Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16

allxages
08-01-2010, 20:40
Po pierwsze nie wyjścia tylko wejścia.

Chcesz mi wmówić, że sygnał idzie DO komputera, a nie OD? ;-)

Przejściówka DSUB-DVI to nic innego jak doprowadzenie sygnału analogowego, tyle że inną wtyczką. Można spodziewać się znacznego pogorszenia jakości w stosunku do DVI. Główne problemy to brak ostrości, duchy za literami, falowanie.

A to te 3 rzeczy znam, no to ok, zawsze to i tak lepiej niż pracować na matrycy laptopowej ;)

mk307
08-01-2010, 20:46
Może ja zadam pytanie: stoję przed małym dylematem związanym z zakupem monitora 24 cale, ukierunkowałem swoje uwagi na DELL średnia grupa, do 2000 tyś zł. Wybór padł na

Dell UltraSharp
2407
2408
2410

Może ktoś tego używa do obróbki fotek na CS, czekam na info.
Pozdrawiam

Tom01
08-01-2010, 20:47
Chcesz mi wmówić, że sygnał idzie DO komputera, a nie OD? ;-)

Proszę jeszcze raz przeczytać swój post: "ce210w, który ma wyjścia tylko dvi"

A to te 3 rzeczy znam, no to ok, zawsze to i tak lepiej niż pracować na matrycy laptopowej ;)

Spotkałem się wielokrotnie z płaczem i dyskwalifikacją obrazu właśnie przez wymienione defekty.

Wybór padł na
Dell UltraSharp
2407
2408
2410

Przecież na ten temat są informacje zaledwie na poprzedniej stronie.

allxages
08-01-2010, 20:56
Proszę jeszcze raz przeczytać swój post: "ce210w, który ma wyjścia tylko dvi"
ok, moj błąd :) zwracam honor

Spotkałem się wielokrotnie z płaczem i dyskwalifikacją obrazu właśnie przez wymienione defekty.

Oczywiście, ale to kwestia na tydzień-dwa. Lepiej przez 2 tygodnie używać takiego, aniżeli żadnego. Jak w końcu kupie sobie monitor to i zaopatrze się w stacje dockującą z wyjściem DVI.

Tom01
08-01-2010, 22:59
A tak na marginesie, czy tak zajefajna firma jak EIZO nie ma rypniętej specyfikacji monitora EV2333 na stronie ?

http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=119/FlexScan_EV2333W/cpage=dtech

Ciekawe, czy rypnięta jest tylko przekątna i rozdziałka, czy w ogóle cała specyfikacja...

Już poprawione.

pan.kolega
09-01-2010, 22:02
Tak U2410, przepraszam za literówkę.

Proszę zatem opisać swoje spostrzeżenia, skorelujemy je. Swoje wrażenia opisywałem kilkukrotnie. Monitor ma kiepską regulację, za dużą gamę, za dużą jaskrawość. Potencjał poniekąd niezłego wyświetlacza jest niewykorzystany. Pomimo że jest to IPS, znacząco ustępuje EIZO S2433W na PVA. Co ciekawe charakterystyka kątowa jest podobna, choć w DELL'u powinna być lepsza. Nie przypomina matryc LG-Philips jakie są w NEC 2490, EIZO SX2462W. Inny połysk, inny sposób zmian koloru pod kątem. Producent przesadził z polaryzatorem. Ekran silnie fioletowieje nawet pod małym kątem. Już pod kątem 30 st od prostopadłej pojawia się różowa dominanta. Zaletą jest równe podświetlenie i imponujący zestaw wejść.

Szeroka gama się zgadza. Można uzyskać dziko nasycone kolory. Miała być szeroka gama, to jest. Można to łatwo ograniczyć.

Na początek zauważam 3 problemy, które może nie są kluczowe w ostatecznym rozrachunku z punktu widzenia fotografii czy grafiki, ale za to są konkretne, to znaczy poza sferą upodobań, lub impresji, po prostu techniczne wady.

1. Nastawienie ostrości nie działa prawidłowo. Jasne, komu potrzebna ostrość w monitorze LCD? Jednak skoro jest, to powinna działać. Niektórzy lubią sobie poprawić albo w górę (do czytania bardzo drobnego tekstu) albo rozmazać w dół (dla zwiekszenia kontrastu tekstu i kompletnego zlikwidowania pikseli). Niestety w U2410 rozmazanie w dół jest przesadzone, a ostrość w górę powoduje a) zwiększenie jaskrawości i utrate jasnych tonów; b) pojawienie się bardzo intensywnego zabarwienia rózowego w szarościach (widać doskonale nawet w user interface, browserach, etc.). Z a) można sobie poradzić przez zmniejszenie ogólnej jaskrawości np. sterowniku grafiki. Przy jaskrawościach używanych do fotografii etc. nie jest to może problem (ale zawsze wada) . Zabarwienia różowe natomiast to już co innego. To zabarwienie różowe _nie_ pojawia się w momencie zmiany ostrości, ale dopiero po zmianie wejścia tam i z powrotem, albo wyłaczeniu, badź uśpieniu monitora. Wtedy trzeba tylko dotknąć regulacji ostrości tam i z powrotem i poprawny kolor powraca. Co oznacza, że należy po każdym wyłączeniu monitora wykonać 13 dotknieć guzików (jeżeli ostrość jest powyżej 50; kiedy jest na 50 to albo tego problemu nie ma, albo nie widać (bardziej prawdopodobne).

Dokładnie to samo jest w moim U2410 w pracy, wiec nie jest to pojedynczy przypadek. Nie muszę dodawać, że nic podobnego nie występuje w moim 2x tańszym Samsungu 204B, który jest naturalnie o wiele ostrzejszy juz na nastawie 40%, nie wyostrza sztucznie nawet na 100%, nie rozmazuje przesadnie nawet na 0%, i kiedy się reguluje ostrość, nic sie nie zmienia poza ostrościa. A pixele są tylko nieistotnie mniejsze (1200 pikseli w pionie w obu i Dell ok 1 cm wyższy).

2. Regulacja "Hue" w presecie "Custom Color" nie działa prawidłowo. Jasne, po co komu Hue, kiedy monitor można skalibrować z Hue w pozycjach domyślnych 50 (default). I wiekszość monitorów nawet tego nie ma. Ale jak jest, to powinno działać. Tymczasem nawet nieznaczne odchyłki Hue od 50powodują białe lub czarne, lub inne, dziury w zdjęciach. Co czyni regulację hue kompletnie bezużyteczną.

3. Presety sRGB i Adobe RGB używają ditheringu w ciemnych tonach i w ogóle tonowanie w ciemnościach jest gorsze niż w presecie Custom Color. Dlaczego tak jest nie pojmuję, ale znowu dodam, że mój 2x tańszy Samsung nie ma tych problemów (ale tez nie ma presetów RGB). Dithering w Dellu w zasadzie widać tylko przez lupę, ale kurczenie sie gradacji ciemnych tonów jednak jest. Podkreślam, że to występuje tylko w presetach sRGB i Adobe RGB, inne presety nie mają ditheringu i stopniowanie ciemnych tonów jest prawidłowe. Ale jak już są te presety, to czemu ułomne i czy naprawde nie da się tego zrobić poprawnie?

4. Inne uwagi: można się dostać sekretnym wejściem do "Factory Menu" i poustawiać do zadowolenia temperatury barw w presetach. Dla mnie oryginalne ustawienia dla SRGB i Adobe RGB były jednak zbyt źółte.

Czyli "bottom line" jest dla mnie taka, że być może zatrzymam sobie ten monitor, bo nawet ręczne ustawienia dają dobre rezultaty. Kąt widzenia jest dobry, choć zmiany z kątem trochę większe niż najlepsze pod tym względem monitory jakie widziałem. Sama jakość podstawy, metalowy statyw, wejścia (VGA, 2x DVI, HDMI, DP, component, composite...), kable w zestawie (VGA, DVI, DisplayPort, USB, bez HDMI) USB hub, karty pamięci (minus CF), dotykowe guziki, jeśli kto lubi i nauczy się używać (trzeba dotykać ponad diodą LED a nie prosto w diodę) może są warte ceny. Jednak oczywiste usterki irytują, ostrość musi być nastawiona na 50, Hues (Custom Color preset) muszą być nastawione na 50, a czytelności tekstu, czystości bieli, i ostrości Samsunga (TN) ta matryca też nie pobije. Dlatego wolę czytac na samsungu, choć to tylko widać w bezpośrednim porównaniu 'side by side' ; ogladana pojedynczo wygląda b. dobrze. No i ta gama kolorów zaiste imponująca.

(Nb. w tej chwili używam jasności 16 i kontrastu 38, co dla mnie jest zadowalajacym kompromisem.)

Tom01
09-01-2010, 22:18
Nastawienie ostrości (...) Regulacja "Hue" (...) Presety sRGB i Adobe RGB (...) Dla mnie oryginalne ustawienia dla SRGB i Adobe RGB były jednak zbyt źółte.(...) Nb. w tej chwili używam jasności 16 i kontrastu 38

Monitory LCD wybitnie "nie lubią" dotykania jakichkolwiek regulatorów. Stąd problemy które Pan opisał, typu dithering, "dziury" w zdjęciach. Najlepiej świecą w ogóle nie ruszane, a jeśli trzeba wykonać korekcję to trzeba ją wypośrodkować między korzyściami a skutkami ubocznymi. Wynika to z zaledwie 256 poziomów jasności na kanał i widoczności jakichkolwiek ingerencji w nią. Analogiczne wady obrazu powoduje agresywna obróbka pliku z 8 bitowym zapisem koloru. Na dodatek niektóre regulatory mają uzasadnienie wyłącznie marketingowe, gdyż po prostu przeczą zasadzie działania wyświetlacza. Kardynalny przykład: Regulator kontrastu. Taki regulator w LCD nie istnieje a jeśli jest nazwana tak funkcja bezwzględnie nie wolno jej dotykać. Nie można wymagać że skoro jest to ma działać. Niestety nie ma prawa działać, lub powoduje zupełnie inne skutki niż spodziewane.

W ogólności, wniosek jaki można wysunąć z Pana opisu: Ma Pan całkowicie rozregulowany sprzęt.

pan.kolega
10-01-2010, 00:02
Monitory LCD wybitnie "nie lubią" dotykania jakichkolwiek regulatorów. Stąd problemy które Pan opisał, typu dithering, "dziury" w zdjęciach. Najlepiej świecą w ogóle nie ruszane, a jeśli trzeba wykonać korekcję to trzeba ją wypośrodkować między korzyściami a skutkami ubocznymi. Wynika to z zaledwie 256 poziomów jasności na kanał i widoczności jakichkolwiek ingerencji w nią. Analogiczne wady obrazu powoduje agresywna obróbka pliku z 8 bitowym zapisem koloru. Na dodatek niektóre regulatory mają uzasadnienie wyłącznie marketingowe, gdyż po prostu przeczą zasadzie działania wyświetlacza. Kardynalny przykład: Regulator kontrastu. Taki regulator w LCD nie istnieje a jeśli jest nazwana tak funkcja bezwzględnie nie wolno jej dotykać. Nie można wymagać że skoro jest to ma działać. Niestety nie ma prawa działać, lub powoduje zupełnie inne skutki niż spodziewane.

W ogólności, wniosek jaki można wysunąć z Pana opisu: Ma Pan całkowicie rozregulowany sprzęt.

No właśnie, o to chodzi, co wyżej, mniejsza o mój monitor. Ma Pan słuszność. Sam Pan wie, jak trudno jest sprzedać sprzęt po wyższych cenach, kiedy nie ma odpowiedniej motywacji. Dlatego producenci stosują różne sztuczki, jak na przykład regulacja Hue, której nie powinno być (a nuż naiwny a wybredny majsterkowicz nie zauważy problemów i będzie zadowolony, a do ustawień default zawsze można powrócić).

Albo regulacja ostrości, która powinna działać tak jak w moim Samsungu (tylko lekkie rozmazanie w dół, prawie nic sie nie zmienia w górę (bo już jest doskonale ostro na 40%).

Ale co zrobić, kiedy taki wybredny użyszkodnik myśli,że jak zapłacił dwieście dolarów wiecej, to ma prawo wymagać jakichś cudów. (a kiedy zapłacił trzy razy tyle, to już nawet szkoda gadać)

Natomiast bezsensowny dithering w niektorych presetach jest problemem uznanym już przez Della, który już podobno poprawili w nowej wersji. Oczywiście na razie nową wersje wysyłają tylko najbardziej natrętnym krzykaczom jako drugą czy trzecia wymianę, bo monitor sprzedaje sie jak ciepłe bułeczki i 95% nabywców nigdy nic nie zauważa i cieszy się jaskrawymi kolorami.

To, że nazwa na ustawieniach "jasność i kontrast" nie jest istotna, to chyba większość czytelników tego typu wątków jak ten wie? Co one robią to każdy kto ma oczy, widzi. Tutaj (w przeciwienstwie do Hue) liczba bitów nie ma znaczenia. Nawet 2 ustawienia :lol: są lepsze niż nic. (Podpowiem, że bity nie mają nic do np. podświetlenia matrycy) :roll:

allxages
10-01-2010, 03:32
zaopatrze się w stacje dockującą z wyjściem DVI.

Właśnie sie zastanawiam, czy taki port w stacji dokującej będzie tym samym co normalne wyjście z karty graficznej DVI? Czy działanie nie będzie podobne do normalnej przelotki VGA<->DVI?

domero
10-01-2010, 12:25
...perfekcyjne widzenie barwne (sprawdzam regularnie za pomocą stosownych testów).

Możesz podać jakieś namiary na takie testy?

Parę lat temu ktoś linkował takie testy polegające m.in. na układaniu kolorów zgodnie z widmem, itp., ale nie mogę tego namierzyć.

czornyj
10-01-2010, 14:44
To standardowy test Farswortha-Munsella, w wersji on-line jest tutaj:
http://www.xrite.com/custom_page.aspx?PageID=77

domero
10-01-2010, 15:31
Jeszcze jedno pytanko: jak na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinien być wyświetlony "rzeźnik"? Czy kolorowe pasy powinny być widoczne, czy obrazek ma być wyłącznie w odcieniach szarości?

Janusz Body
10-01-2010, 15:41
Jeszcze jedno pytanko: jak na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinien być wyświetlony "rzeźnik"? Czy kolorowe pasy powinny być widoczne, czy obrazek ma być wyłącznie w odcieniach szarości?

Wszystko powinno być szare ale... nawet Eizo CG241W nie jest idealne. Patrząc pod minimalnym kątem widać "słupki" i lekkie przebarwienia. Wystarczy b. mały kąt taki, że górny pasek (połówka) jest szary to na dolnym już widać przebarwienia. (czyli mam oczy pośrodku górnej połówki to z odległości ok 1m już na dolnym widać przebarwienia)

Tom01
11-01-2010, 11:51
Wszystko powinno być szare ale... nawet Eizo CG241W nie jest idealne.

Idealnie szary jest tylko na prawidłowo skorygowanych IPS'ach a i to nie wszystkich. Na wszelkich innych zaburzenie postrzegania testu powoduje niedoskonała charakterystyka kątowa.

Janusz Body
11-01-2010, 11:56
.... zaburzenie postrzegania testu powoduje niedoskonała charakterystyka kątowa.

No w końcu to "rzeźnik" :-) tłucze najmniejsze niedoskonałości. :-)

allxages
11-01-2010, 20:24
Właśnie sie zastanawiam, czy taki port w stacji dokującej będzie tym samym co normalne wyjście z karty graficznej DVI? Czy działanie nie będzie podobne do normalnej przelotki VGA<->DVI?

Jeszcze troche sie zastanawialem i doszedłem do wniosku ze jednak gniazda DVI ze stacji dokującej niczym się nie różnią od takiego gniazda bezpośrednio na wyjściu z karty graficznej.

Czy ktoś może mnie poprzeć bądź zaprzeczyć?

Loome
11-01-2010, 21:01
zastanawiam się nad kupnem HP LP1965, ktoś miał ? warte to 700zł ?

polm
11-01-2010, 22:40
Witam.
Przeczytałem w sumie cały ten wątek (twardy jestem :) ), ale nie do końca wszystko zrozumiałem.
Używam aktualnie Eizo s1921 z fabrycznym profilem. Mam zamiar kupić Eizo s2243 + ColorMunki Photo. S1921 jest trochę za mały i ma za małą rozdzielczość.
CM chcę użyć do oprofilowania monitora i drukarki. Z tego co przeczytałem tutaj to s2243 nie daje się sprzętowo skalibrować. Można dla niego zrobić jedynie profil. Jednocześnie zakładam, że CM umie zrobić profil poprawnie. Z drugiej strony przeczytałem , że CM ma za słabe oprogramowanie dla tego monitora. Nie rozumiem na czym polega problem skoro CM potrafi wykonać profil, a do s2243 nic innego nie da się zastosować. Proszę o wyjaśnienie na czym polega problem z profilowaniem tego monitora i czy mogę po nim spodziewać się jakości nie gorszej niż s1921.
Ps.
W linkowanym wcześniej teście Farswortha-Munsella wyszło mi 0, czyli chyba coś tam widzę na tym s1921.

Krzychu
11-01-2010, 22:43
. Nie rozumiem na czym polega problem skoro CM potrafi wykonać profil, a do s2243 nic innego nie da się zastosować. Proszę o wyjaśnienie na czym polega problem z profilowaniem tego monitora i czy mogę po nim spodziewać się jakości nie gorszej niż s1921.

W skrócie na tym ze zamiast kazać regulować poszczególne składowe RGB w menu monitora użytkownikowi soft od Colormunki dokonuje samemu tej korekcji w LUT karty graficznej. Do s2243 da się zastosować spektrofotometr Eye One - w najtańszej odmianie zestaw się chyba zwie Eye One Basic...

czornyj
11-01-2010, 22:48
Istnieje nienajprostsza metoda obejścia problemu kalibracji punktu bieli w szerokogamutowych monitorach Eizo serii S i SX przy pomocy spektrofotometru ColorMunki. Nie jest zbyt wygodna, za to nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych nakładów finansowych.

Krzychu
11-01-2010, 22:50
Istnieje nienajprostsza metoda obejścia problemu kalibracji punktu bieli w szerokogamutowych monitorach Eizo serii S i SX przy pomocy spektrofotometru ColorMunki. Nie jest zbyt wygodna, za to nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych nakładów finansowych.

Która polega na ?

Janusz Body
11-01-2010, 22:51
W skrócie na tym ze zamiast kazać regulować poszczególne składowe RGB w menu monitora użytkownikowi soft od Colormunki dokonuje samemu tej korekcji w LUT karty graficznej. Do s2243 da się zastosować spektrofotometr Eye One - w najtańszej odmianie zestaw się chyba zwie Eye One Basic...

Color Munki to jest spektrofotometr. Tani i może nie tak dobrze (precyzyjnie) kalibrowany jak EyeOne Pro ale to dalej spektrofotometr.

Za ColurConfidence: ....ColorMunki Design to pierwsze rozwiązanie w tym przedziale cenowym, które tworzy profile w oparciu o pomiar spektrofotometryczny, a nie jego emulację.....

Krzychu
11-01-2010, 22:52
Color Munki to jest spektrofotometr. Tani i może nie tak dobrze (precyzyjnie) kalibrowany jak EyeOne Pro ale to dalej spektrofotometr.

Za ColurConfidence: ....ColorMunki Design to pierwsze rozwiązanie w tym przedziale cenowym, które tworzy profile w oparciu o pomiar spektrofotometryczny, a nie jego emulację.....

A gdzie napisałem że nie jest ? Generalnie to go mam, więc trochę się orientuję co to za wynalazek... Pisząc o Eye One miałem na myśli bez limitacji softu....

czornyj
11-01-2010, 22:52
Która polega na ?

Argyll CMS

Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało że ColorMunki jest przypadkiem lepszy od i1pro...

Krzychu
11-01-2010, 22:54
Argyll CMS

Jasne, nawet kojarzę wątek na Luminous w którym brałeś udział... Wypróbuję wkrótce na jakimś LG na IPSie...

Janusz Body
11-01-2010, 22:59
A gdzie napisałem że nie jest ?

....
użytkownikowi soft od Colormunki dokonuje samemu tej korekcji w LUT karty graficznej. Do s2243 da się zastosować spektrofotometr Eye One - w najtańszej odmianie zestaw się chyba zwie Eye One Basic...

Jak to inaczej zrozumieć?

Tom01
11-01-2010, 22:59
Argyll CMS

Tyle że 99 procentom użytkowników równie dobrze można poradzić konsultację u Obcych. :)

Janusz Body
11-01-2010, 23:00
....
Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało że ColorMunki jest przypadkiem lepszy od i1pro...

Maybe. Colour Confidence jednak zaleca i1 :-)

edit:
http://shop.colourconfidence.com/colormunki/faq.html

...
Is it still worth buying an i1 if I am a professional user?
Yes. ColorMunki is an excellent solution; however for greatest accuracy and control the i1 Pro device is still the industry standard for high-end colour management. If you are a professional user looking for the best possible results and the option to upgrade your system at a later date then you should consider an i1XTreme.

czornyj
11-01-2010, 23:06
Maybe. Colour Confidence jednak zaleca i1 :-)

Dziwnym nie jest - i1pro ma linijkę do wciągania wzorców i wspiera go wszystko, co tylko kręci profile, linearyzuje i mierzy kolor na tym świecie. ColorMunki do wciągania większych wzorców nadaje się jak rękawice bokserskie do haftowania i nie wspiera go prawie nic.

Natomiast w ColorMunki jest ledowy oświetlaczyk i nowsza matryca, ogólnie DNA tego spektrofotometru pochodzi ponoć z iSisa (a iSis to prawdziwy spektrobójca). Nie wiem jak wygląda powtarzalność produkcji tego spektrofotometru, ale urządzenie samo w sobie może być pierońsko precyzyjne...

Janusz Body
11-01-2010, 23:10
Mnie się podoba jak CC pisze o Munki :-)

Is it still worth buying an i1 if I am a professional user?
Yes.

Ta kropka jest tu paskudnie ważna. Rezszty można nie czytać :-)

czornyj
11-01-2010, 23:24
Tyle że 99 procentom użytkowników równie dobrze można poradzić konsultację u Obcych. :)

Mają prostą alternatywę - konsultacje u obcych, albo dopłata 3 kafli do i1pro xtreme (i1pro Basic praktycznie nie nadaje się do profilowania drukarek, więc się zbytnio nie opłaca). Jest to wprawdzie wybór między dżumą a cholerą, ale jakiś wybór to to jest ;)

polm
11-01-2010, 23:39
Tylko, że kosztuje 2 razy więcej i nie zrobi nic ponadto co zrobi CM.

muflon
11-01-2010, 23:45
Argyll CMS
Czornyj, co ogolnie myslisz o tym sofcie? Spotkalem sie z opiniami, ze, o ile ma sie obslugiwany czujnik, to pozwala to z niego wycisnac maksimum, bez sztucznych ograniczen, ktore producenci narzucaja w firmowym oprogramowaniu.

W szczegolnosci, ze mozna, ustawiajac odpowiednio wysrubowane parametry profilowania (gadzillion probek, usrednianie itp), w pewnym stopniu nadrobic braki tanszego/gorszego sensora. Prawda li to?

czornyj
12-01-2010, 00:11
Czornyj, co ogolnie myslisz o tym sofcie? Spotkalem sie z opiniami, ze, o ile ma sie obslugiwany czujnik, to pozwala to z niego wycisnac maksimum, bez sztucznych ograniczen, ktore producenci narzucaja w firmowym oprogramowaniu.

W szczegolnosci, ze mozna, ustawiajac odpowiednio wysrubowane parametry profilowania (gadzillion probek, usrednianie itp), w pewnym stopniu nadrobic braki tanszego/gorszego sensora. Prawda li to?

Uśredniając 1000 konsekwentnie błędnych pomiarów nie otrzymamy jednego poprawnego - więc w tym względzie są to mity greckie, ale oprogramowanie jest bardzo ciekawe. Profesor Graeme Gill napisał własne stery do kalibratorów i powyciskał z nich co się tylko dało, np. z i1pro - który standardowo próbkuje widmo z interwałem 10nm uzyskuje zagęszczone pomiary co 3,333nm, co teoretycznie może dać lepsze rezultaty przy pomiarach popieprzonych iluminantów. Ilość opcji jest zatrważająca i 2/3 nawet nie bardzo rozumiem, aby naprawdę wykorzystać to diabelstwo trzebaby mieć doktorat coloris causa, ale wygląda to bardzo imponująco, dla przygłupów takich jak ja są nakładki z GUI, a przy tym wszystkim ma to tą nieocenioną zaletę, że jest całkowicie za darmo...

mathom
12-01-2010, 21:31

no way ;)

oszczepnik
15-01-2010, 17:48
Witam
Dzisiaj mój komputer pracował jakiś czas później przeszedł w stan czuwania tzn monitor się wyłączył ( oszczędzanie energii) kliknąłem myszką żeby go włączyć, ok zaskoczył ale jakieś 10 cm od góry pojawiły się trzy ok 1 mm paski w poziomie, są zielonkawe na białym tle a różowo niebieskie na czarnym. Odłączałem kable od zasilania odinstalowywałem sterowniki w karcie restarty i nic nie pomogło. Może ktoś pomoże, monitor to DELL 2408 WFP
pozdr

Tom01
15-01-2010, 17:54
Może ktoś pomoże

Czy te kreski są niezależne od obrazu z komputera?

oszczepnik
15-01-2010, 21:04
hmm
to znaczy ? jak się im blisko przyjrzeć to troszkę świecą znaczy migają nie ma znaczenia jaki obraz jet na monitorze. Są to trzy kreski powiedziałbym ze takie same w rozmiarze i w odstępach. Postaram się wrzucić screena to możne coś sie dojrzy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No tak chciałem sccrena zrobić przecież to nie zależne od obrazu:)
W każdym razie paski są ciągle

Tom01
15-01-2010, 21:12
to znaczy ? jak się im blisko przyjrzeć to troszkę świecą znaczy migają nie ma znaczenia jaki obraz jet na monitorze. Są to trzy kreski powiedziałbym ze takie same w rozmiarze i w odstępach. Postaram się wrzucić screena to możne coś sie dojrzy

Najprościej proponuję podłączyć jakiekolwiek inne źródło sygnału do monitora. Jeśli kreski będą = usterka monitora. Jeśli znikną = usterka karty graficznej.

oszczepnik
15-01-2010, 21:21
sfotografowałem swój monitor są jeszcze 2 takie linie

https://canon-board.info/imgimported/2010/01/22346fba2ce210aemed-1.jpg
źródło (http://images44.fotosik.pl/248/22346fba2ce210aemed.jpg)

mastercheat
16-01-2010, 12:02
Czy ktoś z was miał okazję używać/ testować ten monitorek:

Samsung F2380M

http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/monitors/lcd/LS23NVMAB5/EN/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=features

Cena ok 1150 zł, i matryca 23" PVA brzmią bardzo kusząco.

Husky
16-01-2010, 15:15
Na forum jest temat monitorów.

Tomasz Golinski
16-01-2010, 15:29
Ja taki mam. Oczywiście nie jest to sprzęt profesjonalny, ale da się żyć po skalibrowaniu. Nie narzekam.

mk307
16-01-2010, 15:48
Proszę bardzo przy końcu Cichy opisywał i dzielił się swoimi odczuciami tego minitora
http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

mastercheat
16-01-2010, 17:40
Dzięki za informację.

Czyli w tym przedziale cenowym to jednak dobry wybór.

Maiłem brać cokolwiek 22" za ok 600Zł, więc myślę że ten już będzie o niebo lepszy. A w porównaniu z moim lapkiem 14" to to będzie podejrzewam przepaść :)

Loome
16-01-2010, 19:10
a jak ma się ten monitor do HP LP1965?
jakoś bardziej wierze w tą firmę:)

kobra11
16-01-2010, 19:30
Zamiast tego Samsunga lepiej kupić Della 2209WA.
Tutaj porównananie tych dwóch monitorów. Widać, że Dell jest lepszy.
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=zh-CN&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.it.com.cn%2Fdiy%2Fmonitor%2Frev iew%2F2009%2F06%2F15%2F06%2F539512_15.html

Cichy
16-01-2010, 19:36
Zamiast tego Samsunga lepiej kupić Della 2209WA.
Tutaj porównananie tych dwóch monitorów. Widać, że Dell jest lepszy.
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=zh-CN&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.it.com.cn%2Fdiy%2Fmonitor%2Frev iew%2F2009%2F06%2F15%2F06%2F539512_15.html

Czy widać? Nie wiem. Trudno tak oceniać monitor. Poza tym Dell nie jest full HD.

mastercheat
16-01-2010, 21:47
O i jest wersja F2380 bez M tańsza :)

Wcześniej nie wyczaiłem na na skąpcu zaznaczyli ze ma matrycę TFT/TN...

Oglądałem te testy i jednak wydaje mi się troszkę na korzyść Samsunga (kontrast, czerń) poza tym cal więcej i 16:9 (do Lightrooma jak znalazł :) ) no i o 1/3 prądu mniej zużywa (a to moim zdaniem też istotne....)
Za to chyba bardziej ciutkę smuży niż dell.

foggy_lad
16-01-2010, 22:22
Może posiadacze tańszych monitorów podzielą się swoimi wrażeniami z ich użytkowania w tym wątku? Wszak nie każdy może pozwolić sobie na zakup eizo za 3k lub więcej.
Ja sam mam monitor belinea 102035w 20 cali na p-mva i jak na moje amatorskie zapędy foto jest więcej niż przyzwoity. Nie był kalibrowany, jedynie "na oko", kolory są MZ dobrze odwzorowane. Wydruki z epsona p50 się zgadzają z tym co widzę na monitorze więc jest ok. Jedyna wada jak dla mnie to prześwietlone rogi i fatalny dostęp do gniazd z tyłu.

Tomasz Golinski
17-01-2010, 16:09
Vitez, skoro łączysz wszystkie wątki o monitorach w jeden, to może wszystkie o obiektywach też połącz w jeden, będzie porządek.

krooooolik
18-01-2010, 12:53
Czołem wszystkim:)

(Tytułem wstępu, celem stworzenia tła dla pytania) : Nie jestem zawodowym grafikiem/fotografem. Jestem (powiedzmy) średnio zaawansowanym fotografem amatorem, wywołuję zdjęcia z RAWów, bawię się trochę Photoshopem i innymi programami. W 2009 roku fotografowałem 2 śluby i przy tej okazji wyniknęło że...

(Wprowadzenie do tematu ;) ) : Jakość reprodukcji kolorów na moim monitorze jest tragiczna. Wcześniej wiedziałem że nie jest najlepsza, ale wtedy kiedy naprawdę zależało mi na zdjęciach, okazało się że zdjęcia które oddałem i które potem były gdzie indziej oglądane oraz drukowane - kolorystycznie rozminęły się one z moimi zamierzeniami. I nie tylko te, ale również wiele innych, mniej ważnych zdjęć.

Postanowiłem to zmienić celem uniknięcia frustracji w przyszłości. Pierwsze co mi przyszło do głowy to pożyczenie/kupienie kalibratora kolorów. Niestety poczytawszy trochę okazało się że monitor który posiadam (panoramiczny LG z matrycą TN) średnio poddaje się kalibracji, poza tym nawet najlepiej skalibrowana matryca TN nie uniknie przekłamań kolorów w zależności od kąta patrzenia, nadal kolor czerwony na dole ekranu na górze będzie kolorem łososiowym...

Ponieważ nie dysponuję w tym momencie dużym budżetem, zastanawiam się nad zakupem używanego monitora na matrycy PVA, nie dysponującego wielką rozdzielczością i mającego ilość cali która dzisiaj nie imponuje. Monitor ten miałby służyć jako drugi monitor (w końcu prawie wszystkie karty graficzne mają teraz po 2 wyjścia), służący głównie do upewniania się że kolory są takie jak trzeba itp. Zdaję sobie sprawę że takie monitory to zwykle sprzęt mający większe lub mniejsze uszkodzenia, ale zakładam że znajdę taki który będzie bez przebarwień, już wolę martwe/gorące piksele;) Kto wie, może znajdę taki który wogóle nie ma wad matrycy? Konkretny model nad którym się zastanawiam to EIZO L767 który można na dzień dzisiejszy na allegro kupić za 300-400zl. 19", 1280x1024 - dla mnie wystarczy.

Teraz dla tych którzy dobrnęli, pytanie właściwe :D . Czy w mojej sytuacji są jakieś przesłanki do tego żeby nie kupować takiego monitora tylko kupić np również używany ale nowszy? Albo nowy, w końcu za 1200-1500zl można kupić nowy monitor na PVA matrycy (EIZO, NEC)... Ten stary Eizo L767 to dobra konstrukcja, ale zdaje się że z 2000 roku... Na pewno od tego czasu technologia poszła do przodu, pytanie w którym kierunku? Nie zależy mi na ilości pikseli, nie zależy mi na rozmiarze matrycy, nie zależy mi na czasie reakcji. Czy PVA ewoluowało tak że jeśli dołożę 1000zl do nowego monitora to różnica odwzorowania kolorów będzie taka że wow! i nie warto pakować się w stary używany monitor? Domyślam się że wow! różnica będzie między moim 2-letnim LG na TN i starym Eizo na PVA (prawda, prawda?). Nigdy nie pracowałem na matrycy innej niż TN, czy będę żałował że nie dołożyłem do nowego/nowszego modelu?

ps. oczywiście po zakupie nie zapomnę o kalibracji...

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam:)

Tom01
18-01-2010, 13:05
Technika LCD jest młoda, ale konstrukcje dobrej klasy sprzed ok 5-7 lat nie są dyskwalifikujące. Pod warunkiem że są w dobrym stanie, a to trzeba sprawdzić naocznie, bo patrząc po opisach wszystko jest "jak nowe". Szczególnie dotyczy to wysypów tzw "poleasingowych". Można trafić rodzynka, ale trzeba zachować ostrożność, w rzeczywistości to likwidowany sprzęt przeznaczony na złom.

Nowe monitory rozsądnej klasy amatorskiej w rozmiarach 22" to około 1700-2300 zł. Trzeba jednak zaznaczyć, że sam rodzaj wyświetlacza (PVA/MVA/IPS) nie determinuje jakości obrazu. Zakup monitora tylko po typie matrycy może doprowadzić do poważnych nieporozumień.

oszczepnik
18-01-2010, 22:18
sfotografowałem swój monitor są jeszcze 2 takie linie

https://canon-board.info/imgimported/2010/01/22346fba2ce210aemed-1.jpg
źródło (http://images44.fotosik.pl/248/22346fba2ce210aemed.jpg)

I wyjaśniło się, telefon do Dell-a okazało się ze monitor na gwarancji:) jutro kurier przywozi nowiutka sztukę.
pozdro

Cichy
19-01-2010, 18:20
No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380.
..

Życie jest piękne :) Kupiłem dziś super okazyjnie NECA "trochę lepszego" , więc ten SAMSUNG jest do wzięcia. Stoi nieużywany od dnia testu. Jak ktoś jest zainteresowany zapraszam na PW.

czornyj
19-01-2010, 19:05
Życie jest piękne :) Kupiłem dziś super okazyjnie NECA "trochę lepszego" , więc ten SAMSUNG jest do wzięcia. Stoi nieużywany od dnia testu. Jak ktoś jest zainteresowany zapraszam na PW.

...a wielce mi dlaczemu kupiłeś NEC-a, skoro pisałeś, że ten szajsung był taki "rewelasją w pytkę zbysia"? :lol:

Cichy
19-01-2010, 19:15
Przecież napisane, okazja się trafiła.

borkomar
19-01-2010, 19:50
Przecież napisane, okazja się trafiła.
Niech zgadnę 2490wuxi 2 ;-):?:

Cichy
19-01-2010, 20:34
2690 :)

czornyj
19-01-2010, 20:38

...i tak się właśnie kończą opowieści o cudności szajsungach fulhade

Krzychu
19-01-2010, 20:39

A ta okazja to ile ? Sam się przymierzam do niego...

borkomar
19-01-2010, 20:45
A ta okazja to ile ? Sam się przymierzam do niego...
Można go kupić w niezłej cenie obecnie.
Świetny monitor - tylko ta kalibracje 8-)

czornyj
19-01-2010, 20:48

Bo w marcu wchodzi do sprzedaży nowa seria PA - 23", 24", 27" i 30"

Kalibracja jest dziecinnie prosta, tylko trzeba mieć spektrofotometr.

borkomar
19-01-2010, 20:56
Bo w marcu wchodzi do sprzedaży nowa seria PA - 23", 24", 27" i 30"

Kalibracja jest dziecinnie prosta, tylko trzeba mieć spektrofotometr.
Colormunki w ich softem wystarczy:?:
Nie sądzę, by była jakaś wielka różnica pomiędzy tym a nowymi modelami.

czornyj
19-01-2010, 21:05
Colormunki w ich softem wystarczy:?:
Nie sądzę, by była jakaś wielka różnica pomiędzy tym a nowymi modelami.

Wystarczy, CM to spektrofotometr z prawdziwego zdarzenia.

Od sądzenia to są sądy ;) Ja tam mam obiecane PA241 do testów w połowie lutego, to się obczai empirycznie.

Choć prawdę powiedziawszy kupiłem 3090WQXi i to jest wreszcie kawałek monitora, a nie jakaś popierdułka :D

Krzychu
19-01-2010, 21:17

A gdzie ?
Kalibracja to nie problem ;-) Przy okazji będę miał skalibrowanego P221W do pchnięcia

Od sądzenia to są sądy Ja tam mam obiecane PA241 do testów w połowie lutego, to się obczai empirycznie.

Można liczyć na wrażenia tutaj ?

borkomar
19-01-2010, 21:18
Wystarczy, CM to spektrofotometr z prawdziwego zdarzenia.

Od sądzenia to są sądy ;) Ja tam mam obiecane PA241 do testów w połowie lutego, to się obczai empirycznie.

Choć prawdę powiedziawszy kupiłem 3090WQXi i to jest wreszcie kawałek monitora, a nie jakaś popierdułka :D
Skoro dobrze działając można kupić 2690 poniżej 4K to chyba lepszy wybór niż 2490 za 3K - czas powoli myśleć o nowym LCD widzę:-D
Ciekawe, jak z wypada kalibracja tego sprzętu z I1D2 - czy jest lepiej niż fabrycznie , czy też nie.

czornyj
19-01-2010, 21:18
Można liczyć na wrażenia tutaj ?

Trzeba ;)

Skoro dobrze działając można kupić 2690 poniżej 4K to chyba lepszy wybór niż 2490 za 3K - czas powoli myśleć o nowym LCD widzę:-D
Ciekawe, jak z wypada kalibracja tego sprzętu z I1D2 - czy jest lepiej niż fabrycznie , czy też nie.

Wszystko zależy od przeznaczenia naszego panelu - szeroki gamut może być przydatny, a może być zbędny.

i1D2 do szerokogamutowca odradzam. Wogóle i1D2 to loteria, podobnie zresztą jak Spyder3.

borkomar
19-01-2010, 21:42
Trzeba ;)

Wszystko zależy od przeznaczenia naszego panelu - szeroki gamut może być przydatny, a może być zbędny.

i1D2 do szerokogamutowca odradzam. Wogóle i1D2 to loteria, podobnie zresztą jak Spyder3.
Problem w tym, że ciężko kupić LCD obecnie o normalnym gamucie.
Stąd taki a nie inny wybór - no jeszcze myślę, że 2490 to ostatni rodzynek z tych serii kolejne już zapewne będą szerokogamutowe.
Teraz pytanie czy przy niewielkiej różnicy w cenie zastanawiać się nad mniejszym bratem 2490 - chyba nie.
Czas pokaże - najgorsze, że dodatkowo zmienić trzeba kalibrator a to kolejne koszta.

czornyj
19-01-2010, 22:01
Jeśli robi się tylko odbitki w miniabach, to normalny gamut wystarcza, czy wręcz jest optymalny - laby tak czy owak wymagają zwykle przycinania palety zdjęcia do sRGB. A dobry 2490WUXi2 nie jest zły...

mastercheat
19-01-2010, 23:32
Jeśli można wiedzieć, co co wy robicie ze swoimi fotkami, do czego ich później używacie, że wymagane jest aż tak dokładne odwzorowanie kolorów, które można uzyskać na monitorze za kilka K złotych i do tego odpowiednio skalibrowanym ?

Macie swoje laby, na których możecie też ustawić swoje parametry?
no bo do zwykłego lab-u chyba wszystko traci sens...
co z tego, że będzie ustawione idealnie skoro ludki z labu i tak sp... wszystko..?

arturs
20-01-2010, 01:05
Jeśli można wiedzieć, co co wy robicie ze swoimi fotkami, do czego ich później używacie, że wymagane jest aż tak dokładne odwzorowanie kolorów, które można uzyskać na monitorze za kilka K złotych i do tego odpowiednio skalibrowanym ?

Ja swoje oglądam.. dodatkowo czasem ktoś je jeszcze ogląda jak się ślub trafi.. i lubię gdy kolor skóry moich dzieci na zdjęciach nie przypomina topielców ani innych "ufoków"

co z tego, że będzie ustawione idealnie skoro ludki z labu i tak sp... wszystko..?
To zależy co masz na myśli pisząc "swoje laby" - oczywiście swojej maszyny nie mam (oprócz epson stylus pro 3800 ale to się nie liczy bo fotek mało drukuję) ale owszem - zdjęcia które mają być "w punkt trafione" wysyłam do takiego labu gdzie fotki mam robione na oprofilowanej maszynie i 100% powtarzalność i zgodność.. za tylko nieco wyższą cenę niż w labie "na rogu" ale ta cena jest warta mojego zadowolenia..

czornyj
20-01-2010, 01:05

Pewnie, mam nawet coś o niebo lepszego niż lab:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/epsonka.jpg)
...a ponieważ rolka papieru foto z tego usrojstwa ma 61cm, dokupiłem sobie monitorek, który odpowiada jej szerokością (nawet z hakiem, bo ma 64x40cm):

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/wqrvix.jpg)

Krzychu
20-01-2010, 07:16
Jeśli można wiedzieć, co co wy robicie ze swoimi fotkami, do czego ich później używacie, że wymagane jest aż tak dokładne odwzorowanie kolorów, które

Do nieczego generalnie :)

Oprofilowaną drukarkę, poza tym zwykłe laby omijam z daleka a jak już muszę to idę to takiego gdzie wiedzą o co chodzi...

mastercheat
20-01-2010, 09:33
no spoko. Z ciekawości pytałem w sumie. Myślałem, że może pracujecie w jakimś studio reklamowym, albo czymś takim :)

W moim miasteczku nie ma dobrego labu (a przynajmniej jeszcze takiego nie trafiłem). Możecie polecić jakiś dobry w sieci?

Cichy
20-01-2010, 09:53
W moim miasteczku nie ma dobrego labu (a przynajmniej jeszcze takiego nie trafiłem). Możecie polecić jakiś dobry w sieci?

cyfrowaciemnia.pl

Janusz Body
20-01-2010, 10:32
Czy ktoś potrafi powiedzieć coś wiecej niż sieciowa sieczka na temat monitora na trojkolorowych LEDach. HP LP2480zx - bawilem się tym trochę i wrażenia b. Pozytywne.

Max13
20-01-2010, 15:56
Po analizach różnych opinii, forum a także "internetowej sieczki" - chciałem zapytać o opinie "naszych" fachowców na temat LaCie 321 (12-bit gamma correction). Przymierzam sie do niego - w sieci jest troche krytyki co do "bad pixels". Czy można z nim używać różnych kalibratorów czy raczej tylko LaCie Blue Eye. Moze ktoś pracuje na tym LaCie?
Pozdrawiam.

Janusz - też oglądałem ten monitor "na żywo" i to jeszcze wczoraj. Wrażenia OK ale to oczywiście za mało. Cena ok 2600 funtów trochę mnie wstrzymuje ale jeśli ktoś może coś więcej powiedzieć pozytywnego to kto wie..

Tom01
20-01-2010, 16:03
LaCie 321

LaCie 321 = NEC 2190UXi + Spectraview Profiler + brak serwisu w PL.

PS. Kalibrować można kolorymetrem.

Max13
20-01-2010, 16:09
Tom01
Dziękuję - co to znaczy "=" - ta sama klasa?, tak samo wadliwy? "nie warto przepłacać"?

Na mva.pl pisales o NECu:"Wymaga jasno oświetlonych pomieszczeń lub światła dziennego. Źle sprawuje się w warunkach domowych. Wieczorami i nocą, przy właściwym wówczas poziomie oświetlenia, łatwo wychodzą wady czerni w postaci placków i "świecenia". Zakres regulacji jaskrawości ekranu jest bardzo duży, ale dolna granica powoduje spadek kontrastowości obrazu." - to samo dotyczy tego LaCie?

Tom01
20-01-2010, 16:14
co to znaczy "="

To jest dokładnie ten sam monitor, tylko z innym logo.

czornyj
20-01-2010, 21:17
Czy ktoś potrafi powiedzieć coś wiecej niż sieciowa sieczka na temat monitora na trojkolorowych LEDach. HP LP2480zx - bawilem się tym trochę i wrażenia b. Pozytywne.

Jest to ciekawy monitorek i kilku poważnych color-geeków wypowiadało się o nim pozytywnie. Zaletą jest pierońsko szeroki gamut - na tą chwilę rekordowej objętości, dlatego monitor jest wybierany przez fotografów, którzy nie chcą uronić niczego z barw, które potencjalnie mógł zarejestrować ich aparat, pracują w ProPhoto itp. (wg. typologii ColorWiki - workflow input-centric).

Monitor wyposażony jest w matrycę H-IPS A-TW - rzadkość, bo obecnie producenci wycofali się ze stosowania polaryzatora A-TW z prozaicznego powodu - polaryzator A-TW działa tylko w poziomie, a wszystkie monitory mają pivot. Aby więc klienci, których najdzie na pracę w pozycji wertykalnej nie czuli się rozczarowani, dokonano eksterminacji polaryzatorów i obecnie czerń IPS-ów niezależnie od układu jest tak samo nędzna, co przynajmniej nie rodzi kontrowersji.

Co do wad Hapka, to nie ma on elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia i ogólenie trafiając się niezbyt równe egzemparze. Do tego soft do kalibracji jest podobno niezbyt dopracowany.

ArturBonoVox
21-01-2010, 00:36
Witam. Mam male pytanko.

Przed bliskim zakupem monitora EIZO postanowilem zobaczyc jak w praktyce moj laptop wspolpracuje z zewnetrznym monitorem.

W sklepie podlaczylem go za pomoca DVI z kielbasa LG 23 calowa?

Widac bylo drone ukosne pasy (cienkie), szczegolnie widoczne w Windows Media Player przy pliku video.

O co kaman?

Dziekuje za porade.

Jazzman
21-01-2010, 12:30
Mam taką sytuację, padł mi monitor NEC 1990SXi. Monitor kwalifikuje się do wymiany, zasugerowałem serwisowi, że chętnie dopłaciłbym do czegoś lepszego, najlepiej 24 cale. Pytanie, jakiego Neca 24 calowego warto wybrać do powiedzmy 3500zł-3900zl ?
Ewentualnie 21 cali.
Zastosowania zarówno fotografia jak i ogólnie pojęta grafika.
Nie stać mnie na serię Spectra View, które z tego co widzę zaczynają się od około 5000-6000zł.

Tom01
21-01-2010, 12:32
O co kaman?

Proszę podłączyć do jakiegoś normalnego. Jak objaw się powtórzy znaczy uszkodzenie karty graficznej.

Mam taką sytuację, padł mi monitor NEC 1990SXi. Monitor kwalifikuje się do wymiany, zasugerowałem serwisowi, że chętnie dopłaciłbym do czegoś lepszego, najlepiej 24 cale. Pytanie, jakiego Neca 24 calowego warto wybrać do powiedzmy 3500zł-3900zl ?.

2490WUXi2 to ta sama klasa.

Jazzman
21-01-2010, 13:09
2490WUXi2 to ta sama klasa.

A coś klasę wyżej nawet z 21 calowych? Znam wady 1990SXi nie były uciążliwe ale były widoczne :). 19 cali to stanowczo za mało. Normalnie zakupiłbym Eizo ale w tej sytuacji nie mam takiej możliwości. Więc jeżeli będzie możliwość dopłaty do czegoś lepszego chętnie zdecydowałbym się.

Jaki model monitora 21 lub 24 calowego trochę wyższej klasy warto wziąć pod uwagę do tego typu zastosowań z podniesieniem odrobinę poprzeczki jakości względem 1990SXi ? W podanych granicach budżetowych w okolicach 3500zł-3800zł.

Uwzględniam model 2490WUXi2-BK, który z tego co czytam jest w praktyce większym bratem 1990SXi na poziomie cali w zasadzie czyli można założyć, że wystepują w nim te same problemy, które charakteryzują 1990SXi.

Tom01
21-01-2010, 13:59
Jaki model monitora 21 lub 24 calowego trochę wyższej klasy warto wziąć pod uwagę do tego typu zastosowań z podniesieniem odrobinę poprzeczki jakości względem 1990SXi ? W podanych granicach budżetowych w okolicach 3500zł-3800zł.

Nie ma możliwości, za niski budżet. Aby przesiąść się na lepszy w tej samej grupie zastosowań trzeba ok 5-5,5 tys zł na Eizo SX2462W lub Nec 2690WUXi2. Ewentualnie nieco inny w własnościach, ale lepszej jakości ogólnej Eizo CG222W za ok 4,5 tys zł.

z tego co czytam jest w praktyce większym bratem 1990SXi na poziomie cali w zasadzie czyli można założyć, że wystepują w nim te same problemy, które charakteryzują 1990SXi.

Dokładnie tak jest. Właśnie dlatego nie lubię 2490.

Jazzman
21-01-2010, 14:22
Tom01 jeszcze jedno drobne pytanie.
Który spośród 21 calowych Neców odpowiada 2490WUXi2 ? I czy jest on niżej czy wyżej czy też na równi pod kątem specyfikacji i jakości do wspomnianych przeze mnie zastosowań. Chodzi mi o to, że w przypadku 21 calowego nie chciałbym zejść niżej niż 1990SXi czy też niżej niż 2490WUXi2 pod kątem jego jakości.

Tom01
21-01-2010, 14:25
Tom01 jeszcze jedno drobne pytanie.
Który spośród 21 calowych Neców odpowiada 2490WUXi2 ? I czy jest on niżej czy wyżej czy też na równi pod kątem specyfikacji i jakości do wspomnianych przeze mnie zastosowań. Chodzi mi o to, że w przypadku 21 calowego nie chciałbym zejść niżej niż 1990SXi czy też niżej niż 2490WUXi2 pod kątem jego jakości.

Był jeszcze niedawno 2190UXi, sporo lepszy od 1990SXi, ale kilka miesięcy temu koniec produkcji.

robsohn
21-01-2010, 17:44
poczytałem trochę ten watek i mam większy mętlik w głowie :) Jestem na etapie kupna monitora. Od kilku dni czytam, porównuje różne opcje. Na liście mam na razie:

Eizo S2243W - 22" http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2774&xSec=10273
Eizo S2233W - 22" - http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2751&xSec=10427

NEC MultiSync EA231WMi 23" http://www.pcbuyit.co.uk/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=923

Ograniczenia budżetowe nie pozwalają kupić Nec 2490. Czy ktoś z was mógłby doradzić, która z powyższych opcji jest godna uwagi i dlaczego. Oczywiście propozycje innych monitorów w podobnym przedziale cenowym bardzo mile widziane.

Max13
21-01-2010, 22:21
Tom01,
czy do kalibracji Eizo CE wystarczy X-Rite Eye-One Display LT czy konieczny jest raczej Xrite Gretagmacbeth EyeOne Display2 ( wiem, że pisałeś, że najlepszy byłby Spektrofotometr Xrite - ale na razie rozważam kolorymetry)?
Dzieki i pozdrawiam

Tom01
21-01-2010, 22:27
czy do kalibracji Eizo CE wystarczy X-Rite Eye-One Display LT

Tak, tylko proszę pamiętać żeby używać oprogramowania od monitora, nie od kalibratora.

Max13
21-01-2010, 22:29
Tom01, dziękuję (czyli ColorNavigator).

Dominooo
22-01-2010, 01:04
Tak, tylko proszę pamiętać żeby używać oprogramowania od monitora, nie od kalibratora.

A czy można użyć do kalibracji Eizo ColorEdge CG222WK tego X-Rite Eye-One Display LT, czy koniecznie wymagany jest ColorMunki Photo?

Tom01
22-01-2010, 01:08
A czy można użyć do kalibracji Eizo ColorEdge CG222WK tego X-Rite Eye-One Display LT, czy koniecznie wymagany jest ColorMunki Photo?

ColorNavigator ma tablicę korekcji dla błędów odczytu kolorymetru I1 Display z monitora szerokogamutowego. Są to jednak wartości uśrednione, wiec przez rozrzut kalibracja nigdy nie będzie dokładna. Przy monitorze tej klasy głupio jest rozrzucać się na lewo i prawo setkami Kelwinów. Lepiej użyć spektrofotometru ColorMunki.

Dominooo
22-01-2010, 02:47
ColorNavigator ma tablicę korekcji dla błędów odczytu kolorymetru I1 Display z monitora szerokogamutowego. Są to jednak wartości uśrednione, wiec przez rozrzut kalibracja nigdy nie będzie dokładna. Przy monitorze tej klasy głupio jest rozrzucać się na lewo i prawo setkami Kelwinów. Lepiej użyć spektrofotometru ColorMunki.

Wszędzie gdzie można kupić CG222W polecany jest kalibrator Eye-One Display LT.
Ja rozumiem, że jest tańszy i może dlatego też polecany, żeby klientów przyciągać. Nie wiem, nie znam się, ale to kwota tysiaka różnicy.
Jaka bedzie różnica po sklibrowaniu ColorMunki,a Eye-One Display LT i czy wogóle zauważalna, też nie wiem.
A może nie inwestować w kalibrator, tylko wypożyczyć?
Jaka jest częstotliwość kalibrowania? Jest to częsty zabieg czy raczej wystarcza na długo?
Może na pierwszy raz wypożyczyć a w między czasie uzbierać powoli na własny?
Nie ukrywam, że budżet muszę ograniczać bo jeszcze kompa tsza kupić.

Szczerze powiem, że niezła jazda z wyborem monitora.
W dalszym ciągu nie wiem jaki wybrać.

Nie miałem takiego problemu przy wyborze szkieł.
Jakoś łatwiej było podjąć decyzję i wydać podobne jak za CG222W i również wyższe kwoty.

Temat monitorów jest dla mnie tak samo nieznajomy i szeroki jak dobór odpowiednich komponentów do komputera, a również muszę kupić bo nie będę miał do czego podpiąć monitorka :-)

Może jeszcze podejdę do tematu od strony waruknów pracy przy tym sprzęcie, a mianowicie będzie on mi slużył w domu.
Czy wogóle taki CG222W ma duże wymagania odnośnie stanowiska w jakim będzie przebywał?

Tom01
22-01-2010, 11:28
Wszędzie gdzie można kupić CG222W polecany jest kalibrator Eye-One Display LT.

Każdemu polecającemu proponuję zmierzyć pkt bieli takiego monitora i zweryfikować z spektrofotometrem. Oczywiście nie wierzą. Ale jak odpalę laptoka i zrobię pomiar porównawczy kończy się zazwyczaj polecanie. :)

A może nie inwestować w kalibrator, tylko wypożyczyć?

Jest to sensowna myśl.

Jaka jest częstotliwość kalibrowania?

Raz na kilka miesięcy max. Ustawiałem takie monitory nie dotykane od 3/4 roku i nie widziałem rozjazdów.

Czy wogóle taki CG222W ma duże wymagania odnośnie stanowiska w jakim będzie przebywał?

To b.uniwersalny sprzęt. Oczywiście stanowisko ma duży wpływ na jakość pracy, ale monitor w minimalnym stopniu dorzuca swoje ograniczenia. W przeciwieństwie na przykład do graficznych, które są wyjątkowo kapryśne i rzucają użytkownikowi kłody pod nogi.

Dominooo
22-01-2010, 12:24
Raz na kilka miesięcy max. Ustawiałem takie monitory nie dotykane od 3/4 roku i nie widziałem rozjazdów.

Co wpływa na "rozkalibrowywanie się" monitora, że za jakiś czas zachodzi koniecznośc ponownej kalibracji?

To b.uniwersalny sprzęt.

Co można rozumieć przez tą uniwersalność?

Tom01
22-01-2010, 12:52
Co wpływa na "rozkalibrowywanie się" monitora, że za jakiś czas zachodzi koniecznośc ponownej kalibracji?

Głównie degradacja lamp.

Co można rozumieć przez tą uniwersalność?

Niski punkt czerni i stabilność w szerokim zakresie regulacji jasności, przez co można używać w różnych warunkach oświetleniowych.

wojkij
22-01-2010, 19:41
Zastanawiam się nad zakupem i1 w wersji z wszystkimi gratami, pracuje ostatnio w różnych miejscach a swojego monitora nie chce mi się targać. Teraz głupie pytanie - UV-cut czy zwykły?

Drugie głupie pytanie - często zmieniają się standardy w tego typu sprzęcie? Za 5 lat np nie okaże się że mogę sobie tą zabawkę przez okno wyrzucić bo nie będzie kompatybilna np z nowym oprogramowaniem?

Godfather
23-01-2010, 13:23
.
Monitor wyposażony jest w matrycę H-IPS A-TW - rzadkość, bo obecnie producenci wycofali się ze stosowania polaryzatora A-TW z prozaicznego powodu - polaryzator A-TW działa tylko w poziomie, a wszystkie monitory mają pivot. Aby więc klienci, których najdzie na pracę w pozycji wertykalnej nie czuli się rozczarowani, dokonano eksterminacji polaryzatorów i obecnie czerń IPS-ów niezależnie od układu jest tak samo nędzna, co przynajmniej nie rodzi kontrowersji.
.
Przepraszam, że się tak wcisnę. Znalazłem właśnie zestawienie parametrów tego HP na H-IPS i wynika z niego, że panel H-IPS z HP ma niższy punkt czerni od panelu H-IPS z Neca. Tak niski jak panel VA. To ma związek z zastosowanym polaryzatorem ?
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=52&ma2=23&mo2=453&p2=4465&ph=13

Jazzman
26-01-2010, 13:50
Tom a jak wygląda kwestia porównania dwóch NECów:

2090UXi
2190UXi

Bo faktycznie model 2190UXi nie widnieje już w ofercie dystrybutora natomiast z tego co widzę został zastąpiony modelem 2090UXi. Czyli obecnie nie ma w ich ofercie nic z zakresu 21-22cali z serii UXi, a szkoda.
Jak te dwa modele mają się do siebie pod kątem jakości. Widzę też, że model 2090UXi ma jakąś niestandardową matrycę A-TW-IPS, jak wygląda jakość tej matrycy, to jakaś nowinka?

czornyj
26-01-2010, 13:59
2190UXi był na matrycy SA-SFT - IPS produkowanej przez NEC-a, natomiast 2090UXi jest już na H-IPS A-TW czyli IPS produkcji LG-Philips z polaryzatorem A-TW. Te ostatnie nie są już takie fajne jak produkt NEC-a, który wsadzany był np. do flagowego 21" Reference'a

Tom01
26-01-2010, 14:11
Tom a jak wygląda kwestia porównania dwóch NECów:

2090SXi
2190SXi

Bo faktycznie model 2190SXi nie widnieje już w ofercie dystrybutora natomiast z tego co widzę został zastąpiony modelem 2090SXi. C

1. Nie SXi tylko UXi.
2. 2090UXi nie zastępuje 2190UXi.
3. Oba monitory są już wycofane z produkcji.
4. 2190UXi szkoda, 2090UXi nie.

Jazzman
26-01-2010, 14:14
1. Nie SXi tylko UXi.
2. 2090UXi nie zastępuje 2190UXi.
3. Oba monitory są już wycofane z produkcji.

A przepraszam rzeczywiście UXi, pomyliło mi się z moim 1990, który ma oznaczenie SXi :)

Jazzman
26-01-2010, 15:21
Dzwoniłem do serwisu. W ramach reklamacji chcą mi dać nowy monitor 1990SX.
Mój monitor miał oznaczenie 1990SXi. Z tego co widzę to mój monitor był na IPS a 1990SX jest na PVA.

Co mam w tej kwestii zrobić? Czy abym nie dostawał monitora gorszego?

Tom01
26-01-2010, 15:22
Czy abym nie dostawał monitora gorszego?

Ano gorszego... Lepiej wziąć gotówkę.

Jazzman
26-01-2010, 15:51
Ano gorszego... Lepiej wziąć gotówkę.

Trochę zostałem przez NECa zdruzgotany bo zaznaczono, że lepszego monitora nie otrzymam (dopłata nie wchodzi w grę gdyż nie przechodzi przez nich kanał dystrybucji), ale bez większych oporów po odrzuceniu przeze mnie 1990SX zaproponowano mi monitor MultiSync® EA231WMi.

Poczułem się trochę potraktowany jak idiota, który nie wie co kupił i usilnie NEC nie dopuszcza myśli, że można klientowi dać coś lepszego skoro nie dysponują 1990SXi.
Stwierdziłem więc, że monitora gorszego nie chcę i na 1990SX oraz EA321WMi się zgodzić po prostu nie mogę, a wspomniany EA231WMi należy do serii monitorów biznesowych znacznie gorszej jakości już nie wspomnę o wykonaniu. Ilość cali na mnie wrażenia nie robi bo co mi z cali w sytuacji gdy dostaję znacznie gorszy produkt.
Ewidentnie uwzględniana jest obecna cena monitorów, a nie ich jakość w porównaniu do zakupionego przeze mnie 1990SXi oraz przeznaczenie monitora, co wielokrotnie zaznaczałem.
Nie spodobało mi się to. W tej sytuacji zasugerowałem zwrot gotówki, jeżeli NEC się nie zreflektuje to rozważę jednak Eizo w przyszłości. A widzę, że NEC ma twardą politykę na zasadzie można dać klientowi coś gorszego bo klient być może się nie zna, ale z całą pewnością klient nie otrzyma nic więcej niż zapłacił. W sytuacji gdy zakupiony model jest niedostępny zaoferujemy klientowi coś podobnego może się nie zorientuje.

Cichy
26-01-2010, 16:04
Proszę na tej samej stronie wybrać SAMSUNGa F2380M. Ten to ma dopiero oszałamiająco niski poziom punktu czerni. A jaki kontrast! :)

A czemu on tak dobrze wypadł ? Mnie się podobało jego świecenie w perspektywie kasy, jaką kosztuje, ale żeby aż tak ? :)

czornyj
26-01-2010, 16:43
Trochę zostałem przez NECa zdruzgotany bo zaznaczono, że lepszego monitora nie otrzymam (dopłata nie wchodzi w grę gdyż nie przechodzi przez nich kanał dystrybucji), ale bez większych oporów po odrzuceniu przeze mnie 1990SX zaproponowano mi monitor MultiSync&reg; EA231WMi.

Poczułem się trochę potraktowany jak idiota, który nie wie co kupił i usilnie NEC nie dopuszcza myśli, że można klientowi dać coś lepszego skoro nie dysponują 1990SXi.
Stwierdziłem więc, że monitora gorszego nie chcę i na 1990SX oraz EA321WMi się zgodzić po prostu nie mogę, a wspomniany EA231WMi należy do serii monitorów biznesowych znacznie gorszej jakości już nie wspomnę o wykonaniu. Ilość cali na mnie wrażenia nie robi bo co mi z cali w sytuacji gdy dostaję znacznie gorszy produkt.
Ewidentnie uwzględniana jest obecna cena monitorów, a nie ich jakość w porównaniu do zakupionego przeze mnie 1990SXi oraz przeznaczenie monitora, co wielokrotnie zaznaczałem.
Nie spodobało mi się to. W tej sytuacji zasugerowałem zwrot gotówki, jeżeli NEC się nie zreflektuje to rozważę jednak Eizo w przyszłości. A widzę, że NEC ma twardą politykę na zasadzie można dać klientowi coś gorszego bo klient być może się nie zna, ale z całą pewnością klient nie otrzyma nic więcej niż zapłacił. W sytuacji gdy zakupiony model jest niedostępny zaoferujemy klientowi coś podobnego może się nie zorientuje.

Problem polega na tym, że idealnego odpowiednika 1990SXi nie ma obecnie w ofercie NEC. 1990SX ma analogiczne możliwości - 12bit LUT, sprzętowa kalibracja, kompensacja równomierności podświetlenia - różni się jedynie matrycą, w SXi był S-IPS, w SX jest PVA. Biorąc pod uwagę archaiczność matrycy S-IPS stosowanej w SXi oraz wielkość panelu, jeśli weźmiesz SX-a krzywda Ci się nie stanie. Ewentualnie rozważ P221W - ma trochę biedniejszą elektronikę sterującą (10bit LUT, brak ColorComp), ale za to jest szerokogamutowy S-PVA i ma 22", więc będzie się zdecydowanie wygodniej pracowało.

Jazzman
26-01-2010, 17:18
Problem polega na tym, że idealnego odpowiednika 1990SXi nie ma obecnie w ofercie NEC. 1990SX ma analogiczne możliwości - 12bit LUT, sprzętowa kalibracja, kompensacja równomierności podświetlenia - różni się jedynie matrycą, w SXi był S-IPS, w SX jest PVA. Biorąc pod uwagę archaiczność matrycy S-IPS stosowanej w SXi oraz wielkość panelu, jeśli weźmiesz SX-a krzywda Ci się nie stanie. Ewentualnie rozważ P221W - ma trochę biedniejszą elektronikę sterującą (10bit LUT, brak ColorComp), ale za to jest szerokogamutowy S-PVA i ma 22", więc będzie się zdecydowanie wygodniej pracowało.

No tak tylko, że na tle punktu wyjścia jakim był 1990SXi to wszystkie kolejne mają jakieś ale i wiążą się z kompromisem z mojej strony, a nie ze strony producenta.
Jakikolwiek wybór jest na zasadzie coś trochę gorszego a to 10 bitowy LUT a to charakterystyka matrycy :) W tej sytuacji wolałbym jednak faktycznie gotówkę i kupić coś w okolicach 3000-3500zł przy 21-22calach.
Wiem, że 19 cali to jest niesamowicie mało, w okresie kiedy kupowałem monitor był to wybór dość standardowy jeżeli chodzi o cale i przyznam, że się obecnie na nim gniotę. Ale mimo tego nadal monitor jest używany przy zastosowaniach graficznych plus fotografia więc nie chcę ulec degradacji w kierunku PVA. Zależy mi na dobrym oddaniu barw, w gry nie grywam więc przeznaczenie monitora jest dość sprecyzowane. A wszystko co w kwestii matryc przeczytałem mówi, że jednak matryce IPS są dedykowane do tego typu zastosowań, nie sugerowałbym się 19 calami w kwestii zaawansowania prac na tej dziewiętnastce :) Jeżeli został zakupiony określony monitor i obecnie nie jest już dostępny to dlaczego kompromis wyboru monitora zawęża się do tego co jest poniżej określonego poziomu w tym wypadku 1990SXi. Czyli nie wyżej, ale producent nie ma oporów by zaproponować coś niżej.
Nie jestem bron boże histerykiem, po prostu nie chcę dostać monitora nawet o ułamek gorszego niż 1990SXi, którego w tamtych czasach długo szukałem uwzględniając jego wady.
Kwestia też taka jak archaiczność matrycy z 1990SXi ma się do PVA w 1990SX bo sądzę, że mimo wszystko różnica na korzyść SXi no chyba, że się mylę.

Ja rozumiem, że nie ma odpowiednika w ofercie NECa ale czy to moja wina jako konsumenta? :) Na razie jeszcze nie psioczę na NECa. Zobaczę jak się sprawa skończy lecz wolałbym nie być "zmuszanym" do tego typu jednostronnych kompromisów.

zakręcony
02-02-2010, 13:04
Pytanie do ekspertów:
Mam możliwość odkupienia od znajomego Eizo S 2410 w cenie 2500zł (znajomy kupił go jako demo z przebiegiem ok. 100 godzin, oczywiście za znacznie większe pieniądze). Monitor jest dość leciwy, bo wyprodukowany w 2005r, ale używany niecałe 2 lata - pochodzi z dystrybucji Alstora, więc zostało jeszcze ponad 3 lata gwar. Nie znalazłem na temat tego modelu zbyt wielu informacji, więc pytam co ten panel jest wart w stosunku do rozwiązań alternatywnych (o czym poniżej). Co do tego egzemplarza, to da się powiedzieć, że aktualnie ma przepracowane ok. 2,100 godzin. Został z grubsza pomierzony i wygląda to tak (monitor nigdy nie kalibrowany): podświetlenie było mierzone w 9 prostokątach (podobno wg procedury producenta) na środku każdego z nich - wyniki od 388,81cd/m^2 do 371,57cd/m^2 (na środku monitora 386,50 cd/m^2) przy ustawieniu jasności na 100%. Rozrzut zatem wynosi niecałe 4% (boki względem środka). Następnie zmierzona została temperatura barwowa, też w środkach 9 prostokątów - dla temp. ustawionej w OSD na 6500K wyniki są takie: środek monitora 6188K i to jest wartość najwyższa, bo na pozostałych ośmiu miejscach pomiarowych są większe lub mniejsze wahania z minimalnym wynikiem 6060K. Trzeba jednak zaznaczyć, że jak się odejdzie od procedury pomiaru tylko w środkach 9-ciu prostokątów to już nie jest tak dobrze, bo na skraju panela tuż przy ramce w jednym narożniku było nawet 5940K. I jeszcze delta E: lewa strona monitora (3 prostokąty) ma mniejszą odchyłkę względem środka bo nie przekracza wartości 4. Gorzej jest z prawej strony bo tam dochodzi wartość do 8. No najgorzej sprawa wygląda w skrajnych miejscach narożników (tuż przy samej ramce) gdzie max. jaki udało się zmierzyć to ok. 24. Nie jestem znawcą tematyki monitorów więc proszę o jakąś krótką analizę powyższych wyników i garść informacji na temat tego modelu - jaki LUT, czym kalibrować, jak ustawić wagi RGB i jaskrawość, żeby było w miarę poprawnie do czasu zakupu kalibratora za kilka miesięcy - domyślne ustawienia to gamma 2.2, RGB: 99/100/94 (bo jakoś niewiele da się o nim przeczytać w internecie). Na razie, jedno co jest dla mnie istotne, to "normalny" gammut (mam porównanie do S2232 i jego oczojebnych kolorów). Osobnym problemem może też być brak sterownika z profilem, który działałby z Win 7 64bit.
Teraz rozwiązanie alternatywne: nowy NEC 2490 (ok. 3tyś zł + oprogramowanie, z którym są kłopoty). Tu też jest chyba normalny gammut, a gwarancja 3 lata (czyli nawet krócej jak w przypadku używanego Eizo). Zdążyłem przeczytać, że NEC"ki trzeba przebierać, a jak zadzwoniłem do sklepu to powiedzieli, że nie dają możliwości testowania przed zakupem. No i w związku z tym nie wiem, czy tak z marszu trafię na egzemplarz lepszy od tego używanego Eizo (nie wiem, czy te wyniki z pomiarów przytoczone powyżej, a zwłaszcza delta E nie dyskwalifikują tego egzemplarza). Ponadto, wyczytałem, że do pracy w warunkach domowych, wieczorową porą to NEC nie jest ten tegies...
I opcja ostatnia czyli, Eizo S 2433. Najdroższy i najdalej mi do niego bo ma oczojebny gammut na aplikacjach, których używam. Czytałem, że po zmianie wyświetlacza jest dość równy (pewnie osiągnie się lepszy wynik w stosunku do używanego S 2410, ale tutaj także nie ma układu DUE). No niby jest jest jeszcze ten nowy SX2262, ale ani gammut, ani wielkość plamki mi nie odpowiadają.
Jestem zupełnym amatorem, dlatego 3-3.5tyś to maks kwota jaką chciałbym wydać na monitor (wiadomo, że z czasem trzeba będzie dokupić kalibrator, ale im taniej monitor kupię, oczywiście mając cały czas na uwadze relację ceny do jakości, to wcześniej będę mógł sobie pozwolić na kalibtrator). Monitor będzie używany w domu, głównie wieczorem przy umiarkowanym oświetleniu, do zastosowań uniwersalnych, także i obróbka zdjęć i internet i sporadycznie film i gry.

zakręcony
10-02-2010, 12:46
Tydzień minął, a tu cicho jak w kościole...

Hop, hop, hop Tom01 można liczyć na informację o S 2410?

Tom01
10-02-2010, 13:02
Nie znalazłem na temat tego modelu zbyt wielu informacji, więc pytam co ten panel jest wart w stosunku do rozwiązań alternatywnych (o czym poniżej).

Trochę drogo. Następca S2433W jest droższy zaledwie o 1 tys zł. Nowy.

Nie jestem znawcą tematyki monitorów więc proszę o jakąś krótką analizę powyższych wyników

To są względnie normalne wyniki dla sprzętu klasy amatorskiej-uniwersalnej.

czym kalibrować, jak ustawić wagi RGB i jaskrawość, żeby było w miarę poprawnie do czasu zakupu kalibratora za kilka miesięcy - domyślne ustawienia to gamma 2.2, RGB: 99/100/94

Nie pamiętam średnich ustawień, zresztą nie ma to sensu bo rozrzut jest spory. Kalibrować można I1 Display 2.

Osobnym problemem może też być brak sterownika z profilem, który działałby z Win 7 64bit.

Nie "sterownika z profilem" bo czegoś takiego nie ma. Potrzebny Panu tylko profil, a ten działa w każdym systemie. Profil udostępnia producent, bądź co jest bardziej właściwe powstaje w wyniku profilowania.

Eizo S 2433. Najdroższy i najdalej mi do niego bo ma oczojebny gammut na aplikacjach, których używam.

A co to za aplikacje?

Monitor będzie używany w domu, głównie wieczorem przy umiarkowanym oświetleniu, do zastosowań uniwersalnych, także i obróbka zdjęć i internet i sporadycznie film i gry.

Do takich zastosowań 2490 nie ma sensu rozważać.

zakręcony
10-02-2010, 13:50
Trochę drogo. Następca S2433W jest droższy zaledwie o 1 tys zł. Nowy.
S 2410 super tani nie jest, bo mało zużyty, a największa różnica w stosunku do nowego S2433 to krótsza o prawie 2 lata gwarancja i gammut. Jak dla mnie gammut (sRGB) to zaleta, bo jak mi się wydaje mniejszy problem z kalibracją (nie potrzeba spektrofotometru) i mogę używać każdej aplikacji, bez zwracania uwagi na to, czy ma zarządzanie barwą.

To są względnie normalne wyniki dla sprzętu klasy amatorskiej-uniwersalnej.
Czyli w zasadzie lepszych wyników na S 2433 też nie należy się spodziewać?

Nie pamiętam średnich ustawień, zresztą nie ma to sensu bo rozrzut jest spory. Kalibrować można I1 Display 2.
No właśnie, nie potrzebuję do S 2410 np. takiego color munki, który tani nie jest. Znalazłem jeszcze informacje, że dobry może być LMC03 - jest droższy od I1, ale może znajdzie się coś tańszego na rynku wtórnym.

A co to za aplikacje?
Głównie chodzi o przeglądarkę internetową IE i Picasę. Raw-y przepuszczam przez Raw Therapee, a tam chyba jest obsługa ICC (sprawdzę jak wrócę do domu)?

Do takich zastosowań 2490 nie ma sensu rozważać.
Tak myślałem.

Dziękuję za odpowiedź.

xwilkx
10-02-2010, 15:20
Hej! Czytalem ze dobra alternatywa dla drogich paneli lcd moga byc troche starsze monitory kineskopowe. http://allegro.pl/item912000139_21_dell_p1130_sony_trinitron_szary_p oznan.html
Co powiecie o tym?
Moze macie jakas inna tanią ale dobra alternatywe dla drogich lcd?

Janusz Body
10-02-2010, 15:25
Hej! Czytalem ze dobra alternatywa dla drogich paneli lcd moga byc troche starsze monitory kineskopowe. http://allegro.pl/item912000139_21_dell_p1130_sony_trinitron_szary_p oznan.html
Co powiecie o tym?
Moze macie jakas inna tanią ale dobra alternatywe dla drogich lcd?

Z muzeum jakiegoś wygarnęli? :-) Nie ma taniej alternatywy dla dobrych monitorów - no chyba, że okno w pokoju ;-)

Megawątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

simon83
10-02-2010, 15:43
Monitory CRT oferowane na Allegro są już mocno wypracowane (wypalony luminofor, mało skuteczne działo elektronowe, problemy z trafopowielaczami), co kwalifikuje je bardziej do utylizacji niż sensownych zastosowań. Niemniej przy niezużytym egzemplarzu jakość obrazu będzie lepsza niż w tanich LCD (przy pominięciu geometrii). Aaahh, licznik energii elektrycznej też szybciej się zakręci ;)

sid
10-02-2010, 15:57
Największym obecnie problemem monitorów kineskopowych jest fakt, że ciężko dostać jakiś w dobrym stanie. Jeśli taki monitor był wykorzystywanie w firmie i przez 8 lat świecił dziennie po 12h. to będzie po prostu strasznie zajechany czy jak kto woli "wyświecony" i nie będzie trzymał parametrów. Monitory nie mają licznika czasu świecenia (nowsze LCD mają) i nie da się sprawdzić ile już mają za sobą czasu pracy. Sam rocznik produkcji niewiele mówi. Bywają też wadliwe serie.

Jednym słowem, jeżeli nie masz pewnego źródła albo nie czujesz się dużym szczęściarzem, lepiej wyjdziesz na LCD, nawet tanim.

Na koniec trzeba powiedzieć wyraźnie, bez wysupłania odpowiedniej kwoty, nie ma mowy o porządnym monitorze i nie ma sposobu, żeby to jakość obejść. Bardzo dobry samochód, zawsze będzie kosztował dużo, stary czy nowy, okazją może być tylko taki z wadą ukrytą.

Jazzman
11-02-2010, 01:12
Ile osób, które przesiadły się na szerszy gamut jest z tego faktu niezadowolona? Jak bardzo jest to upierdliwe? Nie mam na myśli wyłącznie kwestii fotograficznych ale również aplikacji nie związanych z grafiką czyli często pozbawionych możliwości załadowania profili.
Na co wpływa profil załadowany do systemu, tylko na system czy na aplikacje systemowe też, dajmy na to przeglądarka obrazów w Windows.

Czy faktycznie dramatyzowanie, że szerszy gamut jest problemem, jest uzasadnione?
Noszę się z zamiarem kupna szerokogamutowca najchętniej bym to sobie sam oglądnął choć takie sprawy wychodzą dopiero podczas pracy w warunkach domowych, na spokojnie, stąd pytam.

czornyj
11-02-2010, 02:12
Nie jest to wogóle upierdliwe o ile ma się świadomość co jest grane. Może to być problematyczne dla osób, którym nagle zdjęcia inaczej wyglądają tu a inaczej tam i nie wiedzą o co kaman.

xwilkx
11-02-2010, 11:32
Moj poprzedni watek zostal odeslany tutaj, dlatego ponawiam pytanie. Lepiej lupic jakis lcd np samsung t220 czy jakis starszy kineskop na trinitronie? Do dyspozycji max 600zl...

rzukov
11-02-2010, 12:29
Witam wszystkich...
Mam jedno pytanie odnośnie wyboru monitora LCD...nie stac mnie na wielki wydatek rzedu 2-3 tys ale z wszystkich monitorów o ktorych byla mowa w tym wątku w oko wpadł mi NEC P221w. Wiele postów zostało napisanych o kalibracji...rozumiem ze "moj" NEC nie wywinie sie bez kalibracji?
Brałem również po uwage monitor DELL 2209WA.
Czy można was prosić o jakieś wskazówki co do wyboru między tymi dwoma? Ewentualnie jak to jest z kalibracją...czy jest absolutnie konieczna?
No chyba że jest jeszcze jakiś inny panel LCD w cenie do 1,5 tys który jest wart zastanowienia się...

Oczywiście chodzi mi głównie o amatorskę obróbkę foto, również dodatkowo: AutoCAD, filmy, sporadycznie gry.

pozdrawiam!

narkoleptyk
11-02-2010, 18:19
Nawiązując do avatara oraz nicku sugeruję raczej podłączenie jakiegoś "monitora" CRT marki RUBIN.

P.S. Skoro kogoś nie stać na wydatek rzędu 2-3K, to AutoCad w którym ma zamiar pracować jest na pewno legalny...
wejście np. na stronę:
http://www.dobreprogramy.pl/AutoCAD-za-darmo-dla-studentow,Aktualnosc,10496.html
koszt w wysokości abonamentu za net, powiedzmy 60 zł.
indeks uczelni - koszt rekrutacji ok 100 zł.
to mniej niż najtańszy monitor. dlaczego, tak w ogóle, filozofie łączysz tak odległe tematy?
w sumie mnie również interesuje monitor della, chętnie przeczytam opinie o nim.

rzukov
12-02-2010, 12:27
Nawiązując do avatara oraz nicku sugeruję raczej podłączenie jakiegoś "monitora" CRT marki RUBIN.

P.S. Skoro kogoś nie stać na wydatek rzędu 2-3K, to AutoCad w którym ma zamiar pracować jest na pewno legalny...

Nie wiem czy wiesz że istnieją firmy które używają legalnie AutoCad'a, może to wydawać się niepojęte ale tak właśnie jest. Więc jako pracownik takiej firmy mam legalną wersję na swoim laptopie. I nie stać mnie na wydatek 2-3 na monitor bo szczerze wolę zainwestować w obiektyw.
Pytam o monitor do 1,5 tys max bo tyle jestem w stanie na niego wydać.

P.S. Jeśli można to poproszę o nie komentowanie ani mojego nicka ani awatara, a komentarz o RUBINIE, cóż... żałosne.

Tom01
12-02-2010, 14:57
I nie stać mnie na wydatek 2-3 na monitor bo szczerze wolę zainwestować w obiektyw.

I to jest właśnie typowe błędne myślenie. Monitor ma taki sam wpływ na końcową postać materiału jak obiektyw i podobnie kosztuje. Najtańsze rozsądne jakościowo, dobrze nadające się do acada kosztują właśnie ok 2-3 tys zł. P221W można rozważać, ale to taki bączek. Sporo wad, trudny w ustawieniu, brak legalnej możliwości nabycia do kalibracji.

Krzychu
12-02-2010, 15:06
Sporo wad, trudny w ustawieniu,

W ustawieniu jak się ma czy to on chyba jest trywialnie łatwy ?

brak legalnej możliwości nabycia do kalibracji.

A to nieprawda, można kupić w US i legalnie używać w Polsce.

Tom01
12-02-2010, 15:14
W ustawieniu jak się ma czy to on chyba jest trywialnie łatwy ?

Miało być zapewne "ma czym" tak? Posiadanie tego czegoś do ustawienia wcale nie determinuje poprawności regulacji. Problemem jest uciekanie punktu czerni w krzaki. Opisywałem jakiś czas dobór punktów dynamiki tego monitora do uzyskania ludzkiego zachowania. Zdecydowanie nie jest to łatwe, szczególnie jeśli to będzie pierwszy monitor do kalibracji.

Jazzman
12-02-2010, 21:06
Nie jest to wogóle upierdliwe o ile ma się świadomość co jest grane. Może to być problematyczne dla osób, którym nagle zdjęcia inaczej wyglądają tu a inaczej tam i nie wiedzą o co kaman.

Czyli jak postępować z takim monitorem gdy mamy do zrobienia na przykład szatę graficzną witryny?
Rozumiem, że profil ładujemy do systemu, do programu edycyjnego, przeglądarki i wszędzie tam gdzie się da.
Musimy być jednak uczuleni na fakt, że programy bez obsługi profili będą pokazywać co innego czy dobrze rozumuję?
Niestety w moim wypadku NEC już nie wchodzi w grę mam uraz i nie prędko mi przejdzie...
Dlatego chcę poznać zasady postępowania przy szerokogamutowcach w zastosowaniach związanych z www, choć nie tylko.
W moim wypadku zastosowanie jest trochę szersze niż wyłącznie fotografia do labu, również potrzebuję poznać sposób postępowania w przypadku projektów na potrzeby internetu.

Max13
13-02-2010, 18:59
Tom,
Kupiłem w końcu LaCie 321 GENII - po prostu inna bajka jest teraz!
Kupiłem też kalbrator LaCie Blue Pro.
Zabawa z kalibracją zaczęta....
Skalibrowałem też (albo raczej starałem się...) mój stary monitor LG.
Kilka pytań: za Chiny Ludowe nie mogę ustawić wyższej luminancji a i z temperaturą są kłopoty - wydruk poniżej.
Może jakieś uwagi i porady czy da się coś więcej "wycisnąć" ?? Dzięki i pozdrawiam

źródło (http://img706.imageshack.us/i/74315312.jpg/)

źródło (http://img163.imageshack.us/i/77466619.jpg/)

_igi
14-02-2010, 03:34
A ja mam takie pytanie, panoramiczny monitor z rozdziałką większą niż 1680 w poziomie do 2500 zł.

Wybrałem sobie dwa typy moim laickim okiem -
EIZO S2402, 24" na matrycy TN
EIZO S2243WH, 22" na matrycy PVA.

I generalnie, superdokładności nie wymagam, zwłaszcza za tą kasę, ale chciałbym jednak żeby dało się na tym cokolwiek zobaczyć, i żeby mi z każdej foty nie robiło przekontrastowanej i przekoloryzowanej sieczki, jak tanie Samsungi. Generalnie jak będzie tak, jak na moim MBP SR w macie, to będzie spokój, jak będzie lepiej, no to cudnie. Po prostu wkurza mnie praca w PS na tak małej powierzchni roboczej.

Ps. Czy przejściówka DVI-HDMI przy takiej rozdzielczości nie psuje obrazu?

daviddark
14-02-2010, 11:15
szybkość DVI jest wystarczająca (nie zepsuje) - połaczenie DVI-HDMI nie wymaga konwersji sygnału przez co nie ma utraty jakości obrazu
Jeśli już rozpatrujesz EIZO (to bardzo dobrze bo tylko Eizo polecam do photo w niezłej cenie) to tylko z matrycą PVA - ja właśnie będę kupował Eizo na PVA 24". Dam znać jak się spisuje
pozdrawiam

wasiu
15-02-2010, 14:07
Czy zakup używanego kalibratora jest ryzykowny ??
Czy urządzenia w jakiś sposób gubią swoje parametry podczas użytkowania ??

Tom01
18-02-2010, 16:57
Czy zakup używanego kalibratora jest ryzykowny ?? Czy urządzenia w jakiś sposób gubią swoje parametry podczas użytkowania ??

Tak samo jak każdego innego używanego dobra. Bez powodu się nic nie sprzedaje.

piotrr
20-02-2010, 00:00
Witajcie,
dzięki uprzejmości forumowego kolegi mam oprofilowany wyświetlacz w lapku - nabiera zdecydowanie dobrych kolorów ale tylko na chwilę po wczytaniu systemu (vista)..następnie wraca do swoich "default'owych nieciekawych kolorków.
Proszę fachowców o pomoc. Co zrobić żeby stworzony profil monitora działał ?
Dodam, że w zarządzaniu kolorem ustawiłem go jako domyślny.

mastercheat
25-02-2010, 15:51
co sądzicie o takim staruszku?

http://www.allegro.pl/item928436577_monitor_lcd_18_eizo_flexscan_l685_ro k_gwaran.html

Tom01
25-02-2010, 16:01
co sądzicie o takim staruszku?

Trzeba mieć tupet, żeby sprzęt przeznaczony do utylizacji, zżółknięty ze starości nazywać: "Stan monitorów to klasa A, czyli są niemal idealne."

Arek_Gd
25-02-2010, 16:37
Czy ktoś z Was kalibrował kiedyś taki "zwykły" panel:

Belinea 20" LCD 2080 S2 (1600x1200, P-MVA, 8ms,)

Pytam, bo wkurzyłem się ostatnio jak wróciły do mnie z labu fotki , których kolory były dalekie od ideału (mocno ocieplone). Wywoływałem w chwalonym na formum LAB-NET ze Słupska.

Napiszcie czy jest sens, czy od razu mysleć o sprzedaży i zakupie panelu profi ?

Tom01
25-02-2010, 16:41
Czy ktoś z Was kalibrował kiedyś taki "zwykły" panel: Belinea 20" LCD 2080 S2 (1600x1200, P-MVA, 8ms,)

Ktoś z Forum taki monitor miał, z naciskiem na "miał". Ja taki kiedyś mierzyłem, ale z tego co pamiętam nie zasłużył zbytnio na pamięć, a tym bardziej na notatki z pomiarów.

Arek_Gd
25-02-2010, 16:57
No miał ...Cichy, miał bo widziałem że zmienił na Eizo chyba...

A ja sam siegnąłem w głąb tego wątku i znalazłem klika postów nt tego monitora, zresztą z moim udziałem i najbardziej podoba mi się ta opinia:

(...)Ano nie. Ogólnie myślę, że nie ma sensu robić sekcji temu monitorowi. Niech Pan pracuje, i czerpie zadowolenie. Jeśli zacznie Pan odczuwać jego braki, przyjdzie pora na wymianę.

chyba nadszedł TEN moment :mrgreen:

ale zanim go sprzedam, chciałbym jeszcze dać szansę kalibracji , czy nadal najlepszy do tego będzie EyE Display 2 ( jakosć/cena) ?

Tom01
25-02-2010, 17:05
ale zanim go sprzedam, chciałbym jeszcze dać szansę kalibracji , czy nadal najlepszy do tego będzie EyE Display 2 ( jakosć/cena) ?

Nie szkoda pieniędzy? Przecież ten czujnik kompletnie się do niczego później nie przyda. Proponowałbym zrobić to usługowo, a zaoszczędzone pieniądze wydać lepiej, np na napój na "K". Usługa ustawienia przez kogoś z doświadczeniem na jeszcze ten plus, że przy kiepskich monitorach ustawienie jest trudne, samodzielnie często kończy się rozregulowaniem a w najlepszym wypadku nasileniem skutków ubocznych.

Arek_Gd
25-02-2010, 17:13
Widzę że brakuje mi elementarnej wiedzy. Czyli jeden kalibrator (czujnik) = jeden monitor?
To czemu sprzedają takie jako używane np ?

mastercheat
25-02-2010, 18:27
Kurcze jak to chyba w jakieś czarnej dziurze mieszkam...
W Częstochowie to o kalibratorach nawet mało kto słyszał.

Pytałem w studio reklamowym które które do mojej firmy czasem coś robi, nie mają... bo im nie potrzebny bo i tak każde urządzenie inaczej drukuje.

Pytałem u znajomego ze sklepo/serwisu gdzie naprawiają m in. monitory to sie spytał co to jest :)

Tom01
25-02-2010, 21:54
Widzę że brakuje mi elementarnej wiedzy. Czyli jeden kalibrator (czujnik) = jeden monitor?
To czemu sprzedają takie jako używane np ?

Kalibrator powinien być dopasowany do własności monitora, szczególnie charakterystyki widmowej podświetlenia. Wszystkie nowsze monitory są szerokogamutowe, nie można ich optymalnie ustawić kolorymetrem klasy I1 Display, więc zakup go teraz do starszego monitora jest mało sensowny bo do nowszego się go nie użyje.

Husky
25-02-2010, 22:29
Czy w Warszawie ktoś prowadzi usługi kalibracji monitorów?

Tom01
25-02-2010, 22:35
Czy w Warszawie ktoś prowadzi usługi kalibracji monitorów?

Ja. ;)

Husky
25-02-2010, 22:39
Wysyłkowo? ;)

Tom01
25-02-2010, 22:45
Wysyłkowo? ;)

Preferuję metodę dotykową. ;)

Husky
25-02-2010, 23:08
Gdzie w Warszawie mogę więc dostarczyć monitor i jaki jest koszt usługi?

Dominooo
25-02-2010, 23:16

Pytałem w studio reklamowym które które do mojej firmy czasem coś robi, nie mają... bo im nie potrzebny bo i tak każde urządzenie inaczej drukuje.

Pytałem u znajomego ze sklepo/serwisu gdzie naprawiają m in. monitory to sie spytał co to jest :)

Za słabo szukasz :)
Nie taka jaskinia z tej Częstochowy...
Mają ludzie kalibratory do monitorów.

mastercheat
26-02-2010, 00:25
Za słabo szukasz :)
Nie taka jaskinia z tej Częstochowy...
Mają ludzie kalibratory do monitorów.

Może i racja, że za mało szukałem.
a mam wrażenie, że kolegę to chyba znam. Jeśli kolega ma nazwisko na K, a dziewczyna kolegi ma imię na A to już będę prawie pewien :)

Vitez
26-02-2010, 18:24
a mam wrażenie, że kolegę to chyba znam. Jeśli kolega ma nazwisko na K, a dziewczyna kolegi ma imię na A to już będę prawie pewien :)

Prywatne Wiadomości się zepsuły? :evil:

premium.
27-02-2010, 11:46
mozecie cos polecic do 1200pln? wiem budzet skormny jednak napewno bd to lepsze od 7 letniego crt.

mastercheat
27-02-2010, 15:01
powiem ci że ostatnio siadłem przed moim 7 letnim szajsungiem 17" CRT 753DFX i szczęka mi opadła o ile lepiej mogą na takim monitorku wyglądac kolory w porównaniu do lapka :)

Max13
28-02-2010, 13:29
Tom,
ten wątek o monitorach jest dosyć nieuporządkowany, przebrnąłęm przez cały ale ciężko poskładać do kupy "techniczne" informacje, wiekszość to w kółko te same pytania "co kupić" (może by oddzielny wątek założyć?).
Mam prośbę i pytanie - czy mógłbyś fachowo opisać i skomentowąc poniższy zapis z kalibracji Lacie (blue eye pro 4.5) - ale myśle, że anlaiza będzie podobna dla innych programów.
Które zapisy są szczególnie istotne, któr wymagaja poprawy itd

http://img85.imageshack.us/img85/6417/90358500.jpg
http://img186.imageshack.us/img186/7236/69451265.jpg

Vitez
28-02-2010, 17:49
Większych się nie dało? :evil:

Na forum akceptujemy obrazki max 800px na dłuższym boku.

Max13
28-02-2010, 19:18
Ok, Vitez, "bez nerw", przeoczenie - przepraszam

Jeszcze raz (wole bez linków), Tom z prośbą o komentarz:
Czy mógłbyś fachowo opisać i skomentować poniższy zapis z kalibracji Lacie (blue eye pro 4.5).

źródło (http://img683.imageshack.us/i/80739766.jpg/)

źródło (http://img696.imageshack.us/i/77584209.jpg/)

niemoj
01-03-2010, 14:51
Panowie w związku z bardzo bardzo ciasnym budżetem- zapytuję czy warto do amatorskiej obróbki zdjęć zakupić taki model http://tnij.org/allegroeizo ? czy jednak 2243
znalazłem też (wysoko po za budżetem:) http://monitory.mastiff.pl/start2.php?id_news=215 z matrycą VA ? czy ktoś potrafi odpowiedzieć czy warto płacić wiecej względem tańszych modeli z panelem pva jak np model EIZO FlexScan S2243 ?
dziekuję

Tom01
01-03-2010, 14:56
Mam prośbę i pytanie - czy mógłbyś fachowo opisać i skomentowąc poniższy zapis z kalibracji Lacie (blue eye pro 4.5) - ale myśle, że anlaiza będzie podobna dla innych programów.

Nie widzę nic nadzwyczajnego, no może poza wysoką jaskrawością. 120 nitów jest odpowiednie jeśli jest to jasna pracownia oświetlona światłem dziennym w słoneczne południe. W innych warunkach jest zdecydowanie za jaskrawo.

czy warto do amatorskiej obróbki (...) czy ktoś potrafi odpowiedzieć czy warto płacić wiecej względem tańszych modeli z panelem pva jak np model EIZO FlexScan S2243 ?

Eizo serii S jest znacznie lepsze od EV. Seria SX znacznie lepsza od S. Czy warto? Zależy od wymagań.

niemoj
01-03-2010, 15:14
A propos wymagań:
przeczytałem cały wątek już dwa razy, często do niego wracam i na dzisiejszą chwilę wnioski mam takie: budżet ~3,5k SX2262W lub S2433WE; budżet ~2,5 k S2243WE
niemniej czy do pracy w lightroom/dpp/pselements - by skontrolować własne wydruki, wrzucić czasem coś na giełdę zdjęć typu stock, innymi słowy wywoływać z raw w miarę skontrolowane fotografie pod względem kolorystyki nie koniecznie walcząc o maxymalne niunase zakresu tonalnego, pomijając również komfort pracy związany z większą rozdzielczościa paneli 24 calowych - czy zakup EV2023W /na niepewnym rynku allegro/ w ogóle ma sens - chwilowo posługuję się tylko laptopem toshiba - jakakolwiek korekta na panelu 14,1 popularnego laptopa okazuje się bardzo nieakceptowalna.

Tom01
01-03-2010, 15:44
przeczytałem cały wątek już dwa razy, często do niego wracam i na dzisiejszą chwilę wnioski mam takie: budżet ~3,5k SX2262W lub S2433WE; budżet ~2,5 k S2243WE (...) czy zakup EV2023W

Przy budżecie ok 3,5KPLN sam również wahałbym się między SX2262W a S2433W. Pierwszy jest lepiej zlinearyzowany i ogólnie lepszy do koloru kosztem mniejszej równomierności oświetlenia. Przy budżecie 2,5KPLN S2243W jest jednym z najlepszych wyborów na rynku, ale do S2433W nie mówiąc o SX to klasa niżej. EV to seria najprostsza, ja jej nie lubię. Idealna do biura. Dużo bardziej komfortowa niż masówka na TN. Ponadto 20" w panoramie to b.mały monitor, na wysokość taki jak 17-tka.

niemoj
01-03-2010, 16:53
dziękuję za odpowiedź:)

Zigi
05-03-2010, 12:45
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co polscy dystrybutorzy Eizo sprzedają S2433W w komplecie z kalibratorem EasyPix :evil:?

Czy da się to do czegoś wykorzystać skoro już leży na biurku czy lepiej odłożyć do szuflady?

Tom01
05-03-2010, 12:49
Czy może mi ktoś wytłumaczyć po co polscy dystrybutorzy Eizo sprzedają S2433W w komplecie z kalibratorem EasyPix :evil:?

Dla amatorów którym wystarczy dokładność +/- 500K.

gixxxer
05-03-2010, 13:02

nie tylko u Ciebie! w Lesznie jest podobnie ... bo po co, przecież są ładne kolory, nie? ;)

jestem amatorem, który widzi różnicę +/- 500K, dlatego mam pytanko:

jest może ktoś z Leszna (WLKP) lub okolic, kto kalibruje/potrafi kalibrować sprzęt? mam eizo L768, stary ale z małym przebiegiem ;)

Michal_II
05-03-2010, 13:10
Panie Tomaszu. To jaki Pan kalibrator poleca? Czy też w grę wchodzi tylko spektrofotometr (najtańszy Colormunki) a jeżeli tak to dlaczego? Ograniczam się tylko do stworzenia profilu monitora więc dodatkowe funkcje np Colormunki (jako zalety spektrofotometru) do tworzenia profilu drukarki pomijam .

Tom01
05-03-2010, 13:19
jest może ktoś z Leszna (WLKP) lub okolic, kto kalibruje/potrafi kalibrować sprzęt? mam eizo L768, stary ale z małym przebiegiem ;)

Ja będę w Poznaniu w dniach 10-12 marca, można się umówić na zlecenie.

Panie Tomaszu. To jaki Pan kalibrator poleca?

Zależy do jakiego monitora. ColorMunki jest faktycznie dobrym wyborem, ale pod warunkiem wgłębienia się w obsługę oprogramowania ArgyllCMS, bo załączone w komplecie jest do niczego.

Michal_II
05-03-2010, 13:22
Eizo s2231

Tom01
05-03-2010, 13:26
Eizo s2231

Od najłatwiejszego w obsłudze:

I1 Pro + Mach3
I1 Pro + basICColor Display 4
ColorMunki + ArgyllCMS

Zigi
05-03-2010, 13:29
Dla amatorów którym wystarczy dokładność +/- 500K.

Prosiłbym o drobne rozwinięcie tematu. Czy ustawienia takowe najczęściej obarczone są takim błędem czy też jest to błąd maksymalny, który występuje w specyficznych warunkach?

Oj nie ma amator z wymaganiami u nas lekko...

Tom01
05-03-2010, 13:44
Prosiłbym o drobne rozwinięcie tematu. Czy ustawienia takowe najczęściej obarczone są takim błędem czy też jest to błąd maksymalny, który występuje w specyficznych warunkach?

Jest to błąd typowy, przy próbie określenia temperatury barwowej. Zależy od konkretnej kombinacji monitor-czujnik. Najmniejszy jaki zanotowałem to +300K, największy -550K.

szmitkens
06-03-2010, 18:35
Może zadam jedno z kolejnych głupich pytań, ale sam nie za bardzo się orietuję w tym temacie i opinia bardziej doświadczonych by się przydała...
Noszę się z zamiarem zakupu monitora i tak:
1 Eizo S2242WH-BK - czym ta wersja różni się od S2243W
2 Eizo S2432WH-BK - czym ta wersja różni się od S2433W

Oczywiście jeśli ktoś posiada wiedzę na temat tych monitorów to chciałbym wiedzieć który byłby lepszy jeśli chodzi o fotografię.
Pytam o te konkretnie dwa modele, ponieważ do takich miałbym ewentualny dostęp. Jeśli ktoś odradza zakup tych modeli to też proszę o info.
Dzięki.

Tom01
06-03-2010, 18:41
1 Eizo S2242WH-BK - czym ta wersja różni się od S2243W

S2243W różni się interfejsem DisplayPort.

2 Eizo S2432WH-BK - czym ta wersja różni się od S2433W

S2433W różni się interfejsem DisplayPort i innym wyświetlaczem.

szmitkens
06-03-2010, 18:54
S2243W różni się interfejsem DisplayPort.

S2433W różni się interfejsem DisplayPort i innym wyświetlaczem.

Bardzo liczyłem na to, że wlaśnie od Ciebie jakąkolwiek odpowiedz otrzymam.
Tylko, że ja naprawdę nie za bardzo się w tym temacie jeszcze orientuję i nie za bardzo rozumiem co to oznacza. Można jakoś prościej?? No i czy zakup któregokolwiek z nich do fotografii nie mija się z celem? Dodam tylko że monitor/y jest używany i posiada przebieg ok 200 godzin roboczych.
Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam

Tom01
06-03-2010, 20:54
Tylko, że ja naprawdę nie za bardzo się w tym temacie jeszcze orientuję i nie za bardzo rozumiem co to oznacza.

Obecność lub brak DisplayPort nie oznacza kompletnie nic. Inny wyświetlacz w S2433W natomiast bardzo dużo bo nowsza wersja jest znacznie równiej rozświetlona.

Dodam tylko że monitor/y jest używany i posiada przebieg ok 200 godzin roboczych.

Dobra rada: Proponuję upewnić się co do powodu sprzedaży, bo przebieg 200 godzin to nowy monitor. Dlaczego ktoś chce się go pozbyć i to zapewne ze sporą stratą?

foggy_lad
06-03-2010, 21:15
a wersja w/w 2433 WE od WH?

Tom01
06-03-2010, 21:20
a wersja w/w 2433 WE od WH?

Podstawką.

H (HeightAdjustable):

źródło (http://monitory.mastiff.pl/opisy/s2433w/stand1.jpg)

E (EzUp):

źródło (http://monitory.mastiff.pl/opisy/s2433w/stand2.jpg)

szmitkens
07-03-2010, 01:30
Obecność lub brak DisplayPort nie oznacza kompletnie nic.
czyli oznacza to że model S2242WH-BK jest równie dobry jak S2243W... tak to przynajmniej odbieram.

Dobra rada: Proponuję upewnić się co do powodu sprzedaży, bo przebieg 200 godzin to nowy monitor. Dlaczego ktoś chce się go pozbyć i to zapewne ze sporą stratą?

jest to osoba/firma która sprzedaje monitory powystawowe-ex demo. Wg informacji uzyskanych nie posiadają one ukrytych wad-sprawdzane są przed sprzedażą, ale też nie posiadają gwarancji, którą Eizo daje na 5lat.
I jeszcze jedno- czy jest sens dawać za taki monitor np. 1500 zł. czy nie lepiej szukać czegoś lepszego w tej cenie-nowego?

Ogólnie to dzięki za info.Pozdrawiam

Tom01
07-03-2010, 13:07
czyli oznacza to że model S2242WH-BK jest równie dobry jak S2243W... tak to przynajmniej odbieram.

Tak, to są praktycznie identyczne monitory.

jest to osoba/firma która sprzedaje monitory powystawowe-ex demo. Wg informacji uzyskanych nie posiadają one ukrytych wad-sprawdzane są przed sprzedażą, ale też nie posiadają gwarancji, którą Eizo daje na 5lat.

Coś tu śmierdzi. Nie ma żadnego powodu dlaczego powystawowe miałyby być pozbawione gwarancji. Proponuję uzyskać numer seryjny monitora, zadzwonić do przedstawicielstwa Eizo, www.alstor.com.pl, sprawdzić jego pochodzenie i legalność. Monitory Eizo są ewidencjonowane, każda sztuka.

szmitkens
07-03-2010, 14:57
Tak, to są praktycznie identyczne monitory.

Nie ma żadnego powodu dlaczego powystawowe miałyby być pozbawione gwarancji. Proponuję uzyskać numer seryjny monitora, zadzwonić do przedstawicielstwa Eizo, www.alstor.com.pl, sprawdzić jego pochodzenie i legalność. Monitory Eizo są ewidencjonowane, każda sztuka.

Naprawdę dzięki. Są to ważne informacje. Firma która się tym zajmuje to Avnet Technology Solutions (dopiero teraz do tego doszedłem). Widzę że mają przedstawicielstwo w Polsce, więc przedzwonię i dowiem się czegoś więcej. Myślę że najpierw sprawdzę wszystko i dopiero będę myślał o ewentualnym zakupie. Dzięki za dobre rady.

andrzej71
07-03-2010, 17:07
Przy budżecie ok 3,5KPLN sam również wahałbym się między SX2262W a S2433W. Pierwszy jest lepiej zlinearyzowany i ogólnie lepszy do koloru kosztem mniejszej równomierności oświetlenia. (...)

Tom01 mam pytanie odnośnie tej wypowiedzi.
Jak to jest możliwe? SX2262W ma układ DUE, no i mniejszy panel LCD.

Mam też inne pytania.
Czy SX2462W różni się od SX2262W czymś więcej niż tylko rozmiarem wyświetlacza LCD?
Czy w serii SX2462W występuje problem z 'bad' pixelami, tak jak to było z jego poprzednikiem SX2461W?

Rozważam zakup jednego z dwóch monitorów: S2433W i SX2462W. Zastosowanie: monitor do domu, przede wszystkim do pisania programów komputerowych, projektowania układów elektronicznych i płytek drukowanych (Protel), przeglądania i tworzenia stron WWW, co jakiś czas praca z programami CAD/CAM i SolidEdge, od czasu do czasu film i jakaś gra.

Czy warto wydawać tyle kasy na SX2462W? Osobiście skłaniam się ku S2433W.

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Tom01
07-03-2010, 19:24
Tom01 mam pytanie odnośnie tej wypowiedzi.
Jak to jest możliwe? SX2262W ma układ DUE, no i mniejszy panel LCD.

Jest spora różnica między leczeniem objawów a przeciwdziałaniu skutkom. S2433W ma zdecydowanie lepszą naturalną równomierność podświetlenia.

Czy SX2462W różni się od SX2262W czymś więcej niż tylko rozmiarem wyświetlacza LCD?

Różni się typem wyświetlacza. SX2262W - PVA, SX2462W - IPS.

Czy w serii SX2462W występuje problem z 'bad' pixelami, tak jak to było z jego poprzednikiem SX2461W?

Ogólnie problem pikseli w Eizo jest marginalny. Jeden z najmniejszych na rynku. Zdarzają się czasami sytuacje kiedy trafi się więcej, ale to są sporadyczne, kiedy np zostanie mało w magazynie i przebrane.

Rozważam zakup jednego z dwóch monitorów: S2433W i SX2462W. Zastosowanie: monitor do domu, przede wszystkim do pisania programów komputerowych, projektowania układów elektronicznych i płytek drukowanych (Protel), przeglądania i tworzenia stron WWW, co jakiś czas praca z programami CAD/CAM i SolidEdge, od czasu do czasu film i jakaś gra.

Czy warto wydawać tyle kasy na SX2462W? Osobiście skłaniam się ku S2433W.

Nie SX2462W. To monitor graficzny. Wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy i pokazujący zalety w reprodukcji barw, a nie pracy ogólnej. Przy typowym biurowo-domowym stanowisku walory monitora pozostaną niedocenione, za to wady wyjdą jak na dłoni. Jeśli chciałby Pan monitor ze stabilizacją podświetlenia, liniowością*jak w SX i komfortem pracy w zastosowaniach ogólnych to proszę rozważyć SX2761W.

Max13
07-03-2010, 20:32
Czym jest spowodowana delikatna ale wdoczna róznica w kolorystyce obrazów po kalibracji przy kalibrowaniu róznymi programami z tym samym kalibratorem BlueEyepro i przy tych samych ustaionych parametrach kalibracji - programy to Lacie BlueEye i Eye-One 3? Może robie jakiś błąd?
Pozdrawiam

Tom01
07-03-2010, 20:43
Rozrzutem w pomiarach, różnymi algorytmami liczenia.

Max13
07-03-2010, 20:49
Dzięki Tom - rozumiem, że to normalne i nic dziwnego. Choc róznicę widać....
Chyba muszę już zaprzestać tych "kalibracyj" bo cała to teoria koloru i "fizyka" wiecej czasu mi zabierają niż przypuszczałem...:-)

andrzej71
07-03-2010, 21:03
Tom01 jeśli zdecyduję się na S2433W to będzie to dobry wybór?

Tom01
07-03-2010, 21:08
Tom01 jeśli zdecyduję się na S2433W to będzie to dobry wybór?

To się okaże na biurku. :)

andrzej71
08-03-2010, 00:37
Tom01 czy model Foris FX2431 to jest odpowiednik nieprodukowanego już FlexScan HD2442W?

Który z modeli: Foris FX2431 czy S2433W wypada lepiej jeśli chodzi o zastosowania ogólne oraz reprodukcję barw?

Tom01
08-03-2010, 10:32
Tom01 czy model Foris FX2431 to jest odpowiednik nieprodukowanego już FlexScan HD2442W?

Tak.

Który z modeli: Foris FX2431 czy S2433W wypada lepiej jeśli chodzi o zastosowania ogólne oraz reprodukcję barw?

S2433W ma lepszą regulację jaskrawości.

niemoj
09-03-2010, 23:54
Temat produktów firmy apple cyklicznie powraca - bądź tu,
bądź w wątku o wyborze komputera.
We wcześniejszych postach dzieliliście się Panowie
swoimi opiniami o modelach: 20calowym (TN) oraz 24 calowym imacu z różnymi typami matrycy (TN - IPS, pva?).

Nowy imac ma IPS, podświetlany technologią led...
wszytko prezentuje się na pierwszy rzut oka znakomicie - choć brakuje mi informacji
m. in. o przetwarzaniu kolorów:8 / 10 bit? oraz czy apple stosuje 1 dedykowany, konkretny typ matrycy (nie jak w przypadku modelu 20calowego)
Podsumowując:
Skoro i na sprzęcie apple czasem również pracują fotografowie:)
zaświtała więc i mi taka myśl czy się nie skusić na nowego maka (wybieram pomiędzy
panelem eizo z serii s napędzanym pecetem/laptopem nie apple a imakiem 21.5
w wersji podstawowej) - czy nowy imac ze swoim panelem sobie poradzi z edycją ps/lightroom.
sprzętowo jestem pewnien- ale wyświetlacz?
Czy mądrzej rozważyć zakup miniaca w towarzystwie eizo s?

tomekde
10-03-2010, 11:23
weź pod uwagę że te matryce imaca są szklane - zatem najpierw odpowiedz sobie na pytanie jak pracowałoby ci się przed takim lustrem - ja właśnie z tego powodu nie kupiłem tego kompa

czornyj
10-03-2010, 13:59
Nowe imacze mają matryce LG-Philips H-IPS, podświetlane pseudobiałymi LED. Wersja 27" mrugała i dostawała żółtaczki, Apple wypuścił na tą okazję update firmware'u i oferował na zachodzie cashback za "straty moralne". Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala. Nie ma w tych panelach nic wybitnego, poza przepięknym wyglądem i niskim zużyciem energii.

niemoj
10-03-2010, 15:01
"Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala." Ech - szkoda- gdyby wyświetlacz eizo zamknięto w puszkę imaca to by była dopiero gratka. dziękuję za opinie.

arturs
11-03-2010, 01:01
Czy mądrzej rozważyć zakup miniaca w towarzystwie eizo s?

Cały czas się czaję na takie rozwiązanie, z tym że mam już nec'a uxi2190 i tylko maca mi brakuje :mrgreen: - cała reszta tych nowych wyświetlaczy to niestety kicha - jak się przyzwyczaiłem do neca to inne jakoś mi obrzydły..

focus
11-03-2010, 01:40
Podobnie, jak Ty zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale obawiam się, że mac mini to za słaba konfiguracja pod 5DII. W tej chwili MacBook Pro 2,2 /4GB ram przymula na Bridge CS4, ale na DPP jest całkiem ok.
Ewentualnie Mac Mini Server z dyskami w RAID 0, może być ok

Arek_Gd
23-03-2010, 16:16
Jestem chwilowo zmuszony do obróbki zdjeć poza miejscem gdzie stacjonuje mój PC. Stąd rodzi się pomysł aby do laptopa podpiąć skalibrowany monitor.

Czytałem tutaj, że kilka osób tak właśnie pracuje. Problem tylko taki że na początek laptop "nie na wypasie" bo Dell D630 , jak sie domyślam ze słabą kartą graficzną. Do tego myślę o monitorze w granicach 2,2 -2,6 tys zł. Czy to wystarczy? I o czym należy przy takim rozwiazaniu pamietać.

Arek_Gd
24-03-2010, 04:01
Jak połaczyć wpisy ? , bo po kolejnych kilku godzinach w tym wątku mam już typy.

Właściwie doszedłem do takiego samego wniosku jak kolega Kusy jakiś czas temu:

Witajcie
po (jednak dosyć pobieżnej) lekturze tego wątku wytypowałem dwa monitory, które, jak mi się wydaje są "godne" mojego zainteresowania - EIZO 2243 oraz NEC 2490 WUXI - bardzo prosze o wypowiedź, który z nich będzie lepszy do obróbki fotografii (śluby), ewentualnie prosze o inne typy w tym przedziale cenowym. Dosyć istotne jest to, że z tego co widzę, sam za kalibrację się brać nie będę, więc musze kupić skalibrowany, bądź korzystać z pomocy "jakiejś" firmy w okolicy, więc musi dać się go w miarę prosto kalibrować:)

no i tak myślę że Eizo może być faktycznie trochę mały jak na rozdziałkę 1920x1200, więc ciagnie w stronę NEC'a , ale zapał zaraz studzą takie posty:

Łyżka dziegciu:

2490/2690 mają bardzo wysoki punkt czerni, właściwy monitorom graficznym. Uzyskanie względnie komfortowej czerń wymaga silnego oświetlenia miejsca pracy. Przy niskich poziomach jasności w pomieszczeniu, czerń zaczyna świecić. Z uwagi na wielkość ekranu i duże różnice kątów do przeciwległych narożników względem oka dominującego, czarny ekran zaczyna świecić w placki. Obniżenie mocy podświetlenia powoduje duży spadek kontrastowości obrazu. Sprawę pogarsza włączenie kompensacji nierówności, wówczas kontrastowość obrazu poleci bez problemu poniżej 180:1.

Reasumując, są to monitory zawodowe, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska. Kluczem przy decyzji dotyczącej zakupu jest przeanalizowanie warunków gdzie będzie docelowo pracował. Inaczej można przedobrzyć.

kurcze, w tym przedziale cenowym to coś mała konkurencja jest... do tego trochę odstarsza ta skomplkowana kalibracja szerokogamutowców...

czornyj
25-03-2010, 20:57
Od kilku dni bawię się nowym panelem NEC PA241W, czas więc na to, by podzielić się pierwszymi wrażeniami. Są więc one naprawdę bardzo pozytywne, by nie powiedzieć, że monitor jakością i możliwościami urywa łeb z płucami.

Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94), pikowo domierzyłem się 2,4 dE(94), średnio jest w okolicach 1-1,5dE(94), a więc na progu percepcji. Monitor jest nieźle zlinearyzowany - mój egzemplarz najlepiej wypada z TRC ustawioną na L*, pikowo błędy rzędu ok. 2 dE(94) - i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.

Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem tradycyjnie wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować nawet w nocy o północy.

Ogólnie widać, że nad podświetleniem i możliwościami jego regulacji oraz elektroniczną kompensacją równomierności mocno pracowano. Poprawiono też nieco charakterystykę spektralną świetlówek, dzięki czemu monitor ma jeszcze odrobinę szerszy gamut (ok. 1,3mln dE^3), wyraźnie dążący do osiągnięcia kompromisu pomiedzy przestrzeniami edycyjnymi AdobeRGB/sRGB oraz ECI RGB. Oczywiście z powodzeniem kryje CMYK ISO Coated v2, a nawet skalę Pantone Coated.

Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów i świetnemu oprogramowaniu, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.

No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu skorelowaną temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd. Jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie bajka!

Tom01
28-03-2010, 22:09
No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością

No, tego na razie nie wiemy. W PL jest 1 szt tego monitora. Ale faktycznie wyskalowanie menu jest nieprzeciętne.

fotoluk
29-03-2010, 07:47
Czy wie ktoś kiedy Nec pa241w będzie w sprzedaży i jaka będzie jego cena?

Tom01
29-03-2010, 10:53
Czy wie ktoś kiedy Nec pa241w będzie w sprzedaży i jaka będzie jego cena?

W kwietniu ma już się pojawić. Cena 4500 zł +/- 500

borkomar
01-04-2010, 00:44
Może doświadczeni Koledzy podpowiedzą ku któremu z monitorów się skłaniać - EIZO ColorEdge CG243W czy też NEC Spectraview Reference 2690 - Cena podobna a gabaryty różne, co z resztą:?:

Tom01
01-04-2010, 00:47
Cena podobna a gabaryty różne, co z resztą:?:

No, reszta też*różna. ;)

borkomar
01-04-2010, 01:17
No, reszta też*różna. ;)
:rolleyes: Poważnie pytam.
W PL ceny są miażdżące ale poza naszą miedzą można ten sprzęt kupić z znacznie ciekawszej cenie.
Zdaje sobie sprawę, że eizo jest nowszą konstrukcją, ale czy to ma aż takie znacznie:?:
Poza tym co 26" to nie 24";)

asthral
01-04-2010, 09:22
Witam!
Może panowie powiecie co wybrać, bo już sam nie wiem, czytałem o wszystkich monitorach i czym wiecej czytam tym wiem ze za mało kasy mam :D.
kasy starczyć mi może na :

Dell U2410
HP LP2475W
Eizo S2233W

Monitor ogólnie do pracy pod academ, amatorsko do LR.
Opinie na necie są niezłe. Ale nie mogę się zdecydować .

Cichy
01-04-2010, 09:42
Dell U2410
HP LP2475W
Eizo S2233W

Całkiem serio - Eizo EV2333...

asthral
01-04-2010, 10:25
no dobra, ale teraz czemu nie U2410 ?
U2410 - 24"; IPS; 1920 x 1080; 400 cd/m2; 6 ms; USB; Card reader
EV2333 - 23";S-PVA; 1920 x 1080; 300 cd/m2; 7ms; funkcja Auto EcoView

niby lepsza matryca w tym Dellku, lepsza jasność, czas reakcji ? Za tym EV przemawia do mnie funkcja AutoEcoView - wydaje mi sie interesująca.
W zasadzie jak czytam to i ten Eizo i Dell maja dobre opinie. Gdzieś czytałem że seria EV to seria Eco i dlatego wybralem S2233 /niby wyższa półka :D /

Tom01
01-04-2010, 10:38
:rolleyes: Poważnie pytam.
W PL ceny są miażdżące ale poza naszą miedzą można ten sprzęt kupić z znacznie ciekawszej cenie.
Zdaje sobie sprawę, że eizo jest nowszą konstrukcją, ale czy to ma aż takie znacznie:?: Poza tym co 26" to nie 24";)

26 i 24" mają tą samą rozdzielczość więc różnica wielkości poza rozrywką nie jest istotna. Pomiędzy ww modelami jest duża dysproporcja w punkcie czerni, równomierności podświetlenia i linearyzacji fabrycznej. Wszystko na korzyść Eizo i to o klasę.

Całkiem serio - Eizo EV2333...

Dobrze było, S2233W a nie EV.

no dobra, ale teraz czemu nie U2410 ?
U2410 - 24"; IPS; 1920 x 1080; 400 cd/m2; 6 ms; USB; Card reader
EV2333 - 23";S-PVA; 1920 x 1080; 300 cd/m2; 7ms; funkcja Auto EcoView

niby lepsza matryca w tym Dellku, lepsza jasność, czas reakcji ?

Wymienił Pan parametry zupełnie nieistotne z punktu widzenia walorów obrazu. Sama matryca nie jest decydująca. W U2410 problemem jest dużo za wysoka jaskrawość bez możliwości jej wyregulowania, nieprawidłowa gamma, zły przebieg charakterystyki jasności. Ogólnie obraz przekontrastowany, jaskrawy, męczący.

czornyj
01-04-2010, 10:44
U2410 to dobry monitor na papierze, w praktyce kontrola jakości leży i kwiczy - internet aż huczy o problemach z tym monitorem. Jeśli komuś nie przeszkadzają kolorowe placki na ekranie, to oczywiście będzie to dobry wybór, natomiast w przeciwnym razie zalecam przynajmniej oglądnięcie tego cudu przed zakupem. Monitory szerokogamutowe są bardzo podatne na problemy z murą i jeśli podświetlenie nie jest wykonywane starannie, a matryca nie ma elektronicznej kompensacji nierównomierności, to mogą trafiać się konkretne muki - tak było np. na początku produkcji NEC-a P221W (teraz też szału nie ma, ale nie ma już tragedii), tak jest w przypadku U2410, czy LP2475W.

26 i 24" mają tą samą rozdzielczość więc różnica wielkości poza rozrywką nie jest istotna. Pomiędzy ww modelami jest duża dysproporcja w punkcie czerni, równomierności podświetlenia i linearyzacji fabrycznej. Wszystko na korzyść Eizo i to o klasę.

...ale nadciąga nowy NEC PA241W i ten jest już w niczym nie ustępuje Eizo - a rzekłbym, że wręcz przeciwnie...

Cichy
01-04-2010, 11:13
Dobrze było, S2233W a nie EV.

A co jest złego w EV2333 ? Zakładając, że wyłączymy funkcję Eco View ?

Tom01
01-04-2010, 11:22
U2410 to dobry monitor na papierze, w praktyce kontrola jakości leży i kwiczy - internet aż huczy o problemach z tym monitorem. Jeśli komuś nie przeszkadzają kolorowe placki na ekranie, to oczywiście będzie to dobry wybór

Mam u siebie niemal idealny pod tym względem egzemplarz U2410, więc nierówność da się ominąć, przebrać. Jednak z regulacją i liniowością jest słabo.

...ale nadciąga nowy NEC PA241W i ten jest już w niczym nie ustępuje Eizo - a rzekłbym, że wręcz przeciwnie...

Koniecznie trzeba dodać, że można ten monitor wyprowadzić*na poziom ips-owych EIZO, ale to tego trzeba zdobyć formalnie niezdobywalne oprogramowanie. Inaczej kupa ludzi się napali tak samo jak na P221W a sprzętowa kalibracja pozostanie jako niewykorzystana możliwość.

Złego nic, ale S jest lepszy. Lepiej zlinearyzowany, ma lepszą proporcję boków, równiej oświetlony.

Cichy
01-04-2010, 12:28
Złego nic, ale S jest lepszy. Lepiej zlinearyzowany, ma lepszą proporcję boków, równiej oświetlony.

Czyli dla przeciętnego użytkownika nie do zauważenia, a rozdzielczość jednak dużo fajniejsza niż 22xx.

Proporcja boków kwestia sporna akurat, bo ja bardziej lubię standardowe 16:9.

Tom01
01-04-2010, 12:39
Czyli dla przeciętnego użytkownika nie do zauważenia, a rozdzielczość jednak dużo fajniejsza niż 22xx.

Co jak co, ale liniowość i nierówność podświetlenia są w zastosowaniach ciut bardziej ambitnych widoczne od razu.

Proporcja boków kwestia sporna akurat, bo ja bardziej lubię standardowe 16:9.

Psychologia widzenia ma na ten temat inne zdanie. Jeśli coś jest niższe, postrzegamy to jako mniejsze, nawet jeśli jest szersze. Ten mechanizm funkcjonuje w całym świecie zwierzęcym, nie tylko u ludzi. Jeśli chcemy percepcyjnie większy monitor, musimy przede wszystkim zainteresować się*jego wysokością.

asthral
01-04-2010, 12:51

Nie widziałem jak ta funkcja działa ale właśnie ona wzbudziła moje zinteresowanie. Z tego co piszesz wynika że raczej lepiej ją wyłączyć. Coś nie tak jest z ta funkcja ?

borkomar
01-04-2010, 13:57
Przy nie najlepszym wzroku gabaryty względem rozdzielczości jednak mają znaczenie na 24" wszystko jest mniejsze.
Mimo to CG243W jak Kolega Czornyj wspominał ma wsparcie Colormunki co jest dość istotnym atutem również(nie ma kombinacji z oprofilowaniem monitora).

Cichy
01-04-2010, 14:03
Nie widziałem jak ta funkcja działa ale właśnie ona wzbudziła moje zinteresowanie. Z tego co piszesz wynika że raczej lepiej ją wyłączyć. Coś nie tak jest z ta funkcja ?

Nie wiem, czy coś jest nie tak. Jak komuś nie pasuje, że monitor się wyłącza po chwili odejścia od komputera, to można wyłączyć :) Jak się siedzi w bezruchu ok. minuty to też miga ikonka EV i wtedy trzeba się poruszyć, żeby się nie wyłączył.

Poza tym muszę przyznać, że monitorek ten świeci bardzo ładnie. W przeciwieństwie do Neca, którego musiałem odesłać w diabły :D

Arek_Gd
01-04-2010, 14:17
A czy ktoś wie czy w Trójmieście można 'pomacać' Eizo ?
Ehh ten brak edyzji - tzn czy są sklepy któe sprzedają Eizo? ;-)

motoko
05-04-2010, 09:06
weź pod uwagę że te matryce imaca są szklane - zatem najpierw odpowiedz sobie na pytanie jak pracowałoby ci się przed takim lustrem - ja właśnie z tego powodu nie kupiłem tego kompa

Podlacze sie pod "macowy" watek. Kilka tygodni temu toczylem dyskusje z kolega na temat upgrade'u komputera z budzetem w granicach 1000 funtow: dobry PC + monitor czy raczej iMac. Postawilerm na PC i kupilem Della z quad corem i7 (450£) co zostawia mnie z budzetem 550£ na zakup monitora. Czytajac wasze opinie o nowych iMacach zastanawiam sie nad sensem jego argumentow, ze jakoby kupujac produkt Apple swietny monitor dostaje juz w zestawie. Rozumiem wydac 1000£ na iMaca i miec spokoj z monitore, ale wydac taka kase i kupowac dodatkowy monitor do foto do dla mnie za wielkie obciazenie budzetu. No chyba ze sprawa siega glebiej niz tylko monitor i ktos po prostu "musi" miec iMaca.

JerzyC
05-04-2010, 09:57
Ehh ten brak edyzji - tzn czy są sklepy któe sprzedają Eizo? ;-)

W każdym większym sklepie komputerowym można zamówić i następnie "pomacać"
Ja kupiłem na Zaspie, w sklepie, którego już nie ma ale gdzie stały dwa egzemplarze do "macania"

arturs
05-04-2010, 11:58
a ja mam małe pytanie odnośnie oświetlenia przy obróbce - akurat zrobiłem sobie małą przeróbkę w domu i mam takie malutkie pomieszczenie gdzie bardzo pasuje mi postawić monitor i w razie potrzeby tam sobie coś poobrabiać ;) (normalnie to z laptopem na kanapie siedzę) ale w zasadzie siedzieć tam będę sporadycznie - czyli tylko przy obróbce.. cechą tego pomieszczenia jest to że nie ma okna (to taka mała garderoba ze stolikiem) a jedyne światło jakie wpada to przez drzwi.. i pytanie jest takie - czym to oświetlić tylko pod obróbkę? - mam monitor NEC2190UXi więc lepiej go ustawić jasno bo przy niskiej jasności trochę traci - a żeby po oczach nie waliło to i oświetlenie powinno być przyzwoite. drukował przy tym nie będę tylko obróbka na monitorze wchodzi w grę..
Jakie żarówki zastosować i w jakiej liczbie żeby dało się normalnie przez parę godzin pracować - całe pomieszczenie to jakieś 1.6 x 2.3 m, - monitor ustawiony byłby pośrodku węższej ściany przy ścianie..

pawlack
05-04-2010, 13:25
A co myślicie o tym ?

http://allegro.pl/item977300999_led_5mln_1_benq_lcd_22_v2210eco_hdmi _full_hd.html

Niestety ,nie mam więcej pieniędzy a potrzebuje "na już" jakiegos 22' i nie wiem co wybrać.
Warto pakować się w te LED-y ??

Tom01
05-04-2010, 13:31
A co myślicie o tym ?
Niestety ,nie mam więcej pieniędzy a potrzebuje "na już" jakiegos 22' i nie wiem co wybrać.
Warto pakować się w te LED-y ??

Pomijając stek kłamstw i bzdur w opisie...

pawlack
05-04-2010, 13:33
Co lepiej wziąsc 22" z HDMI lub DVI w cenie <650zł

Tom01
05-04-2010, 13:35
Co lepiej wziąsc 22" z HDMI lub DVI w cenie <650zł

Proponuję z zieloną kontrolką.

Albo sensowniej budować pytania...

pawlack
05-04-2010, 13:44
Dobra.
LCD 22' kontrast minimum 20 000:1 ,czas reakcji obojętnie ,najlepiej nie wolniejszy jak 5ms.
Potrzebuje go do przeglądania internetu ,photoshopa. Wiem ,że na TN nie specjalne sąte kolory ,ale mam tylko 650zł więc na IPS nie starczy. Nie trzeba mi wbudowanych głośników ani tunera TV. W karcie graficznej mam DVI i HDMI dlatego chciałbym to wykorzystać.
Proszę coś polecić. Do tej pory moim faworytem jest LG

http://allegro.pl/item985156187_lg_w2261vp_pf_50000_1_full_hd_2ms_36 gw_em.html

Nie wiem co lepsze 16:10 czy 16:9 więc sam nie wiem co zaznaczyć.
Nie znam się na tym dlatego Was pytam

Tom01
05-04-2010, 14:07
kontrast minimum 20 000:1

Nierealne, nie ma takich monitorów.

czas reakcji obojętnie ,najlepiej nie wolniejszy jak 5ms. Potrzebuje go do przeglądania internetu ,photoshopa.

Sprzeczne warunki.

Wiem ,że na TN nie specjalne sąte kolory

Niespecjalne to delikatnie powiedziane.

Nie wiem co lepsze 16:10 czy 16:9 więc sam nie wiem co zaznaczyć.

Wyższy = lepszy. Tak działa postrzeganie wielkości.

pawlack
05-04-2010, 14:19
Nierealne, nie ma takich monitorów.[/qoute]
K**wa. Wymienie:
20000:1
30000:1
40000:1
50000:1

innych nie chce bo nie lóbie

[qoute]Sprzeczne warunki.
Wymienie:
5ms
2ms
wchodzą w gree

Tom01
05-04-2010, 14:46
K**wa. Wymienie:
20000:1
30000:1
40000:1
50000:1
innych nie chce bo nie lóbie

Panie "Pawlack" nikt nie ma obowiązku odpowiadać na niechlujnie zadane pytania , więc pohamuj Pan język! A przy okazji polecam lekturę słownika ortograficznego.

Co do kontrastu, jeśli nie ma monitorów LCD z kontrastem 20 000:1, tym bardziej nie ma z większym. Kontrast monitorów z TN, a w takie Pan celuje nie przekracza 200-500:1

Wymienie:
5ms
2ms
wchodzą w gree

Albo szybkość albo dokładność. Najszybsze są znów TN, choć podane czasy są mocno hipotetyczne. Realne są wielokrotnie wyższe. Aby nie widzieć efektu smużenia wystarczy prawdziwy czas reakcji w okolicach 20-50ms. Smużenie się widzi przy czasach 80-100ms.

pawlack
05-04-2010, 15:35
Parametry monitorów znam tylko z allegro ,jeśli oni tam podają błędne dane to nie moja wina.
Proszę ,

http://allegro.pl/item977353939_benq_g2420hd_24_full_hd_dvi_hdmi_wys _24h.html

Tu (pisze że) jest TN i kontrast 40 000:1

Do 650zł chyba nie ma nic poza TN ?

czornyj
05-04-2010, 17:47
a ja mam małe pytanie odnośnie oświetlenia przy obróbce - akurat zrobiłem sobie małą przeróbkę w domu i mam takie malutkie pomieszczenie gdzie bardzo pasuje mi postawić monitor i w razie potrzeby tam sobie coś poobrabiać ;) (normalnie to z laptopem na kanapie siedzę) ale w zasadzie siedzieć tam będę sporadycznie - czyli tylko przy obróbce.. cechą tego pomieszczenia jest to że nie ma okna (to taka mała garderoba ze stolikiem) a jedyne światło jakie wpada to przez drzwi.. i pytanie jest takie - czym to oświetlić tylko pod obróbkę? - mam monitor NEC2190UXi więc lepiej go ustawić jasno bo przy niskiej jasności trochę traci - a żeby po oczach nie waliło to i oświetlenie powinno być przyzwoite. drukował przy tym nie będę tylko obróbka na monitorze wchodzi w grę..
Jakie żarówki zastosować i w jakiej liczbie żeby dało się normalnie przez parę godzin pracować - całe pomieszczenie to jakieś 1.6 x 2.3 m, - monitor ustawiony byłby pośrodku węższej ściany przy ścianie..

Optymalnie by było mieć oświetloną ścianę za monitorem - powinna być w miarę neutralna i mieć ok. 20% jaskrawości monitora. Oświetlenie powinno być w miarę zbliżone do D50 - Soluxy Daylight, GraphiLite'y Philipsy Graphica Pro TL-D 950, Osramy Lumilux Color Proof T8

Tu (pisze że) jest TN i kontrast 40 000:1

40000:1 to tzw. kontrast dynamiczny - a kontrast dynamiczny to mniej więcej coś takiego, jakby podawać prędkość maksymalną samochodu po zrzuceniu go z wysokiej skały.

pawlack
05-04-2010, 19:35
No dobra ,ale skąd ja miałem to wiedzieć skoro się tym nie interesuje. Wiem jak wygląda kontrast dynamiczny 50 000:1 i jak np. 5 000:1 i wiem na czym polega różnica. Dlatego piszę ,że chce coś z wyższych cyferek.

Tom01 ,wiem że znasz sie doskonale na monitorach ,ale wykazując trochę litości ,mogłeś sie tego domyślić że chodzi mi o kontrast dynamiczny.

czornyj ,dzięki za wytłumaczenie

motoko
05-04-2010, 23:41
No dobra ,ale skąd ja miałem to wiedzieć skoro się tym nie interesuje.

Google.pl ?

pawlack
06-04-2010, 00:06
Po co ?
Ja chce wybrać monitor ,a nie uczyć sie na pamięć zagadnien z tym związanych ;/

Skoro to taka trudność to nie odpowiadajcie ,nie tylko na tym forum jestem zarejstrowany.

czornyj
06-04-2010, 00:46
Przy tym budżecie trudno doradzić cokolwiek sensownego - można poszukać używanego Eizo 19".

Najtańszy przyzwoity monitor to Eizo EV2023 - można go dostać za 1100PLN.

hyzop
06-04-2010, 09:59
Google.pl ?

Tylko, że kolega zapisał sie na forum Canona, a nie Google.pl i ma prawo coś się tu dowiedzieć, zadał proste pytanie i dostał kilka odpowiedzi o które nie pytał.

czornyj
06-04-2010, 10:32
Tylko, że kolega zapisał sie na forum Canona, a nie Google.pl i ma prawo coś się tu dowiedzieć, zadał proste pytanie i dostał kilka odpowiedzi o które nie pytał.

Co można polecić osobie, która pyta jaką gumkę do majtek kupić na bungee domowej roboty?

W tej cenie trudno coś z czystym sumieniem polecić, bo wszystko jest kiepskiej jakości i ma niską powtarzalność. Kolega pyta o parametry, na które nikt normalnie nie zwraca uwagi, bo tak czy owak są z d... wyjęte. Do tego tania masówa LCD oferowana jest pod dziesiątkami marek, co tydzień są jakieś nowe modele i trzebaby być duchem świętym, by się w tym wszystkim połapać, a tak czy owak byłby to daremny trud, bo co do zasady są to wszystko kiepskie monitory.

Tom01
06-04-2010, 10:43
40000:1 to tzw. kontrast dynamiczny - a kontrast dynamiczny to mniej więcej coś takiego, jakby podawać prędkość maksymalną samochodu po zrzuceniu go z wysokiej skały.

Tyle że w przeciwieństwie do kontrastu, samochód tą prędkość osiągnie. :)

No dobra ,ale skąd ja miałem to wiedzieć skoro się tym nie interesuje. Wiem jak wygląda kontrast dynamiczny 50 000:1 i jak np. 5 000:1 i wiem na czym polega różnica. Dlatego piszę ,że chce coś z wyższych cyferek.

Założę się, że Pan tego nie widzi. To co się*Panu wydaje, że widzi i uważa że to kontrast, to różnice ustawienia jaskrawości w różnych modelach a nie efekt dynamicznego kontrastu. Kontrast jeśli jest prawdziwy, przy wartości 500:1 da czystą biel i smolistą czerń. To co Pan widzi jako "lepszy" kontrast w efekcie będzie Panu w domu wypalał oczy, bo prezentacja w hali sklepowej a wieczorem w własnej pracowni to niebo a ziemia. Im ładniejszy, bardziej "dynamiczny" obraz w sklepie tym bardzie masakrujący oczy w warunkach domowych. Jak Pan myśli, dlaczego jest tyle postów: "mam nowy monitor pieką mnie oczy".

Kol. Czornyj ma absolutną rację. Nie da się kupić rozsądnej jakości monitora za mniej niż ok 1 tys zł.

bigmaras
07-04-2010, 13:17
Przy tym budżecie trudno doradzić cokolwiek sensownego - można poszukać używanego Eizo 19".

Najtańszy przyzwoity monitor to Eizo EV2023 - można go dostać za 1100PLN.

Jestem właśnie przed zakupem monitorka. Koszty max 1000-1100zł i własnie zobaczyłem ten monitorek, jednak w tej cenie jest jeszcze taki model eizo:
FlexScan S2202WH-GY czy mógłbyś wyjaśnić różnice w tych seriach EV vs S, niby ten drugi większy i odrobinę jśniejszy ale już sam nie wiem...

Tom01
07-04-2010, 13:21
FlexScan S2202WH-GY czy mógłbyś wyjaśnić różnice w tych seriach EV vs S, niby ten drugi większy i odrobinę jśniejszy ale już sam nie wiem...

Przede wszystkim Eizo z końcówkami 02 to monitory z TN. Nalepka Eizo nie zdziała w tym wypadku cudu.

Ogólnie EV to seria korporacyjna, prostsza, a S uniwersalna.

borkomar
07-04-2010, 13:26
Przede wszystkim Eizo z końcówkami 02 to monitory z TN. Nalepka Eizo nie zdziała w tym wypadku cudu.

EV2333 ma PVA i cenowo też źle nie jest.

bigmaras
07-04-2010, 13:36

Czyli nie ma co się zastanawiać i brać EV2023, który ma matryce PVA?
Czy może mam jeszcze jakąś alternatywę w tej kwocie (1000zł)?

czornyj
07-04-2010, 13:41
EV2023W i EV2333W to takie "fotograficzne minimum socjalne" w Eizo - poniżej zaczynają się już monitory mailowo-wordowo-excelowe, od których nie należy oczekiwać nic więcej poza czytelnością.

Kolaj
07-04-2010, 14:33
Od pewnego czasu pojawiają się wzmianki o nowym monitorze Eizo CG245W z wbudowanym kalibratorem. Czy wiadomo już coś, jak sobie ten wbudowany kalibrator radzi? Wszak to szerokogamutowiec jest a nie wbudowali chyba spektrofotometru?

czornyj
07-04-2010, 14:39
Problemy z kalibracją monitorów szerokogamutowych za pomocą kolorymetrów wynikają zwykle z braku odpowiedniego oprogramowania i fatalnej powtarzalności tych urządzeń. Kolorymetr dedykowany do monitora szerokogamutowego może teoretycznie sprawdzić się nawet lepiej, niż spektrofotometr.

Tom01
07-04-2010, 14:42
Od pewnego czasu pojawiają się wzmianki o nowym monitorze Eizo CG245W z wbudowanym kalibratorem. Czy wiadomo już coś, jak sobie ten wbudowany kalibrator radzi? Wszak to szerokogamutowiec jest a nie wbudowali chyba spektrofotometru?

Nie ma jeszcze tego modelu w kraju, więc nic nie można powiedzieć. Konstrukcyjnie będzie to identyczny monitor jak CG243W, tyle że z czujnikiem. Oczywiście logika nakazuje założyć, że producent dopasuje czujnik do widma monitora.

RaFko
15-04-2010, 13:31
Vitez, skoro łączysz wszystkie wątki o monitorach w jeden, to może wszystkie o obiektywach też połącz w jeden, będzie porządek.

Tak, to swietny pomysl polaczenia wszystkich watkow o monitorach w jeden, bo chce teraz nawolac do tematu sprzed 10 stron, albo i wiecej wstecz :)

Temat: Samsung F2380. Wczoraj skalibrowalem ten monitor. Zdjecia wygladaja swietnie na nim, tyle ze zdjecie obrabiane na nim, na innych monitorach jest za jasne i za malo kontrastowe... Podczas kalibracji mialem m.in. zwiekszyc kontrast do 100% (taki byl jeden z punktow), czy po kalibracji powinno tak zostac, czy mam go zmniejszyc?

Tom01
15-04-2010, 13:40
Temat: Samsung F2380. Wczoraj skalibrowalem ten monitor. Zdjecia wygladaja swietnie na nim, tyle ze zdjecie obrabiane na nim, na innych monitorach jest za jasne i za malo kontrastowe... Podczas kalibracji mialem m.in. zwiekszyc kontrast do 100% (taki byl jeden z punktow), czy po kalibracji powinno tak zostac, czy mam go zmniejszyc?

Po pierwsze: Regulatora "kontrastu" nie dotykamy!!!
Po drugie: Odniesienie do przypadkowych monitorów jest jest właściwe. Jeśli jest Pan pewny że zdjęcia wychodzą za jasne i za mało kontrastowe to znaczy że na Pana monitorze jest odwrotnie. Ma Pan monitor ustawiony prawdopodobnie ze zbyt dużą gammą.

RaFko
15-04-2010, 14:22
Po pierwsze: Regulatora "kontrastu" nie dotykamy!!!

Czyli ma byc nadal 100%, czy nie zwiekszac kontrastu podczas kalibracji?

Po drugie: Odniesienie do przypadkowych monitorów jest jest właściwe.

Czyzby? A co z publikacja w sieci, kiedy chwalimy sie swoim "dorobkiem" na lamach internetu?

Jeśli jest Pan pewny że zdjęcia wychodzą za jasne i za mało kontrastowe to znaczy że na Pana monitorze jest odwrotnie. Ma Pan monitor ustawiony prawdopodobnie ze zbyt dużą gammą.

O ile pamietam, mam gamme 1.6

Tom01
15-04-2010, 14:28
Czyli ma byc nadal 100%, czy nie zwiekszac kontrastu podczas kalibracji?

Ma być na wartość fabryczną.

Czyzby? A co z publikacja w sieci, kiedy chwalimy sie swoim "dorobkiem" na lamach internetu?

Co innego przygotować materiał na przypadkowe monitory (internet), czyli symulować przy obróbce a co innego odnosić jako wzorca jakości.

O ile pamietam, mam gamme 1.6

W skrócie:
1. Wszystkie regulatory na "default".
2. Kalibracja do 6500K, gamma 2,2, jaskrawość 80-120.
3. Jaskrawość wynikowa ma wyjść taka, aby biel monitora przypominała kartkę papieru. Jeśli za jasny albo za ciemny ponowić kalibrację ze skorygowanymi wartościami.
4. Kontrast wynikowy powinien nie przekraczać ok 400:1. Jeśli jest większy podnieść punkt czerni.

RaFko
15-04-2010, 14:39
Ma być na wartość fabryczną.

Przepraszam, ale nadal nie rozumiem - wartosc fabryczna podczas kalibracji, czy po kalibracji mam do niej spowrotem powrocic?

W skrócie:
1. Wszystkie regulatory na "default".
2. Kalibracja do 6500K, gamma 2,2, jaskrawość 80-120.
3. Jaskrawość wynikowa ma wyjść taka, aby biel monitora przypominała kartkę papieru. Jeśli za jasny albo za ciemny ponowić kalibrację ze skorygowanymi wartościami.
4. Kontrast wynikowy powinien nie przekraczać ok 400:1. Jeśli jest większy podnieść punkt czerni.

Mam wlasnie 6500 K