PDA

Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16

akustyk
19-08-2008, 23:02
Ale canon nam to da...
to moze ja tak powiem: predzej moj manuskrypt doktoratu zobaczy swiatlo dzienne niz Canon zrobi przycisk MLU na korpusie :)

opcjonalnie mozna zamienic ten fragment z doktoratem na "Lech, wladca wszechpolan i swiatlo wiedzy UE, przestanie byc burakiem". choc z tym doktoratem akurat Canon ma wieksze szanse :lol:

czeczot
19-08-2008, 23:07
to moze ja tak powiem: predzej moj manuskrypt doktoratu zobaczy swiatlo dzienne niz Canon zrobi przycisk MLU na korpusie :)

nie zrobi bo canon w ogóle mało przycisków daje na korpusie :)

Robert-eu
19-08-2008, 23:30
5D to świetna maszyna i jestem w niej zakochany. Aby do Photokina....

myst
19-08-2008, 23:36
5D to świetna maszyna i jestem w niej zakochany. Aby do Photokina....
Ja też byłem, a potem zapiąłem 85L (które bardzo chciałem mieć do tego korpusu) i poszedłem fotografować taniec w ciemnym pomieszczeniu... Oczywiście AF nie tylko przestał praktycznie działać, ale zaczął mnie bardzo denerwować, udając że pracuje...:D
Z zakochania przeszedłem do miłości bardziej 'małżeńskiej' - widzisz wady, ale z pewnych względów je akceptujesz, lub uczysz się z nimi żyć :mrgreen:

akustyk
19-08-2008, 23:37
nie zrobi bo canon w ogóle mało przycisków daje na korpusie :)
z tym to bym nieco polemizowal...

aczkolwiek, zamiast zbluzgac Canona, to chyba nalezy podziekowac niebiosom, ze kalkulatory sa w dzisiejszych czasach malo trendi i nie tak wazne jak drukarki... :mrgreen:

Kolekcjoner
19-08-2008, 23:39
Tak prawdę rzekłszy to poza jednym (co już było wiadomo od dawna) z tego wywiadu niewiele wynika.

Jacek_Z
20-08-2008, 00:03
jesli nie masz w ten sposob na mysli tych, ktorzy najpierw wpakowali kase w szkla DX,
dużo kasy to tam nie szło utopić, są 2-3 dobre i droższe obiektywy (10,5, 17-55 i 12-24/4), reszta to tanie kitowe amatorskie szkiełka. Straci się najwyżej pare stów.

ani tych co kupili D300 i D3, a ktorym potem Nikon zrobil kolo "zaplecza" wypuszczajac D700 - to ogolnie raczej tak, jest bardziej "frontem" :lol:
Ci co kupowali D300 wiedzieli, że jest FF w nikonie, a dawanie większego wyboru puszek to chyba pozytywny fakt. Że po wypuszczeniu kolejnego podobnego modelu poprzednie tracą na wartości to nic nowego.

akustyk
20-08-2008, 00:46
dużo kasy to tam nie szło utopić, są 2-3 dobre i droższe obiektywy (10,5, 17-55 i 12-24/4), reszta to tanie kitowe amatorskie szkiełka. Straci się najwyżej pare stów.

no wlasnie o te dobre mi chodzi. juz 12-24 tanie nie jest, a za 17-55 to mozna uczciwe jezdzidelko kupic :)
o sloikach robiacych za zaslepke do korpusu nie mowie :)

Ci co kupowali D300 wiedzieli, że jest FF w nikonie, a dawanie większego wyboru puszek to chyba pozytywny fakt. Że po wypuszczeniu kolejnego podobnego modelu poprzednie tracą na wartości to nic nowego.
tak i nie. ja czasem przegladam forum dpreview i napotykam na posty w desen: "jakbym wiedzial, ze puszcza D700 to bym nie kupowal D300, bo jestem kase w plecy". i glownie o to mi chodzilo, ze nie majac informacji ani realnych podejrzen uzytkownicy wybierali D300 i potem ich Nikon lapal z reka w nocniku...

Jacek_Z
20-08-2008, 00:57
ach, ciężko ludziom dogodzić. Jak nie ma następcy 5D przez 3 lata to jest źle, a jak podobne body do D3/D300 wychodzi po 10 miesiącach to też niedobrze. Jak się pokaże D3x to będzie fatalnie, bo co niektórzy nabyli D3/D700:D
Po prostu nie należy się rzucać na sprzęt bo to nowość. Kupować to co potrzebne w pracy. I tyle.

Krzys_ek
20-08-2008, 01:12
Potwierdzam, nie ma co się rzucać na nowości bo to tylko nowość itp.
Pracuję w sklepie foto i zauważyłem że jest dużo takich osób którym zależy na kupnie nowego modelu bo to nowość i chcą się pokazać że mają a w rzeczywistości nie wykorzystują pełnych funkcji aparatu. Pożniej przychodzą do sklepu z pretensjami że wydali dużo pieniążków a aparta robi nie takie zdjęcia jak oni by chcieli. W takich sytuacjach wychodzi fakt że co trzeci Kowalski zagląda do instrukcji.

Kolekcjoner
20-08-2008, 01:23
ach, ciężko ludziom dogodzić. Jak nie ma następcy 5D przez 3 lata to jest źle, a jak podobne body do D3/D300 wychodzi po 10 miesiącach to też niedobrze. Jak się pokaże D3x to będzie fatalnie, bo co niektórzy nabyli D3/D700:D
(....)

Co gorzej niektórzy nabyli Ds-a 8).

W pewnym sensie obaj macie rację. Marketing potrafi wytłumaczyć potrzebę kupowania wszystkiego i zupełny brak zapotrzebowania na rzeczy, które tak na prawdę wielu by zadowoliły.

PrzemQs
20-08-2008, 01:32
Ja na przykład lubię mieć nowe rzeczy... majtki jak sobie nowe kupie albo perfum czy buty... To czemu nie kupić nowej puchy za I0 000 pln??

Ludzie zawsze lubili kupować, uwielbiają kupować i będą kochać ZAKUPY!!! :P

Dzięki czemu dajemy jeść pracownikom Firm Photo :PP

Malin
20-08-2008, 01:41
A dla mnie coś jest w puszcze 5D, że po 3 latach bez poprawek potrafi być topowym aparatem w swojej klasie. Nawet jeśli wypuszczą 7D czy 5D mark II za rok, to 5D będzie nagle do wyrzucenia na śmieci?

To podejscie - "lubie nowe" "kupowanie jest fajne" jest słabe, bo potem jak wychodzi nowy model to nagle stary staje sie bezużyteczny... w ich mniemaniu...

W ogóle, ten watek nie powienien być np. w pralni albo hydepark? ;)

Kolekcjoner
20-08-2008, 01:51
(.....)
To podejscie - "lubie nowe" "kupowanie jest fajne" jest słabe, bo potem jak wychodzi nowy model to nagle stary staje sie bezużyteczny... w ich mniemaniu...

(....)

Trochę to zbyt schematyczne. Niekoniecznie stare staje się bezużyteczne. Częstokroć staje się bardzo wygodnym backupem albo służy do mniej odpowiedzialnych celów. A że niektóre nowe rzeczy nas rajcują ;) - chyba nie byłoby nas tutaj gdyby nie ta słabostka ;)8-). Nie postrzegam tego aż tak negatywnie.

pan.kolega
20-08-2008, 01:56
Ja na przykład lubię mieć nowe rzeczy... majtki jak sobie nowe kupie albo perfum czy buty... To czemu nie kupić nowej puchy za I0 000 pln??

Ludzie zawsze lubili kupować, uwielbiają kupować i będą kochać ZAKUPY!!! :P

Dzięki czemu dajemy jeść pracownikom Firm Photo :PP

Tak wlasnie jest. Nie ma to jak nowe majtki... :shock:

Ciekawe, ze kiedy ktos sobie kupi bryke za roczne dochody rodziny, lodz na ryby, albo basen za prawie tyle samo to nikt sie nie czepia, a na widok biednej puszeczki badz sloiczka za pare k$ osoby uznaja za stosowne powiadomic, ze to bez sensu, bowiem oni robia doskonale zdjecia aparatem za $200. I czy aby na pewno przeczytalismy instrukcje i wiemy ktory guzik nacisnac i czy dzieci nie glodne.

Nie mowcie Canonowi, ale jak strasznie nie spieprza, to i tak kupie cokolwiek _nowego_ sie pojawi.

It's coming.....

KuchateK
20-08-2008, 05:23
A dla mnie coś jest w puszcze 5D, że po 3 latach bez poprawek potrafi być topowym aparatem w swojej klasie.
To jest JEDYNY aparat w swojej klasie :mrgreen:

Nie ma sie wiec czemu dziwic, ze wciaz jest taki sam po 3 latach :)

banan82
20-08-2008, 10:48
prawda bolesna jest taka ze teraz wiecej ludzi ma nikony niz canony. osberwujac turystow, fotografow na ulicy itp - wszyscy maja nikony <szok> , oczywiscie obserwacji dokonałem w szkocji oraz w podrozy poslubnej w grecji - ta samo, raz widzialem dziadka z 20D i tyle......

dzik
20-08-2008, 10:54
prawda bolesna jest taka ze teraz wiecej ludzi ma nikony niz canony. osberwujac turystow, fotografow na ulicy itp - wszyscy maja nikony <szok> , oczywiscie obserwacji dokonałem w szkocji oraz w podrozy poslubnej w grecji - ta samo, raz widzialem dziadka z 20D i tyle......

Tylko ze w sklepie obecnie za jednego 450d kupisz dwa kity d40

Wczoraj w sklepie sluchalem rozmowy coreczki z rodzicami, chciala lustrzanke bo ladne zdjecia robi, chce olympusa 410 bo gdzies wyszlo ze ze najlepszy (pewnie w jakims chipie). Jak zapytalem w czym ten 410 taki najlepszy to odpowiedziala "w testach".
Drugi w testach byl d40 i chyba kupili d40, byl tanszy od olympusa.

banan82
20-08-2008, 10:58
masakra, canon naprawdę traci. wszędzie to widać, oczywisce w tych najtańszych lustrach, w kompaktach chyba też.......Co jest najwazniejsze dla kogos kto nie ma pojecia o tym co kupuje? Cena:) Dopiero po paru miesiącach taki uzytkownik dSLR marki Olympus np skapnie sie ze ma faktor cropa 2x i najmniejszy wizjer na swiecie :) Masakra

gietrzy
20-08-2008, 11:01
Jak zapytalem w czym ten 410 taki najlepszy to odpowiedziala "w testach".
Super testy chipa... to była przednia lektura na dłuższe posiedzenia

Drugi w testach byl d40 i chyba kupili d40, byl tanszy od olympusa.

A tu to już pełna zgoda co do zakupu D40 + 18-200VR i córeczka (a właściwie tatuś) ma spokój.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dopiero po paru miesiącach taki uzytkownik dSLR marki Olympus np skapnie sie ze ma faktor cropa 2x i najmniejszy wizjer na swiecie :) Masakra

Nie zapominaj o zaletach: waga, waga, waga. Jeśli kupi się lampę to wcale nie trzeba wyskakiwać powyżej 400.
Aaaa i jest jeszcze E-3... wiesz ile kosztuje obudowa wodoszczelna do naszych Piątek...

banan82
20-08-2008, 11:12
nie chodzi o to zeby szykanowac te najtansze puszki. osobiscie nie uwazam 400d, 450d za jakies "kundle" - to tez sa super aparaty, kiedys focilem 400d. chodzi o to ze nikon zrobil d40, d60 ewidentnie pod najmniej swiadomo klientelę i zarabia na tym okropnie. aparaty te ida jak swieze buleczki, wiele osob po prostu wchodzac do sklepu foto nie ma pojecia o aparatach. Kupia to co "pan" doradzi.....masakra.

tak offtopowo trochę odnosnie "panów ze sklepu" - kupowalem dwa dni temu taki modemik USB w sieci 3 angielskiej - dostep do internetu na zasadzie za ile zatankujesz tyle masz neta:) Pytam sie goscia czy ten modem pracuje z Linuxem.....on tak pomyslal, pewno nie wiedzial co to linux i mowi ze tak, powinien, ze raczej tak:) Skoro jest kilka systemow operacyjnych ktore sa w uzyciu teraz, powienien sie zorientować czy coś chodzi czy nie. Modem oczywiscie ze chodzi, nie trzeba nic intstalowac, ale rady tych "panow ze sklepu" mozna sobie gleboko w d*** wsadzic..
Z kolei "pan" z jessops jak ogladalem kiedys 5d wraz z 24-105 stal i przygladal sie jak sie tym bawie i mowi ze prosze zwrocic uwage ze obiektyw sie wysuwa i wtedy mam "zooma i wszystko sie przybliża lub oddala".........hahahhaha.

Bogdan Kurys
20-08-2008, 11:19
Nie, no nasi sprzedawcy są o niebo lepiej wyedukowani, najbardziej polecają sprzęt tego producenta od którego mają większą marżę, zero obiektywności:(. Jeśli od Nikona mają o kilka procent większy zysk niż od C, to o puszkach C w ogóle nie czytają, nie muszą znać zalet tylko co najwyżej kilka podstawowych wad.
Oczywiście nie generalizuję, nie wszędzie jest tak źle:), ale co do anglików czy szkotów, to fakt, wiedzą i fachowością to nie grzeszą:).

gietrzy
20-08-2008, 11:21
nie chodzi o to zeby szykanowac te najtansze puszki. osobiscie nie uwazam 400d, 450d za jakies "kundle" - to tez sa super aparaty,

Mega super imho.

kiedys focilem 400d. chodzi o to ze nikon zrobil d40, d60 ewidentnie pod najmniej swiadomo klientelę i zarabia na tym okropnie.

Ale w przeciwieństwie do Canona (350D, 1000D) wsadził tam sprawny autofokus...

RafalR
20-08-2008, 11:58
Podobne wrażenia po 5 dniach pobytu w Pradze tydzień temu. Same nikony, w większości te najmniejsze z kitowym obiektywem. Z canonów zauważyłem tylko jednego 30D, kilka 1000D i xxxD.

Canion
20-08-2008, 12:19
masakra, canon naprawdę traci. wszędzie to widać, oczywisce w tych najtańszych lustrach, w kompaktach chyba też.......

potwierdzam. sam sie zdziwiłem. 2 tyg. w tunezji i same nikony wokoło. turyści ,ale i wszystkie lokalne punkty foto pracują na nikonach (głownie d200/d300 ,pewnie po częsci dlatego że to uszczelnione korpusy).

Mnie osobiście już na 5DII zależeć przestało ale z czystej ciekawości oberwuję rozwoj sytuacji i czekam kiedy ktoś z management Canona sie ocknie że coś chyba nie gra jak powinno. szczerze mówiąc podziwiam stoicki spokoj i brak jakichkolwiek reakcji ze strony canona. naprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona. (i serio to piszę. żaden sarkazm)

gietrzy
20-08-2008, 12:25
potwierdzam. sam sie zdziwiłem. 2 tyg. w tunezji i same nikony wokoło.

Może mieli Ixusy w kieszeni ;)

czekam kiedy ktoś z management Canona sie ocknie że coś chyba nie gra jak powinno.

Dlaczego nie gra? Liczy się zysk, później sprzedaż (tą robi 40D, 450D) a na końcu ilość canonów na m2.

habakuk
20-08-2008, 12:27
maprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona.

:mrgreen::mrgreen::lol:

banan82
20-08-2008, 12:28
staruszek 5D nadal jest super pomimo swoich wad jesli chodzi osamo body. Dla kogos dla kogos liczy sie obraz to nie ma nic lepszego teraz w tej cenie. Na nowe 5D nie czekam jak oszalały, co bedzie to bedzie, na pewno za taka cene jaka to bedzie miało aparatu bym juz nie kupil :)

Canion
20-08-2008, 12:29
Dlaczego nie gra? Liczy się zysk, później sprzedaż (tą robi 40D, 450D) a na końcu ilość canonów na m2.

no dokładnie. ale zysk jednak wynika z ilości sprzedanych korpusów. a z obserwacji wynika że przytłaczająca wiekszość klientów kupuje ostatnio jednak Nikona. wystarczy ot choćby z nudów poobserwować turystów na wakacjach i to czym fotografują. oczywiście kompakciki górą ale jednak coraz częsciej widac lustrzanki .wiekszoć to entry level i oczywiści Nikon. w każdym razie takie są moje obserwacje.

taraz dlaczego uzyłem słowa "znikającego". otóz my tu nie jesteśmy zbyt obiektywną grupą. Wiemy czego potrzebujemy i wiemy gdzie kupić . ale dla typowego "kowalskiego" dostępność Nikona bierze góre nad Canonem. to naprawde widac w sklepach. pamietajmy że mówimy tu o entry level. wiekszość klientów którzy kupują te aparaty nawet nie wie że istnieje coś takiego jak canonboard czy forum nikona. oni i dą do sklepu i ...zadowoleni wychodza z nikonem.\\

.tak naprawde to mnie już problem nie dotyczy ale serio podziwiam brak jakiejkolwiek reakcji ze strony canona

gietrzy
20-08-2008, 12:36
naprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona.

Kuźwa, nie doczytałem ;)
Canion: jest staruszek 5D i jest reszta. Powiedz co daje lepszy obrazek od 5D?

I quiz :mrgreen:

- wszyscy teraz się rozpisują ile to działek więcej 5D szumi od D700/D3... to pojedźmy w drugą stronę:

o ile działek więcej 5D daje ostrzejszy output niż konkurencja*? - Skalą niech będzie picture style (0-7)

* - nie bijmy leżącego: Sony się nie liczy :mrgreen:

dla typowego "kowalskiego" dostępność Nikona bierze góre nad Canonem. to naprawde widac w sklepach.

Dotarłeś do sedna targetu uups tematu znaczy się: widać i to za-ście to brak ef-s 18-200 is - imho to główny powód dla którego warto mieć kropowego Nikona.

Canion
20-08-2008, 12:41
Kuźwa, nie doczytałem ;)
Canion: jest staruszek 5D i jest reszta. Powiedz co daje lepszy obrazek od 5D?

alez masz rację. Ty to wiesz. ja to wiem. i pewnie sporo ludzi na tym forum. ale w tym momencie dyskusja dotyczy wakacyjnych obserwacji. troche to OT ale chyba ciekawsze niż kolejne ploty o niedoszłym 5DII

Bogdan Kurys
20-08-2008, 12:53
Może to i dobrze, że Nikonowców przybywa, my i jeszcze garstka innych ufających C zostaniemy elitarną grupą do której z czasem każdy będzie chciał przynależeć :). Nie martwmy się o nich, w sumie to dobrze, że przybywa użytkowników lustrzanek bez względu na markę firmy ich body. Część z nich do końca życia będzie robiła fotki kitem, a ta druga część chcąc się rozwijać i szukając lepszej jakości być może zwróci uwagę na Canona, choć wtedy jedynie zasobniejsi zdecydują się na zmianę stajni. Inni z przyzwyczajenia albo z chęci utwierdzenia się że kiedyś dokonali dobrego wyboru, będą kupować wyższe modele N.
My chyba nie musimy nikogo przekonywać do C, to rola marketingowców, a najlepszą formą obrony C są nasze prace a nie słowa.

I jeszcze jedno, wracając do tematu choroby kupowania i chęci posiadania nowości. Pamiętam jak bodaj przy 30D albo 40D pojawiały się spekulacje co do funkcji i możliwości nowego wyczekiwanego body. Wreszcie pojawił się ktoś, kto okazał się szczęśliwym posiadaczem "nowości" i nie potrafił odpowiedzieć na podstawowe pytania dotyczące zabawki jaką sobie kupił, a fotki jakie pokazał celem zaprezentowania możliwości aparatu były delikatnie mówiąc przypadkowe.
Śledzę ten wątek bo też stoję przed dylematem kupić 5D czy czekać na nowość, nie ze względu na to że będzie nowością i będzie robić dużo lepsze fotki od staruszka 5D, ale jeśli cena okazałaby się niewiele wyższa to jednak technologia idzie do przodu i lepiej wydać $ na nowszy sprzęt niż na całkiem dobry ale jednak kilka lat wstecz.
Mam nadzieję, że niebawem wszyscy się dowiemy czego się możemy spodziewać i wreszcie zakończy się ten wątek, choć przywykłem do niego i będzie mi go brakować :).

Canion
20-08-2008, 12:58
dowiemy czego się możemy spodziewać i wreszcie zakończy się ten wątek, choć przywykłem do niego i będzie mi go brakować :).

o wątek sie nie należy martwić. pojawi sie cała masa ludzi pytających czy 5DII za 8 tys czy może lepiej staruszka 5D za 4 tys

wain
20-08-2008, 12:59
... a formumowy "szaman" milczy :twisted: ;)

gietrzy
20-08-2008, 13:01
Może nie do końca w temacie 5D, ale

10.09.2008 świat ujrzy 24MPx z Alfioka 900... 1800Euro/$2700

habakuk
20-08-2008, 13:04

miejmy nadzieje, że i to jednak w temacie 5d

wain
20-08-2008, 13:05

..mam nadzieje ze lepszej jakosci niz 14mpix z a350, i bedzie sluzyc nie tylko do "zadawania szyku" u cioci rozalii na imieninach.

Bogdan Kurys
20-08-2008, 13:17
..mam nadzieje ze lepszej jakosci niz 14mpix z a350, i bedzie sluzyc nie tylko do "zadawania szyku" u cioci rozalii na imieninach.

a ja mam nadzieję, że właśnie odwrotnie :):)

gietrzy
20-08-2008, 13:20

Jezuuu, wam dogodzić... Janko, Heliosem spokojnie wyciągnie upragnione, użyteczne 12 MPx - ten Alfiok będzie kultowy, zobaczycie :)

BTW:
A900 - 2700
2x 16GB Sandisk - 800
jedna lampa - 500
24-70 - 1750
napis Alfa w tonacji orange - :mrgreen:

krzysiek29
20-08-2008, 13:28

a skąd źródlo tych dobrych wieści? :smile:

akustyk
20-08-2008, 13:29
BTW:
A900 - 2700
2x 16GB Sandisk - 800
jedna lampa - 500
24-70 - 1750

za wszystko inne, zaplacisz karta MasterCard... :D :D :D

Bogdan Kurys
20-08-2008, 13:38
Jezuuu, wam dogodzić... Janko, Heliosem spokojnie wyciągnie upragnione, użyteczne 12 MPx - ten Alfiok będzie kultowy, zobaczycie :)

Może gdyby miał nazwę Alfa i Omega :)

Krasuski
20-08-2008, 15:54
Czy to prawda, że 26 08 2008 ma być premiera 7D ?
http://www.kamerabild.se/artikel/26_...95332-677.html

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65248&page=8

Riccardo
20-08-2008, 16:09
Czy to prawda, że 26 08 2008 ma być premiera 7D ?
http://www.kamerabild.se/artikel/26_...95332-677.html

coś się link sypnął.

Krasuski
20-08-2008, 16:20
doczytałem, że nie wszystkim się on otwiera
spróbuj wejść przez:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65248&page=8
i post 76

Kolaj
20-08-2008, 16:21
coś się link sypnął.Tu masz poprawny link, ale zaglądać nieszczególnie warto:
http://www.kamerabild.se/artikel/26_augusti_kommer_ny_canon_eos_080805195332-677.html

Krasuski
20-08-2008, 16:23
ale o co chodzi z tą data 26 08 2008 ?

Malin
20-08-2008, 16:43

czyżby tamci wiedzieli więcej od nas? neeeee ;)

habakuk
20-08-2008, 16:48
50d wtedy pokażą

akustyk
20-08-2008, 16:52

napisane jest przeciez ;)

w Szwecji jest na ta date zapowiedziana konferencja Canona.

czyli pewnie beda nowe pałerszoty, nowe iksusy, nowe drukarki,
nowe kalkulatory, lornetki, skanero-drukarki...

dr11
20-08-2008, 17:02

A na zagryche kiszone sledzie ;)

akustyk
20-08-2008, 18:07
A na zagryche kiszone sledzie ;)

exakt ;)

KMV10
20-08-2008, 18:09

Jak mogłeś zapomnieć o faksach :mrgreen:

gietrzy
20-08-2008, 18:41
Powracając do tematu: na dpreview co raz więcej osób potwierdza 50D@15MPx (z poprawionym autofokusem) i szkła - chyba 18-200 IS i 24-70 IS.

Malin
20-08-2008, 18:53
A wiadomo czy 50D bedzie w FF?

akustyk
20-08-2008, 18:54
Jak mogłeś zapomnieć o faksach :mrgreen:
przepraszam :-?

prosze o lagodny wymiar kary i lekka pokute :oops:

gietrzy
20-08-2008, 19:09
A wiadomo czy 50D bedzie w FF?

Tak, będzie w cropie - ma być sprzedawane w kicie z 18-200.

BuRton
20-08-2008, 19:17
Tak, będzie w cropie - ma być sprzedawane w kicie z 18-200.

Nie strasz :? ! Powiedz, że to nieprawda. Jasny gwint :!: To ile jeszcze będę czekać na nowe FF :evil:

Jeszcze skończy się tym, że kupię "starą" 5-kę i tyle :-| . :D

Malin
20-08-2008, 20:27
Nie strasz :? ! Powiedz, że to nieprawda. Jasny gwint :!: To ile jeszcze będę czekać na nowe FF :evil:

Jeszcze skończy się tym, że kupię "starą" 5-kę i tyle :-| . :D

Ja chyba zrobie to samo... Lekko uzywane 5D body 3500 zł. Nie wiem czy sie opłaca czekac na nowe FF :-x

BuRton
20-08-2008, 20:43
Ja chyba zrobie to samo... Lekko uzywane 5D body 3500 zł. Nie wiem czy sie opłaca czekac na nowe FF :-x

Żartowałem :D. Pełne opanowanie 8-). Pieniądze nie zbutwieją a jak już tyle wyczekałem to jeszcze te "kilka lat" :wink: poczekam :mrgreen:.

Dla mnie nie było by problemu z 5D gdyby nie ten AF. Warto poczekać. :D

Waldek24
20-08-2008, 21:22
Tak sobie zaglądam na ten wątek, przyznam szczerze, że wiele wypowiedzi pomijam.
Wiecie co, szanowni koledzy, za samą pasję i wytrwałość, życzę wszystkim piszącym w tym wątku o 5D II już w ciągu tygodnia puszkę i to za darmo za niezwykłą wytrwałość.
Niech ma 20 klapnięć na sekundę, niesamowity AF......

Naprawdę szczerze na miejscu Canona tak bym zrobił.:)

Riccardo
20-08-2008, 21:28
Skoro Canon widzi że tak lubimy sobie "gdybać" to na bank się wstrzyma z wypuszczeniem nowego 5D :D

Quadrifoglio
20-08-2008, 22:44

No naprawdę Wam współczuję Panowie ... będziecie zmuszeni kupić stare pudła którymi doprawdy nie da się robić zdjęć ... e tam, co to za pasja jak nie można mieć Świętego Grala II

lempl
20-08-2008, 23:00
BTW:
A900 - 2700
2x 16GB Sandisk - 800
jedna lampa - 500
24-70 - 1750

A wielkie (najpewniej podświetlone) 24MPix na przodzie korpusu to pies?:mrgreen:

Miejmy nadzieję, że Nikon z Sony zabiorą Canonowi duży kawałek tortu i ten w końcu przestanie dawkować nowinki przy pomocy pipety.

Malin
20-08-2008, 23:14
No naprawdę Wam współczuję Panowie ... będziecie zmuszeni kupić stare pudła którymi doprawdy nie da się robić zdjęć ... e tam, co to za pasja jak nie można mieć Świętego Grala II

A dlaczego cytujesz moja wypowiedz? przejzałbys, że 2 strony wczesniej pisałem :

A dla mnie coś jest w puszcze 5D, że po 3 latach bez poprawek potrafi być topowym aparatem w swojej klasie. Nawet jeśli wypuszczą 7D czy 5D mark II za rok, to 5D będzie nagle do wyrzucenia na śmieci?

hrabia_vader
20-08-2008, 23:15

Ja dziś miałem okazję poobserwować turystów na Helu. I z moich obserwacji wynika coś zupełnie innego. Nie licząc jednej Sonolty (setki?) i Łolimpusa (a tego to ni wora nie podejmuje się odgadnąć) to Canon prowadził z Nikonem w stosunku około 3:5 czy jakoś tak. Oczywiście ranking dotyczy tylko lustrzanek. O ile nie pomysliłem się (starałem się kojarzyć puszki razem ze szkłami) to było ze 3 różne Nikony (raczej bardzo dolna półka, choć jeden miał zapięte dość spore szkło - podejrzewam coś w stylu 18-135 jeśli istnieje takie coś) i chyba z pięć Canonów (razem z moim) - też raczej puszki z serii xx0D ale za to sporo z nich z Tamronami jakimiś. Z kitem Canona nie widziałem, jedynie EF 24-85 był zapięty do jednego z nich o ile mnie wzrok nie mylił.

Dopiero po paru miesiącach taki uzytkownik dSLR marki Olympus np skapnie sie ze ma faktor cropa 2x i najmniejszy wizjer na swiecie :) Masakra

I powiedz mi co takiemu użyszkodnikowi to da? Do tej pory używał pukawek, które wizjera zupełnie nie miały (albo miały ale o rozmiarze mieszczącym się z granicy błędu pomiarowego :-) ). Jedyny tryb jaki używał to był tryb ZOMBIE :-). I takiemu uzyszkodnikowi, któremu marketing (Czip czy inna wyrocznia "dla trędowatych małolatów") zrobił z mózgu przerzuty i zwrócony przez niemowlaka kleik ryżowy z bananami zacznij tłumaczyć o cropach itp. :-) Ja nie widzę szans.

habakuk
21-08-2008, 08:56
wy ty gadu gadu, a C daje nowości!!!

http://www.fkn.pl/1,462,1810541,1,wiadomosc.html

Bahrd
21-08-2008, 09:09

;) Jak to jest u nich, że mogą żyć bez RAW-ów?

gietrzy
21-08-2008, 09:13

Te nowości to 22.07.br... tak czy siak c*ujnia bo bitrate zwiększyli o 7 Mb/s a jakość została ta sama
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-Vixia-HF11-Camcorder-Review-35436/Performance.htm

Ciekawe czy tak kodek zaprojektowany czy sztucznie podcięli skrzydła.

MMM
21-08-2008, 09:36
No to już się wyjaśniło :-)
W poprawionej puszce od 40D będzie 50D i 6D.
1D będzie mieć FF i zmieni się w 3D oraz będzie mieć programowego cropa.

pst
21-08-2008, 10:20
Dla mnie nie było by problemu z 5D gdyby nie ten AF.

a co z tym AF jest nie tak?

@MMM
skąd to info? bo w powyższych linakch nie potrafię się doszukać?

BuRton
21-08-2008, 10:51

Za wolny do wielu zastosowań Kolego pst :smile:. Szczególnie przy pewnych stałkach (np.85 L, którym mam przyjemność fotografować). Tyle w temacie :smile:.

akustyk
21-08-2008, 10:58
ech... bladzicie i nie wiecie, ze zle robicie...

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1018&message=29010553

normalnie, jakby ziemie zatrzymac i sloncem zaczac krecic :)

gietrzy
21-08-2008, 11:08

15/2.8 FE/24/2.8/50/1.4/85/1.8/100/2.0/100/2.8m/135/2.0/200/2.8/300/4.0/400/5.6 - to tanie szkła i całościowo system.
Żadne z tych szkieł nie ma się czego wstydzić na 21MPx... zakładając oczywiście (ale tylko w niektórych przypadkach; poniżej 85mm) dokręcenie o 2 EV.

Bahrd
21-08-2008, 11:10
@MMM
skąd to info? bo w powyższych linakch nie potrafię się doszukać?

Pewnie wyczytał to co zapisane między wierszami - za czasów PRL tak się robiło, żeby ominąć cenzurę :mrgreen:

ech... bladzicie i nie wiecie, ze zle robicie...

Niezłe - dopóki nie spojrzałem na daty postów, to myślałem, że wątek ma jakieś dwa-trzy lata, a Kolega przerzucił się na telearcheologię ;)

niekrasz
21-08-2008, 11:21

taki 40D bije go na glowe pod kazdym wzgledem jezeli chodzi o AF
szybciej ostrzy
lepiej sobie radzi w gorszych warunkach
roznica jest wyraznie odczuwalna

Kolekcjoner
21-08-2008, 11:58
(....) naprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona. (i serio to piszę. żaden sarkazm)

:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Ciekawi mnie co Ty palisz ;):mrgreen:?

wain
21-08-2008, 12:16

leipej zapytac gdzie to mozna dostac :mrgreen:

Bahrd
21-08-2008, 12:16
Pewnie jakieś mikstury opiatów z miazmiatami? ;)
Z drugiej strony, jak się tak przejść po polskich sklepach, to niekoniecznie trzeba cokolwiek palić - wytarczy świeże powietrze... :mrgreen:

lempl
21-08-2008, 13:14
Nikon w końcu podgonił Canona z matrycami, a że puszki zawsze robili fajne to zaczyna być widać efekty. Jeszcze w dodatku świnie robią niezłą amatorską optykę:)
Dla nas najlepiej by było gdyby Nikon z całą resztą opanowali z 80% rynku, może wtedy w canonie pozwalniają minimalistów z księgowości;)

wain
21-08-2008, 14:01
..., może wtedy w canonie pozwalniają minimalistów z księgowości;)

eee oni dawno juz podostawali medale za to "...jak wiele razy mozna dac tak niewiele tak licznym" ;-)

KvM
21-08-2008, 20:37
Nikon w końcu podgonił Canona z matrycami, a że puszki zawsze robili fajne to zaczyna być widać efekty. Jeszcze w dodatku świnie robią niezłą amatorską optykę:)
Dla nas najlepiej by było gdyby Nikon z całą resztą opanowali z 80% rynku, może wtedy w canonie pozwalniają minimalistów z księgowości;)

Nikon? Na prawdę wierzysz w bajki, że te matryce produkuje Nikon?

Nosferat
21-08-2008, 21:04
Produkuja chinczycy, skladaja pikselek do pikselka tymi swoimi paleczkami, ale wg przepisu Nikona.

lempl
21-08-2008, 22:44
Nikon? Na prawdę wierzysz w bajki, że te matryce produkuje Nikon?

A czy ja napisałem, że produkuje? Po za tym, co za różnica? Ważne co wkładają do puszki:) Żadnego ciepełka na myśl, że duży udział w produkcji matryc ma sony nie czuję. Ważne, że już tak bardzo nie tracą na tym polu, jeśli w ogóle, bo to zależy od osobistych preferencji.

KuchateK
22-08-2008, 06:57
Na moment na Canon China pojawila sie specyfikacja 50D :mrgreen:
http://canonrumors.com/index.php?entry=entry080821-210435

EOS 50D Specs:

Sensor: 1.6x crop CMOS
Proc: DIGIV IV
MP: 15.1MP
LCD: 3" VGA LCD
VF: 95% viewfinder .97 magnification
AF: 9 point af
ISO: 100-3200 (Expansion to 6400 & 12800)
FPS: 6.3/3fps
Buffer: 16 RAW - 60 JPG - 10 RAW+JPG
Feature: Dust Reduction
Feature: Auto Brightness Processing
Feature: Microadjustment
Feature: Face Recognition AF
Feature: Auto CA correction
Feature: HDMI Output

Link do pelnej specyfikacji:
http://www.canonrumors.com/images/50Dspecs.jpg

Kontrolowany przeciek czy wpadka? :mrgreen:

wojkij
22-08-2008, 07:05
Kontrolowany przeciek czy wpadka? :mrgreen:

Niewazne - jesli matryca bedzie produkowana w starej technologii to przy 15mpix bedzie sieczka nie zdjecia...

KuchateK
22-08-2008, 07:07
Czyli Canon bardzo tradycyjnie... Skoro dajemy wam 3 megapixele wiecej jak u Nikona to uszczelki wam nie potrzebne :mrgreen: :twisted: :D

O tanich programowych funkcjach typu "uzywalne autoISO" tez pewnie mozemy zapomniec.

myst
22-08-2008, 07:50
co by się nam w d.. nie poprzewracało...
Chciałbym zobaczć foty z tego ISO 3200.

Kolaj
22-08-2008, 07:51
O tanich programowych funkcjach typu "uzywalne autoISO" tez pewnie mozemy zapomniec.Ale za to będziesz miał HDMI ;)

Richie
22-08-2008, 08:18
Jeśli Canon wypuści następcę 40D i nie zepsuje obrazowania poprzez dodanie dodatkowych 5mpx to Nikon z D300 będzie musiał ostro zjechać z ceną by się utrzymać w sprzedaży. Co do 5D jeśli nie doczeka się następcy jestem ciekaw jak długo polityka niskiej ceny będzie w stanie trzymać użytkowników w systemie.Jakby nie było D700 nie odstaje obrazowaniem (kwestia subiektywnego odbierania obrazu) a daje potencjalnemu użytkownikowi to wszystko czego ''Canonierzy'' tak bardzo w następcy 5D oczekują.

tom517
22-08-2008, 08:45
Na pierwszy rzut oka na + sie rzucilo jedynie auto iso w zakresie 100-1600. Czy jest mozliwe zeby te małe rawy (sRaw1 7,1 milionow pixeli) mialy mniejsze szumy niz te 15-megowe ? (tak jakby matrya przechodzila w tryb 7 megowy z duzymi pikselami ? :) )

banan82
22-08-2008, 08:52
dziwne to, taki 50D nie zatrzyma ludzi od przechodzenia na nikona, ktory ma w tym momencie z tego co czytam lepsze szkla, lepsze puszki - D700 to taki 5D mark II na ktorego canonierzy czekaja. masakra, canon kopie pod soba dolek i to wielki.
Roznica miedzy 40D a tym 50D jest tak niewielka ze szkoda sobie tym nowym aparatem **** zawracac czy sie nawet slinic na widok nowosci:)

fret
22-08-2008, 08:55
Niewazne - jesli matryca bedzie produkowana w starej technologii to przy 15mpix bedzie sieczka nie zdjecia...

Nie musi być źle. W pełni używalny byłby sRAW1, a on nie musiałby mocno szumieć. 15M na cropie i tak jest trudne do wykorzystania. Niby do landszaftów dobre, ale dyfrakcja ogranicza zakres przysłon do ok 5,6 czego landszafciarze raczej nie lubią.

habakuk
22-08-2008, 09:00
dziwne to, taki 50D nie zatrzyma ludzi od przechodzenia na nikona, ktory ma w tym momencie z tego co czytam lepsze szkla, lepsze puszki - D700 to taki 5D mark II na ktorego canonierzy czekaja. masakra, canon kopie pod soba dolek i to wielki.

co wy ludzie macie z tą walką z nikonem i oceanem ludzi przechodzącym do nikona? lepsze puszki? tak. lepsze matryce? dyskusyjne. lepsze szkła? które? do targów został ponad miesiąc. może ostatni raz - ale dajcież temu canonowi szansę.

tom517
22-08-2008, 09:06
o jeszcze LCD poprawili 930.000 punkcikow :), z 40D raczej nikt nie bedzie sie przesiadal, ale z 30D to juz kto wie :). Te 15M to chyba glownie zeby w reklamach mieli czym sie chwalic :(

Richie
Ja tam nigdzie nie przechodzę bo sprzęt Canona lubię i tyle ;)

fret
Na pierwszy rzut oka na + sie rzucilo jedynie auto iso w zakresie 100-1600. Czy jest mozliwe zeby te małe rawy (sRaw1 7,1 milionow pixeli) mialy mniejsze szumy niz te 15-megowe ? (tak jakby matrya przechodzila w tryb 7 megowy z duzymi pikselami ? :) )

Jest to b. prawdopodobne. Sygnał użyteczny z dwóch pikseli wzmocni się 2x, szum jest sygnałem przypadkowym dla każdego piksela i wzmocni się tylko 1,4x. Szczegóły pewnie będą zależały od interpolacji, ale szumy będą słabsze.

banan82
22-08-2008, 09:09
habakuk, ocknij sie, nawet czytajac to forum jest masa ludzi ktorzy wypinaja sie juz na canona. udowadniano w innym watku ze 14-24 nikona jest lepszy na 14mm jak stalka canona 14mm, widzialem sample - o wiele lepsze rogi. Nie jestem fanem nikona, ale golym okiem widac ze ma wiecej do zaoferowania teraz niz Canon z kolejna bezplciowa puszka w stylu 50D ktora absolutnie nie wnosi nic a nic

MMM
22-08-2008, 09:14
Z tej specyfikacji widać że 50D to żadna rewelacja ale poprawka niedorobionego 40D (z jego śmiesznymi funkcjami typu AutoISO czy tragicznym wyświetlaczem) i jeśli cena będzie po krótkim czasie od premiery taka jak czterdziestki to będzie fajny aparacik. Oczywiście pod warunkiem że wraz z dodaniem pikseli na matrycy nie popsuto jakości obrazu. Do tej samej puszki ale z mniejszym fps wcisną też 15-16 megapikseli FF i będzie 6D.

tom517
22-08-2008, 09:15
Jest to b. prawdopodobne. Sygnał użyteczny z dwóch pikseli wzmocni się 2x, szum jest sygnałem przypadkowym dla każdego piksela i wzmocni się tylko 1,4x. Szczegóły pewnie będą zależały od interpolacji, ale szumy będą słabsze.

Czyli mozna poteoretyzowac ze szumy beda podobne:
sRaw2 iso 12800 = sRaw1 iso 6400 = Raw iso 3200 :)

Bahrd
22-08-2008, 09:17

Zwrócę tylko uwagę, że szum nie musi tak bardzo (a nawet wcale) spaść w cieniach, bo tam nie ma on zerowej wartości oczekiwanej ("statystycznie" nie skompensuje się zatem, tak jakbyśmy oczekiwali)...

banan82
22-08-2008, 09:19
sami doktoranci na tym forum chyba:)

fret
22-08-2008, 09:22
Aż tak dobrze, to chyba nie będzie :) Poczekajmy na sRAW1. Dla mnie ma on spory sens. Przcież obrazek z matrycy i tak jest interpolowany, o rozdzielczości decydują zielone piksele, które stanowią połowę. W sumie taki sRAW1 powinien być ostry w 100% powiększeniu i do tego niskoszumny :)

Richie
22-08-2008, 09:23
Z tej specyfikacji widać że 50D to żadna rewelacja.... Do tej samej puszki ale z mniejszym fps wcisną też 15-16 megapikseli FF i będzie 6D.

Coś w tym jest i może właśnie tym Nas Canon zaskoczy....5D MK II czy tam 6D by się przydało.

Bahrd
22-08-2008, 09:24
Czyli mozna poteoretyzowac ze szumy beda podobne:
sRaw2 iso 12800 = sRaw1 iso 6400 = Raw iso 3200 :)

No więc właśnie poteoretyzować nie można, ale zobaczymy, co wyjdzie ;)
sRAW w 1D Mk III jest "na oko" 1EV lepszy niż dla RAW, ale w cieniach tego nie widać wg mnie tak wyraźnie.
Tutaj też dyskutowali: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&message=28266877&q=RAW+sRAW&qf=m

fret
22-08-2008, 09:25
Zwrócę tylko uwagę, że szum nie musi tak bardzo (a nawet wcale) spaść w cieniach, bo tam nie ma on zerowej wartości oczekiwanej ("statystycznie" nie skompensuje się zatem, tak jakbyśmy oczekiwali)...

Zerowej, to on nigdzie nie ma. Sygnał szumu nie powinien zależeć od naświetlenia. Zmienia się tylko stosunek sygnał/szum.

tom517
22-08-2008, 09:26
A tu jeszcze rozpietosc tonalna sie skumuluje w sRawach :)

MMM
22-08-2008, 09:29
Coś w tym jest i może właśnie tym Nas Canon zaskoczy....5D MK II czy tam 6D by się przydało.
Moim zdaniem zaskoczenia nie będzie. Jeśli ktoś liczy na to że 6D to będzie taki odpowiednik Nikona D700 to się bardzo zawiedzie.W systemie Canona aparatem o podobnych możliwościach co D700 będzie następca 1DMkIII tyle że już z matrycą FF i programowym cropem x1.3

Bahrd
22-08-2008, 09:31
Aż tak dobrze, to chyba nie będzie :) Poczekajmy na sRAW1. Dla mnie ma on spory sens. Przcież obrazek z matrycy i tak jest interpolowany, o rozdzielczości decydują zielone piksele, które stanowią połowę. W sumie taki sRAW1 powinien być ostry w 100% powiększeniu i do tego niskoszumny :)

Ale interpolacja wzmacnia szumy jak cholera, więc trzeba radzić sobie z szumem przed demozaikowaniem ;)

Zerowej, to on nigdzie nie ma. Sygnał szumu nie powinien zależeć od naświetlenia. Zmienia się tylko stosunek sygnał/szum.

Ale trochę jednak chyba zależy: załóżmy, że szum zmienia się w granicach -3 - +3, a przetwornik czyta od 0 do 9. Wtedy dla dolnych trzech (i powyżej 6) szum nie ma zerowej wartości oczekiwanej - powiedziałbym, że trzeba tu jednak pomyśleć o warunkowym rozkładzie ;)
Ale nie będziemy w wątku o następcy 5D robić OT w OT :mrgreen:

O - jeszcze tu: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&message=26332984&q=RAW+sRAW&qf=m

habakuk
22-08-2008, 09:32
habakuk, ocknij sie, nawet czytajac to forum jest masa ludzi ktorzy wypinaja sie juz na canona. udowadniano w innym watku ze 14-24 nikona jest lepszy na 14mm jak stalka canona 14mm, widzialem sample - o wiele lepsze rogi. Nie jestem fanem nikona, ale golym okiem widac ze ma wiecej do zaoferowania teraz niz Canon z kolejna bezplciowa puszka w stylu 50D ktora absolutnie nie wnosi nic a nic

ale gdzie ci przesiadkowicze? jestem zawodowym fotografem, masa moich znajomych to zawodowi fotografowie. maja kasę, mają priorytety a przesiadło się 2 (slownie: dwóch). mam też masę znajomych fotografujących amatorów, z czego bardzo wielu zaraziłem 5d - i nie przesiadł sie nikt (słownie: zero), choć wileu o tym myślało i myśli. sam rozważałem dokupienie d3. nadal rozważam. pewnie jak ja rozważa ten ruch masa osób. ale to wszystko na zasadzie głośnego myslenia i narzekania na forach,a nie masowego exodusu, co wielu tutaj inputuje. cierpliwości.

pojawienie się 50d z matrycą 15 mpix może być dobrą wróżbą dla nowego FFa. coś nie wierzę, żeby canon wpakował w cropa 1.6 15 mpix, dał tak wysokie natywne ISO i nie był w stanie tego kontrolować. lepsza technologia matryc? lepszy soft? jeśli 15 mpix na cropie może być przyzwoite, a wierze, że będzie, jakie może być 15-16 a nawet 20 mpix na FF?

krzysiek29
22-08-2008, 09:45
coś tu nie pasuje; Corwin sugerowal , że 50d też mialo być FF ;-)

Skorpion
22-08-2008, 09:52
Canon nie wypuścił czasem jakiegoś nowego softu ? Może tak jak do tej pory "zdradzą" w nim jakie modele się pojawią... Może 45D, 50D, 4D, 5DMkII, 6D, 7D (??) Będzie wiadomo chociaż z której linii xD, xxD, xxxD i ile modeli ;-)

habakuk
22-08-2008, 10:05
coś tu nie pasuje; Corwin sugerowal , że 50d też mialo być FF ;-)

nie do końca. 50d to naturalny następca 40d.

ze słów Corwina i wielu innych głosów można wnioskować, że jest szansa na pojawienie się dwóch puszek FF, "lepszej" i "gorszej".

ja (wyjątkowo) zgodzę sie tu z uwagami MMM. następca piatki nie będzie szczególnym wypasem pod względem ficzerów, to będzie nadal pólka 5d, tyle, że dostosowana do wymogów czasów. w lutym powinien pojawić się nowy mark, być może FF i to powinno być coś, co zawalczy na całej linii z nikonami, tym bardziej, że technologicznie bedzie 1.5 roku do przodu. zobaczymy

asdfasfd
22-08-2008, 10:17
[link został już wyłączony] http://www.canon.com.cn/products/camera/eos/50d/index.html

Obraz z google translator: http://img166.imageshack.us/img166/756/fullspecsuu0.jpg

EDIT: Link już nie działa. Canon w Chinach chciał chyba po prostu "podgrzać" atmosferę.

Dane techniczne:
1.6x crop
15.1MP --- 4752 x 3168 pixels
JPEG´s + RAW + sRAW1 + sRAW2
Dust Reduction
Digic IV
Auto Brightness Processing
95% viewfinder .97 magnification
9 point af (All Cross Type)
AF Fine Tuning [AF microadjustment]
Face recognition for AF
ISO 100-3200 Expanded 6400-12800
Auto ISO 100-1600
LCD VGA type 920,000
6.3 FPS (high speed) 3fps (low speed)
Pop-Up flash (13/43 at ISO 100)
UDMA Support
Camera User settings C1 & C2
Shutter Actuations: 100,000

Pietro
22-08-2008, 10:32
Srednio jakos idzie mi czytanie tych krzaczkow, a tak na marginesie to po chinsku nie japonsku. (.cn w nazwie sugeruje Chiny i pan Google sie ze mna zgadza) :)
O widze, ze gdy przedzieralem sie przez robaczki, ktos mnie ubiegl w rozpoznawaniu jezykow dalekiego wschodu :mrgreen:

SebaWolf
22-08-2008, 10:32
a gdzie live view ? i co to AF Fine Tuning [AF microadjustment] i Face recognition for AF ?

Kolaj
22-08-2008, 10:33
Mi się taka specyfikacja bardzo podoba. Nie ma w niej nic ciekawego ale dzięki temu modelowi, po jego premierze kupie sobie nowiutkiego 40D za pół darmo :) Oczywiście jako backup 5Dmk2 ;)

Peie
22-08-2008, 10:34
tu optyczne coś tłumaczyło (http://www.optyczne.pl/1189-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_50D_-_znamy_pe%C5%82n%C4%85_specyfikacj%C4%99_.html)

Ciekawe co z tego wyniknie ;]

lempl
22-08-2008, 10:35
ale gdzie ci przesiadkowicze? jestem zawodowym fotografem, masa moich znajomych to zawodowi fotografowie. maja kasę, mają priorytety a przesiadło się 2 (slownie: dwóch).

Problem w tym, że aparat nie kosztuje 500zł a zmiana systemu to jednak dużo kasy i zachodu:) Gdyby nie to sam bym miał już d300, ale za każdym razem jak już, już go zamawiałem bezlitośnie atakował rozsądek... i dalej trwam przy 40d:)

Jeśli 50d będzie miał 15mpx a d90 ruchomy lcd to wyraźnie zobaczymy jak C&N boją się ataku Sony. Rynek dslr IMO powoli będzie schodził do segmentu entry-level. xxxxd i koledzy zajmą miejsce zaawansowanych kompaktów i wtedy między producentami zacznie się prawdziwa wojna na wodotryski. Wielkość sprzedaży znacznie ograniczy koszty produkcji i będziemy mieli cropy z 30mpx, full hd movie mode i takimi bajerami o jakich się nawet onanistom w najbardziej mokrych snach nie śniło:)
Jeśli do 50d nie wstawią matrycy z 450d to będzie to znak, że zaczyna się walka na noże:)

Wats0n
22-08-2008, 10:57
A mnie najbardziej cieszy to, że wszystko o czym słyszałem z tajnych źródeł jakieś 1,5 mc temu okazało się prawdą :)
Dam dyskretnie znać, jak pojawią się jakieś wiarygodne informacje o 5D mk2.

fahrenheit
22-08-2008, 10:58
czyli 40d z lepszym lcd, największą bolączką 40d, kwestia ceny, ob jednak ten ekran przynajmniej mnie skutecznie przed 40 powstrzymał

habakuk
22-08-2008, 11:05
A mnie najbardziej cieszy to, że wszystko o czym słyszałem z tajnych źródeł jakieś 1,5 mc temu okazało się prawdą :)
Dam dyskretnie znać, jak pojawią się jakieś wiarygodne informacje o 5D mk2.

byle przed :)

ErnestPierwszy
22-08-2008, 11:10
Dziwne... Jakby Canon miał poważne problemy z prezentacją topowej puszki. Wypuszczając takie body chce wycisnać kasę z amatorów? Rok po roku Digic 3-4, matryce zbliżające się na kropie do 20Mpix? Jakaś paranoja. A i cena pewnie 999USD. Ceną się nie konkuruje! Chyba, że Canon odpuścił sobie Nikona i walczy z SONY:)

Niech się lepiej Canon skupi na porządnym profesjonalnym body, z FF, uszczelnianiami i przydatnymi bajerami jak to robi Nikon i rozbudownie serwisów, choćby drugiego w 40 milionowym kraju...

akustyk
22-08-2008, 11:15
poczekajmy na cene i zdjecia z tej matrycy, bo to w zasadzie sa te dwa aspekty, ktore zdecyduja, czy to kolejny odgrzewany kotlet czy jednak cos sensownego. jestem raczej umiarkowanym pesymista, ale kto wie...

MMM
22-08-2008, 11:22
Niech się lepiej Canon skupi na porządnym profesjonalnym body, z FF, uszczelnianiami i przydatnymi bajerami jak to robi Nikon
1DsMkIII nie wystarczy? :-)

gietrzy
22-08-2008, 11:24
1DsMkIII nie wystarczy? :-)

No nie, 50D ma ZTCP 38 MPx :) - taki nowy 1Ds4 hint

tomdz
22-08-2008, 11:25
Mi się taka specyfikacja bardzo podoba. Nie ma w niej nic ciekawego ale dzięki temu modelowi, po jego premierze kupie sobie nowiutkiego 40D za pół darmo :)

AF micro-adjustment jest moim zdaniem bardzo ciekawe. Ale ja też pewnie skończę z 40D :)

gietrzy
22-08-2008, 11:34
poczekajmy na cene i zdjecia z tej matrycy, bo to w zasadzie sa te dwa aspekty, ktore zdecyduja, czy to kolejny odgrzewany kotlet czy jednak cos sensownego. jestem raczej umiarkowanym pesymista, ale kto wie...

Dużo lepiej raczej nie będzie... tylko 9 pktów (skupionych pewnie tak jak zawsze) wokół środkowego kółka = w D200 jest (wciąż) lepiej..., wizjer nie 100% = c*ujnia ze stałkami..., ale gęstość pod eleczki mniam mniam, AF micro = prohibicja... no i iso... 12800 yeah! Come to daddy
Jeśli dadzą za $100 taniej niż 40D (plus cashback) to może się skuszę... ta puszka to rzeźnik, któremu trzeba 35, 85, 135, itd. Ciekawe jak na takiej puszce wypadnie 18-200 IS.

ErnestPierwszy
22-08-2008, 11:35
Niby wystarczy, ale patrzę na rozwój tej marki i widzę jakąś panikę u Canona. Wypuszcza body, kóre konkuruje z D300 Nikona, pozycjonowane jest niżej od 40D... A gdzie ten następca 5D?
1D m3 ma jakieś problemy z Robem Galbraithem - albo jakoś na odwrót, niby 1Ds też ma z nim problem - czy znowu na odwrót... :-P
Nowych szkieł brak, chodzi nawet o te stare, żeby je podciągnęli pod te 22 Mpix z 1Ds (taki 24-70IS na przykład gdzie 24 jest ostre mogą dać nawet filtr 82 mm jak w 16-35II).

Mój kolega foci D3 Nikona i bawiąc się tym aparatem wielokrotnie, nigdy nie było przestrzelonych fotek, czy to f1.8 czy 2.8. Zastanawiam się czy Nikon wypuści D3x z np 25Mpix (sony się chwaliło niedawno), z takim AF zabiłby 1Ds na starcie...

gietrzy
22-08-2008, 11:37
Wypuszcza body, kóre konkuruje z D300 Nikona

Mój kolega foci D3 Nikona i bawiąc się tym aparatem wielokrotnie, nigdy nie było przestrzelonych fotek, czy to f1.8 czy 2.8.

Przeczysz sam sobie :mrgreen:

ErnestPierwszy
22-08-2008, 11:38
Za rok wypuszczą 60D a za kolejny 70D i będziesz kupował i kupował :)
Chodziło mi o to, że ludzie czekają na nowego 5D a nie potrzebują konkurenta D300. Moim zdaniem 40D świetnie wypada na tle D300 (oprócz może AF):)))

Jestem przed wyborem profesjonalnej puszki, chciałbym zainwestować dobrze. Teraz mam mętlik w głowie.

U mnie przesiadka na inny system to 5 minut. Mam wsio pod cropa a idę w FF więc startuję jakby od zera:)

Cichy
22-08-2008, 11:50
Obstawiamy ile Mpx będzie miał 80D ? Stawiam na 24, a puszka oczywiście tradycyjna, czyli 10d po tuningu.

gietrzy
22-08-2008, 11:54
Jestem przed wyborem profesjonalnej puszki, chciałbym zainwestować dobrze. Teraz mam mętlik w głowie.
U mnie przesiadka na inny system to 5 minut. Mam wsio pod cropa a idę w FF więc startuję jakby od zera:)

Do czego? Jeśli h-iso nie istotne to wybór prosty jak... Sony A900 - i nie, nie żartuję.

dzik
22-08-2008, 11:57
Canon musi raczej odswiezyc cala linie powyzej 450D.
40D od D300 odstaje wiec tez mu sie zmiana nalezy.

SebaWolf
22-08-2008, 12:00
jeszcze niecałe 4 lata temu to marzyło się o takim 20D, jeśli tempo się utrzyma to za kolejne 4 bedziemy mieli 90D a co dalej to juz niewiem ... koniec świata ?

BelYaal
22-08-2008, 12:03
Do czego? Jeśli h-iso nie istotne to wybór prosty jak... Sony A900 - i nie, nie żartuję.

A poprawili juz blysk i AF? Bo na tym polu bylo bardzo slabiutko

wain
22-08-2008, 12:05
[link został już wyłączony] http://www.canon.com.cn/products/camera/eos/50d/index.html

Obraz z google translator: http://img166.imageshack.us/img166/756/fullspecsuu0.jpg

EDIT: Link już nie działa. Canon w Japonii chciał chyba po prostu "podgrzać" atmosferę.

Dane techniczne:
1.6x crop
15.1MP --- 4752 x 3168 pixels
JPEG´s + RAW + sRAW1 + sRAW2
Dust Reduction
Digic IV
Auto Brightness Processing
95% viewfinder .97 magnification
9 point af (All Cross Type)
AF Fine Tuning [AF microadjustment]
Face recognition for AF
ISO 100-3200 Expanded 6400-12800
Auto ISO 100-1600
LCD VGA type 920,000
6.3 FPS (high speed) 3fps (low speed)
Pop-Up flash (13/43 at ISO 100)
UDMA Support
Camera User settings C1 & C2
Shutter Actuations: 100,000

mi tylko ten crop nie pasuje ;)

Krzychu
22-08-2008, 12:18
mi tylko ten crop nie pasuje ;)

? Dlaczego ? Chyba oczywiste jest że Canon nie zrezygnuje z cropa...

Piast
22-08-2008, 12:20
a co się stało z wątkiem 50d ,bo mi zniknął ?

gietrzy
22-08-2008, 12:20

Kilka stron wcześniej podobno r&d insider mówił coś o 40D z FF matrycą.

Przeniesiony tu gdzie Kuchatek go zaczął ;) - to wciąż spekulacje, aka wishful thinking

MMM
22-08-2008, 12:23
do tego powiększenie aż 0.97 wizjera dla matrycy FF w nowym 6D uważam za zupełnie nierealne więc to na pewno nie jest specyfikacja następcy 5D.

akustyk
22-08-2008, 12:26
Obstawiamy ile Mpx będzie miał 80D ? Stawiam na 24, a puszka oczywiście tradycyjna, czyli 10d po tuningu.

chcialbys.

wez 10D do reki i porownaj z takim 30D. i nie uzywaj wiecej sugerujacego
ulepszenia slowa "tuning" :)

MMM
22-08-2008, 12:43
chcialbys.

wez 10D do reki i porownaj z takim 30D. i nie uzywaj wiecej sugerujacego
ulepszenia slowa "tuning" :)
A DirectPrint to co? Nie ulepszenie w stosunku do 10D? ;-)
A serio, no to przecież coś tam poprawiają.... w 20D pojawił się dżojstik, w 40D AF-ON, może w okolicach 60D pojawi się jeszcze jakiś nowy guzik, a w 80D to może nawet zrobią go programowalnym przez użytkownika :-)

Kolaj
22-08-2008, 12:45
może w okolicach 60D pojawi się jeszcze jakiś nowy guzikWspomniany wcześniej Direct Fax ;)

asdfasfd
22-08-2008, 12:45

Dokleili do innego

Przeniesiony tu gdzie Kuchatek go zaczął ;) - to wciąż spekulacje, aka wishful thinking

Ale to już były oficjalne informacje na stronie canona.

habakuk
22-08-2008, 12:47
ktoś go wyciął

Kolekcjoner
22-08-2008, 12:48
IMHO bardzo dobry ruch ze strony Canona. Pójście za ciosem w segmencie gdzie jest też dość duża sprzedaż. Do tego wypuszczanie puszki co rok musi owocować tym, że nie będą to zmiany rewolucyjne. Jeśli te dane są prawdziwe można się spodziewać, że wkładają do 50D całkiem nowe matryce (skoro są dostępne takie czułości). To by pociągało za sobą to o czym wspominał Adam, że na FF-ie będzie kosmos ;).
Dla tych którzy wieszczą upadek Canona warto tylko dodać, że takie aparaty jak 1Ds,1D,5D to jakieś 3% produkcji. Mają znaczenie ale to w segmencie xxD, xxxD i xxxxD Canon robi prawdziwy biznes.

wain
22-08-2008, 12:51
do tego powiększenie aż 0.97 wizjera dla matrycy FF w nowym 6D uważam za zupełnie nierealne więc to na pewno nie jest specyfikacja następcy 5D.

To inaczej .. 15mpix do cropa 1.6 mi nie pasuje w zaden sposob, w kazdym razie nie w segmencie XXD. W XXX/XXXXD moga sobie wsadzac. Skok z 10Mpix na 15MPix przy zachowaniu tej samej jakosci jest nierealny(chyba ze opanowali technologie nano). Z 8Mpix na 10 juz widac bylo ze poswiecili 1/3EV czulosci matrycy, a tutaj ?.. Szkoda ze wyscig na MPix nadal trwa i zamiast kilku ciekawych opcji karta przetargowa bedzie 2-3MPix wiecej niz u konkurencji. Mialem cicha nadzieje ze od segmentu XXD zaczyna sie zaawansowany amator i presja na MPix spadnie i zaczna rozdawac feature'y..

pozdr.

asdfasfd
22-08-2008, 12:55
Mi się wydaje, że nie myślą to o tym co powinno być i co ma sens, tylko o tym co się będzie sprzedawało. Założę się, że w ankietach większość ludzi zaznaczała, że chce mieć więcej milionów pixeli.

wain
22-08-2008, 12:56
Mi się wydaje, że nie myślą to o tym co powinno być i co ma sens, tylko o tym co się będzie sprzedawało. Założę się, że w ankietach większość ludzi zaznaczała, że chce mieć więcej milionów pixeli.

no wlasnie myslalem ze to juz nie ten segment..

akustyk
22-08-2008, 12:58
A DirectPrint to co? Nie ulepszenie w stosunku do 10D? ;-)
A serio, no to przecież coś tam poprawiają.... w 20D pojawił się dżojstik, w 40D AF-ON, może w okolicach 60D pojawi się jeszcze jakiś nowy guzik, a w 80D to może nawet zrobią go programowalnym przez użytkownika :-)

ale ja nie mowie o przyciskach. joystick mi sie owszem, podoba, choc DirectPrint nie wywoluje we mnie drzenia posladkow

chodzilo mi o zewnetrzne wykonanie i wrazenie w lapie. 30D w porownaniu z 10D wydaje sie plastikowy i wyraznie mniejszy. 10D to byla fajna, twarda cegla. a 20D/30D zauwazalnie pod tym wzgledem odbiegaja

Kolekcjoner
22-08-2008, 13:07
(....)
chodzilo mi o zewnetrzne wykonanie i wrazenie w lapie. 30D w porownaniu z 10D wydaje sie plastikowy i wyraznie mniejszy. 10D to byla fajna, twarda cegla. a 20D/30D zauwazalnie pod tym wzgledem odbiegaja

To fakt. 10D w odczuciu bardziej przypominał jedynki niż xxD. Co do budowy to wygląda na to, że 50D będzie minimalnie mniejszy i lżejszy.

Jacek_Z
22-08-2008, 13:16
specyfikacja 50D wygląda bardzo fajnie. Są 2 pytania - jak z wysokim ISO, bo 14 MPx w Sony wyglądało nieciekawie (wiem, inna matryca)
czułość AF -0,5 EV - może być dobrze.
LCD z 920 tys wygląda bardzo fajnie jak się ogląda w sklepie aparat. 15 MPx, fajny wyświetlacz przyciągnie kupców. O ile cena będzie atrakcyjna.

lempl
22-08-2008, 13:17
jak wain chcesz jakość i czystość to masz FF. Teraz prawie każdy będzie miał dslr, więc crop będzie segmentem dla lamerów którym brak albo wiedzy, albo kasy:mrgreen: (tych którzy świadomie zostaną przy cropie można pominąć, bo będzie ich pewnie w granicach promila;) )
Dzisiaj żeby mieć respekt na podwórku wystarczy crop, za dwa lata z tanim FF może być o to trudno:mrgreen:

MMM
22-08-2008, 13:21
specyfikacja 50D wygląda bardzo fajnie. Są 2 pytania - jak z wysokim ISO, bo 14 MPx w Sony wyglądało nieciekawie (wiem, inna matryca)
LCD z 920 tys wygląda bardzo fajnie jak się ogląda w sklepie aparat. 15 MPx, fajny wyświetlacz przyciągnie kupców. O ile cena będzie atrakcyjna.
Wygląda na to że to będzie ciekawa puszka, o ile oczywiście nie popsuli jakości obrazu. Tylko że już się zaczyna lament tych co niedawno kupili niedorobionego 40D a teraz nie dość że kosztuje on połowę ceny startowej to już nie jest nowością i ma same braki ;-)

lempl
22-08-2008, 13:27
ale ja nie mowie o przyciskach. joystick mi sie owszem, podoba, choc DirectPrint nie wywoluje we mnie drzenia posladkow

z tym drzeniem posladkow to chyba nie masz na mysli: ...pierdlem, wyszlem? :mrgreen:

wterminologii tuningowej mozna powiedzieć, że 10d to w była locha albo bejca a obecne xxd zaczynają bardziej pod punciaka podpadać. również cenowo, więc nic dziwnego że odbiega.

mc24
22-08-2008, 13:28
"Następne osoby które podjarane najpierw napiszą wątek a dopiero potem rozejrzą się po forum - dostaną banana na tydzień "

Vitez, ja rozejrzalem sie po forum, czy nie ma watku o nowym 50D.

Natomiast Ty oczekujesz wchodzenia na kazdy temat jaki na forum istnieje i sprawdzanie, czy juz nie ma.

Tytul tego watku raczej nie sugeruje, zeby tu zajrzec.

TomekS
22-08-2008, 13:31
"Następne osoby które podjarane najpierw napiszą wątek a dopiero potem rozejrzą się po forum - dostaną banana na tydzień "

mc24 nie martw się, to ciebie nie dotyczy. Vitez napisał ci że chodzi o następne osoby ;-)

Kolaj
22-08-2008, 13:34
Właściwie to nie do końca rozumiem logikę utrzymywania w wątku "5D i co dalej..." treści dotyczących 50D. Ale ja tam się nie znam.

akustyk
22-08-2008, 13:36
(...)
jesli sie nigdzie nie walneli ze specyfikacja (chinczycy i dpreview) to jest to to samo co 40D. mnie tez tknelo i to porownalem :)

z tym drzeniem posladkow to chyba nie masz na mysli: ...pierdlem, wyszlem? :mrgreen:

nie, akurat nie to... ;)

Max78
22-08-2008, 13:38
...ekhm... moze zmienmy tytul watku na 5D i co dalej ...oraz dalej: 50D/6D itp :twisted:

tmaciak
22-08-2008, 13:41
Wygląda na to że to będzie ciekawa puszka, o ile oczywiście nie popsuli jakości obrazu. Tylko że już się zaczyna lament tych co niedawno kupili niedorobionego 40D a teraz nie dość że kosztuje on połowę ceny startowej to już nie jest nowością i ma same braki ;-)

Jako właściciel "niedorobionego" 40D wcale nie lamentuję i nie twierdze, że specyfikacja 50D nie jest fajna :) ale i tak jej nie kupię, bo 40D to ostatni crop jaki planuję mieć.

Co najwyżej uwaga, że widać, że rzeczywiście nowe puszki będą co rok... to dopiero będa lamenty :mrgreen:

wain
22-08-2008, 13:42
jak wain chcesz jakość i czystość to masz FF. Teraz prawie każdy będzie miał dslr, więc crop będzie segmentem dla lamerów którym brak albo wiedzy, albo kasy:mrgreen: (tych którzy świadomie zostaną przy cropie można pominąć, bo będzie ich pewnie w granicach promila;) )
Dzisiaj żeby mieć respekt na podwórku wystarczy crop, za dwa lata z tanim FF może być o to trudno:mrgreen:

od takiego podworkowego lansu to bylo sony .. cholera.. i jesli tak ma wygladac "konkurencja "(gdzie bedzie sie liczyl zoom 25x, >15Mpix i 5'' wyswietlacz) po wejsciu tej firmy na rynek foto to powiem "idz pan w chu.." z taka konkurencja.

swoja droga d300 jest wlasnie takim aparatem dla swiadomego amatora i jakos ma sie dobrze..

Cichy
22-08-2008, 14:15
Tak czy siak nadal czekamy na super hiper odpowiedź Canona na D3/D700, bo 50D to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej.

mc24
22-08-2008, 14:32
Tak czy siak nadal czekamy na super hiper odpowiedź Canona na D3/D700, bo 50D to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej.

Sie nie martw. Canon to solidna marka.

A nie latami czekanie na jakosc, a jak juz jest jako taka, to ISO 100 stalo sie zbedne w fotografii.

Cichy
22-08-2008, 14:38
A nie latami czekanie na jakosc, a jak juz jest jako taka, to ISO 100 stalo sie zbedne w fotografii.

Troche nie bardzo rozumiem, a jesli chodzi o ISO 100, to ja modle sie o ISO 50 w nowej puszce :)

mc24
22-08-2008, 14:40
Troche nie bardzo rozumiem, a jesli chodzi o ISO 100

Zapytaj Nikoniarzy o co chodzi. :-)

Tam juz panuje poglad, ze to niepotrzebne, kto by robil zdjecia na tak niskich ISO. Teraz szyku zadaje sie wylacznie na ISO 6400.

oskarkowy
22-08-2008, 14:41
Troche nie bardzo rozumiem, a jesli chodzi o ISO 100, to ja modle sie o ISO 50 w nowej puszce :)

Ale takie ISO50, co to nie rozwala rozpiętości. Bo te obecne, to żal gadać.. Jak ISO 100 w nikonach.

wain
22-08-2008, 14:56
Ale takie ISO50, co to nie rozwala rozpiętości. Bo te obecne, to żal gadać.. Jak ISO 100 w nikonach.

na iso50 wyglada ze nie ma co liczyc .. na studyjnym marku III tez iso50 jest programowe. No chyba ze Nikon wyskoczy z D3x z zakresem Lo-25, 50-800, HI-1600...

MMM
22-08-2008, 14:57
Od biedy zamiast ISO50 mogliby dać lepsze synchro z lampą np. 1/400s bo dopalenie czegoś w słońcu przy otwartej przysłonie wymaga zabawy z filtrami albo zamykaniem przysłony (przy portrecie to lipa bo zwiększa GO).

gietrzy
22-08-2008, 14:59
Od biedy zamiast ISO50 mogliby dać lepsze synchro z lampą np. 1/400s bo dopalenie czegoś w słońcu przy otwartej przysłonie wymaga zabawy z filtrami albo zamykaniem przysłony (przy portrecie to lipa bo zwiększa GO).

Już kiedyś pisałem: w pełnym słońcu ze 2 lata temu musiałem przymknąć 85L do f/2.8 by 1/8000 przestała migać - 20D.

Cichy
22-08-2008, 15:00
Chodziło mi o Lo 50 własnie. Oby z tego nie zrezygnowali.

gietrzy
22-08-2008, 15:03
Chodziło mi o Lo 50 własnie. Oby z tego nie zrezygnowali.

Eeee, z tego to nie zrezygnują, chcesz to zadzwoń i poproś o L2 - dadzą ci przepalone ISO25.

Piast
22-08-2008, 15:27
zawsze można założyć filtr ND

Jacek_Z
22-08-2008, 15:45
na iso50 wyglada ze nie ma co liczyc .. na studyjnym marku III tez iso50 jest programowe. No chyba ze Nikon wyskoczy z D3x z zakresem Lo-25, 50-800, HI-1600...
Ja nawet nie śmię o tym marzyć. A byłoby to genialne.
Obiecuję, że bym odbył dziękczynną pielgrzymkę do Częstochowy. Poważnie.

kmleon
22-08-2008, 16:04
50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment. Nie zamierzam raczej 40stki wymieniać na 50tkę, wolę tak jak ktoś już napisał poczekać na FF'a. Natomiast co mnie zastanawia, to ten powiększony LCD (VGA). Ogólnie była by to super sprawa, gdyby podgląd na nim był z RAW'a a nie z zaszytego w nim JPG'a. Dla mnie najbardziej niewiadomą jest ostrość zdjęcia, którą widać dopiero po wywołaniu RAW'a na komputerze. Jeśli do jej oceny miałbym się oprzeć na JPG'u zaszytym w RAW'ie - to nawet super wysokorozdzielczy wyświetlacz mi nie pomoże... Jak to wygląda w innych puszkach?

nor
22-08-2008, 16:20
50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment. Nie zamierzam raczej 40stki wymieniać na 50tkę, wolę tak jak ktoś już napisał poczekać na FF'a. Natomiast co mnie zastanawia, to ten powiększony LCD (VGA). Ogólnie była by to super sprawa, gdyby podgląd na nim był z RAW'a a nie z zaszytego w nim JPG'a. Dla mnie najbardziej niewiadomą jest ostrość zdjęcia, którą widać dopiero po wywołaniu RAW'a na komputerze. Jeśli do jej oceny miałbym się oprzeć na JPG'u zaszytym w RAW'ie - to nawet super wysokorozdzielczy wyświetlacz mi nie pomoże... Jak to wygląda w innych puszkach?

Ostrość chcesz ocenić na 3 calowym ekraniku ? ... i przeszkadza Ci w tym JPG ? :mrgreen:

pan.kolega
22-08-2008, 16:27
Ceną się nie konkuruje! ...
Niech się lepiej Canon skupi na porządnym profesjonalnym body, z FF, uszczelnianiami i przydatnymi bajerami jak to robi Nikon i rozbudownie serwisów, choćby drugiego w 40 milionowym kraju...

Ojojoj, ciesz sie, ze w ogole jest. Ja mieszkam w 300 milionowym kraju, i sa tylko dwa serwisy....rozmnazaj cie sie, kupujcie sprzet. Moze bedzie drugi serwis w Polsce kiedy bedzie 150 milionow. :razz:

A poza tym, pozwole sobie miec odmienne zdanie: przede wszystkim cena sie konkuruje.

kmleon
22-08-2008, 16:45
Ostrość chcesz ocenić na 3 calowym ekraniku ? ... i przeszkadza Ci w tym JPG ? :mrgreen:

ehhhh... Bez jaj, przecież można powiększyć wycinek, tylko co z tego, że powiększa się nie RAW'a tylko zaszytego w RAW'ie JPG'a, który ma znacznie mniejszą rozdzielczość niż obrazek.. Poza tym nie mów, że aby ocenić ostrość kawałka obrazka powiedzmy 100x100 pixeli potrzebujesz wyświetlacza 1920x1200....

Ergo:
Chciałbym mieć możliwość podglądu na dowolnym ekraniku, może być nawet 2 calowy wycinka zdjęcia w powiększeniu 1:1 pixela z tego co zarejestrowała matryca, a nie z jakiegoś marnej jakości przetworzonego i pomniejszonego jpg'a. Czy to takie skomplikowane?

Dlatego się pytam, po co mi wysokorozdzielczy VGA, skoro i tak będe oglądał na nim wycinek marnego JPG'a? Niewiele mi to pomoże... Po prostu kwestionuję w tym wypadku potrzebę montowania takiego wyświetlacza i zastanawiam się jak to jest w innych puszkach np w d300 - czy tam można obejrzeć 1:1 NEF'a?

MMM
22-08-2008, 17:08
50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment.
To jest najlepsze. Canon wypuszcza z fabryk nieskalibrowane buble a teraz się cieszysz że mógłbyś sam sobie wyregulować to co oni spieprzyli :-). Do starych modeli wiadomo że nowego firmware z regulacją AFa nie zrobią, bo może ktoś z tego powodu wymieni starą puszkę na nową i zarobią więcej kaski.

Vitez
22-08-2008, 17:20

Wystarczyło wpisać 50D w wyszukiwarkę :roll: .

Właściwie to nie do końca rozumiem logikę utrzymywania w wątku "5D i co dalej..." treści dotyczących 50D. Ale ja tam się nie znam.

Ja bym nie sklejał, ale pewna logika w tym jest, że niby ten wątek dotyczy wszelkich nowych puszek Canona a nie tylko następcy 5D.

kmleon
22-08-2008, 18:42
To jest najlepsze. Canon wypuszcza z fabryk nieskalibrowane buble a teraz się cieszysz że mógłbyś sam sobie wyregulować to co oni spieprzyli :-). Do starych modeli wiadomo że nowego firmware z regulacją AFa nie zrobią, bo może ktoś z tego powodu wymieni starą puszkę na nową i zarobią więcej kaski.

Oczywiście, że się cieszę!
A masz na to jakąś radę WUJU? Zarówno C jak i N mają z tym problem, więc dokładają taki feature w swoich puszkach. Mnie osobiście to napawa optymizmem, że w przyszłości będę mógł sobie rozregulować AF we własnym zakresie, nie zdając się w tym przypadku na Żytnią.
Wolę C i jego buble niż nic...

Kolekcjoner
22-08-2008, 19:08
"Artificial Intelligence AF" co to za pies? Może tłumaczenie debilne?

pazurek
22-08-2008, 19:15
zwykly AiAF http://www.shutterfreaks.com/Tips/CanonAIServo.html

spoon
22-08-2008, 19:17
"Artificial Intelligence AF" co to za pies? Może tłumaczenie debilne?

AI focus. to chyba trzeci obok servo i one shot w 40-tce. dziala jak one shot, ale jest wrazliwy na ruch obiektu na, ktory celujemy i przy takim ruchu ostrzy ponownie.
tak mi sie wydaje...

EDIT: ktos mnie ubiegl ; )

Kolekcjoner
22-08-2008, 19:36
AI focus. to chyba trzeci obok servo i one shot w 40-tce. dziala jak one shot, ale jest wrazliwy na ruch obiektu na, ktory celujemy i przy takim ruchu ostrzy ponownie.
tak mi sie wydaje...

EDIT: ktos mnie ubiegl ; )

Nie wiedziałem że to się aż tak intelygentnie ;) nazywa choć czasami używam.

renes
22-08-2008, 22:14
A dla mnie to od 20D przez 30D do 40D nie wydarzyło się nic specjalnego co uzasadniałoby sprzedaż niższego modelu i kupno wyższego, a więc dołożenia choćby kilku stów. Bez urazy, ale Canon wypuszcza modele dla brandzlarzy aby nie przestawali trzepać gruchy na wysokim C. Wy tu pierdu, pierdu jakie to rzeczy przydałyby się w nowym modelu, lecz Canonjapońce gdzieś mają te wszystkie życzenia, westchnienia i zgadywanki. Capustę robić chcą na cropach, w FF dostali kopa od Nikona takiego, że łby im się zapowietrzyły i myslenie odebrało, a niedługo drugiego dostaną od Sony, że gały stracą całkiem rozeznanie co się dzieje na rynku FF.

To moje 3 grosze w temacie.

myst
22-08-2008, 22:22
Ja jakimś wielkim fanem korporacji nie jestem, ale gdyby nie C, to byśmy 3 lata temu FF nie mieli, a raczej nie zdarza się, żeby firma będąca pionierem jakichś rozwiązań w tak krótkim czasie wycofywała się z rozwoju... Gdyby nie FF od C, N pewnie sam by uwierzył w swoją propagandę, że FF w cyfrze jest nikomu do niczego nie potrzebne...

Elandril
22-08-2008, 22:34
Uff... Według wyciekniętej specyfikacji zostawili przycisk direct print. Całe szczęście :p

koraf
22-08-2008, 22:39
A dla mnie to od 20D przez 30D do 40D nie wydarzyło się nic specjalnego co uzasadniałoby sprzedaż niższego modelu i kupno wyższego, a więc dołożenia choćby kilku stów. Bez urazy, ale Canon wypuszcza modele dla brandzlarzy aby nie przestawali trzepać gruchy na wysokim C. Wy tu pierdu, pierdu jakie to rzeczy przydałyby się w nowym modelu, lecz Canonjapońce gdzieś mają te wszystkie życzenia, westchnienia i zgadywanki. Capustę robić chcą na cropach, w FF dostali kopa od Nikona takiego, że łby im się zapowietrzyły i myslenie odebrało, a niedługo drugiego dostaną od Sony, że gały stracą całkiem rozeznanie co się dzieje na rynku FF.

To moje 3 grosze w temacie.

Ubawiłem się nieźle z tekstu :mrgreen: ale masz dużo racji :razz:.

akustyk
22-08-2008, 22:41
Uff... Według wyciekniętej specyfikacji zostawili przycisk direct print. Całe szczęście :p

uff... uff..*

* - jak mawiali Apacze w ksiazkach Karla Maya :mrgreen:

myst
22-08-2008, 22:44
Miejmy nadzieje że 5DMarkII też będzie wyposażony DirectPrint, a może i DirectFax znajdzie dla siebie miejsce:)

Dragunov
22-08-2008, 22:49
Miejmy nadzieję, że 5DMarkII szybciej poleci w dół niż 5D, ale jak to się mówi: Nadzieja matką...

Riccardo
22-08-2008, 22:52
Miejmy nadzieję, że 5DMarkII szybciej poleci w dół niż 5D, ale jak to się mówi: Nadzieja matką...

...ale podobno głupi ma zawsze szczęście ;)

jatzzek
22-08-2008, 22:54
...ale podobno co drugi ;-)

rasta
22-08-2008, 23:01
przepraszam, czy ktoś tu robi zdjęcia ? ;>

Riccardo
22-08-2008, 23:03
przepraszam, czy ktoś tu robi zdjęcia ? ;>

Wiesz, my już osiągneliśmy taki stopień wtajemniczenia fotograficznego, że do uprawiania fotografiki (!!!) nie potrzebujemy nawet aparatu, wystarczy oglądanie cropów z tablic ISO w internecie ;)

myst
22-08-2008, 23:06
po prosty wyższy poziom abstrakcji:)
a tak w ogóle to mi się zdaje, że ten wątek niedługo w HydeParku wyląduje:mrgreen:

Dragunov
22-08-2008, 23:09
Wiesz, my już osiągneliśmy taki stopień wtajemniczenia fotograficznego, że do uprawiania fotografiki (!!!) nie potrzebujemy nawet aparatu, wystarczy oglądanie cropów z tablic ISO w internecie ;)

Hahahahhahaha!! Ja chyba sprzedam cały sprzęt i zajmę się pisaniem na CB... :wink:

talarczyk
22-08-2008, 23:12
Jak mocno, po premierze 5d mk II (6D?), może polecieć w dół cena "starej piątki"?:D

marekb
22-08-2008, 23:14
Hahahahhahaha!! Ja chyba sprzedam cały sprzęt i zajmę się pisaniem na CB... :wink:
no wielu tu takich i to najwieksi znawcy, bo nie tracą czasu na byle pstrykanie ino cytajom i cytajom i potem siem mondzom...;)

Dragunov
22-08-2008, 23:15
Jak mocno, po premierze 5d mk II (6D?), może polecieć w dół cena "starej piątki"?:D

Jeszcze 2 Cuba Libre (jestem w trakcie 3-ciego) i będę znał odpowiedź... :mrgreen:

MMM
23-08-2008, 00:04
Jeśli D700 ma cenę w okolicach ~8K to pozycjonowany niżej 6D będzie kosztował max ~6,5K a stara piątka zleci do ~4K bardzo szybko, po czym zniknie bo Canon ją przestanie produkować.

dzik
23-08-2008, 00:06
Miejmy nadzieje że 5DMarkII też będzie wyposażony DirectPrint

Zostawcie direct print, ja uzywam!
Malo kto wie ze potrafi swiecic na niebiesko :lol:

Kolekcjoner
23-08-2008, 00:17
Jeśli D700 ma cenę w okolicach ~8K to pozycjonowany niżej 6D będzie kosztował max ~6,5K a stara piątka zleci do ~4K bardzo szybko, po czym zniknie bo Canon ją przestanie produkować.

Jest spora szansa na to, że Canon smaży specjał ;) FF który będzie sporo tańszy od D700. Myślę że to będzie cena w okolicach 1800$. Ale zobaczymy.

gietrzy
23-08-2008, 08:41
* Canon obviously takes all those surveys it commisions seriously. Despite what you may see on various gear related forums, the mythical 'prosumer' customer bases a lot of their decisions on ISO range, frames per second and, you've guessed it, megapixels. The 10MP 40D was seen as markedly inferior to the D300, despite the hefty price difference. Thus the big increase in MP and ISO for the 50D.
*
* Canon expect Sony to massively undercut the 1Ds Mk3 with their 25MP model(s?) which would put pressure on Canon if they stuck to 12 or 16MP FF for the 5D replacement. Nikon will also have two more before long, one well above the D3 in price, one between the D700 and D3. One in a D3 like body, the other in a D700 like body. The effective strategy is thus
* - 5D replacement - emphasise low noise
* - High MP FF pro camera, lower cost than 1Ds Mk3 [Yay, the 3D at last! -KC]
* - 1Ds Mk3 upgrade (sooner than the 2010 '3 year' cycle) ~38MP with 50D pixels - meantime, expect significant 1Ds Mk3 price cuts.
*
* The new sensor design for the 50D has elements of the '50MP Demo' chip that everyone keeps mentioning, as will the 5D replacement. These two sensors are regarded as more of a step in performance than many previous changes. In particular, with the new 50D sensor, many of Canons primes (and some L zooms) will show the benefit of the high pixel density (38MP FF equiv).
*
* Equally well, a FF sensor at this density will show up a lot of their lenses, so they have put a lot of resources into making sure that when the next 'flagship' camera debuts at ~35MP it will have more improved glass. The Nikon 12-24 was a bit more of a wake-up call and with the 24-70 was enough of a reason to switch for some of Canon's pro customers. New aspheric designs and exotic glasses take a lot of computer power and very specialised software.
*
* For press use, expect HD video, since Digic IV has the processing power to handle this and the bigger sensor pixel counts. Expect it to debut in some form in the next consumer DSLR (500D). Part of the big AF redesign is addressing the problem of how to provide responsive tracking AF at a performance level suitable for sports use.
*
**** The 1D3 AF saga has deeply embarassed Canon, who are in the midst of a complete AF redesign from the 1 series down - this design team has been given considerable authority and resources. AF based on the new designs was specifically left out until next year's models (early 2009)
*
* Sony are making no secret of their desire to go to 45-50MP within a few years. Sony's ability to compete price wise anywhere they choose worries Canon more than a revitalised Nikon. Despite their Zeiss lens pedigree, the threat is seen more in the prosumer range where the Sony brand is known. Despite their feeling that lens based IS is superior, Canon know that the in body IS of Sony is being used as an effective marketing tool.
*
* Nikon have been agressively marketing towards pro photographers of late and their perceived weakness in prime lenses will not last.

Z NL

**** - cuda panie cuda :mrgreen: po 2009 premierach aż strach się bać co będzie na a właściwie po żytniej ;)

lempl
23-08-2008, 10:16
Full HD movie mode! hehe;)

Tak sobie myslę, że za kilka lat 5d dalej będzie żył jako aparat dla leniwych purystów dla których używanie analoga będzie wymagało za dużo zachodu a potrzeba dowartościowania się 'powrotem do korzeni fotografii' będzie wciąż silna;)

gujaa
23-08-2008, 10:16
Dla mnie ta 50D to kicha bedzie, 1.6 crop? nie mogliby tak dac 1.3? Ale najgorsze jest to ze nie ma 100% viewfindera tylko 98%. Porazka do kwadratu. Kolejna rzecz, to powinno byc wiecej punktow AF, przynajmniej wokol tego centralnego. Jak widac kwanon dalej zdziera z ludzi produkujac kiche.

Pozdro.

P.S mam nadzieje ze konkturencja im dokopie (Sony i Nikon).

lempl
23-08-2008, 10:21
Dla mnie ta 50D to kicha bedzie, 1.6 crop? nie mogliby tak dac 1.3? Ale najgorsze jest to ze nie ma 100% viewfindera tylko 98%. Porazka do kwadratu. Kolejna rzecz, to powinno byc wiecej punktow AF, przynajmniej wokol tego centralnego. Jak widac kwanon dalej zdziera z ludzi produkujac kiche.

Pozdro.

I mogliby od razu wypuścić nową serię szkieł pod 1.3x, bo osprzęt dedykowany to podstawa a przecież ef-s będzie się już nadawał na śmietnik...
Jest crop 1,6x, jest FF i wystarczy.

gujaa
23-08-2008, 10:28
Dodam ze osobiscie nie lubie nikona(obsluga) ale panowie, na bok sentymenty! 50D ma byc odpowiedzia na to co robi sony i nikon? To jest pierdniecie a nie odpowiedz - kpina, totalna porazka. Ten aparat moglby namieszac ale gdyby mial FF. Bo swoja droga to Cropa w luzstrzankach nigdy byc nie powinno. Typowe marketingowe zdrzerwstwo kanaona, niech sie chlopaki w koncu obudza. A wystarczylo uszelnic 5D dodac 100% viewfinder, lepszy AF, czy to takie duze zmiany, nie. Ale chlopaki chca nadal zdzierac kase ze sprzedawanej nadal 5D. 5 D to sie nadaje do muzem.

Ja spadam do nikona. Trudno.

Sorki ale nerw mi puscil.

MMM
23-08-2008, 10:30
Dodam ze osobiscie nie lubie nikona(obsluga) ale panowie, na bok sentymenty! 50D ma byc odpowiedzia na to co robi sony i nikon? To jest pierdniecie a nie odpowiedz - kpina, totalna porazka. Ten aparat moglby namieszac ale gdyby mial FF.
To jest następca 40D a nie 5D. Nowy 6D będzie miał podobną puszkę i matrycę FF.

marekb
23-08-2008, 10:31
Jest spora szansa na to, że Canon smaży specjał ;) FF który będzie sporo tańszy od D700. Myślę że to będzie cena w okolicach 1800$. Ale zobaczymy.
oby trąba twego słonia nie trafiła w kaktusy...!!!

aqua
23-08-2008, 10:40
I mamy nowa 5 tylko im sie zero(0) przyczepilo :)

thorin
23-08-2008, 11:23

Pozdro.

kup sobie 5d albo 1d :roll:

kris200
23-08-2008, 11:24
Markieting Pany, Markieting. Nie uwiężę, że "wyciek" pojawił się ot tak po prostu przez błąd kogoś - markieting szeptany stosują nawet największe firmy - a, że stał się prostszy w obecnych czasach to już inna para kaloszy :).

Zasada jest prosta (IMHO), puścić wyciek o chłamie na samym początku (50D - w sensie oczekiwań), żeby potem ludziki całowały po rękach, że jednak nie będzie chłam tylko troszkę lepszy 5D (jakkolwiek to się będzie nazywać).

MaciekCi
23-08-2008, 11:44
Zasada jest prosta (IMHO), puścić wyciek o chłamie na samym początku (50D - w sensie oczekiwań), żeby potem ludziki całowały po rękach, że jednak nie będzie chłam tylko troszkę lepszy 5D (jakkolwiek to się będzie nazywać).

Nie rozumiem. :) Czyli twierdzisz, że dając teraz "chłamową" specyfikację 50D, później ludzie będą cieszyć się z takiej samej 5D ? Nie czaję. :roll:

gujaa
23-08-2008, 11:45
Chlam bedzie, bo stosujac nomenklature kwanona, to ich puszki mozna podzielic tak:
AF nie trafiajacy, AF czasem trafiajacy, AF trafiajacy.

W 40 lub w tej 50 ktora bedzie jesli nie full frame to przynajmiej AF powinno byc od 1dynek. Tak jak to jest u nikosia, 300d i 3d maja ten sam AF.

Canon t sie zachowuje tak, jakby dobry i celny AF to byla jakas nowinka techniczna. Sorry ale to tak jakbym kupil samochod ktory krzwo jezdzi.

MaciekCi
23-08-2008, 11:55
W 40 lub w tej 50 ktora bedzie jesli nie full frame to przynajmiej AF powinno byc od 1dynek.

Kiedy widzisz, obecne jedynki też miały jakieś tam kłopoty z AF. ;)

kris200
23-08-2008, 11:55
Nie rozumiem. :) Czyli twierdzisz, że dając teraz "chłamową" specyfikację 50D, później ludzie będą cieszyć się z takiej samej 5D ? Nie czaję. :roll:

Nie z takiej samej, ale trochę lepszej - i dlatego ludzie się będą cieszyć. Dodadzą kilka bajerów więcej (aniżeli różnica pomiędzy 40D a 50D) i będzie gitara. Skwitowane to zostanie przez większość osób - skok technologiczny FF większy niż cropa - niskim kosztem zamkną ludziom twarze. Czyli różnic pomiędzy 40D a 50D będzie powiedzmy 6 (nie wiem ile - nie liczyłem) a pomiędzy 5D a następcą będzie powiedzmy 10 różnic. Ot takie moje zdanie.

A co do rozumienia - w pisowni jest trudno wytłumaczyć pierdoły markietingowe - dlatego stosowane są tam różne tabelki, wykresiki, rysuneczki itp. Zresztą mam problem z przekazywaniem swoich teorii dalej metodą piśmienniczą :rolleyes: :mrgreen:

MaciekCi
23-08-2008, 12:01
Nie z takiej samej, ale trochę lepszej - i dlatego ludzie się będą cieszyć. Dodadzą kilka bajerów więcej (aniżeli różnica pomiędzy 40D a 50D) i będzie gitara. Skwitowane to zostanie przez większość osób - skok technologiczny FF większy niż cropa - niskim kosztem zamkną ludziom twarze. Czyli różnic pomiędzy 40D a 50D będzie powiedzmy 6 (nie wiem ile - nie liczyłem) a pomiędzy 5D a następcą będzie powiedzmy 10 różnic. Ot takie moje zdanie.

To na bank. 5D przecież był w parze z 20D.

20D
30D (+ 3 nowinki)
40D (+ 5 nowinek?)
50D (+ 6 nowinek?)

czyli w sumie 14 nowości, dając aż np. 14 ficzerów, ludziom zamkną buźki a dla nich to przecież i tak nie wielki wydatek już za opracowane bajery. Marketing jest beznadziejny. ;]

arturs
23-08-2008, 12:06
Dodam ze osobiscie nie lubie nikona(obsluga) ale panowie, na bok sentymenty! 50D ma byc odpowiedzia na to co robi sony i nikon? To jest pierdniecie a nie odpowiedz - kpina, totalna porazka. Ten aparat moglby namieszac ale gdyby mial FF. Bo swoja droga to Cropa w luzstrzankach nigdy byc nie powinno. Typowe marketingowe zdrzerwstwo kanaona, niech sie chlopaki w koncu obudza. A wystarczylo uszelnic 5D dodac 100% viewfinder, lepszy AF, czy to takie duze zmiany, nie. Ale chlopaki chca nadal zdzierac kase ze sprzedawanej nadal 5D. 5 D to sie nadaje do muzem.

Ja spadam do nikona. Trudno.

Sorki ale nerw mi puscil.

he he he.. wczoraj czytałem wątek o tym samym na żółtym forum - i wnioski są zgoła odmienne ;) - czyli twierdzenie że amiat d300 za 4500 lepiej kupić 40d za 2500 czy to nowe za 3500 bo jeszcze zostanie..

kris200
23-08-2008, 12:10
To na bank. 5D przecież był w parze z 20D.

20D
30D (+ 3 nowinki)
40D (+ 5 nowinek?)
50D (+ 6 nowinek?)

czyli w sumie 14 nowości, dając aż np. 14 ficzerów, ludziom zamkną buźki a dla nich to przecież i tak nie wielki wydatek już za opracowane bajery. Marketing jest beznadziejny. ;]

O i tu IMO niezbyt dobrze kombinujesz. Z markietingowego punktu widzenia, nie jest ważna cała "ścieżka" którą tu podałeś - ważne jest ostatnie ogniwo - wychodzą razem (50D + xD), więc one będą porównywane. Już widzę te opisy w prasie i necie - "W nowym 50D pasowała by jeszcze funkcja "X" z nowego xD - wtedy aparat byłby super dla wszystkich.". Więc osoba, czytająca opis 50D pomyśli sobie: "Kurcze, ja to tą funkcje bym chciał mieć, może dołożę XXX$ i będę ją miał?", lub też "ale super ten nowy xD - szkoda, że mnie teraz na niego nie stać, ale spoko - kupie sobie 50D - zarobi częściowo na siebie, i wtedy wyłożę kasę na xD". Taka filozofia papki markietingowej :) :mrgreen:

habakuk
23-08-2008, 12:41
więcej luzu i optymizmu. ze specyfikacji "hipotetyczne" 50d zapowiada się na świetną puszkę, pod każdym względem lepszą od 40d. taka puszka jest potrzebna ale to jeszcze nie jest następca 5d, po co te lamenty i histerie.

Bahrd
23-08-2008, 12:59
więcej luzu i optymizmu. [...] po co te lamenty i histerie.

Hmmm, nie wierzyłem, ale wygląda na to, że miał rację ten, kto kiedyś tu pisał, że jednym z ważniejszych powodów kupowania Canonów była dotąd chęć posiadania sprzętu lidera rynku...
Ale z tą zapowiadaną znaczną obniżką na 1Ds też nie czuję się najlepiej ;)

lempl
23-08-2008, 14:32
he he he.. wczoraj czytałem wątek o tym samym na żółtym forum - i wnioski są zgoła odmienne ;) - czyli twierdzenie że amiat d300 za 4500 lepiej kupić 40d za 2500 czy to nowe za 3500 bo jeszcze zostanie..

Znaczy co, będziemy sobie z żółtymi wzajemnie podkradać wiecznie narzekające trolle? A niech oni sobie przy pomocy d90 i czego tam jeszcze wszystkie wezmą!:mrgreen:
Żeby choć 1/5 maruderów rocznie miała dość honoru, żeby nie pitolić bez sensu i rzeczywiście zmienić system... żeby... ehhh...;)

krzysiek29
23-08-2008, 17:31
Żeby choć 1/5 maruderów rocznie miała dość honoru, żeby nie pitolić bez sensu i rzeczywiście zmienić system... żeby... ehhh...;)

Myślisz, że ktoś dla puszki zmieni system ? ;-) Jeśli zmieniać to dla szkła. :mrgreen: ale z drugiej strony to masz rację jeśli ta 1/5 co rok by zmieniała system to byłoby więcej obiektywnych opini o konkurencji..

lempl
23-08-2008, 18:06
Oprócz puszki każdy system ma jakieś smakołyki warte łyknięcia:) Jakby 1/5 zmieniała system to by się zwiększyła liczba osób rozumiejących, że wszystko ma jakieś wady i że zmiana systemu to nie zmiana skarpetek. Po jednej, góra dwóch wymianach delikwent powinien mieć dość i zmian, i marudzenia;)

BTW są jakieś zdjęcia 50d, bo ja tylko stronę z danymi widziałem?

_igi
23-08-2008, 19:01
Hop Hop. To już dawno za nami... Ile Twoim zdaniem dynamiki mają klisze? 20 EV?

Oooo, które lusterko ma rozpiętość*tonalną na poziomie 10EV?

akustyk
23-08-2008, 20:24

wedlug "przecieknietej" specyfikacji 50D ma dokladnie takie same gabaryty i raptem 10g mniejsza wage niz 40D. wiec w kwestii wygladu, moim zdaniem, to jak ponizej, jesli sobie wstwisz etykietke 50D

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/Images/frontview-001.jpg)

roofman
23-08-2008, 20:50
wedlug "przecieknietej" specyfikacji 50D ma dokladnie takie same gabaryty i raptem 10g mniejsza wage niz 40D. wiec w kwestii wygladu, moim zdaniem, to jak ponizej, jesli sobie wstwisz etykietke 50D

To ja pomogę wyobraźni trochę... ;)

źródło (http://img153.imageshack.us/img153/7228/50al6.jpg)

:mrgreen:

lempl
23-08-2008, 21:03
mnie bardziej chodziło o dupkę, jakieś nowe przyciski czy cuś.
ale kolejne zdjęcia 40d sobie darujcie, zaraz oglądnę swoje:mrgreen:

akustyk
23-08-2008, 21:40
mnie bardziej chodziło o dupkę, jakieś nowe przyciski czy cuś.

direct fax, kurde. z podswietleniem na czerwono, bo niebieskie kropki zle sie kojarza :D :D :D

MMM
23-08-2008, 21:49
Jak nieładny to nie kupisz? ;-)

zygert
23-08-2008, 21:50
Nowe przecieki odnosnie 50tki ;)
=========================
Canon’s China website has published specifications for the 50D in its public webspace. Although the info is not on the front page of the site yet, it is accessible to anyone. Here is the link (update: it’s down, but this one is still live for the moment 11:51p.m. ET).

No listing on Amazon.com search results yet.

I’ve set forth the relevant translated specs and info below. Please note that the original specs listed here listed in-body IS as a feature. The translation was wrong and the feature has been removed from the spec list below. The specs referenced the advantages and compatibility with lens-based IS instead.

* 15.1 megapixel CMOS sensor
* DIGIC 4
* 1.6x crop
* Dust Reduction
* Auto Brightness Processing
* 95% viewfinder .97 magnification
* 9 point af (All Cross Type)
* 35 meter area equipped with high-precision sensors
* AF Fine Tuning
* ISO 100-12800
* 6.3 fps (high speed) 3fps (low speed)
* Buffer: 16 RAW - 60 JPG - 10 RAW+JPG
* 920,000 points VGA 3.0-inch LCD monitor
* 100,000 cycle shutter
* Rugged magnesium alloy bodyFull Specifications

Canon 50D Full Specifications
General

Camera Type: Has a built-in flash AF / automatic exposure single-lens reflex digital cameras
Media Type: I or Type II CF card, UDMA compatible
Image Sensor Size: 22.3×14.9 mm
Compatible Lenses: Canon EF-series (including EF-S series lenses) (35 mm converted the focal length of the lens focal length is about 1.6 times)
Lens mount: Canon EF mount
Image Sensor

Type: CMOS Image Sensor
Effective Pixels: Approx.15.1 million pixels
Aspect ratio: 3:2
Dust removal function: Auto, Manual, add the dust data
Recording System

Recording format: Camera File System Design Rule 2.0
(Design rule for Camera File System 2.0) (Design rule for Camera File System 2.0)
Image types: JPEG, RAW (14 place Canon original); RAW + JPEG
Records of pixels: (4752 x 3168) Large: about 15.1 million pixels (4752 x 3168)
Medium: about 8 million pixels (3456 x 2304)
Small: about 3.7 million pixels (2352 x 1568)
RAW: about 15.1 million pixels (4752 x 3168)
sRAW1: about 7.1 million pixels (3267 x 2178)
sRAW2: about 3.8 million pixels (2376 x 1584)
Create / select: Folder Yes
Image Processing

Photo style: Standard, portrait, landscape, neutral, reliable setup, monochrome, User-defined 1-3
White Balance: Auto, the default (Daylight, Shade, Cloudy, Tungsten Lamp, White fluorescent light, flash), user-defined, Color temperature settings (2500-10000 K)
Noise Reduction: Can be applied to long time exposure and high ISO sensitivity shooting
Automatic image brightness correction: Automatic brightness optimization
High-priority tone: Yes
The amount of light surrounding the lens correction: Yes
Viewfinder

Type: Eye-level pentaprism
Rate outlook: Vertical / horizontal direction about 95 percent
Magnification: About 0.95 times (-1 m-1, using 50 mm lens on the infinite distance AF)
Focus: About 22 mm (eyepiece lens from the central -1 m-1)
Built-in diopter adjustment: -3.0 - +1.0 M-1 (dpt)
Focusing Screen: Ef-A equipped with the standard screen, and can replace the screen (2 sold separately)
Mirrors: Express back -
Depth of Field Preview: Yes
AF

Type: TTL auxiliary video coincidence, the phase detection
Automatic focus points: 9 (all cross-)
Metering range: EV -0.5 - 18 (23 ° C/73 ° F, ISO 100)
Focus modes: Single AF, AI Servo AF, Artificial Intelligence AF, manual focus (MF)
AF-assist light: By the built-in flash for a short flash
AF fine-tuning: AF can be fine-tuning
Exposure Control

Metering Mode: 35 Zone TTL full-aperture metering

* Evaluation meter (with the focus of any automatic linkage)
* Partial metering (the viewfinder about 9 percent of the area)
* Spot (viewfinder central area of about 3.8%)
* Central focus of the average metering

Metering range: EV 1-20 (23 ° C/73 ° F, the use of EF50mm f/1.4 USM lens, ISO 100)
Exposure Control: Programmed auto exposure (automatic, portrait, landscape, Macro, Sports, Night Portrait, Flash off, creativity automatic, procedures), shutter priority automatic exposure, aperture priority auto exposure, depth of field priority auto exposure, manual exposure
ISO Sensitivity: (Recommended exposure index)

* Basic shooting zone mode: automatically set between ISO 100-1600
* District creative shooting modes: ISO 100 - 3200 (in 1 / 3 increments), Auto, ISO sensitivity can be extended up to ISO 6400 or ISO 12800

Exposure compensation: Manual and automatic exposure bracketing (with manual exposure compensation can be used in combination) - Can be set numerical: ± 2 Stage 1 / 3 or 1 / 2 units to adjust
Auto exposure lock Auto: evaluation of the use of metering single AF mode - Manual: auto exposure lock button
Shutter

Type: Electronically controlled focal plane shutter
Shutter speed: 1 / 8000 second to 1 / 60 seconds (automatic mode), flash synchronization speed of 1 / 250 second 1 / 8000 to 30 seconds, B Mun (the shutter speed range. With the availability of various shooting modes. )
Flash

Built-in flash: Recoverable, auto-flash
Flash: 13/43 (ISO 100, to m / ft unit) flash coverage: 17 mm camera angle. Recycle time of about three seconds
External flash: X series of flash (camera can set up some flash function)
Flash Metering: E-TTL II automatic flash
Flash Exposure Compensation: ± 2 Stage 1 / 3 or 1 / 2 units to adjust
Flash Exposure lock: Yes
PC terminal: Yes
Driving System

Types: Single-shoot, high-speed shot, low shot funny (10 seconds or two seconds delay)
Continuous speed High-speed: Approx. 6.3 / sec. max
Low: the most about 3 / sec.
Continuous maximum number of (High-Speed Continuous):

* JPEG large / distinctions: about 60 (90)
* RAW: about 16 (16)
* RAW + JPEG large / distinctions: about 10 (10)

* Based on these values to use 2 GB of memory cards, Canon testing standards (ISO 100 photos and standard style).
*Value in brackets apply to the testing standards based on Canon’s Ultra DMA (UDMA) 2GB memory card.
Live View Shooting

Focus: Fast mode (testing phase)
Real-time mode, real-time facial priority mode (contrast detection)
Manual focus (can be enlarged five times / 10 times)
Metering Mode: The use of image sensors to evaluate Spot
Metering range: EV 0 - 20 (23 ° C/73 ° F, the use of EF50mm f/1.4 USM lens, ISO 100)
Mute shooting: Yes
LCD Monitor

Type: TFT color liquid crystal display (there are seven brightness adjustment)
Monitor size and resolution: 3 inches, about 920,000 points (VGA)
Coverage: About 100%
Language: Interface 25 (with English)
Image playback

Image display format: Leaflets, pamphlets + information (image quality records, the shooting information, the histogram), four images index, nine image index, rotating images
Zoom: About 1.5 times - 10 times
View images method: Leaflets images, 10 or 100 images, screen, the date, Folder as a unit Jump
High-warning: Excessive exposure of the regional high-flicker
Direct Print

Compatible printer: PictBridge-compatible printers
Print Image: JPEG and RAW image
Print command: DPOF1.1 compatible version
Custom

25 Custom Functions
Camera user settings In the mode dial position of the C1 and C2 registered
Registration menu: Yes
Interface

Digital Video: For computer communications and direct printing (Hi-Speed USB)
Video output terminal: 3.5 mm mini-jack (optional NTSC / PAL)
HDMI mini OUT: terminal C -
Remote Terminal: And N3-compatible line of the shutter
Docking Systems terminal: WFT-E3 Used to connect wireless file transfer for WFT-E3
Power

Battery: Battery BP-511A (1)
* AC adapter can be packaged using the AC ACK-E2
* Installation of the battery box and handle BG-E2N or BG-E2, you can use on the 5th (AA/LR6) battery
Battery capacity shooting (Based on CIPA testing standards): 50 percent of the normal use of flash photography: 23 ° C/73 ° F at about 640. 0 ° C/32 ° F at about 540. 50% of the use of flash photography of real-time display: 23 ° C/73 ° F at about 170. 0 ° C/32 ° F at about 130.
Size and weight

Size (Width x x high-thick): 145.5×107.8×73.5 mm / 5.7 x4.2×2.9 inches
Weight: About 730 grams / 25.7 ounces (body only)
Operating Environment

Temperature range: 0 ° C-40 ° C/32 ° F-104 ° F
Working humidity range: 85 percent or less
Battery BP-511A

Type: Rechargeable lithium batteries
Rated voltage: 7.4 V DC
Battery capacity: 1390 mA
Size (Width x x high-thick): 38×21x55 mm / 1.5 x0.8×2.2 inches
Weight: About 82 grams / 2.9 ounces
Battery Charger: CB-5L

With battery BP-511A, BP-514, BP-511 or BP-512
The length of the power cord: About 1.8 m / 5.9 ft.
Charging time: About 100 minutes
Input Voltage: 100-240 V AC
Output voltage: 8.4 V DC
Temperature range: 0 ° C-40 ° C/32 ° F-104 ° F
Working humidity range: 85 percent or less
Size (Width x x high-thick): 91×67x32.3 mm / 3.6 x2.6×1.3 inches
Weight About 105 grams / 3.7 ounces (not including the power cord)

lempl
23-08-2008, 21:56
Jak nieładny to nie kupisz? ;-)

nie!

Max78
23-08-2008, 22:10
...tya... jesli naprawde te 20% trolli bedzie grzecznie co roku przeskakiwac do/od konkurencji, to ja zmieniam branze i szukam pracy u kanonierki/nikozji :D - trolle zrobia taki obrot, ze bede 3x w roku na bora latal, albo po 5 latach wlasna wyspe kupie ]:->

Swoja droga - rzadko do tego watku zagladalem, ale odkad przeciek (marketing szeptany :D) mial miejsce, to tempo przyrostu nowych postow podskoczylo znacznie :D -> wniosek: b. skuteczny ten marketing, poniewaz pobudza wyobraznie i zainteresowanie marka rosnie :twisted:

A co do samego 50D - majac 40D: eeech... znow pare 'ficzerów'... przeciez piszecie panowie, ze to nie sprzet, a fotograf fotki robi :D ;) :twisted:

MMM
23-08-2008, 22:23
I’ve set forth the relevant translated specs and info below. Please note that the original specs listed here listed in-body IS as a feature. The translation was wrong and the feature has been removed from the spec list below. The specs referenced the advantages and compatibility with lens-based IS instead.
Niestety zostanie tylko napis "Image Stabilizer (IS) Lens Support" na pudełku. A już się podnieciłem :-)

Bahrd
23-08-2008, 22:27
Należy się domyślać, że nadal 14 bitów?

hrabia_vader
23-08-2008, 22:47

Bo to wiesz, wszystko działa według starej skautowskiej zasady "cudze chwalicie, swego nie znacie". Każdy canonier i nikoniarz chciałby, aby jego firma wypuściła puchę z ficzerami o jakich nikomu się nigdy nie śniło. A jak tylko u konkurencji pojawia się jakaś nowinka, to od razu każdy z nich zmienia system. :-)

Mnie to tylko bawi i dalej w spokoju trzepię kapucyna przy swojej piąteczce oglądając wyniki z sesji wakacyjnych. :-) I "niech się ze mnie śmieją, co mi tam" ale ja uważam że 5D to obecnie nadal najlepsza pucha na rynku, dostępna dla amatora. Przynajmniej jeśli chodzi o wyniki.

PrzemQs
23-08-2008, 22:55
Mnie to tylko bawi i dalej w spokoju trzepię kapucyna przy swojej piąteczce oglądając wyniki z sesji wakacyjnych.
:shock:

LEŻĘ na zIEMI!!!!!!!!!!!!! HAHHAHAHAHHAH :grin::grin::grin::grin:

A co do piątki to moje marzenie jako druga puszka ;P do 40d (szybkiej) 5d(piękność obrazu) to cudowne dopełnienie :D

asdfasfd
24-08-2008, 15:08
Japońska strona.
http://www.canon.icp.dog-cr.jp/products/camera/eos/50d/index.html

Tłumaczenie całej strony przez "google translator":
http://translate.google.com/translate?sourceid=navclient&hl=en&u=http%3a%2f%2fwww%2ecanon%2eicp%2edog%2dcr%2ejp%2 fproducts%2fcamera%2feos%2f50d%2findex%2ehtml

Kolaj
24-08-2008, 15:15
Dlaczego ten link ma być niby trktowany jako oficjalna informacja? Domena canon.icp.dog-cr.jp chyba nie ma wiele wspólnego z Canonem.

asdfasfd
24-08-2008, 15:16
Racja, myślałem, że to jedna z ich oficjalnych podstron. Pewnie testują przed jutrzejszym wypuszczeniem, ale jest tam dużo ciekawych informacji. Niedługo pewnie pokażą to samo, tylko że na innym adresie.

Tu są zdjęcia nowej 50-siątki.

źródło (http://www5.speedyshare.com/data/473253363/12438506/45311516/EOS50D%2001.jpg)

Kolaj
24-08-2008, 15:17
No i proszę. Ban od Viteza gotowy :(

roofman
24-08-2008, 15:48
I tak dodatkowo jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności nie chodzą linki do innych puszek Canona z tej strony...
No ale może to prawda... testują może coś... :mrgreen:

asdfasfd
24-08-2008, 15:51
Pewnie testują rozmieszczenie wszystkiego na stronie w różnych przeglądarkach - do tego linki nie muszą działać.

Tu masz przykładowe zdjęcia - sprawdź sobie informacje EXIF.
http://www.canon.icp.dog-cr.jp/products/camera/eos/50d/sample.html

roofman
24-08-2008, 16:01
Pewnie testują rozmieszczenie wszystkiego na stronie w różnych przeglądarkach - do tego linki nie muszą działać.

Widać ostro testują... jedne zdjęcia mają w exifie firmware 2.4.1 a inne 2.6.1.
Oprócz tego fajny opis w exifie...
Camera type: EOS High-end

Bahrd
24-08-2008, 16:02

Istnieje jakikolwiek (techniczny) powód, żeby nie testować tego w intranecie?!

MacGyver
24-08-2008, 16:05
No i proszę. Ban od Viteza gotowy (na tydzień, jako się rzekło):(
Nie od Viteza.... ale rzeczywiście gotowy (na tydzień, jako się rzekło) :evil:
Wątek przenoszę w odpowiednie miejsce.

krzysiek29
24-08-2008, 16:10

uuuu na lusterkach tego subaru już widać morę ;-)