Zobacz pełną wersję : 5D i co dalej... ?
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
I co to bedzie jak zniknie problem BF/FF?
Serwis Canona "dostanie w plecy" -:)
PZW będzie przywoływać już tylko pozytywne skojarzenia ;-)
Kolekcjoner
11-03-2008, 16:43
zależy kogo masz na myśli mowiac 'zazdrościmy"...
Jeśli miałbym czegoś w tych rzeczy zazdrościć, to chyba tylko kalibracji AF (naprawdę duzy LCD to mam podpięty do komputera, a tryb "na zombie" mnie nie interesuje :))
(.....)
Do tego tryb "na zombie" to tam jest zrobiony zupełnie bez sensu - przynajmniej da mnie.
A z drugiej strony, to dla niektorych bedzie to gwozdz do trumny, jak chocby dla mnie, bo jak zaczne, krecic i poprawiac, to w koncu w wariatkowie mnie zamkna :)
Pozostaje nie życzyć Ci zooma z BF na jednym i FF na drugim końcu - bo to wtedy rzeczywiście "osiołkowi w żłoby dano [...] owies [...] siano", a i tak zostanie Żytnia ;)
Do tego tryb "na zombie" to tam jest zrobiony zupełnie bez sensu - przynajmniej da mnie.
Co to jest za tryb? Przeszukałem całą instrukcję po polsku i po angielsku, i nic... :roll:
Riccardo
11-03-2008, 17:44
Co to jest za tryb? Przeszukałem całą instrukcję po polsku i po angielsku, i nic... :roll:
a to taki co robi takie fotki: http://www.biertijd.com/mediaplayer/?itemid=5942
A tak powaznie to tak sie nazywa kadrowanie jak kompaktem, na wyciagnietych rekach gapiac sie w ekranik ;)
a to taki co robi takie fotki: http://www.biertijd.com/mediaplayer/?itemid=5942
W sumie to zgłodniałem :mrgreen:
A tak powaznie to tak sie nazywa kadrowanie jak kompaktem, na wyciagnietych rekach gapiac sie w ekranik ;)
No to faktycznie ;)
Kompaktem to dam radę, ale prawie dwa i pół kilo na wyciągniętych rękach bez IS, to rzeczywiście bez sensu ;)
Ale ze statywem to już można "gapić się w ekranik", czy nie przejdzie? ;)
PS
A w temacie: na DPR gorąco, oj gorąco... Dlatego mam pytanie do starych piątkoposiadaczy: kiedy model wchodził na rynek też wieszczono kres 1ds?
tcyprian
11-03-2008, 18:32
http://pma-rumours.blogspot.com/2008/03/5d-mkii-announced-in-april.html
mam nadzieje ze jeszcze tego nie bylo :)
towersivy
11-03-2008, 19:02
PS
A w temacie: na DPR gorąco, oj gorąco... Dlatego mam pytanie do starych piątkoposiadaczy: kiedy model wchodził na rynek też wieszczono kres 1ds?
Z tego co ja pamiętam to tak gorąco nie było, ale nie bądzmy naiwni Canon sobie gola do własnej bramy nie przysadzi i nie wypusci wypieszczonego modelu z FF bo takim modelem jest Ds :D myśle że to będzie 40D z FF, czyli uszczelniony o zgrozo 2 gąbeczkami :D + lepszy układ af i podgląd na żywca...wątpie choć chciałbym aby było to coś lepszego, premiera nowego modelu myślę ze nie została odłożona z racji wyjścia fajnego D3 ale z racji tego że po co wypuszczać nowy model skory stary na starych podzespołach które w produkcji na chwilę obecną kosztują grosze sprzedaje się lepiej niż bułki w piekarni.....znam sytuacje w hurt i możecie mi wierzyć 5D sprzedaje sie jak marzenie.
Pzdr.
Też myślę, że plan jest mniej więcej taki, że 40D za ~$1000, 40D FF ~$2000 i xD za ~$3000.
I tylko czekać na D300 FF ;)
Kolekcjoner
11-03-2008, 20:13
Pozostaje nie życzyć Ci zooma z BF na jednym i FF na drugim końcu - bo to wtedy rzeczywiście "osiołkowi w żłoby dano [...] owies [...] siano", a i tak zostanie Żytnia ;)
(.....)
Gorzej jak zostanie tylko Żytnia........ czysta - na pocieszenie ;).
(....)
I tylko czekać na D300 FF ;)
Jakoś nie sądzę żeby był zbyt szybko.
Dla mnie dane tej nowej 5-tki zbyt mocno brzmią jak wishlist ale.....
Gorzej jak zostanie tylko Żytnia........ czysta - na pocieszenie ;).
za 3 tysie to był by za dobry:oops:
za 3 tysie to był by za dobry:oops:
Następnym razem będę musiał inaczej kubkiem z fusami potrząsnąć ;)
Następnym razem będę musiał inaczej kubkiem z fusami potrząsnąć ;)
ja kule czyszcze :)
ps oczywiście o 3 tyś $ pisałem tak jak te rumors mówia :)
tcyprian
12-03-2008, 10:54
ciag dalszy ...
http://pma-rumours.blogspot.com/2008/03/5d-mkii-announced-in-april-part-2.html
redmansas
12-03-2008, 18:22
To ja z innej beczki byłem na "Focus on imaging" i padło stwierdzenie od przedstawiciela Canona że na razie nie zamierzają wymieć kury która znosi złote jajka bo sprzedaż 5d dalej utrzymuje się na wysokim poziomie
To ja z innej beczki byłem na "Focus on imaging" i padło stwierdzenie od przedstawiciela Canona że na razie nie zamierzają wymieć kury która znosi złote jajka bo sprzedaż 5d dalej utrzymuje się na wysokim poziomie
mysle ze tak mozna to podsumowac a te wszystkie plotki potomkow nostradamusa to bujdy na duzych resorach...
redmansas
12-03-2008, 19:38
posiadam 30d i zmienię na 5d lub na to co będzie po 5 najpierw muszę kasę uzbierać ale nie zmienił bym na 40D jak Janusz powiedział za mały skok:)
liquidsound
13-03-2008, 13:57
Odswiezajac temat, do wszystkich ktorzy planuja sie pozbywac swoich 5D po wejsciu nastepcy, zamawiam sobie jakas w dobrym stanie, chetnie odkupie :) mysle ,ze postepu technologicznego w jakosci obrazu spodziewac sie nie ma co wiec 5D mi wystarczy :)
marekk_ok
13-03-2008, 16:29
Odswiezajac temat, do wszystkich ktorzy planuja sie pozbywac swoich 5D po wejsciu nastepcy, zamawiam sobie jakas w dobrym stanie, chetnie odkupie :) mysle ,ze postepu technologicznego w jakosci obrazu spodziewac sie nie ma co wiec 5D mi wystarczy :)
Zgodze sie iz postepu w jakosci obrazu chyba nie doswiadczymy - ale nowa wersja bedzie miala z pewnoscia poprawione kilka parametrow nazwijmy to "uzytkowych" ktore dla niektorych moga byc wazne badz b.wazne. Zobaczymy - za chwile lub za kilka dluzszych chwil :-)
a ja mimo wszystko sądzę, że poprawa nastąpi. pdociągną ciut cmosy, lepszy soft i mikrosoczewki (jak w d3), do tego wiecej pixów- powiedzmy 15 mln, które dadzą z zapasem detalu. marzenia, ale chyba technologicznie jak najbardziej relane :) do tego lipna pucha, żeby ni podskakiwać jedynkom i siup :)
Witajcie! To tak, żeby się pośmiać chwilkę. :-) Serdecznie pozdrawiam.
I wierzcie mi. Tu nie ma podtekstów. Tak mi przyszło do głowy. Nie chcę nikogo urazić. Jeśli tak będzie napiszcie. Usunę. ;-)
Onanista
O takim sprzęcie mowa, lepszym od pięć de
A ja ciągle noga. A moje zdjęcia - FE!
I do nikogo nie piję. To naprawdę o mnie jest.
Też bym chciał lepiej niż 5D. Koledzy widzę też.
Tylko wygrać muszę w LOTTO. Może wygram co...
Wygrać można - pieniądze. Ale talent? Ooooooooo :-(
Janusz Body
29-03-2008, 10:27
Na zagramanicznych forach dość głośno o release 5D MkII - 22 April 2008. Wyglada na dość poważną informację.
wkurzają i wprowadzają mnie w zakłopotanie takie rumory.
ma ktoś jakieś linki do rumorów..??
Ta, w 2007 z tego co pamietam to tez mial byc "tuz tuz":roll:
Kolekcjoner
29-03-2008, 14:44
Na zagramanicznych forach dość głośno o release 5D MkII - 22 April 2008. Wyglada na dość poważną informację.
22 kwietnia Canon ma jakiś meeting w Toronto i być może stąd tyle szumu.
Jakoś mi się nie chce wierzyć w ten 22 kwietnia ....
Janusz Body
29-03-2008, 16:02
Cytaty:
"...Actually - yesterday 2 different Canon reps from 2 different regions of N. America both said that the release date is April 22. I got separate confirmation from my sales rep that he expected shipments in late April and he's not one to hype...."
"...Availability June 2..."
"...This is the exact date that was mentioned on a UK pro forum a couple of weeks back, so maybe ..."
Do tej pory to co ci cytowani pisali się sprawdzało :)
EDIT:
...I too have heard the rumours...Canon should announce stuff next week - it's our local annual PPA school and canon ALWAYS announces stuff on the Tuesday of the school week - cause I'm there and won't know about it till the weekend....
2004 rok - Canon wypuszcza 1D mkII oraz 1Ds mkII
[ mijaja 3 lata ]
2007 rok - Canon wypuszcza 1D mkIII oraz 1Ds mkIII
2005 rok - Canon wypuszcza 5D
[ mijaja 3 lata ]
2008 rok - Canon wypuszcza ... ? :roll:
- 15.3 MP full frame CMOS sensor (vastly improved light-gathering capacity per pixel: improved micro lenses; miniaturized micro circuitry; enhanced signal/noise ratio)
- Weather sealing same as 1Ds Mark III
- Dual Digic III with all-new "CXR" NR system reported to best 3rd party NR software. Available as a C.F with 4 levels of customizable parameters.
14 bit A/D conversion
- ISO 12800 (C.F. up to 25600)
- Reported 1 2/3 stop sensitivity improvement
- All-new 29-point TTL CMOS sensor
with 12 cross-type for F/2.8 or faster lens
(35% faster than 40D)
- Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses
- 300,000 exposure shutter durability
- 6.0 / 3.0 fps
- 3.0" LCD
922,000 pixels
- EOS Integrated Cleaning System
- Live View (improved from 450D; latest generation)
- 6/3 fps continuous shooting for up to 68 frames
- MSRP $3499, available June 2
Janusz Body
29-03-2008, 18:21
...
2008 rok - Canon wypuszcza ... ? :roll:
5D MkII i 5Ds MkII analogicznie jak 1D i 1Ds - FF i crop 1.3. Crop tańszy i szybszy z cena ok 1800$. Reszta mniej więcej tak jak napisałeś. W ISO wyższe niż w jedynkach nie wierzę.
Zawsze moga potraktowac "nowa" puszke jako cos eksperymentalnego - w koncu lepiej umoczyc tu, niz w polce PRO.
Spokojnie.to dobry aparat, Uspokojcie się chłopcy i dziewczynki Róbccie dobre zdjęcia dzieciaki czego wam życzę mili moi.Pozdrawiam Janmar
Do robienia dobrych zdjec nie potrzeba 5D :P
nie potrzeba to fakt ale nie przeszkadza jak się ma
Jedyną rzeczą, ktora mi przeszkadza robic zdjecia, to aparat. Nie ma znaczenia - 5D, 1D, miliard-D ..
Jedyną rzeczą, ktora mi przeszkadza robic zdjecia, to aparat. Nie ma znaczenia - 5D, 1D, miliard-D ..
Niektórym obiektyw też nie pomaga ;)
Natomiast pomysł na podział na FF i 1.3 wygląda sensownie. I świadczy chyba o tym, że 1.6 zadomowi się w DSLR na stałe - w końcu silniki w samochodach też nie są tylko jednej pojemności, nie?
No i zapowiedź w kwietniu, a "wypusk" później też przypomina podobny "chłyt matetindowy (http://youtube.com/watch?v=YXqunrCld6s)" z obiektywami 200 i 800... ciekawe, że taki Intel, to swoją "roadmap" przedstawia na kilka lat w przód.
Kolekcjoner
30-03-2008, 15:51
Faktem jest, że jeśli zapowiedzi o wymianie wszystkich modeli w tym roku są prawdziwe to muszą coś zacząć robić wcześniej przed Photokiną, bo jakoś sobie nie wyobrażam, że pokażą na niej 5 nowych aparatów.
Niektórym obiektyw też nie pomaga ;)
Natomiast pomysł na podział na FF i 1.3 wygląda sensownie.
Wg mnie kompletnie bezsensownie. Zysk z przedłużenia ogniskowej na 1.3 jest niewielki a w zamian traci się możliwość używania obiektywów EF-S.
Z 2giej strony odpada winietowanie oraz slabe brzegi kadru. Crop 1.3 to "prawie jak tc 1.4" ;) Teoretycznie tez wieksza gestosc pixeli daje wiecej szczegolow na zdjeciu. Mysle ze dlugo mozna by wymieniac zalety crop'a 1.3.. tak samo jak i wady.
u mnie jest to glowa. i jej ograniczenia braku wyobrazni lub po prostu wytrwalosci tam, gdzie jest ona potrzebna.
aparat, kiedy juz sie osiagnie pewna bieglosc warsztatowa, to jest cos tak nieskonczenie niewaznego, ze niewartego uwagi w calym tym procesie. do **** jest tylko ten komp, ktory przetwarza to co widzi i nie umie w tym znalezc wartosciowego obrazu :)
rzeklem. howgh :D
Nie sposob sie z Toba nie zgodzic, ale glowa to osobny temat ;) Czesto widzisz jakis kadr, ujecie ktore jest swietne, ale nie da sie go uchwycic aparatem .. a w myslach pozostaje na dlugo :) Zatem problem nie lezy w glowie tylko w sprzecie, ktory uniemozliwia wykonanie tego co widzimy.
PS. Gdyby jeszcze nie bylo trzeba obrabiac zdjec... :)
muszą coś zacząć robić wcześniej przed Photokiną, bo jakoś sobie nie wyobrażam, że pokażą na niej 5 nowych aparatów.
5x DSLR?!?!?! :shock: Coś czuję, że chcesz mi "pogorszyć" aparat... ;)
Wg mnie kompletnie bezsensownie.
Jakoś to przeżyję :lol:
Z 2giej strony odpada winietowanie oraz slabe brzegi kadru. Crop 1.3 to "prawie jak tc 1.4" ;) Teoretycznie tez wieksza gestosc pixeli daje wiecej szczegolow na zdjeciu. Mysle ze dlugo mozna by wymieniac zalety crop'a 1.3.. tak samo jak i wady.
W gruncie rzeczy, to rozmiar na waflu (czyli cena) i gotowa linia produkcyjna (czyli też cena) i... D300 (też w tej cenie) ;)
Kolekcjoner
30-03-2008, 17:45
1.3 ma o tyle sens, że może mocno dokopać segmentowi semipro (D300) przy zachowaniu większej ilości pikseli, lepszej jakości niż crop, niższej ceny i naturalnego pozycjonowania produktu. Przy tym to doskonały sposób na wyjście "z twarzą" z cropem z jedynek.
Zapomnielismy tez o "A900", ktora ma sie pojawic w tym roku. Przy wypuszczaniu nastepcy 5D Canon musi brac pod uwage nowy "gatunek" ze stajnii Sony.. o ile ten nie bedzie kosztowal tyle co 1Ds ;)
Kolekcjoner
30-03-2008, 19:08
Zapomnielismy tez o "A900", ktora ma sie pojawic w tym roku. Przy wypuszczaniu nastepcy 5D Canon musi brac pod uwage nowy "gatunek" ze stajnii Sony.. o ile ten nie bedzie kosztowal tyle co 1Ds ;)
Tu raczej Sony nie może tak zaszaleć z ceną jak C jeśli nie chce się skazać na jakąś kompletną niszę rynkową.
lokowaty
30-03-2008, 19:38
Witam!
Wg mnie rewolucją w S i N będzie przejscie na matryce CMOS...Wiele osób wybiera system Canona oprócz tego że jest wspaniałe zaplecze obiektywów, to jeszcze dla faktu wyższości CMOS nad CCD.
Tu raczej Sony nie może tak zaszaleć z ceną jak C jeśli nie chce się skazać na jakąś kompletną niszę rynkową.
W działce tele jakoś się tym drobiazgiem nie przejmują ;) (300/2.8G)
Chyba trudno oczekiwac, ze Sony nagle dzieki 24mpx stanie glownym graczem na rynku. Taki aparat bedzie mial bardziej znaczenie marketingowe, dzialajace na ludzi na zasadzie 'a moze kiedys przejde na FF', tak jak to z pewnoscia do niedawna bylo jedna z zalet canona;)
Wg mnie rewolucją w S i N będzie przejscie na matryce CMOS.
Przeciez juz je stosuja. Od paru miesiecy na rynku dla zaawansowanych amatorow obecne sa lustrzanki z takimi wlasnie matrycami (A700,D300).
5D MK II---no to ja, pragnę ino:
-wiecie jaki AF- się spełni
-5fps-się spełni
-AUTO ISO - ??
-ISO 6400 takie jak teraz 3200- się spełni
-wbudowany grip- na 90% nie
-uszczelnienia - chyba nie
-wyzwalanie EX-ów - napewno nie
chyba już nic więcej nie oczekuję, jak sobie przypomne to dopisze
Kolekcjoner
30-03-2008, 22:21
W działce tele jakoś się tym drobiazgiem nie przejmują ;) (300/2.8G)
Wszystko zależy od priorytetów. 300/2.8 to zaszłość jeszcze z nieboszczki ;), może nie mogą obniżyć kosztów produkcji - nie wiem. Też jest to dla mnie dziwna polityka i jeśli mają zamiar ją kontynuować w przypadku nowych produktów to C i N mogą spać spokojnie.
lokowaty
31-03-2008, 07:45
Przeciez juz je stosuja. Od paru miesiecy na rynku dla zaawansowanych amatorow obecne sa lustrzanki z takimi wlasnie matrycami (A700,D300).
Witam!
No właśnie tylko dwa modele i to drogie....Nie zrozumiałeś mnie, miałen na myśli przejscie na CMOS we wszystkich puszkach: od A100 i D40 po te z najwyższej półki.
A dlaczego A700 i D300 maja CMOS? Bo CMOS bije CCD w każdym calu...
Pzdr!
tcyprian
31-03-2008, 07:56
http://pma-rumours.blogspot.com/2008/03/50d-on-5th-april-2009.html
swiat panow noszacych zolte okulary jeszcze rok czy dwa lata temu zgodnie ewangelizowal innych, ze CMOS to syf, bo CCD daje ladne "filmowe" "ziarno", a szumy powyzej ISO 400 to pikus, bo i tak nikt tego nie uzywa...
:mrgreen:
sorki, nie moglem sie powstrzymac :-D
oskarkowy
31-03-2008, 09:56
swiat panow noszacych zolte okulary jeszcze rok czy dwa lata temu zgodnie ewangelizowal innych, ze CMOS to syf, bo CCD daje ladne "filmowe" "ziarno", a szumy powyzej ISO 400 to pikus, bo i tak nikt tego nie uzywa...
A czy przypadkiem nie ci sami smutni panowie jeszcze z rok wcześniej twierdzili, że FF nie ma przyszłości i oni w przewidywalnej przyszłości nie planują tego robić?
Przy okazji widać, jak daleko sięgają w przyszłość.
A nie żałujmy sobie, co nam pozostało? :mrgreen:
A sonda w temacie nadal aktualna .. ;)
5D MK II---no to ja, pragnę ino:
-wiecie jaki AF- się spełni
-5fps-się spełni
-AUTO ISO - ??
-ISO 6400 takie jak teraz 3200- się spełni
-wbudowany grip- na 90% nie
-uszczelnienia - chyba nie
-wyzwalanie EX-ów - napewno nie
chyba już nic więcej nie oczekuję, jak sobie przypomne to dopisze
14 bitów - będzie
100% krycia w wizjerze - raczej nie, pewnie poprawią o jakieś 1-2 procent :mrgreen:
mniejszy spot - być może
oskarkowy
31-03-2008, 11:50
14 bitów - będzie
100% krycia w wizjerze - raczej nie, pewnie poprawią o jakieś 1-2 procent :mrgreen:
mniejszy spot - być może
A ja bym chciał shutter lag z 1ek. Dziwne, że nikt o tym nie wspomina.
Witam!
No właśnie tylko dwa modele i to drogie....Nie zrozumiałeś mnie, miałen na myśli przejscie na CMOS we wszystkich puszkach: od A100 i D40 po te z najwyższej półki.
Pzdr!
Jak już coś komentujesz to rob to dobrze - słyszałeś kiedyś o D2X ?
A sonda w temacie nadal aktualna .. ;)
Oczywiście, że aktualna!
Ba, może nawet za rok będzie nadal aktualna:)
A dlaczego ... D300 maja CMOS? Bo CMOS bije CCD w każdym calu...
czyżby?
u zółtych wszystkim się podobają małe szumy na wysokim ISO. Ale poczytaj co piszą o kolorze. Połowa jest wk..urzona. Szumy to nie wszystko. A na niskim iso to w ogóle mało istotne. A kolor jest zawsze ważny.
u zółtych wszystkim się podobają małe szumy na wysokim ISO. Ale poczytaj co piszą o kolorze. Połowa jest wk..urzona.
D300 i D3 dosyć mocno obrabiają obraz w RAWach nawet przy wyłączonym NR, więc nic dziwnego że kolory robią się płaskie a zdjęcia plastikowe.
D300 i D3 dosyć mocno obrabiają obraz w RAWach nawet przy wyłączonym NR, więc nic dziwnego że kolory robią się płaskie a zdjęcia plastikowe.
to się dzieje także na ISO 200, nie zależy do NR. Po co to ciągłe wmawianie o obrobionych rawach i skąd to - nie wiem, A raczej wiem - nikon nie mógł zrobić bdb matrycy, to wszystko soft, nawet w RAW - opinie popularne wśród canonierów, ale radziłbym sobie tego nie wmawiać.
Kolory wcale nie są płaskie, a zbyt intensywne. Zdjęcia plastikowe - tak.
Koniec OT.
Jaki obrazek będzie dawał 5D mark II - nie wiadomo i niekoniecznie musi to być zmiana na lepsze. Raczej więcej MPx nie poprawi szumów, a je pogorszy lub najwyżej pozostawi na takim samym poziomie. To tak dla ostudzenia zapałów. Większość czekających na te puszkę jako priorytet stawia obrazek nad funkcjami. A może być OK z funkcjami, a nie lepiej z obrazem.
to się dzieje także na ISO 200, nie zależy do NR. Po co to ciągłe wmawianie o obrobionych rawach i skąd to - nie wiem, A raczej wiem - nikon nie mógł zrobić bdb matrycy, to wszystko soft, nawet w RAW - opinie popularne wśród canonierów, ale radziłbym sobie tego nie wmawiać.
Nie no jasne, żaden soft, po prostu Nikon zrobił tak fantastyczną matrycę że działa wbrew prawom fizyki i szumy wraz ze wzrostem ISO maleją co świetnie widać na wykresach z dpreview.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/SonyDSLRA700/Samples/ISO/lumi_gray.png)
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/SonyDSLRA700/Samples/ISO/chroma.png)
Na ISO 800 nagle szumi mniej niż na ISO 400 czy nawet 200, ale to przecież zasługa wspaniałej i fantastycznej matrycy firmy Nikon, żaden soft nic i nigdzie nie odszumia, trzeba bić brawo konstruktorom...ale radziłbym sobie tego nie wmawiać :-D
Jaki obrazek będzie dawał 5D mark II - nie wiadomo i niekoniecznie musi to być zmiana na lepsze. Raczej więcej MPx nie poprawi szumów, a je pogorszy lub najwyżej pozostawi na takim samym poziomie. To tak dla ostudzenia zapałów. Większość czekających na te puszkę jako priorytet stawia obrazek nad funkcjami. A może być OK z funkcjami, a nie lepiej z obrazem.
obysmy się wszyscy mocno zdziwili Jacku :) pozytywnie. przyrost pikseli niekoniecznie musi oznaczać pogorszenie jakości na wysokich iso. może pora na jakiś większy krok w konstrukcji matryc :)
szczerze, to gubie sie w implikacjach i kontratezach. ten fragment wypowiedzi przydaloby sie zredagowac :)
no niemniej... jaka by nie byla przyczyna, to nawet glupie testy na kartkach papieru pokazuja, ze nawet w plikach RAW jest inne obrazowanie pomiedzy niskimi a wysokimi czulosciami. soft czy nie soft, efekt jaki jest kazden widzi:
ISO 800 z mniejszymi szumami niz ISO 400 i proporcjonalnie wyrzezanymi szczegolami obrazu.
Jaki obrazek będzie dawał 5D mark II - nie wiadomo i niekoniecznie musi to być zmiana na lepsze. Raczej więcej MPx nie poprawi szumów, a je pogorszy lub najwyżej pozostawi na takim samym poziomie.
tu akurat nie jest trudno przewidziec nowe 5D. od kilku lat Canon z Nikonem nie wypuszczaja na rynku semi-pro i pro korpusow, ktore bezposrednio ze soba konkuruja. raczej jedna firma z druga strzelaja w segmenty, w ktorych w danym momencie jest wolna nisza rynkowa. w taki sposob Nikon strzelil z D3 w korpus reporterski FF, a wczesniej Canon z 5D w ekonomiczna pelna klatke.
i teraz pytanie, jakie jest pelnoklatkowe dopelnienie D3. a odpowiedz jest bardzo prosta: puszka prosta, tania, bez uszczelnien, z niewielka liczba fps-ow i relatywnie prostym AF, za to z wywalona pod wzgledem jakosci matryca. czyli de facto odswiezona o nowe wymysly Canona puszka 5D z wlozona matryca 16+ Mpix (i wcale bym sie nie zdziwil gdyby tam dali ze 20Mpix), piksel po pikselu o szumach 5D (a moze i z 1/2 dzialki lepszych, bo proces ma jeszcze luz przy tym upakowaniu pikseli), 14-bit, przemyslany i wypasiony LiveView, ... i to wszystko w cenie D300. i nie oszukujmy sie, taki korpus zamiata rynek fotografow studyjnych i landszafciarzy, rownoczesnie nie tykajac ani sprzedazy 40D ani jedynek
i nie oszukujmy sie, taki korpus zamiata rynek fotografow studyjnych i landszafciarzy, rownoczesnie nie tykajac ani sprzedazy 40D ani jedynek
do slubów też bym nie pogardził 8)
lokowaty
31-03-2008, 22:31
czyżby?
Zapomniałeś jeszcze o rozpiętości tonalnej, której CCD nigdy nie będzie miała takiej jak CMOS.Myślę że dlatego w opcjach aparatu Sony jest funkcja doświetlania cieni..haha. Bo matryca nie wyrabia:)I takie właśnie wodotryski w puszkach S zamiast być lustrzanką, stają się lustrzanko-kompaktem.Na szumach się świat nie kończy.
Moja wypowiedz dotycząca matryc CMOS w które są wyposażone wszystkie lustra Canona, miała na celu podkreśli mocną pozycje tej marki na rynku, wynikająca z tego faktu.
To że Canon nic nie tworzy znaczy że półki ma zapchane, czyli produkuje dla każdego coś dobrego, a Sony musi zapierniczać aby zbudować odpowiednika-konkurenta dla:400D, 40D, 5D, 1Ds.
Pzdr!
P.S Przyznam że dawno mnie nie było na CB, oj może nawet ponad rok...? I pamietam wtedy tez rozpisywano się na temat następcy 5D. Pamietam, że wtedy następcę nazywano 3D, teraz jest to 5D mkII...a tak to się nic nie zmieniło...Następcy jak nie ma tak nie ma...
MMM - nic nie działa wbrew prawom fizyki, a spadek szumów mozna osiągnąć nie tylko przez odszumianie w sofcie.
To wątek o 5D i jesli dalej nie ciągnę polemiki, to nie dlatego, że nie mam kontrargumentów, ale dlatego, by nie wchodzić w totalny OT i nie zarobić na warna.
MMM - nic nie działa wbrew prawom fizyki, a spadek szumów mozna osiągnąć nie tylko przez odszumianie w sofcie.
To wątek o 5D i jesli dalej nie ciągnę polemiki, to nie dlatego, że nie mam kontrargumentów, ale dlatego, by nie wchodzić w totalny OT i nie zarobić na warna.
To jest wątek 5D i co dalej - na upartego można pisać o wszystkim, co wyprodukowano na świecie po 2005 ;)
Natomiast przyczyna owego spadku poziomu szumów pozostaje co najmniej zagadkowa...
Natomiast przyczyna owego spadku poziomu szumów pozostaje co najmniej zagadkowa...
zagadka mi sie kojarzy z czyms, co wymaga troche wysilku intelektualnego :)
a tutaj, jak patrze na spadek szumow i rownoczesny spadek szczegolowosci, to naprawde nie trzeba sie dlugo modlic, zeby wykminic co sie dzieje. i jeden pies gdzie to sie dzieje, bo tu nie o zycie wewnetrzne chodzi, tylko o ten plik zapisany na karcie pamieci i to co z nim mozna zrobic
Kolekcjoner
01-04-2008, 00:49
Ja ostatnio wyczytałem w wątku o D300, że Cmos jest "de best" :mrgreen:. Jak to się jednak zmienia punkt widzenia :D.
Ja ostatnio wyczytałem w wątku o D300, że Cmos jest "de best" :mrgreen:. Jak to się jednak zmienia punkt widzenia :D.
"klatka pelna pikseli" tez jest de best. i co ciekawe, szerokie szkla nawet juz nie mydla w rogach i nie winietuja :mrgreen:
zagadka mi sie kojarzy z czyms, co wymaga troche wysilku intelektualnego :)
a tutaj, jak patrze na spadek szumow i rownoczesny spadek szczegolowosci, to naprawde nie trzeba sie dlugo modlic, zeby wykminic co sie dzieje.
Oki-doki. Zagadką pozostaje jednakże (dla mnie) dlaczego taki kaczan zostawili w środku ISO?
Poprawią w nowym firmware?... ;)
Spójrzmy na to z pozycji doświadczonego, dobrotliwego nauczyciela, którego krnąbrny, acz zdolny, uczeń przyznał (choć jeszcze nie otwarcie), że szedł w zaparte... :mrgreen:
A taka sytuacja:
Koles ma sporo kasy i chce kupic dobry aparat, rozpatruje 40D i 5D, kwestie kosztow zostawmy na boku, co tak naprawde zyskuje w 5D, robiac zdjecia dziecku, na wakacjach, czasem ślub koledze pstryknac? Nie chodzi mi o techniczne parametry, tylko o faktyczne plusy dla tego typu fotografii, a moze jednak 40D???
Skorpion
01-04-2008, 09:17
A taka sytuacja:
Koles ma sporo kasy i chce kupic dobry aparat, rozpatruje 40D i 5D, kwestie kosztow zostawmy na boku, co tak naprawde zyskuje w 5D, robiac zdjecia dziecku, na wakacjach, czasem ślub koledze pstryknac? Nie chodzi mi o techniczne parametry, tylko o faktyczne plusy dla tego typu fotografii, a moze jednak 40D???
Na temat porownania 40D i 5D (sensownego czy tez nie) bylo sporo watkow, wystarczy poszukac ;-) Z tego co pamietam jeden watek to byl tasiemiec z udzialem Canika.
W przypadku następcy 5D liczę na skąpstwo Canona w ulepszaniu puszek które zaowocuje matrycą o tej samej rozdzielczości 12mpix co 5D ale z przetwornikiem 14bit. Albo niech zrobią jak sony dwa modele rózniące się tylko rozdzielczością np. 12 i 16mpix.
A ja liczę na to, że nie zmieni się dużo w stosunku do pierwszej piątki, i że będzie b. drogi.
Żeby nie żałować właśnie kupowanego pierwszegomodelu 5tki ;)
W przypadku następcy 5D liczę na skąpstwo Canona w ulepszaniu puszek które zaowocuje matrycą o tej samej rozdzielczości 12mpix co 5D ale z przetwornikiem 14bit. Albo niech zrobią jak sony dwa modele rózniące się tylko rozdzielczością np. 12 i 16mpix.
dokładnie,
dość ciekawa może byc tez konkurencja... Sony ma matryce FF 24mpix (chwali się już nią) i chyba nie może się chwalić matryca D3 (FF 12mpix), może też wyda 2 modele? :roll:
tu porównanie szacunkowe do a700
http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2008/03/wanted-mastah-p.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
for me teraz :)
5dmk2
- AF z 40D, i punkty boczne bardziej rozłożone a nie w centrum
- 14bit
- autoiso
- i LCD chociaż jak w mega tanim Sony A100... to aż tak wiele nie kosztuje
- wygodniejszy ten fiutek/dżojstik :)
- 1-2 programowane przyciski na obudowie
- a jak juz będą robić nowy grip (może nie bedzie im się chciało) to mogłi by bardziej profilować a nie taką cegłę nieociosaną ...
oskarkowy
01-04-2008, 10:19
- a jak juz będą robić nowy grip (może nie bedzie im się chciało) to mogłi by bardziej profilować a nie taką cegłę nieociosaną ...
Nie grzesz lepiej. Ten grip jest IMO wygodniejszy niż w 1kach. Choć czasem trochę skrzypi, to jednak jakoś lepiej mi leży. Jak już będą go robić od nowa, to niech nie zapomną o AF-ON, będzie większy pożytek.
Zgadzam się, grip do 5D jest fatalny, w ogóle niewyprofilowany do dłoni i za duży.
Zgadzam się, grip do 5D jest fatalny, w ogóle niewyprofilowany do dłoni i za duży.
sprawa jest subiektywna (vide oskarkowy) ale ja juz w wiele razy pisałem, ze dla mnie generalnie gripy od DSLR (2x BP-511) są za duze/za grube.
Mnie pasował grip od 50E (był sporo cieńszy od cyfrowych) i to był ostatni aparat, który używałem z gripem.
później jeszcze w czasie promocji gripów w Fotopajacu skusiłem się kiedyś na gripa do 300D ale czym prędzej ten grip sprzedałem (i nawet zyskiem :-))
Kwestia ręki - uchwytu. np taki bg-e2 - dla mnie miód malina - i bez niego do aparatu nie podchodziłem.. Ale ja mam długie palce, i może dla tego.
Kolekcjoner
01-04-2008, 14:48
Nie grzesz lepiej. Ten grip jest IMO wygodniejszy niż w 1kach. Choć czasem trochę skrzypi, to jednak jakoś lepiej mi leży. Jak już będą go robić od nowa, to niech nie zapomną o AF-ON, będzie większy pożytek.
Może masz duże łapska ;):D. Ja nie cierpię tych gripów.
sprawa jest subiektywna (vide oskarkowy) ale ja juz w wiele razy pisałem, ze dla mnie generalnie gripy od DSLR (2x BP-511) są za duze/za grube.
Mnie pasował grip od 50E (był sporo cieńszy od cyfrowych) i to był ostatni aparat, który używałem z gripem.
(....)
Fakt grip do 50-tki był super :). Przy tym nie robił z aparatu takiej cegły.
tcyprian
01-04-2008, 22:41
http://pma-rumours.blogspot.com/2008/04/5d-mkii-announcement-imminent.html :razz:
ludzie to naprawde nie maja co robic, tylko siedza w domu, pierdza w stolek i upajaja internetowym ekshibicjonizmem wlasnych fantazji...
ech... a inni potem to z wypiekami na twarzy czytaja i potem nie moga spac spokojnie...
Kolekcjoner
01-04-2008, 23:49
ludzie to naprawde nie maja co robic, tylko siedza w domu, pierdza w stolek i upajaja internetowym ekshibicjonizmem wlasnych fantazji...
ech... a inni potem to z wypiekami na twarzy czytaja i potem nie moga spac spokojnie...
Ee.... myślę, że nie zakłóci to zbytnio Twojego snu :mrgreen:.
Na temat porownania 40D i 5D (sensownego czy tez nie) bylo sporo watkow, wystarczy poszukac ;-) Z tego co pamietam jeden watek to byl tasiemiec z udzialem Canika.
heheh i tak kazdy z nas zapamieta CANIKA z tego watku :mrgreen:
...Z forum nikona ...też czekają:) ....22 kwietnia jest meeting Canona w Toronto i niektórzy wzięli to za datę ogłoszenia nowości.
Myslicie że coś się pojawi ?
oby bo mam dylematy przed sezonowe. nie mam pełnej klatki i to jest ból, ale z drugiej strony mam FF kliszaka hehe.
Ceny na piątkę są bardzo ok.
Nie ma się co szczypać - tylko brać. Przy dobrych wiatrach i głowie na karku, aparat po roku się zwróci, i można będzie go pchnąć, akurat kiedy cena następcy się uspokoi, bo nowość tania nie będzie.
Sam zastanawiałem się chwilę, ale bierem piątaka, i się nie waham.
Kolekcjoner
03-04-2008, 17:44
No właśnie ja się zastanawiam czy wszyscy Ci co czekają na nowość z zapartym tchem będą równie zachwyceni jak się już pojawi to mkII /czy jak mu tam/ ale będzie kosztować ponad 10 kzł na początku. Stara 5-tka powoli zejdzie z rynku i "koniec balu panno Lalu". W końcu 5D nadal robi zdjęcia i to jak się okazuje wymiata po całości więc może cieszmy się tym co jest.
Nie ma mowy zeby kosztowala ponad 10 tysi bo to juz cena uzywanego 1d mk III - szacuje cene na jakies 8, 9k zl max
8,9 to jednak nie 5
do wyboru - nówka 5D + 24-70/2.8 L kontra samo body teoretycznego 5D mkII, dla mnie wybór jest oczywisty.
Tą kasę zawsze można przeznaczyć na szkło któego akurat nie mamy.
No wiadomo, jeszcze pytanie co tam umieszcza w tym nowym body bo mozliwe ze cena nie bedzie tlumaczyc upgrade'u.
mkII będzie prędzej czy później, ale póki go nie ma to lepiej jest miec mkI i robić nim zdjęcia , które niejednokrotnie moga przynieść zysk , niż czekac z zapartym tchem na nastepce siedząc na czterech literach. Tak jak napisał Flanel:
Nie ma się co szczypać - tylko brać. Przy dobrych wiatrach i głowie na karku, aparat po roku się zwróci, i można będzie go pchnąć, akurat kiedy cena następcy się uspokoi, bo nowość tania nie będzie.
A czasami nawet szybciej sie uda go odrobić.
oby bo mam dylematy przed sezonowe. nie mam pełnej klatki i to jest ból, ale z drugiej strony mam FF kliszaka hehe.
Schabuu bierz piątaka, warto :lol:
widze ze watek ozyl _ nie ma jak wrozyc ile to nowy aparat bedzie kosztowac _ ciekawe czy bedzie z cena xxxx,99 na koncu :P
Schabuu bierz piątaka, warto :lol:
za miesiąc biorę:)
A ja co mam zrobić?? Na ten rok miałem 2 cele - 5D i 35/1.4L
Z tym, że zakupy rozłożone -
a) Pierwszy w lipcu
b) Drugi listopad - grudzień
Z tym jest gorzej jak z akcjami na giełdzie. Mam nadzieje, że do lipca się coś wyjaśni. Najważniejsze, jest dla mnie, żeby nie tracić świetnych ujęć które na FF bym miał na pewno ...
to pierwsze kup szkło i czekaj na body.
Kup w USA i powinno starczyć na oba ;)
Co do korekcji FF/BF w body to przeciez nowe jedynki maja taka mozliwosc w custom functions. Oczywiscie nie na polmetrowy BF/FF, na to juz tylko serwis - tylko pytanie kto kupuje body z taka wyrazna wada nie sprawdzajac na miejscu.
Kolekcjoner
10-04-2008, 19:49
Co do korekcji FF/BF w body to przeciez nowe jedynki maja taka mozliwosc w custom functions. Oczywiscie nie na polmetrowy BF/FF, na to juz tylko serwis - tylko pytanie kto kupuje body z taka wyrazna wada nie sprawdzajac na miejscu.
Tylko ta korekcja g... daje jak jest np. do 5m dobrze, a dalej zaczyna się FF :-(.
W sensie ze na danej ogniskowej dobrze a jak zblizysz to juz jest sle? No ale to ewidentnie wada szkla jest jak na moje oko.
Kolekcjoner
10-04-2008, 21:05
W sensie ze na danej ogniskowej dobrze a jak zblizysz to juz jest sle? No ale to ewidentnie wada szkla jest jak na moje oko.
Szkła które z dwoma innymi korpusami chodzi idealnie ;).
czyli cos jest "hard fucked up"...ale zbierajac do kupy profesjonalizm druzyny z zytniej (ja na szczescie nie musialem nigdy nic tam odsylac) to w takim wypadku sadzisz ze pomoga? :mrgreen:
Kolekcjoner
11-04-2008, 01:11
czyli cos jest "hard fucked up"...ale zbierajac do kupy profesjonalizm druzyny z zytniej (ja na szczescie nie musialem nigdy nic tam odsylac) to w takim wypadku sadzisz ze pomoga? :mrgreen:
Nie zdążą ;):D.
Kolekcjoner
18-04-2008, 03:34
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/camera_images_2/Canon/5d2/5dmk2_canon_de.gif)
Kolekcjoner z jakiego to sklepu?
unauffällig = niepozorny? ;)
Kolekcjoner z jakiego to sklepu?
Ponoć "pojawiło się i znikło" z canon.de.
Allensteiner
18-04-2008, 09:25
http://www.pbase.com/image/95761104
http://www.canon.de/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/index.asp
czyli znajdź 10 różnic między tymi rysunkami :)
niektorzy prorocy mowili o 22 kwietnia :D
bo 22 kwietnia go zapowiedzą a w czerwcu będzie w sklepach:)
AndreasK
18-04-2008, 11:27
a czy ew. cos wiadomo juz o sugerowanej cenie owego 5D MK2 ? jaka bedzie roznica miedzy 5D a 5D MK2 ? czy stara 5-ka od razu zniknie z produkcji, czy bedzie pomostem ? jakies ciekawe newsy ? Pytam bo takie 5D z 6,5 klatki na sekunde, 16 mln pix, to to juz zabawka ktora bylaby czyms na prawde wyzej postawionym nad 40D
a czy ew. cos wiadomo juz o sugerowanej cenie owego 5D MK2 ?
Ale jaka cena?? Na razie jeszcze nawet nie ma żadnej pewnej informacji o 5D mkII lub jakkolwiek by sie nazywał
Upakują 16 mln pix i na matrycy FF i nagle się okaże, że bardziej szumi od starej "piątki".
Upakują 16 mln pix i na matrycy FF i nagle się okaże, że bardziej szumi od starej "piątki". softem zrekmopensują i będzie lepiej niż w starej, a i detali bedzie w cholere wiecej...:)
marekk_ok
18-04-2008, 12:01
a czy ew. cos wiadomo juz o sugerowanej cenie owego 5D MK2 ? jaka bedzie roznica miedzy 5D a 5D MK2 ? czy stara 5-ka od razu zniknie z produkcji, czy bedzie pomostem ? jakies ciekawe newsy ? Pytam bo takie 5D z 6,5 klatki na sekunde, 16 mln pix, to to juz zabawka ktora bylaby czyms na prawde wyzej postawionym nad 40D
Fajnie byloby znac odpowiedzi na te pytania, ale chyba jeszcze troche poczekamy aby je poznac :-)
Upakują 16 mln pix i na matrycy FF i nagle się okaże, że bardziej szumi od starej "piątki".
Technika nie stoi w miejscu.
5D ma troche lat, wystarczy porownac szumy w 20D i 40D, ilosc pikseli wzrosla, a szumy?
Jakoś 1Ds mkII ma 16mpx FF i chyba nikt nie narzekał na szumy? :-P W ogóle tak myślałem, że pewnie wsadzą w nową 5-tke matryce z Ds-aII. To może byc szansa na nie taką wysoką cenę bo nie musieli wydawac kasy na wynalezienie nowej matrycy... To znaczy jeżeli wrzucą bo kto wie czy tego nikt nie spreparował. Wątpię żeby po takim mega utrzymywaniu w tajemnicy wszystkiego co się tyczy nowej 5D ktoś tak bezmyślnie umieścił i zrobił widocznym dla wszystkich takie info na stronie Canona...
marekk_ok
18-04-2008, 18:35
Jakoś 1Ds mkII ma 16mpx FF i chyba nikt nie narzekał na szumy? :-P W ogóle tak myślałem, że pewnie wsadzą w nową 5-tke matryce z Ds-aII. To może byc szansa na nie taką wysoką cenę bo nie musieli wydawac kasy na wynalezienie nowej matrycy... To znaczy jeżeli wrzucą bo kto wie czy tego nikt nie spreparował. Wątpię żeby po takim mega utrzymywaniu w tajemnicy wszystkiego co się tyczy nowej 5D ktoś tak bezmyślnie umieścił i zrobił widocznym dla wszystkich takie info na stronie Canona...
Mysle ze raczej cenami dla end-usera rzadza inne "parametry" niz oszczednosci w samym Canonie takie czy inne. Wiec pozycjonowanie ceny raczej nie bedzie zalezec od tego czy wsadza stara matryce ktora juz maja czy nie.
Nie sądzę by wsadzano do nowego body kilkuletnią matrycę. Będzie w końcu one produkowane następnych ileś tam lat. Jest znaczny postęp. Już 40D ma większą dynamikę niż 5D (tak sądzą w wątku obok), a niby nie powinien.
Sądzę, że następca 5D będzie miał na tyle większą dynamikę, że nie wszystkim będzie się to podobało i będą woleli "spokojny" obraz z 5D.
A szumy? ważne jak canon będzie sam chciał pozycjonowac te puszke. Jeśli studyjnie - landszaftowo to będzie niska czułośc natywna i do uzyskania ISO 50 (a może lepiej?). Szumy zapewne będą niezłe (tzn małe), ale mogłyby byc mniejsze gdyby zrobiono wysoką czułośc natywną - jak D3 nikona (ISO 200)
Jacek jaką dynamikę 40D ma większą od piątki..??
http://canon-board.info/showthread.php?t=32935
Kolekcjoner
18-04-2008, 19:49
Technika nie stoi w miejscu.
5D ma troche lat, wystarczy porownac szumy w 20D i 40D, ilosc pikseli wzrosla, a szumy?
Większe :lol:.
Wyraźny postęp to widać w 450D - tam szumy są na prawdę nieźle kontrolowane. Z czasem jednak okaże się czego to zasługa - czy genialnej matycy czy softu ;)?
"Ku pokrzepieniu serc" posiadaczy "starej piątki": http://www.dpreview.com/reviews/NikonD3/ ;)
No proponuję sprzedawać swoje wypasione 5D bo na horyzoncie wielka niespodzianka :-)) 21 mln. pix. i dodatkowo filmy jakosci HD!!! to będzie rewelacja... ale to dopiero we wrześniu...tym nie mniej warto poczekać.
No proponuję sprzedawać swoje wypasione 5D bo na horyzoncie wielka niespodzianka :-)) 21 mln. pix. i dodatkowo filmy jakosci HD!!! to będzie rewelacja... to dopiero we wrześniu... ale warto poczekać.
a jakies zrodlo?
myślę że to była ironia;)
Toś szczelił kulą w płot z tym przykładem.
Przesiadałem się z 20D na 40D i szumy są odrobinkę większe w 40D.
Naprawdę, w użytkowej wielkości zdjęć - internetowe lub 20x30 - niezauważalne, ale w 100% powiększeniu lub w laboratoryjnych prawie że testach - zauważalnie.
a jakies zrodlo?
Żywiec? ;)
tak sobie wymyśliłem, ale jak sie sprawdzi to stawiacie mi dużego żywca!!!
:-))
Tak sobie myślę, że skoro canon wypuścił jako następcę 1D MkII: 1Ds MkIII i 1D MkIII, nie wykluczone, że podzieli piątkę na FF 3D i croppowe 7D, jako tańsze nieuszczelnione wersje trójek w korpusach 5D, a stara piątka pozostanie w ofercie.
Tak czy inaczej na dzień dzisiejszy nie przewiduję nowych zakupów w kwestii body.
Tak sobie myślę, że skoro canon wypuścił jako następcę 1D MkII: 1Ds MkIII i 1D MkIII, nie wykluczone, że podzieli piątkę na FF 3D i croppowe 7D, jako tańsze nieuszczelnione wersje trójek w korpusach 5D, a stara piątka pozostanie w ofercie.
Tak czy inaczej na dzień dzisiejszy nie przewiduję nowych zakupów w kwestii body.
Raczej spodziewałbym się dwóch puszek FF. Coś w stylu:
3D: 12Mpix FF, 4fps, AF z 40D, itd. - w obecnej cenie piątki
7D: 16Mpix FF, 6,5fps, jakiś nowy wielopunktowy AF, może ten z 1D? - w dawnej cenie startowej piątki, czyli coś ocierającego się o pięć cyfr PLN ;)
wystarczy porownac szumy w 20D i 40D, ilosc pikseli wzrosla, a szumy?
Podobnie jak vitez chcialem sie do tego czepic, gdzie tak pisze ze 20d bardziej szumi...? Juz nawet pomijajac roznice w czulosci 40d tyćke mocniej podszumywal, a dokladajac jeszcze "zanizenie zawyżonych czułości" to juz w ogole...
Podobnie jak vitez chcialem sie do tego czepic, gdzie tak pisze ze 20d bardziej szumi...? Juz nawet pomijajac roznice w czulosci 40d tyćke mocniej podszumywal, a dokladajac jeszcze "zanizenie zawyżonych czułości" to juz w ogole...
Wyluzuj, w normalnych warunkach zdjęciowych to i tak bez znaczenia.
yggdrassill
20-04-2008, 11:12
nastepca 1d mk2 jest 1 dmk3, a 1 ds mk3 jest nastepca 1 ds mk2, wiec nie bylo zadnego dzielenia jedynki w ostatnim czasie...
Sobowtóry, przemoc, zemsta... - jak przystało na 890 odcinek ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=27629045
adalbert
20-04-2008, 16:11
Chyba warto wkleić info z linku Bahrda:
tslphoto:
"The 5D MK II will be announced in August and not in April.
No new series planned in 2008.
2009 New series 3D"
... czyli pozamiatane ...
przeglądając posty tslphoto raczej ciężko będzie o więcej szczegółów wcześniej niż 2 tygodnie przed premierą.
Szczerze mówiąc nie przypuszczałem, by miało to nastąpić w kwietniu - logika cashbacku (do k.czerwca) na piątkę lekko by w takiej sytuacji kulała
marek808
20-04-2008, 16:35
tslphoto równa się tsLphoto
tsLphoto nie równa się tsiphoto
dalej w tym wątku jest to wyjaśnione i dlatego kolega Bahrd pisał o sobowtórach :)
adalbert
20-04-2008, 16:42
ups...tak to jest, jak sie nieuważnie czyta :oops:
fakt - mój post zrobił się bezsensowny...
EDIT: to Ci się Bahrd udało :mrgreen:
tslphoto równa się tsLphoto
tsLphoto nie równa się tsiphoto
dalej w tym wątku jest to wyjaśnione i dlatego kolega Bahrd pisał o sobowtórach :)
He he, w pierwszej wersji mój post triumfalnie obwieszczał, że: "Można zamykać wątek do sierpnia albo nawet grudnia" :lol:
Kolekcjoner
20-04-2008, 20:55
Tsiphoto to prawie jak wewnętrzny głos Canona :D. I od trzech miesięcy milczy.
A idiotów chcących zrobić rozgłos - i owszem nie brakuje :mrgreen: - nigdzie.
adalbert - żebyś przypadkiem nie myślał, że to ^^^^^ o tobie - ja też w pierwszym momencie się nabrałem :oops:.
Ja bym proponował zmienić pytanie ankiety:
Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu:
1. Zeszłego roku (2007).
2. Tego roku (2008)
3. Przyszłego roku (2009)
I uważam, że bez dat przy odp ankieta traci sens;)
Obym się mylił:)
adalbert
21-04-2008, 00:06
Kolekcjoner - spoko - nie pomyślałem tak ;) ale musicie przyznać, że ta podpucha brzmi wyjątkowo racjonalnie - 1. cashback kończący się w czerwcu (choć w sumie to już chyba trzeci, który można by tak interpretować ;)) 2. dość logiczna zapowiedź serii 3D na 2009r
krzysiek29
21-04-2008, 08:49
Ja bym proponował zmienić pytanie ankiety:
Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu:
1. Zeszłego roku (2007).
2. Tego roku (2008)
3. Przyszłego roku (2009)
dodałbym :
4. Po ukazaniu się Sony FF/Nikon FF (D300FF).
Wyluzuj, w normalnych warunkach zdjęciowych to i tak bez znaczenia.
:) a co rozumiesz pod pojęciem normalne warunki?? Dla mnie normalne warunki to iso800 i więcej :)
4. Po ukazaniu się Sony FF/Nikon FF (D300FF).
Jakie D300FF?
W nikonie wszystko wskazuje na D3 i D3X w komplecie.
krzysiek29
21-04-2008, 14:41
Jakie D300FF?
Chodziło mi o FF w cenie 5D. Jak zwał tak zwał.:)
jest 22 kwietnia i nadal nic nie wiadomo o 5d mk 2
jest 22 kwietnia i nadal nic nie wiadomo o 5d mk 2
taa, ale przecież jest 22 kwietnia 2008, nie 2009 :mrgreen:
Allensteiner
22-04-2008, 18:34
http://www.x32.nl/images/eos/screendumpDutch.jpg
:)
taaaaak:
http://www.canon.nl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/index.asp
Allensteiner
22-04-2008, 19:01
strasznie cienki ten fake [bonk to on nie jest] ;) - widać, że to słaba przeróbka 5d i 1dmkIII (poniżej)
ten z niemiecką stroną canona był dużo lepszy - chyba, że to prawda była hihii :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
popatrzyłem sobie jeszcze raz dokładnie na ten rzekomy obrazek z niemieckiej strony, wcześniej nie zauważyłem, fake cienki jak cztery litery węża :)
obrazek to 5d trochę dodanych pierdółek, ale zdwojony przycisk spustu tam gdzie go fizycznie nie może być mówi wszystko
reasumując wszystko lipa, w sondzie głosuję na "nie" :)
Jeśli nikt nie chce przerobić sondy, to przynajmniej powinna być raz na rok resetowana, tez bym sobie w tym roku zagłosował:)
5d tanieje, coraz więcej ludzi na niego stać w związku z czym zaczyna się robić kultowy jako jedyny FF na którego 'przeciętnego' amatora stać (podobnie jak np 17-40L itp) co z kolei jeszcze bardziej napędza sprzedaż:)
Pewnie następce wypuszczą jak sony czy kto tam wypuści FFa z ceną niższą niż 10tys.
Czyli pewnie już w sierpniu 2009:)
jaaaaa już mam dosyć tego czekania. Z desperacji wezmę piątkę ...
no właśnie, zresetujcie tą sonde i dajcie z datą 2008r.
strasznie cienki ten fake [bonk to on nie jest] ;) - widać, że to słaba przeróbka 5d i 1dmkIII (poniżej)
(...)
reasumując wszystko lipa, w sondzie głosuję na "nie" :)
tylko, ze jak sie pojawily pierwsze zdjecia 40D w sieci, to tez "w zgodnej opinii" byl fake, az piszczy. a okazalo sie, ze ten fake powedrowal na polki :)
ten holenderski kawalek, przynajmniej jezykowo, wyglada na poprawny, na ile moja znajomosc tubylczego pozwala. wiec jesli ktos sie bawil w fake'i to przynajmniej znal jezyk
A co to za szkło jest do tego 'fake' podpięte?
Bagnet007
22-04-2008, 22:22
A co to za szkło jest do tego 'fake' podpięte?
Obudowa 50/1.4, szkło 18-55... czy się mylę :smile: ?
Obudowa 50/1.4, szkło 18-55... czy się mylę :smile: ?
jakosc stalki i zakres/lekkosc kita
albo cos w ten desen :mrgreen:
Wychodzi na to, że nie tylko body wyznaczy nową jakość na rynku;)
Stałoogniskowy zoom, to jest dopiero nowość!:)
piterusa
24-04-2008, 02:10
http://gizmodo.com/367086/canon-5d-mark-ii-rumored-specs-and-details
Kolekcjoner
24-04-2008, 04:52
http://gizmodo.com/367086/canon-5d-mark-ii-rumored-specs-and-details
Ja podejrzewam, że goście w Canonie to muszą mieć niezły ubaw jak czytają takie "newsy" :D.
VanMurder
24-04-2008, 04:59
Ja podejrzewam, że goście w Canonie to muszą mieć niezły ubaw jak czytają takie "newsy" :D.
mz to lista pobożnych życzeń ludzi sfrustrowanych oczekiwaniem na następce 5D...
zwlaszcza, ze po raz kolejny jest to przyklad bezdennej glupoty takich onanistow-marzycieli, ktorzy kaza Canonowi zrobic z nastepcy 5D aparat konkurencyjny do 1D (6fps? 29 pol AF?), zarzynajac tym samym dwa zlote jajka (tani FF dla studyjnych i pro 1.3 dla reporterow)
ech... jak dzieci... fantazja silniejsza niz logiczne myslenie :roll:
To jest jak najbardziej logiczne myślenie :-)
Zależy tylko z czyjego punktu widzenia: producenta czy kupującego :D
albercikk
24-04-2008, 09:20
najbardziej się śmieją z tego że my myślimy że oni w tym roku następce 5D pokażą
:)
Pozdrawiam
A znacie takie przysłowie, że w każdej plotce jest ziarno prawdy ?
Kolekcjoner
24-04-2008, 09:41
A znacie takie przysłowie, że w każdej plotce jest ziarno prawdy ?
No bo następca 5D na pewno będzie ..... kiedyś ..... nie wiadomo kiedy :lol:.
Jak to kiedyś? 22 kwietnia będzie! A, przepraszam to przedwczoraj było, no to w sierpniu będzie już NAPEWNO!
;)
Dawno, dawno temu w odległej Galaktyce... :)
Riccardo
24-04-2008, 11:57
Przepraszam, czy to jest wątek o następcy 5D?
Tak, w wersji z Kitem ;)
Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie.... :smile:
Tak, w wersji z Kitem ;)
:D :-D :-D
No chyba, że Canon padnie. Bo wtedy już tylko, hmm, przyrodni następca...
No chyba, że Canon padnie. Bo wtedy już tylko, hmm, przyrodni następca...
No właśnie!
Mam do Was pilne pytania, bo niedługo kupuję sprzęt, odpowiedzcie proszę!
1. Co zrobi Sony jako kontynuację 5D, jak już kupi C i N?
2. Myślicie, że zrobi przejściówki pomiędzy obiektywami?
3. Przy jakim pozostanie bagnecie?
4. Czy zachowa stabilizację w matrycy?
5. Jeśli TAK, to jak to będzie działać ze stab. szkiełkami C i N?
6. Jakie szkła radzicie kupić do tej puszki?
Niezły wątek, skoro wszyscy mogą to i babcia też... ;-)
Pozdrówka!
Onegdaj, Filip Macedoński wysłał był do mieszkańców Lakonii list. Szło mniej więcej tak: "Jeśli was dorwę, to ... i ..., a wasze żony to ... i ..., a dzieci ... i ...!!!."
W odpowiedzi dostał: "Jeśli...". ;)
Ja jednak myślę, że będzie zupełnie inaczej... Nie będzie następcy 5D, tylko za jakiś rok pojawi się 50D FF ;-) I crop'ami pozostaną jedynie xxxD. Wtedy zrobią amatorskie lusrzanki xxxxD, które będą po prostu bardziej zaawansowanymi kompaktami, ale z możliwością używania np tylko szkieł EF-s ;-) Ale to, jak cały ten wątek jest również wyssane z palca ;-)
Dokładnie za tydzien mija rok od rozpoczęcia wątku. Może by tak jakieś obchody?:)
Czy poczekamy może jeszcze rok?;)
krzysiek29
24-04-2008, 21:02
Niech ktoś zamieści jakąś datę ( np 1. czerwaca- dzień dziecka) ukazania się 5D II i będzie można odliczać..:mrgreen:
poczekajcie aż będzie dziesiąta rocznica :mrgreen:
Kolekcjoner
24-04-2008, 23:22
Przepraszam, czy to jest wątek o następcy 5D?
Chyba ....tak... :lol:.
No właśnie!
Mam do Was pilne pytania, bo niedługo kupuję sprzęt, odpowiedzcie proszę!
1. Co zrobi Sony jako kontynuację 5D, jak już kupi C i N?
2. Myślicie, że zrobi przejściówki pomiędzy obiektywami?
3. Przy jakim pozostanie bagnecie?
4. Czy zachowa stabilizację w matrycy?
5. Jeśli TAK, to jak to będzie działać ze stab. szkiełkami C i N?
6. Jakie szkła radzicie kupić do tej puszki?
Niezły wątek, skoro wszyscy mogą to i babcia też... ;-)
Pozdrówka!
Pytanie co zrobi Canon jak kupi Sony :mrgreen:? Ci co niedawno jeszcze mieli nieboszczkę minoltę chyba się potną - znów zmiana barw :lol:.
snowboarder
25-04-2008, 20:07
OK, nie mam pojecia, co to warte, ale tyle sie przypadkowo
dowiedzialem...
Canon czeka z premiera 5D II, czy jak go tam zwal, bo Nikon
szykuje niezwykle mocne uderzenie, kwestia miesiaca, moze dluzej.
Nie tylko 24MP D3x, ale podobno tez D300 FF.
Zeby choc troche byla tez mowa o Canonie, zwlekaja z premiera...
W miedzyczasie 5D ma (dodatkowo) miec duzy rebate.
Wyglada to na wojne cenowa...
D3x "na mur" ma byc o wiele tanszy niz 1Ds III. Mowa o $5K...
Canon czeka z premiera 5D II, czy jak go tam zwal, bo Nikon
szykuje niezwykle mocne uderzenie, kwestia miesiaca, moze dluzej.
Nie tylko 24MP D3x, ale podobno tez D300 FF.
Eeeee.... tyle lat wyczekali to niech się dalej nie śpieszą.... może lepiej poczekać na D400 FF?? Wtedy to będzie jeszcze lepszy czas na odpowiedź Canona :lol: cha cha cha
A tak poważnie, to na D300 FF wydaje się jeszcze trochę za wcześnie, choć kto wie, Nikon wydaje się być bardzo uparty w powrocie na pozycję lidera na rynku foto i wykorzystując kompletny marazm w Canonie i jego pseudo ulepszenia kolejnych korpusów ma świetny moment do ataku.
co dalej ano :
http://www.engadget.com/2008/04/21/canon-eos-5d-mark-ii-leaked-on-german-website/
Nikon
szykuje niezwykle mocne uderzenie, [...] Wyglada to na wojne cenowa...
Nikon [...] wykorzystując kompletny marazm w Canonie [...] ma świetny moment do ataku.
Wpisując się w tę wojenną retorykę dodam, że my - hieny i sępy (aka klienci) - czekamy tylko, żeby pozbierać resztki z placu boju! :lol:
co dalej ano :
http://www.engadget.com/2008/04/21/canon-eos-5d-mark-ii-leaked-on-german-website/
My to już tutaj przerabialiśmy i po holendersku ;)
My to już tutaj przerabialiśmy i po holendersku ;)
A po polsku było?
źródło (http://img383.imageshack.us/img383/871/53357155rh6.jpg)
cholera, klikam na "więcej" i nie działa...:(;)
d300 FF? Tzn wypuszczą d3 jeszcze raz? Ale bez gripa?
Nikon pewnie czeka aż Canon wypuści 5dmk2 żeby znowu go przyszpilić czymś lepszym. Canon czeka na Nikona żeby nie dać się przyszpilić. A my sobie poczekamy, oj poczekamy;)
Kolekcjoner
25-04-2008, 23:36
d300 FF? Tzn wypuszczą d3 jeszcze raz? Ale bez gripa?
Nikon pewnie czeka aż Canon wypuści 5dmk2 żeby znowu go przyszpilić czymś lepszym. Canon czeka na Nikona żeby nie dać się przyszpilić. A my sobie poczekamy, oj poczekamy;)
Tak to jest najbardziej prawdopodobna wersja wydarzeń - no chyba, że czekają na Samsunga :lol:.
Bardzo możliwe, bo Sony pewnie też się czai żeby w odpowiedzi zrobić 'sruuu!'. W Samsungu cała nadzieja.:lol:
No właśnie od znajomego profesjonalisty co jeszcze robił na minolcie i teraz ma jakieś kontakty z Sony dowiedziałem się, że Sony planuje pełną klatkę i dodatkowo najtańszą ze wszystkich... Ciekawe ile w tym prawdy...:-P
No właśnie od znajomego profesjonalisty co jeszcze robił na minolcie i teraz ma jakieś kontakty z Sony dowiedziałem się, że Sony planuje pełną klatkę i dodatkowo najtańszą ze wszystkich... Ciekawe ile w tym prawdy...:-PAmeryki to nie odkryles... Sony pelnej klatki nie planuje ale juz ja dawno struga... :) powinno byc mocne uderzenie. Ja trzymam kciuki za Sony. Cena na pewno ponizej 10k PLN :)
Jak myślicie, w jakiej cenie wejdzie na polski rynek 5D Mark II? 6/8/10k PLN?
Dzisiaj fusy od herbaty ułożyły mi się w cyfrę 6. Myślę, że to dobry znak!:)
Mnie bardziej ciekawi czy cała trójka zrobi wielkie 'sruu' i pokażą nowe puszki w ciągu jednego tygodnia. IMO cena na wejściu może być wysoka, a potem zacznie szybko spadać. Jeśli oczywiście będzie wielkie sruuu:)
Jak myślicie, w jakiej cenie wejdzie na polski rynek 5D Mark II? 6/8/10k PLN?
mysle ze tak
Z zrodel zblizonych do firmy na C. mam informacje, ze w tym tygodniu pojawia sie nowe body: 3d i 7d, czlowiek, ktory mi o tym mowil to powazna osoba, wiec mysle, ze nie jest to kolejny rumor.
Z zrodel zblizonych do firmy na C. mam informacje, ze w tym tygodniu pojawia sie nowe body: 3d i 7d, czlowiek, ktory mi o tym mowil to powazna osoba, wiec mysle, ze nie jest to kolejny rumor.
Zaczyna robić się ciekawie ... , zobaczymy na ile sprawdzą się te przecieki ;)
a ja slyszalem ze ma byc 8d popijajac sake z szefem canona.
Riccardo
27-04-2008, 21:52
a ja slyszalem ze ma byc 8d popijajac sake z szefem canona.
9D. Wygrałem! :)
A potem 10D i jazda od początku...
mattnick
28-04-2008, 02:21
C N S i S zrobią srrrrrrrrrrrrru a na nas spadnie gówniany deszcz :)
C N S i S zrobią srrrrrrrrrrrrru a na nas spadnie gówniany deszcz :)
Albo 455D :)
gowniany deszcz postow w stylu '5d vs 5dmk2 i dlaczego 5d jest lepszy':)
Kolekcjoner
29-04-2008, 03:13
A potem 10D i jazda od początku...
Swoją drogą to ciekawe co oni zrobią z tym nazewnictwem jak dojdą do 10 8)?
gowniany deszcz postow w stylu '5d vs 5dmk2 i dlaczego 5d jest lepszy':)
Ale to nas czeka zawsze.
Swoją drogą to ciekawe co oni zrobią z tym nazewnictwem jak dojdą do 10 8)?
Przejdą na rzymskie?
Przejdą na rzymskie?
Swoją drogą tak właśnie powinno być, w końcu EOS-y kliszaki APS były numerowane czymś, co przypominało rzymskie cyfry :P Więc cropy rzymskimi, a fullfrejmy arabskimi...
No i gdzie to 3D i 7D? Albo chociaż jakiś ochłap w stylu 5D Mk II :mrgreen:
Riccardo
03-05-2008, 23:51
No i gdzie to 3D i 7D? Albo chociaż jakiś ochłap w stylu 5D Mk II :mrgreen:
Jeszcze 8 minut :D
Proszę o podanie następnego terminu premiery z przynajmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem. Raz na dwa tygodnie mogę się spokojnie rozczarować;) tydzień to za często:mrgreen:
krzysiek29
04-05-2008, 11:43
Proszę o podanie następnego terminu premiery z przynajmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem. :
1 czerwca (dzień dziecka) :mrgreen:
Dzisiaj mialam sen ze canon wypuscil nastepce.
Nie pamietam parametrow ale cena byla niewiele wyzsza od ceny 5d, ok 300euro.
Dla mnie to byl koszmar bo kilka dni temu kupilam 5d (nie w snie lecz naprawde:))
Czekam i czekam i chyba się nie... może kupie D3..niech pomyśle jakbym tak wszystko sprzedał włącznie z żoną....to chyba mi starczy
żona to skarb...pogoń.
nie będzie już "sensowniejszych wydatków"
Starczy na 1ds
Skarbów się nie goni, skarby się zakopuje... :)
Ależ nisko upadł ten wątek... sześć stóp pod ziemię...
Czas chyba na R.I.P.?
Yoshitaka
06-05-2008, 00:13
Ależ nisko upadł ten wątek... sześć stóp pod ziemię...
Czas chyba na R.I.P.?
A nie wiecie, że na wiosnę i tak wszystko spod ziemi wychodzi ?? :mrgreen:
Skarbów się nie goni, skarby się zakopuje... :)
no ale jak gość może kasę wyrwać ta żal poprostu , ot, tak, zakopać.
aa....1 dsmkIII kusi...ba,nawet stare 5d
oskarkowy
06-05-2008, 07:35
Czekam i czekam i chyba się nie... może kupie D3..niech pomyśle jakbym tak wszystko sprzedał włącznie z żoną....to chyba mi starczy
Całą żoną? Nie szalej, tym razem sprzedaj samą nerkę, później rogówki... Starczy Ci w ten sposób na kilka najbliższych premier :mrgreen:
z żonami, jak ze starymi autami... jak nie chcesz za nie wziąć groszy to sprzedajesz na części
marekk_ok
06-05-2008, 11:08
Rozumiem że jest duże cisnienie na nowy 5D ale żony może zostawcie w całości :-)
z żonami, jak ze starymi autami... jak nie chcesz za nie wziąć groszy to sprzedajesz na części
Mozna jeszcze sprawic, ze ktos podprowadzi ;)
A jakieś "oficjalne" :)_ spekulacje na temat następcy 5D znacie ?
Kolekcjoner
06-05-2008, 22:10
A jakieś "oficjalne" :)_ spekulacje na temat następcy 5D znacie ?
Tak - że będzie 8).
Moje poranne fusy z kawy też pokazują, że będzie :)
Ale co wnim ma być nie pokazują :( a szkoda , chyba kawę zmienie ;)
Tylko po co dlaczego taki pesymizm z ankiety bije ?
jaka kawa taka puszka- pij więc lavazzę...;)
jak mozna pic kawe fusowa i lykac to g*?
jezusie, ekspresow do kawy w tym kraju nie ma?
Akustyk widać wstał dziś lewą nogą:)
Bez fusów ten wątek by już dawno umarł:mrgreen:
amator nalewek babuni
07-05-2008, 15:54
Witam, jak sadzicie nowa 5-eczka bedzie porownywalna pod wzgledem szumow do D3, czy wypadnie lepiej ? Rozdzielczosc bedzie wieksza oraz zdolnosc przekazu detali raczej tez, ale chodzi mi o obraz przed, badz bez odszumiania :) Nie bedzie latwo bo sensor ten sam FFa a pixeli ponoc bedzie wiecej. Pytam bo czesto robie fotki na ISO 3200, a mazy mi sie czyste 6400. Narazie pomagam sobie pluginem Dfine 2.0 nie jest zle ale to juz zawsze albo detale albo szumiki.
A czy w ogóle jest sens czekać na nową piątkę. Myślicie, że będzie tańsza niż 12 kPLN? Tymczasem za zbliżone pieniądze można dostać Ds mk2. (używka, wiadomo). Jakoś szans na wizjer 100% i AF klasy jedynek w nowej piątce nie widzę, a czy szumy będą trochę lepsze to wielka niewiadoma.
Witam, jak sadzicie nowa 5-eczka bedzie porownywalna pod wzgledem szumow do D3, czy wypadnie lepiej ?
5D jest porównywalne.
oskarkowy
07-05-2008, 16:51
A czy w ogóle jest sens czekać na nową piątkę. Myślicie, że będzie tańsza niż 12 kPLN? Tymczasem za zbliżone pieniądze można dostać Ds mk2. (używka, wiadomo). Jakoś szans na wizjer 100% i AF klasy jedynek w nowej piątce nie widzę, a czy szumy będą trochę lepsze to wielka niewiadoma.
Musieliby sie cofnąć w rozwoju, żeby szumy im wyszły gorsze niż w 1DsII.
amator nalewek babuni
07-05-2008, 16:59
Ciekawy link... Co moze stara kadra :)
http://jasonhollister.com/blog/?p=44
a tu nowa vs stara :)
http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/vs-5d-180mm.htm
photogambler
07-05-2008, 17:10
10d przebijam
:roll:
Riccardo
07-05-2008, 17:25
10d przebijam
:roll:
10d już było, nie liczy się ;)
Kolekcjoner
07-05-2008, 19:16
Witam, jak sadzicie nowa 5-eczka bedzie porownywalna pod wzgledem szumow do D3, czy wypadnie lepiej ? Rozdzielczosc bedzie wieksza oraz zdolnosc przekazu detali raczej tez, ale chodzi mi o obraz przed, badz bez odszumiania :) Nie bedzie latwo bo sensor ten sam FFa a pixeli ponoc bedzie wiecej. Pytam bo czesto robie fotki na ISO 3200, a mazy mi sie czyste 6400. Narazie pomagam sobie pluginem Dfine 2.0 nie jest zle ale to juz zawsze albo detale albo szumiki.
Biorąc pod uwagę fakt, że staruszek 5D nawiązuje całkiem równą walkę z D3 pod względem jakości obrazu to jeśli technologicznie się posunęli przez te trzy lata - w nowym 5D powinno być istotnie lepiej.
Musieliby sie cofnąć w rozwoju, żeby szumy im wyszły gorsze niż w 1DsII.
A czy ja twierdzę, że będzie gorzej? Może będzie tak samo, może ciut lepiej. Rodzi się pytanie czy inne cechy Ds'a nie są warte postawienia na niego właśnie. W każdym razie ja sobie tej odpowiedzi udzieliłem w sposób twierdzący.
unicorn78
07-05-2008, 22:55
OK ja troszkę inaczej, 5dM2 czy 1Ds M2? Cenowo będzie podobnie, FF oczywiste, piksele...- pewnie też podobnie, AF... w morde sam nie wiem co robić?? Orientacyjnie wiadomo czego można się spodziewać, ale co o tym myślicie?
Czy w ankiecie można dopisać "Mam nadzieję!"
yes yes yes!!!:mrgreen:
post nr 1000!!!:mrgreen:
a żeby nie było, że nabijam tylko licznik:mrgreen: powiem, że dzisiaj herbata była bez fusów, więc nie mam nic nowego do powiedzenia;)
Riccardo
07-05-2008, 23:58
1001 :)
ilosc godzin do premiery? ;)
ilosc godzin do premiery? ;)
Dni :twisted:
Dni :twisted:
Tak jest! I ciągle rośnie! ;)
A czy w ogóle jest sens czekać na nową piątkę. Myślicie, że będzie tańsza niż 12 kPLN? .
Chcąc konkretnie powalczyć z D3 cena na wejściu nie powinna przekroczyc 10.000 zl. Jakiś sprzedawca sklepowy co to niby ma "wtyki" w Canonie szepatał, że matryca ma mieć 16MPx LV, czyszczałkę matrycy ect.
Pobożne życzenia czy to kontrolowane przecieki ?
oskarkowy
08-05-2008, 11:13
Chryste, następny...
Chryste, następny...
kto?
poster czy sprzedawca? :lol:
Chryste, następny...
Spoko ja tu nowy jestem, za to spokojnie usposobiony i z dużym bagażem NIEWIEDZY systemowej :)