jest w Autostarcie? Może AdobeGamma? Może we właściwościach karty graficznej nie jest wszystko na default?

artur_o
10-08-2010, 22:41

Ten komunikat oznacza, że w system Windows został wpięty jakiś profil monitora z korekcją LUT karty graficznej. "Reset to default" przywraca i wpina w system poprawny profil Twojego CG222W. Możesz sobie ustawić to na stałe w Color Navigator Agent (prawy klawisz myszy na ikonę w tray'u) => When video gamma card changes => Restore default setting.

Z kontekstu wynikało co innego. Co jest w Autostarcie? Może AdobeGamma? Może we właściwościach karty graficznej nie jest wszystko na default?

A powiedz mi, czy od zawsze kalibrowałeś ten monitor używając wyłącznie CN?
A może ktoś Ci go skalibrował używając np. iMatch3, następnie wywalił oprogramowanie, zostawiając jedynie wpięty w system profil Twojego monitora, jednakże profil nie pochodzący z CN, a więc zawierający korektę LUT karty graf.

Tom01
10-08-2010, 22:50

To nie do mnie chyba było? ;)

artur_o
10-08-2010, 22:56
To nie do mnie chyba było? ;)

Kurcze, chyba już wyłączę komputer ;)

Dominooo
10-08-2010, 23:11
Ten komunikat oznacza, że w system Windows został wpięty jakiś profil monitora z korekcją LUT karty graficznej. "Reset to default" przywraca i wpina w system poprawny profil Twojego CG222W. Możesz sobie ustawić to na stałe w Color Navigator Agent (prawy klawisz myszy na ikonę w tray'u) => When video gamma card changes => Restore default setting.

A może ktoś Ci go skalibrował używając np. iMatch3, następnie wywalił oprogramowanie, zostawiając jedynie wpięty w system profil Twojego monitora, jednakże profil nie pochodzący z CN, a więc zawierający korektę LUT karty graf.

Nie kalibrowałem jeszcze na swoim komuterze.
Monitor był oprofilowany u sprzedawcy i profil otrzymałem wraz z monitorem. Monitor podłączyłem do kompa, profil wrzuciłem do systemu, ustawiłem jako domyślny i koniec.
Chcę w tym tygodniu skalibrować już u siebie ten monitor, dlatego zainstalowałem CN.

Z danych otrzymanych od sprzedawcy wynika, że używał do klibracji oprogramowania CN.

W tej chwili w Autostracie jest CN Agent.
Wcześniej nie było innego, no chyba, że Catalyst Control Center (od sterownika karty) też może coś namieszać?
We właściwościach karty graficznej jest wszystko default.

artur_o
10-08-2010, 23:15
Z danych otrzymanych od sprzedawcy wynika, że używał do klibracji oprogramowania CN.

No to chyba jesteśmy w domu :) Sprzedawca chyba nie bardzo go skalibrował ColorNavigatorem... Tak dla 100% pewności - podeślij mi proszę ten profil na PM, to zaraz wszystko będzie wiadomo :D

banan82
11-08-2010, 00:06
Witam,
Ja tak moze troszeczke z innej beczki, mam pewien problem i mnie to męczy:)

Mianowicie mam monitor EIZO S1921 podpiety do laptopa. Skalibrowny i1-display2 za pomoca agryllCMS. Parametry kalibracji nastepujace:
Gamma 2.2
Jasnosc 100cd/2
6500K temperatura barw
Z tego co wiem, kalibracje przeprowadzilem poprawnie. Na poczatku ustawilem punkt bieli i deltaE wyszla na 0.1.

I teraz zaczynaja sie schody:)
Pracowalem ostatnio nad duza iloscia zdjec przy profilu wygenerowanym po kalibracji.
Wrzucilem je do fotolabu (numer 2 w UK na liscie labów) ktory podaje profil papieru (w zaleznosci od tego jaki sie wybierze). Pamietam ze kiedys wywolalem pare testowych fotek u nich, na zdjeciach przekonwertowanych do tego profilu papieru i foty byly w porownaniu do tego co na ekranie lekko zoltawe. Nie tak przesadnie , widac bylo lekki zafarb, naprawde nieznaczny ale jednak.
To samo stalo sie w tym roku, po otrzymaniu zdjec dalej mam ten zafarb.

Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? Wiadomo ze nigdy nie uzyskam identycznych odbitek ale skad taki zafarb. Czyzby moj monitor nie wyrabial z zolcia i dlatego tych odcieni nie widac? W kazdej innej kwesti, otrzymane zdjecia zgadzaly sie z tym co na ekranie, kontrast, nasycenie kolorow, ogolna jasnosc, wszystko idealnie, prucz zafarbu:)

Z gory dzieki za jakiekolwiek sugestie co moze byc nie tak:)

pozdrawiam

Tom01
11-08-2010, 00:17
A w jakim świetle zdjęcia są oglądane?

allxages
11-08-2010, 00:49
Pracowalem ostatnio nad duza iloscia zdjec przy profilu wygenerowanym po kalibracji.

Z prywatnej rozmowy wnioskowałem, że kalibrację przeprowadziłeś PO oddaniu zdjęć do fotolabu...

banan82
11-08-2010, 00:55
Światło takie jakie mam w pokoju. Patrzyłem tez na odbitki w świetle od okna. Jakbym nie patrzył to różnice widać i to na żółto.

Allxages - monitor był skalibrowany już wcześniej. Nie umysłem ustawić punktu bieli przed kalibracja ale ten profil utworzony wtedy jak i poźniejszy poprawniejszy nie dawały mi aż takiej różnicy w zdjęciach.
Oczywiście w pokoju jest jakaś halogenowa zarowka. Szczeze wątpię żeby to dawało taka roznice

canis_lupus
11-08-2010, 06:40
A ja mam pytanko co do kalibratora: Czy spyder 3 jest do D sam w sobie czy moze jego soft jest do d? Bo jak tak się wczytuję to są kalibratory, które sprzętowo sa ok, ale są spierniczone przez soft. Jak ten spyder 3 (a moze lepiej 2?) bedzie sie zachowywał w połączeniu np z Argyll'em?

Tom01
11-08-2010, 10:42
Oczywiście w pokoju jest jakaś halogenowa zarowka. Szczeze wątpię żeby to dawało taka roznice

OGROMNE! Jeśli zamierza pan porównywać zdjęcie z monitorem ustawionym na 6500K, odbitka MUSI być oświetlona światłem słonecznym. W świetle żarowym są tak kolosalne różnice w wyglądzie, właśnie w stronę zażółcenia, że w skrajnym wypadku B&W zaczyna wyglądać jak sepia.

banan82
11-08-2010, 10:52
OGROMNE! Jeśli zamierza pan porównywać zdjęcie z monitorem ustawionym na 6500K, odbitka MUSI być oświetlona światłem słonecznym. W świetle żarowym są tak kolosalne różnice w wyglądzie, właśnie w stronę zażółcenia, że w skrajnym wypadku B&W zaczyna wyglądać jak sepia.

hmm, czy w takim razie nie lepiej byloby skalibrowac monitor do 5000K, z tego co wiem to wiekszosc odbitek jest wlasnie w tej temperaturze robiona. Wtedy monitor bedzie bardziej "zolto-zielony" czyli blizej temu co co na papierze.

czy konwersja do profilu papieru, pomimo ze softproofing pokazuje bardzo minimalne roznice ma az takie znaczenie ?

Tom01
11-08-2010, 11:11
hmm, czy w takim razie nie lepiej byloby skalibrowac monitor do 5000K, z tego co wiem to wiekszosc odbitek jest wlasnie w tej temperaturze robiona. Wtedy monitor bedzie bardziej "zolto-zielony" czyli blizej temu co co na papierze.

czy konwersja do profilu papieru, pomimo ze softproofing pokazuje bardzo minimalne roznice ma az takie znaczenie ?

5000K w przypadku fotografii to dużo za "ciepło". Model barwny sRGB jest oparty o punkt bieli 6500K więc tak powinny być ustawione urządzenia a materiał oglądany w świetle dziennym 5000K. Taki drobny niby-paradoks. Można oczywiście skalibrować monitor do oświetlenia, nawet niektóre szkoły to zalecają. Osobiście uważam, że warto jeśli oświetlenie niewiele odstaje od referencyjnego. Jeśli to przypadkowy pokój, z mieszanym oświetleniem i kolorowymi ścianami/meblami/zasłonami lepiej zaopatrzyć się w stołową lampę 5000K. Tymczasowo może Pan zaeksperymentować i ustawić monitor na 6000K. 500K to bezpieczny margines na "doregulowanie". Przykładowo przy monitorach służących jako przygotowalnia do druku, ustawiam np 5500K zamiast referencyjnego 5000K z uwagi właśnie na niedoskonałość posiadanego światła i wybielacze w papierze. Optycznie daje to lepszą zgodność. Proszę jednak pamiętać że wszelkie odstępstwa od standardów mogą się mścić w najmniej odpowiednich momentach, więc ostrożnie.

Konwersja do przestrzeni maszyny jest konieczna, obowiązkowa i proszę to sobie wbić na stałe jako ostatni krok przed zapisaniem pliku.

kendzi1
12-08-2010, 16:49
ja kupilem eizo color edge cg245w i mam problem z kolorami self-calibration daje czerwonym, pomaranczowym po oczach a wszystko musze ustawiac na przyciskach na monitorze bo program nie wykrywa kalibratora wbudowanego i to wszystko po tygodniu uzywania prosze pomozcie jakie parametry wprowadzic recznie jakie sa wzorcami 100 jasnosc white red green blue gamma 2.2 ambient light - jasnosc i gama to wiem ale jak ustawic recznie do klaibracji pozostale parametry jako cel do uzyskania dla kalibratora takie jak
white point
color gamut

artur_o
12-08-2010, 22:01
ja kupilem eizo color edge cg245w i mam problem z kolorami self-calibration daje czerwonym, pomaranczowym po oczach a wszystko musze ustawiac na przyciskach na monitorze bo program nie wykrywa kalibratora wbudowanego i to wszystko po tygodniu uzywania prosze pomozcie jakie parametry wprowadzic recznie jakie sa wzorcami 100 jasnosc white red green blue gamma 2.2 ambient light - jasnosc i gama to wiem ale jak ustawic recznie do klaibracji pozostale parametry jako cel do uzyskania dla kalibratora takie jak
white point
color gamut

Bez obrazy ale proszę napisać posta jeszcze raz używając znaków interpunkcyjnych i w sposób w miarę zrozumiały opisać swój problem. Myślę, że w takiej formie zadane pytanie pozostanie jednak bez odpowiedzi.

takpoprostu
12-08-2010, 22:07
i teraz pewnie mnie zbiczują bo przerywam dyskusję ale gdzie mam napisac jak nie tu ? :D

Eizo S2233W czy Eizo S2243W ??

artur_o
12-08-2010, 22:15
i teraz pewnie mnie zbiczują bo przerywam dyskusję ale gdzie mam napisac jak nie tu ? :D

Eizo S2233W czy Eizo S2243W ??

W gruncie rzeczy jedyna róznica pomiędzy tymi monitorami to podwyższona rozdzielczość (1920*1200) w modelu S2243W. Dla S2233W to 1680*1050.

S2233W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=11
S2243W: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=30

takpoprostu
13-08-2010, 08:55
ee czyli nie będę przepłacał...1680*1050 wystarczy

takpoprostu
13-08-2010, 09:56
Ok, jeszcze jedno pytanko. Zamówiłem i w poniedziałek jadę odebrać tego Eizo... Na co w sklepie zwrócić uwagę ? Ustawić czarne tło czy jakieś białe i patrzeć czy nie ma przebarwień tak ? Oraz pod jakie wejście najlepiej podpiąć monitor DisplayPort czy DVI-I ?

Tom01
13-08-2010, 10:17
Ok, jeszcze jedno pytanko. Zamówiłem i w poniedziałek jadę odebrać tego Eizo... Na co w sklepie zwrócić uwagę ? Ustawić czarne tło czy jakieś białe i patrzeć czy nie ma przebarwień tak ? Oraz pod jakie wejście najlepiej podpiąć monitor DisplayPort czy DVI-I ?

Sprawdzić białe tło i przebarwienia, czarne tło i piksele. Ale proszę się nie martwić, jakby coś miało wyskoczyć to na nowym nie, dopiero po paru dniach w domu. Dlatego odbierać osobiście powinno się monitor wygrzany, który ma min 100 godzin na liczniku. Port nie ma znaczenia, byle nie VGA.

takpoprostu
13-08-2010, 10:26
dzięĸi śliczne za pomoc

allxages
13-08-2010, 11:18
Sprawdzić białe tło i przebarwienia

Tylko, że przebarwienia na tym monitorze bez układu DUE są chyba normą?

Tom01
13-08-2010, 11:29
Tylko, że przebarwienia na tym monitorze bez układu DUE są chyba normą?

Nie. EIZO są równe choć są i równiejsze. Najlepiej przebierać. Ja na przykład stawiam monitor na 100 godzin lub do szafy w podwyższonej temperaturze i po rozejściu się naprężeń na ekranie widać wszystko jak na dłoni.

allxages
13-08-2010, 16:44
Kiedyś rozmawiałem z Panem Tomkiem z Alstor i powiedział mi sam, że w tych monitorach to jak najbardziej naturalne.

Miałem jedną sztukę S2433W która ewidentnie górna i dolna część miała zafarb w strone czerwonego albo zielonego (nie pamietam co było na górze, a co na dole).
Druga sztuka jaką mam na początku nie wykazywała nic, teraz lewa strona idzie lekko w stronę czerwonego, prawa w stronę zielonego. Różnica są minimalne, ale są. Przy obróbce zdjęć tego nie widać, przy pracy na białym/szarym kolorze czasami jest widoczne.

kendzi1
14-08-2010, 11:01
Bez obrazy ale proszę napisać posta jeszcze raz używając znaków interpunkcyjnych i w sposób w miarę zrozumiały opisać swój problem. Myślę, że w takiej formie zadane pytanie pozostanie jednak bez odpowiedzi.

Spanikowalem bo mialem tylko czas do piatku rozwiazac ta sprawe (wymiana monitora na nowy) pozniej tylko naprawy.
Rozmawialem z serwisem sklepu w ktorym kupilem i pozniej z serwisem Eizo i sprawa rozwiazana oprogramowanie sciagnelem najnowsze ze strony Eizo i wszystko dziala. Kolory co prawda roznia sie na pulpicie wzgledem obrazu w PS ale teraz profile skalibrowane przez wbudowany kalibrator sa super porownywalem je do zdjecia z labu i prawie identyczne.
Dzisiaj jeszcze raz ide do innego labu poprosic o profil i wydrukowac kilka zdjec zeby porownac obraz z ps do odbitki. Stworzylem 2 profile jeden do obrobki i internetu (gama 2.2, 6500k) drugi do porownywania zdjec (gama 1.8, 5000k i to bylo standartowy profil)

fil91
14-08-2010, 12:55
Ponowie pytanie które kila razy przewinęło się przez wątek... czy w trójmieście funkcjonuje firma / osoba zajmująca się profesjonalnie kalibracją monitorów?

Tom01
14-08-2010, 13:32
drugi do porownywania zdjec (gama 1.8, 5000k i to bylo standartowy profil)

Znaczy do czego? :roll:

czornyj
14-08-2010, 14:37
drugi do porownywania zdjec (gama 1.8, 5000k i to bylo standartowy profil)

5000K i gamma 1,8 nie jest dobrym rozwiązaniem do porównywania zdjęć - papiery fotograficzne zawierają tonę OBA i zwykle oświetlone światłem 5000K są wizualnie bardziej chłodne niż monitor. Najlepiej pracować przy tej samej kalibracji z jednym i drugim.

takpoprostu
17-08-2010, 00:45
A ja postawiłem dziś na biurko Eizo s2233W o którym niedawno pisałem i.... pierwsze co zmieniłem to temp. barwy z 6500 na 7000k bo bardzo żółtawa wydawała mi się biel...

Ale kolejny problem już nie jest taki błahy... Gdy ustawie czarny ekran - widze jasne plamy na ekranie, tak jak bym lekko przyciskał ekran... Plamy mają z 7cm długości i z 3 szerokości... Przy jaśniejszych kolorkach nie widać.. Przy czarnym widać... No i biel jest w rogach ciutke ciemniejsza (jak by żółtawa minimalnie)... Rozumiem że monitor do wymiany tak ?

JerzyC
17-08-2010, 07:52
Ponowie pytanie które kila razy przewinęło się przez wątek... czy w trójmieście funkcjonuje firma / osoba zajmująca się profesjonalnie kalibracją monitorów?

Ja szukałem i nie znalazłem. W końcu kupiłem kalibrator.
Spróbuj w firmie "Żelazny" we Wrzeszczu, ponoć sporadycznie zajmowali się kalibrowaniem ale czy profesjonalnie to wątpię.

takpoprostu
17-08-2010, 11:14
A ja postawiłem dziś na biurko Eizo s2233W o którym niedawno pisałem i.... pierwsze co zmieniłem to temp. barwy z 6500 na 7000k bo bardzo żółtawa wydawała mi się biel...

Ale kolejny problem już nie jest taki błahy... Gdy ustawie czarny ekran - widze jasne plamy na ekranie, tak jak bym lekko przyciskał ekran... Plamy mają z 7cm długości i z 3 szerokości... Przy jaśniejszych kolorkach nie widać.. Przy czarnym widać... No i biel jest w rogach ciutke ciemniejsza (jak by żółtawa minimalnie)... Rozumiem że monitor do wymiany tak ?

Takie plamy mam o
http://img576.imageshack.us/img576/4094/plamy.jpg

odi
17-08-2010, 11:18
huh, wygląda to na odbicie okna w monitorze:)

takpoprostu
17-08-2010, 14:21
no ale odbicie to nie jest ;]

Nemeo
18-08-2010, 20:43
Czy ktoś się może orientuje, czy Eizo SX2462W ma na wyposażeniu taką osłonę ?

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/2495/eizocg223w1.jpg)

Jeśli nie to gdzie i za ile można ją kupić ?

Znalazłem taki test w którym piszą jednak o osłonie, to w końcu ona jest dodawana czy nie.

http://www.swiatobrazu.pl/eizo-flexscan-sx2462w-test-monitora-20029.html,1

Cyt."
Eizo FlexScan SX2462W to tegoroczny zdobywca Złotego Fotonu w kategorii Najlepszy Monitor. Jest to panel z serii FlexScan, dedykowanej do pracy biurowej, systemów CAD, ale także dla fotografów – posiada aż 98% pokrycia przestrzeni barw adobeRGB. Zapraszamy do przeczytania testu tego interesującego monitora!

Zawartość opakowania, instalacja i obsługa

Monitor dostarczany jest w sporym, kartonowym pudle. Niestety, dwa wycięcia znajdujące się po bokach mające służyć za uchwyty umieszczone są zbyt wysoko. W efekcie przenoszenie monitora staje się dość uciążliwe.

W opakowaniu znajdziemy, oprócz dobrze zabezpieczonego panelu, osłonę przeciwodblaskową, 5 letnią gwarancję, instrukcję szybkiego uruchomienia, płytę z pełną instrukcją użytkownika i oprogramowaniem oraz komplet potrzebnych kabli. Warto podkreślić, że monitor jest właściwie od razy gotowy do użytku – wystarczy umieścić go na biurku, podpiąć przewód zasilający, sygnałowy, USB i można przystąpić do pracy. Odpadają problemy z montowaniem podstawy, przykręcaniem jej, itp."

Tom01
18-08-2010, 21:51
Znalazłem taki test w którym piszą jednak o osłonie, to w końcu ona jest dodawana czy nie.

NIE JEST DODAWANA.
Być może do redakcji trafił egzemplarz z osłoną z inicjatywy firmy wypożyczającej sprzęt do opisu.

Pawel_G
18-08-2010, 22:25
Podepne sie pod wątek o tych osłonach. Czy są poza produkcji EIZO sprzedawane takie osłony uniwersalne w rozsądnych pieniądzach? Mam okno po prawej stronie biurka i taka osłona bardzo przydałaby się. Czy ktoś ma może doświadczenia z wykonaniem takich osłon samodzielnie i zechciałby się podzielić wiedzą?

Dominooo
19-08-2010, 01:29
Podepne sie pod wątek o tych osłonach. Czy są poza produkcji EIZO sprzedawane takie osłony uniwersalne w rozsądnych pieniądzach? Mam okno po prawej stronie biurka i taka osłona bardzo przydałaby się. Czy ktoś ma może doświadczenia z wykonaniem takich osłon samodzielnie i zechciałby się podzielić wiedzą?

Tutaj jest o tym: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=848385&postcount=2425

Trochę taniej, ale czy rozsądniej to sam przemyśl.

Hom_er
24-08-2010, 08:37
Witam!

Co Panie i Panowie myślicie o czymś takim: Lacie Electron 22 blue 2 DIAMONDTRON NF (http://allegro.pl/item1193895093_lacie_electron_22_blue_2_diamondtro n_nf_gwar_6m_c.html)?

Bo to, że monitor jest używany i pewnie dość sporo to pewne (chyba nikt nie kupuje tej klasy sprzętu po to, aby stał na półce), ale czy mimo to warto brać w tych pieniądzach?
Chyba nie muszę dodawać, że póki co to nie stać mnie na nowy monitor (LCD) za kilka tysięcy, dlatego szukam używek CRT.

Oczywiście chodzi głównie o obróbkę foto.

Dzięki za rady.
Pozdrawiam.

Tom01
24-08-2010, 09:45
Co Panie i Panowie myślicie o czymś takim: Lacie Electron 22 blue 2 DIAMONDTRON NF

Kiedyś to był świetny monitor. Obecnie ok 30 kg elektronicznego złomu, za który normalnie trzeba zapłacić żeby się*pozbyć, a handlarze jeszcze biorą za niego pieniądze.

Hom_er
24-08-2010, 12:37
Kiedyś to był świetny monitor. Obecnie ok 30 kg elektronicznego złomu, za który normalnie trzeba zapłacić żeby się*pozbyć, a handlarze jeszcze biorą za niego pieniądze.

Oczywiście trudno się nie zgodzić z tą wypowiedzią:???:

Pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla tego starego "pro" w cenie do 500 zł, np. nowy marketowy LCD - kiepsko, jeszcze tańszy i "złomowaty" CRT Trynitron - podobnie, bo monitor laptopa (ACER) to już w ogóle odpada?

Tom01
24-08-2010, 13:11
Pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla tego starego "pro" w cenie do 500 zł, np. nowy marketowy LCD - kiepsko, jeszcze tańszy i "złomowaty" CRT Trynitron - podobnie, bo monitor laptopa (ACER) to już w ogóle odpada?

To jest wybór między dżumą a cholerą. ;)

gadget_zary
24-08-2010, 13:40
Hom_er poszukaj sobie w swojej okolicy ludzi którzy handlują sprzętem po-leasingowym. W tym temacie tego typu oferty były już opisywane ale jeżeli masz możliwość sprawdzenia i testowania przed zakupem to może być to całkiem dobre rozwiązanie biorąc pod uwagę twój budżet.

SebaWolf
24-08-2010, 18:33
Wszystko pięknie dopóki się czyta ten wątek, ale gdzie do cholery jasnej kupić w Wawie tego PA241W tak aby można go było sprawdzić jeszcze w sklepie. Oferty niby na allegro są, ale jak co do czego to sprzętu na stanie brak.

Tom01
24-08-2010, 18:41
Wszystko pięknie dopóki się czyta ten wątek, ale gdzie do cholery jasnej kupić w Wawie tego PA241W tak aby można go było sprawdzić jeszcze w sklepie. Oferty niby na allegro są, ale jak co do czego to sprzętu na stanie brak.

Droższego sprzętu na półkach nie ma bo sprzedawcy kombinują że lepiej te same pieniądze włożyć w 10 szt Samsungów które sprzedadzą się same, a takiemu PA241W trzeba fachowo pomóc.

czornyj
24-08-2010, 20:13

Nie ma co sprawdzać, można brać w ciemno. Równe jak zwoje mózgowe polskiego polityka.

fil91
24-08-2010, 22:26
Witam , proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu...
Monitor nec2470wnx podłączony do laptopa
kalibrator I1 Display 2 , soft basICColor display
... po kalibracji(profil oczywiście ustawiam jako domyślny) włączam rzeźnika , wygląda zupełnie "przyzwoicie" i tak jest dopóki nie wyłączę komputera.
Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu komputera/monitora z ciekawości włączyłem ponownie tablicę testową(rzeźnika) iii... kolorowo jak na jarmarku.
Sprawdzałem w autostarcie , nie mam żadnego programu z nvidi(taką mam kartę)
Teraz pytanie czy jest możliwość że to monitor nie "trzyma" ustawień, czy może ja robię gdzieś błąd ?
Z góry dziękuję za pomoc
ps. system operacyjny komp.to Vista

Tom01
24-08-2010, 22:42
Proszę*przetestować poniższe rozwiązanie: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=56#p170

Hom_er
25-08-2010, 08:14
To jest wybór między dżumą a cholerą. ;)

No to trza będzie sprawdzić, która choroba mniej swędzi ;)

Dzięki, pozdrawiam!

airhead
26-08-2010, 14:12
witam,
chciałbym kupić monitor do obróbki zdjęć, ale nie wiem nawet, czym różnią się serie Eizo :/

szukam monitora w cenie 3-4 tys zł
spodobała mi się rozdzielczość 1920*1200, choć rozmiar nie jest najważniejszy (lub jakieś wymiary choć trochę podobne do 3:2 zdjęcia)
chciałbym, aby miał w miarę prostą możliwość kalibracji sprzętowej (i jak byście od razu kalibrator mi polecili)
obrabiam zdjęcia do labu (nie do druku, nie drukuję też sam zdjęć)
to chyba tyle, co wiem... a, jeszcze wejście DVI, Windows

co byście polecili?

Tom01
26-08-2010, 14:39
Proszę rozważyć EIZO S2433W. To dobry uniwersalny monitor do fotografii. Co do kalibracji, najkorzystniej zlecać co jakiś czas usługowo, bo przyrządy do każdego współczesnego monitora szerokogamutowego są drogie.
PS. Jeśli ma mieć możliwość kalibracji sprzętowej wówczas EIZO CG223W.

airhead
26-08-2010, 15:03
dziękuję za odpowiedź

faktycznie, to najsensowniejsze modele, pomyślę

allxages
26-08-2010, 16:05
W tym przedziale cenowym na dzień dzisiejszy chyba bym brał NEC PA241W. Właściwie pod każdym względem jest lepszy od wspomnianego S2433W.

Tom01
26-08-2010, 16:36
W tym przedziale cenowym na dzień dzisiejszy chyba bym brał NEC PA241W. Właściwie pod każdym względem jest lepszy od wspomnianego S2433W.

Tyle że w domowych zastosowaniach będziemy widzieć w sporej części jego wady zamiast zalet.

mandarynka
26-08-2010, 16:45
A jak się prezentuje w zastosowaniach fotograficzno-graficznych seria SX? Nie znalazłam wyszukiwarką żadnej wypowiedzi na temat tych monitorów, a na stronie eizo.pl spozycjonowany jest on w przedziale monitorów do fotografii.

Zastanawiam się nad modelem SX2462W, warto poświęcić mu nieco uwagi czy lepiej za wszelką cenę próbować dołożyć do CG241W? Wiem, seria CG jest cacy i w ogóle... ale w przypadku wspomnianych modeli różnica w cenie jest na poziomie 1400 zł, a to dla mnie naprawdę niemało i nie wiem, czy dam radę.

Tom01
26-08-2010, 16:56
CG241W to ultrauniwersalny monitor graficzny. Oparty o PVA przez co można na nim pracować niemal w ciemnościach kosztem niewielkich defektów kątowych. Liniowość jak przystało na graficzne jest bliska ideałowi.

SX2462W natomiast to jest niemal dokładnie to samo co CG243W bez możliwości sprzętowej kalibracji. Przy czym przy fotografii nie jest to żaden ból, bo fabrycznie zlinearyzowany jest tak:

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/SX2462W1-2.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/SX2462W-1.jpg)

mandarynka
26-08-2010, 17:35
Czyli warto kupić SX? :-)

allxages
26-08-2010, 17:37
No SX są spoko :)

Tom01
26-08-2010, 17:41
A oferty EIZO SX2462W ma bezdyskusyjnie najlepszy współczynnik jakości do ceny.

mandarynka
26-08-2010, 19:51
Hmmm... teraz zauważyłam, że ten SX ma matrycę IPS. Jak on się sprawuje w ciemnych pomieszczeniach? Bo zazwyczaj pracuję wieczorami...

SebaWolf
26-08-2010, 19:53
Tyle że w domowych zastosowaniach będziemy widzieć w sporej części jego wady zamiast zalet.

A to w jakich zastosowań jeśli nie obróbka zdjęć można polecić PA241, jeśli nie sprawdzi się podczas obróbki w warunkach domowych to w jakich ? Przecież pytający napisał wyraźnie że potrzebuje monitora do obróbki zdjęć a nie do grania, oglądania filmów itp.

czornyj
26-08-2010, 20:42
Hmmm... teraz zauważyłam, że ten SX ma matrycę IPS. Jak on się sprawuje w ciemnych pomieszczeniach? Bo zazwyczaj pracuję wieczorami...

Tak samo jak PA241W

A to w jakich zastosowań jeśli nie obróbka zdjęć można polecić PA241, jeśli nie sprawdzi się podczas obróbki w warunkach domowych to w jakich ? Przecież pytający napisał wyraźnie że potrzebuje monitora do obróbki zdjęć a nie do grania, oglądania filmów itp.

Jeśli komuś w obróbce zdjęć nie sprawdzi się PA241W, to nic mu się nie sprawdzi, bo jak dotąd ludzkość nie raczyła nic lepszego do tego celu popełnić.

fil91
28-08-2010, 21:57
Proszę o ocenę wyników kalibracji(Nec2470WNX)
http://img831.imageshack.us/gal.php?g=beztytuuja.jpg (http://img831.imageshack.us/gal.php?g=beztytuuja.jpg)
Z góry dziękuję za pomoc:!:

Tom01
28-08-2010, 23:41
Z wykresu wynika za niska gamma monitora, na oko o jedną*wartość. Jeśli monitor ma regulację*gammy proponuję*zwiększyć*o jedną*działkę*i wykonać*profilowanie jeszcze raz. Poza tym typowy dla tej klasy rozjazd charakterystyk jasności. Punkt czerni celowo ustawił Pan na 0,4 nita? No i czemu tak jasno?

fil91
28-08-2010, 23:49
Punkt czerni celowo ustawił Pan na 0,4 nita? No i czemu tak jasno?

Na minimalnym punkcie czerni zanikało zbyt wiele odcieni w najciemniejszych partiach , po kilku próbach 0,4 okazało się najlepszym kompromisem.Co do gammy monitor niestety nie posiada regulacji(chyba że w trybie serwisowym:confused:), mogę coś na to poradzić programowo?

Tom01
28-08-2010, 23:57
Na minimalnym punkcie czerni zanikało zbyt wiele odcieni w najciemniejszych partiach , po kilku próbach 0,4 okazało się najlepszym kompromisem.

Mądre posunięcie. Proszę tylko pamiętać że do pracy z podwyższonym punktem czerni musi Pan dostosować oświetlenie w pomieszczeniu.

Co do gammy monitor niestety nie posiada regulacji(chyba że w trybie serwisowym:confused:), mogę coś na to poradzić programowo?

Programowo właśnie Pan zrobił, ale to nie jest dobra metoda, choć w tym przypadku jedyna.