PDA

Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16

Kubaman
07-08-2008, 09:31
ale co sie nie klei?

sa rozne kryteria lepszosci.

no właśnie i dlatego się nie klei. Mówienie, że nowy 5d będzie gorszy od 40D ale lepszy od D700 i nieco gorszy od D3 ale z dużo lepszym obrazkiem to jakieś schizofreniczne bajanie.

gdyby napisali, że 5d będize słabszy od 40D i od D700 i od d3 ALE będzie miał dużo lepszy obrazek, to nic nowego i wszystko się zgadza, choć z tym DUŻO to bym się jednak obawiał. Tylko że w cytowanym kawałku jest inaczej i dlatego uważam go za bzdurę na kiju, bo tak się po prostu nie da. Skoro ma być lepszy od D700, to musi byc aparatem profesjonalnym, a w tym tekście stoi boldem, że takowym nie będzie. Tyle.

BTW gietrzy, Adam - habakuk - razem ze mną codziennie się spiera i łudzi się (choć ja nieco mniej, ale jednak) że Canon pokaże nową wypasioną puszkę, w której będzie się dało normalnie ostrzyć bez obawy o rezultat pracy. I ja go doskonale rozumiem, jak również wielu innych których vqr fakt, że canon ma klientów głęboko w dupie w tak "nieistotnych" sprawach jak AF. W tej chwili brakuje tylko, żeby N wypuścił D90 z o połowę gorszym Afem od D300 i canon zostanie z propozycją: chcesz równie dobrego Af jak w D90? Kup se PRO!

akustyk
07-08-2008, 09:44
no właśnie i dlatego się nie klei. Mówienie, że nowy 5d będzie gorszy od 40D ale lepszy od D700 i nieco gorszy od D3 ale z dużo lepszym obrazkiem to jakieś schizofreniczne bajanie.

no ale to jest wlasnie kwestia tego, ze ci "oceniajacy" notorycznie wystawiaja opinie oparte o swoj, czasem waski punktu widzenia. i dla faceta z prezentacji 40D > 5D, bo ma lepszy AF, podczas gdy dla skosnookiego z Canona jest 5D > D700 (z definicji zreszta i tak musi byc), bo "matryca rulez".

logika i przesledzenie kilku ostatnich lat dorobku Canona mowi, ze bezposredni nastepca 5D bedzie puszka tego samego typu: nieprofesjonalna ficzerowo, ale z wypasiona matryca, ktorej jakosc obrazowania nie ustepuje, a pewnie i przewyzsza puszki profesjonalne konkurencji.

ja bym o tym myslal w desen pelnoklatkowego 300D: sexy po wierzchu to to bynajmniej nie bylo i mozliwosci tez mialo okrojone. ale jakosc obrazu w polaczeniu z cena byly absolutnie bezkonkurencyjne. i jesli to 5DmkII ma za $1800 dawac obraz lepszy niz stare 5D, a wiec, na uzywanych przez nieprofesjonalistow czulosciach (dajmy na to do ISO 800) spokojnie dorownujacy lub przewyzszajacy D700, to to jest strzal w dziesiatke.

a ze oprocz takiego trabanta FF potrzebny jest ten wysniony 3D to inna sprawa. problem jest z timingiem, bo na chwile biezaca ten 3D szedlby na bezposrednia konkurencje z D3. a w segmencie semi-pro i profi od kilku lat Canon i Nikon nie mialy puszek bezposrednio konkurujacych. z tej prostej przyczyny, ze sie nie kalkuluje rozrywac stosunkowo maly rynek, jesli obok sa inne poletka do zaorania, gdzie konkurencja nie ma oferty.

predzej role tego 3D przejmie taniejacy 1D

Gregolius
07-08-2008, 09:50
No miejmy nadzieję, że jednak Canon nie ma w dupie swoich użytkowników i zrobi coś z czego będą zadowoleni.Zapewne niejeden pan siedzi czyta te nasze wypociny na tym i innym forum i chyba wiadomo jest co boli Canonowców. Miejmy nadzieje że posłuchają użytkowników i nowe modele nie zawiodą naszych oczekiwań ale moim zdaniem nie ma co szumu robić i się nastawiać niewiadomo na co. Poczekamy zobaczymy, wtedy pójdą w ruch noże i bluzgi jak protestujemy nowe niespodzianki.Wyjdzie ładnie, pięknie to czy Canon słucha użytkowników.

kami74
07-08-2008, 10:18
Wyjdzie ładnie, pięknie to czy Canon słucha użytkowników.

Canon słucha tylko brzęku gotówki na ich kontach zreszta jak każda firma. i jak im wyjdzie z różnych researchow i innych pierdół że ludzie chetniej zaplacą za super wypasiony podswietlany przycisk direct print i za funkcje wykrywania usmiechu, płaczu oraz tryb wyszczuplający:twisted: to tak zrobią.

Kubaman
07-08-2008, 10:19
Akustyk, nie po to ktoś pisze osobno o matrycy, żeby ją potem wkładać drugi raz do jednego worka przy ocenie do drugiej puszki. Skoro piszą będzie lepszy od D700 i będzie miał lepszy obraz, to to nie może być wydmuszka. Skąd w takim razie zastrzeżenie, że to aparat daleki od pro? Ano stąd, ze to jednak wydmuszka, tylko nieco poprawiona. Dla niższego modelu 5D mk2 to nic strasznego, tyle tylko, że cena jest mocno za wysoka, a o drugim modelu gościu się nawet ie zająknął. Nie wierzę w to.

mjastrzebski
07-08-2008, 10:34
No miejmy nadzieję, że jednak Canon nie ma w dupie swoich użytkowników.
Odkad pamietam to tu i gdzie indziej, przed premierami sa plotki dywagacje co to bysmy chcieli miec w nowych puszkach, ktore to ficzery sa nam potrzebne, pozadane, blagania, lamenty, zaklinanie Canona i liczenie na to, ze Canona nie ma swoich klientow w dupci.

I w zasadzie jeszcze sie nie zdarzyla taka puszka cyfrowa, ze cala brac mogla by powiedziec: "NO nareszczie!!" (no moze z pominieciec 5D ale z AF na poziomie Nikona D70 :P)

Wiec ja bym specjalnie nie liczyl na cuda i na to czego to Canon nie da w nowej puszcze. Jak zwykle beda ochlapy. Anty-AUTO iso w stylu z 40D ;-) itp

Marcin

habakuk
07-08-2008, 11:04
a ze oprocz takiego trabanta FF potrzebny jest ten wysniony 3D to inna sprawa. problem jest z timingiem, bo na chwile biezaca ten 3D szedlby na bezposrednia konkurencje z D3. a w segmencie semi-pro i profi od kilku lat Canon i Nikon nie mialy puszek bezposrednio konkurujacych. z tej prostej przyczyny, ze sie nie kalkuluje rozrywac stosunkowo maly rynek, jesli obok sa inne poletka do zaorania, gdzie konkurencja nie ma oferty.

predzej role tego 3D przejmie taniejacy 1D

potrzeba takiego "sporomającego" 3d istnieje od dawna, a teraz szczególnie. to nawet nie jest kwestia tego, że nikon dał, to i canon musi, ale najzwyczajniejszej reakcji na potrzeby userów/rynku. w nikonie jest świetny d3, za bardzo przyzwoite pieniądze i bardzo dobry d700 za pieniądza, jak na klasę puszki, wręcz małe.

w canonie szczególnego wyboru nie ma. albo 5d, a jak chcesz dobry (czytaj trafiający i przewidywalny) AF - bierz 1ds3, co ci broni.
i teraz: jeśli nowy 5d2 bedzie nadal tylko takim niepełnosprawnym korpusem tyle, że z dobrą matrycą - nic się nie zmieni.

mam w tej chwili na korpus przeznaczone do 25 k. nie jestem skłonny wydać na 1ds3 24 k, bo to nie do końca jest puszka spełniajaca moje oczekiwania - jednak za dużo mpix, za wysokie szumy. wolałbym mieć do wyboru coś między 5d a ds3. coś kalibru d3 albo nawet d700.

nikon, jesli wypuści teraz stałki naon, d3x i d90, w ciągu roku uaktualni oferte na tyle, że w zasadzie w niemal każdym segmencie będzie kopał canonowi dupsko.

jasne, moge usłyszeć: droga do nikona wolna. tyle, że ja zainwestowałem masę kasy w szkła, lampy, a także najzwyczajniej ten system lubię.

gietrzy
07-08-2008, 11:12
potrzeba takiego "sporomającego" 3d istnieje od dawna, a teraz szczególnie. to nawet nie jest kwestia tego, że nikon dał, to i canon musi, ale najzwyczajniejszej reakcji na potrzeby userów/rynku. w nikonie jest świetny d3, za bardzo przyzwoite pieniądze i bardzo dobry d700 za pieniądza, jak na klasę puszki, wręcz małe.

w canonie szczególnego wyboru nie ma. albo 5d, a jak chcesz dobry (czytaj trafiający i przewidywalny) AF - bierz 1ds3, co ci broni.
i teraz: jeśli nowy 5d2 bedzie nadal tylko takim niepełnosprawnym korpusem tyle, że z dobrą matrycą - nic się nie zmieni.

mam w tej chwili na korpus przeznaczone do 25 k. nie jestem skłonny wydać na 1ds3 24 k, bo to nie do końca jest puszka spełniajaca moje oczekiwania - jednak za dużo mpix, za wysokie szumy. wolałbym mieć do wyboru coś między 5d a ds3. coś kalibru d3 albo nawet d700.

nikon, jesli wypuści teraz stałki naon, d3x i d90, w ciągu roku uaktualni oferte na tyle, że w zasadzie w niemal każdym segmencie będzie kopał canonowi dupsko.

jasne, moge usłyszeć: droga do nikona wolna. tyle, że ja zainwestowałem masę kasy w szkła, lampy, a także najzwyczajniej ten system lubię.

Jak się okazuje nie potrzeba wcale wywalać kasy w błoto na konferencje w NJ. Wszystko wytłumaczone jasno, dokładnie i z kwotami.

mjastrzebski
07-08-2008, 11:16
.
No chyba, ze Canon dogada sie z silami piekielnymi, i jakosc w wysokim ISO bedzie lepsze od tego w Nikonie o 1.5 - 2 dzialki, jak to kiedys bywalo.

Wtedy pewnie bedzie mogl sobie pozwolic na to zeby sama puszka byla taka sobie.

Marcin

akustyk
07-08-2008, 11:24
i wlasnie mysle, ze to jest gwozdz programu: odpowiedz na pytanie, czy rynek osob o takich wymaganiach jest dostatecznie duzy, zeby Canon wypuscil dla nich puszke.

piszac "takich wymaganiach" mam z grubsza na mysli ficzery D700/D3 i koniecznie mocowanie EF.

poniekad, rozumiem Twoje zastrzezenia, bo sam mam podobny punkt widzenia. moja wymarzona puszka to tanie polaczenie uszelnionego korpusu D300 z ficzerami i matryca 5D. koniecznie w systemie Canona. i tez jest kupa

paweleverest
07-08-2008, 11:50
poniekad, rozumiem Twoje zastrzezenia, bo sam mam podobny punkt widzenia. moja wymarzona puszka to tanie polaczenie uszelnionego korpusu D300 z ficzerami i matryca 5D. koniecznie w systemie Canona. i tez jest kupa

Mnie by wystarczyło mniej wymyślne połaczenie tzn - wsadzenie do starej puszki 5D Af o jakości 40D i 5 kl/s :)

Reszta może byc taka jak jest choć przyjme wszystko z otwartymi rekami nawet kukułke :)

Kolekcjoner
07-08-2008, 12:48
Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Nie można abstrachować od tego co wypuści Sony. Jeśli puszka A900 będzie w przyzwoitych pieniądzach (a na to się zapowiada) to Canon będzie zmuszony do ruchów cenowych Ds-a. Nie ma siły. W związku z tym, że te ruchy nie mogą być zbyt duże to być może będzie się to wiązało z jej wymianą. Dlatego nie jest wykluczone, że modele które niedługo się pokażą będą zaskakująco konkurencyjne (chwiliowo) nawet wobec jedynek.
Mamy tego przykład na dole oferty. Ja osobiście odnoszę wrażenie, że Canon powoli zaczyna przekonfigurowywać cały swój "lineup" puszek.

gietrzy
07-08-2008, 12:56
Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Nie można abstrachować od tego co wypuści Sony. Jeśli puszka A900 będzie

Dlatego teraz odgrzewane 5D -> A900 -> 1Ds3 price cut albo i nie (Claude Monet) -> 3D w 2009

Kubaman
07-08-2008, 14:12
Ja osobiście odnoszę wrażenie, że Canon powoli zaczyna przekonfigurowywać cały swój "lineup" puszek.
na canon rumors autor wielokrotnie pisał, że miał liczne cynki na temat kompletnego odświeżenia linii w 2008 (ale Ds3 już wliczał w ten cykl)

Flanel
07-08-2008, 14:19
hameryki nie odkryję, ale obawiam się, że NIKOMU ( mówię o producentach ) nie zależy na wypuszczeniu "wszystkomającej" puszki....

Bo się to nie opłaca..

habakuk
07-08-2008, 14:38
hameryki nie odkryję, ale obawiam się, że NIKOMU ( mówię o producentach ) nie zależy na wypuszczeniu "wszystkomającej" puszki....

Bo się to nie opłaca..

wszystkomającej puszki nikt nie oczekuje, taki ruch producenta to absurd. za to sporomajaca puszka staje się standardem. nie wiadomo tylko, czy także i w naszym kochanym systemie ;-)

Flanel
07-08-2008, 15:39
Puki Canonowi będzie się wydawać, że wszystko załatwi 'lepszym' obrazowaniem, to nie spodziewam sie rewelacji...

Cichy
07-08-2008, 16:14
Meczy mnie już ta cała sytuacja. Nawet jak coś teraz pokażą, to niech sobie wsadzą gdzieś, będzie po sezonie i na zakupy trzeba będzie czekać do wiosny. A do tego czasu na forum będzie dziesięć kolejnych wątków, któych konkluzją będzie fakt, że lepszym zakupem i tak jest stare 5d za 5k PLN niż nowa pucha za 2 razy tyle :D

akustyk
07-08-2008, 17:10
A do tego czasu na forum będzie dziesięć kolejnych wątków, któych konkluzją będzie fakt, że lepszym zakupem i tak jest stare 5d za 5k PLN niż nowa pucha za 2 razy tyle :D
chyba mnie z torbami chcesz puscic? 5k peelenow to w tej chwili kosztuje nowiutkie 5D z polki. a niezajezdzone uzywane to spokojnie ponizej 4k (nawet widzialem oferte za 1000 EUR). i to na dzien dzisiejszy. bo kilka miesiecy po premierze nowej zabawki stara bedzie duzo tansze :)

lempl
07-08-2008, 17:51

Bo się to nie opłaca..

Jak to nie, a d300 i jego więksi bracia to nie są aparaty wszystkomające?
W puszkach FX można się przyczepić do matrycy wciąż nie tak dobrej jak canona, ale na pewno nie do 'wybajerzenia'.

marekk_ok
07-08-2008, 23:36
Jak to nie, a d300 i jego więksi bracia to nie są aparaty wszystkomające?
W puszkach FX można się przyczepić do matrycy wciąż nie tak dobrej jak canona, ale na pewno nie do 'wybajerzenia'.
Czyli moze jeszcze troche potrwa ta "rownowaga" na rynku t.j. "wybajerzenia" vs. "super matryca"?

Bogdan Kurys
08-08-2008, 09:20
a co Wy na to gdyby Canon wsadził w nową puszkę matrycę wielkości 36mm x 36mm, kwadrat, wizjer o tych samych proporcjach z możliwością zapisu fotki w poziomie bądź w pionie bez konieczności obracania puszki. Fotka oczywiście 36 x 24 a zamiast obracania całego body wciskamy klawisz vert/hor ??
No i coś w stylu D3, a mianowicie zmiana z FF na crop, co automatycznie bez zmiany szkła zmieniałoby zakres ogniskowych? Taki 24-105 L is, miałby zakres od 24mm do 168mm.

pawelxx
08-08-2008, 09:34
Przelacznik Crop/FF to bylaby super sprawa - wystrczyloby zeby rodzielczosc zdjecia w Cropie miala te 5-6 MPix.

habakuk
08-08-2008, 09:34
a co Wy na to gdyby Canon wsadził w nową puszkę matrycę wielkości 36mm x 36mm, kwadrat, wizjer o tych samych proporcjach z możliwością zapisu fotki w poziomie bądź w pionie bez konieczności obracania puszki. Fotka oczywiście 36 x 24 a zamiast obracania całego body wciskamy klawisz vert/hor ??
No i coś w stylu D3, a mianowicie zmiana z FF na crop, co automatycznie bez zmiany szkła zmieniałoby zakres ogniskowych? Taki 24-105 L is, miałby zakres od 24mm do 168mm.

noo, taka matryca 36x36 będzie dopiero taniocha w produkcji ;-)

gietrzy
08-08-2008, 09:38
noo, taka matryca 36x36 będzie dopiero taniocha w produkcji ;-)

Jedyne $16k :mrgreen:

Quadrifoglio
08-08-2008, 09:48
Przelacznik Crop/FF to bylaby super sprawa - wystrczyloby zeby rodzielczosc zdjecia w Cropie miala te 5-6 MPix.

Takiego cropa można sobie w PS zrobić ;-)), za darmo.
IMO nie po to kupuje się pełną klatkę aby robić cropowe zdjęcia. A zmniejszyć rozmiar pliku zawsze można.

pawelxx
08-08-2008, 09:50
A czy w Nikonach: D3i d700 to ten crop jest taki jakby sie robilo w PSie ??

Diabel03
08-08-2008, 09:56
A co z wizjerem? Ramka by sie pokazywała przy robieniu zdjęć w cropie ?:P

akustyk
08-08-2008, 10:26
a co Wy na to gdyby Canon wsadził w nową puszkę matrycę wielkości 36mm x 36mm, kwadrat, wizjer o tych samych proporcjach z możliwością zapisu fotki w poziomie bądź w pionie bez konieczności obracania puszki.

ale po co mi w aparacie photoshop, ktorego mam na kompie?
niechby zapisywal 36x36. przycinac to ja sobie umiem sam, calkiem niezle. to dosc prosta funkcjonalnosc programu graficznego

sek w tym, ze uzycie matrycy 36x36 jest niewykonalne. bo obiektywy dosc czesto nie kryja powierzchni 36x36.

Fotka oczywiście 36 x 24 a zamiast obracania całego body wciskamy klawisz vert/hor ??

ja bym chyba wolal guziczek MLU zamiast kolejnego gadzeciarkiego przycisku na obudowie. juz ten DirectPrint jest dostatecznym marnotrawstwem potrzebnej przestrzeni. rozumiem, ze Canon potrzebuje reklamowac swoje drukarki, ale rece mi i tak opadaja...

z megadrewniana rozdzielczoscia 5Mpix z takiego cropa...? taki katalogowy ficzer, ktory wlaczaja co najwyzej panowie w "Nie dla idiotow", bo osoby naprawde uzywajace tego sprzetu do fotografowania raczej nie wpadaja na rozsadny inaczej pomysl, zeby z kosztujacego grube pieniadze 12Mpix aparatu robic 5Mpix, ktore rownie dobrze moga sobie wykroic samodzielnie w domu na komputerze. co jest na dodatek bezpieczniejsze, bo oprocz przymierzonego cropa jest jakis margines, dzieki ktoremu mozna uratowac niezle zdjecie mimo nieidealnego trafienia w fotografowany obiekt...

sprobujmy myslec o 5D jako o narzedziu do pracy, nie gadzeciarskiej zabawce w folderze... ;)

gietrzy
08-08-2008, 10:33
sprobujmy myslec o 5D jako o narzedziu do pracy, nie gadzeciarskiej zabawce w folderze... ;)
Inaczej (w aspekcie tego kropowania): spróbujmy myśleć o 21 MPx jako sensownym upgrejdzie dla obecnych i przyszłych :mrgreen: właścicieli 5D.

arturs
08-08-2008, 11:12
Nikon ma chyba takie cóś jak krop programowy - jak się podepnie do D3 szkło kropowe to chyba się przełącza w tryb DX czy jakoś tak.. coś mi sie obiło o uszy.. tylko kanon musiałby zrobić chyba rozkładane lustro żeby nie zahaczać o dupkę EF-s'a

gietrzy
08-08-2008, 11:22
Nikon ma chyba takie cóś jak krop programowy - jak się podepnie do D3 szkło kropowe to chyba się przełącza w tryb DX czy jakoś tak..
Są 3 tryby: FX, DX i 5/4. Jak to działa? Nie wiem, nie sprawdzałem, wciąż czekam na ef-s 18-200 is

tylko kanon musiałby zrobić chyba rozkładane lustro żeby nie zahaczać o dupkę EF-s'a

Ktoś już nawet wymyślił nazwę marketingową: foldable mirror :mrgreen:

1czarek1
08-08-2008, 11:27
Ale ci się Pawle nudzi w tej robocie ;)
Nikon ma chyba takie cóś jak krop programowy - jak się podepnie do D3 szkło kropowe to chyba się przełącza w tryb DX czy jakoś tak.. coś mi sie obiło o uszy.. tylko kanon musiałby zrobić chyba rozkładane lustro żeby nie zahaczać o dupkę EF-s'a

Po co składane lustro a nie lepiej na stałe i jakieś 14 fps jak w starym F1 z motorem
http://static.photo.net/attachments/bboard/00A/00Ay4v-21640584.jpg

gietrzy
08-08-2008, 11:35
Po co składane lustro a nie lepiej na stałe i jakieś 14 fps jak w starym F1 z motorem

No... Westfall, mówił między wierszami, że jak będzie zapotrzebowanie to wrócą do tego.
Myślę, że raczej prędzej niż później. Strata światła dzisiaj już tak nie boli, następny Marek pewnie będzie miał natywne 6400 i H1 + H2

LDevil
08-08-2008, 13:09
z megadrewniana rozdzielczoscia 5Mpix z takiego cropa...? taki katalogowy ficzer, ktory wlaczaja co najwyzej panowie w "Nie dla idiotow", bo osoby naprawde uzywajace tego sprzetu do fotografowania raczej nie wpadaja na rozsadny inaczej pomysl, zeby z kosztujacego grube pieniadze 12Mpix aparatu robic 5Mpix, ktore rownie dobrze moga sobie wykroic samodzielnie w domu na komputerze. co jest na dodatek bezpieczniejsze, bo oprocz przymierzonego cropa jest jakis margines, dzieki ktoremu mozna uratowac niezle zdjecie mimo nieidealnego trafienia w fotografowany obiekt...
To nie jest katalogowy ficzer - crop ten włącza się automagicznie po podpięciu szkła DX, dzięki czemu nie będziesz miał mega-winiety na zdjęciach. Po prostu część matrycy nie działa, a dodatkowo w wizjerze widzisz o ile zmniejszył się kadr.
I wyłączenie cropa (o ile jest to możliwe) raczej nie zwiększy nam marginesu bezpieczeństwa przy kadrowaniu.

akustyk
08-08-2008, 13:55
To nie jest katalogowy ficzer - crop ten włącza się automagicznie po podpięciu szkła DX, dzięki czemu nie będziesz miał mega-winiety na zdjęciach.

chodzilo mi o cos innego. o to, ze sama mozliwosc wpiecia DX jest marketingowa bzdura. bo poza tym, ze mozna to wkleic do katalogu aparatu, zeby wlasciciele obiektywow DX nie poczuli sie odrzuceni, dokladnie nic z tego nie wynika.

chyba, ze jestes mnie w stanie przekonac pokazujac przyklad kogos, kto wydajac iles tam tysiecy zlotych za korpus bawi sie nim regularnie i generujac przychody w pstrykanie zdjec szkielkami DX, z czego wychodzi przesmieszne 5Mpix w zaden sposob nie przystajace do ceny aparatu.

a to ze sie obraz w celowniku przyciemnia itd. itp. - to jest dopracowanie pomyslu. fajnie, ze jest takie dopracowanie, ale "poronionosci" pomyslu to nie zmienia ;) bo mysz pomalowana na zielono nie staje sie krokodylem :)

Po prostu część matrycy nie działa, a dodatkowo w wizjerze widzisz o ile zmniejszył się kadr.
I wyłączenie cropa (o ile jest to możliwe) raczej nie zwiększy nam marginesu bezpieczeństwa przy kadrowaniu.
to moze i to wyjasnie: wole sobie samemu zrobic zdjecie i miec mozliwosc wykadrowania 5Mpix, niz zeby mi to magicznymi sztuczkami robil aparat. bo pole krycia obiektywu jest szersze niz te 5Mpix i jesli nie uda mi sie idealnie trafic w to co fotografuje, to przy 12Mpix zdjeciu (ile by na nim winiety nie bylo) zawsze mam jakies szanse uratowac kadr, dzieki dodatkowemu marginesowi.
a jak mi aparat sam utnie zdjecie do 5Mpix to nie mam jak tego uratowac.

wepnij sobie obiektyw DX/EF-S do puszki pelnoklatkowej i popatrz co widac przez celownik. w wielu przypadkach jest to duzo wiecej niz crop APS-C w srodku kadru. i wlasnie to, ze aparat nie odcina tej reszty a ja zostawia moze potencjalnie pozwolic uratowac kadry. odgorny crop D3 w tym trybie tej szansy Cie pozbawia

roofman
08-08-2008, 14:15
[...]
wepnij sobie obiektyw DX/EF-S do puszki pelnoklatkowej i popatrz co widac przez celownik. w wielu przypadkach jest to duzo wiecej niz crop APS-C w srodku kadru. i wlasnie to, ze aparat nie odcina tej reszty a ja zostawia moze potencjalnie pozwolic uratowac kadry. odgorny crop D3 w tym trybie tej szansy Cie pozbawia
Ale, ale... nie studiowałem specyfikacji D3 ale wydaje mi się że tą "automatykę" można wyłączyć. Wtedy masz obrazek pełnej klatki z tym co przenosi szkło DX-owe (czyli z czarną "obwódką")... no chyba że mi się zdawało iż coś takiego gdzieś czytałem.

gietrzy
08-08-2008, 14:27
Ale, ale... nie studiowałem specyfikacji D3 ale wydaje mi się że tą "automatykę" można wyłączyć. Wtedy masz obrazek pełnej klatki z tym co przenosi szkło DX-owe (czyli z czarną "obwódką")... no chyba że mi się zdawało iż coś takiego gdzieś czytałem.

Nie chce mi się sprawdzać tego dokładnie, ale jedno jest pewne:

<techniczny ignorant on >

Szkła FX/EF dają pole widzenia okręgu w który można wpisać (zmieści się) prostokąt o wym. 36x24mm, także 36x24 to tylko mały wycinek tego co może przenieść szkło FX/EF.
To samo tyczy się szkieł DX/ef-s: okrąg w który można wpisać prostokąt o wym matrycy aps-c pozwala/widzi dużo więcej podpięty do matrycy/bagnetu F/EOS. Stąd pewnie lepsza jakość zdjęć z D3/D700, o której pisał akustyk, taki np. ef-s 10-22 podpinany jest pod 1DMarki bo uprzedniej operacji proktologicznej - linka zapodawałem tu parę lat do tyłu.

<techniczny ignorant off >

Idzie zrozumieć?

Kolekcjoner
08-08-2008, 14:30
wykluczyc sie nie da. ale miedzy 5D a 1D nie bardzo jest miejsce na cos, co nie poszloby bezposrednio na noze z D3. i tu jest zgrzyt.

raczej widzialbym dopakowane 5D w niskiej cenie, a za jakis czas nowa wersje, z obnizona cena 1D :(

To ja jeszcze o tym miejscu. Nie do końca to musi tak być, że niższy model nie może konkurować z wyższymi. Nie raz już Canon wypuszczał model (nie jedynkę), który pod pewnymi względami był lepszy albo co najmniej im dorównywał. To jest czasami bardzo dobry sposób na testowanie nowych rozwiązań (EOS 3), albo na poszerzenie oferty (np. cichość EOS-a 5). Myślę że gdyby tak zrobili w wypadku 1D mkIII to nie mieliby tego całego bałaganu, że topowy model okazał się być marketingową qupą ;). O ileż łatwiej byłoby to przepchnąć w niższym modelu (że nowość, że testują etc.) zamiast pie......, że 3 lata pracowali nad nowym AF-em, który miał tylko tę jedną, jedyną wadę że działał gorzej niż poprzedni :lol:. Tu wyszło dla mnie ewidentnie, że nie zawsze dobrze jak rządzą księgowi i marketingowcy.

gietrzy
08-08-2008, 14:37
Tu wyszło dla mnie ewidentnie, że nie zawsze dobrze jak rządzą księgowi i marketingowcy.

No Corwin pisał o tych qrv ach rzucanych na marketingowców przez inżynierów. Corwin napisz jakiegoś fajnego bluzga po japońsku ;)

fret
08-08-2008, 14:37
akustyk, dałeś się wkręcić w megapikselową propagandę. 5 to nie jest tak mało.

akustyk
08-08-2008, 15:09
no to o tyle fajniej, bo sa szkla DX, ktore lepiej lub gorzej kryja prawie cala klatke.

co nadal nie zmienia faktu, ze z tej funkcji nic wielkiego nie wynika

akustyk, dałeś się wkręcić w megapikselową propagandę. 5 to nie jest tak mało.

wiesz... to nie tak jest. ja po prostu umiem sobie odpowiedziec na pytanie, czy chcialbym wydac 2600 EUR*, zeby wpinac w to DX-y i robic zdjecia 5Mpix, biorac pod uwage fakt, ze pod katem DX mozna kupic tansze korpusy z wyzsza rozdzielczoscia (ktora tez sobie moge programowo zmniejszyc, zeby zbic argument o malych JPEG-ach)
a przy tym nie lubie, kiedy ktos mi probuje udowodnic, ze zaba to prawie jak krokodyl, bo zielona

* - zakladam, ze w D700 tez ten numer z cropem mozna zrobic, wiec licze taniej

fret
08-08-2008, 15:12
Wiadomo, że jak ktoś nie musi, to lepiej nie kupować szkieł do cropa i kadrować wg potrzeb, ale jak ktoś się przesiadł z D40 i nie chce wyrzucać szkieł, to z 5M spokojnie można zrobić ostre A4.

Jacek_Z
08-08-2008, 18:48
A czy w Nikonach: D3i d700 to ten crop jest taki jakby sie robilo w PSie ??
tak

sek w tym, ze uzycie matrycy 36x36 jest niewykonalne. bo obiektywy dosc czesto nie kryja powierzchni 36x36.
kryją, w końcu obiektyw musi odwzorowywać na płaszczyźnie koło. Jeśli nie to ze względu na dodatki typu osłona przeciwsłoneczna z dłuższymi skrzydełkami na dłuższym boku kadru no i z tyłu obiektywu "telewizorek".

chodzilo mi o cos innego. o to, ze sama mozliwosc wpiecia DX jest marketingowa bzdura. bo poza tym, ze mozna to wkleic do katalogu aparatu, zeby wlasciciele obiektywow DX nie poczuli sie odrzuceni, dokladnie nic z tego nie wynika.

a to ze sie obraz w celowniku przyciemnia itd. itp. - to jest dopracowanie pomyslu. fajnie, ze jest takie dopracowanie, ale "poronionosci" pomyslu to nie zmienia ;) bo mysz pomalowana na zielono nie staje sie krokodylem :)

a pomiar matrycowy, który uwzględnia w razie pomiaru całej klatki czarne boki kadru? (choc fakt, że zadziwiająco mało wpływa na wynik, sprawdzałem).

to moze i to wyjasnie: wole sobie samemu zrobic zdjecie i miec mozliwosc wykadrowania 5Mpix, niz zeby mi to magicznymi sztuczkami robil aparat. bo pole krycia obiektywu jest szersze niz te 5Mpix i jesli nie uda mi sie idealnie trafic w to co fotografuje, to przy 12Mpix zdjeciu (ile by na nim winiety nie bylo) zawsze mam jakies szanse uratowac kadr, dzieki dodatkowemu marginesowi.
a jak mi aparat sam utnie zdjecie do 5Mpix to nie mam jak tego uratowac.

1. zarówno w D3 jak i w D700 jest w menu opcja, czy przełaczanie DX/FF ma byc automatyczne, czy ręczne. jak się chce można robić na całej klatce i uzyskiwać więcej niż 5 MPx.
Przy okazji - niektóre starsze obiektywy firm niezależnych (Sigma itp) mimo, że są DX, to nie sa wykrywane jako DX, bo tego nie umieszczono w ich chipie. Sigma darmowo zmienia coś w szkle, nawet po gwarancji.
2. następne body moga mieć np 24 MPx i wtedy crop z nich będzie miał 10 MPx. Jeśli chcesz napisać że taka praca to idiotyzm (nie przejmuje sie :smile:), to ja juz wcześniej napisałem, że być może gdy taki zestaw będę miał, to tak będę robił, zostawiając sobie sigmę 10-20 i 18-200 VR. Cele do jakich ich używam nie wymagają ciągnięcia formatów większych niż A4. I można sie sprzeczać, czy nawet 5 MPx tu by nie starczyło.

espe
08-08-2008, 20:03
kryją, w końcu obiektyw musi odwzorowywać na płaszczyźnie koło. Jeśli nie to ze względu na dodatki typu osłona przeciwsłoneczna z dłuższymi skrzydełkami na dłuższym boku kadru no i z tyłu obiektywu "telewizorek".

Mylisz się Jacku,
policz przekątną 36x36 oraz 36x24. To zupełnie inne okręgi.

Jacek_Z
08-08-2008, 20:23
no tak, sorry, a to taka prosta matematyka :smile: - jedno ma przekątną 43 mm, drugie 51 mm

akustyk
08-08-2008, 21:18

ano, jak juz bylo napisane - nie musza kryc. pomijajac nawet to jakie okregi obiektywy musialyby rzucac. bo, de facto, nie wszystkie obiektywy rzucaja. na forum Steinmullerow bylo kiedys zdjecie zrobione Sigma 18-125 zapieta do Marka. trzeba by mocno naciagnac definicje kola, zeby ta figure nazwac kolem :)

a pomiar matrycowy, który uwzględnia w razie pomiaru całej klatki czarne boki kadru? (choc fakt, że zadziwiająco mało wpływa na wynik, sprawdzałem).

nie wiem jaka to jest calka w przypadku Nikona. w Canonie jest ona dosc skoncentrowana w srodku i podejrzewam, ze w Nikonie nie bedzie wyraznie inaczej

Przy okazji - niektóre starsze obiektywy firm niezależnych (Sigma itp) mimo, że są DX, to nie sa wykrywane jako DX, bo tego nie umieszczono w ich chipie. Sigma darmowo zmienia coś w szkle, nawet po gwarancji.

albo z innej beczki - bodajze Nikkor DX 55-200 kryje normalnie cala klatke (z mocnym spadkiem jasnosci w rogach, ale zawsze). takze ta "cropowosc" szkiel to rozna bywa

2. następne body moga mieć np 24 MPx i wtedy crop z nich będzie miał 10 MPx. Jeśli chcesz napisać że taka praca to idiotyzm (nie przejmuje sie :smile:), to ja juz wcześniej napisałem, że być może gdy taki zestaw będę miał, to tak będę robił, zostawiając sobie sigmę 10-20 i 18-200 VR.
nie odmawiaj sobie :)
z tym, ze ja powtorze oryginalne stwierdzenie:
2600 EUR po to, zeby korzystac z 5Mpix w cropie to nie jest sensowny zakup. jak juz sie kupuje takie body to po to zeby korzystac z jego calych mozliwosci, a wiec szkiel FF :)

espe
08-08-2008, 21:20

chyba, ze jestes mnie w stanie przekonac pokazujac przyklad kogos, kto wydajac iles tam tysiecy zlotych za korpus bawi sie nim regularnie i generujac przychody w pstrykanie zdjec szkielkami DX, z czego wychodzi przesmieszne 5Mpix w zaden sposob nie przystajace do ceny aparatu.

ale w D3 crop nie jest po to aby sobie kadrowac zdjęcie, ale żeby zawodowiec w ekstremalnej sytuacji (a takie są i po to jest taka puszka) mógł wykonac 11 kl/sek. Nie dostrzegam tu ani marketingowej papki ani poronionego pomysłu. Dla niektórych, byc może nielicznych jest to bardzo ważna funkcjonalnośc, niektorzy zapewne wolelby nawet dwukrotny crop i 13-14 klatek. Są sytuacje gdzie tak wydawałoby się chora predkośc jest niezbędna.

Jacek_Z
08-08-2008, 21:22
jak juz sie kupuje takie body to po to zeby korzystac z jego calych mozliwosci, a wiec szkiel FF :)
oczywiście. W swoich zawodowych zastosowaniach można używać stałek na FF (lub oczywiści edobrego zooma), a turystycznie 10-20 i 18-200 :smile:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ale w D3 crop nie jest po to aby sobie kadrowac zdjęcie, ale żeby zawodowiec w ekstremalnej sytuacji (a takie są i po to jest taka puszka) mógł wykonac 11 kl/sek. Nie dostrzegam tu ani marketingowej papki ani poronionego pomysłu. Dla niektórych, byc może nielicznych jest to bardzo ważna funkcjonalnośc, niektorzy zapewne wolelby nawet dwukrotny crop i 13-14 klatek. Są sytuacje gdzie tak wydawałoby się chora predkośc jest niezbędna.
tylko, że wtedy nie nadąża AF, o czym uprzedzają konstruktorzy puszki. Niestety można się liczyć z tym, że część klatek będzie nieostra. Sens użycia 11 fps robi się więc problematyczny. No są sytuacje gdzie się odległość nie zmienia i to się wtedy przyda, ale ...

...ale wróćmy do następcy 5D :smile:

espe
08-08-2008, 21:33
...ale wróćmy do następcy 5D :smile:

..słusznie, jesze tylko jedno:

tylko, że wtedy nie nadąża AF, o czym uprzedzają konstruktorzy puszki. Niestety można się liczyć z tym, że część klatek będzie nieostra. Sens użycia 11 fps robi się więc problematyczny. No są sytuacje gdzie się odległość nie zmienia i to się wtedy przyda

w takich sytuacjach najczęsciej ustawia się ostrośc wczesniej (przed obiektem) i przy sprincie czy samochodzie na wprost strzela się serią jak tylko najszybciej się da, wysoka czułośc załatwi kwestię kombinacji czas/przysłona, a jedno z 11 zdjęc z duzym prawdopodobienstwem będzie udane. O kropelkach nie wspomnę, tu można powtarzac.
wracając do 5D pogadalem sobie wczoraj z jednym tych fotografów, którzy zamęczają piątkę do granic możliwości (80% śluby, 20% imprezy), 6 dni w tygodniu praktycznie cały czas praca aparatem.
To czego chciałby w nowej "piątce" to bynajmniej nie więcej pixeli, to akurat ma gdzieś, uszczelnienia również (jakoś nie narzeka), za to bardzo chciałby przynajmniej 5-6 kl/sek (jednak), wieksza czułośc (lekko), szybszy i pewny AF, system błysku Nikona (on akurat uzywa lampy). Na pytanie czemu nie Nikon: guzikologia, cały czas zastzrezenia do wyglądu skóry w jpegach, przyznał że NEF-y genialne, ale JPGi plastikowe, przy jego obciążeniu pracą nie ma czasu na obróbki NEF/RAW. Fajnie jest czasami posłuchac tak prostych wymagan.
wracając do 5D pogadalem sobie wczoraj z jednym tych fotografów, którzy zamęczają piątkę do granic możliwości (80% śluby, 20% imprezy), 6 dni w tygodniu praktycznie cały czas praca aparatem.
To czego chciałby w nowej "piątce" to bynajmniej nie więcej pixeli, to akurat ma gdzieś, uszczelnienia również (jakoś nie narzeka), za to bardzo chciałby przynajmniej 5-6 kl/sek (jednak), wieksza czułośc (lekko), szybszy i pewny AF, system błysku Nikona (on akurat uzywa lampy). Na pytanie czemu nie Nikon: guzikologia, cały czas zastzrezenia do wyglądu skóry w jpegach, przyznał że NEF-y genialne, ale JPGi plastikowe, przy jego obciążeniu pracą nie ma czasu na obróbki NEF/RAW. Fajnie jest czasami posłuchac tak prostych wymagan.

akustyk
08-08-2008, 22:23
oczywiście. W swoich zawodowych zastosowaniach można używać stałek na FF (lub oczywiści edobrego zooma), a turystycznie 10-20 i 18-200 :smile:

18-200 moze byc. niech Ci bedzie :)
ale Sigma 10-20, jesli mnie nos nie myli, bedzie od tych 16mm kryla pelna klatke (a czort jeden wie, czy i nie ciut wczesniej). i jakosciowo nie bedzie to wyraznie gorsze per-pixel od 10mm w cropie. wiec moze w ten sposob kombinowac?

w 18-200 zapewne ten numer nie przejdzie, bo te szkla, zeby nie tracic kompletnie kontrastu, maja ograniczniki toru optycznego (czy jak to sie nazywa), ktore ograniczaja obraz obiektywu na matrycy.

(...)
w takich sytuacjach najczęsciej ustawia się ostrośc wczesniej (przed obiektem) i przy sprincie czy samochodzie na wprost strzela się serią jak tylko najszybciej się da, wysoka czułośc załatwi kwestię kombinacji czas/przysłona, a jedno z 11 zdjęc z duzym prawdopodobienstwem będzie udane.

tak nawiasem mowiac, to jeden z nowszych aparatow Canona zostal publicznie ukrzyzowany za to, ze niektore jego egzemplarze, w specyficznych warunkach, robia nieostre srednio 1 na 10 zdjec w serii.
no i niejako w tym momencie, mowienie o 1 udanym z 11 zdjec w serii jest lekko diametralnym odwroceniem standardow. i raczej bym w ten sposob nie przekonywal ludzi, ze to 1/11 ma sens jako aparat reporterski ;-)

espe
08-08-2008, 22:39
ale to nie chodzi o to żeby zrobic 11 dobrych, chodzi o to 1 wlasnie i o narzędzie które ma to umożliwic. Nie chodzi o aparta który sie myli w 9 na 10 zdjęc, nie o tym tu mowa. D3 się nie myli jesli chodzi o AF w "normalnych warunkach". W opisanej sytuacji nie korzysta się w ogóle z układu AF ponieważ żaden aparat nie "dogoniłby" niektórych obiektów. Powyższy przykład może dotyczyc aparatu bez AF bo ostrośc ustawia się ręcznie i w odpowiednim momencie korzysta tylko z predkości wykonywania zdjęc tylko po to aby wyszło 1,2 lub 3 (wtedy super) zdjecia (i po to jest crop w D3 - aby klepac 11kl/sek). Wrocmy do 5d.

Jacek_Z
08-08-2008, 22:58
ale Sigma 10-20, jesli mnie nos nie myli, bedzie od tych 16mm kryla pelna klatke (a czort jeden wie, czy i nie ciut wczesniej). i jakosciowo nie bedzie to wyraznie gorsze per-pixel od 10mm w cropie. wiec moze w ten sposob kombinowac?

w 18-200 zapewne ten numer nie przejdzie, bo te szkla, zeby nie tracic kompletnie kontrastu, maja ograniczniki toru optycznego (czy jak to sie nazywa), ktore ograniczaja obraz obiektywu na matrycy.
sprawdzone, mam pliki, sigma nie kryje całego kadru nawet na 20 mm, a 18-200 kryje dopiero na ... 200 mm i to nawet wtedy z wyraźną winietą.

Kolekcjoner
09-08-2008, 18:35
A może takie coś?

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/2721625341_043fb691cb_o-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3202/2721625341_043fb691cb_o.jpg)

:mrgreen:

gietrzy
09-08-2008, 18:50
A może takie coś? :mrgreen:
1. nie push pull
2. Cena
3. Ptaszkowe Nikkoretki znowu przejdą do C

BTW: co by nie mówić to firma konkretnie dba o drenaż naszych kieszeni

lempl
09-08-2008, 19:15
jak to nie push pull? mi to wygląda na push pull rotate, przecież ma pierścień od 100-400 na przodzie:) IMO rewelacyjnie o rozwiązali, jak ktoś lubi będzie mógł wysuwać a jak nie lubi to sobie pokręci 2w1:mrgreen:

myst
09-08-2008, 22:50
sprawdzone, mam pliki, sigma nie kryje całego kadru nawet na 20 mm,

No ja foce 5D z 10-20 i tak mniej - więcej od połowy zakresu winietka jest dla mnie akceptowalna (nie wiele większa niż na cropie) :mrgreen:

muflon
09-08-2008, 22:51
IMHO niewiarygodne... o cztery działki za ciemny :-P :-P :-P

Vitez
10-08-2008, 18:31
A może takie coś?

Poproszę takie ale ze stałym f4 :p

koraf
10-08-2008, 19:50
I kolor L-ki poproszę ...:wink:

wojkij
10-08-2008, 19:55
Poproszę takie ale ze stałym f4 :p

+ wygrana w totka i niewolnika do noszenia 15kg kloca;)

Btw mysle ze masa ludzi kupila by to szklo jako uzupelnienie 70-200 2.8 - 100-400 to dublowanie zakresu a taki odpowiednik tamrona 200-500 z isem i usm to by bylo cos pieknego:)

Vitez
10-08-2008, 20:26
+ wygrana w totka i niewolnika do noszenia 15kg kloca;)

Może w końcu bym się do monopoda na pokazy lotnicze przekonał. 100-400 za lekkie by mnie zmusić ;) .

schabu
10-08-2008, 20:44
a ja coś czuję, że wyjdzie nowa wersja 24L:)

dr11
10-08-2008, 20:51
a ja coś czuję, że wyjdzie nowa wersja 24L:)
:) Z IS-em? :D

KvM
10-08-2008, 21:46

To nie kłopot. Mam zamiar właśnie tak zrobić. No chyba że dasz mi przykład szkiełka które da na FF jakąś sensowną jakość przy f/2,8 na szerokim kącie do Canona (poniżej 24mm). Fakt, że z Ds mkII da się ciut więcej wyciągnąć niż 5mpix, ale niewiele to zmienia w gruncie rzeczy.

Kolekcjoner
11-08-2008, 01:08
^^^^
Ds w sRaw-ach wyciąga ok. 5 mpx więc spokojnie da się zasymulować stan rzeczy - czyli 5 mpx za 25 kzł :lol:.

MMM
11-08-2008, 07:58
No chyba że dasz mi przykład szkiełka które da na FF jakąś sensowną jakość przy f/2,8 na szerokim kącie do Canona (poniżej 24mm).
16-35/2.8 II to nie jest sensowna jakość?

KvM
11-08-2008, 08:46
16-35/2.8 II to nie jest sensowna jakość?

No niestety blado to w rogach wygląda przy otwartej przesłonie. Nie widziałem ani jednego sensownego sampla z tego szkła na FF z dobrą jakością narożników przy f/2,8-4. Nawet nie myślę o jego zakupie, bo kompletnie nie widzę sensu. No chyba że mnie przekonacie że da się jednak znaleźć egzemplarz który nie robi błota z obrazu w narożnikach na FF.
Obecnie mam 20-35 f/2,8 L i w gruncie rzeczy to szkło jest dobre, ale jeśli przytniemy jego obrazowanie do APS-C.

gietrzy
11-08-2008, 09:10
No niestety blado to w rogach wygląda przy otwartej przesłonie. Nie widziałem ani jednego sensownego sampla z tego szkła na FF z dobrą jakością narożników przy f/2,8-4.

:shock: i ROTFL :mrgreen:

akustyk
11-08-2008, 09:16
No niestety blado to w rogach wygląda przy otwartej przesłonie. Nie widziałem ani jednego sensownego sampla z tego szkła na FF z dobrą jakością narożników przy f/2,8-4. Nawet nie myślę o jego zakupie, bo kompletnie nie widzę sensu. No chyba że mnie przekonacie że da się jednak znaleźć egzemplarz który nie robi błota z obrazu w narożnikach na FF.
Obecnie mam 20-35 f/2,8 L i w gruncie rzeczy to szkło jest dobre, ale jeśli przytniemy jego obrazowanie do APS-C.

na sali sadowej trwa rozprawa rozwodowa Masztalskich. sala pelna chopow i znajomkow, Masztalski w roli swiadka jest przepytywany przez adwokata Masztalskiej:
- gadojcie no, Masztalski, czemu to wy sie chcecie z to waszo babo tak naprawde rozwiesc?
- ale tak naprawde?
- no naprawde!
- wiecie co... no jakos mi tak... no nie odpowiado mi seksualnie.
glos z sali:
- paczcie to. wszystkim odpowiado, a jemu nie!

KvM
11-08-2008, 09:24
:shock: i ROTFL :mrgreen:

Tu...
http://lenstip.com/plikioptyczne/can16-35/can16-35_fot13.jpg
...dość wyraźnie widać o czym piszę, a to nie jest ani FF ani 2,8

Jeśli dla Ciebie to jest dobra jakość to ok. Ja miałem lepsze rezultaty z Sigmą 10-20mm i C40D.

gietrzy
11-08-2008, 10:06
Tu...

Dzięki za linka, wyjaśniłeś, że chodziło ci o ten szerszy koniec - 16mm, który porównujesz do swojej 20-35L, na dodatek to na tych 16mm chcesz uzyskać przy f/4 full frame ostre narożniki. Jeszcze większy ROTFL

Jeśli dla Ciebie to jest dobra jakość to ok. Ja miałem lepsze rezultaty z Sigmą 10-20mm i C40D.
A ja z 10-22 i co?
Sampel pokazuje ewidentny błąd komunikacji body ze szkłem lub słynną skuteczność AF z Marka, nic więcej.
Teraz jeszcze podlinkuj optyczne cygarety ;)

hekselman
11-08-2008, 10:13
Nie widziałem ani jednego sensownego sampla z tego szkła na FF z dobrą jakością narożników przy f/2,8-4. .... No chyba że mnie przekonacie że da się jednak znaleźć egzemplarz który nie robi błota z obrazu w narożnikach na FF.
.
Nie chcę cię wkurzać - ale jesli to co oglądasz to zdjęcia rodzaju które zaproponowałeś - możesz mieć niewłasciwe zdanie ale to nie wina obiektywu.
Podany przykład jest niewłaściwy choćby z faktu że narożniki leżą w innej odległości - kłania się głebia ostrości.
Jasne ze cię przekonamy - JESLI TYLKO CHCESZ.

KvM
11-08-2008, 10:16
Dzięki za linka, wyjaśniłeś, że chodziło ci o ten szerszy koniec - 16mm, który porównujesz do swojej 20-35L, na dodatek to na tych 16mm chcesz uzyskać przy f/4 full frame ostre narożniki. Jeszcze większy ROTFL

Akurat 16mm to nie taki najgorszy dla tego szkła. A przykład pierwszy z brzegu nie doszukuj się tu jakiejś filozofi. Tak, chciałbym mieć ostre narożniki przy f/2,8-4, a skoro nie jest to możliwe w Canonie to nie dam kilku tys za szkło które mi tego i tak nie zapewni. Kupię najprawdopodobniej tokinę 11-16mm i krop z Ds'a mi w zupełności wystarczy. Nie widzę powodów by się łudzić że mam szeroki kąt na FF.

i.
Jasne ze cię przekonamy - JESLI TYLKO CHCESZ.

Ależ proszę bardzo. Proszę o jakikolwiek sampel z FF z 16-35mm f/2,8 II który miałby sensowną jakość. Chodzi mi o zakres 16-24mm i światło 2,8 oraz narożniki kadru. Może być nawet z 5D.

piotrwzk
11-08-2008, 14:19
Kupię najprawdopodobniej tokinę 11-16mm i krop z Ds'a mi w zupełności wystarczy.

myślę że to dobra decyzja, ja jestem zadowolony - świeże fotki z tego obiektywu
http://picasaweb.google.com/piotrwzk/GRaWAnny

(mam go dopiero kilka dni wiec narazie pstrykam cokolwiek bez większego przykładania się kompozycyjnie :wink: )

tom517
11-08-2008, 14:25
Apropo 5D i co dalej :) szykują się nowe body obiektywy i lampy
http://optyczne.pl/1158-nowość-Zintegrowany_system_zasilania_od_Canona.html

gietrzy
11-08-2008, 14:28

Niekoniecznie. Czasami z patentami bywa tak, że się je zgłasza tylko po to, by zablokować konkurencję.

Kolekcjoner
11-08-2008, 14:30
Ale dziś nie jest 1 kwietnia ;):mrgreen:.

darekmil73
11-08-2008, 17:55
Tu...

Już napisałem swoje zdanie na temat tego sampla w odpowiednim temacie tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=36433&highlight=16-35&page=2).
Jeśli to nie prowokacja z MF, to ewidentny błąd AF.
Jestem szczęśliwym posiadaczem tego szkiełka od ponad 2 tygodni, gdzie napstrykałem nim ( w tandemie z 40D) w Budapeszcie/Hungaroringu powyżej 3000 fotek i jestem więcej niż bardzo zadowolony - z naciskiem na AF, który nie zawiódł mnie ani razu.
Oczywiście brzegi nie są zbyt zachwycające, ale na samplu optycznych nic nie jest ostre, co dziwnie koresponduje z tym, co optyczne.pl napisało w temacie rozdzielczości obrazu w centrum kadru - "Po pierwsze, faktycznie maksymalne osiągi są bliskie rekordowym."
Hmmm.....

cabretti
12-08-2008, 02:20
Panowie dopiero ;-(((w listopadzie !!!
- 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio)
- Weather sealing same as 1Ds Mark III

- Dual Digic III with all-new "CXR" NR system reported to best 3rd party NR software. Available as a C.F with 4 levels of customizable parameters.
14 bit A/D conversion

- ISO 12800 (C.F. up to 25600)

- Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement

- All-new 29-point TTL CMOS sensor
with 12 cross-type for F/2.8 or faster lens
(35% faster than 40D)

- Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses

- 300,000 exposure shutter durability

- 6.0 / 3.0 fps

- 3.0" LCD
922,000 pixels

- EOS Integrated Cleaning System

- Live View (improved from 450D; latest generation)

- 6/3 fps continuous shooting for up to 68 frames

Kolekcjoner
12-08-2008, 02:30
Panowie dopiero ;-(((w listopadzie !!!
- 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio)
- Weather sealing same as 1Ds Mark III

- Dual Digic III with all-new "CXR" NR system reported to best 3rd party NR software. Available as a C.F with 4 levels of customizable parameters.
14 bit A/D conversion

- ISO 12800 (C.F. up to 25600)

- Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement

- All-new 29-point TTL CMOS sensor
with 12 cross-type for F/2.8 or faster lens
(35% faster than 40D)

- Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses

- 300,000 exposure shutter durability

- 6.0 / 3.0 fps

- 3.0" LCD
922,000 pixels

- EOS Integrated Cleaning System

- Live View (improved from 450D; latest generation)

- 6/3 fps continuous shooting for up to 68 frames

Te specyfikacje były już podawane jakiś czas temu. Choć fakt że wątek się już rozrósł kosmicznie i trudno tu coś znaleźć.
W każdym razie wygląda to bardziej jak "lista życzeń" niż rzeczywiste parametry.

gietrzy
12-08-2008, 07:59
15 MPx
3200
HD LCD ---> ????
detekcja facjaty
6,5 kl/s
ulepszony AF :mrgreen: ...

... zawiedzeni??? I tak się sprzeda bo...

... ma być sprzedawany w atrykcyjnej cenie w zestawie z EF-S 18-200 IS

remol71
12-08-2008, 08:28
Jak długo można pisać te bzdury ?? Ten wątek to 5 lat pracy naukowej dla psychoanalityka.

gietrzy
12-08-2008, 08:36
Jak długo można pisać te bzdury ?? Ten wątek to 5 lat pracy naukowej dla psychoanalityka.

Tak długo jak będziesz odpisywał ;)

Kolekcjoner
12-08-2008, 23:30
To tak żeby wątek nie zardzewiał ;) - prosto z dpreview (jeszcze ciepłe):
Canon 5D Mark II

- 16.7 Megapixel FF sensor
- Single Digic III Processor
- ISO 100-3200 (Low: 50 + High 6400)
- 6-8 fps - depending on grip
- 3" High Resolution OLED LCD
- will accept EF Lenses, not EF-S
- 11 point AF
- 35 Zone Metering
- Viewfinder: 96 percent coverage .72 magnification
- Pop up flash
- New Lithium Ion Battery
- Weather Sealing slightly better than 40D

Canon 50D

- 12.2 Megapixel APS-C sensor
- ISO 100-3200 (High 6400)
- 6-8 fps depending on grip
- Will accept EF and EF-S Lenses
- 11 point AF
- 35 Zone metering
- Viewfinder: 100 percent coverage .95 magnification
- Pop up flash
- Weather sealing slightly better than 40D

Lenses:
24-70mm f/2.8L IS
18-200mm f/3.5-6.3 IS

focus
12-08-2008, 23:57
no i zardzewiała ochota na zmianę 5-tki :)
mam nadzieję, że to nietrafione proroctwa...

Arek_Gd
13-08-2008, 00:02
Lenses:
24-70mm f/2.8L IS
18-200mm f/3.5-6.3 IS

No to by się sprawdziło to co pisał Corwin w tym wątku - że wyjdzie szkło z którego bedą zadowoleni fotografowie ślubni (24-70) ...

akustyk
13-08-2008, 00:11
Kolekcjoner,
wyrzuc te 6fps-ow (moze byc nawet 3fps) a daj pelne uszczelki!

i biore :)

Kolekcjoner
13-08-2008, 00:16
Kolekcjoner,
wyrzuc te 6fps-ow (moze byc nawet 3fps) a daj pelne uszczelki!

i biore :)

Dobrze :D. Następnym razem obiecuję że będą :lol:.

josif
13-08-2008, 00:17
w sumie gdyby tak było to ceny starych piąteczek przestaną tak lecieć w dół

akustyk
13-08-2008, 00:31
Dobrze :D. Następnym razem obiecuję że będą :lol:.
no to teraz zeby Nikon dal do gazu, bo jak nie to na to moje "nastepnym razem" 5D mkIII od Ciebie sobie kolejne 3 lata poczekam :)

trampek
13-08-2008, 00:57
dla zdrowia psychicznego mojego, moich dzieci i Viteza:) niech ktos zamknie ten watek.
Alleluja i do przodu.:P

wojkij
13-08-2008, 02:41
Albo kompletnie gryzie sie to z plotkami puszczonym przez Corwina albo doskonale pasuje - tyle ze w takim razie brakuje tu specyfikacji jeszcze jednego modelu ;)

gietrzy
13-08-2008, 06:31
My dealer just confirmed that the 50D will be introduced with a 15mp sensor.
the dealer also indicated that the 50D will have an improved af (more af points), but will not be the 1-series AF
Again... only hearsay... but from my best source

Wątek ten, imho, nie powinien zostać zamknięty, natomiast zdecydowanie powinien zostać przeniesiony do hydeparku.

paweleverest
13-08-2008, 07:23
Canon 5D Mark II

- 11 point AF
- 35 Zone Metering
- Pop up flash

Canon 50D

- 12.2 Megapixel APS-C sensor
- ISO 100-3200 (High 6400)
- 6-8 fps depending on grip
- Will accept EF and EF-S Lenses
- 11 point AF
- 35 Zone metering
- Viewfinder: 100 percent coverage .95 magnification
- Pop up flash
- Weather sealing slightly better than 40D

Lenses:
24-70mm f/2.8L IS
18-200mm f/3.5-6.3 IS

Powtórze sie jeszcze raz ale:
o atrakcyjności nowego 5D bedzie świadczyć sprawność nowego systemu AF ( reszta zmian jest w dobrym kierunku aczkolwiek rewolucji nie ma ) szkoda że w specyfikacji nie widać "sprzątaczki" to jednak przydatny ficzer ;). Opis uszczelnień ( troche lepszy od 40D ) wywołuje u mnie atak smiechu :)

50D to wybitnie odgrzewany kotlet z 40D które swoja droga jest naprawde swietnym aparatem ;)

Cichy
13-08-2008, 09:15
No to by się sprawdziło to co pisał Corwin w tym wątku - że wyjdzie szkło z którego bedą zadowoleni fotografowie ślubni (24-70) ...

A co mi daje stabilizacja w tym szkle poza większą prądożernością ? :)

schabu
13-08-2008, 09:17
stabilizację

Arek_Gd
13-08-2008, 09:27

Jak to co, spadek ceny obecnego 24-70 :mrgreen: (przynajmniej dla mnie, bo go jeszcze nie mam :wink:)

Cichy
13-08-2008, 09:43
Jak to co, spadek ceny obecnego 24-70 :mrgreen: (przynajmniej dla mnie, bo go jeszcze nie mam :wink:)

O, słuszna koncepcja. Pytanie jednek nieściśle sprecyzowałem - co daje stabilizacja w kontekście zdjęć ślubnych ? :)

MMM
13-08-2008, 09:44
6-8fps z gripem :lol: to chyba ktoś ze specyfikacji D3 przepisał. Jeden dopisany bzdet z wyssaną z palca specyfikacją i od razu pojawia się 30 osób czytających wątek :lol:

przepraszam ,ze sie wcąłem chodzi o aparat canon p s . S5 is
rotfl

fret
13-08-2008, 09:47
już tylko 17 :)

myst
13-08-2008, 10:34
co daje stabilizacja w kontekście zdjęć ślubnych ? :)

Takie szkiełko to mieć nie musi wg mnie stabilizacji, ale w 70-200 mi często w kościele tej stabilizacji brakuje - nie jestem aż takim mięśniakiem, żeby utrzymać przy 200mm 1/30 :)

arturs
13-08-2008, 10:44
Takie szkiełko to mieć nie musi wg mnie stabilizacji, ale w 70-200 mi często w kościele tej stabilizacji brakuje - nie jestem aż takim mięśniakiem, żeby utrzymać przy 200mm 1/30 :)

Po pierwsze jak ma się to co napisałeś do informacji o możliwym 24-70 ze stabilizacją?
Po drugie jeśli chodzi o 70-200 to przecież jest i 4 i 2.8 z ISem więc jak brakuje ISa to sobie kup.. oglądalność strony wzrosła z wiadomych powodów (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=511610&postcount=403) to i klientów przybędzie ;)

myst
13-08-2008, 13:52
Po pierwsze jak ma się to co napisałeś do informacji o możliwym 24-70 ze stabilizacją?
Po drugie jeśli chodzi o 70-200 to przecież jest i 4 i 2.8 z ISem więc jak brakuje ISa to sobie kup..
Pytanie było ogólne - po co stabilizacja przy zdjęciach ślubnych (przynajmniej ja to tak zrozumiałem). A co do wersji 70-200 2.8 IS się przymierzam, ale najpierw chcę zobaczyć co nam zaoferuje następca piątki - być może wymiana 40D na 5DMarkII bardziej mi się przyda niż wymiana sigmy 2.8 na Canona 2.8IS. Być może też zrobią wreszcie jakiś sesnowny napęd AF do tamronka 70-200/2.8 - optycznie to półka wyżej niż Canon 70-200/2.8, no ale nie ma IS'a:)
A co do liczby klientów i inwestycji - mam pewnien ogranicznik -moją piękniejszą połówkę która niestety zna się conieco na fotografii i zakupy nowych słoików zauważa, a wymianę rury z czarnej na białą, to już na pewno:P

Vitez
13-08-2008, 14:00
co daje stabilizacja w kontekście zdjęć ślubnych ? :)

Można pić na weselu :twisted: .

myst
13-08-2008, 14:03
nie piszę o sobie, ale wiem, że są tacy, którym po 'bani' się w rękach stabilizacja włącza ;)

Kolekcjoner
13-08-2008, 14:09
To samo co w każdym innym w którym jest IS. Możliwość robienia nieporuszonych zdjęć na długich czasach z ręki.

(....) co daje stabilizacja w kontekście zdjęć ślubnych ? :)
Ja czasami odnoszę wrażenie, że jestem na jakimś forum ślubnym, a nie na CB. Czy to ma być jedyne krytrium? Może i nic nie daje na ślubie ale są inne sytuacje w których daje i dlatego wartałoby żeby był wybór. Po za tym jak widać u konkurencji jest sporo do zrobienia w temacie jakości takiego szkła więc jeżeli dodadzą do tego lepszą formułę optyczną to myślę, że nawet wielu ślubnych się skusi.

KvM
13-08-2008, 14:15
O, słuszna koncepcja. Pytanie jednek nieściśle sprecyzowałem - co daje stabilizacja w kontekście zdjęć ślubnych ? :)

To chyba żart jakiś? Lepiej może wg Ciebie statyw rozstawiać? Jak w końcu Canon pokaże to szkiełko z IS to się okaże że wręcz bez stabilizacji się ślubu nie da zrobić. Ale póki go nie ma to oczywiście niepotrzebne.

Może i nic nie daje na ślubie ale są inne sytuacje w których daje i dlatego wartałoby żeby był wybór.

Ale sęk w tym, że dużo daje, trzeba tylko to umieć wykorzystać i mieć pomysły.
Tu przykład ślubniaka, co prawda ze statywu, ale to prawie na jedno wychodzi

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/amykev_1079-1.jpg
źródło (http://foto.jasiu.pl/grafika/amy-kev_1079.jpg)

gietrzy
13-08-2008, 14:22
Ale sęk w tym, że dużo daje, trzeba tylko to umieć wykorzystać i mieć pomysły.

Bingo i brawo za wypunktowanie Cichego - no offense Cichy, ale takie pytania delikatnie mówiąc imho dyskwalifikują cię jako artystę, czasami (w tym przypadku) nawet jako rzemieślnika.

Cichy
13-08-2008, 14:27
A ja nadal będę przy swoim - stabilizacja w szerokim szkle nie jest potrzebna, a 2.8 w kościele to i tak ciemnia. Zoom tego typu przydaje się na imprezie, gdzie nie ma czasu na żonglerkę, a wtedy i tak trzeba z reguły błyskać lampą.

Gietrzy - fajnie, że każdy artysta musi mieć IS. Ciekawe kryterium :)

Może jeśli taki 24-70 byłby jedynym szkłęm fotografa, to IS oczywiście jak najbardziej, ale mając cały arsenał szkieł dużo jaśniejszych IS w zoomie jest zupełnie nieistotnym.

To chyba żart jakiś? Lepiej może wg Ciebie statyw rozstawiać?

Ale gdzie ten statyw chcesz rozkładać? W kościele czy w plenerze ?

W ogóle temat odskoczył zupełnie od motywu przewodniego, więc sugeruję wycięcie czy coś...

KvM
13-08-2008, 14:48
A ja nadal będę przy swoim - stabilizacja w szerokim szkle nie jest potrzebna, a 2.8 w kościele to i tak ciemnia. Zoom tego typu przydaje się na imprezie, gdzie nie ma czasu na żonglerkę, a wtedy i tak trzeba z reguły błyskać lampą.

Gietrzy - fajnie, że każdy artysta musi mieć IS. Ciekawe kryterium :)

Może jeśli taki 24-70 byłby jedynym szkłęm fotografa, to IS oczywiście jak najbardziej, ale mając cały arsenał szkieł dużo jaśniejszych IS w zoomie jest zupełnie nieistotnym.

Ale gdzie ten statyw chcesz rozkładać? W kościele czy w plenerze ?

W ogóle temat odskoczył zupełnie od motywu przewodniego, więc sugeruję wycięcie czy coś...

Chyba coś nie załapałeś. Ja właśnie nie chcę rozkładać statywu, dlatego do pewnych rzeczy stabilizacja będzie jak znalazł.
Sory, ale chyba nie słyszałeś o tym że im większa przysłona tym większa GO. A mała GO nie zawsze jest tym co w danym momencie chce się uzyskać. Na ślubie, czy nawet weselu jest wiele momentów gdy ludzie siedzą cicho jak trusie i tu spokojnie da się uzyskać nieporuszone fotki przy czasach 1/10-1/30 s. a nawet sporo dłuższych. Pomijam fakt, że czasem jednak można mieć różne pomysły gdzie wymagane jest dłuższe naświetlanie. Podany wyżej przykład to fotka naświetlana przez 1s, a więc nie do zrobienia z ręki (a i ze stabilizacją byłoby pewnie ciężko).

Artysta nie musi mieć IS, wystarczą horyzonty pozwalające na pomysły gdzie to IS można wykorzystać dla własnej wygody zamiast rozkładania statywu (gdy to potrzebne). Ba, artysta nawet nie musi mieć pomysłów na kadry z długimi czasami, ale wypadałoby by miał trochę szacunku dla tych którzy takie pomysły mają.

Cichy
13-08-2008, 15:11
Ty też mnie źle zrozumiałeś, mój post nie był wyrazem braku szacunku dla kogokolwiek, a frustracji z tytułu braku jakichkolwiek nowych ciekawych propozycji ze strony Canona.

Riccardo
13-08-2008, 15:11
A mnie ciekawi opinia panująca na CB, że IS ma zastąpić światło. Wydaje mi się że jednak tak nie jest - IS ma zastąpić, w pewnym stopniu, statyw.

akustyk
13-08-2008, 15:28
A mnie ciekawi opinia panująca na CB, że IS ma zastąpić światło. Wydaje mi się że jednak tak nie jest - IS ma zastąpić, w pewnym stopniu, statyw.

bardziej "w pewnym stopniu" niz "statyw" :)

chyba ze statyw rozumie sie wylacznie w kategoriach podparcia w momencie wykonywania zdjec.

KvM
13-08-2008, 15:30
Ty też mnie źle zrozumiałeś, mój post nie był wyrazem braku szacunku dla kogokolwiek, a frustracji z tytułu braku jakichkolwiek nowych ciekawych propozycji ze strony Canona.

Tylko widzisz, różnimy się nieco w ocenie tych propozycji - stąd może i ta Twoja frustracja. Dla mnie osobiście nowy (zakładam, że przy okazji znacząco lepszy optycznie) 24-70 f/2,8 IS to bardzo ciekawa propozycja. Póki co zoomami nie bardzo jestem zainteresowany, ale taki obiektyw myślę że mógłby być wart przemyślenia.

Natomiast Canon wcale nie stoi źle od strony technicznej. Tak na prawdę największa bolączka tego systemu to chore rozwiązania ergonomiczne. Poczynając od braku pewnych mniej czy bardziej użytecznych funkcji po idiotyczne kompletnie sprawy ze sfery obsługi manualnej. Tu jest wiele do zrobienia, ale mimo że to technologicznie żadne wyzwanie pozostaje problem ludzi którzy jakoś nie dostrzegają pewnych wydawałoby się oczywistych spraw.

Dla mnie praktycznie idealnymi aparatami są Nikony FX, gdyby ta firma miała w ofercie interesujące mnie stałki Canona z mocowaniem Nikonowskim to pewnie miałbym Nikona. W gruncie rzeczy do wszystkiego można się przyzwyczaić i nie chcę przez to jakoś specjalnie mocno narzekać na Ds'a.

kmleon
13-08-2008, 15:31

A statywu, to niby po co się używa? No chyba nie po to, żeby było lżej fotografowi trzymać tylko wężyk spustowy? Czy to właśnie nie ze względu na brak światła, ludzie targają ze sobą to ustrojstwo?

KvM
13-08-2008, 15:32
bardziej "w pewnym stopniu" niz "statyw" :)

chyba ze statyw rozumie sie wylacznie w kategoriach podparcia w momencie wykonywania zdjec.

No dobra, nie kłóćmy się zamiast statyw niech będzie monopod. Choć dla mnie monopod to jednak głównie pomoc w zakresie wytrzymałości ramion ;-) , bo sprzęt waży ze 3 kilogramy jak nie lepiej i po całym dniu daje to w kość.

Riccardo
13-08-2008, 15:35
A statywu, to niby po co się używa? No chyba nie po to, żeby było lżej fotografowi trzymać tylko wężyk spustowy? Czy to właśnie nie ze względu na brak światła, ludzie targają ze sobą to ustrojstwo?

Chodziło mi o światło obiektywu. Napisałem potocznie.

Kolekcjoner
13-08-2008, 15:35

No bo nie wiadomo nic pewnego. Canon zawsze był dość dobrze uszczelniony. Nawet Ci co widzieli coś konkretnego nie mogą dać głowy za to, że to wejdzie do produkcji. Nawet nie znamy pewnej daty premiery (ten 26-ty jest poddawany w wątpliwość). Nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekać i mieć nadzieję, że Canon na tyle dostanie od konkurencji po d.., że nie zobaczymy kolejnych odgrzewanych kotletów.

akustyk
13-08-2008, 15:36
A statywu, to niby po co się używa? No chyba nie po to, żeby było lżej fotografowi trzymać tylko wężyk spustowy?
oczywiscie, ze wlasnie po to.
statyw sluzy do zablokowania kadru, ktory zamierzasz ujac i pomodlenia sie, czy jest w nim to co byc powinno i czy to co sie wydaje, ze byc powinno, jest faktycznie warte sfotografowania. tam gdzie porzadne kadrowanie ma znaczenie nie robi sie tego z reki, bo z drzacego podparcia to jest g... nie komponowanie zdjec :)

Czy to właśnie nie ze względu na brak światła, ludzie targają ze sobą to ustrojstwo?
zapewne wiekszosc tak, ale nie jest to najmadrzejsze. bo jak w takim razie wytlumaczysz osoby, ktore mimo dobrego swiatla robia zdjecia ze statywu?

Riccardo
13-08-2008, 15:39
bo jak w takim razie wytlumaczysz osoby, ktore mimo dobrego swiatla robia zdjecia ze statywu?

Są "po paru głębszych" i muszą się czegoś trzymać? ;)

akustyk
13-08-2008, 15:40
Są "po paru głębszych" i muszą się czegoś trzymać? ;)

to tez, ale akurat nie ta odpowiedz sugerowalem :lol:

kmleon
13-08-2008, 15:52
oczywiscie, ze wlasnie po to.
statyw sluzy do zablokowania kadru, ktory zamierzasz ujac i pomodlenia sie, czy jest w nim to co byc powinno i czy to co sie wydaje, ze byc powinno, jest faktycznie warte sfotografowania. tam gdzie porzadne kadrowanie ma znaczenie nie robi sie tego z reki, bo z drzacego podparcia to jest g... nie komponowanie zdjec :)

Czyli IS nie jest po to, by poniekąd zastąpić statyw, ale by poradzić sobie z gorszymi warunkami oświetleniowymi...
Choć to w zasadzie nie dokońca prawda... Sam korzystałem z IS'a, choćby tylko po to by wydłużyć czas naświetlania i zrobić ładniejsze rozmycie np wody... ;-)
Tak czy siak, mi IS się bardzo podoba i nie potrafię zrozumieć, że komuś mógłby przeszkadzać... Żałuję, że nie ma np takiej EF 100/f2.0 IS, ale może kiedyś to się zmieni?

marekk_ok
13-08-2008, 16:15
Nie, tak to chyba nie jest. Wiadomo ze IS nie zastepuje swiatla i nie zamraza obiektow:-);)
Jednak posiadanie IS-a badz co badz pomaga - majac obecnie 70-200 2.8 z IS-em doceniam ze tam jest - moze reke mam nie taka jak potrzeba, bynajmniej u mnie sie przydaje chocby do niwelowania drgan szczegolnie na dluzszym koncu :roll: Przy 24-105 rowniez sie nie obrazam ze jest tam IS i lepiej ze go tam mam.
Jesli bedzie nowy 24-70 2.8 z IS , dodatkowo poprawiony optycznie to moge sie zalozyc ze obecna wersja zacznie robic troche gorsze fotki i wielu chetnych bedzie na nowy:roll:

akustyk
13-08-2008, 16:16
Czyli IS nie jest po to, by poniekąd zastąpić statyw, ale by poradzić sobie z gorszymi warunkami oświetleniowymi...
Choć to w zasadzie nie dokońca prawda... Sam korzystałem z IS'a, choćby tylko po to by wydłużyć czas naświetlania i zrobić ładniejsze rozmycie np wody... ;-)
Tak czy siak, mi IS się bardzo podoba i nie potrafię zrozumieć, że komuś mógłby przeszkadzać... Żałuję, że nie ma np takiej EF 100/f2.0 IS, ale może kiedyś to się zmieni?

moze tak to napisze:
jesli masz i uzywasz statyw to IS jest do niczego nie potrzebny :)
problemem pozostaje okreslenie jak czesto statyw nie moze byc uzyty ale musi byc jakas dodatkowa stabilizacja.

przy czym podkreslilem kluczowe slowo. ktore wyraznie rozni sie od wersji nie chce mi sie nosic statywu. bo jak sie przezwyciezy ped do niestarannosci, to mozna bardzo duzo zyskac

oczywiscie, sa sytuacje gdy statywu po prostu sie nie da i tyle. tylko ze to nie jest 100% wszystkich scen > 1/30 sekundy, jak wielu wyznawcow stabilizacji powszechnie ewangelizuje :)

kmleon
13-08-2008, 16:43
oczywiscie, sa sytuacje gdy statywu po prostu sie nie da i tyle. tylko ze to nie jest 100% wszystkich scen > 1/30 sekundy, jak wielu wyznawcow stabilizacji powszechnie ewangelizuje :)

Nie wiem, jak to tam jest do końca z tą ewangelizacją, ale między innymi z tych przyczyn o których piszesz, wolę mieć IS'a w obiektywie niż jego brak... Bo zawsze łatwiej jest dokupić statyw i zacząć z niego korzystać, niż dorobić do wszystkich posiadanych szkieł bez IS'a stabilizację... Dlatego jeśli to możliwe - biorę zawsze wersję z IS'em :-) Sprawę rozwiązał by po części następca 5D, w którym C zdecydowałby się na wstawienie stabilizowanej matrycy - ale to jest raczej nie realne w 5D MkII :(

paweleverest
13-08-2008, 23:29
"O czym wy to towarzysze rozmawiacie?? Dziś w nocy umarł towarzysz Stalin" .... ;)

MMM
13-08-2008, 23:41
Sprawę rozwiązał by po części następca 5D, w którym C zdecydowałby się na wstawienie stabilizowanej matrycy - ale to jest raczej nie realne w 5D MkII :(
Stabilizacja matrycy choćby 1EV byłaby darem niebios. Takie stałki jak 100/2, 135/2, 200/2.8 dostałyby niezłego kopa.

pan.kolega
14-08-2008, 00:46
A mała GO nie zawsze jest tym co w danym momencie chce się uzyskać.....

Dla mnie praktycznie idealnymi aparatami są Nikony FX....

.....bo sprzęt waży ze 3 kilogramy jak nie lepiej i po całym dniu daje to w kość.

No no, ciekawe poglady. Jednak niezgodne z Kanonem Czystosci Doktryny Canon-Board. Przypomne, ze

-> GO nigdy nie jest za cienka;
-> idealne aparaty to te Canony ktorych jeszcze nie ma ale sie wkrotce pojawia;
-> sprzet moze byc za lekki albo za maly, ale nigdy za wielki i za ciezki. Tylko ofermy skarza sie na mase sprzetu.

:-D:-D

thorin
14-08-2008, 07:26
Stabilizacja matrycy choćby 1EV byłaby darem niebios. Takie stałki jak 100/2, 135/2, 200/2.8 dostałyby niezłego kopa.

Toscie sie juz kompletnie chlopaki rozmarzyli :) stabilizacja matrycy to jest dobra dla tych co nie umia zrobic dobrego IS-a, wzglednie VR-a, i Canon raczej nie zrezygnuje z takiej kasy jaka trzepie na stabilizowanych wersjach szkiel.
Swoja droga chcialbym zobaczyc rezultaty stabilizowania matryca obiektywu 300mm.

gietrzy
14-08-2008, 08:13

Zgadza się

Twoim zdaniem 40D jest uszczelniony?

-> sprzet moze byc za lekki albo za maly, ale nigdy za wielki i za ciezki. Tylko ofermy skarza sie na mase sprzetu.

Tu generalnie nie zgadzam się, ale nic tak nie z balansuje czy to 85L czy 200/2 IS niż 1Dynka.
Ciężkie, ale prawdziwe.

KvM
14-08-2008, 08:34

Oczywiście, ale podzielam zdanie, że z przyczyn marketingowych raczej nie ma na co liczyć. Prędzej się doczekamy tych stałek ze stabilizacją optyczną niestety.

No no, ciekawe poglady. Jednak niezgodne z Kanonem Czystosci Doktryny Canon-Board. Przypomne, ze

:-D:-D

Zawsze pod prąd, zawsze :mrgreen:

marekk_ok
14-08-2008, 09:03
Oczywiście, ale podzielam zdanie, że z przyczyn marketingowych raczej nie ma na co liczyć. Prędzej się doczekamy tych stałek ze stabilizacją optyczną niestety.

Moze bardziej z przyczyn "finansowych".;)

akustyk
14-08-2008, 09:19
stabilizacja w obiektywie jest po to, zeby do wnetrza aparatu wpadaly wiazki
juz "ustabilizowane". bo to ma wplyw nie tylko na mniejsze poruszenie tego co
widzi matryca, ale i tez tego co widzi sensor AF.

Sonolta i Pentax biorac sie za stabilizacje w matrycy poniekad uciely sobie droge
do stabilizacji lensow (bo to jest sprzecznosc marketingowa, a poki co ksiegowi
wiecznie rulez). i w ten sposob zawsze beda dostawac w d* od Canona czy Nikona
pod wzgledem szybkosci i skutecznosci AF. co oczywiscie nie jest jedynym
kryterium oceny systemow, ale odcina tym firmom kawalek rynku, w tym niestety
duzy kawalek rynku profesjonalnego, na ktorym mozna budowac "imidz".
choc, de facto, kase mozna mimo to zarabiac

MMM
14-08-2008, 09:31
Sonolta i Pentax biorac sie za stabilizacje w matrycy poniekad uciely sobie droge
do stabilizacji lensow (bo to jest sprzecznosc marketingowa, a poki co ksiegowi
wiecznie rulez). i w ten sposob zawsze beda dostawac w d* od Canona czy Nikona
pod wzgledem szybkosci i skutecznosci AF. co oczywiscie nie jest jedynym
kryterium oceny systemow
Ale chyba nie chcesz powiedzieć że lepszy jest brak stabilizacji niż "kiepska" stabilizacja na matrycy?
Nie widzę też sprzeczności marketingowej w równoczesnym montowaniu stabilizacji w matrycy i obiektywach. Zawsze prosto można wytłumaczyć że ta w obiektywach jest lepsza ale jeśli obiektyw jej nie posiada to ta "gorsza" na matrycy jest lepsza niż nic.
Mnie osobiście stabilizacja na matrycy w systemie Sony, czy nawet Pentax bardzo się podoba, chciałbym aby była taka w systemie Canona jako uzupełnienie dla tych obiektywów, które nie mają IS.

marekk_ok
14-08-2008, 09:57
Nie widzę też sprzeczności marketingowej w równoczesnym montowaniu stabilizacji w matrycy i obiektywach.
Marketingowo z pewnoscia daloby sie to jakos pogodzic:-)
Ciekawe czy ze strony technicznej mozna by uzywac takiej podwojnej stabilizacji - w body oraz w obiektywie rownoczesnie (pewnie mozna by ktoras wylaczyc) - lecz wydaje sie iz jednoczesne podwojne stabilizowanie nie dzialalo by poprawnie - ale moze sie myle?

KvM
14-08-2008, 09:58
Ale chyba nie chcesz powiedzieć że lepszy jest brak stabilizacji niż "kiepska" stabilizacja na matrycy?
Nie widzę też sprzeczności marketingowej w równoczesnym montowaniu stabilizacji w matrycy i obiektywach. Zawsze prosto można wytłumaczyć że ta w obiektywach jest lepsza ale jeśli obiektyw jej nie posiada to ta "gorsza" na matrycy jest lepsza niż nic.
Mnie osobiście stabilizacja na matrycy w systemie Sony, czy nawet Pentax bardzo się podoba, chciałbym aby była taka w systemie Canona jako uzupełnienie dla tych obiektywów, które nie mają IS.

Mądrego to i miło posłuchać ;-) 4/3 jest przykładem systemu gdzie mamy i szkła i matryce stabilizowane i nikogo to jakoś nie boli.

Owszem jak się ma szkła ze stabilizacją, to zrobienie korpusu ze stabilizacją spowoduje na pewno mniejszą sprzedaż szkieł z IS, bo wielu stabilizacja matrycy wystarczy. Inaczej jest jak stabilizacja w korpusie jest standardem. Tu owszem można by (jak nie będzie już innych pomysłów na rozwój) zaproponować szkła z IS dla bardziej wymagających.

akustyk
14-08-2008, 10:02

nie, tego nie mowie. ale przy Canonie i Nikonie pakujacym IS nawet w najprostsze obiektywy temat niemozliwosci korzystania ze stabilizacji poniekad sie rozmywa. tak ze nalezaloby przeformulowac powyzsze pytanie na: "czy lepsza jest stabilizacja na matrycy czy tani obiektyw IS"?
i tu juz odpowiedz jest inna. owszem, wygrywa obiektyw

jest sprzecznosc. bo przez lata Sonolta i Pentax praly klientom masowym mozg wyzszoscia stabilizacji w body "bo mozna sobie kazdy lens ustabilizowac", wiec niejako sprzedajac przeswiadczenie, ze stabilizacja w szklach nie ma racji bytu.

jest to, poniekad, jakis pomysl. wydaje sie malo realny, bo pod katem klienta masowego Canon rozwiazal temat wrzucajac do tanich obiektywow IS. niemniej, ma to nieco sensu.

gorzej w druga strone: jak to maja zrobic firmy istniejace obecnie wylacznie na rynku amatorskim, ktorym chleb zapewnia przecietny Kowalski, o rozumieniu fotografii konczacym sie na pojeciach megapiksele i zoom? nie widze Sony czy Pentaksa zarabiajacych pieniadze na szklach ze stabilizacja. jeszcze Sony moze to jeszcze zrobic za jakis czas (pewnie krotszy niz dluzszy), ale Pentax czy Oly - bez szans...

MMM
14-08-2008, 10:15
nie, tego nie mowie. ale przy Canonie i Nikonie pakujacym IS nawet w najprostsze obiektywy temat niemozliwosci korzystania ze stabilizacji poniekad sie rozmywa. tak ze nalezaloby przeformulowac powyzsze pytanie na: "czy lepsza jest stabilizacja na matrycy czy tani obiektyw IS"?
i tu juz odpowiedz jest inna. owszem, wygrywa obiektyw

Nie mam tanich obiektywów z IS, za to brakuje mi stabilizacji w 135/2, 200/2.8 i tutaj Sony ma lepsze rozwiązanie w postaci stabilizacji matrycy.

jest sprzecznosc. bo przez lata Sonolta i Pentax praly klientom masowym mozg wyzszoscia stabilizacji w body "bo mozna sobie kazdy lens ustabilizowac", wiec niejako sprzedajac przeswiadczenie, ze stabilizacja w szklach nie ma racji bytu.
Nikon wciskał przez lata bzdury że cyfrowy mały obrazek jest zbędny i nigdy w korpusach Nikona go nie będzie. Teraz sprzedają D3, D700 i piorą mózg klientom masowym dokładnie odwrotną bajką. Zawsze więc marketing może sprzedać dowolnie sprzeczne idiotyzmy i masy to kupią.

akustyk
14-08-2008, 10:27
Nikon wciskał przez lata bzdury że cyfrowy mały obrazek jest zbędny i nigdy w korpusach Nikona go nie będzie.
Nikon per se milczal na ten temat nie dajac klientom zadnych podstaw by oczekiwac FF (pardon, FX, bo to musi miec nowa nazwe). to bardziej uzyszkodnicy napedzili maszyne nienawisci do FF patrzac jak "amatorski" 5D kopie du... na calej lini "profesjonalnemu" szumogeneratorowi D200

Teraz sprzedają D3, D700 i piorą mózg klientom masowym dokładnie odwrotną bajką. Zawsze więc marketing może sprzedać dowolnie sprzeczne idiotyzmy i masy to kupią.
co do tego akurat nie mam watpliwosci. jedyne ale to fakt, ze klient masowy, kompletny lajkonik w temacie, nie da sobie wcisnac czegos co juz ma. stabilizacje w lensach Sony musialoby sprzedac profesjonalnym uzytkownikom, rozumiejacych co to tak naprawde jest. i tu kluczowe pytanie: jakim profesjonalnym?
Pentaksa i Olympusa laskawie pomijam, bo to sa promile rynku profesjonalnego

Kolekcjoner
14-08-2008, 11:00
W którymś z wywiadów na japońskiej stronie (BCN - bodajrze) był wywiad z jakąś szychą Canona i nie wykluczał on stabilizacji matrycy. Także kto wie? Oczywiście jest to decyzja stricte marketingowa.

myst
14-08-2008, 11:16
Miejmy nadzieję, że jednak zadecyduje walka folderkowa w segmencie lustrzanek amatorskich, i wsadzą tą stabilizacje matrycy. I miejmy nadzieję, że pociągnie to za sobą zaimplementowanie jej w wyższych modelach;)

Cichy
14-08-2008, 11:19
Jakiś nowa plota z canonrumors (niby od kogoś, kto widział foldery).

The 7D
* 21.1 MP FF
* Dual Digic III Processor
* ISO 100-6400 L:50 & H:12800
* 5 FPS
* 3" High Resolution Screen (LCD)
* 19 point AF
* Liveview
* Viewfinder: 100% Coverage
* No pop-up flash
* Full weather sealing
* EF Lenses only

Quadrifoglio
14-08-2008, 11:23
Nie mam tanich obiektywów z IS, za to brakuje mi stabilizacji w 135/2, 200/2.8 i tutaj Sony ma lepsze rozwiązanie w postaci stabilizacji matrycy.

A są w ogóle jakieś stałki ze stabilizacją ?

wain
14-08-2008, 11:24

The 7D
* 21.1 MP FF
* 5 FPS
* 19 point AF
* Liveview
* No pop-up flash
* Full weather sealing
* EF Lenses only

1DsN MkIII ? poza iso to czym to sie rozni od 1ds?

habakuk
14-08-2008, 11:29
1DsN MkIII ? poza iso to czym to sie rozni od 1ds?

AF, no i nazwą :lol:

wain
14-08-2008, 11:32
Miejmy nadzieję, że jednak zadecyduje walka folderkowa w segmencie lustrzanek amatorskich, i wsadzą tą stabilizacje matrycy. I miejmy nadzieję, że pociągnie to za sobą zaimplementowanie jej w wyższych modelach;)

IMO to bedzie zalezalo od sukesu sony. Jesli sonemu bedzie sie za dobrze powodzic to N/C kcecy nie kcecy beda musieli ta stabilizacje dac..
Na rynku amatorskim N/C na razie poradzili sobie dajac stabilizowane kity.. Bez silnej konkurencji ( postawienia N/C pod sciana ) raczej stabilizowanych matryc nie bedzie .. no chyba ze im sie skoncza pomysly co by tu dac jeszcze do puszek ;)

AF, no i nazwą :lol:

znaczysie dla odmiany ten ma dzialac ? ;)

Arek_Gd
14-08-2008, 11:36

The 7D
* 21.1 MP FF
* 5 FPS
* 19 point AF
* Liveview
* No pop-up flash
* Full weather sealing
* EF Lenses only

To tak żeby wątek nie zardzewiał - prosto z dpreview (jeszcze ciepłe):
Canon 5D Mark II

- 11 point AF
- 35 Zone Metering
- Pop up flash

No i mamy dwa nowe FF :mrgreen:

Jeden za 3000$ a drugi za 1800$ i jest malinowo ;-)

choć to dalej koncert życzeń...

gietrzy
14-08-2008, 11:37
Viewfinder: 100% Coverage

Imho, najważniejsza wiadomość dla żonglujących stałkarzy/stałkami

fret
14-08-2008, 11:37

The 7D
* 21.1 MP FF
* 5 FPS
* 19 point AF
* Liveview
* No pop-up flash
* Full weather sealing
* EF Lenses only

Dziwne, do tej pory obowiązywala dla jednocyfrowych zasada, że im lepsze parametry, tym niższa cyfra. Taki wypas, to najmarniej 4D albo 3D (bo nie lubia parzystych w tym segmencie :) )

gietrzy
14-08-2008, 11:39
Dziwne, do tej pory

Do tej pory to nie było D300, D3, 14-24G, Sony i Nikona na Olimpiadzie :mrgreen:

kmleon
14-08-2008, 16:57
A są w ogóle jakieś stałki ze stabilizacją ?

EF 300mm f/4.0 L IS USM
EF 300mm f/2,8L IS USM
EF 400mm f/2,8L IS USM
EF 500mm f/4L IS USM
EF 600mm f/4L IS USM

A u konkurencji to mają nawet:
Nikkor AF-S VR Micro-Nikkor 105 f/2.8G IF-ED chlip, chlip ;-)

adam_k
14-08-2008, 20:52
jeszcze zapomniałeś o
EF 800mm f/5.6L IS USM

Kolekcjoner
14-08-2008, 20:58
jeszcze zapomniałeś o
EF 800mm f/5.6L IS USM

I o 200/2 IS, o 400/4 DO IS.

wojkij
14-08-2008, 21:13
Kurcze wszyscy sie rzucili poprawiac i teraz 15 postow o tej samej tresci ;)

Jacek_Z
14-08-2008, 23:11
..Nikon wciskał przez lata bzdury że cyfrowy mały obrazek jest zbędny i nigdy w korpusach Nikona go nie będzie. Teraz sprzedają D3, D700 i piorą mózg klientom masowym dokładnie odwrotną bajką. Zawsze więc marketing może sprzedać dowolnie sprzeczne idiotyzmy i masy to kupią.sprostuje tylko. To nie do końca tak wygląda.
1. nie pisano, że mały obrazek jest zbędny, ale że DX ma zalety. To co innego, nie można stawiać znaku równości między tymi twierdzeniami
2. nie wszyscy sobie dali wyprać mózgi, w końcu to chyba jednak przez parcie użytkowników systemu powstały pełnoklatkowce.
W każdym razie mój mózg pozostaje brudny :mrgreen: ;) i ciągle mam jakieś tam swoje poglądy na różne sprawy ;-)

MMM
15-08-2008, 11:08
sprostuje tylko. To nie do końca tak wygląda.
1. nie pisano, że mały obrazek jest zbędny, ale że DX ma zalety. To co innego, nie można stawiać znaku równości między tymi twierdzeniami
Ale wyolbrzymianie zalet formatu DX było w opozycji do małego obrazka. Szkła mniejsze i lżejsze, mniejsze winietowanie, niższe koszty produkcji matryc itp. Skoro DX jest taki świetny to na co komu pozbawiony tych wszystkich zalet mały obrazek, taki był przecież przekaz marketingu Nikona.
Podobnie jest ze stabilizacją obrazu w obiektywach, lansowaną przez N i C jako jedynie słuszną bo lepszą niż matrycy. Próbują wmówić ludziom że skoro IS w obiektywie jest skuteczniejszy to tylko taka stabilizacja ma rację bytu, oczywiście pomijając fakt, że wiele obiektywów nie ma ISa i w takiej sytuacji nawet najprostsza stabilizacja matrycy dałaby znakomite rezultaty np. dla ogniskowych 80-200mm.

thorin
15-08-2008, 11:19
...pomijając fakt, że wiele obiektywów nie ma ISa i w takiej sytuacji nawet najprostsza stabilizacja matrycy dałaby znakomite rezultaty np. dla ogniskowych 80-200mm.

Wiekszosc uzytkownikow pentaxa sony i olka, pewnie nawet nie zdaje sobie z tego sprawy z duma uzywajac stabilizacji w zakresie ogniskowych 18-70. :mrgreen:

MMM
15-08-2008, 11:30
Wiekszosc uzytkownikow pentaxa sony i olka, pewnie nawet nie zdaje sobie z tego sprawy z duma uzywajac stabilizacji w zakresie ogniskowych 18-70. :mrgreen:
Nie ma w tym nic złego, mnie chodzi o to że przy krótkich ogniskowych IS jest najmniej potrzebny, a Canon ma sporo szkieł w przedziale 80-200mm które stabilizacji nie posiadają. O ile takie 24L, 35L czy 50L bez ISa mogą się obyć to już 100/2.0, czy 135L mogłyby je mieć.
Dlatego cały ten swój marketingowy bełkot o wyższości ISa w obiektywie C może sobie wsadzić dopóki nie ma pełnej oferty szkieł z ISem.
Myślę że IS na matrycy w systemie C i N to tylko kwestia czasu. Kiedy stabilizacja w szkłach osiągnie bez problemu 4EV (a 70-200/4 IS taka już jest) to wtedy IS na poziomie 1EV na matrycy nie będzie już wewnętrzną konkurencją dla stabilizowanych szkieł i Canon radośnie ogłosi że IS na matrycy to jednak coś dobrego :-)

thorin
15-08-2008, 11:36
Nie ma w tym nic złego, mnie chodzi o to że przy krótkich ogniskowych IS jest najmniej potrzebny, a Canon ma sporo szkieł w przedziale 80-200mm które stabilizacji nie posiadają. O ile takie 24L, 35L czy 50L bez ISa mogą się obyć to już 100/2.0, czy 135L mogłyby je mieć.
Dlatego cały ten swój marketingowy bełkot o wyższości ISa w obiektywie C może sobie wsadzić dopóki nie ma pełnej oferty szkieł z ISem.

owszem ze moze sobie wsadzic, tylko ze C i N musza teraz siedziec w tym co wymyslili 20 lat temu kiedy niemozliwe bylo stabilizowanie klatki filmu a P S i O o stabilizowaniu obrazu nawet nie snilo. Widac ped, to ze C i N rownoczesnie wypuscili tanie szkla w zakresie 18-55 i 55-200 z is-em oznacza ze czuja oddech konkurencji na plecach. I wypuszczaja coraz wiecej szkiel z is-em, zobaczymy jak sie rozrosnie szklarnia po photokinie.

fret
15-08-2008, 11:48
owszem ze moze sobie wsadzic, tylko ze C i N musza teraz siedziec w tym co wymyslili 20 lat temu kiedy niemozliwe bylo stabilizowanie klatki filmu a P S i O o stabilizowaniu obrazu nawet nie snilo. Widac ped, to ze C i N rownoczesnie wypuscili tanie szkla w zakresie 18-55 i 55-200 z is-em oznacza ze czuja oddech konkurencji na plecach. I wypuszczaja coraz wiecej szkiel z is-em, zobaczymy jak sie rozrosnie szklarnia po photokinie.

Sony nie tylko sniło, ale nawet miało optyczna stabilizację w obiektywach kamer.

marbo
15-08-2008, 13:24
Panasonic również ale tylko w kamerach półprofi i profi

Kolekcjoner
15-08-2008, 15:53
Za dpreview. Podobno 26-tego ma być 50D z 18-200 IS i kilka kompaktów.

"15 Megapixel ... $1399 body only"

The 50D is coming, it was shown this week to camera store owners. Canon USA flew them to Hawaii to show it off, as well as the 18-200IS lens... It is being touted as a camera to go up against the D300 and will sell for a few hundred less maybe... dissapointing really, when everybody is expecting the 5D replacement, and they flew everyone to Hawaii... Oh well..
There is a 50D and it will be here soon.

Riccardo
15-08-2008, 18:42
Może 5D mkII będzie odgadywał zamiary początkujących? ;)

KvM
15-08-2008, 19:41
Na optycznych jest artykulik na temat przyszłych premier. Linka nie podaję bo i tak nie zadziała.

fahrenheit
15-08-2008, 20:02
artykuł nie zabija. Właściwie zebranie plotek z internetu, przedruk z canon-rumours i tyle, więc pozostaje czekanie takie samo jak teraz. Ciekawa wzmianka o 24-70 mkII. Może w końcu Canon uciąłby porównania 24-105 vs 24-70 a może by 24-70 do 2500PLN spadła, sorry bredzę bo się rozmarzyłem

Vitez
15-08-2008, 20:17
Posty Waldka o 5D i pomiarze wylądowały tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=37370

Proszę tam kontynuować. Nie będę trzeci raz przenosił, tylko tym razem usunę jak ktoś tu jeszcze wyskoczy z kontynuacją tego offtopa :p .

thorin
15-08-2008, 22:30
Sony nie tylko sniło, ale nawet miało optyczna stabilizację w obiektywach kamer.

To forum fotograficzne, nie sprzetowe audio video, jak mniemam, wiec co mnie obchodza kamery sony ?

fret
15-08-2008, 23:05
A w kamerach, to nie obraz? W takim razie co? Jabłka, gruszki?

Kolekcjoner
15-08-2008, 23:05
Canon 10-2000mm EF L Series Lens
It's coming :D. (http://www.upcdatabase.com/item/0002513465529)

A z innych plotek :).
Pewnie coś pokażą 26-go ale nie będzie to jedyna premiera canona na jesieni. Należy się spodziewać kolejnych nowości tuż przed Photokiną we wrześniu. Jest możliwe, że marketingowcy nie chcą popełnić podobnego błędu jak w zeszłym roku. Kiedy to po szumnych premierach Ds-a i 40-tki w tydzień później Nikon zrobił kawał i oppsss..... balon pękł. Jak wiadomo premiera Nikona jest 27-go bm. i ma się sporo podziać (D90, D3x, szkła). Prezentacja nowości (nawet bardzo fajnych) w przeddzień nie byłaby dobrym marketingowo pomysłem.

spoon
17-08-2008, 00:48
^^ własnie dlatego, jak wszystko wskazuje, przyjdzie poczekac na 5d mkII do 'tuz przed photokiny'. drastyczne obnizenie cen 40D i troche wolniejsze 5d pozwala sadzic, ze to wlasnie 50-tka ujrzy swiatlo jako pierwsza. dzien pozniej 'odpowiedz' Nikona - czyli D90, zeby wypelnic luke, i prawie miesiac pozniej silne uderzenie w postaci 5d(II). w przyszlym roku, druga mocniejsza wersja FF'a (3d?).

MMM
17-08-2008, 09:54
Mimo wszystko uważam że Canon jak zwykle prześpi moment kiedy konkurencja jeszcze na coś pozwala i następca 5D będzie tylko trochę podrasowany w stosunku do poprzednika.
Szansa Canona jest teraz w tym że Nikon w najbliższym czasie nie wypuści FF w body D80 bo najpierw będą chcieli zarobić na D700 i taki model byłby wewnętrzną konkurencją.
Tyle że w Canonie zostanie to wykorzystane tylko jako okazja do zrobienia modelu pozycjonowanego niżej niż D700, takiego 40D z matrycą FF.
Czy warto na to czekać 3 lata? :-)

thorin
17-08-2008, 10:24
A w kamerach, to nie obraz? W takim razie co? Jabłka, gruszki?

moj tata ma okulary w ktorych oprawki zaprojektowal zespol porsche a soczewki wykonala hoya i widzi przez nie obraz, to w sumioe tez w temacie nie?

...

zerknij na glowna strone, jest tam napisane, forum uzytownikow APARATÓW marki canon. Kamery mnie nie obchodza, dobrze byc ignorantem, przepraszam za OT.

paweleverest
17-08-2008, 11:01
Mimo wszystko uważam że Canon jak zwykle prześpi moment kiedy konkurencja jeszcze na coś pozwala i następca 5D będzie tylko trochę podrasowany w stosunku do poprzednika.
Szansa Canona jest teraz w tym że Nikon w najbliższym czasie nie wypuści FF w body D80 bo najpierw będą chcieli zarobić na D700 i taki model byłby wewnętrzną konkurencją.
Tyle że w Canonie zostanie to wykorzystane tylko jako okazja do zrobienia modelu pozycjonowanego niżej niż D700, takiego 40D z matrycą FF.
Czy warto na to czekać 3 lata? :-)

Wg mnie noweg 5D chwilowo nie będzie bo Canon ma problem z upozycjonowaniem go na rynku. Dodając do aktualnego modelu lepszy AF , szybkostrzelność, kikla ficzerów i zostawiając starą cene zrobił by sobie ogromną konkurencje dla DS'ów, które okazały by sie w wielu przypadkach nieracjonalnym zakupem patrząc na stosunek róznicy jakości do róznicy ceny. Dlatego czekać wg mnie nie warto a już napewno nie 3 lata,

akustyk
17-08-2008, 11:16
Wg mnie noweg 5D chwilowo nie będzie bo Canon ma problem z upozycjonowaniem go na rynku. Dodając do aktualnego modelu lepszy AF , szybkostrzelność, kikla ficzerów i zostawiając starą cene zrobił by sobie ogromną konkurencje dla DS'ów, które okazały by sie w wielu przypadkach nieracjonalnym zakupem patrząc na stosunek róznicy jakości do róznicy ceny. Dlatego czekać wg mnie nie warto a już napewno nie 3 lata,

wlasnie dlatego nowe 5D bedzie z nizszej polki i za nizsza cene.
odswiezone 5D z lepsza matryca (niekoniecznie wieksza w megapikselach), nieco usprawniony AF, trzepaczka, LiveView, ... i to w cenie startowej 1500 EUR, czyli tyle ile dzisiaj stare 5D.

i ma to mnostwo racji bytu. bo przy cenie 1500 EUR najblizsza propozycja Nikona, jaka mozna uznac za konkurencyjna bedzie 1,5 razy drozsza. a przy tym, z wysokim prawdopodobienstwem ten 5D mkII bedzie mial w zakresie ISO 50 - ISO 1600 lepsze obrazowanie. malo? moim zdaniem spokojnie starczy

a ewentualne 3D? na moje oko to wystarczy korekta w postaci 1Dn mkIII w cenie nizszej (jesli to mozliwe) niz Nikon D3.

piast9
17-08-2008, 11:23
wlasnie dlatego nowe 5D bedzie z nizszej polki i za nizsza cene.
Ja się z tym zgadzam. Moim zdaniem bajery typu spot, dobry AF i 14 bitów w 450D to może być zrobienie miejsca dla dwucyfrowego FF.

KvM
17-08-2008, 11:33
wlasnie dlatego nowe 5D bedzie z nizszej polki i za nizsza cene..

Takiego 5D bym sobie życzył. Właśnie coś w stylu 40D z FF lepszym LV i LCD. Najchętniej z 12mpix i mniejszymi szumami. Jak dla mnie byłoby to świetne lekkie body jako backup/uzupełnienie do Ds'a.

akustyk
17-08-2008, 11:39
Ja się z tym zgadzam. Moim zdaniem bajery typu spot, dobry AF i 14 bitów w 450D to może być zrobienie miejsca dla dwucyfrowego FF.
nie... ale nie dwucyfrowe.

dwucyfrowe zostanie cropowe, bo na to tez jest miejsce na rynku. bo to jest na dzien dobry 600 EUR roznicy do 5D (zakladajac, ze bedzie w cenie 1500 EUR) a to jest niemalo.

piast9
17-08-2008, 11:59
dwucyfrowe zostanie cropowe, bo na to tez jest miejsce na rynku. bo to jest na dzien dobry 600 EUR roznicy do 5D (zakladajac, ze bedzie w cenie 1500 EUR) a to jest niemalo.
Z drugiej strony różnica w cenie pomiędzy 450D i 40D wydaje mi się zbyt mała... Ciasno się zrobiło na rynku.

akustyk
17-08-2008, 12:33
Z drugiej strony różnica w cenie pomiędzy 450D i 40D wydaje mi się zbyt mała... Ciasno się zrobiło na rynku.

no to jest inna kwestia. zwlaszcza ze od dolu jest jeszcze 1000D a wiele sklepow ma 400D w super niskiej cenie.

z punktu widzenia klienta sytuacja jest fantastyczna. dlatego nie ma co liczyc, ze zbyt dlugo potrwa ;)

Arek_Gd
17-08-2008, 12:39
Body FF na poziomie 1500$ to marketingowo świetny pomysł, szczególnie teraz w obliczu konkurencji z Nikona i za chwilę Sony, ale... trzeba pamiętać że taką puszkę projektuje się/produkuje ok. 1,5 roku tak więc wszystko zależy od tego jak Canon niecałe dwa lata temu przewidział sytuację rynku na 2008 rok...

p.s. chyba, że jest tak jak sugerował Corwin - juz istnieją prototypy, a marketing tylko decyduje którą z puszek wysłać na linię produkcyjną, wówczas ten proces z pewnością jest krótszy

fret
17-08-2008, 13:08
Tylko, że z Canonem jest jeszcze jeden problem. Nie muszą wymyślać niższego modelu FF. Wystarczy, że obniżą jeszcze trochę cenę na 5D i mają minimum rok spokoju i kolejki pod sklepami :). Nowe FF może wejść dopiero jak się konkurencja trochę wystrzela z nowości.

akustyk
17-08-2008, 13:50
Tylko, że z Canonem jest jeszcze jeden problem. Nie muszą wymyślać niższego modelu FF. Wystarczy, że obniżą jeszcze trochę cenę na 5D i mają minimum rok spokoju i kolejki pod sklepami :). Nowe FF może wejść dopiero jak się konkurencja trochę wystrzela z nowości.

teoretycznie moga, ale musza tez myslec o tych uzytkownikach, krorzy przez 3 lata pracy starym 5D doszli juz do wniosku, ze maja nowe zielone papierki (wzglednie miski ryzu, jesli w kraju przekwitlej wisni :) ) do wydania. a jak pieniadze leza na ulicy i czekaja, zeby je podniesc, to sie wypada schylic :)

a juz na pewno Canon nie da sie dwa razy prosic - badz co badz ich ksiegowi sa fenomenalnie w wyciskaniu kasy...

Pinto
17-08-2008, 15:19
musza tez myslec o tych uzytkownikach, krorzy przez 3 lata pracy starym 5D doszli juz do wniosku, ze maja nowe zielone papierki (wzglednie miski ryzu, jesli w kraju przekwitlej wisni :) ) do wydania.

Oczywiście muszą też myśleć o tych, którzy nie chcą kupić 5D, tylko jego następcę.

fret
17-08-2008, 15:36
Tym z zielonymi i FF rzucą 24-70 IS, a nową piątkę trochę później :) Nie chce mi się wierzyc, żeby im się chciało wprowadzać nowy model FF w obecnej cenie 5D. Zrobili miejsce dla 50D, obniżą trochę cenę 5D i się zrobi piękna luka w ofercie dla 3D :)

akustyk
17-08-2008, 15:59
Tym z zielonymi i FF rzucą 24-70 IS, a nową piątkę trochę później :) Nie chce mi się wierzyc, żeby im się chciało wprowadzać nowy model FF w obecnej cenie 5D.
wiesz, sama cena tu jeszcze wszystkiego nie mowi. 20D tez bylo wprowadzone w cenie zastepowanego 10D, a potem jeszcze spadalo.

Zrobili miejsce dla 50D, obniżą trochę cenę 5D i się zrobi piękna luka w ofercie dla 3D :)
no oby ;)
ja bym bardzo chcial 5D, ale 1500 EUR to troche za duzo za ten korpus, na chwile obecna. nie przymierzajac, tanszy jest D300 i choc nie jest to pelnoklatkowy celownik i plastyka, to samemu korpusowi trudno cos zarzucic. a niewatpliwie ma tez sporo zalet

hrabia_vader
17-08-2008, 19:17
W temacie nowej piątki jeszcze nie wróżyłem, więc postanowiłem właśnie coś tu napisać. Tym bardziej, że chciałbym odnieść się do postów niektórych.

Obniżenie ceny piątki jest dobrym krokiem, ale nie na dłuższą metę. Nie może to być napewno próba "wypuszczenia" taniego FF. Canon ewentualnie może rzucić zapowiedź nowych modeli obniżając cenę piątki aby jeszcze skuteczniej wyczyścić magazyny i oddalić lekko w czasie premiery nowych puszek (a przynajmniej nowej puszki - tej tańszej, jeśli taka ma się pojawić). Jeśli miałbym cokolwiek wróżyć, to sądzę, że na bazie obecnej puszki zrobią nowy model, dodając ficzery jakie obecnie są w modzie nie dodając za wiele high-endowych elementów, żeby nie zakosić półki, na którą można wcisnąć ewentualny high-amatorski FF. Tak więc według mnie to jednak usłyszymy niebawem o nowym 5D, który jednak nie będzie podniesieniem obecnego modelu do rangi "cudu" jakim był w swoim czasie EOS 5D. Cena tego modelu będzie prawdopodobnie bardzo atrakcyjna, poniżej 2000 euro - bardzo prawdopodobne.

Patrząc na obecną konkurencję, Canon jednak powinien pokazać również coś pokroju D700, który będzie łącznikiem pomiędzy amatorskimi FF a półką dla zawodowców (zauwązcie, że Nikon takiego łącznika nie ma, jest on na etapie na jakim Canon był trzy lata temu wypuszczając 5D). To może być właśnie taki profi FF dla "ubogich" (i przyznam, że bardzo chciałbym być takim "ubogim" :-) ). Taki, jakim był (według mnie) 5D w momencie swojej premiery.

Z drugiej jednak strony jakoś powyższe mi nie pasuje za bardzo i cały czas jednak sądzę, że Canon pociągnie jedną linię amatorskich FF w postaci 5D MkII wyposażonego w znacząco wzbogacony układ AF, uszczelnienia (bez których, jak skutecznie wmawiają marketingowcy, już nie można się obejść) matrycą wielkości około 17MPix i napompowanymi dzięki konkurencji ISO. Liczę także na matrycę, która będzie potrafiła łapać w obraz z dynamiką znaną z błony fotograficznej (matrycę, na jaką Canon ma patent), choć nie sądzę, żeby chcieli to dać właśnie w piątce a nie w jakimś kolejnym wcieleniu jedynki.

Na koniec chciałem zaznaczyć, że dziwi mnie iż niektórzy sądzą, że wypuszczanie 5D z ficzerami "jedynkopodobnymi" byłoby błędem Canona. Nikona, choć dopiero pionieruje na polu FF postanowił właśnie taki krok podjąć i nie sądzę, żeby na własne życzenie strzelał sobie w kolano. Stąd właśnie moje drugie przypuszczenie, że Canon pozostanie przy jednej linii amatorskich FF, grając agresywnie ceną przy dość dobrym wyposażeniem modelu w bajery. Oczywiście nie będzie to jedynka z urżniętym gripem, ale będzie to solidny aparat za bardzo przyzwoite pieniążki - to wydaje się wymuszać konkurencja. Cena startowa takiego 5D MkII zaczynająca się od 2500 euro nie byłaby wcale taka wysoka.

KvM
17-08-2008, 20:07
Liczę także na matrycę, która będzie potrafiła łapać w obraz z dynamiką znaną z błony fotograficznej (matrycę, na jaką Canon ma patent), choć nie sądzę, żeby chcieli to dać właśnie w piątce a nie w jakimś kolejnym wcieleniu jedynki.

Hop Hop. To już dawno za nami... Ile Twoim zdaniem dynamiki mają klisze? 20 EV?

AMD Fan
17-08-2008, 21:04
Wyglada na to że Canon "przesunie" swoje modele o 1 segment w dół, przecież 1000D i duży spadek cen 40D nie są przypadkowe, wydaje mi się że możliwe jest:
50D z matrycą FF-- 12 mln
5Dmk2 znaczaco ulepszony, AF,Live View, itp 16 Mpix

Wówczas w lutym przyszłego roku nowe 500D mogloby "przytyć"
A 1000D znany dzisiaj byłby tanim aparatem na początek

Teraz 450D i 1000D są właściwie podobnymi konstrukcjami,a różnica w cenie jest niewielka

Riccardo
17-08-2008, 21:09
Wyglada na to że Canon "przesunie" swoje modele o 1 segment w dół, przecież 1000D i duży spadek cen 40D nie są przypadkowe, wydaje mi się że możliwe jest:
50D z matrycą FF-- 12 mln
5Dmk2 znaczaco ulepszony, AF,Live View, itp 16 Mpix

Wówczas w lutym przyszłego roku nowe 500D mogloby "przytyć"
A 1000D znany dzisiaj byłby tanim aparatem na początek

Teraz 450D i 1000D są właściwie podobnymi konstrukcjami,a różnica w cenie jest niewielka

Coś mi się wydaje, że dobrze kombinujesz. Tym bardziej, że nie ma szkieł EF-S "L", więc tym bardziej wydaje mi się prawdopodobne "przesunięcie". Z drugiej strony, może marketingowcy planują zupełnie coś innego i sprawdzi się tylko lekkie podrasowanie 5ki.

sitek
17-08-2008, 21:24
Wiem z dobrego zrodła, że premiera następcy, a właściwie następców ma być we wrześniu, jeden będzie "spozycjonowany" pomiędzy 40D a 5D i ubozszy, a drugi zdecydowanie wyższa półka, tuż przed jedynką. Źródło to PH Canon'a. Za kilka tygodni okaże się czy wiarygodne;-)

oskarkowy
17-08-2008, 21:27
Wiem z dobrego zrodła, że premiera następcy, a właściwie następców ma być we wrześniu, jeden będzie "spozycjonowany" pomiędzy 40D a 5D i ubozszy, a drugi zdecydowanie wyższa półka, tuż przed jedynką. Źródło to PH Canon'a. Za kilka tygodni okaże się czy wiarygodne;-)

Tyle, to już "dobrze poinformowane źródła" pisały nam tutaj miesiąc temu :mrgreen:

sitek
17-08-2008, 21:32
Tyle, to już "dobrze poinformowane źródła" pisały nam tutaj miesiąc temu :mrgreen:
No to fakt, a nawet jak bedzie premiera to w sklepach na swieta będzie

akustyk
17-08-2008, 21:46
m.in. tyle.
bo roznych prognoz bylo z "dobrze poinformowanych zrodel" juz co najmniej kilka.

pozyjemy, zobaczymy. takie 50D FF moze okazac sie fajna sprawa...

Riccardo
17-08-2008, 21:56
takie 50D FF moze okazac sie fajna sprawa...

5d w "budzie" 40d? W sensie LV, flash, itp? W sumie dobry pomysł :)

arturs
17-08-2008, 22:26
No to fakt, a nawet jak bedzie premiera to w sklepach na swieta będzie

Na święta? Jak Canon pokaże / poinformuje o nowościach na koniec sierpnia to za 3 tygodnie puszka będzie do kupienia na każdym rogu ulicy bez mała (z wyjątkiem 1DMk3 było tak z każdą puszką) - 3 tygodnie po premierze puszka była full dostępna..

fret
17-08-2008, 22:47
To niech dadzą w koncu to FF za 4k pln nówka z polskiej dystrybucji i kończymy wątek :) Nawet stare 5D w tej cenie mnie zadowoli :)

akustyk
17-08-2008, 22:50
To niech dadzą w koncu to FF za 4k pln nówka z polskiej dystrybucji i kończymy wątek :) Nawet stare 5D w tej cenie mnie zadowoli :)
przy obecnym kursie dolara polskich dystrybutorow to to by musialo byc $1000 w USA. az tyle to Canon nie spusci z cena :)

Fan nr 1
17-08-2008, 22:51
(z wyjątkiem 1DMk3 było tak z każdą puszką) - 3 tygodnie po premierze puszka była full dostępna..

Wydaje mi się że 450D pojawiła się w sklepach dużo później po premierze. Prawdę mówiąc 1000D też jeszcze w sklepie nie widziałem

akustyk
17-08-2008, 23:05
Wydaje mi się że 450D pojawiła się w sklepach dużo później po premierze. Prawdę mówiąc 1000D też jeszcze w sklepie nie widziałem

w piatek macalem w MM w Den Haag. trabant jak trabant, tylko inne cyferki na obudowie ;)

w Polsce tez juz powinien byc, choc moze nie w kazdym sklepie

fret
17-08-2008, 23:07
przy obecnym kursie dolara polskich dystrybutorow to to by musialo byc $1000 w USA. az tyle to Canon nie spusci z cena :)

W końcu to wątek marzycielski :) A stany chyba trochę tracą na znaczeniu jako główny rynek. Mam wrażenie, że przy obecnych kursach zaczną skośnoocy bardziej dbać o europę :) utrzymywanie kursu dolara na poziomie 4 pln ma krótkie nogi, chyba, że japońcy wolą tracić sprzedając do nas przez stany, wiekszość europy tez nie ma dużo lepszych cen :)

akustyk
17-08-2008, 23:21
W końcu to wątek marzycielski :) A stany chyba trochę tracą na znaczeniu jako główny rynek. Mam wrażenie, że przy obecnych kursach zaczną skośnoocy bardziej dbać o europę :) utrzymywanie kursu dolara na poziomie 4 pln ma krótkie nogi, chyba, że japońcy wolą tracić sprzedając do nas przez stany, wiekszość europy tez nie ma dużo lepszych cen :)
ale od Japonczykow to tu najmniej zalezy. czyrakiem jest po pierwsze UE dowalajaca kosmiczne cla na elektronike, a po drugie polscy dystrybutorzy, ktorzy korzystajac z faktu, ze narod "bogaty", podnosza ceny nawet w porownaniu z "biedna" Europa Zachodnia. w rezultacie obiektyw, ktory w UK kosztuje w przeliczeniu 2000zl w Polsce kupuje sie w sklepie za 2800zl :(

Kolekcjoner
17-08-2008, 23:37
A to zależy po jakich sklepach kto chodzi ;). Co do 450 to pełna zgoda.
Inna rzecz że ostatnio jak chodziłem po Królewskim Mieście ;) to tak: Sony Alfa można kupić niemal w każdym kiosku ruchu, Nikona wszędzie pełno i to w pełnym wyborze od D3, przez D700 do najtańszych D40 i szkieł od cholery. A z Canonem cieniutko. Wiadomo 450D prawie wszędzie, 1000D już nie tak cudnie. 40D się trafia, a reszty po prostu nima :(. Ze szkłami też nie różowo - w porównaniu z Nikonem bieda.

Co do kontynuacji 5D i obniżaniu jego ceny - to nie bardzo. To jest stara technologia naświetlania matryc FF, a Canon jest oszczędny :mrgreen:. Myślę że to powinna być wskazówka dla wielu co się stanie niedługo z tym korpusem.

akustyk
17-08-2008, 23:40
Myślę że to powinna być wskazówka dla wielu co się stanie niedługo z tym korpusem.
ze zacznie robic nieostre zdjecia, bez szczegolow, zaszumione i z biednym DR?

to sie juz stalo, Kolekcjoner. toz my juz dawno jestesmy zgodni, ze 5D jest do d... i tym to co najwyzej po przesiadce z Pałerszotow mozna robic zdjecia. i jak najbardziej czekamy na marka drugiego, ktory bedzie w stanie zrobic cos uczciwego ;)

fret
17-08-2008, 23:49
O tym już rozmawialiśmy, ale maszyny zamortyzowane, personel przyuczony, więc może tłuczmy stare matryce po kosztach bieżących póki będą chętni na stare 5d? A dla bogatszych mamy nową technologię, która jeszcze musi na siebie zarobić... :)
Że z Canonem cieniutko w sklepach, to fakt, ale nie wiem co o tym myśleć. Mozna to interpretować na różne sposoby. W każdym razie ofensywa konkurencji działa na naszą korzyść :)

focus
17-08-2008, 23:52
hehe racja,
ale tak poważnie jeśli nowy nie zaoferuje faktycznie poprawionego AF i szerszego zakresu użytecznego ISO to chyba wezmę drugie 5D ( teraz już wiemy, że D w nazwie pochodzi od do Du.y:)

a tak na marginesie czytałem podobny wątek jakiś rok czasu z hakiem, już już miał być następca 5D i trochę się wstrzymywałem z zakupem..i co ? masę zleceń zrealizowałem a nowego i tak nie ma...no ale może już tym razem :)

dj_zibi
18-08-2008, 00:00
Ciekaw jestem ilu ludzi z tego forum "ślini się" na wejście następcy 5D i obniżenie cen starego 5D który to już nie robi dobrych zdjęć:)

akustyk
18-08-2008, 00:14
tak a propos brakow Canona w sklepach, jak twierdzi Kolekcjoner... w Holandii nie ma tego problemu. MM ma caly czas na biezaco i starsze i najnowsze modele, a z duzych sklepow w temacie Calumet, Konijnberg czy Kamera Express. Nikon, Sony i Olek tez sa

thorin
18-08-2008, 07:50
tak a propos brakow Canona w sklepach, jak twierdzi Kolekcjoner... w Holandii nie ma tego problemu. MM ma caly czas na biezaco i starsze i najnowsze modele, a z duzych sklepow w temacie Calumet, Konijnberg czy Kamera Express. Nikon, Sony i Olek tez sa

To wszystko przez polskie przedstawicielstwo Canona, dobijaja takie ceny na korpusy ze glowa mala, przysylaja dostawy dwa tygodnie po terminie i zazwyczaj polowe tego co zamowiles, a na lepsze korpusy i body dorzucaja taka marze ze kierownicy takich hal jak MM nie chca tego brac bo nikt tego nie kupi, ewentualnie canon liczy ewentualna dostepnosc korpusu w miesiacach badz wogole jej nie ma. Przykladowo w czerwcu 5d kosztowal na allegro okolo 5700 - 6000, w Foto plusie 6800, a w specjalnej cenie dla Saturna w kato Canon chcial przyslac 5d po cenie 7300 (to jeszcze wszystko bez marzy i vatu, przeliczcie sobie ami ile bylo by po dolozeniu tego wszystkiego). Polski Canon to najgorszy przedstawiciel z jakim sie spotkalem.

pan.kolega
18-08-2008, 09:32
w piatek macalem w MM w Den Haag. trabant jak trabant, tylko inne cyferki na obudowie ;)

Jednak 1000D bez gum wyglada dosyc brutalnie w porownaniu z 450D. 1000D to pierwszy przypadek u Canona, ze nowa puszka cyfrowa jest tylko schamieniem istniejacego modelu i nie wnosi absolutnie nic nowego. To odczytuje jako oznake paniki. Polecam 1000D tylko najubozszym, albo jako czwarty zapasowy na jakas wojne.

450D mozna bylo kupic w USA prawie 3 miesiace po zapowiedzi, ale 1000D o wiele szybciej.

akustyk
18-08-2008, 09:56
Jednak 1000D bez gum wyglada dosyc brutalnie w porownaniu z 450D.

chodzi Ci o gumy uchwytu?

1000D to pierwszy przypadek u Canona, ze nowa puszka cyfrowa jest tylko schamieniem istniejacego modelu i nie wnosi absolutnie nic nowego. To odczytuje jako oznake paniki.
ja bym z tym nie przesadzal. to za duza firma i zbyt zaawansowana technologicznie w tej dzialce, zeby panikowala. a juz na pewno nie w odniesieniu do rynku amatorskiego, ktory jest wyzwaniem wylacznie marketingowym. bo nie technologicznym

KMV10
18-08-2008, 10:02
Canon nie panikuje tylko i wyłącznie z tego powodu, że ma bardzo zróżnicowane produkty i w związku z tym dochody z wielu źródeł. Optyka i fotografia stanowi niszę w jego działalności. Canon to nie Nikon - foto nie stanowi dla niego "być albo nie być".

pan.kolega
18-08-2008, 10:39
Canon nie panikuje tylko i wyłącznie z tego powodu, że ma bardzo zróżnicowane produkty i w związku z tym dochody z wielu źródeł. Optyka i fotografia stanowi niszę w jego działalności. Canon to nie Nikon - foto nie stanowi dla niego "być albo nie być".

To jest raczej oczywiste - kiedy mowimy tu o Canonie to nie mamy przeciez na mysli calego Canona tylko te czesc ktora produkuje system EOS. Ale juz optyka to nie nisza jednak, tylko lwia czesc Canona. Nie ma Canona bez optyki. A fotografie traktuja jednak prestizowo.

Polecam artykul

http://news.cnet.com/8301-13580_3-9882670-39.html?hhTest=1

Wynika z niego, ze obecny podzial rynku SLR Canon-Nikon to 42.7% do 40%, podczas gdy jeszcze w 2006 bylo 46.7% do 33%. Znaczny spadek dla Canona. Ostatnio szybkosc wzrostu sprzedazy Nikona jest ponad dwukrotnie wyzsza niz u Canona.

KMV10
18-08-2008, 10:53
(...) A fotografie traktuja jednak prestizowo.
(...)
Może i prestiżowo ale jednak niszowo. Był parę miesięcy temu cytowany na forum wywiad z v-ce prezesem C, który nie pozostawił w tej kwestii większych wątpliwości. Drukarki, xero, video,................, i dopiero foto ;)

Kabu
18-08-2008, 12:45
To wszystko przez polskie przedstawicielstwo Canona, dobijaja takie ceny na korpusy ze glowa mala, przysylaja dostawy dwa tygodnie po terminie i zazwyczaj polowe tego co zamowiles, a na lepsze korpusy i body dorzucaja taka marze ze kierownicy takich hal jak MM nie chca tego brac bo nikt tego nie kupi, ewentualnie canon liczy ewentualna dostepnosc korpusu w miesiacach badz wogole jej nie ma. Przykladowo w czerwcu 5d kosztowal na allegro okolo 5700 - 6000, w Foto plusie 6800, a w specjalnej cenie dla Saturna w kato Canon chcial przyslac 5d po cenie 7300 (to jeszcze wszystko bez marzy i vatu, przeliczcie sobie ami ile bylo by po dolozeniu tego wszystkiego). Polski Canon to najgorszy przedstawiciel z jakim sie spotkalem.

Może Canon Polska nie jest wcale taki najgorszy, wiadomo brakuje mu do doskonałości ale może nie jest taki zły. Ja zamówiłem obiektyw 50mm f/1.4 w Irlandii i miałem czekać tydzień a czekałem 5 tygodni bo sprowadzali mi obiektyw z UK gdzie po drodze sprzedali go komuś innemu a dla mnie sprowadzali jeszcze raz.:twisted: Ręce mi normalnie opadły i co najlepsze nikt nie raczył nikogo o niczym poinformować.

dzik
18-08-2008, 13:14
Irlandia to ciekawy kraj, wlasnie wrocilem. Mialem nadzieje ze jadac do kraju cudu gospodarczego bede mial okazje pomacac jakies cuda. Mylilem sie. Odwiedzilem duzo sklepow, szczytem technologii ktory sie kurzy na polce jest 40D, wszedzie rowna cena 1399eur.

Po tym pobycie dopisuje cos co nikon ma a pewnie u canona nie zobacze, sztuczny horyzont lub cokolwiek innego co mi powie kiedy trzymam prosto aparat. Nie wiem co sie stalo, pokrzywilo mnie chyba ale duzo fot mam przekrzywionych.

pan.kolega
18-08-2008, 18:59
Może i prestiżowo ale jednak niszowo. Był parę miesięcy temu cytowany na forum wywiad z v-ce prezesem C, który nie pozostawił w tej kwestii większych wątpliwości. Drukarki, xero, video,................, i dopiero foto ;)

No pewnie, ze dopiero, ale bynajmniej nie nisza . Nie ma co teoryzowac, jest dokument

http://www.canon.com/ir/results/2007/rslt2007e.pdf

z ktorego wynika, ze profit Canona z "business machines" czyli cale xero, drukarki, plus peryferia jak skanery itd. w 2007 r. to 5.7 miliarda $, a z "kamer" 2.7 miliarda $. To nie nisza i nie w kij dmuchal. A prawie 50% wartosci kamer to SLR (ok 15% sztuk). Przy tym wymienia sie XTi, 30/40D i obiektywy do nich jako zrodlo dochodow SLR no i kompakty. Oczywiscie 5D i wyzej przynosza o wiele mniej pieniedzy, chociaz sa wazne wlasnie prestizowo.

Jak na nisze to mowi sie tam o wiele za duzo o SLR wymieniajac nawet modele.

KMV10
18-08-2008, 19:20
No pewnie, ze dopiero, ale bynajmniej nie nisza . Nie ma co teoryzowac, jest dokument

http://www.canon.com/ir/results/2007/rslt2007e.pdf

z ktorego wynika, ze profit Canona z "business machines" czyli cale xero, drukarki, plus peryferia jak skanery itd. w 2007 r. to 5.7 miliarda $, a z "kamer" 2.7 miliarda $. To nie nisza i nie w kij dmuchal. A prawie 50% wartosci kamer to SLR (ok 15% sztuk). Przy tym wymienia sie XTi, 30/40D i obiektywy do nich jako zrodlo dochodow SLR no i kompakty. Oczywiscie 5D i wyzej przynosza o wiele mniej pieniedzy, chociaz sa wazne wlasnie prestizowo.

W krotkim rozdziale "Outlook" (prognozy na najblizsza przyszlosc) mowi sie wiecej o SLR niz o drukarkach/kopiarkach.
Dzięki za linka.
Jeśli jest tak jak piszesz - (nie mam na razie chwili na czytanie tego pdfa, ale go przeczytam ;) ) - to właśnie potwierdza co stwierdziłem. Foto nie jest najbardziej dochodowe dla Canona.
Opierając się tutaj na danych z Twojego postu, C nawet zarzucając foto (jako 50% z "kamer" za 2,7 G$) całkowicie traci jedynie 1,35 G$. Bo posiada jednocześnie 7,05G$ z innych produktów. W skali zarobków tej firmy widać jasno, że jest to jednak nisza :mrgreen:
Dodam oczywiście, że moim skromnym zdaniem. Nie będę tutaj kruszyć kopi o nazewnictwo :mrgreen:

thorin
18-08-2008, 19:48
Może Canon Polska nie jest wcale taki najgorszy, wiadomo brakuje mu do doskonałości ale może nie jest taki zły. Ja zamówiłem obiektyw 50mm f/1.4 w Irlandii i miałem czekać tydzień a czekałem 5 tygodni bo sprowadzali mi obiektyw z UK gdzie po drodze sprzedali go komuś innemu a dla mnie sprowadzali jeszcze raz.:twisted: Ręce mi normalnie opadły i co najlepsze nikt nie raczył nikogo o niczym poinformować.

Nie no, Canon nie jest zly, Canon po prostu wie ze i tak sie sprzeda, na wszystkich polkach od 300 pln do 20 kpln stad olewka.

Kolekcjoner
18-08-2008, 20:02
Jednak 1000D bez gum wyglada dosyc brutalnie w porownaniu z 450D. 1000D to pierwszy przypadek u Canona, ze nowa puszka cyfrowa jest tylko schamieniem istniejacego modelu i nie wnosi absolutnie nic nowego. To odczytuje jako oznake paniki. Polecam 1000D tylko najubozszym, albo jako czwarty zapasowy na jakas wojne.
(....)

Jakiej paniki? Przecież oni zapowiadali taki korpus rok przed wypuszczeniem :shock:. Do tego żadne "schamienie" - w czasach analoga robili to wielokrotnie. Czysta chłodna kalkulacja nic więcej.

To jest raczej oczywiste - kiedy mowimy tu o Canonie to nie mamy przeciez na mysli calego Canona tylko te czesc ktora produkuje system EOS. (....)

Nie ma czegoś takiego jak "części która produkuje system EOS". System jest produkowany w ramach wielu spółek i fabów całej korporacji.

(....)
Ale juz optyka to nie nisza jednak, tylko lwia czesc Canona. Nie ma Canona bez optyki. A fotografie traktuja jednak prestizowo.

(....)

Jaka znów lwia część :shock:?

27% Office imaging products
34% Computer peripherals
27% Cameras
10% Optical & other products
2% Business information products

Źródło - canon.com
Fotografie może i traktują prestiżowo ale nie ma wątpliwości co jest dla nich podstawą. Przy czym należy pamietać, że dslr-y to znów nisza w dziale "Cameras".

BTW. Nie znaczy to jednak, że niektórzy nie mogą się pocieszyć myślą o kupnie np. 35-70/2 L :D w niedługim czasie.

pan.kolega
18-08-2008, 21:54
Fotografie może i traktują prestiżowo ale nie ma wątpliwości co jest dla nich podstawą. Przy czym należy pamietać, że dslr-y to znów nisza w dziale "Cameras".

Nie, DSLR (prawdopodobnie wliczajac obiektywy, na podstawie dokumentow na stronie Canona), jak pisalem wyzej, to prawie 50% sprzedazy w segmencie "Cameras" (natomiast video to raczej maly ulamek, kolo 10%).

A w co inwestuja? Dokladnie 2/3 wydatkow na R&D idzie na "nisze," takie jak "Optyka i inne" (55%) i "Kamery" (12%) a tylko 1/3 na "business machines".

Kolekcjoner
18-08-2008, 22:18
nie, dslr (prawdopodobnie wliczajac obiektywy, na podstawie dokumentow na stronie canona), jak pisalem wyzej, to prawie 50% sprzedazy w segmencie "cameras" (natomiast video to raczej maly ulamek, kolo 10%).

A w co inwestuja? Dokladnie 2/3 wydatkow na r&d idzie na "nisze," takie jak "optyka i inne" (55%) i "kamery" (12%) a tylko 1/3 na "business machines".

;-);-);-)8)

Tequil
19-08-2008, 10:22
wiadomo już coś o następcy? jakieś nowe zoomy? ... muszę zaplanować budzet na zime ;]

Kolaj
19-08-2008, 10:26
wiadomo już coś o następcy? jakieś nowe zoomy? ... muszę zaplanować budzet na zime ;]
Wszystko, co wiadomo, jest napisane w tym wątku. Przeczytaj ;)

Tequil
19-08-2008, 10:30
Wszystko, co wiadomo, jest napisane w tym wątku. Przeczytaj ;)

czytałem i nic konstruktywnego, z tego, nie wynika ;)

Kolaj
19-08-2008, 10:32
czytałem i nic konstruktywnego, z tego, nie wynika ;)I właśnie tyle wiadomo. A budżet na zimę... Jedź na narty :)

gietrzy
19-08-2008, 10:33
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28998423

Cztery razy dwa na horyzoncie
3D

Anyone?

spoon
19-08-2008, 12:09

;-);-);-)8)

trudno nie sadzic, ze sa tacy co wiedza wiecej ; )

wain
19-08-2008, 12:15
BTW. Nie znaczy to jednak, że niektórzy nie mogą się pocieszyć myślą o kupnie np. 35-70/2 L :D w niedługim czasie.

.. Kurde .. Wlasnie od przed wczoraj chodzi mi po glowie taki "DreamLens" (ewentualnie 24-50/F2 )

oskarkowy
19-08-2008, 12:24
.. Kurde .. Wlasnie od przed wczoraj chodzi mi po glowie taki "DreamLens" (ewentualnie 24-50/F2 )

Też chciałbym coś takiego jak 35-70/2, byłoby to dla mnie szkło idealne, o ile nie zawaliliby bokehu czy nie skończyłoby się strasznymi aberracjami. Rozmiar w zasadzie mógłby być dowolny. 8-)

gietrzy
19-08-2008, 12:35
Też chciałbym coś takiego jak 35-70/2, byłoby to dla mnie szkło idealne, o ile nie zawaliliby bokehu czy nie skończyłoby się strasznymi aberracjami. Rozmiar w zasadzie mógłby być dowolny. 8-)

W twoich ustach to brzmi dziwnie... już raz (na FM) o czymś takim czytałem....
Jak można zwalić bokeh w zoomie x2?

myst
19-08-2008, 13:05
W twoich ustach to brzmi dziwnie... już raz (na FM) o czymś takim czytałem....
Jak można zwalić bokeh w zoomie x2?

Ale chodzi Ci o ogniskową czy o to że zoom? 8-)

gietrzy
19-08-2008, 13:21
Ale chodzi Ci o ogniskową czy o to że zoom? 8-)

O szkło

BuRton
19-08-2008, 13:25
A może o jasność szkła ?

gietrzy
19-08-2008, 13:26
A może o jasność szkła ?

Nie :mrgreen:

chavez
19-08-2008, 15:11

Tylko że w Hadze mogą sobie być... to nie Polska ;) . Też sobie macałem w tym sklepie (i w Rotterdamie też) - nawet D700 był do potrzymania :) (tylko nie pamiętam w którym już mieście), nie mówiąc już o 1D albo D3 - tam jednak jest inny poziom zarobków i mogą sobie pozwolić na wystawienie do pomacania.

Póki nie zarabiamy tyle co na zachodzie to musimy liczyć się z tym, że u nas puszki przychodzą później (u nas jest mniej potencjalnych nabywców i bardziej opłaca się śpieszyć w wprowadzeniem towaru na zachodzie).

myst
19-08-2008, 15:15
O szkło
A możesz troszkę jaśniej? Chyba nie łapie zastosowanych skrótów myślowych...:mrgreen:

gietrzy
19-08-2008, 15:17
A możesz troszkę jaśniej? Chyba nie łapie zastosowanych skrótów myślowych...:mrgreen:

Czytałem ponad rok temu na FM o 35-70/2.0. O to dokładnie mi chodziło.

akustyk
19-08-2008, 15:19
Tylko że w Hadze mogą sobie być... to nie Polska ;) . Też sobie macałem w tym sklepie (i w Rotterdamie też) - nawet D700 był do potrzymania :) (tylko nie pamiętam w którym już mieście), nie mówiąc już o 1D albo D3 - tam jednak jest inny poziom zarobków i mogą sobie pozwolić na wystawienie do pomacania.

nie no, ja nie zaprzeczam. tylko teza byla, ze 1000D nie ma ogolnie na rynku. a jest.

co do wystawek w MM to fakt, ze tutaj jest tego szeroki wybor i na dodatek nie stojacego w gablotce tylko na polce, gdzie kazdy moze przymierzyc.

Póki nie zarabiamy tyle co na zachodzie to musimy liczyć się z tym, że u nas puszki przychodzą później (u nas jest mniej potencjalnych nabywców i bardziej opłaca się śpieszyć w wprowadzeniem towaru na zachodzie).
z foto to nie jest taki problem. opoznienie jesli jest to nie duze, wynikajace z ograniczen logistycznych - pierwsze kontenery z Azji w Rotterdamie rozszarpuja sklepy zachodnie a dopiero kolejne sa pakowane na TIR-y wglab kontynentu ;)

wyrazne roznice sa z artykulami bardziej luksusowymi, ze z braku innego pomyslu tak to okresle. ot chocby taka przyjemnosc jak filmy Blue-ray, ktore w UK czy Holandii sprzedaja sie w tej chwili niezle, podczas gdy w Polsce nawet dobrze wyposazone sklepy nie maja napedow BD do komputerow czy czytnikow stacjonarnych. o dostepnosci filmow i cenach w relacji do zarobkow nie wspominam. czego przyczyna jest nierozreklamowanie tematu (brak sponsorowanych artykulow w prasie), bo ceny tej przyjemnosci na chwile obecna nie rokuja duzych dochodow w Polsce.

poniekad, sam sie modle, czy wydac 100 EUR za naped, skoro w lokalnych wypozyczalniach filmow na BD jest moze w sumie kilkadziesiat. z czego pozycje inne niz idiotyczne "zabili go i uciekl" na palcach rak mozna zliczyc.
a kupowanie filmow za srednio 25 EUR sztuka... lekko droga przyjemnosc

a temat... www.hd-trailers.com chyba rozwiewa watpliwosci, ze Blue-ray rzadzi, Blue-ray radzi...! :)

gietrzy
19-08-2008, 21:11
http://www.pcpop.com/doc/0/320/320998.shtml

* A rough estimation via the press centre for the Beijing olympics showed that about 70% of news photographers are Canon users [Quite the same as the number reported by Canon Professional Network for Euro 08]

* Canon has no plans to join the Micro 4/3 industry at the moment. Canon has different sized sensors already, and users have different systems. Most of them don't want to invest for another new system.

* Canon thinks different sensors have their own characteristics, whether or not APS-C will be replaced completely depends on market demand, but Canon takes the upcoming decrease of Full Frame camera cost due to sensor cost dropping as a good sign, which makes FF more affordable.

* The 50 Megapixels sensor is not ready to be used in cameras because other components are to be improved to fit it, for instance, larger sensor demands a larger body. The reason why Canon annouced this news is to prove her technological leadership is 10 years ahead of others. [that's an APS-H sensor in the original announcement BTW]

* On the 1D merging issue, with today's CMOS technology, it is not easy to get "Good quality, high speed" at the same time. Yet Canon tech has been developing rapidly, once the cost is reasonable, we can solve this problem.

* No words on 5D sucessor, saying that no such information available. But they have received feedbacks from Chinese dealers saying that people are waiting for a new 5D and 12MP will be enough already.

* About Canon's lack of passion about things like HDMI.... These technologies are not Canon's core ones but developed by others instead, we will buy them and put them in our camera if we found it necessary. We often need to make decisions between different features, for example, there is a company which uses vari-angle LCD on its monitor, this sacrifies the size of the monitor, some may thing it is good, vice versa, and Canon has to pick the choice which most will appreciate, but not everyone will be satisfied.[this echoes what Chuck Westfall said during CES, with OLED, the display of SLRs will be a part of Canon's core technology, then we will see better monitors on them] Eye-controlled focus, we are not using it because of feedback from the market, but we haven't stop developing it,.

* Canon has noticed market demand of a product with small body but large sensor size, but no development has been carried out yet, Canon focuses on how to combine convenience and quality.[With that said, it may imply that "a product with small body but large sensor size" can not provide a versatile enough focal length range]

fret
19-08-2008, 21:24
Czy ja dobrze zrozumiałem? Tak z grubsza, to nie zrobią tego, czego ludzie chcą, bo ludzie tego nie chcą? :)

akustyk
19-08-2008, 21:31
Czy ja dobrze zrozumiałem? Tak z grubsza, to nie zrobią tego, czego ludzie chcą, bo ludzie tego nie chcą? :)

no w sumie to by bylo dobre podsumowanie :)

z tym, ze mozna przeformulowac tak: robia to, czego uzytkownicy jeszcze nie wiedza, ze beda chcieli a wrecz musieli miec ;)

myst
19-08-2008, 21:48
Czy mi się tylko zdaje, czy N jest do swoich klientów ustawiony nieco bardziej 'frontem'?

Quadrifoglio
19-08-2008, 21:49
i chyba tyle, że obrazu 5D nie ruszą, dadzą trzepaczkę, trochę więcej klatek, coś jeszcze ... i dwa razy wyższą cenę ... no może 50% w najlepszym razie. A tak w ogóle to mamy 50 mpx które jest 10 lat przed konkurencją ale całość jeszcze nie działa więc "walcie się" ;-)

gietrzy
19-08-2008, 21:55
A tak w ogóle to mamy 50 mpx które jest 10 lat przed konkurencją ale całość jeszcze nie działa więc "walcie się" ;-)

Raczej: moglibyśmy dobić wszystkich sensorem 50M ale po co? 10-letnie eLki mogą się zwrócić po raz n-ty... zer0wym nakładem środków RD

akustyk
19-08-2008, 21:57
Czy mi się tylko zdaje, czy N jest do swoich klientów ustawiony nieco bardziej 'frontem'?

jesli nie masz w ten sposob na mysli tych, ktorzy najpierw wpakowali kase w szkla DX, bo "FF nigdy nie bylo, nie ma i nie bedzie potrzebne", a ktorym potem Nikon wypuscil FX...
ani tych co kupili D300 i D3, a ktorym potem Nikon zrobil kolo "zaplecza" wypuszczajac D700 - to ogolnie raczej tak, jest bardziej "frontem" :lol:

Canon jest bardzo konserwatywny (zeby nie powiedziec wk... uparty jak osiol i oporny) ale zasadniczo przewidywalny. i o ile moze sie wydawac, ze czesc rzeczy nie robi na reke klientom, o tyle jego dlugofalowa strategia jest znacznie czytelniejsza i budzi znacznie mniej obaw uzytkownikow systemu.

myst
19-08-2008, 22:14
akustyk'u ,skoro C jest taki przewidywalny, to dla czego ten wątek trwa już chyba z 1.5 roku i za wiele konkretów nie niesie? :)
A co do DX'a to masz oczywiście rację....

akustyk
19-08-2008, 22:34
akustyk'u ,skoro C jest taki przewidywalny, to dla czego ten wątek trwa już chyba z 1.5 roku i za wiele konkretów nie niesie? :)

bo niektorym sie wydawalo, ze Canon majacy monopol na tanie FF "musi" wypuscic nowy model.

jak widac na zalaczonym obrazku - figa a nie musi :)

niektorym sie zreszta nadal wydaje, ze Canon musi wypakowac teraz 5D wypasionym ukladem AF, pierdylionem fps-ow, uszczelkami, itd. itp.
bo Nikon to ma i jak Canon teraz "nie ubije poki sie rusza" to swiat sie zawali i nie bedzie nic, jak to przepowiedzial Kononowicz :)

i za kolejne 1,5 roku tez sie bedzie wydawac. czesciowo juz cos innego sie bedzie wydawac, bo cos tam z tych marzen Canon zrealizuje... ale nie szalejmy za bardzo z tym optymizmem :)

no... wiem ;)

myst
19-08-2008, 22:39
Myślę sobie że wielu wątkowiczów prędzej odłoży na Ds'a niż im się spełnią marzenia Obrazowanie+szybkiAF w taniej puszce... ;)
Ja już odkładam, bo wydaje się to pewniejsze niż plany C. :D

czeczot
19-08-2008, 22:41

dlatego że tu piszący żyją marzeniami a nie upartością canona. A jego strategi jest prosta. Puszka się sprzedaje i nie ma konkurencji nie ma sensu dawać nic lepszego. Teraz jest konkurencja wiec pewnie niedługo będzie nowa puszka.

niektorym sie zreszta nadal wydaje, ze Canon musi wypakowac teraz 5D wypasionym ukladem AF, pierdylionem fps-ow, uszczelkami, itd. itp.
bo Nikon to ma i jak Canon teraz "nie ubije poki sie rusza" to swiat sie zawali i nie bedzie nic, jak to przepowiedzial Kononowicz :)

i za kolejne 1,5 roku tez sie bedzie wydawac. czesciowo juz cos innego sie bedzie wydawac, bo cos tam z tych marzen Canon zrealizuje... ale nie szalejmy za bardzo z tym optymizmem :)

Ale canon nam to da.... tyle że rozłoży to na 3 kolejne modele.... 6D, 7D i w 8D już wszystko będzie